Utama / Siku

Kepala fibular

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Dari sudut pandang anatomi, anggota badan yang lebih rendah jarang menarik minat orang-orang yang mempunyai sedikit pengetahuan dalam bidang ini. Orang biasa yang paling sering mewakili kaki sebagai satu rangkaian tisu lembut yang mengelilingi beberapa tulang besar. Satu-satunya kawasan yang tersedia untuk memahami adalah lutut - tetapi kajiannya biasanya terhad kepada mata rujukan luaran. Majoriti orang dari semua struktur sendi ini dipanggil patella.

Oleh itu, adalah perlu untuk lebih terperinci mengenai persoalan anatomi hujung yang lebih rendah - lebih tepat lagi, bahagiannya, yang termasuk paha dan kaki bawah. Adalah penting bukan sahaja untuk menentukan sempadannya yang tepat, tetapi juga untuk memahami struktur dalaman. Bahagian kaki ini hanya luar biasa - di dalamnya mengandungi struktur anatomi terbesar di dalam badan.

Dan mereka semua berada di paha, yang merupakan struktur pendukung yang paling penting dalam tubuh. Senarai ini termasuk unsur-unsur kerangka, serta tisu lembut - femur, saraf sciatic, urat saphenous besar. Tetapi pembentukan ini tidak terpencil - pada paha dan kaki bawah mereka adalah satu keseluruhan, berbeza hanya dalam saiz. Oleh itu, bahagian besar anggota bawah perlu dipertimbangkan sebagai struktur penting, hanya berfungsi secara berasingan oleh sendi lutut.

Paha

Bahagian badan ini mempunyai bentuk kerucut yang dipenggal - bahagian atasnya adalah lutut, dan dasarnya lancar di badan. Penampilan ini disebabkan oleh struktur tisu lembut - bahagian atas paha mengandungi sejumlah besar otot. Di bahagian bawah otot-otot sudah lancar mengalir ke ligamen yang luas dan kuat, akibat dari itu jumlah anggota badan berkurang.

Hip, sebagai sebahagian daripada badan, mempunyai sempadan yang jelas, walaupun orang biasa tidak dapat menunjukkannya dengan betul. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan dengan tepat bagaimana ia terletak berhubung dengan badan dan tibia:

 1. Perbatasan atas tidak melintang di sepanjang keseluruhan panjang - di depan, ia melewati lipatan inguinal kulit yang berjalan dengan lurus ke bawah. Di sebelah, kaki dibatasi dari badan sepanjang garis yang ditarik melalui puncak iliac. Di belakang sempadan itu telah memperoleh arah melintang, lulus dalam lipatan gluteal. Keseluruhan arah dalamannya sepadan dengan pesawat melalui sendi pinggul.
 2. Perbatasan paha yang lebih rendah tidak mempunyai ciri-ciri struktur seperti itu, dan ia dikira agak semata-mata berhubung dengan patella. Tiang teratas patela ditentukan, selepas itu garis tegak lurus dipegang 5 sentimeter lebih tinggi.

Pengetahuan tentang sempadan yang betul dari mana-mana bahagian badan membolehkan doktor untuk menilai secara tepat penyetempatan proses patologi, dan juga membantu dengan mudah mencari kapal besar atau saraf dalam unjuran mereka.

Rangka

Semua beban statik dan fungsional di bahagian badan ini diandaikan oleh tulang tunggal, tulang femoral. Ini adalah struktur terpenting sistem muskuloskeletal dalam semua aspek - saiz dan berat. Menurut klasifikasi anatomi, femur mempunyai struktur tiub, yang merupakan ciri dari formasi yang paling dimuatkan dan kukuh dalam rangka.

Oleh kerana ia hanya satu elemen sokongan pada bahagian atas kaki, ia perlu mengambil alih interaksi dengan semua tisu lembut. Oleh itu, femur mempunyai struktur yang agak menarik:

 • Bahagian atas terdiri daripada kepala dan leher, yang merupakan bahagian sendi pinggul. Berhubungan dengan segmen yang terletak di bawah, ia terletak pada sudut yang sedikit. Peranti sedemikian memberikan bukan sahaja sokongan yang baik, tetapi juga meningkatkan jumlah pergerakan di sendi.
 • Selanjutnya, leher masuk ke dalam pembentukan besar dan kental - paha besar dan kecil paha. Mereka adalah tapak lampiran otot gluteus maximus.
 • Kemudian memulakan segmen terbesar dan terpanjang - badan tulang. Ia mempunyai struktur tiub ciri, berkembang sedikit di bahagian bawah. Di permukaan belakangnya terdapat garis kasar - kawasan penahan untuk beberapa otot paha.
 • Bahagian bawah adalah sambungan bulat - ia dibahagikan melintang lebar. Bahagian ini dipanggil kondyles - mereka biasanya dilindungi dengan rawan artikular, dan membentuk bahagian atas sendi lutut.

Kepala dan leher femur mempunyai bekalan darah yang relatif terpencil, yang mempengaruhi kecepatan penyembuhan ketika mereka rusak.

Tisu lembut

Antara kulit dengan tisu lemak dan tisu otot kaki atas, terdapat satu lagi pendidikan utama - fascia femur. Ia adalah satu kes besar tisu penghubung, yang mengumpul semua otot bahagian anterior dan lateral ke dalam satu bundle besar. Cakera tahan lama luaran memberi mereka sokongan yang diperlukan, membolehkan mereka bekerja dengan lebih cekap dan harmoni.

Di dalam berkas-berkas otot, terdapat juga tendon septa membahagikan mereka kepada tiga kumpulan. Pada masa yang sama, masing-masing, semasa mengurangkan, melakukan pergerakan tertentu:

 1. Kumpulan depan terdiri daripada dua buah otot yang panjang dan kuat - otot-otot khusus dan otot quadriceps pada paha. Tujuan mereka adalah untuk membengkokkan kaki di sendi pinggul, dan juga untuk menekuk lutut. Otot quadriceps di bahagian bawah membentuk tendon yang kuat dan lebar yang melewati patella pada cincin.
 2. Kumpulan belakang dibentuk oleh otot yang nipis dan panjang - otot bisep, semimembranosus dan semitendinosus. Mereka menjalankan, sebaliknya, lanjutan pada sendi pinggul dan lekuk di sendi lutut. Dan dengan kaki tetap, pengurangan mereka membolehkan anda memulangkan badan dari kedudukan kecenderungan.
 3. Kumpulan dalaman terdiri daripada otot-otot kecil yang kecil - sikat dan otot yang nipis, dan juga penggerak yang besar, pendek dan panjang. Hasil daripada kerja yang diselaraskan dengan baik, pinggul dibawa masuk dan diputar ke luar.

Keanehan otot paha adalah tujuan dwi mereka - mereka mengambil beban statik dan dinamik yang kuat, sering digabungkan dengan satu sama lain.

Kapal dan saraf

Kebanyakan pembentukan ini terletak di ruang yang terletak di antara bahagian depan dan kumpulan otot dalaman. Bermula dari sempadan atas, terdapat pasang vaskular utama, yang menyediakan bekalan darah ke keseluruhan anggota bawah. Saraf dibahagikan mengikut prinsip yang bertentangan - yang terbesar di antara mereka, sebaliknya, berlalu di bahagian belakang paha.

