Utama / Diagnostik

Bagaimana merawat kemurungan

Sifat permulaan kemurungan hanya sebahagiannya diketahui sains. Terdapat beberapa teori yang menganggap faktor biologi, kognitif, atau somatik. Untuk memahami intipati masalah ini dan membangunkan kaedah rawatan, anda boleh cuba untuk memisahkan kemurungan dalam bentuk bebas dari keadaan yang sama yang disebabkan oleh sebab tertentu. Dalam banyak cara, bergantung kepada rawatan kemurungan dan keberkesanannya.

 • Sedih, buruk, jiwa saya berdarah, tetapi tanpa sebab yang jelas. Dan ia berlaku sedemikian rupa sehingga seseorang berubah - kehilangan sambungan sosial, persembahan, malah luaran.
 • Ia sedih, buruk, kerana doktor telah menemui penyakit yang sepenuhnya fizikal, dan dia sukar untuk merawat atau tidak bertindak balas sama sekali.

Sudah tentu, psikoterapi diperlukan dalam kedua-dua kes, tetapi ia mesti mengambil kira faktor yang dijumpai.

Dua pandangan mengenai kemurungan

Psikologi menarik kerana ia adalah saintifik dari segi sejenis legalisasi mistik, agama, sihir dan yoga. Dalam sains, kemurungan dipanggil gangguan mental. Dalam mistisisme dan ghaib, definisi agama mungkin lebih simbolik. Sebagai contoh, obsesi dengan semangat jahat. Kita boleh bersetuju bahawa ini adalah perkara yang sama, hanya dinyatakan dalam kata-kata yang berbeza. Diagnosis adalah berdasarkan pengenalpastian triad:

 • pemikiran yang terganggu;
 • herotan persepsi;
 • kehilangan daya hidup.

Sering kali, orang memahami kemurungan sebagai sesuatu yang hanya dikaitkan dengan salah satu manifestasi. Ia menjadi sedih bahawa secara umum tidak ada dan tidak digunakan untuk psikoterapi atau psikiatri. Lelaki itu berusaha untuk keluar dari negeri ini dan membuktikan kepada dirinya sendiri, saudara-mara dan pakar-pakarnya bahawa dia hanya mengalami kemurungan. Ia tidak timbul dari ini, tetapi kekeliruan pemikiran dapat dikesan dengan jelas.

Perubatan rasmi dalam semua kerumitan ini ditangani terutamanya dengan satu matlamat - untuk menubuhkan keperluan untuk rawatan perubatan dan untuk mewujudkan skim yang betul. Dalam kemurungan mungkin terdapat faktor somatik yang disebut, dan ini adalah senarai besar penyakit fizikal, yang termasuk:

Oleh itu, kata-kata tentang rawatan kompleks mempunyai makna yang istimewa. Penyebab Iatrogenik dan somatik masih membuat kemurungan akibat sesuatu yang menyederhanakan tugas. Untuk memahami cara mengubati jenis kemurungan ini, kadangkala cukup untuk mengenal pasti punca asalnya. Tugas ini tidak selalu dipermudahkan, tetapi sudah mungkin untuk dijadikan alasan dalam kerangka sebab dan akibatnya. Kemurungan endogen adalah lebih tidak dapat difahami dan serius, sebab-sebabnya terletak di kedalaman jiwa. Apa yang berlaku dalam kes ini? Bagaimana merawat jenis kemurungan ini?

Perubatan rasmi

Diagnostik bertujuan untuk mewujudkan kehadiran tanda-tanda rasmi. Selepas itu, rawatan dadah dan psikoterapi dan pemulihan sosial ditetapkan. Jika penyakit lain dikesan semasa diagnosis, pesakit dirujuk kepada pakar yang sesuai. Pembetulan am kelakuan dan perubahan gaya hidup diperlukan. Ia tidak masuk akal untuk menggunakan rawatan antidepresan untuk kemurungan dan pada masa yang sama berada dalam keadaan yang tertekan atau minum alkohol dengan kadar tidak masuk akal.

Bolehkah kemurungan disembuhkan selama-lamanya? Pendapat ahli psikiatri sering positif, tetapi dengan proviso sahaja bahawa pesakit menyedari penyakitnya dan sedang menjalani kursus sepenuhnya. Rawatan depresi di hospital lebih berkesan kerana pesakit sentiasa diawasi. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai rumah asrama, misalnya, resort Altai, di mana rawatan kemurungan juga boleh digunakan.

Rawatan pesakit dalam untuk kemurungan adalah berdasarkan kepada penggunaan antidepresan trisiklik. Mereka boleh menjadi sangat berkesan kerana fakta bahawa mereka mempengaruhi bahagian-bahagian yang berbeza sistem neurotransmitter. Hasil pertama berlaku selepas 5-7 hari rawatan, dan perkembangannya harus berlaku dalam masa sebulan. Hampir semua ubat jenis ini memberi lebih banyak kesan sampingan. Ini mengehadkan penggunaan mereka dan menakutkan pesakit. Oleh itu, sesetengah ubat ditetapkan pada mulanya dalam dos kecil, yang meningkat secara beransur-ansur, yang membuat mencari jawaban untuk persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan dalam setiap kes tertentu adalah proses yang panjang.

Agama dan mistik

Semua kepercayaan agama bersetuju bahawa sumber ketidakselesaan psikologi adalah dosa manusia. Pengakuan, doa dan meditasi, yang bertujuan untuk membersihkan pikiran dari kesan negatif, menjadi satu cara untuk menyingkirkan mereka. Ini hanya dapat dicapai dengan mengubah fikiran ke arah kebaikan. Dalam Orthodoksi, ini memberikan doa cerdas dan keheningan.

Jawapan kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan sendiri mungkin kelihatan bertentangan.

 • Di satu pihak, kedua-dua ubat dan agama rasmi menunjukkan bahawa bantuan pakar diperlukan.
 • Sebaliknya, pakar tidak akan melakukan apa yang dilakukan oleh orang itu sendiri berbanding pesakit: melepaskan tabiat berbahaya, membina semula dunia anda dan rutin harian anda.

Seterusnya, kami mempertimbangkan satu set langkah yang sangat spesifik yang tidak dapat membantu. Setiap orang memutuskan sama ada menggunakan pendekatan ini atau tidak. Teknik ini mungkin kelihatan terlalu mudah. Hakikatnya dia tidak menyangkal kemungkinan sesuatu yang lain - melawat ahli psikoterapi, mengambil ubat-ubatan, pengakuan di gereja atau meditasi Buddha. Walau bagaimanapun, sistem tindakan itu sendiri akan dibentangkan sedemikian rupa untuk membawa buah-buahan tertentu dalam kes yang paling kritikal dan, pada masa yang sama, kepada hampir semua orang - mereka yang berpotensi yogis atau materialis. Mari kita cuba memahami bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah.

Semua kerja dibahagikan kepada tiga tahap yang perlu dilalui, dan kemudian membuat pilihan anda - untuk menghantar kaki atau doktor kepada imam.

Biarlah apa itu!

Kami memulakan rawatan untuk kemurungan sendiri. Sangat buruk, jiwa berdarah, kehilangan prestasi. Alkohol tidak lagi membantu, tetapi membaca buku tidak berfungsi. Beberapa perenggan dan pemikiran menjauhkan diri dari makna. Tiada apa-apa yang dikehendaki, tetapi hari yang paling menyenangkan dan indah menyedihkan. Tidak perlu cuba melawannya.

Sekiranya seseorang kesepian, maka pastinya terdapat kekacauan di rumahnya. Sekiranya seseorang mengambil tanggungjawab dengan meletakkan dirinya sendiri, maka sekurang-kurangnya di dalam biliknya beberapa perkara akan ditinggalkan di tempat yang salah.

