Utama / Pemulihan

Selekoh tulang belakang

Punggung manusia adalah struktur kompleks, operasi yang betul bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah asas rangka, bahagian paling penting dalam sistem muskuloskeletal. Tulang belakang tidak hanya melindungi saraf tunjang dari kecederaan, ia menyokong badan dalam kedudukan tegak dan menyediakan berjalan kaki tegak. Tetapi untuk ini kerja harmoni otot belakang adalah penting, serta kedudukan vertebra yang betul.

Asas kerangka manusia disebut sebagai tulang belakang, tetapi sebenarnya ia tidak lurus. Jika tidak, dengan sebarang pergerakan atau lompat secara tiba-tiba, kecederaan vertebra atau peregangan otot tidak dapat dielakkan. Oleh itu, ia mempunyai bentuk khas. Gelung semulajadi tulang belakang menyediakan fungsi kusyen dan melindungi vertebra daripada lelasan. Bentuk tulang belakang seperti tulang belakang bertindak sebagai mata air, melembutkan semua kejutan.

Fungsi Lenturan

Tulang belakang manusia terdiri daripada 33-35 vertebra. Mereka disambungkan menggunakan cakera dan otot intervertebral anjal. Struktur ini memberikan mobiliti dan fleksibiliti tulang belakang, keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan yang berbeza, untuk mengambil kedudukan badan yang berbeza, untuk menyesuaikan diri dengan ciri-ciri perabot atau aktiviti profesional. Dan disebabkan oleh fakta bahawa pada masa yang sama flexor dan extensor otot berfungsi, tubuh manusia dapat mengekalkan kedudukan yang tegak untuk waktu yang lama.

Semua vertebra terdiri daripada lima bahagian tulang belakang: serviks, toraks, lumbar, sacral, dan coccygeal. Mereka dikaitkan dengan organ-organ dalaman dan, sebagai tambahan kepada perlindungan mereka, memastikan fungsi normal mereka disebabkan kedudukan mereka yang betul. Mengubah bentuk tulang belakang boleh mengganggu fungsi lancar badan.

Kerana kedudukan betul setiap tulang belakang, bekalan darah normal ke otak, laluan impuls syaraf yang tepat pada masanya dan kerja harmoni sistem muskuloskeletal akan dipastikan. Tetapi fungsi tulang belakang tidak hanya itu. Bentuk gelombangnya berfungsi sebagai penyerap kejutan, melembutkan setiap pusingan dan melindungi vertebra daripada kecederaan, dan otak dari gegaran.

Lengkung semulajadi

Jika anda melihat belakang orang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa tulang belakang tidak lurus, tetapi ikal. Ini bukan tanda patologi apa pun, sebenarnya - ini adalah lengkung semulajadi, yang memberikan tulang belakang dengan fungsi susut nilai. Disebabkan kedudukan ini, ia boleh mengecut, melindih beban yang tinggi dan melindungi otak dari gangguan yang kuat.

Tidak semua orang tahu berapa banyak selekoh tulang belakang manusia yang sihat. Kebanyakan notis hanya pesongan ke depan di belakang. Tetapi sebenarnya perlu ada empat lengkungan semula jadi. Dua daripadanya adalah bengkok ke hadapan, yang disebut lordosis, dan dua adalah kyphosis atau bengkok ke belakang. Mereka bergantian, memberikan tulang belakang bentuk seperti gelombang.

 • Lordosis pangkal rahim semulajadi adalah lekuk dari ruang belakang tulang belakang ke leher.
 • Seterusnya, tulang belakang membentuk tulang belakang - kyphosis toraks.
 • Di rantau lumbar, lajur vertebral sekali lagi membongkok ke hadapan. Ini adalah lordosis lumbar.
 • Wilayah sakral mengekalkan seluruh jisim badan seseorang, mengedarkan beban dan menyediakan sambungan antara anggota bawah dan tulang belakang. Untuk keseimbangan yang lebih baik, ia membentuk lengkungan belakang. Ini adalah kyphosis sakral.

Terima kasih kepada bentuk ini, tulang belakang boleh menahan beban yang besar. Kelenturan dan daya tahannya memberikan seseorang yang berupaya melakukan aktiviti yang paling pelbagai. Jika anda bandingkan dengan lajur konkrit ketebalan yang sama, tulang belakang dapat menahan beban 18 kali lebih besar. Itulah sebabnya ia sangat penting bahawa ia mempunyai 4 selekoh, yang merupakan ciri khas hanya kerangka manusia.

Pembentukan

Bentuk tulang belakang manusia tidak terbentuk dengan segera. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan hanya satu bendung fisiologi - sakral. Ia memastikan sambungan betul tulang belakang dengan tulang pelvis. Tetapi semua selekoh lain dibentuk kemudian. Bayi yang menghabiskan sebahagian besar masa dalam kedudukan mendatar tidak memerlukannya lagi. Spina mengambil bentuk semulajadi dengan 4 selekoh hanya dengan 7 tahun, dan pembentukan lengkap kerangka berakhir dalam 25 tahun.

Lordosis fisiologi dan kyphosis tidak terbentuk serentak. Pembentukan mereka dikaitkan dengan keunikan perkembangan bayi pada tahun pertama kehidupan. Pertama datang pembentukan lordosis di rantau serviks. Secara beransur-ansur, tulang belakang di sini melengkung ke hadapan apabila bayi belajar mengangkat dan memegang kepala dari kedudukan terdedah pada perut.

Langkah seterusnya dalam perkembangan rangka kanak-kanak adalah keupayaan untuk duduk. Untuk meringankan stres dalam kedudukan sedemikian, perlu tulang belulang kembali ke rantau thoracik. Kyphosis fisiologi ini mula terbentuk kira-kira 4-5 bulan dan akhirnya mengambil bentuk yang dikehendaki sekitar satu tahun. Oleh itu, adalah mustahil untuk menurunkan kanak-kanak lebih awal, kerana ini boleh mengganggu perkembangan semula jadi rangka.

Juga, doktor tidak mengesyorkan meletakkan bayi pada kaki sehingga ia mula bangun. Untuk mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak dan pembahagian beban yang betul, tulang belakang mesti dibengkokkan ke hadapan di kawasan lumbar, dan ia mula membentuk sekitar akhir tahun pertama kehidupan. Dan hanya pada umur 7 tahun, tulang belakang kanak-kanak memperoleh bentuk semula jadi. Tetapi sejak otot-otot masih lemah dan tulang-tulang tumbuh, pembentukan akhir kurva semula jadi berakhir pada usia 25 tahun.

Dalam rangka untuk tulang belakang menjadi fleksibel, untuk melaksanakan fungsinya dengan betul dan untuk memastikan fungsi normal seluruh organisma, sangat penting untuk memantau pembentukan lengkung yang betul pada tahun pertama kehidupan. Ibu bapa mesti tahu cara mengambil dan menukar bayi dengan betul. Kelemahan otot dan ligamen bayi yang baru lahir mungkin menjadi sebab pergerakan orang dewasa yang cuai akan mengakibatkan pergeseran atau kerosakan pada vertebra. Ia amat penting pada bulan pertama ketika mengangkat tangan untuk menyokong kepala bayi, dan ini perlu dilakukan supaya satu tangan memegang kedua-dua toraks dan rahim serviks.

Ia juga sangat penting untuk tidak menggelapkan kanak-kanak itu atau meletakkannya pada kakinya lebih awal daripada yang diperlukan. Pesongan semulajadi di punggung bawah terbentuk paling lama, oleh itu, lebih baik baginya untuk sekecil mungkin dalam posisi tegak. Perkembangan bayi bayi secara beransur-ansur, dan percepatan tiruan proses ini dapat membahayakan pembentukan tulang yang tepat.