Secara umum, lokasi kapal dan bundar saraf adalah jenis batang, ciri seperti segmen anggota yang besar. Oleh itu, mereka harus dipertimbangkan dalam lebuh raya ini:

 • Kapal arteri diwakili oleh arteri femoral yang besar, yang dilalui oleh anggota badan dari rongga pelvis. Ia masuk dalam alur intermuskular di sepanjang paha dalaman, menyerahkan cawangan yang mendalam untuk memberi makan hampir semua otot yang disenaraikan di atas. Batang utama di atas lutut memasuki tisu lembut, menembus fossa popliteal, dan meninggalkan kaki.
 • Sistem vena terdiri daripada dua bahagian - vena femoral adalah bahagian terdalamnya, dan vena saphenous besar adalah vesel yang cetek. Sedikit di bawah lipat inguinal, mereka bergabung membentuk vena biasa yang memanjangkan ke rongga pelvis.
 • Pemeliharaan paha disediakan oleh dua sistem saraf yang terletak di sebelahnya. Bersama-sama dengan kapal-kapal di permukaan dalaman datang saraf femoral. Di sebalik ia melangkah struktur serupa yang paling kuat dalam tubuh - saraf sciatic.

Jenis utama bekalan darah dan pemuliharaan menjadikan kaki rentan terhadap kecederaan, kerana seluruh anggota badan mengalami kesulitan jika kapal atau sarafnya rosak.

Sendi lutut

Ini sendi yang agak besar dan kompleks tidak boleh diabaikan - ia pada masa yang sama sempadan dan unsur penghubung antara kaki bawah dan paha. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan semua struktur yang termasuk dalam komposisinya:

 • Terdapat hanya dua elemen tulang utama dalam sendi lutut - ini adalah condyle femoral dan permukaan artikular tibia. Mereka menanggung beban utama semasa berehat dan semasa pergerakan.
 • Tetapi terdapat tulang tambahan - patella (disebabkan oleh kontur luaran yang dipanggil patella), yang memainkan peranan dinamik penting dalam sendi.
 • Di dalam rongga sendi, terdapat menisci - dua plat kartilaginous semilunar, yang memastikan sentuhan ketat dari permukaan artikular tulang. Mereka juga memberi kesan pelunasan yang baik.
 • Selesaikan keseluruhan reka bentuk ligamen - mereka mengelilingi lutut dari semua sisi, dan bahkan ada di dalam rongga sendi. Kedudukan dan hala tuju mereka yang pelbagai memberikan kekuatan dan pergerakan yang baik.

Titik pelekatan otot kaki bawah dan paha berada di kawasan di atas atau di bawah sendi lutut. Walaupun mereka sering bertindih tindakan antara satu sama lain, kesan negatif ini tidak berlaku. Sebaliknya, struktur ini memastikan penstabilan kerja semua otot di kaki antara mereka.

Drumstick

Segmen hujung bahagian bawah dalam struktur luaran dan dalamannya sangat mirip dengan paha. Satu-satunya perbezaan yang signifikan adalah bilangan tulang dalam komposisi mereka. Pada kaki bawah, struktur sokongan diwakili oleh dua elemen yang sama - tibial dan tulang fibula. Tetapi intipati tetap sama - hanya satu daripadanya membawa beban utama, memindahkannya ke kaki.

Batasan antara pinggul dan tibia tidak bersentuhan - sendi lutut sepenuhnya memisahkan struktur ini. Oleh itu, kita perlu mengulas lanjut mengenai isu ini:

 1. Perbatasan atas tibia cukup jelas - ia adalah satah serenjang. Ia berjalan melalui garis 5 sentimeter di bawah tepi bawah patella.
 2. Batas bawah mempunyai beberapa tanda jelas yang memisahkan kaki bawah dari kaki. Pembentukan luaran yang paling asas dan ketara adalah pergelangan kaki. Tunjang tulang ini, terletak tepat di atas kaki, adalah bahagian terakhir tulang kaki. Tiang yang lebih rendah adalah titik permulaan - dari permukaan depan dan belakang garis-garis yang menonjol ke atas, diletakkan sempadan yang jelas apabila disambungkan.

Ramai orang secara keliru mengaitkan pergelangan kaki ke elemen kaki, walaupun struktur tulang ini secara anatomis dan berfungsi sebagai bahagian penting kaki.

Rangka

Bingkai sokongan bahagian kaki ini terdiri dari dua tulang sekaligus, di mana bebannya sama rata, walaupun ukurannya berbeza. Ciri ini disebabkan oleh sejumlah besar tisu lembut, yang sepenuhnya mengurangkan perbezaan saiz ke bahagian bawah kaki. Oleh itu, apabila bergerak, tekanan di bahagian bawah kedua-dua tulang menganggapnya sama.

Oleh kerana masing-masing memainkan peranan tertentu dalam struktur anatomi tibia, mereka berbeza jauh dalam struktur. Oleh itu, adalah perlu untuk mempertimbangkan beberapa ciri-ciri mereka:

 • Tulang tibial menduduki kedudukan anterior dan dalaman pada tibia - ia adalah kontur yang menonjol melalui kulit. Di bahagian atasnya terdapat penebalan yang membentuk bahagian bawah sendi lutut. Di bawahnya (di bawah patella) adalah tuberosity - tempat perekatan otot. Kemudian datang bahagian tiub utama, yang di bawah lancar melewati penebalan lain - permukaan artikular dan pergelangan kaki dalam.
 • Tulang fibular di kaki bawah terletak di luar, bersembunyi sedikit di bahagian atas di belakang "jiran" yang berkuasa. Ia tidak terlibat dalam pembentukan sendi lutut, tetapi hanya berkaitan dengan tibia dengan bantuan ligamen yang kuat. Kemudian ia juga masuk ke bahagian nipis tubular, berakhir di bahagian bawah dengan penebalan - pergelangan kaki luaran.

Gelang sering dipanggil tempat kegemaran untuk patah tulang - peralihan tajam dari bahagian sempit tulang ke lanjutan menyumbang kepada perkembangan kerusakan di daerah ini.

Tisu lembut

Semua otot kaki, serta pada peha, disertakan dalam pelindung tisu tahan lama, memastikan operasi terpencil mereka. Tetapi disebabkan oleh saiz kawasan yang kecil, mereka tidak meliputi beberapa kumpulan otot sekaligus, tetapi hanya mengekalkan struktur individu. Ciri ini disebabkan oleh hubungan dengan kaki - otot individu memberikan mobiliti untuk kedua-dua dirinya dan jari-jarinya.

Untuk kemudahan, semua otot juga dibahagikan kepada tiga kumpulan, dengan mengambil kira kedudukan kes-kes, serta fungsi mereka sendiri. Dengan bahagian ini, mereka lebih menyerupai anatomi paha:

 1. Yang paling terkenal di antara mereka adalah kumpulan posterior, yang termasuk otot gastrocnemius dan sebagainya. Serat mereka bersambungan antara satu sama lain, dan apabila digabungkan di bahagian bawah mereka membentuk tendon Achilles yang kuat. Secara fungsional, dengan otot tibialis posterior, serta fleksibel panjang, mereka adalah mekanisme tunggal, memberikan kelonggaran pada kaki dan jari kaki sambil mengurangkan.
 2. Kumpulan otot anterior terdiri daripada otot tibial yang sama, serta jari panjang extensor. Apabila dikontrak, mereka memberikan kesan yang bertentangan - peluasan dorsal kaki bersama-sama dengan jari.
 3. Struktur paling terpencil adalah kumpulan luar, yang termasuk otot fibular panjang dan pendek. Kerana saiznya yang kecil, mereka tidak dapat bertentangan dengan seluruh otot, tetapi hanya menjalankan, dengan penguncupan mereka, kesan pembantu dan penstabilan.

