Utama / Pemulihan

Bagaimana untuk memeriksa tapak kaki di rumah

Flatfoot adalah penyakit kronik sistem muskuloskeletal, intipati yang meratakan lengkungan kaki. Akibat perubahan patologis sedemikian, mekanik berjalan normal terganggu, kerana beberapa komplikasi yang tidak menyenangkan dan kesihatan dari lutut, sendi pinggul dan tulang belakang berkembang.

Kaki rata adalah perkara biasa hari ini. Jika kita melihat statistik, kita dapat melihat bahawa kira-kira 50% daripada penduduk negara ini mengalami penyakit yang berbeza-beza. Wanita jatuh 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Dalam beberapa kes, kaki rata adalah kongenital, tetapi paling sering kecacatan ini diperolehi.

Pakar bedah ortopedik terlibat dalam diagnosis dan rawatan kaki rata. Tetapi untuk menentukan rata di rumah boleh sesiapa sahaja yang mahu menguji dirinya atau anaknya untuk masalah itu. Pertimbangkan kaedah diagnostik rumah yang paling berpatutan.

Apa yang perlu dicari

Mana-mana doktor memulakan proses diagnosis dengan pemeriksaan dan pemeriksaan pesakit. Ini boleh dilakukan dengan mudah di rumah. Perhatikan bukan sahaja kaki, tetapi juga pada kasut seseorang yang disyaki kaki rata. Di bawah keadaan biasa (jika tiada kaki rata), bahagian luar kasut dipakai dahulu, tetapi jika orang itu mempunyai kaki yang rata, maka bahagian dalam kasut dan tumit akan dipakai dahulu.

Anda juga perlu memberi perhatian kepada tanda-tanda lain yang mungkin menunjukkan masalah dengan bentuk kaki (mereka tidak spesifik dan wujud dalam kecacatan kaki jenis lain, dan bukan hanya rata):

 • warna kulit abnormal tapak kaki (sianotik, merah, pucat);
 • kehadiran pada kaki jagung, calluses, scuffs;
 • apabila berjalan atau berpanjangan di kaki, keletihan dan kesakitan di kaki muncul;
 • bengkak kaki, kaki pada akhir hari;
 • kekejangan kaki, termasuk malam, berat;
 • ketidakupayaan untuk memakai kasut dengan kasut kerana kesakitan;
 • peningkatan secara beransur-ansur dalam saiz kasut;
 • ketidakupayaan untuk menyimpan keseimbangan, jongkok;
 • pelbagai gangguan postur, sakit belakang;
 • perubahan gaya hidup biasa;
 • sisihan kaki pertama kaki ("tulang" muncul di atasnya);
 • ubah bentuk berbentuk tukul 2 dan 3 jari kaki.

Adalah penting untuk difahami! Gejala di atas mungkin menunjukkan kehadiran kaki rata pada manusia, tetapi mereka juga boleh menjadi tanda penyakit lain. Oleh itu, jika anda mengalami masalah tersebut, jangan malas untuk berunding dengan doktor untuk menentukan sebab sebenar ketidakselesaan dan memberikan rawatan yang betul.

Ujian rumah mudah

Dengan itu, anda boleh menyemak dengan pantas di rumah. Pakar dalam bidang perubatan memanggil kaedah diagnostik pesat ini. Inti teknik ini adalah untuk mendapatkan cetakan kaki di atas kertas dan mengkajinya. Untuk melakukan ini, anda perlu merawat kaki dengan sebarang pewarna rumah yang tersedia, sebagai contoh, penyelesaian Lugol (larutan iodin akueus), hijau, dakwat, dakwat, lukisan di atas kertas. Jika anda tidak mahu cat kaki, untuk tujuan ini anda boleh menggunakan krim berminyak yang akan meninggalkan jejak pada kertas.

Selepas penyediaan sedemikian, anda perlu meninggalkan tanda di atas kertas. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh berusaha untuk mengambil postur yang betul; seseorang mesti menjadi seperti dia dalam kehidupan sehari-hari biasa. Berat perlu sama rata di kedua-dua kaki.

Selepas menerima cetakan kaki, mereka perlu dipertimbangkan secara terperinci dan dibandingkan dengan had usia yang diterima. Anda harus tahu bahawa usia memainkan peranan penting dalam menilai keputusan, kerana tapak kaki kanak-kanak yang berbeza umur dan dewasa biasanya berbeza dengan ketara.

Kaedah menilai tumbuhan pada anak adalah seperti berikut. Pada helaian kertas yang dihasilkan dengan cetakan kaki, anda perlu menggambar 2 garisan serenjang - garisan AB (ditarik melalui dua tangen dari titik-titik paling melampau di bahagian tunggal)

Barisan kedua CD berserenjang dengan segmen AB tepat di tengah-tengah antara dua titik tangen yang dinyatakan di atas. Ini berserenjang hendaklah dibahagikan kepada 3 segmen. Selepas itu, adalah mungkin untuk menilai hasil yang diperoleh dari segi norma umur yang ditunjukkan dalam angka di atas.

Pada orang dewasa, lebih mudah untuk menilai tanaman itu. Walau bagaimanapun, teknik ini tidak praktikal tidak berbeza dari yang diterangkan. Tetapi yang berserenjang mestilah dibahagikan kepada separuh, bukan 3 bahagian. Sekiranya cetakan itu menduduki kurang daripada separuh segmen - ini dianggap normal, dan jika ia mengambil lebih daripada 50% daripada segmen, maka flatfoot boleh disyaki.

Kaedah ini membolehkan untuk mendapatkan hanya data indikatif pada keadaan lengkungan kaki, iaitu, ia adalah satu pemeriksaan. Jika mengikut hasil tanaman anda mengesyaki kehadiran kaki kaki yang rata, maka anda harus mendapatkan bantuan perubatan untuk diagnosis yang tepat.

Kaedah podometrik Friedland

Teknik ini juga dikenali sebagai teknik Friedland. Ia terdiri dalam menjalankan beberapa pengiraan mudah untuk mendapatkan indeks podometrik Friedland. Membolehkan anda untuk menentukan kedua-dua lekuk melintang dan membujur, serta ijazahnya.

Untuk mendapatkan angka yang dikehendaki, anda perlu mengira indeks gerbang membujur kaki, yang sama dengan nisbah ketinggiannya hingga panjang, dinyatakan sebagai peratusan. Kami mengukur panjang dari tepi hujung ke ujung tumit, ketinggian diukur dari pinggir tulang navicular ke permukaan sokongan kaki.

Biasanya, indeks ini adalah 29-31%, jika anda mendapat angka di bawah 29, maka terdapat perut kaki, yang menunjukkan perkembangan flatfoot. Juga, menggunakan indeks Friedland, anda boleh menentukan tahap flatfoot (parameter untuk mengira tahap patologi ditunjukkan dalam jadual di bawah).

Untuk menentukan kaki-kaki rata melintang di rumah, adalah perlu untuk mengira indeks melintang lengkungan kaki - nisbah sebagai peratusan lebar kaki ke panjangnya. Lebar harus diukur pada tahap tulang metatarsal (dari pertama ke kelima). Di bawah keadaan biasa, angka ini tidak melebihi 40%, jika hasilnya lebih besar, ini menunjukkan pengaratan gerbang transversal.

Tidak cukup kaedah diagnostik rumah

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis flatfoot dianggap sangat tepat, tetapi tidak mungkin untuk menjalankan diagnosis seperti itu sepenuhnya, kerana imej radiologi kaki dalam dua taksiran diperlukan, diambil di bawah beban sambil berdiri dengan sabar.

Walaupun maklumat ini mungkin diperlukan untuk orang yang tinggal di bandar-bandar kecil, di mana terdapat peluang untuk mengambil x-ray, tetapi tidak ada kemungkinan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar ortopedik. Ia adalah doktor yang mesti menilai gambar-gambar, membuat satu siri perhitungan, menentukan jenis dan tahap flatfoot. Tetapi jika anda benar-benar mahu, anda boleh berurusan dengan gambar sendiri dan di rumah.

Seperti yang telah disebutkan, tahap diagnosis pertama adalah untuk mendapatkan imej sinar-X berhenti di kedudukan berdiri (beban statik) dalam unjuran anteroposterior dan lateral.

Diagnosis sinar-X dari kaki rata membujur

Untuk menilai imej dan membuat kesimpulan tentang kehadiran kaki yang rata, anda perlu menentukan ketinggian lengkungan kaki dan sudut lengkungannya yang membujur.

Pada radiografi pada unjuran sisi kaki (seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas), 3 garisan dilukis:

 • yang pertama mendatar, yang menyentuh 2 mata ke permukaan ubi calcaneal dan ke kepala tulang metatarsal yang pertama;
 • garisan kedua diambil dari titik di mana garisan pertama menyentuh tumit calcaneus ke permukaan bawah sendi navikular-sphenoid;
 • garisan ketiga diambil dari titik sentuhan segmen pertama dengan kepala tulang metatarsal pertama ke permukaan bawah sendi berbentuk baji navikular.

Sudut lengkung kaki membujur dibentuk oleh garisan pertama dan ketiga, yang bersilang pada titik paling rendah sendi berbentuk baji tirus.

Ketinggian gerbang longitudinal pada kaki adalah segmen tegak lurus berbentuk baji tatakan lurus yang diturunkan dari titik terendah (titik persilangan 2 dan 3 baris) pada baris pertama (mendatar).

Jadual berikut akan membantu menilai kedua-dua penunjuk ini dan mendiagnosis salib.

Diagnosis sinar-X dari flatfoot melintang

Untuk diagnosis flatfoot melintang, adalah perlu untuk menilai radiografi dalam unjuran anterior-posterior, dalam kedudukan berdiri (beban statik). Anda perlu menentukan 2 indikator:

 • sudut antara 1 dan 2 tulang metatarsal (sudut interpersonal),
 • sudut pesongan jari pertama (halus valgus angle).

Untuk melakukan ini dengan betul, gambarajah di bawah akan membantu.

Untuk menilai kedua-dua petunjuk ini, serta untuk mendiagnosis flatfoot melintang dan darjahnya, anda boleh menggunakan jadual di bawah.

