Utama / Lutut

Hip Bersama: Anatomi Manusia

Dalam proses evolusi, sendi pinggul seseorang menjadi elemen pendukung utama kerangka, menggabungkan kekuatan dan mobilitas masa yang sama. Peralihan untuk berjalan di dua anggota badan menuntut agar badan secara beransur-ansur menyusun semula tulang dan tisu lembut artikulasi. Adaptasi untuk beban baru berlaku secara beransur-ansur, tetapi tidak dapat dielakkan, oleh itu, manusia moden memperoleh gabungan unik dalam struktur.

Pertama sekali, perubahan itu mempengaruhi tisu lembut - ligamen dan otot, yang sebelum ini memberikan kekuatan dan pergerakan yang diperlukan untuk kaki. Keperluan untuk sokongan yang stabil menjadikan otot-otot dan tendon sangat kuat dan tahan terhadap peregangan. Pada masa yang sama, mereka kehilangan fleksibiliti sepenuhnya, membolehkan anda melakukan hampir seluruh pergerakan di sendi pinggul. Ciri ini memastikan kelangsungan manusia dalam alam, memberikan kelebihan kepada musuh semulajadi.

Perubahan dalam struktur tisu-tisu lembut dari masa ke masa menyediakan penyusunan semula tulang yang lengkap, yang memungkinkan untuk menahan tubuh manusia secara tegak. Walaupun transformasi sedemikian, sendi pinggul praktikal tidak kehilangan pergerakan. Sambungan tulang terbesar adalah lebih rendah dalam jumlah pergerakan hanya pada sendi bahu, memastikan putaran kaki yang hampir lengkap. Walaupun sebelum ini antara kedua-dua sendi mempunyai banyak persamaan - evolusi telah menyediakan mereka dengan tujuan yang berbeza untuk lelaki.

Tulang

Mekanisme yang lebih kecil membentuk unsur-unsur yang bertindak, lebih dipercayai. Menurut prinsip ini, anatomi sendi pinggul disusun, yang memberikan sokongan yang kuat dan fleksibel untuk seluruh rangka manusia. Struktur khas tulang yang membentuk sendi membolehkan pergerakan dalam semua paksi di dalamnya:

 • Dalam berjalan kaki yang normal, beribu-ribu fleksibel dan sambungan yang tidak mencukupi dilakukan setiap hari, membolehkan anda meningkatkan dan menurunkan kakinya. Juga, pergerakan seperti itu diperlukan untuk lelaki untuk aktiviti harian - mereka melembutkan melompat dan jatuh, membolehkan anda dengan cepat mengambil objek yang diperlukan dari lantai. Kumpulan otot terbesar dalam tubuh manusia - bahagian depan dan belakang otot paha - bertanggungjawab untuk pelaksanaannya.
 • Tidak seperti sendi bahu, struktur sendi pinggul tidak membenarkan penculikan dan penambahan sepenuhnya. Oleh itu, pergerakan ini memainkan peranan tambahan, membolehkan seseorang bergerak dengan lancar ke sisi semasa berjalan. Sebagai contoh, mereka membenarkan anda mengubah arah untuk mengelakkan objek bergerak.
 • Putaran kaki masuk dan keluar juga memainkan peranan sokongan, memberikan orang kebebasan untuk aktiviti atau permainan. Ia membolehkan anda menetapkan kaki anda pada tahap yang selesa untuk sebarang kesempatan untuk membolehkan orang ramai mendaki dan berpaut kepada pelbagai unjuran dan permukaan.

Pelbagai gerakan yang disenaraikan hanya mencipta dua struktur anatomi - ini adalah tulang terbesar dalam rangka manusia.

Pelvik

Bahagian tetap dari sendi terbentuk oleh tulang pelvis, yang dalam bidang permukaan luar membentuk acetabulum. Ia adalah mangkuk bulat yang mendalam, pusatnya diarahkan ke atas dan ke atas. Ciri ini menyediakan sokongan yang boleh dipercayai untuk badan, kerana pusat graviti dalam kedudukan ini diedarkan secara merata ke atas seluruh bahagian atas tulang pelvik.

Bahagian sendi ini tersembunyi dengan selamat di bawah ketebalan tisu lembut, jadi strukturnya hanya boleh dipelajari dengan bantuan buku atau kaedah diagnostik khas. Ciri-ciri berikut sepatutnya diberi perhatian:

 1. Asetabulum terbentuk serentak oleh tiga tulang pelvis - pubic, sciatic dan iliac. Yang menghairankan, jahitan tulang mereka membahagikan pembentukan anatomi menjadi ketiga yang sama.
 2. Walaupun komposisi yang pelbagai, rongga artikular adalah pembentukan yang sangat kuat dan holistik. Ia tidak stabil pada zaman kanak-kanak, ketika bahagian utamanya terbentuk dari tisu tulang rawan.
 3. Ujung rongga diwakili oleh gulung tulang tebal (yang bertentangan dengan sendi bahu), dan meliputi kepala paha di sepanjang lilitan keseluruhan. Ini membolehkan anda membuat sokongan yang boleh dipercayai untuk kaki, mencegah perkembangan kecederaan.
 4. Bahagian atas fossa artikular jauh lebih besar daripada yang lebih rendah, yang disebabkan oleh fungsi sokongannya. Tulang panggul terbesar - ileum - membentuk gerbang acetabulum, yang mengambil alih keseluruhan beban berat badan.
 5. Di tengah-tengah pendidikan terdapat fossa khas di mana ligamen dilampirkan, yang pergi ke rehat yang sama di kepala paha. Tudung ini bukan sahaja memberikan pengukuhan tambahan bersama, tetapi juga mengandungi ketebalannya yang diperlukan untuk bekalan darah sendi.

"Kesihatan" sendi sepenuhnya bergantung pada keadaan acetabulum, kerana banyak penyakit sendi pinggul bermula dengan kekalahannya.

Femur

Bahagian bergerak dari sendi terbentuk oleh kepala dan leher paha, serta peluk utama dan kecil - protraksi tulang, yang merupakan tempat lampiran otot. Mereka juga agak rapat dikelilingi oleh tisu lembut, dan oleh itu tidak boleh diakses untuk penyelidikan langsung - palpation. Secara luaran, anda hanya dapat menilai struktur penerjun yang lebih besar, yang didefinisikan sebagai penonjolan padat pada permukaan sisi ketiga paha atas.

Anatomi tulang terbesar dalam rangka manusia adalah menarik, walaupun bilangan struktur luaran yang kecil. Oleh itu, dalam rangka sendi pinggul, anda boleh menggambarkan hanya ciri-ciri bahagian atasnya:

 1. Kepala mempunyai bentuk bulat biasa, yang sepenuhnya sesuai dengan struktur dalaman acetabulum. Dan untuk kebetulan lengkap, ia benar-benar ditutup dengan rawan padat, menyembunyikan apa-apa kekasaran. Sekiranya tidak terdapat ketepatan dalam peranti, maka dengan setiap pergerakan seseorang akan merasakan kejutan ringan dan masalah yang berkaitan dengan geseran penyelewengan.
 2. Di tengah kepala terdapat lubang, dari mana ligamen yang kuat meluas - bersama dengan rehat yang sama pada acetabulum, ia membentuk sokongan tambahan.
 3. Leher tidak keluar dari kepala pada sudut yang betul - ini akan menghasilkan beban berlebihan pada semua unsur sendi. Sudut kira-kira 130 darjah tumpul - ia memberikan pemindahan graviti hampir ke atas pada anggota badan. Pada masa yang sama, tidak ada kehilangan mobiliti dalam artikulasi, yang mungkin telah hilang dalam kedudukan menegak tulang.
 4. Lidi adalah penamatan anatomi sendi - kapsul kompaun dilampirkan di pangkalan mereka. Juga pada mereka tetap tendon hampir semua otot yang melakukan pergerakan di sendi.

Di bahagian sendi yang bergerak, leher pinggul adalah titik paling lemah - akibat daripada pelbagai kecederaan, keretakan sering diperhatikan.

