Utama / Pergelangan tangan

Apakah gabungan: struktur dan fungsi

Anatomi mempunyai definisi yang jelas tentang apa sendi itu. Ia adalah gabungan dua atau lebih tulang dalam pembentukan mudah alih, yang masing-masing mampu melakukan pelbagai pergerakan.

Sistem muskuloskeletal manusia terdiri daripada tulang-tulang tetap monolitik dan sendi bergerak. Sendi tulang yang berbeza mempunyai persamaan tertentu dan beberapa perbezaan di antara mereka, terdapat 180 daripada mereka di dalam tubuh manusia.

Jenis dan klasifikasi

Bergantung pada struktur sendi, mereka dibahagikan kepada yang sederhana dan kompleks. Sendi mudah termasuk dua tulang (sendi interphalangeal), satu kompleks - tiga atau lebih (siku, radial dan lain-lain). Secara berasingan, ia harus dikatakan mengenai pilihan gabungan, yang secara dalaman menggabungkan tanda-tanda beberapa sendi.

Jenis kompleks mempunyai tulang rawan di dalam beg yang membahagikannya kepada dua bahagian. Dalam kes ini, dengan bantuan formasi bersama bersama dihubungkan sekaligus. Contoh biasa dalam kes ini ialah lutut.

Borang ini membezakan jenis sendi ini:

 1. Silinder (radioular). Bentuk silinder.
 2. Blok (buku lali). Mereka juga mempunyai bentuk silinder, tetapi rabung ditambah kepadanya pada sudut yang betul, yang menghubungkan tulang lain.
 3. Spiral (humeral). Mereka serupa dengan sendi seperti blok, puncaknya mempunyai struktur lingkaran.
 4. Condylar (lutut). Mewakili sambungan silinder kecil yang diubahsuai. Dalam kes ini, ketua tidak diletakkan di dalam takik, tetapi pada penonjolan tulang.
 5. Ellipsoid (metacarpophalangeal). Kepala dan rongga mempunyai struktur berbentuk telur.
 6. Pelana (metacarpal dan carpal). Tulang dan rongga selari antara satu sama lain dan menyerupai pelana.
 7. Sfera (humeral). Kepala tulang berbentuk bulat dan sepadan dengan takik.
 8. Bentuk cawan (pinggul). Nampak seperti bola.
 9. Flat (intervertebral). Sambungan yang paling lemah bergerak dengan amplitud yang rendah.

Ini penting! Ia adalah pada ciri-ciri struktur bergantung kepada keupayaan artikulasi kepada pergerakan tertentu. Spesies berbentuk sfera dan mangkuk boleh membuat pergerakan dalam tiga pesawat serentak dan dengan amplitud yang besar. Di dalam flat tidak ada kemungkinan sedemikian.

Klasifikasi sendi tulang juga mengambil kira kemungkinan membuat pergerakan. Bergantung pada tahap mobiliti, para pakar mengenal pasti perkara berikut:

 • diarthrosis (mudah alih), atau sendi benar;
 • synarthrosis (tidak bergerak), atau separuh bersama;
 • amphiarthrosis (pergerakan separa sahaja).

Sendi sfera dianggap paling mudah alih, terutama harta ini adalah sendi bahu yang berbeza. Ia dibentuk oleh humerus (kepala) scapula (berongga).

Bergantung pada ciri-ciri pergerakan, sendi terbahagi kepada uniaxial dan biaxial. Sendi biaxial boleh bergerak serentak hanya dalam dua pesawat (elips, pelana dan condylar).

Sendi silinder dan berbentuk blok adalah uniaxial, dan mereka bergerak selari dengan paksi putaran (sendi Atlantisaxial) atau sedikit miring (bahu interphalangeal dan hilus). Sendi triaxial dan multiaxial diwakili oleh sendi tulang sfera dan silinder.

Ini penting! Sebenarnya, klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular adalah satu bentuk mudah untuk memerintahkan semua sendi. Lebih objektif adalah pernyataan tentang berapa banyak sendi seseorang, begitu banyak ciri-ciri anatomi dan fungsi yang mereka ada.

Anatomi sendi manusia

Setiap sendi individu terdiri daripada struktur mandatori (elemen utama sendi) dan beberapa tambahan. Diperlukan adalah bahagian-bahagian yang menentukan dalam sambungan agregat anatomi.

Ini termasuk:

Dengan bantuan formasi tambahan, artikulasi memperoleh keupayaan untuk berbeza daripada yang lain dalam struktur dan fungsinya. Oleh itu, ciri sendi bergantung pada struktur dan lokasi mereka.

Rawan artikular

Sendi mudah dan kompleks sentiasa mempunyai rawan. Pembentukan ini paling kerap hyaline, tetapi mungkin termasuk struktur berserabut. Tugas mereka adalah untuk menutup permukaan kepala tulang dan lubang-lubang, supaya tidak ada gesekan apabila bersentuhan.

Kapsul

Ia mempunyai bentuk beg atau penutup, yang mengandungi seluruh artikulasi. Oleh strukturnya adalah serat ikat, membentuk dua membran. Yang luar melakukan fungsi mekanikal, dan batin masuk ke dalam tisu synovial yang terdiri dari lipatan, yang menghasilkan cairan ke dalam rongga (sinovium).

Bahan likat yang diperuntukkan, diperlukan untuk menggerakkan tulang rawan, melincirkan permukaan artikular dan memberikan bantalan. Kehadiran lipatan dan serat di permukaan dalam kapsul memberikan peningkatan permukaan permukaan membran sinovial.

Cavity

Rongga artikular mempunyai bentuk celah, yang terbatas pada sendi kapsul dan tulang. Ia mewakili ruang tertutup dan tidak mempunyai akses ke permukaan dan tidak berkaitan dengan tisu dalaman dan organ lain.

Bahagian tambahan

Pembentukan sendi yang dianggap bantu tidak semestinya wujud dalam setiap sendi. Mereka diwakili oleh struktur tersebut:

 1. Bungkusan. Terdiri dari gentian tisu penghubung kepadatan tinggi, yang dilampirkan kepada semua tulang yang dimasukkan ke dalam sendi. Fungsi mereka adalah untuk menguatkan kapsul bersama dan kapsulnya, serta mengehadkan gerakan. Boleh disetempat di dalam kapsul atau di luar, dan juga menjadi sebahagian daripada kapsul itu sendiri. Alat ligamentous mempunyai sebahagian besar sendi dalam tubuh manusia dan dapat menahan tekanan yang meningkat.
 2. Cakera. Ini adalah lapisan berserat atau hyaline, yang terletak di antara permukaan sendi. Mereka berasal dari kapsul itu sendiri dan secara kondisinya membahagikannya kepada dua bahagian. Ini membolehkan sendi untuk meningkatkan redaman pelindung semasa pergerakan, untuk meningkatkan jumlah dan keupayaannya.
 3. Menisci Terdiri daripada tulang rawan berserabut, mempunyai penampilan bulan sabit. Direka untuk meningkatkan susut nilai. Sebagai contoh, lutut, yang mengalami beban terkuat, terdiri daripada dua meniskus tersebut, yang dilampirkan pada kapsul di satu tangan, dan yang lain diletakkan di dalam rongga.
 4. Bibir artikular. Pembentukan tisu berserabut yang sangat padat dan kasar ini diletakkan berhampiran rongga, mendalamkannya. Ia membolehkan anda meningkatkan nisbah permukaan tulang kepala dan takik.

Apakah sendi?

Fungsi sendi dalam sistem muskuloskeletal adalah untuk memastikan pergerakan seseorang di angkasa, serta sokongan dan perlindungan organ-organ dalaman. Jadual di bawah mengenai anatomi dan fungsi sendi membantu memahami dengan lebih baik tugas-tugas yang diberikan kepada mereka, bergantung kepada jenis sambungan.

Pelbagai fungsi bersama dalam tubuh manusia

Fungsi sendi adalah agak berbeza bergantung pada lokasi mereka pada tubuh manusia. Walau bagaimanapun, terdapat fungsi yang sama. Sendi-artikular bersebelahan dengan peralatan kehidupan manusia yang aktif, mereka adalah komponen penting dalam sistem muskuloskeletal. Dalam kes pelanggaran keadaan simpang artikular, akibat yang tidak menyenangkan untuk seluruh organisma boleh berlaku. Mereka menyambung tulang dan membolehkan mereka bergerak relatif terhadap satu sama lain. Tetapi sendi artikular bukan sahaja untuk fungsi penghubung antara tulang, mereka mempunyai fungsi kusyen apabila bergerak. Di samping itu, sendi mengurangkan koefisien geseran di antara tulang, mengurangkan kemungkinan memakai pesat tulang dan tulang rawan. Traumatologists dan arthrologists boleh merawat sendi.

Sendi artikular boleh:

 • mudah, yang dibentuk dengan menghubungkan dua tulang;
 • kompleks apabila menyambung antara tiga atau lebih tulang;
 • kompleks, di mana rawan terbahagi kepada dua rongga;
 • digabungkan, apabila sendi itu sendiri adalah sebuah sistem (lebih tepatnya, rantai) daripada beberapa sendi mudah berasingan. Mereka berdiri terpisah daripada satu sama lain, tetapi bertindak bersama.

Struktur dan peranan sendi tangan dan kaki

Sendi ini terletak di persimpangan femur, patella dan tibia. Kapsul itu kelihatan seperti beg untuknya, dan permukaannya ditutup dengan rawan khas. Beg artikular diliputi dengan serat sinovial, yang merembeskan cecair khas untuk pelincir rawan, dengan itu melindungi dari pengeringan dan pemusnahan. Ia adalah alat artikular terbesar dalam badan. Ia memberikan peluang untuk membengkokkan lutut dan memutarkannya.

Prinsip-prinsip sendi yang berbeza di dalam tubuh manusia

Sendi bahu dianggap paling mudah bergerak dalam rangka manusia. Ia dibentuk oleh humerus dan scapula. Ia mempunyai bentuk bola. Ia boleh berputar pada paksi hadapan, menegak dan sagittal. Sekiranya anda bergerak dari satu paksi ke yang lain, maka gerakan pekeliling berlaku. Tanpa struktur artik bahu, adalah mustahil untuk melakukan apa-apa pergerakan.

