Utama / Lutut

Korset untuk scoliosis

Scoliosis adalah patologi sistem muskuloskeletal. Pada masa yang sama, ada kelengkungan lajur tulang belakang. Secara luaran, penyakit ini menunjukkan pelanggaran postur. Mengubah kedudukan normal pinggul dan bahu. Dari masa ke masa, patologi berkembang. Lebih besar tahap keparahan, semakin rendah keberkesanan terapi.

Untuk membetulkan skoliosis diperlukan untuk melakukan latihan fizikal khas. Memakai korset ortopedik akan membantu untuk menghentikan kelengkungan lanjut.

Prinsip penekanan ortopedik

Peranti ini membolehkan anda menyelaraskan postur dan mencegah perubahan selanjutnya. Korset adalah sistem pelbagai bahan. Ini boleh menjadi fabrik elastik, plastik atau logam.

Korset scoliosis direka untuk membetulkan badan dalam kedudukan yang betul. Disebabkan ini, pembahagian seragam beban pada tulang belakang dicapai.

Menghilangkan kelengkungan itu sukar. Beberapa faktor mempengaruhi kejayaan terapi. Yang utama ialah:

 • struktur penetapan model;
 • memakai tempoh;
 • pematuhan dengan cadangan doktor;
 • penggunaan fisioterapi.

Hanya kesan yang kompleks boleh membetulkan postur. Korset ortopedi untuk scoliosis sering disyorkan untuk remaja. Penyimpangan postur adalah masalah biasa di kalangan pelajar sekolah. Pada usia ini, peluang untuk membetulkan pelanggaran adalah tinggi. Ia berguna untuk memakai korset dan orang dewasa.

Reka bentuk ini melaksanakan beberapa fungsi:

 1. Meluruskan belakang. Inilah tugas utama. Pada kebanyakan model, tahap penetapan badan adalah laras. Ini membolehkan anda secara bertahap menyelaraskan postur anda. Lelaki itu terbiasa untuk menjaga belakangnya lurus, tidak bersandar pada sisi.
 2. Memunggah tulang belakang. Oleh kerana kedudukan badan yang betul di angkasa, paksi pusat mengalami tekanan yang kurang. Pemunggahan Thoracic, bahu meluruskan.
 3. Kelembapan dalam perkembangan scoliosis. Patologi sentiasa berkembang. Selekoh yang tidak tetap dalam ruang tulang belakang semakin besar. Korset menghalang kemerosotan keadaan.

Untuk korset untuk mendapatkan manfaat daripada scoliosis, perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan model. Terdapat beberapa pilihan. Ortopedik akan membantu memilih yang terbaik.

Kaedah Pemilihan Latch

Dalam perubatan, adalah kebiasaan untuk memanggil struktur fiksasi untuk sendi ortosis. Sukar untuk memilih produk yang serupa dengan anda sendiri. Perlu mengambil kira beberapa faktor, seperti:

 • umur pesakit;
 • jenis scoliosis;
 • darjah kelengkungan.

Terdapat dalam model pelbagai saiz dan bentuk. Mereka melaksanakan fungsi mereka. Untuk kecekapan maksimum, ortosis boleh dibuat untuk memerintahkan. Dalam kes ini, semua ciri individu pesakit akan diambil kira.

Cara memilih korset di salon ortopedik daripada pilihan siap sedia, beritahu ortopedik. Perlu dipertimbangkan untuk tujuan apa produk dibeli. Model elastik lembut sesuai untuk mencegah gangguan postur. Kelebihan utama mereka adalah kemudahan dalam operasi. Dengan tujuan rawatan menggunakan orthoses keras.

Untuk memakai sistem sedemikian perlu digunakan secara beransur-ansur. Mereka mengehadkan pergerakan dengan ketara.

Varieti korset dan perbezaan antara satu sama lain

Semua sistem penetapan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: sokongan dan pembetulan. Jenis pertama dimaksudkan untuk pencegahan scoliosis. Adalah sesuai untuk menggunakannya dengan penyimpangan kecil dari norma.

Kanak-kanak ortopedik sekolah mengesyorkan memakai reclinators. Seperti korset dengan scoliosis 1 darjah akan membantu untuk menjaga badan dalam kedudukan yang betul. Reclinator Ortopedik adalah sistem pengunci yang lembut.

Model yang berbeza membenarkan anda memegang posisi tulang belakang toraks atau lumbar yang dikehendaki.

Orang dewasa disyorkan memakai pendakap ini apabila duduk. Sistem sokongan tidak akan dapat membetulkan postur mereka dengan ketara, tetapi mereka dapat mencegah terjadinya pelanggaran.

Orthoses pembetulan mempunyai kesan penyembuhan. Sistem ini diperbuat daripada bahan tegar. Mereka adalah besar, mereka sukar untuk disembunyikan di bawah pakaian, tetapi penggunaan orthoses ini diperlukan apabila scoliosis 3 atau 4 darjah muncul.

Korset pembetulan dengan scoliosis 2 darjah bertindak kerana tekanan pada kawasan cacat. Mereka mesti berpindah ke zon bebas dalam ortosis. Apabila memakai sistem sedemikian, lengkung di mana-mana bahagian tiang tulang belakang dihapuskan. Rawatan scoliosis pada kanak-kanak dijalankan dengan lebih berkesan berbanding pada orang dewasa, disebabkan oleh pergerakan sendi yang lebih besar.

Jenis pembetulan korset untuk scoliosis dipilih secara individu bergantung kepada tahap dan bentuk kelengkungan. Terdapat beberapa model:

 1. Milwaukee Corset. Ini adalah model separa tegar yang membolehkan anda menyesuaikan tahap fiksasi. Ortosis dilengkapi dengan pelana lumbar, plat belakang yang luas dan paha leher.
 2. Korset Lyon. Untuk pembuatan seperti ortosis, polimer dan logam digunakan. Model ini adalah mudah kerana kemungkinan pelarasan ketinggian. Ini adalah relevan apabila memilih reka bentuk untuk kanak-kanak.
 3. Corset Chenot. Ini adalah sistem jenis yang tegar yang diperbuat daripada bahan polimer. Reka bentuk yang sama dicipta untuk pesakit secara individu, kerana tidak ada kemungkinan penyesuaian. Ortosis dilengkapi dengan lapisan busa di permukaan dalaman.
 4. Boston Corset. Ini adalah sistem jenis keras. Clasp pada reka bentuk terletak di belakang. Apabila memakai ortosis seperti itu, rantau thoracic tetap bebas. Hanya kawasan loin dan sacrum ditetapkan.

Bagi setiap pesakit, ortosis dipilih secara individu. Kesan memakainya akan jika anda mengikuti semua cadangan pakar bedah ortopedik.

Pemilihan sistem penetapan bergantung kepada tahap patologi

Tahap kelengkungan ditentukan oleh ortopedis selepas pemeriksaan visual dan pemeriksaan x-ray. Parameter ini dipengaruhi oleh sudut sisihan dari paksi pusat. Biasanya, lajur tulang belakang terletak lurus, lengkung semulajadi di kawasan torak dan lumbar dipelihara.

Pada tahap 1, terdapat sisihan sedikit dari paksi menegak. Ini adalah tahap awal perubahan postur. Doktor akan mengesyorkan satu set latihan dan memakai reclinator pembetulan sokongan. Sistem semacam itu akan membolehkan anda untuk menetapkan belakang anda dalam kedudukan yang betul. Dari masa ke masa, seseorang akan membangunkan tabiat yang sepadan.

