Utama / Lutut

Bagaimanakah sendi siku, otot dan ligamennya?

Sendi siku (nama Latin articulatio cubiti, articulacio cubi) dibentuk oleh tiga tulang - epiphysis distal (akhir) humerus, epiphisis proksimal tulang ular dan radial. Anatominya direka sedemikian rupa sehingga sendi siku adalah kompleks, kerana ia terbentuk dari tiga sendi mudah sekaligus: bahu dan bahu, bahu dan bahu, balok proksimal-yang mana seseorang dapat menggerakkan tangannya. Mereka, serta struktur sendi siku, kita pertimbangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Tulang dan sendi sendi siku

Epiphysis distal humerus mempunyai blok dan kepala condyle. Akhir proksimal ulna mempunyai blok dan kedudukan radial. Tulang radial mempunyai kepala dan lilitan artikular, yang dapat dilihat dengan melihat lukisan itu. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi blok humerus dan takhta blok seperti ulna. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi kepala condyle humerus dengan lilitan artikular tulang radial. Dan sendi radioulnar proksimal dibentuk oleh artikulasi takik jejari ulna dan kepala jejari.

Sendi siku boleh bergerak dalam dua pesawat:

 • Flexion dan extension (pesawat hadapan);
 • Putaran (satah menegak). Pergerakan ini hanya menyediakan sendi bahu.

Seperti yang dapat dilihat di atlas anatomi dari foto, kapsul artikular mengelilingi semua tiga sendi. Ia berasal anterior di atas pinggir jejari dan coronoid fossa, di tepi hampir di tepi blok dan condyle humerus, di belakang tepat di bawah hujung atas proses ulnar dan dilampirkan pada tepi radial dan blok seperti potongan pada ulna dan leher radius.

Ligamen sendi siku

Sendi siku dikelilingi oleh empat ligamen (gambarajah ditunjukkan untuk visualisasi):

 • Cincin ligamen siku. Ia berasal dari epicondyle medial humerus dan berakhir di pinggir blok seperti takuk ulna. Bundel itu jatuh seperti fanlike.
 • Ligamen cagaran sinaran. Ia bermula pada epicondyle lateral humerus, turun, dibahagikan kepada dua rasuk, di mana mereka pergi di sekitar radius di depan dan belakang, melampirkan memotong ulna.
 • Radius jejari jejari. Ia meliputi lilitan artikular tulang radial di depan, di belakang dan dari sisi sisi dan diarahkan ke tepi anterior dan posterior radial takik ulna. Ligamen memegang kedudukan tulang radial relatif kepada ulna.
 • Bundelan persegi. Menyambung pinggir bawah radial ke leher radius.

Sebagai tambahan kepada ligamen anular, terdapat juga membran interosseous dari lengan bawah, yang juga memperbaiki kedudukan ulna dan radius relatif terhadap satu sama lain. Membran mempunyai lubang-lubang kecil yang melaluinya kapal-kapal dan saraf.

Otot sendi siku

Otot-otot sendi siku, melakukan pergerakan di sendi siku, termasuk kumpulan flexors, extensors, pronators dan instep supports, yang mana struktur sendi siku memberikan pergerakan tangan manusia.

Biceps otot bahu

Otot biceps bahu, yang mana lengannya boleh bengkok, mempunyai dua kepala - panjang dan pendek. Kepala panjang berasal dari tuberkul supra-artikular skapula dan berakhir pada perut otot yang dibentuk oleh kedua-dua kepala, yang dapat dilihat dengan melihat lukisan itu. Perut masuk ke dalam tendon, yang melekat pada tuberosity radius. Kepala pendek berasal pada puncak coracoid dari scapula.

 • Menendang lengan di siku;
 • Kepala panjang terlibat dalam penculikan tangan;
 • Kepala pendek terlibat dalam ghosting.

Otot bahu

Otot yang luas yang terletak di bawah otot bisep bahu. Ia berasal dari bahagian depan dan sisi tepi hujung humerus, melalui sendi siku, di mana tendon tumbuh bersama dengan kapsul artikular, dan dilampirkan ke tuberosity ulna.

 • Flex lengan bawah pada siku;
 • Ketatkan beg artikular.

Triceps otot bahu

Ini adalah otot panjang yang besar, strukturnya mempunyai tiga kepala: lateral, panjang dan medial. Kepala panjang otot berasal dari tuberkul artikular skapula. Kepala lateral otot berasal pada permukaan posterior humerus di atas alur saraf radial dari partikel intermuskular medial dan sisi humerus. Kepala medial berasal dengan cara yang sama seperti kepala lateral, tetapi hanya di bawah alur saraf radial. Semua ketiga-tiga kepala ini diturunkan dan dihubungkan, membentuk perut otot, berubah menjadi tendon yang kuat, yang melekat pada ulna.

 • Pelanjutan lengan bawah pada siku;
 • Memimpin dan membawa bahu ke badan.

Otot siku

Otot ulnar adalah sejenis kesinambungan kepala tengah otot trisep bahu. Ia berasal dari epicondyle sisi dari humerus dan ligamen cagaran dan dilampirkan pada permukaan posterior olecranon, bercampur dengan kapsul artikular.

Fungsi - memanjangkan siku disebabkan oleh lengan bawah.

Pencungkil bulat

Ia adalah otot yang gemuk dan pendek yang mempunyai dua kepala: bahu dan siku. Kepala humeral dilampirkan pada epicondyle medial humerus, ulna dilekatkan pada ujung medial dari tuberosity ulnar. Kedua-dua kepala membentuk perut otot, yang melepasi tendon nipis dan melekat pada permukaan jejari jejari.

 • Pronation of the lengan;
 • Flexing the lengan dalam sendi siku.

Otot bahu

Otot terletak di sebelahnya. Ia berasal tepat di bawah epicondyle sisi humerus, turun dan melekat pada permukaan sisi tulang radial.

 • Flex lengan bawah pada siku;
 • Memperbaiki kedudukan tulang radial dalam keadaan santai.

Flexor pergelangan tangan

Ini adalah otot panjang rata yang berasal dari epicongus medial humerus dan berjalan ke pangkal permukaan palmar.

 • Fleksi tangan;
 • Mengambil bahagian dalam melengkapkan lengan bawah pada siku.

Otot palmar panjang

Serta fleksor radial, ia berasal dari epicongus medial humerus, turun dan masuk ke aponeurosis palmar.

 • Mengambil bahagian dalam melengkapkan lengan bawah pada siku;
 • Menendang berus;
 • Mengetatkan aponeurosis palmar.

Di samping itu, perlu diperhatikan otot-otot seperti lentur fleksibel yang bertindak dari jari-jari, flexor siku pergelangan tangan, extensor jari dan ulnar extensor pergelangan tangan, yang juga secara tidak langsung terlibat dalam pergerakan pada sendi siku.

Bagaimana sendi siku

Dalam badan kita, kira-kira 180 sendi yang berbeza memberikan kebebasan bergerak. Struktur khas mekanisme biologi ini, menyerupai hingar, memberikan tilting, lenturan, bahagian tubuh yang tidak seimbang. Melindungi tulang daripada geseran, pemusnahan diri, melaksanakan fungsi kusyen. Peranan penting dalam pergerakan tangan dimainkan oleh sendi siku. Ia dianggap sukar kerana ia menggabungkan tiga mekanisme artikular sekaligus. Untuk memahami prinsip siku, adalah perlu untuk membayangkan apa tulang, otot, ligamen membuatnya, apa kapal dan ujung saraf memberikan pemakanan, pemuliharaan.