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis tapak kaki pada masa ini dianggap paling tepat. Dengan bantuannya, dalam kebanyakan kes mendedahkan diagnosis sedemikian. Sekilas pandang seolah-olah semua ini sangat sukar dan tidak tersedia untuk pelaksanaan di rumah, tetapi sekiranya seseorang mempunyai pengetahuan geometri awal, maka menggunakan gambar dan jadual di atas akan dapat melakukannya tidak lebih buruk daripada pakar.

Oleh itu, jika mengikut ujian yang dinyatakan di atas, anda mempunyai tanda-tanda kaki yang rata, anda perlu mencari rawatan perubatan khusus. Lagipun, hari ini terdapat kaedah yang lebih moden dan tepat untuk mendiagnosis kaki rata dan kecacatan lain yang akan memberi maklumat maksimum doktor tentang penyakit anda, membolehkan anda memilih insoles ortopedik individu dan membuat rejimen rawatan berkesan dan pencegahan sekunder.

Bagaimana anda boleh menentukan jejak kaki rata

Paling penting, jika anda mengesyaki anda mempunyai kaki yang rata, berunding dengan pakar bedah ortopedik. Dia akan menjalankan diagnostik yang diperlukan, dan bukan hanya menentukan kehadiran penyakit itu, tetapi juga menentukan ciri-ciri kliniknya. Jika anda tidak dapat mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan dalam masa terdekat, anda boleh menggunakan kaedah yang mudah. Kami akan faham bagaimana untuk menentukan di kaki ratanya pada tapak kaki.

Bagaimana untuk menguji dengan kertas

Untuk diagnosis diri anda perlu:

 • Selesakan kaki dengan krim lemak atau komposisi lain;
 • perlahan-lahan melangkah pada sekeping kertas;
 • keluarkan kaki anda dari lembaran dengan pergerakan yang jelas.

Eksperimen akan berjaya hanya jika anda berdiri tegak, sama rata mengagihkan berat badan pada keseluruhan permukaan kaki kedua-dua kaki. Diagnosis dilakukan secara berperingkat:

 1. Beri nilai jejak. Sekiranya terdapat patologi, lengkungan kaki dihilangkan, dan ia hampir sepenuhnya dicetak. Dalam orang yang sihat, hanya jari, pad di bawahnya, tumit dan jalur sempit pada satu sisi tunggal akan dapat dilihat di atas kertas.
 2. Sekiranya anda mengalami kerugian dan tidak dapat menentukan patologi oleh mata, ambil penguasa dan pensil. Cari titik paling luar pada kaki besar, titik rujukan kedua akan menjadi bahagian dalam tumit. Jelas di tengah-tengah tumit, di bahagian sempit meletakkan satu titik. Berhubungan dengan penguasa kedua-dua ditemui tag. Sekiranya sebahagian kecil jejak mencengkam di belakang garisan yang diterima, maka orang itu tidak mempunyai masalah masalah rata. Jika jejak itu lebih daripada separuh, maka patologi itu hadir.

Mendapatkan maklumat mengenai jejak dalam bidang perubatan dipanggil tumbuhan. Ia hanya boleh digunakan pada pesakit dewasa. Bagi kanak-kanak, terutama mereka yang berusia di bawah 5 tahun, tidak sesuai. Mereka perlu melawat ortopedik secara berkala, sekurang-kurangnya setiap enam bulan.

Gejala apa yang disertai oleh kaki rata

Pada keperluan untuk diagnosis segera anda boleh memberitahu gejala-gejala. Setiap tahap flat tapak dicirikan oleh ciri-ciri sendiri. Pada pesakit pertama mungkin dapat melihat:

 • keletihan kaki pada akhir hari kerja, walaupun kerja tidak berkaitan dengan kedudukan yang berpanjangan di kaki;
 • sakit selepas berjalan-jalan;
 • pergerakan menjadi kurang plastik, gaya berjalan berat;
 • kasut lebih mudah dipakai pada tumit atau di bahagian dalam.

Gejala-gejala tahap kedua patologi adalah:

 • kehilangan gerbang kaki menjadi ketara tanpa penyelidikan tambahan;
 • tunggal kelihatan luas;
 • ia adalah sukar untuk memilih saiz kasut - ia menekan dari sisi, anda perlu membeli lebih banyak kasut;
 • ketidakselesaan, disertai dengan menarik kesakitan, meluas ke kaki, betis dan lutut;
 • kesakitan pada kaki dirasakan setiap petang;
 • berjalan menjadi sangat sukar;
 • lelaki mula berkumpul.

Gelaran ketiga menyebabkan tanda-tanda yang lebih cerah, pelanggaran menjejaskan keseluruhan sistem muskuloskeletal secara keseluruhan:

 • ubah bentuk kaki ditandakan dengan baik;
 • jari kaki juga mengalami perubahan;
 • Scoliosis diperhatikan, hernia intervertebral muncul;
 • tulang jempol mula bercakap, menunjukkan perkembangan flatfoot melintang;
 • sakit kepala yang kerap;
 • ketidakselesaan di kaki meningkat di atas lutut, diberikan kepada kawasan pelvis;
 • pesakit menjadi cepat letih.

Walaupun gejala yang disenaraikan agak terang, mereka mungkin menunjukkan gangguan lain pada sistem muskuloskeletal. Pesakit, apabila mereka muncul, perlu segera berunding dengan doktor.

Bagaimana untuk mendiagnosis penyakit

Doktor menggunakan beberapa kaedah untuk menentukan penyakit dan ijazahnya:

 1. Podometri - pengukuran magnitud lengkungan longitudinal.
 2. Podografiya - untuk kaedah ini menggunakan kasut dan trek khas. Dengan kaedah ini, kren dipelajari - irama dan penunjuk biomekanikal yang lain.
 3. Electromyography - mengkaji impuls elektrik yang dihantar ke kaki. Ia adalah mungkin untuk menentukan tahap kerosakan pada kaki.
 4. Radiografi - membantu mengenal pasti patologi yang paling tepat. Ia digunakan untuk mengesan patologi sebelum lelaki muda mengambil tentera.
 5. Perladangan.

Kaedah yang terakhir patut dibincangkan dengan lebih terperinci. Doktor mengkaji tapak kaki di atas kertas sebaliknya. Mereka menggunakan sistem Friedland, yang membolehkan anda mengira sisihan peratusan kaki:

 1. Penunjuk membujur adalah nisbah panjang dan ketinggian kaki. Biasanya, ia mestilah dari 29 hingga 31%, jika indeks yang dihasilkan lebih rendah daripada angka-angka ini, maka pesakit mempunyai kaki rata. Untuk ketinggian dalam pengiraan mengambil jarak dari permukaan sokongan kaki ke bahagian atas tulang navicular. Panjang kaki adalah jarak dari ujung ibu jari ke belakang tumit.
 2. Penunjuk melintang - nisbah panjang dan lebar kaki. Biasanya, indeks ini tidak boleh melebihi 40%. Lebar diukur pada garis lokasi tulang metatarsal.

Dalam sesetengah kes, doktor menggunakan kaedah pemeriksaan yang lebih moden:

 • imbasan-salinan dan fotografi kaki;
 • pemprosesan maklumat menggunakan platform khas "VISTI" atau "Kistler";
 • perkakasan dan pemeriksaan komputer yang komprehensif.

Kaedah ini digunakan jika pesakit dirujuk untuk operasi, kerana dalam kes ini keserupaan tukang emas adalah penting.

Bagaimana untuk memahami bahawa kanak-kanak mempunyai kaki yang rata

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan tumbuhan di kalangan kanak-kanak, oleh itu, pertama sekali, ibu bapa perlu memerhatikan gejala tidak langsung:

 • aduan sakit dan keletihan di kaki;
 • kanak-kanak secara naluriah selepas berlari membentang kakinya atau beristirahat, meregangkan kakinya ke hadapan;
 • satu-satunya kasut kanak-kanak dipadamkan tidak sekata;
 • Menjelang akhir hari, kasut kanak-kanak kelihatan sempit.

Jika anda mula melihat tanda-tanda ini, maka rujuk kepada ortopedis tanpa menunggu penerimaan seterusnya. Semasa tempoh pertumbuhan, sistem tulang pada kanak-kanak berubah dengan cepat, yang menjadikan kaki mereka rentan terhadap kecacatan. Sebaliknya, pada masa ini, mungkin ada masa untuk membetulkan patologi.

Bagaimana cara menentukan jarak di rumah

Pengubahsuaian kaki menyebabkan patologi tulang belakang dan membawa kepada komplikasi yang menyakitkan di sendi lutut dan pinggul. Oleh itu, adalah bernilai mengetahui bagaimana untuk menentukan tahap rata di rumah untuk menghapuskan penyakit pada peringkat awal pembangunan.

Kaki bertindak sebagai penyerap kejutan semula jadi, yang melindungi sistem muskuloskeletal daripada memakai dipercepat dan membolehkan seseorang bergerak dengan selamat, termasuk berlari atau melompat.

Mengubah mekanisme seperti itu menyebabkan patologi tulang belakang dan membawa kepada komplikasi yang menyakitkan di lutut dan sendi pinggul. Oleh itu, adalah bernilai mengetahui bagaimana untuk menentukan tahap rata di rumah untuk menghapuskan penyakit pada peringkat awal pembangunan.

Kaedah ekspres untuk menentukan flatfoot di rumah

Untuk mengelakkan kaki rata pada anak anda, anda harus memilih kasut yang betul untuk langkah pertama.

Tanda pertama dari kaki rata

Kaki rata boleh tanpa gejala dan pada masa yang sama menjejaskan tubuh manusia.

Namun terdapat beberapa tanda-tanda yang tidak spesifik yang mungkin menunjukkan kecacatan kaki atau beberapa penyakit lain yang berkaitan dengan kerja sistem vaskular dan endokrin:

 • kulit tunggal tidak berwarna biasa, khususnya merah, pucat, kebiruan;
 • keletihan pesakit dan kesakitan di kaki semasa berjalan lama atau dalam kedudukan berdiri;
 • rupa jagung atau jagung di kaki;
 • bengkak anggota badan;
 • kekejangan kaki kerap;
 • sakit belakang biasa;
 • postur yang lemah, berjalan pantas;
 • pengembangan atau pemanjangan kaki;
 • memakai kasut yang tidak sekata, iaitu, bahagian dalam memakai lebih cepat;
 • terdapat "tulang" di pangkal ibu jari;
 • ubah bentuk kaki ke-2 dan ke-3.