Postur yang betul

Tidak semua orang tahu betapa banyak selekoh yang mempunyai tulang belakang yang sihat, tetapi apa bentuk postur yang betul adalah biasa kepada semua orang. Lagipun, ia menjadikan seseorang lebih tinggi, lebih yakin diri, lebih menarik. Walaupun ia adalah pada kehadiran lengkung yang dibentuk dengan baik bahawa postur atau kedudukan yang seseorang dalam kedudukan tegak secara sukarela menganggap bergantung.

Sekiranya tulang belakang dibentuk dengan betul dan terdapat lengkung semulajadi, ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • dagu sedikit dibangkitkan, mata memandang ke hadapan;
 • bahu diturunkan dan dikembalikan;
 • bahu dan bilah bahu berada di tahap yang sama;
 • perut diperketat.

Kecacatan tulang belakang

Disebabkan pengaruh faktor luaran, kedudukan badan yang tidak normal atau punca dalaman, keluk semula jadi tulang belakang mengambil bentuk yang tidak teratur. Mereka boleh dilayari atau, sebaliknya, diperkuat. Dengan peningkatan lordosis fisiologi atau kyphosis, nama-nama ini memperoleh makna yang berbeza. Mereka menjadi definisi penyakit yang dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang. Di samping itu, ubah bentuk boleh berlaku di pesawat sisi, yang juga tidak semulajadi untuk badan.

Kerana fakta bahawa rangka manusia sangat kompleks, dan banyak faktor mempengaruhi berfungsi dengan baik, terdapat beberapa jenis ubah bentuk:

 • kyphosis patologi;
 • lordosis patologi;
 • scoliosis;
 • belakang rata.

Adalah dipercayai bahawa setiap orang kedua mempunyai pelanggaran terhadap bentuk semulajadi ruang tulang belakang. Ini disebabkan oleh gaya hidup orang dewasa yang moden dan dengan peningkatan beban pada sistem muskuloskeletal.

Kyphosis

Apabila kelengkungan toraks dari tulang belakang dibentuk dengan tidak betul, bentuk bonggol yang kuat kelihatan di bahagian belakang. Keadaan ini juga disebut stoop atau kyphosis. Selekoh kuat di tempat ini mungkin timbul kerana kerap duduk di posisi yang bengkok, serta disebabkan oleh patologi pada masa kanak-kanak, seperti riket.

Di samping pusingan belakang seseorang yang mempunyai kyphosis, seseorang dapat melihat bahu yang diturunkan, perut yang menonjol dan kendor. Disebabkan kecacatan rantau toraks, fungsi organ pernafasan, serta peredaran darah, mungkin terjejas.

Lordosis

Tulang serviks dan lumbar terdedah kepada kelengkungan patologis tersebut. Pengukuhan lenturan ke hadapan boleh berlaku kerana berpanjangan duduk dalam satu kedudukan, kehadiran osteochondrosis, atau proses patologi yang lain. Kawasan lumbar juga terjejas dengan peningkatan berat badan dan berat badan berlebihan.

Kelengkungan seperti tulang belakang membawa kepada ubah bentuk seluruh tubuh manusia. Perutnya perut, bahunya bergerak ke depan, dadanya berdebar-debar. Lengan bawah juga menderita, khususnya, lutut boleh cacat. Oleh kerana perubahan itu, selain sakit belakang, kerja semua organ dalaman mungkin terganggu.

Scoliosis

Tetapi strain yang paling terkenal ialah scoliosis. Jadi dipanggil kelengkungan tulang belakang di satah sisi. Pelanggaran bendungan semulajadi ini diperolehi, karena ke arah ini tulang belakang yang sehat harus lurus. Scoliosis paling kerap berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja akibat postur yang salah. Jika seorang kanak-kanak bergerak sedikit, duduk di meja banyak, membawa buku teks berat dalam beg pada satu bahu, atau berat badan berlebihan, tulang belakangnya bengkok.

Fleksi lateral luar biasa tulang belakang juga boleh muncul pada orang dewasa akibat daripada kecederaan atau beban asimetri biasa di belakang. Gaya hidup yang tidak aktif dari orang moden membawa kepada kelemahan otot yang tidak dapat menyokong keluk semula jadi tulang belakang.

Balik belakang

Sekiranya lengkung semula jadi tulang belakang diletakkan, belakang orang menjadi lurus. Pada masa yang sama, rangka kehilangan fungsi susutnilai, akibatnya kerja semua organ terganggu. Satu atau beberapa selekoh mungkin hilang. Selaras dengan ini, beberapa jenis patologi dibezakan: belakang rata, rata-cekung atau rata-cembung.

Keadaan ini membawa kepada perkembangan osteochondrosis, spondylosis, arthrosis sendi kaki, kaki rata. Di samping itu, gangguan vegetatif berkembang, sering sakit kepala, kelesuan muncul.

Punca kecacatan

Walaupun tulang belakang manusia mempunyai margin keselamatan yang besar, dan lengkung fisiologinya memungkinkan untuk mengedarkan beban secara merata di semua jabatan, pelbagai bentuk ubah bentuk kini sangat umum. Ini disebabkan bukan sahaja kepada pembentukan postur kanak-kanak yang salah. Banyak faktor boleh mengubah kedudukan semula jadi tulang belakang.

Punca-punca ubah bentuk sedemikian boleh:

 • kelemahan sistem otot;
 • postur yang tidak betul semasa tidur;
 • kelainan perkembangan pranatal tulang dan tisu penghubung;
 • kekurangan kalsium dan vitamin D;
 • riket kanak-kanak, poliomielitis;
 • proses degeneratif-dystrophik;
 • kecederaan atau peningkatan tekanan secara tetap;
 • Penyakit sistem muskuloskeletal: arthritis rheumatoid, osteoporosis, arthrosis.

Kesan ubah bentuk

Pembentukan tulang belakang tulang belakang yang tidak betul mempunyai kesan negatif terhadap kerja seluruh organisma. Sekiranya fungsi susut nilai terganggu, beban pada cakera intervertebral dan sendi-sendi kaki ekstrem meningkat. Ini membawa kepada osteochondrosis, hernia cakera, osteoarthritis dan lain-lain penyakit. Di samping itu, kecacatan tulang belakang boleh mengakibatkan perencat organ dalaman dan gangguan kerja mereka.

Walaupun badan masih muda, keadaan masih boleh diperbetulkan. Tetapi dengan usia, patologi akan semakin berkembang, dan semakin sukar untuk mengembalikan tulang belakang ke kedudukan semula jadi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang dan dari belia untuk melakukan segala-galanya untuk mengekalkan keluk semula jadi. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk memantau postur anda, terutamanya apabila duduk di atas meja, untuk mengelakkan beban yang meningkat dan menguatkan korset otot.

Kurva semulajadi tulang belakang memberikan keseimbangan, pengagihan beban yang tepat dan fleksibiliti pergerakan. Jika bentuknya pecah, ia tidak hanya membawa kepada kesukaran dalam pergerakan, tetapi juga kepada pelbagai penyakit. Adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang belakang dari zaman kanak-kanak untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Tulang belakang adalah asas dari tubuh manusia, tiang dan "inner core". Ia perlu mengekalkan rangka tubuh, memberikan peluang untuk berjalan lurus dan sangat penting dalam kerja semua organ dalaman.

Ramai orang berfikir bahawa mereka mempunyai tulang belakang yang lurus tanpa selekoh, tetapi ini tidak begitu. Untuk "kerja" yang betul, terdapat lengkung semula jadi di tulang belakang yang terdapat pada semua orang.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Malah orang yang mempunyai postur yang betul mempunyai tengkuk kanan tulang belakang, yang tidak dikaitkan dengan penyakit, kecederaan dan patologi, dan melakukan fungsi susut nilai khas. Ciri ini membolehkan anda melindungi tulang belakang daripada kerosakan, patah tulang dan anjakan jika berlaku kecederaan.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 32-34 vertebra dan dibahagikan kepada lima bahagian:

 • serviks - 7 vertebra;
 • Thoracic - 12 vertebra;
 • lumbar - 5 vertebra;
 • sacral - 5 vertebra;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5 vertebra.