Korset prophylactic tidak menyekat pergerakan dan tidak kelihatan di bawah pakaian. Walau bagaimanapun, penggunaannya dalam pelanggaran serius tidak wajar.

Patologi Gred 2 adalah masalah yang lebih serius. Diagnosis mesti disahkan dengan pemeriksaan radiografi. Sudah dari tahap penyakit ini disarankan untuk memakai fixative pembetulan.

Kelengkungan Gred 2 boleh diperbetulkan menggunakan struktur separa tegar seperti Orthosis Milwaukee.

Di hadapan scoliosis gred 3, sistem keras diperlukan. Doktor mengesyorkan pembetulan orthosis Chenot atau Boston. Pilihannya bergantung kepada penyetempatan kelengkungan. Hanya sistem penguncian pepejal yang akan membantu mengatasi skoliosis yang ketara di peringkat perkembangan seterusnya.

Ketergantungan bentuk korset pada jenis scoliosis

Pilihan struktur penetapan yang optimum dipengaruhi bukan sahaja oleh tahap patologi. Adalah penting untuk mempertimbangkan jenis kelengkungan itu sendiri.

Scoliosis boleh menjejaskan bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan. Patologi umum tulang belakang toraks dan lumbar dipertimbangkan. Apabila melengkung pada paras punggung bawah, disyorkan memakai korset Boston. Ia membolehkan anda membetulkan kawasan yang terjejas.

Untuk membetulkan postur pada tahap bahagian toraks, jenis ortos lain digunakan. Corset Chenot akan membantu dengan kecacatan mendalam. Apabila scoliosis adalah 2 darjah, ia dibenarkan menggunakan korset Milwaukee atau Lyon.

Sistem ini menyumbang kepada pemeliharaan mobiliti yang lebih besar. Jika kelengkungan sedikit postur didiagnosis, adalah mungkin untuk memakai reclinator elastik.

Milwaukee korset adalah mudah kerana ia membolehkan anda untuk memperbaiki leher dalam kedudukan yang dikehendaki. Disebabkan ini, kelengkungan di bahagian atas tulang belakang diperbetulkan.

Sekiranya berlaku pelanggaran serius pada masa yang sama di beberapa jabatan, ortopedis akan menasihatkan pembinaan yang tegar. Pilihan yang ideal akan menjadi ortosis Chenot, dibuat khusus bagi parameter individu.

Peraturan penggunaan korset

Pesakit dengan kelengkungan yang didiagnosis tertarik sama ada korset membantu dengan patologi ini. Untuk mencapai hasil yang dirancang, anda mesti mengikuti peraturan memakai struktur penetapan:

 1. Tempoh penggunaan akan menentukan doktor. Memakai korset mestilah sentiasa. Keluarkan struktur selama 1 jam sehari.
 2. Mereka terbiasa dengan ortosis secara beransur-ansur bermula dari 1-2 jam sehari. Satu-satunya pengecualian ialah kehadiran scoliosis 3 atau 4 darjah. Penjepit dalam kes ini dipakai terus-menerus dari hari pertama penggunaan.
 3. Sistem tidak dipakai pada badan telanjang. Di bawah penahan mestilah baju atau baju ketat yang ketat.
 4. Apabila memakai apa-apa jenis ortosis adalah dilarang untuk mengangkat berat.
 5. Setiap 3 bulan diperlukan untuk melawat seorang pakar ortopedik. Doktor akan memantau hasil terapi.
 6. Dengan tegas menghentikan penggunaan ortosis adalah dilarang. Ia perlu untuk secara beransur-ansur mengurangkan masa yang dibelanjakan dalam korset.

Orthoses dipakai untuk tempoh yang lama. Sebagai peraturan, ia adalah beberapa tahun. Jika anda berjaya memperbaiki postur anda dengan bantuan penjepit, maka anda perlu pemerhatian lanjut dari pakar.

Ortopedik ini akan menjalankan peperiksaan visual biasa dan, jika perlu, menetapkan pemeriksaan sinar-X. Ini akan mengelakkan perkembangan gangguan sekunder.

Scoliosis Korset

Terapi pembetulan selama beratus-ratus tahun berurusan dengan gangguan sistem muskuloskeletal telah terbukti menjadi cara yang berkesan dan korset perubatan untuk scoliosis sentiasa menjadi sebahagian daripada kursus rawatan dan pencegahan komprehensif. Scoliosis sebagai nama kolektif dari beberapa kelengkungan asimetri yang berbeza dari tulang belakang bukan penyakit yang berasingan, melainkan gejala yang biasa, seperti sakit kepala atau demam, dan mungkin menyembunyikan gangguan lain yang lebih serius.

Walaupun sukar untuk menilai risiko scoliosis (dalam 80% kes penyakit diakui sebagai idiopatik, iaitu, dengan sebab yang tidak dapat dijelaskan), adalah mungkin untuk mengenal pasti peranan utama gaya hidup aktif yang tidak aktif dalam perkembangan patologi. Scoliosis adalah yang paling berbahaya untuk kanak-kanak dan remaja dalam tempoh pembangunan fizikal intensif (10-18 tahun) dan kekurangan rawatan pada usia ini membawa kepada masalah yang signifikan dengan postur dan kemungkinan komplikasi dengan penyakit belakang di masa depan.

Jenis dan penggunaan korset pembetulan

Korset untuk belakang dengan scoliosis, lordosis, kyphosis dan gabungan campuran mereka paling berkesan pada peringkat awal. Dengan langkah tepat pada masanya yang bertujuan untuk menghapuskan kecacatan tulang belakang, ortopedik bermakna dengan kombinasi kaedah tambahan (gimnastik, terapi fizikal, terapi manual dan prosedur fisioterapi lain) membolehkan anda memulihkan sepenuhnya postur normal dalam beberapa bulan penggunaan. Bergantung pada keamatan dan ciri manifestasi dalam pesakit tertentu, korset untuk tulang belakang dengan scoliosis adalah dua jenis - sokongan dan pembetulan.

Ia hampir mustahil untuk mencari dua bentuk manifestasi kelengkungan tulang belakang yang serupa, oleh itu pendekatan ketat individu untuk pilihan peranti untuk pembetulan belakang diperlukan.

Sokongan

Lebih banyak propilaksikal daripada cara yang bebas untuk menghapuskan patologi yang diabaikan, korset sokongan untuk belakang ditetapkan:

 • Untuk rawatan scoliosis peringkat pertama;
 • Sebagai langkah terapeutik pencegahan, jika terdapat prasyarat untuk perkembangan scoliosis, penyakit sistem muskuloskeletal, ketidakpatuhan berterusan terhadap postur normal kanak-kanak;
 • Untuk menghalang kemajuan ubah bentuk, melegakan kesakitan bersamaan dan blok otot;
 • Sebagai bantuan dalam mengekalkan postur untuk penyakit lain tulang belakang.

