Utama / Pergelangan tangan

Anatomi tangan

Jika kita menganggap berus secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, terdapat tiga struktur utama di dalamnya: tulang tangan; ligamen tangan yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot tangan.

Berus tulang

Tangan mempunyai tiga bahagian: pergelangan tangan, metacarpus, dan jari-jari.

Tulang pergelangan tangan

Lapan tulang pergelangan tangan yang lebih kecil tidak teratur. Mereka disusun dalam dua baris.

Barisan tulang karpal proksimal membentuk cembung permukaan artikular ke jejari. Barisan distal disambungkan ke proksimal dengan bantuan gabungan bentuk yang tidak teratur.

Tulang pergelangan tangan terletak pada pesawat yang berlainan dan membentuk longkang (pergelangan tangan pergelangan tangan) di permukaan palmar dan lengkung di belakang. Di dalam pergelangan tangan pergelangan tangan adalah tendon dari otot-otot fleksor jari-jari. Tepi dalamannya dibatasi oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang cohoid, yang mudah teraba; pinggir luarnya terdiri daripada dua tulang - navicular dan poligonal.

Tulang metacarpus

Metacarpus terdiri daripada lima tulang metacarpal tubular. Tulang metacarpal jari pertama lebih pendek daripada yang lain, tetapi ia dibezakan dengan keberkesanannya. Yang paling lama ialah tulang metacarpal kedua. Tulang berikut ke arah pinggir ulnar tangan berkurang panjang. Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Asas-asalan tulang metacarpal mengartikulasikan dengan tulang-tulang pergelangan tangan. Asas tulang metacarpal pertama dan kelima mempunyai permukaan artikular pada bentuk pelana, dan selebihnya adalah permukaan artikular yang rata. Kepala tulang metacarpal memiliki permukaan artikular hemispherik dan diartikulasikan dengan fungsional proksimal jari.

Tulang jari

Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama, yang hanya mempunyai dua phalanxes - proksimal dan distal. Phalang proksimal adalah yang paling lama, phalanxes distal adalah yang paling singkat. Setiap phalanx mempunyai bahagian pertengahan - badan dan dua hujung - proksimal dan distal. Di akhir proksimal ialah pangkalan phalanx, dan di ujung distal ialah ketua fasax. Pada setiap hujung fasa terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang ini, berus juga mempunyai tulang sesamoid, yang terletak di ketebalan tendon antara tulang metacarpal ibu jari dan fasax proksimalnya. Terdapat juga tulang sesamoid yang tidak tetap di antara tulang metacarpal dan fasax proksimal jari kedua dan kelima. Tulang Sesamoid biasanya terletak di permukaan palmar, tetapi kadang-kadang juga terdapat pada permukaan dorsal. Tulang Sesamoid termasuk tulang berbentuk kacang. Semua tulang sesamoid, serta semua proses tulang, meningkatkan kekuatan bahu otot-otot yang melekat pada mereka.

Peralatan ligamen berus

Sendi pergelangan tangan

Radius dan tulang pergelangan tangan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi ini: navicular, lunate dan trihedral. Ulna tidak mencapai permukaan sendi sinar-karpal (ia "ditambah" oleh cakera artikular). Oleh itu, dalam pembentukan sendi siku, peranan terbesar kedua-dua tulang lengan dimainkan oleh ulna, dan dalam pembentukan sendi sinar-karpal - oleh radius.

Dalam sendi sinar-karpal, mempunyai bentuk ellipsoidal, lenturan dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan adalah mungkin. Pronation

Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan pada sendi pergelangan tangan tengah, yang terletak di antara barisan pergelangan tangan proksimal dan distal. Sambungan ini mempunyai permukaan yang kompleks yang tidak teratur. Jumlah pergerakan semasa fleksi tangan mencapai 85 °, dengan lanjutan juga kira-kira 85 °. Penambahan tangan dalam sendi ini mungkin sebanyak 40 °, dan penculikan adalah 20 °. Di samping itu, pergerakan pekeliling (circumduction) adalah mungkin dalam sendi pergelangan tangan-karpal.

Sendi Ray-carpal dan srednezapyastny diperkuat dengan banyak ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Bungkusan terletak di palmar, dorsal, medial

Di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar tangan, ligamen dibuang - penahan flexor. Ia tidak secara langsung berkaitan dengan sendi tangan, tetapi, sebenarnya, penebalan fasia.

Gabungan Carpal-Metacarpal

Mereka adalah sebatian barisan distal tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi-sendi ini, dengan pengecualian pergelangan tangan-metacarpal tangan ibu jari, adalah rata dan tidak aktif. Jumlah gerakan di dalamnya tidak melebihi 5-10 °. Pergerakan dalam sendi-sendi ini, serta antara tulang pergelangan tangan, sangat terhad oleh ligamen yang maju.

Bungkusan yang terletak di permukaan palmar tangan merupakan alat ligamen palmar yang kuat. Ia menghubungkan tulang pergelangan tangan dengan satu sama lain, serta dengan tulang metacarpal. Pada berus boleh dibezakan ligamen, mencapai arka, radiasi dan melintang. Tulang pusat alat ligamen adalah capitate, yang mana lebih banyak ligamen dilampirkan daripada sebarang tulang pergelangan tangan lain. Ligamen belakang tangan kurang maju daripada palmar. Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan, membentuk kapsul penebalan yang meliputi sendi antara tulang-tulang ini. Baris kedua pergelangan tangan, selain ligamen palmar dan dorsal, juga mempunyai ligamen interosseous.

Kerana fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II-V) tulang metacarpals tidak sangat mudah bergerak antara satu sama lain dan terhubung dengan kuat ke keseluruhannya, yang membentuk teras tulang tengah tangan, mereka ditetapkan sebagai pangkalan yang kukuh tangan.

Sendi karpal-metacarpal dari ibu jari tangan dibentuk oleh tulang poligonal dan tulang tulang metacarpal yang pertama. Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Pergerakan berikut mungkin dilakukan bersama: penambahan dan penculikan, pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposisi

Metacarpophalangeal sendi tangan

Dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fungsional proksimal jari. Semua sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan, dengan demikian, tiga paksi putaran saling berputar, di mana fleksi dan lanjutan, paksaan dan penculikan berlaku, serta gerakan bulat (peredaran). Fleksibel dan lanjutan boleh dilakukan pada 90-100 °, plumbum dan paksaan - pada 45-50 °.

Sendi metacarpophalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang terletak di sisi mereka. Di sebelah sawit kapsul sendi ini mempunyai ligamen tambahan, dipanggil palmar. Serat mereka saling berkaitan dengan serabut ligamen metacarpal melintang dalam, yang menghalang sisi tulang metacarpal dari menyimpang.

Sendi interphalangeal tangan

Mereka mempunyai bentuk blok, paksi putaran mereka melintang. Fleksibel dan pelanjutan adalah mungkin di sekitar paksi ini. Jumlah mereka dalam sendi interphalangeal proksimal adalah 110-120 °, manakala di distal - 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkukuhkan dengan ligamen cagaran yang jelas.

