Utama / Diagnostik

BEBI.LV

08 September 2012.

Topik bahan ini gagap pada kanak-kanak dan cara merawat penyakit ini dengan ubat-ubatan rakyat moden dan masa ujian di rumah.
Gagasan (nama perubatan adalah logoneurosis) pada kanak-kanak hasil daripada fakta bahawa hemming, peregangan dan kata-kata mengulangi menyebabkan ketegangan otot atau kekejangan dalam alat ucapan pada bayi, dan kelancaran ucapan terganggu. Dalam kes ini, gagap pada kanak-kanak mungkin disertai oleh kejang-kejang tali, lidah dan juga bibir, serta kegagalan pernafasan. Kanak-kanak mengalami kesukaran dalam bercakap, dan pendengar, apabila melihat apa-apa ucapan, terpaksa teruk. Cuba untuk mengatasi tumit mereka sendiri, kanak-kanak menyebabkan lebih gagap. Sebelum menetapkan rawatan pengurasan pada kanak-kanak, perlu melakukan pemeriksaan menyeluruh oleh pakar khusus (ahli terapi ucapan anak, ahli psikologi, pakar neurologi) untuk mengenal pasti punca kecacatan suara vokal yang tidak menyenangkan.

Sebab utama untuk gagap, sebagai peraturan, adalah sistem saraf yang lemah, yang disebabkan oleh beberapa faktor yang tidak baik, seperti penyakit sistem saraf ibu bapa kanak-kanak; merokok dan penggunaan alkohol semasa kehamilan, yang menyebabkan masalah dalam peredaran serebral kanak-kanak yang belum lahir dan mabuk umum, membawa kepada kehilangan tidur yang disebabkan oleh mimpi buruk dan ketakutan, peningkatan kerengsaan dan air mata, kelemahan fizikal dan enuresis. Bagaimana untuk menyingkirkan sepenuhnya gagap dan apakah langkah-langkah yang perlu diambil di tempat pertama supaya kanak-kanak boleh bercakap secara normal, tanpa menerkam dan tidak gugup?

Oleh kerana kanak-kanak yang gila dan anak-anak dalam kumpulan risiko mempunyai sistem saraf yang lemah, adalah sangat penting untuk menggunakan pendekatan individu untuk mereka. Adalah perlu untuk memerhatikan bukan sahaja jeneral, tetapi juga rejim ucapan dan keadaan yang menggalakkan dalam keluarga. Oleh kerana kanak-kanak itu mudah letih dan teruja, perlu menghadkan tontonan program televisyen dan komputer. Perhatian khusus harus dibayar kepada permainan dan program yang tidak sesuai kerana usia kecil kanak-kanak, dan juga perlu menghadkan menonton TV sebelum tidur. Perkara yang sama berlaku untuk buku. Tidak mungkin membaca dongeng kepada seorang anak untuk malam itu, yang boleh menyebabkan rasa takut dan mimpi buruk.
Kanak-kanak mula takut Koschey, hantu dan watak negatif yang lain.

Salah satu kaedah yang paling popular dalam merawat kegagapan pada kanak-kanak ialah hipnosis dan kaedah relaksasi dan gangguan. Di samping itu, pesakit kecil memerlukan terapi fizikal, prosedur fisioterapi dan refleksologi. Ahli terapi ucapan yang berpengalaman yang akan mengajar kanak-kanak menggunakan mod senyap, kemahiran ucapan yang fasih akan membantu dalam memerangi penyakit ini, menggunakan gimnastik suara akan menjadikan pernafasan yang betul semasa perbualan. Anda juga tidak sepatutnya melupakan bahawa ibu bapa harus mengambil bahagian - kanak-kanak yang menderita keganasan harus dikelilingi oleh penjagaan dan cinta sesering mungkin.

Apabila logoneurosis dalam sistem saraf kanak-kanak itu tidak mempunyai akibat yang tidak dapat dipulihkan, ia tidak membawa kepada keterbelakangan mental kanak-kanak. Oleh itu, penyakit ini boleh dilakukan tanpa sebarang akibat, dan kanak-kanak akan dapat kembali ke kehidupan normal.
Jika gagap dalam kanak-kanak telah disebabkan oleh akibat neurologi, adalah perlu untuk menghubungi pakar neurologi yang akan menetapkan ubat-ubatan yang membantu meningkatkan aktiviti otak, dan hanya ahli terapi pertuturan akan membangunkan program rawatan khas yang kompleks. Langkah-langkah sedemikian hanya perlu apabila terdapat keperluan yang serius, kerana ubat-ubatan mempunyai banyak kesan sampingan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak pada usia muda, sebagai peraturan, termasuk beberapa aktiviti yang bertujuan untuk memperkuat sistem saraf bayi dan perkembangan kemahiran pertuturan. Atmosfer dalam keluarga memainkan peranan penting dalam rawatan keganasan dalam kanak-kanak - suasana yang tenang, mesra, komunikasi harian yang penuh dengan isi rumah dengan bayi gagap akan membantu menyingkirkan penyakit lebih cepat daripada ubat-ubatan yang paling moden.

Malangnya, kegagapan dalam kanak-kanak adalah penyakit yang sangat biasa dan kanak-kanak gagap hanya menjadi lebih besar setiap tahun. Tidak semestinya menangguhkan penyelesaian masalah pada pembakar belakang. Terdahulu anda berunding dengan ahli terapi ucapan anak dan ahli psikologi dan secepat mungkin memulakan rawatan yang komprehensif, semakin tinggi kebarangkalian menyingkirkan penyakit sepenuhnya dan secara kekal.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak: 16 cara untuk membantu anak anda

Tidak ada hal kecil dalam membesarkan anak. Semua orang tahu bahawa anda tidak boleh merosakkan bayi itu, tetapi pada masa yang sama anda tidak boleh menyimpannya dalam batas terlalu ketat. Tetapi berapa kerap kita tidak memberi apabila seorang kanak-kanak menuntut sesuatu yang tersendiri, tanpa berfikir bahawa kekerasan yang kita telah terwujud pada masa akan datang menjadi trauma mental untuknya. Dan untuk malam, kita dapat memberitahu kanak-kanak tentang Baba Yaga, yang tiba untuk anak-anak nakal, melupakan bahawa heroin sangat dongeng ini dapat bermimpi sepanjang malam kepada anak kami, menakutkan dan mencederakan jiwa kanak-kanaknya. Belum lagi skandal yang kita ada mengenai kanak-kanak dan hukuman yang terlalu teruk. "Ya, ramai yang melakukan ini, dan tidak ada yang berlaku," kata ibu bapa, tidak menyedari betapa seriusnya akibatnya. Dan salah satu akibatnya adalah gagap.

Apa yang gagap?

Gagap adalah pelanggaran fungsi komunikatif ucapan, disertai dengan pelanggaran tempo, irama dan kelancaran yang disebabkan oleh sawan alat artikulasi. Gagap adalah salah satu neurosis zaman kanak-kanak yang paling biasa.

Kelewatan dalam sebutan bunyi dan suku kata dikaitkan dengan sawan otot ucapan: otot lidah, bibir, laring. Mereka terbahagi kepada tonik dan konvoi klonik.

Kejang tonik adalah kesukaran untuk menyatakan konsonan.

Kononnya Clonic adalah ketika anak mengulang bunyi atau suku kata di awal kata, utar huruf vokal (dan, a) sebelum kata atau frasa. Terdapat juga gagap tonik-clonik.

Gejala pertama kegagapan adalah mungkin dari segi yang berbeza - ini boleh menjadi pengulangan bunyi pertama, suku kata dan tidak mungkin lagi sebutan kata-kata. Kanak-kanak mula menyanyi suku kata pertama. Contohnya - "Ta-ta-ta kasut". Atau tidak mustahil permulaan frasa - kejang tonik.

Muncul kejutan suara - menarik bunyi vokal pada mulanya atau tengah perkataan. Tanda gejala pertama berlaku semasa perkembangan ucapan phrasal. Umur ini adalah dari 2 hingga 5 tahun. Sekiranya anda perasan bahawa kanak-kanak mengalami kegagalan dalam pernafasan semasa ucapan, kesulitan suara, dia tidak boleh memulakan frasa, jika pengulangan perkataan suku kata pertama atau bunyi vokal menarik bermula, maka ini adalah gejala yang membimbangkan dan anda perlu memberi perhatian kepada mereka.