Kelebihan alat sokongan termasuk kemudahan pakaian, akses dan fleksibiliti tersembunyi. Perbezaan dalam reka bentuk membolehkan kita membezakan tiga jenis pembetulan utama untuk menyokong postur:

 • Klinik. Peranti ortopedik paling mudah yang terdiri daripada gabungan tali pinggang elastik padat, memotong lapan angka di dada. Membantu mencegah bias sisi dalam postur dan membungkuk, sedikit meluruskan tulang belakang. Reclinator adalah praktikal kerana ia menggabungkan dengan korset yang lebih kompleks tanpa sebarang masalah.
 • Pembetulkan dada. Pembalut penuh untuk bahagian atas badan dengan pita tambahan di sekeliling badan dan bingkai separa tegar, yang memberikan sokongan kepada badan untuk memerangi pembengkakan serius, scoliosis dan penyimpangan bilah bahu.
 • Korset semi-tegar Thoracolumbar dari scoliosis. Membantu mencegah perkembangan scoliosis 1-2 darjah, jenis normal atau bercampur disebabkan oleh liputan penuh tulang rusuk seluruh permukaan belakang. Satu langkah peralihan antara sokongan konvensional dan rawatan pembetulan. Ia dipilih oleh doktor secara individu, dalam saiz dan dipakai pada teknik khas, yang menjamin hasil optimum.

Korset Pembetulan

Menggunakan sokongan bermakna postur sekurang-kurangnya 30 minit sehari dan tempoh keseluruhan secara beransur-ansur meningkat hingga 4 jam. Adalah penting untuk melakukan semua aktiviti fizikal dan kerja duduk yang membosankan (membaca, melepak di komputer, melakukan pelajaran, dan lain-lain) dengan ketat dalam korset. Tetapi jika penyakit terus berkembang, walaupun pencegahan, sudut kelengkungan tulang belakang melebihi 20 darjah sisihan dari norma, sakit dan patologi tambahan tulang belakang muncul, pembetulan penuh diperlukan.

Korset yang direka untuk membetulkan skoliosis 2-3 darjah berbeza daripada yang menyokong kerana ia mempunyai kerangka yang teguh dengan titik tambahan sokongan untuk ruang tulang belakang dan bertindak secara berkesan di kedua-dua arah - sisi dan frontal. Pengeluaran dibuat secara individu, di atas plaster daripada tubuh pesakit. Memakai korset dalam kes yang diabaikan adalah kekal (kecuali mandi dan prosedur), dengan dinamik positif, tempoh dikurangkan kepada 1 jam sehari. Keadaan tulang belakang pesakit secara teratur diperiksa oleh pemeriksaan doktor dan radiografi.

Model yang paling popular

Terdapat pelbagai sistem untuk membetulkan skoliosis dan yang paling biasa adalah:

 • Corset Chenot. Menurut parameter anatomi pesakit, bingkai tegar satu bahagian diperbuat daripada termoplastik tahan lama dengan pad buih. Penempatan overlays dan rongga bebas dalam badan sepadan dengan titik sokongan tambahan dan bertujuan untuk meratakan zon cembung belakang. Dari masa ke masa, bentuk korset disesuaikan untuk menyesuaikan dengan dinamika patologi. Peranti ini sangat popular kerana kecekapannya yang tinggi (dalam beberapa kes ia menjadi ubat bahkan terhadap 4 darjah scoliosis) dan kemudahan pengeluaran relatif.
 • Milwaukee Corset. Jenis separa tegar dengan panduan pembetulan menyokong pada bingkai tegar dengan pelana. Sebaliknya terdapat sokongan untuk dagu dan leher. Kelebihannya adalah keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian, yang sangat ergonomik untuk rawatan scoliosis pada kanak-kanak semasa tempoh pertumbuhan pesat.
 • Boston corset keras jenis. Reka bentuk datang ke dada, iaitu, memberi tumpuan kepada penghapusan masalah dengan tulang lumbar dan sacral.
 • Korset Lyon. Mengingatkan sistem Milwaukee yang rumit dengan segmen horizontal tambahan untuk melegakan beban dari dada dan punggung bawah. Juga mudah disesuaikan. Bersama dengan polimer, sokongan logam sering digunakan sebagai bahan. Berkesan pada keseluruhan jarak dari leher ke tailbone.

Adakah latihan fizikal terapi membantu dengan scoliosis 1 darjah?

Korset untuk skoliosis tulang belakang

Pelanggaran postur, di mana kolom tulang belakang bercampur relatif kepada paksi di sisi - di sebelah kiri atau kanan, dipanggil scoliosis. Membetulkan kedudukan yang salah adalah mungkin dengan bantuan korset khas, yang juga dikenali sebagai pembetulkan postur atau orthoses. Adalah penting untuk memahami dengan teliti bukan hanya pilihan model tertentu, tetapi juga cara memakainya untuk mendapatkan hasil rawatan yang lebih berkesan.

Punca dan jenis scoliosis

Pembangunan postur scoliotik paling sering dikaitkan dengan tulang toraks dan lumbar. Kesalahpahaman umum ialah scoliosis membawa kepada melompat, menonjol perut dan kelainan lain yang berkaitan dengan peningkatan kelengkungan tulang belakang. Malah, dalam kes ini kita bercakap tentang kyphosis - bengkok ke belakang dan sebagainya.

Perbandingan visual dari tulang belakang dan tulang belakang yang terjejas oleh scoliosis ditunjukkan dalam angka tersebut.

Menariknya, walaupun terdapat penyimpangan yang luas, dalam kebanyakan kes (kira-kira 75-80%) punca-punca yang tepatnya tidak diketahui, maka majoriti penyelewengan berkaitan dengan apa yang disebut skoliosis idiopatik.

Walau bagaimanapun, agak jelas bahawa di antara semua sebab terdapat 2 kumpulan besar:

 1. Scoliosis pembangunan jangka panjang, yang diperolehi disebabkan postur miskin yang berterusan, disebabkan oleh pemakanan yang lemah dalam tisu tulang, berkaitan dengan usia, kecenderungan kongenital.
 2. Scoliosis, yang diperolehi akibat pendedahan traumatik - patologi ini berkembang lebih cepat dan memerlukan rawatan segera.

Oleh itu, tanpa mengira punca tertentu, dalam kebanyakan kes, kelengkungan postur dapat dilihat pada peringkat awal dan rawatan berkesan dapat diterapkan, salah satu metodenya memakai korset ortopedi.

Terdapat beberapa klasifikasi penyakit ini. Sebagai contoh, bergantung kepada kawasan mana tulang belakang melengkung, scoliosis dilepaskan:

 • toraks;
 • lumbar;
 • satu kelengkungan di kawasan peralihan toraks ke lumbar;
 • kelengkungan berganda dalam bentuk huruf S (versi gabungan).

Dan bergantung pada bagaimana berkembangnya ubah bentuk, terdapat 4 darjah scoliosis, yang jelas dibentangkan dalam angka tersebut.

Kanak-kanak dan remaja berisiko kerana:

 1. Sistem muskuloskeletal mereka melepasi peringkat pembentukan - tulang agak fleksibel dan boleh mengambil apa-apa bentuk yang akan diberikan anak.
 2. Kanak-kanak biasanya tidak tahu bagaimana untuk mengekalkan postur mereka untuk masa yang lama, akibatnya tulang belakang secara semulajadi bergeser, serta berkaitan dengan beban di belakang.
 3. Semasa pengajian, kebanyakan masa perlu dibelanjakan dalam kedudukan duduk, dengan itu, jika tidak ada kegiatan fizikal tambahan, risiko penyakit ini akan meningkat.