Sendi pinggul adalah sfera, dan pergerakan sepanjang tiga paksi adalah mungkin. Tetapi perbezaannya adalah bahawa amplitud pergerakan jauh lebih kecil. Tetapi sendi ini lebih baik dikuatkan oleh otot dan mempunyai ligamen yang lebih elastik. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sendi pinggul perlu menanggung beban yang lebih besar daripada bahu.

Kombinasi sendi termasuk sendi siku. Ia menghubungkan tulang ulnar, radial dan humerus, tiga sendi artikular dalam satu beg - ular radial, siku humerus dan radial brachial.

Disfungsi artikular

Sesetengah jenis kerosakan dan penyakit organ dalaman boleh berkembang disebabkan oleh fakta bahawa terdapat disfungsi sendi. Sebagai contoh, jika terdapat masalah dengan sebatian intervertebral dan tulang belakang (permulaan proses keradangan di dalamnya), penyakit ini dapat beralih kepada reaksi berantai ke sistem pernafasan - pembatasan pengembangan paru-paru akan bermula, yang akan membuat pernafasan penuh sukar. Dan ini seterusnya membawa kepada kekurangan paru-paru, perkembangan penyakit sistem kardiovaskular. Oleh itu, disfungsi sendi boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini, disfungsi bagi keseluruhan organisma.

Disfungsi umum sendi artikular bergantung pada kelemahan, tahap perubahan, penyakit keradangan, perkembangan sensasi yang menyakitkan.

Untuk mengukur amplitud kemungkinan pergerakan, protractor digunakan. Zero harus dianggap keadaan menegak. Protractor mesti dipasang di sepanjang sendi.

Pelbagai cara untuk mendiagnosis sendi berpenyakit

Bergantung pada sudut selekoh dan putaran diukur. Dalam sendi lutut, kadar pergerakan adalah 130 °, dan di pergelangan kaki - 85 °. Ia dibenarkan untuk mengehadkan pergerakan itu dengan tidak melebihi 8 ° dalam arah yang berbeza. Peningkatan dalam indeks hingga 10 ° mungkin menunjukkan sedikit gangguan pada persimpangan artikular.

Terdapat beberapa jenis disfungsi sendi. Apabila tahap pelanggaran pertama dalam amplitud amplitud struktur pinggul dan bahu tidak lebih dari 30%. Untuk siku, buku lali, artikulasi tulang lutut, amplitud mestilah sekurang-kurangnya 50 ° dari kedudukan yang selesa.

Dalam menentukan disfungsi, bukan sahaja amplitud diambil kira, tetapi juga data X-ray. Sendi tulang mungkin mempunyai perubahan yang merosakkan pada kepala tulang. Rawatan disfungsi perlu bermula pada peringkat awal penyakit, supaya penyakit itu tidak menjadi kronik. Pada peringkat awal, lebih mudah dan lebih cepat untuk merawat gangguan yang berlaku dalam struktur artikular.

Tahap kedua disfungsi telah diwujudkan dalam batasan pergerakan yang lebih penting. Jika kerja sendi pinggul atau bahu terjejas, sudut mobiliti mereka tidak melebihi 50 °. Untuk sendi tulang lain, sudut boleh dikurangkan kepada 20-45 °.

Tahap ketiga disfungsi dikelaskan hanya dengan batasan ketara sistem locomotor. Sudut gerakan mungkin tidak melebihi 15 °. Kadang-kadang ia boleh diperbaiki, dan cubaan mengubahnya membawa ketidakselesaan.

Ijazah keempat disfungsi mempunyai tanda-tanda yang serupa dengan tahap sebelumnya, dan perbezaannya adalah penetapan sendi artikular dalam kedudukan yang tidak bergerak dan tidak selesa.

Sekiranya tubuh manusia tidak mempunyai sendi artikular, maka ia tidak dapat bergerak, kerana kehadiran sendi membantu menggerakkan badan. Pergerakan tulang rangka manusia dapat dipastikan dengan adanya sendi artikular di dalam tubuh.

Di samping itu, sendi artikular memainkan peranan sokongan untuk seluruh badan. Mereka memegang badan, biarkan ia bergerak, menyerap kejutan semasa berjalan. Dengan pemusnahan sendi artikular pada manusia, tulang-tulang di tempat-tempat sendi mereka akan menggosok antara satu sama lain, yang membawa kepada kemunculan disfungsi, oleh itu, sendi mesti dirawat dengan sangat hati-hati.

Salah satu keabnormalan yang paling biasa adalah hipermobilitas. Ia berkembang apabila sendi tulang terlalu banyak. Kemudian sendi tidak dapat memegang bentuk.

Ini jenis disfungsi dalam sendi berasa longgar. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ligamen menghulurkan, dan sendi tidak boleh memegang tulang, jadi amplitud pergerakan mereka meningkat.

Sendi Temporomandibular: struktur dan fungsi

Sendi maxillofacial adalah sendi artikuler berpasangan pada tengkorak manusia yang menghubungkan tengkorak ke rahang bawah. Sendi maxillofacial terbentuk oleh tulang temporal dan tulang rahang bawah. Pada minggu 12, satu tabung koloni maxillofacial terbentuk dalam rahim manusia. Gabungan ini dipasangkan, terdiri daripada dua blok berasingan. Kedua-dua sendi maxillofacial berfungsi serentak. Oleh kerana struktur yang unik dalam sendi ini, ia boleh bergerak dalam menegak (rendah dan naik), sagittal (pergerakan tulang belakang maxillofacial) dan arah hadapan (pergerakan semasa mengunyah).

Antara elemen konstituen gabungan sendi maxillofacial, terdapat: kapsul, cakera di dalam sendi, ligamen, permukaan sendi berhampiran kuil, kompleks mandibula.

Pelanggaran rahang

Struktur bahagian temporal tengkorak itu

Dengan disfungsi sendi temporomandibular, kompleks gangguan keseluruhan dalam kerja sendi ditunjukkan, yang disertai oleh kekakuan pergerakan dan kesakitan yang kuat di kawasan ini. Ia juga dipanggil TMJ. Hampir semua pergerakan di muka, sama ada menelan atau menguap, menggunakan sendi maxillofacial.

Penyakit ini merebak ke otot muka, kepala, leher, bahu, rahang, sendi maxillofacial. Gejala utama adalah sakit yang teruk, ketidakselesaan otot, sakit kepala, kesukaran untuk menggerakkan sendi maxillofacial, bunyi kuat apabila sendi bergerak. Tetapi selalunya penyakit disfungsi sendi temporomandibular itu lancar dan perlahan, tanpa komplikasi. Gejala boleh muncul dan hilang. Dalam sesetengah kes, satu bentuk penyakit sendi maxillofacial kronik berkembang. Ini boleh dipaparkan berdasarkan keadaan umum badan.

Selalunya, penyakit seperti disfungsi sendi temporomandibular melepasi sendiri tanpa rawatan tambahan. Kadang-kadang anda boleh membantu badan dalam mengatasi penyakit ini dengan tindakan berikut:

 • Selebihnya kekal sendi temporomandibular;
 • mengambil ubat untuk melegakan bengkak;
 • memampatkan sejuk di tempat yang sakit;
 • makan hanya makanan yang lembut.

Ia adalah perlu untuk mengelakkan daripada kejutan saraf dan, jika boleh, untuk menjalankan fisioterapi, yang bertujuan untuk menguatkan sendi dan ligamen. Kadang-kadang tayar atau plat digunakan untuk mengikatkan sendi maxillofacial. Walau bagaimanapun, pakai tidak disyorkan untuk masa yang lama, kerana ia boleh menyebabkan ubah bentuk gigi dan rahang.

Sendi adalah mekanisme sokongan dan pelunasan badan manusia, oleh itu, adalah perlu untuk mencegah penyakit pelanggaran fungsi mereka.

Fungsi terjejas sendi artikular boleh menyebabkan gangguan jangka panjang badan manusia terhadap fungsi normal seluruh organisma, sehingga kecederaan serius yang membawa kepada kecacatan.

Anatomi sendi

Sendi manusia adalah sendi bergerak dua atau lebih tulang. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa seseorang boleh bergerak dan melakukan pelbagai tindakan. Mereka menyatukan tulang bersama-sama, membentuk rangka. Hampir semua sendi mempunyai anatomi yang sama, mereka berbeza hanya dengan bentuk dan pergerakan yang dilakukan.

Klasifikasi dan spesies

Berapa banyak sendi yang ada pada seseorang? Terdapat lebih daripada 180 daripadanya. Terdapat jenis sendi, bergantung kepada bahagian badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • carpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Jadual menunjukkan bilangan sendi bergantung kepada bahagian badan.

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • bentuk;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Jumlah permukaan artikular adalah mudah, kompleks, kompleks dan digabungkan. Bekas terbentuk dari permukaan dua tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Kompleks adalah sebatian tiga atau lebih permukaan artikular, contohnya, ulnar, humeral, radial.

Tidak seperti kompleks, gabungan berbeza di mana ia terdiri daripada beberapa sendi berasingan yang melaksanakan satu fungsi. Satu contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Kompleks adalah dua ruang, kerana ia mempunyai rawan intra-artikular, yang membahagikannya kepada dua ruang. Begitu juga lutut.

Bentuk artikulasi adalah seperti berikut:

 • Silinder. Secara luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah radioular.
 • Bilah seperti kepala kepala kelihatan seperti silinder, bahagian bawahnya mempunyai rabung yang terletak pada sudut 90. Di bawahnya terdapat tulang belakang di tulang yang lain. Satu contoh adalah pergelangan kaki.
 • Skru seperti. Ini adalah sejenis penyekat. Perbezaannya ialah susunan lingkaran alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar Ini adalah lutut dan sendi temporomandibular. Kepala artikular terletak pada tonjolan tulang.
 • Ellipsoidal. Kepala artikular dan rongga ovoid. Satu contoh ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Berbentuk pelana. Permukaan artikular dalam bentuk pelana, mereka disusun serenjang antara satu sama lain. Pelana adalah artikulasi carpometacarpal ibu jari.
 • Sfera. Kepala artikular adalah dalam bentuk bola, berongga adalah takik yang sesuai dengan ukurannya. Contoh jenis ini adalah brachial.
 • Cup berbentuk. Ini adalah sejenis sfera. Pergerakan adalah mungkin dalam ketiga-tiga paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Flat ini adalah sendi dengan pergerakan amplitud yang sedikit. Jenis ini termasuk sendi antara vertebra.