Sekiranya tidak memberi perhatian pada waktunya, tingkah laku ucapan itu dapat diwujudkan dalam kegagapan masa kini, yang menyebabkan bukan sahaja masalah dengan ucapan, tetapi juga kesulitan dalam bidang sosial. Pada orang dewasa, prosesnya terganggu dengan banyak dan otot muka, otot leher, dan kerja ikat pinggang atas. Gambar sosial itu hodoh. Tetapi kecacatan ucapan ini bukanlah pelanggaran yang tidak dapat dipulihkan dan dalam kebanyakan kes ia dapat disembuhkan. Usaha yang dilakukan untuk memerangi kegagapan membuat beberapa orang terkenal. Orang-orang ini: Demosthenes, Napoleon, Winston Churchill, Marilyn Monroe.

Antara kanak-kanak yang gagap, lelaki lebih banyak daripada perempuan. Ia dikaitkan dengan struktur hemisfera. Buah pinggang wanita dianjurkan supaya hemisfera kiri berfungsi lebih baik daripada yang betul. Disebabkan ini, kanak-kanak perempuan biasanya mula bercakap, mereka lebih mudah mengatasi kesukaran ucapan yang biasanya dijangkakan dalam 2.5 - 4 tahun.

Apabila kanak-kanak mula bercakap dalam frasa, dia memahami kesukaran dalam memilih kata-kata, menyelaraskan mereka dalam nombor, jantina dan kes. Kadang-kadang kita melihat bahawa dalam fasa ini kanak-kanak bercakap dengan gembira, dengan kecerobohan, dia mempunyai kesukaran memilih kata-kata, dia tergesa-gesa. Dan kemudian kita mendengar keraguan khusus dalam seorang kanak-kanak, yang layak sebagai kecenderungan untuk gagap.

Punca kegagapan

Menyebabkan penyebab keganasan luaran dan dalaman.

Sebab dalaman:

 1. Keturunan yang tidak diingini. Sekiranya ibu bapa mempunyai gagasan atau pepatah pantas, satu jiwa yang mudah digemari mudah alih, maka jenis sistem saraf yang bersifat lemah ini ditransmisikan, yang kemudian menyumbang kepada terjadinya kegagapan.
 2. Patologi semasa mengandung dan melahirkan anak. Ini adalah faktor yang boleh menjejaskan struktur otak kanak-kanak, yang bertanggungjawab untuk fungsi pertuturan dan motor. Khususnya, sebarang patologi kronik dalam ibu bapa, penyakit ibu semasa kehamilan.
 3. Luka organik sistem saraf dalam kecederaan otak traumatik, neuroinfection.
 4. Penyakit organ pertuturan (laring, hidung, tekak).

Sebab-sebab luaran:

 1. Penyebab fungsional adalah kurang biasa, dan harus ada lagi kecenderungan sifat organik, jenis sistem saraf tertentu yang tidak akan menahan tegasan dan tekanan tertentu. Ketakutan, penyakit yang teruk dalam tempoh 2 hingga 5 tahun, yang menyebabkan kelemahan badan dan mengurangkan kestabilan sistem saraf badan. Ia juga merupakan keadaan yang tidak baik dalam keluarga. Gagak pada kanak-kanak juga muncul sebagai hasil daripada pendidikan yang sangat ketat, menuntut permintaan kanak-kanak. Kadang-kadang ibu bapa ingin membuat jenius dari anak-anak mereka, memaksa mereka belajar puisi yang panjang, untuk bercakap dan menghafal perkataan dan suku kata yang sukar. Semua ini boleh menyebabkan gangguan ucapan. Gagap pada kanak-kanak mungkin meningkat atau berkurangan. Gagap semakin kuat jika kanak-kanak menjadi terlalu banyak bekerja, menangkap sejuk, memecah rutin harian, dan sering dihukum.
 2. Dissonance antara hemisfera otak, misalnya, apabila anak kidal dilatih semula menjadi orang kidal. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sekitar 60-70% orang kidal yang belajar, gagap.
 3. Meniru ahli keluarga yang gagap atau anak lain.
 4. Kurang perhatian ibu bapa dalam pembentukan ucapan, dan akibatnya, ucapan pantas dan peninggalan suku kata.

Bantu anak gagap

1. Perkara pertama dan paling penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah berpaling kepada pakar yang menangani masalah kegagapan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda awal gagap, maka anda harus menghubungi klinik untuk terapi pertuturan, psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi. Mereka akan memberikan cadangan yang diperlukan, jika perlu, mereka akan menetapkan rawatan dadah dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan pada mulanya;

Adalah lebih baik untuk pergi ke ahli neurologi: mendapatkan rawatan, menyelesaikan kursus, dan kemudian memulakan latihan dengan ahli terapi pertuturan berdasarkan ini. Tugas pediatrik adalah untuk menyembuhkan patologi bersamaan, menguatkan badan, mencegah selesema, khususnya penyakit telinga dan tali vokal. Ia juga penting untuk menyembuhkan penyakit kronik, membawa mereka ke penglihatan yang stabil dan jangka panjang. Prosedur fisioterapi juga penting dalam rawatan. Ia akan menjadi pelajaran di kolam renang, urut, elektrik.

Psikoterapi menunjukkan anak bagaimana untuk mengalahkan penyakitnya, membantu untuk berasa selesa tanpa mengira keadaan, membantu mengatasi ketakutan dalam berkomunikasi dengan orang-orang, membuatnya jelas bahawa dia penuh dan tidak berbeza dengan anak-anak lain. Pekerjaan dijalankan bersama ibu bapa yang membantu kanak-kanak mengatasi penyakit ini.

Perlu diingat bahawa semakin cepat anda mengambil tindakan, semakin baik. Lebih banyak pengalaman yang gagap, semakin sukar untuk menyingkirkannya. Anda harus cuba mengatasi gagap sebelum mendaftarkan anak anda di sekolah, dan untuk ini anda perlu menghubungi ahli terapi ucapan secepat mungkin dan ikuti semua arahannya, kerana kurikulum itu termasuk persembahan di khalayak ramai apabila menjawab soalan guru, yang boleh menjadi masalah besar untuk anak anda.

Berurusan dengan kegagapan dengan usia akan lebih sukar kerana pengukuhan kemahiran ucapan yang salah dan gangguan yang berkaitan.

2. Pergi ke kadar percakapan yang lebih perlahan kepada seluruh keluarga. Biasanya kanak-kanak dengan mudah mengambil langkah ini dan selepas 2 - 3 minggu mula mencerminkannya. Baik untuk bermain dengan senyap. Anda perlu tampil dengan mana-mana kisah dongeng, menjelaskan kepada anak mengapa ini perlu dilakukan. Ia tidak boleh diterima untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan frasa dan ayat pendek.

3. Sekatan komunikasi. Kanak-kanak tidak boleh menghadiri sekolah, prasekolah, dan tinggal di rumah selama 2 bulan. Anda juga perlu menghentikan semua lawatan ke tetamu.

4. Mulakan minum koleksi yang menenangkan. Sebagai contoh, "bye-bye".

5. Untuk menganalisis keadaan dalam keluarga. Ia perlu memberi perhatian apabila kanak-kanak itu mula goyah, pada masa hari, untuk melihat semua faktor yang memprovokasi. Ini adalah perlu supaya apabila anda pergi ke pakar, anda sudah mempunyai diari pemerhatian.

6. Memastikan anak: mengeluarkan TV, muzik keras, tekanan emosi, kelas tambahan. Ia berguna untuk memasukkan cerita dongeng audio yang tenang kanak-kanak. Pertengkaran dalam keluarga sebelum anak itu tidak dapat diterima. Adalah penting untuk tidak mengecualikan terlalu banyak kerja dan terlalu berlebihan terhadap kanak-kanak. Jangan paksa bayi anda melafazkan kata-kata yang sukar berkali-kali. Buat komen kurang kerap dan memuji anak lebih kerap.

7. Permainan untuk pencegahan kegagapan. Mereka membuat pernafasan yang betul pada nafas yang mendalam dan nafas yang perlahan. Pertama sekali, amalkan permainan tenang dengan anak anda. Sebagai contoh, bersama-sama menarik, mengukir, reka bentuk. Ia sangat berguna untuk mengusir kanak-kanak dengan bacaan ayat-ayat yang tidak diuji dengan kuat dan diukur. Kelas-kelas semacam itu akan membantunya membetulkan ucapannya. Belajar puisi dengan rentetan pendek dan irama yang jelas. Cemerlang membantu berbaris, muncul dengan muzik, menari, menyanyi. Menyanyi saat-saat yang sukar dan ucapan bisikan membantu untuk menghilangkan detik-detik yang menjerit.