Otot kaki sangat tidak sama rata, begitu sering terdapat kecederaan otot kecil yang tidak dapat menahan beban yang tajam.

Kapal dan saraf

Kaki bawah, tidak seperti paha, agak kehilangan jenis utama bekalan darah dan pemuliharaan. Bermula dari fossa popliteal, terdapat pemisahan pesat dari kapal dan saraf ke dalam beberapa bahagian, kira-kira sepadan dengan cangkang otot. Oleh itu, dalam bidang ini sudah sukar untuk mengasingkan mana-mana struktur bersaiz besar:

 • Sebilangan kecil arteri popliteal di bahagian atas tibia, meninggalkan fossa yang sama, dengan cepat dibahagikan kepada dua batang. Yang pertama adalah arteri tibial anterior, yang melewati kawasan yang sama melalui membran interosseous. Cawangan kedua ialah tibialis arteri tibial, yang juga memanjangkan cabang ke otot peroneal.
 • Sistem vena disusun lebih menarik - urat mendalam sepenuhnya sesuai dengan lokasi arteri dengan nama yang sama. Tetapi sistem permukaan termasuk dua formasi - urat saphenous besar dan kecil, menggabungkan fossa popliteal. Sistem berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan urat perforasi pendek.
 • Pemeliharaan kaki diberikan oleh bungkusan saraf sciatic yang kuat - cawangan fibular tibial dan biasa.

Walaupun pemisahan yang ketara terhadap keseluruhan rangkaian vaskular dan saraf, shin masih bergantung sepenuhnya pada lokasi utama laluan ini pada paha. Oleh itu, walaupun kekalahan mereka di sana (terutamanya saraf) menyebabkan kehilangan atau penurunan sepenuhnya kefungsian di jabatan-jabatan yang mendasarinya.

Kepala fibular

1. Ensiklopedia Perubatan Kecil. - M.: Ensiklopedia perubatan. 1991-96 2. Pertolongan cemas. - M.: The Great Russian Encyclopedia. 1994 3. Kamus ensiklopedia kamus perubatan. - M.: ensiklopedia Soviet. - 1982-1984

Lihat apa yang "kepala fibula" ada dalam kamus lain:

kepala tulang fibula - (caput fibulae, PNA, fibulae capitulum, BNA, JNA) epifisis fibrosis proksimal, mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan condyle lateral tibia... Kamus perubatan besar

Tulang anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Tulang metatarsal - (ossa metatarsi) tulang kaki (ossa pcdis). Pandangan teratas 1 distal (paku) phalanges; 2 phalanx proksimal; 3 falang tengah; 4 tulang metatarsal; 5 tuberosity V metatarsus; 6 kubik tulang; 7 tulang ram; 8 pergelangan kaki buku lali... Atlas anatomi manusia

Tarsal bone - (ossa tarsi) Tarsal bone (ossa tarsi) Foot ball (ossa pcdis). Pandangan teratas 1 distal (kuku... Atlas anatomi manusia

Tulang kaki (ossa pedis) - Bahagian plantar (pandangan bawah). Dan tulang tarsus, tulang B metatarsus, Di tulang jari kaki (phalanx). phalanges; tulang sesamoid; tulang metatarsal; tuberosity metatarsus pertama; tulang sphenoid sisi; tulang sphenoid pertengahan;...... Atlas anatomi manusia

Tulang kaki - di kawasan tarso, tarsus, diwakili oleh tulang-tulang berikut: talus, calcaneal, scaphoid, tiga tulang berbentuk baji: medial, pertengahan dan lateral, dan kuboid. Metatarsus, metatarsus, termasuk 5 tulang metatarsal. Phalanges,...... Atlas anatomi manusia

Tibial dan tulang fibula (tibia et fibula) - Pandangan belakang. condyle medial; permukaan artikular atas; ketinggian ikan keli; medan intermuskular posterior; condyle lateral; hujung kepala tulang lembut; kepala fibula; badan fibula; medial...... Atlas anatomi manusia

Tibial dan tulang fibula (tibia et fibula) - Tulang Shin: Tibia terletak di medial shin. Ia mempunyai 2 condyle di bahagian atas, dan pergelangan kaki medial dan permukaan artikular pada bahagian bawah. Tubuh mempunyai 3 bentuk segi tiga, yang menyorot 3 tepi dan 3 permukaan. Lihat...... Atlas Anatomi Manusia

Skeleton (tulang) anggota bawah - Kerangka anggota bawah dibentuk oleh tulang pelvis dan tulang anggota bawah bebas. Pandangan hadapan sakrum; sacroiliac joint; bahagian atas tulang kemaluan; permukaan symphysial tulang kemaluan; bahagian bawah tulang kemaluan; cawangan... Atlas anatomi manusia

Tangkai bahagian bebas dari hujung bawah - (pars libera membrae inferioris) terdiri daripada tulang paha, patella, tulang kaki dan tulang kaki. The femur (os femoris) (rajah 55, 56), serta tulang humeral, ulnar dan radial, adalah tulang panjang tubular, epiphysis proximal...... Atlas anatomi manusia

Otot anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Kepala kepala fibular dan beg otot popliteal dalam imej X-ray

Dalam amalan pakar bedah dan orthopedis, gonit yang bernanah purus dan purus diperhatikan, yang menyulitkan campur tangan pembedahan di rantau fibula (S. O. Weinzweig, S. F. Godunov, L. S. Kofman, Gofshtetter, dan sebagainya). Salah satu punca komplikasi pada sendi lutut, penulis melihat di dekat sendi lutut dan sendi kepala fibula.

D.N. Zernov, V.N. Tonkov, menggambarkan sendi interbital, menunjukkan bahawa kepala fibula berada di bawah ruang sendi sendi lutut. Walau bagaimanapun, tidak ada data yang tepat mengenai had variasi yang sepadan dalam kesusasteraan anatomi. A. Kruglikov (1936) mengkaji 420 radiografi sendi lutut di unjuran belakang ketinggian kepala kepala fibula dengan mengukur jarak antara puncak kepala dan tepi permukaan artikular dari condyle luaran tulang tibial; Jarak ini berkisar antara 1 hingga 31 mm. Walau bagaimanapun, varian kedudukan tulang fibula yang diturunkan oleh A. M. Kruglikov tidak mencerminkan korelasi antara rongga lutut dan sendi interbutrik, memandangkan puncak kepala tidak sesuai dengan batas atas sendi.

Menurut A. E. Rubasheva, berdasarkan kajian terhadap 50 tulang yang lebih panjang dan radiografi sendi lutut pada unjuran posterior, lateral dan separa sisi 200 orang, ketua fibula dapat dipisahkan dari ujung artikular bersebelahan condyle luaran tulang tibial pada jarak 3-18 mm.

Gabungan kepala fibula adalah amphiarthrosis, permukaan artikular yang ditutupi dengan hyaline rawan 1-2 mm tebal. Pergerakan dalam sendi ini adalah terutamanya dalam sifat gelongsor. Di bawah pengaruh daya tarikan otot bisep pada masa fleksi sendi lutut, kepala fibula sedikit bergeser ke belakang (D. N. Zernov).