Terdapat lebih banyak jenis bergantung pada mobiliti. Synartrosis (sendi artik tetap), amphiarthrosis (sebahagian mudah alih) dan diarthrosis (mudah alih) dibezakan. Kebanyakan tulang sendi pada manusia adalah mudah alih.

Struktur

Secara anatomi, sendi dilipat dengan cara yang sama. Elemen asas:

 • Permukaan artikular. Sendi ditutup dengan rawan hyaline, serat kurang. Ketebalannya ialah 0.2-0.5 mm. Salutan ini memudahkan meluncur, melembutkan pukulan dan melindungi kapsul dari kemusnahan. Jika rawan rosak, penyakit sendi muncul.
 • Kapsul bersama. Ia mengelilingi rongga sendi. Terdiri daripada membran berserabut dan sinovial luaran. Fungsi kedua adalah untuk mengurangkan geseran akibat pembebasan cecair sinovial. Jika kapsul rosak, udara masuk ke rongga artikular, yang membawa kepada perbezaan permukaan sendi.
 • Rongga artikular. Ini adalah ruang tertutup yang dikelilingi oleh permukaan kartilaginus dan membran sinovial. Ia dipenuhi dengan cecair sinovial, yang juga melakukan fungsi penghidratan.

Unsur-unsur tambahan adalah rawan intraartikular, cakera, bibir, menisci, ligamen intracapsular.

Tendon dan ligamen menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi.

Sendi besar yang paling penting adalah bahu, pinggul dan lutut. Mereka mempunyai struktur yang kompleks.

Humeral - yang paling mudah alih, di dalamnya pergerakan sekitar tiga paksi adalah mungkin. Ia dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula. Terima kasih kepada bentuk sfera, pergerakan seperti itu mungkin:

 • mengangkat tangan;
 • penarikan balik anggota atas;
 • putaran bahu dengan lengan bawah;
 • Pergerakan berus masuk dan keluar.

Hip adalah tertakluk kepada beban berat, ia adalah salah satu yang paling kuat. Dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala femoral. Seperti bahu, pinggul mempunyai bentuk sfera. Pergerakan sekitar tiga paksi juga mungkin.

Struktur sendi lutut yang paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang femoral, tibial dan fibula, memainkan peranan yang besar dalam gerakan, kerana putaran berlaku di sepanjang dua paksi. Bentuknya adalah condylar.

Lutut termasuk banyak unsur sokongan:

 • meniskus luaran dan dalaman;
 • lipatan sinovial;
 • ligamen intraartikular;
 • beg synovial.

Menisci bertindak sebagai penyerap kejutan.

Fungsi

Semua sendi memainkan peranan penting, tanpa mereka yang tidak dapat bergerak. Mereka menyambungkan tulang, memastikan lancar mereka lancar, mengurangkan geseran. Tanpa mereka, tulang akan runtuh.

Di samping itu, mereka mengekalkan kedudukan tubuh manusia, mengambil bahagian dalam pergerakan dan pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain.

Fungsi sendi manusia ditentukan oleh bilangan gandar. Setiap paksi mempunyai pergerakan sendiri:

 • sekitar melintang, fleksi dan lanjutan;
 • sekitar sagittal - pendekatan dan penyingkiran;
 • sekitar pusingan menegak.

Beberapa jenis gerakan boleh berlaku serentak dalam satu sendi.

Penggiliran pekeliling adalah mungkin apabila bergerak di sekitar semua paksi.

Dengan bilangan gandar, ada jenis sendi artik seperti:

Jadual menunjukkan bentuk mungkin sendi mengikut bilangan gandar.

Struktur dan fungsi sendi

Sambungan adalah artikulasi bergerak dua atau lebih tulang rangka.

Sendi menyatukan tulang rangka dalam satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang untuk bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen mereka tergolong dalam bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelicinan tulang yang licin antara satu sama lain. Dalam ketiadaan mereka, tulang akan hanya menggosok satu sama lain, secara beransur-ansur runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Pada manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan badan, terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain dan adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Unsur-unsur utama yang wujud dalam apa yang dipanggil sendi benar ialah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul artikular;
 • rongga artikular.

Rongga sendi mengisi cecair sinovial, yang merupakan jenis pelincir dan mempromosikan pergerakan bebas hujung artikular.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 • sendi mudah yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih daripada dua permukaan yang disebutkan, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (dua ruang bersama).

Klasifikasi sendi dijalankan mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • bentuk permukaan artikular;
 • dengan fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh hyaline (kurang kerap berserat) rawan artikular. Rawan artikular adalah tisu yang dipenuhi dengan bendalir. Permukaan rawannya rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan menguraikan cecair. Ketebalan rawan artikular adalah purata 0.2-0.5 milimeter.

Kapsul sendi terbentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi ujung-ujung tulang dan artikular pada periosteum. Kapsul ini mempunyai membran fibril yang berserabut luar dan membran sinovial yang tipis dalaman yang membuang cecair sinovial ke dalam rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi dalam arah tertentu.

Pembentukan sendi sendi termasuk rawan, cakera, menisci, bibir, dan ligamen intrakapsular dalam intra-artikular. Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Innervation (bekalan saraf) sendi disediakan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua elemen artikular, kecuali rawan hyaline, mempunyai pemuliharaan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menggunakan persepsi rasa sakit, akibatnya mereka boleh menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synartrosis - tetap (tetap);
 2. amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih;
 3. diarthroses (sendi benar) - mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penduduk ke-7 planet menderita sakit sendi. Pada usia 40 hingga 70 tahun, penyakit sendi diperhatikan di 50% orang dan di 90% orang lebih 70 tahun.

Sendi sinovial adalah sendi di mana ujung tulang menumpuk dalam beg artikular. Ini termasuk majoriti sendi manusia, termasuk yang mengandungi - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan 2 tulang mudah terlibat, kompleks - lebih daripada 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan itu, seperti pada rahang bawah apabila mengunyah, sendi tersebut dipanggil gabungan. Gabungan bersama adalah gabungan beberapa terpencil dari sendi-sendi lain, yang terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama-sama. Seperti misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar dan lain-lain.

Bentuk permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, sendi silinder, ellipsoid dan sfera dibezakan.

Bentuk permukaan artikular menentukan kelantangan dan arah pergerakan sekitar 3 paksi: sagittal (dari hadapan ke belakang), frontal (selari dengan satah sokongan) dan menegak (serenjang dengan satah sokongan).

Pergerakan pekeliling adalah satu gerakan berturut-turut di sekeliling semua paksi. Pada masa yang sama satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon. Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan utama berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • pergerakan di sekitar paksi sagittal - membawa dan menggerakkan pergerakan di sekeliling paksi menegak, iaitu, putaran: medial (pronation) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri yang bernama. Sepanjang hayat, kami menggerakkan jari berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya dengan gerakan ibu jari 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - bibir artikular yang dipanggil. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen corakoid yang kuat dan otot-otot di sekelilingnya - deltoid, subscapularis, supra- dan subosseous, yang besar dan pusingan kecil. Otot dorsal dan dorsi latissimus juga mengambil bahagian dalam pergerakan bahu.

Membran synovial kapsul artikular tipis membentuk 2 kilasan tambahan-artikular - tendon otot bisep bahu dan otot subscapularis. Arteri anterior dan posterior, membungkus humerus, dan arteri chestakromial mengambil bahagian dalam bekalan darah sendi vena sendi ini dijalankan ke dalam urat akil. Saliran limfa berlaku di nodus limfa rantau axillary. Sendi bahu diselubungi oleh cabang saraf axillary.

 1. humerus;
 2. scapula;
 3. clavicle;
 4. kapsul artikular;
 5. lipatan kapsul bersama;
 6. sendi acromio-clavicular.

Dalam pergerakan sendi bahu sekitar 3 paksi mungkin. Fleksi dibatasi oleh akromion dan proses corakoid skapula, serta ligamen coraco-humeral, pelanjutan oleh acromion, ligamen coraco-brachial dan kapsul bersama. Pengeluaran di sendi mungkin sehingga 90 °, dan dengan penyertaan bahagian atas badan ikat (dengan kemasukan sendi sternoclavicular) - sehingga 180 °. Menghentikan penculikan pada masa penghentian ubi besar humerus dalam ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang menaikkan lengannya, menariknya kembali, putar bahu dengan lengan, berus masuk dan keluar. Pelbagai gerakan tangan sedemikian adalah langkah yang menentukan dalam proses evolusi manusia. Genggaman bahu dan bahu bersama dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai pembentukan fungsional tunggal.

Hip bersama

Ia adalah gabungan yang paling kuat dan banyak dimuatkan di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum yang menutup leher femur. Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

Penyediaan darah sendi ini dijalankan melalui arteri, menyelubungi femur, cabang-cabang dari obturator dan (tidak kekal) cabang-cabang dari arteri penebalan atas, gluteal dan dalaman. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera. Pergerakan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), di sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman) adalah mungkin.

Sendi ini mengalami tekanan yang besar, jadi tidak menghairankan bahawa lesi-lesinya menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi yang besar dan kompleks yang disusun oleh seseorang. Ia terdiri daripada 3 tulang: femoral, tibial dan peroneal. Kestabilan sendi lutut memberikan ligamen intra-dan tambahan-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen cagak dan tibialis, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral. Ligamen intra-artikular termasuk ligamenten anterior dan posterior cruciate.