Sekiranya anda memeriksa tulang belakang biasa dari sisi, anda dapat melihat berapa banyak lengkung membentuk dan bagaimana ia berada:

 1. Fisiologi pertama "ketidaksamaan" tulang belakang terletak di rantau serviks. Kelengkungan fisiologi tulang belakang dipanggil lordosis serviks ke hadapan.
 2. Kyphosis Thoracic ialah kedua-dua tulang belakang. Ia bersandar kembali dan dipanggil "thypacosis thoracic".
 3. Selekoh ketiga terletak di lumbar dan maju ke depan, seperti di leher. Bendungan ini dipanggil "lordosis lumbar".
 4. Kelengkungan fisiologi terakhir adalah kyphosis sakral, i.e. tulang belakang kembali di bahagian belakang tulang belakang.

Lajur tulang belakang dapat menahan beban yang besar dan menjaga kesihatan tubuh akibat lengkung semulajadi yang betul - kyphosis dan lordosis. Mereka menyediakan tulang belakang dengan keanjalan maksimum, mengedarkan beban pada semua jabatan secara merata.

Tulang dewasa normal mempunyai dua kyphosis dan dua lordosis. Keparahan, saiz dan ciri-ciri lain bergantung pada spesifik tubuh manusia dan perkembangan individunya.

Bagaimana pembentukan selekoh

Pembentukan kelengkungan tulang belakang berlaku pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak.

Sebaik sahaja selepas kelahiran, bayi hanya mempunyai satu bendungan semulajadi - kyphosis sakral.

Lengkapan fisiologi lajur tulang belakang dibentuk sepenuhnya pada usia tujuh tahun, tetapi perkembangan mereka berlaku secara berturut-turut dan secara berperingkat.

Lama kelamaan, pengukuhan sistem muskuloskeletal dan pemerolehan kemahiran baru, struktur fisiologi tulang belakang kanak-kanak menghampiri struktur tulang belakang orang dewasa.

Masa berlakunya tahap pembentukan lenturan tertentu dalam semua kanak-kanak bergantung pada ciri, kemahiran dan kebolehan perkembangan mereka:

 1. Tukang pangkal rahim bermula pada kira-kira 2-3 bulan, apabila anak itu belajar menaikkan dan memegang kepalanya semasa berbaring di perutnya. Secara beransur-ansur, dia belajar untuk mengekalkan kepalanya lurus dalam kedudukan tegak, sehingga pada masa ini pembentukan lengkung leher berakhir.
 2. Bermula dari enam bulan dan sehingga 12 bulan, kanak-kanak belajar duduk. Kedudukan baru dan pengagihan semula beban membawa kepada pembentukan kyphaosis thoracic, yang berakhir saat ini ketika bayi sudah tahu bagaimana duduk sendiri dan duduk tanpa mengayunkan.
 3. Selama kira-kira satu tahun, pembentukan lintah lordosis bermula. Bengkok mula terbentuk apabila bayi bangun dan membuat percubaan untuk berjalan secara bebas. Pergerakan aktif, pengukuhan korset otot dan langkah-langkah bebas menyumbang kepada pembentukan lekuk lumbar yang betul.

Walaupun semua istilah adalah agak bersyarat dan terikat dengan data purata, harus diperhatikan bahawa semua lengkungan ini dapat dengan mudah mengalami perubahan hingga usia tujuh tahun.

Ia penting! Ibu bapa perlu memantau sikap anak semasa tempoh ini untuk mengelakkan perkembangan scoliosis atau displasia yang mungkin.

Pembentukan lengkungan adalah proses semulajadi yang ibu bapa hanya boleh menyumbang kepada sikap yang betul dan berhati-hati kepada anak. Ia perlu mengambil dan membawa bayi yang baru lahir, bukan untuk mempercepatkan proses fisiologi, cuba menanam atau menyampaikan anak.

Kekurangan vitamin D semasa kehamilan boleh membawa kepada lenturan janin yang tidak betul pada masa akan datang, dan kecenderungan genetik juga boleh menjejaskannya.

Pelanggaran tersebut boleh menjadi punca utama kelengkungan tulang belakang, yang akan membawa kepada akibat yang serius dan gangguan dalam kerja seluruh organisma.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Poster yang tidak betul, lama berada di kedudukan melengkung bukan fisiologi adalah punca perkembangan bentuk tidak teratur pada tulang belakang.

Dalam situasi seperti itu, "lordosis" dan "kyphosis" tidak menjadi keadaan semula jadi, tetapi penyakit.

Perkataan ini bermaksud penyakit tulang belakang yang dikaitkan dengan kelengkungan yang salah.

Lordosis patologi paling sering berlaku di tulang belakang serviks atau lumbar. Yang paling mudah terdedah kepada kelengkungan semacam itu adalah orang yang meluangkan masa lama dalam kedudukan duduk, contohnya, semasa bekerja di komputer.

Juga, lordosis lumbar berkembang dengan kecederaan, kelebihan berat badan dan dengan perubahan kongenital dan patologi.

Penyakit ini kelihatan secara visual dengan cara berikut:

 • kepala dan bahu ditarik ke depan;
 • dada mendatar;
 • lutut beralih ke sisi;
 • sangat menahan perut.

Kyphosis patologi sebagai diagnosis sering diletakkan kepada orang-orang yang kuat membungkuk. Bengkak yang tidak normal dan berlebihan di rantau toraks menyebabkan pertumbuhan bonggol di belakang. Sebabnya mungkin:

 • gangguan degeneratif dan keabnormalan;
 • gangguan dalam perkembangan tisu vertebra;
 • kecederaan tulang belakang;
 • osteoporosis, poliomielitis, rheumatoid arthritis - penyakit yang menjejaskan tulang belakang.

Scoliosis juga merupakan penyakit serius yang dikaitkan dengan kelengkungan tulang belakang. Terbentuk kerana postur yang salah, biasa sejak zaman kanak-kanak. Alasannya adalah pendaratan yang tidak wajar di atas meja, membawa beg berat pada satu bahu, serta terlalu tinggi atau berat badan berlebihan, menyebabkan kompleks dan memaksa "menurun" dengan cara ini.

Kira-kira 80% kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah tertakluk kepada scoliosis, tetapi angka ini hanya meningkat setiap tahun.

Ia penting! Patologi yang tidak berbahaya pada pandangan pertama boleh menyebabkan kecacatan pada masa akan datang!

Ia harus mengehadkan aktiviti kanak-kanak di komputer, memantau postur mereka dan mengendalikan berat badan mengangkat.

Jika kyphosis dan lordosis adalah kelengkungan ke hadapan dan belakang tulang belakang, maka scoliosis adalah kelengkungan mengenai paksi sendiri. Scoliosis boleh menjejaskan mana-mana bahagian tulang belakang. Mengikut borang terdapat dua jenis:

 • Berbentuk C, mempunyai satu lengkungan kelengkungan;
 • Berbentuk S, mempunyai dua lengkungan kelengkungan.

Anda juga boleh membezakan scoliosis kiri dan kanan, tetapi terdapat kes-kes kecacatan bilateral.

Gejala scoliosis lebih ketara daripada lordosis dan kyphosis:

 • kedudukan bahu asimetri - satu di atas yang lain;
 • asimetri rusuk, pelvis;
 • kelengkungan yang jelas dari tulang belakang, menyebabkan gangguan berjalan;
 • kesakitan di antara bilah bahu, di leher atau di bahagian bawah belakang;
 • sakit kepala biasa;
 • peningkatan keletihan;
 • dengan perkembangan - ubah bentuk dada dengan penonjolan satu sisi.

Scoliosis mengganggu peredaran darah di urat dan arteri otak, mengurangkan jumlah dada, yang membawa kepada perubahan bentuk organ dalaman dan gangguan dalam kerja mereka.

