Utama / Pemulihan

Rawatan kemurungan

Bagaimana untuk merawat kemurungan adalah soalan yang sangat falsafah.

Ia semua bergantung pada tahap kemurungan, pada kedalaman rendahan seseorang dalam pengalaman mereka sendiri, mengenai alam sekitar dan faktor-faktor lain yang mempengaruhi setiap kes tertentu.

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan pasti sama ada orang akan dapat keluar dari keadaan depresi, perubahan persekitaran, sama ada rawatan perubatan akan dipilih dengan tepat dan sama ada komunikasi dengan ahli psikologi akan mendapat faedah (adakah dia mempunyai kelayakan yang cukup untuk jumlah yang diperlukan dan kualiti penjagaan).

Adakah saya perlu merawat kemurungan?

Jawapannya mudah - anda memerlukannya! Kemurungan tidak boleh hilang sendiri. Sama ada seseorang mesti membuat usaha yang besar untuk membuat perubahan dalam hidupnya sendiri, atau dia sangat memerlukan bantuan dan sokongan di luar, walaupun dia tidak menyedarinya sama sekali.

Walaupun bentuk kemurungan yang ringan dapat menurunkan orang di bawah tangga sosial: disebabkan kehilangan kerja, masalah timbul pada kerja sehingga pemecatan, kerana sikap apatis dan melankolis bulatan sosial semakin sempit, karena pengasingan (dalam beberapa cara fobia sosial) - untuk melibatkan diri.

Seseorang kehilangan cita rasa untuk hidup, dan hidup tanpa matlamat, tanpa keinginan dan tanpa kesenangan tidak masuk akal.

Seringkali dalam tempoh gangguan kemurungan, orang mula terlibat dalam alkohol atau dadah, yang membawa kepada kemerosotan keadaan.

Adakah mungkin untuk menyembuhkan kemurungan?

Bentuk kemurungan yang ringan dapat dengan mudah disembuhkan dengan sendirinya. Terutama jika pesakit sendiri atau kerabatnya akan mengkaji kesusasteraan psikologi atau melawat psikolog profesional.

Dalam pendidikan, pembangunan dan kemajuan kemurungan, peranan khas diberikan kepada pengeluaran dopamin dan serotonin yang tidak mencukupi - bahan yang bertanggungjawab untuk merasakan keseronokan (jika tidak dapat diperincikan, peranan mereka datang kepada ini).

Terdapat beberapa cara untuk mengisi jurang:

 • Merangsang pengeluaran serotonin dan dopamin melalui makanan, senaman, permainan kumpulan, hubungan dengan haiwan, dan sebagainya.
 • Ubat-ubatan senaman - kumpulan khusus antidepresan digunakan, yang hanya boleh ditetapkan oleh pakar yang berkelayakan.
 • Gunakan perangsang tiruan - alkohol, dadah.

Cara untuk merangsang pengeluaran sejumlah serotonin dan dopamin yang disusun agar dapat digunakan untuk pengambilan diri kemurungan. Adalah jelas bahawa cara yang paling optimum dan munasabah untuk membawa diri (atau yang rapat) daripada keadaan yang menyedihkan adalah untuk melibatkan diri dalam aktiviti fizikal dan mewujudkan hubungan sosial.

Kebanyakan orang mengalami kesukaran memohon bantuan psikologi profesional. Sokongan untuk orang yang disayangi adalah kebaikan mutlak, tetapi hanya pakar yang akan membantu memahami sebab-sebab kemurungan dan mencari rawatan yang tepat.

Ia telah lama terbukti bahawa kemurungan adalah penyakit, jadi dalam keadaan seperti itu lebih baik untuk berkonsultasi dengan doktor. Bagaimana untuk mengatasi kemurungan dengan sendirinya dan adakah mungkin? Baca di laman web kami.

Gejala dan rawatan kemurungan neurotik akan dibincangkan secara terperinci di sini.

Kadang-kadang keadaan kemurungan tidak jelas dan ini adalah bahaya. Dalam topik ini http://neuro-logia.ru/psixologiya/depressiya/maskirovannaya.html adalah mengenai kemurungan yang disamar dan bagaimana untuk menentukannya.

Ubat-ubatan sendiri atau bagaimana merawat kemurungan di rumah

Perkara pertama yang perlu difahami apabila memulakan jalan mengatasi kemurungan diri adalah apa-apa yang memberikan hasil segera.

Tidak mungkin mengubah pandangan anda sendiri, memusnahkan corak dan stereotaip, kembali segala-galanya ke tempat bekasnya dengan gelombang tongkat sihir.

Suasana hati yang rendah, gangguan tidur, perubahan selera makan, sikap tidak peduli - semua ini adalah kerabat kemurungan yang kerap, dengan masing-masing bernilai berjuang secara berasingan.

Langkah pertama ialah kesedaran. Ia perlu menerima hakikat apa yang berlaku. Sering kali, orang menjadi tertekan kerana peristiwa-peristiwa tertentu yang secara drastik mengubah identiti mereka. Ia boleh menjadi acara gembira (perkahwinan, kelahiran anak), dan sedih (kehilangan orang yang disayangi, perceraian, pemecatan). Dalam kes ini, kesedaran adalah salah satu langkah pada tahap terapi kendiri yang panjang.

