Utama / Lutut

Scoliosis - bagaimana membetulkan kelengkungan tulang belakang

Kelengkungan tulang belakang dalam bahasa perubatan dipanggil scoliosis. "Scoliosis" dalam pengertian literal bahasa Latin bermaksud "lengkung". Apa itu scoliosis, untuk belajar kepada sesiapa yang mengabaikan pematuhan postur, berjalan dan duduk membungkuk. Pencegahan kelengkungan tulang belakang harus dijalankan secara berterusan, bermula dari usia sekolah.

Apakah scoliosis?

Tulang belakang mempunyai 35 vertebra, yang dibahagikan kepada lima bahagian. Terdapat tujuh vertebra serviks, dua belas dada, lima lumbar dan lima sakral. Kelopak tulang belakang tidak mempunyai nombor tetap dan individu untuk setiap orang. Semua vertebra membentuk lajur vertebral - penyokong utama "teras" badan. Setiap vertebra mempunyai proses spinous, badan, arka, dan proses melintang. Di samping itu, bahagian belakang mempunyai lapisan otot, yang mempunyai pengaruh yang kuat terhadap pembentukan sebab-sebab kelengkungan tulang belakang. Kontraksi otot spastik yang panjang boleh menyebabkan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa.

Biasanya, lajur vertebral adalah tegak lurus, vertebra disusun satu di belakang yang lain dalam susunan yang ketat.

Tanda-tanda scoliosis berkembang pada usia dini. Dari saat lahir, tulang mula tumbuh pada seseorang. Pada usia kanak-kanak, mereka sangat plastik, mudah bertindak balas terhadap ubah bentuk dan, sekiranya berlaku postur yang salah, terbentuk menjadi bentuk tidak patologi. Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa adalah akibat daripada kekurangan rawatan dalam tempoh remaja, ketika masih mungkin pulih.

 • Lihat juga: Doktor mana yang merawat scoliosis.

Sebabnya

Ortopedik mengenal pasti dua sebab utama penyakit scoliosis:

Yang pertama ialah tekanan fizikal pada ruang tulang belakang, yang merupakan punca utama untuk scoliosis. Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa adalah akibat kelengkungan pada zaman kanak-kanak. Pertama sekali, ia termasuk pendaratan yang tidak wajar kanak-kanak di tempat kerja.

Otot mempunyai daya ketegangan yang sangat besar yang mempengaruhi tulang. Dengan ketinggian ketinggian kerusi dan meja, postur yang salah, otot dapat mengubah bentuk tulang belakang.

Dari ubah bentuk itu muncul kelengkungan tulang belakang, yang membawa kepada kerja otot yang tidak normal. Perjuangan sistem dalaman badan membawa kepada penguatan otot-otot yang terbentang dan kelemahan yang teruk - akibatnya, semasa aktiviti fizikal, tidak ada pembetulan kelengkungan tulang belakang. Keadaan pesakit bertambah buruk, tahap skoliosis meningkat.

Satu lagi sebab di mana kelengkungan belakang mula muncul adalah trauma kelahiran atau kemerosotan fizikal. Cedera belakang membawa kepada kelengkungan yang teruk, sejak vertebra setelah dislokasi atau patah tidak selalu memulihkan bentuk dan kedudukan mereka. Penjajaran tulang belakang seringkali merupakan tugas sekunder, memandangkan patah tulang sering mengakibatkan kehilangan fungsi motor.

Psikomotor boleh dikaitkan dengan sebahagian penyakit di mana kehilangan koordinasi yang tepat membawa kepada perkembangan scoliosis. Kelengkungan adalah disebabkan oleh kontraksi spastik kronik otot belakang. Otot yang terkena spasm menarik vertebra ke arahnya, menimbulkan kelengkungan tulang belakang. Dalam kes ini, rawatan diarahkan kepada bahagian otak dan saraf tunjang yang rosak, kerana sebab awal terletak pada gangguan sistem saraf pusat.

Darjah dan jenis

Keupayaan untuk membetulkan patologi bergantung kepada tahap scoliosis. Ortopedik membezakan beberapa peringkat, bergantung kepada tahap kelengkungan, dan jenis scoliosis, bergantung pada jenis penyimpangan. Setelah menentukan jenis dan tahap apa yang perlu dilakukan, doktor menjelaskan kepada pesakit apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku skoliosis.

Pertama

Peringkat pertama, dengan kelengkungan kurang dari 10 derajat. Secara luaran, gejala scoliosis tidak kelihatan, rawatan tidak diperlukan jika pelanggaran itu tidak mengganggu kehidupan pesakit. Sekiranya tiada perkembangan patologi, pesakit memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan kelengkungan seperti tulang belakang. Pada peringkat ini, rawatan paling berjaya kerana ia adalah pembetulan.

Yang kedua

Peringkat kedua, kelengkungan 11 hingga 25 darjah. Kelengkungan tulang belakang sudah diperlukan, kerana pada peringkat ini, penampilan bonggol dan penggelek otot di bahagian belakang kelihatan jelas. Rawatan scoliosis pada orang dewasa di peringkat kedua adalah sukar, menggunakan korset, terapi senaman, terapi manual.

Ketiga

Peringkat ketiga, kelengkungan sehingga 40 darjah, vertebra sangat cacat. Pada X-ray, bentuk berbentuk baji dari vertebra akan menjadi ketara, gerbang kosta lebih jelas. Ia hampir mustahil untuk menyingkirkan scoliosis pada peringkat ini dengan kaedah konservatif.

Keempat

Peringkat keempat - kelengkungan 40 darjah dan ke atas. Tanda-tanda kelengkungan tulang belakang adalah kepentingan kosmetik yang hebat - kecacatan kelihatan walaupun di bawah pakaian. Scoliosis dari tahap keempat hanya dirawat oleh operasi pembedahan yang rumit.

Patologi mempengaruhi organ-organ dalaman. Dalam peringkat ketiga dan keempat, kelengkungan akan mengganggu ketelapan usus, kerja hati, paru-paru, jantung. Tanda dalaman kelengkungan tulang belakang - rusuk dan otot, dapat menyentuh hati, mengganggu fungsi normalnya.

Berbentuk C dan berbentuk S

Di samping darjah, terdapat pembahagian scoliosis menjadi dua subtipe - berbentuk C dan berbentuk S. Bentuk C mempunyai satu busur kelengkungan (biasanya di daerah torak). Bentuk-S ditandakan dengan kemunculan lengkung kedua kelengkungan (lebih kerap di rantau lumbar). Yang lebih rendah akan menjadi yang utama yang diperoleh oleh seseorang, dan yang kedua akan menjadi busur pampasan yang telah dibangunkan dalam proses pemulihan scoliotik.

Spin membentuk busur kedua, sebagai percubaan untuk bertindak balas terhadap perubahan dalam tubuh di ruang angkasa, menjaga pusat keseimbangan dengan bantuan kelengkungan yang sama di arah yang lain.

Gejala

Scoliosis pada peringkat awal adalah asimtomatik bagi manusia. Selalunya, pampasan membawa sensasi dalaman kembali normal, kerana tahap lemah dilihat hanya secara luaran.

Manifestasi luaran scoliosis:

 • Stoop;
 • Kecenderungan kepala, yang tidak bertepatan dengan tahap paha manusia;
 • Susunan asimetri bahagian belakang: bilah bahu, kecacatan dada, perubahan pada ketinggian kaki

Seseorang yang mempunyai tahap skoliosis yang melampau tidak boleh meluruskan belakangnya dengan normal, berasa sakit.

 • Lihat juga: Bagaimana untuk membuang bonggol di belakangnya

Diagnostik

Diagnosis tepat diperlukan untuk memahami bagaimana mengubati scoliosis. Kelengkungan adalah ketara luaran, jika tahap penyelewengan lebih daripada 10 darjah. Pemeriksaan visual langsung membolehkan anda menilai sama ada tulang belakang telah mula bengkok. Scoliosis juga didiagnosis oleh X-ray. Gambar yang diambil oleh pakar itu akan memberitahu semua tentang scoliosis orang itu. Ia menjadi jelas sama ada ia mungkin untuk membetulkan kelengkungan tulang belakang dalam kes ini. Gambar-gambar diambil secara harfiah dan bersandar, menentukan tahap kyphosis, lordosis, darjah dan kehadiran scoliosis.

Rawatan

Bagaimana untuk merawat kelengkungan tulang belakang dan sama ada mungkin untuk membetulkan skoliosis pada orang dewasa akan dijawab oleh doktor ortopedik. Orthopaedics sedang mengkaji dan membangunkan pencegahan penyakit tulang belakang dan kaki, khususnya, doktor ortopedik sedang mengkaji bagaimana untuk merawat skoliosis pada orang dewasa. Kaedah dan prognosis bergantung kepada tahap dan lokasi jabatan, jadi mungkin untuk meluruskan belakang anda, hanya pakar yang akan menjawabnya.

Untuk menyelaraskan tulang belakang menggunakan kaedah berikut:

 • Urutan;
 • Terapi fizikal;
 • Berenang;
 • Kaedah ortopedik.

Urut

Untuk rawatan skoliosis tulang belakang, urut sesuai, yang berehat otot belakang dan menghentikan otot vertebra dari "mengetatkan" ke arah yang salah. Urut adalah kaedah rawatan yang baik. Dalam sesetengah kes, gejala skoliosis tulang belakang menunjukkan bahawa kaedah ini tidak sesuai untuk merawat belakang. Tanda untuk ini mungkin scoliosis dada pada masa dewasa.

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa mempunyai rawatan khas, kerana badan sudah terbentuk, dan perubahan dalam tulang belakang boleh membawa kepada lebih banyak kesan yang menyedihkan. Dengan urutan yang salah mungkin kelengkungan yang lebih besar daripada sebelumnya, dan meluruskan tulang belakang akan menjadi lebih sukar.

Terapi fizikal adalah kompleks latihan fizikal yang bertujuan untuk kumpulan otot tertentu. Cara mengubati kelengkungan tulang belakang dengan kaedah ini boleh memberitahu terapi senaman pakar. Latihan bertujuan untuk melintang, otot salib vertebra. Peningkatan mereka membawa kepada penjajaran struktur normal tulang belakang. Selepas latihan, anda mungkin mengalami keletihan yang teruk di bahagian belakang, bagaimanapun, ini menandakan proses membina serat otot.

