Utama / Pergelangan tangan

Kekalahan cakera intervertebral bahagian lain (M51)

Termasuk: luka cakera intervertebral di bahagian toraks, lumbar-toraks dan lumbosacral

Sciatica kerana kerosakan cakera intervertebral

Dikecualikan: lumbar sciatica BDU (M54.1)

Lumbago disebabkan oleh anjakan cakera intervertebral

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Hernia intervertebral tulang belakang ICD 10

Hernia tulang belakang kod ICD-10 menerima mengikut ketat dengan jenis luka cakera intervertebral cartilaginous dan tempat penyetempatan mereka. Oleh itu, patologi yang tidak berkaitan dengan kecederaan, terletak di bahagian serviks, diletakkan di bahagian berasingan dan ditetapkan dalam dokumentasi perubatan resmi oleh kod M50. Penamaan ini boleh dimasukkan dalam medan "diagnosis" dalam senarai ketidakupayaan sementara, senarai laporan statistik, beberapa jenis arahan untuk kaedah kawalan instrumental.

Hernia intervertebral dalam ICD 10, yang terletak di rantau thoracic, lumbar, dan sakral, dirujuk sebagai kod M51. Terdapat sebutan M51.3, yang menunjukkan degenerasi ketara (penonjolan hernia) cakera cartilaginous tanpa sindrom tulang belakang dan tanda neurologi. Dengan radiculopathy dan kesakitan yang teruk dalam tempoh eksaserbasi, hernia boleh ditunjukkan oleh kod M52.1. Kod M52.2 ditakrifkan sebagai kemusnahan yang jelas (kemusnahan) cakera tulang rawan dengan ketidakstabilan dalam kedudukan badan vertebra terletak di sebelahnya.

Nod atau hernia intervertebral Schmorl mempunyai kod mengikut ICD - M51.4. Sekiranya diagnosis tidak dinyatakan dan diagnostik makmal pembezaan tambahan diperlukan, kod M52.9 dilekatkan pada dokumen perubatan rasmi.

Untuk menyahsulit data tersebut menggunakan jadual khas. Biasanya ia menarik minat pekerja institusi perubatan, pekerja jabatan insurans sosial dan wakil-wakil jabatan kakitangan. Semua maklumat yang diperlukan tersedia secara terbuka dan boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja yang mempunyai minat dalam hal ini. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh menghubungi pakar kami. Dia akan memberitahu semua tentang penyakit tulang belakang, yang dikodkan sebagai kod hernia intervertebral ICD 10.

Perundingan dengan doktor secara percuma. Anda tidak tahu apa yang doktor anda, hubungi +7 (495) 505-30-40 kami akan memberitahu.

Hernia tulang belakang untuk pembaharuan ICD ke-10

Penyakit ini sangat berbahaya dan khianat, menjaga diri sendiri.

Disc herniated adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya bagi sistem muskuloskeletal. Fenomena ini sangat biasa, terutamanya di kalangan pesakit 30-50 tahun. Untuk hernia tulang belakang, kod ICD 10 diletakkan di dalam rekod perubatan pesakit. Mengapa ini perlu? Beralih ke hospital, doktor akan segera melihat apa jenis diagnosis pesakit itu. Disc herniated tergolong dalam kelas ketiga belas, yang mengandungi semua patologi tulang, otot, tendon, lesi membran sinovial, osteopati dan chondropathy, dorsopati dan luka sistemik tisu penghubung. ICD 10 adalah rangkaian rujukan yang direka untuk kemudahan pakar perubatan. Direktori maklumat perubatan mempunyai objektif berikut:

 • pembentukan syarat-syarat untuk tujuan pertukaran yang selesa dan perbandingan data yang diperoleh di negara-negara yang berlainan;
 • supaya doktor dan kakitangan perubatan lain harus lebih selesa dalam menyimpan maklumat tentang pesakit;
 • perbandingan maklumat di satu hospital dalam tempoh yang berbeza.

Terima kasih kepada Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, mudah untuk mengira kematian, kecederaan. ICD revisi ke-10 juga mengandungi maklumat tentang penyebab hernia tulang belakang, gejala, penyakit dan patogenesis.

Jenis utama penonjolan

Disc herniated adalah patologi degeneratif yang disebabkan oleh penonjolan cakera intervertebral dan tekanan pada kanal tulang belakang, serta akar saraf. Jenis hernia berikut dibezakan bergantung kepada lokasi:

Penyakit yang paling biasa di tulang belakang serviks dan lumbar, lebih jarang, patologi mempengaruhi wilayah toraks. Punggung manusia terdiri daripada proses melintang dan spinus, cakera intervertebral, permukaan artikular kostum, lubang intervertebral. Setiap bahagian lajur vertebral mempunyai bilangan vertebra tertentu, di mana cakera intervertebral terletak dengan kehadiran nukleus kepompong di dalamnya. Pertimbangkan bahagian tulang belakang dan bilangan segmen dalam setiap mereka.

 1. Kawasan serviks terdiri daripada atlanta (vertebra pertama), paksi (vertebra 2). Kemudian penomboran terus dari C3 hingga C7. Terdapat juga tulang oksipital bersyarat, ia ditetapkan C0. Bahagian serviks adalah sangat mudah alih, jadi hernia sering menjejaskannya.
 2. Tulang toraks mempunyai 12 segmen, ditandakan dengan huruf "T". Antara vertebra adalah cakera yang melaksanakan fungsi depresiasi. Cakera intervertebral mengedarkan beban pada keseluruhan tulang belakang. Dalam ICD 10 ia menunjukkan bahawa di rantau thoracic hernia lebih sering terbentuk antara segmen T8-T12.
 3. Bahagian lumbal terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra dalam bidang ini dilambangkan dengan huruf "L". Selalunya hernia memberi kesan kepada jabatan ini. Tidak seperti serviks, ia lebih mudah bergerak, cenderung cedera.

Juga memperuntukkan bahagian sakral, yang terdiri daripada 5 segmen yang bersatu. Kurang biasa, penyakit ini terdapat di rantau thoracic dan sacral. Setiap bahagian tulang belakang dikaitkan dengan organ-organ yang berlainan pesakit. Ini harus diambil kira, pengetahuan ini akan membantu membuat diagnosis.

Apa yang dimaksudkan dengan membonjol di kawasan serviks pada kad pesakit? Apa organ yang mempengaruhi kerja penyakit dengan penyetempatan ini?

Kod ICD 10 ditetapkan mengikut jenis luka cakera intervertebral cartilaginous. Untuk hernia di tulang belakang serviks, kod M50 diletakkan pada kad perubatan pesakit. Kekalahan segmen intervertebral mengikut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa dibahagikan kepada 6 subkelas:

Diagnosis sedemikian bermakna kecacatan sementara pesakit. Dengan hernia di rantau serviks, pesakit mempunyai gejala berikut:

 • sakit kepala;
 • kerosakan memori;
 • tekanan darah tinggi;
 • penglihatan kabur;
 • kehilangan pendengaran;
 • pekak total;
 • sakit di otot bahu dan sendi;
 • mati rasa muka dan kesemutan.

