Utama / Pergelangan tangan

Bagaimana untuk memakai pembalut elastik pada kaki dan kaki?

Pembalut elastik adalah ubat sejagat yang digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit dan kecederaan sendi. Untuk penggulungannya tidak perlu mempunyai pendidikan perubatan atau amalan khas, cukup untuk membiasakan diri dengan peraturan dan cadangan doktor dan mengikutinya dengan jelas. Dengan pemeliharaan teknologi, pembalut tidak tergelincir dari buku lali, tidak dilepaskan dan tidak melanggar peredaran darah di anggota badan.

Petunjuk untuk digunakan

 1. kecederaan (lebam dan sprains);
 2. artritis dan arthrosis, disertai oleh bengkak dan kesakitan;
 3. beban tinggi yang berkaitan dengan sukan.

Dalam kes kecederaan pergelangan kaki dan pecah ligamen, sebatang plaster digunakan untuk pesakit. Dalam "tandem" ia menggunakan pembalut elastik. Dia terikat pada hari kedua selepas insiden itu, apabila plaster itu sudah kering. Reka bentuk ini membolehkan seseorang mudah membuang pembalut itu dan cuba mengembangkan anggota yang rosak.

Untuk arthritis dan arthritis, pembalut elastik untuk sendi buku lali digunakan bersama salap atau ubat-ubatan rakyat untuk kegunaan luaran. Mereka dihiasi di bawahnya, jadi kesan kompres dibuat.

Latihan intensif sukan potensi risiko - mendapatkan microtraumas bersama. Sekiranya anda memakai pembalut elastik untuk latihan, kebarangkalian kerosakan akan dikurangkan dengan beberapa kali.

Adalah penting! Orang yang terlibat dalam sukan atau buruh fizikal, doktor mengesyorkan sentiasa mempunyai perban elastik di kit pertolongan cemas.

Kelebihan dan kelemahan pembalut anjal

Pembalut elastik secara aktif digunakan dalam rawatan kecederaan dan keradangan pergelangan kaki

 • Boleh diguna semula. Ini berbeza dengan pembalut tidak elastik, yang boleh digunakan sekali sahaja.
 • Kebolehpercayaan Apabila digunakan dengan betul, pembalut teguh dipasang pada kaki, tidak jatuh dan tidak berehat. Oleh itu, pembalut biasa yang dibongkar dan merangkak memerlukan penampungan yang tetap.
 • Mudah digunakan. Gaun ini mudah dimatikan dan dipakai, tiada latihan terdahulu diperlukan.
 • Ketepatan. Pembalut elastik sesuai bukan sahaja untuk buku lali, tetapi juga untuk sendi lain.
 • Kecekapan. Amalan menunjukkan bahawa pembalut elastik tunggal boleh menggantikan 20 bungkus pakaian kasa konvensional.

Kelemahan pembalut elastik diwujudkan jika orang itu tidak menguasai peraturan untuk memohon kepada bahagian pergelangan kaki dan bahagian-bahagian badan yang lain. Kesalahan yang dibuat dalam teknik perbatasan membawa kepada peredaran darah terjejas dalam anggota yang cedera, runtuh dan melepaskan tisu, kemerosotan pesatnya.

Untuk mengelakkan kesan buruk, adalah penting untuk mengambil kira semua cadangan pakar semasa membalut.

Bagaimana untuk memilih pembalut yang betul

Doktor mengenal pasti kaedah-kaedah berikut yang mesti diikuti semasa memilih berpakaian:

Jualan adalah pembalut saiz yang berbeza. Pilihan bergantung pada sendi mana yang perlu anda selesaikan. Untuk kawasan pergelangan tangan, varian sehingga satu setengah meter digunakan, untuk buku lali - dari satu setengah hingga dua, untuk anggota bawah - tidak kurang daripada lima meter.

2. Pilihan elastik yang betul

Untuk penetapan sendi buku lali selepas kecederaan, pembalut dengan keanjalan rendah dan sederhana digunakan. Sangat elastik untuk merawat urat varikos

Adalah penting ! Pesakit individu tidak mahu mengenakan pembalut elastik mengikut keterangan seorang doktor, yang takut akan merosakkan kulit. Kecurigaan sedemikian tidak berasas: bahan pembalut dibuat dari bahan semula jadi, dan oleh itu sangat selamat.

Bagaimana untuk menggulung tali pinggang elastik: peraturan umum

Pakar memberikan cadangan berikut,

 • Mengikat kaki adalah yang terbaik pada waktu pagi, selepas tidur malam. Sekiranya perlu untuk melakukan ini pada siang hari, pesakit harus terlebih dahulu berbaring dengan anggota badan yang dibangkitkan 30 darjah sekurang-kurangnya seperempat jam. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini membawa kepada kemunculan bengkak.
 • Apabila menabur anda perlu bergerak dari tempat yang sempit ke tempat yang luas. Sebagai contoh, anda boleh pergi dari kawasan pergelangan kaki sehingga kaki.
 • Pembalut itu perlu sama rata dan tepat. Ikat buku lali tanpa lipatan, jurang di antara lapisan tisu dan lain-lain "blots".
 • Mengikat badan dengan pembalut elastik, mengurangkan ketegangan semasa anda bergerak ke atas. Mampatan maksimum harus berada di kawasan paling sempit, minimum - paling banyak.
 • Kencangkan sendi, putar pembalut keluar. Membongkar ia seiring dengan kulit yang mungkin, ia akan menyelamatkan anda dari lipatan dan ketidaktepatan. Setiap pergelutan seterusnya harus menutupi permukaan sepertiga sebelumnya.
 • Sendi yang rosak perlu disambungkan ke kawasan yang lebih besar daripada zon kecederaan. Rewind tambahan 10-15 cm naik dan turun daripadanya.
 • Betulkan pembalut dan pastikan untuk memeriksa ketepatan pengenaannya. Ini ditunjukkan oleh ujian mudah: hujung jari anggota yang cedera harus bertukar sedikit biru. Biru ini segera hilang apabila pesakit membuat beberapa pergerakan dengan tangan atau kakinya. Jika ia tidak timbul, atau ia tidak hilang dari pergerakan, perban itu digunakan dengan tidak betul, perlu mengulanginya.

Adalah penting! Mengikat anggota badan dengan bahan pembetulkan hanya perlu jika pesakit membuat pergerakan dengannya. Jika dia akan berehat atau tidur, anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan tali pembalut.

Jika dalam masa setengah jam selepas penetapan pergelangan kaki atau sendi yang lain, orang berasa kebas pada anggota badan, ada denyutan yang jelas di bawah pembalut, pembalut itu digunakan terlalu ketat dan menghalang peredaran darah normal. Perlu mengeluarkannya dengan serta-merta. Untuk menormalkan keadaan, pesakit perlu memegang anggota yang terjejas dalam kedudukan yang dibangkitkan selama 10-15 minit.

Bagaimana untuk membalut kawasan buku lali dengan betul?

Pengenaan pembalut elastik pada pergelangan kaki berlaku hanya selepas ia telah mengesahkan pergelangan kaki

pesakit kering dan bersih tanpa kerosakan serius. Kedudukan pesakit yang optimum - terletak di belakangnya.

Untuk mengikat pembalut dengan betul di kawasan buku lali, ikut garis panduan ini:

 • Mula berpakaian tepat di atas pergelangan kaki, gulung semula anggota badan dalam gerakan melingkar ke bawah.
 • Ia perlu untuk mengetatkan pembalut elastis pada tumit (beberapa giliran) dan di kaki.
 • Pindahkan salib: dari kaki ke kaki dan belakang.
 • Dapatkan pembalut pada pembalut di kawasan buku lali.

Elakkan kesalahan biasa. Pengambilan ketat pada pembalut elastik akan mengakibatkan aliran darah dan aliran limfa terjejas. Secara luar, ini akan nyata pada hakikat bahawa jari-jari akan menjadi dingin dan kebiruan. Sekiranya anda tidak dapat membalut kaki anda dengan ketat, pembalut akan jatuh dari bahagian bawah pergerakan dan usaha akan sia-sia.

Video

Video - Pembalut buku lali

Penjagaan pembalut elastik

Untuk memperbaiki anggota badan dengan betul, tidak cukup untuk menguasai teknik tersebut. Adalah penting bahawa pembalut buku lali adalah berkualiti tinggi. Oleh itu, sifat pengguna pembalut elastik disimpan selama mungkin,

 • Jangan mencuci pakaian terlalu kerap. Kekerapan optimum sekali setiap lima hari.
 • Untuk membasuh sebelum memohon, gunakan sabun biasa. Jangan gunakan bahan kimia yang agresif.
 • Jangan memerah kain terlalu keras: ini akan membuat pembalut elastik. Cukup beberapa pergerakan.
 • Letakkan pakaian mendatar pada kain semula jadi nipis untuk pengeringan.
 • Jangan sekali-kali besi kain elastik dengan besi.

Penyimpanan pembalut elastik perlu dilakukan dalam kabinet atau pakej yang khusus. Sinaran ultraviolet langsung jatuh ke atas kain, menafikan sifat pengguna yang diperlukan.

Pembalut elastik pada sendi buku lali adalah resipi untuk banyak penyakit. Ia membantu untuk melancarkan anggota badan dengan kecederaan dan proses keradangan, menghapus kemungkinan kecederaan semasa latihan intensif sukan.

Untuk mencapai hasil yang diingini, ikuti saranan pakar, bagaimana untuk menjaga aksesori pembalut dan bagaimana untuk membalut buku lali dengan betul.

Pembalut elastik pada sendi buku lali

Doktor menetapkan untuk memakai pembalut elastik pada sendi buku lali untuk rawatan kecederaan dan pencegahan kecederaan. Pembalut adalah pita anjal yang terbuat dari kain, yang terdiri daripada serat poliester dan benang kapas semulajadi. Pembalut perubatan menyediakan penetapan yang boleh dipercayai dari kawasan yang rosak, sesuai untuk memasang apa-apa sendi dan mudah untuk angin itu.

Kebaikan dan keburukan penggunaan

Adalah penting untuk membungkus dan mengendalikan anggota badan dengan selamat untuk memastikan keberkesanan pembalut yang digunakan. Sebagai peraturan, berpakaian dilakukan oleh profesional yang berkelayakan. Pembalut lapan berbentuk yang betul pada buku lali mempunyai sisi positif dan negatif, yang disenaraikan dalam jadual di bawah:

Petunjuk untuk digunakan

Pembalut elastik untuk buku lali dikenakan dengan tenaga yang kuat, semasa sukan. Ia ditunjukkan dalam kes di mana terdapat pecah atau lekukan, dengan lebam. Membungkus sendi pergelangan kaki menghalang kerosakan tisu dan edema, mengurangkan kesakitan, dan juga mengurangkan tekanan. Pembalut cruciform yang baik dapat merancangkan kawasan yang cedera, menghalang komplikasi, dan menggalakkan pemulihan pesat. Pembalut ini boleh digantikan dengan kain kasa, tetapi ia tidak begitu mudah dan bermanfaat.

Perban elastik merawat penyakit sistem muskuloskeletal, seperti arthritis atau arthrosis.

Bagaimana untuk membalut buku lali dengan pembalut elastik?

Pembalut pembalut elastik pada cincin perlu diikat oleh "lapan". Ia perlu awalnya untuk mengetuk kaki yang rosak. Pengenaan pembalut lapan berbentuk pada sendi buku lali dilakukan menurut cadangan tertentu. Peraturan asas untuk menetapkan pergelangan kaki:

Untuk menetapkan ligamen artikulasi digunakan lapan ligation.

 • Seseorang yang perlu dibantu dan menggilap pergelangan kaki diletakkan di permukaan yang rata, memberikan rehat lengkap dan tiada tekanan pada kaki.
 • Pertama, kaki luka. Pergerakan dalam bulatan di kaki bawah menggulung beberapa giliran silang.
 • Balut dari sisi sempit anggota yang cedera ke kawasan yang luas. Sekiranya angin dengan betul, angka lapan dibentuk secara visual.
 • Kembalikan pembalut ke pangkal dan balut buku lali. Ia perlu untuk membalut anggota badan dengan lancar, pembentukan lipatan tidak boleh dibenarkan.
 • Ia perlu menggulung supaya setiap pembalut pinggang sekitar 1/3 meliputi sebahagian daripada pembalut yang telah digunakan sebelum ini.
 • Bahagian bawah badan perlu dibaringkan dengan baik, mengikat kawasan yang rosak 15 cm di atas dan di bawah kecederaan itu sendiri.
 • Hujung pembalut dengan hati-hati diperbaiki selepas membalut bahagian luar kaki.
 • Melalui ruang angkat di kaki membuat 2 giliran dan pegang pita ke bahagian luar pergelangan kaki. Perban diperbaiki.
 • Pembalut elastik yang dikenakan ke atas buku lali hendaklah dibalut supaya ia tidak merangkak keluar bersama, tidak melepaskan dan tidak mengganggu peredaran darah di anggota badan.

Tanda-tanda bahawa pembalut itu dibungkus dengan tidak betul

Sekiranya seseorang telah mempelajari dengan baik teknik memakai pembalut elastik, dia boleh membalut secara berasingan dan kemudian membalut kaki yang cedera. Pemakaian ketat dengan peregangan membawa kepada hakikat bahawa kulit ujung jari kaki menjadi berwarna biru akibat dari aliran keluar vena yang merosot. Kekurangan haba di jari menunjukkan peredaran darah arteri yang lemah atau ketiadaannya. Dalam kes ini, anda mesti mengikat semula potongan. Tetapi ia adalah bernilai mengingati bahawa jika pergelangan kaki adalah sangat kecil, ini boleh membawa kepada peningkatan dalam gejala kecederaan.

Ia tidak digalakkan untuk mengikat knot untuk mendapatkan pembalut - ada pengapit khas untuk ini. Meletakkan lapisan tebal pembalut juga mustahil.

Penjagaan pembalut

Pembalut elastik direka untuk digunakan semula. Oleh itu, adalah penting untuk merawatnya dengan berhati-hati untuk memanjangkan operasi dan mudah menggerakkan kaki lagi. Simpan pembalut mesti berada di tempat yang gelap, kering dan dilipat. Ia perlu mencuci produk secara berkala dengan tangan, menggunakan sabun biasa, tetapi tidak lebih kerap daripada sekali setiap 5 hari. Selepas membasuh, pembalut tidak dibubarkan untuk mengekalkan keanjalan, tetapi dikeringkan. Teknik literasi mengenakan pita pada pergelangan kaki dan penjagaan yang betul produk akan memastikan keberkesanan rawatan. Pengenaan pembalut membantu mengurangkan kesakitan, pemulihan segera anggota badan selepas kecederaan dan mempercepat proses penyembuhan. Memakai pakaian itu ditetapkan dengan doktor, dan pakaian itu harus dilakukan oleh pakar.

Pembalut elastik pada sendi buku lali: bagaimana untuk membalut

Pembalut elastik pada sendi buku lali diperlukan untuk pelbagai kecederaan, keseleo dan dislokasi. Ia berkesan dalam kombinasi dengan kompres sejuk (dalam beberapa jam pertama selepas kecederaan) dan salap anestetik.

Peranti perubatan ini mempunyai beberapa kelebihan yang serius berbanding pembalut konvensional. Walaupun pengedaran di mana-mana, beberapa orang tahu cara memakai pembalut elastik pada pergelangan kaki.

Kelebihan utama perban anjal ke pergelangan kaki

 1. Pembalut elastik boleh digunakan berulang kali dan, jika dibuat dengan mematuhi peraturan dan peraturan, ia tidak cacat walaupun selepas mencuci. Kepraktisan sedemikian akan menjimatkan sejumlah wang tertentu.
 2. Produk ini tidak cacat dan tidak tergelincir selepas memohon pembalut. Malah selekoh sendi bukanlah halangan kepada penekanan yang boleh dipercayai.
 3. Oleh kerana pembalut adalah universal, ia boleh digunakan untuk kerosakan kepada hampir SEBARANG bahagian badan.
 4. Tiada kemahiran atau kebolehan khas yang diperlukan untuk memohon pembalut penetapan pada pergelangan kaki.
 5. Produk ini agak mudah digunakan dan boleh menggantikan sehingga 20 pakaian kain kasa yang mudah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan untuk jenis penetapan ini. Kebanyakannya disebabkan oleh penggunaan pembalut elastik yang tidak wajar:

 • aliran darah terjejas semasa mampatan yang berlebihan;
 • pembalut yang pecah;
 • penjagaan yang tidak baik pembalut menyumbang kepada kehilangan keanjalan.

Juga dengan pembalut jenis ini, anda boleh membetulkan serpihan untuk retak atau patah tulang berbentuk tiub atau spongy.

Petunjuk dalam penggunaan pembalut untuk buku lali

Pembalut elastik pada sendi buku lali digunakan bukan sahaja untuk melancarkan anggota badan jika berlaku kecederaan. Juga, mereka sering dinasihatkan kepada orang sebagai penyakit vena pencegahan. Langkah-langkah berjaga-jaga sedemikian adalah perlu bagi mereka yang menghabiskan sepanjang hari di kaki mereka, memakai beban atau terlibat secara aktif dalam angkat berat.

Pembalut pergelangan kaki adalah wajar apabila:

 • penyakit keradangan ligamen dan permukaan artikular (arthritis, bursitis, tendonitis);
 • kecederaan yang berkaitan dengan pelanggaran integriti kapsul bersama;
 • keseleo dan otot;
 • kecederaan tisu lembut.

Untuk semua tujuan ini adalah bernilai menggunakan pengapit yang tinggi dan tinggi. Mereka membuat beban yang betul pada kain seperti keadaan rehat, dan semasa pergerakan.

Peraturan untuk membalut pembalut elastik pada buku lali

Terdapat beberapa peraturan mudah yang membantu untuk membalut bersama:

 1. Pembalut elastik digunakan sebaik sahaja selepas bangun atau sebelum makan tengah hari. Sesungguhnya, selepas tidur, sangat jarang berlaku untuk pembengkakan untuk muncul dan tidak ada stagnasi darah di urat.
 2. Sebelum memakai pembalut, kaki hendaklah dinaikkan kepada 30 0.
 3. Banding anggota badan diperlukan dari sempit ke luas dan dari distal ke proksimal. Pada masa yang sama, ketegangan dan tekanan yang paling besar sepatutnya di bawah, contohnya, kaki bawah dibungkus dengan ketat, dan lebih dekat dengan sendi lutut, ketegangan tisu semakin lemah.
 4. Kedutan tidak boleh dibenarkan, kerana dalam proses kaus kaki mereka boleh memerah tisu lembut agak kuat.
 5. Kain kain lebih baik untuk menggulung kaki mengikut arah jam. Dengan cara ini, penampilan lipatan dan lipatan web boleh dielakkan.
 6. Sekiranya pesakit terletak dan tidak bergerak secara bebas, maka dia tidak memerlukan pembetulan tambahan tisu dengan pembalut elastik.
 7. Pembalut harus menangkap 10 cm di atas pergelangan kaki dan tegas mengendalikan tumit pegun.

Terdapat satu rahsia kecil, pengetahuan yang membantu untuk menentukan sama ada pembalut ketat diterapkan dengan betul. Selepas mengikat, jari-jari kaki harus bertukar sedikit pucat (kadang-kadang walaupun bertukar biru), tetapi selepas beberapa minit warna dan suhu mereka akan kembali normal. Walau bagaimanapun, jika 20-25 minit selepas memakai berpakaian, pesakit merasakan denyutan di kawasan yang cedera atau kaki menjadi kebas, maka ini melambangkan perban yang terlalu ketat.

Ia amat disyorkan untuk tidak membalut jika:

 • di kawasan pergelangan kaki terdapat luka terbuka atau pelanggaran keutuhan kulit;
 • permukaan artikular di kawasan buku lali dipindahkan.

Selepas menggunakan pembalut, jangan melangkah kaki atau memuatkan anggota yang cedera. Adalah lebih baik untuk menyediakan pesakit dengan rehat tidur selama beberapa hari selepas kecederaan.

