Utama / Lebam

Selekoh tulang belakang

Punggung manusia adalah struktur kompleks, operasi yang betul bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah asas rangka, bahagian paling penting dalam sistem muskuloskeletal. Tulang belakang tidak hanya melindungi saraf tunjang dari kecederaan, ia menyokong badan dalam kedudukan tegak dan menyediakan berjalan kaki tegak. Tetapi untuk ini kerja harmoni otot belakang adalah penting, serta kedudukan vertebra yang betul.

Asas kerangka manusia disebut sebagai tulang belakang, tetapi sebenarnya ia tidak lurus. Jika tidak, dengan sebarang pergerakan atau lompat secara tiba-tiba, kecederaan vertebra atau peregangan otot tidak dapat dielakkan. Oleh itu, ia mempunyai bentuk khas. Gelung semulajadi tulang belakang menyediakan fungsi kusyen dan melindungi vertebra daripada lelasan. Bentuk tulang belakang seperti tulang belakang bertindak sebagai mata air, melembutkan semua kejutan.

Fungsi Lenturan

Tulang belakang manusia terdiri daripada 33-35 vertebra. Mereka disambungkan menggunakan cakera dan otot intervertebral anjal. Struktur ini memberikan mobiliti dan fleksibiliti tulang belakang, keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan yang berbeza, untuk mengambil kedudukan badan yang berbeza, untuk menyesuaikan diri dengan ciri-ciri perabot atau aktiviti profesional. Dan disebabkan oleh fakta bahawa pada masa yang sama flexor dan extensor otot berfungsi, tubuh manusia dapat mengekalkan kedudukan yang tegak untuk waktu yang lama.

Semua vertebra terdiri daripada lima bahagian tulang belakang: serviks, toraks, lumbar, sacral, dan coccygeal. Mereka dikaitkan dengan organ-organ dalaman dan, sebagai tambahan kepada perlindungan mereka, memastikan fungsi normal mereka disebabkan kedudukan mereka yang betul. Mengubah bentuk tulang belakang boleh mengganggu fungsi lancar badan.

Kerana kedudukan betul setiap tulang belakang, bekalan darah normal ke otak, laluan impuls syaraf yang tepat pada masanya dan kerja harmoni sistem muskuloskeletal akan dipastikan. Tetapi fungsi tulang belakang tidak hanya itu. Bentuk gelombangnya berfungsi sebagai penyerap kejutan, melembutkan setiap pusingan dan melindungi vertebra daripada kecederaan, dan otak dari gegaran.

Lengkung semulajadi

Jika anda melihat belakang orang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa tulang belakang tidak lurus, tetapi ikal. Ini bukan tanda patologi apa pun, sebenarnya - ini adalah lengkung semulajadi, yang memberikan tulang belakang dengan fungsi susut nilai. Disebabkan kedudukan ini, ia boleh mengecut, melindih beban yang tinggi dan melindungi otak dari gangguan yang kuat.

Tidak semua orang tahu berapa banyak selekoh tulang belakang manusia yang sihat. Kebanyakan notis hanya pesongan ke depan di belakang. Tetapi sebenarnya perlu ada empat lengkungan semula jadi. Dua daripadanya adalah bengkok ke hadapan, yang disebut lordosis, dan dua adalah kyphosis atau bengkok ke belakang. Mereka bergantian, memberikan tulang belakang bentuk seperti gelombang.

 • Lordosis pangkal rahim semulajadi adalah lekuk dari ruang belakang tulang belakang ke leher.
 • Seterusnya, tulang belakang membentuk tulang belakang - kyphosis toraks.
 • Di rantau lumbar, lajur vertebral sekali lagi membongkok ke hadapan. Ini adalah lordosis lumbar.
 • Wilayah sakral mengekalkan seluruh jisim badan seseorang, mengedarkan beban dan menyediakan sambungan antara anggota bawah dan tulang belakang. Untuk keseimbangan yang lebih baik, ia membentuk lengkungan belakang. Ini adalah kyphosis sakral.

Terima kasih kepada bentuk ini, tulang belakang boleh menahan beban yang besar. Kelenturan dan daya tahannya memberikan seseorang yang berupaya melakukan aktiviti yang paling pelbagai. Jika anda bandingkan dengan lajur konkrit ketebalan yang sama, tulang belakang dapat menahan beban 18 kali lebih besar. Itulah sebabnya ia sangat penting bahawa ia mempunyai 4 selekoh, yang merupakan ciri khas hanya kerangka manusia.

Pembentukan

Bentuk tulang belakang manusia tidak terbentuk dengan segera. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan hanya satu bendung fisiologi - sakral. Ia memastikan sambungan betul tulang belakang dengan tulang pelvis. Tetapi semua selekoh lain dibentuk kemudian. Bayi yang menghabiskan sebahagian besar masa dalam kedudukan mendatar tidak memerlukannya lagi. Spina mengambil bentuk semulajadi dengan 4 selekoh hanya dengan 7 tahun, dan pembentukan lengkap kerangka berakhir dalam 25 tahun.

Lordosis fisiologi dan kyphosis tidak terbentuk serentak. Pembentukan mereka dikaitkan dengan keunikan perkembangan bayi pada tahun pertama kehidupan. Pertama datang pembentukan lordosis di rantau serviks. Secara beransur-ansur, tulang belakang di sini melengkung ke hadapan apabila bayi belajar mengangkat dan memegang kepala dari kedudukan terdedah pada perut.

Langkah seterusnya dalam perkembangan rangka kanak-kanak adalah keupayaan untuk duduk. Untuk meringankan stres dalam kedudukan sedemikian, perlu tulang belulang kembali ke rantau thoracik. Kyphosis fisiologi ini mula terbentuk kira-kira 4-5 bulan dan akhirnya mengambil bentuk yang dikehendaki sekitar satu tahun. Oleh itu, adalah mustahil untuk menurunkan kanak-kanak lebih awal, kerana ini boleh mengganggu perkembangan semula jadi rangka.

Juga, doktor tidak mengesyorkan meletakkan bayi pada kaki sehingga ia mula bangun. Untuk mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak dan pembahagian beban yang betul, tulang belakang mesti dibengkokkan ke hadapan di kawasan lumbar, dan ia mula membentuk sekitar akhir tahun pertama kehidupan. Dan hanya pada umur 7 tahun, tulang belakang kanak-kanak memperoleh bentuk semula jadi. Tetapi sejak otot-otot masih lemah dan tulang-tulang tumbuh, pembentukan akhir kurva semula jadi berakhir pada usia 25 tahun.

Dalam rangka untuk tulang belakang menjadi fleksibel, untuk melaksanakan fungsinya dengan betul dan untuk memastikan fungsi normal seluruh organisma, sangat penting untuk memantau pembentukan lengkung yang betul pada tahun pertama kehidupan. Ibu bapa mesti tahu cara mengambil dan menukar bayi dengan betul. Kelemahan otot dan ligamen bayi yang baru lahir mungkin menjadi sebab pergerakan orang dewasa yang cuai akan mengakibatkan pergeseran atau kerosakan pada vertebra. Ia amat penting pada bulan pertama ketika mengangkat tangan untuk menyokong kepala bayi, dan ini perlu dilakukan supaya satu tangan memegang kedua-dua toraks dan rahim serviks.

Ia juga sangat penting untuk tidak menggelapkan kanak-kanak itu atau meletakkannya pada kakinya lebih awal daripada yang diperlukan. Pesongan semulajadi di punggung bawah terbentuk paling lama, oleh itu, lebih baik baginya untuk sekecil mungkin dalam posisi tegak. Perkembangan bayi bayi secara beransur-ansur, dan percepatan tiruan proses ini dapat membahayakan pembentukan tulang yang tepat.

Postur yang betul

Tidak semua orang tahu betapa banyak selekoh yang mempunyai tulang belakang yang sihat, tetapi apa bentuk postur yang betul adalah biasa kepada semua orang. Lagipun, ia menjadikan seseorang lebih tinggi, lebih yakin diri, lebih menarik. Walaupun ia adalah pada kehadiran lengkung yang dibentuk dengan baik bahawa postur atau kedudukan yang seseorang dalam kedudukan tegak secara sukarela menganggap bergantung.

Sekiranya tulang belakang dibentuk dengan betul dan terdapat lengkung semulajadi, ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • dagu sedikit dibangkitkan, mata memandang ke hadapan;
 • bahu diturunkan dan dikembalikan;
 • bahu dan bilah bahu berada di tahap yang sama;
 • perut diperketat.

