Utama / Lebam

Selekoh tulang belakang

Punggung manusia adalah struktur kompleks, operasi yang betul bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah asas rangka, bahagian paling penting dalam sistem muskuloskeletal. Tulang belakang tidak hanya melindungi saraf tunjang dari kecederaan, ia menyokong badan dalam kedudukan tegak dan menyediakan berjalan kaki tegak. Tetapi untuk ini kerja harmoni otot belakang adalah penting, serta kedudukan vertebra yang betul.

Asas kerangka manusia disebut sebagai tulang belakang, tetapi sebenarnya ia tidak lurus. Jika tidak, dengan sebarang pergerakan atau lompat secara tiba-tiba, kecederaan vertebra atau peregangan otot tidak dapat dielakkan. Oleh itu, ia mempunyai bentuk khas. Gelung semulajadi tulang belakang menyediakan fungsi kusyen dan melindungi vertebra daripada lelasan. Bentuk tulang belakang seperti tulang belakang bertindak sebagai mata air, melembutkan semua kejutan.

Fungsi Lenturan

Tulang belakang manusia terdiri daripada 33-35 vertebra. Mereka disambungkan menggunakan cakera dan otot intervertebral anjal. Struktur ini memberikan mobiliti dan fleksibiliti tulang belakang, keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan yang berbeza, untuk mengambil kedudukan badan yang berbeza, untuk menyesuaikan diri dengan ciri-ciri perabot atau aktiviti profesional. Dan disebabkan oleh fakta bahawa pada masa yang sama flexor dan extensor otot berfungsi, tubuh manusia dapat mengekalkan kedudukan yang tegak untuk waktu yang lama.

Semua vertebra terdiri daripada lima bahagian tulang belakang: serviks, toraks, lumbar, sacral, dan coccygeal. Mereka dikaitkan dengan organ-organ dalaman dan, sebagai tambahan kepada perlindungan mereka, memastikan fungsi normal mereka disebabkan kedudukan mereka yang betul. Mengubah bentuk tulang belakang boleh mengganggu fungsi lancar badan.

Kerana kedudukan betul setiap tulang belakang, bekalan darah normal ke otak, laluan impuls syaraf yang tepat pada masanya dan kerja harmoni sistem muskuloskeletal akan dipastikan. Tetapi fungsi tulang belakang tidak hanya itu. Bentuk gelombangnya berfungsi sebagai penyerap kejutan, melembutkan setiap pusingan dan melindungi vertebra daripada kecederaan, dan otak dari gegaran.

Lengkung semulajadi

Jika anda melihat belakang orang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa tulang belakang tidak lurus, tetapi ikal. Ini bukan tanda patologi apa pun, sebenarnya - ini adalah lengkung semulajadi, yang memberikan tulang belakang dengan fungsi susut nilai. Disebabkan kedudukan ini, ia boleh mengecut, melindih beban yang tinggi dan melindungi otak dari gangguan yang kuat.

Tidak semua orang tahu berapa banyak selekoh tulang belakang manusia yang sihat. Kebanyakan notis hanya pesongan ke depan di belakang. Tetapi sebenarnya perlu ada empat lengkungan semula jadi. Dua daripadanya adalah bengkok ke hadapan, yang disebut lordosis, dan dua adalah kyphosis atau bengkok ke belakang. Mereka bergantian, memberikan tulang belakang bentuk seperti gelombang.

 • Lordosis pangkal rahim semulajadi adalah lekuk dari ruang belakang tulang belakang ke leher.
 • Seterusnya, tulang belakang membentuk tulang belakang - kyphosis toraks.
 • Di rantau lumbar, lajur vertebral sekali lagi membongkok ke hadapan. Ini adalah lordosis lumbar.
 • Wilayah sakral mengekalkan seluruh jisim badan seseorang, mengedarkan beban dan menyediakan sambungan antara anggota bawah dan tulang belakang. Untuk keseimbangan yang lebih baik, ia membentuk lengkungan belakang. Ini adalah kyphosis sakral.

Terima kasih kepada bentuk ini, tulang belakang boleh menahan beban yang besar. Kelenturan dan daya tahannya memberikan seseorang yang berupaya melakukan aktiviti yang paling pelbagai. Jika anda bandingkan dengan lajur konkrit ketebalan yang sama, tulang belakang dapat menahan beban 18 kali lebih besar. Itulah sebabnya ia sangat penting bahawa ia mempunyai 4 selekoh, yang merupakan ciri khas hanya kerangka manusia.

Pembentukan

Bentuk tulang belakang manusia tidak terbentuk dengan segera. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan hanya satu bendung fisiologi - sakral. Ia memastikan sambungan betul tulang belakang dengan tulang pelvis. Tetapi semua selekoh lain dibentuk kemudian. Bayi yang menghabiskan sebahagian besar masa dalam kedudukan mendatar tidak memerlukannya lagi. Spina mengambil bentuk semulajadi dengan 4 selekoh hanya dengan 7 tahun, dan pembentukan lengkap kerangka berakhir dalam 25 tahun.

Lordosis fisiologi dan kyphosis tidak terbentuk serentak. Pembentukan mereka dikaitkan dengan keunikan perkembangan bayi pada tahun pertama kehidupan. Pertama datang pembentukan lordosis di rantau serviks. Secara beransur-ansur, tulang belakang di sini melengkung ke hadapan apabila bayi belajar mengangkat dan memegang kepala dari kedudukan terdedah pada perut.

Langkah seterusnya dalam perkembangan rangka kanak-kanak adalah keupayaan untuk duduk. Untuk meringankan stres dalam kedudukan sedemikian, perlu tulang belulang kembali ke rantau thoracik. Kyphosis fisiologi ini mula terbentuk kira-kira 4-5 bulan dan akhirnya mengambil bentuk yang dikehendaki sekitar satu tahun. Oleh itu, adalah mustahil untuk menurunkan kanak-kanak lebih awal, kerana ini boleh mengganggu perkembangan semula jadi rangka.

Juga, doktor tidak mengesyorkan meletakkan bayi pada kaki sehingga ia mula bangun. Untuk mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak dan pembahagian beban yang betul, tulang belakang mesti dibengkokkan ke hadapan di kawasan lumbar, dan ia mula membentuk sekitar akhir tahun pertama kehidupan. Dan hanya pada umur 7 tahun, tulang belakang kanak-kanak memperoleh bentuk semula jadi. Tetapi sejak otot-otot masih lemah dan tulang-tulang tumbuh, pembentukan akhir kurva semula jadi berakhir pada usia 25 tahun.

Dalam rangka untuk tulang belakang menjadi fleksibel, untuk melaksanakan fungsinya dengan betul dan untuk memastikan fungsi normal seluruh organisma, sangat penting untuk memantau pembentukan lengkung yang betul pada tahun pertama kehidupan. Ibu bapa mesti tahu cara mengambil dan menukar bayi dengan betul. Kelemahan otot dan ligamen bayi yang baru lahir mungkin menjadi sebab pergerakan orang dewasa yang cuai akan mengakibatkan pergeseran atau kerosakan pada vertebra. Ia amat penting pada bulan pertama ketika mengangkat tangan untuk menyokong kepala bayi, dan ini perlu dilakukan supaya satu tangan memegang kedua-dua toraks dan rahim serviks.

Ia juga sangat penting untuk tidak menggelapkan kanak-kanak itu atau meletakkannya pada kakinya lebih awal daripada yang diperlukan. Pesongan semulajadi di punggung bawah terbentuk paling lama, oleh itu, lebih baik baginya untuk sekecil mungkin dalam posisi tegak. Perkembangan bayi bayi secara beransur-ansur, dan percepatan tiruan proses ini dapat membahayakan pembentukan tulang yang tepat.

Postur yang betul

Tidak semua orang tahu betapa banyak selekoh yang mempunyai tulang belakang yang sihat, tetapi apa bentuk postur yang betul adalah biasa kepada semua orang. Lagipun, ia menjadikan seseorang lebih tinggi, lebih yakin diri, lebih menarik. Walaupun ia adalah pada kehadiran lengkung yang dibentuk dengan baik bahawa postur atau kedudukan yang seseorang dalam kedudukan tegak secara sukarela menganggap bergantung.

Sekiranya tulang belakang dibentuk dengan betul dan terdapat lengkung semulajadi, ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • dagu sedikit dibangkitkan, mata memandang ke hadapan;
 • bahu diturunkan dan dikembalikan;
 • bahu dan bilah bahu berada di tahap yang sama;
 • perut diperketat.

