Utama / Lebam

Ubat kecemasan

Dislokasi traumatik clavicle selepas dislokasi bahu dan lengan menduduki tempat ketiga. Kekerapan ini disebabkan, dalam satu tangan, kepada ciri-ciri anatomi dan fisiologi sendi clavicle, dan pada yang lain, kepada kepekaan yang rendah untuk mengakhirinya untuk menyelesaikan anjakan intra-artikular, akibatnya terdapat subluxasi dalam sendi ini lebih kerap daripada yang lain.

Ciri-ciri anatomi dan fungsi clavicle

Clavicle adalah satu-satunya hubungan antara hujung atas dan batang. Sendi sternoclavicular dibentuk oleh sambungan akhir sternal clavicle dengan takik clavicular sternum, dan sendi acromio-clavicular terbentuk dengan sambungan permukaan artikular pada ujung bahu clavicle dengan proses bahu skapula. Kedua-dua sendi adalah mudah. Permukaan artikular mereka diliputi dengan rawan tisu penghubung, dan pada sendi acromioclavicular mereka rata, licin, mempunyai bentuk elips, dalam clavicle sternoclavicular adalah berbentuk pelana. Percanggahan di antara mereka disentuh oleh cakera artikular, yang tidak selalu terdapat pada sendi acromioclavicular.

Sendi acromioclavicular dikelilingi oleh kapsul berserat padat, disokong oleh ligamen kuat (Rajah 16). Salah satu daripada mereka, acromioclavicular, dibuang di antara ujung brachial clavicle dan proses brachial dari scapula; Sambungan itu kepunyaan rata, paksi berbilang, tetapi dengan pelbagai pergerakan yang terhad, yang dilakukan hanya bersempena dengan pergerakan tangan. Slavic slaid di dalamnya terhadap akromion, giliran bilah, dan pergerakan clavicle kecil di sekitar paksi membujurnya.

16. Anatomi akhir acromion clavicle:

Sendi sternoclavicular dilampirkan dalam kapsul berserat yang tahan lama, yang disokong oleh tiga ligamen kuat. Di bahagian depan, permukaan atas dan belakang adalah ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, bahagian atas tulang rusuk saya dengan tulang belakang menghubungkan ligamen kosal-clavicular, yang menghalang pergerakan tulang belakang dan antara hujung tulang belakang tulang belakang di atas takat jugular cengkaman sternum ditegaskan. Yang terakhir menghalang pergerakan clavicle dari bawah. Grudino-clavicular joint, menjadi dua ruang, dari segi jumlah pergerakan yang hampir dengan jenis sfera. Adalah mungkin untuk menggerakkan semua 3 pusingan pusingan saling berputar, yang, sebagai peraturan, dijalankan dengan kerjasama pergerakan lengan dan bahu bahu (Rajah 17).

17. Anatomi sendi sternoclavicular:

Clavicle membuat gerakan yang paling luas di sekitar paksi sagittal - naik dan turun dan sekitar paksi menegak - ke belakang dan sebagainya. Sekiranya pusat putaran sambungan sternoclavicular diambil sebagai titik tetap, maka pelbagai pergerakan klavikula dalam semua arah akan dinyatakan dengan kira-kira 30-40 °, dan putarannya di sekitar paksi longitudinal akan menjadi 20-25 °. Pergerakan skapula juga berada di bawah pengaliran dan pengaruh yang mengawal akhir bahu clavicle, oleh itu nilai mekanikal clavicle kekal sangat penting, kerana semua ciri biomekanik utama ikat pinggang bergantung pada struktur dan fungsi sendi sternoclavicular. Wilayah rantau ini sepenuhnya ditemui oleh otot, dan sendi clavicular-acromial hanya di depan yang disekat oleh otot deltoid. Walau bagaimanapun, dalam pelaksanaan pergerakan aktif, pentingnya adalah kepada otot-otot yang dilekatkan pada clavicle. Otot sternoclavicular-papillary dan bahagian sternoclavicular pectoralis utama mendekati akhir tulang belakang clavicle, dan trapeziform di atas dan di belakang akhir acromial, kecuali untuk deltoid. Pergerakan aktif dari anggota atas adalah mustahil tanpa penyertaan sendi tulang tonggak dan otot-otot yang melekat pada mereka; oleh itu, bahu, tanpa mengira kedudukan awalnya, tidak boleh dinaikkan di atas mendatar. Bersama-sama dengan sokongan ikat pinggang bahu, klavikel mengawal dinamika anggota atas bebas, dan juga menghadkan perut dan penyerapan kelenjar bahu.

Ciri-ciri dislokasi clavicle

Peratusan kehelan tulang belakang kepada semua dislokasi pada sendi kaki yang berkisar antara 2 hingga 17, dan mereka didapati terutamanya pada lelaki pertengahan umur. Bergantung kepada tahap kerosakan pada alat ligamen, mereka mungkin lengkap dan tidak lengkap, dan bergantung kepada lokasi, terdapat dislokasi akhir acromial dari tulang selangka dan sternum. Yang pertama lebih biasa daripada yang terakhir.

Atlas dislokasi traumatik. M.I. Sinylo, 1979

Anatomi sendi sternoclavicular dan patologinya

Sendi grudino-clavicular adalah salah satu sendi utama bahagian atas gelang kaki, yang membentuk bingkai kuat dan boleh dipercayai untuk sendi bahu melampirkan lengan lelaki ke dada. Walaupun kekuatan artikulasi tinggi, ia pada masa yang sama sangat fleksibel, yang membolehkan clavicle bergerak, dan dengan itu seluruh anggota atas di tiga pesawat yang berbeza.

Terima kasih kepada sendi ini, seseorang boleh mengangkat tangannya, meletakkannya di belakang kepalanya, menjalankan pergerakan putaran di bahu. Sekiranya fungsi sendi sternoklavikular mengalami kecederaan atau penyakit, maka pergerakan di bahu bersama sepenuhnya menjadi mustahil.

Sendi Grudino-clavicular mempunyai makna ganda. Dalam satu tangan, ia mengehadkan mobiliti di bahagian atas gelang, memastikan kestabilannya, dan sebaliknya, ia membantu untuk melakukan pergerakan amplitud tinggi ke lengan.

Anatomi artikulasi

Sendi grudino-clavicular terbentuk oleh takik clavicle pada sternum dan akhir sternal clavicle. Permukaan artikular tulang ditutup dengan rawan hyaline, yang tidak memberikan kesesuaian lengkap.

Untuk rujukan: kongruen sendi adalah surat-menyurat yang saling lengkap mengenai bentuk permukaan artikular tulang-tulang, yang diartikulasikan di antara mereka sendiri. Jika permukaan sendi kehilangan kongruensi, maka pergerakan menjadi terhalang, dan dalam beberapa keadaan mustahil.

Tetapi alam menjaga lelaki itu dan mendapati penyelesaian yang sempurna untuk masalah itu. Bagi sendi sternoclavicular, masalah kesesuaian lengkap diselesaikan dengan bantuan cakera intra-artikular, yang terletak di antara permukaan artikular kedua-dua tulang, tanpa menyertai mereka. Ia dilampirkan di sekitar perimeter ke kapsul bersama. Disk ini membahagikan rongga artikular kepada 2 bahagian berasingan: bahagian tengah dan atas yang lebih rendah. Dalam sesetengah orang, cakera intra-artikular mungkin mempunyai lubang di tengah dan kedua rongga artikular dalam kes-kes tersebut saling berkaitan.