Pada lelaki, tunggul muncul, dan pada wanita tidak ada keadaan huru-hara artistik di kepala. Jangan sentuhnya. Anda perlu melihatnya... Melihat sedemikian tidak mengambil keseronokan. Tetapi sebaliknya, ia tidak segera ditulis bahawa seseorang itu harus melemparkan beberapa mantra atau menghipnotis diri dengan rupa hidangan yang tidak dibasuh. Lihat sahaja sekeliling anda... Sloth bukanlah satu kalimat! Jangan risau... Lihatlah.

Dan apa yang sebenarnya kita lihat?

Dunia dalaman kita pasti diproyeksikan dalam beberapa cara. Seorang penulis atau artis juga mempunyai kekacauan, tetapi dikaitkan dengan proses kreatif mereka. Jika kita berfikir tentang bagaimana untuk menangani kemurungan di rumah, maka segala sesuatu yang mengelilingi kita dalam keadaan ini adalah dunia kita. Ia cukup untuk muncul dan melihat diri anda dalam cermin, kerana ia akan menjadi jelas bahawa spesies ini adalah sebahagian daripada kekacauan umum. Ia dapat dilihat dalam hiasan bilik, pakaian dan terus di dalam kesedaran.

Kami melihat apa-apa faktor pengabaian - biarkan ia bukan bunga disiram atau haiwan peliharaan terbengkalai, baju terbengkalai, seluar yang rusak. Kita melihat semua ini dan memahami bahawa semua perkara adalah simbol kesedaran kita. Ini bukan plat tidak dibasuh di dalam peti sejuk dengan sisa makanan, dan pemikiran kami dapat dilihat dalam tindakan atau ketidakhadiran mereka. Semua ini tidak berbeza dengan ketidakselesaan dalaman.

Untuk membersihkan apartmen secara umum, anda juga boleh dengan tanda kemurungan yang paling teruk. Anda boleh membersihkan dan dalam pemikiran anda sendiri. Walau bagaimanapun, ada yang selalu mengganggu kita. Ini adalah sesuatu yang sukar difahami dan tidak dapat difahami yang boleh dipanggil faktor kekacauan.

Kami melihat sekeliling kita atas sebab, dan memahami simbolisme keadaan ini. Setiap fakta gangguan di dalam bilik-bilik digabungkan dengan dunia dalamannya, pengalamannya.

Rawatan terhadap alam sekitar

Sapu lantai dan basuh pinggan boleh siapa pun. Kami menetapkan diri sebagai tugas yang paling penting. Kami akan membersihkan bilik-bilik dan sentiasa menyedari bahawa kami mengarahkannya dalam jiwa kita. Memvakum permaidani - ia menghilangkan kemarahan, mengeluarkan pakaian di dalam almari - meletakkan kesedaran tentang peranan mereka di dunia ini. Pembersihan seperti itu perlahan dilakukan dengan perlahan. Peringatan yang berterusan kepada diri sendiri bahawa patah dan bertaburan boleh dikumpulkan dan dibaiki di dalam dan luar.

Proses ini boleh ditangguhkan selama beberapa hari dan tidak perlu dibimbangkan. Semua ini mesti dilakukan tanpa tergesa-gesa. Jawapan terbaik kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan yang berjalan di rumah mengandungi dua konsep utama "perlahan-lahan" dan "dengan mengubah keadaan itu sendiri." Jika anda tidak melakukan ini, tetapi dengan serta-merta bermula dengan kaedah penjagaan psikiatrik klasik, maka mereka boleh memberikan pulangan yang sangat sederhana, atau sama sekali tiada kesan.

Penyembuhan jiwa

Penyembuhan untuk kemurungan di rumah boleh berada di dalam air biasa, dalam jiwa yang banal, yang akan kita buat tidak biasa. Kami menggunakan untuk ini kekuatan yang sama yang kita sudah tahu dari membersihkan rumah - ini adalah kuasa imaginasi. Kami mandi dan bayangkan air melepasi kami dan mencuci semua emosi dan pengalaman negatif. Ia melewati kepala, mencuci sistem saraf, jantung, perut dan anggota badan. Ia tidak perlu untuk berusaha keras untuk membina gambar sedemikian sedemikian rupa - cukup untuk mengetahui perkara ini.

Berjalan kaki keras

Seperti yang anda boleh lihat - tidak ada yang melebihi had kemungkinan yang telah dicadangkan. Ia tidak sepatutnya diandaikan bahawa ia kini telah diketahui bahawa rawatan seperti kemurungan tanpa antidepresan. Dikemaskan, mandi. Ia adalah masa untuk keluar. Jika ini tidak dilakukan, maka tidak mungkin untuk berjalan ke psikoterapi atau imam, melakukan kecergasan atau yoga.

Salah satu daripada sahabat kemurungan adalah serangan panik, yang sering dinyatakan dalam agoraphobia. Kemudian seseorang tidak hanya mengelilingi dirinya dengan perasaan emosi negatif dan kehilangan kekuatan, tetapi dalam arti yang paling langsung dia tidak boleh meninggalkan rumah itu. Di sebalik semua ini, pasti ada beberapa sebab somatik - pening, menggeletar pada anggota badan, jantung berdebar, atau serangan asma. Seolah-olah tidak ada udara yang mencukupi atau anda tidak dapat menarik nafas penuh. Serangan panik, rawatan ubat-ubatan yang hampir selalu mempunyai kesan positif, sering menyembunyikan penyebab psikologi dan fizikal. Aritmia yang timbul pada masa serangan atau sesetengah penyakit lain sebenarnya berlaku. Ia tidak kelihatan bahawa jantung tiba-tiba mula mengalahkan lebih kerap, tetapi ia sebenarnya berkelakuan dengan cara ini. Oleh itu, doktor harus memberikan jawapan kepada persoalan bagaimana untuk menangani serangan panik dengan ubat-ubatan.

Pertimbangan ketakutan dalam manifestasinya sendiri akan menunjukkan bahawa pada satu ketika ia sangat diperlukan, dan tindak balas fizikal adalah tindak balas organisma kepada masalah yang sangat nyata. Sebagai contoh, ketakutan meninggalkan rumah boleh dibentuk oleh fakta bahawa secara sedar seseorang takut akan tingkah lakunya sendiri. Dia takut membeli sebungkus rokok, yang tidak mendatangkan manfaat, alkohol atau semacam konflik sosial. Walau bagaimanapun, ini tidak difahami secara jelas. Oleh itu, ketakutan mesti dikeluarkan, tetapi sebelum ini kita memahami apa yang kita ingin katakan tentang diri kita sendiri.

Jadi, seseorang meninggalkan rumah itu, berjalan beberapa langkah dan kembali dengan panik. Walk tidak berfungsi? Kenapa begitu? Lagipun, beberapa langkah telah diambil. Kami berehat seketika dan keluar untuk berbuat lebih banyak. Sebagai contoh, berjaya lulus hanya 20 langkah. Anda perlu duduk di rumah, diam dan keluar untuk membuat 30. Perkara utama adalah untuk menetapkan matlamat yang realistik setiap kali. Untuk masa kedua atau ketiga, jarak akan meningkat kepada satu kilometer, dan kemudian kepada dua.

Sepanjang masa ini anda perlu menghantar soalan tentang apa yang anda ketahui. Bukan jalan-jalan, bukan rakyat, bukan anjing... Ini adalah sesuatu yang benar-benar dalaman. Jawapannya akan tiba tanpa diduga dan mudah. Selepas itu, anda boleh membayangkan ketakutan dalam beberapa bentuk, terima kasih kerana cuba melindungi dari sesuatu dan tidak meminta lagi untuk campur tangan. Jika seseorang itu panik neurosis, bagaimana untuk mengatasi? Adalah perlu untuk memudahkan masalah sehingga saat ini ternyata diselesaikan. Misalnya, jika serangan panik meliputi di kedai-kedai, maka anda perlu pergi ke sana, tetapi tinggal sehingga keadaan terkawal.

Ini semua hanya permulaan...

