Utama / Pergelangan tangan

Punca dan kaedah merawat kegagapan pada kanak-kanak 3-4 tahun di rumah: senaman pernafasan dan ubat-ubatan rakyat

Gagap adalah kecacatan pertuturan yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi kanak-kanak berumur 3-5 tahun. Pada zaman ini, pembentukan ucapan bermula, kanak-kanak cuba mengulangi bunyi, kata-kata dan ayat-ayat individu di belakang orang lain, oleh sebab itu sangat penting untuk membantunya dalam masa yang sukar untuknya. Logoneurosis adalah penyusutan organ-organ artikulasi yang konkrit, ia ditunjukkan dalam 2% kanak-kanak (lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki) dengan rentak turun, gangguan, berhenti dan ulangan dalam ucapan. Kenapa seorang kanak-kanak tiba-tiba menjadi tebusan kepada penyakit itu?

Punca kegagapan

Pakar mengesyorkan untuk membuat potret psikologi. Yang paling cenderung untuk gagap adalah kanak-kanak dengan kualiti sukarela ringan, malu-malu dan mengalami kekangan dengan perhimpunan besar orang, terlalu mudah dipengaruhi, yang suka fantasize. Pakar terapi pertuturan, pakar neurologi dan psikologi, pertama sekali, tentukan sebab-sebab kejadian logoneurosis dan kemudian teruskan rawatan.

Lawatan ke doktor akan membantu mewujudkan potret psikologi kanak-kanak, yang dalam beberapa kes akan membawa kepada mengenal pasti punca kegagapan dan membantu mengatasi penyakit

 • Keturunan

Gagap boleh diletakkan di peringkat genetik. Sekiranya terdapat saudara yang gagap dalam keluarga, maka perlu untuk mengawal perkembangan ucapan anak yang sudah di peringkat awal, yaitu sekitar 2-3 tahun. Kelemahan peralatan articulatory diiringi oleh daya tingkah laku yang berlebihan, kebimbangan, kekangan, atau ketakutan.

 • Ibu hamil yang keras

Kesakitan yang melahirkan atau bahkan gaya hidup yang salah, ibu semasa hamil juga boleh menjejaskan ucapan bayi. Biasanya, kegagapan boleh dikaitkan dengan kerosakan otak akibat trauma kelahiran, asphyxiation semasa melahirkan anak, jangkitan intrauterine, hipoksia janin atau penyakit hemolitik pada bayi baru lahir.

Rickets - pelanggaran tulang dan sistem saraf, disertai dengan kekurangan mineralisasi dan melembutkan tulang-tulang tubular. Kanak-kanak menjadi gelisah, mudah marah, ketakutan dan berliku-liku. Kecacatan tulang menyebabkan bukan sahaja fizikal, tetapi juga ketidakselesaan psikologi. Akibatnya, tekanan boleh membawa kepada kerosakan ucapan.

Geguk-geguk dan pelbagai kecederaan kepala boleh menimbulkan gagap bukan hanya kecil tetapi juga pada kanak-kanak dewasa.

 • Hipotrofi

Gangguan makan kronik dan distrofi adalah salah satu punca penyebab logoneurosis. Hipotrofi boleh menyebabkan bukan sahaja gagap, tetapi juga pelanggaran pernafasan, aktiviti jantung. Seorang kanak-kanak adalah tanggungjawab besar, oleh itu, ibu bapa muda diwajibkan untuk mengatur penjagaan yang betul dan keadaan yang paling selesa untuk pembangunan dan pendidikan.

Ada gangguan ucapan lain yang boleh memprovokasi keganasan di kalangan kanak-kanak: tachilalia (terlalu pantas dalam ucapan), rhinolalia dan dislalia (kami mencadangkan untuk membaca: kaedah untuk menghapuskan dislalia pada kanak-kanak - sebutan bunyi yang tidak normal), dysarthria (kekurangan pergerakan organ ucapan, Yang paling berbahaya adalah penyakit terakhir.

 • Kejutan mental

Kesan mental luar, seperti ketakutan yang tidak dijangka, tekanan, intimidasi oleh ibu bapa atau orang asing, konflik dengan rakan sebaya juga boleh menyebabkan logoneurosis (mengesyorkan membaca: tanda-tanda ketakutan dalam seorang kanak-kanak bagaimana untuk merawatnya). Kejutan boleh bukan sahaja negatif, tetapi terlalu positif / gembira.

Tekanan pada kanak-kanak boleh menjejaskan fungsi ucapan negatif, walaupun sebelum ini perkembangannya benar-benar normal (kami mencadangkan untuk membaca: bagaimana perkembangan ucapan yang ditangguhkan pada kanak-kanak berumur 3 tahun?). Reaksi emosi yang berlebihan sering mengakibatkan kegelisahan.

Juga, kanak-kanak prasekolah, kidal kiri yang cuba merobek dari menulis untuk menulis dengan tangan kirinya, boleh mula goyah, tetapi fenomena ini jarang berlaku. Perkara utama bukanlah untuk memberi tekanan kepada kanak-kanak itu, kerana ketekunan berlebihan, ketakutan dan teriakan hanya akan memperburuk keadaan.

Gejala dan jenis kegagapan

Punca-gagasan gagap dijelaskan. Sekarang doktor menjalankan pemeriksaan dan membuat diagnosis berdasarkan etimologi penyakit:

 1. Logoneurosis neurotik adalah satu bentuk gangguan fungsi di mana seorang kanak-kanak mula ghairah hanya dalam persekitaran yang saraf: kebimbangan, kekangan, pengalaman yang kuat, tekanan, kebimbangan, ketakutan. Dalam keadaan traumatik sedemikian, penyakit itu datang dalam gelombang: ragu-ragu pukulan untuk beberapa waktu memberi laluan kepada perbualan walaupun, dan kemudian menggiatkan lagi.
 2. Gagasan organik (atau neurosis) adalah akibat daripada luka sistem saraf pusat. Kanak-kanak tidak mahu tidur, sentiasa gelisah, bergerak dengan canggung akibat penyelarasan yang kurang baik dan motilitas yang merosot, mula bercakap lewat, tetapi secara mendadak dan teragak-agak. Kecacatan itu kekal dan meningkat dengan keletihan dan mengalihkan perhatian selepas latihan fizikal dan mental yang aktif.

Di samping itu, adalah kebiasaan untuk membezakan bentuk-bentuk gagap pada kanak-kanak dengan kejang dan sifat kursus. Oleh itu, sedikit kegagapan disertai oleh keraguan penganiayaan - sebagai contoh, apabila menjawab soalan yang tidak dijangka atau tidak menyenangkan, kanak-kanak itu gugup. Dengan tahap sederhana, kanak-kanak gagap sentiasa semasa dialog, tetapi dengan bentuk yang teruk, keraguan pukulan mengganggu komunikasi, walaupun monolog. Dengan sifat aliran, gagap terbahagi kepada tiga jenis: bergelombang, kekal dan berulang. Mengenal pasti jenis kegagapan dan ijazahnya adalah dalam kecekapan doktor.

Diagnostik

Pada gejala pertama, adalah perlu untuk berunding dengan pakar yang tidak hanya mendiagnosis, mendiagnosis ucapan (penilaian tempo, pernafasan, motilitas, sawan articulatory, suara), tetapi juga memilih kaedah rawatan yang betul. Dr Komarovsky mengesyorkan peperiksaan yang komprehensif dalam apa jua keadaan untuk mencegah kemungkinan pergantian di masa depan.

Jika ragu-ragu konvensional dalam ucapan dikaitkan dengan luka sistem saraf pusat, maka diagnosis oleh pengimejan resonans magnetik atau elektroensefalografi mungkin diperlukan.

Kaedah rawatan

Asas rawatan adalah normalisasi fungsi lingkaran ucapan - khususnya, penghambatan pusat Broca. Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak? Terdapat beberapa kaedah yang berkesan:

 • rawatan dadah;
 • latihan pernafasan;
 • rawatan hipnosis;
 • latihan logoritma;
 • Juga, jangan lupa tentang pencegahan sedatif yang popular.

Rawatan ubat

Bagi kanak-kanak berusia 3 tahun, sebagai tambahan kepada terapi umum, vitamin, ubat penenang, sedatif, anticonvulsants, ubat nootropik atau ubat homeopati mungkin ditetapkan. Ekstrak Valerian, motherwort, Tenoten kanak-kanak, Actovegin (lihat juga: apakah perbezaan antara biasa "Tenoten" dan "Tenoten" kanak-kanak?) Sangat popular. Doktor akan memilih ubat tersebut secara individu.

