Utama / Pergelangan tangan

Pengganti hip di Cheboksary

Mungkin ada foto organisasi atau contoh kerja anda. Syarat Penghantaran sehingga 12 foto selama 5 tahun - 2,000 rubel, menukar foto - 1,000 rubel. Jumlahnya tidak termasuk kos fotografi. Contoh boleh didapati di sini dan di sini. Untuk siaran foto, hubungi (8352) 48-21-22. Gambar organisasi bukan keuntungan (stadium, sekolah, universiti, perpustakaan, dll.) Diposkan secara percuma.

Berita berkaitan

Anda boleh membuat pembetulan dan penambahan (dalam direktori cheb.ru kami) dengan memanggil 44-15-55 (perkhidmatan kemas kini maklumat di portal rujukan www.cheb.ru), atau topik khas di forum.

Komen Masuk atau mendaftar untuk menulis. Log masuk melalui

Semua baik! Saya mempunyai kawan yang memerlukan penggantian pinggul. Beliau adalah warganegara Republik Belarus. Kini tinggal di Samara. Semua analisis yang diperlukan, imej, sebelum ini. Fakta bahawa sendi harus diubah, kita tahu 100%. Pengguna forum yang dihormati, sila beritahu saya apa langkah pertama untuk kesihatan kita? Mungkin anda perlu menulis? Atau mendaftar dan datang? Terima kasih terlebih dahulu. Yang ikhlas, Vitaly.

Selamat hari untuk semua! Dan di mana untuk melihat jawapan kepada soalan yang ditanya? Terdapat banyak yang menarik minat saya.

Saya telah didiagnosis dengan coxarthrosis sendi pinggul Pada 28 Oktober, saya memberikan dokumen-dokumen kepada Kementerian Kesihatan untuk prostetik di Cheboksary Beritahu saya berapa lama menunggu operasi (Keganasan sakit) Bagaimana saya tahu jika saya berdiri dalam talian untuk operasi di Cheboksary dan apa dokumen yang diperlukan untuk operasi?.

Hello! Ibu saya berumur 63 tahun, dia didiagnosis dengan coxarthrosis sendi pinggul, 1 tahun yang lalu dia menjalani operasi sendi lutut, kini dia mengalami kesakitan yang tidak tertahan di pinggul dan pangkal paha dan lututnya sakit dan bengkak, apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk membantunya? Saya ingin tahu berapa banyak operasi pada sendi pinggul?

Hello Ibu saya didiagnosis dengan coxaortrosis sendi pinggul dan menjalani pembedahan di Cheboksary. Saya berminat dengan penjagaan postoperative untuk ibu saya di rumah. Fakta adalah bahawa ibu hidup bersendirian. Saya merancang untuk mengambil cuti pentadbiran untuk datang dan menjaga ibuku. Saya perlu memaklumkan pengurusan istilah admin saya. cuti
Bantu saya, sila tentukan tempoh cuti pentadbiran?
Berapa masa saya boleh mempercayai penjagaan ibu kepada jururawat, contohnya?
Dan dalam apa

Dokumen telah diserahkan pada 06/27/15 di Ufa untuk menggantikan sendi lutut oleh kuota (Shaimuhametova Maria Kuzminichna 1948). Mereka berjanji untuk memanggil dalam 3 bulan, tetapi setakat ini tidak ada apa-apa dan tidak diketahui.

Saya bertanya soalan ini. Bagaimana saya dapat mengetahui giliran saya mengenai operasi penggantian endoprostetik sendi lutut? Kupon untuk membuat VMP 36 0000 14482 155

Tolong beritahu saya bagaimana anda boleh mengawal barisan untuk operasi? Mereka berjanji akan menjemput pada bulan September dan masih tiada panggilan.

Alena-1975, sejauh yang saya tahu, operasi berbayar untuk menggantikan biaya sendi pinggul 180-200 ribu Rubles, dan lebih banyak lagi + semua ujian harus normal, jika tidak operasi itu ditolak. Untuk mendapatkan operasi secara percuma, anda perlu pergi ke suruhanjaya di hospital ini dan dapatkan selaras. Tetapi ia adalah proses yang panjang.

Bolehkah anda memberitahu saya bagaimana untuk pergi ke klinik anda? Ibu saya perlu menggantikan sendi pinggul sangat segera. Bolehkah ada rawatan berbayar dan berapa kosnya? Dia tinggal di rantau Kirov, dia berusia 60 tahun. Tidak ada kesakitan dan tidak dapat berjalan. Terima kasih.

Ibu mertua menunggu operasi selama 8 bulan, tiba: ternyata - perlu menunggu lagi 8. Apa jenis penghinaan orang sakit? Mengapa mengundang satu operasi sekiranya ia hanya satu komisyen?

Bolehkah anda memberitahu kami jadual kerja PTSTE? Terima kasih terlebih dahulu

Selamat petang, kakitangan Pusat Traumatologi, saya ingin bertanya kepada anda tentang kemungkinan rawatan untuk anda, kerana tidak ada lagi kekuatan untuk menahan kesakitan yang berterusan dan kaki menjadi cacat. Saya telah mendiagnosis: gonaarthrosis sebelah kanan 3 darjah; arthrosis selepas trauma pada pergelangan kaki kanan 3 sudu besar. Bolehkah saya menghitung sokongan anda, membantu? Mengenai saya: Saya berumur 64 tahun, saya bersara, saya tinggal di bandar Kirov, wilayah Kirov. Saya akan sangat berterima kasih jika anda menjawab

Seorang pesakit menjalani pembedahan di pusat. Doktor adalah profesional yang terbaik! Terima kasih kepada mereka. Hanya kejutan yang disebabkan oleh kakak utama Svetlana Arkhipova, mengatasi soal selidik kandungan: yang menuntut wang (rasuah) daripada doktor. marasmus

Kami mengumpul dokumen pada prostetik pinggul. Mereka mahu pergi kepada kamu, mereka mengatakan bahawa mereka berjalan dengan baik di sana. Saya berusia 20 tahun, saya kurang upaya dalam kumpulan 2. Jika barisan itu sudah lama menunggu saya, eh? Beritahu saya?

Saya tidak pernah melihat doktor sedemikian tidak peduli kepada pesakit di mana-mana sahaja. Saya berumur 29 tahun. Saya tidak sah kumpulan pertama sejak 2011. Saya beralih ke pusat ini untuk berunding dan untuk tinjauan seterusnya. Saya bimbang tentang sendi di kaki kanan saya. Saya tidak mempunyai masa untuk memandu di kerusi roda di pusat ini ke pejabat pakar bedah trauma - Alexander Vasilyevich Gogulin, kerana dia segera tanpa pemeriksaan dan tanpa gambar memberi saya jawapan bahawa ini disebabkan oleh kecederaan bekas saya. Segalanya baik-baik saja dengan saya dan tidak dapat menolong saya dengan apa-apa. Dia seorang yang cerdik. Nah, Allah melarang kecuaian sedemikian

Hello Beritahu saya, adakah mungkin untuk mempunyai prostesis bersama jika saya mempunyai jisim 120 kg? Ada kecederaan lutut tiga tahun yang lalu. Semasa MRI, ternyata saya mempunyai gonarthrosis 3, air mata separa ligamen tulang belakang posterior, dan kerosakan degeneratif pada meniskus luaran. Jika anda tidak menukar sendi, rawatan apa yang boleh digunakan? Terima kasih.

