Utama / Pergelangan tangan

Hernia Hilang Upaya: apabila diberikan, dan apabila tidak

Ramai pesakit yang mempunyai penyakit belakang, berminat sama ada kecacatan disebabkan oleh hernia tulang belakang. Jawapan kepada soalan ini sebahagian besarnya bergantung kepada keadaan sebenar orang itu, ciri-ciri perkembangan patologi dan gejala-gejala tertentu. Bagaimana cara mendaftarkan kecacatan, dalam apa kes mesti ditujukan kepada suruhanjaya - dalam artikel ini.

Apabila dihantar ke suruhanjaya

Jawapan kepada soalan sama ada kemungkinan untuk mendapatkan kecacatan dengan hernia tulang belakang, bermula dengan petunjuk perubatan tertentu, di mana doktor diwajibkan menghantar pesakit untuk diperiksa oleh sebuah suruhanjaya perubatan, yang boleh membuat keputusan yang sesuai:

 • kesakitan teruk yang berlaku secara kerap dan berterusan untuk jangka masa yang panjang, selalunya dengan ketakutan;
 • kejadian jangka panjang dan kerap mengenai fakta ketidakupayaan (pekerja sering mengambil cuti sakit);
 • tanda-tanda pelbagai gejala, termasuk sindrom kesakitan, yang berlangsung lebih dari 4 bulan dan tidak dirawat dengan cara yang disyorkan oleh doktor;
 • pelbagai gangguan penyelarasan, kawalan pergerakan lengan dan kaki, yang mengganggu kehidupan yang penuh dan keupayaan untuk melakukan aktiviti buruh;
 • komplikasi organ dalaman (urogenital, pernafasan, sistem kardiovaskular).

Gejala serupa dapat dilihat dalam hampir semua diagnosis - i.e. tidak kira di mana hernia tulang belakang itu terletak secara khusus (di kawasan lumbal, toraks, serviks, atau sakral).

Prosedur Suruhanjaya

Untuk mendapatkan kecacatan selepas pembedahan tulang belakang, serta dalam kes-kes lain (apabila komplikasi berkembang, gejala kesakitan berkembang, dan lain-lain), anda perlu lulus komisen, yang secara rasmi dipanggil pemeriksaan perubatan dan sosial (ITU).

Pesakit perlu menerima pendapat dengan segera 3 pakar:

 1. Ahli terapi daerah.
 2. Ahli neurologi.
 3. Neurosurgeon

Pakar menjalankan pemeriksaan, menetapkan diagnostik yang sesuai, aduan belajar, sejarah perubatan dan kesimpulan doktor lain. Tetapi pertama-tama anda perlu menghubungi terapis anda dan mendapatkan arahan ke ITU.

Dokumen untuk laluan

Bersama dengan arahan itu, jawatankuasa lulus mesti mengambil asal dokumen tersebut:

 • pasport anda;
 • rekod perubatan;
 • ekstrak dari hospital yang mana pesakit dirujuk untuk pemeriksaan (jika dia meluluskan suruhanjaya di hospital lain);
 • keputusan semua kajian diagnostik yang dilakukan sehari sebelum;
 • huraian kursus pemulihan, jika mangsa telah lulus;
 • sijil tugasan ketidakupayaan untuk penyakit yang sama (jika seseorang tidak memohon buat kali pertama).

Oleh itu, kecacatan boleh diformalkan hanya jika semua dokumen perubatan tersedia yang mengesahkan fakta penyakit itu, menetapkan peringkat perkembangan, ketegangan, dan hakikat bahawa mangsa telah menjalani kursus rawatan yang sesuai.

Pemeriksaan apa yang perlu diluluskan

Untuk mengeluarkan cacat kepada pesakit dengan hernia tulang belakang, pesakit hampir selalu perlu menjalani beberapa jenis pemeriksaan tambahan (doktor tidak menetapkan semua, tetapi hanya beberapa, seperti yang diperlukan):

 • analisis darah dan air kencing umum;
 • X-ray kawasan terjejas;
 • pencitraan resonans magnetik lesi memberikan gambaran yang paling terperinci dan dalam banyak aspek pengaruh sama ada mungkin untuk mendapatkan kumpulan kecacatan dalam pembentukan hernia;
 • pengiraan tomografi;
 • elektromilografi - ditetapkan kepada pesakit yang mengharapkan untuk mendapatkan kecacatan dalam hernia intervertebral akibat sciatica kronik, progresif;
 • myelography dilakukan dalam kes-kes di mana cakera membongkok memerah gentian saraf kord rahim;
 • rheovasografi - untuk menentukan keadaan kapal;
 • Tata cecair serebrospinal (analisa minuman keras) - kaedah ini biasanya digunakan untuk kecacatan akibat kecederaan tulang belakang.

Kumpulan hilang upaya dengan hernia

Terdapat tiga kumpulan yang mana lembaga perubatan boleh memohon kecacatan. Mereka ditentukan atas dasar perkembangan penyakit, perkembangan komplikasi, patologi dari organ dalaman lain, dan juga berdasarkan keupayaan seseorang untuk bekerja. Apa yang menonjolkan setiap kategori hernia mempunyai dan keterangannya diberikan dalam jadual.

Hernia tulang belakang, di hospital 2 bulan

Catatan: 2
Terakhir Dikunjungi:
2012-12-16 22:57:27

12/15/2012 6:57 petang | hernia tulang belakang, cuti sakit 2 bulan

Hello! Saya merayu kepada anda dengan harapan mendapatkan nasihat pakar mengenai masalah anda. Saya berumur 38 tahun, agak baru-baru ini didapati terdapat hernia tulang belakang dengan mencubit saraf sciatic di sebelah kanan, kaki kanan menyakitkan, sindrom kesakitan yang berterusan. Di hospital saya dari 10/19/12. ubat berikut: Movalis - No. 3 v / m, coacarnit - No. 3 v / m, tizalud - 2 minggu, aescin - 1 bulan, diprospan - No 1 v / m, artoksan - No. 1 v / m, neuromidine - №10 v / m, xefokam - 5 hari, ketonal - №5 v / m, oxiten - 5 hari, lysine escinate - №5 v / v.
Pada 11/19/12. pada 11/30/12. - dirawat di hospital. Ubat berikut digunakan: sormantol, furosemide, ketorolac, dexamethasone, vitamin B12, analgin, tramadol, diazepam, nimesulide, mydocalm,... Electrotherapy juga digunakan: AVIMP No. 6, DDT No. Akupunktur nombor 10 dengan kerepotan bahagian pinggang yang menyakitkan (1 kali - diprospan, pada akhir kursus - tricortal). Selepas menindik itu menjadi lebih mudah, sakit belakang hilang. Terdapat sakit kesakitan yang berterusan di kaki kanan, diperparah pada waktu malam, yang mengganggu tidur normal. Saya hanya tidur di belakang. Namun, saya cuba lakukan tanpa ubat penahan sakit. Dari 01.12.12 - Saya berada di hospital. Sekarang saya mengambil ubat: troksevazin - selama sebulan, mydocalm - selama 2 minggu, amitriptyline - selama 3 minggu. Saya telah sakit selama hampir dua bulan sekarang.

Berikut adalah data penyelidikan: CT POP (L4-S1) Lumbar lordosis sedikit terlicin. Nisbah badan vertebra adalah betul, ketinggiannya dipelihara. Ligamen longitudinal dan kuning posterior dikalsinasi. Tanda-tanda kerosakan vertebral tidak ditakrifkan. Perubahan arthritik dalam proses artritis, sendi diperhatikan. Tisu-tisu pra-dan paravertebral tidak berubah. Dalam segmen L4-L5, terdapat trombosis hernia paramedik pada MTD 7x8 mm dengan kehadiran penyerapan, tanda-tanda pemampatan kantung dural. Dalam segmen L5 - S1, MTD adalah tunjang sisi kanan MTD sehingga 4 mm. Saiz sagittal saluran tulang belakang adalah 15-16 mm.
Kesimpulan: osteochondrosis, spondyloarthrosis, protrusion hernial paramedial kanan MTD L4-L5. Cakera optik

1.2 mzv. Tarikh penyelidikan: 22/11/2012. Saya sangat ingin tahu pendapat anda mengenai kes saya.
Apakah prospek saya pada masa akan datang? Bolehkah saya kembali ke kehidupan yang normal? Adakah saya memerlukan pembedahan?

Ketidakupayaan dengan hernia tulang belakang

Hilang Upaya bagi mana-mana orang adalah fakta yang tidak menyenangkan. Mereka cuba menghindarinya dan menghalangnya, tetapi dalam kes-kes yang teruk adalah mustahil. Hernia intervertebral adalah diagnosis yang serius. Diagnosis lewat, rawatan yang tidak mencukupi dan komplikasi selepas pembedahan boleh menghalang seseorang yang berupaya bekerja. Kerugian boleh lengkap dan separa. Hernia dari tulang belakang berperilaku berbeza, tetapi hampir selalu kembali masalah, rasa sakit, ketidakselesaan. Kadang-kadang sukar bagi pesakit untuk melakukan kerja yang paling sederhana di rumah, seseorang dapat membayangkan betapa sukarnya baginya untuk menampung tugas profesionalnya.

Bolehkah saya mendapatkan kecacatan dengan hernia tulang belakang? Membuat cacat hernia adalah nyata, tetapi bagi mereka yang memutuskan untuk melakukan ini, anda mesti mempunyai masa dan kesabaran. Mungkin ada masalah, halangan dan tidak semestinya penyelesaian akhir yang berjaya dalam isu ini. Kami akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan kecacatan dengan hernia intervertebral, dan masalah apa yang timbul semasa pendaftaran.

Kumpulan kecacatan dan penilaian mengenai kemungkinan mendapatkan pesakit dengan diagnosis hernia tulang belakang

Masa dan jumlah pencen kecacatan bergantung kepada kumpulan yang ditugaskan. Seterusnya, tahap kumpulan yang diposisikan ditentukan oleh tahap dan tahap penyakit. Setiap kes dianalisis secara berasingan, tetapi skim semasa adalah kira-kira satu:

 • Mencari doktor untuk mendapatkan senarai utusan dengan senarai pakar yang perlu lulus.
 • Pemeriksaan perubatan.
 • Bertemu dengan suruhanjaya itu.

Kesemua tiga kumpulan kecacatan mempunyai keadaan mereka sendiri. Untuk mendapatkan mana-mana daripada mereka, anda memerlukan alasan yang baik.
Yang paling berat ialah kumpulan pertama. Pesakit benar-benar tidak dapat bekerja, dia tidak dapat melakukan tanpa bantuan saudara-mara atau penjaga, dan memerlukan penyeliaan yang berterusan. Dengan hernia, kumpulan pertama kecacatan diberikan di bawah keadaan lumpuh lengkap pesakit. Terdapat kemungkinan mendapatkan dan dalam kes-kes di mana hernia yang tidak boleh digunakan telah menyebabkan pengosongan usus dan pundi kencing yang tidak terkawal.
Kumpulan kedua ditugaskan dalam kes-kes apabila tidak ada kemungkinan untuk menghentikan sindrom kesakitan, ubat-ubatan dan prosedur tidak berdaya di hadapan pusat peradangan. Kumpulan ini disediakan jika terapi dijalankan tidak membawa hasil, dan operasi penyingkiran dikontraindikasikan. Terlepas dari jabatan mana yang mempunyai hernia (toraks, serviks, lumbar), mereka boleh menetapkan kecacatan, tetapi kemungkinan besar akan mengeluarkan kecacatan sementara.
Kumpulan ketiga adalah yang paling mudah, diberikan kepada pesakit yang tidak mampu bekerja sepenuhnya. Pesakit dengan hernia intervertebral boleh dipindahkan ke kerja ringan atau membuatnya jadual yang tidak jelas.

Semuanya diputuskan oleh suruhanjaya itu

Standard tersenarai adalah umum. Pada hakikatnya, halangan tertentu mungkin timbul. Pelepasan kecacatan untuk hernia intervertebral adalah proses yang sukar dan psikologi. Pesakit mesti bersedia untuk fakta bahawa ketidakupayaannya mesti dibuktikan dan disahkan setiap tahun. Mengumpul sijil dan dokumen yang diperlukan adalah perkara yang paling mudah dilakukan, perkara utama adalah menjalani peperiksaan perubatan dan sosial (ITU) dan menjawab soalan-soalan komisen khas dengan betul.
Statistik tidak berpuas hati, menurut data yang ada, 90% peperiksaan, walaupun bukti jelas penyakit itu tidak dapat disimpulkan. Ini juga terpakai kepada pesakit dengan hernia. Anda akan dihantar ke suruhanjaya dalam apa jua keadaan dan selagi ahli tidak menyedari ketidakupayaan anda, anda tidak seharusnya mengharapkan untuk menerima pencen kecacatan. Itulah undang-undang, tidak ada rasa mengandalkan simpati. Tanggungjawab ITU tidak termasuk pemahaman terperinci tentang masalah setiap pesakit. Suruhanjaya tidak menetapkan matlamat untuk menjadikan kehidupan pesakit lebih mudah, lebih-lebih lagi, jangan terkejut apabila pakar akan berusaha untuk melihat peningkatan dalam kesihatan, tanpa membuat butiran dan mengabaikan fakta-fakta.
Suruhanjaya akan menjelaskan semua butir-butir dan peristiwa kehidupan pesakit, yang entah bagaimana berkaitan dengan diagnosis, sebab dan akibatnya. Dia mungkin berminat pada tahap pendapatan anda sebelum penampilan hernia dan selepas rawatan. Apa yang menyebabkan penyakit ini dan bagaimana ia tidak mampu. Apa bahagian tulang belakang terjejas dan apa hasilnya dicapai dengan rawatan. Akan ada banyak soalan, dan yang paling tidak dijangka. Ramai yang tidak bersedia untuk ini.
Jika selepas peperiksaan, ketidakupayaan tidak ditubuhkan, pesakit boleh dikeluarkan senarai sakit. Untuk berapa lama suruhanjaya itu memutuskan, tetapi tempoh ini biasanya tidak melebihi 4 bulan. Jika pada masa ini kecacatan ditugaskan, hospital ditutup.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan hernia, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Kejutan dan kejutan yang mungkin

Pertemuan pertama dengan komisen sering berakhir dengan tidak berjaya. Anda boleh dihantar untuk bantuan tambahan atau ditangguhkan sehingga maklumat dijelaskan. Sediakan untuk menunggu, kemungkinan besar, pada mesyuarat berikutnya dengan komisi akan ditanya soalan baru. Yang paling membahayakan mereka adalah kebajikan kaum kerabat. Jika di kalangan mereka akan ada sekurang-kurangnya satu yang berjaya dan selamat, kemungkinan besar mereka akan dinafikan tugas kumpulan kecacatan.
Kadang-kadang punca kegagalan menjadi tindak balas tergesa-gesa dan ceroboh pesakit itu sendiri. Untuk penambahbaikan, komisen boleh menerima komen mengenai fakta bahawa pesakit melakukan pekerjaan yang baik. Hakikat bahawa anda bekerja separuh masa atau separuh masa tidak mungkin menarik minat sesiapa pun. Hasilnya - kehilangan manfaat dan beban kerja sepenuh masa, berbahaya bagi seseorang yang mengalami hernia. Rantau lumbar adalah yang paling mudah terdedah, hernias disetempatkan di sini terutama sekali. Dengan beban yang semakin meningkat, tulang belakang yang tidak sihat dapat bertindak secara agresif dan menghalang orang yang berupaya untuk bergerak.

Satu lagi perkara, hak untuk pendaftaran hilang upaya boleh hilang jika anda menolak rawatan. Walaupun rawatan yang diresepkan sebelum ini tidak murah dan anda tidak mampu, hakikat keengganan itu akan direkod, disahkan oleh doktor dan akan memainkan peranan penting. Hilang Upaya dalam kes seperti ini tidak memberi.

Hospital selepas pembedahan untuk membuang hernia

Hernia intervertebral merujuk kepada patologi umum sistem muskuloskeletal. Sekiranya tiada rawatan, penyakit ini boleh menyebabkan kecacatan pesakit. Perubatan moden menawarkan pelbagai pilihan untuk rawatan hernia intervertebral.

Hernia intervertebral

Dalam bahasa Rusia-bahasa, istilah "hernia intervertebral" lebih umum. Nama patologi ini tidak sepenuhnya betul dari sudut pandangan ubat, tetapi sangat terperangkap sehingga bahkan ahli neurologi sering mula menggunakan istilah ini dalam berkomunikasi dengan pesakit.

Hernia intervertebral adalah cakera yang membonjol. Biasanya, ia adalah lapisan menyerap kejutan antara vertebra dan memastikan mobiliti ruang tulang belakang.

Apabila kerja keras pada tulang belakang menjadi proses yang berlebihan, atau degeneratif di kawasan ini membuat debut mereka, cakera itu mula berkembang. Sebagai peraturan, dari masa ke masa dia kembali ke tempat itu. Patologi ini dipanggil protrusi. Ia juga disertai oleh gejala neurologi, tetapi ia berlaku kurang kerap.

Dengan ketiadaan rawatan, cincin berserabut pecah dan prolaps cakera yang berterusan terbentuk. Ini dipanggil hernia intervertebral.

Penonjolan cakera yang berterusan dengan masa memerah struktur sekitarnya lebih dan lebih dan pesakit mempunyai pelbagai gejala neurologi.

Tidak semua hernia sama-sama berbahaya. Prognosis yang paling tidak baik terhadap protrusions yang diarahkan ke saraf tunjang dan mengancam dengan mampatannya. Penampilan hernia intervertebral lateral adalah penuh dengan pencerobohan akar saraf - pelbagai radiculopathies.

Pilihan rawatan untuk hernia intervertebral bergantung kepada faktor berikut:

 • Penyetempatan dan penunjuk arah.
 • Keterukan gejala neurologi.
 • Keberkesanan terapi terdahulu.
 • Tempoh kecacatan sementara pesakit selama 1-2 tahun yang lalu.

Sebagai peraturan, pakar neurologi lebih suka kaedah konservatif rawatan patologi ini. Mereka termasuk:

 • Penggunaan ubat-ubatan (NSAIDs, relaxants otot, anticonvulsants dalam kes menyertai sakit neuropathic).
 • Fisioterapi dan kinesitherapy. Latihan harus banyak dan secara teratur.
 • Kaedah fisioterapeutik (terapi magnet, darsonval, UHF, elektroforesis dan lain-lain).

Sekiranya tiada kesan terapi konservatif, pesakit akan dihantar untuk berunding dengan ahli bedah saraf untuk membuat keputusan mengenai kemungkinan campur tangan pembedahan.

Rawatan pembedahan

Tidak seperti terapi konservatif, campur tangan pembedahan tidak ditunjukkan dalam semua kes.

Oleh itu, untuk hernia intervertebral tulang belakang serviks, pembedahan sangat jarang disyorkan kerana berisiko tinggi pelbagai komplikasi selepas penyingkiran protrusi. Untuk hernias tulang belakang lumbar, sebaliknya, campur tangan pembedahan mempunyai kesan terapeutik yang ketara dan tahan lama.

Selalunya, pesakit berminat dalam tempoh pemulihan selepas pembedahan - tinggal di hospital dan bilangan hari cuti sakit selepas keluar. Ia bergantung kepada tahap proses patologi, akses dan jumlah campur tangan pembedahan.

Untuk masa yang lama, kaedah utama rawatan pembedahan hernia intervertebral ialah:

Dua pilihan pertama operasi dilakukan menggunakan akses depan, dan diskektomi - belakang, tepi atau depan, bergantung pada lokasi pendidikan. Pelbagai syarat tinggal di senarai sakit selepas rawatan pembedahan disambungkan dengan ini.

Akses belakang

Campur tangan bedah menggunakan akses belakang membolehkan interlaminektomi dan hemilaminektomi, serta fenestrasi.