Sekiranya gejala di atas dikesan, disyorkan untuk menghubungi seorang pakar bedah ortopedik, yang akan mengetahui sebab dengan bantuan peralatan khas dan membuat diagnosis yang tepat.

Walau bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh mengetahui sendiri bagaimana untuk menentukan flatfoot di rumah dan pastikan tiada atau tidak ada masalah. Berikut adalah beberapa cara untuk menilai keadaan kaki.

Dengan cetakan kaki

Intipati kaedah pertama dalam mendapatkan cetakan kaki tepat apabila menggunakan cat dan sekeping kertas. Untuk rawatan kaki, mana-mana ejen pewarna (penyelesaian iodin, hijau terang, dakwat, cat air, dll) adalah sesuai, dan penyelesaian yang selesai tidak boleh terlalu cair, sebaliknya lukisan akan tidak jelas.

Untuk mengelakkan pewarnaan, anda boleh mengambil apa-apa krim lemak dan bukannya pewarna. Kemudian anda perlu memproses kaki dan berdiri di atas kertas, menyebarkan berat pada kedua kaki. Dalam kes ini, anda perlu mengambil postur sehari biasa dan tidak bersandar.

Jejak yang dihasilkan harus dipertimbangkan dengan teliti dan membuat kesimpulan bergantung pada kategori umur. Sepatutnya penuh dengan jelas menunjukkan perkembangan penyakit ini.

Perbezaan kaki rata pada kanak-kanak dan orang dewasa pada cetakan

Seterusnya, adalah penting untuk menjelaskan cara menentukan kaki rata di rumah pada orang dewasa dan kanak-kanak. Sekiranya terdapat rehat di bahagian dalam kaki, saiznya lebih daripada separuh lebarnya, maka tidak ada pelanggaran pada orang dewasa.

Tentukan tahap penyakit dengan jejak kaki:

 • dengan penyakit gred 1, kurang daripada separuh kaki dipertaruhkan;
 • dengan darjah ke-2, pendalaman kurang dari satu pertiga;
 • dengan taksiran ijazah ke-3 tidak.

Sekiranya tiada jurang antara bahagian atas dan bawah satu-satunya, satu lagi patologi kaki dipatuhi.

Kaedah Fridland

Ia juga mungkin untuk menentukan ubah bentuk sedemikian oleh kaedah Friedland. Ia adalah perlu untuk mengukur ketinggian kaki dan kaki panjang dari tumit ke kaki besar (dalam sentimeter). Pengukuran ketinggian dibuat dari tulang navicular ke lantai. Kemudian ketinggian gerbang itu didarabkan sebanyak 100 dan dibahagikan dengan panjang kaki. Jika nilai yang terhasil jatuh dalam julat dari 29 hingga 31, maka tidak ada tapak kaki rata. Apa-apa nilai lain adalah penyimpangan.

Dengan cap jari dan garisan

Bagaimana cara menentukan jarak rata pada anak di rumah agak rumit, kerana kaki kanak-kanak berada di peringkat perkembangan. Adalah perlu untuk menarik dua liputan pada cetakan kanak-kanak yang dihasilkan.

Garis pertama AB dilakukan melalui titik-titik melampau tangen dari pinggir dalaman tunggal, CD kedua berserenjang ke AB di tengah antara dua titik tangen. Barisan CD terbahagi kepada tiga segmen yang sama dan hasilnya dinilai berdasarkan norma umur. Prosedur ini dilakukan oleh pakar bedah ortopedik menggunakan meja khas.

Bagaimana mengenal kaki rata pada kanak-kanak yang kecil

Jika kanak-kanak itu menghidupkan stokin ke dalam, iaitu, kaki tepi, bahagian dalam kasutnya haus dengan lebih cepat, maka adalah mustahak untuk mengesyaki masalah itu dan pergi ke klinik untuk diagnostik. Ibu bapa yang lebih awal mengenal kaki yang rata di dalam anak, lebih mudah untuk menyembuhkannya. Pada usia kemudian, rawatan adalah rumit.

Bagaimana untuk menentukan sama ada terdapat jejak kaki

Kaki rata adalah masalah yang sangat biasa sistem muskuloskeletal, yang tidak disedari oleh pesakit (ramai yang tidak menganggapnya sebagai penyakit), jadi pesakit tidak pergi ke doktor, tetapi akibatnya membuat pesakit berfikir tentang kaki rata mereka. Fungsi utama kaki adalah pelunasan, sementara gelanggang kaki menderita dengan tepat fungsi ini, seperti lengkungan kaki yang rata. Seluruh beban jatuh ke atas sendi, struktur yang tidak menyiratkan susut nilai, oleh itu, di bawah beban sedemikian, kemusnahan mereka berlaku.


Cara menentukan kaki rata tanpa doktor:

1. Dengan mencetak kaki di atas kertas. Ujian yang paling biasa untuk menentukan sama ada terdapat masalah tanpa doktor, ia boleh dilakukan dengan mudah dan cepat di rumah. Kaedah ini membolehkan untuk menentukan kedua-dua flatfoot membujur dan melintang. Untuk melakukan keperluan sekeping kertas, minyak sayuran (krim lemak atau cat cat air). Satu setitik minyak atau krim mesti dihiris. Selepas itu, pesakit mesti berdiri dengan kakinya di atas selembar kertas, meletakkan kakinya selari dengan satu sama lain.

Kemudian anda perlu belajar mencetak dengan seorang penguasa. Ia perlu menarik garisan lurus yang menyambungkan mata paling cembung cetakan sisi dalaman (di pangkal jari dan di bahagian tumit), kemudian menurunkan tegak lurus ke garisan ini supaya ia menghubungkan garis kami dengan titik sempit kaki.

Sekiranya jejak bahagian kaki sempit mengambil tidak lebih daripada 1/3 garisan ini - kaki adalah normal, jika ia mencapai separuh garisan - anda mungkin disyaki kaki rata dan anda perlu melihat seorang ortopedik.

Footedness melintang rata ditentukan oleh sudut peralihan jejak kusyen kaki pad ke lengkungan luar kaki. Biasanya, sudut ini adalah akut, tetapi jika ia lurus atau bodoh, ini menunjukkan tahap darjah rata yang berbeza.

Ujian ini tidak sesuai untuk penentuan nasib sendiri pada kanak-kanak di bawah umur 4-5 tahun kerana kehadiran pad lemak di kaki mereka, yang menimbulkan rupa flatfoot pada cetakan. Pada usia yang lebih muda, ujian semacam itu harus dinilai hanya oleh seorang doktor sesuai dengan ciri usia.

2. Dengan kasut yang digunakan. Dengan kaki rata, tumit dan tapaknya sendiri dipasang di bahagian dalam. Begitu juga, jika kasut anda dilebar dengan lebar, ini juga boleh menunjukkan kaki rata.

3. Salah satu tanda-tanda flatfoot juga kelengkungan berbentuk X kaki (kecacatan valgus sendi lutut).

4. Berjalan, kedudukan kaki apabila kedudukan berdiri dengan pengencangan kaus kaki di arah yang berbeza adalah tipikal bagi pesakit dengan kaki rata.

5. Deformasi kaki besar, apabila ia menyimpang ke arah jari kedua atau masuk ke dalamnya. Arthritis dari sendi metatarsophalangeal pertama juga boleh terbentuk kerana beban yang tidak teratur (pembentukan "tulang" pada jari pertama).

6. Curving II dan III jari (menjadi ketagih, "berbentuk tukul").

7. Pembentukan calluses kering (jagung) di kaki di pangkal jari.

8. Peningkatan dalam saiz kaki (kasut lama menjadi kecil dalam panjang-longitudinal rata-kaki, atau menghancurkan pada dasar jari-melintang rata-kaki).

9. Juga kaki rata boleh disyaki oleh ciri-ciri berikut:

- kaki menyakitkan selepas melakukan senaman fizikal, berjalan lama;
- pada petang, kaki membengkak dan menjadi letih;
- dalam tahap flatfoot yang lebih maju, sakit mula merebak ke sendi lutut;
- pinggang mulai sakit, dan berjalan menjadi kesakitan. Sakit kepala juga boleh menyertai (disebabkan oleh kekejangan otot leher yang berpotensi dan aponeurosis kepala - untuk mengurangkan trauma vertebra).

Kaedah untuk menentukan kaki rata pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kaki rata - penyakit berbahaya yang tidak selalu diambil serius. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan akibat yang tidak menyenangkan, seperti masalah tulang belakang atau sendi. Untuk mengelakkannya, anda perlu tahu bagaimana untuk menentukan kaki rata. Terdapat banyak cara untuk melakukan ini.

Definisi Home

Pada peringkat pertama, anda tidak dapat melihat flatfoot. Secara kebetulan, ia praktikal tidak nyata dan disertai dengan gejala kecil. Tetapi tanda pertama yang bernilai memberi perhatian kepada - dipakai ke sisi tumitnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri yang lebih penting yang akan membantu mengenali perubahan dalam kaki.

Gejala ciri

Sebab-sebab merujuk kepada seorang ortopedis adalah:

 • keletihan semasa berjalan;
 • sakit di kaki apabila berdiri;
 • sakit sakit di belakang, otot paha dan kaki bawah;
 • kekejangan pada waktu malam;
 • bengkak pada kaki;
 • saiz kaki yang meningkat;
 • kesukaran menjaga keseimbangan apabila berjongkok.

Apabila rata-rata, pusat graviti bertukar, otot-otot kaki tidak berfungsi, kerana yang mana terdapat beban besar pada tulang belakang, paha dan kaki, yang mereka tidak dapat mengatasi dan memberikan isyarat dalam bentuk sakit. Jika anda memakai kasut yang selesa dan longgar, tetapi pada kaki sering mula muncul natoptysh, calluses, ketulan pada ibu jari, maka ini juga merupakan tanda kaki rata. Kasut di bahagian dalam dipasang pada peringkat terakhir penyakit.