Hipnosis

Tidak semua ibu bapa membuat keputusan mengenai rawatan hipnosis, tetapi kaedah ini diiktiraf sebagai yang paling berkesan. Sudah 4-10 sesi dengan ahli hipnologi yang berpengalaman dan profesional, ucapan itu boleh dipulihkan sepenuhnya, kerana pengalaman mental kanak-kanak dan tanda-tanda penyakit yang mendalam diselidiki. Hypnosis tidak digunakan untuk kanak-kanak kecil.

Senaman pernafasan

Kanak-kanak berumur empat tahun sudah mampu mengulang pergerakan untuk ibu bapa mereka dan melakukan senaman khas yang membantu menguatkan diafragma, memperbaiki peredaran otak, dan mengembangkan pernafasan hidung dan lisan yang tepat. Gimnastik mengajar kanak-kanak gagap untuk mengawal pernafasan masuk dan keluar, membantu dengan tenang dan tanpa ragu-ragu untuk meluahkan bunyi dan kata-kata yang sukar. Mandian dan urutan yang menenangkan membantu dalam kombinasi dengan latihan pernafasan.

Logoritma

Latihan logikmisikal adalah kaedah baru untuk kanak-kanak prasekolah dan anak sekolah, yang membolehkan untuk menggabungkan kata-kata dan frasa dengan pergerakan dan muzik: contohnya, menyanyi lagu-lagu kanak-kanak, mendengar muzik klasik, bermain alat muzik, membaca puisi. Kelas terapi pertuturan membantu kanak-kanak untuk membuka, mempercayai dirinya dan mempercayai penyelia.

Pemulihan rakyat

Herba dan infus yang lebih baik daripada mana-mana pil membantu menenangkan dan berehat. Chamomile, wort St. John, bau lemon, jelatang dianggap paling berkesan dan tidak berbahaya untuk kanak-kanak.

Dalam tempoh kehidupan yang sukar ini, seorang kanak-kanak perlu merasa perlu dan disayangi. Keluarga harus menjaga suasana yang selesa di rumah dan cuba menghubungi anak-anaknya dengan lebih kerap, untuk membantunya. Perbualan mestilah tenang dan dapat dibaca, dalam keadaan tidak seharusnya bayi terganggu, jika tidak, dia akan menutup dan enggan "membuka mulutnya" sepenuhnya.

Kita mesti cuba memberi inspirasi kepada zaiku membaca buku dengan lantang, ia akan membantu untuk melakukan sebutan yang betul. Perkara utama tidak memaksa atau membebani, kelas harus menarik dan positif.

Pengasingan ibu bapa dalam tempoh yang sukar untuk kanak-kanak boleh memburukkan keadaan dengan masalah pertuturan. Ia perlu mengambil masa untuk berkomunikasi dengan bayi, memuji dia dan banyak bercakap dengannya

Pencegahan kegelisahan

Adalah sangat penting untuk tidak terlepas masa pembentukan ucapan, kerana sangat sukar untuk membetulkan dan mengubati kecacatan ucapan di peringkat kemudian. Ia perlu untuk memberi motivasi kepada kanak-kanak itu, untuk menjelaskan kepadanya apa yang mungkin dan apa yang tidak boleh, memikat, minat dan mengajar. Beberapa tip untuk ibu bapa muda:

 1. Perhatikan mod hari dan tidur. Umur yang paling menonjol adalah 3 hingga 7 tahun. Bayi harus tidur 10-11 jam pada waktu malam dan 2 jam pada sebelah petang. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, anda boleh mengurangkan tidur malam hingga 8-9 jam pada waktu malam dan 1-1.5 jam pada siang hari. Cuba menghilangkan kebiasaan menonton TV pada waktu malam sebelum tidur.
 2. Mendidik cukup menuntut dan jangan lupa untuk memuji untuk kejayaan (bahkan beberapa yang kecil). Kanak-kanak harus berusaha untuk mengetahui sesuatu yang baru, bersikap yakin diri dan penuh semangat.
 3. Bercakap dengan kanak-kanak, membaca bersama, menari, menyanyi, bermain sukan. Suasana mesra dalam keluarga akan membantu melindungi kanak-kanak dari trauma psikologi. Adalah lebih baik untuk menghadkan kanak-kanak pra-sekolah daripada berkomunikasi dengan orang yang gagap agar tidak mengambil contoh dari mereka.
 4. Bekerja dengan ahli terapi pertuturan. Doktor akan memberitahu anda permainan yang betul, buku, latihan, mengajar anak anda menggunakan suaranya, untuk bercakap dengan lancar dan berirama.
 5. Jangan teragak-agak. Sesetengah ibu bapa membuat kesilapan untuk menakutkan anak-anak mereka dengan "nenek", memberitahu cerita dongeng menakutkan atau mengunci sebagai hukuman di dalam bilik, terutama di bilik yang kurang terang. Logoneurosis yang disebabkan oleh trauma psikologi sedemikian lebih sukar untuk dirawat kemudian.
 6. Berhati-hati untuk makanan. Jangan berlebihan makanan manis, goreng dan pedas, lebih baik untuk menambah diet sayuran dan susu.

Pencegahan kegagapan, serta pembetulan, adalah proses yang sangat sukar untuk ibu bapa. Kanak-kanak prasekolah sangat bersifat rapi dan mudah terdedah, jadi anda harus sabar dan membantu gagap kecil mengalahkan penyakit itu. Dengan cara ini, senaman pernafasan berguna untuk orang dewasa, senaman tertentu membantu untuk berehat dan menyediakan tubuh dengan oksigen, yang sangat diperlukan untuk tekanan fizikal dan emosi yang aktif.

Gagap pada kanak-kanak: penyebab dan rawatan

Gagasan (logoneurosis) adalah gangguan ucapan yang tidak menyenangkan dan menakutkan yang kanak-kanak terdedah. Tetapi ia dapat disembuhkan, dan agak berkesan. Ini terbukti dengan statistik. Sekitar 4% kanak-kanak menderita keganasan. Dan gangguan ucapan yang sama berlaku hanya dalam 2% orang dewasa.

Pembentukan fungsi ucapan anak adalah proses yang sangat rumit, di mana pelbagai kegagalan boleh berlaku. Gangguan pertuturan yang paling biasa adalah gagap. Ia boleh disebabkan oleh banyak sebab. Gagasan menunjukkan dirinya agak awal, dan tindak balas ibu bapa yang tepat pada masanya adalah kunci kejayaan dalam mengatasi masalah ini.

Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada perkara ini, kanak-kanak itu mungkin mengalami kesukaran dalam hubungan sosial, dia akan menutup, tidak akan dapat membina hubungan dengan orang ramai dan berjaya belajar di sekolah.

Sebabnya

Ucapan kecacatan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor - baik luaran dan dalaman. Sekiranya bayi mula goyah dari usia awal, pada usia 2-3 tahun, kemungkinan sumbernya harus dicari kerana melanggar fungsi otak. Ini akan menjadi penyebab kongenital:

 • Patologi kehamilan. Masalah dengan ucapan boleh disebabkan oleh hipoksia intrauterin, jika selama sembilan bulan, serbuk tidak mempunyai cukup oksigen. Ibu boleh mengalami jangkitan yang serius semasa kelahiran bayi, yang kecil dapat mengalami jangkitan intrauterin.
 • Masalah dalam melahirkan anak. Sekiranya kelahiran itu sukar, bayi boleh mengalami hipoksia semasa proses kelahirannya. Atau bayi mendapat trauma kelahiran, yang menjejaskan aktiviti normal otak. Selalunya penyebab keganasan adalah kelahiran awal kanak-kanak ke dunia.
 • Genetik. Sekiranya seseorang daripada saudara-saudara darah anak gagap, kemungkinan besar bayi akan mula mengalami gangguan ucapan ini. Faktor genetik kegagapan adalah salah satu faktor utama dalam menentukan punca masalah.
 • Ciri-ciri individu. Sekiranya anak anda dilahirkan dengan perangai cholerik, maka kebarangkalian bahawa dia akan mulai gagap jauh lebih tinggi daripada anak-anak atau anak-anak yang melankolik. Ini disebabkan oleh peningkatan keceriaan dan kegelisahan individu choler.

Jika kanak-kanak pertama kali bercakap dengan normal, dan dia mula mengejar hanya pada usia 4 atau pada umur 5-6, ini mungkin menunjukkan pengaruh luaran yang buruk terhadap fungsi pertuturan.

