Utama / Pemulihan

Hemangioma tulang belakang: penyebab dan rawatan

Seringkali, semasa komputer atau tomografi resonans magnetik, hemangioma terdapat di dalam tulang belakang pesakit - satu atau lebih.

Hemangioma badan vertebra - apa itu? Adakah ini berbahaya? - ini adalah soalan-soalan yang bimbang pesakit sering bertanya kepada saya. Saya bersegera untuk menenangkan anda.

Secara umum, hemangioma adalah pembentukan vaskular yang tidak bersalah. Malah, ini hanya tahi lalat yang tumbuh di dalam badan vertebra.

Selalunya ia terbentuk di tulang belakang tulang belakang toraks. Tetapi ada hemangiomas di vertebra serviks dan lumbar.

Pada hemangioma tomogram kelihatan seperti tempat terang yang berbentuk bulat.

Jika anda mengimbas duri semua orang berturut-turut, ramai di antara kita mempunyai sekurang-kurangnya satu atau dua hemangiomas di tulang belakang. Terutama bagi mereka yang berusia lebih dari 40 tahun. Ini adalah perkara biasa.

Selain itu, hemangiomas biasanya tidak menyebabkan sebarang kesakitan, atau sebarang gejala lain.

Dan walaupun akhir "ohm" (hemangi-ohm) dalam istilah perubatan membayangkan perkataan "tumor", hemangioma tidak mengatasi sebarang kanser atau sarcoma atau tumor berbahaya yang lain.

Maksimum yang boleh terjadi padanya ialah secara beransur-ansur, sangat perlahan meningkatkan saiznya. Dan hanya.

Punca hemangioma

Hemangiomas terbentuk daripada saluran darah yang terlalu besar yang menyerap badan vertebra. Mengapa percambahan pembuluh darah berlaku tidak diketahui.

Adalah dipercayai bahawa perkembangan hemangiomas menyumbang kepada keturunan, serta beberapa faktor luaran, seperti pendedahan terlalu lama terhadap matahari. Walau bagaimanapun, ini hanya meneka.

Biasanya hemangiomas dikesan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, terdapat sebahagian besar kemungkinan bahawa sesetengah orang dilahirkan dengan mereka, dan banyak, mungkin, hemangiomas muncul pada usia muda.

Sebelum ini, sebelum kemunculan tomografi, hemangiomas kadang-kadang dijumpai pada sinar-X biasa. Tetapi kerana hanya hemangioma yang besar dapat dilihat pada sinar-X, pengesanan mereka adalah penemuan diagnostik yang jarang berlaku.

Oleh itu, sebelum penampilan tomografi, banyak hemangiomas kekal tanpa disedari. Seseorang boleh menjalani hidupnya dengan damai dengan hemangiomanya, tanpa mengenalinya, dan meninggal dunia pada usia tua daripada penyakit lain. Dan hanya dengan kemunculan tomografi, pengesanan hemangiomas telah "dihidupkan."

Saya menekankan sekali lagi - sebelum ini, ramai orang tidak tahu tentang hemangiomas mereka, dan oleh itu mereka hidup dengan aman dengan mereka. Dan sekarang orang-orang kadang-kadang terancam dengan hemangiomas ke arah tantrum yang sebenar.

Dari amalan Dr. Evdokimenko.

Secara harfiah pada hari-hari penulisan ini, seorang gadis berusia 28 tahun datang untuk berjumpa dengan saya, yang mana doktor dari jabatan tomografi "menakutkan neraka saya" dan hampir membawa saya ke depresi.

Ia seperti itu. Semasa senamrobik, gadis itu memalingkan kepalanya tidak berjaya, dan bahagian kiri lehernya menangkapnya. Seorang ahli neuropatologi, yang dia merujuk dengan sakit di lehernya, menasihatkan gadis itu untuk melakukan pencitraan resonans magnetik tulang belakang serviks.

Pada tomogram, "oh tuhan saya, apa yang seram!", Dua hemangiomas kecil ditemui. Ia sepatutnya jelas kepada mana-mana doktor yang mencubit leher sama sekali tidak berkaitan dengan hemangiomas ini, tetapi:

- Anda perlu segera melihat ahli bedah saraf, sayangku, jika tidak, anda mempunyai dua tumor kecil di leher anda, dua hemangiomas, pakar yang menafsirkan data tomografi yang diterima memberitahu gadis itu dan menyerahkannya kad neurosurgeon dari klinik berbayar mahal.

Sudah tentu, dalam keadaan biasa, gadis itu akan segera memahami apa yang menjadi masalah - bahawa diagnostik dari jabatan tomografi hanya "bekerjasama" dengan klinik berbayar ini dan pelanggan "tidak menggembirakan" di sana.

Tetapi selepas perkataan "dua tumor kecil," gadis itu panik dan kehilangan keupayaan berfikir kritisnya. Oleh itu, taat mengikuti nasihat untuk melawat pakar neurosurgeon yang ditentukan.
Dia, tentu saja, segera menawarkan untuk menjalankan "operasi mudah" - untuk mengukuhkan kedua hemangiomas.

Pada prinsipnya, sekarang ini merupakan operasi standard dalam pengesanan hemangiomas yang sangat besar - jika hemangioma "ditangkap" hampir seluruh tubuh vertebra dan terdapat bahaya patah tulang. Walau bagaimanapun, saya mengingatkan anda bahawa gadis itu mempunyai hemangiomas kecil dan mereka tidak menimbulkan bahaya. Dan perkara yang paling penting: mereka tidak ada kaitan dengan hakikat bahawa gadis itu berpaling kepada doktor sama sekali - untuk mencubit lehernya.

Menyelamatkan gadis itu dari operasi, yang telah dipersetujui, semoga berjaya - sementara ini "kekeliruan" berlangsung, lehernya tiba-tiba dilepaskan. Dan seolah-olah pelik untuk beroperasi pada seorang gadis yang tidak mempunyai leher sakit.

Oleh itu, dia mula membuat pertanyaan dan membaca Internet, dan akhirnya datang kepada saya untuk berunding. Tetapi walaupun ketika itu gadis itu sudah mula memahami bahawa dia telah "sedikit" tertipu, saya terpaksa menenangkannya selama sejam dan meyakinkan saya bahawa hemangiomas kecil itu tidak menimbulkan bahaya.

Dan kemudian saya tidak pasti bahawa walaupun selepas peringatan ini panjang, gadis itu sepenuhnya tenang tentang "tumor" nya.

Cara merawat hemangioma: rawatan atau penyingkiran hemangioma

Dengan cara ini, bagaimana dengan operasi yang dilakukan oleh gadis itu? Apakah penyatuan vertebra?

Secara saintifik, ini dipanggil vertebroplasty tusukan perkutaneus. Kaedah pada tahun 80-an abad ke-20 telah dikembangkan oleh neurosurgeon Perancis R.Gaibert dan pakar neuroradiologi N.Deramond.

Inti dari teknik terletak pada hakikat bahawa campuran semen tulang khusus disuntik terus ke dalam badan vertebra, ke dalam hemangioma, melalui jarum khas.

Campuran mengisi rongga hemangioma dan secara beransur-ansur mengeras. Akibatnya, tulang belakang menjadi lebih kuat, dan risiko frakturnya hilang.

Kaedah vertebroplasti tusuk benar-benar revolusioner. Ia (dalam versi yang diubahsuai) telah berjaya digunakan walaupun untuk rawatan patah tulang yang teruk pada tulang belakang.

Operasi ini mudah, paling kerap dijalankan di bawah anestesia tempatan: seorang ahli bedah saraf membuat tusukan, menyuntikkan penyelesaian simen, dan dilakukan. Pesakit selepas menjalani pembedahan biasanya akan mendapat hari berikutnya. Sakit, jika ada, dikurangkan pada hari-hari pertama, atau bahkan pada jam pertama selepas vertebroplasty.

Komplikasi, tentu saja, juga berlaku, tetapi tidak selalunya. Kini, menurut statistik, kira-kira 1-7% daripada kes.