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, beg sinovial. Dalam setiap sendi lutut terdapat 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci mempunyai bentuk hemi-bulan dan melaksanakan peranan depresiasi. Unsur-unsur tambahan bersama ini termasuk lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

Semua orang perlu mengagumi persembahan gimnas sukan dan pemain sarkas. Mengenai orang yang boleh memanjat kotak kecil dan membungkuk secara tidak wajar, mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, tidak. Penulis buku panduan "Oxford Handbook of Organ Organ" memastikan pembaca bahawa "orang ini mempunyai sendi yang fleksibel fenomena" - dalam perubatan ini disebut sindrom hypermobility bersama.

 1. tulang paha
 2. tibia
 3. rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen sisi
 8. ligamen cruciate
 9. patella

Bentuk sendi adalah sendi condylar. Ia boleh bergerak sekitar 2 paksi: frontal dan menegak (dengan kedudukan yang bengkok di sendi). Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku, di sekitar paksi menegak - putaran.

Sendi lutut adalah sangat penting untuk pergerakan seseorang. Dengan setiap langkah yang disebabkan oleh lenturan, ia membolehkan kaki melangkah ke hadapan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan mengangkat paha.

Diagnosis penyakit reumatik. Fungsi anatomi dan bersama

Dalam amalan ahli terapi, pesakit dengan penyakit sistem muskuloskeletal agak biasa. Menurut WHO, lebih dari 4% penduduk dunia mengalami pelbagai penyakit sendi dan tulang belakang. Dalam lebih daripada 30% kes, ketidakupayaan sementara dan dalam 10% kes - kecacatan pesakit dikaitkan dengan penyakit reumatik. ICD-X termasuk lebih daripada 150 bentuk nosologi yang berbeza.

Selain penyakit reumatik, kerosakan sendi berkembang pada penyakit berjangkit dan alergi, penyakit sistem darah, sarcoidosis, patologi pekerjaan, penyakit onkologi, dan lain-lain Patologi bersama yang meluas sering membawa kepada kesukaran yang signifikan dalam diagnosis pembezaan dan pilihan taktik rawatan yang betul. Kesalahan diagnostik sering sehingga 30% daripada semua pesakit berdaftar yang terdahulu dengan penyakit sistem muskuloskeletal.

Kebarangkalian, kepentingan medico-sosial dan kesukaran dalam memilih taktik merawat pesakit dengan penyakit reumatik menimbulkan kepada pakar perubatan yang paling terapeutik adalah tugas pengetahuan yang lebih mendalam tentang prinsip pemeriksaan klinikal pesakit dengan penyakit sendi dan tulang belakang. Rawatan aduan yang betul, sejarah yang dikumpulkan dengan teliti dan pemeriksaan yang objektif pesakit boleh mengecilkan pelbagai diagnostik mencari diagnosis yang betul, mengurangkan bilangan ujian makmal, memulakan rawatan yang tepat pada masanya, memperbaiki prognosis banyak penyakit yang melibatkan sindrom artikular.

Fungsi anatomi dan bersama

Sendi adalah sambungan mudah alih tulang. Ia dicirikan oleh kehadiran wajib mengartikulasikan permukaan tulang yang ditutup dengan tulang rawan, kapsul artikular membentuk rongga artikular yang mengandungi cecair sinovial. Komponen utama sendi adalah berkait rapat dengan peralatan ligamen, bursa, vesel, dan sebagainya.

Fungsi utama sendi adalah motor (pergerakan badan) dan sokongan (mengekalkan kedudukan badan).

Pada struktur anatomi terdapat 3 jenis utama sendi:
• synarthrosis - sendi berterusan tulang;
• amphiarthrosis (simfisis) - sendi tidak aktif jenis kartilaginous;
• diarthroses - bergerak sendi.

Dalam sendi sinartrotik, permukaan tulang yang diartikulasikan berada dalam hubungan rapat - synostoses. Hubungan dekat ini tidak membolehkan mereka membuat pergerakan yang ketara. Contoh sinostosis adalah sambungan tulang tengkorak pada orang dewasa (Rajah 2.1). Satu lagi jenis synarthrosis adalah sindesmosis - di mana tulang dihubungkan dengan bantuan tisu penghubung berserat - membran interosseous, misalnya, membran interosseous di antara tulang-tulang kaki (lihat Rajah 2.1). Jenis ketiga synarthrosis adalah synchondrosis. Di dalamnya, tulang yang diartikulasikan disambungkan oleh tulang rawan. Contoh sinchondrosis adalah sendi tulang tengkorak pada kanak-kanak, sendi-sendi yang keras. Tiada rongga dalam sendi-sendi ini. Fungsi utama synarthrosis adalah untuk memberikan ketegaran dan membuat sokongan untuk rangka.

Dalam amphiarthrosis, permukaan tulang yang menonjolkan ditutup dengan rawan fibrosa yang boleh dimampatkan, rongga sendi sama ada tidak ada (sendi antara badan vertebra), atau diwakili oleh ruang sendi sempit (sendi kemaluan atau simfisis). Tiada membran sinovial dan cecair sinovial dalam sendi ini. Fungsi utama sendi ini adalah untuk memastikan kestabilan rangka.

Dalam sendi diarthrotic, permukaan yang mengartikulasikan ditutup dengan rawan hyaline, di antara mereka terdapat rongga yang diisi dengan cecair sinovial (Rajah 2.2). Rongga artikular dipenuhi dengan membran sinovial. Hujung artikular tulang dilampirkan dalam kapsul artikular yang berserabut ligamen dan ligamen. Kebanyakan sendi batang dan anggota badan - jenis diarthrotik. Fungsi utama mereka adalah motor dan sokongan.

Terdapat 7 jenis sendi diarthrotik atau sinovial dalam bentuk permukaan tulang yang diartikulasikan. Bentuk permukaan ini menentukan jenis dan jarak pergerakan sendi.

1. Sendi rata (contohnya, beberapa sendi karpal dan tarsus), membolehkan anda membuat pergerakan gelongsor satu permukaan di sepanjang yang lain dalam satah yang sama tanpa putaran atau lenturan.

2. Sfera sfera, di mana satu ujung artikular mempunyai bentuk bola, dan yang lainnya adalah kongruen permukaan cekung ke ujung sempit spherical (contohnya, sendi pinggul dan bahu). Dalam sendi-sendi ini semua jenis pergerakan adalah mungkin - perpanjangan, lanjutan, penculikan, penambahan, pergerakan pekeliling.

3. Ellipsoid sendi, di mana salah satu ujung yang diartikan mempunyai penampilan elips, yang lain - kemurungan cekung. Hasil daripada struktur sedemikian, pergerakan di dalamnya lebih terhad daripada sendi sfera, di mana putaran sekitar paksi tidak mungkin. Terdapat sendi ellipsoid yang mudah, dalam beg yang hanya satu sepasang permukaan artikular (metacarpophalangeal) disertakan, dan yang kompleks dengan beberapa pasang sendi artikular dalam beg bersama (radiocarpal).

4. Sekat-seperti sendi, di mana satu akhir artikular adalah "gegelung" dan yang lain, cekung, ujung artikular meliputi sebahagian daripada blok dan sepadan dengannya dalam bentuk. Sendi blok seperti biasa adalah sendi interphalangeal jari-jari dan kaki. Pergerakan dalam sendi itu dibuat hanya dalam satu pesawat - lenturan dan lanjutan. Sambungan blok termasuk sendi siku. Ia terdiri daripada tiga sendi: bahu dan bahu, bahu dan radiasi proksimal dan, sebagai hasilnya, sebagai tambahan kepada perpanjangan dan perpanjangan, penekanan dan pronasi, iaitu pergerakan putaran mungkin. Tahap kelonggaran dalam sendi tersebut adalah lebih besar daripada lanjutan, peluasan itu dianggap lengkap apabila sendi bengkok kembali ke kedudukan asalnya.

5. Sendi berbentuk roda (berputar) (contohnya, sendi bersama-paksi Atlanto, sendi radioulnar sendi siku) - pergerakan dalam sendi ini terhad kepada satu putaran.

6. Selendang pelana (contohnya, sendi karpal-metacarpal ibu jari tangan, di mana tulang trapezoid mempunyai permukaan yang tertera dalam bentuk pelana dan tulang metacarpal pertama dalam bentuk pelana cekung). Mereka mungkin pergerakan bulat dalam pesawat sagittal dan frontal, tetapi tidak di sepanjang paksi sendi.

7. Condylar sendi, pangkalan anatomi yang merupakan condyle berpasangan - menonjol dan cekung, di mana pergerakan mesra dilakukan. Satu contoh adalah sendi lutut, yang terdiri daripada 3 komponen yang membentuk satu sistem biomekanik tunggal: sendi dalaman dan luaran femoral-tibial lutut-pinggul. Kesempurnaan kongruen yang sempurna yang tidak sempurna dari femur besar diisi oleh meniskus luaran dan dalaman. Ligamen sisi yang kuat menghalang pergerakan sisi dan bergoyang, dan ligamen cruciat menyekat pergerakan putaran tibia di sekitar paha, dan juga melindungi tibia dari subluxasi ke hadapan atau ke belakang semasa pergerakan sendi. Di dalamnya lenturan, lanjutan, putaran luaran dan dalaman tibia dalam kedudukan separuh bengkuk sendi adalah mungkin. Oleh itu, sendi lutut adalah pelbagai paksi, atau polikentrik. Sistem biomekanik yang sama juga mempunyai ciri-ciri sendi temporomandibular.

Kapsul mana-mana sendi diarthrosis terdiri daripada dua lapisan - fibrous luar dan membran dalaman - sinovial. Lapisan luar terdiri daripada tisu penghubung berserabut padat. Di beberapa tempat, lapisan berserat kapsul dapat ditipis sehingga pembentukan volvulus, poket pelik atau burs.

Membran sinovial adalah lapisan tisu penghubung yang terdiri daripada lapisan penutup, kolagen dan elastik. Membran synovial yang bersempadan dengan rongga artikular dibentuk oleh lapisan sinoviocytes yang tidak berterusan - sel-sel sinovial (fibroblas khusus) yang tidak menutup rawan artikular. Dengan struktur morfofungsi, sinoviocytes dibahagikan kepada 2 jenis: A dan B. Jenis A sel menyerupai makrofaj, menunjukkan bahawa ia berasal dari monosit. Jenis A sel menghilangkan produk degradasi selular dan tisu, tulang belakang detritus. Jenis B menyerupai fibroblas, mereka menghasilkan proteoglycans - hyaluronates.