Kecacatan tulang belakang

Disebabkan pengaruh faktor luaran, kedudukan badan yang tidak normal atau punca dalaman, keluk semula jadi tulang belakang mengambil bentuk yang tidak teratur. Mereka boleh dilayari atau, sebaliknya, diperkuat. Dengan peningkatan lordosis fisiologi atau kyphosis, nama-nama ini memperoleh makna yang berbeza. Mereka menjadi definisi penyakit yang dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang. Di samping itu, ubah bentuk boleh berlaku di pesawat sisi, yang juga tidak semulajadi untuk badan.

Kerana fakta bahawa rangka manusia sangat kompleks, dan banyak faktor mempengaruhi berfungsi dengan baik, terdapat beberapa jenis ubah bentuk:

 • kyphosis patologi;
 • lordosis patologi;
 • scoliosis;
 • belakang rata.

Adalah dipercayai bahawa setiap orang kedua mempunyai pelanggaran terhadap bentuk semulajadi ruang tulang belakang. Ini disebabkan oleh gaya hidup orang dewasa yang moden dan dengan peningkatan beban pada sistem muskuloskeletal.

Kyphosis

Apabila kelengkungan toraks dari tulang belakang dibentuk dengan tidak betul, bentuk bonggol yang kuat kelihatan di bahagian belakang. Keadaan ini juga disebut stoop atau kyphosis. Selekoh kuat di tempat ini mungkin timbul kerana kerap duduk di posisi yang bengkok, serta disebabkan oleh patologi pada masa kanak-kanak, seperti riket.

Di samping pusingan belakang seseorang yang mempunyai kyphosis, seseorang dapat melihat bahu yang diturunkan, perut yang menonjol dan kendor. Disebabkan kecacatan rantau toraks, fungsi organ pernafasan, serta peredaran darah, mungkin terjejas.

Lordosis

Tulang serviks dan lumbar terdedah kepada kelengkungan patologis tersebut. Pengukuhan lenturan ke hadapan boleh berlaku kerana berpanjangan duduk dalam satu kedudukan, kehadiran osteochondrosis, atau proses patologi yang lain. Kawasan lumbar juga terjejas dengan peningkatan berat badan dan berat badan berlebihan.

Kelengkungan seperti tulang belakang membawa kepada ubah bentuk seluruh tubuh manusia. Perutnya perut, bahunya bergerak ke depan, dadanya berdebar-debar. Lengan bawah juga menderita, khususnya, lutut boleh cacat. Oleh kerana perubahan itu, selain sakit belakang, kerja semua organ dalaman mungkin terganggu.

Scoliosis

Tetapi strain yang paling terkenal ialah scoliosis. Jadi dipanggil kelengkungan tulang belakang di satah sisi. Pelanggaran bendungan semulajadi ini diperolehi, karena ke arah ini tulang belakang yang sehat harus lurus. Scoliosis paling kerap berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja akibat postur yang salah. Jika seorang kanak-kanak bergerak sedikit, duduk di meja banyak, membawa buku teks berat dalam beg pada satu bahu, atau berat badan berlebihan, tulang belakangnya bengkok.

Fleksi lateral luar biasa tulang belakang juga boleh muncul pada orang dewasa akibat daripada kecederaan atau beban asimetri biasa di belakang. Gaya hidup yang tidak aktif dari orang moden membawa kepada kelemahan otot yang tidak dapat menyokong keluk semula jadi tulang belakang.

Balik belakang

Sekiranya lengkung semula jadi tulang belakang diletakkan, belakang orang menjadi lurus. Pada masa yang sama, rangka kehilangan fungsi susutnilai, akibatnya kerja semua organ terganggu. Satu atau beberapa selekoh mungkin hilang. Selaras dengan ini, beberapa jenis patologi dibezakan: belakang rata, rata-cekung atau rata-cembung.

Keadaan ini membawa kepada perkembangan osteochondrosis, spondylosis, arthrosis sendi kaki, kaki rata. Di samping itu, gangguan vegetatif berkembang, sering sakit kepala, kelesuan muncul.

Punca kecacatan

Walaupun tulang belakang manusia mempunyai margin keselamatan yang besar, dan lengkung fisiologinya memungkinkan untuk mengedarkan beban secara merata di semua jabatan, pelbagai bentuk ubah bentuk kini sangat umum. Ini disebabkan bukan sahaja kepada pembentukan postur kanak-kanak yang salah. Banyak faktor boleh mengubah kedudukan semula jadi tulang belakang.

Punca-punca ubah bentuk sedemikian boleh:

 • kelemahan sistem otot;
 • postur yang tidak betul semasa tidur;
 • kelainan perkembangan pranatal tulang dan tisu penghubung;
 • kekurangan kalsium dan vitamin D;
 • riket kanak-kanak, poliomielitis;
 • proses degeneratif-dystrophik;
 • kecederaan atau peningkatan tekanan secara tetap;
 • Penyakit sistem muskuloskeletal: arthritis rheumatoid, osteoporosis, arthrosis.

Kesan ubah bentuk

Pembentukan tulang belakang tulang belakang yang tidak betul mempunyai kesan negatif terhadap kerja seluruh organisma. Sekiranya fungsi susut nilai terganggu, beban pada cakera intervertebral dan sendi-sendi kaki ekstrem meningkat. Ini membawa kepada osteochondrosis, hernia cakera, osteoarthritis dan lain-lain penyakit. Di samping itu, kecacatan tulang belakang boleh mengakibatkan perencat organ dalaman dan gangguan kerja mereka.

Walaupun badan masih muda, keadaan masih boleh diperbetulkan. Tetapi dengan usia, patologi akan semakin berkembang, dan semakin sukar untuk mengembalikan tulang belakang ke kedudukan semula jadi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang dan dari belia untuk melakukan segala-galanya untuk mengekalkan keluk semula jadi. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk memantau postur anda, terutamanya apabila duduk di atas meja, untuk mengelakkan beban yang meningkat dan menguatkan korset otot.

Kurva semulajadi tulang belakang memberikan keseimbangan, pengagihan beban yang tepat dan fleksibiliti pergerakan. Jika bentuknya pecah, ia tidak hanya membawa kepada kesukaran dalam pergerakan, tetapi juga kepada pelbagai penyakit. Adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang belakang dari zaman kanak-kanak untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku.

Selekoh tulang belakang manusia

Kolum tulang belakang (tulang belakang, tulang belakang) adalah komponen utama tulang paksi, yang terdiri daripada 33-34 vertebra yang terhubung dalam siri. Ia terbahagi kepada 5 bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kesemua mereka secara langsung berkaitan dengan organ-organ yang terletak di dalamnya. Sehingga tidak ada kesilapan dalam kerja seluruh organisma, perlu mengikuti beberapa peraturan untuk mempertahankan keluk fisiologi tulang belakang dalam keadaan normal.

Apakah peranan yang dilakukan oleh tulang belakang

Selalunya orang berminat dengan peranan yang dimainkan oleh lengkung tulang belakang. Tugas utama mereka adalah penyusutan, iaitu pengagihan beban yang betul pada tulang belakang. Di samping itu, ia menghapuskan beban sisi di mana cakera vertebra dan intervertebral boleh bergerak. Oleh sebab kelengkungan fisiologi, perlindungan daripada gegaran berlebihan organ-organ dalaman, saraf tunjang dan otak, serta kestabilan dan pergerakan badan berlaku.

Apabila kelengkungan normal ruang tulang belakang dibentuk

Ramai orang bertanya: "Berapa banyak lengkung yang ada tulang belakang manusia?" Terdapat 4 jenis kelengkungan fisiologi tulang belakang. Apabila seseorang dilahirkan, dia hanya mempunyai satu kyphosis di rantau sakral. Dalam proses perkembangan kanak-kanak, tiga lagi lengkung fisiologi tulang belakang dibentuk:

 • dari 2 hingga 3 bulan, bayi belajar untuk memegang kepala, menaikkan dan menurunkannya. Oleh itu, lordosis serviks mula membentuk;
 • oleh 11-12 bulan, apabila kanak-kanak duduk dengan baik dan boleh berdiri sendiri, kyphosis di daerah torakik terbentuk;
 • Bermula pada usia satu tahun, rantau lumbar akan mengalihkan lonjakan ke hadapan. Pada kira-kira 13 bulan, kebanyakan bayi mula berjalan dan bergerak secara aktif, dengan hasilnya korset otot rangka yang kuat terbentuk. Dibentuk lordosis lumbar.