Faraj licin dan sinovial tendon jari

Ligament ligamen flexor dan ligamen retensor extensor sangat penting untuk menguatkan kedudukan tendon otot di bawahnya, terutamanya apabila melengkung dan memperluas tangan: tendon diikat pada ligamen ini dari permukaan dalamannya dan mengikat untuk mencegah tendon daripada memisahkan dari tulang dan dengan penguncupan kuat otot menahan tekanan yang besar.

Slip tendon otot, bergerak dari lengan bawah ke tangan, dan pengurangan geseran dipromosikan oleh sarung tendon khas, yang berserat atau saluran tulang berserabut, di dalamnya terdapat vagina sinovial

Selak sinovial palmar tergolong dalam tendon flexor pergelangan tangan dan jari yang melalui terowongan karpal. Tudung-tudung fleksibel dangkal dan mendalam jari-jari terletak pada vagina synovial biasa, yang meluas ke tengah-tengah telapak tangan, mencapai falanx distal hanya jari kelima, dan tendon flexor panjang ibu jari terletak pada vagina synovial yang berasingan, yang melewati dengan tendon jari. Di telapak tangan, tendon otot yang pergi ke jari kedua, ketiga, dan keempat dilonggarkan dari sarung sinovial pada jarak tertentu, dan mereka diterima lagi pada jari-jari. Hanya tendon yang pergi ke jari kelima mempunyai vagina sinovial, yang merupakan kesinambungan faraj sinovial biasa untuk tendon flexor jari.

Berus otot

Di pergelangan tangan, otot terletak hanya di sebelah sawit. Di sini mereka membentuk tiga kumpulan: satu pertengahan (di bahagian tengah permukaan palmar), kumpulan otot ibu jari dan kumpulan otot jari kecil. Sejumlah besar otot yang pendek di tangan kerana perbezaan di antara pergerakan jari.

Kumpulan otot sederhana tangan

Ia terdiri daripada otot-otot seperti cacing, yang bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam dan melekat pada asas fungsional proksimal jari kedua ke kelima; palmar palmar dan dorsal otot interosseous, yang terletak di jurang interosseous antara tulang metacarpal dan dilampirkan ke pangkal fungsional proksimal jari kedua ke kelima. Fungsi otot kumpulan tengah adalah bahawa mereka terlibat dalam melengkapkan fungsional proksimal jari-jari ini. Di samping itu, otot-otot palmar interosseous membawa jari-jari tangan ke jari tengah, dan otot-otot interosseus belakang memindahkan mereka ke sisi.

Kumpulan otot ibu jari

Borang di tangan ketinggian ibu jari yang dipanggil. Mereka bermula di tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan dan metacarpus. Di antara mereka dibezakan: otot pendek, menarik ibu jari, yang melekat pada fasax proksimal; flexor pendek ibu jari yang melekat pada tulang sesamoid luar yang terletak di pangkal fxx proksimal ibu jari; otot menentang ibu jari ke tulang metacarpal yang pertama; dan otot yang menyebabkan ibu jari, yang melekat pada tulang sesamoid dalam yang terletak di pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini ditunjukkan dalam nama setiap otot.

Kumpulan otot jari kecil

Membentuk ketinggian di bahagian dalam sawit. Kumpulan ini termasuk: otot palmar pendek; otot yang menghilangkan jari kecil; flexor pendek jari kecil dan otot menentang jari kecil. Mereka bermula dari tulang karpal berdekatan dan melekat pada pangkal falanx proksimal jari kelima dan tulang metacarpal kelima. Fungsi mereka ditentukan oleh nama otot itu sendiri.

Tulang pergelangan tangan

Ciri-ciri pergelangan tangan. Pergelangan terletak di antara lengan bawah dengan radial dan siku dan gerbang metacarpal palis. Ono sostoit daripada vosmi poxozhix nA kameshki kostey, smeschayuschixsya otnositelno druga setiap chto pridaet berus gibkost dan podvizhnost.

Pada gambar itu ditunjukkan secara visual penempatan semula tulang rahim. Baris atas (jauh) berhampiran dengan palaze, dan barisan yang lebih rendah (proksimal) adalah dekat dengan lengan bawah.

Sebuah kon di mana penutupan dipanggil sundeck adalah bahagian bawah lengan bawah, di mana tulang ray dan siku dikira. Sebaliknya, rehat pergelangan tangan adalah berdasarkan berus dan terdiri daripada gandar yang disambung oleh ligamen. Mereka boleh dilupuskan sebagai rakan saudara lain, yang memberikan fleksibiliti berus.

Tangkai pokok terbentuk dalam dua baris - empat kali dalam setiap. Baris proksimal terletak paling dekat dengan lengan atas, dan barisan distal terletak berdekatan dengan langit-langit. Sambungan utama di rantau ini dipanggil radius dan jejari barisan proksimal.

Ciri-ciri barisan bangsal proksimal

Sebagai sebahagian daripada barisan osteal yang proksim, tulang masuk:

Yang adil, dengan keunggulan konkordansi yang lebih besar dengan bahagian bawah tulang radial; Dia dianggap juga dengan tiga tulang barisan jauh;
Separuh bulan, setengah seribu, dikira dengan bahagian bawah tulang radial;
Benar - piramid kecil, dianggap sebagai cakera dari lengan gembira dan dengan tulang yang berterusan;
Tidak memainkan peranan yang mulia dalam satu sendi radial. Saiz tubuh kecil dan bentuk pam di atas tanah dan hadir dengan seluruh tubuh yang dimuatkan dalam tisu otot.

Jarak jauh dari tulang pergelangan tangan

Sebagai sebahagian daripada tulang yang jauh, kesan berikut akan dimasukkan:

MULIA BESAR. Bentuk empat segi, terletak di antara wanita dan tulang metakarpal pertama (lelaki besar pertama). Kami mempunyai topografi menegak yang besar untuk menyertai metacarpal dan protrusion yang pertama di sebelah kanan.
Multinasional kecil. Nebolshaya klinovidnaya kost, raspolozhennaya mezhdu dolnim kontsom ladevidnoy kosti dan II pyastnoy kostyu, iduschey untuk osnovaniyu ukazatelnogo paltsa
Ketua. Nazvanie samoy bolshoy daripada kostey zapyastya obyasnyaetsya bolshoy zakruglennoy golovkoy, lezhaschey vo vpadine, ladevidnoy obrazovannoy dan polulunnoy kostyami. Tulang distal disebabkan oleh III, dan juga dengan metacarpal II dan IV.
Cakap. Tulang segi tiga meluas ke ujung distal. Diatur dengan separa bulan dan truncal ace. Di atas kestabilan permukaan bebas adalah mengait setengah cangkuk, yang dia diwajibkan untuk mencalonkan.

Julat belakang (distal) tulang kelenjar adalah antara tulang metacarpal dan baris (proksimal) yang lebih rendah dari tulang kelenjar. Kedua-dua baris dihubungkan dengan bungkusan.

Di mana pergelangan tangan gambar

Pesanan pergelangan tangan: struktur dan anatomi

Pergelangan tangan boleh dikaitkan dengan sendi yang paling mudah bergerak dan fleksibel dari tubuh manusia.

Dibentuk oleh set tulang dan tisu tulang rawan yang kompleks, dilengkapi dengan alat ligamen yang kuat, sendi ini membolehkan anda melakukan gerakan dalam tiga pesawat dan memberikan sebahagian besar ketepatan pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dengan jari-jarinya.

