Utama / Diagnostik

Gimnastik untuk dua

Terdapat beberapa hari ketika latihan adalah pertunjukan satu orang. Tiada mentor, tiada perbualan, hanya anda dan perasaan anda "Saya boleh berbuat apa-apa." Tetapi kadang-kadang anda memerlukan sokongan. Di sinilah anda tidak boleh melakukan tanpa pasangan. "Latihan bersama memberi motivasi kepada anda untuk bekerja lebih keras, kerana ada seseorang di dekatnya yang bertanggungjawab dengan tenaga anda," kata Heidi Powell, pelatih peribadi berat badan Extreme Weight Loss, yang datang dengan kompleks ini dengan suaminya Chris (juga seorang pelatih).

Di sini anda latihan alternatif - semasa anda melakukan kardio, pasangan terlibat dalam pergerakan kuasa. Semakin cepat anda melakukan bahagian anda, semakin sedikit kali dumbbells anda perlu diangkat oleh kawan anda, dan sebaliknya. Sistem ini membolehkan anda berdua cepat mencapai fasa pembakaran lemak.

Bagaimana untuk melakukannya

1. lutut angkat

 • Berdiri lurus, kaki lebar pinggang, lengan bengkok pada siku. Naikkan lutut kanan anda setinggi mungkin pada masa yang sama dengan tangan kiri anda (a).
 • Adakah semuanya sama, tetapi cermin (b). Ini adalah 1 pengulangan, kini anda perlu menguasai 100.

2. Bersama dengan mengangkat dumbbells

 • Berdiri tegak, kaki lebar pinggang, lutut sedikit bengkok, lengan bawah, masing-masing memegang bodoh. Kurangkan badan hampir selari dengan lantai (a).
 • Bend siku anda dan angkat mereka, tarik dumbbell ke tepi (b). Letakkan tangan anda dalam kedudukan permulaan. Ini adalah 1 ulangan.

1. Melompat "kaki bersama - kaki selain"

 • Berdiri lurus, kaki lebar pinggang, lengan di sebelah anda (a).
 • Naikkan tangan anda sambil menyebarkan kaki anda di lompat (b).
 • Lompat kembali ke kedudukan permulaan. Ini adalah 1 ulangan, membuat 100.

2. Berdiri berdiri bodoh

 • Berdiri lurus, kaki lebar bahu selain, siku bengkok, dumbbells di setiap tangan di bahu (a).
 • Naikkan tangan anda dengan dumbbells, pada masa yang sama mengubahnya supaya tapak tangan mereka menunjuk ke hadapan (b). Kembali ke kedudukan permulaan. Ini adalah 1 ulangan.

1. Plank dengan kaki pembiakan

 • Berdiri di bar, kaki 3-5 sentimeter berasingan (a).
 • Tekan tegas dan melompat, bentangkan kaki anda (b), kemudian lompat semula ke kedudukan permulaan. Ini adalah 1 ulangan, membuat 100.

2. berjongkok dengan dumbbells

 • Berdiri lurus, kaki lebar bahu selain, siku bengkok, lengan dengan dumbbells di bahu (a).
 • Jatuhkan serendah mungkin ke jongkong, pastikan bahawa siku menunjuk ke bawah dan sejajar mungkin antara satu sama lain (b). Kembali ke kedudukan permulaan. Ini adalah 1 ulangan.

Burpy

 • Berdiri lurus, kaki lebar bahu, kemudian, meletakkan pinggul anda kembali, dengan cepat jatuh ke dalam jongkong. Letakkan tangan anda di atas lantai di hadapan kaki (a).
 • Lompat balik ke bar (b).
 • Menegangkan otot perut, dengan cepat melompat supaya kaki berada di belakang tangan, kemudian lompat, kaki bersama-sama, lengan di atas kepala. Ini adalah 1 pengulangan; buat 100 bersama.

12 pose yoga untuk dua orang yang akan mengajar untuk mempercayai satu sama lain

Yoga adalah amalan kuno yang menggabungkan senaman fizikal dan pembersihan emosi. Yoga pasangan adalah cara yang baik untuk tidak hanya meningkatkan kesihatan, tetapi juga untuk mencari interaksi dengan rakan kongsi: ia membantu untuk lebih memahami antara satu sama lain, untuk mempercayai dan bertindak sebagai satu.

AdMe.ru dikumpulkan untuk anda 12 latihan dari yoga, yang direka khusus untuk dua.

Kedudukan pesongan

Kesan. Salah satu postur awal terbaik yang merangsang sistem saraf, buah pinggang dan kelenjar adrenal. Meningkatkan jumlah paru-paru. Menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular. Mempercepat metabolisme.

Sudut pose

Kesan. Merujuk kepada yoga yang meningkatkan keanjalan otot dan tendon paha. Menguatkan tulang belakang dan membantu dengan sakit belakang. Ia digunakan untuk tujuan terapeutik dalam asma dan untuk meningkatkan peredaran darah.

Separuh teratai berpose

Kesan. Ini adalah postur yang menggalakkan untuk pinggul, lutut dan betis. Memperkuat tulang belakang sakral dan kawasan di mana saraf sciatic terletak. Menguatkan dan menjadikan otot pinggul elastik. Ia ditetapkan pada pesakit dengan lutut. Membentuk postur yang betul dan mengurangkan kelengkungan tulang belakang.

Latihan yoga untuk dua orang

Yoga untuk dua: latihan, pose, muzik

Yoga telah diketahui sejak zaman purba. Ini adalah kombinasi yang unik dari amalan rohani dan fizikal, yang datang kepada kami dari India. Selama berabad-abad ia telah tersebar di seluruh dunia, telah mengalami banyak perubahan dan penambahan.

Sebelum ini, yoga adalah falsafah kehidupan, aliran kepercayaan Buddha. Hari ini, selalunya, ini adalah cara untuk memperbaiki keseimbangan badan dan mental. Terdapat banyak bidang dan jenis yoga. Salah satu amalan tradisional dianggap sebagai cabaran yoga - pasangan yoga, atau yoga untuk dua orang.

Sepasang yoga

Yoga Challenge untuk dua mempunyai nama lain: yoga amanah, yoga hubungan, acroyoga, yoga umur baru, dll. Ini adalah sintesis unik hatha yoga dan tantra. Arah itu sering dipanggil yoga kepercayaan.

Kerana yoga menonjol untuk dua dilakukan oleh dua orang bersama-sama, dan masing-masing dalam latihan latihan tidak hanya bergantung pada kekuatan dan keupayaannya sendiri, tetapi belajar untuk mempercayai pasangan. Kedua-duanya mesti belajar untuk merasakan satu sama lain bukan sahaja pada fizikal tetapi juga di peringkat rohani.

Oleh itu, terdapat perendaman yang lebih dalam dalam amalan.

Di mana untuk bermula?

Sebelum melakukan yoga untuk dua, anda perlu membeli selesa, tidak menghalang pergerakan pakaian. Tubuh mesti bernafas, jadi tracksuit harus dibuat dari bahan semula jadi. Anda juga akan memerlukan dua permaidani yang mudah untuk menggabungkan panjang apabila melakukan senaman bersama.

Yoga untuk dua boleh diamalkan di rumah. Gunakan video atau buku sebagai bahan pendidikan. Tetapi langkah pertama untuk melakukan lebih baik di bawah penyeliaan pengajar. Mereka bukan sahaja akan menunjukkan asana mengikut tahap kesukaran, tetapi juga meletakkan penekanan yang diperlukan terhadap pernafasan dan kepekatan.

Muzik

Bagi setiap pemula, muzik yoga adalah penolong yang hebat. Dia perlu menyesuaikan diri dengan kelas. Yoga untuk dua adalah tidak terkecuali. Untuk membuat gerakan lebih lancar dan bernafas, anda boleh menggunakan mantras, muzik instrumental cahaya, bunyi alam sebagai iringan.

Asana asas

Latihan yoga untuk dua multivariate. Yang paling mudah dan paling asas adalah mereka yang tidak memerlukan penyediaan tubuh yang istimewa dan panjang, tetapi membawa makna yang mendalam - mengenali dan memperkukuhkan rakan kongsi. Latihan latihan sedemikian adalah minimum. Secara beransur-ansur, kerumitan pelaksanaan akan meningkat. Tetapi adalah penting untuk mengingati perspektif yang diberikan oleh yoga untuk dua.

Berpikir untuk pemula:

 1. Paschimottanasana (atau kapal terbang). Dalam latihan ini, pasangan itu duduk di atas tikar, meregangkan kakinya bersama, ke hadapan, dan stoking ke arahnya. Dia bersandar ke arah lutut, perutnya menyentuh pinggulnya. Dengan regangan yang tidak mencukupi, anda boleh mengambil kedudukan embrio, membongkok lutut anda di bawah anda. Pasangan kedua pada masa ini perlahan-lahan kembali ke belakang rakan lain. Kaki-kaki lurus, kaki di atas lantai, dan lengan juga lurus di belakang kepala. Dalam asana semacam itu perlu untuk berlalu pada empat kitaran pernafasan.
 • Navasana. Kedua-dua pasangan duduk menghadap satu sama lain, jarak lengan terulur. Kemudian mengikuti pergelangan tangan pergelangan tangan antara satu sama lain dan sambungan kaki: yang tepat - ke arah pasangan kiri, yang kiri - ke arah pasangan yang tepat, dengan lutut bengkok. Peringkat seterusnya: menaikkan kaki dan meluruskan lutut. Bahu santai, ke bawah. Loin ditutup (tanpa pesongan). Dalam kedudukan ini, anda perlu tinggal selama empat pusingan pernafasan.
 • Upavishtha konasana. Pasangan duduk bertentangan antara satu sama lain. Kaki maksimum di sebelah kaki. Kaki pasangan saling berhubungan. Kedua-dua tengkuk pertama ke sebelah kanan (relatif kepada diri mereka sendiri), menggenggam kaki kanan pasangan dengan tangan kanannya. Tangan kiri longgar di lantai. Kepala menyentuh kaki, sangkar tulang rusuk terbuka. Empat kitaran pernafasan dan mengulangi kombinasi yang sama di sisi lain.

Asana yang lebih kompleks termasuk:

 • Adho Mukha Shvasana Pasangan berdiri kembali ke belakang. Palma diturunkan ke permaidani, lebar bahu selain. Jari-jari itu disusun supaya orang-orang tengahnya selari dengan satu sama lain. Leher dan bahu riang, tatapan diarahkan ke pusar. Seorang pasangan mengangkat tumit kiri dan bersandar pada tumit kanan yang sama dengan pasangan yang lain. Kaki kanan naik dan menghubungkan ke kaki kiri pasangan dalam kedudukan yang sama, lutut diluruskan. Dari sisi, kedudukan badan para mitra harus menyerupai imej cermin. Dalam asana tinggal empat kitaran pernafasan. Latihan serupa dilakukan ke arah yang lain.
 • Dhanuraswana. Seorang pasangan mengambil posisi berbaring (atau bar). Pada masa yang sama, kaki dan lengan diluruskan, pinggang tertutup supaya pasangan kedua dapat menguasai posisi teratas. Dia, pada gilirannya, merangkul kaki pasangannya, dan selalunya meletakkan kakinya di pundaknya, dengan itu melakukan sokongan yang sama berbaring, hanya dalam arah yang bertentangan. Latihan juga ditetapkan pada empat kitaran pernafasan.
 • Dandasana. Dalam latihan ini, seorang pasangan mengambil kedudukan duduk di permaidani, kaki dilanjutkan bersama, stoking ke arah anda. Pasangan kedua yang bertukar menjadi yang pertama, meletakkan kakinya di kedua belah lutut pasangan, dan tangannya pada kaki bawahnya. Kemudian pasangan kedua pada gilirannya memberikan kaki kanan pertama ke tangan pertama, kiri - ke kiri. Tangan dan kaki lurus untuk kedua-dua pasangan. Bahu santai, dada terbuka. Dari sisi, asana harus menyerupai bingkai persegi. Kepekatan juga berlaku pada empat kitaran pernafasan.

Di sebalik quirkiness ke luar, manfaat dan makna asana yoga adalah penting. Keterangan mereka, tentu saja, boleh menyebabkan kekeliruan, jadi anda perlu menggunakan video dan foto jika kelas berlaku di rumah.

Bernafas

Masa yang menentukan dalam yoga bersama adalah bernafas. Tanpa perakaunan dan kawalannya, amalan itu telah kehilangan artinya, berubah menjadi pendidikan jasmani biasa.

Pada peringkat pertama, sukar bagi kedua-dua pasangan untuk mengikuti gabungan nafas dan pernafasan yang perlu mengenai asana tertentu.

Jika semasa latihan anda cuba memberi tumpuan kepada perkara ini, maka tidak lama lagi anda boleh belajar merasakan nafas bukan sahaja anda sendiri, tetapi juga pasangan anda. Sebagai pra-penetapan, anda boleh cuba bernafas serentak tanpa melakukan asana.

Struktur

Yoga untuk dua mempunyai beberapa peringkat interaksi antara rakan kongsi. Pada mulanya, "kenalan" berlaku ketika pasangan di level taktil belajar untuk merasakan satu sama lain, iaitu kekuatan, kelenturan, peregangan dan keupayaan fizikal yang lain. Peringkat seterusnya melibatkan interaksi emosi.

Tiada pembahagian peranan antara tuan dan hamba. Latihan dilakukan pada kedudukan yang sama. Rakan kongsi saling melengkapi. Tahap ketiga adalah yang tertinggi ketika para mitra sudah memilih secara intuitif asanas untuk diri mereka sendiri dan bergerak sebagai mekanisme tunggal.

Ini adalah perpaduan lengkap rohani, fizikal, minda dan badan.

Kesan

Yoga untuk dua adalah satu peluang yang baik untuk mendapatkan rapat dan mula mempercayai satu sama lain, ini adalah jalan bersama untuk keharmonian. Oleh itu, amalan ini sesuai untuk pasangan, pencinta. Pekerjaan juga boleh dihadiri oleh orang yang tidak dikenali antara satu sama lain.

Kesatuan itu akan lebih lama untuk membiasakan satu sama lain, tetapi kesannya akan menjadi sangat besar. Sangat sukar untuk belajar bagaimana mempercayai orang yang tidak dikenali. Yoga untuk dua orang akan membantu mengembangkan keupayaan seseorang untuk merasakan dan memahami orang di peringkat tenaga.

Bonus ini adalah promosi kesihatan dan menghilangkan blok psikologi.