Anatomi sendi siku

Siku membentuk tiga tulang:

Tiga sendi mudah terbentuk pada sendi:

 1. bahu;
 2. brachylochevoy;
 3. proximal radioulnar.

Nama-nama sebatian bercakap untuk diri mereka sendiri, sesuai dengan unsur-unsur yang termasuk dalam komposisi.
Dalam anatomi sendi siku berpasangan, tulang rawan hyaline memainkan peranan yang penting, yang meliputi seluruh permukaan artikul epifisis tulang penyambung. Tisu tulang rawan bertindak sebagai penyerap kejutan semula jadi, mengurangkan geseran, menyediakan kawasan sentuhan yang optimum. Walaupun terdapat fungsi penting, tiada saluran darah dalam tulang rawan, pemakanan dilakukan oleh daya cecair artikular.

Ia kelihatan seperti permukaan kaca licin yang licin. Akhir saraf tidak ada.

Komposisi tulang rawan hyaline:

 • 70-80% air;
 • sehingga 15% - sebatian organik;
 • kira-kira 7% adalah mineral.

Komposisi di atas jelas menunjukkan betapa pentingnya keseimbangan air untuk kesihatan mekanisme artikular tubuh kita.

Tulang

Beg artikulasi sendi siku menyatukan ke dalam satu simpulan tunggal tiga sendi, dibentuk oleh bahagian bawah humerus dan bahagian atas (proksimal) ulnar dan radial.

Memandangkan struktur siku, adalah penting untuk membentangkan ciri-ciri anatomi di bahagian distal (bawah) humerus, yang terlibat secara langsung dalam pembentukan artikulasi. Epiphisis yang lebih rendah mempunyai kondom, di sisinya terdapat dua proses aneh - epicondylers medial dan lateral, yang berfungsi sebagai sokongan untuk mengikat alat kopula dan otot. Di kawasan condyle ialah permukaan artikular. Di sisi sisi, tulang radial lengan bawah dipasang padanya, dan pada bahagian medial, ulna dilampirkan.

Ulna adalah segi tiga, dengan penebalan di bahagian atas. Di tempat penebalan ada dua lekukan (luka). Pemotongan blok seperti - tempat lampiran humerus, mempunyai dua buah anatomi di bahagian depan dan belakang, yang dipanggil koronari dan olecranone. Dalam depresi radial sambungan dengan radius terbentuk.

Radius di bahagian atas berakhir dengan kepala menghadap humeral. Di bawah kepala - tempat paling sempit, dipanggil leher, kemudian - tuberosity diucapkan. Diartikulasikan dengan condyle kepala humerus melalui ceruk di bahagian atas kepala.

Tulang-tulang yang membentuk biomekanisme sendi siku saling berhubungan dengan otot, ligamen, dan tendon.

Bungkusan

Bungkusan terdiri daripada gentian tisu penghubung. Bergantung pada fungsi yang dilakukan, gentian anjal atau kolagen mungkin mendominasi dalam struktur. Menguatkan ligamen pada sendi siku ditenun terus ke dalam beg artikular di sisi. Tiada ligamen di bahagian anterior dan posterior kapsul, yang meningkatkan risiko dan kekerapan kerosakan di kawasan ini. Rahsia yang dibentuk oleh lapisan dalam dari manset artikular - sinovium, mengurangkan geseran unsur-unsur individu sendi. Peranan penting dalam memastikan gerakan dalam sendi siku dimainkan oleh brek dan membimbing ligamen. Yang pertama direka untuk memelihara integriti biomekanisme, yang kedua - fungsinya.

Ligan persegi dilampirkan di tepi bawah takik radial, memberikan artikulasi yang boleh dipercayai dengan leher jejari.

Kedudukan anatom yang betul tulang radial dan siku dicapai disebabkan oleh ligamen anulus tulang radial. Membran artikular pada lengan bawah melengkapkan artikulasi. Terima kasih kepada lubang yang ada di sana, bekalan darah dan pemuliharaan sendi dijalankan. Epicondyle sisi bahu dan kepala jejari, siku tenderloin diikat oleh ligamen artikular corong radial. Ini dicapai melalui perpisahan gentian ke dalam dua rasuk, menutup rapat permukaan tulang.

Collateral ulnar berasal dari epicondyle dalaman (medial). Ia dibahagikan kepada tandan (fanlike), diikat di sepanjang pinggir takik seperti blok.

Otot

Dalam tisu otot, proses penukaran tenaga kompleks berlaku. Di bawah bimbingan sistem saraf pusat, saraf tunjang, dan otak, tenaga kimia melepasi kualiti baru - mekanikal, yang menyediakan aktiviti motor.

Otot 850 tubuh manusia sentiasa berkontrak. Terima kasih kepada ciri tisu otot ini, aktiviti penting badan kita dipastikan.

Pergerakan sendi siku memberikan sejumlah besar serat otot yang berlainan yang melakukan: fleksi, perpanjangan, supinasi, pronasi.
Anda boleh membahagikan kumpulan ini mengikut zon lokasi.

Otot bahu diwakili oleh:

 • Otot trisep bahu adalah kumpulan posterior, extensor, dua artikular. Dalam struktur anatomi terdapat tiga balok berasingan, masing-masing dilekatkan pada bilah bahu secara mandiri, meningkatkan kebolehpercayaan struktur. Mereka dipanggil otot kepala. Dalam kanal yang dibentuk oleh kepala median dan luaran otot dan humerus, saraf radial terletak, arteri mendalam berjalan. Fungsi - melakukan penambahan medial bahu, bersatu di siku.
 • Otot bisep adalah kumpulan anterior, instep lengan bawah, flexor siku.
 • Kumpulan pendahuluan humeral, flexor. Menyambung humerus dan tulang siku.
 • Siku - kumpulan posterior, extensor. Ia menghubungkan epicondyle luar humerus, ligamen cagaran radial dengan proses ulnar di bahagian atas ulna.

Otot lengan juga terlibat dalam kerja sendi siku, melaksanakan peranan flexors, ekstensor, bertanggungjawab untuk putaran pekeliling, menyediakan penampan.

 • otot panjang telapak tangan;
 • flexor bahu flexor;
 • pusingan pronator dan lain-lain.

Supaminasi - putaran pekeliling yang dilakukan di siku ke luar, pronation merujuk kepada pergerakan di arah yang bertentangan, dalaman atau medial.

Anatomi sendi siku manusia

Hari ini, siku adalah zon gabungan dengan nama yang sama, sedangkan pada awalnya istilah ini digunakan untuk menunjuk lengan bawah - jurang dari awal tulang ke tikungan. Ukuran tradisional juga dianggap "siku". Secara anatomi, bahu menonjol, yang berasal dari sendi bahu dan berakhir pada lengan siku anggota badan, sendi siku itu sendiri dan lengan bawah.

Tulang sendi siku

Anatomi siku termasuk tiga tulang. Marilah kita berpegang kepada setiap daripada mereka.