Untuk mengelakkan kelengkungan patologi tulang belakang pada seseorang, adalah perlu untuk tidak tergesa-gesa sesuatu, iaitu, jangan cuba meletakkan bayi itu atau meletakkannya di kakinya sebelum waktu yang ditetapkan. Lengkung semulajadi dari spinal belakang tidak dapat dibentuk oleh tujuh tahun. Sangat penting untuk memantau postur anak yang betul untuk mencegah perkembangan penyakit serius seperti scoliosis, lordosis patologi dan displasia.

Menariknya, semasa masih dalam kandungan, kanak-kanak itu mungkin mula membentuk lengkungan tulang belakang, yang membawa kepada kecacatan vertebra. Mengapa ini boleh berlaku? Selalunya ini disebabkan oleh keturunan atau kekurangan vitamin D. Tetapi walaupun ini, pengesanan awal patologi membantu mencegah pembentukan kesan yang serius dan tidak dapat dipulihkan.

Pembentukan lengkung yang salah

Kadang-kadang, atas sebab tertentu, lengkung patologi tubuh boleh berkembang. Kemudian lordosis dan kyphosis dianggap sebagai penyakit serius sistem muskuloskeletal dan memerlukan rawatan segera.

Tuhanosis patologi

Inilah nama patologi di mana lajur vertebral membiak ke hadapan. Ia boleh berkembang pada bila-bila masa disebabkan oleh kecacatan kongenital yang diperolehi daripada tulang belakang, sendi pinggul, dorsal, otot femoral dan gluteal, tumor intervertebral onkologi, kecederaan tulang belakang, penyakit tertentu (polio), tempoh kehamilan. Dalam keadaan yang terakhir, lordosis adalah sementara dan akan hilang sepenuhnya apabila anak itu dilahirkan.

Faktor-faktor predisposing lain adalah obesiti dengan banyak lemak di abdomen, pertumbuhan anak yang sangat pesat dan pelanggaran postur. Dengan semua penyakit dan patologi ini, pergeseran di tengah-tengah graviti berlaku, akibatnya seseorang mula berlutut untuk mengekalkan keseimbangan.

Gejala Lordosis patologi akan menjadi perubahan postur, keletihan, kesakitan sederhana di kawasan serviks atau lumbar, yang meningkat selepas aktiviti fizikal.

Di samping itu, terdapat kekangan pergerakan tertentu. Jika lordosis mempunyai manifestasi yang sangat jelas, maka organ-organ dalaman mula mengalami akibatnya: penyakit jantung, paru-paru, perut, usus dan ginjal berkembang akibat dari mampatan atau lokasi tidak teratur.

Kyphosis patologi

Kyphosis adalah keadaan di mana lajur vertebral dalam beberapa segmen diarahkan ke belakang, menyebabkan kecacatan belakang. Ia didiagnosis baik pada kanak-kanak dan orang dewasa, terutamanya dalam seks wanita. Sebab pembentukan lengkokan yang salah ialah:

 • perencatan pertumbuhan pada remaja akibat gangguan peredaran vertebra;
 • proses keradangan;
 • jangkitan;
 • kecederaan tulang belakang;
 • penyakit sistem endokrin (hiperfungsi parathyroid);
 • poliomielitis; terapi jangka panjang dengan glucocorticosteroids;
 • tumor onkologi;
 • tuberkulosis.

Dalam proses meningkatkan sudut lenturan, tanda-tanda berikut mungkin muncul: kesakitan pada had atas bengkok, diperburuk selepas bermain sukan atau kedudukan badan yang tidak normal, kecacatan belakang, kelengkungan postur, dan peningkatan keletihan. Tendon menjadi sangat ketat, yang menjelaskan berat kaki lutut. Tidak mustahil untuk meluruskan tulang belakang dalam kedudukan terlentang. Sangat jarang, kejang anggota badan yang lebih rendah diperhatikan.

Scoliosis

Scoliosis adalah keadaan patologi di mana kelengkungan tulang belakang berlaku, pertama di sisi, dan kemudian di pesawat lain. Bagi orang yang tidak menjalani rawatan, sebagai hasilnya, adalah mungkin untuk memerhatikan litar tulang belakang di sekelilingnya. Selalunya, scoliosis boleh ditemui pada kanak-kanak semasa remaja, tetapi juga mencatatkan kes pada orang dewasa. Kelengkungan tulang belakang dipicu oleh trauma, bungkuk dan postur yang lemah semasa kerja-kerja sedentari.

Secara semula jadi, terdapat 4 jenis scoliosis: C berbentuk, berbentuk S, berbentuk Z dan kyphoscoliotic. Untuk beberapa gejala, anda boleh mengesyaki kehadiran scoliosis dan mula mengambil tindakan, ia adalah:

 • kesakitan, diperbetulkan oleh penuaan fizikal dan kedudukan badan yang tidak sepatutnya, bukan sahaja di belakang, tetapi juga di kaki dan kawasan pelvis;
 • kesukaran memalingkan kepala, leher;
 • keletihan;
 • bahu berada pada tahap yang berbeza (satu di atas yang lain);
 • susunan asimetri pada bilah bahu (di atas scapula, terletak lebih dekat dengan ruang tulang belakang, sudut menonjol);
 • apabila tangan diletakkan di sepanjang badan, terdapat jarak yang berbeza antara tangan dan badan;
 • apabila badan condong ke hadapan, kelengkungan tulang belakang dapat dilihat;
 • pelvis condong ke arah yang bertentangan;
 • kelemahan otot tulang belakang.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah untuk memerangi scoliosis, maka mungkin terdapat komplikasi yang lebih serius: gangguan fungsi normal organ-organ dalaman, ubah bentuk mereka berlaku, gangguan dalam kerja jantung dan paru-paru, dan sistem saraf. Penyakit kronik berkembang: gastritis, duodenitis, ulser peptik dan 12 ulser duodenal, sembelit, kebas kelembapan atas dan bawah muncul, mereka juga boleh "kering". Peredaran serebral terganggu, bengkak kyphosis muncul.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk postur yang betul

Semua orang yang kelengkungan patologi tulang belakang mesti semestinya berada di dispensari dengan trauma ortopedik. Sebaliknya, doktor mesti menetapkan semua prosedur yang mungkin bertujuan untuk menghapuskan penyakit: urutan, terapi fizikal, bekalan ortopedik, bantuan, terapi manual, fisioterapi, dan sebagainya.

Sebagai langkah-langkah terhadap perkembangan atau perkembangan scoliosis, kyphosis dan lordosis, adalah perlu untuk melaksanakan langkah-langkah yang komprehensif:

 • tidur di atas katil yang keras pada pelarasan tilam, dalam kedudukan di bahagian belakang atau perut;
 • memakai kasut ortopedik atau insoles dalam bentuk insoles dengan struktur anatomi;
 • buruh manual: berenang, olahraga, pelancongan dan lain-lain;
 • pematuhan yang ketat terhadap rejim harian (naik dan bertahan pada satu masa, kuasa);
 • mengelakkan tabiat buruk (merokok, penyalahgunaan alkohol, penagihan dadah). Tabiat buruk lain memberikan beberapa postur yang salah, sebagai contoh, duduk di satu kaki atau berdiri di atas satu kaki;
 • kawalan diri untuk postur yang betul semasa kerja sedentary, di meja sekolah, di rumah di kerusi, dan sebagainya;
 • memakai peralatan khas, korset dan aksesori lain yang melanggar kelengkungan biasa bagi ruang tulang belakang untuk penetapannya;
 • pengedaran seragam beban pada tulang belakang semasa membawa beg, beg galas, beg bimbit.

Memantau kesihatan kanak-kanak adalah perlu untuk ibu bapa pada usia apa-apa. Ia adalah dari zaman remaja bahawa lengkung patologi tulang belakang paling kerap terbentuk. Sekiranya anda tidak menyedari ini dalam masa yang singkat, penyakit itu akan berkembang, membawa banyak ketidakselesaan dan masalah kesihatan.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Tulang belakang adalah asas dari tubuh manusia, tiang dan "inner core". Ia perlu mengekalkan rangka tubuh, memberikan peluang untuk berjalan lurus dan sangat penting dalam kerja semua organ dalaman.

