Utama / Pemulihan

Gimnastik selepas arthroplasty pinggul: pemulihan pesat

Halo, tetamu tapak sayang! Dari artikel ini anda akan belajar bagaimana melakukan gimnastik selepas arthroplasty sendi pinggul.
Selepas pembedahan, ramai yang takut mereka tidak dapat kembali ke kehidupan normal.

Pengalaman yang sama berlaku selepas arthroplasty. Tetapi program pemulihan dan latihan pemulihan yang betul akan dapat membantu dengan cepat memulihkan aktiviti fizikal.

Aktiviti pemulihan melibatkan penggunaan ubat-ubatan khas, kursus urut dan satu set latihan yang boleh dilakukan di rumah.

Pemulihan selepas pembedahan

Endoprosthetics adalah kaedah pembedahan yang paling popular dalam sistem muskuloskeletal. Semasa operasi, sendi yang rosak digantikan dengan endoprosthesis alternatif.

Bagi seseorang untuk dapat memulihkan fungsi dan mobiliti sepenuhnya - ia tidak mencukupi satu operasi Kursus pemulihan adalah disyorkan.
Dalam banyak kes, pulih daripada operasi berlaku secara bebas.

Perlu diingat bahawa kekurangan pergerakan dan kelemahan otot boleh menyebabkan hakikat bahawa sendi yang ditanam akan tidak stabil.

Ini akan menyebabkan kesakitan, kepincangan, dan amplitud yang rendah.
Apabila diri belajar, anda perlu mempertimbangkan bahawa tidak semua pergerakan terapi fizikal sesuai untuk setiap orang.

Anda boleh menggunakan simulator mudah, yang boleh menjadi tangga biasa. Langkah sedemikian tidak kondusif untuk meregangkan, tetapi akan membantu menguatkan otot.

Semua pergerakan mesti dilakukan dengan lancar dan tenang. Adalah penting untuk memerhati keteraturan kelas.

Agar pemulihan rumah menjadi selamat, anda perlu berunding dengan pakar. Ini mungkin seorang ahli ortopedik atau pemulihan.
Adalah perlu diperhatikan objektif utama tempoh pemulihan:

 1. Pencegahan radang radang paru-paru dan tekanan, yang boleh berlaku jika anda tidak bergerak selepas pembedahan.
 2. Pemulihan nada anggota badan dan sistem otot yang dikendalikan.
 3. Normalisasi sendi.
 4. Pencegahan pembentukan trombosis.
 5. Mengembalikan kemahiran penjagaan diri dan berjalan kaki.

Tahap pemulihan

Tempoh selepas operasi terbahagi kepada peringkat berikut:

 1. Tempoh awal termasuk 15-20 hari pertama, yang diadakan di bawah pengawasan doktor. Pada masa ini adalah penting untuk mengikuti arahan doktor dan melakukan latihan ringan.
 2. Tempoh lewat berlangsung tiga bulan selepas prosedur pembedahan. Ini memulihkan nada otot dan pergerakan di sendi. Masa berjalan secara beransur-ansur meningkat dalam satu pendekatan. Kompleks budaya fizikal diisi semula dengan latihan rumit.
 3. Tempoh pemulihan jarak jauh. Selepas kira-kira 6 bulan, kebanyakan pesakit pulih sepenuhnya. Latihan terapeutik perlu dilakukan setiap hari.

Apakah latihan untuk?

Perlu diingat prinsip asas tempoh pemulihan:

 • kerap menjalankan;
 • pendekatan bersepadu. Ia menggunakan pelbagai jenis beban;
 • urutan latihan.

Apabila melakukan terapi fizikal tidak boleh dirasakan kesakitan. Sekiranya ini berlaku, pergerakan perlu dihentikan.

Kompleks pemulihan dipilih untuk setiap pesakit secara individu. Ia disyorkan untuk menggunakan gimnastik mengikut Bubnovsky.

Video yang sesuai boleh dilihat dalam artikel ini di bawah.

Kompleks berguna

jurugambar Vladimir Grigoriev tel. +7 (921) 909-27-32, telefon rumah: +7 (812) 592-52-66

Selepas pemulihan daripada anestesia, disyorkan untuk melakukan senaman ringan:

 1. Ia adalah perlu untuk menggerakkan jari kaki.
 2. Gerakkan kaki ke belakang dan sebagainya.
 3. Lakukan putaran kaki mengikut arah jam, dan kemudian lawan.

Pergerakan seperti ini membantu meningkatkan aliran darah, mengurangkan bengkak dan mencegah bekuan darah. Mereka perlu dilakukan setiap 10 minit.

Pada squats hari kedua disyorkan di atas katil. Tetapi ini mesti dilakukan dengan bantuan kakitangan perubatan.
Sudah pada hari ketiga anda perlu bangun dan berjalan beberapa langkah, tetapi dengan sokongan. Pada hari kelima anda perlu lulus 100 meter.

Selain aktiviti fizikal, latihan pernafasan dilakukan.
Pemulihan harus diteruskan di rumah. Dalam kes ini, kompleks itu dilakukan beberapa kali sehari selama setengah jam. Dalam kedudukan terdedah, lakukan gerakan berikut.

Di samping itu, setiap kali mengulangi 7-15 kali:

 1. Bend kaki anda dan lutut ke tepi ke jarak 20 cm.
 2. Bend satu kaki dan luruskan yang lain. Pada masa yang sama menaikkan pelvis beberapa sentimeter. Ia adalah perlu untuk mengetatkan otot punggung.
 3. Hidupkan perut anda dan letakkan bantal di bawah pusar. Naikkan kaki dan sampai ke punggung ke tumit untuk merasa ketegangan. Betulkan kedudukan selama 15-30 saat. Lakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain.
 4. Dalam kedudukan yang sama, biarkan kaki dan bengkok anda, dan tumit bersama. Dalam kedudukan ini anda perlu tinggal 7 saat. Latihan ini tidak boleh dilakukan jika insisi terletak di bahagian depan paha.
 5. Letakkan kusyen kecil di bawah buku lali dan angkat paha sebelum meluruskan lutut. Tinggal dalam kedudukan ini selama 7-8 saat.

Latihan bulan pertama

Pada masa ini, langkah-langkah pemulihan bertujuan untuk memulihkan fungsi pergerakan dan meningkatkan nada otot.

Kompleks seperti itu dilakukan apabila pesakit boleh berdiri dan berjalan dengan sokongan pada tongkat.
Anda boleh menggunakan latihan ini:

 1. Pastikan kaki anda bersama-sama dan lakukan squats perlahan. Pada masa yang sama adalah perlu untuk membengkokkan sendi pinggul dan lutut. Anda perlu melakukan lima pengulangan. Pertama anda perlu melakukan pergerakan dengan sokongan untuk tangan.
 2. Lean di belakang katil dan angkat kaki dengan selekoh di lutut.
 3. Tergesa-gesa di kepala katil dan perlahan angkat kaki anda dalam kedudukan lurus. Pada masa yang sama pada anggota kenaikan mesti ditetapkan selama beberapa minit.

Dalam tempoh ini, ia adalah rawatan praktikal dan rawatan urut.

Latihan untuk pemulihan 3 bulan

Selepas pemulihan pelepasan dijalankan secara bebas. Pada masa yang sama, pemulihan adalah bertujuan untuk pemulihan pesat tisu tulang, serta peningkatan otot, ligamen dan tendon.
Berikut adalah latihan yang dilakukan semasa berbaring:

 1. Bersandar di belakang dan bengkokkan kaki anda secara bergilir. Kemudian tarik mereka ke perut. Pada masa yang sama adalah perlu untuk meniru basikal. 10-20 pengulangan dilakukan.
 2. Hidupkan perut anda dan angkat kaki anda dalam kedudukan lurus. Ambil dia. Ulangi dengan kaki yang lain. Sekiranya terlalu sukar untuk mengekalkan kaki tegak, maka anda boleh membengkokkannya sedikit.
 3. Berbaring di sebelah anda dan letakkan roller antara kaki anda. Kaki naik dan tahan kedudukan ini selama beberapa saat. Kemudian lakukan manipulasi yang sama di sisi lain. Dalam kes ini, anggota badan dapat dibengkokkan pada lutut atau lurus.

Dalam tempoh masa pemulihan yang berikutnya, fungsi motor harus disesuaikan.

