Utama / Pemulihan

Kord tulang belakang

Kord rahim menghubungkan ke otak dengan bantuan batang otak dan, keluar dari foramen occipital besar, memanjang di bawah kira-kira 45 cm ke vertebra lumbar 1. Di bahagian tengahnya, saraf tunjang mempunyai lebar kira-kira 1.8 cm, tidak lebih dari lebar jari. Saraf tunjang dilindungi oleh tulang tulang belakang, dan 31 pasang saraf tulang belakang muncul dari ruang antara vertebra. Selekoh saraf tunjang mengikuti lengkung lorong tulang belakang.

Fungsi tali tulang belakang

Melalui saraf tulang belakang, saraf tunjang memancarkan maklumat dari otak ke pelbagai organ. Beliau turut mengambil bahagian dalam banyak tindakan refleks. Ini adalah tindak balas automatik super cepat yang kebanyakannya bersifat perlindungan (berkedip, bersin, berpegangan tangan, dan lain-lain).

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah tiang utama bahan abu-abu, yang terdiri daripada neuron interkalari (bersekutu), endings neuron deria dan badan sel motoneurons. Perkara kelabu dikelilingi oleh bahan putih, yang terdiri daripada serat saraf bundled, yang dipanggil laluan saraf yang melalui kord rahim. Laluan neural menaik (afferent) menyampaikan maklumat mengenai isyarat input deria ke otak. Jalur saraf menurun (berkesan) menghantar arahan dari otak, yang kemudiannya bergerak di sepanjang neuron motor saraf tulang belakang ke otot dan kelenjar.

Struktur saraf

Saraf - dawai, nipis, benang berwarna krim yang membentuk sistem saraf periferal. Saraf tengkorak dan tulang belakang mempunyai struktur yang sama. Saraf terdiri daripada berkas neuron, atau sebaliknya, serat saraf panjang (akson). Setiap bungkus dikelilingi oleh tisu penghubung yang disebut perineurium. Beberapa berkas, bersama-sama dengan saluran darah saraf, disatukan oleh tisu penghubung yang meliputi saraf, epineurium. Kebanyakan saraf bercampur dan mengandungi kedua-dua sensorik dan neuron motor.

Struktur dan fungsi saraf tunjang dan otak.

Apa-apa kerja pelajar adalah mahal!

100 p bonus untuk pesanan pertama

Otak terbahagi kepada tiga bahagian: belakang, tengah dan depan.

Medulla oblongata, jambatan dan cerebellum tergolong dalam bahagian posterior, dan otak perantaraan dan hemisfera serebrum ke anterior. Semua jabatan, termasuk hemisfera serebrum, membentuk batang otak. Di dalam hemisfera serebrum dan di batang otak terdapat rongga yang dipenuhi dengan bendalir.

Fungsi otak:

Oblong - adalah kesinambungan saraf tunjang, mengandungi nukleus yang mengawal fungsi vegetatif badan (pernafasan, kerja jantung, pencernaan).

Jambatan ini adalah kesinambungan medulla oblongata, bundar saraf yang melewatinya menyambungkan forebrain dan midbrain dengan medulla oblongata dan kord rahim. Dalam bahannya terletak nukleus saraf kranial (trigeminal, muka, pendengaran).

Cerebellum terletak di bahagian belakang kepala di belakang medulla oblongata dan jambatan, dan bertanggungjawab untuk menyelaraskan pergerakan, mengekalkan postur, dan mengimbangi badan.

Golongan midbrain menghubungkan anterior dan posterior, mengandungi nukleus untuk menguraikan refleks untuk rangsangan visual dan pendengaran, mengawal nada otot. Ia menjalankan laluan antara bahagian otak lain.

Otak perantaraan menerima impuls dari semua reseptor, mengambil bahagian dalam kejadian sensasi. Bahagiannya menyelaraskan kerja organ dalaman dan mengawal fungsi vegetatif: metabolisme, suhu badan, tekanan darah, pernafasan. Diencephalon terdiri daripada thalamus dan hypothalamus.

Hati otak serebral adalah bahagian otak yang paling maju dan terbesar. Pusat ucapan, ingatan, pemikiran, pendengaran, penglihatan, kepekaan kulit dan otot, rasa dan bau, pergerakan. Setiap hemisfera dibahagikan kepada empat lobus: frontal, parietal, temporal dan occipital.

Sel-sel korteks menjalankan fungsi yang berbeza dan oleh itu dalam tiga jenis zon korteks boleh dibezakan:

Zon sensori (menerima impuls daripada reseptor).

Zon persatuan (proses dan simpan maklumat yang diterima, serta mengembangkan respon berdasarkan pengalaman masa lalu).

Zon motor (menghantar isyarat kepada organ).

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Ia adalah tali panjang 45 cm dengan diameter 1 cm. Terletak di dalam saluran tulang belakang. Di hadapan dan di belakang terdapat dua alur membahagikannya ke bahagian kiri dan kanan. Ia ditutup dengan tiga cangkang: padat, araknoid dan vaskular. Ruang antara arachnoid dan choroid dilindungi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah saraf tunjang adalah kanal tulang belakang, yang terdiri daripada neuron interkal dan motor, dan bahagian luarnya dibentuk oleh bahan putih akson. Dalam perkara kelabu membezakan tanduk depan, di mana neuron motor terletak, dan belakang, di mana neuron interkalar terletak.

Terdapat sejumlah 31 segmen dalam saraf tunjang. Dari segmen bahagian tulang belakang dan serviks bahagian tulang belakang, saraf bergerak ke otot kepala, anggota atas, organ rongga dada, ke jantung dan paru-paru. Segmen toraks dan lumbar mengawal otot-otot batang dan organ perut, dan otot lumbar dan sakral yang lebih rendah mengawal otot-otot kaki bawah dan bahagian bawah rongga perut.

Saraf tunjang melakukan dua fungsi: refleks dan konduktor.

Refleks - menyediakan pelaksanaan refleks yang paling mudah (flexion dan lanjutan anggota badan, penarikan lengan, lutut lutut).

Konduktor - impuls saraf dari reseptor di laluan menaik saraf tunjang masuk ke otak, dan di laluan menurun menuju komando ke organ kerja dari otak.

Refleks motor mudah dilakukan di bawah kawalan korda spinal tunggal. Semua pergerakan yang kompleks, dari berjalan untuk melakukan apa-apa proses kerja, memerlukan penyertaan otak.

STRUKTUR DARI SPINAL DAN BRAIN

Struktur saraf tunjang dan otak. Sistem saraf dibahagikan kepada pusat, terletak di tengkorak dan tulang belakang, dan periferal - di luar tengkorak dan tulang belakang. Sistem saraf pusat terdiri daripada saraf tunjang dan otak.

Rajah. 105. Sistem saraf (skim):
1 - otak besar, 2 - cerebellum, 3 - plexus serviks, 4 - plexus brachial, 5 - saraf tunjang, 6 - batang sympatetik, 7 - saraf pektoral, 8 - saraf median, 9 - solar plexus, - saraf ulnar, 12 - plexus lumbar, 13 - plexus sakral, 14 - plexus coccygeal, 15 - saraf femoralis, 16 - saraf sciatic, 17 - tibial saraf, 18 -

Saraf tunjang adalah tali panjang yang mempunyai kira-kira bentuk silinder dan terletak di kanal tulang belakang. Di bahagian atas, ia secara beransur-ansur berpindah ke medulla, di bahagian bawah berakhir pada tahap vertebra lumbar ke-2. Di tapak detasmen saraf ke bahagian atas dan bawah, terdapat 2 tebal: serviks - pada tahap serviks ke 2 vertebra thoracic dan lumbar ke-2 - dari tahap thoracic ke-10 dengan ketebalan paling besar pada tahap vertebra thoracic ke-12. Panjang purata saraf tunjang pada lelaki adalah 45 cm, pada wanita 41-42 cm, berat rata-rata 34-38 g

Kord rahim terdiri daripada dua bahagian simetri, yang dihubungkan oleh pelompat sempit atau komisinya. Seksyen silang saraf tunjang menunjukkan bahawa di tengah-tengah terdapat bahan kelabu yang terdiri daripada neuron dan prosesnya, di mana terdapat dua tanduk depan yang luas dan dua tanduk belakang yang lebih sempit. Dalam segmen toraks dan lumbal terdapat juga unjuran sisi - tanduk sisi. Di dalam tanduk depan adalah neuron motor, dari mana serat saraf sentrifugal, yang membentuk anterior, atau motor, akar, dan melalui akar belakang ke tanduk belakang memasuki serabut saraf sentripetal neuron nod tulang belakang. Terdapat juga saluran darah dalam perkara kelabu. Terdapat 3 kumpulan utama neuron dalam saraf tunjang: 1) motor yang besar dengan paksi cawangan kecil yang panjang, 2) membentuk zon pertengahan bahan kelabu; axons mereka dibahagikan kepada 2-3 cawangan panjang, dan 3) sensitif, membentuk sebahagian daripada nod tulang belakang, dengan axons kuat bercabang dan dendrit.