Tulang dan ligamen sendi siku

 • Bahu. Mengikut jenis tulang merujuk kepada tiub. Jika anda memotongnya di bahagian atas, potongan itu akan mempunyai bentuk bulat, bahagian membujur bahagian bawah tulang akan menjadi segi tiga. Tulang-tulang lengan disambungkan ke bahu melalui permukaan artikular pada bahagian bawah yang terakhir. Ulna bersempadan dengan bahagian pertengahan (blok), dan permukaan artikular pada zon lateral humerus berfungsi untuk menyambungnya dengan tulang radial.
 • Siku - tulang segi tiga. Akhir proksimalnya agak tebal, di tempat ini tulang artikulasi dengan tulang humeral dengan cara takik khas di kawasan penebalan. Akhir sisinya dihubungkan dengan cara yang sama dengan jejari. Kawasan bawah bahagian anatomi yang dianggap dicirikan oleh kawasan tebal, yang dipanggil kepala. Lapisan artikularnya juga diartikulasikan dengan jejari.
 • Ray Tulang mempunyai kawasan tebal di bahagian bawah. Rantau atasnya menghubungkan penghujung dengan humerus. Lilitan sendi kawasan ini memainkan peranan penyambung dengan ulna. Pada badan tulang terdapat leher yang dipanggil - tempat paling sempit. Tulang pergelangan tangan di artikulasikan dengan tepi bawah tulang radial melalui permukaan artikular.

Ligament dan sendi siku

Gabungan siku tergolong dalam kategori kompleks dan terdiri daripada:

 • sendi lengan siku bahu;
 • sendi bahu berbentuk bulat;
 • proksimal siku bersama dalam bentuk silinder.

Daripada ketiga-tiga yang disebutkan, adalah mudah untuk meneliti jurang yang kedua. Tempat penyetempatannya adalah permukaan posterior lengan bawah di tempat istirahat yang disebut "lubang keindahan". Ia adalah melalui alat artikular yang fleksibel dan lanjutan, serta pergerakan anggota dalam bulatan, dilakukan.

Sendi siku bahu terdiri daripada bahagian tengah humerus dan takuk blok ulnar. Ia tidak terletak terus di dalam pesawat hadapan, tetapi dimiringkan pada sudut 4 °. Atas sebab ini, apabila lengan bawah bengkok, ia ditujukan ke bahagian tengah dada.

Sambungan balut bahu, walaupun bentuk bulatnya, membuat pergerakan hanya sekitar paksi menegak dan hadapan. Pergerakan di sepanjang paksi sagittal dikecualikan kerana sambungan tulang ular dan radial.

Sendi sinar-ray adalah takuk pada ulna dan permukaan pelekap penebalan jejari. Pergerakan putaran sendi sepanjang radius sepanjang paksi menegak tidak dikecualikan.

Struktur sendi siku

Komposisi sendi siku termasuk dua ligamen cagaran. Ligina ulnar berasal dari penebalan dalaman humerus, selepas itu ia berkembang dalam bentuk kipas dan dilekatkan pada tepi bahagian medial. Ligan ligamen bermula dengan penebalan luaran tulang yang sama dan, di kawasan radius serviks, berpecah menjadi dua bahagian, yang mengelilingi kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan pada ulna.

Otot sendi siku

Anatomi sendi siku membayangkan kehadiran tisu otot bersebelahan. Kebanyakan otot ini terletak di zon bahu dan lengan bawah. Pertimbangkan yang terbesar dan paling dekat dengan mereka. Mari mulakan dengan otot bahu.

Kategori otot yang terlibat dalam pergerakan sendi juga termasuk dua kumpulan tisu otot: anterior dan posterior. Sebagai sebahagian daripada yang pertama tidak boleh dilakukan tanpa:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah humerus. Ini kerana lengannya terbengkalai;
 • otot bisep bahu, yang mempunyai dua tebal dan tergolong dalam kategori otot dua-artikular. Ia memainkan peranan flexor bahu dan lengan bawah, serta otot yang kedua. Otot sangat mudah untuk disiasat hanya di kawasan lampirannya ke jejari.

Dalam kumpulan kedua otot, ia adalah lazim untuk memasukkan:

 • triceps otot bahu, yang terletak di bahagian belakang permukaan bahu dan dicirikan oleh tiga tebal. Dia mengambil bahagian aktif dalam aktiviti motor bahu dan lengan bawah. Walaupun fakta bahawa ia mempunyai dua sendi dalam strukturnya, otot dianggap paling lemah dibandingkan dengan lentur yang lain;
 • otot ulnar yang melaksanakan fungsi ekstensor.

Otot bersebelahan dengan sendi siku

Kami beralih kepada otot lengan bawah, yang berkaitan dengan sendi siku. Mereka juga lazimnya dibahagikan kepada dua kumpulan otot. Yang pertama dibentangkan:

 • pusingan pusingan, yang bertanggungjawab untuk membongkok dan memposisikan lengan bawah;
 • otot panjang rata yang kelihatan seperti gelendong. Ia terletak di permukaan di bawah kulit, di bahagian bawah lengan bawahnya mudah untuk menguji tendonnya;
 • siku flexor siku, yang mempunyai penebalan bahu dan siku. Hujung jauh otot melekat pada tulang berbentuk kacang;
 • Otot palmar yang panjang, yang kadangkala mungkin tidak sepenuhnya, dibezakan oleh penampilan berbentuk gelendong dan tendon yang panjang. Terima kasih kepada otot ini, anggota badan dapat membengkokkan;
 • flexor jari dangkal, yang terdiri daripada empat tendon yang meluas ke jari-jari. Phalang menengah diwajibkan oleh keupayaan mereka untuk membengkokkan otot tertentu ini.

Kelas kedua otot tidak boleh dianggap lengkap tanpa:

 • brachioradial, disebabkan oleh otot ini, lengan bawah dapat membengkok serta berputar;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial, tujuan fungsinya ialah untuk menjalankan lanjutan dan penculikan separa tangan;
 • pergelangan tangan extensor radial pendek. Fungsi otot adalah sama dengan tujuan yang terdahulu, perbezaannya terletak pada torsi yang lebih kecil;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, yang hampir sepenuhnya bersebelahan dengan permukaan tulang ulnar. Otot terlibat dalam pelanjutan tangan;
 • jari extensor. Tendon otot terletak di arah sisi dorsal dari falanges jari;
 • otot instep yang terletak di bahagian tulang lengan bawah.

Saraf sendi siku

Gabungan yang dianggap memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepada sendi siku, wakil umat manusia dapat melakukan banyak tindakan: dari biasa kepada profesional. Dalam kes kerosakan bersama, prestasi fungsi utamanya menjadi dipersoalkan, yang sangat merosakkan kualiti kehidupan manusia.

Anatomi sendi siku manusia

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Sendi siku adalah artikulasi kompleks tubuh manusia, dan menghubungkan bahu dengan lengan bawah. Oleh kerana struktur yang kompleks, anda boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangan anda. Pertimbangkan struktur sendi siku secara terperinci, dengan gambar dan lukisan.

Tulang

Sendi siku dibentuk oleh tiga permukaan artikular:

 • bahu. Ini adalah blok artikular dan condyle kepala;
 • siku Ini adalah pemotongan berdarah radius;
 • radial, yang mewakili kepala dalam kombinasi dengan bulatan artikular.

