Utama / Pemulihan

Bagaimana untuk memeriksa tapak kaki di rumah

Flatfoot adalah penyakit kronik sistem muskuloskeletal, intipati yang meratakan lengkungan kaki. Akibat perubahan patologis sedemikian, mekanik berjalan normal terganggu, kerana beberapa komplikasi yang tidak menyenangkan dan kesihatan dari lutut, sendi pinggul dan tulang belakang berkembang.

Kaki rata adalah perkara biasa hari ini. Jika kita melihat statistik, kita dapat melihat bahawa kira-kira 50% daripada penduduk negara ini mengalami penyakit yang berbeza-beza. Wanita jatuh 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Dalam beberapa kes, kaki rata adalah kongenital, tetapi paling sering kecacatan ini diperolehi.

Pakar bedah ortopedik terlibat dalam diagnosis dan rawatan kaki rata. Tetapi untuk menentukan rata di rumah boleh sesiapa sahaja yang mahu menguji dirinya atau anaknya untuk masalah itu. Pertimbangkan kaedah diagnostik rumah yang paling berpatutan.

Apa yang perlu dicari

Mana-mana doktor memulakan proses diagnosis dengan pemeriksaan dan pemeriksaan pesakit. Ini boleh dilakukan dengan mudah di rumah. Perhatikan bukan sahaja kaki, tetapi juga pada kasut seseorang yang disyaki kaki rata. Di bawah keadaan biasa (jika tiada kaki rata), bahagian luar kasut dipakai dahulu, tetapi jika orang itu mempunyai kaki yang rata, maka bahagian dalam kasut dan tumit akan dipakai dahulu.

Anda juga perlu memberi perhatian kepada tanda-tanda lain yang mungkin menunjukkan masalah dengan bentuk kaki (mereka tidak spesifik dan wujud dalam kecacatan kaki jenis lain, dan bukan hanya rata):

 • warna kulit abnormal tapak kaki (sianotik, merah, pucat);
 • kehadiran pada kaki jagung, calluses, scuffs;
 • apabila berjalan atau berpanjangan di kaki, keletihan dan kesakitan di kaki muncul;
 • bengkak kaki, kaki pada akhir hari;
 • kekejangan kaki, termasuk malam, berat;
 • ketidakupayaan untuk memakai kasut dengan kasut kerana kesakitan;
 • peningkatan secara beransur-ansur dalam saiz kasut;
 • ketidakupayaan untuk menyimpan keseimbangan, jongkok;
 • pelbagai gangguan postur, sakit belakang;
 • perubahan gaya hidup biasa;
 • sisihan kaki pertama kaki ("tulang" muncul di atasnya);
 • ubah bentuk berbentuk tukul 2 dan 3 jari kaki.

Adalah penting untuk difahami! Gejala di atas mungkin menunjukkan kehadiran kaki rata pada manusia, tetapi mereka juga boleh menjadi tanda penyakit lain. Oleh itu, jika anda mengalami masalah tersebut, jangan malas untuk berunding dengan doktor untuk menentukan sebab sebenar ketidakselesaan dan memberikan rawatan yang betul.

Ujian rumah mudah

Dengan itu, anda boleh menyemak dengan pantas di rumah. Pakar dalam bidang perubatan memanggil kaedah diagnostik pesat ini. Inti teknik ini adalah untuk mendapatkan cetakan kaki di atas kertas dan mengkajinya. Untuk melakukan ini, anda perlu merawat kaki dengan sebarang pewarna rumah yang tersedia, sebagai contoh, penyelesaian Lugol (larutan iodin akueus), hijau, dakwat, dakwat, lukisan di atas kertas. Jika anda tidak mahu cat kaki, untuk tujuan ini anda boleh menggunakan krim berminyak yang akan meninggalkan jejak pada kertas.

Selepas penyediaan sedemikian, anda perlu meninggalkan tanda di atas kertas. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh berusaha untuk mengambil postur yang betul; seseorang mesti menjadi seperti dia dalam kehidupan sehari-hari biasa. Berat perlu sama rata di kedua-dua kaki.

Selepas menerima cetakan kaki, mereka perlu dipertimbangkan secara terperinci dan dibandingkan dengan had usia yang diterima. Anda harus tahu bahawa usia memainkan peranan penting dalam menilai keputusan, kerana tapak kaki kanak-kanak yang berbeza umur dan dewasa biasanya berbeza dengan ketara.

Kaedah menilai tumbuhan pada anak adalah seperti berikut. Pada helaian kertas yang dihasilkan dengan cetakan kaki, anda perlu menggambar 2 garisan serenjang - garisan AB (ditarik melalui dua tangen dari titik-titik paling melampau di bahagian tunggal)

Barisan kedua CD berserenjang dengan segmen AB tepat di tengah-tengah antara dua titik tangen yang dinyatakan di atas. Ini berserenjang hendaklah dibahagikan kepada 3 segmen. Selepas itu, adalah mungkin untuk menilai hasil yang diperoleh dari segi norma umur yang ditunjukkan dalam angka di atas.

Pada orang dewasa, lebih mudah untuk menilai tanaman itu. Walau bagaimanapun, teknik ini tidak praktikal tidak berbeza dari yang diterangkan. Tetapi yang berserenjang mestilah dibahagikan kepada separuh, bukan 3 bahagian. Sekiranya cetakan itu menduduki kurang daripada separuh segmen - ini dianggap normal, dan jika ia mengambil lebih daripada 50% daripada segmen, maka flatfoot boleh disyaki.

Kaedah ini membolehkan untuk mendapatkan hanya data indikatif pada keadaan lengkungan kaki, iaitu, ia adalah satu pemeriksaan. Jika mengikut hasil tanaman anda mengesyaki kehadiran kaki kaki yang rata, maka anda harus mendapatkan bantuan perubatan untuk diagnosis yang tepat.

Kaedah podometrik Friedland

Teknik ini juga dikenali sebagai teknik Friedland. Ia terdiri dalam menjalankan beberapa pengiraan mudah untuk mendapatkan indeks podometrik Friedland. Membolehkan anda untuk menentukan kedua-dua lekuk melintang dan membujur, serta ijazahnya.

Untuk mendapatkan angka yang dikehendaki, anda perlu mengira indeks gerbang membujur kaki, yang sama dengan nisbah ketinggiannya hingga panjang, dinyatakan sebagai peratusan. Kami mengukur panjang dari tepi hujung ke ujung tumit, ketinggian diukur dari pinggir tulang navicular ke permukaan sokongan kaki.

Biasanya, indeks ini adalah 29-31%, jika anda mendapat angka di bawah 29, maka terdapat perut kaki, yang menunjukkan perkembangan flatfoot. Juga, menggunakan indeks Friedland, anda boleh menentukan tahap flatfoot (parameter untuk mengira tahap patologi ditunjukkan dalam jadual di bawah).

Untuk menentukan kaki-kaki rata melintang di rumah, adalah perlu untuk mengira indeks melintang lengkungan kaki - nisbah sebagai peratusan lebar kaki ke panjangnya. Lebar harus diukur pada tahap tulang metatarsal (dari pertama ke kelima). Di bawah keadaan biasa, angka ini tidak melebihi 40%, jika hasilnya lebih besar, ini menunjukkan pengaratan gerbang transversal.

Tidak cukup kaedah diagnostik rumah

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis flatfoot dianggap sangat tepat, tetapi tidak mungkin untuk menjalankan diagnosis seperti itu sepenuhnya, kerana imej radiologi kaki dalam dua taksiran diperlukan, diambil di bawah beban sambil berdiri dengan sabar.

