Utama / Diagnostik

Bagaimana untuk melakukan pembedahan untuk scoliosis?

Pembedahan untuk scoliosis dilakukan apabila penyakit itu berjalan ke tahap 3-4. Sebelum permulaan titik ini, doktor menggunakan rawatan konservatif: terapi senaman, korset, daya tarikan tulang belakang. Dengan bantuan operasi, doktor mengurangkan kelengkungan lajur tulang belakang, membetulkannya dengan unsur logam (pin, skru, plat), memasang struktur bergerak atau pegun.

Sebelum operasi, tempoh persediaan diperlukan, termasuk peregangan, X-ray, ujian. Selepas pembedahan, pesakit mempunyai tempoh pemulihan dan pembatasan aktiviti fizikal yang panjang.

Petunjuk untuk pembedahan

Pembedahan untuk menghapuskan scoliosis akan membantu, dalam kes-kes di mana penyakit itu berlangsung, menyebabkan pesakit mengalami sakit teruk, atau menjadi lumpuh. Operasi untuk scoliosis dilakukan apabila terdapat lajur atau penampilan tulang belakang. Pesakit dihidupkan dengan peningkatan sudut kelengkungan lebih dari 45-50 darjah, menjadi lebih kurang 15 darjah setiap tahun.

Apabila kelengkungan mencapai 60 darjah, pesakit memerlukan pembedahan kecemasan. Jika tidak, pesakit mungkin membawa maut atau pelanggaran serius terhadap organ dalaman.

Operasi untuk membetulkan skoliosis dilakukan pada kanak-kanak di bawah 6 tahun, tetapi tidak dilakukan kepada orang tua dengan penyakit pernafasan dan darah. Tempoh yang paling baik untuk operasi: tempoh ketika tulang belakang berhenti tumbuh. Sekiranya pesakit mempunyai tahap keempat penyakit, maka operasi tidak selalu menyelamatkan keadaan. Walaupun langkah ini berkesan, ia bukanlah ubat penawar: tulang tulang belakang ditekan terhadap jantung, tetapi lebih mudah bagi pesakit untuk bernafas, perkembangan scoliosis berhenti.

Doktor yang menjalankan operasi ini melakukan beberapa tugas:

 • Menghapuskan kelengkungan;
 • Mengurangkan atau menghalang tekanan pada kord rahim;
 • Menghentikan perkembangan penyakit;
 • Menghapuskan penjepitan saraf.

Jenis operasi

Selalunya, pembedahan tulang belakang dilakukan menggunakan teknologi terkini, contohnya, menggunakan saraf pembedahan saraf. Teknik sedemikian meminimumkan kerosakan pada tisu yang berdekatan. Sekiranya kelengkungan itu sangat jelas, doktor bercadang untuk membekalkan struktur logam untuk membetulkan kecacatan. Rekaan tersebut (pin) dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 • Tidak bergerak. Pin ini lebih murah, diletakkan terutamanya untuk orang dewasa;
 • Bergerak Digunakan untuk pesakit yang tulang belakangnya masih berkembang. Sistem itu sendiri dapat meregangkan ketinggian.

Kaedah pemasangan pin:

 • Kaedah Harrington. Berdasarkan penentuan lajur tulang belakang dengan batang dan cangkuk khas. Cangkuk dalam reka bentuk adalah mudah alih, yang membantu untuk meletakkan paksi dalam kedudukan yang dikehendaki. Batang diletakkan di sebelah mana kelengkungan itu dicatatkan, dan rod kedua tidak membenarkan ruang tulang belakang bergerak. Tempoh operasi: kira-kira tiga jam. Tidak sepenuhnya menghilangkan tahap keempat penyakit ini.
 • Kaedah Kotrelya-Dyubuse. Ia berbeza dari kaedah di atas, semasa pemulihan pesakit tidak perlu memakai korset khusus. Pembinaan itu sendiri dipasang pada vertebra, dan elemennya (cangkuk dan batang) adalah fleksibel.
 • Kaedah Lukas. Pembinaan: silinder, dawai. Ia diperbetulkan di kawasan kelengkungan. Selepas penggunaannya, pesakit tidak perlu memakai korset.
 • Kaedah Tsilke. Pembetulan ini digunakan oleh doktor untuk pembedahan skoliosis dan untuk menghilangkan saraf yang mencubit. Intipati kaedah: memperbaiki vertebra berpasangan dengan skru dan rod. Dalam tempoh pemulihan melibatkan memakai korset.

Peringkat persediaan

Untuk mempersiapkan pembedahan tulang belakang untuk menunjukkan "scoliosis" memerlukan tempoh yang panjang. Ini biasanya dua hingga tiga bulan. Pesakit diperiksa untuk memahami keadaan umum badan dan bahagian-bahagian tertentu tulang belakang yang terjejas oleh penyakit ini. Doktor menghasilkan sinar-X, pesakit melepasi ujian, diagnosis ultrasound organ-organ dalaman dijalankan.

Jika jangkitan dikesan dalam analisis yang dianalisis, satu rawatan perlu diambil untuk menghapuskan agen penyebab. Selalunya, teknik yang digunakan oleh pakar bedah melibatkan penyediaan pesakit untuk menjalani operasi menggunakan daya tarikan tulang belakang. Lakukan dengan korset atau berbaring dalam kedudukan mendatar. Daya tarikan membantu meningkatkan aliran darah di bahagian tulang belakang yang rosak, memperbaiki fungsi sistem otot dan ligamen. Selepas latihan sedemikian, komplikasi kurang.

Kursus pengoperasian

Tempoh purata pembedahan untuk scoliosis: satu jam. Pesakit diberikan anestesia am. Untuk mengurangkan kecederaan tisu menggunakan teknik perkakasan dan teknik neurosurgikal. Doktor meluruskan bahagian tulang belakang dan membaikinya dengan unsur logam (cangkuk, dawai, pinggan). Sekiranya ubah bentuk tulang terlalu teruk, penggantian dengan prostesis titanium atau bahan pesakit mungkin.

Di hospital-hospital Rusia, kerana kekurangan peralatan dengan kelengkapan terkini, operasi lebih trauma, dan teknik-teknik untuk menghapuskan herotan lebih ketinggalan zaman. Kebarangkalian komplikasi, kecederaan atau pencengkaman saraf adalah lebih tinggi di sini daripada di klinik asing.

Dengan kekalahan torsi atau bahagian bawah belakang, doktor memasukkan skru ke dalam tulang belakang dan mengikat dengan jabatan lain. Kawasan ini menjadi tidak bergerak, yang mengurangkan risiko pengulangan, meminimumkan kelengkungan tulang belakang. Di rantau serviks, pakar bedah mengeluarkan tulang belakang dan meletakkan prostesis karbon atau plastik di tempatnya. Bagi kanak-kanak, doktor mungkin menyediakan kaedah tanpa splicing vertebra. Jadi tulang belakang akan tumbuh di kawasan yang rosak, tetapi ia memerlukan pemakaian korset yang tetap setelah pembedahan.

Pemulihan

Selepas pembedahan, pesakit terletak di wad berasingan. Sekiranya tidak ada komplikasi yang serius, maka sensor akan dikeluarkan daripada itu yang mencatatkan kerja jantung dan saluran darah. Selama dua hari selepas operasi, pesakit dijatuhkan sebagai drops dan kursus antibiotik. Seseorang dilarang untuk bergerak, anda tidak boleh menghidupkan leher atau kepala Urine diusir oleh kateter.

