Utama / Diagnostik

Di mana pembedahan penggantian pinggul

Campur tangan bedah di mana dokter menghilangkan sebagian sendi pinggul yang terkikis oleh arthritis, menggantikannya dengan implan buatan yang terdiri dari komponen plastik dan logam, yang disebut endoprosthesis. Operasi ini memberikan kesan terapeutik yang panjang dan ditunjukkan jika kaedah rawatan konservatif tidak mengurangkan keadaan pesakit.

Operasi penggantian hip yang pertama telah dilakukan di Jerman pada tahun 1891 oleh ahli bedah Themistocles Gluck. Sebagai kepala femoral tiruan, gading digunakan, diikat dengan skru seng, gipsum dan gam.

Bagaimanakah arthroplasty?

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Prosedur ini dilakukan menggunakan kaedah tradisional atau invasif minima. Perbezaan utama adalah panjang potongan.

Trend semasa adalah pemilihan teknik invasif yang paling kurang bagi operasi: adalah mungkin untuk mengurangkan kawasan tisu parut, mengurangkan kesakitan selepas pembedahan, mengurangkan tempoh pemulihan.

Proses campur tangan pembedahan boleh dibahagikan kepada dua tahap:

 • penyingkiran kawasan yang rosak;
 • pemasangan implan biokompatibel.

Pelan operasi masa depan dibuat berdasarkan makmal awal dan pemeriksaan diagnostik. Prostesis dipilih secara individu, berdasarkan jantina, umur, berat badan dan gaya hidup pesakit.

Di manakah operasi sedemikian?

Prosedur ini tidak termasuk kompleks yang kompleks, tetapi pelaksanaannya memerlukan banyak pengalaman daripada pakar bedah dan peralatan yang sangat baik di klinik. Malangnya, sebilangan kecil institusi perubatan domestik, di samping modal, boleh membanggakan kejayaan cemerlang dalam bidang ini. Oleh itu, pemilihan klinik perlu didekati dengan penuh kesungguhan.

Pengalaman dan pencapaian klinik di Jerman, Austria, Switzerland, dan Israel sangat dihargai, namun kos penggantian sendi di dalamnya cukup tinggi. Alternatifnya ialah perubatan Czech. Pusat endoprostetik negara ini terkenal dengan peralatan moden, pakar bedah berpengalaman, dan program pemulihan yang sangat baik.

Apabila memilih institusi perubatan, dapatkan jawapan kepada soalan berikut:

 1. Berapa banyak operasi yang dilakukan?
 2. Apakah kadar kejayaan?
 3. Adakah teknik invasif yang minimal digunakan?
 4. Berapa lamakah pemulihan?
 5. Adakah klinik berurusan dengan rehabilitasi pemulihan pesakit?

Tempoh prosedur penggantian sendi pinggul

Tempoh prosedur adalah dari satu hingga tiga jam. Pesakit berada di bawah anestesia umum sepanjang operasi. Sekiranya tidak dapat dilakukan, anestesia tulang belakang dilakukan.

Contraindications

Prosedur penggantian endoprosthesis adalah selamat dan sesuai untuk kebanyakan pesakit. Walau bagaimanapun, terdapat sekumpulan pesakit yang dikontraindikasikan: ini adalah pesakit dengan bentuk kronik pelbagai penyakit, obesiti, bentuk arthritis yang aktif, di mana beban tambahan tidak dapat dielakkan, tidak dapat dielakkan semasa operasi.

Keputusan mengenai adanya tanda-tanda untuk prosedur menggantikan sendi pinggul dibuat oleh pakar bedah berdasarkan kajian terperinci tentang sejarah perubatan, hasil makmal dan kajian diagnostik. Di samping itu, doktor boleh mengesyorkan kaedah rawatan alternatif atau sejenisnya.

Rawatan alternatif termasuk:

 • latihan untuk membina otot di paha;
 • penggunaan alat pergerakan (pejalan kaki, tongkat, tongkat);
 • mengambil ubat-ubatan yang mengurangkan kesakitan dan keradangan;
 • mengambil ubat bukan steroid;
 • osteotomy - membuat potongan tulang, beban mengimbangi.

Apakah yang harus dilakukan sebelum prosedur arthroplasty?

Sekiranya kita tidak bercakap tentang prosedur kecemasan untuk menggantikan sendi pinggul, sebagai contoh, sebagai akibat daripada kemalangan, maka pesakit mempunyai beberapa minggu untuk menyediakan sebelum operasi.

Cadangan doktor untuk tempoh ini termasuk:

 • pengurangan berat badan;
 • keadaan fizikal yang bertambah baik. Tanya pakar bedah itu untuk menunjukkan kepada anda latihan yang optimum untuk membina jisim otot yang diperlukan;
 • keengganan untuk mengambil ubat lain, termasuk penipisan darah;
 • penyediaan ruang hidup.

Langkah-langkah untuk mempermudahkan laluan tempoh pasca operasi: berbincang dengan saudara-mara tentang kemungkinan bantuan dalam melaksanakan kerja rumah dalam 1-2 minggu pertama selepas pulang ke rumah; mengatur pengangkutan dari hospital; menyediakan keselesaan. Di tempat di mana anda menghabiskan masa paling banyak, letakkan alat kawalan jauh, set telefon, tong sampah, kit pertolongan cemas dengan ubat-ubatan yang diperlukan, kendi air; Item yang kerap digunakan dengan panjang lengan; saham pada produk separuh siap (sup beku, sayuran, dan lain-lain).

Ambil buku kecil klinik yang menerangkan operasi yang akan datang, tanyakan semua soalan anda.

Kos pembedahan penggantian pinggul

Jadual 1. Berapa kos penggantian pinggul di negara yang berbeza?

Penggunaan teknik invasif minima - cara untuk menjimatkan kos operasi (sehingga 30%) dengan ketara kerana tempoh pemulihan yang lebih pendek, mengurangkan masa yang dihabiskan di hospital, kurang ubat penahan sakit.

Perlu diingat bahawa jumlah yang ditunjukkan dalam jadual tidak mencerminkan semua perbelanjaan. Di samping itu, anda perlu berbelanja:

 • lawatan susulan kepada doktor, ujian yang disertakan, pemeriksaan sebelum dan selepas prosedur;
 • fisioterapi;
 • perkhidmatan pusat pemulihan khas;
 • pembelian ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, vitamin dan ubat-ubatan lain.

Implikasi penggantian pinggul

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Sejurus selepas pembedahan, pelbagai pergerakan yang ada akan terhad. Semasa katil berehat bantal atau peranti istimewa lain memperbaiki paha di kedudukan yang betul. Pada hari pertama pasca operasi, tiub saliran ditempatkan di dalam badan pesakit untuk mengalirkan cecair dari kawasan yang dikendalikan dan kateter untuk mengalirkan air kencing, sehingga ia dapat berjalan ke bilik kebersihan sendiri. Dari kesakitan, ketidakselesaan dan sebagai pencegahan trombosis, perkembangan jangkitan, ubat khas ditetapkan.

Tempoh pemulihan dan aktiviti fizikal wajib yang berkaitan dengannya bermula seawal hari kedua selepas campur tangan pembedahan. Di samping itu, satu set langkah untuk mencegah genangan cecair di paru-paru.

Pada hari pasca operasi kedua, kebanyakan orang yang beroperasi sudah dapat duduk di atas katil, bergerak dengan bantuan.

Oleh kerana sendi yang diperbaharui mempunyai rangkaian pergerakan yang lebih terhad daripada yang sihat, ahli fisioterapi akan memberitahu anda bagaimana untuk menyusun semula secepat mungkin, untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan seharian, untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi dan kerosakan pada implan.

Komplikasi yang mungkin

Kira-kira 95-98% daripada operasi penggantian endoprosthesis bersama hujung berakhir dengan kejayaan. Walau bagaimanapun, risiko komplikasi, seperti jenis campur tangan pembedahan yang lain, masih ada.