Petua

 • Sebelum kelas, anda perlu memanaskan badan, panaskan. Untuk ini, Hatha Yoga mempunyai kitaran berasingan asana. Latihan dilakukan secara berasingan.
 • Di kelas, anda perlu mengambil sebotol air. Walaupun banyak orang memanggil yoga amalan wap untuk pemangsa, penggunaan tenaga adalah besar. Air membantu mengekalkan daya hidup. Dia juga, bersama dengan yoga terapeutik, membersihkan tubuh.
 • Setiap latihan di kelas pasangan harus dilakukan dalam keadaan tenang dan santai. Untuk membolehkan rakan kongsi mengembangkan keharmonian dalaman dengan perkataan "yoga", muzik tidak boleh terlalu berisik dan berirama. Jumlah yang ideal adalah sederhana untuk mendengar pernafasan anda.
 • Semasa prestasi asana anda tidak boleh bercakap antara satu sama lain. Ia mengetuk kepekatan dan pernafasan.
 • Semasa kelas, anda perlu memantau keadaan emosi anda. Ekspresi bertukar meditasi ke dalam kerosakan dan grimacing.
 • Yoga untuk dua adalah kerjasama. Tiada tempat untuk persaingan, siapa yang lebih kuat atau lebih fleksibel. Adalah penting untuk mengingati perkara ini.

Yoga menonjol untuk dua - belajar senaman terperinci

Semak Juga

Hello dear pembaca! Saya mendapat banyak soalan mengenai cara melindungi diri daripada membeli...

Keajaiban urut Thailand Ia sukar untuk mencari seseorang yang tidak suka urut. Malah versi amaturnya yang dilakukan oleh saudara-mara dan kawan-kawannya meredakan kesakitan pada otot, melegakan ketegangan, dan memberikan rasa ringan di seluruh tubuh.

Hello, kawan baik! Kita sudah tahu bahawa ekstrak minyak dari tumbuh-tumbuhan...

Sayang saya, hello! Saya tidak menulis apa-apa untuk anda seketika dan tidak selalu...

Kandungan: Rahsia pemuda Bodyaga nenek kami di setiap rumah - Pembantu unik - Bodyaga sesuai...

Punca sensasi yang menyakitkan di belakang bawah Ini adalah bagaimana orang yang unik berfungsi, bahawa doktor yang paling penting yang tergesa-gesa untuk membantu adalah orang itu sendiri. Tubuh selalu membuat diagnosis sendiri tepat pada masanya dan membuat keputusan - ia menghantar isyarat sakit.

Kandungan: Jenis kulit Apa mengelupas kuning - Untuk disesuaikan - Had masa dan batasan...

Kandungan: Asas kimia organik untuk kecantikan Petunjuk dan kontraindikasi Teknik pembersihan kulit Resipi rumah terbaik...

Kandungan: Kenapa diperlukan? Jenis Apabila ia tidak boleh dilakukan Mengupas dengan kalsium klorida Mengupas dengan...

5 terbukti prinsip rawatan osteochondrosis tulang belakang Rawatan osteochondrosis tulang belakang di rumah memerlukan pendekatan yang kompeten dan konsisten. Matlamat artikel ini adalah untuk menunjukkan prinsip rawatan.

Kandungan: Ciri-ciri Resipi Contraindications Pengelupasan muka adalah prosedur kosmetik yang penting dalam menjaga diri mereka sendiri....

Kandungan: Apa yang mengelupas kering? Keuntungan dari prosedur subtlety Contraindications Nasihat praktikal dalam menjaga kecantikan...

Reka bentuk kuku semula jadi 2016: trend, lukisan, teknologi Hello, pembaca sayang blog saya. Musim panas telah datang! Oleh itu, anda mahu menjadi rapi, menarik.

Kandungan: Penyebab Ptosis Gimnastik Urut Remedial Rakyat Tips Berguna Dengan usia, kulit di sekitar mata kehilangan...

Kandungan: Kaedah Keberkesanan untuk Resipi Di rumah, anda secara bebas boleh mengupas dangkal cetek untuk muka...

Manfaat nutrisi yang tepat untuk tubuh wanita Semua orang biasa dengan ungkapan Omar Khayyam: Lebih baik untuk kelaparan daripada makan. Ini menjadikan kita berfikir tentang manfaat nutrisi yang betul secara umum, dan untuk badan wanita khususnya.

Kandungan: Resipi Resipi Kecekapan Tuan rumah sentiasa ada di tangan produk penting ini di dapur, tanpa...

Kandungan: Bahan-bahan Pengeluar Perbezaan ubat Keberkesanan Indikasi Contraindikasi Kursus prosedur Akibat Kecantikan Suntikan menyimpan banyak...

Kandungan: Apakah jenis kecekapan Indikasi Contraindications Prosedur salon Prosedur rumah Rehabilitasi...

6 LATIHAN UNTUK MEMORI LATIHAN Otak - perkara yang suka menjadi malas. Hanya muncul kesempatan, dia mematikan dan mula mengalami kebodohan. Untuk menendang sedikit dan melatih ingatan anda, kami menawarkan beberapa latihan yang menarik dari buku Memori Angels Navarro tidak berubah. Menghafal seminit lokasi titik dan garisan dalam empat baris pertama.

Kandungan: Intisari prosedur Keberkesanan Indikasi Contraindications Apparatuses Mezokokteyly Peringkat prosedur Tempoh pemulihan Kesan-kesan sampingan Kelebihan...

Kandungan: Apa itu Keputusan Tindakan Jenis Indikasi Contraindikasi Prosedur salon Ciri-ciri salon prosedur rumah...

Akupresur - ambulans kepada badan Ramai orang telah lama mengetahui bahawa urutan mata yang aktif adalah urutan kawasan di badan, yang, dengan kesan aktif, mempunyai kesan penyembuhan pada organ-organ dalaman, yang nampaknya tidak mempunyai hubungan dengan titik ini.

Kandungan: Kesan pada kulit Jenis Indikasi Contraindications Tempoh pemulihan Kesan Kebaikan dan demerits Soalan-jawapan Walaupun...

Sepasang yoga untuk pemula untuk dua, kelas cabaran

Yoga dari Timur telah menjadi teknik penyembuhan yang sangat popular. Meningkatkan fleksibiliti badan, menguatkan otot, pada masa yang sama membantu untuk berehat, mencari harmoni dengan diri sendiri, menjadi lebih yakin dan fokus.

Kesan positif yoga pada tubuh manusia dinyatakan dalam normalisasi tekanan darah, mengurangkan risiko penyakit jantung, meningkatkan mood dan tidur. Jenis khas teknik ini adalah yoga untuk dua orang.

Yoga pasangan untuk pemula, termasuk postur kompleks, harus dilakukan di bawah bimbingan pengajar yang berpengalaman.

Intipati terletak pada pelaksanaan latihan dengan bantuan pasangan, dalam peranan yang mungkin pasangan, anak-anak atau orang lain menghadiri kelas kelompok.

Pair yoga Challenge foto untuk dua untuk pemula bertujuan untuk menyelaraskan hubungan antara orang, mengembangkan kepekaan, menghormati pasangan, tanggungjawab untuk satu sama lain, keupayaan untuk memahami keperluan orang lain.

Pasangan-pasangan aktiviti sedemikian akan membantu membangkitkan perasaan, memperkuat hubungan.

Yoga untuk pemula bersama akan sesuai dengan mereka yang mengalami tekanan yang kerap, mempunyai masalah berkomunikasi dengan orang lain. Ia berguna untuk arthritis, arthritis artikular, dystonia vegetatif-vaskular, masalah tulang belakang, dan kelainan pada fungsi organ dalaman.

Kelas yoga seperti ini tidak akan menarik minat orang yang suka latihan dinamik.

Walaupun amalan ini dipanggil "malas", ia mempunyai beberapa kontraindikasi, termasuk kehadiran gangguan mental, penyakit berjangkit, neoplasma malignan, kecederaan otak traumatik, dan penyakit darah.

 • 1 asana yoga sederhana untuk dua orang
 • 2 Menjalankan yoga asanas yang sukar

Asana yoga mudah untuk dua

Yoga untuk pemula untuk dua melibatkan pertama melakukan asana lebih mudah: paschchimottanasana, upavishtha konasana, ardha matsiendrasana. Apabila melakukan pashchimottanasana, pasangan pertama perlu duduk di atas gimnastik.

Kaki harus diluruskan, dan kaki harus ditarik pada diri mereka sendiri. Kemudian turunkan badan dan ketinggalan di atas lutut anda, mengelakkan belok belakang. Dalam kedudukan ini, perut harus bersentuhan dengan permukaan atas paha, manakala otot dorsal dan otot kaki harus dilonggarkan.

Tugas pasangan kedua adalah untuk memposisikan diri sehingga belakang ditekan ke belakang yang pertama, meluruskan kaki dan menekan setiap kaki ke lantai, dan memperpanjang lengan di belakang kepala. Apabila ini dicapai pendedahan penuh dada.

Setelah menangguhkan kedudukan ini untuk beberapa waktu, pasangan kedua membungkuk kaki dan naik. Selepas itu, yang pertama juga keluar dari yoga untuk pemula untuk dua orang.

Intipati yoga berpose untuk pemula untuk dua upavishtha konasana adalah kedudukan duduk satu pasangan yang bertentangan dengan yang lain. Kedua-duanya merebak kaki mereka dengan lebar, menunjuk hujung jari mereka ke arah mereka. Pada masa yang sama, satu pasangan menyentuh kaki yang lain dengan tepi kaki, ini adalah bagaimana yoga dilakukan untuk dua foto untuk pemula.

Berendam ke kiri, satu meletakkan tangan kanan pada pergelangan kaki atau jari-jari kaki kanan yang lain. Anda boleh meninggalkan tangan kiri anda di atas lantai atau di paha kanan anda. Kepala terletak di bawah lengan kanan, cenderung ke kaki, rupa diarahkan pada pasangan.

Cuba mencapai pendedahan penuh dada. Berada dalam kedudukan ini, lepaskan kaki pasangan. Lancar meluruskan dan ulangi pergerakan ke arah yang lain.

Selepas itu, ulangi asana dengan cara yang rusuk pasangan kedua berhenti terhadap pusat kaki pertama.

Apabila melakukan penampilan yoga untuk dua pemula, foto Ardha Matsyendrasana kedua-duanya duduk di belakang mereka. Kaki kaki kanan satu pasangan terletak di belakang kaki kiri. Kedua-dua bengkok.

Pada masa yang sama, tumit kaki kiri berada dalam hubungan maksimum dengan tulang ischial anggota kanan. Setelah melegakan otot belakang dan meregangkan lengan kiri, perlu memutar badan ke sebelah kanan. Siku tangan kiri dikhaskan untuk lutut kaki kanan.

Letakkan tangan kanan di belakang lutut kiri pasangan. Rakan kedua melakukan perkara yang sama dalam arah yang berbeza.

Setelah ditangguhkan untuk beberapa kitaran pernafasan seperti pose yoga, kembali ke kedudukan asal, bertukar tempat dan ardha matsiendrasana di arah yang bertentangan.

Melakukan yoga asanas yang sukar

Tambahan lagi, yoga untuk gambar pemula untuk dua melibatkan kemasukan dalam proses latihan asanas kompleks yang terdiri daripada beberapa unsur, misalnya, eka pada rajakapotasana. Seorang pasangan membungkuk kaki kiri di lutut supaya tulang pelvis kanan iliac berada di atas tumit.

Kaki kanan dilanjutkan ke belakang dengan pergelangan kaki ditekan ke lantai. Pasangan kedua, mengalihkan pandangannya ke yang pertama, melakukan gerakan ke arah yang bertentangan. Lokasi pelvis dalam dua pada baris yang sama. Menaikkan tangan mereka dan menutup telapak tangan mereka, kedua-duanya perlu sedikit membengkokkan payudara mereka ke hadapan.

Tangan ke bawah, ulangi yoga asana ke arah yang lain.

Foto yoga berpasangan untuk pemula menimbulkan Navasana melibatkan keperluan untuk duduk bertentangan antara satu sama lain, meregang tangan anda dan memegang pergelangan tangan pasangan anda.

Kemudian, saling menyentuh dengan kaki mereka, dengan lancar meluruskan kaki, angkat mereka. Pada masa yang sama, berehat bahu, elakkan pesongan lumbar.

Selepas sedikit kelewatan pada kedudukan kaki, lentur perlahan, lebih rendah, lepaskan tangan.

Apabila melakukan asana yoga adho mukh shvanasana rakan-rakan berdiri bersentuhan dengan punggung mereka. Bersandar ke hadapan, kedua-dua mereka meletakkan telapak tangan mereka di atas karpet, lebar bahu. Jari jari tersebar. Bahu santai, tatapan diarahkan ke pusat perut.

Untuk menaikkan jari kaki, tumit kiri satu pasangan bergantung pada tumit kanan yang lain di atas tikar. Kedua-dua mereka mengangkat kaki yang lain ke atas, menyentuh jari kaki. Memegang jawatan tersebut, melakukan adho mukh shvanasana dalam arah yang bertentangan.

Selepas pergerakan yang dilakukan adalah perlu untuk duduk di tumit dengan punggung, membongkok kaki.

Untuk dua orang pemula, amalan yoga dianjurkan untuk tinggal di setiap asana untuk 4 pusingan pernafasan. Kelas yoga berpasangan memberikan rasa sokongan dan bantuan rakan kongsi, terutama ketika melakukan unsur-unsur yang kompleks. Yoga untuk dua untuk pemula akan membantu menghilangkan halangan psikologi ketika berkomunikasi dengan orang, menjadi lebih sensual dan lebih yakin.

Latihan berganda: pasangan yoga

Penting dalam asanas berpasangan adalah kepekatan pada pasangan. Anda mesti menjadi satu. Semasa latihan, pastikan untuk mengekalkan hubungan, bercakap untuk memperbaiki kedudukan semula. Jangan membuat pergerakan tajam, memberi amaran tentang perubahan postur.

Tahan selama 1-2 minit. Kemudian memperdalam asana. Rakan kongsi akan membantu anda mengatasi had kelonggaran dan akan memberikan sokongan tambahan, dan juga akan menjadi insentif tambahan untuk latihan.

1. Pose menari Shiva

Fokus: koordinasi dan keseimbangan.

Hadapi satu sama lain. Tangan menyertai di hadapan anda. Naikkan kaki bengkok lutut anda dan salib dengan kaki pasangan anda. Bend kaki anda sedikit pada lutut. Bernafas mudah dan bantu satu sama lain untuk mengekalkan keseimbangan.

Apabila anda mencapai keseimbangan, tengok pandangan dan senyuman masing-masing.

Buat asana dengan sokongan pada kaki yang lain.

Kesan: peningkatan kepekatan dan penyingkiran ketegangan saraf.

2. Miringkan kaki

Fokus: meregangkan otot belakang pinggul dan belakang, tulang belakang.

Berdiri dengan belakang anda. Naikkan tangan anda, dan kemudian, semasa anda menghembus nafas, tunduk ke kaki. Balut lengan anda di antara lutut satu sama lain. Bertujuan untuk memeluk satu sama lain oleh bahu.

Kesan: toning organ dalaman, kelonggaran bawah belakang.