Pada hari ketiga selepas operasi, pergerakan dibenarkan, doktor memindahkan pesakit ke wad biasa. Seseorang boleh bergerak hanya selepas 7-10 hari. Pesakit diberi ubat untuk menguatkan tulang. Pada hari kelapan, x-ray dilakukan oleh doktor, selepas itu keputusan dibuat untuk memulakan kelas terapi fizikal. Sekiranya tiada komplikasi, pesakit akan dilepaskan 14 hari selepas pembedahan.

Selepas 21 hari, pada arah doktor, pesakit duduk dan memandu kereta ditangguhkan selama 3 bulan lagi. Dalam tempoh ini, seseorang menjalani kawalan X-ray dan tomografi.

Seringkali pesakit yang diresepkan memakai korset ortopedik khas: kanak-kanak tanpa penetapan tegar. Untuk berjalan dalam apa-apa peranti adalah sukar, ia mengikat pergerakan. Adalah penting bahawa orang rapat dekat dan membantu orang yang beroperasi untuk mengatasi kesulitan dalam kehidupan seharian. Tempoh pemulihan berlangsung dari enam bulan hingga setahun, bergantung pada usia pesakit dan ciri-ciri individu organisma. Pesakit selepas operasi perlu terlibat dalam kompleks latihan penyembuhan.

Ramalan

Orang yang menjalankan operasi itu tidak seharusnya:

 • Angkat berat;
 • Buat giliran tajam, selekoh;
 • Gantung di rel;
 • Lama untuk duduk;
 • Mengambil bahagian dalam permainan sukan pasukan dengan aktiviti motor yang tinggi;
 • Adakah latihan yang tidak dipersetujui dengan pakar.

Kesemua langkah ini membantu melindungi ruang tulang belakang daripada anjakan selepas pembedahan.

Kebanyakan pesakit memahami bahawa operasi sedemikian sangat sukar dan mereka perhatikan proses pemulihan yang panjang. Ulasan agak bertentangan: seseorang mengatakan bahawa pembinaan logam di bawah kulit terasa dan bilah menjadi mati rasa, dan dari masa ke masa penagihan berlaku. Seringkali pesakit menerima komplikasi dalam bentuk saraf yang terjejas dan kebas-kebas kaki.

Pesakit mencatatkan bahawa orang yang lebih tua menjadi, lebih sukar proses pemulihan dan lebih banyak komplikasi selepas pembedahan timbul. Di samping itu, apabila didiagnosis dengan scoliosis 4 derajat, kecacatan teruk, yang tidak diperbetulkan sepenuhnya, tetapi sebahagiannya diperbetulkan.

Ulasan pesakit dalam tempoh selepas operasi juga negatif, kerana tempoh ini penuh dengan ketidakselesaan dalam pergerakan dan kesakitan, rasa kebas-kebiasaan dicatatkan di kawasan tulang rusuk, kembali. Pesakit berasa teruk badannya pada hari-hari pertama selepas operasi, tetapi banyak perhatian trend positif: tulang belakang lurus, peningkatan ketinggian, belakang halus.

Adakah latihan fizikal terapi membantu dengan scoliosis 1 darjah?

Bagaimana untuk melakukan senaman dalam kyphosis tulang belakang?

Bagaimana fiksasi transpedikular tulang belakang dilakukan?

Kaedah rawatan pembedahan scoliosis

Operasi untuk scoliosis borang yang diabaikan adalah satu-satunya cara untuk membantu melegakan pesakit dari kecacatan di belakang dan sindrom kesakitan yang kuat. Tahap awal patologi dirawat dengan kaedah konservatif. Mereka bersetuju dengan operasi apabila rawatan tidak kondusif untuk memperbaiki keadaan manusia.

Khusus campur tangan

Rawatan pembedahan untuk scoliosis ditetapkan dalam kes-kes yang melampau, manipulasi boleh membawa kesan kepada kehidupan dan kesihatan. Petunjuk untuk pembedahan untuk kecacatan tulang belakang di pesawat frontal adalah sindrom kesakitan yang jelas yang tidak boleh ditangkap oleh kaedah standard. Atas sebab ini, kebanyakan prosedur pembedahan dilakukan. Rawatan ini boleh digunakan dengan peningkatan pesat kelengkungan tulang belakang. Sekiranya sudut selekoh melebihi 40 °, doktor memutuskan sama ada operasi diperlukan. Dalam kes ini, terdapat pelanggaran fungsi sistem kardiovaskular dan pernafasan.

Sesetengah orang membuat keputusan untuk menjalani pembedahan kerana kecacatan kosmetik. Pakar yang terlibat dalam pembetulan skoliosis mempunyai beberapa tugas.

 • Pertama sekali, perlu membuat kelengkungan tulang belakang sedekat mungkin ke fisiologi.
 • Kedua, pesakit perlu menyingkirkan sindrom mampatan yang timbul daripada mampatan saraf tunjang.

Operasi ini harus ditujukan untuk mencegah kecacatan lanjut. Scoliosis boleh dibetulkan secara surgikal pada peringkat terakhir pembentukan rangka (pada umur 16-20 tahun).

Pembedahan pada tulang belakang pada orang dewasa membantu menghilangkan kesan kelengkungan. Dengan kehadiran patologi bersamaan, pembetulan kecacatan lengkap adalah mustahil.

Pembedahan kecemasan boleh dilakukan di mana-mana umur, jika kecacatan menjadi berbahaya kepada kehidupan manusia. Keadaan ini diperhatikan dengan pemampatan teruk saraf tunjang, penonjolan cakera intervertebral. Rawatan pembedahan skoliosis dianggap sebagai teknik yang kompleks. Pada menjalankannya adalah perlu untuk menunjukkan penjagaan khas, selepas semua kesilapan yang sedikit boleh mengakibatkan kecacatan pesakit.

Selepas pembedahan, tulang belakang memperoleh kedudukan normal, yang menjadi luar biasa bagi seseorang, kerana badan telah terbiasa dengan keadaan lain. Terhadap latar belakang ini, untuk beberapa waktu, gejala gangguan peredaran darah dan pemuliharaan organ-organ diperhatikan. Untuk rawatan khas penghapusan mereka ditetapkan.

Untuk menyingkirkan ubah bentuk ini, beberapa jenis prosedur pembedahan digunakan:

 • meluruskan dan penetapan paksi vertebral;
 • pembetulan kecacatan fizikal;
 • memulihkan simetri bingkai otot;
 • pembetulan anomali struktur tulang.

Dalam kes-kes scoliosis 3-4 darjah, beberapa jenis operasi dilakukan serentak.

Bagaimana untuk menyediakan

Operasi untuk membetulkan skoliosis dalam kebanyakan kes dijalankan secara kecemasan, jadi pesakit mungkin tidak mempunyai masa untuk menjalani latihan. Campurtangan adalah kompleks, sikap psikologi seseorang adalah penting. Ia berlangsung sekurang-kurangnya 60 minit, yang merupakan petunjuk untuk perumusan anestesia umum. Selepas pembedahan, anda perlu menjalani kursus pemulihan yang membantu untuk kembali ke kehidupan biasa.

Untuk memulakan, pesakit menjalani peperiksaan terperinci. Radiografi segmen tulang belakang yang terjejas dalam unjuran yang berbeza adalah wajib. Ia membantu menentukan tahap perubahan patologi dan memilih jenis campur tangan pembedahan.