Bagaimana untuk membalut pembalut pergelangan kaki anjal

Pembalut penetapan digunakan menurut peraturan tertentu agar tidak mencetuskan perkembangan komplikasi yang mungkin. Untuk melumpuhkan sendi buku lali dengan pembalut elastik, pembalut itu sendiri dan pengapit khusus diperlukan untuk penetapan. Yang paling berkesan dan popular di kalangan traumatologists-ortopedis dianggap sebagai pembalut lapan berbentuk atau cruciform pada shin.

 • Pusingan pertama pembalut itu disemprotkan pada kaki bawah dan diulang beberapa putaran untuk memperbaiki.
 • Kemudian, melalui permukaan luar kaki, kain berbentuk silang melintas ke bahagian belakang dan kembali, seolah-olah membentuk angka lapan.
 • Belakang kanvas seterusnya dipasang di kaki bawah dan semua lawatan diulang lagi.
 • Setiap pusingan seterusnya mesti bertindih terlebih dahulu sepertiga dari lebarnya.

Cara penyambungan ini juga ditunjukkan dengan sempurna pada video:

Pembalut buku lali yang betul memerlukan 1.5 meter pembalut elastik.

Selepas memasang pembalut dengan klip khas, adalah perlu untuk memeriksa daya mampatan mengikut cara yang dinyatakan di atas.

Sesetengah pakar mengesyorkan menggunakan pembalut lapan berbentuk di bahagian atas kaus kaki. Ini membolehkan anda mengekalkan trophism optimum tisu, tanpa meremasnya dan memastikan mampatan maksimum.

Apakah pembalut pergelangan kaki ankle yang diperlukan?

Pembalut elastik pada sendi pergelangan kaki adalah salah satu jenis bekalan perubatan, yang diberikan kepada pesakit untuk digunakan (melalui overlaynya) untuk pelbagai kecederaan dan kecederaan sendi.

Pembalut elastik: kelebihan dan kekurangan

Pembalut elastik mempunyai banyak kelebihan berbanding model biasa, yang utama adalah seperti berikut:

 1. Pembalut elastik boleh digunakan berulang kali, dan pembalut kain kasa biasa boleh cacat selepas penggunaan pertama.
 2. Pembalut elastik selepas meletakkan pada permukaan artikular tidak cacat dan tidak tergelincir. Ia betul-betul membaiki sendi terjejas. Pembalut biasa memerlukan kerap semula berpakaian, kerana ia secara berkala tergelincir dari sendi.
 3. Pembalut adalah universal kerana ia sesuai dengan sendi.
 4. Pengawetan anggota badan yang baik untuk masa yang lama.
 5. Pembalut dengan mudah dikeluarkan dan hanya digunakan (tidak perlu persediaan khusus pesakit).
 6. Satu pembalut serat elastik boleh menggantikan 20 pembalut kain kasa biasa, yang agak berfaedah dan rasional.

Walau bagaimanapun, walaupun semua aspek positif penggunaan jenis dana ini, penggunaan pembalut elastik mempunyai beberapa kelemahan. Antaranya ialah:

 1. Pelanggaran aliran darah dengan pengenaan salah satu pembalut elastik.
 2. Penetapan kaki yang kurang baik yang melanggar teknik pembalutan.
 3. Untuk mengenakan pembalut memerlukan kemahiran dan kebolehan tertentu pesakit.
 4. Penjagaan miskin pembalut boleh membawa kepada kemerosotan pramatang.

Pembalut paling kerap dilengkapkan dalam kes lebam dan keseleo. Pelat plaster yang diletakkan juga boleh diamankan dengan pembalut elastik. Fiksasi dilakukan pada hari kedua selepas kecederaan, kerana pada hari pertama gypsum perlu kering dengan betul.

Terima kasih kepada pembalut elastik, plaster cast boleh dikeluarkan setiap hari dan dengan cara ini cuba untuk membangunkan pergerakan pada sendi yang cedera. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa gimnastik perubatan sendi perlu dijalankan secara eksklusif selepas berunding dengan doktor yang menghadiri. Ia tidak disyorkan untuk melakukannya sendiri.

Bersama-sama dengan penggunaan pembalut elastik, anda boleh memohon penyembuhan salep ke kompres bersama dan khas.

Pembalut elastik adalah pembantu yang sangat diperlukan untuk orang yang terlibat dalam pelbagai sukan, kerana ia adalah di atlet dan orang yang suka aktiviti sukan, terdapat banyak kecederaan pada sendi.

Huraian sifat pembalut

Terdapat peraturan yang disarankan untuk diikuti apabila memilih pembalut. Antaranya yang paling penting ialah yang berikut:

Panjang pembalut elastik. Ia, sebagai peraturan, secara langsung bergantung pada sendi yang mana pembalut akan digunakan. Bergantung pada panjang, jenis bahan berikut dibezakan:

 • pembalut untuk sendi pergelangan tangan, panjang yang mencapai 1-1.5 m;
 • untuk sendi buku lali, panjangnya antara 1.5-2 m.

Permukaan artikular lain memerlukan 2-3 m pembalut elastik. Untuk menetapkan anggota badan yang lebih rendah, disarankan untuk memperoleh 5 m pembalut anjal, dan untuk atas - 4 m.

Pembalut elastik yang regal. Untuk penstabilan anggota badan yang boleh dipercayai selepas kecederaan, pembalut dengan ketinggian sederhana atau tinggi digunakan. Selepas pembedahan pada kaki, untuk mengelakkan perkembangan vena varikos, pembalut elastik rendah harus digunakan.

Kaedah untuk memohon pembalut:

Tekanan pembetulan teknik pada pergelangan kaki

 1. Pembalut elastik mesti digunakan pada waktu pagi atau selepas istirahat dalam kedudukan mendatar dengan anggota yang dibangkitkan (sudut ketinggian anggota adalah 30 °). Anda perlu berehat selama sekurang-kurangnya 15 minit. Ini dilakukan untuk mengelakkan pembengkakan anggota bawah.
 2. Pembalut elastik digunakan dari kawasan sempit sendi yang rosak kepada yang lebih luas. Contoh: pergelangan kaki adalah permulaan berpakaian, sendi lutut adalah hujungnya.
 3. Proses pembalut itu perlu dijalankan dengan berhati-hati dan berhati-hati. Kemunculan mana-mana lipatan tidak boleh diterima.
 4. Pembatasan pembalut elastik dilakukan secara langsung dan di permukaan kulit. Dengan cara ini, overstretching pembalut dan penghapusan tisu tidak dapat dielakkan boleh dielakkan.
 5. Setiap giliran pembalut elastik perlu menutup lapisan yang sebelum ini dibuat dengan 1/3.
 6. Jurang kulit di antara lapisan pembalut yang disemprotkan tidak seharusnya.
 7. Ketegangan terbesar perban harus diperhatikan di bahagian bawah. Secara beransur-ansur meningkat lebih tinggi, ketegangan perlu dilonggarkan (contohnya, pergelangan kaki mempunyai ketegangan yang lebih besar, dan lebih tinggi, di kawasan sendi lutut, ketegangan semakin lemah).
 8. Pembalut disyorkan untuk memohon 15 cm di atas dan di bawah tapak kecederaan. Sendi pergelangan kaki mesti diperbaiki, bermula dari falanges jari kaki dan berakhir dengan bahagian tengah kaki.
 9. Pembalut elastik hanya diperlukan dengan pergerakan aktif pesakit. Sekiranya seseorang berehat, disyorkan untuk membuang pembalut itu. Pada masa yang sama perlu mengurutkan bahagian sendi yang terjejas (dari kaki ke lutut, dari tangan ke sendi siku).
 10. Untuk menentukan sama ada pembalut elastik itu diaplikasikan dengan betul, adalah disyorkan untuk menggunakan nasihat berikut: selepas mengikat, falang jari harus bertukar sedikit biru. Dengan kembalinya aktiviti bertenaga, mereka agak cepat dipulihkan di bawah naungan fisiologi. Pembalut elastik tidak boleh luka dengan kuat, kerana ini boleh menyebabkan aliran darah dan bengkak yang merosot.
 11. Sekiranya 30 minit selepas memakai pembalut elastik, kaki atau tangan menjadi kebas dan ada denyutan di bawah berpakaian, ini bermakna pembalut itu diregangkan dengan sangat kuat dan mesti dibuang segera, selepas itu disyorkan untuk berbaring di atas katil dan mengangkat anggota yang cedera dengan menggunakan pakaian yang digunakan.

Pengenaan pembalut anjal pada pergelangan kaki

Kaedah untuk memakai pembalut elastik secara langsung ke sendi pergelangan kaki termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Pembalut bermula di atas pergelangan kaki, manakala pembalut bergerak ke hadapan dalam fesyen bulat.
 2. Kemudian pembalut disyorkan untuk mengikat tumit.
 3. Kemudian dua kali membuat pembalut untuk menangkap kaki.
 4. Seterusnya, perban dipindahkan, terletak salib. Ia digunakan dari kaki ke kaki, kemudian kembali ke kaki. Ternyata persilangan yang kelihatan pada permukaan depan sambungan bandaged.
 5. Selanjutnya, pembalut kembali ke kaki bawah. Dengan cara ini beberapa pergelangan kaki pergelangan kaki dibuat, selepas itu pembalut itu tetap.

Penjagaan pembalut melibatkan pematuhan dengan cadangan penting seperti:

 1. Basuh perban harus dilakukan hanya seperti yang diperlukan (kira-kira 2 kali dalam 10 hari).
 2. Basuh pembalut itu harus manual secara manual tanpa menggunakan surfaktan. Basuh dengan sabun biasa. Cabut pembalut tidak perlu. Ia cukup untuk memerah sedikit. Pengeringan pembalut dilakukan pada substrat kain dalam bentuk terbentang.
 3. Pembalut elastik perlu disimpan dalam keadaan berpintal daripada pendedahan kepada cahaya matahari. Bahan penyeterika dilarang sama sekali.

Orthosis: perihalan, klasifikasi dan kaedah penggunaan

Orthosis untuk melindungi sendi yang cedera dari kerosakan berulang

Ortosis adalah peranti khas yang mengikuti kontur sendi. Ia bertindih bersama sendi terjejas. Penampilan pergelangan kaki untuk buku lali adalah kaus kaki, lutut atau kasut. Toe harus tetap terbuka. Untuk membaiki pergelangan pergelangan kaki, anda boleh menggunakan pengikat khas atau velcro. Ortosis diperbuat daripada kain kapas, logam, plastik atau kayu.

 1. Model untuk pencegahan. Mereka perlu untuk mengelakkan kerosakan pada buku lali.
 2. Model perubatan. Mereka digunakan untuk menyediakan rawatan perubatan untuk kecederaan di kawasan sendi.
 3. Model fungsian. Ia digunakan secara berterusan untuk perubahan tidak dapat dipulihkan dalam sendi.

Tahap ketegaran ortosa:

 1. Ortosis semi-tegar buku lali. Ia mempunyai tali yang menggantikan pembalut elastik. Selain tali pinggang, sisipan logam, plastik, tali boleh digunakan.
 2. Ortosis lembut buku lali. Ia menyerupai rupa pembalut kain yang boleh dilepaskan.
 3. Penjepit keras. Memasukkan plastik dan tayar elastik. Sendi buku lali itu tetap sempurna.

Petunjuk untuk memakai ortosis:

 • arthritis atau arthrosis sendi;
 • keseleo atau air mata ligamen dan tendon;
 • pemulihan selepas patah tulang pergelangan kaki, kaki bawah, kaki;
 • kaki rata, berat badan berlebihan, kecacatan valgus jari;
 • kelumpuhan separa kaki dan kaki;
 • Pencegahan kecederaan bagi orang yang aktif terlibat dalam sukan.

Kelebihan menggunakan ortosis:

 1. Penstabilan kualitatif sendi rosak.
 2. Mengurangkan beban mekanikal pada permukaan artikular.
 3. Menguatkan otot dan ligamen.
 4. Penyerapan edema dan anestesia mereka.
 5. Pengembangan volum aktiviti motor dalam sendi.

Ortosis adalah tidak diingini untuk digunakan dengan luka terbuka dan kecederaan. Ia perlu dilakukan hanya selepas gabungan serpihan tulang. Masa yang paling penting dalam perolehan jenis peranti ini adalah pilihan yang betul.

Memohon pembalut

Pembalut buku lutut adalah cara yang paling berkesan untuk membaiki sendi yang cedera. Penggunaan pembalut adalah wajar dalam kes berikut:

 • kecederaan ligamen;
 • kecederaan otot;
 • retak, keretakan tulang;
 • terkesima di kawasan sendi.

Selepas kecederaan ligamen, hematoma muncul

Mana-mana kecederaan boleh berlaku akibat mendapat lebam kepada pesakit, pukulan langsung, jatuh, mengetuk kaki, memakai kasut bertumit tinggi. Peralatan ligamen seseorang yang paling kerap menderita.

Pembalut pada sendi buku lali adalah sejenis tali pinggang elastik yang mempunyai tali dan pengikat khusus. Pembalut pada sendi buku lali boleh dipakai bukan sahaja dalam kes kecederaan sendi, tetapi juga semasa kehamilan untuk menyokong tulang belakang lumbar dan selepas pembedahan.

Pembalut pada buku lali mempunyai sifat positif berikut:

 • menggalakkan pertambahan pesakit ligamen;
 • mengembalikan sistem otot;
 • membaiki sendi rosak;
 • mempunyai kesan mampatan;
 • menghapuskan banyak edemas;
 • menormalkan pengeluaran cecair sinovial;
 • menghapuskan kemungkinan pendarahan;
 • ketara memanaskan sendi.

Pembalut diperbuat daripada sisipan tulang rusuk (maka sukar), serat elastik, salutan anti-alahan, yang menghangatkan sendi. Ia adalah perlu untuk memilih pembalut selaras dengan saiz kaki, jika tidak ia boleh menyebabkan kesulitan dan menggosok kaki sangat keras.

Ramai berfikir tentang kos pembalut itu. Pelbagai pembalut agak luas. Terdapat pilihan bajet untuk peranti ortopedik ini. Tetapi lebih baik membeli pembalut pada harga purata. Kos bergantung kepada kawasan kediaman dan unsur-unsur yang digunakan dalam pembalut.

Tutorial dan ciri penggunaannya

Tutor membantu menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul. Petunjuk untuk menggunakan serpihan:

 • proses keradangan di sendi;
 • lumpuh, dsb.

Produk ortopedik ini dipakai pada stok kapas khusus. Selanjutnya, disyorkan untuk memberikan anggota yang rosak kedudukan yang betul, selepas itu perlu berhati-hati dan hati-hati memakai serpihan. Terdapat pengikat pada serpihan. Pada bantalan tulang, serpihan itu tidak boleh dikenakan sebarang tekanan. Peranti dipakai pada anggota badan pada waktu malam atau semasa tidur siang. Berjalan di dalamnya adalah dilarang sama sekali. Di dalam tutorial ini boleh dirawat dengan kain sabun lembap. Ia adalah perlu untuk mengecualikan kemasukan air ke logam, kerana ia akan rosak. Ia perlu memakai serpihan setiap hari, menggabungkannya dengan latihan khusus yang ortopedis berkembang. Pelarasan penutupan splint dilakukan secara eksklusif oleh seorang doktor.

Ia adalah mungkin untuk memadamkan tutor, tetapi untuk mengeringkan ia perlu jauh dari objek pemanasan. Untuk membasuhnya, anda memerlukan beg khas.

Kelebihan menggunakan serpihan adalah kemungkinan menetapkan elemen anggota yang rosak dalam kedudukan yang diperlukan untuk ini.

Tutor sepenuhnya melumpuhkan sendi yang cedera

Untuk mengelakkan berlakunya kecederaan, keseleo dan dislokasi sendi pergelangan kaki, pengukuhan adalah disyorkan, berikut adalah cara yang ideal:

 • berjalan di atas balak;
 • berjalan di kerikil;
 • berjalan kaki tanpa alas kaki di atas rumput atau air.

Cara terbaik untuk berjalan di atas log. Dalam kes ini, log yang digunakan tidak boleh kurus. Ia harus terletak di atas tanah. Ia perlu bergerak di atasnya tanpa alas kaki atau di kasut sukan.

Ia telah ditubuhkan bahawa, cuba untuk mengimbangi log, seseorang akan mengetatkan otot sendi pergelangan kaki, dan ini seterusnya menyumbang kepada pengukuhan mereka.

Bagaimana untuk membalut buku lali dengan pembalut elastik?

Doktor menetapkan untuk memakai pembalut elastik pada sendi buku lali untuk rawatan kecederaan dan pencegahan kecederaan. Pembalut adalah pita anjal yang terbuat dari kain, yang terdiri daripada serat poliester dan benang kapas semulajadi. Pembalut perubatan menyediakan penetapan yang boleh dipercayai dari kawasan yang rosak, sesuai untuk memasang apa-apa sendi dan mudah untuk angin itu.

Kebaikan dan keburukan penggunaan

Adalah penting untuk membungkus dan mengendalikan anggota badan dengan selamat untuk memastikan keberkesanan pembalut yang digunakan. Sebagai peraturan, berpakaian dilakukan oleh profesional yang berkelayakan. Pembalut lapan berbentuk yang betul pada buku lali mempunyai sisi positif dan negatif, yang disenaraikan dalam jadual di bawah:

Kembali ke jadual kandungan

Petunjuk untuk digunakan

Jenis pakaian ini membantu dengan ligamen koyak.

Pembalut elastik untuk buku lali dikenakan dengan tenaga yang kuat, semasa sukan. Ia ditunjukkan dalam kes di mana terdapat pecah atau lekukan, dengan lebam. Membungkus sendi pergelangan kaki menghalang kerosakan tisu dan edema, mengurangkan kesakitan, dan juga mengurangkan tekanan. Pembalut cruciform yang baik dapat merancangkan kawasan yang cedera, menghalang komplikasi, dan menggalakkan pemulihan pesat. Pembalut ini boleh digantikan dengan kain kasa, tetapi ia tidak begitu mudah dan bermanfaat.

Perban elastik merawat penyakit sistem muskuloskeletal, seperti arthritis atau arthrosis.

Kembali ke jadual kandungan

Bagaimana untuk membalut buku lali dengan pembalut elastik?

Pembalut pembalut elastik pada cincin perlu diikat oleh "lapan". Ia perlu awalnya untuk mengetuk kaki yang rosak. Pengenaan pembalut lapan berbentuk pada sendi buku lali dilakukan menurut cadangan tertentu. Peraturan asas untuk menetapkan pergelangan kaki:

Untuk menetapkan ligamen artikulasi digunakan lapan ligation.

 • Seseorang yang perlu dibantu dan menggilap pergelangan kaki diletakkan di permukaan yang rata, memberikan rehat lengkap dan tiada tekanan pada kaki.
 • Pertama, kaki luka. Pergerakan dalam bulatan di kaki bawah menggulung beberapa giliran silang.
 • Balut dari sisi sempit anggota yang cedera ke kawasan yang luas. Sekiranya angin dengan betul, angka lapan dibentuk secara visual.
 • Kembalikan pembalut ke pangkal dan balut buku lali. Ia perlu untuk membalut anggota badan dengan lancar, pembentukan lipatan tidak boleh dibenarkan.
 • Ia perlu menggulung supaya setiap pembalut pinggang sekitar 1/3 meliputi sebahagian daripada pembalut yang telah digunakan sebelum ini.
 • Bahagian bawah badan perlu dibaringkan dengan baik, mengikat kawasan yang rosak 15 cm di atas dan di bawah kecederaan itu sendiri.
 • Hujung pembalut dengan hati-hati diperbaiki selepas membalut bahagian luar kaki.
 • Melalui ruang angkat di kaki membuat 2 giliran dan pegang pita ke bahagian luar pergelangan kaki. Perban diperbaiki.
 • Pembalut elastik yang dikenakan ke atas buku lali hendaklah dibalut supaya ia tidak merangkak keluar bersama, tidak melepaskan dan tidak mengganggu peredaran darah di anggota badan.

Kembali ke jadual kandungan

Tanda-tanda bahawa pembalut itu dibungkus dengan tidak betul

Sekiranya sendi diketatkan lebih ketat atau lebih lemah dari yang diperlukan, ia akan mendatangkan mudarat kepada pesakit.

