Utama / Diagnostik

Rawatan scoliosis mengikut kaedah Katharina Schroth

Walaupun kaedah ini diketahui pada permulaan abad yang lalu, tidak ramai yang tahu mengenainya hari ini. Sementara itu, di Jerman moden, ia adalah rawatan konservatif utama untuk scoliosis. Ini hanya boleh bermakna satu perkara: sama seperti wain lama hanya menjadi lebih baik dari masa ke masa, jadi penemuan saintifik atau pembangunan yang benar-benar berharga boleh, selama bertahun-tahun, bukan sahaja mengekalkan kedudukannya, malah menguatkannya. Kami bercakap tentang satu cara untuk menghapuskan scoliosis, yang menerima apa-apa nama - gimnasium Katharina Schroth atau terapi makan.

Gimnastik Katharina Schroth dengan scoliosis

Siapa wanita ini? Beliau dilahirkan di Jerman pada tahun 1894 dan merupakan ahli fisioterapi untuk pendidikan perubatan. Scoliosis terkenal dengannya, kerana, sayangnya, dia sendiri sakit dengannya: di sebelah kanan di tengah punggung tulang belulangnya cacat, dan lubang terbentuk di depan dadanya, bertentangan dengan bonggol. Katarina mengingatkan dirinya sebagai sejenis bola dengan penyok, yang ingin diluruskan dengan udara yang terperangkap ke dalam penyok. Jadi, dia pertama kali datang dengan idea pernafasan asimetris, yang mana dia juga boleh scoliosis.

Bersenjata dengan cermin yang ditempatkan di antara satu sama lain, Katharina Schroth mula bereksperimen dengan senaman, cuba bernafas lebih banyak udara ke dalamnya di sebelah kiri. Dia menyedari bahawa dengan nafas seperti itu, bongkahan di sebelah kanan merosot, dan kemurungan di dalam dada juga hilang. Jadi, dia membuat penemuan yang membolehkannya membuka klinik pada tahun 1921, di mana dia mula merawat scoliosis oleh kaedah pesakitnya bukan sahaja di tanah airnya, tetapi juga dari seluruh dunia.

Katharina Schroth membangunkan keseluruhan sistem latihan isometrik khas berdasarkan pernafasan asimetrik terkawal, dengan bantuan yang mana ia mungkin untuk membetulkan lengkung patologi tulang belakang dalam tiga pesawat: mendatar, frontal dan sagittal.

Tahun pengalaman bekerja dengan pesakit membantu dia mengasah tekniknya untuk kesempurnaan. Dia mengembangkan pengkelasan skoliosis pengarangnya sendiri dan beberapa latihan spesifik yang sangat berkesan, menggabungkan mereka dengan nama "Pembetulan tiga dimensi scoliosis." Gimnastik terapi yang sama hari ini dipanggil ortopedik pernafasan mengikut Katharina Schroth.

Seseorang yang menderita scoliosis pada mulanya bernafas tidak normal kerana ubah bentuk dada: ternyata bahawa nafas dari cembung arka lengkung lebih mendalam daripada pada sisi cekung. Tugas ortopedis adalah untuk membuat penilaian isometrik kecacatan dan untuk membangunkan latihan pembetulan.

Intipati gimnastik pernafasan

 1. Seorang ahli fisioterapi, selepas memeriksa sifat scoliosis, menetapkan pesakit di kedudukan yang betul: di lantai, di belakang atau di sebelahnya, duduk atau berdiri dengan menggunakan alat bantu: bola, gimnastik dinding, roller, tiang
 2. Pesakit melakukan senaman itu, berusaha untuk membuat usaha yang paling panjang ketika menghirup - ini akan membantu membawa tulang rusuk ke posisi yang betul, meningkatkan jarak antara mereka
 3. Pada menghembus nafas, yang dilakukan melalui bibir setengah mampat, senaman dilakukan, mengurangkan jarak di antara tulang rusuk di sebelah cembung
 4. Oleh kerana pengulangan latihan ini, pesakit secara sedar mula mengambil kedudukan yang disesuaikan oleh doktor tanpa kehadirannya dan tanpa cermin.

Kontraindikasi kepada terapi makan

Gimnastik pernafasan Makanan mempunyai kontraindikasi yang boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

Contraindications umum

 • jangkitan akut dan keradangan dengan hyperthermia
 • tempoh pemisahan scoliosis dan penyakit lain tulang belakang
 • kemerosotan peredaran serebrum dan koronari
 • trombosis
 • embolisme
 • kegagalan kardiovaskular akut
 • kehadiran kanser atau metastasis
 • blok jantung
 • penyakit mental yang teruk

Kontraindikasi sementara

 • semua penyakit kronik di peringkat akut
 • kecederaan dan komplikasi
 • hipertensi atau hipotensi
 • aritmia jantung, takikardia atau bradikardia

Faktor risiko kerosakan pada tulang dan sendi:

 • osteoporosis umur
 • lumpuh spastik dengan kehilangan sensasi
 • fraktur yang tidak sembuh

Kaedah Katharine Schroth masih hidup

Kaedah ini, yang dicipta oleh Katharina Schroth, berjaya membangunkan dan menambah anak perempuannya Christa Lenart-Schroth - dan kini klinik di sebuah bandar kecil Jerman bernama Bad Sobernheim dikenali di seluruh dunia. Kanak-kanak sekolah Schroth School berjaya diamalkan di seluruh dunia, dan pada tahun 2009, klinik untuk pembetulan scoliosis tiga dimensi oleh kaedah Schroth muncul di Rusia.

Rawatan scoliosis adalah proses yang sukar dan panjang yang memerlukan kesabaran yang besar:

 1. Pembetulan dilakukan secara berurutan: dari peringkat ketiga skoliosis ke tahap kedua, dari kedua ke yang pertama, dari pemulihan yang pertama hingga penuh
 2. Penyembuhan di peringkat keempat sangat sukar dan tidak semestinya berlaku.
 3. Gimnastik Makanan hari ini berjaya digabungkan dengan memakai korset Chenot
 4. Untuk rawatan scoliosis dengan cara makan diperlukan ahli fisioterapi yang berkelayakan
 5. Kursus pemulihan tunggal untuk scoliosis tidak mencukupi. Kursus berulang untuk kanak-kanak biasanya dilantik sekali setahun, untuk orang dewasa - sekali dalam 2-3 tahun

Mengenai kaedah lain untuk merawat scoliosis:
Urut juga digunakan sebagai kaedah rawatan konservatif.

Sebagai kesimpulan - sebuah video mengenai gim gimnasium Katharina Schroth pergi ke klinik Jerman:

Katharina Schroth: rawatan scoliosis dengan gimnastik

Scoliosis diperbetulkan dengan kerap melaksanakan satu siri latihan yang memulihkan kedudukan semula jadi tulang belakang dan pernafasan yang betul. Sistem yang dibangunkan oleh Katharina Schroth, membolehkan anda meletakkan ruang tulang belakang, walaupun untuk pesakit yang mengalami kelengkungan yang maju.

Pencipta gimnastik rekreasi memeriksa setiap pergerakan pada dirinya. Mengalami kelengkungan lateral, dia mencipta kompleks gimnastik untuk membetulkannya. Teknik ini berkesan, dan pada tahun 1921, gimnastik Schroth telah digunakan secara aktif di klinik khusus untuk rawatan scoliosis. Hari ini, senaman pernafasan mudah dan berkesan ini membantu pesakit di seluruh dunia.