Matak kelabu dikelilingi oleh putih, yang terdiri daripada daging yang berleluasa dan sebahagian daripada serat saraf bezkotnyh, neuroglia dan saluran darah. Dalam setiap separuh daripada saraf tunjang, benda putih dibahagikan kepada tiga tiang oleh tanduk bahan kelabu. Bahan putih yang terletak di antara kerajang depan dan tanduk depan dipanggil tiang depan, di antara tiang depan dan belakang tanduk, antara lintel belakang dan tanduk belakang - tiang belakang. Setiap tiang terdiri daripada berkas serat saraf individu. Sebagai tambahan kepada serat daging tebal neuron motor, serabut saraf anterior nipis neuron tanduk sisi kepunyaan sistem saraf vegetatif keluar di sepanjang akar depan. Di dalam tanduk posterior, terdapat interkalasi, atau rasuk, neuron, gentian saraf yang mengikatkan neuron motor segmen yang berlainan dan merupakan sebahagian daripada sekumpulan benda putih. Serat saraf yang lembik dibahagikan kepada jalur tempatan yang pendek dari saraf tunjang, dan jalur panjang yang menghubungkan saraf tunjang dengan otak.

Rajah. 106. Tudung melintang saraf tunjang. Skim laluan. Di sebelah kiri naik, di sebelah kanan - turun. Laluan menaik:
/ - berkas lembut; XI - bungkusan berbentuk baji; X - laluan tulang belakang serebrum posterior; VIII - laluan kord tulang belakang anterior; IX, VI - jalur spin-no-talamic; XII - laluan taktikal spinal.
Laluan menurun:
II, V - laluan pyramidal dan anterior; III - cara rubrospinal; IV - cara vestibular-tulang belakang; VII - cara olivospinal.
Kalangan (tanpa penomboran) menunjukkan laluan yang menghubungkan segmen kord rahim

Nisbah bahan kelabu dan putih dalam segmen berbeza dari saraf tunjang tidak sama. Segmen lumbal dan sakral mengandungi, disebabkan penurunan kandungan serat saraf yang ketara dalam cara menurun dan permulaan pembentukan jalur menaik, lebih banyak perkara kelabu daripada putih. Di bahagian tengah dan terutamanya bahagian atas toraks, bahan putih agak lebih besar daripada kelabu.

Dalam segmen serviks, jumlah bahan kelabu meningkat dan putih meningkat dengan ketara. Penebalan tulang belakang di tulang belakang serviks bergantung pada perkembangan pemeliharaan otot lengan, dan penebalan tulang belakang lumbar - pada perkembangan pemeliharaan otot kaki. Oleh itu, perkembangan saraf tunjang disebabkan oleh aktiviti otot rangka.

Inti saraf tunjang adalah neuroglia dan tisu jaringan ikat dari pia mater menembus bahan putih. Permukaan saraf tunjang ditutup dengan sarung saraf neuroglial di mana terdapat saluran darah. Di luar lembut, ada sarung labah-labah yang berkaitan dengan tisu penghubung yang longgar di mana cairan cerebrospinal beredar. Membran arachnoid sangat sesuai dengan tisu penghubung yang tebal di luar dengan serat elastik elastis.

Rajah. 107. Tata letak segmen kord tulang belakang. Lokasi segmen kord rahim berkaitan dengan vertebra yang sepadan dan tempat keluar dari akar dari kanal tulang belakang ditunjukkan.

Kaki tunjang manusia terdiri daripada 31-33 segmen, atau segmen: serviks - 8, toraks - 12, lumbar - 5, sacral - 5, coccygeal - 1-3. Dari setiap segmen terdapat dua pasang akar, yang menghubungkan ke dua saraf tulang belakang yang terdiri daripada sentripetal - deria dan sentrifugal - serabut saraf motor. Setiap saraf bermula pada segmen tertentu saraf tunjang dengan dua akar: anterior dan posterior, yang berakhir di simpul tulang belakang dan, menghubungkan bersama keluar dari simpul, membentuk saraf campuran. Saraf tulang belakang bercampur keluar dari saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral, kecuali pasangan pertama, yang melepasi antara pinggir tulang paha dan pinggir atas vertebra serviks 1, dan akar coccygeal, di antara tepi tulang belakang tulang rusuk. Saraf tunjang adalah lebih pendek daripada lajur tulang belakang, jadi tidak terdapat korespondensi antara segmen saraf tunjang dan vertebra.

Rajah. 108. Otak, permukaan median:
I - lobus frontal otak besar, 2 - lobus parietal, 3 - lobus okupital, 4 - corpus callosum, 5 - cerebellum, 6 - hillock visual (diencephalon), 7 - kelenjar pituitari, 8 - tetrapilomy (midbrain), 10 - pons, 11 - medulla

Otak juga terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Perkara abu-abu otak diwakili oleh pelbagai neuron, dikelompokkan ke dalam pelbagai kelompok - nukleus dan meliputi dari atas di atas bahagian otak yang berlainan. Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 14 bilion neuron di dalam otak manusia. Di samping itu, komposisi bahan kelabu termasuk sel-sel neuroglial, yang kira-kira 10 kali lebih besar daripada neuron; mereka membentuk 60-90% daripada keseluruhan jisim otak. Neuroglia adalah tisu sokongan yang menyokong neuron. Ia juga terlibat dalam metabolisme neuron otak terutamanya bahan dan, membentuk dalamnya hormon dan bahan-bahan seperti hormon (neurosecretion).

Otak dibahagikan kepada medulla dan pons, cerebellum, otak tengah dan diencephalon, yang membentuk batangnya, dan otak terminal, atau hemisfera serebrum, yang meliputi batang otak dari atas (Rajah 108). Pada manusia, tidak seperti hewan, jumlah dan berat otaknya mendominasi kord rahim: kira-kira 40-45 kali atau lebih kali (dalam simpanse, berat otak melebihi berat dari saraf tunjang hanya dengan 15 kali). Berat otak dewasa purata adalah kira-kira 1400 g pada lelaki dan disebabkan oleh berat badan purata yang relatif lebih rendah kira-kira 10% kurang pada wanita. Perkembangan mental seseorang tidak bergantung kepada berat otaknya. Hanya dalam kes-kes ketika berat otak seorang lelaki berada di bawah 1000 g, dan - wanita berada di bawah 900 g, struktur otak terganggu dan kebolehan mental dikurangkan.

Rajah. 109. Permukaan anterior batang otak. Mulakan saraf kranial. Permukaan cerebellum yang lebih rendah:
1 - saraf optik, 2 - pulau kecil 3 - pituitari 4 - Chiasma optik, 5 - corong, 6 - benjol Gray 7 - badan papillary 8 - lekuk antara kaki 9 - batang otak, 10 - nod semilunar 11 - akar rendah saraf trigeminal, 12 - akar besar saraf trigeminal, 13 - abducens, 14 - glossopharyngeal saraf 15 - choroid plexus IV ventrikel 16 - vagus saraf 17 - saraf aksesori, 18 - saraf serviks pertama, 19 - piramid chiasm, 20 - piramid, 21 - saraf hipoglosal, 22 - saraf pendengaran, 23 - saraf perantaraan, 24 - saraf muka, 25 - trigeminal n EPB, 26 - pons, 27 - saraf trochlear, 28 - badan geniculate sisi, 29 - oculomotor saraf, 30 - laluan optik 31-32 - depan berlubang bahan, 33 - luaran pencium jalur 34 - segitiga pencium 35 - pencium saluran, 36 - mentol olfaki

Dari nukleus batang otak, 12 pasang saraf tengkorak muncul, yang, tidak seperti saraf tunjang, tidak mempunyai bahagian segmen yang betul dan pembahagian yang jelas ke dalam bahagian ventral dan bahagian dorsal. Saraf kranial dibahagikan kepada: 1) olfactory, 2) visual, 3) oculomotor, 4) blocky, 5) trigeminal, 6) abducent, 7) facial, 8) auditory, 9) glossopharyngeal, 10) ) sublingual.

Struktur saraf tunjang dan otak

Kord tulang belakang Kord tulang belakang adalah tali panjang. Ia mengisi rongga terung tunjang dan mempunyai struktur segmen yang bersamaan dengan struktur tulang belakang. Di tengah saraf tunjang adalah satu perkara kelabu - sekumpulan sel saraf, dikelilingi oleh bahan putih yang terbentuk oleh serat saraf (Rajah 7).

Saraf tunjang mengandungi pusat refleks otot, batang dan leher. Dengan penyertaan mereka, refleks tendon dalam bentuk penguncupan otot yang tajam (lutut, refleks Achilles), refleks regangan, refleks fleksibel, dan pelbagai refleks yang bertujuan mengekalkan sikap tertentu dilakukan. Refleks kencing dan buang air besar, bengkak refleks zakar dan letusan pada lelaki (ereksi dan ejakulasi) dikaitkan dengan fungsi saraf tunjang. Saraf tunjang juga mempunyai fungsi konduktor. Serat saraf yang membentuk sebahagian besar dari benda putih membentuk jalur konduktif dari saraf tunjang. Laluan ini mewujudkan komunikasi antara pelbagai bahagian sistem saraf pusat dan gerak arah dalam arah menaik dan menurun. Maklumat dihantar melalui laluan ini ke bahagian atas otak, dari mana impuls pergi, mengubah aktiviti otot rangka dan organ dalaman. Aktiviti saraf tunjang pada manusia sebahagian besarnya tertakluk kepada pengaruh koordinat bahagian atas sistem saraf pusat. Memastikan pelaksanaan fungsi penting, saraf tunjang berkembang lebih awal daripada bahagian lain sistem saraf. Ketika di dalam embrio otak berada di tahap lepuh otak, saraf tunjang sudah mencapai ukuran yang cukup besar. Pada peringkat awal perkembangan janin, saraf tunjang mengisi seluruh rongga saluran tulang belakang. Kemudian kolum tulang belakang mengatasi kelengkang tulang belakang dalam pertumbuhan, dan pada masa kelahirannya berakhir pada tahap vertebra lumbar ketiga. Pada bayi baru lahir, panjang saraf tunjang adalah 14-16 cm, pada usia 10 tahun ia beregu. Ketebalan kord rahim tumbuh dengan perlahan. Dalam bahagian melintang saraf tunjang anak-anak muda, tanduk anterior mendominasi tanduk posterior. Peningkatan saiz sel syaraf saraf tunjang diperhatikan pada kanak-kanak semasa tahun-tahun sekolah.

