Utama / Pergelangan tangan

FUNGSI CORD SPINAL

Fungsi pertama adalah refleks. Kord rahim menjalankan refleks motor dari otot rangka secara relatifnya secara bebas. Contoh beberapa refleks motor dari saraf tunjang adalah: 1) refleks ulnar - mengetuk otot bisep bahu pada tendon menyebabkan fleksi pada sendi siku disebabkan oleh impuls saraf yang dihantar melalui segmen 5-6 serviks; 2) lutut lutut - mengetuk tendon otot quadriceps penyebab paha lanjutan sendi lutut akibat impuls saraf yang dihantar melalui segmen lumbar 2-4. Kord rahim terlibat dalam banyak gerakan yang diselaraskan dengan kompleks - berjalan, berjalan, buruh dan aktiviti sukan, dll.

Kord rahim menjalankan refleks vegetatif perubahan dalam fungsi organ dalaman - sistem kardiovaskular, pencernaan, kencing dan lain-lain.

Terima kasih kepada refleks dari proprioceptors, koordinasi refleks motor dan autonomi dilakukan di dalam saraf tunjang. Refleks dari organ dalaman ke otot rangka, dari organ dalaman ke reseptor dan organ lain kulit, dari organ dalaman ke organ dalaman lain juga dilakukan melalui saraf tunjang.

Fungsi kedua ialah konduktor. Impuls centripetal yang memasuki kord tunjang melalui akar posterior dipancarkan melalui laluan jalan pendek ke segmen-segmen lain, dan melalui laluan yang panjang ke bahagian otak yang berlainan.

Jalur panjang utama adalah laluan menaik dan menurun berikut.

Laluan naik tiang belakang. 1. Lembaran lembut (Gaul), melakukan impuls kepada diencephalon dan hemisfera besar reseptor kulit (sentuhan, tekanan), interoreceptors dan proprioreceptors badan dan kaki bawah. 2. Bunde berbentuk baji (Burdaha), yang melakukan impuls kepada diencephalon dan hemisfera serebral dari reseptor badan dan lengan atas.

Menaikkan tiang sampingan. 3. Cerebellum tulang belakang posterior (Flexig) dan 4. Cerebellum tulang belakang belakang (Govers), yang mengendalikan impuls dari reseptor yang sama di cerebellum. 5. Spinal-talamic, impuls konduktif kepada diencephalon daripada reseptor kulit - sentuhan, tekanan, sakit dan suhu, dan dari interoreceptor.

Jalan menurun dari otak ke punggung.
1. Bundle langsung piramidal, atau anterior cortico-spinal, dari neuron gyrus pusat anterior lobang depan hemisfera serebrum ke neuron tanduk anterior kord rahim; memotong kord rahim. 2. Bundle lateral piramidal, atau cortico-spinal lateral, dari neuron lobus frontal dari hemisfera serebrum ke neuron tanduk anterior daripada saraf tunjang; memasuki medulla oblongata. Menurut rasuk-rasuk ini, mencapai perkembangan yang paling besar pada manusia, pergerakan sukarela dilakukan, di mana tingkah laku itu ditunjukkan. Kebanyakan gentian saraf yang melalui bundel piramide memasuki otot lengan seseorang, yang merupakan hasil daripada perkembangan tubuh manusia dalam proses buruh. Oleh kerana kedua-dua bungkus berpotongan, lobus frontal kanan hemisfera besar mengalamati otot-otot rangka bahagian kiri badan, dan sebaliknya. Sekitar 2 juta gentian saraf sentrifugal neuron gyrus saraf pusat anterior (40%), zon premis, gyrus pusat posterior dan zon lain (60%) melalui saluran piramida. Mereka mengandungi 80% serat vegetatif yang melakukan impuls sentrifugal kepada organ dalaman.. 3. Bundle tulang belakang (Monakova) mengalir ke dalam saraf tunjang dari nukleus merah impuls sentrifugal tengah yang mengawal nada otot rangka. 4. Bundle vestibular-spinal mengalir dari radas vestibular ke kord rahim melalui medulla oblongata dan impuls tengah, yang mengagihkan semula nada otot rangka.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat dan mempunyai hubungan langsung dengan organ dalaman, kulit dan otot seseorang. Dalam penampilannya, saraf tunjang menyerupai kord yang menduduki tempat di terusan tunjang. Panjangnya kira-kira setengah meter, dan lebarnya biasanya tidak melebihi 10 milimeter.


Kord rahim terbahagi kepada dua bahagian - kanan dan kiri. Di atasnya terdapat tiga cangkang: keras, lunak (vascular) dan arachnoid. Antara yang kedua adalah ruang yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di bahagian tengah kord rahim, bahan kelabu boleh ditemui, pada bahagian mendatar, serupa dengan rupa "rama-rama". Bahan kelabu terbentuk dari badan sel saraf (neuron), jumlahnya mencapai 13 juta. Sel-sel adalah sama dalam struktur dan mempunyai fungsi yang sama menghasilkan nukleus bahan kelabu. Dalam perkara kelabu, terdapat tiga jenis protrusions (tanduk), yang dibahagikan kepada tanduk depan, belakang dan sisi kelabu. Tanduk depan dicirikan oleh kehadiran neuron motor yang besar, tanduk belakang dibentuk oleh neuron interkalar yang kecil, dan tanduk sisi adalah lokasi pusat motor dan sensor deria.

Masalah putih dari saraf tunjang mengelilingi bahan kelabu dari semua sisi, membentuk lapisan yang dihasilkan oleh serat saraf myelinated yang membentang di arah menaik dan menurun. Beban serat saraf yang dibentuk oleh gabungan proses sel saraf membentuk jalur. Terdapat tiga jenis balok konduktif saraf tunjang: pendek, yang menentukan sambungan segmen otak pada tahap yang berbeza, menaik (sensitif) dan turun (motor). Pembentukan saraf tunjang melibatkan 31-33 pasang saraf, dibahagikan kepada bahagian berasingan yang dipanggil segmen. Bilangan segmen sentiasa sama dengan bilangan pasangan saraf. Fungsi segmen itu adalah untuk bahagian-bahagian khusus manusia.

Fungsi tali tulang belakang

Kord tulang belakang dikurniakan dua fungsi penting - refleks dan pengaliran. Kehadiran refleks motor yang paling mudah (penarikan balik tangan semasa pembakaran, lanjutan sendi lutut apabila memukul tendon dengan tukul, dan lain-lain) adalah disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim. Sambungan saraf tunjang dengan otot rangka adalah mungkin disebabkan oleh arka refleks, yang merupakan jalan impuls saraf. Fungsi konduktor adalah penghantaran impuls saraf dari saraf tunjang ke otak melalui laluan menaik pergerakan, serta dari otak sepanjang jalur menurun ke organ-organ dari pelbagai sistem tubuh.