Ramai orang berfikir bahawa mereka mempunyai tulang belakang yang lurus tanpa selekoh, tetapi ini tidak begitu. Untuk "kerja" yang betul, terdapat lengkung semula jadi di tulang belakang yang terdapat pada semua orang.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Malah orang yang mempunyai postur yang betul mempunyai tengkuk kanan tulang belakang, yang tidak dikaitkan dengan penyakit, kecederaan dan patologi, dan melakukan fungsi susut nilai khas. Ciri ini membolehkan anda melindungi tulang belakang daripada kerosakan, patah tulang dan anjakan jika berlaku kecederaan.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 32-34 vertebra dan dibahagikan kepada lima bahagian:

 • serviks - 7 vertebra;
 • Thoracic - 12 vertebra;
 • lumbar - 5 vertebra;
 • sacral - 5 vertebra;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5 vertebra.

Sekiranya anda memeriksa tulang belakang biasa dari sisi, anda dapat melihat berapa banyak lengkung membentuk dan bagaimana ia berada:

 1. Fisiologi pertama "ketidaksamaan" tulang belakang terletak di rantau serviks. Kelengkungan fisiologi tulang belakang dipanggil lordosis serviks ke hadapan.
 2. Kyphosis Thoracic ialah kedua-dua tulang belakang. Ia bersandar kembali dan dipanggil "thypacosis thoracic".
 3. Selekoh ketiga terletak di lumbar dan maju ke depan, seperti di leher. Bendungan ini dipanggil "lordosis lumbar".
 4. Kelengkungan fisiologi terakhir adalah kyphosis sakral, i.e. tulang belakang kembali di bahagian belakang tulang belakang.

Lajur tulang belakang dapat menahan beban yang besar dan menjaga kesihatan tubuh akibat lengkung semulajadi yang betul - kyphosis dan lordosis. Mereka menyediakan tulang belakang dengan keanjalan maksimum, mengedarkan beban pada semua jabatan secara merata.

Tulang dewasa normal mempunyai dua kyphosis dan dua lordosis. Keparahan, saiz dan ciri-ciri lain bergantung pada spesifik tubuh manusia dan perkembangan individunya.

Bagaimana pembentukan selekoh

Pembentukan kelengkungan tulang belakang berlaku pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak.

Sebaik sahaja selepas kelahiran, bayi hanya mempunyai satu bendungan semulajadi - kyphosis sakral.

Lengkapan fisiologi lajur tulang belakang dibentuk sepenuhnya pada usia tujuh tahun, tetapi perkembangan mereka berlaku secara berturut-turut dan secara berperingkat.

Lama kelamaan, pengukuhan sistem muskuloskeletal dan pemerolehan kemahiran baru, struktur fisiologi tulang belakang kanak-kanak menghampiri struktur tulang belakang orang dewasa.

Masa berlakunya tahap pembentukan lenturan tertentu dalam semua kanak-kanak bergantung pada ciri, kemahiran dan kebolehan perkembangan mereka:

 1. Tukang pangkal rahim bermula pada kira-kira 2-3 bulan, apabila anak itu belajar menaikkan dan memegang kepalanya semasa berbaring di perutnya. Secara beransur-ansur, dia belajar untuk mengekalkan kepalanya lurus dalam kedudukan tegak, sehingga pada masa ini pembentukan lengkung leher berakhir.
 2. Bermula dari enam bulan dan sehingga 12 bulan, kanak-kanak belajar duduk. Kedudukan baru dan pengagihan semula beban membawa kepada pembentukan kyphaosis thoracic, yang berakhir saat ini ketika bayi sudah tahu bagaimana duduk sendiri dan duduk tanpa mengayunkan.
 3. Selama kira-kira satu tahun, pembentukan lintah lordosis bermula. Bengkok mula terbentuk apabila bayi bangun dan membuat percubaan untuk berjalan secara bebas. Pergerakan aktif, pengukuhan korset otot dan langkah-langkah bebas menyumbang kepada pembentukan lekuk lumbar yang betul.

Walaupun semua istilah adalah agak bersyarat dan terikat dengan data purata, harus diperhatikan bahawa semua lengkungan ini dapat dengan mudah mengalami perubahan hingga usia tujuh tahun.

Ia penting! Ibu bapa perlu memantau sikap anak semasa tempoh ini untuk mengelakkan perkembangan scoliosis atau displasia yang mungkin.

Pembentukan lengkungan adalah proses semulajadi yang ibu bapa hanya boleh menyumbang kepada sikap yang betul dan berhati-hati kepada anak. Ia perlu mengambil dan membawa bayi yang baru lahir, bukan untuk mempercepatkan proses fisiologi, cuba menanam atau menyampaikan anak.

Kekurangan vitamin D semasa kehamilan boleh membawa kepada lenturan janin yang tidak betul pada masa akan datang, dan kecenderungan genetik juga boleh menjejaskannya.

Pelanggaran tersebut boleh menjadi punca utama kelengkungan tulang belakang, yang akan membawa kepada akibat yang serius dan gangguan dalam kerja seluruh organisma.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Poster yang tidak betul, lama berada di kedudukan melengkung bukan fisiologi adalah punca perkembangan bentuk tidak teratur pada tulang belakang.

Dalam situasi seperti itu, "lordosis" dan "kyphosis" tidak menjadi keadaan semula jadi, tetapi penyakit.

Perkataan ini bermaksud penyakit tulang belakang yang dikaitkan dengan kelengkungan yang salah.

Lordosis patologi paling sering berlaku di tulang belakang serviks atau lumbar. Yang paling mudah terdedah kepada kelengkungan semacam itu adalah orang yang meluangkan masa lama dalam kedudukan duduk, contohnya, semasa bekerja di komputer.

Juga, lordosis lumbar berkembang dengan kecederaan, kelebihan berat badan dan dengan perubahan kongenital dan patologi.

Penyakit ini kelihatan secara visual dengan cara berikut:

 • kepala dan bahu ditarik ke depan;
 • dada mendatar;
 • lutut beralih ke sisi;
 • sangat menahan perut.

Kyphosis patologi sebagai diagnosis sering diletakkan kepada orang-orang yang kuat membungkuk. Bengkak yang tidak normal dan berlebihan di rantau toraks menyebabkan pertumbuhan bonggol di belakang. Sebabnya mungkin:

 • gangguan degeneratif dan keabnormalan;
 • gangguan dalam perkembangan tisu vertebra;
 • kecederaan tulang belakang;
 • osteoporosis, poliomielitis, rheumatoid arthritis - penyakit yang menjejaskan tulang belakang.

Scoliosis juga merupakan penyakit serius yang dikaitkan dengan kelengkungan tulang belakang. Terbentuk kerana postur yang salah, biasa sejak zaman kanak-kanak. Alasannya adalah pendaratan yang tidak wajar di atas meja, membawa beg berat pada satu bahu, serta terlalu tinggi atau berat badan berlebihan, menyebabkan kompleks dan memaksa "menurun" dengan cara ini.

Kira-kira 80% kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah tertakluk kepada scoliosis, tetapi angka ini hanya meningkat setiap tahun.

Ia penting! Patologi yang tidak berbahaya pada pandangan pertama boleh menyebabkan kecacatan pada masa akan datang!

Ia harus mengehadkan aktiviti kanak-kanak di komputer, memantau postur mereka dan mengendalikan berat badan mengangkat.

Jika kyphosis dan lordosis adalah kelengkungan ke hadapan dan belakang tulang belakang, maka scoliosis adalah kelengkungan mengenai paksi sendiri. Scoliosis boleh menjejaskan mana-mana bahagian tulang belakang. Mengikut borang terdapat dua jenis:

 • Berbentuk C, mempunyai satu lengkungan kelengkungan;
 • Berbentuk S, mempunyai dua lengkungan kelengkungan.

Anda juga boleh membezakan scoliosis kiri dan kanan, tetapi terdapat kes-kes kecacatan bilateral.

Gejala scoliosis lebih ketara daripada lordosis dan kyphosis:

 • kedudukan bahu asimetri - satu di atas yang lain;
 • asimetri rusuk, pelvis;
 • kelengkungan yang jelas dari tulang belakang, menyebabkan gangguan berjalan;
 • kesakitan di antara bilah bahu, di leher atau di bahagian bawah belakang;
 • sakit kepala biasa;
 • peningkatan keletihan;
 • dengan perkembangan - ubah bentuk dada dengan penonjolan satu sisi.

Scoliosis mengganggu peredaran darah di urat dan arteri otak, mengurangkan jumlah dada, yang membawa kepada perubahan bentuk organ dalaman dan gangguan dalam kerja mereka.