Dalam kes ini, anda boleh melakukan latihan pada simulator:

 1. Pada basikal senaman, semua pergerakan mesti dibawa kembali, dan apabila menjadi mudah dilakukan, kemudian teruskan.
 2. Berjalan di atas treadmill dilakukan dengan perlahan.
 3. Pilihan belanjawan - langkah - simulator.

Tiga bulan selepas pembedahan, latihan boleh dilakukan duduk atau berdiri. Sebelum menggunakan kompleks, anda perlu berunding dengan pakar.

Berikut adalah beberapa latihan yang berkesan:

 1. Berdua bahu ke dinding dari sisi kaki yang sakit. Dengan tangan yang lain, tahan belakang kerusi. Naikkan badan yang bengkok dan dikendalikan di sepanjang permukaan dinding. Pada masa yang sama sudut bendera tidak boleh melebihi 90 darjah. Ulangi perkara yang sama, tetapi dengan kaki yang lain.
 2. Berdiri dengan belakang anda ke permukaan dinding dan bersandar di belakang kerusi. Pada masa yang sama menaikkan paha yang dikendalikan. Kemudian latihan itu boleh dilakukan tanpa sokongan.
 3. Dalam kedudukan yang sama, bersandar di atas kerusi, angkat kaki anda ke sisi dengan 18-20 cm. Dalam kes ini, tumit harus meluncur di sepanjang dinding. Pegang bahagian atas di atas selama 6 saat.
 4. Apabila duduk di kerusi dengan kaki dilanjutkan, gerakkan kaki anda ke sisi, dan kemudian lakukan perkara yang sama dengan anggota lain.

Selain gimnastik, disyorkan untuk berjalan setiap hari. Dalam kes ini, anda boleh memilih jarak yang pendek.

Ia juga perlu untuk mendaki dan menuruni tangga. Apabila mengangkat, anda perlu terlebih dahulu meletakkan kaki yang sihat, dan kemudian pesakit.

Apabila pergi ke hadapan, tongkat tongkat dimasukkan ke dalam, kemudian anggota badan yang sakit dan yang sihat.

Kursus pemulihan mestilah di bawah pengawasan pakar.

Adalah penting bahawa semasa tempoh pemulihan semua kelas diselia oleh doktor. Dia akan membantu anda memilih beban yang betul.

Anda tidak boleh melakukan gimnastik melalui kesakitan. Sebab pemulihan terlalu perlahan boleh menjadi ketakutan. Rasa kecemasan yang kuat mungkin dialami oleh orang tua.
Tahap pemulihan dalam pesakit yang berlainan mungkin mempunyai istilah yang berbeza. Memang, pemulihan memerlukan masa yang berlainan. Adalah penting untuk mematuhi had masa yang disyorkan untuk beban di kaki.

Kompleks langkah-langkah pemulihan adalah individu dan dipilih oleh doktor. Program standard ini mengambil masa 10 minggu hingga 7-8 bulan.

Untuk mempercepat pemulihan, anda perlu bergerak secara teratur dan mengikuti cadangan perubatan yang berguna.

Setelah menetapkan matlamat, dan perlahan-lahan bergerak ke arah itu, anda pasti akan mencapai kejayaan dan memulakan kehidupan penuh.

Gimnastik pemulihan selepas arthroplasty sendi pinggul.

Selepas operasi seperti arthroplasty hip, pemulihan yang lama dan serius diperlukan. Pemulihan harus dilakukan awal dan bertujuan untuk pembentukan stereotaip motor yang betul. Hal ini memungkinkan untuk mengelakkan kekurangan zat makanan dan trophisme otot, dan sebagai akibatnya, untuk mencegah hipotrofi, serta untuk mencegah pembentukan contracture, yang dapat mengurangkan pergerakan sendi pinggul dengan ketara. Langkah penting dalam pemulihan ialah gimnastik selepas arthroplasty sendi pinggul. Endoprosthesis dipegang oleh otot, jadi penting untuk melatih mereka.

Nada otot dan fungsi anggota badan dapat dikurangkan sebelum operasi, karena bekerja pada normalisasi berat badan dan memperkuat otot-otot yang ditunjukkan sebelum menggantikan sendi. Pendekatan individu untuk pemilihan satu set latihan adalah penting. Ini perlu dilakukan oleh pakar. Tempoh pemulihan standard selepas pembedahan adalah mengenai matlamat, tempoh yang paling penting ialah tiga bulan pertama. Ia adalah usaha yang dilakukan pada masa ini untuk menentukan tahap fungsi sendi pinggul pada masa akan datang. Ia perlu mematuhi semua cadangan doktor, kerap melakukan senaman fisioterapi dan menggunakan fisioterapi. Lakukan latihan asas perlu secara kerap dan betul dari segi teknikal.

Latihan selepas pembedahan sendi pinggul: peraturan asas

Untuk gimnastik dalam arthroplasty pinggul membawa hasil maksimum, anda perlu mematuhi cadangan berikut:

 • Perlu melakukan secara teratur. Jika tidak ada arahan khas doktor, latihan dilakukan setiap hari tiga kali.
 • Badan pada sendi pinggul tidak boleh membengkokkan lebih daripada 90 darjah.
 • Tidak mustahil untuk menyeberangi kaki untuk mencegah kehelan endoprosthesis.
 • Elakkan daripada menyambung kes yang berlebihan.
 • Latihan perlahan dan lancar, terutamanya semasa peringkat pasca operasi. Tidak ada jerks atau pergerakan tajam yang dibenarkan.

Gimnastik terapeutik selepas endoprosthet sendi pinggul untuk pemulihan awal

Dalam beberapa hari pertama selepas endoprosthesis, pesakit mesti memerhatikan rehat tidur yang ketat. Apabila rasa sakit mereda, anda boleh mula melakukan pergerakan pasif anggota badan, dan selepas itu - yang aktif. Dari 1-2 hingga 7-12 hari selepas prosedur, latihan dilakukan dalam kedudukan terdedah. Untuk permulaan, gimnastik isometrik adalah disyorkan - ketegangan otot tertentu tanpa pergerakan aktif.

Latihan selepas arthroplasty pinggul menyumbang kepada pengukuhan dan perkembangan sendi pinggul, pergelangan kaki dan sendi lutut kedua-dua anggota badan. Mereka memberi peluang untuk mengurangkan risiko gumpalan darah, memperbaiki trofi anggota badan, kerana mereka menormalkan peredaran darah. Pada peringkat ini, pendidikan jasmani boleh merangkumi latihan seperti berikut:

 • Perkembangan gastrocnemius dan buku lali bersama. Pada mulanya latihan ini dilakukan berbaring, tetapi di masa depan dapat dilakukan saat duduk. Intinya ialah anda perlu menggerakkan kaki terlebih dahulu kepada diri sendiri, dan kemudian dari diri anda. Waktu pelaksanaan adalah beberapa minit. Latihan disyorkan untuk mengulangi sekurang-kurangnya tiga kali sehari.
 • Latihan lain untuk otot pergelangan kaki dan betis. Buat pergerakan pekeliling kaki mengikut arah jam dan lawan jam. Ulang 3-5 kali. Adalah penting untuk tidak menggunakan lutut, tetapi hanya untuk bekerja di pergelangan kaki. Pada peringkat awal dilakukan berbaring.
 • Latihan untuk otot pinggul dan lutut. Kencangkan kawasan popliteal selama 4-5 saat dan tekan ke tempat tidur. Ulang untuk setiap kaki lima kali.
 • Kajian sendi lutut dan pinggul. Dalam kedudukan terdedah, tanpa mengangkat kaki dari permukaan, bawa kaki anda kepada diri sendiri. Membengkokkan sendi lutut dan pinggulnya, ulangi senaman 7-8 kali. Sudut lenturan tidak melebihi 90 darjah. Pada peringkat awal, adalah mungkin untuk memudahkan penambahan anggota melalui tuala atau pita khas.
 • Untuk meningkatkan peredaran darah di sendi pinggul, kencangkan otot punggung selama lima saat. Lakukannya 8-10 kali.
 • Kajian lutut dan kaki bawah. Letakkan kusyen di kawasan popliteal dan sedikit menaikkan shin, memegangnya dalam kedudukan ini selama 5-7 saat.
 • Letakkan bantal atau bantal di bawah lutut untuk mengelakkan anggota badan daripada menyeberang. Tanpa mengeluarkan kaki dari permukaan, perlahan-lahan membubarkan dan kemudian membawanya bersama.