Otak. Kord tulang belakang melangkah terus ke batang otak, terletak di tengkorak (Rajah 8).

Penyambung langsung dari saraf tunjang adalah medulla, yang, bersama dengan jembatan otak (pons), membentuk otak belakang. sel sarafnya membentuk pusat saraf yang mengawal fungsi refleks menghisap, menelan, pencernaan, sistem kardiovaskular dan pernafasan, serta nukleus pasangan saraf kranial V-XII dan gentian saraf parasympatetik dalam komposisi mereka. Keperluan untuk melaksanakan fungsi-fungsi penting yang tersenarai dari saat melahirkan seorang anak menentukan tahap kematangan struktur medulla oblongata yang sudah ada dalam tempoh neonatal. Pada usia 7 tahun, pematangan nukleus medulla oblongata pada dasarnya berakhir. Di peringkat medulla oblongata, pembentukan reticular bermula, yang terdiri daripada rangkaian sel-sel saraf yang dihubungkan dengan jalur afferent dan efferent. Paksi pelbagai neuron membentuk pelbagai cagaran, menghubungi dengan sejumlah besar sel retikular. Satu akson boleh berinteraksi dengan 27,500 neuron. Pembentukan retikular memanjang ke tahap otak pertengahan dan perantaraan. Dalam pembentukan reticular, terdapat sistem menurun yang mengawal, di bawah pengaruh pendedahan dari bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari SSP, aktiviti refleks kord rahim dan otot. Ia termasuk bahagian anterior medulla dan bahagian tengah pons. Sistem menaik - struktur batang, midbrain dan diencephalon - menerima impuls daripada sistem saraf tunjang dan sistem deria, dan mempunyai kesan tidak spesifik secara umum pada bahagian otak. Dia, seperti yang akan ditunjukkan kemudian, memainkan peranan penting dalam mengawal tahap kesedaran dan mengatur tindak balas tingkah laku. Struktur tengah otak termasuk kaki otak dan bumbung otak. Berikut adalah kelompok-kelompok sel-sel saraf dalam bentuk hillocks atas dan segi empat segi, nukleus merah, substantia nigra, nukleus oculomotor dan saraf blok, pembentukan retikular. Di bahagian atas dan bawah hillocks segi empat, refleks visual dan pendengaran yang paling mudah ditutup dan interaksi mereka berlaku (pergerakan telinga, mata, giliran ke arah rangsangan). Bahan hitam terlibat dalam koordinasi kompleks pergerakan jari, tindakan menelan dan mengunyah. Inti merah secara langsung berkaitan dengan peraturan nada otot. Cerebellum terletak di belakang medulla oblongata dan pons. Cerebellum adalah organ yang mengawal dan menyelaraskan fungsi motor dan sokongan vegetatif mereka. Maklumat dari pelbagai reseptor berotot, vestibular, pendengaran dan visual yang menandakan kedudukan badan di angkasa dan sifat pergerakan yang dilakukan terintegrasi dalam cerebellum dengan pengaruh dari kawasan otak terlatar, yang memastikan pelaksanaan tindakan motor yang diselaraskan dengan lancar berdasarkan prinsip maklum balas. Pemecatan cerebellum tidak melibatkan kehilangan keupayaan untuk bergerak, tetapi melanggar sifat tindakan yang dilakukan. Pertumbuhan cerebellum meningkat pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak, yang ditentukan oleh pembentukan pergerakan yang berbeza dan diselaraskan sepanjang tempoh ini. Pada masa akan datang, kadar pembangunannya berkurang. Pada usia 15 tahun, cerebellum mencapai saiz orang dewasa.

Fungsi yang paling penting adalah struktur diencephalon, yang termasuk tabung optik (thalamus) dan hypothalamus hypothalamus. Hipotalamus, walaupun saiznya yang kecil, mengandungi berpuluh-puluh nukleus yang sangat dibezakan. Hipotalamus dikaitkan dengan fungsi vegetatif badan dan menjalankan aktiviti koordinasi dan integratif bahagian di simpatik dan parasympatetik. Laluan dari hipotalamus pergi ke median, bujur dan tulang belakang, berakhir di neuron - sumber serat preganglionik. Kesan vegetatif dari hipotalamus, bahagian yang berlainan mempunyai arah yang berbeza dan makna biologi. Kawasan posterior menimbulkan kesan jenis simpatis, anterior - parasympatetik. Kesan ke atas bahagian-bahagian ini juga mempunyai pelbagai arah: bahagian belakang mempunyai kesan merangsang pada korteks hemisfera besar, dan yang terdepan - menghambat. Sambungan hipotalamus dengan salah satu kelenjar endokrin yang paling penting, kelenjar pituitari, menyediakan peraturan neural fungsi endokrin. Dalam sel-sel nukleus hipotalamus anterior, neurosecret dihasilkan, yang diangkut melalui gentian jalur hipofalam hipofisis kepada neurohypophysis. Ini difasilitasi oleh bekalan darah yang banyak, dan sambungan vaskular hipotalamus dan pituitari. Hipotalamus dan kelenjar pituitari sering digabungkan ke dalam sistem hipofaliti hipofisis, yang memainkan peranan penting dalam pengawalseliaan kelenjar endokrin. Salah satu nukleus besar hipotalamus - ubi kelabu - terlibat dalam pengawalseliaan fungsi kelenjar endokrin dan metabolisme. Kemusnahan bukit abu-abu menyebabkan atrofi kelenjar seks. Kerengsaan jangka panjang boleh membawa kepada akil baligh awal, rupa ulser kulit, dan ulser perut dan duodenum.

Hipotalamus terlibat dalam pengawalseliaan suhu badan. Peranannya dalam pengawalan metabolisme air, metabolisme karbohidrat telah terbukti. Nukleus hipotalamus terlibat dalam banyak tindak balas tingkah laku yang rumit (seks, makanan, pertahanan agresif). Hipotalamus memainkan peranan penting dalam pembentukan motivasi asas biologi (kelaparan, dahaga, keinginan seksual) dan emosi tanda positif dan negatif. Pelbagai fungsi yang dijalankan oleh struktur hipotalamus, memberi alasan untuk menganggapnya sebagai pusat subkortikal pengawalan proses penting, integrasi mereka kepada sistem kompleks yang memastikan kelakuan penyesuaian yang sesuai.

Pembezaan nukleus hipotalamus pada masa kelahiran tidak selesai dan tidak seimbang dalam ontogenesis. Perkembangan nukleus hipotalamus berakhir pada akil baligh. Talamus (umbi optik) adalah bahagian penting dari diencephalon. Ini adalah pembentukan multi-teras yang dikaitkan dengan hubungan dua hala dengan korteks serebrum. Ia terdiri daripada tiga kumpulan nukleus. Corak relay menghantar maklumat visual, auditori, kulit-otot-artikular ke kawasan-kawasan unjuran yang sepadan dengan korteks serebrum. Nukleus persatuan menghantarnya ke bahagian bersekutu korteks serebrum. Nonspecific nuclei (kesinambungan pembentukan reticular daripada orang tengah) mempunyai kesan pengaktifan pada korteks serebrum.

Impuls centripetal dari semua reseptor dalam badan (kecuali penciuman), sebelum mencapai korteks serebrum, masukkan nukleus thalamus. Di sini maklumat yang diterima diproses, mendapat pewarna emosi dan dihantar ke kulit buah hemisfera besar. Pada masa kelahiran, sebahagian besar nukleus gumpalan visual berkembang dengan baik. Selepas kelahiran, saiz gundukan visual meningkat akibat pertumbuhan sel-sel saraf dan perkembangan serat saraf. Orientasi perkembangan perkembangan struktur diencephalon terdiri dari peningkatan hubungan mereka dengan formasi otak yang lain, yang menciptakan kondisi untuk meningkatkan kegiatan penyelarasan berbagai diviseplannya dan diencephalon secara umum. Dalam pembangunan diencephalon, pengaruh tegas bidang kortikal otak terminal memainkan peranan penting.

Terminal, atau forebrain, otak termasuk ganglia basal dan hemisfera serebrum. Bahagian utama otak terakhir, mencapai perkembangan paling besar pada manusia, adalah hemisfera besar.

Hemisphera serebrum terletak di atas permukaan dorsal anterior batang otak. Mereka disambungkan oleh sekumpulan besar serat saraf yang membentuk corpus callosum. Dalam dewasa, jisim hemisfera besar adalah kira-kira 80% daripada jisim otak dan 40 kali jisim batang. Pertubuhan struktur dan fungsi korteks serebrum. Korteks serebrum adalah lapisan tipis kelabu pada permukaan hemisfera. Dalam proses evolusi, permukaan korteks secara intensif meningkat secara beransur-ansur kerana rupa ferus dan convolutions. Jumlah luas permukaan korteks pada dewasa mencapai 2200-2600 cm2. Ketebalan korteks di bahagian yang berlainan dari hemisfera bervariasi dari 1.3 hingga 4.5 mm. Dalam korteks terdapat 12 hingga 18 bilion sel saraf. Proses sel-sel ini membentuk sejumlah besar kenalan, yang mewujudkan keadaan untuk proses pemprosesan dan penyimpanan maklumat yang paling kompleks.