Pembuluh darah menembusi selaput sinovial dari lapisan serat kapsul, kapilari terletak terus di bawah sinoviocytes. Di beberapa tempat, dinding kapilari tidak mempunyai membran bawah tanah, yang menyediakan pengangkutan ke arah darah -> sendi dan sendi darah, memudahkan aliran masuk ke dalam gabungan komponen-komponen plasma darah yang diperlukan dan penyingkiran produk-produk metabolik dari sendi. Di samping itu, kemungkinan pengangkutan ke arah sendi -> darah -> limfa diturunkan, yang dikaitkan dengan tepu membran sinovial dengan kapilari limfatik. Membran sinovial dihidu oleh saraf tulang belakang yang mengandungi serat bersimpati.

Fungsi utama membran sinovial adalah metabolik, locomotor, trophic dan penghalang. Fungsi metabolik adalah untuk mengambil bahagian dalam proses pertukaran antara kandungan rongga sendi dan katil vaskular.
Fungsi locomotor atau geseran memberikan pelinciran sendi dan gelongsor yang sempurna dari bahagian menggosoknya, serta kesan penyahmampatan-pemampatan disebabkan oleh sifat-sifat hyaluronat yang sangat likat dan anjal.
Fungsi trophik adalah untuk mengangkut bahan energik untuk tulang rawan avaskular.

Fungsi penghalang terdiri daripada fagositosis dan penyingkiran sebatian protein asing atau protein mereka sendiri yang tidak disengajakan. Kehadiran sel imunokompeten dan makrofag dalam cecair sinovial juga melindungi tisu sendi dari kerosakan.

Rawan artikular adalah sejenis rawan hyaline. Ia terdiri daripada bahan asas ekstraselular dan sel tulang rawan yang menghasilkan - kondroit. Fungsi utama chondrocytes adalah pengeluaran tempatan elemen matriks, terutamanya jenis kolagen II dan proteoglikan. Secara makroskopik, rawan adalah lapisan yang sepadan dengan bentuk ke dalam konfigurasi permukaan artikular tulang. Ia tidak mengandungi salur darah dan limfa, saraf. Ia dikuasakan oleh osmosis dari plat subchondral dan cecair sinovial. Ketebalan tulang rawan bergantung pada jenis sendi dan beban berfungsi di atasnya dan antara 1 hingga 7 mm. Sifat fisiologi rawan hyaline adalah keanjalan, keanjalan, kekuatan, kestabilan.

Untuk memastikan kestabilan sendi sinovial, otot, ligamen dan tulang memainkan peranan penting. Otot memainkan peranan utama dalam mengekalkan kestabilan sendi, terutamanya yang disifatkan oleh kesesuaian tulang komponen. Otot yang "tersebar" melalui sendi memberikannya dengan pelbagai pergerakan normal, manakala gerakan yang kuat dalam satu arah dikawal oleh kelonggaran otot-otot antagonis. Interaksi yang seimbang dari otot mengatasi dan menguatkan pergerakan di sendi.

Ligamen menyumbang kepada pemeliharaan kestabilan sendi kerana ketegaran mereka, melindungi sendi dari kesan daya secara tiba-tiba dan mengehadkan mobiliti berlebihan mereka. Ligamen adalah helai tisu penghubung yang padat yang melengkapkan satu atau satu lagi jenis sendi tulang rangka. Mereka terdiri daripada berkas serat kolagen dan serat anjal yang berfungsi untuk menstabilkan dan menguatkan sendi dan menyekat pergerakan tertentu. Tempat lampiran ligamen tulang disebut sebagai semangat. Segera sebelum lampiran pada tulang, gentian ligamen dipindahkan ke tisu tulang rawan, diikuti oleh zon rawan calcified. Ligamen juga mempunyai keupayaan untuk memanjang disebabkan oleh peregangan serat kolagen. Bungkusan serat elastik mengembalikan mereka ke negara asal mereka. Kebanyakan ligamen terletak berdekatan dengan sendi, kerana mereka adalah alat tambahan.

Sesetengah ligamen dipanggil pengukuhan, kerana ia menyumbang kepada ikatan tulang yang diartikulasikan antara satu sama lain, terletak di luar dan menghubungkan serat mereka ke dalam beg artikular (%.Exstraarticularia), kemudian di dalam sendi (lig Intraarticularia). Kumpulan kedua ligamen dipanggil retarding. Ligamen ini menghalang atau membatasi pergerakan dalam sendi tertentu. Jenis ligamen ketiga adalah ligamen panduan (pergerakan), yang memberikan pengaruhnya sama ada pada keseluruhan perjalanan pergerakan dalam sendi yang diberikan, atau pada masa tertentu. Ligamen brek sering terletak di mana kapsul sendi tertakluk kepada regangan maksimum, panduan - di kawasan yang terletak di sisi sendi dan antara kumpulan otot yang antagonis. Bundle memainkan peranan penting dalam statistik.

Tendon adalah bahagian pasif otot striated, membentuk satu organ dengannya. Tendon adalah pembentukan tisu penghubung yang sangat kuat, mempunyai keanjalan yang besar, tidak dikurangkan dan hampir tidak dapat dipertahankan.

Terdapat tendon pendek dan panjang, yang boleh lebar atau sempit, rata atau bulat. Dengan bantuan otot-otot tendon dilekatkan pada tulang, fascia, septum intermuskular, beg artikular, kulit, dll.

Sesetengah tendon, seperti tendon flexor jari-jari dan jari kaki, terletak pada saluran osteo-fibrous yang dibentuk oleh alur tulang phalangeal dan plat fascial berserabut yang memegang tendon dalam kedudukan mereka, tidak menghalang pergerakan mereka dan menyumbang kepada arah yang dikehendaki dari daya tarikan otot. Tendon boleh terletak di sarung sinovial, yang meliputi tendon dalam terusan berserat atau osteo-fibrous dari semua pihak.

Fungsi utama sendi adalah

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "Fungsi utama sendi adalah."

Struktur sendi lutut.

Sustava (lat Articulatio) - sendi bergerak tulang rangka, dipisahkan oleh celah, ditutup dengan membran sinovial dan beg artikular. Persimpangan abdomen, berselang-seli, membolehkan tulang-tulang yang diartikulasikan untuk membuat pergerakan relatif terhadap satu sama lain dengan bantuan otot. Sendi terletak di kerangka yang terdapat pergerakan yang berbeza: flexion (lat Flexio) dan lanjutan (lat Extensio), penculikan (lat Abductio) dan penambahan (lat Adductio), pronation (lat Pronatio) supinatio), putaran (lat circumoductio). Sebagai organ lengkap, sendi mengambil bahagian penting dalam pelaksanaan fungsi sokongan dan motor. Semua sendi dibahagikan kepada mudah, dibentuk oleh dua permukaan artikular, dan kompleks, yang terdiri daripada beberapa yang mudah.

Struktur

Setiap sendi terbentuk oleh permukaan artikular epiphisis tulang, ditutup dengan tulang rawan hyaline, rongga artikular yang mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial, kantung artikular dan membran sinovial. Menisci hadir dalam rongga sendi lutut - pembentukan tulang rawan ini meningkatkan kesesuaian (kesesuaian) permukaan artikular dan penyerap kejutan tambahan melembutkan tindakan jolts.

Elemen utama sendi:

 • rongga sendi;
 • epipsi tulang yang membentuk sendi;
 • rawan artikular;
 • kapsul artikular;
 • membran sinovial;
 • cecair sinovial.

Permukaan yang artikular

Permukaan artikul (tulang belakang articuláres) tulang yang diartikulasikan ditutup dengan hyaline (kurang serat) rawan artikularular 0.2-0.5 mm tebal. Geseran berterusan mengekalkan kelancaran, memudahkan luncuran permukaan artikular, dan rawannya sendiri, berkat sifat elastik, melembutkan kejutan, bertindak sebagai penyangga.

Kapsul bersama

Kapsul artikular (lat Cápsula articuláris) atau beg articular - dilampirkan pada tulang penyambung berhampiran tepi permukaan artikular atau berundur ke jarak jauh dari mereka, rapat mengelilingi rongga artikular, melindungi sendi dari pelbagai kecederaan luaran (pecah dan kerosakan mekanikal). Beg mengartikulasikan terdiri daripada gentian padat, memberikan kekuatan. Serat ligamen dan tendon otot-otot di sekeliling juga ditenun ke dalamnya. Dilindungi dengan membran berserabut luaran dan sinovial dalaman.

Lapisan luarnya lebih padat, lebih tebal dan lebih kuat daripada batin, ia terbentuk daripada tisu penghubung berserabut padat dengan hulu membujur seratnya. Selalunya kapsul artikul disokong oleh ligamen (Latin ligamenta), yang menguatkan beg artikular.

Lapisan dalaman diwakili oleh membran sinovial, yang berfungsi sebagai rembesan cecair sinovial, dari villi sinovial pada membran sinovial, yang seterusnya:

 1. menyuburkan sendi
 2. melembapkannya
 3. menghilangkan geseran permukaan artikular.

Ini adalah bahagian yang paling tersembunyi dari sendi, merasakan keresahan kesakitan.

Rongga artikular

Rongga artikular adalah ruang tertutup hermetically tertutup yang dibatasi oleh membran sinovial dan permukaan artikular. Cakera dan menisci boleh didapati di rongga artikular sendi.

Tisu Periartikular

Tisu periartikular adalah tisu dengan segera mengelilingi sendi: otot, tendon, ligamen, kapal, dan saraf. Mereka sensitif kepada sebarang pengaruh negatif dalaman dan luaran, pelanggaran di dalamnya segera mempengaruhi keadaan sendi. Otot-otot yang mengelilingi sendi memberikan gerakan langsung sendi, menguatkannya di luar. Lapisan tisu intermuscular tisu penyambung adalah banyak jalur saraf, darah dan saluran limfa yang memberi makan sendi.