Sekali lagi, kaedah ini sangat baik. Itu hanya menggunakannya lebih kerap daripada yang diperlukan. Dan kadang-kadang, seperti yang berlaku pada gadis berusia 28 tahun itu, dalam mencari wang, ahli bedah saraf mengambil "semen" walaupun hemangiomas kecil, yang tidak perlu disentuh sama sekali.

Dan apa yang perlu dilakukan dengan hemangiomas?

Oh, apa-apa! Jika hemangioma kecil, tidak bertambah besar, dan, seperti yang kerap berlaku, tidak menyebabkan sebarang masalah, anda perlu menyekat diri untuk pemerhatian. Untuk mengawal, dari semasa ke semasa, lakukan pencitraan resonans magnetik (pada awal kira-kira setahun sekali, maka kurang kerap), itu sahaja. Tiada rawatan diperlukan!

Anda hanya perlu risau jika hemangioma meningkat dengan cepat dalam saiz atau ia sudah mengambil lebih daripada 50-60% daripada badan vertebra. Dalam kes ini, sebenarnya, anda perlu memikirkan operasi - vertebroplasti perkutaneus.

Sesungguhnya, di tempat hemangioma besar "diselesaikan", struktur tulang vertebra runtuh. Dan jika hemangioma menduduki lebih daripada separuh badan vertebra, jika pergerakan atau berat badan yang tidak berjaya diangkat, tulang belakang yang rosak mungkin pecah. Akan ada patah yang dipanggil patah tulang belakang. Walau bagaimanapun, yang mana kita juga boleh menyembuhkan semua vertebroplasti perkutaneus yang sama.

Jadi, kita ingat: hemangiomas besar - kami simen, kecil - kita perhatikan. Dan kita tidak takut apa-apa. Hemangioma pada masa kita sama sekali tidak ada sebab untuk panik!

Kepala Dr Evdokimenko © dari buku "BE HEALTHY IN NATIONAL COUNTRY."
Semua hak terpelihara.

Osteochondrosis tulang belakang: penyakit yang tidak wujud. Maklumat yang tidak dijangka mengenai osteochondrosis.

Punca dan kaedah rawatan hemangioma tulang belakang

Hemangioma tulang belakang bukanlah tumor malignan yang membentuk badan vertebra dari kapal yang terlalu besar yang saling terkait.

Neoplasma sedemikian dianggap sebagai kecacatan vena - kecacatan dalam pembangunan dan penyertaan kapal. Satu lagi istilah perubatan yang merujuk kepada patologi adalah vertebral (vertebral) angioma. Hemangioma juga dijumpai di organ lain, tetapi membaca tentang ini dalam kerja berasingan kita.

 • lebih kerap menjejaskan vertebra rantau toraks (indeks th12) atau tulang belakang lumbar atas (vertebra dengan indeks L1 - L4);
 • biasanya muncul dalam satu vertebra;
 • hemangioma tulang belakang ditemui pada hampir setiap orang dewasa ke-10, dan pada wanita berusia 25-45 tahun, penyakit ini didapati 4-5 kali lebih kerap daripada lelaki;
 • sering didiagnosis pada kanak-kanak dan bayi;
 • biasanya dikesan secara kebetulan dan hasil tanpa tanda-tanda yang jelas;
 • dalam 99% kes tidak berubah menjadi kanser;
 • dalam kebanyakan pesakit ia tumbuh sangat perlahan dan tidak nyata;
 • Patologi boleh berulang selepas penyingkiran pembedahan;
 • Saiz hemangioma bervariasi dari beberapa milimeter hingga 3-4 cm, walaupun kadang-kadang terdapat angiomas gergasi yang menangkap hampir seluruh badan vertebra.

Klasifikasi tumor vertebral (vertebral) terdiri daripada beberapa parameter. Dengan bilangan vertebra terjejas didapati:

 1. Hemangioma bersendirian yang paling biasa.
 2. Pembentukan berbilang, seringkali kecil yang menjejaskan 2 hingga 5 (atau lebih) vertebra (didiagnosis 2 kali kurang daripada bentuk tunggal).

Pada struktur memancarkan:

 • hemangiomas rotan tulang belakang yang terdiri daripada plexus kapilari yang dikelilingi oleh tisu penyambung lemak dan berserabut. Pembentukan sedemikian sangat jarang menyebabkan kesakitan dan memerlukan penyingkiran pembedahan;
 • racemik, ditenun dari saluran darah yang besar;
 • gua, terbentuk dari rongga yang berasingan - rongga yang dihubungkan oleh serpihan tisu tulang. Jenis luka vaskular ini adalah kurang biasa dan dapat mewujudkan kesakitan yang teruk;
 • hemangiomas bercampur terbentuk daripada tisu vaskular dan tulang dengan gua-gua.

Dalam kes yang jarang berlaku, hemangioma atipikal vertebra ditemui, yang terdiri daripada beberapa bahagian yang dipenuhi dengan darah, ditutup dengan sel-sel tisu keratinized.

Penyakit ini didapati di bahagian berlainan tulang belakang. Mengikut tempat penyetempatan, pembentukan vaskular dikelaskan seperti berikut:

 1. Hemangioma thoracic adalah kelainan yang paling umum yang berlaku di hampir 60% pesakit dengan tumor vertebrata vaskular.
 2. Tumor tulang belakang lumbar (28-30%).
 3. Neoplasma vaskular tulang belakang serviks (dalam 6% pesakit).
 4. Hemangioma sakral adalah pendidikan paling jarang didiagnosis (tidak lebih dari 5%), yang berkembang di vertebra S1 - S5.

Dari sudut pandangan penyetempatan sempit, hemangioma badan vertebra paling kerap dikesan. Kurang biasa, tumor vertebral membentuk dalam proses dan lengan, dan sangat jarang dalam saluran tulang belakang.

Sebabnya

Penyebab hemangioma tulang belakang belum ditubuhkan, tetapi para ahli mengenal pasti faktor-faktor berikut yang mungkin menyebabkan perkembangan penyakit:

 • mutasi genetik dan kecenderungan genetik;
 • malformasi tisu dan anomali vaskular kongenital dalam tempoh pertumbuhan intrauterin embrio;
 • kekurangan oksigen ke tisu di bahagian tertentu tulang belakang disebabkan oleh bekalan darah yang rosak atau struktur yang tidak normal di dalam vesel;
 • peningkatan estrogen pada wanita;
 • kecederaan tulang belakang, termasuk generik;
 • jangkitan virus dan penyakit keradangan yang memburukkan keadaan kapal;
 • mabuk kronik dan akut;
 • penggunaan ubat-ubatan jangka panjang yang meningkatkan kebolehtelapan dinding vaskular.

Faktor-faktor yang merangsang adalah: hipotermia, beban jangka panjang pada ruang tulang belakang.

Apakah hemangioma tulang belakang berbahaya?

Pembentukan vaskular kecil (sehingga 10 - 15 mm) tidak mengancam pesakit dengan komplikasi dan akibat yang tidak diduga dan teruk. Tetapi secara aktif mengembangkan hemangiomas di tulang belakang, yang mencapai saiz berbahaya, mampu:

 1. Berkembang melalui tisu tulang, gantikan sel-sel tulang belakang, memecahkan kekuatannya.
 2. Perincikan nod-nod saraf, saraf tunjang dan cengkuk kapal-kapal.

Akibat keadaan yang tidak normal ini, akibat yang serius boleh berkembang. Ini termasuk:

 • keretakan mampatan vertebra berganda dan tunggal dengan beban kecil (jatuh, memukul, melompat, mengangkat berat);
 • gangguan peredaran tisu tulang dan rawan dengan perkembangan atrofi dan nekrosis;
 • patah proses vertebral, disertai dengan sakit girdling dan ketidakupayaan untuk mengangkat kaki.

Tanda-tanda klinikal bergantung kepada tapak kerosakan pada plexus saraf dan saluran-saluran saraf tunjang. Keadaan yang teruk disertai dengan banyak gejala kerosakan sistem saraf dalam bentuk:

 • kesakitan akut pelokalan yang berlainan;
 • pelanggaran sensitiviti kaki dan lengan, mengurangkan kekuatan otot (paresthesia), lumpuh separa anggota badan;
 • kerosakan pada usus, pundi kencing, alat kelamin.