Prinsip operasi dan kesan menguntungkan korset dengan scoliosis

Korset (ortopedik) perubatan adalah peranti khas yang mempunyai bingkai tegar yang menyokong belakang dengan kesan tertentu. Produk ini diperbuat daripada bahan tahan lama, yang dipasang terus di belakang dengan bantuan klip istimewa.

Untuk secara beransur-ansur menghentikan proses yang membawa kepada penyelewengan ruang tulang belakang, serta memulakan pembetulan mereka, korset belakang perubatan sering digunakan untuk merawat scoliosis, yang melakukan beberapa fungsi pada masa yang sama:

 1. Tujuan utama peranti adalah bahawa ia dapat menyokong belakang sentiasa dalam kedudukan yang betul, yang mana kelengkungan secara perlahan mula meluruskan.
 2. Kerana korset buat sementara menggantikan kerja otot belakang, yang memegang tulang belakang, mereka berehat, sehingga ketegangan berkurang. Ini terutama berlaku untuk orang yang bekerja melibatkan gaya hidup yang tidak aktif dan tidak aktif.
 3. Oleh sebab kesan korset pada tulang belakang semasa scoliosis, aliran darah ke otot belakang dan tiang tulang belakang itu sendiri meningkat, masing-masing, meningkatkan nada, serta pemulihan tisu tulang, yang sangat penting ketika pulih dari pelbagai kecederaan.
 4. Akhirnya, bersama-sama mengekalkan kedudukan dalam kedudukan yang tetap, korset dengan scoliosis boleh membetulkan, iaitu betul (betul) kedudukan tulang belakang. Jika anda memakainya cukup lama, hanya mengikuti cadangan ortopedik, terdapat pemulihan yang beransur-ansur.

Berdasarkan fungsi terakhir yang disenaraikan, mereka membezakan keseluruhan kumpulan yang disebut korset pembetulan, yang menggunakan 2 dan 3 darjah scoliosis. Contoh-contoh yang lebih spesifik dibincangkan dalam bahagian seterusnya.

Oleh itu, intipati kesan perubatan mana-mana korset ortopedik, yang digunakan dari kelengkungan belakang, adalah, disebabkan oleh mampatan mekanikal kekuatan optimum, tulang-tulang tulang belakang mula kembali ke kedudukan normal mereka.

Ia sentiasa proses beransur-ansur yang memerlukan pemakaian sistematik peranti dan pematuhan ketat terhadap semua peraturan. Oleh itu, kadar pemulihan bergantung kepada seberapa cepat pesakit memulakan rawatan.

Jenis korset perubatan

Terdapat banyak klasifikasi model korset yang berbeza untuk tulang belakang, yang digunakan dalam rawatan scoliosis darjah yang berbeza. Sebabnya ialah hari ini terdapat banyak pengubahsuaian peranti yang direka untuk kumpulan pesakit tertentu, dengan mengambil kira umur anatomi mereka, dan ciri-ciri lain.

Bergantung pada betapa kuatnya korset yang berlaku pada lorong tulang belakang, terdapat 2 kumpulan peranti:

 1. Offset keras - mereka mempunyai stiffeners yang dipanggil, diperbuat daripada ringan, tetapi pada masa yang sama bahan tahan lama.
 2. Semi-tegar - digunakan untuk membetulkan postur pada peringkat awal kelengkungan tulang belakang. Bersama pembetulan, produk tersebut sentiasa menyokong bahagian belakang, supaya otot-otot benar-benar santai.

Klasifikasi utama berkaitan dengan fungsi yang berfungsi pada peranti. Dari sudut pandangan ini, jenis korset untuk tulang belakang dibezakan:

 1. Pembetulan - mereka digunakan untuk merawat belakang (sebagai peraturan, dengan scoliosis 2 dan 3 darjah).
 2. Mengunci (menyokong) - mereka memberikan sokongan sokongan berterusan dan mempunyai kesan yang lebih sukar. Kebanyakannya ditetapkan dalam kes di mana pesakit menjalani pemulihan selepas kecederaan atau operasi yang serius pada mana-mana bahagian tulang belakang.

Butiran lanjut dianggap beberapa model paling popular dalam kategori peranti ini.

Membetulkan korset

Peranti ini mempunyai kesan terkuat di bahagian belakang. Model yang paling biasa ialah:

 1. Orthosis Chenot adalah produk yang agak unik yang selalu dibuat berdasarkan kepada kesan belakang pesakit tertentu. Kursus terapi agak panjang, tetapi memakai korset agak selesa. Biasanya ia dipakai selama 3 bulan, x-ray dibuat, dan kemudian doktor memutuskan betapa sesuai penggunaan selanjutnya peranti itu. Di antara orthoses Chenot, produk yang dihasilkan oleh syarikat Jerman Regnier adalah yang terbukti paling baik, tetapi pada kos mereka lebih mahal daripada banyak analog lain.
 1. Orthosis Ramuni mempunyai kesan yang sukar disebabkan oleh penetapan kuat belakang. Ia digunakan dalam kes apabila sisihan belakang diucapkan - lebih daripada 20 darjah.
 1. Korset Milwaukee bukan sahaja pembetulan, tetapi juga membentangkan tulang belakang sepanjang paksi keseluruhan. Untuk ini ada sokongan khas untuk dagu dan pelvis.
 2. Korset Lyon dibezakan dengan ketegaran sederhana - ia diperbuat daripada tulang rusuk logam, terletak di arah mendatar dan menegak. Peranti ini mudah kerana ketinggiannya boleh disesuaikan untuk setiap pesakit individu.
 1. Korset Boston pasti membetulkan belakang dan membolehkan anda mengelakkan kelengkungan lebih jauh dari tulang belakang kerana ia sesuai untuk badan.

Memperbaiki korset

Antara peranti ini adalah jenis berikut:

 1. Reclinator adalah reben kain lembut, elastik, memakai salib di salib. Mereka menyokong bahu dalam kedudukan yang sama, dengan itu menghalang slouching.
 2. Orthosis dikul "Samurai" ditetapkan dalam kes di mana pesakit mengadu kesakitan yang berterusan, bengkak di belakang. Berkesan dalam rawatan scoliosis 1 dan 2 darjah.
 3. Korset Thoracolumbar tidak hanya menetapkan kawasan toraks, tetapi juga bahagian belakangnya sendiri, berkat peranti itu mengekalkan tulang belakang di kawasan paling mudah alihnya.

Cara memilih korset

Ia adalah perlu untuk memilih model tertentu dengan berhati-hati, kerana kesan jangka panjang korset yang tidak betul untuk belakang hanya dapat memperburuk perkembangan scoliosis, yang tidak dapat diterima. Pertama sekali, perlu diteruskan dari pertimbangan berikut:

 1. Saiz produk - terdapat pembaca bukti khas untuk kanak-kanak, remaja, wanita, lelaki dengan berat yang berbeza. Dalam setiap kes, mereka dibimbing bukan sahaja oleh prestasi mereka, tetapi juga dengan hasil pemasangan - kadang-kadang dimensi mungkin sedikit berbeza.
 2. Pematuhan dengan tujuan korset dan tujuan perubatan - di sini kita perlu meneruskan cadangan dari doktor: model yang dipilih, cara betul dan berapa lama memakainya, dll.
 3. Akhirnya, sangat penting untuk memberi tumpuan kepada perasaan anda semasa pemasangan. Ia adalah perlu bukan sahaja untuk berdiri di korset, tetapi juga untuk berjalan, duduk, berdiri, bergilir - kadang-kadang anda perlu menyerah walaupun saiz anda dan menggantikannya dengan yang lain, kerana tulang belakang setiap individu mempunyai ciri-ciri anatominya sendiri.

