Utama / Pergelangan tangan

Klasifikasi Bersama

KLASIFIKASI JOIN DAN KARAKTERISTIK UMUM MEREKA

Klasifikasi sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut: 1) dengan bilangan permukaan artikular, 2) dengan bentuk permukaan artikular, dan 3) oleh fungsi.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

1. Sederhana bersama (seni Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, contohnya, sendi interphalangeal.

2. Komplikasi bersama (seni Composita), yang mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.

3. Satu gabungan kompleks (seni Kompleks), yang mengandungi tulang rawan intra-artikular di dalam kantung articular, yang membahagikan sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intra-artikuler berbentuk cakera (misalnya, dalam artikulasi temporomandibular) atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (contohnya, dalam sendi lutut).

4. Gabungan gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi radiolnar proksimal dan distal, dan sebagainya. Oleh kerana gabungan gabungan adalah gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan anatomi, ini adalah apa yang membezakannya daripada sendi kompleks dan rumit, masing-masing secara anatomik, terdiri daripada sebatian fungsian berbeza.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut.

Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu dilakukan di sepanjang paksi tegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sepanjang salah satu paksi mendatar yang bersamaan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok seperti sendi).

Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat).

Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya.

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektik kesatuan bentuk dan fungsi.

Berdasarkan prinsip ini, adalah mungkin untuk menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi tunggal.

Sendi tanpa aksial. 1. Silinder, atau roda bersama, seni. trochoidea. Permukaan articular berbentuk silinder atau berbentuk roda, yang terletak dengan paksinya secara menegak, sejajar dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan sepanjang paksi menegak yang sama - rotasi, rotasi; Sendiri ini juga dipanggil putaran.

Davies membezakan antara dua jenis putaran berputar, yang mana ia menganggap sebagai penting: dengan jenis pertama, aci tulang berputar dalam cincin yang dibentuk oleh rongga artikular dan ligamen anulus; Satu contoh adalah sendi radioulnar proksimal, di mana sinar berputar ke dalam (pronation) dan ke luar (supinasi). Dalam jenis kedua, sebaliknya, cincin yang dibentuk oleh ligamen dan rongga artikular berputar di sekitar batang tulang; Contohnya ialah persimpangan atlas dengan gigi tulang belakang paksi. Dalam sendi ini, cincin Atlanta berputar betul dan ditinggalkan di sekitar gigi tulang belakang paksi.

2. Menyekat sendi, ginglymus (contoh - sendi interphalangeal jari). Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berbelit-belit, paksi panjangnya terletak melintang, dalam bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan; Oleh itu, pergerakan di sendi blok berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Alur panduan dan kerang pada permukaan artikular mengelakkan kemungkinan tergelincir sisi dan menggalakkan pergerakan di sekitar satu paksi.

Jika alur panduan blok terletak tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, maka dengan kelanjutannya garis berbentuk lingkaran diperolehi. Sendi blok seperti itu dianggap sebagai sendi helical (contohnya adalah sendi siku bahu). Pergerakan dalam sendi heliks adalah sama seperti dalam artikulasi semata-mata.

Mengikut peraturan susunan alat ligamen di dalam sendi silinder, ligamen panduan akan berserenjang dengan paksi menegak putaran, pada sendi seperti blok, berserenjang dengan paksi hadapan dan pada sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu gerakan itu.

Sendi biaxial. 1. Ellipsoid joint, articulatio ellipsoidea (contoh - sendi pergelangan tangan). Permukaan artikular terdiri daripada segmen elips: salah satunya adalah cembung, bentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain masing-masing cekung. Mereka memberi pergerakan sekitar 2 paksi mendatar berserenjang antara satu sama lain: sekitar paksi hadapan - lentur dan lanjutan, dan sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan. Ligamen dalam sendi ellipsoidal terletak berserenjang dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Condylar joint, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).

Sendi condylar mempunyai kepala artikular yang cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, dekat dengan bentuk ke elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi berlaku. Condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan magnitud di antara mereka boleh menjadi penting.

Sendi condylar boleh dianggap sebagai sejenis ellipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi ellipsoid. Oleh itu, paksi utama putaran itu akan mempunyai depan.

Ia berbeza daripada sendi condylar yang tersekat di dalamnya terdapat perbezaan yang besar dalam saiz dan bentuk antara permukaan articulating. Akibatnya, tidak seperti blok, pergerakan di dalam condylar joint sekitar dua paksi adalah mungkin.

Ia berbeza dari sendi ellipsoidal dengan bilangan kepala artikular. Sendi kondylar sentiasa mempunyai dua kondyle, lebih kurang sagittal, sama ada dalam beg yang sama (contohnya, dua kondafor femoral yang menyertai sendi lutut), atau terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlanto-occipital.

Oleh kerana kondisi kepala tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya akan mendatar, seperti biasa untuk sendi ellipsoidal biasa; ia mungkin menegak (sendi lutut).

Sekiranya condyle terletak pada kapsul sendi yang berlainan, maka sendi condylar seperti ini berfungsi sama dengan ellipsoid (atlanto-occipital joint). Sekiranya condylles bersebelahan dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhannya menyerupai silinder yang menyala (blok), dibelah di tengah ruang antara condylles). Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke blok.

3. Saddle joint, art. sellaris (misalnya - artikulasi karpal-metacarpal jari pertama).

Sambungan ini dibentuk oleh 2 permukaan artikular pelana, duduk "atas" di atas satu sama lain, salah satu yang bergerak di sepanjang dan di sisi yang lain. Disebabkan ini, ia membuat pergerakan sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (flexion and extension) dan sagittal (lead dan lead).

Dalam sendi biaxial, ia juga boleh bergerak dari satu paksi ke yang lain, iaitu, pergerakan bulat (circumductio).

Sendi Multiaxial. 1. Sfera. Sfera bersambung, seni. spheroidea (contoh - sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk kepala globular cembung, yang lain - masing-masing rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan itu boleh berlaku di sekeliling satu set kapak sepadan dengan jejari bola, tetapi praktikal di antara mereka biasanya terdapat tiga paksi utama yang berserenjang antara satu sama lain dan berpotongan di tengah kepala: 1) melintang (frontal), di mana lenturan ke hadapan berlaku, anteflexio, dengan pesawat hadapan, sudut terbuka ke depan, dan belakang lentur, retroflexio, apabila sudut dibuka secara posterior; 2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan dilakukan, abductio, dan hantu, tambahan; 3) menegak, pada lilitan rotasi yang berlaku, rotasi, masuk dan keluar. Apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain, satu gerakan bulat, circumductio, diperolehi. Sendi sfera - yang paling bebas daripada semua sendi. Oleh kerana magnitud pergerakan ini bergantung kepada perbezaan pada permukaan artikular di atas peregangan, fossa artikular dalam sendi semacam itu adalah kecil berbanding saiz kepala. Ligamen tambahan dalam sendi sfera biasa adalah sedikit, yang menentukan kebebasan pergerakan mereka.

Satu variasi sendi sfera adalah sendi berbentuk cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya mendalam dan meliputi kebanyakan kepala. Oleh sebab itu, pergerakan dalam sendi seumpama itu adalah kurang bebas daripada sendi sfera biasa; kami mempunyai sampel sendi berbentuk cawan di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan yang lebih besar bersama.

2. sendi rata, seni. plana (contohnya, intertestrials), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka boleh dipertimbangkan sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar, oleh itu pergerakan di dalamnya dilakukan bersama-sama dengan ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan disebabkan oleh sedikit perbezaan dalam permukaan artikular adalah kecil.

Ligamen dalam sendi multiaxis terletak pada semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis. Dalam beberapa manual di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain, dibezakan: mereka mempunyai kapsul artikular yang pendek dan tegak dan peranti pembantu tanpa peregangan yang sangat kuat, khususnya, ligamen menguatkan pendek. Akibatnya, permukaan artikular bersentuhan dengan satu sama lain, yang mengehadkan pergerakan secara mendadak. Sendi sedemikian sedemikian dipanggil sendi ketat - amphiarthrosis. Sendi ketat melembutkan kejutan dan goncang antara tulang. Contohnya adalah seni. mediocarpea.