Kandungan artikel:
Struktur tulang dan rawan
Peralatan dan otot ligamentous
Ciri-ciri pergelangan tangan pergelangan tangan
Pencegahan penyakit

Struktur tulang dan rawan

Ciri yang paling menarik dari sendi pergelangan tangan adalah "aksesibilitas "nya.

Tidak seperti yang lain, sendi yang lebih besar, dalam gabungan ini kebanyakan elemen tulangnya dapat dikenal pasti melalui tisu lembut.

Kulit nipis di kawasan ini dan sejumlah kecil tisu lemak subkutaneus membolehkan pemahaman anggaran struktur sendi, yang terdiri daripada bahagian artikular tulang radial dan barisan pertama tulang kecil pergelangan tangan - scaphoid, semi-lunar, dan trihedral.

Kecederaan yang paling biasa kepada struktur tulang sendi adalah lebam, keseleo dan patah tulang. Yang kedua patut mendapat perhatian khusus: disebabkan struktur kompleks pergelangan tangan, patah tulangnya sering diiringi oleh anjakan atau detasmen tulang, yang memerlukan campur tangan pembedahan untuk dipulihkan.

Setiap permukaan bonyang sendi, bersebelahan dengan yang lain, ditutup dengan tisu tulang rawan yang tidak mengandungi saluran darah dan saraf, tetapi menyediakan fungsi yang sangat penting. Antaranya - melembutkan pukulan, susut nilai pergerakan, pencegahan memakai tisu tulang.

Rantai gabungan terbesar dan elastik, yang terletak di ruang bersama, membolehkan kita melakukan gerakan putaran dengan berus dan menyediakan pelbagai pergerakan dalam pesawat lain. Jurang boleh dirasakan melalui tisu lembut pergelangan tangan, meletakkan jari anda ke pangkal berus - ia merasakan seperti kemurungan melengkung.

Sama seperti sendi lain, pergelangan tangan terdedah kepada perubahan yang berkaitan dengan usia, proses keradangan (tempatan atau sistemik), dan penyakit yang disertai oleh ubah bentuk dan pemusnahan strukturnya.

Penyakit-penyakit yang paling kerap didiagnosis tisu tulang dan rawan pada pergelangan tangan:

 1. Arthritis adalah proses keradangan yang berlaku dalam bentuk akut atau kronik. Ia mungkin disebabkan oleh jangkitan sistemik (campak, batuk kering, sifilis, dll), penembusan bersama dengan aliran darah atau melalui kerosakan kulit bakteria, penyakit autoimun dan gangguan metabolik.
 2. Osteoartritis adalah proses di mana tisu bersama menjadi lebih nipis, cacat dan musnah. Penyakit ini boleh disebabkan oleh kecederaan yang kerap (termasuk microtrauma pada jenis yang sama pergerakan berulang-ulang - bermain alat muzik, menaip, dan lain-lain), perubahan yang berkaitan dengan usia dalam tisu, beban berlebihan atau berterusan pada bahagian sendi, keradangan kronik pada sendi atau tisu di sekitarnya.

Perlu diperhatikan bahawa penyakit ini didiagnosis pada sendi pergelangan tangan lebih kerap daripada, sebagai contoh, dalam lutut atau siku.

Tetapi, setelah berkembang bersama, arthritis dan arthrosis ini mempunyai kesan yang lebih serius terhadap kualiti kehidupan manusia. Ini disebabkan oleh sendi pergelangan tangan menyediakan fungsi motor seluruh tangan dan jari, dan dengan keradangan yang berkepanjangan atau kecacatan yang signifikan sendi, seseorang kehilangan keupayaan untuk layan diri.

Satu lagi penyakit yang menjejaskan tulang pergelangan tangan adalah nekrosis aseptik. Pada dasarnya, proses nekrosis berkembang di tulang gila (penyakit Kinbek) - unsur sendi yang lebih banyak dimuat daripada yang lain dalam prestasi tindakan biasa (menulis, menjahit, dll.).

Penyebab utama nekrosis aseptik adalah kekurangan zat makanan dalam tisu tulang, yang mungkin disebabkan oleh aterosklerosis, penyakit sistem kardiovaskular dan endokrin, dan keadaan lain yang menyebabkan gangguan peredaran darah atau disertai oleh mereka.

Peralatan dan otot ligamentous

Sejumlah besar tulang yang membentuk sendi, membolehkannya menjadi lebih mudah alih. Tetapi ini adalah pada masa yang sama risiko kecederaan yang tinggi - kawasan yang lebih "lemah" - sambungan interosseous, semakin lemah struktur keseluruhan. Tetapi sendi pergelangan tangan adalah unik dalam hal ini: unsur-unsur tulangnya terhubung dengan kuat oleh ligamen elastik yang menstabilkan artikulasi:

 • ligamentum balok sisi, yang bertanggungjawab untuk menghadkan pergerakan tangan ke arah pusat badan;
 • ligamentum ulnar lateral menghalang penculikan tangan yang berlebihan dalam arah dari pusat badan;
 • ligament radiocarpal dorsal menghalang fleksi tangan yang berlebihan;
 • ligamen palmar - pelanjutan limiter tangan;
 • Mezhapyastnye ligamen - elemen penyambung, membaiki tulang kecil sendi dalam kedudukan yang betul dan menstabilkan mobiliti mereka.

Otot terlibat secara langsung dalam pergerakan sendi. Dari sisi sawit, ini adalah flexors dari jari-jari dan tangan, dan di belakang, extensors. Hubungan rapat antara ligamen dan otot pada pergelangan tangan telah membentuk satu lagi ciri: sejumlah lapan sarung tendon terletak di kawasan sendi. Dengan kecederaan, jangkitan tendon, atau beban yang kerap dan berlebihan pada sendi, risiko tendinitis (keradangan tisu tendon) dan tendovaginitis (radang beg vagina) adalah tinggi.

Beg periartikelular kecil yang mengandungi cecair sinovial melindungi otot dan tendon daripada geseran dan kecederaan dan terletak berdekatan dengan sendi.

Tetapi, sambil memberikan keselamatan kepada struktur lain, beg itu sendiri mungkin dipengaruhi oleh keradangan, bursitis, yang paling sering menjadi komplikasi arthritis, gout, dan kecederaan sendi.

Pemuliharaan dan bekalan darah

Bekalan pergelangan tangan dengan nutrien dan oksigen berlaku melalui cawangan arteri radial, ulnar dan anterior antosseous, dan aliran keluar darah diberikan oleh urat yang sama.

Tetapi peningkatan bekalan darah adalah kelebihan dan kelemahan. Bahkan kecederaan kecil ke kawasan sendi atau dislokasi dengan mudah melukai saluran darah yang berdekatan dengan tisu tulang.

Itulah sebabnya hematomas adalah ciri ciri kecederaan traumatik pada sendi pergelangan tangan.

Hal yang sama berlaku untuk rangkaian artikulasi limfatik: proses radang dan degeneratif dalam sendi dengan cepat membawa kepada pembentukan edema, kerana rangkaian limfatik terletak di antara tulang dan tisu lembut (yang, sebagaimana telah disebutkan, tidak terlalu tebal di kawasan pergelangan tangan).