Sekiranya seseorang telah mempelajari dengan baik teknik memakai pembalut elastik, dia boleh membalut secara berasingan dan kemudian membalut kaki yang cedera. Pemakaian ketat dengan peregangan membawa kepada hakikat bahawa kulit ujung jari kaki menjadi berwarna biru akibat dari aliran keluar vena yang merosot. Kekurangan haba di jari menunjukkan peredaran darah arteri yang lemah atau ketiadaannya. Dalam kes ini, anda mesti mengikat semula potongan. Tetapi ia adalah bernilai mengingati bahawa jika pergelangan kaki adalah sangat kecil, ini boleh membawa kepada peningkatan dalam gejala kecederaan.

Ia tidak digalakkan untuk mengikat knot untuk mendapatkan pembalut - ada pengapit khas untuk ini. Meletakkan lapisan tebal pembalut juga mustahil.

Kembali ke jadual kandungan

Penjagaan pembalut

Pembalut elastik direka untuk digunakan semula. Oleh itu, adalah penting untuk merawatnya dengan berhati-hati untuk memanjangkan operasi dan mudah menggerakkan kaki lagi. Simpan pembalut mesti berada di tempat yang gelap, kering dan dilipat. Ia perlu mencuci produk secara berkala dengan tangan, menggunakan sabun biasa, tetapi tidak lebih kerap daripada sekali setiap 5 hari. Selepas membasuh, pembalut tidak dibubarkan untuk mengekalkan keanjalan, tetapi dikeringkan. Teknik literasi mengenakan pita pada pergelangan kaki dan penjagaan yang betul produk akan memastikan keberkesanan rawatan. Pengenaan pembalut membantu mengurangkan kesakitan, pemulihan segera anggota badan selepas kecederaan dan mempercepat proses penyembuhan. Memakai pakaian itu ditetapkan dengan doktor, dan pakaian itu harus dilakukan oleh pakar.

Pembalut anjal untuk peregangan buku lali adalah alat yang sangat diperlukan untuk menetapkan anggota yang cedera tanpa mengganggu peredaran normal. Produk ini terbentang, tidak cacat dan mempunyai banyak kelebihan berbanding aksesori kasa biasa. Pembalut adalah kebersihan, berpatutan, dan boleh digunakan beberapa kali tanpa kehilangan sifatnya.

Apabila pembalut elastik diperlukan

Untuk pelbagai lesi kulit, pendarahan, luka, pembalut kasa standard digunakan. Mereka berbaring rapat, memegang bahan steril dengan kuat, menghalang kemasukan mikrob, mempercepat penyembuhan kawasan yang rosak. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, produk kain kasa hampir tidak berguna. Mereka menghalang pergerakan, mengganggu peredaran darah normal dan tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang lama. Terdapat alternatif yang hebat untuk kasa klasik - pembalut moden yang diperbuat daripada bahan elastik hygroscopic.

Pembalut elastik sangat diperlukan untuk:

 • kecederaan anggota badan;
 • keseleo dan keseleo;
 • pemulihan selepas operasi;
 • sakit otot;
 • bengkak dan ketidakselesaan umum semasa sukan aktif.

Pembalut yang diperbuat daripada bahan anjal disyorkan untuk atlet profesional dan amatur yang mengalami peningkatan beban buku lali. Mereka akan diperlukan oleh orang-orang yang suka mendaki dan lebih suka permainan pasukan trauma (bola sepak, bola keranjang, hoki). Tanpa pembalut elastik, angkat berat dan wakil sukan lain yang berkaitan dengan beban pada sendi tidak dilatih. Produk harus berada di kit pertolongan cemas rumah, mereka mungkin diperlukan untuk sebarang lebam, luka yang terlewat dari anggota badan, keseleo atau bengkak. Gunakan pembalut yang lebih baik seperti yang ditetapkan oleh doktor, anda boleh membelinya tanpa preskripsi.

Halangan untuk perban boleh dilakukan:

 • dermatitis atopik atau lesi kulit yang teruk;
 • penyakit autoimun;
 • diabetes;
 • disyaki tumor malignan.

Di hadapan penyakit kronik yang teruk, rundingan dengan doktor diperlukan.

Kelebihan dan kekurangan

Pembalut bahan elastik mempunyai banyak kelebihan dan berjaya menggantikan produk tradisional yang diperbuat daripada kain kasa. Kelebihan mereka termasuk:

 • kelembutan dan ketumpatan, menjadikannya boleh dipercayai untuk memperbaiki anggota yang rosak;
 • kualiti kebersihan yang tinggi, kebiasaan;
 • ketahanan;
 • kemudahan penjagaan;
 • ketersediaan;
 • keupayaan untuk menggunakan aksesori bukan sahaja untuk pergelangan kaki, tetapi juga untuk bahagian-bahagian badan yang lain.

Pembalut yang betul dipilih akan bertahan lama. Ia boleh dibasuh dan dikeringkan, sementara produk itu tidak hilang, mengekalkan ketumpatan dan keanjalan. Bahan berkualiti tinggi membolehkan anda membuat perban yang ketat yang tidak mengganggu peredaran darah normal. Pada waktu malam, pembalut boleh dikeluarkan dan digunakan lagi untuk penetapan pada waktu pagi. Tiada kemahiran khusus diperlukan untuk mengikat anggota badan, mangsa atau mana-mana anggota keluarganya boleh menguasai seni mudah.

Kelebihan produk ini adalah kebolehpercayaan. Pembuatan pakaian yang betul berlangsung sepanjang hari, tidak tergelincir dan menarik saluran darah. Sekiranya perlu, pembalut boleh diperbaiki bersama sendi. Pembalut boleh digunakan apabila memohon memampatkan, serta kehadiran pelbagai luka. Produk ini sangat menjimatkan, ia akan berjaya menggantikan 20 pembalut kain kasa.

Walaupun banyak kelebihan, aksesori perubatan mempunyai kelemahannya:

 1. Sekiranya tidak dilaksanakan, peredaran darah mungkin terjejas.
 2. Ketegangan bahan elastik yang tidak mencukupi tidak dapat menjamin sokongan optimum bagi ligamen yang cedera.
 3. Pembalut yang terikat teruk boleh menimbulkan kerengsaan dan merosakkan kulit.
 4. Penjagaan yang tidak mencukupi akan menyebabkan ia rosak.

Jika tahap keanjalan pembalut dipilih dengan tidak betul, sendi tidak akan menerima sokongan yang diperlukan. Walaupun produk dianggap universal, anda tidak sepatutnya membeli contoh pertama. Seorang traumatologist yang berpengalaman atau ahli farmasi akan membantu dalam memilih pembalut yang betul.

Cara memilih pembalut

Produk ini boleh dibeli di mana-mana farmasi atau salon ortopedik di mana pelbagai fixative, orthoses, pembalut perubatan dan bekalan perubatan lain dijual. Apabila meregangkan ligamen pergelangan kaki, ia adalah lebih mudah untuk menggunakan pembalut panjang 1.5-2 m. Sekiranya anda tidak menemui saiz yang anda perlukan, anda boleh membeli produk kira-kira 5 m panjang dan kemudian memotongnya separuh. Produk mesti dibungkus dengan selamat dan bebas daripada air mata dan kerosakan. Pembalut kualiti mempunyai lebar seragam dan kepadatan, pengilang menandakan tarikh, keadaan penyimpanan dan maklumat penting lainnya.

Apabila memilih produk, perlu mengambil kira bukan sahaja panjang, tetapi juga tahap keanjalan. Pada jualan terdapat kedua-dua aksesori yang lebih padat dan baik regangan. Sekiranya terdapat kecenderungan untuk urat varikos, lebih baik untuk membeli pembalut dengan tahap keanjalan yang rendah. Mereka berbaring rapat, menyokong aliran urat yang terjejas, menormalkan aliran darah dan mencegah sensasi yang menyakitkan. Pembalut yang sama akan diperlukan selepas pembedahan pada kaki bawah.

Di bawah keseleo dan keseleo biasa, produk yang lebih lembut dan disegarkan adalah disyorkan. Mereka tidak mengganggu pergerakan, pesakit dengan pembalut yang diguna pakai dengan betul boleh menjalani kehidupan normal tanpa mengalami sakit dan tanpa mengambil risiko kerosakan selanjutnya terhadap ligamen.

Bagaimana untuk meletakkan pembalut pada buku lali

Peraturan umum mengatakan: anda mesti memakai pembalut pada waktu pagi atau selepas rehat yang panjang dengan anggota badan yang dibangkitkan. Teknik ini membantu mengelakkan edema, pembalut boleh diperbaiki secepat mungkin. Untuk menjelaskan cara membalut kaki, boleh seorang pakar bedah ortopedik atau jururawat, arahan yang diperlukan akan diberikan di salon farmasi atau ortopedik.

Sekiranya pembalut telah digunakan sebelum ini, ia akan dilukis dengan teliti ke dalam roll yang ketat. Produk mula terbentang dari bahagian dalam ke luar, dan pakaian dipasang terus ke kulit. Jangan bandage di atas stoking, kaus kaki atau pakaian lain. Mana-mana kain akan menjadi halangan kepada penetapan biasa bahan elastik dan boleh menyebabkan kerengsaan yang teruk.

Sebelum mengikat, anda boleh memohon salap atau gel yang dicadangkan oleh doktor yang hadir untuk anggota yang cedera. Mana-mana produk yang digunakan untuk kulit perlu diserap dengan baik. Jika anda bercadang untuk memohon kompres, kasa basah, bulu kapas atau pad lain, direndam dengan ubat, ditutup dengan kertas lilin atau filem. Hanya selepas kompres ini diperbaiki dengan pembalut. Sekiranya kita mengabaikan perlindungan polietilen, pembalut akan cepat basah dan keberkesanan prosedur akan berkurang.

Buku lali mesti dibalut sama rata, bergerak dari bahagian sempit kaki ke yang lebih lebar, dari pergelangan kaki ke lutut. Tahap ketegangan bahan berbeza-beza. Dalam bidang pergelangan kaki itu sepatutnya seberat mungkin, di kawasan anak lembu penetapan itu berkurangan. Ia tidak berbaloi untuk mengheret kaki di bawah lutut, ia mengganggu peredaran darah normal. Anda boleh menyemak tahap ketegangan dengan meletakkan jari anda di bawah pembalut.

Pembalut digunakan dengan kemas, tanpa lipatan dan tebal yang tidak perlu. Setiap giliran kira-kira satu pertiga bertindih yang sebelumnya, tiada jurang yang tinggal. Apabila keluar dari perban, kulit tidak boleh dilihat. Penekanan maksimum diperlukan di bahagian bawah pakaian, di kawasan buku lali, ini akan memakai pakaian dari tergelincir.

Pembalut untuk peregangan pergelangan kaki hendaklah menutup kaki 15 cm di bawah dan di atas kawasan yang terjejas. Pembalut digunakan dari falang jari-jari kaki ke bahagian tengah kaki. Dengan penetapan yang betul, jari kaki boleh menjadi pucat dan bahkan menjadi biru. Dalam beberapa minit mereka perlu mendapatkan warna biasa. Ini adalah tanda bahawa pembalut digunakan dengan betul. Sekiranya rasa meremas dan kebas pada jari tidak lulus selepas 30 minit, lebih baik membalut pembalut. Ini perlu dilakukan jika pesakit merasakan berdenyut darah, menarik rasa sakit atau rasa tidak menyenangkan yang lain. Pembalut itu harus membuang gejala negatif, tetapi tidak menimbulkannya. Dari masa ke masa, akan menjadi jelas apa tahap ketegangan bahan anjal optimum untuk pesakit tertentu.

Pengenaan alur itu diperlukan dengan pergerakan aktif pesakit. Semasa rehat, pembalut dikeluarkan, dan anggota yang terjejas perlahan-lahan diurutkan dari pergelangan kaki ke lutut. Pergerakan harus lembut, mengurut diri yang aktif adalah lebih baik untuk menangguhkan sehingga pemulihan penuh. Untuk meningkatkan peredaran darah, anda boleh menggunakan mana-mana krim atau gel cahaya. Untuk mengeluarkan bengkak, kaki semasa tidur menaikkan, sebagai contoh, meletakkan selimut bergulung atau tuala tebal di bawahnya.

Skim pembadanan: panduan untuk pemula

Untuk meletakkan pembalut elastik pada buku lali dengan betul, anda perlu bertindak secara berperingkat. Jelas pematuhan kepada skema ini akan membantu untuk memperbaiki ligamen yang rosak, mengurangkan kesakitan dan mencegah pembentukan edema. Arahan:

 1. Pembalut pada kaki digunakan di lingkaran, setiap lapisan baru meliputi pusingan ketiga pusingan sebelumnya.
 2. Buku lali dibalut dengan pembalut, maka pembalut digunakan pada kaki, mengikat tumit dengan ketat.
 3. Produk ini dibungkus dua kali melalui lif, memperbaiki kaki dengan selamat.
 4. Selekoh seterusnya berbaring melintang, dari kaki ke kaki dan sekali lagi ke kaki.
 5. Peringkat terakhir melibatkan membungkus bungkusan dengan lapisan lain, maka anda perlu membalut buku lali dan mengikat tali perban. Simpulan tidak terlalu ketat, karena sebelum tidur, pembalut akan dikeluarkan.

Adalah mudah untuk mengetahui cara membalut kaki yang rosak. Mematuhi arahan orang ortopedik dengan betul, anda boleh belajar bagaimana membuat pembalut yang ketat dalam hanya 10 minit. Untuk menjelaskan berapa banyak memakai pembalut elastik, sekiranya doktor yang hadir. Biasanya prosedur berterusan sehingga hilangnya gejala yang tidak menyenangkan: sakit, bengkak, ketidakupayaan untuk melangkah pada anggota yang cedera.

Penjagaan pembalut dan hayat

Pembalut elastik boleh digunakan untuk masa yang lama. Bahan dari mana ia dibuat adalah hygroscopic, tidak berubah dan tidak lusuh. Basuh produk setiap 7-10 hari. Dengan regangan ligamen pergelangan kaki yang kerap, dianjurkan untuk mempunyai 2-3 pembalut dalam kit pertolongan cemas, sehingga setiap saat ada bahan yang tersedia untuk membuat pakaian.

Pembalut pembalut ke dalam mesin basuh mustahil, serbuk sintetik yang agresif juga tidak diingini. Adalah lebih baik untuk mencuci produk dengan tangan, menggunakan air suam dan sabun biasa. Guna yang sesuai dan licin, sesuai untuk memproses pakaian bayi. Bahan elastik tidak boleh disapu, ia dimampatkan dengan lembut dalam air sabun, tanpa mengganggu struktur kain. Membasuh berlangsung hanya beberapa minit, rendam produk tidak berbaloi.

Bersihkan pembalut perlahan-lahan memegang tangan, cuba untuk tidak menarik dan tidak memutar. Adalah lebih baik untuk mengeringkan mereka pada tuala terry atau kain kapas lain yang menyerap kelembapan dengan baik. Pengeringan dalam kedudukan mendatar adalah lebih baik; tergantung pada bateri dan tali ubah bentuk bahan anjal yang tahan lama tapi halus.

Pematuhan terhadap peraturan operasi dan penjagaan jauh memperluaskan kehidupan pembalut elastik.

Gunakan produk itu boleh, sementara ia mengekalkan bekalan keanjalan. Apabila bahan membentang, pecah atau berhenti untuk mengendalikan anggota badan secara selamat, anda perlu mengganti pembalut dengan yang baru.

Pembalut elastik pada sendi pergelangan kaki adalah salah satu jenis bekalan perubatan, yang diberikan kepada pesakit untuk digunakan (melalui overlaynya) untuk pelbagai kecederaan dan kecederaan sendi.

Pembalut elastik: kelebihan dan kekurangan

Pembalut elastik mempunyai banyak kelebihan berbanding model biasa, yang utama adalah seperti berikut:

 1. Pembalut elastik boleh digunakan berulang kali, dan pembalut kain kasa biasa boleh cacat selepas penggunaan pertama.
 2. Pembalut elastik selepas meletakkan pada permukaan artikular tidak cacat dan tidak tergelincir. Ia betul-betul membaiki sendi terjejas. Pembalut biasa memerlukan kerap semula berpakaian, kerana ia secara berkala tergelincir dari sendi.
 3. Pembalut adalah universal kerana ia sesuai dengan sendi.
 4. Pengawetan anggota badan yang baik untuk masa yang lama.
 5. Pembalut dengan mudah dikeluarkan dan hanya digunakan (tidak perlu persediaan khusus pesakit).
 6. Satu pembalut serat elastik boleh menggantikan 20 pembalut kain kasa biasa, yang agak berfaedah dan rasional.

Walau bagaimanapun, walaupun semua aspek positif penggunaan jenis dana ini, penggunaan pembalut elastik mempunyai beberapa kelemahan. Antaranya ialah:

 1. Pelanggaran aliran darah dengan pengenaan salah satu pembalut elastik.
 2. Penetapan kaki yang kurang baik yang melanggar teknik pembalutan.
 3. Untuk mengenakan pembalut memerlukan kemahiran dan kebolehan tertentu pesakit.
 4. Penjagaan miskin pembalut boleh membawa kepada kemerosotan pramatang.

Pembalut paling kerap dilengkapkan dalam kes lebam dan keseleo. Pelat plaster yang diletakkan juga boleh diamankan dengan pembalut elastik. Fiksasi dilakukan pada hari kedua selepas kecederaan, kerana pada hari pertama gypsum perlu kering dengan betul.

Terima kasih kepada pembalut elastik, plaster cast boleh dikeluarkan setiap hari dan dengan cara ini cuba untuk membangunkan pergerakan pada sendi yang cedera. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa gimnastik perubatan sendi perlu dijalankan secara eksklusif selepas berunding dengan doktor yang menghadiri. Ia tidak disyorkan untuk melakukannya sendiri.

Bersama-sama dengan penggunaan pembalut elastik, anda boleh memohon penyembuhan salep ke kompres bersama dan khas.

Pembalut elastik adalah pembantu yang sangat diperlukan untuk orang yang terlibat dalam pelbagai sukan, kerana ia adalah di atlet dan orang yang suka aktiviti sukan, terdapat banyak kecederaan pada sendi.

Huraian sifat pembalut

Terdapat peraturan yang disarankan untuk diikuti apabila memilih pembalut. Antaranya yang paling penting ialah yang berikut:

Panjang pembalut elastik. Ia, sebagai peraturan, secara langsung bergantung pada sendi yang mana pembalut akan digunakan. Bergantung pada panjang, jenis bahan berikut dibezakan:

 • pembalut untuk sendi pergelangan tangan, panjang yang mencapai 1-1.5 m;
 • untuk sendi buku lali, panjangnya antara 1.5-2 m.

Permukaan artikular lain memerlukan 2-3 m pembalut elastik. Untuk menetapkan anggota badan yang lebih rendah, disarankan untuk memperoleh 5 m pembalut anjal, dan untuk atas - 4 m.

Pembalut elastik yang regal. Untuk penstabilan anggota badan yang boleh dipercayai selepas kecederaan, pembalut dengan ketinggian sederhana atau tinggi digunakan. Selepas pembedahan pada kaki, untuk mengelakkan perkembangan vena varikos, pembalut elastik rendah harus digunakan.