3. Pose Pokok

Fokus: koordinasi dan keseimbangan.

Berdiri bersebelahan antara satu sama lain. Beralih berat pada satu kaki. Selekoh kedua dan tekan kaki ke kaki pendukung. Ambil lutut sejauh mungkin. Tangan rakan kongsi akan menjadi titik sokongan tambahan. Sebaliknya boleh diletakkan di atas lutut yang diangkat atau disertai dengan tangan pasangan.

Kemudian tukar tempat dan buat "pokok" untuk bahagian yang lain.

Kesan: peningkatan postur, peningkatan kepekatan.

4. Bersama dalam bot

Fokus: menguatkan otot perut, belakang dan pinggul.

Duduk menghadap satu sama lain dengan bengkok kaki. Pegang tangan. Angkat satu kaki dan sambung kaki. Kemudian angkat kaki yang lain. Untuk mencapai keharmonian dalam hal ini, anda perlu bernafas bersama.

Kesan: penghadaman yang lebih baik, pelepasan dari sakit belakang yang lebih rendah.

5. Miringkan kaki

Fokus: meregangkan otot belakang dan pinggul.

Duduk menghadap satu sama lain, bersentuhan dengan kaki anda. Stoking langsung kepada diri anda. Jangan membungkuk, bersandar ke hadapan dan tahan tangan. Sekiranya anda tidak mencapai pasangan anda, bengkokkan lutut anda. Idealnya, condong kepala anda ke kaki lurus. Tetapi belakang harus tetap lurus.

Kesan: memperbaiki penghadaman dan menghilangkan lengkung.

6. Butterfly Pose

Fokus: meregangkan otot kaki dan meregangkan tulang belakang.

Duduk kembali kepada satu sama lain. Bend kaki anda dan gerakkan kaki anda ke arah anda. Lubang dan tumit bergabung bersama. Letakkan tangan anda pada pinggang pasangan anda dan pindahkan berat kepada mereka. Tarik mahkota ke atas. Cuddle ke belakang pasangan anda dan nikmati perasaan bahawa orang yang dikasihinya berada berdekatan.

Kesan: penguatkan organ panggul, pencegahan urat varikos.

Untuk tahap yang lebih maju (yoga dan hubungan) cuba akroyogi pose yang akan memberikan anda tahap kepercayaan dan ringan khusus.

Yoga untuk dua: bagaimana untuk menghabiskan masa bersama dan pam badan

Membantu kami:

Mahesh
Guru Yoga, Pusat Kesihatan dan Kecantikan "Taman Putih"

Bersama pakar kami, Guru Mahesh, kami memilih beberapa asanas yang hebat dan berkesan yang anda sukai. Dalam pasangan yang membawa lelaki, kawan, rakan sekerja anda - secara umum, lihat keadaan. "Dalam latihan untuk dua, perkara utama adalah amanah. Sekiranya anda boleh bergantung kepada satu sama lain, segala-galanya akan berhasil, "tegas Mahesh, dan anda tidak boleh berdebat dengannya.

Siapa dalam foto itu

Natalia Osmann (pengalaman dalam yoga: 13 tahun)
Co-penulis projek #FollowMeTo, tuan rumah Channel One, pengarang dua buku perjalanan, pencipta portal FollowMeTo.Travel

"Ketika saya pertama kali pergi ke yoga, saya tidak begitu bertuah dengan pengajar - sebagai hasilnya, saya mempunyai kesan bahawa ini adalah latihan biasa untuk peregangan yang baik," kata Natasha.

"Tetapi saya mendapati Master yang sebenar, dan sekarang kelas untuk saya bukan sekadar sukan, tetapi cara hidup." Semua perubahan dalam diri anda: fikiran dan sikap sepanjang hari.

Setiap pagi bermula dengan meditasi, dan dia yang memberikan tenaga dan kekuatan. "

Alexey Pooh (pengalaman dalam yoga: 4 tahun)
Pengusaha dan hanya seorang lelaki yang sporty. Kawasan kegemaran: akrobatik, bikram

"Bagi saya, ini adalah pengetahuan semua kebolehan saya melalui badan," kata Alexey. - Yoga membantu mendengar fikiran dan perasaan anda dalam proses membangunkan kualiti fizikal. Umumnya, bukan latihan, tetapi kerja yang sebenar dan berterusan untuk diri sendiri - yoga tidak akan mengganggu saya. "

 • Jangan sekali-kali tidak terkejut pada pemanasan - sebelum latihan, pergi selama 10-15 pusingan "salam matahari".
 • Dalam setiap asana, anda perlu berdiri untuk beberapa pusingan pernafasan.
 • Bermula dari 10-15 saat, dan akhirnya berusaha untuk mencapai 1.0-1.5 minit.

Asana 1

 • Anda berdiri tegak dan tarik tangan anda. Pasangan itu membawa mereka, crouches sedikit, mengangkat kamu - dan meletakkannya di belakangnya.
 • Dia boleh memesongkan kes itu setakat yang dia mahu. Tetapi tugas utama anda adalah untuk benar-benar berehat sementara tulang belakang anda terbentang dengan gembira. Sebenarnya, demi segalanya sudah bermula semuanya.

Pada Natalia: atas, puma; Bingkap, FV Sport. Mengenai Alexey: bingkap, puma

Asana 2

 • Pertama, berdiri tegak apabila berbaring - supaya anda melihat arah yang bertentangan. Dari kedudukan ini, anda berdua perlu pergi ke bar sisi.
 • Kemudian semua orang merobek kaki atas dari bahagian bawah dan, tanpa membongkoknya, mengangkatnya lebih tinggi. Oleh itu, sukar, ia dilakukan secara berpasangan: pasangan itu saling menyokong oleh kaki.
 • Selepas menyelesaikan asana dalam satu arah, ulangi yang lain. Segala-galanya menanam di sini: inti, kaki dan lengan.

Asana 3

 • Pose pokok kanonik boleh (dan harus) dilakukan oleh dua orang. Berdirilah dekat, pegang tangan dan pusingkan mereka di atas kepala anda: katakan kiri anda dengan kanannya.
 • Percuma - lipatan di namasta di hadapan anda (seperti dalam foto) atau tarik ke sisi untuk keseimbangan. Ia adalah keseimbangan dan koordinasi yang anda akan berkembang dalam asana ini. Apabila selesai, tukar bahagian.

Pada Natalia: atas, bingkap - semua puma. Pada Alexey: T-shirt, legging - semua puma

Asana 4

 • Untuk asana akrobatik, tangan yang kuat dari pasangan adalah penting (di sini dia memainkan peranan "asas") - semuanya memegang mereka. Dan anda (dengan cara, "terbang") terbang. Pasangan itu terletak di punggungnya dan mengangkat semua anggota badannya (kaki dibengkokkan dengan selesa). Anda meletakkan kakinya dengan baskom.
 • Kemudian anda membina tangan anda: dia terletak pada tulang selangka dan bahu anda, dan anda meletakkan telapak tangan anda di dadanya. Sekarang bahagian yang menyeronokkan. Anda mengambil kaki anda dari lantai.
 • Rakan kongsi meletakkan satu kaki di pinggul anda dan membetulkannya secara stabil, dan meletakkan kedua di atas lantai. Anda meregangkan kaki percuma anda. Dan anda bekerja dengan keseimbangan, menguatkan punggung anda, dan lelaki anda mendapat sokongan. Selepas melengkapkan asana dalam satu arah, ulangi yang lain: betapa indahnya!

Natalia: atas, legging - semua FV Sport. Mengenai Alexey: T-shirt, Topman; bingkap, puma

Asana 5

 • Pose ini adalah seperti "muka anjing berganda". Pertama, rakan kongsi masuk ke asana.
 • Dan kemudian anda meletakkan kaki anda di sakrumnya, dan dengan tangan anda anda menghampiri jarak sehingga sudut di sendi pinggul anda lurus. Kaki kerja, lengan, bahu, dan anda juga mengepam keseimbangan.

Asana 6

 • Kedua-duanya duduk di kedudukan teratai - kembali ke belakang. Kemudian segerakkan ke kanan - dan letakkan tangan anda di atas lutut. Kemudian ulangi perkara yang sama ke arah yang lain. Anda berdua akan bekerja keras.
 • Apabila selesai, jangan bersurai, dan buat halangan. Berlanjut untuk duduk (lurus!) Di dalam teratai kembali ke belakang, ambil tangan masing-masing oleh lutut dan melakukan senaman bernafas.
 • Anda bernafas, pasangan anda bernafas, kemudian dia bernafas, dan anda bernafas. Buat 10-20 kitaran sedemikian. Matlamatnya adalah untuk berehat selepas kelas, jadi bernafas dengan mudah.

BACA JUGA

Latihan pendek untuk dua: 7 latihan pembakaran lemak

Yoga untuk mengangkat mood

Yoga - ubat untuk insomnia

Poses untuk yoga untuk dua: apa yang mengajar yoga berpasangan

Halo, baca blog ini! Tidak ada batasan untuk fantasi dan idea-idea manusia, dan sekali arah yoga yang seterusnya dicipta - pasangan yoga. Sekarang ia telah menegakkan kedudukannya di kalangan orang kulit putih, kerana ia sangat banyak membantu dan popular dengan ramai orang. Saya akan memberitahu anda tentang faedah dan kaedah kajian sedemikian.

Dan sekarang saya ingin memberitahu anda tentang pose yang paling menarik untuk yoga selama dua, dan juga untuk menunjukkan gambar mereka.

Asana dipasangkan mudah

Asana untuk pemula adalah berbeza kerana ia tidak memerlukan pengalaman besar dalam yoga dan korset otot yang sangat maju. Walau bagaimanapun, dalam sebarang asana stim akan menjadi tanggungjawab untuk kesihatan pasangan, jadi berhati-hatilah dan bekerjasama dengan rakan yang dipercayai.

Trikonasana

 1. Berdiri di antara satu sama lain dan menyebarkan kaki dan lengan anda dengan luas. Salah seorang daripada anda membuat tengkuk ke kanan, dengan tangan kanannya terletak pada kaki kanan pasangannya, dan sebelah kiri mengarahkan lurus ke atas. Pandangan kelihatan ke atas sama ada di telapak tangan atau di langit.
 2. Yang kedua melakukan perkara yang sama, tetapi di sisi lain.

Hasilnya adalah segi tiga berganda.

 • Dukacita di dalamnya 20 hingga 40 saat, kemudian tukar sisi. Pengulangan mungkin dari 3 dan ke atas. Fokus pada latihan fizikal anda.
 • Untuk keluar dari asana, anda boleh bersandar pada kaki pasangan, atau anda boleh meningkatkan badan dengan menggerakkan tangan anda ke kaki anda sendiri.

  Navasana

  1. Duduk bertentangan antara satu sama lain pada jarak di mana anda boleh mengambil satu sama lain dengan pergelangan tangan. Dalam kedudukan ini, kaki dalam mana-mana akan bengkok di lutut.
  2. Memegang tangan, perlahan-lahan angkat kaki anda dan sambung kaki dengan kakinya.

  Ternyata kaki kiri salah satu ditekan ke kaki kanan yang lain dan sebaliknya.

 • Tarik tulang belakang, dan luruskan dada. Pandangan itu diarahkan secara lurus atau sedikit lebih tinggi di kaki.
 • Rasa selesa untuk anda berdua, membolehkan anda memegang kaki anda tinggi, duduk di asana selama beberapa minit.

  Kemudian perlahan-lahan menurunkan kedua-dua kaki dan lengan ke lantai.

  Urdhva Prasarita Padasana

  1. Bersandar di lantai, berehat di bahagian atas kepala anda. Gerakkan tangan anda ke belakang dan dapatkan tangan pasangan anda dengan mudah.
  2. Kaki lurus harus perlahan-lahan keluar dari tikar sehingga mencapai 90 derajat dari kaki langit. Kaki juga berada di dalam pesawat mendatar.

  Loin tidak bengkok, setiap vertebra terletak di atas lantai. Bersantai sebanyak mungkin dan berbaring di negeri ini selama satu atau dua minit. Selepas itu, kembali ke kedudukan asal badan, dengan perlahan menurunkan kaki. Cengkaman tangan mengurangkan beban pada bahagian vertebral.

  Paschimottanasana

  1. Duduk di atas lantai, sambung kaki dengan kaki pasangan anda.
   Bendong badan ke depan ke kedudukan yang tersedia untuk anda dan ambil satu sama lain dengan pergelangan tangan atau lebih tinggi jika peregangan membolehkan.

 • Menggunakan tangan anda untuk merebut, tarik ke arah satu sama lain seberapa banyak yang anda boleh sehingga anda mencapai maksimum semasa anda.
 • Bersantai dan kekal dalam kedudukan itu selama 2 hingga 4 minit.

  Kemudian lepaskan tangan anda dan perlahan-lahan kembali kembali ke garis menegak.

  Sulit berpasangan asana

  Dalam latihan peringkat lanjutan, bukan sahaja hubungan emosi dan energetik anda dengan pasangan, tetapi juga perkembangan kecergasan fizikal anda adalah penting. Jadi jangan tergesa-gesa untuk memulakan jenis asana ini. Mula-mula pastikan tahap kesihatan dan tahap latihan anda sepadan dengannya.

  Adho Mukha Shvanasana

  1. Yogi yang pertama melepaskan telapak tangan dan kaki ke lantai, dan tulang belakangnya mencapai puncaknya. Punggung semestinya lurus. Iaitu, ini adalah anjing klasik yang menghadap ke bawah.
  2. Yogi kedua berdiri di depan yang pertama dengan kaki sedikit terpisah dan meletakkan telapak tangannya di lantai.

  Kemudian dia perlahan-lahan mengangkat salah satu kaki dan meletakkannya di kawasan di mana di tengah-tengah antara tulang dan tulang belakang pasangan. Dia melakukan perkara yang sama dengan kaki kedua. Berhubungan dengan lantai, kakinya membentuk 90 darjah. Ia ternyata muka anjing berganda. Tinggal di asana dari 15 saat hingga satu minit.

  Kemudian keluar dari pose dengan melakukan semua tindakan dalam urutan terbalik.

  Upavishtha Konasana

  1. Duduk bersebelahan dengan kaki anda sejauh mungkin. Salah satu rakan kongsi terletak pada rusuk kaki di permukaan dalaman kaki pasangan.
  2. Sekarang pada masa yang sama bersandar ke sebelah kiri diri dengan tangan kanan anda dinaikkan dan ambil shin pasangan. Tangan kiri berada di paha kanan anda.

  Pandangan itu diarahkan sedikit ke atas atau ia boleh lurus ke hadapan.

 • Cuba untuk memperdalam cerun di sebelah kiri. Dada terbuka maksima, bahu dipotong, bilah bahu selari dengan satu sama lain.
 • Dalam kedudukan terakhir, bangun dari 15 saat hingga satu minit. Kemudian ubah sisi cerun dan sambungan kaki ke sebaliknya.