Penyakit pergelangan tangan yang paling "popular" disebabkan oleh fungsi saraf terjejas adalah sindrom terowong. Penyebab penyakit ini adalah apa-apa aktiviti, disertai oleh pergerakan monoton yang kerap berulang. Ini mungkin kerja komputer, memandu yang berterusan, bermain alat muzik, merajut dan menjahit, dan sebagainya.

Pengaliran isyarat saraf pada pergelangan tangan dan tangan memberikan saraf radial, ulnar dan median. Tetapi median, melalui terowongan artikular, dikelilingi oleh cincin berserat padat. Sekiranya bengkak dan penebalan tendon, atau pembengkakan saraf itu sendiri (seperti yang sering terjadi dengan pergerakan yang membosankan), cincin berserabut memampatkan saraf, akibatnya kehilangan beberapa fungsinya - jari-jari dan kurva kehilangan kepekaan.

Penting: kebas di tangan boleh menjadi hasil bukan sahaja sindrom terowong, tetapi juga proses patologi di tulang belakang. Oleh itu, mengalami penurunan sensitiviti dan kesemutan di tangan untuk beberapa waktu, adalah perlu untuk berjumpa dengan doktor untuk mengenal pasti masalah yang mungkin dengan tulang belakang dan mencegah komplikasi yang serius.

Ciri-ciri pergelangan tangan pergelangan tangan

Mungkin ciri yang paling tidak biasa pada sendi ini adalah penting untuk diagnosis pelbagai penyakit sistemik.

Pertumbuhan dan pembentukan tisu tulang di sendi pergelangan tangan berlaku dalam urutan tertentu dan mengikut "jadual" yang ketat. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan zon pertumbuhan tulang yang besar, yang membolehkan tulang tumbuh dan terbentuk dalam proses membesar. Penutupan zon cartilaginous yang lengkap berlaku pada lelaki berusia 22-23 tahun, pada wanita - 18-19 tahun.

Video yang menarik mengenai cara kerja pergelangan tangan:

Ini sangat penting untuk penyelidikan yang bertujuan mengenal pasti penyakit yang boleh mengganggu pertumbuhan tisu (diabetes, disfungsi tiroid, dan sebagainya). Pakar yang berkelayakan menggunakan radiografi pergelangan tangan dan tangan dan membandingkan data yang diperolehi dengan carta pertumbuhan tulang boleh mendedahkan pada usia berapa pesakit mula mengalami gangguan metabolik dan, sebagai hasilnya, menentukan arah lanjut diagnosis dengan ketepatan yang tinggi.

Pencegahan penyakit sendi pergelangan tangan

Struktur kompleks seperti sentuhan pergelangan tangan memerlukan perhatian kepada dirinya sendiri. Seperti yang telah disebutkan, penyakit yang tidak dialami oleh sendi ini boleh menjadikan orang yang sihat menjadi orang yang tidak berdaya dan tidak dapat melakukan tindakan yang paling sederhana.

Tetapi langkah pencegahan boleh mengurangkan kemungkinan keradangan atau kemusnahan sendi:

 • masa penggantian aktiviti fizikal dengan rehat, elakkan ekstrim - kedua-dua beban yang berlebihan dan gaya hidup aktif yang rendah;
 • berunding dengan doktor segera jika anda merasa tidak sihat;
 • Bertanggungjawab merawat tempoh rawatan dan pemulihan untuk ARVI: keradangan sendi boleh berkembang sebagai komplikasi selepas penyakit virus dijalankan "di kaki";
 • Pastikan untuk berunding dengan doktor anda jika terdapat bengkak, sakit, masalah sendi pergelangan tangan (terutama jika terdapat kecenderungan keluarga terhadap patologi artikular atau pada masa lalu - penyakit berjangkit yang lalu).

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!

Osteoartritis sendi pergelangan tangan.

Osteoartritis sendi pergelangan tangan adalah penyakit kronik yang disertai oleh penipisan permukaan tulang rawan dan ubah bentuk struktur tulang artikulasi. Bagaimana ia berfungsi?

Pergelangan pergelangan tangan terletak di tangan antara barisan pertama tulang carpal (segi tiga, navicular, semi-lunar) dan lengan bawah (hujung distal dari siku dan jejari). Peranan penyerap kejutan adalah cakera artikular yang terdiri daripada tisu tulang rawan, dan semua struktur tulang bersebelahan antara satu sama lain dilindungi dengan tisu tulang rawan. Semua komponen pergelangan tangan dicatatkan menggunakan pelbagai ligamen. Bentuk sendi pergelangan tangan adalah elips, pergerakan di sepanjang paksi sagittal dan frontal adalah mungkin.

Penyebab penyakit ini.

 • Osteoarthritis idiopatik, apabila sintesis kolagen terjejas, permukaan tulang rawan berkurangan, dan pergerakan menderita. Mengapa ini berlaku tidak diketahui siapa pun.
 • Kecederaan, dislokasi, operasi yang membawa kepada osteoartritis selepas trauma.
 • Beban besar dan microtraumas pada orang yang mempunyai kerja fizikal berat, atlet dan mereka yang bekerja termasuk kesan getaran atau beban berterusan di tangan.
 • Kesalahan kongenital.
 • Perubahan berkaitan dengan usia yang dikaitkan dengan gangguan metabolik (diabetes, gout, chondrocalcinosis, obesiti).
 • Pelarasan hormon dalam wanita menopaus, penyakit endokrin lain.
 • Penyakit radang tisu artikular.

Gejala penyakit.

Osteoarthritis berlangsung dengan perlahan dan setiap peringkat mempunyai gejala sendiri. Permulaan penyakit ini dicirikan oleh penampilan kesakitan berulang pada sendi pergelangan tangan. Masalah kritikal terdengar semasa pergerakan, terutama di bawah beban dalam bentuk penekanan. Tiada perubahan yang kelihatan pada 1 darjah. Di peringkat 2, kesakitan menjadi lebih sengit, apa-apa ketegangan menjadi penyiksaan bagi seseorang, bahkan pergerakan dan pergerakan pasif menyakitkan. Pada waktu pagi terdapat kekakuan, lulus selepas pemanasan. Kemungkinan hyperemia dan sedikit bengkak sendi pergelangan tangan. Pada peringkat terakhir 3, pergerakan tangan hilang. Telah ubah bentuknya.

Diagnosis

 • Aduan pesakit (rasa sakit, kekakuan, kerumitan, sekatan pergerakan).
 • Anamnesis di mana semua faktor risiko diambil kira (peningkatan beban, kecederaan, kehadiran penyakit kronik).
 • Pemeriksaan sinar-X, di mana ia adalah mungkin untuk menentukan peringkat proses mengikut keadaan ruang bersama dan kehadiran osteofit dan pelbagai kecacatan tulang.
 • Tomography yang dikira memberikan gambaran yang lebih tepat tentang semua perubahan dalam osteoartritis (lokasi sista dan osteophytes yang sedia ada, keamatan osteosclerosis, keadaan permukaan artikular).
 • Pencitraan resonans magnetik membolehkan anda melihat segalanya dalam imej tiga dimensi, lebih jelas dengan kesilapan yang minimum berbanding dengan kaedah lain.
 • Scintigraphy menunjukkan kehadiran gangguan metabolik dalam tisu pergelangan tangan.