Periksa komplikasi yang mungkin sebelum memberikan persetujuan anda terhadap prosedur yang dijelaskan:

 • dislokasi dan kelemahan sendi pinggul. Sendi tertahan diletakkan di bawah anestesia am;
 • jangkitan. Tanda pertama komplikasi seperti itu adalah suhu tinggi, kemerahan, dan pembengkakan kawasan yang dikendalikan. Mengambil antibiotik adalah elemen penting dalam tempoh selepas operasi. Walau bagaimanapun, dalam 1 kes daripada 200, jangkitan masih berlaku, maka implan dikeluarkan, kawasan yang dijangkiti dibersihkan, maka prosthesis baru dipasang;
 • trombosis Langkah-langkah untuk mencegah pembentukan bekuan darah termasuk memakai stoking mampatan, suntikan heparin atau penipisan darah lain;
 • memakai sendi. Seperti sendi semulajadi, prostesis itu haus. Mengabaikan preskripsi doktor, ketidakaktifan fizikal, berat badan berlebihan dan faktor lain meningkatkan risiko ini. Implan seramik dan logam kurang terdedah kepada lelasan;
 • embolisme pulmonari. Dibentuk jika bekuan darah keluar dan naik ke paru-paru. Bernafas adalah sukar, terdapat risiko keruntuhan.

Keperluan pemulihan

Program langkah pemulihan adalah tepu, kepada orang yang tidak bersedia, ia mungkin kelihatan berlebihan. Walau bagaimanapun, set tindakan yang disyorkan oleh doktor dikira dengan teliti dan perlu untuk dilaksanakan.

Keperluan menjalani program pemulihan adalah disebabkan oleh beberapa sebab:

 • elakkan risiko pulangan untuk mobiliti terhad (contracture);
 • mengajar anggota prostetik untuk melakukan gerakan dengan amplitud yang sama seperti sebelum penyakit;
 • jika tidak, wang yang dibelanjakan dan ujian yang diluluskan akan dibazirkan.

Bekerja pada diri sendiri tidak boleh berhenti sama ada ketika pulang ke rumah, atau pada bila-bila masa selepas itu. Hanya usaha harian, beban fizikal sederhana yang berubah menjadi gaya hidup, akan menghasilkan keputusan.

Adalah disyorkan untuk menjalankan tempoh pemulihan di pusat-pusat khusus, di mana ahli pemulihan membangunkan program latihan dan fisioterapi individu untuk setiap pesakit, memantau pemeliharaannya, dan memantau kemajuan. Di institusi perubatan, pesakit juga diberikan sokongan psikologi yang komprehensif, dan mereka menjalankan sesi latihan yang membantu dalam penyesuaian.

Pembedahan Penggantian Hip: ulasan

Hip arthroplasty adalah operasi yang agak mudah, disahkan oleh pesakit lebih mudah daripada prosedur yang sama pada lutut, jadi kosnya lebih rendah di banyak klinik dan tempoh tinggal di hospital adalah lebih pendek.

Kurang dari sebulan selepas penggantian, pesakit yang mempunyai sendi pinggul tiruan sudah dapat mengekalkan dirinya sendiri, bergerak tanpa bantuan, menggunakan mekanisme bantu mudah (tebu, dan sebagainya).

Walau bagaimanapun, dengan sejarah pesakit yang sebenar semuanya lebih rumit. Orang yang telah meninggalkan ulasan mereka di forum khusus memberitahu kisah-kisah yang menyeronokan. Pendapat berbeza mengenai institusi perubatan, kakitangan domestik dan asing, operasi dan penyelenggaraan, khusus tempoh selepas operasi, pemulihan dan kehidupan seterusnya dengan implan di dalam badan.

Bahagian maklum balas negatif jauh lebih tinggi. Mungkin ini disebabkan oleh keinginan manusia biasa untuk berkongsi nasib mereka, tetapi untuk berdiam diri tentang kejayaan. Bekas pesakit bercakap mengenai jangkitan yang disenaraikan, doktor tidak cekap, harapan yang tidak wajar, dan lain-lain

Walau bagaimanapun, terdapat statistik rasmi, mengikut mana:

 • Komplikasi mengiringi hanya 2% operasi penggantian endoprosthesis;
 • dalam 90 kes daripada 100, jika semua cadangan yang diperlukan diikuti, aktiviti fizikal yang mencukupi, kawalan berat badan dan sistem pemakanan kepada anggota badan yang menjalani prostetik, hampir keseluruhan jangkaan pergerakan yang sedia ada sebelum ini;
 • Setelah menubuhkan implan yang berkualiti, 90-95% pesakit memakai prostesis mereka selama 10 tahun, lebih daripada 85% - selama 15 tahun, dan 70% tidak mengubahnya sepanjang hayat mereka.

Hip arthroscopy

Salah satu alternatif yang berkesan untuk endoprosthetics ialah arthroscopy hip, prosedur di mana seorang pakar bedah ortopedik, selepas membuat percikan kecil, memasukkan kamera optik gentian kecil ke paha. Operasi dilakukan untuk mendiagnosis dan merawat penyakit tertentu. Ia diadakan di persekitaran ambulatori, ulasan pesakit menunjukkan mudah dibawa mudah.

Apabila teknik yang disifatkan muncul dahulu, ia digunakan secara eksklusif untuk tujuan diagnostik, tetapi kini rangkaian aplikasinya telah berkembang dengan ketara. Jika ditunjukkan, arthroscopy ditetapkan untuk:

 • pengesahan diagnosis;
 • penyingkiran badan bebas;
 • menghapuskan pemecahan otot;
 • penyembuhan ligamen dan tendon;
 • pemasangan pengikat bagi fraktur pada permukaan sendi.

Oleh kerana kecilnya arthroscope dan instrumen lain, saiz sayatan adalah jauh lebih kecil daripada kaedah intervensi tradisional. Pesakit pulih lebih mudah dan cepat, mendapatkan semula pergerakan yang hilang.

Kos arthroscopy di Moscow

Harga prosedur ini di Moscow bergantung kepada prestij, tahap dan selera institusi perubatan. Rata-rata, ia adalah kira-kira 35,000 Rubles.

Pemulihan

Proses pemulihan pesakit yang menjalani arthroscopy, agak cepat. Bergantung pada spesifik campur tangan, pelepasan berlaku dalam masa 1-2 hari selepas itu. Walau bagaimanapun, jika terdapat komplikasi, tinggal di hospital boleh dilanjutkan sehingga sebulan.

Tempoh pemulihan penuh diperlukan dari 21 hari hingga 4 bulan. Mempercepat pulangan ke kehidupan biasa akan membantu pematuhan dengan cadangan berikut:

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

 • mengambil kursus antibiotik akan mengurangkan risiko jangkitan;
 • hari pertama pesakit memerlukan rehat lengkap;
 • sendi yang dikendalikan memerlukan fasa yang boleh dipercayai;
 • beberapa waktu selepas prosedur, adalah disyorkan untuk memakai seluar mampatan dan pembalut elastik;
 • pada hari pertama aktiviti motor harus dikurangkan;
 • keengganan untuk mandi panas;
 • Pada bulan-bulan akan datang, anda perlu melupakan pergi ke pantai dan solarium.

Program pemulihan bergantung kepada jenis prosedur yang dipindahkan. Dalam sesetengah kes, tidak ada fisioterapi yang paling mudah diperlukan, contohnya, semasa pemulihan. Beberapa latihan rumah yang mudah dikaitkan dengan beberapa pesakit.

Doktor dapat melegakan pesakit daripada pelbagai penyakit, yang sebelum ini dianggap sebagai hukuman kecacatan. Dalam banyak kes, prosedur penggantian endoprosthesis adalah satu-satunya penyelesaian yang membantu menghilangkan rasa sakit dan pergerakan yang terhad. Walau bagaimanapun, keberkesanannya bergantung kepada kemahuan dan kemahuan pesakit. Ketekunannya dalam mematuhi mod yang ditetapkan, aktiviti fizikal yang diperlukan, dan langkah-langkah amaran mempengaruhi jangka masa dan hasil tempoh pemulihan. Peranan penting juga dimainkan oleh sikap psikologi dan keyakinan dalam kejayaan. Jadi tunas untuk yang terbaik dan sihat!