Kaedah untuk memohon pembalut:

Tekanan pembetulan teknik pada pergelangan kaki

 1. Pembalut elastik mesti digunakan pada waktu pagi atau selepas istirahat dalam kedudukan mendatar dengan anggota yang dibangkitkan (sudut ketinggian anggota adalah 30 °). Anda perlu berehat selama sekurang-kurangnya 15 minit. Ini dilakukan untuk mengelakkan pembengkakan anggota bawah.
 2. Pembalut elastik digunakan dari kawasan sempit sendi yang rosak kepada yang lebih luas. Contoh: pergelangan kaki adalah permulaan berpakaian, sendi lutut adalah hujungnya.
 3. Proses pembalut itu perlu dijalankan dengan berhati-hati dan berhati-hati. Kemunculan mana-mana lipatan tidak boleh diterima.
 4. Pembatasan pembalut elastik dilakukan secara langsung dan di permukaan kulit. Dengan cara ini, overstretching pembalut dan penghapusan tisu tidak dapat dielakkan boleh dielakkan.
 5. Setiap giliran pembalut elastik perlu menutup lapisan yang sebelum ini dibuat dengan 1/3.
 6. Jurang kulit di antara lapisan pembalut yang disemprotkan tidak seharusnya.
 7. Ketegangan terbesar perban harus diperhatikan di bahagian bawah. Secara beransur-ansur meningkat lebih tinggi, ketegangan perlu dilonggarkan (contohnya, pergelangan kaki mempunyai ketegangan yang lebih besar, dan lebih tinggi, di kawasan sendi lutut, ketegangan semakin lemah).
 8. Pembalut disyorkan untuk memohon 15 cm di atas dan di bawah tapak kecederaan. Sendi pergelangan kaki mesti diperbaiki, bermula dari falanges jari kaki dan berakhir dengan bahagian tengah kaki.
 9. Pembalut elastik hanya diperlukan dengan pergerakan aktif pesakit. Sekiranya seseorang berehat, disyorkan untuk membuang pembalut itu. Pada masa yang sama perlu mengurutkan bahagian sendi yang terjejas (dari kaki ke lutut, dari tangan ke sendi siku).
 10. Untuk menentukan sama ada pembalut elastik itu diaplikasikan dengan betul, adalah disyorkan untuk menggunakan nasihat berikut: selepas mengikat, falang jari harus bertukar sedikit biru. Dengan kembalinya aktiviti bertenaga, mereka agak cepat dipulihkan di bawah naungan fisiologi. Pembalut elastik tidak boleh luka dengan kuat, kerana ini boleh menyebabkan aliran darah dan bengkak yang merosot.
 11. Sekiranya 30 minit selepas memakai pembalut elastik, kaki atau tangan menjadi kebas dan ada denyutan di bawah berpakaian, ini bermakna pembalut itu diregangkan dengan sangat kuat dan mesti dibuang segera, selepas itu disyorkan untuk berbaring di atas katil dan mengangkat anggota yang cedera dengan menggunakan pakaian yang digunakan.

Pengenaan pembalut anjal pada pergelangan kaki

Kaedah untuk memakai pembalut elastik secara langsung ke sendi pergelangan kaki termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Pembalut bermula di atas pergelangan kaki, manakala pembalut bergerak ke hadapan dalam fesyen bulat.
 2. Kemudian pembalut disyorkan untuk mengikat tumit.
 3. Kemudian dua kali membuat pembalut untuk menangkap kaki.
 4. Seterusnya, perban dipindahkan, terletak salib. Ia digunakan dari kaki ke kaki, kemudian kembali ke kaki. Ternyata persilangan yang kelihatan pada permukaan depan sambungan bandaged.
 5. Selanjutnya, pembalut kembali ke kaki bawah. Dengan cara ini beberapa pergelangan kaki pergelangan kaki dibuat, selepas itu pembalut itu tetap.

Penjagaan pembalut melibatkan pematuhan dengan cadangan penting seperti:

 1. Basuh perban harus dilakukan hanya seperti yang diperlukan (kira-kira 2 kali dalam 10 hari).
 2. Basuh pembalut itu harus manual secara manual tanpa menggunakan surfaktan. Basuh dengan sabun biasa. Cabut pembalut tidak perlu. Ia cukup untuk memerah sedikit. Pengeringan pembalut dilakukan pada substrat kain dalam bentuk terbentang.
 3. Pembalut elastik perlu disimpan dalam keadaan berpintal daripada pendedahan kepada cahaya matahari. Bahan penyeterika dilarang sama sekali.

Orthosis: perihalan, klasifikasi dan kaedah penggunaan

Orthosis untuk melindungi sendi yang cedera dari kerosakan berulang

Ortosis adalah peranti khas yang mengikuti kontur sendi. Ia bertindih bersama sendi terjejas. Penampilan pergelangan kaki untuk buku lali adalah kaus kaki, lutut atau kasut. Toe harus tetap terbuka. Untuk membaiki pergelangan pergelangan kaki, anda boleh menggunakan pengikat khas atau velcro. Ortosis diperbuat daripada kain kapas, logam, plastik atau kayu.

 1. Model untuk pencegahan. Mereka perlu untuk mengelakkan kerosakan pada buku lali.
 2. Model perubatan. Mereka digunakan untuk menyediakan rawatan perubatan untuk kecederaan di kawasan sendi.
 3. Model fungsian. Ia digunakan secara berterusan untuk perubahan tidak dapat dipulihkan dalam sendi.

Tahap ketegaran ortosa:

 1. Ortosis semi-tegar buku lali. Ia mempunyai tali yang menggantikan pembalut elastik. Selain tali pinggang, sisipan logam, plastik, tali boleh digunakan.
 2. Ortosis lembut buku lali. Ia menyerupai rupa pembalut kain yang boleh dilepaskan.
 3. Penjepit keras. Memasukkan plastik dan tayar elastik. Sendi buku lali itu tetap sempurna.

Petunjuk untuk memakai ortosis:

 • arthritis atau arthrosis sendi;
 • keseleo atau air mata ligamen dan tendon;
 • pemulihan selepas patah tulang pergelangan kaki, kaki bawah, kaki;
 • kaki rata, berat badan berlebihan, kecacatan valgus jari;
 • kelumpuhan separa kaki dan kaki;
 • Pencegahan kecederaan bagi orang yang aktif terlibat dalam sukan.

Kelebihan menggunakan ortosis:

 1. Penstabilan kualitatif sendi rosak.
 2. Mengurangkan beban mekanikal pada permukaan artikular.
 3. Menguatkan otot dan ligamen.
 4. Penyerapan edema dan anestesia mereka.
 5. Pengembangan volum aktiviti motor dalam sendi.

Ortosis adalah tidak diingini untuk digunakan dengan luka terbuka dan kecederaan. Ia perlu dilakukan hanya selepas gabungan serpihan tulang. Masa yang paling penting dalam perolehan jenis peranti ini adalah pilihan yang betul.

Memohon pembalut

Pembalut buku lutut adalah cara yang paling berkesan untuk membaiki sendi yang cedera. Penggunaan pembalut adalah wajar dalam kes berikut:

 • kecederaan ligamen;
 • kecederaan otot;
 • retak, keretakan tulang;
 • terkesima di kawasan sendi.

Selepas kecederaan ligamen, hematoma muncul

Mana-mana kecederaan boleh berlaku akibat mendapat lebam kepada pesakit, pukulan langsung, jatuh, mengetuk kaki, memakai kasut bertumit tinggi. Peralatan ligamen seseorang yang paling kerap menderita.

Pembalut pada sendi buku lali adalah sejenis tali pinggang elastik yang mempunyai tali dan pengikat khusus. Pembalut pada sendi buku lali boleh dipakai bukan sahaja dalam kes kecederaan sendi, tetapi juga semasa kehamilan untuk menyokong tulang belakang lumbar dan selepas pembedahan.

Pembalut pada buku lali mempunyai sifat positif berikut:

 • menggalakkan pertambahan pesakit ligamen;
 • mengembalikan sistem otot;
 • membaiki sendi rosak;
 • mempunyai kesan mampatan;
 • menghapuskan banyak edemas;
 • menormalkan pengeluaran cecair sinovial;
 • menghapuskan kemungkinan pendarahan;
 • ketara memanaskan sendi.

Pembalut diperbuat daripada sisipan tulang rusuk (maka sukar), serat elastik, salutan anti-alahan, yang menghangatkan sendi. Ia adalah perlu untuk memilih pembalut selaras dengan saiz kaki, jika tidak ia boleh menyebabkan kesulitan dan menggosok kaki sangat keras.

Ramai berfikir tentang kos pembalut itu. Pelbagai pembalut agak luas. Terdapat pilihan bajet untuk peranti ortopedik ini. Tetapi lebih baik membeli pembalut pada harga purata. Kos bergantung kepada kawasan kediaman dan unsur-unsur yang digunakan dalam pembalut.

Tutorial dan ciri penggunaannya

Tutor membantu menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul. Petunjuk untuk menggunakan serpihan:

 • proses keradangan di sendi;
 • lumpuh, dsb.

Produk ortopedik ini dipakai pada stok kapas khusus. Selanjutnya, disyorkan untuk memberikan anggota yang rosak kedudukan yang betul, selepas itu perlu berhati-hati dan hati-hati memakai serpihan. Terdapat pengikat pada serpihan. Pada bantalan tulang, serpihan itu tidak boleh dikenakan sebarang tekanan. Peranti dipakai pada anggota badan pada waktu malam atau semasa tidur siang. Berjalan di dalamnya adalah dilarang sama sekali. Di dalam tutorial ini boleh dirawat dengan kain sabun lembap. Ia adalah perlu untuk mengecualikan kemasukan air ke logam, kerana ia akan rosak. Ia perlu memakai serpihan setiap hari, menggabungkannya dengan latihan khusus yang ortopedis berkembang. Pelarasan penutupan splint dilakukan secara eksklusif oleh seorang doktor.

Ia adalah mungkin untuk memadamkan tutor, tetapi untuk mengeringkan ia perlu jauh dari objek pemanasan. Untuk membasuhnya, anda memerlukan beg khas.

Kelebihan menggunakan serpihan adalah kemungkinan menetapkan elemen anggota yang rosak dalam kedudukan yang diperlukan untuk ini.

Tutor sepenuhnya melumpuhkan sendi yang cedera

Untuk mengelakkan berlakunya kecederaan, keseleo dan dislokasi sendi pergelangan kaki, pengukuhan adalah disyorkan, berikut adalah cara yang ideal:

 • berjalan di atas balak;
 • berjalan di kerikil;
 • berjalan kaki tanpa alas kaki di atas rumput atau air.

Cara terbaik untuk berjalan di atas log. Dalam kes ini, log yang digunakan tidak boleh kurus. Ia harus terletak di atas tanah. Ia perlu bergerak di atasnya tanpa alas kaki atau di kasut sukan.

Ia telah ditubuhkan bahawa, cuba untuk mengimbangi log, seseorang akan mengetatkan otot sendi pergelangan kaki, dan ini seterusnya menyumbang kepada pengukuhan mereka.

Kadang-kadang semasa sukan anda boleh mendapatkan regangan. Untuk mengelakkan ini daripada berlaku di bawah beban berat, anda boleh membalut pergelangan kaki anda sebelum latihan. Bagaimana dengan betul melakukan prosedur ini?

Sekiranya boleh, lebih baik untuk membeli

Perlindungan elastik khas untuk buku lali. Ia kelihatan seperti kaus kaki biasa, tetapi tanpa jari dan diperbuat daripada pembalut elastik. Ia sangat mudah dan praktikal. Tetapi jika anda tidak menemui apa-apa kes, maka belajar

membalut pergelangan kaki supaya semasa latihan anda tidak perlu berhenti dan membalutnya.

Untuk melakukan ini, ambil pembalut elastik. Mereka dijual di

dan mempunyai panjang yang berbeza. Jangan beli terlalu lama, setengah meter akan tepat. Mulakan pembalut dari pangkal jari. Setiap lapisan pembalut sebaiknya bertindih dengan sebelumnya sebanyak 2-3 cm. Secara beransur-ansur memaraskan pembalut sehingga keseluruhan sendi dijamin. Selamatkan pembalut dengan kurungan khas yang dimasukkan ke dalam kit.

Sekiranya anda masih mendapat jari kaki pergelangan kaki, maka anda mesti membalut kaki anda pada waktu pagi. Pembalut biasa boleh datang ke sini. Segera keluar dari katil, membalut buku lali mereka. Potong akhir pembalut, tolak

. Pertimbangkan bahawa anda mengikat sepanjang hari, jadi pembalut tidak boleh mencubit kaki terlalu banyak, oleh kerana itu

tidak dapat mengalir ke jari. Sekiranya anda melihatnya

mereka, kemudian segera keluarkan pembalut dan mengikat sedikit lebih lemah. Malam tadi

Pembalut mesti dikeluarkan ke kaki

Cuba untuk menjaga kaki yang terbentang setinggi mungkin, maka aliran keluar

dari sendi tidak akan membenarkan untuk membangunkan edema. Anda juga boleh menggosok gel Troxevasin ke buku lali pesakit sekali sehari.

Semasa rawatan, urut harian anda pergelangan kaki sebelum tidur. Untuk melakukan ini, gosokkan kedua tangan dengan pergerakan pergelangan kakinya dari bawah ke bawah. Kemudian genggam kaki supaya ibu jari adalah pada satu-satunya dan selebihnya semakin meningkat. Urut kaki anda perlahan-lahan dengan besar

tangan Habiskan menepuk

Pembalut pergelangan kaki sehingga kesakitan hilang sepenuhnya. Dan pada masa akan datang, menjalankan prosedur pengukuhan untuk pergelangan kaki: berjalan kaki tanpa alas kaki di pasir, air, log bulat, membuat baki yang berbeza, melakukan latihan untuk kaki. Dan pastikan anda memakai kasut yang selesa.

 • bagaimana untuk mengikat pembalut anjal

Untuk berasa baik, anda perlu menjalani gaya hidup yang sihat. Ini adalah sukan yang hebat. Dalam kes ini, anda boleh memilih permainan yang sesuai: bola sepak, bola tampar, bola keranjang, dll. Malangnya, risiko kecederaan

Ankle segera meningkat beberapa kali. Pada masa yang sama, terdapat kes-kes apabila anda boleh mendapat terkehel hanya dengan berjalan di sepanjang jalan. Sekarang masih terdapat beberapa cara yang akan cepat menyingkirkan sakit di kaki.

, tidak perlu tergesa-gesa ke doktor. Semua prosedur boleh dilakukan di rumah. Semua yang anda perlukan, pasti, boleh didapati di setiap

Sebaik sahaja anda telah membangunkan luka, perlu untuk melegakan bengkak dan kesakitan. Untuk melakukan ini, pada selang waktu 4 jam, gunakan ais untuk

tepat 15 minit. Agar tidak merosakkan kulit, anda perlu membungkus bekas dengan ais dengan kain. Cuba untuk menjaga kaki yang rosak setinggi mungkin supaya tiada aliran darah yang besar. Ia juga berguna untuk menggosok gel Troxevazin sekali sehari.

Bangun pada hari berikutnya, anda boleh menggunakan gel tersebut dengan serta-merta. Selepas ini, perlu memberi istirahat kaki yang sihat. Sekiranya keadaan memaksa anda meninggalkan rumah, cuba tukar buku lali. Ini boleh dilakukan dengan pembalut elastik atau istimewa

(ia juga dipanggil teip). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teknik berpakaian

ia adalah dalam keadaan yang lebih baik tidak keluar dari katil. Sila ambil perhatian bahawa tidak perlu mencubit buku lali terlalu ketat, kerana sepanjang hari darah harus mengalir ke dalam kapal. Pastikan untuk membuang pembalut pada waktu malam.

Pada hari keempat adalah perlu diingat mengenai urut tempat lebam. Prosedur ini akan meningkatkan aliran darah ke ligamen. Pertama anda perlu berhati-hati melincirkan nutrien buku lali

, kemudian gunakan krim campur di tangan anda. Sekarang anda boleh mula menggosok kaki.

Pada hari-hari berikutnya, terus melakukan urut, yang akan mempercepatkan penyembuhan.

. Jika anda suka, anda tidak boleh berhenti di masa depan, kerana ia hanya akan menguatkan badan anda. Hakikatnya ialah dalam diri kita

Sejumlah besar pengakhiran saraf telah dikumpulkan, masing-masing memberi kesan kepada organ tertentu (termasuk

Jika pergelangan kaki gagal untuk masa yang lama, anda boleh memberi perhatian kepada prosedur terma. Untuk melakukan ini, perlu menyembuhkan kaki yang sakit setiap hari dalam air suam selama 10-15 minit. Pilihan yang ideal akan menjadi ekstrak horsetail dan chestnut kuda, atau garam laut dan meja biasa, dibubarkan dalam nisbah 1 sudu per liter air.

Otot dan sendi kaki adalah pekerja sebenar. Mereka membawa anda berat badan anda sepanjang hari dan mengatasi dengan sempurna. Benar, kadang-kadang beban yang berlebihan boleh menyebabkan masalah di kaki. Pertama sekali, sendi terjejas: lutut dan buku lali. Cedera pergelangan kaki adalah trauma domestik yang paling biasa dalam musim sejuk, apabila ais muncul di jalan raya. Untuk mengelakkan kecederaan pada pergelangan kaki, lakukan latihan mudah.

 • - batu kecil bulat kecil;
 • - lompat tali;
 • - platform 10-15 cm;
 • - botol atau bodoh;
 • - butang.

Pada musim panas lebih kerap pergi berkaki ayam. Latihan terbaik untuk pergelangan kaki berjalan di pasir atau batu kecil. Untuk melaksanakan latihan ini pada musim sejuk, beli dulang kucing yang cukup besar. Anda boleh membuang grid atas, dan tuangkan batu kecil kecil dan bulat ke dalam dulang. Masukkan dulang di bilik mandi di hadapan sinki dan dua kali sehari, semasa pakaian pagi dan petang, pergeser kaki kakak anda di kerikil ini.

Berjalan di luar dan di dalam kaki setiap hari. Buat jalan anda ke dapur di luar, dan cara kembali - di bahagian dalam. Berikan

selipar. Sekiranya lantai terlalu sejuk, pakai kaus kaki.

Lakukan pergerakan pekeliling dengan kaki anda. Duduk di atas kerusi atau sofa. Panjangkan kaki anda dan angkat mereka dari lantai. Menjaga kaki anda pada berat badan, putar kaki ke dalam, dan kemudian ke luar. Lakukan 15-20 putaran pada setiap arah. Jika anda merasakan sensasi membakar sedikit di sendi, maka anda telah menerima beban yang mencukupi.

Berdiri dengan jari kaki anda pada platform kecil supaya tumit anda digantung dengan bebas. Bangkitkan jari kaki anda setinggi mungkin, kemudian perlahan-lahan turun. Untuk meningkatkan beban, anda boleh mengambil dumbbell atau meletakkan barbell pada bahu anda. Tetapi bekerja dengan beban mungkin hanya dengan sendi buku lali yang sihat.

Melompat tali. Melompat tali adalah latihan yang ideal untuk menguatkan pergelangan kaki dan tangan. Untuk memuatkan pergelangan kaki sepenuhnya, lompat tanpa lentur lutut anda, hanya kerana kerja sendi buku lali.

Satu lagi latihan hebat, yang bertujuan bukan sahaja untuk latihan pergelangan kaki, tetapi juga untuk menghalang flatfoot secara umum. Menyebarkan barang-barang kecil di lantai, seperti butang, dan mengumpulnya dengan jari kaki anda. Masukkan dalam gelas atau kotak. Lakukan dari kedudukan berdiri. Ini akan terus meningkatkan rasa keseimbangan anda.

Semasa kerja tidak aktif, gulung botol di bawah kaki anda dengan kaki kosong anda.

. Untuk tidak membuat bunyi yang berlebihan, letakkan sekeping kain lembut di bawah kulit.

Dari segi anatomi

sendi buku lali dicipta dengan sempurna dengan sempurna. Ia stabil, boleh dipercayai dan kuat. Tali pergelangan kaki biasanya menganggap berat badan anda sepenuhnya. Tetapi pada masa yang sama, jabatan traumatologi di hospital sentiasa penuh sesak, dan, malangnya, 20-30% daripada jumlah cedera adalah kecederaan sistem muskuloskeletal. Untuk kembali ke sistem secepat mungkin, terapi terapi fizikal untuk buku lali. Latihan yang sama akan membolehkan anda mengelakkan kecederaan pada masa akan datang.

 • - kerusi;
 • - bola tenis;
 • - kotak kayu dengan sisi yang rendah;
 • - batu kecil kecil bulat;
 • - butang besar;
 • - platform atau langkah 10-15 cm tinggi.