Gejala hemangioma vertebra

Tumor secara praktikal tidak nyata sepanjang hayat jika saiznya kekal dalam 10 - 12 mm. Dengan pertumbuhan pendidikan, kekhususan dan keterukan gejala hemangioma dari spinal tulang belakang ditentukan oleh saiz, jenis dan lokalisasinya, terutama jika tumor tidak hanya mempengaruhi badan vertebra, tetapi juga menyebar ke tisu tetangga.

Hemangioma tulang belakang agresif vertebra mula mengganggu pesakit, menyebabkan rasa sakit di kawasan vertebra terjejas dan gangguan fungsi badan.

Sekiranya rasa sakit yang lemah dan manifestasi yang tidak menyenangkan muncul, seseorang tidak perlu teragak-agak untuk menghubungi ahli saraf atau pakar ortopedik.

Selepas pemeriksaan diagnostik, pakar yang hadir bersama pakar bedah saraf akan menentukan pelan rawatan yang diperlukan.

Tanda-tanda angiomas besar di bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan

Hemangioma yang semakin meningkat di rantau serviks boleh memerah arteri vertebra, mengganggu bekalan darah ke otak dan membawa kepada:

 1. Sakit kepala tidak bertindak balas terhadap analgesik.
 2. Insomnia, pening, penyelarasan yang lemah.
 3. Gangguan fungsi visual dan auditori.
 4. Sakit dan kekakuan pada vertebra serviks.
 5. Merasakan leher dan tangan.

Pendidikan di bahagian atas kawasan toraks menyebabkan manifestasi patologi yang berkaitan dengan fungsi organ-organ berdekatan. Terdapat:

 • sakit di hati, serangan aritmik;
 • sakit perut, limpa, pankreas;
 • pembentukan batu dalam pundi hempedu;
 • kelemahan, kebas dan sakit pada lengan dan kaki;
 • gangguan pencernaan.

Hemangioma lumbal dan sacral dalam proses pertumbuhan menyebabkan:

 • sakit di pangkal paha, perineum, paha;
 • kesakitan yang berbeza di rantau sacro-lumbar;
 • atrofi otot, kelemahan pada kaki, perkembangan ulser pada kaki;
 • kesukaran dengan pembuangan air liur, kencing manis dan kencing tanpa kencing;
 • pada lelaki - perkembangan mati pucuk.

Diagnostik

Untuk menentukan sama ada terdapat hemangioma dalam luapan tulang belakang dan membezakannya dari jenis lain yang berbahaya dan kanser, kaedah diagnostik perkakasan diperlukan.

Jenis asas tinjauan:

 1. X-ray Anggaran yang paling banyak, versi diagnosis yang cukup bermaklumat, jika sinar X dilakukan dalam beberapa unjuran.
 2. Komputasi tomografi (CT). Kaedah yang boleh dipercayai, tetapi mahal yang memberikan lebih banyak maklumat mengenai struktur dan jenis tumor, tahap kerosakan pada tisu vertebra dan tetangga.
 3. Pengimejan resonans magnetik (MRI). Paling berkesan mendedahkan ciri-ciri neoplasma vaskular dan memungkinkan untuk membezakan hemangioma vertebral dari tumor malignan.
 4. Ultrasound. Pemeriksaan ultrabunyi dijalankan sekiranya disyaki memerah hemangioma dari saluran besar dan bekalan darah yang rosak kepada organ.

Rawatan

Pemilihan kaedah rawatan hemangioma tulang belakang bergantung kepada saiz, kadar pertumbuhan pembentukan tulang belakang, keparahan gejala dan tanda-tanda kerosakan sistem saraf.

Sekiranya hemangioma vertebra kecil dijumpai, tugas utama doktor adalah untuk memantau tingkah laku neoplasma dari masa ke masa, untuk memantau pertumbuhannya, supaya tidak terlepas penyebaran tumor ke badan vertebra, pengepungan kapal, ganglion dan kemusnahan tisu tulang.

Pertumbuhan pesat hemangioma dalam ruang tulang belakang, penangkapan 50-60% daripada badan vertebra oleh tumor, penampilan gejala neurologi, kesakitan teruk di tulang belakang dan organ lain adalah tanda-tanda untuk rawatan segera. Sebagai peraturan, ini berlaku apabila tumor vaskular tumbuh hingga 25-30 mm atau lebih.

Terapi ubat

Terdapat ubat yang melambatkan pertumbuhan hemangioma di tulang belakang. Ini adalah terutamanya glucocorticosteroids, yang diambil secara tegas oleh doktor dan secara individu. Keberkesanannya terbukti dalam 30-60% pesakit, tetapi ejen hormon mempunyai banyak kontra dan reaksi buruk, jadi keperluan mereka dalam rawatan hemangioma vertebrata hanya ditentukan oleh pakar.

Ubat utama: Prednisolone, Diprospan. Ubat hormonal seperti Vincristine dan Cyclophosphamide mempunyai kesan sampingan yang sangat teruk.

Hari ini, pelantikan Propranolol (Anaprilina) atau Timolol dianggap kaedah terapeutik yang produktif dan selamat untuk menindas pertumbuhan hemangiomas tulang belakang. Tetapi rawatan diberikan hanya dalam dos yang dikira oleh berat badan pesakit, iaitu, tegas secara individu dan semestinya di bawah kawalan ahli kardiologi.

Skleroterapi perkutaneus (sclerotherapy)

Kaedah ini digunakan untuk membuang pembentukan kecil dan berdasarkan suntikan etanol dan sclerosants lain ke dalam tumor vaskular. Ini membawa kepada perekat dinding pembuluh darah di hemangioma dan penyerapan pendidikan secara beransur-ansur.

Walaupun keberkesanan teknik ini untuk mengubati hemangioma badan vertebra, doktor jarang menggunakan kaedah ini kerana kemungkinan komplikasi. Kadang-kadang, memasuki tulang belakang, sclerosant memusnahkan bukan sahaja tumor, tetapi juga tisu tulang vertebra, yang membawa kepada kemunculan pertumpahan nekrosis, yang boleh menyebabkan patah tulang dan patah tulang.

Terapi radiasi

Ia biasanya digunakan pada pesakit dewasa untuk membuang luka gua kecil, dengan syarat tisu vertebra mempunyai kekuatan yang mencukupi. Sinaran sinar-X memusnahkan sel-sel yang tidak normal, menghentikan pertumbuhan hemangioma lebih jauh, mengurangkan kesakitan dan gejala-gejala lain. Tetapi dengan semua meritnya, rawatan radiasi hemangioma vertebra tidak dapat membantu jika tumor vaskular berkembang sehingga tahap struktur tulang telah hilang kekuatannya. Doktor juga percaya bahawa pendedahan radiasi mempunyai kesan negatif ke atas badan, jadi kaedah ini kurang digunakan di klinik moden dan tidak digalakkan untuk rawatan kanak-kanak di bawah 6 bulan.

Tumbuh Vertebroplasty (Kyphoplasty)

Sehingga kini, kaedah ini dianggap sebagai yang paling menjanjikan. Ia adalah berdasarkan kepada pengenalan kepada badan vertebra komposisi khas - simen tulang. Campuran simen mengisi rongga hemangioma tulang belakang dan menguatkan tisu tulang, sekali gus mengurangkan risiko patah patologi.

Prosedurnya mudah, dilakukan melalui tusukan kecil dalam tisu, dan boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan. Tempoh: tidak lebih daripada satu jam. Keamatan rasa sakit selepas vertebroplasti berkurangan mendadak dalam 24 jam pertama. Jika tidak ada komplikasi semasa operasi, pesakit meninggalkan klinik pada hari berikutnya.

Embolisasi endovaskular (transitarial)

Semasa embolisasi, bahan trombating khas disuntik ke dalam sebuah kapal besar yang memberi makan hemangioma ruang tulang belakang, yang apabila dibekukan, membentuk embolus (thrombus) dalam lumen arteri. Clot menutup lendir kapal, menghalang aliran darah ke dalam tumor.