Mengenai gimnastik

Katharina Schroth menyiasat tubuh manusia dan menyimpulkan bahawa kerana udara di dalamnya seperti bola. Tekanan udara mampu mengembalikan bentuk yang betul, ketangkasan dan semangat walaupun dalam kes yang paling terabaikan. Oleh itu, rawatan scoliosis berlaku kerana pemulihan pernafasan yang betul.

Senaman yang kerap Makanan ini memberi kesan berikut:

 1. Memulihkan pengedaran oksigen seragam. Paru-paru diluruskan, penyempitan dada diperbetulkan.
 2. Otot-otot belakang menjadi lebih kuat dan kuat. Sakit kronik yang disebabkan oleh ketidakstabilan kedudukan tulang belakang vertebra.
 3. Offset dan subluxations vertebra individu diperbetulkan. Lajur tulang belakang mengembalikan bentuk semula jadi.
 4. Pembentukan badan dalam ketiga-tiga pesawat itu diperbetulkan. Yayasan ini dibentuk untuk pembangunan korset otot yang kuat pada masa akan datang.
 5. Peraturan sedar pernafasan diasimilasikan. Pernafasan yang betul adalah pencegahan terbaik kelengkungan tulang belakang akut.

Asas rawatan menurut metode Katharina Schroth adalah penghapusan stereotip pernafasan yang tidak lengkap yang timbul dari sesak dada. Menghirup, anda perlu memastikan bahawa paru-paru menjadi lebih luas dan berusaha untuk mengisi jumlah dada, bergerak ke hadapan dan ke luar. Pada masa yang sama untuk setiap pesakit, titik permohonan usaha maksimum untuk mendorong mereka sendiri.

Sebelum memulakan latihan pertama, kawasan dada inferior ditentukan dan arah pembetulan ditubuhkan. Ia adalah melalui pendekatan individu bahawa rawatan sangat berkesan.

Contraindications

Latihan pernafasan tersedia untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Dia tidak menuntut persiapan fizikal awal, tidak mengatasi pesakit. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan penyakit yang menghalang pelaksanaan beban ini:

 1. Bentuk penyakit berjangkit akut.
 2. Mana-mana penyakit jantung kronik.
 3. Sekatan jantung.
 4. Kegagalan pernafasan.
 5. Masalah bekalan darah di otak dan otot jantung.
 6. Patologi onkologi.
 7. Gangguan intelek.

Terdapat juga keadaan sementara yang menghalang pekerjaan. Sekiranya anda berasa tidak enak, maka berhati-hati dari latihan, melalui rawatan penuh terlebih dahulu. Anda akan dapat kembali ke beban kemudian dan mengejar orang yang hilang.

Penyakit berikut memerlukan pemberhentian segera prosedur gimnastik dan campur tangan perubatan:

 1. Krisis vaskular.
 2. Ketidakstabilan kadar jantung.
 3. Keburukan sebarang penyakit kronik.
 4. Eksaserbasi kelengkungan belakang.

Sebelum memulakan gimnastik terapeutik, berunding dengan doktor anda.

Sekiranya anda telah disyorkan gimnastik menggunakan kaedah Meal, maka jangan lupa menjalani peperiksaan biasa untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang keadaan anda.

Latihan

Katharina Schroth telah membangunkan senaman fleksibel yang boleh diselaraskan untuk pelbagai bentuk skoliosis. Latihan pernafasan dijalankan secara individu, kerana setiap pesakit melakukan latihan dengan cara tersendiri, bergantung pada kecacatan. Dengan berbuat demikian, nafas dipantau dengan teliti. Mobiliti sesetengah kawasan terhad kepada beg beras. Zon-zon lain diangkat kerana fakta bahawa pad khas tertutup di bawahnya.

Semasa proses rawatan, peta proses pemulihan mungkin berubah dengan ketara. Jangan putus kelas dengan pengajar, jangan pergi sepenuhnya ke latihan rumah. Anda tidak akan dapat mengenali momen peralihan apabila perlu mengubah kursus, dan latihan hanya memberi kesan separa. Bahkan asimilasi pola pernafasan yang tidak normal adalah mungkin, yang mungkin memperburuk masalah yang ada.

Dengan sebarang diagnosis, kompleks tersebut akan terdiri daripada unsur berikut.

Latihan 1

Meluruskan pasif. Kedudukan badan yang optimum dan penerapan usaha pernafasan sedang dikembangkan supaya scoliosis dapat dilaraskan hanya dengan satu pendedahan pernafasan.

Pesakit ditempatkan di meja urut dengan cara tertentu, maka beberapa bahagian dada ditekan dengan bobot lembut, yang lain sebaliknya, diangkat. Kadang-kadang pesakit boleh diminta meluangkan sedikit masa dalam kedudukan sedemikian untuk membiasakannya.

Pada peringkat lanjut pemulihan, ia menjadi semula jadi untuk pesakit dan digunakan secara eksklusif sebagai titik permulaan latihan lain.

Latihan 2

Peregangan badan, juga dikenali sebagai autoelongation, adalah bahawa pesakit dengan usaha sendiri berusaha untuk memperluas jurang antara tulang rusuk dan meningkatkan jumlah dada ketika menghirup.

Pada arahan "meregangkan", anda sepatutnya mula menarik kepala anda perlahan-lahan sejauh mungkin dari bahu anda, atau mula menarik balik pelvis anda. Arah peregangan ditentukan secara individu dan bergantung kepada ciri-ciri individu dari skoliosis. Pengajar harus membantu pesakit dengan melakukan pergerakan merangsang di sepanjang ruang tulang belakang ke arah peregangan.

Latihan ini membolehkan anda membuat nafas yang betul, melibatkan kawasan yang biasanya tidak mengambil bahagian dalam proses pernafasan akibat scoliosis.

Latihan 3

Bernafas dalam zon berpintal ke arah yang dipadankan secara individu. Pada perintah "menyedut", pesakit mula melancarkan udara dengan lancar, menolak rusuk yang jatuh keluar, ke atas dan ke atas, berikutan pergerakan tangan pengajar. Latihan dilakukan hanya selepas pemanasan awal, kerana jika tidak, sukar untuk merasakan sama ada otot-otot itu menerkam dengan betul atau tegang. Pergerakan zon juga dikawal oleh tangan, dilihat di cermin.

Latihan 4

Pembetulan Aktif. Beban angkat yang sesuai (contohnya, tujah atau sokongan) dipilih untuk kelengkungan dan dijalankan pada pernafasan yang panjang. Melakukan senaman, anda perlu mengetatkan otot-otot sebelah cembung arka koper. Oleh kerana itu, otot sangkar tulang rusuk dikembangkan secara maksimal, diregangkan.

Untuk meneruskan beban, anda mesti terlebih dahulu menghilangkan udara yang berlebihan di dalam paru-paru, kemudian secara perlahan-lahan terus menghembuskan nafas, seolah-olah menarik otot zon tulang rusuk. Rangsangan kontraksi otot dengan tangan anda untuk cepat belajar bagaimana untuk mengatasi dengan betul. Pembetulan dilakukan kerana regangan dan ketegangan ciri-ciri otot habis tempoh yang mendalam.