Ligamen sendi

Ligamen sendi adalah pembentukan kuat, ketat yang menguatkan sendi antara tulang dan membatasi amplitud pergerakan di sendi. Ligamen terletak di bahagian luar kapsul sendi, di beberapa sendi (di lutut, pinggul) terletak di dalam untuk memberikan kekuatan yang lebih besar.

Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Pemuliharaan sendi dijalankan oleh rangkaian sarafnya yang terbentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang.

Semua elemen artikular (kecuali rawan hyaline) mempunyai pemuliharaan, dengan kata lain, ia mengandungi sejumlah besar saraf endings, yang, khususnya, menjalankan persepsi rasa sakit, oleh itu, boleh menjadi sumber kesakitan.

Klasifikasi Bersama

Mengikut klasifikasi anatomi dan fisiologi semasa, sendi dibezakan:

 • dengan bilangan permukaan artikular
 • dalam bentuk permukaan dan fungsi artikular.

Dengan bilangan permukaan artikular:

 • sendi mudah (lat articulatio simplex) - mempunyai dua permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal ibu jari;
 • sendi kompleks (articulatio composita lat) - mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku;
 • sendi kompleks (kompleks articulatio complexa) - mengandungi rawan intra-artikular (meniskus atau cakera), membahagi sendi menjadi dua ruang, seperti sendi lutut;
 • Gabungan sendi (lat articulatio combinata) adalah gabungan beberapa sendi terpencil yang terletak berasingan daripada satu sama lain, misalnya, sendi temporomandibular.

Mengenai fungsi dan bentuk permukaan artikular.

 • Sendi Uniaxial:
 1. Sendi silinder (lat Cylindrica), contohnya, midline atlanto-paksi;
 2. Menyekat sendi, (lat Art Ginglymus), sebagai contoh, jari sendi interphalangeal;
 3. Spiral bersama sebagai semacam blocky, sebagai contoh, gastrointestinal humero.
 • Sendi biaxial:
 1. Ellipsoid (lat Art Ellipsoidea), seperti sendi pergelangan tangan;
 2. Condylar (contohnya Art Condylaris), contohnya sendi lutut;
 3. Saddle (Seni Art Sellaris), contohnya, jari tangan pertama karpal-metacarpal;
 • Sendi Multiaxial:
 1. Spherical (lat Art Spheroidea), misalnya, sendi bahu;
 2. Cup berbentuk, sebagai sejenis sfera, contohnya sendi pinggul;
 3. Flat (Art Art Plana), contohnya sendi intervertebral.

Sendi silinder

Sebuah sendi silinder (putaran berputar) adalah permukaan artikular silinder, paksi yang terletak di paksi tegak badan atau selari dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan dan memberikan pergerakan sekitar satu paksi (tegak) putaran (lat. Rotátio).

Sekat sendi

Sambungan blok - permukaan artikular adalah silinder yang terletak di dalam pesawat hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan.

Ellipsoid bersama

Permukaan elektik yang bersifat eliptik mempunyai bentuk segmen elips (satu adalah cembung dan yang lain adalah cekung), yang memberikan pergerakan sekitar dua paksi yang saling tegak lurus.

Condylar joint

Sendi tyrosycle - mempunyai kepala artikular cembung, dalam bentuk proses menonjol (condyle), serupa dengan bentuk pada elips. The condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang yang lain, walaupun permukaannya mungkin berbeza jauh antara satu sama lain. Sendi condylar boleh dianggap sebagai bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi ellipsoid.

Bersadur bersama

Sambungan pelana dibentuk oleh dua permukaan artikular berbentuk pelana yang duduk di atas satu sama lain, satu daripadanya bergerak di sepanjang yang lain, kerana pergerakan dalam dua paksi saling serentak mungkin.

Sendi sfera

Sambungan globular - salah satu permukaan artikular diwakili oleh kepala globular cembung, dan yang lain adalah rongga artikular yang cekung. Secara teorinya, pergerakan dalam jenis sendi ini boleh dijalankan di sekitar pelbagai paksi, tetapi hanya tiga praktikal digunakan. Sendi sfera adalah yang paling bebas dari semua sendi.

Bersama rata

Sendi rata mempunyai permukaan articular yang rata (permukaan bola dengan radius yang sangat besar), oleh itu pergerakan boleh dilakukan di sekitar ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan tidak penting kerana sedikit perbezaan di kawasan permukaan artikular.

Sendat ketat

Sendi kaku (amphiarthrosis) - adalah sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular dengan kapsul yang kukuh dan alat ligamer tambahan yang kuat, permukaan artikular yang berdekatan dengan mendadak membatasi jumlah pergerakan dalam jenis sendi ini. Sendi ketat melicinkan gegaran dan melembutkan kejutan antara tulang.

Penyakit bersama

Hipermobiliti bersama - meningkatkan mobiliti bersama; kecederaan ligamen artikular, yang membolehkan sendi untuk membuat pergerakan lebih banyak yang melampaui kemungkinan anatominya. Akibatnya, unsur-unsur permukaan cartilaginous yang bersebelahan boleh mengeluarkan klik ciri. Ekstensibiliti seperti ligamen artikular berlaku akibat perubahan struktur kolagen, yang menjadi kurang tahan lama dan lebih elastis dan memperoleh keupayaan untuk sebahagiannya berubah bentuk. Faktor ini berasal dari keturunan, tetapi mekanisme pembangunan kesesuaian tisu penghubung ini masih tidak diketahui.

Hipermobiliti dikesan kebanyakannya pada wanita, dan muda. Kondisi genetik hipermobilitas menyebabkan perubahan dalam banyak tisu. Pertama sekali sendi, tetapi juga organ-organ yang mengandungi banyak kolagen yang diubah. Sebagai contoh, orang-orang ini mempunyai kulit yang nipis, licin dan lemah, stretch mark dengan mudah muncul di atasnya, dan mereka kelihatan walaupun pada gadis-gadis atau wanita yang belum pernah melahirkan. Apabila hipermobiliti sendi diperhatikan dan kegagalan kapal, kerana dinding mereka juga terdiri daripada kolagen. Sekiranya diperluaskan, maka saluran darah meregangkan dengan cepat di bawah tekanan darah. Oleh itu, orang-orang ini mempunyai penyakit varikos awal (pada umur 25 atau 20 tahun).

Orang yang mempunyai hypermobility tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama (terutamanya untuk guru, jurujual, pakar bedah, pendandan rambut, yang berdiri selama beberapa jam berturut-turut). Orang-orang profesi ini sangat berisiko terhadap varises dan arthrosis, dan di hadapan hipermobilitas risiko hampir seratus persen. Di samping itu, anda perlu berhati-hati tentang sukan - supaya tidak menyebabkan regangan ligamen yang lebih besar.

Pembengkakan sendi berlaku apabila cecair berkumpul di tisu. Ia mungkin disertai dengan rasa sakit dan kekakuan.

Lihat juga

 • Lutut
 • Hip bersama (acetabulum)
 • Bahu
 • Siku
 • Sendi pergelangan tangan
 • Pergelangan tangan
 • Jari
 • Buku lali
 • Terapi manual

Nota

 1. ↑ Anatomi manusia. - 9 ed., Pererab. dan tambahkan. - M:: Perubatan, 1985. - ms 61-63. - 672 s. - (Sastera pendidikan untuk pelajar institusi perubatan). - 110 000 salinan
 2. ↑ Jenis sambungan tulang
 3. ↑ Human Anatomy / M. G. Prives, N. K. Lysenkov - 9th ed., Revised. dan tambahkan. - M:: Perubatan, 1985. - ms 63-66. - 672 s. - (Sastera pendidikan untuk pelajar institusi perubatan). - 110 000 salinan

Kesusasteraan

 • M. M. G., N. Lysenkov K. Anatomi Manusia. - 11 disemak semula dan dibesarkan. - Hippocrates. - 704 s. - 5000 salinan - ISBN 5-8232-0192-3.
 • Vorobiev V.P. Atlas anatomi manusia. - Leningrad: Medgiz, 1940. - T. Volume Satu. - 382 s. - 25 000 salinan

Pautan

Sambungan adalah artikulasi bergerak dua atau lebih tulang rangka.

Sendi menyatukan tulang rangka dalam satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang untuk bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen mereka tergolong dalam bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelicinan tulang yang licin antara satu sama lain. Dalam ketiadaan mereka, tulang akan hanya menggosok satu sama lain, secara beransur-ansur runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Pada manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan badan, terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain dan adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Unsur-unsur utama yang wujud dalam apa yang dipanggil sendi benar ialah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul artikular;
 • rongga artikular.

Rongga sendi mengisi cecair sinovial, yang merupakan jenis pelincir dan mempromosikan pergerakan bebas hujung artikular.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 • sendi mudah yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih daripada dua permukaan yang disebutkan, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (dua ruang bersama).

Klasifikasi sendi dijalankan mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • bentuk permukaan artikular;
 • dengan fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh hyaline (kurang kerap berserat) rawan artikular. Rawan artikular adalah tisu yang dipenuhi dengan bendalir. Permukaan rawannya rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan menguraikan cecair. Ketebalan rawan artikular adalah purata 0.2-0.5 milimeter.

Kapsul sendi terbentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi ujung-ujung tulang dan artikular pada periosteum. Kapsul ini mempunyai membran fibril yang berserabut luar dan membran sinovial yang tipis dalaman yang membuang cecair sinovial ke dalam rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi dalam arah tertentu.

Pembentukan sendi sendi termasuk rawan, cakera, menisci, bibir, dan ligamen intrakapsular dalam intra-artikular. Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Innervation (bekalan saraf) sendi disediakan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua elemen artikular, kecuali rawan hyaline, mempunyai pemuliharaan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menggunakan persepsi rasa sakit, akibatnya mereka boleh menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synartrosis - tetap (tetap);
 2. amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih;
 3. diarthroses (sendi benar) - mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penduduk ke-7 planet menderita sakit sendi. Pada usia 40 hingga 70 tahun, penyakit sendi diperhatikan di 50% orang dan di 90% orang lebih 70 tahun.