Embolisasi, sebagai prosedur yang berasingan, dianggap sebagai cara yang tidak selamat, kerana apabila kapal pembekalan bertindih, hemangiomas berulang kecil-vaskular sering terbentuk.

Selalunya mereka lebih suka melakukan pembedahan praoperasi dengan pembedahan lanjut tumor.

Campur tangan pembedahan

Pembedahan hemangioma tulang belakang atau elektif mungkin diperlukan dalam kes berikut:

 • apabila memerah tumor saraf tunjang dan saraf plexus, menyebabkan kesakitan yang menyakitkan, gangguan neuro-otak;
 • percambahan luas hemangioma dalam badan vertebra;
 • dalam kes pemusnahan tulang tisu;
 • yang melanggar kencing dan buang air besar;
 • jika terdapat keretakan mampatan.

Kaedah pembedahan hemangioma tulang belakang mempunyai kelemahan: risiko pendarahan dan kebarangkalian tinggi pembentukan semula nod vaskular. Pesakit sentiasa dikendalikan di bawah anestesia intravena.

Kaedah koperasi biasanya digabungkan dengan pra-pembesaran atau radioterapi berikutnya jika hanya sebahagian daripada tumor yang dikeluarkan. Rawatan pembedahan merangkumi dua peringkat asas: pengasingan lengkap atau separa anomali vaskular, dan penetapan kawasan yang rosak vertebra, yang digunakan kyphoplasty (seperti dalam kes patah retak) dan teknik perkakasan (jika terdapat beberapa vertebra terjejas).

Gaya hidup dengan hemangiomas di tulang belakang

Sekiranya pertumbuhan dikesan dan simptom pertama hemangioma muncul dalam ruang tulang belakang, pesakit perlu mengambil kira kontraindikasi tertentu. Tidak dibenarkan:

 1. Urut (disebabkan oleh pendarahan dalaman);
 2. Prosedur termal yang meningkatkan aliran darah (memampatkan, mata, mandi, sauna, tab mandi panas);
 3. Stres fizikal dan olahraga kerana kebarangkalian fraktur yang tinggi;
 4. Berat mengangkat lebih daripada 2 kilogram;
 5. Fisioterapi, termasuk UHF, terapi interferensi dan manual, serta sebarang fisioterapi yang membawa kepada pemanasan tisu - radiasi ultraviolet, mandi parafin;
 6. Penerimaan dadah imunostimulator, termasuk herba (ginseng, eleutherococcus, pantocrine, aloe), memprovokasi pertumbuhan pembentukan tidak normal.

Pesakit tidak disyorkan untuk berjalan lama, untuk berada dalam kedudukan berdiri (tidak melebihi 2 - 3 jam).

Jika boleh, ganti beban menegak pada tulang belakang dengan duduk berehat dan berbaring. Mana-mana senaman, termasuk terapi senaman, mesti dipersetujui dengan doktor anda.

Perubatan rakyat

Hasil terapeutik dalam rawatan hemangioma tulang belakang oleh remedi dan metode rakyat belum terbukti, tetapi penggunaan resep rakyat diperbolehkan untuk melegakan gejala yang menyakitkan. Tetapi sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat-ubatan di rumah, anda perlu berjumpa doktor dan diuji.

Ubat herba yang paling banyak digunakan yang menghalang pertumbuhan pembentukan seperti tumor, melegakan keradangan dan mempunyai kesan analgesik.

Untuk pembentukan lebih daripada 10 mm, menggosok dengan lada, mustard dan sebatian pemanasan lain adalah dilarang, seperti mengambil mandi panas dengan mana-mana herba dan bahan.

Ia dibenarkan untuk mengambil decoctions dan infusions dengan chaga cendawan, propolis, bunga calendula, kulit kayu oak, telur kering. Tetapi tansy, wormwood dan celandine harus digunakan dengan berhati-hati. Perlu diingat bahawa semasa kehamilan, herba ini dilarang.

Hemangioma tulang belakang

Sebabnya

Penyebab sebenar penyakit ini tidak diketahui, tetapi diperhatikan bahawa kecenderungan genetik mungkin merupakan faktor penentu. Banyak kajian telah dilakukan untuk memahami apa yang mungkin menjadi punca sebenar hemangiomas. Sesetengah kajian menunjukkan kemungkinan hipoksia tisu tempatan, manakala yang lain berpendapat bahawa peningkatan jumlah estrogen yang beredar selepas kelahiran mempunyai peranan yang besar (mungkin itulah sebabnya hemangiomas adalah 3-5 kali lebih biasa pada wanita daripada pada lelaki).

Seperti yang telah dinyatakan, tumor ini selalunya asimptomatik. Kajian patologi telah menunjukkan bahawa hemangiomas didapati dalam 10-12% kes dan tidak menunjukkan diri mereka dalam apa cara sepanjang hidup mereka. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami kesakitan. Penyebab kesakitan ini adalah saiz hemangioma yang besar, yang mungkin termasuk seluruh badan vertebra. Ia juga boleh menjadi keruntuhan dan penurunan ketinggian vertebra, jika tumor besar dan ini juga boleh menjadi sumber kesakitan. Kejatuhan vertebra juga boleh terjadi, dan dalam kes seperti itu ada pemampatan struktur saraf yang berdekatan, yang secara klinikal akan menunjukkan kesakitan, kebas atau kelemahan pada anggota badan, disfungsi pundi kencing atau usus.

Kadangkala hemangioma boleh membesarkan tulang belakang dan ini akan menyebabkan manifestasi yang menyakitkan. Di samping itu, hemangioma yang besar boleh membawa kepada patah tulang patah tulang belakang semasa senaman kerana penipisan dinding, yang mungkin menyebabkan pendarahan atau pendarahan. Sakit di hadapan hemangioma mungkin berlaku pada wanita hamil kerana peningkatan beban pada vertebra.

Gejala

Tumor benigna utama adalah yang paling biasa dalam tulang toraks dan lumbal. Oleh itu, bergantung kepada lokasi hemangioma, terdapat gejala yang sama. Tumor jenis ini biasanya menjejaskan badan vertebra, tetapi juga boleh menangkap otot-otot yang berdekatan. Ini adalah yang paling biasa pada pesakit di antara umur 30 dan 50, yang mesti diingat. Hemangioma adalah sejenis tumor yang mempunyai sedikit gejala. Malah, tumor ini didapati dalam kajian tulang belakang berkaitan dengan penyakit lain. Gejala hemangioma tidak khusus dan bergantung kepada penyetempatan saiz dan keagresif tumor. Pesakit yang mempunyai gejala biasanya berusia lebih empat puluh tahun. Dalam kes sedemikian, pesakit mungkin mengalami fraktur tulang belakang kecil. Sekiranya terdapat pembengkakan tumor di saluran tunjang, ini boleh mengakibatkan mampatan saraf, yang seterusnya dapat menyebabkan kesakitan, rasa mati rasa atau fungsi gangguan fungsi organ yang dialami oleh saraf terkompresi. Gejala yang sama boleh berlaku dengan tumor besar atau anomali vaskular yang melibatkan seluruh badan vertebra. Diagnosis hemangioma dilakukan terutamanya oleh MRI. X-ray, sebaliknya, membolehkan anda melihat sifat selular ciri kerosakan vertebra dan kemungkinan penurunan ketinggian vertebra.

Rawatan

Pilihan rawatan terdiri daripada pemerhatian dengan MRI untuk pembetulan bedah. Pilihan rawatan bergantung kepada keparahan gejala dan gejala neurologi.

Sebaik sahaja hemangioma dikesan, pesakit ini perlu menjalani peperiksaan biasa untuk mendiagnosis kehadiran fraktur pemampatan, disfungsi saraf, atau merebak ke tisu lembut. Jika sakit dan gejala-gejala lain berlaku disebabkan pendarahan atau sebab lain, rawatan akan bergantung pada tahap pendarahan dan keparahan gejala neurologi. Saiz dan lokasi hemangioma juga akan menentukan kaedah rawatan.

