Utama / Lutut

Apakah perkara putih dan kelabu saraf tunjang?

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri, serta lokasi. Ini menentukan kualiti dan tugas fungsinya untuk organisma. Selanjutnya, kita melihat dengan lebih dekat struktur dan fungsi setiap elemen.

Ciri-ciri anatomi

Di bahagian silang tulang belakang, unsur-unsur ini sama dengan rama-rama putih, yang dibingkai dengan tali kelabu. Perkara kelabu berada di tengah dan melewati seluruh tulang belakang. Kepekatannya adalah heterogen - di leher dan di bahagian bawah terdapat lebih banyak tisu otak. Keperluan untuk struktur itu adalah untuk memastikan mobiliti dan mekanisme fungsian seluruh badan. Saluran saraf tunjang melewati pusat masalah kelabu, kerana semua tisu dan serat disediakan dengan mikroelemen yang diperlukan.

Bingkai komponen putih di sekitar kelabu. Kepekatan tertinggi terletak di rantau thoracic. Saluran nipis khas menghubungkan bahagian kiri dan kanan. Ia terbahagi kepada tiga pilar kerana tudung tisu tulang belakang. Asas bahan putih adalah serat sistem saraf, dan tali bahan ini menghantar isyarat ke otak dan hemisfera, dan kemudian kembali.

Peranan dan fungsi dalam badan

Kord rahim bertanggungjawab untuk tugas-tugas penting dalam tubuh manusia. Atau, ia menghantar isyarat kepada hemisfera kepala, yang, bertindak balas, memberikan tubuh peluang untuk bergerak. Pelaksanaan fungsi-fungsi ini sebahagian besarnya dicapai melalui dua komponen:

 • fungsi benda putih terdiri daripada melakukan impuls, kerana jalan menaik dan menurun terletak di bahagian ini dari tisu otak;
 • elemen kelabu bertanggungjawab untuk fungsi refleks. Iaitu, ia membentuk dan memproses impuls. Mereka yang diangkut melalui putih ke pusat kepala dan belakang. Elemen ini mempunyai keupayaan untuk melaksanakan tugasnya kerana pelbagai sel-sel saraf yang besar dan pelbagai proses (tanduk).

Oleh kerana struktur rapat pusat tulang belakang dan kelenturan yang saling ketat antara kedua-dua elemen antara satu sama lain, ia menjadi mustahil untuk menyelesaikan tugas mereka. Unsur kelabu menghasilkan pulsa dan menghantarnya melalui serat putih ke pusat putih, yang mengangkut isyarat ke pusat kepala. Kemudian kembali ke tanduk bahagian tengah. Oleh kerana pelaksanaan tugas ini, anggota badan dapat bergerak dan bertindak balas terhadap rangsangan.

Sekiranya berlaku kerosakan pada salah satu unsur sistem ini, gangguan serius berlaku dalam kerja seluruh organisma, dan lebih tepatnya:

 • Kekalahan komponen kelabu - sejak penyelenggaraan fungsi refleks dan pergerakan terganggu, seseorang mungkin merasa mati rasa pada anggota badan, dan kemudian lumpuh separa atau lengkap. Terhadap latar belakang yang ada kelemahan dalam tisu otot, ketidakupayaan untuk melakukan tindakan rumah tangga. Seringkali mengembangkan disfungsi kencing dan buang air besar.
 • Kekalahan komponen putih - disebabkan keadaan ini, penghantaran isyarat ke otak dan cerebellum terganggu. Akibatnya, impuls tidak mencapai pusat pemprosesan mereka, orang itu menjadi pening, kejelasan orientasi dalam ruang dan koordinasi pergerakan hilang. Komplikasi melampau adalah lumpuh tangan dan kaki.

Struktur terperinci

Seterusnya, kita akan melihat apa unsur kelabu dan putih di pusat tunjang terdiri daripada. Dan juga, apakah fungsi tiang belakang dan depan kain kelabu, bagaimana tanduk terbentuk, serat apa yang ada pada elemen putih.

Komponen putih

Unsur ini terletak di sekitar kelabu dan diwakili oleh pelbagai sel saraf dan neuron yang membentuk aliran. Untuk menghantar isyarat tanpa gangguan, anatomi bahan mengandungi tiga jenis gentian:

 • bersekutu - sekumpulan pendek gentian yang terletak di sepanjang ruang tulang belakang;
 • menaik - bertanggungjawab untuk mengangkut nadi dari otot ke pusat kepala;
 • turun - isyarat pengangkutan dari otak ke tanduk (proses sulfur), diwakili oleh balok panjang.

Dalam struktur anatomi terdapat juga serat yang terletak di bahagian tepi komponen kelabu untuk pertukaran denyutan yang lebih intensif. Juga di dalam saluran darah putih terletak. Dan alur-alur membahagikannya kepada tiga tali (depan, belakang, sampingan), yang terletak di bahagian-bahagian yang berlainan dari benda itu dan dihubungkan dengan perekat.

Struktur ini merujuk kepada keseluruhan panjang saraf tunjang, kecuali untuk pangkal tisu serviks dan atas, dan bahagian paling bawah kanal. Di bahagian atas terdapat hanya dua tali - nipis dan berbentuk baji. Mereka memasuki medulla oblongata. Dan dari bahagian bawah saraf tunjang, semua tiga tali disambungkan ke satu yang tidak dapat dipisahkan.

Unsur kelabu

Jadi apa yang membentuk perkara kelabu? Dalam strukturnya terdapat lebih dari tiga belas juta sel saraf, serta prosesnya (tanduk), dan proses jabatan bersebelahan. Jabatan dalam rupa menyerupai rama-rama. Dua sayap yang dihubungkan oleh jambatan sempit di satu sisi dan perkara utama di bahagian melintang. Serat terletak sepanjang sepanjang terusan tunjang dan membentuk tiang. Mereka dibahagikan kepada unjuran depan, belakang dan sampingan (tanduk), masing-masing mempunyai tujuan dan ciri fungsinya sendiri.

Tiang posterior terbentuk daripada neuron interkalari, yang menerima impuls daripada sel ganglion. Tanduk anterior terdiri daripada neuron motor. Aksons yang membentuk akar saraf meninggalkan ruang tulang belakang. Tugas fungsional utama bidang ini adalah untuk membekalkan otot dan otot rangka. Dalam tanduk sisi adalah sel sensitif dan viseral, yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota.

Tiang posterior dan anterior dihubungkan oleh sel-sel perantaraan. Dari tanduk depan adalah benang akar dalam bentuk proses, membentuk akar pergerakan. Dalam tanduk belakang kembali akar proses yang membentuk akar sensitif. Mereka membawa isyarat dari seluruh badan kepada sistem saraf pusat. Setiap akar posterior mempunyai penebalan khas, atau sebaliknya, nodul tulang belakang.