Seperti yang dapat anda lihat, penyakit degeneratif memberi kesan kepada mata, pituitari, peredaran otak, dahi, saraf muka, otot, tali vokal. Jika tidak dirawat, hernia tulang belakang serviks membawa kepada kelumpuhan lengkap. Pesakit kekal kurang upaya untuk hidup. Ahli patologi menggunakan x-ray, CT atau MRI untuk diagnosis.

Kelas dengan luka cakera intervertebral di daerah toraks, lumbar, dan sakral

Apabila dada, lumbar atau sacral hernia tulang belakang di kelas ICD ditugaskan M51. Ia merujuk kepada luka cakera intervertebral jabatan lain dengan myelopathy (M51.0), radiculopathy (M51.1), lumbago disebabkan oleh pemindahan segmen intervertebral (M51.2), serta spesifik (M51.8) dan luka yang tidak ditentukan (M51.9) cakera intervertebral. Juga terdapat kod dalam ICD 10 M51.3. M51.3 adalah degenerasi cakera intervertebral, yang berlaku tanpa gejala tulang belakang dan neurologi.

Jadual ini biasanya diperlukan untuk doktor, jururawat dan kakitangan perubatan lain, pekerja jabatan insurans sosial dan wakil-wakil jabatan kakitangan. Maklumat boleh diperolehi oleh mana-mana orang, ia berada dalam domain awam.

Gejala penyakit di daerah toraks, lumbar dan sakral dalam bentuk meja

Tulang belakang manusia mempunyai selekoh tertentu, sebenarnya ia bukan tiang, walaupun dalam banyak sumber, seseorang dapat mencari nama "ruang tulang belakang". Keluk fisiologi bukan merupakan tanda proses patologi dalam tubuh, terdapat norma-norma dan penyimpangan tertentu dalam pelbagai patologi. Hernia tulang belakang di rantau thoracic menyebabkan seseorang membongkok, jadi rasa sakit kurang jelas, sehingga penampilan kyphosis atau lordosis mungkin. Sehingga penyakit ini tidak membawa kepada komplikasi seperti itu, anda harus mengenali gejala patologi tepat pada waktunya dan berunding dengan doktor. Mari lihat tanda-tanda penyakit degeneratif bergantung pada lokasi. Jadual itu menyenaraikan semuanya dengan terperinci, walaupun orang yang tidak dikenali boleh membuat diagnosis awal untuk mengetahui doktor yang membuat temujanji.

Penerangan dan rawatan hernia cakera

Penyakit yang paling parah dan berbahaya sistem muskuloskeletal adalah cakera intervertebral yang herniated. Mengikut klasifikasi penyakit antarabangsa 10 revisi (ICD-10), mereka mempunyai kod M51. Penyakit ini didiagnosis dalam setiap 3 daripada 1000 orang. Lelaki berusia 25-55 tahun biasanya didiagnosis dengan cakera terleher ICD10. Hernia kanak-kanak dikaitkan dengan keabnormalan kongenital tulang belakang.

Penerangan

Apabila hernia terbentuk, cakera tulang belakang gugur (prolaps) atau bulge keluar (protrusion), dan ujung saraf akar kord rahim digigit. Di tempat pertama adalah hernia, yang terbentuk apabila tulang belakang bergerak berada di dalam sub-spesifik. Kekerapan seterusnya ialah cakera hernia L3-4. Hernia yang paling jarang dijumpai pada cakera intervertebral tulang belakang lumbar atas. Mereka biasanya berlaku pada pesakit yang mengalami kecederaan parah.

Untuk menentukan kehadiran hernia pada pesakit mengikut hasil pemeriksaan neurologi adalah mustahil.

Dan, kerana gejala cakera intervertebral herniasi tulang belakang lumbar bergantung kepada lokasi, saiz dan peringkat penyakit, satu-satunya cara yang betul untuk membuat diagnosis ialah MRI atau MSCT.

Gejala penyakit

Pada peringkat awal penyakit ini, sementara herniasi cakera intervertebral bersaiz kecil, akarnya tidak mencubit, dan pesakit tidak mengalami sakit yang teruk. Biasanya pada tahap ini kesakitan ini membosankan dan muncul secara berkala:

 • dengan batuk yang kuat;
 • berjalan
 • tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa;
 • bersin.

Dalam beberapa kes, pada peringkat awal penyakit, cakera herniated disertai dengan serangan lumbago. Apabila hernia tumbuh, akar kord rahim tersekat dan cakera intervertebral rosak. Ini membawa kepada manifestasi sindrom vertebral dan radikal. Jika tidak ada terobosan tiba-tiba cakera herniated di kawasan lumbar, maka beberapa tahun berlalu di antara peringkat awal penyakit dan penampilan sindrom.

Dalam sindrom vertebral, pergerakan tulang belakang lumbar adalah terhad, manakala otot paravertebral tegang sepanjang masa, oleh itu pesakit mengalami kesakitan yang teruk dan tidak dapat meluruskan punggungnya. Pesakit dengan sindrom ini sering mempunyai scoliosis, dan dalam beberapa kes kyphosis. Pesakit mengalami berpeluh yang teruk, dan kulit mereka mempunyai naungan marmar. Apabila mengetuk di tapak hernia, pesakit mengalami kesakitan menembak tajam di kaki.

Dalam sindrom radikal, penembakan dan kesakitan yang sakit memberikan kepada punggung dan paha, dan dalam beberapa kes, ke kaki bawah. Apabila penyakit itu berlangsung, pesakit mengalami kebas kelumpuhan, kelemahan otot yang kuat, yang tanpa rawatan yang betul berubah menjadi atrofi. Biasanya, sakit berlaku dengan pergerakan tiba-tiba badan, jatuh. Salah satu gejala sindrom radikal lumbar adalah sakit yang teruk yang tiba-tiba apabila bersin atau batuk.

Pesakit dengan hernia intervertebral lumbar tulang belakang mengalami sakit ketika menaikkan kaki ke ketinggian kecil, sementara rasa sakit berkurang atau hilang apabila kaki bengkok di lutut dan menjadi lebih kuat apabila kaki bengkok.

Kadang-kadang hernia yang cukup besar tidak boleh menyebabkan rasa sakit. Sekiranya kerugian berlaku di hadapan, maka jepit tidak jem. Walau bagaimanapun, walaupun cakera herni kecil boleh menyebabkan kesakitan yang teruk jika kord rahim digigit olehnya. Di dalam cakera herniogram pertengahan, masalah dengan tinja, inkontinensia atau pengekalan kencing, mati pucuk dapat ditemui.

Kaedah rawatan

Bergantung pada tahap penyakit dan saiz herniasi cakera, rawatan dilakukan oleh kaedah konservatif atau pembedahan. Rawatan pembedahan cakera herniated hanya digunakan apabila kelemahan otot yang konservatif, kuat gagal atau dalam kes mampatan akut akar kord rahim.

Kaedah tradisional merawat herniasi cakera termasuk:

 • daya tarikan tulang belakang;
 • blokade procaine atau lidocaine;
 • mengambil ubat anti-radang dan vitamin;
 • fisioterapi;
 • urut

Selepas penyingkiran sakit akut, kompleks terapi senaman khas disyorkan untuk memperbaiki dinamik positif rawatan.