Pada hari pertama selepas pembedahan, anda mesti mematuhi rehat tidur. Gerakan minimum anggota atas dan bawah dibenarkan. Anda hanya boleh bangun selepas 7 hari. Pada masa yang sama, pemeriksaan X-ray susulan dijalankan dan terapi latihan bermula. Urut kaki dilakukan pada 7-10 hari selepas pembedahan belakang. Selepas penghapusan scoliosis 4 darjah, memakai korset sokongan ditunjukkan.

X-ray berulang atau CT ditetapkan selepas 3 bulan.

Pemulihan di kalangan remaja tidak melebihi enam bulan, yang dikaitkan dengan keupayaan tubuh untuk pulih. Pada orang dewasa, tempoh ini mengambil masa lebih dari satu tahun dan memerlukan latihan khas yang biasa.

Teknologi operasi

Kebanyakan manipulasi dilakukan dengan kaedah endoskopik dengan kerosakan tisu minimum. Pembetulan skoliosis dilakukan oleh pengenalan peranti penetapan. Mereka membetulkan segmen dalam kedudukan normal dan menghilangkan pergerakan patologi mereka. Batang logam boleh bergerak atau statik. Yang pertama digunakan dalam rawatan scoliosis pada orang muda yang belum menyelesaikan pembentukan kerangka. Yang kedua mempunyai harga yang lebih rendah dan digunakan untuk kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa.

Operasi Harrington melibatkan pemasangan tulang belakang dengan reka bentuk khas yang terdiri daripada cangkuk dan batang. Yang terakhir dipasang di bahagian melengkung, cangkuk membantu untuk memberikan vertebra kedudukan fisiologi. Batang kedua diletakkan di sebelah cembung, yang mengehadkan mobiliti di pesawat hadapan. Campurtangan berlangsung selama 3 jam, ia tidak berlaku untuk rawatan scoliosis 4 derajat.

Kaedah Kotrelya-Dyubusse berbeza dari yang sebelumnya jika tidak ada keperluan untuk kemudian memakai ortosis. Pembinaan yang digunakan semasa operasi terdiri daripada kurungan dan rod fleksibel.

Kaedah Luke melibatkan pemasangan perlawanan khusus yang terdiri daripada silinder dan dawai. Reka bentuk dianggap stabil dan tidak memerlukan penggunaan korset.

Pembedahan Zilke digunakan bukan sahaja untuk membetulkan kelengkungan, tetapi juga untuk merawat sindrom mampatan. Ia menggunakan beberapa bahagian berpasangan yang membetulkan vertebra dengan selamat. Selepas memasang kontrak, pesakit perlu memakai korset untuk masa yang lama.

Operasi kuota membolehkan anda mengurangkan kos dengan ketara. Di hospital-hospital domestik, rawatan dijalankan mengikut kaedah Chaklina, Gavrilova, Fishchenko, Kazmina.

Operasi Kotrelya-Dyubusse di klinik Amerika bernilai sekurang-kurangnya 250 ribu ringgit. Di negara kita, ia mempunyai kos yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, komplikasi berlaku lebih kerap.

Pembuat pruf Rodnyansky-Gupalov terdiri daripada satu atau beberapa piring. Dengannya, skoliosis displastik yang betul, disertai oleh ubah bentuk vertebra individu. Keadaan yang sama berlaku dalam sindrom Scheuermann-Mau (scoliosis remaja).

Rawatan pembedahan untuk scoliosis

Scoliosis adalah kecacatan tiga pesawat parah tulang belakang, yang disertai dengan patologi sistem muskuloskeletal dan organ dalaman. Rawatan penyakit scoliotik telah dan masih menjadi masalah serius untuk vertebrologi moden dan ortopedik. Walaupun banyak kajian terhadap patogenesis dan etiologi penyakit itu, kesimpulan akhir belum dibuat dan tidak ada cadangan pasti untuk rawatannya.

Antara kanak-kanak kecil, kelaziman kelengkungan yang teruk adalah kira-kira 2-3% daripada jumlah penyakit kerangka. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan usia pesakit, terdapat kecenderungan peningkatan keadaan patologi. Jadi kumpulan umur sehingga 7 tahun sudah berkembang hingga 4%, berusia 7-10 tahun termasuk lebih dari 20%, dan pada masa remaja berumur 11-14 tahun mencapai 75%.

Pada orang dewasa, scoliosis boleh berkembang selepas 20 tahun dalam tempoh ossification rangka, dan biasanya ia adalah akibat dari permulaan proses degeneratif-dystrophic dalam badan, tidak pernah dikenal pasti keabnormalan kongenital atau rawatan tidak efektif scoliosis idiopatik.

Pembedahan untuk penyakit scoliosis dianggap sebagai langkah ekstrim apabila keadaan pesakit mendekati satu kritikal. Umur yang paling sesuai untuk operasi itu dianggap sebagai tempoh 13-15 tahun. Pada masa ini, tulang belakang telah tumbuh cukup, tulang anak tidak akan diregangkan begitu banyak dan sistem menstabilkan implan tidak akan menghasilkan trauma yang tidak diingini. Di sisi lain, pada masa remaja, penyepit simpang kelengkungan belum lagi bermula, iaitu kilasan dan putaran badan vertebra boleh diselaraskan.

Perubahan kecacatan tulang belakang yang progresif atau terlambat, dari sudut pandangan perubatan, secara amnya bukan petunjuk untuk kaedah rawatan invasif dan diperbetulkan dengan baik oleh terapi konservatif (memakai korset, terapi senaman, prosedur fisioterapi).

Sebagai peraturan, rawatan pembedahan memerlukan skoliosis III-IV darjah dengan sudut kelengkungan 45-70o. Dalam setiap kes, keadaan umum kanak-kanak, sikap mental dan psikologinya, ciri-ciri penyakit itu diperiksa dan disiasat, pengalaman doktor (pakar bedah) yang hadir dan keberkesanan karyanya diambil kira. Harus diingat bahawa operasi itu bukanlah ubat penawar dan memerlukan tempoh penyediaan dan pemulihan yang panjang.

Selepas pembetulan pembedahan tulang belakang kepada keadaan maksimum yang mungkin, ia tetap dengan plat logam yang tinggal di tubuh pesakit untuk hidup. Sistem penstabilan direka untuk mencegah perkembangan patologi dan kemerosotan pesakit, tetapi selalu ada risiko kesan sampingan selepas pembedahan, dari kehadiran badan-badan asing di dalam tubuh, di samping itu, memperbaiki bahagian melancarkan bahagian tertentu tulang belakang, menyebabkan ankylosis mereka (penggabungan dan ossifikasi).

Pengesanan dan penilaian patologi

Berikutan kelengkungan lajur tulang belakang, komponen lain rangka (tulang rusuk, sternum, pelvis, ikat pinggang, otot, ligamen) terlibat dalam kecacatan. Mereka terpaksa menyesuaikan diri dengan keadaan spatial baru, untuk menghasilkan stereotaip gerakan yang berbeza, memberi pampasan kepada arka skoliotik.

Di bahagian belakang, pada satu sisi, bentuk bonggol tulang rusuk (dalam beberapa kes, mengangkat bilah bahu dan memaksa ia menjadi lebih kuat). Bonggol sedikit kurang jelas muncul di bahagian belakang dada. Keseluruhan sternum dipindahkan ke bahagian cekung kelengkungan skoliotik. Dalam bidang ini, proses melintang vertebra dipertahankan anteriorly, tekan pada tulang rusuk yang melekat pada tulang belakang, dan menolaknya ke hadapan. Pada bahagian cembung arka, proses melintang dipindahkan secara posterior, dipintal dan diatur hampir mendatar.