Jangan takut untuk menerima realiti baru dalam kehidupan anda sendiri: apa-apa yang boleh berlaku, kehidupan tidak boleh mengalir secara mendadak. Terdapat naik turun, pada setiap orang, pada semua orang. Anda tidak boleh terlibat dalam pembongkaran diri dan mencari mereka yang bersalah atas apa yang berlaku - ia berlaku, ambil begitu saja.

Dari makanan untuk menghadapi kemurungan (meningkatkan pengeluaran serotonin) membantu:

 • pisang;
 • coklat;
 • kacang (kacang, badam, cedar, hazelnut);
 • sayuran dan sayur-sayuran (lada loceng, wortel, pasli, dill, salad);
 • buah-buahan kering (buah ara, tarikh, prun, aprikot kering);
 • bijirin (nasi hitam, soba, oat).

Langkah kedua adalah memikirkan semula. Selepas menyedari apa yang berlaku, ia menggoda untuk menyerah kepada kelemahan-kelemahan yang wujud dalam diri manusia. Jika hendak bercakap lebih rutin - untuk masuk ke dalam kemewahan minum kemurungan: mula minum alkohol, ubat-ubatan, perjudian, terlibat dalam sukan ultra-melampau, melibatkan diri dalam agama - masing-masing mempunyai cara tersendiri dari realiti.

Untuk tempoh masa ia mungkin kelihatan bahawa kemurungan sudah berakhir. Tetapi dalam realiti ini fasa peralihan ke bentuk yang lebih mendalam dan lebih merosakkan. Pada masa ini, orang kehilangan kawalan situasi dan jika anda atau orang yang anda sayangi mempunyai masalah yang sama - dapatkan bantuan profesional.

Dalam kes lain, jika seseorang benar-benar memahami apa yang sedang berlaku, pemikiran semula menjadi tahap baru dalam kehidupan. Seseorang mula tertarik dengan perkara-perkara tertentu, hobi baru, kenalan baru muncul. Setakat ini, ini hampir satu jalan keluar dari kemurungan, hanya memerlukan penetapan keputusan.

Pada peringkat ini adalah baik untuk bersenam:

 • latihan dengan pengajar;
 • kumpulan yoga, pilates, menari;
 • sukan pasukan.

Langkah ketiga adalah untuk menyatukan keputusan. Pemakanan yang betul, tidur yang betul, aktiviti fizikal adalah semua bahagian rawatan diri untuk kemurungan. Pada peringkat ini, phytotreatment dan aromaterapi mempunyai kesan yang baik.

Untuk ubat herba menggunakan decoctions herbal sedatif, mempercepatkan proses tidur dan menormalkan tidur:

Aromaterapi dilakukan menggunakan lampu aromatik khas atau alat pernafasan mudah. Untuk menciptanya, anda perlu dail dalam bekas air panas, tambah beberapa tetes minyak penting dan letakkan bekas pada bateri. Mandi hangat yang menenangkan dengan suhu air sehingga 39 ° C juga mempunyai kesan positif.

Daripada minyak penting, paling disukai:

Bantuan yang tidak layak

Malah sahabat terdekat tidak akan dapat memberitahu seseorang yang mengalami kemurungan apa yang dia lakukan dengan salah dan bagaimana bertindak supaya semuanya baik.

Man adalah struktur yang kompleks dan agak tertutup: segala-galanya terhad kepada persepsi subjektif semua orang.

Di peringkat pengangkatan, seperti yang disebutkan di atas, seseorang sama ada langkah ke atas kemurungan, atau perbaikan pada apa yang sementara menariknya keluar dari negeri ini.

Pada umumnya, bantuan yang tidak layak termasuk semua jenis "perkhidmatan" yang disediakan oleh orang lain berkaitan dengan seseorang yang mengalami kemurungan. Ini juga boleh merangkumi saudara-mara yang rapat, tanpa menghiraukan pandangan mereka sendiri, yang sering tidak dapat menerima kedudukan penderita itu. Dan "kawan sejati" yang siap membantu menyelesaikan semua masalah di sebalik botol mabuk. Dan pelbagai ahli silap mata, peramal, psikik, dengan kesenangan yang diambil untuk menghapuskan kerosakan, mata jahat, ejaan cinta, hex.

Bantuan Perubatan Am

Ia sangat baik jika seseorang dalam keadaan gangguan kemurungan memutuskan untuk mendapatkan bantuan. Ia adalah sangat baik jika pakar yang dia berurusan mengarahkan dia "ke pejabat yang diperlukan".

Di Rusia, bantuan psikologi dianggap sesuatu yang tidak diperlukan, tidak perlu, menengah. Malah, dengan perkembangan masyarakat, keperluan psikoterapi profesional dan pakar psikologi semakin berkembang.

Setuju, ia adalah bodoh untuk merawat sakit gigi dengan pakar oftalmologi. Atau dengan kegatalan gastritis ke ENT. Apa yang mereka boleh nasihatkan? Tiada apa-apa, ini adalah profil mereka. Gangguan mental dan pengalaman - ini adalah bidang psikiatri, dan jangan malu. Menurut statistik, setiap penduduk Rusia yang kedua akan malu untuk meminta bantuan psikoterapi.

Setiap doktor berurusan dengan bidang perubatan tertentu. Hanya psikoterapi yang boleh membantu menangani masalah "jiwa".

Bantuan khusus

Tidak perlu dikatakan, inilah cara terbaik untuk mengatasi kemurungan?

Ia berbunyi paradoks, tetapi setiap orang ketiga menderita kemurungan (atau sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya), dan hanya 20% berpaling untuk bantuan.