Embolization adalah salah satu rawatan yang paling berpatutan. Dalam prosedur ini, kateter kecil dimasukkan ke rongga hemangioma dan larutan berbuih khusus dituangkan, seperti alkohol polivinil. Bahan ini memasuki tapak pendarahan dan menghentikan pendarahan akibat pembentukan emboli.

Rawatan yang paling biasa untuk hemangiomas adalah terapi radiasi, yang menggunakan sinar X berkuasa yang memusnahkan sel-sel tumor. Kajian telah menunjukkan bahawa dos tinggi terapi sinaran tidak hanya boleh menghentikan pertumbuhan tumor, tetapi juga mengurangkan rasa sakit.
Apabila mampatan saraf tunjang disertai dengan sakit, fungsi motor terjejas, pembuangan hemangioma mungkin diperlukan. Dalam kes di mana penyingkiran sebahagian tumor dilakukan, terapi radiasi diperlukan sebagai rawatan tambahan. Rawatan pembedahan juga lebih kerap digunakan pada kanak-kanak kerana kesan berbahaya radiasi pada badan yang semakin meningkat.
Kehadiran kesakitan di tulang belakang dengan hemangioma dan gejala neurologi adalah tanda-tanda bahawa rawatan diperlukan.Jika gejala meningkat dengan pesat, rawatan pembedahan adalah disyorkan. Walau bagaimanapun, jika gejala berkembang secara perlahan, terapi radiasi atau embolisasi dianggap sebagai pilihan terbaik.

Diagnosis awal dan rawatan gejala hemangiomas tulang belakang diperlukan untuk mencegah defisit neurologi yang berterusan dan tidak dapat dipulihkan. Pelbagai pilihan rawatan, seperti penyahmampatan pembedahan, embolisasi endovaskular, terapi radiasi dan pengenalan alkohol tulen atau metil metakrilat, atau sebarang gabungan kaedah ini, mesti disesuaikan dengan pesakit tertentu. Suntikan perkutaneus transplantasi alkohol tulen di bawah kawalan CT untuk rawatan gejala hemangiomas tulang belakang adalah cara yang baru, mudah, selamat dan berkesan untuk mengurangkan mampatan dan pembasmian hemangioma dengan cepat. Pemantauan lanjut mengenai pesakit adalah perlu, yang akan membolehkan untuk menilai keberkesanan prosedur dan mengesan kemungkinan komplikasi atau kambuh.

Penggunaan bahan dibenarkan dengan petunjuk hiperpautan aktif ke halaman tetap artikel.

Hemangioma tulang belakang

Hemangioma tulang belakang adalah tumor benigna yang mempengaruhi satu, jarang beberapa vertebra. Ia adalah salah satu neoplasias tulang belakang yang paling biasa. Tidak terdedah kepada degenerasi malignan. Dalam kebanyakan kes, hemangioma tulang belakang adalah asimtomatik. Jarang menyebabkan sakit. Ia boleh menjadi punca patah patologi tulang belakang, disertai dengan pemampatan saraf tunjang atau akar saraf. Diagnosis ditetapkan berdasarkan gambar klinikal dan hasil kajian tambahan. Rawatan adalah segera.

Hemangioma tulang belakang

Hemangioma tulang belakang adalah tumor benign yang meluas dari asal vaskular. Mengikut pelbagai sumber, didapati dalam 1.5-11% daripada populasi, wanita menderita lebih kerap daripada lelaki. Hemangioma tulang belakang adalah 1-1.5% dari jumlah bilangan neoplasma rangka jinak. Ia berada di peringkat pertama di kalangan hemangiomas tulang. Tidak terdedah kepada keganasan, degenerasi ganas diperhatikan dalam kurang daripada 1% pesakit.

Lebih dari 80% hemangiomas tulang belakang terletak di rantau thoracic, dan vertebra thoracic ke-6 paling sering menderita. Tempat kedua dari segi kelaziman ialah hemangiomas lumbar. Kekalahan tulang belakang sakral dan serviks dikesan pada 1% pesakit. Sebagai peraturan, hemangioma ditemui dalam satu vertebra, pelbagai neoplasma, yang menjejaskan 2-5 vertebra, kurang kerap didiagnosis. Rawatan hemangiomas tulang belakang dijalankan oleh pakar-pakar dalam bidang vertebrologi, neurologi dan onkologi.

Punca dan patogenesis

Pakar percaya bahawa penyebab utama patologi ini adalah kecenderungan genetik. Hipotesis ini disokong oleh peningkatan lima kali ganda dalam risiko mengembangkan hemangiomas tulang belakang dengan kehadiran saudara dekat yang menderita hemangiomas dari penyetempatan yang berbeza (termasuk extravertebrata). Faktor risiko lain termasuk hipoksia tisu, paras estrogen yang tinggi dan kerosakan traumatik pada tulang belakang.

Menurut para penyelidik, hemangioma tulang belakang berkembang seperti berikut: keabsahan kongenital dinding vaskular yang terletak di tulang belakang tertentu, dalam kombinasi dengan peningkatan tekanan, kecederaan dan faktor lain, menyebabkan pendarahan berulang. Dalam bidang pendarahan, pembentukan darah beku, dan kemudian osteoklas (sel-sel yang memusnahkan tisu tulang) diaktifkan. Di tempat tisu tulang yang hancur, kapal baru dengan tembok yang tidak lengkap berkembang. Hemangioma tulang belakang meningkat dalam jumlah. Selanjutnya, dinding-dinding kapal ini juga pecah, pendarahan baru berlaku, prosesnya berulang. Apabila sebahagian besar tulang dimusnahkan, sokongan tulang belakang yang rosak terganggu, ia menjadi lebih terdedah kepada tekanan mekanikal. Kemungkinan membina patah patologi bertambah.

Pengkelasan

Mengambil kira ciri-ciri struktur histologi, terdapat empat jenis hemangiomas tulang belakang:

 • Hemangioma tulang belakang kapilari - dibentuk oleh pelbagai kapilari interlacing. Lapisan kapilari dipisahkan oleh lapisan adiposa dan tisu berserabut.
 • Racemate hemangiomas tulang belakang - terdiri daripada urat atau arteri yang lebih besar.
 • Hemangioma tulang belakang - adalah koleksi sejumlah besar rongga dari pelbagai saiz dan bentuk. Dinding rongga terdiri daripada lapisan nipis tisu penghubung, ditutup dengan endothelium. Kubah bercampur.
 • Hemangiomas tulang belakang bercampur - mempunyai ciri hemangiomas kapilari, racemic dan cavernous.

Memandangkan lokasi dan tahap lesi, lima jenis hemangiomas tulang belakang dibezakan:

 • Jenis 1 - hemangioma menyebar ke seluruh bahagian vertebra.
 • Jenis 2 - hanya badan vertebra yang menderita.
 • 3 jenis - hanya cincin separuh belakang yang terjejas.
 • Jenis 4 - badan dan bahagian belakang cincin separuh.
 • Jenis 5 - hemangioma terletak epidurally.

Gejala

Tumor sering tanpa gejala dan menjadi penemuan tidak sengaja semasa pemeriksaan disebabkan oleh penyakit atau kecederaan lain. Dalam 10-15% pesakit yang mengalami hemangioma tulang belakang di kawasan vertebral atau kawasan paravertebral dikesan. Kesakitan biasanya membosankan, sakit, teruk pada waktu malam dan selepas bersenam. Alasan untuk perkembangan kesakitan pada hemangioma tulang belakang adalah kerengsaan reseptor kesakitan periosteum dan ligamen longitudinal posterior.

Gejala kerengsaan saraf tunjang dan akar saraf akibat tekanan daripada komponen tisu lembut hemangioma yang terletak di ruang epidural didapati di sesetengah pesakit. Dalam 3-4% kes, pertumbuhan agrangiif hemangioma tulang belakang diperhatikan, menyebabkan penurunan kekuatan tulang yang ketara dan perkembangan patah patologi. Kemungkinan pelanggaran kepekaan, paresis, kelumpuhan dan gangguan fungsi organ panggul, akibat pengumpulan darah di ruang ekstradural.