Akibatnya, kilasan vertebra yang terlibat dalam patologi berlaku bertentangan dengan putaran sternum, dan ruang tulang belakang diskru dalam lingkaran ke dalam rongga dada, yang memberi kesan buruk kepada fungsi pernafasan dan kerja organ-organ dalaman.

Bergantung kepada sudut gerbang scoliotik, tahap kilasan dan putaran vertebra, bonggol kosus anterior dan posterior akan mempunyai penyetempatan, saiz dan konfigurasi yang berlainan. Untuk rawatan pembedahan yang berkesan untuk skoliosis dalam setiap kes, anda memerlukan kajian kualitatif dan pengukuran semua petunjuk di atas.

Mendapat gambaran objektif kelengkungan tulang belakang sentiasa menjadi cabaran. Yang pertama adalah siri radiografi (depan, belakang, sampingan, berbaring di perut, imej berfungsi di pelbagai negeri). Terdapat percubaan untuk mengukur ketinggian bonggol apabila disengetkan dalam sentimeter berbanding dengan pesawat mendatar, untuk mengambil lempengan plaster, untuk melukis ubah bentuk di atas kertas.

Mencipta peranti kompleks seperti Schultes scoliometer, kyphometre atau gorometer Silenko. Perubatan moden sudah memiliki kaedah penyelidikan berasaskan komputer optik, topografi, tetapi bukan salah satu kaedah diagnostik tidak memberikan data yang komprehensif dan tidak menggambarkan sepenuhnya ubah bentuk kerangka.

Jenis rawatan pembedahan untuk scoliosis

Rawatan pembedahan scoliosis dalam amalan perubatan telah digunakan sejak akhir abad kesembilan belas. Pada mulanya, semasa operasi, tulang rusuk di sebelah cembung gerbang scoliotik dikeluarkan. Kemudian, beberapa kajian klinikal mengesahkan bahawa dalam kes kecacatan yang teruk, seseorang itu bukan sahaja menghalang bongkongan kosong, tetapi juga melakukan osteotomy (lanjutan) tulang rusuk di bahagian cekung, yang memungkinkan untuk menggerakkan lajur vertebral ke tahap yang lebih tinggi dan meneruskan rawatan ekstensi ortopedik. Dari pertengahan kedua abad kedua puluh, penggunaan endocorrectors telah ditambahkan ke plastik dada.

Selepas ini, banyak kaedah campur tangan pembedahan untuk scoliosis timbul:

 • reseksi serentak bongkahan kosong dan pembetulan kecacatan tulang belakang;
 • osteotomy tulang rusuk di sebelah cembung arka dengan atau tanpa pergerakan mereka;
 • reseksi separuh tepi atau hanya bahagian medial yang kecil;
 • thoracoplasty, di mana penghujung tulang rusuk yang dikeluarkan bergerak ke tulang rusuk mendasar untuk memulihkan garis pusat sternum;
 • pemisahan segmen rusuk pada sisi cembung kecacatan, diikuti oleh implantasi mereka di sisi cekung;
 • penggunaan implan silikon, diletakkan di bawah kumpulan otot untuk melicinkan asimetri sternum melalui pembetulan tisu lembut.

Oleh itu, penghapusan bonggol tulang rusuk pada kanak-kanak dan remaja dengan scoliosis teruk ditunjukkan bukan sahaja untuk membetulkan kecacatan rangka dan memulihkan fungsi organ-organ dalaman. Ia kosmetik dan estetik apabila harga diri pesakit meningkat, keadaan psikologinya bertambah baik, dia menjadi lebih bersosial.

Sehingga kini, hampir semua kaedah pembedahan yang dicadangkan untuk rawatan skoliosis menggunakan pembetulan mekanikal kelengkungan dan penekanan selanjutnya pada ruang tulang belakang. Prinsip penstabilan adalah berdasarkan perpaduan vertebra dari segmen vertebra ke dalam struktur tunggal, yang akan membolehkan beban dan kekuatan digunakan secara keseluruhan ke tulang belakang untuk diedarkan secara sama rata sepanjang panjangnya. Imobilisasi tegar seperti tulang belakang menghilangkan keperluan untuk terapi korset jangka panjang, tetapi implan kekal di dalam tubuh pesakit selama-lamanya.

Dalam kes scoliosis, doktor mengamalkan 2 jenis utama operasi: dengan akses posterior dan anterior ke zon patologi. Campur tangan bedah dengan pendekatan posterior paling sering digunakan pada tulang belakang toraks dan melibatkan membuat insisi penipisan di sepanjang tulang belakang. Akses depan lebih estetik, lebih sesuai untuk mengendalikan segmen toraks atau luka bawah bawah tulang belakang dan dibuat melalui pemotongan di sepanjang tulang rusuk di sisi.

Doktor berhujah bahawa alat moden, peralatan perubatan dan teknologi boleh mengurangkan risiko pembedahan untuk skoliosis sekurang-kurangnya. Oleh itu, kemungkinan komplikasi (sekatan atau gangguan fungsi pernafasan, keradangan organ pernafasan, pendarahan yang tidak dijangka, trauma struktur saraf, dll), menurut data statistik, tidak melebihi 5% daripada jumlah operasi yang dilakukan.

Rawatan pembedahan kanak-kanak dan remaja yang mengalami penyakit scoliotik yang teruk masih menjadi masalah ortopedik moden. Pertama sekali, campur tangan pembedahan disyorkan apabila kecacatan ruang tulang belakang lebih daripada 45 °, dan keberkesanannya dalam setiap kes ditentukan secara individu.

 • menghentikan perkembangan kelengkungan rangka;
 • melakukan pembetulan kecacatan maksimum yang mungkin;
 • mencegah perkembangan lanjut patologi dan mewujudkan keadaan yang optimum untuk menetapkan hasil yang diperoleh secara pembedahan.

Operasi akses pandangan belakang

Dalam kes ini, incision pembedahan terletak di sepanjang garis tengah belakang dan biasanya turun ke sayap tulang pelvis di satu bahagian belakang belakang.

Untuk pembetulan kelengkungan digunakan pelbagai bentuk pembinaan plat logam atau rod. Mereka dipasang di ruang tulang belakang dengan cangkuk atau skru khas (skru pedikel) dan secara mekanikalnya ubah bentuknya secara mekanikal. Untuk memberikan struktur (sistem penstabilan) kekuatan yang lebih besar, mereka saling terhubung dengan unsur melintang (jambatan).

Satu-satunya kelemahan seperti campur tangan pembedahan adalah bahawa ruang tulang belakang sepenuhnya kehilangan mobiliti di kawasan tetap. Kemudian, di tempat-tempat ini, blok tulang monolitik (ankylosis) geometri yang diperlukan dibentuk, sedekat mungkin dengan yang betul secara anatomis. Selari dengan imobilisasi kawasan yang dikendalikan, fungsi keseluruhan tulang belakang dan rangka keseluruhannya hilang, yang memaksa pesakit mengembangkan stereotaip pergerakan baru dari masa ke masa.