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi orthopedist Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>>

Di mana pembedahan penggantian pinggul

Huraian proses pembedahan

Pertimbangkan skema klasik proses operasi.

 1. Badannya dirawat secara meluas dengan antiseptik, diterbangkan.
 2. Seterusnya, sendi dibuka melalui akses tertentu tanpa melintas otot dan ligamen. Kelebihan diberikan kepada cara yang sedikit invasif untuk membuat akses.
 3. Berhati-hati membuka tisu lembut dan memasangnya dengan klip, pakar membuka kapsul bersama dan membuangnya.
 4. Ini diikuti dengan reseksi kepala femoral pada sudut yang betul dan, jika prosedurnya adalah total, acetabulum dibersihkan daripada rawan yang rosak.
 5. Dalam rongga pelvis yang dibebaskan dari tisu tulang rawan, cawan prostesis (diperbuat daripada logam atau seramik) ditanam. Dimensinya sepadan dengan saiz rongga tulang semulajadi. Paksi polietilena dimasukkan ke dalam mangkuk yang dipasang. Sekiranya penggantian sebahagian, cawan tidak ditanam.
 6. Selepas itu, pada femur silang, satu saluran bentuk yang betul digerudi, di mana satu logam atau seramik di endoprosthesis diletakkan, di bahagian atasnya dilampirkan sfera (kepala tiruan) yang diperbuat daripada bahan yang sama.
 7. Kepala implan ditetapkan dalam cawan. Sistem hinge yang diimplan sedang diuji.
 8. Memastikan kerja sendi baru berfungsi dengan sempurna dengan betul, pakar bedah melengkapkan prosedur dengan membasuh medan pembedahan, memasang saliran dan suturing luka. Pada akhirnya, kaki yang dikendalikan tetap dengan pembalut elastik dalam kedudukan yang berfaedah.

Jenis operasi

Matlamatnya adalah dengan tepat menghapuskan kepala femoral yang pecah dan berhati-hati menyediakan unsur acetabular dengan pemasangan selanjutnya komponen endoprosthesis yang sepadan dengan zon anatomi yang disediakan. Implant sepenuhnya meniru geometri TBS semulajadi.

Jika hanya satu bahagian sendi pinggul yang dikendalikan, sebagai peraturan, ia adalah kepala femur, maka pakar bedah hanya akan menukar bahagian distal paha yang rosak, dan meninggalkan acetabulum utuh. Sekiranya penyakit tersebut telah merosakkan kedua-dua permukaan, implan jumlah akan diletakkan dan dipasang dengan selamat kepada anda.

Selepas pembedahan, pesakit dipindahkan ke unit penjagaan rapi untuk memantau keadaan badan dan menyediakan rawatan perubatan selepas menjalani rawatan, dan beberapa jam kemudiannya akan diletakkan di wad biasa. Dari hari pertama selepas pembedahan, terus ke

Petunjuk apabila operasi tidak dapat dielakkan

Bacaan yang tidak jelas adalah seperti berikut:

 • nekrosis aseptik kepala femoral dan coxarthrosis gred 2 dan 3 (dua sebab yang paling biasa);
 • patah leher femoral (masalah kedua yang paling biasa di mana implantasi sendi perlu dilakukan);
 • Displasia TBS (biasanya ia adalah patologi kongenital orientasi dua hala, oleh itu, dalam majoriti, kedua-dua artikulasi kanan dan kiri tertakluk kepada penggantian);
 • ankylosing spondyloarthritis, sendi pinggul yang telah menjadi objek kerosakan;
 • bentuk rheumatoid, psoriatic, gouty penyakit degeneratif-dystrophik tisu penghubung yang melanda permukaan sendi artikular TB;
 • neoplasma di rantau serviks, di rantau femoral dan acetabulum, yang memerlukan penyingkiran segera.

Campurtangan yang dilakukan dalam diagnosis "patah leher femoral" memberi pesakit sebuah tiket ke kehidupan yang panjang dan bahagia, dan yang paling penting, keupayaan untuk pergerakan normal kembali kepada orang tersebut. Prognosis pemulihan locomotor dan fungsi sokongan hujung yang lebih rendah adalah yang paling menguntungkan, sejak sebelum kecederaan tidak ada kepincangan dan kompleks otot mereka tidak atrophied.

Anda perlu bertanggungjawab mematuhi beberapa peraturan selepas keluar dari hospital:

 • jangan membengkok pinggang lebih daripada 90 darjah, jangan melakukan squats mendalam dan jangan membuat selekoh rendah;
 • apabila berjalan (bukan sahaja di jalan, tetapi juga di rumah!), pastikan anda menggunakan tongkat untuk sekurang-kurangnya 6 minggu, kemudian gunakan tongkat seperti yang dikatakan oleh doktor yang merawat;
 • untuk mencegah trombosis vena kaki, melakukan perban elastik atau memakai stoking mampatan, bersama-sama dengan ini anda harus mengambil antikoagulan yang pakar akan menetapkan kepada anda (sebagai peraturan, diperlukan 3-4 minggu untuk diambil);
 • Jangan sembuh diri apabila ketidakselesaan itu muncul dan meningkatkan anggota badan yang dikendalikan, segera dapatkan nasihat doktor;
 • apabila keluar dari hospital, pergi ke kemudahan perubatan khusus dan meneruskan pemulihan di bawah pengawasan ahli terapi pemulihan profesional, ahli fisioterapi dan jurulatih untuk terapi fizikal;
 • selepas pemulihan penuh, secara sistematik melaksanakan latihan terapeutik di rumah, ia akan membolehkan untuk mengekalkan dalam nada biasa otot yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja yang diselaraskan endoprosthesis itu;
 • kerap menjalani pemeriksaan rutin, mereka perlu untuk mengawal keadaan prostesis dan struktur tulang.

Komplikasi yang mungkin

Yang utama ialah:

 • luaran, patogenesis berjangkit dalaman (tempatan);
 • sindrom menyakitkan (dalam tempoh awal adalah norma);
 • embolisme pulmonari (untuk profilaksis, ubat antikoagulan dan terapi senaman awal ditetapkan);
 • kerosakan, pecahan endoprosthesis (sering disebabkan oleh kecederaan);
 • dislokasi, subluxation kepala implan (terutamanya disebabkan oleh mod motor yang tidak betul atau pada mulanya pemasangan berkualiti prostesis).

Peratusan tertinggi di kalangan semua komplikasi yang diketahui mempunyai jangkitan berjangkit. Ia berkembang, dengan penjagaan yang tidak baik untuk luka operasi, kehadiran mana-mana jangkitan aktif dalam badan atau disebabkan ketidakpatuhan dalam standard operasi asepsis dan antisepsis.

Untuk mencegah perkembangan fokus menular, pesakit dirawat kursus terapi antibiotik. Jika patogenesis berlaku, ia akan mengambil rawatan anti-infektif yang panjang dan intensif, dalam situasi yang lebih maju - operasi kedua.

Dislokasi dan subluxasi dirawat bergantung kepada keparahan gambaran klinikal oleh penataan semula konservatif atau operasi kepala dalam unsur acetabular.

Di mana operasi untuk menggantikan gabungan pinggul dengan kuota

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Pada masa ini, jumlah penyakit sistem muskuloskeletal berkembang di Rusia dan di seluruh dunia, kekerapan dan risiko peningkatan fraktur anggota badan. Selalunya, patah tulang dan kecederaan kaki diterima oleh orang yang lebih tua. Dengan perubahan yang berkaitan dengan usia, penampilan perubahan degeneratif-dystrophik mungkin berlaku di kedua-dua tulang dan tisu artikular.

Apa yang perlu dilakukan dengan penyakit atau kecederaan pada kaki yang lebih rendah? Untuk memperkuat struktur sokongan tulang, perlu dilakukan langkah-langkah pencegahan. Seperti:

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 • Lakukan latihan senam dan pendidikan jasmani.
 • Menguatkan sendi akan membantu pengambilan kompleks vitamin dan mineral.
 • Kawalan berat badan.
 • Pemakanan yang betul dan mencukupi.
 • Pencegahan penyakit awal dan mencukupi.