Contoh latihan untuk pembentukan pernafasan yang betul dalam nafas dalam melalui hidung dan nafas yang perlahan melalui mulut:

 • "Pengecas kaca". Untuk melakukan ini, anda perlu gelembung sabun biasa. Tugas bayi adalah untuk mengembang mereka sebanyak mungkin;
 • "Siapa yang lebih cepat." Baginya anda akan memerlukan bola kapas. Tugas bayi adalah untuk meniup bola dari meja terlebih dahulu;
 • Bagi kanak-kanak zaman sekolah, permainan dengan belon sesuai. Ia berguna untuk mengajar kanak-kanak bermain instrumen angin sederhana (peluit, paip);
 • dan semasa berenang, bermain Regatta. Mainkan mainan cahaya;
 • "Fountain". Permainan ini adalah bahawa kanak-kanak mengambil jerami dan pukulan melalui ke dalam air.

Jika kanak-kanak lebih tua, anda boleh menggunakan latihan pernafasan Strelnikova. Ia berdasarkan pada hidung yang menyengat pendek;

 • "Kotak pasir rumah". Pertama anda perlu membenarkan kanak-kanak bermain dengan pasir dengan senyap. Dan pada peringkat akhir minta untuk memberitahu apa yang dibina oleh kanak-kanak.

8. Ia sangat berguna, meletakkan anak tidur, menjadikannya urut santai. Ia dijalankan oleh ibu yang duduk di kepala katil kanak-kanak. Mengendalikan pergerakan pergerakan lembut yang melonggarkan organ artikulasi, ikat pinggang atas.

9. Penggandaan ucapan dengan jari tangan utama. Ucapan dan pusat yang bertanggungjawab untuk tangan utama mempunyai hampir perwakilan yang sama dalam korteks serebrum. Apabila tangan bergerak, isyarat berjalan ke otak. Bahawa bahagian korteks serebral menjadi gelisah dan, sejak pusat pertuturan terletak di sini, lengan bermula, seperti di belakangnya, untuk menarik ceramah. Iaitu, kita membuat pergerakan tangan untuk setiap suku kata. Anak-anak muda boleh membuat gerakan dengan dua jari.

10. Pelajaran terapi pertuturan. Dalam pelajaran terapi pertuturan, latihan dipilih untuk menghapus ketegangan dan membuat ucapan lancar dan berirama. Kanak-kanak perlu mengulangi latihan di rumah, mencapai kejelasan ucapan.

Pelajaran mempunyai sistem tertentu, berperingkat, konsisten. Pertama, kanak-kanak belajar pembentangan naratif yang tepat teks. Mereka membaca puisi, menjalankan kerja rumah semula. Keanehan cerita ini adalah bahawa kanak-kanak itu berasa selesa, dia memahami bahawa dia tidak akan dinilai dan tidak akan dihina. Pidato kanak-kanak dengan senaman sedemikian diukur, tenang, intonasi tidak berubah. Apabila anda mencapai ketiadaan gagap dalam kisah naratif, kanak-kanak itu membawa pewarnaan emosi kepada ucapan: ia akan menaikkan suaranya di suatu tempat, ia akan masuk ke suatu tempat, dan di mana jeda teater.

Di dalam bilik darjah, meniru pelbagai situasi sehari-hari di mana kanak-kanak mendapati dirinya. Ini mengajarnya untuk berurusan dengan gagap di luar pejabat terapi ucapan.

Pastikan anak anda berada dalam keadaan emosi yang baik. Kanak-kanak perlu diberi ganjaran untuk kejayaannya. Biarkan ia menjadi pujian, tetapi kanak-kanak harus merasakan kepentingan pencapaian mereka. Kehadiran contoh ucapan yang betul mestilah di dalam kelas. Contohnya adalah ahli terapi ucapan ucapan, kanak-kanak lain yang telah menjalani rawatan. Irama terapi pertuturan merupakan titik penting dalam rawatan kegagapan. Ini adalah latihan untuk suara, otot muka, permainan luar, nyanyian, tarian putaran.

Pastikan untuk meminta kerja rumah anak anda untuk memastikan bahawa rawatan tidak terhad kepada pejabat terapi pertuturan sahaja.

Kaedah terapi pertuturan moden membantu kanak-kanak dengan cepat mengatasi penyakit ini dan menjalani gaya hidup sepenuhnya.

11. Latihan pernafasan - salah satu kaedah rawatan yang diterima umum. Mereka mengembangkan otot-otot alat ucapan dan suara vokal, mengajar pernafasan yang mendalam, bebas dan berirama. Ia juga berguna untuk menjejaskan sistem pernafasan secara keseluruhan, melonggarkan anak.

12. Program komputer - kaedah berkesan merawat kegagapan. Mereka menyegerakkan ucapan dan pusat pendengaran di otak. Kanak-kanak berada di rumah, duduk di komputer dan bercakap dalam mikrofon kata-kata. Terdapat sedikit kelewatan kerana program ini, membolehkan kanak-kanak mendengar ucapannya, dan dia menyesuaikan diri dengannya. Dan, sebagai hasilnya, ucapan menjadi halus. Program ini membolehkan kanak-kanak bercakap dalam keadaan dengan pewarnaan emosional (kegembiraan, kemarahan, dan lain-lain) dan memberikan nasihat tentang bagaimana untuk mengatasi faktor-faktor ini dan memperbaiki ucapan.

13. Terdapat juga kaedah hipnosis untuk kanak-kanak berusia lebih dari 11 tahun. Kaedah ini membolehkan anda menghilangkan kekejangan otot ucapan, ketakutan bercakap di khalayak ramai. Ucapan selepas prosedur 3 - 4 menjadi lancar dan yakin.

14. Kaedah akupresur merujuk kepada ubat alternatif. Pakar ini menjejaskan mata pada muka, belakang, kaki, dada. Kaedah ini meningkatkan peraturan ucapan di bahagian sistem saraf. Urut adalah lebih baik untuk dilakukan secara berterusan.

15. Rawatan dengan ubat-ubatan adalah rawatan tambahan untuk kegagapan. Rawatan ini dilakukan oleh pakar neurologi. Terapi anticonvulsant, sedatif digunakan. Terima kasih kepada rawatan, fungsi pusat saraf diperbaiki. Ejen yang menenangkan juga membantu dalam merawat kegelapan: merebus dan penyerapan herba (motherwort, akar valerian, bau lemon). Keluarkan gagap ketika menggunakan ubat tertentu tidak mungkin.

Kaedah pemulihan, seperti rejimen hari, pemakanan yang betul, prosedur pembajaan, penghapusan keadaan tekanan, juga membantu dalam memerangi keganasan. Juga penting adalah tidur yang panjang (9 jam atau lebih). Untuk tidur yang mendalam, anda boleh mencuci di pancuran hangat di waktu petang atau mandi dengan tambahan yang santai (contohnya jarum pain).

Kanak-kanak mesti makan makanan yang diperkaya, termasuk makanan tenusu dan sayur-sayuran. Ia perlu membataskan anak dalam daging, hidangan pedas, untuk menghilangkan teh yang kuat, coklat.

Pencegahan kegelisahan

 1. Perhatikan mod hari itu. Aliran hidup lancar dan mantap menyumbang kepada pengukuhan sistem saraf.
 2. Suasana yang menggembirakan dalam keluarga. Suasana yang mesra dan santai di mana kanak-kanak berasa selamat. Mengamanahkan hubungan supaya apabila seorang kanak-kanak mempunyai ketakutan atau kecemasan, dia selalu dapat berpaling kepada orang tuanya.
 3. Meningkatkan daya tahan emosi. Tekanan dan keseronokan akan sentiasa dalam kehidupan kanak-kanak. Ibu bapa harus mengajar kanak-kanak keluar daripada situasi yang berbeza. Untuk menanamkan pada anak perasaan bahawa anda sentiasa dapat mencari jalan keluar.

Kesimpulannya

Pertempuran gagap adalah kerja yang membosankan, keras, teliti. Tetapi ada contoh sejarah yang menunjukkan kepahlawanan rakyat ketika mereka mengalahkan gagap dan membentuk watak pertempuran.

Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak?

Gagasan (logoneurosis) pada kanak-kanak berlaku akibat ketegangan atau kekejangan dalam alat ucapan, yang menyumbang kepada gagap, peregangan dan pengulangan kata-kata. Ucapan lancar diganggu.

Gagap pada kanak-kanak disertai dengan sawan kord suara, lidah, bibir, kegagalan pernafasan. Kanak-kanak menderita ketika bercakap.