Tujuan rawatan pembedahan adalah dekompresi cakera, yang terbuka dan ditutup. Sebaik sahaja cakera degeneratif yang diubah berhenti meremas struktur berdekatan - akar saraf atau saraf tunjang, pesakit dengan cepat mula berasa lebih baik. Menghilangkan kesakitan kronik di belakang, gangguan motor dan deria.

Berapa banyak cuti sakit selepas pembedahan untuk hernia tulang belakang? Rata-rata, tempoh kecacatan sementara untuk campur tangan tersebut berkisar antara satu hingga dua bulan. Lebih tepat lagi, berapa hari lembaran hospital untuk pesakit tertentu akan bertahan hanya selepas rawatan pembedahan.

Laminektomi

Laminektomi dan variannya adalah penghapusan serpihan tulang belakang dan sebahagian daripada cakera intervertebral di atas akar saraf yang diperah. Oleh itu, pelanggaran dan gejala radiculopathy dihapuskan.

Laminektomi juga dipanggil penyahmampatan terbuka. Kadang-kadang pemutihan ligamen kuning dilakukan serentak. Ini adalah kaedah rawatan yang traumatik. Ia memerlukan kemasukan ke hospital selama 5-7 hari, serta imobilisasi sementara tulang belakang.

Doktor lebih suka memberikan lembaran hospital selepas laminektomi untuk masa yang lama, selama 1-2 bulan. Sekiranya gejala neurologi berterusan, hospital boleh dilanjutkan sehingga 3-4 bulan, selepas itu pesakit diberi rujukan untuk kepakaran perubatan dan sosial untuk kelulusan kecacatan kekal.

Walaupun selepas bekerja, pesakit dianjurkan memakai korset separa tegar untuk 2-3 bulan pertama.

Pada masa ini, laminektomi untuk hernia intervertebral digunakan sangat jarang, biasanya jika mereka berada di paras pinggang. Selalunya kaedah ini digunakan untuk stenosis tulang belakang.

Fenestration

Fenestration adalah kaedah pembedahan yang lebih benigna. Ia termasuk pemisahan pembedahan dan penyingkiran bahagian cakera yang diubah, nukleus pulpalnya.

Rawatan sedemikian adalah lebih mudah bagi pesakit, berjalan dibenarkan oleh doktor dalam hari-hari pertama selepas operasi. Sebagai peraturan, penginapan hospital yang berpanjangan tidak perlu. Orang yang dikendalikan boleh pulang ke rumah selepas 1-3 hari.

Berapa lamakah hospital yang terakhir selepas fenestration? Untuk 4-8 ​​minggu, selekoh tidak disyorkan, berpanjangan tinggal dalam kedudukan duduk, beban berat. Kadang-kadang imobilisasi sementara tulang belakang diperlukan, yang dipastikan dengan memakai korset yang keras.

Seorang doktor boleh memberikan cuti sakit untuk seluruh tempoh jika kerja pesakit melibatkan aktiviti fizikal. Dengan kesihatan yang baik, ketiadaan kesakitan dan gejala neurologi, tempoh ketidakupayaan sementara dapat dikurangkan hingga 3-4 minggu.

Diskektomi

Sebelum ini, cuti sakit selepas diskektomi agak panjang. Operasi ini dijalankan menggunakan akses depan dan luas.

Diskektomi, atau penyingkiran cakera, biasanya ditambah dengan gabungan tulang belakang anterior. Ini adalah prosedur pembedahan di mana imobilitas dicipta di antara vertebra bersebelahan dengan memasang gores tulang. Betapa trauma itu?

Untuk discectomy gabungan tulang belakang anterior, rawatan hospital mungkin mengambil masa antara 1.5 hingga 2 bulan. Hospital lama dikaitkan dengan keperluan pembentukan ankylosis tulang - penyatuan. Selepas keluar dari hospital, pesakit akan menjalani pemantauan pesakit luar oleh pakar neuropatologi atau ahli bedah saraf, dan ketidakupayaannya boleh bertahan dari 6 hingga 8 bulan. Keputusan untuk melanjutkan cuti sakit diambil oleh doktor yang hadir bersama dengan jawatankuasa penasihat perubatan.

Sekiranya perlu, pesakit dihantar ke MSEC di mana peperiksaan diperlukan, dan menurut hasilnya, kecacatan diperoleh selama 1 tahun.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kemajuan yang ketara telah dibuat dalam bidang bedah saraf. Operasi moden kurang traumatik dan tidak memerlukan masa yang lama di senarai sakit. Ini termasuk:

 • Microdiscectomy.
 • Prostesis cakera intervertebral.
 • Penguapan laser nukleus pulpa.

Microdiscectomy

Tidak seperti pembedahan konvensional, microdiscectomy adalah penyingkiran cakera mikrosurgikal. Ia dilakukan di bawah kawalan mikroskop.

Tujuan microdiscectomy adalah penyahmampatan saraf tunjang atau akar saraf. Disebabkan ini, gejala neurologi dihapuskan, kepekaan dipulihkan, rasa sakit dikurangkan.

Senaman semasa microdiscectomy adalah kecil, tisu di sekelilingnya sedikit. Ini menerangkan tempoh pemulihan pendek selepas pembedahan - tidak lebih daripada 3-5 hari. Pemeriksaan lanjut dalam keadaan hospital tidak diperlukan, dan pesakit berada dalam senarai sakit rawat jalan. Secara purata, ini berlangsung selama 15-20 hari.

Mikrodiscectomy endoskopi juga wujud.

Microdiscectomy endoskopik

Operasi ini dianggap sebagai standard emas bagi rawatan pembedahan hernia intervertebral. Ia dijalankan dengan menggunakan endoskopi, jadi tidak ada keperluan untuk tudung pada kulit dan tisu lembut. Untuk pengenalan instrumen pembedahan, puncture biasa cukup, kerana diameternya tidak melebihi 7 mm.

Gejala neurologi selepas microdiscectomy endoskopik hilang dalam sehari, dan tidak perlu pesakit untuk menghabiskan masa ini berbaring di atas katil. Sejurus selepas operasi, dia dibenarkan dan menunjukkan aktiviti fizikal yang sedikit.

Hospitalisasi, sebagai peraturan, berlangsung tidak lebih dari 1-2 hari. Senarai ketidakupayaan pesakit luar adalah 10-20 hari, bergantung kepada keadaan kesihatan pesakit.

Pengewapan laser

Prosedur ini adalah kesan laser pada cakera degeneratif diubah, akibatnya sebahagiannya dimusnahkan. Saiz penonjolan berkurangan dan, dengan itu, penyahmampatan cakera dicapai.

Penguapan laser adalah kaedah invasif minima untuk merawat hernia intervertebral, tetapi ia hanya berkesan pada peringkat awal penyakit ini. Keesokan harinya, pesakit disingkirkan dari hospital dan berada di bawah pengawasan ahli neuropatologi, yang memberi dia senarai sakit selama 2-3 minggu.

Prostetik cakera

Projek cakera intervertebral merujuk kepada operasi moden dan sangat cekap. Apabila ini berlaku, penggantian lengkap struktur degeneratif diubah oleh endoprosthesis berlaku.

Disk baru melakukan semua fungsi yang dikeluarkan. Terima kasih kepada operasi ini, pergerakan ruang tulang belakang dikekalkan. Di samping itu, pembedahan berkesan menghilangkan gejala kesakitan dan neurologi, serta melegakan vertebra bersebelahan.

Selalunya cakera tidak diganti sepenuhnya, tetapi hanya teras pulpa. Untuk tujuan ini, gunakan tab tiruan khas.

Pemulihan selepas arthroplasty agak cepat. Suatu hospital kekal tidak lebih dari lima hari jika hernia intervertebral dikeluarkan di tulang belakang lumbar, dan dua atau tiga hari di lokasinya pada tahap leher. Cuti sakit pesakit luar jangka purata 2-3 minggu.

Hospital hernia Intervertebral

Mengapa pening dengan osteochondrosis tulang belakang serviks

Terdapat tiga sebab utama:

 • Beban tinggi;
 • Kecederaan;
 • Perubahan umur.

Dari masa ke masa, cincin tulang rawan cakera menjadi lebih nipis, dan jumlah cecair di dalamnya berkurangan. Terdapat perubahan patologi pada cakera - satu komponen yang tidak dapat dielakkan dari proses penuaan. Haus tisu cakera ditimbulkan oleh proses lurus, yang menghasilkan beban mekanikal yang tetap. Keadaan ini diperburuk oleh pemakanan yang tidak mencukupi kerana ketidakaktifan fizikal.

Klasifikasi hernia vertebral

Hernias diklasifikasikan untuk meramalkan perkembangan patologi dan menentukan algoritma rawatan. Ia tidak biasa bagi seorang pesakit untuk mempunyai lebih daripada satu hernia dengan lokalisasi yang berbeza dan dalam pelbagai peringkat.

Bergantung pada lokasi, jenis hernia berikut dibezakan.

 • Protrusion (prolaps). Saiz penonjolan tidak melebihi 3 mm. Norma fisiologi. Gejala tidak hadir.
 • Prolaps. Saiz - sehingga 6 mm. Keadaan patologi. Terdapat sindrom kesakitan.
 • Penyemperitan Saiz penonjolan - 6 ÷ 15mm. Diiringi kesakitan dan pelanggaran organ-organ dalaman.

Diagnostik

Untuk mendiagnosis pesakit dengan cakera herniated, doktor mesti mengkaji sejarah penyakit secara terperinci dan menjalankan pemeriksaan menyeluruh. Perkara-perkara berikut sepatutnya diberi perhatian khusus:

 • Kelemahan otot;
 • Penyetempatan kesakitan;
 • Kawasan hilang kepekaan;
 • Simetri refleks tendon;
 • Kecederaan sebelumnya;
 • Mengganti perubahan berat badan.

Sekiranya gejala-gejala ini berlaku, masalah rawatan pembedahan akan dipertimbangkan.

Masa cuti sakit selepas pembedahan

Undang-undang Persekutuan Rusia menyediakan peruntukan yang mampu mengawal masa daftar sakit selepas operasi. Sesetengah peraturan tidak benar.

Iaitu, pesakit untuk masa yang dibenarkan oleh undang-undang mungkin tidak dapat pulih sepenuhnya. Dalam keadaan ini, hanya doktor akan membuat keputusan: untuk melanjutkan sijil ketidakupayaan sementara kepada pesakit atau untuk menutupnya.

Majikan tidak boleh membantah secara sah.

Berapa hari cuti sakit memberi selepas pembedahan?

Dalam undang-undang di bawah undang-undang di bawah nombor 255 dinyatakan bahawa pesakit disediakan dengan dokumen mengenai ketidakupayaan pada masa yang dihabiskan di hospital. Hanya doktor yang hadir mempunyai hak untuk membukanya.

Apabila pesakit mendaftar ke hospital, dokumen kecacatan sementara dibuka. Setelah keluar, ia segera ditutup. Pada masa akan datang, kertas rasmi hendaklah dihantar ke institusi perubatan di tempat kediaman.

Mereka diberi kuasa untuk memantau pesakit sehingga pemulihan selesai.

Menurut undang-undang, selepas pelepasan penuh dari hospital, pesakit boleh menjalani pemulihan pesakit luar selama 10 hari. Oleh itu, tempoh dokumen mengenai hilang upaya sementara adalah 10 hari dari tarikh pelepasan dari institusi perubatan.

Untuk apa tempoh cuti sakit selepas operasi?

Pesakit mungkin tidak mempunyai cukup masa untuk pemulihan sepenuhnya. Apa yang perlu dilakukan jika anda ingin melanjutkan dokumen mengenai kecacatan sementara? Hubungi papan perubatan.

Ia adalah orang yang diberi kuasa untuk menyelesaikan masalah tersebut. Selaras dengan selebihnya doktor, senarai sakit boleh dilanjutkan sehingga 300 hari (bergantung kepada keadaan pesakit).

Tetapi hanya jika hasil positif pemulihan diramalkan.

Adakah pembedahan yang teruk dilakukan dan pesakit memerlukan pemulihan yang panjang dan berkualiti tinggi? Dokumen ketidakupayaan sementara boleh dilanjutkan sehingga 12 bulan.

Berapa lama mereka memberi cuti sakit selepas pembedahan?

Walau bagaimanapun, hanya doktor yang hadir dapat menentukan tempoh dokumen rasmi, yang kemudiannya akan diberikan kepada majikan untuk pembayaran. Doktor boleh menetapkan cuti sakit sehingga 30 hari.

Tetapi bagaimana jika tiada komplikasi dan sebarang kontraindikasi? Dalam kes ini, dokumen kecacatan sementara disediakan selama seminggu dan setengah.

Walau bagaimanapun, dengan menghantarnya ke papan perubatan, ia boleh dilanjutkan, memandangkan pemulihan perlahan pesakit.

Berapa hari disimpan cuti sakit selepas operasi hernia inguinal?

Dengan hernia inguinal, cuti semacam itu boleh bertahan sehingga 45 hari. Walau bagaimanapun, pesakit mesti mematuhi semua keperluan doktor semasa pelepasan atau di hospital. Sebagai contoh, merokok adalah kontraindikasi.

Doktor

Hello! Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai masa lembaran hospital selepas seseorang menjalani campur tangan pembedahan.

Campur tangan operasional dalam tubuh manusia, selain bantuan yang tak dapat dipertikaikan, memerlukan pemulihan jangka panjang dan tidak mungkin melakukan berbagai macam pekerjaan untuk waktu tertentu.

Bagaimanakah tempoh tinggal di senarai sakit selepas pembedahan ditentukan? Adakah mungkin untuk melanjutkan hospital selepas pembedahan untuk memulihkan keadaan yang sihat? Dan apakah keputusan mengenai tempoh sijil kecacatan yang dibuat oleh doktor?

Hak untuk menerima cuti sakit

Setiap warganegara Persekutuan Rusia atau pemastautin negara mempunyai hak untuk menerima rawatan perubatan. Pekerja, sebagai tambahan kepada rawatan, juga menerima senarai sakit, yang membolehkan mereka memohon hari kecacatan.

Cuti sakit, selain pampasan kewangan, menyediakan pesakit dengan asas untuk tidak hadir ke tempat kerja secara sah secara sah. Untuk tempoh penyakit, pekerja akan mengekalkan kedudukan dan gajinya.

Senarai sakit adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan hanya di institusi perubatan yang mempunyai akreditasi khas.

Lembaran hospital untuk hernia tulang belakang lumbar

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut Penyakit Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi hanya dengan mengambilnya setiap hari.

 • Minggu pertama
 • Bulan pertama
 • Bulan kedua dan ketiga

Pemulihan selepas diskektomi lumbar adalah proses mandatori yang setiap pesakit mesti menjalani selepas campur tangan pembedahan ini. Sekarang terdapat tiga jenis operasi ini - microdiscectomy, discectomy dan discectomy endoscopic. Dua pertama dijalankan di bawah anestesia umum, yang terakhir - di bawah setempat. Walaupun demikian, aktiviti pemulihan hampir sama untuk semua.

Minggu pertama

Pada hari pertama selepas pembedahan, pesakit dilarang keluar dari katil. Pada waktu petang pada hari pertama, jika perlu, masukkan suntikan anestetik. Pada hari kedua, seseorang boleh keluar dari katil, tetapi hanya dalam korset khas. Ia perlu untuk bangkit dari tempat tidur dari kedudukan terdedah pada perut. Pertama, satu kaki harus diturunkan ke lantai, kemudian yang lain, dan kemudian, dengan tangan peringkat, untuk menaikkan belakang dan mengambil kedudukan menegak. Adalah sangat penting untuk diingat bahawa pada minggu pertama anda tidak boleh duduk sama sekali.

Pada minggu pertama, tempoh tinggal dalam kedudukan menegak tidak boleh melebihi 15 minit, dan selepas itu berehat di belakang diperlukan sekurang-kurangnya satu jam. Dalam kes ini, dan berbohong, dan berdiri, dan semasa berjalan di atas pesakit mesti korset. Lebarnya harus sekurang-kurangnya 30 - 35 cm. Ia harus dipakai hanya berbaring, dan hanya pada pakaian kapas. Kelebihan bawah harus sampai ke tengah-tengah sakrum. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengehadkan mobiliti belakang dan sakrum.

Di samping itu, anda tidak boleh berbaring di perut anda. Sepanjang minggu, latihan dan beban di belakang adalah dilarang sama sekali. Latihan boleh dilakukan hanya pada minggu kedua pemulihan, hanya pada kedudukan yang terdedah dan hanya supaya mereka tidak mengetatkan otot belakang.

Sepanjang minggu pertama, orang itu berada di hospital. Sekiranya perlu, kortikosteroid, antibiotik, ubat-ubatan NSAID boleh ditetapkan. Selepas 7 - 9 hari, jahitan dikeluarkan, dan pesakit boleh pulang, tetapi hanya perlu diangkut semasa berbaring.

Bulan pertama

Discectomy tulang belakang lumbar memerlukan pelaksanaan mandatori peraturan pemulihan dan di rumah. Kedudukan utama - berdiri atau berbaring, dan, jika seseorang berdiri, maka lebih baik baginya berjalan daripada berdiri. Bagi kedudukan duduk, anda boleh mula duduk tidak lebih awal daripada 4 minggu selepas operasi.

Sekiranya seseorang duduk di kerusi, maka dia mesti mempunyai sokongan untuk bahagian belakang, dan lututnya harus lebih rendah daripada sendi pinggul. Bahagian belakang harus benar-benar lurus dan santai. Apabila bangun, mula-mula bergerak ke tepi tempat duduk dan bangkit, bersandar pada lengan kerusi atau kerusi. Masa duduk perlu ditingkatkan secara perlahan-lahan sebanyak 5-10 minit setiap hari.

Sepanjang tempoh pemulihan ini, pesakit mesti terus memakai korset. Di waktu pagi, selepas tidur, di tempat tidur ia berguna untuk melakukan beberapa latihan - latihan, kemudian berguling di satu sisi dan duduk. Kedudukan berdiri harus diambil dengan punggung yang paling sama dan tanpa jeritan tajam.

Berjalan sangat penting dalam pemulihan selepas diskektomi lumbar. Berjalan sangat penting. Pada mulanya, adalah perlu untuk melakukan perjalanan sekurang-kurangnya satu kilometer sehari, pada masa akan datang jarak ini harus ditingkatkan. Dalam sesetengah kes, ia adalah dalam tempoh ini bahawa sakit belakang boleh kembali. Ini menunjukkan bahawa ia adalah perlu untuk mengurangkan beban dan pastikan untuk mengambil anti-radang dan ubat penahan sakit.

Bulan kedua dan ketiga

Selalunya, rawatan pesakit luar berakhir dalam satu setengah jam - dua bulan dari permulaan operasi dan pesakit menutup senarai sakit. Bagi pemeriksaan MRI selepas operasi, banyak doktor percaya bahawa jika tiada aduan, ia tidak perlu dilakukan. Walaupun kadang-kadang penyelidikan ini mungkin wajib, kerana ia akan membolehkan untuk memahami keberkesanan operasi.

Ramai orang menanyakan soalan lain - bolehkah hernia disk kembali selepas rawatan? Ya, ini agak mungkin, dan hernia mungkin muncul di tempat yang sama sekali berbeza, dan bukan di mana ia dikeluarkan semasa disketomi. Tetapi hampir mustahil untuk meramalkan penampilan mereka, kerana mereka boleh muncul pada hari-hari pertama dan sebulan kemudian, atau bahkan beberapa tahun.

Selepas operasi selama enam bulan, anda tidak dapat mengangkat berat, menggali tanah, mengalihkan badannya secara mendadak, membongkok. Bagi mengangkat berat, ia dilarang pada bulan pertama. Kemudian untuk setiap tangan anda boleh mengangkat satu kilogram, dan menambah berat badan ini setiap bulan dengan satu kilogram.