Struktur dalaman

Untuk mematuhi sepenuhnya permukaan artikular terdapat alat-alat anatomi - kapsul dan tulang rawan. Mereka menyediakan mitigasi pergerakan, menjadikan mereka lebih tepat dan tidak dapat dilihat oleh badan:

 • Kotak kapsul merupakan sumber cecair sinovial yang memberikan pelinciran semulajadi permukaan artikular. Terdapat juga lipatan khas di atasnya, yang, apabila diregangkan, tidak menghalang pelbagai gerakan ke arah.
 • Rawan pada sendi pinggul juga mempunyai ciri-cirinya sendiri: ia menutup kepala sepenuhnya, tetapi acetabulum hanya dalam bentuk bukaan kuda terbuka. Ini disebabkan oleh fungsi artikulasi - bahagian bawahnya secara amnya tidak terlibat dalam sokongan, oleh itu ia tidak mempunyai plat rawan padat.

Sokongan normal dan fungsi motor sendi sepenuhnya bergantung bukan sahaja pada unsur-unsur dalaman, tetapi juga tisu lembut di sekelilingnya. Nada otot dan ligamen yang baik memberikan bekalan darah yang baik ke sendi, menyediakannya dengan semua bahan yang diperlukan.

Bungkusan

Tendon yang mengelilingi sendi pinggul pada semua sisi, membentuk korset lembut. Terdapat tiga kumpulan utama ligamen yang memberi sokongan kepada elemen tulang:

 • Tendon yang paling kuat di sekeliling badan mengelilingi sendi sepanjang seluruh lilitan, meliputi bukan sahaja rongga dengan kepala, tetapi juga leher paha. Ligamen yang kuat berlepas dari setiap tulang panggul, selepas itu mereka dihantar ke paha paha. Kekuatan mereka sedemikian rupa sehingga mampu menahan voltan kira-kira 600 kg.
 • Kord yang kuat menguatkan sendi dari bahagian dalam, menyediakan sambungan berterusan kepala femoral dan acetabulum. Pautan ini dicipta secara alamiah dengan margin panjang yang kecil, yang sama sekali tidak menghadkan jumlah pergerakan di sendi.
 • Ligamen juga termasuk kawasan bulat di sekeliling ruang bersama, yang dibentuk oleh plat lembut tisu penghubung. Walaupun kelihatan tidak boleh dipercayai, bungkusan ini memainkan peranan penyerap kejutan, melembutkan sebarang kejutan semasa pergerakan.

Ia adalah perubahan dalam struktur ligamen yang disediakan sepanjang evolusi penstrukturan semula sepenuhnya tulang-tulang yang membentuk sendi pinggul.

Otot

Unsur-unsur sebatian yang lain hanya mempunyai sifat-sifat yang menyokong, dan hanya otot yang membolehkan anda membuat pergerakan di dalamnya. Kumpulan otot berikut terlibat dalam pelaksanaan fungsi ini:

 • Di pinggang, semua otot terlibat dalam membuat apa-apa pergerakan pada sendi pinggul - walaupun kedudukan normal. Kedua-dua aktiviti harian dan istimewa manusia - sukan, profesional, bergantung kepada kerjasama mereka.
 • Otot pelvis dan bahagian belakang juga memainkan peranan sokongan dalam beberapa pergerakan, juga menguatkan sendi di luar. Peranan mereka paling ketara dengan putaran atau putaran dalaman pinggul.
 • Otot glutea memainkan peranan besar bukan sahaja untuk pergerakan, tetapi juga untuk perlindungan luaran artikulasi. Otot yang pendek dan berkuasa berfungsi sebagai "kusyen" sebenar yang meliputi sendi dari kesan luaran. Mereka juga membuat penculikan dan lekuk pinggang.

Perkembangan otot yang baik mengelilingi sendi pinggul, memastikan kedudukan pembentukan tulang yang betul semasa pergerakan.

Bekalan darah

Sendi pinggul pemakanan menerima dari beberapa sumber, yang membolehkan membawa pembuluh darah ke rongga sambungan dari dalam dan luar. Struktur sistem peredaran darah ini menyediakan bekalan nutrien dan oksigen tanpa gangguan kepada semua unsur artikulasi:

 1. Semua unsur luar sendi menerima darah dari arteri yang mengelilingi tulang femur. Cawangan mereka pergi ke arah yang bertentangan - dari bawah ke bawah, disebabkan lokasi sumber mereka - arteri yang dalam paha. Oleh itu, bekalan darah hanya memberi kesan kepada bahagian-bahagian yang cetek bersama - kapsul, ligamen, dan otot-otot di sekelilingnya.
 2. Juga, sebahagian daripada darah berasal dari arteri gluteal bawah dan atas, yang menghampiri sendi pinggul dari atas.
 3. Yang paling menarik ialah cabang acetabular arteri obturator, yang melalui fossa pusat artikulasi, serta ligamen kepala femoral. Ia sendiri menyediakan bekalan darah ke bahagian dalaman sendi, menyampaikan bahan-bahan yang diperlukan untuk rawan artikular.

Artikulasi mempunyai rangkaian vaskular yang cukup terpencil, oleh itu, pada patah leher femoral, kuasa kepala artikular sering terganggu - satu pecah arteri tunggal. Kekurangan oksigen mengakibatkan kematian unsur-unsur sendi, yang mengakibatkan kehilangan sokongan dan fungsi motor sendi yang lengkap.

Apa tulang membentuk sendi pinggul

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Untuk mendapatkan idea mengenai proses apa yang boleh menyebabkan rasa sakit pada sendi pinggul, anda perlu mengetahui strukturnya.

Anatomi sendi

Satu sendi sinovial mudah membentuk dua tulang - femoral dan iliac. Asetabulum, yang terletak di Ilium, adalah titik hubungan dengan kepala sfera femur - bersama-sama mereka membentuk sendi bergerak, yang menyediakan bersama dengan keupayaan untuk melakukan gerakan putaran.

Ini "hinge" semula jadi ditutup dengan tisu rawan, elastik dan licin. Ia adalah rawan yang menghasilkan cecair artikular, memainkan peranan pelincir, memastikan kelancaran peluncuran tulang, pengedaran seragam dan melembutkan beban apabila berjalan. Cecair artikular yang mengisi rongga sendi membentuk filem anjal yang kuat pada permukaan tulang rawan yang melindungi tisu dari kesan merosakkan beban mekanikal.

Di samping itu, pelincir itu juga merupakan bahan berkhasiat. Pada usia muda, kandungan air dalam tulang rawan adalah sehingga 80%, selepas usia 40 tahun - ia semakin berkurangan, jadi kelonggaran dan kealpaan sendi menurun. Dalam orang yang maju secara fizikal, otot femoral dan glutea berfungsi dengan baik, mengambil sebahagian daripada tekanan dan dengan itu mengurangkan risiko kecederaan pada sendi.

Kenapa ada kesakitan di sebelah kanan

Sendi pinggul yang sihat tidak menyakitkan. Beberapa kesakitan di rantau femoral boleh muncul selepas latihan sukan dengan beban yang meningkat, selepas latihan peregangan atau berjalan kaki yang panjang. Tetapi sensasi ini tidak ada kaitan dengan kesakitan yang disebabkan oleh proses keradangan atau merosakkan di rantau artikular.

Dalam bidang perubatan, terdapat klasifikasi penyakit sendi pinggul yang meluas (mengikut jenis kejadian dan sifat kursus), tetapi yang paling biasa adalah arthrosis, arthritis, dan kecederaan.

Gejala arthrosis

Osteoartritis adalah penyakit yang sangat jarang berlaku pada usia muda. Ini adalah perubahan dystrophik dalam tisu artikular, yang dicirikan oleh kehilangan fungsi rawan. Cecair artikular terhenti untuk dihasilkan dalam kuantiti yang mencukupi, akibatnya geseran muncul di antara kepala sendi dan rahim ilium. Lama kelamaan, ini membawa kepada penipisan tisu artikulasi, kerapuhan sendi, kehilangan mobiliti.

Seseorang yang merasakan kesakitan pada sendi pinggul di sebelah kanan kerana arthrosis yang berkembang tidak boleh mengetepikan kakinya, duduk "dalam bahasa Turki", atau naik ke tahap tinggi. Dia berasa sakit di pangkal paha, punggung, kaki (lutut). Keamatan rasa sakit pada sendi pinggul pada peningkatan kanan selepas berjalan-jalan, mengangkat berat. Pada rehat, ketidakselesaan itu berlalu. Keadaan fizikal umum tetap, sebagai peraturan, memuaskan, jadi pesakit tidak tergesa-gesa untuk berunding dengan doktor.