Rawatan dan pemulihan.

Terapi osteoartritis, sebagai peraturan, bermula dengan terapi dadah, termasuk pelantikan: analgesik, ubat anti-radang bukan steroid, ubat-ubatan yang meningkatkan pemakanan tulang rawan, serta chondroprotectors. Bersama dengan rawatan dadah, item mandatori adalah untuk menghadkan apa-apa beban di pergelangan tangan dalam kes ini sendi. Untuk melakukan ini, gunakan pembungkus khas yang tidak bergerak. Biasanya mereka digunakan, bermula dengan 2 darjah penyakit.

Petua: Penting untuk meninggalkan faktor-faktor yang membawa kepada masalah ini, dan untuk ini anda perlu mengubah jenis aktiviti, kerana terus menegangkan tangan anda, kesan bantuan yang diberikan tidak akan.

Kaedah pemulihan rawatan termasuk fisioterapi dan urutan. Yang paling sesuai untuk osteoarthrosis adalah prosedur physiotherapeutic berikut: phonophoresis, terapi lumpur, terapi laser, terapi magnet, elektroforesis, haba dan balneotherapy. Urut dilakukan dengan menggosok serentak salep anti-radang dan gel.

Rawatan pembedahan.

Ia digunakan apabila osteoartritis berada dalam keadaan yang tidak diingini dan tiada apa yang kekal untuk meletakkan prostesis. Prosedur ini dipanggil endoprosthetics, iaitu, penggantian pergelangan tangan yang dipakai bersama dengan tiruan. Rawatan pembedahan berlaku di bawah anestesia umum, hirisan dibuat di belakang tangan, bahagian yang rosak artikulasi dikeluarkan, tempat disediakan untuk prostesis, lubang khas dibuat untuk penetapan. Untuk mengekalkan struktur baru dengan selamat, satu simen gam khas digunakan. Setelah menetapkan implan, pakar bedah memeriksa mobiliti dan, jika semuanya baik, menjahit luka dalam lapisan.

Lengan tetap dengan plaster selama beberapa minggu, selepas 2 minggu mereka biasanya mengeluarkan jahitan. Pemulihan penuh pergerakan biasanya berlaku pada bulan ketiga - keenam selepas endoprosthetics.

Pencegahan dengan bantuan gimnastik terapeutik.

Ini adalah aktiviti fizikal yang betul yang akan membantu mencegah osteoartritis sendi pergelangan tangan. Latihan membantu meningkatkan bekalan darah dan pemakanan, menguatkan otot dan ligamen

Petua: Penting untuk menjalankan senam secara teratur, setiap hari, dan bukan dari semasa ke semasa, maka akan ada hasilnya.

Mereka memulakan latihan sebagai peraturan dengan pemanasan, urut diri yang kecil, untuk memanaskan otot. Kemudian secara beransur-ansur dari latihan mudah ke latihan yang lebih kompleks dijalankan. Jangan bebankan tangan anda dan buat apa-apa pergerakan secara tiba-tiba, semuanya harus lancar dan kemas. Senaman biasanya memusingkan berus dalam arah yang berbeza, menaikkannya ke atas dan ke bawah. Kesemuanya sangat mudah dilaksanakan dan mudah dilaksanakan.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Kekakuan pada waktu pagi di tangan dan masalah ketika bergerak menghantui anda...
 • Semuanya jatuh dari tangan dan tidak mungkin melakukan apa-apa kerana sakit...
 • Mungkin anda cuba mengatasi sendiri, menggunakan pelbagai salap dan pil...
 • Tetapi masalahnya tetap, kerana anda sedang membaca garis-garis...

Jangan ubat sendiri, meminta bantuan daripada pakar. Valery Nemchenko, seorang doktor ortopedik yang berpengalaman, akan menetapkan rawatan yang sesuai untuk anda dan tidak lama lagi anda akan melupakan rasa sakit dan ketidakselesaan yang menyebabkan osteoarthrosis anda. Baca lebih lanjut.. "

Anatomi manusia adalah bidang sains yang sangat penting. Tanpa pengetahuan tentang ciri-ciri tubuh manusia, adalah mustahil untuk membangunkan kaedah yang berkesan untuk mendiagnosis, merawat dan mencegah penyakit dari sesuatu kawasan tertentu.

Struktur lengan adalah bahagian anatomi kompleks dan kompleks. Tangan manusia dicirikan oleh struktur khas yang tidak mempunyai analog dalam dunia haiwan.

Untuk memperkemas pengetahuan tentang ciri-ciri struktur anggota atas, ia harus dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan mempertimbangkan unsur-unsur, bermula dengan rangka, yang menanggung seluruh tisu tangan.

Tangan bahagian

Struktur tisu berlapis, bermula dari tulang dan berakhir dengan kulit, harus dibongkar mengikut bahagian-bahagian atas badan. Perintah ini membolehkan anda memahami bukan sahaja struktur, tetapi juga peranan fungsi tangan.

Anatomi membahagikan tangan ke jabatan berikut:

 1. Genggaman bahu adalah kawasan lampiran lengan ke sangkar tulang rusuk. Terima kasih kepada bahagian ini, bahagian bawah lengan dipasang dengan ketat kepada badan.
 2. Bahu - bahagian ini menduduki bahagian antara sendi bahu dan siku. Dasar jabatan adalah humerus, ditutup dengan ikatan otot besar.
 3. Lengan bawah - dari siku ke pergelangan tangan adalah bahagian yang disebut lengan bawah. Ia terdiri daripada tulang ulnar dan radial dan pelbagai otot yang mengawal pergerakan tangan.
 4. Tangan adalah terkecil, tetapi bahagian yang paling kompleks pada bahagian atas badan. Tangan dibahagikan kepada beberapa jabatan: pergelangan tangan, pergelangan tangan, dan falanx jari. Struktur berus di setiap jabatannya, kami menganalisa secara terperinci.

Tangan manusia tidak sia-sia mempunyai struktur yang kompleks. Sebilangan besar sendi dan otot di kawasan yang berlainan badan membolehkan anda membuat pergerakan yang paling tepat.

Tulang

Asas setiap kawasan anatomi tubuh adalah rangka. Tulang melakukan banyak fungsi, mulai dari menyokong dan berakhir dengan penghasilan sel darah di dalam sumsum tulang.

Kaki bahagian atas badan memegang tangan ke badan berkat dua struktur: tulang selangka dan bilah bahu. Yang pertama terletak di atas dada atas, yang kedua meliputi tepi atas di belakang. Skapula membentuk sendi dengan humerus - sendi dengan pelbagai pergerakan yang besar.

Bahagian seterusnya lengan adalah bahu, yang berdasarkan humerus - elemen yang agak besar dari rangka yang memegang berat tulang yang mendasari dan tisu integumentary.

Lengan bawah adalah bahagian anatomi penting lengan, di sini adalah otot-otot kecil yang memberikan mobilitas tangan, serta pembentukan vaskular dan saraf. Semua struktur ini meliputi dua tulang - ulnar dan radial. Mereka diartikulasikan antara satu sama lain oleh membran tisu penghubung khas di mana terdapat lubang.