Penerangan mengenai sistem penstabilan

Khususnya untuk rawatan penyakit skoliotik dengan pembedahan jenis belakang, alat sejagat (endocorrectors) telah dibangunkan, yang mempunyai ciri-ciri berikut:

 • mudah dipasang, boleh dipercayai (semua bahagian dibuat daripada aloi titanium), selamat (baik ditanam);
 • digunakan untuk merawat kanak-kanak;
 • digunakan pada peringkat awal penyakit;
 • memberikan sifat dinamik sementara pembetulan tulang belakang (tidak menghalang pertumbuhan tulang belakang);
 • kemungkinan tiga dimensi pembetulan kelengkungan (laterally dalam bidang frontal, derotrusif - dalam mendatar, pembetulan lordosis dan kyphosis - dalam sagittal);
 • pembetulan serentak 2 atau lebih lengkungan kelengkungan;
 • tahap kesan sampingan dan komplikasi selepas bersalin.

Sebagai peraturan, struktur penstabilan pembetulan terdiri daripada 2 plat atau rod dan 12 pengikat (blok). Panjang maksimum endororektor ialah 500 mm. Sekiranya perlu, ia dipendekkan mengikut tempoh penetapan yang diperlukan. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, memasang sistem hanya pada 1 atau 2 scoliosis arcs (jika terdapat lebih banyak) tidak masuk akal, seiring dengan berlalunya masa patologi itu mula aktif berkembang di kawasan-kawasan yang bersebelahan kelengkungan.

Blok pelekap terdiri daripada sepasang cangkuk khusus atau sauh, 2 batang yang diulik, 2 bahagian penjepit dan ligamen melintang (jambatan), yang menjamin ketegaran tambahan bingkai struktur. Semua komponen blok ditetapkan pada kacang. Batang pembetulan dilekatkan pada blok pelekap dan komponen tekanan.

Kursus pengoperasian

Semasa pembedahan, tulang belakang sepenuhnya terdedah (di kedua-dua belah proses spinus dan lengkungan badan vertebral). Terdapat cangkuk di bawah lengan (2 di setiap sisi). Bentuk cangkuk menyumbang kepada pengenalan mereka yang cepat dan selamat. Bilangan blok pelekap boleh berubah dari 3 hingga 12.

Skim pemasangan endokorektor:

 • 2 pengikat pada vertebra bersebelahan di atas dan bawah mata gerbang scoliotik (biasanya ini adalah tulang toraks dan lumbar);
 • pengikat baki diedarkan sepanjang rod panduan, bergantung kepada pembetulan yang diperlukan.

Sebelum meletakkan, rod sistem dibengkokkan mengikut bentuk lengkung anatomi semulajadi (lordosis dan kyphosis) dari ruang tulang belakang dan berkadar songsang dengan ubah bentuk pada bidang hadapan. Sebagai peraturan, di sebelah cembung arka lengkung, penekanan rod tegar dibuat, dan di sisi cekung - dinamik. Ini membolehkan rod bergerak apabila pesakit tumbuh dan tidak kehilangan sifat pembetulannya. Selepas penghentian pertumbuhan kanak-kanak, semua blok pelekap ditetapkan dengan tegar, yang menghalang perkembangan lanjut scoliosis.

Operasi Akses Depan

Thoracolumbar dan scoliosis lumbal dianggap kurang berbahaya dan lebih mudah untuk dibetulkan, kerana kecacatan kosmetik dengan mereka tidak begitu ketara dan tiada disfungsi kotor paru-paru dan sistem jantung. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, patologi mungkin bertambah buruk disebabkan oleh permulaan perubahan degeneratif dalam badan (osteochondrosis), ketidakstabilan tulang belakang atau perkembangan osteoporosis.

Khususnya untuk operasi dengan penetapan anterior, ortopedis telah membangunkan sistem ventral (terletak lebih dekat dengan bahagian anterior) struktur logam. Panjangnya, berbeza dengan struktur yang diperkenalkan oleh pendekatan posterior, jauh lebih kecil, yang memungkinkan untuk mengekalkan pergerakan tertentu tulang belakang. Walau bagaimanapun, bentuk penyakit scoliotik yang teruk boleh dirawat dengan implantasi serentak kedua-dua saluran dubur dan dorsal (terletak lebih dekat ke belakang).

Teknik prestasi

Prosedur pembedahan muka depan dilakukan melalui insisi di bahagian tulang belakang di sepanjang tulang rusuk di bawah tapak patologi. Selepas mengubati dada dan peritoneum, ruang tulang belakang dilepaskan supaya ahli bedah bebas dapat mencapai cakera vertebra dan intervertebral yang diperlukan. Dalam kes ini, satu tulang rusuk diketatkan, yang kemudiannya dihancurkan dan digunakan sebagai bahan tulang semula jadi untuk memperbaiki kawasan tertentu. Biasanya implan sendiri dimasukkan ke dalam ruang di mana cakera atau bahagiannya dikeluarkan.

Bergantung pada konfigurasi apa yang diperlukan untuk memberikan tulang belakang, cakera intervertebral diketatkan dalam segmen motor vertebral yang cacat dan skru atau pin diskrukan dari sisi. Seterusnya, rongga cakera dipenuhi dengan bahan tulang, dan skru disambungkan oleh batang dan selepas meratakan kelengkungan ditetapkan pada mereka. Jika keadaan struktur tulang pes tulang pesakit membolehkan, maka satu lagi batang duplikat yang sama dimasukkan untuk menstabilkan lajur vertebral yang lebih baik.

Kerugian yang serius dari teknik ini adalah keperluan untuk membuka dada dan menembus rongga perut, yang boleh mengakibatkan pengaktifan proses keradangan. Dan untuk menyatukan hasil yang diperolehi selepas pembetulan pembedahan, pesakit perlu memakai korset keras atau separa tegar untuk beberapa waktu.

Dari sudut pandang kosmetik, operasi dengan akses depan lebih baik daripada belakang, selepas mana parut dan parut meliputi hampir keseluruhan panjang belakang di garis tengah. Di samping itu, selepas campur tangan tersebut, sedikit lebih banyak fungsi dari ruang tulang belakang kekal. Pembetulan pembedahan dengan akses posterior menghilangkan terapi korset lanjut, tetapi dari sisi estetika ia tidak sepenuhnya lebih baik kerana keperluan penghapusan tambahan bongkahan kosong.

Di samping itu, hampir semua kecacatan ruang tulang belakang, termasuk skoliosis, semestinya dikaitkan dengan ketidaknormalan neurologi dan gangguan. Ini adalah sama ada pelanggaran laluan impuls saraf sepanjang gentian saraf (neuropathic), atau gangguan simptom neuromuskular (miopati). Campur tangan bedah dalam hal ini membantu menghilangkan rasa sakit, untuk memulihkan penyelenggaraan keseimbangan tubuh (keseimbangan) dalam dinamika dan postur statis, perkembangan awal dari stereotip gerakan yang benar.

Kaedah rawatan pembedahan scoliosis

Operasi untuk scoliosis dilakukan apabila penyakit itu melepasi tahap 3-4. Pada peringkat awal, terapi latihan, memakai korset khas, kaedah terapi konservatif lain digunakan. Campur tangan bedah mengurangkan kelengkungan tulang belakang dengan memasang platinum logam dan struktur lain. Sebelum operasi, pesakit dilatih dan didiagnosis. Selepas rawatan memerlukan tempoh pemulihan yang panjang.