Tetapi bagaimana jika langkah-langkah pencegahan tidak dijalankan dan pemusnahan aktif tulang dan tisu tulang rawan berlaku? Kaedah yang paling mudah dicapai dan mungkin untuk menyelesaikan masalah ini ialah pembedahan.

Apakah prostetik?

Prostetik merujuk kepada mengembalikan anggota badan yang hilang atau menggantikan strukturnya sendiri dengan bahan buatan (prosthesis).

Saya mencadangkan untuk menganalisis dengan lebih terperinci bagaimana arthroplasty hip dilakukan. Penggantian endoprosthesis melibatkan penggantian leher dan kepala femoral dengan prostesis sfera.

Manipulasi ini paling sering dilakukan oleh orang tua dengan kecederaan pinggul yang terjadi akibat kejatuhan, pukulan, penyakit degeneratif sendi pinggul.

Petunjuk

Apakah keadaan yang mesti dipenuhi agar pesakit mendapat penggantian pinggul? Pembedahan ditetapkan apabila pesakit mempunyai:

 • Osteoartritis sendi pinggul atau coxarthrosis. Dengan patologi ini, perubahan dalam permukaan struktur tulang rawan yang lancar berlaku, perubahan mobiliti, sakit timbul, dan amplitud pergerakan menurun.
 • Pecah yang paling biasa pada leher femoral. Dengan gilirannya pada orang tua, ada peluang yang sangat sedikit bahawa ia akan tumbuh bersama dengan baik, atau ia tidak boleh tumbuh sama sekali. Sekiranya tidak dirawat, pesakit dengan patologi ini cepat menjadi asosial, kualiti hidupnya berkurangan, dan penjagaan yang berterusan diperlukan untuk pesakit. Dalam kes ini, penggantian sendi pinggul akan membolehkan orang yang sakit berdiri di atas kaki mereka secepat mungkin.
 • Artritis etiologi yang berbeza membolehkan anda membuat prostesis sendi pinggul.
 • Dengan patah tulang jangka panjang di kawasan ini, satu gabungan tulang yang salah atau arthrosis selepas trauma berlaku.
 • Pemusnahan nekrotik kepala atau leher tulang (osteonecrosis), kemusnahan berlaku, pemusnahan tisu tulang dan tulang rawan.

Jika anda mendapati salah satu daripada patologi di atas, doktor yang hadir akan merujuk anda untuk berunding dengan pakar bedah, di mana kemungkinan operasi untuk menggantikan sendi akan diputuskan.

Apa jenis prostetik yang ada?

Terdapat beberapa jenis prostetik. Menurut jenis fiksasi, prostesis adalah simen dan tanpa cementless:

 1. Dengan kaedah cementless, pangkalan logam (cawan) mempunyai struktur poros, ia dipasang di rantau acetabulum, setelah sebelumnya telah menyediakan tempat dengan pemotong sfera. Setelah berjaya memasang hasil gabungan permukaan artikular (osseointegration). Di kawasan cawan menetapkan polietilena atau masukkan seramik, pelapik. Kursus selanjutnya operasi adalah implan kaki dengan kerucut pada leher untuk penstabil tegas kepala endoprosthesis.
 2. Apabila penetapan simen boleh menyebabkan komplikasi yang tidak diingini. Selalunya, pembengkakan struktur tulang, melonggarkan bahagian-bahagian prostesis, penyakit vaskular dan neurologi boleh berlaku. Tetapi jenis penetapan ini lebih tahan lama dan lebih sesuai untuk orang tua. Di samping itu, rawatan pembedahan jenis ini dilakukan mengikut kuota. Kaedah penetapan ini dilakukan dengan memperkenalkan bahan polimer khas (simen).
 3. Paparan gabungan atau campuran. Dalam kes ini, cawan itu tetap dengan cara yang tidak terkondisi, dan kaki itu disebabkan oleh simen.

Menurut prinsip dan kaedah penetapan, prostesis adalah unipolar - mereka hanya menukar kepala femur dan bipolar (jumlah), dalam hal ini mereka mengubah kepala dan acetabulum.

Pengelasan besar dibentuk oleh jenis bahan permukaan menggosok. Mana-mana prostesis merembeskan cawan yang menyerupai acetabulum, bola menggantikan kepala tulang dan batang yang melekat pada batang tulang dan memberikan kekuatan struktur logam. Dan unsur-unsur ini boleh terdiri daripada bahan berikut:

 • Logam plastik. Gabungan yang paling biasa dan berpatutan, ia menyediakan fungsi sendi tahan lama. Kelemahannya termasuk bahan yang cepat haus. Mengesyorkan pesakit yang lebih tua dengan aktiviti fizikal yang rendah.
 • Dalam interaksi seramik dan plastik, cawan plastik dihasilkan, dan kepala femur dibuat pada aluminium logam atau asas seramik. Dengan kombinasi ini, prostesis agak tahan haus (dengan aktiviti kecil pesakit), mempunyai kos yang kecil, dan menjadikannya mengikut kuota.
 • Gabungan seramik dan seramik berbeza dari prostesis lain kerana ia lebih stabil dan memakai lebih perlahan, di samping itu, ia lebih serasi secara biologi dengan tubuh manusia. Penggantian pinggul seperti ditunjukkan kepada orang muda dan aktif, wanita yang merancang kehamilan. Kekurangan utama prostesis seperti ini adalah kos yang tinggi, risiko kerosakan yang tinggi dan tidak dilakukan mengikut kuota.
 • Gabungan logam dan logam yang paling mudah diakses dan biasa. Ia adalah yang paling tahan lama dan sempurna. Prostetik adalah lebih baik daripada yang lain kerana ia adalah yang paling tahan haus, yang paling tahan lama, ia adalah yang terbaik dipasang. Tetapi untuk membuat operasi untuk memasang prostesis seperti ini, perlu untuk membelanjakan wang secara signifikan dalam segi kewangan, tetapi juga tidak melakukannya dengan kuota. Tetapi setelah menubuhkannya, anda akan melupakan penggantinya, kerana hayat perkhidmatannya lebih daripada 20 tahun, ia diletakkan pada orang muda dan tua.

Apabila pakar bedah yang berunding, mereka akan membantu anda dengan pilihan endoprosthetics, dengan koleksi kualitatif sejarah dan aduan, ini tidak begitu sukar. Dengan kerja logam yang terpilih dengan betul, pesakit selepas pembedahan tidak merasakan apa-apa kecacatan dan ketidakselesaan. Mengamati semua peraturan tingkah laku dengan prostesis, dia dapat berkhidmat untuk masa yang lama.

Bagaimana pembedahan?

Semuanya berlaku dalam beberapa peringkat. Langkah pertama adalah penyediaan preoperative pesakit. Dalam fasa ini, doktor menerangkan secara terperinci kepada pesakit apa yang perlu dilakukan sebelum operasi, contohnya, jika pesakit berlebihan berat badan, dia perlu menurunkan berat badan, melepaskan tabiat buruk seperti merokok dan alkohol, di samping itu pada tahap ini mereka mengumpul dan memeriksa semua analisis, kemungkinan komplikasi dan risiko. Berdasarkan keputusan, pakar bedah ortopedik memilih kaedah prostetik yang paling berkesan dan berpatutan.

Tahap kedua adalah intervensi pembedahan. Pakar bedah di bawah anestesia membuat insisi di kawasan artikulasi femoral, mendedahkan sendi terjejas, menilai dan menghilangkan kepala di kawasan leher femoral, kemudian keluarkan tulang rawan dari acetabulum. Selepas penyingkiran berjaya, pemasangan struktur logam. Daripada kepala, bola dibuat dari bahan yang dipilih; ia diperbaiki oleh batang logam, yang dipasang di paha. Komponen kedua adalah sarang di bawah kepala, yang diletakkan di dalam mangkuk besar pelvis. Di antara komponen ini, gasket mesti dipasang yang memberikan slip dan mobiliti yang terbaik.