Dalam usaha untuk mengatasi gagap mereka sendiri, kanak-kanak memburukkan keadaan. Sebelum memulakan rawatan, ibu bapa harus menunjukkan kanak-kanak ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, ahli saraf.

Apakah rawatan mengganggu kanak-kanak untuk memilih di rumah?

Maklumat am

Apabila gagap melanggar irama, tempo, kelancaran suara, ucapan, pernafasan. Sering muncul tiba-tiba dan bertambah. Logoneurosis mungkin tidak nyata untuk masa yang lama dan timbul dalam keadaan yang tertekan.

Punca kegagapan:

 1. Fisiologi. Penyakit sistem saraf yang dikaitkan dengan trauma kelahiran, kecenderungan keturunan dan faktor lain. Gagapan berlaku disebabkan oleh keabnormalan di kawasan subkortikal otak. Penyakit ini ditimbulkan dan penyakit penyakit ucapan (pharynx, laring larut, hidung), demam kepialu, campak, batuk kokol, riket.
 2. Psikologi. Tiba-tiba kejutan psycho-emosi yang kuat. Ramai kes-kes kegagapan pada kanak-kanak berusia lebih tiga tahun dikaitkan dengan tingkah laku haiwan yang tidak mencukupi.
 3. Sosial. Kerja tidak mencukupi ibu bapa pada pembentukan ucapan bayi menimbulkan perasaan bicara bahasa. Sebutan bunyi dipecahkan, kata-kata diucapkan pada menghembus nafas. Gagap boleh berlaku semasa belajar beberapa bahasa pada masa yang sama, memunggah kanak-kanak dengan bahan pendidikan. Terutamanya jika bahan tidak sepadan dengan usia. Sikap keterlaluan ibu bapa terhadap anak.
 4. Kadangkala latihan semula tangan kiri ke tangan orang kidal juga boleh menyebabkan kegagapan.

Faktor penyokong:

 • kerja keras;
 • penyakit;
 • masalah dalam keluarga, sekolah;
 • makanan protein berlebihan;
 • pelanggaran berlaku semasa tempoh pertumbuhan gigi, pada usia peralihan;
 • penyakit berjangkit;
 • percambahan adenoids, menghalang pernafasan hidung.

Bagaimana jika kanak-kanak gagap?

Gejala

Manifestasi luar berbeza bergantung kepada punca, keparahan. Tetapi ada tanda-tanda biasa:

 1. Kekejangan ucapan. Anak itu mula mengulangi huruf pertama atau suku kata dalam kata-kata: mm-machine, k-to-cow. Ia juga mungkin untuk membentuk kegagapan berterusan dengan jeda, kegagalan ucapan: "p. rivet, untuk... oshka. "
 2. Pernafasan adalah terjejas. Kanak-kanak yang gagap tidak berfungsi diafragma, pernafasan adalah cetek.
 3. Intonasi yang salah. Ucapan menjadi membosankan, tidak jelas, tidak berkesan. Intonasi dan kandungan tidak sepadan. Seseorang dengan gagap kadang-kadang kelihatan marah dan kasar.
 4. Perubahan dalam bidang mental yang datang ke permukaan oleh tindak balas tertentu badan: berpeluh, pipi redden, denyutan jantung, ketakutan bercakap di khalayak ramai, enuresis, taraf saraf, hiperaktif, gangguan defisit perhatian, selera makan miskin, perubahan mood.

Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak?

Rawatan

Rawatan kegagapan dalam kanak-kanak prasekolah termasuk beberapa aktiviti yang bertujuan untuk mengukuhkan sistem saraf kanak-kanak dan mengembangkan kemahiran pertuturan.

Suasana yang menggembirakan dalam keluarga - aspek utama yang harus membantu bayi untuk menyembuhkan. Atmosfera harus ramah, tenang. Jika ibu bapa berkomunikasi sepenuhnya dengan anak gagap, ia akan membantu dia lebih cepat daripada ubat.

Selalunya gagap berlaku semasa pembangunan intensif ucapan, dalam 2-3 tahun, apabila sangat sukar untuk mendiagnosis masalah. Bagaimana untuk menyelamatkan kanak-kanak daripada gagap di rumah?

Cadangan penting:

 1. Ia adalah perlu untuk menyelamatkan kanak-kanak dari keadaan traumatik jiwa. Jika ini berlaku di tadika, anda perlu untuk sementara waktu enggan melawatnya (sekurang-kurangnya 1-2 bulan). Tindakan awal akan meningkatkan prospek.
 2. Kadang-kadang anak itu dibantu oleh perubahan pemandangan, bergerak, perjalanan ke negara, perjalanan, laut.
 3. Rumah harus mengurangkan mod ucapan. Apabila gejala bertambah teruk, anda boleh bermain "Senyap", berkomunikasi dengan kanak-kanak dengan gerak isyarat.
 4. Kanak-kanak tidak boleh membaca buku yang tidak sepadan dengan usianya. Anda tidak boleh membaca cerita yang menakutkan untuknya pada waktu malam. Kanak-kanak itu akan kekal takut sesuatu. Anda perlu bermula dengan melihat gambar-gambar. Anda boleh mencipta cerita anda sendiri.
 5. Program televisyen dan kartun tayar dan merangsang kanak-kanak. Terutama dilihat pada waktu tidur atau tidak sesuai untuk umurnya.
 6. Sekiranya ibu bapa terlalu memanjakan seorang kanak-kanak dan memenuhi segala keinginannya, walaupun sedikit percanggahan terhadap keinginannya dapat merosakkan jiwanya.
 7. Keperluan untuk kanak-kanak mesti sesuai dengan umurnya.
 8. Anda tidak boleh memuatkannya dengan banyak tera semasa tempoh pemulihan. Juga, kegagalan untuk mematuhi rejim pada masa ini boleh membawa kepada gagap.
 9. Ibu bapa tidak boleh membuli bayi itu, meninggalkan satu di dalam bilik, terutama jika ia kurang terang, untuk menghukum. Sebagai hukuman, anda boleh membuatnya duduk diam di kerusi untuk beberapa waktu atau menolak penyertaan dalam permainan kegemaran anda.
 10. Di tadika atau sekolah, penjaga atau guru harus menghubungi anak yang gagap, cuba untuk menghapuskan punca penyakit ini, dan tidak memberi tumpuan kepada patologi ini. Anda perlu memastikan bahawa anak-anak lain tidak menggoda dia.
 11. Adalah perlu untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan jelas, lancar, tidak merobek perkataan dari yang lain, tidak tergesa-gesa. Tetapi anda tidak boleh bercakap suku kata atau menyanyi.
 12. Ia harus dilayan dengan tepat, jangan terlalu memikirkan keperluannya. Dia akan mendapat manfaat daripada persesuaian dengan anak-anak yang paling seimbang. Dia akan meniru mereka dan belajar bercakap secara lancar dan lancar.
 13. Kanak-kanak gagap tidak terlibat dalam permainan yang boleh menyebabkan atau memerlukan ucapan individu dari peserta. Tetapi, pada masa yang sama, kanak-kanak tersebut akan mendapat manfaat daripada permainan tarian bulat atau permainan yang memerlukan jawapan kriol.
 14. Seorang anak gagap tidak boleh diminta terlebih dahulu dalam kelas. Adalah lebih baik untuk bertanya kepadanya selepas pelajar itu menjawab soalan dengan baik. Sekiranya kanak-kanak itu menjawab, mengejek, atau tidak boleh mula, guru harus membantu mengucapkan frasa atau mengalihkannya dengan soalan lain.
 15. Muzik pelajaran yang sangat berguna, menari, menyanyi. Mereka mengembangkan pernafasan ucapan yang tepat, rasa tempo, irama.
 16. Kanak-kanak yang gagap harus selalu berada di bawah pengawasan ahli terapi ucapan dan neuropsychiatri.
 17. Sekiranya kegagapan bermula kerana kecemburuan adik atau adik perempuan, ibu perlu memberi perhatian yang cukup kepada penatua, untuk melibatkan diri dalam perkara keluarga. Anda boleh memberinya mainan lama, jika dia mahu.
 18. Permainan papan, kiub, lotto, mozek, pembina, lukisan (apa sahaja dan di mana sahaja) membantu. Anda boleh menarik dengan jari anda pada gelas kaca, dengan kapur, kelapa sawit, cat air, gouache, berus dan tanpa. Meningkatkan motilitas jari. Pemodelan tanah liat yang berguna, tanah liat. Tanah liat boleh dibasuh, tanah liat boleh mengaktifkan beberapa halangan fizikal. Bersenang-senang dengan air, pasir atau salji.
 19. Banyak anak-anak gagap boleh bercakap tanpa ragu-ragu dengan anak-anak muda, mainan, haiwan atau dengan topeng di wajah mereka. Anda boleh mencipta persembahan dan memberi anak peranan seorang yang berani dan bebas. Anda boleh menggunakan topeng haiwan atau watak-watak dongeng. Persembahan sedemikian digunakan dalam teknik terapi permainan. Ketegangan dan ketakutan yang gugur dihilangkan, konflik personaliti diselesaikan.
 20. Jika bayi berada di ambang histeria atau menangis, dia tidak boleh bercakap dengan kuat. Sob menimbulkan pengulangan suku kata dan perkataan, walaupun pada orang dewasa. Kanak-kanak mesti disegani, terganggu, dijemput. Dia harus tahu dan merasakan bahawa ibu sentiasa ada dan melindungi dia.
 21. Kanak-kanak tidak perlu tergesa-gesa. Jika anda perlu tergesa-gesa supaya tidak terlambat, perlu mengatur masa lebih baik atau untuk membantu dia dengan cepat makan atau berpakaian.
 22. Jika bayi benar-benar tidak mahu tidur pada siang hari, jangan paksa dia.
 23. Sesetengah kanak-kanak gagap mengubah objek kecil di tangan mereka. Ia membantu mereka membebaskan diri daripada tekanan.