Aspek artikular tibial untuk sendi tibial terletak pada posterior, jarang permukaan luar posterior condyle luaran. Permukaan segi artikular ini, menurut D. N. Zernov, V. N. Tonkov - rata, menurut A. E. Rubasheva - cembung pada 48%, rata - dalam 52%.

Konfigurasi segi artikular pada kedua-dua anggota badan yang sama adalah sama. Aspek artikul kepala fibula mungkin datar dan cekung. Ia sering melebihi permukaan artikular bersebelahan condyle luaran. Aspek artikular cembung tibia sepadan dengan aspek cekung kepala fibula, dan segiempat artikular datar sepadan dengan rata (A.Ye. Rubasheva).

Kami mengkaji hubungan antara lutut dan sendi interfacial pada radiografi dalam tiga unjuran 75 sendi sendi lutut.

Jarak diukur pada unjuran separuh sisi dari tepi posterior condyle luaran tibia ke kutub atas ruang bersama tibial bersama dan bervariasi dari 2 hingga 22 mm.

Pengagihan pilihan dibentangkan dalam jadual. 1.

Dari data di dalam jadual, ia mengikuti bahawa dalam 18.7% jarak antara tiang atas jurang bersama sambungan interbutrik dari jurang bersama sendi lutut tidak melebihi 4 - 6 mm.

Objektif kajian ini juga untuk menjelaskan hubungan anatomi antara lutut dan sendi tibial dengan variasi kedudukan kepala fibula menggunakan arthroggraph kontras.

Kajian itu dibuat pada 75 sendi sendi-sendi mayat berusia 19 hingga 62 tahun.

Ke rongga sendi lurus yang diluruskan di sepanjang permukaan anterolateral, berundur 1 cm dari ligamen patellar sendiri, 10-12 mm 20% bilignostus disuntik, diikuti oleh radiografi sendi lutut dan proximal tibia di projektor posterior, lateral dan semi-lateral. Pada radiografi, kilasan lutut ternyata diisi dalam semua kes.

Sejumlah penyelidik yang mempelajari secara anatomi atau secara radiografi sendi lutut, mendapati sambungan antara dia dan sendi antara badan.

N. I. Pirogov, D. N. Zernov menyaksikan peralihan langsung bahagian belakang membran synovial sendi lutut ke dalam membran sinovial gabungan bersama, D. N. Zernov menunjukkan bahawa panjang jurang yang sama mencapai 1 cm.

V.Porobyov, M.G. Prives dan N.Zotova, Braus, Rauber dan Kopsha menunjukkan kehadiran mesej melalui beg otot popliteal, melalui kilasan inferolateral - S.F. Godunov, V.K. Lyalina, Testiu.

Kekerapan komunikasi antara sendi ini berbeza: menurut S. F. Godunov - 4%, menurut N. I. Pirogov - 7%, menurut V. P. Vorobyov - 10%, menurut Braus - 15%, menurut M. G. Prives - 20%.

Membran synovial sendi lutut di bahagian lateral posterior turun ke bawah, membentuk poket yang sesuai dengan kilasan lateral inferior, satu kesinambungannya adalah beg otot popliteal (S. F. Godunov, pemerhatian kami). Pembentukan ini mempunyai panjang yang berbeza, yang memungkinkan untuk membezakan empat variasi kilasan lateral yang lebih rendah dan satu beg otot popliteal.

1. Kilasan laterit dengan beg pendek otot popliteal tidak mencapai kepala fibula (33 kes), (Rajah 1).

2. Kilasan laterit dengan beg otot popliteal panjang sederhana diproyeksikan pada tahap jurang sendi bersama interbutik (20 kes) (Rajah 2).

3. Kilasan laterit dengan beg panjang otot popliteal dijangka distal ke tiang bawah ruang bersama gabungan bersama 16 kes. Panjang pembentukan ini pada beberapa persiapan mencapai 7 cm.

4. Sendi lutut dikomunikasikan dengan sendi minyak wangi melalui kilasan bawah-sisi dalam 6 kes (Rajah 3).

Pada radiografi dengan varian sederhana dan panjang beg otot popliteal, kedudukan rapat kepala ke fibula jelas ditakrifkan.

Kami membandingkan tahap kedudukan kepala fibula dengan varian kilasan inferolateral dan beg otot popliteal (Jadual 2).

Seperti yang dapat dilihat dari jadual ini, ketinggian kepala kepala fibula tidak dapat berfungsi sebagai garis panduan untuk panjang kilasan bawah-sisi, namun apabila kepala tinggi, pelanggaran keutuhan kilasan bawah-sisi semasa campur tangan pembedahan hampir selalu tidak dapat dihindari.

Kesimpulan

Kajian tentang hubungan antara lutut dan sendi tibial perlu dibuat dalam tiga unjuran, yang mana satu utama adalah unjuran separuh sisi.

Jarak antara lutut dan sendi tibial pada 18.7% tidak melebihi 4 - 6 mm.

Dalam 48%, kilasan sisi dan beg otot popliteal terletak pada tahap atau distal ke sendi kepala fibula.

Dalam 8%, sendi lutut berkomunikasi dengan sendi interebral dengan cara kilasan lateral yang lebih rendah.

Dengan kedudukan tinggi kepala fibula (2 - 6 mm), serta dalam kes-kes komunikasi antara lutut dan sendi tibial, integriti kilasan bawah dan beg otot popliteal semasa campur tangan pembedahan pada kepala fibula tidak dapat dielakkan.

Pecah kepala fibula

Pecah kepala fibula adalah kecederaan yang agak jarang berlaku. Biasanya, otot bisep dari air mata paha dari bahagian kepala fibula, yang mana tendon dilampirkan. Jika fraktur tidak membawa kepada ketara

berat sebelah, rawatan itu dilakukan secara konservatif dengan bantuan plaster tiga minggu. Fraktur offset kepala kepala fibula dirawat dengan segera: serpihan itu diperbaiki dengan skru atau, jika kecil, dengan meregangkan tali pinggang. Fraktur terdedah dalam keadaan berdarah (di bawah tourniquet), saraf peroneal diasingkan untuk menghalang kerosakan secara pasti.

Dislokasi di sendi lutut. Terlucutan traumatik sendi lutut.

Dislokasi permukaan artikular tulang femoral dan tibial akibat kerosakan mudah dikenali berdasarkan gejala klinikal ciri dan tanda-tanda x-ray. Penetapan semula kehelan adalah tugas mendesak, karena peregangan sendi dan saraf yang berpanjangan dapat menyebabkan akibat yang serius. Di bawah anestesia, mudah dislokasi, daya tarikan cukup untuk anggota badan. Sekiranya dislocation anterior berlaku, lutut perlu dibengkokkan sehingga saat pengurangan lengkap. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, mungkin terdapat bahagian-bahagian dari tendon atau kapsul antara permukaan sendi. Dalam kes sedemikian, operasi diperlukan. Sendi lutut terdedah dengan pendekatan anterior atau medial, dan tisu interpolasi dikeluarkan. Jika pembedahan mendedahkan ligamen patah lutut, maka ia dijahit. Selepas dislokasi sendi lutut, anggota yang cedera dirobohkan selama 12 minggu dengan plaster cast disebabkan air mata ligamen yang meluas. Ia tidak selalu dapat memulihkan fungsi normal lutut.