Kami belajar bagaimana untuk melegakan kemurungan di rumah. Sekarang anda pastinya akan merasakan bahawa semuanya semuanya terlalu primitif. Nah, bagaimana? Kami begitu biasa untuk mempertimbangkan masalah kami sebagai sesuatu yang besar, kami meminta perhatian, kami berfikir tentang eksklusif kami. Dan jadi kita memerlukan rombongan penyelesaian masalah. Sekiranya ditulis tentang doa ajaib seorang lelaki tua atau mengenai teknik meditasi khas yang dipinjam oleh para sarjana Mesir baru-baru ini, maka itu akan menjadi lebih menarik, dan pautan kepada pernyataan para profesor dan ahli akademik akan memberi teks itu sebagai maknanya yang istimewa.

 • Pertama, metodologi hanya dibuat untuk mendapatkan peluang untuk memulakan kerja dalaman. Ia akan diadakan di bawah bimbingan seorang guru, psikoterapis, seorang imam - ia bergantung kepada pesakit itu sendiri.
 • Kedua, semuanya akan kembali dan muncul semula. Kemurungan akan menyentuh lebih daripada satu kali, dan kemudian panik akan melanda.

Atas sebab ini, anda perlu memahami bahawa antidepresan akan membantu kerja dalaman. Untuk melakukan sesuatu yang anda perlukan untuk menjadi asas untuk ini, dan apa yang boleh dilakukan doa atau meditasi jika persepsi realiti terganggu dan tidak ada kuasa untuk melaksanakan tugas rutin yang paling biasa? Tidak perlu meninggalkan mereka dan mencari jawapan kepada soalan sama ada ia mungkin menyembuhkan kemurungan tanpa antidepresan. Ia mungkin, tetapi mengapa, jika ubat lebih mudah? Anda tidak boleh percaya hanya mereka yang menawarkan minum sisa. Semuanya sedikit lebih serius... Walau bagaimanapun, peranan dadah adalah tambahan, bukan utama. Malangnya, kesan sampingan sangat merosakkan gambar. Oleh itu, kita masih berfikir tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan tanpa antidepresan.

Berikut adalah senarai teknik yang memberikan hasil yang positif. Ada kemungkinan pilihan mereka akan kelihatan aneh. Senarai itu tidak lengkap. Jika orang lain boleh membantu, maka anda hanya perlu gembira untuknya.

Mantra

Merakamkan suara keras atau diam-diam mantra Gayatri akan membantu. Ia didedikasikan untuk Savith. Tidak seperti beberapa mantra - ia mempunyai arti yang sangat spesifik. Kata-kata itu mengatakan bahawa kita merenungkan kemuliaan orang yang mencipta Semesta ini dan menyatakan keyakinan bahawa dia akan menerangi minda kita.

oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tat savitur vareṇ (i) yaṃ

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo naḥ pracodayāt

Lebih baik dibaca pada matahari terbit seberapa banyak kali kerana ia akan membawa kegembiraan, tetapi tidak kurang daripada 108.

Satu lagi mantra khas, So-Ham, sangat baik. Dia secara mental diucapkan sedemikian rupa untuk menyedut mendengar bunyi "So", dan menghembuskan nafas "Ham". Ideal untuk kerja tidur.

Kedua-dua mantra ini penting dalam agama Hindu, tetapi sepenuhnya universal dan sesuai untuk semua orang. Jawapan yang baik kepada persoalan bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan di rumah.

Nidra Yoga

Seseorang yang boleh melakukannya secara kerap akan memahami bahawa jawapan kepada soalan sama ada kemurungan boleh sembuh adalah positif selama-lamanya. Namun tidak semua orang akan melakukannya. Amalan ini mudah. Anda perlu mencari fail bunyi atau meminta seseorang membaca teks dan merakam suara. Tidak sesuai - ia akan menyebabkan kesan negatif hipnosis diri.

Adept terletak di punggungnya, di pose shavasana, dan mula menjalankan apa yang dikatakan suara itu. Pertama, anda perlu memberi tumpuan kepada bidang individu badan, kemudian bernafas, kemudian visualisasi. Amalan bermula dan berakhir dengan sankalpa. Ini adalah formula penentuan yang tegas. Kita boleh mengatakan bahawa keinginan ini, tetapi dalam bentuk perisytiharan yang jelas dan yakin bahawa sesuatu akan berlaku. Jika keinginan untuk dikaitkan dengan kemenangan atas masalah psikologi, mereka akan hilang.

Membangunkan sistem Swami Satyananda Saraswati pada pertengahan abad ke-20. Semasa kewujudannya, ia telah membantu puluhan ribu orang.

Prinsip umum

Amalan di atas cukup untuk diingat dalam 10-15 hari dengan mengejutkan bahawa persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan adalah sekali mendesak. Kini sudah tiba masanya untuk bercakap mengenai prinsip umum. Untuk bermula dengan mereka tidak boleh disebabkan oleh fakta bahawa mereka boleh dilihat sebagai jauh dari aplikasi praktikal.

Masalah psikologi adalah bentuk rahmat tersembunyi. Oleh itu, kemunculan ketidakselesaan harus bergembira. Ia bukan kerana masokisme psikologi. Setelah diperbetulkan sesuatu dalam kesedaran kita, kita mendapat peluang untuk melihat dunia dengan mata yang berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk memahami bahawa dengan berusaha mencari jawapan kepada persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan kita sendiri, kita secara sukarela atau secara tidak sengaja berusaha memperbaiki diri.

Dalam Orthodoksi, untuk tujuan ini, kaedah yang kelihatan umum dan abstrak digunakan. Contohnya, arah pikiran kepada Tuhan, pengakuan dan doa. Dan ini dianggap sebagai ucapan tentang apa-apa. Beberapa orang boleh percaya bahawa doa "Tuhan, belas kasihan" lebih kuat dari kata-kata yang kelihatan seperti semacam ejaan, dengan pengulangan bahawa kesedihan dan kesedihan akan hilang, dan cahaya akan memenuhi wajah lumpuh itu.

Walau bagaimanapun, di belakang kesederhanaan dan kuasa...

Anda dapat memvisualisasikan ketakutan anda atau mencari cara mengubati kemurungan di rumah menggunakan ubat-ubatan rakyat, konspirasi, dan menggunakan beberapa tinctures. Jika anda melakukannya dengan baik, maka beberapa kesan pasti akan berlaku. Hanya lebih banyak lagi yang dapat diperoleh melalui kesunyian Ortodoks atau meditasi Buddha.

Sekali lagi tentang pengambilan diri

Secara berasingan, adalah perlu untuk mempertimbangkan situasi apabila orang cuba untuk membantu diri mereka sendiri, tetapi dengan ini mereka hanya bermaksud menggunakan beberapa ubat, yang mereka sendiri menetapkan. Oleh itu, mereka tidak pakar, oleh itu, jawapan kepada persoalan mengenai kemurungan dan rawatan di rumah sering diputarbelitkan.

 • Pertama, ramai orang mengelirukan penenang, anti-depresi dan sedatif. Pada masa yang sama, antidepresan nampaknya berbahaya kepada mereka, dan keutamaan diberikan kepada ubat-ubatan yang dicipta pada tumbuh-tumbuhan. Novopit, yang atas sebab tertentu dianggap sebagai "antidepresan semulajadi," sering dimasukkan dalam bilangan mereka. Malah, ia termasuk penenang, yang tidak ada kaitan dengan herba. Dan ubat itu sendiri lebih banyak penenang. Dia mampu bertenang, tetapi rawatan penuh kemurungan tidak akan berfungsi.
 • Kedua, ramai orang berfikir bahawa mereka boleh berhenti mengambil ubat pada bila-bila masa. Tidak! Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, secara beransur-ansur mengurangkan dos di bawah pengawasan seorang doktor. Jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan dengan sendirinya di rumah, idealnya, tidak sepatutnya mengandungi apa-apa sebutan mengenai dadah sama sekali. Remedi untuk kemurungan di rumah adalah doa, meditasi, latihan bernafas, mendengar muzik, dan yoga. Selebihnya boleh ditetapkan hanya oleh doktor.

