Utama / Siku

Rawatan kemurungan

Tanda dan gejala kemurungan:

 1. kehilangan harga diri dan ketiadaannya;
 2. obsesi dengan pemikiran yang sama;
 3. kemurungan dan kekecewaan;
 4. kehilangan makna hidup dan kekurangan matlamat;
 5. keengganan untuk berbuat apa-apa;
 6. pencarian keadilan;
 7. kehilangan diri;
 8. pergantungan kepada sesuatu atau sesiapa pun.

Buat pilihan:

 1. Sama ada anda berhenti berjuang dan membiarkan kemurungan berkembang dalam diri anda.
 2. Atau anda boleh memahami intipati dan sedar mengapa kemurungan wujud dalam hidup anda.

Menyadari kemurungan itu adalah kawan anda dan bukan musuh anda, tetapi tugasnya adalah untuk menunjukkan kepada kita bagian-bagian kehidupan yang tidak teratur. Ambil depresi sebagai guru anda, dan kemudian anda mula menutup soalan anda tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri dan mula hidup.

Tidak sakit membawa kita penderitaan, tetapi fikiran kita bahawa ia wujud

Menyedari bahawa rasa sakit kemurungan tidak disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah, tetapi kerana kita melihatnya sebagai kesakitan.

Memahami bahawa kesakitan itu sendiri tidak membawa penderitaan. Tetapi fikiran kita bahawa kemurungan ini wujud untuk kita dan sesuatu yang tidak benar membawa kita penderitaan.

Kesakitan itu sendiri hanya membawa beberapa ketidakselesaan, dan ia merupakan isyarat bahawa ada sesuatu yang salah.

1. Jangan cuba untuk mengisi rasa sakit batin dengan alkohol dan lain-lain - ini bukan cara untuk menyembuhkan diri anda.

Sekiranya kita cuba menutup kemurungan dengan alkohol atau pelbagai keseronokan luaran untuk berhenti merasakannya, masalah itu tidak dapat diselesaikan.

Pelepasan diri dari kemurungan tidak ada hubungannya dengan membuat cinta, rokok, alkohol dan kesenangan sementara yang lain. Mereka tidak akan mengeluarkan masalah anda.

Alkohol boleh membasahkan perasaan anda untuk seketika, iaitu, menyelamatkan awak dari diri anda sendiri. Dan esok, anda akan mempunyai mabuk dan kemurungan lagi.

Lebih-lebih lagi, jika anda bercinta dengan seseorang yang mempunyai tenaga yang tidak baik, ini akan menjadikan keadaan anda lebih buruk daripada sebelum ini. Anda boleh berasa lebih teruk dan memburukkan keadaan, jika pasangan anda mempunyai tenaga yang tidak baik. Oleh itu, pilihan untuk membuat cinta tidak membantu anda.

2. Berhenti berlari ke suatu tempat, berhenti, menangguhkan kes itu

Kemurungan anda terus memberitahu anda:

 1. Berhenti berusaha di suatu tempat dan melakukan perniagaan, berhenti.
 2. Hentikan berlari dan selesaikan persoalan dalaman ini sekarang.

Sebaik sahaja kita menyelesaikan masalah itu, maka kita boleh teruskan.

Anda mesti memahami masalah itu sendiri! Nasihat yang mesra dan mesra tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dengan cepat mungkin tidak sepenuhnya berkesan. Tiada siapa tetapi anda boleh melihat di dalam diri anda dan membaca minda anda.

Di sini adalah sangat penting untuk berhenti berjalan dan berfikir bahawa anda akan menghadapi kemurungan kemudian. Masukkan semua perniagaan anda dan selesaikan masalah sekarang.

Tidak akan ada masa yang sesuai jika anda sentiasa menangguhkan. Sangat mudah untuk terjebak dan melupakan diri sendiri.

Adalah penting untuk memahami betapa kuat dan bebas apabila anda berhenti dan memikirkan diri sendiri, melihat dan menyelesaikan masalah anda.

Terimalah kemurungan kerana telah muncul sekarang. Ia akan membolehkan anda menyelesaikan masalah yang lebih rumit terlebih dahulu.

Ambil masa anda dan hanya merawat diri anda sebagai orang. Ini tidak boleh dipertimbangkan.

Kenapa kita semua begitu sukar untuk merasakan dan mengalami emosi yang tidak menyenangkan

Kerana kita hanya memperhatikan kesakitan dan pengalaman, itulah sebabnya mereka wujud dan dirasakan dalam bentuk ini.

Lagipun, jika kami menerima maklumat ini dalam bentuk lain, kami tidak akan memperhatikannya.

Sekiranya maklumat diperoleh melalui keseronokan dan kesenangan, kita akan tetap tidak peduli dengan ini. Kemudian masalah anda bagaimana untuk merawat kemurungan di rumah akan tetap tidak dapat diselesaikan.

Kami hanya memberi perhatian kepada apa yang tidak menyenangkan untuk kita rasakan dan apa yang menimbulkan ketidakselesaan.

3. Mempunyai persepsi "Kesakitan dalaman adalah pasangan dan kawan terbaik anda."

Dan yang terbaik yang boleh kita lakukan adalah mendengar pembantu utama kita dan berbuat demikian. Kerana kemudian ia akan membawa anda manfaat dan kesedaran baru tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan di rumah tanpa bantuan.