Penyedutan selanjutnya juga penting kerana ia meluruskan zon melengkung. Ia sepatutnya percuma. Setelah menghembuskan nafas, pesakit mengulangi latihan yang ditetapkan 24 hingga 30 kali.

Sangat penting untuk memantau ketepatan prestasi semua pergerakan dan pernafasan sepanjang seluruh latihan. Cermin harus diletakkan di sekitar meja urut. Mereka menunjukkan bagaimana dada meningkat ketika bernafas, yang otot lebih tegang, sama ada latihan mempunyai kesan positif dan sama ada kedudukan tubuh mendekati yang sihat.

Salah satu kriteria kejayaan kelas adalah perubahan sementara dalam ketinggian pesakit. Perbezaan "sebelum" dan "selepas" boleh sehingga dua sentimeter.

Cadangan

Gymnastik Katharina Schroth dijalankan dengan instruktur, kerana penting untuk memastikan latihan dilakukan dengan secepat mungkin. Kelas mengikut kaedah Makan sentiasa didahului oleh penjelasan terperinci tentang apa jenis scoliosis pesakit mempunyai dan zon apa yang akan diselaraskan. Tanpa maklumat ini, sukar untuk memahami bagaimana untuk membuat beberapa pergerakan. Jika anda tidak memberikan penjelasan - mintalah mereka sendiri. Menolak permintaan - ubah pengajar.

Beberapa tip berguna:

 1. Saling menghormati dan kepercayaan antara pesakit dan pengajar adalah kunci untuk berjaya menyelesaikan kursus. Hanya seorang profesional yang boleh mengesan perubahan dalam badan pesakit dan membetulkan program dengan tepat pada masanya jika perlu.
 2. Terbaik sekali, jika anda melihat gambar klinikal penuh, maka cuba mencari instruktur dengan siapa anda boleh bekerja dengan panjang dan berbuah.
 3. Oleh kerana kaedah rawatan berlaku disebabkan oleh pernafasan diafragma yang mendalam, cuba bernafas secara sedar pada setiap sesi. Pastikan arah proses itu, sepatutnya mengalir seolah-olah dari bawah ke bawah.
 4. Mengesan ketegangan otot, mengira kepada diri anda sendiri "titik kawalan" yang diluluskan.
 5. Apabila anda menghirup, tegang lumbar pertama tenses, maka daya utama jatuh pada zon dada meningkat. Akhir nafas jatuh di hadapan dada.
 6. Perlahan-lahan mengambil udara ke dalam paru-paru anda, dan kemudian lepaskan lebih perlahan. Keluarkan mulut anda selagi anda mempunyai kekuatan dan kesabaran. Pada masa yang sama, bibir harus setengah ditekan, kerana ini menimbulkan ketahanan dan memastikan kerja yang paling aktif dari otot.

Amalkan pernafasan dalam Makan tidak hanya di bilik urut ketika melakukan latihan. Cuba bernafas dengan betul sesering mungkin, kerana ia adalah disebabkan oleh usaha biasa bahawa bahagian melengkung diluruskan dan badan kembali normal.

Gymnastics Katharina Schroth dengan scoliosis: prinsip asas tindakan dan senaman

Gimnastik Katharina Schroth - rawatan konservatif utama scoliosis di Jerman.

Walaupun keberkesanan dan jangka panjang kaedah ini (ia menjadi diketahui pada permulaan abad yang lalu), tidak semua orang tahu mengenainya hari ini.

Terapi makan membolehkan anda menghentikan perkembangan scoliosis, mengurangkan sudut kelengkungan tulang belakang, menjajarkan nada otot, memperbaiki postur.

Kaedah K. Schroth menerima pengiktirafan rasmi di Eropah dan, khususnya, di Jerman.

Sebelum memulakan terapi makan, perlu memahami apa yang berlaku.

Siapakah Katharina Schroth?

Katharina Schroth adalah seorang Jerman oleh kewarganegaraan dan ahli fisioterapi dengan latihan. Dia dilahirkan pada tahun 1894 dan mengetahui secara langsung tentang scoliosis: terdapat bonggol kosmetik yang hodoh di punggungnya dan berlubang di dadanya.

Kepada dirinya sendiri, Katharina menyerupai bola yang dia mahu ke tahap, udara bernafas ke dalamnya. Itulah bagaimana pesakit mempunyai idea mengenai rawatan scoliosis dengan pernafasan asimetris. Berbekalkan cermin dan meletakkannya bertentangan antara satu sama lain, wanita itu mula menjalankan eksperimen.

Gymnastik Katharina Schroth adalah berdasarkan pernafasan asimetris

Katharina menyedari bahawa ketika dia menghirup lebih banyak udara di sebelah kiri, bongkah di sebelah kanan merosot, dan kemurungan di dadanya hilang. Terima kasih kepada penemuan ini, Schroth dapat membuka klinik pada tahun 1921 dan diberi peluang untuk merawat orang Jerman dan orang dari negara lain.

Katharina Schroth telah membangunkan satu set latihan isometrik khas, yang berdasarkan pernafasan asimetri terkawal. Latihan ini dibenarkan untuk membetulkan lengkung patologi tulang belakang dalam 3 pesawat: frontal, mendatar, sagittal.

Kerja biasa dengan pesakit dengan scoliosis membenarkan Catarina untuk membawa teknik ini menjadi sempurna. Makan mengembangkan klasifikasi scoliosis sendiri, beberapa latihan tertentu yang berkesan dan memanggilnya semua "Pembetulan tiga dimensi scoliosis." Hari ini gimnastik terapeutik ini dinamakan ortopedik pernafasan mengikut kaedah K. Schroth.

Gimnastik Katharina Schroth: teknik dan prinsip tindakannya

Dengan scoliosis, respirasi patologi asimetrik diperhatikan - kebanyakan udara memasuki setengah cembung dada, yang menyebabkan kelengkungan tulang belakang meningkat, dan bonggol tulang rusuk terbentuk.

Menurut Katharina Schroth, tubuh pesakit dengan scoliosis menyerupai bola dengan penyok. Jika mengisi bola dengan udara, penyok akan selesai. Begitu juga, bahagian cekung tubuh manusia retak di bawah tekanan udara.

Oleh itu, gimnastik Katharina Schroth bermakna berikut: jika anda sedar bernafas bahagian cekung dada, boleh mengelakkan kelengkungan lagi tulang belakang dan mencapai regresi scoliosis, iaitu pengurangan ketara sudut offset.

Perhatikan bagaimana pernafasan asimetri berfungsi.

Sesetengah pesakit tidak memahami cara menyedapkan secara sedar satu sisi dan tidak menyedut yang lain. Tetapi semuanya akan berlaku jika kita ingat bahawa otot-otot intercostal mematuhi perintah-perintah kesedaran dengan cara yang sama seperti otot-otot anggota badan. Dalam erti kata lain, peraturan pernafasan sedar mungkin. Selain itu, kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak boleh menguasai teknik ini.

