Utama / Lebam

Apakah setiap vertebra bertanggungjawab untuk manusia

Malah di zaman purba Yunani, orang memahami apa misi penting yang dilakukan oleh tulang belakang kita. Seperti kata Hippocrates, "bapa kedokteran," dalam hal ini: "Jika terdapat banyak penyakit, maka masalahnya hanya satu - tulang belakang".

Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk seluruh tubuh dan bertindak sebagai wadah untuk saraf tunjang, yang pada gilirannya, memastikan berfungsi sepenuhnya organ-organ penting. Apabila di mana-mana bahagian tulang belakang berlaku perubahan patologi, ini membawa kepada perkembangan patologi organ-organ dalaman, dan, lebih-lebih lagi, bentuk kronik. Dalam artikel ini kita akan memberitahu apa yang setiap tulang belakang di tulang belakang manusia bertanggungjawab.

Ciri-ciri reka bentuk tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada beberapa vertebra. Sebanyak tiga puluh empat, dan mereka saling berhubungan dengan cakera, sendi, dan otot intervertebral serta otot dan ligamen. Ia adalah kerja mereka yang mantap dalam kombinasi dengan anatomi unik tulang belakang dan menyumbang kepada fungsi normalnya.

Anatomi tulang belakang menyediakan perlindungan terhadap kecederaan dan pelbagai kecederaan. Terdapat lebih daripada 200 tulang, ligamen dan sendi pelbagai saiz di tulang belakang kami. Ia terbahagi kepada lima bahagian, membentuk 4 selekoh lancar, membentuk bentuk berbentuk S. Ini memberikan kejutan yang menyerap tubuh badan dan mobiliti maksimum.

Bahagian tulang belakang

Pilar utama sistem muskuloskeletal terdiri daripada lima bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccygeal. Struktur mereka serupa antara satu sama lain, tetapi perbezaan tertentu masih wujud.

Semua jabatan dan vertebra mempunyai nama-nama Latin, untuk kemudahan, mereka dilambangkan dengan huruf dan angka abjad Latin. Teknik pengklasifikasian yang sama dicipta oleh saintis perubatan untuk dapat dengan cepat memahami bahagian tertentu dari ruang tulang belakang yang kita bicarakan.

Ketahui cara menyembuhkan scoliosis 1 darjah.

Jabatan teras bergerak

Tulang serviks mempunyai tikungan belakang dan terdiri dari tujuh vertebra. Jabatan ini adalah komponen yang paling mudah dari ruang tulang belakang, kerana vertebranya menyumbang bukan sahaja untuk membengkokkan kepala ke belakang dan sebagainya, tetapi juga bertukar kepada sisi.

Vertebra pertama jabatan ini dipanggil Atlas, dan berbeza dengan bentuk dan strukturnya dari yang lain. Vertebra kedua dipanggil paksi.

Bahagian torak dari bahagian vertebral melengkung ke dalam. Ia terdiri daripada dua belas vertebra yang mempunyai proses melintang, dan di bahagian dada tulang rusuk kami dilampirkan pada proses ini.

Cakera intervertebral kawasan toraks mempunyai ketinggian terendah berbanding dengan cakera yang sama, sebagai contoh, serviks. Itulah sebabnya bahagian bahagian tulang belakang ini adalah yang paling tidak aktif dan statik.

Rantau lumbar termasuk vertebra terbesar, hanya lima daripadanya. Ia mempunyai beban yang jauh lebih besar daripada kawasan serviks. Bahagian bahagian tulang belakang ini melangkah ke hadapan.

Terletak di antara jabatan sedatif toraks dan jabatan suci yang tidak bergerak, bahagian belakang yang lebih rendah berada dalam ketegangan yang serius (contohnya, apabila mengangkat objek berat atau melakukan beberapa jenis sukan profesional).

Bahagian yang lebih rendah

Tulang kelopak tulang dan sacral terdiri daripada tulang belakang bertali, 5 keping masing-masing. Mereka mewakili bahagian hampir monolitik dari ruang tulang belakang. Walaupun berat badan berat badan terbesar jatuh pada bahagian ini, terima kasih kepada pertambahan dan bentuk ini, mereka melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan fungsi mereka, yang mewakili tulang belakang tulang belakang.

Struktur bahagian lajur vertebral dan bahagiannya dibentuk seperti lengkung ular di beberapa tempat. Bahagian nipis terletak di kawasan rantau serviks. Semua lendutan ini mempunyai nama Latin (lordosis dan kyphosis), dan lajur vertebral itu sendiri adalah versi kolumna Latin.

Ketahui cara makan dengan osteochondrosis.

Bagaimana tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai badan yang agak padat dengan arka (atau gerbang) yang disebut dalam bentuk huruf Latin Y. Tubuh dan lengkungnya membuat rongga tertentu di mana tunjang tulang belakang kita berlalu.

Proses spinus yang diarahkan ke belakang dan ke bawah, kita dapat merasakan seumpama bonggol kecil yang terletak di belakang kita. Otot dan ligamen dilekatkan pada dua proses yang terletak secara transversal. Di gerbang vertebra sendiri terdapat 7 proses, yang dipanggil melintang, artikular dan tulang belakang.

Antara semua vertebra adalah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu bahagian-bahagian sudut tulang antara satu sama lain untuk tidak bersentuhan, yang menjadikannya utuh selama bertahun-tahun.

Cakera intervertebral itu sendiri terdiri daripada rawan padat dan tisu penghubung. Di dalam tulang belakang terdapat juga ligamen yang melampirkan cakera ke tisu tulang. Ligamen membaiki sendi dengan baik supaya mereka tinggal di satu tempat, seolah-olah mengepung mereka. Dan antara proses tulang adalah otot yang membantu bergerak ke belakang.

Bahagian paling penting dari vertebra ialah kord rahim yang terletak di dalamnya. Bahawa ia adalah komponen paling penting dalam sistem saraf manusia.

Sfera pengaruh setiap tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai lubang untuk saraf. Jika atas sebab tertentu seseorang mempunyai saraf yang mencubit, terdapat rasa sakit dan keradangan. Dan jika tiada apa-apa yang dilakukan, maka organ-organ yang mana saraf-saraf ini tidak akan berfungsi dengan baik.

Ia sering berlaku kerana pelanggaran beberapa akar saraf sekaligus, seluruh bahagian tiang tulang belakang berada di zon risiko. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk organ mana.

Ingat: tulang belakang - pembentukan tulang dengan lapisan rawan. Ia tidak boleh menjejaskan secara langsung kejadian penyakit organ dalaman.

Masalahnya berlaku jika berlaku pelanggaran akar saraf yang terletak di antara vertebra. Mereka menyerap organ-organ dalaman, dan juga mendorong badan untuk memulakan proses patologi dan menimbulkan kemunculan sindrom kesakitan.

Leher, kepala, muka, dan bahkan siku adalah bahagian badan yang dikendalikan oleh tulang belakang serviks. Seringkali, apabila saraf seseorang terjejas, tekanan meningkat (tanda-tanda hipertensi), perhatian dan ingatan menjadi lemah (peredaran otak terganggu). Sekiranya anda cuba memahami secara khusus semua vertebra, anda akan mendapat senarai berikut kemungkinan hubungan kausal:

 1. Atlanta. Apabila timbul masalah dengannya, terdapat sakit kepala, tekanan darah tinggi, kegelisahan, melemahkan ingatan.
 2. Axis. Walaupun dengan pergeseran sedikit, pendengaran atau penglihatan mungkin merosot.
 3. CIII. Menyebabkan sakit kepala, neuralgia.
 4. Civ. Anjakan vertebra ini boleh menjejaskan pendengaran dengan ketara.
 5. CV. Jika pelanggaran itu berlaku di kawasan vertebra ini, kemungkinan besar akan ada kekejangan di kerongkong.
 6. CVI. Anjakannya pada otot leher dan sendi bahu menyebabkan kesakitan berterusan.
 7. CVII. Dengan anjakan vertebra ini, siku boleh menjadi sakit.

Dada

Luas tulang belakang ini mengawal kerja semua sistem dan organ yang terletak di antara pangkal paha dan leher. Ini termasuk paru-paru, buah pinggang, saluran pencernaan, jantung, organ pembiakan, pundi kencing, anggota atas, dan sistem limfatik dan peredaran darah. Senarai akibat di sini akan menjadi lebih menarik. Kami memberi yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab terhadap keadaan organ pernafasan: paru-paru dan bronkus. Jika ia bertukar, orang mungkin merasa sakit otot atau sendi di tangan;
 • vertebra kesebelas. Masalahnya dengan serta-merta memberi kesan kepada keseluruhan keadaan manusia, kerana saraf yang ditakrifkan pada tahap vertebra menyumbang kepada terjadinya sindrom kesakitan dalam penyakit buah pinggang.

Loin

Wilayah lumbar terdiri daripada lima vertebra terbesar, yang mengalami tekanan besar setiap hari. Ia berada di jabatan ini bahawa kecederaan saraf boleh berlaku paling kerap, yang membawa kepada radiculitis.