Tetapi pada peringkat ini, perselisihan mungkin timbul antara doktor dan pesakit. Aduan utama adalah rawatan yang salah.

Pada masa yang sama, orang itu sendiri tidak memahami apa yang sedang berlaku kepadanya, tetapi dia yakin bahawa rawatan yang dicadangkan itu salah.

 1. Pil yang dilepaskan - "Oh, mereka! Kenapa saya minum pil, saya sihat! "
 2. Jangan menulis pil - "Apakah jenis doktor anda! Bagaimana anda akan merawat, tanpa pil? "
 3. Sesi psikoterapi yang sering ditetapkan - "Bilakah saya akan pergi? Saya tidak mempunyai banyak masa. "
 4. Mereka melantik sesi seminggu sekali - "Bagaimana saya akan menyelesaikan masalah saya?"

Malangnya, orang tidak menyedari kedalaman masalah dan sering tidak dapat menghargai walaupun keadaan fikiran mereka sendiri.

Rawatan saintifik asas untuk kemurungan

Terdapat beberapa cara utama untuk merawat kemurungan klinikal:

 1. Terapi ubat.
 2. Psikoterapi.
 3. Rawatan lain.

Terapi ubat termasuk penggunaan ubat yang berbeza: herba, antidepresan, penenang.

Dalam kes-kes yang teruk dalam kemurungan yang berpanjangan, terapi gabungan ditetapkan.

Psikoterapi melibatkan bekerja dengan pesakit dalam rangka komunikasi, berdasarkan satu-satu-satu dengan psikoterapi, terapi kumpulan atau kaedah lain. Arah utama psikoterapi:

 1. Kognitif - didasarkan pada andaian dalam pemikiran yang salah pesakit dan bertujuan untuk membetulkan kesilapan ini untuk mencapai hasil yang stabil.
 2. Behevioral (tingkah laku) - berasaskan kepada andaian kemahiran yang tidak dibentuk oleh pesakit, yang membawa kepada kemurungan.
 3. Interpersonal (interpersonal) - berdasarkan resolusi masalah interpersonal semasa pesakit, tindakan dilakukan mengikut prinsip "di sini dan sekarang".
 4. Psikodinamik (mendalam) - bertujuan untuk mengkaji tindak balas dan proses pesakit yang tidak sedarkan diri sebagai punca pembentukan gangguan depresi.
 5. Existential - cara untuk membawa pesakit ke pemahaman tentang hidup, pengalaman, peristiwa. Terima kasih kepada kefahaman (langkah pertama dalam rawatan diri), pesakit datang kepada beberapa kesimpulan mengenai rancangan masa depan.
 6. Pelanggan berpusat - berdasarkan penubuhan hubungan psikologi yang rapat di antara pesakit dan psikoterapis. Dalam hubungan ini, ahli psikoterapi mengambil kedudukan seorang pendengar dan penyampai pada masa yang sama, meletakkan pesakit dalam kedudukan kerentanan dan kebimbangan, yang membolehkannya membuka diri, merasakan "sokongan" dalam menghadapi ahli psikoterapi.

Kaedah rawatan dan pilihan kaedah diberikan secara individu, berdasarkan keadaan pesakit dan kesediaan dalamannya untuk bekerjasama. Peranan penting dimainkan oleh sebab kemurungan, kelayakan psikoterapis dan faktor lain.

"Kaedah rawatan" lain termasuk kaedah yang jarang digunakan atau untuk tujuan eksperimen, seperti terapi elektroconvulsive, kurang tidur, terapi cahaya, terapi senaman, rangsangan transkarnikalnaya saraf vagus, anestesia terapeutik.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penuaan fizikal, terapi cahaya dan gangguan tidur (kekurangan) mempunyai banyak bukti keberkesanan, tetapi dianggap tidak dapat diterima dalam amalan perubatan (seperti preskripsi suplemen makanan dan bukannya ubat).

Ia perlu difahami dan cuba menyampaikan kepada seseorang dalam gangguan kemurungan bahawa depresi adalah penyakit yang sama seperti pulpitis, gastritis, atau sinusitis.

Keadaan ini memerlukan rawatan, adalah perlu untuk berunding dengan pakar - psikologi atau psikoterapi untuk menjelaskan diagnosis dan mengurangkan keadaan.

Tanpa rawatan yang dipilih dengan tepat, keadaan depresi seseorang akan bertambah buruk dan akhirnya akan membawa kepada pelbagai penyakit, termasuk etiologi psiko-somatik.

Menurut statistik dunia, kebanyakan bunuh diri berlaku dalam keadaan kemurungan. Pada masa yang sama, kira-kira 60% orang yang mempunyai bentuk kronik penyakit mental ini datang kepada pemikiran bunuh diri, dan 15% bahkan membuatnya.

Setiap orang mempunyai kemurungan yang berbeza. Namun, lima peringkat kemurungan dapat dibezakan. Baca lebih lanjut mengenai setiap peringkat dalam artikel.

Apakah kemurungan manik, bagaimana ia boleh menyebabkan dan cara memperlakukannya, baca dalam artikel ini.

Bagaimana merawat kemurungan

Sifat permulaan kemurungan hanya sebahagiannya diketahui sains. Terdapat beberapa teori yang menganggap faktor biologi, kognitif, atau somatik. Untuk memahami intipati masalah ini dan membangunkan kaedah rawatan, anda boleh cuba untuk memisahkan kemurungan dalam bentuk bebas dari keadaan yang sama yang disebabkan oleh sebab tertentu. Dalam banyak cara, bergantung kepada rawatan kemurungan dan keberkesanannya.

