Utama / Lebam

Latihan Popova kompleks dengan periarthritis humeroscapular: gambaran keseluruhan

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Kompleks latihan Popov dalam hal periarthritis humeroscapular adalah satu siri gerakan yang dipilih khas yang membantu merawat penyakit ini, menyumbang kepada perkembangan secara beransur-ansur bersama dan penghapusan kontraksi.

Penulis kompleks ini adalah Dr. Popov, seorang doktor pemulihan:

Keanehan kaedah ini terdiri daripada kesan yang diarahkan pada tisu keras dan lembut sendi bahu - kesan ini dicapai kerana regangan licin dan beransur-ansur.

Perbezaan kompleks lain dari kompleks Popov dari terapi latihan tradisional adalah latihan yang diulang, tetapi dengan setiap pengulangan amplitud yang besar dicapai (disebabkan oleh "pemanasan awal" otot).

Kaedah asas kompleks Periovritis Popov:

 • setiap pergerakan kompleks perlu memberikan sensasi yang menyenangkan;
 • adalah perlu untuk melaksanakan kompleks sejauh mungkin kemungkinan fizikal, tidak perlu ada kesakitan
 • selepas setiap senaman, adalah perlu untuk berehat otot-otot pinggang bahu;
 • bernafas apabila melakukan kompleks Popov dalam hal periarthritis humeroscapular mesti berada dalam masa dengan gerakan.

Selanjutnya dalam artikel - kompleks penuh Popov daripada 26 latihan.

Latihan Popova dengan periarthritis humeroscapular

Semua latihan kompleks Popov dilakukan di atas permukaan yang keras. Setiap pergerakan mesti diulang selama satu minit. Sekiranya terdapat rasa sakit atau ketidakselesaan semasa prestasi, langkau pergerakan ini dan teruskan ke hadapan.

Dalam senarai di bawah - sebahagian daripada Popova yang kompleks dengan periarthritis, yang dilakukan semasa duduk. Bahagian kedua (yang dilakukan semasa berdiri) - anda boleh melihat video yang datang selepas senarai.

Duduk di kerusi supaya anda berasa selesa. Letakkan tangan anda dengan lentur dengan lutut. Duduk meniru berjalan, bergerak kaki anda dengan cara seolah-olah anda berjalan. Jangan ambil tangan anda dari pinggul anda, tetapi bergerak bersama mereka (lebih tepat lagi, ketika mereka berjalan, mereka akan bergerak sendiri).

Tanpa berhenti "berjalan", mulakan dengan tangan anda untuk melakukan gerakan bulat pada pinggul, mengurutnya. Dengan ini, aktifkan bahu anda di belakang tangan anda. Walaupun latihan ini bertujuan untuk merawat periarthritis humeroscapular, adalah penting bahawa seluruh tubuh bergerak.

Duduk di atas kerusi, turunkan tangan anda di sebelah anda supaya mereka digantung dengan longgar. Bayangkan anda mempunyai beban di tangan anda. Pindahkan ikat pinggang, menyeret lengan anda di belakang anda. Tonton punggung anda, ia tidak sepatutnya berada dalam satu kedudukan (secara berkala meluruskan dan berehat di kawasan lumbar).

Adakah putaran bulat dengan bahu kembali dengan amplitud kemungkinan yang terbesar. Tangan bergoyang longgar dan bergerak secara pasif. Dalam gerakan ini, bahagian belakang perlu mengambil bahagian yang aktif. Apabila mengangkat bahu anda, luruskan belakang anda, dan apabila anda menurunkan dan tarik balik - berehat dan bengkokkan sedikit. Sendi pinggul juga dibangkitkan dan diturunkan. Secara umum, dalam latihan ini, anda membuat pergerakan seperti gelombang.

Lakukan perkara yang sama seperti pada butir 4, hanya ke hadapan.

Ulangi senaman 3 dan kemudian 2. Perhatikan pernafasan anda. Pergerakan bahu dan lengan harus selari dengan penyedutan dan pernafasan.

Kedudukan permulaan adalah sama (duduk, lengan tergantung longgar). Lakukan putaran pekeliling aktif dengan bahu kembali. Bantu tangan anda, tariknya juga, lenturkan siku. Lean pada masa yang sama sedikit ke sisi; Pergerakan itu sendiri sama dengan G8. Bergerak selama kira-kira satu minit, kemudian satu minit lagi ke arah yang bertentangan (bahu ke hadapan).

Ambil satu tangan ke tangan yang lain. Jangkitkan, tarik tulang belakang di belakang lengan (meluruskan kawasan lumbar). Selalunya dengan periarthritis bahu bahu, sukar untuk mengangkat tangan anda - kemudian tarik mereka ke hadapan, condong ke arah belakang kerusi. Loin juga terlibat dalam pergerakan itu. Apabila anda meregang tangan anda dan bersandar ke belakang - menghembuskan nafas; kembali ke posisi permulaan - terhirup.

Ulangi latihan No. 2 dari kompleks ini Dr. Popov.

Buat gerakan kecil dengan tangan anda bolak-balik menggunakan badan anda. Apabila bersandar di belakang kerusi, lepasi tangan anda dengan lurus dan cuba bawa bahu anda secepat mungkin, bernafas. Menarik balik lengan, berikan badan ke hadapan, luruskan belakang anda, tarik nafas. Cuba simpan bilah bahu yang hampir sama antara satu sama lain.

Selalunya angkat tangan anda sejauh mungkin. Penyertaan badan adalah wajib: apabila lengan dibangkitkan, tulang belakang diluruskan, dan apabila ia diturunkan - ia bengkok di pinggang. Sendi pinggul juga terlibat dalam menaikkan dan menurunkan batang badan.

Letakkan tangan di kawasan tulang selangka. Jadikan pergerakan lancar bergerak dengan tangan anda membongkok ke hadapan dengan amplitud sebanyak mungkin. Gerakkan badan ke atas dan ke bawah di belakang tangan anda. Mabuk apabila anda mengangkat siku dan badan anda, menghembus nafas - badan dan lengan turun. Tulang belakang diluruskan, kemudian bengkok. Lakukan 1 minit ke depan dan kembali 1 minit.

Dari kedudukan duduk bersandar ke hadapan; Luncurkan lengan anda di sepanjang kaki anda, cuba sampai ke kaki anda (menghembus nafas) dan bawa bahu anda lebih dekat satu sama lain. Kembali ke posisi bertentangan, gerakkan lengan ke bawah sejauh mungkin, cuba mengurangkan bilah bahu (nafas). Apabila ikat pinggang periarthritis sukar untuk bahu, anda perlu merasakan kontraksi, ia akan menunjukkan ketepatan prestasi.

Ulang senaman 2.

Letakkan tangan di bahagian tulang belakang, siku di sepanjang badan, pinggang adalah santai, sedikit bengkok. Apabila meluruskan punggung anda, angkat satu siku ke hadapan dan ke atas, dan satu lagi ke belakang dan ke atas. Kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi dalam arah yang berbeza.

Duduk, berehat belakang anda, lengan ke bawah. Luruskan punggung anda, angkat tangan anda melalui sisi, membuat putaran bulat. Turunkan mereka ke kedudukan asal mereka, tetapi memalingkan telapak tangan mereka (dalam). Kemudian dalam arah yang bertentangan dengan kedudukan permulaan. Apabila anda mengangkat tangan anda, tarik nafas, apabila anda menurunkan - menghembus nafas.

Ulangi latihan No. 2 dari kompleks ini Dr. Popov.

Jari Somknite ke dalam kunci, letakkan tangan anda di hadapan anda pada peringkat dada (siku yang menunjuk ke sisi). Buat tangan anda "gelombang", seolah-olah bergulir dari satu siku melalui jari anda ke yang lain. Seli dalam kedua-dua arah. Pergerakan ini agak rumit pada periarthritis, jadi lakukan sejauh yang anda boleh, mengelakkan kesakitan.