Hello Saya benar-benar mahu menjalani operasi anda untuk menggantikan sendi lutut. Sila beritahu saya apa dokumen diperlukan? Di Kazan, gilirannya besar, dan tidak ada lagi daya untuk menunggu. Kesakitan dan kesakitan tidak memberi rehat. Saya takut saya tidak akan dapat melihat operasi ini. Terima kasih.

Blossoms pusat yang bagus betul-betul di hadapan mata anda. Pesakit lurus kereta menyuarakan kebahagiaan

Pada 8 Jun, suami pergi kepada anda untuk mengendalikan sendi bahu. Apabila dia meluluskan dokumen untuk kuota, dia meluluskan FGDES pada 27 April 2012. Adakah ia benar-benar perlu atau dia perlu mengulangi peperiksaan ini sebelum dimasukkan ke hospital?

Pengganti hip di Cheboksary

Apa yang anda perlu tahu tentang operasi untuk menggantikan sendi lutut: penyediaan dan pemulihan

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sendi lutut direka untuk melaksanakan fungsi yang kompleks. Patela, tibia dan femur disertai oleh ligamen dan permukaan mereka ditutup dengan rawan yang halus, yang memudahkan pergerakan.

Sebaik sahaja apa-apa penyakit berlaku yang melanggar integriti sendi kapsul, bukan sahaja menjadi lebih sukar untuk memindahkan anggota badan, tetapi semua tindakan mula disertai dengan sakit.

Secara beransur-ansur, semua tisu artikular mula mengalami ubah bentuk. Apabila penyakit itu berlanjutan dan keupayaan untuk menggunakan anggota secara beransur-ansur hilang, penggantian endoprosthesis dapat membantu.

Petunjuk dan kontra untuk pembedahan

Pembedahan boleh diberikan dengan adanya penyakit tertentu:

 1. Arthrosis Di hadapan penyakit ini, keanjalan permukaan berkurang, mengakibatkan kerosakan pada tulang rawan artikular. Gejala-gejala ciri dinyatakan dalam kesakitan yang teruk, serta dalam mengehadkan amplitud pergerakan yang mungkin. Deforming bentuk arthrosis mungkin berlaku kerana memakai permukaan sendi;
 2. Artritis. Proses keradangan yang berlaku di sendi.
 3. Arthrosis dysplastik. Struktur yang salah atau perkembangan sendi yang tidak mencukupi.
 4. Rheumatoid arthritis. Keradangan yang berlaku pada sendi-sendi kecil.
 5. Artritis posttraumatik. Mengurangkan keanjalan tisu bersama selepas kecederaan.
 6. Osteoarthritis. Proses pemendapan dalam sendi garam berat.
 7. Nekrosis aseptik. Tulang tulang secara beransur-ansur mula mati.

Kontra untuk pembedahan

Campur tangan sedemikian sangat serius dan oleh itu terdapat senarai keseluruhan kontra untuk penggantian sendi lutut. Ini termasuk penyakit seperti:

 • diabetes yang teruk;
 • kekurangan buah pinggang atau kardiopulmonari;
 • menghidap rematik;
 • tuberkulosis;
 • penyakit yang dikaitkan dengan pembekuan darah;
 • tumor;
 • penyakit neuropsychiatrik.

Persediaan untuk pembedahan

Sebelum campur tangan, pesakit menjalani kursus latihan intensif. Beberapa minggu sebelum itu, peperiksaan khas dijalankan.

Untuk melakukan operasi pembedahan, permit perubatan harus diperolehi, oleh itu, adalah disyorkan untuk melakukan konsultasi tambahan dengan ahli terapi.

Ia perlu mengenal pasti penyakit tertentu yang boleh menjejaskan tubuh semasa endoprosthesis.

Kadang-kadang doktor akan membantu membetulkan rawatan. Sebagai contoh, dalam kes hipertensi arteri adalah sangat penting untuk cuba membuang tekanan dengan satu norma sebelum campur tangan.

Memilih diet untuk menstabilkan paras gula dalam darah adalah penting dalam kehadiran diabetes, dan jika ada penyakit kronik di dalam badan, maka bersama-sama dengan doktor adalah penting untuk mengoptimumkan skema rawatannya.

Juga penyediaan penggantian sendi lutut termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Kawalan berat badan. Perlu untuk mengekalkannya jika perlu. Sekiranya terdapat jisim berlebihan, anda harus segera menurunkan berat badan. Ini tidak akan membebankan endoprosthesis.
 2. Latihan Ia perlu untuk memulakannya di bawah pengawasan perubatan. Latihan akan ditujukan untuk membangunkan otot-otot lengan, torso, yang akan memudahkan untuk bergerak pada tongkat. Menguatkan otot kaki juga penting, kerana dalam kes ini masa pemulihan dikurangkan.
 3. Lawati doktor pergigian. Penghapusan jangkitan kronik kronik yang mungkin di dalam mulut adalah penting kerana ia menghapuskan risiko keradangan yang mungkin selepas pembedahan. Penyusunan semula penuh adalah perlu, tetapi jika tidak mustahil, maka selepas operasi itu penting penting untuk melawat doktor gigi dalam tempoh setahun.
 4. Berhenti merokok. Perkara ini adalah penting untuk memperbaiki penyembuhan luka, dan juga untuk menghapus kemungkinan timbul masalah dengan paru-paru selepas endoprosthesis sendi lutut.
 5. Latihan dengan kruk. Latihan sedemikian akan membantu untuk bergerak dengan lebih baik, serta membolehkan anda pulih lebih cepat.
 6. Derma darah Ia perlu untuk transfusi. Sekiranya pakar bedah mengesyorkan melakukan ini, dengan mengandaikan bahawa selepas endoprosthesis, langkah ini diperlukan, maka darah harus disumbangkan.
 7. Menghentikan ubat-ubatan tertentu. Pada peringkat penyediaan, adalah penting untuk melaporkan sepenuhnya semua persediaan yang diambil. Penting untuk diperhatikan walaupun mereka yang dijual tanpa preskripsi. Pakar bedah boleh mengesyorkan menolak sebahagian daripada mereka atau menggantikannya. Ini terutama berlaku bagi ubat-ubatan yang boleh menjejaskan pembekuan darah.

Perkara-perkara berikut hendaklah dibawa ke hospital:

 • tongkat;
 • kelengkapan mandi;
 • kasut tahan;
 • krim pelepasan;
 • jubah mandi;
 • senarai ubat, termasuk yang baru-baru ini telah dihentikan;
 • gelas jika kanta lekap dipakai;
 • caj telefon dan peranti;
 • beberapa wang tunai untuk kegunaan peribadi;
 • majalah atau buku;
 • alat bantu dengar, gigi palsu, jika perlu, juga bagi mereka yang anda perlukan untuk mengambil bekas yang berasingan;
 • dibenarkan untuk mengambil pemain komputer riba.