Bernafas

Latihan pernafasan semasa gagap pada kanak-kanak akan membuat suara lebih semula jadi dan bebas. Senaman mempunyai kesan yang baik terhadap keseluruhan sistem pernafasan.

Diafragma dilatih, proses penyuaraan terlibat, pernafasan menjadi lebih dalam, dan tali vokal lebih mudah bergerak.

Peraturan:

 • Jangan terlibat dalam bilik yang berdebu atau lembap.
 • anda tidak boleh lakukan selepas makan;
 • kanak-kanak harus berpakaian dengan pakaian yang longgar yang tidak akan menghalang pergerakan;
 • kanak-kanak tidak boleh terlalu sibuk; dalam kes penyakit, kelas harus ditangguhkan;
 • mengetepikan kelas dan laju;
 • menyedut harus pendek dan tajam, menghembus nafas - tenang, senyap;
 • pergerakan sepatutnya hanya menyedut, dalam irama perarakan;
 • akaun di gymnastics untuk 8, pertimbangkan secara mental;
 • senaman pernafasan dilakukan berdiri, duduk, malah berbaring.

Latihan untuk pembetulan gila:

 1. "Tangan". Berdiri lurus, bengkok melengkung di siku, memaparkan telapak tangan ke penonton dan menunjuk siku ke bawah. Buat nafas pendek yang bising, lenturkan telapak tangan. Kemudian peredaran senyap percuma. Lakukan 2 kali 4 nafas. Jeda antara mereka dalam 4 saat, tangan ke bawah.
 2. "Chasers". Berdirilah lurus, tinjunya terkepit, ditekan ke pinggang. Mereka menekan tangan mereka sambil menghirup, menahan bahu mereka, meregang tangan mereka ke lantai. Lakukan 8-12 kali. Jangan menimbulkan penumbuk di atas tali pinggang.
 3. "Pam". Berdiri lurus, kaki sedikit berasingan untuk lebar bahu. Anda perlu meregang tangan anda terus ke lantai, pada masa yang sama bersandar ke hadapan dan bernafas bernafas. Bahagian belakang dibulatkan. Lakukan 4 gerakan, diulang 12 kali.
 4. "Cat". Berdiri lurus, lengan sepanjang badan, kaki merebak lebar bahu. Squat, seolah-olah menari, pada masa yang sama membuat giliran kanan dan nafas bising. Meluruskan dan membuat nafas senyap. Squat lagi dengan giliran ke kiri. Ulangi 12 kali untuk 8 nafas.
 5. "Pegang bahu." Lengan melengkung dalam siku dan mengarahkan mereka ke bawah. Cemuhan yang bising, tangannya dengan lengan merangkak dengan bahu, nafas bebas. Lakukan 12 kali dalam 8 nafas.
 6. "Pendulum". Kaki lebar bahu selain. Lean ke depan, meregangkan tangan ke lantai, membuat nafas yang tajam. Lean back, menghirup tajam.
 7. "Pusingkan kepala awak." Kaki lebar bahu selain. Kepala berpaling ke kanan serentak dengan penyedutan yang bising. Pusingkan kepala anda ke kiri serentak dengan pernafasan yang tidak dapat dilihat. Ia tidak boleh dilakukan dengan rehat dan jeda.
 8. "Telinga." Kaki lebar bahu selain. Lakukan kecondongan kepala ke kanan, telinga ke bahu, dengan nafas bising di hidung. Selepas telinga kiri ke bahu, tarik nafas. Goncangkan kepalamu sedikit dari sisi ke sisi. Lihatlah lurus ke hadapan.
 9. "Kepala pendulum." Kepala diturunkan, melihat ke lantai dengan nafas yang tajam. Naikkan kepala anda, tengok siling, nafas bising. Penghembusan yang tidak kelihatan serentak dengan pemindahan kepala ke kedudukan lain.
 10. Roll. Kaki kiri diletakkan ke hadapan, tepat di belakang jari kaki. Squat, membawa berat badan pada kaki kanan dengan penyedutan yang bising. Saya menghembus nafas, berjongkok, membawa berat di tangan kiriku dengan nafas yang tajam.
 11. "Langkah Depan". Kaki lebar bahu selain. Kaki kiri dinaikkan ke pinggang, bengkok di lutut. Kaus kaki kaki kiri ditarik ke lantai. Mudah jongkong di kaki kanan pada masa yang sama dengan nafas yang tajam. Perkara yang sama dilakukan dengan kaki kanan. Punggung harus lurus, lihat di hadapan anda, jangan condong kepala anda. Satu nafas tajam harus pergi dengan pergerakan tajam, nafas perlulah tenang dan tidak dapat dilihat.
 12. "Langkah belakang". Kaki kiri tiba-tiba ditarik balik, mereka jongkong dengan mudah di kaki kanan. Nafas bising. Sama dengan kaki kanan. Untuk melakukan 4 latihan, 8 pendekatan.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap dengan bantuan terapi pertuturan dan latihan logoritma?

Terapi ucapan dan logoritma

Latihan terapi pertuturan bertujuan untuk meningkatkan mobiliti peralatan articulatory. Ucapan menjadi jelas.

Latihan harus diulang pada setiap kesempatan, dan kanak-kanak harus menikmati latihan ini.

Logoritma menggunakan senaman yang disertai oleh muzik dan pergerakan. Anda perlu bermula dengan senaman pernafasan:

 1. Gelembung buih sabun.
 2. Blow dandelions, bulu kapas atau bulu kapas dari lembaran tetrad.
 3. Meniup di atas kapal kertas. Dia dibenarkan masuk ke dalam lembangan air, maka anak itu mesti bertiup, bersaing, yang botnya dapat berlayar lebih jauh. Jika anda meniup lebih lama dari 7 saat, kanak-kanak akan mula pening.
 4. Mengembang pipi dan tahan telinga. Tunjukkan dan sembunyikan lidah. Sedikit grimacing di hadapan cermin.
 5. Mengembang bola. Beli belon berwarna dan gerakkannya dengan anak anda. Kemudian tiuplah mereka dan angkat lagi.

Latihan untuk kegagapan:

 1. Kanak-kanak itu berjalan dalam satu lingkaran dan pada setiap langkahnya berkata, "Kami bergembira dengan opa-opa-opa-pa-pa, tatati-tati-tata".
 2. Melompat di sebelah kanan dan kaki kiri, sebutan bergantian: " Clap-top-clap! Phew-af! Up-tskapap! Tap-type-rap-rop-chick-chick! "
 3. Ibu bapa secara berirama membuat gelombang tangannya (sebagai konduktor), dan kanak-kanak mengucapkan kata-kata, suku kata, vokal.
 4. Seorang kanak-kanak menumpuk tangannya pada setiap bunyi vokal. Sekiranya ternyata dilakukan, tramp kaki ditambahkan ke setiap bunyi vokal. Kanak-kanak tidak boleh takut atau malu.
 5. Mereka menawarkan kanak-kanak untuk membaca puisi kanak-kanak pendek dengan muzik yang tenang. Kanak-kanak tidak boleh memecahkan irama. Secara beransur-ansur, tertakluk kepada kejayaan pelaksanaan latihan ini, mengambil ayat-ayat yang semakin panjang dan kompleks. Seorang kanak-kanak boleh membaca puisi yang diketahui olehnya, tetapi mesti jatuh dalam masa dengan muzik klasik atau instrumental.
 6. Puisi berguna untuk "membanting". Kapas untuk melakukan bahagian yang kuat dari ayat ini: "Kami Tanya Loudly Crying..."