  Ulang 3 kali dalam setiap arah.

  Adho Mukha Vrikshasana

  1. Pasangan pertama duduk dengan lengan belakangnya dan lurus.
  2. Kedua adalah kembali kepadanya
   merebak kakinya di kedua-dua belah lututnya.
  3. Yang kedua bersandar ke hadapan dan merapatkan kaki pasangan dengan tangannya.

 • Yang pertama selesa mengambil kaki pasangan di tangan di belakang kilat dan dengan daya mengangkat ke keadaan lurus diluruskan. Kaki pasangan kedua selari dengan lantai. Kedua-dua pandangan lurus ke hadapan.
 • Dari sisi ia kelihatan seperti persegi (ini dilihat dalam foto).

  Simpan borang ini dari 15 saat hingga satu minit, dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan dan bertukar tempat.

  Yoga wap mengajar hubungan tenaga dengan orang lain. Tetapi jika anda cuba untuk masuk ke dalam diri anda, maka yoga itu lebih sesuai.

  Di St Petersburg, kawasan ini berfungsi sebagai studio yoga "Indigo". Ayuh! Jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan di rangkaian sosial dan melanggan berita blog.

  • 5 sebab yang memotivasi...
  • Yoga tantrik adalah...
  • Punca ketidaksuburan dan...

  Berkongsi dengan rakan-rakan

  Sepasang yoga untuk pemula - dua dalam asana

  Dalam grafik yang padat di dunia moden, tidaklah mungkin untuk menumpukan masa yang sesuai kepada saudara-mara dan orang rapat.

  Seringkali ini hanya tidak mempunyai kekuatan yang tersisa, dan anda perlu dikoyakkan di antara keinginan untuk bersama dengan orang yang anda sayangi dan keperluan untuk melibatkan diri anda - perkembangan dan peningkatan anda. Cara yang baik untuk menggabungkan ini adalah dengan pasangan yoga.

  Yoga pasangan agak bersentuhan dengan aspek fizikal, oleh itu, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan apabila memilih pasangan kepada pasangan atau rakan. Sekiranya tidak ada pasangan, anda boleh mencari dia antara lain yang datang ke kelas sahaja, dengan syarat simpati bersama.

  Sebutan khusus berhak kelas dalam sepasang ibu bapa kanak-kanak, kanak-kanak boleh berumur berbeza. Jika anda baru mula berkenalan dengan yoga, maka kami mengesyorkan agar anda membaca artikel mengenai bagaimana untuk memulakan amalan yoga.

  Fakta mendekati pasangan semasa prestasi asanas berpasangan akan tidak dapat dipertikaikan

  Bersama-sama di permaidani - di mana untuk bermula?

  Bagi mengamalkan yoga tradisional, anda akan memerlukan pakaian yang selesa yang tidak menghalang pergerakan, lebih baik dari bahan semula jadi dan dua tikar yoga.

  Jika sekurang-kurangnya salah satu daripada rakan-rakan mengamalkan yoga bukan untuk pertama kalinya dan cukup yakin bahawa mereka dapat mengawal keselamatan yang kedua, anda boleh mengamalkan pose untuk pasangan yoga sendiri, contohnya, melalui pelajaran video atau bahan foto.

  Muzik khas akan membantu untuk menyesuaikan diri dengan satu pelajaran bersama - ini boleh menjadi mantra, bunyi alam, hanya cahaya instrumental muzik yang menyenangkan. Sebelum ini adalah lebih baik untuk melihat video atau foto dan belajar pasangan ini untuk yoga, supaya rakan kongsi baru memahami apa yang perlu dia lakukan.

  Tetapi jika kedua-dua rakan kongsi tergolong dalam kumpulan pemula yogis - dalam hal ini lebih baik untuk mempercayai pengajar profesional, bahkan mungkin mengambil beberapa pelajaran individu.

  Kesan yoga berpasangan

  Yoga pasangan bukanlah mujarab untuk hubungan, tetapi ditambah dengan keyakinan dan pembangunan

  Selain kesan positif yoga tradisional, yoga dengan pasangan mempunyai sejumlah kelebihan dan bonus yang menyenangkan. Tidak dapat dipertikaikan akan menjadi kenyataan penumpuan dengan pasangan semasa prestasi asanas berpasangan. Pembangunan dan pengukuhan amanah dalam pasangan itu, rasa aman.

  Anda tidak sepatutnya mendekati amalan itu sebagai terapi keluarga - menimbulkan pasangan yoga pasti akan bersama-sama, tetapi jika terdapat konflik dalam pasangan, maka lebih baik menangguhkan latihan sehingga diselesaikan.

  Suasana haruslah positif, pasangan harus mengalami perasaan yang positif dan tidak saling menyukai antara satu sama lain, keduanya harus nyaman dan menyenangkan bersebelahan.

  Bagi pasangan yang kedua-dua pasangan itu tidak pernah mempraktikkan sebelum ini, pelaksanaan pasangan berpasangan untuk yoga akan menjadi permulaan yang sangat baik - sokongan orang yang dikasihi dalam usaha baru akan memberi keyakinan dan menekankan keinginan untuk terlibat.

  Tonton video dengan prestasi asana oleh dua orang sudah sebelum pelajaran pertama - ini akan memberi inspirasi kepada pemula, akan ada keinginan untuk belajar dan ulangi.

  Struktur Amalan Pasangan

  Asana ini tidak diberikan kepada pemula sahaja, sedangkan pasangan pasangan yoga hampir tidak perlu mengimbangi

  Amalan yoga berpasangan sering dipanggil yoga malas - seperti yang dapat dilihat dari foto dan video, jenis yoga untuk pemula tidak memerlukan kos fizikal dan latihan otot sebagai yoga tradisional.

  Semua pose untuk pasangan yoga dilakukan dalam keadaan yang agak santai, mereka lebih tertumpu pada peregangan daripada asana dinamik.

  Pada masa yang sama, salah satu rakan kongsi sering pasif, dipimpin oleh rakan lain yang memberi badan beban tertentu dan mengawal prestasi asana dengan bantuan foto, video atau pengajar.

  Latihan boleh dimulakan dalam keadaan yang benar-benar santai, walaupun pemanasan kecil tidak akan menyakiti.

  Semangat persaingan atau persaingan perlu diketepikan - tidak ada tempat untuk pasangan ini yoga, menonton video dengan asana dilakukan dalam pasangan, anda dapat melihat bahawa para mitra melengkapi satu sama lain, dan pada gilirannya, amalan ini akan menjadi persaingan.

  Dari masa ke masa, pasangan itu akan bergerak ke peringkat seterusnya - perpaduan emosi dan rohani yang lebih mendalam, apabila tidak ada bahagian alternatif yang literal menjadi pemimpin dan hamba. Kedua-dua pasangan akan berada pada kedudukan yang sama pada masa yang sama melakukan asana, sambil melengkapi dan menyokong satu sama lain.

  Apabila memasuki tahap ketiga amalan pasangan itu, pasangan akan mencapai keharmonian fizikal yang lengkap, prestasi asana akan diperbaiki, penampilan akan dipilih secara mekanikal dan intuitif, pasangan itu akan larut dalam satu sama lain dan menjadi satu keseluruhan dalam asana.

  Menonton video yoga berpasangan, di mana rakan kongsi telah mencapai kesempurnaan, memberikan keseronokan estetik kepada pemula dan memberi dorongan kepada perkembangan mereka sendiri.

  Mendengarkan nafas kami - apa yang anda perlu ketahui?

  Beri perhatian kepada pernafasan haruslah dari tugas pertama dan bahkan mudah.

  Tanpa pematuhan kepada teknik pernafasan yang betul, keseluruhan amalan yoga menjadi risiko budaya fizikal - artinya aliran tenaga akan hilang.

  Pada mulanya, tidak mudah untuk mengamati kombinasi nafas dan keluar yang perlu mengenai asanas yang dilakukan, tetapi jika anda tidak meninggalkan masa ini yang tidak diingini, maka akan segera dibawa ke automatisme.

  Dalam yoga stim, selain pernafasan anda, anda masih perlu mengawal dan merasakan pernafasan pasangan anda. Sebelum mula melakukan asana, anda boleh cuba untuk bernafas serentak, untuk menyesuaikan diri dengan satu sama lain. Lama kelamaan, bernafas dalam pasangan semasa amalan yoga akan menjadi hampir satu.

  Secara teori mengenai amalan

  Kebanyakan pose untuk yoga pasangan berasal dari yoga hatha tradisional. Pada asasnya, kehadiran rakan kongsi memudahkan pelaksanaan asana, kerana beban dibahagikan kepada dua. Sebagai contoh, pose seperti Pashimottanasana adalah asana secara teknis mudah.

  Melakukannya sendiri, yogi duduk di atas permaidani, menarik kaki lurus yang diperas di hadapannya, dan perlahan-lahan menurunkan badan.

  Sekiranya asana dilakukan oleh dua orang, pasangan kedua menjadi di belakang orang yang duduk, dan, sambil meregang tangannya di belakangnya, membantunya untuk meregangkannya.

  Asana dalam yoga wap tidak boleh dilakukan melalui kekerasan, dan jika orang yang duduk menjadi sakit atau tidak selesa, dia harus membiarkan rakan kongsi tahu mengenainya.

  Satu contoh yang baik dari kedudukan pasangan ialah Navasana. Pasangan duduk di antara satu sama lain, berpegang tangan dan, berehat kaki mereka, tarik kaki lurus ke atas, kira-kira di peringkat individu. Di sini rakan-rakan membantu satu sama lain pada masa yang sama, menjaga keseimbangan bersama.

  Latihan pasangan asana adalah cara yang bagus untuk lebih dekat dengan pasangan dan bersama-sama mengambil jalan pengetahuan diri, pembangunan fizikal dan keharmonian badan dan jiwa.

  Anda boleh mula belajar amalan bilik wap melalui pelajaran video dan dengan seorang pengajar di dewan.

  Dipandu oleh peraturan mudah yoga hatha klasik, memerhatikan teknik keselamatan asas, mendengar badan anda dan badan pasangan anda, anda akan dapat terjun sepenuhnya ke dunia keharmonian, pertukaran energi, dan pendedahan potensi anda.

  Asana berpasangan adalah plastik yang cantik, anggun, tegas. Melihat melalui rakaman video amalan pasangan, nampaknya anda sedang menonton tarian - komposisi pergerakan plastik yang luas, dibuat dalam saling tak terhingga.

  Yoga menimbulkan dua dan satu dengan gambar dan tajuk

  Jika anda memutuskan untuk mengambil jalan harmonisasi seluruh badan anda, ketahui makna menjadi dan membentuk pendekatan positif yang sepenuhnya baru kepada kehidupan, maka yoga sudah pasti apa yang anda perlukan. Ramai pemula yoga, cuba mendapatkan jawapan kepada soalan tertentu: akan yoga membantu saya menurunkan berat badan?

  Jawapannya tidak jelas: pasti membantu! Tetapi ia akan menjadi satu jawapan yang berat sebelah. Kerana yoga bukan sahaja kehilangan berat badan. Yoga adalah satu-satunya cara, setelah berlalu yang anda tidak akan hanya menurunkan berat badan, tetapi mengubah banyak sikap dan tabiat anda yang sebelum ini tidak membolehkan anda melakukan ini.

  Latihan yoga dibezakan dengan keteraturan, kelambatan, perubahan beban statik dengan relaksasi dan relaksasi yang lengkap. Sudah tentu, sukar bagi pemula untuk memahami bagaimana pergerakan yang tidak ragu-ragu dapat membantu menurunkan berat badan.

  Walau bagaimanapun, berat badan semakin berkurangan, perkara utama adalah melakukan segala-galanya dengan betul. Semua berlaku kerana beban statik, latihan tetap, pendekatan yang bijak dan penting, teknik pernafasan yang betul.

  Lagipun, adalah perlu untuk menukar pernafasan cetek yang biasa ke dalam, yang menyerap semua organ dengan oksigen dan dengan itu meningkatkan kerja mereka.

  Yoga menimbulkan satu. Foto dengan tajuk

  Berdiri asana

  Duduk asana

  Asana berbohong

  Yoga asas menonjol dalam gambar dengan tajuk

  Klik pada gambar dan ia akan dibuka dalam saiz yang besar.

  Di bawah ini anda dapat melihat kompleks yoga selama 15 minit, yang terdiri daripada yang paling mudah, tetapi pada masa yang sama latihan / asanas yang berkesan, dengan mana anda boleh membuat tubuh anda kuat dan fleksibel.

  Muat turun "Basic asanas" kompleks

  Yoga untuk dua adalah seni sebenar. Kelas yoga berpasangan mengajar kefahaman, pencarian kompromi, mengharmonikan hubungan dalam pasangan. Rakan-rakan belajar untuk menangkap pernafasan antara satu sama lain, merasakan kelonggaran dan ketegangan otot-otot tertentu dalam badan.

  Yoga untuk dua adalah sesuai untuk latihan pasangan dengan rakan, saudara, anak-anak. Dalam yoga wap ada peluang untuk menemui asanas baru dan kedudukan yang tidak tersedia semasa kelas yoga sahaja.

  Semasa latihan, anda akan belajar bukan sahaja untuk memahami tubuh anda sendiri, tetapi juga belajar cara bekerja bersama-sama, merasakan badan pasangan anda.

  Sepasang yoga. Foto

  1 Pertama anda perlu mengambil pose, dipanggil pahlawan pose, yang menggalakkan pembakaran lemak subkutan, mengaktifkan metabolisme. Berdiri lurus, bengkokkan satu kaki sehingga paha selari dengan lantai, lengan di arah yang bertentangan. Sekarang, tentukan kedudukan ini dan kekal dalam kedudukan ini selagi mungkin. Kemudian ubah kaki sokongan dan ulangi.

  Lance berpose

  2 Lunge. Tanpa meninggalkan postur pahlawan, membuat lung yang mendalam dengan kaki anda dibangkitkan ke hadapan, supaya tapak tangan anda diletakkan di atas lantai pada lebar bahu, dan kaki di antara mereka.

  Kaki sokongan jauh di belakang. Pastikan baki anda selagi mungkin. Kemudian tukar kaki anda. Kedudukan ini menyumbang kepada mengetatkan otot-otot punggung dan paha, melegakan ketegangan dari tulang belakang.

  Untuk meningkatkan beban, anda boleh mengamalkan gaya ini dengan bayi.

  Cobra / Ular berpose

  3 Ular Pose menyumbang kepada peregangan semua otot perut utama, meningkatkan mood, memberikan ringan dan semangat. Berbaring di perut anda, angkat bahagian atas badan di tangan anda, membentuk bengkok yang mendalam ke atas. Anda perlu merasakan otot perut anda.