Hari sebelum pembedahan

Sebagai peraturan, pembedahan untuk menggantikan sendi lutut dijangka pada keesokan harinya selepas tarikh kemasukan ke hospital yang dilantik. Pada hari ini, doktor menjalankan pemeriksaan lain, menyemak ujian, selepas itu kertas kerja bermula.

Kemudian, di dalam bilik kecemasan, sejarah perubatan bermula dan pesakit ditempatkan di wad. Dokumentasi perubatan ini akan disiapkan oleh doktor ketika melakukan wawancara. Beliau juga akan membincangkan mengenai rancangan dan kursus operasi, kekurangan kemungkinannya, dan aspek positif.

Prosedur ini dipanggil persetujuan bertulis untuk rawatan. Sudah pada akhir perbualan, pesakit mesti menandatangani jika dia bersetuju untuk pembedahan.

Selepas pakar anestesi itu akan berbincang dengan pesakit jenis anestesia yang akan digunakan.

Malam sebelum operasi

Sudah petang lebih baik jangan makan. Minum juga dilarang. Apabila dahaga, anda boleh membilas tekak dengan air, tetapi jangan menelannya.

Dalam sesetengah kes, mereka mungkin membuat pengecualian, tetapi anda perlu bercakap dengan doktor terlebih dahulu. Penolakan makanan dan air adalah perlu untuk anestesia untuk bekerja dengan lebih baik. Pada waktu petang atau sebelum pembedahan, anda boleh mandi.

Sekiranya jururawat meminta anda mengeluarkan rambut, anda tidak boleh menggunakan pisau cukur. Sekiranya tercalar, pembedahan mungkin ditangguhkan, kerana risiko peningkatan jangkitan. Lebih baik menggunakan krim khusus.

Pada waktu malam, lebih baik untuk berehat baik dan cuba untuk tidak bimbang. Sudah pada waktu pagi anda boleh menyikat gigi anda, tetapi anda tidak boleh menelan air.

Penyediaan rumah

Adalah penting untuk melakukan perkara berikut:

 • Letakkan semua item penting di bilik pada tahap lengan supaya tidak perlu bersandar di atasnya atau menjangkau.
 • Susun semula perabot untuk membebaskan ruang yang diperlukan untuk pergerakan yang selesa pada pejalan kaki atau tongkat.
 • Membeli telefon radio.
 • Pita bahagian tajam dan sudut perabot, letakkan semua wayar, tikar dan segala-galanya di tempat pergerakan, yang mana anda boleh tersandung. Tepi karpet boleh dilekatkan dengan pita sehingga mereka tidak membuli. Sekiranya parket diletakkan di atas lantai, sangat penting bahawa tidak ada satu dinding yang jatuh.
 • Sekiranya rumah itu bertingkat dua, semua barang penting harus dipindahkan ke bawah. Juga pada masa itu disyorkan untuk menukar bilik ke bilik tidur di tingkat bawah.
 • Membeli kerusi atau kerusi tidak hanya kuat dan dengan tangan yang handal, tetapi juga apabila duduk sendi lutut lebih rendah daripada tulang pinggul.
 • Sebuah bangku kecil, yang boleh anda beli atau membina diri anda. Apabila duduk, kaki yang dikendalikan hendaklah diletakkan di atasnya supaya ia lurus.
 • Untuk beberapa waktu, lebih baik memberi haiwan peliharaan kepada rakan atau saudara mara.
 • Di satu tempat, lebih baik memasang semua perkara yang diperlukan. Sebuah TV, kerusi yang selesa, radio, panel kawalan, telefon, tablet, jag dan gelas, buku - biarkan semuanya dekat, sehingga tidak perlu sentiasa bangun dan berjalan di sekitar benda-benda ini.
 • Untuk mengelakkan tergelincir, anda perlu memakai petua getah pada kaki kerusi.
 • Di bilik mandi, lebih baik memasang kerusi tangan, dan juga membeli tempat duduk yang boleh anda duduki semasa mencuci. Semua peralatan mandian juga perlu dijangkau.

Operasi

Radiografi pra-dilantik. Ini membolehkan anda menentukan ubah bentuk sendi. Seterusnya ialah arthroscopy. Peralatan khas diperkenalkan melalui hirisan, yang memungkinkan untuk menilai sejauh mana kerosakan dari bahagian dalam.

Sendi lutut akan mengulangi semula bentuk semulajadi. Sebelum pemasangannya, permukaan tibia, femur dan patella akan dikeluarkan, dan kemudian prostesis akan ditetapkan. Kadang-kadang sendi semulajadi dikekalkan, tetapi dengan luka yang luas ia juga boleh dikeluarkan.

Di samping langkah-langkah ini, langkah-langkah khas juga diambil untuk mengurangkan risiko komplikasi selepas arthroplasty lutut, rupa jangkitan atau pengumpulan darah.

Selepas endoprosthetics, radiografi sekali lagi dilakukan, yang membolehkan pakar bedah memastikan bahawa prostesis diletakkan dengan betul. Kebenaran untuk memindahkan pesakit menerima hari berikutnya.

Dalam video di hujung artikel, anda dapat melihat bagaimana sendi lutut diganti.

Langkah-langkah pemulihan

Latihan yang perlu dilakukan selepas arthroplasty lutut adalah perlu dan penting kerana kemungkinan pembekuan darah menurun. Pada mulanya, pergerakan sukar, jadi mereka harus dilakukan dengan sangat perlahan.

Bagi setiap pesakit, doktor memilih latihan yang paling sesuai.

 1. Putaran pergelangan kaki. Pergerakan pekeliling menentang dan mengikut arah jam.
 2. Pergerakan kaki ke atas dan ke bawah, seolah-olah mengepam kaki pam.
 3. Tekan otot kaki dan cuba meluruskannya.
 4. Sebelum meletakkan tuala di bawah tumit anda, anda juga harus cuba meluruskan kaki anda. Anda perlu mencuba permukaan dalaman lutut untuk menyentuh permukaan katil.
 5. Angkat kaki lurus.
 6. Flexion anggota dalam kedudukan duduk. Dalam kes ini, satu kumpulan latihan dilaksanakan dengan sokongan di atas katil, dan kedua - duduk di atasnya.

Hari berikutnya pemulihan selepas arthroplasty lutut dibenarkan untuk bangun dan berjalan dengan bantuan tongkat.

Dalam sesetengah kes, pakar bedah boleh menasihati kurang untuk memuat kaki, tetapi ini berlaku hanya secara individu.

Pemulihan yang teratur dengan betul selepas menggantikan sendi lutut adalah sangat penting dan tidak boleh diabaikan.

Penjagaan luka

Luka yang ditinggalkan selepas operasi memerlukan penjagaan yang mencukupi untuk mencegah jangkitan. Jahitan diletakkan di atasnya, yang akan dikeluarkan dalam masa dua minggu.