 • Sedih, buruk, jiwa saya berdarah, tetapi tanpa sebab yang jelas. Dan ia berlaku sedemikian rupa sehingga seseorang berubah - kehilangan sambungan sosial, persembahan, malah luaran.
 • Ia sedih, buruk, kerana doktor telah menemui penyakit yang sepenuhnya fizikal, dan dia sukar untuk merawat atau tidak bertindak balas sama sekali.

Sudah tentu, psikoterapi diperlukan dalam kedua-dua kes, tetapi ia mesti mengambil kira faktor yang dijumpai.

Dua pandangan mengenai kemurungan

Psikologi menarik kerana ia adalah saintifik dari segi sejenis legalisasi mistik, agama, sihir dan yoga. Dalam sains, kemurungan dipanggil gangguan mental. Dalam mistisisme dan ghaib, definisi agama mungkin lebih simbolik. Sebagai contoh, obsesi dengan semangat jahat. Kita boleh bersetuju bahawa ini adalah perkara yang sama, hanya dinyatakan dalam kata-kata yang berbeza. Diagnosis adalah berdasarkan pengenalpastian triad:

 • pemikiran yang terganggu;
 • herotan persepsi;
 • kehilangan daya hidup.

Sering kali, orang memahami kemurungan sebagai sesuatu yang hanya dikaitkan dengan salah satu manifestasi. Ia menjadi sedih bahawa secara umum tidak ada dan tidak digunakan untuk psikoterapi atau psikiatri. Lelaki itu berusaha untuk keluar dari negeri ini dan membuktikan kepada dirinya sendiri, saudara-mara dan pakar-pakarnya bahawa dia hanya mengalami kemurungan. Ia tidak timbul dari ini, tetapi kekeliruan pemikiran dapat dikesan dengan jelas.

Perubatan rasmi dalam semua kerumitan ini ditangani terutamanya dengan satu matlamat - untuk menubuhkan keperluan untuk rawatan perubatan dan untuk mewujudkan skim yang betul. Dalam kemurungan mungkin terdapat faktor somatik yang disebut, dan ini adalah senarai besar penyakit fizikal, yang termasuk:

Oleh itu, kata-kata tentang rawatan kompleks mempunyai makna yang istimewa. Penyebab Iatrogenik dan somatik masih membuat kemurungan akibat sesuatu yang menyederhanakan tugas. Untuk memahami cara mengubati jenis kemurungan ini, kadangkala cukup untuk mengenal pasti punca asalnya. Tugas ini tidak selalu dipermudahkan, tetapi sudah mungkin untuk dijadikan alasan dalam kerangka sebab dan akibatnya. Kemurungan endogen adalah lebih tidak dapat difahami dan serius, sebab-sebabnya terletak di kedalaman jiwa. Apa yang berlaku dalam kes ini? Bagaimana merawat jenis kemurungan ini?

Perubatan rasmi

Diagnostik bertujuan untuk mewujudkan kehadiran tanda-tanda rasmi. Selepas itu, rawatan dadah dan psikoterapi dan pemulihan sosial ditetapkan. Jika penyakit lain dikesan semasa diagnosis, pesakit dirujuk kepada pakar yang sesuai. Pembetulan am kelakuan dan perubahan gaya hidup diperlukan. Ia tidak masuk akal untuk menggunakan rawatan antidepresan untuk kemurungan dan pada masa yang sama berada dalam keadaan yang tertekan atau minum alkohol dengan kadar tidak masuk akal.

Bolehkah kemurungan disembuhkan selama-lamanya? Pendapat ahli psikiatri sering positif, tetapi dengan proviso sahaja bahawa pesakit menyedari penyakitnya dan sedang menjalani kursus sepenuhnya. Rawatan depresi di hospital lebih berkesan kerana pesakit sentiasa diawasi. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai rumah asrama, misalnya, resort Altai, di mana rawatan kemurungan juga boleh digunakan.

Rawatan pesakit dalam untuk kemurungan adalah berdasarkan kepada penggunaan antidepresan trisiklik. Mereka boleh menjadi sangat berkesan kerana fakta bahawa mereka mempengaruhi bahagian-bahagian yang berbeza sistem neurotransmitter. Hasil pertama berlaku selepas 5-7 hari rawatan, dan perkembangannya harus berlaku dalam masa sebulan. Hampir semua ubat jenis ini memberi lebih banyak kesan sampingan. Ini mengehadkan penggunaan mereka dan menakutkan pesakit. Oleh itu, sesetengah ubat ditetapkan pada mulanya dalam dos kecil, yang meningkat secara beransur-ansur, yang membuat mencari jawaban untuk persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan dalam setiap kes tertentu adalah proses yang panjang.

Agama dan mistik

Semua kepercayaan agama bersetuju bahawa sumber ketidakselesaan psikologi adalah dosa manusia. Pengakuan, doa dan meditasi, yang bertujuan untuk membersihkan pikiran dari kesan negatif, menjadi satu cara untuk menyingkirkan mereka. Ini hanya dapat dicapai dengan mengubah fikiran ke arah kebaikan. Dalam Orthodoksi, ini memberikan doa cerdas dan keheningan.