Kecacatan tulang belakang

Disebabkan pengaruh faktor luaran, kedudukan badan yang tidak normal atau punca dalaman, keluk semula jadi tulang belakang mengambil bentuk yang tidak teratur. Mereka boleh dilayari atau, sebaliknya, diperkuat. Dengan peningkatan lordosis fisiologi atau kyphosis, nama-nama ini memperoleh makna yang berbeza. Mereka menjadi definisi penyakit yang dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang. Di samping itu, ubah bentuk boleh berlaku di pesawat sisi, yang juga tidak semulajadi untuk badan.

Kerana fakta bahawa rangka manusia sangat kompleks, dan banyak faktor mempengaruhi berfungsi dengan baik, terdapat beberapa jenis ubah bentuk:

 • kyphosis patologi;
 • lordosis patologi;
 • scoliosis;
 • belakang rata.

Adalah dipercayai bahawa setiap orang kedua mempunyai pelanggaran terhadap bentuk semulajadi ruang tulang belakang. Ini disebabkan oleh gaya hidup orang dewasa yang moden dan dengan peningkatan beban pada sistem muskuloskeletal.

Kyphosis

Apabila kelengkungan toraks dari tulang belakang dibentuk dengan tidak betul, bentuk bonggol yang kuat kelihatan di bahagian belakang. Keadaan ini juga disebut stoop atau kyphosis. Selekoh kuat di tempat ini mungkin timbul kerana kerap duduk di posisi yang bengkok, serta disebabkan oleh patologi pada masa kanak-kanak, seperti riket.

Di samping pusingan belakang seseorang yang mempunyai kyphosis, seseorang dapat melihat bahu yang diturunkan, perut yang menonjol dan kendor. Disebabkan kecacatan rantau toraks, fungsi organ pernafasan, serta peredaran darah, mungkin terjejas.

Lordosis

Tulang serviks dan lumbar terdedah kepada kelengkungan patologis tersebut. Pengukuhan lenturan ke hadapan boleh berlaku kerana berpanjangan duduk dalam satu kedudukan, kehadiran osteochondrosis, atau proses patologi yang lain. Kawasan lumbar juga terjejas dengan peningkatan berat badan dan berat badan berlebihan.

Kelengkungan seperti tulang belakang membawa kepada ubah bentuk seluruh tubuh manusia. Perutnya perut, bahunya bergerak ke depan, dadanya berdebar-debar. Lengan bawah juga menderita, khususnya, lutut boleh cacat. Oleh kerana perubahan itu, selain sakit belakang, kerja semua organ dalaman mungkin terganggu.

Scoliosis

Tetapi strain yang paling terkenal ialah scoliosis. Jadi dipanggil kelengkungan tulang belakang di satah sisi. Pelanggaran bendungan semulajadi ini diperolehi, karena ke arah ini tulang belakang yang sehat harus lurus. Scoliosis paling kerap berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja akibat postur yang salah. Jika seorang kanak-kanak bergerak sedikit, duduk di meja banyak, membawa buku teks berat dalam beg pada satu bahu, atau berat badan berlebihan, tulang belakangnya bengkok.

Fleksi lateral luar biasa tulang belakang juga boleh muncul pada orang dewasa akibat daripada kecederaan atau beban asimetri biasa di belakang. Gaya hidup yang tidak aktif dari orang moden membawa kepada kelemahan otot yang tidak dapat menyokong keluk semula jadi tulang belakang.

Balik belakang

Sekiranya lengkung semula jadi tulang belakang diletakkan, belakang orang menjadi lurus. Pada masa yang sama, rangka kehilangan fungsi susutnilai, akibatnya kerja semua organ terganggu. Satu atau beberapa selekoh mungkin hilang. Selaras dengan ini, beberapa jenis patologi dibezakan: belakang rata, rata-cekung atau rata-cembung.

Keadaan ini membawa kepada perkembangan osteochondrosis, spondylosis, arthrosis sendi kaki, kaki rata. Di samping itu, gangguan vegetatif berkembang, sering sakit kepala, kelesuan muncul.

Punca kecacatan

Walaupun tulang belakang manusia mempunyai margin keselamatan yang besar, dan lengkung fisiologinya memungkinkan untuk mengedarkan beban secara merata di semua jabatan, pelbagai bentuk ubah bentuk kini sangat umum. Ini disebabkan bukan sahaja kepada pembentukan postur kanak-kanak yang salah. Banyak faktor boleh mengubah kedudukan semula jadi tulang belakang.

Punca-punca ubah bentuk sedemikian boleh:

 • kelemahan sistem otot;
 • postur yang tidak betul semasa tidur;
 • kelainan perkembangan pranatal tulang dan tisu penghubung;
 • kekurangan kalsium dan vitamin D;
 • riket kanak-kanak, poliomielitis;
 • proses degeneratif-dystrophik;
 • kecederaan atau peningkatan tekanan secara tetap;
 • Penyakit sistem muskuloskeletal: arthritis rheumatoid, osteoporosis, arthrosis.

Kesan ubah bentuk

Pembentukan tulang belakang tulang belakang yang tidak betul mempunyai kesan negatif terhadap kerja seluruh organisma. Sekiranya fungsi susut nilai terganggu, beban pada cakera intervertebral dan sendi-sendi kaki ekstrem meningkat. Ini membawa kepada osteochondrosis, hernia cakera, osteoarthritis dan lain-lain penyakit. Di samping itu, kecacatan tulang belakang boleh mengakibatkan perencat organ dalaman dan gangguan kerja mereka.

Walaupun badan masih muda, keadaan masih boleh diperbetulkan. Tetapi dengan usia, patologi akan semakin berkembang, dan semakin sukar untuk mengembalikan tulang belakang ke kedudukan semula jadi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang dan dari belia untuk melakukan segala-galanya untuk mengekalkan keluk semula jadi. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk memantau postur anda, terutamanya apabila duduk di atas meja, untuk mengelakkan beban yang meningkat dan menguatkan korset otot.

Kurva semulajadi tulang belakang memberikan keseimbangan, pengagihan beban yang tepat dan fleksibiliti pergerakan. Jika bentuknya pecah, ia tidak hanya membawa kepada kesukaran dalam pergerakan, tetapi juga kepada pelbagai penyakit. Adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang belakang dari zaman kanak-kanak untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Tulang belakang adalah asas dari tubuh manusia, tiang dan "inner core". Ia perlu mengekalkan rangka tubuh, memberikan peluang untuk berjalan lurus dan sangat penting dalam kerja semua organ dalaman.

Ramai orang berfikir bahawa mereka mempunyai tulang belakang yang lurus tanpa selekoh, tetapi ini tidak begitu. Untuk "kerja" yang betul, terdapat lengkung semula jadi di tulang belakang yang terdapat pada semua orang.

Apakah keluk fisiologi tulang belakang?

Malah orang yang mempunyai postur yang betul mempunyai tengkuk kanan tulang belakang, yang tidak dikaitkan dengan penyakit, kecederaan dan patologi, dan melakukan fungsi susut nilai khas. Ciri ini membolehkan anda melindungi tulang belakang daripada kerosakan, patah tulang dan anjakan jika berlaku kecederaan.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 32-34 vertebra dan dibahagikan kepada lima bahagian:

 • serviks - 7 vertebra;
 • Thoracic - 12 vertebra;
 • lumbar - 5 vertebra;
 • sacral - 5 vertebra;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5 vertebra.

Sekiranya anda memeriksa tulang belakang biasa dari sisi, anda dapat melihat berapa banyak lengkung membentuk dan bagaimana ia berada:

 1. Fisiologi pertama "ketidaksamaan" tulang belakang terletak di rantau serviks. Kelengkungan fisiologi tulang belakang dipanggil lordosis serviks ke hadapan.
 2. Kyphosis Thoracic ialah kedua-dua tulang belakang. Ia bersandar kembali dan dipanggil "thypacosis thoracic".
 3. Selekoh ketiga terletak di lumbar dan maju ke depan, seperti di leher. Bendungan ini dipanggil "lordosis lumbar".
 4. Kelengkungan fisiologi terakhir adalah kyphosis sakral, i.e. tulang belakang kembali di bahagian belakang tulang belakang.

Lajur tulang belakang dapat menahan beban yang besar dan menjaga kesihatan tubuh akibat lengkung semulajadi yang betul - kyphosis dan lordosis. Mereka menyediakan tulang belakang dengan keanjalan maksimum, mengedarkan beban pada semua jabatan secara merata.

Tulang dewasa normal mempunyai dua kyphosis dan dua lordosis. Keparahan, saiz dan ciri-ciri lain bergantung pada spesifik tubuh manusia dan perkembangan individunya.