Sekali sehari perlu mengeluarkan pembalut dari luka, lincirkan dengan larutan garam khas. Semua pembalut dilakukan oleh profesional perubatan. Jika kemerahan tiba-tiba muncul di sekitar luka, ia harus segera dilaporkan kepada doktor.

Latihan

Pada peringkat awal, latihan selepas arthroplasty lutut boleh dilakukan semasa berdiri, tetapi mereka mesti dilakukan dengan berhati-hati. Kadang-kadang bantuan diperlukan terlebih dahulu untuk mengekalkan keseimbangan. Kelonggaran anggota badan yang paling berkesan dalam kedudukan berdiri.

Pada peringkat seterusnya, latihan harus dilakukan dengan bantuan bobot latihan atau latihan. Ini membolehkan anda dengan cepat mengembangkan keanjalannya.

Bersama-sama dengan berat, anda boleh mengangkat kaki, membengkokkannya, memutarkan anggota badan. Tetapi apabila berlatih pada simulator basikal, adalah penting untuk menyesuaikan tahap kerusi supaya ia hanya boleh disentuh dengan kaus kaki.

Secara beransur-ansur, terapi latihan boleh menjadi lebih sengit, anda boleh berjalan lebih jauh dan melakukan latihan. Kualiti dan kuantiti mereka akan menentukan berapa lama ia menjadi mungkin untuk kembali kepada kehidupan normal.

Apakah komplikasi yang mungkin?

Dalam sesetengah kes, komplikasi mungkin timbul. Kemungkinan perkembangan masalah berikut:

 • serangan jantung;
 • rupa darah beku;
 • perkembangan jangkitan;
 • memakai atau melonggarkan implan;
 • kerosakan pada saraf atau saluran darah.

Setiap komplikasi ini boleh dielakkan sekiranya anda mengikuti semua cadangan doktor.

Ia juga penting untuk mengambil kira bahawa disebabkan oleh pelbagai jenis ubat-ubatan dan tahap perkembangan perubatan yang tinggi, semua akibat-akibat ini tidak boleh dicegah, tetapi juga dicegah.

Harga urusniaga

Di klinik-klinik Moscow, kos lutut arthroplasty berbeza dan bergantung kepada berapa banyak pesakit yang sanggup membelanjakannya.

Harga minimum untuk artritis lutut bermula dari 50 ribu rubel.

Video: Bagaimanakah arthroplasty lutut

Penggantian lutut (endoprosthetics)

Beberapa dekad yang lalu, penggantian sendi lutut telah dijalankan dalam kes-kes yang luar biasa, dan oleh itu adalah sesuatu yang luar biasa, walaupun cemerlang. Pada masa ini, ini adalah satu operasi biasa, walaupun lazim, yang selalu dilakukan di klinik domestik dan asing. Keberkesanannya adalah 95%. Ini adalah angka yang cukup tinggi dalam pembedahan, yang dicapai terima kasih kepada teknologi canggih yang menggunakan bahan buangan yang diperbuat daripada bahan baru berkualiti tinggi.

Petunjuk dan kontraindikasi

Intinya, operasi dengan penggantian sendi lutut dirancang. Ini bermakna bahawa ia tidak dijalankan dengan segera, tetapi pada masa yang telah ditetapkan, selepas penyediaan preoperatif yang diperlukan, dan pelaksanaannya tidak berkaitan langsung dengan menyelamatkan nyawa pesakit. Dan, bagi mana-mana pembedahan yang dirancang, ada tanda-tanda tertentu untuk menggantikan sendi lutut.

Tanda-tanda itu termasuk perubahan struktur tidak dapat dipulihkan dalam sendi lutut, disertai oleh sindrom kesakitan yang teruk dan kerosakan motor berterusan, sehingga ketidakupayaan sepenuhnya bergerak. Penyebab yang paling biasa masalah ini ialah osteoarthritis lutut atau gonarthrosis - keadaan yang dicirikan oleh distrofi, penipisan rawan artikular dan pemusnahan tisu tulang yang mendasari. Gonarthrosis berkembang disebabkan faktor-faktor dan keadaan patologis seperti:

 • Umur maju
 • Berat badan berlebihan
 • Osteoporosis (kekurangan kalsium)
 • Collagenoses - rematik, sistemik lupus erythematosus
 • Diabetes
 • Psoriasis.

Di samping itu, selepas beberapa kecederaan intraarticular lutut digunakan untuk penggantian sendi lutut, dan juga dalam keadaan khusus tertentu, seperti ankylosing spondylitis, nekrosis aseptik lutut disebabkan oleh peredaran darah tempatan yang merosot. Tetapi walaupun dengan semua keadaan di atas, operasi hanya dilakukan apabila semua tindakan konservatif (ubat, urut, prosedur fizikal) ternyata tidak berkesan. Dan satu lagi keadaan, tanpa sebarang campur tangan pembedahan dilakukan, adalah persetujuan pesakit itu sendiri.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Tetapi terdapat syarat-syarat di mana penggantian sendi tidak dijalankan, walaupun terdapat permintaan pesakit dan saudara-saudaranya. Kontra untuk operasi ini termasuk:

 • Pernafasan pernafasan dan peredaran yang teruk yang teruk
 • Lumpuh anggota badan yang lebih rendah
 • Thrombosis dari kapal-kapal kaki yang lebih rendah
 • Luka berjangkit lutut
 • Foci berjangkit kronik penyetempatan lain (gigi karies, angina, sinusitis)
 • Beberapa jenis gangguan pembekuan
 • Obesiti yang teruk
 • Neoplasma malignan apa-apa penyetempatan
 • Gangguan mental.

Penyediaan pra-operasi

Dilakukan untuk mengenal pasti kontraindikasi yang sedia ada, untuk menilai keadaan umum pesakit, serta meminimumkan kesan trauma operasi. Sebagai tambahan kepada doktor operasi, ahli terapi dan pakar anestesi mengambil bahagian dalam penyediaan praoperasi. Malah, pembedahan untuk menggantikan sendi dilakukan di bawah anestesia apabila pesakit sedang tidur, atau di bawah anestesia epidural atau tulang belakang. Dalam dua kes terakhir, anestetik tempatan disuntik ke dalam pesakit di bawah keras atau di bawah arakuniid dari saraf tunjang.

Penyediaan sebelum pembedahan termasuk semua penyelidikan yang diperlukan - bermula dengan analisis klinikal dan biokimia umum, dan berakhir dengan kajian instrumental, yang merangkumi x-ray, ultrasound, ECG. Ahli terapi menafsirkan penemuan dan boleh menetapkan ubat-ubatan yang menyokong aktiviti sistem kardiovaskular, saraf, atau pernafasan. Beberapa ubat yang menjejaskan tahap gula darah, tekanan darah, dan pembekuan darah dihentikan sebelum pembedahan. Dengan penyertaan pakar pergigian dan doktor ENT, foci berjangkit kronik dibersihkan. Seorang ahli pemakanan membangunkan kalori rendah, diet mudah dihadam.