Rawatan scoliosis adalah proses yang panjang dan sukar yang memerlukan kesabaran yang besar:

 • Rawatan penyakit mengikut kaedah Makanan yang dijalankan oleh ahli fisioterapi yang berkelayakan.
 • Pembetulan dilakukan secara beransur-ansur: dari peringkat ketiga hingga yang kedua, dari peringkat kedua hingga yang pertama, dari peringkat pertama hingga pemulihan penuh.
 • Scoliosis 4 darjah tidak selalu dapat diperbaiki, dan lebih-lebih lagi - mengubati.
 • Hari ini gimnastik Katharina Schroth digabungkan dengan memakai korset Chenot.
 • Untuk mencapai hasil positif yang stabil, perlu mengulang kursus dari semasa ke semasa. Adalah disyorkan untuk kanak-kanak melakukannya sekali setahun, dan untuk orang dewasa sekali setiap dua atau tiga tahun.

Gimnastik Katharina Schroth direka untuk mencapai keputusan berikut:

 • memperbaiki postur, menghilangkan kecacatan kosmetik;
 • meningkatkan harga diri, meningkatkan keadaan psikologi pesakit;
 • pengurangan kesakitan atau penghapusan kesakitan lengkap;
 • menghentikan perkembangan scoliosis, penyatuan keputusan;
 • normalisasi pernafasan;
 • penstabilan kedudukan yang betul dan sihat belakang di dalam pesawat yang berlainan;
 • tidak perlu menjalani pembedahan.

Video: "Persidangan mengenai topik: rawatan scoliosis dengan kaedah Katharina Schroth"

Petunjuk untuk digunakan dalam scoliosis

Tujuan latihan gimnastik untuk kegunaan utama adalah untuk menghentikan penyakit progresif, mengurangkan sudut kecacatan, menghilangkan kecacatan kosmetik luaran, ketidakseimbangan otot yang betul.

Rawatan sedemikian boleh ditetapkan dengan kehadiran:

 • scoliosis mana-mana darjah;
 • kesan kosmetik yang membawa ketidakselesaan psikologi pesakit;
 • contraindications untuk pembedahan;
 • kesakitan dan gejala-gejala yang tidak menyenangkan dari scoliosis.

Video: "Rawatan Scoliosis Baru"

Teknik melakukan gimnastik Katharina Schroth

Pernafasan seseorang yang menderita scoliosis pada awalnya tidak betul kerana sangkar tulang rusuk yang cacat: nafas dari sisi cembung lebih dalam daripada sisi cekung. Tugas doktor adalah membuat penilaian isometrik kecacatan, untuk membangunkan sistem latihan pembetulan.

Intipati gimnastik pernafasan adalah seperti berikut:

 • kajian fisioterapi sifat penyakit dan pesakit menetapkan kedudukan yang betul: di atas lantai dalam keadaan berbaring, atau kembali, berdiri atau duduk menggunakan cara yang membantu (bar dinding, bar, bola, roller).
 • Orang yang melakukan senaman itu, cuba membuat kekuatan tegangan maksima untuk menyedut - ini membantu meningkatkan jarak antara tulang rusuk dan membawa mereka ke posisi yang betul.
 • Pesakit membuat pernafasan melalui bibir setengah mampat dan melakukan senaman yang tugasnya untuk mengurangkan jarak antara tulang rusuk di sebelah cembung.
 • Pada penghembusan, yang dilakukan, senaman dilakukan yang memendekkan jarak antara tulang rusuk di sebelah cembung.
 • Oleh kerana latihan diulangi berkali-kali, pesakit tidak lama lagi menganggap kedudukan diselaraskan oleh doktor secara sedar, dan tanpa kehadiran doktor dan cermin.

Kelas Gimnastik diadakan secara individu. Pesakit terletak pada perutnya, dan doktor pengajarnya ringan mengurut zon berundur supaya orang itu menumpukan perhatiannya ke atasnya dan mengingat lokasinya.

Kemudian doktor meminta pesakit untuk bernafas dengan bahagian badan yang jatuh (terlebih dahulu, pakar meletakkan tangannya pada badan pesakit, kemudian memegangnya, dalam kes pertama, pesakit perlu mengangkat telapak tangan doktor, kemudian menyentuhnya kembali).

Penghembusan harus dilakukan melalui bibir setengah mampat dan panjang: ini menyumbang kepada peningkatan ketahanan terhadap pernafasan, latihan otot intercostal. Apabila menghembuskan nafas, pakar boleh menekan zon cembung, merangsang otot-otot di kawasan ini, mengetatkan otot, memendekkan ruang intercostal dari sisi cembung. Dengan nafas seperti itu, seseorang memahami bahagian badan yang diperlukan untuk diaktifkan semasa penghembusan, dan semasa penyedutan.

Perhatikan peraturan asas untuk kecekapan gimnastik maksimum Makan. Keberkesanan latihan meningkat dengan ketara jika:

 • pesakit itu mematuhi kedudukan badan yang ditentukan oleh doktor, oleh kerana itu ia membantu untuk memperbaiki otot-otot yang lebih baik, untuk menyesuaikan arka scoliosis;
 • setiap senaman dilakukan sekurang-kurangnya 24-30 kali sehari (pada masa yang sama, orang mesti mengikut kursus latihan dengan bantuan cermin);
 • semasa gimnastik, pesakit minum sekurang-kurangnya satu liter air.

Prestasi biasa gimnastik Makanan (sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, 2 jam sehari) semasa tempoh memakai korset dan selepas pembatalannya, menyumbang kepada:

 • pencapaian pembetulan optimum dalam korset, terima kasih kepada latihan aktif yang sangat spesifik, dipilih secara individu;
 • membangun stereotaip untuk secara sedar mengambil kedudukan yang betul, walaupun tanpa peranti ortopedik;
 • menyatukan kesan terapi.

Contraindications to use

Kontraindikasi untuk melakukan gimnastik pernafasan Katharina Schroth boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan utama: umum dan sementara.

Katharina Schroth

Scoliosis bukan sahaja membongkang tulang belakang, ia adalah penyakit berbahaya yang mempunyai kesan negatif terhadap semua organ dalaman. Khususnya, kerana mampatan paru-paru dan kelengkungan kedudukan semula jadi diafragma, fisiologi pernafasan terganggu. Tulang pinggang yang berpenyakit menghalang pengisian udara seragam dalam kedua-dua paru-paru, kebanyakannya jatuh ke bahagian yang relatif rata dari dada, melengkung semasa bernafas, hampir tidak terlibat. Akibatnya, penyakit itu bertambah, keadaan umum pesakit bertambah buruk.

Sejarah kaedah

Sistem gimnastik pernafasan, yang dikembangkan oleh Katharina Schroth, di seluruh dunia dianggap sebagai pelengkap berkesan terhadap rawatan konservatif penyakit. Di Jerman, kaedah ini di peringkat negeri termasuk dalam perkhidmatan insurans kesihatan wajib. Pengasas kaedah ini dilahirkan pada tahun 1894 dan dari masa kanak-kanak menderita scoliosis. Wanita itu sangat bimbang tentang masalah itu, pada masa itu tidak ada kaedah yang berkesan untuk meringankan patologi. Dia terpaksa berjuang secara bebas dengan penyakit itu, dia memeriksa semua latihan pada dirinya sendiri, menyesuaikannya mengikut hasil dan mencapai kecekapan maksimum. Hanya selepas memeriksa keberkesanan gimnastik dan pernafasan yang dibangunkan, Katharina memutuskan untuk membantu seluruh pesakit dan membuka kliniknya.