Gimnastik selepas endoprosthesis sendi pembedahan pada peringkat seterusnya

Peringkat pemulihan seterusnya biasanya bermula dengan 2-3 minggu. Pesakit sudah dapat berdiri dan melakukan latihan fizikal selepas arthroplasty sendi pinggul, sambil memegang kepala kepala atau sokongan lain. Menjelang 3-4 minggu, dia biasanya belajar untuk berjalan kaki dengan betul. Pada masa yang sama, perlu satu sisi untuk bersandar pada corong, dan di sisi lain, di pagar.

Kompleks latihan selepas penggantian pinggul pada peringkat ini boleh dilakukan dengan berdiri, dan ia akan termasuk latihan berikut:

 • Berdiri pada sokongan, perlahan-lahan dan perlahan-lahan angkat kaki, lentunya pada sendi lutut. Anda tidak dapat mengatasinya di atas tahap pelvis. Ulangi 5-7 kali.
 • Dalam kedudukan yang sama, ambil kaki anda kembali dan dalam kedudukan itu, tahan selama 3-5 saat. Lancar kembali ke kedudukan asalnya. Lakukan 10 kali pada kedua-dua anggota badan.
 • Berdiri pada sokongan dengan lurus terus, angkat kaki ke sebelah. Lakukan dengan lancar. Ulangi 5-7 kali.

Latihan untuk arthroplasty pinggul pada peringkat akhir pemulihan

1-2 bulan selepas arthroplasty, peringkat seterusnya pemulihan bermula. Adalah penting untuk meningkatkan beban secara beransur-ansur, menyiapkan anggota untuk hakikat bahawa dengan tongkat dan tongkat berjalan ia akan beralih ke pergerakan bebas.

Latihan untuk endoprosthesis sendi pinggul pada tahap ini perlu ditambah dengan berjalan kaki. Berjalan beberapa kali sehari selama 3-10 minit, meningkatkan masa ini hingga 20 minit dari masa ke masa. Lakukan setiap hari atau setiap hari.

Pertama, apabila berjalan, anda perlu bersandar pada rotan. Dan hanya apabila anda benar-benar yakin dengan keupayaan anda sendiri, iaitu keupayaan untuk mengekalkan dan mengekalkan keseimbangan, bolehkah anda bergerak ke pergerakan bebas.

Untuk melakukan latihan berikut untuk pemulihan selepas endoprosthesis sendi pinggul, anda memerlukan pita anjal, yang boleh anda beli di salon farmasi atau ortopedik. Mereka dilakukan semasa berdiri, dengan beban tambahan pada anggota badan:

 • Adalah perlu untuk memastikan tepi pita di dinding atau pintu khas, pinggir kedua adalah berhampiran kaki bawah. Berdiri dengan lurus belakang dan memegang sokongan, gerakkan kaki anda ke hadapan dan mengatasi ketahanan pita.
 • Dalam kedudukan yang sama, sedikit menaikkan kaki tanpa membengkokkannya di lutut.
 • Memegang sokongan, berdiri di tepi tempat di pita pita. Gerakkan kaki anda ke tepi. Ulangi latihan dengan lancar. Adakah 10 kali.

Adalah penting untuk bernafas dengan betul.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Agar rawatan dan pemulihan selepas arthroplasty menjadi seefektif mungkin dan tidak mempunyai akibat yang tidak diingini, langkah berjaga-jaga tertentu harus diikuti. Latihan harus berhati-hati, tidak boleh dibiarkan jatuh. Ketidaktepatan boleh menyebabkan anjakan kepala sendi dan beberapa komplikasi.

Selepas keluar dari hospital, pesakit menggunakan untuk bergerak di sekitar apartmen dengan tongkat atau pejalan kaki. Kemudian, dengan berjalan kaki yang lebih yakin, anda boleh menggunakan tongkat, mula-mula bergerak ke rumah, dan kemudian - di sepanjang jalan. Rotan digunakan selama enam bulan. Aktiviti harian perlu ditingkatkan secara beransur-ansur.

Semasa berjalan, elakkan permukaan yang tidak rata atau licin. Langkah mesti sama dengan kelajuan dan panjang. Kaki hendaklah diturunkan ke permukaan, bermula dengan tumit. Apabila memanjat tangga, letakkan kedua sol pada tangga. Mulakan langkah-langkah di tangga dengan kaki yang sihat (dalam proses pendakian) atau rotan (dalam proses menurun). Jika anda mempunyai pagar, pastikan anda berpegang dengannya. Ini akan membantu mempercepat rawatan dan mencegah komplikasi dan keperluan untuk campur tangan pembedahan pada masa akan datang.

Di samping itu, sila ambil perhatian bahawa semasa pemulihan selepas arthroplasty, anda tidak boleh melakukan yang berikut:

 • Duduk di atas kerusi yang rendah, kerana dalam hal ini sudut puting sendi pinggul melampaui batas 90 derajat.
 • Lean ke hadapan, sebagai contoh, memakai kasut.
 • Duduk lama dalam satu kedudukan.
 • Lepas kaki anda. Untuk mengelakkan ini dalam proses tidur, antara anggota bawah, letakkan bantal atau roller.

Untuk mempercepat pemulihan, satu set latihan selepas endoprostetik sendi pinggul di rumah sering digabungkan dengan fisioterapi dan urutan. Tugas fisioterapi dalam kombinasi dengan pergerakan membantu mencapai kesan terapeutik dan menguatkan, untuk meningkatkan pengaliran saraf dan trofi.

Kami menawarkan untuk menonton video dengan senaman selepas endoprosthetics bersama hip yang boleh dilakukan di rumah.

Latihan selepas arthroplasty pinggul

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik: "Latihan selepas arthroplasty sendi pinggul." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Latihan selepas arthroplasty pinggul adalah komponen pemulihan yang penting. Pemulihan selepas pembedahan harus dilakukan awal, yang bertujuan membentuk pembentukan stereotaip motor yang betul. Inilah yang akan menghalang kekurangan zat makanan dan trophisme otot, dengan itu mencegah perkembangan kekurangan zat makanan. Ia akan membantu mencegah pembentukan contractures yang dapat mengurangkan pergerakan dalam sendi pinggul dan perubahan patologi lain dalam sistem muskuloskeletal (contohnya, kelengkungan koloni tulang belakang sebagai tindak balas kepada kedudukan pelvik yang tidak normal).

Di samping itu, implan dikekalkan oleh otot, sebab itulah mereka perlu dilatih. Nada otot dan fungsi anggota badan dapat dikurangkan sebelum operasi, oleh itu, normalisasi berat badan dan latihan untuk menguatkan otot-otot ditunjukkan untuk mulai sebelum penggantian sendi pinggul. Pendekatan peribadi yang sangat penting untuk pemilihan senam semasa pemulihan pasca operasi. Untuk pemilihan terapi latihan individu adalah lebih baik untuk berunding dengan pakar. Tempoh pemulihan standard selepas pembedahan adalah kira-kira satu tahun.

Tiga bulan pertama selepas arthroplasty adalah masa yang sangat penting yang tidak boleh dilepaskan. Kerana keadaan fungsi sendi pinggul bergantung kepada usaha yang dilakukan pada masa ini. Kerja ini termasuk pematuhan semua cadangan doktor, fisioterapi tetap dan terapi fizikal yang bertujuan untuk memulihkan fungsi sendi. Terdapat asas asas gimnastik terapeutik, yang mesti dijalankan secara teratur dan kerap.

Peraturan latihan:

 • keteraturan (jika tidak ada arahan khusus doktor, perlu melakukan latihan tiga kali sehari);
 • jangan bengkokkan anggota badan pada sendi pinggul lebih daripada sudut yang betul;
 • jangan menyeberangi kaki untuk mengelakkan terlepas dari endoprosthesis;
 • elakkan kecondongan berlebihan kes ke hadapan;
 • melakukan senaman secara perlahan, terutamanya dalam tempoh awal selepas operasi.

Tempoh pemulihan awal anggota badan

Beberapa hari pertama selepas pembedahan, rehat tidur yang ketat. Selepas melemahkan sakit mula dengan pergerakan pasif anggota badan, dan kemudian aktif. Dari 1-2 hingga 7-12 hari selepas penggantian sendi, latihan dilakukan berbaring. Untuk bermula, gimnastik isometrik digunakan - ini adalah ketegangan otot tertentu tanpa melakukan gerakan aktif. Adalah penting untuk diingat bahawa dalam gimnastik, mustahil untuk membengkokkan kaki di sendi pinggul lebih daripada sembilan puluh darjah, untuk menyeberangi anggota badan. Anda perlu sentiasa ingat peraturan untuk melakukan pergerakan.