Sama ada cuti sakit diberikan untuk osteochondrosis adalah soalan yang menarik minat pesakit yang sakit di kawasan belakang. Berdasarkan statistik X-ray, osteochondrosis dikesan dalam 8 daripada 10 pesakit. Tetapi hanya dengan tanda-tanda tanda-tanda neurologi penyakit itu, seseorang boleh mengharapkan untuk menerima senarai sakit.

Dalam amalan, doktor yakin bahawa kecacatan sementara diperlukan untuk pesakit yang sifatnya aktiviti profesional dikaitkan dengan kerja fizikal. Menghadapi latar belakang kesakitan, pergerakan mana-mana meningkatkan rasa sakit dan memperburuk perjalanan penyakit.

Apakah istilah yang sakit apabila sakit

Istilah hospital untuk osteochondrosis bergantung kepada ciri-ciri berikut:

 • manifestasi klinikal kesakitan;
 • keadaan kerja dan profesion pesakit;
 • ciri rawatan.

Istilah perkiraan yang tinggal di senarai sakit pesakit dengan lesi degeneratif-dystrophik tulang belakang:

 1. untuk kemerosotan serviks - 3 hingga 7 hari;
 2. bentuk penyakit yang teruk dengan sindrom radikal - sehingga 3 minggu;
 3. degenerasi thoracic di peringkat akut - sehingga 18 hari.

Untuk apa-apa jenis penyakit, tempoh ketidakupayaan tidak boleh kurang dari 7 hari.

Keperluan untuk meluaskan kecacatan sementara dalam jangka waktu tertentu ditentukan oleh jawatankuasa penasihat perubatan. Keadaan seperti ini mungkin berlaku selepas pesakit menjalani pembedahan atau apabila terapi patologi tidak membawa kesan positif.

Seringkali, doktor perlu melanjutkan tempoh jika pesakit mempunyai gejala neurologi, yang menjadikannya sukar untuk melakukan kerja rumah biasa. Pesakit sedemikian memerlukan penjagaan pihak ketiga dan pemasangan kumpulan kecacatan.

Berapa banyak yang dirawat di hospital

Rawatan seseorang di hospital memanjangkan masa lembaran hospital. Sebagai peraturan, orang yang memerlukan prosedur perubatan khas dan terapi intravena masuk ke jabatan neurologi khusus.

Dalam bentuk penyakit yang teruk, walaupun selama 4 bulan, tidak mungkin untuk mencapai hasil yang stabil. Sudah tentu, selama ini tiada siapa yang akan menyimpan pesakit di dinding hospital. Dia disyorkan untuk bekerja ringan atau melawat suruhanjaya pakar perubatan untuk menubuhkan kecacatan.

Kursus kronik osteochondrosis boleh sembuh dalam masa 30 hari. Lebih tepat lagi, dalam tempoh ini gejala-gejala putus-putus dikeluarkan.

Kecacatan sementara untuk penyakit tulang belakang

Kecacatan sementara dalam penyakit tulang belakang adalah perlu bagi semua untuk mencegah aktiviti fizikal seseorang. Dalam kes-kes penyakit kolum tulang belakang, rejimen yang tenang adalah asas untuk rawatan yang berjaya.

Overloads memberi kesan negatif terhadap vertebra. Secara fisiologi, lajur tulang belakang perlu mengurangkan beban susut nilai pada kaki bawah semasa berjalan atau mengangkat objek. Terhadap latar belakang patologi, setiap gerakan lalai dapat menimbulkan kesakitan yang berterusan.

Perhatian! Sekiranya doktor mengesyorkan pergi ke lembaran hospital untuk osteochondrosis, anda perlu mendengar cadangannya. Tiada wang akan mengembalikan kesihatan yang hilang dan tidak akan memberi ganti rugi kepada kumpulan kecacatan, yang telah ditetapkan dengan tahap ke-2 lesi degeneratif-dystrophic daripada paksi vertebra.

Orang muda berisiko, dan usia tua adalah kebijaksanaan. Gunakan nasihat orang tua dan menjaga tulang belakang!

Berapa hari cuti sakit diberikan untuk hernia tulang belakang

Vertebrogenic lumbodynia: penerangan tentang penyakit dan kaedah rawatan

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Dalam perubatan moden, istilah "lumbodynia" menjadi lebih biasa. Tetapi takrif yang jelas mengenai jenis penyakit, konsep itu tidak memberi. Diagnosis "lumbodynia" bermaksud istilah kolektif yang merujuk kepada semua penyakit yang disertai oleh sakit di bahagian bawah punggung. Berdasarkan prinsip ini, patologi mempunyai kod tersendiri mengikut ICD 10 - M54.5. Ini adalah bagaimana setiap penyakit belakang dikodkan, yang disertai dengan gejala yang berkaitan dengan kesakitan di rantau lumbar.

Walau bagaimanapun, rumusan diagnosis ini menunjukkan kod ICD 10 ini hanya sebagai pendapat awal doktor. Dalam kesimpulan akhir, selepas hasil kaji selidik, penyebab utama lumbalgia dicatatkan di bawah kod pertama di bawah kod lain, dan istilah itu digunakan untuk menentukan komplikasi.

Apakah jenis penyakit yang mendasari sindrom patologi ini? Sebab-sebab yang membawa kepada kesakitan pesakit mungkin mempunyai asal yang berbeza. Selalunya patologi timbul disebabkan oleh osteochondrosis, tetapi masalah ini juga timbul disebabkan oleh tumor, kecederaan, dan keadaan autoimun. Oleh itu, prognosis dan rawatan akan bersifat individu, bergantung kepada punca akar sindrom kesakitan. Setiap pesakit yang mengidap lumbodynia perlu didiagnosis sepenuhnya, serta terapi etiologi, yang dilantik oleh pakar dalam patologi asas.

Butiran mengenai penyakit ini

Penyebab utama sakit belakang adalah proses degeneratif-dystrophic di tulang belakang. Oleh itu, sebarang patologi cakera intervertebral yang membawa kepada mampatan akar tulang belakang dan disertai dengan gejala ciri dipanggil lumbodynia vertebral. Penyakit ICD 10 mempunyai kod M51, yang mencerminkan perubahan struktur dalam tisu tulang akibat osteochondrosis. Diagnosis itu menyiratkan meletakkan secara langsung di barisan hadapan proses degeneratif-dystropik, yang membawa kepada sindrom kesakitan.

Gejala utama lumbodynia vertebra adalah sama dengan manifestasi dorsopati tempatan. Mereka boleh diwakili seperti berikut:

 • kesakitan lumbar;
 • penyinaran kesakitan di punggung dan kaki;
 • pergerakan terhad pada tulang belakang lumbar;
 • ketegangan otot tempatan di kawasan yang terjejas;
 • gangguan busur dalam bentuk kepincangan;
 • perubahan kepekaan dan pemuliharaan ekstrem yang lebih rendah sehingga paresis atau lumpuh.

Perbezaan utama antara lumbodin vertebral adalah kehadiran penyinaran kekal, ketiadaan mabuk umum dan tindak balas suhu, walaupun dengan sindrom kesakitan yang ketara.

Kesakitan boleh menjadi akut atau kronik, satu sisi atau simetri, dan dalam keterukan - ringan, sederhana atau teruk. Ia sentiasa berkurangan semasa rehat atau ketika mengambil postur yang selesa, ia meningkat dengan pergerakan. Lumbodynia unilateral - sebelah kanan atau kiri - berlaku dalam proses degeneratif-dystrophik tempatan dengan mampatan akar saraf yang sesuai.

Ciri-ciri berikut adalah ciri-ciri lumbodynia vertebrata akut:

 • secara tiba-tiba, lebih kerap selepas usaha fizikal yang sengit;
 • sindrom kesakitan;
 • kemustahilan gerakan aktif di belakang atau batasan serius mereka;
 • penyinaran parah di kaki, yang membawa kepada fakta bahawa pesakit terpaksa berbaring;
 • walaupun keterukan gejala, keadaan keseluruhannya tetap memuaskan.

Kesakitan akut selalu digabungkan dengan sindrom musculo-tonik. Yang terakhir ini dicirikan oleh sekatan tajam pergerakan aktif di belakang dan anggota bawah. Intipati sindrom terletak pada ketegangan serat otot yang dialami oleh akar tulang belakang yang rosak. Akibatnya, nada mereka meningkat, sehingga sukar untuk fungsi normal anggota badan. Masalahnya berlaku lebih kerap di sebelah kanan atau kiri, tetapi boleh menjadi dua hala.

Lumbodynia vertebrata kronik berlaku selama bertahun-tahun dan beberapa dekad, kadang-kadang mengingatkan dirinya dengan sensasi yang menyakitkan. Gejala biasa:

 • sakit atau kesakitan punggung sederhana;
 • penyinaran yang lemah di kaki, diperparah oleh keterukan selepas hipotermia atau penuaan fizikal;
 • sindrom otot-tonik dinyatakan sedikit;
 • pesakit masih dapat bekerja, tetapi proses degeneratif-dystrophik semakin berkembang;
 • Perubatan anestetik diperlukan, tetapi ketidakselesaan itu hilang dan tidak sepenuhnya lulus.

Diagnosis lumbodynia kronik mudah disahkan oleh resonans magnetik atau tomografi yang dikira, di mana perubahan tulang dan rawan tertentu jelas kelihatan sehingga pembentukan hernia. Rawatan penyakit mengambil masa yang lama, tetapi tugas utama adalah dengan cepat melegakan kesakitan. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs), analgesik, relaxants otot dan anxiolytics digunakan.

Pelengkap nat kompleks terapeutik. senaman dan fisioterapi. Bagaimana untuk merawat lumbodia vertebra dengan sindrom kesakitan berterusan? Biasanya, keadaan ini berlaku apabila stenosis organik saluran tulang belakang, yang dikaitkan dengan protraksi hernia. Oleh itu, dengan kesakitan berterusan, pendekatan pembedahan untuk rawatan digunakan - dari blokade anestetik setempat kepada penjagaan beroperasi dalam bentuk laminektomi.

Lumbar lumbodynia

Terdapat beberapa punca kesakitan pada tulang belakang yang lebih rendah. Lumbodynia dikaitkan dengan keadaan patologi berikut:

 • proses degeneratif-dystrophik - osteochondrosis tulang belakang (punca yang paling biasa);
 • tumor tulang dan tisu saraf, setempat di lumbar;
 • metastasis kanser di tulang belakang;
 • proses autoimun - ankylosing spondylitis, arthritis rheumatoid;
 • anomali kongenital struktur rangka;
 • patologi otot - myositis atau lesi autoimun.

Oleh kerana penyebab utama lumbodynia adalah osteochondrosis tulang belakang, gejala utama dikaitkan dengannya. Manifestasi tipikal termasuk:

 • sakit menyinari ke kaki;
 • gejala klasik ketegangan yang dikaitkan dengan hipertonik otot (Lasegue, Bonnet, Wasserman);
 • kesukaran berjalan;
 • mobiliti terhad di bahagian bawah;
 • menyatakan ketidakselesaan emosi.

Dengan kekalahan tulang belakang yang dikaitkan dengan tumor, rasa sakit itu berterusan dan diucapkan. Mereka tidak berpanjangan di bawah pengaruh NSAID konvensional, dan untuk penyingkiran memerlukan penggunaan analgesik narkotik. Terdapat mabuk yang jelas dengan penurunan selera makan, kulit pucat dan penurunan berat badan. Di rantau lumbar, terutamanya terhadap latar belakang penurunan berat badan, adalah mudah untuk melihat tumor, yang tidak bergerak apabila ia terapung, adalah padat ke sentuhan.

Dalam lesi kronik tulang belakang, gejala-gejala tidak begitu ketara jika proses itu dalam pengampunan. Walau bagaimanapun, ia terus berkembang, yang pada latar belakang penyejukan atau beban sengit menyebabkan kemerosotan. Lumbodynia kronik semasa tempoh ini berbeza sedikit daripada serangan sakit akut. Tetapi disebabkan hakikat bahawa penyakit itu bertahan lama, rawatan itu ditangguhkan, dan kadang-kadang memerlukan pembetulan segera. Lyumbalgiya sering berlaku semasa kehamilan, disebabkan peningkatan beban pada tulang belakang. Bagaimanapun, akibat kesan negatif dari banyak dadah pada janin, rawatan mempunyai nuansa dan kesulitan sendiri.

Jadual di bawah menunjukkan pilihan untuk merawat sakit belakang dalam pelbagai keadaan klinikal.

Sifat spondylogenic lesi tulang belakang dikaitkan dengan penyakit autoimun. Selalunya ia adalah ankylosing spondylitis, sekurang-kurangnya - dermatomyositis atau rheumatoid arthritis. Rawatan biasanya konservatif, dan sindrom kesakitan boleh dialihkan dengan bantuan kesan gabungan NSAIDs dan sitostatics. Dengan penyelenggaraan imunosupresan, penyakit ini stabil dengan perkembangan yang mantap, tetapi dengan pengekalan tenaga kerja yang panjang. Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat hanya memberi kesan sementara yang berkaitan dengan tindakan merendam bahan tumbuhan. Bagaimanapun, terapi seperti ini tidak dapat mempengaruhi tisu tulang dan tulang rawan. Oleh itu, daya tarikan dengan remedi rakyat adalah merosakkan, terutamanya dengan lesi autoimun atau ganas tulang belakang.

Latihan untuk lumbodynia memberikan kesan yang baik untuk melegakan sindrom sakit dan pemulihan awal pergerakan. Yang paling ketara adalah tindakan mereka semasa proses degeneratif-dystrophic, serta semasa pemulihan selepas pembetulan pembedahan. Latihan yang digunakan dalam lumbodia vertebra:

 • tangan dan kaki lunges. Memulakan kedudukan - berdiri pada semua empat. Intipati latihan ini secara serentak meluruskan kaki dan lengan di seberang. Tempoh pelajaran - sekurang-kurangnya 15 minit;
 • gerakan bulat. Memulakan kedudukan - berbaring di belakangnya, kaki lebar bahu, dan tangannya ditekan ke badan. Intipati latihan: menggantikan gerakan anggota bawah ke ketinggian 15 cm dan melakukan gerakan putaran. Latihan dilakukan dengan perlahan. Tempoh pelajaran - sekurang-kurangnya 10 minit;
 • jambatan Latihan klasik untuk osteochondrosis. Intipati terletak pada menaikkan pelvis kerana kekuatan otot anggota, dengan penekanan pada kaki dan siku. Tempoh latihan - sekurang-kurangnya 10 minit;
 • lilit kaki. Kedudukan bermula - berbaring di belakangnya, kaki dilanjutkan di semua sendi, lengan di sepanjang badan. Intipati senaman: perlu untuk membengkokkan kedua anggota bawah pada sendi lutut dan pinggul, dan dengan bangkitnya tubuh, menjangkau dengan tangan anda dan gesekan pinggul. Bilangan pengulangan - sekurang-kurangnya 15 sehari;
 • cerun. Latihan berguna untuk menguatkan sistem otot punggung semasa kecemasan atau pengampunan yang menenangkan. Dalam tempoh kesakitan yang teruk, lebih baik untuk meninggalkan pelaksanaannya. Inti latihan adalah untuk membengkokkan tubuh dari posisi berdiri dengan usaha untuk mencapai kaki atau lantai dengan tangan anda. Bilangan pengulangan - sekurang-kurangnya 15 kali sehari.

Latihan tidak boleh menjadi satu-satunya alternatif kepada rawatan pesakit. Mereka berkuat kuasa hanya bersamaan dengan sokongan perubatan atau pembetulan operasi.

Jenis kronik

Walaupun sakit belakang akut adalah biasa, asas lumbodynia vertebra adalah proses degeneratif-dystrophik kronik. Kursus berlarutan penyakit ini mengambil lesi autoimun, di hadapan hernia intervertebral yang tidak berfungsi. Tanda-tanda utama lumbodynia kronik:

 • kesakitan yang berkepanjangan;
 • tempoh kecacatan - sekurang-kurangnya 3 bulan setahun;
 • kesan lemah NSAIDs;
 • peningkatan yang ketara dalam penggunaan hormon, sitostatics dan antidepresan;
 • Tanda-tanda radiologi berterusan lesi tulang belakang.

Kesakitan sering kali unilateral, kurang kerap dua hala, yang dikaitkan dengan mampatan asimetri akar tulang belakang. Jika simptom tersebar ke kedua-dua bahagian belakang dan anggota badan yang lebih rendah, maka itu adalah proses tumor atau autoimun. Dalam kes ini, prognosis sentiasa serius, memerlukan peperiksaan terperinci menyeluruh menggunakan resonans magnetik atau tomografi terkomputer. Lumbodynia sebelah kanan lebih umum, kerana daya beban menyebar dengan berbeza. Orang yang betul-betul tangan, dan ada majoriti orang-orang seperti itu, cenderung untuk memuatkan separuh badan ini dengan usaha fizikal. Akibatnya, korset otot merosot, dan proses degeneratif-kemudaratan berlanjutan, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada sindrom kesakitan sebelah kanan.

Salah satu jenis luka tulang belakang kronik adalah lumbodynia selepas trauma. Terdapat tanda-tanda kecederaan dalam sejarah, biasanya dalam bentuk patah kompresi atau pembetulan pembedahan. Pengembalian klinikal adalah sukar, kerana perubahan tulang dan sendi organik organik mencegah rawatan yang berkesan dengan cara konservatif. Ahli neuropatologi bersama pakar bedah saraf memberikan bantuan kepada pesakit seperti itu, kerana mereka sering perlu beralih ke taktik rawatan operasi.

Jenis Vertebral

Proses kronik atau akut selalunya dikaitkan dengan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu tulang dan tulang rawan. Ini adalah bagaimana lumboden vertebral muncul di latar belakang osteochondrosis tulang belakang. Ia mempunyai ciri ciri:

 • kesan yang baik terhadap NSAIDs dan relaxants otot;
 • pemutihan biasa selepas senaman;
 • sekurang-kurangnya 2-3 serangan akut semasa penyakit;
 • perubahan biasa dalam pemeriksaan sinar-x atau magnetik;
 • sering membawa kepada hernia cakera, yang memerlukan bantuan segera.

Prognosis untuk lumbodynia vertebral biasanya baik. Ini dikaitkan dengan perkembangan perlahan, penggunaan NSAID yang berjaya, serta komplikasi serius yang jarang berlaku seperti paresis anggota badan. Ramai pesakit ke usia tua menggunakan ubat berkala, yang menstabilkan kualiti hidup pada tahap yang boleh diterima. Apabila melakukan gim gimnastik secara tetap, korset otot diperkuat, yang membantu mencegah perkembangan lanjut penyakit ini. Tugas utama pakar adalah untuk mengekalkan pemerhatian yang dinamik untuk menentukan proses autoimun atau neoplasma yang tepat pada masanya. Dalam ketiadaan mereka, pesakit boleh dirawat untuk hidup dengan ubat-ubatan yang menyokong.

Jenis spondylogenic

Kekalahan sendi dan proses intervertebral vertebra adalah asas lumbodynia spondylogenous. Ia adalah selalunya sifat autoimun, kerana ia dikaitkan dengan luka sistemik tulang dan tisu tulang rawan. Lumbodynia yang disengaja disebabkan oleh perubahan dalam ruang intervertebral akibat ubah bentuk sendi. Ini membawa kepada kekalahan akar tulang belakang, dan kemudian saraf sciatic terlibat dalam proses tersebut. Sakit di tulang belakang, bersinar ke kaki dan punggung dengan luka saraf sciatic, dipanggil sciatica. Sindrom kesakitan yang biasa lebih terasa di kaki, yang menjadikannya sukar walaupun untuk pergerakan mudah anggota badan.