Di bahagian bawah dan dalaman bahagian hemisfera terletak tua dan kulit kuno, atau arkib dan paleocortex. Secara fungsional, bahagian-bahagian korteks serebrum ini berkait rapat dengan hypothalamus, amygdala, dan beberapa nukleus orang tengah. Semua struktur ini membentuk sistem limbik otak. Seperti yang akan ditunjukkan kemudian, sistem limbik memainkan peranan penting dalam pembentukan emosi dan perhatian. Di kulit tua dan kuno, terdapat juga pusat pengawetan vegetatif yang lebih tinggi. Pada permukaan luar hemisfera terletak phylogenetically kulit yang paling baru, hanya muncul dalam mamalia dan mencapai perkembangan terbesar pada manusia. Ini adalah neocortex.

Korteks serebrum mempunyai 6--7 lapisan, berbeza dengan bentuk, saiz dan lokasi neuron (Rajah 9). Antara sel saraf semua lapisan korteks dalam proses aktiviti mereka terdapat sambungan tetap dan sementara.

Mengikut keanehan komposisi dan struktur sel, korteks serebrum dibahagikan kepada beberapa bahagian. Mereka dipanggil bidang kortikal.

Di bawah kulit adalah perkara putih dari hemisfera besar. Dalam komposisi benda putih membezakan bersekutu, serat komisar dan unjuran. Gentian persatuan menghubungkan bahagian-bahagian berasingan hemisfera yang sama. Serat bersekutu pendek saling menghubungkan pemisahan dan bidang yang rapat. Serat panjang - convolutions pelbagai saham dalam satu hemisfera. Serat komedi menyambungkan bahagian-bahagian simetri kedua-dua hemisfera. Kebanyakan mereka melalui korpus callosum. Serat-serat unjuran meluas di luar hemisfera. Mereka adalah sebahagian daripada laluan menurun dan menaik, di mana komunikasi dua hala korteks dengan bahagian asas SSP. Terdapat kes-kes kelahiran kanak-kanak yang dilucutkan korteks serebrum. Ini adalah anencephaly. Mereka biasanya hidup hanya beberapa hari sahaja. Tetapi terdapat kes yang diketahui dalam kehidupan anencephalic selama 3 tahun 9 bulan. Selepas kematiannya pada autopsi, ternyata bahawa hemisfera besar tidak hadir sepenuhnya, dua gelembung ditemui di tempat mereka. Semasa tahun pertama kehidupan, kanak-kanak ini tidur hampir sepanjang masa. Dia tidak bertindak balas terhadap bunyi dan cahaya. Setelah hidup selama hampir 4 tahun, dia tidak belajar untuk bercakap, berjalan, mengenali ibu, walaupun reaksi-reaksi bayi (beberapa) yang ditunjukkan dalam dirinya: dia mengisap ketika dia dimasukkan ke dalam mulut payudara atau puting ibu, ditelan, dan lain-lain.

Pemerhatian terhadap haiwan dengan hemisfera jauh dari otak dan di atas anencephal menunjukkan bahawa dalam proses filogenetik, pentingnya bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari SSP dalam kehidupan organisma meningkat dengan ketara. Terdapat kortikolisasi fungsi, subordinasi tindak balas kompleks organisma ke korteks hemisfera besar. Segala sesuatu yang diperoleh oleh tubuh semasa kehidupan individu dihubungkan dengan fungsi otak besar otak. Aktiviti saraf yang tinggi dikaitkan dengan fungsi korteks serebrum. Interaksi organisme dengan persekitaran luaran, tingkah laku dalam dunia bahan di sekeliling dikaitkan dengan hemisfera otak besar. Bersama-sama dengan pusat subkortikal terdekat, batang otak dan kord rahim, hemisfera besar menyatukan bahagian tubuh individu menjadi satu keseluruhan, melaksanakan peraturan saraf fungsi-fungsi semua organ. Dalam eksperimen dengan penyingkiran pelbagai bahagian korteks, kerengsaan dan semasa rakaman aktiviti elektrik otak, kehadiran tiga jenis kawasan kortikal telah ditubuhkan: deria, motor dan bersekutu (Rajah 10).

Kawasan sensitif korteks serebrum. Serat aferen yang membawa isyarat dari reseptor yang berlainan, datang ke kawasan tertentu korteks. Setiap radas reseptor sepadan dengan rantau tertentu dalam korteks. I.P. Pavlov, kawasan ini dipanggil nukleus kortikal penganalisis. Dalam zon deria, bidang unjuran primer dan sekunder dibezakan. Neuron bidang utama unjuran mengeluarkan tanda-tanda berasingan isyarat. Dalam bidang unjuran visual, sebagai contoh, tempat objek dalam bidang pandangan, arah pergerakan, kontur, warna, dan kontras dianalisis. Pemusnahan kawasan ini membawa kepada kehilangan keupayaan untuk analisis utama rangsangan luaran di bahagian tertentu dalam bidang visual. Apabila kawasan visual utama teriritasi semasa operasi, cahaya berkelip dan bintik warna muncul; apabila bidang unjuran korteks pendengaran menjadi marah, pesakit mendengar nada, bunyi berasingan.

Dengan lesi terhad sekunder, contohnya, bidang visual, pesakit jelas melihat unsur-unsur individu imej, tetapi tidak dapat menyatukan mereka ke dalam imej yang lengkap, mengenali objek biasa (visual agnosia). Kerengsaan zon pendengaran sekunder dalam seseorang semasa operasi menyebabkan objektif yang terbentuk visual dan kompleks halusinasi pendengaran: bunyi muzik, ucapan, dll.

Zon sensori dilokalisasi di kawasan-kawasan tertentu korteks: zon deria visual terletak di wilayah ikatan ulir kedua-dua hemisfera, zon pendengaran di wilayah temporal, zon rasa di bahagian bawah daerah parietal, zon somatosensori menganalisis impuls dari reseptor otot, sendi, tendon, kulit, terletak di kawasan gyrus pusat posterior (lihat Rajah 10).

Kawasan motor korteks. Zon, kerengsaan yang secara semula jadi menyebabkan tindak balas motor, dipanggil motor atau motor. Mereka terletak di kawasan gyrus pusat anterior. Korteks motor mempunyai sambungan intrakortikal dua hala dengan semua kawasan deria. Ini memastikan interaksi rapat zon deria dan motor.

Kawasan persatuan korteks. Korteks serebrum manusia dicirikan oleh kawasan besar yang tidak mempunyai hubungan langsung dan penyambungan langsung ke pinggiran. Kawasan-kawasan ini, yang disambungkan oleh sistem sambungan serat yang bersekutu dengan zon sensori dan motor, dikenali sebagai zon kortikal bersekutu atau tertiari. kawasan parietal, occipital dan temporal, di bahagian anterior mereka menduduki permukaan utama lobus frontal. Korteks bersekutu sama ada tidak hadir atau kurang maju di semua mamalia Pada manusia, korteks bersekutu posterior menduduki kira-kira separuh, dan bahagian hadapan 25% daripada seluruh permukaan korteks. Dalam struktur, mereka dibezakan oleh perkembangan sel lapisan atas bersekutu yang sangat kuat berbanding sistem neuron afferent dan eferent. melihat maklumat dari pelbagai sistem deria.

Dalam korteks bersekutu terletak dan pusat yang berkaitan dengan aktiviti ucapan. Kawasan bersekutu korteks dianggap sebagai struktur yang bertanggungjawab untuk sintesis maklumat yang masuk, dan sebagai alat yang diperlukan untuk peralihan dari persepsi visual ke proses simbol abstrak. Zon persatuan korteks dikaitkan dengan pembentukan sistem isyarat kedua yang khusus kepada manusia sahaja

Pemerhatian klinikal menunjukkan bahawa dengan kekalahan kawasan bersekutu posterior, bentuk orientasi yang rumit dalam ruang terganggu, aktiviti membina sukar untuk melaksanakan semua operasi intelektual yang dilakukan dengan penyertaan analisis spasial (menghitung, persepsi imej semantik kompleks). Pada kekalahan zon pertuturan, kemungkinan persepsi dan pembiakan ucapan adalah terjejas. Kekalahan korteks frontal membawa kepada kemustahilan melaksanakan program tingkah laku kompleks yang memerlukan peruntukan isyarat penting berdasarkan pengalaman masa lalu dan ramalan masa depan.

Perkembangan korteks serebrum sebagai pembentukan phylogenetically baru berlaku dalam jangka panjang ontogenesis. Pada saat bayi dilahirkan, kulit buah hemisfera besar mempunyai struktur yang sama seperti orang dewasa. Walau bagaimanapun, permukaannya selepas kelahiran meningkat dengan ketara berikutan pembentukan bulu kecil dan convolutions. Semasa bulan pertama kehidupan, perkembangan kulitnya sangat pesat. Kebanyakan neuron memperoleh bentuk matang, myelination gentian saraf berlaku. Zon kortikal yang berlainan tidak matang. Korteks somatosensori dan motor masak paling awal, agak lewat korteks visual dan pendengaran. Kematangan unjuran (sensori dan motor) zon pada asasnya siap oleh 3 tahun. Selepas itu, masak korteks bersekutu. Pada usia 7 tahun, terdapat lonjakan penting dalam pembangunan domain bersekutu.

Walau bagaimanapun, pematangan struktur mereka - pembezaan sel saraf, pembentukan saraf neural dan sambungan korteks bersekutu dengan bahagian otak yang lain - berlaku sehingga remaja. Bidang frontal korteks matang paling akhir. Seperti yang akan ditunjukkan di bawah ini, kematangan secara beransur-ansur struktur korteks serebrum menentukan ciri-ciri usia fungsi saraf yang tinggi dan tindak balas tingkah laku kanak-kanak prasekolah dan usia sekolah rendah.