Lajur tulang belakang sering mengalami prolaps vertebral dalam jabatan tertentu ini, yang membawa kepada pelbagai, sering agak teruk, disfungsi organ-organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membentuk bahagian ini jarang berlaku. Tetapi sekiranya berlaku sebarang kecederaan, anda boleh menunggu kemunculan gangguan seksual atau disfungsi organ panggul, serta trombosis arteri ileal atau lumpuh pada kaki bawah.

Skim

Dalam gambarajah di bawah, anda dapat melihat dengan jelas bahagian mana tulang belakang, sebagai contoh, bertanggungjawab untuk lengan atau yang vertebra bertanggungjawab untuk kaki. Sebagai contoh, L3 vertebra, di mana sacrum terletak, bertanggungjawab untuk lutut. Kita juga dapat melihat bahawa tulang belakang ini juga bertanggungjawab terhadap sistem urogenital.

Kesimpulannya

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh manusia, melakukan banyak fungsi penting. Dengan manifestasi sebarang penyakit organ dalaman, sebagai peraturan, orang mula terlibat dalam rawatan organ tertentu ini. Mereka tidak berfikir bahawa masalah sebenar mungkin terletak pada ruang tulang belakang.

Untuk menjaga ruang tulang belakang sihat, elakkan kecederaan, mengangkat berat badan dan berlebihan senaman, dan bersenam secara teratur dan makan dengan baik. Langkah-langkah ini cukup untuk mengekalkan tulang belakang anda dalam bentuk yang sangat baik selama bertahun-tahun.

Peranan vertebra dalam tubuh manusia

Tulang belakang adalah asas sistem muskuloskeletal tubuh, ia adalah tulang belakang yang bertanggungjawab untuk kedudukan ereksi manusia. Fungsi pentingnya adalah untuk melindungi saraf tunjang dari pengaruh luaran dan pelbagai jenis kecederaan. Jika sekurang-kurangnya salah satu vertebra rosak di kawasan yang sama, kerja saraf tunjang terganggu, dan ini seterusnya membawa kepada gangguan kerja organ ini atau itu. Ia juga memainkan peranan penyerap kejutan, yang menjadikan pergerakan jatuh dan tajam lebih lembut. Dan tentu saja, ia menyediakan aktiviti fizikal seseorang. Dengan bantuan tulang belakang, seseorang boleh menghidupkan badan, selekoh, selekoh, dll.

Panjang tulang belakang pada lelaki adalah kira-kira 60-80 sentimeter, pada wanita - 60-65.

Pada usia tua, tulang belakang manusia lebih pendek kira-kira 5 sentimeter, ini disebabkan oleh peningkatan lengkung fisiologi (serviks, toraks, lumbar, sakral), dan juga kerana ketebalan cakera intervertebral berkurangan dengan usia.
Diameter tulang belakang di rantau sakral adalah 11.5-12.5 cm. Lebarnya menjadi lebih kecil dari bawah ke bawah. Pada tahap T12, ia adalah lima sentimeter, kemudian ia secara beransur-ansur berkembang dan pada tahap 1 vertebra thoracic menjadi sama dengan 8 cm Ini disebabkan oleh hakikat bahawa tangan dilampirkan pada tahap ini. Kemudian lebar berkurang lagi ke C1.
Anatomi ruang tulang belakang manusia
Lajur tulang belakang terdiri daripada 32-34 vertebra, antara mana cakera intervertebral. Tulang serviks diberi penunjuk C, toraks T atau D, lumbar - L, sacral - S, coccygeal - Co Secara keseluruhan, terdapat lima bahagian ruang tulang belakang:

 • kawasan serviks termasuk C1-C7, mempunyai aktiviti yang paling besar dan memberikan giliran dan belokan kepala;
 • toraks itu terdiri daripada T1-T12, bahagian tulang belakang ini mempunyai mobiliti yang lebih rendah dari semua;
 • lumbar termasuk L1-L5, bahagian tulang belakang ini adalah beban utama;
 • sacral terdiri daripada 5 vertebra, ia menyumbang kepada sambungan tulang belakang dengan pelvis;
 • rantau coccygeal terdiri daripada 3-5 vertebra, yang dengan umur berubah menjadi satu tulang.

Peranan segmen vertebral dalam tubuh manusia

Setiap tulang belakang mempunyai fungsi tertentu. Dan dengan perpindahan vertebra dan pelanggaran fungsi mereka, penyakit tertentu berkembang. Marilah kita berpegang kepada setiap daripada mereka:

 1. C1 - anjakan vertebra ini ke kiri atau kanan membawa kepada perubahan tekanan. Sakit kepala muncul, ingatan terganggu, tidur bertambah buruk, dan perkembangan IRR juga mungkin;
 2. C2 - bertanggungjawab untuk saraf kranial kedua dan kelapan. Kemungkinan perkembangan penyakit mata, masalah pendengaran, tindak balas alergi;
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pasangan ketujuh tengkorak kranial. Mungkin perkembangan neuritis, neuralgia;
 4. C4 - mengawal kerja mulut, hidung, tiub Eustachian. Masalah pendengaran boleh berlaku;
 5. C5 - mengawal kerja tali vokal. Kejadian laryngitis, tonsillitis adalah ciri.
 6. C6 - bertanggungjawab untuk sistem otot di leher dan lengan bawah. Terdapat kesakitan di kawasan ini;
 7. C7 - mengawal kerja anggota atas. Kemungkinan kehilangan aktiviti motor tangan, sakit di tangan. Juga bertanggungjawab untuk fungsi kelenjar tiroid, hypothyroidism adalah mungkin.
 8. T1 - T2 - bertanggungjawab untuk kerja jantung, serta esofagus dan trakea. Disifatkan oleh penyakit seperti asma, aritmia jantung, penyakit jantung iskemia;
 9. T3 - bertanggungjawab untuk organ-organ sistem pernafasan. Mungkin perkembangan asma, bronkitis, radang paru-paru;
 10. T4 - T8 - mengawal kerja organ-organ pencernaan;
 11. T4 - mengawal pundi hempedu. Perkembangan penyakit batu empedu dan kemunculan penyakit kuning adalah ciri;
 12. T5 - bertanggungjawab untuk hati, penyakit kuning berlaku dan kerja organ ini terganggu;
 13. T6 - organ yang sama seperti T4-5, serta gastritis dan ulser peptik;
 14. T7 - bertanggungjawab untuk pankreas dan duodenum. Dengan peralihan T7, ulser peptik dan kencing manis boleh berlaku;
 15. T8 - mengawal kerja limpa, diafragma. Terdapat pelanggaran dalam kerja organ pencernaan, ada cegukan;
 16. T9 - mengawal kelenjar adrenal. Dicirikan dengan rupa alahan, serta masalah dalam sistem kekebalan tubuh;
 17. T10 - mengawal kerja buah pinggang dan, dengan itu, membawa kepada perkembangan penyakit organ ini;
 18. T11 - bertanggungjawab untuk buah pinggang dan ureter, menyumbang kepada pelanggaran kencing;
 19. T12 - bertanggungjawab untuk usus besar dan kecil, serta tiub fallopi. Munculnya gangguan pencernaan, penyakit sistem pembiakan wanita;
 20. L1 - L2 - bertanggungjawab untuk fungsi cecum, serta perpindahan vertebra ini, rongga abdomen mungkin terjejas. Disifatkan oleh pelanggaran kerusi, hernia, usus buntu, kolik usus;
 21. L3 - mengawal organ-organ sistem pembiakan dan pundi kencing. Mungkin ada pelanggaran terhadap fungsi organ-organ ini, serta rasa sakit pada sendi lutut;
 22. L4 - mengawal kerja kelenjar prostat, juga bertanggungjawab untuk sendi buku lali. Disifatkan oleh keradangan saraf sciatic, lumbodynia, sakit di pergelangan kaki;
 23. L5 - terdapat bengkak dan kesakitan di pergelangan kaki, juga kemungkinan pembentukan kaki rata;
 24. Sacrum - kesakitan di kawasan ini;
 25. Tailbone adalah perkembangan buasir, disfungsi organ pelvis.

Punggung manusia adalah bahagian yang sangat penting dalam badan, yang mempunyai banyak fungsi. Ramai orang yang menghidapi penyakit ini atau organ itu mula menyembuhkannya terlebih dahulu, tanpa mengira bahawa masalah sebenar mungkin bersembunyi di tulang belakang. Agar luasan tulang belakang menjadi sihat, adalah perlu untuk mengelakkan kecederaan, beban yang berlebihan, mengangkat objek berat, melakukan senaman, dan sebagainya. Langkah-langkah ini akan cukup untuk mengekalkannya dengan baik.