Senam bertujuan untuk menguatkan dan mengembangkan sendi pinggul, sendi lutut dan pergelangan kaki kedua-dua anggota bawah.

Ini akan membantu mengurangkan risiko pembekuan darah dan meningkatkan trophism (pemakanan dari kaki) akibat peredaran darah yang lebih baik. Kepelbagaian prestasi - 2-3 kali sehari.
Pendidikan fizikal dalam tempoh ini termasuk latihan berikut:

 1. Perkembangan otot pergelangan kaki dan betis. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, di peringkat pemulihan berikutnya, mungkin dilakukan untuk duduk. Pergerakan kaki untuk diri sendiri, kemudian dari diri sendiri. Tempoh pelaksanaan adalah beberapa minit. Ulangi latihan ini lebih daripada 3 kali sehari.
 2. Perkembangan otot pergelangan kaki dan betis. Pergerakan pekeliling dengan kaki, mengikut arah jam dan lawan jam, 3-5 kali. Adalah penting untuk tidak menggunakan sendi lutut, tetapi untuk mengembangkan hanya buku lali. Lakukan awal berbaring.
 3. Latihan untuk lutut dan otot paha. Regangkan kawasan popliteal selama 4-5 saat dan tekan ke katil. Ulang 5 kali untuk setiap kaki.
 4. Perkembangan sendi lutut dan pinggul. Berbaring, tanpa mengangkat kaki dari permukaan, bawa kaki itu sendiri. Membengkokkan lutut dan pinggul, ulangi 7-8 kali. Sudut fleksi di sendi pinggul tidak lebih daripada 90 darjah. Pada peringkat awal untuk membawa anggota badan, anda boleh menggunakan tuala atau pita khas.
 5. Untuk meningkatkan peredaran darah di sendi pinggul. Kencangkan otot punggung selama 5 saat. Lakukan 8-10 kali;
 6. Perkembangan lutut dan kaki bawah. Menggunakan roller yang ditanam di rantau popliteal, sedikit menaikkan kaki bawah dan tahan di kedudukan ini selama 5-7 saat;
 7. Untuk latihan seterusnya, anda perlu mengambil roller atau bantal dan letakkan di antara lutut anda untuk mengelakkan melintas anggota badan. Tanpa mengangkat kaki dari permukaan, perlahan-lahan membubarkan, dan kemudian membawa satu sama lain.

Fasa berikutnya pada tempoh pasca operasi awal

Peringkat pemulihan selanjutnya biasanya bermula dengan 2-3 minggu. Ia menjadi mustahil untuk bangun dan melakukan satu set latihan, memegang headboard atau sokongan lain yang boleh dipercayai. Dan dengan 3-4 minggu pesakit belajar bagaimana untuk berjalan di tangga selepas arthroplasty pinggul. Adalah penting untuk bersandar di pagar di satu sisi dan pada tongkat di atas yang lain.
Gimnastik untuk berdiri:

 1. Berdiri pada sokongan, perlahan-lahan dan tidak melebihi tahap pelvis untuk meningkatkan kaki, membongkok pada sendi lutut. Ulangi 5-7 kali.
 2. Dalam kedudukan yang sama, sedikit menolak kaki belakang dan tahan kedudukan ini selama 3-5 saat. Perlahan kembali ke kedudukan asalnya. Lakukan 10 kali pada anggota badan yang sihat dan dikendalikan.
 3. Lurus kembali, kedudukan berdiri di atas sokongan, untuk melakukan penculikan anggota ke sisi. Perlahan-lahan, ulangi 5-7 kali.

Pada tahap pemulihan ini, kelemahan hilang, tetapi walaupun ini, melakukan terapi senaman adalah sederhana, tidak lebih, tetapi tidak kurang dari yang diperlukan, untuk mencapai keseimbangan antara perkembangan sendi yang tetap, penguatkan otot dan sikap yang teliti terhadap tisu yang belum sembuh selepas pembedahan.

Tempoh selepas operasi

1-2 bulan selepas pembedahan, fasa berikutnya pemulihan bermula. Adalah penting di sini, secara beransur-ansur meningkatkan beban, untuk mempersiapkan anggota untuk bergerak dari kruk dan tongkat berjalan ke pergerakan bebas.
Sebagai tambahan kepada gimnastik perubatan dalam fasa pemulihan ini, perlu dilakukan dalam berjalan selama 3-10 menit beberapa kali sehari, secara beransur-ansur meningkatkan beban hingga 20 menit setiap hari atau setiap hari.
Pada mulanya, perlu berjalan bergantung pada tebu dan hanya dengan penuh keyakinan terhadap kebolehan seseorang, yakni, keupayaan penuh untuk mengekalkan dan mengekalkan keseimbangan, adalah mungkin untuk bergerak ke gerakan bebas.
Untuk latihan berikut, anda memerlukan pita elastik, yang boleh didapati di salon farmasi atau ortopedik.

Latihan dilakukan semasa berdiri, dengan beban tambahan pada anggota badan:

 1. Ujian pita itu dipasang dengan baik di dinding atau pintu khas, pinggir lain adalah di sekitar kaki bawah. Berdiri dengan tegak lurus, memegang sokongan, untuk membawa kaki ke hadapan, mengatasi perlawanan pita.
 2. Berdiri dalam kedudukan yang sama, sedikit menaikkan kaki, tanpa membongkok pada sendi lutut.
 3. Memegang sokongan, berdiri ke tepi ke tempat lampiran pita. Tarik kaki ke tepi, ulangi latihan perlahan-lahan. Pelbagai ulangan - 10 kali;
 4. Latihan pernafasan yang betul.

Pergerakan dan tindakan yang harus dielakkan selepas arthroplasty:

 • untuk duduk di atas kerusi yang rendah, kerana sudut fleksi di pinggul menjadi lebih daripada sembilan puluh darjah;
 • membongkok ke hadapan, contohnya, apabila memakai kasut;
 • untuk masa yang lama untuk tidak mengubah kedudukan semasa duduk;
 • menyeberang kaki anda; semasa tidur, adalah perlu untuk meletakkan bantal di antara anggota bawah untuk mengelakkan kaki daripada menyeberang.

Gimnastik, dengan tujuan untuk pemulihan awal, sering digabungkan dengan fisioterapi dan urutan. Tugas fisioterapi dalam kombinasi dengan pergerakan pasif dan aktif adalah pengukuhan dan penyembuhan (gimnastik aktif pasif terapi adalah gabungan penguncupan otot bebas dan rangsangan elektrik semasa fisioterapi). Ini membolehkan anda meningkatkan trophisme dan pengaliran saraf.

Rawatan bukan ubat, yang ditetapkan selepas pembedahan pada sendi pinggul, termasuk beberapa aktiviti, termasuk latihan pemulihan. Gimnastik seperti itu amat penting pada pesakit selepas pembedahan penggantian endoprostetik. Kembalinya berfungsi sepenuhnya bersama selepas penggantian adalah proses yang panjang dan susah payah, sehingga enam bulan.

Jika otot paha lemah, ini akan menyebabkan kecederaan sendi pinggul baru. Untuk mengelakkan komplikasi yang tidak menyenangkan, perlu melakukan rawatan yang berkualiti tinggi dan kursus lengkap, termasuk latihan pemulihan. Kompleks gimnastik terapeutik memulihkan nada otot, sejumlah aktiviti fizikal dan mempercepatkan proses penyembuhan.

Pemulihan awal

Pada peringkat pertama pemulihan selepas operasi pada sendi pinggul, kompleks berikut dilakukan:

  Latihan fizikal mudah yang bertujuan untuk perkembangan otot dan ligamen kaki dan pergelangan kaki. Sebaliknya, gerakkan kaki ke atas, kemudian ke bawah. Gerakan ini diperlukan untuk melakukan beberapa pendekatan 10 kali.