Jadi apa jua urusan yang anda ada, lupakan mereka dan faham diri anda.

Perkara yang paling penting di dunia ini ialah anda. Ramai orang lupa tentang diri mereka sendiri dan tidak peduli dengan diri mereka sendiri.

4. Cari sumber dan penyebab masalah, cari kajian diri

Tanya sendiri soalan dan jawapan secara bertulis, contohnya:

 • Adakah perkara sebenar yang menyakitkan saya sekarang, atau adakah saya mencipta sendiri?
 • Bagaimana kemurungan saya bermula?
 • Adakah saya mengongkong keadaan ini sendiri?
 • Siapa yang membuat saya berasa buruk?

Sekiranya anda bimbang selepas berpisah dengan separuh lagi, kami mempunyai artikel terperinci tentang cara melupakan gadis yang anda suka, tetapi dia tidak berada di sana.

Bertanya soalan dan terkejut dengan realisasi anda tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan sendiri.

5. Tanyalah diri anda: "Apa yang perlu saya sembuh supaya saya dapat menikmati kehidupan semula?"

Sebaik sahaja anda mencari jawapan kepada soalan-soalan, lakukan segera!

Lihatlah hidup anda dan fikirkan apa yang harus anda keluarkan:

 • Mungkin anda ketagih atau penyayang. Kami mempunyai rencana terperinci mengenai bagaimana untuk mengatasi kecanduan cinta.
 • Mungkin dalam persekitaran anda terdapat idiot yang hanya mengganggu anda dan merosakkan ekosistem emosi anda. Hantar mereka ke neraka. Mengapa anda memerlukannya?
 • Mungkin tenaga anda dibazirkan oleh perkara yang tidak perlu atau ceramah kosong, orang bodoh. Cari momen ini dalam kehidupan harian anda dan jangan buang masa anda pada mereka.
 • Mungkin anda perlu menonton kurang Santa Barbara dan menunjukkan skandal di TV.

Dengan menyingkirkan semua kelebihan, anda akan mempunyai ketabahan dan menutup soalan anda tentang cara merawat kemurungan berlarutan.

6. Tanya diri anda soalan: "Apa yang perlu saya tambah supaya saya dapat menikmati kehidupan semula?"

Fikirkan tentang apa yang perlu anda bawa ke dalam hidup anda. Sebagai contoh:

 • Anda perlu mendapatkan kerja yang normal dan tenang.
 • Anda perlu menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah.
 • Mod perubahan dan pergi ke tempat tidur sebelum.

Anda boleh menambah banyak perkara, setiap orang mempunyai keutamaan mereka sendiri. Tulis semua perkara di atas kertas dan tidak lagi bimbang tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan selama-lamanya.

Mengenai persepsi kesakitan untuk lelaki dan wanita

Kepada topik cara merawat kemurungan pada wanita dan lelaki, menggunakan persepsi "Rasa adalah pasangan terbaik Anda."

Ini bermakna anda mengubah persepsi anda terhadap kesakitan, kegagalan dan kemurungan.

Anda mengubah sikap anda kepada masalah, akibatnya anda akan mempunyai pengalaman yang sangat berbeza.

Persepsi menjana keadaan.

Juga pilihan berikut akan membantu dalam menyelesaikan masalah anda.

7. Melepaskan penghinaan dan kenangan masa lalu, jangan bawa semuanya dengan anda

Sesetengah orang mempunyai tabiat untuk membawa bersama mereka semua situasi negatif yang lalu, detik-detik buruk, bentrokan dengan orang.

Biarlah mereka pergi, jangan mempercepat keseriusan mereka, jangan biarkan mereka memberi makan penyalahgunaan orang lain.

Orang yang berjaya dan berminat hampir setiap hari menghadapi masalah dan situasi yang tidak selesa. Kerana fakta bahawa mereka tahu bagaimana melupakan negatif, jangan melampirkan lebih penting kepada mereka, dan terus pergi cara mereka sendiri untuk berjaya, mereka berjaya.

Adalah orang-orang yang sangat berpegang pada keperibadian mereka yang bangga, tidak dapat memperlakukan diri mereka lebih mudah dan menganggap diri mereka satu benjolan penting, adalah orang yang paling rentan.

Ia adalah orang-orang yang sangat mementingkan diri sendiri yang sangat mudah ketagihan, mereka dapat dengan mudah melukai luka mental. Orang yang sombong akan sering bertanya tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kecemasan, dan sukar bagi dia untuk mencari jawapannya.

Rawat diri anda dan hidup anda lebih mudah, elakkan ego anda. Baca lebih lanjut tentang diri, harga diri dan kepentingan diri di negara kita - definisi terma terperinci dengan rujukan.

8. Mulailah bermeditasi supaya anda boleh berehat lebih kerap.

Orang hanya gila kadang-kadang kerana dialog dalaman.

Saya telah bertemu dengan orang yang bercakap dengan diri mereka sendiri dan masih marah pada orang yang tidak kelihatan, menyuarakan kemarahan mereka dengan kuat. Mereka tidak tahu apa-apa tentang bagaimana untuk merawat kemurungan dan gejala apa yang akan bekerja dengannya.