Seperti yang dilihat dalam imej, sendi siku kepunyaan gabungan yang kompleks, yang disambungkan ke lengan atas dengan lengan bawah. Struktur anatomi kompleks kerana lebih daripada dua permukaan terlibat dalam pembentukannya. Permukaan bonyang ditutup dengan tisu rawan, sehingga sendi tulang dapat bergerak. Tisu tulang rawan melindungi tulang daripada kerosakan akibat geseran.

Tulang-tulang yang membentuk siku dikelilingi oleh satu kapsul biasa. Kapsul ditetapkan pada sisi dan depan.

Fiksasi kapsul di bahagian depan adalah nipis, dan perlindungan diberikan pada sisi dengan ligamen artikular. Tulang-tulang yang membentuk sendi siku tidak dilindungi oleh tisu tulang rawan, tetapi dikelilingi oleh membran sinovial.

Menurut anatomi, tulang utama sendi siku adalah bahu, siku dan radial. 3 tulang ini terdapat dalam kapsul yang menyatukan permukaan artikular.

Bahu

Jenis tiub tulang, pada pemotongan bentuk bulat. Menyambung dengan ulna di bahagian tengah, dan dengan radioulnar proksimal di permukaan luar atau sisi.

Tenggelam humerus boleh dirasakan melalui kulit.

Siku

Jenis tulang segi tiga dengan penebalan di bahagian bawah. Ia mempunyai sentuhan dengan radius. Jika tulang ulna rosak semasa kecederaan, ia menjadi mustahil untuk membengkokkan dan melegakan anggota badan.

Ray

Di rantau bahagian atas ia menghubungkan dengan humerus, dan di sepanjang lilitan - dengan ulna. Bone mempunyai kawasan sempit - lehernya. Dari tepi bawah yang di artikulasikan dengan tulang pergelangan tangan. Di persimpangan dengan pergelangan tangan adalah proses styloid, dengan jelas melalui kulit.

Otot

Dalam anatomi manusia, terdapat sendi tulang yang luar biasa, dan sendi siku adalah sendi. Sendi melindungi kerangka yang terdiri daripada tisu otot. Sendi tulang berfungsi terima kasih kepada otot, yang memberikan pergerakan berikut:

 1. Badannya bengkok dan tidak seimbang.
 2. Putaran atau pembesaran sendi siku, di mana sawit boleh beralih ke atas.
 3. Putaran sendi bahu atau pronasi lengan bawah.

Otot pinggang bahu yang bertanggungjawab untuk pergerakan dibentuk oleh flexors, extensors dan pronators (rotators) dari lengan bawah. Berputar, flexors dari lengan bawah dibahagikan kepada dua jenis: anterior dan posterior.

Kumpulan otot anterior yang dibentuk oleh:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah tulang bahu. Otot ini bertanggungjawab untuk melengkapkan lengan di lengan bawah;
 • otot brachial bisep dengan dua tebal. Otot bisep adalah flexor bahu dan lengan bawah.

Kumpulan otot belakang dibentuk oleh:

 • otot trisep bahu dengan tiga bilah terletak di bahagian belakang permukaan bahu. Otot ini memainkan peranan penting dalam pergerakan bahu dengan lengan bawah. Tetapi berbanding dengan otot-otot flexor yang lain, spesies ini adalah yang paling lemah;
 • otot ulnar yang bertanggungjawab untuk fungsi extensor sendi.

Tisu otot lengan bawah, seperti otot-otot ikat pinggang bahu, diwakili oleh dua kumpulan. Kumpulan pertama tergolong dalam:

 1. Bentuk pusingan pronator, di mana lekuk kaki berlaku.
 2. Otot rata dalam bentuk gelendong memanjang, terletak pada permukaan artikular di bawah kulit.
 3. Flexor pergelangan tangan
 4. Palmar, otot berbentuk gelendong dengan tendon elongated.
 5. Otot dangkal yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari-jari.

Jenis tisu otot jenis kedua:

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

 1. Otot humeral dengan fossa, di mana anda boleh membengkok dan memutarkan lengan bawah.
 2. Jenis pelindung pergelangan tangan panjang extensor, sebahagiannya bertanggungjawab terhadap penculikan tangan.
 3. Pergelangan tangan pendek extensor, sama dengan panjang, tetapi dengan amplitud putaran yang lebih kecil.
 4. Berdekatan dengan permukaan otot tulang ulnar, yang bertanggungjawab untuk pelanjutan tangan.
 5. Otot yang bertanggungjawab untuk pelanjutan jari.

Jika sekurang-kurangnya salah satu daripada otot yang telah digambarkan rosak, maka orang itu tidak boleh menggerakkan lengannya.

Otot extensor

Ekstensor termasuk otot berikut lengan bawah:

 • siku, turun. Otot yang bertanggungjawab untuk lanjutan, sepenuhnya bersebelahan dengan tisu lengai sendi, tetapi mempunyai momen putaran yang lemah;
 • radiasi;
 • bahu atau trisep;
  extensor, bertanggungjawab untuk pergerakan jari;
 • otot supinator yang terletak di lengan bawah dan di sekitar tulang sendi. Tisu otot dari instep datang ke pergelangan tangan. Keupayaan untuk memutar tulang bergantung kepada jenis otot ini.

Kumpulan otot ini bertanggungjawab untuk pergerakan lanjutan sendi siku, dan jelas kelihatan pada orang yang mengalami otot yang maju.

Otot fleksor

Otot fleksor pada tali bahu termasuk kumpulan otot yang berikut:

 • brachylose
 • bahu;
 • bisep;
 • flexor jari;
 • pronator Otot bulat ini adalah yang paling tebal dan paling pendek, dan kepunyaan lapisan dangkal sendi. Otot bermula dari epicondyle humerus, dan mencapai proses tulang pemotongan bloki. Apabila condyle humerus rosak, adalah mustahil untuk membengkokkan anggota dalam lengan bawah. Pembentukan kesakitan teruk ditambah kepada pergerakan terhad;
 • flexor radial. Mobiliti anggota atas bergantung kepada jenis tisu otot ini. Kecederaan otot menjadikannya mustahil untuk menggerakkan berus, dan rasa sakit menyebar ke seluruh permukaan tangan.

Kumpulan tisu otot ini terletak di anterior pada paksi artikular.

Otot-otot kumpulan pronator bertanggungjawab untuk putaran sendi siku di lengan bawah, dan berada di luar dari paksi.

Bungkusan

Mana-mana sambungan tulang adalah struktur kompleks yang membentuk bentuk sendi siku. Seseorang boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangannya kerana hakikat bahawa ada ligamen dalam pesawat yang berlainan. Ligamen bertanggungjawab untuk pergerakan yang diselaraskan dan perlindungan bersama.

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Struktur yang membentuk ligamen pada sendi siku adalah tugas utama adalah untuk mengekalkan keseluruhan artikulasi.

Bundle utama

Ligma cagaran ulnar bermula dari condyle medial dan mencapai blok tulang ulnar.