 • Menguatkan otot rantau femoral. Untuk mengetatkan kaki ke perut pada kadar yang perlahan untuk beberapa saat. Pertama kali anda perlu melakukan senaman adalah dari anggota badan yang sihat, kemudian pergi ke pesakit. Bilangan pengulangan seperti dalam latihan sebelumnya.
 • Rangsangan otot rantau gluteal. Tekanan maksimum punggung, tahan pada posisi 10 sec. Kemudian berehat dan ketatkan punggung lagi. Hanya melakukan 10 pengulangan.
 • Bendakan anggota badan di lutut, tarik tumit ke kawasan gluteal. Limb memegang kedudukan, mengira hingga 10, selepas kembali ke kedudukan utama. Mula bersenam dengan kaki yang sihat. Ulangi latihan sehingga 15 kali.
 • Letakkan roller dilipat dari tuala atau bantal kecil di bawah kawasan lutut. Meningkatkan anggota badan, bengkok pada sendi, menjaga lutut dan kaki lurus. Pastikan anggota badan, dikira hingga 10.
 • Penculikan hip. Untuk melengkapkan pergerakan, anda perlu berbaring di belakang anda, menyebarkan pinggul anda selebar mungkin, kembali ke posisi permulaan dan berehat. Ulangi gerakan ini beberapa kali.
 • Kedudukan awal - duduk di kerusi atau kerusi. Mengendalikan anggota untuk meluruskan, tahan selama beberapa saat dalam kedudukan yang diterima pakai. Bilangan pengulangan 10 kali.
 • Bersenam dengan kerusi

  Pemulihan dalam langkah-langkah berikut

  Kompleks latihan gimnastik terapeutik, yang diperlukan pada tahap baru proses pemulihan selepas operasi penggantian endoprosthesis yang dilakukan, menyumbang kepada peregangan dan latihan otot, ligamen pinggul, dan sendi pinggul.

  Kompleks pemulihan bertujuan untuk meningkatkan kekuatan fizikal otot paha dan kaki, membina jisim otot, mempercepatkan rawatan.

  Kompleks latihan gimnastik meningkatkan jumlah pergerakan di sendi, secara maksimum meningkatkan jumlah pergerakan. Kebanyakan pesakit yang telah menjalani pembedahan untuk menggantikan kepala femoral, menerima rawatan selepas prostetik, sering mengalami akibat bursitis yang terbentuk. Istilah ini dipanggil proses keradangan di dalam beg sinovial di sekitar sendi. Di kawasan sendi pinggul, bengkak dan kelembutan berkembang. Untuk mengelakkan komplikasi selepas prostetik, satu set latihan yang bertujuan untuk peregangan dimasukkan ke dalam rawatan. Gimnastik agak mungkin di rumah sudah di peringkat awal selepas pembedahan.

  Pelaksanaan terapi latihan kompleks ini akan melindungi otot daripada kecederaan selepas bersenam, tidak akan membenarkan paha dan kaki sakit.

  Gimnastik aerobik

  Latihan pemulihan aerobik bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan keanjalan otot paha, meningkatkan daya tahan otot. Berjalan pada kadar yang sederhana dianggap sebagai cara untuk meningkatkan beban kerja selepas operasi penggantian endoprostetik. Pada mulanya, selepas operasi, ada kemungkinan untuk menggunakan bantuan walker atau tongkat, sehingga keseimbangan pergerakan sepenuhnya dipulihkan.

  Beban aerobik pada sendi

  Ia berguna untuk berjalan-jalan di udara segar. Disyorkan untuk merangsang otot paha, menghapuskan genangan pada kaki dan kaki bawah, memperbaiki pertukaran gas dalam badan. Memulakan latihan bergantung kepada kebenaran doktor yang hadir. Tempoh berjalan bermula dari 5 minit beberapa hari seminggu. Apabila otot memperbaiki keadaan mereka, ia dibenarkan untuk melanjutkan masa latihan hingga 30 minit.

  Latihan pada simulator

  Terlibat dalam terapi senaman pada basikal latihan, akan dapat memulihkan kekuatan otot dan jumlah pergerakan di bahagian sendi pinggul selepas pembedahan penggantian endoprosthesis, untuk menjadikan rawatan berkesan. Latihan diperlukan untuk bermula dengan putaran pedal di arah belakang, kemudian putaran disambung ke depan. Tempoh kelas pada mulanya terhad kepada beberapa minit. Kursi basikal senaman ditunjukkan untuk menyesuaikan diri, sehingga terletak setinggi mungkin, kaki nyaris tidak mencapai pedal pada perolehan maksimum. Rintangan pada simulator ditetapkan kepada minimum.

  Apabila anggota badan pulih, masa perlu ditingkatkan. Masa latihan dinaikkan setiap hari, sehingga 20 minit. Ia layak bermula untuk menjalankan latihan basikal 2 bulan selepas pembedahan sendi pinggul, dengan kebenaran doktor yang menghadiri.

  Latihan untuk pembinaan dan jumlah pergerakan yang ditujukan kepada rintangan, secara berkesan dapat meningkatkan kekuatan dan massa otot. Ia dibenarkan dijalankan hanya dengan izin kehadiran pakar bedah ortopedik atau traumatologist. Untuk latihan anda memerlukan band getah atau pengembang.

  Terdapat banyak jenis latihan band getah untuk kumpulan otot yang berlainan di kawasan pinggul. Ini termasuk latihan untuk penambahan dan penculikan pinggul, mengangkat kaki di sendi pinggul. Ia mungkin untuk memulakan gimnastik dengan band elastik atau pengembang dari 3-5 pengulangan, secara beransur-ansur meningkat sehingga 15 kali.

  Cara mengembalikan sendi selepas endoprosthesis

  Gimnastik direka untuk memulihkan sendi selepas penggantian, ia dibenarkan untuk dijalankan di rumah. Satu set latihan senaman yang teladan, sangat disyorkan pada waktu pagi, selepas terbangun dari tidur.

  1. Duduk di bangku atau melakukan gerakan, berbaring di permukaan rata. Pusingan dibuat di kawasan kaki, jari kaki ditarik balik ke atas, kemudian ke bawah. Lakukan dengan perlahan dan lancar. Pergerakan ketara meningkatkan aliran darah dan peredaran limfa di bahagian bawah kaki.
  2. Badan yang dikendalikan terbengkokkan pada lutut. Tumit lembut menyentuh permukaan lantai, meluncur padanya. Sendi pinggul ditekuk pada sudut 90 darjah. Panjangkan kaki sehingga kaki tersapu di atas lantai. Selepas lanjutan kaki, kelonggaran lengkap diperlukan.

  Pemulihan selepas arthroplasty

 • Latihan dilakukan dalam posisi duduk atau berbaring. Kaki dilanjutkan sepenuhnya, stokin kelihatan dengan ketat. Kaki yang terkena dipindahkan ke sisi sejauh mungkin. Kembali ke kedudukan asalnya, ia ditunjukkan untuk berehat sebanyak mungkin. Seterusnya, ulangi latihan dengan anggota badan yang sihat.
 • Kaki tarik lurus mungkin, tarik stoking ke arah anda. Dalam otot quadriceps paha semasa senaman harus merasa ketegangan. Tinggal dalam kedudukan, kiraan ke 5, kemudian berehat anggota badan.
 • Berbaring di belakang anda, di permukaan rata. Cuba untuk menyentuh permukaan mendatar dengan jumlah titik badan yang paling besar. Latihan membantu memaksimumkan kelonggaran kebanyakan kumpulan otot yang bertanggungjawab untuk kerja sendi pinggul.
 • Pergerakan baru ditunjukkan untuk menunjukkan kedudukan berdiri, bersandar pada penutup meja, satu lagi sokongan stabil. Lutut anggota lengan dibangkitkan ke atas, lentur dengan 90 darjah. Kurangkan badan, berehat sebanyak mungkin. Untuk membuat pergerakan yang sama dengan anggota badan yang sihat.
 • Berdiri lurus, ambil balik kaki yang dikendalikan sebanyak mungkin. Kembali ke kedudukan terdahulu, berehat sebanyak mungkin. Ulangi dengan anggota badan yang sihat.
 • Dari kedudukan permulaan yang sebelumnya, ambil kaki ke tepi ke jarak maksimum yang dibenarkan.
 • Terapi latihan kompleks boleh dilakukan di rumah selama 10 minit.

  Langkah berjaga-jaga keselamatan

  Untuk memastikan bahawa tempoh rawatan dan pemulihan sendi pinggul selepas endoprosthetics pembedahan adalah yang paling berkesan, tidak membawa kesan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mematuhi langkah berjaga-jaga. Kali pertama selepas rawatan pembedahan bergantung pada memberi beban fizikal ke kaki dengan perlahan, untuk mengelakkan terjatuh. Kelalaian boleh membawa kepada anjakan kepala sendi dan perkembangan komplikasi.

  Selepas keluar pesakit dari hospital selepas penggantian sendi, pesakit dapat menggunakan tongkat atau pejalan kaki di rumah untuk bergerak di sekitar apartmen. Kemudian, apabila berjalan menjadi yakin, ia dibenarkan menggunakan tongkat, bergerak terlebih dahulu melalui rumah, kemudian di sepanjang jalan. Rotan digunakan selama enam bulan. Aktiviti fizikal harian mesti meningkat secara beransur-ansur.