Gagasan tersebut dianggap diperolehi:

 • Kecederaan psikologi. Sekiranya bayi itu mengalami kehilangan nyawa seseorang dari keluarga, sesuatu yang sangat menakutkan dia, dia mengalami stres yang berpanjangan yang kronik, ia boleh dipecahkan. Kanak-kanak yang mengalami kekurangan perhatian kritikal atau, anak-anak bercelaru dan bermasalah boleh mula mengalami keganasan. Selalunya sebab psikologi untuk gagap terletak pada tuntutan ibu bapa yang meningkat dan ketakutan terhadap kanak-kanak prasekolah untuk tidak mematuhi mereka.
 • Pada risiko, kanak-kanak dari keluarga di mana iklim psikologi yang tidak baik berlaku, skandal dan pertengkaran sering terjadi, dan orang tua baru-baru ini bercerai jika keluarga membenarkan anak itu dihukum secara fizikal. Kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa di komputer di hadapan TV berisiko menjadi gagap. Mereka menggantikan dunia sebenar dengan maya, menjadi lebih sukar bagi mereka untuk berkomunikasi dengan orang-orang di sekeliling mereka, gangguan pertuturan berkembang.
 • Proses fisiologi. Pada kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun, hemisfera serebrum tidak matang sepenuhnya, dan berfungsi dalam mod "ujian", ini boleh menjadi sebab semula jadi kegagapan. Gangguan pertuturan seperti itu tidak memerlukan pembetulan, ia melewati dirinya sendiri, dan dengan cepat, ketika ia tumbuh.
 • Penyakit yang ditangguhkan. Kerosakan ucapan boleh menyebabkan penyakit berjangkit dipindahkan - meningitis atau encephalopitis, kecederaan otak - gegaran, CMP, lebam. Kadang-kadang gagap berdasarkan diabetes melitus atau selesema, jangkitan virus pernafasan akut dan penyakit pernafasan akut dengan komplikasi.
 • Gagah palsu. Jika kanak-kanak gagap dalam keluarga kanak-kanak (ibu, ayah, nenek, datuk, abang, dll), anak itu boleh menyalin cara ucapan orang yang disayangi. Lebih-lebih lagi, dia sendiri tidak mempunyai patologi. Fenomena ini dipanggil pseudo-expiration.
 • Percubaan untuk membuat semula tangan kiri. Seringkali kanak-kanak, yang ibu bapa cuba untuk menukar tangan kiri mereka secara artifisial dari tangan kanan mereka, mula menjadi gagap. Kanak-kanak - tangan kiri mengalami lebih banyak tekanan, ia adalah ciri psikologi mereka. Jika ibu dan ayah sentiasa mengalihkan sudu dan pensel ke tangan kanan dari tangan kiri yang mudah untuk kanak-kanak, keadaan ini akan menjadi tekanan terkuat bagi bayi.

Pelepasan pemindahan dari doktor yang berkelayakan akan memberitahu anda apa yang boleh menjadi pencetus gagap pada kanak-kanak.

Untuk menentukan punca gagap akan membantu memantau kanak-kanak dengan teliti. Sekiranya dia mula mengejar hanya dalam keadaan saraf atau tekanan, apabila dia sangat gelisah, di hadapan orang luar, ini mungkin menunjukkan seperti gagap, neurotik, seperti neurosis. Dengan apa-apa pelanggaran dalam suasana yang tenang dan terkenal, bayi biasanya melafazkan segala sesuatu yang agak normal.

Sekiranya kegagapan kekal, bebas dari faktor luaran (cuaca, kehadiran orang yang tidak dikenali, kegembiraan kanak-kanak), maka itu mungkin penyebab gangguan dalam kegagalan otak, luka pusat pertuturan.

Kanak-kanak lelaki 4 kali lebih cenderung untuk gagap daripada perempuan.

Gejala dan tanda-tanda

 • Kekejangan kejam dari alat ucapan ketika cuba melafazkan bunyi pada mulanya, di tengah-tengah kata. Dan kanak-kanak itu boleh "tersandung" kedua-duanya dengan suara yang sama "mmmmmm-machine", "mesin-ke-k-ka", dan "ma-ma-machine" seluruh suku kata.
 • Hentikan jeda antara bunyi di tengah-tengah perkataan "ma. kedai ", bunyi regangan.
 • Gangguan pertuturan gabungan, apabila terdapat pengulangan suku kata-suara, dan jeda yang tidak wajar di tengah-tengah perkataan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, kanak-kanak biasanya menjadi lebih gugup, agresif dan menangis. Dia berusaha keras untuk mengucapkan perkataan, dia gagal, dia bimbang, sering menangis.
 • Seorang kanak-kanak gagap dalam kebanyakan kes, terdapat tics saraf.
 • Sering kali, kanak-kanak yang mengalami kesukaran untuk mengucapkan kata-kata menjadi terpencil. Mereka merasa sukar untuk berkomunikasi, mereka lebih suka bersendirian, takut menjadi objek penolakan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, tidur biasanya terganggu, enuresis pada waktu malam, anoreksia dan pencernaan mungkin berlaku.

Tanda-tanda gagap - perkara utama untuk memerhatikan tepat pada waktunya! Kami mencadangkan anda melihat kisah seorang kanak-kanak, khususnya pelajaran praktikal apabila seorang lelaki dirawat untuk kegagapan.

Varieti

 • Gagasan patologi. Anda boleh membincangkannya jika penyebab gangguan pertuturan adalah kongenital atau ditentukan secara genetik. Beliau dirujuk dalam semua kes lain (kecederaan, penyakit, jika anak itu gugup dari ketakutan, tekanan, faktor psikologi yang teruk).
 • Keganasan tonik. Pakar mengatakan tentang jenis gangguan pertuturan apabila seorang kanak-kanak berhenti di bahagian-bahagian kata atau membentangkan vokal.
 • Gagap Clonic. Ini adalah kegagahan di mana seorang kanak-kanak tidak boleh mengucapkan satu suku kata atau huruf tunggal, sering mengulangi mereka. Gagasan gabungan. Inilah bentuk yang paling sukar untuk gangguan bunyi ucapan. Bersama beliau, kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda kedua-dua jenis tonik dan kloning gagap.
 • Stabil (kebiasaan) gagap. Sekiranya ia kekal.
 • Gagasan yang tidak stabil. Ia boleh diadili jika kanak-kanak tidak selalu gagap, tetapi hanya dalam keadaan tertentu, yang paling kerap dalam keadaan tertekan, dalam persekitaran yang tidak dikenali.
 • Gagap kitaran. Ini adalah gangguan ucapan, yang dicirikan oleh selang "rehat", iaitu anak boleh bercakap dengan agak biasa untuk suatu tempoh, maka gagap itu kembali.

Rawatan

Biasanya gagap seorang kanak-kanak agak berkesan untuk pembetulan. Perkara utama - secepat mungkin untuk mengenal pasti punca kecacatan ucapan, dan menghapuskannya. Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh ibu bapa yang telah melihat permulaan gagap pada anak kecil mereka adalah untuk menenangkan diri. Anda tidak harus menunjukkan kepada anak yang anda ketakutan atau terkejut dengan kekurangannya. Adalah lebih baik untuk tidak menumpukan perhatian kepada cubaan yang tidak berjaya dari serbuk untuk mengartikulasikan sesuatu. Hanya berjaga-jaga dan cari sebabnya.

Kami menawarkan kepada anda perhatian Dr Komarovsky yang sangat menarik dan paling penting mengenai keganasan kanak-kanak.

Tidak kira sama ada sumber asal dapat mengesan masalah ini atau tidak, anak itu harus ditunjukkan kepada ahli saraf, ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, dan kadang-kadang ahli psikoterapi. Adalah lebih baik untuk memulakan peperiksaan dengan perundingan pediatrik, jangan terkejut jika dia memberikan rujukan kepada psikiatri kanak-kanak. Pakar akan menjalankan diagnostik yang diperlukan, membantu memahami apa yang telah menjadi "mekanisme pencetus" keganasan dan akan mendorong apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Bersedia untuk peperiksaan itu menjadi sangat mengagumkan. Selain perbualan dengan kanak-kanak, menilai manifestasi psikosomatiknya, doktor mungkin menetapkan EEG, imbasan MRI otak. Dengan data kaedah diagnostik ini, gambar akan lebih lengkap.

Rawat gagap pada kanak-kanak dengan cara yang berbeza. Rawatan dadah agak berkesan, tetapi tanpa psikoterapi tidak akan membawa kepada hasil yang diinginkan. Kaedah hipnosis, yang boleh ditawarkan psikoterapis kepada ibu bapa kanak-kanak, adalah kontraindikasi bagi kebanyakan kanak-kanak, biasanya disyorkan kepada remaja. Pasti seseorang hanya boleh mengatakan bahawa rawatan itu akan menjadi individu semata-mata, dipilih menurut hasil kajian, dengan mengambil kira semua ciri-ciri peribadi kanak-kanak dan sebab-sebab yang menyebabkan gangguan ucapan.

Ibu bapa harus bersedia untuk fakta bahawa rawatan itu akan menjadi rumit dan agak panjang, menetapkan kegagapan tidak mudah. Semasa terapi keseluruhan, adalah perlu untuk tegas mengikuti setiap preskripsi dan cadangan doktor setiap hari. Ia adalah keinginan yang besar untuk menghilangkan gagap, kerja bersama setiap hari dengan anak, dedikasi dan kepercayaan kukuh dalam kemenangan akan membantu anak mengatasi masalah ini dan menjalani kehidupan yang penuh.