Perladangan

Jika anda tidak mempunyai masa atau keinginan untuk pergi ke doktor, anda boleh mengetahui jika anda mempunyai kaki rata dengan tumbuhan. Kajian ini mengenai tapak kaki kaki, anda boleh melakukannya sendiri. Kaedah ini akan membantu untuk belajar bukan sahaja mengenai kehadiran penyakit ini, tetapi juga untuk menentukan jenisnya.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak sesuai untuk kanak-kanak, kerana kanak-kanak di bawah usia 5-6 tahun tidak dapat mengesan kaki yang rata di rumah kerana kaki yang masih tidak berbentuk.

Teknologi tumbuhan:

 1. Sediakan lembaran kertas tebal yang bersih.
 2. Basuh kaki anda dan lap kering.
 3. Tekan kaki anda dengan krim lemak, juga sesuai untuk prosedur cat air cat atau minyak sayuran.
 4. Perlahan-lahan berdiri di atas kertas tanpa bergerak. Anda perlu berdiri tegak dan tidak bergantung kepada apa-apa.

Akibatnya, tapak kaki akan kekal. Untuk mengkaji corak yang dihasilkan, lukiskan garisan lurus yang menghubungkan mata paling cembung dari jejak sebelah dalam (di pangkal jari dan di bahagian tumit). Kemudian turunkan serenjang ke baris ini supaya ia menghubungkan garis dengan titik sempit kaki.

Kaki rata tidak hadir jika jejak bahagian sempit kaki itu tidak melebihi 1/3 garisan ini. Jejak itu telah mencapai separuh garisan - terdapat kecurigaan kaki rata, untuk mengesahkan diagnosis lebih baik untuk menghubungi seorang pakar bedah ortopedik.

Untuk menentukan jenis flatfoot, anda perlu memberi perhatian kepada sudut peralihan jejak kusyen pad kaki ke lengkung luar kaki. Dalam ketiadaan ubah bentuk kaki, sudut harus tajam. Sekiranya ia terus atau membosankan, maka ini menunjukkan jenis penyakit yang berlainan. Dengan kaki rata membujur, kaki menjadi lebih panjang, dengan melintang - lebih luas. Akibat patologi seperti ini boleh menjadi kuku, arthrosis, arthritis, scoliosis, dan komplikasi lain yang mungkin.

Podografi

Kaedah ini terdiri daripada yang berikut: untuk memulakan, kita mengukur panjang kaki (penunjuk dicatatkan dalam milimeter). Kemudian ketinggian gerbang ditentukan - untuk ini, pemerintah diletakkan dekat dengan permukaan dalam kaki dan diukur dari lantai ke titik tertinggi. Selepas menerima data, kami menggantikannya ke formula: ketinggian lengkungan * 100 / kaki panjang.

Sekiranya tiada penyakit, jawapannya harus berbeza dari 29 hingga 31. Jika hasilnya kurang daripada 27, maka ini menunjukkan penyakit. Teknologi ini tidak membenarkan untuk membuat diagnosis yang tepat, jadi lebih baik menggunakan podografiya bersama kaedah lain untuk mengesan flatfoot.

Cara lain untuk menentukan

Perhatikan bentuk kaki. Risiko kecacatan kaki adalah 50% jika kaki sempit, dan ibu jari lebih panjang daripada yang lain. Dengan kaki yang lebar dengan dua jari pertama dengan panjang yang sama, risiko kenaikan kaki rata. Dalam cara yang mudah ini, anda boleh menganggarkan kebarangkalian penyakit itu dan mempunyai masa untuk memberi amaran.

Diagnosis flatfoot di klinik

Terdapat pusat diagnostik khas, di mana selepas menjalankan prosedur tertentu, doktor akan menentukan kehadiran kaki rata. Klinik ini sering mendiagnosis penyakit dengan mencetak kaki, tetapi menjadikannya dengan komputer. Kaki diimbas dan dipaparkan. Pada imej yang diterima doktor membuat diagnosis.

Electromyography adalah satu lagi kaedah yang tidak bertujuan untuk kegunaan bebas. Dengan itu, doktor menentukan keadaan sistem otot kaki, yang secara langsung berkaitan dengan kaki rata. Dalam penyakit ini, beban diagihkan secara tidak betul, dan kaki dengan kaki rata berubah menjadi praktikal tidak digunakan dalam pergerakan, dan shin overstressed.

Walau bagaimanapun, apabila penyakit ini dikesan pada orang dewasa, hampir mustahil untuk dirawat tanpa pembedahan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengetahui masalah ini pada zaman kanak-kanak untuk mencegah komplikasi lanjut.

X-ray

Prosedur ini untuk kecacatan kaki dilakukan pada preskripsi doktor. Pakar mengesyorkannya kepada kanak-kanak yang tidak mungkin mendedahkan kaki kaki dengan cara lain, dan diperlukan pemeriksaan kesihatan lelaki muda zaman tentera. Prosedur ini selamat dan tidak akan menyakiti, kerana tubuh manusia menerima radiasi yang minimum. Keputusan sinar-X disahkan oleh doktor.

Terdapat dua jenis gambar:

 1. Dengan unjuran terus. Untuk melakukan ini, pesakit meletakkan satu kaki di kaset dengan filem x-ray, dan lif lain. Anda boleh memegang tangan anda ke kerusi atau bersandar di dinding untuk mendapatkan gambar dari kali pertama. Jadi flatfoot melintang diturunkan. Terdapat tiga peringkat penyakit ini (pampasan, subkompensasi, dekompensasi).
 2. Dengan unjuran sampingan. Apabila gambar sedemikian diambil, keseluruhan buku lali ditangkap sepenuhnya. Satu kaki naik. Radiograf sedemikian membolehkan anda melihat tapak kaki yang membujur, perhatikan tahap penyakit itu.

Kaedah ini akan membantu menentukan kehadiran penyakit ini, serta jenis dan darjah kaki rata. Tetapi untuk mengelakkan penyakit ini, perlu dilakukan pencegahan: berjalan tanpa alas kaki pada permukaan yang tidak rata, melakukan senaman khas dan melakukan urutan kaki.

Impuls kesihatan

Tapak mengenai rawatan dan penjagaan kaki

Penentuan jejak kaki rata

Bagaimanakah boleh ditetapkan?

Untuk mendiagnosis kaki rata, tidak perlu menghubungi klinik khusus. Dalam kebanyakan kes, ini boleh dilakukan secara bebas, termasuk di rumah. Terdapat beberapa teknik yang agak mudah.

Sebelum membuat keputusan bagaimana menentukan kaki rata, adalah perlu untuk menjelaskan kehadiran beberapa simptom, di mana ada penyakit yang disyaki. Ini termasuk:

 • keletihan kaki dan kesakitan walaupun dengan sedikit beban;
 • penampilan bengkak, sensasi panas dan ketidakselesaan di kaki pada waktu petang;
 • kasut menyeka tidak sepatutnya pada kasut;
 • peningkatan yang jelas dalam saiz kaki, ubah bentuknya (pembentukan tulang, sisihan ibu jari, dan lain-lain);
 • Kesakitan boleh berlaku bukan sahaja di kaki, tetapi di sendi lutut, dan juga di tulang belakang lumbar.

Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya beberapa tanda, anda harus mendiagnosis struktur anatomi kaki.

Takrif flatfoot dengan cap jari adalah kaedah yang paling mudah, tetapi juga bermaklumat untuk mendiagnosis penyakit ini. Untuk melakukan ini, cukup untuk mengambil lembaran kertas putih, dan menutupi kaki dengan lapisan krim yang tebal, yang tidak diserap. Selepas itu anda perlu meletakkan helai di lantai dan letakkan kaki di tengah. Pada masa yang sama, penting untuk berdiri tegak, tidak bergantung kepada apa-apa. Setelah jejak diterima, ia boleh dipelajari. Kriteria penting ialah saiz takik di pinggir kaki kaki. Sekiranya ia hilang atau menyempitkan, anda boleh disyaki kaki rata.

Di institusi perubatan, seorang penanam tanaman digunakan untuk menjalankan ujian sedemikian. Ia adalah bingkai khas, ditutup dengan polietilena. Sejurus sebelum menjalankan kajian itu, kanvas itu dicelupkan dengan dakwat atau dakwat, dan kertas bersih diletakkan di atas. Jadi dapatkan jejak kaki yang cukup tepat. Dalam amalan perubatan moden telah menemui penggunaan seorang tukang kayu elektronik (komputer), yang bukan hanya membolehkan anda mengambil sejumlah besar gambar, tetapi juga menyimpannya dalam ingatan komputer. Anda boleh mencetak kedua-dua permukaan plantar, dan bahagian belakang, serta sisi.

Kaedah menentukan flatfoot adalah pengiraan matematik bagi indeks podometrik. Dalam kes ini, ukur panjang dan ketinggian kaki, selepas itu ketinggian dibahagikan dengan panjang dan didarabkan dengan 100. Nilai normal ialah 29-31. Jika indeks ini kurang daripada 25, maka ia adalah flatfoot yang jelas dan harus berjumpa doktor.

Bagaimana untuk menentukan tahap flatfoot?

Untuk menentukan tahap keparahan proses patologi, anda boleh menggunakan teknik standard, atau menggunakan X-ray yang lebih boleh dipercayai. Pada gambar yang diperoleh, doktor menentukan beberapa parameter berdasarkan yang mana satu boleh menilai tahap rata:

 • ijazah pertama dicirikan oleh sudut lengkungan 131-1400, dan ketinggiannya adalah 25-35 mm (apabila tumbuhan, pemotongan lebih daripada satu pertiga, tetapi kurang daripada separuh);
 • dengan derajat kedua, sudutnya ialah 141-1550, dan ketinggiannya ialah 17-24 mm (dengan tumbuhan, pemotongan kurang dari satu pertiga);
 • ijazah ketiga footedness diletakkan di sudut lengkung melebihi 1550, dan ketinggian kaki kurang dari 17 mm.