Scoliosis lumbar membawa kepada peredaran darah terjejas di organ panggul dan gangguan fungsi seksual.

Untuk mengelakkan masalah dengan tulang belakang harus sedekat mungkin untuk memantau kanak-kanak di peringkat pembentukan lengkung fisiologi.

Pencegahan

Pertama sekali, ibu bapa perlu berhati-hati dengan anak itu dari saat melahirkannya. Adalah penting untuk mengambil bayi itu hanya di dada dan memegang kepala semasa bulan pertama kehidupan.

Pada masa akan datang, adalah perlu untuk memastikan tidur yang betul dan sihat pada tilam keras ortopedik.

Tempat kerja kanak-kanak, pelajar dan remaja harus dianjurkan mengikut ketinggian dan fisiologinya. Jangan bebankan tulang belakang.

Latihan terapeutik akan membantu menguatkan korset otot dan membentuk sistem muskuloskeletal yang betul.

Kesimpulannya

Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologi; seseorang itu tidak perlu takut dengan istilah perubatan jika perkembangan kanak-kanak itu berjaya dan mengekalkan gaya hidup yang sihat adalah norma, dan bukan percubaan mendesak untuk memulihkan tubuh.

Keluk patologi dan fisiologi tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tulang paksi manusia. Ia terdiri daripada 33 atau 34 vertebra, dibahagikan kepada 5 bahagian. Setiap daripada mereka berkait rapat dengan pelbagai organ dalaman. Sangat penting untuk berfungsi dengan baik badan adalah kelengkungan biasa atau lengkung fisiologi tulang belakang.

Apakah selekoh tulang belakang?

Ungkapan "tulang belakang lurus" sebenarnya tidak benar. Jika anda melihat sisi seseorang dengan postur yang betul, anda dapat melihat dengan jelas selekoh tertentu. Mereka sama sekali tidak dikaitkan dengan mana-mana penyakit, tetapi sepenuhnya sesuai dengan fisiologi dan melaksanakan fungsi susut nilai yang sangat penting. Ia membolehkan anda melindungi ruang tulang belakang daripada kecederaan serius (patah tulang, keseleo, anjakan).

Mempelajari tulang belakang yang biasanya terbentuk dari sisi, melihatnya di sepanjang satah menegak (sagittal), seseorang dapat melihat:

 1. Flexing anterior di rantau serviks. Bengkak semacam itu mempunyai nama - lordosis serviks.
 2. Bendungan posterior tulang belakang (belakang) di rantau toraks membentuk kyphaosis thoracic.
 3. Di bahagian bawah, seperti di rantau serviks, terdapat bendungan anterior, yang disebut lordosis lumbar.
 4. Membungkuk ke belakang di rantau sakral menerima nama kyphosis sakral.

Terima kasih kepada kyphosis dan lordosis, tulang belakang dapat menahan beban yang mengagumkan, lapan belas kali lebih daripada satu lajur beton dengan ketebalan yang sama. Mereka memberikan keanjalan kolar tulang belakang, membolehkan semasa beban berat untuk mengedarkannya secara merata kepada semua jabatan.

Dewasa mempunyai 2 lordosis - bonjolan di depan dan 2 kyphosis - sebuah bulge posteriorly, keparahannya bergantung kepada ciri-ciri tersendiri spesifik setiap organisme.

Masa lenturan

Tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah asas pada setiap peringkat apabila kelengkungan tulang belakang dibentuk. Semasa kelahiran, kanak-kanak hanya mempunyai satu kyphosis sakral fisiologi. Pembangunan selanjutnya adalah seperti berikut:

 • Pada 2-3 bulan selepas kelahiran, kanak-kanak itu mula menaikkan dan menjaga kepalanya terbaring di perutnya. Dalam tempoh ini terdapat pembentukan lordosis serviks.
 • Menjelang akhir tahun pertama, apabila bayi telah belajar duduk, pembentukan kyphosis di daerah toraks berakhir di tulang belakang.
 • Dari 13 bulan hidup bermula pembentukan selekoh di kawasan lumbar. Kanak-kanak sudah tahu cara berjalan dan bergerak lebih aktif, korset ototnya dikembangkan dan diperkuat. Itulah yang membuat lumbar lordosis mungkin.

Proses pembentukan dan pembangunan selekoh berjalan secara beransur-ansur dan berakhir pada usia tujuh tahun. Poster yang betul untuk kanak-kanak dan ketiadaan diagnosis berbahaya seperti displasia atau scoliosis bergantung pada bagaimana kemajuan ibunya dipantau.

Ibu bapa masa depan mesti tahu:

 • Bagaimana untuk mengambil, menghidupkan, memakai dan merayap bayi yang baru lahir.
 • Usia memegang kepala (selepas minggu ketiga kehidupan).
 • Apabila anda boleh menanam dan belajar berjalan kaki kanak-kanak.

Tidak perlu tergesa-gesa dan mempercepatkan proses fisiologi, cuba menjadikan anaknya ajaib. Alam telah lama menentukan segala-galanya untuk pembangunan yang tepat.

Malah di dalam rahim, lekuk tunjang tulang belakang mungkin tertakluk kepada pembentukan dan ubah bentuk yang tidak normal. Sebab untuk ini mungkin kekurangan vitamin D, serta kecenderungan genetik. Walau bagaimanapun, dengan mengenal pasti masalah yang tepat pada masanya dan rawatan yang betul akibatnya yang serius, dapat dielakkan di masa depan.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Akibatnya, kedudukan konsisten badan yang salah atau punca lain dari lengkung fisiologi tulang belakang mengambil bentuk yang menyakitkan yang salah. Kemudian konsep lordosis dan kyphosis memperoleh makna yang berbeza. Ini sudah menjadi nama-nama penyakit yang berkaitan dengan kelengkungan dan ubah bentuk kelengkungan tulang belakang.

Kyphosis patologi

Diagnosis dibuat dengan benteng kuat. Bendungan yang tidak sesuai di bahagian dada menjadi bonggol di belakang. Keputusan ini menyebabkan:

 1. Pembentukan kelainan degeneratif.
 2. Perkembangan vertebra dan tisu yang cacat.
 3. Cedera tulang belakang yang teruk.
 4. Penyakit yang menjejaskan tulang belakang (osteoporosis, polio, rheumatoid arthritis).

Tuhanosis patologi

Terlibat di tulang belakang serviks atau lumbar dengan selekoh tulang belakang ke hadapan (bulge di depan). Kelengkungan selekoh di kawasan serviks adalah orang yang berada dalam kedudukan duduk untuk masa yang lama. Lordosis di bahagian bawah belakang berkembang akibat kecederaan, dengan obesiti yang teruk atau kehadiran keabnormalan kongenital.

Anda boleh menentukan penyakit ini dengan ciri-ciri berikut:

 • Bahu dan kepala sangat ditekan ke depan.
 • Perut berlebihan menonjol.
 • Dada yang diratakan.
 • Lutut kuat berpaling ke sisi.

Dengan bentuk kyphosis dan lordosis yang lebih maju, sakit belakang yang tidak dapat ditanggung teruk berlaku. Juga, penyakit ini dicirikan oleh perubahan yang serius dalam fungsi normal organ-organ dalaman, dan ubah bentuk dan anjakan mereka juga sering diperhatikan.

Scoliosis

Ini adalah satu lagi penyakit serius yang berkaitan dengan kelengkungan lengkung medulla tulang belakang. Ia diperoleh dan merupakan akibat daripada postur yang sentiasa salah. Sebagai peraturan, penyakit ini dari zaman kanak-kanak. Ia berkembang apabila kanak-kanak duduk, dengan kuat membongkok, selalu membawa beg sekolah pada satu bahu atau slouches, kompleks kerana berat badan tinggi atau berat badan.

Menurut statistik, 80% kanak-kanak di bawah umur 16 tahun mengalami skoliosis. Ia membimbangkan bahawa ini bukan batasnya. Penunjuk ini terus berkembang pesat "terima kasih kepada" komputer, di mana kanak-kanak menghabiskan lebih banyak daripada kebanyakan masa mereka. Ia sangat berbahaya dari segi perubatan. Ibu bapa hanya bertanggungjawab untuk mengawal masa lapang kanak-kanak, jika tidak patologi boleh menyebabkan kecacatan.

Untuk mengelakkan penyakit serius yang berkaitan dengan selekoh tulang belakang, anda dan anak-anak anda akan dibantu oleh rayuan tepat pada masa untuk pakar. Seorang doktor yang baik akan membantu anda memilih kompleks latihan fizikal individu dan menyesuaikan gaya hidup anda ke arah yang betul.