Berbaring di belakang awak. Perlahan bengkok dan lepaskan jari kaki. Kemudian mula memisahkan kaki ke tepi. Perlahan-lahan memutar mereka, menjaga tumit tetap mantap. Spread kaki anda sedikit dan memutar kaki ke dalam. Rehat selama 1-2 minit dan ulangi latihan.

Duduk di kerusi. Letakkan bantal selimut atau kain lembut di bawah lutut supaya kaki anda tidak sampai ke lantai. Pada berat badan, lakukan putaran yang perlahan kaki mengikut arah jam, kemudian bertentangan. Bersantai selama 1-2 minit dan lakukan fleksi berhenti dalam arah menegak. Pertama, angkat jari anda setinggi mungkin, dan kemudian tariknya ke bawah, cuba sampai ke lantai. Lakukan gerakan ini secara bergantian, kemudian dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.

Selepas memulihkan pergerakan di sendi buku lali, mula melakukan senaman untuk otot betis dan otot-otot gerbang kaki. Naikkan kaki anda pada jari kaki anda, kemudian gulung perlahan ke tumit anda. Lakukan latihan ini secara bergantian, kemudian serentak. Mulailah melakukan senaman ini duduk di atas kerusi, apabila kaki dan betis anda menjadi lebih kuat, anda boleh melakukannya dengan sokongan di atas kerusi atau meja, memindahkan berat badan utama ke tangan anda.

Letakkan bola tenis di atas lantai dan gulungkannya dengan kaki anda, cuba terlebih dahulu untuk memijat gerbang kaki.

Menyebarkan butang besar di atas lantai dan kumpulkan dengan jari kaki anda. Pada mulanya, lakukan latihan ini semasa duduk. Kemudian cuba untuk mengumpul butang, berdiri pada satu kaki, dan memegang yang lain pada berat badan.

Kukuk kotak kayu yang kuat dengan ketinggian 5-10 cm. Tuangkan batu bulat atau konkrit pain yang ditemui ke dalamnya. Setiap hari selama 5-10 minit berjalan kaki melalui kandungan kotak berkaki ayam.

Sangat berguna untuk menguatkan sendi buku lali.

pada tumit, kaus kaki, di luar dan di dalam kaki. Buat latihan ini wajib apabila bergerak di sekitar apartmen, sebagai contoh, di bilik mandi, pergi di luar kaki, dan belakang - di bahagian dalam.

Berdiri di pinggir platform atau langkah yang rendah. Heels harus digantung di atas hem. Perlahan-lahan bangkitlah pada jari kaki anda setinggi mungkin. Rasa pergelangan ligamen buku lali. Hanya lambat turun, cuba sampai ke tumit ke lantai. Lakukan latihan insurans. Biarkan meja atau kerusi berdiri di sebelah anda supaya jika anda kehilangan keseimbangan anda, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Jika kaki anda sihat, latihan ini boleh dilakukan dengan beban, mengambil di tangan dumbbell.

Dalam kekurangan vena yang kronik, prinsip utama rawatan adalah mampatan anggota yang terkena. Untuk mencapai mampatan ini, anda boleh menggunakan pembalut elastik. Adalah penting untuk mengenakannya dengan betul.

 • - pembalut elastik;
 • - klip untuk pembalut.

kaki pada waktu pagi tanpa keluar dari katil apabila mereka tidak

. Sekiranya perlu untuk memakai pembalut elastik di tengah hari, mula-mula mengambil kedudukan mendatar. Letakkan kaki anda pada bantal kecil dan berbaring selama 20-30 minit. Bengkak kaki perlu sedikit

. Sekarang anda boleh mula mengikat. Ia cukup sukar untuk membalut kaki anda, ia akan lebih mudah jika seseorang membantu anda.

Ambil pembalut elastik. Panjangnya sekurang-kurangnya 1.5-2 meter (jika anda mengikat kaki

), dan lebar sekurang-kurangnya 5-7 sentimeter. Bengkokkan lutut anda sedikit dan angkatnya pada sudut 20-30 darjah di atas permukaan. Gelang kaki harus dibengkokkan pada sudut 90 derajat. Untuk mula memakai pembalut diperlukan dari hujung jari kaki. Gegelung pertama harus menutup pangkal semua jari kaki. Gegelung seterusnya digunakan selari dengan yang pertama, bertindih dengan pembalut sebelumnya dengan sekurang-kurangnya 2/3 atau separuh. Gegelung kedua mengikat akhir pembalut dengan ketat. Kemudian dengan tiga pusingan lagi, perlahan-lahan menutup tumit dan band sehingga sendi buku lali.

Pada kulit, pembalut itu luka dalam lingkaran dari bawah ke atas. Setiap pusingan pembalut anjal baru haruslah bertindih dengan 2/3 lebarnya. Apabila memakai pembalut, regangkan sedikit supaya terdapat sedikit tekanan. Peregangan pembalut itu hendaklah kira-kira 1/3 daripada panjang asalnya. Adalah penting untuk cuba untuk mencapai perasaan mampatan seragam. Kita tidak boleh membenarkan satu bahagian kaki terlalu kuat, dan dengan pembalut lain akan jatuh. Kaki perlu selesa.

juga dalam lingkaran (sama seperti pada kaki bawah). Lutut harus berada dalam kedudukan fisiologi, iaitu sedikit

(kira-kira 25-30 darjah). Kaki biasanya dibalut ke bahagian tengah paha (15-20 sentimeter

), akhir pembalut itu tetap dengan klip khas, yang dijual di dalam kit. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan pembalut elastik yang panjang, jangan bandage kaki anda dengan dua atau tiga pembalut pendek.

Adalah sangat penting untuk tidak membuang pembalut sepanjang hari, semasa anda tegak. Anda boleh menyumbat kaki anda pada petang sebelum tidur. Selepas digunakan, pembalut mesti dibasuh dengan serbuk dalam air suam dan udara kering (bukan pada bateri). Sekarang ada pakaian pemampatan yang hebat, yang merupakan alternatif yang sangat baik untuk pembalut elastis. Ia juga harus dipakai pada waktu pagi.

Bagaimana untuk membalut buku lali

Pembalut elastik adalah ubat sejagat yang digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit dan kecederaan sendi. Untuk penggulungannya tidak perlu mempunyai pendidikan perubatan atau amalan khas, cukup untuk membiasakan diri dengan peraturan dan cadangan doktor dan mengikutinya dengan jelas. Dengan pemeliharaan teknologi, pembalut tidak tergelincir dari buku lali, tidak dilepaskan dan tidak melanggar peredaran darah di anggota badan.

Petunjuk untuk digunakan

 1. kecederaan (lebam dan sprains);
 2. artritis dan arthrosis, disertai oleh bengkak dan kesakitan;
 3. beban tinggi yang berkaitan dengan sukan.

Dalam kes kecederaan pergelangan kaki dan pecah ligamen, sebatang plaster digunakan untuk pesakit. Dalam "tandem" ia menggunakan pembalut elastik. Dia terikat pada hari kedua selepas insiden itu, apabila plaster itu sudah kering. Reka bentuk ini membolehkan seseorang mudah membuang pembalut itu dan cuba mengembangkan anggota yang rosak.

Untuk arthritis dan arthritis, pembalut elastik untuk sendi buku lali digunakan bersama salap atau ubat-ubatan rakyat untuk kegunaan luaran. Mereka dihiasi di bawahnya, jadi kesan kompres dibuat.

Latihan intensif sukan potensi risiko - mendapatkan microtraumas bersama. Sekiranya anda memakai pembalut elastik untuk latihan, kebarangkalian kerosakan akan dikurangkan dengan beberapa kali.

Adalah penting! Orang yang terlibat dalam sukan atau buruh fizikal, doktor mengesyorkan sentiasa mempunyai perban elastik di kit pertolongan cemas.

Kelebihan dan kelemahan pembalut anjal

Pembalut elastik secara aktif digunakan dalam rawatan kecederaan dan keradangan pergelangan kaki

 • Boleh diguna semula. Ini berbeza dengan pembalut tidak elastik, yang boleh digunakan sekali sahaja.
 • Kebolehpercayaan Apabila digunakan dengan betul, pembalut teguh dipasang pada kaki, tidak jatuh dan tidak berehat. Oleh itu, pembalut biasa yang dibongkar dan merangkak memerlukan penampungan yang tetap.
 • Mudah digunakan. Gaun ini mudah dimatikan dan dipakai, tiada latihan terdahulu diperlukan.
 • Ketepatan. Pembalut elastik sesuai bukan sahaja untuk buku lali, tetapi juga untuk sendi lain.
 • Kecekapan. Amalan menunjukkan bahawa pembalut elastik tunggal boleh menggantikan 20 bungkus pakaian kasa konvensional.

Kelemahan pembalut elastik diwujudkan jika orang itu tidak menguasai peraturan untuk memohon kepada bahagian pergelangan kaki dan bahagian-bahagian badan yang lain. Kesalahan yang dibuat dalam teknik perbatasan membawa kepada peredaran darah terjejas dalam anggota yang cedera, runtuh dan melepaskan tisu, kemerosotan pesatnya.

Untuk mengelakkan kesan buruk, adalah penting untuk mengambil kira semua cadangan pakar semasa membalut.

Bagaimana untuk memilih pembalut yang betul

Doktor mengenal pasti kaedah-kaedah berikut yang mesti diikuti semasa memilih berpakaian:

Jualan adalah pembalut saiz yang berbeza. Pilihan bergantung pada sendi mana yang perlu anda selesaikan. Untuk kawasan pergelangan tangan, varian sehingga satu setengah meter digunakan, untuk buku lali - dari satu setengah hingga dua, untuk anggota bawah - tidak kurang daripada lima meter.

2. Pilihan elastik yang betul

Untuk penetapan sendi buku lali selepas kecederaan, pembalut dengan keanjalan rendah dan sederhana digunakan. Sangat elastik untuk merawat urat varikos

Adalah penting! Pesakit individu tidak mahu mengenakan pembalut elastik mengikut keterangan seorang doktor, yang takut akan merosakkan kulit. Kecurigaan sedemikian tidak berasas: bahan pembalut dibuat dari bahan semula jadi, dan oleh itu sangat selamat.

Bagaimana untuk menggulung tali pinggang elastik: peraturan umum

Pakar memberikan cadangan berikut,

 • Mengikat kaki adalah yang terbaik pada waktu pagi, selepas tidur malam. Sekiranya perlu untuk melakukan ini pada siang hari, pesakit harus terlebih dahulu berbaring dengan anggota badan yang dibangkitkan 30 darjah sekurang-kurangnya seperempat jam. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini membawa kepada kemunculan bengkak.
 • Apabila menabur anda perlu bergerak dari tempat yang sempit ke tempat yang luas. Sebagai contoh, anda boleh pergi dari kawasan pergelangan kaki sehingga kaki.
 • Pembalut itu perlu sama rata dan tepat. Ikat buku lali tanpa lipatan, jurang di antara lapisan tisu dan lain-lain "blots".
 • Mengikat badan dengan pembalut elastik, mengurangkan ketegangan semasa anda bergerak ke atas. Mampatan maksimum harus berada di kawasan paling sempit, minimum - paling banyak.
 • Kencangkan sendi, putar pembalut keluar. Membongkar ia seiring dengan kulit yang mungkin, ia akan menyelamatkan anda dari lipatan dan ketidaktepatan. Setiap pergelutan seterusnya harus menutupi permukaan sepertiga sebelumnya.
 • Sendi yang rosak perlu disambungkan ke kawasan yang lebih besar daripada zon kecederaan. Rewind tambahan 10-15 cm naik dan turun daripadanya.
 • Betulkan pembalut dan pastikan untuk memeriksa ketepatan pengenaannya. Ini ditunjukkan oleh ujian mudah: hujung jari anggota yang cedera harus bertukar sedikit biru. Biru ini segera hilang apabila pesakit membuat beberapa pergerakan dengan tangan atau kakinya. Jika ia tidak timbul, atau ia tidak hilang dari pergerakan, perban itu digunakan dengan tidak betul, perlu mengulanginya.

Adalah penting! Mengikat anggota badan dengan bahan pembetulkan hanya perlu jika pesakit membuat pergerakan dengannya. Jika dia akan berehat atau tidur, anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan tali pembalut.

Jika dalam masa setengah jam selepas penetapan pergelangan kaki atau sendi yang lain, orang berasa kebas pada anggota badan, ada denyutan yang jelas di bawah pembalut, pembalut itu digunakan terlalu ketat dan menghalang peredaran darah normal. Perlu mengeluarkannya dengan serta-merta. Untuk menormalkan keadaan, pesakit perlu memegang anggota yang terjejas dalam kedudukan yang dibangkitkan selama 10-15 minit.

Bagaimana untuk membalut kawasan buku lali dengan betul?

Pengenaan pembalut elastik pada pergelangan kaki berlaku hanya selepas ia telah mengesahkan pergelangan kaki

pesakit kering dan bersih tanpa kerosakan serius. Kedudukan pesakit yang optimum - terletak di belakangnya.

Untuk mengikat pembalut dengan betul di kawasan buku lali, ikut garis panduan ini:

 • Mula berpakaian tepat di atas pergelangan kaki, gulung semula anggota badan dalam gerakan melingkar ke bawah.
 • Ia perlu untuk mengetatkan pembalut elastis pada tumit (beberapa giliran) dan di kaki.
 • Pindahkan salib: dari kaki ke kaki dan belakang.
 • Dapatkan pembalut pada pembalut di kawasan buku lali.

Elakkan kesalahan biasa. Pengambilan ketat pada pembalut elastik akan mengakibatkan aliran darah dan aliran limfa terjejas. Secara luar, ini akan nyata pada hakikat bahawa jari-jari akan menjadi dingin dan kebiruan. Sekiranya anda tidak dapat membalut kaki anda dengan ketat, pembalut akan jatuh dari bahagian bawah pergerakan dan usaha akan sia-sia.

Video

Video - Pembalut buku lali

Penjagaan pembalut elastik

Untuk memperbaiki anggota badan dengan betul, tidak cukup untuk menguasai teknik tersebut. Adalah penting bahawa pembalut buku lali adalah berkualiti tinggi. Oleh itu, sifat pengguna pembalut elastik disimpan selama mungkin,

 • Jangan mencuci pakaian terlalu kerap. Kekerapan optimum sekali setiap lima hari.
 • Untuk membasuh sebelum memohon, gunakan sabun biasa. Jangan gunakan bahan kimia yang agresif.
 • Jangan memerah kain terlalu keras: ini akan membuat pembalut elastik. Cukup beberapa pergerakan.
 • Letakkan pakaian mendatar pada kain semula jadi nipis untuk pengeringan.
 • Jangan sekali-kali besi kain elastik dengan besi.

Penyimpanan pembalut elastik perlu dilakukan dalam kabinet atau pakej yang khusus. Sinaran ultraviolet langsung jatuh ke atas kain, menafikan sifat pengguna yang diperlukan.

Pembalut elastik pada sendi buku lali adalah resipi untuk banyak penyakit. Ia membantu untuk melancarkan anggota badan dengan kecederaan dan proses keradangan, menghapus kemungkinan kecederaan semasa latihan intensif sukan.

Untuk mencapai hasil yang diingini, ikuti saranan pakar, bagaimana untuk menjaga aksesori pembalut dan bagaimana untuk membalut buku lali dengan betul.

Artikel yang berkaitan

Doktor menetapkan untuk memakai pembalut elastik pada sendi buku lali untuk rawatan kecederaan dan pencegahan kecederaan. Pembalut adalah pita anjal yang terbuat dari kain, yang terdiri daripada serat poliester dan benang kapas semulajadi. Pembalut perubatan menyediakan penetapan yang boleh dipercayai dari kawasan yang rosak, sesuai untuk memasang apa-apa sendi dan mudah untuk angin itu.

Kebaikan dan keburukan penggunaan

Adalah penting untuk membungkus dan mengendalikan anggota badan dengan selamat untuk memastikan keberkesanan pembalut yang digunakan. Sebagai peraturan, berpakaian dilakukan oleh profesional yang berkelayakan. Pembalut lapan berbentuk yang betul pada buku lali mempunyai sisi positif dan negatif, yang disenaraikan dalam jadual di bawah:

Kembali ke jadual kandungan

Petunjuk untuk digunakan

Jenis pakaian ini membantu dengan ligamen koyak.

Pembalut elastik untuk buku lali dikenakan dengan tenaga yang kuat, semasa sukan. Ia ditunjukkan dalam kes di mana terdapat pecah atau lekukan, dengan lebam. Membungkus sendi pergelangan kaki menghalang kerosakan tisu dan edema, mengurangkan kesakitan, dan juga mengurangkan tekanan. Pembalut cruciform yang baik dapat merancangkan kawasan yang cedera, menghalang komplikasi, dan menggalakkan pemulihan pesat. Pembalut ini boleh digantikan dengan kain kasa, tetapi ia tidak begitu mudah dan bermanfaat.

Perban elastik merawat penyakit sistem muskuloskeletal, seperti arthritis atau arthrosis.

Kembali ke jadual kandungan

Bagaimana untuk membalut buku lali dengan pembalut elastik?

Pembalut pembalut elastik pada cincin perlu diikat oleh "lapan". Ia perlu awalnya untuk mengetuk kaki yang rosak. Pengenaan pembalut lapan berbentuk pada sendi buku lali dilakukan menurut cadangan tertentu. Peraturan asas untuk menetapkan pergelangan kaki:

Untuk menetapkan ligamen artikulasi digunakan lapan ligation.

 • Seseorang yang perlu dibantu dan menggilap pergelangan kaki diletakkan di permukaan yang rata, memberikan rehat lengkap dan tiada tekanan pada kaki.
 • Pertama, kaki luka. Pergerakan dalam bulatan di kaki bawah menggulung beberapa giliran silang.
 • Balut dari sisi sempit anggota yang cedera ke kawasan yang luas. Sekiranya angin dengan betul, angka lapan dibentuk secara visual.
 • Kembalikan pembalut ke pangkal dan balut buku lali. Ia perlu untuk membalut anggota badan dengan lancar, pembentukan lipatan tidak boleh dibenarkan.
 • Ia perlu menggulung supaya setiap pembalut pinggang sekitar 1/3 meliputi sebahagian daripada pembalut yang telah digunakan sebelum ini.
 • Bahagian bawah badan perlu dibaringkan dengan baik, mengikat kawasan yang rosak 15 cm di atas dan di bawah kecederaan itu sendiri.
 • Hujung pembalut dengan hati-hati diperbaiki selepas membalut bahagian luar kaki.
 • Melalui ruang angkat di kaki membuat 2 giliran dan pegang pita ke bahagian luar pergelangan kaki. Perban diperbaiki.
 • Pembalut elastik yang dikenakan ke atas buku lali hendaklah dibalut supaya ia tidak merangkak keluar bersama, tidak melepaskan dan tidak mengganggu peredaran darah di anggota badan.

Kembali ke jadual kandungan

Tanda-tanda bahawa pembalut itu dibungkus dengan tidak betul

Sekiranya sendi diketatkan lebih ketat atau lebih lemah dari yang diperlukan, ia akan mendatangkan mudarat kepada pesakit.

Sekiranya seseorang telah mempelajari dengan baik teknik memakai pembalut elastik, dia boleh membalut secara berasingan dan kemudian membalut kaki yang cedera. Pemakaian ketat dengan peregangan membawa kepada hakikat bahawa kulit ujung jari kaki menjadi berwarna biru akibat dari aliran keluar vena yang merosot. Kekurangan haba di jari menunjukkan peredaran darah arteri yang lemah atau ketiadaannya. Dalam kes ini, anda mesti mengikat semula potongan. Tetapi ia adalah bernilai mengingati bahawa jika pergelangan kaki adalah sangat kecil, ini boleh membawa kepada peningkatan dalam gejala kecederaan.

Ia tidak digalakkan untuk mengikat knot untuk mendapatkan pembalut - ada pengapit khas untuk ini. Meletakkan lapisan tebal pembalut juga mustahil.