Kami juga menawarkan anda untuk mendengar kuliah S. B. Skoblikova mengenai gagap kanak-kanak.

Pembetulan utama

Seorang pakar pediatrik, ahli psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi akan membantu untuk menubuhkan sebab-sebab sebenar keganasan. Tetapi untuk merawat kanak-kanak daripadanya akan menjadi ahli terapi pertuturan - seorang ahli cacat. Hubungi pakar ini akan cukup kerap. Dia akan menjadi hampir kawan keluarga anda. Terapi pertuturan moden membolehkan anda memilih program pemulihan individu untuk bayi anda.

Ahli terapi pertuturan akan menerangkan prinsip asas kepada ibu bapa dan memberi latihan untuk dilakukan di rumah. Dengan frekuensi tertentu, anda dan anak anda akan menunjukkan ahli terapi pertuturan berapa banyak kejayaan yang telah anda capai.

Teknik terapi pertuturan adalah berdasarkan normalisasi pernafasan dan kadar ucapan. Semua kelas dijalankan menggunakan aktiviti permainan. Doktor yang menganggap anak-anak mengesyorkan lagu menyanyi, membaca puisi, mengamalkan irama-irama. Seringkali ahli terapi ucapan menegaskan bahawa ibu bapa merekodkan kanak-kanak dalam paduan suara. Ini membolehkan anda melatih alat ucapan, dan semasa menyanyi, seperti yang anda tahu, kecacatan pertuturan tidak dapat dilihat, gagap itu hilang sepenuhnya.

Secara beransur-ansur, dalam permainan, kanak-kanak itu mula mengatasi halangan yang menghalangnya daripada mengucapkan kata-kata, dan ucapannya memperoleh kadar yang normal.

Untuk mencapai keputusan, prosedur rawatan juga diperlukan. Oleh kerana gagap adalah masalah yang kompleks, pendekatan terhadapnya akan sama. Cadangan doktor di sini adalah agak standard.

Urut

Pelajaran mengenai teknik terapi pertuturan, asimilasi bahan ucapan akan dilengkapi dengan sesi urut. Urut akan bertujuan untuk berehat, meningkatkan peredaran darah. Matlamatnya adalah untuk menghapus kekejangan radas pertuturan pada tahap fizikal, kelonggaran. Kawasan-kawasan yang ahli terapi urut akan memberi perhatian khusus apabila membetulkan kemerosotan ucapan - leher, bibir, ikat pinggang, laring dan otot muka. Mereka, sebagai peraturan, berada dalam keadaan yang baik, diikat pada kanak-kanak dengan masalah pertuturan.

Urut artikulasi video sebagai bantuan kepada kanak-kanak yang gagap.

Senaman pernafasan

Selalunya, dalam pembetulan kegagapan kanak-kanak, teknik Strelnikova digunakan. Matlamat utama adalah untuk membentuk pernafasan yang betul dan berkesan, di mana bekalan darah ke seluruh organisma sebagai keseluruhan dan organ pertuturan khususnya akan meningkat dengan ketara. Semasa pelajaran, kanak-kanak akan dapat mengajar kata-kata yang akan dibicarakan dengan menghembuskan nafas, ini akan membantu dia melafazkannya secara keseluruhan, tidak berpecah menjadi suku kata atau bunyi individu.

Lebih baik jika anda melakukan gimnastik mengikut kaedah Strelnikova di bawah pengawasan ahli fisioterapi yang berpengalaman, kerana banyak latihan dalam sistemnya agak sukar untuk kanak-kanak, bayi itu mungkin letih, jika dilakukan di rumah, dia mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Kami menawarkan kepada anda pelajaran latihan video gimnastik pernafasan mengikut kaedah Strelnikova.

Hipnosis

Hypnosis hanya sesuai untuk kanak-kanak zaman pertengahan dan sekolah menengah dengan jiwa yang agak stabil. Untuk pembetulan masalah pertuturan, kaedah ini hanya boleh digunakan jika kanak-kanak itu terdedah kepada pengaruh hipnosis psikoterapis itu. Banyak kanak-kanak, malangnya, tidak tertanggung.

Hypnosis mempunyai kelebihannya - dengan keadaan berkhayal, kanak-kanak dapat menemui penyebab sebenar gangguan dalam ucapannya, ini memungkinkan untuk mengetahui dengan cepat apa yang menakutkannya atau menjadi faktor stres.

Kami menawarkan video mengenai rawatan hipnosis gagap, dan keputusan ujian sebenar.

Rawatan ubat

Doktor cuba merawat pengambilan dengan ubat-ubatan hanya dalam kes-kes yang paling sukar, apabila kanak-kanak mempunyai masalah mental dan saraf yang serius. Dalam kes sedemikian, doktor menetapkan penenang, anticonvulsants. Sedatif ringan juga boleh ditetapkan untuk kegagapan ringan. Apa ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk kegagapan?

Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak?

Gagasan (logoneurosis) pada kanak-kanak berlaku akibat ketegangan atau kekejangan dalam alat ucapan, yang menyumbang kepada gagap, peregangan dan pengulangan kata-kata. Ucapan lancar diganggu.

Gagap pada kanak-kanak disertai dengan sawan kord suara, lidah, bibir, kegagalan pernafasan. Kanak-kanak menderita ketika bercakap.

Dalam usaha untuk mengatasi gagap mereka sendiri, kanak-kanak memburukkan keadaan. Sebelum memulakan rawatan, ibu bapa harus menunjukkan kanak-kanak ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, ahli saraf.

Apakah rawatan mengganggu kanak-kanak untuk memilih di rumah?

Maklumat am

Apabila gagap melanggar irama, tempo, kelancaran suara, ucapan, pernafasan. Sering muncul tiba-tiba dan bertambah. Logoneurosis mungkin tidak nyata untuk masa yang lama dan timbul dalam keadaan yang tertekan.

Punca kegagapan:

 1. Fisiologi. Penyakit sistem saraf yang dikaitkan dengan trauma kelahiran, kecenderungan keturunan dan faktor lain. Gagapan berlaku disebabkan oleh keabnormalan di kawasan subkortikal otak. Penyakit ini ditimbulkan dan penyakit penyakit ucapan (pharynx, laring larut, hidung), demam kepialu, campak, batuk kokol, riket.
 2. Psikologi. Tiba-tiba kejutan psycho-emosi yang kuat. Ramai kes-kes kegagapan pada kanak-kanak berusia lebih tiga tahun dikaitkan dengan tingkah laku haiwan yang tidak mencukupi.
 3. Sosial. Kerja tidak mencukupi ibu bapa pada pembentukan ucapan bayi menimbulkan perasaan bicara bahasa. Sebutan bunyi dipecahkan, kata-kata diucapkan pada menghembus nafas. Gagap boleh berlaku semasa belajar beberapa bahasa pada masa yang sama, memunggah kanak-kanak dengan bahan pendidikan. Terutamanya jika bahan tidak sepadan dengan usia. Sikap keterlaluan ibu bapa terhadap anak.
 4. Kadangkala latihan semula tangan kiri ke tangan orang kidal juga boleh menyebabkan kegagapan.

Faktor penyokong:

 • kerja keras;
 • penyakit;
 • masalah dalam keluarga, sekolah;
 • makanan protein berlebihan;
 • pelanggaran berlaku semasa tempoh pertumbuhan gigi, pada usia peralihan;
 • penyakit berjangkit;
 • percambahan adenoids, menghalang pernafasan hidung.

Bagaimana jika kanak-kanak gagap?

Gejala

Manifestasi luar berbeza bergantung kepada punca, keparahan. Tetapi ada tanda-tanda biasa:

 1. Kekejangan ucapan. Anak itu mula mengulangi huruf pertama atau suku kata dalam kata-kata: mm-machine, k-to-cow. Ia juga mungkin untuk membentuk kegagapan berterusan dengan jeda, kegagalan ucapan: "p. rivet, untuk... oshka. "
 2. Pernafasan adalah terjejas. Kanak-kanak yang gagap tidak berfungsi diafragma, pernafasan adalah cetek.
 3. Intonasi yang salah. Ucapan menjadi membosankan, tidak jelas, tidak berkesan. Intonasi dan kandungan tidak sepadan. Seseorang dengan gagap kadang-kadang kelihatan marah dan kasar.
 4. Perubahan dalam bidang mental yang datang ke permukaan oleh tindak balas tertentu badan: berpeluh, pipi redden, denyutan jantung, ketakutan bercakap di khalayak ramai, enuresis, taraf saraf, hiperaktif, gangguan defisit perhatian, selera makan miskin, perubahan mood.

Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak?

Rawatan

Rawatan kegagapan dalam kanak-kanak prasekolah termasuk beberapa aktiviti yang bertujuan untuk mengukuhkan sistem saraf kanak-kanak dan mengembangkan kemahiran pertuturan.

Suasana yang menggembirakan dalam keluarga - aspek utama yang harus membantu bayi untuk menyembuhkan. Atmosfera harus ramah, tenang. Jika ibu bapa berkomunikasi sepenuhnya dengan anak gagap, ia akan membantu dia lebih cepat daripada ubat.

Selalunya gagap berlaku semasa pembangunan intensif ucapan, dalam 2-3 tahun, apabila sangat sukar untuk mendiagnosis masalah. Bagaimana untuk menyelamatkan kanak-kanak daripada gagap di rumah?

Cadangan penting:

 1. Ia adalah perlu untuk menyelamatkan kanak-kanak dari keadaan traumatik jiwa. Jika ini berlaku di tadika, anda perlu untuk sementara waktu enggan melawatnya (sekurang-kurangnya 1-2 bulan). Tindakan awal akan meningkatkan prospek.
 2. Kadang-kadang anak itu dibantu oleh perubahan pemandangan, bergerak, perjalanan ke negara, perjalanan, laut.
 3. Rumah harus mengurangkan mod ucapan. Apabila gejala bertambah teruk, anda boleh bermain "Senyap", berkomunikasi dengan kanak-kanak dengan gerak isyarat.
 4. Kanak-kanak tidak boleh membaca buku yang tidak sepadan dengan usianya. Anda tidak boleh membaca cerita yang menakutkan untuknya pada waktu malam. Kanak-kanak itu akan kekal takut sesuatu. Anda perlu bermula dengan melihat gambar-gambar. Anda boleh mencipta cerita anda sendiri.
 5. Program televisyen dan kartun tayar dan merangsang kanak-kanak. Terutama dilihat pada waktu tidur atau tidak sesuai untuk umurnya.
 6. Sekiranya ibu bapa terlalu memanjakan seorang kanak-kanak dan memenuhi segala keinginannya, walaupun sedikit percanggahan terhadap keinginannya dapat merosakkan jiwanya.
 7. Keperluan untuk kanak-kanak mesti sesuai dengan umurnya.
 8. Anda tidak boleh memuatkannya dengan banyak tera semasa tempoh pemulihan. Juga, kegagalan untuk mematuhi rejim pada masa ini boleh membawa kepada gagap.
 9. Ibu bapa tidak boleh membuli bayi itu, meninggalkan satu di dalam bilik, terutama jika ia kurang terang, untuk menghukum. Sebagai hukuman, anda boleh membuatnya duduk diam di kerusi untuk beberapa waktu atau menolak penyertaan dalam permainan kegemaran anda.
 10. Di tadika atau sekolah, penjaga atau guru harus menghubungi anak yang gagap, cuba untuk menghapuskan punca penyakit ini, dan tidak memberi tumpuan kepada patologi ini. Anda perlu memastikan bahawa anak-anak lain tidak menggoda dia.
 11. Adalah perlu untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan jelas, lancar, tidak merobek perkataan dari yang lain, tidak tergesa-gesa. Tetapi anda tidak boleh bercakap suku kata atau menyanyi.
 12. Ia harus dilayan dengan tepat, jangan terlalu memikirkan keperluannya. Dia akan mendapat manfaat daripada persesuaian dengan anak-anak yang paling seimbang. Dia akan meniru mereka dan belajar bercakap secara lancar dan lancar.
 13. Kanak-kanak gagap tidak terlibat dalam permainan yang boleh menyebabkan atau memerlukan ucapan individu dari peserta. Tetapi, pada masa yang sama, kanak-kanak tersebut akan mendapat manfaat daripada permainan tarian bulat atau permainan yang memerlukan jawapan kriol.
 14. Seorang anak gagap tidak boleh diminta terlebih dahulu dalam kelas. Adalah lebih baik untuk bertanya kepadanya selepas pelajar itu menjawab soalan dengan baik. Sekiranya kanak-kanak itu menjawab, mengejek, atau tidak boleh mula, guru harus membantu mengucapkan frasa atau mengalihkannya dengan soalan lain.
 15. Muzik pelajaran yang sangat berguna, menari, menyanyi. Mereka mengembangkan pernafasan ucapan yang tepat, rasa tempo, irama.
 16. Kanak-kanak yang gagap harus selalu berada di bawah pengawasan ahli terapi ucapan dan neuropsychiatri.
 17. Sekiranya kegagapan bermula kerana kecemburuan adik atau adik perempuan, ibu perlu memberi perhatian yang cukup kepada penatua, untuk melibatkan diri dalam perkara keluarga. Anda boleh memberinya mainan lama, jika dia mahu.
 18. Permainan papan, kiub, lotto, mozek, pembina, lukisan (apa sahaja dan di mana sahaja) membantu. Anda boleh menarik dengan jari anda pada gelas kaca, dengan kapur, kelapa sawit, cat air, gouache, berus dan tanpa. Meningkatkan motilitas jari. Pemodelan tanah liat yang berguna, tanah liat. Tanah liat boleh dibasuh, tanah liat boleh mengaktifkan beberapa halangan fizikal. Bersenang-senang dengan air, pasir atau salji.
 19. Banyak anak-anak gagap boleh bercakap tanpa ragu-ragu dengan anak-anak muda, mainan, haiwan atau dengan topeng di wajah mereka. Anda boleh mencipta persembahan dan memberi anak peranan seorang yang berani dan bebas. Anda boleh menggunakan topeng haiwan atau watak-watak dongeng. Persembahan sedemikian digunakan dalam teknik terapi permainan. Ketegangan dan ketakutan yang gugur dihilangkan, konflik personaliti diselesaikan.
 20. Jika bayi berada di ambang histeria atau menangis, dia tidak boleh bercakap dengan kuat. Sob menimbulkan pengulangan suku kata dan perkataan, walaupun pada orang dewasa. Kanak-kanak mesti disegani, terganggu, dijemput. Dia harus tahu dan merasakan bahawa ibu sentiasa ada dan melindungi dia.
 21. Kanak-kanak tidak perlu tergesa-gesa. Jika anda perlu tergesa-gesa supaya tidak terlambat, perlu mengatur masa lebih baik atau untuk membantu dia dengan cepat makan atau berpakaian.
 22. Jika bayi benar-benar tidak mahu tidur pada siang hari, jangan paksa dia.
 23. Sesetengah kanak-kanak gagap mengubah objek kecil di tangan mereka. Ia membantu mereka membebaskan diri daripada tekanan.

Bernafas

Latihan pernafasan semasa gagap pada kanak-kanak akan membuat suara lebih semula jadi dan bebas. Senaman mempunyai kesan yang baik terhadap keseluruhan sistem pernafasan.

Diafragma dilatih, proses penyuaraan terlibat, pernafasan menjadi lebih dalam, dan tali vokal lebih mudah bergerak.

Peraturan:

 • Jangan terlibat dalam bilik yang berdebu atau lembap.
 • anda tidak boleh lakukan selepas makan;
 • kanak-kanak harus berpakaian dengan pakaian yang longgar yang tidak akan menghalang pergerakan;
 • kanak-kanak tidak boleh terlalu sibuk; dalam kes penyakit, kelas harus ditangguhkan;
 • mengetepikan kelas dan laju;
 • menyedut harus pendek dan tajam, menghembus nafas - tenang, senyap;
 • pergerakan sepatutnya hanya menyedut, dalam irama perarakan;
 • akaun di gymnastics untuk 8, pertimbangkan secara mental;
 • senaman pernafasan dilakukan berdiri, duduk, malah berbaring.