Akar tanduk anterior dan posterior disambungkan dan membentuk sepasang, yang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tulang belakang, bergantung pada lokasinya. Di pusat tunjang terdapat tiga puluh satu pasang saraf: lapan dalam segmen serviks, dua belas di daerah torasik, lima di bahagian bawah, lima di daerah sakral dan tailbone.

Video "Struktur terung tunjang"

Dalam video, anda dapat melihat secara terperinci dan jelas anatomi terusan tunjang.

Sambung tunjang tulang belakang dan konduktor CNS

Saraf tunjang manusia adalah organ penting sistem saraf pusat, yang menghubungkan semua organ dengan sistem saraf pusat dan menjalankan refleks. Ia dilindungi di atas dengan tiga cengkerang:

Antara membran arachnoid dan lembut (pembuluh darah) dan di saluran utamanya terdapat cecair serebrospinal (CSF)

Dalam ruang epidural (jurang antara dura mater dan permukaan tulang belakang) - kapal dan tisu adipose

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia

Apakah saraf tunjang dalam struktur luarannya?

Ini adalah tali panjang di kanal tulang belakang, dalam bentuk silinder band, kira-kira 45 mm panjang, kira-kira 1 cm lebar, depan rata dan belakang daripada di sisi. Ia mempunyai batas atas dan bawah yang bersyarat. Bahagian atas bermula antara garis foramen occipital besar dan vertebra serviks pertama: di tempat ini saraf tunjang terhubung ke kepala dengan bujur perantara. Yang lebih rendah adalah pada tahap 1-2 vertebra lumbar, selepas itu kord ini membentuk bentuk kerucut dan kemudian "merosot" ke dalam saraf tunjang (terminal) nipis dengan garis pusat kira-kira 1 mm, yang membentang ke vertebra kedua bahagian kerakyatan. Benang terminal terdiri daripada dua bahagian - dalaman dan luaran:

 • dalaman - kira-kira 15 cm panjang, terdiri daripada tisu saraf, bersambung dengan saraf lumbar dan sakral dan terletak dalam satu kantung dari dura mater
 • luaran - kira-kira 8 cm, bermula di bawah bahagian vertebra kedua bahagian sakral dan terbentang dalam bentuk sebatian keras, arachnoid dan cangkang lembut sehingga tulang belakang tulang belakang 2 dan bergabung dengan periosteum

Benang terminal luar yang melekat pada tailbone dengan gentian saraf yang melintasinya sangat serupa dengan rupa ekor kuda. Oleh itu, kesakitan dan fenomena yang berlaku apabila saraf ditetak di bawah vertebra sacral ke-2 sering disebut sebagai sindrom kuda.

Kord rahim mempunyai penebalan di kawasan serviks dan lumbosacral. Ini dijelaskan oleh kehadiran sejumlah besar saraf di tempat-tempat ini, pergi ke bahagian atas dan bawah:

 1. Penebalan serviks meluas dari ke 3 ke vertebra serviks ke-4 sehingga ke 2 thoracic, mencapai maksimum pada ke-5 hingga ke-6
 2. Lumbosacral - dari peringkat vertebra ke-9 ke-10 ke lumbar 1 dengan maksima dalam thoracic ke-12

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang

Jika kita menganggap struktur saraf tunjang di seksyen salib, maka di tengah anda dapat melihat kawasan kelabu dalam bentuk rama-rama yang membuka sayapnya. Ini adalah perkara kelabu saraf tunjang. Ia dikelilingi oleh benda putih dari luar. Struktur sel kelabu dan putih berbeza, seperti fungsi mereka.

Perkara kelabu saraf tunjang terdiri daripada neuron motor dan interkalari:

 • neuron motor menghantar refleks motor
 • interkalari - memberikan komunikasi antara neuron itu sendiri

Bahan putih terdiri daripada axons yang dipanggil - proses-proses saraf yang mana serat turun dan menaikkan laluan dibuat.

Sayap "rama-rama" lebih sempit membentuk tanduk depan bahan kelabu, lebih luas - belakang. Di tanduk depan adalah neuron motor, di bahagian belakang - tersambung. Antara bahagian lateral simetri terdapat pelompat melintang tisu otak, di pusat yang melewati saluran yang berkomunikasi dengan bahagian atas ventrikel otak dan diisi dengan cairan serebrospinal. Dalam sesetengah jabatan atau keseluruhan keseluruhan orang dewasa, terusan pusat boleh menjadi terlalu besar.

Mengenai kanal ini, ke kiri dan ke kanannya, perkara kelabu saraf tunjang kelihatan seperti lajur bentuk simetri, yang saling terhubung dengan komisen anterior dan posterior:

 • tiang depan dan belakang sesuai dengan tanduk depan dan belakang di bahagian silang
 • unjuran sampingan membentuk tiang sampingan

Unjuran sampah bukanlah keseluruhan panjang, tetapi hanya di antara segmen serviks dan serviks lumbal ke-8. Oleh itu, keratan rentas dalam segmen di mana tiada protrusions sisi, mempunyai bentuk bujur atau bulat.

Sambungan tiang simetri di bahagian anterior dan posterior membentuk dua alur di permukaan otak: anterior, lebih dalam, dan posterior. Jurang depan berakhir dengan septum bersebelahan dengan sempadan belakang bahan kelabu.

Saraf dan segmen tulang belakang

Di sebelah kiri dan di sebelah kanan alur pusat ini, alur anterolateral dan posterolateral terletak, di mana benang anterior dan posterior (akson) keluar, membentuk akar saraf. Akar anterior strukturnya ialah neuron motor tanduk anterior. Yang posterior, yang bertanggungjawab untuk kepekaan, terdiri daripada neuron interkalari tanduk posterior. Segera di keluar dari segmen otak dan akar anterior dan posterior digabungkan menjadi satu saraf atau ganglion (ganglion). Oleh kerana terdapat dua anterior dan dua akar posterior di setiap segmen, secara keseluruhan mereka membentuk dua saraf tulang belakang (satu di setiap sisi). Kini tidak sukar untuk mengira berapa banyak saraf yang ada pada saraf tunjang manusia.

Untuk melakukan ini, pertimbangkan struktur segmennya. Secara keseluruhan terdapat 31 segmen:

 • 8 - di kawasan serviks
 • 12 - di dada
 • 5 - lumbar
 • 5 - dalam sakral
 • 1 - dalam coccyx

Jadi saraf tunjang hanya mempunyai 62 saraf - 31 pada setiap sisi.