Penyisiran patela

Rawatan konservatif. Dislokasi traumatik patella biasanya terjadi dengan sendi lutut displastic. Dalam kes sedemikian, condyle lateral tibia biasanya diratakan. Kadang-kadang terdapat lereng luar yang lebih besar daripada di sisi kedua. Tali lutut lebih tinggi dan mempunyai bentuk yang diubah suai. Apabila dislocated, patela meluncur ke condyle luar tibia dan ada tetap tetap spring apabila sendi lutut terbengkalai. Penetapan semula adalah mudah jika lutut dilanjutkan sepenuhnya. Sekiranya pesakit berulang kali mempunyai patella yang terputus, maka, sebagai peraturan, dia sendiri boleh meletakkan semula patella jika dia dapat meluruskan lututnya. Selepas dislokasi pertama, sendi lutut diadakan selama tiga minggu dalam pelapis plaster. Dengan kehelan berulang menunjukkan rawatan pembedahan.

Rawatan pembedahan terhadap kehebatan yang lazim di atas lutut. Prinsip operasi adalah untuk menghapuskan sebab-sebab dislokasi atau sekurang-kurangnya sebahagian daripada sebab-sebab ini. Untuk menghapuskan kesan displasia sendi lutut, pilihan dibuat antara beberapa kaedah.

Kaedah Krogius adalah untuk menghapuskan pemegang patella yang diperluaskan. Selepas sendi lutut terdedah, jalur lebar 2 cm dipotong dari pemegang yang dililit secara perlahan dengan hirisan Raug. Selepas ini, hirisan dibuat 0.5 cm dari pinggir sisi patella selari dengannya. Di bahagian tengah, patella diperbaiki dengan jahitan dengan pemegang. Kemudian terbentuk secara medial dan mempunyai kedua-dua hujung "jalur" kaki dialihkan ke sisi sisi dan dijahit ke dalam kecacatan kapsul yang timbul di sana.

Dengan menetapkan otot putaran dan otot berputar (tendon atau otot semi-tendinous) di pinggir medial patella, mereka cenderung melampirkan patella ke bahagian medial. Dalam operasi ini, hirisan yang cukup luas digunakan untuk mencari tempat lampiran otot yang dipindahkan, dan lampiran tendon pada tibia dipotong 4-5 cm di atas pinggir atas patella. Potongan khas terdedah pada segmen proksimalnya, tendon itu diseberang di tempat pelepasan, tunggulnya ditarik ke sisi incision. Selepas mendedahkan kelebihan luar patella kepada kepak kecil yang khusus, tunggul tendon itu akan mengalami subcutaneously. Ia kemudiannya dilepaskan melalui lubang yang dibor di patella, dan dijahit di bawah kaedah Pulvertaft di bawah ketegangan.

Berdasarkan fakta bahawa keilatan biasa patella disebabkan oleh kedudukan sendi lutut menghadap ke dalam, ia disarankan untuk melakukan osteotomy valgization episodik, jika ada ubah bentuk yang jelas ketika putaran sendi bersama.

Untuk rawatan dislocation biasa patella, kaedah gabungan berikut berjaya digunakan: pemotongan kulit dibuat dalam arah medial (lihat Rajah 8-144) Pemegang (retinakulum) digunakan, seperti dalam operasi Krogius yang diterangkan. Struktur medial dibentuk berhampiran tepi luar patella. Kapsul yang terbentang dari ligamen patellar ke tendon otot femoris rektus diperolehi. Berikutan ini, abdomen otot otot lemak lateral yang dipendekkan dipisahkan daripada patella. Kemudian, menggunakan raspator, tuberosity tibial dilalui dan serpihan tulang 1.5x2.5 cm dipotong dengan gergaji berayun dan disambungkan ke tempat lampiran tendon. serpihan tulang di atas (Denk)

Rajah. 8-152. Operasi dengan kehelan biasa patella. a.) Penyisipan dalam kapsul artikular dan di tapak lampiran ligamen patellar, b) Pelalian tendon dan kepak kapsul semasa pembedahan, c) Penetapan tendon

Sisi kranial tulang tulang osteotomy dilakukan dalam arah serong sehingga ujung serpihan potongan tulang serong yang miring di bawah ligamen. Akibatnya, penguncupan otot meningkatkan penekanan tendon. Prinsip operasi ini ditunjukkan dalam Rajah. 8-152.

Di samping itu, serpihan tulang diperbetulkan di tempatnya yang baru dengan bantuan periosteum di atasnya. Patella diperbaiki di bahagian medial dengan jahitan dan pemegang yang mudah. Di sisi sisi, "band" dijahit ke dalam kecacatan yang telah timbul. Lutut yang dikendalikan tidak dapat diguna selama 4 minggu dengan pelepasan plaster, selepas itu pesakit boleh memulakan latihan pergerakan aktif.

Kecederaan lutut dan luka luka

Kerosakan pada lutut sering terjadi. Sekiranya kecederaan, akibat kecederaan langsung, dalam kes-kes yang teruk, pendarahan berlaku dalam tisu, dan pesakit pulih selepas beberapa hari rawatan dengan rehat dan memampatkan.

Apabila lutut diregangkan, kerosakan yang lebih teruk mungkin berlaku. Pada masa ini, diagnosis kolektif ini digunakan kurang dan kurang. Dalam kes sedemikian, adalah lebih tepat untuk mengetahui tisu mana dan sejauh mana rosak dengan regangan. Ini adalah wajar kerana rawatan baru, termasuk pembedahan awal atau segera, boleh digunakan jika semua butiran kerosakan di belakang "regangan" ini dengan cepat diiktiraf.

Kerosakan pada ligamen di sendi lutut

Rawatan kecederaan baru ligamen sisi

Kecederaan baru ligamen sisi sendi lutut dirawat secara konservatif, jika ia dapat dipercayai bahawa ligamen tidak pecah, dan akibat kecederaan, terjadi lagi. Lutut yang sihat juga diperiksa untuk mendapatkan maklumat tentang keadaan ligamen utuh. Jika jurang sendi lutut pada bahagian yang cedera boleh dibuka lebih daripada 1 cm berbanding dengan bahagian yang sihat, maka rawatan pembedahan harus dipertimbangkan. Dengan pecahnya ligamen, rawatan konservatif tidak masuk akal. Dalam kes ini, anda perlukan

Rajah. 8-153. Jahitan ligamen lateral medial lutut dan a) lampiran belakangnya kepada tulang paha, b) jahitan ligamen mudah, c) jahitan ligamen berganda

Rajah. 8-154. Pembinaan semula pecah baru ligamen sisi luaran sendi lutut. Jahitan ligamen dan a) hirisan tendon bisep paha, b) pembetulan jahitan flap tendon lurus pada tulang dan ligamen

dengan serta-merta atau, dalam apa jua keadaan, awal untuk memulihkan kesinambungan ligamen yang rosak.

Air mata segar ligigan lateral lateral didedahkan oleh celah yang selari dengan perjalanan ligamen. Ligam sepotong kuku dijahit. Jahitan dan kemungkinan menghidupkan ligamen ditunjukkan di rajah. 8-153.

Fraktur ligamen lateral fibular kurang biasa daripada tibial. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, kerosakan pada saraf peroneal mungkin berlaku. Sekiranya kombinasi seperti kecederaan berlaku, pesakit akan dirawat dengan konservatif, kerana seseorang tidak dapat mengharapkan untuk mengembalikan fungsi saraf jika kita menunggu parut ligamen.