Orang yang beriman kepada Allah mempunyai kelebihan yang tidak dapat dielakkan. Mereka boleh mengakui impotensi mereka dan meminta Pencipta untuk penyembuhan. Jawapan kepada persoalan mengenai bagaimana untuk merawat kemurungan bagi mereka adalah jelas - di Gereja, yang dalam tradisi Orthodoksi boleh diwakili sebagai klinik psikologi sejagat yang besar.

Isu Utama

Adakah mungkin untuk menyembuhkan kemurungan sepenuhnya?

Ya, tetapi ternyata hanya mereka yang mencari jalan untuk mengubah tubuh dan semangat untuk lebih baik. Rawatan kemurungan dengan pakar neurologi atau psikoterapi adalah mustahil tanpa penyertaan aktif pesakit.

Bagaimana untuk merawat kemurungan tanpa antidepresan?

Mula-mula anda perlu fahami bahawa ini hanya perlu dilakukan jika terdapat intoleransi individu yang serius terhadap semua ubat. Ia sangat jarang berlaku. Ia perlu untuk merawat dengan bantuan yoga, doa, meditasi, terapi seni dan kaedah yang serupa. Orang tidak boleh berharap bahawa hanya rawatan kemurungan dengan muzik atau hanya beberapa sesi hipnosis akan membantu. Anda harus membangunkan kompleks individu anda dan memasukkan di dalamnya kaedah-kaedah yang sesuai dengan anda secara peribadi.

Adakah rawatan untuk kemurungan secara percuma?

Sudah tentu, anda boleh memulakannya dengan melawat pejabat psikoterapi atau ahli saraf di klinik biasa di tempat kediaman. Selalunya, hasilnya akan sama seperti di hospital yang dibayar. Anda perlu membelanjakan wang hanya untuk ubat-ubatan.

Bagaimanakah pakar neurologi mula merawat kemurungan?

Dengan diagnosis yang betul. Jika penyebab kemurungan berada dalam beberapa penyakit lain, maka pengenalan dan rawatannya diperlukan. Bekerja dengan kemurungan berlaku selari. Ada kemungkinan seseorang memerlukan rawatan untuk kemurungan, neurosis dan penyakit lain pada masa yang sama.

Berapakah rawatan kemurungan, neurosis, serangan panik?

Ia semua bergantung kepada keadaan. Lazimnya, pesakit di klinik bertahan kira-kira sebulan, dan kemudian anda perlu mengambil ubat dan terus melawat psikoterapi atau pakar neurologi selama 3-4 bulan. Untuk menjawab soalan bagaimana untuk merawat kemurungan dengan betul di rumah, anda memerlukan nasihat pakar dan penggunaan kaedah yang terbukti. Perihal yang diterangkan dalam artikel ini.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan?

Tidak ada perkara seperti itu. Berbeza bentuk berat, sederhana dan ringan. Tetapi bentuk teruk, di mana rawatan kemurungan diperlukan oleh ahli saraf di hospital, boleh berlaku dengan serta-merta. Istilah penyakit sebelum permulaan rawatan tidak memainkan peranan. Perkara utama bukanlah untuk mencari jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan bermula di rumah sendiri. Jika ia berlanjutan sekian lama, maka penyimpangan dan penyakit lain mungkin timbul, jadi anda perlu menghubungi seorang pakar.

Top 15 tips tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah dan merawatnya sendiri

Tanda dan gejala kemurungan:

 1. kehilangan harga diri dan ketiadaannya;
 2. obsesi dengan pemikiran yang sama;
 3. kemurungan dan kekecewaan;
 4. kehilangan makna hidup dan kekurangan matlamat;
 5. keengganan untuk berbuat apa-apa;
 6. pencarian keadilan;
 7. kehilangan diri;
 8. pergantungan kepada sesuatu atau sesiapa pun.

Buat pilihan:

 1. Sama ada anda berhenti berjuang dan membiarkan kemurungan berkembang dalam diri anda.
 2. Atau anda boleh memahami intipati dan sedar mengapa kemurungan wujud dalam hidup anda.

Menyadari kemurungan itu adalah kawan anda dan bukan musuh anda, tetapi tugasnya adalah untuk menunjukkan kepada kita bagian-bagian kehidupan yang tidak teratur. Ambil depresi sebagai guru anda, dan kemudian anda mula menutup soalan anda tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri dan mula hidup.

Tidak sakit membawa kita penderitaan, tetapi fikiran kita bahawa ia wujud

Menyedari bahawa rasa sakit kemurungan tidak disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah, tetapi kerana kita melihatnya sebagai kesakitan.

Memahami bahawa kesakitan itu sendiri tidak membawa penderitaan. Tetapi fikiran kita bahawa kemurungan ini wujud untuk kita dan sesuatu yang tidak benar membawa kita penderitaan.

Kesakitan itu sendiri hanya membawa beberapa ketidakselesaan, dan ia merupakan isyarat bahawa ada sesuatu yang salah.

1. Jangan cuba untuk mengisi rasa sakit batin dengan alkohol dan lain-lain - ini bukan cara untuk menyembuhkan diri anda.

Sekiranya kita cuba menutup kemurungan dengan alkohol atau pelbagai keseronokan luaran untuk berhenti merasakannya, masalah itu tidak dapat diselesaikan.

Pelepasan diri dari kemurungan tidak ada hubungannya dengan membuat cinta, rokok, alkohol dan kesenangan sementara yang lain. Mereka tidak akan mengeluarkan masalah anda.

Alkohol boleh membasahkan perasaan anda untuk seketika, iaitu, menyelamatkan awak dari diri anda sendiri. Dan esok, anda akan mempunyai mabuk dan kemurungan lagi.

Lebih-lebih lagi, jika anda bercinta dengan seseorang yang mempunyai tenaga yang tidak baik, ini akan menjadikan keadaan anda lebih buruk daripada sebelum ini. Anda boleh berasa lebih teruk dan memburukkan keadaan, jika pasangan anda mempunyai tenaga yang tidak baik. Oleh itu, pilihan untuk membuat cinta tidak membantu anda.

2. Berhenti berlari ke suatu tempat, berhenti, menangguhkan kes itu

Kemurungan anda terus memberitahu anda:

 1. Berhenti berusaha di suatu tempat dan melakukan perniagaan, berhenti.
 2. Hentikan berlari dan selesaikan persoalan dalaman ini sekarang.

Sebaik sahaja kita menyelesaikan masalah itu, maka kita boleh teruskan.

Anda mesti memahami masalah itu sendiri! Nasihat yang mesra dan mesra tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dengan cepat mungkin tidak sepenuhnya berkesan. Tiada siapa tetapi anda boleh melihat di dalam diri anda dan membaca minda anda.

Di sini adalah sangat penting untuk berhenti berjalan dan berfikir bahawa anda akan menghadapi kemurungan kemudian. Masukkan semua perniagaan anda dan selesaikan masalah sekarang.

Tidak akan ada masa yang sesuai jika anda sentiasa menangguhkan. Sangat mudah untuk terjebak dan melupakan diri sendiri.

Adalah penting untuk memahami betapa kuat dan bebas apabila anda berhenti dan memikirkan diri sendiri, melihat dan menyelesaikan masalah anda.

Terimalah kemurungan kerana telah muncul sekarang. Ia akan membolehkan anda menyelesaikan masalah yang lebih rumit terlebih dahulu.

Ambil masa anda dan hanya merawat diri anda sebagai orang. Ini tidak boleh dipertimbangkan.

Kenapa kita semua begitu sukar untuk merasakan dan mengalami emosi yang tidak menyenangkan

Kerana kita hanya memperhatikan kesakitan dan pengalaman, itulah sebabnya mereka wujud dan dirasakan dalam bentuk ini.