Struktur saraf tunjang manusia

Kord tulang belakang manusia atau haiwan adalah bahagian penting sistem saraf pusat. Melaluinya, otak dikaitkan dengan otot, kulit, organ dalaman, sistem saraf autonomi. Ini memastikan aktiviti penting manusia, anjing, kucing atau mamalia lain. Struktur saraf tunjang dicirikan oleh organisasi yang rumit dan pengkhususan sempit setiap kawasan. Biologinya diatur sedemikian rupa sehingga sebarang gangguan serius menampakkan diri dalam masalah dengan fungsi motor, anomali somatik.

Secara luaran, badan ini sangat mirip dengan kord, menjangkau saluran istimewa tulang belakang. Dia mempunyai sebelah kanan dan kiri. Panjangnya tidak melebihi setengah meter, dan diameternya adalah kira-kira satu sentimeter.

Kami menganggap secara terperinci struktur saraf tunjang, terutama organisasinya, prinsip kerja. Mengetahui struktur saraf tunjang, mudah untuk memahami bagaimana pergerakan kita dilahirkan, bagaimana neuron dapat menampakkan diri. Kami juga akan memberitahu anda fungsi apa yang dilakukan saraf tunjang.

Dalam saraf tunjang adalah dari 31 hingga 33 pasang saraf, maka ia dibahagikan kepada 31-32 segmen. Setiap bersesuaian dengan bahagian badan kita dan terus melaksanakan fungsinya. Jisim organ penting itu, tanpa pergerakan yang mungkin, hanya 35 gram.

Kawasan lokasi adalah terusan vertebral. Di atasnya, dia memasuki medulla, dan di bawahnya melengkapkan tulang belakang tailbone.

Bahagian menjadi segmen

Peranan saraf tunjang adalah untuk mengatur sebarang pergerakan manusia. Untuk memastikan kecekapan maksimum kerja, dalam proses evolusi, segmen diperuntukkan, yang masing-masing memastikan fungsi kawasan tertentu badan.

Ini sebahagian daripada sistem saraf mula terbentuk seawal minggu ke-4 perkembangan embrio, tetapi ia tidak akan dapat melaksanakan fungsi utama saraf tunjang serta-merta.

Bahagian-bahagian saraf tunjang dan fungsi mereka kini dipelajari dengan baik. Ia dibahagikan mengikut segmen:

 • segmen leher (8 keping);
 • dada (12 keping);
 • lumbar (5 keping);
 • sakral (5 keping);
 • coccygeal (dari 1 hingga 3 keping).

Bahagian belakang lelaki berakhir dengan tailbone kecil. Ia adalah satu kemusnahan, iaitu sebahagian yang telah kehilangan kepentingan dalam perjalanan evolusi. Ini, sebenarnya, baki ekor. Oleh itu, seseorang mempunyai sedikit segmen coccygeal. Tail dia tidak lagi diperlukan.

Apa yang diperlukan

Saraf tunjang adalah pusat yang mengumpul semua maklumat yang datang dari pinggir. Dia kemudian menghantar arahan kepada otot dan tisu, membawa mereka ke dalam nada. Jadi semua pergerakan dilahirkan. Ini adalah kerja yang sukar dan teliti, kerana seseorang membuat beratus-ratus ribu pergerakan terkecil setiap hari. Fisiologinya dicirikan oleh organisasi yang kompleks dan interaksi semua bahagian sistem saraf pusat.

Kord tulang belakang dilindungi oleh tiga peluru sekaligus:

Di dalam adalah cecair spinal. Pusat otak mengisi perkara kelabu. Di bahagian ini kawasan ini sama dengan rama-rama yang telah mengembangkan sayap. Bahan kelabu adalah tumpuan neuron, mereka mampu menghantar isyarat bioelektrik.

Setiap segmen terdiri daripada puluhan dan bahkan beratus-ratus ribu neuron. Mereka menyediakan operasi penuh sistem muskuloskeletal.

Dalam perkara kelabu terdapat unjuran tiga jenis (tanduk):

Jenis neuron yang berbeza diagihkan antara zon. Ini adalah sistem yang kompleks dan teratur, yang mempunyai ciri-ciri tersendiri. Di kawasan tanduk depan ada sejumlah besar neuron motor besar. Neuron interkalari kecil terletak di tanduk posterior, dan viseral (sensitif dan motor) di tanduk sisi.

Ia adalah serat saraf yang membentuk laluan di mana isyarat dilakukan.

Secara keseluruhannya, dalam saraf tunjang manusia, para saintis telah mengira lebih daripada tiga belas juta serat saraf. Fungsi perlindungan untuk mereka dilakukan oleh vertebra luar, yang membentuk tulang belakang. Di dalamnya terdapat korda tulang belakang yang lemah dan terdedah.

Perkara kelabu dikelilingi oleh pelbagai serat saraf. Penghantaran isyarat bioelektrik melalui proses neuron terbaik. Setiap boleh mempunyai satu hingga banyak proses sedemikian. Neuron sendiri sangat kecil. Diameternya tidak lebih daripada 0.1 mm, tetapi prosesnya mencolok panjangnya - ia dapat mencapai satu setengah meter.

Dalam perkara kelabu terdapat pelbagai jenis sel. Bahagian anterior terdiri daripada sel motor, mereka sangat besar. Seperti namanya, mereka bertanggungjawab untuk fungsi motor. Ini adalah serat nipis tetapi sangat panjang yang pergi terus dari saraf tunjang ke otot dan menetapkannya bergerak. Serat ini membentuk berkas besar dan keluar dari kord rahim. Ini adalah akar depan. Salah seorang daripada mereka pergi ke kanan, dan yang lain - ke kiri.

Dalam setiap bahagian ada serat sensitif seperti yang membentuk sepasang akar. Sesetengah pancaran gentian deria dengan otak. Bahagian kedua diarahkan langsung kepada perkara kelabu. Di dalamnya seratnya berakhir. Penghujungnya adalah pelbagai jenis sel - motor, perantaraan, interkalari. Melalui mereka dilakukan pengawalan pergerakan dan organ yang berterusan.

Pertubuhan laluan

Laluan seluruh badan boleh dibahagikan kepada:

Tugas laluan bersekutu adalah untuk menghubungkan neuron antara semua segmen. Sebatian ini dianggap pendek.