Mengkaji model popular dan harga korset

Anda boleh membeli korset di kedai khusus peralatan perubatan, di laman web dan portal. Perlu diingat bahawa persoalan berapa banyak kos dalam kes ini kurang penting. Anda perlu memperoleh model yang sesuai untuk pesakit tertentu. Dan anda perlu memikirkan harga yang terakhir. Gambaran keseluruhan beberapa korset belakang popular untuk scoliosis, ciri-ciri mereka dan harga anggaran dibentangkan dalam jadual.

Scoliosis Korset: Klasifikasi dan Petunjuk untuk Penggunaan

Scoliosis korset digunakan sebagai kaedah utama immobilization terapeutik. Peranti ortopedi direka untuk menyelaraskan postur. Adalah disyorkan untuk mula menggunakan pembinaan sedemikian pada peringkat awal kelengkungan tulang belakang. Untuk mencapai kesan positif dari rawatan yang dijalankan, adalah disyorkan untuk mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pilihan korset scoliosis.

Prinsip operasi

Keberkesanan korset untuk belakang dengan scoliosis bertujuan untuk mencapai hasil yang berikut:

 • Relaksasi otot tulang belakang. Pelanggaran postur dilakukan di bawah pengaruh ketegangan otot. Sekiranya faktor ini dihapuskan, pemulihan beransur-ansur seksyen cacat berlaku.
 • Pulihkan paksi yang betul. Segmen vertebral secara beransur-ansur sejajar dengan garis tegak, yang menghilangkan penyimpangan daripada norma di bahagian sisi.
 • Memunggah kolum tulang belakang. Dengan penyimpangan dari norma, ketahanan tulang belakang berkurangan. Ia menjadi lebih sukar untuk menahan berat badan. Terima kasih kepada korset, beban dikurangkan, dan kecacatan ruang tulang belakang dihapuskan.
 • Pembuangan gejala. Korset ortopedi membantu mengatasi berat badan di bahagian belakang walaupun dengan 2 dan 3 darjah scoliosis.

Memakai korset untuk scoliosis bukanlah langkah utama untuk rawatan penyakit ini, tetapi satu lagi tambahan. Untuk mengubati penyakit tulang belakang, adalah perlu untuk mendalami masalah secara menyeluruh. Doktor mesti menetapkan model yang sesuai untuk korset ortopedik. Kesan penggunaan bergantung pada sama ada peranti dipilih dengan betul.

Korset digunakan secara meluas untuk rawatan dan pencegahan scoliosis. Tetapi tidak boleh seseorang memakai struktur penetapan kepada orang yang sihat untuk masa yang lama. Ini boleh menyebabkan kelemahan otot. Dalam tahap scoliosis keempat, langkah sedemikian sudah tidak sesuai. Rawatan dalam kes ini hanya boleh dilakukan dengan bantuan campur tangan pembedahan.

Klasifikasi Pembetulan Korset

Peranti sokongan dihasilkan oleh banyak syarikat yang menggunakan pelbagai reka bentuk. Adalah disyorkan untuk menggunakan korset bukan sahaja untuk scoliosis, tetapi juga untuk kyphosis atau lordosis. Langkah ini paling berkesan dalam peringkat awal perkembangan penyakit. Produk pembetulan disyorkan untuk digabungkan dengan kaedah tambahan terapi konservatif seperti terapi latihan, berenang dan terapi manual. Dalam kes-kes lanjut, untuk mengurangkan sakit belakang dan melegakan proses keradangan, ubat-ubatan ditetapkan.

Perkembangan scoliosis di setiap pesakit dijalankan dengan cara yang istimewa, oleh itu hanya seorang doktor yang mempunyai kelengkungan tertentu boleh menentukan apa jenis korset yang diperlukan. Pakar bergantung kepada hasil diagnostik yang dilakukan untuk memilih peranti sokongan atau pembetulan yang betul.

Bergantung pada kesan pada badan, korset ortopedi terdiri daripada beberapa jenis: menyokong dan membetulkan.

Peranti sokongan

Mereka adalah pembinaan pencegahan yang tidak menyembuhkan. Proofreader harus digunakan untuk scoliosis 1 darjah dan penyakit lain sistem muskuloskeletal. Mereka digunakan secara meluas untuk kanak-kanak yang tidak memerhatikan postur yang betul dan untuk menghalang perkembangan kecacatan yang sedia ada. Memakai dan menggunakan korset pembetulan disyorkan untuk melegakan kesakitan.

Terdapat beberapa jenis peranti sokongan yang berbeza dalam reka bentuk dan tujuan:

 1. Klinik adalah alat ortopedik ringkas yang diperbuat daripada tali pinggang elastik yang padat yang dipintal di dada dengan bahagian lapan. Digunakan untuk mengelakkan misalignment lateral dan membungkuk, sedikit meluruskan tulang belakang. Ciri aplikasi - kemungkinan kombinasi dengan orthoses lain.
 2. Pembetulkan dada - pembalut ortopedik dengan tali pinggang yang direka untuk bahagian atas badan. Ia mempunyai bingkai separa tegar dan dilengkapi dengan tambahan pita gunung, yang dibalut sekitar kes itu. Membantu menyingkirkan sloutering dan scoliosis.
 3. Korset thoracolumbar separa tegar - digunakan pada tahap 1 dan 2 scoliosis dan merupakan produk tegar yang direka untuk menutup seluruh permukaan belakang. Korset ini digunakan sebagai langkah peralihan. Harus dipilih oleh ortopedis, yang benar-benar mengenali hasil penyelidikan yang dijalankan. Ini membolehkan anda mencapai hasil yang optimum.

Membetulkan korset

Adalah disyorkan untuk menggunakan korset pembetulan keras sekurang-kurangnya 2 jam sehari - 30 minit setiap satu dengan istirahat 2 jam. Secara beransur-ansur, masa rawatan perlu ditingkatkan d 4 kali sehari. Pakar menasihatkan anda memakai alat ortopedik semasa melakukan senaman fizikal dan berpanjangan.

Sekiranya penyakit sendi dan tulang belakang sedang berjalan, dan sudut kelengkungan menjadi lebih daripada 20 darjah, maka terdapat keperluan pembetulan penuh. Dalam kes ini, peranti ortopedik digunakan, dibuat berdasarkan peletakan plaster individu. Menggunakan reka bentuk ini membolehkan anda menukar posisi tulang belakang dalam masa yang singkat. Kelemahan menggunakan peranti ini adalah keperluan untuk memakai berterusan.

Antara model yang paling popular yang mempunyai ketegaran sederhana dan tinggi harus ditonjolkan:

1. Milwaukee Corset. Ia adalah alat yang berkesan dalam memerangi scoliosis. Ia mempunyai kekakuan sederhana dan berfungsi sebagai fiksatif di rantau tulang belakang yang terdapat patologi. Ia mempunyai kesan terapeutik pada bantuan galas panduan, yang mempunyai bentuk rangka tegar dengan pelana. Di sebaliknya terdapat penahan bagi dagu dan rumpun occipital. Antara kelebihannya ialah keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian korektor, supaya produk tersebut dapat digunakan dalam rawatan scoliosis pada anak-anak kecil.