Dalam arthrosis, terdapat satu ciri - kesakitan itu sendiri hilang, apabila seseorang "menyimpang", dan timbul dengan tenaga baru selepas tidur dan berehat. Walau bagaimanapun, penyakit ini sentiasa berkembang, meneruskan dengan peningkatan yang berkala, selang antara yang boleh sangat mengesankan (dari dua hingga lapan bulan).

Kaedah untuk diagnosis coxarthrosis

Osteoarthritis sendi pinggul di sebelah kanan (coxarthrosis) sering didiagnosis pada wanita selepas 50 tahun, yang dikaitkan dengan ciri-ciri fisiologi badan wanita, iaitu, dengan perubahan hormon dalam tempoh menopause. Sebagai tambahan kepada sensasi yang menyakitkan di kawasan yang terjejas, masalah yang kering dan kasar boleh muncul, yang pada dasarnya berbeza daripada "mengklik" tanpa sendi yang sihat. Jika tidak dirawat, orang itu mula lemas, ubah bentuk badan sering diperhatikan (kaki dipendekkan), dan oleh itu beban pada tulang belakang lumbar akan meningkat secara dramatik.

Adalah sangat penting untuk mendiagnosis penyakit dengan betul. Dalam amalan perubatan, terdapat kes-kes yang meluas apabila, dengan coxarthrosis progresif, pesakit mula dirawat untuk osteochondrosis yang rumit, mengambil kesakitan menembak di kaki, sakit lumbar dan pangkal paha sebagai simptom utama. Sebaliknya, coxarthrosis didiagnosis, sementara pesakit menderita keradangan tendon (trochanteritis).

Dengan simptom yang sama, perlu dilakukan pembedahan menyeluruh patologi, berdasarkan diagnosis yang komprehensif. Ini adalah data radiografi, ultrasound, MRI. Salah satu tanda luar yang paling penting dari coxarthrosis adalah kekakuan pergerakan, sejauh mana seseorang tidak boleh meletakkan kaki di kakinya dengan bebas atau memakai kasut.

Rawatan konservatif dan pembedahan

Osteoartritis merujuk kepada proses pemusnahan yang tidak dapat dipulihkan, tetapi pada masa yang sama, pesakit boleh menjalani kehidupan yang normal - tertakluk kepada pelantikan terapi yang tepat pada masanya dan tepat, serta pelaksanaan dengan teliti saranan pakar dari segi aktiviti fizikal dan gimnastik.

Pertama, sindrom kesakitan dikeluarkan, ubat-ubatan yang mengaktifkan tisu tulang rawan ditetapkan, selepas gimnastik yang disyorkan, yang menguatkan otot gluteal dan pinggul. Latihan, yang dilantik oleh seorang pakar, harus dilakukan dengan kerap, tanpa jurang dan gangguan.

Walau bagaimanapun, dalam peringkat ketiga penyakit ini, ketua sendi dan asetabulumnya ternyata cacat, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa campur tangan pembedahan (sendi yang musnah diganti oleh implan titanium). Semakin kuat otot, semakin aktif peredaran darah dan perlahan proses pemusnahan tisu artikular.

Persoalan menentukan endoprosthetics agak rumit, kerana pada usia lanjut terdapat risiko komplikasi pasca operasi. Wakil-wakil kumpulan umur pertengahan mungkin mempunyai masalah 15 tahun selepas operasi, apabila tiba waktunya untuk menukar sendi buatan lagi. Walau bagaimanapun, kaedah pembedahan membolehkan anda untuk melegakan kesakitan sepenuhnya, memulihkan fungsi sendi dan meningkatkan kualiti hidup dengan ketara.

Prinsip rawatan coxarthrosis (Jadual 1)

Rawatan coxarthrosis melibatkan penggunaan ubat simtomatik tindakan cepat dan lambat. Kumpulan pertama - analgesik mudah (paracetamol), digunakan untuk melegakan sindrom kesakitan di tempat pertama, dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs), yang ditetapkan kepada pesakit di mana paracetamol tidak berkesan. Antara NSAID yang paling kerap diresepkan sekarang:

 1. Diclofenac dalam tablet atau bentuk suntikan.
 2. Nimesulide (kelebihannya terletak pada tindakan chondroprotective).
 3. Meloxicam.
 4. Lornoxicam.
 5. Aceclofenac.
 6. Celecoxib.

Analgesik opioid boleh digunakan untuk kesakitan yang teruk, tetapi untuk masa yang singkat. Glucocorticosteroids (GCS) dalam bentuk suntikan periartikular atau di kawasan sendi juga boleh mempunyai kesan anti-radang, tetapi terdapat beberapa pendapat bahawa kumpulan ubat ini dapat memperburuk keadaan tulang rawan dan memburukkan lagi penyakit. Suntikan metipred, kenalog, hydrocortisone, diprospan paling sering dilakukan. Di antara chondroprotectors (sekumpulan ubat-ubatan, yang dikatakan paling banyak), lebih baik memilih "Don", "Struktum".

Kita tidak boleh menafikan peranan ubat-ubatan rakyat yang digunakan dalam rawatan patologi. Ini adalah diet yang berbeza-beza (dimasukkan ke dalam diet yang disyorkan - untuk meningkatkan nutrisi tisu rawan), salap analgesik, menggosok, dan tekanan. Dalam beberapa kes, ubat-ubatan rakyat boleh melegakan kesakitan untuk masa yang lama, tetapi tidak menyingkirkan penyakit ini.

Akibat kecederaan

Punca perkembangan osteoartritis sendi pinggul boleh menjadi kecederaan, contohnya, patah bahagian bawah atau tepi acetabulum, kepala artikular atau tulang paha, yang mengakibatkan ubah bentuk tulang mengelilingi sendi. Kesakitan di sebelah kanan meningkat apabila berjalan, tetapi tidak sepenuhnya lulus dan berehat.

Dalam traumatologi praktikal, osteosynthesis digunakan dalam rawatan patologi intraarticular - untuk mengelakkan anjakan serpihan tulang, mereka saling berhubungan dengan plat atau skru khas. Dengan pertambahan tulang yang tidak betul, risiko peningkatan arthrosis.

Displasia pinggul

Nyeri di sebelah kanan di kawasan sendi mungkin timbul kerana strukturnya yang tidak teratur (displasia). Sebagai peraturan, kecacatan ini lahir dan penyebabnya tidak difahami sepenuhnya. Inti patologi terletak pada hakikat bahawa acetabulum mundur tidak cukup dalam, oleh itu ia tidak dapat memperbaiki kepala artikular. Untuk masa yang lama, displasia mungkin tidak mengganggu seseorang, tetapi pada wanita, sendi displastik mula menyakiti pada separuh kedua kehamilan, apabila beban pada sistem muskuloskeletal bertambah dan perubahan keseimbangan hormon.

Nekrosis aseptik kepala artikular femur

Osteoarthritis kadang-kadang berkembang akibat kematian sebahagian daripada tisu tulang. Patologi ini dalam perubatan dipanggil "nekrosis avascular kepala femoral." Penyebab penyakit ini tidak ditentukan secara tepat, tetapi bekalan darah yang lemah kepada kepala artikular merupakan faktor yang paling besar yang menyumbang kepada perkembangan penyakit ini. Penyakit ini mungkin berlaku selepas lebam, kehelan atau patah sendi.

Artritis

Arthritis adalah sekumpulan penyakit sendi yang dikaitkan dengan keradangan mereka akibat pendedahan kepada agen berjangkit atau sifat tidak berjangkit (lesi autoimun). Tidak seperti coxarthrosis, golongan muda dan kanak-kanak sering mengalami arthritis. Dalam kebanyakan kes, sendi pinggul hanya akan terjejas selepas manifestasi awal penyakit ini, kerana proses patologi terutamanya merebak ke tangan dan lutut.

Keradangan membran rawan dan membran sinovial sering menyebabkan kesakitan yang menyakitkan, yang boleh menyebabkan pembengkakan dan kemerahan kawasan sekitar sendi.