  Berjalan di sepanjang jalan atau di rumah selepas prostetik harus mengelakkan salutan tidak sekata atau licin. Langkah-langkah untuk membuat sama panjang dan kelajuan. Kaki jatuh ke tanah, bermula dengan tumit. Mendaki tangga, adalah penting untuk meletakkan kedua sol pada langkah. Mulailah langkah-langkah di tangga dengan kaki yang sihat (ketika mendaki) atau rotan (semasa keturunan). Sekiranya terdapat pagar, pastikan ia. Ini akan mempercepat rawatan dan membantu untuk mengelakkan berlakunya komplikasi dan campur tangan pembedahan berulang.

  • Tiga tempoh pemulihan
  • Tempoh awal selepas operasi penggantian endoprosthesis
  • Tempoh lewat
  • Tempoh jauh
  • Kesimpulannya

  Pemulihan selepas arthroplasty pinggul adalah tahap penting rawatan selepas operasi yang bertujuan memulihkan fungsi otot dan kaki. Pemulihan terdiri daripada menghadkan (keganjilan) aktiviti fizikal dalam tempoh selepas pembedahan dan melakukan terapi fizikal.

  Prinsip tempoh pemulihan selepas arthroplasty pinggul:

  • permulaan awal
  • Pendekatan individu semasa aktiviti pemulihan,
  • jujukan itu
  • kesinambungan
  • kerumitan.

  Pemulihan selepas arthroplasty mempunyai tiga tempoh: awal, lewat dan jangka panjang. Bagi setiap mereka maju kompleks gimnastik tertentu. Jumlah tempoh pemulihan adalah sehingga setahun.

  Pemulihan kaki bermula di hospital, di mana pesakit itu dikendalikan. Tinggal kira-kira ada 2-3 minggu. Anda boleh meneruskan pemulihan di rumah atau di pusat pemulihan, dan anda boleh menyelesaikannya di klinik pemulihan atau klinik pemulihan khusus. Sekiranya anda berada di rumah - adalah penting untuk tidak mengganggu terapi senaman dan berjalan terapeutik supaya pemulihan selesai - hanya alat radas otot-otot akan memastikan sambungan sendi tiruan, dan semua fungsi kaki akan dipulihkan.

  Kekurangan pemulihan selepas endoprosthetics mengancam dengan kemunculan kehelan kepala endoprosthesis disebabkan oleh kelemahan ligamen, patah periprostetik, perkembangan neuritis dan komplikasi lain.

  Pemulihan selepas apa-apa jenis pembedahan bersama, termasuk penggantian pinggul untuk endoprosthesis, dijalankan oleh doktor pemulihan dan / atau doktor terapi fizikal. Dia akan membuat program individu dengan mengambil kira keadaan fizikal pesakit, tahap penyesuaian kepada aktiviti fizikal, umurnya, kehadiran penyakit bersamaan.

  Selepas memasang endoprosthesis, keupayaan untuk bekerja adalah nyata. Ketekunan, keinginan untuk pulih, pelaksanaan syor doktor yang tepat adalah kriteria utama untuk pemulihan positif selepas pembedahan penggantian endoprosthesis.

  Selanjutnya dalam artikel saya akan menerangkan secara terperinci tempoh pemulihan, tempoh masing-masing; Saya akan menyenaraikan latihan untuk sendi pinggul yang dilakukan di rumah dan di gym.

  Tiga tempoh pemulihan

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Tempoh pemulihan awal selepas arthroplasty

  Tempoh ini bermula dengan segera selepas pemisahan dari anestesia dan tidak melebihi 4 minggu.

  Enam Peraturan Tempoh Awal

  Tidur beberapa malam pertama selepas pembedahan penggantian endoprosthesis hanya di belakang;

  anda boleh menghidupkan bahagian yang sihat dengan bantuan jururawat pada akhir hari pertama selepas operasi, di perut - dalam 5-8 hari;

  Jangan membuat giliran tajam atau putaran pada sendi pinggul - ini adalah kontraindikasi;

  Jangan bengkok kaki sakit supaya sudut fleksi lebih besar daripada 90 darjah;

  tidak membawa bersama atau menyeberang kaki anda - letakkan bantal berbentuk baji di antara kaki anda;

  kerap melakukan senaman mudah untuk mencegah stasis darah.

  Kedudukan yang disyorkan untuk tidur dan berehat

  Objektif tempoh awal

  • Meningkatkan peredaran darah di kawasan hip yang dikendalikan;
  • belajar bagaimana untuk duduk di atas katil, kemudian keluar dari situ;
  • mencegah perkembangan komplikasi (tekanan luka, trombosis, pneumonia stagnant, pleurisy);
  • mempercepat penyembuhan jahitan pasca operasi;
  • mengurangkan bengkak.

  Latihan asas

  Di dalam meja - latihan untuk anak lembu, gluteus, otot paha kedua-dua kaki:

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Peraturan latihan:

  • membuat beberapa lawatan sehari, menghabiskan 15-20 minit dari setiap jam pada siang hari;
  • memerhatikan kadar yang lambat dan licin;
  • Gabungkan senaman dengan gimnastik pernafasan mengikut skema berikut: apabila otot tegang, nafas panjang, sambil berehat, nafas panjang;
  • melakukan senaman pernafasan untuk mengelakkan genangan dalam paru-paru.
  • Pertama, lakukan latihan pada awal masa hanya semasa berbaring di belakang anda (walaupun anda perlu bangun di atas kaki anda selama 2-3 hari), dan kemudian lakukan gimnas yang sama yang duduk di atas katil.

  Satu set latihan untuk pemulihan selepas arthroplasty

  Saya membentangkan latihan-latihan yang diterangkan dalam jadual di atas dalam pelaksanaan pelaksanaannya, mereka adalah relevan sepanjang kursus pemulihan. Terapi senaman kompleks ini sesuai untuk pemulihan pesakit selepas hampir semua operasi pada sendi kaki.

  Latihan tambahan

  Dalam 2-10 hari pertama selepas arthroplasty, doktor mengajar pesakit untuk duduk di atas katil dengan betul, menggulung, berdiri di atas kakinya, dan berjalan di atas tongkat.

  Setelah belajar untuk menjaga keseimbangan dan bersandar pada kaki yang dikendalikan, pesakit harus menambah kompleks dengan latihan lain - mereka harus dilakukan setiap hari dari posisi berdiri, memegang belakang tempat tidur atau kerusi. Berikut adalah:

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Yang lebih awal pesakit mula bangun dan berjalan selepas endoprosthesis, semakin kurang kemungkinan perkembangan kontraksi otot (sekatan mobilitas) di kawasan pinggul.

  Rehat selepas operasi

  Pemulihan lewat selepas arthroplasty pinggul bermula 3-4 minggu selepas pembedahan dan berlangsung sehingga 3 bulan. Tempoh pemulihan bagi setiap pesakit berbeza bergantung pada umur dan faktor lain.

  Dua gol lewat lewat:

  latihan otot untuk menguatkan mereka, memperbaiki nada,

  pemulihan pelbagai gerakan dalam sendi.

  Selepas pesakit itu keluar dari katil, duduk di atas kerusi tinggi, berjalan di atas tongkat selama 15 atau lebih minit 3-4 kali sehari - mod motor dilanjutkan dengan latihan pada basikal tanpa henti (tidak lebih daripada 10 minit 1-2 kali sehari). Juga, pesakit diajar untuk berjalan di tangga.

  Meningkat pada satu langkah bermula dengan kaki yang sihat, menggantikan yang dikendalikan untuk itu. Apabila turun, turun ke satu langkah di bawah: kruk pertama, kemudian kaki sakit dan kemudian yang sihat.

  Tempoh pemulihan jangka panjang

  Tempoh ini bermula 3 bulan selepas operasi endoprosthesis sendi pinggul; dan bertahan sehingga enam bulan dan lebih lama.

  • pemulihan sepenuhnya fungsi sendi tiruan;
  • pecutan semula pertumbuhan tulang;
  • penambahbaikan keadaan fungsian ligamen, otot, tendon.

  Mod motor adaptif melibatkan penyediaan pesakit untuk melakukan senaman dan penyesuaian fizikal yang lebih sengit dalam kehidupan seharian. Terapi fizikal lengkap dengan fisioterapi (lumpur atau aplikasi paraffin, balneotherapy, terapi laser dan fisioterapi lain).