Untuk mempunyai pemikiran yang jelas dan kepala ringan pada waktu pagi, mulailah bermeditasi dari pagi hingga 15-20 minit. Malam yang sama sebelum tidur.

Kedua-dua meditasi setiap hari adalah cukup bahawa dalam seminggu atau sebulan akan ada hasilnya. Anda sendiri akan melihat perubahan itu.

Baca arahan penuh kami tentang bagaimana untuk bermeditasi di rumah dan semua tentang meditasi di rumah, dengan rujukan.

9. Lenyapkan tenaga negatif dan getaran yang tidak perlu

Dalam keadaan negatif dan buruk, kemarahan dapat ditumpahkan, dan dengan cara yang tidak membahayakan orang lain.

Terdapat dua cara:

 1. Pergi ke hutan padang pasir dan berteriak dengan kuat dan dengan segala kemarahan yang terkumpul di dalam diri anda. Anda tidak memegang apa-apa dalam diri anda dan membiarkan segala-galanya keluar.
  Tiada orang di sekelilingnya, jadi tidak ada yang malu. Anda sendiri akan faham apabila perlu berhenti.
 2. Sekiranya anda seorang lelaki, anda boleh meminta kawan anda untuk bercerai dengan anda. Memohon pukulan cahaya untuk satu sama lain dalam sarung tangan tinju, jangan membunuh sesiapa pun. Rasa suasana pertempuran, lepaskan agresif anda dalam sarung tangan dan pada akhir perdebatan anda akan merasa lebih baik. Baca lebih lanjut mengenai ketakutan untuk bertempur dalam artikel seterusnya.
  Orang-orang yang mempunyai pir yang tergantung di rumah akan lebih mudah. Mereka tidak perlu pergi ke gim, kerana mereka boleh menghilangkan kemurungan, kemarahan dan negatif di dalam diri mereka dan di rumah.

10. Menghapus sampah di dalam rumah, lakukan pembersihan.

Kenapa perlu:

 1. Sampah satu tahun dari seseorang di dalam rumah divisualisasikan dan dikaitkan oleh seseorang dengan keengganan untuk mengubah sesuatu di dalam dirinya.
  Sesetengah orang mempunyai kaus kaki yang sama di lantai selama beberapa bulan.
 2. Hidup dalam rangka dan kebersihan, ada keinginan untuk mengekalkannya bukan sahaja di apartmen, tetapi juga dalam dirinya sendiri. Dalam sebuah apartmen yang bersih dan rapi gembira jiwa.

Bersihkan pakaian, buku, video dan audio CD, serta semua harta lain yang tersedia di rumah.

Masuk ke rumah anda dan teliti memeriksa semua yang ada di sana.

Letakkan semua pakaian anda bersama-sama dan tanya diri anda: "Adakah saya memerlukan semua ini atau ada sesuatu yang saya teruskan seperti itu?"

Perlu melihat perkara-perkara yang tidak perlu dan segera buang sampah.

Lakukan tugas yang sama dengan buku, CD video dan audio dan perkara-perkara lain yang mungkin terdapat di rak yang berbeza, dalam kabinet, balkoni dan sudut tersembunyi.

Selepas anda mengumpul semua yang anda tidak perlukan, letakkan perkara ini di dalam beg sampah dan buangnya di sampah.

Selepas itu, belanjakan sedikit pembersihan di rumah, membersihkan keadaan huru-hara.

Jika anda benar-benar kehilangan makna hidup dan tidak lagi mengetahui cara mempelbagaikannya, ia akan berguna untuk melakukan perkara-perkara berikut.

11. Berkomunikasi dengan orang yang sedar dan bijak, lupakan kesepian

Ia adalah selepas berkomunikasi dengan orang-orang bahawa sesuatu pembersihan berlaku di dalam.

Anda tidak perlu berkomunikasi dengan remaja yang mereka sendiri tidak mendapati diri mereka dalam kehidupan dan mereka sendiri memerlukan bantuan.

Orang-orang yang sedar dan bijak adalah, secara kasarnya, orang-orang yang tidak mengalami pelbagai jenis emosi yang tidak dijangka, mereka tenang, bebas dan bahagia dalam diri mereka sendiri. Mereka boleh memberitahu anda banyak perkara menarik tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kesepian.

Kami mengekspresikan diri kita sepenuhnya dengan orang seperti itu, berkongsi pemikiran kita, dan sebagai balasan, kita juga mendapat pengalaman yang menarik dan menyatakan.

Apabila seseorang berkomunikasi banyak dengan orang yang berlainan sepanjang hari, dia mendapat keadaan pembersihan ini pada penghujung hari. Dia merasakan seolah-olah dia telah melemparkan kunci dan belenggu yang berat.

Jadi jangan tinggal di rumah, buat pengembaraan baru dan berkomunikasi dengan orang lebih kerap.

12. Lakukan apa yang anda suka, menjaga hobi kegemaran anda

Setiap daripada kita mempunyai aktiviti kegemaran kita. Jika anda benar-benar kehilangan makna hidup, kelesuan atau sikap tidak peduli menyerang anda, maka jaga aktiviti kegemaran anda.