Ligaman cagaran radial juga merujuk kepada asas alat ligamentous. Ligaman cagaran radial bermula dari condyle lateral dan mencapai takik radial ulna. Bundel dibahagikan kepada 2 menyimpang dan menyelubungi pancaran jejari rasuk;

Ligamen anulus dan persegi bertanggungjawab untuk menetapkan radius dan ulna.

Tendon dilampirkan pada tubercles tulang radial, yang dipanggil kepala tulang radial. Kompaun ini menderita sebahagian besar daripada kecederaan.

Sebagai tambahan kepada alat ligamentous utama, tulang bahu dan lengan bawahnya ditetapkan oleh septum interosseous, yang dibentuk oleh bundle kuat. Satu rasuk diarahkan ke arah yang bertentangan dari balok yang lain. Ini adalah kord serong di mana serat saraf dan saluran darah diarahkan. Daripada kord serong bermula tisu otot lengan bawah.

Pergerakan yang mungkin

Sendi siku bukan hanya terdiri daripada tulang. Artikulasi kompleks batang termasuk tisu otot, ligamen, kapsul synovial. Oleh kerana kerja umum komponen tisu bersama, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan anggota atas.

Kerana kompleks, tisu gabungan di sendi siku, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan dengan anggota atas. Ini adalah perpanjangan dan lanjutan, putaran tali bahu. Putaran bersama dipanggil pronation dan supinasi.

Pergerakan berlaku kerana saraf tengah dan radial menembusi bahagian depan siku.

Kecederaan dan penyakit

Kerana keanehan struktur sendi siku, beban fizikal terus bertindak atas artikulasi. Ketumpatan dan keterukan beban menyebabkan pelbagai proses keradangan di sendi.

Selain tekanan, sendi siku sering mengalami kecederaan mekanikal. Ini adalah lebam, dislokasi, subluxations, sprains dan pecah radas ligamentous, fraktur, pendarahan ke rongga artikular. Akibat kecederaan yang kerap adalah keradangan yang menjadi penyakit kronik di kawasan di mana siku berada.

Kesakitan yang mendadak, tajam atau sakit berterusan di siku menunjukkan bahawa beberapa jenis gangguan berlaku di sendi. Peperiksaan terperinci sering mendedahkan patologi artikular:

Perkembangan arthrosis dipicu oleh kecederaan mekanikal, proses metabolik terjejas.

Osteoartritis ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Sakit terganggu selepas beban pada sendi bahu, dan lulus semasa rehat.
 2. Dengan pergerakan mana-mana lengan terdengar derita.
 3. Tangannya beransur-ansur kehilangan mobiliti.

Rawatan arthrosis adalah panjang dan terdiri daripada terapi ubat, fisioterapi dan fisioterapi. Di peringkat lanjut penyakit itu ditunjukkan campur tangan pembedahan.

Artritis berlaku di latar belakang jangkitan bakteria atau virus yang menyebabkan keradangan. Penyakit ini mungkin akut atau kronik. Untuk diagnosis, x-ray dibuat, dan penerangan gambar mengesahkan diagnosis.

Gejala artritis termasuk fenomena berikut:

 • kesakitan berterusan;
 • kemerahan kulit;
 • bengkak di kawasan siku;
 • kerana kesakitan dan bengkak, sukar untuk melakukan gerakan tangan biasa.

Epicondylitis siku berkembang pada atlet ketika bermain tenis, golf, dan juga pada orang yang profesi dikaitkan dengan pergerakan yang tetap dan monoton di siku. Ini adalah pekerja pembinaan, tukang jahit.

Epicondylitis terdiri daripada dua jenis:

 1. Lateral atau luaran, di mana proses keradangan berkembang dalam tisu tulang.
 2. Medial atau dalaman. Keradangan menjejaskan epicondyle medial tulang bahu.

Gejala utama epicondylitis adalah sakit. Pada peringkat awal keradangan, sakit hanya berlaku selepas bersenam. Sekiranya anda tidak mengubati penyakit ini, rasa sakit menjadi kekal, dan sebarang pergerakan boleh dilakukan dengan kesukaran.

Cedera kronik permukaan posterior sendi siku menyebabkan perkembangan bursitis. Beg menafsirkan yang meradang.

 1. Sikap kejam. Kesakitan berdenyut.
 2. Bengkak dan kemerahan sendi.
 3. Tumor di belakang siku. Saiz tumor menjadi telur ayam.
 4. Kesakitan dan bengkak menghalang aktiviti motor.
 5. Suhu boleh naik. Kelemahan umum dirasakan, sakit kepala yang sakit, gangguan indisposisi.

Jika anda tidak memulakan rawatan dengan bursitis dalam masa, keradangan akan menjejaskan tisu dan sendi yang bersebelahan. Abses boleh bermula.

Bagaimana untuk melupakan sakit sendi selama-lamanya?

Pernahkah anda mengalami sakit sendi yang tidak dapat ditanggung atau sakit belakang yang berterusan? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - anda sudah mengenali mereka secara peribadi. Dan tentu saja, anda tahu secara langsung apa itu:

 • sakit berterusan dan sakit tajam;
 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • ketegangan berterusan otot belakang;
 • tidak menyenangkan dan retak di sendi;
 • sakit belakang yang tajam di tulang belakang atau kesakitan yang tidak munasabah di sendi;
 • ketidakupayaan untuk duduk lama dalam satu kedudukan.

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda habiskan untuk rawatan yang tidak berkesan? Benar - ia adalah masa untuk berhenti dengan ini! Adakah anda setuju? Sebab itulah kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif di mana rahsia menyingkirkan rasa sakit di sendi dan belakang diturunkan. Baca lebih lanjut.

Struktur sendi siku

Sendi siku adalah sendi kompleks yang dibentuk oleh 3 tulang. Antara tulang adalah 3 elemen umum yang saling berkaitan. Sendi-sendi ini disertakan dalam 1 kapsul biasa, yang dipanggil sendi siku. Setiap komponen peranti dilindungi oleh tulang rawan hyaline. Oleh kerana itu, sendi tetap bergerak dan tahan terhadap kerosakan.

Tulang membentuk sendi siku

Sendi dibentuk dengan menghubungkan 3 tulang. 1 daripadanya adalah brachial. Bone mengekalkan bentuk bulatnya sepanjang panjang keseluruhan, tetapi pada hujungnya ia menjadi trihedral. Bahagian bawah humerus ditutup dengan komposisi khas. Ia direka untuk menyambung dengan tulang yang berdekatan. Bahagian atas tisu tulang dihubungkan dengan unsur-unsur lain. Blok tulang humeral adalah kawasan sentuhan. Selain itu, humerus menyertai tulang radial dengan bahagian lateralnya. Semua tulang mempunyai alur masuk dan keluar. Mereka digunakan untuk menyambung. Mereka termasuk pertumbuhan tulang yang terletak berhampiran. Bahagian luaran dan dalaman termasuk proses tulang lain.

Dalam struktur sendi siku, ulna memainkan peranan yang besar. Ia bentuk segi tiga dan berkembang di hujungnya. Di bahagian luar dan bahagian dalam tisu tulang adalah takik. Mereka direka untuk menyambung dengan radial dan humerus. Di hujung unjuran terbentuk, yang terlibat bersama dengan tulang lain. Di bawah formasi ini adalah permukaan yang tidak rata dari tisu tulang. Otot bahu menyertai bahagian ini. Bahagian bawah tulang menebal dan bergabung dengan jejari. Seluruh bahagian bawah sambungan ditutup dengan permukaan khas. Kerosakan tisu tulang ini boleh menjejaskan keupayaan untuk menggerakkan lengan. Proses fleksi dan perpanjangan tidak mungkin, dan pesakit akan mengalami kesakitan yang teruk.

