Utama / Pemulihan

Cara memilih pembalut untuk dada selepas pembedahan

Selepas operasi yang berjaya, adalah penting untuk menyatukan keputusan. Ia sering disyorkan untuk pesakit memakai pembalut selepas operasi di dada. Apakah jenis orthoses yang wujud? Bilakah mereka ditetapkan dan adakah terdapat kontraindikasi terhadap penggunaannya? Bagaimana untuk memilih dan memakai pembalut dada selepas pembedahan?

Kenapa anda memerlukan pembalut di dada


Tujuan utama band dada adalah untuk memperbaiki jahitan postoperatif, otot intercostal, dan dalam beberapa keadaan tidak membenarkan organ-organ dalaman berubah kedudukan. Tekanan pada organ-organ dalaman diagihkan semula, yang membolehkan untuk meningkatkan kadar penyembuhan lipit dan mempercepat pemulihan.

Keberkesanan memakai pembalut terbukti secara klinikal. Dengan bantuannya, mungkin:

 • selamatkan dada;
 • mengurangkan kesakitan, termasuk semasa bernafas;
 • untuk mempercepat penyembuhan jahitan pasca operasi dan pembentukan parut;
 • mengurangkan beban pada otot, tulang belakang dan organ dalaman;
 • berhati-hati membaiki organ-organ dalaman;
 • menghapuskan risiko hernia.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan


Senarai kes apabila pemulihan korset dada diperlukan semasa tempoh pemulihan agak luas:

 • shunting atau pembedahan jantung yang lain;
 • lebam dan patah tulang rusuk, serta kecederaan lain di dada;
 • myalgia (sakit otot);
 • myositis (keradangan otot rangka);
 • neuralgia intercostal pelbagai darjah dan lokasi;
 • risiko hernia selepas operasi;
 • liposuction dan lain-lain jenis pembedahan plastik;
 • penghantaran kelahiran

Jika keadaan jahitan daun banyak dikehendaki, semasa suppurations dan penyembuhan mereka yang miskin, pembalut tidak boleh dipakai. Menolak pemakaiannya boleh dengan intoleransi individu terhadap bahan yang dibuat korset, serta komplikasi yang diikuti selepas campur tangan pembedahan yang tidak terlalu berjaya.

Jenis pembalut


Secara praktiknya bagi setiap kes, pengilang produk ortopedik menghasilkan model berasingan yang mengambil kira bukan sahaja sifat campur tangan pembedahan, tetapi juga ciri-ciri anatomi tubuh manusia, oleh itu, pembalut postoperatif pada lelaki dan wanita boleh didapati dijual.

Pembalut sedemikian selepas operasi jantung sangat khas. Jika pembalut lelaki di dada adalah tali pinggang elastik kain elastik yang berterusan, pembalut wanita di dada mempunyai pemotongan ciri pada dada.

Antara jenis perban yang paling biasa menonjol:

 • penetapan selepas trauma - menyediakan tahap mampatan dan penetapan yang diperlukan selepas patah tulang rusuk;
 • toraks - direka untuk menghadkan pernafasan dan memindahkannya dari dada ke rongga perut;
 • dua panel wanita dengan penekanan ringan dan sokongan lembut; terutamanya berkesan dalam pelbagai jenis penyakit neuralgia;
 • selepas pembedahan di jantung - memastikan penekanan pada jahitan dan dada.

Apa pembalut untuk dada untuk dipilih


Jenis pembalut dipilih oleh doktor dengan mengambil kira ciri-ciri fisiologi pesakit, kejayaan operasi dan jenis jahitan.

Berikut ialah parameter utama untuk dipertimbangkan ketika memilih model tertentu:

 • lebar - perban harus menutup lipatan pasca operasi dengan margin 1-2 sentimeter pada setiap sisi;
 • saiz - untuk membeli korset dada, anda mesti tahu lilitan pinggang dan lilitan dada;
 • Bahan - pembalut dada harus dibuat dari kain semula jadi yang berventilasi baik dan tidak menyebabkan alergi.

Jangan bergantung pada saiz piawai, kerana dalam garis angka pengeluar yang berbeza mungkin berbeza. Iaitu, jika anda memakai pakaian saiz M, maka ini tidak bermakna sama sekali bahawa pembalut saiz yang sama akan sesuai dengan anda. Harus dipandu oleh setting anda dalam sentimeter - volume dada dan pinggang (untuk beberapa model).

Anda juga perlu memberi perhatian kepada pengeluar, untuk bahagian kami, kami boleh mengesyorkan anda pembalut ortopedik "Unga" dibuat di Rusia.

Cara memakai pembalut


Cara memakai pembalut pasca operasi untuk dada ditentukan oleh doktor yang menghadiri. Sebagai peraturan, mereka memakai korset pada siang hari dan sentiasa berlepas sebelum tidur.

Pakai pembalut harus berbohong, kerana dalam kedudukan ini di dalam rongga abdomen dan tekanan minimum dada, dan pembalut membantu untuk mengedarkannya sama rata.

Dalam rawatan orang itu, otot berehat, dan tekanan di kawasan yang dikendalikan berkurangan. Betulkan korset semasa penghematan tidak lengkap, sementara anda tidak boleh terlalu bersemangat untuk tidak merosakkan tisu parut.

Pembalut dada pasca operasi adalah aksesori yang membantu pesakit pulih lebih cepat daripada pembedahan dan mengelakkan masalah tambahan semasa tempoh pemulihan. Tetapi tindakannya akan benar-benar berguna dan berkesan hanya jika model itu dipilih oleh doktor. Pencinta "amatur", yang bersedia memakai produk perubatan atas nasihat jiran di garaj atau ketua jawatankuasa rumah Tamara Ivanovna, boleh menghadapi masalah yang sangat serius.

Korset selepas pembedahan jantung

Selepas operasi yang berjaya, penetapan hasilnya sama pentingnya. Peranan yang sangat penting dimainkan oleh tempoh pemulihan, yang sebahagian besarnya mampu membantu pembalut pasca pembedahan terpilih yang betul pada dada. Jika semasa pemulihan untuk mengabaikan sifat terapeutik dan profilaktik yang penting, proses penyembuhan akan ditangguhkan untuk masa yang lama. Dan hasilnya boleh mengecewakan, dalam bentuk pelbagai komplikasi dari kecederaan. Semua ini akan membantu mengelakkan penggunaan tepat pada masanya reka bentuk pembalut berkualiti tinggi.

Ciri-ciri tujuan dan reka bentuk pembalut pasca operasi.

Asas hampir setiap band dada adalah kain elastik yang direka khas. Dan ia akan melindungi tapak yang dikendalikan dari mana-mana perengsa yang selama tempoh pemulihan tidak hanya dapat membawa ketidakselesaan, tetapi juga berbahaya. Dalam kes ini, tanpa pembalut postoperative yang boleh dipercayai tidak boleh dilakukan. Produk pembalut dalam kategori ini adalah wanita atau lelaki, dan kanak-kanak.

