Utama / Lebam

Kord tulang belakang, strukturnya. Fungsi akar depan dan belakang. Fungsi refleks dan panduan saraf tunjang.

Perencatan dalam sistem saraf pusat, nilainya. Jenis perencatan: primer (postsynaptic, presynaptic) dan sekunder (pessimal, perencatan selepas pengujaan).

Fenomena perencatan di pusat saraf mula-mula ditemui oleh I.M. Sechenov pada tahun 1862. Inhibisi adalah proses aktif dalam sistem saraf, yang disebabkan oleh pergolakan dan mewujudkan dirinya sebagai penghambatan agitasi yang lain.

Inhibisi memainkan peranan penting dalam penyelarasan pergerakan, peraturan fungsi vegetatif, dalam pelaksanaan tindakan aktiviti saraf yang lebih tinggi. Proses brek:

1 - hadkan penyinaran pengujaan dan tumpukannya di bahagian tertentu NA;

2 - mematikan aktiviti badan-badan yang tidak perlu sekarang, menyelaras kerja mereka;

3 - melindungi pusat saraf dari overvoltage di tempat kerja.

Di tempat terjadinya perencatan adalah:

Bentuk pengereman boleh:

Untuk kemunculan perencatan utama dalam NA terdapat struktur penghalang yang khusus (neuron-inhibitory dan sinaps penghambatan). Dalam kes ini, perencatan timbul terutamanya, iaitu tanpa rangsangan sebelum ini. Perencatan presinaptik berlaku sebelum sinaps pada kenalan aksonal. Di dasar perencatan ini adalah pembangunan depolarization jangka panjang terminal akson dan penyekatan pengalihan pengujaan ke neuron seterusnya. Perencatan postsynaptik dikaitkan dengan hiperpolarisasi membran postsynaptik di bawah pengaruh mediator jenis penghalang. Untuk berlakunya halangan menengah tidak memerlukan struktur brek khas. Ia timbul sebagai hasil dari konfigurasi aktiviti fungsi neuron yang bersemangat biasa. Penggerudian sekunder sebaliknya dipanggil pessimal. Pada frekuensi nadi yang tinggi, membran postsynaptic sangat depolarized dan menjadi tidak dapat menanggapi pulsa yang akan pergi ke sel.

Prinsip umum penyelarasan sistem saraf pusat. Peranan pembalikan songsang dalam fungsi penyelarasan. Interaksi dan gerakan pengujaan dan penghambatan: penyinaran, induksi, timbal balik sebagai kes induksi khusus. Mengajar A.A. Ukhtomsky mengenai peranan yang dominan dalam aktiviti pendidikan yang dominan.

Dalam organisma hidup, kerja semua organ diselaraskan.

Penyelarasan refleks individu untuk pelaksanaan tindakan fisiologi integral dipanggil penyelarasan.

Oleh kerana kerja-kerja yang diselaraskan pusat-pusat saraf, tindakan motor dikawal (berjalan, berjalan, kompleks, gerakan sasaran aktiviti praktikal), serta mengubah cara kerja organ-organ pernafasan, penghadaman, peredaran darah, fungsi vegetatif. Tindakan ini mencapai adaptasi organisma kepada perubahan keadaan kewujudan.

Penyelarasan adalah berdasarkan beberapa undang-undang umum (prinsip):

1. Prinsip penumpuan (Sherrington ditubuhkan) - kepada impuls neuron tunggal datang dari pelbagai bahagian sistem saraf. Sebagai contoh, impuls daripada pendengaran, visual, reseptor kulit boleh berkumpul ke neuron yang sama.

2. Prinsip penyinaran. Pengecualian atau perencatan, yang timbul di satu pusat saraf, boleh merebak ke pusat jiran.

3. Prinsip timbal balik (conjugation; antagonisme yang konsisten) disiasat oleh Sechenov, Vvedensky, Sherrington. Dengan pengujaan beberapa pusat saraf, aktiviti pusat-pusat lain mungkin dihalang. Di dalam haiwan tulang belakang, kerengsaan satu anggota badan segera menyebabkan keletihannya, dan di sisi lain, refleks ekstensor segera diamati.

Pertalian balas pemuliharaan memastikan kerja terkoordinasi kumpulan otot apabila berjalan, berjalan. Sekiranya perlu, pergerakan yang saling berkait boleh diubah di bawah kawalan otak. Contohnya, apabila melompat, penguncupan kumpulan seperti otot kedua-dua anggota badan berlaku.

4. Prinsip laluan akhir biasa dikaitkan dengan ciri struktur sistem saraf pusat. Hakikatnya adalah terdapat beberapa kali lebih banyak neuron aferen daripada neuron efferent, begitu banyak impuls yang menonjol ke jalur yang biasa digunakan oleh mereka. Sistem reaksi neuron bentuk seperti corong ("corong Sherrington"), begitu banyak rangsangan yang berbeza boleh menyebabkan tindak balas motor yang sama. Sherrington bercadang untuk membezakan:

a) refleks kesatuan (yang mengukuhkan satu sama lain dengan bertemu di laluan terminal biasa);

5. Dominan yang dominan (ditubuhkan oleh Ukhtomsky). Dominan (dominasi Latin - dominan) adalah tumpuan utama pengujaan dalam sistem saraf pusat, yang menentukan sifat respon tubuh terhadap kerengsaan.

Bagi yang dominan biasanya terdapat pengujaan yang kuat di pusat-pusat saraf, keupayaan untuk merangsang rangsangan luaran dan inertness (pemeliharaan selepas kerengsaan). Tumpuan dominan menarik impuls dari pusat-pusat saraf yang lain dan meningkat disebabkan oleh mereka. Sebagai faktor tingkah laku, dominan dikaitkan dengan aktiviti saraf yang lebih tinggi, dengan psikologi manusia. Yang dominan adalah asas fisiologi tindakan perhatian. Pembentukan dan penghambatan refleks yang disambungkan juga dikaitkan dengan tumpuan rangsangan dominan.

Kord tulang belakang, strukturnya. Fungsi akar depan dan belakang. Fungsi refleks dan panduan saraf tunjang.

Saraf tunjang adalah organ sistem saraf pusat vertebrata yang terletak di kanal tulang belakang. Adalah dipercayai bahawa sempadan antara saraf tunjang dan otak melewati tahap persilangan serat piramida (walaupun sempadan ini agak sewenang-wenangnya). Di dalam saraf tunjang terdapat rongga yang disebut kanal utama. Kord rahim dilindungi oleh lembut, araknoid dan otak keras. Ruang antara membran dan saluran tunjang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Ruang antara kulit luar dan tulang belakang disebut epidural dan dipenuhi dengan rangkaian lemak dan vena.

Dari sulcus anterolateral atau berdekatan, terdapat filamen radikal anterior, yang merupakan akson sel-sel saraf. Filamen radikal depan membentuk akar depan (motor). Akar anterior mengandung gentian efferen sentrifugal, mengendalikan impuls motor ke pinggir badan: ke otot-otot yang bengkak dan licin, kelenjar, dan sebagainya.

Sulcus lateral posterior terdiri daripada filamen radikular posterior yang terdiri daripada proses sel yang terletak di simpul tulang belakang. Filamen akar posterior membentuk akar posterior. Akar Posterior mengandungi serat saraf afferent (centripetal), yang menjalankan sensitif

denyutan dari pinggir, i.e. dari semua tisu dan organ badan, dalam sistem saraf pusat. Pada setiap akar belakang nod tulang belakang terletak.

Fungsi saraf tunjang adalah refleks dan konduktor. Sebagai pusat refleks, saraf tunjang mengambil bahagian dalam motor (melakukan impuls saraf kepada otot rangka) dan refleks autonomi.

Refleks vegetatif yang paling penting dalam saraf tunjang adalah vasomotor, makanan, pernafasan, buang air besar, kencing, dan seks.

Fungsi refleks saraf tunjang dikawal oleh otak. Fungsi refleks dari saraf tunjang dapat dilihat dalam penyediaan tulang belakang katak (tanpa otak), di mana refleks motor paling mudah dipelihara.

Keupayaan untuk mengawal ketepatan pelaksanaan perintahnya, sistem saraf pusat menggunakan "maklum balas". Umpan balik adalah isyarat yang berlaku di reseptor yang terletak di organ eksekutif itu sendiri.

"Maklumbalas" CNS menerima maklumat mengenai ciri-ciri pelaksanaan refleks tersebut. Peranti sedemikian membenarkan pusat-pusat saraf, jika perlu, untuk membuat perubahan segera kepada kerja-kerja badan-badan eksekutif. Pada manusia, dalam penyelarasan refleks, otak menjadi penting.

Fungsi konduktor dilakukan dengan mengorbankan laluan naik dan turun bahan putih. Pada laluan menaik, pengujaan dari otot dan organ dalaman disebarkan ke otak, di laluan menurun - dari otak ke organ.

Sistem saraf vegetatif. Struktur dan fungsi bahagian simpati, parasympatetik dan metasympatetik. Ciri-ciri arka refleks refleks autonomi. Peranan adaptif-trophik sistem saraf simpatik.

Sistem saraf autonomik adalah pembahagian sistem saraf yang mengawal aktiviti organ dalaman, kelenjar rembesan dalaman dan luaran, salur darah dan limfa. Ia memainkan peranan utama dalam mengekalkan kesinambungan persekitaran dalaman badan dan dalam tindak balas penyesuaian semua vertebrata.

Secara anatomis dan berfungsi, sistem saraf autonomik dibahagikan kepada simpatik, parasympatetik dan metasympatetik. Pusat bersimpati dan parasympatetik berada di bawah kawalan korteks serebrum dan pusat hipotalamik. Dalam bahagian bersimpati dan parasympatetik terdapat bahagian tengah dan persisian. Bahagian tengah dibentuk oleh badan-badan neuron yang terletak di dalam saraf tunjang dan otak. Kelompok sel saraf ini dipanggil nukleus vegetatif. Serat-serat yang berlepas dari nukleus, ganglia vegetatif, yang terletak di luar sistem saraf pusat, dan plexus saraf di dinding organ-organ dalaman membentuk bahagian periferal sistem saraf autonomi.

Nukleus simpatik terletak di kord rahim. Serat saraf yang berlepas dari luarnya berakhir di luar saraf tunjang di simpul simpatetik, dari mana gentian saraf berasal. Gentian ini sesuai untuk semua organ.