Sendi siku dibentuk oleh jejari. Ia mempunyai penebalan di bahagian bawah. Bahagian atas bersebelahan dengan tulang bersebelahan dan membentuk kepala. Berikut adalah penebalan dan alur, yang dimaksudkan untuk berkumpul dengan humerus. Agar jejari dapat dihubungkan dengan orang lain, keseluruhan kepala ditutup dengan cecair khas. Radius sempit ke tengah. Di tempat ini adalah tuberosity radius. Dalam tendon sendi siku bergabung dengannya.

Adalah agak sukar untuk merosakkan bahagian lengan ini, tetapi kecederaan boleh membawa kepada jangkitan di dalam badan dan perkembangan penyakit serius.

Radas ligamen

Apa tulang dan ligamen yang terdiri daripada sendi

Terdapat 3 sendi kecil yang membentuk 1 sendi siku:

 1. Bahu.
 2. Sinaran.
 3. Proximal.

Semua 3 elemen ini terletak di persimpangan 3 tulang dan disertakan dalam 1 kapsul. Bersama-sama mereka membentuk alat kompleks sendi siku. Gabungan bahu tergolong dalam kumpulan heliks. Bentuknya menyerupai skru dan ia mempunyai paksi putaran. Unit ini berbentuk seperti bola. Pada manusia, ia terbentuk di tapak interaksi humerus dan radius. Gabungan proksimal tergolong dalam unsur silinder biasa. Ia terletak di sendi siku di persimpangan tisu tulang dan engsel. Sendi bahu adalah salah satu komponen alat ini; ia boleh dirasai dengan baik semasa palpation.

Sendi siku bertanggungjawab ke atas kemampuan lengan untuk bergerak. Di samping itu, dia bertanggungjawab untuk pronation dan supinasi. Tindakan ini hanya mungkin jika fungsi peranti tidak terjejas. Kemudian sendi siku akan tatal dengan betul. Belok harus dibuat melalui pertengahan engsel dan meneruskan paksi blok tulang bersebelahan. Amplitud pergerakan semasa supaminasi atau pronasi tidak boleh melebihi 140 °. Penunjuk ini mungkin meningkat pada seseorang yang sering memainkan sukan atau sentiasa memberi penekanan fisik badannya.

Sendi siku dipegang oleh 2 ligamen. Ligma cagaran ulnar terletak di antara epicondyle medial dan rehat tulang. Ligaman cagaran radial dilampirkan dari satu sisi ke arah namyschelku, kemudian dibahagikan kepada 2 bahagian, meliputi pangkal tulang radial dan berakhir di pangkal tisu tulang yang terdekat. Sendi siku mengehadkan pergerakan sisi. Suruhanjaya mereka menjadi mustahil kerana adanya ligamen cagaran.

Struktur tangan manusia termasuk otot. Kekuatan lanjutan dan lekuk sendi siku bergantung pada tahap perkembangannya. Atlet mempunyai proses tulang yang lebih maju, dan otot mereka sangat diperbesar. Ini tidak membenarkan seseorang melaksanakan pelanjutan penuh.

Tetapi jika pesakit mempunyai nada otot yang agak lemah, maka ia tidak boleh hanya melepaskan sikunya hingga akhir, tetapi ia boleh membengkokkannya lebih kuat daripada biasa. Penyimpangan seperti itu dari norma tidak berbahaya dan kesihatan pesakit tidak terancam.

Otot flexor bahu

Tisu otot yang terletak di sekitar sendi siku, bermula di bahu atau lengan bawah. Mereka berakhir atau bermula di luar sendi siku. Tetapi ada beberapa kumpulan otot yang mempunyai kesan langsung pada kerja sendi siku dan terletak di sebelahnya. Otot bahu, yang menjejaskan fungsi siku, dibahagikan kepada 2 kumpulan. 1 termasuk otot fleksor:

 1. Otot brachial.
 2. Otot bisu.

Otot bahu disebut sebagai otot radial. Ia dilampirkan ke bahagian bawah tulang (depan). Otot terletak di sepanjang permukaan tulang yang berbukit dan dipasang pada prosesnya. Sebaliknya, serat-serat otot ini melakukan fungsi fleksi di lengan bawah. Bahagian depan otot bahu tersembunyi di belakang tisu otot bisep.

Dalam kes pelanggaran kerja organ ini, seseorang kehilangan keupayaan untuk menggerakkan tangannya dan mengalami sakit kuat di siku. Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada kecederaan sedemikian lama, maka sensasi yang menyakitkan dapat merebak ke seluruh lengan. Kerosakan pada bahagian tangan ini boleh menyebabkan keradangan. Oleh itu, jika berlaku kecederaan teruk atau pecah otot, perlu berkonsultasi dengan doktor.

Otot brachial bisep mempunyai 2 simpul. Mereka dipasang pada tulang panjang dan pendek. Otot terletak di lengan bawah pada tuberosity radius. Serat otot ini tergolong dalam kelas artikular. Mereka mempunyai beberapa fungsi yang bergantung kepada di mana mereka dilampirkan. Jika otot bisep dilekatkan pada alat bahu, maka ia berfungsi sebagai fleksor; jika ia pergi ke ulnar, ia bertindak bukan sahaja sebagai fleksor, tetapi juga sebagai instep. Serat otot tidak membenarkan tangan membengkok secara tidak wajar dan menyokongnya dalam kedudukan yang betul.

Dalam kes pelanggaran instep, pesakit mungkin mengalami lekapan lengan yang kuat dan melemahkan otot bersebelahan. Dalam kes ini, pesakit perlu berunding dengan doktor dan memulakan rawatan.

Extensors bahu

Struktur otot lengan

Kumpulan ini termasuk otot belakang. Ini termasuk:

 1. Otot triceps bahu.
 2. Otot siku.

Otot tiga kepala seseorang tergolong dalam kelas dua artikular, mempunyai 3 kepala dan dilampirkan pada bahagian belakang bahu. Kain ini melakukan beberapa fungsi:

 1. Ia mengaktifkan radas bahu.
 2. Merangsang perlanjutan radas bahu.
 3. Ia bertindak bersama sendi siku.

Kepala panjang dilampirkan pada proses subartikular skapula, dan medial dan lateral di belakang tulang bahu. Mereka terletak di kedua-dua belah saraf radial dan mengelilingi partition intermuscular. Selepas itu, kepala dikurangkan dalam 1 tendon, yang berakhir dengan lengan bawah dan dilekatkan pada pertumbuhan ulnar. Otot trisep menyumbang kepada pelanjutan elemen siku. Apabila cedera, pesakit tidak boleh membengkokkan atau membengkokkan siku. Dalam kes ini, orang mengalami kesakitan teruk di siku. Sekiranya pesakit mempunyai kecacatan kongenital (otot lebih pendek atau lebih lama), maka lengan tidak akan sepenuhnya bengkok, tidak melengkung, atau secara tidak wajar membungkuk ke luar. Dalam kes ini, pesakit tidak selalu merasa sakit. Perubahan bentuk ini dirawat oleh campur tangan pembedahan.