Semua penyakit dari tulang belakang

Ramai dari kita telah mendengar ungkapan: "Semua penyakit dari tulang belakang." Nah, semua penyakit dikatakan dengan lantang, tetapi hakikat bahawa kebanyakannya adalah benar. Artikel ini menerangkan struktur tulang belakang dengan ilustrasi terperinci. Dengan berhati-hati mempelajari artikel ini, anda akan mengetahui organ-organ dalaman mana yang dipengaruhi oleh ujung saraf yang datang dari satu atau tulang belakang lain. Tetapi perkara utama! Selepas membaca keseluruhan artikel hingga akhir, anda akan mendapat pengetahuan tentang semua penyakit yang mungkin timbul akibat masalah dalam setiap vertebra tertentu. Dan tentunya anda boleh menghalang penyakit ini. Dan...

Spine manusia adalah sistem rangka yang mempunyai struktur yang kompleks. Tulang belakang memberikan sokongan untuk pergerakan dalam kedudukan tegak, fungsi fisiologi organ-organ dalaman, dan juga berfungsi sebagai rangka untuk melampirkan tulang dan otot-paruh bawah dan atas.

Di samping itu, tulang belakang adalah wadah cecair serebrospinal yang melaksanakan fungsi penting sistem saraf pusat. Bahagian integral dinding belakang rongga pelvis, abdomen dan dada, terlibat dalam perlindungan saraf tunjang dan pergerakan badan.

Tulang belakang dibentuk dengan bantuan tulang individu yang rumit - tulang belakang, di mana jumlahnya sama dengan 32 hingga 34, bergantung kepada perkembangan individu dari tulang rusuk yang lebih rendah.

Struktur tulang belakang manusia mempunyai lima bahagian:

 1. kawasan serviks;
 2. toraks;
 3. lumbar;
 4. rantau sakral;
 5. jabatan coccyx.

Sekarang mari lihat tulang belakang dengan lebih terperinci.

Kawasan serviks terdiri daripada tujuh vertebra.

Yang paling atas mereka, atlas, disambungkan kepada tengkorak dan memberikan perpindahan kepalanya ke belakang dan sebagainya. Atlant dihubungkan dengan sendi silinder dengan vertebra serviks jambatan kedua yang bertetulang, yang memastikan kepala bertukar dari sisi ke tepi. Ia harus ditekankan bahawa tulang belakang serviks dianggap tapak yang paling mudah bergerak di dalam tulang belakang. Dalam proses melintang vertebra leher adalah saluran darah yang melaksanakan fungsi bekalan darah ke batang otak, lobus oksipital hemisfera besar, dan cerebellum.

Jika di rantau serviks disebabkan oleh garam gaya hidup yang tidak aktif telah disepuh dari semasa ke semasa atau vertebra telah dipindahkan dan sebagainya akibat daripada kecederaan, maka ini memberi kesan kepada kerja: mata, hidung, bibir, lidah, gusi, gigi, tali vokal, kelenjar tiroid, saraf muka, otot muka dan peredaran otak.

Jika masa tidak menyelesaikan masalah, maka ia boleh membawa kepada kesihatan yang tidak baik. Adalah penting untuk mengetahui bahawa setiap vertebra di rantau serviks bertanggungjawab terhadap organ-organ tertentu dan boleh menyebabkan penyakit yang mungkin. Untuk kemudahan pemahaman, berikut adalah penomboran vertebra di rantau serviks dari atas ke bawah dan, terhadap masing-masing, senarai kemungkinan penyakit diberikan.

 1. Sakit kepala, ketakutan, hidung berair, tekanan darah tinggi, gangguan ingatan.
 2. Penyakit sinus pada dahi dan hidung, alahan, penglihatan kabur dan pendengaran.
 3. Neuralgia, antritis, eksim.
 4. Pharyngitis, adenoids, pekak.
 5. Laryngitis, sakit tekak, sakit tekak.
 6. Sakit di otot bahu dan sendi.
 7. ORZ, ulnar bursitis, goiter.

Wilayah Thoracic terdiri daripada dua belas vertebra.

Sekiranya anda melihat hanya pada dada, maka dalam keadaan yang sihat itu terdapat dalam bentuk huruf "C". Bahagian cembung menghadap ke belakang. Rusuk dilampirkan pada proses melintang tulang belakang dengan bantuan sendi, yang membentuk dinding belakang dada.

Di bahagian anterior, tulang rusuk disambungkan ke dalam rangka tunggal yang tegar, membentuk dada manusia. Ketinggian kecil cakera intervertebral mengurangkan pergerakan bahagian tulang belakang ini. Walau bagaimanapun, pergerakan terhad oleh proses panjang vertebra, yang terletak dalam bentuk jubin. Terusan vertebral di daerah toraks sangat sempit, oleh itu pembentukan volumetrik kecil (hernias, tumor, osteophytes) membawa kepada perkembangan mampatan akar saraf dan kord rahim.

Saraf-saraf yang melewati kawasan toraks mempunyai pengakhiran pada organ-organ berikut: plexus suria, dada, dada, jantung, paru-paru, bronkus, arteri koronari, pergelangan tangan, telapak tangan, jari, darah, esofagus, perut, hati, pundi hempedu, pankreas, limpa, buah pinggang, kelenjar adrenal, uretra, usus kecil, usus besar dan pangkal paha. Dan jika masalah di dalam tunjang tulang belakang tidak diselesaikan dengan tepat pada masanya, maka ini boleh mengakibatkan ketidakselesaan, sakit atau penyakit serius pada organ di atas.

Berikut adalah senarai kemungkinan penyakit dengan saraf cengkerik di setiap vertebra rantau toraks, bermula dari atas ke bawah segera selepas rahim serviks. Juga, untuk kemudahan, penomboran vertebra telah dilakukan.

 1. Asma, sesak nafas, batuk, sakit pada otot dan sendi tangan.
 2. Kegagalan jantung, kesakitan dada.
 3. Bronkitis, pleurisy, radang paru-paru, peningkatan kerentanan terhadap influenza.
 4. Masalah pundi hempedu.
 5. Kemerosotan hati, kerentanan terhadap hepatitis, hipotensi, anemia, arthritis.
 6. Masalah perut.
 7. Penyakit hati, ulser, gastritis.
 8. Rintangan rendah terhadap jangkitan.
 9. Alahan, kelemahan sistem imun.
 10. Masalah buah pinggang.
 11. Gangguan metabolik, toksikosis, penyakit kulit, rambut dan kuku.
 12. Rheumatism, risiko kemandulan.

Tulang lumbar terdiri daripada lima vertebra terbesar.

Kadang-kadang lumbarization diperhatikan apabila tulang belakang lumbar mempunyai enam vertebra, walaupun tidak ada makna klinikal. Biasanya, ia mempunyai lekuk yang lembut dan lembut, yang dipanggil lordosis fisiologi. Menggabungkan toraks yang tidak aktif dengan sacrum yang tidak bergerak, tulang belakang manusia mengalami banyak tekanan dari bahagian atas badan.

Dalam kes mengangkat dan membawa objek berat, tekanan yang mempengaruhi struktur kawasan lumbar kadang-kadang meningkat dengan ketara. Keadaan yang sama menyebabkan memakai cakera intervertebral lumbar. Peningkatan tekanan di dalam cakera membawa kepada pecah dinding cincin berserabut, iaitu, untuk pembentukan hernia, yang menembus saraf, menekannya ke tulang belakang.

Masalah lumbar mempengaruhi kerja organ berikut: rongga perut, lampiran, alat kelamin, ovari, buah zakar, rahim, pundi kencing, kelenjar prostat, cecum, otot belakang bawah, paha atas, saraf sciatic, punggung, paha, gerbang kaki, jari kaki, buku lali.

Saraf-saraf dan masalah lain dalam tulang belakang ini membawa kepada penyakit berikut.

  1. Sembelit, kolitis, cirit-birit, perkembangan umbilical or inguinal hernia. 2. Appendicitis, kolik, kesukaran bernafas, asidosis, urat varikos. 3. Semua penyakit wanita dan lelaki organ kelamin, gangguan pundi kencing, arthrosis. 4. Sciatica, radiculitis, risiko adenoma, sista, tumor, adenoma prostat, sistitis. 5. Sirkulasi yang teruk di kaki, bengkak kaki buku lali, bengkak pergelangan kaki dan pergelangan kaki, kaki sejuk.

Wilayah Sacral - terdiri daripada lima vertebra yang bertapak yang membentuk bentuk segi tiga (lihat gambar dalam penerangan kawasan lumbar). Menyambung tulang belakang dengan tulang pelvis. Pembentukan lengkap bahagian sakramen berakhir pada usia 25 tahun. Akar saraf keluar melalui bukaan tertentu sakrum mempengaruhi organ pelvis (rektum dan pundi kencing), perineum dan bahagian bawah kaki. Dan mereka boleh membawa kepada penyakit seperti: lumpuh, trombosis arteri ileal dan disfungsi seksual.

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang manusia.

Ia terdiri daripada tiga hingga lima vertebra tudung asas. Pada wanita, sebatian ini adalah mudah alih, untuk memudahkan kelahiran bayi. Sekiranya anda mengalami kecederaan tailbone, misalnya, apabila jatuh, maka ia mungkin bengkok ke dalam atau ke sisi. Lama kelamaan, ini boleh membawa kepada masalah di rektum dan anus. Dan perkembangan penyakit seperti: buasir, kesakitan di sacrum dan disfungsi organ pelvis.