Sebagai contoh, terdapat banyak hobi dan aktiviti sejuk:

 • Lukisan Seorang lelaki tua yang biasa suka mengambil berus dan percikan cat pada kanvas kertas. Latihan sederhana ini memberikannya banyak keseronokan.
 • Bahasa asing. Apabila anda mula memahami orang asing dan menonton filem dalam bahasa asal, walaupun dengan sari kata, anda dapat menemui dunia baru.
 • Muzik: gitar, piano atau instrumen lain. Orang kreatif suka menyuarakan jiwa mereka dalam muzik, bermain gitar atau alat kegemaran lain.

Cari aktiviti kegemaran anda. Jadi, anda akan sekali lagi berasa gembira dari kehidupan dan menikmati proses itu, dan anda akan dapat menyembuhkan kemurungan tertekan di rumah.

Setiap orang boleh melakukan sesuatu. Setiap orang mempunyai kebolehan tersendiri. Tidak ada yang rugi yang mutlak. Kami mempunyai rencana terperinci tentang bagaimana untuk menggoncang dan menjauhkan diri.

Sebuah wahyu berguna dan mendalam dari Jacques Fresco

Orang tua yang sangat bijak Jacques Fresco bercakap tentang bagaimana untuk merawat tekanan dan kemurungan dan mendedahkan punca-punca yang mendalam tentang kejadian mereka. Lebih banyak dalam video.

13. Berikan diri anda emosi baru, rasa adrenalin dalam badan anda.

Kadang-kadang orang hanya duduk di satu keadaan emosi dan tidak dapat mengubahnya dengan cara apapun. Ia berlangsung selama berminggu-minggu, ia menyebabkan rutin dan keengganan untuk kehidupan kelabu.

Dalam kes sedemikian, anda perlu memberi diri anda emosi baru, tidak perlu berpaut kepada orang tua. Kami mempunyai artikel terperinci tentang bagaimana untuk menghentikan gangguan.

Anda boleh melakukan sesuatu yang menakutkan atau mencipta keadaan yang akan memberi anda adrenalin dan caj emosi yang baik.

 • Melompat parasut.
 • Pelbagai tarikan, roller coaster, karting.
 • Pergi paintball dengan rakan-rakan anda, rasakan suasana menembak dan pertempuran.
 • Anda boleh menaiki dengan slaid yang sangat curam pada kereta luncur. Ini akan membantu anda menghilangkan kemurungan musim sejuk dan mendapatkan banyak pemacu dan adrenalin.
 • Jika anda seorang lelaki, maka pergi dan berjumpa dengan gadis cantik. Kami mempunyai artikel di mana semua ciri komunikasi dengan wanita ditulis.

14. Makan makanan yang sihat.

Terdapat ungkapan: "Kami adalah apa yang kami makan."

Jangan makan segalanya, berikan lemak.

Daging dalam kuantiti yang banyak adalah berbahaya kepada manusia. Ia juga mengambil banyak tenaga untuk pencernaannya.

Jika saya makan banyak daging, kadang-kadang mimpi buruk akan menyeksa saya sekurang-kurangnya dua hari. Bangkit selepas ini, saya mempunyai kekurangan tenaga, kerana terdapat impian yang tidak sihat.

Ia akan berguna di negeri anda untuk memanjakan diri anda dengan hidangan lazat kegemaran anda. Contohnya, saya suka pancake dan sering memasaknya sendiri.

Jaga diri sendiri.

15. Dapatkan alam semulajadi dan tinggal bersendirian dengan diri sendiri.

Kumpulkan beg, membuat perjalanan ke tempat yang indah di luar bandar, mengambil khemah dengan anda. Anda boleh pergi ke tasik.

Perkara yang paling penting dalam semua ini ialah alam semula jadi, udara segar dan keheningan.

Anda mendengar bunyi alam semula jadi. Alam seolah-olah bercakap dengan anda. Anda dengar dia dan awak sendiri.

Anda boleh melihat jarak di lanskap yang indah dan merasakan keadaan ini seolah-olah anda terbang.

Manusia mesti sentiasa mempunyai hubungan dengan alam semula jadi. Lagipun, alam adalah intipati.

Tinggal sendiri dengan diri anda dan dapatkan sambungan dan keharmonian. Sifat dan udara segar akan menenangkan saraf anda, pemikiran akan menjadi lebih jelas, anda akan mula tidur lebih kuat.

Itu sahaja. Jika seseorang itu penuh perhatian dan sabar, bersedia untuk terlibat dalam siasatan sendiri dan tidak akan menjadi malas, membaca artikel secara sedar, dia akan menutup soalan-soalannya tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan: cara yang berkesan

Kandungan artikel

 • Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan: cara yang berkesan
 • Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kecemasan
 • Peningkatan serotonin sebagai cara untuk memerangi kemurungan

Kemurungan bukanlah blues bermusim sementara, dari mana anda boleh menyingkirkan dengan pelbagai cara, tanpa menggunakan persediaan farmaseutikal. Dengan kemurungan yang sebenar, seseorang tidak boleh melakukan tanpa mengambil antidepresan dalam kombinasi dengan antipsikotik dan ubat lain yang membantu mengembalikan keseimbangan amina biogenik: dopamin, norepinephrine, serotonin.