Akhirnya, yang paling rumit di bahagian alat di bahagian atas adalah berus manusia. Tulang tangan harus dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Pergelangan terdiri daripada lapan tulang, berbaring dalam dua baris. Tulang-tulang ini terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan.
 2. Kerangka tangan terus tulang metacarpal - lima tulang tubular pendek, pergi dari pergelangan tangan ke falang jari. Anatomi tangan diatur sedemikian rupa sehingga tulang-tulang ini tidak dapat bergerak, menghasilkan sokongan untuk jari-jari.
 3. Tulang jari disebut phalanges. Semua jari, kecuali yang besar, mempunyai tiga falanga - proksimal (utama), tengah dan distal (kuku). Tangan manusia direka supaya ibu jari terdiri daripada hanya dua phalanges, tidak mempunyai pertengahan.

Struktur berus mempunyai alat yang kompleks bukan hanya kerangka, tetapi juga tisu epitel. Mereka akan disebutkan di bawah.

Ramai yang berminat dengan jumlah tulang yang tepat pada bahagian atas - di bahagian yang bebas daripadanya (kecuali pada tali pinggang bahu) jumlah tulang mencapai 30. Banyaknya jumlah itu disebabkan oleh banyak sendi kecil tangan.

Bersama

Langkah seterusnya dalam kajian anatomi tangan manusia haruslah analisis sendi utama. Sendi besar pada bahagian atas 3 - humeral, ulnar dan pergelangan tangan. Walau bagaimanapun, tangan mempunyai sejumlah besar sendi-sendi kecil. Sendi lengan besar:

 1. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi kepala humeral dan permukaan artikular pada skapula. Bentuknya adalah bulat - ia membolehkan anda membuat pergerakan dalam jumlah besar. Oleh kerana permukaan artikular skapula kecil, kawasannya meningkat disebabkan pembentukan tulang rawan - bibir artikular. Ia meningkatkan lagi pergerakan dan menjadikannya lancar.
 2. Sendi siku adalah istimewa kerana 3 tulang membentuknya sekaligus. Di bahagian siku, humerus, jejari dan ulna dihubungkan. Bentuk sendi blok menjadikan hanya lekapan dan perpanjangan mungkin pada sendi, sedikit pergerakan yang mungkin dalam pesawat frontal - penambahan dan penculikan.
 3. Pergelangan pergelangan tangan dibentuk oleh permukaan artikular di hujung tulang belakang radial dan baris pertama tulang carpal. Pergerakan mungkin dalam ketiga-tiga pesawat.

Berus sendi adalah banyak dan kecil. Mereka hanya perlu disenaraikan:

 • Pertengahan pergelangan tangan - menghubungkan baris atas dan bawah lubang pergelangan tangan.
 • Sendi Carpal-metacarpal.
 • Sendi Metacarpophalangeal - memegang falang utama jari-jari pada bahagian tetap tangan.
 • Terdapat 2 sendi interphalangeal pada setiap jari. Ibu jari hanya mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal dan sendi metacarpophalangeal mempunyai pelbagai pergerakan terbesar. Selebihnya hanya menambah dengan pergerakan kecil mereka amplitud umum mobiliti di tangan.

Bungkusan

Tidak mungkin untuk membayangkan struktur anggota tanpa ligamen dan tendon. Unsur-unsur sistem muskuloskeletal ini terdiri daripada tisu penghubung. Tugas mereka adalah untuk membaiki elemen-elemen individu rangka dan mengehadkan jumlah pergerakan di dalam sendi.

Sejumlah besar struktur tisu penghubung berada di kawasan ikat pinggang bahu dan sambungan dari scapula dengan humerus. Berikut adalah berkas berikut:

 • Acromioclavicular.
 • Cranium clavicular.
 • Cranium-acromial.
 • Ligamen artikular-humeral atas, tengah dan bawah.

Yang kedua menguatkan kapsul sendi sendi bahu, yang mengalami beban besar dari banyak pergerakan.

Di bahagian sendi siku terdapat juga elemen tisu penghubung. Mereka dipanggil ligamen cagaran. Terdapat 4 dari mereka:

Setiap daripada mereka memegang unsur-unsur artikulasi di jabatan yang berkaitan.

Struktur anatomi kompleks mempunyai ligamen sendi pergelangan tangan. Elemen berikut menyimpan artikulasi dari pergerakan berlebihan:

 • Ligamen radial dan ulnar lateral.
 • Belakang dan palmar radiokarpal.
 • Mezhapyastnye ligamen.

Setiap mempunyai beberapa berkas tendon, menyelubungi sendi pada semua pihak.

Terusan carpal, di mana kapal dan saraf penting lulus, merangkumi retarder flexor, ligamen khas yang memainkan peranan penting klinikal. Tulang tangan juga diperkuat dengan sejumlah besar rasuk yang menyambung: ligamen interosseous, cagaran, dorsal dan palmar tangan.

Otot

Mobiliti di seluruh lengan, keupayaan untuk melakukan usaha fizikal yang luar biasa dan pergerakan kecil yang tepat tidak mungkin tanpa struktur otot lengan.

Jumlah mereka begitu besar sehingga tidak masuk akal untuk menyenaraikan semua otot. Nama mereka hanya perlu diketahui oleh ahli anatomi dan doktor.

Otot pinggang bahu tidak hanya bertanggungjawab untuk pergerakan di sendi bahu, mereka juga membuat sokongan tambahan untuk seluruh bahagian bebas dari lengan.

Otot lengan adalah sama sekali berbeza dengan struktur dan fungsi anatomi mereka. Walau bagaimanapun, flexors dan extensors terpencil di bahagian bebas anggota badan. Kebohongan pertama di permukaan depan lengan, kedua menutup tulang di belakang.

Ini terpakai kepada bahu dan lengan bawah. Bahagian terakhir mempunyai lebih daripada 20 berkas otot, yang bertanggungjawab untuk pergerakan tangan.

Berus juga ditutup dengan unsur-unsur otot. Mereka dibahagikan kepada otot-otot tener, hypotenar dan kumpulan otot tengah.

Kapal dan saraf

Kegiatan kerja dan vital dari semua elemen di atas dari atas adalah mustahil tanpa bekalan darah penuh dan pemuliharaan.

Semua struktur anggota badan menerima darah dari arteri subclavian. Kapal ini adalah cabang dari lengkungan aorta. Arteri subclavian melewati batangnya ke dalam axillary, dan kemudian ke brachial. Sebuah kapal besar berlepas dari pembentukan ini - arteri yang mendalam bahu.

Cawangan-cawangan ini disambungkan ke rangkaian khas di peringkat siku, dan kemudian terus ke cawangan radial dan siku, mengikuti tulang yang sepadan. Cawangan-cawangan ini membentuk arteri arteri, dari pembentukan-pembentukan khas kapal-kapal kecil ini dilanjutkan ke jari-jari.

Kapal venous yang mempunyai struktur yang serupa. Walau bagaimanapun, ia dilengkapi dengan kapal subkutan di bahagian dalam dan di luar anggota badan. Veins jatuh ke dalam subclavian, yang merupakan aliran masuk berongga.

Bahagian atas mempunyai corak pemuliharaan yang kompleks. Semua batang saraf periferal berasal dari plexus brachial. Ini termasuk:

Peranan fungsional

Bercakap tentang anatomi tangan, adalah mustahil untuk tidak menyebut fungsi fungsi dan klinikal ciri-ciri strukturnya.