Jenis-jenis kelengkungan dan kecacatan tulang belakang

Semua jenis lekuk tulang belakang mempunyai sifat kongenital atau diperolehi. Lajur tulang belakang adalah paksi badan, yang membolehkannya dipegang secara menegak. Dalam bayi, tulang belakangnya lurus, dan apabila kanak-kanak berkembang, 4 bentuk fisiologi pada tulang belakang: kyphosis sakral, lordosis lumbar, kyphosis toraks dan lordosis serviks.

Selak fisiologi melembutkan beban pada badan. Di bawah kelengkungan itu, anomali dari selekoh fisiologi dan penampilan selekoh tambahan.

Kelengkungan tulang belakang ke hadapan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis, lateral dipanggil scoliosis.

Jenis kelengkungan tulang belakang

Scoliosis

Jika lordosis dan kyphosis adalah lekuk bolak-balik, lateral adalah scoliosis. Sebagai peraturan, patologi terdedah kepada rantau thoracik. Selalunya kelengkungan seperti itu mula-mula muncul pada usia 15 tahun.

Ijazah scoliosis ketara boleh dengan mudah diperhatikan oleh diri anda, anda harus memperhatikan sisihan badan ke sisi, mengangkat scapula. Scoliosis adalah nyata dalam postur dan gaya hidup.

Jenis scoliosis, bergantung kepada bentuk kelengkungan

Bergantung kepada bentuk kelengkungan, terdapat jenis scoliosis berikut:

 • - berbentuk C - kelengkungan patologi dari tulang belakang di mana-mana pihak. - berbentuk C - bentuk yang paling biasa penyakit ini.
 • Skoliosis berbentuk S ditandakan oleh kehadiran 2 lengkungan kelengkungan. Yang pertama ialah yang utama, yang kedua adalah pampasan. Arka kompensator terletak di atas utama dan dibentuk untuk menyelaraskan ruang tulang belakang.
 • Kelengkungan kuat dipanggil berbentuk Z. Terdapat 3 arka di sini sekaligus. Dua pertama yang paling ketara, mereka sering dilihat dengan mata kasar, kelengkungan ketiga dapat ditentukan dalam gambar. Ini adalah bentuk scoliosis yang paling teruk.
kepada kandungan ↑

Lordosis

Patologi dipanggil penyimpangan lebihan tulang belakang anteriorly.

Sebagai peraturan, kelengkungan fisiologi oleh convexity depan dibentuk di kawasan lumbal dan serviks, kurang kerap berlaku di mana ada kyphosis dada.

Kesan Lordosis belakang yang lebih rendah merangkumi pergerakan bawah kaki yang lebih rendah. Lordosis leher disertai dengan sakit kepala yang teruk, terdapat pelanggaran pergerakan tangan dan tali bahu.

Oleh kerana bulging vertebra, kerja organ-organ tertentu terganggu, dan bergantung kepada tahap kelengkungan, gangguan fungsi jantung, buah pinggang dan paru-paru diperhatikan.

Kyphosis

Kyphosis adalah kelengkungan patologi tulang belakang.

Terdapat 2 bentuk patologi ini: dalam kes arcuate, lengkung seragam lengkung diperhatikan. Kyphosis sudut terbentuk hasil daripada bulging beberapa vertebra yang terletak berhampiran. Bentuk-bentuk ringan penyakit ini membungkuk.

Tanda-tanda kyphosis yang tidak normal kepada kandungan

Sebabnya

Kecacatan tulang belakang boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Bergantung kepada punca perkembangan penyakit, kelengkungan struktur dan bukan struktur dibezakan. Struktural - ini adalah patologi yang sukar untuk dielakkan dan yang disertai oleh perubahan dalam struktur keseluruhan ruang tulang belakang, vertebra individu atau perubahan dalam kedudukan tulang belakang.

Sebab-sebab distorsi struktur:

 • Penyakit keturunan;
 • Keabnormalan genetik;
 • Kecederaan;
 • Penyakit berjangkit;
 • Proses tumor;
 • Proses degeneratif dystrophic;
 • Penyakit-penyakit SSP;
 • Ankylosing spondylarthrosis.

Lengkung tidak berstruktur muncul sebagai akibat daripada pelanggaran postur, serta penyakit sistem muskuloskeletal atau organ-organ dalaman.

Penyebab yang tidak berstruktur terhadap lengkungan tulang belakang termasuk:

 • Keabnormalan kongenital struktur pelvis dan ekstrem yang lebih rendah;
 • Kecederaan;
 • Parut unilateral;
 • Myositis;
 • Sakit, yang mana pesakit menganggap postur di mana dia tidak merasa sakit.

Pada kanak-kanak, kelengkungan tulang belakang sering berlaku dalam kes pertumbuhan pesat dan kelemahan awal sistem otot. Sangat berbahaya untuk anak-anak sekolah sentiasa berada di kedudukan yang salah di meja.

Tahap kelengkungan tulang belakang

Dengan pelbagai bentuk kelengkungan tulang belakang, aduan pesakit akan bergantung kepada jenis dan lokalisasi bengkok, dan kepada tahap yang lebih tinggi pada kelengkungan arka.

 • Bendungan fisiologi utama bukan kelengkungan ijazah pertama, apabila sudut busur tidak melebihi 10 darjah. Pada tahap ini, pesakit tidak mempunyai kecacatan luaran yang ketara dan perubahan khas dalam kesihatan. Apabila seseorang tidak mempunyai pakaian, anda dapat melihat ketinggian yang tidak rata dari bilah bahu, bungkuk dan ikat pinggang bahu, dibangkitkan di satu pihak. Kembali melengkung kelihatan hampir normal dan tidak menimbulkan kebimbangan.
 • Gelaran kedua ditetapkan jika sudut arka adalah 11 - 25 darjah. Dalam vertebra, gangguan struktur jenis berpusing diperhatikan. Terdapat nada otot yang tidak rata di dada di hadapan atau di belakang. Terdapat toleransi senaman yang lemah, dengan jangka panjang dalam kedudukan duduk, pesakit merasakan kesakitan di bahagian belakang.
 • Dalam ijazah ketiga, sudut kelengkungan berkisar antara 26 hingga 50 darjah. Segera kecacatan ruang dan tulang belakang. Seseorang tidak boleh bertolak ansur sekalipun senaman sederhana, sementara berehat dan di bawah peneguhan, dia terganggu oleh sesak nafas, dan tulang belakang yang hampir melengkung hampir menyebabkan kejang yang menyakitkan.
 • Ijazah keempat ditentukan apabila sudut arka melebihi 50 darjah. Perubahan bentuk yang teruk menjejaskan fungsi paru-paru, bronkus, jantung, perut, dan hati.
Tahap kelengkungan tulang belakang bergantung pada kelengkungan arka

Gejala pelanggaran kedudukan normal, tulang belakang dan bergantung kepada tempat kelengkungan. Biasanya, kelengkungan terbentuk di tulang belakang serviks dan lumbar. Dan bergantung kepada tempat kelengkungan, sifat manifestasi penyakit itu berbeza.

Oleh itu, dengan kekalahan kawasan serviks, gejala berikut muncul:

 • Rasa sakit ketika anda menggerakkan kepala anda;
 • Melompat tekanan;
 • Kerosakan pendengaran;
 • Sakit kepala;
 • Tidak selesa di pinggang bahu, leher, leher.

Apabila lokasi kelengkungan di rantau lumbar pada pesakit dengan gejala ini:

 • Gangguan Gait;
 • Stoop;
 • Asimetri dari tali pinggang bahu;
 • Membongkar salah satu bilah bahu;
 • Ia mewujudkan kesan panjang yang berbeza dari anggota atas;
 • Peningkatan tekanan;
 • Kesakitan di bahagian dada dan perut;
 • Keletihan.

Pada lelaki, gangguan fungsi seksual mungkin timbul, pada wanita, disfungsi ovari.

Bagaimana untuk mendiagnosis kehadiran penyakit ini?

Untuk menentukan kecacatan tulang belakang, peperiksaan luaran adalah mencukupi, walaupun dalam tahap pertama patologi.

Secara bebas memeriksa kelengkungan itu boleh berdasarkan alasan berikut:

Sekiranya anda melihat sekeliling punggung anda, anda dapat melihat sama ada sudut skapula yang melekat pada belakang anda: kelengkungan tulang belakang akan kelihatan apabila anda bersandar ke hadapan.