Sekiranya herniasi cakera intervertebral, terapi manual tidak digalakkan.

Hernia intervertebral

Hernia intervertebral (cakera herniated, ICD code 10 M51.2) adalah peringkat terminal osteochondrosis tulang belakang, yang merupakan penyakit degeneratif-dystrophic. Baru-baru ini, kekerapan berlakunya keadaan patologi ini semakin tinggi.

Hernia intervertebral adalah penyakit di mana cakera intervertebral menonjol ke luar atau ke dalam dari ruang tulang belakang akibat ketidakstabilan peralatan ligamentous dan struktur fixative lain.

Gejala hernia intervertebral terutamanya ditentukan oleh kehadiran pemampatan akar saraf akibat penenggalan cakera intervertebral dan pengurangan selang antara vertebra. Oleh itu, manifestasi klinikal utama hernia intervertebral adalah seperti berikut:

 • Sakit, yang mungkin kekal atau berkala, dan mereka diperburuk dengan mengubah kedudukan badan seseorang (misalnya lenturan sampingan)
 • Gejala kerengsaan akar saraf, yang ditunjukkan oleh kepekaan meningkat, kesakitan di sepanjang saraf, rasa kesemutan dan merangkak lebam angsa
 • Mampatan kronik akar saraf boleh mengakibatkan atrofi kulit dan otot di kawasan pemuliharaannya, memandangkan fungsi tropik ada dalam tisu saraf
 • Pelanggaran terhadap aktiviti motor dan kepekaan dengan kehilangan zon tertentu yang tidak dapat dilepaskan dengan kehilangan keupayaannya untuk layan diri.

Sebab yang paling boleh dipercayai untuk perkembangan hernia intervertebral tidak sepenuhnya ditubuhkan. Terdapat beberapa faktor predisposisi yang meningkatkan kemungkinan membina penyakit ini. Ini termasuk yang berikut:

 • Meningkatkan beban fizikal pada tulang belakang
 • Displasia pada tisu penghubung, yang menyebabkan kecenderungan peranti penetapan
 • Keturunan yang dibebankan
 • Obesiti
 • Umur - orang yang lebih tua, semakin teruk keadaan tisu penghubung
 • Kecederaan tulang belakang trauma dan beberapa faktor lain.

Oleh itu, mekanisme utama pembangunan hernia intervertebral terdiri daripada melampaui mekanisme penyesuaian-penyesuaian alat pengawetan ke atas beban yang dialami oleh tulang belakang.

Carian diagnostik untuk hernia intervertebral yang disyaki termasuk kajian berikut:

 • Pemeriksaan sinar-X yang membolehkan anda melihat penonjolan antara vertebra tertentu
 • Tomography yang dikira (MRI, PET-CT, MRI)
 • Electroneuromyography, yang membolehkan untuk menilai tahap penglibatan akar saraf dalam proses patologi.

Kekurangan rawatan hernia intervertebral yang tepat pada masanya boleh membawa kepada perkembangan komplikasi tertentu yang mempengaruhi kualiti hidup pesakit. Ini termasuk yang berikut:

 • Paresis dan lumpuh
 • Sindrom nyeri kronik
 • Ketidakseimbangan urin dan najis dan sesetengah orang lain yang dikaitkan dengan pemampatan akar saraf yang bertanggungjawab untuk memulihkan organ-organ dalaman.

Rawatan hernia intervertebral boleh beroperasi dan konservatif. Walau bagaimanapun, memandangkan ini adalah peringkat terakhir osteochondrosis, terapi konservatif mempunyai kecekapan yang rendah. Operasi ini bertujuan untuk memulihkan struktur anatomi normal dan mengukuhkan tulang belakang untuk mencegah penularan semula cakera intervertebral.

Rawatan fisioterapeutik mempunyai keberkesanan tertentu. Teknik ini dapat meningkatkan peredaran mikro dalam tisu penghubung, yang agak menguatkan ruang tulang belakang.

Kumpulan risiko termasuk kategori pesakit berikut:

 • Dengan keturunan terbeban
 • Berat badan berlebihan
 • Terlibat dalam aktiviti profesional yang berkaitan dengan buruh fizikal berat (contohnya, pengangkat angkat besi, kuli).

Langkah-langkah pencegahan bertujuan untuk menghilangkan kemungkinan faktor-faktor predisposisi. Jika pesakit berada dalam kumpulan yang berisiko tinggi, dia perlu menjalani pemeriksaan profilaksis oleh ahli saraf, termasuk pemeriksaan sinar-X atau pemeriksaan tomografi tulang belakang. Di samping itu, adalah disyorkan untuk mematuhi saranan berikut:

 • Memohon senaman dosis
 • Hilangkan makan berlebihan dan tidak aktif.

Jika ada hernia intervertebral, disarankan untuk mematuhi gaya hidup tertentu. Cadangan utama adalah seperti berikut:

 • Elakkan daripada menjalankan fizikal yang berlebihan.
 • Memakai korset ortopedik khas
 • Pemerhatian biasa oleh pakar neurologi
 • Makanan mempunyai hampir tiada sekatan, kecuali penggunaan makanan berkalori tinggi, kerana kelebihan berat badan membawa kepada perkembangan penyakit.

Herniasi cakera intervertebral tulang belakang lumbar - keterangan, sebab, gejala (tanda), diagnosis, rawatan.

Penerangan ringkas

Herniasi cakera intervertebral tulang belakang lumbar - protrusi atau prolaps serpihan cakera intervertebral lumbar ke terusan tulang belakang akibat osteochondrosis tulang belakang, trauma dan mengakibatkan mampatan struktur saraf.

Kekerapan Disc herniated lumbar - tulang belakang sacral - 300 per 100 000 penduduk. Umur semasa adalah 30-50 tahun. Seks yang paling utama adalah lelaki.

Penyetempatan • Hernia dua cakera intervertebral yang terakhir berlaku paling kerap: LV-SSaya (penyetempatan lebih umum) dan LIV-LV • Lebih jarang melihat hernia LIII-LIV dan lebih jarang (terutamanya dengan trauma teruk) - cakera lumbar atas.

Klasifikasi • Mengikut tahap penembusan ke dalam saluran tunjang • • Penonjolan cakera (protrusi) • • Prolap (prolaps, penembusan nukleus pulpous melalui cincin berserat) • Dengan lokasi di bidang hadapan: garis tengah, lateral, hernia paramedik.

Sebabnya

Patogenesis dan patologi

• Lihat Osteochondrosis tulang belakang.

• Ligan membujur anterior jauh lebih kuat daripada ligamen posterior, oleh itu, hernia jatuh ke arah saluran tulang belakang. Di rantau lumbar, ligamen longitudinal posterior adalah yang paling kuat di bahagian tengahnya; oleh itu, cakera biasanya membiak secara lisan.