Memandangkan gejala klinikal dan radiologi, terdapat empat jenis hemangiomas tulang belakang: tanpa gejala agresif asimptomatik (tanpa tanda-tanda agresif klinikal dan radiologi), gejala tidak agresif (dengan manifestasi klinikal, tetapi tanpa tanda-tanda agresif), tanpa gejala agresif (tanpa tanda gejala, agresif (dengan tanda agresif klinikal dan radiologi).

Bilangan tanda radiologi agrarisasi hemangioma tulang belakang termasuk penyetempatan dalam jarak antara vertebra III toraks dan IX, kerosakan kepada seluruh badan, pinggang yang tidak jelas dan pengembangan lapisan kortikal, pengembangan tumor ke akar gerbang. Semasa CT dan MRI neoplasma yang agresif, sel-sel yang tidak teratur dan pembentukan tisu lembut didapati di ruang epidural. Kehadiran tiga atau lebih gejala yang disenaraikan dianggap sebagai bukti keagungan hemangioma tunjang.

Diagnostik

Diagnosis ditubuhkan oleh usaha onkologi, ahli neurologi dan vertebrologi berdasarkan gejala klinikal dan hasil kajian radiologi. Apabila menjalankan radiografi tulang belakang mendedahkan penyusunan semula tulang belakang dalam bentuk vakum, kolumnar atau retikular. Dalam hal varian seperti vakum, hemangioma tulang belakang dilihat sebagai kawasan bujur yang jarang terjadi, dibatasi oleh rim tulang yang dipadatkan sclerosis. Apabila versi kolumnar gambar dijumpai "lajur" - dinding tulang, dipandang baik di latar belakang tapak rarefaction.

Dalam versi retikular, gambaran sinar-X hemangioma tulang belakang menyerupai span halus. Untuk memperjelaskan sifat dan tahap kerusakan struktur tulang dan tisu lembut selepas radiografi, pesakit dirujuk kepada CT scan atau MRI tulang belakang. Menurut data MRI, isyarat yang bersifat hiper atau isertifikat ditentukan berdasarkan imej T1- dan T2. Menurut keputusan CT tulang belakang, satu pembentukan dengan struktur selular, menyerupai honeycombs, dikesan.

Rawatan

Dalam proses merawat hemangiomas tulang belakang, pelbagai teknik digunakan atau digunakan, termasuk pembedahan, terapi radiasi, alkoholisme, embolisasi, dan vertebroplasty tusukan perkutaneus. Teknik klasik yang digunakan dalam rawatan hemangioma tulang belakang sejak 30-an abad lalu ialah pembedahan tisu lembut yang diubah dan pemisahan kawasan tulang yang terkena. Pada masa kini, ia mempunyai spektrum penggunaan yang sangat sempit kerana kecekapan yang tidak mencukupi dan risiko yang tinggi terhadap pendarahan yang berlimpah dari saluran atau rongga neoplasma. Ia ditunjukkan dalam pemampatan kord rahim dan akar saraf.

Kaedah klasik untuk merawat hemangioma tulang belakang adalah terapi radiasi. Hasil daripada penyinaran, saluran tumor runtuh, komponen tisu lembut mengalami degenerasi berserat, dan tisu tulang yang terjejas oleh kapilari atau kapal besar masih tidak berubah. Teknik ini lebih berkesan dan kurang berbahaya daripada pembedahan. Pada masa ini jarang digunakan kerana pendedahan radiasi yang tinggi dan kebarangkalian membina gangguan neurologi.

Alkoholisasi hemangioma tulang belakang adalah teknik yang agak baru yang dibangunkan pada akhir abad ke-20. Alkohol yang dimasukkan ke rongga tumor menyebabkan trombosis vaskular dan kemusnahan endothelium, akibatnya tumor dikurangkan dalam saiz. Walaupun keputusan segera yang baik, kaedah rawatan hemangioma tulang belakang ini tidak tersebar luas kerana banyak komplikasi dalam tempoh jangka panjang. Menurut pakar yang membangunkan teknik ini, terdapat kebarangkalian yang cukup tinggi terhadap kejadian patah patologis. Penyelidik lain menunjukkan bahawa selepas alkoholnya hemangioma tulang belakang, abses paravertebral dan myelopathy dengan sindrom Brown-Sekar (kelumpuhan spastik dan pelanggaran kepekaan mendalam dalam satu setengah badan dalam kombinasi dengan penurunan suhu dan sensitiviti kesakitan di separuh badan yang lain) boleh berkembang.

Kaedah imobilisasi dalam rawatan hemangioma tulang belakang telah digunakan sejak lewat 60-an abad yang lalu. Pada masa ini, dua kaedah embolisasi digunakan - transvasal dan selektif. Dalam kes pertama, emboli disuntik ke dalam kapal berhampiran, di kedua - terus ke neoplasma. Embolisasi transvasal hemangioma tulang belakang kurang berkesan, kerana selepas prosedur, kapal pembesaran kecil tetap, yang kemudian dapat meningkatkan dan memberi makan tumor, yang menyebabkan kambuhannya.

Kaedah yang paling berkesan dan selamat merawat hemangioma tulang belakang pada hari ini adalah vertebroplasty tusukan perkutan, di mana simen tulang disuntik ke dalam kawasan tumor. Sekitar 4 ml simen diperlukan untuk mengisi hemangioma tulang belakang yang terletak di vertebra thoracic, 6-7 ml simen pada tulang belakang lumbar. Kapal atau gua tumor rosak, dimampatkan dan dimusnahkan. Rongga hemangioma tulang belakang dipenuhi dengan bahan yang menjamin keutuhan dan kekuatan tinggi vertebra. Oleh itu, pada masa yang sama adalah mungkin untuk menghapuskan tumor dan mencegah perkembangan patah patologi. Vertebroplasty tusuk percutaneus tergolong dalam kategori prosedur pembedahan yang menyerang secara minima. Pesakit diaktifkan hanya beberapa jam selepas berakhirnya operasi. Pengurangan kesakitan diperhatikan pada hari pertama.

Prognosis adalah baik. Biasanya, hemangioma tulang belakang adalah asimtomatik. Hasilnya vertebroplasti tebal perkutaneus dalam kebanyakan kes adalah memuaskan, kemungkinan komplikasi berkisar antara 1-10%, sebahagian besar komplikasi terjadi semasa pembedahan (hyperthermia umum dan kesakitan semasa pengenalan simen) dan tidak melibatkan akibat jauh. Kemerosotan ganas hemangioma tulang belakang amat jarang berlaku.

Hemangioma tulang belakang (badan vertebra): sebab, tanda, bagaimana merawat, sama ada untuk menghapuskan

Hemangioma tulang belakang dianggap sebagai salah satu tumor vaskular paling kerap sistem rangka. Menurut statistik, ia menderita setiap penghuni bumi yang sepuluh. Antara pesakit, wanita mendominasi, dan usia purata pesakit adalah 20-30 tahun. Adalah dipercayai bahawa sehingga 80% daripada seks yang adil selepas 40 tahun boleh mengalami patologi ini.

Hemangioma vertebral mungkin tidak bergejolak untuk masa yang lama, yang terjadi secara kebetulan, tetapi gejala pertama tumor biasanya menjadi sakit, dengan mana pesakit akan dikirimkan untuk X-ray atau MRI. Hemangioma yang diturunkan memerlukan penyelesaian persoalan keperluan dan kesesuaian rawatan pembedahan. Keganasan tidak menunjukkan tumor, tetapi risiko komplikasi berbahaya memerlukan pendekatan yang serius terhadapnya.