Lagipun, jika kami menerima maklumat ini dalam bentuk lain, kami tidak akan memperhatikannya.

Sekiranya maklumat diperoleh melalui keseronokan dan kesenangan, kita akan tetap tidak peduli dengan ini. Kemudian masalah anda bagaimana untuk merawat kemurungan di rumah akan tetap tidak dapat diselesaikan.

Kami hanya memberi perhatian kepada apa yang tidak menyenangkan untuk kita rasakan dan apa yang menimbulkan ketidakselesaan.

3. Mempunyai persepsi "Kesakitan dalaman adalah pasangan dan kawan terbaik anda."

Dan yang terbaik yang boleh kita lakukan adalah mendengar pembantu utama kita dan berbuat demikian. Kerana kemudian ia akan membawa anda manfaat dan kesedaran baru tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan di rumah tanpa bantuan.

Jadi apa jua urusan yang anda ada, lupakan mereka dan faham diri anda.

Perkara yang paling penting di dunia ini ialah anda. Ramai orang lupa tentang diri mereka sendiri dan tidak peduli dengan diri mereka sendiri.

4. Cari sumber dan penyebab masalah, cari kajian diri

Tanya sendiri soalan dan jawapan secara bertulis, contohnya:

 • Adakah perkara sebenar yang menyakitkan saya sekarang, atau adakah saya mencipta sendiri?
 • Bagaimana kemurungan saya bermula?
 • Adakah saya mengongkong keadaan ini sendiri?
 • Siapa yang membuat saya berasa buruk?

Sekiranya anda bimbang selepas berpisah dengan separuh lagi, kami mempunyai artikel terperinci tentang cara melupakan gadis yang anda suka, tetapi dia tidak berada di sana.

Bertanya soalan dan terkejut dengan realisasi anda tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan sendiri.

5. Tanyalah diri anda: "Apa yang perlu saya sembuh supaya saya dapat menikmati kehidupan semula?"

Sebaik sahaja anda mencari jawapan kepada soalan-soalan, lakukan segera!

Lihatlah hidup anda dan fikirkan apa yang harus anda keluarkan:

 • Mungkin anda ketagih atau penyayang. Kami mempunyai rencana terperinci mengenai bagaimana untuk mengatasi kecanduan cinta.
 • Mungkin dalam persekitaran anda terdapat idiot yang hanya mengganggu anda dan merosakkan ekosistem emosi anda. Hantar mereka ke neraka. Mengapa anda memerlukannya?
 • Mungkin tenaga anda dibazirkan oleh perkara yang tidak perlu atau ceramah kosong, orang bodoh. Cari momen ini dalam kehidupan harian anda dan jangan buang masa anda pada mereka.
 • Mungkin anda perlu menonton kurang Santa Barbara dan menunjukkan skandal di TV.

Dengan menyingkirkan semua kelebihan, anda akan mempunyai ketabahan dan menutup soalan anda tentang cara merawat kemurungan berlarutan.

6. Tanya diri anda soalan: "Apa yang perlu saya tambah supaya saya dapat menikmati kehidupan semula?"

Fikirkan tentang apa yang perlu anda bawa ke dalam hidup anda. Sebagai contoh:

 • Anda perlu mendapatkan kerja yang normal dan tenang.
 • Anda perlu menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah.
 • Mod perubahan dan pergi ke tempat tidur sebelum.

Anda boleh menambah banyak perkara, setiap orang mempunyai keutamaan mereka sendiri. Tulis semua perkara di atas kertas dan tidak lagi bimbang tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan selama-lamanya.

Mengenai persepsi kesakitan untuk lelaki dan wanita

Kepada topik cara merawat kemurungan pada wanita dan lelaki, menggunakan persepsi "Rasa adalah pasangan terbaik Anda."

Ini bermakna anda mengubah persepsi anda terhadap kesakitan, kegagalan dan kemurungan.

Anda mengubah sikap anda kepada masalah, akibatnya anda akan mempunyai pengalaman yang sangat berbeza.

Persepsi menjana keadaan.

Juga pilihan berikut akan membantu dalam menyelesaikan masalah anda.

7. Melepaskan penghinaan dan kenangan masa lalu, jangan bawa semuanya dengan anda

Sesetengah orang mempunyai tabiat untuk membawa bersama mereka semua situasi negatif yang lalu, detik-detik buruk, bentrokan dengan orang.

Biarlah mereka pergi, jangan mempercepat keseriusan mereka, jangan biarkan mereka memberi makan penyalahgunaan orang lain.

Orang yang berjaya dan berminat hampir setiap hari menghadapi masalah dan situasi yang tidak selesa. Kerana fakta bahawa mereka tahu bagaimana melupakan negatif, jangan melampirkan lebih penting kepada mereka, dan terus pergi cara mereka sendiri untuk berjaya, mereka berjaya.

Adalah orang-orang yang sangat berpegang pada keperibadian mereka yang bangga, tidak dapat memperlakukan diri mereka lebih mudah dan menganggap diri mereka satu benjolan penting, adalah orang yang paling rentan.

Ia adalah orang-orang yang sangat mementingkan diri sendiri yang sangat mudah ketagihan, mereka dapat dengan mudah melukai luka mental. Orang yang sombong akan sering bertanya tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kecemasan, dan sukar bagi dia untuk mencari jawapannya.

Rawat diri anda dan hidup anda lebih mudah, elakkan ego anda. Baca lebih lanjut tentang diri, harga diri dan kepentingan diri di negara kita - definisi terma terperinci dengan rujukan.

8. Mulailah bermeditasi supaya anda boleh berehat lebih kerap.

Orang hanya gila kadang-kadang kerana dialog dalaman.

Saya telah bertemu dengan orang yang bercakap dengan diri mereka sendiri dan masih marah pada orang yang tidak kelihatan, menyuarakan kemarahan mereka dengan kuat. Mereka tidak tahu apa-apa tentang bagaimana untuk merawat kemurungan dan gejala apa yang akan bekerja dengannya.

Untuk mempunyai pemikiran yang jelas dan kepala ringan pada waktu pagi, mulailah bermeditasi dari pagi hingga 15-20 minit. Malam yang sama sebelum tidur.

Kedua-dua meditasi setiap hari adalah cukup bahawa dalam seminggu atau sebulan akan ada hasilnya. Anda sendiri akan melihat perubahan itu.

Baca arahan penuh kami tentang bagaimana untuk bermeditasi di rumah dan semua tentang meditasi di rumah, dengan rujukan.

9. Lenyapkan tenaga negatif dan getaran yang tidak perlu

Dalam keadaan negatif dan buruk, kemarahan dapat ditumpahkan, dan dengan cara yang tidak membahayakan orang lain.

Terdapat dua cara:

 1. Pergi ke hutan padang pasir dan berteriak dengan kuat dan dengan segala kemarahan yang terkumpul di dalam diri anda. Anda tidak memegang apa-apa dalam diri anda dan membiarkan segala-galanya keluar.
  Tiada orang di sekelilingnya, jadi tidak ada yang malu. Anda sendiri akan faham apabila perlu berhenti.
 2. Sekiranya anda seorang lelaki, anda boleh meminta kawan anda untuk bercerai dengan anda. Memohon pukulan cahaya untuk satu sama lain dalam sarung tangan tinju, jangan membunuh sesiapa pun. Rasa suasana pertempuran, lepaskan agresif anda dalam sarung tangan dan pada akhir perdebatan anda akan merasa lebih baik. Baca lebih lanjut mengenai ketakutan untuk bertempur dalam artikel seterusnya.
  Orang-orang yang mempunyai pir yang tergantung di rumah akan lebih mudah. Mereka tidak perlu pergi ke gim, kerana mereka boleh menghilangkan kemurungan, kemarahan dan negatif di dalam diri mereka dan di rumah.