Punca dan kesan kegagalan pernafasan dengan scoliosis

Gimnastik Pendek memberi tumpuan kepada perkembangan refleks pernafasan yang betul dengan tulang belakang melengkung. Kecacatan itu tidak membenarkan paru-paru diisi dengan udara, oleh sebab itu, jenis pernafasan patogen yang patologi dihasilkan, dada bergerak tidak sekata. Sebab penyimpangan refleks adalah perubahan dalam lokasi spatial tulang rusuk dada. Kedudukan yang tidak sekata ini menjadi akibat dari fakta bahawa beberapa ruang intercostal meningkat secara tidak wajar, sementara yang terakhir, sebaliknya, sangat berkurangan.

Penyedutan dengan scoliosis adalah maksimum hanya dari sisi sisi cembung, cekung kekal hampir dengan ketenangan lengkap. Dari masa ke masa, ruang intercostal terus bertambah di satu tangan dan berkurang pada yang lain. Kondisi pesakit bertambah buruk, gibbus mantap terbentuk. Putaran vertebra berlaku dalam arah yang sama dengan mana terdapat kelengkungan maksimum. Pergerakan pernafasan adalah refleks tanpa syarat, termasuk pada pesakit dengan scoliosis. Mereka terus bernafas dengan tidak betul, yang terus memburukkan patologi. Untuk mengubah keadaan ini, Schroth mampu mengembangkan pernafasan asimetris yang sangat berkesan.

Ciri-ciri rawatan mengikut kaedah makan

Kaedah ini menetapkan tugas untuk mengubah pergerakan kebiasaan dada pesakit dengan scoliosis, semasa latihan tulang rusuk bergerak secara asimetris, akibat paru-paru yang tidak bergerak diisi dengan udara. Pada mulanya, ubat-ubatan tradisional meragui bahawa ia mungkin menyedut secara sedar dengan satu paru-paru dan tidak menyedut dengan yang kedua. Tetapi terima kasih kepada hasil yang mengejutkan, semua keraguan telah dihapuskan, kini para doktor banyak menggunakan latihan dalam amalan perubatan. Pernafasan khas dikuasai oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Latihan ini berlangsung dalam beberapa peringkat.

Ia penting. Latihan individu dibangunkan untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira jenis scoliosis, ciri-ciri perkembangan patologi dan keupayaan pesakit. Sebelum bermulanya kelas, perlu menjalani peperiksaan terperinci dan mengetahui keadaan zon tenggelam, yang harus anda pelajari secara sedar.

  Urutan persediaan. Pesakit diletakkan di bawah perut di sofa medis dengan potongan muka. Di sofa ini adalah urutan profesional zon yang tenggelam. Prosedur ini menjalankan dua fungsi: menyediakan badan untuk kerja fizikal yang dipertingkatkan, memungkinkan untuk diingat pada tahap sentuhan kumpulan otot yang perlu dikendalikan semasa latihan bernafas.

Selepas pengulangan berulang selama jangka masa yang panjang, pesakit mengingati apa tempat dada berkembang, apa yang harus berfungsi untuknya semasa menghirup dan menghembuskan nafas. Penyelesaian masalah ini menerangkan kesan positif besar penyesuaian posisi vertebra semasa terapi Schrot. Latihan statik untuk beban isometrik pada tali pinggang otot adalah yang paling cepat menghafal pada tahap psikologi dan kemudian dilakukan secara spontan. Dengan scoliosis, tulang belakang yang dipulihkan tidak akan mempunyai batang otot simetri, hanya bahagian cekung badan menjadi lebih maju. Otot yang diperkuat secara beransur-ansur membetulkan kedudukan tulang vertebra yang betul dan membetulkan postur.

Jadual Komponen utama latihan ini adalah Katharina Schroth.

Sebelum permulaan kelas dan selepas penamatan mereka, doktor mengukur ketinggian pesakit. Jika segala-galanya dilakukan dengan betul, maka peningkatan dalam pertumbuhan perlu berada dalam 1-2 cm.

Untuk mendapatkan kesan positif maksimum, pesakit harus memahami bukan hanya makna latihan, tetapi juga intipati mereka, untuk mendengar penjelasan terperinci tentang asas-asas pernafasan asimetris mengikut kaedah Katharina Schroth. Peringkat rawatan berikut harus dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor.

  Kajian mengenai kedudukan badan semasa latihan. Doktor harus memantau dengan teliti ketepatan tindakan pesakit, mengesan kesilapan dan segera membetulkannya. Topik ini dianggap dipelajari hanya apabila pesakit secara automatik mengambil kedudukan permulaan yang betul untuk setiap latihan.

Kursus rawatan intensif selama sekurang-kurangnya tiga bulan, selepas disyorkan untuk melibatkan diri dalam prosedur resusitasi. Menguatkan otot di kawasan yang betul memerlukan masa yang lama dan usaha hebat dari kedua-dua doktor yang hadir dan orang sakit. Penampilan semasa penderitaan kesakitan tidak menyebabkan mereka berhenti. Untuk meringankan keadaan, disyorkan untuk meletakkan beg kecil atau penggelek kecil di bawah masalah yang bermasalah. Perkara-perkara ini harus meningkatkan usaha untuk membetulkan vertebra dan melegakan ketegangan otot. Disebabkan ini, sindrom kesakitan dikurangkan, menjadi bertolak ansur.

Nasihat umum ketika melakukan latihan pernafasan Katharina Schroth

 1. Keteraturan dan ketekunan. Pesakit perlu ingat bahawa proses rawatan panjang dan sukar, sering menyakitkan dan tidak menyenangkan. Pemikiran mungkin berulang kali timbul sampah. Dengan perasaan sedemikian seseorang tidak dapat berharap untuk memberi kesan positif, adalah disyorkan untuk menghubungi ahli psikologi untuk membetulkan keadaan emosi ke arah yang betul. Semua saudara perlu menyokong usaha pesakit, sejauh mungkin untuk melibatkan diri dengan mereka, ini amat penting untuk kanak-kanak yang menderita skoliosis. Biarkan orang sakit melakukan senaman khas, dan lain-lain fizikal biasa.

Kontra ke kelas

Oleh kerana senaman khas memerlukan banyak usaha fizikal dan moral, senarai kontraindikasi agak besar. Masalah apa yang tidak boleh dilakukan senam Katharina Schroth?

 1. Neoplasma onkologi. Tidak kira tahap penyakit, lokasi dan indikator kesihatan umum. Faktanya ialah senaman merangsang peredaran darah - pertumbuhan tisu, termasuk yang onkologi, secara automatik meningkat.
 2. Masalah dengan sistem kardiovaskular. Seperti yang disebutkan di atas, latihan untuk meluruskan tulang belakang sukar dilakukan. Ini bukan pemanasan 3-5 pengulangan dengan beban ringan, di sini setiap pergerakan harus dilakukan sekurang-kurangnya tiga puluh kali dengan ketegangan otot yang mungkin maksimum. Di samping itu, semasa anda menghembus nafas, anda harus sentiasa menahan nafas anda, dan ini memberi tekanan tambahan pada jantung dan saluran darah. Sekiranya keadaan mereka tidak membolehkan mereka menahan usaha tersebut, maka adalah dilarang untuk melakukan latihan.

Apa yang dilarang untuk dilakukan semasa kelas

Pesakit harus tegas mematuhi cadangan Katharina Schroth, tingkah laku kanak-kanak dan remaja harus dipantau oleh orang dewasa. Apa yang tidak kena dengan scoliosis?