Selalunya, perban ditetapkan untuk kecederaan dada, neuralgia intercostal atau selepas pembedahan (sebagai contoh, dalam rawatan jantung). Ia membetulkan tulang rusuk dan otot intercostal dan kerana ini kesejahteraan pesakit bertambah baik dengan ketara.

Kelebihan pembalut pasca pembedahan pada dada:

- Fiksasi selamat dada.

- Pengurangan rasa sakit, termasuk dengan pernafasan intensif.

- Perlindungan jahitan pasca operasi atau parut, mempercepat penyembuhan.

- Mengurangkan tekanan pada otot, organ dalaman dan tulang belakang.

- Penyelenggaraan organ dalaman yang berhati-hati dan terjamin.

Pilihan pembedahan postoperative untuk dada.

Apabila memilih pembalut mesti mengambil kira lebarnya. Dia bukan sahaja perlu menutup jahitan, tetapi juga mempunyai bekalan tisu di sekitar luka sekurang-kurangnya satu sentimeter. Juga perhatikan ketebalan perban, yang sepadan dengan lekukan dada mangsa. Dan kriteria ketiga adalah bahan pembalut. Asas produk mesti semulajadi, kelembapan-wicking, sempurna bernafas (bernafas) dan tidak menyebabkan alahan. Kami telah mengumpul model sedemikian - berkualiti tinggi, terbukti, berkesan.

Di kedai online "MegaMedShop", di antara yang paling kaya, anda boleh memilih pembalut postoperative pada dada yang paling sesuai untuk semua kriteria. Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan pemilihan, anda pasti perlu berunding dengan pakar yang hadir, serta pengurus kedai kami!

Apakah korset selepas pembedahan jantung?

Selepas pembedahan pintasan arteri koronari dan pembedahan jantung yang lain, pesakit perlu menggunakan pembalut khas. Tugas utamanya adalah untuk menyokong sternum dan melindungi jahitan operasi. Memakai korset selepas pembedahan jantung perlu mengambil masa kira-kira enam bulan. Masa memakai bergantung kepada berapa cepat pesakit pulih dan pulih selepas pembedahan.

Mengapa saya memerlukan korset selepas pembedahan jantung AKSH

Pembedahan pintasan arteri koronari dilakukan di kawasan terbuka jantung - ini perlu supaya penembusan ke dalam rongga dada sedekat mungkin. Selepas pembedahan, brisket harus diperbaiki dengan klip logam. Untuk mengeluarkan beban dari sternum dan memastikan tisu immobilisasi, pembalut selepas operasi digunakan.

Tidak mustahil untuk menjawab dengan tepat berapa banyak korset yang harus dipakai selepas menjalani operasi jantung - ini boleh dikatakan hanya oleh doktor yang menghadiri, yang akan mengambil kira keadaan pesakit dan parameter penting lainnya. Kesakitan selepas operasi membawa kepada fakta bahawa pesakit itu terus membongkok. Pembalut sokongan membantu mengelakkan ini. Sebagai peraturan, pemulihan utama adalah antara 30 hingga 50 hari. Agar sternum tumbuh bersama, ia mengambil masa antara 2.5 hingga 4 bulan. Kes apabila memakai korset adalah enam bulan atau lebih jarang berlaku. Pembalut pendukung juga digunakan secara berkesan untuk pulih daripada kecederaan dada dan tulang rusuk, patah tulang, sementara mengurangkan kesakitan dalam penyakit seperti neuralgia intercostal.

Fungsi utama korset selepas shunting

Korset melindungi luka selepas pembedahan. Di samping itu, ia membantu melegakan beban dalaman - pembalut yang ketat mengambil alih tekanan, mengedarkannya kepada organ semasa pergerakan.

Dengan bantuan tali pinggang elastik yang sesuai dengan sternum, pesakit boleh batuk dan tidak merasa sakit. Untuk memulihkan pesakit selepas pembedahan pintasan arteri koronari (CABG), perlu menggunakan pembalut model khas yang memberikan peningkatan ketegaran.

Memakai pembalut selepas operasi ini benar-benar melindungi pesakit daripada akibat yang tidak menyenangkan seperti air mata dan penipisan tepi luka, serta hernia selepas operasi. Korset juga mengurangkan kesakitan selepas pembedahan (untuk mencapai kesan maksimum, perlu mengambil ubat penghilang rasa sakit yang ditetapkan oleh doktor).

Jenis korset pasca operasi (pembalut)

Korset boleh dibahagikan kepada jenis, bergantung pada ciri-ciri anatomi badan dan tujuan produk:

 1. Pembalut thoracic - menyediakan sekatan pernafasan dada;
 2. Memperbaiki pembalut selepas trauma - mewujudkan mampatan untuk lebam dan patah;
 3. Pembalut dua pane wanita - mempunyai lubang pelurus dan aplikator keras untuk jahitan;
 4. Pembalut lelaki - lebih tertutup dan luas;
 5. Korset selepas operasi - telah meningkatkan ketegaran.

Cara memakai korset selepas pembedahan jantung

Penggunaan peranti sedemikian sebagai korset tidak boleh menyebabkan sebarang masalah. Ia perlu mematuhi beberapa cadangan:

 • Pembalut itu hendaklah dipakai walaupun di tempat tidur, sebaik sahaja bangun - ia perlu dilakukan, berbaring di belakang anda, butang di atas menghembus nafas;
 • Di bawah bahagian bawah adalah perlu memakai linen lancar khas yang terbuat dari kapas (ia tidak akan membenarkan tubuh terlalu panas);
 • Semua velcro pada pembalut mesti dipasangkan dengan ketat (pastikan tiada gangguan);
 • Selepas kira-kira 2-3 jam, pembalut mesti dikeluarkan untuk berehat dan memastikan kebersihan;
 • Pada waktu malam, korset semestinya dikeluarkan supaya badan itu terbenam.

Peraturan pembalut

Memilih pembalut, adalah perlu untuk mengukur dada pesakit secara berhati-hati, dan dipandu oleh pengukuran, membandingkannya dengan data yang dinyatakan dalam arahan untuk produk tersebut. Adalah perlu untuk mengambil kira parameter lain:

 • Aplikator pembalut wanita harus menutup jahitan pasca operasi dengan kira-kira 1-2 cm;
 • Bahan korset tidak boleh menyebabkan reaksi alahan badan. Sebagai peraturan, gentian poliester dan poliamida, kapas dengan elastane, lateks digunakan untuk membuat pembalut;
 • Saiznya patut disesuaikan dengan sempurna supaya korset tidak menggosok atau memerah kulit, atau sebaliknya, ia tidak terlalu luas.

Memastikan kebersihan diri dalam proses memakai pembalut

Sebaik sahaja pesakit disingkirkan dari hospital, dia akan merawat semua luka pasca operasi dengan sendirinya dengan cara yang dilakukan oleh kakitangan perubatan. Setiap 3 jam, pembalut itu perlu dikeluarkan dan lipit perlu dibasuh dengan teliti menggunakan sabun. Mungkin, pada mulanya, jejak duri darah akan kekal di korset - pakaian steril harus digunakan di tempat pelepasannya dan dipasang dengan patch.