Kemudian komponen-komponen ini tegas di tempat mereka, meliputi mereka dengan ligamen dan otot mereka sendiri, yang juga memberikan kekuatan pada sendi. Selepas luka pembedahan disuntik, pembalut steril dan kasa diletakkan di atas untuk memastikan kemandulan dan penyembuhan lebih cepat. Jangan terkejut sekiranya beberapa tiub saliran dipasang pada waktu suturing, mereka membenarkan anda untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan dari rongga sendi. Penggantian bersama bukanlah satu operasi mudah, jadi ia berlangsung beberapa jam.

Apa yang perlu dilakukan jika anda telah membuat sendi prostetik?

Selepas sebarang pembedahan, orang akan mengalami sensasi yang menyakitkan dan tidak menyenangkan di kawasan luka pembedahan. Kesakitan ini akan beransur-ansur sederhana dan hilang apabila luka menyembuhkan. Di hospital, mereka dihentikan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit. Sekitar hari ketiga, pesakit boleh duduk dan melakukan senaman mudah di kaki. Untuk 3-4 hari pesakit boleh bergerak terima kasih kepada kruk dan pejalan kaki. Bahan jahitan dikeluarkan selama 12 hari.

Pesakit berada di bawah pemerhatian pegun selama 7 hari selepas pembedahan. Sekiranya pesakit tidak dapat berjalan secara berasingan di tongkat tongkat, maka dia diberikan pakar yang akan membantu memulihkan diri dan bangun dengan cepat. Di samping itu, pesakit perlu mengurangkan aktiviti fizikal, memantau berat badan mereka, mengehadkan pergerakan. Pertimbangkan bahawa paha, dan khususnya, lehernya kini menjadi tempat yang paling terdedah, jika ia rosak, perlu mengulangi campur tangan pembedahan, dan komplikasi kerosakan boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf.

Untuk pemulihan berkualiti tinggi selepas pembedahan, anda mesti mematuhi langkah keselamatan tertentu. Untuk mengelakkan kekacauan kepala artikular, anda harus:

 • Perhatikan dan elakkan melintasi kaki anda sambil berdiri dan duduk.
 • Mengawal jarak antara kaki. Ia mesti sekurang-kurangnya 15 sentimeter.
 • Dalam kedudukan duduk, sendi lutut harus berada di bawah paras pinggang, untuk melakukan ini, jika kerusi yang rendah, letakkan bantal.
 • Anda tidak dapat bangkit dari kerusi. Untuk mengangkat yang betul, perlu bergerak ke tepi kerusi dan bangun perlahan-lahan dengan bantuan walker.
 • Cuba elakkan memutar pinggang. Apabila memakai pantat, gunakan sudu panjang. Cuba bersandar sesedikit mungkin.
 • Apabila berbaring di antara kaki anda, letakkan bantal, ini akan membantu mengekalkan kedudukan fisiologi badan.

Mematuhi peraturan ini, anda akan memelihara integriti sendi prostetik anda sebanyak mungkin (terutamanya berkaitan dengan leher femoral), yang membolehkan anda memulihkan dengan lebih cepat tanpa mengubah cara fisiologi.

Apa komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan?

Dengan sebarang rawatan bedah ada risiko komplikasi. Komplikasi yang paling biasa adalah:

 • Risiko membina komplikasi thromboembolic bertambah, dan ubat-ubatan seperti Tromboc-Ass, Clexane, Warfarin diresepkan untuk pencegahan.
 • Pembangunan proses berjangkit. Sekiranya peraturan asepsis dan antisepsis tidak diikuti, suplai jahitan pembedahan mungkin berlaku. Pencegahan dilakukan dengan pengenalan antibiotik.
 • Kemunculan kehelan selepas latihan. Risiko terbesar komplikasi seperti itu berlaku pada hari pertama selepas pembedahan. Untuk pencegahan, anda boleh memakai alat khas yang dipanggil penjepit.
 • Pecah tulang di atas atau di bawah tapak prostesis.
 • Pakai dan melonggarkan prostesis. Tempoh jangka hayat prostesis adalah 10 tahun dan berbeza bergantung kepada bahan yang digunakan. Sekiranya dipakai, maka perlu menggantikan prostesis.
 • Kerosakan kepada struktur anatomi badan (kapal dan saraf). Dengan apa-apa operasi terdapat risiko sedemikian, gejala pertama bahawa satu kapal atau saraf rosak adalah terjadinya kelelahan setan tempatan (kulit kehilangan kepekaan), hematoma muncul (lebam) dan kelemahan pada anggota badan mungkin berlaku.
 • Mengubah panjang kaki juga merupakan komplikasi. Selalunya, masalah ini dihapuskan dengan menambah pad getah ke kasut. Panjang kaki yang berbeza adalah tipikal pada minggu pertama selepas pembedahan, yang disebabkan oleh ketagihan lajur dan otot tulang belakang pada prostesis.

Prognosis berfungsi

Penggantian bersama sering kali merupakan satu-satunya cara kualitatif dan berkesan untuk mengembalikan fungsi anggota yang hilang. Campur tangan pembedahan sangat melegakan kesakitan, kekakuan, membolehkan pesakit bergerak secara mandiri. Tetapi dalam mana-mana, memaksa seseorang untuk menggunakan sekatan tertentu, adalah perlu untuk menghadkan aktiviti fizikal, untuk memantau berat badan, untuk mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba dan angkat berat. Lama kelamaan, prostesis merosot, simen kehilangan sifat penyambungnya, yang merupakan petunjuk untuk penggantian prostesis.

Di mana anda boleh melakukan operasi pada prostetik bersama?

Di Rusia ada banyak klinik yang boleh memasang prostesis. Kos purata bagi operasi adalah dari 60,000 hingga 200,000 rubel. Di luar negara, operasi tersebut dijalankan untuk 7000-11000 euro (klinik di Jerman). Di Amerika Syarikat, operasi akan dikenakan biaya dari 20 hingga 40 ribu dolar. Teknologi yang paling maju untuk penggantian sendi dijalankan di klinik Israel, kosnya lebih kurang dari 19,000 hingga 25,000 dolar.

Hip arthroplasty: harga dan syarat

Salah satu sendi terbesar dalam tubuh manusia adalah pinggul. Membawa beban yang berterusan kepada diri sendiri dan menjadi sokongan seseorang apabila berjalan atau berjalan, ia berlarutan dari masa ke masa. Pelbagai proses patologi dalam bentuk arthrosis dan perubahan dystrophik lain mengakibatkan pemusnahan secara beransur-ansur. Terapi ubat tidak memberi kesan yang diingini, sindrom kesakitan menjadi tidak tertanggung dari masa ke masa. Bahaya proses sedemikian tidak dalam masa yang dihabiskan atau ketiadaan kesan terapi ubat-ubatan, tetapi berisiko kehilangan keupayaan untuk bergerak secara bebas, untuk kekal kurang upaya untuk hidup.

Apabila semua kaedah rawatan konservatif telah diuji, dan tidak seorang pun daripada mereka menghasilkan keputusan, penggantian endoprosthesis ditetapkan - penggantian sendi yang musnah dengan implan.

Pelan pembedahan semacam ini adalah pembedahan ortopedik yang kompleks, yang memerlukan pengalaman dan pengetahuan dari seorang doktor. Jangan lupa tentang pemulihan pasca operasi. Pemulihan dalam kes ini tidak kurang penting daripada prostetik berkualiti tinggi. Walaupun dengan prostesis mahal dan pembedahan di klinik terbaik, pengabaian pemulihan boleh menyebabkan hakikat bahawa operasi itu tidak berkesan, sia-sia.

Implantasi sendi buatan bukan salah satu daripada intervensi ortopedik yang paling murah. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira kerumitan operasi, kos prostesis, institusi perubatan di mana penggantian akan dijalankan.

Apabila pesakit mengalami penyakit, di mana ia mungkin untuk mencapai kesan terapeutik hanya melalui prostetik, ia berlaku: berapa kos operasi sedemikian, dan di manakah lebih baik untuk pergi, negara apa yang hendak dipilih?