Nuklei parasympathetic berbaring di tengah dan medulla oblongata dan di bahagian sakral kord rahim. Serat saraf dari nukleus medulla adalah sebahagian daripada saraf vagus. Dari nukleus bahagian sakral gentian saraf pergi ke usus, organ-organ perkumuhan.

Sistem saraf metasympatetik diwakili oleh plexuses saraf dan ganglia kecil di dinding saluran pencernaan, pundi kencing, jantung, dan beberapa organ lain. Aktiviti sistem saraf autonomi tidak bergantung kepada kehendak orang itu.

Sistem saraf simpatetik meningkatkan metabolisme, meningkatkan keceriaan kebanyakan tisu, menggerakkan tentera untuk aktiviti yang kuat. Sistem parasympatetik membantu memulihkan rizab tenaga yang dibelanjakan, mengawal badan semasa tidur.

Organ-organ peredaran darah, pernafasan, pencernaan, perkumuhan, penghasilan semula, dan metabolisme dan pertumbuhan berada di bawah kawalan sistem otonom.

. Sebenarnya, seksyen efferent ANS melaksanakan peraturan saraf fungsi semua organ dan tisu, kecuali otot rangka, yang mengawal sistem saraf somatik.

23. Kord tulang belakang. Fungsi refleks tulang belakang dan konduktor

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Ia adalah ketegangan silinder. Dari atas, ia terus masuk ke medulla pada foramen occipital, dan di bawahnya berakhir pada tahap lumbar vertebra ke-2. Akar anterior (motor) dan posterior (sensitif) saraf tulang belakang beralih dari saraf tunjang pada kedua-dua belah pihak. Pada jarak tertentu, akar-akar ini bergabung dan bersama membentuk batang saraf tulang belakang. Perkara kelabu ada di dalam saraf tunjang (badan sel saraf). Ia dikelilingi oleh semua pihak oleh benda putih - ini adalah proses sel-sel saraf. Proses membentuk 3 sistem gentian saraf:

Sistem 1 - berkas serat pendek, menghubungkan bahagian-bahagian saraf tunjang pada pelbagai peringkat.

Sistem ke-2 - Serat Meningkat Panjang Sensitif

Sistem ketiga - gentian ke bawah motor yang panjang.

2 dan 3 membentuk peralatan konduktor komunikasi dua hala dengan otak.

Kord tulang belakang dikurniakan dua fungsi penting - refleks dan pengaliran. Kehadiran refleks motor yang paling mudah (penarikan balik tangan semasa pembakaran, lanjutan sendi lutut apabila memukul tendon dengan tukul, dan lain-lain) adalah disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim. Sambungan saraf tunjang dengan otot rangka adalah mungkin disebabkan oleh arka refleks, yang merupakan jalan impuls saraf. Fungsi konduktor adalah penghantaran impuls saraf dari saraf tunjang ke otak melalui laluan menaik pergerakan, serta dari otak sepanjang jalur menurun ke organ-organ dari pelbagai sistem tubuh.

24. Fungsi medulla oblongata

Fungsi utama medulla oblongata adalah konduktor, refleks, dan bersekutu. Yang pertama dijalankan dengan menjalankan laluan yang melaluinya. Yang kedua ialah pusat saraf. Dalam fossa rhomboid medulla oblongata adalah nukleus 10, 11, 12 pasang saraf kranial, serta pembentukan retikular. Fungsi refleks dibahagikan kepada somatik dan vegetatif. Somatic adalah refleks statistik medulla oblongata, merujuk kepada postural-tonic atau refleks postur. Refleks ini dijalankan oleh nukleus Deiters dari kumpulan nukleus vestibular. Dari situ ke neuron motor extensors dari saraf tunjang adalah saluran vestibulospinal menurun. Refleks berlaku apabila reseptor vestibular atau proprioceptors otot leher teruja. Pembetulan kedudukan badan berlaku disebabkan perubahan dalam nada otot. Sebagai contoh, apabila kepala haiwan dimiringkan ke belakang, kita meningkatkan nada extensors forelimbs dan nada extensors dari hindquarters menurun. Apabila kepala dimajamkan ke hadapan, tindak balas terbalik berlaku. Apabila menghidupkan kepala ke sisi, nada extensor anggota badan di sisi ini dan fleksibel dari badan bertentangan meningkat. Di medula adalah pusat penting. Ini termasuk pusat pernafasan, vasomotor dan pusat kawalan jantung. Yang pertama memastikan perubahan fasa pernafasan, yang kedua - nada periferal, peraturan ketiga FREQUENCY dan kekuatan kontraksi jantung. Di kawasan nukleus saraf vagus adalah pusat air liur, rembesan gastrik, kelenjar usus, pankreas dan hati. Berikut adalah pusat peraturan motilitas saluran pencernaan. Fungsi penting medulla oblongata ialah pembentukan refleks pelindung. Ia mengandungi pusat muntah, pusat batuk, bersin, penutupan kelopak mata dan lacrimation semasa kerengsaan mata kornea. Berikut adalah jabatan bulbar pusat-pusat yang terlibat dalam organisasi refleks makanan - menghisap, mengunyah, menelan. Dalam medulla oblongata, analisis utama beberapa isyarat deria berlaku. Khususnya, ia menempatkan nukleus saraf pendengaran, nukleus vestibular unggul, dan isyarat daripada reseptor rasa datang ke nukleus saraf glossopharyngeal. Dari reseptor kulit muka, mereka pergi ke nukleus saraf trigeminal.

FUNGSI KELENGKAPAN DAN PENYELENGGARAAN KORD YANG TURUN

Saraf tunjang melakukan fungsi konduktor dan refleks. Fungsi konduktif saraf tunjang direalisasikan melalui jalur menaik dan menurun yang membentuk kord rahim. Fungsi refleks direalisasikan melalui pusat-pusat saraf (nukleus saraf tunjang) di mana refleks tulang belakang ditutup. Semua maklumat aferen memasuki ganglia tulang belakang, yang kemudiannya di sepanjang paksi neuron afferent ia dihantar ke tanduk posterior saraf tunjang. Semua impuls efferent yang mengawal fungsi organ dalaman dan otot rangka dilakukan melalui akar anterior, yang bermula dari neuron motor tanduk anterior saraf tunjang (Bell-Majandi).

Pintu masuk ke kord rahim boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

- dari reseptor kulit: sakit, suhu, sentuhan;

- dari proprioceptors: spindle otot, tendon, periosteum dan sarung sendi;

- dari reseptor organ dalaman - viscereceptors.

Pertimbangkan tujuan fungsi laluan utama saraf tunjang:

1. Kord Depan

- Kord anterior cortical-spinal (pyramidal) menghantar impuls respon motor dari korteks serebrum ke tanduk anterior saraf tunjang.

- Laluan reticular-spinal merujuk kepada sistem extrapyramidal, mempunyai kesan menghalang pada pusat-pusat saraf yang memberi respon motor dan mengekalkan postur tubuh.

- Jalur korda serebrum menyambungkan pusat subkortikal penglihatan (gundukan atas bumbung tengah) dan pendengaran (hillocks bawah) dengan nuklei motor tanduk anterior saraf tunjang untuk memberikan pergerakan refleks perlindungan semasa rangsangan visual dan pendengaran (memberi refleks indikatif).

- laluan pra-cerebrospinal, merujuk kepada sistem extrapyramidal, mengawal nada otot, koordinasi pergerakan, keseimbangan dan orientasi di ruang angkasa.

- laluan tulang belakang talamik anterior mengendalikan denyutan sensitiviti sentuhan (sentuhan dan tekanan).

2. tali belakang

- jalur tulang belakang serebrum anterior dan posterior (bundle Flexig dan Govers) mengendalikan impuls sensitiviti proprioceptive ke cerebellum.

- laluan tulang belakang talamik mengendalikan impuls kesakitan dan kepekaan suhu.

- Laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal) sisi mengendalikan impuls motor dari korteks serebrum ke tanduk anterior kord rahim.

- Saraf tunjang nukleus merah adalah konduktor impuls automatik (bawah sedar) kawalan pergerakan dan nada otot rangka pergi ke tanduk depan saraf tunjang.

3. Kord posterior

- Bundle nipis (bundle Gaulle) dan bundle berbentuk baji (Bunddoch bundle) membawa impuls kepekaan proprioceptive ke dalam korteks hemisfera serebrum mengenai kedudukan badan dan bahagiannya di ruang angkasa.

Fungsi refleks saraf tunjang disediakan oleh neuron deria, internedi bahan kelabu, yang membentuk nukleus saraf tunjang, dan neuron motor.

Pemprosesan kepekaan deria dari modaliti yang berbeza berlaku seperti berikut:

- di dalam neuron bahan gelatin dan nukleus sendiri tandas, sentuhan sentuhan, sakit, dan sensasi suhu dilakukan;

- neuron proses zon pertengahan kepekaan mendalam;

- Nukleus Clark (thoracic), yang neuron membentuk laluan spinal-cerebellar, menghantar sensitiviti proprioceptive dari saraf tunjang kepada nukleus cerebrasi.

Fungsi refleks dari saraf tunjang dapat dilihat pada contoh lutut dan refleks pacing. Lutut lutut adalah refleks tendon monosynaptik saraf tunjang. Komposisi arka refleks termasuk dua neuron - sel aferen (sel sensitif) ganglion tulang belakang dan sel efferent (motor) dari anterior rose of the spinal cord. Arka refleks menutup pada tahap segmen III-IV saraf tunjang. Rangsangan deria untuk berlakunya refleks tendon adalah peregangan otot pada masa kesan pada tendonnya (Rajah 1). Rangsangan membawa kepada lanjutan kaki pada sendi lutut, dengan penguncupan otot quadriceps paha yang terletak di permukaan depan dan kelonggaran kumpulan posterior otot paha.

Refleks berjalan adalah pengecutan alternatif dan kelonggaran otot rangka di bawah pengaruh impuls daripada proprioceptor yang memasuki pusat saraf saraf tunjang. Otot flexor dan ekstensor terlibat dalam merealisasikan refleks pacing. Hubungan antara fleksibel dan extensor adalah timbal balik, i.e. apabila otot-otot fleksor teruja, otot extensor akan secara automatik diketuk. Kemungkinan interaksi timbal balik disediakan oleh neuron interkalasi, yang dipanggil sel Renshaw.