Juga, dalam kombinasi dengan latihan lain, latihan suara dan artikulasi akan membantu.

Cadangan lain

Untuk menghilangkan anak gagap, mereka membuat urutan istimewa. Ia akan membantu menghapuskan akutekanan logoneurosis. Akupresur semasa gagap pada kanak-kanak mengembalikan dan mengawal pusat ucapan.

Pakar menekan pada akupunktur (mata sensitif) di kepala, leher dan bahu. Tolak hanya hujung jari, melakukan pergerakan pekeliling urut.

Urut ini akan melegakan ketegangan dari otot muka, menenangkan sistem saraf. Pergerakan mesti lancar dan berhati-hati, jika tidak ligamen boleh rosak.

Urutan kanak-kanak kecil pada gejala pertama kegagapan. Untuk terapi kesihatan umum juga menyediakan urutan badan penuh.

Mandian yang santai akan membantu. Semasa berenang anda boleh melakukan senaman, tetapi dengan permainan. Oleh itu, lebih mudah untuk menarik minat kanak-kanak.

Semasa permainan, aktiviti otak kanak-kanak meningkat. Musim panas dan musim panas hangat berguna untuk melakukan senaman di udara segar.

Kelas mestilah biasa. Hanya dengan cara ini, alat ucapan dapat dipulihkan.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap

Gagap pada kanak-kanak pada usia muda menyebabkan banyak masalah. Oleh kerana hakikat bahawa kanak-kanak tidak dapat dengan jelas mengucapkan kalimat itu, berhenti pada hampir setiap suku kata pertama, ia menjadi sukar difahami. Dan persoalan yang berterusan tentang orang dewasa membingungkan kanak-kanak, dan mengembangkan kekurangan kesediaan.

Fenomena ini adalah perkara biasa, tetapi tidak begitu dahsyat kerana sepertinya pada pandangan pertama. Dan kerana terdapat selusin kaedah yang mudah dan berkesan untuk memerangi "penyakit kekal."

Penyebab utama penyakit

Pertama, periksa punca fenomena yang tidak menyenangkan dan "melekat". Ia tidak muncul dari mana-mana, sama seperti ia tidak melalui udara.

1. Kes yang paling biasa ialah ketika bayi telah mengalami ketakutan yang serius. Apa yang kelihatan lucu dan lucu kepada orang dewasa kadang-kadang menjadi kejutan yang mengerikan kepada sistem saraf yang lemah untuk bayi.

Apa-apa bunyi lain di jalanan, sama ada anjing menyalak atau kerja gerudi yang tidak berhenti-henti, kerana anak malu berubah menjadi mimpi ngeri di dalam mimpi. Dan jika ibu bapa melihat sikap sensitif kanak-kanak terhadap bunyi dan bunyi yang kuat, mereka harus memikirkan pengasingan sementara dari tempat tinggal yang sebenar.

2. Latar belakang hiperemosi bayi dianggap sebagai variasi berlakunya kegagapan. Sesetengah kanak-kanak dilahirkan pemimpin, pencari pengembaraan, sifat yang boleh dipengaruhi. Mereka sentiasa kekurangan maklumat, mereka "tenggelam" dalam suasana alam sekitar, menggambar pada tenaga dan imaginasi yang tidak habis-habisnya.

Terdapat satu masa apabila semua yang mereka lihat dan didengar dalam sehari harus disampaikan untuk menutup orang. Kemudian bermula di kepala mereka kerja yang tidak terganggu otak dan pengeluaran maklumat awal-masak. Anak itu mendahului pemikiran dan jatuh di bawah pengaruh tersandung.

Anak itu menelan beberapa perkataan sepenuhnya, dan menghentikan orang lain dengan terperinci teliti, akibatnya pengulangan empat kali lipat suku kata yang sama diperoleh.

3. Untuk alasan yang dipertimbangkan, dan kegembiraan. Orang dewasa kadang-kadang tidak dapat membayangkan bahawa kekangan itu menampakkan dirinya sendiri. Lelaki malu lebih mudah untuk mengatakan di telinga atau diam, dan ketika mereka diminta untuk berbicara lebih keras, mereka mengalami beberapa gejala yang tidak menyenangkan sekaligus: lentur dan gemetar di lutut, berpeluh telapak tangan, gagap.

Anda tidak boleh mempamerkan ciptaan yang memalukan, kerana dunia dalamannya tidak bersedia menerima tetamu yang banyak dan tidak diundang. Biarkan pihak luar menunggu di pintu keluar.

4. Sindrom kongenital - kes berasingan. Ibu bapa biasanya mengetahui tentang dia apabila anak itu menyatakan kata-kata yang pertama. Tetapi dia juga boleh dirawat oleh ahli terapi ucapan berpengalaman.

Apa jenis keganasan berlaku pada kanak-kanak

Menghairankan, proses pengeraman tidak boleh dipanggil sama untuk semua kanak-kanak. Ternyata ia dibahagikan kepada kategori. Pertama sekali, perhatikan pandangan jangka pendek dan jangka panjang. Kekerapan manifestasi dibezakan oleh periodalisasinya, seperti yang berlaku pada musim gugur dan musim bunga (dalam keadaan eksaserbasi penyakit kronik). Dalam erti kata lain, kanak-kanak itu mungkin tiba-tiba mula gagap dan juga tiba-tiba berhenti, atau pengagakan akan lulus dan kemudian muncul kembali.

Bagi kecacatan pertuturan, ia dibentangkan dalam penggredan berikut:

 • gagap pada huruf vokal, kanak-kanak menonjol suku kata (misalnya: ku-ku-ku-anak patung, me-me-ball, ya-yes-let);
 • ragu-ragu pada konsonan, sebagai peraturan, ia pekak (sebagai contoh: gelanggang skating, t-t-t-t);
 • di tengah-tengah perkataan, di mana bahagian kedua terletak berdekatan dengan yang pertama selepas pengulangan ringkas salah satu huruf (contohnya: look-three, shirt-shka).

Bagaimana untuk menghilangkan gagap

Untuk gagap tidak menjadi komplikasi, masalah itu harus "dirawat" dalam waktunya. Anda boleh mencegah sindrom ini tanpa bantuan doktor, jika anda mengambil perkara ini dengan serius dan dengan suka kepada bayi anda sendiri. Ramai pakar cenderung untuk melakukan prosedur di rumah, yang membantu kanak-kanak tidak memberi tumpuan kepada kelemahan ini.

Adalah disarankan untuk mendengar muzik pendengaran klasik atau menenangkan dengan bayi anda. Proses ini menyeronokkan, tidak memenatkan. Ajar dia menyanyikan lagu merdu, meregangkan vokal.

Sekiranya kanak-kanak itu teruja dan keliru tentang sesuatu, tanya soalan dengan perlahan dan tenang (seolah-olah anda ingin tahu tentang apa yang berlaku seterusnya dan bagaimana akhir akan berakhir). Biarkan dia menangkap rentak ucapan ibu bapa, untuk kerja yang lebih berkesan pergi ke bisikan. Kemudian anak itu akan berhenti tergesa-gesa.

Berjalan lebih dengan dia di udara dan bermain. Aktiviti fizikal menguatkan sistem imun dan mempunyai kesan yang baik terhadap alat ucapan.

Komunikasi bayi dengan anak-anak lain adalah sangat penting untuk pemulihan kanak-kanak yang cepat. Jangan had komunikasi, jemput rakan sebilik untuk melawat. Mungkin dia tidak mempunyai komunikasi manusia yang meriah dengan hooligan kecil yang sama.

Punca dan rawatan kegagapan pada kanak-kanak

Gagap dianggap salah satu kecacatan ucapan yang paling berterusan. Patologi seperti ini boleh berlaku pada usia apa-apa, tetapi dalam kebanyakan kes, ia boleh didiagnosis pada kanak-kanak yang mula bercakap.

Semakin cepat penyakit itu dirawat, semakin besar peluang untuk menyingkirkan penyakit secara kekal. Rawatan ini dijalankan secara komprehensif dan merangkumi beberapa jenis teknik. Mengenai sebab-sebab dan rawatan kegagapan dalam ceramah kanak-kanak dalam artikel.