 • Jika anda berdiri lurus, satu bahu akan lebih tinggi daripada yang lain.
 • Untuk mengetahui sama ada tulang belakang melengkung, anda boleh berdiri tegak. Tangan harus diturunkan dan jarak di antara lengan dan pinggang harus dianggarkan. Apabila terdapat perbezaan yang kuat, kelengkungan yang tidak lazim pada ruang tulang belakang sering ditentukan.

Tanda-tanda patologi tulang punggung adalah sakit di dada, leher, belakang, pengurangan aktiviti fizikal, kebas pada kaki.

Pengesahan diagnosis dilakukan dengan menggunakan tomografi yang dikira, radiografi, fungsi yang lemah dari organ-organ dalaman dikesan dengan bantuan ujian makmal dan ultrasound.

Akibatnya

Lengkung tulang belakang pada tahap pertama tidak mempunyai kesan ke atas kesihatan, kecacatan kosmetik adalah minima. Walau bagaimanapun, ia harus diingat bahawa tanpa rawatan, ijazah pertama boleh dengan mudah melaluinya.

Apabila kelengkungan derajat kedua untuk orang lain akan menyimpang dari badan. Di samping itu, kekejangan otot dan kesakitan belakang diperhatikan, orang-orang seperti ini lebih letih selepas berjalan, bermain sukan atau bekerja.

Kelengkungan peringkat ke-3 dan ke-4 adalah penyakit yang serius. Pesakit dengan diagnosis sedemikian hampir selalu mengalami pelanggaran dalam pernafasan, aktiviti jantung, mereka sering membangkitkan bronkitis dan radang paru-paru. Risiko proses bertakung peningkatan sistem gastrointestinal, akibatnya, pankreatitis, cholecystitis boleh berkembang, dan wanita mungkin mengalami kesulitan dengan permulaan kehamilan atau membawa anak.

Apa yang perlu dilakukan apabila kelengkungan itu

Selalunya, orang dewasa secara bebas berjaya mengubati patologi tulang belakang melengkung tahap pertama. Walau bagaimanapun, ini berlaku hanya jika pesakit dapat membetulkan posturnya dan sentiasa melaksanakan latihan fizikal yang diperlukan untuk tulang belakang.

Dengan tahap ke-2, tulang belakang boleh diluruskan dengan bantuan langkah-langkah yang kompleks, termasuk latihan fizikal, terapi manual, urutan. Pembetulan yang paling mudah boleh menjadi penyakit yang berlaku pada kanak-kanak.

Dengan kelengkungan ijazah ke-3 dan ke-4, adalah mustahil untuk sepenuhnya menghilangkan kelengkungan tiang tulang belakang. Tetapi untuk mengecualikan ubah bentuk lanjut, seseorang mesti mematuhi prosedur yang ditetapkan.

Dalam kes-kes yang teruk, untuk menghentikan ubah bentuk, adalah perlu untuk menjalankan operasi di mana pembetung khas diletakkan di tulang belakang.

Doktor mana yang merawat tulang belakang pada orang dewasa?

Pakar yang terlibat dalam rawatan tulang belakang termasuk:

 • Ortopedis;
 • Rheumatologi;
 • Ahli neuropatologi;
 • Pakar-pakar lain (onkologi, endocrinologist).

Bagaimana untuk menentukan siapa yang boleh menghubungi scoliosis dan penyakit lain di tulang belakang? Pertama, adalah lebih baik untuk menghubungi seorang pakar reumatologi, dia akan menjalankan pemeriksaan asas dan menentukan keperluan untuk berunding dengan pakar lain.

Adakah mungkin dan bagaimana untuk membetulkan kelengkungan tulang belakang di rumah?

Rawatan patologi dilakukan secara tetap hanya dengan campur tangan pembedahan, dalam hal lain rawatan dilakukan di rumah. Prosedur yang ditetapkan oleh doktor perlu dilakukan dengan tepat dan lengkap.

Akibat terapi, pesakit harus:

  Urut terapeutik untuk pelanggaran postur

Hilangkan beban yang berlebihan.

 • Untuk membawa aktiviti korset otot maksimum.
 • Membangunkan gaya lurus dan postur yang betul.
 • Hilangkan gejala sekunder penyakit ini.
 • Rejimen rawatan disusun secara individu untuk setiap pesakit, dan latihan fizikal sentiasa menjadi asasnya.

  Kompleks pekerjaan dipilih hanya oleh seorang doktor, kerana pilihan latihan bebas boleh membawa kepada peningkatan yang lebih besar dalam tahap kelengkungan. Urutan, terapi fisioterapi dan terapi dadah adalah cara tambahan untuk memperbaiki patologi tulang belakang.

  Kerangka tubuh manusia dan selekoh tulang belakang

  Apabila rasa sakit kembali muncul, seseorang berfikir, mungkin, bagaimana ia menjadi baik untuk menjadi invertebrata supaya tidak ada yang menyakitkan. Tulang belakang boleh dipanggil ular di dalam seseorang, kerana ia mempunyai bentuk yang sama, tetapi, kebenaran, terdiri dari tulang yang saling berhubungan - vertebra. Spine manusia bukan struktur statik - ia tertakluk kepada pergerakan yang berterusan.

  Keluk fisiologi tulang belakang melakukan fungsi pelindung terhadap pelbagai kecederaan semasa pergerakan dan sama rata mengedarkan beban seluruh jisim badan, yang memastikan pergerakan penuh seseorang. Di sepanjang hayat, seseorang dan, akibatnya, tulang belakangnya, menyesuaikan diri dengan pelbagai faktor luaran - kesulitan yang berkaitan dengan perabot, terutamanya keadaan rumah dan kerja. Kerukunan dan kelancaran pergerakan tulang belakang dipastikan oleh kerja harmoni otot belakang.

  Siklus hidup tulang belakang manusia

  Dalam banyak bahasa, tulang belakang manusia dipanggil "ruang tulang belakang", dan dalam bahasa Latin ia bermaksud "lajur". Punggung manusia adalah struktur yang panjang dan kompleks yang, sebagai tambahan kepada fungsi pergerakannya, juga mempunyai fungsi depresiasi dan merupakan pembela saraf tunjang dan saraf yang keluar darinya.

  Sebaik sahaja seseorang itu berada pada kakinya selepas kelahiran, pembentukan selekoh - lordosis, kyphosis. Mereka bertanggungjawab untuk susut nilai - jadi seseorang boleh melompat, melompat dan berjalan tanpa sebarang masalah. Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang saling berhubungan dengan tisu intervertebral. Berapa banyak vertebra mempunyai kerangka manusia?

  Tidak mustahil untuk mengatakan berapa ramai yang ada di sana. Ternyata bilangan vertebra yang membentuk tulang belakang manusia boleh berubah (dari 32 hingga 35).

  Skeleton badan manusia

  Geometri tulang belakang yang betul

  Mengapa seseorang berdiri tegak, tegak dan berjalan lurus? Kerana ia mempunyai rangka yang sangat kuat dan sokongan tulang belakang dengan kumpulan otot dorsal dan iliopsoas. Poster dan tulang belakang seseorang bergantung kepada keluk fisiologi. Pelanggaran postur dan kecacatan tulang belakang, selekoh fisiologi terganggu. Secara alamus, tulang belakang manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian - lordosis dan kyphosis. Tetapi sebenarnya, ia mempunyai beberapa jabatan dan terdiri daripada:

  • lordosis serviks;
  • kyphaosis toraks;
  • lordosis lumbar;
  • kyphosis sakral.

  Lordosis serviks memanggil lengkung fisiologi di leher, yang mempunyai arah ke hadapan. Seterusnya datang kyphaosis thoracic (sedikit belakang belakang), struktur seterusnya adalah lordosis lumbar. Tulang belakang berakhir dengan sacrum - kyphosis yang lebih rendah. Oleh itu, tulang belakang manusia sihat kelihatan seperti.

  Tetapi untuk tulang belakang manusia selalu ada peluang untuk memperoleh penyakit tertentu, misalnya, kyphosis atau hyperlordosis, yang melanggar struktur lengkung fisiologi.

  Pembentukan lengkung fisiologi

  Pembentukan kelengkungan tulang belakang tidak berlaku di rahim, proses ini bermula selepas kelahiran seorang anak. Semasa kelahiran, kanak-kanak belum membentuk selekoh (bentuk tulang belakang adalah busur berongga), mereka berkembang secara bergantian dan secara beransur-ansur. Yang pertama adalah tikungan leher apabila bayi cuba mengangkat dan memegang kepalanya. Ini berlaku pada bulan kedua kehidupan.