Letakkan tangan kanan di bahu kiri anda, tahan siku kiri di sekeliling tangan kanan anda, bengkokkan ke hadapan sedikit, bengkokkan punggung anda. Apabila meluruskan, belok sedikit ke kiri, cuba untuk mendapatkan siku sejauh mungkin. Sama dengan yang lain.

Ulang senaman 2.

Duduk di atas kerusi, letakkan kaki anda selebar mungkin, letakkan tangan anda pada lutut anda. Lean ke depan terlebih dahulu dengan satu bahu (tulang belakang juga terlibat), kemudian dengan yang lain, kembali setiap kali ke posisi permulaan. Bernafas dalam masa dengan pergerakan. Walaupun pergerakan ini agak sukar untuk periarthritis humeroscapular, latihan sebelum ini menyiapkan sendi untuk pelaksanaannya.

Lakukan senaman 2.

Ulang senaman 4, tetapi lebih, secara aktif, memberi tumpuan kepada sendi bahu.

Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam Latihan 21. Bengkokkan ke hadapan, sedikit membongkok siku anda. Pindah ke depan dengan satu bahu, kemudian yang lain. Tulang belakang lurus dan tidak mengambil bahagian (hanya bahu bekerja).

Ulang senaman 2.

Ambil beberapa pukulan dengan tangan anda ke tepi, ke atas dan ke bawah untuk berehat.

Video dengan pelaksanaan kompleks penuh Popov:

Kompleks Popova dengan periarthritis bilah bahu mesti dilakukan setiap hari. Keesokan harinya, mungkin terdapat rasa sakit pada tali pinggang bahu - ini adalah perkara biasa, perasaan tidak menyenangkan akan berlalu selepas pelajaran kedua.

Buat gimnastik dan sihat!

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Kompleks latihan terapeutik untuk periarthritis bahu doktor Popov

Periartritis ikat pinggang bahu adalah penyakit degeneratif keradangan yang lambat dicirikan oleh kerosakan kepada ligamen, kapsul, tendon, dan beg bahu. Seperti mana-mana penyakit sendi, periarthritis memerlukan rawatan segera kepada pakar dan terapi.

Jika anda berhadapan dengan penyakit seperti periarthritis bahu bahu, set latihan Popov akan menjadi tambahan yang berkesan untuk rawatan perubatan yang ditetapkan oleh doktor anda.

Tidak disyorkan untuk menangguhkan dengan merujuk kepada seorang pakar, kerana ini penuh dengan masalah patologi dan perkembangan komplikasi. Jangan ubat sendiri.

Latihan Popova: apakah intipati

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Kompleks latihan Dr Popov Pyotr Alexandrovich adalah gerakan yang dibangunkan khas yang membantu dalam merawat penyakit dan menyumbang kepada pemulihan fungsi sendi terjejas, serta penghapusan kontraksi. Inti dari teknik ini adalah kesan arah pada kedua-dua tisu bahu lembut dan keras.

Perbezaan utama antara gimnastik Popov dan latihan lain adalah pengulangan, kerana amplitud yang besar dicapai. Di samping itu, pengulangan latihan menyumbang kepada pemanasan otot.

Latihan terapeutik Dr. Popov menyumbang kepada:

 • normalisasi bekalan darah ke kawasan yang terjejas;
 • pemulihan fungsi sebelumnya bersama bahu;
 • pemulihan pelbagai gerakan;
 • menguatkan ligamen dan sistem otot;
 • kelonggaran otot dan tendon;
 • pemulihan nada otot.

Kaedah Latihan Terapeutik

Untuk mengamalkan senam Popov mungkin hanya selepas berunding terlebih dahulu dengan doktor. Melakukan senaman tanpa janji temu dan tanpa pengetahuan pakar boleh membahayakan anda. Selain itu, memulakan pelaksanaan terapi senaman, anda mesti mengikuti beberapa peraturan.

 • Jangan mengamalkan teknik untuk memburukkan patologi radang dan degeneratif;
 • senaman dengan sakit kecil boleh. Sakit di sendi bahu boleh dilepaskan dengan ubat penghilang rasa sakit;
 • melakukan gimnastik dengan sensasi sakit diucapkan dengan tegas;
 • jangan muat bersama dengan serta-merta. Meningkatkan intensiti secara beransur-ansur. Jangan gunakan latihan kekuatan tanpa memanaskan badan dengan betul dan tanpa menyiapkan sendi bahu untuk ini;
 • Kesakitan yang sengit dapat dikurangkan dengan membuat urutan;
 • untuk meningkatkan keberkesanan terapi fizikal, disarankan untuk menambah gimnastik Popov dengan senaman menggunakan bola, getah, kayu gimnastik, dan dumbbells;
 • Latihan harus membawa menyenangkan, tetapi tidak sakit, ketidakselesaan atau keletihan. Sekiranya terdapat kesakitan semasa pendidikan jasmani, anda mungkin melakukan sesuatu yang salah;
 • selepas setiap senaman, semestinya berehat otot bahu;
 • nonton nafas anda. Ia mesti dalam masa dengan pergerakan;
 • melaksanakan setiap latihan sekurang-kurangnya lima kali;
 • Sekiranya anda sudah memulakan kompleks, lakukan latihan fizikal setiap hari. Jika prinsip ini dilanggar, penurunan yang signifikan dalam keberkesanan aktiviti yang dijalankan adalah mungkin.

Kontraindikasi terhadap penggunaan pendidikan fizikal Popov

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Teknik ini berkesan, berkesan dan pasti akan membantu dalam rawatan penyakit ini. Walau bagaimanapun, bersama-sama dengan kelebihan dan petunjuk, ia mempunyai beberapa kontraindikasi.

Ia tidak disyorkan untuk mengamalkan terapi fizikal Popov dengan kehadiran:

 • demam;
 • patologi sistem kardiovaskular;
 • keadaan yang dikaitkan dengan peningkatan risiko sebarang jenis pendarahan;
 • hipertensi arteri.

Melakukan latihan Popova dalam keadaan di atas boleh menyebabkan kemerosotan yang ketara.

Latihan dengan sindrom kesakitan yang tidak dinyatakan

Gimnastik dengan sindrom kesakitan yang tidak diekspresikan disyorkan untuk melaksanakan dalam kedudukan terlentang. Permukaan yang anda merancang untuk terlibat, mestilah padu.

 1. Berbaring di belakang anda, angkat tangan anda. Bend dan lepaskan jari anda terlebih dahulu. Lakukan kali ini lapan kali. Seterusnya, pergi ke kening dan mengepitkan berus ke dalam penumbuk. Ulang mesti sekurang-kurangnya lapan.
 2. Berbaring di posisi awal, angkat tangan anda, bengkokkannya sedikit pada siku dan buat sepuluh gerakan pekeliling dengan tangan pertama ke satu arah, kemudian di sisi lain.
 3. Bengkokkan lengan bawah siku, letakkan tangan di atas bahu, letakkan kedudukan selama beberapa saat. Lakukan perkara yang sama dengan tangan kedua. Pendekatan mestilah sekurang-kurangnya sepuluh.
 4. Letakkan tangan anda di sepanjang badan anda, bengkokkannya di siku anda dan perlahan-lahan menyebarkannya. Cuba tarik siku anda sebanyak mungkin. Berus pada titik ini perlu bersentuhan dengan lantai. Ulangi enam kali.
 5. Lariskan anggota atas ke sisi, telapak tangan. Berbaring selama lima hingga sepuluh saat.