Jawapan kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan sendiri mungkin kelihatan bertentangan.

 • Di satu pihak, kedua-dua ubat dan agama rasmi menunjukkan bahawa bantuan pakar diperlukan.
 • Sebaliknya, pakar tidak akan melakukan apa yang dilakukan oleh orang itu sendiri berbanding pesakit: melepaskan tabiat berbahaya, membina semula dunia anda dan rutin harian anda.

Seterusnya, kami mempertimbangkan satu set langkah yang sangat spesifik yang tidak dapat membantu. Setiap orang memutuskan sama ada menggunakan pendekatan ini atau tidak. Teknik ini mungkin kelihatan terlalu mudah. Hakikatnya dia tidak menyangkal kemungkinan sesuatu yang lain - melawat ahli psikoterapi, mengambil ubat-ubatan, pengakuan di gereja atau meditasi Buddha. Walau bagaimanapun, sistem tindakan itu sendiri akan dibentangkan sedemikian rupa untuk membawa buah-buahan tertentu dalam kes yang paling kritikal dan, pada masa yang sama, kepada hampir semua orang - mereka yang berpotensi yogis atau materialis. Mari kita cuba memahami bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah.

Semua kerja dibahagikan kepada tiga tahap yang perlu dilalui, dan kemudian membuat pilihan anda - untuk menghantar kaki atau doktor kepada imam.

Biarlah apa itu!

Kami memulakan rawatan untuk kemurungan sendiri. Sangat buruk, jiwa berdarah, kehilangan prestasi. Alkohol tidak lagi membantu, tetapi membaca buku tidak berfungsi. Beberapa perenggan dan pemikiran menjauhkan diri dari makna. Tiada apa-apa yang dikehendaki, tetapi hari yang paling menyenangkan dan indah menyedihkan. Tidak perlu cuba melawannya.

Sekiranya seseorang kesepian, maka pastinya terdapat kekacauan di rumahnya. Sekiranya seseorang mengambil tanggungjawab dengan meletakkan dirinya sendiri, maka sekurang-kurangnya di dalam biliknya beberapa perkara akan ditinggalkan di tempat yang salah.

Pada lelaki, tunggul muncul, dan pada wanita tidak ada keadaan huru-hara artistik di kepala. Jangan sentuhnya. Anda perlu melihatnya... Melihat sedemikian tidak mengambil keseronokan. Tetapi sebaliknya, ia tidak segera ditulis bahawa seseorang itu harus melemparkan beberapa mantra atau menghipnotis diri dengan rupa hidangan yang tidak dibasuh. Lihat sahaja sekeliling anda... Sloth bukanlah satu kalimat! Jangan risau... Lihatlah.

Dan apa yang sebenarnya kita lihat?

Dunia dalaman kita pasti diproyeksikan dalam beberapa cara. Seorang penulis atau artis juga mempunyai kekacauan, tetapi dikaitkan dengan proses kreatif mereka. Jika kita berfikir tentang bagaimana untuk menangani kemurungan di rumah, maka segala sesuatu yang mengelilingi kita dalam keadaan ini adalah dunia kita. Ia cukup untuk muncul dan melihat diri anda dalam cermin, kerana ia akan menjadi jelas bahawa spesies ini adalah sebahagian daripada kekacauan umum. Ia dapat dilihat dalam hiasan bilik, pakaian dan terus di dalam kesedaran.

Kami melihat apa-apa faktor pengabaian - biarkan ia bukan bunga disiram atau haiwan peliharaan terbengkalai, baju terbengkalai, seluar yang rusak. Kita melihat semua ini dan memahami bahawa semua perkara adalah simbol kesedaran kita. Ini bukan plat tidak dibasuh di dalam peti sejuk dengan sisa makanan, dan pemikiran kami dapat dilihat dalam tindakan atau ketidakhadiran mereka. Semua ini tidak berbeza dengan ketidakselesaan dalaman.

Untuk membersihkan apartmen secara umum, anda juga boleh dengan tanda kemurungan yang paling teruk. Anda boleh membersihkan dan dalam pemikiran anda sendiri. Walau bagaimanapun, ada yang selalu mengganggu kita. Ini adalah sesuatu yang sukar difahami dan tidak dapat difahami yang boleh dipanggil faktor kekacauan.

Kami melihat sekeliling kita atas sebab, dan memahami simbolisme keadaan ini. Setiap fakta gangguan di dalam bilik-bilik digabungkan dengan dunia dalamannya, pengalamannya.

Rawatan terhadap alam sekitar

Sapu lantai dan basuh pinggan boleh siapa pun. Kami menetapkan diri sebagai tugas yang paling penting. Kami akan membersihkan bilik-bilik dan sentiasa menyedari bahawa kami mengarahkannya dalam jiwa kita. Memvakum permaidani - ia menghilangkan kemarahan, mengeluarkan pakaian di dalam almari - meletakkan kesedaran tentang peranan mereka di dunia ini. Pembersihan seperti itu perlahan dilakukan dengan perlahan. Peringatan yang berterusan kepada diri sendiri bahawa patah dan bertaburan boleh dikumpulkan dan dibaiki di dalam dan luar.

Proses ini boleh ditangguhkan selama beberapa hari dan tidak perlu dibimbangkan. Semua ini mesti dilakukan tanpa tergesa-gesa. Jawapan terbaik kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan yang berjalan di rumah mengandungi dua konsep utama "perlahan-lahan" dan "dengan mengubah keadaan itu sendiri." Jika anda tidak melakukan ini, tetapi dengan serta-merta bermula dengan kaedah penjagaan psikiatrik klasik, maka mereka boleh memberikan pulangan yang sangat sederhana, atau sama sekali tiada kesan.