  Latihan untuk dilakukan di rumah

  Kemudian, gimnastik di atas tempoh awal selepas endoprostetik ditambah dengan latihan yang lebih kompleks.

  Contoh latihan yang dilakukan oleh pesakit di rumah selepas keluar. Klik pada foto untuk membesarkannya

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Dua latihan terakhir dan selebihnya, di mana gerakan perlu dilakukan dengan kaki lurus, diperlukan selepas operasi pada sendi pinggul, kerana ia bertujuan untuk mengembangkan endoprosthesis pinggul. Untuk tempoh pemulihan apabila menggantikan satu lagi kaki besar, mereka hanya pilihan.

  Gimnastik pada simulator

  Mod motor adaptasi dalam tempoh jauh diperluaskan dengan terapi fizikal pada simulator. Pada masa ini, ligamen dan otot sudah cukup kuat selepas operasi, jadi keamatan beban dapat ditingkatkan. Dalam jadual di bawah - latihan paling biasa untuk pemulihan sepenuhnya amplitud pergerakan di sendi pinggul.

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Di setiap peringkat pemulihan, kawalan pakar fisioterapi adalah penting. Dia akan memberitahu anda apabila anda boleh merumitkan senaman, meningkatkan beban.

  Prestasi bebas latihan untuk sendi pinggul selepas endoprosthetics, terutamanya dengan penggunaan simulator, boleh menyebabkan akibat yang serius. Anda tidak boleh melakukan gimnastik melalui kesakitan atau sebaliknya, untuk menghentikannya dari masa ke masa, walaupun anda merasa baik dan endoprosthesis, seperti yang anda fikir, bergerak dengan baik. Hanya satu pemenuhan tepat bagi semua tugas yang ditetapkan oleh doktor akan membuat kerja bersama baru anda sepenuhnya.

  Pengarang: Nadezhda Martynova

  Memulihkan kesihatan pesakit yang telah menjalani pembedahan pada sendi adalah perlu selepas jam pertama selepas terbangun dari anestesia. Pemulihan selepas arthroplasty hip (TBS) adalah satu set latihan yang berbeza untuk setiap tempoh. Ia juga boleh bergantung pada jenis penetasan prostesis, keadaan dan umur pesakit, kehadiran penyakit bersamaan. Pemulihan perlu dijalankan bukan sahaja di hospital, tetapi juga selepas keluar, di pusat khusus perubatan atau di rumah.

  Pemulihan selepas arthroplasty pinggul

  Pemulihan selepas penggantian TBS dibahagikan kepada tempoh awal dan lewat postoperative, yang mempunyai tugas yang berbeza dan tahap beban pada anggota pesakit. Pemulihan setiap pesakit berlaku secara individu dan ditentukan oleh banyak faktor.

  Pemulihan dalam tempoh awal selepas operasi

  Objektif tempoh awal:

  • Mencegah komplikasi pasca operasi
  • Menguasai latihan yang dilakukan terutamanya berbohong
  • Belajar untuk duduk dan bangun
  • Guru berjalan di atas tongkat

  Berjuang dengan komplikasi yang mungkin

  Kebimbangan utama dalam tempoh awal selepas penggantian bersama:

  • Penjagaan kedudukan kaki yang betul
  • Mengurangkan kesakitan dan bengkak
  • Pergelaran luka
  • Mengekalkan diet yang lembut
  • Pencegahan trombosis
  Keperluan untuk kedudukan kaki dan pergerakan
  • Hari pertama dibenarkan tidur hanya di belakang.
  • Agar kaki pesakit tidak mendekati satu sama lain pada jarak tidak dapat diterima atau menyeberang, bantal atau roller berbentuk baji diletakkan di antara kaki.
  • Satu rampasan ke bahagian yang sihat boleh dicapai lapan jam selepas pembedahan, meminta bantuan daripada seorang jururawat atau pengasuh. Kaki harus bengkok di lutut, menekan roller dengan pergelangan kaki mereka.
  • Amplitudi puting kaki sakit di lutut tidak boleh melebihi 90 °
  • Tali tajam kaki, putaran TBS tidak dapat diterima
  Mengurangkan kesakitan dan bengkak

  Elakkan kesakitan selepas pembedahan tidak boleh sesiapa. Anestesia berlaku - dan serangan yang tidak dapat dielakkan bermula, disertai dengan edema. Sukar untuk bertolak ansur dengan pesakit yang sudah habis ini, dan mereka datang untuk menyelamatkan:

  • Terapi kesakitan
  • Saliran cecair yang terkumpul di dalam sendi:
   • tiub saliran dimasukkan ke rongga sendi dan pergi ke permukaan
   • tiub dikeluarkan sebaik sahaja exudate berhenti terkumpul dalam rongga
  • Meletakkan ais di kawasan yang terjejas
  • Sekiranya kesakitan diiringi oleh proses berjangkit, maka antibiotik perlu digunakan.
  Pembungkusan luka
  • Gaun pertama biasanya dilakukan pada hari kedua selepas pembedahan.
  • Kekerapan pembalut berikutnya ditentukan oleh pakar bedah, dengan kekerapan sekurang-kurangnya satu dalam dua atau tiga hari
  • Jahitan dikeluarkan selepas 10-14 hari:
   • penyingkiran benang boleh berlaku lebih awal dengan keadaan luka yang memuaskan
   • jangan keluarkan benang yang boleh diserap
  Makan dan air

  Selepas pesakit pulih, dia mungkin dahaga dan nafsu makan. Ini adalah tindak balas kepada anestesia. Tetapi anda boleh minum sedikit dan makan sedikit keropok hanya 6 jam selepas operasi. Pengambilan makanan biasa dibenarkan pada hari berikutnya.

  Hari-hari pertama anda perlu menyimpan diet yang termasuk:

  • Sapi pedas, sedikit masin, dengan daging parut
  • Bubur oat, kentang tumbuk
  • Produk laktik
  • Buah jeli, teh enak

  Kemudian makanan biasa atau diet biasa sepadan dengan penyakit kronik pesakit dilantik.

  Pencegahan trombosis

  Selepas pembedahan, pembekuan darah sentiasa meningkat - ini adalah tindak balas semula jadi badan, bertujuan untuk mempercepat penyembuhan luka. Oleh itu, dalam tempoh ini sentiasa ada ancaman trombosis, dan jika pesakit juga mempunyai sejarah kekurangan vena, risiko itu adalah dua kali ganda.

  Untuk pencegahan trombosis, langkah berikut digunakan:

  • Ligation anggota bawah dengan pembalut elastik
  • Mengambil heparin, warfarin dan antikoagulan lain
  • Latihan khas untuk anggota badan

  Mod pemuatan di bahagian yang dikendalikan

  • Jika semasa penggantian sendi kaedah penetapan simen digunakan:
   • Beban permulaan pada kaki yang dikendali sepatutnya sudah dalam tempoh pemulihan awal, pada hari pertama pasca operasi
   • beban penuh dalam tempoh kemudian
  • Dengan kaedah penetapan cemilan:
   • 10 - 15% dari beban penuh - selepas 7 - 10 hari
   • Bahagian separuh beban - selepas 21 hari
   • Beban penuh - pada akhir tempoh dua bulan
  • Kes klinikal khas:
   • Strok, penyakit organ dalaman, kanser, usia tua, dan lain-lain - dalam semua kes ini, terapi senaman harus dimulakan secepat mungkin selepas pembedahan dan beban penuh.
  • Dengan kesakitan akut:
   • beban terhad digunakan pada mana-mana peringkat pemulihan

  Sambungan buatan mempunyai pergerakan yang sempurna, tetapi dengan sendirinya ia tidak akan bergerak kerana anda perlu "mengikat" ke otot. Dan ini hanya mungkin dengan bantuan pemulihan aktif, menguatkan otot.

  Latihan pasif pada simulator mekanikal selepas menggantikan TBS biasanya dilakukan untuk mencegah kontraksi otot, tetapi tidak menguatkan otot. Mereka tidak boleh menggantikan terapi fizikal, yang mesti dilakukan dengan penerapan usaha mereka sendiri dan tanpa pemulihan penuh itu mustahil

  Latihan pasca operasi awal

  Matlamat terapi latihan pada awal postoperative period

  Selepas menggantikan sendi pinggul, matlamat berikut ditetapkan pada permulaan pemulihan:

  • Mencegah stasis darah, penyembuhan luka kelajuan dan mengurangkan bengkak.
  • Pulihkan fungsi sokongan kaki berpenyakit dan pelbagai gerakan

  Terapi senaman selama dua hingga tiga minggu pertama dilakukan semasa berbaring di tempat tidur. Tetapi anda perlu bangkit berdiri secara harfiah pada hari kedua.