LFK Popova

Bahagian integral dari rawatan periarthritis humeroscapular ialah pergerakan ruang tulang belakang. Adalah penting apabila melakukan terapi senaman Dr Popov berada dalam kedudukan tegak, sebaiknya dalam kedudukan duduk.

Ia perlu melakukan budaya fizikal, tidak tergesa-gesa dan pernafasan wajib dengan betul.

 • merayap di pinggir kerusi, luruskan belakang anda, dan merebak kaki anda sedikit. Angkat bahagian depan kaki secara bergantian, seolah-olah berjalan dan pada masa yang sama meluncurkan tangan anda di sepanjang pinggul ke arah lutut. Bahu ketika melakukan latihan harus bergerak. Kawal pernafasan anda: semasa menghirup - pergerakan dengan satu tangan, sambil menghembuskan nafas - dengan yang lain;
 • Sekarang lakukan latihan yang sama, tetapi ganti pergerakan membujur dengan pekeliling. Latihan ini membantu menghangatkan otot-otot bahu dan mengembangkan koordinasi pergerakan;
 • berehat Duduk di atas kerusi, menurunkan lengan anda di sepanjang badan anda. Lakukan pergerakan pekeliling cahaya beberapa bahu. Perlahan bengkok tulang belakang, tetapi jangan berhenti membuat gerakan bulat dengan bahu. Luruskan punggung anda, berehatlah. Setiap senaman harus berakhir dengan kelonggaran dan berjalan sambil duduk;
 • Lakukan pergerakan pekeliling dengan bahu anda sekali lagi, lengan anda harus berada di bahagian bawah. Bergerak dengan lancar, perlahan-lahan. Secara beransur-ansur meningkatkan amplitud pergerakan ke belakang dan sebagainya. Bahagian belakang harus selalu tetap bergerak, sepertinya akan diseret di belakang bahu;
 • tarik bahu anda, mulailah mengeluarkan angka lapan, semestinya melibatkan ruang tulang belakang;
 • duduk di atas kerusi, tarik anggota badan. Dengan tangan kanan anda, bungkus tangan kiri anda. Lakukan memerah pergerakan ke hadapan. Dalam kes ini, belakang perlu bersandar sedikit. Dalam senaman ini, anda mesti menggunakan sendi pinggul. Perlahan-lahan menurunkan lengan anda, kemudian ulangi latihan. Semasa menghirup, lengannya dibangkitkan, sementara menghembuskannya diturunkan;
 • letakkan kaki anda bahu lebar dan berehat tangan anda sebanyak mungkin. Lakukan "gunting" senaman sekurang-kurangnya enam kali. Panjangkan lengan anda ke hadapan, pergerakan silang. Semasa penyedutan, bahu hendaklah disambung, semasa tamat tempoh - bilah bahu. Sekiranya rasa sakit berlaku, kurangkan pergerakan atau hentikan latihan untuk seketika. Pendidikan fizikal perlu dijalankan jika anda hanya mendapat sensasi yang menyenangkan daripadanya;
 • angkat tangan kiri ke depan dan kemudian naik ke atas. Bersama ini, lakukan gerakan perlahan tulang belakang. Kemudian lakukan perkara yang sama dengan tangan kanan anda;
 • kemudian melibatkan leher dalam proses. Apabila mengangkat tangan, buat giliran dengan leher anda, apabila anda mengembalikan tangan anda ke posisi permulaan, kepala juga harus berpaling;
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, putar tangan anda. Bahu dan otot belakang patut berfungsi;
 • bergilir membungkuk anggota badan di siku. Kaki bujur perlahan mengangkat;
 • balas jari anda ke dalam kunci. Buat beberapa gerakan bergelombang;
 • luruskanlah tangan anda, lintaskan jari anda. Lakukan beberapa gerakan putaran, kanan pertama, kemudian kiri. Pergerakan ini menyumbang kepada peregangan otot dan tendon;
 • menyebarkan kaki anda lebar lebar bahu. Letakkan tangan anda pada lutut anda. Cuba meregangkan bahu kanan anda ke lutut kiri. Bendakan cerun dengan berhati-hati.

Mengenal pasti dengan kompleks latihan yang dihadapi oleh doktor. Di samping itu, terdapat video khas yang akan membantu anda pada mulanya, sehingga anda mempelajari pergerakan itu.

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

Teknik Dr Popov adalah berkesan dan akan membantu bukan sahaja dalam merawat patologi, tetapi juga untuk menormalkan fungsi sendi bahu. Walau bagaimanapun, jangan berharap kesan itu akan muncul selepas pelajaran pertama. Anda mesti faham bahawa anda perlu melakukan kerja keras itu. Dan hanya selepas beberapa ketika anda akan melihat hasil pertama.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi orthopedist Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>>

Kaedah Popova untuk rawatan periarthritis sclerocophalial

Kompleks latihan Dr. Popov dengan periarthritis bahu bahu adalah senaman terapeutik, yang boleh dilakukan untuk pencegahan. Gymnastics Popov menyediakan untuk penyingkiran keradangan di sendi yang menghubungkan bahu ke bilah bahu, dalam otot yang terletak di kawasan ini.

Adakah senaman senaman Popov membantu dengan periarthritis humeroscapular?

LFK Popova dilantik bersama dengan rawatan persediaan perubatan, fisioterapi, suntikan. Ini adalah perlu untuk mendapatkan hasil yang berkesan selepas rawatan periarthritis humeroscapular. Penyakit ini adalah keradangan yang mempengaruhi ligamen dan kapsul sendi, yang terletak berhampiran humerus dan scapula.

Dalam kes periarthritis scapulohumeral, kompleks terapi senaman Popov, yang dibuat untuk rawatan patologi yang sama, sangat berguna dan berkesan.

Apakah kaedah latihan fisioterapi mengikut Popov? Matlamat terapi adalah:

 • penyingkiran sakit dan keradangan;
 • pemulihan pergerakan di sendi, yang melanda arthritis;
 • satu kompleks langkah pencegahan, jika penyakit tiba-tiba menjadi lebih teruk.

Metodologi Dr. Popov didasarkan pada pemulihan fungsi tisu penghubung, yang termasuk tendon dan ligamen, selepas kecederaan. Mereka yang mencetuskan fakta bahawa kompleks artikular, selepas kecederaan, mengingati lokasi yang salah dari sendi dan otot, dan dalam bentuk ini penyembuhan pusat penyakit atau patah terjadi.

Dalam kes periarthritis bahu bahu, pesakit mula melepaskan sendi, yang menjadi kebimbangan besar. Ini menghindari kesakitan dan ketidakselesaan. Otot menghafal gerakan yang tidak menimbulkan kesakitan dan menghentikan keradangan. Ciri-ciri ligamen dan tendon ini diterapkan dalam kaedahnya oleh Dr. Popov, yang membantu melatih otot semasa latihan, membantu mereka mengambil posisi yang diperlukan. Oleh itu, timbul gimnastik pergerakan kecil, yang dicipta oleh Popov.

Rawatan periarthritis bahu-bahu mengikut kaedah Popov ditujukan untuk melonggarkan ligamen secara beransur-ansur yang telah terputus dalam satu kedudukan.

Apakah kaedah Popov berdasarkan?

Ciri-ciri teknik ini adalah seperti berikut:

 1. Pesakit perlu membuat pergerakan berhati-hati dengan amplitud yang kecil.
 2. Adalah penting untuk mengikuti sensasi.
 3. Kompleks itu dipilih secara individu supaya pesakit boleh menumpukan pada pelaksanaannya.
 4. Senam tidak boleh menyebabkan kesakitan dan ketegangan.
 5. Selepas senaman, kelonggaran dan keletihan ringan mungkin berlaku.
 6. Gimnov Popov perlu dilakukan hanya semasa remisi atau selepas pemulihan sepenuhnya.