Punca kemurungan

Kemurungan boleh berlaku akibat reaksi terhadap kejadian luar, mempunyai faktor psikososial atau psikologi. Sekiranya tidak ada atau tidak jelas sebab-sebab di atas, untuk permulaan kemurungan, sebenarnya, tidak ada sebab. Tetapi jika penyakit mental berlaku, kemurungan itu dianggap sebagai endogen, iaitu, berasal dari dalam. Di tengah-tengah gangguan itu adalah ketidakseimbangan amina biogenik.

Biasanya, neuron berkomunikasi dengan sinaps. Bahagian presinaptik dipenuhi dengan neurotransmiter, yang memeterai antara norepinephrine, adrenalin, serotonin, dopamin, asetilkolin. Gangguan interaksi antara proses kompleks membawa kepada penghambatan mesej antara neuron. Hasilnya, kemurungan berlaku, yang boleh menjadi kronik tanpa rawatan penuh.

Diagnosis kemurungan

Diagnosis kemurungan dilakukan dengan menggunakan:

 • pemeriksaan;
 • penilaian perubatan dan ujian gejala klinikal.

Doktor mengambil kira bahawa sebagai tambahan kepada manifestasi klinikal utama kemurungan: perasaan tertekan, kekurangan kepuasan dari aktiviti menarik yang terdahulu dan rupa suram pada masa kini dan masa depan, pesakit mengalami beberapa gejala negatif yang lain. Tidur dan selera makan terganggu, keupayaan membuat keputusan hilang, sukar untuk menumpukan perhatian pada jenis aktiviti, pemikiran kematian atau bunuh diri.

Rawatan kemurungan

Peranan utama dalam rawatan kemurungan diberikan kepada antidepresan. Sekiranya keadaan pesakit adalah apatis, penderitaan, kelesuan berlaku, ubat-ubatan seperti Imipramine, Fluoxetine, Tsipramil, Nortriptilin, Inkan diguna pakai.

Kemurungan cemas dengan pemikiran bunuh diri dan kematian diperlakukan dengan bantuan "Amitriptyline", "Azafen", "Lyudomila", "Remeron", "Trittiko", "Pramolon".

Antidepresan seimbang adalah disyorkan jika perencatan digantikan oleh kecemasan pada siang hari. Sebagai peraturan, jika pada waktu pagi segala-galanya kelihatan kelabu dan tidak ada harapan, pesakit tidak mahu keluar dari tempat tidur untuk mencuci muka, minum segelas teh atau kopi, pada malam hari kecemasan teruk mungkin berlaku. Zoloft, Paxil, dan Pyrazidol adalah antara antidepresan seimbang.

Kadang-kadang kesan terbesar dapat diperoleh dari gabungan antidepresan dengan neuroleptik, normmitika, penenang. Memilih hanya arah yang betul untuk rawatan penuh hanya boleh psikiatri yang berpengalaman, yang harus ditangani pada tanda-tanda awal kemurungan.

Semua antidepresan mula menunjukkan kesan terapeutik mereka selepas masa tertentu selepas permulaan rawatan.

Jika pesakit itu mempunyai pemikiran dan cubaan yang membunuh diri, dia ditempatkan di sebuah klinik psikiatri, di mana rawatan dijalankan di bawah pengawasan langsung kakitangan perubatan sepanjang masa.

Rawatan psikoterapi terhadap kemurungan

Peranan penting dalam rawatan kemurungan diberikan kepada psikoterapi. Sudah tentu, dalam tempoh yang teruk, pesakit tidak mungkin dapat melihat apa-apa yang dikatakan psikoterapi. Oleh itu, adalah rasional untuk memulakan rawatan selepas 1-3 bulan mengambil antidepresan dan antipsikotik.

Kaedah psikoterapi ditujukan untuk menstabilkan keadaan dan menghapuskan gegaran, yang selepas episod kemurungan utama boleh berlaku secara sistematik.

Kemurungan - rawatan di rumah

Apakah kemurungan?
Dari perbualan dengan psychotherapist S. V. Timofeev
Kemurungan atau kemurungan - salah satu daripada tujuh dosa maut yang dijelaskan dalam Surat John Chrysostom (iri hati, ketakutan, perzinaan, kerakyatan, kebanggaan, kemurungan, kemarahan).
Irama dipercepat kehidupan, kekurangan tenaga fizikal, intensiti kerja yang tinggi menyebabkan ketegangan saraf berterusan pada orang. Jika faktor luaran seperti kehilangan orang yang disayangi, perceraian, penyakit kronik, kekurangan wang yang berterusan, kurang pemahaman saudara-mara disempitkan dengan latar belakang ini, maka kehidupan akan kehilangan artinya. Orang seperti itu selalu dalam keadaan suram, segala-galanya jatuh dari tangannya, dia menjadi apatis, tidak berpikiran, marah, mula berfikir tentang bunuh diri.

Kemurungan (dari Latin Deprimo - "menghancurkan", "menghancurkan") - gangguan mental. Gejala utama kemurungan adalah mood yang berkurangan dan penurunan atau kehilangan kemampuan untuk menikmati (angedonia).
Gejala-gejala tambahan kemurungan mungkin termasuk mengurangkan harga diri, perasaan tidak bersalah tidak mencukupi, pesimisme, kepekatan yang kurang baik, gangguan tidur dan selera makan, dan kecenderungan bunuh diri.
Bentuk kemurungan yang teruk dicirikan oleh apa yang dipanggil "triad depresi": penurunan mood, pemikiran yang menghalang dan perencatan motor.