Tanda-tanda biasa lumbodynia spondylogenous sifat autoimun dengan sciatica boleh diwakili seperti berikut:

 • kesakitan teruk di bahagian punggung dan kaki;
 • Had batasan pergerakan yang ketara;
 • demam kecil;
 • ketelusan emosi tajam pesakit;
 • tindak balas parameter darah fasa akut dalam sifat sistemik penyakit;
 • perubahan dua hala pada sendi dengan CT atau MRI.

Poster menegak pesakit sangat sukar, tetapi apa itu? Ini bermakna bahawa pesakit tidak dapat berdiri dalam posisi berdiri walaupun selama beberapa saat kerana kesakitan paling tajam di kaki. Masalahnya hilang selepas penstabilan perubatan pesakit.

Rawatan Lumbodynia

Terdapat dua tempoh dalam aktiviti terapeutik untuk lumbodynia. Apabila kesakitan teruk memerlukan rehat tidur selama beberapa hari, serta menggunakan ubat intensif untuk mengurangkan penderitaan seseorang. Dalam tempoh akut, rawatan berikut digunakan:

 • suntikan analgesik atau NSAIDs (diclofenac, analgin, ketorolaka);
 • infusi intravena vasodilators (trental);
 • Penggunaan parenteral atau lisan pelali otot (biasanya tolperisone);
 • sekatan anestetik tempatan atau analgesik narkotik untuk sindrom kesakitan berterusan;
 • fisioterapi - kuarza atau elektroforesis.

Dalam pesakit yang mengalami serangan lumbodynia, kesakitan yang teruk kekal selama-lamanya dalam ingatan mereka. Walau bagaimanapun, rawatan sindrom kesakitan tidak berakhir. Adalah penting untuk mengambil ubat-ubatan yang menstabilkan tisu tulang rawan - chondroprotectors. Di hadapan hernia, pembetulan pembedahan ditunjukkan. Daripada pesakit yang sembuh lumbodynia, ramai pesakit yang menjalani laminektomi. Ini adalah cara radikal untuk menghilangkan hernia intervertebral.

Latihan Pemulihan

Terapi fizikal adalah bahagian penting rawatan penyakit ini. Walau bagaimanapun, sebelum memulakan latihan, adalah penting untuk menubuhkan penyebab lumbalgia. Sekiranya terdapat keretakan kompresi, maka bed rest dengan aktiviti lembut ditunjukkan. Sekatan Novokainik sering membantu dengan kesakitan yang teruk.

Set latihan penuh boleh didapati di sini:

Aktiviti fizikal harus digabungkan dengan kaedah rawatan bukan ubat yang lain. Urut terutamanya berkesan untuk patologi kronik. Sesi beliau lebih baik tidak lebih daripada 2 kali setahun. Bolehkah ada suhu di lumbodynia? Soalan ini tidak dapat dijawab dengan jelas. Tidak semestinya tindak balas suhu tinggi, tetapi keadaan subfebril kecil semasa proses autoimun atau serangan emosi yang berlebihan adalah mungkin.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Untuk meringankan keadaan, hormon, sitostatics dan psychocorrectors ditetapkan. Tetapi apa antidepresan boleh diambil dalam kombinasi dengan senaman? Menurut pakar neurologi, tidak ada sekatan serius untuk mengambil ubat-ubatan ini. Antidepresan moden boleh digunakan untuk masa yang lama.

Jenis-jenis sindrom

Terdapat beberapa keadaan yang biasa untuk lumbodia vertebra. Ini termasuk:

 • sindrom otot dan tonik - berkaitan dengan kerosakan pada serat saraf;
 • gangguan radikal - disebabkan oleh mampatan saraf tulang belakang;
 • luka di sempadan bahagian lumbal dan sakral - L5-S1 (hernia intervertebral);
 • Kerengsaan tulang belakang S1 di sebelah kiri adalah disebabkan oleh kelemahan bingkai otot dan lokasi anatomi dekat serat saraf.

Tanda-tanda lumbodynia dengan sindrom radikular selalu meningkatkan kesakitan pesakit, kerana manifestasi penyakit merebak ke kaki bawah.

Lumbalgia dan tentera

Ramai pemuda muda mengambil berat tentang isu perkhidmatan ketenteraan. Jawapannya tidak boleh jelas, kerana bentuk klinikal lumbodynia yang berbeza diperlakukan secara berbeza oleh doktor pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Kanak-kanak lelaki tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam situasi berikut:

 • osteochondrosis biasa dari toraks dan serviks dengan manifestasi yang berterusan dan ketakutan berulang pada tahun ini;
 • dorsopati segmen lumbar dengan gangguan fungsi kaki yang berterusan;
 • herniasi cakera;
 • tumor tulang belakang;
 • sebarang penyakit sistemik.

Dengan kesakitan kecil atau ketakselarasan yang jarang berlaku pada lumbodia kronik tanpa perubahan pada CT atau MRI, golongan muda dikehendaki berkhidmat dalam tentera dengan beberapa sekatan. Setiap kes lesi tulang belakang individu dirawat secara individu bergantung kepada keparahan perubahan tulang dan tisu tulang rawan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Penerbitan