10. Menghapus sampah di dalam rumah, lakukan pembersihan.

Kenapa perlu:

 1. Sampah satu tahun dari seseorang di dalam rumah divisualisasikan dan dikaitkan oleh seseorang dengan keengganan untuk mengubah sesuatu di dalam dirinya.
  Sesetengah orang mempunyai kaus kaki yang sama di lantai selama beberapa bulan.
 2. Hidup dalam rangka dan kebersihan, ada keinginan untuk mengekalkannya bukan sahaja di apartmen, tetapi juga dalam dirinya sendiri. Dalam sebuah apartmen yang bersih dan rapi gembira jiwa.

Bersihkan pakaian, buku, video dan audio CD, serta semua harta lain yang tersedia di rumah.

Masuk ke rumah anda dan teliti memeriksa semua yang ada di sana.

Letakkan semua pakaian anda bersama-sama dan tanya diri anda: "Adakah saya memerlukan semua ini atau ada sesuatu yang saya teruskan seperti itu?"

Perlu melihat perkara-perkara yang tidak perlu dan segera buang sampah.

Lakukan tugas yang sama dengan buku, CD video dan audio dan perkara-perkara lain yang mungkin terdapat di rak yang berbeza, dalam kabinet, balkoni dan sudut tersembunyi.

Selepas anda mengumpul semua yang anda tidak perlukan, letakkan perkara ini di dalam beg sampah dan buangnya di sampah.

Selepas itu, belanjakan sedikit pembersihan di rumah, membersihkan keadaan huru-hara.

Jika anda benar-benar kehilangan makna hidup dan tidak lagi mengetahui cara mempelbagaikannya, ia akan berguna untuk melakukan perkara-perkara berikut.

11. Berkomunikasi dengan orang yang sedar dan bijak, lupakan kesepian

Ia adalah selepas berkomunikasi dengan orang-orang bahawa sesuatu pembersihan berlaku di dalam.

Anda tidak perlu berkomunikasi dengan remaja yang mereka sendiri tidak mendapati diri mereka dalam kehidupan dan mereka sendiri memerlukan bantuan.

Orang-orang yang sedar dan bijak adalah, secara kasarnya, orang-orang yang tidak mengalami pelbagai jenis emosi yang tidak dijangka, mereka tenang, bebas dan bahagia dalam diri mereka sendiri. Mereka boleh memberitahu anda banyak perkara menarik tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kesepian.

Kami mengekspresikan diri kita sepenuhnya dengan orang seperti itu, berkongsi pemikiran kita, dan sebagai balasan, kita juga mendapat pengalaman yang menarik dan menyatakan.

Apabila seseorang berkomunikasi banyak dengan orang yang berlainan sepanjang hari, dia mendapat keadaan pembersihan ini pada penghujung hari. Dia merasakan seolah-olah dia telah melemparkan kunci dan belenggu yang berat.

Jadi jangan tinggal di rumah, buat pengembaraan baru dan berkomunikasi dengan orang lebih kerap.

12. Lakukan apa yang anda suka, menjaga hobi kegemaran anda

Setiap daripada kita mempunyai aktiviti kegemaran kita. Jika anda benar-benar kehilangan makna hidup, kelesuan atau sikap tidak peduli menyerang anda, maka jaga aktiviti kegemaran anda.

Sebagai contoh, terdapat banyak hobi dan aktiviti sejuk:

 • Lukisan Seorang lelaki tua yang biasa suka mengambil berus dan percikan cat pada kanvas kertas. Latihan sederhana ini memberikannya banyak keseronokan.
 • Bahasa asing. Apabila anda mula memahami orang asing dan menonton filem dalam bahasa asal, walaupun dengan sari kata, anda dapat menemui dunia baru.
 • Muzik: gitar, piano atau instrumen lain. Orang kreatif suka menyuarakan jiwa mereka dalam muzik, bermain gitar atau alat kegemaran lain.

Cari aktiviti kegemaran anda. Jadi, anda akan sekali lagi berasa gembira dari kehidupan dan menikmati proses itu, dan anda akan dapat menyembuhkan kemurungan tertekan di rumah.

Setiap orang boleh melakukan sesuatu. Setiap orang mempunyai kebolehan tersendiri. Tidak ada yang rugi yang mutlak. Kami mempunyai rencana terperinci tentang bagaimana untuk menggoncang dan menjauhkan diri.

Sebuah wahyu berguna dan mendalam dari Jacques Fresco

Orang tua yang sangat bijak Jacques Fresco bercakap tentang bagaimana untuk merawat tekanan dan kemurungan dan mendedahkan punca-punca yang mendalam tentang kejadian mereka. Lebih banyak dalam video.

13. Berikan diri anda emosi baru, rasa adrenalin dalam badan anda.

Kadang-kadang orang hanya duduk di satu keadaan emosi dan tidak dapat mengubahnya dengan cara apapun. Ia berlangsung selama berminggu-minggu, ia menyebabkan rutin dan keengganan untuk kehidupan kelabu.

Dalam kes sedemikian, anda perlu memberi diri anda emosi baru, tidak perlu berpaut kepada orang tua. Kami mempunyai artikel terperinci tentang bagaimana untuk menghentikan gangguan.

Anda boleh melakukan sesuatu yang menakutkan atau mencipta keadaan yang akan memberi anda adrenalin dan caj emosi yang baik.

 • Melompat parasut.
 • Pelbagai tarikan, roller coaster, karting.
 • Pergi paintball dengan rakan-rakan anda, rasakan suasana menembak dan pertempuran.
 • Anda boleh menaiki dengan slaid yang sangat curam pada kereta luncur. Ini akan membantu anda menghilangkan kemurungan musim sejuk dan mendapatkan banyak pemacu dan adrenalin.
 • Jika anda seorang lelaki, maka pergi dan berjumpa dengan gadis cantik. Kami mempunyai artikel di mana semua ciri komunikasi dengan wanita ditulis.

14. Makan makanan yang sihat.

Terdapat ungkapan: "Kami adalah apa yang kami makan."

Jangan makan segalanya, berikan lemak.

Daging dalam kuantiti yang banyak adalah berbahaya kepada manusia. Ia juga mengambil banyak tenaga untuk pencernaannya.

Jika saya makan banyak daging, kadang-kadang mimpi buruk akan menyeksa saya sekurang-kurangnya dua hari. Bangkit selepas ini, saya mempunyai kekurangan tenaga, kerana terdapat impian yang tidak sihat.

Ia akan berguna di negeri anda untuk memanjakan diri anda dengan hidangan lazat kegemaran anda. Contohnya, saya suka pancake dan sering memasaknya sendiri.

Jaga diri sendiri.

15. Dapatkan alam semulajadi dan tinggal bersendirian dengan diri sendiri.

Kumpulkan beg, membuat perjalanan ke tempat yang indah di luar bandar, mengambil khemah dengan anda. Anda boleh pergi ke tasik.

Perkara yang paling penting dalam semua ini ialah alam semula jadi, udara segar dan keheningan.

Anda mendengar bunyi alam semula jadi. Alam seolah-olah bercakap dengan anda. Anda dengar dia dan awak sendiri.

Anda boleh melihat jarak di lanskap yang indah dan merasakan keadaan ini seolah-olah anda terbang.

Manusia mesti sentiasa mempunyai hubungan dengan alam semula jadi. Lagipun, alam adalah intipati.

Tinggal sendiri dengan diri anda dan dapatkan sambungan dan keharmonian. Sifat dan udara segar akan menenangkan saraf anda, pemikiran akan menjadi lebih jelas, anda akan mula tidur lebih kuat.

Itu sahaja. Jika seseorang itu penuh perhatian dan sabar, bersedia untuk terlibat dalam siasatan sendiri dan tidak akan menjadi malas, membaca artikel secara sedar, dia akan menutup soalan-soalannya tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah.