Semua senaman perlu dilakukan secara berkala untuk membawa kesan terapi senaman. Seringkali, pesakit yang telah didiagnosis dengan patologi yang sama harus mempunyai terapi latihan Popov sepanjang hidup mereka. Ini membantu menghalang perkembangan keradangan.

Latihan senaman

Bagaimana untuk melakukan latihan Popova? Hanya doktor yang boleh merawat terapi fizikal, supaya tidak mencetuskan komplikasi penyakit. Untuk pemilihan latihan yang betul, pesakit mesti menyelesaikan keseluruhan kompleks kelas Popov dengan seorang pengajar sekali. Ini akan membantu mengambil pergerakan yang tidak akan menyebabkan ketidakselesaan.

Adalah penting bahawa pesakit berehat sebelum setiap latihan.

Jadi ketegangan dikeluarkan dari tulang belakang dan bahu. Kompleks latihan Popov dengan periarthritis scapulohumeral terdiri daripada unsur berikut:

 1. Memanas ligamen.
 2. Tendon regangan.

Memanaskan otot menyediakan latihan berikut:

 1. Duduk di pinggir kerusi, luruskan belakang anda, tangan di atas lutut anda. Secara beransur-ansur angkat bahagian kaki dari lantai, mengambil langkah-langkah kecil, tidak naik dari kerusi. Ia perlu bergerak dengan lancar, mengusap anggota bawah dengan tangan ke arah dari pinggul ke lutut. Secara beransur-ansur anda perlu pergi ke bawah untuk membuat beban pada bahu.
 2. Lereng kecil, seperti pendulum, kiri dan kanan. Bahu menggambarkan lapan, pertama dalam satu arah dan kemudian di sisi lain. Dalam kes ini, perlu memerhatikan pernafasan, berehat otot pinggang belakang dan bahu.
 3. Ambil satu tangan dengan yang lain dan tarik untuk meluruskan belakang anda. Kadangkala pergerakan menaik menggantikan peregangan tangan untuk menarik ikat pinggang bahu. Adalah penting bahawa punggung mengambil bentuk bulat, bersandar, dan bahagian belakang dan bahagian toraks tunduk. Pergerakan ini diulang 2-3 kali.

Lakukan latihan nombor 3 sekali lagi, hanya bawa tangan anda lebih dekat.

Sekali lagi, anda perlu melakukan senaman nombor 1 - berjalan di tempat. Pergerakan pendulum harus dilakukan dalam keadaan santai, tangan harus bergerak seperti belakang.

Apabila mengembalikan bilah perlu dikurangkan. Tangan bergilir-gilir untuk bangkit, berus ke lantai. Punggung sepatutnya sampai di belakang tangan. Putar kepala dan leher ke arah di mana mereka menaikkan tangan mereka. Jari setiap tangan untuk memakai tulang selangka dan mula perlahan-lahan memutar siku terlebih dahulu, kemudian kembali, meningkatkan amplitud.

Kembangkan kaki di tumit sehingga hidung dan lutut memandang antara satu sama lain. Pesakit perlahan-lahan bersandar ke hadapan. Slaid tangan ke atas pinggul dan kaki bawah, yang akan membantu untuk meregangkan ligamen belakang. Kaki terbentang ke bahagian lain. Kemudian orang itu naik, bilah bahu disambung, dada diluruskan. Semua pergerakan dilakukan dengan lancar, dengan berhati-hati, harus mengelakkan pergerakan tajam.

Lakukan senaman 1 lagi, iaitu. berjalan tanpa bangun dari tempat. Jarum pada tulang selangka lagi, lengannya terbengkokkan pada siku, dan mereka bergantian bergerak ke depan, ke belakang.

Naikkan lengan, putar kepala ke sisi lain, yang akan meregangkan ligamen interscapular. Berus santai, mengatur mereka supaya tapak tangan telah berubah arah yang berbeza. Kemudian pergerakan dibuat ke arah yang lain. Apabila meletakkan tapak tangan ke bawah, anda perlu menarik tangan dan bahu anda, memperbaiki tulang belakang lurus.

Naikkan tangan, berehat pergelangan tangan, sedikit lentur pergelangan tangan, kemudian turunkan lengan. Arms dibesarkan dan dibengkokkan pada siku untuk meredakan otot brachial bisep. Latihan ini berakhir dengan bengkok tangan pada siku yang menunjuk ke atas.

Selanjutnya, menurut kaedah Popov, untuk rawatan periarthritis humeroscapular, perlu untuk meregangkan otot:

 1. Hook jari anda ke dalam kunci dan meregang tangan anda di hadapan anda, yang akan membolehkan anda membuat gelombang dengan tangan anda. Bergerak dari siku satu bahagian atas ke siku yang lain.
 2. Lakukan putaran, tambah bahu putaran.
 3. Kaki lebar bahu selain. Kedua-dua tangan berada di lutut anda. Ia perlu menghulurkan satu bahu ke lutut yang bertentangan, dan kemudian sebaliknya.
 4. Letakkan tangan anda di bahu yang bertentangan dan sokong tangan dengan siku anda. Ia perlu bersandar ke hadapan, menjangkau, membawa siku ke batang badan. Apabila membongkok anda perlu menghirup, dan apabila anda mengangkat - menghembus nafas. Setelah berganti tangan, pergerakan diulang.
 5. Kaki harus diletakkan selebar mungkin, lengan harus diletakkan di atas lutut, bersandar ke depan. Ia dilarang untuk menggerakkan belakang anda; bahu hendaklah berpindah ke lutut yang bertentangan. Hanya bahu yang terlibat dalam kerja. Lif angkat, gerakkan bahu anda.

Kaedah Dr Popov membantu mengembalikan pergerakan sendi, memulihkan nada otot, meningkatkan amplitud pergerakan bahu dan sendi.

Apakah kontraindikasi untuk menjalankan gimnastik Popov?

Melakukan latihan terapeutik ini dilarang jika pesakit mempunyai kontraindikasi berikut:

 1. Diagnosis dengan infark miokard berulang.
 2. Aneurisme berkembang.
 3. Kehadiran penyakit berjangkit.
 4. Negeri yang demam.
 5. Sindrom nyeri yang teruk.
 6. Komplikasi akibat perkembangan kencing manis.
 7. Hipertensi.
 8. Krisis hipertensi kerap.
 9. Gangguan irama jantung.

Agar tidak memburukkan lagi penyakit, adalah mustahil untuk membuat keputusan mengenai pelaksanaan latihan fisioterapi. Jika pesakit mempunyai periarthritis bilah bahu, set latihan Popov perlu disyorkan oleh doktor yang hadir. Pengajar yang berpengalaman akan membantu pesakit melakukan semua latihan dengan betul semasa melawat bilik terapi latihan.

Satu set latihan dalam periarthritis bahu bahu doktor popov

Kaedah Dr. Popov untuk rawatan periarthritis scapulohumeral - bersenam dengan video

Peradangan tendon adalah antara penyakit biasa yang mempengaruhi seseorang di mana-mana umur. Perubahan dalam sendi kapsul sendi dengan badan, menyebabkan kekakuan pergerakan, mampatan tisu keras dan lembut. Jika periarthritis humeroscapular dikesan, kompleks latihan Popov, yang dibangunkan oleh doktor pemulihan, akan membantu dengan pembesaran tulang belakang dengan teliti, mengeluarkan sakit di bahu dan mengembangkan sendi.

Latihan untuk periarthritis humeroscapular

Untuk rawatan penyakit dalam bentuk akut, ubat anti-radang dan analgesik. Selepas peralihan penyakit itu ke tahap remisi, para doktor menasihatkan untuk menyatukan proses pemulihan dengan langkah-langkah lain. Latihan untuk periarthritis humerocute mengikut kaedah Popov dianggap sangat berkesan. Kesan kompleks:

 1. mobiliti pulangan sendi bahu;
 2. manifestasi simptom yang menyakitkan dikurangkan.