Kord tulang belakang Otak

Nilai:

· Berkomunikasi dengan badan dengan alam sekitar.

· Mengawal aktiviti organ dan sistem organ.

· Menyediakan aktiviti yang diselaraskan antara organ dan sistem organ dalam proses aktiviti organisme dan mengikut wataknya.

· Keupayaan seseorang untuk berfikir abstrak berkaitan dengan aktiviti korteks serebrum.

Sistem saraf

sistem saraf sistem saraf

(G. M. dan S. M.) (saraf, ganglia saraf,

serat yang diperoleh daripada sistem saraf pusat)

sistem saraf sistem saraf

(mengawal selia kerja (mengawal kerja

otot badan) int. badan)

simpatik dan tulang belakang bersimpati

saraf otak parasympathetic

Kord tulang belakang

Pembentukan sistem saraf pusat bermula dengan pembentukan tiub tulang belakang pada peringkat awal germinal. Selanjutnya, saraf tunjang dan kawasan otak berkembang dari situ.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang; di luarnya dikelilingi oleh tiga cangkang: keras, araknoid, lembut.

Secara luaran, saraf tunjang adalah kord. Massa dan panjang bergantung kepada umur dan jantina:

Bayi baru lahir 14 - 16 cm 5 g

Pelajar termuda 30 - 32 cm 18 g

Dewasa 43 - 45 cm 30 g

Kord rahim agak diratakan dari depan ke belakang, dengan rongga yang sangat sempit di tengah - kanal utama. Di pusat terdapat terusan tulang belakang diisi dengan minuman keras.

Saraf tunjang berasal dari rongga occipital yang besar. Di bahagian bawah kord rahim sempit dan pada tahap vertebra lumbar kedua membentuk kerucut otak. Kord rahim berkembang tidak sekata. Segmen toraks berkembang dengan pesat. Saraf tunjang mempunyai selekoh serviks dan toraks, serta penebalan serviks dan lumbal. Pada bayi baru lahir, tebal yang paling ketara dan saluran tulang belakang pusat lebih luas.

Seperti dalam ruang tulang belakang di kord rahim terdapat bahagian berikut: serviks, toraks, lumbar, sacral.

Bahagian silang menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan kelabu (dalam) dan putih (di tepi). Dalam perkara kelabu, tanduk depan (protrusion pendek dan lebar) dan belakang (sempit, panjang) dibezakan. Neuron-neuron berlepas dari tanduk depan, yang menghantar pengujaan dari sistem saraf pusat kepada organ-organ yang terkawal. Paksi neuron afferent mendekati tanduk posterior, yang dibahagikan kepada cawangan menaik dan menurun, yang membentuk sambungan dengan bahagian-bahagian yang berbeza dari saraf tunjang dan otak. Apabila mereka keluar dari saraf tunjang, tanduk membentuk saraf tulang belakang yang bercampur (31 pasang).

Bahan putih dibentuk oleh proses sel saraf panjang dan dibahagikan kepada lajur anterior, posterior dan lateral. Ia mengandungi laluan konduktif. Dalam laluan menaik, pengujaan ditransmisikan dari reseptor ke neuron saraf tunjang dan kemudian ke kawasan otak. Menurun - dari otak melalui saraf tunjang ke organ kerja.

Fungsi utama: perkara kelabu - refleks, perkara putih - konduktif.

Otak

Otak anak pada masa kelahiran tidak menamatkan perkembangannya. Jisim otak bayi baru lahir adalah 400 g, setahun adalah 800 g, anak sekolah muda adalah 1300 g, dewasa adalah 1600 g.

Otak ditutup dengan tiga membran dan terdiri daripada batang dan forebrain.

Otak

- jambatan (varoliyev) - hemisfera besar

12 pasang saraf kranial bergerak dari otak.

Medulla oblongata adalah kesinambungan saraf tunjang. Dalam perkara abu-abu adalah pusat yang mengatur pernafasan, aktiviti jantung, mengunyah, menghisap, menelan, air liur, bersin, batuk, nada otot rangka, serta pusat yang mengatur fungsi vegetatif. Pada usia 7 tahun, pematangan nukleus medulla oblongata pada dasarnya berakhir.

Jambatan itu menjalankan fungsi konduktor. 8 pasang saraf kranial bergerak dari situ dan medulla.

Cerebellum terdiri daripada dua hemisfera dan cacing. Fungsi: menyokong nada otot, menyelaraskan pergerakan. Peningkatan cerebellum diperhatikan pada tahun pertama kehidupan. Pada usia 15 mencapai saiz orang dewasa.

Midbrain terdiri daripada chetverokholmiya dan kaki. Gerbang anterior dari segi empat segi mengandungi pusat-pusat refleks untuk merangsang rangsangan visual. Belakang - pada kerengsaan pendengaran. Terdapat di tengah otak merah yang mengawal nada otot rangka.

Di dalam sistem otak terdapat pembentukan khas yang terdiri daripada kluster neuron pelbagai jenis dengan pelbagai proses yang menjalinkan dan membentuk rangkaian saraf padat - pembentukan reticular atau reticular. Ia mengekalkan kulit dalam keadaan kerja, mempengaruhi nada otot rangka dan fungsi sistem kardiovaskular. Beroperasi di bawah kawalan korteks serebrum.

Otak perantaraan. Fungsi yang paling penting dilakukan oleh struktur yang merangkumi gundik visual (thalamus) dan rantau hypothalamus. Melalui gundukan, impuls masuk ke dalam korteks serebrum. Rantau hipotastrik hipotalamus mengawal metabolisme protein, lemak, karbohidrat, air, dan garam mineral. Berikut adalah pusat tepu dan kelaparan, peraturan suhu badan. Nukleinya terlibat dalam banyak tindak balas tingkah laku yang rumit (seksual, pemakanan, agresif-pertahanan). Ia adalah pusat subkortikal tertinggi bagi pengawalan proses penting, integrasi mereka kepada sistem yang kompleks yang memastikan tingkah laku penyesuaian yang sesuai.

Hemisfera besar otak yang terletak di atas permukaan depan batang otak. Mereka disambungkan oleh sekumpulan besar serat saraf yang membentuk corpus callosum. Pada dewasa, jisimnya adalah 80% daripada jisim otak dan 40 kali jisim batang.

Dari atas, hemisfera besar dilindungi oleh korteks - pembentukan otak muda fisiologi. Ia terbentuk oleh lapisan bahan kelabu, yang terdiri daripada badan-badan neuron, 1.5 - 4 mm tebal. Di bawah ini adalah lapisan bahan putih dengan teras kelabu, yang bertanggungjawab untuk pembentukan perasaan dan emosi. Sel-sel saraf pada korteks diliputi oleh 6 lapisan. Jumlah luas korteks ialah 1700 - 2000 cm 2. Dalam korteks terdapat 12 hingga 18 bilion sel saraf. Saluran terbesar adalah pusat dan lateral. Dalam kulit terdapat beberapa saham:

- frontal; - parietal; - oksipital; - temporal.

Impuls daripada penganalisis yang berbeza datang ke korteks - ini adalah zon deria. Maklumat dari organ-organ penglihatan ke kawasan occipital, dari organ pendengaran hingga ke temporal, dari kulit reseptor ke rantau ini di belakang sulcus pusat, dari otot dan tendon sebelum sulcus pusat.

Pidato manusia dikaitkan dengan bahagian otak tertentu. Pada pelanggaran laman web gangguan ucapan diperhatikan. Dalam kes pelanggaran pusat pendengaran, seseorang kehilangan keupayaan untuk memahami ucapan lisan. Dia mendengar bunyi ucapan, tetapi tidak memahami maksudnya. Pelanggaran pusat visual ucapan membawa kepada kehilangan keupayaan untuk memahami apa yang dibaca.

Pusat motor bercakap menyediakan sebutan kata-kata, ejaan mereka. Seseorang bercakap, membaca, menulis dan memahami maksud perkataan dengan interaksi wajib semua pusat ini.

Di bahagian dalam setiap hemisfera adalah zon penciuman. Kebanyakan jalur saraf yang pergi ke kedua-dua korteks dan dari itu berpotongan, dan oleh itu hemisfera yang betul dihubungkan dengan bahagian kiri badan dan sebaliknya. Seluruh fungsi kulit keseluruhannya.

Pada saat bayi dilahirkan, kulit buah hemisfera besar mempunyai struktur yang sama seperti orang dewasa. Walau bagaimanapun, permukaannya selepas kelahiran meningkat disebabkan oleh pembentukan kelantangan kecil dan convolutions. Zon kortikal yang berlainan tidak matang. Somatosensory (dari otot, tendon) dan korteks motor yang paling matang, kemudian - visual dan pendengaran. Pada usia 7 tahun, terdapat lonjakan tajam dalam pembangunan kawasan bersekutu (ucapan). Bidang frontal korteks matang paling akhir.

Subjek Tisu saraf dan sifat fisiologinya.

04-06-2013_02-00-22 / Struktur dan fungsi otak dan saraf tunjang

Kementerian Pendidikan Persekutuan Rusia

Saint Petersburg State Pedagogical

Universiti. A.I. Herzen

Jabatan Prosedur Jenayah

Kuliah Tanpa nombor

Struktur dan fungsi otak dan saraf tunjang.