Bahagian dan segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak berada pada tahap yang sama, disebabkan oleh perbezaan panjang (korda spinal lebih pendek daripada ruang tulang belakang). Ini perlu diambil kira apabila membandingkan segmen serebrum dan nombor vertebra semasa radiologi dan tomografi: jika pada permulaan kawasan serviks tahap ini sepadan dengan nombor vertebra, dan di bahagian bawah terletak pada vertebra di atas, maka di bahagian sakral dan tulang belakang ini perbezaan jumlah kepada beberapa vertebra.

Dua fungsi penting saraf tunjang

Saraf tunjang melakukan dua fungsi penting - refleks dan konduktor. Setiap segmennya dikaitkan dengan organ tertentu, memastikan fungsi mereka. Sebagai contoh:

 • Serviks dan toraks - berkomunikasi dengan kepala, lengan, organ dada, otot dada
 • Kawasan lumbar - organ GIT, buah pinggang, sistem otot badan
 • Sacral - organ pelvis, kaki

Fungsi refleks adalah refleks mudah yang ditetapkan. Sebagai contoh:

 • reaksi sakit - tarik balik lengan jika sakit.
 • lutut lutut

Refleks boleh dilakukan tanpa penglibatan otak.

Ini terbukti dengan eksperimen mudah pada haiwan. Para ahli biologi melakukan eksperimen dengan katak, memeriksa bagaimana mereka bertindak balas terhadap sakit tanpa ketua: tindak balas telah diberikan kepada rangsangan sakit yang lemah dan kuat.

Fungsi konduktif saraf tunjang terdiri dari melakukan dorongan di sepanjang jalan menaik ke otak, dan dari sana pada jalur menurun dalam bentuk perintah terbalik kepada beberapa organ.

Terima kasih kepada sambungan konduktor ini, apa-apa tindakan mental dilakukan:
bangun, pergi, mengambil, membuang, mengangkat, berlari, memotong, menarik - dan banyak lagi bahawa seseorang, tanpa perasan, melakukan kehidupan sehari-hari di rumah dan di tempat kerja.

Sambungan yang unik antara otak tengah, saraf tunjang, keseluruhan sistem saraf pusat dan semua organ tubuh dan kaki-kakinya tetap seperti sebelumnya, impian robotik. Malah robot paling moden mampu melaksanakan seribu pergerakan dan tindakan yang tertakluk kepada bioorganisme. Sebagai peraturan, robot tersebut diprogramkan untuk aktiviti yang sangat khusus dan digunakan terutamanya dalam pengeluaran penghantar automatik.

Fungsi bahan kelabu dan putih. Untuk memahami bagaimana fungsi luar biasa saraf tunjang ini dilakukan, pertimbangkan struktur bahan kelabu dan putih otak di peringkat selular.

Perkara kelabu saraf tunjang pada tanduk anterior mengandungi sel saraf yang besar, yang dipanggil efferent (motor) dan digabungkan menjadi lima nukleus:

 • pusat
 • anterolateral
 • posterolateral
 • anterior medial dan posterior anterior

Akar sensitif sel-sel kecil tanduk posterior adalah proses sel tertentu dari nod-indera deria saraf tunjang. Di tanduk belakang, struktur bahan kelabu adalah heterogen. Kebanyakan sel membentuk nukleus mereka sendiri (pusat dan payudara). Zon sempadan bahan putih, terletak berhampiran tanduk posterior, bersebelahan dengan zon halus dan gelatinous dari bahan abu-abu, yang proses sel-selnya, bersama-sama dengan proses-proses sel yang bertebaran kecil dari tanduk posterior, membentuk sinaps (kontak) dengan neuron tanduk anterior dan antara segmen yang berdekatan. Neurit ini dinamakan balok anterior, lateral, dan posterior. Hubungan mereka dengan otak dijalankan dengan menggunakan jalan konduktif bahan putih. Di pinggir tanduk, rasuk ini membentuk rim putih.

Tanduk sisi bahan kelabu melaksanakan fungsi penting berikut:

 • Dalam zon pertengahan perkara kelabu (tanduk sisi) adalah sel-sel bersimpati sistem saraf autonomi, ia melalui mereka bahawa mereka berkomunikasi dengan organ-organ dalaman. Proses sel-sel ini disambungkan ke akar anterior.
 • Di sini saluran spinocerebral terbentuk:
  Pada tahap segmen pangkal rahim dan bahagian atas terdapat zon reticular - sekumpulan sejumlah besar saraf yang dikaitkan dengan zon pengaktifan korteks serebrum dan aktiviti refleks.

Aktiviti segmental dari masalah kelabu otak, akar belakang dan anterior saraf, rasuk sendiri bahan putih yang bersempadan dengan kelabu, dipanggil fungsi refleks kord rahim. Refleks mereka sendiri dipanggil tanpa syarat, mengikut definisi, Akademik Pavlov.

Fungsi konduktor bahan putih dilakukan melalui tiga tali - bahagian luarnya dibatasi oleh alur:

 • Kord anterior - kawasan antara median anterior dan alur sisi
 • Kord posterior - antara median posterior dan alur sisi
 • Kord sisi - antara alur anterolateral dan posterolateral

Aksion perkara putih membentuk tiga sistem pengaliran:

 • ikatan pendek dipanggil serat asosiatif yang mengikat segmen yang berbeza dari saraf tunjang
 • rasuk sensitif (afferent) naik ke arah otak
 • motor menurun (efferent) rasuk yang diarahkan dari otak ke neuron dari bahan kelabu tanduk anterior

Laluan laluan menurun dan menurun. Pertimbangkan sebagai contoh beberapa fungsi laluan kord perkara putih:

 • Laluan pyramidal (kortikal-spinal) anterior - pemindahan impuls motor dari korteks serebrum ke tulang belakang (tanduk depan)
 • Laluan anterior spinothalamic - penghantaran impuls sentuhan dan kesan pada permukaan kulit (kepekaan sentuhan)
 • Jalur kord rahim serebrum, dengan menghubungkan pusat-pusat visual di bawah korteks serebrum dengan nukleus tanduk anterior, mewujudkan refleks perlindungan yang disebabkan oleh rangsangan bunyi atau visual
 • Geld dan Levental bundle (laluan pra-cerebrospinal) - serat bahan putih menghubungkan nukleus vestibular lapan pasang saraf kranial dengan neuron motor tanduk anterior
 • Bundle posterior longitudinal - menyambungkan bahagian atas saraf tunjang dengan otak, menyelaraskan kerja otot mata dengan serviks, dsb.