Ciri khas terapi fizikal dalam hal periarthritis humeroscapular, yang dicadangkan oleh Dr. Popov, adalah kelancaran dan peregangan peregangan tendon bahu yang meradang, kesan langsung pada tisu keras dan lembut. Teknik ini terdiri daripada latihan gimnastik khas yang menyumbang kepada pembangunan aktiviti fizikal dan menguatkan sendi. Mereka termasuk:

Saya telah merawat sakit sendi selama bertahun-tahun. Saya boleh mengatakan dengan yakin bahawa sendi boleh dirawat, walaupun dalam usia tua.

Pusat kami adalah yang pertama di Rusia untuk menerima akses bersertifikat kepada ubat terbaru untuk osteochondrosis dan sakit sendi. Saya mengaku kepada anda apabila saya mendengar tentang dia buat kali pertama - saya hanya ketawa, kerana saya tidak percaya dengan keberkesanannya. Tetapi saya kagum ketika kami menyelesaikan ujian - 4 567 orang telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit mereka, ini lebih daripada 94% daripada semua subjek. 5.6% merasakan peningkatan ketara, dan hanya 0.4% tidak menyedari penambahbaikan.

Ubat ini membolehkan dalam masa yang sesingkat mungkin, dari 4 hari, untuk melupakan kesakitan di bahagian belakang dan sendi, dan dalam masa beberapa bulan untuk menyembuhkan kes yang sangat rumit. Selain itu, dalam rangka program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerimanya secara PERCUMA.

 • memukul
 • cerun;
 • fleksi otot belakang dan bahu.

Set latihan

Satu lagi ciri kompleks adalah pergerakan berulang dilakukan dengan amplitud yang lebih besar disebabkan pemanasan seragam kumpulan otot. Latihan Popov untuk rawatan periarthritis humeroscapular harus memberikan sensasi santai yang menyenangkan. Sekiranya kesakitan, adalah perlu untuk menghentikan gimnastik, setelah memulakan kelas selepas beberapa ketika. Apa yang perlu dilakukan:

 1. Pergerakan pertama berjalan di tempat. Pesakit duduk di tepi kerusi, kaki terpisah, bahu belakang. Semasa "berjalan", tangan meluncur sepanjang pinggul dari atas ke bawah.
 2. Relaksasi ligamen. Pesakit merendahkan tangannya, mula lancar menggerakkan bahunya di dalam bulatan. Meneruskan latihan ini, anda perlu membengkok dan perlahan-lahan meluruskan.
 3. Bahu ke hadapan. Peregangan tangan anda ke paras dada, membuat gerakan slinging dari badan anda. Dalam kes ini, disyorkan bahawa bahu "mengeluarkan" angka lapan.
 4. Sesi berikutnya dari kompleks Popov dalam kes periarthritis bahu dilakukan dalam kedudukan duduk. Lengan atas berada dalam keadaan longgar. Dengan mengeluh, anda harus menyeberang lengan anda ke dada anda, perlahan-lahan menolak bahu anda ke hadapan. Exhaling, anda mesti mengambil kedudukan permulaan.
 5. Senaman Pekeliling siku mengikut arah jam dan lawan jam.
 6. Meletakkan kakinya lebar bahu, perlahan-lahan memiringkan badan. Cuba sampai ke bahagian bawah dengan jari anda. Untuk menghantar kaus kaki di pihak-pihak, sekop untuk mengurangkan satu sama lain.
 7. Letakkan tangan anda di bahu anda, letakkan siku di hadapan anda. Untuk 5-6 saat, tarik siku anda ke hadapan.
 8. Tahap akhir terapi fizikal untuk polyarthritis menurut kaedah Popov adalah kelonggaran sendi dan otot. Untuk melakukan ini, pesakit mesti menurunkan lengannya di sepanjang badan, meluruskan mereka sepenuhnya untuk berehat. Inhale - senjata dibangkitkan, nafas - secara beransur-ansur menurunkan anggota dalam kedudukan awal.
 9. Kinerja kompleks Popov mesti tetap, setiap pergerakan diulang 10 kali. Apabila bahu pernafasan menjadi aktif lagi, anda boleh membawa tempoh satu latihan hingga 1 minit.

Contraindications

Penyertaan senam dalam proses memulihkan kesihatan membolehkan anda mencapai hasil yang lebih baik. Kompleks latihan dalam periarthritis bahu-bahu Dr Popov telah terbukti berkesan dalam merawat penyakit, bagaimanapun, sebelum menggunakannya, adalah disyorkan untuk berunding dengan pakar. Doktor mengenal pasti beberapa syarat di mana perlakuan kelas dilarang dengan ketat:

 • aritmia jantung;
 • kencing manis tahap kompleks;
 • tekanan darah tinggi;
 • krisis berulang;
 • bentuk periostritis humeroscapular akut;
 • demam;
 • infarksi miokardium;
 • penyakit berjangkit;
 • aneurisme otak.

Kecekapan Gimnastik

Jika diagnosis dibuat, seperti periarthritis humeroscapular - satu set latihan Popova mempunyai kesan yang baik pada sendi bahu yang cedera, mengembalikan mobiliti organ. Terapi senaman Dr. Popov membantu memulihkan kapasiti kerja tendon, memulihkan kekuatan otot, membawa ikat pinggang bahu menjadi nada fisiologi. Dengan senaman yang teratur, sindrom kesakitan berkurangan, amplitud pergerakan dalam peningkatan sendi.

Berhati-hati!

Sebelum saya membaca, saya ingin memberi amaran kepada anda. Kebanyakan "merawat" sendi, yang mengiklankan di TV dan menjual di farmasi - ini adalah perceraian lengkap. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa krim dan salap membantu, tetapi sebenarnya mereka hanya membuang gejala penyakit.

Secara ringkasnya, anda membeli anestetik biasa, dan penyakit itu terus berkembang menjadi tahap yang lebih sukar.

Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

 • Arthritis purulen akut;
 • Osteomyelitis - keradangan tulang;
 • Seps - keracunan darah;
 • Contracture - mengehadkan mobiliti sendi;
 • Dislokasi patologi - keluar dari kepala sendi dari fossa artikular.

Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.

Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan kebanyakan cara untuk rawatan sendi. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sendi adalah Hondrexil.

Ubat ini tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di TV dan di Internet, dan menurut program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh mendapatkan pakej Hondreksil secara PERCUMA!

Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai Hondrexil sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.

Video: periarthritis scapulohumeral

Anatoly, 51 tahun

Periartritis ikat pinggang bahu telah diperolehi selepas memindahkan almari di rumah. Kesakitan tidak tertanggung, mustahil untuk tidur pada waktu malam. Saya belajar tentang diagnosis dari traumatologist. Ubat-ubatan ini membantu seketika, maka rasa sakit di sendi semula. Menasihati satu set latihan Popov. Pergerakan kecil bahu kembali normal.

Saya bekerja di tapak pembinaan. Apabila bahu kanan mula sakit, saya mula menggosoknya dengan salap. Sebulan kemudian, dia tidak dapat bergerak tangannya, berpaling kepada doktor. Di samping ubat-ubatan, mereka menetapkan terapi senaman mengikut kaedah Popov. Pada mulanya latihan diberikan dengan kesukaran, secara beransur-ansur sendi dikembangkan. Gimnastik adalah mudah kerana ia boleh dilakukan di rumah.

Dilancarkan pada penggelek, tidak berjaya jatuh, cedera bersama bahu. Pemulihan mengambil masa yang lama, keradangan bermula. Ortopedis telah didiagnosis - periarthritis humeroscapular, disyorkan untuk terlibat dalam latihan fisioterapi. Kompleks latihan Popova dilakukan dengan pengajar, selepas dua minggu dia dapat memindahkan lengannya secara normal.