Bagaimana pembentukan selekoh

Pembentukan kelengkungan tulang belakang berlaku pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak.

Sebaik sahaja selepas kelahiran, bayi hanya mempunyai satu bendungan semulajadi - kyphosis sakral.

Lengkapan fisiologi lajur tulang belakang dibentuk sepenuhnya pada usia tujuh tahun, tetapi perkembangan mereka berlaku secara berturut-turut dan secara berperingkat.

Lama kelamaan, pengukuhan sistem muskuloskeletal dan pemerolehan kemahiran baru, struktur fisiologi tulang belakang kanak-kanak menghampiri struktur tulang belakang orang dewasa.

Masa berlakunya tahap pembentukan lenturan tertentu dalam semua kanak-kanak bergantung pada ciri, kemahiran dan kebolehan perkembangan mereka:

 1. Tukang pangkal rahim bermula pada kira-kira 2-3 bulan, apabila anak itu belajar menaikkan dan memegang kepalanya semasa berbaring di perutnya. Secara beransur-ansur, dia belajar untuk mengekalkan kepalanya lurus dalam kedudukan tegak, sehingga pada masa ini pembentukan lengkung leher berakhir.
 2. Bermula dari enam bulan dan sehingga 12 bulan, kanak-kanak belajar duduk. Kedudukan baru dan pengagihan semula beban membawa kepada pembentukan kyphaosis thoracic, yang berakhir saat ini ketika bayi sudah tahu bagaimana duduk sendiri dan duduk tanpa mengayunkan.
 3. Selama kira-kira satu tahun, pembentukan lintah lordosis bermula. Bengkok mula terbentuk apabila bayi bangun dan membuat percubaan untuk berjalan secara bebas. Pergerakan aktif, pengukuhan korset otot dan langkah-langkah bebas menyumbang kepada pembentukan lekuk lumbar yang betul.

Walaupun semua istilah adalah agak bersyarat dan terikat dengan data purata, harus diperhatikan bahawa semua lengkungan ini dapat dengan mudah mengalami perubahan hingga usia tujuh tahun.

Ia penting! Ibu bapa perlu memantau sikap anak semasa tempoh ini untuk mengelakkan perkembangan scoliosis atau displasia yang mungkin.

Pembentukan lengkungan adalah proses semulajadi yang ibu bapa hanya boleh menyumbang kepada sikap yang betul dan berhati-hati kepada anak. Ia perlu mengambil dan membawa bayi yang baru lahir, bukan untuk mempercepatkan proses fisiologi, cuba menanam atau menyampaikan anak.

Kekurangan vitamin D semasa kehamilan boleh membawa kepada lenturan janin yang tidak betul pada masa akan datang, dan kecenderungan genetik juga boleh menjejaskannya.

Pelanggaran tersebut boleh menjadi punca utama kelengkungan tulang belakang, yang akan membawa kepada akibat yang serius dan gangguan dalam kerja seluruh organisma.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Poster yang tidak betul, lama berada di kedudukan melengkung bukan fisiologi adalah punca perkembangan bentuk tidak teratur pada tulang belakang.

Dalam situasi seperti itu, "lordosis" dan "kyphosis" tidak menjadi keadaan semula jadi, tetapi penyakit.

Perkataan ini bermaksud penyakit tulang belakang yang dikaitkan dengan kelengkungan yang salah.

Lordosis patologi paling sering berlaku di tulang belakang serviks atau lumbar. Yang paling mudah terdedah kepada kelengkungan semacam itu adalah orang yang meluangkan masa lama dalam kedudukan duduk, contohnya, semasa bekerja di komputer.

Juga, lordosis lumbar berkembang dengan kecederaan, kelebihan berat badan dan dengan perubahan kongenital dan patologi.

Penyakit ini kelihatan secara visual dengan cara berikut:

 • kepala dan bahu ditarik ke depan;
 • dada mendatar;
 • lutut beralih ke sisi;
 • sangat menahan perut.

Kyphosis patologi sebagai diagnosis sering diletakkan kepada orang-orang yang kuat membungkuk. Bengkak yang tidak normal dan berlebihan di rantau toraks menyebabkan pertumbuhan bonggol di belakang. Sebabnya mungkin:

 • gangguan degeneratif dan keabnormalan;
 • gangguan dalam perkembangan tisu vertebra;
 • kecederaan tulang belakang;
 • osteoporosis, poliomielitis, rheumatoid arthritis - penyakit yang menjejaskan tulang belakang.

Scoliosis juga merupakan penyakit serius yang dikaitkan dengan kelengkungan tulang belakang. Terbentuk kerana postur yang salah, biasa sejak zaman kanak-kanak. Alasannya adalah pendaratan yang tidak wajar di atas meja, membawa beg berat pada satu bahu, serta terlalu tinggi atau berat badan berlebihan, menyebabkan kompleks dan memaksa "menurun" dengan cara ini.

Kira-kira 80% kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah tertakluk kepada scoliosis, tetapi angka ini hanya meningkat setiap tahun.

Ia penting! Patologi yang tidak berbahaya pada pandangan pertama boleh menyebabkan kecacatan pada masa akan datang!

Ia harus mengehadkan aktiviti kanak-kanak di komputer, memantau postur mereka dan mengendalikan berat badan mengangkat.

Jika kyphosis dan lordosis adalah kelengkungan ke hadapan dan belakang tulang belakang, maka scoliosis adalah kelengkungan mengenai paksi sendiri. Scoliosis boleh menjejaskan mana-mana bahagian tulang belakang. Mengikut borang terdapat dua jenis:

 • Berbentuk C, mempunyai satu lengkungan kelengkungan;
 • Berbentuk S, mempunyai dua lengkungan kelengkungan.

Anda juga boleh membezakan scoliosis kiri dan kanan, tetapi terdapat kes-kes kecacatan bilateral.

Gejala scoliosis lebih ketara daripada lordosis dan kyphosis:

 • kedudukan bahu asimetri - satu di atas yang lain;
 • asimetri rusuk, pelvis;
 • kelengkungan yang jelas dari tulang belakang, menyebabkan gangguan berjalan;
 • kesakitan di antara bilah bahu, di leher atau di bahagian bawah belakang;
 • sakit kepala biasa;
 • peningkatan keletihan;
 • dengan perkembangan - ubah bentuk dada dengan penonjolan satu sisi.

Scoliosis mengganggu peredaran darah di urat dan arteri otak, mengurangkan jumlah dada, yang membawa kepada perubahan bentuk organ dalaman dan gangguan dalam kerja mereka.

Scoliosis lumbar membawa kepada peredaran darah terjejas di organ panggul dan gangguan fungsi seksual.

Untuk mengelakkan masalah dengan tulang belakang harus sedekat mungkin untuk memantau kanak-kanak di peringkat pembentukan lengkung fisiologi.

Pencegahan

Pertama sekali, ibu bapa perlu berhati-hati dengan anak itu dari saat melahirkannya. Adalah penting untuk mengambil bayi itu hanya di dada dan memegang kepala semasa bulan pertama kehidupan.

Pada masa akan datang, adalah perlu untuk memastikan tidur yang betul dan sihat pada tilam keras ortopedik.

Tempat kerja kanak-kanak, pelajar dan remaja harus dianjurkan mengikut ketinggian dan fisiologinya. Jangan bebankan tulang belakang.

Latihan terapeutik akan membantu menguatkan korset otot dan membentuk sistem muskuloskeletal yang betul.

Kesimpulannya

Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologi; seseorang itu tidak perlu takut dengan istilah perubatan jika perkembangan kanak-kanak itu berjaya dan mengekalkan gaya hidup yang sihat adalah norma, dan bukan percubaan mendesak untuk memulihkan tubuh.

gabiya.ru

Cheat Sheet on Nursing from "GABIYA"

Menu utama

Navigasi Rekod

Kolum tulang belakang keseluruhan, struktur, sendi, selekoh

Koloni tulang belakang (33-34 vertebra): - Spine serviks - 7 vertebra - perbezaan utama adalah lubang dalam proses melintang untuk arteri vertebra dan saraf simpatetik. - Thoracic - 12 vertebra - kehadiran lubang tulang rusuk pada badan untuk sendi kepala tulang rusuk dan permukaan artikular pada proses melintang untuk sambungan sendi kembung, - Lumbar region - 5 vertebra - keberkesanan badan, kedudukan spesifik proses, mastoid tubercles pada proses artikular atas.- The sacrum - 5 - tulang tunggal dengan ciri-ciri strukturnya sendiri, - Kopchik - 3-5 - tulang tanpa tulang bentuk segi tiga.