Walaupun maklumat ini mungkin diperlukan untuk orang yang tinggal di bandar-bandar kecil, di mana terdapat peluang untuk mengambil x-ray, tetapi tidak ada kemungkinan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar ortopedik. Ia adalah doktor yang mesti menilai gambar-gambar, membuat satu siri perhitungan, menentukan jenis dan tahap flatfoot. Tetapi jika anda benar-benar mahu, anda boleh berurusan dengan gambar sendiri dan di rumah.

Seperti yang telah disebutkan, tahap diagnosis pertama adalah untuk mendapatkan imej sinar-X berhenti di kedudukan berdiri (beban statik) dalam unjuran anteroposterior dan lateral.

Diagnosis sinar-X dari kaki rata membujur

Untuk menilai imej dan membuat kesimpulan tentang kehadiran kaki yang rata, anda perlu menentukan ketinggian lengkungan kaki dan sudut lengkungannya yang membujur.

Pada radiografi pada unjuran sisi kaki (seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas), 3 garisan dilukis:

 • yang pertama mendatar, yang menyentuh 2 mata ke permukaan ubi calcaneal dan ke kepala tulang metatarsal yang pertama;
 • garisan kedua diambil dari titik di mana garisan pertama menyentuh tumit calcaneus ke permukaan bawah sendi navikular-sphenoid;
 • garisan ketiga diambil dari titik sentuhan segmen pertama dengan kepala tulang metatarsal pertama ke permukaan bawah sendi berbentuk baji navikular.

Sudut lengkung kaki membujur dibentuk oleh garisan pertama dan ketiga, yang bersilang pada titik paling rendah sendi berbentuk baji tirus.

Ketinggian gerbang longitudinal pada kaki adalah segmen tegak lurus berbentuk baji tatakan lurus yang diturunkan dari titik terendah (titik persilangan 2 dan 3 baris) pada baris pertama (mendatar).

Jadual berikut akan membantu menilai kedua-dua penunjuk ini dan mendiagnosis salib.

Diagnosis sinar-X dari flatfoot melintang

Untuk diagnosis flatfoot melintang, adalah perlu untuk menilai radiografi dalam unjuran anterior-posterior, dalam kedudukan berdiri (beban statik). Anda perlu menentukan 2 indikator:

 • sudut antara 1 dan 2 tulang metatarsal (sudut interpersonal),
 • sudut pesongan jari pertama (halus valgus angle).

Untuk melakukan ini dengan betul, gambarajah di bawah akan membantu.

Untuk menilai kedua-dua petunjuk ini, serta untuk mendiagnosis flatfoot melintang dan darjahnya, anda boleh menggunakan jadual di bawah.

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis tapak kaki pada masa ini dianggap paling tepat. Dengan bantuannya, dalam kebanyakan kes mendedahkan diagnosis sedemikian. Sekilas pandang seolah-olah semua ini sangat sukar dan tidak tersedia untuk pelaksanaan di rumah, tetapi sekiranya seseorang mempunyai pengetahuan geometri awal, maka menggunakan gambar dan jadual di atas akan dapat melakukannya tidak lebih buruk daripada pakar.

Oleh itu, jika mengikut ujian yang dinyatakan di atas, anda mempunyai tanda-tanda kaki yang rata, anda perlu mencari rawatan perubatan khusus. Lagipun, hari ini terdapat kaedah yang lebih moden dan tepat untuk mendiagnosis kaki rata dan kecacatan lain yang akan memberi maklumat maksimum doktor tentang penyakit anda, membolehkan anda memilih insoles ortopedik individu dan membuat rejimen rawatan berkesan dan pencegahan sekunder.

Bagaimana untuk menentukan jarak rata dan ijazahnya di rumah dan dengan pakar

gaya = "paparan: barisan jauh; lebar: 700px; ketinggian: 250px"
data-ad-client = "ca-pub-3626311998086348"
data-ad-slot = "8969345898">

Kami mengamalkan jejak kaki sebagai diagnosis sedikit anekdotal, tidak dapat dilupakan dari masa-masa apabila ia adalah alasan yang popular untuk perkhidmatan ketenteraan. Walaupun diagnosis ini mungkin kelihatan menyeronokkan hanya untuk mereka yang tidak menemui masalah ini benar-benar ada dan biasa.

Tanda-tanda luar tapak kaki

Insidiousness penyakit ini terletak pada fakta bahawa ia boleh diabaikan untuk jangka masa yang lama atau tidak dianggap sebagai tanda-tanda sebagai penyakit yang tidak baik. Setiap orang mempunyai kesakitan pada kaki mereka pada masa-masa, terutamanya selepas berjalan kaki atau tekanan luar biasa yang lain, tetapi jika sakit kembali berulang dan tidak lama lagi, anda perlu berjaga-jaga. Alasan untuk menghubungi seorang pakar ortopedik adalah gejala berikut:

 • Keletihan kaki apabila berjalan atau berdiri
 • Kesakitan di kaki, bengkak pada penghujung hari dan kekejangan
 • Sakit belakang

Kaki berfungsi sebagai sokongan, memberikan keseimbangan dan mengurangkan beban ke atas keseluruhan sistem muskuloskeletal, kerana mereka musim bunga ketika berjalan dan akibatnya, sendi-sendi kaki dan tulang belakang tidak dikenakan beban yang berlebihan. Struktur kaki memberikan susut nilai, kerana ia mempunyai dua lengkungan - membujur dan melintang. Gerbang membujur berjalan di sepanjang pinggir kaki dari dalam. Gerbang melintang terletak di bawah pangkal jari. Mata air mata sampai ke ketinggian gerbang cukup.

Ia boleh dikatakan bahawa dengan flatfoot melintang kaki menjadi lebih luas, dan dengan membujur, kaki menjadi lebih lama. Walaupun kedua-dua jenis flatfoot ini boleh digabungkan. Mengubah bentuk kaki, tentu saja, mengubah bentuk, tulang yang terkenal dengan ibu jari, bentuk tumit, jagung dan callus.

Sekiranya kasut anda tidak rata, sukar untuk anda berjalan di atas tumit atau anda melihat bahawa kaki anda seakan bertumbuh, terutamanya dalam lebar, jangan malas pergi ke doktor ortopedik. Gejala-gejala ini tidak selalu menunjukkan bahawa anda mempunyai kaki rata. Manifestasi yang sama dalam urat varikos dan menghilangkan endarteritis, tetapi mereka tidak boleh ditinggalkan tanpa rawatan.

Perkembangan flatfoot. Kesan penyakit ini

Flatfoot tidak berlaku tanpa diduga, pembangunan berlangsung agak lama dan boleh dibahagikan kepada 3 darjah:

Gred 1

Tulang-tulang kaki tidak lagi cacat dan gerbang kaki tidak rata, tetapi kelemahan ligamen sudah dirasakan, kaki menjadi letih lebih cepat dari sebelumnya, postur berubah kerana kaki sakit hampir selalu.

Gred 2

Pada peringkat ini, lengkungan kaki sudah berubah, ia menjadi lebih rendah sebanyak 15-25 mm. Sakitnya lebih kerap dan lebih sengit, dan mereka meluas ke kaki dan pergelangan kaki bawah. Gait menjadi berat.

Gred 3

Kaki itu berubah dengan nyata. Bahkan berjalan kaki singkat dalam kesakitan dan bengkak di kaki. Loin itu menyakitkan dan, selalunya kepala.

Sebab-sebab pembangunan. Predisposition

Punca kaki rata boleh:

 • penyakit (riket, osteoporosis, poliomielitis);
 • hypodynamia;
 • semangat berlebihan untuk sukan (berlari, melompat, angkat berat);
 • kecederaan;
 • berat badan berlebihan;
 • beban kerap di kaki (kasut yang tidak selesa atau sempit, kasut tumit tinggi, kasut tidak selesa);
 • pelanggaran fungsi sendi pinggul dan lutut;
 • umur lanjut.