  Terdapat juga flatfoot yang dipanggil melintang, perkembangan yang lebih tinggi ciri wanita wanita dewasa. Apabila ini berlaku, ubah bentuk sendi dan sisihan ibu jari ke sisi. Terdapat tiga darjah flatfoot melintang:

  Pada usia dini, kehadiran flatfoot dianggap sebagai ciri fisiologi, yang disebabkan oleh pembentukan lengkung gerbang kaki apabila bayi bertumbuh. Dalam hal ini, perhatian khusus harus dibayar kepada kasut kanak-kanak, yang harus mengulangi struktur anatomi kaki. Di samping itu, usia ini dianggap paling baik untuk mencegah penyakit ini. Menentukan kaki rata dalam kanak-kanak biasanya menjadi mungkin dari usia lima tahun. Sebelum ini, tidak semua struktur cartilaginous digantikan dengan tulang yang tebal, dan terdapat juga lapisan lemak tambahan yang mengubah rupa kaki. Oleh itu, hanya seorang ortopedis yang boleh mengesyaki kaki rata pada kanak-kanak semasa peperiksaan rutin.

  Bagaimana untuk menentukan kaki rata

  Flatfoot mewakili ubah bentuk kaki dalam bentuk meratakan lapisan membujur atau melintang. Menurut kod ICD-10, beberapa klasifikasi ubah bentuk kaki tersebut dipanggil. Hanya doktor yang menentukan kehadiran flatfoot dan menetapkan rawatan yang diperlukan.

  Varieti penyakit ini

  ICD 10 menerangkan senarai jenis ketegangan. Untuk setiap kod yang ditetapkan yang berbeza.

 • Ubah bentuk Ploskosalgusnaya.
 • Flatfoot.
 • Spesies kongenital.

  Jenis kaki rata ini dibezakan:

 • Kongenital;
 • Diperoleh akibat daripada kecederaan;
 • Akibat riket;
 • Paralitik;
 • Statik.
 • Melintang - dalam bentuk meratakan gerbang transversal kaki;
 • Longitudinal.

  Ijazah kaki rata

  Terdapat pelbagai tahap penyakit, bergantung kepada sudut lengkungan kaki. Setiap darjah dicirikan oleh tanda-tanda klinikal individu.

  Tahap pertama menunjukkan tanda-tanda klinikal yang ringan. Kadang-kadang pesakit semata-mata tidak merasakan ketidakselesaan semasa berjalan. Gangguan di bahagian bawah sistem muskuloskeletal sering tidak kelihatan. Pesakit boleh "biasanya" menggunakan kaki mereka sendiri.

  Gelaran kedua - berselang-seli, atau rata-rata rata. Patologi dapat dilihat dengan "mata". Dengan perkembangan penyakit ini, pesakit mengalami kesakitan pada sendi, otot, perubahan berjalan. Kadang-kadang pesakit terkawal.

  Ijazah Ketiga - disebutkan rata. Terdapat ubah bentuk kaki yang sempurna. Dengan tahap penyakit itu, dinyatakan gangguan gait dan lengkungan tulang belakang dikesan. Terdapat risiko yang tinggi untuk kecacatan pesakit, dengan kelonggaran rata dari tahap yang jelas, terdapat kemusnahan progresif sistem muskuloskeletal dengan akibat yang menyedihkan.

  Mengesan kehadiran penyakit ini mungkin dengan tanda-tanda:

 • Keletihan semasa berjalan;
 • Sakit di kaki, di kaki. Menguatkan ke arah penghujung hari;
 • Bengkak;
 • Kehadiran kawasan yang menyakitkan;
 • Perubahan dalam peti besi tengah;
 • Perubahan kepada tulang tarsus;
 • Kelebihan otot kaki;
 • Perubahan dalam keadaan sendi lutut dan pinggul;
 • Kelengkungan tulang belakang.

  Mengiktiraf kehadiran flatfoot akan menghidupkan tanda-tanda luar:

 • Deformasi kasut - bahagian dalam tumit memakai lebih cepat;
 • Kaki tumbuh dalam saiz dan membengkak;
 • Gait menjadi janggal, kelainan kaki muncul, posturnya terganggu.

  Gejala yang paling ciri penyakit ini, memudahkan definisi flatfoot - rasa sakit. Otot gastrocnemius, otot sakit pada kaki, isyarat mengenai masalah dengan tarsus. Secara kualitinya, kesakitan tidak berlaku dengan serta-merta, meningkat menjelang akhir hari, apabila ketegangan dan keletihan membina otot. Kesakitan adalah teruk jika orang itu telah berdiri lama.

  Cara mudah untuk menentukan kaki rata

  Bagaimana untuk menentukan kaki rata - soalan yang berkaitan dengan banyak orang. Membangunkan ujian mudah untuk membantu menentukan kehadiran flatfoot. Teknik ini mudah.

  Di rumah, mudah untuk menjalankan ujian kecil: cat tapak cat, tinggalkan cetakan di atas kertas. Beban pada kaedah yang ditentukan untuk menentukan flatfoot adalah seragam.

  Pada cetakan yang dihasilkan, lukis garis untuk mengukur hubungannya dengan panjang kaki. Apabila jejak mengambil lebih daripada separuh panjang kaki, ini menandakan rata. Walau bagaimanapun, diagnosis akhir flatfoot dilakukan di klinik.

  Di rumah, mungkin dilakukan ujian mengikut kaedah Fridland. Memeriksa kaki dengan kaedah yang mudah - ketinggian dan panjang kaki diukur. Ketinggiannya didarabkan sebanyak 100 dan dibahagikan dengan panjangnya. Biasanya, nombor diperoleh dari 29 hingga 31. Pengurangan indeks menunjukkan kehadiran flatfoot.

  Diagnosis flatfoot pada orang dewasa

  Ujian untuk kehadiran flatfoot pada jejak dilakukan di klinik. Di rumah, tidak ada peluang untuk menentukan tahap rata rata dan melintang, lebih baik untuk mengesahkan diagnosis kepada doktor. Doktor menjalankan aktiviti diagnostik.

  Di klinik, pesakit akan diberi maklumat yang komprehensif mengenai cara menentukan kaki rata dan mencegah penampilan.

  Adakah semua kanak-kanak mengembangkan kaki rata

  Kadang-kadang anda boleh mendengar bahawa semua kanak-kanak dilahirkan dengan kaki rata. Ini benar: walaupun di rumah, kanak-kanak akan dapat mengesan kecacatan secara visual. Sehingga umur dua tahun, kanak-kanak mempunyai lengkungan kaki rata. Ini adalah keadaan fisiologi: tisu tulang kanak-kanak lembut, elastik, penuh dengan lemak. Apabila kanak-kanak berdiri di atas kaki, perkembangan intensif kaki bermula: jumlah bahan mineral meningkat pada tulang.

  Secara beransur-ansur, garis-garis kaki menjadi dewasa. Semakin lama anak itu berada di kakinya, semakin cepat prosesnya. Sebelum berumur lima tahun, kaki dibentuk, ibu bapa perlu berhati-hati untuk tidak melepaskan permulaan perkembangan gangguan kaki berbahaya pada kanak-kanak.

  Pengesanan flatfoot pada kanak-kanak

  Kesihatan kanak-kanak memerlukan perhatian, tanggungjawab besar terletak pada ibu bapa. Kanak-kanak tidak dapat menjelaskan gejala mereka secara khusus, yang menunjukkan hanya kesakitan. Ibu bapa menemui sesuatu yang tidak senonoh apabila mereka melihat penyelewengan dalam perjalanan mereka, mereka melihat lemas, keinginan kanak-kanak untuk bermain permainan sedentari dan tenang.

  Bagi kesihatan kanak-kanak, adalah penting untuk melakukan diagnosis kualitatif. Boleh diterima - pada jejak di atas kertas di rumah. Ia adalah mungkin untuk menggunakan minyak sayur-sayuran: jejak juga ketara.

  Ambil cat atau minyak dan gosok kaki anak dengan mereka. Kanak-kanak itu bangkit di atas kertas, meninggalkan cetakan. Sekiranya jejak itu menunjukkan perut dalam kawasan kaki yang nipis, terdapat tanda bahawa kanak-kanak itu mengembangkan kaki rata. Ia adalah mungkin untuk menunjukkan tanda pada kertas kepada doktor.

  Seorang pakar ortopedik pediatrik mendiagnosis darjah berat sebelah rata pada seorang kanak-kanak oleh X-ray. Kaedah ini adalah kesan yang rendah untuk minda dan maklumat kanak-kanak.

  Dalam kes-kes yang ditandai dengan rata pada kanak-kanak, ortopedik mengesahkan jejak kaki dengan mengukur indeks subometrik. Selalunya kaki diperiksa oleh pelakon. Kaedah ini memberikan maklumat yang komprehensif mengenai pembentukan semua jabatan kaki. Apabila flatfoot ditemui pada kanak-kanak, pakar pediatrik mendaftarkan pesakit.

  Bagaimana untuk mencegah perkembangan patologi

  Sehingga anak-anak tidak mengembangkan kaki rata, perhatikan kasut. Dia harus mempunyai latar belakang dan tumit yang kukuh. Adalah penting bahawa ia adalah kecil. Insole harus mempunyai penebalan kecil - kaki datar yang menghalang pembentukan. Kasut dipadankan dengan saiz, tidak lebih dan tidak kurang. Boots sepatutnya membaiki sendi buku lali.

  Bagi orang dewasa, ia berguna untuk melakukan senaman. Mereka tampil di rumah. Kompleks langkah-langkah yang diperlukan akan ditetapkan oleh pakar pediatrik. Adalah penting untuk berjalan tanpa alas kaki di atas permukaan yang keras. Wanita perlu ingat bahawa memakai kasut dengan kasut tumit tinggi menyumbang kepada perkembangan intensif flatfoot. Gaya hidup yang tidak aktif - faktor penting dalam perkembangan penyakit kaki. Setiap hari anda perlu bergerak, untuk melakukan senaman yang boleh dilaksanakan.

  Pencegahan kaki rata adalah lebih mudah untuk dirawat berbanding mengubati penyakit. Pastikan ini jika anda ingin mempunyai sistem muskuloskeletal yang sihat. Menghapuskan risiko kepada kesihatan dan kehidupan.

  Tentukan rata kaki pada kanak-kanak

  Tentukan kaki rata kanak-kanak, sekurang-kurangnya, perhatikan tanda-tanda awalnya untuk ibu bapa. Tetapi bagaimana untuk mentakrif kaki yang rata, tidak mempunyai idea yang sedikit? Anda akan mendapati jawapan kepada soalan yang sukar ini dengan membaca artikel ini.