Satu lagi langkah mandatori ialah pencitraan resonans magnet bagi sendi yang dikendalikan. Hakikatnya, pada masa ini, teknologi komputer digunakan secara aktif dalam operasi untuk penggantian sendi lutut. Teknologi ini memungkinkan untuk mengeluarkan prostesis dalam bentuk dan saiz yang paling tepat untuk pesakit yang diberikan.

Operasi

Dalam beberapa sumber, operasi ini tersilap disebut pemindahan sendi lutut. Tetapi dalam kes ini, keseluruhan sendi tidak diubah sepenuhnya, tetapi hanya beberapa elemennya, permukaan artikular. Ingat bahawa sendi lutut terbentuk oleh tulang femoral dan tibial, serta patella. Permukaan artikular yang tertutup ditutup dengan tulang rawan dan diperkuat dengan ligamen sendi lutut. Intipati operasi ini adalah untuk menghapuskan tulang rawan yang dipakai dan lapisan tulang yang mendasar pada kedalaman 9mm. dengan penggantian mereka berikutnya dengan rasuah yang dibuat daripada bahan sintetik.

Operasi dijalankan oleh akses arthrotomy - hirisan dibuat pada permukaan depan lutut sendi, di mana struktur intra-artikular terdedah, berhati-hati untuk tidak merosakkan radas ligamentous. Dengan bantuan alat mikrosurgikal khas, di bawah kawalan komputer, tisu tulang dan tulang rawan dari tulang patella, femur dan tibial dikeluarkan dengan lancar ke kedalaman yang dikehendaki. Di tempat tisu dikeluarkan, prostesis sintetik dilampirkan menggunakan simen tulang khusus. Tempoh operasi adalah dari 1 hingga 1.5 jam.

The prostheses sendiri terbuat dari aloi logam - titanium, nikel, molibdenum, keluli. Untuk memudahkan geseran, mereka disediakan dengan lapisan polimer (polietilena). Ada beberapa pengubahsuaian prostesis lutut. Antaranya gelongsor, artikulasi, berputar, "wanita". Ya, dan prostesis itu sendiri boleh menjadi total apabila semua permukaan diganti, dan tidak lengkap, apabila mana-mana satu elemen (femur, tibial) sendi lutut adalah prostetik. Prostes lutut diri bukan sahaja berfungsi, tetapi juga tahan lama. Lebih daripada 95% daripada mereka bekerja secara normal selama 10 tahun atau lebih. Kes-kes dijelaskan di mana prostitek lutut ditanamkan seawal tahun 1970-an, dan dari segi kualiti yang jauh lebih rendah daripada analog moden, telah berjaya melaksanakan fungsi mereka selama lebih daripada 40 tahun.

Pemulihan

Pemulihan selepas prostesis lutut bermula sebaik sahaja pesakit tiba di wad dari bilik operasi. Pada mulanya, ia adalah ubat sokongan menggunakan dadah dari pelbagai kumpulan. Ini adalah ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, agen jantung dan penguat, serta ubat-ubatan yang menipis darah dan mencegah pembekuannya. Hakikatnya adalah selepas operasi sedemikian, terutamanya di kalangan orang tua, terdapat risiko tinggi trombosis vena yang lebih rendah. Untuk mengelakkan ini, sebagai tambahan kepada perlantikan cara tertentu, kedua-dua anggota badan yang lebih rendah dibalut dengan pembalut elastik.

Unsur pemulihan wajib ialah fisioterapi (terapi fizikal). Tanpa senaman, atrofi otot dan kekakuan sendi baru berlaku dengan cepat. Akibatnya, semua usaha doktor kehilangan maknanya. Terapi latihan bermula dari hari pertama selepas operasi, secara harfiah selepas penghujung anestesia, dan dijalankan dalam beberapa bulan akan datang, sehingga setahun. Pada mulanya, beban mudah dilaksanakan - perpanjangan lanjutan. Tetapi pada hari kedua atau ketiga, pesakit boleh bergerak secara bebas menggunakan tongkat atau pejalan kaki khas. Tempoh dan jenis aktiviti fizikal semestinya bersetuju dengan terapi senaman pakar. Di bawah beban yang optimum, otot-otot paha dan kaki bawah diperkuatkan, sudut pandang lutut menjadi tidak kurang dari 1100. Akhirnya, pesakit berhenti merasa sakit dan tidak selesa, dan dia terus lupa tentang masalah yang ada sebelum ini yang memaksa dia menjalani pembedahan.

Asid hyaluronik ditemui pada tahun 1930 oleh Karl Meier. Unsur kimia ini, seperti yang ternyata, hadir dalam tubuh banyak hewan, termasuk manusia. Habitat utama adalah kulit dan sendi.

Mengapa dadah berasaskan asid ini diperlukan untuk sendi?

Sendi adalah salah satu mekanisme yang paling kompleks dalam tubuh manusia. Pada titik penumpuan tulang, hujung masing-masing ditutup dengan tulang rawan, dan di antara tulang rawan adalah cecair sinovial. Cairan ini menyuburkan tulang rawan (mereka tidak mempunyai saluran darah) dan bertindak sebagai pelincir di antara mereka. Sebaik sahaja cecair sinovial menjadi tidak mencukupi, tulang rawan terhenti untuk menerima pemakanan yang betul dan mula menjadi radang, dan dalam kes-kes yang lebih maju, ia menggosok antara satu sama lain.

Asid hyaluronik adalah komponen utama cecair sinovial. Dia bertanggungjawab untuk kelikatan. Penyakit bersama paling sering dikaitkan dengan kekurangan cecair sinovial, dan menambah jumlah manfaat asid yang bersamaan dan, oleh itu, pesakit.

Bagaimana dia bertindak?

Mendapatkan asid dari tisu haiwan bermasalah, jadi sekarang syarikat-syarikat farmaseutikal mendapat asid hyaluronik sintetik, yang serupa dengan komposisi semula jadi. Pilihan alternatif ialah mendapatkan asid daripada bakteria (Streptococcus).

Asid yang diperolehi disuntik terus ke dalam sendi. Prosedur ini dipanggil "prostetik cecair", kerana suntikan intinya adalah prostesis cecair sinovial.

Selepas suntikan, tahap asid hyaluronik kembali normal, dan tulang rawan mendapat jumlah nutrien yang sesuai untuk operasi normal.

Tonton video untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Petunjuk untuk digunakan

Asid hyaluronik boleh digunakan dalam kes berikut:

 • dalam kes arthrosis bahu, siku, pinggul dan sendi lain;
 • pemulihan selepas kecederaan;
 • risiko kerosakan mekanikal kepada tulang rawan;
 • sindrom kesakitan;
 • tempoh selepas penembusan diagnostik ke rongga sendi.

Juga, asid boleh diberikan untuk tujuan penyelenggaraan dan profilaktik:

 • jika perlu, pemakanan rawan tambahan;
 • untuk mempercepatkan pertumbuhan semula;
 • dengan keradangan;
 • untuk meningkatkan kelikatan cecair sinovial.