  Katak berpose

  4 Katak berpose. Membolehkan anda untuk mengendalikan otot perut serong, mempromosikan peregangan. Berbaring perut di permaidani, bengkokkan satu kaki di lutut, cuba tekan ke lantai. Lakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain. Pada masa yang sama dengan seluruh badan anda ke hadapan.

  Planck

  5 Planck luar biasa menaikkan otot dan lengan perut. Untuk meningkatkan beban boleh mengangkat satu kaki ke atas. Ia perlu menggantikan kaki setiap 5 nafas.

  Bot

  6 Latihan ini membantu mengepam otot-otot belakang, abs dan lengan, untuk menghilangkan sentimeter yang dibenci dari kawasan pinggang. Untuk melakukan senaman itu, berbaring di perut anda di atas tikar, angkat tangan dan kakinya pada waktu yang sama, kemudian cuba mengikat pergelangan tangan dengan tangan anda, membentuk sebuah perahu.

  Dalam artikel ini, anda boleh mengetahui bahawa pose yang paling mudah dalam yoga. Pada halaman, anda dapat melihat animasi gif yang menggambarkan bagaimana pose yoga dilakukan untuk pemula.

  Punca yoga yang paling sukar

  Asana yang paling berani dan kuat:

  Yoga adalah kebijaksanaan yang dikumpulkan oleh seluruh generasi, ia adalah falsafah yang mendalam dan bekerja dengan alam bawah sedar, ia adalah keupayaan untuk mengetahui diri melalui meditasi dan kelonggaran, ia adalah teknik pernafasan yang betul yang memperkaya semua organ dan sistem badan dengan oksigen, ia adalah pembentukan pandangan positif dan cinta untuk segala-galanya.

  Yoga untuk pemula akan menjadi tidak berguna, jika tujuan latihan untuk memilih berat badan hanya. Adalah sikap dalaman yang penting dan pemahaman makna pekerjaan. Latihan yoga tidak boleh dibandingkan dengan budaya fizikal biasa, kecergasan atau dengan beban tenaga. Sudah tentu, terima kasih kepada senaman biasa, berat badan dikurangkan, tetapi dalam yoga ia bukan perkara utama.

  Normalisasi metabolisme, memperkuat sistem saraf, secara semula jadi mengurangkan berat badan dan menghalang lompatannya. Setelah mengamalkan yoga, selera makan berkurangan, dengan sendirinya, keinginan untuk makan berlebih hilang, keinginan manis, tepung, dan lemak dikurangkan.

  Mempraktikkan yoga mula menyedari bahawa dia lebih selesa dan lebih menyenangkan untuk makan makanan semula jadi yang sihat, secara beransur-ansur mengurangkan bahagian. Selain itu, semua senaman disyorkan pada perut kosong.

  Dan terbiasa dan ditarik ke dalam keajaiban kesenangan, yang diberikan oleh yoga, anda tidak lagi dapat meninggalkan mereka.

  Setelah menggunakan pengetahuan dan kebijaksanaan di timur, anda dapat mengambil satu set latihan yoga khusus yang bertujuan untuk menurunkan berat badan.

  Yoga untuk pemula: latihan untuk latihan rumah, video

  Sukan adalah sinonim dengan gaya hidup "normal" untuk kebanyakan orang.

  Bagi wanita, lelaki, kanak-kanak dari mana-mana umur terdapat pelbagai jenis latihan: kekuatan, aerobik, untuk penurunan berat badan, untuk mengekalkan kesihatan, nada otot, dan sebagainya.

  Walau bagaimanapun, ramai orang seperti ajaran kuno - yoga, yang mengandungi pengetahuan untuk penyembuhan dan membuat diri anda di dunia ini. Untuk mengetahui bagaimana untuk memulakan amalan di rumah, baca terus.

  Apa itu yoga

  Jika kita bercakap mengenai amalan-amalan ini, mereka sama sekali berbeza dengan sukan lain untuk mengurangkan berat badan dan menguatkan otot.

  Yoga bukan sahaja melatih tubuh melalui pernafasan dan melakukan asanas, tetapi juga mengetahui diri sendiri, dunia di sekeliling kita dan mencari keseimbangan hidup.

  Pengajaran kuno ini berasal dari India, dan dari sana disebarkan di seluruh dunia bermula, dan kini semua orang boleh berlatih: di rumah, di jalan atau di dalam dewan dengan kumpulan, untuk menggantikan latihan pagi atau latihan sepenuhnya di gym.

  Doktrin yoga membantu bukan sahaja untuk memperbaiki tubuh anda, tetapi juga menambah keyakinan, mengajar anda untuk selaras dengan diri anda dan dunia di sekeliling anda. Amalan adalah rangkaian asana, atau dengan cara yang berbeza, pos. Mereka mesti dilakukan perlahan-lahan, sedar setiap gerakan. Tidak ada had untuk kesempurnaan dalam prestasi asana tertentu, jadi yoga dapat ditingkatkan selama-lamanya.

  Anda hanya perlu mengambil tikar, menyebarkannya dan mula melakukan senaman. Untuk kelas pertama anda tidak perlu mempunyai pengalaman dalam sukan. Kelas-kelas yang sangat lancar membawa kepada hakikat bahawa anda mula mendapat asanas yang sukar selepas beberapa bulan. Peraturan utama di sini adalah untuk memberi diri anda mood untuk berlatih sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

  Walaupun yoga boleh diamalkan di rumah, pemula harus lebih baik beralih kepada pelatih profesional yang akan menerangkan asas-asasnya, menunjukkan asana asas. Yoga untuk pemula mempunyai cabang seperti Iyengar, Ashtanga, Hatha, Kundalini.

  Kedua-dua wanita dan lelaki, perempuan dan lelaki boleh melakukan amalan ini - mereka sesuai untuk semua peringkat umur, tahap latihan sukan yang berlainan.

  Kajian ajaran purba ini akan membantu untuk menjadi lebih fleksibel bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga secara moral.

  Yoga untuk pemula di rumah

  Jika anda tidak mempunyai peluang untuk menghadiri kelas kumpulan untuk penurunan berat badan, maka yoga untuk pemula di rumah boleh diadakan dengan bantuan tutorial video atau tutorial yang dibentangkan dalam akses percuma di Internet. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa tiada siapa tetapi guru sebenar akan dapat menunjukkan kesilapan semasa melakukan asana.

  Asas untuk pemula:

  • Asana hanya dilakukan pada tahap yang dianggap selesa untuk anda.
  • Selepas setiap postur, buat jeda kecil.
  • Berkonsentrasi pada setiap langkah.
  • Amalan harus bersenang-senang, jadi jangan mengalihkan perhatian.
  • Cuba berlatih dengan kerap, hanya dengan cara ini anda akan mula mendapat hasil pertama dari pelajaran.

  Ini adalah salah satu arah dalam yoga. Hatha yoga untuk pemula melibatkan melakukan asana mudah menggunakan teknik pernafasan dalam irama yang selesa untuk anda.

  Pukulan yang sukar tidak dianjurkan walaupun untuk mencuba, kerana badan pemula memerlukan persiapan yang berhati-hati. Satu latihan khas yang bertujuan untuk melatih otot-otot belakang, menguatkan sendi-sendi.

  Jika anda mengikuti semua cadangan guru anda, maka kejayaan pertama dapat dilihat dalam sebulan kelas biasa.

  Kundalini yoga untuk pemula

  Cawangan lain adalah Kundalini Yoga. Amalan ini dipanggil sejagat bagi mereka yang ingin mengetahui langkah pertama dalam ajaran kuno ini. Kundalini yoga untuk pemula membantu untuk membangun kepekaan kepada negeri-negeri dalaman melalui pelaksanaan asana, pemahaman tentang badan anda dan keupayaannya, pengedaran kuasa.

  Sebelum setiap latihan Kundalini Yoga, perlu menjalani penyesuaian dengan bantuan mantra atau meditasi.

  Hanya selepas itu anda boleh mula berlatih, yang terdiri daripada rantaian asana, yang bertujuan untuk memperbaiki organ-organ dalaman, meluruskan tulang belakang, regangan, meningkatkan kesihatan wanita.

  Salah satunya ialah Surya Namaskar - 12 asanas, pelaksanaannya yang dapat menggantikan pelajaran penuh di dalam dewan dengan pelatih.

  Pose yoga

  Dalam yoga, lebih daripada 900 asanas disajikan, tetapi dalam amalan biasa kira-kira 100 postur yang berbeza digunakan. Sekiranya kita bercakap mengenai pemula, mereka lebih kecil. Sesungguhnya, sebelum bergerak ke latihan yang kompleks, perlu menguasai yang paling mudah. Ini termasuk asana untuk keseimbangan, condong, berbaring atau duduk, lentur, terbalik, memutar dan berehat di lengan.

  Untuk dua orang

  Seringkali dalam jadual kelas anda boleh melihat nama kursus "Yoga for two."

  Dalam kes ini, amalan ini terdiri daripada latihan yang direka untuk dua orang, membantu satu sama lain untuk menguasai kedudukan ini atau itu.

  Pada mulanya, melakukan asana mungkin kelihatan sedikit janggal, bagaimanapun, senaman tetap membawa kepada fakta bahawa kedua-dua orang mula melakukan pasangan asana dengan betul, dengan penjajaran.

  Apakah asana awal di chellendge yang patut dilakukan bersama:

  • segitiga terbalik;
  • anjing ganda menghadap ke bawah;
  • bot;
  • memukul
  • hati terbuka;
  • dua pokok;
  • pahlawan berganda;
  • double kupu-kupu

  Untuk satu

  Jika anda tidak mempunyai pasangan untuk latihan, maka anda juga boleh mula berlatih sendiri dengan sendirinya. Adalah penting untuk diingati bahawa setiap daripada mereka ditujukan untuk meningkatkan satu atau satu lagi organ, oleh itu, perlu mengambil serius. Prestasi yang tidak betul asana boleh menyebabkan kerosakan kepada ligamen, tendon, lebam, dan dalam kes yang jarang berlaku - untuk patah tulang.

  Bermula kelas di rumah, pilih pelajaran video yang paling mudah, di mana guru akan menawarkan asana mudah dan jelas menjelaskan bagaimana untuk melaksanakannya dengan betul.

  Menonton sensasi anda, ia sangat penting semasa melakukan asana.

  Peraturan pertama dan asas adalah bahawa anda harus selesa dengan diri sendiri, tubuh anda tidak seharusnya menderita, tetapi hanya menerima beban yang saat ini dianggap ideal.

  Cara memulakan kelas yoga atau asanas untuk pemula:

  • kerusi postur (Utkatasana);
  • postur miring ke kaki (Uttanasana);
  • segitiga menimbulkan (Trikonasana);
  • membajak (hal-asan);
  • Cat pose (Marjariasana);
  • pigeing pose (Eka pada rajakapotasana);
  • separuh pose raja ikan (Ardha matsiendrasana);
  • pose kanak-kanak (Balasana);
  • pose mati (Shavasana).

  Lihat tutorial video lain untuk yoga pemula.

  Video: latihan yoga untuk pemula di rumah

  Lihat juga petua mengenai bagaimana untuk mengurangkan berat badan di rumah.

  Sepasang yoga. Asanas sukar untuk dua

  Semasa pasangan yoga, orang mengalami hubungan langsung dengan orang lain, jadi anda boleh memilih seseorang yang rapat dengan anda sebagai rakan kongsi: teman, teman wanita, kakak, suami atau isteri, atau anda boleh melakukan segala-galanya sendiri sehingga anda merasa bahawa anda terbuka untuk menghubungi orang yang tidak dikenali. rakan kongsi

  Bagi pemula untuk bekerja dalam yoga wap, anda perlu memberi tumpuan kepada asana mudah. Mereka perlu dilakukan secara bergantian atau serentak, mewujudkan angka simetri dari badan anda. Yoga pasangan adalah salah satu jenis yang tenang dan tidak tergesa-gesa dan tidak sesuai untuk mereka yang ingin bekerja dalam bentuk yang intensif dan dinamik. Asana untuk dua boleh dilihat pada video.

  Bagi siapa dan apa itu

  Semua jawatan dijalankan dengan sokongan bersama dan menyatukan orang melalui:

  • pergerakan umum;
  • kesedaran;
  • mood;
  • bernafas;
  • sentuhan dan keintiman.

  Yoga untuk dua boleh dilakukan oleh mana-mana dua orang, dan ini adalah cara yang hebat:

  • menguatkan hubungan;
  • amanah, meningkatkan komunikasi, mewujudkan ruang untuk penemuan dan kesabaran;
  • bersenam dengan teliti, terutamanya otot-otot tulang belakang, melalui bantuan bersama dalam melakukan asana;
  • melepaskan badan dari tekanan fizikal dan emosi;
  • mencari imbangan dan tumpuan bersama;
  • memahami keperluan masing-masing.

  Yoga pasangan juga melibatkan hubungan yang sangat rapat.

  Yoga amat sangat individu, ia adalah proses peribadi dan dalaman. Bagaimana dia boleh berpasangan?

  Ya, yoga untuk dua adalah nyata, terdapat banyak bahan video dengan demonstrasi jawatan dimana 2 orang berpartisipasi dalam yoga.

  Hari ini, definisi amalan memanjang kepada margin pasaran:

  • mengembangkan tulang belakang yoga;
  • muka yoga, mata;
  • yoga acro dan sebagainya

  Inilah cara termudah untuk merasakan, memahami dan menerangkan apa yang berlaku kepada tubuh dan minda. Sejarah yogis berasal dari pekerjaan tubuh. Ia masuk akal untuk bercakap tentang bentuk tenaga yang paling halus hanya apabila anda merasa selesa dan santai.

  Lihat sendiri dari sisi

  Amalan memberikan peluang untuk melihat diri anda dan orang lain dari pandangan yang sedikit berbeza, dan 2 orang memperoleh jenis komunikasi yang berbeza.

  Asana dilakukan bersama memerlukan kepercayaan, toleransi, dan pemahaman tentang kelemahan pada babak kedua.

  Mereka mengajar dan memberikan pengalaman tentang bagaimana membantu satu sama lain dalam masa-masa sukar ketika mereka berada dalam suasana yang tidak baik atau mengalami masalah di tempat kerja. Pengiktirafan dan rasa terima kasih di mata kawan kedua adalah hadiah.

  Di mana untuk bermula

  Seperti dalam yoga klasik, berpasangan, anda memerlukan pakaian yang selesa. Lebih baik jika ia diperbuat daripada kapas asli atau flaks.

  Dua tikar khas diperlukan, kaset video dengan bahan latihan, dan supaya, walaupun salah seorang peserta berpengalaman dan mampu bertanggungjawab untuk keselamatan.

  Anjing dengan kepala tunduk dengan insurans

  1. Berdiri di tepi tikar, pasangan itu adalah milik anda.
  2. Balutkan riben di sekeliling pinggang anda bahawa pasangan anda akan memegang.
  3. Masukkan asana dengan pinggul anda pada pita.
  4. Cuba tarik tumit ke tikar.
  5. Pastikan kaki dan tulang belakang anda lurus, leher santai.