  Hakikatnya pemeriksaan biasa kanak-kanak dapat mencegah perkembangan musuh terburuk untuk kaki kanak-kanak - kaki rata. Sudah tentu, anda boleh memeriksa anak anda sendiri, setelah mengkaji semua perihal teknik yang kami sediakan di bawah ini, tetapi harus diingat bahawa artikel ini hanya untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk perawatan diri - mempercayakan kesihatan anak-anak anda kepada doktor ortopedi profesional.

  Diagnosis tepat pada masanya - kunci untuk mengatasi masalah kaki pada kanak-kanak

  Seperti yang anda ketahui, kanak-kanak dilahirkan dengan apa yang disebut sebagai "khayalan rata-kaki." Dari saat kanak-kanak mula belajar untuk berjalan, gerbang membujur dari kaki mula beransur-ansur berkurang. Pada usia 3 tahun terdapat pengukuhan dan perkembangan intensif ligamen dan otot, dengan hasilnya peningkatan ketinggian gerbang. Tetapi ia juga berlaku bahawa pada umur 2-3 tahun kanak-kanak tidak membentuk struktur kaki yang melengkung kerana otot lemah dan ligamen - dan akibatnya kaki rata berkembang.

  Untuk mengelakkan perkembangan flatfoot, ia mesti didiagnosis seawal mungkin.

  Kerana hampir mustahil bagi ibu bapa menentukan kaki rata (jika ada), disyorkan untuk menunjukkan kanak-kanak kepada pakar bedah ortopedik dari usia satu tahun. Diagnosis flatfoot dilakukan oleh pakar bedah ortopedik yang berpengalaman yang, mengetahui teknik moden, tahu cara menentukan jarak rata.

  Takrif flatfoot dalam kanak-kanak adalah berdasarkan data daripada pemeriksaan ortopedik langsung, pengukuran kaki, kemungkinan aduan, serta kaedah penentuan tambahan. Diagnosis membolehkan untuk menentukan tahap flatfoot, tahap patologi sendi kaki, semua perubahan dalam fungsi kaki dan keseluruhan sistem muskuloskeletal.

  Kaedah asas untuk menentukan flatfoot

  Hari ini, terdapat banyak kaedah untuk menentukan kaki rata. Pertimbangkan yang paling berkesan.

  Plantography adalah kaedah untuk menentukan kaki rata, yang membolehkan menentukan keadaan lengkungan kaki, di mana cetakan diambil dari bahagian kaki tapak kaki - plantogram. The plantograph itu sendiri adalah bingkai kayu dengan kanvas terbentang yang ditutup dengan bungkus plastik. Kain itu dibasahkan dengan cat setem khas. Di sisi lukisan kertas meletakkan sepotong data dari kanak-kanak, yang dengan dua kaki berada di tengah-tengah bingkai, dan jejak kaki tetap di atas kertas.

  Doktor menilai kajian berdasarkan lokasi garis pada cetakan: garis tangen ditarik ke titik tepi dalaman kaki, yang paling menonjol, dan garis dari tengah ibu jari ke tengah tumit. Selanjutnya melalui tengah garisan kedua, serenjang dilukis semula ke persimpangan dengan cetakan.

  Doktor boleh menguraikan data yang diperolehi oleh pelbagai cara untuk menentukan kaki rata, biasanya menggunakan kaedah Yaralov-Yaraland, Smirnov, Volkmann atau Chizhina. Jadi, sebagai contoh, menurut kaedah Chizhin, tahap flatfoot dalam kanak-kanak boleh ditentukan dengan menggunakan data yang mengandungi jadual berikut:

  Memeriksa dan mengesan kehadiran flatfoot

  Di bawah kaki kaki rata merujuk kepada patologi sendi kaki, dicirikan oleh perubahan dan peninggalan lengkungan. Keadaan adalah masalah biasa. Penyebab patologi boleh menjadi keadaan kerja, berat badan berlebihan. Keadaan ini diperburuk dengan memakai kasut yang tidak selesa, disesuaikan tanpa mengambil kira ciri kaki. Adalah penting untuk mendiagnosis pelanggaran. Perubahan dalam peringkat lewat adalah tidak dapat dipulihkan. Seorang pakar ortopedik yang berkelayakan akan memberitahu anda bagaimana untuk menentukan jarak rata.

  Gejala luar patologi

  Ramai yang berminat untuk mengetahui sama ada terdapat kaki rata. Manifestasi luaran menunjukkan adanya patologi. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada mereka pada waktu yang tepat.

 • Gait yang melanggar sendi menjadi tidak wajar. Ringan hilang. Langkah orang yang kaki rata menjadi berat.
 • Perubahan berkaitan dengan postur. Lajur tulang belakang mengambil kedudukan yang salah.
 • Sakit yang berterusan menunjukkan kaki rata. Orang mengalami kesakitan di lutut, belakang dan belakang.
 • Kaki itu mengalami perubahan degeneratif. Asas menjadi luas. Sering menukar panjang jari. Flatfoot menimbulkan pemendapan garam dan perkembangan gout, serta penumbuk plat kuku.
 • Adalah mungkin untuk menentukan kehadiran patologi oleh kelab yang muncul. Bergantung pada kaki ketika berjalan bervariasi.

  Terdapat gejala lain yang mengiringi perubahan dalam gerbang kaki. Seorang lelaki cepat letih apabila berjalan. Menjelang akhir hari, bengkak anggota badan muncul. Kenal pasti kaki rata akan membantu pemeriksaan yang teliti terhadap kasut mereka. Adalah penting untuk menentukan bagaimana kasut atau kasut dipasang. Kehadiran penyakit ini ditunjukkan oleh ketidaksamaan proses ini. Wanita dengan kecacatan sendi biasanya enggan memakai kasut tumit tinggi.

  Gejala mungkin menunjukkan adanya penyakit lain dalam sistem muskuloskeletal. Atas sebab ini, pakar ortopedik mengesyorkan untuk menyemak pemeriksaan kaki bukan sahaja dengan bantuan pemeriksaan visual.

  Diagnosis patologi pada peringkat yang berlainan

  Kaedah untuk menentukan tapak kaki di rumah boleh mengenal pasti peringkat penyakit ini. Lebih terasa gangguan, lebih jelas gejala luaran dirasakan.

  Anda boleh mengesyaki pelanggaran lengkungan kaki dengan muncul sensasi yang menyakitkan. Pada peringkat pertama terdapat sedikit ketidakselesaan. Pada penghujung hari, orang itu berasa letih. Pada masa yang sama, kaki sendiri tidak mengalami perubahan degeneratif. Pada masa ini, latihan berkesan. Gimnastik perubatan, serta pembetulan gaya hidup tidak akan membenarkan penyakit berkembang.

  Secara beransur-ansur, kesakitan meningkat. Sekiranya langkah-langkah pencegahan tidak diambil pada peringkat awal, kaki mula menebal. Perubahan pertama berkaitan dengan ketinggian gerbang kaki.

  Selanjutnya keadaan semakin teruk. Sakit menjadi kronik. Edemas muncul. Kaki menjadi sama rata. Penyakit ini di peringkat seterusnya dilengkapkan dengan keadaan lain. Boleh berlaku:

  Langkah-langkah pencegahan dalam kes ini tidak lagi relevan. Ketidaksempurnaan sendi pada peringkat akhir flatfoot tidak dapat diperbetulkan.

  Kaki rata pada manusia boleh nyata dalam dua bentuk. Versi membujur menunjukkan peningkatan serentak dalam panjang dan lebar kaki. Oleh kerana itu, ketinggian gerbang berkurang. Flatfoot melintang kelihatan berbeza. Kaki itu sendiri dipendekkan. Hanya meningkatkan bahagian depan. Ini mengurangkan lengkungan melintang. Untuk mendiagnosis jenis patologi ini boleh menjadi sensasi yang menyakitkan di jari-jari. Kulit pada mereka sering menjadi merah. Salah satu komplikasi keadaan ini ialah bursitis - keradangan beg paraarticular.

  Definisi patologi di rumah

  Apabila mendiagnosis flatfoot dibimbing semata-mata pada gejala luaran tidak boleh. Ramai yang berminat untuk menentukan kaki rata di rumah. Untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, pakar ortopedik mengesyorkan ujian khas.

  Untuk prestasi, diperlukan untuk memakai krim lemak pada kaki dengan lapisan tebal. Ia boleh digantikan dengan mana-mana minyak sayuran. Selepas itu, berdiri dengan kaki mereka di atas kertas putih tebal. Adalah penting untuk tidak bersandar pada mana-mana objek asing dengan tangan anda. Dalam kes ini, hasilnya mungkin tidak boleh dipercayai. Cetakan yang dihasilkan akan menilai keadaan kaki dan mengenal pasti pelanggaran sistem muskuloskeletal.

  Untuk menambah maklumat tentang keadaan kaki, anda boleh menggunakan analisis tambahan cetakan. Imej itu dilakukan terus dari tulang di ibu jari ke tumit. Betulkan pusat garisan yang dihasilkan dan tahan serenjang dengannya. Seterusnya, pertimbangkan hambatan kaki berbanding dengan garisan yang dihasilkan.

  Menggunakan teknik ini, ia bukan sahaja ditentukan oleh kehadiran patologi, tetapi juga tahap flatfoot. Tafsiran hasil ujian dibincangkan dalam jadual.

  Definisi flatfoot ini sesuai untuk orang dewasa. Peranti kaki kanak-kanak adalah berbeza. Kanak-kanak mempunyai lebih banyak tisu berlemak, yang tidak membenarkan untuk mentafsirkan hasilnya dengan betul.

  Diagnosis patologi pada kanak-kanak

  Jejak kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak diketahui oleh ibu bapa. Bayi perlu ditunjukkan kepada pakar pediatrik dan pakar bedah ortopedik yang cekap. Doktor akan menganalisis gejala luaran dan memberitahu anda bagaimana anda boleh mendiagnosis pelanggaran lengkungan kaki pada kanak-kanak.