Laluan menaik dari tali lateral mengendalikan impuls sensitiviti mendalam (sensasi badan seseorang) di sepanjang kortikal-tulang belakang, tulang belakang-talamik, dan cara tibial-tulang belakang.

Laluan menurun pada tali sisi:

 • Kord kortikal-tulang belakang (pyramidal) - menghantar gerak pergerakan dari korteks serebrum kepada bahan kelabu tanduk anterior
 • Laluan merah dan jalur saraf tunjang (terletak di hadapan laluan piramidal sisi), posterior, kord rahim belakang dan laluan lateral spinothalamik bersebelahan dengannya.
  Laluan merah-tulang belakang menyediakan kawalan automatik pergerakan dan nada otot pada tahap bawah sedar.

Di bahagian yang berbeza dari saraf tunjang terdapat nisbah otak kelabu dan putih yang berbeza. Ini disebabkan oleh bilangan laluan menaik dan turun yang berlainan. Dalam segmen tulang belakang yang lebih rendah terdapat lebih banyak perkara kelabu. Apabila ia bergerak ke atas, ia menjadi lebih kecil, dan perkara putih, sebaliknya, ditambah, sebagai jalan menaik baru ditambah, dan pada bahagian segmen serviks atas dan bahagian pertengahan putih thoracic - yang paling banyak. Tetapi di kawasan kedua-dua bahan kelabu serviks dan lumbar tebal berlaku.

Seperti yang anda dapat lihat, saraf tunjang mempunyai struktur yang sangat kompleks. Komunikasi bundelan saraf dan serat terdedah, dan kecederaan serius atau penyakit boleh mengganggu struktur ini dan mengakibatkan gangguan jalan konduktif, yang boleh menyebabkan kelumpuhan lengkap dan kehilangan sensasi di bawah titik "pelepasan" pengaliran. Oleh itu, pada tanda-tanda berbahaya sedikit pun, saraf tunjang harus diperiksa dan dirawat tepat pada waktunya.

Tata tulang belakang

Untuk diagnosis penyakit berjangkit (ensefalitis, meningitis, dan penyakit lain), tusuk saraf tunjang (lumbar puncture) digunakan - jarum dipandu ke saluran tunjang. Ia dilakukan dengan cara ini:
Jarum dimasukkan ke ruang subarachnoid dari saraf tunjang pada tahap di bawah vertebra lumbar kedua dan cairan tulang belakang (CSF) dikumpulkan.
Prosedur ini selamat kerana tidak terdapat saraf tunjang di bawah vertebra kedua pada dewasa, dan oleh itu tidak ada ancaman kerosakan.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan penjagaan khas agar tidak memperkenalkan jangkitan atau sel epitelium di bawah membran saraf tunjang.

Tusukan saraf tunjang dilakukan bukan sahaja untuk diagnosis, tetapi juga untuk rawatan, dalam kes seperti:

 • pengenalan ubat kemoterapi atau antibiotik di bawah membran otak
 • untuk anestesia epidural untuk operasi
 • untuk rawatan hydrocephalus dan pengurangan tekanan intrakranial (pengalihan minuman berlebihan)

Tusukan saraf tunjang mempunyai kontraindikasi seperti:

 • stenosis terusan tulang belakang
 • anjakan (dislokasi) otak
 • dehidrasi (dehidrasi)

Menjaga badan penting ini, terlibat dalam pencegahan asas:

 1. Ambil ubat antiviral semasa meningitis virus.
 2. Cuba untuk tidak mengaturkan piknik di zon taman hutan pada bulan Mei dan awal bulan Jun (tempoh aktiviti pemeriksaan ensefalitis)
 3. Selepas setiap perjalanan ke hutan, periksa seluruh badan, dan pada tanda-tanda awal penyakit, pergi ke doktor. Tanda-tanda adalah: sakit kepala, demam tinggi, kekakuan leher (kesukaran dalam pergerakan), loya.

Apakah bahan kelabu dan putih yang terbentuk daripada saraf tunjang dan apa yang mereka tanggung?

Masalah kelabu saraf tunjang adalah komponen utama sistem saraf. Ia didasarkan pada badan-badan neuron, sel glial dan kapilari.

Sebaliknya adalah bahan putih, ia terdiri daripada rasuk myelin. Bersama-sama, mereka adalah komponen penting dalam tubuh manusia. Kerana komposisi unik mereka.

Anatomi perkara kelabu

Menurut ciri-ciri anatomi, bahan kelabu adalah bahagian penting komponen putih. Terletak di bahagian silang, yang secara visual menyerupai sayap rama-rama. Di tengah adalah saluran tengah, ia diisi dengan cecair khas - minuman keras.

Berikut adalah ventrikel otak, yang mempunyai interaksi rapat antara satu sama lain. Diisi dengan minuman keras bergantung kepada beberapa undang-undang. Ini adalah kerana kusut kompleks cecair serebrospinal. Terima kasih kepada penyelidikannya, anda boleh belajar tentang keadaan manusia dan mendiagnosis banyak penyakit. Ini termasuk:

Dalam perkara kelabu saraf tunjang terdapat beberapa tiang yang saling terhubung dengan cara perekat. Di tengah-tengah anda dapat melihat lubang, yang merupakan saluran tengah. Plat belakang dan hadapan adalah komponen utama. Apabila menganalisis keratan rentas, dapat dilihat bahawa tiang-tiang yang saling menyerupai menyerupai sayap rama-rama, seperti yang disebutkan di atas. Berikut adalah protrusions mudah dilihat, secara beransur-ansur menyimpang sekitar. Dalam kesusasteraan mereka dipanggil tanduk. Komposisi mereka adalah unik, kerana kehadiran berpasangan luas dan sempit. Dasar plat adalah neuron, yang terdiri daripada komponen nukleus dan bantu yang berpusat. Inilah akar kord rahim.

Bahan kelabu dicirikan oleh kehadiran tiang. Tanduk belakang termasuk neuron, mereka disusun dalam urutan tertentu. Mereka sering dipanggil akson, kerana struktur unik mereka, mereka cenderung kepada komisar depan. Ini memudahkan untuk pergi ke bahagian belakang otak. Neuron yang disisipkan adalah dendrite bentuk bercabang. Mereka membentuk teras yang melakukan fungsi tertentu. Komponen penting mereka ialah nod tulang belakang. Mereka mengandungi dalam sel-sel saraf komposisi mereka, berkat cawangan khas, hujung komponen melampaui batas tanduk posterior.

Dasar bahan kelabu adalah sel-sel saraf, atau sebaliknya, badan mereka.