• Faktor-faktor pemampatan yang mampu memerah struktur saraf (kebanyakannya akar tulang belakang) • • Manifestasi osteochondrosis • • • Herniasi cakera intervertebral: penonjolan nukleus gelatin melalui tapak pecah serabut separa atau pembukaan pada cincin berserabut. Fragmen yang rosak sama ada boleh mengekalkan sambungan dengan bahan cakera, atau dipisahkan sepenuhnya (serpihan terencat, biasanya jatuh di bawah atau melalui ligamen longitudinal posterior) ••• Sebagai tambahan kepada hernia (atau dengannya), mampatan boleh menyebabkan: pertumbuhan tulang (osteophytes) hipertrofi ligamen kuning, pengembangan urat epidural, sklerosis tisu epidural, pembentukan adhesi, penyempitan ruang intervertebral • • Anomali kongenital yang bersebelahan (malformasi tulang belakang) - mana-mana di atas Ktorov walaupun ijazah minimum keterukan menyebabkan pemampatan tulang belakang.

• Faktor yang membangkitkan pembentukan hernia: microtrauma kekal cakera (fleksi yang berlebihan atau kerap dan lanjutan dari tulang belakang, getaran), kurang kerap - kecederaan tulang belakang teruk yang teruk.

• Mampatan akar tulang belakang menyebabkan iskemia, gangguan pengaliran, akibat daripada manifestasi klinikal.

Gejala (tanda)

Gambar klinikal

• Dinamik manifestasi klinikal - pada peringkat awal, pesakit hanya mengadu sakit belakang, sindrom vertebra dan radikal muncul kemudian (pengalaman sakit belakang beberapa tahun), akar morfologi sesuai dengan pemampatan akar, pembentukan cakera herniasi.

• Kesakitan di ruas lumbar (lumbodynia) - tidak menentu, membosankan, sakit • • Sakit secara beransur-ansur meningkatkan kesakitan • • Penyebab yang mungkin - pembengkakan ligamen longitudinal posterior (tidak seperti cakera mengandungi reseptor kesakitan), ketegangan otot, radas ligamentous • • pergerakan, ketegangan otot, angkat berat, batuk dan bersin • • Ketakutan berulang selama beberapa tahun telah menjadi ciri.

• sindrom vertebra •• Mobility had tulang belakang lumbar •• voltan otot paravertebral (berlaku dalam hampir semua kes) menyebabkan kesakitan dan menghalang meluruskan penuh belakang •• Smoothing lumbar lordosis (kadang-kadang beralih ke kyphosis) •• Kelembutan untuk rabaan jurang interspinous dan otot paravertebral. Gejala panggilan (apabila mengetuk jurang interspin, sepadan dengan penyetempatan hernia, menimbulkan kesakitan di kaki) • • Perubahan postur untuk mengurangkan kesakitan • • • Scoliosis, terbuka kepada pesakit, dengan paramedian dan hernia tengah (untuk mengurangkan ketegangan ligamen longitudinal posterior) ) • • • Scoliosis, terbuka ke arah yang bertentangan, - dengan hernia sisi (untuk mengurangkan mampatan akar) • • Manifestasi vegetatif: berpeluh, berkilau kulit.

• Radicular syndrome (radiculopathy) • • Nyeri - merebak ke bahagian punggung dan di bahagian hadapan punggung, bahagian bawah atau bahagian luar permukaan paha dan kaki bawah (ischialgia), berlaku di zon pemeliharaan satu atau beberapa akar. Sifat rasa sakit - menembak dan merengek • • Lebih separuh daripada pesakit mengaitkan penampilan sakit ini dengan kecederaan tertentu - kejatuhan, kecondongan tajam atau putaran badan, peningkatan berat badan • • Perubahan dalam zon pemeliharaan akar • • • kelemahan berkembang dalam otot-otot yang diasuh oleh akar yang terkena, hipotensi, atrofi; ••• fasciculations yang mungkin dalam paresthesia dermatome yang sesuai dan kebas berlaku ••• Pengurangan atau kehilangan refleks proprioceptive •• Symptom kejutan batuk - berlakunya sakit menembak tajam atau keuntungan innervation zon akar diperah meneran itu, batuk, bersin.

• Simptom Lasega - rasa sakit di punggung bawah dan di dermatome akar yang terjejas (mungkin juga kebas, merangkak) apabila kaki diluruskan dinaikkan pada pesakit yang berbaring di belakang • • Rasa sakit hilang (atau berkurang) apabila kaki bengkok pada sendi lutut dan meningkat dengan punggung punggung kaki • • Dalam orang yang sihat, kaki boleh dinaikkan kepada hampir 90 ° tanpa kesakitan, dalam kes patologi, sakit berlaku walaupun dengan peningkatan sedikit di kaki.

• Mampatan akut akar dalam patologi ekor kuda atau saraf tunjang • • Etiologi - biasanya hernia garis tengah yang besar • • Penyebab langsung - usaha fizikal yang cukup, beban besar pada tulang belakang (termasuk terapi manual) • • Gejala - parasap paru-paru yang rendah, kemerosotan sensitiviti di kawasan anogenital dan fungsi organ pelvik (terutamanya pengekalan kencing).

• Claudication sekejap-sekejap - sakit di kaki apabila berjalan (disebabkan oleh mampatan sementara ekor kuda), memaksa pesakit berhenti.

Diagnostik

Kaedah penyelidikan khas • Tumbukan lumbar - kadang-kadang peningkatan sederhana dalam kandungan protein. Dengan sekatan lengkap ruang subarachnoid, tahap protein dalam cecair serebrospinal dapat meningkat secara dramatik; sampel liquorodynamic positif (sampel untuk menyeberangi ruang subaraknoid) • tulang belakang Radiografi - tanda-tanda osteoarthritis (mengurangkan ketinggian cakera, osteophytes) dan kecacatan yang berkaitan • MR • Myelography (radiografi saraf tunjang selepas pentadbiran agen kontras ke dalam ruang subaraknoid) kadang-kadang digabungkan dengan CT berikutnya membolehkan mendiagnosis herniasi cakram dan stenosis saluran tulang belakang • Resolusi tinggi CT scan (MRI dan myelography yang lebih baik) • Electromyography membolehkan Ia membezakan mampatan tulang belakang dari neuropati periferal.

• diagnosis kebezaan spondylitis bersakit paru-paru • Ankylosing spondylitis • Tumor tulang belakang dan tumor saraf tunjang • Barah ini di tulang belakang • Spondylolisthesis • Leriche sindrom • Pelanggaran edaran bagi tambahan arteri tulang belakang Deprozh-Gotteron • Metabolik spondylopathies • neuropati diabetik.

Rawatan

RAWATAN. Kaedah utama adalah terapi konservatif.

Konservatif terapi • Rawatan Traction (regangan tulang belakang lumbar) • penyelesaian campuran epidural anestetik tempatan (biasanya novocaine atau lignocaine) dan HA (dexamethasone atau hydrocortisone) • NSAID, ubat tahan sakit, ubat kardiovaskular, vitamin • urut, fisioterapi, akupunktur • Selepas melegakan akut fasa - terapi senaman untuk meningkatkan kekuatan otot.