Masih ada perbincangan di kalangan ahli anatomi mengenai klasifikasi sendi ini. Sesetengah pakar mendakwa bahawa sendi tergolong rata, yang lain menegaskan bahawa ia adalah sfera dalam fungsi, namun yang lain menamakannya pada pelana. Oleh kerana amplitud pergerakan terlalu besar untuk sambungan rata, dan terlalu kecil untuk satu sfera, kita akan mengandaikan bahawa sendi sternoclavicular adalah pelana, mudah dan kompleks dalam struktur.

Sendi mudah adalah satu yang dibentuk oleh tidak lebih daripada dua permukaan artikular tulang.

Sendi kompleks adalah satu yang mengandungi komponen kartilagin tambahan di dalam kapsul sendi untuk memastikan kongruen. Dalam kes ini, ia adalah cakera tulang rawan intraartikular.

Sambungan berbentuk pelana adalah satu yang terbentuk oleh 2 permukaan artikular yang saling berpelukan. Dalam kes ini, pergerakan dilakukan dengan meluncurkan satu tulang di sepanjang yang lain. Ini memberikan pergerakan dalam dua paksi saling tegak lurus. Tetapi, seperti yang dikatakan, pergerakan dalam sendi sternoclavicular mungkin dalam 3 pesawat (terdapat juga putaran amplitud kecil akhir sternal clavicle), yang menjadi sebab pertikaian saintis. Tetapi menurut majoriti, sendi ini masih dianggap pelana.

Di atas sendi ditutup dengan kapsul yang padat dan dimeteraikan dengan beberapa ligamen yang sangat kuat:

 1. Stigoclavicular ligament (anterior dan posterior), yang menguatkan kapsul artikular di permukaan anterior, atas, dan posterior. Mereka luas, tetapi pendek, mereka boleh dijalin di seluruh tisu penghubung kapsul.
 2. Ligital kosoklavikular bermula dari bahagian atas tulang rusuk pertama dan melekat pada tulang klavikular. Ia sangat padat, luas dan kuat. Ia menghalang pergerakan meningkat di atas ke atas dan menstabilkan ikat pinggang atas.
 3. Tudung interclavicular dibentangkan di antara dua hujung sternal tulang belakang di atas pemotongan jagung sternum. Ia mengehadkan mobiliti yang tidak perlu dari kerang ke bawah.

Fungsi bersama

Ciri-ciri anatomi struktur sendi sternoclavicular membolehkan gerakan di dalamnya dalam tiga pesawat:

 • sekitar paksi menegak (pengurangan dan pencairan bahu dan bilah bahu);
 • sekitar paksi sagittal (menaikkan dan menurunkan bahu);
 • di sekitar paksi hadapan (pergerakan putaran di bahu).

Juga, sendi sternoclavicular adalah sendi tunggal yang menghubungkan rangka paksi seseorang dengan anggota atas. Perlu diingat bahawa pada manusia, sendi ini agak sederhana, iaitu, dalam proses evolusi dan berjalan lurus, kehilangan tujuan fungsinya. Pada haiwan, ia berfungsi lebih banyak fungsi, dan amplitud pergerakan di dalamnya sangat besar.

Kaedah untuk menilai artikulasi

Dalam sambungan berpasangan ini, semua jenis pergerakan digabungkan dengan mereka di sendi acromioclavicular dan bahu. Kondisinya boleh dinilai melalui pemeriksaan, palpasi dan teknik penyelidikan tambahan (X-ray, MRI, CT).

Pemeriksaan

Apabila visual menguji artikulasi, ia tidak selalu mungkin untuk melihat dengan jelas, kerana ini boleh menjadi penghalang kepada tisu lemak subkutaneus yang maju. Dalam orang yang berlebihan berat badan, sendi tidak dapat dilihat, tetapi pada individu yang mempunyai asma badan (dalam kurus), sendi itu jelas berkontur. Membantu mengenal pasti bahu meningkatkan bersama. Biasanya, kedua-dua sendi sternoclavicular adalah simetri, warna kulit di atasnya tidak berubah, tidak ada bengkak, pergerakan bebas, tidak menyakitkan dan tidak disertai oleh crepitus (crunching).

Sekiranya pengesanan kecacatan hiperemia pada kulit di atas sendi, kesakitan atau had amplitud semasa pergerakan, edema, sebarang patologi (penyakit atau kecederaan) harus disyaki.

Palpation

Rasa sendi dilakukan oleh doktor dengan jari tangan ke-2 dan ke-3. Untuk meningkatkan kualiti palpasi, perlu meningkatkan bahu dan membawa sendi ke kedudukan yang baik untuk kajian ini. Untuk menilai mobiliti yang lebih baik, pesakit diminta kembali ke bahu. Pada masa yang sama kapsul diregangkan di hadapan.

Biasanya, sendi tidak menyakitkan apabila palpating, tidak ada bengkak dan peningkatan dalam suhu tempatan kulit, crepitus atau kecacatan tidak dipatuhi, amplitud pergerakan berada dalam nilai normal.

Daripada kaedah penyelidikan tambahan, sinaran X-dada sering digunakan. Dalam kes-kes yang teruk, diagnosis mungkin perlu melakukan resonans magnetik atau tomografi terkomputer.

Kemungkinan penyakit

Seperti yang telah disebutkan, sebarang kerosakan pada sendi ini memberi kesan kepada kemungkinan pergerakan bebas dari anggota atas dan dapat mengurangkan kualiti hidup pesakit-pesakit ini. Apa-apa aktiviti harian yang mereka ada disertai dengan rasa sakit dan ketidakupayaan untuk melakukan pergerakan yang dikehendaki. Pertimbangkan jenis penyakit yang paling biasa bagi sternoclavicular joint.

Arthrosis

Osteoarthritis sendi ini tergolong dalam lokalisasi jarang dan kurang dikenali penyakit ini. Selalunya ia berlaku selepas kecederaan dan adalah satu pihak, ia sangat jarang untuk mencari kekalahan serentak kedua-dua sebatian.

Selalunya, penyakit ini berlaku di bawah nama periarthritis humeroscapular, arthrosis pada sendi bahu, neuralgia intercostal, osteochondrosis, angina pectoris. Sering kali, pesakit tersebut diberikan diagnosis yang tidak betul, yang membawa kepada rawatan jangka panjang dan tidak berjaya.

Gejala berikut akan membantu dalam diagnosis:

 • kesakitan dalam palpasi sendi sternoclavicular;
 • perkembangan kecacatan di bahagian badan ini;
 • bengkak ringan;
 • kehadiran kerumitan semasa pergerakan;
 • ketidakselesaan dan kesakitan ketika berbaring di perut.

Dalam diagnosis, radiografi kawasan artikulasi membantu, di mana perubahan patologi yang tipikal untuk arthrosis dikesan.

Rawatan penyakit ini adalah baik. Sapukan terapi fizikal, terapi manual, fisioterapi, ubat-ubatan untuk menghilangkan rasa sakit akut. Sekiranya perlu, lakukan sekatan di wilayah kompaun dengan persediaan glucocorticosteroid.

Artritis

Ini adalah keradangan sendi sternoclavicular, yang boleh menyebabkan beberapa sebab. Selalunya, sendi ini dipengaruhi oleh polietritis reaktif (Reiter's syndrome). Arthritis purulen akut juga boleh berkembang apabila jangkitan dimasukkan ke rongga artikular. Dalam beberapa kes, sebatian ini mungkin terlibat dalam proses patologi dalam penyakit autoimun sistemik, contohnya, dalam arthritis rheumatoid, ankylosing spondylitis, dll.