  Kaki kaki pada kanak-kanak akan ditentukan oleh beberapa ciri. Ibu bapa adalah penting untuk mengikuti gaya anak mereka. Isyarat pertama mengenai perkembangan patologi menjadi kelab kaki. Stoking apabila berjalan sedikit ke belakang. Satu lagi gejala yang membimbangkan adalah bergantung kepada bahagian dalam gerbang kaki. Seorang kanak-kanak dengan kaki belakang yang baru berkemungkinan sering mengadu keletihan di kaki. Kerana bengkak, kasut menjadi sempit dan tidak selesa.

  Sekiranya anda mengesyaki kehadiran orthopedis flatfoot akan menawarkan untuk menjalani diagnosis tambahan. Perubatan moden menawarkan beberapa teknik.

  1. Perladangan. Ini adalah teknik untuk mempelajari cetakan kaki. Versi mudah digunakan di luar hospital untuk menentukan patologi kaki pada orang dewasa. Kaki kanak-kanak disusun secara berbeza, oleh itu hanya ortopedis boleh menganalisis kontur. Penanam tanaman paling mudah adalah bingkai dengan kanvas terbentang di mana pewarna digunakan. Peranti komputer moden beroperasi berdasarkan prinsip pengimbasan. Imej berhenti cetak pada pencetak.
  2. Podometry. Teknik ini berdasarkan pengiraan indeks khas. Ini adalah petunjuk tahap gelandangan. Ketinggian kaki didarabkan dengan 100, dan kemudian hasil dibahagikan dengan jumlah panjang kaki. Semakin rendah skor, semakin tinggi tahap patologi. Normal dianggap kaki dengan indeks 29.
  3. X-ray. Kaedah ini dianggap paling dipercayai. Gambar menunjukkan semua perubahan patologi sendi kaki. Untuk diagnosis akan memerlukan 2 unjuran: lurus dan sisi.

  Sekiranya kanak-kanak mempunyai kaki rata, sebaiknya memulakan rawatan. Ini akan mengelakkan masalah yang serius pada masa akan datang. Terapi adalah untuk melakukan latihan khas. Penyakit yang dikenal pasti diperbetulkan dengan kasut ortopedik.

  Flatfoot memerlukan diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya. Patologi dari masa ke masa membawa kepada masalah dengan keseluruhan sistem muskuloskeletal. Perubahan itu berkaitan dengan tulang lutut dan lumbar. Mereka dikaitkan dengan pengagihan berat badan tidak wajar semasa berjalan dan kurang susut di kaki. Pematuhan terhadap cadangan ortopedis dan peraturan pencegahan akan mengelakkan komplikasi yang berbahaya.

  Diagnosis flatfoot: takrif indeks kaki mengikut Friedland

  Malah pada zaman purba, angka-angka utama dari ubat-ubatan telah menentukan bahawa terdapat titik-titik biologi aktif di kaki, yang merupakan unjuran aneh dari semua organ dan sistem. Struktur anatomi yang betul pada seseorang, termasuk dua set, mengekalkan postur yang betul dan pengagihan seragam berat badan. Ini, seterusnya, memastikan kesihatan sistem dan otot muskuloskeletal. Dan kesihatan sistem-sistem penting ini adalah jaminan kesihatan seluruh tubuh. Bagaimana untuk menentukan kaki rata pada masa?

  Bagaimana penyakit itu terbentuk

  Kehadiran gerbang melintang dan longitudinal kaki pada manusia adalah kunci kepada pengagihan beban berat badan yang betul. Gerbang membujur bergerak dari jari ke tumit di sepanjang sisi kaki, dan gerbang melintang diagihkan antara pangkal jari (dari yang besar ke jari kecil).

  Kanak-kanak kecil dalam 2 tahun pertama kehidupan masih belum mempunyai gerbang, kerana mereka tidak mengalami tekanan dan mempunyai berat badan yang kecil. Kaki-kaki sangat lembut ke sentuhan, kerana mereka dipenuhi dari dalam dengan lapisan lemak dan kelihatan sama rata. Pembentukan kaki masa depan bermula dengan langkah pertama bayi, ketika anak itu belajar berjalan. Otot dan ligamennya, yang secara beransur-ansur membentuk gerbang anatomi, semakin kuat. Dalam selang antara "kanak-kanak dewasa", kaki kanak-kanak menjalani beberapa metamorfosis.

  Tanda-tanda flatfoot pada kanak-kanak - ketiadaan lengkungan lengkung atau sebahagiannya, akibatnya menjadi tidak dapat diramalkan. Pada kanak-kanak, komplikasi seperti kelengkungan tulang belakang dan kelab kaki berkembang, dan pada orang dewasa, osteochondrosis, arthrosis, arthritis, hernia intervertebral, dan banyak lagi penyakit lain. Oleh itu, diagnosis flatfoot harus dijalankan sedini mungkin untuk mendapatkan masa untuk rawatan. Mengikut statistik, jika anda merawat penyakit itu tepat pada masanya (sehingga umur 5-6 tahun), maka semua akibat yang tidak menyenangkan dapat dielakkan.

  Malah sebelum pergi ke doktor untuk menentukan kaki rata, anda boleh menyemak tanda-tanda awal penyakit di rumah. Adalah mudah bagi orang dewasa dan kanak-kanak untuk mengenal pasti tanda-tanda awal jika anda mengikuti peraturan arahan yang mudah.

  Diagnosis tapak kaki dalam ubat dipanggil tumbuhan. Untuk melakukan ini, lakukan yang berikut:

 • Sediakan penyelesaian yang lemah dengan pewarna (cat hijau, cat) dan kepingan kertas A4 tulen. Daripada pewarna, apa-apa lemak krim atau minyak sayuran akan lakukan;
 • pelincir kaki dengan pewarna atau gris, dan kemudian berdiri dengan kedua kaki pada lembaran yang bersih, dengan kedua-dua kaki sekaligus, supaya beban itu diedarkan dengan betul. Ia tidak perlu melincirkan kaki dengan banyaknya sehingga tiada kesan pada kertas, tetapi hanya diperlukan 3-4 saat untuk berdiri di atas kertas;
 • menilai kehadiran flatfoot dan ijazahnya (mengikut kaedah Fridland). Untuk melakukan ini, ukur indeks podometrik (nilai C).
 • Indeks Podometrik

  Bagaimana untuk memeriksa kaki rata dengan indeks? Untuk melakukan ini, anda memerlukan dua nilai - panjang kaki A (diukur dari kaki besar hingga ke ujung tumit) dan ketinggian kaki B (diambil dari lantai ke bahagian atas kaki). Indeks diukur dengan rumus C = B * 100 / A.

  Dalam sesetengah kes, diagnosis mungkin salah, kerana kehadiran lemak badan di kaki seorang anak mungkin secara salah memaparkan tanda pada kertas. Sebelum menentukan saiz kaki pada kanak-kanak, perlu melakukan diagnostik tambahan - radiografi. Kaedah ini harus digunakan dalam semua kes yang diragukan, jika jejak kanak-kanak menyerupai kaki rata, dan indeks menunjukkan kaki yang biasa terbentuk.

  Oleh kerana pada manusia terdapat biasanya dua set, ada beberapa darjah rata-rata membujur dan melintang. Di samping perbezaan tanda-tanda, terdapat ciri-ciri umum yang menjadi ciri kedua-dua jenis flatfoot.

  Cara buatan rumah untuk menilai tapak kaki

  Perubatan moden mentakrifkan tapak kaki sebagai penyakit fizikal, yang disifatkan oleh kaki yang benar-benar diratakan (iaitu, sentuhan tunggal pada permukaan dengan semua mata).

  Kesan-kesan flatfoot boleh menjadi paling teruk: bermula dengan kesulitan berjalan, dan berakhir dengan kecederaan langsung ke otak (tahap maju disertai dengan sakit yang kerap yang secara harfiah mengejutkan otak dan membahayakannya).

  Punca kaki, tahap dan jenisnya

  Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pembentukan penyakit seperti itu. Sebab yang paling umum terletak pada kekurangan atau lebihan latihan.

  Perkembangan penyakit juga dipengaruhi oleh gaya hidup moden, atau sebaliknya shellnya. Memakai kasut yang terlalu tinggi dan tidak selesa (khas untuk wanita) membebankan bahagian anterior, yang merupakan dorongan pertama untuk transformasi tapak kaki yang tidak diingini.

  Dalam sesetengah kes, sesetengah pelvis kemudian berlaku kecederaan dan penyakit (sebagai contoh, obesiti). Terdapat pandangan yang salah bahawa flatfoot diwarisi.

  Rawatan pembakaran yang paling betul dengan hogweed - jika masalah seperti itu berlaku kepada anda, anda akan tahu apa yang perlu dilakukan.

  Ia tidak. Terdapat penyakit kaki kongenital, yang terbentuk melalui perkembangan janin yang tidak betul, khususnya anggota badan, kecederaan semasa kehamilan, dan sebagainya.

  ➤ Baru: Kami hanya menawarkan latihan bukan mudah untuk melangsingkan tangan dan bahu untuk lelaki dan wanita. Baru-baru ini saya belajar cara eksklusif untuk menghapuskan beg berhampiran mata dan kini saya ingin berkongsi dengan semua orang.

  Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan tahap rata rata. Setakat ini, hanya terdapat tiga darjah kaki persegi:

 • Yang pertama (peringkat awal) menyerupai kecacatan kosmetik kecil;
 • Gelaran kedua dicirikan oleh perubahan yang mudah dilihat dengan mata kasar. Apabila penyakit itu mula berkembang, orang itu merasa sakit, ketidakselesaan berterusan dan keletihan;
 • Gelaran ketiga adalah ubah bentuk lengkap kaki. Akibatnya boleh menjadi yang paling serius: scoliosis, osteochondrosis, herniasi cakera intervertebral, arthrosis berkembang.

  Kaedah penentuan rumah

  Pasti, anda faham bahawa mustahil untuk bercanda dengan penyakit serupa. Tetapi bagaimana untuk menentukan rata di rumah? Lagipun, berlari ke pemeriksaan berjadual kepada doktor, yang paling tidak cukup masa dan usaha.

  Oleh itu, cara yang paling mudah dan paling biasa ialah: mengambil krim lemak dan sapukan pada seluruh kaki. Kemudian cari kertas kosong kertas A4 dan langkah di atasnya. Dan sekarang teliti mempelajari jejak ini: garis kaki tepi dalaman dicirikan oleh takik, yang biasanya mengambil lebih dari separuh kaki di tengah. Sekiranya ia hilang atau sangat sempit, anda akan disyaki kaki rata.