Sendi-sendi ini juga boleh termasuk sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama dengan lanjutannya. Dalam sendi yang ketat, pergerakannya tergelincir dan sangat tidak penting.

Struktur sendi. Klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular, bilangan paksi dan fungsi. Jumlah pergerakan di sendi.

Klasifikasi sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut: 1) dengan bilangan permukaan artikular, 2) dengan bentuk permukaan artikular, dan 3) oleh fungsi.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:
1. Mudah bersama (seni Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, contohnya, sendi interphalangeal.
2. Kompleks bersama (seni Komposit), mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, sebagai contoh, sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Kompleks bersama (seni Kompleks), yang mengandungi rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intraartikular mempunyai bentuk cakera (misalnya, dalam sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (sebagai contoh, dalam sendi lutut).
4. Gabungan gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar, dan sebagainya. Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan secara anatom, ini berbeza dengan sendi kompleks dan kompleks, masing-masing secara anatomik, terdiri daripada sebatian fungsian berbeza.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu berlaku di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok sendi).
Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat).
Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya (PF Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektik kesatuan bentuk dan fungsi. Berdasarkan prinsip ini, adalah mungkin untuk menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi tunggal.

Sendi tanpa aksial.

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikul silinder, paksi yang terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang yang terartikulasikan atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar paksi tegak tunggal - rotasi, rotasi; Sendiri ini juga dipanggil putaran.

2. Menyekat sendi, ginglymus (contoh - sendi interphalangeal jari). Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berbelit-belit, paksi panjangnya terletak melintang, dalam bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan; Oleh itu, pergerakan di sendi blok berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Alur panduan dan kerang pada permukaan artikular mengelakkan kemungkinan tergelincir sisi dan menggalakkan pergerakan di sekitar satu paksi. Jika alur panduan blok terletak tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, maka dengan kelanjutannya garis berbentuk lingkaran diperolehi. Sendi blok seperti itu dianggap sebagai sendi helical (contohnya adalah sendi bersama bahu). Gerakan dalam sendi heliks adalah sama seperti pada sendi semata-mata seperti blok. Menurut peraturan susunan alat ligamen, di dalam sendi silinder, ligamen panduan akan terletak berserenjang dengan paksi menegak putaran, di sendi seperti blok - tegak lurus dengan paksi hadapan dan pada sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu gerakan itu.

Sendi biaxial.

1. Ellipsoid joint, articulatio ellipsoidea (contoh - sendi pergelangan tangan). Permukaan artikular terdiri daripada segmen elips: salah satunya adalah cembung, bentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain masing-masing cekung. Mereka memberi pergerakan sekitar 2 paksi mendatar berserenjang antara satu sama lain: sekitar paksi hadapan - lentur dan lanjutan, dan sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan. Ligamen dalam sendi ellipsoid terletak tegak ke paksi putaran, di hujung mereka.

2. Condylar joint, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut). Sendi condylar mempunyai kepala artikular yang cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, dekat dengan bentuk ke elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi berlaku. Condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan magnitud di antara mereka boleh menjadi penting. Sendi condylar boleh dianggap sebagai sejenis ellipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi utama putaran itu akan mempunyai depan. Ia berbeza daripada sendi condylar yang tersekat di dalamnya terdapat perbezaan yang besar dalam saiz dan bentuk antara permukaan articulating. Akibatnya, tidak seperti blok di sendi condylar, pergerakan sekitar dua paksi mungkin. Ia berbeza dari sendi ellipsoid dengan jumlah kepala artikular. Sendi kondilar sentiasa mempunyai dua kondisinya yang terletak lebih kurang sagittal, yang sama ada dalam satu kapsul (contohnya, dua kondafor femoral yang berpartisipasi dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul bersama yang berbeza, seperti dalam artikulasi atlantoselular. Oleh kerana dalam kepala condylar kepala tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya akan mendatar, seperti yang biasa dengan sendi ellipsoid yang tipikal; ia mungkin menegak (sendi lutut). Sekiranya condyle terletak pada kapsul artikular yang berlainan, maka sendi condylar seperti ini berfungsi sama dengan ellipsoid (artikulasi atlantoselular). Sekiranya condylles rapat bersama dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhannya menyerupai silinder yang menyala (blok), dibelah di tengah (ruang antara condylles). Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke blok.

3. Saddle joint, art. sellaris (contohnya, sendi karpometacarpal jari pertama). Sambungan ini dibentuk oleh 2 permukaan artikular bersebelahan, duduk "atas" di antara satu sama lain, satu daripadanya bergerak di sepanjang dan di sisi lain. Disebabkan ini, ia membuat pergerakan sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (flexion and extension) dan sagittal (lead dan lead). Dalam sendi biaxial, ia juga boleh bergerak dari satu paksi ke yang lain, iaitu, pergerakan bulat (circumductio).

Tarikh ditambah: 2016-12-08; Views: 728; PEKERJAAN PERISIAN ORDER

Klasifikasi sendi dengan bilangan permukaan artikular

Sendi mudah dibentuk oleh dua permukaan artikular, contohnya, bahu, pinggul, sendi interphalangeal, dll.

Satu sendi kompleks mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular dalam satu kapsul sendi. Sambungan kompleks mungkin terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan, contohnya, sendi siku. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menyebabkan kesamaan ligamen mereka.

Sendi kompleks mengandungi rawan intra-artikular di dalam kantung artikular, yang membahagikan sendi ke dalam dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intra-artikular adalah berbentuk cakera (sendi temporomandibular, sendi sternoclavicular) atau tidak sepenuhnya jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (misalnya, pada sendi lutut).

Gabungan sendi adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama (sendi-paksi atlantik, kedua-dua sendi radiolnar sendi temporomandibular, proksimal dan distal).

Koordinasi bersama

Fungsi setiap sendi tidak boleh dipertimbangkan secara berasingan, dan juga otot. Dalam organisma hidup, semua artikulasi dalam pelbagai peringkat koordinasi, yang memainkan peranan penting dalam statik dan dinamik badan. Penyelarasan sendi memastikan pemeliharaan kedudukan badan tertentu atau perubahan dalam bentuk bahagiannya. Penyelarasan sendi juga menentukan pelbagai pergerakan bahagian tubuh semasa pergerakan kecil antara hubungan tulang individu: contohnya, sejumlah besar pergerakan tulang belakang bergantung pada jumlah pergerakan kecil antara vertebra individu.

Tulang-tulang boleh saling bersatu dalam siri dan selari. Dengan artikulasi berturut-turut tulang, satu pautan tulang adalah kesinambungan yang lain; dengan selari - tulang selari dengan satu sama lain. Sebagai contoh, jejari dihubungkan dengan siri dengan humerus dan tulang pergelangan tangan, dan selari dengan ulna.

Apabila tulang dihubungkan secara bersiri, sejumlah besar pergerakan lebih mudah diedarkan ke atas beberapa sendi, masing-masing yang mempunyai pergerakan terhad; Sambungan tulang selari menyediakan pelbagai pergerakan.

Klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular

Klasifikasi sendi boleh dijalankan mengikut prinsip berikut:
1) dengan bilangan permukaan artikular,
2) bentuk permukaan artikular dan
3) oleh fungsi.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:
1. Mudah bersama (seni Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, contohnya, sendi interphalangeal.
2. Kompleks bersama (seni Komposit), mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, sebagai contoh, sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Kompleks bersama (seni Kompleks), yang mengandungi rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intraartikular mempunyai bentuk cakera (misalnya, dalam sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (sebagai contoh, dalam sendi lutut).
4. Gabungan gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar, dll.
Oleh kerana gabungan gabungan mewakili gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan secara anatom, ia berbeza daripada sendi yang rumit dan kompleks, masing-masing, yang bersatu secara anatomi, terdiri daripada sendi yang berbeza secara fungsian.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut.
Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran.
Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu berlaku di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok sendi).

Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat).
Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya (PF Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektik kesatuan bentuk dan fungsi.
Berdasarkan prinsip ini, adalah mungkin untuk menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi tunggal.

Angka ini menunjukkan:
Sendi Uniaxial: 1a - sendi ram-ankle berbentuk blok (articulario talocruralis ginglymus)
1b - sambungan sendi interphalangeal tangan (articulatio interpalangea manus ginglymus);
1c - sendi bahu balak silinder bersama siku, articulatio radioulnaris proximalis trochoidea.

Sendi biaxial: 2a - sendi pergelangan elips, articulatio radiocarpea ellipsoidea;
2b - lutut condylar (articulatio genus -articulatio condylaris);
2c - pelana carpometacarpal bersama, (articulatio carpometacarpea pollicis - articulatio sellaris).

Sendi Triaxial: 3a - sendi bahu bulat (articulatio humeri - articulatio spheroidea);
3b - sendi pinggul berbentuk cawan (articulatio coxae - articulatio cotylica);
3c - flat sacroiliac joint (articulatio sacroiliaca - articulatio plana).

I. sendi Uniaxial

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikul silinder, paksi yang terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang yang terartikulasikan atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar paksi tegak tunggal - rotasi, rotasi; Sendiri ini juga dipanggil putaran.

2. Menyekat sendi, ginglymus (contoh - sendi interphalangeal jari). Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berbelit-belit, paksi panjangnya terletak melintang, dalam bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan; Oleh itu, pergerakan di sendi blok berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Alur panduan dan kerang pada permukaan artikular mengelakkan kemungkinan tergelincir sisi dan menggalakkan pergerakan di sekitar satu paksi.
Jika alur panduan blok terletak tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, maka dengan kelanjutannya garis berbentuk lingkaran diperolehi. Sendi blok seperti itu dianggap sebagai sendi helical (contohnya adalah sendi bersama bahu). Gerakan dalam sendi heliks adalah sama seperti pada sendi semata-mata seperti blok.
Menurut peraturan susunan alat ligamen, di dalam sendi silinder, ligamen panduan akan terletak berserenjang dengan paksi menegak putaran, di sendi seperti blok - tegak lurus dengan paksi hadapan dan pada sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu gerakan itu.

Ii. Sendi biaxial

1. Ellipsoid joint, articulatio ellipsoidea (contoh - sendi pergelangan tangan). Permukaan artikular terdiri daripada segmen elips: salah satunya adalah cembung, bentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain masing-masing cekung. Mereka memberi pergerakan sekitar 2 paksi mendatar berserenjang antara satu sama lain: sekitar paksi hadapan - lentur dan lanjutan, dan sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan.
Ligamen dalam sendi ellipsoid terletak tegak ke paksi putaran, di hujung mereka.

2. Condylar joint, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).
Sendi condylar mempunyai kepala artikular yang cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, dekat dengan bentuk ke elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi berlaku. Condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan magnitud di antara mereka boleh menjadi penting.

Sendi condylar boleh dianggap sebagai sejenis ellipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi utama putaran itu akan mempunyai depan.

Ia berbeza daripada sendi condylar yang tersekat di dalamnya terdapat perbezaan yang besar dalam saiz dan bentuk antara permukaan articulating. Akibatnya, tidak seperti blok di sendi condylar, pergerakan sekitar dua paksi mungkin.

Ia berbeza dari sendi ellipsoid dengan jumlah kepala artikular. Sendi kondilar sentiasa mempunyai dua kondisinya yang terletak lebih kurang sagittal, yang sama ada dalam satu kapsul (contohnya, dua kondafor femoral yang berpartisipasi dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul bersama yang berbeza, seperti dalam artikulasi atlantoselular.

Oleh kerana dalam kepala condylar kepala tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya akan mendatar, seperti yang biasa dengan sendi ellipsoid yang tipikal; ia mungkin menegak (sendi lutut).

Sekiranya condyle terletak pada kapsul artikular yang berlainan, maka sendi condylar seperti ini berfungsi sama dengan ellipsoid (artikulasi atlantoselular). Sekiranya condylles rapat bersama dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhannya menyerupai silinder yang menyala (blok), dibelah di tengah (ruang antara condylles). Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke blok.

3. Saddle joint, art. sellaris (misalnya - artikulasi karpal-metacarpal jari pertama).
Sambungan ini dibentuk oleh 2 permukaan artikular bersebelahan, duduk "atas" di antara satu sama lain, satu daripadanya bergerak di sepanjang dan di sisi lain. Disebabkan ini, ia membuat pergerakan sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (flexion and extension) dan sagittal (lead dan lead).
Dalam sendi biaxial, ia juga boleh bergerak dari satu paksi ke yang lain, iaitu, pergerakan bulat (circumductio).

Iii. Sendi Multiaxial

1. Sfera. Sfera bersambung, seni. spheroidea (contoh - sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala berbentuk sfera, yang lain - masing-masing rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan itu boleh berlaku di sekeliling set kapak sepadan dengan jejari bola, tetapi praktikal di antara mereka, tiga paksi utama, berserenjang antara satu sama lain dan berpotongan di tengah kepala, biasanya dibezakan:
1) melintang (frontal), di mana flexion terjadi, flexio, apabila bahagian bergerak membentuk sudut terbuka ke depan dan lanjutan, extensio, apabila sudut dibuka posteriorly dengan pesawat frontal;
2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, abductio, dan hantu, tambahan;
3) menegak, di mana giliran berlaku, rotasi, ke dalam, pronatio, dan ke luar, supinatio.
Apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain, satu gerakan bulat, circumductio, diperolehi.

Sendi sfera - yang paling bebas daripada semua sendi. Oleh kerana jumlah pergerakan bergantung kepada perbezaan di kawasan permukaan artikular, fossa artikular dalam sendi semacam itu adalah kecil berbanding saiz kepala. Ligamen tambahan dalam sendi sfera biasa adalah sedikit, yang menentukan kebebasan pergerakan mereka.

Satu variasi sendi sfera adalah sendi berbentuk cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya mendalam dan meliputi kebanyakan kepala. Oleh sebab itu, pergerakan dalam sendi seumpama itu adalah kurang bebas daripada sendi sfera biasa; kami mempunyai sampel sendi berbentuk cawan di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan yang lebih besar bersama.

A - sendi uniaxial: 1,2 blok blok; 3 - sendi silinder;
B - sendi biaxial: 4 - sendi ellipsoid: 5 - kami adalah sendi sutera; 6 - sendi pelana;
B - sendi triaxial: 7 - sendi sfera; Sendi berbentuk cawan 8-; 9 - sendi rata

2. sendi rata, seni. plana (contohnya, artt intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka boleh dianggap sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar, oleh itu pergerakan di dalamnya dilakukan di sekitar tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan disebabkan oleh sedikit perbezaan di kawasan permukaan artikular adalah kecil.
Ligamen dalam sendi multiaxis terletak pada semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis

Di bawah nama ini terdapat sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul artikular yang pendek dan tegak dan alat pembantu yang tidak kuat, khususnya, ligamen penguatan pendek (contohnya, sendi sacroiliac).

Akibatnya, permukaan artikular bersentuhan dengan satu sama lain, yang mengehadkan pergerakan secara mendadak. Sendi tidak sedemikian sedemikian dan dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi ketat melembutkan kejutan dan goncang antara tulang.

Sendi-sendi ini juga boleh termasuk sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata adalah sama di kawasan. Dalam sendi yang ketat, pergerakannya tergelincir dan sangat tidak penting.