Serat otot siku terletak di antara pertumbuhan radial dan ulnar. Dari 1 sampingan ia dilekatkan ke fasia. Tugas utama otot ini adalah bahawa ia menjadikan fungsi lengan (melonggarkan). Fascia memainkan peranan penting dalam fungsi sendi siku yang betul. Ia cukup kuat dan menyembunyikan semua otot lengan. Ia berfungsi sebagai flexor dan menguatkan kekuatan otot. Oleh itu, fascia merangsang fleksi dan pelanjutan siku.

Sekiranya berlaku kerosakan kepada fascia, pesakit tidak akan dapat melakukan manipulasi tangan dengan betul dan tindakan akan membawa sensasi yang menyakitkan.

Fleksibel lengan

Otot fleksor dan tendon mereka

Anatomi manusia menunjukkan bahawa semua lengan bawah lengan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Ini adalah peranti lapisan dangkal dan dalam. Lapisan permukaan termasuk:

 1. Pencungkil bulat.
 2. Berus flexor radial.
 3. Berus flexor siku.
 4. Flexor jari.

Penyokong lengan bulat di sendi siku melakukan tugas yang penting. Ia merangsang pronation lengan bawah dan pergerakan radas. Sekiranya kerosakan pronator, mobiliti mekanisme sebahagiannya terganggu. Pronator berlaku dari epicondyle tisu tulang humeral dan sehingga proses tulang. Sekiranya alat itu terganggu, tidak mustahil untuk membengkokkan atau membengkokkan lengan bawah. Ini akan menyebabkan pesakit merasa sakit dan memerlukan lawatan segera ke doktor.

Flexor pergelangan tangan adalah elemen yang menyerupai gelendong. Ia dilampirkan pada tulang seterusnya. Di bahagian bawah ia disertai dengan tendon. Flexor radial menghubungkan sendi siku dan tangan. Anatomi alat siku adalah mustahil tanpa flexor radial. Ia berfungsi dengan sangat penting. Mobiliti tangan, membongkang lengan bergantung padanya. Flexor radial adalah tisu otot pelbagai artikular. Bagi seseorang, ia juga penting kerana ia adalah sebahagian daripada tangan dan lengan. Sekiranya flexor pergelangan tangan cedera, maka orang itu tidak dapat menggerakkan tangan, dan rasa sakit itu dapat nyata di seluruh lengannya.

Struktur anatomi dari flexor siku pergelangan tangan terdiri daripada 2 bahagian. Kepala humeral dilampirkan ke humerus, dan ulna ke fascia lengan bawah. Proses distal tisu melekat pada tisu tulang berbentuk kacang. Semua tisu lain yang melekat pada tulang berbentuk kacang terus tindakan yang dilakukan oleh flexor siku. Aktiviti tisu tulang berbentuk kacang itu didasarkan pada fakta bahawa ia mempengaruhi pertumbuhan kekuatan flexar ulnar. Apabila mencederakan elemen ini, perubahan ketara dalam fungsi tangan tidak mungkin berlaku, tetapi pesakit akan mengalami sensasi yang menyakitkan yang dapat dirasakan di seluruh lengan.

Flexor permukaan jari dilampirkan di antara siku dan fleksibel radial. Anatomi melibatkan membahagi flexor ini menjadi 4 bahagian. Tisu-tisu otot ini tumbuh bersama di satu tempat, tetapi mempunyai pelbagai titik lampiran berikutnya. Ia adalah alat polyarticular dan ia bertanggungjawab untuk melengkapkan tisu otot phalangeal.

Sekiranya kerosakan kepada flexor permukaan atau melanggar kerja, ia akan menjadi sukar bagi seseorang untuk memerah dan membuka jari-jari.

Ekstensor lengan

Tandas siku termasuk dalam alatnya yang meluas. Serat otot ini terletak pada fascia lengan bawah dan bergerak ke bawah. Ekstensor pergelangan tangan dilekatkan pada tisu tulang dan pertumbuhan medial, dan kemudian diletakkan pada tulang metacarpal. Serat otot ini boleh dilihat pada pesakit yang mempunyai otot yang baik. Mereka betul-betul bersebelahan dengan tisu tulang. Berbanding dengan siku, extensor pergelangan tangan mempunyai tork yang lemah. Tugas utama tisu otot adalah lanjutan dari tangan.

Ekstensor radial panjang pergelangan tangan dilekatkan pada tisu tulang bahu dan turun di bawah otot yang lain. Nah lihat serat otot ini agak jarang berlaku. Akhir otot dilampirkan pada tulang 2-metacarpal. Fungsi extensor radial adalah untuk mengawal tindakan tangan. Pada alat elektromekan kerja siku tidak banyak terpengaruh. Tetapi ketiadaannya sangat merumitkan kerja seluruh tangan. Sekiranya extensor rosak, maka orang itu merasa kesakitan bersifat setempat terlebih dahulu, tetapi kemudian ia menyebar ke seluruh lengan.

Otot yang bertanggungjawab memperluaskan siku

Ekstensor radial pendek pergelangan tangan terletak lebih jauh daripada alat lama yang sama. Tisu otot ini dilampirkan pada tulang humerus dan meluas ke 3 tulang metacarpal. Anatomi pergerakan alat ini agak mudah. Selain hakikat bahawa tisu otot mengatasi berus, ia juga mengawal sejauh mana penyingkirannya ke sisi. Sekiranya berlaku kerosakan pada ekstensor ini, pesakit tidak dapat menghidupkan telapak tangan dan melakukan manipulasi tangan mudah.

Ekstensor jari terletak pada bahagian belakang lengan bawah. Ia diletakkan pada fascia lengan bawah. Dari satu sisi, extensor menjadi tendon dan turun ke jari seseorang. Tudung dibahagikan kepada 3 bahagian. Setiap daripada mereka dilampirkan ke jari fasa yang berasingan. Setiap jari ekstensor individu adalah sebahagian daripada alat extensor biasa.

Otot instep terletak pada lengan bawah dan dikelilingi oleh tisu otot yang disertakan. Mereka pergi ke semua tulang yang memasuki alat bersama dan turun ke tangan. Fungsi tisu otot ini bergantung pada seberapa baik putaran tulang dan sendi di tangan manusia akan dilakukan. Serat ini bertindak sebagai sokongan untuk lengan bawah. Dalam kes pelanggaran karyanya, pesakit tidak dapat melakukan gerakan mudah dengan tangannya.

Siku bersama

Layak perhatian ialah siku bersama menyertai lengan atas dan lengan bawah dengan sendi yang terletak di dalam tubuh manusia. Sendi dibentuk oleh 3 tulang: siku, humeral dan radial.

Anatomi sendi siku

Siku siku adalah artikulasi kompleks dan gabungan. Dalam gabungan yang kompleks, lebih daripada dua pesawat artikular berpartisipasi dalam pembentukan artikulasi tulang. Dalam sendi gabungan bersama - membentuk sendi, dihubungkan dengan kapsul bersama 1.

Tiga sendi berasingan membentuk sendi siku: rasuk humeral, radiulus proksimal dan bramelocore.