Petunjuk

Rawatan pembedahan scoliosis hanya mungkin dalam beberapa kes. Petunjuk utama:

 • Sakit belakang yang kerap tidak boleh dikeluarkan dengan pil.
 • Scoliosis paralitik.
 • Ankylosing spondylitis
 • Kelengkungan yang kuat.
 • Penyakit progresif, melalui gred 3 atau gred 4, apabila kedudukan kolum tulang belakang berubah sebanyak 15 darjah setahun.
 • Sudut kelengkungan lebih daripada 50 darjah pada orang dewasa dan lebih dari 45 pada kanak-kanak.

Sekiranya sudut lajur tulang belakang berubah, mencapai 60 darjah, maka operasi itu dilakukan dengan segera. Kelengkungan seperti itu mengganggu kerja semua organ, dengan ketara merosakkan kualiti hidup, kadang-kadang membawa kepada kematian.

Terdapat kontraindikasi untuk rawatan pembedahan scoliosis, termasuk:

 • Perkembangan penyakit ini disebabkan oleh patologi neuromuskular.
 • Scoliosis Klippel-Feil.
 • Penyakit sistem pernafasan, bentuk kronik.
 • Malfungsi peredaran darah dalam bentuk akut.
 • Pesakit usia tua.

Operasi dilakukan untuk kanak-kanak, tidak terdapat kontra dalam hal ini.

Pembedahan yang berkesan adalah masa apabila tulang tidak lagi berkembang. Dengan keperluan akut, prosedur ini dijalankan untuk kanak-kanak berusia 6 tahun, apabila tulang belakang cenderung berkembang. Satu-satunya pengecualian adalah sasaran kosmetik.

Untuk rawatan scoliosis di Rusia menggunakan pembedahan menggunakan teknologi yang berbeza. Selalunya pin, plat dan pembinaan logam lain sedang diperkenalkan. Digunakan pada duri struktur mudah alih dan pegun. Bagi orang dewasa, pesakit tidak bergerak menggunakan vertebra. Kanak-kanak dan remaja memasang peranti mudah alih, disebabkan oleh pertumbuhan tulang. Disebabkan ini, struktur tumbuh dengan rangka.

Terdapat banyak teknologi baru untuk melakukan pembedahan. Biasa dan baru boleh dipanggil:

 • Cara Harrington. Tulang belakang tetap dengan batang dan cangkuk titanium. Masa operasi adalah kira-kira 3 jam, selepas prosedur, pesakit ditugaskan untuk memakai korset. Kaedah ini tidak boleh digunakan dengan 4 darjah penyakit. Operasi ini dapat memperbaiki keadaan apabila sudut sisihan tidak melebihi 60 derajat.
 • Kaedah Tsilke. Ia menjadikannya sukar untuk menghilangkan kelengkungan, tetapi juga menghilangkan saraf-saraf yang mengganggu, yang dapat mengurangkan sakit belakang. Penetapan dilakukan pada kedua-dua belah vertebra, dengan bantuan batang dan sekrup. Selepas pembedahan, anda mesti memakai korset.
 • Cara Luke. Di kawasan melengkung diletakkan alat silinder dengan wayar. Tulang belakang diatur ke posisi yang diinginkan, tegas, sehingga pesakit tidak perlu menggunakan korset semasa pemulihan.
 • Kaedah Kotrelya-Dyubuse. Tulang belakang berada di kedudukan yang diinginkan dengan batang dan cangkuk, mewujudkan pembinaan yang kukuh. Selepas pembedahan, keperluan untuk korset dihapuskan.
 • Cara Kazmin-Fischenko. Ia digunakan di hospital-hospital domestik, teknik yang dibangunkan oleh saintis Soviet, membolehkan anda membantu orang dengan 3 darjah scoliosis.
 • Cara Rodnyansky-Gupalova. Plat 1-2 diletakkan di tulang belakang, berdasarkan keadaan pesakit. Juga sering digunakan di hospital, teknik ini sesuai untuk scoliosis dari ijazah terakhir.

Operasi-operasi ini membolehkan anda mengembalikan tahap belakang anda sebanyak 70%. Di negeri-negeri dan negara-negara Eropah, prosedur pembedahan digunakan sangat kerap, dan kejayaan mereka hampir 100%. Di Rusia, keadaannya sedikit berbeza. Oleh kerana kekurangan peralatan, operasi dilakukan dengan cara lama, yang sangat traumatik untuk pesakit. Atas sebab ini, terdapat komplikasi selepas pembedahan, sebagai contoh, patah tulang, kerosakan saraf, lumpuh.

Pada pesakit yang lemah mungkin ada reaksi terhadap penggunaan anestesia, dan penyakit kronik boleh berubah menjadi bentuk akut. Untuk mengecualikan komplikasi, operasi itu perlu dijalankan oleh doktor yang berwibawa, di klinik yang baik.

Peringkat persediaan

Operasi ini sering dilakukan dengan segera, kerana penyediaan prosedur ini tidak praktikal. Lebih baik hubungi doktor terlebih dahulu. Kemudian pesakit ditetapkan prosedur untuk peregangan, penyelidikan sedang dijalankan, dan kemudian pembedahan dilakukan. Daya tarikan dilakukan dengan korset atau dalam kedudukan rawan. Kaedah ini meningkatkan peredaran darah di bahagian yang cacat belakang, fungsi ligamen dan otot. Semua ini memberi pakar peluang untuk memilih rejimen rawatan dan jenis rawatan untuk keberkesanan maksimum.

Semasa penyediaan, radiografi atau CT, ultrasound organ diambil, semua ujian diambil. Dengan rawatan terancang, doktor memilih terapi yang optimum. Jika ujian menunjukkan keradangan atau jangkitan, maka sebelum operasi anda perlu menjalani rawatan, sembuh patogen. Penyediaan yang betul menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Kursus pengoperasian

Tempoh purata operasi pembetulan scoliosis berlangsung selama satu jam, dalam beberapa kes prosedur mengambil masa sehingga 3 jam. Pada mulanya, anestesia ditadbir, maka perkakas saraf dan neurosurgikal digunakan untuk mengurangkan kecederaan.

Pakar memilih kaedah popular untuk meluruskan belakang sekiranya skoliosis, membetulkannya dengan struktur yang terdiri daripada piring, cangkuk dan unsur-unsur lain. Jika kelengkungan itu sangat besar, prostetik boleh dilakukan. Sekiranya terdapat kecacatan dada atau bahagian belakang, maka doktor menggunakan skru yang menghubungkannya dengan tulang belakang lain. Plot selepas ini tidak dapat bergerak, yang mengurangkan kemungkinan kelengkungan semula. Di bahagian serviks doktor membuang tulang belakang, meletakkan prostesis.

Di Rusia, kaedah moden hanya menggunakan klinik terpencil, kerana tidak semua orang mempunyai peralatan yang diperlukan. Operasi ini traumatik, dan kaedah pembedahan sudah lama.

Berapa banyaknya?

Terdapat banyak klinik yang menyediakan perkhidmatan serupa di Rusia, banyak menggunakan kaedah rawatan moden dan harga berbeza.

Di Moscow, kos purata penjajaran tulang belakang adalah seperti berikut:

 • Pembetulan transthoracic - operasi menjadikannya mungkin untuk memberikan bentuk yang betul, menggabungkan beberapa bahagian dan menjadikannya kurang bergerak. Kos kira-kira 100 ribu Rubles.
 • Thoracophrenolumbotomy - digunakan apabila skoliosis diabaikan. Tudung payudara dibuat untuk membetulkan bentuk, kaedah itu digunakan dengan sudut kelengkungan yang besar, melegakan kesakitan, menghapuskan kerosakan pada organ dalaman. Kos 110 ribu rubel.
 • Cara punggung - vertebra disambungkan dalam satu segmen. Operasi dilakukan pada gred 3-4 scoliosis, dengan penyakit sistem pernafasan dan jantung. Kos 95 ribu rubel.