Kemurungan boleh menjadi gejala penyakit fizikal tertentu dan kesan sampingan ubat dan rawatan tertentu; jika punca kemurungan tidak jelas dan gangguan kemurungan berlaku tanpa pengaruh luaran, kemurungan ini dipanggil endogen.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan? Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri - 10 cara.

Berikut adalah beberapa petua:

  Kemurungan adalah keinginan bawah sedar untuk merasa kasihan kepada anda. Oleh itu, seseorang perlu bersuara, menangis dalam rompi. Tetapi kemurungan - sesuatu yang menular, dihantar dengan mudah, tidak perlu mengalihkan kemalangan mereka kepada bahu orang lain. Adalah lebih baik untuk menghubungi seorang profesional. Untuk menyeret lawatan ke ahli psikoterapi tidak berbaloi. Kemurungan boleh menyebabkan ulser perut, dermatitis atopik, ulser bronkial.

Bagaimana untuk mengatasi kemurungan - video.

Resipi ubat-ubatan rakyat untuk rawatan diri kemurungan:

 1. Campurkan dalam bahagian yang sama daun daun jamang, peppermint, akar Valerian. 1 sudu besar. l koleksi tuang 1 cawan air mendidih, menegaskan 30 minit. Minum 1-2 gelas pada waktu petang atau 3 kali sehari selama setengah gelas setengah jam sebelum makan.
 2. Campuran hop hop dan akar valerian disediakan dan diterima dengan cara yang sama.
 3. 4 sdt. marjoram tuangkan 1 cawan air mendidih, tegaskan. Ambil 1/3 cawan 3 kali sehari.
 4. Dengan peningkatan kegembiraan saraf dan insomnia dalam segelas air panas larut 1 sudu teh. madu, tambahkan jus 1/2 lemon. Minum minuman ini selama 3 kali.

Jangan berputus asa. Sekiranya anda membuat usaha sendiri, anda boleh menghilangkan kemurungan! (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2004, № 1, ms 6,7,8,).

Teh untuk kemurungan dengan preskripsi Evgeny Chazov.

Resipi ini membantu mengatasi kemurungan.
1 bahagian akar valerian, 1 bahagian hop hop, 2 bahagian pudina, 2 bahagian motherwort. 1 sudu besar. l Campurkan 1 cawan air mendidih. Untuk merawat kemurungan, minum teh ini selama 3-4 minggu, 1/3 cawan 3 kali sehari, atau 1/2 cawan pada waktu pagi dan petang. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2005, No 8. p.15. Dari perbualan dengan Dr Chazov).

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan kemurungan dengan bantuan herba - resipi yang berkesan.

Psikiatri Lebedeva E.O. Kemurungan bermusim.

Tanda: mood rendah, keletihan motor, kerentanan mental. Keletihan yang berterusan, kebimbangan, rasa bersalah.
Sebabnya adalah kekurangan cahaya, kehilangan serotonin. Bahaya bunuh diri. Rawatan antidepresan...
Pencegahan kemurungan bermusim.
1) Sebanyak mungkin berada di cahaya di jalan.
2) Minum teh Hypericum. Tuang 2 tsp. dengan 250 ml atas air mendidih, masak sehingga mendidih. Minum 2-3 cawan sehari.
3) Minum ekstrak Hypericum. Tuang 25 gram Hypericum kering 250 ml air mendidih, bersuara setengah jam. Ambil 1 sudu besar. 4-6 kali sehari selepas makan.
(Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2006 № 6, 26-27.)

Berurusan dengan kemurungan sendiri - saran dari Dr. Lyubimova.

Kemurungan mempunyai jenis yang berbeza dan bergantung kepada sifat orang itu. Sekiranya dia telah terbiasa dengan kesabaran sejak zaman kanak-kanak, maka nasibnya adalah sikap tidak pedulikan depresi. Sekiranya seseorang itu milik orang yang aktif, maka dia mula merasa kecemasan dan takut, kerana dia tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cara aktifnya biasa.
Sekiranya kemurungan diiktiraf pada masa itu, anda boleh menyingkirkan dengan cepat dan tanpa rasa sakit. Sebaik sahaja anda merasakan simptom pertama kemurungan, anda perlu segera menghubungi ahli psikoterapi, kerana jika anda tidak merawat kemurungan, maka ia akan menjadi kronik dengan kerumitan yang kerap berlaku, metabolisme akan berubah, orang itu akan kehilangan minat dalam kehidupan. Tetapi pada peringkat ini, mungkin untuk membantu pesakit dengan rawatan antidepresan, tetapi lebih baik untuk mula mengambil langkah-langkah pada peringkat awal, tidak membenarkan mood tertekan.
Untuk membantu diri anda tidak jatuh ke dalam kemurungan, anda boleh menggunakan ubat-ubatan rakyat.

 1. Dari aromaterapi membantu mood buruk. Sapukan 2 titis minyak bergamot pada sapu tangan anda dan senaraikan senam penyembuhan secara berkala.
 2. Teh hypericum juga meningkatkan mood selepas 10-14 hari pengambilan.
 3. Dari kelemahan asal saraf - lap dengan air masin pada waktu pagi - 1 sudu teh. pada 1 gelas air.
 4. Dari kegembiraan gementar, kebimbangan membantu penyebaran pengumpulan herba: wort St. John, hop cones, valerian. Hop boleh digantikan dengan melissa.
 5. Rasa ketakutan akan membantu mengalahkan teh dari kemangi.
 6. Untuk menguatkan sistem saraf - penyerapan daun dan akar primrose.
 7. Untuk insomnia dan gangguan saraf - teh peppermint.