Kos bergantung kepada pusat perubatan, atau sebaliknya, keadaan di mana pesakit ingin menjalani rawatan. Harga adalah individu dan bergantung, pertama sekali, mengenai berapa banyak proses patologi yang mempengaruhi sambungan asli. Harga penuh termasuk kos endoprosthesis, penyelidikan perubatan bersamaan dan tinggal di klinik.

Juga penting ialah jenis pembinaan dan nama pengeluar. Endoprostheses, lampiran yang dilakukan dengan bantuan penetapan simen, kos dari $ 1000, tanpa cementless - lebih mahal, harga bermula dari $ 2000.

Jenis pertama prostesis adalah disyorkan untuk orang tua kerana tisu tulang lemah: dalam hampir semua kes, penyakit utama disertai oleh osteoporosis. Prostetik ini membolehkan anda menyambungkan beban awal pada paha, yang mana tempoh pemulihan dikurangkan.

Jenis pembinaan berikut adalah disyorkan untuk sekumpulan pesakit muda, contohnya, selepas kecederaan, tetapi dengan tisu tulang yang cukup kuat. Kos bagi prostesis itu agak wajar - tidak ada pemadaman unsur dalam proses penggunaan, dan kemungkinan dislokasi dapat dikurangkan. Ini membolehkan anda terus menjalani gaya hidup yang lebih aktif, tanpa rasa takut akan akibatnya.

Kos di Rusia dan negara-negara lain

Endoprosthetics di Rusia masih belum berkembang, tetapi ortopedik pembedahan telah banyak berusaha. Implantasi ditawarkan oleh banyak klinik, dan dalam banyak kes dilakukan pada tahap yang sangat baik. Kos arthroplasty di Rusia - misalnya, di Moscow atau di St Petersburg - bergantung kepada:

 • lokasi pusat perubatan;
 • teknologi yang digunakan semasa rawatan;
 • tahap dan profesionalisme kakitangan;
 • kualiti jenama implan;
 • ketersediaan di institusi pusat pemulihan.

Ortopedik jenis permukaan di Persekutuan Rusia, secara purata, akan menelan 80-120 ribu rubel, jumlahnya - sedikit lebih murah. Ini tidak termasuk tinggal di kemudahan perubatan atau manipulasi perubatan tambahan. Semua prosedur yang diperlukan akan memerlukan kos tambahan. Jumlah: prostetik di Rusia boleh berkisar dari 300 hingga 500 ribu rubel.

Jumlahnya cukup berat, sebab itulah banyak orang mencari rawatan kuota. Ia mempunyai kelemahan penting - menunggu lama - setahun atau lebih. Dalam tempoh sedemikian, sendi boleh datang ke keadaan yang sangat menyedihkan, atau bahkan enggan berfungsi.

Mereka yang mempunyai kekayaan bahan yang lebih tinggi berorientasikan ke arah arthroplasty di negara-negara asing: misalnya, di Israel. Prostetik di klinik Israel adalah yang paling berkesan kerana penggunaan teknologi inovatif dan sistem robot. Di sini mereka lebih suka menggunakan teknik invasif minima; pembedahan menjadi lebih jinak. Pakar bedah Israel melakukan lebih daripada 25,000 operasi penggantian bersama setiap tahun, dan dalam 98% kes mereka berjaya sepenuhnya.

Ortopedik di Israel kekal di kedudukan utama, hanya teknik terkini yang digunakan, baik dalam pembedahan itu sendiri dan dalam pemulihan berikutnya.

Kos pembedahan - $ 20 000-22 000, bergantung kepada pusat perubatan dan perkhidmatan tambahan. Oleh itu, jumlahnya mungkin sedikit kurang disebabkan pengecualian tinggal di klinik dan pelaksanaan langkah-langkah pemulihan.

Anda perlu terlebih dahulu lulus satu siri ujian, tanpa operasi selanjutnya yang tidak mungkin. Semua perkhidmatan tersebut dibayar secara berasingan dan dikira dalam mata wang asing. Anggaran jumlah langkah diagnostik - dari $ 1500 hingga $ 5000.

Endoprosthetics popular TBS di klinik di Jerman. Rawatan ini dijalankan pada tahap tertinggi dalam semua piawaian kualiti. Pusat-pusat perubatan mempunyai arsenal yang mempunyai asas teknikal yang luas dan pakar bedah yang berkelayakan. Hospital-hospital milik kerajaan tidaklah lebih rendah daripada orang perseorangan, yang membolehkan menjalani terapi yang berkesan dan pada masa yang sama menyelamatkan sedikit.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Apabila menggantikan sendi di Jerman menjanjikan implan implan selama 20 tahun atau lebih.

Kos lulus arthroplasty di pusat Jerman bergantung kepada banyak komponen. Jumlahnya dikira oleh sistem DRG - asas harga untuk perkhidmatan hospital rawat jalan. Harga pertama termasuk kos prostesis, tinggal di sana dan operasi itu sendiri - dari 8,000 euro. Lebih-lebih lagi, yuran doktor akan diikuti - dari 3,000 euro, diagnostik awal - dari 1,500 euro dan kos yang berkaitan - 1,000-2,000 euro. Jumlah kos operasi di klinik Jerman adalah 14,000 atau lebih ribu euro. Jika anda ingin menjalani pemulihan berikutnya di pusat pemulihan, jumlahnya mungkin meningkat dengan ketara.

Ortopedik Republik Czech juga dikenali dengan hasilnya: ia telah lama mendapat reputasi antarabangsa, menjadi salah satu yang paling berkelayakan. Keuntungan yang besar adalah kemungkinan pemulihan lanjut di resort dengan pengkhususan dalam pemulihan pesakit selepas rawatan sistem muskuloskeletal.

Perubatan ceko tidak lebih rendah dari segi klinik di Israel, Jerman atau Amerika Syarikat. Manfaat rawatan berikut di pusat-pusat Czech dapat diketengahkan:

 1. Pengalaman paling hebat dalam prostetik. Lebih dari 40 tahun yang lalu, negara ini adalah satu-satunya yang mengeluarkan implan. Di Republik Czech, lebih daripada 15,000 operasi ortopedik dilakukan setiap tahun menggunakan prostesis yang berkualiti tinggi secara eksklusif.
 2. Kosnya kurang daripada di Israel atau Jerman. Oleh itu, penggantian bersama di Republik Czech akan menelan belanja sekurang-kurangnya 25-30%.
 3. Kursus pemulihan yang berkesan. Pakar-pakar negara menekankan pemulihan yang berkualiti dan memegang pendapat mengenai pentingnya pemulihan, tanpa pemulihan sepenuhnya adalah mustahil.

Senarai harga untuk penggantian TBS di Republik Czech jauh lebih rendah berbanding dengan negara-negara Eropah yang lain dan sudah termasuk tinggal di institusi perubatan dan endoprosthesis. Semasa tempoh penginapan di hospital, terapi pemulihan akan berfungsi, iaitu, kadar pemulihan awal termasuk dalam kos operasi apabila di negara lain perkhidmatan seperti itu dibayar secara berasingan.

Rata-rata, penggantian sendi pinggul akan menelan belanja sebanyak 11,000 euro, termasuk tinggal di klinik selama 14 hari dan tahap pemulihan awal.

Endoprosthetics di luar negara telah menjadi rawatan yang popular dan popular. Ini disebabkan oleh penggunaan teknik terkini dan standard perkhidmatan yang lebih tinggi. Atas permintaan pesakit, klinik boleh menawarkan penggantian bersama dengan kaedah yang sedikit invasif, di mana tidak ada cengkeraman lembut tisu lembut, yang mempercepatkan proses penyembuhan dengan ketara dan meminimumkan keperitan rasa sakit. Komplikasi dikurangkan, yang penting untuk orang tua.