Berenang

Scoliosis boleh disembuhkan dengan bantuan kelas kolam renang. Bagaimana untuk memperbaiki scoliosis dengan berenang? Apabila pergerakan mendayung di dalam air, otot-otot belakang menjadi tegang. Oleh kerana tulang belakang tidak berada dalam kedudukan tegak, kurang tekanan dikenakan ke atasnya, tahap kecenderungan semakin lemah. Lengkung kecil dan tulang belakang dengan berenang disingkirkan secara bebas, pembetulan daripada doktor dikurangkan hanya kepada perubahan dalam intensiti kelas, yang tidak boleh dikatakan mengenai kaedah lain - keseluruhan senarai urut dan terapi fizikal memerlukan pengawasan yang berterusan oleh pakar.

Peralatan ortopedik

Kaedah rawatan ortopedik termasuk korset, kolar dan peranti lain yang direka untuk tidak menyembuhkan, tetapi untuk membantu menghilangkan sindrom kesakitan yang berlaku semasa scoliosis. Tilam dan katil ortopedi juga membantu menyelaraskan tulang belakang melengkung. Bagaimana untuk meluruskan tulang belakang, ahli fizik bertindak balas - yang melanggar organisasi lordosis dan kyphosis bahagian thoracolumbar, katil yang keras mencipta keadaan untuk pembentukan semula kedudukan postur yang betul.

Pencegahan Scoliosis

Kaedah terbaik untuk tidak pernah berfikir tentang cara membetulkan kelengkungan tulang belakang akan menjadi pencegahan. Meluruskan tulang belakang berpenyakit lebih keras daripada menjaga ia sihat. Ia adalah perlu untuk memantau secara teliti postur, terutamanya pada zaman kanak-kanak. Cadangan sama ada mungkin untuk meluruskan postur pada zaman kanak-kanak, memberi pakar bedah ortopedik pediatrik. Dia akan menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai scoliosis dan apa yang perlu dilakukan untuk mencegahnya. Bagaimana untuk memperbaiki scoliosis juga akan menggesa pakar bedah.

Jangan biarkan berat badan anda kembali. Mereka membawa kepada peregangan otot-otot yang meregangkan vertebra antara mereka. Juga berunding dengan pakar untuk memilih katil yang betul. Terlalu lembut, atau sebaliknya, tilam keras boleh membawa kepada perkembangan kelengkungan.

Adakah mungkin dengan perkembangan scoliosis untuk melibatkan diri dalam sukan yang berkaitan dengan latihan kekuatan - tidak. Tekanan pada tiang hanya meningkatkan tahap penyelewengan. Untuk scoliosis, terdapat ciri-ciri gejala dan rawatan yang berkaitan dengan penyingkiran beban, yang merosakkan vertebra deformed.

Adakah latihan fizikal terapi membantu dengan scoliosis 1 darjah?

Rawatan kelengkungan tulang belakang di Dewasa

Tulang belakang memainkan peranan penting bagi tubuh manusia, ia dianggap sebagai balok pendukung untuk seluruh rangka tulang. Sekiranya dilihat dari sudut pandang arsitektur bangunan, rasuk seperti itu harus lurus dan tegar.

Tetapi dalam tubuh manusia, undang-undang ini tidak berfungsi, kerana tulang belakang serupa dengan bentuk hingga huruf S dan mempunyai kelenturan kerana vertebra. Di antara mereka adalah cakera, yang menyediakan kusyen dan keanjalan lajur tulang belakang.

Konsep

Kelenturan Vertebral boleh bertukar kepada seseorang. Dalam mod kehidupan hipodinamik, selekoh vertebra nampaknya disusun dan tidak boleh kembali ke kedudukan normal mereka.

Akibatnya, scoliosis berkembang - kelengkungan patologi dari tulang belakang dalam bentuk kelainan sisi. Walaupun scoliosis kecil adalah patologi, kerana pada masa depan ia boleh menyebabkan kelengkungan yang lebih besar.

Pengkelasan

Scoliosis dibahagikan dengan pakar dalam beberapa cara:

Oleh sebab scoliosis boleh:

 1. Kongenital - apabila pembentukan kelengkungan patologis berlaku dengan lokasi yang salah atau perkembangan janin atau terhadap latar belakang gangguan genetik;
 2. Diambil - apabila kelengkungan patologis terjadi apabila pertumbuhan otot semakin ketinggalan dan jauh lebih awal dari pertumbuhan tulang. Scoliosis juga boleh diambil semasa tahun-tahun sekolah disebabkan oleh postur yang salah dan disebabkan oleh keadaan patologi tertentu;
 3. Idiopatik - apabila tidak ada sebab yang pasti untuk perkembangan penyakit ini;
 4. Umur - bentuk scoliosis ini diperhatikan selepas 40 disebabkan oleh proses degeneratif dalam tisu tulang seperti osteoarthritis atau osteoporosis.

Klasifikasi mengikut tahap kelengkungan adalah seperti berikut:

 • Sudut kurang daripada 10 darjah - I darjah;
 • 11-25 ° - Ijazah II;
 • 26-50 ° - ijazah III;
 • Lebih daripada 50 darjah - IV darjah.

Gambar menunjukkan empat darjah scoliosis.

Jenis kelengkungan skoliosis dibahagikan seperti berikut:

 1. - Luka figuratif, membentuk 2 arka;
 2. - ubah bentuk kiasan dengan pembentukan satu busur;
 3. - ubah bentuk kiasan, menyebabkan pembentukan 3 arka.

Selaras dengan tapak lokalisasi, scoliosis boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • Lumbar atau lumbar;
 • Thoracic atau toraks;
 • Leher;
 • Campuran atau thoracolumbar dengan kelengkungan di persimpangan lumbal-thoracic;
 • Digabungkan - apabila dua arka dibentuk sepanjang S-kelengkungan.

Di samping itu, terdapat klasifikasi Cobb, yang membahagikan patologi ke dalam kumpulan berikut:

 1. Scoliosis asal trauma, yang timbul daripada penyakit atau kecederaan dada;
 2. Kelengkungan myopathic disebabkan oleh perkembangan lemah otot dan ligamen atau keabnormalan tisu-tisu ini;
 3. Scoliosis idiopatik;
 4. Skoliosis neurotik yang disebabkan oleh patologi neuro-sistemik seperti sciatica atau polio;
 5. Kelengkungan sifat displastik atau kongenital.

Gejala dan tanda-tanda

Manifestasi gejala kelengkungan tulang belakang patologis adalah melanggar konfigurasi vertebral, gangguan organ dalaman dan fungsi sistem saraf. Gangguan seperti itu biasanya ditunjukkan oleh gejala berikut:

Foto itu menunjukkan dengan jelas bagaimana skoliosis yang berbentuk sebelah kiri, sebelah kiri dan berbentuk s spina kelihatan

Pada peringkat pertama pembangunan, kelengkungan hampir tidak dapat dilihat. Jika kita bercakap tentang scoliosis 2 darjah, maka pesakit menunjukkan susunan asimetri pada punggung dan sudut-sudut skapular, anjakan berputar vertebra relatif terhadap paksi.

Masih terdapat gangguan fungsi organ-organ dalaman pada tahap patologi ini, tetapi ada prasyarat untuk peralihan ke tahap 3, apabila keadaannya semakin teruk.

Punca

Scoliosis boleh berkembang untuk pelbagai sebab yang diperoleh atau bersifat kongenital.

Bentuk kelengkungan kongenital memakan seperempat daripada semua kes patologi dan disebabkan oleh pembentukan tulang belakang yang tidak normal dalam proses perkembangan janin. Bentuk yang diperolehi kebanyakannya berlaku pada masa kanak-kanak dan remaja (4-15 tahun), apabila pertumbuhan organisma aktif diperhatikan.

Penyebab biasa scoliosis yang diperoleh adalah paling kerap:

 1. Lesi traumatik pada kaki dan kawasan panggul;
 2. Proses keradangan otot (myositis);
 3. Postur yang salah dalam proses aktiviti latihan;
 4. Pemendekan satu kaki;
 5. Osteochondrosis, radiculopathy atau proses hernia;
 6. Gangguan saluran gastrousus atau gangguan patologi.

Bentuk scoliosis sedemikian boleh diterima oleh penyesuaian dan penyingkiran. Untuk ini, anda perlu menghilangkan faktor penyebab utama. Sekiranya scoliosis bersifat struktur dan diiringi dengan perubahan struktur anatomi, maka perkara pemulihan adalah lebih rumit.

Skoliosis struktur berkembang disebabkan oleh keadaan seperti berikut:

 • Lesi tulang belakang dalam syringomyelia atau polio;
 • Ubah bentuk dystrophik tisu otot di belakang atau leher;
 • Tumor Vertebral;
 • Lesi vertebra yang berliku-liku atau berbahaya;
 • Kecederaan Vertebral;
 • Perubahan kongenital dalam struktur toraks;
 • Pathologi tisu bersambung sifat keturunan;
 • Patologi merangsang perkembangan osteoporosis seperti riket, patologi kelenjar parathyroid, dan sebagainya.

Bagaimana untuk menentukan penyakit ini?

Terdapat beberapa kaedah diagnostik yang menentukan kehadiran scoliosis, tetapi x-ray dianggap sebagai salah satu daripada yang pertama dan paling tepat hari ini. Ia murah dan berpatutan, tetapi pada masa yang sama diagnosis kaedah yang sangat bermaklumat, tetapi anda boleh menggunakannya tidak lebih dari sekali setiap tiga bulan. Memandangkan mesin x-ray moden mempunyai pendedahan radiasi yang kurang.

Gambar diambil panorama, dari rahang bawah ke kawasan panggul. Di samping itu, tembakan sampingan dan dalam unjuran berbeza untuk menentukan kehadiran komplikasi yang mungkin berlaku.