Resipi yang paling biasa adalah asid hyaluronik dalam sendi lutut.

Contraindications

Kontraindikasi untuk penggunaan asid hyaluronik adalah:

 • tindak balas alahan terhadap komponen ubat;
 • berumur sehingga 18 tahun;
 • kehamilan atau laktasi;
 • kehadiran penyakit berjangkit;
 • luka, penyakit kulit di tapak suntikan.

Kesan sampingan

Kesan sampingan sedikit:

 • demam, pembakaran, gatal-gatal (tindak balas alergi);
 • bengkak di tapak suntikan;
 • pendarahan bersama;
 • hematoma di sekitar tapak suntikan.

Jika tindak balas alahan berlaku, ubat harus segera dihentikan untuk mencegah lebih banyak kesan yang serius (kejutan anaphylactic, angioedema). Kes yang selebihnya adalah tindak balas badan terhadap pencerobohan atau prosedur yang dilakukan secara sembarangan, dan dapat dibatasi untuk menerapkan kompres dingin ke tempat suntikan.

Borang pelepasan

Ubat ini boleh digunakan dalam tiga cara: secara lisan, secara tempatan, dalam bentuk suntikan. Mengenai setiap cara untuk bercakap secara berasingan.

Untuk pentadbiran lisan, asid hyaluronik dihasilkan dalam tablet dan kapsul. Doktor mencatatkan keberkesanan kaedah ini, kerana ia diedarkan ke seluruh badan, dan sendi terjejas mendapat bahagian yang tidak penting. Ubat-ubatan sedemikian dikelaskan sebagai makanan tambahan. Kesan menggunakan pil atau kapsul adalah sebanding dengan beberapa hidangan makanan yang kaya dengan asid ini. Oleh itu, anda boleh meminumnya hanya untuk mengekalkan tahap asid hyaluronik secara normal di seluruh badan, untuk kesan terapeutik lain pilihan perlu dipertimbangkan.

Untuk kegunaan tempatan terdapat salap dan gel. Bagi sendi, mereka juga tidak berkesan, kerana bahagian utama tidak memasuki sendi dan kekal di dalam kulit. Sebaliknya, asid hyaluronik menyegarkan kulit dan menyuburkannya dengan kelembapan, jadi salap atau gel akan berkesan untuk tujuan kosmetik.

Untuk mendapatkan asid dalam usus badan menggunakan pengisi dan suntikan. Pengisi adalah microinjection subcutaneous. Digunakan dalam kosmetologi untuk meningkatkan kualiti kulit dan kedutan licin.

Senarai ubat, borang pelepasan dan harga

Persediaan asid hyaluronik untuk sendi dipasarkan oleh negara-negara yang berbeza dan di bawah nama yang berbeza.

Rusia

 • Hyastat adalah hidrogel asid hyaluronik beracun dalam jarum sudu dan steril (20 mg). Hidup rak - 2 tahun. Harga - 2300 rubel.
 • Hyalur CS termasuk larutan natrium hyaluronat 60 mg / 3 ml dan larutan chondroitin sulfat 90 mg / 3 ml dalam jarum 3 ml. Chondroitin sulfat merangsang pertumbuhan semula tisu, mengekalkan air dan mengembalikan fungsi kusyen. Bersama dengan asid hialuronik mempunyai kesan penyembuhan yang berkesan pada sendi yang rosak. Harga - 7700 rubel.
 • RusVisk terdiri daripada larutan fisiologi natrium hyaluronat dari asal bukan haiwan. Direka untuk suntikan intraarticular. Harga - 4680 rubel.
 • Hondro hyaluron - penyelesaian untuk suntikan intra-artikular, pra-diisi jarum suntikan 2 ml. Kos - 5090 Rubles.

Jerman dan Austria

 • Viskosil - penyelesaian untuk sendi intra-artikular, mengandungi natrium hyaluronat, natrium klorida, natrium hidrogen fosfat, natrium dihydrophosphate, air untuk suntikan. Jumlah jarum suntikan adalah 1 ml. Harga - 2500 rubel.
 • Ostenil mini digunakan untuk osteoarthritis sendi-sendi kecil. Dibangunkan oleh syarikat Jerman-Swiss TRB CHEMEDICA. Ia dimasukkan ke dalam sendi. Harga runcit - 2163 rubel.
 • Sinokrom Forte adalah larutan natrium hyaluronat 2% daripada syarikat Austria Krom Pharma GmbH. Harga - kira-kira 2,600 Rubles.
 • Dyuralan Es Jay - persiapan mahal untuk rawatan sendi berdasarkan asid hyaluronik. Harga suntikan - sehingga 15,000 rubel.
 • Sinswisk - analogi daripada ubat sebelumnya dengan harga 23,000 rubel.
 • Solgar - pil yang, mengikut pencipta, boleh bertarung dengan sendi sakit. Untuk 30 tablet 120 mg bahan aktif dalam setiap akan perlu membayar lebih sedikit daripada 1000 Rubel.

UK dan Ireland

 • Suplazin - suntikan intraartikular, meningkatkan prestasi dan menormalkan keadaan sendi selepas arthrocentesis. Harga - 2900 rubel.
 • Fermatron - penyelesaian tulen natrium hyaluronat 1%. Harga purata ialah 4,000 rubel.
 • Fermatron Plus adalah penyelesaian steril natrium hyaluronat, yang dibubarkan dalam persekitaran penampan fosfat. Harganya sedikit kurang daripada 6000 rubel.

Itali

 • Go-on - penyelesaian untuk suntikan, jarum suntikan mengandungi 2.5 ml. Termasuk: sodium hyaluronan, natrium klorida, sodium dihydrogen phosphate, air untuk suntikan. Harga adalah 2100 rubel.
 • Hyalubrix - Asid hyaluronik dalam 2 jarum suntikan. Harga purata ialah 10,700 rubel.
 • Gialgan Phidia adalah analogi Hyalubriks, hanya dua kali lebih murah. Harga - kira-kira 5,500 rubel.

Sweden

 • Versan Fluid - bukan suntikan Sweden yang paling mahal. Harga - 6300 Rubles.
 • ViskoPlus - suntikan kategori harga purata. Harga - kira-kira 6600 Rubles.
 • Restylane vital - suntikan 1 mg. Digunakan terutamanya untuk suntikan kosmetik subkutan. Harga -14000 rubles.

Ukraine

 • Satu-satunya wakilnya adalah Hialual Artro. Suntikan mempunyai harga 5150 rubel.

Jepun

 • Adant - penyelesaian untuk suntikan dalam picagari. Harga adalah 5,100 Rubles.
 • KWC - suntikan untuk semua jenis tisu penghubung, 4150 rubel.

Korea Selatan

 • Atri Ing - satu 2.5 jarum suntikan dipenuhi dengan natrium hyaluronat. Harga - 3673 Rubles.
 • Selain natrium hyaluronate, giruan plus mengandungi natrium klorida, yang membantu asid untuk dicerna. Satu jarum suntik akan dikenakan biaya 5,000 Rubel.
 • Hyalux - asid tulen, 4300 rubel.