Kos prostetik di luar negara

Operasi video di sendi pinggul

Penyebab perkembangan proses patologi pada sendi pinggul boleh menjadi pelbagai penyakit atau kecederaan yang cacat. Selalunya, orang berusia lebih 55 tahun dan atlet profesional memerlukan prostetik. Akses lewat kepada doktor, percubaan untuk menyembuhkan penyakit itu hanya memburukkan arahnya. Pesakit tidak dapat bergerak secara normal dan juga duduk. Semua ini disertai dengan kesakitan teruk, kesan negatif terhadap keadaan fisiologi orang dan latar belakang psikologi. Sering kali, pesakit menyatakan keadaan depresi, kerana keupayaan untuk bergerak secara normal dan hidup sepenuhnya tidak tersedia kepada mereka.

Endoprosthetics TBC ditetapkan, apabila kaedah konservatif tidak memberikan hasil yang diinginkan, penyakit itu terus berkembang, memburukkan proses patologi, dan meningkatkan peluang kecacatan. Seseorang sentiasa mengalami sakit teruk yang tidak dihentikan oleh ubat, yang hanya mengesahkan proses pemusnahan TBS. Arthroplasty adalah kaedah yang paling berkesan untuk merawat penyakit sistem muskuloskeletal, dan sering kali satu-satunya.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Peringkat persediaan bermula selepas pelantikan pengganti oleh doktor dan keputusan pesakit. Doktor penyelaras akan memberitahu anda secara terperinci, dia juga akan membantu dalam memilih prostesis, akan mengesyorkan yang sesuai. Selepas menjelaskan semua nuansa yang anda perlukan untuk berkomunikasi dengan pakar lain, tentukan kemungkinan risiko, akibatnya. Ia akan mengambil konsultasi anestesiologi untuk menentukan jenis anestesia. Adalah penting untuk mengesan masa reaksi alergi terhadap anestesia.

Persediaan bermula dengan satu siri aktiviti diagnostik kira-kira 5 hari sebelum pembedahan. Pesakit disediakan dengan senarai keseluruhan ujian yang diperlukan untuk ujian dan senarai doktor yang mesti dikunjungi terlebih dahulu. Peperiksaan standard merangkumi yang berikut:

 1. Perundingan, pemeriksaan oleh pakar (rheumatologist, orthopedist).
 2. X-ray, MRI sendi.
 3. Lawatan ke profil pakar (ahli kardiologi, pakar anestesiologi, pakar sakit puan / pakar urologi).
 4. Ujian makmal: terperinci, kiraan darah lengkap, diagnosis pembekuan.
 5. Pemeriksaan ultrasound jantung, kardiografi.
 6. Dalam masa 4-8 minggu, anda perlu memulakan prosedur terapi fizikal untuk menguatkan radas ligamen untuk cepat menyesuaikan diri dengan prostesis.

Jika diagnosis tidak mendedahkan kontraindikasi, tarikh operasi dilantik. Dalam kira-kira beberapa hari pesakit tiba di klinik di mana endoprosthetics akan dilakukan. Prosedur ini dilakukan dengan ubat penghilang rasa sakit di bawah anestesia umum atau tulang belakang - ini adalah bagaimana pengenalan anestetik ke ruang subarachnoid dipanggil oleh tusuk. Dalam bentuk terakhir anestesia, pesakit tetap sedar dan dapat melihat kemajuan operasi.

Berapa lamakah masa untuk memasang implan? Tempoh manipulasi adalah dari satu hingga beberapa jam. Selepas pemotongan tisu lembut dan otot paha, doktor membuang sendi terjejas, kemudian memasang endoprosthesis.

Bagaimanakah proses penggantian sendi dimusnahkan dengan tiruan? Sekiranya menjelaskan secara ringkas, pembedahan dilakukan seperti berikut:

 1. Selepas bermulanya anestesi atau sekatan anestetik, pakar bedah merawat paha dengan larutan iodin, membuat pemotongan sehingga artikulasi artikular terdedah.
 2. Tahap kedua operasi adalah penciptaan saluran dalam elemen tubular.
 3. Seterusnya, lubang dibuat di mana kaki berbentuk baji prostesis diletakkan, yang sepadan dengan semua parameter.
 4. Langkah kedua ialah penyediaan pengeraman ilium di mana implan akan diletakkan.
 5. Akhir operasi adalah pengurangan sebahagian daripada prostesis, meletakkannya dalam kedudukan semula jadi dan suturing.

Dalam kes yang luar biasa, prostetik dua hala boleh digunakan - implan diletakkan di kedua-dua belah pihak. Dalam praktiknya, pembedahan sememangnya jarang, kerana risiko komplikasi meningkat, dan dengan itu tempoh pemulihan. Jika perlu untuk menggantikan sendi dari kedua-dua pihak, lebih baik untuk berehat antara operasi 4-7 bulan.

Endoprosthetics, walaupun ia adalah kaedah yang berkesan untuk menangani penyakit sistem muskuloskeletal, tetapi, seperti jenis rawatan lain, mempunyai kontraindikasi sendiri. Dalam amalan pembedahan, adalah kebiasaan untuk membezakan beberapa jenis - mutlak, apabila operasi tidak dapat dilakukan dengan jelas, dan relatif - kehadiran penyakit yang memerlukan penghapusan, pemeriksaan yang lebih terperinci.

Siapa yang memerlukan penggantian pinggul - pemulihan selepas pembedahan

Pembentukan sendi pinggul (TS), yang merupakan sendi sinovial yang mudah, berlaku dengan penyertaan dua tulang artikular - tulang iliac dan femoral.

Kemurungan seperti mangkuk di luar tulang pelvis (acetabulum) dan tulang sfera kepala femoral bersama membentuk sendi pinggul, yang merupakan jenis hinged construction.

Kepala paha dikaitkan dengan tulang paha oleh leher, yang pada umumnya disebut "leher paha". Bahagian dalam acetabulum dan kepala paha itu sendiri ditutup dengan lapisan rawan artikular khusus (hyaline).

Rawannya elastik dan, pada masa yang sama, lapisan yang kuat dan licin di sendi. Menyediakan luncuran apabila bekerja bersama, menonjolkan cecair artikular, mengedarkan beban semasa pergerakan dan susut nilai yang diperlukan.

Sekitar kepala sendi adalah kapsul, yang terdiri daripada tisu berserat yang sangat padat dan tahan lama.

Pengancing sendi berlaku dengan:

 1. Bungkusan. Luar mengikat satu hujung ke femur, yang lain - ke pelvik. Dan ligamen dalaman kepala tulang pelvis menghubungkan kepala itu sendiri dengan acetabulum tulang pelvis.
 2. Otot Mereka mengelilingi sendi pinggul - punggung di bahagian belakang dan paha di bahagian depan. Semakin baik bingkai otot sendi dibangunkan, beban kurang traumatik di atasnya adalah apabila berlari, melompat yang tidak berjaya dan bergerak berat. Ia juga penting bahawa sejumlah besar otot bekerja kuat dengan bekalan darah jumlah nutrien yang mencukupi kepada sendi.

Dengan bantuan sendi pinggul, orang itu secara serentak disediakan dengan kemampuan fungsi berikut:

 • kestabilan badan (sokongan, keseimbangan);
 • pelbagai pergerakan.

Kenapa sendi terjejas

Penyebab kecederaan yang jelas adalah kecederaan. Contohnya adalah patah tulang leher femoral, kehelan kenderaan atau subluxasinya.

Tidak jelas - penyakit (berjangkit dan tidak ada arthritis, osteoarthritis, proses keradangan dalam tisu sendi dan periartikel).

 • keradangan pelvik - biasanya disebabkan oleh arthritis pelbagai etiologi, bursitis, sinovitis, dan sebagainya;
 • patologi penolakan bersama - displasia;
 • nekrosis di kepala CU beberapa bahagian tulang sumsum - nekrosis tidak berjangkit (avascular).

Bila dan siapa yang memerlukan penggantian pinggul

Penampilan kesakitan di sendi pinggul adalah isyarat bahawa anda harus menghubungi seorang profesional untuk menentukan punca-puncanya. Untuk melakukan ini, pada peringkat awal harus menjalani pemeriksaan sinar-X terhadap kenderaan.