Belajar untuk menguruskan fikiran anda. Keadaan kebahagiaan tidak bergantung pada persekitaran, tetapi pada sikap kita terhadap alam sekitar. Tidak ada yang buruk atau baik, semuanya bergantung pada bagaimana seseorang melihat perkara. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2004, №10 p.14).

Bagaimana merawat kemurungan

Negara tertekan merosakkan kehidupan bukan hanya untuk pesakit itu sendiri, tetapi juga untuk orang-orang di sekelilingnya, jika dia tidak dirawat. Gangguan psikologi kelihatan seperti mood yang teruk, insomnia, kehilangan minat pada orang kegemaran dan aktiviti anda, keletihan. Cara untuk merawat kemurungan bergantung kepada jenis penyakit psikologi.

Rawatan Profesional untuk Kemurungan

Hanya doktor yang tahu bagaimana untuk mendapatkan seseorang daripada kemurungan tanpa merosakkan keadaannya. Ia akan membantu memulakan proses menyingkirkan penyakit ini. Jika penyakit tidak dirawat, ia boleh berlangsung selama berbulan-bulan dan mengambil bentuk yang lebih mendalam. Sebelum menentukan kaedah merawat kemurungan, doktor mesti memastikan bahawa pesakit itu sendiri ingin menyingkirkan keadaan psikologi yang tertindas. Selepas beberapa sesi, diagnosis dibuat dan rawatan dilakukan atas dasar itu.

Kemurungan kronik

Kemurungan kronik yang ketara kelihatan seperti ketidakberdayaan, keputusasaan, pemikiran bunuh diri, kesedihan, keletihan, dan kelambatan dalam pesakit. Keadaan penyakit psikologi boleh berlangsung selama beberapa tahun, bermula dari masa kanak-kanak atau remaja, jika anda tidak mendapatkan bantuan perubatan tepat pada waktunya dan tidak memulakan rawatan. Akibatnya - sakit kepala kerap, masalah perut, gangguan tidur. Cara merawat kemurungan kronik (dysthymia) dalam pesakit akan diminta oleh pakar dalam bidang ini.

Doktor mengesyorkan memulakan rawatan pesakit dengan diet yang betul dengan memasukkan produk yang mengandungi tryptophan, yang membantu menghasilkan serotonin (hormon kebahagiaan) - keju keras dan cair, coklat gelap, telur ayam, cendawan, lentil, sitrus, keju cottage. Penjagaan perubatan ditetapkan oleh doktor selama beberapa bulan, secara individu untuk setiap kes. Jalan-jalan, latihan di gym dan psikoterapi membantu rawatan kemurungan pesakit.

Reaktif

Salah satu bentuk kemurungan dalam pesakit adalah reaktif. Penyakit mental berlaku selepas beberapa situasi tekanan berturut-turut atau kejadian yang negatif. Berada dalam keadaan sedemikian, seseorang berjalan dengan kepalanya yang membungkuk, melengkungkan. Para pesakit secara mental, secara terperinci, terus bergulir melalui episod peristiwa yang tidak menyenangkan yang telah berlaku, mencari sebab-sebab, sering menyalahkan dirinya untuk apa yang berlaku, mengganggu dirinya dan orang lain dengan perbualan mengenai keadaan, sering menangis.

Kemurungan reaktif boleh menjadi jangka pendek dan berakhir dalam sebulan, maka rawatan pesakit tidak perlu, atau menjadi berpanjangan dan bertahan hingga dua tahun. Ubat-ubatan antidepresan yang ditetapkan oleh doktor semasa rawatan, membantu mengurangkan ketakutan pesakit, keresahan, menstabilkan mood, mempunyai kesan hipnosis ringan, sedatif. Dilarang mengubati pesakit dengan keadaan depresi dengan ubat-ubatan dan pada masa yang sama mengambil minuman beralkohol.

Deep

Sebab-sebab kemunculan kemurungan psikologi yang mendalam dapat berfungsi sebagai situasi di mana seseorang menjadi saksi atau dirinya sendiri di tengah-tengah kejadian bencana, keganasan, atau kematian. Keadaan gangguan mental yang kompleks di dalam pesakit dinyatakan dalam bentuk rasa bersalah, kehilangan minat dalam kehidupan, kelesuan, kehilangan libido, penurunan berat badan akibat kurang nafsu makan, perasaan "batu dada".

Apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk merawat kemurungan yang mendalam yang boleh menyebabkan bunuh diri jika tidak dikawal? Pesakit mesti terganggu dari kenangan yang berat. Emosi positif dari berjalan kaki, lawatan ke tempat yang menyenangkan, bersenam bersama dengan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor akan membantu. Terapi berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, dijalankan dalam beberapa peringkat dengan penggantian rejimen rawatan pesakit.