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan

Kemurungan disertai oleh beberapa gejala ciri - keengganan untuk hidup, kehilangan minat di dunia, keletihan yang cepat, dan banyak lagi. Jika anda mendapati diri anda menunjukkan tanda-tanda perasaan depresi, maka anda perlu mula membanteras masalah ini secepat mungkin.

Apakah kemurungan?

Kemurungan dipanggil penyakit mental, yang disertai oleh gangguan mood.

Jenis-jenis gangguan mental

Gangguan mental sangat beragam dan kebanyakan orang muda dan tua adalah jenis yang berbeza. Kami menyenaraikan beberapa daripada mereka.

Pada orang tua:

 • Paranoia;
 • Kegilaan;
 • Penyakit Alzheimer.

Dalam golongan muda:

 • Anorexia;
 • Kemurungan yang mendalam;
 • Drancorexia;
 • Bulimia;
 • Neurosis;
 • Hysteria

Gejala dan tanda-tanda kemurungan

1. Kemurungan. Selalunya anda mempunyai mood yang sangat buruk, dan ini tidak berlaku untuk minggu pertama. Pada masa yang sama sering terdapat sebab-sebab istimewa untuk kesejahteraan sedemikian.

2. Apathy. Anda telah kehilangan minat dalam aktiviti yang sebelum ini dapat memberi inspirasi kepada anda. Anda tidak bercita-cita untuk pengetahuan baru dan tidak peduli kepada hampir semua perkara yang berlaku di sekeliling.

3. Penutupan. Anda lebih suka berkomunikasi dengan orang lain selalunya, dan jika boleh, sama sekali, elakkan masyarakat mereka.

4. Kebimbangan. Perasaan ini mengiringi anda dengan kerap, dan, sebagai peraturan, anda tidak dapat menentukan sifatnya.

5. Pemikiran kematian. Secara berkala, anda memikirkan hakikat bahawa tiada apa yang akan berubah di dunia jika anda telah meninggal dunia. Dan pada umumnya, walaupun orang yang rapat, pada pendapat anda, tidak akan terlalu risau tentang kematian anda.

6. Perubahan selera makan. Anda mula makan tidak seperti ia baru-baru ini, dan ini memberi kesan kepada berat badan anda. Kini anda makan sedikit, atau sebaliknya - "menyapu" segala yang anda lihat di dalam peti sejuk. Kebanyakan masa anda tidak mengawal proses ini - anda hanya melupakan makanan atau anda tidak sedar bagaimana anda mengunyah sesuatu dengan kerap.

7. Gangguan tidur. Di sini juga ada dua ekstrem - anda sama ada mengalami insomnia dan tidak dapat tidur untuk masa yang lama atau jatuh ke dalam tidur yang mendalam, yang biasanya berlangsung pada hari utama.

8. Keraguan diri. Nampaknya anda kelihatan buruk, tidak menarik, tidak menawan atau hanya bodoh.

9. Menangis. Kata-kata cuai yang tidak dijangka dapat membawa anda menangis. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa anda menangis walaupun tanpa "campur tangan" seseorang, tetapi dari mati pucuk umum.

Punca kemurungan

1. Berpisah dengan orang yang anda sayangi. Mungkin beberapa ketika dahulu anda mengalami tekanan yang ketara, berpisah dengan orang yang anda mempunyai hubungan yang serius atau perkahwinan. Ada kemungkinan bahawa semasa tempoh perpisahan anda terus berada di tangan anda, namun perasaan tertekan masih dirasakan.

2. Kecintaan tidak timbal balik. Untuk masa yang lama anda cuba mencapai kemurnian dan timbal balik seseorang yang anda cintai, tetapi akhirnya menyedari bahawa semua percubaan anda tidak membawa kepada keputusan yang positif.

3. Kematian orang yang disayangi. Anda telah mengalami kejutan emosi yang serius selepas seorang yang sayang telah meninggal dunia.

4. Masalah pembelajaran. Anda seorang pelajar, dan anda mempunyai masalah dengan asimilasi bahan, banyak pas, kesulitan dalam berkomunikasi dengan pelajar atau guru lain. Kajian menyebabkan anda lebih banyak emosi negatif daripada yang positif.

5. Masalah dalam bidang profesional. Anda merasakan bahawa anda tidak dilaksanakan dengan betul dalam profesion anda. Mungkin anda meragui ketepatan laluan yang dipilih, atau anda tidak mengetahui sama sekali jenis aktiviti yang sesuai dengan anda.

6. Kesulitan kewangan. Anda mempunyai hutang, anda baru sahaja "keluar" dari mereka, atau anda hanya tidak mempunyai cukup wang, dan selalunya anda sentiasa terpaksa menghadkan diri anda, menafikan apa yang anda mahukan.

7. Masalah kesihatan. Anda mungkin telah mengalami kehilangan anak atau mengalami beberapa penyakit serius. Juga, kita boleh bercakap tentang penyakit yang telah muncul dalam orang yang dikasihi.

Masalah keluarga. Anda merasa sukar untuk mencari bahasa yang sama dengan separuh kedua, ibu bapa, anak-anak atau saudara dekat yang lain.

Kursus kemurungan dan akibatnya mungkin

Diiringi dengan perubahan mood. Walau bagaimanapun, anda dapat mengambil sendiri jika perlu - untuk bersikap secara semula jadi dalam masyarakat, untuk memenuhi tugas harian anda dan sebagainya.

Dalam bentuk yang berjalan

Disertai oleh sikap tidak peduli sepenuhnya terhadap segala yang berlaku, kerosakan saraf. Seseorang secara fizikal tidak dapat melakukan perniagaan biasa dan dia tidak dapat menyembunyikan kekayaannya. Mungkin muncul pemikiran bunuh diri.

Hubungan antara kemurungan dan tekanan

Tekanan dan kemurungan secara langsung berkaitan dengan satu sama lain, dan seringkali seseorang tidak wujud tanpa satu saat. Seperti yang anda ketahui, keadaan tertekan yang boleh disebabkan oleh banyak faktor disertai oleh keletihan saraf. Emosi negatif yang telah berpengalaman dalam tempoh yang lama, sebagai peraturan, membawa kepada kemurungan. Pengecualian mungkin adalah orang yang sangat tahan tekanan yang tidak boleh mengambil kira banyak faktor negatif.

Untuk tekanan tidak berubah menjadi kemurungan

Jika anda memahami bahawa anda menghadapi situasi yang tertekan, tetapi anda tidak mahu ini membawa kepada keadaan kemurungan - ikuti beberapa peraturan yang akan membantu anda untuk keluar dari situasi ini dengan kerugian emosi yang paling sedikit.

 • Elakkan komunikasi dengan orang yang menyebabkan anda mengalami emosi negatif atau cuba untuk memulakan topik perbualan yang tidak menyenangkan untuk anda. Apabila berkomunikasi dengan orang lain, elakkan aduan yang tidak perlu.
 • Perhatikan mod yang betul hari ini. Cuba tidur tidak lebih dari sepuluh atau pukul sebelas malam, dan bangun sebelum lapan pagi. Jangan abaikan makanan.
 • Jangan lupa tentang selebihnya. Adalah penting untuk anda menerima emosi positif. Walaupun anda sibuk dengan kerja, luangkan masa untuk bersembang dengan orang tersayang dan hiburan yang menarik untuk anda. Cari cara untuk mengelakkan kerja keras. Jika anda mempunyai terlalu banyak kerja, maka anda perlu mencari cara untuk menyingkirkan beberapa tanggungjawab atau menukar skop aktiviti - kerja keras boleh merosakkan kesihatan anda.
 • Berjalan-jalan di udara segar. Walaupun anda tidak dapat menemui banyak masa untuk bertemu dengan rakan-rakan, anda perlu mencari setengah jam sehari untuk berjalan santai di udara segar - bersendirian, dengan teman rapat atau berjalan anjing anda.