Scoliosis lumbar membawa kepada peredaran darah terjejas di organ panggul dan gangguan fungsi seksual.

Untuk mengelakkan masalah dengan tulang belakang harus sedekat mungkin untuk memantau kanak-kanak di peringkat pembentukan lengkung fisiologi.

Pencegahan

Pertama sekali, ibu bapa perlu berhati-hati dengan anak itu dari saat melahirkannya. Adalah penting untuk mengambil bayi itu hanya di dada dan memegang kepala semasa bulan pertama kehidupan.

Pada masa akan datang, adalah perlu untuk memastikan tidur yang betul dan sihat pada tilam keras ortopedik.

Tempat kerja kanak-kanak, pelajar dan remaja harus dianjurkan mengikut ketinggian dan fisiologinya. Jangan bebankan tulang belakang.

Latihan terapeutik akan membantu menguatkan korset otot dan membentuk sistem muskuloskeletal yang betul.

Kesimpulannya

Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologi; seseorang itu tidak perlu takut dengan istilah perubatan jika perkembangan kanak-kanak itu berjaya dan mengekalkan gaya hidup yang sihat adalah norma, dan bukan percubaan mendesak untuk memulihkan tubuh.

Selekoh tulang belakang manusia

Sekarang mari kita pertimbangkan ruang tulang belakang sebagai struktur tunggal.

Ia terdiri daripada tujuh serviks, dua belas thoracic, lima lumbar dan lima tulang belakang sakral, dan yang kedua sepenuhnya tumbuh bersama pada usia 20-30.

Panjang purata tulang belakang seorang dewasa adalah 70 cm.

The vertebra tidak membentuk struktur lurus, ideal, bahkan sengit. Jika anda melihat tulang belakang dari sisi, anda dapat melihat bahawa ia mempunyai beberapa lekukan yang disebut, iaitu serviks, toraks, lumbar dan sacral.

Gerbang thoracic dan sacral dari tulang belakang dipanggil utama kerana ia terbentuk pada akhir perkembangan intrauterin janin dan hadir walaupun pada bayi baru lahir. Keluk ini juga kadang-kadang dirujuk sebagai "melekat" kerana ia mengandungi organ dalaman dada (paru-paru, jantung, dan lain-lain) dan organ-organ perut abdomen dan pelvis (usus besar dan kecil, rahim, buah pinggang, pundi kencing, d.) Ini adalah organ yang sangat besar, dan mereka memerlukan banyak ruang, di sini adalah tulang belakang dan ia bergerak di bahagian tulang torak dan sakral mereka. Bagi sacrum, dengan beratnya organ abdomen menekan pada kawasan pelvis, kerana mereka memerlukan lebih banyak ruang bebas.

Ketika kanak-kanak belajar untuk memegang kepalanya atau berdiri tegak, di bawah tindakan berat menekan pada tulang belakang, menengah atau "pampasan" lengkok muncul. Oleh itu, lengkung leher muncul apabila anak itu mula mengangkat kepalanya dan berusaha untuk menjaga dirinya dalam kedudukan itu. Dengan kata lain, bendungan ini dibentuk di bawah berat kepala yang agak berat. Lengkung lumbar terbentuk apabila terdapat keperluan sokongan tambahan untuk badan, iaitu ketika seorang anak belajar berjalan dan meluruskan punggungnya di atas tanah.

Oleh sepuluh tahun, keempat-empat putaran tulang belakang, sebagai peraturan, sudah ada.

Pada kanak-kanak dan remaja, kelengkungan normal tulang belakang boleh berkembang. Ini berlaku kerana kekurangan nutrien penting, berat badan berlebihan, peningkatan tekanan, postur yang tidak betul, kecederaan, dan lain-lain Masalah yang paling biasa dengan tulang belakang pada masa ini adalah:

 • kyphosis - lengkung berlebihan lengkung dada ("humpback");
 • lordosis - bulge berlebihan lengkungan lumbar (ia boleh berkembang pada orang yang perut terlalu besar);
 • scoliosis - arcuate kelengkungan tulang belakang di pesawat hadapan. Ia dapat dilihat jika anda tidak melihat dari sisi, tetapi dari belakang. Spina dari sudut ini, bukannya mencari lebih atau kurang lurus, berkerut seperti ular. Scoliosis boleh menyebabkan beberapa sebab. Masalah yang paling biasa - masalah psikologi pada zaman kanak-kanak atau remaja.

Apabila seseorang berdiri lurus, beratnya dipindahkan ke tulang pelvis, dan oleh itu secara automatik kepada anggota badan yang lebih rendah. Sementara itu, bahagian badan yang berada di bahagian depan belakang beratnya paling banyak, kerana semua organ dalaman - paru-paru, jantung, hati, usus, rahim, dan sebagainya - terletak di sini. Keluk tulang belakang menarik organ-organ ini kepada diri mereka sendiri, cuba untuk mengedarkan semula berat badan mereka lebih dekat ke paksi simetri badan. Oleh itu, selekoh membantu kita bukan sahaja untuk membawa berat badan yang banyak, tetapi juga untuk memastikan mereka seimbang apabila kita tegak. Sekiranya cawangan fleksibel ditekan ke tanah, maka ia akan membengkok, menentang usaha yang ditegakkan. Selekoh tulang belakang bertindak seperti mata air, mengimbangi berat badan. Jika seseorang yang lemah otot belakang mengangkat beban berat, ia dapat meningkatkan kelengkungan arka semulajadi tulang belakang, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada masalah.

Bukan sahaja cakera intervertebral bertindak sebagai penyerap kejutan - peranan ini sebahagiannya diasumsikan oleh keluk semula jadi tulang belakang.

Bayangkan anda membawa objek berat. Rasa semulajadi badan anda adalah untuk meningkatkan lengkung lumbar tulang belakang untuk mencapai keseimbangan. Sekiranya berat objek sangat penting, anda pasti akan merasa ketegangan yang kuat di bahagian bawah. Sesuatu seperti wanita berasa semasa mengandung. Oleh kerana beban tambahan di perut, kelengkungan gerbang lumbar meningkat, akibatnya ibu hamil mengalami sakit belakang yang malar. Jika dia tidak memulakan latihan khas, masalah ini akan membawa lebih banyak ketidakselesaan. Orang yang telah mendapat banyak pound tambahan, menghadapi masalah yang sama.

Seperti yang diketahui, di beberapa negara Afrika dan di India wanita sering membawa beban di atas kepala mereka: kendi air atau lembangan dengan makanan untuk ternakan. Dalam kes ini, berat beban diagihkan secara sama rata ke atas keseluruhan paksi ruang tulang belakang, dan otot-otot yang membawa beban berat, membuat tujah menegak ke atas, yang mengimbangi beban. Akibatnya, tiada kelengkungan tulang belakang yang berlebihan. Begitu juga, pada lelaki yang mempunyai otot tulang belakang yang kuat, kelengkungan gerbang lumbar tidak meningkat, walaupun selepas mereka semakin baik: berat badan yang berlebihan berjaya dikompensasi oleh otot-otot yang terbentuk.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Tulang belakang adalah bahagian utama sistem muskuloskeletal manusia. Ia mempunyai beban harian yang cukup besar. Tetapi dia tidak dapat mengatasinya, jika strukturnya adalah apa yang ia tidak diberikan oleh alam semulajadi itu sendiri. Khususnya, tepat supaya lajur tulang belakang dapat melaksanakan semua fungsinya dan tetap cukup fleksibel dan plastik, walaupun kekuatannya, ia mempunyai beberapa keluk semula jadi. Oleh kerana itu, ia sepenuhnya melaksanakan fungsi susutnilai. Berapa banyak lengkung yang ada pada tulang belakang seseorang?

Tulang belakang sebagai sokongan utama

Seluruh rangka manusia, bersama dengan otot, ligamen dan tendon, secara kolektif disebut sistem muskuloskeletal. Bahagian utamanya adalah lajur tulang belakang yang terdiri daripada jisim unsur-unsur. Pertama sekali, ini adalah vertebra sendiri, di mana terdapat 33-34 unit, serta cakera intervertebral, yang merupakan jenis "lapisan" antara segmen individu tulang belakang.