Sendi sinovial adalah sendi di mana ujung tulang menumpuk dalam beg artikular. Ini termasuk majoriti sendi manusia, termasuk yang mengandungi - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan 2 tulang mudah terlibat, kompleks - lebih daripada 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan itu, seperti pada rahang bawah apabila mengunyah, sendi tersebut dipanggil gabungan. Gabungan bersama adalah gabungan beberapa terpencil dari sendi-sendi lain, yang terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama-sama. Seperti misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar dan lain-lain.

Bentuk permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, sendi silinder, ellipsoid dan sfera dibezakan.

Bentuk permukaan artikular menentukan kelantangan dan arah pergerakan sekitar 3 paksi: sagittal (dari hadapan ke belakang), frontal (selari dengan satah sokongan) dan menegak (serenjang dengan satah sokongan).

Pergerakan pekeliling adalah satu gerakan berturut-turut di sekeliling semua paksi. Pada masa yang sama satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon. Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan utama berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • pergerakan di sekitar paksi sagittal - membawa dan menggerakkan pergerakan di sekeliling paksi menegak, iaitu, putaran: medial (pronation) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri yang bernama. Sepanjang hayat, kami menggerakkan jari berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya dengan gerakan ibu jari 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - bibir artikular yang dipanggil. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen corakoid yang kuat dan otot-otot di sekelilingnya - deltoid, subscapularis, supra- dan subosseous, yang besar dan pusingan kecil. Otot dorsal dan dorsi latissimus juga mengambil bahagian dalam pergerakan bahu.

Membran synovial kapsul artikular tipis membentuk 2 kilasan tambahan-artikular - tendon otot bisep bahu dan otot subscapularis. Arteri anterior dan posterior, membungkus humerus, dan arteri chestakromial mengambil bahagian dalam bekalan darah sendi vena sendi ini dijalankan ke dalam urat akil. Saliran limfa berlaku di nodus limfa rantau axillary. Sendi bahu diselubungi oleh cabang saraf axillary.

 1. humerus;
 2. scapula;
 3. clavicle;
 4. kapsul artikular;
 5. lipatan kapsul bersama;
 6. sendi acromio-clavicular.

Dalam pergerakan sendi bahu sekitar 3 paksi mungkin. Fleksi dibatasi oleh akromion dan proses corakoid skapula, serta ligamen coraco-humeral, pelanjutan oleh acromion, ligamen coraco-brachial dan kapsul bersama. Pengeluaran di sendi mungkin sehingga 90 °, dan dengan penyertaan bahagian atas badan ikat (dengan kemasukan sendi sternoclavicular) - sehingga 180 °. Menghentikan penculikan pada masa penghentian ubi besar humerus dalam ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang menaikkan lengannya, menariknya kembali, putar bahu dengan lengan, berus masuk dan keluar. Pelbagai gerakan tangan sedemikian adalah langkah yang menentukan dalam proses evolusi manusia. Genggaman bahu dan bahu bersama dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai pembentukan fungsional tunggal.

Hip bersama

Ia adalah gabungan yang paling kuat dan banyak dimuatkan di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum yang menutup leher femur. Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

Penyediaan darah sendi ini dijalankan melalui arteri, menyelubungi femur, cabang-cabang dari obturator dan (tidak kekal) cabang-cabang dari arteri penebalan atas, gluteal dan dalaman. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera. Pergerakan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), di sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman) adalah mungkin.

Sendi ini mengalami tekanan yang besar, jadi tidak menghairankan bahawa lesi-lesinya menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi yang besar dan kompleks yang disusun oleh seseorang. Ia terdiri daripada 3 tulang: femoral, tibial dan peroneal. Kestabilan sendi lutut memberikan ligamen intra-dan tambahan-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen cagak dan tibialis, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral. Ligamen intra-artikular termasuk ligamenten anterior dan posterior cruciate.

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, beg sinovial. Dalam setiap sendi lutut terdapat 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci mempunyai bentuk hemi-bulan dan melaksanakan peranan depresiasi. Unsur-unsur tambahan bersama ini termasuk lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

Semua orang perlu mengagumi persembahan gimnas sukan dan pemain sarkas. Mengenai orang yang boleh memanjat kotak kecil dan membungkuk secara tidak wajar, mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, tidak. Penulis buku panduan "Oxford Handbook of Organ Organ" memastikan pembaca bahawa "orang ini mempunyai sendi yang fleksibel fenomena" - dalam perubatan ini disebut sindrom hypermobility bersama.

 1. tulang paha
 2. tibia
 3. rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen sisi
 8. ligamen cruciate
 9. patella

Bentuk sendi adalah sendi condylar. Ia boleh bergerak sekitar 2 paksi: frontal dan menegak (dengan kedudukan yang bengkok di sendi). Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku, di sekitar paksi menegak - putaran.

Sendi lutut adalah sangat penting untuk pergerakan seseorang. Dengan setiap langkah yang disebabkan oleh lenturan, ia membolehkan kaki melangkah ke hadapan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan mengangkat paha.

Dalam amalan ahli terapi, pesakit dengan penyakit sistem muskuloskeletal agak biasa. Menurut WHO, lebih dari 4% penduduk dunia mengalami pelbagai penyakit sendi dan tulang belakang. Dalam lebih daripada 30% kes, ketidakupayaan sementara dan dalam 10% kes - kecacatan pesakit dikaitkan dengan penyakit reumatik. ICD-X termasuk lebih daripada 150 bentuk nosologi yang berbeza.

Selain penyakit reumatik, kerosakan sendi berkembang pada penyakit berjangkit dan alergi, penyakit sistem darah, sarcoidosis, patologi pekerjaan, penyakit onkologi, dan lain-lain Patologi bersama yang meluas sering membawa kepada kesukaran yang signifikan dalam diagnosis pembezaan dan pilihan taktik rawatan yang betul. Kesalahan diagnostik sering sehingga 30% daripada semua pesakit berdaftar yang terdahulu dengan penyakit sistem muskuloskeletal.

Kebarangkalian, kepentingan medico-sosial dan kesukaran dalam memilih taktik merawat pesakit dengan penyakit reumatik menimbulkan kepada pakar perubatan yang paling terapeutik adalah tugas pengetahuan yang lebih mendalam tentang prinsip pemeriksaan klinikal pesakit dengan penyakit sendi dan tulang belakang. Rawatan aduan yang betul, sejarah yang dikumpulkan dengan teliti dan pemeriksaan yang objektif pesakit boleh mengecilkan pelbagai diagnostik mencari diagnosis yang betul, mengurangkan bilangan ujian makmal, memulakan rawatan yang tepat pada masanya, memperbaiki prognosis banyak penyakit yang melibatkan sindrom artikular.

Fungsi anatomi dan bersama

Sendi adalah sambungan mudah alih tulang. Ia dicirikan oleh kehadiran wajib mengartikulasikan permukaan tulang yang ditutup dengan tulang rawan, kapsul artikular membentuk rongga artikular yang mengandungi cecair sinovial. Komponen utama sendi adalah berkait rapat dengan peralatan ligamen, bursa, vesel, dan sebagainya.

Fungsi utama sendi adalah motor (pergerakan badan) dan sokongan (mengekalkan kedudukan badan).

Pada struktur anatomi terdapat 3 jenis utama sendi:

• synarthrosis - sendi berterusan tulang;

• amphiarthrosis (simfisis) - sendi tidak aktif jenis kartilaginous;

• diarthroses - bergerak sendi.

Dalam sendi sinartrotik, permukaan tulang yang diartikulasikan berada dalam hubungan rapat - synostoses. Hubungan dekat ini tidak membolehkan mereka membuat pergerakan yang ketara. Contoh sinostosis adalah sambungan tulang tengkorak pada orang dewasa (Rajah 2.1). Satu lagi jenis synarthrosis adalah sindesmosis - di mana tulang dihubungkan dengan bantuan tisu penghubung berserat - membran interosseous, misalnya, membran interosseous di antara tulang-tulang kaki (lihat Rajah 2.1). Jenis ketiga synarthrosis adalah synchondrosis. Di dalamnya, tulang yang diartikulasikan disambungkan oleh tulang rawan. Contoh sinchondrosis adalah sendi tulang tengkorak pada kanak-kanak, sendi-sendi yang keras. Tiada rongga dalam sendi-sendi ini. Fungsi utama synarthrosis adalah untuk memberikan ketegaran dan membuat sokongan untuk rangka.


Rajah. 2.1. Contoh synarthrosis: 1 - jahitan tengkorak (sinostosis); 2 - membran interosseous (syndesmosis); 3 - symphysis (synchondrosis)

Dalam amphiarthrosis, permukaan tulang yang menonjolkan ditutup dengan rawan fibrosa yang boleh dimampatkan, rongga sendi sama ada tidak ada (sendi antara badan vertebra), atau diwakili oleh ruang sendi sempit (sendi kemaluan atau simfisis). Tiada membran sinovial dan cecair sinovial dalam sendi ini. Fungsi utama sendi ini adalah untuk memastikan kestabilan rangka.

Dalam sendi diarthrotic, permukaan yang mengartikulasikan ditutup dengan rawan hyaline, di antara mereka terdapat rongga yang diisi dengan cecair sinovial (Rajah 2.2). Rongga artikular dipenuhi dengan membran sinovial. Hujung artikular tulang dilampirkan dalam kapsul artikular yang berserabut ligamen dan ligamen. Kebanyakan sendi batang dan anggota badan - jenis diarthrotik. Fungsi utama mereka adalah motor dan sokongan.


Rajah. 2.2. Rajah satu sendi diarthrotik yang tipikal

Terdapat 7 jenis sendi diarthrotik atau sinovial dalam bentuk permukaan tulang yang diartikulasikan. Bentuk permukaan ini menentukan jenis dan jarak pergerakan sendi.

1. Sendi rata (contohnya, beberapa sendi karpal dan tarsus), membolehkan anda membuat pergerakan gelongsor satu permukaan di sepanjang yang lain dalam satah yang sama tanpa putaran atau lenturan.

2. Sfera sfera, di mana satu ujung artikular mempunyai bentuk bola, dan yang lainnya adalah kongruen permukaan cekung ke ujung sempit spherical (contohnya, sendi pinggul dan bahu). Dalam sendi-sendi ini semua jenis pergerakan adalah mungkin - perpanjangan, lanjutan, penculikan, penambahan, pergerakan pekeliling.