Akibatnya

Scoliosis secara dramatik mengurangkan kualiti hidup pesakit. Mereka diseksa oleh ketidakselesaan psikologi dan fisiologi, orang berasa malu untuk memakai baju yang ketat, berada di pantai, sehingga mereka mengalami kegelisahan yang teruk.

Dengan perkembangan selanjutnya proses patologi, tekanan pada organ-organ penting bermula, yang seterusnya membawa kepada gangguan aktiviti mereka.

Scoliosis di peringkat terakhir pembangunan boleh menyebabkan gangguan pernafasan, pencernaan dan berkaitan dengan penyakit, gangguan yang berbahaya dalam sistem peredaran darah dalam lingkaran kecil, yang membawa kepada oksigen, dan kemudian kegagalan jantung.

Menurut statistik, hampir setiap pesakit dengan scoliosis mempunyai penyakit jantung iskemik. Oleh itu, ubah bentuk vertebral seperti memerlukan pembetulan wajib.

Bagaimana untuk menyembuhkan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa?

Taktik rawatan dipilih mengikut tahap, lokasi dan asal scoliosis. Secara umum, rawatan dicirikan oleh kaedah pembedahan atau konservatif.

Yang kedua melibatkan penggunaan ubat, fisioterapi dan prosedur urut, kaedah rawatan manual.

Scoliosis pada 1-2 peringkat perkembangan patologi, matlamat terapeutik utama adalah pencapaian lenturan vertebral normal. Pada peringkat akhir, pelarasan sedemikian tidak mungkin, oleh itu para pakar berusaha untuk mencapai kestabilan vertebra dan mencegah perkembangan lanjut kecacatan.

Kaedah untuk membetulkan deflasi di rumah

Anda boleh mengatasi ubah bentuk di rumah, berdasarkan prinsip berikut:

 • Sentiasa mengawal postur anda - sambil duduk di meja atau berjalan;
 • Prestasi unsur gimnastik khas, tindakan yang bertujuan untuk menghilangkan ketegangan yang berlebihan, meningkatkan fleksibiliti dan kekuatan tisu otot tulang belakang, peningkatan keadaan umum dan perkembangan tisu rawan dan ligamentous.

Rawatan pembedahan

Pada tahap III-IV scoliosis, satu-satunya pilihan ialah pembetulan pembedahan. Ia terdiri daripada pemasangan implan khas pada vertebra, yang merupakan struktur mudah alih atau tetap. Satu contoh implan seperti Medellin atau Lac-Sampiyev-Zagorodniy lamellar endocorrectors.

Scoliosis dan kehamilan

Semasa mengandung, seorang wanita yang mengalami scoliosis boleh mengalami peningkatan dramatik dalam gejala kesakitan. Walaupun majoriti wanita dengan patologi pada peringkat awal bertolak ansur dengan tempoh kehamilan tanpa sebarang masalah tanpa mengalami sebarang ketidakselesaan.

Pada peringkat terakhir ubah bentuk, tulang rusuk memecahkan organ-organ dalaman, bekalan oksigen organ-organ dalaman, termasuk kanak-kanak, terganggu, yang memberi kesan buruk kepada otaknya.

Pencegahan

Untuk pencegahan patologi, disyorkan untuk menjaga belakang anda dengan betul.

Ibu bapa perlu memantau sikap anak-anak.

Adalah penting untuk mengekalkan gaya hidup mudah alih, supaya tidak ada penyekatan vertebra dalam kedudukan yang salah.

Contraindications

Pakar kategori melarang permainan luar, melompat atau berlari, serta latihan kekuatan untuk scoliosis. Juga tidak dibenarkan:

 • Duduk lama dalam kedudukan yang sama;
 • Berbasikal, tenis dan aktiviti sukan yang serupa;
 • Beg, beg atau diplomat, anda hanya boleh membawa beg galas (di belakang belakang).

Apa yang dirawat oleh doktor?

Rawatan scoliosis terutamanya dilakukan oleh orthopedis dan neuropathologists.

Adakah tentera?

Pesakit yang mengalami kecacatan scoliotik belakang derajat keparahan atau lebih banyak dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan.

Hilang Upaya

Ketidakupayaan dengan scoliosis ditubuhkan dalam proses ITU (kepakaran perubatan dan sosial khas).

Selalunya, pakar-pakar memberi kecacatan pada keterukan patologi III-IV, apabila gangguan neurologi dan vertebrologi diperhatikan.

Video mengenai kaedah moden dalam menangani scoliosis:

Kelengkungan tulang belakang memberikan banyak masalah dalam kedua-dua istilah estetik dan berfungsi. Secara semulajadi, ramai orang yang berminat dalam soalan itu: "Adakah mungkin untuk menyembuhkan scoliosis 1, 2 dan 3 darjah pada orang dewasa?". Adalah lebih baik untuk tidak meyakinkan atau mengecewakan terlebih dahulu, kerana hasil rawatan bergantung bukan sahaja pada keparahan penyakit, tetapi juga atas sebab, tempoh batasan patologi, usia pesakit dan banyak faktor lain.

Perkembangan kecacatan tulang belakang berhenti dengan penyelesaian pertumbuhan dan pembentukan kerangka.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Satu-satunya penawar untuk Scoliosis, yang benar-benar merawat, dan tidak melegakan gejala, lebih-lebih lagi, disyorkan oleh doktor!...

Sebabnya

Telah terbukti bahawa dalam kebanyakan kes, scoliosis pada orang dewasa berlaku kerana rawatan tidak berkesan kelengkungan tulang belakang pada zaman kanak-kanak atau remaja. Walau bagaimanapun, terdapat faktor lain yang menyumbang kepada perkembangan penyakit ortopedik ini:

 1. Kecederaan belakang.
 2. Penyakit degeneratif-dystrophic kronik tulang belakang.
 3. Tuberkulosis kolum tulang belakang.
 4. Masalah dengan postur apabila melakukan kerja harian dan profesional.
 5. Berat badan berlebihan.
 6. Aktiviti fizikal tidak mencukupi.

Hanya doktor pakar yang tahu bagaimana untuk merawat sebarang kelengkungan tulang belakang (scoliosis, lordosis patologi, kyphosis, dan lain-lain) scoliosis pada orang dewasa.

Gambar klinikal

Mengikut klasifikasi yang diterima umum, menurut keparahan gejala klinikal scoliosis pada orang dewasa, terdapat empat derajat keparahan. Bergantung pada tahap di mana kelengkungan diperhatikan, pembedahan cervico-pectoral, toraks, lumbar-pektoral, lumbar, dan gabungan penyakit dibezakan. Gejala apa yang akan menjadi ciri untuk luka-luka scoliotik pada ruang tulang belakang:

 • Ijazah pertama Mengungkapkan beberapa kelemahan otot belakang. Ciri-ciri stoop. Bahu dan bilah bahu tidak simetris. Sekiranya pesakit diminta bersandar ke hadapan, kita melihat sedikit penonjolan otot di seberang kelengkungan.
 • Ijazah kedua Terdapat kecacatan berbentuk S yang luar biasa pada ruang tulang belakang. Simetri leher dan pinggang dilanggar. Apabila mencondongkan ke hadapan, bonggol tulang rusuk menonjol. Pengaturan bahu dan bahu bahu yang jelas tidak jelas.
 • Ijazah ketiga Gejala gangguan adalah lebih ketara. Sukar untuk tidak melihat tulang belakang yang berbentuk patologi. Terdapat penyimpangan jelas tulang pelvis dan bonggol tulang rusuk. Akibat perubahan patologi serius dalam struktur tulang belakang, gejala klinikal disfungsi organ-organ dalaman diperhatikan.
 • Ijazah keempat Ia dicirikan oleh ubah bentuk paling sukar seluruh badan. Gejala klinikal lebih ketara berbanding tahap ketiga. Segala-galanya akibat mampatan kord rahim muncul gangguan neurologi dalam bentuk paresis, lumpuh, dan lain-lain.

Harus diingat bahawa salah satu kriteria objektif utama untuk menentukan tahap scoliosis adalah sudut sisihan paksi tulang belakang, yang dikira semasa pemeriksaan sinar-X.

Prinsip umum rawatan

Semua pakar bersetuju bahawa rawatan kelengkungan tulang belakang harus bermula seawal mungkin. Sebaiknya, jika anda sudah dapat gejala pertama postur yang lemah dan untuk menyelesaikan pembentukan sistem muskuloskeletal. Apakah kaedah terapeutik utama yang boleh anda gunakan:

 • Korset Ortopedik.
 • Terapi manual
 • Urut terapeutik.
 • Senaman khas.
 • Fisioterapi

Sebagai peraturan, fisioterapi, sesi urut dan fisioterapi dianggap komponen asas terapi untuk kebanyakan pesakit. Pada masa yang sama, jumlah langkah terapeutik dipilih secara individu, dengan mengambil kira sifat dan keterukan penyakit ortopedik.

Hari ini, hampir setiap orang kelima mempunyai sedikit skoliosis tulang belakang.

Korset Ortopedik

Bukan sahaja kesesuaian aplikasi, tetapi juga pilihan korset yang optimum (pembetulkan, pembalut, dan sebagainya) untuk membetulkan postur dan membetulkan perubahan scoliotik harus ditentukan oleh doktor yang hadir. Untuk memilih ubat ortopedik yang tepat untuk rawatan scoliosis pada orang dewasa dan kanak-kanak, anda mesti melakukan perkara-perkara berikut:

 • Untuk menjalankan diagnosis terperinci keadaan koloni tulang belakang.
 • Untuk menubuhkan sifat dan darjah kelengkungan tulang belakang.
 • Untuk menilai keadaan fungsi kumpulan utama otot belakang.

Sekiranya, sebagai tambahan kepada scoliosis, terdapat juga hernia vertebra, maka korset tidak disyorkan, kerana ia boleh menyebabkan kesakitan meningkat. Dengan sistem otot yang lemah dan kelengkungan besar tulang belakang, adalah perlu untuk memperoleh model korset yang lebih tegar. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh perkembangan atrofi otot yang mungkin, peranti ortopedik tersebut tidak boleh dipakai untuk masa yang lama.

Seringkali, korset dibuat secara individu untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira keunikan perubahan patologi dalam ruang tulang belakang.