 • Kategori: Penyakit Bersama
  • Kategori: Artritis
   • Arthritis alahan: gejala dan rawatan pada kanak-kanak dan orang dewasa
   • Artritis dan arthrosis: apakah perbezaannya, apakah perbezaan, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat
   • Artritis tangan: rawatan, gejala dan foto awal
   • Artritis siku: foto, gejala dan rawatan
   • Artritis di tangan: gejala, rawatan dan foto sendi
   • Artritis kaki: gejala, rawatan dan gambar pada kaki
   • Artritis jari: gejala (foto) dan cara merawat ubat
   • Artritis sendi bahu: ubat rumah
   • Artritis semasa mengandung: apa yang perlu dilakukan untuk merawat sendi
   • Artritis sendi pinggul: gejala pada kanak-kanak, rawatan (ubat, gimnastik)
   • Arthritis: kaedah rawatan, gejala (suhu, foto), sebab
   • Arthritis: pencegahan komplikasi dan akibat rheumatoid arthritis
   • Arthritis: apa itu, apa penyakit, foto penyakit sendi
   • Arthrosis daripada sendi-satuan argili tulang belakang lumbar
   • Osteoartritis dan arthritis lutut: gejala dan rawatan penyakit lutut
   • Arthrosis-arthritis sendi (lutut, bahu): rawatan arthritis arthrosis
   • Sama ada mereka mengambil tentera dengan arthritis: perkhidmatan dalam pelbagai bentuk penyakit
   • Mengembara sakit sendi dan otot
   • Debut rheumatoid arthritis: permulaan penyakit
   • Artritis lutut deformans: gejala dan rawatan
   • Arthritis remaja idiopatik: gejala dan rawatan kanak-kanak
   • Ketidakupayaan dalam artritis reumatoid: letakkan atau tidak
   • Rheumatoid arthritis (septik, tuberkulosis, virus, brucellosis, gonorrheal, streptokokus): gejala dan rawatan sendi
   • Bagaimana untuk menyembuhkan arthritis rheumatoid: sama ada arthritis disembuhkan selama-lamanya
   • Bagaimana untuk merawat artritis pergelangan kaki: ubat-ubatan dan ubat-ubatan rakyat untuk buku lali
   • Cara merawat artritis kaki: sebab, tanda, pencegahan keradangan di rumah
   • Bagaimana arthritis dimanipulasikan, bagaimana ia bermula dan cara hidup dengannya
   • Apakah jenis arthritis: klasifikasi jenis
   • Doktor yang merawat arthritis dan arthrosis: siapa yang perlu dihubungi
   • Klasifikasi rheumatoid arthritis: peringkat penyakit dan pencegahan
   • Artritis klimaks: bagaimana merawat arthritis dengan menopaus
   • Rawatan artritis dengan ubat-ubatan dan kaedah rakyat
   • Rawatan artritis: bagaimana dan bagaimana merawat sendi
   • Rawatan arthritis reaktif dengan cara kaum dan farmaseutikal
   • Rawatan rheumatoid arthritis: ubat untuk sendi
   • Monoarthritis: apa itu dan bagaimana untuk merawat
   • Osteoarthritis lutut: rawatan lutut dengan ubat
   • Arthritis akut sendi: gejala dan rawatan
   • Rematik arthritis khusus
   • Gejala pertama rheumatoid arthritis jari: foto, rawatan
   • Periarthritis periferal: rawatan di rumah dengan ubat-ubatan rakyat
   • Arthritis Gouty sendi buku lali: rawatan dengan ubat-ubatan rakyat
   • Gouty arthritis: gejala dan rawatan bentuk akut gout
   • Relaksasi postisometri dalam periarthritis humeroscapular: video
   • Artritis Post-Traumatic: Gejala dan Rawatan Arthritis Lutut Traumatik
   • Tanda-tanda Rheumatoid Arthritis pada Wanita: Gejala-gejala Penyakit
   • Punca arthritis: mengapa penyakit itu berlaku, bagaimana untuk mengelakkan penampilan
   • Psikosomatik rheumatoid arthritis sendi: punca psikologi
   • Arthritis psoriatik: gejala dan rawatan di rumah
   • Artritis reaktif lutut: rawatan dan gambar lutut
   • Artritis reaktif pada kanak-kanak: gejala dan rawatan lutut pada kanak-kanak
   • Rheumatoid arthritis pada kanak-kanak: gejala dan rawatan kanak-kanak
   • Rheumatoid arthritis: diagnosis pembezaan dan diagnosis kata-kata
   • Rheumatoid arthritis: bagaimana dan bagaimana merawat sendi
   • Rheumatoid arthritis: patogenesis dan etiologi
   • Rheumatoid arthritis: penyebab kanak-kanak dan orang dewasa
   • Rheumatoid arthritis: prognosis untuk hayat dan tempohnya
   • Rheumatoid arthritis seropositif: apakah penyakit itu, rawatan penyakit ini
   • Arthritis klamid: gejala, tanda dan rawatan klamidia
   • Rheumatoid arthritis kronik pada kanak-kanak: rawatan dan gejala
   • Apakah arthritis temporomandibular: bagaimana merawat sendi rahang mandibular dan maxillary (TMJ)
   • Apakah artritis sendi: foto, gejala dan rawatan penyakit
   • Apakah arthritis purulent: gejala dan rawatan sendi lutut
   • Apakah gonarthritis dan bagaimana untuk merawatnya
   • Apa arthritis yang tidak dibezakan: merawat penyakit
   • Apakah oligoarthritis: perihalan, rawatan pada kanak-kanak dan orang dewasa
   • Apakah arthritis reaktif: tanda-tanda (gejala), rawatan dan pencegahan
   • Apakah rheumatoid arthritis: gejala, rawatan dan foto
   • Apakah rheumatoid arthritis seronegatif: penyebab, gejala dan rawatan
   • Rematik arthritis remaja: penyebab diagnosis, gejala (foto) dan rawatan pada kanak-kanak
  • Kategori: Arthrosis
   • Arthrosis kaki besar: penyebab, tanda (foto), rawatan sendi
   • Osteoartritis sendi temporomandibular: Gejala dan rawatan ANS
   • Osteoarthritis daripada Ankle Bersama: Gejala dan Rawatan Ankle
   • Arthrosis dan mandian: sauna dan arthrosis sendi yang serasi?
   • Osteoarthritis tangan: rawatan, gejala dan foto sendi
   • Osteoartritis lutut 1 darjah: gejala dan rawatan lutut
   • Osteoartritis lutut 4 darjah
   • Osteoartritis sendi sacroiliac: rawatan dan keradangan gambar
   • Arthrosis siku bersama 1 dan 2 darjah: gejala dan rawatan siku
   • Arthrosis bersama sendi: penyebab, gejala (tanda, gambar) dan rawatan salap siku
   • Osteoartritis sendi pergelangan tangan: gejala, rawatan dan gambar pergelangan tangan tangan
   • Arthrosis pada kaki bawah: gejala, rawatan dan gambar kaki
   • Arthrosis jari: bagaimana dan apa yang perlu dirawat, kajian semula ubat-ubatan rakyat
   • Arthrosis ijazah pertama: rawatan di peringkat awal
   • Arthrosis bersama bahu 1 dan 2 darjah: gejala dan rawatan
   • Osteoartritis sendi metatarsophalangeal: rawatan kaki
   • Arthrosis tulang belakang: gejala dan rawatan sendi intervertebral
   • Osteoarthritis sendi tulang belakang: gejala dan rawatan sendi
   • Osteoarthritis kaki: gejala, rawatan dan foto sendi kaki kecil
   • Arthrosis daripada Cruviele bersama: gejala dan rawatan
   • Osteoarthritis sendi: apa itu dan bagaimana untuk merawat semua sendi besar
   • Osteoartritis sendi ram-navicular: gejala tumit dan rawatan
   • Arthrosis pada kanak-kanak: gejala, sebab dan rawatan kanak-kanak
   • Osteoarthritis rahang: gejala dan rawatan sendi rahang
   • Osteoarthritis: ubat-ubatan rakyat dan kaedah rawatan di rumah
   • Adakah mereka mengambil tentera dengan arthrosis 1 dan 2 darjah?
   • Jenis osteoarthritis sendi lutut dan pinggul
   • Hemarthrosis lutut: apa itu, rawatan lutut
   • Hyperarthrosis: Gejala dan Rawatan Sendi Sendiri
   • Mengubah arthrosis sendi lutut: rawatan arthritis 1 dan 2 darjah
   • Mengubah arthrosis sendi bahu: gejala dan rawatan
   • Mengubah arthrosis sendi pinggul: rawatan arthritis
   • Diagnosis arthrosis sendi: diagnosis
   • Bagaimana untuk menyembuhkan arthrosis pada ubat-ubatan orang bahu (bersama bahu) di rumah
   • Cara menghentikan arthrosis sendi: dari apa yang berlaku dan apa yang perlu dilakukan
   • Doktor mana yang merawat arthritis: apa yang perlu dihubungi oleh doktor
   • Rawatan osteoartritis sendi lutut 2 darjah: bagaimana merawat lutut
   • Rawatan arthrosis kaki di rumah
   • Rawatan arthrosis sendi pinggul 1, 2 dan 3 darjah
   • Rawatan gonarthrosis lutut 1 dan 2 darjah: bagaimana dan apa yang perlu dirawat
   • Rawatan merubah arthrosis sendi lutut 3 darjah
   • Rawatan posttraumatic arthrosis sendi lutut dan bahu
   • Adakah mungkin untuk menyembuhkan arthrosis: bagaimana merawat sendi, yang baru dalam rawatan
   • Adakah mungkin menghangatkan sendi dalam kes arthritis dan arthrosis: kami menghangatkan lutut kami
   • Arthrosis akut: gejala dan rawatan sendi
   • Arthrosis patelofemoral lutut 1 dan 2 darjah: rawatan sindrom kesakitan
   • Arthrosis selepas trauma sendi buku lali: rawatan dan gejala
   • Penyebab Arthrosis Lutut
   • Pencegahan arthrosis: bagaimana untuk mengelakkan penyakit sendi
   • Psikosomatik arthrosis: penyebab psikosomatik dan rawatan sendi
   • Terapi Gelombang Kejut: Rawatan untuk Osteoarthritis daripada Lutut Bersama
   • Arthrosis uncovertebral tulang belakang serviks: rawatan dan gejala uncoarthrosis leher
   • Femoropatellar dan arthrosis reaktif: pembentukan bentuk kronik progresif
   • Apakah arthrosis lutut dan bagaimana untuk merawatnya
   • Apakah arthrosis sendi pinggul: penyebab, tanda, bagaimana dan bagaimana merawat penyakit ini
   • Apakah arthrosis, bagaimana dan bagaimana merawat sendi
   • Apakah arthrosis: penyebab, kaedah rawatan dan akibat penyakit
   • Apa yang merubah arthrosis: rawatan, sebab dan gejala
   • Apakah periarthrosis sendi bahu: rawatan, gejala, sebab dan kaedah
   • Apa itu polyarthrosis: penyebab, tanda dan gambar tangan
  • Kategori: Ankylosing spondylitis
   • Ankylosing Spondylarthrosis: Punca, Gejala dan Rawatan
   • Ankylosing spondylitis pada kanak-kanak: gejala dan rawatan
   • Ankylosing spondylitis pada wanita: rawatan dan gejala (tanda, foto)
   • Ankylosing spondylitis pada lelaki: gejala dan foto
   • Adakah kecacatan dalam penyakit Bechterew: adakah kumpulan itu?
   • Deformans spondylosis (spondylarthrosis): rawatan tulang belakang lumbar
   • Deformans spondyloarthritis: rawatan tulang belakang
   • Diagnosis spondylitis ankylosis: ujian darah dan kaedah lain
   • Diet untuk spondylitis ankylosing: makanan untuk spondylitis ankylosis
   • Rawatan ankylosing spondylitis: bagaimana menyembuhkan penyakit, ubat-ubatan untuk rawatan
   • Spondyloarthrosis polysegmental daripada tekak dagu arcuate
   • Prognosis untuk kehidupan dalam ankylosing spondylitis: sama ada diwarisi
   • Spondyloarthritis psoriatik, paksi dan reaktif: gejala dan rawatan
   • Lumbar spondyloarthrosis: penyebab, gejala dan rawatan
   • Apakah ankylosing spondylitis: gejala dan rawatan penyakit spondylitis lumbal Bechterew
   • Apakah ankylosing spondylitis: tanda (foto) dan pencegahan
   • Apakah spondyloarthrosis gred 2: gejala dan rawatan tulang belakang
   • Apakah spondyloarthrosis: penerangan tentang diagnosis (gejala) dan rawatan penyakit
  • Kategori: Bursitis
   • Bursitis pergelangan kaki: rawatan, gejala, gambar kaki
   • Bursitis jari: rawatan dan foto sendi
   • Hip Bursitis: Gejala dan Rawatan Spit Bursitis
   • Bagaimana dan bagaimana untuk merawat lutut bursitis: apa itu, sebab dan tanda-tanda sakit kaki angsa lutut
   • Bagaimana untuk merawat ubat-ubatan kaum bursitis sendi (siku, lutut, bahu)
   • Siapa yang merawat bursitis: mana doktor untuk mendapatkan rawatan
   • Apakah Achillobursitis: penyebab, gejala, rawatan ubat-ubatan rakyat di rumah
   • Apakah bursitis bahu: gejala dan rawatan bahu
   • Apakah tumit bursitis: bagaimana mengubati tumit baji dan tumit
   • Apakah bursitis: keterangan (tanda, foto) bentuk akut dan kronik
   • Apakah bursitis: dari apa yang timbul dan cara merawat penyakit ini
   • Apakah bursitis purulen: keterangan dan gambar
   • Apakah bursitis suprapatellar: gejala dan rawatan sendi lutut
  • Kategori: Hygroma
   • Ganglion pergelangan tangan: rawatan ubat-ubatan rakyat
   • Ankle Hygroma: rawatan tendon kaki
   • Hygroma pergelangan tangan: ke mana doktor pergi untuk merawat
   • Tangan hygroma: apa itu dan bagaimana untuk merawat
   • Hygroma lutut: gejala dan rawatan lutut pada kanak-kanak
   • Hygroma bersama siku pada manusia: gambar dan rawatan siku
   • Hygroma pergelangan tangan pergelangan tangan: sebab, gejala (tanda), rawatan pergelangan tangan
   • Hygroma pada pergelangan tangan: rawatan dan gambar
   • Hygroma pada jari: foto dan rawatan sendi
   • Tendon hygroma: rawatan hygroma tendinus
   • Hygroma dalam lengan kanak-kanak: rawatan dan gambar pergelangan tangan pada kanak-kanak
   • Dimexide dari hygroma: rawatan dengan pemampatan
   • Bagaimana untuk menghilangkan hygroma pada pergelangan tangan: kami merawat di rumah
   • Kista pada pergelangan tangan: foto, penyebab dan rawatan sendi pergelangan tangan
   • Hygroma serviks kistik pada janin: punca
   • Rawatan pergelangan tangan hygroma tanpa pembedahan (memampatkan, laser)
   • Rawatan hygroma dengan ubat-ubatan rakyat (pergelangan tangan tangan)
   • Hygroma memecahkan lengan: apa yang perlu dilakukan untuk merawat pergelangan tangan
   • Salap hygroma: bagaimana untuk merapikan rawatan pergelangan tangan
   • Apakah hygroma: penyebab pada lengan dan kaki, bagaimana menyembuhkan (menghilangkan)
   • Benjolan di pergelangan tangan: apa yang boleh, foto tangan dari dalam dan luar
  • Kategori: Gonarthrosis
   • Gred 3 gonarthrosis (bilateral): kecacatan dan rawatan
   • Gonarthrosis dua hala (primer dan kanan)
   • Diet (pemakanan) untuk gonarthrosis lutut
   • Rawatan gonarthrosis lutut: bagaimana dan bagaimana merawat lutut
   • Terapi senaman untuk gonarthrosis sendi lutut: latihan gimnastik (gimnastik terapeutik)
   • Apakah gonarthrosis lutut: sebab, tanda, pencegahan
  • Kategori: Displasia Bersama
   • Displasia akutabular: gejala dan rawatan sendi pinggul
   • Hip dysplasia pada kanak-kanak: apa itu
   • Displasia sendi pinggul dalam bayi yang baru lahir: foto bayi
   • Displasia sendi pinggul: ijazah (sudut), rawatan, kesan TB
   • Displasia pada kanak-kanak: gejala dan rawatan sendi pada kanak-kanak
   • Apakah displasia lutut: sebab, tanda (foto), pencegahan pada anak
  • Kategori: Penyakit Lain
   • Ankylosis sendi: gejala dan rawatan imobilitas
   • Osteoartritis sendi acromioclavicular: gejala dan rawatan
   • Nekrosis aseptik sendi pinggul: rawatan, kesan, gejala
   • Penyakit sendi lutut: gejala dan rawatan penyakit
   • Penyakit sendi kaki: penyebab, gejala dan rawatan penyakit
   • Penyakit sendi jari: foto dan rawatan penyakit
   • Penyakit sendi tangan: gejala dan rawatan sakit
   • Penyakit Goff: rawatan, penyebab, gejala (tanda) sindrom
   • Penyakit De Kerven: gejala, sebab, rawatan tenosynovitis tangan
   • Penyakit Koenig: gejala dan rawatan sendi lutut
   • Penyakit Reiter (sindrom): gejala (manifestasi), rawatan lelaki dan wanita
   • Penyakit Masih di Dewasa dan Kanak-kanak: Tanda, Gejala dan Rawatan
   • Mengganggu sendi temporomandibular: merawat disfungsi TMJ
   • Sakit tengah dan cincin jari di sebelah kanan atau kiri: penyebab kesakitan
   • Sakit di pergelangan kaki kanan dan kiri: penyebab dan rawatan sendi pergelangan tangan
   • Siku bursitis: rawatan di rumah, gejala dan keradangan gambar
   • Valgus kecacatan kaki besar: rawatan dan gambar kaki
   • Valgus kecacatan lutut pada kanak-kanak: rawatan lutut
   • Valgus kecacatan kaki pada kanak-kanak: rawatan kelengkungan pada kanak-kanak
   • Pembuangan garam dari sendi remedi rakyat
   • Rawan hyaline sendi lutut adalah nipis: ketebalan ketebalan
   • Pemacu purulent: gejala dan rawatan sendi lutut
   • Hernia Becker lutut (popliteal)
   • Hernia Schmorl di tulang belakang lumbar: gejala dan rawatan
   • Hernia Schmorl: apa itu dan cara merawat nod
   • Penyakit degeneratif-dystrophik sendi: penerangan penyakit
   • Kecacatan Vertebral Schmorl: apakah itu, rawatan tulang belakang
   • Kecacatan bersama: rawatan kelengkungan jari
   • Coxarthrosis displastik pada sendi pinggul
   • Bendalir pada sendi siku: penyebab, rawatan, gambar kluster di siku
   • Penyakit bersama pada kanak-kanak: penyakit sendi pada kanak-kanak
   • Saraf di bahagian lutut: gejala dan rawatan lutut
   • Pinched saraf di siku: gejala dan rawatan siku
   • Mencubit saraf di sendi bahu: gejala dan rawatan neuralgia
   • Pinched saraf di sendi pinggul: rawatan, gejala, sebab penahanan
   • Sindrom Pengendalian Bahu: Rawatan Bahu yang Kanan
   • Cara merawat capsulitis bersama sendi: gejala dan rawatan kapsul sendi
   • Cara minum gelatin untuk sendi: resipi untuk rawatan
   • Doktor apa yang merawat sendi: apakah nama doktor, apa yang dilakukan pakar ini
   • Kuota penggantian hip: bagaimana untuk mendapatkan kuota untuk pembedahan
   • Kista tisu Baker: bagaimana merawat cyst di bawah lutut (foto)
   • Kista bahu: rawatan, gejala dan foto sendi bahu
   • Popliteal fossa cyst: Rawatan kista baker di kawasan popliteal
   • Hip cyst: rawatan pelvis
   • Coxitis: gejala dan rawatan sendi pinggul pada kanak-kanak
   • Kontraksi lutut: apa itu, rawatan lutut
   • Kontraksi bersama siku: rawatan, terapi senaman, latihan
   • Kontrak jari: rawatan tangan untuk kontraksi Dupuytren
   • Kontraksi bersama bahu: rawatan (pembangunan) bahu
   • Epicondylitis lateral: rawatan sendi siku, sebab dan gejala
   • Rawatan artritis kaki besar: bagaimana merawat jari kaki
   • Rawatan remedi remedi spondylitis ankylosing
   • Rawatan coxarthrosis sendi pinggul dengan ubat-ubatan rakyat di rumah
   • Rawatan ubat-ubatan rakyat deposit garam di sendi
   • Rawatan sinovitis lutut oleh ubat-ubatan rakyat di rumah
   • Sendi palsu: rawatan, gejala dan punca pendidikan
   • Sikap pemain tenis: rawatan, sebab, gejala (tanda dan gambar) penyakit
   • Salap Kaki Kaki: Kajian Painkiller
   • Myalgia dan arthralgia: gejala dan rawatan kesakitan
   • Nodosity pada sendi jari dan pergelangan tangan: rawatan dan penyingkiran
   • Diathesis neuro-arthritic pada kanak-kanak: rawatan, gejala (tanda, foto), penyebab
   • Arthritis Painkillers: Bagaimana Melegakan Bersama Bersama
   • Bengkak dan sakit kaki besar: apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk membuang bengkak (edema)
   • Ossalgia: definisi dan perihalan simptom
   • Osteophyte calcaneus: penyebab dan rawatan tumit
   • Demam reumatik akut: rawatan, gejala dan diagnosis
   • Pemendapan Garam dalam Sendi: Gejala dan Rawatan
   • Patah tulang belakang: gambar dan gejala fraktur intra-artikular
   • Pecah pembedahan bahu: pemulihan dan rawatan
   • Pyrophosphate arthropathy: gejala dan rawatan penyakit
   • Plexitis plexus brachial (brachioplexitis): apakah itu dan bagaimana untuk merawatnya
   • Selepas alkohol, sendi sakit: bolehkah mereka sakit selepas minum?
   • Kenapa jari-jari luka dan membengkak: sebab bengkak di tangan
   • Prosthesis cecair synovial: persediaan untuk sendi lutut
   • Psoriatic arthropathy: rawatan psoriasis arthropathic sendi
   • Pemusnahan sendi (hip, lutut): gejala dan rawatan
   • Pemulihan selepas dislokasi sendi bahu: latihan pemulihan
   • Rheumatic chorea (Sydengama): gejala dan manifestasi pada kanak-kanak
   • Sindrom Bahu Beku: Rawatan dan Gejala
   • Sindrom terowong Carpal: gejala, rawatan, penyebab dan pencegahan
   • Kista sinovial (kaki hygrome): rawatan dan foto
   • Beg bersama sinovial: rawatan keradangan membran
   • Pergelangan pergelangan tangan styloiditis: rawatan ubat-ubatan rakyat
   • Hernia artikular pada pergelangan tangan: rawatan sendi lengan
   • Sindrom artikular: gejala dan rawatan
   • Tendonitis: rawatan ubat-ubatan dan kaedah rakyat
   • Tendon tendinopati: gejala dan rawatan supraspinatus
   • Tendovaginitis sendi pergelangan tangan: rawatan dan gambar pergelangan tangan
   • Kecederaan Lutut: Gejala dan Rawatan Sendi Lutut
   • Tuberkulosis sendi pinggul: gejala (tanda), penyebab, rawatan
   • Sindrom terowong: sindrom siku cubital
   • Knock Geberden dan Bouchard: rawatan dan simpul foto
   • Tembakan tumit dengan sentuhan tumit: ulasan mengenai sekatan oleh Diprospanom
   • Kekakuan pagi di sendi (lutut dan jari): gejala dan rawatan penyakit
   • Ketidakmampuan fisiologi sendi pinggul pada bayi baru lahir (kemunduran)
   • Foto osteophytes sendi pinggul
   • Chondromatosis sendi lutut dan pinggul: gejala dan rawatan
   • Chondroma: tanda chondrosis pada sendi bahu dan lutut
   • Keriting lutut dan sakit apabila lenturan: apa yang harus dilakukan dan bagaimana untuk merawat
   • Apakah arthralgia: gejala, rawatan sendi lutut dan pinggul
   • Apakah arthrogryposis: gambar anggota badan, rawatan kanak-kanak
   • Apakah arthrodesis sendi (lutut, pergelangan kaki), ulasan operasi itu
   • Apakah arthropathy: perihalan, rawatan sendi pada kanak-kanak dan orang dewasa
   • Apakah penyakit Perthes: gejala (foto, peringkat), rawatan pada orang dewasa, menyebabkan kanak-kanak
   • Apakah effusion dalam sendi lutut?
   • Apakah dorsopati lumbal: keterangan (tanda dan gejala), rawatan tulang belakang
   • Apakah kontraksi bersama: foto, rawatan, perihalan penyakit
   • Apakah exostosis osteochondral: rawatan dan pencegahan pada kanak-kanak
   • Apakah ligamentitis: keterangan, gejala, rawatan penyakit
   • Apakah ligamentosis: rawatan ligamen cruciate sendi (lutut, pinggul, buku lali)
   • Apakah meniskit lutut: rawatan, gejala dan tanda-tanda
   • Apakah osteofit: penyebab dan rawatan pertumbuhan tulang marginal
   • Apakah osteofit lutut (marginal): gambar dan rawatan
   • Apakah reumatik sendi: gejala dan rawatan kaki
   • Apakah faktor rheumatoid: takrif faktor rheumatik, norma wanita dan lelaki, perihalan penyahsulitan analisis
   • Apakah cecair sinovial dan bagaimana untuk memulihkannya
   • Apakah osteosklerosis subchondral: keterangan (definisi, gejala), penyebab, rawatan
   • Apakah sklerosis subchondral plat-end: rawatan dan gejala
   • Apakah tetikus artikular: gejala dan rawatan lutut
   • Apakah tendinosis: bagaimana merawat tendon sendi (pinggul dan lutut)
   • Apakah yang dimaksud dengan tendovaginitis: keterangan, sebab, pencegahan dan rawatan tendon tangan
   • Apa itu trochanteritis: gejala dan rawatan sendi pinggul, penyebab kerontokan tendon trochanter
   • Apa itu chondromalacia patella: gejala dan rawatan sendi lutut
   • Apa itu chondropathy: gejala (keterangan, tanda), rawatan penyakit
   • Apakah enteskopi sendi lutut: tanda, gejala dan rawatan
   • Spike di lutut: rawatan lutut
   • Nukleus ossification sendi pinggul: norma dan kelewatan ossification
  • Kategori: Keterangan Kaedah Penyakit dan Rawatan Coxarthrosis
   • Mengubah coxarthrosis sendi pinggul
   • Hilang Upaya dengan coxarthrosis sendi pinggul 2 dan 3 darjah
   • Bagaimana cara menyembuhkan coxarthrosis sendi pinggul tanpa pembedahan
   • Doktor mana yang merawat coxarthrosis sendi pinggul: yang mana doktor akan dihubungi
   • Coxarthrosis grade 4 hip: rawatan pelvis
   • Coxarthrosis sendi pinggul: gejala, rawatan dan tanda-tanda
   • Coxarthrosis sendi pinggul: apa itu, bagaimana dan apa yang perlu dirawat
   • Coxarthrosis sendi pinggul gred 3: gejala dan rawatan tanpa pembedahan
   • Rawatan coxarthrosis sendi pinggul 1 dan 2 darjah: bagaimana merawat pelvis
   • Pembedahan untuk coxarthrosis sendi pinggul: nuansa menjalankan dan penyediaan
   • Apakah coxarthrosis lutut: rawatan, gejala dan tanda-tanda