(Kuliah memperkenalkan bab blok berasingan "Sistem saraf" - halaman

Apabila mengkaji struktur otak, perlu mempelajari corak laluan sistem saraf pusat - cara bagaimana maklumat berasal dari alam sekitar (biologi) dan dunia sosial kepada seseorang - asas hubungannya dengan alam semula jadi dan sosial.

(Maklumat lanjut akan diberikan pada sistem saraf periferal dan khusus pada 12 pasang saraf kranial - bau, penglihatan, pendengaran dan selera.)

Struktur dan fungsi otak dan saraf tunjang.

Sistem saraf haiwan vertebrata menjalani evolusi yang panjang dan kompleks dan mencapai tahap pembangunan manusia yang paling tinggi. Unsur utama struktur sistem saraf dalam haiwan vertebrata dan manusia adalah sel saraf. Sel saraf, atau neuron, mempunyai protoplasma, nukleus dan nukleus. Satu proses nipis, terutama yang panjang, dipanggil akson. Pada akson, impuls saraf pergi dari sel sel ke sel lain atau ke organ yang diservis. Lain-lain, cawangan proses yang lebih pendek, seperti pokok, tidak jauh dari sel dan dipanggil dendrit. Akson tunggal, bersentuhan dengan dendrit dan badan sel-sel lain, membentuk rantaian neuron di mana impuls saraf dijalankan.

Sistem saraf dibahagikan kepada pusat dan periferal. Struktur kedua-dua sistem saraf vegetatif pusat dan persisian, yang mengawal kerja organ-organ dalaman.

Sistem saraf pusat terdiri daripada otak, yang terletak di rongga tengkorak, otak yang berputar, tertutup di dalam saluran tulang belakang.

Otak dan saraf tunjang ditutup dengan tiga membran: pepejal luar, araknoid dan lembut, yang bersebelahan dengan medulla. Ruang antara membran dipenuhi dengan cecair spinal.

Struktur otak termasuk hemisfera nod subkortikal, otak otak cerebellar, termasuk otak tengah dengan otak yang berpanjangan. Di dalam otak terdapat satu sistem penyebaran rongga, yang disebut sebagai ventrikel serebral, yang masuk ke saluran tulang belakang. Sistem ini, di mana cecair cerebrospinal beredar, pada gilirannya dikomunikasikan dengan ruang intershell otak dan saraf tunjang.

Hati otak besar, organ berpasangan, terdiri daripada kira-kira 14 bilion sel saraf, akhir-akhir ini dibentuk dalam arti evolusi, mencapai kesempurnaan yang paling besar pada manusia dan oleh itu dipanggil otak baru. Hati otak serebral dibahagikan kepada lobus: frontal, parietal, occipital, temporal. Permukaan hemisfera serebrum diindentifikasi dengan set sandwic yang terdapat sutera Pada manusia, ferus mencapai bilangan terbesar, kedalaman dan kerumitan yang paling besar. Oleh kerana lipatan ini, atau convolutions, meningkatkan kawasan permukaan hemisfera otak, yang terdiri daripada badan sel saraf warna kelabu dan dipanggil korteks hemisfera besar.

Korteks serebrum terdiri daripada enam lapisan selular. Lapisan-lapisan ini mempunyai struktur yang kompleks dan mungkin berbeza dari satu sama lain dengan bentuk sel, bilangan dan ketumpatan susunannya. Fungsi saraf dan mental yang berasingan dikaitkan dengan aktiviti kawasan tertentu korteks serebrum. Penyetempatan ini ditentukan, khususnya, oleh ciri-ciri struktur kawasan individu dalam korteks. Oleh itu, laluan sensitif dari organ optik pergi ke kawasan kelengketan korteks, dari pendengaran kepada masa temporal. Apabila kawasan-kawasan ini musnah, buta atau pekak berlaku dengan sewajarnya. Pusat ucapan yang dipanggil diletakkan di hemisfera kiri. Apabila "pusat-pusat" ini dimusnahkan, sebagai contoh, semasa pendarahan, ucapannya kecewa. Tetapi pada masa yang sama tahap penyetempatan bergantung kepada kerumitan fungsi. Fungsi yang lebih kompleks, seperti aktiviti refleks yang dibina, dalam ucapan tertentu, dijalankan dengan penyertaan keseluruhan korteks.

Serat yang terdiri daripada akson sel-sel saraf korteks membentuk bahan putih di bawah korteks. Di kedalaman hemisfera dalam perkara putih, pengumpulan sel-sel saraf membentuk nuklei subcortical, atau nod. Mereka berkait rapat dengan korteks. Nod Subkortikal dan batang otak dalam erti evolusi, pembentukan lebih tua. Sepanjang keseluruhan batang otak, nukleus sensori dan motor diletakkan, dari mana 12 pasang saraf tengkorak diperluas.

Di medulla, pusat-pusat penting adalah penting: pernafasan, kardiovaskular, thermoregulatory, dan lain-lain. Medulla melalui kebanyakan serat saraf deria yang memasuki pelbagai struktur otak, termasuk korteks, dan jalur saraf motor yang menghubungkan pusat "otak" otot. Dalam keadaan lama, kebanyakan serat pergi ke seberang. Oleh itu, jika mana-mana lesi di bahagian kiri otak terjejas, fungsi sepadan pada separuh kanan badan terjejas dan sebaliknya.

Cerebellum terletak di bawah lobus hujung oksipital dari hemisfera, adalah pembentukan yang tidak berpasangan dan menyerupai bentuk buah pinggang. Bahagian yang terletak di bahagian tengah dan membahagikan cerebellum ke dalam dua hemisfera disebut cacing. Cerebellum menyelaraskan pergerakan, keseimbangan badan dan nada otot.

Saraf tunjang adalah tong silinder panjang. Ia terdiri, seperti otak, perkara kelabu dan putih, iaitu. dari sel-sel saraf dan gentian saraf. Berbeza dengan otak, masalah kelabu dalam saraf tunjang terletak di dalam, Abelian terletak di pinggir. Serat saraf tunjang termasuk centripetal yang dipanggil, iaitu. gentian sensitif. Serat ini meregangkan ke dalam saraf tunjang melalui akar posterior saraf tunjang dan membentuk lajur posterior; mereka teruja dari pinggir ke pusat. Sel serat terletak pada nod intervertebral berbaring di kedua-dua belah ruang tulang belakang.

Lajur anterior kord rahim dibentuk daripada gentian motor, iaitu. jalan sentrifugal, dan pergi ke pinggir akar anterior daripada saraf tunjang. Sebagai tambahan kepada peranan konduktor, saraf tunjang melakukan fungsi-fungsi refleks yang tidak lahir secara semula jadi seperti kencing, buang air besar, fleksi anggota badan, dan sebagainya.

Akar anterior dan posterior melangkaui kanal tulang belakang sepanjang keseluruhan otak dan saraf tunjang, sambung dan membentuk sistem saraf periferal bersama dengan nod intervertebral. Dalam komposisi gentian saraf periferal hadir dalam sistem saraf autonomi. Sel-sel mereka diletakkan di tempat-tempat tertentu di kepala dan saraf tunjang, di simpul tepi, di sepanjang rantai pada kedua-dua belah tulang belakang, serta di dalam hati, esofagus, perut, kelenjar sekresi, pundi kencing, rahim, dan sebagainya.

Konsep aktiviti saraf yang lebih tinggi.

Asas tingkah laku semua makhluk hidup dari amuba, perlahan-lahan bergerak dari satu tempat ke tempat, kepada seorang yang inklusif dengan kehidupan mentalnya kompleks adalah aktiviti refleks sistem saraf.

Refleks dipanggil reaksi biasa sistem saraf dalam bentuk perubahan tertentu dalam mana-mana aktiviti badan sebagai tindak balas kepada rangsangan dalaman atau luaran. Apa-apa refleks bermula dengan rangsangan peranti saraf sensitif - reseptor, atau "organ rasa." Dalam setiap reseptor yang merasakan rangsangan tertentu untuknya (retina mata, gelombang cahaya, organ pendengaran, getaran bunyi, dan lain-lain), rangsangan berubah menjadi penyebaran impuls saraf. Denyutan ini, di mana maklumat mengenai rangsangan tertentu dikodkan, sepanjang saraf deria dan laluan saraf menaik memasuki sistem saraf pusat. Selain itu, setiap jenis maklumat (visual, auditory, pencium, dan lain-lain) memasuki jalur tertentu di kawasan tertentu tulang belakang dan otak, sehingga korteks serebrum. Dari kawasan ini, yang menerima maklumat dari reseptor, impuls dihantar ke pusat saraf motor. Transmisi impuls saraf dari struktur deria saraf tunjang dan otak ke organ-organ motor dilakukan menggunakan sel-sel saraf pertengahan, yang membentuk bahagian tengah arka refleks yang dipanggil. saraf motor ke organ kerja, iaitu pelbagai otot, kelenjar, dll.

Perlu diingat bahawa penerangan refleks sebagai busur tiga anggota yang terdiri daripada bahagian sensitif, pusat dan motor adalah skema konseptual yang sangat umum yang boleh digunakan tanpa tempahan khas dalam menjelaskan bentuk paling mudah aktiviti saraf yang dilakukan terutamanya oleh saraf tunjang dan medulla oblongata Aktiviti saraf yang lebih tinggi, yang membentuk asas fisiologi tingkah laku haiwan dan manusia, juga dilakukan berdasarkan prinsip refleks. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ia agak rumit oleh mekanisme tambahan dan radas bukan sahaja bahagian tengah refleks, tetapi juga pautan sensitif dan motornya.