Adakah anda berisiko jika:

 • saudara-saudara terdekat anda menderita kaki rata;
 • anda mempunyai berat badan berlebihan;
 • kerja anda dikaitkan dengan kedudukan berpanjangan (pakar bedah, guru, pendandan rambut, vendor);
 • anda hamil;
 • melakukan sukan atau tarian secara profesional.

Flatfoot, bergantung kepada punca kejadiannya, adalah statik, lumpuh, rachitic dan traumatik. Statik adalah yang paling biasa.

Diagnosis dan penentuan tahap flatfoot di rumah

Kaki kaki boleh didiagnosis di kemudahan perubatan atau di rumah. Kaedah definisi adalah mudah, tetapi ingat bahawa menubuhkan kaki rata tidak mencukupi. Selepas mengesahkan syak wasangka anda tentang meratakan kaki, hubungi pakar ortopedik anda, dia akan memberitahu anda bagaimana untuk meneruskannya agar tidak memulakan penyakit.

Cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk mengenalpasti kaki rata adalah seperti berikut. Libatkan lemak pada permukaan kaki dengan krim lemak (seluruh kaki perlu dilincirkan). Berdiri di atas kertas putih. Adalah lebih baik untuk melincirkan kedua-dua kaki sekali gus, supaya anda boleh berdiri tegak, tidak bersandar pada apa-apa. Hanya dalam kes ini, anda mendapat hasil objektif. Hasil cetakan yang dihasilkan dengan berhati-hati. Di pinggir kaki kaki adalah takik, yang sepatutnya mengambil lebih sedikit daripada separuh panjangnya. Sekiranya anda tidak melihat takik ini atau ia sangat kecil, ini menandakan rata.

Bagi kanak-kanak, kaedah ini tidak sesuai, kerana pada kanak-kanak berumur 3-4 tahun, kaki masih belum dikembangkan dengan cukup dan hanya doktor pakar dapat menentukan kaki rata. Ibu bapa boleh melihat tanda-tanda seperti kaki rata di anak-anak mereka:

 • Anak itu adalah kosolapit, iaitu menghidupkan jari kaki ke dalam. Ini berlaku jika otot lemah dan kanak-kanak tidak dapat menyokong kaki di kedudukan yang betul. Kedudukan kaki selari dianggap betul untuk kanak-kanak.
 • Kanak-kanak itu melangkah ke tepi bahagian dalam kaki.

Doktor ortopedi mendiagnosis kaki rata dengan beberapa cara:

 • Perladangan. Uji ujian dengan krim lemak, yang kami nyatakan di atas. Anda tidak boleh menggunakan krim, tetapi hanya melembapkan kaki dengan air. Apabila melincirkan kaki dengan penyelesaian Lugol, jejak itu sangat terperinci dan tajam.
 • Kaedah Frynanda (podometrichesky). Kaedah ini terdiri daripada menentukan indeks subometrik - mengukur panjang dan ketinggian kaki. Seterusnya, kalikan ketinggian sebanyak 100 dan bahagikan dengan panjangnya. Biasanya, anda perlu mendapatkan angka dari 29 hingga 31. Keputusan 27-29 menunjukkan kemungkinan rata. Sekiranya indeks kurang daripada 25, ini menunjukkan flatfoot yang diucapkan.
 • Radiografi - kaedah yang paling tepat dalam menentukan flatfoot. X-ray kedua-dua kaki dibuat di samping dan unjuran langsung. Ortopedis oleh magnitud deformasi itu mendiagnosis tahap flatfoot.

Pencegahan kaki rata

Anda boleh mengelakkan kaki rata dengan melatih otot-otot kaki. Latihan mudah akan membantu bukan sahaja untuk mengelakkan kaki rata, tetapi juga untuk memudahkan perjalanan penyakit yang sedia ada. Ia juga sangat berguna untuk berjalan tanpa alas kaki di dalam pasir, batu kecil, rumput. Ia membantu menguatkan otot yang berenang dengan sebatan kaki (merangkak, dada breaststroke).

Adalah perlu untuk memastikan kanak-kanak membangunkan langkah yang betul dan berhati-hati memilih kasut.

Mandi mandi kaki malam melegakan keletihan dan memperbaiki saliran limfa dan bekalan darah.

gaya = "paparan: larutan sebaris, lebar: 580px, ketinggian: 400px"
data-ad-client = "ca-pub-3626311998086348"
data-ad-slot = "7576651093">

Bagaimana untuk menentukan tahap flatfoot di rumah

Semua penyakit degeneratif kerangka berbeza dalam ciri utama - apabila mereka muncul, mereka hanya akan berkembang dari masa ke masa. Ketentuan ini berlaku untuk salah satu penyakit yang paling umum - flatfoot membujur. Akar penyakit ini biasanya terletak pada masa kanak-kanak, tetapi secara penuh ia hanya muncul selepas sepuluh atau lebih tahun.

Dalam tempoh masa ini, patologi itu terus tersembunyi, selalunya tidak diketahui oleh pesakit itu sendiri. Mereka berpaling kepada doktor di peringkat akhir penyakit, apabila perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada tulang dan tisu lembut gerbang kaki berkembang. Oleh itu, salah satu daripada elemen pencegahan penyakit adalah diagnosis flatfoot pada peringkat awal pembangunan. Dalam tempoh ini, penyakit ini mudah diterima oleh pembetulan, yang menghalang pembentukan komplikasi yang berterusan.

Tetapi bagaimana untuk menentukan rata di rumah? Dalam amalan perubatan, sudah lama ada kaedah untuk memeriksa keadaan lengkungan kaki dengan cepat. Mereka boleh dengan mudah direproduksi di rumah menggunakan alat mudah di tangan. Jika dengan bantuan mereka adalah mungkin untuk mengenal pasti tanda-tanda patologi, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk peperiksaan tambahan.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Satu-satunya ubat untuk kesakitan pada sendi, arthritis, osteoarthritis, osteochondrosis dan penyakit lain sistem muskuloskeletal, disyorkan oleh doktor!...

Di rumah

Di samping menjalankan ujian khusus, terdapat beberapa situasi di mana kelakuan mereka dibenarkan. Sudah tentu, pensampelan prophylactic juga dialu-alukan untuk mendiagnosis penyakit sedini mungkin. Tetapi perkembangan tanda-tanda berikut harus memberi amaran kepada orang itu, mendorong mereka untuk pemeriksaan diri:

Penurunan rintangan yang tajam atau bertahap kepada berjalan kaki yang lama - selepas seharian "di kaki" di kawasan kaki dan kaki, dinyatakan sakit sakit atau nyedut muncul. Rehat dan rawatan air pada masa yang sama membawa kelegaan dengan mengeluarkan ketidakselesaan. Ketidakupayaan untuk bertahan lama - selepas beberapa ketika, rasa tidak selesa berkembang di kaki bawah. Ini menyebabkan seseorang secara teratur melangkah untuk mengurangkan ketidakselesaan. Lanjutan jari yang kuat atau menaikkan kaki ke atas menjadi terhad, dan juga menyakitkan. Pada masa yang sama, dalam bidang kekangan yang paling besar, sering terdapat tali padat, ditentukan oleh palpation. Akhirnya, seseorang dapat secara objektif melihat perubahan dalam bentuk cetakan kaki. Keadaan ini biasanya diperhatikan selepas rawatan air - jejak basah dari kaki tetap di tanah atau lantai yang licin. Biasanya, ia mempunyai potongan yang ketara di sepanjang pinggir dalaman, yang berkurangan dengan kaki rata.