Latihan untuk pembetulan gila:

 1. "Tangan". Berdiri lurus, bengkok melengkung di siku, memaparkan telapak tangan ke penonton dan menunjuk siku ke bawah. Buat nafas pendek yang bising, lenturkan telapak tangan. Kemudian peredaran senyap percuma. Lakukan 2 kali 4 nafas. Jeda antara mereka dalam 4 saat, tangan ke bawah.
 2. "Chasers". Berdirilah lurus, tinjunya terkepit, ditekan ke pinggang. Mereka menekan tangan mereka sambil menghirup, menahan bahu mereka, meregang tangan mereka ke lantai. Lakukan 8-12 kali. Jangan menimbulkan penumbuk di atas tali pinggang.
 3. "Pam". Berdiri lurus, kaki sedikit berasingan untuk lebar bahu. Anda perlu meregang tangan anda terus ke lantai, pada masa yang sama bersandar ke hadapan dan bernafas bernafas. Bahagian belakang dibulatkan. Lakukan 4 gerakan, diulang 12 kali.
 4. "Cat". Berdiri lurus, lengan sepanjang badan, kaki merebak lebar bahu. Squat, seolah-olah menari, pada masa yang sama membuat giliran kanan dan nafas bising. Meluruskan dan membuat nafas senyap. Squat lagi dengan giliran ke kiri. Ulangi 12 kali untuk 8 nafas.
 5. "Pegang bahu." Lengan melengkung dalam siku dan mengarahkan mereka ke bawah. Cemuhan yang bising, tangannya dengan lengan merangkak dengan bahu, nafas bebas. Lakukan 12 kali dalam 8 nafas.
 6. "Pendulum". Kaki lebar bahu selain. Lean ke depan, meregangkan tangan ke lantai, membuat nafas yang tajam. Lean back, menghirup tajam.
 7. "Pusingkan kepala awak." Kaki lebar bahu selain. Kepala berpaling ke kanan serentak dengan penyedutan yang bising. Pusingkan kepala anda ke kiri serentak dengan pernafasan yang tidak dapat dilihat. Ia tidak boleh dilakukan dengan rehat dan jeda.
 8. "Telinga." Kaki lebar bahu selain. Lakukan kecondongan kepala ke kanan, telinga ke bahu, dengan nafas bising di hidung. Selepas telinga kiri ke bahu, tarik nafas. Goncangkan kepalamu sedikit dari sisi ke sisi. Lihatlah lurus ke hadapan.
 9. "Kepala pendulum." Kepala diturunkan, melihat ke lantai dengan nafas yang tajam. Naikkan kepala anda, tengok siling, nafas bising. Penghembusan yang tidak kelihatan serentak dengan pemindahan kepala ke kedudukan lain.
 10. Roll. Kaki kiri diletakkan ke hadapan, tepat di belakang jari kaki. Squat, membawa berat badan pada kaki kanan dengan penyedutan yang bising. Saya menghembus nafas, berjongkok, membawa berat di tangan kiriku dengan nafas yang tajam.
 11. "Langkah Depan". Kaki lebar bahu selain. Kaki kiri dinaikkan ke pinggang, bengkok di lutut. Kaus kaki kaki kiri ditarik ke lantai. Mudah jongkong di kaki kanan pada masa yang sama dengan nafas yang tajam. Perkara yang sama dilakukan dengan kaki kanan. Punggung harus lurus, lihat di hadapan anda, jangan condong kepala anda. Satu nafas tajam harus pergi dengan pergerakan tajam, nafas perlulah tenang dan tidak dapat dilihat.
 12. "Langkah belakang". Kaki kiri tiba-tiba ditarik balik, mereka jongkong dengan mudah di kaki kanan. Nafas bising. Sama dengan kaki kanan. Untuk melakukan 4 latihan, 8 pendekatan.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap dengan bantuan terapi pertuturan dan latihan logoritma?

Terapi ucapan dan logoritma

Latihan terapi pertuturan bertujuan untuk meningkatkan mobiliti peralatan articulatory. Ucapan menjadi jelas.

Latihan harus diulang pada setiap kesempatan, dan kanak-kanak harus menikmati latihan ini.

Logoritma menggunakan senaman yang disertai oleh muzik dan pergerakan. Anda perlu bermula dengan senaman pernafasan:

 1. Gelembung buih sabun.
 2. Blow dandelions, bulu kapas atau bulu kapas dari lembaran tetrad.
 3. Meniup di atas kapal kertas. Dia dibenarkan masuk ke dalam lembangan air, maka anak itu mesti bertiup, bersaing, yang botnya dapat berlayar lebih jauh. Jika anda meniup lebih lama dari 7 saat, kanak-kanak akan mula pening.
 4. Mengembang pipi dan tahan telinga. Tunjukkan dan sembunyikan lidah. Sedikit grimacing di hadapan cermin.
 5. Mengembang bola. Beli belon berwarna dan gerakkannya dengan anak anda. Kemudian tiuplah mereka dan angkat lagi.

Latihan untuk kegagapan:

 1. Kanak-kanak itu berjalan dalam satu lingkaran dan pada setiap langkahnya berkata, "Kami bergembira dengan opa-opa-opa-pa-pa, tatati-tati-tata".
 2. Melompat di sebelah kanan dan kaki kiri, sebutan bergantian: " Clap-top-clap! Phew-af! Up-tskapap! Tap-type-rap-rop-chick-chick! "
 3. Ibu bapa secara berirama membuat gelombang tangannya (sebagai konduktor), dan kanak-kanak mengucapkan kata-kata, suku kata, vokal.
 4. Seorang kanak-kanak menumpuk tangannya pada setiap bunyi vokal. Sekiranya ternyata dilakukan, tramp kaki ditambahkan ke setiap bunyi vokal. Kanak-kanak tidak boleh takut atau malu.
 5. Mereka menawarkan kanak-kanak untuk membaca puisi kanak-kanak pendek dengan muzik yang tenang. Kanak-kanak tidak boleh memecahkan irama. Secara beransur-ansur, tertakluk kepada kejayaan pelaksanaan latihan ini, mengambil ayat-ayat yang semakin panjang dan kompleks. Seorang kanak-kanak boleh membaca puisi yang diketahui olehnya, tetapi mesti jatuh dalam masa dengan muzik klasik atau instrumental.
 6. Puisi berguna untuk "membanting". Kapas untuk melakukan bahagian yang kuat dari ayat ini: "Kami Tanya Loudly Crying..."

Juga, dalam kombinasi dengan latihan lain, latihan suara dan artikulasi akan membantu.

Cadangan lain

Untuk menghilangkan anak gagap, mereka membuat urutan istimewa. Ia akan membantu menghapuskan akutekanan logoneurosis. Akupresur semasa gagap pada kanak-kanak mengembalikan dan mengawal pusat ucapan.

Pakar menekan pada akupunktur (mata sensitif) di kepala, leher dan bahu. Tolak hanya hujung jari, melakukan pergerakan pekeliling urut.

Urut ini akan melegakan ketegangan dari otot muka, menenangkan sistem saraf. Pergerakan mesti lancar dan berhati-hati, jika tidak ligamen boleh rosak.

Urutan kanak-kanak kecil pada gejala pertama kegagapan. Untuk terapi kesihatan umum juga menyediakan urutan badan penuh.

Mandian yang santai akan membantu. Semasa berenang anda boleh melakukan senaman, tetapi dengan permainan. Oleh itu, lebih mudah untuk menarik minat kanak-kanak.

Semasa permainan, aktiviti otak kanak-kanak meningkat. Musim panas dan musim panas hangat berguna untuk melakukan senaman di udara segar.

Kelas mestilah biasa. Hanya dengan cara ini, alat ucapan dapat dipulihkan.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak: 16 cara untuk membantu anak anda

Tidak ada hal kecil dalam membesarkan anak. Semua orang tahu bahawa anda tidak boleh merosakkan bayi itu, tetapi pada masa yang sama anda tidak boleh menyimpannya dalam batas terlalu ketat. Tetapi berapa kerap kita tidak memberi apabila seorang kanak-kanak menuntut sesuatu yang tersendiri, tanpa berfikir bahawa kekerasan yang kita telah terwujud pada masa akan datang menjadi trauma mental untuknya. Dan untuk malam, kita dapat memberitahu kanak-kanak tentang Baba Yaga, yang tiba untuk anak-anak nakal, melupakan bahawa heroin sangat dongeng ini dapat bermimpi sepanjang malam kepada anak kami, menakutkan dan mencederakan jiwa kanak-kanaknya. Belum lagi skandal yang kita ada mengenai kanak-kanak dan hukuman yang terlalu teruk. "Ya, ramai yang melakukan ini, dan tidak ada yang berlaku," kata ibu bapa, tidak menyedari betapa seriusnya akibatnya. Dan salah satu akibatnya adalah gagap.

Apa yang gagap?

Gagap adalah pelanggaran fungsi komunikatif ucapan, disertai dengan pelanggaran tempo, irama dan kelancaran yang disebabkan oleh sawan alat artikulasi. Gagap adalah salah satu neurosis zaman kanak-kanak yang paling biasa.

Kelewatan dalam sebutan bunyi dan suku kata dikaitkan dengan sawan otot ucapan: otot lidah, bibir, laring. Mereka terbahagi kepada tonik dan konvoi klonik.

Kejang tonik adalah kesukaran untuk menyatakan konsonan.

Kononnya Clonic adalah ketika anak mengulang bunyi atau suku kata di awal kata, utar huruf vokal (dan, a) sebelum kata atau frasa. Terdapat juga gagap tonik-clonik.

Gejala pertama kegagapan adalah mungkin dari segi yang berbeza - ini boleh menjadi pengulangan bunyi pertama, suku kata dan tidak mungkin lagi sebutan kata-kata. Kanak-kanak mula menyanyi suku kata pertama. Contohnya - "Ta-ta-ta kasut". Atau tidak mustahil permulaan frasa - kejang tonik.