  Oleh enam bulan, bayi telah membentuk tikus fisiologi toraks yang sudah terbentuk (anda boleh memberi perhatian apabila anak mempunyai kelengkungan fisiologi tulang belakang bahagian toraks - ini berlaku apabila anak itu cuba duduk dan bersandar ke hadapan). Selekoh lumbar dan sakral berkembang apabila bayi itu berdiri dan berjalan. Pada usia 7 tahun, semua lengkung fisiologi terbentuk sepenuhnya pada kanak-kanak.

  Bentuk lengkung pada kanak-kanak bergantung pada ibu mereka. Tidak hairanlah doktor melaporkan bahawa mustahil untuk memenjarakan seorang kanak-kanak sebelum 6 bulan. Ibu perlu dilatih bagaimana untuk mengambil bayi dengan betul, bagaimana untuk mengubahnya dan berapa banyak struktur fisiologi yang dapat diajar untuk menanam atau berjalan. Perlu diingatkan bahawa perkembangan kanak-kanak tidak mengikuti pola tertentu. Keluk fisiologi seseorang harus dikembangkan mengikut teori - semuanya mempunyai masa, dan bukan sebaliknya.

  Ini adalah kesalahan biasa ibu bapa, yang kemudiannya mengangkat bahu dan bertanya di mana bayi mempunyai displasia dan scoliosis yang teruk, di mana mereka ingin membesarkan anak dengan cepat, iaitu meletakkan dia di kakinya, mengajarnya bagaimana untuk memegang kepala dengan betul. Ini adalah kesilapan besar, fisiologi rangka manusia belum dibatalkan.

  Jika ibu bapa dengan betul membawa bayi yang baru lahir di tangan mereka, melakukan gimnastik tepat pada masanya dan jangan melanggar peraturan, maka pada masa akan datang tidak akan ada masalah.

  Kesakitan kongenital dan diperolehi

  Keluk fisiologi kanak-kanak mungkin cacat dalam rahim kerana sebab-sebab seperti kekurangan vitamin D atau faktor genetik. Tetapi dengan pendekatan yang betul dan rawatan yang sesuai untuk masalah ini boleh dielakkan lagi. Kadang-kadang dalam amalan ginekologi apabila tiada buruh dalam wanita, doktor menggunakan pengekstrakan buatan anak dan boleh merosakkan tulang belakang.

  Kecederaan kelahiran sedemikian, yang seterusnya menyebabkan tikungan fisiologi yang tidak normal, tidak lagi dianggap sebagai kongenital, tetapi diperolehi. Deformasi yang diperolehi boleh disebabkan oleh pelbagai kecederaan atau hanya dengan rawatan kecuaian kanak-kanak atau diri sendiri. Ibu mengandung, untuk mengecualikan pengubahsuaian patologi pada kanak-kanak, boleh menasihati yang berikut:

  • Bayi yang baru lahir hanya boleh diambil di daerah torak;
  • kanak itu mesti mempunyai pegangan dan kaki dikumpulkan bersama;
  • untuk mengekalkan kepala selama dua atau tiga minggu pertama, selepas itu anda tidak perlu melakukan ini: anak-anak sudah mula melatih otot leher mereka dengan usia satu bulan, itulah sebabnya pembentukan bengkok terjadi
  • agar tidak merosakkan salah satu vertebra serviks kepada bayi, yang kemudian boleh menyebabkan lenturan fisiologi yang tidak sesuai, lebih baik untuk menyokong kepala dan badan dengan satu tangan untuk penyegerakan.

  Jangan fikir bahawa ubah bentuk keluk fisiologi tulang belakang manusia hanyalah lengkung belakang. Semuanya lebih rumit. Mengambil bentuk yang salah, yang sepatutnya secara alamiah, tulang belakang memerah organ-organ dalaman, yang menghalang kerja normal dan stabil.

  Di samping itu, ubah bentuk fisiologi menyebabkan sakit yang menyakitkan, terutamanya selepas penuaan fizikal.

  Kyphosis, lordosis dan scoliosis

  Konsep "kyphosis", "lordosis" bukan hanya nama-nama keluk fisiologi tulang belakang manusia. Ini adalah nama-nama penyakit yang dikaitkan dengan kelengkungan dan berlaku apabila lengkung tulang belakang manusia rosak atau cacat.

  Kyphosis dalam orang biasa dipanggil "membungkuk", kadangkala lekuk yang salah seperti bonggol. Kyphosis adalah kelengkungan fisiologi yang berlebihan dari tulang belakang manusia di kawasan dada. Bentuknya berbentuk belakang. Patologi ini boleh menjadi kongenital (ditentukan secara genetik) dan diperolehi, yang disebabkan oleh pelanggaran postur, kerana yang membengkok bahagian toraks diubah. Perubahan bentuk lenturan fisiologi kawasan toraks mungkin disebabkan oleh:

  • pembentukan perubahan degeneratif;
  • proses ubah bentuk vertebra dan tisu intervertebral;
  • kecederaan saraf tunjang;
  • penyakit seperti arthritis rheumatoid, osteoporosis, polio.

  Gejala-gejala ubah bentuk fisiologi membongkok kawasan toraks disebabkan oleh pelanggaran biomekanik, pengedaran tidak betul vektor beban, yang membawa kepada kesakitan. Untuk kelengkungan yang disebut di rantau toraks dicirikan oleh perubahan dalam kerja organ-organ dalaman. Tidak kira - kelengkungan yang diperolehi daripada tulang belakang manusia atau kongenital - doktor akan dapat membantu dalam kedua-dua keadaan.

  Dengan lordosis, kelengkungan fisiologi tulang belakang telah cacat, bukan seperti kyphosis mundur, tetapi ke hadapan. Sebab-sebab perubahan patologis ini terutamanya berat badan berlebihan, postur yang lemah. Patologi ini juga boleh menjadi kongenital atau diperoleh dalam tempoh hayat. Menyebabkan pemindahan organ lumbar: buah pinggang, kolon, pankreas, organ kencing.

  Hakikat bahawa scoliosis sedemikian, ramai orang tahu secara langsung. Kelengkungan lengkung fisiologi tulang belakang seseorang dan tulang belakang itu sendiri adalah hasil postur yang tidak betul, yang berlaku apabila seorang kanak-kanak duduk dalam kedudukan yang sama sepanjang masa, memakai beg bimbit pada satu bahu dan slouches, sama ada kerana ketinggiannya atau kerana berat badan yang berlebihan. Semua ini adalah penyebab kecacatan dan membawa kepada akibat-akibat tidak dapat dipulihkan.

  Perkara itu adalah bahawa pada zaman kanak-kanak anda masih boleh membetulkan sesuatu dan membantu kanak-kanak tidak menghabiskan nyawanya dalam rasa sakit yang menyakitkan. Tetapi pada masa dewasa kelengkungan seperti scoliosis, tidak mungkin dapat diperbaiki. Oleh itu, para doktor sangat menyarankan ibu-ibu untuk menjaga anak-anak mereka dan menumpukan lebih banyak masa kepada sikap mereka dan berjalan lurus. Keluk fisiologi terjejas pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan kecacatan. Oleh sebab itu, anda perlu membeli meja yang selesa untuk kanak-kanak, lihat bagaimana mereka duduk di meja.

  Sehingga kini, jenis scoliosis yang sangat biasa, apabila bahu kanan pada kanak-kanak lebih tinggi daripada kiri. Semua kerana komputer dan tikus komputer.

  Jika anda menonton kanak-kanak, anda dapat melihat bahawa semasa bermain di komputer, bahu kirinya lebih rendah, kerana tangan kiri berada dalam keadaan yang lebih santai, dan anak itu menggerakkan tetikus dengan tangan kanannya, masing-masing, bahu kanan menjadi lebih tinggi. Ini adalah tahap awal scoliosis. Perlu diingat bahawa mengikut statistik, kerana permainan komputer dan kedudukan kanak-kanak seperti di meja, kanak-kanak berusia lima tahun dalam 70% kes bukan sahaja scoliosis diperhatikan - kelengkungan tulang belakang, tetapi juga kelengkungan lengkung fisiologi.

  Bagaimana seorang kanak-kanak dibentuk dan sama ada dia akan terus mengalami masalah dengan lengkungan fisiologi tulang belakang bergantung kepada ibu bapa.