Jadual Bahagian tulang belakang.

Nota! Vertebra di rantau sakral tidak tumbuh dengan segera. Pada kanak-kanak, mereka adalah unsur yang berasingan.

Fungsi utama tulang belakang - memberikan sokongan kepada tubuh, melindungi saraf tunjang dari kerosakan, memastikan pergerakan tubuh manusia. Ia juga melakukan fungsi depresiasi, melindungi otak manusia daripada gegaran semasa berjalan. Oleh itu, tulang belakang adalah sistem yang sempurna yang terdiri daripada tulang, tulang rawan, saraf, tisu otot, yang memberikan seseorang keupayaan untuk berjalan lurus, bergerak, membuat pelbagai pergerakan.

Berapa banyak selekoh di tulang belakang

Lajur tulang belakang tidak sesuai dengan struktur dan struktur langsung. Ia mempunyai beberapa keluk semulajadi. Kehadiran mereka membolehkannya membengkok, untuk kekal selamat dan bunyi semasa pergerakan. Jika seseorang yang tidak tahu melihat x-ray dari ruang tulang belakangnya, dia mungkin terkejut dengan apa yang dilihatnya dan menganggap bahawa ruang tulang belakangnya bengkok secara patologi. Walau bagaimanapun, ini tidak sama sekali - hanya tulang belakang bayi yang baru lahir akan hampir sama, sedangkan pada orang dewasa, ia adalah tepat yang sangat lekuk yang biasanya dijumpai.

Dari sudut pandang anatomi, terdapat dua jenis lengkung - lordosis dan kyphosis. Lordosis dicirikan oleh hakikat bahawa ia melengkung ke hadapan (ventrally), kyphosis, masing-masing, ke belakang (punggung).

Nota! Secara keseluruhannya, ada 4 selekoh taji pada tulang belakang, di mana dua adalah kyphosis (toraks dan sacral) dan dua lordosis (serviks dan lumbar).

Bendera Sacral dan thoracic juga dipanggil utama, kerana setiap orang mempunyai mereka hampir sejak lahir. Lordosis serviks tidak muncul dengan serta-merta, ia terbentuk pada masa kanak-kanak hanya belajar untuk memegang kepalanya dalam kedudukan yang dikehendaki (kira-kira 2-3 bulan). Oleh itu, lordosis lumbar dicipta semasa tempoh pembelajaran mengambil postur duduk. Dalam tempoh 1 hingga 2 tahun, apabila bayi secara aktif mengembangkan pergerakan pada dua kaki, kawasan lumbar membengkok. Itulah sebabnya pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada keadaan tulang belakangnya. Akhirnya, tulang belakang dibentuk oleh kira-kira 7 tahun kehidupan manusia.

Fungsi Lenturan

Semua selekoh tulang belakang dibentuk atas sebab tertentu. Mereka perlu untuk mengekalkan keseimbangan. Juga, semasa hampir apa-apa pergerakan, lordosis dan kyphosis membantu tulang belakang untuk kembali ke belakang dan dengan ketara melembutkan kejutan yang dialami oleh badan pada saat-saat ini. Menariknya, disebabkan oleh sistem lengkungan yang direka dengan baik, struktur tulang belakang dan elemen-elemen lain, tulang belakang manusia sangat kuat sehingga dapat menahan beban 18 kali lebih besar dari yang mana tiang beton yang mempunyai ketebalan yang sama dapat bertahan. Lajur tulang belakang sangat lumayan, apalagi beban diagihkan sama rata ke semua jabatan.

Perhatian! Tidak semestinya lengkung tulang belakang mempunyai bentuk yang betul. Dalam keadaan tertentu, mereka mungkin patologi. Bentuk semula jadi dalam pesawat berbentuk anak panah yang dipanggil, dan tidak wajar - di bahagian depan. Adalah penting untuk dapat membezakan antara lenturan semula jadi dan patologi.

Sikap manusia dan pelanggarannya

Posture adalah postur akrab dan santai, diduduki oleh orang yang berdiri tenang, di mana dia berdiri tepat dan tidak mengetatkan otot untuk ini. Ia bergantung kepada bentuk ruang tulang belakang. Dan posturnya mudah rosak, jika anda tidak mengurusnya dari awal lagi. Sepanjang hayat, tulang belakang sentiasa perlu menyesuaikan diri dengan faktor-faktor tertentu. Ini mungkin keadaan kerja khas, perabot tidak selesa, kekurangan tenaga fizikal, dan lain-lain. Posisi yang merosakkan adalah pelanggaran lengkung fisiologi tulang belakang. Oleh itu, seseorang boleh melonggarkan, mempunyai bulat atau belakang rata, dan juga belakang belakang cekung.

Petua! Lebih baik mengajar kanak-kanak dari zaman kanak-kanak untuk membetulkan postur. Ini akan membolehkan tulang belakang membentuk keluk semula jadi yang betul, dan kanak-kanak - untuk mengelakkan masalah dengan rupa dan kesihatan pada masa akan datang.

Adalah penting bagi ibu bapa bayi untuk mengetahui bagaimana untuk membawa bayi itu dengan tangan mereka, untuk merayap, apabila mula mengajar bayi duduk atau berjalan. Jika semuanya dilakukan dengan betul dalam tempoh pembangunan awal, maka dengan jaminan 100% anda boleh mengelakkan sejumlah masalah belakang pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila masalah dengan pembentukan tulang belakang diperhatikan pada peringkat kehamilan. Sebagai contoh, keturunan, kekurangan vitamin D dan faktor lain boleh mempengaruhi keadaannya. Oleh itu, ibu hamil juga perlu menjaga kesihatannya sendiri semasa tempoh hamil.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Pelanggaran postur sering membawa kepada membungkuk dalam usia. Biasanya, anda dapat melihat lelaki tua yang bengkok, tentang siapa mereka mengatakan bahawa kehidupan telah membengkokkannya. Walau bagaimanapun, jika tulang belakang sangat melengkung pada seorang lelaki muda, maka ia hanya menjadi patologi.

Perhatian! Stoop bukan sahaja kecacatan kosmetik. Lama kelamaan, ia akan membawa kepada kemunculan kesakitan di belakang kerana fakta bahawa cakera intervertebral dimampatkan.

Terlalu lurus, seperti bungkuk - sama buruk. Dan sebenarnya, dan dalam hal lain, tulang belakang tidak dapat menyerap sepenuhnya kesannya, ketika bergerak. Vertebra haus lebih cepat, kerana apa yang seseorang mula mengalami sakit belakang dari masa ke masa.

Menariknya, patologi tulang belakang adalah nama yang sama dengan keluk semula jadi. Sangat concave akan dipanggil kyphosis, dan berlebihan melengkung - lordosis. Satu lagi kecacatan tulang belakang juga sangat biasa - ia bengkok ke sisi dalam bentuk huruf S atau C. Ini adalah scoliosis.

Kyphosis dan lordosis patologi

Kyphosis patologi disifatkan oleh kehadiran bongkahan kuat. Oleh itu, selekoh di kawasan torak akhirnya menjadi bonggol. Penyebabnya sering kali mengalami perkembangan tulang belakang yang tidak normal, kecederaan serius, penyakit serius seperti osteoporosis, rheumatoid arthritis, dan polio.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci, struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya, serta mengenali penyebab penyakit, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Lordosis patologi dicirikan oleh kehadiran putaran kuat tulang belakang ke depan di leher atau belakang bawah. Dengan lordosis, kepala, leher, perut sangat menonjol ke depan, dan dada rata. Lutut boleh bertukar arah yang berbeza. Leher, sebagai peraturan, dibengkokkan oleh mereka yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk. Lintah lordosis adalah yang paling sering akibat trauma, obesiti, dan sebarang patologi.