Pada kecurigaan sedikitpun penyakit itu seseorang harus menjalankan peperiksaan menyeluruh yang bebas, yang terdiri daripada penilaian manifestasi luaran dan keputusan ujian khas.

Oleh simptom

Diagnosis flatfoot bermula dengan penentuan ciri-ciri tanda penyakit ini. Mengikut ciri ciri mereka, mereka dibahagikan kepada 4 darjah, yang kira-kira sesuai dengan keparahan patologi. Oleh itu, dikehendaki melakukan penilaian yang kompeten terhadap aduan anda sendiri:

Tahap pertama dianggap tersembunyi - manifestasi-manifestasinya tidak praktikal dari gejala kelelahan biasa. Secara berkala, selepas berjalan kaki (pada sebelah petang), rasa berat atau ketidakselesaan muncul di kawasan tunggal. Jika anda merasakan otot kaki bawah, anda boleh mengesan ketegangan mereka. Tahap kedua penyakit ini dipanggil sekejap - perubahan dalam gerbang kaki bersifat sementara pada siang hari. Pada separuh kedua hari, ia muncul dan perasaan keletihan di kaki mula berkembang. Menjelang petang, ia mendapat sifat sakit kesakitan, apabila dilihat - kelebihan bahagian dalamnya menjadi edematous. Menjelang pagi, perubahan ini hilang sepenuhnya. Gelaran ketiga bermaksud pembentukan flatfoot tahan - mekanisme pampasan ligamen dan otot pada tahap ini telah habis. Gejala-gejala - rasa sakit di kaki dan tapak kaki, menurunkan pinggir kaki kaki - menjadi positif. Mengurangkan daya tahan manusia terhadap stres, yang mempengaruhi prestasinya. Pada peringkat akhir, kaki kaki rata dibangunkan - disebabkan oleh ubah bentuk ligamen, ia secara beransur-ansur menyimpang ke luar. Terdapat kesakitan teruk yang berterusan apabila berjalan di kawasan pergelangan kaki dalaman, kepincangan, kecacatan sendi pergelangan kaki dan tendon Achilles.

Selalunya, peringkat perantaraan flatfoot terus tidak disedari oleh pesakit, oleh itu, walaupun tanpa aduan, disyorkan untuk menjalankan ujian pencegahan yang disenaraikan di bawah.

Perladangan

Kaedah ini adalah yang paling mudah dan boleh difahami, kerana ia termasuk komponen kreatif. Intipinya terletak pada penilaian cetakan kaki, dibuat pada kertas kosong. Ini memerlukan langkah-langkah berikut:

Untuk memulakan ujian, anda perlu mengambil dua helai kosong kertas A4, serta cat larut air (gouache, cat air). Menggunakan tampon lembut, larutan pewarnaan digunakan secara merata untuk permukaan tapak kaki. Kemudian anda perlu menunggu beberapa saat, kemudian ketatkan kaki anda ke sekeping kertas - lebih baik melakukannya dalam kedudukan berdiri.

Apabila anda mendapat cetakan rata, anda boleh mula menilainya. Untuk melakukan ini, pada sekeping kertas dari tengah tepi belakang tumit ke pinggir luar kaki ketiga, garis lurus dilukis dengan seorang penguasa. Ia membolehkan anda membahagi satu-satunya kepada dua bahagian - boleh dibebani dan percuma. Perubahan dalam nisbah mereka adalah tanda titik rata:

Biasanya, bahagian yang boleh dimuatkan jauh lebih rendah daripada bahagian bebas (nisbah kira-kira 1: 2) - kelebihan dalamannya hanya sedikit atau tidak sama sekali di luar sempadan baris yang disediakan. Ijazah pertama dicirikan oleh peningkatan dalam gerbang kaki di bahagian tengah - sebuah tumbuhan menunjukan pengembangannya di luar garis pemisah. Nisbah di antara unsur-unsur berbeza-beza, dan kira-kira 2: 3 disebabkan oleh perataan lengkungan. Di peringkat kedua, bahagian yang boleh dibasuh memanjang jauh melebihi sempadan garisan yang ditarik, memisahkan dengan kelebihan percuma di sepanjang paksi tengah kaki. Pada peringkat ini, orang yang sudah tentu mempunyai gejala yang agak ketara. Gelombang rata gelaran ketiga sukar untuk tidak perasan - jejak tunggal memperoleh garis besar simetris. Garis cekung tepi dalaman gerbang tidak hadir sepenuhnya.

Jika tidak ada cat atau kertas di rumah, maka kaedah lain berdasarkan pengukuran jarak antara unsur-unsur individu kaki akan membantu dalam diagnosis flatfoot.

Podografi

Teknik ini membayangkan penilaian dua petunjuk utama: ketinggian vault dan panjangnya - mereka membentuk indeks podometrik selepas pengiraan. Pengiraannya dilakukan seperti berikut:

Pertama anda perlu mengetahui panjang kaki dalam milimeter - ia ditentukan menggunakan penguasa atau pita pengukur lembut. Untuk jarak ini diambil garis lurus dari hujung ibu jari ke bahagian tengah tepi belakang tumit. Kemudian ketinggian gerbang ditentukan - untuk ini, pemerintah diletakkan dekat dengan permukaan dalam kaki. Nilai juga diambil dalam milimeter dari lantai ke titik tertinggi.

Setelah menerima data, pengiraan dilakukan mengikut formula berikut - ketinggian gerbang didarabkan dengan 100, dan dibahagikan dengan panjang kaki. Hasil pengukuran adalah dua pilihan:

Jika angka itu ternyata berada di antara 29 hingga 31 (atau lebih), maka orang itu tidak mempunyai kaki rata. Apabila nilai itu keluar kurang daripada 29, maka kita boleh bercakap tentang pengurangan yang sederhana di gerbang. Jika hasilnya ternyata lebih rendah dari 27, maka ini adalah tanda yang boleh dipercayai dari perkembangan flatfoot.

Kaedah ini tidak membenarkan dengan tepat menentukan tahap penyakit, oleh itu ia hanya digunakan dalam kombinasi dengan pilihan diagnostik lain.

Kaedah klinikal

Bagaimana untuk menentukan kaki rata jika tiada cat atau pita pengukur di rumah? Dalam kes ini, kaedah diagnostik asal berdasarkan penilaian garis fisiologi akan datang kepada bantuan seseorang. Mereka juga tidak akan membenarkan dengan tepat menentukan sejauh mana penyakit itu, tetapi akan memberikan peluang untuk sekurang-kurangnya mengesyaki:

Talian Iman diambil dari atas pergelangan kaki ke kepala tulang metatarsal pertama - tulang yang menonjol di sisi kaki besar. Biasanya, ia berjalan kira-kira melalui bahagian tengah gerbang kaki. Dengan kaki rata rata atau ketara, anjakan ke atas (ke arah permukaan belakang) diperhatikan, yang dikaitkan dengan keturunan kebanyakan tulang yang membentuk kelebihan dalaman. Pilihan lain melibatkan pembinaan segi tiga - pergelangan kaki dalaman, kepala tulang metatarsal pertama dan pinggir luar tumit menjadi titik di dalamnya. Pada masa yang sama, dua sudut dianggarkan - pada tulang tumit dan buku lali - untuk kaki rata, masing-masing kurang daripada 60 dan lebih daripada 95 darjah.

Kaedah-kaedah ini di rumah jarang bermaklumat, yang dikaitkan dengan kesilapan dalam pelaksanaan bebas mereka.

Diagnostik Perubatan

Pengenalan flatfoot oleh doktor biasanya dijalankan dengan mengambil kira kaedah yang disenaraikan di atas. Tetapi doktor tahu teknik mereka jauh lebih baik, dan juga membandingkan data objektif dengan perihalan manifestasi yang diperolehi selepas wawancara. Selalunya penyakit ini dikesan secara tidak sengaja - semasa peperiksaan perubatan pencegahan.