Terapi manual

Tahun pengalaman telah menunjukkan keberkesanan klinikal terapi manual dalam rawatan pelbagai jenis kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa dan kanak-kanak. Dalam kebanyakan kes, gunakan teknik yang lembut dalam kombinasi dengan prestasi latihan pasif. Untuk mengelakkan akibat yang serius, disyorkan untuk memohon hanya kepada pakar berlesen dengan kelayakan dan pengalaman yang tinggi. Untuk meningkatkan keberkesanan, terapi manual boleh digabungkan dengan latihan terapeutik, fisioterapi dan urutan. Rawatan scoliosis yang komprehensif disusun oleh doktor yang hadir, yang mengambil kira tanda-tanda, kontraindikasi dan kesan sampingan setiap kaedah yang digunakan.

Terapi Urut

Salah satu kaedah yang paling penting untuk rawatan kompleks kelengkungan vertebral pada orang dewasa dan kanak-kanak adalah urut terapeutik. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan klinikal, keberkesanan urut meningkat dengan ketara apabila digabungkan dengan kaedah terapi lain. Berbanding dengan versi klasik, urutan terapeutik dilakukan secara lebih sengaja dan memberi tumpuan kepada bidang masalah di mana perubahan patologi diperhatikan. Sebagai peraturan, semasa merangka sesi rawatan urut, semua kaedah terapeutik lain yang termasuk dalam rawatan kompleks diambil kira untuk mendapatkan kesan positif maksimum dari penggunaannya.

Jika anda ragu-ragu sama ada bentuk scoliosis anda dirawat atau tidak, lebih baik merujuk kepada doktor yang mempunyai pengkhususan sempit dalam patologi ortopedik dan banyak pengalaman yang bekerja dengan pesakit dewasa.

Fisioterapi

Hari ini, hampir tiada rawatan patologi ortopedik lengkap tanpa penggunaan pelbagai prosedur fisioterapeutik. Pilihan jenis fisioterapi yang paling optimum, yang akan berkesan khusus untuk anda, dijalankan oleh doktor pakar. Dalam majoriti kes, kaedah berikut disyorkan:

 1. Elektroforesis.
 2. Elektrostimulasi kumpulan utama otot belakang.
 3. Terapi laser
 4. Balneoterapi
 5. Terapi Lumpur

Biasanya kursus fisioterapi adalah sehingga 10 sesi. Sekiranya perlu, mereka boleh melanjutkan atau mengulangi prosedur.

Terapi Fizikal

Bergantung kepada jenis kelengkungan tulang belakang dan keparahan penyakit, pakar memilih satu set latihan fizikal individu yang akan membantu memperbaiki kecacatan dan memperkuat sistem muskuloskeletal. Sering kali, terapi fizikal boleh diamalkan secara bebas di rumah. Beberapa contoh latihan asas untuk rawatan scoliosis dan lain-lain jenis kelengkungan tulang belakang:

 • Ia adalah perlu untuk berdiri di semua empat. Pada masa yang sama, luruskan kaki kiri dan lengan kanan supaya mereka selari dengan lantai. Kemudian lakukan tindakan yang sama dengan kaki kanan dan kaki kiri. Latihan boleh dilakukan sebanyak 10 kali bagi setiap pasangan anggota. Pendekatan 2-3 akan cukup.
 • Kami berbaring di atas lantai. Arms diletakkan di bawah kepalanya. Tanpa membongkok kaki di lutut, mulailah mengangkat kaki kanan bawah, kemudian kiri. Kami menaikkan kaki pada 90 ° (serenjang ke lantai). Bilangan pengulangan ialah 10-15 kali.
 • Kami berbaring di perut. Kaki ditutup bersama. Tangan meregangkan di hadapan anda. Kepala sedikit dibangkitkan. Dari kedudukan ini kita cuba untuk meningkatkan senjata dan bahagian atas badan sebanyak mungkin. Dalam proses mengangkat senjata, kami melangkah di belakang kepala kami dan menaikkan kaki kami, cuba menghalangnya dan rapat. Bilangan pengulangan sekurang-kurangnya 3-5 kali.
 • Berbaring di belakang awak. Naikkan kaki ke 30-50 cm dari lantai dan lakukan gerakan swing, mengingatkan "gunting." Bilangan pengulangan sehingga 10-12 kali.
 • Berbaring di belakang awak. Kami membengkokkan kaki di sendi lutut, kaki kami berehat di atas lantai. Dari kedudukan ini, angkat pelvis naik dan turun. Latihan boleh dilakukan dalam beberapa pendekatan 8-10 kali.
 • Duduk di atas lantai. Kaki bengkok di lutut, kaki di atas lantai. Arms terletak sedikit di belakang. Mengendali telapak tangan dan kaki di atas lantai, kami menaikkan pelvis sehingga tahap apabila badan tidak selari dengan lantai. Adalah disyorkan untuk melakukan pengulangan 8-10. Jumlah pendekatan mungkin satu atau dua.
 • Berbaring di belakang awak. Bend lutut dan bawa mereka ke dada. Ketua condong ke hadapan. Tangan merangkul kaki. Bahagian belakang dibulatkan. Perlahan perlahan bergolek dari punggung ke leher dan belakang. Bilangan ulangan - secara individu.

Ciri-ciri rawatan di kalangan orang dewasa

Disebabkan oleh jenis penyakit dan keparahan gejala klinikal, pendekatan untuk rawatan kelengkungan tulang belakang, seperti scoliosis, pada kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai beberapa perbezaan. Harus diingat bahawa pada usia yang kemudian, keparahan patologi agak kuat mempengaruhi prognosis untuk pemulihan.

Prosedur terapi manual, urutan, fisioterapi dan prosedur fisioterapi agak berkesan digunakan dalam rawatan scoliosis pada orang dewasa pada peringkat awal. Dengan tahap kelengkungan kedua dan ketiga untuk mencapai pemulihan pada usia yang lebih tua sering mustahil, dengan menggunakan teknik konservatif. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk secara aktif melibatkan diri dalam memperkuat otot-otot belakang dan melakukan segala-galanya untuk mencegah perkembangan patologi.

Selepas pembentukan sistem tulang selesai, adalah mustahil untuk menghilangkan kecacatan struktur yang jelas dari lajur tulang belakang menggunakan kaedah konservatif. Di samping itu, jika kesan faktor yang menyerang badan terus berlanjut, penyakit itu perlahan-lahan berkembang. Bentuk kelengkungan yang teruk, sebagai peraturan, hanya dirawat oleh pembedahan.

Perubahan patologi tulang belakang didiagnosis terutamanya pada kanak-kanak. Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa jarang berlaku, dan rawatan jangka panjang diperlukan. Mengapa penyakit itu berkembang? Bagaimana untuk mencegah dan menyembuhkan penyakit ini?

Kenapa scoliosis muncul

Scoliosis - kelengkungan sisi tulang belakang. Tetapi apabila penyakit itu berkembang, kelengkungan vertebra bermula di semua arah. Tahap perkembangan penyakit yang paling sukar ialah memutarkan tulang belakang paksi. Penyebab utama scoliosis pada orang dewasa adalah kekurangan terapi yang betul pada peringkat awal penyakit, kekurangan latihan.

Punca kelengkungan tulang belakang:

 • kecederaan dan lebam belakang;
 • pembedahan tulang belakang - perubahan degeneratif pada vertebra sering bermula selepas pembedahan;
 • Patologi tulang belakang - hernia, osteochondrosis, bantahan;
 • osteoporosis;
 • tuberkulosis, osteomyelitis;
 • kehadiran tumor ganas atau metastasis di tulang belakang;
 • melembutkan tisu tulang.

Ia penting! Scoliosis mesti mula dirawat di peringkat awal penyakit. Secara bebas menentukan tanda-tanda patologi yang sukar. Hanya dengan pemeriksaan perubatan biasa, tanda-tanda awal perubahan degeneratif di vertebra dapat dikesan.

Scoliosis boleh menjejaskan pelbagai bahagian tulang belakang - cervicothoracic, toraks, lumbar-toraks, lumbar. Dengan skoliosis gabungan, kelengkungan itu didiagnosis di kawasan lumbal dan toraks.

Bagaimanakah penyakit itu muncul?

Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa mempunyai gambaran klinikal yang jelas - semua perubahan patologi disertai dengan kesakitan yang teruk.

 • perbezaan yang ketara dalam ketinggian bahu, rupa bonggol;
 • pelanggaran fungsi muskuloskeletal;
 • kebas kelamin;
 • kerosakan dalam sistem pencernaan, kardiovaskular, perkumuhan.

Terhadap latar belakang scoliosis, selsema kerap berlaku, banyak penyakit yang berkaitan berkembang, dan jantung dan paru-paru beralih dan diperas. Kadang-kadang scoliosis adalah keturunan.

Pada wanita, scoliosis boleh menyebabkan gangguan pada latar belakang hormon, peradangan di rahim, ovari, cholecystitis. Pada lelaki, kelengkungan tulang belakang sering menyebabkan disfungsi seksual.

Ia penting! Manifestasi nyeri yang kuat di bahagian belakang menunjukkan pemampatan endapan saraf dalam saraf tunjang. Tanpa rawatan yang betul, ini boleh menyebabkan imobilisasi lengkap.

Rawatan tradisional

Pada tanda-tanda awal scoliosis, anda mesti menjalani pemeriksaan kesihatan penuh. Untuk mengesahkan diagnosis, x-ray, CT scan dan MRI tulang belakang perlu diambil. Keputusan penyelidikan akan menunjukkan tahap kelengkungan, penyebab perkembangan patologi.

Tahap skoliosis ditentukan oleh sudut kelengkungan, yang diukur berdasarkan sinar x. Scoliosis 1, 2 darjah boleh sembuh dengan kaedah konservatif, 3 dan 4 darjah memerlukan campur tangan pembedahan.

Objektif utama rawatan konservatif:

 • pemulihan tisu tulang, peredaran darah;
 • pengurangan kelengkungan;
 • penghapusan kesakitan;
 • pengukuhan otot.