Penyembuhan jiwa

Penyembuhan untuk kemurungan di rumah boleh berada di dalam air biasa, dalam jiwa yang banal, yang akan kita buat tidak biasa. Kami menggunakan untuk ini kekuatan yang sama yang kita sudah tahu dari membersihkan rumah - ini adalah kuasa imaginasi. Kami mandi dan bayangkan air melepasi kami dan mencuci semua emosi dan pengalaman negatif. Ia melewati kepala, mencuci sistem saraf, jantung, perut dan anggota badan. Ia tidak perlu untuk berusaha keras untuk membina gambar sedemikian sedemikian rupa - cukup untuk mengetahui perkara ini.

Berjalan kaki keras

Seperti yang anda boleh lihat - tidak ada yang melebihi had kemungkinan yang telah dicadangkan. Ia tidak sepatutnya diandaikan bahawa ia kini telah diketahui bahawa rawatan seperti kemurungan tanpa antidepresan. Dikemaskan, mandi. Ia adalah masa untuk keluar. Jika ini tidak dilakukan, maka tidak mungkin untuk berjalan ke psikoterapi atau imam, melakukan kecergasan atau yoga.

Salah satu daripada sahabat kemurungan adalah serangan panik, yang sering dinyatakan dalam agoraphobia. Kemudian seseorang tidak hanya mengelilingi dirinya dengan perasaan emosi negatif dan kehilangan kekuatan, tetapi dalam arti yang paling langsung dia tidak boleh meninggalkan rumah itu. Di sebalik semua ini, pasti ada beberapa sebab somatik - pening, menggeletar pada anggota badan, jantung berdebar, atau serangan asma. Seolah-olah tidak ada udara yang mencukupi atau anda tidak dapat menarik nafas penuh. Serangan panik, rawatan ubat-ubatan yang hampir selalu mempunyai kesan positif, sering menyembunyikan penyebab psikologi dan fizikal. Aritmia yang timbul pada masa serangan atau sesetengah penyakit lain sebenarnya berlaku. Ia tidak kelihatan bahawa jantung tiba-tiba mula mengalahkan lebih kerap, tetapi ia sebenarnya berkelakuan dengan cara ini. Oleh itu, doktor harus memberikan jawapan kepada persoalan bagaimana untuk menangani serangan panik dengan ubat-ubatan.

Pertimbangan ketakutan dalam manifestasinya sendiri akan menunjukkan bahawa pada satu ketika ia sangat diperlukan, dan tindak balas fizikal adalah tindak balas organisma kepada masalah yang sangat nyata. Sebagai contoh, ketakutan meninggalkan rumah boleh dibentuk oleh fakta bahawa secara sedar seseorang takut akan tingkah lakunya sendiri. Dia takut membeli sebungkus rokok, yang tidak mendatangkan manfaat, alkohol atau semacam konflik sosial. Walau bagaimanapun, ini tidak difahami secara jelas. Oleh itu, ketakutan mesti dikeluarkan, tetapi sebelum ini kita memahami apa yang kita ingin katakan tentang diri kita sendiri.

Jadi, seseorang meninggalkan rumah itu, berjalan beberapa langkah dan kembali dengan panik. Walk tidak berfungsi? Kenapa begitu? Lagipun, beberapa langkah telah diambil. Kami berehat seketika dan keluar untuk berbuat lebih banyak. Sebagai contoh, berjaya lulus hanya 20 langkah. Anda perlu duduk di rumah, diam dan keluar untuk membuat 30. Perkara utama adalah untuk menetapkan matlamat yang realistik setiap kali. Untuk masa kedua atau ketiga, jarak akan meningkat kepada satu kilometer, dan kemudian kepada dua.

Sepanjang masa ini anda perlu menghantar soalan tentang apa yang anda ketahui. Bukan jalan-jalan, bukan rakyat, bukan anjing... Ini adalah sesuatu yang benar-benar dalaman. Jawapannya akan tiba tanpa diduga dan mudah. Selepas itu, anda boleh membayangkan ketakutan dalam beberapa bentuk, terima kasih kerana cuba melindungi dari sesuatu dan tidak meminta lagi untuk campur tangan. Jika seseorang itu panik neurosis, bagaimana untuk mengatasi? Adalah perlu untuk memudahkan masalah sehingga saat ini ternyata diselesaikan. Misalnya, jika serangan panik meliputi di kedai-kedai, maka anda perlu pergi ke sana, tetapi tinggal sehingga keadaan terkawal.

Ini semua hanya permulaan...

Kami belajar bagaimana untuk melegakan kemurungan di rumah. Sekarang anda pastinya akan merasakan bahawa semuanya semuanya terlalu primitif. Nah, bagaimana? Kami begitu biasa untuk mempertimbangkan masalah kami sebagai sesuatu yang besar, kami meminta perhatian, kami berfikir tentang eksklusif kami. Dan jadi kita memerlukan rombongan penyelesaian masalah. Sekiranya ditulis tentang doa ajaib seorang lelaki tua atau mengenai teknik meditasi khas yang dipinjam oleh para sarjana Mesir baru-baru ini, maka itu akan menjadi lebih menarik, dan pautan kepada pernyataan para profesor dan ahli akademik akan memberi teks itu sebagai maknanya yang istimewa.