Oleh kerana paling sering patologi berkembang semasa remaja, usaha-usaha doktor ditujukan untuk pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya. Seorang doktor yang berpengalaman hanya memeriksa kaki dalam kedudukan yang berbeza untuk mengesyaki perut mereka. Oleh itu, dia tidak lagi perlu melakukan ujian khas, dan pesakit segera pergi ke gambar.

Kaedah sinar-X

Kesilapan dalam peperiksaan luaran biasanya disebabkan oleh ketebalan tisu lembut di setiap pesakit. Ini menjadikannya sukar untuk menggunakan nilai-nilai piawai yang memberikan penentuan yang tepat terhadap tahap flatfoot. Dan pada gambar X-ray semua pembentukan anatomi dapat dilihat dengan segera, yang berfungsi sebagai titik rujukan ketika menilai sudut:

Sebagai permulaan, sekali lagi segitiga dibina, di mana terdapat titik piawai - puncak bukit calcaneal, kepala tulang metatarsal pertama dan pinggir bawah tulang navicular. Hanya satu sudut yang dinilai, terletak di bahagian atas angka. Biasanya, ia berkisar antara 120 hingga 130 darjah. Pada tahap pertama flatfoot, nilai ini berkurangan kepada 140. Tahap kedua penyakit membawa kepada penurunan lebih lanjut pada ketinggian gerbang kaki - dengan sudut atas berkisar antara 140 hingga 155. Flatfoot yang teruk disertai dengan pengukuran segi tiga yang signifikan - angka yang diperlukan menjadi lebih dari 155 derajat.

Nilai tambahan dalam kajian ini mempunyai takrif ketinggian lengkungan kaki, yang juga dinilai pada sinar X. Biasanya, garisan yang dibuat di antara titik paling jauh adalah lebih daripada 35 milimeter. Dengan perkembangan patologi diperhatikan pengurangan progresif.

Untuk permulaan, ia patut memberi takrif penyakit. Ini adalah perubahan dalam kedudukan kaki, yang muncul berkaitan dengan pengurangan lengkungan kaki membujur atau melintang. Dalam penyakit ini, fungsi kaki hilang, sebagai kesan kusut. Oleh itu, seluruh beban dipindahkan ke sendi pinggul dan belakang. Ringkasnya, ia meratakan kaki, menyebabkan kesan yang menyakitkan dan komplikasi yang berkaitan dengan tulang.

Inti dari kesan kusyen ialah apabila berjalan beban dibagikan secara merata antara sendi dan tulang belakang.

Gejala dan tanda-tanda tapak kaki

Ramai orang tidak memberikan perhatian yang cukup kepada tanda-tanda awal penampilan flatfoot. Tetapi ini betul-betul bagaimana seseorang boleh mengesyaki penyakit pada peringkat awal - ia adalah kasut yang haus di bahagian dalam. Pada peringkat pertama, ia dapat memanifestasikan dirinya sebagai tumit sisir ke sisi, dan Gred 3 flatfoot - peralihan lengkap kasut ke bahagian dalam.

Gejala yang patut diberi perhatian - ini adalah keletihan yang cepat dengan berjalan kaki yang panjang, kesakitan di belakang dan tulang belakang, bukan keupayaan untuk berdiri di satu tempat untuk waktu yang lama, rupa bengkak di kaki, kram malam. Pada wanita, pembentukan kaki rata mungkin disertai dengan sakit kepala, sakit teruk pada kaki apabila memakai tumit. Dalam kebanyakan kes, saiz kaki meningkat, kerana lengkungan kaki ditarik keluar.

Flatfoot (foto)

Punca kaki rata

Untuk takrifan yang betul pada tahap rata adalah perlu untuk mengetahui punca-punca kejadian, mungkin ada yang berikut:

Kasut sempit dan tidak selesa. Selalunya wanita yang memakai kasut agak tinggi menderita. Hidung sempit menjejaskan kedudukan kaki. Gaya hidup pasif. Aktiviti rendah membawa kepada hakikat bahawa otot berehat, kehilangan keanjalan dan, akibatnya, flatfoot berkembang. Boleh muncul di kalangan wanita hamil. Ini disebabkan oleh peningkatan berat badan gadis itu, bayi itu tumbuh dan beban pada kaki meningkat. Kelebihan berat badan menjejaskan kedudukan kaki. Otot semata-mata tidak dapat mengatasi tekanan yang dikenakan kepada mereka. Penyakit kongenital pada otot kaki atau kaki. Penyebabnya adalah riket atau poliomielitis, tetapi jarang berlaku.

Perhatian! Dalam item yang berasingan yang mempengaruhi perkembangan kaki kaki rata, kasut dengan sol tunggal atau rendah patut dibezakan. Kaki secara sukarela perlu mengambil bentuk yang tidak selesa.

Bagaimana cara menentukan jarak di rumah

Sekiranya terdapat tanda-tanda sedemikian, disarankan untuk memeriksa kehadiran flatfoot. Terdapat beberapa pilihan untuk pengesanan rumah.

Kaedah pertama adalah cat dan sekeping kertas.

Intinya adalah untuk menyebarkan kaki dengan bahan pewarna dan bahan mudah dibasuh, dan menjadi apa-apa kertas putih.

Perhatian! Semasa prosedur tidak boleh bergantung. Anda perlu berdiri tegak sahaja.

Apabila melihat imej yang dihasilkan untuk membuat kesimpulan. Sekiranya seluruh kawasan kaki dicat, maka penyakit itu pasti ada. Sekiranya terdapat takik di bahagian dalam kaki dan ruang antara bahagian depan dan tumit, maka tidak ada masalah dengan kaki.

Perhatian! Sekiranya tidak ada jurang di antara bahagian atas dan bawah kaki, maka salah satu jenis flatfoot diperhatikan.

Perlu diingat bahawa kaedah ini tidak sesuai untuk ujian anak-anak. Tandakan keperluan dan kesilapan yang mungkin muncul dalam proses. Perkara utama adalah melincirkan kaki dengan baik. Sekiranya penyelesaian itu cair, maka corak yang jelas tidak akan berfungsi, akan menjejaskan kualiti.

Kaedah kedua - lurus lurus

Pada mulanya semuanya dilakukan dengan cara yang sama seperti pada perenggan sebelumnya: cat diambil dan kaki dilincirkan, maka anda perlu berdiri di atas selembar kertas. Selepas prosedur, anda mesti menarik garis dari pangkal ibu jari ke bahagian tengah tumit. Garis kedua lurus diambil dari pusat tumit ke jurang antara indeks dan jari tengah. Jika rehat dalam angka itu datang ke kanan di belakang kedua-dua baris - flatfoot tidak diperhatikan.

Bagaimana untuk memeriksa tapak kaki di rumah dengan kaedah Frynjanda

Ia adalah perlu untuk mengukur ketinggian dan panjang kaki. Selepas itu, penunjuk pertama didarabkan dengan seratus dan dibahagikan dengan panjang. Jika anda mendapat nombor dalam had dari 29 hingga 31 - ini adalah norma. Jika hasilnya jatuh ke dalam selang kurang daripada normal - penyakit itu.

Kemungkinan berlakunya terjadinya penyakit

Di rumah, anda boleh menentukan kemungkinan jangkaan berlakunya rata. Tiada kesulitan yang perlu timbul.

Jika anda melihat kaki dan melihat bahawa ia sempit dengan ibu jari yang menonjol di atas selebihnya, maka anda tidak perlu risau. Risiko flatfoot adalah kira-kira 50 peratus. Kaki ini dipanggil orang Mesir.