Penggantian endoprosthetic boleh menjadi penyelesaian untuk sendi yang cedera atau kekal yang teruk, yang boleh ditunjukkan dalam kes seperti berikut:

 • tidak menggabungkan patah kepala kenderaan;
 • patah leher femoral atau acetabulum pada pesakit tua;
 • nekrosis aseptik;
 • penyakit tumor TS;
 • deforming arthrosis peringkat ketiga;
 • dislokasi kongenital pinggul, dll.

Apakah jenis operasi yang ditawarkan oleh ubat?

Dalam keadaan perubatan moden, tiga jenis operasi ditawarkan kepada pesakit mengikut jenis prostesis:

 1. Menggantikan permukaan kenderaan - penyingkiran lapisan cartilaginous dari acetabulum dengan penggantian bahan tiruan khas dan menjadikan kepala femoral dengan memakai topi logam. Slip, terima kasih kepada penggantian permukaan artikul, dicapai dengan hampir semula jadi.
 2. Prostetik separa - pengganti, sebagai contoh, kepala sendi panggul dengan bahagian leher femoral, bed artikular.
 3. Prostetik penuh - penyingkiran seluruh sendi pinggul dan penggantiannya dengan EP (endoprosthesis).

Jenis endoprosthes

Dalam perubatan moden, terdapat lebih daripada enam modifikasi endoprosthes setiap hari. Mereka dibahagikan dengan kaedah penetapan dan bahan. Terdapat tiga cara untuk menetapkan hari ini:

 • cementless - penetapan berlaku disebabkan oleh fakta bahawa tulang sendi tumbuh ke permukaan EP;
 • simen - endoprosthesis diperbaiki menggunakan simen tulang khas;
 • bercampur (hibrid) - cawan dilampirkan tanpa simen tulang, dan kaki - dengan simen.

Gabungan moden bahan-bahan dari mana prostesis dibuat dipilih bergantung kepada penyakit pesakit, umur dan gaya hidup. Mereka mungkin:

 • logam - logam;
 • logam - plastik berkualiti tinggi;
 • seramik - seramik;
 • seramik - plastik.

Persediaan untuk pembedahan

Semua maklumat yang diperlukan mengenai persediaan untuk operasi akan diberikan kepada anda oleh doktor anda.

Walau bagaimanapun, terdapat momen yang pesakit perlu menyediakan terlebih dahulu (terutama mereka yang kesepian).

Memandangkan pemulihan selepas penggantian sendi berterusan di rumah, adalah perlu menyediakan rumah anda untuk tempoh pemulihan selepas operasi:

 • membeli peralatan khas dalam bentuk walker atau kruk, tempat duduk tandas khas, dan sebagainya;
 • berhenti mengambil ubat-ubatan tertentu (aspirin yang mengandungi, anti-keradangan);
 • jika perlu, mengurangkan berat badan anda;
 • melakukan latihan fizikal;
 • melawat doktor gigi;
 • menyerah tabiat buruk (merokok).

Sebelum operasi, pesakit wajib melaksanakan dokumen yang diperlukan (menjalankan operasi secara tunai, di bawah kontrak sebagai sebahagian daripada insurans perubatan atau mengikut kuota program persekutuan menyediakan penjagaan perubatan berteknologi tinggi percuma); berbincang dengan ahli bius anestesi mengenai pilihan yang paling sesuai untuk anda anestesia; sekurang-kurangnya 12 jam sebelum operasi berhenti makan.

Pembedahan penggantian bersama

Kemajuan moden dalam bidang perubatan membolehkan kedua-dua pembedahan terbuka untuk endoprosthetics TC, dan sedikit invasif dan minimum invasif.

Hari ini, pembedahan minimum invasif (MO) adalah yang paling biasa kerana kesannya yang minima pada badan.

Untuk menjalankan MO adalah perlu:

 • kelayakan tinggi dan profesionalisme ahli bedah dan semua kakitangan perubatan;
 • ketersediaan keupayaan teknikal (peralatan endoskopik, bahan berteknologi tinggi).

Bergantung pada kerumitan operasi (prostetik separa atau lengkap), masanya boleh bertahan satu hingga tiga hingga empat jam:

 • anestesia;
 • meletakkan kateter ke dalam uretra (untuk mengelakkan buang air kecil secara sukarela dan mengawal jumlah cecair yang dikeluarkan oleh badan);
 • hirisan dari bahagian luar paha (atau dua yang kecil - pada paha dan di kawasan groin);
 • pengelupasan dan ricih tisu di sekitar kenderaan;
 • pemasangan prosthesis;
 • memulihkan integriti tisu dan luka jahitan.

Video itu menunjukkan dengan jelas bagaimana endoprosthet sendi pinggul berfungsi.

Komplikasi yang mungkin

Mana-mana pembedahan di dalam badan boleh mempunyai akibat negatifnya. Komplikasi selepas prosedur yang paling kerap berlaku dalam pesakit yang dikendalikan:

 • dengan kecacatan besar sendi;
 • dengan obesiti atau jisim otot besar;
 • mempunyai sejumlah penyakit bersamaan - kencing manis, penyakit darah, jantung dan keseluruhan sistem kardiovaskular, dsb.

Penggantian bersama boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 • bukan kedudukan yang betul endoprosthesis;
 • kerosakan kepada serat saraf, arteri;
 • gangguan penyembuhan luka selepas operasi;
 • berlakunya jangkitan;
 • patah tulang pinggul, kehelan atau "keluar" dari prostesis;
 • trombosis dalam urat yang mendalam.

Pemulihan selepas pembedahan

Pemulihan selepas arthroplasty boleh panjang dan mengambil masa sehingga 6 bulan.

Pesakit perlu mematuhi jahitan, suhu badan dan sensasi. Nyeri pada masa ini boleh lulus dan kembali, pesakit harus bersedia untuk ini dan berusaha untuk memulihkan fungsi motor tubuh sepenuhnya.

Beberapa hari pertama pesakit dirawat sebagai ubat penghilang rasa sakit, anti-radang.

Pemulihan lanjut selepas menggantikan sendi pinggul ialah perlantikan gimnastik ringan dan latihan pernafasan.

Untuk mencegah pengecutan cicatricial tendon dan kulit, untuk memperkuat rangka kerja otot di sekitar prostesis, pesakit dirawat terapi fizikal.

Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan pesakit yang menjalani endoprosthetics, ia patut mematuhi cadangan pakar-pakar sebanyak mungkin dan kemudian pemulihan akan cepat dan praktikal tanpa rasa sakit.

Bagaimana pemulihan selepas pembedahan pada sendi pinggul diterangkan secara terperinci dalam video.

Di mana saya boleh menjalani pembedahan di Rusia

Operasi prostetik TC adalah proses berteknologi tinggi.

Pada 2015, kemasukan penjagaan perubatan berteknologi tinggi (VMP) dalam sistem insurans kesihatan wajib disediakan oleh sebuah projek perundangan baru "Pada Insurans Perubatan wajib di Persekutuan Rusia".

Oleh itu, di sini kita tidak akan menentukan siapa yang akan membayar operasi - pesakit atau syarikat insurans.

Kos penggantian sendi pinggul terdiri daripada prostesis dan operasi itu sendiri. Sehingga kini, kos operasi (total arthroplasty hip) berkisar antara 210 hingga 300 ribu rubel (bergantung kepada kos prostesis).

Penggantian sendi pinggul di Rusia dilakukan di kedua-dua institusi kesihatan awam persekutuan (FC Traumatology, Ortopedik dan Endoprosthetics, hospital klinikal serantau, institut penyelidikan), dan di klinik swasta Persekutuan Rusia.

 • JSC "Perubatan";
 • Klinik Keluarga;
 • GKB № 67 (Moscow);
 • KB MGMU mereka. Sechenov;
 • Klinik SM;
 • CDB RAS;
 • Pusat perubatan pelbagai disiplin "K + 31";
 • DKB mereka. Semashko;
 • Central Design Bureau № 2 daripada JSC "Russian Railways", dsb.