Nilai fungsi tulang belakang adalah besar, ia adalah wadah untuk saraf tunjang dan sokongan untuk batang, kepala, ikat pinggang dan anggota atas, dan terlibat dalam pembentukan dada dan dinding perut. Di samping itu, lajur vertebral melakukan fungsi susut nilai, lajur tulang belakang manusia diarahkan ke kawasan serviks dan lumbar ke hadapan (lordosis, mundur di daerah torasik dan sacral (kyphosis,.

Pergerakan ruang tulang belakang - adalah tambahan pergerakan berasingan pada sendi antara vertebra: -atlanto-ikatan kipas dan lateral axial-axial; - median atlantoaxial bersama; - symfysis intervertebral; - sindesmosis intervertebral dan sendi arbuloplastik (intervertebral); -lanocarpal dan sendi sacral-coccygeal.

Jenis pergerakan: perpanjangan dan lanjutan, penculikan dan penambahan (mencondongkan sisi), berpusing (berputar) dan pergerakan bulat. Flexion dan extension - paksi hadapan - amplitud pergerakan adalah 170-245 о. Lead and adduction - paksi sagittal - amplitud pergerakan adalah 165о. Putaran - paksi menegak - amplitud mencapai 120 o. Gerakan pekeliling - paksi menegak dengan fulcrum dalam cakera lumbo-sakral dan terasnya yang besar dan pergerakan kon yang terletak di atas bahagian tulang belakang.

Sebuah vertebra terdiri daripada badan dan arka, yang, menutup, membentuk fora vertebra. Apabila semua vertebra bergabung, terusan vertebral terbentuk, di mana saraf tunjang terletak. Dari arka dua vertebra dua bahagian atas dan dua proses artikular, proses melintang kanan dan kiri meluas. Sebaliknya, di tengah garis, proses berputar. Di persimpangan busur dan badan vertebral adalah takik vertebral atas dan bawah, yang membentuk pembukaan intervertebral apabila vertebra bergabung. Pembuluh darah dan saraf tulang belakang melalui pembukaan ini.

Vertebra serviks berbeza dari vertebra bahagian lain badan mereka adalah saiz kecil dan mempunyai bentuk elips. Perbezaan utama di antara mereka adalah kehadiran lubang dalam proses melintang. Dua vertebra pertama terlibat dalam pergerakan kepala dan dihubungkan dengan tengkorak (ini adalah bagaimana mereka berbeza dari vertebra serviks yang lain).

Di bawah tindakan peningkatan beban badan peningkatan vertebra serviks dari vertebra III hingga VII. Proses spinus vertebra serviks bifurasi selain VII, yang jauh lebih panjang daripada yang lain dan mudah dirasakan di bawah kulit. Tulang anterior vertebra serviks VI lebih baik daripada pada vertebra lain. Dekatnya ialah arteri karotid, itulah sebabnya ia dipanggil tubercle karotid. Untuk sementara menghentikan pendarahan, di tempat ini arteri karotid diapit.

The vertebra thoracic adalah lebih besar daripada serviks. Foramen vertebra agak lebih kecil daripada vertebra serviks, pada permukaan sisi badan adalah tulang rusuk atas dan bawah, yang diperlukan untuk pembentukan sendi dengan kepala tulang rusuk. Ketinggian badan vertebra toraks (dari I ke XII) secara bertahap meningkat. Proses spinous agak lama, diarahkan secara posterior dan ke bawah, tumpang tindih dengan cara satu-satu dan membatasi mobiliti bahagian tulang belakang ini (terutamanya lanjutan):

The vertebra lumbar mempunyai badan yang lebih besar daripada vertebra lain. Bentuk badan lumbar vertebra berbentuk kacang, saiz transversinya lebih besar daripada anteroposterior. Badan vertebra lumbal V adalah yang terbesar dalam ketinggian dan lebar. Proses spinous adalah besar dan diarahkan kembali hampir mendatar, dan proses artikular adalah sagittal. Ini memberikan mobiliti yang ketara kepada tulang belakang lumbar. Foramen vertebral, yang lebih besar daripada bahagian lain, adalah bentuk segitiga, dengan tepi bulat.

Tulang sakral, yang bersambung dengan satu sama lain, membentuk tulang tunggal - Sacrum - mempunyai bentuk segitiga, pangkal yang menghubungkan ke vertebra lumbar V, dan puncaknya diarahkan ke depan.

Pada permukaan pelvis anterior cekung terdapat empat garis melintang yang merupakan tanda-tanda perpaduan badan vertebra sakral. Pada permukaan cembung (dorsal), crest sacral longitudinal (median, pertengahan dan lateral) sangat jelas. Di kedua-dua belah permukaan sakrum ada empat pasang bukaan sacral di mana cabang dari saraf tulang belakang keluar dari kanal sakral. Bahagian-bahagian lateral yang besar mempunyai permukaan aurikular yang direka untuk menyambung dengan permukaan artikular yang sesuai dari tulang pelvis. Persimpangan sakrum dengan vertebra lumbar V adalah pasir hadapan - pucuk. Hujung sakrum dihubungkan dengan tulang ekor.

Tailbone terdiri daripada 1-5 (lebih kerap 4) vertebra asas tanpa intergrown. Ia mempunyai bentuk segi tiga, melengkung ke hadapan, pangkalannya diarahkan ke hadapan dan ke atas, bahagian atas adalah ke bawah dan ke hadapan. Sesetengah tanda vertebra hanya diperhatikan pada tulang belakang tulang belakang saya, selebihnya lebih kecil dan bulat.

Lajur tulang belakang melakukan fungsi penunjang, menghubungkan bahagian-bahagian tubuh manusia, dan juga melakukan fungsi perlindungan untuk saraf tunjang dan akar saraf tulang belakang yang muncul dari ruang tulang belakang. Lajur tulang belakang manusia terdiri daripada 33-34 vertebra. Yang terakhir 6-9 vertebra tumbuh bersama dan membentuk sakrum dan tailbone

Lajur tulang belakang manusia dicirikan oleh kehadiran selekoh. Bendungan yang diarahkan oleh bonjolan ke hadapan dipanggil lordosis (serviks dan lumbar), dan bengkok yang diarahkan oleh bonjol belakang dipanggil kyphosis (toraks dan sacral). Tulang serviks VII yang menonjol terletak di persimpangan lordosis serviks di kyphosis thoracic. Di sempadan lumbar lordosis dengan kyphosis sakral, tudung hadapan sakrum dibentuk. Selak kolom tulang belakang (lordosis dan kyphosis) melaksanakan fungsi musim bunga dan kusyen ketika berjalan, berlari dan melompat. Akibat pemecahan simetri dalam perkembangan jisim otot tubuh manusia, satu bendera patologi (sisi) - scoliosis muncul.

Tambah komen Batal balasan

Laman web ini menggunakan Akismet untuk memerangi spam. Ketahui bagaimana data komen anda diproses.

Selekoh tulang belakang manusia

Kolum tulang belakang (tulang belakang, tulang belakang) adalah komponen utama tulang paksi, yang terdiri daripada 33-34 vertebra yang terhubung dalam siri. Ia terbahagi kepada 5 bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kesemua mereka secara langsung berkaitan dengan organ-organ yang terletak di dalamnya. Sehingga tidak ada kesilapan dalam kerja seluruh organisma, perlu mengikuti beberapa peraturan untuk mempertahankan keluk fisiologi tulang belakang dalam keadaan normal.

Apakah peranan yang dilakukan oleh tulang belakang

Selalunya orang berminat dengan peranan yang dimainkan oleh lengkung tulang belakang. Tugas utama mereka adalah penyusutan, iaitu pengagihan beban yang betul pada tulang belakang. Di samping itu, ia menghapuskan beban sisi di mana cakera vertebra dan intervertebral boleh bergerak. Oleh sebab kelengkungan fisiologi, perlindungan daripada gegaran berlebihan organ-organ dalaman, saraf tunjang dan otak, serta kestabilan dan pergerakan badan berlaku.

Apabila kelengkungan normal ruang tulang belakang dibentuk

Ramai orang bertanya: "Berapa banyak lengkung yang ada tulang belakang manusia?" Terdapat 4 jenis kelengkungan fisiologi tulang belakang. Apabila seseorang dilahirkan, dia hanya mempunyai satu kyphosis di rantau sakral. Dalam proses perkembangan kanak-kanak, tiga lagi lengkung fisiologi tulang belakang dibentuk:

 • dari 2 hingga 3 bulan, bayi belajar untuk memegang kepala, menaikkan dan menurunkannya. Oleh itu, lordosis serviks mula membentuk;
 • oleh 11-12 bulan, apabila kanak-kanak duduk dengan baik dan boleh berdiri sendiri, kyphosis di daerah torakik terbentuk;
 • Bermula pada usia satu tahun, rantau lumbar akan mengalihkan lonjakan ke hadapan. Pada kira-kira 13 bulan, kebanyakan bayi mula berjalan dan bergerak secara aktif, dengan hasilnya korset otot rangka yang kuat terbentuk. Dibentuk lordosis lumbar.