Bagaimana dengan cepat menyembuhkan kemurungan

Kemurungan yang teruk tidak dapat diatasi dengan cepat, tetapi, secara umum, jika anda mula memeranginya sekarang, selepas beberapa minggu anda akan mula menjalani kehidupan yang sama sekali berbeza.

Rawatan kemurungan sahaja di rumah

 • Beralih kepada orang yang rapat. Baru-baru ini, anda begitu mendalam dalam pemikiran tentang keadaan anda sendiri bahawa anda mula melupakan bahawa ada orang yang memerlukan sokongan dan perhatian anda dan yang ingin melihat anda dalam keadaan yang sama. Mula menghabiskan masa dengan orang tersayang - pergi bersama-sama ke acara menarik, menghabiskan malam di bulatan yang selesa untuk teh dan kek buatan sendiri, menonton dan membincangkan filem bersama-sama dan sebagainya.
 • Sila sendiri hadiah. Sudah tentu, anda sering menafikan diri anda dengan pembelian yang menyenangkan, membenarkannya dengan mengatakan bahawa anda menyukai perkara yang anda tidak perlukan, atau kerana anda sudah ada kaitan dengan wang itu. Anda perlu membuat pengecualian secara berkala, memperoleh perkara yang boleh menggembirakan anda.
 • Dapatkan emosi yang terang. Kemurungan sering menjadi teman hidup gaya hidup yang membosankan. Mungkin keadaan ini berlangsung lama, dan dia yang menjadi punca keadaan anda, tetapi mungkin sebaliknya - keburukan dan keengganan untuk memperkaya kehidupan dengan peristiwa-peristiwa baru muncul selepas beberapa jenis tekanan. Bagaimanapun, ia perlu ditukar. Setiap minggu bandar menjadi tuan rumah banyak acara menarik - menunggang kuda, pameran filem, pameran, kelas tuan dan banyak lagi. Benarkan diri anda menjadi sebahagian daripada beberapa acara menarik.
 • Perjalanan. Sesetengah orang yang mengalami kemurungan mengakui bahawa hanya satu perjalanan membantu mereka untuk menyingkirkan masalah ini. Mungkin anda pernah bermimpi melawat sebuah bandar tertentu, tetapi kemudian anda menggugurkan idea ini. Adalah mungkin bahawa perjalanan sebelum dan tidak jatuh ke dalam bidang minat anda. Bagaimanapun, anda boleh menemui banyak tempat menarik dan mengalami emosi yang hebat dengan memilih lawatan rasa.

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan yang kuat dan berlarutan

Sekiranya kemurungan tidak bertahan untuk tahun pertama, dan anda tidak boleh memaksa diri untuk mengikuti apa-apa cadangan, maka anda perlu membuat temujanji dengan ahli psikoterapi. Seringkali, orang yang berada dalam keadaan sedemikian tidak boleh menggunakan nasihat ini secara fizikal, kerana anda perlu mencari seorang pakar, hubungi klinik, membuat temujanji dan sebagainya. Berkongsi masalah anda dengan rakan yang rapat, dan mintalah bantuan - biarkan dia mencari ahli psikoterapi untuk anda, membuat temujanji dan menemani dia kepadanya.

Bagaimana untuk mengatasi penyakit sekali dan untuk semua

Dengan mengikuti petua di atas, anda boleh menghapuskan kemurungan secara kekal. Bagaimanapun, kerana gangguan seperti itu telah berlaku kepada anda, anda perlu menyedari bahawa anda berada dalam "zon risiko", dan satu lagi tekanan yang serius boleh menjejaskan anda kembali ke dalam kemurungan. Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, gunakan cadangan ini bukan sahaja apabila keluar dari kemurungan, tetapi juga kemudian - dalam kehidupan harian anda.

Adakah mungkin untuk mati akibat kemurungan

Kemurungan sahaja tidak boleh membawa maut. Iaitu, apatis, mengurangkan kemampuan kerja, air mata dan gejala lain tidak dapat menyebabkan kematian seseorang, tetapi ada masalah lain.

Orang yang tertekan sangat pesimis. Dia menganggap dirinya sia-sia, di mana-mana yang berlebihan dan tidak sesuai. Semakin lama dan lebih mendalam kemurungan, lebih sering pesakit dapat merenungkan fakta bahawa ia adalah baik untuk menghapuskan semua penderitaan dalam satu kali kejadian dan mula melihat keselamatannya dalam bunuh diri. Ini berlaku hanya dengan bentuk kemurungan yang sangat teruk, dan untuk mendapatkannya, anda memerlukan bantuan yang serius dari orang dekat atau pakar.

Apa yang membantu dalam keadaan tertekan

1. Jika anda merasakan keadaan emosi anda meninggalkan banyak yang diinginkan, maka anda perlu menukar diri anda ke emosi lain. Cara paling cepat untuk melakukan ini adalah dengan menghubungi orang yang anda selesa dengannya. Biarpun sekarang anda tidak mahu mendail nombor orang lain, lakukan!

2. Jika keadaan tertekan anda tidak mempunyai asas khusus, dan tidak bertahan selama beberapa hari, tetapi hanya hari ini, maka secawan teh yang kuat dapat membantu anda! Pilih minuman chamomile dan limau. Minum itu tidak berlari - cari tempat yang tenang dan tenang di mana anda boleh perlahan-lahan minum teh yang menenangkan dan berfikir dalam kesendirian tentang sesuatu yang baik.

3. Buruh atau sukan fizikal yang dapat menyelamatkan anda dari kemurungan, kerana tenaga anda akan diarahkan dalam arah yang sama sekali berbeza. Dan secara umum, ia telah lama diketahui bahawa aktiviti otot memprovokasi pembebasan endorphin ke dalam darah manusia, yang juga dikenali sebagai "hormon kebahagiaan".

Tips Kemurungan

Bagaimana untuk merawat antidepresan

Jika anda memutuskan untuk memperbaiki keadaan anda dengan menggunakan antidepresan, maka ingat bahawa ini tidak akan menyembuhkan anda dengan kemurungan sepenuhnya. Anda akan dapat menahan gejala-gejala penyakit selama tempoh, tetapi tidak menyingkirkannya. Hanya seorang pakar yang boleh menubuhkan dos ubat, tidak boleh melakukannya sendiri, jika tidak, pendekatan ini hanya boleh membahayakan anda.

Ingin menghilangkan kemurungan, jangan hanya bergantung kepada ubat, kerana anda telah mengatasi "penyakit mental." Berkomunikasi lebih kerap dengan orang yang rapat, dengan rahsia memberitahu mereka tentang masalah anda.

Terapi dan Psikoterapi

Ramai orang meremehkan bantuan psikoterapi, bagaimanapun, industri ini sedang giat membangun. Pakar menggunakan jenis psikoterapi: kognitif-tingkah laku, psikodinamik dan interpersonal. Yang pertama akan membantu untuk membetulkan pemikiran anda dari negatif ke positif, yang kedua membantu menyelesaikan konflik dalaman, dan yang kedua menjelaskan bahawa anda telah menjadi sumber utama masalah.

Seperti yang anda dapat lihat, satu lawatan ke ahli psikoterapi dapat memberi anda pemahaman yang lengkap tentang keadaan anda dan menetapkan garis panduan yang akan keluar.

Ada yang mungkin dibantu oleh terapi keluarga atau kumpulan - mungkin lebih mudah bagi anda untuk menyelesaikan masalah, berdasarkan contoh positif orang lain atau menyelesaikan masalah keluarga dari dalam.

Pencegahan kemurungan pada masa akan datang

Untuk mengelakkan kemurungan daripada kembali, cuba hadkan diri anda dari faktor-faktor yang menyebabkannya. Ramai orang yang terlibat dalam amal atau hanya hobi yang menarik, kurang daripada orang lain yang terdedah kepada kemurungan. Cari sebab yang anda sukai dan benar-benar memikat, dan akhirnya ia akan dapat mengalihkan perhatian anda dari fikiran yang sedih.