   • Apakah coxarthrosis sendi pinggul: gambar pada orang dewasa dan kanak-kanak
  • Kategori: Osteoarthrosis
   • Diet (pemakanan) untuk osteoarthritis lutut
   • DOA pinggul bersama 1, 2, 3 darjah: gejala dan rawatan osteoarthritis sendi pinggul
   • Rawatan osteoartritis sendi pergelangan kaki (DOA) 1 dan 2 darjah
   • Rawatan osteoartritis sendi kecil tangan dan jari: bagaimana dan bagaimana untuk merawat DOA
   • Rawatan osteoarthritis kaki: bagaimana merawat sendi kaki, tahap penyakit, foto
   • Osteoartritis sendi temporomandibular: rawatan sendi temporomandibular
   • Osteoartritis lutut 1 dan 2 darjah: rawatan lutut
   • Osteoartritis siku bersama 1 dan 2 darjah: rawatan DOA
   • Osteoartritis sendi bahu: rawatan, gejala 1 dan 2 darjah
   • Osteochondrosis, osteoarthrosis dan arthrosis: rawatan penyakit sendi
   • Apakah osteoarthritis yang umum: gejala dan rawatan
   • Apa yang merubah osteoartritis lutut: diagnosis DOA 1 dan 2 darjah
   • Apakah osteoarthritis: bagaimana dan apa yang perlu dirawat (dadah, ubat-ubatan)
   • Apakah osteoarthritis: keterangan (foto), klasifikasi (peringkat), penyebab dan diagnosis penyakit
   • Apakah polosteoarthrosis: penyebab, gejala dan rawatan sendi tangan
  • Kategori: Osteoporosis
   • Diet untuk osteoporosis pada wanita: tanda-tanda, diagnosis dan pencegahan
   • Rawatan osteoporosis tangan: bagaimana dan dengan apa yang perlu dirawat
   • Rawatan osteoporosis pada wanita tua: ubat untuk pencegahan
   • Adakah mungkin untuk menyembuhkan osteoporosis: bagaimana dan bagaimana merawat penyakit ini
   • Osteoporosis yang berdekatan dan sistemik: gejala dan rawatan
   • Osteoartritis tulang belakang (sendi periferal, sendi sacroiliac, tulang belakang dan tulang belakang serviks)
   • Osteoporosis pada orang tua: pemakanan dan pencegahan
   • Osteoporosis lutut: gejala dan rawatan lutut
   • Osteoporosis sendi bahu: gejala dan rawatan bahu
   • Osteoporosis sendi pinggul: gejala, rawatan dan pencegahan
   • Apakah osteoporosis yang meresap: gejala dan rawatan
   • Apakah osteoporosis: sebab, gejala (tanda) dan rawatan penyakit tulang
  • Kategori: Periarthritis
   • Bagaimana merawat periarthritis sendi lutut
   • Rawatan periarthritis humeroscapular: bagaimana merawat, apa gejala dan punca
   • Apa periarthritis sendi bahu: bagaimana dan bagaimana untuk merawat bahu, penyebab, pencegahan
   • Apakah periarthritis: rawatan pergelangan kaki (kaki) dan sendi pinggul
  • Kategori: Gout
   • Gout idiopatik: jenis (klasifikasi), kata diagnosis
   • Iodin dan aspirin untuk gout: ulasan rawatan
   • Cara hidup dengan gout: akibat dan ketidakupayaan
   • Bagaimana dan bagaimana untuk merawat gout pada kaki: ubat-ubatan dan mandi untuk rawatan
   • Bagaimana untuk menghilangkan gout selamanya: melawan penyakit ini
   • Bagaimana untuk menghentikan serangan gout: apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk cepat mengeluarkan di rumah
   • Cara mengubati gout: gejala, rawatan dan diet
   • Doktor mana yang merawat gout: jenis doktor yang hendak dihubungi
   • Nombor pemakanan klasik untuk gout: menu tujuh hari jadual keenam
   • Ubat untuk gout: semakan pil dan ubat terbaik
   • Rawatan gout di rumah remedi rumah: perubatan tradisional
   • Rawatan gout semasa pemecahan: apa yang perlu dilakukan, bagaimana dan apa yang perlu dirawat
   • Ubat rawatan gout: semakan ubat
   • Bolehkah saya makan kubis untuk gout: ditapai atau kembang kol?
   • Bolehkah saya minum arak dengan gout (vodka, bir, wain)
   • Adakah mungkin gout mempunyai tomato: diet untuk gout
   • Apa yang menyebabkan gout? Mengapa arthritis gouty berlaku?
   • Lutut Gout: Gejala dan Rawatan
   • Gout pada kaki: bagaimana dan bagaimana untuk merawat gumpalan gouty
   • Gout di tangan: bagaimana dan apa yang perlu dirawat
   • Gout pada wanita: gejala, rawatan dan foto
   • Gout: Diagnosis dan Rawatan "Penyakit Raja"
   • Gout: Diet dan Rawatan Diabetes
   • Gouty nephropathy: gejala dan rawatan buah pinggang gout
   • Pencegahan gout: bagaimana untuk mengelakkan serangan sakit
   • Kaedah moden merawat gout
   • Apakah gout pada lelaki: tanda, gejala dan rawatan
   • Apakah gout: apakah penyakit itu, bagaimana rupanya dan cara untuk merawatnya
   • Apakah gouty tofus: bagaimana untuk membuang (membuang) gambar auricle
  • Kategori: Polyarthritis
   • Polietritis berjangkit dan alergi
   • Cara mengubati polyarthritis: bagaimana merawat sendi kaki
   • Rawatan arthritis sendi (lutut atau semua pada masa yang sama)
   • Polyarthritis psoriatik: gejala dan rawatan pada kanak-kanak
   • Polyarthritis reaktif: gejala, rawatan dan punca
   • Rheumatik (rheumatoid) polyarthritis: gejala, rawatan ubat, diagnosis (hasil)
   • Apakah polparritis jari: rawatan remedi rakyat, gambar
   • Apakah polyarthritis: penyebab, tanda-tanda penyakit (kronik, boleh ditukar, akut)
  • Kategori: Heel Spur
   • Vitafon untuk rawatan tumit tumit: bagaimana merawat tumit di rumah
   • Diet dengan tumit memuncak: makanan dengan tumit pada tumit
   • Bagaimana dengan cepat menyembuhkan tumit pada tumit: ulasan mengenai rawatan tumit tumit
   • Apa yang kelihatan seperti tumit: rawatan kaki, gambar tumit
   • Bagaimana dan bagaimana untuk merawat ayam di kaki: gambar kaki
   • Bagaimana dan bagaimana untuk merawat taji pada tumit: foto dan ulasan
   • Cara menghilangkan tumit dengan cepat dan kekal
   • Bagaimana untuk merawat pancang pada tumit: rawatan di rumah dengan ubat-ubatan rakyat
   • Cara merawat merangsang kaki: bagaimana ia kelihatan (foto), bagaimana untuk membuang (rawatan), simptom dan pencegahan
   • Bagaimana untuk merawat taji pada jari kaki: foto ibu jari
   • Cara menghilangkan rasa sakit dengan tumit tumit: bagaimana merawat jika tumit anda menyakitkan
   • Doktor mana yang merawat tumit tumit: yang mana doktor akan dihubungi untuk rawatan
   • Tumit tumit: rawatan tumit laser, ulasan prosedur
   • Tumit tumit: foto, gejala dan rawatan tumit
   • Kemasukan dengan tumit tumit: ulasan pad tumit
   • Heel memindahkan penyingkiran: bagaimana untuk melepaskan tumit tumit
   • Cara merawat tumit tumit: penyebab penampilan (dari apa yang timbul), ubat untuk tumit
   • Apa yang berpanjangan pada tumit dan bagaimana untuk merawatnya (menghilangkan)
   • Berlari dengan kaki: bagaimana ia kelihatan (foto, gejala), bagaimana merawatnya
   • Bergerak pada kaki tunggal: rawatan kaki
   • Berangsur pada gejala tumit dan ubat rawatan di rumah
   • Tumit pada tumit: gejala, rawatan dan ulasan
   • Jejaki kaki: foto dan rawatan
   • Spurs pada tumit: rawatan dengan ubat-ubatan rakyat, penyebab dan gambar tumit tumit
  • Kategori: Sinovit
   • Hip joint (sementara): penyebab, gejala, rawatan anak
   • Synovitis: apa itu (reaktif, kronik, post traumatik), bagaimana dan bagaimana merawat sendi (ulnar, radiocarpal)
   • Tenosynovitis sendi (pergelangan kaki, lutut): gejala dan rawatan
   • Apakah sinovitis reaktif: gejala dan rawatan sendi lutut
   • Apakah sinovitis pergelangan kaki: penyebab, pencegahan, rawatan pergelangan kaki
   • Apakah sinovitis sendi bahu: rawatan dan gejala
  • Kategori: Tendonitis
   • Tendonitis Temporal: rawatan, gejala dan punca
   • Rawatan tendonitis sendi bahu: bagaimana merawat otot tendon supraspinatus (bisep)
   • Rawatan tendovaginitis: bagaimana dan siapa yang merawat berus
   • Achilles tendonitis: rawatan, gejala (foto), penyebab keradangan kaki
   • Tendonitis pergelangan tangan: bagaimana dan bagaimana merawat tangan
   • Tendonitis lutut: rawatan lutut, gejala keradangan tendon
   • Siku Tendonitis: rawatan siku
   • Tendonitis: apa itu dan cara merawat sendi pinggul
  • Kategori: Epicondylitis
   • Epicondylitis medial sendi siku: rawatan, gejala (tanda, foto)
   • Apakah epicondylitis: bagaimana dan bagaimana merawat penyakit ini
   • Epicondylitis lutut: Gejala dan Rawatan Lutut
   • Epicondylitis siku: bagaimana merawat keradangan (salep, latihan), sebab dan tanda-tanda penyakit
   • Epicondylitis siku: rawatan di rumah dengan ubat-ubatan rakyat
   • Epicondylitis bahu: gejala dan rawatan sendi bahu kanan
 • Kategori: Soalan traumatologist ortopedik dalam talian
  • Nyeri pada otot paha, yang disyaki polymyalgia reumatik. Sergey, 66, Gubakha
  • Sakit di kaki selepas berlari. Yuri Nikolaevich, 44, Moscow
  • Semua sendi sakit. Natalia, 47, Kirov
  • Lutut lebat pada kanak-kanak. Svetlana, 37, Surgut
  • Keradangan dan pembengkakan lutut selepas suntikan. Alexandra, 51, Murmansk
  • Jangan lenyap dan sakit leher. Mikhail, 45, Liski
  • Kesakitan di pangkal paha dan sendi pelvis. Olga, 61, Kungur
  • Bengkak dan kaki yang menyakitkan. Lyudmila, 47, Perm
  • Kesakitan yang kerap di sendi lengan dan bahu. Yulia Vladimirovna, 35, Perm
  • Selalunya mengurangkan kaki betis pada waktu malam. Anna, 43, Krasnoyarsk
 • Kategori: Ujian apa yang dilakukan dalam kes penyakit sendi untuk diagnosis
  • Kategori: Ujian Darah
   • Ujian darah untuk seromukoida: paras darah biasa dan tinggi
   • Ujian darah untuk reumatik: apa yang perlu diluluskan, penunjuk penyahkod
   • Apakah ACCP: kadar analisis darah, menafsirkan tahap antibodi kepada peptida citrullinated kitaran
  • Kategori: Analisis Lain
   • Analisis cecair sinovial: kajian exudate artikular
   • Ujian untuk arthritis rheumatoid: ESR darah (nilai penunjuk)
   • Ujian Gout
   • Pemeriksaan lutut dengan kesakitan di lutut: bagaimana dan ke mana hendak pergi
  • Kategori: MRI dan CT sendi
   • CT scan lutut: tomografi dikira lutut
   • CT scan sendi bahu: tomography bahu
   • MRI sendi temporomandibular: tomografi sendi maxillofacial
   • MRI sendi pergelangan kaki kaki: tomografi sendi buku lali
   • MRI siku: tomografi siku
   • MRI pergelangan tangan dan tangan: tomografi pergelangan tangan
   • MRI sendi bahu: bagaimana untuk melakukan apa yang dapat dikesan, tembakan foto
   • MRI sendi: apa prosedurnya dan bagaimana ia dilakukan
   • MRI sendi pinggul: bagaimana tomografi dilakukan dan ditunjukkan (foto)
   • Apakah MRI lutut: bagaimana dan di mana hendak melakukan tomografi lutut
  • Kategori: X-Ray Bersama
   • X-ray buku lali: gambar radiografi buku lali
   • X-ray sendi lutut yang sihat: foto lutut dalam gambar
   • X-ray bersama siku: gambar X-ray siku
   • X-ray bersama sendi: foto X-ray bahu
   • X-ray sendi pinggul: norma dalam imej kanak-kanak dan orang dewasa
  • Kategori: Gabungan Ultrasound
   • Rawatan sendi dengan ultrasound hidrocortisone: fisioterapi ultrasound
   • Tafsiran ultrasound sendi pinggul bayi dan bayi: norma sudut TBS
   • Ultrasound lutut: apa yang menunjukkan dengan arthritis
   • Ultrasound bahu, siku, pergelangan tangan
   • Ultrasound sendi buku lali dan lutut (meniscus): di mana perlu dilakukan dan berapa banyak kosnya
   • Uzi sendi bahagian bawah kaki (pinggul dan lutut)
   • Ultrasound sendi pinggul: apa itu dan apa yang dilakukan untuknya
 • Kategori: Rawatan Bersama
  • Kategori: Rawatan Lain
   • Terapi laser untuk osteoarthritis lutut: ulasan rawatan laser
   • Rawatan tumit dengan terapi gelombang kejutan: ulasan terapi gelombang kejutan
   • Rawatan sendi pinggul: bagaimana merawat penyakit pelvis
   • Terapi rawatan dengan ultrasound hidrocortisone: fisioterapi untuk tumit
   • Magnetotherapy untuk sendi: rawatan dengan magnet di rumah
   • Heel spur rawatan merangsang: produk tumit Cina
   • Radioterapi dengan tumit tumit: rawatan tumit dengan X-ray
   • Terapi Gelombang Kejut: Rawatan untuk Osteoarthritis daripada Lutut Bersama
   • Fisioterapi untuk gout: rawatan fisioterapeutik untuk kaki
   • Fisioterapi untuk arthritis rheumatoid: rawatan dengan homeopati
   • Cara merawat sendi: bagaimana merawat, mengkaji kaedah
   • Apakah tusuk sendi (lutut, siku, bahu, pinggul, buku lali): penerangan teknik
   • Apakah radioterapi: rawatan sendi oleh penyinaran sinar-X, kontraindikasi
   • Elektroforesis dalam displasia pinggul pada kanak-kanak
  • Kategori: Urut
   • Urutan terapeutik lutut dalam kes arthrosis lutut: bagaimana untuk melakukan (video)
   • Urut untuk sendi: Massagers untuk siku dan sendi buku lali
   • Urut lutut: urut sendiri sendi lutut dengan arthrosis
   • Urut untuk arthritis (rheumatoid) tangan dan lutut
   • Urut untuk spondylitis ankylosing: gimnastik video untuk belakang
   • Urut untuk displasia pinggul bayi baru lahir
   • Urut untuk coxarthrosis: urut kawasan panggul
   • Urut untuk osteoartritis: urut sendi
   • Urut untuk osteoporosis: pakar mana yang merawat osteoporosis
   • Urut untuk gout: urut kaki
   • Urut tumit dengan sentuhan tumit: bagaimana mengurut kaki, video
  • Kategori: Perubatan Tradisional
   • Arthrosis bersama buku lali: rawatan ubat-ubatan rakyat buku lali
   • Osteoarthritis lutut: bagaimana dan dengan apa yang perlu dirawat di lutut rumah
   • Osteoarthritis lutut: rawatan ubat-ubatan rakyat
   • Arthrosis bersama siku: rawatan ubat-ubatan rakyat di rumah
   • Osteoartritis sendi pinggul: rawatan pelvis rakyat
   • Hip sendi sakit: apa yang perlu dilakukan, bagaimana merawat kesakitan dengan ubat-ubatan rakyat
   • Kesakitan lutut: rawatan dengan ubat-ubatan rakyat, resipi untuk sendi
   • Sakit di sendi bahu kanan dan tangan kiri: rawatan ubat-ubatan rakyat
   • Lingonberry, mawar liar, cranberry dan ceri untuk gout
   • Bunion: rawatan di rumah
   • Vodka memampatkan pada sendi: vodka untuk rawatan lutut dan siku
   • Hirudoterapi untuk osteoarthritis lutut: terapi lintah
   • Gonarthrosis sendi lutut 2 darjah: rawatan ubat rakyat
   • Cara merawat arthritis lutut di rumah: rawatan lutut di rumah
   • Bagaimana untuk merawat arthritis sendi jari dengan ubat-ubatan rakyat di rumah
   • Bagaimana untuk merawat bursitis lutut di rumah
   • Kista Becker di bawah lutut: bagaimana untuk merawat di rumah dengan ubat-ubatan rakyat
   • Daun maple untuk merawat sendi
   • Memadamkan pada sendi: bagaimana untuk melakukan dengan penyakit dan kesakitan
   • Gout Compresses: Bagaimana saya Boleh Kencing Kaki Anda?
   • Kunyit untuk sendi: resipi, sifat berguna, ulasan rawatan
   • Penyembuhan lumpur untuk sendi: ulasan mengenai rawatan arthritis
   • Rawatan arthritis daripada ubat-ubatan orang lutut
   • Rawatan osteoarthritis gelatin sendi lutut: ulasan
   • Rawatan arthrosis dengan garam: memampatkan dan mandi untuk sendi
   • Rawatan arthrosis dengan herba: apa yuran untuk minum untuk sendi
   • Rawatan hygroma di rumah
   • Rawatan meruntuhkan arthrosis ubat sendi lutut bersama
   • Rawatan sendi gelatin: ulasan mengenai penggunaan, kontraindikasi, cara mengambil (minum)
   • Kubis daun rawatan: memampatkan untuk sendi kubis
   • Rawatan lutut dengan kerajang makanan: kaedah, ulasan
   • Rawatan osteoarthrosis sendi (pinggul dan bahu) dengan ubat-ubatan rakyat
   • Rawatan ubat-ubatan rakyat osteoporosis sendi lutut: kaedah rawatan
   • Rawatan remedi kaum gout
   • Rawatan Gout dengan Cuka Apple
   • Rawatan ubat-ubatan rakyat polyarthritis: bagaimana untuk merawat di rumah
   • Rawatan tumit taji dengan remedi rakyat (cuka dan telur)
   • Rawatan pergelangan kaki pergelangan kaki di rumah dengan remedi rakyat: bagaimana merawat ligamen kaki
   • Rawatan rheumatoid arthritis di rumah
   • Rawatan Rheumatoid Arthritis dengan Husky Bawang
   • Rawatan ubatan sendi: Pemendapan salin
   • Rawatan gejala ubat rematik rakyat rheumatoid (herba, mandi): ulasan
   • Rawatan sendi dengan kerosakan penerbangan: tinjauan perubatan tradisional
   • Rawatan sendi dengan tanah liat biru di rumah: sifat perubatan
   • Rawatan sendi dengan daun bay: resipi resipi (merebus), ulasan pembersihan
   • Rawatan sendi dengan air kencing: ulasan pek air kencing yang menyakitkan
   • Rawatan sendi dengan cendawan: bagaimana menggunakan tinctures
   • Rawatan bersama dengan baking soda: resipi untuk keradangan, ulasan
   • Rawatan sendi dengan garam di rumah: mandi garam, penyelesaian, memampatkan (pembalut)
   • Rawatan sendi dengan lobak: bagaimana untuk menyembuhkan dengan daun dan akar
   • Rawatan sendi pinggul di rumah: bagaimana merawat pelvis
   • Madu dengan kayu manis untuk sendi: rawatan dengan resipi dengan garam
   • Madu dengan garam untuk sendi: memampatkan untuk rawatan
   • Bolehkah mandi dalam mandi untuk gout?
   • Teh biawak untuk sendi cowberry: komposisi pengumpulan
   • Mumiye dan minyak ikan untuk sendi: ulasan mengenai penggunaan untuk rawatan
   • Perubatan tradisional untuk rawatan sendi di rumah: ubat untuk penyakit
   • Kesakitan rakyat untuk kesakitan di sendi lutut
   • Kaedah tradisional rawatan sendi lutut: bagaimana merawat lutut
   • Pemulihan rakyat untuk rawatan rheumatoid arthritis: kajian kaedah
   • Coklat berwarna pada vodka: bagaimana untuk mengambil ubat untuk merawat sendi
   • Parafin untuk rawatan sendi
   • Hidrogen peroksida untuk merawat sendi mengikut kaedah Profesor Neumyakin
   • Peranti untuk rawatan sendi di rumah: kami dirawat di rumah
   • Propolis untuk rawatan sendi: resipi tinctures untuk arthrosis dan arthritis
   • Beeswax untuk rawatan sendi: resipi tincture untuk alkohol, faedah dan bahaya penggunaan
   • Lebah untuk rawatan sendi: gigitan dan tinurur lebah mati (lebah primor)
   • Menggosok sendi dengan semangat analgin dan camphor
   • Rheumatisme sendi: rawatan remedi dan kaedah rakyat
   • Sabelnik: sifat berguna dan kontraindikasi untuk digunakan untuk sendi
   • Gusi Turpent untuk sendi: ulasan rawatan dengan salap turpentin
   • Soda untuk gout: merawat gout dengan baking soda
   • Herba untuk gout: rawatan dengan daun bay dan chicory
   • Bawang putih untuk gout: berwarna untuk rawatan sakit
   • Membersihkan sendi: pembersihan dari garam, cara membersihkan dari garam
   • Apa itu maclura: salap dan tincture untuk sendi, resipi memasak, arahan (keterangan)
   • Bergerak pada tumit: rawatan yodium
   • Cuka Cider Apple untuk Artritis
  • Kategori: Pembedahan
   • Arthroplasty sendi lutut dan pinggul
   • Arthroscopy lutut: pembaikan lutut selepas pembedahan
   • Arthroscopy bersama sendi: pemulihan selepas pembedahan, ulasan pemulihan
   • Hip dan pergelangan tangan arthroscopy: ulasan pembedahan
   • Arthrotomy lutut: pendedahan dan pembukaan lutut
   • Bursectomy: pembedahan siku bersama dan kaki
   • Debridasi lutut: pembedahan lavage
   • Penggantian lutut: pemulihan dan pemulihan selepas pembedahan
   • Kista Baker: gejala, rawatan dan pencegahan pada kanak-kanak
   • Pembedahan buku lali: pemulihan dari pembedahan pergelangan kaki
   • Pembedahan kista baker: penyingkiran dan tusukan sendi lutut
   • Pembedahan Lutut: Pemulihan Lutut
   • Pembedahan bahu: Pembedahan bahu (arthroscopy)
   • Pembedahan Ligament Lutut: Lutut Ligament Burst
   • Pembedahan untuk menggantikan lutut: apakah itu, kos prostetik, foto (sebelum dan selepas)
   • Pembedahan untuk menggantikan sendi pinggul: ulasan, komplikasi, berapa banyak endoprosthesis
   • Pembedahan laser penyingkiran tangan hygroma: ulasan, gambar pergelangan tangan
   • Pembedahan meniskus: pemecahan arthroscopic (arthroscopy, meniscectomy)
   • Pembedahan untuk osteoarthritis lutut: rawatan gred 3 dan 4
   • Pembedahan Gout untuk mengeluarkan benjolan di kaki
   • Ligament cruciate anterior plastik lutut
   • Subtalar artroerez: ulasan operasi
   • Akibatnya selepas arthroscopy lutut: edema dan sakit lutut
   • Penggantian hip: prostesis pelvis tiruan
   • Pemulihan selepas pembedahan lutut: pemulihan daripada arthroscopy
   • Apakah rehabilitasi arthroscopic lutut: ulasan mengenai pemulihan arthroscopy
   • Apakah arthroscopy lutut: ulasan pembedahan lutut
   • Apakah daya tarikan: perihalan dan maklum balas mengenai peregangan tulang belakang
   • Apakah endoprosthesis dan endoprosthesis: sendi prostetik
   • Apakah endoprosthetics bersama: perihalan, kontraindikasi untuk pembedahan
   • Penggantian buku lali: penggantian buku lali
   • Arthroplasty lutut: pemulihan selepas pembedahan, komplikasi
   • Penggantian lutut: gambar endoprosthesis lutut, ulasan prostetik (jumlah dan semakan)
   • Arthroplasty Bahu: Pemulihan dengan Endoprosthesis
   • Hip arthroplasty: ulasan pesakit mengenai pemulihan
   • Hip arthroplasty: pemulihan selepas pembedahan penggantian di rumah, maklum balas mengenai pemulihan
   • Hip arthroplasty: gambar endoprosthesis, komplikasi selepas pembedahan
   • Hip arthroplasty: sama ada kecacatan diberikan selepas penggantian
  • Kategori: Pemakanan (Diet)
   • Cendawan dan lemak untuk gout: boleh saya makan?
   • Diet (pemakanan) untuk sakit pada sendi dan tulang belakang: apa yang tidak boleh dimakan dalam penyakit
   • Diet untuk arthritis sendi: pemakanan untuk rawatan, kajian diet
   • Diet untuk arthritis dan arthritis: pemakanan untuk keradangan sendi (yang tidak boleh dimakan)
   • Diet untuk arthrosis sendi: makanan
   • Diet untuk coxarthrosis sendi pinggul: makanan
   • Diet untuk gout semasa eksaserbasi: pemakanan untuk rawatan kaki
   • Diet untuk gout: jadual produk, menu sampel untuk minggu ini
   • Diet untuk arthritis gout: pemakanan bagi gout dan arthritis
   • Diet untuk arthritis psoriatik: ulasan nutrisi untuk sendi
   • Diet untuk arthritis rheumatoid: nasihat daripada doktor mengenai pemakanan
   • Diet untuk arthritis rheumatoid sendi: makanan
   • Halia dan saderi untuk gout: boleh saya ambil untuk rawatan
   • Cara memulihkan tisu rawan sendi lutut: regenerasi dan penguatan rawan pada lutut
   • Kaki ayam untuk sendi: jeli dan sup, resipi untuk rawatan
   • Lemon untuk gout: manfaat dan resipi kerosakan dengan bawang putih
   • Bolehkah saya minum kopi dan teh untuk gout?
   • Pemakanan untuk osteoarthritis lutut: rawatan diet
   • Makanan untuk kaki gout: menu diet, makanan
   • Produk yang berguna untuk sendi, tulang rawan dan ligamen: pemakanan sihat
   • Pemakanan yang betul untuk gout: produk semasa rawatan (madu, bit, pisang, makanan laut, brokoli)
   • Makanan yang dibenarkan dan dilarang untuk gout: meja makanan
   • Apa yang tidak boleh makan dengan gout dan makan apa: meja produk
   • Perairan mineral alkali untuk gout: senarai nama
  • Kategori: Persediaan
   • "Sumy" krim bersama pandai: ulasan, arahan untuk digunakan
   • Alezan (salap, krim, gel): arahan untuk digunakan, kajian mengenai Alezan
   • Krim Alezan untuk sendi: ulasan, arahan untuk digunakan
   • Artritis alkohol dan rheumatoid: keserasian dan kesan
   • Allopurinol untuk gout: ulasan untuk mengambil ubat
   • Suntikan Alflutop: tanda-tanda penggunaan dadah, komposisi dadah, ulasan
   • Alflutop tablet: arahan untuk penggunaan chondroprotector
   • Antibiotik untuk artritis reumatoid dan arthrosis (keradangan sendi dan tulang)
   • Arthril dalam ampul: arahan untuk digunakan
   • Artro Balance Plus dari Finland: arahan untuk digunakan