Kembali ke jadual kandungan

Penjagaan pembalut

Pembalut elastik direka untuk digunakan semula. Oleh itu, adalah penting untuk merawatnya dengan berhati-hati untuk memanjangkan operasi dan mudah menggerakkan kaki lagi. Simpan pembalut mesti berada di tempat yang gelap, kering dan dilipat. Ia perlu mencuci produk secara berkala dengan tangan, menggunakan sabun biasa, tetapi tidak lebih kerap daripada sekali setiap 5 hari. Selepas membasuh, pembalut tidak dibubarkan untuk mengekalkan keanjalan, tetapi dikeringkan. Teknik literasi mengenakan pita pada pergelangan kaki dan penjagaan yang betul produk akan memastikan keberkesanan rawatan. Pengenaan pembalut membantu mengurangkan kesakitan, pemulihan segera anggota badan selepas kecederaan dan mempercepat proses penyembuhan. Memakai pakaian itu ditetapkan dengan doktor, dan pakaian itu harus dilakukan oleh pakar.

Adalah disyorkan untuk menggunakan pembalut elastik semasa tempoh pemulihan selepas kerosakan pada sendi buku lali. Penggunaan alat sedemikian menyumbang kepada penumpukan anggota badan dalam kedudukan statik dan menghilangkan kecederaan yang berulang. Ia amat penting untuk memohon pembalut elastik ke sendi buku lali. Hanya dalam kes ini, keputusan itu akan memberi manfaat. Biasanya, prosedur ini dilakukan oleh doktor yang berkelayakan di bilik rawatan. Walau bagaimanapun, setelah menguasai teknik yang betul, pergelangan kaki boleh dibalut dengan pembalut elastik di rumah.

Mengapa memakai tali pinggang elastik?

Penggunaan dana memungkinkan untuk mencapai beberapa kesan positif. Pertama sekali, pemasangan sendi pergelangan kaki membantu mencegah kerosakan pada tisu-tisu yang bersebelahan. Di samping itu, penggunaan alat mengurangkan beban pada anggota yang cedera. Secara beransur-ansur, intensiti kesakitan berkurangan, bengkak dihapuskan, proses metabolik tempatan diaktifkan.

Pembalut elastik mencipta kesan mampatan yang dipanggil. Dalam erti kata lain, apabila memohon dana kepada anggota badan, tisu-tisu yang rosak dimampatkan, yang menghapuskan perbezaannya. Akibatnya, pemulihan selepas kecederaan memerlukan lebih sedikit masa.

Kelebihan penyelesaian

Penumpukan bersama buku lali dengan pembalut elastik mempunyai banyak kelebihan. Antara kelebihan utama peranti adalah seperti berikut:

 1. Memohon pembalut elastik yang sama pada sendi buku lali boleh menjadi nombor tanpa had. Sebagai perbandingan, pakaian kasa standard sering menjadi tidak boleh digunakan selepas penggunaan pertama.
 2. Apabila menetapkan anggota badan bermakna tidak tergelincir dan tidak hilang. Pembalut elastik dengan pasti membetulkan hujungnya.
 3. Peranti adalah penyelesaian sejagat untuk kecederaan. Memohon alat bukan sahaja boleh pergelangan kaki, tetapi juga pada sendi lain.
 4. Pembalut ini memberikan fiksasi yang berkualiti tinggi sepanjang hari.
 5. Pembalut elastik di atas buku lali digunakan agak ringkas. Untuk mengatasi tugas (ketika menguasai teknik yang betul) semua orang mampu. Menggunakan alat ini tidak memaksa seseorang untuk kerap menghadiri bilik rawatan.
 6. Pembalut elastik pada sendi buku lali diperbuat daripada bahan tahan lama yang dapat menahan peregangan yang signifikan, beban mekanikal yang lain. Sebagai menunjukkan amalan, satu peranti sedemikian menggantikan beberapa pek kasa. Oleh itu, membeli pembalut elastik kelihatan seperti penyelesaian yang baik dari segi penjimatan kos.
 7. Perban elastik bertindak sebagai alat yang sangat diperlukan untuk atlet, orang yang memimpin gaya hidup aktif. Ia adalah di dalam diri orang bahawa semua jenis cedera bersama dan kecederaan tisu lembut paling sering diperhatikan.

Kelemahan

Pembalut elastik pada buku lali dan mempunyai beberapa kekurangan. Pertama sekali, untuk mengendalikan diri anggota badan, perlu menghabiskan masa untuk menguasai teknik yang betul untuk mengenakan dana. Kesalahan boleh membawa kepada aliran darah yang terhad kepada anggota badan. Pada masa yang sama, sesak ketiak yang tidak mencukupi akan menyebabkan penumpukan sendi rosak yang tidak mencukupi.

Untuk penggunaan balutan elastik yang berulang, anda perlu belajar bagaimana untuk menjaga. Jika tidak, alat itu dengan cepat menjadi tidak dapat digunakan. Penjepit juga boleh rosak. Oleh itu, pembalut akan sering jatuh dari kaki anda.

Pembalut elastik pada sendi buku lali: tanda-tanda

Memohon pembalut pembetulan ditunjukkan untuk pelbagai jenis kecederaan anggota badan. Selalunya, kaedah ini digunakan untuk kes kegatalan. Kerosakan sedemikian boleh didapati apabila kaki podkryvanii. Keadaan ini lega jika anggota badan diperbaiki dengan pembalut elastik dan kaki dibiarkan tanpa melakukan senaman fizikal selama beberapa hari.

Mengambil langkah-langkah yang lebih serius memerlukan memecahkan ligamen. Dalam kes ini, anggota badan tidak digilap dengan gipsum selama tempoh kira-kira 10 hari. Kemudian ejen penetapan itu dikeluarkan dan digunakan untuk mengikat pembalut elastik berbentuk lapan berbentuk untuk beberapa minggu lagi.

Kenali kecederaan di atas dengan gejala berikut. Sprain dicirikan oleh kesakitan tajam yang berkurang dalam masa yang singkat. Selepas perjalanan 2-3 jam, ketidakselesaan boleh meningkat lagi. Kemudian, bengkak mungkin berlaku. Pergerakan adalah terhad. Sebaliknya, sekiranya ligamen koyak, sakit dan bengkak yang kuat akan berkembang hampir seketika. Hemorrhages dalam tisu tempatan mungkin. Mana-mana pergerakan di pergelangan kaki menjadi mustahil.

Terdapat tanda-tanda lain untuk penggunaan pembalut elastik:

 • Perkembangan kesakitan yang teruk dalam kejadian keradangan tisu.
 • Perbalahan kepada anggota badan, apabila pusat beban kejutan menjadi lebih dekat dengan sendi.
 • Pemulihan selepas subluxation ringan.
 • Pencegahan kecederaan semasa aktiviti fizikal aktif.

Contraindications

Bilakah pembalut elastik tidak akan digunakan pada sendi pergelangan kaki? Ia tidak digalakkan untuk menjalani prosedur jika terdapat luka terbuka di tapak kecederaan atau pendarahan yang diperhatikan. Dalam situasi seperti itu, tisu dilindungi dengan pembalut steril. Sekiranya sendi berpindah, beg ais dikenakan ke kawasan yang rosak. Kemudian anggota badan disediakan dengan rehat lengkap sehingga doktor menentukan sifat masalahnya.

Terdapat juga kontraindikasi relatif untuk penggunaan pakaian anjal. Kita bercakap mengenai penyakit kulit, masalah individu dengan peredaran darah dan kemungkinan pembekuan darah. Dalam keadaan kecemasan, pembalut kepada orang-orang seperti itu masih dapat ditapis. Tetapi hanya untuk masa yang singkat, sehingga keperluan yang melampau penggunaannya hilang.

Cara mengenakan pembalut elastis di pergelangan kaki: perban

Untuk memberikan kesan penetapan, anda perlu belajar cara memasang pembalut dengan betul. Dalam usaha untuk melancarkan anggota tubuh yang paling kerap digunakan untuk mengikat lapan berbentuk. Bagaimana untuk memperbaiki pembalut elastik pada sendi buku lali? Dilibatkan dengan tindakan sedemikian:

 • Hanya di atas sendi pergelangan kaki, 2-3 pusingan pembalut dilakukan.
 • Dari bahagian luar anggota badan, peralihan dilakukan ke permukaan dalam kaki melalui buku lali.
 • Seterusnya, pembalut anjal membungkus sekitar kaki tunggal, bergerak ke pinggir luar.
 • Kemudian pembalut melepasi buku lali medial ke arah kaki bawah.
 • Tindakan sedemikian diulang beberapa kali, yang sepatutnya menyebabkan meliputi seluruh kawasan kawasan yang rosak.
 • Pengenaan pembalut anjal di kaki bawah, di mana penetapan cara dengan perlengkapan khusus berlaku, selesai.

Pembalut lapan berbentuk menghalang lurus anggota badan pada sendi buku lali. Kaki itu diadakan dalam keadaan bengkok. Kedudukan yang dibentangkan membantu mengekalkan ligamen dan tisu otot dalam keadaan santai. Hasilnya adalah pengurangan dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan.

Tanda apakah yang menunjukkan pakaian yang salah?

Kesalahan dalam penggunaan pembalut elastik ditunjukkan oleh biru jari kaki. Kesannya mungkin berlaku dalam kes-kes di mana berpakaian terlalu ketat. Hasilnya adalah aliran keluar darah vena yang terganggu. Anda boleh mengelakkan masalah dengan mengawal perasaan anda sendiri semasa prosedur.

Blanching atau penyejukan anggota badan juga menunjukkan kesilapan. Tanda itu menunjukkan bahawa darah arteri tidak dapat memperkaya tisu kaki dengan oksigen dalam jumlah yang betul.

Kesilapan dianggap sebagai pinggang kaki yang tidak mencukupi di sendi buku lali. Dalam kes ini, orang itu tidak akan merasakan kesan mampatan. Gelang kaki akan tetap menjadi mudah alih. Untuk menghapuskan peninggalan itu, perlu menghapus pembalut elastik dan memohon semula, tetapi dengan lebih banyak daya.

Cadangan berguna

Apabila menggunakan pembalut elastik perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 1. Jangan gunakan alat ini selepas bersenam. Ia sepatutnya memberi rehat badan selama setengah jam. Oleh itu, kebarangkalian pembentukan bengkak dikecualikan.
 2. Mengetatkan pembalut sekuat mungkin, anda boleh memecahkan peredaran darah. Oleh itu, menggunakan alat ini, perkara utama adalah tidak melampaui batas.
 3. Mengeluarkan pembalut elastik, jangan terburu-buru. Anda perlu berhati-hati mendekati tugas itu, memerhatikan teknik yang betul.
 4. Apabila memohon peranti kepada anggota badan tidak boleh membentuk jurang dalam kulit dan berlaku pelbagai lipatan.
 5. Selepas mengeluarkan pembalut, anda perlahan-lahan mengurut kaki anda selama beberapa minit untuk meningkatkan kepekaan tisu dan nada otot.
 6. Jika selepas lulus setengah jam selepas memakai pembalut elastik di anggota badan, terdapat sensasi kesemutan atau denyutan, alat itu harus dikeluarkan. Kesan ini menunjukkan bahawa peranti terlalu ketat ditarik.

Kesimpulannya

Kerosakan ke pergelangan kaki adalah kecederaan yang agak biasa yang boleh berlaku secara tiba-tiba dalam keadaan yang paling tidak dijangka. Untuk mengelakkan kesan kesihatan yang lebih serius, penting untuk mempunyai pembalut elastik yang ada. Peranti perubatan yang berguna akan memastikan perobohan tisu di kawasan kerosakan dan akan membuat mangsa berasa lebih baik sebelum diperiksa oleh doktor.

Pembalut elastik pada sendi pergelangan kaki adalah salah satu jenis bekalan perubatan, yang diberikan kepada pesakit untuk digunakan (melalui overlaynya) untuk pelbagai kecederaan dan kecederaan sendi.

Kembali ke jadual kandungan

Pembalut elastik mempunyai banyak kelebihan berbanding model biasa, yang utama adalah seperti berikut:

Pembalut elastik boleh digunakan berulang kali, dan pembalut kain kasa biasa boleh cacat selepas penggunaan pertama. Pembalut elastik selepas meletakkan pada permukaan artikular tidak cacat dan tidak tergelincir. Ia betul-betul membaiki sendi terjejas. Pembalut biasa memerlukan kerap semula berpakaian, kerana ia secara berkala tergelincir dari sendi. Pembalut adalah universal kerana ia sesuai dengan sendi. Pengawetan anggota badan yang baik untuk masa yang lama. Pembalut dengan mudah dikeluarkan dan hanya digunakan (tidak perlu persediaan khusus pesakit). Satu pembalut serat elastik boleh menggantikan 20 pembalut kain kasa biasa, yang agak berfaedah dan rasional.

Walau bagaimanapun, walaupun semua aspek positif penggunaan jenis dana ini, penggunaan pembalut elastik mempunyai beberapa kelemahan. Antaranya ialah:

Pelanggaran aliran darah dengan pengenaan salah satu pembalut elastik. Penetapan kaki yang kurang baik yang melanggar teknik pembalutan. Untuk mengenakan pembalut memerlukan kemahiran dan kebolehan tertentu pesakit. Penjagaan miskin pembalut boleh membawa kepada kemerosotan pramatang.

Pembalut paling kerap dilengkapkan dalam kes lebam dan keseleo. Pelat plaster yang diletakkan juga boleh diamankan dengan pembalut elastik. Fiksasi dilakukan pada hari kedua selepas kecederaan, kerana pada hari pertama gypsum perlu kering dengan betul.

Terima kasih kepada pembalut elastik, plaster cast boleh dikeluarkan setiap hari dan dengan cara ini cuba untuk membangunkan pergerakan pada sendi yang cedera. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa gimnastik perubatan sendi perlu dijalankan secara eksklusif selepas berunding dengan doktor yang menghadiri. Ia tidak disyorkan untuk melakukannya sendiri.

Bersama-sama dengan penggunaan pembalut elastik, anda boleh memohon penyembuhan salep ke kompres bersama dan khas.

Pembalut elastik adalah pembantu yang sangat diperlukan untuk orang yang terlibat dalam pelbagai sukan, kerana ia adalah di atlet dan orang yang suka aktiviti sukan, terdapat banyak kecederaan pada sendi.

Kembali ke jadual kandungan

Terdapat peraturan yang disarankan untuk diikuti apabila memilih pembalut. Antaranya yang paling penting ialah yang berikut:

Panjang pembalut elastik. Ia, sebagai peraturan, secara langsung bergantung pada sendi yang mana pembalut akan digunakan. Bergantung pada panjang, jenis bahan berikut dibezakan:

pembalut untuk sendi pergelangan tangan, panjang yang mencapai 1-1.5 m; untuk sendi buku lali, panjangnya antara 1.5-2 m.

Permukaan artikular lain memerlukan 2-3 m pembalut elastik. Untuk menetapkan anggota badan yang lebih rendah, disarankan untuk memperoleh 5 m pembalut anjal, dan untuk atas - 4 m.

Pembalut elastik yang regal. Untuk penstabilan anggota badan yang boleh dipercayai selepas kecederaan, pembalut dengan ketinggian sederhana atau tinggi digunakan. Selepas pembedahan pada kaki, untuk mengelakkan perkembangan vena varikos, pembalut elastik rendah harus digunakan.

Kaedah untuk memohon pembalut:

Tekanan pembetulan teknik pada pergelangan kaki

Pembalut elastik mesti digunakan pada waktu pagi atau selepas istirahat dalam kedudukan mendatar dengan anggota yang dibangkitkan (sudut ketinggian anggota adalah 30 °). Anda perlu berehat selama sekurang-kurangnya 15 minit. Ini dilakukan untuk mengelakkan pembengkakan anggota bawah. Pembalut elastik digunakan dari kawasan sempit sendi yang rosak kepada yang lebih luas. Contoh: pergelangan kaki adalah permulaan berpakaian, sendi lutut adalah hujungnya. Proses pembalut itu perlu dijalankan dengan berhati-hati dan berhati-hati. Kemunculan mana-mana lipatan tidak boleh diterima. Pembatasan pembalut elastik dilakukan secara langsung dan di permukaan kulit. Dengan cara ini, overstretching pembalut dan penghapusan tisu tidak dapat dielakkan boleh dielakkan. Setiap giliran pembalut elastik perlu menutup lapisan yang sebelum ini dibuat dengan 1/3. Jurang kulit di antara lapisan pembalut yang disemprotkan tidak seharusnya. Ketegangan terbesar perban harus diperhatikan di bahagian bawah. Secara beransur-ansur meningkat lebih tinggi, ketegangan perlu dilonggarkan (contohnya, pergelangan kaki mempunyai ketegangan yang lebih besar, dan lebih tinggi, di kawasan sendi lutut, ketegangan semakin lemah). Pembalut disyorkan untuk memohon 15 cm di atas dan di bawah tapak kecederaan. Sendi pergelangan kaki mesti diperbaiki, bermula dari falanges jari kaki dan berakhir dengan bahagian tengah kaki. Pembalut elastik hanya diperlukan dengan pergerakan aktif pesakit. Sekiranya seseorang berehat, disyorkan untuk membuang pembalut itu. Pada masa yang sama perlu mengurutkan bahagian sendi yang terjejas (dari kaki ke lutut, dari tangan ke sendi siku). Untuk menentukan sama ada pembalut elastik itu diaplikasikan dengan betul, adalah disyorkan untuk menggunakan nasihat berikut: selepas mengikat, falang jari harus bertukar sedikit biru. Dengan kembalinya aktiviti bertenaga, mereka agak cepat dipulihkan di bawah naungan fisiologi. Pembalut elastik tidak boleh luka dengan kuat, kerana ini boleh menyebabkan aliran darah dan bengkak yang merosot. Sekiranya 30 minit selepas memakai pembalut elastik, kaki atau tangan menjadi kebas dan ada denyutan di bawah berpakaian, ini bermakna pembalut itu diregangkan dengan sangat kuat dan mesti dibuang segera, selepas itu disyorkan untuk berbaring di atas katil dan mengangkat anggota yang cedera dengan menggunakan pakaian yang digunakan.

Kembali ke jadual kandungan

Kaedah untuk memakai pembalut elastik secara langsung ke sendi pergelangan kaki termasuk langkah-langkah berikut:

Pembalut bermula di atas pergelangan kaki, manakala pembalut bergerak ke hadapan dalam fesyen bulat. Kemudian pembalut disyorkan untuk mengikat tumit. Kemudian dua kali membuat pembalut untuk menangkap kaki. Seterusnya, perban dipindahkan, terletak salib. Ia digunakan dari kaki ke kaki, kemudian kembali ke kaki. Ternyata persilangan yang kelihatan pada permukaan depan sambungan bandaged. Selanjutnya, pembalut kembali ke kaki bawah. Dengan cara ini beberapa pergelangan kaki pergelangan kaki dibuat, selepas itu pembalut itu tetap.

Penjagaan pembalut melibatkan pematuhan dengan cadangan penting seperti:

Basuh perban harus dilakukan hanya seperti yang diperlukan (kira-kira 2 kali dalam 10 hari). Basuh pembalut itu harus manual secara manual tanpa menggunakan surfaktan. Basuh dengan sabun biasa. Cabut pembalut tidak perlu. Ia cukup untuk memerah sedikit. Pengeringan pembalut dilakukan pada substrat kain dalam bentuk terbentang. Pembalut elastik perlu disimpan dalam keadaan berpintal daripada pendedahan kepada cahaya matahari. Bahan penyeterika dilarang sama sekali. Kembali ke jadual kandungan

Orthosis untuk melindungi sendi yang cedera dari kerosakan berulang

Ortosis adalah peranti khas yang mengikuti kontur sendi. Ia bertindih bersama sendi terjejas. Penampilan pergelangan kaki untuk buku lali adalah kaus kaki, lutut atau kasut. Toe harus tetap terbuka. Untuk membaiki pergelangan pergelangan kaki, anda boleh menggunakan pengikat khas atau velcro. Ortosis diperbuat daripada kain kapas, logam, plastik atau kayu.

Model untuk pencegahan. Mereka perlu untuk mengelakkan kerosakan pada buku lali. Model perubatan. Mereka digunakan untuk menyediakan rawatan perubatan untuk kecederaan di kawasan sendi. Model fungsian. Ia digunakan secara berterusan untuk perubahan tidak dapat dipulihkan dalam sendi.