  Upavishtha Konasana

  1. Duduk di atas lantai yang menghadap satu sama lain. Lurus kaki lebar bahu.
  2. Genggam pergelangan tangan masing-masing.
  3. Bend hadapan dengan memiringkan dada dan perut serendah mungkin.
  4. Untuk memperdalam cerun, kawan lancar menarik anda dengan lengan, membolehkan anda memegang tulang belakang lurus, mendalamkan cerun dan meregangkan dada.

  Ketegangan kembali dengan

  1. Kencangkan tali pinggang atau pita secara langsung ke atas punggung.
  2. Seorang rakan duduk di hadapan anda dan memegang tali pinggang yang terikat (pita).
  3. Perlahan-lahan mulai bersandar, menjaga tangan anda pada pinggul anda.

 • Tolak tangan anda dari pinggul dan angkat apabila anda merasakan kedudukan mantap di palung.
 • Cuba alihkan tangan anda dari kedudukan menegak kembali.

  Rakan kongsi, memegang tali pinggang (pita), memastikan keselamatan anda, supaya anda merasa yakin semasa pesongan.

  Crescent - Ardha Chandrasana dengan pasangan

  1. Rakan kongsi menjadi milik anda.
  2. Mula melakukan asana sabit yang biasa.
  3. Rakan kongsi mengambil satu tangan di atas tulang pinggul anda, yang lain - di atas bahu anda apabila anda menguruskan untuk mewujudkan keseimbangan.
  4. Pasangan ini perlahan-lahan mula menarik badan anda, berkat pembukaan pinggul dan dada diperolehi lebih banyak.

  Squat back pose

  1. Balikkan satu sama lain.
  2. Putar tangan anda dengan tangan pasangan di bahagian siku.
  3. Kaki merebak bahu yang lebih lebar.
  4. Squat supaya lutut anda membentuk sudut 90 darjah dengan pinggul anda. Belakang lurus.
  5. Kembali ke kedudukan permulaan.
  6. Lakukan 4 set 15 ulangan.

  Latihan trisep

  Untuk latihan ini, anda memerlukan kerusi atau kerusi.

  1. Seorang pasangan menjadi kembali ke kerusi, memeluk lututnya pada 90 darjah dan meletakkan tangannya di pinggir kerusi. Jari telapak tangan ditujukan kepada diri mereka sendiri, siku - di luar.
  2. Pasangan kedua mengambil kedudukan yang sama, hanya tapak tangan diletakkan di atas kerusi, tetapi pada pangkuan pasangan.
  3. Membengkokkan siku anda hingga 90 darjah, menurunkan batang badan.
  4. Kembali ke kedudukan permulaan.
  5. Lakukan 4 set 12 ulangan.

  7 sebab mengapa anda perlu mengamalkan yoga berpasangan

  Aktiviti fizikal am

  Tidak kira bagaimana ia kelihatan, pasangan yoga dan kedudukannya yang lebih kompleks adalah sejenis aktiviti fizikal yang memerlukan penggunaan kekuatan fizikal dan latihan cemerlang untuk 2 orang dari semua tahap kemahiran. Demonstrasi video moden menunjukkan kedudukannya dengan jelas.

  Hobi bersama

  Yoga yoga dan aktiviti fizikal bersama membawa banyak keseronokan dan kegembiraan. Latihan selalu penuh dengan ketawa dan kegembiraan kanak-kanak, membolehkan anda berfikir secara mental pada masa kanak-kanak, apabila mereka bersukacita dan ketawa ketika roda karusel, atau berayun di ayunan.

  Kerja bersama

  Pose untuk yoga, dilakukan bersama, adalah satu aktiviti bersama, di mana anda boleh belajar untuk bekerjasama dan melakukan pose yang kompleks, yakinlah dengan pasangan anda. Penyegerakan usaha bersama ini, dan kerja bersama untuk mencari penyelesaian yang berguna dalam pelaksanaan senam.

  Sains sains

  Akibat latihan bersama jawatan, 2 orang membentuk hubungan emosi dan psikologi antara satu sama lain, hubungan kuat dibentuk.

  Menerima kedudukan dan urutan yoga wap hanya boleh dilakukan melalui mesej yang baik, baik lisan dan bukan lisan.

  Anda memerlukan pemahaman yang baik mengenai keperluan anda dan tindak balas yang baik kepada pasangan anda, kerana kesannya bergantung kepada penyertaan dua orang dan persefahaman bersama mereka.

  Rekreasi umum

  Ini adalah sebahagian daripada amalan yoga untuk dua orang, yang menunjukkan kelonggaran dan urutan bersama, yang menyediakan kedua-dua pasangan dengan rehat selepas latihan dan selepas hari yang sukar dan sibuk.

  Memperkuat ikatan

  Untuk mencapai hasil dan kejayaan yang diinginkan, anda memerlukan kepercayaan yang besar antara rakan kongsi, keupayaan untuk menghasilkan, menerima dan menyerahkan, serta keupayaan untuk membantu dan membina sokongan. Pengembangan kualiti ini membantu mengukuhkan hubungan antara rakan kongsi.

  Menggalakkan keintiman

  Terima kasih kepada amalan biasa dan hubungan fizikal yang rapat, yogi untuk dua memberikan perasaan kedekatan yang luar biasa, ia terbuka untuk menyentuh dan mengembangkan keupayaan untuk memberi dan mengambil, supaya ia memperdalam hubungan dekat antara rakan kongsi.

  Asana untuk dua dibezakan oleh keplastikan, fleksibiliti, rahmat - mereka cantik dalam interkoneksi yang tidak berkesudahan mereka.

  Yoga berpasangan - cara untuk lebih memahami diri anda dan rasa orang lain. Pautan ke penerbitan utama

  Yoga untuk dua: menimbulkan, bersenam

  Cara hidup yang betul secara aktif dipromosikan di televisyen, dalam media cetak, dari mulut ke mulut. Dan antara rakan-rakan atau rakan sekerja anda terdapat orang-orang yang berminat untuk bersaing dengan masa, berbincang tentang perkara makan yang sihat dan kerap melawat gim. Pengiklanan langsung sedemikian adalah motivator terbaik.

  Bersama-sama lebih seronok

  Sukan apa yang hendak dipilih? Tetapi mata itu terbakar setiap kali, dan ia mudah diberikan. Pusat kecergasan moden menawarkan pelbagai latihan kumpulan dan latihan individu dengan pelatih. Tetapi apabila terdapat begitu banyak, sukar untuk dipilih.

  Sukar untuk membayangkan sebuah kelab sukan moden tanpa kelas yoga. Mereka sangat popular, kerana banyak perkara yang baik diketahui tentang amalan yoga, mengenai manfaat yang diperolehnya. Sudah pada peringkat awal latihan mereka meningkatkan semangat mereka, melegakan ketegangan, membantu untuk kekal dalam keadaan baik.

  Terdapat pelbagai jenis aktiviti. Yoga untuk dua (atau pasangan yoga) mempunyai kelebihan penting: ia membantu untuk menjalin hubungan dengan pasangan. Hubungan bergerak ke tahap yang sama sekali berbeza. Dari masa ke masa, kepercayaan lengkap datang: anda tidak boleh melakukannya tanpa sokongan dalam jawatan.

  Ciri-ciri pekerjaan

  Perbezaan utama antara yoga wap dan klasik adalah kehadiran dua orang. Anda boleh datang ke kelas dengan kekasih, anak, teman wanita atau cuba bersandar pada orang yang tidak dikenali. Hasil dari praktik ini adalah penggunaan pasangan, penataan saling pengertian. Sekiranya semuanya berjalan lancar, hubungan menjadi lebih kuat.

  Yoga bersama boleh dilakukan di kompleks yoga hatha (pencapaian keharmonian dalam pesawat fizikal), di tantra (pendedahan tenaga seksual dan kepemilikan yang kompeten).

  Semua latihan dilakukan dengan berhati-hati, struktur kompleks dibarisi secara beransur-ansur. Cepat tidak berguna. Kedua-duanya harus berusaha. Ini bukan pelajaran dari siri ini, apabila setiap manusia untuk dirinya sendiri.

  Dan buat pertama kalinya sesuatu tidak berfungsi, itu sekurang-kurangnya menyeronokkan.

  Yoga pasangan untuk pemula melibatkan peraturan berikut:

  untuk menjadi "pada panjang gelombang yang sama": jangan cuba bersaing untuk kelihatan lebih kuat dan lebih sukar daripada teman anda; pergi ke arah satu sama lain, menjadi toleran; bukan untuk menuntut, tetapi untuk memberi inspirasi; menghadiri kelas pakaian bersih,

  Perubahan yang ditimbulkan: tidak ada semata-mata wanita atau laki-laki, jadi jangan marah jika seorang lelaki melemparkan kakinya ke belakang pasangannya.

  1. "Menetapkan semula" hubungan dalam pasangan (dengan pasangan, teman lelaki, rakan), mewujudkan hubungan dengan kanak-kanak, mengatasi halangan dalam komunikasi;
  2. pemulihan kesihatan: yoga menguatkan sistem imun, memperbaiki angka, mempunyai kesan positif pada jantung, organ pernafasan, meningkatkan penyelarasan pergerakan;
  3. Hasilnya cepat (walaupun tidak segera), kerana apa-apa kesulitan dengan perkembangan asana lebih mudah dihilangkan dengan menggunakan bantuan pasangan.

  Kesukaran yang mungkin timbul:

  1. ketergantungan pada seorang teman: orang itu tidak mempunyai masa untuk pergi ke kelas pada masa - membiarkan yang lain;
  2. Kos latihan pasangan individu adalah lebih tinggi daripada satu. Tetapi untuk menguasai dan bebas melaksanakan latihan di rumah, 5-10 pelajaran dengan seorang profesional tidak akan mengganggu.

  Yoga dengan bayi

  Kelas dengan fidget kecil adalah topik yang berasingan. Beliau didedahkan secara terperinci dalam artikel "Yoga Kanak-kanak." Adakah perlu untuk kanak-kanak melakukan asana? Untuk sukan, adalah penting untuk mengajar sejak zaman kanak-kanak. Sesetengah kanak-kanak sangat bertenaga walaupun tanpa sukan mereka sudah lelah pada waktu petang. Yoga akan membantu mengubah api yang tidak sihat ke dalam tenaga positif, untuk mengarahkannya ke arah yang aman.

  Hubungan amanah akan ditubuhkan antara anak dan ibu bapa. Hubungan ini sangat penting untuk pembentukan dan perkembangan jiwa kanak-kanak.

  Latihan kanak-kanak biasanya mengambil bentuk permainan. Dari masa ke masa, kanak-kanak menjadi lebih seimbang, dan proses membesar lebih mudah.

  Yoga Challenge

  Konsep "cabaran" kini dikenali dalam hampir semua bidang kehidupan. Ia boleh diterjemahkan sebagai "membuang cabaran kepada diri sendiri." Dalam sukan, ini amat penting, terutamanya apabila anda ingin mengembangkan dan mencapai lebih banyak lagi. Cabaran antara satu sama lain dan selesaikannya bersama-sama. Kemenangan mungkin bersatu, kerana yoga untuk dua adalah kerja tim.

  Latihan untuk sebarang peringkat latihan

  Cuba senaman yoga ini (latihan) untuk dua orang.

  Nombor latihan 1. PLANE

  Ingatlah bagaimana anda dilahirkan pada zaman kanak-kanak dengan ibu bapa atau adik-beradik yang lebih tua. Anda bersandar pada lengan dan kaki orang lain yang berbaring di belakang anda, anda diangkat tinggi dan berguling seperti di atas kapal terbang.

  Nombor latihan 2. DOG MORDA DOWN

  Dalam versi berganda ialah seekor anjing pada seekor anjing. Satu menjadi pose klasik Adho Mukha Shvanasan. Yang kedua dalam kedudukan yang sama bersandar pada sakramen "anjing" yang pertama. Akibatnya, ada dua peringkat Adho Mukha Shvanasana.

  Nombor latihan 3. BOATS

  Duduk antara satu sama lain dalam kedudukan bot. Kaki di kaki masing-masing, berpegangan tangan.

  Sekiranya beban ini tidak mencukupi, mendaftar untuk kelas dengan pengajar, menghadiri seminar, atau mencari video pendidikan di Internet sendiri. Pertama, anda boleh meminta orang lain untuk melindungimu dalam beberapa bentuk yang terbalik, membetulkan kesilapan. Percayalah, rumah anda akan menunjukkan minat terhadap yoga misterius dan membuat anda syarikat dalam kelas terdekat.

  Yoga menonjol untuk dua - belajar senaman terperinci

  Yoga dianggap sebagai amalan kuno yang harmoni menggabungkan usaha fizikal dengan pemurnian emosi dan pemenuhan rohani. Yoga melegakan keletihan otot, mengembangkan fleksibiliti badan dan minda, membawa saraf tegang yang menenangkan dan tahap mood.

  Penduduk bandar-bandar besar digalakkan untuk mengamalkan latihan ini untuk memulihkan keseimbangan. Baru-baru ini mendapat yoga stim. Ia adalah pelbagai yang membolehkan pertukaran emosi yang lebih lengkap dan pengembangan keupayaan fizikal mereka.

  Latihan yoga berpasangan sering mengandungi pelbagai jenis sokongan dan gandingan, yang merumitkan postur tradisional amalan ini.

  Yoga menimbulkan dua

  Asana ini amat rumit dan memerlukan latihan fizikal yang berkualiti tinggi sekurang-kurangnya satu daripada rakan kongsi. Adalah disyorkan untuk mengkaji dan menguji sepenuhnya postur yang diterangkan di bawah ini, dan hanya kemudian pergi ke yang satu ini. Walaupun semua kerumitan, asana memberikan rasa perpaduan dan penerbangan yang nyata.

  Latihan "Pesawat"

  Masuk ke pose berlaku mengikut algoritma berikut:

  1. Rakan A terletak di atas tikar, menaikkan tangan dan kakinya dengan tegak lurus ke badan (lebih baik untuk membengkokkan lutut sedikit).
  2. Rakan B terletak di atas, terletak di tapak kaki terbuka dan kaki pasangan B (apabila cubaan pertama dibuat, pasangan B harus berehat di atas lantai dengan satu kaki).
  3. Rakan-rakan membuat hubungan mata dan kekal dalam kedudukan selama mungkin.
  4. Rakan pasangan Hip harus berada di atas bahu.
  5. Jika boleh, pasangan B merebut kaki dengan telapak tangan, meregangkan otot pinggul.

  Asana ini dianggap paling mudah dalam kategori amalan ini. Ia sesuai walaupun untuk pemula, postur ini dianggap asas untuk menguasai teknik pasangan yoga.