Rawatan pembedahan

• Petunjuk untuk pembedahan • • Tidak berkesan rawatan konservatif yang mencukupi dengan adanya tanda-tanda pemampatan yang stabil tulang belakang (terutamanya apabila kelemahan otot muncul) • • Campur tangan pembedahan kecemasan - semasa mampatan akar caudal.

• Inti dari operasi adalah penyahmampatan, pelepasan akar tulang belakang dari mampatan.

• •• jenis Ligamentektomiya operasi (tapak pemotongan ligamen kuning dengan bifida keselamatan), penyingkiran herniated cakera dan pengkuretan (mengikis, penyingkiran mekanikal) •• laminectomy (penyingkiran wishbone dan proses spinous daripada vertebra dengan pemeliharaan proses artikular) tanpa cakera pengkuretan - penyahmampatan luaran • • Discectomy laparoskopi (akses dari sisi rongga abdomen, depan) • • • Membuka cakera, membuangnya: mekanikal, penyejatan laser ••• Dihasilkan hanya semasa protrusi cakera • • Laminektomi mikroskopik diikuti oleh penyingkiran bahan hernia •• akses transcutaneous (tusukan trocar sisi melalui otot dengan memasukkan cakera; kemudian daripada pelbagai penjelmaan menghapuskan perkara cakera) •• Hemonukleolizis - lysis bahan hernial dengan memperkenalkan ke chymopapain enzim cakera yang terjejas. Tampil hanya dengan menonjolkan cakera, memelihara keutuhannya.

Komplikasi jarang berlaku • Hipermobiliti, sindrom tulang belakang laminektomized - selepas laminektomi beberapa vertebrae • Pembentukan hernia berulang (disebabkan kekurangan cakera cakera, proses degeneratif yang berikutnya).

Prognosis adalah baik. Operasi, dilakukan mengikut petunjuk yang sesuai, membawa kepada pemulihan atau peningkatan dramatik dalam kira-kira 70% kes.

Sinonim • Herniasi nukleus pulpal • prolaps cakera Intervertebral • Sindrom cakera Intervertebral

ICD-10. Gangguan Intervertebral M51 Bahagian Lain

ARTIKEL

ICD 10. PENYAKIT SISTEM MUSIK BONE DAN MENYAMBUT TISSUE.

Mengubah dorsopati (M40-M43)
M40 Kyphosis dan Lordosis
M40.0 Kyphosis kedudukan
Dikecualikan: osteochondrosis tulang belakang (M42.-)
M40.1 Kyphosis sekunder lain
M40.2 Kyphosis lain dan tidak ditentukan
M40.3 Sindrom belakang lurus
M40.4 lordosis yang lain
M40.5 Lordosis tidak ditentukan
M41 Scoliosis
M41.0 Scoliosis idiopatik Infantile
M41.1 Skoliosis idiopatik remaja
M41.2 Skoliosis idiopatik lain
M41.3 Scoliosis thoracogenic
M41.4 Scoliosis Neuromuscular
M41.5 Skoliosis sekunder yang lain
M41.8 Lain-lain bentuk scoliosis
M41.9 Scoliosis, tidak ditentukan
M42 osteochondrosis tulang belakang
M42.0 osteochondrosis Juvenile tulang belakang
Dikecualikan: kyphosis kedudukan (M40.0)
M42.1 osteochondrosis tulang belakang pada orang dewasa
M42.9 osteochondrosis tulang belakang, tidak ditentukan
M43 Lain-lain dorsopati yang mengganggu
Spondilolisis M43.0
M43.1 Spondylolisthesis
M43.2 Fusions tulang belakang yang lain
Pseudoarthrosis Ankylosing spondylitis (M45) selepas gabungan atau arthrodesis (M96.0) dikaitkan dengan arthrodesis (Z98.1)
M43.3 Subluxation aksial paksi Habitual dengan myelopathy
M43.4 Subluxations atlanto-paksi lain yang biasa
M43.5 Subluxations vertebra biasa lain
Tidak termasuk: kerosakan biomekanik NKD (M99.-)
M43.6 Krivosheya
Dikecualikan: torticollis: - sternomastoid kongenital (Q68.0) - akibat trauma kelahiran (P15.2) - psikogenik (F45.8) - kecederaan (G24.3) - kecederaan semasa - melihat kecederaan tulang belakang oleh kawasan badan
M43.8 Lain-lain dorsopati yang cacat tertentu
Dikecualikan: kyphosis dan lordosis (M40.-) scoliosis (M41.-)
M43.9 Dorsopati yang tidak dapat dikenal pasti

Spondylopathy (M45-M49)
M45 Ankylosing Spondylitis
M45.0 Ankylosing Spondylitis
Dikecualikan: arthropathy dalam penyakit Reiter (M02.3) Penyakit Behcet (M35.2) remaja (ankylosing) spondylitis (M08.1)
M46 Spondylopathies keradangan lain
M46.0 Entezopati tulang belakang
M46.1 Sacroiliitis tidak dikelaskan di tempat lain
M46.2 Osteomyelitis vertebra
M46.3 Infeksi cakera intervertebral (pyogenic)
Komen: Jika perlu, kenalpasti agen berjangkit menggunakan kod tambahan (B95-B97)
M46.4 Discitis, tidak ditentukan
M46.5 Spondylopathy menular lain
M46.8 Spondylopati keradangan tertentu yang ditentukan
M46.9 Spondylopathy radang, tidak ditentukan
Spondylosis M47
M47.0 Pemampatan Sindrom arteri tulang belakang atau tulang belakang anterior
M47.1 Spondylosis lain dengan myelopati
Dikecualikan: subluxation vertebra (M43.3-M43.5)
M47.2 Spondylosis lain dengan radiculopathy
M47.8 Spondylosis lain
M47.9 Spondylosis, tidak ditentukan
M48 Spondylopathies lain
M48.0 Stenosis tulang belakang
M48.1 Ankylosing Hyperstasis Forestier
M48.2 Mencium Vertebra
M48.3 Spondylopathy traumatik
M48.4 Pecahan tulang belakang disebabkan oleh overstrain
Kemusnahan vertikal M48.5, tidak diklasifikasikan di tempat lain
Dikecualikan: pemusnahan tulang belakang dalam osteoporosis (M80.-) kecederaan semasa - melihat kecederaan di kawasan badan
M48.8 Spondylopathies lain yang dinyatakan
M48.9 Spondylopathy, tidak ditentukan
M49 Spondylopathies untuk penyakit dikelaskan di tempat lain
M49.0 Tulang tulang belakang
M49.1 Brondellosis spondylitis
M49.2 Spondylitis Enterobacterial
M49.3 Spondylopathy untuk penyakit berjangkit dan parasit lain yang dikelaskan dalam tajuk lain
Dikecualikan: spondylopati neuropatik dengan tab dorsal (M49.4)
M49.4 spondylopati neuropatik
M49.5 Kecederaan tali tulang belakang pada penyakit yang dikelaskan di tempat lain
M49.8 Spondylopathies untuk penyakit lain diklasifikasikan di tempat lain