Pembalut dengan kesan ichor mesti dibasuh dengan teliti menggunakan sabun biasa. Ini mesti dilakukan secara manual, pada suhu air tidak melebihi 40 darjah. Selepas mencuci, korset tidak boleh dipintal, ia harus digantung sehingga kaca adalah air. Kemudian ada pengeringan semulajadi. Ia dilarang keras untuk mengeringkan produk dan menyeterikanya.

PENYAKIT CARDIO-VASCULAR

Memo untuk pesakit yang menjalani pembedahan jantung terbuka

Tempoh pemulihan utama berlangsung selama 30-45 hari. Pada masa ini, pesakit secara beransur-ansur kembali ke aktiviti biasa.
Kadar dan ciri-ciri masa pemulihan adalah individu untuk setiap orang. Setiap pesakit perlu meningkatkan beban pada kadar mereka sendiri.
Dalam proses pemulihan, mungkin ada tempoh peningkatan dan kemerosotan yang diharapkan dan tidak boleh menyebabkan pesakit berasa kecewa.

Dalam kebanyakan kes, pesakit dilepaskan selepas mengeluarkan sutures.
Penyelenggaraan harian jahitan adalah mencuci mereka dengan sabun dan air (menggunakan kain lap lembut dibenarkan).
Sekiranya terdapat pelepasan dari luka pasca operasi, selepas mencuci ia hendaklah ditutup dengan kain kain kasa steril dan dimeterai dengan pita pelekat di atas.
Sekiranya berlaku perubahan luka seperti kemerahan, pelepasan berat atau demam, anda perlu menghubungi doktor anda.
Mungkin rupa melewati sensasi kehilangan sensitiviti, gatal-gatal dan kesakitan di tapak operasi.

Sesetengah pesakit dalam tempoh selepas operasi terdapat perubahan dalam bidang emosi, yang dinyatakan dalam perkara berikut:

 • latar belakang mood yang rendah
 • peningkatan emosi
 • kekurangan selera makan
 • keengganan untuk berbuat apa-apa
 • kemarahan pada orang lain

Manifestasi ini normal, biasa dan hilang dari masa ke masa.
Sekiranya mereka menjadi ketara, berpanjangan dan mengganggu kehidupan harian, disyorkan untuk menghubungi doktor anda.

Kemungkinan kesakitan di bahagian pembedahan, di dalam dada memancar ke tangan. Kesakitan ini mungkin berterusan selepas pembedahan selama beberapa bulan. Ini adalah fenomena biasa dan tidak boleh menyebabkan kebimbangan pada pesakit.
Penerimaan ubat penahan sakit seperti yang diarahkan oleh doktor. Latihan urut dan bersantai juga membantu.

Selepas pembedahan, pesakit perlu mengambil pelbagai ubat. Sebahagian daripada mereka diambil untuk masa yang terhad (yang ditentukan oleh doktor yang menghadiri), dan beberapa - sepanjang masa.

Arahan pengambilan ubat atau pembatalannya diberikan hanya oleh doktor!
Jika pesakit, untuk apa-apa sebab, tidak mengambil ubat dalam masa, anda tidak patut mengambil dos berganda semasa dos seterusnya!

Adalah penting untuk mengetahui perkara berikut!

 • nama dadah
 • dos ubat
 • Berapa kali sehari perlu mengambil ubat, dan berapa jam
 • kesan sampingan ubat-ubatan (data ini akan disampaikan oleh doktor yang hadir semasa pembuangan)
 • dengan kemunculan kesan sampingan dadah, seperti sakit perut, muntah, cirit-birit, ruam, dan sebagainya, harus dilaporkan kepada doktor anda.

Ia perlu membalut kaki yang dikendalikan selama 6 minggu dari hari pembedahan. Ia harus membalut kaki ke lutut.
Pembalut perlu dikeluarkan pada waktu malam. Kali ini boleh digunakan untuk membasuhnya untuk digunakan semula.
Kaki yang sihat mesti dibalut selama 2 minggu selepas pembedahan. Sekiranya kaki tidak bengkak, anda boleh berhenti mengikat sebelum ini.
Daripada pembalut elastik, anda boleh menggunakan golf elastik saiz yang sesuai, yang boleh dibeli di farmasi dan memakainya selepas mengeluarkan jahitan.

Semasa pembedahan CABG, sternum dibedah, yang kemudiannya disegel dengan jahitan logam, kerana ini adalah tulang yang sangat besar dan ia membawa beban besar. Untuk penyembuhannya lebih cepat diperlukan untuk memastikan kedamaiannya, untuk tujuan ini mereka menggunakan pembalut perubatan khas (korset).

Korset harus dipakai berbaring di atas kapas atau pakaian rajutan yang tidak mengganggu jahitan pasca operasi.

Dalam tempoh pemulihan, diet yang seimbang adalah penting. Adalah disyorkan untuk berunding dengan ahli pemakanan institusi perubatan anda.
Adalah diingini untuk mengelakkan makan goreng, lemak, serta mengurangkan penggunaan asin, manis dan asin.
Berat badan mesti sepadan dengan ketinggian! (Berat badan adalah salah satu faktor risiko penyakit kardiovaskular).
Waktu makan mestilah berterusan. Pengambilan makanan berlebihan harus dielakkan.
Penggunaan kekacang, sayuran segar dan buah-buahan, ayam dan ikan disyorkan dalam diet.


Perjalanan ke luar negara

Sebelum merancang penerbangan atau perjalanan ke luar negara, anda perlu berunding dengan doktor anda.

Aktiviti fizikal, dengan pengecualian berjalan, hanya dapat diselesaikan setelah berunding dengan pakar kardiologi atau doktor keluarga. Latihan perlu ditingkatkan secara beransur-ansur, bergerak dari cahaya ke latihan yang lebih sukar.
Berjalan di waktu pagi dan di waktu petang adalah disyorkan, dalam cuaca yang baik, sebaik-baiknya di kawasan datar, tanpa peningkatan yang ketara. Mulakan dengan 30 minit.

Adalah perlu untuk mengelakkan berat mengangkat berat yang melebihi 5 kg selama tiga bulan selepas operasi (ini diperlukan untuk penyembuhan lengkap tulang belakang).

Selepas keluar, anda perlu membuat temu janji dengan doktor tempatan anda. Ia perlu membawa ekstrak (sijil ketidakupayaan) ke resepsi. Doktor tempatan akan meneruskan rawatan dan melanjutkan sijil ketidakupayaan.

Sekiranya anda merokok, maka anda harus tahu bahawa merokok mengurangkan jumlah oksigen dalam darah, meningkatkan keperluan oksigen badan dan, oleh itu, meningkatkan tekanan darah dan merosakkan saluran darah.

Pada peringkat pertama anda akan dapat melakukan hanya kerja rumah ringan dan membantu dalam memasak. Secara beransur-ansur ia akan dapat meningkatkan jumlah kerja rumah. Kerja yang memerlukan usaha fizikal harus dielakkan.