Untuk mengelakkan kelengkungan patologi tulang belakang pada seseorang, adalah perlu untuk tidak tergesa-gesa sesuatu, iaitu, jangan cuba meletakkan bayi itu atau meletakkannya di kakinya sebelum waktu yang ditetapkan. Lengkung semulajadi dari spinal belakang tidak dapat dibentuk oleh tujuh tahun. Sangat penting untuk memantau postur anak yang betul untuk mencegah perkembangan penyakit serius seperti scoliosis, lordosis patologi dan displasia.

Menariknya, semasa masih dalam kandungan, kanak-kanak itu mungkin mula membentuk lengkungan tulang belakang, yang membawa kepada kecacatan vertebra. Mengapa ini boleh berlaku? Selalunya ini disebabkan oleh keturunan atau kekurangan vitamin D. Tetapi walaupun ini, pengesanan awal patologi membantu mencegah pembentukan kesan yang serius dan tidak dapat dipulihkan.

Pembentukan lengkung yang salah

Kadang-kadang, atas sebab tertentu, lengkung patologi tubuh boleh berkembang. Kemudian lordosis dan kyphosis dianggap sebagai penyakit serius sistem muskuloskeletal dan memerlukan rawatan segera.

Tuhanosis patologi

Inilah nama patologi di mana lajur vertebral membiak ke hadapan. Ia boleh berkembang pada bila-bila masa disebabkan oleh kecacatan kongenital yang diperolehi daripada tulang belakang, sendi pinggul, dorsal, otot femoral dan gluteal, tumor intervertebral onkologi, kecederaan tulang belakang, penyakit tertentu (polio), tempoh kehamilan. Dalam keadaan yang terakhir, lordosis adalah sementara dan akan hilang sepenuhnya apabila anak itu dilahirkan.

Faktor-faktor predisposing lain adalah obesiti dengan banyak lemak di abdomen, pertumbuhan anak yang sangat pesat dan pelanggaran postur. Dengan semua penyakit dan patologi ini, pergeseran di tengah-tengah graviti berlaku, akibatnya seseorang mula berlutut untuk mengekalkan keseimbangan.

Gejala Lordosis patologi akan menjadi perubahan postur, keletihan, kesakitan sederhana di kawasan serviks atau lumbar, yang meningkat selepas aktiviti fizikal.

Di samping itu, terdapat kekangan pergerakan tertentu. Jika lordosis mempunyai manifestasi yang sangat jelas, maka organ-organ dalaman mula mengalami akibatnya: penyakit jantung, paru-paru, perut, usus dan ginjal berkembang akibat dari mampatan atau lokasi tidak teratur.

Kyphosis patologi

Kyphosis adalah keadaan di mana lajur vertebral dalam beberapa segmen diarahkan ke belakang, menyebabkan kecacatan belakang. Ia didiagnosis baik pada kanak-kanak dan orang dewasa, terutamanya dalam seks wanita. Sebab pembentukan lengkokan yang salah ialah:

 • perencatan pertumbuhan pada remaja akibat gangguan peredaran vertebra;
 • proses keradangan;
 • jangkitan;
 • kecederaan tulang belakang;
 • penyakit sistem endokrin (hiperfungsi parathyroid);
 • poliomielitis; terapi jangka panjang dengan glucocorticosteroids;
 • tumor onkologi;
 • tuberkulosis.

Dalam proses meningkatkan sudut lenturan, tanda-tanda berikut mungkin muncul: kesakitan pada had atas bengkok, diperburuk selepas bermain sukan atau kedudukan badan yang tidak normal, kecacatan belakang, kelengkungan postur, dan peningkatan keletihan. Tendon menjadi sangat ketat, yang menjelaskan berat kaki lutut. Tidak mustahil untuk meluruskan tulang belakang dalam kedudukan terlentang. Sangat jarang, kejang anggota badan yang lebih rendah diperhatikan.

Scoliosis

Scoliosis adalah keadaan patologi di mana kelengkungan tulang belakang berlaku, pertama di sisi, dan kemudian di pesawat lain. Bagi orang yang tidak menjalani rawatan, sebagai hasilnya, adalah mungkin untuk memerhatikan litar tulang belakang di sekelilingnya. Selalunya, scoliosis boleh ditemui pada kanak-kanak semasa remaja, tetapi juga mencatatkan kes pada orang dewasa. Kelengkungan tulang belakang dipicu oleh trauma, bungkuk dan postur yang lemah semasa kerja-kerja sedentari.

Secara semula jadi, terdapat 4 jenis scoliosis: C berbentuk, berbentuk S, berbentuk Z dan kyphoscoliotic. Untuk beberapa gejala, anda boleh mengesyaki kehadiran scoliosis dan mula mengambil tindakan, ia adalah:

 • kesakitan, diperbetulkan oleh penuaan fizikal dan kedudukan badan yang tidak sepatutnya, bukan sahaja di belakang, tetapi juga di kaki dan kawasan pelvis;
 • kesukaran memalingkan kepala, leher;
 • keletihan;
 • bahu berada pada tahap yang berbeza (satu di atas yang lain);
 • susunan asimetri pada bilah bahu (di atas scapula, terletak lebih dekat dengan ruang tulang belakang, sudut menonjol);
 • apabila tangan diletakkan di sepanjang badan, terdapat jarak yang berbeza antara tangan dan badan;
 • apabila badan condong ke hadapan, kelengkungan tulang belakang dapat dilihat;
 • pelvis condong ke arah yang bertentangan;
 • kelemahan otot tulang belakang.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah untuk memerangi scoliosis, maka mungkin terdapat komplikasi yang lebih serius: gangguan fungsi normal organ-organ dalaman, ubah bentuk mereka berlaku, gangguan dalam kerja jantung dan paru-paru, dan sistem saraf. Penyakit kronik berkembang: gastritis, duodenitis, ulser peptik dan 12 ulser duodenal, sembelit, kebas kelembapan atas dan bawah muncul, mereka juga boleh "kering". Peredaran serebral terganggu, bengkak kyphosis muncul.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk postur yang betul

Semua orang yang kelengkungan patologi tulang belakang mesti semestinya berada di dispensari dengan trauma ortopedik. Sebaliknya, doktor mesti menetapkan semua prosedur yang mungkin bertujuan untuk menghapuskan penyakit: urutan, terapi fizikal, bekalan ortopedik, bantuan, terapi manual, fisioterapi, dan sebagainya.

Sebagai langkah-langkah terhadap perkembangan atau perkembangan scoliosis, kyphosis dan lordosis, adalah perlu untuk melaksanakan langkah-langkah yang komprehensif:

 • tidur di atas katil yang keras pada pelarasan tilam, dalam kedudukan di bahagian belakang atau perut;
 • memakai kasut ortopedik atau insoles dalam bentuk insoles dengan struktur anatomi;
 • buruh manual: berenang, olahraga, pelancongan dan lain-lain;
 • pematuhan yang ketat terhadap rejim harian (naik dan bertahan pada satu masa, kuasa);
 • mengelakkan tabiat buruk (merokok, penyalahgunaan alkohol, penagihan dadah). Tabiat buruk lain memberikan beberapa postur yang salah, sebagai contoh, duduk di satu kaki atau berdiri di atas satu kaki;
 • kawalan diri untuk postur yang betul semasa kerja sedentary, di meja sekolah, di rumah di kerusi, dan sebagainya;
 • memakai peralatan khas, korset dan aksesori lain yang melanggar kelengkungan biasa bagi ruang tulang belakang untuk penetapannya;
 • pengedaran seragam beban pada tulang belakang semasa membawa beg, beg galas, beg bimbit.

Memantau kesihatan kanak-kanak adalah perlu untuk ibu bapa pada usia apa-apa. Ia adalah dari zaman remaja bahawa lengkung patologi tulang belakang paling kerap terbentuk. Sekiranya anda tidak menyedari ini dalam masa yang singkat, penyakit itu akan berkembang, membawa banyak ketidakselesaan dan masalah kesihatan.

Selekoh ruang tulang belakang.