Afferent memberikan kepekaan. Ini adalah jalan menaik yang menerima maklumat dari semua reseptor dan menghantarnya ke otak. Jalur Efferent menghantar isyarat dari otak ke neuron seluruh organisma. Mereka merujuk kepada laluan menurun.

Fungsi

Aktiviti tali pinggang tulang belakang berterusan. Ia menyediakan aktiviti motor tubuh. Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang manusia - refleks dan konduktor.

Setiap jabatan menyediakan bahagian tubuh yang jelas. Segmen (serviks, toraks, sebagai contoh) menyediakan fungsi organ-organ sternum dan tangan. Segmen lumbar bertanggungjawab untuk kerja-kerja otot dan sistem pencernaan. Segmen sakral bertanggungjawab terhadap fungsi organ panggul.

Refleks

Fungsi otak refleks adalah organisasi refleks. Hal ini membolehkan tubuh, sebagai contoh, untuk segera bertindak balas terhadap isyarat kesakitan. Tindakan refleks itu semakin menarik. Seorang lelaki menarik tangannya dari objek panas dalam detik terpencil. Pada masa ini, maklumat dari reseptor ke otak dan belakang telah berjaya melakukan banyak cara sepanjang arc refleks.

Apabila ujung saraf sensitif pada kulit, serat otot, tendon, sendi menjadi jengkel, ini bermakna bahawa dorongan saraf telah dihantar kepada mereka. Isyarat sedemikian menyebar melalui akar utama serat saraf dan masukkan kord rahim. Menerima sel isyarat, motor dan interstisial teruja. Kemudian, di sepanjang gentian motor akar anterior, impuls dihantar ke otot. Setelah menerima isyarat sedemikian, serat otot berkurang. Dengan mekanisme ini, refleks mudah berlaku.

Refleks adalah reaksi badan sebagai tindak balas kepada kerengsaan yang diterima. Semua refleks disediakan oleh kerja sistem saraf pusat. Salah satu fungsi saraf tunjang adalah refleks. Ia disediakan oleh arka refleks yang dipanggil. Ini adalah jalan yang sukar yang impuls saraf bergerak dari komponen periferi badan ke saraf tunjangnya, dan dari itu terus ke otot. Ini adalah proses yang sukar tetapi penting.

Refleks yang paling mudah dapat menyelamatkan nyawa dan kesihatan seseorang. Menarik tangan yang menyentuh panas, kami tidak mengesyaki bahawa isyarat dari kulit yang disebarkan dengan kelajuan kilat sepanjang gentian saraf ke kepala dan kemudian ke kord rahim. Dorongan dihantar sebagai tindak balas kepadanya, yang mengikat otot-otot lengan untuk mengelakkan luka bakar. Ini adalah manifestasi jelas fungsi refleks.

Neurofisiologi telah mempelajari secara terperinci hampir semua refleks dan arka saraf yang memastikan pelaksanaannya. Data ini membolehkan pemulihan yang berkesan selepas kecederaan dan beberapa penyakit, serta membantu dalam diagnosis mereka.

Ia adalah pada refleks ini bahawa diagnosis neurologi adalah berdasarkan, di mana doktor mudah menyerang tendon lutut pesakit dengan tukul. Ini adalah bagaimana lutut jut dikaji, di mana seseorang boleh menilai keadaan bahagian tertentu dari saraf tunjang.

Walau bagaimanapun, saraf tunjang bukan sistem refleks bebas. Fungsinya sentiasa dipantau oleh otak. Mereka berkait rapat dengan serat khas gentian saraf. Seratnya sangat panjang, nipis, diperbuat daripada bahan putih. Isyarat dihantar satu demi satu ke otak ke atas, dan oleh orang lain ke saraf tunjang.

Seluruh sistem saraf pusat terlibat dalam pembentukan pergerakan kompleks yang diselaraskan. Setiap pergerakan adalah aliran impuls yang berterusan dari otak ke saraf tunjang, dari itu ke serat otot.

Konduktor

Ini adalah fungsi penting kedua. Ia terdiri daripada kenyataan bahawa isyarat saraf dari saraf tunjang dipancarkan lebih tinggi ke kepala. Di sana, di rantau subkortikal dan kortikal, semua maklumat diproses serta-merta, dan isyarat yang sama dihantar sebagai tindak balas kepadanya.

Fungsi konduktor berfungsi pada saat-saat ketika kita memutuskan untuk mengambil sesuatu, bangun, pergi. Ia berlaku dengan serta-merta, tanpa menghabiskan masa untuk berfikir.

Untuk sebahagian besar, fungsi ini disediakan oleh neuron perantaraan atau interkalasi. Mereka menghantar isyarat kepada neuron motor, serta memproses maklumat yang berasal dari kulit dan otot. Terdapat isyarat periferal dan impuls dari otak.

Dorong excitatory dihantar melalui sel dimasukkan ke kumpulan sel motor yang berlainan. Pada masa yang sama, aktiviti kumpulan lain dihalang. Ia adalah satu proses yang kompleks yang memastikan koherensi dan koordinasi pergerakan manusia yang tinggi. Jadi pergerakan pemain piano, pemain ballerina itu muncul.

Kemungkinan penyakit

Di dalam tubuh manusia ada jabatan yang unik, yang disebut "ekor kuda". Kord rahim itu sendiri tidak hadir secara langsung, tetapi hanya cecair serebrospinal dan berkas saraf kekal. Jika mereka dimampatkan, badan mula mengalami sakit, terdapat gangguan sistem muskuloskeletal. Penyakit ini dilokalisasikan oleh sebab akar dan dipanggil ekor kuda.

Sekiranya ekor kuda berkembang, orang itu bimbang tentang sejumlah gejala. Terdapat rasa sakit pada bahagian bawah, otot mengalami kelemahan, tubuh mula bertindak balas dengan lebih perlahan kepada rangsangan luar. Keradangan boleh berlaku, walaupun suhu meningkat. Sekiranya gejala-gejala yang membimbangkan ini tidak diendahkan, keadaan menjadi lebih teruk. Ia menjadi sukar bagi seseorang untuk bergerak atau duduk lama.

Sekiranya kerosakan pada equuda cauda, ​​ia mungkin memerlukan bantuan segera daripada pakar bedah. Jika di hadapan bukti yang tidak mempunyai pembedahan, patologi sistem kencing, pencernaan boleh berkembang. Komplikasi adalah lumpuh lengkap kaki.