 1. Untuk membuat pergerakan cepat yang membawa kepada beban kritikal pada tulang belakang. Hakikatnya ialah cakera intervertebral adalah atrophied dan lemah, mereka tidak dapat menampung beban tersebut. Terdapat risiko besar dari anjakan yang tidak diduga, akibatnya - kesakitan yang teruk, batasan yang keterlaluan dari pergerakan amplitud, dll. Dalam keadaan sedemikian, mustahil untuk meneruskan senaman pernafasan khas.
 2. Gantung di satu tangan. Sesetengah pesakit dengan cara ini cuba cepat membetulkan postur mereka. Akibat melayang adalah hanya negatif, mereka boleh mempunyai patologi lama. Kadang-kadang untuk campur tangan pembasmian penghapusan mereka diperlukan.

Apakah keputusan yang boleh dicapai selepas kelas?

Seperti yang telah disebutkan, tidak akan ada penawar lengkap untuk skoliosis, dalam mana-mana pun, perubahan tertentu dalam tulang belakang akan kekal. Apa yang sebenarnya bergantung pada peringkat perkembangan penyakit, umur pesakit, kelayakan profesional doktor dan keinginan pesakit. Dalam amalan, peningkatan besar dalam status kesihatan pesakit telah disahkan, banyak parameter fisiologi dipulihkan.

  Meningkatkan penampilan, memperbaiki postur. Sekiranya scoliosis berada di peringkat awal, maka hanya doktor selepas pemeriksaan perubatan dapat mengesan patologi residual. Satu lagi ketetapan adalah bahawa latihan pernafasan yang lebih awal dimulakan, semakin berjaya rawatan itu. Sudah tentu, pesakit mesti memahami tugasnya dan dapat mengikuti semua arahan doktor, mempunyai motivasi yang mencukupi untuk kerja jangka panjang untuk meningkatkan kesihatan.

Sesetengah doktor tempatan masih tidak mempercayai amalan perubatan dunia dan semasa rawatan scoliosis, mereka menganggap memakai korset sokongan sebagai perkara utama. Pada mulanya, teknik sedemikian nyata meningkatkan keadaan pesakit - rasa sakit berkurang, fungsi organ dalaman yang penting bertambah baik. Korset mengambil alih beban, melegakan otot dan sebahagiannya meluruskan tulang belakang. Tetapi selepas beberapa bulan, kesan yang sangat negatif terhadap atrofi otot rangka timbul kerana memakai korset. Mereka tidak lagi dapat bertahan walaupun usaha yang tidak penting, panjang mereka tinggal di korset mesti ditingkatkan. Sekiranya ini tidak membantu, maka anda perlu memakai korset yang lebih sukar, dan ini akan merumitkan lagi keadaan. Satu lagi masalah adalah bahawa selepas pengakhiran rawatan korset, risiko penyakit berulang adalah sangat tinggi.

Gimnastik Makanan mengajar tubuh ke kedudukan yang betul, disokong hanya oleh otot yang diperkuatkan. Postur pemulihan adalah berpanjangan. Sekiranya pesakit menjalani gaya hidup yang betul dan sentiasa memantau kesihatan, maka pergantian tidak diamati.

Kesimpulannya

Latihan pernafasan yang dibentuk dibenarkan untuk menghidupkan scoliosis dari tragedi sebenar menjadi penyakit biasa yang boleh dihentikan atau sembuh. Dan seorang wanita Jerman yang tidak mempunyai pendidikan perubatan melakukannya. Selama bertahun-tahun dia telah secara bebas mempelajari keunikan patologi itu, mengkaji patogenesis terompet tulang belakang pada pelbagai peringkat scoliosis. Berdasarkan maklumat yang diterima, Schroth mengembangkan kelayakannya sendiri pada peringkat patologi dan, dengan mengambil kira kursus mereka, mencadangkan penggunaan latihan pernafasan tertentu. Anak perempuan Katharina menerima pendidikan khas dan dengan ketara mengembangkan kaedah ibunya, nama latihan daripada hormat meninggalkan yang sama.

Katharina Schroth meninggal dunia pada tahun 1994, tetapi kaedahnya terus berkembang dan setiap tahun menarik semakin banyak pakar yang sempit. Di Jerman saja, bilangan pengamal yang menggunakan kaedah Meal semasa rawatan scoliosis telah mencapai dua ribu. Di Rusia, latihan telah digunakan secara aktif sejak tahun 2009, sejak itu, keadaan pesakit telah sentiasa dipantau. Penyakit ini sangat jarang berlaku, dan semuanya hasil daripada pelanggaran pesakit terhadap cadangan doktor.

Gimnastik Katharina Schroth untuk rawatan scoliosis

Di dunia hari ini, banyak penduduk di bandar-bandar besar mengalami masalah belakang. Senam di atas makanan untuk scoliosis boleh menjadi pertolongan besar bagi orang-orang ini. Tidak semua orang pernah mendengarnya di sini, walaupun di Jerman kaedah ini masih merupakan cara yang paling popular untuk rawatan scoliosis konservatif.

Intipati kaedah itu

Gimnastik Katharina Schroth dengan scoliosis dicipta pada permulaan abad yang lalu. Penciptanya sudah biasa dengan masalah ini secara langsung: di sebelah kanan di tengah punggungnya dia mempunyai bonggol, dan ada lubang di depan dadanya. Dengan kemasukannya sendiri, Katharina Schroth mengingatkan dirinya tentang bola dengan penyok di satu sisi. Dan untuk memberi bola ini bentuk bulat, ia mesti dipam dengan betul.

Oleh itu, untuk Schroth, buat kali pertama, idea itu dilahirkan agar dapat kembali tulang belakang ke kedudukan asalnya, seseorang mesti belajar untuk bernafas dengan betul. Semasa menghirup, dia cuba mengarahkan aliran udara ke sebelah kiri, dan apabila dia menghembuskan nafas, dia menumpukan perhatian ke kanan. Dalam perjalanan eksperimen, 2 cermin yang diletakkan bertentangan satu sama lain telah digunakan. Secara beransur-ansur, bonggol mula mengecut, dan kemurungan - untuk meluruskan. Penemuan ini adalah asas untuk penciptaan sistem untuk rawatan penyakit tulang belakang, yang dengan cepat mendapat populariti di Jerman.

Terapi scoliosis menurut Katharina Schroth adalah berdasarkan amalan asimetris. Dengan kelengkungan tulang belakang di rantau thoracic terdapat penyempitan ruang antara tulang rusuk di bahagian yang terjejas. Paru-paru tidak mendapat cukup oksigen dan tidak dapat menangani dengan betul. Jika anda mengarahkan nafas anda ke bahagian yang cacat, tulang belakang melengkung akan beransur-ansur diluruskan. Pada masa yang sama, korset otot belakang dikembangkan, yang diperlukan untuk menjaga tulang dalam posisi yang diingini.

Katharina Schroth telah membangunkan keseluruhan sistem latihan isometrik berdasarkan pernafasan asimetris, yang digunakan di seluruh dunia pada hari ini. Dengan betul mengawal pergerakan udara di dalam badan, anda boleh mencapai kesan pada tulang belakang dalam tiga arah sekaligus: frontal, mendatar dan sagittal. Gimnastik terapi ini menerima nama pembetulan tiga dimensi skoliosis.