Perhatian! Pelancaran bentuk kedua-dua patologi boleh menyebabkan kesakitan yang teruk.

Scoliosis

Penyakit ini, yang agak serius dan dicirikan oleh kehadiran lekuk tulang belakang ke sisi, dipanggil scoliosis. Ini adalah patologi yang diperolehi, yang berkembang hanya kerana sikap yang salah yang terbentuk pada zaman kanak-kanak. Sebab-sebab pembangunan adalah kedudukan salah tubuh badan yang salah semasa penyediaan pelajaran dan di meja sekolah, percubaan untuk terus menurunkan kepala akibat pertumbuhan yang tinggi, membawa tas dengan buku teks pada satu bahu.

Nota! Kira-kira 80% daripada jumlah kanak-kanak di bawah umur 16 tahun mengalami skoliosis.

Langkah terbaik untuk memerangi scoliosis adalah pencegahannya. Adalah penting untuk melihat bagaimana anak bergerak atau duduk. Ia tidak sukar untuk mengatasi skoliosis pada zaman kanak-kanak jika anda melihat perkembangan penyakit dalam masa dan mengambil semua langkah untuk mengelakkannya.

Rawatan scoliosis

Langkah 1. Pertama, anda perlu mengkaji tanda-tanda awal scoliosis dan belajar tentang langkah-langkah pencegahan penyakit ini.

Langkah 2. Ia juga disarankan untuk mengkaji semua komplikasi yang mungkin timbul jika tidak dirawat.

Langkah 3. Adalah penting untuk memantau keadaan belakang dan memberi perhatian kepada kemunculan tanda-tanda awal scoliosis.

Langkah 4. Pada tanda-tanda awal perkembangan scoliosis, disarankan untuk segera melawat doktor dan bertanya tentang kemungkinan kaedah rawatan.

Langkah 5. Untuk mengesahkan ketepatan diagnosis, disarankan untuk menjalani peperiksaan.

Langkah 6. Atas nasihat doktor, anda boleh mula memakai pembalut khas untuk belakang, postur pembetulan.

Langkah 7. Scoliosis boleh dirawat dengan pembedahan. Keperluan pembedahan perlu meminta doktor.

Langkah 8. Untuk mengelakkan penyakit dan memperbaiki keadaan belakang, jika ia hadir, anda harus masuk untuk sukan dan bergerak sebanyak mungkin.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci bilangan vertebra pada seseorang dan struktur tulang belakang, serta mengetahui apabila tulang belakang kolum tulang belakang berlaku, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Video - Pencegahan kemunculan kelengkungan tulang belakang patologi

Dari kesihatan tulang belakang itu, sebahagian besarnya bergantung kepada keupayaan seseorang untuk menikmati sepenuhnya kehidupan. Dan bahagian tubuh ini perlu diberi perhatian yang banyak. Dengan mematuhi peraturan asas, adalah mungkin untuk mengelakkan penampilan lengkung patologi tulang belakang dan untuk memastikan ia sihat dan berfungsi dengan betul selama bertahun-tahun.

Berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang dan apa yang masing-masing bertanggungjawab?

Tulang belakang adalah salah satu struktur yang paling kompleks dalam tubuh manusia. S-bentuk memberikan kelenturan dan keanjalan, membolehkan anda bengkok dan berputar, mengambil kedudukan yang selesa. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, lebih mudah untuk menentukan apa sensasi yang menyakitkan yang dihasilkan (buasir boleh berkembang jika masalah dengan tulang ekor itu berlaku, proses patologi di daerah sakral akan menyebabkan sakit di paha).

Struktur tulang belakang manusia

Anatomi tulang belakang manusia membolehkan anda berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti. Tulang belakang mempunyai fungsi penting:

 • adalah sokongan tegar untuk kepala dan batang badan;
 • melindungi kelengkang tulang belakang dan ganglia tulang belakang;
 • adalah sebahagian daripada dada.

Bilangan vertebra antara 32 hingga 34, kehadiran 3 selekoh melindungi terhadap beban.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang dan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab?

Mengetahui apa tulang belakang seseorang, apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh mengambil langkah pencegahan terlebih dahulu untuk memastikan ia sihat.

Untuk mengetahui di mana kesakitan datang, perlu mengetahui berapa banyak jabatan yang ada di tulang belakang manusia. Tulang belakang mempunyai 5 bahagian:

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki;
 • proses artikular;
 • terusan tunjang;
 • arka.

Badan vertebra terletak di depan. Di belakang adalah bahagian di mana proses berada (otot belakang dipasang pada mereka). Cakera intervertebral diperbuat daripada tisu tulang rawan, yang terletak di antara tulang belakang.

Dalam terusan tunjang adalah saraf tunjang, gerbang vertebra melindunginya dari kerosakan. Proses spinous melindungi tulang belakang dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Proses artikular 4: 2 di atas dan 2 di bawah, mereka membantu cakera intervertebral berfungsi dengan baik.

Unsur penting yang menghubungkan struktur tulang adalah ligamen. Penetapan elastis tulang dan otot memberikan tendon.

Tulang belakang serviks bertanggung jawab untuk kegiatan kepala. Di dada, aktiviti paling kurang, di lumbar - yang paling besar. Dengan bantuan kawasan sakral menghubungkan panggul dengan tulang belakang. Dengan pelanggaran mana-mana jabatan mengembangkan patologi teruk.

Dengan penampilan sakit kepala yang teruk, pening, mengejar anggota badan, perubahan berjalan, dan tanda-tanda lain, pemeriksaan tulang belakang sering diperlukan.

Dengan masalah timbul di serviks:

 • neurosis;
 • hidung berair;
 • kerosakan memori;
 • sakit kepala;
 • ekzema;
 • patologi thyroid;
 • neuralgia;
 • asma bronkial;
 • penglihatan dan pendengaran yang kabur;
 • reaksi alergi;
 • arthrosis;
 • sakit bahu;
 • keradangan nasofaring dan saluran pernafasan atas dalam bentuk kronik;
 • sakit di telinga, mata;
 • tekanan darah tinggi;
 • sesak nafas;
 • keletihan kronik.

Dengan pelanggaran pada servikal vertebra serviks pertama (C1) dengan tekanan darah terjadi. Kegagalan yang dikaitkan dengan vertebra serviks kedua (C 2) menyebabkan masalah dalam berfungsi sistem saraf, penglihatan.

Pelanggaran C3 membawa kepada masalah dengan aktiviti sistem saraf, kerosakan gigi. Akibat kerosakan pada C4 (dengan kecederaan), akibatnya akan mempengaruhi kawasan leher, C5 - pada ligamen tekak, C6 - pada leher, lengan bawah.

Apabila fungsi vertebra thoracic terjejas, terdapat kegagalan dalam aktiviti organ dalaman (bronkus, jantung, hati, saluran hempedu, buah pinggang), yang berikut dicatatkan:

 • sakit dada;
 • bronkitis;
 • batuk;
 • gangguan hati;
 • sakit di bahagian atas badan (sendi dan otot);
 • pleurisy;
 • asma bronkial;
 • hipotensi;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pneumonia;
 • rematik;
 • penyakit sistem pembiakan;
 • penyakit kulit.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk aktiviti kelenjar prostat, usus. Untuk pelanggaran yang timbul di jabatan ini, muncul:

 • hernia (umbilical dan inguinal);
 • kolitis;
 • pelanggaran kitaran haid;
 • sciatica, lumbago;
 • masalah dengan kerusi;
 • sakit di sendi lutut, belakang bawah, kaki;
 • penyakit pundi kencing;
 • kekejangan, rasa kebas pada kaki;
 • prostatitis dalam bentuk kronik;
 • mati pucuk;
 • kolik usus;
 • kerap membuang air kecil.