Muncul kejutan suara - menarik bunyi vokal pada mulanya atau tengah perkataan. Tanda gejala pertama berlaku semasa perkembangan ucapan phrasal. Umur ini adalah dari 2 hingga 5 tahun. Sekiranya anda perasan bahawa kanak-kanak mengalami kegagalan dalam pernafasan semasa ucapan, kesulitan suara, dia tidak boleh memulakan frasa, jika pengulangan perkataan suku kata pertama atau bunyi vokal menarik bermula, maka ini adalah gejala yang membimbangkan dan anda perlu memberi perhatian kepada mereka.

Sekiranya tidak memberi perhatian pada waktunya, tingkah laku ucapan itu dapat diwujudkan dalam kegagapan masa kini, yang menyebabkan bukan sahaja masalah dengan ucapan, tetapi juga kesulitan dalam bidang sosial. Pada orang dewasa, prosesnya terganggu dengan banyak dan otot muka, otot leher, dan kerja ikat pinggang atas. Gambar sosial itu hodoh. Tetapi kecacatan ucapan ini bukanlah pelanggaran yang tidak dapat dipulihkan dan dalam kebanyakan kes ia dapat disembuhkan. Usaha yang dilakukan untuk memerangi kegagapan membuat beberapa orang terkenal. Orang-orang ini: Demosthenes, Napoleon, Winston Churchill, Marilyn Monroe.

Antara kanak-kanak yang gagap, lelaki lebih banyak daripada perempuan. Ia dikaitkan dengan struktur hemisfera. Buah pinggang wanita dianjurkan supaya hemisfera kiri berfungsi lebih baik daripada yang betul. Disebabkan ini, kanak-kanak perempuan biasanya mula bercakap, mereka lebih mudah mengatasi kesukaran ucapan yang biasanya dijangkakan dalam 2.5 - 4 tahun.

Apabila kanak-kanak mula bercakap dalam frasa, dia memahami kesukaran dalam memilih kata-kata, menyelaraskan mereka dalam nombor, jantina dan kes. Kadang-kadang kita melihat bahawa dalam fasa ini kanak-kanak bercakap dengan gembira, dengan kecerobohan, dia mempunyai kesukaran memilih kata-kata, dia tergesa-gesa. Dan kemudian kita mendengar keraguan khusus dalam seorang kanak-kanak, yang layak sebagai kecenderungan untuk gagap.

Punca kegagapan

Menyebabkan penyebab keganasan luaran dan dalaman.

Sebab dalaman:

 1. Keturunan yang tidak diingini. Sekiranya ibu bapa mempunyai gagasan atau pepatah pantas, satu jiwa yang mudah digemari mudah alih, maka jenis sistem saraf yang bersifat lemah ini ditransmisikan, yang kemudian menyumbang kepada terjadinya kegagapan.
 2. Patologi semasa mengandung dan melahirkan anak. Ini adalah faktor yang boleh menjejaskan struktur otak kanak-kanak, yang bertanggungjawab untuk fungsi pertuturan dan motor. Khususnya, sebarang patologi kronik dalam ibu bapa, penyakit ibu semasa kehamilan.
 3. Luka organik sistem saraf dalam kecederaan otak traumatik, neuroinfection.
 4. Penyakit organ pertuturan (laring, hidung, tekak).

Sebab-sebab luaran:

 1. Penyebab fungsional adalah kurang biasa, dan harus ada lagi kecenderungan sifat organik, jenis sistem saraf tertentu yang tidak akan menahan tegasan dan tekanan tertentu. Ketakutan, penyakit yang teruk dalam tempoh 2 hingga 5 tahun, yang menyebabkan kelemahan badan dan mengurangkan kestabilan sistem saraf badan. Ia juga merupakan keadaan yang tidak baik dalam keluarga. Gagak pada kanak-kanak juga muncul sebagai hasil daripada pendidikan yang sangat ketat, menuntut permintaan kanak-kanak. Kadang-kadang ibu bapa ingin membuat jenius dari anak-anak mereka, memaksa mereka belajar puisi yang panjang, untuk bercakap dan menghafal perkataan dan suku kata yang sukar. Semua ini boleh menyebabkan gangguan ucapan. Gagap pada kanak-kanak mungkin meningkat atau berkurangan. Gagap semakin kuat jika kanak-kanak menjadi terlalu banyak bekerja, menangkap sejuk, memecah rutin harian, dan sering dihukum.
 2. Dissonance antara hemisfera otak, misalnya, apabila anak kidal dilatih semula menjadi orang kidal. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sekitar 60-70% orang kidal yang belajar, gagap.
 3. Meniru ahli keluarga yang gagap atau anak lain.
 4. Kurang perhatian ibu bapa dalam pembentukan ucapan, dan akibatnya, ucapan pantas dan peninggalan suku kata.

Bantu anak gagap

1. Perkara pertama dan paling penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah berpaling kepada pakar yang menangani masalah kegagapan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda awal gagap, maka anda harus menghubungi klinik untuk terapi pertuturan, psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi. Mereka akan memberikan cadangan yang diperlukan, jika perlu, mereka akan menetapkan rawatan dadah dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan pada mulanya;

Adalah lebih baik untuk pergi ke ahli neurologi: mendapatkan rawatan, menyelesaikan kursus, dan kemudian memulakan latihan dengan ahli terapi pertuturan berdasarkan ini. Tugas pediatrik adalah untuk menyembuhkan patologi bersamaan, menguatkan badan, mencegah selesema, khususnya penyakit telinga dan tali vokal. Ia juga penting untuk menyembuhkan penyakit kronik, membawa mereka ke penglihatan yang stabil dan jangka panjang. Prosedur fisioterapi juga penting dalam rawatan. Ia akan menjadi pelajaran di kolam renang, urut, elektrik.

Psikoterapi menunjukkan anak bagaimana untuk mengalahkan penyakitnya, membantu untuk berasa selesa tanpa mengira keadaan, membantu mengatasi ketakutan dalam berkomunikasi dengan orang-orang, membuatnya jelas bahawa dia penuh dan tidak berbeza dengan anak-anak lain. Pekerjaan dijalankan bersama ibu bapa yang membantu kanak-kanak mengatasi penyakit ini.

Perlu diingat bahawa semakin cepat anda mengambil tindakan, semakin baik. Lebih banyak pengalaman yang gagap, semakin sukar untuk menyingkirkannya. Anda harus cuba mengatasi gagap sebelum mendaftarkan anak anda di sekolah, dan untuk ini anda perlu menghubungi ahli terapi ucapan secepat mungkin dan ikuti semua arahannya, kerana kurikulum itu termasuk persembahan di khalayak ramai apabila menjawab soalan guru, yang boleh menjadi masalah besar untuk anak anda.

Berurusan dengan kegagapan dengan usia akan lebih sukar kerana pengukuhan kemahiran ucapan yang salah dan gangguan yang berkaitan.

2. Pergi ke kadar percakapan yang lebih perlahan kepada seluruh keluarga. Biasanya kanak-kanak dengan mudah mengambil langkah ini dan selepas 2 - 3 minggu mula mencerminkannya. Baik untuk bermain dengan senyap. Anda perlu tampil dengan mana-mana kisah dongeng, menjelaskan kepada anak mengapa ini perlu dilakukan. Ia tidak boleh diterima untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan frasa dan ayat pendek.

3. Sekatan komunikasi. Kanak-kanak tidak boleh menghadiri sekolah, prasekolah, dan tinggal di rumah selama 2 bulan. Anda juga perlu menghentikan semua lawatan ke tetamu.

4. Mulakan minum koleksi yang menenangkan. Sebagai contoh, "bye-bye".

5. Untuk menganalisis keadaan dalam keluarga. Ia perlu memberi perhatian apabila kanak-kanak itu mula goyah, pada masa hari, untuk melihat semua faktor yang memprovokasi. Ini adalah perlu supaya apabila anda pergi ke pakar, anda sudah mempunyai diari pemerhatian.

6. Memastikan anak: mengeluarkan TV, muzik keras, tekanan emosi, kelas tambahan. Ia berguna untuk memasukkan cerita dongeng audio yang tenang kanak-kanak. Pertengkaran dalam keluarga sebelum anak itu tidak dapat diterima. Adalah penting untuk tidak mengecualikan terlalu banyak kerja dan terlalu berlebihan terhadap kanak-kanak. Jangan paksa bayi anda melafazkan kata-kata yang sukar berkali-kali. Buat komen kurang kerap dan memuji anak lebih kerap.