Yang pertama adalah ciri yang dilakukan oleh fungsi terhingga. Oleh kerana struktur yang kompleks tangan, perkara berikut dicapai:

 1. Sabuk kuat anggota atas memegang bahagian bebas lengan dan membolehkan anda melakukan beban besar.
 2. Bahagian bergerak tangan mempunyai sendi yang rumit, tetapi penting. Sendi besar mempunyai banyak pergerakan, penting untuk kerja tangan.
 3. Sendi kecil dan kerja struktur otot tangan dan lengan diperlukan untuk pembentukan gerakan yang tepat. Ia perlu melakukan aktiviti harian dan profesional seseorang.
 4. Fungsi sokongan struktur tetap disokong oleh pergerakan otot, jumlah yang di lengannya sangat besar.
 5. Kapal besar dan bundar saraf menyediakan bekalan darah dan pemuliharaan struktur kompleks ini.

Peranan fungsi anatomi tangan adalah penting untuk mengetahui kedua-dua doktor dan pesakit.

Peranan klinikal

Untuk merawat penyakit dengan betul, memahami ciri-ciri gejala dan diagnosis penyakit anggota atas, anda perlu mengetahui anatomi tangan. Ciri-ciri struktur mempunyai peranan penting klinikal:

 1. Sebilangan besar tulang kecil membawa kepada kekerapan fraktur yang tinggi.
 2. Sendi mudah alih mempunyai kelemahan mereka sendiri, yang dikaitkan dengan sejumlah besar dislokasi dan arthrosis sendi tangan.
 3. Bekalan darah yang berlimpah ke tangan dan sebilangan besar sendi membawa kepada pembangunan proses autoimun di kawasan tertentu ini. Antaranya ialah arthritis yang berkaitan dengan sendi-sendi kecil tangan.
 4. Ligamen pergelangan tangan, dengan ketat meliputi berkas-berkas neurovaskular, dapat memampatkan struktur-struktur ini. Terdapat sindrom terowong yang memerlukan konsultasi pakar neurologi dan pakar bedah.

Sejumlah besar cawangan kecil batang saraf yang dikaitkan dengan fenomena poliururati dengan pelbagai proses keracunan dan autoimun.
Mengetahui anatomi anggota atas, kita boleh menganggap ciri-ciri klinik, diagnosis dan prinsip-prinsip rawatan sebarang penyakit.

Di manakah pergelangan tangan seseorang?

Di manakah pergelangan tangan seseorang?

Pergelangan tangan seseorang berada di dasar telapak tangan. Sendi ini dibentuk oleh 8 tulang. Radium, ulnar dan 5 tulang metacarpal dilampirkan kepadanya, menggunakan ligamen. Setiap tulang pergelangan tangan (kecuali untuk berbentuk kacang) mempunyai 6 permukaan. Ligamen palmar dilampirkan pada permukaan palmar tulang pergelangan tangan.

Kerana struktur kompleks pergelangan tangan, seseorang mampu melakukan gerakan sawit di ketiga-tiga pesawat. Kecederaan pada sendi pergelangan tangan (patah tulang, lebam atau sprains) memerlukan perhatian perubatan yang tepat pada masanya dan boleh mengakibatkan kehilangan mobiliti sawit atau lengkap.

Pergelangan tangan dan tangan: di mana mereka, fungsi dan struktur

Salah satu bahagian tubuh yang paling berfungsi ialah tangan. Mekanisme ini membezakan manusia dari mamalia lain. Berus adalah elemen yang sangat penting, kerana dalam kehidupan seharian seseorang perlu sentiasa menyimpan objek dan melakukan gerakan asas. Tetapi ini mustahil jika peranti sedemikian rosak teruk. Tangan menyimpulkan beberapa ciri dalam strukturnya yang mesti dipelajari.

Struktur tangan manusia

Berus manusia mempunyai struktur yang sangat rumit dan sangat tidak penting.

Ia terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • Berus rangka, yang memberi kekuatan kepada anggota badan.
 • Otot dengan tulang yang menghubungkan tendon. Mereka membuat berus fleksibel dan agak elastik.
 • Tisu tangan manusia yang memakan kapal-kapal yang berada di dalamnya.
 • Saraf yang bertanggungjawab untuk tindak balas reaksi refleks terhadap tindakan alam sekitar. Mereka meningkatkan kepekaan dan mengurangkan otot tangan.
 • Kulit mempunyai hak perlindungan, tetapi ia juga memegang sempadan antara badan manusia dan persekitaran luar, mengekalkan suhu dalam badan.

Berus rangka

Berus manusia termasuk 27 tulang kecil dalam strukturnya.

 1. Jari Tangan termasuk 4 jari, yang terdiri daripada 3 phalanges, ada juga yang besar, terdiri dari dua phalanges.
 2. Pastern. Bahagian ini berus, yang terletak di antara jari-jari dan pergelangan tangan. Ia terdiri daripada lima tulang kecil, berbentuk bujur.
 3. Pergelangan tangan Ini adalah satu sistem yang terdiri daripada 8 tulang yang dihubungkan dengan bungkusan.
 • Trapeze.
 • Scaphoid.
 • Cakap.
 • Semilunar
 • Trapezoidal.
 • Capitate.
 • Gorokhovidnaya.
 • Trihedral.

Tulang yang termasuk dalam struktur jabatan tangan agak kecil, tetapi ciri ini memungkinkan tangan untuk mengekalkan sifat fleksibel dan stabilnya.

Alat otot

Otot adalah faktor utama yang membantu menggerakkan tulang seseorang. Jika kita bercakap tentang perkara-perkara yang berada di tangan, maka ia terletak di kedua-dua pihak melalui lapisan. Ini adalah perlu untuk kelonggaran dan penyambungan sawit. Dengan bantuan otot-otot tendon melekat pada alat tulang. Ligamen atau tendon dilampirkan pada pangkal tulang. Hanya sawit yang terdiri daripada otot.

Bahagian otot palmar:

 • Purata.
 • Otot ibu jari.
 • Otot jari kecil.

Akibatnya, otot-otot yang pendek memberikan pergerakan tepat dan tepat lengan, tetapi pada masa yang sama mereka merumitkan strukturnya.

Kulit di sini sangat heterogen. Di suatu tempat ia menutup kerangka itu dengan lapisan yang lebih halus, dan di tempat yang kasar. Kelapa mengandungi kulit tebal, tetapi bahagian belakangnya lebih kurus. Semua ini disebabkan oleh fakta bahawa kelapa itu sendiri lebih sering mengalami pelbagai geseran, bersentuhan dengan dunia luar, jadi versi kulit tebal, menyumbang kepada perlindungan tisu otot.

Bagi bahagian belakang, ia mengandungi banyak peluh dan sebum kelenjar. Kolagen dan elastin membantu kulit untuk memberikan keanjalan dan ketegasan. Tetapi protein ini cenderung untuk merosakkan di bawah tindakan sinar ultraviolet. Tanda-tanda seperti kulit kering tangan, kedutan, rupa retak kecil - semua ini menunjukkan penurunan kolagen dan elastin di kulit tangan.