Petugas 1. Pertimbangkan Rajah 1, buat jadual di dalam buku kerja dan tandatangani struktur yang ditunjukkan. Tentukan arah laluan dan tunjukkan fungsinya dalam jadual.

Rajah 1 - Bahagian melintang saraf tunjang

Contoh jadual 1

Jadual 1 - Fungsi Cord tulang belakang konduktif

Fungsi refleks tulang belakang

Kepelbagaian fungsi neuron saraf tunjang, kehadiran neuron afferent, interneuron, neuron motor dan neuron sistem saraf autonomi, serta pelbagai sambungan langsung dan songsang, segmen, intersegmental dan sambungan dengan struktur otak - semua ini mewujudkan keadaan untuk aktiviti refleks spinal yang melibatkan sebagai strukturnya sendiri, dan otak. Organisasi sedemikian membolehkan anda melaksanakan semua refleks motor tubuh, diafragma, sistem genitouriner dan rektum, thermoregulation, refleks vaskular, dll.

Reaksi refleks dari saraf tunjang bergantung pada lokasi, kekuatan rangsangan, kawasan zon refleksogenik yang merengsa, kelajuan pengaliran sepanjang serat afferent dan efferent, dan pengaruh otak. Kekuatan dan tempoh refleks tisu tunjang bertambah dengan pengulangan kerengsaan (penjumlahan). Aktiviti refleks kord rusuk dilakukan oleh lengkung refleks segmen.

Semua refleks tulang belakang boleh digabungkan menjadi dua kumpulan.

 • 1. Bagi reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks:
  • • proprioceptive;
  • • visceroceptive;
  • • kulit (pelindung).

Refleks yang berlaku dengan penyertaan proprioceptors membentuk tindakan berjalan dan mengekalkan nada otot. Refleks viscero-receptive berlaku dengan penyertaan interoreceptors dan menunjukkan diri mereka dalam kontraksi otot dinding abdomen anterior, dada, dan extensors belakang.

 • 2. Mengikut organ (pengesan refleks):
  • • refleks anggota badan;
  • • refleks abdomen;
  • • refleks organ-organ panggul.

Refleks anggota badan. Ini adalah kumpulan refleks yang paling luas. Dengan jenis tindak balas, mereka boleh dikumpulkan ke dalam kumpulan berikut: flexor, extensor, ritmik, postural-tonik (Rajah 6.6: 2, 3, 4, 5, 6, 8).

Refleks fleksibel dibahagikan kepada fasa dan tonik.

Refleks fasa adalah satu lenturan anggota badan dengan satu kerengsaan kulit atau proprioceptor. Pada masa yang sama dengan pengujaan neuron motor otot fleksor, perencatan timbal balik neuron motor otot extensor berlaku.

Refleks tonik dan refleks extensor berlaku dengan regangan otot yang berlanjutan, tujuan utama mereka adalah mengekalkan postur. Penguncupan tonik otot rangka adalah latar belakang untuk pelaksanaan semua perbuatan motor, yang dilakukan dengan bantuan kontraksi otot phasic. Klinik ini biasanya meneliti refleks fasa fleksor: siku, Achilles, plantar.

Refleks extensor, serta lenturan, juga phasic dan tonik. Refleks fasa berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan tunggal reseptor otot. Sebagai contoh, apabila anda memukul tendon quadriceps di bawah lutut, lutut extensor lutut berlaku disebabkan oleh pengecutan quadriceps. Refleks extensor fasa, serta fleksi, terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan. Refleks extensor tonik adalah penguncupan panjang otot extensor dengan peregangan tendon yang panjang. Peranan mereka adalah mengekalkan sikap. Dalam kedudukan yang berdiri, penguncupan tonik otot ekstensor menghalang fleksi anggota badan yang lebih rendah dan memastikan pemeliharaan postur semula jadi menegak.

Rajah. 6.7. Refleks utama saraf tunjang

Postur refleks - pengagihan semula nada otot yang berlaku apabila anda menukar posisi badan atau bahagiannya. Postur refleks dijalankan dengan penyertaan pelbagai jabatan sistem saraf pusat. Di peringkat tunjang saraf tunjang ditutupi refleks postural.

Refleks Rhythmic - pengulangan berulang dan lanjutan anggota badan. Satu contoh refleks sedemikian boleh menggosok, pacing, menggaru refleks.

Refleks abdomen disebabkan oleh kerengsaan strok kulit perut, yang dinyatakan dalam pengurangan bahagian-bahagian otot dinding abdomen yang bersamaan (Rajah 6.6).

Fungsi refleks tulang belakang dan konduktor

Fungsi saraf tunjang - refleks dan panduan - sangat penting. Terima kasih kepada fungsi ini, seseorang boleh menjalankan penghidupannya. Lebih banyak maklumat mengenai kerja dan fisiologi jabatan ini sistem saraf dan ceramah.

Nafas, denyutan jantung dan keinginan seksual - semuanya bergantung kepada kerja saraf tunjang. Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang: konduktor dan refleks. Mari lihat setiap satu daripada mereka dengan lebih terperinci.

Fungsi refleks

Ini adalah kerana fungsi refleks saraf tunjang yang kita tarik tangan dari panas, batuk jika sesuatu masuk ke saluran udara. Reaksi manusia terhadap rangsangan - ini adalah bagaimana seseorang dapat mencirikan fungsi ini. Iaitu, semua refleks dilakukan atas perbelanjaannya. Kepentingan fungsi ini adalah di luar keraguan, kerana semua tindakan kami didasarkan pada refleks.

Ringkasnya, ini disebabkan oleh lengkung refleks. Ia kelihatan seperti ini: reseptor merasakan rangsangan - dorongan masuk ke CM - ada dorongan yang berpindah ke neuron yang bertanggungjawab untuk pergerakan itu, dan kami bertindak balas terhadap rangsangan (kami menarik balik, bersin).

Dalam setiap arka tersebut terdapat tiga pautan:

 • afferent - bertanggungjawab untuk penghantaran impuls dari organ kepada CM;
 • Dimasukkan - menyambungkan pautan sebelumnya secara langsung kepada neuron yang bertanggungjawab untuk pelaksanaan perintah itu;
 • efferent, yang mana impuls datang dari otak ke organ.

Refleks dikenali sebagai kongenital dan diperolehi. Mereka ditutup pada tahap tertentu. Itulah sebabnya seorang neuropathologist memeriksa refleks lutut kita: dia mahu memastikan bahawa saraf tunjang berfungsi.

Fungsi konduktor

Fungsi konduktor SM adalah seperti berikut: bahan kelabu menghantar impuls dari saraf periferal yang terletak di organ ke bahagian lain sistem saraf pusat. Konduktor, yang membentuk bahan putih, menghantar isyarat dari reseptor kulit, otot, dan organ dalaman. Impuls kemudiannya ditransmisikan di sepanjang jalan pendek ke segmen lain dari saraf tunjang, dan sepanjang yang lama ke otak.

Fungsi ini dilakukan dalam cara menurun dan menaik, yang terletak dalam perkara putih. Mereka berkomunikasi bukan sahaja di antara bahagian-bahagian lain dari saraf tunjang. Mereka juga berhubung dengan otak. Di samping pusat-pusat motor yang bertanggungjawab terhadap fungsi otot rangka, ada juga pusat-pusat autonomi bersimpati dan parasympatetik. Di tanduk sisi serviks dan toraks, terdapat juga pusat-pusat saraf yang menyerap hampir semua organ dalaman: jantung, saluran gastrousus, saluran darah, dan lain-lain.

Di bahagian sakral terletak pusat-pusat yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ panggul. Ia adalah luka-luka mereka yang boleh mengakibatkan kencing dan buang air besar yang tidak terkawal.

Apabila kord rahim rosak, keadaan yang dikenali sebagai kejutan tulang belakang berkembang. Fisiologi SM direka supaya ia menghalang aktiviti semua pusat refleks manusia, yang terletak di bawah tapak kecederaan. Keadaan ini berlangsung selama kira-kira enam bulan, walaupun, bergantung kepada jenis kecederaan, pemulihan penuh mungkin tidak berlaku. Ini membawa kepada hakikat bahawa perkara putih tidak boleh melaksanakan fungsi konduktor.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah unit berfungsi struktur SSP. Organ ini terletak di kanal tulang belakang. Anatomi fungsional saraf tunjang agak panjang (kira-kira setengah meter) dan nipis (kira-kira 1.5 cm diameter) tiub. Berat adalah kira-kira 35 g Ia mempunyai beberapa cengkerang: keras, lembut, araknoid. Di dalamnya adalah perkara kelabu, yang mewakili beberapa juta neuron, iaitu, sel-sel saraf. Pada potong, ia berbentuk seperti rama-rama. Jurang antara cangkang dan saluran tulang belakang diisi dengan cecair khas, yang dipanggil CSF.

Perkara putih SM terdiri daripada proses saraf. Ia meliputi bahan kelabu dan membuatnya membran membran myelinated, serat-serat yang melakukan fungsi konduktif.

Perbezaan antara saraf tunjang dan otak adalah agak sewenang-wenang, dan ia melewati tahap persilangan serat piramida, iaitu pada tahap tepi atas vertebra serviks pertama. Di tempat ini sambungan otak tulang belakang dan medulla berlaku. Kord rahim terdiri daripada segmen, walaupun dengan mata mereka tidak dapat dibezakan. Terdapat lima daripada mereka:

Dari setiap bahagian terdapat sepasang akar anterior dan posterior, yang berkomunikasi dengan organ dan sistem tubuh. Selain itu, setiap segmen melakukan fungsi komunikasi dengan badan tertentu.

Tanpa operasi biasa orang SM tidak dapat hidup sepenuhnya.

Sebagai kesimpulan, kita boleh mengatakan bahawa saraf tunjang manusia adalah organ penting sistem saraf pusat, yang merupakan unit struktur dan fungsinya, yang berfungsi sebagai penghubung antara otak dan organ tubuh manusia. Pelanggaran fungsinya akan memberi kesan negatif kepada kerja semua organ dan sistem.