Punggung tulang belakang menghadap ke depan, ke belakang dan ke sisi. Selat tulang belakang serviks dan lumbal menghadap ke hadapan. Mereka dipanggil lordosis. Selangkah jabatan thoracic dan sacral-coccygeal dihidupkan semula dan dipanggil kyphosis. Terdapat juga selekoh tulang belakang, mencari di sebelah kanan atau kiri - scoliosis. Pelbagai pasukan terlibat dalam pembentukan selekoh dalam ruang tulang belakang. Selekoh ini dibaringkan di dalam embrio, mereka terbentuk di bawah pengaruh graviti, otot dan ligamen tubuh, bergantung kepada penahan tubuh yang biasa, pada perkembangan otot-otot pada bahagian kanan dan kiri tubuh, dan kadang-kadang pada perkembangan kaki panjang dan kiri yang agak tidak sekata.

Mempelajari orang yang hidup, seseorang harus memberi perhatian kepada garis di mana proses spinus vertebra terletak. Bentuk tunjang spinal sangat mempengaruhi postur orang ini.

Lima lumbar dan terutama tujuh vertebra serviks mempunyai pergerakan tulang belakang yang besar: flexion, lanjutan, selekoh sisi, berpusing, pergerakan musim semi. Gerakan "Bersih" dijalankan hanya di kawasan serviks.

Rajah. 25. Tulang dada:

A - tulang rusuk pertama dan kedua (pandangan atas), B - tulang rusuk ketujuh (inner inner), C - sternum (pandangan kanan), D - tulang dada (pandangan depan):

1 - tulang rusuk, 2 - tulang rusuk sejati (1-7), 3 - rusuk palsu (8-12), 4 - berayun (tulang rusuk berfluktuasi), 5 rusuk rawan tulang belakang, 6 tulang bahagian tulang rusuk, tulang rusuk, 9 - tulang rusuk pertama, tulang rusuk 10 inci, 11 - sternum, 12 - sternum handle, 13 - kedudukan tulang belakang, 14 - kedudukan jugular, 15 - sternum angle, 16 - sternum body, luka, 19 - gundik kostum, 20 - sudut sternum.

Sangkar rusuk

Ruang dada tertutup dibentuk oleh dua belas pasang tulang rusuk, yang bergerak ke belakang dengan vertebra, dan di depan - dengan sternum. Setiap tulang rusuk tulang rusuk tulang rawan serebral terletak di rantau anterior. Dengan hujung belakangnya, setiap pinggir artikulasi dengan ruang tulang belakang. Bahagian tengah tulang rusuk diturunkan di bawah titik pelekatan mereka ke ruang tulang belakang dan sternum. Hujung anterior dari tujuh pasang tulang rusuk mencapai tulang belakang dan bersatu dengannya. Rusa-rusuk ini dipanggil benar. Lima pasang tulang rusuk sternum yang lebih rendah tidak mencapai dan dipanggil suku kata. Rawan yang ketujuh adalah tulang rusuk kesepuluh yang bersambung satu sama lain. Diambil bersama, semua tulang rusuk ini membentuk tulang rusuk. Sudut antara rus tulang rusuk kanan dan kiri dipanggil subglobular, atau sub-paksi. Dari segi saiz, ia tidak sama. Terdapat sudut tajam, lurus dan tumpul. Dua ujung terakhir, kesebelas dan kesebelas, jangan sambung dengan ujung depan mereka ke tulang rusuk yang terletak di atas. Mereka adalah di antara otot dan dipanggil tulang rusuk yang berfluktuasi. Panjang tulang rusuk bertambah kepada ketujuh, dan kemudian berkurang sekali lagi, ini memberikan sel dada bentuk ovoid, meretus ke atas dan diratakan dari depan ke belakang.

Rusuk boleh disiasat dan dikira dari atas ke bawah, manakala clavicle, di mana rusuk ini berlalu, secara konvensional diambil sebagai rusuk pertama.

Di depan, sangkar tulang rusuk menutup sternum, yang merupakan tulang rata yang terbahagi kepada tiga bahagian: lengan atas, tulang tengah, tulang bawah, lampiran yang menonjol. Sudut di antara pemegang dan badan sternum ke depan, disebut dada.. pada tahap sambungan penahan sternum dengan tubuhnya, tulang rusuk kedua dilekatkan pada sternum. Hujung bahagian atas pemegang membentuk takuk, dipanggil jag, dari bahagian bawah mengikat leher nodul.

Kedudukan proses xiphoid mudah ditentukan dalam rehat antara arka rusuk kanan dan kiri. Kadang-kadang proses xiphoid menonjol, terutamanya dengan nafas dalam.

Paksi jumlah massa sel dada ditolak. Titik-titik anatom berikut adalah penting untuk pembinaan thorax dan angka: fossa jugular, proses jugular sternum, vertebra serviks ketujuh dan thoracic kedua belas, bahagian bawah thorax.

Buku Panduan Ekologi

Kesihatan planet anda berada di tangan anda!

Ciri-ciri umur tulang belakang

Selekoh tulang belakang.

Lajur tulang belakang manusia mempunyai beberapa selekoh. Membengkokkan, cembung ke hadapan, dipanggil lordosis. Kelengkungan mundur dipanggil kyphosis. Membengkokkan ke sisi (kanan atau kiri) dipanggil skoliosis. Pada manusia, 2 lordosis (serviks dan lumbar) dan 2 kyphosis (thoracic dan sacral).

Lajur tulang belakang pada janin dan lurus yang baru lahir. Apabila bayi mula memegang kepala (3-4 bulan selepas kelahiran), bengkak serviks menjadi ketara di kawasan serviks, dan lordosis serviks terbentuk. Pada umur 5-6 bulan, kanak-kanak mula duduk, dan dalam tempoh ini kyphosis dada terbentuk. Kemudian, apabila bayi mula berjalan (12 bulan), lumbar lordosis terbentuk. Pembentukan akhir selekoh selesai 25 tahun. Di kalangan orang tua, kyphosis toraks dinyalakan. Oleh kerana perubahan yang menyakitkan, pembentukan bongkah (gibus) adalah mungkin.

Selekoh tulang belakang memberikan kelembutan guncangan dan gegaran badan apabila melompat dan berjalan.

Meskipun pergerakan sendi intervertebral rendah, tulang belakang secara keseluruhannya agak mudah bergerak, terutama bahagian lumbalnya.

Di tulang belakang lumbal, lenturan, lanjutan, lenturan sisi, berpusing mungkin.

Sehubungan dengan berjalan kaki yang tegak, kerangka manusia mempunyai ciri-ciri:

- Kehadiran lordosis dan kyphosis;

- badan-badan vertebra lumbal lebih besar disebabkan oleh peningkatan beban;

- lebih banyak tulang yang lebih besar dari bahagian bawah;

- Kehadiran lengkungan kaki.

5. Dada (mengikat thoracis)

Sangkar tulang rusuk menyekat rongga dada, di mana organ-organ dalaman yang paling penting terletak: jantung, paru-paru, trakea, kerongkongan, kapal, saraf.

Bentuk thorax manusia berubah-ubah, bergantung kepada jenis jantina, umur, fizikal dan fizikal. Ia boleh lebar dan pendek, panjang dan sempit, tetapi selalu (tidak seperti haiwan) pada manusia, saiz anteroposterior lebih kecil daripada yang melintang. Pada wanita, sangkar tulang rusuk lebih pendek dan lebih bulat daripada pada lelaki.

Dada dengan sternum menonjol ke hadapan dipanggil "ayam."

Dada dengan sternum ditekan-disebut dada "shoemaker".

Sangkar tulang rusuk boleh berbentuk tong.

Dalam orang yang sihat, thorax berbentuk seperti kon dipenggal. Di dalamnya memperuntukkan lubang atas dan bawah (apertur).

Pembukaan atas (aperture atas) dibatasi di belakang badan vertebra thoracic 1, dari sisi - sepasang tulang rusuk pertama, di hadapan - oleh pemegang sternum. Melalui pembukaan atas di leher menonjolkan bahagian atas paru-paru, esophagus, trakea, vesel dan saraf melaluinya.

Pembukaan yang lebih rendah (aperture bawah) lebih besar daripada bahagian atas, ia dibatasi oleh badan vertebra thoracic ke-12, 11-12 tulang rusuk, dan proses xiphoid. Lubang ini hermetically diperketatkan dengan halangan pektoral - diafragma. Oleh kerana rusuk pertama semasa bernafas tidak begitu mudah alih, oleh itu, pengudaraan bahagian atas paru-paru semasa pernafasan adalah minimum. Ini mewujudkan keadaan yang baik untuk perkembangan proses keradangan di puncak paru-paru.