Elakkan memandu kereta selama satu bulan selepas pembedahan.
Anda perlu beralih kepada pakar kardiologi untuk mengendalikan kereta, kerana selepas operasi reaksi anda akan diperlahankan kerana kelemahan dan keletihan, serta di bawah pengaruh ubat-ubatan, dan pergerakan putaran tetap sukar sehingga sternum sepenuhnya sembuh.
Sekiranya anda perlu membuat perjalanan panjang, anda perlu berhenti di sepanjang jalan dan biarkan kaki anda berehat dan berehat untuk meningkatkan peredaran darah di dalamnya.

Tangga dan permukaan cerun

Memanjat tangga memerlukan lebih banyak usaha daripada berjalan di kawasan datar, jadi anda perlu memanjat dan turun tangga dengan berhenti untuk berehat. Kebangkitan di permukaan yang cenderung harus diatasi secara beransur-ansur, dengan berhenti untuk berehat.

Selepas operasi, perubahan postur adalah mungkin: bahu membongkok ke hadapan, belakang melengkung disebabkan oleh kelemahan dan kesakitan.
Anda harus sentiasa meluruskan dan meluruskan bahu anda.

Selepas pembedahan, terdapat ketakutan untuk memasuki hubungan intim kerana sakit dan ketakutan untuk mencederakan luka pasca operasi.
Tenaga yang diperlukan untuk hubungan intim sepadan dengan tenaga yang diperlukan untuk berjalan dan mendaki tangga sehingga kira-kira dua tingkat.
Selepas melawat ahli kardiologi, pemeriksaan rutin dan mendapatkan kebenarannya, adalah mungkin untuk memasuki hubungan intim. Mungkin anda akan mengalami kesulitan dalam jawatan tertentu - anda harus mengubahnya mengikut perasaan anda.

Dalam tempoh awal penginapan anda di rumah, anda harus meminta saudara-mara dan rakan-rakan untuk mengurangkan lawatan, yang sangat melelahkan.
Adalah dinasihatkan untuk mengurangkan lawatan ke anak-anak muda yang mungkin pembawa pelbagai jangkitan virus.

Kembali ke tempat kerja

Kembali ke tempat kerja dijalankan secara beransur-ansur, selepas berunding dengan pakar kardiologi atau doktor yang hadir.

 • Setiap pesakit kembali kepada jumlah aktiviti kebiasaan dengan kadar individu masing-masing. Jangan bandingkan diri anda dengan pesakit lain yang telah menjalani pembedahan jantung dan bersaing dengan mereka.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan operasi yang dipindahkan, jangan ragu untuk menghubungi kami secara langsung.
 • Dalam satu minit keletihan, tinggalkan tetamu anda dan berbaring untuk berehat. Kurangkan rakan-rakan melawat.
 • Cuba berehat pada tengah hari.
 • Untuk beberapa ketika, sakit di bahagian jahitan pasca operasi akan mengganggu, anda akan tidur, mendengar radio atau muzik, untuk terganggu, atau bangun dan berjalan sedikit dan kemudian cuba tidur lagi. Gunakan hanya pil tidur yang terakhir.
 • Tempoh pemulihan dicirikan oleh perubahan mood yang kerap, yang berlalu dari masa ke masa.
 • Kami mengesyorkan berjalan di atas tanah rata. Pilih laluan untuk berjalan. Berjalan perlu bersenang-senang. Jangan pergi ke keletihan. Cuba berehat.
 • Adalah disyorkan memakai kapas atau pakaian rajutan yang tidak mengganggu jahitan pasca operasi.
 • Adalah penting untuk memberitahu setiap doktor yang anda rujuk bahawa anda telah menjalani pembedahan jantung terbuka.

Sokongan jantung: korset selepas pembedahan CABG

Selepas pembedahan jantung, terutamanya pembedahan pintasan arteri koronari, pesakit terpaksa memakai pembalut yang menyokong sternum dan melindungi jahitan pembedahan.

Sebagai tindak balas kepada persoalan tentang berapa banyak memakai korset selepas pembedahan CABG, istilah ini biasanya dipanggil dalam tempoh enam bulan, tetapi semuanya bergantung pada kelajuan yang pesakit itu pulih.

Bilakah anda memerlukan pembalut?

Pembedahan pintasan arteri koronari dilakukan apabila aliran darah perlu dipulihkan dan lintel vaskular dibuat di tapak kawasan penderita pesakit. Prosedur ini dilakukan pada jantung terbuka, yang memerlukan penembusan maksimum ke dalam rongga dada.

Dada tulang, teruk, kemudiannya dipasang dengan tali logam.

Untuk memastikan kelicinan tisu di tapak operasi dan melegakan beban dari rantau toraks, korset khas digunakan, ketat ke tapak pembedahan, yang dirujuk oleh beberapa pengeluar sebagai "pembalut pasca operasi".

Persoalan berapa banyak korset yang perlu dipakai selepas operasi itu harus dijawab oleh doktor yang hadir, kerana bukan sahaja kesan pelindung peranti pada jahitan itu diambil kira, tetapi juga kesannya pada postur.

Sakit postoperatif memprovokasi pembengkakan pesakit, yang mana pembalut sokongan berjaya melawan.

Hanya mempertimbangkan keadaan postur dan kadar pemulihan individu, doktor boleh mengesyorkan tempoh memakai peranti.

Tempoh pemulihan primer biasanya berlaku dalam 30-50 hari, dan gabungan penuh sternum memerlukan dari 2.5 hingga 3.5-4 bulan. Kadang-kadang perlu untuk terus memakai korset selepas pembedahan pintasan arteri koronari hingga enam bulan atau lebih.

Jenis produk ini juga digunakan selepas kecederaan pada keretakan dan kecederaan tulang rusuk dan dada dan untuk mengurangkan kesakitan dalam neuralgia antara saraf.

Peranan apa yang bermain perban

Untuk melindungi permukaan luka pasca operasi itu sendiri, serta untuk melegakan beban dalaman yang menggantikan tisu yang dibedah, pembalut elastik yang boleh ditanggalkan dan ketat digunakan, yang mengambil alih dan mengedarkan semula tekanan pada organ semasa pergerakan.

Untuk batuk sepenuhnya, mengeluarkan kahak dari paru-paru, dan pada masa yang sama tidak merasakan kesakitan, pemulihan memerlukan tali pinggang elastik yang ketat dan lebar. Untuk pemulihan selepas AKSH, model khas peningkatan ketegangan yang digunakan digunakan.

Pesakit yang memakai korset selepas AKSH tidak perlu sentiasa memastikan bahawa tekanan luaran dan dalaman pada jahitan pasca operasi tidak menyebabkan apa-apa akibat dan komplikasi dalam bentuk hernias, suppurations dan pecah tepi luka.

Dengan bantuan penahan dada, ia juga mungkin mengurangkan sedikit kesakitan pesakit dalam tempoh selepas operasi. Selain menggunakan pembalut, anda perlu mengambil ubat penghilang rasa sakit yang ditetapkan oleh doktor.