Tempat pecah ligamen lateral fibular terdedah dengan celah yang selari dengan ligamen. Di bawah ligamen yang koyak, sebagai peraturan, kapsul sendi juga rosak, yang dijahit terlebih dahulu. Kemudian kepak diambil dari tendon bisep dan femur diperbetulkan sepanjang De Palma mengikat jahitan ligamen lateral yang dijahit (Rajah 8-154).

Rawatan kecederaan baru ligamen cruciate

Apabila lutut rosak, kadang-kadang mungkin untuk menentukan bahawa ligamen cruciate juga koyak. Ini boleh berlaku secara berasingan, tetapi ligamen cruciate anterior dipecahkan bersama dengan ligament lateral lateral. Dalam kes ini, rawatan pembedahan awal bagi pecah ligamen cruciate ditunjukkan. Ligamen cruciate boleh merobek atau robek dari tulang. Bergantung pada bahagian mana ligamen yang lebih besar, ligamen cruciate anterior ditetapkan mengikut kaedah yang ditunjukkan dalam gambar. 8-155, kepada tibia atau pada tulang paha.

Ligan cruciat posterior jarang rosak Apabila bayang-bayang serpihan tulang kecil dapat dilihat pada X-ray sisi tepi posterior tibia,

Rajah. 8-155. Rawatan pembedahan pecah ligamen anterior cruciate segar pada sendi lutut, a) Penumpukan katil tulang koyak, b) mengacaukan, c) penetapan ligamen yang rosak pada condyle pada femur

kerosakan yang sama, iaitu, mengoyakkan ligamen. Jika, berdasarkan gejala klinikal, kerosakan ligamen ditubuhkan, rawatan pembedahan perlu dipertimbangkan.

Intervensi untuk kecederaan kronik ligamen lutut

Pengalaman telah menunjukkan bahawa hasil terbaik dalam rawatan pembedahan kecederaan ligamen dicapai apabila kestabilan sendi lutut dipulihkan dengan segera selepas kecederaan. Jika bulan berlalu sejak kecederaan, keupayaan untuk menggunakan dan kestabilan sendi yang menjadi tidak stabil akibat kerosakan pada ligamen boleh diperbaiki dengan pembedahan, tetapi tidak dapat dipulihkan sepenuhnya.

Sebelum rawatan pembedahan kekurangan ligamen kronik, disyorkan untuk mengarahkan, menguatkan terapi otot dengan pergerakan, terutamanya berenang, kerana kemungkinan operasi penggantian ligamen pada anggota yang tidak lentur dengan atrofi otot dan dengan distrofi refleks adalah buruk.

Untuk menggantikan ligament lateral lateral, Helfet dan Bosworth menggunakan tendon otot semitendinosus. Tendon itu dipindahkan, tanpa memotongnya, di bawah periosteum condyle pada femur dan dijahit di sana, menyebabkan ligamen baru, hampir sama dengan kursus asal. Kaedah yang sama untuk menggantikan ligamen telah diterangkan untuk tendon otot lain (MacConville).

Lange memisahkan ligamen yang terlalu diregangkan dan terserap bersama-sama dengan sampah tulangnya dari femur dan beralih ke bahagian proksimal supaya ligamen terbentang. Dia menguatkannya, lebih-lebih lagi, dengan satu lagi fascia.

Maucks menjalankan perkara yang sama pada akhir tibial ligamen.

Anda juga boleh menggunakan jalur kulit, pita plastik dan fascia yang luas untuk menggantikan ligamen. Bruckner menggunakan pertengahan pertengahan ligamen patellar.

Hasil yang baik telah dicapai dengan menggunakan tendon dalam tin. Mereka boleh menggantikan ligamen dan, dalam rawatan kecederaan baru, menguatkan jahitan ligamen longgar. Untuk kerosakan baru, akses biasa digunakan. Untuk menggantikan ligamen, dua luka 4-5 cm panjang diperlukan di atas lokasi atau tempat lampiran ligament lateral. Selepas memotong kulit, mereka masuk ke dalam tulang. Tulang digerudi pada jarak 1.5 cm dua lubang dengan garis pusat 5-6 mm. Selepas kedua-dua lubang di bawah lapisan kortikal yang saling terhubung dengan cangkuk tulang, jarum dilegalkan dilalui lubang melalui lubang, dan tendon dalam tin ditarik ke dalam tulang. Rajah. 8-86 image-

cenderung untuk memperbaiki tendon. Berikutan ini, dengan bantuan forceps, tendon ditarik di bawah kulit ke dalam hirisan lain, dan akhir tendon di bawah ketegangan ditetapkan ke tulang dengan cara di atas. Pesakit selama 5-6 minggu selepas operasi memakai plaster splint, selepas itu anda perlu mengembalikan pergerakan di lutut sendi dan kekuatan otot. Penempelan tendon boleh diperbaiki oleh hakikat bahawa selepas dimasukkannya pin tulang didorong ke dalam lubang yang digerudi ke tulang (Gambar 8-87).

Kaedah yang dijelaskan untuk rawatan kecederaan baru sesuai untuk menggantikan ligamen lateral fibular (ms 930). Daripada selaput tendon bisep, anda juga boleh menggunakan plastik dengan tendon dengan jahitan kasur pada ligamen yang koyak atau dengan jalur kulit.

Banyak kaedah telah dibangunkan untuk penggantian ligamen cruciate. Menurut penulis, yang paling popular adalah kaedah Neu 'Groves, kerana ia berfungsi sebagai asas bagi banyak operasi. Untuk menggantikan ligamen anterior cruciate, ia perlu menggunakan tisu yang agak tahan lama yang pecah melalui condyle medial tulang tibial ke condyle lateral dari femur. Untuk tujuan ini, bukannya kepak fascia yang luas, tendon dalam tin juga digunakan. • Ligan penggantian tendon diperbetulkan sama ada dengan kaedah yang diterangkan pada halaman 874 (lihat Rajah 8-86) pada tulang, atau berhampiran dengan rasuah, pin tulang digerakkan ke lubang yang digerudi, menyebabkan penstabil yang stabil dari lubang gerudi (Rajah 8-156 ).

Baru-baru ini, keputusan yang baik telah dilaporkan, berasaskan

Rajah. 8-156. Menggantikan ligamen anterior cruciate dengan tendon dalam tin. Penempelan tendon dengan mengikat dan jahitan

Rajah. 8-157 "Penggantian ligamen anterior cruciate pada pertengahan pertengahan ligamen patellar, a) Pembentukan ligamen baru, b) penekanannya pada condyle of the femur

prinsip operasi oleh Augustine dan Jones (Bruckner). Dalam operasi ini, ligamen cruciate anterior digantikan oleh ligamen patellar ketiga pertengahan. Selepas terdedah kepada kepak medial di Raug, pertengahan pertengahan ligamen patellar dikeluarkan oleh dua incisions membujur. Kemudian, dengan pahat separuh bulatan atau gergaji berayun, bahagian segi tiga tulang dipotong dari permukaan depan patella, sepadan dengan lebar pertengahan pertengahan ligamen. Segitiga tulang ini kekal pada akhir proksimal ligamen, yang mana ia memanjangkan. Selepas itu, patella dislokasi ke arah sisi, lutut terbengkalai.