Sekiranya kaki lebar dengan dua jari panjang sama panjang (jari telunjuk dan indeks), maka, malangnya, risiko itu agak tinggi. Adalah disyorkan untuk berjalan lebih jauh tanpa kasut dan mengurutkan kaki secara berkala.

Jika jari indeks menonjol menjelang selebihnya, dan lebar kaki tidak besar, maka ada risiko, tetapi agak kecil.

Bagaimana di rumah untuk menentukan kaki pada kanak-kanak

Ia mesti dikatakan bahawa walaupun dalam rahim kaki bayi diatur secara tidak wajar. Mereka menganggap kedudukan normal apabila otot mereka mula menguatkan. Oleh itu, dalam kanak-kanak yang sangat kecil, ini hampir mustahil untuk dilakukan. Sehingga 4-5 tahun, kaki belum terbentuk sepenuhnya. Untuk yang lain, ini agak sukar, tetapi mungkin. Terdapat dua kriteria utama:

stok boleh diselipkan di bahagian dalam; ketika berjalan, tapak masuk ke dalam; bengkak satu atau dua kaki.

Adalah dinasihatkan untuk menghubungi pakar bedah ortopedik dengan segera. Hanya pakar berpengalaman yang boleh membuat diagnosis yang betul.

Perhatian! Flatfoot lebih mudah menjalani rawatan sejak kecil. Yang dikenal pasti sebelum ini, lebih baik. Pada orang dewasa, ia adalah lebih sukar.

Apakah tahap-tahap flatfoot

Dalam bidang profesional, tahap flat flat ditentukan oleh X-ray. Di rumah, ini boleh dilakukan dengan menggunakan kaedah yang diterangkan di atas. Kesimpulan berikut boleh diambil dari helaian cap jari:

pendalaman mengambil lebih daripada satu pertiga, tetapi kurang daripada separuh - ijazah pertama; kurang daripada satu pertiga darjah cetakan kedua; pendalaman putih tidak diperhatikan sama sekali - ijazah ketiga.

Perlu diperhatikan bahawa doktor semasa peperiksaan menentukan sudut lengkungan dan ketinggian. Jika parameter pertama bervariasi dalam had dari 131 hingga 140, maka tahap penyakit adalah yang pertama; dari 141 hingga 155 - yang kedua, dari 155 ke atas - yang ketiga.

Pelbagai

Kadang-kadang yang disebut flatfoot melintang muncul. Biasanya muncul pada wanita pertengahan umur. Tanda utama ialah putaran ibu jari ke kedua belah pihak. Ia mudah didiagnosis di rumah. Terdapat juga tiga darjah.

Apakah bahaya kaki rata

Kaki kaki, jika tidak dirawat, boleh mengancam penampilan kesakitan pada sendi, kaki dan tulang belakang, mungkin muncul hernias, arthrosis dan scoliosis. Di samping itu, bekalan darah ke kaki terganggu, yang menjejaskan seluruh tubuh.

Komplikasi yang mungkin

sakit di sendi dan belakang; berjalan lancar dan berat; otot yang lemah di kaki; kelengkungan jari; kemunculan tumit yang dipanggil tumit; osteochondrosis; scoliosis; melonggarkan dan pergerakan sendi lutut; peluang terkena kuku jari kaki.

Rawatan Flatfoot

Terdapat sebilangan besar latihan. Setiap daripada mereka unik dan berkesan. Anda boleh memberi contoh salah seorang daripada mereka.

Perhatian! Anda boleh mengetahui bagaimana untuk menghilangkan kaki rata di rumah.

Duduk di kerusi dan turunkan kaki anda ke lantai. Kemudian anda perlu menekan jari anda beberapa kali dalam 3-5 set. Kemudian anda perlu mengangkat kaki anda, tanpa mengangkat tumit. Selepas itu, semuanya berubah tempat: tanpa menggerakkan jari anda, anda perlu mengangkat tumit anda 3-5 kali. Seterusnya, tarik ibu jari anda, dan selepas prosedur, anda perlu mengangkat semua jari. Dengan senaman yang melampau, kaki perlu dihidupkan ke dalam.

Untuk tujuan profilaksis, ia akan membantu untuk melancarkan sebarang bola elastik kecil atau bola ke bahagian dalam kaki sambil berehat. Sebagai tambahan kepada kesan positif pada kedudukan kaki, terdapat peningkatan peredaran darah, yang sangat berguna.

Menyimpulkan

Kesimpulannya, boleh dikatakan bahawa pada kanak-kanak, kaki kaki kadang-kadang sukar untuk didiagnosis. Dan di rumah, ini agak bermasalah, tetapi mungkin. Pengesanan awal flatfoot adalah kunci kepada kesihatan yang baik dan ketiadaan banyak masalah. Perkara utama adalah untuk mendiagnosis dengan betul.

Kaki rata hari ini adalah penyakit biasa yang sering mengiringi orang-orang moden berkat gaya hidup mereka. Ia mewakili tahap kecacatan kaki yang berbeza-beza, dengan ketiadaan rawatan yang tepat pada masanya, yang menyebabkan kesakitan yang teruk di kaki, bahagian bawah dan juga kepalanya.

Flatfoot adalah penyakit yang agak berbahaya, kerana ia boleh diteruskan tanpa gejala yang jelas dan pada masa yang sama merosakkan kehidupan. Sesungguhnya, tidak semestinya seseorang yang tidak pernah mengadu kaki letih, terutamanya jika ia didahului dengan berjalan kaki atau beban lain yang penting. Walau bagaimanapun, jika rasa keletihan di kaki tidak meninggalkan anda untuk masa yang lama dan kerap berulang, disertai dengan rasa sakit - ini adalah satu peristiwa untuk memikirkan keperluan untuk lawatan ke ortopedik.

Gejala utama flatfoot adalah seperti berikut:

kaki letih cepat dengan pergerakan berterusan atau berdiri untuk masa yang lama; pada akhir hari, kaki kelihatan memimpin, bengkak dengan ketara; kekejangan kaki sering berlaku, terutamanya pada waktu pagi; kembali sakit kerap, terutamanya pinggang.

Flatfoot melintang mempunyai gejala ciri berikut:

tulang, muncul di pangkal ibu jari; pengembangan kaki; ibu jari terasa dibelokkan ke luar, jari kedua dan ketiga cacat.

Perhatikan bahawa tanda-tanda seperti itu tidak semestinya menunjukkan kehadiran kaki rata: begitu juga, beberapa penyakit vaskular dan endokrin menunjukkan diri mereka sendiri. Hanya pemeriksaan oleh seorang pakar bedah ortopedik akan membenarkan menentukan diagnosis yang tepat.

Tanda-tanda tambahan yang menunjukkan pelanggaran pada bentuk kaki adalah berjalan kaki yang tidak rata dari kasut (pinggir dalaman lebih banyak dipakai), peningkatan visual pada kaki lebar atau panjang, mengakibatkan pembelian sepatu yang diperlukan ukuran yang lebih besar, kesulitan memakai kasut tumit tinggi.

Punca Flatfoot

Kaki manusia adalah sejenis penyerap kejutan (mata air) semasa berjalan kerana dua jenis lengkungan - melintang dan membujur. Gerbang melintang melepasi bawah pangkal jari, dan gerbang membujur - dari bahagian dalam sepanjang pinggir kaki. Struktur sedemikian menghindari beban berlebihan pada tulang belakang dan sendi dan memastikan fungsi yang betul seluruh sistem muskuloskeletal.

Walau bagaimanapun, pengendalian sistem keseluruhan yang betul hanya boleh dilakukan apabila lengkungan kaki adalah tinggi. Jika ketinggian lengkungan di bawah had ditetapkan, beban pada sistem muskuloskeletal meningkat dengan ketara, yang mungkin melibatkan akibat yang paling serius bagi organisma.