Cara menggunakan pembalut

Petua tentang cara memakai pembalut pasca operasi dengan betul adalah agak mudah:

 1. haus dengan serta-merta apabila terjaga, dalam kedudukan terlentang;
 2. memakai seluar yang lancar nipis;
 3. pastikan semua Velcro (Velcro) dikunci dengan ketat dan tanpa gangguan;
 4. setiap dua hingga tiga jam untuk mengambil korset untuk berehat dan kebersihan yang diperlukan;
 5. keluarkan peranti pada waktu malam, memberi rehat badan.

Anda perlu memakai produk, berbaring di belakang anda, butang itu dihidangkan. Adalah disyorkan apabila memakai pembalut untuk memakai seluar dengan kandungan kapas yang tinggi dan tidak terlalu panas, supaya tidak menyebabkan berpeluh berlebihan.

Persoalan berapa lama korset harus dipakai pada siang hari akan dijawab oleh doktor yang hadir.

Kenapa perlu memilih produk mengikut angka tersebut

Terdapat dua jenis perban postoperative: model wanita dan lelaki. Perbezaan utama dalam reka bentuk ditentukan terutamanya oleh ciri-ciri anatomi.

Model lelaki secara visual lebih luas dan ditutup, model wanita mempunyai luka yang lebih dalam di bawah armhole dan dada.

Peraturan asas: korset harus benar-benar bertindih tapak incision dan menjadi beberapa sentimeter lebih besar. Sebelum membeli produk, anda perlu berunding secara berasingan dengan doktor anda, yang juga akan menjawab soalan apabila anda boleh mengeluarkan korset selepas pembedahan CABG.

Bagaimana untuk memilih

Adalah perlu untuk mengukur dengan lancar dada pesakit. Dimensi yang ditunjukkan dalam arahan untuk setiap produk mengandungi parameter ini.

 • No. 3 (60-80 cm);
 • No. 4 (80-100 cm);
 • No. 5 (100-120 cm);
 • No. 6 (120-140 cm);
 • No. 7 (140-160 cm).

Bentuk korset, bergantung kepada pengilang, mungkin berbeza-beza. Terdapat model dengan dan tanpa tali, warna dan kos yang berbeza. Sesetengah pengeluar membekalkan produk dengan aplikator jahitan yang boleh ditanggalkan.

Produk pemulihan terutamanya dibuat daripada kapas dengan elastane, dengan beberapa kandungan poliamida dan poliester, lateks.

Kebersihan diri ketika memakai pembalut

Kebanyakan pesakit meninggalkan dinding hospital selepas mereka disingkirkan. Ia adalah perlu untuk meneruskan penjagaan individu setiap hari untuk luka pasca operasi. Beberapa kali sehari anda perlu mengeluarkan pembalut dan basuh jahitan dengan sabun.

Sekiranya terdapat beberapa rembesan dari permukaan parut, tempat-tempat ini perlu ditutup dengan lapisan nipis steril yang dibetulkan oleh pita pelekat supaya ia tidak bergerak di bawah pembalut semasa pergerakan.

Dalam kes hubungan darah atau cecair fisiologi lain pada produk, perlu mencuci tanpa menggunakan produk pembersihan dan pembersihan yang kuat.

Pencucian dilakukan secara manual pada suhu air 30-40 ° C. Spin, pengeringan dan penyeteraan yang intensif tidak dibenarkan.

Pemilihan bahan berguna saya mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi, yang saya cadangkan anda melihat:

Lihat juga banyak bahan tambahan berguna dalam komuniti dan akaun saya di rangkaian sosial:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Apakah perbezaan antara korset lelaki selepas pembedahan pintasan jantung dari wanita?

Selepas menjalani pembedahan pintasan jantung, pesakit perlu memakai pembalut. Ia menyokong sternum dan melindungi jahitan pembedahan. Bergantung pada kadar pemulihan, pembalut selepas pembedahan di jantung dipakai dari 2 hingga 6 bulan, dan tempoh ini ditentukan oleh doktor yang menghadiri.

Apa pembalut?

Semasa pembedahan untuk memulihkan aliran darah dengan menggunakan saluran vaskular (CABG), akses yang luas ke jantung diperlukan. Untuk melakukan ini, tulang dada dipotong, dan selepas operasi selesai, ia diikat dengan tali logam.

Oleh kerana sangkar tulang rusuk sentiasa bergerak, ia menjejaskan proses penambahan dan menyakitkan pesakit. Oleh itu, anda perlu memakai korset yang masih membetulkan bahagian dada. Oleh kerana pembalut selepas pembedahan ini, anda dapat menyelesaikan masalah seperti berikut:

 • Mengurangkan kesakitan apabila bernafas.
 • Halangan tisu terlantar semasa pembedahan.
 • Mengurangkan beban pada otot rangka, tulang belakang.
 • Mengurangkan risiko hernia.

Ia penting! Pembalut postoperatif menghalang pesakit daripada membongkok, kerana sakit postoperatif membuatnya tersungkur. Korset juga digunakan untuk mengurangkan gejala-gejala yang menyakitkan dalam keradangan saraf antara, saraf, fraktur dan rusuk tulang rusuk.

Dalam keadaan yang standard, tempoh memakai korset selepas pembedahan pintasan jantung adalah 3-4 bulan, kerana pada masa ini tulang payung itu sepenuhnya tumbuh bersama dan doktor mungkin membenarkannya dikeluarkan.

Kontraindikasi untuk memakai pembalut adalah sikap tidak bertoleransi terhadap bahan, penyembuhan yang tidak baik, jahitan yang berseri, komplikasi selepas pembedahan. Isu-isu ini dibincangkan dengan doktor.

Korset dibahagikan kepada jenis bergantung kepada tujuan dan ciri-ciri anatomi badan:

 • Memperbaiki post-traumatic. Digunakan untuk membuat mampatan untuk patah dan lebam.
 • Thoracic. Ia digunakan untuk mengehadkan pernafasan dada.
 • Perempuan dua-pane. Pembalut selepas operasi shunting di jantung model lelaki adalah lebih luas, ditutup. Perempuan mempunyai pelindung, pelindung keras yang boleh dilepaskan untuk meletakkan jahitannya.
 • Korset selepas operasi selepas AKSH meningkatkan ketegaran.

Bagaimana untuk memilih

Bergantung pada pengeluar, kaedah lampiran (tali, velcro), bentuk, warna, bahan dan kos korset boleh berbeza. Apabila memilih pembalut harus mempertimbangkan parameter berikut:

 • Lebar Aplikator pembalut wanita sepadan dengan ukuran jahitan selepas operasi dan menutupnya dengan elaun 1-2 cm.
 • Saiz Sesuai dengan ketebalan dada dalam sentimeter. Pengukuran dilakukan pita sentimeter. Pada wanita, ketebalan dada diukur di bawah payudara. Arahan kepada korset menentukan saiz yang sepadan dengan parameter ini. Saiz lelaki - dari nombor 3 hingga nombor 7, perempuan - dari nombor 3 hingga nombor 6.
 • Bahan. Perlu mengambil kira keunikan organisme dan tindak balasnya terhadap bahan yang berbeza. Untuk pengeluaran korset menggunakan kapas dengan elastane, poliamida atau gentian poliester, lateks.
Korset wanita

Ia penting! Korset dipilih untuk lilitan dada, tetapi bukan untuk huruf dalam nama model, yang tersilap untuk penamaan saiz ("M").