 • kesakitan akut di sendi, yang meningkat dengan sebarang pergerakan;
 • bengkak dan kemerahan kulit di atas artikulasi, meningkatkan suhu tempatan;
 • ketidakmampuan untuk menggerakkan lengan kerana sakit;
 • gejala biasa: demam, kelemumur, sakit otot, kelemahan.

Rawatan artritis sendi sternoclavicular bergantung kepada puncanya. Oleh itu, apabila tanda-tanda ini muncul, perlu mencari bantuan daripada ahli terapi, ortopedik atau rheumatologi. Sekiranya arthrosis tidak dirawat, ankylosis sendi boleh berlaku, iaitu hilang sepenuhnya rongga artikular dan immobiliti. Dan keadaan ini boleh diperbetulkan hanya dengan rawatan pembedahan.

Kecederaan

Selalunya ia adalah perlu untuk menangani kehelan dalam sendi sternoclavicular, dengan pecah separa atau lengkap ligamennya.

Perkembangan kecederaan tersebut dikaitkan dengan kesan merosakkan langsung di zon ini, misalnya, dengan pukulan atau kejatuhan pada lengan yang diluruskan, ditarik balik.

Dua varian dislokasi adalah mungkin: anterior dan posterior (bergantung kepada di mana akhir sternal sternum telah beralih - ke bahagian belakang atau bahagian belakang sternum).

Untuk mengesyaki keilatan akan membantu gejala seperti:

 • sakit tajam di tapak kecederaan, yang meningkat dengan sebarang pergerakan;
 • meningkatkan edema, ubah bentuk zon anatomi ini, lebam, hematoma;
 • palpation, anda boleh mencari akhir offset clavicle;
 • sekatan signifikan pergerakan tangan yang aktif dan kesakitan yang tajam apabila cuba pergerakan pasif;
 • apabila ditekan pada tulang belakang, adalah mungkin untuk mengesan pergerakan tulang yang meningkat, yang biasanya tidak hadir.

Apabila kerongkong dislokasi, terdapat bahaya kecederaan pada organ leher dan dada, jadi pesakit harus segera dibawa ke hospital trauma di mana dia akan diberikan semua bantuan yang diperlukan.

Bergantung kepada jenis kerosakan dan tahapnya, rawatan mungkin konservatif atau pembedahan.

Terdapat juga penyakit yang lebih jarang pada sendi sternoclavicular, contohnya, sindrom Friedrich (nekrosis aseptik kepala tulang belakang clavicle), sindrom SAPHO (gabungan hiperostosis bersama sternoclavicular dengan tapak kaki pustular dan sol, psoriasis atau jerawat, luka tulang belakang dalam bentuk osteitis, arthritis, sacroiliitis), tetapi ia berlaku dalam kes terpencil.

Oleh itu, sendi sternoclavicular adalah sendi kecil tetapi sangat penting dalam tubuh kita. Pelanggaran fungsi artikulasi ini membawa kepada ketidakupayaan untuk melakukan gerakan dengan tangannya, ketidakselesaan yang signifikan, kehilangan keupayaan untuk bekerja dan penurunan kualiti hidup pesakit tersebut.

Anatomi dan fungsi sendi sternoclavicular

Dalam badan, sendi sternoclavicular memberikan pergerakan bebas dari lengan. Tapak otot-artikular adalah kuat, ringan dan fleksibel, tetapi terdedah kepada kecederaan dan arthritis. Gangguan sendi menyebabkan ketidakselesaan dalam meningkatkan anggota atas dan mungkin melibatkan proses degeneratif yang mendalam dalam badan. Oleh itu, kesihatan ligament tulang belakang harus diberi perhatian khusus.

Anatomi sendi sternoclavicular

Nod artikular clavicular adalah anatomi dibezakan dalam orang yang beratnya berada di bawah normal, oleh sebab itu lapisan lemak tidak hadir, dan garis besar tulang dan sendi muncul di bawah kulit. Pada pesakit dengan berat normal, sendi sternoclavicular adalah visual tidak dapat dilihat. Simpul berfungsi sebagai tempat lampiran tulang belakang kepada sternum. Bentuk kontur bersama kelihatan seperti pelana. Ia tidak simetri, kerana kompensasi dalam saiz yang berbeza dari tulang dicapai dan ia mungkin untuk menyambung mereka dengan tegas dan tegas, seperti teka-teki yang dipilih dengan baik. Disc di dalam sendi berfungsi sebagai penyerap kejutan tambahan apabila kepala tulang bergerak dan menyambungkannya. Laman ini diliputi dengan kulit kartilaginous yang melindunginya dari kecederaan mekanikal dari luar.

Aliran darah dan limfa

Kesihatan dan kesejahteraan seseorang bergantung kepada pergerakan 2 cairan dalam tubuh: darah dan limfa. Di sepanjang garis otot clavicular pergi, meninggalkan ketiak, saluran limfa dan darah. Menurut mereka, tisu-tisu nodul artikular diperkayakan dengan oksigen dan nutrien; produk penguraian dan asid otot dikeluarkan selepas melakukan kerja keras dan bahu. Titik tambahan saliran limfatik terletak di atas tulang selangka. Titik terlibat dalam pelbagai jenis urutan yang menyumbang kepada pergerakan normal darah dan limfa, penyingkiran bengkak.

Fungsi bersama

Berkembang akibat berjalan kaki yang tegak, nod ini pada manusia menjadi kurang berfungsi berbanding pada haiwan. Pelantikannya tetap sama - memastikan pergerakan bebas dari anggota atas, tetapi tahap penglibatan dan beban menurun. Terima kasih kepada ligamen artikular dan otot clavicular, orang menggunakan pergerakan bebas dan pergerakan lengan sepanjang tiga paksi:

Keadaan sendi bergantung pada keupayaan untuk meningkatkan dan menurunkan bahu, mengurangkan bilah bahu, serta melakukan gerakan yang kompleks yang melibatkan ligamen otot sekaligus dalam beberapa pesawat. Keanjalan tisu otot dan tulang rawan nod artikuler mengawal fleksibiliti bahagian atas badan. Dia bertanggungjawab untuk kekuatan lampiran anggota atas ke rangka tulang toraks. Kecederaan kepada bahagian nod membawa kepada gangguan fungsi motor tangan dan batang badan.

Gejala penyakit dan kecederaan yang kerap

Oleh kerana sendi sternoclavicular adalah salah satu yang paling mudah bergerak di dalam badan, ia terdedah kepada kehelan dan patah tulang. Impak mekanikal dalam bentuk pukulan, jerk atau mampatan yang kuat boleh mengakibatkan kehalitan separa atau lengkap sendi, menyebabkan kesakitan yang teruk. Walaupun kecederaan berlaku di rantau toraks dan ikat pinggang bahu, bahagian rusuk dan ototnya sakit.

Daripada penyakit yang paling biasa dan osteochondrosis berbahaya dari tulang selangka. Dalam bentuknya yang lebih maju, ia membawa kepada kemunculan osteophytes di kepala clavicular dan imobilisasi sebahagian daripada anggota badan. Seseorang kehilangan keupayaan untuk membesarkan dan menurunkan, meningkatkan dan menurunkan tangannya dengan bebas, melakukan lilitan dan pergerakannya dengan bahunya. Rheumatoid arthritis yang tidak dirawat juga membawa kepada pengehadangan pergerakan anggota atas, melalui ankylosis sendi tulang selangka.

Nod artikuler terdedah kepada penyakit Friedrich - nekrosis aseptik hujung tulang belakang yang dilekatkan pada sternum. Patologi dicirikan oleh pembengkakan dan perubahan dalam tekstur dan warna tisu dan kulit. Dengan sejumlah besar osteophytes, penyakit marmar berlaku, yang merupakan ciri penyakit sifilis kongenital. Hanya doktor yang boleh menentukan rawatan penyakit dan sifat, diagnosis diri adalah berbahaya dan tidak disyorkan.