Tulang belakang mempunyai empat lengkung fisiologi. Dua daripadanya adalah lengkung ke hadapan - lintah dan serviks lordosis. Dan dua lagi - bendings ke bahagian belakang - kyphosis sacral dan thoracic.

Bentuk S ini menyerap lajur tulang belakang, mengurangkan beban pada vertebra.

Tulang vertebra, tulang belakang dan tulang belakang seseorang dipanggil vertebra benar. Tulang tulang belakang dan tulang sakral dipanggil palsu kerana mereka telah tumbuh bersama dalam tulang tulang belakang atau tulang sakral. Seperti yang disebutkan sebelumnya, tulang belakang manusia terdiri daripada tulang belakang. Struktur vertebra terdiri daripada bahan luaran yang padat (tisu tulang lamina) dan bahan dalaman yang menonjol yang menghasilkan penampilan palang tulang.

Untuk kekuatan tulang belakang adalah bahan spongy yang bertanggungjawab. Bahan padat memberikan kemampuan badan vertebra untuk menahan beban tertentu (berjalan, memerah, dan sebagainya). Sebagai tambahan kepada palang tulang, bahagian dalam badan vertebral mengandungi otak merah tulang, yang fungsi utamanya adalah pembentukan darah.

Dan sebagai kesimpulannya, saya ingin perhatikan bahawa, walaupun tulang belakangnya kuat dalam strukturnya, ia sangat terdedah kerana ia terdiri daripada vertebra yang berasingan.

Oleh itu - menjaga tulang belakang anda, jangan paksa beban yang kuat dan tajam di atasnya dan pastikan anda menjalani kursus urut sekali setiap enam bulan.

Apakah peranan yang dimainkan setiap tulang belakang manusia?

Konichiva, sayang saya! Saya akan berikan kepada anda satu cerita menarik dan teliti. Tidak lama dahulu buah pinggang saya mula menyakitkan. Spasme atau kolik mula mengganggu pada waktu pagi, apabila saya menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan yang sama dalam mimpi.

Gejala-gejala yang sedih, oleh itu, setelah mengalami beberapa serangan sedemikian, saya menyedari bahawa ini bukan pilihan untuk kebetulan dan pergi ke doktor. Agar tidak pergi secara rawak, perkara pertama yang saya memutuskan untuk lakukan adalah ultrasound, supaya, seperti yang mereka katakan, untuk mewakili imej musuh yang mula mengatasi saya.

Saya mendapat diagnostik yang sangat baik: Saya bertanya dengan teliti dan memandu pengimbas ultrasound di belakang dan sisi lebih lama. Akibatnya, dia menggeleng dan berkata:

 • Buah pinggang seperti bayi: bersih, tiada pelanggaran!
 • Jadi, apa yang menyakitkan saya? - Saya berpelukan di kepala.
 • Ia berkemungkinan bahawa ini adalah bagaimana tulang belakang lumbar muncul, doktor menyimpulkan.

Dan sesungguhnya, apabila saya mendapat osteopath dan manual, saya mendapati bahawa masalah itu bersembunyi di tulang belakang, dan dia menunjukkan dirinya dengan cara ini.

Sudah tentu, ini bukan kes yang unik, dan cerita yang sama boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Termasuk ia adalah contoh yang sangat penting untuk diagnosis diri. Oleh itu, kami akan menganalisis dengan anda hari ini mengenai butiran anatomi tulang belakang dan fungsinya. Iaitu, kami menjawab soalan: "Apakah setiap vertebra bertanggungjawab?"? Tetapi sebelum meneruskan, saya ingin menasihati anda pembetulan postur, yang membantu saya, saya tidak akan menerangkan semua butiran dan fungsi, anda boleh membacanya di halaman ini.

Ciri-ciri reka bentuk ruang tulang belakang

Punggung kami adalah reka bentuk yang ideal dan terperinci. Ini adalah perisai sebenar untuk saraf tunjang yang lembut dan sangat terdedah. Di samping itu, tulang melindungi dan plexus saraf.

Tulang belakang juga berfungsi sebagai sejenis rangka untuk bahagian atas badan. Susu dada dan pelvis, serta beberapa kumpulan otot, dilampirkan kepadanya. Mereka memberi peluang kepada kita untuk menjadi lebih kuat dan lebih mudah bergerak.

Dan struktur tulang ini membantu badan mengedarkan berat badan apabila kita berjalan atau berdiri. Secara umum, tanpa itu, kita akan diingatkan akan cacing-cacing yang lemah.

Apakah struktur tulang belakang?

Sistem besar ini terdiri daripada 33 atau 34 vertebra individu, yang digantung bersama sebagai rantai. Dan jika anda melihat lelaki dari belakang, anda boleh memilih tiga bahagian. Yang pertama ialah leher. Yang kedua - toraks, dan yang ketiga - lumbar.

7 nipis dan lebih rapuh vertebra, masing-masing, terletak di kawasan serviks, 12 - dalam toraks, 5 - dalam lumbar. Tulang-tulang sacrum (5 tulang akrilik) dan coccyx (konglomerat yang sama sekali vertebrae yang berasingan) juga diambil kira. Semua segmen ini mempunyai nama peribadi, yang memudahkan diagnosis.

Unsur-unsur di kawasan serviks adalah bernombor dari C1 hingga C7. Dalam toraks dari D1 hingga D12, dan pada lumbar dari L1 hingga L5.

Selain itu, tulang belakang kami bukanlah garis lurus sama sekali, seperti yang mungkin dibayangkan. Ia mempunyai 4 lubang fisiologi yang boleh dirasai walaupun dengan jari anda jika anda meluruskan. Ranting serviks datang ke hadapan, yang toraks, sebaliknya, pergi ke belakang, lumbar lagi bergerak ke depan dan gelombang sakral berbalik ke belakang.

Pesongan kembali ke ubat dipanggil kyphosis. Oleh itu seseorang mempunyai dua kyphosis: sakral dan toraks. Pesongan hadapan akan dipanggil lordosis (lumbar dan serviks).

Semua gelombang ini mula terbentuk selepas kelahiran, apabila bayi belajar mengimbangi badan. Oleh itu, peringkat penyatuan lordosis dan kyphosis adalah agak logikal: Saya belajar memegang kepala saya - lordosis serviks muncul, duduk - kyphosis toraks. Dia mula berjalan dan berlari - dua bengkok bawah. Tetapi penyatuan akhir sistem ini berlaku hanya selepas 20 tahun.

Dan sekarang kita akan memahami apa organ dalaman setiap vertebra tertentu bertanggungjawab. Dan mungkin anda mendapati punca-punca penyakit yang berlarut-larut anda, yang anda hanya kerap dilayan.

Sfera pengaruh setiap tulang belakang

Oleh kerana kita sudah biasa dengan penulisan setiap segmen, kita akan menggunakannya untuk memudahkan pemahaman.

Innervation memainkan peranan penting dalam proses ini, iaitu, berkas saraf yang menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat. Sarafnya agak panjang dan boleh melepasi atau menutupi bahagian-bahagian badan atau organ yang lain, menyebabkan rangsangan yang menyakitkan.

Oleh itu, kita akan secara skematik mempertimbangkan seluruh sistem tulang ini dan untuk apa yang bertanggungjawab.