Penyebab penyakit ini mungkin penyempitan saluran tulang belakang di bahagian bawahnya. Ini difasilitasi oleh faktor-faktor seperti:

Sekiranya subluxation berlaku di rantau lumbar, hematoma epidural mungkin berlaku. Pendarahan ini adalah akibat pecahnya pembuluh darah. Darah berkumpul dan meletakkan tekanan pada ekor kuda.

Juga, ekor kuda dapat memampatkan hernia intervertebral. Ini sering terjadi pada lelaki berumur empat puluh tahun. Hernia bertambah dan menekan pada saraf tunjang, ada kerosakan pada jawatannya.

Kesimpulannya

Sistem badan, khususnya sistem muskuloskeletal, tidak dapat berfungsi tanpa operasi penuh saraf tunjang. Tubuh yang unik ini adalah pusatnya. Dia bertanggungjawab bukan sahaja untuk gerakan, tetapi juga untuk sensitiviti dan reaksi badan untuk rangsangan.

Fungsi tali tulang belakang

Alur paling mendalam adalah pusat, memisahkan cuping depan dari parietal, dan sisi, membatasi lobus temporal dari selebihnya; alur parietal-occipital memisahkan lobus parietal dari occipital. Gyrus pusat anterior terletak anterior dari alur pusat di lobus frontal, di belakangnya adalah gyrus pusat posterior. Asas otak - permukaan bawah hemisfera dan batang otak.

Fungsi otak. Kulit ini melakukan dua fungsi utama:

interaksi organisma dengan persekitaran luaran (tindak balas tingkah laku)

penyatuan fungsi badan, i.e. peraturan syaraf semua organ.

Korteks hemisfera cerebral menerima maklumat daripada pelbagai jenis reseptor yang sangat khusus yang mampu menangkap perubahan yang paling tidak penting dalam persekitaran luaran dan dalaman. Reseptor yang terletak di kulit bertindak balas terhadap perubahan dalam persekitaran luaran. Dalam otot dan tendon adalah reseptor yang memberi isyarat kepada otak tentang tahap ketegangan otot, pergerakan sendi. Terdapat reseptor yang bertindak balas terhadap perubahan dalam komposisi kimia dan gas darah, tekanan osmotik, suhu, dan lain-lain. Dalam reseptor, kerengsaan ditukar menjadi impuls saraf. Sepanjang laluan saraf yang sensitif, impuls dilakukan ke kawasan sensitif yang bersesuaian dengan korteks serebrum, di mana sensasi tertentu dibentuk - visual, penciuman, dan sebagainya.

Korteks serebrum melakukan fungsi penganalisis isyarat yang lebih tinggi dari semua reseptor badan dan sintesis tindak balas tindak balas dalam tindakan biologi yang bermanfaat. Ia adalah badan tertinggi untuk menyelaraskan aktiviti refleks dan badan untuk memperoleh dan mengumpul pengalaman hidup individu, pembentukan sambungan sementara - refleks yang dingin. Jalur otak menyambungkan bahagian-bahagiannya dengan satu sama lain, serta dengan saraf tunjang, sehingga seluruh sistem saraf pusat berfungsi sebagai keseluruhan tunggal.

Penganalisis adalah sistem berfungsi yang terdiri daripada reseptor, laluan yang sensitif dan zon korteks yang mana kepekaan jenis ini diproyeksikan. Analisis dan sintesis maklumat yang diperoleh dijalankan di kawasan yang jelas - zon korteks serebrum.

Mengikut keanehan komposisi dan struktur selular, korteks serebral dibahagikan kepada beberapa bidang yang dipanggil bidang kortikal. Fungsi seksyen korteks individu tidak sama. Setiap radas reseptor di pinggir sepadan dengan rantau di dalam korteks - nukleus kortikal penganalisis.

Bidang yang paling penting dalam korteks adalah:

zon motor terletak di pusat tengah dan posterior anterior korteks (gyrus tengah anterior di hadapan garis tengah pusat lobus frontal).

Zon sensitif (zon kepekaan otot kulit terletak di belakang sulcus pusat, di gyrus pusat posterior lobus parietal). Kawasan terbesar diduduki oleh perwakilan kortikal reseptor tangan dan ibu jari, alat suara dan wajah, yang terkecil adalah perwakilan batang, paha dan tibia.

Zon visual tertumpu pada lobus oksipital korteks. Ia menerima impuls dari retina, ia membawa perbezaan rangsangan visual.

Zon pendengaran terletak pada gyrus temporal atas lobus temporal.

Zon penciuman dan rasa terletak di bahagian anterior (di permukaan dalaman) lobus temporal setiap hemisfera.

Dalam kesedaran kita, aktiviti penganalisis mencerminkan dunia bahan luaran. Hal ini memungkinkan untuk menyesuaikan diri dengan alam sekitar dengan menukar tingkah laku. Aktiviti korteks serebrum dan haiwan yang lebih tinggi ditentukan oleh I.P. Pavlov sebagai aktiviti saraf tertinggi, yang berfungsi sebagai fungsi refleks dari otak.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan. Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu. Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak. Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks. Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk. Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak. Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur. Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik. Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

Kord tulang belakang: struktur dan fungsi, fisiologi asas

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Ia terletak di terusan tulang belakang. Ia adalah tiub berdinding tebal dengan saluran sempit di dalam, agak diratakan di arah anterior-posterior. Ia mempunyai struktur yang agak kompleks dan menyediakan penghantaran impuls saraf dari otak ke struktur periferal sistem saraf, dan juga menjalankan aktiviti refleks sendiri. Tanpa fungsi saraf tunjang, pernafasan biasa, berdebar-debar, pencernaan, kencing, aktiviti seksual, sebarang pergerakan anggota badan tidak mungkin. Dari artikel ini, anda boleh belajar mengenai struktur saraf tunjang dan ciri-ciri fungsi dan fisiologinya.

Kord rahim diletakkan pada minggu ke-4 perkembangan intrauterin. Biasanya seorang wanita tidak mengesyaki bahawa dia akan mempunyai anak. Semasa kehamilan keseluruhan, pembezaan pelbagai unsur berlaku, dan beberapa bahagian kord rahim menyelesaikan sepenuhnya pembentukannya selepas kelahiran selama dua tahun pertama kehidupan.

Apa yang kelihatan seperti saraf tunjang?

Permulaan saraf tunjang secara konvensional ditentukan pada tahap pinggir atas serviks tulang belakang serviks dan tulang belakang tengkorak besar. Di kawasan ini, saraf tunjang dipulihkan dengan lembut di dalam otak, tidak ada pemisahan yang jelas di antara mereka. Di tempat ini menyeberang jalan yang disebut pyramidal: panduan yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota badan. Kelebihan bawah saraf tunjang sepadan dengan pinggir atas lumbar vertebra II. Oleh itu, panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tulang belakang. Ia adalah ciri saraf tunjang yang membolehkan tusukan tulang belakang pada tahap vertebra lumbar III - IV (mustahil untuk merosakkan kord rahim semasa tusukan lumbar antara proses spinus vertebra lumbar III - IV, kerana ia tidak semata-mata).