Tahap ketegaran ortosa:

Ortosis semi-tegar buku lali. Ia mempunyai tali yang menggantikan pembalut elastik. Selain tali pinggang, sisipan logam, plastik, tali boleh digunakan. Ortosis lembut buku lali. Ia menyerupai rupa pembalut kain yang boleh dilepaskan. Penjepit keras. Memasukkan plastik dan tayar elastik. Sendi buku lali itu tetap sempurna.

Petunjuk untuk memakai ortosis:

arthritis atau arthrosis sendi; keseleo atau air mata ligamen dan tendon; pemulihan selepas patah tulang pergelangan kaki, kaki bawah, kaki; kaki rata, berat badan berlebihan, kecacatan valgus jari; kelumpuhan separa kaki dan kaki; Pencegahan kecederaan bagi orang yang aktif terlibat dalam sukan.

Kelebihan menggunakan ortosis:

Penstabilan kualitatif sendi rosak. Mengurangkan beban mekanikal pada permukaan artikular. Menguatkan otot dan ligamen. Penyerapan edema dan anestesia mereka. Pengembangan volum aktiviti motor dalam sendi.

Ortosis adalah tidak diingini untuk digunakan dengan luka terbuka dan kecederaan. Ia perlu dilakukan hanya selepas gabungan serpihan tulang. Masa yang paling penting dalam perolehan jenis peranti ini adalah pilihan yang betul.

Kembali ke jadual kandungan

Pembalut buku lutut adalah cara yang paling berkesan untuk membaiki sendi yang cedera. Penggunaan pembalut adalah wajar dalam kes berikut:

kecederaan ligamen; kecederaan otot; retak, keretakan tulang; terkesima di kawasan sendi.

Selepas kecederaan ligamen, hematoma muncul

Mana-mana kecederaan boleh berlaku akibat mendapat lebam kepada pesakit, pukulan langsung, jatuh, mengetuk kaki, memakai kasut bertumit tinggi. Peralatan ligamen seseorang yang paling kerap menderita.

Pembalut pada sendi buku lali adalah sejenis tali pinggang elastik yang mempunyai tali dan pengikat khusus. Pembalut pada sendi buku lali boleh dipakai bukan sahaja dalam kes kecederaan sendi, tetapi juga semasa kehamilan untuk menyokong tulang belakang lumbar dan selepas pembedahan.

Pembalut pada buku lali mempunyai sifat positif berikut:

menggalakkan pertambahan pesakit ligamen; mengembalikan sistem otot; membaiki sendi rosak; mempunyai kesan mampatan; menghapuskan banyak edemas; menormalkan pengeluaran cecair sinovial; menghapuskan kemungkinan pendarahan; ketara memanaskan sendi.

Pembalut diperbuat daripada sisipan tulang rusuk (maka sukar), serat elastik, salutan anti-alahan, yang menghangatkan sendi. Ia adalah perlu untuk memilih pembalut selaras dengan saiz kaki, jika tidak ia boleh menyebabkan kesulitan dan menggosok kaki sangat keras.

Ramai berfikir tentang kos pembalut itu. Pelbagai pembalut agak luas. Terdapat pilihan bajet untuk peranti ortopedik ini. Tetapi lebih baik membeli pembalut pada harga purata. Kos bergantung kepada kawasan kediaman dan unsur-unsur yang digunakan dalam pembalut.

Kembali ke jadual kandungan

Tutor membantu menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul. Petunjuk untuk menggunakan serpihan:

proses keradangan di sendi; lumpuh, dsb.

Produk ortopedik ini dipakai pada stok kapas khusus. Selanjutnya, disyorkan untuk memberikan anggota yang rosak kedudukan yang betul, selepas itu perlu berhati-hati dan hati-hati memakai serpihan. Terdapat pengikat pada serpihan. Pada bantalan tulang, serpihan itu tidak boleh dikenakan sebarang tekanan. Peranti dipakai pada anggota badan pada waktu malam atau semasa tidur siang. Berjalan di dalamnya adalah dilarang sama sekali. Di dalam tutorial ini boleh dirawat dengan kain sabun lembap. Ia adalah perlu untuk mengecualikan kemasukan air ke logam, kerana ia akan rosak. Ia perlu memakai serpihan setiap hari, menggabungkannya dengan latihan khusus yang ortopedis berkembang. Pelarasan penutupan splint dilakukan secara eksklusif oleh seorang doktor.

Ia adalah mungkin untuk memadamkan tutor, tetapi untuk mengeringkan ia perlu jauh dari objek pemanasan. Untuk membasuhnya, anda memerlukan beg khas.

Kelebihan menggunakan serpihan adalah kemungkinan menetapkan elemen anggota yang rosak dalam kedudukan yang diperlukan untuk ini.

Tutor sepenuhnya melumpuhkan sendi yang cedera

Untuk mengelakkan berlakunya kecederaan, keseleo dan dislokasi sendi pergelangan kaki, pengukuhan adalah disyorkan, berikut adalah cara yang ideal:

berjalan di atas balak; berjalan di kerikil; berjalan kaki tanpa alas kaki di atas rumput atau air.

Cara terbaik untuk berjalan di atas log. Dalam kes ini, log yang digunakan tidak boleh kurus. Ia harus terletak di atas tanah. Ia perlu bergerak di atasnya tanpa alas kaki atau di kasut sukan.

Ia telah ditubuhkan bahawa, cuba untuk mengimbangi log, seseorang akan mengetatkan otot sendi pergelangan kaki, dan ini seterusnya menyumbang kepada pengukuhan mereka.

Pembalut elastik yang digunakan untuk buku lali yang cedera semasa lengan adalah jenis peranti perubatan yang diberikan kepada pesakit dalam kes kecederaan sendi.

Pembalut sedemikian, berbanding dengan pembalut biasa, mempunyai banyak kelebihan. Di samping itu, ia boleh digunakan berkali-kali, dan pembalut ringkas hanya bertujuan untuk kegunaan tunggal.

Di samping itu, jika pembalut digunakan untuk sendi, maka ia tidak akan mengupas dan tidak akan berubah bentuk.

Dalam kes ini, ia dapat menangkap sendi berpenyakit dengan baik. Pembalut mudah mesti sentiasa berubah, dari semasa ke semasa ia tergelincir dari kawasan yang rosak badan.

Pembalut elastik adalah bahan yang serba boleh, kerana ia boleh digunakan pada mana-mana bahagian sendi, sehingga memastikan penahan ketat untuk waktu yang lama.

Pembalut sedemikian mudah luka dan juga hanya dikeluarkan, jadi tidak perlu melatih pesakit untuk memakai pembalut itu. Selain itu, satu pembalut elastik boleh menggantikan lebih daripada 20 bungkus gauze standard dressings, yang sangat berfaedah dan mudah.

Tetapi, walaupun semua kelebihan menggunakan pembalut elastik, ia masih mempunyai kelemahan tertentu yang tidak boleh diabaikan:

Sekiranya berlaku penggulungan yang tidak betul, peredaran darah terjejas mungkin berlaku. Untuk aplikasi pembalut yang ketat, anda perlu mempunyai beberapa kemahiran. Kekurangan rawatan yang sewajarnya untuk pembalut elastik sering menyebabkan kemerosotan pesatnya.

Sebagai peraturan, pembalut yang ketat digunakan dalam keseleo dan dalam kes lebam. Untuk mengikatkan pinggan plaster dengan selamat, ia juga sering dibalut dengan pembalut elastik.

Penetapan dilakukan pada hari kedua selepas kerosakan pada buku lali dan sendi lain telah diterima. Kerana anda perlu menunggu satu hari untuk plaster dengan sepenuhnya kering.

Adalah dinasihatkan untuk melepaskan pembalut ketat setiap hari untuk mengembangkan fungsi motor pergelangan kaki dan sendi lain. Tetapi perlu diperhatikan bahawa senam sedemikian tidak boleh dilakukan tanpa perundingan perubatan. Lagipun, jika anda melakukan pelbagai latihan tanpa kebenaran, anda boleh mencederakan semula sendi yang berpenyakit.

Di samping itu, pembalut elastik untuk meregangkan dan melukai ligamen boleh digunakan bersama dengan kompres dan salap perubatan.

Dalam proses memilih perban, anda mesti mengikuti beberapa peraturan. Oleh itu, dalam kes ini adalah penting untuk memberi perhatian kepada panjang produk. Pada dasarnya, parameter bergantung kepada saiz kawasan, yang kemudiannya akan dilipat bahan.

Panjang standard pembalut elastik ditentukan oleh tujuan mereka:

untuk buku lali - dari 1.5 hingga 2 meter; untuk pergelangan tangan - dari 1 hingga 1.5 meter.

Dan pada sendi-sendi besar yang lain pembalut luka, panjangnya dari 2 hingga 3 meter. Untuk membaiki anggota atas jika ligamen rosak, anda perlu membeli pembalut empat meter, seperti pembalut elastik untuk siku, dan pembalut yang lebih rendah - pembalut lima meter.

Keluasan adalah satu lagi faktor penting yang tidak boleh dilupakan apabila memilih pembalut elastik. Agar fiksasi menjadi berkualiti tinggi apabila menghulurkan ligamen, pembalut dengan pemanjangan sederhana atau tinggi harus digunakan.

Dan selepas pembedahan pada kaki bawah, untuk mengelakkan penampilan penyakit varikos, perlu menggunakan bahan yang mempunyai tahap keanjalan yang rendah.

Pembalut elastik digunakan untuk sutra atau selepas rehat, di mana kedudukan anggota yang cedera perlu dinaikkan ke atas pada sudut 30 darjah. Dalam kes ini, selebihnya mungkin pendek - tidak lebih daripada 15 minit. Ini perlu supaya anggota badan tidak membengkak.

Apabila ligamen rosak, bahan anjal digunakan, bermula dari zon sempit pergelangan kaki dan bergerak ke arah bahagian yang luas. Sebagai contoh, dari pergelangan kaki ke sendi lutut.

Prosedur untuk pembalut mesti dilakukan dengan berhati-hati dan sangat berhati-hati. Walau bagaimanapun, penjagaan mesti diambil untuk mengelakkan lipatan.

Cabut pembalut diperlukan dan hanya pada permukaan kulit. Oleh itu, material overloading akan dihapuskan, dan kain tidak akan ditekan terlalu keras.

Setiap penggulungan perlu meliputi 1/3 lapisan yang digunakan sebelum ini. Selain itu, selang antara lapisan tidak seharusnya.

Ketegangan terbesar di dalam pakaian adalah di bahagian bawah. Dan dengan kenaikan beransur-ansur, ketegangan harus sedikit melegakan. Sebagai contoh, pergelangan kaki dibalut dengan ketegangan yang kuat, dan zon lutut - dengan lemah.

Pembalut ketat adalah lebih baik untuk angin 15 cm di bawah dan di atas kawasan yang terjejas. Dan pergelangan kaki mesti diperbaiki dari falang jari-jari kaki ke bahagian tengah kaki.

Pembalut elastik lebih baik untuk digunakan hanya semasa gerakan aktif. Jika pesakit berada dalam keadaan tenang, maka adalah wajar untuk mengeluarkan bahan tersebut. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengurut kawasan sendi yang berpenyakit - dari pergelangan tangan ke siku dan dari kaki ke sendi lutut.

Untuk memahami sama ada pembalut elastik itu digunakan dengan betul, adalah disyorkan untuk memohon nasihat ini: selepas mengiringi jari-jari harus bertukar biru kecil. Selepas kembalinya aktiviti, warna fisiologi mereka segera dipulihkan.

Terlalu mengetatkan ketegangan tidak sepatutnya, kerana aliran darah mungkin terganggu kerana bengkak akan muncul.

Sekiranya selepas separuh jam selepas penggulungan perban, lengan atau kaki pulsa dan menjadi mati rasa, oleh itu, pembalut itu sangat ketat diterapkan, jadi ia mesti dikeluarkan segera. Kemudian, anda dinasihatkan untuk mengambil kedudukan mendatar dan angkat kaki yang berpenyakit, dan kemudian buat urut ringan.

Peraturan untuk memakai pembalut ke buku lali terdiri daripada langkah-langkah seperti:

Pembalut disesuaikan tepat di atas pergelangan kaki di lingkaran. Selepas itu, perban untuk mengikat tumit. Kemudian 2 kali harus dibungkus kaki. Kemudian anda perlu melakukan penggulungan salib. Dalam kes ini, adalah perlu untuk memerhatikan skim tersebut - dari kaki ke kaki, dan sekali lagi ke kaki. Secara visual, ia kelihatan seperti salib di permukaan artikulasi. Pada penghujung pembalut itu hendaklah diletakkan di atas janggut. Begitu juga, anda perlu membuat sepasang pergelangan kaki buku lali, dan kemudian mengikat pembalut itu.

Dalam usaha untuk sifat-sifat prestasi pembalut elastik untuk dipelihara selagi mungkin, beberapa peraturan penting mesti diikuti. Oleh itu, anda perlu membasuh pembalut hanya apabila diperlukan - kira-kira dua kali setiap sepuluh hari.

Pembalut harus disimpan di tempat yang gelap, memastikan bahawa ia tidak jatuh pada sinar cahaya. Ia juga penting bahawa dia disimpan dalam bentuk yang dipintal. Di samping itu, menyeterika bahan tersebut adalah dilarang.

Basuh produk di dalam mesin dengan menggunakan surfaktan yang tidak dibenarkan. Lebih baik menggunakan basuh tangan dan gunakan sabun biasa.

Selepas mencuci, pembalut tidak boleh dipintal. Ia akan cukup untuk memerah sedikit. Dan ia perlu dikeringkan dalam bentuk terbentang pada substrat kain.

Pembalut elastik adalah ubat sejagat yang digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit dan kecederaan sendi. Untuk penggulungannya tidak perlu mempunyai pendidikan perubatan atau amalan khas, cukup untuk membiasakan diri dengan peraturan dan cadangan doktor dan mengikutinya dengan jelas. Dengan pemeliharaan teknologi, pembalut tidak tergelincir dari buku lali, tidak dilepaskan dan tidak melanggar peredaran darah di anggota badan.

kecederaan (lebam dan sprains); artritis dan arthrosis, disertai oleh bengkak dan kesakitan; beban tinggi yang berkaitan dengan sukan.

Dalam kes kecederaan pergelangan kaki dan pecah ligamen, sebatang plaster digunakan untuk pesakit. Dalam "tandem" ia menggunakan pembalut elastik. Dia terikat pada hari kedua selepas insiden itu, apabila plaster itu sudah kering. Reka bentuk ini membolehkan seseorang mudah membuang pembalut itu dan cuba mengembangkan anggota yang rosak.

Untuk arthritis dan arthritis, pembalut elastik untuk sendi buku lali digunakan bersama salap atau ubat-ubatan rakyat untuk kegunaan luaran. Mereka dihiasi di bawahnya, jadi kesan kompres dibuat.

Latihan intensif sukan potensi risiko - mendapatkan microtraumas bersama. Sekiranya anda memakai pembalut elastik untuk latihan, kebarangkalian kerosakan akan dikurangkan dengan beberapa kali.

Adalah penting! Orang yang terlibat dalam sukan atau buruh fizikal, doktor mengesyorkan sentiasa mempunyai perban elastik di kit pertolongan cemas.

Pembalut elastik secara aktif digunakan dalam rawatan kecederaan dan keradangan pergelangan kaki

Boleh diguna semula. Ini berbeza dengan pembalut tidak elastik, yang boleh digunakan sekali sahaja. Kebolehpercayaan Apabila digunakan dengan betul, pembalut teguh dipasang pada kaki, tidak jatuh dan tidak berehat. Oleh itu, pembalut biasa yang dibongkar dan merangkak memerlukan penampungan yang tetap. Mudah digunakan. Gaun ini mudah dimatikan dan dipakai, tiada latihan terdahulu diperlukan. Ketepatan. Pembalut elastik sesuai bukan sahaja untuk buku lali, tetapi juga untuk sendi lain. Kecekapan. Amalan menunjukkan bahawa pembalut elastik tunggal boleh menggantikan 20 bungkus pakaian kasa konvensional.

Kelemahan pembalut elastik diwujudkan jika orang itu tidak menguasai peraturan untuk memohon kepada bahagian pergelangan kaki dan bahagian-bahagian badan yang lain. Kesalahan yang dibuat dalam teknik perbatasan membawa kepada peredaran darah terjejas dalam anggota yang cedera, runtuh dan melepaskan tisu, kemerosotan pesatnya.

Untuk mengelakkan kesan buruk, adalah penting untuk mengambil kira semua cadangan pakar semasa membalut.

Doktor mengenal pasti kaedah-kaedah berikut yang mesti diikuti semasa memilih berpakaian:

Jualan adalah pembalut saiz yang berbeza. Pilihan bergantung pada sendi mana yang perlu anda selesaikan. Untuk kawasan pergelangan tangan, varian sehingga satu setengah meter digunakan, untuk buku lali - dari satu setengah hingga dua, untuk anggota bawah - tidak kurang daripada lima meter.

2. Pilihan elastik yang betul

Untuk penetapan sendi buku lali selepas kecederaan, pembalut dengan keanjalan rendah dan sederhana digunakan. Sangat elastik untuk merawat urat varikos

Adalah penting! Pesakit individu tidak mahu mengenakan pembalut elastik mengikut keterangan seorang doktor, yang takut akan merosakkan kulit. Kecurigaan sedemikian tidak berasas: bahan pembalut dibuat dari bahan semula jadi, dan oleh itu sangat selamat.

Pakar memberikan cadangan berikut,

Mengikat kaki adalah yang terbaik pada waktu pagi, selepas tidur malam. Sekiranya perlu untuk melakukan ini pada siang hari, pesakit harus terlebih dahulu berbaring dengan anggota badan yang dibangkitkan 30 darjah sekurang-kurangnya seperempat jam. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini membawa kepada kemunculan bengkak. Apabila menabur anda perlu bergerak dari tempat yang sempit ke tempat yang luas. Sebagai contoh, anda boleh pergi dari kawasan pergelangan kaki sehingga kaki. Pembalut itu perlu sama rata dan tepat. Ikat buku lali tanpa lipatan, jurang di antara lapisan tisu dan lain-lain "blots". Mengikat badan dengan pembalut elastik, mengurangkan ketegangan semasa anda bergerak ke atas. Mampatan maksimum harus berada di kawasan paling sempit, minimum - paling banyak. Kencangkan sendi, putar pembalut keluar. Membongkar ia seiring dengan kulit yang mungkin, ia akan menyelamatkan anda dari lipatan dan ketidaktepatan. Setiap pergelutan seterusnya harus menutupi permukaan sepertiga sebelumnya. Sendi yang rosak perlu disambungkan ke kawasan yang lebih besar daripada zon kecederaan. Rewind tambahan 10-15 cm naik dan turun daripadanya. Betulkan pembalut dan pastikan untuk memeriksa ketepatan pengenaannya. Ini ditunjukkan oleh ujian mudah: hujung jari anggota yang cedera harus bertukar sedikit biru. Biru ini segera hilang apabila pesakit membuat beberapa pergerakan dengan tangan atau kakinya. Jika ia tidak timbul, atau ia tidak hilang dari pergerakan, perban itu digunakan dengan tidak betul, perlu mengulanginya.

Adalah penting! Mengikat anggota badan dengan bahan pembetulkan hanya perlu jika pesakit membuat pergerakan dengannya. Jika dia akan berehat atau tidur, anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan tali pembalut.

Jika dalam masa setengah jam selepas penetapan pergelangan kaki atau sendi yang lain, orang berasa kebas pada anggota badan, ada denyutan yang jelas di bawah pembalut, pembalut itu digunakan terlalu ketat dan menghalang peredaran darah normal. Perlu mengeluarkannya dengan serta-merta. Untuk menormalkan keadaan, pesakit perlu memegang anggota yang terjejas dalam kedudukan yang dibangkitkan selama 10-15 minit.