Konsep dan ciri-ciri

Gagasan adalah kecacatan pertuturan yang disebabkan oleh gangguan tertentu sistem saraf pusat.

Patologi sedemikian ditunjukkan dengan latar belakang konvulsi organ-organ articulatory dan menunjukkan dirinya sebagai pengulangan bunyi individu semasa penggubalan pemikiran.

Anak itu sukar untuk menyebut perkataan itu. Sebahagian daripada bunyi tidak hanya boleh diulang, tetapi juga disertai oleh berhenti ucapan khusus dan terpaksa. Dalam istilah perubatan, gagap disebut sebagai "logoneurosis".

Apa yang boleh terjadi?

Gagap boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Dalam kes pertama, peranan utama dimainkan oleh tempoh kehamilan, keadaan kesihatan ibu bapa, aktiviti kelahiran dan penyakit-penyakit yang dipindahkan ke tempoh yang baru lahir.

Gagapan boleh membangun bukan sahaja pada peringkat awal perkembangan ucapan, tetapi juga di sekolah atau remaja. Sebagai contoh, patologi sedemikian sering menjadi akibat daripada latihan semula sebagai lefty.

Mengapa kanak-kanak gagap? Sebab-sebab gagap pada kanak-kanak boleh menjadi faktor berikut:

 • kecenderungan genetik;
 • kelemahan kongenital alat articulatory;
 • akibat ketakutan tiba-tiba;
 • kerosakan otak semasa bersalin;
 • kecederaan kepala;
 • hipotrofi atau riket;
 • akibat penyakit berjangkit yang teruk;

 • beban penuh bahan ucapan dan tidak mematuhi umur kanak-kanak itu;
 • komplikasi penyakit yang mempunyai kesan negatif ke atas laring, lidah dan rongga mulut secara umum;
 • komplikasi semasa kehamilan;
 • gangguan mental yang teruk (situasi konflik, kegembiraan yang berlebihan, ketegangan saraf yang kerap).
 • Apakah tanda-tanda autisme pada kanak-kanak? Ketahui tentang ini dari artikel kami.

  Lembaga Editorial

  Ada beberapa kesimpulan tentang bahaya kosmetik detergen. Malangnya, tidak semua ibu yang baru dibuat mendengarnya. Dalam 97% syampu bayi, bahan berbahaya Natrium Lauryl Sulfate (SLS) atau analognya digunakan. Banyak artikel telah ditulis mengenai kesan kimia ini mengenai kesihatan kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Atas permintaan pembaca kami, kami menguji jenama yang paling popular. Hasilnya mengecewakan - syarikat yang paling banyak dipublikasikan menunjukkan kehadiran komponen-komponen yang paling berbahaya. Agar tidak melanggar hak pengeluar undang-undang, kami tidak boleh namakan jenama khusus. Syarikat Mulsan Cosmetic, satu-satunya yang lulus semua ujian, berjaya menerima 10 mata daripada 10. Setiap produk diperbuat daripada bahan semulajadi, sepenuhnya selamat dan hypoallergenic. Sudah tentu mengesyorkan mulsan.ru kedai dalam talian rasmi. Sekiranya anda meragui kesinambungan kosmetik anda, semak tarikh tamat tempoh, ia tidak boleh melebihi 10 bulan. Berhati-hati dengan pilihan kosmetik, adalah penting untuk anda dan anak anda.

  Borang dan darjah

  Dalam amalan perubatan, kegagapan dibahagikan kepada beberapa jenis bergantung kepada peringkat perkembangan patologi, etiologi, serta jenis gejala tertentu. Mengikut tahap perkembangan penyakit ini boleh menjadi ringan, sederhana dan teruk.

  Peringkat pertama disertai oleh manifestasi yang lemah tanda-tanda gagap, yang timbul di bawah pengaruh faktor luaran. Tahap purata patologi menunjukkan dirinya sebagai penghalang dalam proses ucapan. Bentuk keganasan yang teruk dicirikan oleh gejala yang disebut.

  Klasifikasi lain tentang gagap:

  • oleh sifat-sifat keadaan pijar dari alat ucapan (campuran, artikulasi, suara, tonik, pernafasan, clonik dan bentuk klonik-tonik);
  • dengan sifat kejadian (berterusan, berulang dan beralun bentuk);
  • pada etiologi (neurosis dan neurosis seperti gagap).
  kepada kandungan ↑

  Bagaimanakah ia nyata?

  Gejala pertama kegagapan biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 3-5 tahun.

  Kanak-kanak mempunyai kesulitan mengucapkan kata-kata. Kenali tanda-tanda gagap tanpa peperiksaan khas.

  Gejala penyakit mungkin kekal atau sementara. Sebagai contoh, kegagapan boleh disebabkan oleh kecemasan atau malu kanak-kanak. Keadaan sedemikian juga perlu dirawat.

  Simptomologi pengertian kanak-kanak ditunjukkan dalam keadaan berikut:

  1. Apabila anda cuba untuk memulakan ucapan, kanak-kanak itu mengalami kejang lisan.
  2. Pidato kanak-kanak disertai dengan ekspresi wajah yang meningkat (cepat berkedip, bengkak sayap hidung, dan sebagainya).
  3. Dalam proses mengucapkan kata-kata, kanak-kanak itu berhenti sementara dan mengulangi bunyi individu.
  4. Gangguan bernafas ketika menyebut suara individu (misalnya, nafas dalam).
  5. Pada usia yang lebih tua, kanak-kanak boleh menggunakan helah tertentu untuk penyamaran aneh yang gagap (pada masa jeda, kanak-kanak mungkin mula tersenyum, batuk, atau menguap).

  Bagaimanakah seorang kanak-kanak dapat menyingkirkan bruxism? Ketahui jawapan sekarang.

  Diagnostik

  Dalam proses mendiagnosis gagap pada kanak-kanak, beberapa pakar terlibat. Pemeriksaan kanak-kanak itu semestinya dijalankan oleh ahli terapi pertuturan, pakar neurologi, psikiatri, psikologi dan pakar kanak-kanak.

  Apabila mengenal pasti punca kecacatan pertuturan, sejarah keluarga diambil kira.

  Sekiranya keganasan disebarkan kepada kanak-kanak di peringkat genetik, maka akan sangat sukar untuk menyingkirkannya.

  Diagnosis gagap anak-anak dilakukan dengan cara berikut:

  • penilaian keseluruhan ucapan anak;
  • rheoencephalography;
  • MRI otak;
  • EEG.
  kepada kandungan ↑

  Kaedah rawatan dan pembetulan utama

  Apa yang perlu dilakukan Bagaimana untuk merawat penyakit? Gagasan berlaku tanpa langkah-langkah khusus rawatan hanya dalam kes terpencil.

  Kecacatan ucapan sedemikian mesti dihapuskan, dan terapi harus bermula pada tanda pertama pelanggaran proses bermain bunyi oleh kanak-kanak itu.

  Terapi pertuturan, latihan pernafasan, beberapa jenis urutan khas dan program komputer akan membantu untuk membetulkan keadaan. Dalam kebanyakan kes, terapi melibatkan pengambilan mandatori ubat untuk menormalkan kerja bahagian otak yang rosak.

  Kelas terapi pertuturan

  Kompleks latihan terapi pertuturan dikembangkan untuk setiap kanak-kanak secara individu. Pertama, pemeriksaan komprehensif bayi itu dilakukan, penyebab penyakit itu disiasat, dan tahap patologi ditentukan.

  Hanya selepas mengkaji gambaran klinikal penyakit itu, ahli terapi pertuturan memilih kelas, pelaksanaan yang berkala mempercepatkan proses menormalkan ucapan anak.

  Contoh latihan terapi pertuturan:

  1. "Carousels lucu" (kanak-kanak perlahan-lahan berjalan dalam bulatan, sebutan dengan ahli terapi ucapan frasa "kami carousels lucu, opa-opa-opa-pa-pa, tatatatatata").
  2. "Ayam" (kanak-kanak melompat pada satu kaki, mengulangi frasa "clap-top-clap", "UV-iv-av", "tap-type-rap-rop-chick-chick").
  3. "Konduktor" (ahli terapi pertuturan menggambarkan konduktor, pada pengenceran tangan kanak-kanak itu mengucapkan bunyi vokal dalam nyanyian, semasa mencampur, konsonan).
  kepada kandungan ↑

  Senaman pernafasan

  Gimnastik pernafasan dilakukan dengan kanak-kanak berdasarkan metodologi yang dibangunkan oleh A.N. Strelnikova. Semasa pelaksanaan kompleks, anda boleh berdiri atau duduk. Nafas sentiasa dilakukan secara tiba-tiba, dan pernafasan lancar dan perlahan.