Dalam rawatan scoliosis menggunakan ubat, terapi fizikal, urut, korset khas. Kaedah fisioterapi, akupunktur juga digunakan.

Dasar rawatan dadah adalah chondroprotectors - Chondroitin, Don. Dengan sindrom kesakitan yang kuat, perlu mengambil ubat anti-radang bukan steroid - Ibuprofen, Meloxicam. Kekejangan otot rangka akan membantu menghilangkan relaxants otot - Mydocalm.

Ia penting! Kompleks vitamin berdasarkan kalsium, vitamin D akan membantu menghentikan perkembangan osteoporosis dan osteomalacia.

Korset digunakan untuk menghentikan pembetulan kelengkungan dan menghentikan transformasi vertebra. Alat ini membantu mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan normal, memudahkan kerja otot. Korset pembetulkan mesti dipakai selama sekurang-kurangnya 6 bulan. Menyokong korset mesti digunakan dalam tempoh selepas operasi.

Fisioterapi digunakan sebagai ejen terapeutik tambahan. Dengan scoliosis, doktor mungkin menetapkan terapi haba, terapi magnet, terapi lumpur, dan stimulasi otot elektrik.

Ia penting! Urut adalah bahagian yang penting dalam rawatan scoliosis. Seorang tukang urut yang baik dapat mempercepat proses penyembuhan dengan ketara. Tetapi anda perlu mempersiapkan mental untuk hakikat bahawa sesi pertama boleh menjadi sangat menyakitkan.

Gimnastik terapeutik terhadap scoliosis

Terapi fizikal berkesan membantu dalam peringkat awal scoliosis, latihan khusus yang dipilih membantu menghentikan perubahan patologi.

Selain gimnastik khusus untuk rawatan dan pencegahan scoliosis, anda perlu melakukan berenang, yoga, berjoging. Vis dikontraindikasikan pada bar mendatar, latihan akrobatik. Beban kuasa, menari sukan, berjalan jarak jauh.

Ia penting! Anda boleh melakukan sendiri terapi fizikal, tetapi hanya doktor yang boleh memilih latihan yang betul. Di rumah, anda boleh melakukan hanya satu set latihan asas, termasuk latihan yang sangat simetris.

Sebagai pemanasan, anda perlu berjalan di tempat dengan postur lurus, mendaki 10-15 kali pada jari kaki, tarik tangan anda, meregangkan tulang belakang.

Apabila melakukan gimnastik, anda perlu melakukan 10-15 ulangan setiap senaman. Jika sakit belakang sangat teruk, anda boleh mula dengan jumlah yang lebih kecil. Semua latihan perlu dilakukan dengan perlahan dan lancar, jangan lupa bernafas.

Latihan, berbaring di belakang dan perutnya.

 1. Tarik siku ke lutut yang bertentangan, bergantian menukar arah.
 2. Secara alternatif, ketatkan lutut ke dada, pada titik paling atas untuk memperbaiki posisi pada akaun 5.
 3. Kedua-dua kaki perlu dibangkitkan serenjang dengan badan. Perlahan menurunkan mereka ke kiri dan ke kanan.
 4. Bendakan kaki di lutut, perlahan-lahan mengencangkan mereka ke perut, buat 1 kapas di belakang lutut, kembali ke posisi permulaan.
 5. Peregangan tulang belakang - bahagian atas badan ditekan ke lantai, sebanyak mungkin untuk meregangkan kaus kaki, kira hingga 30, merasakan peregangan tulang belakang.
 6. Gulung ke atas perut. Stretch arms anda di hadapan anda, luruskan kaki anda sedikit dari lantai, tarikkan otot selama 5-10 saat.
 7. Sambung tangan anda di belakang kepala anda, angkat kepala dan dada anda, tarik balik otot selama 5 saat.
 8. Bersandar pada lengan lurus di hadapan anda, selalunya mengangkat kaki lurus dari lantai setinggi mungkin.

Pose pada semua empat membantu untuk cepat menyingkirkan kesakitan, meregangkan otot belakang. Latihan "kitty" - sebisa mungkin untuk membungkuk di punggung bawah dan lengkungkan punggung anda, selesaikan setiap kedudukan selama 5 saat.

Dalam kedudukan ini, anda boleh tarik lengan dan kaki yang bertentangan, cuba mengekalkan keseimbangan. Latihan berikut terbentang dengan baik otot belakang - berdiri pada semua empat, mengetatkan lutut ke dada, memperbaiki kedudukan di titik atas selama 5 saat.

Selain latihan khas, anda perlu berjalan 2 jam sehari dengan tongkat gimnastik - anda perlu melampirkannya ke belakang di bahu bahu, mengikat tangan anda. Setiap hari, anda perlu melakukan 5-20 squats, sementara anda perlu memegang tangan untuk apa-apa sokongan.

Setiap pagi anda perlu bermula dengan regangan kecil - berbaring di atas katil, mengikat lutut anda, angkat kepala, tarik lutut ke dagu. Untuk kesihatan yang baik dan tulang belakang yang sihat, sudah cukup untuk melakukan 10-20 ulangan.

Rawatan remedi rakyat

Cara pengambilan ubat alternatif dalam bentuk mandi dan pemampatan adalah bertujuan untuk menghapuskan kesakitan.

Ia penting! Kaedah rakyat tidak dapat mengubah posisi vertebra, mereka hanya perlu digunakan bersama dengan ubat-ubatan dan gimnastik perubatan.

Mandi pain air panas menghilangkan ketegangan otot dan kesakitan. Ia perlu mengisi baldi 10 l dengan cawangan konifer, tambah air, masak sehingga mendidih, tutup dengan penutup, biarkan selama 4 jam. Infusi ketat tuangkan ke dalam mandi, tempoh rawatan air - 30 minit, sepanjang masa badan atas perlu ditutupi.

Mandi penyembuhan

Untuk mandi, anda boleh menggunakan merebus kulit asap. Rebus 3 liter air mendidih 1 kg bahan mentah hancur, reneh pada api yang rendah selepas mendidih selama 7 minit. Tuangkan rebusan tegang ke dalam mandi, lakukan prosedur setiap hari selama 20 minit.

Bermakna untuk memampatkan

Tekanan garam adalah cara yang paling mudah dan berkesan untuk menghilangkan sakit belakang. Larutkan 25 g garam biasa atau laut dalam 1 liter air suam, basah sekeping kain halus semulajadi dalam larutan, selesaikannya di kawasan masalah. Tempoh prosedur adalah 2 jam.

Berwarna dandelions akan membantu dengan cepat menghadapi sakit. Bekas kaca dengan jumlah 2 liter sejam yang dipenuhi dengan bunga dandelion segar, tuang 400 ml vodka. Campurkan campuran selama 10 hari di tempat yang hangat, kacau rata setiap hari. Berwarna tidak boleh menyaring, dicairkan sebelum digunakan dengan jumlah air yang sama. Dalam penyelesaian untuk membasahi kain nipis, membetulkan di belakang, kompres boleh ditinggalkan sepanjang malam. Untuk resipi yang sama, anda boleh menyiapkan warna buah chestnut.

Untuk kesakitan akut, kompres kentang akan membantu. Bergred dalam pengisar atau parut 100 g kentang mentah dan akar lobak, campurkan kedua-dua jisim. Campuran itu tersebar pada pembalut, yang dipasang di belakang, mengambil penutup dengan syal hangat. Keluarkan kompres harus menjadi sensasi terbakar sedikit.

Scoliosis pada orang dewasa menjejaskan keadaan fizikal dan psikologi seseorang. Ciri-ciri struktur struktur tulang merumitkan pemulihan kedudukan betul tulang belakang, untuk pemulihan lengkap akan mengambil masa yang lama.

Scoliosis pada orang dewasa - sebab, gejala dan rawatan

Scoliosis tulang belakang adalah penyakit yang sering memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja. Dengan tiada rawatan tepat pada masanya, patologi ini berterusan dengan seseorang untuk hidup. Kadang-kadang scoliosis boleh berlaku pada masa dewasa, di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu. Scoliosis secara signifikan merumitkan kehidupan seseorang - secara fizikal dan psikologi. Adalah lebih sukar untuk menyembuhkan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak, kerana tisu tulang sudah terbentuk sepenuhnya.

Sebabnya

Scoliosis pada orang dewasa yang paling kerap berlaku akibat rawatan tidak lengkap atau tidak betul pada patologi ini pada usia muda, atau kurang mendapat rawatan seperti itu. Tetapi faktor-faktor lain yang menimbulkan fenomena degeneratif di tulang belakang juga boleh menyebabkan perkembangan penyakit ini:

 • kecederaan yang mengakibatkan kecacatan ruang tulang belakang;
 • penyakit tulang belakang - osteochondrosis, protrusions, hernias, lordosis, anjakan cakera dan lain-lain;
 • pembedahan tulang belakang sebelumnya;
 • osteomalacia - patologi di mana tulang-tulang tulang belakang menjadi lembut;
 • osteoporosis - pengurangan kekuatan, penipisan tisu tulang;
 • neoplasma malignan, diletakkan di tulang belakang, atau memberikan metastasis kepada vertebra;
 • Penyakit berjangkit - sebagai contoh, osteomielitis atau tuberkulosis boleh menjejaskan keadaan tisu tulang;
 • sebab-sebab idiopatik, i.e. faktor pembentukan penyakit tidak boleh ditentukan dengan tepat.

Obesiti, postur yang lemah, kekurangan aktiviti fizikal juga boleh menjejaskan perkembangan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa. Untuk mengambil apa-apa langkah untuk penyembuhan diri adalah benar-benar kontraindikasi. Dengan lelucon tulang belakang yang buruk dan, dengan pendekatan buta huruf untuk rawatan, anda secara signifikan boleh memburukkan keadaan kesihatan.