Fungsi dan struktur saraf tunjang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Ia adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat (CNS). Fungsi utama saraf tunjang adalah segmental-refleks dan konduktif. Untuk memahami bagaimana mereka dijalankan, pertimbangkan organisasi saraf tunjang dan fungsi tulang belakang sebagai pembela saraf tunjang dari kerosakan.

Lokasi otak dan saraf tunjang pada manusia

Kord tulang belakang: struktur

Secara luaran, saraf tunjang adalah kord tisu serebral, bulat di semua bahagian, kecuali kawasan penebalan, di mana ia mempunyai bentuk oblate dari depan ke belakang. Pada peringkat vertebra serviks ke-3 dan thoracic ke-1 adalah penebalan serviks. Di peringkat 10-12 thoracic vertebra ada lumbosacral.

Di bahagian atas, saraf tunjang manusia masuk ke medulla, di bawah, secara beransur-ansur menipis, membentuk kerucut otak pada tulang belakang lumbar pertama. Panjang saraf tunjang pada dewasa adalah 41-45 cm, diameter - 1-1.5 cm. Di hadapan dan di belakangnya dibahagikan dengan dua alur longitudinal ke bahagian kiri dan kanan. Ia mempunyai 3 cengkerang asal mesenchymal: keras (luar), araknoid, dan lembut (pembuluh darah).

Saraf tunjang mempunyai fungsi penting dalam membekalkan organ-organ dalaman dan otot-otot rangka (kecuali otot-otot kepala) serat saraf manusia, yang memastikan hubungan mereka dengan sistem saraf pusat. Pertubuhan saraf tunjang termasuk 31 segmen (neuromer), yang berkaitan secara langsung dengan organ kerja dan reseptor. Ini adalah:

Dari saraf tunjang ke sisi meninggalkan saluran saraf yang besar untuk isyarat

 • 8 segmen serviks mengawal otot-otot kepala, leher, organ rongga dada, jantung, paru-paru, anggota badan atas;
 • 12 thoracic dan 5 lumbar, organ yang mengawal rongga perut dan otot-otot badan;
 • 5 sacral dan 1 coccygeal, mengawal otot kaki bawah dan bahagian bawah perut abdomen.

Terdapat perkara kelabu di sekitar terusan dengan cecair cerebrospinal, menyerupai rama-rama di bahagian silang dan terdiri daripada badan-badan sel saraf. Ia membezakan tanduk depan, belakang dan belakang. Bahan kelabu mengandungi neuron interkal dan motor. Sekitar bahan kelabu adalah bahan putih yang mengandungi aksons neuron, membentuk jalan menaik dan menurun.

Di pusat saraf tunjang adalah kanal di mana cecair cerebrospinal terletak.

Fungsi refleks dan motor

Sebagai pusat refleks, saraf tunjang dapat mengawal refleks motor dan vegetatif yang mudah dan kompleks. Ia mengandungi:

 1. Pusat refleks tanpa syarat. Sebagai contoh, lutut-jerk, tangan-pengeluaran, berkelip dan lenturan-lanjutan anggota badan.
 2. Pusat refleks vegetatif. Fungsi refleks terlibat dalam respon motor dan peraturan organ-organ dalaman.

Fungsi konduktif saraf tunjang adalah untuk melakukan impuls saraf.

Di bawah kulit keras batang otak adalah perkara kelabu

Terdapat dua jenis jalur yang membawa komunikasi dua hala saraf tunjang dengan pinggiran: deria (afferent) dan motor (efferent). Laluan afferent digunakan untuk berkomunikasi dengan reseptor, yang memakan - dengan organ dalaman dan dengan otot rangka. Rantai kelihatan seperti ini. Katakan ada beberapa kejadian dalam persekitaran luar (dalaman) seseorang.

 1. Dalam laluan menaik, isyarat afferent membawa maklumat dari reseptor ke otak.
 2. Dari sana, arahan dihantar ke bawah di pusat-pusat motor saraf tunjang.

Organisasi berfungsi otak memastikan penerimaan dan pemprosesan maklumat, penciptaan program tindakannya sendiri dan pemantauan pelaksanaannya, dan organisasi fungsional saraf tunjang menyelaraskan aktiviti refleks dari CNS.

Otak melakukan fungsi kawalan ke atas kerja saraf tunjang. Sebagai contoh, apabila seseorang menderma darah, dia tidak menarik balik lengannya, walaupun sakit ada, kerana otak menghalang tindakan refleks tulang belakang.

Punca dan Bahaya Kerosakan Cord tulang belakang

Punca kerosakan boleh menjadi kecederaan yang dialami dalam kemalangan jalan raya apabila jatuh dari ketinggian, menyelam, atau bermain sukan. Masalah juga boleh timbul akibat pelbagai strok dan kecederaan, aneurisma vaskular, penyakit berjangkit, dan atas sebab-sebab lain. Menurut statistik, 80% kecederaan di mana saraf tunjang rosak berlaku pada lelaki berumur 16-30 tahun. Penyebab kes-kes traumatik yang paling biasa ialah penggunaan alkohol. Kerosakan boleh mengakibatkan proses tidak dapat dipulihkan, kerana badan ini tidak dapat dipulihkan.

Pertubuhan saraf tunjang menyediakan perlindungan oleh lajur vertebra (vertebra). Fungsi tulang belakang, sebagai tambahan kepada fungsi pergerakan dan sokongan keseimbangan, termasuk refleks, susut nilai dan proses perlindungan. Dalam keadaan normal, saraf tunjang dilindungi oleh tulang tulang belakang manusia. Sekiranya berlaku pelanggaran fungsi perlindungan tulang belakang, sebagai contoh, apabila cedera, saraf tunjang boleh dikenakan tekanan (mampatan) atau kerosakan.

Kord rahim boleh rosak di bahagian atas, yang membawa kepada kelumpuhan. Sebagai contoh, patah vertebra serviks pertama dan kedua tulang belakang manusia membawa kepada kelumpuhan semua bahagian kaki. Jika luka terletak di bahagian bawah tulang belakang manusia, kaki dan bahagian bawah badan boleh lumpuh. Sekiranya berlaku kerosakan separa, fungsinya dilakukan dalam jumlah yang tidak lengkap: beberapa kepekaan dan fungsi motor berasingan dipelihara sedikit sebanyak. Kerosakan lengkapnya melibatkan kehilangan fungsi motor dan sensitiviti yang lengkap (atau hampir lengkap) di bawah kawasan yang terjejas.

Sains moden tidak dapat menyembuhkan sepenuhnya kerosakan pada korda tulang belakang manusia. Tetapi kemajuan tidak stabil, kaedah rawatan baru sedang dibangunkan, seperti terapi sel stem, exoskeleton bionik, rangsangan elektrik yang inovatif. Dadah baru sedang dibebaskan yang direka untuk merangsang, meregenerasi sel-sel saraf, memperbaiki fungsi saraf.

Bandingkan fungsi refleks dan panduan saraf tunjang. Apa maksudnya?

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

Katya0704

Fungsi refleks - dalam perkara kelabu saraf tunjang - banyak refleks (flexor, ekstensor, tendon, dan sebagainya) diambil. Ini terletak pada hakikat bahawa saraf tunjang memastikan pelaksanaan refleks motor paling mudah.
Fungsi konduktor tali tulang belakang memancarkan impuls sepanjang laluan konduktif ke struktur bawah sistem saraf dan lebih tinggi.
Sekiranya sambungan antara saraf tunjang dan otak rosak, kejutan tulang belakang akan berlaku. Selain itu, semua refleks yang pusatnya berada di bawah tapak kecederaan saraf tunjang hilang dan pergerakan sukarela menjadi tidak mungkin (lumpuh).

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Lihat Balasan Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Kord tulang belakang - struktur, fungsi, trauma

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan.

Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu.

Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak.

Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks.

Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk.

Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak.

Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur.

Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik.

Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

Menemui kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Kord tulang belakang: struktur, fungsi

Data am

Kord tulang belakang, seperti kepala, adalah organ penting dalam badan kita. Ia terletak di saluran tulang belakang, yang terbentuk oleh akar vertebra.

Pada tahap serat piramida, saraf tunjang bermula, dan bukan otak dan di bahagian atas badan medulla berlalu. Bahagian bawah meluas ke tulang belakang lumbar pertama atau kedua.

Di dalam badan adalah rongga atau kanal tengah, berbeza dengan kepala.

Fungsi pelindung dilakukan: soft, arachnoid dan dura mater, seperti di otak. Cecair serebrospinal mengisi ruang antara membran dan saluran tulang belakang serebrum pada manusia. Ruang epidural dipenuhi dengan tisu adiposa dan rangkaian vena, ruang antara tulang vertebra dan cangkang keras luar bahan terletak.

Diameter organ sepanjang panjangnya adalah berbeza (di kawasan serviks dan lumbal terdapat penebalan intumescentia cervicalis dan intumescentia lumbalis). Struktur segmental organ, sistem saraf bertanggungjawab untuk penebalan, yang terbentuk kerana pertemuan arka refleks dari bahagian atas dan bawah.

Tiga puluh dua bahagian terpencil di seluruh seluruh organ, sistem saraf: lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima sacral, dan satu atau dua coccygeal. Panjang saraf tunjang pada seorang lelaki dan seorang wanita adalah berbeza, di kalangan wakil-wakil seks yang kuat panjangnya mencapai 45 sentimeter, yang lemah hanya 41 sentimeter.

Struktur luar saraf tunjang

Struktur luar saraf tunjang dan ciri-ciri: organ ini, dan bukan kepala, sistem saraf menyerupai kord silinder yang ditutupi dengan cangkang. Diameter badan adalah 1 sentimeter, tetapi sepanjang keseluruhan panjang perubahan diameter.

Seluruh otak, bukan otak, meninggalkan akar 124, yang membentuk 31 pasang saraf tulang belakang, yang terdiri daripada 2 akar (anterior dan posterior).

Fissure median anterior berlalu di tengah-tengah permukaan anterior, dan alur permukaan membujur membentang sepanjang permukaan posterior. Kord rahim secara visual dibahagikan kepada bahagian-bahagian simetri kerana pembentukan alur-alur dan celah-celah ini.

Alur lateral posterior berada di sisi alur longitudinal. Thread radikal belakang memasukinya.