Dan - sendi tiga paksi (multiaxial): A1 - sendi sfera; A2 - sendi rata;
B - sendi biaxial: B1 - sendi ellipsoid; B2 - bersama pelana;
B - sendi uniaxial: B1 - sendi silinder; B2 - blok bersama

Klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular

KLASIFIKASI JOIN DAN KARAKTERISTIK UMUM MEREKA

Klasifikasi sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut: 1) dengan bilangan permukaan artikular, 2) dengan bentuk permukaan artikular, dan 3) oleh fungsi.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

1. Sederhana bersama (seni Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, contohnya, sendi interphalangeal.

2. Komplikasi bersama (seni Composita), yang mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.

3. Satu gabungan kompleks (seni Kompleks), yang mengandungi tulang rawan intra-artikular di dalam kantung articular, yang membahagikan sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intra-artikuler berbentuk cakera (misalnya, dalam artikulasi temporomandibular) atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (contohnya, dalam sendi lutut).

4. Gabungan gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi radiolnar proksimal dan distal, dan sebagainya. Oleh kerana gabungan gabungan adalah gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan anatomi, ini adalah apa yang membezakannya daripada sendi kompleks dan rumit, masing-masing secara anatomik, terdiri daripada sebatian fungsian berbeza.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut.

Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu dilakukan di sepanjang paksi tegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sepanjang salah satu paksi mendatar yang bersamaan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok seperti sendi).

Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat).

Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya.

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektik kesatuan bentuk dan fungsi.

Berdasarkan prinsip ini, adalah mungkin untuk menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi tunggal.

Sendi tanpa aksial. 1. Silinder, atau roda bersama, seni. trochoidea. Permukaan articular berbentuk silinder atau berbentuk roda, yang terletak dengan paksinya secara menegak, sejajar dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan sepanjang paksi menegak yang sama - rotasi, rotasi; Sendiri ini juga dipanggil putaran.

Davies membezakan antara dua jenis putaran berputar, yang mana ia menganggap sebagai penting: dengan jenis pertama, aci tulang berputar dalam cincin yang dibentuk oleh rongga artikular dan ligamen anulus; Satu contoh adalah sendi radioulnar proksimal, di mana sinar berputar ke dalam (pronation) dan ke luar (supinasi). Dalam jenis kedua, sebaliknya, cincin yang dibentuk oleh ligamen dan rongga artikular berputar di sekitar batang tulang; Contohnya ialah persimpangan atlas dengan gigi tulang belakang paksi. Dalam sendi ini, cincin Atlanta berputar betul dan ditinggalkan di sekitar gigi tulang belakang paksi.

2. Menyekat sendi, ginglymus (contoh - sendi interphalangeal jari). Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berbelit-belit, paksi panjangnya terletak melintang, dalam bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan; Oleh itu, pergerakan di sendi blok berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Alur panduan dan kerang pada permukaan artikular mengelakkan kemungkinan tergelincir sisi dan menggalakkan pergerakan di sekitar satu paksi.

Jika alur panduan blok terletak tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, maka dengan kelanjutannya garis berbentuk lingkaran diperolehi. Sendi blok seperti itu dianggap sebagai sendi helical (contohnya adalah sendi siku bahu). Pergerakan dalam sendi heliks adalah sama seperti dalam artikulasi semata-mata.

Mengikut peraturan susunan alat ligamen di dalam sendi silinder, ligamen panduan akan berserenjang dengan paksi menegak putaran, pada sendi seperti blok, berserenjang dengan paksi hadapan dan pada sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu gerakan itu.

Sendi biaxial. 1. Ellipsoid joint, articulatio ellipsoidea (contoh - sendi pergelangan tangan). Permukaan artikular terdiri daripada segmen elips: salah satunya adalah cembung, bentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain masing-masing cekung. Mereka memberi pergerakan sekitar 2 paksi mendatar berserenjang antara satu sama lain: sekitar paksi hadapan - lentur dan lanjutan, dan sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan. Ligamen dalam sendi ellipsoidal terletak berserenjang dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Condylar joint, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).

Sendi condylar mempunyai kepala artikular yang cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, dekat dengan bentuk ke elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi berlaku. Condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan magnitud di antara mereka boleh menjadi penting.

Sendi condylar boleh dianggap sebagai sejenis ellipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi ellipsoid. Oleh itu, paksi utama putaran itu akan mempunyai depan.

Ia berbeza daripada sendi condylar yang tersekat di dalamnya terdapat perbezaan yang besar dalam saiz dan bentuk antara permukaan articulating. Akibatnya, tidak seperti blok, pergerakan di dalam condylar joint sekitar dua paksi adalah mungkin.

Mekanisme reaktif badan

Ia berbeza dari sendi ellipsoidal dengan bilangan kepala artikular. Sendi kondylar sentiasa mempunyai dua kondyle, lebih kurang sagittal, sama ada dalam beg yang sama (contohnya, dua kondafor femoral yang menyertai sendi lutut), atau terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlanto-occipital.

Oleh kerana kondisi kepala tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya akan mendatar, seperti biasa untuk sendi ellipsoidal biasa; ia mungkin menegak (sendi lutut).

Sekiranya condyle terletak pada kapsul sendi yang berlainan, maka sendi condylar seperti ini berfungsi sama dengan ellipsoid (atlanto-occipital joint). Sekiranya condylles bersebelahan dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhannya menyerupai silinder yang menyala (blok), dibelah di tengah ruang antara condylles). Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke blok.

3. Saddle joint, art. sellaris (misalnya - artikulasi karpal-metacarpal jari pertama).

Sambungan ini dibentuk oleh 2 permukaan artikular pelana, duduk "atas" di atas satu sama lain, salah satu yang bergerak di sepanjang dan di sisi yang lain. Disebabkan ini, ia membuat pergerakan sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (flexion and extension) dan sagittal (lead dan lead).

Dalam sendi biaxial, ia juga boleh bergerak dari satu paksi ke yang lain, iaitu, pergerakan bulat (circumductio).

Sendi Multiaxial. 1. Sfera. Sfera bersambung, seni. spheroidea (contoh - sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk kepala globular cembung, yang lain - masing-masing rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan itu boleh berlaku di sekeliling satu set kapak sepadan dengan jejari bola, tetapi praktikal di antara mereka biasanya terdapat tiga paksi utama yang berserenjang antara satu sama lain dan berpotongan di tengah kepala: 1) melintang (frontal), di mana lenturan ke hadapan berlaku, anteflexio, dengan pesawat hadapan, sudut terbuka ke depan, dan belakang lentur, retroflexio, apabila sudut dibuka secara posterior; 2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan dilakukan, abductio, dan hantu, tambahan; 3) menegak, pada lilitan rotasi yang berlaku, rotasi, masuk dan keluar. Apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain, satu gerakan bulat, circumductio, diperolehi. Sendi sfera - yang paling bebas daripada semua sendi. Oleh kerana magnitud pergerakan ini bergantung kepada perbezaan pada permukaan artikular di atas peregangan, fossa artikular dalam sendi semacam itu adalah kecil berbanding saiz kepala. Ligamen tambahan dalam sendi sfera biasa adalah sedikit, yang menentukan kebebasan pergerakan mereka.

Satu variasi sendi sfera adalah sendi berbentuk cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya mendalam dan meliputi kebanyakan kepala. Oleh sebab itu, pergerakan dalam sendi seumpama itu adalah kurang bebas daripada sendi sfera biasa; kami mempunyai sampel sendi berbentuk cawan di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan yang lebih besar bersama.

2. sendi rata, seni. plana (contohnya, intertestrials), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka boleh dipertimbangkan sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar, oleh itu pergerakan di dalamnya dilakukan bersama-sama dengan ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan disebabkan oleh sedikit perbezaan dalam permukaan artikular adalah kecil.

Ligamen dalam sendi multiaxis terletak pada semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis. Dalam beberapa manual di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain, dibezakan: mereka mempunyai kapsul artikular yang pendek dan tegak dan peranti pembantu tanpa peregangan yang sangat kuat, khususnya, ligamen menguatkan pendek. Akibatnya, permukaan artikular bersentuhan dengan satu sama lain, yang mengehadkan pergerakan secara mendadak. Sendi sedemikian sedemikian dipanggil sendi ketat - amphiarthrosis. Sendi ketat melembutkan kejutan dan goncang antara tulang. Contohnya adalah seni. mediocarpea.

Sendi-sendi ini juga boleh termasuk sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama dengan lanjutannya. Dalam sendi yang ketat, pergerakannya tergelincir dan sangat tidak penting.

Jenis Sambungan Bone

Terdapat dua jenis sendi tulang - berterusan dan tidak berterusan.

1. Ikatan berterusan - synarthrosis - synarthrosis. Bergantung kepada apa jenis tisu tulang yang bergabung, terdapat lima jenis sintetik: synsarcoses, synelastosis, syndesmosis, synchondrosis, sinostosis.

Synsarcosis - synsarcosis - menyambung tulang melalui otot.

Synelastosis - synelastosis - tulang dihubungkan dengan bantuan tisu elastik, yang mampu meregangkan dan menahan air mata. Oleh syelastosis termasuk nadostya dan vypelyh ligamen.

Syndesmosis - syndesmosis - tulang disambung oleh tisu penghubung (berserat) yang padat. Serat kolagennya disatu dengan tisu penghubung yang longgar dalam berkas, tali atau membran. Syndesmos didapati dalam bentuk ligamen, membran, jahitan dan pukulan.

Ligament - ligamentum - dibentuk oleh berkas serat kolagen, bergerak dari satu tulang ke tulang yang lain.

Membran - membrana - terdiri daripada berkas-berkas serat kolagen yang membentuk plat nipis antara tulang (contohnya, membran di sendi-sendi atlas).

Suvura-sutura adalah jenis sambungan khas tulang-tulang belulang tengkorak. Antara kedua-dua tulang penyambung terdapat tisu penghubung dalam bentuk lapisan yang sangat nipis. Struktur permukaan sentuhan tulang membezakan lapisan: rata, bertekuk, berbentuk daun, bersisik.

Jahitan rata - sutura plana - apabila tepi tulang penyambung mempunyai permukaan. Sambungan sedemikian ditandakan oleh kerapuhan dan oleh itu, apabila mencerna atau memecahkan, tulang mudah dipisahkan dari kerangka (sambungan tulang hidung kepada satu sama lain, terutamanya dalam ruminan).

Sutura serrata (dari serra - saw) bergerigi - tepi bergerigi tulang penyambung memasuki antara satu sama lain (sambungan tulang hidung dengan tulang depan atau frontal dengan tulang parietal). Jahitan serrated sangat tahan lama.

Jahitan daun - sutura foliata (dari folia - daun) - menyerupai bergigi bentuk, tetapi gigi individunya dalam bentuk daun sangat tertanam di pinggir tulang bersebelahan (sambungan sayap tulang sphenoid dengan tulang depan dan parietal). Sambungan semacam itu sangat kuat.

Jahitan bersisik - sutura squamosa (dari squama - cheshuya) - apabila tepi tulang bertindih antara satu sama lain, seperti sisik pada ikan (sambungan tulang parietal dengan skala tulang temporal).

Vkolachivanie- gomphosis (dari gomphos - kuku) adalah tipikal untuk sambungan gigi dengan tulang incisal, maxillary dan mandibular, apabila setiap gigi, terletak di rongga alveolar, mempunyai ligamen pergigian (lig Dentale), yang mewakili periosteum, atau periodontum (periodontum) peri - sekitar + odontos - gigi) yang biasa berlaku untuk alveoli dan akar gigi.

Synchondrosis - synchondrosis - tulang disambungkan melalui tisu tulang rawan - hyaline atau berserabut.

Klasifikasi Bersama

Dalam synchondrosis tanpa mobiliti yang hebat, terdapat tulang rawan hyaline, contohnya, dalam sendi antara epiphysis dan diaphysis tulang tiub binatang muda. Dengan kehadiran mobiliti tinggi dalam synchondrosis terdapat tulang rawan berserat dalam bentuk cakera, sebagai contoh, antara vertebra.

Sambungan tulang melalui tisu penghubung dan tulang rawan dengan umur haiwan boleh menjadi sangat penting. Senyawa tulang ini dipanggil sinostosis - sinostosis.

Pergerakan tulang semasa sinartrosis bergantung terutamanya pada sifat fizikal tisu penghubung. Oleh itu, mobiliti maksimum diperhatikan di synsarkosis, maka dalam urutan menurun, synelastosis, syndesmosis dan synchondrosis ikut. Tidak sepenuhnya mobiliti dalam sinostosis.

2. Sambungan terputus tulang - diarthrosis - diarthrosis atau sendi - artikulatio.

Sendi dicirikan oleh kehadiran rongga berbentuk celah antara tulang. Sendi-sendi disambung tulang yang melakukan fungsi pergerakan.

Unsur struktur mandatori bersama:

1) Permukaan artikular - artikular fas.

2) Rawan artikular - cortilago articularis.

3) Kapsul artikular - capsula articularis.

4) rongga sendi - cavum articulare.

5) Bendalir bersama - sinovia.

Pembentukan sendi sendi:

Ligamen intra-artikular - ligamentum interarticulares.

Bibir artikular (sendi pinggul) - labia articulares.

Cakera artikular - cakera artikular.

Artikular menisci - meniscus articulares.

Sesamoid bone - ossa articulares.

Permukaan artikular - artikul fasus - dibentuk oleh dua atau lebih tulang yang diartikulasikan. Pelepasan permukaan artikular ke tahap tertentu memberi kesan kepada kelantangan dan fungsi fungsian sendi. Permukaan artikular yang diliputi dengan rawan artikular, sebagai peraturan, adalah bertepatan, iaitu kongruen (dari kongruo - sama, bertepatan) dan dalam kes-kes yang jarang berlaku - tidak sepadan, atau tidak sepadan. Incongruence dihapuskan oleh kemasukan intraarticular - bibir artikular, cakera, menisci.

Rawan artikular, artikular cartilago, merangkumi permukaan artikular tulang. Mengikut jenis struktur, ia adalah hyaline, mempunyai permukaan licin, mengurangkan geseran antara tulang.

Kapsul artikular - capsula articularis - terdiri daripada dua cangkang: bahagian luar (berserat) dan dalaman (sinovial). Membran berserabut kapsul adalah kesinambungan periosteum, yang bergerak dari satu tulang ke tulang yang lain. Membran synovial dibina daripada tisu penghubung yang longgar, ia kaya dengan vesel dan saraf dan diletakkan di sebelah rongga artikular dengan satu atau lebih lapisan sel tisu penghubung, yang merembeskan cecair sinovial ke dalam rongga.

Rongga artikular - cavum articulare - adalah ruang celah seperti antara permukaan artikular dan ujung tulang artikular, dikelilingi oleh kapsul sendi. Ia dimeteraikan dan mengandungi sejumlah kecil cecair bersama.

Cecair bersama, atau synovia - sinovia - mempunyai warna kuning, telus dan mempunyai kelikatan yang ketara. Sinovia melakukan pelbagai fungsi: melincirkan permukaan artikular tulang, dengan itu mengurangkan geseran di antara mereka; berfungsi sebagai medium nutrien untuk rawan artikular; memainkan peranan penampan dalam sokongan.

Struktur sendi adalah dua jenis:

1. Sederhana sendi - articulatio simplex, dalam pembentukannya hanya dua tulang yang terlibat.

2. Kompleks sendi - komposit artikulatio dibentuk oleh lebih daripada dua tulang yang diartikulasikan atau mengandungi pembentukan tambahan dalam sendi (ligamen intra-artikular, menisci, cakera, tulang berbentuk sesamoid).

Ia juga membezakan sendi gabungan, apabila pergerakan itu dilakukan serentak dalam beberapa sendi, seperti, misalnya, pada sendi berpasangan rahang, di sendi-sendi atlantik dan sendi atlantik.

Fungsi sendi terbahagi kepada uniaxial, biaxial dan multiaxial.

Dalam sendi uniaxial, pergerakan berlaku di sekitar paksi tunggal: flexion - flexio dan lanjutan - extensio. Bentuk permukaan artikular sendi-sendi ini boleh menjadi blok, lingkaran dan putaran.

Dalam sendi biaxial, pergerakan berlaku di sepanjang dua paksi yang berserenjang antara satu sama lain: sepanjang paksi segmental - fleksi dan lanjutan, sepanjang paksi sagittal - penculikan - abductio dan penambahan - adductio. Dengan sifat permukaan tulang artikular, sendi biaxial boleh berbentuk ellipsoidal dan berbentuk pelana.

Dalam sendi multiaxial, pergerakan mungkin di sepanjang paksi, kerana permukaan artikular di salah satu tulang mewakili sebahagian bola, dan di sisi lain - lubang yang sama. Sendi tersebut dipanggil spherical (sebagai contoh, sendi bahu dan pinggul). Dalam pergerakan sendi jenis ini mungkin: pada paksi segmental - pelanjutan dan fleksi, pada paksi sagittal - plumbum dan pengurangan. Pada paksi, dilakukan secara longitudinal melalui pusat tulang, pergerakan adalah mungkin: putaran - putaran; berputar keluar - supinasi - supinatio; giliran masuk - pronation - pronatio.

Soalan untuk mendapatkan bahan:

1. Jenis-jenis sebatian tulang dan jenisnya.

2. Apakah yang biasa untuk sambungan berterusan?

3. Apakah syndesmosis, jahitan, vkolachivanie, synchondrosis, symphysis, synsarcosis dan perbezaan ciri mereka.

4. Apakah ciri-ciri sambungan sekejap-sekejap?

5. Komponen struktur utama sambungan yang terputus.

6. Klasifikasi sendi dan ciri morfologi mereka.

7. Ligamen sendi dan jenisnya.

8. Kemasukan intra-artikular dan ciri-ciri mereka.

9. Gabungan sendi dan ciri-ciri mereka.

10. Jenis lapisan dan ciri mereka (dengan contoh).

11. Faktor-faktor yang mempengaruhi pembangunan, struktur dan pengkhususan sebatian tulang.

12. Nilai pengetahuan pengetahuan arthrologi untuk biologi, zootechny, veterinar?

Tarikh ditambah: 2015-09-25; Views: 453;

LIHAT TANDA:

18. Sambungan tulang. Struktur bersama

Sambungan tulang. Semua tulang dalam tubuh manusia saling berhubungan dalam pelbagai cara ke dalam sistem yang koheren - rangka. Tetapi semua jenis sendi tulang dalam rangka dapat dikurangkan kepada dua jenis utama: sendi berterusan (fibrous) - synarthrosis dan sendi tak terputus (tulang rawan dan sinovial) atau sendi - diarthrosis.

Jenis Sambungan Bone

Dalam sendi yang berterusan, tulang dapat menyambung satu sama lain: zat tulang (synostoses), yang berlaku di antara vertebra membentuk sacrum, di antara beberapa tulang tengkorak: antara sphenoid dan oksipital, apabila lipatan tulang-tulang tongkat tengkorak tenggelam; rawan (synchondrosis) - menghubungkan vertebra antara satu sama lain; tisu penghubung berserat (syndesmosis), contohnya, jahitan nekrotik dari peti besi kranial, sendi hujung yang lebih rendah dari kedua tulang tibial. Jenis kompaun terakhir adalah sangat biasa.

Sendi-sendi yang berterusan tulang-tulang tongkang kranial, jahitan, terdapat beberapa jenis. Apabila takik dan gigi satu tulang memasuki jurang antara gigi yang lain, kita mempunyai jahitan bertekuk, dan apabila pinggang satu tulang agak nipis, ia seolah-olah dipotong serong dan disemprotkan di pinggir tulang yang lain, seperti sisik ikan - jahitan bersisik. Sekiranya bahagian tepi tulang menyambung dan hanya bersesuaian antara satu sama lain, jahitan ini dipanggil harmonik. Apabila salah satu tulang seolah-olah dipalu atau terjejas ke dalam rehat yang lain, seperti baji atau kuku, sebatian itu dipanggil terpengaruh.

Klasifikasi sendi dalam bentuk dan fungsi

Dengan cara ini gigi disambungkan dengan tulang rahang.

Terdapat juga bentuk peralihan tulang sendi dari tidak bergerak ke mudah alih - ini adalah separuh sendi atau, jika tidak, hemiarthrosis. Dalam penampilan, ini adalah sendi cartilaginous dengan hanya celah kecil seperti celah. Satu contoh sendi-sendi itu adalah perpaduan kemaluan antara dua tulang pelvis - simfisis yang dipanggil tulang kemaluan.

Bentuk koneksi tulang yang paling biasa dan sempurna adalah sambungan tak berterusan (diarthrosis), apabila permukaan akhir dua atau beberapa tulang hanya bersambungan antara satu sama lain, dipisahkan oleh rongga seperti celah, dan teguh diikat dengan beg tisu penghubung. Gabungan tersebut disebut bersama (artikulatio) atau artikulasi. Pada manusia, terdapat sehingga 230 sendi. [1959 Stankov AG - Anatomi Manusia, 1967 Tatarinov G - Anatomi dan Fisiologi]

Jenis sendi tulang (skim), dan - sendi; b - syndesmosis (jahitan); in - synchondrosis; 1 - periosteum; 2 - tulang; 3 - tisu penghubung berserabut; 4 - tulang rawan; 5 - membran sinovial kapsul bersama; 6 - membran berserabut kapsul artikular; 7 - rawan artikular; 8 - rongga artikular [1988 Vorobyova E A Gubar AV Safyannikova E B - Anatomi dan Fisiologi: Buku Teks]

Struktur sendi. Sendi adalah bentuk yang paling biasa untuk menyertai tulang di tubuh manusia. Dalam setiap sambungan terdapat tiga unsur utama: permukaan artikular, kantung artikular dan rongga artikular.

Permukaan artikular pada kebanyakan sendi ditutupi dengan rawan hyaline dan hanya beberapa, misalnya, dalam rompi berserat temporomandibular, berserabut.

Pundi artikul (kapsul) diregangkan di antara tulang yang diartikulasikan, dilampirkan di tepi permukaan artikular dan berpindah ke periosteum. Dalam beg artikular dua lapisan dibezakan: luar - berserabut dan dalaman - sinovial. Kapsul sendi di sesetengah sendi mempunyai protrusions - beg sinovial (bursa). Beg sinovial terletak di antara sendi dan tendon otot yang terletak di lilitan sendi, dan mengurangkan geseran tendon pada kapsul sendi. Pundi artikular pada bahagian luar di kebanyakan sendi diperkuat dengan ligamen.

Rongga artikular adalah berbentuk celah, terbatas pada tulang rawan artikular dan beg artikular dan ditutup secara hermetikal. Dalam rongga sendi mengandungi sedikit cecair likat - sinovia, yang memperuntukkan lapisan sinovial beg artikular. Sinovia melincirkan rawan artikular, dengan itu mengurangkan geseran pada sendi apabila bergerak. Rangkul artikular tulang yang diartikulasikan sesuai rapat, yang difasilitasi oleh tekanan negatif dalam rongga sendi. Dalam sesetengah sendi terdapat formasi tambahan: ligamen intra-artikular dan tulang rawan intra-artikular (cakera dan menisci). [1967 Tatarinov CG - Anatomi dan Fisiologi]

Willpower mengarah kepada tindakan, dan tindakan positif membentuk sikap positif

Bagaimana untuk menentukan jarak suara - vokal anda

Bagaimana matlamat belajar tentang hasrat anda sebelum anda bertindak. Bagaimana syarikat meramalkan dan memanipulasi tabiat

Bagaimana untuk menghilangkan sentuhan yang sensitif

Pandangan yang tidak konsisten terhadap sifat-sifat yang wujud pada lelaki

Latihan keyakinan diri

Hidangan "salad bit dengan bawang putih"

Masih hidup dan kemungkinan visualnya

Permohonan cara mengambil mumi? Mumia untuk rambut, muka, patah tulang, pendarahan, dll.

Bagaimana untuk belajar mengambil tanggungjawab

Mengapa kita memerlukan sempadan dalam hubungan dengan kanak-kanak?

Elemen retroreflective pada pakaian kanak-kanak

Bagaimana untuk mengatasi usia anda? Lapan cara unik untuk membantu mencapai usia yang panjang

Bagaimana untuk mendengar suara Tuhan

Klasifikasi BMI obesiti (WHO)

Bab 3. Perjanjian antara lelaki dan wanita

Gegaran dan pesawat tubuh manusia - Tubuh manusia terdiri daripada beberapa bahagian topografi dan kawasan di mana organ, otot, kapal, saraf, dan lain-lain terletak.

Detasmen dinding dan pemangkasan dok - Apabila rumah tidak mempunyai tingkap dan pintu, teras tinggi yang cantik masih dalam imaginasi, anda perlu memanjat dari jalan ke rumah dengan jalan.

Persamaan pembezaan urutan kedua (model pasaran dengan harga yang diproyeksikan) - Di dalam model pasaran yang mudah, penawaran dan permintaan biasanya dianggap hanya bergantung pada harga barang semasa.

Klasifikasi sendi dalam bentuk dan fungsi

Bentuk permukaan artikular adalah konvensional dibandingkan dengan badan-badan geometri (bola, elips, silinder, dan lain-lain). Oleh itu, mereka diklasifikasikan mengikut bentuk dan membezakan sendi berikut: rata, bulat, ellipsoid, berbentuk blok, condylar, silinder, berbentuk pelana.

Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Sendi biaxial dan multiaxial dibezakan dengan bilangan gandar. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder dari sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran, elips - kira-kira dua, dan bentuk sfera kepala - sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan diameter bola. Oleh itu, jenis sendi berikut boleh dibezakan dengan bentuk dan bilangan gandar: 1) tidak bersifat berbentuk blok, berbentuk silinder; 2) biaxial - ellipsoid, condylar, pelana; 3) multiaxial - sfera, rata. Di sini kita telah melihat manifestasi undang-undang dialektik kesatuan bentuk dan fungsi.

Sendi tanpa aksial

1. Disekat bersama. Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berlubang-tirus, paksi panjangnya terletak melintang, pada bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan.

Pergerakan dalam sendi seperti itu hanya boleh dilakukan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Permukaan artikularnya mempunyai alur panduan dan kerang, yang menghilangkan kemungkinan geser sisi dan mempromosikan pergerakan di sekitar satu paksi. Sendi blok seperti: tali bahu, pergelangan kaki, sendi interphalangeal.

Dalam sesetengah sendi (pergelangan kaki dan brachial), alur pada permukaan artikular tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu. Dengan kesinambungan garis bawah ini garis lingkaran diperolehi. Jenis blok bersama ini dianggap sebagai skru. Ligamen sendi seperti blok terletak bersebelahan dengan paksi hadapan, di sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu pergerakan (ligamen cagaran).

2. sendi silinder atau roda.

Permukaan artikul silinder terletak secara menegak dengan paksinya, selari dengan paksi membujur tulang yang diartikulasikan atau paksi menegak badan.

Klasifikasi Bersama

Pergerakan dalam sendi seumpama itu hanya boleh dilakukan di sekitar paksi menegak, iaitu: putaran Satu contoh ialah sendi radioulnar dan median atlantoaxial bersama. Pada sendi pertama, batang tulang (kepala tulang radial) berputar dalam cincin yang dibentuk oleh rongga artikular (radial notch tulang ulnar) dan ligamen anular; berputar di sekeliling aci tulang (gigi paksi vertebra).

Ligamen dalam sendi silinder berserenjang dengan paksi menegak putaran.

Sendi biaxial

1. Ellipsoid bersama. Permukaan artikular merupakan sebahagian daripada permukaan elips. Salah satunya adalah cembung, berbentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain adalah cekung. Mereka memberikan pergerakan sekitar 2 paksi: di sekitar frontal - fleksi dan lanjutan, dan sekitar sagittal - plumbum dan plumbum. Satu contoh ialah sendi pergelangan tangan dan sendi metacarpophalangeal, menghampiri sfera.

2. Sendi condylar mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses menonjol yang hampir berbentuk dengan elips. Ia berbeza dari sendi ellipsoid dengan jumlah kepala artikular. Sendi kondilar sentiasa mempunyai dua kondyle, yang sama ada dalam beg yang sama (contohnya, dua condyle yang berpartisipasi dalam sendi lutut) atau terletak dalam kapsul bersama yang berbeza, seperti dalam artikulasi atlantocatecular. Jika condyle terletak di kapsul sendi yang berlainan, maka sendi condylar itu berfungsi dengan dekat dengan ellipsoid, iaitu. pergerakan di dalamnya dilakukan di sekitar bahagian depan (flexion and extension) dan sagittal (penculikan dan penambahan) paksi. Jika condyle bersambung dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, dalam sendi lutut, maka permukaan artikular secara keseluruhan menyerupai silinder berbaring (blok), dibelah di tengah. Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke sendi blok, iaitu. Amplitud terbesar pergerakan dalam sendi ini akan berada di sekitar paksi melintang (fleksi dan lanjutan). Oleh kerana condyle di sendi lutut tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua putaran di dalamnya tidak lekuk, tetapi menegak.

3. Sambungan berbentuk pelana dibentuk oleh dua permukaan pelana sadel, duduk di antara satu sama lain, satu daripadanya bergerak di sepanjang dan di sisi yang lain. Pergerakan dalam sendi ini adalah sama seperti pada ellipsoid, iaitu. sekitar paksi depan dan sagittal. Satu contoh sendi itu adalah sendi karpometacarpal ibu jari tangan.

Dalam sendi biaxial, peralihan pergerakan dari satu paksi ke yang lain juga mungkin, i.e. gerakan pekeliling, (peredaran).

Sendi Multiaxial

1. sendi sfera. Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala berbentuk sfera, yang lain - masing-masing rongga artikular cekung. Mereka boleh memutar sekitar tiga paksi saling serenjang: frontal, sagittal dan menegak. Sekeliling paksi pertama, fleksi dan lanjutan berlaku, di sekitar paksi kedua - plumbum dan pengurangan, di sekitar paksi ketiga - putaran ke luar dan ke dalam. Dalam peralihan dari satu paksi ke yang lain, pergerakan bulat, peredaran bulat diperolehi. Satu contoh sendi itu adalah sendi bahu. Jika permukaan artikular lebih besar daripada hemisfera, seperti yang diperhatikan pada sendi pinggul, di mana kepala paha dipenuhi dengan rongga artikular tulang pelvis, maka sendi spherical jenis ini disebut sendi berbentuk mangkuk.

2. Sendi rata mempunyai permukaan artikular yang rata. Mereka boleh dipertimbangkan sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar, oleh itu pergerakan di dalamnya dilakukan bersama-sama dengan ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan disebabkan oleh sedikit perbezaan dalam permukaan artikular adalah kecil. Contohnya adalah sendi intervertebral atau sendi tulang rusuk. Sendi rata sering mempunyai kapsul sendi yang terikat dan ligamen penguatan pendek.

10. Struktur bersama, klasifikasi sendi mengikut struktur, bentuk dan fungsi mereka.

sendi

(articulatio), diarthrosis (diarthrosis), struktur yang menyediakan artikulasi bergerak tulang vertebrata. S sederhana yang dibentuk oleh dua tulang, kompleks S. - beberapa. Asas-asas unsur-unsur tipikal C: permukaan tulang yang diartikulasikan, ditutup dengan tisu tulang rawan, rongga sebahagiannya memisahkan tulang dan diisi dengan cecair sinovial, kapsul artikular (beg) yang mengasingkan rongga dan merupakan lanjutan periosteum. Di S. terdapat unsur-unsur tambahan: ligamen, tulang rawan menisci, dan lain-lain. Dengan evolusi haiwan dan peningkatan pergerakan, bentuk, sifat S. dan kepelbagaian mereka berubah. C. berbeza dalam bentuk permukaan artikular (bulat, elips, pelana, dll), darjah dan arah anjakan (mudah alih, sedentari, tunggal, dwi dan pelbagai paksi). Tahap kebebasan S. terhad kepada bentuknya, tonjolan tulang, ketegangan ligamen, kapsul. Cecair sinovial memberikan gelongsor permukaan artikular, dan juga melakukan peranan penghalang. C. menyediakan pelbagai bentuk mudah dan rumit. S. dipanggil juga terdiri daripada beberapa. segmen sendi elemen rangka arthropod, dan kadang-kadang invertebrata yang lain.

↑ A - perwakilan skematik gabungan mudah: 1 - rongga sumsum tulang; 2 - membran sinovial: 3 - rongga artikular; 4 - tulang rawan artikular; 5 - kapsul artikul; 6 - bahan tulang spongy; 7 - periosteum; 8 - bahan tulang padat. B - memotong hadapan pinggul sendi seseorang: 1 - kepala tibia; 2 - rawan artikular; 3 - tulang tanpa nama (pelvik); 4 - rongga artikular; 5 - sekumpulan kepala femoral; 6 - ligamen melintang rongga artikular; 7 - kapsul artikular; 8 - zon pekeliling (dalam ketebalan kapsul sendi, meliputi leher paha); 9 - bibir acetabular (meningkatkan kedalaman rongga artikular).

SISTEM BONE

Tulang sebagai organ, iaitu (lihat "tisu tulang" - kuliah)

KOMPOSISI KIMIA BONE

Tulang adalah 100% air, dan 90% adalah bahan mineral dan bahan organik.

- Perkara-perkara berkaitan dengan mineral - 60%.

- Organik - 30%.

Bahan-bahan mineral 95% terdiri daripada garam fosfat-kalsium dan 5% adalah bahan-bahan lain.

Perkara organik 95% protein dan 5% lemak dan glikoprotein.

Bahan-bahan organik memberikan kepekaan tulang, keanjalan, pada anak-anak kecil terdapat lebih banyak zat organik, oleh itu tulang memecahkan kurang kerap, dan jika mereka pecah, maka seperti ranting hijau.

Mineral memberikan kekuatan, kekerasan, tetapi orang yang lebih tua mempunyai bahan organik yang kurang, sehingga tulang hilang kelenturan dan menjadi rapuh.

JENIS BONUS

Tulang tubular panjang

- tulang bahagian atas dan bawah:

humerus, tulang lengan (radius, ulna);

- femur, tibial tulang (tibial dan peroneal);

Di dalam aci sumsum tulang kuning terletak, dan sumsum tulang merah dalam epifisis.

Mengikut lokasi tulang melecur

 • proximalis - lebih dekat dengan badan.
 • distalis - jauh dari badan.
 • lateralis - jauh dari tengah, i.
 • medialis - lebih dekat ke tengah.

2. Tulang tubular pendek: ini

- tulang metatarsal, pergelangan tangan);

- tulang metacarpal, phalanges (jari).

3. Tulang spongy: ini adalah tulang yang mempunyai bahan spongy dan di luarnya ditutup dengan lapisan bahan padat (sternum, vertebra, tulang carpal, tarsus).

4. tulang rata: ini adalah tulang yang mengelilingi beberapa rongga dan melindungi organ dalaman (rusuk, tulang tengkorak, pelvis, scapula).

5. Tulang Udara - tulang yang mempunyai rongga dalam diri mereka: (maxilla dengan maxillary sinus, ini adalah tulang depan, etmoid, tulang sphenoid).

Mereka berkaitan satu sama lain apabila mereka dijangkiti. di dalam rongga ini keradangan berlaku (sinusitis), jika jangkitan menembusi di dalam lobus frontal (sinusitis frontal) jika dalam semua sinus jangkitan- (sinusitis).

6. Padat Kostisleznaya, zygomatic, palatal, vomer, dll.

Dalam proses pembangunan rangka, ia melalui 3 tahap:

MENYAMBUNG Tulang

Terdapat 3 jenis sebatian:

1. Sambungan tetap (sambungan berterusan) - synartrosis.

Kompaun ini dibuat menggunakan 3 fabrik:

2. Sambungan mudah alih:

(sendi) - diarthrosis.

3. Ladang separa bergerak (polusustav) - hemiarthrosis.

10. Struktur bersama, klasifikasi sendi mengikut struktur, bentuk dan fungsi mereka.

Contohnya ialah symphysis kemaluan.

Sambungan tetap:

 1. Jika menggunakan tisu penghubung, maka ia dipanggil syndesmosis - ia adalah fontanelles dari tengkorak, membran antara tulang lengan atas dan kaki bawah, jahitan antara tulang tengkorak, ligamen tulang belakang)..
 2. Dengan tulang rawan - Synchodrosis adalah tulang belakang tulang belakang, cartilaginous, cakera intervertebral..
 3. Menggunakan tisu tulang - Sinostosis adalah gabungan tulang paha dan tulang sphenoid..

Sambungan Mudah Alih:

- diarthrosis - bersama ini dengan sendi, dalam membezakan bersama

tiga bahagian:

 1. Permukaan yang artikular tertutup rawan.
 2. Beg yang diartikulasikan.
 3. Rongga artikular.

Untuk slaid yang lebih baik dalam sendi, permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan.

Beg mengartikulasikan terdiri daripada 2 helai. Lembaran dalaman membentuk lipatan lembut - bursa, yang merembeskan cecair sinovial, untuk menggeserkan sendi dengan lebih baik.

Apabila cedera, bursa boleh menjadi radang - ia adalah bursitis.

Rongga artikular - terdapat tekanan negatif yang disebabkan oleh permukaan artikular di dalam sendi yang ditarik rapat.

Di samping itu, untuk kekuatan dalam sendi mempunyai alat ligamen, serta pendidikan tambahan:

Apabila kecederaan boleh merobek atau ligamen, maka tulang-tulang di sendi dapat bergerak dan melampaui beg artikular. Dislokasi boleh menyebabkan.

PELAN DASAR, AXES

YANG PASSAGE MELALUI JOIN

Pergerakan paksi, jenis sendi

Untuk mencirikan gerakan di sendi, tubuh manusia boleh dibahagikan kepada beberapa pesawat:

1. Pesawat mendatar (pesawat ini membahagikan badan ke bahagian bawah dan bahagian atas).

2 Pesawat hadapan (menegak) ke bahagian hadapan dan belakang..

3 Sagittal (membahagikan badan ke bahagian kiri dan kanan).

Pesawat yang sama boleh ditarik melalui mana-mana sendi dan pergerakan di sekeliling paksi mendatar akan berlaku dalam sambungan (flexion - flexion, extension - extension).

Sekeliling paksi sagittal dalam pergerakan sendi adalah mungkin:

- penculikan - penculikan;

- adduction -adduction.

Sekeliling paksi menegak adalah mungkin:

- pergerakan putaran luar - pembesaran;

- putaran dalam - pronation.

- Putaran adalah putaran.

Bergantung kepada berapa banyak tulang dalam sendi, mereka membezakan

1. Sederhana sendi (ini apabila dibentuk oleh dua tulang).

2. Kompleks sendi (tiga atau lebih tulang).

3. Digabungkan (jika pergerakan berlaku kedua-dua kiri dan kanan pada masa yang sama).

Sendi Temporomandibular; sacroiliac kiri dan kanan bersama).

Bergantung pada pergerakan, sendi sendi tunggal dibezakan - apabila pergerakan:

- sekitar satu paksi;

- paksi berganda (dalam dua paksi);

- pelbagai landasan (dalam semua paksi).

Sendi adalah dalam bentuk:

 1. Sfera - ini adalah sendi pinggul dan bahu.
 2. Silinder adalah sendi radial.
 3. Blok (siku, lutut)
 4. Penyedut bersama (sendi karpometacarpal jari pertama dan sendi sternoclavicular).