Gejala

Scoliosis dicirikan oleh gejala-gejala ketara, yang utama adalah rasa sakit di kawasan belakang. Di samping itu, gejala berikut diperhatikan:

 • kelengkungan tulang belakang;
 • pembentukan bonggol kosong, yang menjadi lebih ketara dalam kedudukan cenderung badan;
 • Secara visual terdapat perbezaan panjang anggota badan;
 • kesukaran ketidakselesaan apabila bergerak;
 • susunan asimetri bahu, belakang, bilah bahu;
 • sakit berduri di tangan;
 • kerosakan organ dalaman, dengan keputusan bahawa pesakit terdedah kepada keradangan yang kerap;
 • kepincangan, keletihan dengan kedudukan berpanjangan dalam kedudukan berdiri;
 • kebas kelepasan yang berkaitan dengan pemampatan ujung saraf dari tulang belakang tulang belakang yang rosak;
 • senak;
 • pada wanita, gangguan hormon, keradangan rahim dan ovari, cholecystitis; pada lelaki, disfungsi seksual.

Dalam kes-kes yang teruk, scoliosis dapat dilihat sebagai kegagalan jantung, kerosakan sistem saraf, penyakit ginjal dan gastrousus. Sekiranya tidak ada rawatan perubatan, penyakit ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi yang berbahaya, oleh itu adalah mustahil untuk menangguhkan rawatannya.

Bagaimana untuk merawat

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa dirawat dengan kaedah konservatif atau pembedahan. Yang pertama adalah: fisioterapi, urutan, latihan terapeutik, memakai korset khas, terapi manual, serta ubat. Jika osteomalacia atau osteoporosis adalah punca kelengkungan tulang belakang, satu kursus persediaan yang mengandungi biophosphonates, vitamin D dan kalsium, serta diet khas yang kaya dengan vitamin, protein dan mineral, ditetapkan. Jika anda berlebihan berat badan, anda perlu mengambil langkah-langkah untuk menghilangkan pound tambahan.

Rawatan konservatif terhadap scoliosis terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • Penggunaan ubat-ubatan. Sekiranya seseorang mengalami sindrom kesakitan yang ketara, dia ditetapkan ubat anti-radang dan analgesik. Ia dibenarkan untuk memulakan gimnastik terapeutik hanya selepas penghapusan kesakitan.
 • Memakai korset. Terima kasih kepada korset sokongan khas, penetapan kolum tulang belakang dalam kedudukan yang betul dipastikan. Ini mengurangkan beban pada vertebra, yang menghalang perkembangan penyakit dan berlakunya komplikasi yang berkaitan.
 • Gimnastik terapeutik. Terapi senaman dianggap salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghapuskan kecacatan tulang belakang. Setiap pesakit ditetapkan satu set latihan, bergantung kepada ciri-ciri individu dari penyakit dan tahap kelengkungan tulang belakang. Latihan fizikal terapeutik menyumbang kepada pembentukan postur yang betul, pengukuhan sistem otot, normalisasi aliran darah di tisu-tisu yang rosak oleh mampatan vertebra. Gimnastik perubatan selalu dilakukan hanya di bawah pengawasan seorang pakar. Pemilihan diri sendiri adalah dilarang sama sekali, kerana ini boleh menjejaskan kesihatan dan membawa kepada komplikasi yang serius.

Kesan positif boleh didapati semasa yoga. Mereka mempunyai kesan positif pada semua organ dan sistem, mempunyai kesan menenangkan, berehat dan membantu memulihkan kedudukan tulang belakang yang terganggu. Melakukan yoga untuk scoliosis dibenarkan hanya di bawah pengawasan yang mengawasi para pakar dengan pendidikan perubatan yang sesuai.

Campur tangan operasi

Jika kaedah rawatan konservatif tidak membawa kesan yang positif, dan kesakitan terus meningkat, bahkan kepada yang tetap, doktor boleh menetapkan operasi pembedahan. Campurtangan operasi digunakan dalam 80% kes di mana cacat tulang belakang tidak dapat dihapuskan dengan cara lain.

Petunjuk untuk pembedahan adalah:

 • Kesakitan yang teruk yang tidak dihentikan oleh ubat-ubatan dan kaedah rawatan fisioterapi. Sekiranya kesakitan menjadi sahabat tetap orang itu, satu-satunya jalan keluar akan menjadi operasi.
 • Kemajuan penyakit. Sekiranya kelengkungan tulang belakang meningkat dengan pesat, dan sudut kecenderungan mendekati 45 darjah, perlu dilakukan operasi yang mendesak. Sekiranya tidak dilakukan, tulang belakang yang cacat akan mula memberi kesan negatif kepada organ-organ penting, termasuk paru-paru dan jantung.
 • Kecacatan angka. Soalan kosmetik dalam kes skoliosis tulang belakang tidak penting. Keadaan melengkung tubuh memberikan pesakit banyak penderitaan psikologi, ia mengembangkan kompleks dan mengganggu kehidupan sosial yang penuh. Walaupun ubah bentuk tidak menyebabkan rasa sakit, pembedahan mungkin ditetapkan untuk membetulkan penampilan pesakit.

Semasa operasi, pakar bedah menghilangkan mampatan saraf tunjang dan saraf, serta memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul.

Tisu rawan akan mula pulih, bengkak akan berkurang, mobiliti dan aktiviti sendi akan kembali. Dan semua ini tanpa pembedahan dan ubat mahal. Baru bermula.

Campur tangan operasi adalah langkah yang melampau, yang hanya digunakan dalam kes-kes istimewa apabila tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cara lain. Operasi ini adalah langkah yang sangat penting dan anda harus berfikir dua kali sebelum menjalani pisau bedah.

Untuk mengelakkan perkembangan scoliosis, anda perlu mengekalkan bentuk fizikal anda, mengambil masa seharian untuk bersenam atau sukan, cuba menghabiskan lebih sedikit masa dalam posisi duduk, dan juga kerap menjalani pemeriksa dengan doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya dari pelbagai patologi tulang belakang.

Scoliosis - apa itu, sebab, tanda, gejala, rawatan, kesan skoliosis tulang belakang

Scoliosis adalah kelengkungan lajur tulang belakang, yang berlaku pada lateral, tetapi secara beransur-ansur menyebar ke pesawat lain. Dalam bentuk scoliosis yang paling teruk, pesakit mempunyai tulang belulang di sekeliling pusatnya.

Penyakit ini paling sering berlaku pada kanak-kanak dan remaja, tetapi ada masa ketika scoliosis berlaku pada orang dewasa. Untuk penyakit seperti ini dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang arcuate pada satah sisi, sesetengah vertebra boleh bertukar, yang menjadikan bahu atau pinggul tidak merata.

Mari kita lihat dengan lebih dekat apa penyakit itu, mengapa ia berlaku lebih kerap pada usia awal dan bagaimana untuk merawatnya dengan betul.

Apakah scoliosis?

Scoliosis adalah kecacatan kompleks dan berterusan tulang belakang, disertai, pertama sekali, oleh kelengkungan pada satah sisi dengan berpusing belakang tulang belakang dan peningkatan lengkung fisiologi tulang belakang.

Kecacatan tulang belakang akibat perkembangan scoliosis menyebabkan perubahan pada lokasi semula jadi tulang rusuk dan tulang dada, serta pergerakan organ-organ berdekatan yang diperlukan untuk fungsi normal seluruh organisma. Pertama sekali, paru-paru dan jantung terpengaruh.

Scoliosis dalam kebanyakan kes adalah penyakit yang diperolehi - kecederaan belakang, membungkuk semasa kelas semasa belajar, ini adalah penyebab utama gangguan struktur tulang belakang. Dalam hal ini, scoliosis paling kerap didiagnosis pada kanak-kanak berumur 6-15 tahun.

Ia amat penting untuk mendiagnosis penyakit ini pada usia awal - ini akan menghalang perkembangan komplikasi kesihatan yang serius, dan membantu dengan cepat mengubati scoliosis. Tanda visual tahap awal patologi adalah bahu yang diturunkan dan sosok asimetris tubuh.

 • Scoliosis kongenital (displastik) - berkembang akibat perkembangan yang tidak normal atau kemunduran vertebra, tulang rusuk;
 • Scoliosis yang diperoleh - berkembang akibat penyakit yang lalu dan kecederaan belakang;
 • Idiopatik - punca penyakit itu belum ditubuhkan dan masih tidak diketahui.
 • Scoliosis serviks;
 • Cervicothoracic;
 • Scoliosis Thoracic;
 • Thoracolumbar
 • Lumbar;
 • Scoliosis Lumbosacral.
 • - berbentuk C adalah kelengkungan dalam satu bahagian dalam satu arah;
 • Scoliosis berbentuk S - dalam dua bahagian, biasanya dalam arah yang berbeza;
 • Z- (atau E-) kiasan - tiga batang ubah bentuk, dalam tiga bahagian vertebra;
 • Kyphoscoliotic - dengan kelengkungan tambahan tulang belakang dalam kapal terbang ke belakang dan sebagainya. Dengan penyakit ini, ubah bentuk dada, bungkuk dan penampilan bonggeng tulang rusuk akan ditambah pada lenturan vertebra.

Scoliosis pada orang dewasa dan kanak-kanak boleh disyaki jika seseorang mempunyai pinggul atau bahu yang terletak lebih tinggi, satu bahu bahu lebih jelas daripada yang kedua, kepala terletak tidak di tengah bahu. Sekiranya seseorang yang mempunyai skoliosis bersandar ke hadapan, maka tulang rusuk terletak pada satu sisi yang lebih tinggi daripada yang lain. Di atas akan menjadi sebelah kiri atau kanan, bergantung kepada sama ada skoliosis sebelah kiri atau kanan pesakit berkembang.

Scoliosis sebelah kanan

Scoliosis sebelah kanan - apa itu? Kelengkungan seperti tulang belakang adalah patologi yang lebih parah. Manifestasi klinis dalam hal ini berkembang dengan pesat, dan diagnosisnya tidak terlalu sulit, terutama berkaitan dengan penyakit gred 3-4. Dalam kes ini, asimetri badan dinyatakan, terdapat asthenia umum dan keletihan. Akhirnya, penyakit ini boleh mengakibatkan kecacatan pesakit.

Scoliosis tulang belakang kiri

Skoliosis kiri mengikut statistik adalah lebih umum. Secara umum, manifestasinya adalah tipikal untuk sisi kanan, busur mempunyai sifat bertentangan kelengkungan. Juga membezakan scoliosis lumbar dan toraks.