Dalam bidang harga akan lebih rendah, tetapi campur tangan dapat dilakukan dengan "murni" scoliosis, apabila anomali itu kongenital, tidak ada kerusakan, penyakit sendi dan keabnormalan lain.

Sekiranya keadaan kewangan membenarkan, ada masa, doktor boleh merujuk pesakit ke klinik asing. Kos operasi bervariasi, akan menjadi 40-250 ribu dolar. Jumlahnya besar, tetapi kualitinya tinggi, komplikasi muncul dalam kes-kes yang jarang berlaku.

Harga rawatan di Republik Czech ialah 17 ribu euro, di negeri-negeri dan Israel dari 50 ribu dolar, di Jerman sekitar 35 ribu euro.

Pesakit dengan penyakit yang teruk, apabila terapi konservatif tidak membantu, boleh menerima kuota dari kerajaan untuk operasi secara percuma. Seluruh prosedur mengambil banyak masa. Kuota purata menunggu dari beberapa bulan hingga setahun. Dalam kes yang jarang berlaku, campur tangan tanpa barisan adalah mungkin apabila rawatan kecemasan diperlukan.

Pemulihan

Walaupun dengan rawatan yang sangat tinggi, pesakit memerlukan tempoh pasca operasi yang tepat untuk pemulihan. Dalam bidang perubatan, tiada teknik standard yang sesuai untuk mana-mana orang, tetapi skim pemulihan anggaran adalah seperti berikut:

 • Dalam 3-4 hari pertama pesakit hanya perlu berbaring. Mungkin sedikit pergerakan di tempat tidur untuk berehat otot, menghapuskan trombosis. Yang penting amat penting bagi pesakit yang lebih tua.
 • Seminggu kemudian, pesakit boleh berdiri dan berjalan di sekitar wad. Pada masa ini, radiografi kawalan dijalankan, membolehkan untuk menilai pemulihan badan, penyembuhan tisu.
 • Pada hari ke-10, urutan dan pemanasan kaki ditetapkan.
 • Selepas 3 bulan, pesakit didiagnosis dengan CT, tetapi di Rusia, radiografi sering digunakan.
 • Seringkali dalam masa pemulihan, yang boleh menjadi sehingga enam bulan, perlu menggunakan korset untuk menyokong tulang belakang.

Kehidupan selepas pembedahan untuk membetulkan skoliosis berubah menjadi lebih baik. Wanita juga boleh membawa kanak-kanak dengan scoliosis gred 4 dan rawatannya. Dari penarikan semula seorang gadis berusia 14 tahun: "Selepas rawatan dan pemulihan selama 3 bulan, saya pergi ke sekolah dan mula menikmati kehidupan sepenuhnya."

Ramalan

Selepas rawatan, pesakit dilarang daripada:

 • Naikkan berat dan beban belakang, seluruh badan.
 • Buat pergerakan tiba-tiba tubuh.
 • Gantung pada bar mendatar.
 • Duduk lama.
 • Untuk melibatkan diri dalam sukan dengan peningkatan aktiviti motor.
 • Untuk menjalankan sebarang latihan tanpa perjanjian kedoktoran.

Langkah-langkah sedemikian akan mengelakkan sesaran dan kambuh semula. Ramai pesakit menunjukkan pemulihan yang panjang, tetapi prognosis apabila semua keperluan dipenuhi adalah baik. Ada yang menunjukkan bahawa plat dan struktur lain dirasakan, dan bilah dari semasa ke semasa menjadi kebas. Selepas beberapa minggu, tubuh menyesuaikan diri dan digunakan. Lebih tua pesakit, pemulihan yang lebih sukar, dan dengan 4 darjah penyakit, adalah mustahil untuk benar betul tulang belakang.

Setelah memutuskan operasi, pesakit akan dapat pulih sepenuhnya sepanjang tahun. Selepas itu, kualiti hidup meningkat dengan ketara, anda boleh bekerja, perjalanan di seluruh dunia, tanpa rasa tidak selesa. Oleh kerana struktur logam, beberapa pergerakan akan dikekang, tetapi dalam kehidupan seharian, untuk penjagaan diri ini bukan halangan.

Rawatan pembedahan skoliosis tulang belakang

Selalunya, satu-satunya cara untuk menyembuhkan skoliosis tulang belakang adalah pembedahan. Rawatan pembedahan jarang diperlukan untuk scoliosis gred 1-2, sedangkan, dengan gred 3-4, dalam kebanyakan kes pembedahan adalah sangat diperlukan.

Kehidupan selepas pembedahan untuk scoliosis boleh menjadi sangat sukar, selalunya pembayaran untuk meluruskan tulang belakang menjadi imobilisasi sebahagian atau lengkap (immobility). Semasa tempoh pemulihan, doktor membuat segala usaha untuk mengembalikan fungsi tulang belakang, tetapi sangat kerap tidak mungkin untuk mencapai keputusan yang mengagumkan.

1 Bilakah pembedahan dilakukan untuk scoliosis?

Pada peringkat awal scoliosis vertebra (1-2 darjah), pemulihan kedudukan tulang belakang dalam 95-98% kes dilakukan secara eksklusif oleh kaedah konservatif (terapi senaman, ubat, fisioterapi, urut). Operasi biasanya dilakukan dalam kes-kes di mana terdapat penyakit menengah tulang belakang (sebagai peraturan, anomali kongenital dan kecacatan), memburukkan gambaran keseluruhan.

Cukup berbeza adalah keadaan dengan scoliosis 3-4 darjah. Di sini, pembedahan diperlukan dalam kebanyakan kes (terutamanya di peringkat keempat), kerana pesakit mempunyai kecacatan tulang belakang yang teruk, gangguan postur yang teruk, dan juga merosakkan organ dalaman.

Scoliosis stage 4

Tetapi keperluan mendesak untuk rawatan pembedahan tidak selalu timbul, jadi pesakit diberi pilihan. Sering kali, pesakit berfikir sama ada ia layak melakukan operasi sama sekali, memandangkan kos dan kemungkinan risiko (dan mereka wujud).

Bertanggungjawab mengisytiharkan bahawa dalam kebanyakan kes - ia adalah bernilai. Penyakit ini tidak pergi ke mana-mana dan akan terus maju, tetapi sudah mengancam bukan sahaja sistem muskuloskeletal, tetapi juga organ-organ dalaman.

Tidak mustahil untuk membetulkan masalah ini walaupun dengan bantuan operasi yang paling mahal dan moden, tetapi masih boleh meningkatkan kualiti hidup pesakit dan mencegah komplikasi yang paling teruk.
ke menu ↑

1.1 Seberapa berkesan operasi ini?

Di peringkat akhir penyakit scoliosis, pembedahan dalam mana-mana tidak dapat menyembuhkan pesakit. Pengecualian adalah kanak-kanak, kerana tulang belakang mereka belum terbentuk sepenuhnya, kadang-kadang mungkin untuk menghapuskan penyakit ini sepenuhnya dan mengembalikan fungsi normal tulang belakang.

Terdapat beberapa masalah dengan pesakit yang lebih tua. Tulang belakang telah terbentuk, lebih sukar untuk bekerja dengannya, struktur logam terbina dalam (menyokong lekukan tulang belakang dalam kedudukan normal) tidak boleh menjadi akar sama sekali.