Diagnosis yang komprehensif diperlukan untuk menentukan jenis penyebab coxitis dan perkembangan rejimen rawatan. Pada kanak-kanak, sendi pinggul boleh menjadi radang selepas sakit tekak, meningitis, otitis, frontitis, demam merah dan lain-lain jangkitan teruk.

Perkembangan coxitis (yang merupakan penyakit sistemik) ditunjukkan oleh penampilan kesakitan teruk di kawasan groin dan berjalan limping. Ia boleh menyakiti bukan sahaja sendi di sebelah kanan, tetapi juga lutut, kaki, kaki, jari kaki. Dengan ketiadaan rawatan kecemasan sendi pinggul, dia kehilangan mobiliti, sementara penyakit itu terus berkembang, mempengaruhi otot, tisu penghubung dan tulang rawan. Kesakitan artritis sangat teruk yang sering menyebabkan ketidakupayaan (seseorang tidak dapat bekerja atau menjalani kehidupan normal). Tiada ubat-ubatan atau analgesik yang dijual di farmasi tidak preskripsi membantu mengurangkan penderitaan.

Pengkelasan

Artritis yang menjejaskan sendi pinggul mungkin rheumatoid, berjangkit, alahan, reaktif. Penyakit ini berlaku sama ada dalam bentuk akut (yang dicirikan oleh serangan berkala dan gangguan yang lama), atau dalam kronik, disertai dengan kambuh.

Dengan sifat kerosakan tisu membezakan tulang primer dan arthritis sinovial utama. Dalam bentuk tulang primer, inflasi pertama tulang, dan kemudian membran sinovial. Proses sedemikian adalah ciri khas tuberkulosis bentuk patologi.

Apabila mengelaskan arthritis, perlu menyebutkan faktor penting yang mendorong perkembangan patologi sebagai penyakit autoimun. Lupus erythematosus, myopathy, sebagai peraturan, menyebabkan keradangan tulang rawan dan tisu tulang, dan sendi pinggul terjejas serentak dengan buku lali dan tangan.

Gejala yang berkaitan

Arthritis selalu mempunyai banyak gejala yang berkaitan (kecuali kesakitan pada pangkal paha di sebelah kanan), yang pada dasarnya membezakan penyakit dari patologi yang merosakkan. Sekiranya penyakit itu dicetuskan oleh jangkitan (streptococcus, gonokokus, bacillus pyo-purulen), pesakit mempunyai demam, menggigil dan demam, dan rasa sakit menjadi "menembak." Dalam bidang keradangan, kulit menjadi merah, otot menjadi terkekang.

Dalam bentuk kronik penyakit yang berlaku dengan peningkatan yang berkala, gejala yang berkaitan kurang jelas, tetapi keletihan, kelemahan, sesak nafas semasa berjalan cepat, kehilangan berat badan, kehilangan selera makan hampir selalu diperhatikan. Orang sakit secara intuitif melindungi kaki beliau untuk mengelakkan kesakitan yang semakin meningkat, jadi langkah ini menjadi berhati-hati, dengan kecenderungan ke kiri. Secara beransur-ansur, atrophy otot femoral dan inguinal, di mana pesakit hanya boleh bergerak dengan bantuan walker atau dalam kerusi roda.

Pada arthritis rheumatoid, ankylosing spondylitis, sendi pinggul terjejas pada kedua-dua belah pihak, walaupun pesakit hanya merasa sakit di sebelah kanan. Keanehan lesi dalam sifat reumatologi arthritis adalah kehadiran kekakuan pagi dan peningkatan sindrom kesakitan pada waktu malam (sebelum subuh).

Diagnostik

Pemeriksaan visual, analisis simptom, pemeriksaan klinikal (ujian darah, cecair dan sambungan sendi), penentuan sebab, diagnostik perkakasan - semua bersama-sama kaedah yang disenaraikan membolehkan anda membuat kesimpulan yang tepat tentang sifat penyakit, peringkat perkembangan, sebab. Dalam mengenal pasti tanda-tanda proses suntikan, perundingan dengan ahli fisioterapi adalah perlu.

Rawatan

Arthritis dirawat oleh doktor pelbagai kepakaran - semuanya bergantung kepada peringkat penyakit dan punca yang menyebabkannya. Rawatan adalah konservatif, kompleks, termasuk bidang-bidang berikut:

 • terapi antibakteria;
 • NSAIDs;
 • kortikosteroid;
 • terapi lumpur;
 • latihan dalam program terapi latihan;
 • terapi parafin;
 • urut;
 • berenang

Sekiranya tiada pendekatan yang bersepadu, ada kemungkinan untuk mengurangkan keadaan pesakit, mengurangkan keradangan tisu, tetapi mengelakkan atrofi sendi tidak akan berjaya. Hanya rawatan yang lengkap dapat meminimumkan kerosakan fungsi artikular. Doktor tidak mengesyorkan merawat arthritis hanya dengan ubat-ubatan rakyat. Tiada salap pemanasan, atau memampatkan, atau diet tidak akan membantu menyelesaikan masalahnya secara asasnya. Lebih-lebih lagi, teknik rakyat yang tidak wajar dapat menyebabkan kerosakan sulfur terhadap kesihatan.

Agen anti-radang dan simptomatik untuk arthritis (Jadual 2)

Antibiotik dan persediaan hormon dipilih oleh pakar, dengan mengambil kira banyak faktor, di antaranya keadaan fizikal pesakit, sifat dan tahap penyakit adalah sangat penting. Memandangkan keterukan arthritis, doktor mesti memilih agen-agen farmakologi yang, dengan kesan sampingan yang minima, akan mencapai hasil rawatan yang ketara. Ia tidak boleh dilantik untuk melatih gimnastik, serta senaman fizikal yang intensif untuk melegakan proses keradangan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Apabila merawat kanak-kanak, perlu sentiasa memantau keadaan kanak-kanak, menganalisis perubahan dalam hasil penemuan klinikal, dan jika perlu melibatkan pakar-pakar lain, jika kekhususan proses perubatan memerlukannya. Dalam kes-kes yang sukar, apabila membangunkan rejimen rawatan, adalah wajar bahawa semua pakar yang berkaitan mengambil bahagian dalam perbincangan itu - pakar bedah, traumatologist, ahli endokrinologi, imunologi, alahan.

Merumuskan semua perkara di atas, kita boleh membuat kesimpulan bahawa kesakitan di kawasan sendi pinggul kanan boleh disebabkan oleh:

 • kesan kecederaan;
 • keabnormalan kongenital (displasia);
 • ciri individu struktur sendi;
 • perubahan degeneratif yang berkaitan dengan usia;
 • penyakit sistemik.

Peranan yang paling penting dalam rawatan berjaya semua penyakit sendi pinggul dimainkan dengan pemulihan yang dilakukan dengan baik. Gimnastik dan fisioterapi khas untuk menguatkan otot, dan dengan itu meningkatkan bekalan darah ke tisu rawan dan tulang. Amalan perubatan membuktikan bahawa dengan kursus pemulihan yang lama, yang dilakukan hanya selepas penghapusan semua peristiwa keradangan, adalah mungkin untuk mencegah kemusnahan sendi untuk masa yang lama. Ini seterusnya membolehkan anda mengelakkan ketidakupayaan, mengekalkan aktiviti sosial dan hidup tanpa kesakitan. Oleh itu, jika anda mengalami sensasi yang tidak menyenangkan atau menyakitkan di sendi pinggul, anda perlu segera membuat temujanji dengan doktor dan menjalani diagnosis lengkap. Ingatlah bahawa perkembangan arthrosis boleh dihentikan, hanya pada peringkat akhir ia perlu untuk menggunakan endoprosthetics.

 1. Traumatologi dan ortopedik. Tutorial. Pengarang: G. S. Yumashev
 2. Arthrology Kalmin OV, Galkina TN, Bochkareva I.V

Hip bersama dan patologinya

Sendi pinggul adalah persimpangan tulang pelvis, di tempat istirahat yang femur memasuki kepalanya. Pengertian sendi adalah rongga hemisfera yang dipanggil acetabulum.

Struktur bersama

Anatomi sendi pinggul adalah agak rumit, tetapi ia memberikan banyak peluang untuk pergerakan. Kelebihan tulang panggul terbentuk oleh tisu tulang rawan yang fibrous, yang mana rongga tersebut memperoleh kedalaman maksimum. Jumlah kedalaman kemurungan adalah lebih besar daripada hemisfera kerana rim ini.