Syarat penggunaan

Apabila memakai selepas pembalut AKSH harus mengikuti peraturan ini:

 • Pakai sepanjang hari, sentiasa berangkat pada waktu malam.
 • Di bawah korset memakai seluar dalam tipis tanpa lipit.
 • Adalah penting bahawa pembalut dipakai pada pembuangan penuh: berbaring di punggung, memakai korset, membuat nafas penuh dan mengikat velcro.
 • Korset dikeluarkan pada siang hari sebanyak mungkin untuk melakukan tindakan kebersihan yang dirancang.

Ia penting! Apabila memakai produk, anda mesti melindungi diri anda dari terlalu panas, supaya tidak mencetuskan peluh yang berlebihan.

Kebersihan diri

Selepas keluar dari hospital, pesakit mesti menjalankan semua aktiviti untuk rawatan luka pasca operasi dalam mod yang sama. Ia perlu mengeluarkan tali pada setiap 3 jam dan basuh jahitan dengan sabun.

Ramai pesakit datang kepada doktor dengan aduan tersebut: "Apabila saya memakai korset, maka terdapat jejak ichor" di atasnya. Pada mulanya, ichor dapat menonjol dari luka parut. Perban steril juga perlu digunakan untuk laman-laman jahitan ini. Jadi ia tidak bergerak ketika bergerak, ia tetap dengan plaster.

Jika cacing itu keluar dari luka pada pembalut pasca operasi, ia dibasuh menggunakan sabun biasa, tanpa menggunakan peluntur yang agresif. Basuh dengan tangan, suhu air tidak boleh melebihi 40 0 ​​C. Selepas mencuci, produk tidak tercemar, dan segera digantung untuk pengeringan air dan pengeringan semulajadi. Pengeringan dan penyetelan paksa tidak dibenarkan.

Korset selepas pembedahan jantung. Jenis, saiz korset lelaki dan perempuan. Syarat penggunaan

Pemulihan kardiovaskular biasanya berlangsung 2, sekurang-kurangnya 3 bulan. Menjelang minggu 5 selepas pembedahan, sternum dengan ketiadaan komplikasi, sepenuhnya tumbuh bersama.

Dalam tempoh selepas operasi, doktor mencadangkan menyediakan pesakit dengan suasana yang paling santai, jadi semasa pemulihan adalah lebih baik untuk mengurangkan kenalan dan ikut cadangan doktor anda tanpa persoalan.

Bagaimanakah sternum berfungsi selepas pembedahan?

Sekiranya semua cadangan dipatuhi, beberapa masalah yang sering berlaku semasa perpaduan tulang belakang boleh sama sekali dielakkan atau dikurangkan kepada minimum. Jadi, di dada, belakang dan leher boleh menjadi sakit yang sangat kuat, yang akan membantu mengatasi ubat penghilang rasa sakit.

Dengan pembedahan jantung, sternum dibedah bersama.

Penggunaan dadah tersebut memberi kesan kepada kelajuan reaksi, jadi untuk tempoh pemulihan perlu meninggalkan memandu.

Bilakah anda memerlukan pembalut?

Setelah menjalani pembedahan di jantung, apabila tulang rusuk dibedah untuk memberikan akses kepada organ, dan kemudian tulang tulang belakang dihubungkan dengan tali, penambahan sternum tambahan diperlukan sehingga tidak ada masalah dalam menggabungkan tulang.

Korset selepas pembedahan jantung akan membantu mengurangkan kesakitan dan melegakan sensasi yang tidak menyenangkan, mencegah lendir akibat kesakitan pesakit. Dengan semua kelebihan korset, terdapat beberapa kontraindikasi untuk digunakan selepas pembedahan jantung.

Reseksi sternum - untuk pemotongan yang sama selepas operasi jantung untuk menyatukan biasanya, memakai korset diperlukan.

Jadi pembalut tidak boleh dipakai jika:

 • Terdapat alahan pada kain yang mana korset dijahit;
 • Sternum tidak sembuh dengan baik dan terdapat tunggul jahitan;
 • Terdapat komplikasi selepas bersalin.

Perhatian! Dalam semua kes, tanpa pengecualian, selepas pembedahan jantung, masalah memakai korset perlu dibincangkan dengan doktor.

Apakah peranan yang dimainkan oleh perban? Faedahnya

Dipilih dengan betul dengan bantuan pakar, korset selepas pembedahan jantung membantu mengatasi kesukaran yang timbul semasa tempoh pemulihan.

Ia melaksanakan peranan jenis insurans, melaksanakan fungsi berikut:

 • Mengurangkan kesakitan apabila tersedut;
 • Mencegah ricih tisu bersambung jahitan selepas pembedahan;
 • Mengurangkan beban pada tulang belakang;
 • Mengurangkan risiko hernia.

Berapa banyak yang perlu anda pakai

Tempoh memakai pembalut bergantung terutamanya kepada proses penyembuhan sternum. Sekiranya tiada komplikasi semasa pemulihan, doktor akan membenarkan anda membuang pembalut dalam tempoh 3-4 bulan, dimana tulang tulang belakang akan sepenuhnya disatu.

Jenis dan ciri reka bentuk pembalut pasif (korset)

Pembalut pasca operasi atau korset dibahagikan kepada beberapa jenis, bergantung kepada ciri-ciri fizikal badan.

Terdapat variasi korset seperti:

Korset Thoracic.

 • Post-traumatik, dengan fungsi penetapan khusus, ia digunakan untuk mewujudkan mampatan sekiranya berlaku patah dan lebam;
 • Thoracic, digunakan untuk menyekat pernafasan dada;
 • Perempuan dua pane, yang digunakan selepas pintasan jantung. Versi wanita pembalut sedikit berbeza dalam bentuk dari lelaki - lebih luas dan sepenuhnya ditutup;
 • Korset selepas pembedahan, diperbuat daripada kain keras.

Pilihan korset jantung. Kenapa perlu memilih produk mengikut angka tersebut

Apabila memilih korset untuk pemulihan selepas pembedahan jantung, anda harus menggunakan beberapa peraturan.

Mereka adalah seperti berikut:

Pelbagai korset dua-pane wanita.

 • Pembalut sentiasa digunakan selepas pelantikan ahli kardiologi, mengikut cadangannya harus membuat pilihan;
 • Lebar pembalut untuk wanita sepadan dengan saiz jahitan pembedahan, meliputi dengan beberapa cm;
 • Saiz korset ditentukan oleh lilit dada. Pita pengukur akan membantu anda memilih pembalut yang paling tepat, walaupun penting untuk diingati bahawa wanita diukur di bawah payudara, tidak seperti lelaki;
 • Bahan dari mana produk dibuat tidak menyebabkan alergi, ia juga mesti elastik dan cukup padat.