Pergelangan tangan

Pergelangan adalah bahagian atas badan yang terletak di antara ulna dan radius, serta metacarpus. Strukturnya termasuk 8 tulang, yang diartikulasikan dengan tulang metacarpus dan disusun dalam dua baris. Di pinggir terdapat tulang trihedral, navicular dan lunate, yang dihubungkan oleh sendi. Relatif ibu jari tulang berbentuk kacang. Dia mempunyai fungsi khas, iaitu, ia memberi kekuatan kepada otot. Ulna dan radius membentuk sendi pergelangan tangan.

Baris lain termasuk empat tulang kecil. Bahagian belakang dihubungkan dengan baris pertama, dan depan dengan metacarpus. Jika anda melihat pergelangan tangan dari telapak tangan, anda dapat melihat penampilan cekungnya. Ciri putaran tangan memberikan sambungan antara tulang pergelangan tangan dan lengan bawah.

Penyakit

Dalam proses seumur hidup, seseorang mengalami banyak beban di tangannya. Semua jabatan utamanya disambungkan di sini. Kesakitan di bahagian tangan atau pergelangan tangan mungkin menunjukkan penyakit sistem artikular atau penyakit organ dalaman manusia. Gejala seperti ini sering berlaku dengan kecederaan pada bahagian tangan ini. Sekiranya seseorang telah merosakkan bahagian pergelangan tangan, dia akan segera merasai kesakitan yang tajam, yang akhirnya akan mereda, tetapi pergerakan tangan sudah terhad. Semua ini disertai oleh sensasi yang menyakitkan.

Hasil dari dislokasi fasa x jari adalah edema, ubah bentuk tulang, kadang-kadang disebut, serta penurunan fungsionalitas jari. Sekiranya terdapat patah tangan, maka terdapat banyak edemas, keruntuhan puing-puing yang didengari, yang disebabkan oleh pergerakan patologi yang berlaku, pergerakannya terhad.

Kecederaan dilayan dengan pelbagai kaedah. Ini mungkin rawatan konservatif, iaitu untuk memulihkan kesihatan jabatan yang rosak, tetapi dengan bantuan ortosis atau plaster, urut, prosedur fizikal. Kadang pembedahan diperlukan. Ia ditetapkan untuk patah tulang yang serius. Terdapat penyakit lain di tangan:

 • Tendonitis.
 • Osteoarthritis sendi tangan.
 • Sindrom terowong.
 • Nekrosis aseptik.

Tendonitis

Penyakit ini ditunjukkan sebagai akibat daripada pergerakan jenis yang sama, yang boleh sentiasa ditunjukkan dalam hobi seseorang atau bahkan dalam jenis aktiviti. Sakit pada mulanya tidak dinyatakan, tetapi kemudian ada rasa sakit yang tajam. Pakar mengesyorkan untuk menghapuskan beban di lengan dan simpannya sehingga rehat sehingga kesakitan berlalu. Kemudian anda perlu mandi hangat, melakukan latihan khas.

Osteoarthritis sendi tangan

Penyakit ini mempunyai banyak sebab. Ia juga boleh memperlihatkan dirinya dengan pemakanan yang tidak betul, apabila metabolisme terganggu, dan dengan pelbagai jenis patah tulang, terutamanya apabila tulang tidak berfungsi dengan sempurna.

Semua ini disertai dengan sakit di berus. Mereka timbul apabila beban di bahagian badan ini, atau apabila penyakit itu semakin berterusan, kesakitan dialami dalam keadaan tidak aktif. Pada penyakit ini, kemahiran motor halus tangan semakin memburuk. Osteoarthritis dirawat dengan bantuan terapi kompleks, yang dijalankan mengikut preskripsi doktor.

Sindrom terowong Carpal

Penyakit ini berlaku apabila saraf median dipecut. Ini berlaku semasa bermain alat muzik yang berpanjangan, serta bekerja di komputer.

 • Kemaluan berkala tangan.
 • Sensasi kesakitan.
 • Pergerakan terhad jari.

Dengan penyakit ini, seseorang mesti menukar pendudukannya, serta menjalani terapi yang bertujuan untuk merawat keradangan. Dalam sesetengah kes, pembedahan juga diperlukan.

Nekrosis aseptik

Penyebab penyakit ini kerap berlaku pada lengan atau keradangannya. Satu penyakit serius yang secara beransur-ansur memberi kesan kepada otot dan tulang di kawasan pergelangan tangan. Terdapat bekalan darah yang lemah di bahagian badan ini, jadi tisu akhirnya akan mati. Ada keradangan, tempat ini disertai dengan rasa sakit yang diucapkan, bengkak. Selalunya ia perlu membetulkan masalah dengan bantuan campur tangan pembedahan.

Struktur apa yang boleh menimbulkan pergaduhan di pergelangan tangan?

Pergelangan tangan mempunyai struktur yang sukar, jadi proses keradangan boleh bermula dengan mana-mana kawasan. Lebih-lebih lagi, sesetengah penyakit kemudian akan menjadi setempat, sementara yang lain akan merebak ke tisu sekitarnya.

Keradangan struktur di pergelangan tangan

 1. Tulang pergelangan tangan cenderung berubah secara patologis, yang berlaku apabila kerosakan pada strukturnya, iaitu, keseleo, keseleo dan patah tulang. Osteoporosis lebih lanjut berkembang, di mana kualiti tisu tulang berkurangan.
 2. Sendi pergelangan tangan meradang dengan pelbagai jenis kecederaan yang menyebabkan terlepasnya sendi itu sendiri, dan merosakkan strukturnya. Sering kali, penyakit ini membangkitkan osteoarthritis.
 3. Membran sinovial pada sendi pergelangan tangan biasanya meradang dengan sinovitis atau arthritis, yang berlaku pada patah tulang dan pergelangan tangan pergelangan tangan.
 4. Ligamen sendi pergelangan tangan adalah kes yang sangat kerap di mana ia rosak. Semua ini berlaku dengan beban besar yang tidak terhad.
 5. Kapal dan saraf rantau carpal menjadi meradang, menjalani perubahan patologi, dengan kerja berpanjangan dengan kedudukan yang tidak selesa tangan, serta dengan berat besar. Sering kali, dalam kes ini, sindrom carpal tunnel berkembang.

Doktor manakah yang patut dirujuk?

Sudah tentu, adalah lebih baik tidak untuk ubat sendiri, tetapi untuk membuat temu janji dengan pakar. Agar pesakit didiagnosis dengan tepat, adalah perlu untuk mengetahui di mana untuk menghantar isyarat untuk bantuan.

Untuk kesakitan di tangan dan pergelangan tangan, anda boleh menghubungi doktor berikut:

 • Ahli neuropatologi.
 • Doktor keluarga.
 • Pakar trauma.
 • Ortopedik.
 • Rheumatologi.
 • Pakar patologi profesional
 • Ahli terapi.

Kesimpulannya

Terdapat banyak sebab yang dapat menjelaskan sakit di tangan. Seseorang yang menyedari sakit, bengkak atau keradangan selepas lebam, harus segera menghubungi seorang traumatologist. Jika keadaan sedang berjalan, maka anda boleh pergi ke penerimaan dan kepada ahli terapi, ahli terapi. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku dan pergi ke doktor tidak begitu kerap, anda perlu melindungi kesihatan anda!