Di luar slot longitudinal depan adalah alur sisi anterior. Dalam bahagian serviks dan toraks di antara alur-alur menutup penutup alur membujur. Akar anterior terbentuk kerana pelepasan filamen radikal dari alur sisi anterior. Tandan belakang dibentuk dari benang radikal belakang yang terletak satu baris.

Rasuk anterior dan posterior mengikuti kepada foramen intervertebral mereka, di mana ganglion spinal terbentuk. Selepas kedua-dua saraf bergabung dan membentuk cerucuk saraf tulang belakang bercampur, bukan otak. Kemudian saraf berpecah menjadi dua cabang.

Struktur dan arah cawangan radikal bergantung kepada keluar dari orifis mereka, kerana pertumbuhan pesat seseorang, cawangan lumbar dan sakral berlari ke bawah selari dengan saraf tunjang sistem saraf. Dalam kerucut cerebral sakral terletak di antara akar saraf, pembentukan ini disebut ekor kuda. Putih.

Struktur dalaman saraf tunjang

Struktur dalaman saraf tunjang, bukan otak, serta otak dengan incision melintang, saraf tunjang akan terdiri dari bahagian simetris, yang meliputi materi kelabu dan putih. Perkara putih.

Perkara kelabu

Sel saraf, prosesnya, neuroglia dan kapilari membentuk kelabu organ, bukan otak, sistem saraf. Neutrons yang dikaitkan dengan struktur sinaptik disusun dalam kumpulan dan membentuk nukleus. Sel utama kelabu adalah: motor; vegetatif; proprioceptive; sensitif; bersekutu.

Dilengkapi dengan ependyma - fungsi perlindungan, bahan kelabu. Di bahagian atas, terusan pusat manusia mengembang dan menghubungkan dengan medulla oblongata, yang masuk ke ventrikel otak keempat. Dari bahagian bawah, terusan pusat mempunyai sambungan dan laluan ke ventrikel terminal.

Organ, sistem saraf dan kanal dalam filamen terminal sempit dan buntu. Setiap setengah badan mempunyai bahagian tebal dari bahan kelabu tanduk depan, dan sebahagian nipis tanduk belakang. Perkara kelabu membentangkan seluruh saraf tunjang seseorang, bukan putih. Kelabu.

Perkara putih

Bahan putih (putih) dibentuk oleh gentian saraf myelinated, non-myelinated, neuroglia, dan saluran darah. Setiap bahagian benda putih saraf tunjang, bukan otak, dihubungkan dengan komisar putih tipis. (jadual). Tiga tali membatasi perkara putih (putih) dengan cara furrows. Terdapat: tali depan, belakang dan belakang bahan putih.

Fungsi tali tulang belakang

Ciri-ciri: badan melakukan dua fungsi utama: konduktor dan refleks. Fungsi refleks dari saraf tunjang, bukannya otak, termasuk sambungan reseptor dan organ kerja dengan neuron.

Sambungan segmen, hubungan intersegmental dan komunikasi dengan otak (otak) membolehkan tubuh melakukan refleks motor, diafragma, refleks vaskular, rektum, thermoregulation, dan banyak lagi.

Aktiviti refleks dimasukkan melalui arka refleks segmen, yang terdiri daripada medan yang diterima. Refleks dan fungsi tulang belakang dilakukan oleh interneuron tanduk, akibatnya arcs polysynaptic timbul.

Refleks organ ini sistem saraf termasuk: refleks myotik, ketegangan otot. refleks kulit; refleks visceromotor; refleks sistem saraf autonomi;

Fungsi tali tulang belakang

Bukan sahaja fungsi refleks kord rahim, bukan otak, sistem saraf, tetapi juga konduktor, dalam bentuk melakukan impuls, yang mana. Konduktif - bertanggungjawab untuk menjalankan - bahan putih, yang terdiri daripada serat neuroglia dan saraf.

Ciri-ciri: aparat konduktor mengikat reseptor ke kawasan tertentu saraf tunjang atau otak - fungsi konduktor saraf tunjang. Lebih daripada 20 laluan menaik dijelaskan, yang merupakan sebahagian daripada tali. Aliran deria dijangka mengikut prinsip:

 • kelajuan impuls saraf;
 • modaliti cara deria;
 • nombor dan lokasi suis;
 • saiz medan penerimaan;
 • unjuran akhir jalan.

Laluan adalah sekumpulan gentian saraf yang dicirikan oleh struktur dan fungsi yang sama. Mengikut ciri-ciri fungsi, mereka membezakan (struktur): serat saraf bersekutu. Mereka melakukan komunikasi sehala di antara nodus saraf tunjang.

Serat saraf unjuran berkomunikasi dengan kawasan pendaratan dengan saraf tunjang. Gabungkan bahagian terbalik yang homogen dari kawasan heterogen - menyambung serat.

Laluan dan saluran kord rahim

Meningkat, laluan saraf menurun dibentuk oleh serat saraf unjuran. Impuls dari reseptor melalui gentian menaik, termasuk: saluran cerebellar tulang dorsal dan ventral, bundle berbentuk baji, ikatan nipis, laluan spin-thalamik lateral dan abdomen.

Maklumat mengenai sensitiviti ditransmisikan melalui gentian berkas berbentuk baji dan nipis, yang membolehkan kita untuk mengetahui magnitud dari pengujaan permukaan, mengubahnya pada waktunya dan menentukan lokasi. Kesan suhu dan kesakitan dihantar di sepanjang laluan spinothalamik sisi. Perut - sensitiviti sentuhan.

Data asas dari reseptor otot dan ligamen diterima di sepanjang cerebellum tulang belakang dorsal. Saluran spinal-cerebral ventral terlibat dalam mengekalkan nada otot semasa melakukan pergerakan atau mengekalkan postur.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Panjang saraf tunjang dengan saluran pusat adalah 45 cm, dan diameternya ialah 1 cm. Ia terletak di cecair cerebrospinal, yang menyediakan homeostasis dan pemakanan, dan juga menyerap kejutan dan jolts.

Di bahagian atas, ia berterusan dengan medula oblongata, dan saraf tunjang berakhir dengan vertebra lumbar pertama.

Kord tulang belakang dilindungi oleh tiga sarung. Kepada padat luaran bersebelahan dengan membran arachnoid, dan korus lembut bersebelahan terus ke otak. Rongga yang terletak di antara membran lembut dan araknoid, diisi dengan cecair serebrospinal.

Perkara kelabu di bahagian silangnya menduduki bahagian tengah. Ia dikelilingi oleh bahan putih yang membentuk serat saraf. Proses neuron ini terletak di sepanjang saraf tunjang.

Perkara abu-abu mempunyai bentuk huruf N. Buah-buahan yang menghadap ke hadapan adalah tanduk depan, dan mereka yang berpaling ke belakang biasanya disebut yang belakang. Tanduk sisi terletak di rantau thoracic.

Terdapat 31 segmen dalam saraf tunjang, masing-masing berlepas dari sepasang akar anterior dan posterior. Meninggalkan saluran tulang belakang, mereka bergabung dan membentuk saraf tulang belakang yang bercampur.

31 pasang saraf tulang belakang berpaling ke bahagian kiri dan kanan badan: 12 thoracic, 8 serviks, 5 sacral, 5 lumbar dan 1 coccygeal. Juga di dalam saraf tunjang adalah penebalan lumbar dan serviks, yang dibentuk oleh kelompok neuron.

Fungsi tali tulang belakang

Saraf tunjang melakukan fungsi refleks - ia memberikan badan dengan respon motor yang mudah. Juga, perkara abu-abu itu menutup arka refleks refleks pergerakan.

Fungsi kord rahim termasuk pengawalseliaan otot rangka anggota badan dan badan. Fungsi bahagian sakral dikaitkan dengan pembuangan air besar, kencing, dan refleks seksual, dan wilayah torasik mengawal fungsi organ pernafasan dan jantung.

Saraf tunjang juga mempunyai fungsi konduktor. Ini disebabkan oleh impuls reseptor memasukinya melalui gentian akar posterior, dan mengikuti laluan menaik ke otak dan bahagian-bahagian yang lebih tinggi.

Dan sebaliknya - dari bahagian sistem saraf pusat yang terletak di atas, saraf tunjang menerima isyarat arahan.

Komunikasi saraf tunjang dan otak

Impuls yang berasal dari otak dan mengikuti laluan ke bawah mengawal aktiviti pusat-pusat motor saraf tunjang. Otak mengawal kerja saraf tunjang.

Impuls mengekalkan nada otot dan membentuk pergerakan sukarela dan sukarela.

Sekiranya tulang belakang rosak, sambungan antara saraf tunjang dan otak akan rosak. Aktiviti refleks kord rahim akan ditamatkan, dan orang itu tidak dapat melakukan gerakan sukarela.

Perlu bantuan belajar?

Topik sebelumnya: Aktiviti refleks organisma: arka refleks
Topik seterusnya: Memori: proses dan jenis ingatan

Apakah struktur dan fungsi utama saraf tunjang manusia

Saraf tunjang adalah organ yang paling unik di dalam tubuh manusia. Ia terletak di terusan tulang belakang dan bertanggungjawab terhadap pelbagai sistem. Apakah fungsi kord rahim? Bagaimana ia berfungsi? Apa yang dibuat?

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Terima kasih kepadanya, semua impuls saraf dan isyarat dilaksanakan dalam tubuh manusia. Bahagian badan ini pada asasnya kecil berbanding dengan bahagian lain. Ia berat hanya 35-38 gram, walaupun panjangnya mencapai 45 sentimeter.

Secara luaran, terusan tulang belakang menyerupai kord putih, sedikit merata ke belakang. Ia bermula di lubang di medulla oblongata (zon occipital), dan berakhir di kawasan lumbar. Keseluruhan saraf tunjang terbahagi kepada segmen dengan alur. Di dalamnya dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Semua laluan terdiri daripada bahan putih dan kelabu. Bahan kelabu terletak lebih dekat ke pusat saluran tulang belakang, dan putih - lebih dekat ke tepi.

Sekiranya kita mempertimbangkan keratan rentas vertebra, maka bentuknya akan menyerupai bentuk rama-rama. Mengenai perkara kelabu dan putih membezakan tanduk depan dan belakang. Setiap pasangan mereka bertanggungjawab untuk menyampaikan isyarat dari neuron ke otak.

Tanduk posterior bertanggungjawab untuk menghubungkan semua neuron saraf tunjang kepada satu sama lain.