Peranan tulang belakang tidak dapat ditekankan. Ini adalah sokongan utama untuk seluruh badan, organ dalaman, bekas saraf tunjang, yang membolehkan kita merasa sakit, suhu, sentuhan, dan melakukan gerakan yang disasarkan. Fungsi semua organ dalaman mematuhi isyarat yang datang kepada mereka dari saraf tunjang. Pembentukan baru dalam vertebra mungkin tidak melampaui batasan untuk masa yang lama dan tidak menjejaskan kord rahim, tetapi pemusnahan struktur tulang belakang, kerapuhan dan ketidakstabilannya adalah penuh dengan anjakan, patah dan pemampatan struktur saraf yang sangat penting. Biasanya lesi diselaraskan di bahagian thoracic (th12) atau lumbar (l1-l4) tulang belakang, yang menjejaskan satu atau beberapa vertebra.

Punca dan jenis hemangiomas

Hemangioma adalah tumor vaskular, yang merupakan rentetan antara pelbagai jenis dan pelbagai jenis. Kerosakan kepada badan vertebra biasanya diperhatikan, tetapi pertumbuhan tumor juga mungkin terjadi pada lapisan cartilaginous.

lokasi khas hemangioma di tulang belakang

Pada mulanya tulang belakang vertebra membentuk tumor di dalamnya. Di bawah tindakan kecederaan atau beban yang berat, pendarahan berlaku, trombosis, darah yang mengalir merangsang sel-sel osteoklas untuk "membersihkan" zon kerosakan, dan kemudian ruang yang kosong itu dipenuhi dengan kapal tumor yang rosak baru. Proses ini berterusan, yang membawa kepada pertumbuhan neoplasma. Saiz hemangioma vertebral jarang sekali melebihi 1 cm.

Penyebab hemangioma vertebra boleh:

 • Kecenderungan keturunan;
 • Seks wanita;
 • Kecederaan Vertebral.

Telah terbukti bahawa dengan kehadiran saudara terdekat yang menderita tumor vaskular tulang belakang, risiko hemangioma meningkat sehingga lima kali. Mungkin ini disebabkan kegagalan keturunan dinding vaskular, yang menyumbang kepada perubahan neoplastik.

Peranan estrogen dalam pembentukan tumor dibuktikan dengan berlakunya patologi yang sering berlaku di kalangan wanita, yang sering sakit beberapa kali berbanding lelaki. Di samping itu, semasa kehamilan, terutama pada trimester ketiga, terdapat peningkatan ketara dalam tumor, bukan hanya disebabkan oleh latar belakang hormon yang berubah, tetapi juga disebabkan oleh peningkatan beban pada tulang belakang.

Kecederaan dan tekanan yang berlebihan dapat meningkatkan pertumbuhan komponen vaskular dan terjadinya tumor. Pada masa yang sama, jika hemangioma sudah ada, maka kesan mekanik berulang kali meningkatkan pertumbuhannya.

Yang paling kerap terjejas ialah tulang belakang torak (Th12), kemudian tulang belakang lumbar. Tumor serviks dianggap salah satu yang paling berbahaya kerana ia membawa risiko gangguan peredaran otak. Di rantau lumbar, arka l1-l4 biasanya terjejas, yang melibatkan pelbagai gangguan neurologi.

contoh pertumbuhan hemangioma tulang belakang

Bergantung pada sifat aliran keluar:

 1. Hemangioma agresif;
 2. Tidak agresif.

Peningkatan pesat dalam saiz neoplasma, gejala yang teruk dalam bentuk sindrom mampatan, dan patah tulang belakang patologi menandakan kursus yang agresif. Setiap tumor yang dikenalpasti sepuluh ternyata menjadi agresif.

Hemangioma tidak agresif berlaku secara perlahan, berkembang secara perlahan dan asymptomatically, dan dalam kes jarang tumor kecil, resorpsi spontan mereka adalah mungkin.

Bergantung pada tahap lesi, hemangioma mungkin hanya terhad oleh badan vertebra, cincin separuh posterior, seluruh vertebra, dan pertumbuhan epidural di atas pia mater mungkin.

Struktur histologi membolehkan anda memilih pelbagai jenis tumor:

Kapilari - dibina daripada kapal kecil jenis kapilari dan biasanya benign hilir;

 • Cavernous - diwakili oleh rongga vaskular penuh dengan darah, meneruskan dengan sindrom kesakitan yang sengit dan berisiko tinggi patah patologi;
 • Bercampur
 • Struktur, saiz dan lokasi hemangioma menentukan jalannya, ciri-ciri gejala, pendekatan untuk rawatan dan prognosis.

  Manifestasi hemangioma tulang belakang

  Tanda-tanda tumor bergantung kepada saiz dan lokasi yang berkaitan dengan badan vertebra. Untuk masa yang lama, tumor itu tersembunyi, tanpa menyebabkan sebarang kebimbangan. Neoplasma asimptomatik dikesan secara kebetulan, semasa peperiksaan berkaitan dengan kecederaan atau patologi lain dari ruang tulang belakang.

  Tanda awal hemangioma yang semakin meningkat adalah kesakitan, yang pada awalnya tidak intensif, yang berlaku secara berkala. Apabila neoplasma meningkat, keamatan kesakitan meningkat, ia menjadi tidak tertanggung. Saiz berbahaya tumor (lebih dari 1 cm) menyumbang kepada perkembangan bukan sahaja kesakitan, tetapi juga gangguan neurologi yang berkaitan dengan pelanggaran struktur tulang belakang dan mampatan kord rahim.

  Dalam kes tumor kecil, kesakitan adalah sederhana, selalunya ia mengganggu pesakit pada waktu malam atau selepas bersenam, dilokalisasi oleh kawasan vertebra yang terjejas. Dengan penglibatan struktur saraf tunjang boleh mati rasa, paresis dan lumpuh, disfungsi organ pelvis.

  Hemangioma tulang belakang torakik ditunjukkan:

  1. Nyeri di kawasan vertebra yang terjejas;
  2. Kebas di dalam anggota badan;
  3. Paresis dan lumpuh (jarang);
  4. Gangguan irama jantung, fungsi sistem pencernaan, gangguan kerja organ panggul.

  Dengan kekalahan tulang belakang serviks, aliran darah di otak mungkin terjejas, mengakibatkan sakit kepala, menurunkan prestasi mental, insomnia, pening, pendengaran dan penglihatan yang cacat.

  Rantau lumbar adalah yang paling kerap kali kedua terpengaruh. Apabila hemangioma penyetempatan ini (l1, l2, l3, l4) adalah mungkin:

  • Kesakitan di belakang, pangkal paha, paha;
  • Kebas di dalam anggota badan;
  • Paresis dan kelumpuhan kaki;
  • Disfungsi organ panggul (terutamanya dengan kekalahan l3-4).

  Pada orang dewasa, sebagai tambahan kepada gejala neurologi yang dijelaskan, ketidaksuburan dan mati pucuk boleh menjadi tanda hemangioma yang agresif.

  Hemangioma dengan kursus yang agresif boleh mencetuskan komplikasi yang sangat serius - patah tulang retakan badan vertebra, mampatan saraf tunjang dan akarnya, apabila paresis, kelumpuhan dan disfungsi organ-organ dalaman boleh menjadi kekal dan tidak dapat dipulihkan. Untuk mengelakkan ini, apabila gejala di atas perlu berunding dengan pakar.

  Adalah penting untuk mengesan hemangioma dalam masa, sehingga komplikasi dan perubahan tidak dapat dipulihkan dalam saraf tunjang berlaku. Pemeriksaan pesakit dengan sakit belakang, di mana hemangioma disyaki, memerlukan penyertaan seorang pakar neurologi, ahli bedah saraf, dan ahli vertebrologi.

  Diagnosis hemangiomas melibatkan:

  1. Pemeriksaan X-ray tulang belakang dalam unjuran yang berbeza - kaedah termudah, termurah dan paling murah.
  2. CT
  3. MRI - membolehkan anda menubuhkan bukan sahaja tahap lesi vertebra, tetapi juga tisu lembut di sekitarnya.

  hemangioma tulang belakang pada imej diagnostik

  Rawatan hemangioma tulang belakang

  Rawatan hemangioma tulang belakang boleh menjadi sangat sukar disebabkan lokasinya yang pelik. Penghapusan mudah tumor boleh mengakibatkan ketidakstabilan tulang belakang, patah tulang dan kerosakan kepada saraf tunjang atau akarnya. Pilihan kaedah rawatan rasional dikhaskan oleh ahli bedah saraf selepas menilai keadaan pesakit dan ciri-ciri tumor.