Bahagian dalaman rongga ditutup dengan tisu tulang rawan yang dibentuk oleh hyaluron di tempat di mana rongga terletak berdekatan dengan tulang rawan yang menutupi kepala paha. Bahagian yang tersisa dari permukaan di dalam kemurungan diliputi dengan tisu penghubung yang longgar yang meliputi bahagian bawah di rantau pembukaan kemurungan dan rehat tengah dalam rongga. Di permukaan tisu penghubung ada membran sinovial.

Rintangan gentian tisu tulang rawan pada pinggang rongga, yang dipanggil bibir artikular, sesuai dengan kepala tulang pinggul dan memegang tulang ini. Pada masa yang sama, bibir berterusan dengan ligamen melintang. Di bawah ligamen ini ada ruang diisi dengan tisu penghubung yang longgar. Dalam ketebalan kapal dan ujung saraf ketebalan yang diarahkan ke kepala paha dan masuk ke kepala itu sendiri melalui serat ligamen.

Kapsul artikular dilampirkan pada pinggul di belakang bibir. Kapsul ini sangat tahan lama. Ia hanya memberi kepada tindakan mekanikal apabila kuasa besar digunakan. Leher femoral, untuk sebahagian besar, memasuki kapsul artikular dan diperbaiki di dalamnya.

Barisan kapsul dilampirkan pada otot iliopsoas. Di kawasan ini, ketebalan kapsul adalah minimum, jadi 10-12-12% orang di kawasan ini boleh membentuk beg yang diisi dengan cecair sinovial.

Ligamen artikular

Struktur sendi pinggul juga termasuk sistem ligamen. Sekumpulan kepala femoral terletak di dalam sendi. Tisu ligamentous ditutup dengan membran sinovial. Serat ligamen mengandungi saluran darah sistem peredaran darah dan pergi ke kepala paha. Reses (fossa kecil) di bahagian tengah di dalam rongga rongga artikular adalah kawasan di mana ligamen bermula. Ia berakhir di fossa kepala femoral. Ligamentum mudah dilaraskan walaupun ada kehilangan kepala femoral dari acetabulum. Oleh itu, ligamen, walaupun ia memainkan peranan dalam mekanik pergerakan sendi, nilainya adalah kecil.

Ligan terkuat di seluruh badan manusia adalah kepingan pinggul. Ini adalah ligamen ilio-femoral. Ketebalannya ialah 0.8-10 mm. Ligital bermula dari tulang belakang anterior yang lebih rendah dari sayap Ilium dan berakhir di garis intertrochanteric dari femur, menyimpang ke arahnya dalam kipas. Terima kasih kepada bungkusan ini, paha tidak bengkok ke dalam.

Terima kasih kepada otot-otot yang kuat dan ligamen yang kuat di permukaan depan sendi pinggul, kedudukan menegak batang tubuh manusia dipastikan. Hanya bahagian-bahagian sendi ini memelihara badan dan pelvis mengimbangi kepala kepala tulang pada kedudukan tegak. Inhibisi pelanjutan disediakan oleh ligamen ileal-femoral yang dibangunkan. Pergerakan ke arah peluasan boleh dilakukan maksimum 7-13 darjah.

The ligat sciatic-femoral adalah kurang maju. Ia berjalan di sepanjang bahagian belakang sendi. Permulaannya ialah tapak ischium yang terlibat dalam pembentukan acetabulum. Arah gentian berkas adalah ke atas dan ke atas. Ligament bersilang dengan permukaan posterior leher femoral. Sebahagian daripada serat yang membentuk bundle ditenun ke dalam beg artikular. Selebihnya ligamen berakhir di pinggir belakang tulang belakang paha yang lebih besar. Terima kasih kepada bundle, pergerakan paha ke dalam terhalang.

Dari ligamen tulang kemaluan keluar dan ke belakang. Serat dilampirkan pada kelopak mata yang lebih rendah dan sebahagiannya ditenun ke dalam kapsul artikular. Sekiranya sendi pinggul berada di kedudukan yang terungkap, maka pinggang ini dihalang oleh ligamen ini.

Dalam ketebalan kapsul sendi adalah gentian ligamen kolagen, dipanggil kawasan bulat. Serat ini dilampirkan ke bahagian tengah leher femoral.

Fisiologi bersama

Kemungkinan pergerakan sendi ditentukan oleh jenisnya. Sendi pinggul kepunyaan kumpulan nut-joint. Ini jenis sendi adalah multiaxial, jadi pergerakan di dalamnya boleh mempunyai pelbagai arah.

Sekeliling paksi hadapan dapat dibuat pergerakan dengan skala maksimal. Sumbu depan menyeberang kepala kepalanya. Span boleh menjadi 122 darjah jika sendi lutut terbengkalai. Pergerakan selanjutnya dihalang oleh dinding depan abdomen. Pelanjutan sendi pinggul mungkin tidak lebih dari 7-13 darjah dari garis menegak. Teruskan pergerakan selanjutnya ke arah ini dengan meregangkan ligamen ilio-femoral. Jika pinggul membuat pergerakan selanjutnya, ini dipastikan oleh bengkak tulang belakang di rantau lumbar.

Pergerakan di sekeliling paksi sagittal memberikan penculikan dan penambahan paha. Bergerak 45 darjah. Seterusnya, tusuk yang besar terletak pada sayap Ilium, yang menghalang pergerakan dalam jumlah yang lebih besar. Ia adalah mungkin untuk menggerakkan 100 darjah pinggul dalam kedudukan yang bengkok, kerana dalam kes ini, ludah besar akan kembali. Sekitar paksi menegak, paha boleh bergerak 40-50 darjah. Untuk melakukan gerakan bulat dengan kaki, perlu melakukan gerakan sekitar tiga paksi pada waktu yang sama.

Sendi pinggul memberikan pergerakan pelvis, bukan hanya pinggul. Iaitu, pergerakan badan yang berkaitan dengan pinggul dilakukan di sendi pinggul. Dengan pelbagai tindakan pergerakan tersebut dibuat. Sebagai contoh, jika seseorang berjalan, maka pada satu ketika tertentu satu kaki berdiri dan berfungsi sebagai sokongan, dan pada masa ini pelvis membuat pergerakan relatif terhadap pinggul kaki sokongan. Amplitud pergerakan ini bergantung pada ciri-ciri anatomi struktur rangka. Faktor-faktor sedemikian mempengaruhinya:

 • sudut leher femoral;
 • saiz sudu besar;
 • saiz sayap ilium.

Bahagian-bahagian tulang ini menentukan sudut antara paksi menegak pergerakan yang melepasi kepala paha ke titik sokongan di kaki, dan paksi membujur pada tulang paha. Sudut ini biasanya 5-7 darjah.

Selain itu, jika seseorang berdiri di atas satu kaki dan mengimbangi pada titik sokongan ini, mekanisme tuil diaktifkan, lengan atas tuil - dari puncak tanjakan yang lebih besar ke puncak iliac - menjadi lebih besar dari jarak ke paha dari tulang sciatic. Daya tarikan ke arah jarak yang lebih besar akan menjadi lebih kuat, jadi dalam kedudukan pada satu kaki pelvis akan beralih ke kaki pendukung.

Oleh kerana saiz lebih besar lengan lengan atas dalam rangka wanita, gaya lari wanita berkembang.

Apakah radiografi rancangan sendi pinggul?

Radiografi sendi pinggul membolehkan visualisasi kontur tepi dan bahagian bawah acetabulum. Tetapi hanya mungkin pada usia 12-14 tahun. Plat kompak dari acetabulum dari fossa adalah nipis, dan dari bawah - tebal.

Sudut serviks-diaphyseal bergantung pada usia pesakit. Bagi bayi baru lahir, kadarnya ialah 150 darjah, untuk kanak-kanak berumur 5 tahun - 140 darjah, untuk orang dewasa - 120-130. Imej itu jelas menunjukkan kontur leher femoral dan lidi - besar dan kecil; struktur bahan spongy kelihatan. Seringkali pada radiografi sendi pinggul pesakit-pesakit yang sudah tua, pengambilan bibir artikular dijumpai.