 • C1 Ruas ini juga dikenali sebagai Atlas. Jika ia beralih ke kiri, maka orang itu menghadapi peningkatan tekanan darah. Jika ke kanan - berkurangan. Semua ini boleh diiringi oleh migrain dan dystonia vegetatif-vaskular.Bagaimana ini dapat diwujudkan? Pesakit sedemikian mempunyai palma dan kaki berpeluh, selalunya mereka sejuk. Antara tanda yang disertakan - kelemahan dan kesakitan di dalam hati, meteosensitivity, insomnia. Jika saraf trigeminal dicincang selari, maka bergantung pada mana tiga cawangannya dimeteraikan: masalah penglihatan (atas), di nasofaring (tengah) dan rahang (lebih rendah). Segmen ini juga boleh mengawal telinga pituitari dan telinga dalaman.
 • C2 Bertanggungjawab untuk saraf: visual dan pendengaran, untuk mata dan tulang temporal. Secara mendalam mengalami pendengaran, mungkin pengsan. Di samping itu, gangguan pertuturan dan kegagapan, dengkuran, dll. Boleh dikaitkan dengannya.
 • C3 Mengatur pipi, gigi, saraf muka dan telinga. Neuralgia dan neuritis, dan juga jerawat boleh berkembang. Serta sakit tekak dan laringitis.
 • C4 Mulut, bibir, hidung dan tiub Eustachian, kawasan kolar. Masalah pendengaran, kelenjar hypertrophied, gangguan tiroid.
 • C5 Bundle di kerongkong, laryngitis yang kerap, tonsilitis, dll.
 • C6 Otot dalam lengan dan leher. Sakit di bahagian badan ini.
 • C7 Bahu dan siku, dan boleh turun ke bawah ke jari-jari. Ia penuh dengan perkembangan hypothyroidism dan kehilangan mobiliti anggota atas.
 • D1 Zada ​​zon tangan, jadi ada sakit di pergelangan tangan dan telapak tangan. Esofagus dan trakea juga boleh terjejas, dengan asma dan batuk yang teruk.
 • D2 Unjuran anatomi pada bahagian badan yang sama, tetapi juga muncul sebagai rasa sakit di kawasan jantung.
 • D3 Organ dalaman seperti bronkus dan paru-paru, serta pleura dan dada, terjejas. Ini sepatutnya dinyatakan sebagai asma atau bronkitis, serta pleurisy atau radang paru-paru.
 • D4 pundi hempedu dan saluran hempedu. Batu-batu boleh didiagnosis di sini, kadang-kadang penyakit kuning muncul.
 • D5 Masalah yang terdapat di hati atau plexus solar. Ini disebabkan kerosakan hati, penyakit kuning dan pembekuan darah yang lemah.
 • D6 Organ yang sama seperti di atas rosak, tetapi pesakit boleh mengadu gastritis, ulser dan masalah lain dalam bidang penghadaman.
 • D7 Pencincangan vertebra ini ditunjukkan dalam kerja pankreas dan duodenum. Diabetes ditambah kepada ulser yang disebutkan di atas dan masalah pencernaan umum.
 • D8 Kerja-kerja limpa dan diafragma rosak disebabkan masalah cegukan dan pernafasan.
 • D9 Dalam kes ini, kelenjar adrenal dipengaruhi, yang bermaksud bahawa reaksi alergi dan kegagalan imun adalah mungkin.
 • D10 Ini adalah unjuran buah pinggang dan kelemahan dan keletihan yang berkaitan.
 • D11 Buah pinggang, ureter, dan penyakit yang sepadan dengan masalah ini turut terjejas di sini.
 • D12 Kemerosotan fungsi tulang belakang ini dijangka berfungsi fungsi usus besar dan kecil, serta pada tiub fallopian. Komplikasi yang paling serius bukan sahaja semua jenis penyakit organ kelamin wanita, tetapi juga ketidaksuburan.
 • L1 Caecum dan rongga perut, serta paha atas, mungkin terjejas. Sembelit dan hernia, kolitis dan cirit-birit dikaitkan dengan ini.
 • L2 Masalah seperti usus buntu dan kolik dalam usus ditambah kepada organ yang disebutkan di atas.
 • L3 Unjuran organ-organ kemaluan dan pundi kencing. Kemandulan mungkin dikaitkan dengan tulang belakang ini, serta kesakitan di lutut.
 • L4 Selain kelenjar prostat, kaki dan kaki mungkin terjejas. Ia dikaitkan dengan kesakitan di bahagian bawah kaki, lumbodynia dan sciatica.
 • L5 Edema muncul di pergelangan kaki dan kaki rata.
 • Jika ada masalah dengan sakrum, maka tulang paha dan punggung terpengaruh, dengan kesakitan yang sepadan dalam bahagian tubuh ini.
 • Dalam kes apabila tailbone terjejas, patologi ini penuh dengan buasir.

Selepas saya mengkaji secara terperinci semua keabnormalan dalam kerja organ-organ dalaman, sebab yang boleh menjadi anjakan tulang belakang vertebra, saya melihat wajah baru ini.

Saya faham di mana dystonia dan meteosensitivity vegetatif-vaskular saya boleh tumbuh dari, serta masalah yang timbul selepas kehamilan dan kecacatan tulang belakang yang berkaitan.

Sekali lagi, kesedaran datang bahawa rawatan tidak sepatutnya menjadi akibat daripada penyakit ini, tetapi puncanya. Anda boleh mengukuhkan kesihatan punggung anda dan merasai hasil sebenar sebulan dengan bantuan kursus ini.

Jangan tunggu keajaiban: anda perlu bersenam secara kerap dan mengikuti semua cadangan.

Walau bagaimanapun, kesihatan anda banyak kali lebih mahal daripada kursus ini. Bandingkan sekurang-kurangnya dengan kos urut kesihatan atau dengan fisioterapi.

Bagaimanakah vertebra diatur?

Di setiap vertebra terdapat badan padat, yang dimahkotai dengan lengkungan atau arka dalam bentuk huruf Y. Kami merasakan proses spinous diarahkan ke belakang dan ke bawah sebagai tombol kecil di belakang. Ligamen dan otot dilampirkan kepada dua proses melintang. Gerbang dan badan vertebra mencipta rongga pelik di mana tunjang tulang belakang dilalui.

Antara setiap vertebra ialah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu untuk tidak menyentuh sudut-sudut tulang dan memastikan mereka selagi mungkin selamat dan kukuh. Cakera itu sendiri terdiri daripada nukleus (rawan padat) dan cincin (tisu penghubung).

Pada gerbang vertebral terdapat tujuh proses (tulang belakang, melintang dan artikular).
Lajur tulang belakang tidak meremehkan ke segmen individu dan terima kasih kepada ligamen yang memegangnya.

Selain itu, ia adalah sistem keseluruhan ligamen panjang dan pendek yang meregangkan sepanjang seluruh tulang belakang, yang memegang segmen individu.

Terdapat ligamen di dalam vertebra, melampirkan cakera ke tisu tulang. Pada akhirnya, ligamen memutar sendi, membetulkannya di tempatnya. Otot-otot yang membantu gerakan belakang kita terletak di antara proses-proses tulang.

Bahagian yang paling penting - saraf tunjang - berada di dalam. Hanya akar saraf kecil yang keluar melalui bukaan khas. Kord rahim merupakan bahagian penting dalam sistem saraf kita.

Itu sahaja untuk hari ini, tetapi kita akan bertemu esok. Saya akan memberitahu sesuatu yang menarik.

Struktur struktur tulang tulang belakang manusia: apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, penyakit dengan luka di lajur pendukung

Melestarikan struktur vertebra menghalang ubah bentuk dan melanggar fungsi lajur sokongan. Struktur tulang yang membentuk tulang belakang tidak kurang terdedah daripada cakera elastik, ligamen, saraf dan vesel. Anda perlu tahu bahawa kesihatan ruang tulang belakang bergantung pada keadaan setiap elemen: tidak ada jabatan yang lebih atau kurang penting.

Berapa banyak struktur tulang yang ada pada seseorang? Apakah setiap vertebra bertanggungjawab? Apa yang berlaku jika sekurang-kurangnya satu struktur saraf tulang belakang rosak? Jawapan dalam artikel.

Struktur kolum tulang belakang

Lajur sokongan sangat sesuai untuk melaksanakan fungsi motor, mengekalkan sokongan untuk tubuh manusia. Lajur tulang belakang menghubungkan kepala dengan tali pinggang bahu dan zon pelvis, memberikan mobiliti optimum unsur-unsur dan tiub tulang dalam arah yang berbeza. Di dalamnya adalah saraf tunjang, arteri, saluran kecil, akar saraf, dengan kekalahan yang terjadi pada otot dan organ.

Berapa banyak vertebras yang ada pada tulang belakang? Pada manusia, dari 32 hingga 34 vertebra. Menurut struktur dan fungsi doktor terdapat beberapa bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccygeal. Pemindahan, patah tulang, pelanggaran struktur vertebra memberi kesan buruk kepada keadaan lajur pendukung dan pelbagai organ.

Panjang kolum tulang belakang pada wanita adalah dari 60 hingga 65 cm, pada lelaki berusia antara 60 hingga 80 cm. Dengan usia, cakera intervertebral menjadi lebih kurus, mengubah struktur, kehilangan ketumpatan, ketinggian dan keanjalannya, melemahkan, tulang sakrum tumbuh bersama. Atas sebab ini, lengkung semulajadi tulang belakang rosak, panjang lajur sokongan dikurangkan oleh beberapa sentimeter (4-5 cm). Atas sebab ini, orang tua mengatakan bahawa pertumbuhan kurang daripada remaja. Dengan sukan aktif, pemakanan, mengambil vitamin, chondroprotectors untuk mengekalkan keanjalan tisu tulang rawan, anda boleh melambatkan proses penuaan semulajadi, mengekalkan kelenturan, fungsi, ketinggian yang sama dengan lajur sokongan pada usia yang sangat tua.

Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat saraf sciatic di rumah.

Arahan untuk penggunaan dadah Tujuan T dalam bentuk salep untuk melegakan sakit belakang disifatkan pada halaman ini.