Kesemua mereka bersama-sama membentuk komponen utama. Ia berasaskan tiga protikan, sepanjang sepanjang otak. Reka bentuk ini diwakili oleh tiang. Terdapat tiga jenis unjuran, masing-masing, di bahagian depan, belakang dan sisi.

Asas Fisiologi

Saraf tunjang adalah koleksi neuron motor. Proses mereka termasuk akar anterior. Neuron itu sendiri, atau badannya, terbentuk daripada sel-sel saraf. Mereka bertanggungjawab untuk membekalkan otot rangka. Semakin dekat, semakin jauh mereka berada dalam komponen utama. Neuron berinteraksi kecil adalah komponen utama tanduk posterior. Terima kasih kepada mereka ada persepsi sensitiviti. Sel-sel yang berbaring di ganglia tulang belakang menerima isyarat tertentu. Akibatnya, pilar sensitif terbentuk.

Sebilangan perkara kelabu, yang dipanggil dorsal, adalah pusat. Fungsi utamanya adalah tindak balas kepada isyarat yang dihantar. Dari sudut pandangan ini, bahagian dorsal dianggap paling sensitif. Pusat motor terletak di sebelahnya. Oleh kerana struktur homogen mereka, mereka melaksanakan beberapa fungsi. Pusat ini didasarkan pada pelbagai sel.

Bahagian punggung adalah yang paling sensitif dan terdiri daripada 2 komponen utama. Mereka didasarkan pada neuron somatik yang menghantar isyarat tertentu. Dapatkan mereka terima kasih kepada kepekaan sel-sel yang mendasari pusat-pusat viseral. Mereka mempunyai hubungan erat dengan komponen motor yang berada di bahagian perut otak. Struktur sel yang unik membolehkan mereka berpindah ke pusat-pusat somatik, yang berdasarkan komponen-komponen yang dicirikan oleh saiz besar.

Perkara putih saraf tunjang bersentuhan dengan semua bahagian. Hasil daripada proses ini, penonjolan atau tiang sampingan yang disebut. Isyarat transmisi sentuhan sensitif terletak di tanduk. Bahagian hadapan dan belakang mereka terletak pada bahan putih, dan ia terletak di kawasan serviks. Komponen putih sebahagiannya bersentuhan dengan kelabu. Oleh itu, membentuk sistem bersatu. Pembentukan retikular terletak di kawasan serviks. Ia didasarkan pada sel-sel saraf sensitif, ciri utama yang banyak prosesnya.

Sel-sel seperti rasuk adalah dalam perkara kelabu, lebih tepat - tersebar di sekelilingnya. Proses "diselesaikan" di pinggir, yang mana sempadan khusus dibentuk, dipanggil bundle.

Menyimpulkan, perlu diingat bahawa perkara kelabu memainkan peranan penting dalam tubuh manusia. Ia menyampaikan isyarat tertentu ke bahagian tertentu dari saraf tunjang, menjadikannya sensitif.

Mengapa anda memerlukan perkara putih dan kelabu saraf tunjang, di mana

  Kandungan:
 1. Fungsi bahan putih dan kelabu
 2. Apa yang terbentuk kelabu
 3. Apakah benda putih?
 4. Di mana perkara kelabu
 5. Di mana perkara putih
 6. Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Sekiranya anda melihat kejadian tulang belakang, anda boleh melihat bahawa perkara putih dan kelabu saraf tunjang mempunyai struktur dan lokasi anatomi tersendiri, yang sebahagian besarnya menentukan fungsi dan tugas masing-masing. Penampilan menyerupai rama-rama putih atau huruf H, dikelilingi oleh tiga kabel kelabu atau berkas serat.

Fungsi bahan putih dan kelabu

Saraf tunjang manusia melakukan beberapa fungsi penting. Kerana struktur anatomi otak menerima dan memberikan isyarat yang membolehkan seseorang bergerak, merasakan kesakitan. Dalam banyak cara, ini menyumbang kepada peranti lajur vertebral dan khususnya tisu otak lembut:

 • Masalah putih saraf tunjang manusia bertindak sebagai konduktor impuls saraf. Ia berada di bahagian ini tisu otak yang melewati laluan menaik dan menurun. Oleh itu, fungsi refleks bahan putih adalah mediasi.
 • Bahan kelabu melakukan fungsi refleks - ia mencipta dan memproses impuls saraf yang ditularkan melalui struktur putih ke bahagian otak dan belakang. Sejumlah besar sel-sel saraf dan proses unmyelized membolehkan fungsi refleks bahan kelabu.

Struktur kord rahim menyumbang kepada hubungan rapat antara dua komponen utama. Untuk benda putih dicirikan oleh fungsi utama penghantaran impuls saraf. Ini dibuat dengan cara yang sesuai dengan teras kelabu dalam bentuk saraf lanjutan saraf serabut sepanjang panjang ruang tulang belakang.

Apa yang terbentuk kelabu

Perkara kelabu saraf tunjang terbentuk daripada kira-kira 13 juta sel saraf. Dalam komposisi terdapat sejumlah besar proses unmyelized dan sel glial. Melalui kehendak seluruh tulang belakang, tisu saraf membentuk tiang kelabu.

Bergantung pada lokasi anatomi, adalah kebiasaan untuk membezakan antara bahagian anterior, posterior dan lateral. Setiap tiang mempunyai struktur dan tujuannya sendiri.

 • Tanduk belakang bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron interkal. Mereka melihat isyarat dari sel yang terletak di ganglia.
 • Tanduk depan bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron motor. Akson, meninggalkan ruang tulang belakang, membentuk akar saraf. Tugas utama tanduk depan adalah pemuliharaan tisu otot di bawah kendali dan otot rangka.
 • Tanduk sisi terbentuk oleh sel pendengaran dan sensitif yang bertanggungjawab untuk motilitas.

Malah, bahan kelabu adalah kumpulan sel syaraf dengan kegunaan dan fungsi yang berlainan.

Apakah benda putih?

Bahan putih saraf tunjang terbentuk oleh proses atau berkas sel saraf, neuron yang membentuk jalur. Untuk memastikan transmisi isyarat yang lancar, struktur anatomi termasuk tiga kumpulan serat utama:

 • Serat-serat bersekutu adalah ikatan pendek dari ujung saraf yang terletak pada tahap yang berbeza dari ruang tulang belakang.
 • Laluan menaik - menghantar isyarat dari tisu otot ke pusat hemisfera dan cerebellum.
 • Laluan menurun - balok panjang untuk menghantar isyarat kepada tanduk shell kelabu.

Struktur bahan putih termasuk kehadiran serat intersegmental yang terletak di pinggir tisu otak kelabu. Oleh itu, isyarat dan kerjasama antara segmen utama elemen tulang belakang dilakukan.