Kecederaan dan patologi klavikula tanpa rawatan yang betul menyebabkan lumpuh badan atas.

Bagaimana diagnosisnya?

Untuk diagnosis dan penentuan perubahan dalam gabungan clavicular, menyebabkan sakit dan gejala yang tidak menyenangkan, kajian komprehensif nod. Bergantung kepada tahap keterukan kecederaan atau kecurigaan terhadap proses penyebab penyakit degeneratif di dalam tubuh, diagnosis dilakukan menggunakan kaedah terapeutik dan perkakasan tradisional.

Pemeriksaan visual

Oleh kerana ligamen sternoclavicular anterior jelas kelihatan hanya pada orang yang tidak mempunyai cukup lemak, diagnosis kerosakan dilakukan seperti berikut: pesakit diminta untuk mengangkat bahu serentak. Unjuran clavicular dalam keadaan yang sihat adalah simetri, kulit licin, tanpa pembengkakan dan perubahan warna, sindrom nyeri tidak hadir. Sekiranya perubahan dapat dilihat, kawasan tusukan tambahan.

Palpasi kawasan itu

Doktor merasakan palpasi manual nod clavicular, menjadi di sebelah atau di belakang pesakit. Manipulasi dilakukan dengan ibu jari dan jari telunjuk satu tangan. Palpation dilakukan dari kedudukan di bawah leher, di mana sendi terletak, dan ke kawasan yang mula terluka ketika mendiagnosis kecederaan atau patologi. Untuk memudahkan pemeriksaan melalui palpation, pesakit harus meningkatkan dan memperpanjang lengan ke depan. Dalam kedudukan ini, anatomi klavikula kelihatan jelas, dan kehadiran kesakitan di tangan mungkin menunjukkan penyimpangan dari keadaan sihat clavicle.

Prosedur diagnostik

Kaedah diagnostik perkakasan yang paling tradisional di rantau clavicular ialah radiografi dada. Kaedah ini membolehkan anda membuat pemantauan komprehensif mengenai gabungan clavicular dan kawasan sekitarnya. Gambar jelas menunjukkan penyimpangan ciri dalam kehadiran mereka. Kes-kes penyakit arthritik yang rumit memerlukan diagnosis tambahan pada mesin MRI.

Rawatan penyakit

Bergantung kepada tempoh kursus dan darjah kecederaan, kecederaan mekanikal dan patologi gabungan clavicular mempunyai bentuk rawatan yang berlainan. Kaedah muktamad adalah pembedahan. Ia berlaku apabila pesakit terancam kecacatan disebabkan oleh imobilisasi bahagian atas atau kecederaan pada tulang belakang boleh merosakkan organ-organ dalaman rongga dada.

Kaedah tradisional

Dalam osteochondrosis, chondroprotectors pada mulanya ditetapkan dalam tulang selangka. Dalam kes-kes yang lebih maju tidak boleh dilakukan tanpa ubat penghilang rasa sakit dan ejen nonsteroid anti-radang. Pemulihan tisu artikular dan kartilaginus berlaku perlahan-lahan. Latihan pada lengan dan bahu semasa tempoh rawatan dan pemulihan terhad kepada minimum. Untuk meningkatkan kesan ubat-ubatan yang ditetapkan kotoran mineral dan fisioterapi:

 • UHF;
 • elektroforesis;
 • arus sinusoidal termodulat;
 • terapi laser.

Dislokasi dan subluxations clavicle memerlukan bantuan perubatan yang berkelayakan kepada pesakit. Sendi pengungsi diletakkan di tempat dan menetapkan persediaan untuk penyembuhan tisu-tisu yang rosak. Untuk mengekalkan artikulasi, pesakit boleh memakai pembalut dada khas. Pemulihan beg artikular dan pelepasan nyeri disediakan oleh chondroprotectors dan analgesik: salap, gel dan tablet.

Campur tangan operasi

Rawatan pembedahan diperlukan untuk perkembangan arthrosis acromioclavicular dari tahap ke-3. Pesakit melakukan arthroplasty sendi atau menjalani operasi pada endoprosthetics. Teknologi moden memungkinkan untuk melakukan manipulasi, terhad kepada hirisan kecil. Tertakluk kepada cadangan doktor untuk pemulihan lanjut, prognosis untuk pemulihan fungsi motor adalah positif. Operasi yang dilakukan pada arthroscope, membolehkan anda menyembuhkan penyakit sepenuhnya. Tetapi beban yang meningkat pada tali bahu dan sukan untuk pesakit akan tetap menjadi kontraindikasi.

Borang bersama clavicular Grudino

Bersama akromioclavicular: struktur, yang mana kecederaan dan penyakit

"Tanpa tangan" - yang ungkapan ini tidak biasa! Sesungguhnya kekurangan kemungkinan pergerakan tangan yang normal, sepenuhnya meletakkan seseorang dalam kedudukan yang terhad. Bahagian atas, tali pinggang bahu disusun agak sukar, dan kerosakan kepada mereka agak mudah, terutamanya alat ligamentous. Satu contoh yang baik adalah sendi acromioclavicular, yang penyakit atau kecederaan meluas.

Struktur bersama

Bentuk sendi di persimpangan dua tulang: proses acromion tulang skapular dan ujung tulang belakang, terletak di sebelah sendi bahu.

Kandungan artikel:
Struktur
Punca pergerakan yang menyakitkan
Penyakit pekerjaan

Formasi tulang

Clavicle adalah tulang tubular kecil pada tali pinggang bahu. Di satu pihak, ia menghubungkan dengan sternum, membentuk sternum - clavicular joint. Akhir kedua menyertai proses acromial skapula - pembentukan ini dipanggil sendi acromioclavicular.

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sternum adalah tulang pendukung, struktur spongy. Ia tidak mempunyai pergerakan, oleh itu kesihatan sendi yang menghubungkannya dengan tulang selangka adalah penting. Sendi ini membolehkan anggota atas untuk bergerak ke atas, lipat lengan mereka di belakang kepala mereka, dan putarkan mereka di sekitar paksi mereka. Ia adalah pelbagai kemungkinan yang membolehkan aktiviti kehidupan seharian.

Juga sendi yang sihat antara tulang selangka dan sternum membolehkan:

 • bermain sukan;
 • belajar profesi yang berkaitan dengan gerakan tangan aktif.

Penyakit atau kecederaan sendi-sendi pelbagai asal ini membawa kepada pelanggaran cara hidup biasa atau ketidakupayaan untuk melibatkan diri dalam aktiviti profesional.

Akhir humeral tulang klavikular dihubungkan dengan sendi acromioclavicular dengan skapula. Ia adalah tulang rata yang tidak mempunyai fungsi sokongan, tetapi ia membawa beban yang paling penting yang berkaitan dengan sambungan tulang ikat pinggang bahu. Ia harus memberikan kekuatan dan aktiviti dua sendi: bahu dan clavikular.

Pergerakan pembentukan anatomi ini adalah di dalam pesawat bersama, oleh sebab itu tulang-tulang yang terhubung tidak hanya dengan permukaan tulang, pembentukan otot, tetapi di sini adalah alat ligamentous yang sangat rumit.

Peranti penyambung

Untuk pergerakan dalam kekuatan bersama dan keanjalan sendi ini diperlukan, yang disediakan oleh alat ligamen kompleks:

 • acromiale clavicular;
 • clavicular - clavicular.