Fungsi tulang belakang

Fungsi utama tulang belakang:

 • Perlindungan. Tiub tulang boleh dipercayai merangkumi kord rahim dan akar tulang belakang yang sensitif.
 • Rujukan. Ia adalah tulang belakang yang menganggap lebih daripada 2/3 berat badan (lengan, batang badan, kepala), pemindahan berat kepada struktur yang lebih kuat - pelvis, anggota badan yang lebih rendah. Tulang belakang adalah asas di mana tubuh manusia terbentuk.
 • Motor. Sekitar 50 sendi vertebra membolehkan anda bergerak ke arah yang berbeza seperti yang diperlukan oleh orang dewasa dan kanak-kanak, memberikan keupayaan untuk membengkok, belok. Bukan secara kebetulan bahawa doktor mengesyorkan mengekalkan fleksibiliti unsur-unsur untuk mengekalkan jumlah pergerakan maksimum walaupun pada usia tua.
 • Susut nilai. Lajur tulang belakang menghalang kesan negatif gegaran, kejutan pada tubuh dan elemen sensitif: korda tulang belakang, saluran darah, akar saraf terbaik. Semasa berlari, melompat, gerakan aktif, ia adalah tulang belakang yang merosot, dengan ketinggian yang mencukupi, keanjalan optimum cakera intervertebral, kolum pendukung "menyerap" beban dengan baik, mengurangkan kesan tenaga berkuasa. Dengan keadaan otot belakang yang baik dan, terutamanya, zon paravertebral (paravertebral), terdapat kurang beban untuk ruang tulang belakang.

Peranan vertebra dan kesannya kepada kesihatan manusia

Struktur kompleks yang terdiri daripada sendi facet, foramen intervertebral, otot paravertebral, akar saraf dan korda tulang belakang yang sensitif, unsur lain, bertindak balas terhadap beban yang tidak tertanggung, kekurangan vitamin, penembusan jangkitan, trauma. Jika hanya satu vertebra rosak, maka mekanisme yang tepat untuk mengawal selia operasi ruang sokongan akan terganggu.

Masalah dengan satu "butiran" menjejaskan keadaan keseluruhan struktur:

 • Potongan tulang membangkitkan kerosakan saraf;
 • penyempitan terusan tulang belakang membawa kepada pemampatan berlebihan kord rahim, saluran penting yang memberi makan kepada pusat peraturan saraf;
 • penurunan keanjalan dan ketinggian cakera intervertebral meningkatkan geseran vertikal;
 • kesakitan yang berbeza-beza muncul;
 • terdapat kerosakan dalam fungsi organ;
 • komplikasi cerebral berkembang.

Maklumat mengenai fungsi-fungsi vertebra di setiap jabatan akan membantu untuk memahami betapa pentingnyanya untuk memelihara ruang sokongan: proses negatif satu struktur mempengaruhi kerja beberapa organ, membangkitkan patologi akut dan kronik. Sebagai contoh, vertebra serviks secara langsung memberi kesan kepada visual, pendengaran, pertuturan, dan pusat motor otak: mencubit saraf dan arteri membawa kepada kebuluran oksigen, perkembangan komplikasi cerebral.

Setiap elemen mempunyai penomboran dan penandaan huruf tertentu, contohnya, T - toraks, C - serviks, L - vertebrata. Klasifikasi bersatu membolehkan doktor memahami dengan cepat rekod dalam rekod perubatan atau apabila memindahkan dokumen dari pakar lain di mana patologi berlaku, elemen yang rosak, sebagai contoh, T4 adalah bahagian vertebra bahagian toraks.

Apa yang perlu dilakukan jika anda telah ditiup kembali ke rantau lumbar dan bagaimana untuk merawat ketidakselesaan? Kami ada jawapannya!

Hakikat bahawa doktor merawat vertebrrologi dan di bawah apa gejala harus menghubungi pakar membaca di alamat ini.

Ikuti pautan http://vse-o-spine.com/travmy/perelom-pozvonochnika.html dan pelajari mengenai kaedah rawatan dan kaedah pemulihan untuk patah tulang belakang.

Tulang belakang serviks:

 • C1. Kerosakan pada tulang belakang, anjakan struktur tulang menimbulkan hipertensi arteri, dystonia vegetatif-vaskular, tidur dan ingatan merosot.
 • C2. Vertebra ini menjejaskan kerja pusat penglihatan dan pendengaran di otak, kerosakan kerap menyebabkan tindak balas imun yang akut terhadap rangsangan.
 • C3. Kekalahan elemen mempengaruhi fungsi pasangan ketujuh saraf kranial yang penting, pesakit dihadapkan dengan gejala neuralgia dan neuritis.
 • C4. Kerosakan kepada unsur yang menjejaskan organ-organ pendengaran, penyakit nasofaring mungkin.
 • C5. Masalah dengan ligamen, proses keradangan kronik dalam pharynx, saluran pernafasan atas, tracheitis, pharyngitis berlaku dengan kekalahan unsur ini
 • C6. Kekejangan otot, kesakitan pada otot leher, dan di bahagian lengan bawah adalah hasil kerosakan pada elemen penting.
 • C7. Gegaran tangan, sensitiviti menurun dan kelumpuhan anggota atas, sakit di tangan, masalah dengan kelenjar tiroid, pengurangan tahap hormon penting adalah hasil vertebra C7.

Tulang belakang Thoracic:

 • T1 - T2. Kerosakan kepada struktur penting menimbulkan serangan asma, penyakit iskemik, bradikardia, takikardia, masalah dengan fungsi esofagus.
 • T3. Laman ini bertanggungjawab untuk sistem pernafasan. Pneumonia, bronkitis, asma bronkial - akibat masalah dengan vertebra T3.
 • T4. Bertanggungjawab untuk kerja pundi hempedu. Jaundis, cholelithiasis sering dikaitkan dengan masalah di kawasan ini.
 • T5. Kemungkinan pelanggaran hati.
 • T6. Elemen tiang tulang belakang mengawal kerja pundi hempedu dan hati, perut. Dengan kekalahan struktur tulang, saluran darah, saraf meningkatkan risiko ulser dan gastritis.
 • T7. Pemindahan elemen meningkatkan risiko kerosakan pada pankreas, perkembangan diabetes.
 • T8. Fungsi berfungsi diafragma dan limpa. Masalah Vertebral T8 menyebabkan serangan cegukan, penyakit perut.
 • T9. Struktur ini mempengaruhi kerja organ penting sistem endokrin - kelenjar adrenal. Pecah, anjakan sesuatu unsur yang menjejaskan keadaan sistem imun, meningkatkan risiko alahan.
 • T10. Semakin besar beban pada elemen ini, semakin tinggi risiko mengganggu pemuliharaan organ berbentuk kacang. Untuk mencegah patologi buah pinggang, kawasan ini harus dilindungi.
 • T11. Anjakan struktur itu menjejaskan kerja saluran kencing, menimbulkan keletihan air kencing dan kencing yang tidak terkawal.
 • T12 Patologi usus, keradangan tiub fallopi, masalah dengan organ pencernaan, penyakit ginekologi berlaku apabila struktur di bahagian bawah kawasan dada rosak.

Tulang belakang lumbar:

 • Vertebrae L1 dan L2. Kerosakan kepada unsur-unsur membawa kepada masalah dengan usus, kolik yang menyakitkan, usus buntu, muncul hernia abdomen.
 • L3. Elemen ini mengawal fungsi sistem urogenital. Kerosakan kepada vertebra lumbal memberi kesan buruk kepada keadaan sendi lutut.
 • L4. Elemen memberi kesan kepada kerja prostat dan buku lali. Kerosakan kepada L4 menimbulkan lumbodynia, keradangan saraf sciatic besar.
 • L5. Mengalahkan struktur tulang, mencubit ujung saraf menyebabkan bengkak dan pengerasan tisu di kawasan pergelangan kaki, dan risiko pembentukan kaki rata meningkat.

Kekalahan zon sakrum menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian ini. Sekiranya kerosakan pada tulang karsingeal, inkontinensasi massa usus, air kencing muncul, organ yang terletak di fungsi panggul tidak betul. Juga terdapat gangguan vaskular, pesakit menderita manifestasi buasir.

Untuk maklumat lanjut tentang tulang belakang manusia dan struktur lajur sokongan, ketahui selepas menonton video berikut:

Bahagian bahagian tulang belakang yang bertanggungjawab untuk kaki

Anatomi tulang belakang toraks dan patologinya

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Lajur tulang belakang adalah struktur yang paling penting dari seluruh organisma, melaksanakan fungsi penting. Tulang belakang adalah organ pendukung dan motor, serta bekas dari saraf tunjang dan akar saraf. Tulang belakang terdiri daripada 5 bahagian. Mari kita periksa secara terperinci tulang belakang toraks.

Ciri-ciri struktur

Jabatan ini terdiri daripada dua belas vertebra. Dalam keadaan biasa, ia kelihatan berbentuk s. Wilayah torak mempunyai kyphosis fisiologi, iaitu lengkungnya yang telah dipulihkan. Ia membentuk dinding belakang dada.

Terima kasih kepada sendi, vertebra thoracic disambungkan terus ke tulang rusuk. Pembentukan keseluruhan dada berlaku dengan penyertaan langsung sternum. Di bahagian depan, tulang rusuk disambungkan dalam bingkai.

Ciri ciri cakera intervertebral rantau toraks adalah ketinggian kecil mereka. Itulah sebabnya mobiliti jabatan ini jauh lebih rendah daripada yang lain. Juga mobiliti terhad oleh proses spinus yang lama dan dada.