Bergantung kepada struktur yang dipecahkan gerbang, terdapat dua jenis utama rata-kaki - melintang dan membujur. Sering kali, pesakit mempunyai kedua-dua jenis pada masa yang sama.

Tahap perkembangan penyakit

Flatfoot tidak berlaku secara tiba-tiba; perkembangan penyakit itu agak panjang. Ia boleh dibahagikan kepada tiga peringkat utama.

Kaki mula sakit seringkali, cepat letih, postur merosot dengan nyata pada seseorang. Pada masa yang sama, tulang kaki belum menjalani transformasi yang teraba, lengkungan mengekalkan bentuk yang diingini. Gerbang kaki mula berubah: ketinggian mereka berkurang sebanyak 1.5-2.5 cm. Kaki-kaki lebih menyakitkan dan lebih sering dan tidak hanya kaki, tetapi juga kaki dan pergelangan kaki. Gait ternyata lebih berat. Mengubah kaki menjadi semakin ketara. Malah beban kecil menyebabkan kesakitan yang teruk dan pembengkakan kaki. Juga, pesakit berasa tidak selesa di bahagian belakang dan sakit kepala. Jika penyakit telah mencapai tahap ini, akibatnya boleh menjadi serius: perkembangan cakera herniated, scoliosis, osteochondrosis, arthrosis adalah mungkin.

Seperti yang dapat dilihat dari atas, untuk mengelakkan komplikasi, banyak perhatian harus diberikan kepada diagnosis flatfoot, kerana rawatan yang tepat dan tepat pada masanya akan mengembalikan pesakit kepada kehidupan yang penuh. Pada masa yang sama, adalah wajar, tetapi tidak perlu, untuk kerap melawat ortopedis: terdapat beberapa cara mudah untuk menentukan sama ada anda mempunyai tapak kaki di rumah.

Punca penyakit

Sesetengah saintis percaya bahawa kaki rata boleh berlaku kerana kecenderungan genetik. Begitu juga dengan itu, kumpulan risiko dengan jelas sekali merangkumi semua orang yang mempunyai saudara-mara langsung dengan penyakit yang serupa.

Juga, perkembangan kaki kaki rata-rata menyumbang kepada obesiti, kehamilan, sukan profesional atau profesion di mana anda perlu bertahan lama. Penyebab langsung flatfoot termasuk beberapa penyakit:

riket; osteoporosis; poliomielitis; disfungsi sendi lutut dan pinggul; kecederaan yang diterima.

Kaki rata adalah yang paling biasa di kalangan orang tua.

Bagaimana untuk mendiagnosis kaki rata di rumah

Pakar bedah ortopedik membuat diagnosis yang sama. Tetapi ada beberapa cara untuk menentukan kaki rata di rumah. Sudah tentu, jika syak wasangka disahkan, lawatan ke ortopedik masih diperlukan. Lagipun, mustahil untuk memulakan penyakit itu, kerana ia mengancam dengan akibat yang agak mengecewakan.

Cara termudah dan paling pasti untuk menentukan kehadiran kaki rata, berikut. Ia perlu mengambil krim lemak dan memohon pada seluruh permukaan kaki (kedua-dua kaki dilincirkan sekali gus). Kemudian anda perlu berdiri di atas kertas putih. Anda harus berdiri tegak, tidak bersandar pada apa sahaja: satu-satunya cara hasilnya betul. Di atas kertas akan kekal cetakan, yang akan menunjukkan kehadiran penyakit itu. Sebagai contoh, di sana anda dapat melihat saiz takuk, yang terletak di bahagian dalam kaki, yang sepatutnya menjadi sekurang-kurangnya separuh daripada lebarnya.

Jika alur lebih kecil atau tidak sama sekali, ia menunjukkan kehadiran flatfoot. Daripada krim boleh digunakan minyak sayur-sayuran atau larutan hijau yang lemah. Di klinik, ujian yang serupa digunakan menggunakan alat khas - seorang penanam tanaman. Ia adalah bingkai yang ditutup dengan polietilena. Di atasnya meletakkan lapisan dakwat di mana lembaran bersih terletak. Cetakan yang diperoleh dengan cara ini adalah yang paling tepat.

Perlu diingat bahawa kaedah ini hanya sesuai untuk orang dewasa, seperti pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun, kaki tidak dikembangkan sepenuhnya dan mempunyai lapisan lemak pelindung. Dalam kes ini, hanya pakar yang dapat menentukan kehadiran penyakit tersebut.

Kaedah berikut juga berdasarkan kajian cetakan kaki. Garis lurus harus dibuat di antara pusat ibu jari dan tengah tumit. Kemudian anda perlu menetapkan jarak antara pusat tumit dan titik yang terletak di antara pangkal jari kaki tengah dan indeks. Sekiranya titik sempit di atas kaki terletak di luar sempadan kedua-dua garisan atau berada di dalam sempadan kedua, rata tidak ada. Jika alur berakhir di antara garisan, kemungkinan besar anda mempunyai tahap pertama flatfoot. Sekiranya litar di bawah kajian berada di luar batas kedua-dua baris, ini menandakan kedua, dan mungkin tahap ketiga, transformasi kaki.

Satu lagi kaedah terkenal yang sering digunakan oleh doktor ortopedik ialah kaedah Frynanda. Dalam kes ini, ketinggian kaki didarab dengan panjangnya. Hasilnya mesti sekurang-kurangnya 29-31. Sekiranya bilangannya berada dalam julat 27-29, flatfoot mungkin. Angka di bawah 25 bermaksud rata rata. Pada kaedah yang sama adalah berdasarkan tindakan aparatus - podometra.

Tahap pendedahan kepada kaki rata boleh ditentukan dengan bentuk kaki.

Sekiranya kaki kedua lebih panjang daripada yang lain, dan kaki mempunyai lebar rata-rata, rata kaki tidak mungkin berlaku. Satu kaki yang luas dengan kombinasi panjang yang sama jari-jari pertama menunjukkan bahawa perkembangan flatfoot sangat mungkin. Satu kaki sempit dan ibu jari panjang menunjukkan risiko rata rata kira-kira 50%.

Definisi flatfoot pada kanak-kanak

Dalam tempoh dua tahun pertama, bayi tidak mempunyai lengkungan di kaki, kerana berat bayi masih kecil, dan dia praktikal tidak mengalami beban di atas kaki. Di luar kakinya kelihatan sama rata, kerana mereka mempunyai lapisan lemak. Sebaik sahaja kanak-kanak itu mula berjalan dengan kakinya, dia mempunyai lengkungan biasa kaki. Agar kaki dibentuk dengan betul, perlu mengambil anak dengan kasut yang selesa dan berkualiti tinggi dan kerap membawanya ke pakar bedah ortopedik.

Ibu bapa harus berhati-hati jika anak mereka:

langkah kaki ke dalam, i.e., clubfoot; kedudukan kaki yang betul pada kanak-kanak adalah selari; apabila berjalan, beban utama jatuh pada bahagian dalam kaki.

Kehadiran tanda-tanda semacam itu tidak boleh disedari: setelah semua, hanya pada usia muda dapat meratakan kaki rata sembuh. Kerangka pada zaman ini belum terputus, dan mudah dibetulkan. Perangkaan menunjukkan bahawa jika anda melakukan rawatan yang betul pada kaki rata sebelum usia 6 tahun, anda boleh mengelakkan akibat serius penyakit ini pada masa dewasa.