Kerosakan dalam sacral dan coccyx menyebabkan:

 • buasir, kesakitan di kawasan sakral, ketidakselesaan di kaki, kaki, jari kaki;
 • sakit di kaki;
 • mati rasa, menurunkan sensitiviti kulit kaki;
 • kegagalan organ panggul.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Memandangkan berapa banyak vertebra berada di rantau serviks, anda perlu ingat bahawa mereka berbeza dalam saiz kecil dan kekuatan rendah.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, berbentuk C dan terdiri daripada 7 vertebra. C6 mempunyai tubercle anterior besar. Arteri karotid berlalu di sebelahnya dan, jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap tubercle.

Atlant adalah vertebra serviks pertama yang dibentangkan dalam bentuk cincin arka yang disambungkan oleh unsur-unsur yang maju. Di belakang terdapat alur (disebut "gigi").

Axis juga mempunyai gigi yang menunjuk ke atas. Dia mempunyai hujung yang tajam, sekitar - sebuah atlas dan tengkorak. Di hadapan terdapat kawasan di mana perkawinan terjadi dengan rehat di gigi Atlanta. Di belakang adalah bahagian artikular.

Tulang serviks ketujuh dapat dengan mudah meraba-raba dengan memiringkan kepala ke bawah. Proses spinousnya besar, ia tidak dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Apabila menyatakan berapa banyak vertebra serviks seseorang, seseorang harus tahu bahawa tidak semua mereka membawa beban yang sama seperti atlas.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Selekoh tulang belakang dapat melindunginya dari stres, mengekalkan keseimbangan, melancarkan kesan kejutan dan gerakan mendadak.

Selek lurus tidak dianggap kelengkungan: mereka adalah harta benda, yang memungkinkan untuk menahan tekanan dan memelihara integriti.

Mengetahui berapa banyak vertebra dikira di setiap bahagian kolum tulang belakang, seseorang harus memperjelas ciri khas yang mereka ada. Tulang tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil benar, dan tulang belakang sacral dan coccygeal dipanggil palsu.

Selekoh ruang tulang belakang memberikan rupa berbentuk S. Selangkangan ke depan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis. Terdapat lordosis dalam serviks, kyphosis dalam toraks, dan lordosis di lumbar. Melicinkan atau meningkatkan selekoh berlaku dengan scoliosis, osteochondrosis. Ini mempunyai kesan negatif terhadap kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

Lajur tulang belakang dibezakan oleh kawasan toraks yang tidak aktif, yang terdiri daripada 12 vertebra (yang ditetapkan sebagai T1 hingga T12). Nombor ini disebabkan oleh 12 pasang tulang rusuk. Badan-badan vertebra di dalamnya lebih besar (menurut saintis, ini disebabkan beban yang meningkat dan sambungan dengan tulang rusuk).

Dalam cakera intervertebral rantau thoracik terdapat ketinggian kecil, proses spinous juga mempunyai perbezaan: mereka lebih besar, memanjang, membungkuk ke bawah.

Selalunya kyphosis berlaku di rantau thoracic. Apabila mencederakan atau postur yang tidak betul, tulang belakangnya cacat, yang menyebabkan perkembangan patologi yang teruk. Untuk mengelakkan penyimpangan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mengurangkan tahap beban, memantau kedudukan badan.

Untuk mengetahui berapa banyak tulang di tulang belakang manusia, anda perlu membuat pengiraan mudah dengan menjumlahkan vertebra setiap bahagian:

 • leher - 7;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5.

Secara keseluruhan, terdapat 32-24 vertebra. Apabila jumlah perubahan dalam arah peningkatan atau penurunan, penyakit berkembang yang tidak mengancam akan membawa maut, tetapi boleh menyebabkan sakit yang teruk dan pergerakan yang terhalang.

Kerangka tubuh manusia dan selekoh tulang belakang

Apabila rasa sakit kembali muncul, seseorang berfikir, mungkin, bagaimana ia menjadi baik untuk menjadi invertebrata supaya tidak ada yang menyakitkan. Tulang belakang boleh dipanggil ular di dalam seseorang, kerana ia mempunyai bentuk yang sama, tetapi, kebenaran, terdiri dari tulang yang saling berhubungan - vertebra. Spine manusia bukan struktur statik - ia tertakluk kepada pergerakan yang berterusan.

Keluk fisiologi tulang belakang melakukan fungsi pelindung terhadap pelbagai kecederaan semasa pergerakan dan sama rata mengedarkan beban seluruh jisim badan, yang memastikan pergerakan penuh seseorang. Di sepanjang hayat, seseorang dan, akibatnya, tulang belakangnya, menyesuaikan diri dengan pelbagai faktor luaran - kesulitan yang berkaitan dengan perabot, terutamanya keadaan rumah dan kerja. Kerukunan dan kelancaran pergerakan tulang belakang dipastikan oleh kerja harmoni otot belakang.

Siklus hidup tulang belakang manusia

Dalam banyak bahasa, tulang belakang manusia dipanggil "ruang tulang belakang", dan dalam bahasa Latin ia bermaksud "lajur". Punggung manusia adalah struktur yang panjang dan kompleks yang, sebagai tambahan kepada fungsi pergerakannya, juga mempunyai fungsi depresiasi dan merupakan pembela saraf tunjang dan saraf yang keluar darinya.

Sebaik sahaja seseorang itu berada pada kakinya selepas kelahiran, pembentukan selekoh - lordosis, kyphosis. Mereka bertanggungjawab untuk susut nilai - jadi seseorang boleh melompat, melompat dan berjalan tanpa sebarang masalah. Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang saling berhubungan dengan tisu intervertebral. Berapa banyak vertebra mempunyai kerangka manusia?

Tidak mustahil untuk mengatakan berapa ramai yang ada di sana. Ternyata bilangan vertebra yang membentuk tulang belakang manusia boleh berubah (dari 32 hingga 35).

Skeleton badan manusia

Geometri tulang belakang yang betul

Mengapa seseorang berdiri tegak, tegak dan berjalan lurus? Kerana ia mempunyai rangka yang sangat kuat dan sokongan tulang belakang dengan kumpulan otot dorsal dan iliopsoas. Poster dan tulang belakang seseorang bergantung kepada keluk fisiologi. Pelanggaran postur dan kecacatan tulang belakang, selekoh fisiologi terganggu. Secara alamus, tulang belakang manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian - lordosis dan kyphosis. Tetapi sebenarnya, ia mempunyai beberapa jabatan dan terdiri daripada:

 • lordosis serviks;
 • kyphaosis toraks;
 • lordosis lumbar;
 • kyphosis sakral.

Lordosis serviks memanggil lengkung fisiologi di leher, yang mempunyai arah ke hadapan. Seterusnya datang kyphaosis thoracic (sedikit belakang belakang), struktur seterusnya adalah lordosis lumbar. Tulang belakang berakhir dengan sacrum - kyphosis yang lebih rendah. Oleh itu, tulang belakang manusia sihat kelihatan seperti.

Tetapi untuk tulang belakang manusia selalu ada peluang untuk memperoleh penyakit tertentu, misalnya, kyphosis atau hyperlordosis, yang melanggar struktur lengkung fisiologi.

Pembentukan lengkung fisiologi

Pembentukan kelengkungan tulang belakang tidak berlaku di rahim, proses ini bermula selepas kelahiran seorang anak. Semasa kelahiran, kanak-kanak belum membentuk selekoh (bentuk tulang belakang adalah busur berongga), mereka berkembang secara bergantian dan secara beransur-ansur. Yang pertama adalah tikungan leher apabila bayi cuba mengangkat dan memegang kepalanya. Ini berlaku pada bulan kedua kehidupan.

Oleh enam bulan, bayi telah membentuk tikus fisiologi toraks yang sudah terbentuk (anda boleh memberi perhatian apabila anak mempunyai kelengkungan fisiologi tulang belakang bahagian toraks - ini berlaku apabila anak itu cuba duduk dan bersandar ke hadapan). Selekoh lumbar dan sakral berkembang apabila bayi itu berdiri dan berjalan. Pada usia 7 tahun, semua lengkung fisiologi terbentuk sepenuhnya pada kanak-kanak.