Gimnastik untuk makan untuk scoliosis mula secara rasmi digunakan di klinik, dibuka oleh Katharina sendiri pada tahun 1921. Dan anak perempuannya Lenard, ahli terapi fizikal dengan latihan, mengembangkan dan memperbaiki teknik itu. Pada tahun 2009, klinik untuk pembetulan tiga dimensi skoliosis dibuka di Rusia.

Kini, kaedah ini digunakan untuk merawat terapi tunjang tulang belakang dan pemulihan pesakit selepas kecederaan dan pembedahan.

Contraindications

Rawatan scoliosis oleh kaedah Katharina Schroth mungkin tidak selalu dilakukan. Kaedah ini mempunyai kedua-dua kontraindikasi am dan tempatan. Khususnya, gimnastik untuk scoliosis adalah dilarang dalam patologi berikut:

 • kanser;
 • kegagalan jantung;
 • penyakit mental yang teruk;
 • kegagalan pernafasan;
 • osteoporosis;
 • gangguan peredaran hati dan otak;
 • trombosis;
 • jangkitan akut dan proses keradangan.

Latihan pernafasan adalah kontraindikasi dalam masalah penyakit seperti:

 • bradikardia;
 • fibrilasi atrium;
 • takikardia;
 • hipertensi atau hipotensi;
 • sebarang patologi kronik di peringkat akut;
 • komplikasi scoliosis.

Faktor risiko yang boleh menyumbang kepada kecederaan semasa kelas:

 • keretakan yang tidak sembuh;
 • osteoporosis berkaitan dengan usia;
 • lumpuh spastik.

Gimnastik terapeutik mengikut kaedah Schroth yang dibangunkan untuk rawatan scoliosis 3 darjah dan lebih mudah. Pembetulan tulang belakang dilakukan secara konsisten - dari bentuk penyakit yang lebih teruk kepada yang lebih ringan. Rawatan scoliosis gred 4 adalah sukar dan tidak selalu mungkin. Selalunya, rawatan konservatif dalam kes ini tidak mencukupi.

Adalah perlu untuk mendengar cadangan umum Katharina Schroth mengenai kontraindikasi untuk scoliosis:

 1. Anda tidak boleh jatuh dan terlibat dalam postur terbalik, kerana ini memerlukan beban yang meningkat pada tulang belakang.
 2. Bend ke tepi dengan sangat berhati-hati.
 3. Dilarang pantas, berputar dan memutar.
 4. Tidak mustahil untuk menggantung di satu tangan, supaya tidak meluaskan ruang intercostal.

Apabila melakukan senaman untuk membetulkan skoliosis lumbal, anda harus berhati-hati untuk tidak meregangkan ligamen pelvis. Adalah dinasihatkan agar tidak berada dalam kedudukan yang sama terlalu lama dan selalunya untuk mengubah kedudukan tubuh. Apabila memindahkan berat, berat harus sama rata di kedua belah pihak.

Peraturan gim

Sebelum anda memulakan kelas, anda perlu berunding dengan doktor anda. Dalam beberapa kes, anda perlu menjalani pemeriksaan tambahan. Latihan untuk scoliosis perlu dikawal hanya oleh pakar fisioterapi yang berpengalaman.

Pada peringkat pertama, pesakit mempelajari asas-asas pernafasan yang betul dalam kombinasi dengan postur statik. Perbualan menerangkan dengannya. Seseorang harus melakukan senaman sedini mungkin, mengarahkan tenaga untuk meluruskan kawasan cacat tulang belakang.

Doktor dengan teliti meneliti semua ciri-ciri skoliosis pesakit. Pada asasnya, postur yang betul untuk melaksanakan latihan pernafasan dikembangkan. Keadaan tubuh adalah individu yang murni, kerana dua skoliosis yang sama tidak berlaku. Latihan boleh dilakukan berdiri, duduk, berbaring di belakang atau di sebelah anda, berhampiran dinding gimnastik. Sekiranya perlu, cara bantu digunakan: bola, tiang, penggelek, tuala.

Semasa menghirup, pesakit membuat usaha maksimum dengan mengarahkan aliran udara ke bahagian cekung badan. Ini akan memperluaskan ruang di antara rusuk dan memulihkan kedudukan mereka secara anatomis. Penyedutan dilakukan melalui bibir separuh terkompresi, pelaksanaannya mungkin disertai dengan bunyi mendesis. Pada masa yang sama, senaman dibuat di sebelah cembung untuk mengurangkan ruang antara ruang.

Pada peringkat awal, doktor membantu pesakit. Apabila melakukan senaman, ia boleh mengurut kawasan cacat dada, yang membantu mengembalikan otot-otot intercostal. Apabila terhirup, pesakit perlu menyentuh telapak instruktor, yang ditetapkan pada ketinggian yang betul. Ini memperbaiki kedalaman pernafasan yang betul.

Untuk mencapai kesan yang diingini, latihan diulangi banyak kali. Selepas itu, pesakit akan dapat melakukannya di rumah sendiri. Latihan pernafasan harus mencakup sekurang-kurangnya 30 ulangan setiap latihan. Kedudukan belakang perlu dipantau menggunakan sistem cermin.

Kursus rawatan sedemikian direka untuk kira-kira 2-3 bulan. Walau bagaimanapun, satu kitaran untuk menghapuskan scoliosis sepenuhnya tidak akan mencukupi. Kursus terapi yang sama ditetapkan dengan kekerapan 2-3 kali setahun untuk orang dewasa dan 1 kali untuk kanak-kanak.

Gimnastik terapeutik dari Katharina Schroth dengan scoliosis: pemulihan rumah

Terdapat banyak cara untuk merawat scoliosis melalui senaman. Salah satunya ialah teknik Katharina Schroth. Walaupun dia terkenal pada permulaan abad yang lalu, beberapa orang tahu tentang dia hari ini. Walau bagaimanapun, di Jerman moden ini adalah kaedah konservatif utama untuk menangani scoliosis. Katerina Schroth sendiri mengalami scoliosis, dan membangunkan kaedah sendiri untuk menanganinya, yang berdasarkan pernafasan yang tidak rata. Dan hari ini, teknik Katharina Schroth, yang juga dikenali sebagai terapi shrot, terus mendapat momentum dalam populariti.

Gimnastik Katharina Schroth

Katharina Schroth dilahirkan di Jerman pada tahun 1984 dan mempunyai pendidikan terapi fizikal. Dia sendiri menderita akibat scoliosis, dan memerhatikan bonggol tulang belakangnya di punggungnya dan berongga di depan dadanya. Pada satu ketika, wanita itu membandingkan dirinya dengan bola dengan lubang yang tertekan, yang saya benar-benar mahu menegangkan dengan udara yang bernafas ke dalam penyok. Jadi dia datang kepada idea pernafasan asimetris, yang akan membantu walaupun scoliosis.

Menggunakan cermin yang terletak bertentangan antara satu sama lain, Katharina mula bereksperimen dengan senaman, cuba menghirup lebih banyak udara di sebelah kiri. Dan dia menyedari bahawa nafas semacam itu menyumbang kepada penembusan bongkah di sebelah kanan dan penghapusan kemurungan di dada. Jadi dia membuat penemuan, yang pada 1921 membolehkannya membuka klinik, di mana dia mula merawat penyakit menggunakan kaedahnya sendiri, dan bukan hanya warganya, tetapi juga pesakit dari seluruh dunia.