 • Pertama, metodologi hanya dibuat untuk mendapatkan peluang untuk memulakan kerja dalaman. Ia akan diadakan di bawah bimbingan seorang guru, psikoterapis, seorang imam - ia bergantung kepada pesakit itu sendiri.
 • Kedua, semuanya akan kembali dan muncul semula. Kemurungan akan menyentuh lebih daripada satu kali, dan kemudian panik akan melanda.

Atas sebab ini, anda perlu memahami bahawa antidepresan akan membantu kerja dalaman. Untuk melakukan sesuatu yang anda perlukan untuk menjadi asas untuk ini, dan apa yang boleh dilakukan doa atau meditasi jika persepsi realiti terganggu dan tidak ada kuasa untuk melaksanakan tugas rutin yang paling biasa? Tidak perlu meninggalkan mereka dan mencari jawapan kepada soalan sama ada ia mungkin menyembuhkan kemurungan tanpa antidepresan. Ia mungkin, tetapi mengapa, jika ubat lebih mudah? Anda tidak boleh percaya hanya mereka yang menawarkan minum sisa. Semuanya sedikit lebih serius... Walau bagaimanapun, peranan dadah adalah tambahan, bukan utama. Malangnya, kesan sampingan sangat merosakkan gambar. Oleh itu, kita masih berfikir tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan tanpa antidepresan.

Berikut adalah senarai teknik yang memberikan hasil yang positif. Ada kemungkinan pilihan mereka akan kelihatan aneh. Senarai itu tidak lengkap. Jika orang lain boleh membantu, maka anda hanya perlu gembira untuknya.

Mantra

Merakamkan suara keras atau diam-diam mantra Gayatri akan membantu. Ia didedikasikan untuk Savith. Tidak seperti beberapa mantra - ia mempunyai arti yang sangat spesifik. Kata-kata itu mengatakan bahawa kita merenungkan kemuliaan orang yang mencipta Semesta ini dan menyatakan keyakinan bahawa dia akan menerangi minda kita.

oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tat savitur vareṇ (i) yaṃ

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo naḥ pracodayāt

Lebih baik dibaca pada matahari terbit seberapa banyak kali kerana ia akan membawa kegembiraan, tetapi tidak kurang daripada 108.

Satu lagi mantra khas, So-Ham, sangat baik. Dia secara mental diucapkan sedemikian rupa untuk menyedut mendengar bunyi "So", dan menghembuskan nafas "Ham". Ideal untuk kerja tidur.

Kedua-dua mantra ini penting dalam agama Hindu, tetapi sepenuhnya universal dan sesuai untuk semua orang. Jawapan yang baik kepada persoalan bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan di rumah.

Nidra Yoga

Seseorang yang boleh melakukannya secara kerap akan memahami bahawa jawapan kepada soalan sama ada kemurungan boleh sembuh adalah positif selama-lamanya. Namun tidak semua orang akan melakukannya. Amalan ini mudah. Anda perlu mencari fail bunyi atau meminta seseorang membaca teks dan merakam suara. Tidak sesuai - ia akan menyebabkan kesan negatif hipnosis diri.

Adept terletak di punggungnya, di pose shavasana, dan mula menjalankan apa yang dikatakan suara itu. Pertama, anda perlu memberi tumpuan kepada bidang individu badan, kemudian bernafas, kemudian visualisasi. Amalan bermula dan berakhir dengan sankalpa. Ini adalah formula penentuan yang tegas. Kita boleh mengatakan bahawa keinginan ini, tetapi dalam bentuk perisytiharan yang jelas dan yakin bahawa sesuatu akan berlaku. Jika keinginan untuk dikaitkan dengan kemenangan atas masalah psikologi, mereka akan hilang.

Membangunkan sistem Swami Satyananda Saraswati pada pertengahan abad ke-20. Semasa kewujudannya, ia telah membantu puluhan ribu orang.

Prinsip umum

Amalan di atas cukup untuk diingat dalam 10-15 hari dengan mengejutkan bahawa persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan adalah sekali mendesak. Kini sudah tiba masanya untuk bercakap mengenai prinsip umum. Untuk bermula dengan mereka tidak boleh disebabkan oleh fakta bahawa mereka boleh dilihat sebagai jauh dari aplikasi praktikal.

Masalah psikologi adalah bentuk rahmat tersembunyi. Oleh itu, kemunculan ketidakselesaan harus bergembira. Ia bukan kerana masokisme psikologi. Setelah diperbetulkan sesuatu dalam kesedaran kita, kita mendapat peluang untuk melihat dunia dengan mata yang berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk memahami bahawa dengan berusaha mencari jawapan kepada persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan kita sendiri, kita secara sukarela atau secara tidak sengaja berusaha memperbaiki diri.

Dalam Orthodoksi, untuk tujuan ini, kaedah yang kelihatan umum dan abstrak digunakan. Contohnya, arah pikiran kepada Tuhan, pengakuan dan doa. Dan ini dianggap sebagai ucapan tentang apa-apa. Beberapa orang boleh percaya bahawa doa "Tuhan, belas kasihan" lebih kuat dari kata-kata yang kelihatan seperti semacam ejaan, dengan pengulangan bahawa kesedihan dan kesedihan akan hilang, dan cahaya akan memenuhi wajah lumpuh itu.