Fungsi mekanisme ini didasarkan pada kehadiran di bahagian yang lebih tinggi dari otak, dalam "pusat sentuhan refleks" dari suatu alat penilaian tertentu ("imej" menurut IS Beritov, "penerima hasil tindakan" menurut PK Anokhin), yang sentiasa menerima informasi mengenai keputusan ini atau tindakan tingkah laku, menghantar arahan pembetulan kepada link sensitif refleks dan kepada badan-badan eksekutif, pekerja. Dengan cara ini dicapai hasil yang paling tepat dan sempurna dari tindakan yang sesuai dengan niat asal.

Dengan bantuan refleks berdasarkan keupayaan sistem saraf untuk merasakan kerengsaan dari persekitaran luaran, dengan cara yang tertentu ini merangsang proses dan bertindak balas kepada mereka dengan tindakan yang mencukupi, makhluk hidup menyesuaikan diri dengan keadaan sentiasa berubah kewujudannya. Penyesuaian yang sama dilakukan oleh dua jenis refleks utama - tidak bersyarat dan bersyarat.

Refleks tanpa syarat adalah refleks yang lahir, warisan, stabil, dan relatif stereotaip dalam bentuk kesan khusus yang berlaku sebagai tindak balas terhadap rangsangan tertentu alat perceiving masing-masing. Pakar fisiologi Rusia yang hebat I. Pavlov, pencipta teori fisiologi aktiviti saraf yang tinggi, memanggil refleks ini tanpa syarat, kerana ia dicirikan oleh tindak balas yang logik terhadap rangsangan tertentu. Satu contoh refleks semacam ini ialah penyembuhan apabila makanan masuk ke dalam mulut atau apabila tangan ditarik balik jika berlaku nyalaan. Kebakaran itu menyebabkan kesakitan, dan pergerakan badan ternyata menjadi pelindung - tangan bergerak dari sumber bahaya.

Jelas bahawa haiwan atau orang hanya dengan refleks tersebut tidak dapat memenuhi keperluan penting mereka atau melindungi diri mereka dari bahaya. Sebagai contoh, seekor anjing dengan refleks tanpa syarat sahaja boleh mati akibat kelaparan di tengah-tengah makanan, kerana ia akan mula makan hanya apabila ia menyentuh mulutnya dengan makanan. Walau bagaimanapun, berdasarkan refleks yang tidak bersyarat, semakin banyak peranti refleks yang baru dan lebih rumit dikembangkan dan ditetapkan sepanjang hayat individu. Jenis refleks yang dihasilkan. Pavlovnazal dipanggil bersyarat. Mereka membentuk asas fisiologi pembelajaran dan memori haiwan dan manusia.

Untuk refleks tanpa syarat, tetapi lebih mantap, perintah I.P. Pavlov menyifatkan naluri yang dipanggil, seperti makanan, pertahanan, seksual, ibu bapa. Ini adalah bentuk tingkah laku yang tersendiri, yang relatif sedikit berbeza-beza, yang secara jelas dicetuskan oleh rangsangan yang pasti yang tetap untuk jenis binatang ini. Perengsa seperti itu sangat sering keadaan dalaman badan tertentu, apabila perubahan sifat kimia atau fizikal darah (pelepasan hormon, komposisi darah "lapar", dll) merangsang atau menghalang pusat saraf yang sepadan. Objek luaran dalam kes ini seringkali hanya isyarat permulaan untuk tindak balas naluri kompleks yang terungkap.

Tingkah laku naluri adalah agak mudah (melekatkan bayi yang baru lahir kepada puting ibu, memusnahkan ayam dengan betul selepas menetas semua objek kecil yang masuk ke dalam bidang pandangannya, mencari makanan untuk haiwan yang lapar) dan lebih rumit dan membentang dalam masa (membina sarang burung, menebal telur, menetas dan pemakanan anak ayam, pembinaan empangan oleh pemetik rumput, dan sebagainya).

Oleh itu, istilah "refleks tanpa syarat" menyatukan kumpulan refleks yang besar dari yang paling mudah (sebagai contoh, menarik tangan semasa rangsangan sakit) kepada bentuk kompleks tingkah laku naluri.

Dalam kajian aktiviti saraf yang lebih tinggi, prinsip refleks adalah penting. Buat pertama kalinya I.M. Dalam karya cemerlangnya Reflexes of the Brain (1863), Sechenov menekankan perkara umum yang wujud antara aktiviti tulang belakang dan mental. Dia mengutarakan "refleks mental", yang, seperti refleks mudah, bermula dengan persepsi dan berakhir dengan pergerakan, tetapi tidak seperti mereka dalam pautan tengahnya, ia disertai dengan proses mental dalam bentuk sensasi, idea, fikiran, perasaan. IM ini Sechenov meluaskan, pada dasarnya, idea deterministik refleks ke kawasan jiwa, yang sebelum dia "dilarang" untuk ahli fisiologi-naturalis. Oleh itu, secara logiknya I.M. Sechenov menyimpulkan bahawa perbuatan mental tertakluk kepada penyelidikan fisiologi.

Kajian eksperimental mengenai aktiviti bahagian otak yang lebih tinggi dengan menggunakan kaedah fisiologi yang sangat objektif telah bermula pada awal abad ke-20 (1903) oleh ahli fisiologi hebat negara kita, I.P. Pavlov. Satu dorongan luar untuk kajian ini adalah fakta biasa apa yang dipanggil "penyembunyian mental". Sudah tentu, dan kepada I.P. Pavlov banyak orang, dan ahli fisiologi tertentu, memerhatikan bagaimana haiwan yang lapar atau orang mempunyai penampilan dan bau makanan atau bahkan mengetuk kutleri mulai menyembur dengan deras, "drooling". Biasanya fenomena ini dijelaskan secara psikologi: "oleh keinginan yang ghairah untuk makanan," "ketidaksabaran" haiwan, dan sebagainya. Tetapi hanya I.P. Pavlov dan rakan sekerja membuktikan bahawa semua ciri utama refleks itu wujud dalam fenomena ini. Walau bagaimanapun, berbeza dengan refleks tanpa syarat yang diterangkan di atas, refleks Paulus dibangunkan sepanjang hayat, mereka diperoleh hasil daripada komunikasi binatang dan manusia dengan alam sekitar.

Dalam eksperimen klasik I.P. Pavlov pada refleks anjing dihasilkan oleh gabungan acuh tak acuh, sebelum ini acuh tak acuh kepada rangsangan haiwan, seperti bunyi metronom, peluit atau bola lampu, dengan makan atau rangsangan yang menyakitkan kaki. Selepas beberapa gabungan bunyi atau cahaya dengan makanan, hanya apabila mereka terpencil, anjing itu mula menghasilkan air liur, iaitu. terdapat refleks makanan, atau ia menarik kaki, i.e. tindak balas pertahanan berlaku. Oleh itu, perengsa yang tidak peduli dengan ini, jika ia mendahului atau bertindak pada masa yang sama dengan aktiviti refleks tanpa syarat tertentu (makanan, perlindungan, dll.), Sudah mula menyebabkannya. Perengsa sedemikian menjadi isyarat aktiviti ini, ia memberi amaran bahawa makanan akan dihidangkan atau, sebaliknya, kerengsaan rasa sakit akan dikenakan. Ini membolehkan badan dalam satu kes bersedia untuk pengambilan makanan (air liur dan jus penghadaman lain dilepaskan, haiwan itu dihantar ke tempat makan, dll.), Di sisi lain, untuk melarikan diri atau menghapuskan sumber bahaya, iaitu. mengambil pasif (penerbangan, pudar, "kematian khayalan"), atau langkah perlindungan aktif (serangan) terlebih dahulu.

Kesesuaian biologi jenis aktiviti isyarat ini tidak diragui. Sebenarnya apa jenis perlindungan daripada pemangsa boleh dibincangkan di mangsa berpotensi mereka, jika mereka mula mempertahankan diri atau cuba melarikan diri hanya ketika mereka berada di gigi atau cakar musuh mereka? Satu lagi perkara adalah apabila haiwan, melalui isyarat terkecil (bunyi, rustle, bau, tangisan burung yang mengganggu, dan lain-lain) belajar tentang pendekatan musuh dan pertama mengambil semua langkah untuk perlindungan yang terbaik walaupun sebelum bersentuhan dengannya. Perkara yang sama berlaku untuk makanan dan tingkah laku lain. Sepanjang hayatnya, haiwan itu belajar mencari makanan untuk pelbagai sebab atau mencari tahu mengenai bahaya yang akan datang, dan sebagainya. Pada mulanya, ibu bapanya mengajarnya, dan kemudian haiwan itu memperoleh kemahiran untuk membolehkannya menyesuaikan dengan keadaan alam sekitar.

Keupayaan haiwan dan orang untuk mempelajari perkara-perkara baru di dunia di sekeliling mereka, untuk mempelajari kemahiran, iaitu, untuk membangunkan refleks baru, berdasarkan sifat luar biasa korteks hemisfera besar, fungsi penutupannya. Apabila menjengkelkan mana-mana reseptor yang merasakan kerengsaan luaran (mata, telinga, kulit, dan lain-lain), maklumat yang dikodkan dalam isyarat saraf memasuki titik sensori yang sepadan dengan korteks serebrum dan menyebabkan sekumpulan sel saraf tertentu teruja. Jika pengujaan pada mana-mana titik korteks, yang disebabkan oleh fenomena dunia luar yang tidak pernah acuh tak acuh kepada individu tertentu, bertepatan beberapa kali dengan pengujaan di titik lain korteks, yang disebabkan oleh satu lagi perengsaan yang ketara, katakan, yang menyakitkan, maka di antara dua titik korteks ini ditubuhkan sambungan baru. Dengan setiap pengulangan gabungan rangsangan sedemikian, laluan putaran berlaku di antara dua titik kortikal, sebagai akibatnya impuls saraf dari titik pertama dengan mudah "lulus" kepada yang kedua dan menyebabkan keseronokan dan juga aktiviti luaran organisma, yang bersambung dengan titik kortikal kedua ini. Dalam contoh kami, sudah memadam mentol cahaya haiwan akan cenderung untuk mengelakkan sumber rangsangan sakit - cahaya bola lampu menjadi isyarat untuk reaksi pelindung.