  Pose "Segitiga terbalik" sesuai walaupun untuk pemula.

  Untuk melengkapkan latihan:

  1. Hadapi satu sama lain pada jarak kira-kira 30-60 cm.
  2. Letakkan kaki anda bahu lebar atau sedikit lebih luas.
  3. Tarik tangan anda sehingga kira-kira 10 cm dari telinga anda.
  4. Pegang kedudukan selama 30-60 saat, rasakan tenaga pasangan.
  5. Sebarkan tangan anda pada tahap bahu dan putar kepala anda ke kanan.
  6. Regangkan badan atas badan anda ke kanan sehingga ia berhenti.
  7. Letakkan tangan kanan anda di sebelah kaki dari luar (jika tidak berfungsi, anda boleh meletakkannya di dalam atau menggunakan kiub yoga), angkat tangan kiri anda.
  8. Lihat terus kepada pasangan anda, kekal dalam kedudukan untuk masa maksimum.

  Kaki kiri semasa pelaksanaan asana boleh sedikit berubah ke dalam atau ke luar. Otot leher dan bahu perlu dilonggarkan. Simpan akhbar di bawah tekanan. Pose boleh dilakukan dengan berdiri kembali ke satu sama lain dan menghubungkan lengan ke langkah 7.

  Dog face down adalah salah satu yang paling santai dan menenangkan asanas. Melakukan pose dalam sepasang mempersulit dan menjadikannya lebih banyak tenaga. Dengan pematuhan ketat kepada algoritma untuk memasuki asana agak mudah.

  Dog face down adalah salah satu yang paling santai dan menenangkan asanas.

  Perkara utama adalah melaksanakan langkah-langkah berikut:

  1. Partner A meletakkan kakinya lebar bahu terpisah atau sedikit lebih lebar.
  2. Rakan A menarik tangannya sehingga mereka sekitar 10 cm dari telinga.
  3. Rakan A meregangkan ke depan dan ke bawah dan meletakkan telapak tangannya di lantai pada jarak kira-kira 100-120 cm dari kaki.
  4. Rakan B meletakkan telapak tangannya pada jarak kira-kira 30-40 cm di hadapan pasangan A.
  5. Rakan B meletakkan satu kaki pada belakang pelvis A..
  6. Partner B menaikkan kaki yang lain dan menempatkannya di sebelah yang pertama, membentuk tahap kedua "anjing ke bawah".

  Dalam asana ini, pasangan A sedang mengalami beban yang lebih besar pada tulang belakang panggul, jadi jika ada masalah di kawasan ini, lebih baik menahan diri dari posturing.

  Dengan sendirinya, asana bot adalah salah satu yang paling sengit, yang memerlukan kepekatan maksimum. Ini adalah satu-satunya asana, yang kami lakukan dengan lebih mudah, kerana rakan-rakan berpaut kepada satu sama lain dan menerima sokongan tambahan.

  Menjalankan latihan menangkap bot

  Log masuk asana berlaku mengikut algoritma:

  1. Duduk di atas tikar bertentangan antara satu sama lain supaya kaki anda disentuh.
  2. Luruskan belakang anda, tulang belakang anda adalah tegang yang mungkin.
  3. Naikkan kaki anda (serentak atau satu demi satu) sehingga badan huruf Latin "V".
  4. Mencari kedudukan yang optimum, hentikan kaki antara satu sama lain.
  5. Rasa kedudukan dan ketegangan otot.
  6. Sekiranya perlu untuk halangan tambahan berpegang tangan.

  Pose ini sesuai untuk orang yang telah berlatih yoga untuk masa yang lama dan mempunyai pengalaman yang signifikan dalam asana terbalik. Pemula tidak disyorkan untuk melakukan ini bersama untuk mengelakkan kecederaan dan emosi negatif.

  Pemula tidak disyorkan untuk melakukan postur "Posisi"

  Pose dibentuk berdasarkan peringkat berikut:

  1. Berdiri di pose "anjing menghadap ke bawah" kepala ke arah satu sama lain pada jarak 170-190 cm.
  2. Pindahkan berat badan ke batang atas dan letakkan kepala anda di atas lantai.
  3. Letakkan siku anda ke kepala anda, clasping dengan telapak tangan anda dan buat lebih banyak sokongan.
  4. Masukkan kepala tempat duduk dengan kaki penuh.
  5. Lancar menurunkan satu kaki ke tahap paralelisme dengan lantai.
  6. Pegang kaki di kaki pasangan, simpan asana selagi mungkin.

  Asana akan menjadi muktamad dalam kitaran yoga berpasangan. Ia akan meregangkan otot, menenangkan kadar denyutan jantung dan membolehkan anda menikmati keintiman maksimum dengan pasangan anda.

  Menimbulkan "Peregangan" - membentangkan otot-otot, menenangkan irama jantung

  Untuk memasuki asana agak mudah:

  1. Duduk bersebelahan antara satu sama lain supaya kaki benar-benar bersentuhan.
  2. Pegang tangan dan mula menjangkau satu sama lain.
  3. Untuk lebih banyak kemudahan, perlahan-lahan menghulurkan ke hadapan sebagai sokongan menggunakan telapak tangan dan tangan pasangan anda.

  Yoga untuk dua adalah pilihan yang baik untuk pasangan yang ingin tahu dan memahami satu sama lain. Latihan fizikal bersama dan pembangunan bersama akan membawa kepada harmoni dalam pasangan. Dalam postur, rakan kongsi mesti merasakan dan menyokong antara satu sama lain.

  Amalan ini, berbeza dengan yoga klasik, membawa lebih banyak emosi dari luar. Seperti mana-mana senaman, dalam yoga untuk dua terdapat senarai kontraindikasi berdasarkan ciri-ciri fizikal dan kehadiran penyakit.

  Perlu diingat bahawa pasangan asana memerlukan kembali dari kedua-dua pasangan, dan jika salah seorang daripada mereka tidak mahu berlatih, maka yoga seperti itu akan membawa lebih banyak negatif daripada yang baik.

  Video - Sepasang bantuan visual yoga untuk pemula

  Latihan yang membantu anda memperbaiki kesejahteraan anda, akan memberi keyakinan kepada diri anda...

  Dari hari pertama kehamilan, seorang wanita mula...

  Dunia yang menarik menari ballroom menawan dengan keindahan pergerakan, kostum eksklusif dan...

  Prinsip saintifik filem makanan Dasar kesan terapeutik...

  Sup telah teguh mengambil tempatnya dalam diet harian 80%...

  Ia adalah kasihan bahawa sepuluh gadis, mengikut statistik, sembilan lelaki....

  Sesetengah orang takut melakukan yoga di rumah dan lebih suka pergi ke bilik khas...

  Setelah mengkaji teknologi yang biasa mengurut perut dan sisi untuk penurunan berat badan,...

  Gaya hidup sihat menjadi semakin popular bukan sahaja di...

  Diet adalah cara yang paling terkenal untuk mengurangkan berat badan di seluruh dunia....

  Wanita muda memperhatikan penampilan mereka. Dan ini...

  Flat, cantik, perut taut - impian setiap wanita. Tetapi untuk mencapai...

  Set latihan yang legenda ini juga dikenali sebagai "Mata Renaisans"...

  Kebanyakan membaca:

  Yoga menonjol untuk dua - belajar senaman terperinci

  Semak Juga

  6 LATIHAN UNTUK MEMORI LATIHAN Otak - perkara yang suka menjadi malas. Hanya muncul kesempatan, dia mematikan dan mula mengalami kebodohan. Untuk menendang sedikit dan melatih ingatan anda, kami menawarkan beberapa latihan yang menarik dari buku Memori Angels Navarro tidak berubah. Menghafal seminit lokasi titik dan garisan dalam empat baris pertama.

  Pelanjutan kuku pada tips Pelanjutan kuku pada tips, salah satu cara yang paling mudah dan paling cepat untuk mendapatkan kuku tiruan yang indah. Selepas membaca artikel kami, anda akan belajar tentang keperluan untuk tips kuku, bagaimana untuk memilih jenis tip yang tepat dan bagaimana untuk melekat pada kuku.

  Akupresur - ambulans kepada badan Ramai orang telah lama mengetahui bahawa urutan mata yang aktif adalah urutan kawasan di badan, yang, dengan kesan aktif, mempunyai kesan penyembuhan pada organ-organ dalaman, yang nampaknya tidak mempunyai hubungan dengan titik ini.

  Lanjutan kuku gel di rumah: arahan langkah demi langkah untuk pemula. Setiap gadis bermimpi tentang manicure yang indah. Lagipun, ia memberikan rupa yang baik kepada tangan dan menyenangkan pemiliknya dengan reka bentuk yang unik.

  Psikosomatik penyakit - hubungan badan dan jiwa Hello. Ia telah lama diketahui bahawa badan dan jiwa mempunyai hubungan yang rapat, sehingga hari ini istilah "psikosomatik penyakit" sering terdengar. Apa itu, kita pertimbangkan dalam artikel ini.

  Kuku gel tanpa pembesaran. Arahan langkah demi langkah Dalam seseorang, segalanya harus baik-baik: jiwa, dan pemikiran, dan juga kuku. Manikur berkualiti tinggi dengan salutan yang sempurna berfungsi sebagai hiasan untuk setiap gadis.

  Bagaimana untuk membersihkan dalam sejam Bagaimana untuk merapikan selepas hari yang sibuk? Anda perlu pergi ke petang, bertemu atau berjumpa dengan rakan-rakan, dan hari itu ternyata begitu tegang dan ada sedikit masa untuk mencipta imej yang sesuai.

  Lulusan kare pada rambut pendek, sederhana dan panjang. Biasa untuk semua kare walaupun kelihatan cantik, tetapi agak letih? Putuskan percubaan dan meminta potongan rambut dengan hujung panjang yang berbeza! Gaya rambut yang indah ini berjaya menggabungkan dua potongan rambut yang paling popular - kasino dan empat daripadanya.

  Enam peraturan untuk angka yang langsing dan cantik Hello girls, semua orang yang berminat dalam soalan - bagaimana untuk kelihatan langsing. Apakah angka yang nipis? Tinggi? Pinggang sempit? Kaki langsing? Setiap orang mempunyai idea mereka sendiri tentang perkara ini.

  Lulus persegi pada rambut pendek dan sederhana: pilihan bergaya! Untuk membentangkan gaya yang terkenal dalam cahaya baru, seseorang perlu mencari idea-idea baru, salah satunya ialah rambut potongan rambut bob.

  Siku gelap: topeng untuk kulit kasar pada siku Kulit kering pada siku adalah isyarat bahawa badan mempunyai beberapa masalah dan siku kasar dan gelap anda perlu dijaga.

  Adakah terdapat tokoh wanita yang ideal? Klip video ini dari BuzzFeed Video tentang bagaimana idea angka wanita yang ideal telah berubah lebih dari 3000 tahun. Menarik, lihat sendiri! Hanya dalam masa tiga minit anda akan melihat bagaimana angka wanita yang ideal telah berubah lebih dari 3 ribu tahun, dari kurus menjadi bengkak.

  Memotong lulus untuk rambut sederhana dan pendek: 30 pilihan bergaya. Untuk mempersembahkan gaya yang terkenal dalam cahaya baru, anda perlu mencari idea-idea baru, salah satu daripada ini adalah memotong rambut.

  Tip-tip anti-penuaan Topik artikel hari ini adalah solekan anti-penuaan, cara dan nuansanya. Tajuknya adalah halus, tapi saya fikir ia menarik bagi banyak orang, kerana dengan umur kulit berubah, pelbagai masalah muncul, oleh itu anda perlu mengubah soleknya.

  6 peraturan mudah penjagaan kulit tangan Penjagaan kulit tangan rumah diperlukan untuk membuat tangan kelihatan rapi. Anda perlu membuat peraturan tertentu dan hanya menghabiskan sedikit masa di tangan anda.

  Kami membuat potongan rambut: bob memanjang Sebuah bob memanjang adalah gaya rambut yang paling serba boleh dan bergaya yang boleh mengubah imej mana-mana wanita. Ia mempunyai sejarah yang kaya dan purba, tetapi masih tetap relevan, popular dan seksi.

  Tujuh prosedur asas dalam penjagaan rumah bagi seseorang Subjek artikel ini adalah penjagaan rumah bagi seseorang, atau sebaliknya, prosedur asas yang membentuk penjagaan asas di rumah.

  Memotong bob bob dengan memanjangkan Bob bob dengan memanjangkan adalah salah satu potongan rambut yang popular. Selalunya ia boleh dilihat pada pelakon dan sosialiti yang popular. Stylists terutama mengesyorkan gaya rambut ini kepada mereka yang ingin menyembunyikan pipi besar atau pipi besar.

  Latihan otot seluruh badan untuk lelaki yang kuat dan perempuan berani Hello, pencinta kecergasan. Tidak kira apa yang anda ada di luar tetingkap, anda perlu bersenam dengan kerap.

  Gambar fesyen pada kuku 2018 Pembaca yang dihormati, kami menawarkan anda dalam siaran ini untuk melihat gambar-gambar pada kuku akan menjadi bergaya pada tahun 2015. Trend fesyen berubah setiap tahun berkaitan dengan aspek kecantikan wanita: manicure, pedikur, make-up dan gaya rambut.

  Untuk tidak membuang urat: mengenai keindahan kaki. Seorang wanita boleh menjaga kaki beliau dengan teliti, melakukan segala yang mungkin untuk menjadikan keindahan kaki betina kelihatan: berkesan melawan selulit pinggul dengan bantuan latihan fizikal, untuk melakukan penyingkiran rambut secara tetap, jangan lupa tentang pedikur - tetapi semua usaha ini tidak berguna jika pembuluh darah gagal.

  Reka bentuk yang bergaya pada kuku musim bunga-musim panas 2018: gambar produk baru Lukisan bergaya pada kuku musim bunga-musim panas 2018: foto produk baru imej warna.

  Sneakers dari China: kes untuk sukan Hello, pembaca yang tersayang! Topik kami hari ini ialah sama ada untuk membeli kasut dari China. Jadi, Isnin seterusnya telah datang, dan anda memutuskan untuk memulakan kehidupan baru: makan lebih banyak buah-buahan, tidur sebelum tengah malam dan berjoging pada waktu pagi.

  Gaya rambut Yunani untuk rambut sederhana. Bagaimana untuk membuat langkah demi langkah dengan gambar Penduduk Hellas purba telah lama dibezakan oleh rahmat, keabadian, pakaian yang mengalir.

  Yoga Challenge for Two: gambar, mudah dan sukar, video

  Amalan ini, yang telah mencapai zaman kita, telah mengalami banyak perubahan. Yoga adalah perpaduan komponen kerohanian dan fizikal yang harmoni, yang berasal dari India.

  Baru-baru ini, populariti arah seperti Yoga Challenge untuk dua, yang menyumbang bukan sahaja kepada pengukuhan fizikal rakan kongsi, tetapi juga hubungan mereka.