Perhatian! Setelah menjalani operasi jantung, sangat penting untuk memilih korset sesuai dengan angka anda, kerana perlu memperbaiki tulang payudara sehingga mereka akan tumbuh bersama dengan benar. Sekiranya produk lebih besar daripada yang diperlukan, tulang boleh tumbuh bersama tanpa sekatan, akibatnya beberapa masalah kesihatan boleh berlaku.

Bagaimana untuk memilih. Saiz korset lelaki dan perempuan

Perhatian khusus perlu dibayar apabila memilih saiz pembalut. Ada beberapa hal yang menonjol apabila memilih saiz lelaki dan wanita dari korset.

Arahan untuk setiap korset, untuk memakai selepas operasi jantung, tunjukkan jumlah dada, mengikut yang mana ia adalah mudah untuk memilih saiz.

Saiz wanita adalah No 3 (75-85 cm), No 4 (85-95 cm), No 5 (95-105 cm), No 6 (105-115 cm), lelaki - dari No 3 (60-80 cm), №4 (80-100cm), №5 (100-120 cm), juga №6 (120-140 cm) dan №7 (140-160 cm).

Korset dibuat di Rusia

Selepas operasi, pengilang korset kardio Rusia menawarkan untuk dijual sebilangan besar model yang direka untuk sebarang kemungkinan kewangan.

Sebagai contoh, syarikat "Krayt" dari St Petersburg, yang terlibat dalam pengeluaran barangan ortopedik, menawarkan bajet dan model berkualiti tinggi untuk lelaki dan wanita.

Pembalut pasca operasi diwakili oleh beberapa model yang diperbuat daripada bahan-bahan berkualiti tinggi moden. Bagi korset wanita, mereka mempunyai bentuk yang agak feminin, memperbaiki secara langsung pada dada tanpa tali dan tali tambahan.

Tetapi, walaupun pembinaannya yang seolah-olah ringan, mereka memberikan penumpukan yang ketat terhadap sternum kerana aplikator yang boleh ditanggalkan. Ketinggian korset wanita hanya 30 cm., Ia didasarkan pada pita korset anjal yang tebal, berlubang.

Model mudah korset domestik.

Pembalut wanita mempunyai potongan di bawah lubang lengan dan anatomi. Versi lelaki korset juga diwakili oleh beberapa model, beberapa di antara mereka mempunyai tali yang boleh ditanggalkan, yang membolehkan mereka digunakan dengan pakaian apa pun.

Penting untuk mengetahui! Tanpa pengecualian, model korset domestik, untuk memakai selepas operasi jantung, terbuat dari bahan yang meliputi lateks, poliester dan polipropilena, yang memastikan rintangan haus yang baik dari korset.

Korset dibuat di Itali

Korset pengeluar Barat juga diwakili di pasaran Rusia produk ortopedik dan terapeutik. Syarikat Itali "Armo" menawarkan beberapa pilihan untuk korset selepas pembedahan jantung.

Reka bentuk asalnya membolehkan anda memakai pembalut, walaupun di bawah pakaian yang dibuat kain tipis. Korset kardiologi diperbuat daripada pita anjal dan sisipan kecil, terletak di dada.

Korset dibuat di Itali.

Semua bahagian pembalut dirawat dengan agen antibakteria khas yang menghalang pembebasan bau busuk ketika dipakai. Tali ke korset dilengkapi dengan velcro, yang memastikan kedudukan pembalut yang betul pada pesakit, bergantung pada ciri-ciri tubuhnya.

Tersedia pada cincin corset membolehkan anda menyesuaikan ketegangan pita anjal.

Sebagai sesuatu yang baru, pengilang balutan Itali mewakili model kanak-kanak. Model ini adalah pita persegi panjang dengan lebar hanya 13 cm dan panjang 60 cm. Korset diperbaiki pada badan berkat pengikat velcro, yang membolehkan penggunaan pembalut pada mana-mana bahagian badan.

Peraturan untuk menggunakan korset selepas pembedahan jantung

Buat pertama kali, lebih baik untuk mempercayai ahli kardiologi atau pakar bedah ortopedik untuk mencuba korset pasca operasi di hati. Untuk mengelakkan sebarang masalah disebabkan oleh memakai korset yang salah, ia patut mematuhi saranan mudah.

Berikut adalah:

 • Jangan mengetatkan korset, atau sebaliknya - membetulkan terlalu lemah;
 • Adalah lebih baik memakai pembalut di atas pakaian ringan, sebaiknya tanpa lipit, supaya ia tidak menggosok kulit;
 • Korset harus dipakai sepanjang hari, tetapi pada waktu malam ia harus dikeluarkan;
 • Ia adalah sangat penting untuk memakai pembalut dengan nafas dalam. Kerana ini adalah lebih baik untuk berbaring di belakang anda, memakai korset, menghembus nafas dan mengikat;
 • Pada siang hari, pembalut boleh dikeluarkan bergantung kepada berapa kali prosedur kebersihan perlu dilakukan;
 • Apabila memakai korset, pastikan untuk mengelakkan terlalu panas, kerana Berpeluh berlebihan boleh menjejaskan jahitan pasca operasi.

Kebersihan diri ketika memakai pembalut

Apabila setiap hari memakai pembalut, perlu mengikuti peraturan kebersihan tertentu, kerana kerana masih tidak menyembuhkan lipit, penjagaan harian diperlukan. Untuk tujuan ini, beberapa kali sehari anda perlu mengeluarkan pembalut itu, basuh jahitan dengan tetap, sebaik-baiknya dengan kanak-kanak, sabun.

Sekiranya mungkin, anda perlu memilih korset yang tidak menghalang pergerakan, bukan untuk menjejaskan tujuannya.

Selepas itu, permukaan jahitan boleh ditutup dengan lapisan nipis pembalut steril, yang dipasang pada badan dengan pita pelekat. Kekerapan rawatan jahitan bergantung kepada sama ada menyusu keluar dari luka, atau jahitan sudah cukup kering.

Penjagaan produk

Selain menjaga kebersihan diri apabila menggunakan pembalut, anda mesti berhati-hati menjaga produk itu sendiri agar tidak mencetuskan pertumbuhan bakteria dan tidak meletakkan diri anda berisiko terkontaminasi penyakit berbahaya.

Sekiranya pembalut menyerap sejenis salap, atau di bahagian dalamannya, jag, yang diekstrak dari jahitan, dicetak, produk mesti dibasuh. Untuk membasuh korset penggunaan mesin basuh tidak termasuk, ia juga dinasihatkan untuk mencuci pada suhu tidak lebih tinggi daripada 40 ° C.

Dengan berhati-hati, anda harus menggunakan detergen, kerana ia mungkin mengandungi pelbagai alergen.

Apabila memilih korset, beri perhatian kepada kemudahan membasuh bahan yang ia ada.

Anda boleh mengeringkan korset dengan meletakkannya di atas permukaan mendatar rata, mengelakkan cahaya matahari langsung. Tidak sekali-kali tidak boleh mengetatkan korset dengan besi atau memberikannya kepada kering.