2. Korset Chenot. Termoplastik tahan lama diperbuat daripada bingkai padat tegar, yang dilengkapi dengan lapisan getah buih. Peranti ini membolehkan anda membetulkan kelengkungan lajur tulang belakang. Reka bentuk korset Chenot secara beransur-ansur berubah, selaras dengan peningkatan yang diperhatikan. Peranti ini digunakan secara meluas untuk membetulkan postur pada kanak-kanak dan orang dewasa. Orthosis Chenot mempunyai kecekapan yang tinggi.

Petunjuk untuk dipakai

Ditugaskan untuk menggunakan band kekerasan sederhana dalam patologi sistem muskuloskeletal, bergantung kepada keterukan mereka. Apabila berlari kes, korset yang menyokong tidak memberikan hasil yang sesuai, oleh itu, pakar mengesyorkan penggunaan orthoses pembetulan.

Apabila pengapit skoliosis disyorkan untuk digunakan dalam kes berikut:

 • Pada usia 16 tahun, tahap sisihan adalah kurang daripada 20 tahun.
 • Pada orang dewasa, tahap kelengkungan tidak melebihi 40 darjah.
 • Dari organ dalaman dan struktur komplikasi tidak diperhatikan.

Sekiranya anda mengabaikan lawatan ke doktor dan memilih alat ortopedik untuk diri sendiri, maka semasa digunakan, terdapat komplikasi serius yang memperburuk keadaan. Adalah sangat penting untuk memilih jenis pembetulkan, yang membolehkan anda memulihkan kedudukan dan, dengan itu, fungsi sendi dan tulang belakang. Jika doktor menetapkan korset atau ortosis, perlu memakainya sesuai dengan cadangan pakar.

Cadangan untuk digunakan

Untuk membeli korset untuk scoliosis disyorkan hanya pada preskripsi. Harga peranti ortopedik berada dalam had yang boleh diterima, jadi semua orang mampu membuat pembelian sedemikian. Untuk mencapai keberkesanan yang diisytiharkan oleh pengeluar, pesakit harus mematuhi cadangan berikut:

 1. Jangan angkat lebih daripada 5 kg.
 2. Pakai lancar nipis di bawah peranti ortopedik.
 3. Jika ketidakselesaan timbul dari ortosis yang ditetapkan oleh doktor, perlu mengubahnya kepada orang lain.
 4. Jangan mengurangkan atau menambah syarat penggunaan.
 5. Lakukan senaman pernafasan setiap hari.
 6. Jangan lupa melakukan senam senaman.

Untuk menghentikan kelengkungan postur dan perkembangan scoliosis pada peringkat awal tidak sukar. Peralatan ortopedi seperti korset dan orthoses digunakan secara meluas untuk ini. Adalah penting untuk memilih jenis perlawanan yang betul, bahan dari mana ia akan dibuat, dan kirakan masa yang diperlukan untuk kegunaan harian.

Korset untuk scoliosis pada kanak-kanak Rawatan scoliosis

Kelas mengikut kaedah K. Meal membolehkan anda mencapai keputusan berikut:

 • Meningkatkan penampilan postur dan juga menghapuskan kecacatan kosmetik sepenuhnya;
 • Mengurangkan kesakitan;
 • Hentikan perkembangan scoliosis, serta menyatukan keputusan;
 • Memperbaiki kedudukan yang sihat dan betul belakang di semua pesawat;
 • Menormalkan pernafasan;
 • Meningkatkan harga diri dan memperbaiki keadaan psikologi pesakit;
 • Menghilangkan scoliosis tanpa pembedahan.

Apabila korset dipakai untuk masa yang lama, fungsi otot diasumsikan oleh korset dan otot-otot dari tidak bertindakya akan menjadi atrofi.
(ATROPHY OF MUSCLE - pengurangan jisim otot, disertai oleh penurunan nada otot dan kekuatan otot.)

Cara memilih dan memakai korset

Untuk mencapai kesan yang diinginkan, apabila memilih pembetulkan, anda mesti mengikuti beberapa peraturan:

 1. Korset untuk postur untuk kanak-kanak perlu dipilih hanya oleh pakar ortopedik.
 2. Tidak seperti orang dewasa, korset kanak-kanak jauh lebih mahal, jadi penting dari awal untuk membeli produk berkualiti di kedai khusus yang sesuai dengan anak anda. Jangan sekali-kali tidak membeli korset untuk pertumbuhan!
 3. Saiz produk biasanya ditentukan oleh dua parameter asas: jumlah payudara dan ketinggian kanak-kanak. Jika anda tidak dapat mencari korset yang sesuai di kedai pertama, anda harus meneruskan pencarian.
 4. Korset kadang-kadang boleh bersentuhan dengan kulit secara langsung, jadi perhatian kepada kualiti bahan-bahan dari mana ia dibuat.
 5. Kanak-kanak harus merasa di korset secukupnya, tanpa mengeluh tentang pinggang atau memerah kulit dengan tali atau ikat pinggang.
 6. Dengan lengkungan lengkung teruk adalah lebih baik untuk membuat pesanan produk. Harganya akan lebih tinggi, dan juga kecekapan.

Tempoh memakai ditentukan oleh doktor. Pada mulanya, anda mesti memberikan anak anda supaya terbiasa dengan korset, sambil tidak memakainya pada badan telanjangnya: lebih baik untuk memakai seluar ringan dari kain bernafas semula jadi.

Kenapa pilih kami?

Jenis dan petunjuk untuk pelantikan korset

Kontra umum terhadap pelantikan terapi latihan:

 • penyakit berjangkit akut dan radang dengan suhu badan tinggi dan mabuk umum;
 • tempoh penyakit yang teruk dan kursus progresifnya;
 • neoplasma malignan sebelum rawatan radikal, neoplasma malignan dengan metastase;
 • oligofrenia yang teruk (demensia) dan penyakit mental dengan kecerdasan yang teruk;
 • kehadiran badan asing berhampiran kapal besar dan batang saraf;
 • gangguan akut peredaran koronari dan cerebral;
 • trombosis akut dan embolisme;
 • peningkatan kekurangan kardiovaskular dengan dekompensasi peredaran darah dan pernafasan;
 • pendarahan;
 • keadaan serius umum pesakit;
 • sindrom kesakitan yang ketara;
 • dinamik ECG negatif, menunjukkan kemerosotan peredaran koronari;
 • blok atrioventricular.

Kontraindikasi sementara untuk pelantikan terapi latihan:

 • pemutihan penyakit kronik;
 • komplikasi semasa penyakit;
 • penyakit berjangkit atau inflamasi;
 • kerosakan akut;
 • kemunculan tanda-tanda yang menunjukkan perkembangan penyakit dan kemerosotan pesakit;
 • Krisis vaskular (hipertensi, hipotonik atau tekanan darah biasa);
 • gangguan irama jantung: tachycardia sinus (lebih daripada 100 denyut / min), bradikardia (kurang daripada 50 denyutan / min),
  serangan serangan fibrilasi paroki atau atrium, extrasystoles dengan kekerapan lebih daripada 1:10.