Rangka dada adalah:

 • vertebra toraks;
 • 12 pasang tulang rusuk;
 • sternum;
 • sendi, sendi.

Dibentangkan oleh dua belas pasang tulang sempit, panjang, melengkung rata. Setiap tulang rusuk terdiri daripada bahagian tulang dan rusuk yang besar, yang tumbuh bersama.

Rusuk mempunyai kepala, leher dan badan. Antara leher dan badan di atas 10 pasang tulang rusuk adalah tubercle tulang rusuk, mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan proses transversal tulang belakang.

Bahagian atas 2 tulang rusuk mempunyai tubercles tangga, di mana otot-otot nama yang sama dilampirkan.

Rusuk membezakan permukaan luar dan dalaman, bahagian atas dan bawah. Di permukaan dalaman, di sepanjang tepi yang lebih rendah, alur rusuk kelihatan - jejak berlakunya kapal dan saraf.

Hujung posterior tulang rusuk disambungkan ke vertebra thoracic dengan bantuan sendi. Sendi digabungkan, mereka mengangkat dan menurunkan tulang rusuk.

Rusuk dibahagikan kepada 3 kumpulan:

- tulang rusuk sejati - 7 pasang tulang rusuk utama. Dengan hujung depan mereka diartikulasikan dengan sternum. Rusuk pertama disambungkan kepada sternum oleh synchondrosis, dan baki 6 pasang - dengan cara sendi sternum-kostum benar.

- Rusuk palsu - 8, 9 dan 10 pasang. Mereka disambungkan ke satu sama lain dengan tulang rawan mereka - lebih rendah dengan yang berlipat - dan membentuk arka rusuk.

- tulang rusuk berayun - 11 dan 12 pasang tulang rusuk, bebas berbaring di dalam tisu lembut.

Ribut rusuk - 2 tulang rusuk atas dan 2 bawah.

Kerana kenyataan bahawa tulang rusuk yang lebih rendah lebih melengkung daripada yang lebih pendek, pergerakan dada ketika pernafasan tidak merata.

Bahagian atas dada ketika menghirup mengembang di arah sagittal (pernafasan tulang rusuk).

Bahagian yang lebih rendah berkembang pada arah melintang (pernafasan abdomen).

Sternum (tulang dada) - tulang datar bujur, terdiri daripada 3 bahagian:

 • bahagian atas adalah pegangan;
 • bahagian tengah adalah badan;
 • bahagian bawah adalah proses xiphoid.

Pada bayi, semua 3 bahagian sternum dibina daripada tulang rawan, di mana nukleus ossification terletak. Pada orang dewasa, hanya lengan dan badan yang saling berhubungan dengan tulang rawan. Menjelang 30-40 tahun, ossifikasi tulang rawan diselesaikan, dan sternum menjadi tulang monolitik.

Permukaan luar (depan) sternum adalah cembung, dan bahagian belakang (belakang) - cekung disebabkan oleh fakta bahawa sternum terhubung ke pegangan pada sudut bodoh yang menonjol anterior. Di hujung atas pemegang, pemotongan jar dibezakan, di sisinya - memotong clavicular. Tujuh tulang rusuk terletak di pinggir luar badan dan pemegangnya.

Disebabkan lokasi ceteknya, sternum boleh didapati untuk tusukan dan pengambilan sumsum tulang merah dari tulang batal untuk tujuan diagnostik dan terapeutik (untuk leukemia, untuk pemindahan tulang sumsum merah).

Tarikh ditambah: 2017-11-21; pandangan: 137;

Artikel berkaitan:

Selekoh tulang belakang.

Lajur tulang belakang manusia mempunyai beberapa selekoh. Membengkokkan, cembung ke hadapan, dipanggil lordosis. Kelengkungan mundur dipanggil kyphosis. Membengkokkan ke sisi (kanan atau kiri) dipanggil skoliosis. Pada manusia, 2 lordosis (serviks dan lumbar) dan 2 kyphosis (thoracic dan sacral).

Lajur tulang belakang pada janin dan lurus yang baru lahir. Apabila kanak-kanak mula memegang kepala (3-4 bulan.

selepas kelahiran) di rantau serviks, bengkak serviks menjadi ketara, dan lordosis serviks dibentuk. Pada umur 5-6 bulan, kanak-kanak mula duduk, dan dalam tempoh ini kyphosis dada terbentuk.

Kemudian, apabila bayi mula berjalan (12 bulan), lumbar lordosis terbentuk. Pembentukan akhir selekoh selesai 25 tahun. Di kalangan orang tua, kyphosis toraks dinyalakan. Oleh kerana perubahan yang menyakitkan, pembentukan bongkah (gibus) adalah mungkin.

Selekoh tulang belakang memberikan kelembutan guncangan dan gegaran badan apabila melompat dan berjalan.

Meskipun pergerakan sendi intervertebral rendah, tulang belakang secara keseluruhannya agak mudah bergerak, terutama bahagian lumbalnya.

Di tulang belakang lumbal, lenturan, lanjutan, lenturan sisi, berpusing mungkin.

Sehubungan dengan berjalan kaki yang tegak, kerangka manusia mempunyai ciri-ciri:

- Kehadiran lordosis dan kyphosis;

- badan-badan vertebra lumbal lebih besar disebabkan oleh peningkatan beban;

- lebih banyak tulang yang lebih besar dari bahagian bawah;

- Kehadiran lengkungan kaki.

Thorax (pengiraan thoracis)

Sangkar tulang rusuk menyekat rongga dada, di mana organ-organ dalaman yang paling penting terletak: jantung, paru-paru, trakea, kerongkongan, kapal, saraf.

Bentuk thorax manusia berubah-ubah, bergantung kepada jenis jantina, umur, fizikal dan fizikal. Ia boleh lebar dan pendek, panjang dan sempit, tetapi selalu (tidak seperti haiwan) pada manusia, saiz anteroposterior lebih kecil daripada yang melintang.

Pada wanita, sangkar tulang rusuk lebih pendek dan lebih bulat daripada pada lelaki.

Dada dengan sternum menonjol ke hadapan dipanggil "ayam."

Dada dengan sternum ditekan-disebut dada "shoemaker".

Sangkar tulang rusuk boleh berbentuk tong.

Dalam orang yang sihat, thorax berbentuk seperti kon dipenggal.

Di dalamnya memperuntukkan lubang atas dan bawah (apertur).

Pembukaan atas (aperture atas) dibatasi di belakang badan vertebra thoracic 1, dari sisi - sepasang tulang rusuk pertama, di hadapan - oleh pemegang sternum. Melalui pembukaan atas di leher menonjolkan bahagian atas paru-paru, esophagus, trakea, vesel dan saraf melaluinya.

Pembukaan yang lebih rendah (aperture bawah) lebih besar daripada bahagian atas, ia dibatasi oleh badan vertebra thoracic ke-12, 11-12 tulang rusuk, dan proses xiphoid.

Lubang ini hermetically diperketatkan dengan halangan pektoral - diafragma. Oleh kerana rusuk pertama semasa bernafas tidak begitu mudah alih, oleh itu, pengudaraan bahagian atas paru-paru semasa pernafasan adalah minimum.

Ini mewujudkan keadaan yang baik untuk perkembangan proses keradangan di puncak paru-paru.

Rangka dada adalah:

 • vertebra toraks;
 • 12 pasang tulang rusuk;
 • sternum;
 • sendi, sendi.

Dibentangkan oleh dua belas pasang tulang sempit, panjang, melengkung rata.

Setiap tulang rusuk terdiri daripada bahagian tulang dan rusuk yang besar, yang tumbuh bersama.

Rusuk mempunyai kepala, leher dan badan.

Antara leher dan badan di atas 10 pasang tulang rusuk adalah tubercle tulang rusuk, mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan proses transversal tulang belakang.

Bahagian atas 2 tulang rusuk mempunyai tubercles tangga, di mana otot-otot nama yang sama dilampirkan.

Rusuk membezakan permukaan luar dan dalaman, bahagian atas dan bawah. Di permukaan dalaman, di sepanjang tepi yang lebih rendah, alur rusuk kelihatan - jejak berlakunya kapal dan saraf.

Hujung posterior tulang rusuk disambungkan ke vertebra thoracic dengan bantuan sendi.

Sendi digabungkan, mereka mengangkat dan menurunkan tulang rusuk.

Rusuk dibahagikan kepada 3 kumpulan:

- tulang rusuk sejati - 7 bahagian atas tepi. Dengan hujung depan mereka diartikulasikan dengan sternum. Rusuk pertama disambungkan kepada sternum oleh synchondrosis, dan baki 6 pasang - dengan cara sendi sternum-kostum benar.