Dari tapak lampiran ligamen cruciate dalam condyle lateral femur saluran diameter 6 mm digerudi. Ligament ditarik ke dalam saluran ini dengan bantuan dawai jahitan tulang, di mana akhirnya ada seksyen membujur tulang tulang belakang. Berhampiran ligamen ini adalah mungkin untuk memacu baji tulang kecil untuk penetapan yang lebih baik. Kawat kemudiannya dipasang pada permukaan sisi condyle femoral. Oleh itu, permukaan artikular terhubung dengan tegas dengan ligamen mereka sendiri, dengan cara yang sesuai dengan kursus aslinya ligamen cruciate. Jurang dalam ligamen patellar adalah sutured, luka selepas pengenalan saliran dengan sedutan ditutup. Bahagian tulang spongy yang dimasukkan ke dalam kanal yang digerudi dengan cepat menjadi akar, dan oleh itu sendi lutut selepas operasi itu harus dimobilkan dengan pelapis plester selama tidak lebih dari 5-6 minggu. Prinsip operasi ditunjukkan dalam Rajah. 8-157.

Rawatan pembedahan tendon quadriceps pecah

Pecah bahagian tendin dari otot-otot menegangkan paha yang kuat dapat dengan mudah diakui oleh pendalaman di atas patella, yang dirasakan di tapak pecah, serta perpanjangan pasif sendi lutut tidak lengkap. Kerosakan dirawat dengan segera. Jahitan diaplikasikan menggunakan tendon dan bukan jahitan yang mudah, kerana pecahnya biasanya menjejaskan tendon yang merosot, dan jahitan ringkas akan terlepas dari ujung tendon tendon. Tudung berlubang atau tendon palmar atau otot plantar digunakan (lihat halaman 922). Tudung yang digunakan untuk jahitan itu dipegang dalam arah melintang di bahagian yang sihat dari tendon yang koyak, maka dalam bentuk lapan angka itu disilangkan melalui lubang melintang yang digerudi di patella, dan dijahit dengan sendirinya. Bergantung kepada kebolehpercayaan jahitan tendon, sendi lutut tidak bergerak selepas operasi selama 4-6 minggu dengan cor plester.

Rawatan pembedahan tendon patellar pecah

Gejala serupa dengan pecah tendon quadriceps. Satu gambaran x-ray dari lutut yang bengkok, bagaimanapun, menunjukkan kedudukan patella yang tinggi berbanding dengan bahagian yang sihat. Kerosakan ini dirawat dengan segera, dan sama ada kaedah yang diterangkan di atas dengan tendon digunakan, atau - jelas, lebih baik - jahitan tendon dilindungi daripada pecah menggunakan kaedah yang ditunjukkan dalam Rajah. 8-158. Kawat itu begitu tegas melekat patella ke tuberosity tibial, di mana fiksasi luaran tidak diperlukan. Penyingkiran logam dilakukan selepas tiga bulan.

Rawatan kerosakan meniscus

Pecah traumatik tulang rawan sendi lutut lebih sukar untuk mengenali daripada merawat. Sejarah yang betul sangat penting. Daripada banyak gejala klinikal, ada yang pasti menunjukkan kerosakan tulang rawan. Suatu syak wasangka yang wajar sudah menjadi petunjuk untuk pembedahan, seperti membuktikan kerosakan arthrography kontras ganda, yang dilakukan oleh pakar yang tidak berpengalaman, mempunyai nilai yang meragukan. Jika arthrography mengesahkan diagnosis yang disyaki, masih perlu membuka sendi.

Pendedahan meniskus dibuat dengan pendarahan (tourniquet) dan di bawah anestesia umum. Seorang pesakit ditempatkan di bawah lutut seorang pesakit yang berbaring di belakangnya.

Rajah. 8-158. Jahit pecah ligamen patellar. Jahitan tendon dilindungi dari ketegangan dengan gelung dawai selama beberapa minggu. Skim operasi: a) depan, b) sampingan

sayang, supaya anda boleh beroperasi dalam posisi membongkok kira-kira 80 °. Sesetengah pakar bedah mencapai kedudukan ini dengan menggantung kaki pesakit dari meja operasi. Untuk mendedahkan separuh anterior meniskus medial atau sisi, satu hirakan serong dibuat (lihat halaman 924, aras 8-144). Apabila mendedahkan bahagian depan sendi, adalah mustahil untuk menentukan sama ada tanduk posterior rosak atau ia utuh, hirisan membujur yang membujur dari pinggir posterior ligament lateral dibuka dan bahagian belakang sendi dibuka tanpa merosakkan ligamen sisi.

Kebanyakan pakar bedah menghilangkan meniskus yang rosak. Sebaliknya, BShler berhujah bahawa seseorang dapat berpuas hati dengan penyingkiran bahagian yang rosak, iaitu pemecahan sebahagian daripada tulang rawan, kerana disarankan untuk meninggalkan pangkal meniskus yang sihat. Sama seperti Matzen dan rakan sekerjanya, pengarang mendedahkan rawan yang dilahirkan semula sepenuhnya. Bahagian periferi yang kelihatan utuh daripada tulang rawan dibiarkan hanya apabila kebarangkalian kerosakan yang berulang atau kerosakan pada selebihnya meniskus selepas penyingkiran tulang rawan terlepas adalah tidak penting.

Jika tanduk depan rosak, sambungannya dipalang, dan kemudian meniskus ditangkap dengan forceps kuat. Selepas itu, dengan bantuan meniscotome, keseluruhan tulang rawan dikeluarkan dari akses anterior-lateral. Selepas saliran sedutan dimasukkan ke dalam sendi, luka ditutup dalam lapisan, dan pembalut anjal plastik berbuih digunakan. Pelakon plaster immobilization tidak dijalankan. Selepas 4-5 hari selepas pembedahan, pesakit boleh berdiri di atas tongkat. Selepas selesai penyembuhan luka dalam mandi panas, pergerakan aktif lutut bermula

sendi. Selepas 2-3 minggu, pesakit boleh berjalan dengan beban penuh anggota badan, dan selepas 6 minggu, sebagai peraturan, keupayaan untuk bekerja dipulihkan. Jika, akibat kerosakan pada meniskus, terdapat sinovitis kronik pada masa operasi, pemulihan adalah lebih sukar, pemulihan lebih lama.

Intervensi untuk komplikasi dan kesan jangka panjang luka sendi lutut

Rawatan pseudoarthrosis patella

Pecutan gangguan yang tidak dirawat atau tidak mencukupi patella tidak sembuh, pseudoarthrosis berlaku. Pergerakan patologi ini perlu dihapuskan kerana ketidaksamaan permukaan artikular awal memusnahkan rawan tulang paha dan menyebabkan arthrosis yang menyakitkan. Sendi terdedah, seperti dalam kes patah baru, serpihan itu dikeluarkan dari tisu parut. Setelah penyesuaian sepenuhnya dari permukaan artikular, kedua-dua serpihan itu tetap dengan mengekalkan wayar. Kemudian tali digunakan untuk peregangan. Kawat kedua, tebal, serpihan proksimal dilindungi oleh kaedah yang ditunjukkan dalam Rajah.8-148, dari tindakan tegangan otot quadriceps. Bahan yang digunakan untuk osteosynthesis dikeluarkan selepas tiga bulan.