  Simptom lain penyakit ini termasuk keletihan yang cepat atau berterusan, ketidakselesaan pada kaki ke arah malam, tumit dan tunggal, yang dipakai di dalam, peningkatan mendadak dalam saiz kaki dan kesakitan, mencapai lutut dan bahagian bawah.

  ➤ Rahsia: Maklumat rahsia bagi mereka yang tidak tahu bagaimana untuk berkembang dan menjaga janggut dengan betul. Kami menawarkan cara eksklusif untuk meningkatkan imuniti bagi orang dewasa dan kanak-kanak.

  Sekiranya anda bertukar kepada institusi perubatan untuk pemeriksaan, maka mengenai isu ini anda akan dirujuk kepada ahli ortopedik. Bagaimanakah biasanya memeriksa kehadiran kaki rata di pejabat pakar? Seluruh kompleks prosedur secara konvensional dibahagikan kepada beberapa peringkat:

 • Podometry. Ia dijalankan menggunakan podometri. Doktor menentukan kehadiran atau ketiadaan tapak kaki dengan cara mendapatkan indeks podometrik (nisbah ketinggian kaki dari lantai ke panjangnya dan tulang navicular). Norm terletak dari 29 hingga 31. Diagnosis flatfoot adalah di bawah 29, lengkungan kaki yang sangat tinggi adalah indeks di atas 31.
 • Perladangan. Analisis cetakan kaki di atas kertas.
 • Tensometri tumbuhan komputer dan radiografi. Ia dijalankan dengan menggunakan tolok terikan, yang membolehkan anda mengukur keadaan cacat struktur. X-ray adalah kajian menyeluruh mengenai struktur dalaman menggunakan sinar-X.

  Ingat bahawa penyakit pada kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai perbezaan dalam proses rawatan. Sebagai contoh, kaki rata dalam orang dewasa sukar untuk diperbaiki dengan insoles ortopedik. Rawatan radikal (oleh pembedahan) hanya dibenarkan selepas berusia tujuh tahun.

  Benar-benar semua kaedah rawatan flatfoot adalah bertujuan mengukuhkan sistem muskuloskeletal.

  Terapi fizikal dan gimnastik (mesti ditetapkan oleh doktor);

  Memakai kasut ortopedik (pada orang dewasa, ia sering menghentikan proses);

  Apa yang perlu dilakukan pencegahan tapak kaki pada kanak-kanak dan orang dewasa?

  • Pertama, ia memakai kasut yang betul. Cahaya yang diingini dan diperbuat daripada bahan semula jadi. Sandal lembut hendaklah dipakai di rumah;
  • Kedua, ini adalah pelaksanaan latihan khas (yang paling biasa dan berkesan: berselang-seli berjalan di tumit dan kaus kaki di pagi dan petang);

  ➤ Ini sejuk: Tidak semua orang tahu apa Pilates dan bagaimana untuk melakukannya di rumah, tetapi apabila mereka mengetahui, mereka segera mahu melakukan aktiviti yang berguna ini. Selepas melawat tapak anda, saya tahu cara untuk membunuh rasa bawang putih dengan cara yang cepat.

 • Ketiganya, aktiviti fizikal yang diperlukan. Penyelesaian terbaik ialah pagi atau malam berjalan beberapa kali seminggu;
 • Keempat, urutan kaki santai mingguan.
 • ➤ Tips tentang yang tidak diketahui sebelum ini mengapa tetikus tidak berfungsi tetapi bersinar, baca juga idea lain mengenai sumber kami.
 • ➤ Bolehkah berkongsi rahsia sedemikian, bagaimana untuk menyingkirkan pengiklanan di pelayar Mozilla Firefox - di sini, memperbaiki hidup anda dan dapatkan pengetahuan dan kemahiran baru.
 • ➤ Rahsia unik di mana untuk menonton video untuk kanak-kanak tentang cara-cara dan rahsia mereka, kami selalu mempunyai semua jawapan.
 • ➤ Lihat, bagaimana untuk menyembunyikan foto dalam Odnoklassniki - dengan rujukan, kami berkongsi semua maklumat dengan anda dalam bentuk yang boleh diakses.
 • ➤ Baru di Internet, bagaimana menambah muzik ke senarai main iTunes anda, melihat kehidupan dari sudut yang berbeza.

  Diagnosis flatfoot - bagaimana untuk menentukan flatfoot?

  Diagnosis flatfoot boleh dilakukan di institusi perubatan dan di rumah. Terdapat beberapa kaedah yang agak mudah untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai kaki yang rata.

  Kaedah yang paling mudah dan paling cepat untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kaki yang rata adalah ini. Dapatkan krim lemak dan minyak dengan banyak permukaan keseluruhan kaki. Kemudian ambil kertas putih dan berdiri di atasnya dengan kaki lancar. Anda perlu berdiri tegak, bergantung pada seluruh kaki, jika tidak, kaedahnya tidak akan berguna. Seterusnya, ambil kertas ini dan teliti mempelajari jejak yang dihasilkan. Di sepanjang pinggir kaki kaki harus menjadi takik, yang biasanya mengambil sedikit lebih dari separuh kaki di tengah. Sekiranya takuk seperti itu tidak diperhatikan, atau jika kedudukannya sangat sempit, ini mungkin menunjukkan kehadiran flatfoot.

  Di samping ujian cepat ini, terdapat beberapa tanda tambahan yang mungkin menunjukkan kehadiran flatfoot:

 • kaki menjadi cepat letih selepas bergerak kerja, yang memerlukan pergerakan yang tetap, atau semasa kerja statik, di mana anda perlu berdiri hampir tidak bergerak untuk masa yang lama;
 • Menjelang petang, terdapat sensasi yang tidak menyenangkan di kaki: keletihan, bengkak, sakit dan rasa berat;
 • pada kasut lama ia ketara, seperti tumit dipakai di bahagian dalam;
 • kaki seolah-olah telah meningkat dalam saiz: kasut biasa menjadi sempit, dan anda perlu membeli yang baru, hampir saiz yang lebih besar;
 • Kesakitan dari kaki meluas ke lutut, kadang-kadang digabungkan dengan rasa sakit di belakang dan kepala bawah;

  Ciri-ciri khusus dari kecacatan kaki dapat membantu menentukan flatfoot yang melintang. Kehadiran jenis penyakit ini biasanya ditunjukkan oleh:

 • pembesaran kaki
 • sisihan ibu jari ke luar dari kaki;
 • pembentukan "tulang" pada ibu jari;
 • ubah bentuk tukul seperti kaki kedua dan ketiga kaki;

  Walaupun gejala di atas boleh menunjukkan kehadiran kaki rata, mereka juga boleh menjadi isyarat penyakit lain, seperti endokrin atau vaskular. Walau apa pun, jika terdapat aduan sedemikian, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor, yang akan membantu untuk mengenal pasti punca dan menentukan rata, jika seseorang benar-benar memilikinya.

  Diagnosis flatfoot termasuk pelbagai kaedah:

 • Perladangan. Jadi secara saintifik dipanggil ujian cepat menggunakan krim yang diterangkan di atas. Ia mudah kerana ia boleh diadakan di rumah. Daripada krim, anda hanya boleh membasuh kaki. Kadang-kadang penyelesaian Lugol digunakan: iodin konstituen dan kalium iodida, apabila bersentuhan dengan selulosa, menyebabkan pewarna coklat yang kuat, menghasilkan cetakan kaki yang jelas.
 • Kaedah podometrik Frynlyanda adalah pengiraan dan pengukuran mudah: adalah perlu untuk mengira apa yang dipanggil. indeks podometrik. Untuk melakukan ini, mengukur panjang dan ketinggian kaki (iaitu jarak dari kaki tunggal ke tepi atas tulang navicular). Kemudian darabkan ketinggian kaki sebanyak 100 dan bahagikan dengan panjang kaki. Norma adalah hasil dalam 29-31. Sekiranya nombor yang dihasilkan berada dalam julat 27-29, maka kita sudah boleh bercakap mengenai kehadiran flatfoot. Sekiranya indeks subometrik ternyata kurang daripada 25, maka ini menunjukkan ketinggian rata yang disebut, dan lawatan ke doktor dalam kes ini tidak dapat ditunda.
 • Radiografi dianggap kaedah yang paling tepat untuk menentukan kaki rata. X-ray kedua-dua kaki diambil di unjuran depan dan sisi di bawah beban, sementara pesakit berdiri. Seterusnya, orthopedis dengan teliti mengkaji imej-imej, memberikan perhatian khusus kepada magnitud sudut ubah bentuk, dan berdasarkan data yang diperoleh, dia mendiagnosis dan tahap flatfoot. Baca lebih lanjut mengenai tahap gelandangan dan ciri-ciri sudut setiap tahap penyakit, anda boleh membaca dalam artikel "Tahap flatfoot."

  Ia mungkin untuk membetulkan kaki rata hanya pada zaman kanak-kanak, kerana rangka masih belum terputus dan agak fleksibel. Sebab itulah sangat penting untuk dapat mengenali kaki rata pada kanak-kanak seawal mungkin. Walau bagaimanapun, kebosanan dalam kanak-kanak hanya boleh ditentukan selepas mencapai 5-6 tahun. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa alat tulang anak kaki belum dipertahankan sepenuhnya dan pada dasarnya struktur tulang rawan. Di samping itu, kaki kanak-kanak mungkin kelihatan rata kerana adanya "kusyen" berlemak yang melindungi pangkal tulang. Oleh kerana sebab-sebab di atas, takrif ketinggian kaki pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun pada jejak satu-satunya di atas kertas boleh menjadi kesilapan, jadi anak-anak usia ini perlu diperiksa setiap tahun oleh pakar bedah ortopedik kanak-kanak. Diagnosis flatfoot pada kanak-kanak berusia enam tahun boleh dilakukan dengan bantuan platnografi, tetapi pakar-pakar masih mengesyorkan secara berkala melawat ortopedis untuk tujuan pencegahan.

  Baca lebih lanjut mengenai sebab-sebab flatfoot dalam kanak-kanak, anda boleh mencari dalam artikel "Flatfoot pada kanak-kanak"