Di mana perkara kelabu

Perkara kelabu terletak di pusat saraf tunjang, panjang keseluruhan ruang tulang belakang. Kepekatan segmen adalah heterogen. Pada peringkat serviks dan juga tisu otak kelabu dan lumbar mendominasi. Struktur ini memberikan mobiliti tubuh manusia dan keupayaan untuk melaksanakan fungsi asas.

Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran terusan, di mana peredaran cecair serebrospinal disediakan, dan, dengan itu, pemindahan nutrien ke serat dan tisu saraf.

Di mana perkara putih

Cangkang putih terletak di sekitar inti kelabu. Di dada, kepekatan segmen meningkat dengan ketara. Di antara lobus kiri dan kanan terdapat saluran alur komisen yang menyambung kedua-dua bahagian unsur tersebut.

Ferus saraf tunjang membatasi struktur tisu otak, membentuk tiga tiang. Komponen utama bahan putih adalah serat saraf, yang dengan cepat dan cekap menghantar isyarat ke bawah kord ke cerebellum atau hemisfera dan belakang.

Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Pertubuhan selular tisu tisu tulang belakang memastikan penghantaran cepat impuls saraf, mengawal fungsi motor dan refleks.

Mana-mana luka yang menjejaskan struktur anatomi, yang ditunjukkan dalam pelanggaran fungsi asas badan:

 • Kekalahan perkara kelabu - tugas utama segmen ini adalah untuk menyediakan fungsi refleks dan motor. Lesi ini ditunjukkan dalam kebas, lumpuh separa atau lengkap anggota badan.
  Terhadap latar belakang pelanggaran, kelemahan otot berkembang, ketidakupayaan untuk melakukan tugas harian semula jadi. Selalunya, proses patologi disertai dengan masalah pembuangan air besar dan kencing.
 • Lesi membran putih - penghantaran impuls saraf kepada hemisfera dan cerebellum terganggu. Akibatnya, pesakit mengalami pening, kehilangan orientasi. Terdapat kesukaran dalam penyelarasan pergerakan. Dengan gangguan yang teruk, lumpuh anggota badan berlaku.

Topografi bahan putih dan kelabu menunjukkan hubungan dekat dua struktur utama rongga ruang tulang belakang. Mana-mana pelanggaran menjejaskan fungsi motor dan refleks seseorang, serta kerja-kerja organ-organ dalaman.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan. Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu. Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak. Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks. Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk. Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak. Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur. Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik. Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

Struktur dan fungsi bahan kelabu saraf tunjang. Plat reksed

Kord rahim dibina dengan bahan kelabu dan putih. Bahan kelabu terdiri daripada badan-badan sel saraf dan serat saraf - proses sel-sel saraf. Bahan putih dibentuk hanya oleh gentian saraf - proses sel saraf (saraf tunjang dan otak). Perkara kelabu di dalam saraf tunjang menduduki kedudukan tengah. Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran tengah. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih saraf tunjang.

Dalam setiap separuh daripada perkara kelabu saraf tunjang membentuk tiang kelabu. Tiang kelabu kanan dan kiri disambungkan oleh plat melintang - sebuah komisar kelabu, di mana anda dapat melihat pembukaan saluran tengah. Spike anterior dari saraf tunjang adalah di hadapan kanal pusat, komisur posterior berada di belakang. Di bahagian silang saraf tunjang, tiang kelabu, bersama-sama dengan komisar kelabu, mempunyai bentuk huruf "H" atau rama-rama dengan sayap tersebar (Rajah 2.5). Dibentuk di sisi tunjukan bahan kelabu dipanggil tanduk. Alihkan berpasangan, tanduk depan lebih luas dan sempit, juga tanduk belakang berpasangan. Di tanduk anterior saraf tunjang adalah sel saraf besar - neuron motor (neuron motor). Akson mereka membentuk bahagian utama serat akar anterior saraf tulang belakang. Neuron terletak di setiap tanduk anterior, membentuk lima nukleus: dua medial dan dua lateral, serta nukleus pusat. Proses sel-sel nukleus ini dihantar ke otot rangka.

Tanduk terdiri daripada neuron interkalar, proses yang mana (akson) dihantar ke tanduk anterior, dan juga melalui komisar putih anterior ke sisi bertentangan saraf tunjang.

Pada sel-sel saraf nuklei tanduk posterior, gentian saraf (deria) dari akar posterior, yang merupakan proses sel-sel saraf yang badannya berada di nod tulang belakang. Bahagian periferal tanduk posterior memproses dan menjalankan impuls sakit. Sederhana dikaitkan dengan kepekaan dermal (tactile). Zon di dasar tanduk menyediakan rawatan dan kepekaan otot.

Zon pertengahan masalah kelabu saraf tunjang terletak di antara tanduk depan dan belakang. Di zon ini, dari serviks VIII ke segmen lumbar II, terdapat ramalan bahan kelabu - tanduk sisi. Dalam tanduk sisi adalah pusat bahagian bersimpati sistem saraf autonomik dalam bentuk kumpulan sel saraf yang digabungkan ke dalam bahan perantaraan (lateral) yang lateral. Akson sel-sel ini melalui tanduk anterior dan meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior saraf tulang belakang. Nukleus medial pertengahan (lihat Rajah 2.5) adalah "pusat pengkomputeran" utama saraf tunjang. Di sini, isyarat deria yang diproses di tanduk posterior dibandingkan dengan isyarat dari otak dan keputusan dibuat untuk memulakan reaksi vegetatif atau motor. Dalam kes pertama, insentif permulaan dihantar ke tanduk sampingan, di kedua - ke tanduk depan.