Video berguna mengenai memakai korset selepas pembedahan jantung

Semak video di bawah - anda boleh belajar dari mereka lebih banyak maklumat tentang memakai korset dada lelaki dan perempuan selepas pembedahan jantung:

Kesihatan kepada anda, pembaca yang dikasihi, dan mood yang kuat untuk setiap hari!

Pembalut selepas pembedahan jantung CARDIO

Prinsip tujuan yang dimaksudkan: pembalut menyokong dada, memperbaiki nada otot, memastikan sambungan yang betul pada tepi jahitan pasca operasi, mempromosikan penyembuhan pesat dan penindasan kesakitan, mencegah terjadinya hernia pascaoperasi, membolehkan pengerahan awal pesakit. Dengan kecederaan dada memberikan sokongan dan memberi tekanan seragam pada dada, melegakan sindrom kesakitan

Spesifikasi:

Pembalut diperbuat daripada pita anjal, sisipan pada tali dada dan tali elastik

Pita itu dilampirkan pada inset pada dada dengan pengikat Velcro yang dijahit di kedua belah pihak.

Tali diikat pada pita anjal dan sisipan dengan bantuan velcro

Cincin logam dijahit pada pita ke kedua ujung pita anjal, membolehkan anda menyesuaikan tahap ketegangan optimum pembalut, dan tali pada velcro memberikan penyesuaian maksimum pembalut pada tubuh pesakit

Saliran di dada dibuat dalam bentuk poligon dengan hujung bulat

Bahagian dalaman inset itu dibuat dari kain rajutan kapas 100%

Kemasukan ini dirawat dengan komposisi antibakteria Sanitized® yang menghalang pembentukan bakteria dan bau

Pita pembalut elastik diperbuat daripada fabrik microfiber berlubang berteknologi tinggi yang tidak mengganggu kulit dan membolehkannya bernafas.

Saiz pembalut dipilih pada lilitan dada

Pelbagai saiz yang luas membolehkan anda memilih pembalut pada hampir sebarang saiz, termasuk yang terbesar

Pembalut boleh dibasuh dalam air suam dengan sabun neutral, mencuci tangan pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 40 ° C

selepas pembedahan jantung

Pembalut ortopedik (pembedahan toraks) BWF TIT-RI-02

Salah satu syarat untuk pemulihan pesakit pesakit yang menjalani pembedahan jantung ialah memakai pembalut pada sternum. Produk perubatan dibuat dari elastik lembut dan tahan terhadap ubah bentuk, peregangan bahan. Ia secara merata dan selamat mengetatkan dan membetulkan kawasan di sekitar bekas luka pembedahan itu, memberikan tisu immobilitas dan menghalang pembentukan hernia, pecah, ketegangan otot di kawasan ini. Dari segi yang baik, anda boleh membeli pembalut selepas pembedahan jantung di Moscow dari kami di kedai online "World of Titan". Kami menawarkan produk postoperative berjenama jenama Krayt dan pengeluar peralatan perubatan yang lain.

Pelantikan pembalut di dada

Selain kualiti mampatan, korset mesti mempunyai ciri-ciri kebersihan yang tinggi. Mereka menyediakan selesa memakai. Dalam katalog dalam talian kami, kami membentangkan model alat perubatan yang bertujuan untuk pemulihan selamat selepas pembedahan. Dalam pengeluaran mereka, berlubang, menyerap kelembapan, kulit yang tidak merangsang dan bahan alergi yang mengandungi kapas organik atau neutral alam sekitar (poliester, elastane, poliamida) gentian sintetik telah digunakan.

Pembalut yang diperbuat daripada bahan berkualiti selepas operasi jantung melakukan fungsi berikut:

 • mengurangkan kesakitan dengan menetapkan jahitan dan dada;
 • mempercepat penambahan tisu dengan memastikan keterlibatan mereka;
 • membentuk luka operasi;
 • mencegah perkembangan edema dan hematoma;
 • memudahkan keadaan pesakit semasa pergerakan, batuk, pernafasan mendalam.

Dibentangkan dalam katalog perubatan talian kami - boleh digunakan bukan sahaja selepas pembedahan jantung. Mereka disyorkan dipakai semasa tempoh pemulihan, selepas pembedahan pintasan arteri koronari, pemindahan jantung dan prosedur pembedahan toraks yang lain. Serta lebam abdomen, kecederaan atau patah tulang rusuk.

Jenis dan jenis pembalut pasca pembedahan

Memakai korset perubatan yang elastik dan tidak disengajakan meningkatkan kualiti hidup pesakit semasa tempoh pemulihan yang sukar. Apabila membeli pembalut korporat selepas operasi di kedai dalam talian di Moscow, kami mengesyorkan memberi perhatian kepada penampilannya. Katalog kami menawarkan:

• Korset postoperative lelaki.

Pinggang elastik pepejal dengan cutouts untuk ketiak dan pengikat velcro tegar. Korset mungkin mempunyai tali Velcro untuk memakai lebih selesa. Kami telah menyampaikan model pelbagai jenis. Produk perubatan direka untuk memenuhi ciri-ciri anatomi struktur badan lelaki.

• Korset postoperatif wanita.

Dada yang menyokong dada dibuat dengan struktur anatomi ciri badan wanita - bukaan untuk dada. Pembalut wanita di jantung selepas operasi, anda boleh membeli di Moscow yang, pada harga pengeluar, di "Dunia Titan", disediakan dengan cutouts untuk ketiak, belakang yang lebih tinggi dan mengetatkan antara sternum lintel

Produk khas perubatan tidak membuat kesan rumah hijau. Mereka selesa dan dalam musim sejuk, dan dalam keadaan panas. Mereka tertakluk kepada penjagaan mandatori - basuh halus tanpa berputar pada suhu air tidak lebih tinggi daripada + 35-400є. Memakai korset selepas pembedahan toraks disyorkan untuk seluar dalam kapas.

 • Pembetulan korset - dapat mengekalkan bentuk tulang belakang yang diingini. Penolong yang hebat untuk memulihkan postur, dengan itu menghapuskan bungkusan.
 • Memperbaiki korset - membantu menghilangkan pergerakan pseudo tulang belakang, mengurangkan kesan sakit.
 • Korset bercampur - serentak melakukan beberapa fungsi (membetulkan - membetulkan, memunggah - membetulkan). Pelepasan korset - mengurangkan ketegangan dalam bidang masalah sistem muskuloskeletal, dengan mengurangkan kesan pada kawasan interdisk. Melegakan sindrom kesakitan yang ditimbulkan oleh kekejangan otot.

Cadangan untuk memilih

Agar produk perubatan tidak menyebabkan ketidakselesaan (rasa tidak selesa, kesakitan, kesukaran bernafas), perlu memilih dengan betul. Kami mengesyorkan untuk membeli pembalut selepas pembedahan jantung adalah sangat sesuai saiznya. Untuk melakukan ini, anda perlu mengukur lilitan dada orang sakit sebelum operasi, dan mengambil korset dari data yang diperolehi. Dimensinya ditunjukkan dalam perihalan barang dalam katalog dalam talian kami. Jika masalah timbul, hubungi wakil kami melalui telefon, mereka akan membantu anda membuat pilihan yang tepat.