Pelengkap struktur ligamen mereka dari skapula: ligamen melintang corakoid-acromial, atas dan bawah. Setiap daripada mereka membawa fungsi yang diperlukan. Mereka adalah tambahan untuk sambungan dengan pembentukan tulang belakang yang memberikan pemakanan, kekuatan, keanjalan sambungan, melindungi unsur saraf, vaskular daripada traumatisasi semasa pergerakan.

Ligamen clavicular secara elastik menghubungkan tulang clavicular dengan proses yang sama tulang skapular. Ligan coraco-clavicular menyediakan sambungan tambahan dan memegang skapula secara langsung ke tulang selangka.

Struktur rawan

Permukaan artikular kedua-dua struktur tulang ditutup dengan tisu tulang rawan, dipisahkan oleh cakera artikular. Oleh itu, rongga dalaman sendi acromioclavicular terbahagi kepada dua ruang. Fungsi cakera tulang rawan ini adalah seperti berikut:

 • pengurangan kesan kejutan pergerakan;
 • kesesuaian elemen yang disambungkan;
 • pembahagian kapsul sendi menjadi dua rongga.

Setiap mata di atas adalah perlu untuk memastikan pergerakan penuh jumlah penuh.

Susut nilai pergerakan

Ini bermakna mengurangkan kesan-kesan kejutan apabila berjalan, memukul, bergerak berputar. Sekiranya tidak ada pembentukan cakera, maka permukaan acromion (proses tulang scapula) dan tulang klavikular akan saling menghantam dengan sebarang pergerakan, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada pemusnahan awal sendi. Sebenarnya, ini berlaku dengan kecederaan biasa atau profesional gabungan yang dipersoalkan.

Kaitan unsur-unsur artikular

Konsep ini bermaksud pematuhan penuh permukaan bersebelahan antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, permukaan tulang mungkin tidak selalu bersamaan sepenuhnya di permukaan artikular.

Ia adalah fungsi yang dilakukan oleh cakera artikular, yang menceritakan gabungan acromioclavicular secara kebetulan lengkap permukaan masing-masing, yang memberikan jawapan fisiologi respon motor.

Pemisahan beg artikular

Keperluan pemisahan kapsul dalam artikular ke dalam dua ruang terpencil telah dibentuk dan disatukan semasa proses evolusi. Struktur ini menyediakan pelaksanaan pergerakan dalam pesawat yang berbeza:

 • menegak;
 • mendatar;
 • gerakan putaran.

Tanpa pendidikan seperti disk cakera artikular, pergerakan seperti ini tidak mungkin.

Penyebab patologi

Masalah dengan kepekaan atau kesakitan pergerakan sendi ini mungkin timbul kerana pelbagai sebab:

 • perubahan umur;
 • kecederaan;
 • penyakit metabolik;
 • penyakit pekerjaan.

Perubahan umur

Dengan usia, terutamanya selepas empat puluh tahun, keanjalan struktur ligamen hilang. Pembekalan darah, pemakanan komponen merosot.

Mungkin terdapat batasan amplitud pergerakan akibat sakit apabila ia berlaku.

Kecederaan

Dalam proses kehidupan, hampir setiap orang mengalami kecederaan pada satu atau satu lagi sendi.

Sendi ini mungkin tertakluk kepada pelbagai kesan sedemikian. Di sini terdapat keseleo, air mata, keseleo, air mata ligamen. Punca kesan traumatik sedemikian mungkin:

 • bermain sukan;
 • kecederaan domestik;
 • penyakit pekerjaan.

Atlet sering melakukan latihan berat yang bertujuan untuk melatih ikat pinggang. Jumlah dan intensiti latihan, terutamanya sukan besar, membawa kepada memakai dan keradangan alat ligamen. Pembentukan elastik tidak menanggung beban seperti itu, sehingga atlet sering mendapat air mata dan keseleo.

Untuk mendapatkan kecederaan pada sendi clavicular dalam kehidupan seharian tidak sukar. Sprain yang ditunjukkan oleh rasa sakit, bengkak boleh berlaku, kemerahan permukaan sendi. Tanda pertama adalah rasa sakit, batasan pergerakan bersama.

Penyakit pekerjaan

Dengan penyakit pekerjaan, gejala berkembang secara beransur-ansur. Pertama, sedikit ketajaman dalam unjuran bersama. Kemudian munculnya tindak balas sakit berterusan apabila melakukan sedikit pergerakan.

Peringkat seterusnya dicirikan oleh kesakitan yang berterusan tanpa rangsangan luar. Mungkin ada kecacatan sendi, ketidakmungkinan pelaksanaan gerakan, sakit pada rehat.

Profesi seperti pelukis - plasterer, loader, pergerakan monoton pada penghantar, kepakaran bangunan adalah yang paling berisiko berkaitan dengan mendapatkan patologi sendi tali pinggang bahu atas.

Risiko membangunkan patologi bersama-sama skapular-clavicular adalah setiap orang. Perubahan umur, kecederaan dari masa ke masa membawa kepada masalah pemakanan, keanjalan unsur artikulasi.

Sekiranya gejala kesakitan, sekatan pergerakan, pembengkakan muncul, anda harus segera berjumpa dengan doktor untuk nasihat, rawatan diri boleh menyebabkan akibat buruk.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!

Floisterone adalah ubat hormon dengan kesan anti-alergi, anti reumatik dan anti-radang. Suspensi ini, bertujuan untuk suntikan, dicirikan oleh tahap kecekapan yang tinggi dan tindakan pantas.

Komposisi alat itu

Bahan aktif Phlesterone adalah betamethasone. Dalam 1 ml ubat mengandungi 7 mg. Bahan tambahan termasuk:

 • natrium klorida;
 • air yang ditapis;
 • alkohol (benzil);
 • parabens;
 • polietilena glikol;
 • asid hidroklorik.

Bahan aktif (betamethasone) adalah analog buatan hormon yang disintesis oleh kelenjar adrenal. Selepas suntikan, ia terkumpul dalam plasma darah dan cepat masuk ke sel-sel. Kepekatan maksimum bahan aktif mencapai 30-40 minit selepas suntikan. Dari betamethasone badan yang diekskresikan oleh buah pinggang, dengan susu ibu dan hempedu.

Petunjuk untuk kemasukan

Flosterone terutamanya digunakan dalam kehadiran penyakit yang serius atau dalam keadaan di mana ubat jenis nonsteroid dan rawatan kortikosteroid tidak memberikan hasil yang diinginkan. Suntikan ditetapkan dengan diagnosis berikut:

 • keradangan tisu periartikular - bursitis, plantar fasciitis, arthritis (psoriatic), epicondylitis, tendosynovitis;
 • patologi degeneratif (kecuali arthrosis TBS dan tulang belakang);
 • penyakit rematik;
 • penyakit dermatologi - psoriasis, lipodystrophy, sarcoidosis, folikulitis dan neurodermatitis, alopecia, lichen, parut keloid, dll.

Regimen

Phlosterone ditadbir secara parenteral (penyerapan intradermal, periartikular, atau intraarticular, serta suntikan langsung ke kawasan yang terjejas).

Dosis ejen dipilih secara individu, bergantung kepada keparahan patologi dan tindak balas pesakit kepada rawatan. Pakar mengesyorkan menggunakan dana minimum dan kursus terapeutik terpendek. Dos yang anggaran untuk suntikan intra-artikular dan periartikular:

 • sternoclavicular, metacarpophalangeal dan sendi interphalangeal - 0.2-0.5 ml setiap satu.
 • ulnar dan sendi karpal, 0.4-1 ml setiap;
 • lutut, bahu dan sendi buku lali - 1-1.1 ml setiap;
 • sendi pinggul - 1-2,1 ml.