   • Kompleks Arthro Colloidal untuk hernia tulang belakang: arahan, ulasan
   • Artro pil: arahan penggunaan, ulasan ubat
   • Titik Artrovit: arahan penggunaan, ulasan
   • Artrodarin: arahan untuk digunakan
   • Arthrodoc: arahan, ulasan penggunaan, kontraindikasi
   • Artrozan: ulasan tentang penggunaan, keterangan, arahan untuk ubat (suntikan suntikan dan tablet)
   • Artrozilen: ulasan, arahan dan analog gel, semburan, helang, kapsul
   • Artroker: arahan, ulasan penggunaan dadah
   • Artrocol: arahan penggunaan gel, ulasan
   • Artron Triaktiv: ulasan, arahan untuk digunakan
   • Arthron Flex: arahan penggunaan, analog, ulasan
   • Artron Hondrex: arahan, harga, ulasan permohonan
   • Artrostop Plus dan Rapid: ulasan dan arahan penggunaan tablet
   • Artocels: arahan untuk kegunaan, harga dan analog
   • Arthrocin (salap, gel, krim, tablet): arahan, ulasan penggunaan
   • Artrotsin Forte: arahan, harga, ulasan
   • Kelawar untuk sendi dan tulang rawan: semakan ubat
   • Balsam larkspur untuk sendi dan tulang: arahan penggunaan, ulasan
   • Bisphosphonates: ubat-ubatan dan ubat untuk tulang dan sendi dalam osteoporosis
   • Bishofit untuk sendi: rawatan dengan pemampatan, ulasan gel Poltava
   • Vitamin untuk sendi dan tulang: bagaimana menguatkan dadah dan pil
   • Vitamin untuk sendi, ligamen, rawan dan otot: semakan kompleks vitamin sukan untuk pencegahan kesakitan
   • Vitamin untuk arthrosis: apa yang harus saya minum?
   • Vitamin untuk arthritis rheumatoid: apa yang perlu diminum untuk sendi
   • Suntikan intra-artikular ke sendi lutut dan pinggang: teknik suntikan, kajian semula persediaan
   • Rahsia gel Paracelsus untuk sendi, ulasan mengenai permohonan itu
   • Bersama Balsam 911 Gel: salep dengan sabelnik dan kondroitin
   • Hyalual Arthro: ulasan dan arahan untuk digunakan
   • Diclofenac: arahan penggunaan suntikan, kursus rawatan
   • Dimexide dengan arthritis: arahan untuk penggunaan pemampatan
   • Zenslim artro: ulasan dan arahan penggunaan untuk sendi
   • Misai emas: salap untuk rawatan sendi
   • Immard: ulasan pesakit dengan arthritis rheumatoid pada penggunaan tablet
   • Bagaimana ubat digunakan untuk merawat arthritis rheumatoid?
   • Cara menghilangkan kesakitan gout: bagaimana kebas, kajian semula ubat penghilang rasa sakit
   • Plaster Cina untuk kesakitan sendi: ulasan aplikasi
   • Kolagen untuk sendi dan tulang belakang: ulasan penggunaan gel
   • Kompleks Artron: arahan untuk digunakan
   • Mampat dengan dimexidum pada sendi: bagaimana mencairkan dengan novocaine
   • Memampatkan sendi lutut dari hempedu perubatan untuk arthrosis
   • Krim minyak jerung untuk sendi: ulasan dan arahan untuk digunakan
   • Krim pemakanan Sophia sendi dengan racun lebah dan chondroitin: ulasan dan arahan
   • Ubat untuk arthritis dan arthrosis: rawatan dengan pil
   • Ubat untuk arthrosis sendi pinggul: ubat untuk rawatan
   • Ubat untuk coxarthrosis sendi pinggul: penghidap kesakitan
   • Ubat untuk arthritis rheumatoid: rawatan dadah
   • Perubatan Diprospan: petunjuk untuk penggunaan suntikan, kesan sampingan (ulasan), kontraindikasi untuk suntikan
   • Ubat Mucosat: arahan (keterangan), ulasan, kontraindikasi terhadap penggunaan helang dalam ampul dan tablet
   • Rawatan arthrosis dengan homeopati: persiapan homeopati untuk sendi
   • Rawatan bursitis bersama siku dengan dimexidum: memampatkan pada siku
   • Rawatan osteoartritis lutut: semakan ubat untuk lutut, ubat-ubatan dalam tablet dan kapsul
   • Rawatan tumit melengkung dengan hempedu perubatan: ulasan aplikasi
   • Rawatan bersama dengan ozon: suntikan ozon ke dalam sendi
   • Kuasa kuda (balm gel untuk sendi): ulasan mengenai penggunaan salap
   • Mabthera dengan artritis reumatoid: ulasan pesakit
   • Salutan sendi untuk kesakitan: ubat penghilang rasa sakit dan anti-radang
   • Salep dan gel untuk rawatan sendi dan otot: semakan salap sendi
   • Salap berasaskan Diclofenac: krim dan gel
   • Salap berdasarkan racun ular untuk sendi: ulasan, ulasan, arahan untuk digunakan
   • Minyak wangi untuk kesakitan di sendi lutut: apa yang akan berlaku apabila lutut menyakitkan (krim, gel)
   • Salap Keradangan Bersama: Ubat untuk Merawat dan Melegakan Bengkak
   • Salap Artritis: Kajian Bantuan Bersama
   • Salap untuk gout pada kaki: rawatan di rumah
   • Salap untuk kelengkungan, tendon dan otot: bagaimana untuk melicinkan kaki
   • Salap "Kuda": arahan penggunaan, ulasan balm
   • Rawatan tulang punggung Yar untuk sendi: arahan penggunaan, ulasan
   • Salap aset Artro: arahan untuk kegunaan, ulasan, harga
   • Salap untuk rawatan tumit tumit: bagaimana tumit tumit
   • Salap untuk osteoartritis sendi (lutut, bahu, kaki): semakan ubat
   • Sakit kesakitan untuk bahagian bawah belakang: apa gel digunakan jika belakang anda menyakitkan
   • Salap bursitis: rawatan sendi bahu dan lutut
   • Salap untuk keseleo sendi buku lali: kami merawat buku lali
   • Salutan kayu manis untuk sendi: ulasan permohonan, arahan
   • Hempedu perubatan: digunakan untuk rawatan sendi (memampatkan)
   • Meloxicam: arahan untuk kegunaan, harga, ulasan, analog
   • Metipred untuk arthritis rheumatoid: cara mengambil, ulasan
   • Kaedah rheumatoid arthritis: ulasan, arahan untuk digunakan
   • Methotrexate untuk arthritis rheumatoid dan psoriatic: maklum balas mengenai penggunaan
   • Methotrexate: penerangan mengenai ubat, cara mengambil ubat dalam pil dan suntikan (dos, kesan sampingan, kontraindikasi)
   • Suntikan Movalis: petunjuk, petunjuk untuk penggunaan suntikan, ulasan
   • Movalis: kursus rawatan dalam pil dan suntikan (berapa hari)
   • Antibodi monoklonal: semakan ubat, digunakan untuk rawatan
   • Saluran anti-radang nonsteroidal (NSAIDs): senarai ubat (krim, gel)
   • Nonsteroidal ubat anti-radang: senarai NSAID untuk sendi
   • Nimesulide: arahan, perihalan, kontraindikasi terhadap penggunaan tablet dan gel (salap)
   • Nimulide: arahan untuk kegunaan kanak-kanak (penggantungan, tablet, gel)
   • Painkillers (pembunuh rasa sakit) untuk kesakitan di sendi: ubat yang kuat (tablet)
   • Salap anestetik untuk osteoarthritis sendi lutut
   • Painkillers untuk arthritis: bagaimana untuk melegakan kesakitan dengan ubat-ubatan
   • Ubat comfrey: gunakan untuk sendi, ulasan salap
   • Plaquenil untuk arthritis rheumatoid: ulasan aplikasi
   • Periarthritis periferal: rawatan dadah, semakan ubat
   • Sindrom perchondral kronik: gejala dan rawatan periarthritis
   • Serbuk Artrokam: arahan untuk digunakan, ulasan
   • Ubat Don: ulasan penggunaan dadah, arahan untuk dadah (tablet, suntikan, serbuk)
   • Drug Terafleks: ulasan penggunaan dadah untuk sendi, analog (pengganti) dadah
   • Persediaan asid hyaluronik untuk lutut: semakan tusuk lutut, ulasan suntikan
   • Persediaan untuk rawatan arthrosis: ubat untuk sendi
   • Persediaan untuk rawatan osteoporosis: semakan ubat-ubatan dan ubat-ubatan
   • Persediaan rawatan polyarthritis: semakan ubat
   • Rawatan bersama: semakan dadah
   • Persediaan untuk ligamen dan sendi di farmasi: semakan cara terbaik
   • Persediaan untuk sendi dan tulang rawan: ubat untuk memulihkan tisu rawan sendi
   • Persiapan bersama: ulasan dan ulasan produk
   • Dadah dan diet untuk gout dan meningkatkan asid urik
   • Persediaan kolagen untuk sendi: ulasan aplikasi
   • Almag peranti untuk sendi: ulasan rawatan
   • Ubat anti-radang dan analgesik: kajian salap anestetik
   • Suntikan anti-radang dan analgesik: apakah yang dimaksudkan untuk menusuk
   • Ubat antiradang untuk arthrosis: kajian semula NSAIDs
   • Tumit tumit: rawatan dengan dimexidum, ulasan
   • Tumit tumit: rawatan ubat, senarai ubat (ubat berkesan)
   • NSAID selektif: ubat nonsteroid anti-radang
   • Dadah Anti-Radang Steroid: Gambaran Keseluruhan Bantuan Bersama
   • Hentikan arthritis: arahan untuk penggunaan ubat, ulasan dadah
   • Stoparthrosis: arahan untuk digunakan, ulasan dadah
   • Struktum chondroprotector: tablet analog, ulasan dadah
   • Sulfasalazine untuk arthritis rheumatoid: ulasan aplikasi
   • Sustavit Forte (salap dan gel): ulasan dan arahan untuk digunakan
   • Tablet Artro-Aktiv: ulasan, arahan untuk digunakan
   • Tablet Artrofoun: ulasan aplikasi, arahan
   • Pil dan Dadah Bersama: Kajian Dadah
   • Pil movalis: arahan untuk kegunaan (dari apa dan bagaimana untuk mengambil), penerangan dadah, kontraindikasi
   • Pil sakit otot dan sendi: semakan ubat
   • Balsem sendi Thai untuk kesakitan: ulasan dan ulasan
   • Balsem Tibet Dikul untuk sendi dan tulang belakang: ulasan mengenai permohonan itu
   • Prick diprospan di sendi: arahan untuk digunakan, ulasan
   • Tembakan tumit dengan sentuhan tumit: ulasan mengenai sekatan oleh Diprospanom
   • Suntikan Coxarthrosis di sendi pinggul
   • Pukulan artritis: rawatan keradangan sendi dengan suntikan
   • Suntikan kesakitan pada sendi: nama-nama ubat penahan sakit
   • Arthro fizomed untuk rawatan sendi lutut
   • Persediaan suplondektif untuk sendi: ulasan dan maklum balas mengenai chondroprotectors
   • Chondrozamin: ulasan dan arahan penggunaan glukosamin
   • Salap Hondroksid Forte: arahan penggunaan, harga, ulasan
   • Chondroprotectors Alflutop, Don atau Artra: yang lebih baik
   • Chondroprotectors untuk coxarthrosis sendi pinggul: kajian yang terbaik
   • Apakah blokade sendi lutut (bahu, siku, pinggul): rawatan dengan suntikan dadah (Diprospan)
   • Keajaiban Khash gel balsem untuk sendi: komposisi, ulasan dan arahan
   • Salap Shungit untuk sendi: arahan untuk rawatan dengan balsem
  • Kategori: Latihan Bersama
   • Osteoartritis sendi lutut: kompleks latihan Jamaldinov
   • Sakit di sendi bahu: latihan untuk bahu
   • Bubnovsky "Berlipat luka, apa yang harus dilakukan": baca ringkasan
   • Bubnovsky: gimnastik untuk sendi, teknik untuk pemula
   • Gimnastik Bubnovsky untuk sendi lutut: apa yang perlu dilakukan jika lutut anda sakit
   • Gimnastik untuk pergelangan kaki: senaman senaman untuk buku lali
   • Gimnastik untuk sendi: terapi latihan untuk kesakitan dan penyakit
   • Gimnastik lutut untuk arthritis: senaman terapi senaman
   • Gimnastik dengan arthritis untuk tangan dan kaki: bagaimana menguli sendi
   • Gimnastik dengan osteoarthritis lutut: senaman terapeutik untuk lutut
   • Gimnastik dengan coxarthrosis sendi pinggul (Dr. Bubnovsky)
   • Gimnastik dengan coxarthrosis: terapi senaman untuk sendi pinggul
   • Gimnastik dengan osteoporosis: senaman fizikal
   • Gimnastik untuk arthritis rheumatoid: terapi fizikal dan kompleks latihan
   • Dr. Bubnovsky: latihan untuk sendi bahu dalam kes arthrosis bahu
   • Pengisian Bubnovsky untuk pemula: 10 latihan untuk sendi
   • Mengecas jari: latihan jari
   • Mengecas osteoartritis lutut: latihan untuk kaki
   • Gimnastik penyembuhan arthrosis sendi pinggul oleh Dr. Evdokimenko
   • Yoga untuk sendi kaki: pembukaan lutut dan sendi pinggul
   • Bagaimana untuk menguatkan sendi tangan dan bahu: latihan untuk menguatkan ligamen
   • Latihan kompleks Dr Popov (gimnastik perubatan, LFK) dengan periarthritis scapulohumeral
   • Satu set latihan mengikut kaedah Popov dan Dzhamaldinov
   • Gimnastik terapeutik untuk spondyloarthrosis: rawatan rawatan LFK
   • Terapi latihan untuk osteoartritis sendi lutut: gimnastik dan basikal
   • Terapi senaman untuk spondylitis ankylosis: gimnastik dan senaman remedial
   • Fizik Latihan untuk Displasia Hip pada Kanak-kanak: Gimnastik dan Latihan
   • Terapi senaman untuk osteoartritis lutut: gimnastik dan senaman
   • Urut bahu: bagaimana mengurutkan sendi bahu
   • Adakah mungkin berlatih di gim latihan sekiranya osteoartritis sendi lutut
   • Pembangunan pergelangan kaki selepas patah kaki: latihan kaki
   • Pembangunan lutut selepas patah tulang: senaman di rumah
   • Perkembangan sendi siku selepas patah tulang: latihan pemulihan
   • Gimnastik bersama Dikul: senaman terapeutik untuk sendi dan belakang
   • Senam Artikular Norbekov: Latihan Bersama
   • Gimnastik artikul Qigong: satu set latihan untuk kesihatan bersama
   • Gimnastik bersama: latihan untuk sendi Norbekov dan Bubnovsky
   • Simulator untuk sendi: bagaimana untuk membangunkan di rumah
   • Menguatkan sendi dan ligamen: bagaimana dan bagaimana untuk menguatkan
   • Latihan buku lali: Bagaimana Menguatkan Jilbab Ankle
   • Latihan untuk lutut: terapi senaman jika berlaku kecederaan lutut
   • Latihan untuk sendi siku: gimnastik untuk siku dengan arthrosis
   • Latihan untuk sendi bahu: gimnastik remedial untuk arthrosis (terapi latihan, latihan)
   • Latihan untuk sendi kaki: kompleks untuk lutut sakit
   • Latihan untuk sendi pinggul: latihan fisioterapi, gimnastik, satu set latihan untuk arthrosis
   • Latihan untuk menguatkan sendi lutut: bagaimana untuk menguatkan lutut
   • Latihan selepas arthroplasty pinggul: kompleks terapi senaman
   • Latihan untuk kesakitan di lutut: terapi senaman untuk sendi berpenyakit
   • Latihan untuk kesakitan pada sendi pinggul Bubnovsky
   • Latihan untuk gout: sukan dan gimnastik untuk kaki
   • Latihan dengan tumit tumit: gimnastik dan terapi senaman
   • Fisioterapi untuk osteoartritis sendi lutut (fisioterapi, fisioterapi, ultrasound, elektroforesis)
  • Kategori: Penetapan Bersama
   • Penyokong lutut: bagaimana memilih pembalut elastik untuk sukan
   • Pembalut ke sendi pergelangan tangan: membetulkan dari pergelangan tangan ke jari
   • Pembalut pada leher dan tulang leher: arahan dan ulasan
   • Pembalut dengan epikondilitis siku: membetulkan siku
   • Pembalut dan ortosa lutut untuk arthrosis
   • Pembalut dan orthoses pada siku: sendi siku
   • Penyokong lutut
   • Buatan pinggul dan sendi lutut
   • Bagaimana untuk memilih pad lutut untuk osteoarthritis sendi lutut: foto dan ulasan
   • Pembalut berbentuk spike pada sendi bahu: bagaimana untuk meletakkan bahu
   • Pad lutut untuk penetapan lutut: gambaran keseluruhan pembetung
   • Thumb orthosis untuk penetapan bersama
   • Orthosis dan pembalut pada sendi bahu: fiksasi dan imobilisasi bahu
   • Kurungan pergelangan kaki: penekalan buku lali tegar dan separa tegar
   • Orthoses dan pembalut untuk sendi pinggul: penetapan pelvis
   • Ortosa sendi lutut (lembut, pasca operasi, pad lutut kanak-kanak), gambar pada lutut
   • Pembalut ke lutut: pembalut elastik ke sendi lutut
   • Struts untuk displasia pinggul: tayar foto
   • Pembalut pergelangan kaki (untuk buku lali bersama)
   • Caliper dan langet untuk pergelangan kaki: membaiki sendi
   • Rakaman buku lali: pita untuk kinesotyping
   • Tutorial pada sendi lutut: bagaimana memilih pendakap, arahan, ulasan
   • Splint, pendakap dan ortosa pergelangan tangan: ulasan penetapan
   • Sokongan buku lali: Kajian buku lali buku lali
   • Sokongan lutut untuk sukan: ulasan penetapan
   • Pembalut Bahu: Penutup Bahu
   • Pembalut pembalut pada sendi bahu dengan kehelan bahu
   • Pembalut pembetulan: yang digunakan apabila buku lali rosak
   • Pergelangan Pergelangan buku lali: Hamparan pada Jilbab
   • Pembalut penyu pada sendi lutut dan siku: menumpu dan menyimpang
   • Apakah ortosa: ulasan pelbagai jenis, gambar ortosa tegar
   • Apakah sokongan pada sendi bahu dan apa untuknya?
   • Apakah rakaman: peralatan sukan untuk bahu dan lutut
   • Pembalut elastik untuk buku lali: bagaimana untuk memohon dan pembalut
 • Kategori: Senarai Ujian
  • "Adakah anda memerlukan bantuan untuk lutut anda?" - ujian dalam talian
  • Adakah anda mempunyai ARTROZE - ujian dalam talian
  • Ujian dalam talian untuk keadaan sistem muskuloskeletal
  • Semak keadaan pinggul, buku lali dan sendi lutut: ujian dalam talian
  • Sindrom hipermobiliti (peningkatan fleksibiliti) ujian diagnosis sendi
  • Ujian kesihatan lutut pesat
 • Kategori: Kecederaan dan Masalah
  • Kategori: Sakit Bersama
   • Kesakitan yang teruk di lutut: apa yang perlu dilakukan jika sendi lutut sangat sakit
   • Sakit Lutut: Kenapa Knees Hurt, Punca Kesakitan
   • Heel sakit ketika berjalan: alasan, bagaimana merawat remedi rakyat
   • Nyeri pada sendi kaki: penyebab dan rawatan penyakit kaki dan lutut
   • Sakit di sendi lengan dan kaki: penyebab dan rawatan
   • Kesakitan bersama: pil untuk rawatan sakit sendi
   • Sakit di sendi kaki besar: sebab dan rawatan
   • Sakit di sendi pinggul semasa mengandung dan selepas bersalin: mengapa pelvis menyakitkan
   • Sakit selepas penggantian pinggul: penyebab dan rawatan
   • Sakit di sendi bahu tangan kanan: penyebab sakit di bahu
   • Luka pergelangan kaki semasa berjalan: apa yang perlu dilakukan, menyebabkan dan rawatan sakit
   • Lengan lengan ketika membongkok: apa yang harus dilakukan, penyebab sakit di sebelah kanan dan kiri
   • Lutut pada waktu malam pada waktu rehat: kesakitan di sendi lutut
   • Sakit lutut di bawah beban: menusuk sakit di sendi lutut
   • Lutut lutut dengan lentur dan lanjutan: rawatan sendi lutut
   • Lutut lebat dari bahagian dalam: penyebab kesakitan di dalam sendi lutut
   • Lutut lutut di bahagian luar dari luar: sakit di sendi
   • Sakit sendi bahu: bagaimana merawat bahu, penyebab kesakitan (gejala penyakit)
   • Ia menyakitkan di bawah lutut dari belakang: apa yang boleh, sebab-sebab menarik kesakitan
   • Lengan lengan dari bahu ke siku dan pergelangan tangan: menyebabkan dan merawat kesakitan
   • Sakit kaki di bawah jari kaki: mengapa pad menyakitkan, bagaimana merawat kaki
   • Sakit sendi pada ibu jari: penyebab kesakitan di sebelah kanan dan kiri
   • Hip tulang menyakitkan di sebelah kanan atau di sebelah kiri: penyebab sakit di pinggul
   • Hip sendi sakit ketika berjalan: penyebab kesakitan di pinggul
   • Jari telunjuk di sebelah kiri atau kanan: penyebab kesakitan pada sendi
   • Rahang sendi sakit: rawatan rahang, penyebab kesakitan
   • Sakit pinggul ketika berbaring di sebelah anda: mengapa sakit ketika berbaring
   • Nyeri lutut dalam lanjutan kaki: mengapa sakit menyulitkan sendi
   • Kesakitan lutut semasa berjalan: menyebabkan dan merawat sendi lutut
   • Kesakitan lutut apabila berjalan di atas: mengapa sakit sendi lutut semasa keturunan dan pendakian
   • Kesakitan lutut: mengapa sakit, penyebab dan rawatan
   • Sakit di tulang kaki besar: penyebab dan rawatan
   • Sakit di bahu kiri: mengapa bahu menyakitkan, apa yang perlu dilakukan dan bagaimana merawat lengan
   • Kesakitan siku dengan tangan genggaman: rawatan siku
   • Sakit di sendi siku di bahagian dalam lengan: mengapa sakit siku
   • Kesakitan kaki dari lutut ke kaki: mengapa kaki menyakitkan di bawah lutut
   • Kesakitan kaki dari lutut ke pinggul: menyebabkan kaki kiri dan kanan
   • Kesakitan bahu: mengapa ia menyakiti apabila anda menarik balik dan menaikkan lengan anda
   • Sakit di sendi bahu apabila anda menaikkan tangan anda: rawatan bahu
   • Sakit di sendi bahu: yang doktor akan hubungi jika bahu menyakitkan
   • Sakit di sendi pinggul berbaring di sebelah anda pada waktu malam: apa yang perlu dilakukan, mengapa pelvis menyakitkan
   • Sakit di sendi pinggul, memanjang ke kaki: apa yang perlu dilakukan jika sakit
   • Sakit di sendi pinggul: yang doktor akan hubungi jika ada sakit pelvis
   • Sakit di bawah patella: mengapa ia sakit, apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami kesakitan di lutut
   • Ia menyakitkan untuk membengkokkan kaki di lutut: apa yang perlu dilakukan jika kaki tidak bengkok dan sakit
   • Sakit paha: penyebab kesakitan semasa berjalan
   • Sakit sendi dan retak: apa yang perlu dilakukan dengan kesakitan dan kesakitan
   • Lutut luka dari squats: mengapa ia sakit dan apa yang perlu dilakukan
   • Berus sakit selepas basikal atau kejatuhan: sebab dan rawatan
   • Sakit lutut apabila bangun dan berjongkok: bagaimana merawat kesakitan
   • Lutut lebat: sakit psikosomatik di sendi lutut
   • Sakit siku selepas latihan: penyebab kesakitan semasa menarik diri
   • Sendi dalam siku menyakiti: apa yang harus dilakukan dan bagaimana merawat sendi siku
   • Sakit sendi luka selepas bersalin ketika lenturan: penyebab kesakitan
   • Sendi sendi lutut semasa mengandung: penyebab sakit di kaki
   • Sakit sendi dari selsema: penyebab kesakitan
   • Sakit jari sendi selama kehamilan: penyebab kesakitan di tangan
   • Jika sakit lutut anda: apa yang perlu dilakukan dengan rasa sakit dan bagaimana untuk merawat
   • Membakar sendi lutut: penyebab sakit lutut
   • Penyakit sendi pinggul: gejala (tanda-tanda), rawatan, penyebab penyakit
   • Doktor mana yang patut saya pergi jika lutut saya sakit? Di mana hendak pergi kesakitan sendi
   • Bagaimana untuk menghilangkan kesakitan pada sendi lutut
   • Cara menghilangkan rasa sakit di lutut: bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi lutut
   • Lutut bengkak dan sakit ketika meregangkan: merawat lutut bengkak
   • Lutut Lomit: penyebab kesakitan pada sendi lutut
   • Kehilangan sendi dan tulang: menyebabkan dan merawat kesakitan
   • Kesakitan di lutut: mengapa kaki sakit, apa yang perlu dilakukan dengan sendi lutut
   • Kesakitan di bahu kanan: apa yang perlu dilakukan, penyebab kesakitan di sendi bahu
   • Kesakitan pada sendi pinggul: kenapa kesakitan panggul
   • Bengkak siku dan sakit: tumor muncul pada sendi siku, apa yang perlu dilakukan
   • Selepas berjalan kaki menyakitkan pergelangan kaki: sakit di sendi buku lali
 • Penyakit bersama
  • Arthrosis
  • Artritis
  • Gout
  • Coxarthrosis
  • Sinovit
  • Heel memacu
  • Osteoarthrosis
  • Osteoporosis
  • Epicondylitis
  • Displasia bersama
  • Polyarthritis
  • Gonarthrosis
  • Bursitis
  • Tendonitis
  • Periarthritis
  • Hygroma
  • Ankylosing spondylitis
  • Penyakit lain
 • Analisis
  • Sendi ultrasound
  • MRI dan CT sendi
  • X-ray sendi
  • Ujian darah
  • Analisis lain
 • Rawatan bersama
  • Dadah
  • Pemakanan (diet)
  • Perubatan rakyat
  • Latihan
  • Urut
  • Penetapan bersama
  • Campur tangan pembedahan
  • Rawatan lain
 • Kecederaan dan masalah
  • Keradangan
  • Peregangan
  • Crunch (klik)
  • Tumor dan bengkak
  • Kesakitan bersama
  • Dislokasi
  • Lebam
  • Meniskus kecederaan
 • Produk ini mengembalikan semula sendi yang lama...
 • Menghairankan, produk tertentu ini dapat memulihkan sendi...
 • Sakit sendi dirawat selama beberapa hari, anda perlu memohon pada waktu malam...
 • Ini menasihatkan Bubnovsky dengan osteochondrosis! Gosok lutut anda...
 • Benjolan di pergelangan tangan: apa yang boleh, foto tangan dari dalam dan luar
 • Belakang pada tumit dari belakang: foto benjolan di pergelangan kaki
 • Hempedu perubatan: digunakan untuk rawatan sendi (memampatkan)
 • Cone pada jari (besar, sederhana, indeks, jari kecil): bagaimana untuk menyingkirkan dan bagaimana merawat sendi
 • Benjolan pada sendi siku: mengapa ia muncul, rawatan tumor
 • Persediaan untuk ligamen dan sendi di farmasi: semakan cara terbaik
 • Peta tapak