Dorsopati lain (M50-M54)
M50 Kecederaan cakera serviks
M50.0 Kerosakan cakera intervertebral spasm serviks dengan myelopathy
M50.1 Kerosakan cakera intervertebral tulang belakang serviks dengan radiculopathy
Radiculitis halangan dikecualikan (M54.1)
M50.2 Pemindahan jenis cakera intervertebral serviks yang berbeza
M50.3 Kemusnahan lain cakera intervertebral serviks
M50.8 Lain-lain luka pada cakera intervertebral serviks
M50.9 Kecederaan cakera serviks, tidak ditentukan
Gangguan Intervertebral M51 Bahagian Lain
M51.0 Kerosakan cakera intervertebral di bahagian lumbar dan bahagian lain dengan myelopathy
M51.1 Kerosakan cakera intervertebral lumbar dan bahagian lain dengan radiculopathy
Dikecualikan: lumbar sciatica BDU (M54.1)
M51.2 Penempatan cakera intervertebral tertentu yang lain
M51.3 Lain-lain degenerasi cakera intervertebral yang dinyatakan
M51.4 nod Schmorl (hernia)
M51.8 Lain-lain lesi tertentu pada cakera intervertebral
M51.9 Kerosakan kepada cakera intervertebral, tidak ditentukan
M53 Lain-lain dorsopati, tidak dikelaskan di tempat lain
Sindrom Cervico-cranial M53.0
M53.1 Sindrom leher dan bahu
Dikecualikan: sindrom infrathoracic [lesi dari plexus brachial] (G54.0) luka cakera intervertebral kawasan serviks (M50.-)
M53.2 Ketidakstabilan tulang belakang
M53.3 Gangguan Saccococcygeal, tidak dikelaskan di tempat lain
M53.8 Lain-lain dorsopati yang dinyatakan
M53.9 Dorsopati, tidak ditentukan
M54 Dorsalgia
M54.0 Panniculitis, yang menjejaskan kawasan serviks dan tulang belakang
Dikecualikan: panniculitis: - BDU (M79.3) - lupus (L93.2) - berulang [Weber-Christian] (M35.6)
M54.1 Radiculopathy
Tidak termasuk: neuralgia dan neuritis BDU (M79.2) radiculopathy dengan: - kerosakan pada cakera intervertebral lumbar dan bahagian lain (M51.1) - kerosakan pada cakera intervertebral serviks (M50.1) - spondylosis (M47.2)
M54.2 Cervicalgia
Dikecualikan: cervicalgia akibat kerosakan cakera intervertebral (M50.-)
M54.3 Sciatica
Dikecualikan: sciatica: - disebabkan oleh luka disc intervertebral (M51.1) - dengan lumbago (M54.4) lesi saraf sciatic (G57.0)
M54.4 Lumbago dengan sciatica
Dikecualikan: disebabkan oleh luka cakera intervertebral (M51.1)
M54.5 Kesakitan belakang
Dikecualikan: lumbago: - disebabkan oleh pemindahan disk intervertebral (M51.2) - dengan sciatica (M54.4)
M54.6 Sakit di tulang belakang toraks
Dikecualikan: disebabkan kerosakan pada cakera intervertebral (M51.-)
M54.8 Lain-lain Dorsalgia
M54.9 Dorsalgia, tidak ditentukan

Singkatan BDU bermaksud ungkapan "tanpa tanda-tanda lain," yang bersamaan dengan definisi: "tidak ditentukan" dan "tidak ditentukan."

Hernia

Nota Hernia dengan gangren dan halangan dikelaskan sebagai hernia dengan gangren.

Termasuk: hernia:

 • diperolehi
 • kongenital [kecuali pembukaan diafragma atau esofagus diafragma]
 • berulang

Hernia inguinal

Termasuk:

 • Bubocele inguinal hernia:
  • BDU
  • lurus
  • dua sisi
  • tidak langsung
  • slanting
 • hernia scrotal

Hernia umbilical

Termasuk: paraumbar hernia

Hernia dinding abdomen anterior

Hernia diafragma

Termasuk:

 • hernia dari lubang diafragma (esophageal) (gelongsor)
 • hernia penyahmampatan

Dikecualikan: hernia kongenital:

 • diaphragmatic (Q79.0)
 • pembukaan esofagus diafragma (Q40.1)

Hernia perut lain

Termasuk: hernia:

 • rongga perut, NKDR penyetempatan yang ditentukan
 • lumbar
 • obturator
 • organ kelamin wanita
 • retroperitoneal
 • ischial

Hernia perut, tidak ditentukan

Termasuk:

 • enterokele [hernia usus]
 • epiplocele [hernia epiploik]
 • hernia:
  • BDU
  • interstitial
  • usus
  • intraperitoneal

Herniasi cakera pada lumbar dan bahagian lain tulang belakang semasa mengekalkan kestabilan segmen motor vertebra (rawatan pembedahan)

RCHD (Pusat Pembangunan Kesihatan Republik, Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Protokol Klinik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2013

Maklumat am

Penerangan ringkas

Tulang atau prolaps serpihan cakram intervertebral ke dalam saluran tulang belakang, yang disebabkan oleh lesi tulang belakang degeneratif-dystrophic (spondylosis) atau trauma dan menyebabkan mampatan struktur saraf.

I. BAHAGIAN PENGENALAN

Nama Protokol: Herniasi cakera lumbar dan bahagian lain tulang belakang semasa mengekalkan kestabilan segmen motor vertebra (rawatan pembedahan).
Kod protokol:

Kod ICD-10:
M51.0 - Luka cakera intervertebral jabatan lain (termasuk lumbar) dengan myelopati
M51.1 - Luka cakera intervertebral bahagian lain (termasuk lumbar) dengan radiculopathy

Singkatan yang digunakan dalam protokol:
Terapi senaman - budaya fizikal terapeutik
MRI - pengimejan resonans magnetik
ESR - kadar pemendapan erythrocyte
ECG - elektrokardiografi
ENMG - electroneuromyography

Tarikh perkembangan protokol: April 2013.
Kategori pesakit: Pesakit di bahagian neurosurgi dengan diagnosis hernia cakera tulang belakang.
Pengguna protokol: neurosurgeon.
Petunjuk ketiadaan konflik kepentingan: tiada.

Pengkelasan

Klasifikasi klinikal

Mengikut tahap penghijrahan ke terusan tunjang:
1. Penonjolan cakera - anjakan ke arah terusan tunjang dan tunjang ke dalam saluran tulang belakang unsur-unsur cincin berserabut cakera intervertebral tanpa mengganggu integriti kedua.
2. Penyempitan - menonjol ke terusan vertebral unsur-unsur cincin berserabut (dengan sedikit jurang) dan nucleus pulposus yang merosot, tetapi mengekalkan integriti ligamen longitudinal posterior.
3. Prolaps - jatuh ke dalam saluran tulang belakang melalui kecacatan cincin berserabut serpihan nukleus pulpous yang degenerasi yang mengekalkan komunikasi dengan cakera.
4. Penenggelaman - pemindahan serpihan yang merangsang nukleus pulpous yang merosot sepanjang kanal tulang belakang.