Walau bagaimanapun, di belakang kesederhanaan dan kuasa...

Anda dapat memvisualisasikan ketakutan anda atau mencari cara mengubati kemurungan di rumah menggunakan ubat-ubatan rakyat, konspirasi, dan menggunakan beberapa tinctures. Jika anda melakukannya dengan baik, maka beberapa kesan pasti akan berlaku. Hanya lebih banyak lagi yang dapat diperoleh melalui kesunyian Ortodoks atau meditasi Buddha.

Sekali lagi tentang pengambilan diri

Secara berasingan, adalah perlu untuk mempertimbangkan situasi apabila orang cuba untuk membantu diri mereka sendiri, tetapi dengan ini mereka hanya bermaksud menggunakan beberapa ubat, yang mereka sendiri menetapkan. Oleh itu, mereka tidak pakar, oleh itu, jawapan kepada persoalan mengenai kemurungan dan rawatan di rumah sering diputarbelitkan.

 • Pertama, ramai orang mengelirukan penenang, anti-depresi dan sedatif. Pada masa yang sama, antidepresan nampaknya berbahaya kepada mereka, dan keutamaan diberikan kepada ubat-ubatan yang dicipta pada tumbuh-tumbuhan. Novopit, yang atas sebab tertentu dianggap sebagai "antidepresan semulajadi," sering dimasukkan dalam bilangan mereka. Malah, ia termasuk penenang, yang tidak ada kaitan dengan herba. Dan ubat itu sendiri lebih banyak penenang. Dia mampu bertenang, tetapi rawatan penuh kemurungan tidak akan berfungsi.
 • Kedua, ramai orang berfikir bahawa mereka boleh berhenti mengambil ubat pada bila-bila masa. Tidak! Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, secara beransur-ansur mengurangkan dos di bawah pengawasan seorang doktor. Jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan dengan sendirinya di rumah, idealnya, tidak sepatutnya mengandungi apa-apa sebutan mengenai dadah sama sekali. Remedi untuk kemurungan di rumah adalah doa, meditasi, latihan bernafas, mendengar muzik, dan yoga. Selebihnya boleh ditetapkan hanya oleh doktor.

Orang yang beriman kepada Allah mempunyai kelebihan yang tidak dapat dielakkan. Mereka boleh mengakui impotensi mereka dan meminta Pencipta untuk penyembuhan. Jawapan kepada persoalan mengenai bagaimana untuk merawat kemurungan bagi mereka adalah jelas - di Gereja, yang dalam tradisi Orthodoksi boleh diwakili sebagai klinik psikologi sejagat yang besar.

Isu Utama

Adakah mungkin untuk menyembuhkan kemurungan sepenuhnya?

Ya, tetapi ternyata hanya mereka yang mencari jalan untuk mengubah tubuh dan semangat untuk lebih baik. Rawatan kemurungan dengan pakar neurologi atau psikoterapi adalah mustahil tanpa penyertaan aktif pesakit.

Bagaimana untuk merawat kemurungan tanpa antidepresan?

Mula-mula anda perlu fahami bahawa ini hanya perlu dilakukan jika terdapat intoleransi individu yang serius terhadap semua ubat. Ia sangat jarang berlaku. Ia perlu untuk merawat dengan bantuan yoga, doa, meditasi, terapi seni dan kaedah yang serupa. Orang tidak boleh berharap bahawa hanya rawatan kemurungan dengan muzik atau hanya beberapa sesi hipnosis akan membantu. Anda harus membangunkan kompleks individu anda dan memasukkan di dalamnya kaedah-kaedah yang sesuai dengan anda secara peribadi.

Adakah rawatan untuk kemurungan secara percuma?

Sudah tentu, anda boleh memulakannya dengan melawat pejabat psikoterapi atau ahli saraf di klinik biasa di tempat kediaman. Selalunya, hasilnya akan sama seperti di hospital yang dibayar. Anda perlu membelanjakan wang hanya untuk ubat-ubatan.

Bagaimanakah pakar neurologi mula merawat kemurungan?

Dengan diagnosis yang betul. Jika penyebab kemurungan berada dalam beberapa penyakit lain, maka pengenalan dan rawatannya diperlukan. Bekerja dengan kemurungan berlaku selari. Ada kemungkinan seseorang memerlukan rawatan untuk kemurungan, neurosis dan penyakit lain pada masa yang sama.

Berapakah rawatan kemurungan, neurosis, serangan panik?

Ia semua bergantung kepada keadaan. Lazimnya, pesakit di klinik bertahan kira-kira sebulan, dan kemudian anda perlu mengambil ubat dan terus melawat psikoterapi atau pakar neurologi selama 3-4 bulan. Untuk menjawab soalan bagaimana untuk merawat kemurungan dengan betul di rumah, anda memerlukan nasihat pakar dan penggunaan kaedah yang terbukti. Perihal yang diterangkan dalam artikel ini.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan?

Tidak ada perkara seperti itu. Berbeza bentuk berat, sederhana dan ringan. Tetapi bentuk teruk, di mana rawatan kemurungan diperlukan oleh ahli saraf di hospital, boleh berlaku dengan serta-merta. Istilah penyakit sebelum permulaan rawatan tidak memainkan peranan. Perkara utama bukanlah untuk mencari jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan bermula di rumah sendiri. Jika ia berlanjutan sekian lama, maka penyimpangan dan penyakit lain mungkin timbul, jadi anda perlu menghubungi seorang pakar.