Rawatan hernia umbilical tanpa pembedahan: adakah mungkin?

Usus kami adalah organ dinamik. Ia adalah orang yang mencipta tekanan utama di rongga abdomen, kerana ia mampu mengubah volum di bawah pengaruh makanan dan gas yang dimakan, kerana makanan ini terbentuk. Walaupun kita tidur atau pergi ke perniagaan kita, kerja usus, mengecut, membawa makanan, cecair dan gas sepanjang perjalanannya.

 • Mengapa perlu untuk merawat hernia umbilik?
 • Bagaimanakah saya boleh lakukan tanpa pembedahan?
 • Apakah operasi itu?
 • Apa yang boleh menjadi komplikasi operasi?

Sebaik sahaja dinding abdomen di sesetengah tempat "memberikan kelonggaran", iaitu, lapisan otot menyebar di suatu tempat atau tendon otot terbentang, usus segera bergegas ke sana. Jadi ada hernia.

Hernia umbilik adalah terkena sebahagian daripada usus (kebanyakannya nipis) di dalam cincin umbilik dan menonjolnya. Selalunya ia berlaku dalam kategori orang seperti:

 1. Anak-anak yang tidak sihat atau sakit pada bulan pertama kehidupan, yang sering menangis dan menangis (ini menyebabkan peningkatan tekanan pada rongga perut dengan kelemahan dinding abdomen anterior).
 2. Kanak-kanak tahun pertama kehidupan yang menderita riket: penyakit ini menjejaskan penurunan nada otot, termasuk otot dinding abdomen anterior.
 3. Wanita hamil dan wanita yang melahirkan: kedua-dua kehamilan itu sendiri dan penuaan fizikal yang hebat semasa dan selepas bersalin akan meningkatkan tekanan intra-perut.
 4. Orang gemuk akibat penyakit endokrin atau orang berlebihan berat badan.
 5. Orang dengan penyakit hati atau penyakit lain (kebanyakannya onkologi) yang mencetuskan perkembangan ascites - pengumpulan cecair di dalam perut.
 6. Mereka yang terlibat dalam sukan atau melakukan kerja keras dengan kelemahan dinding perut (terutama jika seseorang telah menjalani pembedahan di bahagian perut, hirisan yang berlaku di dekat pusat).

Rawatan hernia umbilical tanpa pembedahan adalah mungkin hanya pada kanak-kanak di bawah 5 tahun, selebihnya adalah pembedahan.

Mengapa perlu untuk merawat hernia umbilik?

Komplikasi hernia umbi yang tidak dirawat adalah:

 1. Gelung usus, yang pada awalnya bebas masuk dan keluar ke dalam cincin umbilik, kemudian melekatkan rempah. Oleh itu, satu hernia yang tidak dibimbing terbentuk, yang bukan hanya kecacatan kosmetik kekal, tetapi boleh cedera dengan lebih mudah.
 2. Hernia cincin. Biasanya timbul kerana tindakan beberapa faktor yang memprovokasi: penuaan fizikal, menangis atau menangis, mengambil sejumlah besar makanan "berat". Dalam kes ini, gelung usus tidak dapat keluar dari "perangkap" mereka sendiri, dan lubang hernia itu sendiri memerah kapal usus, yang mana seksyen usus boleh mati jika tidak segera memberi bantuan (ini tidak selalu operasi). Untuk membetulkan pelanggaran oleh diri anda adalah sangat berbahaya untuk kehidupan!
 3. Halangan usus juga akibat adhesi di pintu hernia. Ia juga merupakan penyakit yang mengancam nyawa yang hanya dirawat oleh ahli bedah.

Bagaimanakah saya boleh lakukan tanpa pembedahan?

Pada kanak-kanak sehingga lima tahun, hanya dengan saiz kecil hernia tanpa tanda-tanda pelanggaran, rawatan konservatif sifat ini digunakan:

 • herniasi yang ditetapkan dalam kedudukan terlentang,
 • atas dan bawah, dan kemudian lipatan kulit kanan dan kiri dibentuk, yang dipasang dengan pita pelekat,
 • ibu bapa perlu berhati-hati memilih diet bayi supaya tidak mengalami kolik usus (jika mereka disyaki diberikan Infacol, Espumizan atau Bobotic bersama-sama dengan Riabal dalam dos umur) dan dari sembelit,
 • Urut perut setiap hari: mengendalikan radial - pertama dari kanan, kemudian dari hipokondrium kiri ke pusar, kemudian - pergerakan arah jam mengelilingi pusar, kemudian mengusap dari lipatan inguinal kanan dan kiri - ke pusar, dan sekali lagi pergerakan bulu mengelilingi hernia;
 • Urut dilengkapi dengan gimnastik:

a) kanak-kanak itu perlahan-lahan diangkat oleh pemegang dari kedudukan terlentang ke kedudukan duduk,
b) putarkan bayi di sebelah kanan, kemudian di sebelah kiri,
c) letakkan perut kanak-kanak itu pada bola gimnastik dan ayunkannya.

Pada orang dewasa yang mempunyai kontraindikasi terhadap pembedahan, memakai pembalut digunakan sebagai rawatan konservatif. Mereka boleh melakukan urutan dan senaman yang sama, jika tidak ada kontraindikasi kepada kedua (kehamilan, penyakit jantung, demam tinggi).

Apakah operasi itu?

Operasi pada hernia umbilik boleh dilakukan dari hirisan yang besar atau dengan kaedah laparoskopi. Yang terakhir ini digunakan jika seseorang tidak mempunyai parut pasca operasi di kawasan garis putih abdomen (dari sternum hingga pubis, garis itu melalui pusar).

Kaedah laparoskopi adalah yang paling optimum: beberapa potongan dibuat, peralatan video dimasukkan ke dalam salah satu daripada mereka, melalui yang lain - alat. Dihasilkan penutup pintu gerbang hernia, pengambilan adhesi dan menguatkan dinding abdomen anterior. Selepas operasi sedemikian, mereka dengan cepat meninggalkan rumah, dan beberapa bekas luka kecil tetap berada di perut.

Senaman besar dilakukan dengan saiz besar hernia, jika sudah ada operasi di rongga perut, serta pada permintaan seseorang.

Dalam sesetengah kes, cincin umbi itu sendiri perlu dikeluarkan, kerana pakar bedah itu memberi amaran kepada orang itu terlebih dahulu (kemudian, pembedahan plastik untuk membina semula pusar mungkin).

Untuk mengelakkan timbulnya hernia (dan ini adalah kerumitan yang kerap, kerana tidak setiap orang boleh menyerahkan aktiviti fizikal untuk beberapa tahun akan datang), jaring dimasukkan untuk hernia umbilik. Ini adalah kaedah rawatan yang sangat berkesan, ketika di bawah aponeurosis, iaitu, tendon besar (kurang kerap - di bawah kulit), mesh material khusus yang lengai ke tubuh dijahit. Akibatnya, hernia di tempat operasi tidak lagi muncul.

Tempoh selepas operasi

Hernia payudara: selepas operasi yang dilakukan oleh kaedah laparoskopi, pesakit biasanya dilepaskan ke rumah pada hari berikutnya (ada amalan pelepasan pada hari yang sama untuk kanak-kanak yang akan merasa tidak selesa di hospital). Sekiranya hernia dirawat dengan hirisan yang besar, pesakit boleh menghabiskan beberapa (biasanya tidak lebih dari tiga) hari di klinik.

Dalam dua atau tiga hari pertama, kesakitan yang besar dirasai dalam luka, oleh itu pesakit menerima penghilang rasa sakit dalam bentuk suntikan. Beberapa kali anda tidak boleh makan, kerana selepas pembedahan berlaku paresis refleks usus.

Pembalut dilakukan setiap hari selama seminggu dan setengah, pakar bedah operasi memantau keadaan luka tersebut. Sekiranya semuanya berjalan lancar, jahitan akan dikeluarkan lebih kurang 10 hari selepas pembedahan.

Anda boleh kembali sepenuhnya ke cara hidup biasa selepas dua minggu dengan pembedahan laparoskopi, sedikit lagi - dengan potongan besar.

Apa yang boleh menjadi komplikasi operasi?

Komplikasi selepas operasi hernia umbilik jarang berlaku. Yang paling umum adalah:

 1. pendarahan
 2. keradangan purulen luka pasca operasi,
 3. kegagalan jahitan,
 4. psikosis selepas operasi
 5. kelahiran hernia.

Kepada siapa dan apabila operasi itu dikontraindikasikan:

 • semasa pemburukan penyakit kronik;
 • sekiranya berlaku keadaan yang teruk, terutama yang berlaku
 • disertai demam;
 • dengan penyakit jantung dan saluran darah yang teruk;
 • semasa hamil;
 • patologi teruk sistem pernafasan.

Anestesia semasa pembedahan

Bila dan di bawah apa anestesia adalah operasi yang dilakukan? Ia bergantung pada jenis operasi, keadaan orang itu, kehadiran penyakit bersamaan. Biasanya, pembedahan dengan hirisan besar pada orang dewasa dilakukan di bawah anestesia am, dan pembedahan laparoskopik dilakukan di bawah anestesia epidural. Tetapi kedua-dua jenis ini boleh dilakukan di bawah anestesia umum. Di bawah anestesia tempatan, hanya tahap penjagaan kecemasan pertama yang boleh dilakukan pada pelanggaran hernia, maka operasi terus di bawah anestesia umum.

Apakah yang dilakukan oleh orang-orang yang melakukan operasi untuk hernia umbilik?

Maklum balas kebanyakannya positif.

 • Varvara, St. Petersburg: "Kami mempunyai operasi ketika kanak-kanak berumur 4.5 tahun. Mereka melakukan laparoskopi. Jahitannya hampir tidak kelihatan. Semuanya berjalan lancar. Menghabiskan tiga hari di hospital (dua daripadanya dalam semalam), dan kemudian pulang ke rumah. Perkara yang paling sukar ialah lulus ujian sebelum operasi di klinik. "
 • Snezhana, Moscow: "Kami telah hidup selama tiga tahun dan tidak tahu bahawa kami mempunyai hernia umbilik. Mereka mengeluarkan hernia dengan laparoskopi, semuanya baik-baik saja. Tidak ada jahitan, hanya parut kecil, tetapi mereka tidak penting. Sekarang perut anak perempuan saya kelihatan cantik. "
 • Irina, Perm: "Semuanya berjalan lancar. Anesthesia bertopeng, kanak-kanak menyukainya. Ia ternyata menjadi yang paling sukar di dalam katil selama tiga hari selepas operasi, kerana kanak-kanak sudah terasa baik dan tidak mengerti mengapa berbohong. Pembalut dikeluarkan selepas seminggu, mereka dibenarkan untuk membasuh hanya selama 10 hari, mandi - selepas 2 minggu, batasan kerja fizikal - selama 14 hari. "