Peraturan am untuk memakai korset

Apabila memilih korset ortopedik, banyak nuansa akan diambil kira, termasuk:

Saiz - paling kerap berdasarkan dada bawah dada. Dalam kes ini, jika pengukuran anda diperoleh antara kedua-dua saiz standard, pilihan perlu dibuat lebih banyak.

Bahan ini mestilah elastik, ringan dan agak nipis. Fabrik kapas bernafas digunakan sebagai lapisan dalaman dalam produk berkualiti tinggi.

Kehadiran unsur pembetulan. Tali untuk menyesuaikan kedudukan korset pada badan tidak boleh terlalu nipis dan tegar, untuk mengelakkan menggosok kulit.

Hypoallergenic - jika anda mempunyai kecenderungan untuk tindak balas alergi, maka lebih baik korset dibuat semula jadi dan menyenangkan kepada komponen badan, dalam hal ini, anda dapat mengelakkan ruam kulit dan akibat negatif yang lain.

Di samping itu, apabila memilih, beri perhatian kepada kualiti lipit di tempat penegangan tegar dan tulang rusuk logam: semua elemen ini mestilah dipasang di dalam korset dengan selamat, jika tidak ada kemungkinan keluarnya, dan kemudian kecederaan tidak boleh dielakkan.

Korset untuk orang dewasa SpineCor - rawatan scoliosis 2, 3, 4 darjah pada orang dewasa di Moscow

Apakah korset dinamik untuk "SpineCore" belakang?

Sebagai langkah pencegahan dan pada masa dewasa dengan patologi sistem sokongan.

Purata. Korset ortopedik sedemikian untuk belakang juga ditambah dengan memasukkan kapas tahan lama. Boleh digunakan untuk menyokong punggung bawah atau untuk membetulkan kelengkungan derajat sederhana dari ruang tulang belakang.

. Perkara pertama yang menggunakan korset analgesik untuk "SpainCore" belakang adalah bertujuan untuk menghapuskan sindrom kesakitan. Walau bagaimanapun, pembetulan kecacatan itu secara langsung berkaitan dengan kehilangan kesakitan, dan, oleh itu, adalah satu kelebihan tambahan.

Perhatian! Buat masa ini, terdapat penghantaran kurier dipercepat khas dalam masa 3-4 hari untuk hanya 270 rubel. ke bandar-bandar: Ekaterinburg, Nizhny Novgorod, Kostroma, Tula, Vladimir, Kaluga, Tver, Yaroslavl, Oryol, Ryazan, Bryansk, Vologda, Chelyabinsk dan Ivanovo!

Anda boleh memilih kaedah penghantaran mudah ketika membuat pesanan.

 • mengurangkan kemungkinan pembetulan operasi
 • menghalang perkembangan
 • mengurangkan sudut kelengkungan
 • meningkatkan prestasi kosmetik

Korset (orthosis) untuk scoliosis: apa fungsi yang ia lakukan, peraturan umum memakai, di mana untuk membeli dan apakah harga

Harga korset bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah struktur korset itu sendiri, bahan yang digunakan, pengeluaran kilang atau individu, jenis ortosis, pengilang, dll.

Pembetulan postur boleh dibeli dengan harga 800 rubel. Terdapat praktikal tiada had atas. Pembetulan postur yang lebih canggih boleh menelan kos sebanyak 10,000 atau 15,000 rubel.

Jika kita bercakap mengenai korset pembetulan, maka kosnya jauh lebih tinggi, kerana ia menyediakan pengeluaran individu, dengan mengambil kira ciri-ciri ubah bentuk. Harga untuk pembuatan ortosis seperti itu bermula dari 40-50 ribu rubel.

Korset statik - dibuat menggunakan model yang dibetulkan dengan hiper yang digambarkan pada gipsum
pelakon

Dalam model statik korset, tahap tindakan pembetulan pada kolum tulang belakang dan pelvis tidak bergantung kepada
aktiviti (pergerakan) pesakit.


Model-model korset untuk scoliosis mempunyai pembetulan yang sama seperti berbaring (duduk, berdiri), dan semasa pergerakan.
Secara luar, ortosa tersebut adalah simetris, iaitu, separuh kanan adalah imej cermin kiri.

Pembetulan ubah bentuk dalam
Model statik berlaku terutamanya dalam satah yang sama, yang membawa kepada masa penyesuaian dan
ketara ketidakselesaan ketika memakai korset.

Memilih korset untuk tulang belakang dengan scoliosis

Scoliosis adalah salah satu penyakit tulang belakang yang paling biasa di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Satu langkah yang kompleks digunakan untuk rawatannya, termasuk dalam banyak kes, memakai korset untuk belakang semasa scoliosis boleh disyorkan. Memandangkan apa yang patut memilih produk ortopedik ini? Adakah kesan memakainya? Adakah terdapat sebarang kontraindikasi untuk digunakan? Dan bagaimana untuk memakai pembalut? Jawab semua soalan dengan teratur.

Adakah korset membantu dengan scoliosis


Jawab soalan sama ada korset untuk scoliosis akan membantu anda secara khusus, hanya boleh menjadi doktor, kerana anda perlu mengambil kira tahap kelengkungan tulang belakang, irama perjalanan penyakit, umur anda, gaya hidup dan banyak lagi faktor lain.

Kejayaan rawatan bergantung kepada seberapa bersedia anda mengikuti cadangan doktor: adakah anda mematuhi pembalut tersebut, adakah anda memilih model yang betul, adakah anda ingin menukar cara hidup anda yang biasa, dan lain-lain

Sekiranya semuanya dilakukan "mengikut minda", maka korset untuk scoliosis akan menjadi sokongan yang boleh dipercayai (dalam erti kata literal dan kiasan) dalam memerangi penyakit ini, terutamanya bersama dengan tilam ortopedik yang dipilih dengan tepat.

Jenis scoliosis

Terdapat empat darjah scoliosis, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri dan melibatkan kaedah rawatan yang berlainan.

Ijazah pertama

Tulang belakang menyimpang dari kedudukan yang betul secara anatomis dengan tidak melebihi 10 darjah. Selalunya didiagnosis pada zaman kanak-kanak dengan peperiksaan perubatan biasa prasekolah dan pelajar sekolah rendah.

Suspek scoliosis dalam anak boleh setiap ibu bapa. Untuk melakukan ini, anda harus meminta kanak-kanak itu membongkok ke hadapan dan menurunkan lengan bawah. Tulang melengkung "meninggalkan" jauh dari pusat belakang. Dalam kes ini, anda perlu segera berjumpa dengan doktor yang mungkin, termasuk pelantikan lain, mengesyorkan memakai korset jika berlaku scoliosis 1 darjah.

Ijazah kedua

Jika tulang belakang menyimpang dari norma dengan tidak melebihi 25 darjah, maka pesakit didiagnosis dengan scoliosis gred 2. Dalam kes ini, ia dikehendaki untuk mengarahkan semua kuasa untuk membetulkan tulang belakang, kerana penyakit tersebut dapat berkembang pesat. Senarai pelantikan yang disyorkan termasuk gimnastik perubatan, urut dan memakai korset untuk belakang semasa scoliosis.