Penyebab sakit pinggul

Nyeri di sendi pinggul boleh menunjukkan bukan sahaja secara terus patologi yang mempengaruhi bahagian sistem muskuloskeletal ini. Sensasi menyakitkan di sini mungkin menunjukkan patologi organ perut, sistem pembiakan, tulang belakang (lumbar). Selalunya sakit pada sendi pinggul boleh diberikan kepada lutut.

Penyebab sakit sendi dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • kecederaan;
 • ciri-ciri anatomi dan penyakit asal tempatan (sendi, ligamen, otot sekitarnya);
 • penyinaran kesakitan dalam penyakit organ-organ dan sistem lain;
 • penyakit sistemik.

Lesi traumatik pada sendi pinggul mungkin dalam bentuk dislokasi, pukulan, luka-luka. Kumpulan penyebab kesakitan ini termasuk patah tulang pelvis, leher femoral di bahagian pinggul besar dan kecil paha, fraktur keletihan (atau fraktur tekanan) di kawasan yang sama.

Beliau juga memerlukan rawatan yang paling kompleks dan pemulihan jangka panjang. Kesakitan boleh menyebabkan pecah bibir artikular, pecah separa atau lengkap gentian otot, peregangan otot dan ligamen, kehelan pinggang. Kecederaan traumatik juga termasuk sindrom APS dan sindrom APC.

Penyakit dan perubahan patologi yang menyebabkan sakit pada sendi pinggul termasuk:

 • osteonecrosis kepala femoral;
 • coxarthrosis;
 • bursitis (meludah, ileal-scalloped, sciatic);
 • sindrom tabrakan febro-acetabular;
 • pembentukan badan intraartikular yang bebas;
 • mengetuk paha;
 • sindrom piriformis;
 • tenosynovitis dan tendonitis;
 • sindrom proksimal;
 • osteoporosis.

Meresap ke sendi pinggul boleh menjadi kesakitan dalam kes penyakit organ-organ dan sistem lain:

 • neuralgia;
 • hernia inguinal;
 • gangguan tulang belakang;
 • pubalgia sukan.

Penyakit sistemik yang menyebabkan sakit pada sendi pinggul termasuk semua jenis arthritis, leukemia, luka berjangkit pada sendi pinggul, penyakit Paget.

Juga, kesakitan pada sendi boleh menjadi tanda kanser yang bersifat primer atau sekunder. Osteomyelitis adalah salah satu penyebab kesakitan. Seringkali kesakitan menyebabkan kompleks punca, kerana banyak patologi sendi pinggul mungkin berkaitan.

Pada zaman kanak-kanak terdapat beberapa sebab utama kesakitan di sendi pinggul:

 • rheumatoid arthritis remaja;
 • epiphysiolysis;
 • Masih penyakit;
 • Penyakit Legg-Calve-Perthes, dsb.

Sendi pinggul membawa beban berat dan terlibat dalam hampir mana-mana pergerakan badan, jadi keadaannya perlu diambil serius. Sekiranya anda mengalami sakit, disyorkan untuk segera menghubungi klinik untuk diagnosis. Selalunya untuk tujuan diagnostik, x-ray ditetapkan.

Apa tulang membentuk sendi pinggul, apakah ia terdiri daripada?

Mengetahui tulang yang membentuk sendi pinggul, seseorang dapat memahami anatomi dan fungsi penting dalam tubuh manusia. Sambungan adalah sambungan paling mudah dari anggota bawah dan mempunyai bentuk sfera, yang menyediakan pelbagai pergerakan (termasuk putaran) dalam jumlah yang diperlukan.

Bangunan biasa

Apakah tulang yang membentuk sendi pinggul dan apakah jenis struktur yang ada? Dalam pembentukannya melibatkan tulang femoral dan iliac, yang diartikulasikan di antara mereka sendiri. Oleh itu, asas kaki adalah sendi pinggul, yang dibentuk oleh acetabulum yang disebut Ilium dan kepala yang agak besar pada saiz femur.

Menarik Apabila menyambung rongga dan membentuk kepala engsel khas. Ia adalah orang yang menyediakan fungsi normal sendi memastikan gerakan putarannya.

Rawan sendi

Kedua-dua kepala femoral dan acetabulum ditutup dengan tulang rawan dalam keadaan yang sihat. Ia melaksanakan fungsi jalur pelik di antara tulang yang menyentuh dan memberikan tahap yang diperlukan bagi relatif gelongsor mereka antara satu sama lain.

Rawan artikular mempunyai ciri dan fungsi berikut:

 1. Ia mempunyai permukaan licin.
 2. Berbeza dalam ketahanan dan keanjalan.
 3. Mengedarkan beban semasa berjalan dan pergerakan lain.
 4. Ia menyerap tekanan ke atas kawasan artikular.

Secara semulajadi, untuk berfungsi dengan betul selama beberapa dekad, tulang rawan memerlukan pematuhan dan ketegaran pada masa yang sama. Ini dicapai dengan menggunakan gentian kolagen yang terlibat dalam pembentukan rangka kerja tulang rawan. Mereka saling menjalin antara satu sama lain dan membuat mesh padat. Proteoglycans, protein kompleks yang membentuk bahan pelik tisu penghubung, dipasangkan ke dalamnya. Adalah perlu untuk melaksanakan beberapa tugas:

 1. Melakukan peranan lapisan interstitial.
 2. Perlu untuk pelinciran di sendi sendi.
 3. Menyerap dan mengekalkan air di sendi pinggul.
 4. Bersama dengan kondroit dan air, ia memberikan kelembutan dan kelenturan tulang rawan.

Orang yang lebih muda, lebih banyak air terkandung dalam tulang rawan. Dengan umur, jumlahnya berkurang dengan ketara, dan oleh itu kebendaan tulang rawan berkurangan. Fenomena semacam ini sering menjadi punca kepada ciri-ciri kerosakan rawan yang berbeza dari orang tua.

Untuk rujukan! Kira-kira 70-80% daripada jisim tisu rawan adalah air.

Cecair bersama

Rawan sendi pinggul menyerupai span dengan air, yang, apabila ia berada di bawah tekanan, mengeluarkan cecair, dan semasa penghentian pemampatan itu lagi diisi dengannya. Dalam peranan air dalam kes ini cecair artikular. Ia mempunyai ciri-ciri pelinciran yang unik, yang disebabkan oleh gelongsor yang sempurna. Selain itu, cecair ini juga berfungsi untuk melindungi tulang rawan. Jumlahnya adalah disebabkan oleh daya mampatan, dengan kata lain, semakin kuat beban, semakin tebal lapisan pelindung.

Cecair bersama bukan sahaja menyediakan pelinciran tulang rawan, tetapi juga pemakanannya. Semua kawasan sendi pinggul bebas dipenuhi dengan bendalir ini.

Kapsul bersama

Ia terbentuk daripada gentian berserat, yang telah meningkatkan kekuatan, dan mengelilingi rongga struktur artikular. Permukaan depannya bersentuhan dengan otot iliopsoas. Di kawasan ini, penipisan kapsul biasanya diperhatikan, yang menyumbang pembentukan dalam zon ini yang dikenali sebagai kantung sinovial dalam hampir 12 kes daripada 100.

Kapsul diikat pada tulang pelvis di bahagian belakang bibir artikular, dari bahagian depan ia menghubungkan ke tulang paha, dan dari bahagian belakang - ke puncak perantara.

Bungkusan

Untuk melindungi daripada keseleo dan kecederaan yang sama, kepala femoral, yang mana sendi terbentuk, ditutup dengan rehat khusus. Di samping itu, hubungannya dengan asetilulum dari luar dan dari dalam juga tambahan diperkuat oleh ligamen yang kuat. Terdapat ligamen berikut dalam rongga sendi:

 • kepala paha;
 • pubis-femoral;
 • iliac-femoral;
 • sciatic-femoral.

Setiap daripada mereka mempunyai tujuan sendiri.

Kepala paha

Ia berasal dari lubang kemurungan dan berakhir dengan lubang yang sama di kepala. Ia dilindungi oleh membran sinovial dan terdiri daripada tisu penghubung. Di dalamnya ke kepala paha adalah saluran darah.

Ligament ini tidak mempunyai banyak makna mekanikal, kerana ia cepat diregangkan sekiranya kepala keluar dari rongga, namun, dengan cecair sinovial, ia bertanggungjawab untuk kekuatan sambungan tulang.