Plat benda abu-abu saraf tulang belakang (plat Reksed) adalah struktur anatomi yang berbeza dari bahan abu-abu saraf tunjang, diasingkan berdasarkan morfologi neuron mereka.
Perkara abu-abu saraf tunjang mempunyai "lamara cytoarchitectural", iaitu kawasan yang berlainan (menyerupai plat berorientasi longitudinal) yang terdiri daripada neuron homogen secara morfologi (B. Rexed, 1952, Bror Rexed, 1914-2002, anatomi Sweden). Dalam hal ini, masalah kelabu saraf tunjang terbahagi kepada struktur berpasangan - plat (skema). Plat dinomborkan dalam angka Rom. Plat I ÷ V membentuk tanduk posterior dari bahan kelabu saraf tunjang. Plate VII membentuk zon pertengahan, yang merupakan asas semua tanduk tanduk saraf tunjang. Plat IX terdiri daripada agregat motoneuron besar, yang dipanggil α-motoneurons, dan motoneurons kecil, yang dipanggil motoneurons gamma. Axons of α-motoneurons otot striated innervate. Paksi α-motoneurons menyegarkan elemen kontraksi spindle otot. Akson kedua-dua motorsuron dan α-motoneuron keluar melalui akar anterior (ventral) saraf tulang belakang. Plat VII dan VIII sangat berubah dalam struktur. Plate VI hanya terdapat dalam kutang spinalis dan lumbosacral thickenings. Pengumpulan sel-sel yang mengelilingi kanal pusat saraf tunjang sepanjang keseluruhannya sering dirujuk sebagai plat X.
Semua neuron yang secara langsung melaksanakan fungsi reseptor deria tanpa sel perantara (neuron deria utama) terletak di ganglion tulang belakang, yang terletak di dalam foramen intervertebral. Neuron ini mempunyai dua proses: periferal dan pusat. Proses periferal menghantar maklumat dari pinggir badan dari pelbagai reseptor. Proses sentral neuron yang sama membentuk ikatan serat yang melepasi dorsolateral ke dalam saraf tunjang. Serat ini menghantar kepada maklumat sistem saraf pusat tentang jenis sensasi tertentu. Maklumat ini selanjutnya menerangkan laluan khas ke bahagian-bahagian sistem saraf yang berbeza dan digunakan untuk organisasi struktur dan fungsi (untuk pengurusan) sistem badan. Maklumat tentang kesakitan, tentang kesan yang berpotensi berbahaya disalurkan terutamanya kepada neuron-piring I dan pinggan II bahan kelabu. Maklumat mengenai sensasi sentuhan disebarkan terutamanya kepada badan-badan neuron plat IV atau proses neuron-neuron ini. Maklumat dari reseptor peregangan otot (dari spindle otot dan reseptor tendon) disebarkan melalui gentian saraf neuron deria sebahagiannya kepada neuron plat V, VI dan VII. Simpanan gentian saraf ini, yang terlibat dalam pelaksanaan peregangan refleks otot, juga ditujukan kepada neuron plat IX.

Pada tahun 1952, ahli anatomi Sweden Bror Rexed mencadangkan untuk membahagikan perkara kelabu kepada sepuluh lapisan (lapisan), berbeza dengan struktur dan kepentingan fungsi unsur-unsur konstituen mereka. Klasifikasi ini telah mendapat pengiktirafan dan pengedaran yang luas di dunia saintifik. Plat biasanya dilambangkan oleh angka Rom.

Plat saya melalui IV membentuk kepala tanduk dorsal, iaitu rantau deria utama.

Plat saya dibentuk oleh banyak neuron kecil dan sel berbentuk spindle besar yang berbaring selari dengan plat itu sendiri. Ia termasuk afferents dari reseptor kesakitan, serta akson neuron dalam plat II. proses menghadapi contralateral (iaitu, cross - proses posterior kanan tanduk tali kiri dan sebaliknya) membawa maklumat tentang kesakitan dan sensitiviti suhu dalam otak di bahagian hadapan dan saraf sebelah (saluran spinothalamic).

Plat II dan III dibentuk oleh sel-sel yang berserenjang dengan pinggir plat. Sesuai dengan bahan gelatin. Kedua-duanya dilekatkan pada proses saluran spinotalamic dan menghantar maklumat di bawah. Mengambil bahagian dalam pengurusan kesakitan. Plat II juga memberikan proses kepada plat saya.

Plat IV sepadan dengan terasnya sendiri. Menerima maklumat dari plat II dan III, aksons menutup gerbang refleks saraf tunjang pada neuron motor dan mengambil bahagian dalam saluran spinothalamik.

Plat V dan VI membentuk leher tanduk. Dapatkan penyerap dari otot. Plate VI sepadan dengan teras Clark. Menerima penyerap dari otot, tendon dan ligamen, turun dari otak. Kedua-dua plat terletak saluran spinocerebellar: Fleshiga saluran (pilihan: Flechsig) (Tractus spinocerebellaris dorsalis) - pergi ipsilaterally (iaitu, bahagian kordnya) dalam funiculus saluran sisi Gowers (Tractus spinocerebellaris ventralis) - mula berkuat funiculus sisi contralateral.

VII menduduki sebahagian besar tanduk depan. Hampir semua neuron plat interkalari (kecuali neuron efferent Nucleus intermediolateralis. Dapat afferentation otot dan tendon, serta kepelbagaian laluan pautan turun. Axons pergi ke plat IX.

Plat VIII terletak di bahagian tengah lubang anterior tanduk anterior, sekitar salah satu bahagian plat IX. Neuronnya terlibat dalam ikatan propriospinal, iaitu, mereka menghubungkan bersama-sama segmen yang berbeza dari saraf tunjang.

Plat IX tidak seragam dalam ruang, bahagiannya terletak di dalam plat VII dan VIII. Ia sepadan dengan nukleus motor, iaitu kawasan motor utama, dan mengandungi motoneurons bertempat somatotopical (iaitu, ialah "peta" badan), misalnya, neuron motor dusta flexor amnya melebihi motoneurons extensor otot, neuron innervating berus - sisi, daripada lengan bawah dada yang menyimpang, dsb.

Plat X terletak di sekitar terusan tunjang, dan bertanggungjawab untuk komisen (antara sisi kiri dan kanan saraf tunjang) dan lain-lain ikatan propriospinal.

PEMERIKSAAN TIKET nombor 5 pada Fisiologi CNS

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia, bekalan darah

Saraf tunjang terletak pada kanal tulang belakang dan, pada dewasa, adalah tali 41-45 cm panjang, agak rata dari depan ke belakang. Di bahagian atas, ia terus masuk ke otak, dan di bahagian bawahnya berakhir dengan titik kerucut, dari mana benang akhir berangkat. Benang ini turun ke kanal sakral dan dipasang pada dindingnya.

Struktur

Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks dan lumbar, sepadan dengan titik keluar saraf yang membawa kepada anggota atas dan bawah. Alur longitudinal anterior dan posterior membahagikan organ ke dua bahagian simetri, masing-masing pada gilirannya mempunyai dua alur longitudinal yang lemah yang menunjukkan akar anterior dan posterior - saraf tulang belakang. Tempat keluar dari akar tidak sesuai dengan tahap lubang intervertebral dan akar sebelum keluar dari terusan, dihantar ke sisi dan ke bawah. Di rantau lumbar, mereka menjalankan selari dengan filamen terminal dan membentuk satu bundle, dipanggil cauda equina.