Kriteria pemilihan dadah

Asid hyaluronik mengikut rumusannya adalah sama, tetapi kualiti pengeluaran mungkin berbeza, jadi anda harus memberi perhatian bukan hanya pada volume dan komponen tambahan, tetapi juga untuk ulasan. Beberapa ubat mengandungi natrium klorida, yang membantu asid untuk dicerna, ada yang mengandungi ramuan ubat lain.

Penggunaan suntikan

Suntikan asali hyaluronik dalam artikular tidak boleh ditorehkan sendiri.

Sekiranya terdapat bukti, doktor menetapkan kursus rawatan - biasanya 3-5 suntikan, 1 suntikan seminggu. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan atau tanpanya (untuk sendi lutut dan tempat lain yang tersedia). Doktor menembus jarum ke rongga sendi dan menyuntik ubat tersebut. Selepas itu, pesakit memerlukan rehat.

Hanya doktor yang berkelayakan, bukan seorang jururawat dan bukan pembantu perubatan / bidan dibenarkan membuat suntikan. Untuk keradangan di sendi, doktor mesti terlebih dahulu menetapkan kortikosteroid. Semasa prosedur, doktor mesti memantau keadaan pesakit.

Suntikan asid hyaluronik dalam bentuk sintetik dilakukan di bawah keadaan kemandulan lengkap supaya tidak membawa jangkitan ke dalam sendi.

Prosedur pada sendi pinggul dilakukan di bawah kawalan X-ray, kerana sendi ini tersembunyi jauh di bawah otot.

Produk mengandungi asid hyaluronik

Oleh kerana badan itu sendiri tidak menghasilkan rizab asid, sumber utamanya adalah pemakanan.

Di tempat pertama dari segi kandungan adalah tulang rawan dan rebus dengan tulang rawan. Aspic dan sup daging adalah pilihan yang sangat baik bagi mereka yang ingin mengimbangi kekurangan unsur kimia ini.

Tempat kedua diduduki oleh kekacang: kacang soya, kacang, kacang polong.

Pada tempat ketiga adalah bijirin dan beberapa sayur-sayuran dengan sejumlah besar kanji: lentil, kentang, soba, bit, squash, beras, lobak, jagung.

Ulasan

Doktor bersetuju bahawa alat ini berfungsi dengan berkesan dengan masalah dengan sendi. Penggunaan yang paling kerap adalah suntikan ke dalam sendi lutut.

Doktor mendapati bahawa syarikat yang berbeza memberikan ubat yang berbeza untuk kualiti, dan tidak ada maklumat praktikal mengenai masalah ini. Sesetengah ubat memberikan kesan yang ketara selepas 3 hari kemasukan, ada yang tetap pada tahap keberkesanan selepas 5 tahun. Akibatnya, setiap doktor membentuk pendapatnya tentang jenama tertentu.

Pesakit berpuas hati dengan rawatan. Kesan positif dicapai jika tidak semua, maka dalam kebanyakan kes. Dari nuansa: setelah suntikan sering tetap membengkak, tingkat kenyamanan suntikan itu bergantung pada kelayakan dan pengalaman dokter.

Sememangnya, tidak ada pesakit yang berpuas hati dengan harga rawatan. Tetapi, menurut seorang pesakit: "Apabila ia memerah banyak dan tidak ada yang membantu, harga memudar ke latar belakang."

Asid hyaluronik adalah sebatian kimia yang secara langsung mempengaruhi keadaan kulit dan sendi. Dengan kekurangannya, yang terakhir mula haus, menjadi meradang dan terluka. Dengan gejala sedemikian, satu-satunya cara untuk mengembalikan artikulasi kepada normal adalah menyuntik asid hyaluronik atau analognya terus ke dalam sendi. Tablet dan salap tidak berkesan. Suntikan mesti dijalankan oleh doktor dalam keadaan steril.

Pusat Pusat untuk Traumatologi, Ortopedik dan Arthroplasty /

Institusi Belanjawan Negara Persekutuan "Pusat Persekutuan untuk Traumatologi, Ortopedik dan Endoprosthetics" Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia (Cheboksary) adalah sebuah institusi yang sangat khusus untuk penyediaan penjagaan perubatan berteknologi tinggi profil traumatologi-ortopedik, dilengkapi dengan peralatan perubatan moden mengikut piawaian dunia, dan mempunyai potensi besar manusia. Pusat ini dapat menyelesaikan pelbagai masalah mengenai diagnosis dan rawatan penyakit sistem muskuloskeletal, baik pada pesakit dewasa dan anak-anak.

Dan terdapat doktor yang sangat baik di rantau ini.

Klinik peringkat Eropah

natalya

Kehidupan sejati.

Kesihatan yang anda percayai pakar yang boleh dipercayai. Jangan membuat keputusan tergesa-gesa!
Pastikan mereka yang melakukan operasi di klinik tertentu berpuas hati dengan rawatan. Semak ulasan dan video.
pesakit, dengan idealnya - mencari cara untuk menghubungi mereka dan bercakap secara peribadi.
Belajar penarafan pakar bedah dan pusat klinikal. Jika seseorang mahu menentang saya, maka saya minta maaf atas arahannya "Saya setiap hari merasakan tahap kelayakan pakar bedah tempatan dengan pantat saya."

Lelaki yang mula hidup semula.

Profesional tinggi

Saya berumur 59 tahun. Selepas arthroscopic tidak berjaya
pembedahan dengan diagnosis Sindrom Pesakit Bahu Impediment di Pusat Klinik Pusat

Pejabat Presiden Persekutuan Rusia di Moscow, setelah kehilangan harapan
memulihkan aktiviti tangan kanan dan anda boleh hidup tanpa sakit kemudian
1 tahun 4 bulan digunakan untuk Pusat Persekutuan untuk Traumatologi, Ortopedik dan
endoprosthetics Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia di bandar Cheboksary. Memesan janji temu dan pergi ke
Cheboksary, kerana bekas doktor tidak berani mempercayai semula.

Pada masa ini, sejak
operasi terbuka untuk mengurangkan kehelan undang-undang
Bahu dengan autoplasty tulang kecacatan glenoid mengambil sedikit masa. Malah
jahitan belum dikeluarkan dan jarum mengait berada di tempat, tetapi saya bersedia menulis perkataan dengan satu tangan kiri
terima kasih dari dasar hati saya kepada semua kakitangan Pusat Persekutuan, bermula dengan
Ketua Pegawai Perubatan, Doktor Sains Perubatan Nikolaev Nikolai Stanislavovich, dan berakhir
bertugas melindungi sistem akses.