Dimensi saraf tunjang manusia adalah seperti berikut: panjangnya kira-kira 40-45 cm, ketebalan 1-1.5 cm, beratnya kira-kira 30-35 g.

Panjang beberapa bahagian korda tunjang:

Di rantau serviks dan lumbosacral, saraf tunjangnya lebih tebal daripada bahagian lain, kerana di tempat ini ada kelompok sel saraf yang memberikan pergerakan tangan dan kaki.

Segmen sakral terakhir, bersama-sama dengan kelenjar karsinogal, dipanggil kon dari saraf tunjang kerana bentuk geometri yang sepadan. Kon ini pergi ke terminal (akhir) benang. Benang tidak lagi mempunyai elemen saraf dalam komposisinya, tetapi hanya tisu penghubung, dan dilindungi dengan membran saraf tunjang. Benang terminal dipasang pada tulang belakang tulang belakang kedua.

Saraf tunjang ditutup dengan 3 membran serebral. Membran pertama (batin) dari saraf tunjang dipanggil lembut. Ia membawa arteri dan venous yang menyediakan bekalan darah ke saraf tunjang. Cangkerang seterusnya (medium) ialah arachnoid (arachnoid). Antara cangkang dalaman dan tengah adalah ruang subarachnoid (subarachnoid) yang mengandungi cecair cerebrospinal (CSF). Apabila melakukan tusukan tulang belakang, jarum mesti jatuh ke dalam ruang ini untuk dapat mengambil CSF untuk analisis. Cangkang luar saraf tunjang keras. Dura mater meluas ke foramen intervertebral, dengan mengiringi akar saraf.

Di dalam saluran tulang belakang, kord rahim dipasang pada permukaan vertebra dengan ligamen.

Di tengah-tengah saraf tunjang di sepanjang keseluruhannya terdapat tiub sempit, saluran utama. Ia juga mengandungi cecair serebrospinal.

Kedalaman - fisur dan alur menembusi jauh ke dalam saraf tunjang dari semua pihak. Yang terbesar adalah anterior dan posterior median fissures, yang membatasi dua bahagian saraf tunjang (kiri dan kanan). Dalam setiap separuh terdapat alur tambahan (alur). Tudung menghancurkan tali tunjang ke dalam tali. Hasilnya adalah dua depan, dua belakang dan dua tali sisi. Bahagian anatomik tersebut mempunyai asas berfungsi di bawahnya - dalam tali yang berlainan terdapat serat saraf yang membawa pelbagai maklumat (mengenai kesakitan, mengenai sentuhan, mengenai sensasi suhu, pergerakan, dan sebagainya). Saluran darah menembusi alur dan celah.

Apakah struktur segmental saraf tunjang?

Bagaimana saraf tunjang terhubung ke organ? Dalam arah melintang, kord rahim terbahagi kepada bahagian khas, atau segmen. Setiap segmen termasuk akar, sepasang anterior dan sepasang posterior, yang menyampaikan sistem saraf dengan organ lain. Akar keluar dari saluran tulang belakang, membentuk saraf yang dihantar ke pelbagai struktur tubuh. Akar anterior menghantar maklumat terutamanya mengenai pergerakan (merangsang pengecutan otot), oleh itu mereka dipanggil motor. Akar posterior membawa maklumat dari reseptor ke saraf tunjang, iaitu, mereka menghantar maklumat tentang sensasi, sehingga mereka dipanggil sensitif.

Bilangan segmen dalam semua orang adalah sama: 8 segmen serviks, 12 payudara, 5 lumbar, 5 sacral dan 1-3 coccygeal (biasanya 1). Akar dari setiap segmen terburu-buru ke dalam foramen intervertebral. Sejak panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tunjang, akar berubah arahnya. Di rantau serviks mereka diarahkan secara mendatar, dalam toraks - secara serong, di kawasan lumbal dan sakral - hampir ke bawah ke bawah. Oleh kerana perbezaan panjang saraf tunjang dan tulang belakang, jarak dari keluar akar dari saraf tunjang ke foramen intervertebral juga berubah: di tulang belakang serviks yang paling pendek, dan di lumbosacral - yang paling lama. Akar dari empat lumbar bawah, lima segmen sakral dan kelinci yang membentuk ekor kuda yang disebut. Ia terletak di kanal tulang belakang di bawah vertebra lumbal II, dan bukannya saraf tunjang itu sendiri.

Bagi setiap segmen saraf tunjang tetap ditetapkan zon pemuliharaan yang tegas di pinggir. Kawasan ini termasuk kawasan kulit, otot tertentu, tulang, sebahagian organ dalaman. Zon ini hampir sama untuk semua orang. Ciri struktur struktur saraf tunjang membolehkan anda mendiagnosis lokasi proses patologi dalam penyakit ini. Sebagai contoh, mengetahui bahawa sensitiviti kulit di kawasan pusar dikawal oleh segmen dada ke-10, dengan kehilangan sensasi menyentuh kulit di bawah kawasan ini, dapat diandaikan bahawa proses patologis dalam saraf tunjang berada di bawah segmen dada ke-10. Prinsip ini hanya berfungsi untuk perbandingan zon pemeliharaan semua struktur (dan kulit, dan otot, dan organ dalaman).

Sekiranya anda memotong tali tunjang di arah melintang, maka ia akan kelihatan tidak sama warna. Pada pemotongan, anda dapat melihat dua warna: kelabu dan putih. Kelabu adalah lokasi badan neuron, dan putih adalah proses periferal dan pusat neuron (gentian saraf). Terdapat lebih daripada 13 juta sel saraf dalam saraf tunjang.