Fizikal awam

Terletak di bahagian bawah permukaan sendi pinggul. Ia dibentuk oleh berkas-berkas serat, yang dilekatkan pada tusukan kecil kerana menggabungkan ke dalam kapsul artikular.

Bundle ini melakukan pengereman semasa penculikan hip. Khususnya, ini terpakai apabila sendi terbuka.

Ileo-femoral

Ia adalah kumpulan yang paling tahan lama dari seluruh tubuh manusia. Ketebalannya adalah sekitar 10 milimeter.

Ia berasal dari Ilium, dan di bahagian bawah ia membentuk kipas dan dilekatkan pada tulang paha. Bundle ini berfungsi sebagai fungsi brek dalam lanjutan paha, serta dalam hal putaran ke dalamnya.

Femoral saintis

Berbanding dengan ligamen ilio-femoral, ligamen ischio-femoral kurang berkembang. Lokasinya adalah bahagian belakang sendi:

 1. Ia bermula dari tapak pada tulang sciatic, di mana acetabulum terbentuk.
 2. Kemudian ligamen melepasi belakang leher femoral.
 3. Selepas itu, beberapa seratnya ditarik ke tulang paha yang lebih besar, manakala yang lain menembusi ke dalam beg artikular.

Ia berfungsi fungsi mengerakkan pergerakan paha ke bahagian dalam.

Untuk rujukan! Dalam struktur sendi, terdapat juga zon pekeliling, yang dicirikan sebagai pengumpulan serat kolagen di dalam kapsul. Rasuk mereka juga mencapai pusat leher femoral.

Sekeliling otot

Fungsi berfungsi struktur yang artikular adalah disebabkan oleh otot-otot utama di sekelilingnya. Ini harus termasuk otot-otot paha dan punggung. Mereka menyediakan pergerakan di zon artikular, mengambil beban tertentu semasa menjalankan atau berjalan dan melaksanakan fungsi susut nilai.

Pembangunan yang baik dan kekuatan otot sangat penting untuk kesihatan manusia. Bukan sahaja tindakan berbahaya, seperti melompat dari ketinggian, tetapi juga apa yang dilakukan setiap hari - berjalan, berjalan, boleh menyebabkan kecederaan. Walau bagaimanapun, semakin kuat otot, semakin kurang beban ini dialami oleh zon ini.

Satu lagi fungsi yang sangat penting dalam otot-otot ini adalah untuk mengepam sejumlah besar darah ke dalam kapal semasa pergerakan mereka. Ini meningkatkan peredaran darah di kawasan sendi dan menyediakannya dengan jumlah maksimum nutrien. Ternyata kerja intensif otot menimbulkan pengaktifan peredaran darah, yang seterusnya menyebabkan peningkatan dalam proses makan sendi pinggul.

Kami akan sangat berterima kasih jika anda menilai dan berkongsi di rangkaian sosial.

Apa tulang membentuk sendi pinggul

Lengan bawah seseorang mengalami beban berat apabila berjalan. Sendi sfera pinggul dari anggota bawah terdiri daripada tiga paksi: melintang, sagittal dan menegak, menyambung kaki dengan batang badan. Orang itu membuang, membongkok dan mengikat kaki, memutar pinggang.

Lokasi yang mendalam dan stabil antara tulang pelvis dan tulang paha membentuk landasan kukuh struktur tulang dan rawan, tendon dan tisu otot, dengan mana seseorang boleh berjalan lurus. Sendi adalah sokongan untuk tulang belakang dan pelvis yang dapat menahan tekanan batang atas.

Anatomi sendi pinggul

Struktur kompleks sendi pinggul seseorang diciptakan oleh tulang rawan, tulang, dan tisu otot. Sendi pinggul terbentuk dengan menghubungkan kepala femoral dengan acetabulum tulang pelvis. Asetabulum menghubungkan tulang iliac, kemaluan dan tulang belakang.

Gabungan bentuk kepala dan hollow menghilangkan memakai kain. Tisu rawan yang kuat, licin dan kenyal membetulkan leher tulang. Beg kapsul meliputi kepala, leher dan rongga, membentuk rongga yang dibarisi dengan tisu penghubung, penuh dengan cecair. Tiga bursas sinovial terletak berhampiran bersama: ileal-cuspidus, trochanter dan sciatic. Beg ini berfungsi sebagai penyerap kejutan, mengeluarkan geseran.

Di atas beg adalah ligamen dan tendon. Otot memperbaiki artikulasi, memperkuat dan bertanggungjawab untuk pergerakan sendi pinggul. Lipatan acetabular artikular mengetatkan kapsul ke tulang pelvis dan femoral.

Serat rawan meliputi fossa pelvis dan menahan bahagian dalam kepala paha. Saiz permukaan kemurungan meningkat sebanyak 10% dengan perbelanjaan bibir.

Komposisi tulang rawan hyaline termasuk air dan kolagen. Permukaan dalaman tisu tulang rawan lebih dekat ke lokasi kepala terdiri daripada asid hyaluronik, selebihnya tisu longgar.

Tisu penghubung yang kuat di dalam rongga pelvis dikelilingi oleh membran sinovial dengan bendalir, menyediakan artikulasi dan pergerakan. Tekanan pada peha diedarkan dengan betul, menghapuskan kecederaan.

Bibir memasuki ligamen melintang, di mana saraf dan vesel lulus ke kepala paha. Kapsul dilampirkan pada otot iliopsoas.

Struktur bingkai yang rumit menghasilkan kekuatan. Dengan bantuan sendi yang dapat menahan beban berat, seseorang bergerak, berjalan, crouches dan berenang.

Bungkusan paha

Anatomi ligamen pada sendi pinggul seseorang membentuk sistem yang koheren. Terdapat berkas berikut yang melaksanakan fungsi penting:

 1. Ligamen Ileo-femoral - kuat, mengambil beban. Bentuk kipas bermula di bahagian atas sendi, menyentuh tulang paha, menghilangkan putaran sendi, mengekalkan badan dalam kedudukan tegak.
 2. Ligama femoral adalah kecil, lemah, bermula di bahagian pinggang tulang pelvis, lebih jauh ke femur ke trochanter kecil, menghalang pengalihan paha.
 3. The sciatic-femoral - permulaan mengambil bahagian hadapan permukaan ischium dan mencapai bahagian belakang sendi, menyeberangi leher paha. Serat ligament diarahkan ke atas dan ke luar sebahagiannya memutarkan beg artikular dan hentikan pergerakan paha ke dalam.
 4. Tudung kepala femoral terdiri daripada tisu longgar, terletak di rongga sendi dengan cecair sinovial, tidak menganggap beban. Tudung itu bertanggungjawab untuk pergerakan bebas, menghalang dislokasi pinggul, dan juga melindungi kapal-kapal yang mengalir ke kepala.

Zon bundar serat kolagen dilampirkan pada tengah leher femoral. Satu ikatan gentian menghalang penculikan pinggul, dan susunan bulatan tisu berputar paha. Ligan triangular intra-artikular - penyerap kejutan, menghalang fraktur di bahagian bawah rongga artikular.

Ligital melintang dari acetabulum - ligamen dalaman, mengurangkan tekanan dan ubah bentuk tulang rawan, menghalang tulang pubis, sciatic, meningkatkan kawasan permukaan acetabulum.

Kerja-kerja ligamenten meregang spiral antara panggul dan paha, serta bingkai otot bersambung, seimbang, memastikan integriti pelvis dan kedudukan menegak tubuh manusia. Langkah-langkah untuk menguatkan ligamen adalah senaman yang kerap dan gaya hidup yang betul.

Struktur tulang hip

Sendi pinggul adalah sfera. Pertimbangkan tulang yang membentuk sendi pinggul. Sendi pinggul terdiri daripada artikulasi kepala femoral dan acetabulum tulang pelvis. Tulang pelvik terdiri daripada tulang sciatic, iliac, dan tulang kemaluan.

Mari kita lihat apa tulang membentuk struktur sendi pinggul. Pubic - tulang stim, terdiri daripada badan, cawangan atas dan bawah, terletak pada sudut.