Sangat berterima kasih
kepada pakar bedah trauma, yang merawat doktor Markina Ekaterina Valentinovna dengannya
Briged yang memberi saya harapan bahawa anda boleh hidup tanpa kesakitan. Tidak semua
doktor perlu membetulkan kesilapan orang lain. Dan setiap pagi saya berkata: "Kehidupan cantik"
dan menangis dari kebahagiaan dan berterima kasih kepada Tuhan bahawa ada orang-orang seperti itu dalam keadaan indah
bandar Cheboksary. Saya faham bahawa ada jalan panjang untuk pergi
tangan, tetapi ini semua boleh diurus berbanding apa yang telah, dan akan menjadi yang pertama
beralih bergantung hanya pada diri sendiri, dan perkara yang paling penting telah dilakukan, dan setiap hari berubah
hanya berlaku untuk lebih baik.

Saya tidak boleh berhenti di kerja Persekutuan
Pusat.

Sistem kerja Pusat ini sangat mantap.
Dalam hanya 1-2 hari, anda boleh mengambil semua ujian dan pergi ke semua pakar, dan bersedia untuk operasi. Setiap
Pakar jelas menjelaskan diagnosis anda, jika perlu, berunding dan
boleh menetapkan rawatan. Syukurlah, tidak ada contraindications untuk operasi itu.

Walaupun terdapat penghantar keseluruhan
pesakit, berhati-hati melalui semua peringkat persediaan untuk operasi, dengan semua keparahan
dan steriliti kakitangan perubatan yang sesuai untuk tugas mereka. Percayalah saya mempunyai
apa yang hendak dibandingkan. Saya amat dikagumi oleh kakitangan Pusat. Ia tidak berfungsi
hanya profesional yang tinggi, tetapi juga orang yang bersih, berseri dengan penuh perhatian, mesra dan
sikap emosi kepada pesakit.

Rakan sekerja yang terhormat dalam kemalangan, saya meyakinkan anda
Saya cadangkan untuk menghubungi Pusat Persekutuan untuk Traumatologi, Ortopedik dan
arthroplasty di Cheboksary. Mereka akan meletakkan anda di kaki anda di sana. Dan Moscow
doktor akan menasihati untuk belajar daripada rakan-rakan dari bandar Cheboksary. Percayalah, ada banyak yang perlu dipelajari dari doktor dan
jururawat dan kakitangan junior.

Dan saya tidak kehilangan harapan untuk kembali ke sistem. Kehidupan baru bermula.

Salam dan
terima kasih dari bahagian bawah hatiku, Mikhailova Rosa Vitalievna.

Hip arthroplasty di Cheboksary oleh kuota

Ciri-ciri hip arthroplasty mengikut kuota

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambilnya setiap hari.

Sejak tahun 2015, undang-undang dalam bidang perkhidmatan perubatan telah memberi kesan kepada perubahan, hasilnya pengeluaran dana dari belanjawan pemulihan telah dimansuhkan. Atas sebab ini, arthroplasty sendi pinggul telah menjadi kurang terjangkau oleh kuota. Kebanyakan warganegara perlu membeli prostesis dengan perbelanjaan mereka sendiri. Perkhidmatan lain yang berkaitan dengan penggantian endoprosthesis masih boleh diberikan secara percuma.

Siapakah kuota gantian pinggul?

Inti peruntukan kuota dalam sokongan bahan untuk rakyat yang perlu menyediakan perawatan medis yang sangat layak dan mahal. Pemulihan sendi pinggul merujuk secara khusus kepada perkara ini.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Setelah kuota diterima, semua peringkat pemulihan bersama dibayar daripada belanjawan negeri. Rawatan itu benar-benar percuma untuk pesakit.

Selepas 2015, mendapatkan kuota untuk arthroplasty lengkap telah menjadi lebih sukar. Ia hanya boleh dikeluarkan oleh warganegara yang mempunyai diagnosis berikut:

 • postoperative deforming arthrosis;
 • displasia sendi pada latar belakang arthrosis.

Semua kes lain dianggap secara individu. Sebagai peraturan, hanya perkhidmatan prostetik yang boleh diperoleh secara percuma di klinik negeri. Prostesis itu sendiri perlu dibeli dengan perbelanjaannya sendiri.

Sekiranya anda memerlukan penggantian pinggul, tetapi tidak ada wang untuk rawatan, dan anda tidak termasuk dalam kategori penerima manfaat, anda masih perlu memohon kuota. Perundangan dipinda secara kerap, jadi kemungkinan rebat masih akan disediakan.

Bagaimana untuk mendapatkan kuota untuk arthroplasty?

Untuk mendapatkan kuota untuk arthroplasty, anda mesti menjadi warganegara Persekutuan Rusia dan mempunyai dasar OMS. Di samping itu, anda perlu mengumpul pakej dokumen yang mengesahkan keperluan untuk menyediakan sokongan negeri.

Di tangan anda perlu mempunyai:

 • Pasport awam Rusia;
 • Dasar OMS;
 • kesimpulan dari doktor yang hadir;
 • dokumen menunjukkan proses penyakit.

Sijil perubatan dan rekod perubatan disediakan oleh institusi yang memutuskan mengenai penyediaan sokongan negeri. Ini biasanya merupakan klinik di tempat kediaman tetap warganegara di mana dia sedang dirawat.

Suruhanjaya khas dicipta dalam institusi perubatan ini, yang mengambil kira data berikut apabila membuat keputusan:

 • hasil pemeriksaan diagnostik pesakit;
 • laporan perubatan pakar bedah ortopedik;
 • sejarah penyakit;
 • keputusan ujian, pencitraan radiografi, dan lain-lain

Keputusan dibuat oleh protokol. Dokumen ini adalah asas untuk mendapatkan kuota di Jabatan Kesihatan.

Sebagai tambahan kepada protokol mesyuarat suruhanjaya itu dengan keputusan positif, kertas-kertas berikut harus disediakan untuk menghubungi jabatan kesihatan:

 • Pasport awam Rusia;
 • Dasar insurans OMS;
 • SNILS;
 • dokumen kecacatan, jika ada;
 • kesimpulan tentang keperluan campur tangan pembedahan;
 • permohonan kuota;
 • persetujuan pemprosesan data peribadi;
 • arahan yang dikeluarkan oleh pakar ortopedik.

Semua dokumen di atas mesti diambil atau dihantar melalui pos berdaftar dengan inventori lampiran dan penerimaan balik ke jabatan kesihatan. Ia dibenarkan untuk memindahkan dokumen melalui wakil yang bertindak atas kuasa wakil yang disahkan.

Syarat mendapatkan kuota

Staf Jabatan Kesihatan akan mengkaji permohonan dalam tempoh 10 hari bekerja. Hasil daripada peperiksaan, klinik akan ditentukan, di mana pemohon akan menerima bantuan perubatan, serta tarikh yang diperlukan untuk muncul di tempat penggantian endoprosthesis. Biasanya, menunggu kemasukan ke hospital adalah tertunda sehingga setahun.

Proses ini dapat dipercepatkan jika warganegara, setelah menyetujui kuota, membuat arthroplasty sendi pinggul dengan perbelanjaannya sendiri. Selepas itu, anda perlu memohon pampasan dari belanjawan negeri. Untuk melakukan ini, anda mesti menyediakan resit, cek dan kertas lain yang mengesahkan kos yang ditanggung.