  Kompleks gimnastik awal sangat mudah, tetapi ada keperluan tertentu:

  • Latihan sering dilakukan sepanjang hari:
   • keamatan - sehingga lima enam kali sejam selama beberapa minit (ia mengambil purata 15 jam sejam untuk gimnastik terapeutik)
  • Sifat dan rentak latihan itu lancar dan perlahan.
  • Semua senaman digabungkan dengan pernafasan, kira-kira mengikut skim ini:
   • dengan ketegangan otot menyedut
   • ketika bersantai, kita menghembus nafas

  Kompleks ini termasuk latihan untuk betis, otot femoral dan gluteal kedua-dua anggota badan.

  Pada hari pertama pasca operasi:
  • Pergerakan kaki berganti ganti:
   Kaki kiri pergi ke dirinya sendiri, kanan - dari dirinya sendiri, maka sebaliknya.
  • Perincikan dan mengikat jari pada kedua kaki
  Pada hari kedua selepas pembedahan:
  • Latihan statik:
   • Menekan bahagian belakang lutut selama lima hingga tujuh saat ke katil, diikuti dengan kelonggaran - ini adalah bagaimana otot pinggul dilatih
   • Tekanan yang sama seperti tumit - otot kaki bawah dan otot paha belakang dilatih
   • Meluncur kaki yang sakit ke sisi dan belakang, tanpa meninggalkan permukaan katil
  • Slip Flexing Kaki:
   • Meluncur kaki sakit di atas helai, lentur kaki di sendi dengan tidak melebihi 90 °
   • Dengan cara yang sama, kami mengembalikan kaki ke kedudukan asalnya (Pertama, anda boleh meringankan tugas anda dengan pita elastik atau tuala tetap)
  • Meluruskan dengan mengangkat
   • Latihan ini dilakukan menggunakan roller dengan ketinggian tidak lebih daripada 10 - 12 cm, ditanam di bawah lutut
   • Perlahan melancarkan otot femoral, luruskan kaki dan tahan di kedudukan ini selama lima hingga enam saat. Kemudian perlahan-lahan menurunkannya.

  Latihan ini perlu silih berganti dengan satu sama lain:

  Dalam satu jam kita melakukan satu perkara, di kedua - yang lain, dan sebagainya.

  Bagaimana untuk duduk

  Ia perlu duduk dengan hati-hati pada hari kedua. Bagaimana ini dilakukan?

  • Anda perlu bersandar pada siku anda atau berpegang pada bingkai di atas katil.
  • Anda perlu duduk di arah kaki yang sihat, menurunkannya terlebih dahulu di atas lantai, dan kemudian menarik anggota yang dikendalikan ke arahnya (menggunakan pembalut elastik)
  • Bantal antara kaki mestilah
  • Kaki mesti pra-baling dengan pembalut elastik.
  • Apabila menanam, anda mesti mematuhi kedudukan langsung badan dan tidak mematikan kaki.

  Dari hari kedua, mekanoterapi sendi pinggul juga bermula.

  Tempoh berjalan selepas menggantikan TBS

  Ia juga boleh dipanggil "berjalan di atas siksaan": terlalu sedikit masa berlalu selepas operasi, luka masih sakit, dan doktor, walaupun sakit, sudah memerintahkan untuk berdiri di atas tongkat secara harfiah pada keesokan harinya. Dan ini bukan cap jari doktor:

  Semakin cepat anda mula berjalan, semakin kecil peluang anda untuk membangunkan kontrak dan lebih banyak peluang untuk mengembalikan pelbagai gerakan.

  Semua kesukaran berjalan di tongkat dijelaskan secara terperinci dalam artikel kami "Pemulihan selepas endoprosthetics bersama lutut," jadi kami hanya akan memberi tumpuan kepada beban dan berjalan di atas tongkat di sepanjang tangga

  Muatkan kaki sakit
  • Semasa minggu pasca operasi pertama anda hanya perlu menyentuh lantai dengan kaki anda.
  • Kemudian kita meneruskan ke beban 20% pada kaki yang cedera: ini bersamaan dengan memindahkan berat badan sendiri ke atasnya tanpa berat seluruh badan, iaitu, kita berdiri di atas kaki tanpa menyokongnya

  Meningkatkan beban dengan membawanya kepada separuh harus dilakukan untuk setiap pesakit secara individu:
  Jika kesakitan dan bengkak di kaki tidak lulus, maka kenaikan beban adalah pramatang.

  Apakah kesakitan dan pembengkakan yang berpanjangan?

  Sakit yang tahan lama dan bengkak yang berterusan mungkin tanda komplikasi selepas operasi, kehelan prostesis, penyalahgunaan berjalan, atau latihan terapeutik yang tidak normal.

  Walau bagaimanapun, sebabnya mesti memahami pakar bedah.

  Berjalan di atas tongkat naik tangga

  Kaedah berjalan ditentukan oleh arah pergerakan - naik atau turun:

  • Apabila mendaki tangga, mula bergerak dari anggota yang tidak beroperasi:
   • Kami bersandar pada tongkat dan bergerak kaki yang sihat ke langkah.
   • Push off crutches dan memindahkan berat badan kepadanya
   • Kami mengetatkan kaki yang dikendalikan, pada masa yang sama memindahkan tongkat ke langkah atas, atau memindahkan tongkat selepas kaki sakit
  • Apabila turun dari tangga, semua pergerakan berlaku dalam urutan terbalik:
   • Pertama, kruk dipindahkan ke langkah yang lebih rendah.
   • Berdasarkan kruk, kami meletakkan kaki sakit tanpa henti.
   • Kami memindahkan kaki yang sihat ke tahap yang sama dan bersandar di atasnya

  Berjalan di atas tongkat tangga boleh dimulakan selepas anda menguasai latihan untuk kaki pesakit dalam kedudukan berdiri.

  Terapi latihan pada hari kesepuluh selepas pembedahan

  Latihan tetap

  • Apabila membuatnya, anda mesti memegang di tangan, belakang katil atau kerusi.
  • Setiap senaman mesti diulang sehingga 15 kali hingga 10 kali sehari.
  • Contoh latihan:
   • Mengambil kaki yang dikendalikan ke hadapan, ke sisi, kembali ke 20 - 30 cm
   • Mengangkat kaki dengan lutut yang bengkok ke ketinggian kecil

  Latihan dalam kedudukan mendatar

  • Pengulangan semua latihan isometrik dengan menekan secara bergantian otot betis, extensors lutut dan otot gluteus ke lantai:
   • Tekanan statik dicapai kerana ketegangan otot perut dan meregangkan kaus kaki kaki ke arah anda.
   • Kelonggaran isometrik berikut pada saat relaksasi.
  • Membengkokkan dan menarik balik kaki berpenyakit ke sisi oleh gelongsor
  • Menaikkan kaki yang sakit pada sudut tidak lebih dari 90 ° C dengan memegang berat badan dan mengurangkan perlahan
  • Memimpin kaki yang sakit ke sisi apabila diletakkan di sebelah:
   antara kaki yang anda perlukan untuk meletakkan bantal
  • Pelanjutan fleksibel kaki di kedudukan terdedah

  Semua terapi latihan yang kompleks ini perlu terus dilakukan di rumah.

  Pemulihan pinggul lewat

  Dan sekarang, selepas operasi, dua bulan telah berlalu, tetapi TBS masih agak terkekang, dan anda melangkah ke kaki yang tidak beroperasi. Ini bermakna - pemulihan penuh tidak berlaku dan perlu untuk meneruskan pemulihan:

  • Di rumah, lakukan senaman sebelumnya, serta gimnastik, berdasarkan kaki yang sakit.
  • Terlibat dalam simulator

  Bike Latihan Hip

  Basikal latihan adalah kaedah yang berkesan mengukuhkan sepenuhnya semua otot yang berkaitan dengan kerja sendi.

  Walau bagaimanapun, anda tidak perlu keterlaluan:

  • Gunakan simulator dalam mod kelajuan rendah.
  • Sesuaikan ketinggian tempat duduk supaya sendi pinggul ditekuk tidak lebih daripada 90 °, dan apabila meluruskan lutut, kaki tidak menyentuh pedal basikal senaman

  Video: Pemulihan TBS selepas Penggantian Bersama