3. Ellipsoid sendi, di mana salah satu ujung yang diartikan mempunyai penampilan elips, yang lain - kemurungan cekung. Hasil daripada struktur sedemikian, pergerakan di dalamnya lebih terhad daripada sendi sfera, di mana putaran sekitar paksi tidak mungkin. Terdapat sendi ellipsoid yang mudah, dalam beg yang hanya satu sepasang permukaan artikular (metacarpophalangeal) disertakan, dan yang kompleks dengan beberapa pasang sendi artikular dalam beg bersama (radiocarpal).

4. Sekat-seperti sendi, di mana satu akhir artikular adalah "gegelung" dan yang lain, cekung, ujung artikular meliputi sebahagian daripada blok dan sepadan dengannya dalam bentuk. Sendi blok seperti biasa adalah sendi interphalangeal jari-jari dan kaki. Pergerakan dalam sendi itu dibuat hanya dalam satu pesawat - lenturan dan lanjutan. Sambungan blok termasuk sendi siku. Ia terdiri daripada tiga sendi: bahu dan bahu, bahu dan radiasi proksimal dan, sebagai hasilnya, sebagai tambahan kepada perpanjangan dan perpanjangan, penekanan dan pronasi, iaitu pergerakan putaran mungkin. Tahap kelonggaran dalam sendi tersebut adalah lebih besar daripada lanjutan, peluasan itu dianggap lengkap apabila sendi bengkok kembali ke kedudukan asalnya.

5. Sendi berbentuk roda (berputar) (contohnya, sendi bersama-paksi Atlanto, sendi radioulnar sendi siku) - pergerakan dalam sendi ini terhad kepada satu putaran.

6. Selendang pelana (contohnya, sendi karpal-metacarpal ibu jari tangan, di mana tulang trapezoid mempunyai permukaan yang tertera dalam bentuk pelana dan tulang metacarpal pertama dalam bentuk pelana cekung). Mereka mungkin pergerakan bulat dalam pesawat sagittal dan frontal, tetapi tidak di sepanjang paksi sendi.

7. Condylar sendi, pangkalan anatomi yang merupakan condyle berpasangan - menonjol dan cekung, di mana pergerakan mesra dilakukan. Satu contoh adalah sendi lutut, yang terdiri daripada 3 komponen yang membentuk satu sistem biomekanik tunggal: sendi dalaman dan luaran femoral-tibial lutut-pinggul. Kesempurnaan kongruen yang sempurna yang tidak sempurna dari femur besar diisi oleh meniskus luaran dan dalaman. Ligamen sisi yang kuat menghalang pergerakan sisi dan bergoyang, dan ligamen cruciat menyekat pergerakan putaran tibia di sekitar paha, dan juga melindungi tibia dari subluxasi ke hadapan atau ke belakang semasa pergerakan sendi. Di dalamnya lenturan, lanjutan, putaran luaran dan dalaman tibia dalam kedudukan separuh bengkuk sendi adalah mungkin. Oleh itu, sendi lutut adalah pelbagai paksi, atau polikentrik. Sistem biomekanik yang sama juga mempunyai ciri-ciri sendi temporomandibular.

Kapsul mana-mana sendi diarthrosis terdiri daripada dua lapisan - fibrous luar dan membran dalaman - sinovial. Lapisan luar terdiri daripada tisu penghubung berserabut padat. Di beberapa tempat, lapisan berserat kapsul dapat ditipis sehingga pembentukan volvulus, poket pelik atau burs.

Membran sinovial adalah lapisan tisu penghubung yang terdiri daripada lapisan penutup, kolagen dan elastik. Membran synovial yang bersempadan dengan rongga artikular dibentuk oleh lapisan sinoviocytes yang tidak berterusan - sel-sel sinovial (fibroblas khusus) yang tidak menutup rawan artikular. Dengan struktur morfofungsi, sinoviocytes dibahagikan kepada 2 jenis: A dan B. Jenis A sel menyerupai makrofaj, menunjukkan bahawa ia berasal dari monosit. Jenis A sel menghilangkan produk degradasi selular dan tisu, tulang belakang detritus. Jenis B menyerupai fibroblas, mereka menghasilkan proteoglycans - hyaluronates.

Pembuluh darah menembusi selaput sinovial dari lapisan serat kapsul, kapilari terletak terus di bawah sinoviocytes. Di beberapa tempat, dinding kapilari tidak mempunyai membran bawah tanah, yang menyediakan pengangkutan ke arah darah -> sendi dan sendi darah, memudahkan aliran masuk ke dalam gabungan komponen-komponen plasma darah yang diperlukan dan penyingkiran produk-produk metabolik dari sendi. Di samping itu, kemungkinan pengangkutan ke arah sendi -> darah -> limfa diturunkan, yang dikaitkan dengan tepu membran sinovial dengan kapilari limfatik. Membran sinovial dihidu oleh saraf tulang belakang yang mengandungi serat bersimpati.

Fungsi utama membran sinovial adalah metabolik, locomotor, trophic dan penghalang. Fungsi metabolik adalah untuk mengambil bahagian dalam proses pertukaran antara kandungan rongga sendi dan katil vaskular.

Fungsi locomotor atau geseran memberikan pelinciran sendi dan gelongsor yang sempurna dari bahagian menggosoknya, serta kesan penyahmampatan-pemampatan disebabkan oleh sifat-sifat hyaluronat yang sangat likat dan anjal.

Fungsi trophik adalah untuk mengangkut bahan energik untuk tulang rawan avaskular.

Fungsi penghalang terdiri daripada fagositosis dan penyingkiran sebatian protein asing atau protein mereka sendiri yang tidak disengajakan. Kehadiran sel imunokompeten dan makrofag dalam cecair sinovial juga melindungi tisu sendi dari kerosakan.

Rawan artikular adalah sejenis rawan hyaline. Ia terdiri daripada bahan asas ekstraselular dan sel tulang rawan yang menghasilkan - kondroit. Fungsi utama chondrocytes adalah pengeluaran tempatan elemen matriks, terutamanya jenis kolagen II dan proteoglikan. Secara makroskopik, rawan adalah lapisan yang sepadan dengan bentuk ke dalam konfigurasi permukaan artikular tulang. Ia tidak mengandungi salur darah dan limfa, saraf. Ia dikuasakan oleh osmosis dari plat subchondral dan cecair sinovial. Ketebalan tulang rawan bergantung pada jenis sendi dan beban berfungsi di atasnya dan antara 1 hingga 7 mm. Sifat fisiologi rawan hyaline adalah keanjalan, keanjalan, kekuatan, kestabilan.

Untuk memastikan kestabilan sendi sinovial, otot, ligamen dan tulang memainkan peranan penting. Otot memainkan peranan utama dalam mengekalkan kestabilan sendi, terutamanya yang disifatkan oleh kesesuaian tulang komponen. Otot yang "tersebar" melalui sendi memberikannya dengan pelbagai pergerakan normal, manakala gerakan yang kuat dalam satu arah dikawal oleh kelonggaran otot-otot antagonis. Interaksi yang seimbang dari otot mengatasi dan menguatkan pergerakan di sendi.

Ligamen menyumbang kepada pemeliharaan kestabilan sendi kerana ketegaran mereka, melindungi sendi dari kesan daya secara tiba-tiba dan mengehadkan mobiliti berlebihan mereka. Ligamen adalah helai tisu penghubung yang padat yang melengkapkan satu atau satu lagi jenis sendi tulang rangka. Mereka terdiri daripada berkas serat kolagen dan serat anjal yang berfungsi untuk menstabilkan dan menguatkan sendi dan menyekat pergerakan tertentu. Tempat lampiran ligamen tulang disebut sebagai semangat. Segera sebelum lampiran pada tulang, gentian ligamen dipindahkan ke tisu tulang rawan, diikuti oleh zon rawan calcified. Ligamen juga mempunyai keupayaan untuk memanjang disebabkan oleh peregangan serat kolagen. Bungkusan serat elastik mengembalikan mereka ke negara asal mereka. Kebanyakan ligamen terletak berdekatan dengan sendi, kerana mereka adalah alat tambahan.

Sesetengah ligamen dipanggil pengukuhan, kerana ia menyumbang kepada ikatan tulang yang diartikulasikan antara satu sama lain, terletak di luar dan menghubungkan serat mereka ke dalam beg artikular (%.Exstraarticularia), kemudian di dalam sendi (lig Intraarticularia). Kumpulan kedua ligamen dipanggil retarding. Ligamen ini menghalang atau membatasi pergerakan dalam sendi tertentu. Jenis ligamen ketiga adalah ligamen panduan (pergerakan), yang memberikan pengaruhnya sama ada pada keseluruhan perjalanan pergerakan dalam sendi yang diberikan, atau pada masa tertentu. Ligamen brek sering terletak di mana kapsul sendi tertakluk kepada regangan maksimum, panduan - di kawasan yang terletak di sisi sendi dan antara kumpulan otot yang antagonis. Bundle memainkan peranan penting dalam statistik.

Tendon adalah bahagian pasif otot striated, membentuk satu organ dengannya. Tendon adalah pembentukan tisu penghubung yang sangat kuat, mempunyai keanjalan yang besar, tidak dikurangkan dan hampir tidak dapat dipertahankan.

Terdapat tendon pendek dan panjang, yang boleh lebar atau sempit, rata atau bulat. Dengan bantuan otot-otot tendon dilekatkan pada tulang, fascia, septum intermuskular, beg artikular, kulit, dll.

Sesetengah tendon, seperti tendon flexor jari-jari dan jari kaki, terletak pada saluran osteo-fibrous yang dibentuk oleh alur tulang phalangeal dan plat fascial berserabut yang memegang tendon dalam kedudukan mereka, tidak menghalang pergerakan mereka dan menyumbang kepada arah yang dikehendaki dari daya tarikan otot. Tendon boleh terletak di sarung sinovial, yang meliputi tendon dalam terusan berserat atau osteo-fibrous dari semua pihak.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.