Badan-badan neuron kelabu terletak begitu dekat yang mereka bentuk bentuk rama-rama mewah. Kupu-kupu ini jelas menunjukkan bonjolan - tanduk depan (besar, tebal) dan tanduk belakang (lebih nipis dan lebih kecil). Dalam sesetengah segmen terdapat juga tanduk sampingan. Di kawasan tanduk depan ada mayat neuron yang bertanggungjawab untuk pergerakan, di kawasan tanduk belakang ada neuron yang melihat impuls sensitif, di tanduk samping ada neuron sistem saraf autonomik. Di beberapa bahagian kord rahim tertumpu sel-sel saraf yang bertanggungjawab untuk fungsi organ-organ individu. Lokasi neuron ini dipelajari dan ditakrifkan dengan jelas. Oleh itu, dalam segmen serviks cervical dan 1st thoracic ke-8 ada neuron yang bertanggungjawab untuk memulihara mata murid, dalam segmen serviks 3 - 4 - untuk pemuliharaan otot pernafasan utama (diafragma), dalam segmen thoracic ke-1 - untuk peraturan aktiviti jantung. Mengapa anda perlu tahu? Ia digunakan dalam diagnosis klinikal. Sebagai contoh, diketahui bahawa tanduk sisi segmen ke-2 ke-5 dari saraf tunjang mengawal aktiviti organ pelvik (pundi kencing dan dubur). Dengan kehadiran proses patologi di kawasan ini (pendarahan, tumor, kerosakan kecederaan, dan lain-lain) seseorang mengembangkan inkontinensia kencing dan usus.

Proses-proses tubuh neuron membentuk hubungan antara satu sama lain, dengan bahagian-bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, masing-masing, cenderung ke atas dan ke bawah. Serat saraf ini mempunyai warna putih dan membentuk bahan putih pada bahagian silang. Mereka membentuk tali. Dalam tali, serat diedarkan dalam corak khas. Di dalam kord posterior ada konduktor dari reseptor otot dan sendi (perasaan otot sendi), dari kulit (pengiktirafan objek dengan sentuhan dengan mata tertutup, sensasi sentuhan), iaitu, maklumat berada dalam arah yang menaik. Dalam pita sisi terdapat serat yang membawa maklumat mengenai sentuhan, rasa sakit, kepekaan suhu di otak, dalam cerebellum mengenai kedudukan tubuh di angkasa, nada otot (konduktor naik). Di samping itu, tali sisi juga mengandungi serat turun yang memberikan pergerakan badan yang diprogramkan di dalam otak. Di kord anterior, kedua-dua menurun (motor) dan menaik (rasa tekanan pada kulit, sentuh) lulus.

Serat boleh menjadi pendek, di mana mereka menyambungkan segmen saraf tunjang di antara mereka, dan lama, maka mereka berkomunikasi dengan otak. Di sesetengah tempat, gentian boleh membuat salib atau hanya pergi ke seberang. Persilangan konduktor yang berbeza berlaku pada tahap yang berbeza (contohnya, serat yang bertanggungjawab untuk kesakitan dan kepekaan suhu merentasi 2-3 segmen di atas tahap kemasukan ke dalam saraf tunjang, dan serat perasaan otot-otot tidak diselubungi ke saraf tunjang paling atas). Hasilnya adalah fakta berikut: di bahagian kiri kord rahim terdapat panduan dari bahagian kanan tubuh. Ini tidak berlaku untuk semua gentian saraf, tetapi ciri khas pucuk sensitif. Kajian mengenai gentian saraf juga perlu untuk diagnosis tapak lesi semasa penyakit.

Bekalan darah ke saraf tunjang

Pemakanan saraf tunjang disediakan oleh saluran darah yang berasal dari arteri vertebra dan dari aorta. Segmen serviks paling tinggi menerima darah dari sistem arteri vertebra (serta sebahagian daripada otak) melalui apa yang disebut arteri tulang belakang anterior dan posterior.

Dalam perjalanan keseluruhan saraf tunjang, kapal tambahan membawa darah dari aorta, arteri akar-tulang belakang, mengalir ke arteri tulang belakang anterior dan posterior. Yang kedua juga depan dan belakang. Jumlah kapal tersebut disebabkan oleh ciri-ciri individu. Biasanya arteri akar tulang belakang anterior adalah kira-kira 6-8, mereka lebih besar diameter (yang paling tebal sesuai dengan tebal serviks dan lumbar). Arteri akar tulang belakang yang lebih rendah (yang terbesar) dipanggil arteri Adamkevich. Sesetengah orang mempunyai arteri tulang belakang akar tambahan, yang berjalan dari arteri sakral, arteri Deproj-Gotteron. Zon bekalan darah anterior akar-tulang belakang arteri menduduki struktur berikut: tanduk anterior dan lateral, pangkal tanduk sisi, bahagian tengah kawat anterior dan lateral.

Arteri akar tulang belakang posterior adalah urutan magnitud yang lebih besar daripada anterior, dari 15 hingga 20. Tetapi mereka mempunyai diameter yang lebih kecil. Zona bekalan darah mereka adalah bahagian ketiga dari saraf tunjang pada bahagian silang (kord posterior, bahagian utama tanduk, sebahagian dari tali lateral).

Dalam sistem arteri akar-tulang belakang, terdapat anastomosis, iaitu persimpangan antara satu sama lain. Ia memainkan peranan penting dalam pemakanan saraf tunjang. Jika sebuah kapal berhenti berfungsi (contohnya, trombus menyekat lumen), maka darah memasuki anastomosis, dan neuron tali tulang belakang terus melaksanakan fungsi mereka.

Pembuluh darah tulang belakang mengiringi arteri. Sistem vena saraf tunjang mempunyai sambungan luas dengan plexus vena vertebral, urat tengkorak. Darah dari saraf tunjang melalui keseluruhan sistem saluran darah mengalir ke dalam vena cava unggul dan inferior. Di tapak laluan urat saraf tunjang melalui dura mater ada katup yang mencegah darah mengalir ke arah yang bertentangan.

Fungsi tali tulang belakang

Pada asasnya, saraf tunjang hanya mempunyai dua fungsi:

Mari kita perhatikan lebih terperinci setiap satu daripada mereka.

Fungsi refleks tulang belakang

Fungsi refleks saraf tunjang adalah tindak balas sistem saraf untuk kerengsaan. Adakah anda menyentuh panas dan tanpa sengaja menarik tangan anda? Ini adalah refleks. Adakah sesuatu dalam kerongkong anda dan anda terbatuk? Ini juga merupakan refleks. Banyak aktiviti harian kita didasarkan pada refleks yang dijalankan oleh saraf tunjang.

Jadi, refleks itu adalah tindak balas. Bagaimana ia diterbitkan semula?