  Latihan boleh digabungkan dengan permainan untuk menjadikannya lebih menarik untuk kanak-kanak bermain.

  1. "Kucing" (kanak-kanak perlu duduk beberapa kali dengan badan beralih ke sisi, apabila badan diluruskan, pembuangan dibuat, semasa berjongkok, penyedutan dibuat).
  2. "Pam" (kanak-kanak mengambil nafas dan nafas dalam, sambil menarik bibir dengan tiub).

 • "Telinga" (kanak-kanak mesti memiringkan kepalanya, cuba untuk mendapatkan telinganya pada bahu, sementara lenturan mengambil nafas, pada posisi awal - menghembus nafas).
 • "Hands" (lengan harus bengkok pada siku sehingga telapak tangan menunjuk ke bawah, apabila meluruskan tangan, seseorang harus mengeluarkan nafas perlahan, pada posisi awal - penyedutan tajam).
 • "Pendulum" (batang badan ke hadapan dilakukan pada menghembus nafas, meluruskan badan - dengan nafas yang tajam).
 • kepada kandungan ↑

  Akupresur

  Akupresur semasa gagap pada kanak-kanak ditujukan kepada kesan bahagian tertentu alat ucapan.

  Dengan gerakan pergerakan yang lancar, perlu dilakukan pada sudut bibir, kawasan sekitar sinus, telinga, jembatan hidung, tengah dagu dan ujung hidung. Semasa urut anda boleh menghidupkan muzik yang santai atau menyebut puisi yang tenang.

  Program komputer

  Bagi rawatan keganasan kanak-kanak, program komputer khas sangat popular. Mereka diluluskan dan digunakan oleh ramai pakar.

  Program boleh digunakan untuk rawatan di rumah cacat ucapan pada kanak-kanak.

  Matlamat utama mereka adalah untuk menghasilkan semula ucapan yang tepat dan kesan pada alat ucapan anak dengan bermain dengan simulator.

  Contoh program komputer:

  Ubat-ubatan

  Penggunaan ubat adalah kaedah tambahan untuk merawat kegagapan. Penerimaan jenis ubat tertentu ditetapkan untuk menormalkan otak dan menghilangkan patologi sistem saraf pusat.

  Jika anda mengambil ubat-ubatan dan tidak melakukan rawatan dengan teknik asas, maka kesan terapi tidak akan.

  Apabila gagap seorang kanak-kanak boleh diresepkan jenis ubat berikut:

  • anticonvulsants (Epileptal, Phenibut);
  • ubat dari pelbagai homeopati (Tenoten);
  • ubat dengan kesan sedatif (Motherwort, Valerian);
  • Ubat Nootropik (Piracetam, Actovegin);
  • penenang (dipilih secara individu).

  Cadangan pakar dalam membesarkan kanak-kanak dengan sindrom Down boleh didapati di laman web kami.

  Apa yang boleh dilakukan di rumah?

  Adakah mungkin untuk menyembuhkan bayi di rumah? Kelas rumah untuk menghapuskan keganasan mesti dijalankan.

  Dengan kanak-kanak, anda boleh menyanyikan lagu supaya dia belajar untuk meregangkan bunyi, bermain permainan yang melibatkan pembiakan bunyi tertentu dalam kombinasi dengan pergerakan tertentu.

  Kompleks latihan sedemikian boleh diperiksa dengan doktor atau guru khusus.

  Di rumah, anda boleh melakukan langkah-langkah berikut untuk rawatan kegagapan:

  1. Perkenalkan sedatif diet anak berdasarkan herba ubat (decoctions balsem lemon, chamomile atau wort St. John).
  2. Pengulangan kelas terapi pertuturan, latihan pernafasan dan akupresur (anda harus terlebih dahulu belajar dari pakar-pakar latihan mudah yang boleh dengan mudah direproduksi di rumah).
  3. Apabila bercakap dengan kanak-kanak, perhatian khusus diberikan kepada hubungan mata.
  4. Ibu bapa harus membaca buku kepada kanak-kanak dan membincangkan kandungan mereka dengan kanak-kanak.
  5. Sekiranya kanak-kanak itu bercakap dengan lebih perlahan, maka ia akan lebih mudah baginya untuk membiak bunyi individu, perlu menunjukkan kaedah ini dengan contoh.
  kepada kandungan ↑

  Petua Dr Komarovsky

  Melancarkan bentuk kegagapan secara drastik dapat mengubah kualiti hidup kanak-kanak dan menyebabkan gangguan dalam penyesuaian sosialnya.

  Akibat penyakit ini dikurangkan harga diri, ketakutan komunikasi, kesulitan menulis kata-kata dan belajar membaca.

  Untuk mengelakkan faktor seperti ini, Dr Komarovsky menasihati ibu bapa untuk mendekati dengan tanggungjawab yang tinggi untuk membesarkan anak-anak dengan kegagapan dan menyembuhkan mereka daripada penyakit ini. Ramalan ini bergantung kepada kegunaan langkah-langkah yang diambil dan ketepatan masa mereka.

  Berdasarkan cadangan Dr. Komarovsky, kesimpulan berikut boleh dibuat:

 • kanak-kanak dengan gagap mesti sentiasa berada di bawah kawalan pakar (ahli terapi pertuturan, neurologi);
 • lingkaran sosial kanak-kanak mesti diselaraskan (bayi mesti berkomunikasi dengan anak-anak yang baik dan tenang);
 • adalah mustahil untuk melibatkan seorang kanak-kanak dengan ketidaksempurnaan ucapan dalam permainan yang membayangkan peningkatan tekanan emosi;
 • Anda tidak boleh membaca cerita waktu tidur kepada seorang kanak-kanak atau membenarkan anda menonton program yang tidak sesuai dengan umurnya (faktor-faktor tersebut mempunyai kesan negatif terhadap jiwa kanak-kanak itu);
 • walaupun terdapat kecenderungan untuk menghapuskan kegagapan, kelas harus terus menyatukan hasilnya;
 • untuk mempercepat proses rawatan akan membantu kelas muzik dan tarian (semasa kelas tersebut adalah latihan pernafasan yang kuat);
 • Kelas kanak-kanak dengan guru dan doktor mesti dilengkapkan dengan latihan di rumah.
 • kepada kandungan ↑

  Pendekatan khas dalam pendidikan

  Apabila membesarkan kanak-kanak dengan kegagapan, peraturan standard digunakan, tetapi dengan beberapa penyesuaian. Ia tidak perlu memberi tumpuan kepada penyakit bayi, tetapi kelas untuk menghapuskan kecacatan ucapan harus dilakukan walaupun dengan permainan.

  Adalah perlu untuk menghukum kanak-kanak dengan gagap yang gagap. Keadaan tegas tidak boleh diterima. Proses penyembuhan dapat dipercepat oleh suasana yang menggembirakan dalam keluarga dan membesarkan anak dalam cinta dan rasa hormat.

  Apabila membesarkan anak dengan kegagapan, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

  • jangan mengganggu ucapan anak, secara agresif membuat ucapan dan memberi tumpuan kepada penyakitnya;
  • atmosfer dalam keluarga haruslah menyokong dan tenang (pertengkaran dengan anak itu harus dikecualikan);
  • kanak itu harus dipuji lebih kerap, tetapi tidak dimanjakan (keinginan bayi dapat memperburuk proses rawatan yang gagap);
  • kaedah pendidikan autoritarian harus dikecualikan;
  • kanak-kanak mesti terbiasa dengan rutin harian dan urutan tindakan;
  • Anda tidak boleh membebankan kanak-kanak dengan bahan pendidikan (membaca dengan kuat, menceritakan semula).

  Unjuran untuk kegagapan pada kanak-kanak bergantung kepada ketepatan masa rawatan. Dalam sesetengah kes, untuk menyingkirkan penyakit tidak boleh, tetapi anda boleh membuatnya kurang ketara.

  Terlepas dari tahap dan bentuk patologi, ibu bapa perlu menyediakan terlebih dahulu untuk rawatan yang panjang dan memakan masa bayi. Kanak-kanak yang mengalami gangguan bunyi memerlukan perhatian khusus.

  Baca tentang punca dan rawatan cerebral palsy di sini.

  Dr Komarovsky mengenai kanak-kanak yang gagap dalam video ini:

  Kami dengan hormat meminta anda untuk tidak mengubat sendiri. Daftar dengan doktor!