Dengan lokasi di pesawat hadapan:
1. Median (median)
2. lateral posterior (lateral)
3. Paramedian
4. Foraminal

Diagnostik

Ii. KAEDAH, PENDEKATAN DAN PROSEDUR UNTUK DIAGNOSTIK DAN RAWATAN

Senarai langkah diagnostik utama dan tambahan

Langkah-langkah diagnostik utama:
1. Lengkap penghitungan darah (6 parameter) eritrosit, hemoglobin, leukosit, hematokrit, platelet, ESR, pembekuan
2. Analisis biokimia darah (penentuan urea, protein total, bilirubin, glukosa, AlT, AST)
3. Ujian darah untuk HIV.
4. Ujian darah untuk hepatitis B, C
5. Urinalisis
6. Penentuan kumpulan darah dan faktor Rh
7. ECG
8. Ahli terapi perundingan
9. Pengimejan resonans magnetik tulang belakang lumbar.
10. Fluorografi
11. Baki pada telur cacing
12. Darah pada microreaction

Langkah diagnostik tambahan:
1. ENMG (electroneuromyography) mengikut tanda-tanda
2. Tomografi yang dikira
3. Sinar-X dengan ujian fungsional
4. Rundingan pakar mengenai kesaksian

Kriteria diagnostik

Aduan dan sejarah:
Aduan kesakitan dan sensitiviti yang merosot (hypesthesia, hyperpathy) di sepanjang akar terkompresi. Kemungkinan paresis atau kelumpuhan kumpulan otot tertentu, disfungsi organ panggul. Terapi konservatif sehingga 2 bulan - tanpa kesan atau berpanjangan.

Pemeriksaan fizikal
Sindrom nyeri radikular (di zon pemuliharaan akar mampat); dalam sesetengah kes, gangguan motor dan deria yang berbeza-beza.

Kajian makmal: tidak terdapat penyimpangan yang ketara dalam analisis klinikal dan biokimia jika tiada patologi bersamaan.

Ujian instrumental: MRI tulang belakang - kehadiran cakera herniated dengan pemampatan kord rahim dan / atau akar kord rahim.

Petunjuk untuk nasihat pakar
Sekiranya terdapat patologi yang bersesuaian, rujuk pakar yang berkaitan: jika ada perubahan pada ECG, rujuk kardiologi, pengamal am, jika terdapat patologi endokrin, ahli endokrinologi dan lain-lain.

Diagnosis keseimbangan

Diagnosis keseimbangan

Untuk menjalani rawatan di Israel, Korea, Turki, Jerman dan negara-negara lain

Pilih sebuah klinik asing.

Rundingan percuma mengenai rawatan di luar negara!

Panggil, kami akan membantu: 8 747 094 08 08

Dapatkan nasihat perubatan

Untuk menjalani rawatan di Korea, Israel, Jerman, Amerika Syarikat

Panggil, kami akan membantu: 8 747 094 08 08

Dapatkan nasihat perubatan

Rawatan

Tujuan rawatan: penyingkiran microsurgical cakera herniated (menggunakan mikroskop operasi, instrumen microsurgical) dengan penyahmampatan saraf tunjang dan / atau akarnya.

Taktik rawatan

Rawatan bukan dadah
Rejim semasa tidur siang. Revitalisasi pesakit pada hari ke-2 selepas pembedahan.

Rawatan ubat

Rawatan ubat utama:
1. profilaksis antibiotik.
2. Terapi nyeri pada tempoh postoperative dari hari pertama (ketoprofen 100 mg V / m, Lornoxicam 8 mg V / m) dengan sakit selama 5-10 hari.

Rawatan ubat tambahan
1. Pembetulan gangguan peredaran mikro (pentoxifylline 100 mg i.v., alprostadil 20 mcg iv) 5-10 hari mengikut tanda-tanda dengan defisit neurologi.
2. Rangsangan transmisi sinaptik impuls saraf (galantamine) mengikut tanda-tanda.
3. Pelepasan sindrom musculo-tonik dan spastik dengan paresis pusat dan lumpuh (tolperisone 150 mg intramuscularly, baclofen 25 mg Tab dalam).
4. Untuk melegakan kesakitan neuropathic - carbamazepine 200 mg. tab di dalamnya.
5. Boiko campuran 300 ml secara intravena selama 3-5 hari, komposisi: natrium klorida 0.9% 200 ml, dexamethasone 4-8 mg., Aminophylline 120 mg., Ketoprofen 100 mg., Diphenhydramine 10 mg. dalam masa 3 hari mengikut tanda-tanda dengan tujuan antisematematik dan antiinflamasi.
6. Mengikut tanda-tanda di hadapan sindrom kesakitan refleks yang digambarkan - sekatan paravertebral, piriformis dan lain-lain. Bahan-bahan: lidocaine 2% -10 ml + betamethasone 7.5 mg.
7. Untuk melegakan kesakitan neuropathic, carbamazepine 200 mg. tab.

Rawatan lain
Dari 2 hari terapi senaman di bawah bimbingan pengajar. Dari 2-3 hari selepas operasi, fisioterapi bermula seperti yang diarahkan oleh ahli fisioterapi. Ia termasuk (menurut petunjuk) elektrostimulasi, terapi magnet, elektroforesis, phonophoresis (ultrasound), terapi UHF, terapi laser, akupunktur, urut dan lain-lain.

Campur tangan pembedahan: akses interlaminar menggunakan instrumen mikrosurgis dan mikroskop pengoperasian, dengan penyingkiran ejen mampatan tanpa penyusutan jurang intervertebral

Langkah-langkah pencegahan:
1. Batasan aktiviti fizikal, bekerja di cerun selama 2 bulan.
2. LFK sentiasa menguatkan otot paravertebral.

Pengurusan lanjut:
1. Pemerhatian ahli neurologi di tempat kediaman

Petunjuk keberkesanan rawatan dan keselamatan kaedah diagnostik dan rawatan yang dinyatakan dalam protokol:
1. Regresi gejala neurologi (radiks dan (atau) myelopathic).
2. Penyembuhan luka dengan niat pertama.

Hospitalisasi

Petunjuk untuk dimasukkan ke hospital

1. Rawatan hospital rutin. Kehadiran manifestasi klinikal (sindrom radikal, sindrom radikal, myelopathic) jika tiada kesan terapi konservatif dan kehadiran cakera herniated pada tahap tulang belakang lumbar yang disahkan oleh imbasan MRI. Ketiadaan ketidakstabilan segmen motor vertebral: sindrom lumbodinamik tidak diucapkan atau tidak nyata; ketinggian cakera intervertebral atau pengurangannya kepada 50% dikekalkan; kekurangan marginal (sekitar cakera intervertebral) degenerasi lemak; tiada perubahan degeneratif yang merosakkan plat hyaline cakera intervertebral.