Pengenaan pembalut elastik pada pergelangan kaki berlaku hanya selepas ia telah mengesahkan pergelangan kaki

pesakit kering dan bersih tanpa kerosakan serius. Kedudukan pesakit yang optimum - terletak di belakangnya.

Untuk mengikat pembalut dengan betul di kawasan buku lali, ikut garis panduan ini:

Mula berpakaian tepat di atas pergelangan kaki, gulung semula anggota badan dalam gerakan melingkar ke bawah. Ia perlu untuk mengetatkan pembalut elastis pada tumit (beberapa giliran) dan di kaki. Pindahkan salib: dari kaki ke kaki dan belakang. Dapatkan pembalut pada pembalut di kawasan buku lali.

Elakkan kesalahan biasa. Pengambilan ketat pada pembalut elastik akan mengakibatkan aliran darah dan aliran limfa terjejas. Secara luar, ini akan nyata pada hakikat bahawa jari-jari akan menjadi dingin dan kebiruan. Sekiranya anda tidak dapat membalut kaki anda dengan ketat, pembalut akan jatuh dari bahagian bawah pergerakan dan usaha akan sia-sia.

Video - Pembalut buku lali

Untuk memperbaiki anggota badan dengan betul, tidak cukup untuk menguasai teknik tersebut. Adalah penting bahawa pembalut buku lali adalah berkualiti tinggi. Oleh itu, sifat pengguna pembalut elastik disimpan selama mungkin,

Jangan mencuci pakaian terlalu kerap. Kekerapan optimum sekali setiap lima hari. Untuk membasuh sebelum memohon, gunakan sabun biasa. Jangan gunakan bahan kimia yang agresif. Jangan memerah kain terlalu keras: ini akan membuat pembalut elastik. Cukup beberapa pergerakan. Letakkan pakaian mendatar pada kain semula jadi nipis untuk pengeringan. Jangan sekali-kali besi kain elastik dengan besi.

Penyimpanan pembalut elastik perlu dilakukan dalam kabinet atau pakej yang khusus. Sinaran ultraviolet langsung jatuh ke atas kain, menafikan sifat pengguna yang diperlukan.

Pembalut elastik pada sendi buku lali adalah resipi untuk banyak penyakit. Ia membantu untuk melancarkan anggota badan dengan kecederaan dan proses keradangan, menghapus kemungkinan kecederaan semasa latihan intensif sukan.

Untuk mencapai hasil yang diingini, ikuti saranan pakar, bagaimana untuk menjaga aksesori pembalut dan bagaimana untuk membalut buku lali dengan betul.

Kaedah baru untuk mengeluarkan Gribka dari badan yang ditemui oleh Alexander Myasnikov. Ia hanya perlu sebelum tidur...

Di antara jisim alat perubatan, pembalut anjal tradisional untuk pergelangan kaki datang untuk membantu sendi buku lali. Ia digunakan selepas pelbagai kecederaan buku lali untuk mengekalkan artikulasi artikular dalam kedudukan normal. Betulkan pembalut pada kaki yang cedera adalah perlu sepanjang hari.

Ia boleh dikeluarkan untuk urutan, senaman gimnastik bertujuan untuk membangunkan penyembuhan sendi. Selepas terapi latihan di bawah pembalut elastik, disyorkan untuk menggetarkan pemanasan pemanasan, atau melincirkan kaki dengan gel, krim.

Pembalut elastik menjadi pembantu yang hebat untuk seseorang yang terlibat dalam beberapa jenis sukan, kerana para penari, gim gimnasium dan akrobat sarkas, atlet tertakluk kepada kecederaan kaki bawah.

Kaki terselip

Memobilkan pergelangan kaki diperlukan untuk kecederaan teruk, yang sering berlaku dalam kehidupan seharian, atau dalam latihan. Dalam kes lebam seperti itu, diandaikan bahawa bentuk mikrokompresi pada permukaan kartilaginous, yang biasanya tidak dapat dilihat pada sinar-X, jadi sinar-X tidak diambil, tetapi pembalut ketat segera digunakan. Adalah penting untuk membalut kaki dengan betul dengan angka lapan untuk mendapatkan pembalut yang boleh dipercayai yang tidak akan merangkak ke dalam gerakan.

Imobilisasi pembalut elastik pergelangan kaki diperlukan:

jika ligamenten diregangkan atau koyak; dalam proses keradangan, disertai dengan edema; untuk profilaksis dengan peningkatan tenaga fizikal.

Dalam kecederaan yang lebih teruk, dengan dislokasi dan patah kaki pergelangan kaki tanpa anjakan, immobilization dilakukan oleh pengenaan plaster cast. Walau bagaimanapun, sehari selepas itu, apabila plaster itu benar-benar mengeras, ia mungkin melakukan peleburan tambahan di atasnya dengan penahan elastik.

Rawatan seorang kanak-kanak adalah berbeza daripada rawatan orang dewasa yang bermain bola sepak dan terlibat secara profesional dalam sukan. Siri pembalut elastik berbeza bukan hanya dalam saiz, tetapi juga untuk tujuan. Atlet memerlukan pencegahan kecederaan, dan anak-anak dengan cerebral palsy memerlukan sokongan maksimum untuk mengekalkan otot mereka dengan baik.

Produk kanak-kanak dibezakan oleh fakta bahawa ia mudah untuk memakai pembalut kaus kaki di kaki, dan ia tidak akan merangkak semasa pergerakan aktif bayi. Adalah lebih sukar untuk mengenakan pembalut elastik pada bayi, terutamanya jika, semasa kecederaan yang berkaitan dengan pecah, dia berteriak dengan kesakitan dan bimbang tentang pergerakannya.

Pembalut anjal sederhana untuk buku lali

Industri farmakologi menghasilkan beberapa jenis pembalut elastik, berbeza dengan lebar, panjang. Penunjuk utama kualiti dan sifat pembalut adalah keupayaan untuk keanjalan, yang sangat penting untuk digunakan dalam menetapkan pergelangan kaki dalam pelbagai patologi.

Dengan pembalut elastik tegangan adalah:

tidak elok; sifat tegangan yang rendah; keanjalan sederhana; keanjalan yang tinggi.

Doktor Ortopedik Profesor Dikul Valentin Ivanovich:
"Adalah diketahui bahawa untuk rawatan sendi terdapat insoles, tayar, pembaca bukti dan pembedahan yang ditetapkan oleh doktor. Tetapi ia bukan tentang mereka, tetapi mengenai ubat-ubatan yang boleh digunakan sendiri dan di rumah... "

Pembalut tidak elastik sesuai untuk melupuskan kaki yang cedera. Pembalut tegangan rendah digunakan untuk mengikat tali pembalut dalam kekurangan vena yang kronik. Pembalut keanjalan sederhana diperlukan untuk tujuan prophylactic, atau untuk menetapkan pergelangan kaki dengan keseleo kecil dengan edema. Pembalut keanjalan yang tinggi direka untuk immobilisasi lengkap pergelangan kaki dengan kecederaan ligamen yang serius - kekejangan, pecah.

Apabila memilih pembalut untuk kaki anda, anda mesti mengikuti peraturan khas: mengambil pembalut keanjalan untuk menyesuaikan tahap kerosakan, dan mengambil pita panjang yang dikehendaki. Khususnya untuk sendi buku lali menghasilkan pita panjang 1.5-2 meter. Panjang pembalut elastik diperlukan untuk buku lali lelaki yang rata-rata membina. Ini cukup untuk membalut seluruh buku lali dengan mematuhi peraturan mengenakan pembalut pembalut.

Pembalut elastik dibuat oleh syarikat yang berlainan, tetapi produk yang paling umum dan popular adalah dari Grozz, Maxwarp, Pharmacels. Produk mereka adalah berpatutan, dan yang paling penting, mereka memenuhi keperluan kategori pengguna yang berbeza: dari bayi dengan masalah motor, kepada pelari jarak jauh dengan keperluan untuk mengelakkan kecederaan yang mungkin berlaku pada kaki mereka dalam perlumbaan di negara.

Firma-firma ini menghasilkan produk kanak-kanak dengan lengket atau tongkat selesa yang mudah diikat dan tidak mengganggu bayi bergerak.

Pembalut anjal tindih langkah demi langkah

Keperluan utama adalah mengikatkan jalur elastik pada waktu pagi, atau selepas rehat yang panjang. Ini diperlukan supaya tiada bengkak sama sekali di tapak kecederaan, atau ia akan berada dalam keadaan minimum. Banding dilakukan oleh "angka lapan" dari bahagian sempit kaki ke lebar. Ia perlu pembalut itu lancar, tanpa pembalut dan lipatan. Dalam hal ini, peraturan harus diikuti: pergelangan kaki harus dibalut dengan angka lapan. Masa khas: roll perlu dilepaskan pada kulit, ke arah luar, di mana ketegangan pita dan meremas tisu cedera dihalang.

Pita itu dibalut supaya lapisan seterusnya akan bertindih dengan satu sebelumnya sepertiga. Jadi antara lapisan tidak akan ada jurang, dan pembalut akan seragam. Walau bagaimanapun, bahagian bawah memerlukan ketegangan yang paling besar, iaitu pembalut buku lali itu sendiri agak ketat, lebih padat. Ini amat penting apabila membalut buku lali untuk meregangkan ligamen. Mendaki shin, ketegangan pita harus dikurangkan secara beransur-ansur supaya tidak memindahkan saluran darah, supaya ligasi pergelangan kaki tidak menyebabkan komplikasi varises.

Adalah penting bahawa pembalut meliputi tapak luka kaki bawah 15 cm ke atas dan ke bawah, mungkin dengan mencengkam tumit, jika diperlukan oleh sifat kecederaan. Oleh itu, pergelangan kaki diperbetulkan dari falang jari-jari ke tengah-tengah kaki, supaya sejenis "golf" diperolehi. Perban hanya perlu semasa pergerakan aktif pesakit. Pada rehat, pembalut itu perlu dikeluarkan, manakala dengan lembut menggosok sendi terjejas dari kaki ke lutut. Ini akan menjadi pembetulan yang betul pada pembalut elastik pada sendi buku lali.

Bagaimana untuk menentukan sama ada buku lali itu dibalut dengan betul? Terdapat pemerhatian praktikal: segera selepas memakai pembalut, jari kaki sedikit biru. Dengan pergerakan aktif, warna dengan cepat dipulihkan kepada norma fisiologi. Apabila, dalam masa setengah jam selepas penggunaan pembalut elastik, sensasi yang tidak menyenangkan, keletihan, kebas, kesemutan muncul di kaki, pembalut mesti dikeluarkan, yang bermaksud bahawa ia adalah tegang. Dalam kes ini perlu menanggalkan cincin dan mengembalikan sirkulasi darah pada sendi yang rosak.

Berpakaian dengan pita anjal ditunjukkan di dalam video, di mana anda boleh belajar cara memasang pembalut pada sendi buku lali dengan betul, jika perlu, "lapan", ambil tumit pembalut.

Pembalut elastik adalah ubat sejagat yang digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit dan kecederaan sendi. Untuk penggulungannya tidak perlu mempunyai pendidikan perubatan atau amalan khas, cukup untuk membiasakan diri dengan peraturan dan cadangan doktor dan mengikutinya dengan jelas. Dengan pemeliharaan teknologi, pembalut tidak tergelincir dari buku lali, tidak dilepaskan dan tidak melanggar peredaran darah di anggota badan.

Petunjuk untuk digunakan

 1. kecederaan (lebam dan sprains);
 2. artritis dan arthrosis, disertai oleh bengkak dan kesakitan;
 3. beban tinggi yang berkaitan dengan sukan.

Dalam kes kecederaan pergelangan kaki dan pecah ligamen, sebatang plaster digunakan untuk pesakit. Dalam "tandem" ia menggunakan pembalut elastik. Dia terikat pada hari kedua selepas insiden itu, apabila plaster itu sudah kering. Reka bentuk ini membolehkan seseorang mudah membuang pembalut itu dan cuba mengembangkan anggota yang rosak.

Untuk arthritis dan arthritis, pembalut elastik untuk sendi buku lali digunakan bersama salap atau ubat-ubatan rakyat untuk kegunaan luaran. Mereka dihiasi di bawahnya, jadi kesan kompres dibuat.

Latihan intensif sukan potensi risiko - mendapatkan microtraumas bersama. Sekiranya anda memakai pembalut elastik untuk latihan, kebarangkalian kerosakan akan dikurangkan dengan beberapa kali.

Adalah penting! Orang yang terlibat dalam sukan atau buruh fizikal, doktor mengesyorkan sentiasa mempunyai perban elastik di kit pertolongan cemas.

Kelebihan dan kelemahan pembalut anjal

Pembalut elastik secara aktif digunakan dalam rawatan kecederaan dan keradangan pergelangan kaki

 • Boleh diguna semula. Ini berbeza dengan pembalut tidak elastik, yang boleh digunakan sekali sahaja.
 • Kebolehpercayaan Apabila digunakan dengan betul, pembalut teguh dipasang pada kaki, tidak jatuh dan tidak berehat. Oleh itu, pembalut biasa yang dibongkar dan merangkak memerlukan penampungan yang tetap.
 • Mudah digunakan. Gaun ini mudah dimatikan dan dipakai, tiada latihan terdahulu diperlukan.
 • Ketepatan. Pembalut elastik sesuai bukan sahaja untuk buku lali, tetapi juga untuk sendi lain.
 • Kecekapan. Amalan menunjukkan bahawa pembalut elastik tunggal boleh menggantikan 20 bungkus pakaian kasa konvensional.

Kelemahan pembalut elastik diwujudkan jika orang itu tidak menguasai peraturan untuk memohon kepada bahagian pergelangan kaki dan bahagian-bahagian badan yang lain. Kesalahan yang dibuat dalam teknik perbatasan membawa kepada peredaran darah terjejas dalam anggota yang cedera, runtuh dan melepaskan tisu, kemerosotan pesatnya.

Untuk mengelakkan kesan buruk, adalah penting untuk mengambil kira semua cadangan pakar semasa membalut.

Bagaimana untuk memilih pembalut yang betul

Doktor mengenal pasti kaedah-kaedah berikut yang mesti diikuti semasa memilih berpakaian:

Jualan adalah pembalut saiz yang berbeza. Pilihan bergantung pada sendi mana yang perlu anda selesaikan. Untuk kawasan pergelangan tangan, varian sehingga satu setengah meter digunakan, untuk buku lali - dari satu setengah hingga dua, untuk anggota bawah - tidak kurang daripada lima meter.

2. Pilihan elastik yang betul

Untuk penetapan sendi buku lali selepas kecederaan, pembalut dengan keanjalan rendah dan sederhana digunakan. Sangat elastik untuk merawat urat varikos

Adalah penting! Pesakit individu tidak mahu mengenakan pembalut elastik mengikut keterangan seorang doktor, yang takut akan merosakkan kulit. Kecurigaan sedemikian tidak berasas: bahan pembalut dibuat dari bahan semula jadi, dan oleh itu sangat selamat.

Bagaimana untuk menggulung tali pinggang elastik: peraturan umum

Pakar memberikan cadangan berikut,

 • Mengikat kaki adalah yang terbaik pada waktu pagi, selepas tidur malam. Sekiranya perlu untuk melakukan ini pada siang hari, pesakit harus terlebih dahulu berbaring dengan anggota badan yang dibangkitkan 30 darjah sekurang-kurangnya seperempat jam. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini membawa kepada kemunculan bengkak.
 • Apabila menabur anda perlu bergerak dari tempat yang sempit ke tempat yang luas. Sebagai contoh, anda boleh pergi dari kawasan pergelangan kaki sehingga kaki.
 • Pembalut itu perlu sama rata dan tepat. Ikat buku lali tanpa lipatan, jurang di antara lapisan tisu dan lain-lain "blots".
 • Mengikat badan dengan pembalut elastik, mengurangkan ketegangan semasa anda bergerak ke atas. Mampatan maksimum harus berada di kawasan paling sempit, minimum - paling banyak.
 • Kencangkan sendi, putar pembalut keluar. Membongkar ia seiring dengan kulit yang mungkin, ia akan menyelamatkan anda dari lipatan dan ketidaktepatan. Setiap pergelutan seterusnya harus menutupi permukaan sepertiga sebelumnya.
 • Sendi yang rosak perlu disambungkan ke kawasan yang lebih besar daripada zon kecederaan. Rewind tambahan 10-15 cm naik dan turun daripadanya.
 • Betulkan pembalut dan pastikan untuk memeriksa ketepatan pengenaannya. Ini ditunjukkan oleh ujian mudah: hujung jari anggota yang cedera harus bertukar sedikit biru. Biru ini segera hilang apabila pesakit membuat beberapa pergerakan dengan tangan atau kakinya. Jika ia tidak timbul, atau ia tidak hilang dari pergerakan, perban itu digunakan dengan tidak betul, perlu mengulanginya.

Adalah penting! Mengikat anggota badan dengan bahan pembetulkan hanya perlu jika pesakit membuat pergerakan dengannya. Jika dia akan berehat atau tidur, anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan tali pembalut.

Jika dalam masa setengah jam selepas penetapan pergelangan kaki atau sendi yang lain, orang berasa kebas pada anggota badan, ada denyutan yang jelas di bawah pembalut, pembalut itu digunakan terlalu ketat dan menghalang peredaran darah normal. Perlu mengeluarkannya dengan serta-merta. Untuk menormalkan keadaan, pesakit perlu memegang anggota yang terjejas dalam kedudukan yang dibangkitkan selama 10-15 minit.

Bagaimana untuk membalut kawasan buku lali dengan betul?

Pengenaan pembalut elastik pada pergelangan kaki berlaku hanya selepas ia telah mengesahkan pergelangan kaki

pesakit kering dan bersih tanpa kerosakan serius. Kedudukan pesakit yang optimum - terletak di belakangnya.

Untuk mengikat pembalut dengan betul di kawasan buku lali, ikut garis panduan ini:

 • Mula berpakaian tepat di atas pergelangan kaki, gulung semula anggota badan dalam gerakan melingkar ke bawah.
 • Ia perlu untuk mengetatkan pembalut elastis pada tumit (beberapa giliran) dan di kaki.
 • Pindahkan salib: dari kaki ke kaki dan belakang.
 • Dapatkan pembalut pada pembalut di kawasan buku lali.

Elakkan kesalahan biasa. Pengambilan ketat pada pembalut elastik akan mengakibatkan aliran darah dan aliran limfa terjejas. Secara luar, ini akan nyata pada hakikat bahawa jari-jari akan menjadi dingin dan kebiruan. Sekiranya anda tidak dapat membalut kaki anda dengan ketat, pembalut akan jatuh dari bahagian bawah pergerakan dan usaha akan sia-sia.

Video

Video - Pembalut buku lali

Penjagaan pembalut elastik

Untuk memperbaiki anggota badan dengan betul, tidak cukup untuk menguasai teknik tersebut. Adalah penting bahawa pembalut buku lali adalah berkualiti tinggi. Oleh itu, sifat pengguna pembalut elastik disimpan selama mungkin,

 • Jangan mencuci pakaian terlalu kerap. Kekerapan optimum sekali setiap lima hari.
 • Untuk membasuh sebelum memohon, gunakan sabun biasa. Jangan gunakan bahan kimia yang agresif.
 • Jangan memerah kain terlalu keras: ini akan membuat pembalut elastik. Cukup beberapa pergerakan.
 • Letakkan pakaian mendatar pada kain semula jadi nipis untuk pengeringan.
 • Jangan sekali-kali besi kain elastik dengan besi.

Penyimpanan pembalut elastik perlu dilakukan dalam kabinet atau pakej yang khusus. Sinaran ultraviolet langsung jatuh ke atas kain, menafikan sifat pengguna yang diperlukan.

Pembalut elastik pada sendi buku lali adalah resipi untuk banyak penyakit. Ia membantu untuk melancarkan anggota badan dengan kecederaan dan proses keradangan, menghapus kemungkinan kecederaan semasa latihan intensif sukan.

Untuk mencapai hasil yang diingini, ikuti saranan pakar, bagaimana untuk menjaga aksesori pembalut dan bagaimana untuk membalut buku lali dengan betul.