Bentuk lengkung pada kanak-kanak bergantung pada ibu mereka. Tidak hairanlah doktor melaporkan bahawa mustahil untuk memenjarakan seorang kanak-kanak sebelum 6 bulan. Ibu perlu dilatih bagaimana untuk mengambil bayi dengan betul, bagaimana untuk mengubahnya dan berapa banyak struktur fisiologi yang dapat diajar untuk menanam atau berjalan. Perlu diingatkan bahawa perkembangan kanak-kanak tidak mengikuti pola tertentu. Keluk fisiologi seseorang harus dikembangkan mengikut teori - semuanya mempunyai masa, dan bukan sebaliknya.

Ini adalah kesalahan biasa ibu bapa, yang kemudiannya mengangkat bahu dan bertanya di mana bayi mempunyai displasia dan scoliosis yang teruk, di mana mereka ingin membesarkan anak dengan cepat, iaitu meletakkan dia di kakinya, mengajarnya bagaimana untuk memegang kepala dengan betul. Ini adalah kesilapan besar, fisiologi rangka manusia belum dibatalkan.

Jika ibu bapa dengan betul membawa bayi yang baru lahir di tangan mereka, melakukan gimnastik tepat pada masanya dan jangan melanggar peraturan, maka pada masa akan datang tidak akan ada masalah.

Kesakitan kongenital dan diperolehi

Keluk fisiologi kanak-kanak mungkin cacat dalam rahim kerana sebab-sebab seperti kekurangan vitamin D atau faktor genetik. Tetapi dengan pendekatan yang betul dan rawatan yang sesuai untuk masalah ini boleh dielakkan lagi. Kadang-kadang dalam amalan ginekologi apabila tiada buruh dalam wanita, doktor menggunakan pengekstrakan buatan anak dan boleh merosakkan tulang belakang.

Kecederaan kelahiran sedemikian, yang seterusnya menyebabkan tikungan fisiologi yang tidak normal, tidak lagi dianggap sebagai kongenital, tetapi diperolehi. Deformasi yang diperolehi boleh disebabkan oleh pelbagai kecederaan atau hanya dengan rawatan kecuaian kanak-kanak atau diri sendiri. Ibu mengandung, untuk mengecualikan pengubahsuaian patologi pada kanak-kanak, boleh menasihati yang berikut:

 • Bayi yang baru lahir hanya boleh diambil di daerah torak;
 • kanak itu mesti mempunyai pegangan dan kaki dikumpulkan bersama;
 • untuk mengekalkan kepala selama dua atau tiga minggu pertama, selepas itu anda tidak perlu melakukan ini: anak-anak sudah mula melatih otot leher mereka dengan usia satu bulan, itulah sebabnya pembentukan bengkok terjadi
 • agar tidak merosakkan salah satu vertebra serviks kepada bayi, yang kemudian boleh menyebabkan lenturan fisiologi yang tidak sesuai, lebih baik untuk menyokong kepala dan badan dengan satu tangan untuk penyegerakan.

Jangan fikir bahawa ubah bentuk keluk fisiologi tulang belakang manusia hanyalah lengkung belakang. Semuanya lebih rumit. Mengambil bentuk yang salah, yang sepatutnya secara alamiah, tulang belakang memerah organ-organ dalaman, yang menghalang kerja normal dan stabil.

Di samping itu, ubah bentuk fisiologi menyebabkan sakit yang menyakitkan, terutamanya selepas penuaan fizikal.

Kyphosis, lordosis dan scoliosis

Konsep "kyphosis", "lordosis" bukan hanya nama-nama keluk fisiologi tulang belakang manusia. Ini adalah nama-nama penyakit yang dikaitkan dengan kelengkungan dan berlaku apabila lengkung tulang belakang manusia rosak atau cacat.

Kyphosis dalam orang biasa dipanggil "membungkuk", kadangkala lekuk yang salah seperti bonggol. Kyphosis adalah kelengkungan fisiologi yang berlebihan dari tulang belakang manusia di kawasan dada. Bentuknya berbentuk belakang. Patologi ini boleh menjadi kongenital (ditentukan secara genetik) dan diperolehi, yang disebabkan oleh pelanggaran postur, kerana yang membengkok bahagian toraks diubah. Perubahan bentuk lenturan fisiologi kawasan toraks mungkin disebabkan oleh:

 • pembentukan perubahan degeneratif;
 • proses ubah bentuk vertebra dan tisu intervertebral;
 • kecederaan saraf tunjang;
 • penyakit seperti arthritis rheumatoid, osteoporosis, polio.

Gejala-gejala ubah bentuk fisiologi membongkok kawasan toraks disebabkan oleh pelanggaran biomekanik, pengedaran tidak betul vektor beban, yang membawa kepada kesakitan. Untuk kelengkungan yang disebut di rantau toraks dicirikan oleh perubahan dalam kerja organ-organ dalaman. Tidak kira - kelengkungan yang diperolehi daripada tulang belakang manusia atau kongenital - doktor akan dapat membantu dalam kedua-dua keadaan.

Dengan lordosis, kelengkungan fisiologi tulang belakang telah cacat, bukan seperti kyphosis mundur, tetapi ke hadapan. Sebab-sebab perubahan patologis ini terutamanya berat badan berlebihan, postur yang lemah. Patologi ini juga boleh menjadi kongenital atau diperoleh dalam tempoh hayat. Menyebabkan pemindahan organ lumbar: buah pinggang, kolon, pankreas, organ kencing.

Hakikat bahawa scoliosis sedemikian, ramai orang tahu secara langsung. Kelengkungan lengkung fisiologi tulang belakang seseorang dan tulang belakang itu sendiri adalah hasil postur yang tidak betul, yang berlaku apabila seorang kanak-kanak duduk dalam kedudukan yang sama sepanjang masa, memakai beg bimbit pada satu bahu dan slouches, sama ada kerana ketinggiannya atau kerana berat badan yang berlebihan. Semua ini adalah penyebab kecacatan dan membawa kepada akibat-akibat tidak dapat dipulihkan.

Perkara itu adalah bahawa pada zaman kanak-kanak anda masih boleh membetulkan sesuatu dan membantu kanak-kanak tidak menghabiskan nyawanya dalam rasa sakit yang menyakitkan. Tetapi pada masa dewasa kelengkungan seperti scoliosis, tidak mungkin dapat diperbaiki. Oleh itu, para doktor sangat menyarankan ibu-ibu untuk menjaga anak-anak mereka dan menumpukan lebih banyak masa kepada sikap mereka dan berjalan lurus. Keluk fisiologi terjejas pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan kecacatan. Oleh sebab itu, anda perlu membeli meja yang selesa untuk kanak-kanak, lihat bagaimana mereka duduk di meja.

Sehingga kini, jenis scoliosis yang sangat biasa, apabila bahu kanan pada kanak-kanak lebih tinggi daripada kiri. Semua kerana komputer dan tikus komputer.

Jika anda menonton kanak-kanak, anda dapat melihat bahawa semasa bermain di komputer, bahu kirinya lebih rendah, kerana tangan kiri berada dalam keadaan yang lebih santai, dan anak itu menggerakkan tetikus dengan tangan kanannya, masing-masing, bahu kanan menjadi lebih tinggi. Ini adalah tahap awal scoliosis. Perlu diingat bahawa mengikut statistik, kerana permainan komputer dan kedudukan kanak-kanak seperti di meja, kanak-kanak berusia lima tahun dalam 70% kes bukan sahaja scoliosis diperhatikan - kelengkungan tulang belakang, tetapi juga kelengkungan lengkung fisiologi.

Bagaimana seorang kanak-kanak dibentuk dan sama ada dia akan terus mengalami masalah dengan lengkungan fisiologi tulang belakang bergantung kepada ibu bapa.