Dalam sendi yang besar, suntikan harus dilakukan tidak lebih dari 3-4 kali setahun. Alat ini disuntik ke dalam kawasan yang terjejas intracutaneously.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Dos tunggal tidak boleh melebihi 0.2 ml / cm ², dan dos mingguan tidak boleh melebihi 1 ml.

Suntikan Flosteron diadakan setiap 2 minggu. Jika perlu, ubat ini bercampur dengan ejen anestetik tempatan.

Contraindications

Flosteron dadah dilarang untuk digunakan dalam kes berikut:

 • osteoporosis;
 • tuberkulosis;
 • trombophlebitis;
 • glaukoma;
 • kecacatan sendi yang disebabkan oleh arthritis;
 • penyakit saluran gastrousus, ulser usus, diverticulitis;
 • kulat, virus, dan penyakit bakteria;
 • kerosakan dalam sistem endokrin;
 • diabetes;
 • kecenderungan pendarahan yang sengit;
 • menyusu dan melahirkan anak.

Kontraindikasi relatif termasuk:

 • umur tua dan kanak-kanak;
 • masalah dengan sistem saraf (psychosis, psychoneuroses, epilepsi);
 • hyperliipidemia, tahap IV dan III obesiti;
 • asma bronkial;
 • reaksi alahan;
 • AIDS dan HIV;
 • myasthenia gravis;
 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • penyakit vaskular dan jantung.

Alat ini digunakan dengan berhati-hati pada pesakit yang tidak mempunyai cacar air sebelum ini. Kanak-kanak tidak menggunakan ubat yang tidak diingini, kerana ia boleh melambatkan perkembangan. Ia dilarang untuk mentadbir ubat secara intravena. Suntikan intra-artikular dan periartikular dilakukan oleh pakar yang berpengalaman.

Kesan sampingan

Penggunaan suntikan Flosterone boleh mencetuskan reaksi sampingan seperti:

 1. Sistem endokrin: penurunan kerentanan glukosa, kemurungan kelenjar adrenal, peningkatan tekanan darah, kelemahan otot, stretch mark (stria), perkembangan seksual yang tertunda (pada remaja), dysmenorrhea, amenorea, demam.
 2. Sistem penghadaman: cegukan, mual, peningkatan atau hilang selera makan, ketidakselesaan perut, pankreatitis, muntah, loya, peningkatan aktiviti enzim hati, perforasi dan pendarahan dalam saluran gastrousus, perubahan dalam kesinambungan najis dan warna, perut kembung, esofagitis erosif.
 3. Sistem kardiovaskular: bradikardia, aritmia, peningkatan keamatan atau perkembangan kegagalan jantung, peningkatan tekanan darah, perubahan kadar jantung. Pada pesakit dengan infark miokardium, pertuduhan nekrotik boleh merebak, memperlambat pembentukan tisu parut, penampilan trombosis vena, dsb.
 4. Sistem saraf periferal dan pusat: keghairahan, keadaan depresi, kehilangan orientasi dalam ruang, halusinasi visual dan auditori, psikosis, insomnia, pening, kebimbangan dan kerengsaan, sawan, paranoia, peningkatan tekanan intrakranial, sakit kepala, pseudo-tumor dari cerebellum.
 5. Organ saraf: diplopia, sekatan fungsi visual yang tidak dijangka, peningkatan tekanan intraokular, kecacatan kornea, exophthalmos, risiko mengembangkan kulat sekunder, bakteria dan jangkitan mata virus.
 6. Metabolisme: penambahan berat badan, hipokalsemia, keseimbangan nitrogen, natrium dan pengekalan cecair, kekejangan otot, arrhythmia, keletihan dan kelemahan.
 7. Sistem muskuloskeletal: pecah tendon otot, atrofi, kelemahan pada lengan dan kaki, steroid myopathy, osteoporosis, gangguan perkembangan pada remaja dan kanak-kanak.
 8. Lendir dan kulit: petechiae, atrofi dan penipisan kulit, jerawat steroid, stretch mark, penyembuhan luka yang perlahan, perkembangan pyoderma dan candidiasis.
 9. Alahan: bronkospasme, gatal-gatal, ruam kulit, eosinofilia.
 10. Reaksi tempatan: kesemutan, pembakaran, kesakitan, kebas pada bidang suntikan, nekrosis tisu tetangga, pembentukan parut.
 11. Lain-lain: ketidakselesaan di belakang, leukocyturia, leukositosis, sindrom penarikan dengan berhenti mendadak semasa mengambil ubat, jangkitan oportunis.

Apabila menggunakan Phlesterone disarankan untuk menahan diri daripada memandu, serta tindakan yang memerlukan kepekatan tinggi perhatian dan tindak balas yang cepat.

Phlesterone ubat dibebaskan dengan ketat pada preskripsi perubatan. Kos purata di farmasi ialah 2 ribu rubel setiap pek. Ubat harus disimpan di tempat yang kering dan gelap pada suhu + 15... + 25 ° C

Ulasan

Albina Arkanova, 40, Yekaterinburg

Beberapa tahun yang lalu, saya mengalami asma yang bergantung kepada hormon. Ubat Flosteron adalah ubat penjimatan hidup saya. Setiap bulan saya memberi doktor suntikan dengan ejen ini dan saya bernafas dengan tenang. Saya tidak mempunyai kesan sampingan. Saya bahkan tidak mendapat berat badan, walaupun seorang rakan mendakwa bahawa hormon akan menyebabkan peningkatan dramatik dalam berat badan.

Valentina Yudina, 35 tahun, Samara

Saya telah lama mengalami reaksi alergi yang teruk terhadap tumbuh-tumbuhan berbunga dan pelbagai pokok renek. Pada musim bunga, bahkan takut meninggalkan rumah. Oleh itu, saya perlu menggunakan ubat hormon, jika tidak, saya tidak dapat menjalani kehidupan yang normal dan berjalan di jalan. Beberapa tahun yang lalu dia menggunakan dadah yang diimport mahal, tetapi doktor disyorkan untuk mencuba suntikan Flosterone. Saya terkejut, kerana ia adalah ubat yang sama tetapi berkesan. Saya tidak melihat banyak perbezaan antara mereka: kecekapan adalah sama, tetapi kesan sampingan telah dielakkan.

Semyon Bezrukov, 39 tahun, Voronezh

Selama bertahun-tahun, mengalami rhinitis kronik. Baru-baru ini saya memutuskan untuk pergi ke hospital dan mengetahui punca masalah jangka panjang saya. Ternyata saya mempunyai rhinitis kronik. Sejak bentuk penyakit itu sudah berjalan, mereka mula menyuntik Flosterone 1 kali dalam 2 minggu. Selepas 3 prosedur, lendir dari hidung berhenti untuk menonjol, hanya edema yang tinggal di dalam, yang juga hilang selepas beberapa minggu.

Galina Mikhailova, 35 tahun, Kaliningrad

Saya sakit dermatitis atopik. Sebelum ini, dengan tiba musim musim sejuk, seluruh badan saya mula ditutup dengan ruam merah yang kecil. Tidak lama dahulu, doktor memberi suntikan ubat hormon Flosterone. Dia menyelesaikan kursus rawatan, dan tindak balas alergi hilang, bagaimanapun, kitaran haid hilang dan melompat tekanan darah muncul. Doktor mengatakan bahawa kesan sampingan ini akhirnya akan menyebarkan diri mereka sendiri.