Scoliosis tulang belakang

Scoliosis berkembang dalam beberapa darjah. Keparahannya bergantung pada sudut di mana sisihan dari norma paksi median tulang belakang berlaku.

Sudut boleh berbeza-beza bergantung pada kedudukan badan, sementara memancarkan stabil dan tidak stabil.

 • Dengan skoliosis yang tidak stabil, ia berkurangan dalam kedudukan terdedah apabila beban pada ruang tulang belakang berkurangan.
 • Dengan kelengkungan tulang belakang yang stabil, nilai ini tetap tidak berubah.

1 darjah scoliosis

1 darjah - sudut sehingga 10 darjah. Tanda-tanda klinikal dan radiologi berikut ditentukan: merunduk, menurun kepala, pinggang asimetri, ketinggian tali pinggang bahu yang berlainan. Pada X-ray - sedikit kecenderungan untuk kilasan vertebra.

2 darjah

Ia dinyatakan dengan sentuhan vertebra yang lebih ketara di sekitar paksi membujur, yang disertai oleh pembentukan rabung otot di ruas lumbar (scoliosis 2 darjah boleh ditentukan oleh pemeriksaan luaran, tetapi diagnosis mesti disahkan secara radiologi). Sudut kelengkungan dari 11 hingga 25 darjah.

Scoliosis 3 darjah

3 darjah - sudut dari 26 hingga 50 darjah. Sebagai tambahan kepada semua tanda-tanda ciri scoliosis gred 2, gerbang kosta hadapan terkemuka dan bonggol kosong yang jelas digambarkan menjadi ketara. Otot abdomen lemah. Pemeriksaan otot yang diperhatikan dan penurunan tulang rusuk. Pada X-ray - disebutkan kilasan vertebra.

4 darjah skoliosis tulang belakang

Gred 4 scoliosis - sudut kelengkungan tulang belakang - lebih daripada 50 °. Ia dicirikan oleh gangguan dalam kerja kebanyakan organ dan sistem, terutamanya musculoskeletal, pernafasan, kardiovaskular, dan pencernaan. Terdapat kelengkungan pelvis, susunan asimetri kaki.

Sebabnya

Scoliosis tulang belakang berlaku pada manusia kerana beberapa sebab. Pertama sekali, kelengkungan tulang belakang dapat mewujudkan dirinya sebagai akibat kecacatan kongenital pembangunan, riket, penyakit kedua-dua sistem saraf pusat dan periferal, serta beberapa penyakit lain.

Skoliosis yang diperolehi berkembang akibat:

 • keretakan dan kecederaan tulang belakang yang lain;
 • subluxation vertebra serviks;
 • kedudukan badan yang tidak wajar disebabkan oleh keabnormalan fisiologi (sebagai contoh, akibat panjang kaki yang berbeza, kaki rata, juling, atau miopia);
 • kedudukan badan yang tidak wajar akibat daripada kekal dalam satu kedudukan (sebagai contoh, semasa bekerja di komputer);
 • pemakanan yang lemah;
 • latihan fizikal berat atau senaman yang jarang berlaku;
 • penyakit yang berkaitan dengan perkembangan otot yang tidak normal (radiculitis, lumpuh unilateral, riket, reumatisme), dan juga kehadiran penyakit seperti pleurisy, poliomyelitis, tuberkulosis dan lain-lain.

Scoliosis adalah lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa. Alasannya adalah tempoh pertumbuhan intensif, ditambah pula dengan beban asimetrik pada tulang belakang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, disebabkan proses pembentukan badan kanak-kanak, rawatan yang paling berkesan dan sering memberikan hasil yang positif.

Gejala scoliosis tulang belakang + foto

Pada peringkat awal, tanda-tanda scoliosis tidak menunjukkan diri mereka sendiri, ia tidak menyebabkan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, keadaan kesihatan mula merosot, terdapat rasa kekakuan dalam bidang otot-otot spasmodik, peningkatan keletihan, keadaan kesihatan umum menjadi lebih buruk, agak sukar untuk melakukan gerakan di kawasan belakang.

Scoliosis dicirikan oleh kompleks gejala. Secara luaran, apabila penyakit ini diperhatikan penyimpangan lateral tulang belakang, perubahan posisi badan pada posisi dan berdiri dan berbaring. Tukar bentuk pelvis, dada, organ dalaman. Bergantung pada peringkat scoliosis, gejala kelihatan lebih besar atau kurang.

Gejala scoliosis progresif mungkin adalah berikut:

 • Pengubahan salah satu atau beberapa segmen ruang tulang belakang boleh dilihat oleh mata kasar;
 • Konfigurasi semulajadi dada diubah - ruang intercostal menonjol dari sisi cembung kecacatan dan tenggelam ke bahagian dalaman;
 • Torsi (berpusing) - vertebra diputar di sekitar paksi menegak;
 • Ketegangan otot yang berterusan di rantau lumbar;
 • Ketidakselesaan organ-organ dalaman akibat perubahan dalam rongga perut dan dada;
 • Kekurangan bekalan darah ke otak kerana mengepakkan saluran leher;
 • Perubahan berjalan kaki, biasanya kaki rata atau kelab bola sepak bergabung;
 • Sakit di bahagian bawah, antara bilah bahu, di dada, sakit kepala.

Manifestasi scoliosis pada kanak-kanak

Sesetengah ibu bapa mungkin melihat jenis postnormal yang tidak normal terhadap anak mereka yang semakin meningkat:

 • membungkuk;
 • kecenderungan kepala, tidak bertepatan dengan tahap pinggul;
 • bilah yang menonjol dan tidak simetris;
 • satu pinggul di atas yang lain atau satu bahu di atas yang lain;
 • kecacatan dada;
 • pergantungan pada satu sisi lebih daripada yang lain;
 • buah dada yang tidak sama rata dalam kanak-kanak perempuan dalam tempoh perkembangan;
 • satu sisi punggung atas adalah lebih tinggi daripada yang lain, dan ketika anak itu membungkuk, lutut bersama;
 • sakit belakang, peningkatan kesakitan selepas berjalan kaki atau berdiri pendek.

Tanda-tanda kelengkungan di bahagian yang berlainan tulang belakang

Bergantung pada mana bahagian skoliosis tulang belakang berkembang, ia terbahagi kepada empat jenis:

 1. Serviks - berkembang di leher, mempengaruhi vertebra keempat dan kelima. Manifestasi luarannya adalah susunan asimetri bahu dan bahu, terjadinya sakit kepala yang kerap.
 2. Thoracic - berkembang di rantau vertebra ketujuh-kesembilan. Asimetri bilah yang terbentuk, ubah bentuk dada. Dalam bentuk yang teruk, penyakit ini boleh menyebabkan mampatan paru-paru, gangguan pernafasan. Seseorang mempunyai sesak nafas walaupun dengan beban kecil, sebagai contoh, apabila memanjat tangga.
 3. Lumbar - Patologi mempengaruhi vertebra lumbar pertama dan kedua. Secara luaran, kecacatan itu hampir tidak dapat dilihat, tetapi masalah pada peringkat awal ditunjukkan oleh rasa sakit di daerah lumbar.
 4. S berbentuk, atau digabungkan, scoliosis dicirikan oleh kelengkungan pada tahap lapan hingga sembilan vertebra thoracic dan lumbar pertama. Jenis penyakit ini mempunyai kecenderungan untuk berkembang. Secara simpatik dinyatakan sebagai kesakitan. Fungsi bekalan darah dan pernafasan adalah terjejas.

Kesan kesihatan

 • Scoliosis pada kanak-kanak dan orang dewasa mengurangkan pergerakan tulang belakang, keupayaan untuk bersandar dalam arah yang berbeza.
 • Pelanggaran akar saraf dan pembuluh darah terbentuk. Ia menyebabkan kesakitan, mengganggu bekalan darah ke organ dalaman dan mewujudkan keadaan untuk penyakit mereka. Kesakitan boleh berlaku di bahagian belakang, dada, bahagian bawah dan bahkan di kaki (kerana mencubit).
 • Pertukaran udara di paru-paru terganggu, dan aktiviti jantung berirama.

Diagnostik

Sebelum anda bercakap tentang bagaimana untuk mengubati scoliosis, anda perlu menekankan bahawa anda perlu berunding dengan doktor secepat mungkin, kerana lebih banyak tulang belakang melengkung, semakin sukar untuk menyelaraskannya. Doktor mesti menjalankan satu siri ujian perubatan yang akan membantu dia menentukan jenis dan tahap patologi ini. Dalam amalan perubatan semasa, rawatan scoliosis pada orang dewasa dan kanak-kanak dijalankan dengan cara yang sama.

Asas diagnosis adalah pemeriksaan oleh seorang ortopedis dalam kedudukan terdedah dan berdiri, duduk, untuk mendedahkan postur yang tidak normal. Perlu lagi:

 • pemeriksaan bahu, pinggang, pelvis, bahu,
 • mengukur panjang kaki dan lengan,
 • penentuan mobiliti semua sendi, tulang belakang,
 • pemeriksaan dada dan perut, definisi nada otot, kecacatan yang kelihatan dan kecacatan rangka.

Diagnosis scoliosis termasuk kaedah pemeriksaan berikut:

 • X-ray (X-ray);
 • Visual dan fotokontrol;
 • Bunnell Scoliometry;
 • Pengukuran cahaya optik 3D profil belakang;
 • Peperiksaan spinal tiga dimensi dengan sensor atau sensor ultrasound;
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI);
 • Komputasi tomografi (CT);
 • Ultrasound cakera intervertebral;
 • Spirometry

Bagaimana merawat scoliosis?

Pesakit dengan scoliosis perlu diperhatikan oleh pakar bedah ortopedik atau vertebrologi yang berpengalaman, yang mengetahui dengan baik tentang patologi ini. Kemungkinan perkembangan pesat dan kesan kelengkungan pada keadaan organ dalaman memerlukan rawatan yang mencukupi, dan, jika perlu, rujukan kepada pakar lain: ahli pulmonologi, pakar kardiologi, dan sebagainya. Rawatan scoliosis boleh baik konservatif dan beroperasi, bergantung kepada sebab dan keterukan patologi, kehadiran atau ketiadaan perkembangan. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa ia adalah menyeluruh, kekal, tepat pada masanya.