Artikulasi permukaan sisi tulang kemaluan, disambungkan di tengah oleh tisu fibro-cartilage, dipanggil sendi kemaluan. Cabang membentuk membran - injap tutup. Bahagian anterior dari acetabulum adalah badan.

Nota Pembesaran tulang pelvis, mempunyai bentuk sabit, bertepatan dengan kepala paha, bersama-sama menghasilkan sokongan, pergerakan bebas dari sendi, tidak termasuk dislokasi. Rawan meliputi permukaan rongga dan kepala, melindungi daripada geseran.

Ischium terletak di permukaan bawah pelvis dan terdiri daripada cawangan dan badan bersebelahan dengan tulang kemaluan dan iliac di rongga pelvis.

Ilium - bahagian atas pelvis, terdiri daripada sayap dan permukaan sakrum. Ia menghubungkan badan tulang kemaluan dan tulang, membentuk acetabulum.

Paha - tulang tubular yang besar. Epiphisis unggul, yang dipanggil kepala femoral, sendi femur dengan kaki bawah dan pelvis dalam acetabulum. Kepala femoral ditutup oleh dua pertiga berongga, jadi sendi itu disebut berbentuk kacang. Sekumpulan kepala menguatkan sambungan.

Struktur sendi pinggul pada wanita adalah berbeza daripada pelvis lelaki. Fungsi penambakan wanita menyebabkan perbezaan. Pada wanita, pelvis dalam arah melintang dan membujur adalah rendah, luas dan lebih besar dalam jumlah. Tulang adalah nipis dan licin. Sayap Ileal dan tubercles sciatic dikerahkan lebih kuat. Pintu masuk ke pelvis adalah selang silang, lebih banyak lelaki, rongga tidak sempit.

Pada lelaki, rongga berbentuk corong. Sudut sendi kemaluan membosankan - 90-100 darjah. Pelvis seorang wanita cenderung lebih daripada pada lelaki sebanyak 10-15%. Otot-otot yang melekat pada tulang pelvis seorang wanita adalah besar untuk menyokong organ-organ pembiakan dalam kehamilan dengan betul dalam kedudukan yang betul.

Lihat juga:

Otot paha

Seseorang membuat pelbagai pergerakan. Otot sendi pinggul, anatomi femur adalah berkaitan rapat. Keanehan itu terletak pada kenyataan bahawa tanpa kerja tisu otot, sendi tulang tidak bergerak.

Otot-otot yang menggerakkan bahagian bawah badan dilampirkan pada bahagian atas femoral dan ke tulang pelvik. Otot-otot yang besar membetulkan kepala kepak dalam acetabulum. Kapal darah dilindungi daripada kerosakan semasa kecederaan, dan serpihan dihalang daripada bergerak.

Pukulan menegak, anteroposterior dan melintang berputar bersama melibatkan kumpulan otot yang bertanggungjawab keupayaan seseorang untuk duduk, memutarkan paha, memiringkan badan, menarik balik dan membawa paha. Otot gluteal dan femoral terletak pada permukaan depan paha, menyediakan seseorang dengan kedudukan menegak badan.

Hip flexors, extensors lutut:

 1. Otot Ilio-psoas - berasal dari ileum dan tulang sakral, dan pada tulang belakang yang lebih rendah. Menggerakkan badan ke hadapan.
 2. Tensor fascia yang luas paha berbentuk kipas, terletak di antara pinggul dan sendi lutut, ia tumbuh bersama dengan gluteus maximus.
 3. Bulan sabit - pendek, berbentuk gelendong, berisi, terletak di dalam sudut sendi pinggul.
 4. Proximally - di puncak kemaluan, distal - pada diaphysis daripada femur. Fungsi - memperluas kanal lahir.
 5. Penjahit - rata dan panjang, terletak di hadapan bisep femoris, membentuk terusan femoral.
 6. Otot penambah besar adalah berisi, fusiform, terletak pada ischium. Fungsi - mengikat badan ke hadapan.
 7. Otot berbentuk pir dan nipis membuat pembekuan kaki, menghidupkan paha ke luar.

Ekstensor pinggul yang melengkung lutut:

 1. Gelang gluteal diikat pada rahang pelvis, tepat pada sayap tulang sakral dan iliac, secara distilasi meludah pada tulang femoral. Otot gluteal kecil dan sederhana mengambil kaki. Gluteus maximus, yang terdiri daripada berkas serat, semimembranosus dan semitendinosus, terlibat dalam keupayaan seseorang untuk berdiri.
 2. Otot bisep paha bergerak di sepanjang permukaan sisi paha, berakhir dengan tiga cabang: lutut - pada patella, tibial - di pinggir tengkorak, tumit - pada tubercle calcaneal.
 3. Otot semitendinosus tebal, terletak di belakang otot bisep, mempunyai kepala sakral dan sciatic.
 4. Selaput membran yang luas, terletak pada permukaan paha, menyerang condyle pada femur, dan ditenun ke dalam tendon Achilles.
 5. Otot persegi paha itu pendek, terletak di bahagian tengah di bawah bisep paha. Melangkah di permukaan badan tulang sciatic ke diaphysis paha.

Ortopedi mengesyorkan mengukuhkan korset otot. Otot yang kuat menjadikan angka ini menarik, mencegah kecederaan pada ligamen, membangunkan sistem peredaran darah. Aliran darah yang baik dan sokongan mikronutrien akan membantu mengelakkan perubahan degeneratif.

Skim bekalan darah

Pembekalan nutrien yang stabil diperlukan untuk memelihara fungsi pelvis dan ekstrem yang lebih rendah. Sistem arteri melepasi otot ke bahan tulang, menembusi rongga, memberi makan tisu tulang rawan. Bekalan oksigen ke pelvis yang arteri gluteal dan obturator. Aliran darah adalah pada urat iliac dan mendalam yang bersebelahan.

Nota Arteri medial dan lateral, arteri yang dalam yang melalui tisu femoral, memberikan aliran darah yang diperlukan dan aliran limfa ke kepala dan leher paha.

Innervation berlaku di dalam dan di luar bersama. Reseptor kesakitan melepasi rongga sendi dan menandakan proses keradangan. Saraf besar: femoral, sciatic, buttock dan obturator. Metabolisme tisu berlaku semasa fungsi normal sistem otot dan vaskular.

Tujuan fungsi sendi

Dalam rongga pelvis di bawah perlindungan tulang yang kuat adalah organ penting sistem genitouriner, organ pembiakan dan organ sistem pencernaan rongga perut yang lebih rendah. Bagi wanita semasa kehamilan, perlindungan adalah sangat penting - lantai panggul terlibat dalam proses membawa janin. Struktur ini menyokong rahim dalam kedudukan yang betul.

Tulang pelvik dan femur kuat melakukan fungsi sokongan untuk bahagian atas badan, memberikan pergerakan bebas dalam pelbagai arah dan pesawat: fungsi berjalan tegak, membongkok dan mengimbangi kaki, menjadikan pelvis relatif terhadap anggota bawah. Bingkai memegang seluruh badan, membentuk postur yang betul.

Sendi pinggul dalam keadaan yang sihat adalah tahan lama, ia menyediakan seseorang dengan pelbagai jenis aktiviti fizikal. Pelanggaran struktur dan fungsi tulang pelvik akibat penyakit, kecederaan menyebabkan penurunan dalam aktiviti motor.

Adalah penting untuk menjalankan langkah-langkah pencegahan untuk memperbaiki dan memperkuat sendi. Latihan fizikal meningkatkan pemakanan anggota badan yang lebih rendah, menguatkan sendi dan menghalang proses keradangan.

Kesimpulannya

Sendi pinggul memegang beban besar pada batang atas. Adalah penting untuk memantau kesihatan sendi pinggul, mendiagnosis dan merawat pakar. Tidak menyentuh kesihatan sendi boleh membawa kepada imobilisasi lengkap, ketidakupayaan.

Sekiranya anda melakukan gimnastik, maka pada usia tua anda boleh mengelakkan kesakitan semasa aktiviti fizikal. Latihan untuk menguatkan otot pelvis membantu untuk mengelakkan kecederaan ligamen, yang, menjadi kuat, maju, melindungi kapsul. Fungsi yang betul dari sendi pinggul menyokong penyelarasan pergerakan manusia, memberikan kelegaan yang indah dari kaki dan gaya gait.