Tahap ketiga dan keempat

Bentuk-bentuk penyakit yang terabaikan ini agak jarang, kerana kebanyakan orang masih bertanggungjawab mendekati kesihatan mereka. Dengan scoliosis 3 dan 4 darjah, tulang belakang "bergerak jauh" dari kedudukan yang betul dengan lebih daripada 26 darjah. Dengan penyelewengan lebih daripada 40 darjah, rawatan mungkin tidak berkesan, jadi semua usaha diarahkan untuk menghentikan perkembangan kemerosotan, yang boleh menyebabkan bonggol di belakang dan menyebabkan gangguan serius dalam sistem pernafasan dan peredaran darah.

Scoliosis tulang belakang boleh terletak di tulang belakang cervicothoracic, thoracic, thoracic, lumbar, atau lumbosacral.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan


Jadi, seperti yang dikatakan, korset untuk tulang belakang ditetapkan untuk scoliosis 2 darjah, kurang kerap - 1 atau 3 darjah.

Fungsi apakah yang dilakukan?

 • Memunggah tulang belakang, dengan betul menetapkan lekuk tulang belakang dalam kedudukan yang betul.
 • Menyelaraskan postur - dengan melaraskan kekuatan memperbaiki korset, anda secara beransur-ansur dapat membawa kembali ke bentuk yang ideal.
 • Menghentikan perkembangan penyakit - ia dipilih apabila tulang belakang secara aktif ditolak dari norma untuk menghentikan keabnormalan dan mencegah akibat bencana.

Apakah syor ciri untuk memakai korset?

 • Penyimpangan dari norma dalam bidang ubah bentuk tidak lebih daripada 20 darjah pada kanak-kanak.
 • Besarnya kelengkungan pada orang dewasa tidak lebih dari 40 darjah.
 • Pembetulan separa kelengkungan dalam satu atau satu lagi bahagian tulang belakang.

Tidak ada contraindications langsung untuk memakai korset. Walau bagaimanapun, hanya seorang doktor yang dapat menentukan sama ada anda perlu "memakai" korset, atau lebih bijak untuk menghantar pasukan untuk memulihkan tulang belakang menggunakan kaedah rawatan yang lain.

Apakah korset untuk rawatan scoliosis

Untuk scoliosis darjah yang berbeza-beza dan untuk mempengaruhi bahagian-bahagian tertentu tulang belakang, model korset yang berbeza harus digunakan. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar - membetulkan dan menyokong.

Korset pembetulan

Boleh dianjurkan untuk kanak-kanak di bawah usia 16 tahun untuk memulihkan kedudukan anatomi yang betul pada tulang belakang, termasuk dengan scoliosis sisi. Digunakan untuk memperlahankan perkembangan scoliosis. Korset bertindak pada tulang belakang dari dua sisi - sisi dan belakang.

Menyokong korset

Digunakan pada masa dewasa selepas pembentukan tisu tulang skeletal. Digunakan untuk melegakan tekanan tulang belakang dan menghilangkan ketidakselesaan di rantau lumbar. Menyokong korset boleh dipakai sesekali, termasuk sebagai langkah pencegahan, untuk menjaga tulang belakang sihat.

Model-model apa yang menawarkan pengeluar produk ortopedik moden?

Korset Boston

Salah satu daripada beberapa model yang boleh digunakan untuk pengawetan awal scoliosis sebanyak 3 darjah. Korset plastik perubatan yang berkesan sepenuhnya mengelilingi dada dan belakang. Kehadiran tali pinggang elastik membolehkan anda menyesuaikan dengan tepat produk tersebut dan memperbaiki tulang belakang secara selamat.

Milwaukee Corset

Reka bentuk korset itu menyediakan "pelana" untuk memasang pada pelvis, menyokong pad logam, serta pengapit untuk dagu dan leher. Model ini dibuat mengikut ketinggian pesakit dan mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan diri.

Chenot Korset

Korset pembetulan yang paling popular. Secara struktural, ia adalah produk tegar yang diperbuat daripada gabungan plat polimer, di dalamnya memasukkan busa busa getah. Kesederhanaan dan keanjalan model tidak melanggar irama kehidupan pesakit biasa, yang menjadikan korset begitu popular. Ia ditetapkan untuk rawatan scoliosis 2 dan 3 darjah, lebih kerap - untuk kanak-kanak dan remaja dengan sisihan tulang belakang tidak lebih daripada 15 darjah.

Lyon Corset (Brace Corset)

Model ketegaran sederhana, yang terdiri daripada memasukkan menegak dan bar sokongan logam. Keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian membantu memohon korset pada anjakan sisi dan tulang belakang dan tulang belakang.

Ramuni Corset

Dengan scoliosis frontal 2 darjah, mungkin untuk menetapkan korset Ramuni dengan kelengkungan yang tidak melebihi 20 darjah. Tempoh penyesuaian kepada korset agak panjang dengan kesan yang cukup tinggi daripada memakainya.

Corset Dikul "Samurai"

Salah satu model sokongan, yang diperbuat daripada bahan mesh yang membolehkan kulit "bernafas". Hebat untuk pencegahan scoliosis, terutamanya dalam cuaca panas. Memperbaiki korset dilakukan dengan bantuan band anjal yang tegas membetulkan "Samurai" dan dengan pasti menyokong tulang belakang. Adalah disyorkan untuk menggunakan kanak-kanak sekolah, pelajar, dan juga semua orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif dengan lengkungan tulang belakang kecil. "Tambahan" adalah harga yang berpatutan untuk pembangunan domestik.

Cara memilih produk ortopedik


Jika anda ingin mendapatkan jaminan mutlak bahawa ortosis akan dipilih dengan betul, dan memakai lebih lanjut adalah berkesan, mengamanahkan pemilihan produk tersebut kepada pakar ortopedik profesional. Dia bukan sahaja mengambil kira tahap penyakit dan menentukan bahagian tulang belakang yang telah mengalami kelengkungan, tetapi juga memilih saiz yang betul jika anda memutuskan untuk membeli model yang telah siap.

Dengan kecenderungan tertentu harus menghampiri pemilihan korset kanak-kanak untuk scoliosis. Model keras akan mengehadkan mobiliti anak, dan oleh itu perlu banyak usaha untuk membiasakan diri mereka.

Cara memakai korset untuk membetulkan skoliosis


Rata-rata, kursus terapi korset boleh berlangsung dari 6 hingga 12 bulan. Tetapi sebelum anda membeli korset untuk scoliosis, anda harus membiasakan diri dengan peraturan asas memakainya:

 • anda tidak boleh memakai korset pada badan telanjang, manakala seluar dalam tidak boleh mempunyai lipit di tempat hubungan produk ortopedik dengan badan;
 • Ia tidak disyorkan untuk melebihi beban statik pada badan dengan lebih daripada 5 kg;
 • di bawah juruterbang yang tepat, perlu untuk menilai keadaan kulit secara teratur, dan dalam keadaan kerengsaan atau kemerahan berterusan, segera dapatkan nasihat doktor.

Kekerapan dan tempoh memakai korset ditentukan oleh doktor yang hadir. Biasanya, dengan scoliosis, darjah 1 dan 2 mula memakai ortosis selama satu setengah jam sehari. Selepas beberapa minggu, masa itu dua kali ganda, dan setiap 30 hari lagi 2-4 jam ditambah.

Korset yang betul dipilih akan membantu memperbaiki masalah tulang belakang dengan lebih cepat, serta mencegah komplikasi semasa peringkat awal scoliosis.