Penubuhan hubungan di antara dua titik kortikal, atau fokus rangsangan, secara subjektifnya ditunjukkan dalam bentuk persatuan, dalam bentuk pengalaman tertentu, dan objektif dalam beberapa aktiviti organisma. Setiap orang tahu dengan baik dari banyak pemerhatian sendiri bagaimana kenangan atau emosi yang dialami pada masa lalu boleh timbul "oleh persatuan" hanya dari beberapa butiran yang mengiringi peristiwa ini sebelum ini.

Refleks yang diperolehi semasa kehidupan individu tidak diwarisi secara langsung, mereka berubah, sementara, dan dihasilkan hanya apabila korteks serebrum hadir. Sebagai contoh, jika suatu isyarat yang diberikan berhenti disertai dengan memberi makan, maka refleks itu meninggal dunia, haiwan itu tidak lagi bertindak balas terhadapnya. Kebergantungan refleksi yang dihasilkan dari beberapa syarat memberi alasan kepada I.P. Pavlov harus dipanggil "tidak bersyarat" berbanding dengan selebihnya, yang diwarisi oleh refleks tetap, yang disebut refleks "tanpa syarat". Oleh itu, rangsangan yang menyebabkan refleks yang dipanggil dipanggil tanpa syarat, dan refleks tidak bersyarat dipanggil tanpa syarat.

Keabsahannya, masa refleks terkondisi, adalah kelebihan aktiviti saraf yang lebih tinggi, yang membolehkan haiwan dan manusia menyesuaikan diri dengan cara yang terbaik untuk keadaan yang sentiasa berubah di sekeliling dunia. Mekanisme otak apa yang menyediakan fleksibiliti ini, penyesuaian refleks yang terkondisi untuk sentiasa mengubah keadaan persekitaran? Terdapat beberapa daripada mereka.

Ini, di atas semua, adalah mekanisme refleks yang mengingini, yang I.P. Pavlov secara kiasan disebut "apa?" Refleks. Tujuan refleks ini adalah untuk menyesuaikan sistem saraf dengan sewajarnya agar lebih memahami sebarang perubahan dalam persekitaran, contohnya, orang itu mengalihkan kepalanya ke arah sumber, mendengar, mengarahkan perhatiannya ke arah bunyi; apabila objek baru muncul atau mengubah kedudukannya di ruang angkasa, dia mengarahkan pandangannya dan mengalihkan kepalanya ke arah objek ini. Ini meningkatkan sensitiviti sistem yang sama "organ rasa". Dengan tindakan rangsangan yang berulang, apabila kebaharuannya berlalu dan tidak menandakan sebarang fenomena yang penting untuk tubuh (ancaman, makanan, dll.), Reaksi anggaran secara beransur-ansur berkurang dan tidak lama lagi akan hilang sepenuhnya.

Asas untuk mengurangkan pemberhentian sepenuhnya refleks yang menguntungkan adalah satu lagi mekanisme kortikal yang sangat penting yang membolehkan badan menyesuaikan diri dengan fleksibel ke alam sekitar. Inilah mekanisme perencatan kortikal, dalaman, atau terkondisi. Pada permulaan pembentukan mana-mana refleks yang bersesuaian, pengujaan dalam korteks serebrum, yang disebabkan oleh rangsangan yang terkondisi, meluas. Ini membawa kepada fakta bahawa refleks yang bersesuaian adalah disebabkan bukan sahaja oleh isyarat yang mana tindak balas dihasilkan, tetapi juga oleh rangsangan lain yang lebih atau kurang dekat dengannya dalam kualiti.

Sebagai contoh, jika seseorang membangun reaksi bersyarat dalam bentuk menekan kekunci telegraf dengan tangan apabila nada bunyi 500 getaran sesaat, maka pada mulanya bunyi 400 dan 600 getaran sesaat boleh menyebabkan tindak balas ini. Dengan kesan berulang dari rangsangan yang terkondisi, pengujaan yang disebabkan oleh mereka dalam korteks secara beransur-ansur menumpu dan refleks yang berpusat bermula hanya disebabkan oleh rangsangan yang terkondisi. Terdapat jenis pemilihan, pembezaan rangsangan. Ini berlaku kerana hanya rangsangan yang terkondisi digabungkan dengan aktiviti tertentu organisma, "diperkuat". Ia menjadi isyarat khusus aktiviti ini, dan baki rangsangan yang tidak digabungkan dengan aktiviti ini dalam kes ini, secara beransur-ansur kehilangan maknanya. Pembezaan fenomena alam sekitar ini adalah disebabkan oleh perkembangan penghalang pembezaan dalam korteks.

Braking dalam korteks serebrum juga berlaku dalam keadaan pembatalan tetulang, apabila isyarat berhenti ditemani oleh beberapa fenomena penting bagi individu. Sebagai contoh, jika anda membangunkan refleks yang bersesuaian dengan pelindung yang bernafas dalam bentuk tangan yang menarik kembali dengan menggabungkan kilauan lampu mentah dengan kerengsaan tangan tanpa syarat yang sakit, dan kemudian kilat ini tidak disertai oleh rangsangan yang tidak bersyarat, maka reaksi terkondisi pelindung akan beransur-ansur berkurangan dan tidak lama lagi akan muncul. Lampu kilat berhenti menandakan permohonan rangsangan yang menyakitkan, dan refleks yang dingin mula pudar. Ini berlaku akibat daripada perkembangan perencatan yang berkekalan dalam korteks. Refleks yang ditangguhkan tidak hilang sepenuhnya, tidak runtuh, tetapi ia terhalang. Jika selepas kepupusan yang sama sekurang-kurangnya sekali lagi menggabungkan kilat cahaya dengan rangsangan yang menyakitkan, maka refleks yang berhawa dapat segera pulih sepenuhnya. Pemulihan refleks yang berkondisi boleh berlaku walaupun akibat gangguan tertentu dalam masa.

Jenis brek bersyarat yang ketiga ialah brek yang dipanggil retarded. Marilah kita mengambil contoh yang sama untuk menghasilkan refleks dingin yang dilindungi. Jika kilat cahaya diberikan, dan kerengsaan yang menyakitkan di latar belakangnya dihasilkan selepas tempoh masa tertentu, maka orang itu kemudiannya mula menarik tangannya dari punca sakit tidak segera, tetapi segera sebelum rangsangan tanpa syarat. Satu tindak balas yang sama terhadap tindak balas yang terkondisi dari saat sakit kerengsaan terjadi akibat dari pengembangan hambatan tertunda. Ia mempunyai makna biologi yang hebat, memandangkan ia membolehkan tubuh menyesuaikan reaksinya dengan fenomena yang signifikan dan dengan itu mengelakkan kerja-kerja sel otak yang sia-sia.

Analisis yang paling halus dan sempurna tentang fenomena dunia sekeliling dilakukan oleh korteks hemisfera besar dengan penyertaan perencatan bersyarat. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya mekanisme penghalang sistem saraf pusat, yang memastikan penyesuaian haiwan dan manusia yang mencukupi kepada keadaan persekitaran yang sentiasa berubah. Refleks yang terkondisi melemahkan atau bahkan sepenuhnya berhenti untuk menunjukkan diri mereka dalam kes-kes yang secara tiba-tiba memberi kesan kepada badan rangsangan asing, terutama yang luar biasa dan kuat. Dalam kes ini, bukan pemusnahan refleks yang terkondisi juga berlaku, tetapi perencatan sementara oleh proses perencatan saraf. Perencatan yang timbul daripada tindakan rangsangan yang luar biasa dan cukup kuat, berbeza dengan perencatan yang terkondisi, boleh berlaku bukan sahaja di korteks hemisfera besar, tetapi juga pada peringkat yang lebih rendah (pembentukan subkortikal, saraf tunjang) sistem saraf pusat. Inhibisi ini wujud, ia berlaku tanpa latihan sebelumnya dan oleh itu dipanggil tanpa syarat, luaran.

Pelbagai perencatan tanpa syarat juga terpakai kepada perencatan perlindungan yang terhad, yang berkembang dalam sistem saraf pusat, terutamanya dalam sel-sel kortikal yang lebih sensitif dan terdedah di bawah tindakan rangsangan yang terlalu panjang atau kuat. Perencatan ini sangat penting dalam kes patologi, kerana ia secara sementara mematikan sel saraf dan dengan itu melindunginya dari keletihan dan "pecah" di bawah tindakan faktor-faktor yang merugikan. Penghambatan tersebut adalah agen pelindung semulajadi, satu kaedah kawalan fisiologi kepada agen penyakit.

Oleh itu, aktiviti refleks yang dikondisi dilakukan terhadap latar belakang interaksi dua proses saraf utama dalam korteks serebrum - pengujaan dan pencerobohan. Hasil daripada interaksi ini dalam korteks serebrum mozek dinamik kompleks dibentuk dari kawasan yang disuntik dan teruja.