Untuk menjadikannya lebih jelas, mari kita ambil sebagai contoh reaksi mengeluarkan tangan sebagai tindak balas kepada menyentuh objek panas (1). Dalam kulit berus adalah reseptor (2), merasakan panas atau sejuk. Apabila seseorang menyentuh panas, maka dari reseptor di sepanjang serat saraf periferi (3) dorongan (isyarat "panas") cenderung kepada saraf tunjang. Pada foramen intervertebral ada nod tulang belakang di mana badan neuron terletak (4), di sepanjang serat periferal yang mana nadi telah datang. Lebih jauh di sepanjang serat pusat dari badan neuron (5), impuls memasuki tanduk belakang korda tulang belakang, di mana ia "berpindah" ke neuron lain (6). Proses neuron ini diarahkan ke tanduk depan (7). Di tanduk depan, gerak hati ditukar kepada neuron motor (8) yang bertanggungjawab untuk otot-otot tangan. Proses neuron motor (9) keluar dari saraf tunjang, melewati foramen intervertebral dan, sebagai sebahagian daripada saraf, diarahkan kepada otot lengan (10). Impuls "panas" menyebabkan otot-otot berkontrak, dan tangannya menarik diri dari objek panas. Oleh itu, gelung refleks (busur) terbentuk, yang memberikan respons kepada rangsangan. Dalam kes ini, otak tidak terlibat dalam proses tersebut. Lelaki itu menarik tangannya, tanpa memikirkannya.

Setiap arka refleks mempunyai pautan wajib: pautan afferent (neuron reseptor dengan proses periferi dan pusat), pautan interkalasi (neuron menghubungkan pautan afferent dengan neuron yang melaksanakan) dan pautan efferent (neuron yang menghantar impuls kepada pelaksana segera - organ, otot).

Atas dasar arka itu dan membina fungsi refleks kord rahim. Refleks adalah bawaan (yang boleh ditentukan dari kelahiran) dan diperoleh (dibentuk dalam proses hidup semasa latihan), mereka tutup pada pelbagai peringkat. Sebagai contoh, janggut lutut ditutup pada tahap segmen lumbar ke-3-4. Memeriksanya, doktor yakin tentang keselamatan semua elemen lengkung refleks, termasuk segmen saraf tunjang.

Untuk doktor, adalah penting untuk memeriksa fungsi refleks kord rahim. Ini dilakukan dengan setiap pemeriksaan saraf. Refleks dangkal, yang disebabkan oleh sentuhan, kerengsaan strok, kulit atau membran mukus, dan refleks yang mendalam, yang disebabkan oleh tamparan tukul saraf, paling kerap diperiksa. Refleks dangkal yang dilakukan oleh saraf tunjang termasuklah refleks abdomen (kerengsaan strok kulit kulit biasanya menyebabkan pengecutan otot abdomen pada bahagian yang sama), refleks plantar (kerengsaan strok kulit pinggir luar tunggal dari tumit ke jari biasanya menyebabkan lekukan jari kaki). Dengan refleks yang mendalam termasuk flexo-ulnar, karporadial, extensor-ulnar, lutut, Achilles.

Fungsi tali tulang belakang

Fungsi konduktif saraf tunjang adalah penghantaran impuls dari pinggiran (dari kulit, membran mukus, organ dalaman) ke pusat (otak) dan sebaliknya. Konduktor saraf tunjang, yang membentuk bahan putih, menghantar maklumat dalam arah menaik dan menurun. Dorongan tentang pengaruh luar diberikan kepada otak, dan sensasi tertentu dibentuk pada seseorang (contohnya, anda sedang mengusap kucing, dan anda mempunyai perasaan yang lembut dan lancar di tangan anda). Tanpa saraf tunjang ini, mustahil. Bukti ini adalah kes kecederaan saraf tunjang, apabila hubungan antara otak dan saraf tunjang dipecahkan (contohnya, pecah saraf tunjang). Orang sedemikian kehilangan kepekaan, sentuhan tidak membentuk perasaan mereka.

Otak menerima impuls bukan sahaja mengenai sentuhan, tetapi juga tentang kedudukan badan di angkasa, keadaan ketegangan otot, sakit, dan sebagainya.

Impuls menurun membolehkan otak untuk "mengarahkan" badan. Oleh itu, apa yang dimaksudkan oleh orang itu dilakukan dengan bantuan kord rahim. Adakah anda mahu menangkap bas yang berlepas? Idea ini segera direalisasikan - otot yang diperlukan ditetapkan dalam gerakan (dan anda tidak berfikir tentang otot yang anda perlukan untuk mengurangkan dan yang mana untuk berehat). Ini menjalankan kord rahim.

Sudah tentu, kesedaran tindakan motor atau pembentukan sensasi memerlukan aktiviti yang kompleks dan diselaraskan sepenuhnya oleh semua struktur saraf tunjang. Sebenarnya, anda perlu menggunakan beribu-ribu neuron untuk mendapatkan hasilnya.

Saraf tunjang adalah struktur anatomi yang sangat penting. Fungsi normalnya menyediakan semua aktiviti manusia. Ia berfungsi sebagai penghubung di antara otak dan pelbagai bahagian badan, memancarkan maklumat dalam bentuk impuls di kedua-dua arah. Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi saraf tunjang adalah perlu untuk diagnosis penyakit sistem saraf.

Video pada "Struktur dan fungsi saraf tunjang"

Filem pendidikan saintifik USSR sejak "saraf tulang belakang"

Apakah fungsi kord rahim?

Kord rahim, serta kepala, adalah bahagian penting dari sistem saraf pusat badan manusia. Fungsi badan terganggu jika kecacatan sedikit pun berlaku di kawasan ini berlaku, dan ini mempengaruhi kerja sistem lain. Fungsi saraf tunjang dibentangkan dalam tempoh pranatal perkembangan kanak-kanak.

Ciri-ciri anatomi

Organ seperti itu meluas di sepanjang ruang tulang belakang, bermula dari tulang leher pertama leher (pinggir atasnya, di mana ia menyambung kepada foramen occipital besar). Oleh itu, peralihan yang jelas dari saraf tunjang ke kepala tidak wujud. "Pyramidal paths" tertumpu di kawasan ini: panduan, organisasi yang berfungsi untuk memastikan pergerakan tangan dan kaki.

Di punggung bawah, medulla berakhir pada tahap vertebra kedua pinggang. Berdasarkan ini, perlu diingat bahawa organ ini masih lebih pendek daripada panjang ruang tulang belakang. Hal ini memungkinkan untuk melakukan tusukan tulang belakang bahan yang dilokalisasi di wilayah 3-4 vertebra lumbar. Tempoh keseluruhan organ vital tidak melebihi 45 cm, dan ketebalannya tidak lebih dari satu setengah sentimeter.