Cara yang paling tepat untuk menentukan kaki pada kanak-kanak adalah sinar-x. Doktor mengambil gambar dalam unjuran yang berlainan dan menentukan kehadiran dan darjah kaki rata, dan juga menetapkan kaedah rawatan. X-ray perlu diambil dalam semua kes ragu apabila diagnosis yang tepat diperlukan.

Bagaimana untuk mengelakkan kaki rata

Pencegahan penyakit terdiri, pertama sekali, dalam senaman fizikal yang tetap tetapi sederhana. Latihan yang paling mudah dan paling berkesan adalah berjalan kaki di atas kaki dan tumit, yang mesti dilakukan setiap pagi dan setiap malam. Berlari di pagi hari beberapa kali seminggu juga pencegahan yang baik dari kaki rata. Adalah penting untuk tidak melibatkan diri dalam penuaan fizikal yang berlebihan, kerana kelebihannya, serta kekurangannya, boleh menyebabkan penyakit berbahaya.

Satu set pergerakan tertentu, bagaimanapun, boleh membantu bukan sahaja mencegah penyakit ini, tetapi juga mengurangkan gejala penyakit yang ada. Berjalan kaki yang berkaki ayam di rumput, pantai berpasir, dan batu kecil tidak kurang berguna untuk kaki. Otot kaki juga terlatih semasa berenang dengan merangkak, bras dan gaya lain di mana kaki terlibat secara aktif.

Faktor penting yang menjejaskan terjadinya kaki kaki rata adalah pilihan kasut yang betul: kasut yang tidak selesa, kasut sempit, atau kasut tumit tinggi dengan pakaian tetap boleh membawa kepada keadaan kaki.

Mandi hangat malam membantu meningkatkan bekalan darah ke kaki. Mereka juga baik untuk melegakan kaki letih. Ia tidak menyakiti jejak langkah dan urutan mingguan, otot yang santai.

Pada peringkat awal, kaki rata tidak kelihatan kepada kami untuk menjadi serius, dapat mengehadkan mata pencarian dan menyebabkan rasa sakit. Adalah penting untuk diingat bahawa ini adalah penyakit yang serius, dan jika anda memulakan penyakit, ia boleh menyebabkan banyak masalah. Oleh itu, flatfoot harus dikesan sedini mungkin. Pengawasan rumah yang berterusan dapat membantu anda dengan ini. Oleh itu, jangan mengabaikan keadaan kesihatan kaki anda dan pastikan anda mengikut gaya kanak-kanak.

Bagaimana untuk menentukan di rumah sama ada terdapat kaki rata?

Kaedah yang paling mudah dan paling cepat untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kaki yang rata adalah ini. Dapatkan krim lemak dan minyak dengan banyak permukaan keseluruhan kaki. Kemudian ambil kertas putih dan berdiri di atasnya dengan kaki lancar. Anda perlu berdiri tegak, bergantung pada seluruh kaki, jika tidak, kaedahnya tidak akan berguna. Seterusnya, ambil kertas ini dan teliti mempelajari jejak yang dihasilkan. Di sepanjang pinggir kaki kaki harus menjadi takik, yang biasanya mengambil sedikit lebih dari separuh kaki di tengah. Sekiranya takuk seperti itu tidak diperhatikan, atau jika kedudukannya sangat sempit, ini mungkin menunjukkan kehadiran flatfoot.

Di samping ujian cepat ini, terdapat beberapa tanda tambahan yang mungkin menunjukkan kehadiran flatfoot:

• kaki menjadi letih dengan pantas selepas bergerak kerja, yang memerlukan pergerakan yang tetap, atau semasa kerja statik, di mana anda perlu berdiri hampir tidak bergerak untuk masa yang lama;
• Menjelang petang, terdapat sensasi yang tidak menyenangkan di kaki: keletihan, bengkak, sakit dan rasa berat;
• pada kasut lama ia ketara, seperti tumit dipakai di bahagian dalam;
• kaki sepertinya telah meningkat dalam saiz: kasut yang biasa menjadi sempit, dan anda perlu membeli yang baru, hampir saiz yang lebih besar;
• Kesakitan dari kaki meluas ke lutut, kadang-kadang digabungkan dengan sakit di belakang dan kepala bawah.

Bagaimana untuk memahami bahawa anda mempunyai kaki yang rata

Tanda-tanda awal kaki rata:

- Keletihan kaki kemudian boleh menyebabkan keletihan umum dan sindrom keletihan kronik

- Kesakitan di kaki

- Kesakitan pada otot paha, kaki bawah, belakang yang berpunca dari pergerakan, dan kemudian ketika berdiri, sakit hilang setelah tidur malam

- Kesukaran dalam memilih kasut

- Ketegangan pada otot betis

- Penampilan kawasan kulit keras dan menebal yang membawa ketidakselesaan apabila berjalan (natoptysh), berlaku di pangkal ibu jari.

Tanda-tanda luar tapak kaki

- Cepat memakai bahagian dalam tumit dan tunggal pada kasut

- Meningkatkan saiz kaki, terutamanya dalam lebar, sering diperlukan untuk membeli kasut satu saiz yang lebih besar

- Perubahan gait: gait berat, tidak normal, kosolapee muncul, postur dipecahkan.

Sakit merupakan isyarat utama masalah
Selalunya, kesakitan dengan kaki rata berlaku di kaki (selalunya bahagian atas gerbang, umbi calcaneal), otot betis, otot-otot betis sakit, di bawah lutut, tulang-tulang tarsus sempit. Pada peringkat kemudian, otot-otot femoralis, lutut, sendi pinggul, sakit pinggang dan lumbar tulang belakang. Kesakitan tidak muncul dengan serta-merta, tetapi secara beransur-ansur dan meningkat menjelang akhir hari kerja, terutama jika pada siang hari seseorang berjalan lama atau berdiri. Dalam peringkat penyakit yang belum dirilis, kesakitan berkurangan pada waktu pagi selepas rehat malam.

Ujian Flatfoot

Untuk diagnosis petunjuk kaki, anda boleh melakukan ujian mudah sendiri. Lubricate the soles, any pewarna (mascara, yodium, hijau yang cemerlang, dan sebagainya), anda boleh krim lemak. Kemudian tinggalkan cetakan di atas kertas, supaya beban di atas kaki seragam, dan anda berada dalam posisi berdiri biasa anda. Di atas sekeping kertas, lukis garis selari dengan potongan tanam dari jari ke tumit, dan padanya, lukis berserenjang di tempat paling dalam takik ke pinggir luar kaki. Dalam kes apabila jejak bahagian sempit kaki menempati separuh atau lebih garis garisan yang berserenjang ke baris pertama, ini menunjukkan kemungkinan kaki rata.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pada kanak-kanak norma-norma berbeza dari norma orang dewasa. Jejak orang dewasa yang menunjukkan rata kaki pada kanak-kanak mungkin mencerminkan kaki fisiologi biasa sepadan dengan tempoh perkembangannya.

Darjah flatfoot melintang

Darjah kaki rata membujur

Anda juga boleh menggunakan kaedah podometrik Friedland.
Ia terdiri daripada pengiraan dan pengukuran mudah: perlu mengira indeks subometrik yang dipanggil. Untuk melakukan ini, mengukur panjang dan ketinggian kaki (iaitu jarak dari kaki tunggal ke tepi atas tulang navicular). Kemudian darabkan ketinggian kaki sebanyak 100 dan bahagikan dengan panjang kaki. Norma adalah hasil dalam 29-31. Sekiranya nombor yang dihasilkan berada dalam julat 27-29, maka kita sudah boleh bercakap mengenai kehadiran flatfoot. Sekiranya indeks subometrik ternyata kurang daripada 25, maka ini menunjukkan ketinggian rata yang disebut, dan lawatan ke doktor dalam kes ini tidak dapat ditunda.