2. Rawatan hospital kecemasan. Sindrom Cauda

Maklumat

Sumber dan kesusasteraan

 1. Protokol mesyuarat Suruhanjaya Pakar mengenai Pembangunan Kesihatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan, 2013
  1. 1. Buku Panduan Pembedahan Spine. Ali A Baaj, Praveen V. Mummaneni, Juan S. Uribe, Alexander R. Vaccaro, Mark S. Greenberg. - Thieme, New York - Stuttgart. - 2011. - 455 P. 2. Panduan Eropah Medicin. Bedah saraf. W. Arnold, U. Ganzer, Christianto B. Lumenta, Concezio Di Rocco, Jens Haase, Jan Jakob A. Mooij. 2009. 3. Kompendium Neurochirurgie, Hölper, Soldner, Behr. 2. Auflage 2007 Prolnn-Verlag. 4. Vertebrologi. Ulrich E.V., Mushkin A.Yu. ELBI-SPb; 2006, ms.74 Diagnosis perbezaan dalam neurologi dan neurosurgeri. Cementis S.A. 2007

Maklumat

Iii. ASPEK ORGANISASI PELAKSANAAN PROTOCOL

Senarai pemaju protokol:
1. Kisaev - pakar bedah neurosurgeon dari Pusat Sains Saintifik untuk Neurosurgery JSC.
2. Kerimbaev T.T. - Ketua jabatan JSC "Pusat Penyiasatan Neurosurgeri".

Pengulas:
1. Makhambaev G. - pakar bedah saraf bebas AS di rantau Karaganda, ketua jurusan saraf pembedahan Pusat Perubatan Wilayah, Karaganda.

Petunjuk keadaan semakan protokol: Semakan protokol dibuat sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun, atau apabila data baru tersedia pada diagnosis dan rawatan penyakit, keadaan atau sindrom yang sama.

Tanda-tanda hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar

Hernia intervertebral adalah penyakit degeneratif cakera intervertebral, yang dicirikan oleh pelanggaran integriti dan strukturnya

Hernia tulang belakang lumbar adalah prolaps atau protrusi fragmen cakera intervertebral ke dalam saluran tulang belakang. Kod penyakit mengikut ICD - 10 - M51 (kerosakan pada cakera intervertebral jabatan lain). Berlaku dengan kecederaan atau osteochondrosis, membawa kepada pemampatan struktur saraf.

Hernia di rantau lumbar berlaku dengan kekerapan 300: 100 ribu penduduk, terutamanya pada lelaki dari 30 hingga 50 tahun.

Penyetempatan Hernia - L5-S1 (kebanyakannya) dan L4-L5. Dalam kes yang jarang berlaku, hernia tulang belakang lumbar dikesan L3-L4 dan dengan luka parah cakera lumbar atas.

Sistematisasi (mengikut tahap penembusan ke dalam saluran tunjang):

 • prolaps (prolaps);
 • penonjolan (penonjolan

Lokasi hernia dalam pesawat frontal: lateral, median, hernia paramedian.

Gambar klinikal utama

Pada awal penyakit ini, pesakit mengadu sakit belakang. Sindrom radikal dan vertebra muncul lebih lama, dalam sesetengah kes, "pengalaman" kesakitan mempunyai beberapa tahun.

Pada peringkat ini, mampatan tulang belakang dan pembentukan cakera herniasi berlaku: lumbodynia (rasa sakit di kawasan lumbar). Pada mulanya - tidak stabil dan sakit. Dari masa ke masa, keterukan kesakitan bertambah, selalunya disebabkan oleh peregangan ligamen longitudinal posterior dan mengalir dari ligamen dan otot. Pesakit merasakan peningkatan kesakitan di mana-mana ketegangan otot, batuk, bersin dan angkat berat. Keburukan berulang yang berlangsung selama bertahun-tahun adalah ciri lumbodynia.

Hernia tulang belakang boleh berlaku di mana-mana bahagian tulang belakang.

 1. ketegangan otot paravertebral menghalang pelanjutan penuh belakang dan menyebabkan kesakitan;
 2. pergerakan terhad tulang belakang lumbar;
 3. melicinkan lordosis lumbar (peralihan kepada kyphosis sering diperhatikan);

Dengan hernia median dan paramedian, scoliosis diperhatikan, terbuka kepada bahagian yang berpenyakit (kurang ketegangan pada ligamen longitudinal posterior). Dalam hernia sisi (pengurangan pemampatan akar saraf), scoliosis diperhatikan, yang terbuka ke arah yang bertentangan.

Sindrom Radicular (radiculopathy):

 • kesakitan timbul di zon pemuliharaan satu atau beberapa akar, meluas ke punggung, dan di bawah - melalui perezdney, belakang (zadnerennoy) permukaan tibia dan pinggul (ischialgia). Dengan sifat kesakitan itu sakit atau menembak;
 • Kesakitan yang paling kerap berlaku akibat kecederaan, dengan putaran batang yang tidak berjaya atau semasa mengangkat;
 • ada perubahan dalam zon pemuliharaan akar saraf;
 • Otot menjadi lemah, hipotensi diperhatikan, atropi berkembang (kadang-kadang fascication). Pesakit merasakan mati rasa, paresthesia berlaku;
 • "Gejala batuk kejutan." Apabila menegangkan (batuk, bersin) di zon pemuliharaan akar yang meremas, sakit menembak atau peningkatan mendadak muncul;
 • Prolaps refleks proprioceptive diperhatikan.
 1. Kesakitan berlaku walaupun dengan peningkatan sedikit kaki;
 2. Kesakitan muncul di punggung bawah dan di dermatome akar terjejas. Pesakit mungkin merasa mati rasa atau "goosebumps" ketika menaikkan kaki yang diluruskan;
 3. kesakitan menyusut (hilang) apabila kaki bengkok pada sendi lutut, tetapi diperburuk dengan punggung punggung kaki.

Hernia tulang belakang lumbar paling kerap berlaku pada latar belakang osteochondrosis

Patologi horsetail (mampatan akut akar):

 • Sebab: hernia besar saiz besar, sakit terjadi dengan usaha fizikal yang cukup dan beban besar pada tulang belakang (kadang-kadang semasa sesi terapi manual). Tanda-tanda: pengekalan kencing (sensitiviti yang merosot di rantau anogenital), parasaparesis yang rendah.

Sindrom claudication intermittent:

 • terdapat kesakitan apabila berjalan di kaki bawah (kerana mampatan sementara ekor kuda). Pesakit semasa pergerakan perlu berhenti kerap.

Langkah diagnostik

Apabila membuat diagnosis, adalah penting untuk mengambil kira semua gejala, "bercakap" tentang kehadiran hernia tulang belakang lumbar. Hernia tulang belakang diiktiraf oleh kaedah diagnostik berikut:

  • tusukan lumbar (peningkatan sederhana dalam protein);
  • X-ray dari ruang tulang belakang;
  • MRI dan myelography, kadang-kadang dengan CT resolusi tinggi seterusnya;
  • elektromilografi (keupayaan untuk membezakan neuropati periferal daripada mampatan akar).

Diagnosis keseimbangan

Apabila membezakan dari hernia lumbal, penting untuk mengecualikan: tumor dan metastasis pada tulang belakang, ankylosing spondylitis, spondylitis berlebihan, spondylopathy metabolik, peredaran yang lemah dalam arteri spinalis tambahan Depro-Gotteron, neuropati diabetik.

Diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya boleh memulihkan cakera intervertebral sepenuhnya. Dengan rawatan yang lewat, semua langkah terapeutik, malangnya, hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala-gejala.