Rawatan scoliosis merangkumi terapi berikut:

 • Terapi manual;
 • Gimnastik terapeutik (terapi senaman);
 • Memakai lekapan postur pembetulan;
 • Fisioterapi;
 • Rawatan simptomik;
 • Rawatan pembedahan (pembedahan);
 • Rawatan spa.

Rawatan itu dipilih oleh doktor:

 1. Pada peringkat pertama, urutan dan gimnastik dapat mencapai hasil yang baik, dan semuanya berjalan agak cepat.
 2. Ijazah kedua scoliosis dirawat sedikit lebih lama dan hampir sama, hanya dilengkapi dengan memakai korset dan terapi manual.
 3. Dengan 3 dan 4 darjah perkembangan penyakit ini pada orang dewasa dan kanak-kanak yang paling sering menetapkan operasi, tetapi sebelum ia dijalankan mereka cuba mengurangkan sudut kelengkungan menggunakan fisioterapi, terapi fizikal, korset. Jika tahap kelengkungan mencapai 4 darjah, maka pembedahan diperlukan.

Memakai korset untuk orang dengan scoliosis

Korset mempunyai 2 jenis: menyokong dan membetulkan. Menyokong korset melegakan beban yang berlebihan dari tulang belakang, dan sudut pembetulan direka untuk mengurangkan sudut kecacatan ruang tulang belakang.

Prinsip korset:

 • mencipta tekanan pada bahagian tulang belakang yang melengkung, menghentikan ubah bentuk;
 • memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomis;
 • mengurangkan beban di bahagian belakang yang terjejas;
 • mengurangkan pergerakan patologi tulang belakang;
 • "Mengingatkan" untuk mengekalkan kedudukan anda di kedudukan yang betul (untuk pesakit dengan tahap 1 scoliosis).
 • menghalang pergerakan;
 • Otot menahan diri mereka untuk memegang tulang belakang dan melemahkan;
 • Korset yang salah dipilih boleh mencetuskan perkembangan scoliosis;
 • kerosakan pada kulit di tempat-tempat tekanan.

Gimnastik terapeutik (terapi senaman)

Kesan yang baik diberikan oleh kelas terapi fizikal. Tetapi di sini, dengan penuaan fizikal yang tidak mencukupi, kenaikan ketidakstabilan tunjang dan scoliosis berlangsung. Oleh itu, satu set latihan dibangunkan untuk setiap pesakit secara individu, dengan mengambil kira lokalisasi dan keterukan kelengkungan. Dengan tahap scoliosis yang besar, berlari, latihan kekuatan, melompat, permainan luaran adalah kontraindikasi.

Tugas terapi fizikal untuk scoliosis:

 • menguatkan otot belakang dan dengan itu menstabilkan tulang belakang
 • membetulkan ubah bentuk tulang belakang dan dada, untuk memastikan fungsi normal jantung dan paru-paru
 • postur yang betul
 • menguatkan semua organ dan sistem pesakit.

Apabila melakukan gim gimnasium terapeutik, peralatan sukan boleh digunakan: bangku dan dinding gimnastik, pesawat cenderung, dumbbells, penggelek, reben, cuffs, bingkai, tongkat, berat, bekalan perubatan dan lain-lain.

Urut

Urutan terapeutik ditunjukkan di mana-mana peringkat perkembangan skoliosis tulang belakang di kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Urut melegakan kesakitan, menormalkan peredaran darah, menguatkan otot. Tujuan utama mengurutkan otot-otot belakang dan dada adalah untuk mengembalikan kekuatan yang hilang dalam proses penyakit. Pada masa yang sama, tempat cekung berehat dengan bantuan pelbagai teknik, sementara tempat menonjol nada.

Kursus urut dijalankan sehingga 3 kali setahun dan digabungkan dengan jenis rawatan lain, contohnya, seperti prosedur fisioterapeutik.

Fisioterapi untuk scoliosis

Prosedur fisioterapi memainkan peranan penting dalam memerangi kelengkungan tulang belakang. Mereka amat berkesan dalam kombinasi dengan terapi fizikal dan urutan.

Senarai prosedur physiotherapeutic yang paling berkesan termasuk jenis berikut:

 • Elektrostimulasi otot lemah. Kerana kesan arus elektrik, ternyata bertindak secara berkesan pada tisu otot.
 • Terapi haba. Biasanya diberikan sekiranya tiada perkembangan patologi secara intensif. Termasuk mandi ozocerite, balutan panas, dan beberapa rawatan lain.
 • Elektroforesis. Terdapat kesan arus "lemah" pada kawasan tisu otot tertentu apabila menggunakan fosforus dan kalsium.
 • Ultrasound. Dilantik untuk menahan sakit di belakang dan dalam kes osteochondrosis.

Rawatan pembedahan

Dalam kebanyakan kes, scoliosis tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, kesakitan teruk atau kecacatan progresif adalah petunjuk untuk pembedahan.

Sudut lebih daripada 45 ° memerlukan pembetulan segera disebabkan pembentukan kecacatan berterusan dada, pelvis dan kaki. Kaedah operasi dipilih secara individu, berdasarkan umur dan gangguan berkaitan dalam tulang belakang.

Inti operasi - penggunaan struktur logam khas untuk meluruskan dan memperbaiki tulang belakang pada sudut yang betul.

Pembedahan Scoliosis boleh menyelesaikan tiga tugas utama:

 • luruskan tulang belakang anda secepat mungkin;
 • mewujudkan keseimbangan bahagian batang dan pelvis;
 • pembetulan sokongan dalam jangka panjang.

Mencapai matlamat ini dijalankan dalam dua peringkat:

 • vertebra di sepanjang lengkung digabungkan;
 • tulang akrilik ini disokong oleh instrumen - rod keluli, cangkuk, dan peranti lain yang dilampirkan pada tulang belakang.

Terdapat beberapa kaedah rawatan pembedahan kelengkungan tulang belakang pada masa dewasa. Antaranya ialah kaedah seperti:

 • Implantasi struktur logam khas untuk pembetulan postur dan penetapan kolum tulang belakang dalam kedudukan yang betul.
 • Pemulihan cakera vertebra dan vertebra yang rosak.
 • Penumpukan tulang belakang dalam kedudukan tertentu dengan cara operasi.
 • Pembetulan pelanggaran struktur dada oleh kaedah pembedahan.
 • Rawatan pembedahan ligamen tulang belakang dan sistem otot tulang belakang.

Selepas umur 18 tahun, apabila pertumbuhan utama selesai, lebih sukar untuk menghilangkan scoliosis. Pada zaman ini, usaha diarahkan untuk menghalang perkembangan kelengkungan selanjutnya.

Pencegahan

Pencegahan scoliosis memungkinkan untuk mencegah pelbagai proses patologi di tulang belakang. Oleh itu, prosedur khas seperti ini harus bermula dari usia dini. Lagipun, ia adalah semasa tempoh pertumbuhan dan perkembangan intensif kanak-kanak itu bahawa kolum spinal dan postur seseorang terbentuk.

Pelbagai kaedah digunakan untuk mencegah skoliosis tulang belakang, tetapi yang paling berkesan ialah:

 • latihan terapeutik;
 • urut;
 • fisioterapi;
 • berenang

Semua kaedah di atas sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit tulang belakang. Ini adalah kerana prosedur sedemikian meningkatkan peredaran darah, membina proses metabolik dalam tisu, membantu memulihkan pergerakan vertebral dan mencegah pemendapan garam pada segmen koloni tunjang.

Bagaimana untuk memastikan tulang belakang sihat untuk orang dewasa dan kanak-kanak?

 1. Tidur. Untuk mengelakkan scoliosis, adalah berguna untuk tidur di atas katil yang keras, lebih baik dalam kedudukan di bahagian perut atau di bahagian belakang. Bantal tidak boleh terlalu besar dan lembut. Pilihan yang ideal adalah menggunakan tilam dan bantal ortopedik.
 2. Untuk pekerja pejabat yang menghabiskan 7-8 jam di tempat kerja, adalah penting untuk menganjurkan tempat kerja dengan betul, kerana kerja sedentary meletakkan ketegangan besar pada tulang belakang. Ketinggian meja harus 2-3 cm lebih tinggi daripada siku tangan duduk, dan ketinggian kerusi tidak boleh melebihi ketinggian kaki.
 3. Apabila bekerja di meja, anda perlu berehat di kedua-dua siku, kedua-dua kaki, dan belakang harus rapat menyentuh belakang kerusi, memelihara lengkung lumbar. Penumbuk harus diletakkan di antara dada dan tepi meja.
 4. Rejimen hari haruslah rasional: kerja-kerja duduk perlu diganti dengan senaman fizikal. Kanak-kanak sekolah boleh melakukan latihan fizikal. Kanak-kanak semasa bekerja di komputer perlu berehat setiap 15-20 minit.
 5. Apabila membawa objek berat, edarkan beban secara merata di kedua-dua sisi;
 6. Mengekalkan gaya hidup yang sihat, dan juga memberi perhatian kepada usaha fizikal. Sangat penting untuk mencari masa untuk melakukan pelbagai latihan di bar, berenang, hanya aktiviti luar. Semua ini membantu otot untuk berada dalam keadaan yang baik dan mengekalkan postur yang betul.

Gaya hidup yang sihat, berjalan kaki, aktiviti luar, aktiviti fizikal adalah langkah berkesan untuk mencegah scoliosis. Adalah dinasihatkan menjalani pemeriksaan pencegahan dari semasa ke semasa supaya tidak terlepas dari permulaan penyakit.

Scoliosis tulang belakang adalah penyakit progresif, jadi hasil rawatannya bergantung sepenuhnya pada seberapa cepat ia didiagnosis. Ia adalah perlu untuk memantau kesihatan anda dan pada gejala pertama kelengkungan tulang belakang untuk berunding dengan doktor, untuk mengecualikan perkembangan komplikasi dan menyembuhkan sepenuhnya penyakit itu hanya boleh jadi.