Ciri terusan tulang belakang adalah laluan sempitnya. Akibatnya, jika formasi berkembang di tempat ini, sebagai contoh, hernia atau tumor, maka terdapat pemampatan bukan sahaja akar saraf, tetapi juga keseluruhan saraf tunjang.

Struktur toraks

Tulang toraks terdiri daripada struktur berikut:

 • 12 vertebra;
 • cakera intervertebral, sendi dan lubang;
 • korda tunjang tulang belakang;
 • sebahagian daripada akar saraf;
 • otot.

Wilayah toraks bertanggungjawab untuk fungsi organ dalaman seperti: paru-paru, jantung, bronkus, ginjal, integumen, dada, perut, tangan, hati, limfa, kelenjar adrenal.

Dengan kehadiran mana-mana patologi dalam toraks serviks, sukar untuk membezakannya pada peringkat awal, kerana gejala klinikal belum lagi jelas.

Proses patologi di rantau cervico-toraks agak jarang, ia dikaitkan dengan beban kecil di kawasan tulang belakang ini.

Seterusnya, mari bercakap mengenai kemungkinan pelanggaran yang mungkin muncul.

Crunch di sternum

Kemunculan krisis yang tidak dapat difahami boleh mengejutkan, dan ada yang percaya bahawa ini adalah tanda garam.

Untuk menjelaskan masalah ini boleh menjadi mudah: di setiap vertebra dan sendi terdapat permukaan yang dipenuhi dengan bendalir. Dan di antara setiap permukaan tersebut terdapat jurang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan setiap sendi dan vertebra. Kadang-kadang pergerakan membawa kepada peningkatan dalam pelepasan jurang tersebut. Akibatnya, tekanan dalam bendalir menjadi kurang, dan gelembung udara muncul. Apabila mereka runtuh, bunyi yang kelihatan menyerupai masalah.

Ini adalah proses semulajadi yang tidak membahayakan kesihatan manusia. Jika fenomena seperti itu berlaku dengan kerap dan disertai dengan penampilan sensasi yang tidak menyenangkan, maka anda harus berjumpa pakar.

Osteochondrosis

Penyakit ini termasuk kehadiran gangguan yang dikaitkan dengan gangguan metabolik dalam tulang rawan. Cakera intervertebral boleh berfungsi dengan normal hanya jika rawan dipulihkan.

Penyebab penyakit boleh diubah:

 • kadar hidup yang tidak menentu;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan metabolik;
 • berat badan berlebihan;
 • hipotermia;
 • kelengkungan postur;
 • gangguan sistem kardiovaskular;
 • patologi endokrin;
 • keturunan.

Penyakit ini telah menjadi biasa dan insidiousnessnya terletak pada fakta bahawa ia tidak dapat menerima rawatan dadah, campur tangan manual, atau pembedahan.

Tubuh kita sangat unik sehingga ia mula menyesuaikan diri dengan masalah ini. Apa yang perlu dilakukan adalah untuk mewujudkan keadaan yang betul yang akan membantu tubuh melawan dan mempercepat proses penyembuhan.

Patologi menunjukkan dirinya seperti berikut:

 • gangguan aktiviti motor;
 • bengkak, mati rasa lidah;
 • semasa leher bertukar kesakitan di kepala. Kesakitan akan meningkat dengan masa yang lama dalam kedudukan yang sama;
 • gangguan vaskular: melompat secara tiba-tiba dalam tekanan darah, penglihatan kabur, sensitiviti anggota badan, sindrom asthenik;
 • berdengkur;
 • sakit gigi;
 • loya dan pening;
 • ketegangan otot.

Gangguan saraf

Manifestasi penyakit bergantung pada saraf tertentu yang terlibat: vegetatif, motor atau deria.

Seseorang boleh diganggu oleh pembakaran, kesakitan atau kesakitan. Kesakitan meningkat dengan pergerakan. Mungkin terdapat gangguan dan kekejangan otot-otot intercostal.

Lokasi kesakitan boleh berubah, dan kemudian memancar ke organ yang berbeza. Selalunya, rasa sakit memberikan kepada jantung dan tangan, sehingga sering dikelirukan dengan masalah jantung. Namun terdapat perbezaan. Tidak seperti serangan jantung, sakit tidak lega oleh nitrogliserin dan bertahan lebih lama.

Juga, penyakit ini mungkin menyerupai gastritis atau ulser, seperti sakit yang berlaku di abdomen. Ubat antispasmodik tidak melegakan kesakitan.

Langkah penyembuhan termasuk bukan sahaja mengambil analgesik, tetapi juga vitamin. Juga disyorkan latihan terapeutik di bawah pengawasan pakar. Semasa tempoh pemulihan, pesakit dirujuk untuk rawatan sanatorium.

Seperti yang dapat dilihat, sekiranya berlakunya patologi, kesakitan boleh mengubah tempat penyetempatannya, oleh itu kesukaran timbul berkaitan dengan diagnostik.

Anda harus menjaga tulang belakang anda sejak kecil dan, pada tanda pertama pelanggaran, berunding dengan pakar.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

Anatomi

Tidak ada yang memikirkan betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

 1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
 2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
 3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, dan juga untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
 4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
 5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
 6. Otot bergerak sepanjang tulang belakang. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

 • untuk kord rahim;
 • akar saraf;
 • saluran darah;
 • melintang.

Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

Atlant (CI)

Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

 1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
 2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
 3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
 4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
 5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

Axis (CII)

Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

"Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Bersama anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata medial atlantoaxial joint), belakang - dengan ligamen melintangnya. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

Ketujuh

Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang melintang, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

Dada

Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

Loin

5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Lebar melebihi ketinggian.
 • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
 • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
 • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

Sacrum dan tailbone

Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

Struktur vertebra

Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

 • 7 jatuh ke leher.
 • 12 di dada.
 • 5 di belakang bawah.
 • 5 di sakrum.
 • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

Ciri-ciri struktur

Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

 1. Badan.
 2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
 3. Sepasang proses melintang.
 4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
 5. Proses spinous.
 6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

Zon pengaruh

Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

 • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
 • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
 • C III. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
 • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
 • C V. Jika terdapat kecederaan di bahagian tulang belakang ini, terdapat kemungkinan kejang yang tinggi di dalam kerongkong.
 • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
 • C VII. Apabila ia tersesat, siku mungkin terluka.

Dada

Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota atas, dan sistem peredaran dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
 • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

Loin

Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

Cakera Intervertebral

Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.

Kenapa sakit belakang menyerah: penyebab, rawatan, apa yang perlu dilakukan apabila sakit belakang anda

Ramai orang tahu rasa sakit di bahagian bawah atau di bahagian belakang ke kiri, kanan dan sisi. Untuk mengubati sakit belakang, adalah perlu untuk menentukan diagnosis yang betul, yang rumit oleh kehadiran banyak penyakit dengan gejala yang sama: penyakit degeneratif di tulang belakang yang lebih rendah, mencubit saraf, komplikasi selepas kecederaan, dan bahkan sista ovari. Selepas penegasan, keadaan menjadi bertambah buruk, dan kemudian sakit belakang menyerah, kadang-kadang sehingga ia mengganggu berjalan.

Pengenalan

Selain kesakitan di sebelah kanan atau di sebelah kiri belakang, mungkin terdapat kelemahan umum di kaki, penampilan keretakan lebah yang kerap, rasa sakit dan kekejangan sedikit pada waktu malam. Kaki itu lebih banyak, di mana rasa sakit memancarkan lebih banyak.

Elena Malysheva dan pembantunya membincangkan sebab-sebab kesakitan di bahagian belakang, memberi laluan kepada kaki:

Sila ambil perhatian bahawa kadang-kadang kesakitan punggung bawah dan kaki mempunyai asal-usul yang berbeza dan tidak berkaitan dengan apa-apa cara. Berhati-hati memeriksa kapal di kaki anda: rasa sakit mungkin muncul akibat bekalan darah yang lemah.

Menurut statistik, orang tua dan mereka yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif paling mudah terdedah kepada kemunculan kesakitan: pekerja pejabat, pemandu, pengguna komputer yang aktif.

Punca kesakitan

Untuk menentukan apa yang perlu dirawat, adalah perlu untuk berunding dengan pakar yang berkelayakan. Terdapat banyak penyakit yang dicirikan oleh rasa sakit di bahagian belakang, menyerah di kaki, dan di sini adalah sebahagian daripada mereka:

Diwujudkan dalam pemampatan akar tulang belakang (saraf). Penyebab yang paling biasa dalam sindrom ini ialah osteochondrosis, iaitu pemusnahan tulang belakang, dari sendi dan cakera intervertebral, kepada badan vertebra sendiri. Dengan perkembangan patologi dan peningkatan keradangan di dekat akar kord rahim, sensitiviti beberapa kawasan kulit berkurangan dan sindrom kesakitan bertambah.

Menurut pakar neurologi, dalam kebanyakan kes, ia adalah penyakit degeneratif tulang belakang yang merupakan sumber sakit belakang yang rendah.