Tulang belakang manusia

Dari sepasang tanduk depan, akson meluas - akar motor saraf tunjang. Mereka diedarkan di ruang intervertebral. Ke tanduk belakang sesuai dengan akar sensitif.

Menyambung di ruang intervertebral, mereka membentuk saraf tulang belakang. Setiap orang dalam badan mempunyai 31 pasang saraf sedemikian.

Selaras dengan fakta bahawa saraf tulang belakang diedarkan di sepanjang ruang tulang belakang, jadi keseluruhan saraf tunjang dibahagikan kepada segmen. Ia berlaku dengan cara ini:

 • 8 segmen di kawasan serviks;
 • 12 di dada;
 • 5 di lumbar;
 • 5 segmen sakral;
 • 1 segmen coccyx.

Hanya 31 segmen.

Di dalam perkara putih boleh dibezakan tiga tiang. Di dalam masing-masing adalah proses neuron, atau laluan. Beberapa jalan naik, sementara yang lain turun.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Ubat yang benar-benar berkesan untuk PAIN DI JOIN dan SPINE, disyorkan oleh ortopedik terkemuka dan pakar rheumatologi Rusia! Baca lebih lanjut...

Tiga segmen terakhir tulang belakang, yaitu, lumbar, sacral dan coccygeal membentuk ekor kuda. Ekor kuda, seperti seluruh otak, ditutup dengan sarung tiga lapisan:

Sistem laluan

Semua laluan dalam badan kita dibahagikan kepada tiga sistem:

Laluan persatuan adalah sambungan saraf tunjang terpendek. Laluan ini direka untuk menyambungkan semua neuron tali tulang belakang antara segmen antara satu sama lain.

Laluan afferent mempunyai fungsi yang sensitif. Sebagai jalan menaik, mereka menghantar maklumat yang diterima dari reseptor luar ke otak.

Laluan Efferent adalah ke bawah. Laluan jenis ini menghantar isyarat otak kepada semua neuron di dalam badan.

Fungsi utama saraf tunjang

Kord rahim bertanggungjawab untuk melaksanakan dua fungsi utama:

Menariknya, setiap segmen bertanggungjawab untuk aktiviti pelbagai organ. Sebagai contoh, segmen serviks dan toraks bertanggungjawab untuk kerja-kerja tangan dan organ-organ yang terletak di sternum. Segmen lumbar mengarahkan tindakan organ pencernaan dalaman dan sistem otot. Dan segmen sakral bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ dan kaki panggul.

Peranan fungsi refleks

Terima kasih kepada kerja fungsi refleks pada manusia, tindak balas serta-merta terhadap sensasi kesakitan berlaku. Sebagai contoh, jika seseorang menyentuh seterika panas, ia tidak mengambil masa beberapa minit untuk memahami bahawa dia panas dan mengeluarkan tangannya. Ia berlaku dalam masa yang terpencil. Semua ini mungkin disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim.

Kita juga boleh melihat manifestasi fungsi ini pada contoh lutut lutut.

Peranan fungsi konduktor

Fungsi konduktor adalah untuk menghantar impuls dari otak ke neuron setiap organ, dan sebaliknya, untuk mengumpulkan maklumat dari luar, dan menghantarnya ke otak.

Jika kita membuat keputusan untuk bangun, pergi ke suatu tempat, ambil sesuatu, kita lakukan dengan serta-merta, tanpa berfikir. Kesemua ini mungkin disebabkan fungsi konduktif otak.

Penyakit pada bahagian bawah saraf tunjang

Zon yang lebih rendah atau horsetail tidak mempunyai saraf tunjang. Terdapat hanya cecair serebrospinal dan berkas saraf. Walau bagaimanapun, jika ujung-ujung ini dipenggal, pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal boleh berkembang. Berbeza, ahli-ahli memanggil penyakit ini ekor kuda.

Kuda ekor ini dicirikan oleh kejadian gejala yang tidak menyenangkan. Orang itu mula merasakan kesakitan di kawasan lumbar, terdapat kelemahan umum dalam otot.

Selalunya, orang mendapati bahawa keupayaan tubuh untuk cepat bertindak balas terhadap rangsangan berkurangan. Terdapat juga keradangan dan turun naik suhu.

Dari masa ke masa, ia boleh menjadi sukar untuk berjalan dan berada dalam kedudukan duduk untuk masa yang lama.

Jika ekor kuda rosak, campur tangan pembedahan segera mungkin diperlukan. Sekiranya operasi yang serius tidak dilakukan dalam masa yang singkat, sistem penghadaman dan kencing mungkin menderita, dan dalam kes-kes yang jarang berlaku, lumpuh pada kaki mungkin berkembang.

Punca-punca sindrom

Ekor ekor mungkin berkembang sebagai akibat penyempitan kanal tulang belakang yang lebih rendah. Ini boleh berlaku atas sebab-sebab berikut:

 • kecederaan tulang belakang;
 • kanser;
 • meningiomas;
 • metastasis tulang belakang;
 • penyakit keradangan;
 • pemindahan operasi.

Dengan subluxations dalaman di kawasan lumbar, hematoma epidural boleh dibentuk. Hematoma epidural terbentuk akibat pecahnya pembuluh darah dan pendarahan. Pengumpulan darah dapat memberi tekanan pada ekor kuda, sehingga menyebabkan gangguan sistem.

Dalam lebih daripada 15 peratus kes, ekor kuda dikompres akibat hernia intervertebral. Selalunya, diagnosis seperti ini dilakukan kepada lelaki yang telah mencapai usia empat puluh tahun. Meningkatkan penekanan hernia pada kord rahim, yang membawa kepada kerosakan kepada ruang tulang belakang.

Peranan penting saraf tunjang pada manusia

Otak adalah organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Tanpa itu, tidak ada pergerakan, sensasi dan reaksi yang mungkin. Dia adalah sejenis pusat kawalan seluruh organisma, semua ujung saraf. Tanpa fungsi yang boleh dipercayai dari tubuh ini, kita tidak dapat membuat pergerakan tunggal dan merasakan sesiapa yang menyentuh.

Walaupun otak juga memainkan peranan yang besar, fungsinya tidak akan begitu lengkap tanpa saraf tunjang. Sebagai contoh, untuk melihat apa yang berlaku di sekeliling kita, kita memerlukan kerja saraf optik, yang mematuhi otak.

Tetapi terima kasih kepada kepimpinan saraf tunjang, kita dapat melihat arah yang berbeza, mengubah murid. Begitu juga dengan keupayaan untuk menangis.

Walaupun kita mungkin mengalami emosi negatif tanpa saraf tunjang, kita tidak boleh menangis untuk penyertaannya.

Apabila beberapa tindakan berlaku secara sedar, kita memerlukan arahan yang datang dari otak. Apabila proses berkembang menjadi proses automatik, ia berlaku pada tahap refleks dengan bantuan kord rahim. Oleh itu, ini adalah badan kecil tetapi sangat penting yang memerlukan perhatian dan perhatian yang teliti.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah salah satu bahagian sistem saraf pusat manusia. Di samping itu, ia adalah bahagian tengah sistem sokongan manusia.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Bahagian atas korda tulang belakang terus ke medulla, bahagian bawah berakhir dengan tulang belakang tulang belakang.

Struktur luar saraf tunjang

Di terusan tunjang, saraf tunjang dikelilingi oleh beberapa "membran" - tisu adipose, saluran darah, membran otak dan cecair serebrospinal.

Pada permukaan saraf tunjang ada fissure median (di bahagian luar), di mana terdapat sesuatu seperti lipatan pia mater.

Di bahagian belakang adalah sulcus median.

Ternyata celah dan alur membagi kord rahim ke dalam dua bahagian - kanan dan kiri.

Di sisi-sisi, terdapat dua alur yang kurang dalam.

Terdapat 5 segmen dalam saraf tunjang.

Pembahagian ke dalam segmen ini adalah berdasarkan fakta bahawa saraf serebrum yang sepadan berlepas dari setiap segmen:

 1. segmen serviks;
 2. segmen dada;
 3. lumbar;
 4. sakral dan
 5. coccyx.

Malah di tailbone, seseorang mempunyai saraf!

Bagaimana kerja saraf tunjang manusia: struktur dan fungsi, apa bentuk kelabu

Memandangkan topik "Kord tulang belakang: struktur dan fungsi", anda akan belajar di mana proses organ ini mengambil bahagian dan peranan apa yang diberikan kepadanya dalam aktiviti penting badan manusia, serta vertebrata lain. Ini adalah salah satu organ yang paling kompleks, yang terdiri daripada serat, yang lebih kecil dari benang.

Saraf tunjang adalah organ utama sistem saraf pusat semua vertebrata, termasuk manusia. Jika isyarat dibentuk di bahagian kepala, maka isyarat tulang belakang membawa mereka ke dalam tindakan: ia menerjemahkan isyarat ke dalam saraf, dan mereka seterusnya bertindak ke atas sistem otot, menyebabkan ia menjadi kontrak.

Fungsi kord tulang belakang: perkara utama

Kord rahim adalah yang paling kompleks dalam struktur sistem gentian saraf, yang pada masa yang sama melaksanakan dua tugas utama dalam aktiviti penting organisma:

Fungsi konduktif

Apakah fungsi konduktif saraf tunjang? Sebarang pergerakan berasal pada mulanya di otak anda.

Ia menerima impuls daripada membran mukus, kulit atau organ dalaman, selepas itu ia memprosesnya dan menghantar isyarat kepada saraf tunjang, dan kemudian ke sistem saraf periferal.

Itu, seterusnya, menghantar isyarat melalui ujung saraf yang menyebabkan otot anda berkontrak.

Apabila melakukan pergerakan tertentu, seseorang tidak berfikir tentang otot yang akan digunakan pada masa ini - saraf tunjang secara automatik melakukan fungsi ini.

Kecederaan serius, sebagai contoh, pecahnya organ membawa kepada kehilangan sebahagian atau sepenuhnya keupayaan seseorang untuk bergerak. Dalam kes ini, maklumat itu hanya tidak mencapai ujung saraf yang akan menyebabkan otot-otot berkontrak.

Di sini, tubuh ini berfungsi sebagai pautan perantaraan. Fungsi konduktif saraf tunjang sangat penting.