Dari saraf tunjang, membentuk dari akar anterior (gentian motor) dan posterior (serabut deria), 31 pasang saraf tulang belakang bercampur. Kawasan yang sepadan dengan pelepasan sepasang saraf tulang belakang dipanggil segmen saraf, atau segmen tali pinggang tulang belakang. Setiap segmen mengimbangi otot-otot rangka dan kawasan kulit tertentu.

Segmen toraks servikal dan bahagian atas mengasuh otot kepala, ikat pinggang atas, organ dada, jantung dan paru-paru. Segmen toraks yang rendah dan bahagian lumbar bertanggungjawab untuk mengawal otot-otot batang dan organ intra-perut. Dari segmen lumbar bawah dan saraf sakral berlepas ke bahagian bawah bahagian bawah dan sebahagiannya ke rongga perut.

Struktur bahan kelabu

Bahagian silang kord rahim mempunyai rupa rama-rama, yang terbentuk oleh bahan kelabu yang dikelilingi oleh putih. Sayap rama-rama adalah kawasan simetri di mana bahagian hadapan, belakang dan tiang (atau tanduk) dibezakan. Tanduk depan lebih lebar daripada belakang. Di tanduk belakang kembali akar, dan dari tanduk depan keluar akar depan. Di tengah-tengah perkara kelabu, terdapat saluran di mana minuman keras beredar, yang membekalkan tisu saraf dengan nutrien.

Bahan kelabu terbentuk daripada lebih daripada 13 juta sel saraf. Antaranya ialah tiga jenis: radicular, tuft, intercalary. Struktur akar anterior adalah akson sel-sel radikular. Proses sel-sel bundle menghubungkan bahagian-bahagian tali pinggang saraf, dan sel-sel saling selaput berakhir di sinapsis dalam hal kelabu.

Neuron dengan struktur yang sama digabungkan ke dalam nukleus saraf tunjang. Di tanduk anterior, ventrial, ventrolateral, pasangan dorso-medial dan pusat nukleus dibezakan, di tanduk posterior - sendiri dan dada. Dalam tanduk sisi adalah nukleus pertengahan sisi, dibentuk oleh sel-sel bersekutu.

Struktur tali tulang belakang

Struktur bahan putih

Bahan putih terdiri daripada proses dan berkas sel-sel saraf yang membentuk sistem konduktif organ. Penghantaran yang berterusan dan licin denyutan disediakan oleh dua kumpulan gentian:

 1. Beban pendek saraf endings yang menduduki tahap yang berbeza dari tulang belakang adalah serat asosiatif.
 2. Serat panjang (unjuran) dibahagikan kepada yang menaik, yang pergi ke arah hemisfera besar, dan yang menurun - pergi dari hemisfera ke saraf tunjang.

Laluan

Laluan menaik dan menurun yang panjang menghubungkan pinggir dengan otak melalui komunikasi dua hala. Impuls afferent di sepanjang laluan konduktif saraf tunjang dipegang di kepala, menyampaikan maklumat tentang semua perubahan dalam persekitaran luaran dan dalaman badan. Laluan ke bawah, impuls dari otak disebarkan ke neuron efektor saraf tunjang dan menyebabkan atau mengawal aktiviti mereka.

Laluan menaik:

 1. Kord posterior (laluan deria), yang membawa isyarat dari reseptor kulit ke medulla.
 2. Spinothalamic, menghantar impuls kepada thalamus.
 3. Dorsal dan ventral (cerebellar tulang belakang) bertanggungjawab untuk melakukan pengujaan dari proprioceptors ke cerebellum.

Laluan menurun

 1. Pyramid - melepasi tiang depan dan sisi saraf tunjang, bertanggungjawab untuk melakukan pergerakan.
 2. Saluran extrapyramidal bermula dari struktur otak (nukleus merah, ganglia basal, substantia nigra) dan pergi ke tanduk depan, bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela (tidak sedarkan diri).

Kord tulang belakang

Tubuh dilindungi oleh tiga cangkang: keras, araknoid dan lembut.

 1. Cangkang keras terletak di luar saraf tunjang, dan tidak sesuai rapat dengan dinding saluran tulang belakang. Ruang yang dibentuk dipanggil epidural, di sini ialah tisu penghubung. Di bawah ini adalah ruang subdural di sempadan dengan membran arachnoid.
 2. Membran arachnoid terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan dipisahkan dari membran lembut oleh ruang subarachnoid.
 3. Cangkang lembut secara langsung merangkumi saraf tunjang, hanya dibatasi oleh membran glial nipis.

Bekalan darah

Arteri spinal anterior dan posterior turun di sepanjang saraf tunjang dan disambungkan kepada satu sama lain oleh pelbagai anastomosis. Oleh itu, rangkaian vaskular terbentuk di permukaannya. Juga dari arteri tulang belakang anterior ada arteri pusat yang menembusi bahan saraf tunjang dekat komisar anterior. Bekalan darah hingga 80% berasal dari arteri tulang belakang anterior. Pengaliran vena melalui vena yang sama mengalir ke dalam plexus vena vertebra dalaman.

Fungsi

Saraf tunjang mempunyai dua fungsi: refleks dan konduktor.

Sebagai pusat refleks, ia menjalankan refleks motorik dan vegetatif yang kompleks, dan juga merupakan tempat untuk menutup busuk refleks, yang terdiri daripada tiga pautan: afferent, intercalary dan efferent.

Dengan laluan afferent (sensitif), ia dikaitkan dengan reseptor, dan dengan efferent (motor) - dengan otot dan organ dalaman.

Satu contoh adalah refleks semula jadi dan diperolehi seseorang, mereka dikunci pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang: lutut pada tahap 3-4 lumbar segmen, Achilles - 1-2 segmen sakral.

Fungsi konduktor didasarkan pada transmisi impuls dari pinggiran (dari reseptor kulit, membran mukus, organ dalaman) ke otak di sepanjang jalan menaik dan kembali ke bawah.

Kesamaan dan perbezaan dalam fungsi batang otak dan saraf tunjang

Otak adalah struktur di mana saraf tunjang berlalu, melewati foramen occipital, dan mempunyai struktur yang serupa dengannya. Persamaan terletak pada prestasi fungsi refleks dan konduktor mereka.

Mereka berbeza di lokasi perkara kelabu: batang otak dicirikan oleh pengumpulan bahan kelabu dalam bentuk nukleus, yang bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi penting: pernafasan, peredaran darah, dan sebagainya, dan di saraf tunjangnya adalah dalam bentuk tiang. Juga, batang adalah bahan autonomi dalam peraturan tidur, nada vaskular, kesadaran, dan punggung melakukan semua tindakan di bawah kendali otak.