Hasil pembedahan untuk scoliosis pada kanak-kanak

Tetapi yang paling serius dan, malangnya, masalah yang paling kerap adalah immobilization sebahagian atau lengkap dari tulang belakang selepas prosedur. Ini bermakna doktor boleh mengeluarkan kecacatan, mengembalikan kedudukan normal tulang belakang, tetapi kos mungkin tinggi.

Dalam segmen di mana rawatan dijalankan, tumpuan pemobilisasi mungkin berlaku. Iaitu, di kawasan sedemikian tulang belakang tidak dapat melaksanakan fungsi asasnya. Sekiranya operasi itu adalah luas - keseluruhan belakang boleh dialihkan.

Selain itu, tiada siapa yang menjamin penyakit itu berulang, tetapi dalam hal ini ia tidak masuk akal untuk menangguhkan operasi. Walau bagaimanapun tidak sempurna, ia akan menjadi lebih teruk bagi pesakit dalam kebanyakan kes tanpa ia.
ke menu ↑

1.2 Jenis dan kaedah rawatan pembedahan scoliosis

Scoliosis boleh dirawat melalui beberapa cara. Dalam realiti moden, operasi yang dijalankan oleh kaedah neurosurgikal, termasuk doktor, adalah mungkin untuk mencapai trauma minima pada tisu belakang.

Semua operasi melibatkan implantasi (pemasangan) struktur logam yang menstabilkan tulang belakang, yang terdiri daripada dua jenis: mudah alih dan pegun. Struktur bergerak ditanamkan hanya pada pesakit yang mana lajur tulang belakang berada dalam fasa pertumbuhan.

Struktur tetap disematkan pada pesakit dewasa. Perhatikan bahawa harga struktur logam bukan tetap adalah lebih rendah berbanding dengan yang bergerak.

Hasil pembedahan untuk scoliosis gred 3

Terdapat juga beberapa teknik untuk menanam pin penstabilan:

 1. Teknik Harrington. Prosedur itu berlangsung tidak lebih daripada empat jam, tanda-tanda penggunaannya - scoliosis 3 dan 4 darjah. Walau bagaimanapun, pada 4 darjah ia memberi hasil yang lemah.
 2. Kaedah untuk Cotreul-Dubusset. Sama seperti teknik terdahulu, kelebihan utama yang merupakan tempoh pemulihan pasca operasi yang agak rendah.
 3. Kaedah oleh Luke. Teknik yang mudah: pin disematkan dari silinder pusat dan wayar bersambung. Tempoh pemulihan adalah pendek.
 4. Kaedah Tsilke. Ia digunakan bukan sahaja untuk menyembuhkan scoliosis, tetapi juga untuk menghapuskan sindrom mampatan. Kekurangan utama adalah tempoh pemulihan yang panjang yang memerlukan memakai korset.

2 Persediaan untuk pembedahan

Dalam tidak kurang daripada 55% kes, pembedahan untuk penyakit scoliotik dijalankan secara kecemasan, yang membayangkan ketiadaan sebarang penyediaan pesakit. Tetapi ini tidak bermakna sama sekali bahawa keadaan sedemikian adalah norma dan penyediaan tidak diperlukan.

Malah, disebabkan oleh kerumitan campur tangan pembedahan (tidak kira kaedah pelaksanaan yang dipilih), penyediaan diperlukan. Perhatikan bahawa kadang-kadang kecergasan fizikal tidak begitu penting seperti moral, terutama untuk pesakit yang sensitif.

Dalam rawatan terancang, perkara pertama yang diambil oleh doktor adalah sejarah perubatan dari pesakit. Ini termasuk soalan tentang kehadiran alahan kepada mana-mana kumpulan ubat, mendengar hasrat, riwayat penyakit dan nuansa individu (contohnya, kehadiran penyakit tambahan).

Hasil rawatan pembedahan scoliosis

Ia adalah perlu untuk mendiagnosis tubuh, yang jelas, adalah tepat alat muskuloskeletal yang memberi tumpuan. Biasanya untuk diagnosis terperinci dan tepat ia cukup untuk menjalankan kajian sinar X dalam beberapa unjuran, tetapi kadang-kadang dikira atau pengimejan resonans magnetik diperlukan.
ke menu ↑

2.1 Rehabilitasi dan kehidupan selepas pembedahan

Pembedahan yang sangat berjaya untuk scoliosis memerlukan tempoh pemulihan postoperative yang mencukupi untuk pemulihan pesakit. Tiada pelan pemulihan sejagat, tetapi anda boleh membuat gambaran anggaran tentang apa yang menanti pesakit dalam tempoh selepas operasi.

Selalunya, pemulihan berlaku mengikut skim berikut:

 • beberapa hari pertama (biasanya tidak lebih daripada empat) pesakit hanya menghirup katil, hanya pergerakan kecil di dalam katil dibenarkan untuk melegakan otot dan mencegah trombosis (yang amat penting pada orang tua);
 • kira-kira seminggu, pesakit sudah dibenarkan bergerak di sekitar wad, dan sinar-X diagnostik rutin dilakukan pada masa ini untuk menentukan bagaimana tisu tulang belakang sembuh selepas pembedahan;
 • kira-kira pada hari kesepuluh, pesakit dirawat urut dan memanaskan badan anggota bawah;
 • sangat kerap untuk keseluruhan tempoh pemulihan (dan ia boleh ditangguhkan selama 6 bulan atau lebih) pesakit ditetapkan untuk memakai korset ortopedik yang menyokong tulang belakang;
 • Menjelang awal bulan ketiga, satu lagi diagnosis yang dijadualkan dilakukan, keutamaan untuk tomografi yang dikira, tetapi dalam amalan, paling kerap, radiografi biasa dilakukan.

2.2 Pembedahan skoliosis (video)

2.3 Berapa kos operasi dan di manakah mereka melakukannya?

Soalan-soalan utama untuk pesakit dengan scoliosis peringkat terakhir adalah: di mana mereka lakukan dan, lebih penting lagi, berapa pembedahan untuk kos scoliosis? Soalan yang sangat munasabah, yang, malangnya, tidak mudah dijawab.

Klinik-klinik di seluruh Persekutuan Rusia mempunyai jumlah yang besar, harga dan kaedah rawatan di dalamnya berbeza. Mari cuba untuk menavigasi ke pusat-pusat perubatan Moscow, seperti biasa prosedur pembedahan kompleks yang dilakukan di sana.

Pembedahan skoliosis: sebelum dan selepas

Kos purata operasi sedemikian pada ruang tulang belakang ialah:

 1. Pembetulan transthoracic penyakit - harga 100,000 rubel.
 2. Pembetulan skoliosis dengan bantuan thoracophrenolombotomy - harga 110,000 rubel.
 3. Pembetulan skoliosis oleh laluan dorsal - harga 95,000 rubel.

Di wilayah-wilayah, harga sekitar 25-30% lebih rendah, tetapi masalahnya ialah dalam kes seperti itu, pesakit dengan scoliosis yang bersih 3-4 derajat biasanya diambil untuk rawatan. Iaitu, kehadiran anomali kongenital atau penyakit menengah boleh menyebabkan kegagalan dalam operasi (kerana risiko komplikasi yang tinggi).

Ringkasnya, di klinik provinsi mungkin hanya kurang kakitangan perubatan yang berkelayakan yang dapat menjalankan prosedur tersebut.