Fungsi refleks

Setiap daripada anda, pasti, secara tidak sengaja menyentuh bau panas. Akhiran saraf anda bertindak balas kepada haba, yang merupakan faktor kerengsaan. Maklumat ini dihantar terus ke kord rahim.

Sebagai tindak balas kepada hubungan dengan permukaan panas, fungsi refleks yang tidak terkawal dari saraf tunjang diaktifkan, yang menyebabkan otot-otot berkontraksi dengan mendadak. Kerana pengurangan ini, anda akan segera menarik tangan anda dan mengelakkan luka bakar yang teruk.

Fungsi refleks kord rahim bukan sahaja penarikan tangan apabila bersentuhan dengan api. Refleks juga batuk semasa sakit, menutup mata semasa bersentuhan dengan cahaya ultraviolet, dan banyak tindak balas pelindung yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, segmen tertentu bertanggungjawab untuk setiap refleks, dan kerosakannya menyebabkan kehilangan kemahiran tertentu.

Otak tidak mengambil bahagian dalam fungsi refleks. Refleks yang sama adalah tindak balas pertahanan semula jadi tubuh yang seseorang tidak dapat mengawal.

Telah terbukti secara saintifik bahawa jika refleks diproses oleh bahagian kepala, kadar kelangsungan hidup manusia jauh lebih rendah. Dia akan bertindak balas terhadap kerengsaan yang lebih perlahan, yang meningkatkan saiz kerosakan.

Di manakah organ itu

Di mana kord rahim terletak? Tubuh yang menarik ini dilindungi dengan baik daripada kerosakan mekanikal. Ia terletak di terusan tulang belakang. Diameternya tidak melebihi 1 cm Ia juga mengandungi cecair serebrospinal, yang berfungsi sebagai fungsi perlindungan dan mewujudkan persekitaran yang baik untuk fungsi sel. Terusan tunjang adalah tempat dari mana tusukan itu diambil.

Segmen

Segmen tali tulang belakang adalah bahagian yang terpisah dari organ yang bertanggungjawab untuk bahagian-bahagian tertentu badan, serta untuk fungsi semua organ. Jumlah memperuntukkan 31 segmen. Untuk memudahkan untuk memahami fungsi setiap segmen, yang bersama-sama terdiri daripada jabatan, perlu membuat jadual mudah.

Bahagian kord tulang belakang dan fungsi mereka: meja

Perkara putih dan kelabu

Organ ini biasanya terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Kelabu dikelilingi oleh putih dan terdiri daripada serat saraf dan neuroglia (tisu sokongan).

Perkara putih saraf tunjang adalah kumpulan saraf kecil. Terdapat gentian menaik dan turun. Yang pertama, menerima maklumat dari neuron sensitif, misalnya, dalam kulit, menghantar isyarat kepada jabatan kepala yang memprosesnya.

Maklumat yang diproses melepasi serat turun, yang menghantarnya ke sel motor.

Apakah bahan kelabu yang terbentuk di kord rahim? Bahan kelabu adalah bahagian tengah organ yang terdiri daripada badan-badan sel saraf.

Ia penting! Bahan kelabu mempunyai 13-14 juta sel saraf.

Menjawab soalan: apakah perkara kelabu dari saraf tunjang terbentuk, ia harus dikatakan bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian - mereka dipanggil "sayap rama-rama". "Sayap" disambungkan oleh saluran tengah dengan ketebalan 1 mm. Setiap sayap juga terdiri daripada tiga protrusions (tanduk).

Struktur

Struktur saraf tunjang manusia adalah seperti berikut. Sulci anterior dan posterior "memecahkan" organ menjadi dua bahagian yang mutlak simetris sehubungan dengan satu sama lain. Antara bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang mengandungi cecair serebrospinal. Panjang saluran tulang belakang adalah kira-kira 45 cm.

Bahagian luar otak terdiri daripada bahan putih yang disebutkan di atas, kapal yang membekalkan darah dan tisu penghubung.

Perkara abu-abu dalam anatomi diedarkan pada tanduk:

 • depan (menghantar impuls kepada otot, menyebabkan mereka bergerak);
 • sebelah (mengambil maklumat dari kulit, otot, dan lain-lain);
 • belakang (menghantar isyarat ke otak).

Akar

Memandangkan fungsi saraf tunjang dan strukturnya, mustahil untuk tidak menyebut akar yang disebut saraf tunjang.

Ringkasnya, akar saraf tunjang adalah ikatan serat saraf yang memasuki segmen organ dan membentuk saraf tulang belakang.

Akar membentuk bahagian sensitif saraf tulang belakang. Akar terdiri daripada serat saraf motor, yang merupakan proses tanduk depan bahan kelabu.

Fakta menarik tentang kord rahim

Tubuh ini belum dipelajari sepenuhnya - ia menyembunyikan lebih banyak rahsia daripada doktor, dan penyelesaian mereka pada masa akan datang boleh menyebabkan penawar untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan sekarang dalam sistem saraf. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai badan yang hebat ini:

 1. Jika tulang belakang telah berkembang selama 20 tahun, maka saraf tunjang hanya 5 tahun.
 2. Stres membawa kepada penurunan neuron yang serius. Sekiranya bilangan neuron biasa adalah 13-14 juta, maka akibat daripada tekanan, bilangan mereka jatuh dua - terutama untuk wanita hamil.
 3. Dalam proses evolusi organisma vertebrata, saraf tunjang pertama muncul, dan hanya kemudian kepala. Yang pertama melakukan semua fungsi paling mudah, termasuk refleks.
 4. Sesetengah makhluk hidup dapat hidup selepas kehilangan otak, hanya tinggal dengan saraf tunjang.
 5. Kerosakan pada bahagian tertentu organ tidak hanya menyebabkan kehilangan kepekaan di bawah titik pecah, tetapi juga kemungkinan berpeluh. Ini menjadikan orang lebih cedera di tempat teduh, kerana badan sebahagiannya telah kehilangan fungsi termoregulasi, yang penting untuk aktiviti penting.
 6. Para saintis masih belum sampai pada kesimpulan umum, dan tidak dapat mewujudkan mekanisme kehilangan rambut di seluruh tubuh pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang.
 7. Sekiranya bahagian toraks organ telah terjejas, maka orang itu boleh kehilangan kemampuan untuk batuk.
 8. Biopsi dan analisis organ perkara putih dapat mengesan ratusan dan ribuan penyakit manusia.
 9. Kord tulang belakang merasakan irama muzik yang sangat halus, dan dengan itu secara automatik mampu menghantar isyarat yang akan menyebabkan tubuh bergerak ke irama.
 10. Orang yang mempunyai tulang belakang yang sihat lebih aktif dalam kehidupan seksual.

Oleh itu, kita memahami topik ini: "Tulang tulang belakang: struktur dan fungsi" dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah organ dari organisme vertebrata, yang merupakan pertalian antara otak dan NS periferal.

Fungsinya termasuk konduktif dan refleks. Perkara putih saraf tunjang, seperti kelabu, adalah sebahagian daripada organ.

Kami juga mengetahui apa yang membentuk masalah kelabu saraf tunjang.

Organ ini mengawal sepenuhnya semua proses motor dalam badan, termasuk penguncupan otot jantung, pernafasan dan gerakan anggota badan.

Kami mengkaji anatomi saraf tunjang

Lokasi saraf tunjang dan fungsinya

Kesimpulannya

Oleh itu, kehilangan fungsi tertentu, sebagai contoh, pergerakan kaki, membolehkan kita menentukan jabatan mana yang rosak. Kecederaan badan ini adalah salah satu yang paling serius, dan kerosakan itu sering tidak dapat diperbaiki. Perkara utama adalah memantau kesihatan tulang belakang anda, dan tidak membebankannya tanpa keperluan yang serius.

Organ terletak di saluran tulang belakang, dan panjangnya tidak lebih dari 45 cm, yang kurang daripada panjang tulang belakang itu sendiri. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa otak tumbuh hanya sampai usia lima tahun, dan tulang belakang, sebagai peraturan, hingga akhir masa pubertas.

Kord tulang belakang dan saraf tulang belakang

Sistem saraf pusat seseorang melakukan banyak fungsi kerana tubuh kita dapat berfungsi dengan normal. Ia terdiri daripada otak dan saraf tunjang.

Saraf tunjang adalah bahagian paling penting dalam sistem saraf manusia. Struktur saraf tunjang manusia menentukan fungsinya dan ciri-ciri kerja.

Apa itu?

Otak tulang belakang dan kepala - kedua-dua komponen sistem saraf pusat, yang membentuk kompleks tunggal. Bahagian kepala masuk ke punggung pada tahap batang otak di fossa okupital besar.

Struktur dan fungsi saraf tunjang adalah berkait rapat. Organ ini adalah tali sel saraf dan proses yang meluas dari kepala ke sakrum.

Di mana kord rahim terletak? Organ ini terletak di dalam bekas khusus di dalam vertebra, yang mempunyai nama "terusan vertebral". Susunan komponen yang paling penting dalam badan kita bukannya tidak sengaja.

Terusan tulang belakang melakukan fungsi berikut:

 • Ia melindungi tisu saraf daripada faktor persekitaran.
 • Mengandungi membran yang melindungi dan menyuburkan sel saraf.
 • Ia mempunyai bukaan foramen intervertebral untuk akar dan saraf tulang belakang.
 • Ia mengandungi sejumlah kecil cecair yang beredar yang memakan sel.

Struktur

Bagaimanakah saraf tunjang berfungsi? Ciri-ciri struktur badan ini sangat penting untuk difahami untuk kesedaran tentang keseluruhan fungsi badan kita. Seperti bahagian lain sistem saraf pusat, tisu organ ini terdiri daripada bahan kelabu dan putih.

Apa yang terbentuk daripada bahan kelabu? Perkara kelabu saraf tunjang adalah diwakili oleh sekumpulan banyak sel - neuron. Dalam jabatan ini adalah nukleus mereka dan organ-organ utama yang membantu mereka menjalankan fungsi mereka.

Masalah kelabu saraf tunjang dikelompokkan dalam bentuk nukleus yang meluas sepanjang organ. Ia adalah teras yang melakukan kebanyakan fungsi.

Dalam perkara kelabu saraf tunjang adalah pusat motor, deria dan autonomi yang paling penting, fungsi yang akan didedahkan di bawah.