  Pesakit yang mempunyai hemangioma kecil tanpa gejala, boleh ditawarkan pemerhatian dinamik dengan kawalan MRI biasa.

  Petunjuk untuk pembedahan adalah:

  • Pertumbuhan tumor yang cepat;
  • Kekalahan lebih daripada satu pertiga daripada tulang belakang;
  • Tumor yang agresif;
  • Perkembangan komplikasi (mampatan kord rahim, akarnya, patah patologi).

  Ia perlu untuk merawat hemangiomas di jabatan neurosurgi khusus, dan pengalaman dan kelayakan doktor tidak penting. Rawatan ubat hanya bersifat simtomatik dan bertujuan untuk menghapuskan kesakitan dan keradangan.

  Pelbagai kaedah telah dicadangkan untuk rawatan hemangioma vertebra:

  1. Penyingkiran klasik tumor dan pemisahan sebahagian daripada tulang belakang;
  2. Alkoholisasi neoplasma;
  3. Embolization of tumor vessels;
  4. Terapi radiasi;
  5. Vertebroplasty tusuk percutaneus.

  Penyingkiran tumor dengan akses terbuka dan reseksi bahagian tulang belakang telah digunakan sejak tahun 1930-an, tetapi operasi ini sangat berbahaya dengan komplikasi yang serius: pendarahan dari kapal pembentukan, malnutrisi saraf tunjang, patah vertebra. Oleh sebab risiko akibat sedemikian, campur tangan jarang digunakan untuk tanda-tanda yang serius, seperti pemampatan saraf tunjang atau akarnya. Secara teknikalnya mustahil untuk menghilangkan tumor sepenuhnya dengan operasi terbuka, pakar bedah hanya boleh mengeluarkan bahagian yang terletak epidurally.

  Sekiranya tidak ada jalan keluar dan campur tangan sedemikian diperlukan, keutamaan diberikan kepada teknik penyahmampatan yang bertujuan untuk menghapuskan mampatan struktur saraf tunjang oleh tumor. Rawatan pembedahan sering dilakukan pada kanak-kanak, apabila pengenalan bahan penyimenan boleh menyebabkan penangkapan pertumbuhan vertebra dan kecacatan tulang belakang pada masa akan datang.

  Penyoksidasian neoplasma melibatkan pengenalan ke dalam saluran tumor penyelesaian alkohol etil, sementara neoplasma dikurangkan disebabkan oleh sklerosis vaskular. Hasil langsung dari alkoholisme dapat memuaskan, karena tumor akan mengecil, tetapi sisi belakang koin akan menjadi pemusnahan tisu tulang vertebra, ketidakstabilannya dan, sebagai akibatnya, patah patologis beberapa bulan setelah prosedur. Keadaan ini tidak membenarkan penggunaan alkohol yang berlebihan dalam hemangioma tulang belakang, walaupun kesannya mungkin baik untuk tumor lokalisasi lain.

  Embolisasi kapal tumor terdiri daripada pengenalan penyelesaian khusus yang membawa kepada embolisme kapal neoplasma dan gangguan pemakanannya. Bahan aktif boleh diperkenalkan secara langsung ke dalam tumor (selesema selektif) dan ke dalam kapal yang berdekatan. Kelemahan rawatan sedemikian dapat dianggap berulang disebabkan oleh pemeliharaan kapal kecil yang memberi makan hemangioma, serta pelanggaran struktur vertebra. Dalam sesetengah kes, embolisasi secara teknikal sangat sukar dan bahkan mustahil, dan gangguan peredaran akut dalam saraf tunjang dapat menjadi komplikasi.

  Terapi sinaran adalah salah satu kaedah klasik untuk merawat hemangioma tulang belakang, lebih selamat daripada pembedahan terbuka untuk menghilangkan tumor. Kaedah rawatan ini boleh digunakan dalam kebanyakan pesakit, kerana penyinaran agak berkesan, tetapi komplikasi dalam bentuk myelopathy, radiculitis, kerosakan pada gentian saraf, tindak balas kulit tidak membenarkan ia digunakan secara meluas. Di samping itu, untuk menghapuskan tumor, dos penting radiasi diperlukan. Terapi radiasi dikontraindikasikan pada kanak-kanak dan wanita hamil. Satu lagi masalah yang tidak dapat diselesaikan semasa terapi radiasi adalah pelanggaran integriti vertebra selepas penyusutan tumor, yang menyumbang kepada patah patologi selepas rawatan. Pada masa ini, terapi radiasi boleh diresepkan untuk pesakit yang berisiko tinggi dengan risiko operasi.

  Penggunaan vertebroplasti tusuk, yang dicadangkan oleh doktor Perancis, merupakan satu kejayaan dalam rawatan hemangiomas vertebrata. Kaedah ini terdiri daripada memperkenalkan ke dalam vertebra suatu bahan penyimenan khas dalam campuran dengan barium sulfat (bahan radiopaque) dan titanium. Apabila ini dicapai beberapa matlamat sekaligus: tumor dikurangkan dan berhenti berkembang, badan vertebra stabil dengan simen tulang dan dipadatkan, risiko patah adalah minimum. Vertebroplasti Puncture dianggap sebagai kaedah pilihan untuk hemangioma vertebral, terutamanya dalam kes-kes perkembangan tumor yang agresif. Ia mungkin sebagai kaedah terapi utama atau sebagai sebahagian daripada rawatan gabungan.

  vertebroplasty tusuk - hemangioma "simen" moden

  Untuk operasi, pesakit diletakkan di abdomen, anestesia tempatan dilakukan, dan pesakit sedar. Ejen simen disuntik ke dalam tulang belakang yang rosak oleh tumor dengan bantuan konduktor khas. Kesan yang baik dicapai kerana kepadatan tinggi simen, yang menghilangkan ketidakstabilan, kerapuhan dan patah vertebra.

  Jika perlu, penetapan tambahan tulang belakang dengan skru dan penyahmampatan saraf tunjang boleh dibuat. Dalam majoriti pesakit selepas vertebroplasty tusuk, sindrom kesakitan berlalu, gangguan neurologi dihapuskan, dan cara hidup dan tenaga kerja biasa dipulihkan. Masa pasca operasi biasanya berjalan dengan baik, dalam masa 2-3 minggu pesakit dilepaskan dari hospital.

  Perlu diingat bahawa terdapat kontraindikasi terhadap jenis rawatan tertentu pada pesakit yang mendiagnosis hemangioma. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan vitamin dan ubat-ubatan yang merangsang sistem imun, kerana ia boleh mencetuskan peningkatan tumor. Ia adalah perlu untuk mengecualikan aktiviti fizikal ketika melawat gym dan dalam kehidupan seharian, angkat berat. Solarium dan selaran matahari di bawah sinar matahari, segala jenis prosedur pemanasan (mandi, sauna) adalah kontraindikasi.

  Kekasih fisioterapi lebih baik untuk meninggalkan semua jenis terapi magnetik. Dalam hemangiomas, urut tidak boleh dilakukan, kerana kesan mekanikal pada tulang belakang tidak hanya boleh menyebabkan pertumbuhan tumor disebabkan peningkatan aliran darah, tetapi juga menimbulkan komplikasi berbahaya seperti patah tekanan yang memerlukan rawatan segera.

  Hampir mustahil untuk mencegah pertumbuhan hemangioma tulang belakang, terutamanya pada individu yang terdedah, tetapi disarankan untuk tidak mendedahkan vertebra kepada kerja keras berlebihan dan mengelakkan kecederaan. Sekiranya tumor telah dikesan, tidak berkembang, dan tidak menunjukkan sebarang gejala, cukup untuk memerhatikan dan MRI sekurang-kurangnya sekali setahun. Dengan hemangiomas yang gejala dan agresif, pesakit akan diberikan rawatan. Prognosis hemangioma tulang belakang adalah dalam kebanyakan kes yang menggalakkan.