Grudino-clavicular joint: movements

Skim kompleks sendi sternoclavicular (Rajah 82, Ruvieru) menunjukkan perkara berikut. Pada separuh kanan gambar adalah potongan menegak.

 • Ligital kosoklavikular 1, yang melekat pada permukaan atas tulang rusuk pertama dan naik dan keluar ke arah permukaan bawah clavicle.
 • Selalunya, kedua-dua permukaan artikular mempunyai radius kelengkungan yang berbeza, dan kesesuaiannya disediakan oleh meniskus 3 seperti pelana antara kuda dan penunggang. Meniskus ini membahagikan sendi ke dua rongga menengah, yang boleh sama dengan satu sama lain atau tidak mempunyai sendi, bergantung kepada kehadiran atau ketiadaan perforas di pusat meniskus.
 • Ligan sternoclavicular 4, lapisan bahagian atas sendi, diperkuat dari atas oleh ligamen interclavicular 5.

Di sebelah kiri gambar adalah pandangan hadapan sendi.

 • Ligamen gastoclavicular 1 dan otot subclavian 2.
 • Paksi X, yang berjalan secara mendatar dan sedikit menyala ke arah depan dan ke luar, yang sepadan dengan pergerakan klavikula dalam satah menegak dalam had berikut: ke atas sebanyak 10 cm dan ke bawah sebanyak 3 cm.
 • Paksi Y, yang berjalan di atas satah menegak ke arah bawah dan sedikit ke luar, memotong bahagian tengah ligamen kosal-clavikular dan sepadan dengan konsep tradisional, ke pergerakan clavicle di pesawat mendatar. Amplitud pergerakan ini adalah seperti berikut: hujung luar tulang belakang boleh bergerak 10 cm anterior dan 3 cm posterior. Dari sudut pandangan mekanikal semata-mata, paksi sejati (Y ') selari dengan paksi (Y), tetapi berada di dalam sendi.

Dalam gabungan ini, satu lagi jenis pergerakan ketiga dilakukan, iaitu putaran paksi tulang belakang dengan 30 °. Ini hanya mungkin apabila ligamen tidak ditekankan. Oleh kerana sendi sternoclavicular adalah biaxial, dengan putaran sewenang-wenangnya di sekitar dua paksi, putaran automatik (gabungan) berlaku. Pemerhatian dalam amalan menunjukkan bahawa putaran automatik ini selalu menyertai pergerakan sukarela dalam satu sendi yang diberikan.

Pergerakan clavicle dalam satah mendatar (Rajah 83, pandangan atas).

 • Garis tebal menunjukkan kedudukan tulang selangka pada rehat.
 • Pergerakan dijalankan berhubung dengan titik Y '.
 • Dua salib menunjukkan kedudukan melampau dari lampiran clavicular ligamen kosoklavikular.

Di dalam sisipan, bahagian A dibuat pada tahap ligamentum kosoklavikular untuk menunjukkan ketegangan yang dibangunkan dalam ligamen dalam kedudukan yang melampau.

 • Pergerakan anterior dikawal oleh ketegangan ligamen kosoklavikular dan ligamen anterior kapsul 1.
 • Pergerakan posterior dihadkan oleh ketegangan ligamen kosoklavikular dan ligamen posterior kapsul 2.

Pergerakan clavicle di pesawat hadapan (Rajah 84, pandangan depan). Salib sesuai dengan paksi pergerakan X. Apabila ujung luar clavicle naik (ditandakan dengan garis tebal), ujung dalamannya turun ke bawah dan keluar (anak panah merah). Pergerakan ini dikawal oleh ketegangan ligamen kosoklavikular (band berlorek) dan voltan otot subclavian 2.

Apabila clavicle turun, akhir batinnya naik. Pergerakan ini dihadkan oleh ketegangan ligamen atas kapsul 4 dan hubungan antara klavikula dan permukaan atas tulang rusuk pertama.


"Limbung Atas. Fisiologi Bersama"
A.I. Kapanji

Sendi Sternoclavicular

Sendi sternoclavicular adalah salah satu sambungan utama tali pinggang bahu. Terima kasih kepadanya, mewujudkan sentuhan kuat dari sendi bahu, yang memastikan lampiran hujung tulang anggota atas ke dada. Kekuatan sendi adalah agak tinggi, dan sendi dapat menahan beban fungsi yang kuat. Ini membolehkan seseorang membuat pergerakan putaran dengan tangannya dalam tiga pesawat.

Artikulasi grudino-clavicular memungkinkan untuk meningkatkan lengan dan angin di atas kepala, untuk memutar bahu. Semua pergerakan ini dilakukan oleh orang beratus kali sehari, berkat keanekaragaman sendi sternoclavicular, yang, dalam satu tangan, sangat stabil, tetapi pada masa yang sama membolehkan anggota atas untuk membuat pergerakan bebas dalam arah yang berbeza.

Struktur

Sendi sternoclavicular termasuk akhir sternal clavicle dan kedudukan clavicle terletak di sternum. Pesawat yang berdekatan dengan sendi sternoclavicular ditutup dengan rawan hyaline. Peranan utamanya ialah memastikan kepatuhan penuh satu bahagian artikular dengan yang lain, supaya pergerakan adalah selesa mungkin. Dalam sendi sternoclavicular, struktur sendi ini tidak dibezakan oleh kesesuaian, iaitu. permukaan unsur-unsur yang termasuk dalamnya tidak sepadan antara satu sama lain.

Tetapi ciri ini tidak menghalang sendi daripada melaksanakan fungsinya, kerana terdapat cakera intra-artikular khusus untuk kesesuaian bersama dalam sendi sternoclavicular. Ia terletak di antara permukaan tulang, tetapi tidak bersambung dengannya. Hanya di sepanjang perimeter cakera intra-artikular terdapat ligamen yang menghubungkannya dengan kapsul.

Disc intra-artikular membahagikan rongga kepada dua bahagian: bahagian atas dan tengah yang lebih rendah. Jika cakera mempunyai lubang di tengah-tengah tubuhnya, rongga boleh saling berhubungan. Ini bukan patologi, ia hanya ciri sendi sternoclavicular, dan ciri ini tidak menghalangnya daripada melaksanakan fungsinya.

Ciri pengkelasan

Untuk masa yang lama tidak ada konsensus di kalangan para saintis tentang klasifikasi sendi sternoclavicular. Dalam pelbagai sastera anatomi, pelbagai klasifikasi boleh didapati, mengikut mana sendi sternoclavicular dirujuk sebagai sendi rata, dan sebagai fungsi untuk bulat. Juga, saintis mengatakan bahawa ia lebih mengingatkan pelana dalam ciri-cirinya.

Pendapat yang paling biasa adalah bahawa sendi sternoclavicular kepunyaan sendi mudah, kerana ia dibentuk oleh hanya dua permukaan. Ia juga boleh dipanggil kompleks, kerana, sebagai tambahan kepada elemen utama yang memberikan pergerakan, ia mempunyai cakera intra-artikular. Dalam kes ini, elemen boleh dipanggil berbentuk pelana, kerana permukaan artikular terletak seolah-olah di atas satu sama lain. Klasifikasi ini adalah optimum dan paling mencerminkan ciri-ciri artikulasi.