7. Permainan untuk pencegahan kegagapan. Mereka membuat pernafasan yang betul pada nafas yang mendalam dan nafas yang perlahan. Pertama sekali, amalkan permainan tenang dengan anak anda. Sebagai contoh, bersama-sama menarik, mengukir, reka bentuk. Ia sangat berguna untuk mengusir kanak-kanak dengan bacaan ayat-ayat yang tidak diuji dengan kuat dan diukur. Kelas-kelas semacam itu akan membantunya membetulkan ucapannya. Belajar puisi dengan rentetan pendek dan irama yang jelas. Cemerlang membantu berbaris, muncul dengan muzik, menari, menyanyi. Menyanyi saat-saat yang sukar dan ucapan bisikan membantu untuk menghilangkan detik-detik yang menjerit.

Contoh latihan untuk pembentukan pernafasan yang betul dalam nafas dalam melalui hidung dan nafas yang perlahan melalui mulut:

 • "Pengecas kaca". Untuk melakukan ini, anda perlu gelembung sabun biasa. Tugas bayi adalah untuk mengembang mereka sebanyak mungkin;
 • "Siapa yang lebih cepat." Baginya anda akan memerlukan bola kapas. Tugas bayi adalah untuk meniup bola dari meja terlebih dahulu;
 • Bagi kanak-kanak zaman sekolah, permainan dengan belon sesuai. Ia berguna untuk mengajar kanak-kanak bermain instrumen angin sederhana (peluit, paip);
 • dan semasa berenang, bermain Regatta. Mainkan mainan cahaya;
 • "Fountain". Permainan ini adalah bahawa kanak-kanak mengambil jerami dan pukulan melalui ke dalam air.

Jika kanak-kanak lebih tua, anda boleh menggunakan latihan pernafasan Strelnikova. Ia berdasarkan pada hidung yang menyengat pendek;

 • "Kotak pasir rumah". Pertama anda perlu membenarkan kanak-kanak bermain dengan pasir dengan senyap. Dan pada peringkat akhir minta untuk memberitahu apa yang dibina oleh kanak-kanak.

8. Ia sangat berguna, meletakkan anak tidur, menjadikannya urut santai. Ia dijalankan oleh ibu yang duduk di kepala katil kanak-kanak. Mengendalikan pergerakan pergerakan lembut yang melonggarkan organ artikulasi, ikat pinggang atas.

9. Penggandaan ucapan dengan jari tangan utama. Ucapan dan pusat yang bertanggungjawab untuk tangan utama mempunyai hampir perwakilan yang sama dalam korteks serebrum. Apabila tangan bergerak, isyarat berjalan ke otak. Bahawa bahagian korteks serebral menjadi gelisah dan, sejak pusat pertuturan terletak di sini, lengan bermula, seperti di belakangnya, untuk menarik ceramah. Iaitu, kita membuat pergerakan tangan untuk setiap suku kata. Anak-anak muda boleh membuat gerakan dengan dua jari.

10. Pelajaran terapi pertuturan. Dalam pelajaran terapi pertuturan, latihan dipilih untuk menghapus ketegangan dan membuat ucapan lancar dan berirama. Kanak-kanak perlu mengulangi latihan di rumah, mencapai kejelasan ucapan.

Pelajaran mempunyai sistem tertentu, berperingkat, konsisten. Pertama, kanak-kanak belajar pembentangan naratif yang tepat teks. Mereka membaca puisi, menjalankan kerja rumah semula. Keanehan cerita ini adalah bahawa kanak-kanak itu berasa selesa, dia memahami bahawa dia tidak akan dinilai dan tidak akan dihina. Pidato kanak-kanak dengan senaman sedemikian diukur, tenang, intonasi tidak berubah. Apabila anda mencapai ketiadaan gagap dalam kisah naratif, kanak-kanak itu membawa pewarnaan emosi kepada ucapan: ia akan menaikkan suaranya di suatu tempat, ia akan masuk ke suatu tempat, dan di mana jeda teater.

Di dalam bilik darjah, meniru pelbagai situasi sehari-hari di mana kanak-kanak mendapati dirinya. Ini mengajarnya untuk berurusan dengan gagap di luar pejabat terapi ucapan.

Pastikan anak anda berada dalam keadaan emosi yang baik. Kanak-kanak perlu diberi ganjaran untuk kejayaannya. Biarkan ia menjadi pujian, tetapi kanak-kanak harus merasakan kepentingan pencapaian mereka. Kehadiran contoh ucapan yang betul mestilah di dalam kelas. Contohnya adalah ahli terapi ucapan ucapan, kanak-kanak lain yang telah menjalani rawatan. Irama terapi pertuturan merupakan titik penting dalam rawatan kegagapan. Ini adalah latihan untuk suara, otot muka, permainan luar, nyanyian, tarian putaran.

Pastikan untuk meminta kerja rumah anak anda untuk memastikan bahawa rawatan tidak terhad kepada pejabat terapi pertuturan sahaja.

Kaedah terapi pertuturan moden membantu kanak-kanak dengan cepat mengatasi penyakit ini dan menjalani gaya hidup sepenuhnya.

11. Latihan pernafasan - salah satu kaedah rawatan yang diterima umum. Mereka mengembangkan otot-otot alat ucapan dan suara vokal, mengajar pernafasan yang mendalam, bebas dan berirama. Ia juga berguna untuk menjejaskan sistem pernafasan secara keseluruhan, melonggarkan anak.

12. Program komputer - kaedah berkesan merawat kegagapan. Mereka menyegerakkan ucapan dan pusat pendengaran di otak. Kanak-kanak berada di rumah, duduk di komputer dan bercakap dalam mikrofon kata-kata. Terdapat sedikit kelewatan kerana program ini, membolehkan kanak-kanak mendengar ucapannya, dan dia menyesuaikan diri dengannya. Dan, sebagai hasilnya, ucapan menjadi halus. Program ini membolehkan kanak-kanak bercakap dalam keadaan dengan pewarnaan emosional (kegembiraan, kemarahan, dan lain-lain) dan memberikan nasihat tentang bagaimana untuk mengatasi faktor-faktor ini dan memperbaiki ucapan.

13. Terdapat juga kaedah hipnosis untuk kanak-kanak berusia lebih dari 11 tahun. Kaedah ini membolehkan anda menghilangkan kekejangan otot ucapan, ketakutan bercakap di khalayak ramai. Ucapan selepas prosedur 3 - 4 menjadi lancar dan yakin.

14. Kaedah akupresur merujuk kepada ubat alternatif. Pakar ini menjejaskan mata pada muka, belakang, kaki, dada. Kaedah ini meningkatkan peraturan ucapan di bahagian sistem saraf. Urut adalah lebih baik untuk dilakukan secara berterusan.

15. Rawatan dengan ubat-ubatan adalah rawatan tambahan untuk kegagapan. Rawatan ini dilakukan oleh pakar neurologi. Terapi anticonvulsant, sedatif digunakan. Terima kasih kepada rawatan, fungsi pusat saraf diperbaiki. Ejen yang menenangkan juga membantu dalam merawat kegelapan: merebus dan penyerapan herba (motherwort, akar valerian, bau lemon). Keluarkan gagap ketika menggunakan ubat tertentu tidak mungkin.

Kaedah pemulihan, seperti rejimen hari, pemakanan yang betul, prosedur pembajaan, penghapusan keadaan tekanan, juga membantu dalam memerangi keganasan. Juga penting adalah tidur yang panjang (9 jam atau lebih). Untuk tidur yang mendalam, anda boleh mencuci di pancuran hangat di waktu petang atau mandi dengan tambahan yang santai (contohnya jarum pain).

Kanak-kanak mesti makan makanan yang diperkaya, termasuk makanan tenusu dan sayur-sayuran. Ia perlu membataskan anak dalam daging, hidangan pedas, untuk menghilangkan teh yang kuat, coklat.

Pencegahan kegelisahan

 1. Perhatikan mod hari itu. Aliran hidup lancar dan mantap menyumbang kepada pengukuhan sistem saraf.
 2. Suasana yang menggembirakan dalam keluarga. Suasana yang mesra dan santai di mana kanak-kanak berasa selamat. Mengamanahkan hubungan supaya apabila seorang kanak-kanak mempunyai ketakutan atau kecemasan, dia selalu dapat berpaling kepada orang tuanya.
 3. Meningkatkan daya tahan emosi. Tekanan dan keseronokan akan sentiasa dalam kehidupan kanak-kanak. Ibu bapa harus mengajar kanak-kanak keluar daripada situasi yang berbeza. Untuk menanamkan pada anak perasaan bahawa anda sentiasa dapat mencari jalan keluar.

Kesimpulannya

Pertempuran gagap adalah kerja yang membosankan, keras, teliti. Tetapi ada contoh sejarah yang menunjukkan kepahlawanan rakyat ketika mereka mengalahkan gagap dan membentuk watak pertempuran.