Akibatnya, Katharina Schroth membangunkan keseluruhan sistem latihan isometrik, yang berdasarkan pernafasan simetri yang terkawal, dan dengan itu anda boleh membetulkan kelengkungan lengkungan patologi tulang belakang dalam tiga pesawat: horizontal, frontal dan sagittal.

Terima kasih kepada pengalaman bertahun-tahun yang bekerja dengan pesakit, penulis dapat menyempurnakan teknik dengan sempurna. Dia mencipta klasifikasi pengarang skoliosis dan beberapa latihan yang berkesan, yang dalam kompleks itu dipanggil "Pembetulan tiga dimensi scoliosis." Senam itu sendiri dikenali sebagai orthopedik pernafasan mengikut Katharina Schroth.

Prinsip pemulihan skoliosis dengan cara Katharina Schroth didasarkan pada kenyataan bahawa disebabkan oleh ubah bentuk dada, orang pada mulanya bernafas dengan tidak betul, dan ternyata bahawa menghirup, di mana lengkungan kelengkungan cembung, lebih mendalam daripada pada sisi cekung. Tugas ortopedis dalam kes ini adalah untuk menjalankan penilaian isometrik kecacatan dan untuk membangunkan latihan yang berkesan untuk pembetulan.

Gimnastik oleh kaedah Katharina Schroth: peringkat dan peraturan

Pertama, pesakit dijelaskan maksud latihan dan intinya, maka asas-asas latihan pernafasan dipelajari. Langkah awal mengikut metodologi ini adalah seperti berikut:

 • Pertama, kita teliti mengkaji kedudukan tubuh yang betul semasa latihan dan membetulkan topik.
 • Peregangan sistem otot melalui pernafasan. Ini membantu meningkatkan jarak antara tulang rusuk dan dada.
 • Proses latihan sedang dibangunkan, bertujuan untuk membetulkan kedalaman dan kekerapan penyedutan dan pernafasan di peringkat individu.
 • Latihan itu sendiri dijalankan, yang menguatkan nada otot intercostal.

Apabila pesakit telah menguasai prinsip-prinsip latihan untuk rawatan Scoliosis Katharina Schroth, dia boleh melaksanakannya secara bebas. Setiap senaman dilakukan 30 kali sehari. Pastikan anda melakukan senaman di depan cermin, yang bertentangan antara satu sama lain.

Gimnastik didasarkan pada pernafasan asimetris, yang membangunkan zon paru-paru yang lemah dan menguatkan otot-otot intercostal. Kelas-kelas boleh menimbulkan kesakitan, jadi pakar menasihatkan untuk meletakkan beg yang diisi dengan pasir dan penggelek di bawah ruang tulang belakang di bawah dada.

Kursus rawatan berlangsung selama tiga bulan, dan selepas itu pesakit perlu menjalani prosedur pemulihan 2-3 kali setahun. Kanak-kanak perlu menjalani kursus pemulihan sekali setahun. Juga pertimbangkan cadangan berikut:

 • Lakukan senaman secara teratur - maka mereka akan berkesan.
 • Keluarkan melalui bibir setengah mampat.
 • Minum sekurang-kurangnya satu liter air tulin semasa sesi.
 • Ingat mengenai kedudukan badan yang betul, dan bukan hanya semasa latihan, tetapi juga pada dasarnya - jika tidak, anda tidak akan mencapai hasil yang diinginkan.
 • Cuba untuk meregangkan badan anda seseras mungkin. Oleh itu, anda akan mengalami pernafasan yang betul dan dapat mempermudah proses penyedutan dan pernafasan.

Gimnastik terapeutik dari Katharina Schroth dengan scoliosis: contraindications

Perhatikan bahawa terdapat kontraindikasi untuk latihan pernafasan. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Yang pertama adalah kontra umum yang adalah seperti berikut:

 • Jangkitan akut dan keradangan yang disertai dengan hipertermia;
 • Pembacaan scoliosis dan patologi lain tulang belakang;
 • Pelanggaran peredaran otak atau koronari;
 • Embolisme;
 • Thrombosis;
 • Kehadiran kekurangan kardiovaskular akut;
 • Penyakit onkologi, metastasis;
 • Blok jantung;
 • Gangguan mental yang serius.

Terdapat juga kontraindikasi sementara:

 • Pelbagai kecederaan dan komplikasi;
 • Keburukan penyakit kronik;
 • Hipotensi atau tekanan darah tinggi;
 • Aritmia jantung, bradikardia, takikardia.

Ia adalah penting untuk menonjolkan faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan kerosakan pada sendi dan tulang:

 • osteoporosis berkaitan dengan usia;
 • patah tulang yang tidak sembuh;
 • lumpuh spastik, disertai dengan kehilangan sensasi.

Apa yang dilarang dengan scoliosis

Katharina Schroth juga memberikan beberapa saranan mengenai apa yang dikontraindikasikan dalam scoliosis:

 • Anda tidak dapat berlari cepat, melakukan flip-flop, kerana aktiviti tersebut menimbulkan penurunan tajam dalam beban pada tulang belakang.
 • Ia adalah dilarang untuk menggantung di satu tangan - ini dengan ketara meningkatkan jurang antara tulang rusuk dari sisi, di mana ia telah dibesarkan.
 • Berhati-hati dengan lereng ke tepi.
 • Anda tidak dapat meregangkan ligamen panggul dan mengepamnya. Kerana ketiadaan tisu otot di sana, risiko peningkatan kecederaan.
 • Hilangkan putaran dan putaran, juga senarai latihan berbahaya termasuk mengendalikan akhbar, membongkok, menarik.
 • Cuba untuk tidak melebihi 15 minit dalam satu kedudukan.
 • Apabila duduk, bersandar di belakang kerusi atau kerusi, cuba untuk tidak membengkokkan kaki anda pada sudut yang betul.
 • Jangan membawa sesuatu yang berat dalam satu tangan.

Teknik Katharina Schrott hari ini

Kaedah yang dibangunkan oleh Katharina Schroth terus berkembang dan melengkapi anak perempuannya, Krista Lenart-Schroth. Hari ini klinik dikenali di seluruh dunia, dan teknik ini diamalkan secara aktif. Pada tahun 2009, klinik untuk pembetulan tiga dimensi skoliosis oleh kaedah Schroth telah ditubuhkan di Rusia.

Perlu diingat bahawa rawatan scoliosis adalah proses yang panjang dan sukar, dan untuk mencapai hasilnya menurut kaedah Katharina Schroth, anda perlu mengambil kira cadangan tersebut:

 • Pembetulan mestilah konsisten: dari peringkat ketiga patologi hingga yang kedua, maka yang pertama, kemudian untuk pemulihan penuh.
 • Di peringkat keempat, patologi sukar dan tidak boleh dirawat.
 • Latihan boleh berjaya digabungkan dengan memakai korset Chenot.
 • Untuk terapi menggunakan teknik ini, diperlukan ahli fisioterapi yang berkelayakan.
 • Pemulihan sahaja tidak mencukupi, kerana mereka berkali-kali.

Dengan semua cadangan dan pendekatan profesional, gimnastik Katharina Schroth dengan scoliosis dapat membantu mencapai hasil yang sangat baik. Kami menawarkan untuk menonton video yang menunjukkan pelaksanaannya.