Perkembangan gejala dan manifestasi mereka bergantung kepada lokasi patologi. Jika belakang anda menyakitkan dan menyerah, keradangan berlaku di kawasan lumbosacral tulang belakang anda, yang bertanggungjawab terhadap fungsi dan kepekaan otot kaki.

Sifat silika yang unik dalam proses terbentuk: kekejangan otot yang timbul dari kesakitan menyebabkan peningkatan mampatan saraf, yang menguatkan rasa sakit.

Terdapat beberapa sebab untuk penampilan sindrom radikal di samping osteochondrosis:

 • Kecederaan tulang belakang.
 • Cakera intervertebral yang herniated dan protrusi mereka. Diwujudkan dalam penonjolan atau kehilangan beberapa bahagian cakera intervertebral di luar pinggir vertebra.
 • Keturunan.
 • Jangkitan spesifik yang membawa kepada keradangan. Satu contoh jangkitan tersebut adalah tuberkulosis tulang belakang dan sifilis.

Ia bukan penyakit bebas. Sebaliknya, ia adalah satu kompleks gejala yang disebabkan oleh perubahan degeneratif dalam tulang belakang. Oleh kerana mampatan akar saraf sciatic, pesakit mungkin mengalami sensasi yang menyakitkan sepanjang sepanjang saraf: di sebelah, di paha, di bawah lutut, di pergelangan kaki.

Walaupun patologi berkembang di rantau lumbosacral, kesakitan tertumpu di tempat keluar saraf sciatic - buttock.

Dengan sciatica, pesakit mengalami kesukaran menjalankan latihan fizikal, tidak dapat menekankan kaki yang terkena, dan selekoh dan squats mudah menjadi mustahil. Ia juga mungkin sedikit kebas-kapisan kaki sakit, yang boleh merebak ke hujung jari-jari.

Kesakitan akut di bahagian belakang, memanjang ke kaki, berlaku disebabkan oleh tenaga yang berlebihan, diikuti oleh penyejukan badan yang mendadak. Walaupun usaha fizikal yang tidak penting hanya memburukkan keadaan, sering pesakit tidak dapat bergerak secara mandiri.

Beberapa hari rehat akan menghilangkan kebuk itu, walaupun mereka tidak dapat menyembuhkannya sepenuhnya.

Dalam program TV kesihatan yang popular "Hidup Sihat", masalah lumbago telah disucikan. Lihat lagi dalam video ini:

Diiringi oleh sakit di belakang, tisu lembut bengkak di sekitar tulang belakang dan penurunan kepekaan kaki. Muncul akibat memadamkan cakera intervertebral selepas kecederaan teruk atau beban berpanjangan pada tulang belakang.

Sakit yang teruk dan tajam menghalang seseorang dalam pergerakannya dan tidak membenarkan dia berdiri di atas kakinya. Perubahan postur: badan bersandar ke hadapan, selekoh belakang di kawasan torak. Patologi disertai dengan kemunculan kebas pada kaki kanan atau kiri dan perasaan berat pada anggota badan.

Lumbolization and sacralization

Kedua-dua patologi adalah kecacatan kongenital:

 1. Apabila lumbolization bilangan vertebra dikurangkan disebabkan oleh fakta bahawa mereka tumbuh bersama di kawasan belakang dan sacrum.
 2. Dengan sacralization, bilangan vertebra meningkat.

Sensasi yang sakit di bahagian belakang yang nyata pada usia 20 tahun dan meningkat dengan senaman fizikal di kawasan yang rosak tulang belakang.

Menyikat saraf sciatic

Saraf sciatic adalah yang terbesar di dalam tubuh kita, kerana ia terbentuk dari akar saraf salib dan lumbar tulang belakang.

Penyebab mencubit adalah faktor berikut:

 • kecederaan dan rawatan yang salah;
 • hipotermia;
 • aktiviti fizikal;
 • perkembangan hernia tulang belakang dan osteochondrosis.

Dalam rawatan mencubit, kekejangan otot dan rasa sakit terutamanya dihapuskan. Rawatan ubat yang ditetapkan oleh doktor dan termasuk pelbagai ubat-ubatan yang melegakan kesakitan: ubat-ubatan anti-radang, relaxants otot, dan lain-lain. Fisioterapi dan senaman meter ditetapkan untuk pemulihan lanjut.

Sakit belakang yang naik di kaki tidak selalu dikaitkan dengan lesi tulang belakang. Penyebab gejala ini mungkin:

 1. Patologi buah pinggang.
 2. Penyakit ginekologi pada wanita (keradangan pelengkap, sista ovari).
 3. Penyakit berjangkit teruk (HIV).
 1. Hubungan jangka panjang dengan bahan kimia toksik, radiasi.
 2. Sesetengah penyakit pembedahan.
 3. Penyalahgunaan alkohol dan dadah.

Juga, gejala ini berlaku pada wanita hamil, dan agak kerap.

Kesakitan belakang, memanjang ke kaki muncul pada kehamilan awal dan sering hilang hanya selepas bersalin.

Pertama sekali, dalam kes ini, kesakitan di bahagian belakang di sebelah kanan atau kiri adalah disebabkan peningkatan beban pada tulang belakang akibat peningkatan massa dan pergeseran pusat graviti perut akibat perkembangan janin. Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak hilang untuk masa yang lama walaupun selepas penghantaran, maka anda harus berjumpa doktor.

Rawatan pesakit luar

Malangnya, kadang-kadang tidak mungkin untuk mendapatkan bantuan daripada pakar. Dalam kes ini, terdapat beberapa cara yang dapat mengurangkan keadaan pesakit:

 • Rehat pasif. Salah satu perkara yang paling penting. Sekiranya anda mengalami sakit belakang, memberi kaki kanan atau kaki kiri, anda mesti menyerahkan apa-apa beban pada tulang belakang.
 • Pembetulan pemakanan. Diet yang seimbang akan memberikan tubuh anda dengan nutrien yang diperlukan. Terima kasih kepada penghapusan kebuluran sel, anda akan mempunyai kekuatan untuk melawan penyakit ini.
 • Urut Tugas utama urut adalah untuk melegakan keradangan dan ketegangan otot-otot belakang dan kaki. Urut akan meningkatkan bekalan darah ke tisu, yang akan memberi kesan positif kepada keadaan kesihatan.
 • Prosedur pemanasan. Bot air panas, salep dan mandi hangat akan membantu mengurangkan kesakitan.
 • Beban dosis. Terapi fizikal, berenang dan regangan akan membangunkan kawasan masalah dan meningkatkan peredaran darah mereka. Perhatikan perasaan anda dengan berhati-hati ketika melakukan latihan: anda tidak perlu merasa sakit, dan apabila kelihatan anda harus segera mengurangkan tahap beban.

Walaupun keberkesanan kaedah "rumah", jika lengan belakang anda menyakitkan dan menyerah, maka penyelesaian terbaik ialah menghubungi pakar. Mengikut keputusan diagnosis lengkap, doktor akan mengenal pasti punca penyakit tersebut. Kaedah yang paling berkesan untuk menangani penyakit ini adalah pendekatan bersepadu: gabungan ubat-ubatan, pemakanan yang betul, gimnastik dan salap akan memberikan hasil yang terbaik.

Di samping cadangan doktor, elakkan hipotermia, mengangkat berat dan beban yang berlebihan pada tulang belakang. Ini akan menghalang penyakit daripada bergerak ke fasa akut dan mengurangkan kesakitan.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Pencegahan

Mencegah perkembangan penyakit selalu lebih mudah daripada merawatnya. Langkah-langkah pencegahan akan membantu anda mengelakkan penyakit tulang belakang dan menyatukan hasil yang diperolehi daripada rawatan.

Agar tidak mengalami rasa sakit di bahagian belakang, cukup untuk memenuhi hanya dua syarat:

 1. Pendidikan jasmani yang kerap. Amalkan yoga, berenang, pilates, berjalan lebih atau hanya memanaskan badan setiap pagi. Running, langkah dan lain-lain sukan aktif adalah lebih baik untuk ditunda, sebagai pergerakan tiba-tiba boleh membawa kesakitan.
 2. Penerimaan chondroprotectors. Ubat jenis ini mengandungi bahan yang sama di dalam tulang rawan. Chondroprotectors melindungi cakera intervertebral dan melambatkan pemusnahan tisu tulang rawan.

Ingat, kesihatan manusia semata-mata di tangannya! Latihan mudah, pemeriksaan kerap dengan doktor dan menghentikan penyakit pada peringkat awal akan membantu anda tidak mengingati rasa sakit di bahagian bawah. Tetapi, malangnya, jika anda tidak mempunyai keinginan untuk pulih, maka doktor terbaik tidak akan membantu anda sama ada.

Dalam video ini, Valery Kramar, ahli neurologi-vertebrologi, ahli terapi manual, homeopath, pakar utama klinik pelbagai disiplin Soyuz, bercakap mengenai kaedah merawat sakit belakang dan sciatic dalam video ini: