Utama / Lutut

Ceramah pada Anatomi / Cord tulang belakang

Saraf tunjang adalah tali saraf panjang silinder, dengan saluran sempit di tengah.

Panjang kira-kira 43 cm, berat kira-kira 34-38 g.

Di setiap sisi saraf tunjang adalah sepasang anterior dan sepasang akar saraf tulang belakang (SMN).

Kord rahim mempunyai struktur segmen.

Segmen adalah segmen saraf tunjang, di mana satu pasangan akar CMN berlepas.

Terdapat 31 segmen dalam saraf tunjang: segmen 8C, 12Th, 5 L, 5S dan 1Co.

Panjang saraf tunjang adalah kurang dari panjang tulang belakang, oleh itu bilangan urutan segmen tidak sesuai dengan nombor urutan vertebra dengan nama yang sama.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang dan pada tahap foramen occipital besar masuk ke otak. Di bawah tahap vertebra L1-L2, saraf tunjang berakhir dengan penyempitan - kerucut otak. Dari situ ke vertebra CO2 benang akhir (terminal) terbentang. Ia dikelilingi oleh akar SMN yang lebih rendah, yang membentuk satu bundle of saraf - ekor kuda.

Kord rahim mempunyai dua tebal - serviks dan lumbosacral. Di bahagian-bahagian otak terdapat sebilangan besar neuron yang menyembuhkan anggota atas dan bawah.

Kord rahim terdiri daripada bahan kelabu dan putih.

Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan neuron dan dendrit, yang terletak di pusat saraf tunjang, mempunyai bentuk rama-rama. Kedua-dua bahagian bahan abu-abu disambungkan oleh pelompat, di tengahnya melalu saluran tengah yang diisi dengan cecair cerebrospinal - ini adalah cecair spinal.

Tudung kelabu disebut sebagai tanduk:

1. Di tanduk depan adalah neuron motor yang besar yang membentuk lima nukleus: dua medial dan dua lateral, satu nukleus pusat. Akson dari neuron nukleus ini membentuk akar anterior saraf tunjang dan diarahkan kepada otot rangka.

2. Di tanduk posterior saraf tunjang adalah nuklei sensitif kecil dan neuron interkal.

3. Tanduk sisi terletak di C8-L2 dan dalam segmen S2-S4 saraf tunjang. Dalam segmen ini adalah nukleus sistem saraf autonomi. Akson dari neuron nuklei ini melalui tanduk anterior dan keluar dari saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior CMN.

Perkara putih terletak di luar kelabu dan dibentuk oleh proses neuron saraf tunjang dan otak. Dalam perkara putih, terdapat tiga pasang tali - depan, sebelah, belakang.

Antara anterior anterior fissure median anterior yang kelihatan di antara tali posterior - median median posterior.

Antara tali anterior dan lateral terdapat sulcus lateral anterior, dari mana akar anterior (motor) kord rahim meluas.

Antara tali sisi dan posterior terdapat sulcus lateral posterior - tempat masuk ke dalam saraf tunjang akar (sensitif) posterior.

Akar anterior terdiri daripada akson dari neuron motor saraf anterior saraf tunjang. Akar posterior adalah satu set akson pada neuron sensitif ganglion tulang belakang.

Sebelum meninggalkan terusan tunjang, akar anterior dan posterior bergabung dalam saraf tulang belakang yang bercampur.

Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls susulan ke otak atau ke segmen hiliran saraf tunjang. Dalam kedalaman kord, dekat dengan bahan kelabu, adalah gentian saraf intersegmental yang menghubungkan segmen bersebelahan. Sambungan antara segmen didirikan di sepanjang gentian ini; oleh itu, berkas-berkas ini dipisahkan ke dalam radar segmental dari saraf tunjang itu sendiri.

Saraf tunjang melakukan fungsi konduktif dan refleks.

Fungsi konduktor adalah bahawa gentian laluan deria melewati arah menaik substansi putih tali tali tunjang, dan laluan motor dalam arah bawah.

Laluan menaik saraf tunjang termasuk:

Dalam tali posterior - bungkus berbentuk nipis dan baji;

Dalam tali sisi - laluan tulang belakang dan belakang otot posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik;

Dalam tali anterior - laluan dorsal-talam anterior.

Laluan turun kord rahim termasuk:

Dalam tali sisi - korda merah-tunjang, kortikal sisi-kord tulang belakang;

Di kord anterior - korda saraf spinal anterior, kord rahim, dan jalur kord tulang belakang.

Fungsi refleks saraf tunjang adalah melalui nukleus saraf tunjang saraf tunjang refleks mudah.

Pusat refleks tali pinggang tulang belakang:

- dalam segmen C8 - pusat saraf frenik dan pusat penyempitan murid;

- dalam segmen C dan Th, pusat gerakan sukarela dari otot anggota atas, dada, belakang, perut;

- di tanduk sisi segmen Th dan L, terdapat pusat berpeluh dan pusat vaskular tulang belakang;

- dalam segmen L - pusat pergerakan sukarela dari otot-otot kaki bawah;

- dalam segmen S - kencing, pergerakan usus dan aktiviti seksual.

Reaksi lengkung refleks melalui segmen tertentu dari saraf tunjang, iaitu. setiap laman web diasingkan oleh segmen khusus. Refleks tulang belakang dikaji pada haiwan di mana otak dipisahkan dari kord rahim. Selepas kejutan tulang belakang, aktiviti refleks otot rangka, nilai BP, refleks kencing dan buang air besar akan dipulihkan.

Tidak dipulihkan - kepekaan, pergerakan sukarela, suhu badan, pernafasan.

Kord tulang belakang

Kord tulang belakang mempunyai Tiga cengkerang:

Pepejal - luaran (dura mater);

Cobweb - sederhana (arachnoidae);

Lembut - dalaman (pia mater).

Cakera keras Dibentuk oleh tisu penghubung berserabut tebal. Di atasnya adalah ruang epidural yang penuh dengan tisu lemak. Di bawahnya adalah ruang subdural, terdapat beberapa cecair tisu di dalamnya.

Shell labah-labah. Antara arachnoid dan cangkang lembut, terdapat ruang subarachnoid (subarachnoidal) yang diisi dengan minuman keras (120-140 ml.). Untuk mengkaji CSF antara vertebra L3-L4, satu punca lumbar dilakukan.

Membran lembut (pembuluh darah). Sangat tipis, dibentuk oleh tisu penghubung yang longgar, kaya dengan pembuluh darah, ketat pada kord rahim.

Di rantau foramen occipital besar, membran saraf tunjang terus ke dalam membran membran dengan nama yang sama.

Struktur dan segmen saraf tunjang

Sistem saraf manusia ditandai oleh organisasi yang kompleks - struktur dan segmen saraf tunjang jelas menunjukkan kesesuaian dalam kerja tubuh dan pengurusan proses penting.

Ciri-ciri anatomi

Struktur dan anatomi objek unik ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Struktur luaran dari saraf tunjang kelihatan seolah-olah menyerupai korda yang panjang, dan bahagian silang kord rahim mencapai di tempat-tempat dari satu hingga satu setengah sentimeter. Ia terletak dengan teliti dalam rongga yang dibentuk oleh badan dan proses vertebra. Tulang belakang melindungi dari kerosakan, dan ketumpatan tulang memberikannya dengan lokasi yang selesa. Nisbah segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak sesuai, karena panjang kord itu lebih pendek dari lajur tulang belakang. Perlawanan yang ideal di peringkat luasan tulang belakang diperhatikan hanya pada kanak-kanak berumur 5-6 tahun. Skeletotopia segmen tulang belakang dan lajur ditunjukkan dalam gambar rajah dalam penerbitan perubatan.

Ia berasal dari kawasan sekitar foramen tengkorak tengkorak. Malah, saraf tunjang adalah bahagian otak yang masuk ke tulang belakang dan berakhir di sana, jadi hubungan antara otak dan saraf tunjangnya jelas. Saraf tunjang, seperti otak, adalah bahagian penting dalam sistem saraf manusia tunggal. Akhirnya band ini dapat diperhatikan di peringkat bahagian ketiga, iaitu, vertebra lumbar pertama. Di bahagian ini, kord yang dilindungi menjadi lebih nipis, membentuk kerucut otak saraf tunjang. Benang terminal kira-kira 8 cm dalam saiz boleh berakhir di bawah dan tumbuh bersama dengan vertebra kedua di rantau coccyx.

Panjang saraf tunjang pada bayi yang baru lahir agak lebih panjang daripada pada orang dewasa. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan panjang helai yang membolehkannya mengakhiri tahap vertebra lumbar ketiga. Walau bagaimanapun, semasa pertumbuhan pada detik-detik tertentu, sistem saraf yang tertinggal di belakang dan saraf tunjang dipvisualkan secara visual berbanding dengan vertebra yang tumbuh. Pertumbuhan rentetan berterusan sehingga kira-kira dua puluh tahun, selepas saiz akhirnya panjangnya ialah 43-45 cm Panjang panjang saraf tunjang pada wanita adalah beberapa sentimeter lebih pendek daripada pada lelaki. Pada masa ini, berat badan meningkat lapan kali dari angka asal.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit sendi, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Segmentation

Korda saraf manusia dibahagikan kepada beberapa bahagian dengan segmen. Bilangan segmen - 32. Setiap segmen mengawal fungsi tertentu pemuliharaan.

Struktur saraf tunjang termasuk lima bahagian. Topografi saraf tunjang adalah seperti berikut:

 • rantau serviks mempunyai 8 segmen;
 • Thoracic termasuk 12 segmen;
 • segmen berikut terdiri daripada 5 segmen (lumbar dan sakral);
 • hanya 2 segmen yang dikira jabatan coccyx.

Diameter saraf tunjang di tempat yang berbeza adalah berbeza. Dalam kedua-dua bahagian terdapat penebalan saraf tunjang yang terjadi pada beberapa tahun pertama perkembangan kanak-kanak akibat peningkatan tekanan pada mereka. Penebalan serviks saraf tunjang dan pembesaran lumbar bertanggungjawab terhadap aktiviti motor dan kerja kaki kaki.

Struktur dalaman

Struktur dalaman saraf tunjang tidak sama. Dari awal hingga akhir, helai dilindungi oleh tiga lapisan. Shell dalaman dipanggil shell lembut. Dalam ketebalannya terdapat kompleks pembuluh darah dengan arteri dan urat. Mereka menyediakan oksigen dan nutrien.

Di belakang sarung lembut ada lapisan arachnoid atau arachnoid yang mengandungi cecair. Ia dipanggil minuman keras. Untuk analisis cecair serebrospinal, bahan biologi diambil dari kulit ini.

Cengkerang ketiga, yang terletak di pinggir luar, dipanggil pepejal, dan melindungi cengkerang batin. Ia mencapai foramen intervertebral. Kord itu sendiri dilampirkan pada vertebra dengan satu siri ligamen. Terusan utama di dalam saraf tunjang, melalui keseluruhan panjang juga dipenuhi dengan cecair.

Tudung dan celah

Jika anda melihat struktur saraf tunjang manusia dari luar, anda dapat melihat bahawa ia penuh dengan slot dan alur. Mereka membahagikannya kepada dua bahagian. Retakan terbesar adalah celah median anterior dan posterior. Setiap bahagian dari saraf tunjang mempunyai alur yang membahagikannya kepada kord spermatik saraf tunjang, atau tiang tali tulang belakang. Terdapat tiga pasang kanik secara total:

 • kord belakang;
 • kord depan;
 • kord lateral.

Ia adalah gentian yang terletak di kord yang merupakan konduktor impuls saraf. Kord rahim bertanggungjawab terhadap fungsi dan sensasi motor. Dengan kemunculan patologi, fungsi tubuh tertentu boleh gagal, oleh itu, diagnosis dan keadaan tulang belakang adalah penting untuk rawatan.

Prinsip struktur segmen

Telah disebutkan secara ringkas bahawa segmen saraf tunjang terlibat dalam penghantaran impuls saraf ke tisu dan organ. Apakah yang kelihatan seperti saraf tunjang dalam segmen dan apa yang mereka tanggung?

Struktur segmen rantai tulang belakang adalah sedemikian rupa sehingga ia mengandungi pasangan akar yang disambungkan ke organ lain dengan cara saraf. Akar meninggalkan saluran tulang belakang dan membentuk saraf yang cawangan ke pelbagai tisu dan organ. Perkataan anterior dan posterior saraf tunjang adalah konduktor maklumat. Akar anterior kord rahim dibentuk oleh akson di depan, mereka menjalankan maklumat motor, dan fungsi utamanya adalah rangsangan penguncupan otot.

Kepekaan diberikan oleh akar posterior, yang menghantar maklumat dari rangsangan melalui pengaktifan reseptor dan membawa ke akar posterior. Di persimpangan akar anterior dan posterior adalah ganglion tulang belakang - sekumpulan neuron, yang berada di bawah sarung pelindung.

Akar masuk ke lubang-lubang di antara vertebra, sehingga sebahagian dari mereka berjalan tepat pada tahap, dan bahagian lain - pada sudut. Sebagai contoh, di tulang belakang serviks akar sedemikian disusun secara mendatar, dan di dada - sepanjang garis serong. Bahagian baki memaksa akar untuk membongkok hampir ke bawah. Sebahagian daripada akar jabatan-jabatan ini sangat rapat antara satu sama lain bahawa dalam gambar bundle yang dihasilkan disebut ekor kuda di kord rahim.

Setiap segmen bertanggungjawab untuk zon pemuliharaannya. Kepada zon pemuliharaan termasuk organ dalaman, tulang, otot dan kulit. Mengetahui zon pemuliharaan, anda boleh menentukan dengan jelas mana segmen saraf bertanggungjawab untuk itu, untuk mengambil patologi laman web ini. Prinsip segmental, menunjukkan di mana punca patologi terletak, membantu dalam kedua-dua diagnosis dan rawatan penyakit. Doktor boleh mengambil ujian dari segmen yang diperlukan untuk kemudian menilai keadaan kesihatan pesakit. Juga, dengan merawat satu atau sebahagian lagi tiang itu boleh menyembuhkan seseorang daripada beberapa patologi.

Struktur bahagian

Sekiranya anda membuat seksyen rentas dan melihat seksyen, anda boleh melihat heterogenitas strukturnya. Sekatan rentas saraf tunjang menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan dua warna - putih dan kelabu. Kelabu dibentuk oleh sekumpulan neuron, dan putih adalah sekumpulan proses neuron.

Secara luaran, kumpulan neuron diatur sedemikian rupa sehingga, dalam bentuk, imej kepingan menyerupai bentuk rama-rama. Bahagian konveks jelas kelihatan di sini - tanduk anterior dan posterior saraf tunjang. Gambar beberapa segmen yang diambil oleh penyelidik perubatan membolehkan anda melihat tanduk sisi juga. Tanduk depan mengandungi nukleus saraf tunjang, serta neuron terbesar saraf tunjang. Mereka bertanggungjawab untuk pergerakan, dan tanduk belakang menganggap impuls sensitif. Tanduk-tanduk sisi dalam saraf tunjang adalah konduktor sistem saraf autonomi. Setiap segmen jelas bertanggungjawab untuk fungsi organ tertentu.

Contohnya, dalam segmen pangkal toraks dan serviks pertama yang terakhir terdapat kompleks neuron yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan murid mata. Segmen serviks ketiga dan seterusnya melakukan impuls kepada diafragma, dan lima bahagian toraks pertama mengawal fungsi jantung. Neuron tali tulang belakang dari kedua ke segmen kelima di rantau sakral mengawal fungsi pundi kencing, satu set segmen yang sama menyerap rektum. Jika orang merosakkan segmen ini dalam kes kecederaan, pendarahan, proses keradangan, maka masalah dengan buang air besar dan kencing dapat dimulai. Skim pemeliharaan oleh segmen menunjukkan betapa eratnya ia merangkumi semua sistem organ manusia dan mengawal aktiviti mereka. Mempunyai maklumat sedemikian sangat penting bagi doktor.

Saraf tunjang melakukan fungsi yang paling penting untuk badan - refleks dan konduktif. Ia adalah pada kerja yang diselaraskan badan ini bahawa aktiviti semua struktur bergantung. Fisiologi saraf tunjang direka supaya seseorang mempunyai beberapa refleks motor, misalnya, siku dan refleks lutut. Juga, neuron otak dan saraf tunjang menyelaraskan aktiviti motor kompleks badan. Seperti saraf tunjang, otak terlibat dalam pemprosesan isyarat dari luar melalui denyutan. Nilai saraf tunjang adalah sulit untuk diperkuatkan, kerana ia juga merupakan konduktor maklumat yang diperolehi oleh impuls saraf.

Selalunya berhadapan dengan masalah sakit di belakang atau sendi?

 • Adakah anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif?
 • Anda tidak boleh berbangga dengan postur kerajaan dan cuba menyembunyikan bungkusannya di bawah pakaian?
 • Nampaknya anda ini akan berlalu dengan sendirinya, tetapi kesakitan hanya akan semakin meningkat.
 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan sekarang anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda rasa kesejahteraan yang sudah lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Doktor mengesyorkan Baca lebih lanjut >>!

BRAIN SPINAL

Kord tulang belakang (medulla spinalis) melakukan dua fungsi utama - refleks dan konduktor (Rajah 100).

A: 1 - saraf tunjang: 2 - penebalan serviks; 3 - penebalan lumbosacral; 4 - kerucut otak; 5 - akhir benang; B: 1 - ventrikel terminal; 2 - akhir benang

Sebagai pusat refleks, saraf tunjang dapat menjalankan refleks motor dan vegetatif yang kompleks. Laluan afferent (sensitif) dari saraf tunjang dikaitkan dengan reseptor, dan efferent - dengan otot rangka dan dengan semua organ dalaman. Laluan menurun dan menaik yang panjang dari saraf tunjang menghubungkan bahagian-bahagian periferal badan dengan otak.

Dalam penampilan, saraf tunjang adalah kord silinder yang agak bujur, agak rata. Ia terletak di terusan tulang belakang dan pada tahap pinggir bawah foramen occipital besar masuk ke otak.

Bawah saraf tunjang yang lebih rendah sepadan dengan tahap vertebra lumbar I-II. Di bawah tahap ini, ia terus menjadi benang nipis (akhir) nipis.

Dalam dewasa, panjang saraf tunjang purata kira-kira 43 cm (untuk lelaki 45 cm, untuk wanita 41-42 cm), beratnya adalah kira-kira 34-38 g. Seperti tulang belakang, saraf tunjang mempunyai selaput serviks dan toraks, serta serviks dalam penebalan sacrum lumbar. Sehubungan dengan struktur metamerik tubuh manusia, ia terbahagi kepada segmen, atau neuromeres (Rajah 101). Segmen adalah bahagian dari saraf tunjang yang sepadan dengan sepasang saraf tulang belakang.

Segmen kord tulang belakang

1 - leher segmen (1-8), leher; 2 - segmen toraks (1-12), toraks; 3 - segmen lumbar (1-5), bahagian lumbar; 4 - segmen sakral (1-5), bahagian sakral; 5 segmen coccyx (1-3), bahagian coccygeal

Di setiap sisi, 31 pasang anterior dan bahagian belakangnya meluas dari saraf tunjang pada setiap sisi, yang bergabung membentuk 31 pasang saraf tulang belakang dan kanan. Setiap segmen saraf tunjang sepadan dengan bahagian yang berasingan dari tubuh, yang disimpulkan dari saraf tulang belakang segmen tertentu. Terdapat 31 segmen saraf tunjang: 8 serviks, 12 dorsal, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1 coccygeal. Tunjukkan huruf awal mereka nama Latin, yang menunjukkan bahagian dari saraf tunjang, dan angka Roman sepadan dengan bilangan urutan segmen: segmen serviks (CI - CVIII); dada (Th1 - ThXII); lumbar (LI - LV); sakral (SI - SV); copchikovye (CoI - –°oV).

Sepanjang keseluruhan permukaan anterior saraf tunjang di medali sagittal median, medan median anterior terbentang, dan di sepanjang permukaan posterior, median median sulcus, yang membahagikan kord tulang belakang menjadi dua bahagian simetri. Di permukaan depannya ada dua alur sisi depan, dari mana akar anterior keluar, dan pada permukaan posterior terdapat alur sisi lateral, titik masuk dari kedua sisi ke dalam saraf tunjang akar posterior. Kord rahim terdiri daripada bahan putih dan kelabu (Rajah 102).

1 - saluran tengah; 2 - perkara kelabu; 3 - perkara putih; 4 - kord anterior; 5 - tali sisi; 6 - tali posterior

Bahan kelabu mengandungi sel-sel saraf dan di sekeliling menyerupai huruf N. Dalam bahan kelabu ada saluran tengah, ujung atasnya menghubungkan ke ventrikel IV; hujung kiri bawah dengan ventrikel terminal. Sepanjang perkara kelabu tulang belakang membentuk dua lajur menegak yang terletak di kedua-dua belah kanal tengah. Di setiap lajur membezakan tiang depan dan belakang (Rajah 103).

Tiang perkara kelabu tulang belakang

1 - belakang; 2 - sisi; 3 - depan

Pada peringkat serviks yang lebih rendah, semua bahagian toraks dan dua bahagian lumbal atas saraf tunjang dalam bahan kelabu, lajur sisi diasingkan, yang tidak terdapat di bahagian lain dari saraf tunjang. Perkara kelabu tanduk posterior mempunyai struktur yang tidak seragam. Sebahagian besar sel saraf tanduk posterior membentuk bahan gelatin dan nukleusnya sendiri, dan di dasar tanduk posterior didefinisikan dengan baik oleh lapisan bahan putih - nukleus payudara, yang terdiri daripada sel-sel saraf yang besar.

Sel-sel semua nuklei tanduk posterior dari bahan kelabu adalah, sebagai peraturan, interkalari, neuron pertengahan, proses-proses yang memasuki perkara putih dari saraf tunjang dan terus ke otak. Zona pertengahan, yang terletak di antara tanduk depan dan belakang, pada mulanya diwakili oleh tanduk sampingan. Di dalamnya adalah pusat-pusat bahagian bersimpati sistem saraf autonomi.

Perkara putih berada di luar perkara kelabu. Fissures of the spinal cord membagi benda putih ke dalam simetri yang terletak di tiga kord kiri dan kanan: anterior, lateral dan posterior.

Bahan putih diwakili oleh proses sel saraf. Gabungan proses ini dalam kord tunjang terdiri daripada tiga sistem bundle - jalan (konduktor): 1) sekumpulan pendek gentian bersekutu yang menghubungkan segmen kord rahim, yang terletak pada tahap yang berbeza; 2) rentak (sensitif, afferent) rasuk, menuju ke pusat otak atau ke cerebellum; 3) rasuk (motor, efferent) menurun, pergi dari otak ke sel-sel tanduk anterior saraf tunjang. Dalam hal kulit putih tali belakang terdapat jalan menaik, dan di pita anterior dan lateral ada sistem menaik dan turun serat.

Kord anterior termasuk laluan berikut (Rajah 104): 1) laluan anterior cortical-spinal (pyramidal). Laluan ini menghantar impuls respon motor dari korteks serebrum ke tanduk anterior korda tunjang; 2) laluan tulang belakang talam anterior - menyediakan untuk mengendalikan sensitiviti sensitiviti sentuhan; 3) kord tulang belakang pra-dorsal - berasal dari nukleus vestibular pasangan saraf kranial kelapan yang terletak di medulla. Serat jalur adalah impuls yang mengekalkan keseimbangan dan menyelaraskan pergerakan.

Laluan konduktif bahan putih di bahagian silang kord rahim

1 - pancaran nipis; 2 - bungkusan berbentuk baji; 3 - tulang belakang belakang; 4 - laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal); 5 - inti merah dan saraf tunjang; 6 - laluan tulang belakang serebrum posterior; 7 - laluan tulang belakang serebrum anterior; 8 - laluan tulang belakang - talamik; 9 - cara oliviospinal; 10 - laluan pra-cerebrospinal; 11 - laluan reticular-cerebrospinal; 12 - laluan anterior cortical-spinal (pyramidal); 13 - laluan dorsal-talam anterior; 14 - laluan cerebrospinal; 15 - cengkaman intrinsik lateral dan anterior posterior; Tanduk 16- depan; 17 - tanduk sampingan; 18- tanduk belakang

Kord sisi korda mengandungi laluan berikut: 1) cerebellum tulang belakang posterior - membawa impuls proprioceptive ke cerebellum; 2) saraf tunjang anterior akan ke korteks cerebellar; 3) tulang belakang talamik - mengendalikan impuls kesakitan dan kepekaan suhu; 4) tali kortikal-tulang belakang (pyramidal) sisi sisi - mengendalikan impuls motor dari korteks serebrum ke kord rahim; 5) tali merah-tulang belakang - mengendalikan impuls automatik (bawah sedar) kawalan pergerakan dan. menyokong nada otot rangka.

Kord posterior mengandungi laluan kepekaan proprioceptive sedar (perasaan bersama otot), yang dihantar ke otak dan hujung kortikal penganalisis motor, menghantar maklumat tentang keadaan badan, bahagiannya di ruang angkasa. Pada peringkat bahagian pangkal rahim dan bahagian atas tulang saraf tunjang, kawat posterior sulcus pertengahan dibahagikan kepada dua rasuk - sekumpulan Gaulle nipis dan bundle Burdach berbentuk baji.

Kord rahim dikelilingi oleh tiga cengkerang: keras, spiderweb dan lembut (Rajah 105).

Kord tulang belakang

1 - cengkerang lembut saraf tunjang; 2 - ruang subarachnoid; 3 - membran arachnoid daripada saraf tunjang; 4 - cengkerang keras saraf tunjang; 5 - ruang epidural; 6 - ligamen gear; 7 - septum serviks pertengahan

Cangkang keras saraf tunjang adalah kantung bujur dengan dinding tebal dan kuat, terletak di kanal tulang belakang dan mengandungi korda spinal dengan akar dan cangkang lain. Permukaan luar kulit keras dipisahkan oleh ruang epidural dari lapisan periosteum saluran tulang belakang dari bahagian dalam. Ia dipenuhi dengan tisu lemak. Permukaan dalaman cangkang keras saraf tunjang dipisahkan dari arachnoid oleh ruang subdural seperti celah sempit, penuh dengan sejumlah besar partisi tisu penghubung nipis.

Ruang subdural di bahagian atas dihubungkan dengan ruang yang sama di rongga tengkorak, dan di bahagian bawah membabi buta pada tahap vertebra sacral II.

Membran arachnoid dari saraf tunjang adalah plat tipis yang terletak di dalam cangkang keras. Ia tumbuh bersama dengan yang kedua di rantau foramen intervertebral.

Choroid lembut saraf tunjang sesuai rapat dengan kord rahim dan bersatu dengannya. Dari cangkang lembut, arachnoid memisahkan ruang subarachnoid yang diisi dengan cecair serebrospinal, jumlahnya ialah kira-kira 120-140 ml. Di kawasan yang lebih rendah, ruang subarachnoid hanya mengandungi akar saraf tulang belakang yang dikelilingi oleh bendalir. Di tempat ini, di bawah tahap lumbar vertebra II, jika perlu, tusukan tulang belakang tanpa risiko merosakkan korda tunjang.

Berapa banyak segmen saraf tunjang, dan bahagian mana yang dibahagikan kepada?

Bahagian serviks terdiri daripada 8 segmen, toraks - 12, lumbar - 5, sacral - 5, coccygeal - dari 1 hingga 3.
Jumlah 31 - 33 segmen

Dan walaupun anda meminta untuk tidak memetik teks, nampaknya saya di bawah ini adalah maklumat yang berguna. Dan dengan pautan.

Kord tulang belakang (medulla spinalis) adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat manusia yang terletak di kanal tulang belakang. Terusan tulang belakang dibentuk oleh kumpulan lubang vertebra di vertebra. Saraf tunjang mempunyai bentuk kord silinder dengan rongga dalaman (terusan tunjang), dan dipegang dalam kedudukan yang tetap dengan bantuan ligamen. Akhir anterior (atas) kord tulang belakang masuk ke medulla oblongata, dan posterior (bawah) berakhir ke benang akhir yang dipanggil.

Pembahagian saraf tunjang manusia

Bahagian-bahagian saraf tunjang secara aktif terlibat dalam fungsi SSP. Mereka menyediakan penghantaran isyarat ke otak dan belakang. Lokasi saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Ini adalah tiub sempit, dilindungi dari semua pihak dengan dinding tebal. Di dalamnya terdapat kanal sedikit oblate, di mana saraf tunjang terletak.

Struktur

Struktur dan lokasi saraf tunjang agak rumit. Ini tidak menghairankan, kerana ia mengendalikan seluruh badan, bertanggungjawab untuk refleks, fungsi motor, kerja organ dalaman. Tugasnya adalah untuk menghantar impuls dari pinggir ke arah otak. Di sana, maklumat yang diterima diproses dengan kelajuan kilat, dan isyarat yang diperlukan dihantar ke otot.

Tanpa tubuh ini, mustahil untuk melakukan refleks, dan sebenarnya ia adalah aktiviti refleks tubuh yang melindungi kita pada saat-saat bahaya. Kord rahim membantu menyediakan fungsi yang paling penting: pernafasan, peredaran darah, degupan jantung, kencing, pencernaan, kehidupan seks, serta fungsi motor anggota badan.

Kord tulang belakang - kesinambungan otak. Ia mempunyai bentuk silinder yang jelas dan selamat tersembunyi di tulang belakang. Ia meninggalkan banyak ujung saraf yang diarahkan ke pinggir. Neuron mengandungi antara satu hingga beberapa nukleus. Malah, saraf tunjang adalah pembentukan lengkap, tiada bahagian di dalamnya, tetapi untuk kemudahan, ia adalah lazim untuk membahagikannya kepada 5 bahagian.

Kord rahim di embrio muncul pada minggu ke-4 pembangunan. Ia tumbuh dengan pesat, ketebalan bertambah, bahan tulang belakang secara beransur-ansur mengisi, walaupun pada masa ini wanita itu mungkin tidak mengesyaki bahawa dia akan menjadi ibu. Tetapi di dalamnya, kehidupan baru telah timbul. Selama sembilan bulan, sel-sel yang berbeza dari sistem saraf pusat secara beransur-ansur membezakan, dan jabatan terbentuk.

Bayi yang baru lahir mempunyai kord rahim yang terbentuk sepenuhnya. Ia adalah penasaran bahawa sesetengah jabatan akan dibentuk sepenuhnya selepas anak itu dilahirkan, lebih hampir dua tahun. Inilah norma, kerana ibu bapa tidak perlu risau. Neuron mesti membentuk proses lama yang mana ia saling berkaitan. Ia memerlukan banyak masa dan kos tenaga badan.

Sel-sel saraf tunjang tidak dibahagikan, kerana bilangan neuron pada umur yang berbeza agak stabil. Pada masa yang sama, mereka boleh dikemas kini dalam tempoh yang agak singkat. Hanya pada usia tua jumlah mereka menurun, dan kualiti hidup secara beransur-ansur merosot. Sebab itulah sangat penting untuk hidup aktif, tanpa tabiat buruk dan tekanan, termasuk makanan sihat yang kaya dengan nutrien dalam diet, sekurang-kurangnya sedikit latihan.

Rupa

Saraf tunjang dalam bentuknya menyerupai tali panjang nipis yang bermula di kawasan serviks. Otak serviks dipasang dengan kepala di kawasan pembukaan besar di bahagian belakang tengkorak. Adalah penting untuk diingat bahawa leher adalah zon yang rapuh di mana otak menghubungkan dengan saraf tunjang. Jika ia rosak, akibatnya boleh menjadi sangat serius, walaupun lumpuh. Dengan cara ini, saraf tunjang dan otak tidak dipisahkan dengan jelas, satu dengan lancar masuk ke arah yang lain.

Di tempat peralihan jalan pyramidal yang dipanggil bersilang. Konduktor ini membawa beban fungsian yang paling penting - ia memberi pergerakan anggota badan. Di pinggir atas vertebra lumbal ke-2 terdapat pinggir bawah saraf tunjang. Ini bermakna kanal vertebra sebenarnya lebih lama daripada otak itu sendiri, bahagian bawahnya hanya terdiri daripada ujung saraf dan cangkang.

Apabila tusukan tulang belakang dilakukan untuk analisis, adalah penting untuk mengetahui di mana tunjang saraf tamat. Tuntutan untuk analisis cecair serebrospinal dilakukan di mana tiada serat saraf (antara vertebra lumbar ke-3 dan ke-4). Ini benar-benar menghilangkan kemungkinan kerosakan kepada bahagian penting badan ini.

Dimensi organ adalah seperti berikut: panjang - 40-45 cm, diameter saraf tunjang - sehingga 1.5 cm, jisim saraf tunjang - sehingga 35 g. Jisim dan panjang saraf tunjang pada orang dewasa adalah sama. Kami telah menetapkan had atas. Otak itu sendiri agak panjang, terdapat beberapa bahagian di sepanjang panjangnya:

Jabatan tidak sama dengan mereka. Dalam bahagian serviks dan lumbosacral sel-sel saraf boleh diletakkan lebih jauh, kerana mereka menyediakan fungsi motor anggota badan. Oleh itu, di tempat-tempat ini kord rahim lebih tebal daripada yang lain.

Di bahagian bawah adalah kerucut saraf tunjang. Ia terdiri daripada segmen sakrum dan geometri sepadan dengan kon. Kemudian ia berjalan lancar ke benang akhir (terminal), di mana organ berakhir. Ia saraf yang tidak hadir sepenuhnya, ia terdiri daripada tisu penghubung, yang diliputi dengan cengkerang standard. Benang terminal diikat pada tulang belakang tulang belakang 2.

Kerang

Keseluruhan panjang badan meliputi meninges otak ke-3:

 • Dalam (pertama) lembut. Ia menempatkan urat dan arteri yang membekalkan darah.
 • Cobweb (sederhana). Ia juga dipanggil arachnoid. Antara cangkang pertama dan dalaman terdapat juga ruang subarachnoid (subarachnoid). Ia dipenuhi dengan cecair cerebrospinal - cecair cerebrospinal. Apabila tusukan dilakukan, penting untuk mendapatkan jarum ke dalam ruang subarachnoid ini. Hanya dari itu boleh diambil untuk analisis minuman keras.
 • Luaran (pepejal). Ia terus berlubang di antara vertebra, melindungi akar lembut saraf.

Dalam terusan tunjang itu sendiri, kord rahim dibaiki dengan selamat oleh ligamen yang melekat pada vertebra. Bungkusan boleh cukup ketat, kerana penting untuk melindungi belakang anda dan tidak membahayakan tulang belakang. Dia sangat terdedah di depan dan belakang. Walaupun dinding ruang tulang belakang agak tebal, terdapat kes-kes apabila ia rosak. Selalunya ini berlaku semasa kemalangan, kemalangan, pemampatan yang kuat. Walaupun struktur tulang belakang yang bijaksana, ia agak terdedah. Kerosakannya, tumor, sista, hernia intervertebral boleh menimbulkan lumpuh atau kegagalan sesetengah organ dalaman.

Terdapat juga cecair serebrospinal di pusat. Ia terletak di saluran tengah - tiub panjang sempit. Lebih dari keseluruhan permukaan saraf tunjang pada alur dan keretakan yang diarahkan mendalamnya. Alur ini bervariasi dalam saiz. Yang terbesar dari semua slot adalah bahagian belakang dan depan.

Terdapat juga alur tali tulang belakang di bahagian ini - lekukan tambahan yang membahagikan seluruh organ ke dalam tali berasingan. Ini membentuk pasang anterior, lateral, dan posterior. Di dalam tali, serat saraf yang melaksanakan pelbagai tetapi fungsi yang sangat penting dijalankan: mereka menimbulkan kesakitan, pergerakan, perubahan suhu, sensasi, sentuhan, dan sebagainya. Jurang dan alur dibanjiri dengan banyak saluran darah.

Apakah segmen?

Agar saraf tunjang dapat berkomunikasi secara berkomunikasi dengan bahagian-bahagian badan yang lain, sifat telah mencipta bahagian (segmen). Di dalam setiap mereka terdapat beberapa akar, yang menghubungkan sistem saraf dengan organ dalaman, serta kulit, otot, dan anggota badan.

Akar keluar secara langsung dari saluran tulang belakang, maka saraf terbentuk, yang diikat pada berbagai organ dan tisu. Pergerakan dilaporkan terutamanya oleh akar depan. Terima kasih kepada kerja mereka, kontraksi otot berlaku. Itulah sebabnya nama kedua akar hadapan - motor.

Akar posterior mengambil semua mesej yang menjangkau reseptor dan menghantar maklumat ke otak tentang sensasi yang diterima. Oleh itu, nama kedua akar posterior adalah sensitif.

Semua orang mempunyai bilangan segmen yang sama:

 • serviks - 8;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 1 hingga 3. Dalam kebanyakan kes, seseorang hanya mempunyai 1 segmen coccyx. Bagi sesetengah orang, bilangan mereka mungkin meningkat kepada tiga orang.

Dalam foramina intervertebral, akar setiap segmen terletak. Arah mereka berubah, kerana tidak seluruh tulang belakang dipenuhi dengan otak. Pada tulang belakang serviks, akar disusun secara mendatar, di daerah torakum mereka berbohong, di daerah lumbar dan sakral hampir vertikal.

Akar yang paling pendek berada di rantau serviks, dan yang paling lama - di lumbosacral. Sebahagian segmen lumbal, sacral dan coccyx membentuk ekor kuda yang dipanggil. Ia terletak di bawah saraf tunjang, di bawah vertebra lumbar ke-2.

Setiap segmen bertanggungjawab sepenuhnya untuk bahagian pinggirnya. Zon ini termasuk kulit, tulang, otot, dan organ dalaman yang berasingan. Semua orang mempunyai bahagian yang sama ke dalam zon ini. Terima kasih kepada ciri ini, mudah bagi doktor untuk mendiagnosis tempat perkembangan patologi dalam pelbagai penyakit. Ia sudah cukup untuk mengetahui zon mana yang terjejas, dan dia boleh menyimpulkan mana bahagian tulang belakang terjejas.

Kepekaan pada pusar, sebagai contoh, dapat mengatur segmen toraks ke-10. Jika pesakit mengadu bahawa dia tidak merasakan menyentuh pusat, doktor mungkin menganggap bahawa patologi berkembang di bawah segmen thoracic ke-10. Pada masa yang sama, adalah penting bahawa doktor membandingkan reaksi bukan sahaja kulit, tetapi juga struktur lain - otot, organ dalaman.

Satu bahagian silang saraf tunjang akan menunjukkan ciri yang menarik - ia mempunyai warna yang berbeza di laman web yang berbeza. Ia menggabungkan warna kelabu dan putih. Kelabu adalah warna badan neuron, dan prosesnya, pusat dan periferal, mempunyai warna putih. Proses ini dipanggil serat saraf. Mereka terletak di alur khas.

Jumlah sel saraf di dalam saraf tunjang memandang nombornya - mungkin terdapat lebih daripada 13 juta. Ini adalah purata, kadang-kadang lebih banyak. Tokoh yang begitu tinggi itu mengesahkan sekali lagi betapa sukar dan berhati-hati mengatur sambungan antara otak dan pinggirnya. Neuron perlu mengawal pergerakan, kepekaan, dan fungsi organ dalaman.

Bahagian silang tulang belakang menyerupai rama-rama dengan sayap. Corak median mewah ini membentuk badan-badan neuron kelabu. Rama-rama boleh melihat bulunya khas - tanduk:

Segmen individu juga mempunyai tanduk sisi dalam struktur mereka.

Di tanduk depan, mayat-mayat neuron terletak di tempat yang boleh dipercayai, yang bertanggungjawab untuk melaksanakan fungsi motor. Neuron yang melihat impuls sensitif tersembunyi di tanduk posterior, dan tanduk sisi adalah neuron yang tergolong dalam sistem saraf autonomi.

Terdapat jabatan yang bertanggungjawab secara ketat untuk kerja-kerja badan yang berasingan. Para saintis telah mengkaji mereka dengan baik. Terdapat neuron yang bertanggungjawab untuk murid, pernafasan, pemuliharaan jantung, dan sebagainya. Apabila membuat diagnosis, maklumat ini semestinya diambil kira. Doktor boleh menentukan kes-kes apabila patologi tulang belakang bertanggungjawab untuk kerosakan organ-organ dalaman.

Malfungsi pada usus, urogenital, sistem pernafasan, jantung boleh dicetuskan oleh tulang belakang. Sering kali ini menjadi punca utama penyakit ini. Tumor, pendarahan, trauma, sista jabatan tertentu boleh menimbulkan gangguan serius bukan sahaja dari sistem muskuloskeletal, tetapi juga dari organ dalaman. Contohnya, pesakit mungkin mengalami ketidakseimbangan fecal, air kencing. Patologi mampu mengehadkan aliran darah dan nutrien ke kawasan tertentu, sebab itu sel-sel saraf mati. Ini adalah keadaan yang sangat berbahaya yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Hubungan antara neuron dilakukan melalui proses - mereka berkomunikasi antara satu sama lain dan dengan bidang yang berbeza dari otak, tulang belakang dan otak. Scion kepala ke atas dan ke bawah. Proses putih menghasilkan tali kuat, permukaan yang ditutup dengan sarung khas - myelin. Di dalam tali, serat fungsi yang berbeza digabungkan: beberapa membawa isyarat dari sendi, otot, yang lain dari kulit. Kord sisi adalah konduktor maklumat mengenai sakit, suhu, dan sentuhan. Dalam cerebellum dari mereka adalah isyarat nada otot, kedudukan di angkasa.

Kord mendedah menghantar maklumat dari otak mengenai kedudukan badan yang dikehendaki. Jadi pergerakan itu dianjurkan.

Serat pendek menghubungkan segmen individu, dan gentian panjang memberikan kawalan oleh otak. Kadang-kadang gentian bersilang atau pergi ke zon bertentangan. Batasan antara mereka adalah kabur. Crossing boleh mencapai tahap segmen yang berbeza.

Bahagian kiri kord rahim mengumpul sendiri konduktor dari sebelah kanan, dan sebelah kanan - konduktor dari sebelah kiri. Corak ini terutamanya dinyatakan dalam pucuk sensitif.

Kerosakan dan kematian serat saraf adalah penting untuk mengesan dan menghentikan masa, kerana serat itu sendiri tidak tertakluk kepada pemulihan lanjut. Fungsi mereka hanya boleh diambil alih oleh serat saraf yang lain.

Bekalan darah

Untuk memastikan pemakanan otak yang betul, banyak saluran darah besar, sederhana dan kecil telah dibawa ke sana. Mereka berasal dari aorta dan arteri vertebra. Proses ini melibatkan arteri spinal, anterior dan posterior. Dari arteri vertebra memakan segmen serviks atas.

Banyak kapal tambahan mengalir masuk ke arteri spinal sepanjang sepanjang kord rahim. Ini adalah arteri akar-tulang belakang, di mana darah melepasi terus dari aorta. Mereka juga dibahagikan kepada bahagian belakang dan depan. Dalam orang yang berlainan, bilangan kapal mungkin berbeza, menjadi ciri individu. Secara standard, seseorang mempunyai 6-8 arteri akar-tulang belakang. Mereka mempunyai diameter yang berbeza. Yang paling tebal menyuburkan penebalan serviks dan lumbar.

Arteri radikal-tulang belakang yang lebih rendah (arteri Adamkevich) adalah yang terbesar. Sesetengah orang mempunyai arteri tambahan (tulang belakang tulang belakang), yang berlepas dari arteri sacral. Arteri radialular-tulang belakang lebih banyak (15-20), tetapi mereka lebih sempit. Mereka menyediakan bekalan darah ke bahagian belakang saraf tunjang di seluruh bahagian melintang.

Di antara mereka, kapal-kapal itu bersambung. Tempat ini dipanggil anastomosis. Mereka menyediakan pemakanan yang lebih baik kepada bahagian-bahagian yang berbeza dari saraf tunjang. Anastomosis melindunginya dari pembekuan darah yang mungkin. Sekiranya sebuah kapal yang berasingan menutup darah beku, darah akan terus jatuh ke kawasan yang dikehendaki sepanjang anastomosis. Ini akan menyelamatkan neuron daripada kematian.

Sebagai tambahan kepada arteri, saraf tunjang dengan murah hati membekalkan urat, yang berkait rapat dengan plexus tengkorak. Ini adalah sistem keseluruhan kapal di mana darah kemudian mengalir dari saraf tunjang ke vena cava. Untuk mengelakkan darah dari mengalir kembali, terdapat banyak injap khas di dalam kapal.

Fungsi

Saraf tunjang mempunyai dua fungsi utama:

Ia membolehkan anda untuk mendapatkan perasaan, untuk membuat pergerakan. Di samping itu, beliau mengambil bahagian dalam fungsi normal banyak organ dalaman.

Tubuh ini boleh dipanggil menara kawalan. Apabila kita menarik tangan dari periuk panas, ini adalah pengesahan yang jelas bahawa saraf tunjang berfungsi. Dia menyediakan aktiviti refleks. Yang menghairankan, otak tidak mengambil bahagian dalam refleks tanpa syarat. Ia akan mengambil masa yang terlalu lama.

Ia adalah saraf tunjang yang menyediakan refleks direka untuk melindungi tubuh daripada kecederaan atau kematian.

Makna

Untuk melaksanakan pergerakan asas, anda perlu menggunakan beribu-ribu neuron individu, serta-merta menghidupkan sambungan antara mereka dan menghantar isyarat yang dikehendaki. Ini berlaku setiap saat, kerana semua jabatan sepatutnya diselaraskan.

Adalah sukar untuk memaksimumkan betapa pentingnya saraf tunjang itu hidup. Struktur anatomi ini amat penting. Tanpa itu, mata pencarian adalah mustahil. Ini adalah pautan yang menghubungkan otak dan bahagian tubuh yang berlainan. Ia memancarkan maklumat yang diperlukan yang dikodkan dalam denyutan bioelektrik pada kelajuan kilat.

Mengetahui ciri struktur jabatan organ luar biasa ini, fungsi utama mereka, seseorang dapat memahami prinsip-prinsip keseluruhan organisma. Ini adalah kehadiran segmen saraf tunjang yang membolehkan kita memahami di mana kita mengalami kesakitan, sakit, gatal-gatal, atau pembekuan. Maklumat ini juga perlu untuk membuat diagnosis yang betul dan rawatan yang berjaya pelbagai penyakit.

Kesimpulannya

Bahagian-bahagian saraf tunjang adalah penciptaan bijak alam. Punggung kami dibina berdasarkan prinsip piramid kanak-kanak, di mana bahagian individu terikat. Hubungan bahagian-bahagian ini membolehkan anda mengawal seluruh tubuh, terima kasih kepada transmisi impuls saraf yang paling pesat.

Ciri-ciri pemuliharaan tubuh manusia: segmen saraf tunjang dan vertebra yang sepadan

Ramai orang tahu bahawa sel saraf khas (saraf tunjang) terletak di dalam ruang tulang belakang, yang "membimbing" otot dan semua sistem badan dari sana.

Tetapi beberapa orang tahu bahawa ia mempunyai struktur yang tersegmentasi dan tidak mengisi keseluruhan ruang intra vertebral.

Oleh sebab itu, nisbah segmen saraf tunjang dan badan vertebra adalah jumlah yang sama, tetapi bervariasi panjang. Tetapi bagaimanakah pemuliharaan normal badan, jika tisu otak lebih pendek daripada tulang belakang?

Apakah segmentasi dan apakah itu?

Bagi seseorang yang tidak biasa dengan konsep perubatan, sukar untuk memahami hubungan segmen saraf tunjang ke vertebra, jadi bermanfaat untuk menerangkan secara ringkas ciri fungsi struktur otak.

Ia tidak perlu dipertimbangkan secara terperinci ciri-ciri struktur selular rangka saraf, sudah cukup untuk diperhatikan bahawa, seperti otak, ia terdiri daripada kelabu dan putih dan bahan, menjadi kesinambungannya, dan dibahagikan kepada bahagian kecil.

Dari setiap mereka berangkat sepasang saraf tulang belakang yang ditutupi dengan sarung pelindung. Proses-proses tersebut bertanggungjawab untuk pengekalan (pengujaan dendam) organ-organ dan otot yang ditakrifkan dengan ketat (kawasan yang dibahagikan terhad).

Sebagai contoh, segmen toraks memastikan fungsi penuh organ-organ dalaman dan sebahagiannya otot-otot lengan. Fungsi penting seperti pencernaan, pernafasan, dan degupan jantung bergantung pada proses yang sedang berkembang pada tahap dada.

Sekiranya pemuliharaan segmental pada tahap dada terganggu, maka kerja sistem vital dalam badan mungkin terjejas.

Bilangan segmen sepadan dengan bilangan vertebra. Dikeluarkan oleh jabatan:

 • 8 di leher;
 • 12 di dada;
 • 5 di rantau lumbar;
 • 5 sesuai dengan sacrum.

Oleh itu, sebagai segmen di rantau serviks, begitu banyak unsur struktur tulang, dan dari setiap ruang intervertebral, berhampiran cakera cartilaginous, keluar sepasang akar.

Tetapi pangkal otak tidak hanya terletak di dalam saluran intravertebral, ia dikelilingi oleh cecair cerebrospinal (cairan tulang belakang), yang menyuburkan dan melindungi dari kerosakan, melakukan fungsi bantalan dalam pelbagai kejang tubuh manusia.

Juga minuman keras membasuh otak manusia. Tetapi bagaimanakah pemuliharaan segmen dibuat, jika terdapat percanggahan panjang?

Ciri-ciri penginapan

Walaupun terdapat korespondensi bilangan segmen dan tulang belakang tunjang, terdapat perbezaan saiznya, dan ini mempengaruhi lokasi sistem saraf pusat di dalam saluran tulang belakang:

 • Saraf tunjang serviks mempunyai 6 segmen, tetapi hanya yang pertama mengikut ketat dengan vertebra. Kemudian lokasi terganggu kerana perbezaan saiz, sedikit anjakan berlaku, dan mereka menamatkan satu vertebra lebih tinggi. Tetapi ini tidak menjejaskan lokasi keluar dari akar saraf - di sini surat-menyurat ordinal rawan intervertebral dan akar keluar secara tegas bertepatan, dan plexus serviks membentuk segmen saraf tunjang, hanya berkaitan dengan leher.
 • Jumlah segmen toraks adalah 12, tetapi mereka berakhir pada sekitar 9-10 vertebra toraks. Tempat keluar dari proses saraf tidak terganggu sekali lagi dan pemuliharaan segmen tubuh manusia dijalankan.
 • Plexus lumbal membentuk 5 segmen lumbal, tetapi mereka bermula pada tahap vertebra thoracic ke-12, dan pada 1-2 vertebra tulang belakang lumbar terletak bahagian sakral dari saraf tunjang.

Walaupun kord rahim adalah lebih pendek, pemuliharaan segmental organ dan otot tegas sepadan dengan vertebra.

Bagaimana untuk mencapai pematuhan dengan pemuliharaan bahagian-bahagian badan yang berlainan

Mungkin, seseorang akan berminat mengapa perbezaannya timbul dalam saiz dan bagaimana pemuliharaan sepenuhnya badan dicapai.

Soalan pertama adalah sukar untuk dijawab. Mungkin, seperti keperluan untuk struktur tulang belakang yang dipendekkan timbul sehubungan dengan kedudukan tegak seseorang dan beban besar di rantau lumbar.

Untuk melindungi tisu tunjang yang halus dari gegaran dan kerusakan mikro yang berlebihan, saraf tunjang menjadi lebih pendek dan terletak di bahagian atas dan tengah tulang belakang, berakhir pada kon yang bulat lebih tinggi daripada tailbone.

Ini adalah kerana ciri-ciri struktur yang dikendalikan oleh doktor, tanpa risiko merosakkan tisu saraf, mengambil minuman keras untuk analisis atau memperkenalkan ubat-ubatan yang perlu untuk penyakit tulang belakang.

Tetapi pemuliharaan semua bahagian badan adalah sama pentingnya. Untuk memberikannya, sepasang proses saraf meninggalkan kawasan tertentu, dan kemudian perkara berikut berlaku kepada mereka:

 • Sekiranya lubang intervertebral rapat, contohnya, jika 1-2 segmen serviks saraf tunjang, maka saraf keluar melalui lubang-lubang yang berdekatan dan, secara beransur-ansur bercabang, tergesa-gesa ke organ dan tisu yang bersamaan.
 • Dalam kes apabila keluar berada sedikit lebih rendah, saraf keluar berjalan sepanjang saraf tunjang ke cakera intervertebral yang dikehendaki dan meninggalkan saluran tulang belakang untuknya.

Semakin rendah bahagian bahagian tubuh yang terletak, lebih banyak serat saraf melewati saraf tunjang.

Tetapi apa yang berlaku apabila struktur otak berakhir? Seperti yang disebutkan di atas, di dalam saluran tulang belakang tidak kosong - ia dipenuhi dengan cecair serebrospinal dan dalam cairan ini adalah saraf yang meluas dari bahagian bawah saraf tunjang dengan benang panjang ke kaki dan organ pelvis.

Dalam bidang sakrum, "benang" membentuk satu hubungan, disebut "ekor kuda". Selalunya kecederaan dan keradangan pada tahap "ekor kuda" mencetuskan sciatica dan sciatica.

Setelah memahami bagaimana bahagian-bahagian tubuh manusia yang tersusun, mungkin banyak yang tidak akan terkejut apabila sakit belakang tidak hanya muncul pada tahap lebam atau kecederaan lain, tetapi juga lebih rendah.

Di samping itu, prinsip urutan segmental yang berkesan adalah berdasarkan prinsip pemuliharaan segmental, apabila tidak ada tempat yang sakit untuk mengobati penyakit tulang belakang, tetapi sebahagian dari kulit yang terletak sedikit lebih tinggi.

Pemilihan bahan berguna saya mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi, yang saya cadangkan anda melihat:

Lihat juga banyak bahan tambahan berguna dalam komuniti dan akaun saya di rangkaian sosial:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang terletak di kanal tulang belakang. Tempat persimpangan jalan pyramidal dan pelepasan akar serviks pertama dianggap sebagai sempadan bersyarat antara tali bujur dan tunjang.

Kord rahim dan kepala, ditutup dengan meninges (lihat).

Anatomi (struktur). Korda tunjang membujur dibahagikan kepada 5 bahagian, atau bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks, dikaitkan dengan pemeliharaan tangan, dan lumbar, yang berkaitan dengan pemeliharaan kaki.

Rajah. 1. Tudung melintang saraf tunjang tulang belakang: 1 - median median posterior; 2 - tanduk belakang; Tanduk sisi 3; 4 - tanduk depan; 5 - saluran pusat; 6 - fissure median hadapan; 7 - kord anterior; 8 - tali sisi; 9 - tali posterior.

Rajah. 2. Lokasi saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen melintang) dan keluar dari akar saraf tulang belakang: 1 - saraf tunjang; 2 - akar belakang; 3 - akar depan; 4 - nod tulang belakang; 5 - saraf tulang belakang; 6 - badan vertebra.

Rajah. 3. Susun atur saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen membujur) dan keluar dari akar saraf tunjang: A - serviks; B - bayi; B - lumbar; G - sakral; D - coccygeal.

Di dalam sumsum tulang belakang membezakan antara bahan kelabu dan putih. Matlamat kelabu adalah pengumpulan sel saraf yang mana serabut saraf datang dan pergi. Di bahagian silang, perkara kelabu mempunyai rupa rama-rama. Di tengah-tengah perkara kelabu saraf tunjang adalah saluran utama saraf tunjang, tidak dapat dibezakan dengan mata telanjang. Dalam perkara kelabu membezakan bahagian depan, belakang, dan pada tanduk toraks dan sisi (Rajah 1). Proses sel-sel nod tulang belakang yang membentuk akar poses sesuai dengan sel-sel sensitif tanduk posterior; akar anterior korda tunjang bergerak jauh dari sel motor tanduk anterior. Sel-sel tanduk sisi tergolong dalam sistem saraf vegetatif (lihat) dan menyediakan pemuliharaan bersimpati organ-organ dalaman, vesel, kelenjar, dan kumpulan-kumpulan selular kelabu bahagian sekular menyediakan pemuliharaan parasympatetik organ-organ panggul. Proses sel-sel tanduk sisi adalah sebahagian daripada akar anterior.

Akar spinal keluar dari tulang belakang tulang belakang melalui foramen intervertebral vertebra mereka, pergi dari atas ke bawah untuk jarak yang jauh lebih penting. Mereka membuat perjalanan yang sangat panjang di bahagian bawah kanal vertebral, membentuk ekor kuda (lumbar, sakral dan akar kental). Daun akar anterior dan posterior rapat rapat antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang (Rajah 2). Segmen saraf tunjang dengan dua pasang akar dipanggil segmen saraf tunjang. Secara keseluruhannya, 31 pasang anterior (motor, menamatkan otot) dan 31 pasang deria (datang dari simpul tulang belakang) akar bergerak dari kord rahim. Terdapat lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima segmen sakral dan satu tulang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap I - II pada vertebra lumbal, oleh itu tahap segmen kord rahim tidak sesuai dengan vertebra yang sama (Rajah 3).

Bahan putih terletak di pinggiran saraf tunjang, terdiri dari serat saraf yang dikumpulkan dalam berkas - ini adalah jalur menurun dan menaik; membezakan tali anterior, posterior dan lateral.

Kord tulang belakang bayi baru lahir lebih lama daripada orang dewasa, dan mencapai vertebra lumbal III. Pada masa akan datang, pertumbuhan saraf tunjang musnah sedikit di belakang pertumbuhan tulang belakang, dan oleh itu ujung bawah bergerak ke atas. Terusan tulang belakang bayi baru lahir sangat besar berkaitan dengan saraf tunjang, tetapi oleh 5-6 tahun nisbah saraf tunjang ke saluran tulang belakang menjadi sama seperti pada orang dewasa. Pertumbuhan saraf tulang belakang berterusan sehingga kira-kira 20 tahun, berat saraf tunjang bertambah sebanyak 8 kali dibandingkan dengan tempoh neonatal.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh arteri tunjang anterior dan posterior dan cawangan tulang belakang yang meluas dari cabang segmentasi aorta menurun (arteri intercostal dan lumbar).

Rajah. 1-6. Potongan melintang saraf tunjang pada pelbagai peringkat (separa skematik). Rajah. 1. Peralihan Saya segmen serviks di medulla. Rajah. 2. Saya segmen serviks. Rajah. 3. Segmen VII serviks. Rajah. 4. Segmen thoracic X. Rajah. 5. segmen lumbar III. Rajah. 6. Saya segmen sakral.

Menurun (biru) dan menurun (jalur merah) dan sambungan lebih lanjut: 1 - traktus corticospinalis semut; 2 dan 3 - traktus corticospinalis lat. (gentian selepas decussatio piramidum); 4 - nukleus fasciculi gracilis (Gaulle); 5, 6 dan 8 - nuklei motor saraf kranial; 7 - lemniscus medlalis; 9 - traktus kortikospinalis; 10 - tractus corticonuclearis; 11 - capsula interna; 12 dan 19 - sel piramida bahagian bawah gyrus precentral; 13 - lentiformis nukleus; 14 - fasciculus thalamocorticalis; 15 - corpus callosum; 16 - nukleus caudatus; 17 - ventrlculus tertius; 18 - ventrals nukleus thalami; 20 - lat nucleus. thalami; 21 - gentian silang tractus corticonuclearis; 22 - tractus nucleothalamlcus; 23 - traktus bulbothalamicus; 24 - nod batang otak; 25 - gentian periferi yang sensitif pada nod batang; 26 - teras sensitif batang; 27 - tractus bulbocerebellaris; 28 - nukleus fasciculi cuneati; 29 - fasciculus cuneatus; 30 - ganglion splnale; 31 - gentian deria deria saraf tunjang; 32 - fasciculus gracilis; 33 - tractus spinothalamicus lat.; 34 - sel-sel tanduk belakang saraf tunjang; 35 - tractus spinothalamicus lat., Lintasannya pada spike putih saraf tunjang.