Perkara putih saraf tunjang terbentuk oleh bahagian lain sel-sel saraf. Tapak ini terletak di sekitar nukleus dan merupakan proses sel. Bahan putih terdiri daripada akson yang dipanggil - mereka menyampaikan semua impuls dari nukleus kecil sel-sel saraf ke tempat di mana fungsi itu dilakukan.

Anatomi berkait rapat dengan tugas-tugas yang dilakukan. Oleh itu, jika berlaku kerosakan kepada nukleus motor, salah satu fungsi organ itu terganggu dan kemungkinan melakukan suatu jenis pergerakan tertentu.

Dalam struktur bahagian sistem saraf ini terdapat:

 1. Peralatan saraf tunjang sendiri. Ia termasuk perkara kelabu yang diterangkan di atas, serta akar belakang dan hadapan. Bahagian otak ini mampu secara bebas melaksanakan refleks semula jadi.
 2. Alat pengedaran - diwakili oleh konduktor atau laluan konduktif, yang melepasi kedua-dua arah dan di dasar.

Memotong silang

Apakah yang kelihatan seperti saraf tunjang di bahagian silang? Jawapan kepada soalan ini membolehkan anda memahami banyak perkara tentang struktur organ tubuh ini.

Pemotongan berubah secara visual bergantung pada tahap. Walau bagaimanapun, komponen utama bahan adalah sangat serupa:

 • Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Rongga ini adalah penerusan ventrikel cerebral. Terusan tulang belakang dari bahagian dalam dilapisi dengan sel epitelium khusus. Terusan tulang belakang mengandungi sedikit cecair yang memasukinya dari rongga ventrikel keempat. Di bahagian bawah rongga badan berakhir secara membuta tuli.
 • Bahan sekitar pembukaan ini terbahagi kepada kelabu dan putih. Badan-badan sel saraf terletak pada satu bahagian dalam bentuk rama-rama atau huruf N. Ia dibahagikan kepada tanduk anterior dan posterior, dan di kawasan tulang belakang toraks, tanduk sisi juga terbentuk.
 • Tanduk depan menimbulkan tulang belakang motor hadapan. Belakang - sensitif, dan lateral - vegetatif.
 • Perkara putih termasuk akson, yang diarahkan dari atas ke bawah atau dari bawah ke atas. Di bahagian atas bahan putih lebih banyak, kerana di sini tubuh mesti mempunyai banyak jalur yang lebih besar.
 • Bahan putih juga dibahagikan kepada bahagian-bahagian - tali anterior, posterior dan lateral, masing-masing yang terbentuk oleh paksi neuron yang berbeza.

Segmen

Segmen kord rahim adalah unit fungsi khas elemen penting sistem saraf ini. Jadi dipanggil plot, yang terletak pada tahap yang sama dengan dua akar depan dan belakang.

Bahagian-bahagian korda tulang belakang mengulang struktur tulang belakang manusia. Jadi tubuh dibahagikan kepada bahagian-bahagian berikut:

 • Serviks - 8 segmen terletak di kawasan yang agak penting ini.
 • Jabatan Thoracic - bahagian terpanjang badan, mengandungi 12 segmen.
 • Spine lumbar - mengikut bilangan vertebra lumbal mempunyai 5 segmen.
 • Bahagian Sacral - bahagian tubuh ini juga diwakili oleh lima segmen.
 • The coccyx - dalam orang yang berlainan bahagian ini mungkin lebih pendek atau lebih panjang, yang mengandungi satu hingga tiga segmen.

Walau bagaimanapun, saraf tunjang orang dewasa agak lebih pendek daripada panjang ruang tulang belakang, oleh itu segmen saraf tunjang tidak sepenuhnya sesuai dengan lokasi vertebra yang sesuai, tetapi agak tinggi.

Lokasi segmen berbanding vertebra boleh diwakili seperti berikut:

 1. Di bahagian serviks, jabatan yang berkaitan adalah lebih kurang pada tahap vertebra dengan nama yang sama.
 2. Bahagian atas pangkal toraks dan kelapan serviks adalah satu peringkat lebih tinggi daripada vertebra dengan nama yang sama.
 3. Rata-rata, segmen toraks sudah 2 vertebra lebih tinggi daripada ruang tulang belakang nama yang sama.
 4. Kawasan toraks yang rendah - jarak meningkat dengan satu lagi tulang belakang.
 5. Segmen lumbal terletak pada tahap vertebra thoracic di bahagian bawah bahagian tulang belakang ini.
 6. Bahagian sakramental dan coccygeal sistem saraf pusat sesuai dengan thoracic dan 1 vertebra lumbar.

Nisbah ini sangat penting untuk anatomi dan ahli bedah saraf.

Akar tulang belakang

Kord rahim, saraf tulang belakang dan akar adalah struktur yang tidak dapat dipisahkan yang berfungsi dengan tegas.

Tulang tulang belakang terletak di kanal tulang belakang dan tidak keluar secara langsung. Di antara mereka, di peringkat bahagian dalaman foramen intervertebral, saraf tulang belakang tunggal perlu dibentuk.

Fungsi akar tali tulang belakang adalah berbeza:

 • Akar depan selalu bergerak dari badan. Akar anterior terdiri daripada akson, yang diarahkan dari sistem saraf pusat ke pinggir. Jadi, khususnya, adalah fungsi motor badan.
 • Akar belakang terdiri daripada serat sensitif. Mereka dihantar dari pinggir ke pusat, iaitu, mereka memasuki kord otak. Terima kasih kepada mereka, fungsi deria boleh dilakukan.

Sejajar dengan segmen akar, 31 pasang bentuk saraf tulang belakang, yang telah meninggalkan saluran melalui foramen intervertebral. Selanjutnya, saraf menjalankan fungsi langsung mereka, dibahagikan kepada serat individu dan menyerap otot, ligamen, organ dalaman dan unsur-unsur lain dalam tubuh.

Ia sangat penting untuk membezakan antara akar depan dan belakang. Walaupun mereka bergabung bersama, membentuk saraf tunggal, fungsi mereka sama sekali berbeza. Aksons yang pertama pergi ke pinggir, manakala komponen akar posterior, sebaliknya, kembali ke pusat.

Refleks kord tulang belakang

Pengetahuan mengenai fungsi unsur penting sistem saraf ini adalah mustahil tanpa pemahaman tentang lengkungan refleks mudah. Di peringkat satu segmen, ia mempunyai jalan agak pendek:

Refleks korda tulang belakang manusia sejak lahir dan adalah mungkin untuk menentukan daya maju fungsi bahagian berasingan organ ini.

Anda boleh mengemukakan arka refleks seperti berikut:

 • Laluan ini bermula dari pautan saraf khas, yang dikenali sebagai reseptor. Struktur ini merasakan impuls daripada persekitaran luaran.
 • Seterusnya, laluan impuls saraf terletak di sepanjang gentian derajat sentripetal, yang merupakan akson neuron periferal. Mereka membawa maklumat kepada sistem saraf pusat.
 • Darah saraf mesti memasuki tali saraf, ini berlaku melalui akar posterior ke nukleus tanduk posterior.
 • Elemen seterusnya tidak selalu hadir. Ia adalah pautan utama, yang menghantar impuls dari belakang ke tanduk depan.
 • Pautan yang paling penting dalam arka refleks adalah pengeluar. Terletak di tanduk depan. Dari sini impuls pergi ke pinggir.
 • Pada tanduk depan, kerengsaan dari neuron ditularkan kepada pengeluar, organ yang menjalankan aktiviti langsung. Selalunya ia adalah otot rangka.

Saraf tunjang: fungsi

Apakah fungsi kord rahim? Pencirian peranan badan ini digambarkan dalam jilid saintifik yang serius, tetapi dapat dikurangkan kepada dua tugas utama:

Melaksanakan tugas-tugas ini adalah proses yang sangat sukar. Kemungkinan pelaksanaannya membolehkan kami bergerak, menerima maklumat dari alam sekitar dan bertindak balas terhadap kerengsaan.

Fungsi refleks kord rahim sebahagian besarnya digambarkan oleh ciri-ciri arka refleks yang dibentangkan di atas. Fungsi kord rahim ini adalah untuk menghantar impuls dari pinggir ke pusat dan bertindak balas terhadapnya. Bahagian paling penting sistem saraf pusat menerima maklumat dari reseptor dan menghantar impuls motor kepada otot rangka.

Fungsi konduktif saraf tunjang dilakukan oleh bahan putih, iaitu melalui jalan konduktor. Ciri-ciri laluan individu agak kompleks. Sesetengah serat konduktif naik ke bahagian kepala, yang lain berpunca dari sana.

Peranan klinikal

Apakah maklumat yang boleh dibentangkan dalam perubatan praktikal? Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi badan adalah perlu untuk pelaksanaan aktiviti diagnostik dan terapeutik:

 1. Memahami ciri-ciri anatomi membolehkan anda mendiagnosis proses patologi tertentu dalam masa. Imbasan MRI tidak dapat diuraikan tanpa pemahaman yang jelas mengenai struktur normal sistem saraf.
 2. Penilaian data klinikal juga berdasarkan ciri-ciri struktur dan fungsi sistem saraf. Mengurangkan atau meningkatkan refleks saraf tertentu membantu menubuhkan penyetempatan lesi.
 3. Memahami ciri-ciri anatomi membolehkan pakar bedah melakukan operasi yang tepat pada organ-organ sistem saraf. Doktor akan bekerja di kawasan tertentu tisu, tanpa menjejaskan bahagian lain badan.
 4. Memahami fungsi otak harus membantu mengembangkan kaedah rawatan konservatif yang tepat. Prosedur pemulihan bagi luka-luka organik sistem saraf adalah berdasarkan pemahaman tentang fungsi saraf tunjang.
 5. Akhirnya, punca kematian seseorang daripada penyakit sistem saraf tidak boleh ditubuhkan tanpa pengetahuan tentang anatomi dan fungsi organ yang membuatnya.

Pengetahuan yang diperoleh selama berabad-abad penyelidikan ke atas keistimewaan sistem saraf membolehkan aktiviti perubatan pada tahap moden yang tinggi.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Satu-satunya ubat untuk arthritis, arthritis dan osteochondrosis, serta penyakit lain sendi dan sistem muskuloskeletal, disyorkan oleh doktor!