Kerana ruang tulang belakang mempunyai beberapa bahagian, bahan tulang belakang juga dibahagikan kepada bahagian: leher, dada, belakang bawah, sacrum, coccyx. Dalam segmen-segmen di mana peringkat serviks dan lumbosacral dilokalisasi, ketebalan saraf tunjangnya lebih besar daripada di bahagian lain tulang belakang. Ini dapat dijelaskan oleh lokasi di sini kluster sel-sel saraf yang memberikan perlindungan kepada anggota badan.

Kon dari saraf tunjang adalah bentuk jabatan yang dibentuk oleh penggabungan kerangka dan segmen sakrum. Apabila pergerakan kon ke benang akhir, saraf berakhir dan hanya tisu penghubung terbentuk. Hujung benang terminal - 2 tulang belakang tulang belakang.

Cengkerang otak

Tiga meninges meliputi organ ini sepanjang tempohnya:

 1. Lembut Dibentuk oleh kapal arteri dan venous yang menyumbang kepada bekalan darah ke organ.
 2. Cobweb (sederhana). Kawasan ini mengandungi bendalir atau cecair cerebrospinal. Cangkang pertengahan diwakili oleh tiub sempit. Apabila tusukan tulang belakang dilakukan, jarum dimasukkan ke dalam cecair serebrospinal. Prosedur sedemikian memerlukan makmal khas, di mana mereka memeriksa tahap patensi saraf tunjang dan tekanan cecair minuman kerasnya. Tusukan membantu mengenal pasti pendarahan, keamatan, keradangan dalam membran otak dan lain-lain penyakit di kawasan ini. Prosedur ini juga dilakukan untuk memperkenalkan radiopaque dan bahan ubat mengikut petunjuk tertentu.
 3. Pepejal (luaran). Terdapat kepekatan akar saraf. Hubungan kulit luar dengan vertebra berlaku melalui ligamen.

Semua sisi tubuh dilengkapi dengan slot dan alur yang masuk ke dalam otak. Dua bahagiannya dipisahkan oleh slot tengah depan dan belakang. Setiap separuh termasuk keranda yang menyumbang kepada pembahagian pautan vertebral ke beberapa tali. Setiap kord ini mengandungi saraf berasingan yang membawa maklumat yang berbeza (mengenai sindrom kesakitan, sentuhan, suhu, pergerakan, dan lain-lain).

Peranan dan fungsi dalam badan

Secara fungsional, saraf tunjang melakukan tugas-tugas berikut:

 • Melaraskan kerja organ dan sistem dengan menghantar impuls saraf kepada mereka. Dengan kata lain - prestasi fungsi refleks.
 • Perpindahan maklumat ke otak, serta dari ke neuron motor.

Masalah kelabu unit vertebral ini mengandungi banyak jalan yang memberikan respon motor tubuh. Aktiviti setiap refleks berlaku melalui bahagian khas sistem saraf pusat - pusat saraf. Di kedua, sel-sel khas dilokalisasikan yang menduduki bahagian organ tertentu dan menyediakan fungsi sistem tertentu dalam tubuh. Sebagai contoh, refleks lutut disediakan oleh sel-sel saraf yang dilokalkan di kawasan lumbar dari pautan tulang belakang. Proses kencing - dalam sacral, pengembangan murid - di dada.

Pusat saraf memproses maklumat yang dihantar oleh reseptor kulit, serta sistem dan organ lain dalam tubuh. Sebagai tindak balas, otak menghasilkan impuls tertentu, yang kemudiannya dihantar ke organ eksekutif (contohnya, otot rangka, radas vaskular, otot jantung, dan sebagainya). Akibatnya, keadaan fungsian perubahan kedua.

Neuron motor menjalani proses penguncupan otot di bahagian badan seperti anggota badan, ruang intercostal, dan lain-lain. Peraturan refleks ini berlaku dengan bantuan bahagian yang lebih tinggi dari CNS. Impuls saraf yang bergerak melalui saraf tunjang ke otak, menghantar maklumat mengenai fungsi yang merosakkan mana-mana organ atau sistem dalam badan. Impuls yang dihantar oleh pelbagai organ ke rantau cerebrospinal dan dari sana ke rantau akar-pusat otak diproses oleh neuron sensitif. Daripada mereka maklumat diedarkan sama ada kepada tanduk belakang pautan, atau kepada hemisfera besar otak.

Sekiranya melanggar sekurang-kurangnya satu pautan yang memastikan pemindahan maklumat, badan akan kehilangan perasaan yang sama. Dalam kebanyakan kes, aktiviti organ penting sedemikian diganggu jika tulang belakang, khususnya, tulang belakang cedera.

Patologi apa yang boleh berkembang?

Sebagai peraturan, gejala bergantung kepada segmen organ yang telah menjalani penyakit atau kecederaan, serta mengenai jenis patologi yang berkembang. Tanda-tanda disfungsi otak termasuk:

 • terjejas pemuliharaan kaki dan lengan atau bahagian lain badan;
 • Sindrom nyeri intensiti kuat di bahagian vertebra;
 • pergerakan usus yang tidak dibenarkan;
 • gangguan psikosomatik;
 • gangguan pergerakan badan;
 • otot yang teruk atau sakit sendi;
 • atrofi otot.

Penyakit berikut boleh disertai dengan gejala yang sama:

 1. Tumor. Ini mungkin termasuk kedua-dua neoplasma malignan dan jinak, yang boleh didapati secara extradurally, intradurally, intramedullary. Tumor ekstradural dicirikan oleh perkembangan pesat dan dilokalkan dalam tisu pepejal. Neoplasma intradural berkembang di bawah tisu keras. Neoplasma intramedullari dicirikan oleh perkembangan mereka dalam bahan cair.
 2. Hernia intervertebral. Tahap awal perkembangan hernia adalah menonjol. Pada pemusnahan cincin berserabut cakera, kandungannya dibebaskan ke dalam saluran tulang belakang. Sekiranya saraf tunjang terlibat dalam lesi, perkembangan myelopathy (tidak mampatan atau kronik) didiagnosis.
 3. Myelopati kronik. Seringkali (dengan rawatan tertunda) osteochondrosis menyebabkan perkembangan spondylosis, yang merupakan perubahan dystrophik utama dalam struktur tisu. Pada masa yang sama, osteophytes muncul, yang seterusnya dapat memerah saluran otak.
 4. Serangan jantung. Disebabkan oleh peredaran darah yang merosot badan, kejadian proses nekrotik dan dicirikan oleh pembentukan pembekuan darah dan pembedahan aorta. Adalah disyorkan untuk segera menghubungi pakar dalam kes sindrom kesakitan di jabatan ini. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Video "Fungsi dan struktur saraf tunjang"

Maklumat yang lebih menarik mengenai ciri-ciri anatomi tawaran video berikut.