Bertembung

Satu bentuk kemurungan yang berpanjangan berlaku pada pesakit yang teruk, penyakit yang tidak boleh diubati. Pesakit berasa azab, menganggap dirinya beban, enggan menyembuhkan penyakit, mengabaikan ubat-ubatan, cuba menghindari masyarakat orang lain, harga dirinya berkurang, makna hidup hilang, dan gangguan saraf sering terjadi. Secara luaran, pesakit yang mengalami kemurungan yang berpanjangan kelihatan tidak bermutu, membungkuk, berlebihan berat badan atau, sebaliknya, menjadi terlalu kurus, mempunyai bengkak di muka, mata "tumbuh membosankan".

Gejala serupa diperhatikan pada orang yang menyalahgunakan alkohol dalam masa yang lama, yang juga membawa kepada gangguan psikologi. Bagaimana untuk mengatasi kemurungan, sedangkan dalam keadaan ini? Untuk rawatan, anda memerlukan rawatan perubatan profesional dengan penggunaan ubat-ubatan dan psikoterapi. Kesan ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor perlu ditujukan untuk mendapatkan pesakit fikiran, kekebalan terhadap perengsa.

Mengganggu

Semasa kemurungan yang cemas, seseorang mempunyai perasaan malapetaka, harapan, dan kehilangan keyakinan dalam masa depan yang optimis. Sentiasa menangis dan mudah marah pesakit mula menjadi norma. Berada dalam keadaan psikologi jangkaan pencapaian sesuatu yang buruk, seseorang tidak lagi mendapat tidur penuh, kapasiti kerja berkurangan. Dalam ucapan pesakit terdapat banyak ungkapan: "Saya tidak tahan," "Saya akan mati," "Saya menjangkakan," "ini amat mengerikan," bersama dengan gerak tangan tangan yang aktif dan ekspresi wajah.

Merawat ubat-ubatan dalam kombinasi dengan terapi psikologi pembetulan membantu untuk menyelamatkan anda dari kemurungan kecemasan. Bantuan orang rapat yang cukup bertindak balas terhadap serangan panik, cuba melindungi pesakit dari situasi yang akan mengganggunya, akan mempercepat pemulihannya dengan cepat. Rawatan semasa sesi psikoterapi akan membantu mengesan dunia dengan betul, akan membetulkan tingkah laku dan pemikiran pesakit.

Bagaimana untuk mengatasi kemurungan sendiri

Apabila seseorang menyedari bahawa dia berada di awal jalan ke keadaan tertekan sifat psikologi, dia akan diberi nasihat tentang bagaimana untuk keluar dari kemurungan sendiri, tanpa menggunakan dadah. Perlu diingat bahawa dalam banyak situasi, ubat-ubatan diri penuh dengan akibat negatif.

Sekiranya keputusan dibuat dan orang itu bersedia untuk mengatasi penyakit ini, berikut adalah cadangan untuk memulakan rawatan tanpa pil:

 • Jadikan peraturan untuk melakukan latihan, jika tidak terlibat sebelumnya. Beberapa latihan yang paling sederhana akan membantu memulihkan pep.
 • Lupakan tabiat buruk, seperti merokok, alkohol, ubat-ubatan, jika mereka hadir dalam hidup anda.
 • Lebih kerap di udara segar. Cuba berjalan beberapa jarak daripada menggunakan pengangkutan.
 • Sekiranya keadaan depresi disebabkan oleh kesepian, dapatkan haiwan kesayangan yang perlu anda jaga. Anjing adalah pilihan yang lebih sesuai, kerana anda perlu pergi berjalan-jalan dengannya.
 • Fikirkan hobi-hobi dan hobi-hobi itu, yang "tidak sampai ke tangan." Mula membuat impian anda menjadi kenyataan.
 • Panggil rakan-rakan yang saudara-saudara tidak melihat untuk masa yang lama.
 • Tukar keadaan sekurang-kurangnya beberapa hari, seminggu, pergi ke bandar lain atau bahkan negara.
 • Gadis dan wanita akan berguna untuk pergi ke salon kecantikan, menukar imej, menikmati prosedur.
 • Belanja Banal boleh membawa kegembiraan dan mendapatkan keseimbangan psikologi tanpa ubat.

Apa yang perlu dilakukan dengan kemurungan dalam kanak-kanak

Sebelum anda mula merawat, adalah penting untuk mengetahui sebab-sebab yang membawa kepada gangguan psikologi. Selalunya mereka adalah:

 • persekitaran rumah yang kurang baik dalam keluarga;
 • relokasi yang kerap, institusi pendidikan;
 • beban belajar berlebihan;
 • kekurangan kawan;
 • "komunikasi" yang berpanjangan dengan komputer, kehilangan realiti peristiwa;
 • penyesuaian hormon dan psikologi di kalangan remaja.

Bentuk kemurungan masa kanak-kanak boleh bervariasi dari tahap keparahan psikologi, tetapi semua boleh dirawat. Semasa keadaan ringan, doktor mengesyorkan menormalkan alam sekitar, menghapuskan faktor yang menjengkelkan, dan merawat dengan ubat Adaptol, Tenoten (homeopati) dalam dos yang disyorkan oleh pakar. Seringkali digunakan ubat antidepresan seperti Azafen, Pyrazidol, Amitriptyline. Bentuk-bentuk keadaan depresi yang teruk dalam kanak-kanak yang sakit adalah yang terbaik dirawat di hospital.