Ia ditutup dengan ligamen tahan lama yang memegangnya, serta tulang rawan. Terdapat empat ligamen dalam sendi sternoclavicular:

 • sternoclavicular - terdapat dua ligamen seperti (anterior dan posterior), mereka berfungsi untuk memperkuat artikulasi artikular pada tiga permukaan - bahagian atas, anterior dan posterior. Ligamen sendiri agak pendek, tetapi luas, oleh itu tahan lama dan boleh menjalin hubungan dengan pembentukan tisu penghubung kapsul;
 • ligamen kosoklavikular - elemen sambungan ini berasal dari pinggir atas tepi 1, dan ia dilekatkan pada tulang klavikular. Ligament ini juga luas dan pendek, tujuan utamanya ialah merobohkan pergerakan menaik dan memastikan kestabilan anggota atas;
 • ligamen interclavicular - menjangkau antara hujung clavicle dari atas di atas kedudukan jugular. Fungsi utama ligamen ini adalah untuk memegang unsur artikulasi semasa pergerakan tajam diarahkan ke bawah.

Gabungan tulang ikat pinggang atas

Sendi-sendi di atas gelang kaki atas diwakili oleh dua sendi artikular berpasangan - sambungan hujung sternal tulang belakang dengan pemegang sternum dan sambungan hujung acromial dari tulang belakang dengan acromions bilah bahu.

Sendi sternoclavicular (articulatio sternoclavicularis) (Rajah 23), dibentuk oleh sambungan akhir sternal clavicle dengan kedudukan clavicle pada pemegang sternum, adalah satu-satunya sambungan yang menghubungkan rangka paksi dengan rangka anggota atas. Bentuk kedua-dua permukaan artikular dekat dengan pelana. Kapsul artikular yang kuat dikuatkan oleh interclavicular (lig Interclaviculare), kosal-clavicular (lig Costoclaviculare) (memanjang antara hujung tulang belakang tulang belakang dan tulang rusuk saya), serta ligamen sternoclavicular anterior dan posterior.

Disk artikular cartilaginous, terletak di dalam sendi, memisahkan permukaan artikular yang tidak bersamaan dengan bentuk dan sedikit meningkatkan tahap kebebasan bersama ini. Hasilnya, sendi sternoclavicular membolehkan pergerakan dalam tiga pesawat: di sekitar paksi menegak (pergerakan bahu belakang dan sebagainya), sekitar sagittal (menaikkan dan menurunkan bahu), dan juga sekitar paksi hadapan (putaran).

Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclavicularis) (Rajah 24) adalah bentuk yang rata, dengan sedikit pergerakan bergerak. Ini bersama membentuk permukaan artikular dari acromion skapula dan akhir acromial clavicle. Sambungan kuat ligamen corco-clavicular (lig Coracoclaviculare) dan ligamen acromioclavicular (lig Acromioclaviculare) diperkukuh (Rajah 24).

a., aa. - arteri, arteri (arteri, arteri)

ligan, ligg. - ligamentum, ligamenta (bundle, ligamen)

m., mm. - musculus, musculi (otot, otot)

n., nn. - nervus, nervi (saraf, saraf)

r., rr. - ramus, rami (cawangan, cawangan)

s. - seu (atau)

v., vv. - vena, venae (vena, urat)

Patologi dan rawatan sendi sternoclavicular

Sambungan penting anggota atas dengan dada adalah sendi sternoclavicular. Terima kasih kepadanya, seorang lelaki mengangkat tangannya atau menuntunnya ke atas kepalanya. Keradangan sendi, arthritis, dislokasi seperti pukulan langsung atau jatuh pada siku yang dilanjutkan ke belakang boleh menyebabkan pelanggaran fungsi dan menyebabkan kehilangan prestasi manusia.

Anatomi sendi sternoclavicular

Sambungan bahagian ini rangka mempunyai bentuk pelana. Pergerakan di dalamnya berlaku kerana pergerakan satu tulang relatif kepada yang lain, ada kemungkinan untuk membuat giliran tulang belakang di sekitar paksi. Di luar, sendi ditutup dengan kapsul tisu penyambung yang padat yang melindunginya daripada kecederaan. Di dalamnya adalah elemen penghubung - cakera artikular. Ia mengawal tekanan antara struktur tulang. Ia diperkuat oleh permukaan kosta anterior dan ligamen sternoclavicular.

Tujuan utama sendi adalah untuk menyertai tangan dengan dada dengan menggabungkan tulang-tulang tulang belakang dan ikat pinggang dengan badan. Dalam bentuk, ia adalah satu kekompuhan.

Patologi dan gejala

Semua kecederaan atau kecederaan yang menjejaskan sendi sternoclavicular, menyebabkan pelanggaran kualiti hidup seseorang, mengehadkan kebebasan bergerak. Oleh itu, apa-apa tindakan disertai dengan kesakitan yang tajam dan menyakitkan, rasa mati rasa dan kesemutan pada lengan, bahu atau leher. Kulit di bahagian yang rosak menjadi radang dan bengkak.

Apakah penyakit yang boleh menjejaskan?

Penyakit biasa pada sternoclavicular joint termasuk arthritis, yang berkembang akibat keradangan tisu artikular. Arthritis purulen akut juga mungkin jika jangkitan dibawa ke dalam rongga artikular selepas kecederaan atau osteomielitis hematogen. Osteochondrosis kerengsaan atau kerosakan autoimun ke tisu tulang rawan boleh menyebabkan kerosakan pada sendi. Apabila ia rosak, gejala ciri berikut berlaku:

 • kesakitan yang tajam dengan gerakan meningkat;
 • peningkatan suhu tempatan;
 • kemerahan dan pembengkakan kulit pada titik artikulasi;
 • ketidakupayaan untuk menggerakkan tangan sepenuhnya;
 • demam dan kelemahan.

Perkembangan arthrosis artikulasi jarang terjadi dan, sebagai peraturan, digabungkan dengan kerosakan pada bahagian lain badan. Ini menyumbang kepada degenerasi tulang dalam tulang belakang dan sternum, yang berlaku dengan osteochondrosis. Ia boleh menghalang pergerakan anggota atas. Kawasan yang terjejas mula menjadi luka terus-menerus, kadang-kadang bahagian depan tulangnya cacat, sebarang pergerakan tangan menyebabkan masalah.

Kecederaan bersama

Kerosakan bersama dikaitkan dengan pecah tisu rawan atau ligamen semasa dislokasi. Selalunya, kecederaan disebabkan oleh kesan merosakkan langsung di kawasan sendi apabila melanda atau jatuh pada lengan lurus, ditarik balik. Dalam kes ini, orang berasa sakit yang tajam, diperbaiki semasa pergerakan anggota badan. Dalam bidang penyetempatan bengkak sendi, hematoma atau lebam berkembang. Mungkin terdapat kecacatan tulang yang jelas, menyerupai tujahan, yang apabila ditekan menjadi lebih ketara. Pergerakan aktif dengan anggota badan adalah mustahil, dan pasif menyebabkan kesakitan yang menyakitkan.

Dalam kes terlepasnya sebatian itu, penggantiannya tidak dilaksanakan.

Diagnosis dan rawatan

Untuk mengenal pasti kehelan atau patologi lain yang mempengaruhi sendi sternoclavicular, anda boleh menggunakan pemeriksaan sinar-X. Ciri-ciri gambar akan membantu menentukan pelanggaran anatomi permukaan artikular tulang atau artikulasi mereka. Dalam keradangan berjangkit, cecair intra-artikular dipecahkan. Bahan yang dihasilkan disemai pada media nutrien dengan penentuan kepekaan bakteria terhadap antibiotik. Hasil kajian ini menentukan siapa yang harus digunakan. Ubat anti-radang dalam bentuk salap digunakan untuk merawat masalah sendi sternoclavicular. Chondroprotectors dan kompleks vitamin mempunyai kesan terapeutik yang berkesan. Mereka menguatkan tisu sendi dan mencegah kemusnahan mereka.