  Dalam artikel ini, kita akan melihat cabaran yoga untuk dua orang.

  Ciri-ciri

  Amalan ini membantu membina hubungan yang aman dengan pasangan, serta untuk mencapai keharmonian dengan tubuh dan emosi anda. Yoga Challenge untuk dua boleh dipanggil akroyoga dan trust-yoga. Cabaran Yoga bersama-sama menunjukkan bahawa anda belajar untuk mempercayai dan mengekalkan keduanya di peringkat badan dan semangat.

  Di mana untuk bermula? Pertama sekali, adalah penting untuk meneroka gambar latihan: cabaran yoga untuk dua sentiasa bermula dengan teori. Anda tidak boleh lupa hakikat bahawa untuk berlatih amalan jenis ini, anda memerlukan pakaian yang selesa yang tidak menghalang pergerakan anda. Badan anda memerlukan pernafasan, jadi pilih pakaian dari bahan organik.

  Jika anda belajar gambar dan gambar, cabaran yoga untuk dua orang hampir selalu menyediakan kehadiran dua tikar, yang boleh digabungkan menjadi satu untuk latihan pasangan. Jika anda membuat keputusan untuk mengamalkan cabaran yoga untuk dua orang, pose dalam gambar pasti akan berguna.

  Selepas mengkaji mereka, anda akan dapat melakukan postur sederhana walaupun di rumah.

  Untuk berehat gunakan bantuan muzik. Cabaran Yoga untuk 2 orang adalah terbaik dilakukan dengan muzik santai, contohnya, dengan bunyi alam atau muzik klasik. Anda juga boleh menggunakan mantra untuk mengekalkan gerakan anda.

  Seseorang cenderung untuk tidak mengikuti nafas semasa melakukan asana, bagaimanapun, pernafasan adalah salah satu unsur asas dalam amalan ini. Orang yang membuat keputusan untuk melibatkan diri dalam latihan berpasangan perlu memberi tumpuan kepada pernafasan, melakukan asanas sekurang-kurangnya pada mulanya. Jika ini kelihatannya sukar bagi anda, maka kami mencadangkan mengambil beberapa pelajaran dengan pelatih profesional.

  Asana dan kesannya

  Oleh itu, anda memutuskan untuk mencabar untuk dua orang, foto asana boleh didapati dengan mudah di Internet. Berpotensi untuk chellendzh memiliki variasi yang berbeda: misalnya, ada yang latihan khusus tidak dibutuhkan, sementara yang lainnya memerlukan bulan praktik sehari. Yang paling mudah ialah dua asanas berikut:

  • Paschimottanasana. Ini menimbulkan cabaran mempunyai nama alternatif "pesawat". Untuk melaksanakannya, peserta pertama harus duduk dan meregangkan kakinya. Dia mencondongkan dan meletakkan perutnya di pinggulnya. Peserta kedua terletak pada punggungnya yang pertama, menjaga kakinya lurus, kaki tetap di lantai, dan tangannya dilanjutkan di atas kepalanya. Dalam kedudukan ini, anda perlu dari 3 hingga 6 kitaran pernafasan.
  • Navasana. Para peserta mesti duduk di antara satu sama lain, meregang tangan mereka dan menyentuh berus pasangan dengan tangan mereka. Ia perlu untuk menyambung kaki, dan pergelangan tangan antara satu sama lain. Peserta perlu mengangkat kaki mereka dan meluruskan lututnya sebanyak mungkin. Untuk berlama-lama di asana ini tidak boleh melebihi 5 pusingan. Seperti halnya cabaran asana yoga sebelum ini, foto pose Navasan mudah dijumpai di Internet.

  Amalan ini adalah satu peluang yang baik untuk membina hubungan yang aman dengan pasangan. Jadi, anda boleh melakukan di rumah beberapa cabaran asana, gambar pose untuk pemula boleh didapati di Internet. Foto-foto semasa chellendzhom terutama berguna pada peringkat pertama, sebagai tambahan kepada gambar, disyorkan untuk mengambil beberapa pelajaran dengan jurulatih.

  Yoga untuk dua - latihan foto dan perihalan asana

  Yoga untuk dua - latihan foto akan membantu anda mula bekerja dengan rakan kongsi di rumah.

  Adalah dipercayai bahawa latihan yoga berkesan hanya dengan kepekatan penuh dan kekurangan hubungan dengan objek sekitarnya. Walau bagaimanapun, pasangan yoga adalah pengecualian, kerana pasangan itu membantu anda.

  Terutama yoga yang baik untuk dua orang untuk pemula - pasangan juga boleh melindung nilai dan, jika perlu, akan memberi beban tambahan.

  Apakah penggunaan yoga wap

  Amalan yoga wap agak menarik dan sangat berguna:

  • memperluas sempadan kepercayaan pada diri sendiri dan pasangan anda;
  • fleksibiliti berkembang;
  • dengan amalan biasa, anda meningkatkan kesihatan anda;
  • hubungan anda lebih kreatif;
  • pasangan yoga sering membantu untuk mencapai keputusan yang semata-mata tidak mudah dicapai.

  Bekerja di asanas dalam pasangan adalah peluang yang luar biasa untuk merasa seperti seorang guru dan memberikan perhatian kepada pasangan dan kesedaran. Apabila mengamalkan yoga wap, penyesuaian pernafasan segerak dan pelarasan pada tahap terdalam berlaku. Pengalaman yang diperoleh semasa yoga untuk dua anda boleh dipindahkan ke kehidupan seharian.

  Yoga bersama: Asana mudah

  Mulakan latihan anda dengan regangan - berdiri bersama di tengah-tengah permaidani, angkat tangan anda dan gabungkan tangan anda. Ambil beberapa langkah pada masa yang sama. Tangan sepatutnya kekal tertutup. Tarik pelvis ke belakang, dan bersandar ke hadapan dengan badan - anda akan merasakan peregangan tulang belakang. Tinggal di tempat yang selesa untuk anda.

  Latihan yang sangat menarik untuk dua adalah pengimbang.

  Berdiri di antara satu sama lain dan pegang lengan bawah dengan lengan bengkok anda di siku dan mula bersandar ke belakang dengan badan anda sambil menarik tangan anda.

  Apabila anda merasakan bahawa anda telah mencapai titik yang melampau, mulailah lekukan lutut dengan lancar. Anda sepatutnya berjongkok. Kemudian naik dengan lancar, tetapi pada masa yang sama anda perlu mengekalkan cerun kes itu.

  Satu lagi untuk dua ialah Navasana. Semua orang boleh melakukannya, walaupun pasangan tanpa latihan fizikal. Asana ini dilakukan dari kedudukan duduk. Anda perlu duduk bertentangan antara satu sama lain dengan panjang lengan.

  Pegang satu sama lain dengan pergelangan tangan, sambung kaki anda. Pada masa yang sama lutut harus bengkok. Perlahan meluruskan kaki di lutut dan keluarkan pesongan di bahagian bawah untuk membuka tulang belakang toraks.

  Bahu perlu dilonggarkan.

  Anda boleh melengkapkan satu set latihan yoga dengan asana seperti itu. Duduk bertentangan antara satu sama lain supaya kaki anda sentuh dan tahan tangan. Capai satu sama lain. Tinggal di siklus pernafasan asana 4.

  Seseorang mengatakan bahawa yoga untuk dua adalah lebih mudah daripada yoga biasa. Sebenarnya, anda melakukan pekerjaan yang luar biasa. Anda memperbaiki badan anda dan pada masa yang sama mencapai kemajuan tertentu dalam hubungan.

  Tetapi ingat bahawa jika hanya satu pasangan yang bercita-cita untuk memasangkan yoga, maka mereka tidak akan mendapat manfaat - timbal balik sangat penting.

  Lebih banyak mengenai topik ini boleh dibaca

  Yoga untuk dua, pose, foto, video

  Ia dianggap sebagai asana dari pelbagai arus yoga yang berkesan hanya apabila anda melaksanakannya dengan tumpuan penuh, tanpa menghubungi objek dan orang di sekelilingnya.

  Ia adalah perlu bukan sahaja untuk mengimbangi nafas anda, menumpukan perhatian, tetapi juga mengasingkan diri anda dari orang lain. Ini benar, tetapi ada pengecualian.

  Salah satunya ialah yoga untuk dua orang, ia juga dikenali sebagai bilik hubungan atau stim.

  Dalam kes ini, pasangan adalah pautan yang perlu untuk membantu dengan regangan, jika anda berdua melakukan yoga baru-baru ini, dia akan menginsuranskan dan menyokong apabila anda mengambil sikap yang kompleks, akan memberi beban tambahan jika diperlukan. Akhirnya, pasangan kelas akan menjadi peluang yang baik untuk menghabiskan masa bersama, mereka akan membawa anda lebih bersama-sama, kerana anda akan mempunyai hobi yang sama.

  Memandangkan hubungan yoga, perlu menunjukkan satu perkara lagi: semasa bekerja bersama, seorang lelaki dan seorang wanita bersentuhan bukan sahaja pada tahap fizikal melalui sentuhan, sokongan, mereka menjadi satu keseluruhan, satu pasukan bersatu dengan hubungan rohani. Dengan membantu satu sama lain, mereka belajar mempercayai pasangan, ini menjadikan hubungan di antara mereka lebih kuat dan lebih dipercayai.

  Yoga untuk dua - latihan

  Sebelum mengambil beberapa asanas yang disyorkan untuk berpasangan, anda harus ingat bahawa langkah pertama adalah untuk menyegerakkan pernafasan. Anda mesti bernafas bersama pasangan anda. Ini boleh dilakukan dengan mengamalkan postur asal (berbohong, berdiri, duduk). Dengarkan satu sama lain, serentak membuat 10 hingga 15 siklus penyedutan-penyedutan, dan kemudian teruskan ke latihan.

  Di antara kompleks mudah yang sesuai walaupun untuk pemula, kami boleh mengesyorkan perkara berikut:

  1. Memulakan kedudukan - bersemuka dengan pasangan pada jarak tertentu. Bend siku anda dan tahan tangan anda supaya tapak tangan pasangan anda berada di pergelangan tangan anda, dan tangan anda berada di pergelangan tangan pasangan anda. Mulailah perlahan-lahan memiringkan kepala anda dan bengkokkan badan di belakangnya. Setelah bengkok, buat 2-3 nafas dan perlahan-lahan kembali ke pose awal.
  2. Memulakan kedudukan - berdiri, manakala belakang anda perlu bersentuhan dengan rakan kongsi belakang. Posisikan kaki anda lebar lebar bahu, tetapkan kaki anda selari antara satu sama lain dan mula merayap di sinkronkan, lentur lutut anda sehingga 90 derajat. Betulkan pose selama beberapa saat, mengambil 2-3 nafas, dan kemudian perlahan-lahan naik dan mengambil kedudukan permulaan.
  3. Kedudukan permulaan terletak di belakang anda, dan sedemikian rupa sehingga leher dan kepala pasangan menyentuh satu sama lain (iaitu, tidak akan ada hubungan mata dengan pasangan). Buangkan tangan di belakang kepala dan tahan bersama-sama dengan lengan pasangan anda dengan lengan anda di sekitar lengan bawah. Pastikan belakang anda lurus, belakang anda perlu bersentuhan dengan lantai. Regangkan kaki anda, tarik kaus kaki ke arah anda dan perlahan-lahan, tanpa lentur pada lutut, angkat kaki anda supaya membentuk sudut 90 darjah dengan batang tubuh anda. Betulkan pose, mengambil beberapa nafas, dan kembali ke posisi permulaan.

  Terdapat beberapa peraturan untuk dipertimbangkan dalam yoga wap:

  • Adalah penting bahawa rakan sepadan antara satu sama lain dalam ketinggian dan berat badan. Sekiranya keperluan ini tidak dapat dipenuhi, maka dalam kelas, seseorang perlu mendengar dengan lebih teliti untuk sensasi bersama dan dalam kes overvoltages, kesulitan, mengganggu latihan.
  • Rakan-rakan mesti berada dalam hubungan tetap - kawalan mesti setiap minit, kerana beberapa peruntukannya agak rumit.
  • Sekiranya rakan kongsi mempunyai latihan yang berbeza, maka dalam merancang program kelas anda perlu memberi tumpuan kepada orang yang "lemah" - ini akan mengelakkan kecederaan.

  Walau apa pun, kami sangat mengesyorkan agar anda bekerja di bawah bimbingan seorang guru yang baik pada mulanya, anda boleh menemuinya di Sekolah kami. Kami juga menawarkan beberapa foto dan video dengan asana yang boleh digunakan secara berpasangan.

  Yoga pasangan: 5 mudah untuk latihan di rumah

  Mencari jenis latihan di rumah yang boleh anda lakukan dengan rakan kongsi? Kemudian pasangan yoga adalah pilihan terbaik. FeelGood akan memberitahu anda apa jawatan yoga akan menjadi dua kali ganda berkesan dalam pasangan latihan, serta bagaimana untuk melaksanakannya.

  Siapa kata yoga membosankan? Latihan rumah berpasangan dengan orang yang dikasihi, rakan atau ahli keluarga - membantu mengurangkan berat badan dengan cepat dan membawa tubuh ke bentuk. Di samping itu, pasangan yoga mungkin kelihatan menyeronokkan.

  Secara tradisinya, yoga dianggap sebagai amalan individu. Ini adalah masa untuk refleksi diri, introspeksi, pelepasan tekanan. Tetapi latihan tidak semestinya sama. Dari semasa ke semasa, sebagai contoh, anda boleh mengamalkan yoga wap 2-3 kali seminggu.

  Aktiviti akan membantu membina kepercayaan antara anda dan pasangan anda. Secara paradoks, tetapi satu fakta: anda memerlukan dua kali lebih banyak kekuatan untuk melaksanakan latihan yang seolah-olah mudah dengan orang lain, tetapi pada masa yang sama anda akan kurang letih.

  Mulakan latihan di rumah, dan anda tidak akan dapat menolaknya.

  Bagaimana untuk mengamalkan yoga wap

  Untuk berlatih di rumah, anda memerlukan dua tikar yoga dan pakaian sukan yang selesa. Oh yeah, dan rakan kongsi, secara semulajadi. Asana yoga yang lebih kompleks perlu diganti dengan yang mudah. Oleh itu, anda akan mempercepatkan denyutan nadi, dan kemudian membawanya kembali ke keadaan normal, yang akan membantu penurunan berat badan yang cepat.

  Latihan yoga bilik wap

  1. Double bar

  Latihan stim yoga ini menggunakan semua otot di dalam badan. Orang yang akan turun akan mempunyai lebih banyak beban di bahagian bawah badan, dan pada orang di atas ia akan berada di atas. Oleh itu, adalah lebih baik untuk ganti: anda mendekati satu dari atas, yang kedua - dari bawah.