Arthrodesis lutut

Sekiranya tulang rawan artikular meninggal dunia kerana panjang yang panjang (keradangan, pakai) dan luka kekal selepas kerosakan, dan pergerakan dikaitkan dengan kesakitan yang teruk, maka persoalan keperluan untuk arthrodesis sendi lutut mungkin timbul. Ini penting, terutamanya bagi pesakit yang, disebabkan oleh profesion mereka, perlu berdiri atau berjalan banyak dan yang sendi-sendi lain anggota bawah tidak rosak.

Sekiranya perlu untuk menghilangkan pergerakan sisa sendi lutut yang menyakitkan, maka operasi penguncian cukup. Apabila tahap mobiliti lebih besar daripada 20-30 °, adalah dinasihatkan untuk mengekalkan permukaan artikular dan membetulkannya antara satu sama lain. Badannya dipendekkan, tetapi, sebagai peraturan, pemendekan tidak lebih dari 2-3 cm. Memendekkan dengan 2 cm sambil menggerakkan anggota badan dengan sendi lutut tetap bahkan dianggap berfaedah. Lutut tetap berada di kedudukan lentur dengan 10 °, dengan putaran luar juga dengan 10 °. Untuk kerja duduk, anda mungkin perlu lebih banyak lenturan di sendi lutut, yang bagaimanapun, akan dikaitkan dengan claudication ketika berjalan, oleh itu, lekapan yang lebih besar di lutut dianggap tidak praktikal.

Rajah. 8-159. Arthrodesis lutut oleh peranti mengetatkan luaran (a, b, c). Permukaan artikular disekat supaya paksi anggota menguntungkan dalam semua arah (lihat juga Rajah 8-57, ms 857)

Operasi ini memerlukan pendarahan di bawah tourniquet. Jika hanya operasi pengaman dilakukan dengan cara "berputar berputar", maka pecahan tulang bentuk silinder atau persegi dilepaskan dari permukaan artikular kedua-dua tulang dengan pahat, yang dimasukkan kembali selepas putaran 90 ° (lihat halaman 868, rajah 8-77). Anda juga boleh mengikat bahagian tulang yang diputar dari kepingan tulang tinned ke jurang bersama supaya permukaan spongiosa akan menekan dengan baik terhadap satu sama lain. Patela digunakan selepas penyingkiran permukaan rawan pada condylles tanpa tulang rawan dan terbentuk dengan betul. Selepas pengenalan saliran sedutan dan penutupan luka, pesakit terlebih dahulu menipiskan tayar plaster. Selepas luka telah sembuh selama 10 minggu, pelapis plaster diterapkan kepada pesakit, memberikannya peluang untuk berjalan. Sepanjang masa ini penyembuhan tulang.

Penyingkiran permukaan artikular dibuat oleh exsanguination di bawah tourniquet. Untuk tujuan ini, potongan Payr digunakan. Dari akses yang luas, lutut bengkok untuk membolehkan pembentukan yang sesuai untuk satu sama lain:

dari permukaan tulang rawan tulang batal. Mereka boleh diperbaiki dengan pembesaran tulang sumsum tulang 65-70 cm panjang, berjalan dari femur ke tibia. Berdasarkan cadangan C ham-ley dan bahagian traumatologists pada osteosynthesis (AO), mereka boleh diperbaiki oleh peranti tegangan luaran (rajah 8-159). Rawan tulang belakang permukaan artikular patella atau keseluruhan tulang yang dikeluarkan dapat diletakkan pada permukaan depan tulang femoral dan tibial, atau tertanam dalam tulang itu sendiri. Selepas pengenalan luka saliran sedutan ditutup. Selepas pemasangan tayar sumsum tulang atau arthrodesis mampatan yang dijalankan dengan ketegangan luaran, permohonan plaster tidak diperlukan. Tayar Steinmann dan tukang luaran dikeluarkan selepas 4-6 minggu. Berjalan tanpa plaster atau tanpa tayar plastik hanya dibenarkan selepas 10-12 minggu.

Rawatan pembedahan demam liang arthrosis

Baru-baru ini, lebih banyak lagi pengarang bercadang untuk menggunakan baji tulang untuk rawatan arthrosis femoropatellar, yang mana tibial tuberosity dinaikkan (Bandi). Inti operasi adalah seperti berikut: bahagian lateral mendedahkan tuberosity tibial, maka, di bawah tempat lampiran tendon patellar, selari dengan tulang, hirisan dibuat di arah distal 3-4 cm. Baji tulang kira-kira 10 mm tebal didorong ke tempat osteotome, dan tidak perlu membetulkannya secara khusus, kerana bungkus itu sendiri memainkan peranan fiksatif. Selepas luka sembuh, pesakit boleh meneruskan pergerakan aktif dalam sendi lutut.

Arthroplasty lutut

Prostesis sendi pinggul / pengedaran di seluruh dunia telah didahului oleh banyak eksperimen sepanjang tahun. Varian operasi yang menggerakkan sendi lutut telah lama diketahui. Intervensi ini kini dipertingkatkan dengan penggunaan pelbagai prostesis. Walau bagaimanapun, penggantian sendi lutut tidak menerima pengagihan seperti penggantian sendi pinggul. Walau bagaimanapun, pada masa hadapan, kita boleh mengharapkan cadangan untuk bidang baru permohonan sendi lutut prostetik. Tidak ada petunjuk mutlak untuk memulihkan mobiliti di sendi lutut, kerana pesakit dapat berjalan walaupun kedua-dua lutut masih ada. Oleh itu, sebelum perkembangan model baru prostesis, pelbagai campur tangan plastik dilakukan pada sendi lutut. Kosta yang baru dibentuk

Rns. 8-160. Skim lutut prostetik. Permukaan artikular femur terdiri daripada logam, dan tibia - bahan sintetik. Kedua-dua bahagian prostesis untuk Walldius - logam

Hujung ditutup dengan fascia, kulit, atau plastik yang menunda, dan dari awal pengerahan, mereka memperoleh fungsi padat dan baik dalam sendi lutut.

Prostesis yang dikembangkan oleh Walldius adalah sendi hinge tertutup dimasukkan ke kanal medullary dua tulang tubular besar dan disemen di sana dengan batangnya. Apabila peralatan ligamen utuh, sendi yang agak stabil diperolehi. Baru-baru ini, implan logam atau plastik (Rajah 8-160) juga telah disediakan untuk menggantikan bahagian individu sendi lutut (condyle, permukaan posterior patella, dan sebagainya).

Tenolisis dan plastik tendon quadriceps untuk meningkatkan sudut fleksi pada sendi lutut

Sebagai akibat daripada patah epikel tulang paha atau patah tulang condylar, dan selalunya selepas immobilization berpanjangan dengan pembalut plaster, lekatan patellar mungkin berlaku. Lutut, walaupun terapi pergerakan pesakit dan balneoterapi, tidak lebih daripada 15-20 °. Ini lutut yang tidak fleksibel atau hampir lenguh terutama mengganggu pesakit muda. Oleh itu, untuk mencapai lebih banyak lenturan dalam sendi lutut, mereka secara sukarela menerima rawatan pembedahan. Mengikut pengalaman penulis, kontur extensor selepas trauma dapat ditingkatkan dengan pembedahan, bagaimanapun, para pesakit hanya diberitahu bahawa fleksi lutut minimum yang ada dapat ditingkatkan sekitar 50 °. Gelaran lutut yang boleh dicapai adalah kira-kira