Kompleks latihan di periarthritis bahu bahu Dr. Popov

Sendi sendi adalah penyakit biasa, dan ia adalah tipikal untuk orang yang berumur berbeza. Salah satunya adalah periarthritis otot bahu, yang merupakan luka keradangan kapsul sendi bahu dan tendon sekitarnya. Perubahan-perubahan ini berlaku di tempat-tempat artikulasi bahu ke tubuh manusia.

Penyakit ini boleh menjadi satu atau dua hala.

Punca pembangunan

Penyebab utama periarthritis perioverit ialah:

Pembaca kami menulis

Hello! Nama saya
Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebajikan saya kepada anda dan laman web anda.

Akhirnya, saya dapat menyingkirkan kesakitan sendi. Saya menjalani gaya hidup aktif, hidup dan nikmati setiap saat!

Dari umur 45 tahun, sendi, lutut, jari, dan terutama bahagian belakang mula menyakiti. Apabila saya berusia 58 tahun, saya tidak boleh berjalan, dan sakit yang dahsyat ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya diseksa, semuanya sangat buruk.

Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya sembuh sepenuhnya sakit belakang dan sendi. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, menanam tomato dan menjualnya di pasaran. Bibi bertanya-tanya bagaimana saya berjaya melakukannya, di mana semua kekuatan dan tenaga saya datang, mereka tidak akan percaya bahawa saya berusia 62 tahun.

Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga tanpa kesakitan di belakang dan sendi, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

 • Beban kejutan besar.
 • Overstrain semasa senaman.
 • Kecederaan pada sendi bahu.
 • Kehadiran osteochondrosis tulang belakang serviks.

Pada wanita, penyakit ini boleh berkembang selepas mastektomi, ia dilakukan di hadapan tumor malignan.

Peringkat utama pembangunan

Penyakit ini biasanya berkembang secara beransur-ansur dan merangkumi beberapa peringkat. Bergantung kepada mereka, simptom-simptom tertentu penyakit akan berlaku.

Semasa subacute

Pada mulanya, terdapat sedikit kesakitan pada sendi apabila bergerak. Hyperemia diperhatikan di kawasan sendi, dan kenaikan suhu dan pergerakan lengan di arah atas dan ke belakang menjadi menyakitkan.

Periarthritis akut

Untuk peringkat penyakit ini dicirikan oleh:

 1. Kemunculan sakit kesakitan pada sendi pada waktu malam semasa rehat. Kesakitan dapat diberikan kepada leher, ketika mengangkat lengan dan berusaha menariknya kembali. Tindakan sedemikian hampir mustahil kerana kesakitan yang tajam.
 2. Secara beransur-ansur, kawasan sendi bahu menjadi edematous, terdapat hiperemia pada kulit di atas lesi.
 3. Pesakit mengadu kehilangan tidur dan peningkatan suhu badan kepada nilai subfebril.

Ciri ciri tahap penyakit ini ialah pesakit cuba menekan lengan bengkoknya ke dadanya, sehingga memastikan kedudukan yang paling nyaman baginya.

Kursus kronik

Sekiranya proses perubahan degeneratif dimulakan, dan rawatan tidak dijalankan, penyakit akan berubah menjadi tahap kronik, yang dicirikan oleh:

 • Kehadiran sakit kesakitan yang berterusan, yang boleh memburukkan lagi tenaga fizikal yang kuat.
 • Lama kelamaan, apa yang dipanggil sindrom bahu beku boleh berkembang.

Ubat anti-radang biasanya digunakan untuk rawatan perioarthritis akut dalam peringkat akut penyakit ini. Kewajiban juga adalah penerimaan analgesik, yang akan membantu untuk menghapuskan sindrom kesakitan. Apabila peralihan kepada periarthritis dalam pengampunan, apabila manifestasi kesakitan dan gejala radang menyusut, doktor menetapkan langkah-langkah terapeutik yang lain.

Penggunaan prosedur fisioterapeutik dan gimnastik untuk sendi memberikan kesan yang baik apabila merawat penyakit ini.

Di antara banyak kompleks dan kaedah rawatan yang bertujuan untuk memulihkan mobiliti sendi, kompleks Popov dianggap sangat berkesan.

Cerita pembaca kami

Sembuh sendi sakit di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa tentang sakit di sendi. Oh, bagaimana saya menderita, lutut saya dan sakit belakang, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan sekarang saya pergi ke minggu 7, saya tidak mengganggu sendi saya, saya pergi ke negara setiap hari, dan saya berjalan 3 km dari bas, jadi secara umumnya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Semua orang yang mempunyai sendi sakit - pastikan anda membaca!

Baca artikel penuh >>>

Ciri-ciri latihan Popova

Menurut teori Dr Popov, semua elemen anggota yang terkena, iaitu ligamen dan otot "dengan ingatan" mengambil kedudukan terpaksa, seperti pada peringkat akut, dan semata-mata tidak membenarkan anggota badan untuk mengembalikan sepenuhnya gerakan normal.

Popov mencipta kaedah khas untuk mengobati penyakit ini, yang terdiri daripada latihan fizikal yang bertujuan untuk memulihkan gerakan penuh anggota yang terkena periarthritis.

Semua latihan yang dibentangkan di kompleks ini direka khusus untuk perkembangan pergerakan tertentu anggota atas dengan periarthritis scapulohumeral.

Teknik prestasi

Dr. Popov mencipta satu kaedah rawatan yang unik, yang terdiri daripada latihan gimnastik, kompleks ini termasuk:

 1. Latihan pertama kompleks adalah apa yang dipanggil berjalan di tempat: pesakit harus duduk di pinggir kerusi, kaki harus diletakkan dan mula "berjalan", sedangkan lengan harus dilakukan pergerakan meluncur di pinggul dari atas ke bawah.
 2. Latihan berikut bertujuan untuk melegakan ligamen dan otot. Untuk melakukannya, anda perlu melonggarkan lengan anda dan melicinkan bahu anda, kemudian bengkokkan dan perlahan-lahan meluruskan, sambil terus memindahkan bahu anda.
 3. Satu lagi latihan yang berkesan yang merupakan sebahagian daripada kompleks Popov ialah gerakan peregangan bahu ke hadapan, sementara lengan juga mesti diperpanjang ke hadapan. Ia juga disyorkan untuk "menarik" lapan dengan bahu.
 4. Latihan senaman Popov yang berikut juga dilakukan dalam posisi duduk, tangan harus digantung dengan bebas, sambil menghirup, anda harus menyeberang mereka di dada anda dan pada masa yang sama tolak bahu anda ke depan, sementara menghembuskan nafas anda perlu kembali ke posisi awal.
 5. Latihan lain adalah untuk menjalankan gerakan pekeliling siku ke hadapan dan ke belakang.
 6. Sebagai kesimpulan, anda perlu meletakkan kaki anda bahu lebar dan bengkokkan lebih perlahan, ketika cuba untuk mencapai kaki, kemudian luruskan, kaus kaki harus diarahkan ke luar, bilah bahu dibawa bersama.
 7. Untuk melakukan latihan berikut, anda perlu meletakkan tangan anda pada bahu anda, manakala siku anda harus diarahkan ke depan, dalam kedudukan ini, anda harus melakukan siku siku ke hadapan.
 8. Latihan terakhir - tangan harus diturunkan, pada masa yang sama mereka harus benar-benar santai, sambil menghirup - lengannya harus diangkat ke atas, sementara menghembuskannya perlahan-lahan menurun ke posisi awal.

Semua latihan di atas perlu dilakukan dengan kerap, setiap 4-5 saat sekurang-kurangnya 10 kali.