- Rusuk palsu - 8, 9 dan 10 pasang.

Mereka disambungkan ke satu sama lain dengan tulang rawan mereka - lebih rendah dengan yang berlipat - dan membentuk arka rusuk.

- tulang rusuk berayun - 11 dan 12 pasang tulang rusuk, bebas berbaring di dalam tisu lembut.

Ribut rusuk - 2 tulang rusuk atas dan 2 bawah.

Kerana kenyataan bahawa tulang rusuk yang lebih rendah lebih melengkung daripada yang lebih pendek, pergerakan dada ketika pernafasan tidak merata.

Bahagian atas dada ketika menghirup mengembang di arah sagittal (pernafasan tulang rusuk).

Bahagian yang lebih rendah berkembang pada arah melintang (pernafasan abdomen).

Sternum (tulang dada) - tulang datar bujur, terdiri daripada 3 bahagian:

 • bahagian atas adalah pegangan;
 • bahagian tengah adalah badan;
 • bahagian bawah adalah proses xiphoid.

Pada bayi, semua 3 bahagian sternum dibina daripada tulang rawan, di mana nukleus ossification terletak.

Pada orang dewasa, hanya lengan dan badan yang saling berhubungan dengan tulang rawan. Menjelang 30-40 tahun, ossifikasi tulang rawan diselesaikan, dan sternum menjadi tulang monolitik.

Permukaan luar (depan) sternum adalah cembung, dan bahagian belakang (belakang) - cekung disebabkan oleh fakta bahawa sternum terhubung ke pegangan pada sudut bodoh yang menonjol anterior. Di hujung atas pemegang, pemotongan jar dibezakan, di sisinya - memotong clavicular. Tujuh tulang rusuk terletak di pinggir luar badan dan pemegangnya.

Disebabkan lokasi ceteknya, sternum boleh didapati untuk tusukan dan pengambilan sumsum tulang merah dari tulang batal untuk tujuan diagnostik dan terapeutik (untuk leukemia, untuk pemindahan tulang sumsum merah).

Tarikh ditambah: 2017-11-21; Views: 138;

Artikel berkaitan:

Ciri-ciri struktur vertebra pelbagai jabatan.

Vertebrae bahagian yang berbeza bahagian vertebral berbeza dalam struktur mereka.

Vertebra serviks (vertebrata serviks) berbeza daripada yang lain kerana ia mempunyai bukaan dalam proses melintang yang melalui arteri vertebra arus. Foramen vertebral, yang dibentuk oleh gerbang vertebra serviks, adalah besar, hampir segi tiga dalam bentuk. Badan vertebra serviks (dengan pengecualian vertebra serviks saya yang tidak mempunyai badan) agak kecil, berbentuk bujur dan terbentang dalam arah melintang.

Proses spinus vertebra serviks pada akhir perpecahan mereka.

Saya vertebra serviks - atlas (atlas) - berbeza dengan tiada badan, tetapi ada dua arka - anterior dan posterior; mereka saling berkait dengan orang ramai. Dengan permukaan artikular atasnya, yang berupa lubang-lubang, atlas berartikulat dengan tulang oksipital, dan yang lebih rendah, lebih rata, dengan vertebra serviks kedua.

Tulang serviks kedua - paksi (paksi) - mempunyai dentis (paksi cawan), yang bergabung dengan arka hadapan atlas.

Pada vertebra serviks VII, proses spinous tidak bifurcated, ia menonjol di atas proses spinus vertebra yang bersebelahan dan mudah teraba, oleh itu ia dipanggil vertebra menonjol (vertebra prominens).

Tulang toraks (vertebra thoracica) dibezakan oleh yang besar, berbanding dengan serviks, badan dan foramen vertebra yang hampir bulat.

Thoracic vertebrae mempunyai fossa tulang rusuk dalam proses melintang mereka, yang berfungsi menghubungkan tulang rusuk ke tuberkul.

Pada permukaan sisi badan vertebra thoracic terdapat juga lubang rusuk atas dan bawah, di mana kepala rusuk memasuki.

The vertebra lumbar (vertebra lumbalis) dibezakan dengan proses spinous yang berorientasikan secara melintang dengan jurang yang kecil di antara mereka, serta oleh badan yang sangat besar bentuk berbentuk kacang. Berbanding dengan vertebra serviks dan toraks, leher lumbar mempunyai foramen tulang belakang yang agak kecil dari bentuk bujur.

Tengkorak Sacral wujud secara berasingan sehingga usia 18-25 tahun, selepas itu mereka tumbuh bersama satu sama lain, membentuk tulang tunggal - sacrum (os sacrum).

Sakrum mempunyai bentuk segi tiga, menghadap ke atas; Terdapat asas (asas ossis sacri), puncak (apex ossis sacri) dan bahagian sisi (pars lateralis), serta permukaan pelvis dan posterior anterior. Di dalam sacrum melewati kanal sakral (kanalis sacralis), yang merupakan terusan saluran tulang belakang.

Asas sakrum menyatakan dengan vertebra vertebra V, dan atas - dengan tulang rusuk. Pada bahagian sisi sakrum, permukaan artikular bentuk berbentuk telinga, yang digunakan untuk sambungan dengan tulang pelvis, berbeza.
The coccyx (os coccygis) terdiri daripada 3-5 vertebra mundur (vertebrae coccygeae), yang mempunyai (kecuali I) bentuk badan tulang lonjong, yang akhirnya menjadi kuat pada usia yang agak lewat.

Badan I dari tulang belakang tulang belakang mempunyai pertumbuhan yang diarahkan ke sisi, yang merupakan asas proses melintang; di bahagian atas vertebra ini adalah proses artikul atas yang diubahsuai, tanduk tulang bersisik, yang disambungkan ke sakrum.

Tarikh ditambah: 2017-11-04; Views: 199;

LIHAT TANDA:

Home? Perpustakaan? Backache? Perubahan yang berkaitan dengan usia di tulang belakang

Perubahan berkaitan dengan usia di tulang belakang

Lama kelamaan, vertebra mengalami degeneratif (disebabkan oleh penuaan badan) perubahan yang bermula dari 20 tahun. Kebanyakan individu berusia 50 tahun menunjukkan perubahan yang sama dalam tulang belakang. Baik dibezakan dalam sinar X, mereka bermula di bahagian atas dan bawah vertebra, di mana struktur tulang berbentuk kecil yang tidak teratur terbentuk - akibatnya, saiz permukaan atas dan bawah badan vertebra agak meningkat, bagaimanapun, keanjalan dan ketebalan cakera intervertebral biasanya berkurangan.

Sendi-sendi antara proses artikular atas dan bawah juga tertakluk kepada perubahan, kerana neoplasma bentuk yang tidak teratur tumbuh dari bahan tulang di tepi mereka (Gamb.

Perubahan dalam tulang belakang membawa kepada penurunan secara beransur-ansur dalam fleksibiliti dan pemendekan. Ketinggian badan vertebra juga berkurangan terutamanya di bahagian anterior mereka. Oleh sebab perubahan tersebut, seseorang pada usia 70 menjadi lebih pendek daripada dia, contohnya, pada usia 20 (Rajah 19, c).

Dengan usia, saiz otot dan kekuatan juga berkurangan.

Pada masa yang sama, tendon dan ligamen melemahkan, keanjalan mereka berkurangan. Kandungan kalsium dalam tulang rangka juga berkurang, yang menjadikannya rapuh. Dalam hal ini, risiko patah tulang meningkat. Untuk mengatasi perubahan yang berkaitan dengan usia ini, seseorang harus menjalani gaya hidup fizikal yang aktif. Beban pada tulang belakang merangsang sel-sel yang membina tisu tulang dan rawan, dengan itu meningkatkan pemakanan mereka (Gamb.

Perubahan dalam tulang belakang ini tidak semestinya disebabkan oleh penyakit ini: mereka boleh dianggap normal disebabkan oleh proses penuaan badan. Dalam sesetengah individu yang tidak mengalami kesakitan di bahagian belakang, X-ray, bagaimanapun, menunjukkan perubahan besar pada badan vertebra.

Pada masa yang sama, bagi kebanyakan orang yang menderita sakit belakang, X-ray tidak mendedahkan sebarang kelainan. Oleh itu, perubahan degeneratif badan vertebra, yang boleh dilihat di radiografi, tidak selalu dikaitkan secara langsung dengan tahap disfungsi tulang belakang.

"Perubahan yang berkaitan dengan usia di tulang belakang" dan artikel lain dari bahagian sakit belakang