Jika semasa ketidakselesaan senaman timbul, maka adalah perlu untuk menghentikan gimnastik dan melonggarkan otot, untuk ini anda perlu melakukan senaman santai. Hanya selepas semua sensasi yang tidak menyenangkan atau menyakitkan hilang, ia akan mungkin untuk meneruskan ke prestasi selanjutnya gimnastik.

Seberapa berkesan sistem Popov?

Kompleks Popov juga dikenali sebagai teknik pergerakan kecil, ia mempunyai kesan yang baik dan sempurna mengembangkan pergerakan sendi anggota yang terkena dengan periarthritis scleroculocystinal.

Di samping itu, gimnastik Popova menyumbang kepada pemulihan kekuatan otot dan mengekalkan tali bahu dalam keadaan fisiologi nada. Juga dengan bantuan latihan yang ditunjukkan dalam kompleks, seseorang dapat meningkatkan amplitud pergerakan di sendi bahu.

Latihan kerap melatih otot fiksatif dan mengurangkan sakit pada periarthritis anggota yang terkena.

Contraindications

Walaupun kecekapan tinggi dari gimnastik Dr Popov, terdapat syarat-syarat tertentu yang menjalankan kelas adalah dilarang dengan ketat, ini termasuk:

 • Gangguan irama jantung.
 • Hipertensi dan krisis kerap.
 • Kencing manis yang rumit.
 • Sindrom nyeri yang teruk.
 • Negeri demam.
 • Penyakit berjangkit.
 • Kehadiran aneurisme.
 • Infark miokard berulang.

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan pelaksanaan kompleks, anda perlu berunding dengan pakar. Ubat-ubatan sendiri, walaupun ia hanya senaman, boleh merosakkan kesihatan anda!

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi ortopedi Sergey Bubnovsky mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>

Terapi senaman untuk periarthritis scapular bahu: latihan Popov dan Bubnovsky

Kadang-kadang ada penyakit di kawasan bahu, yang menghalang irama kehidupan yang biasa, mengganggu kerja aktif dan berehat. Anda berharap bahawa anda akan sakit dan melepaskannya, anda mencari penyebabnya dalam draf atau kerja keras, tetapi dalam 80% daripada semua kes sensasi sendi sendi bahu, diagnosis adalah "sclerocephalus periarthritis syndrome".

Periarthritis membuat dirinya dirasakan dengan rasa sakit di bahu, kekakuan. Adalah sukar untuk mengangkat tangan anda untuk menyikat rambut anda, memakai kot atau hanya meletakkan tangan anda di belakang anda. Kesakitan bertambah pada waktu malam dan tekanan pada sendi bahu.

Periartritis ikat pinggang bahu boleh sembuh 100%. Anda perlu terus berurusan dengan kesihatan anda dan dalam segala cara untuk mencapai pemulihan aktiviti motor sendi bahu.

Biasanya, rawatan terdiri daripada satu set langkah:

 • Mengehadkan beban pada sendi bahu.
 • Sekatan dadah dalam bentuk NSAIDs, suntikan glucocorticoids, hydrocortisone, Kenalog.
 • Gimnastik terapeutik untuk mengekalkan mobiliti.

Lebih terdedah kepada penyakit selepas 45 tahun. Tetapi malangnya, bukannya merawat bahu yang sakit, banyak yang mula melakukan segala-galanya dengan tangan yang lain dan membebani bahu yang sihat, sehingga hanya membuat diri mereka lebih buruk.

Nilai terapi senaman dalam periarthritis scapulohumeral adalah sukar untuk menaksir. Prinsip terapi fizikal mengambil sebagai asas banyak kaedah pengarang.

Gimnastik Popova

Kompleks latihan doktor pemulihan Peter Alexandrovich Popov berdasarkan pengulangan pergerakan dengan amplitud yang semakin meningkat secara beransur-ansur. Iaitu, apabila pergerakan yang sama diulang, otot menjadi panas, dan tidak lama lagi mereka dapat menahan beban yang semakin banyak.

Adalah disyorkan untuk mengikuti beberapa peraturan:

 • Pergerakan mesti dilakukan, tidak membawa kepada sensasi yang tidak menyenangkan.
 • Tidak ada kesakitan, jadi anda perlu berurusan dengan setiap orang sejauh mungkin.
 • Pastikan untuk berehat otot pinggang bahu selepas setiap senaman.
 • Pernafasan adalah tenang, dengan bijak dengan pergerakan.

Gimnastik terapeutik mengikut Popov terdiri daripada beberapa jenis latihan:

Dalam diagnosis "periarthritis scapulohumeral," satu set latihan mesti dipilih sedemikian rupa sehingga, dengan regangan secara beransur-ansur, memberi kesan arah pada tisu lembut dan keras sendi. Tugas ini dilakukan oleh senam Dr. Popov dan kaedah Dr. Bubnovsky.

Latihan

Kira-kira satu minit dibenarkan untuk setiap gerakan. Jika anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan, anda boleh melangkau senaman dan bergerak ke arah seterusnya. Selepas beberapa saat, cuba mencuba sekali lagi.

Salah satu latihan paling universal di Popov sedang duduk di kerusi. Selain itu, asasnya ialah "Berjalan" duduk di atas kerusi. Untuk melakukan ini, duduk di atas kerusi, letakkan tangan anda di atas lutut anda. Untuk mengambil kedudukan lurus badan dan tulang belakang yang betul, dan dengan pergerakan lancar (tidak jerking), mula berjalan sambil duduk - mengangkat jari kaki di lilitan kaki kanan dan kiri.

Tangan yang berbaring di atas lutut bergerak ke atas pinggul kerana pergerakan lutut. Anda boleh memanfaatkan ini dan menggerakkan telapak tangan anda di sepanjang paha, kerana pada masa yang sama bahu anda hangat tanpa rasa sakit.

Adalah penting untuk secara sedar merasakan kerja bahu. Kemudian anda akan dapat merasakan bagaimana sendi bahu mula memanaskan badan. Akibatnya, anda akan dapat melakukan latihan yang lebih sukar.

"Berjalan" duduk di atas kerusi adalah latihan utama dalam senam Popov, dan pada masa akan datang ia akan berehat selepas setiap senaman baru.

Apa latihan lain yang dibangunkan Popov:

 1. Tangan lebih rendah, berehat, tulang belakang lurus, kaki di atas lantai. Perlahan-lahan gerakkan bahu bergantian ke depan dan ke belakang. Anda perlu merasakan "beban" di bahagian bawah tangan, dan juga diinginkan untuk meluruskan dan melonggarkan bahagian lumbar secara serentak. Menggerakkan bahu anda untuk meluruskan, sedikit bersandar dan sebaliknya. Iaitu, jika anda menolak bahu anda ke depan, berehatlah bahagian belakang anda. Anda juga perlahan-lahan menarik bahu, membuat pergerakan bahu di bahu. Seluruh badan bekerja dalam gelombang.
 2. "Lapan". Gerakan cahaya bahu angka lapan. Pertama beberapa kali ke hadapan dan kemudian kembali. Anda boleh menyimpang sedikit ke sisi. Untuk melakukan perlahan-lahan dalam irama pendulum. Apabila bahu dinaikkan, belakang diluruskan, dan apabila ia turun dan diketepikan, ia melonggarkan dan membungkuk sedikit. Sendi pinggul juga dibangkitkan dan diturunkan.
 3. Tangan bergelut di hadapan anda. Perlahan-lahan angkat, putar telapak tangan anda. Jangkau untuk tangan. Jika ia menyakitkan, maka peregangan lengan ke hadapan di depan anda akan meregangkan tulang belakang dan toraks. Semasa prestasi kapsul bahu berfungsi, otot bahu bergabung. Apabila anda melakukan senaman, ingat untuk bernafas: bergerak ke hadapan - terhirup, kembali - menghembuskan nafas. Bahu setiap kali membawa depan lebih rapat antara satu sama lain.
 4. Gelombang tangan. Pergerakan badan ke belakang dan sebagainya, sedikit diregangkan ke sisi tangan. Badan ke hadapan - tangan ditarik balik (menyedut), badan kembali - lengan ke hadapan (pada nafas). Bilah bahu untuk menyambung, mengurangkan bahu depan. Adakah perlahan-lahan, tenang.
 5. Gerakan bergantian ke depan, ke belakang. Bermula dengan amplitud yang kecil, tarik tangan anda satu demi satu ke tahap kepala anda. Menghembus dalam satu tangan, menghembuskan nafas. Pada satu lengan, luruskan badan ke belakang, di sebelah yang lain, luruskan ke hadapan. Kemudian, bertukar sedikit, ambil sedikit tangan ke tepi dan sampai ke sana. Pastikan untuk bekerja seluruh badan.
 6. Bend siku anda di hadapan bahu anda dan lancarkan pergerakan bulatan yang lancar. Seluruh tulang belakang berfungsi. Pertama, lakukan (menyedut), kemudian turun (menghembuskan nafas), dan dalam arah yang bertentangan. Mulakan dengan amplitud yang kecil. Secara beransur-ansur membuat pergerakan lebih luas. Anda boleh menyambung tulang belakang dan menggerakkan seluruh badan di belakang siku atas dan ke bawah.
 7. Sambungkan lutut dan jari kaki. Lean ke hadapan dan meregang tangan anda ke lantai. Meluruskan kaus kaki dan lutut anda, luruskan badan anda dan gabungkan bilah bahu. Ulang terlebih dahulu. Dalam kes ini, terdapat peregangan tali pinggang lumbar, toraks, bahu, sebaik sahaja anda merasa ketegangan, berhenti.
 8. Elbows bengkok, lengan di bahu. Gerakkan siku anda ke depan dan ke belakang - dalam gerakan sedemikian untuk memberi pergerakan pada tali pinggang bahu.

Jangan melakukan sebarang latihan melalui kekerasan. Hanya rasa sakit yang muncul - pergi ke yang seterusnya.

Streamers, "Wave"

Terdapat latihan lain - yang disebut stretch mark. Mereka tidak kurang berguna di atas disenaraikan. Tetapi kita harus ingat gimnastik ini juga membayangkan pelaksanaan "Relaksasi" dan "Berjalan".

 1. Tangan ke bawah. Buka telapak tangan anda, angkat tangan anda melalui bahagian tepi ke bahu. Palms berundur. Tangan ke bawah, menyentuh bahagian luar paha palma. Tulang belakang diluruskan, dan lengan ditarik ke bawah, meregangkan otot. Lancar kembali.
 2. Tangan ke bawah. Selalunya, sedikit lentur pergelangan tangan, angkat dan tolak lengan di hadapan anda. Complicate: naik ke bahu, lentur pada siku. Satu tangan - menyedut, yang lain - menghembus nafas. Satu tangan - badan ke hadapan, yang lain - belakang. Kerja bahu bahu, bahagian lumbar.

Latihan "Gelombang" adalah seperti berikut: tangan dalam kunci di dada. Naikkan satu bahu, siku, tangan, kemudian yang lain sebagai santai. Kemudian tangan berada di istana, tetapi hanya gerakan bulat yang dilakukan dengan tangan, lalu termasuk bahu. Sekarang tarik tangan ke kunci ke hadapan dan turunkan telapak tangan ke luar.

Anda boleh melakukan perkara berikut: tangan ke bawah. Buat bahu mengetatkan putaran (fokus pada sendi bahu) beberapa kali ke belakang, kemudian ke depan.

Kompleks Popova perlu dilakukan setiap hari. Mungkin akan ada rasa sakit yang tidak menyenangkan di kawasan bahu - ini adalah perkara biasa. Ketegangan otot harus lulus selepas pelajaran kedua.

Kaedah Bubnovsky

Kinesitherapy mengikut sistem Sergei Mikhailovich Bubnovsky akan membantu menguatkan ligamen, menguatkan otot, mengembangkan sendi, dan menggerakkan kekuatan dalaman tubuh. Rawatan terdiri daripada mengulang pergerakan tertentu dengan dan tanpa simulator. Kompleks ini dibangunkan secara individu untuk masing-masing.

Latihan asas periarthritis:

 1. Dengan dumbbells. Ambil dumbbell cahaya. Naikkan nafas. Penyedutan mesti aktif "ha ha." Ulangi sehingga 20 kali. Kerja tangan memberi peningkatan peredaran darah ke sendi bahu. Jika ketidakselesaan muncul selepas melakukan senaman, anda boleh meletakkan ais di bahu - ia akan melegakan kesakitan. Jika anda mahu, anda boleh merumitkan tugas anda - untuk melakukan senaman ini dengan dumbbell yang lebih berat.
 2. "Kilang". Berdiri, melakukan gerakan tiang melebar luas dengan lengan lurus (bergantian kanan, kiri). Pertama beberapa kali ke depan, kemudian kembali. Harus berfungsi seluruh badan. Mulakan dengan pergerakan perlahan, secara beransur-ansur mempercepat dan meningkatkan skop. Anda boleh melakukan sehingga 20 kali.

Bahu dirawat untuk jangka masa yang panjang, jadi perkara utama tidak berhenti. Terapi fizikal perlu dilakukan setiap hari. Otot, sendi harus berfungsi, bukan atrofi. Sekiranya sakit, gunakan sejuk pada otot.

Rawatan melalui pergerakan telah membantu pesakit yang terdesak. Tetapi dengan menggabungkan kursus terapi dadah dengan senaman terapeutik, seseorang boleh mempercepat proses penyembuhan beberapa kali.

Sumber: http://sovets.net/11965-plechelopatochnyj-periartrit-kompleks-uprazhnenij-popova.html, http://medotvet.com/vosstanovlenie-sustavov/kompleks-uprazhnenii-pri-plechelopatochnom-periartrite-doktorato-dostorate. html, http://moyskelet.ru/lechenie/lfk-i-joga/plechelopatochnyj-periartrit-kompleks-uprazhnenij-popova.html

Lukiskan kesimpulan

Kami menjalankan siasatan, mengkaji sekumpulan bahan, dan yang paling penting, kami memeriksa sebahagian besar ubat untuk kesakitan sendi. Keputusan itu ialah:

Semua ubat memberikan hasil sementara sahaja, sebaik sahaja rawatan itu dihentikan - kesakitan segera dikembalikan.

Ingat! TIDAK ADA BANYAK untuk membantu anda menyembuhkan sendi anda jika anda tidak menggunakan rawatan yang kompleks: diet, rejimen, senaman, dan sebagainya.

Maksud moden untuk sendi, yang penuh dengan seluruh Internet, juga tidak menghasilkan hasil. Seperti yang ternyata - semua ini adalah penipuan pemasar yang mendapat wang besar atas fakta bahawa anda dipimpin oleh iklan mereka.

Satu-satunya ubat yang memberi ketara
hasilnya adalah chondrexyl

Anda bertanya, mengapa semua orang yang menderita kesakitan di sendi, dalam seketika tidak menyingkirkannya?

Jawapannya mudah, Hondreksil tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di Internet. Dan jika mereka mengiklankan - maka ini adalah FAKTA.

Terdapat berita baik, kami pergi ke pengilang dan berkongsi dengan anda pautan ke laman rasmi Hondreksil. By the way, pengilang tidak cuba untuk mendapatkan keuntungan pada orang yang sakit sendi, untuk promosi, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima satu pakej dadah secara PERCUMA!