Telah disebutkan bahawa sendi siku membentuk tiga sendi yang berbeza, disertakan dalam kapsul tunggal. Pesawat sendi ditutup dengan tisu tulang rawan.

Sendi bahu adalah halangan, ia mewujudkan keadaan untuk pergerakan sepanjang satu paksi dalam julat saiz 140 derajat. Sendi bahu dibentuk oleh satu blok dari tulang bahu dan takhta blok seperti ulna.

Gabungan humeral adalah sfera, berkat pergerakan sepanjang paksi menegak dan hadapan berlaku. Ia dibentuk oleh satah artikular fossa artikular kepala radial dan condyle humerus.

Sendi radioulnar proksimal adalah silinder, ia mewujudkan keadaan untuk bergerak di sekitar paksi menegak. Membentuk sambungan jejak radial tulang siku dan lilitan kepala balok.

Disebabkan struktur kompleks siku, kaedah aktiviti berikut boleh didapati: flexion dan extension, supinasi dan pronation lengan bawah.

Dengan bantuan sendi kapsul, tiga sendi di sekitarnya dikelilingi dengan kuat. Ia ditetapkan pada lilitan humerus. Ia turun pada lengan bawah dan diikat di sekitar jejari dan tulang ulna. Bahagian posterior dan anterior kapsul agak nipis dan lemah meregang, akibatnya sendi terdedah kepada kecederaan. Bahagian sampingan kapsul diperbaiki oleh ligamen siku.

Lipatan membran synovial dan bentuk poket berasingan. Komponen ini terlibat dalam pergerakan, menyumbang kepada kelancarannya, melindungi struktur artikulasi. Kadang-kadang terdapat kerosakan dan keradangan beg sinovial, akibatnya penyakit yang serius berkembang - siku bursitis.

Otot sendi siku

Sendi siku mempunyai perlindungan yang boleh dipercayai kerana bingkai otot, yang terdiri daripada sejumlah besar extensor dan otot flexor. Oleh kerana aktiviti yang diselaraskan dengan baik, pergerakan siku yang benar dan tidak dapat diselesaikan akan dilakukan.

Ligamen sendi siku

Menguatkan sendi siku dilakukan kerana ligamen berikut:

- cagaran ulnar. Ligital berjalan dari epicondyle dalaman humerus, turun dari bawah dan dilekatkan pada takik blok seperti siku.

- Caj sinaran. Ligamentum bermula dari epicondyle sisi bahu, turun, berkeliling dengan 2 rasuk kepala tulang radial dan melekat pada takik radial ulna.

- Lingkaran cincin jejari. Ligament dilampirkan pada bagian anterior dan posterior takik radial ulna, serat yang mengelilingi radius. Disebabkan ini, jejari disimpan di kedudukan yang dikehendaki berhampiran ulna.

- Bungkusan Square. Mengambil bahagian dalam sambungan pemotongan radial siku dan leher rasuk.

Membran intercostal dari lengan bawah tidak boleh dipanggil ligamen sendi siku, walaupun pada hakikatnya ia juga menyumbang kepada penetapan tulang lengan bawah. Membran ini dibentuk oleh serat penghubung yang boleh dipercayai. Ia menghubungkan hujung tersembunyi radius dan ulna sepanjang keseluruhannya.

Ciri struktur sendi siku

Sendi siku adalah gabungan sendi tulang yang unik di dalam tubuh manusia. Kapal-kapal besar dan pembentukan saraf yang bertanggungjawab untuk bekalan darah dan pemeliharaan lengan bawah tangan dan tangan melaluinya. Ia dibentuk oleh tiga tulang: humeral di atas, radial dan ulnar dari bawah.

Ini adalah satu-satunya gabungan yang kompleks dalam anatomi, yang merangkumi 3 sendi lebih mudah:

 • bahu;
 • brachylochevoy;
 • proximal radioulnar.

Ciri khas juga adalah fakta bahawa unsur-unsur yang disenaraikan digabungkan menggunakan kapsul biasa. Ia dilampirkan di sepanjang tepi permukaan kartilaginous tulang yang terhubung. Kapsul bersama ditetapkan oleh radas ligamen.

Tempat yang lemah

Di mana kapsul dilampirkan pada tulang radial, permukaan dalamnya membentuk satu rehat - beg berbentuk beg, yang diarahkan ke bawah. Di sini membran artikular menjadi lebih nipis. Ia adalah titik lemah sendi siku. Apabila ia menjadi meradang, pelepasan purul berkumpul di dalam beg. Jika ia pecah, proses merosakkan dapat menembusi ke dalam tisu lain, misalnya, dalam tisu lemak lengan bawah.

Selain alat ligamen, sendi juga diperkuat oleh otot. Tetapi di belakang dan di atas kapsul, di sisi proses ulna, ia tidak diperkuat oleh sebarang otot. Kawasan ini adalah titik lemah kedua.

Anatomi sendi

Artikulasi brachial, seperti namanya, menghubungkan humerus dan tulang siku. Sambungan berbentuk blok berbentuk dan digabungkan dalam pergerakan dengan lengan bahu. Sambungan berlaku dengan bantuan proses pada humerus dalam bentuk blok dan kliping yang sesuai pada tulang radial. Oleh kerana strukturnya, ia berfungsi hanya di sepanjang paksi hadapan, memberikan kemungkinan untuk bersama membengkok dan melonggarkan.

Sambungan humerus dan jejari dalam sambungan pancaran humeral berlaku melalui kepala condyle dan fossa kepala, masing-masing. Walaupun sendi mempunyai bentuk bola, ia dapat bergerak di sekitar paksi depan (bengkok dan melepaskan) dan menegak (berputar).

Artikulasi radioulnar proksimal dibentuk oleh lilitan artikular radius dan pemotongan tulang ulnar, menyerupai bentuk silinder. Strukturnya menentukan hakikat bahawa hanya pergerakan sedemikian direalisasikan di dalamnya, seperti putaran masuk dan keluar.

Hubungan tiga elemen sendi siku menyediakan pelbagai pergerakan yang diperlukan.

Kumpulan dan pelbagai gerakan

Peranti penetapan adalah perkara biasa pada keseluruhan sendi siku, seperti kapsul. Ligamen menguatkan sambungan dan tidak membenarkan pergerakan berlebihan, misalnya, pergerakan sisi. Dengan harta ini mereka memberi kestabilan kepada sendi ini. Dalam anatomi, dua cagaran (kanan dan kiri sendi) dan ligamen anular dibezakan.

Terima kasih kepada kombinasi 3 sendi mudah, bentuk dan ligamentous radial, yang membatasi pergerakan sisi, pergerakan seperti perpanjangan dan perpanjangan dapat dicapai pada sendi siku. Di samping itu, hasil daripada tindakan sendi bersama-sama proximal (atas) dan distal (bawah) radioulnar sendi, lengan berputar masuk dan keluar relatif kepada humerus.

Ia dapat disimpulkan bahawa sambungan itu agak mudah alih. Ini membolehkan seseorang melakukan tindakan yang jelas dan disasarkan. Itulah sebabnya pemulihan sendi siku selepas kesan traumatik atau proses keradangan adalah penting.

Alat otot

Membuat gerakan tidak mustahil tanpa komponen penting dalam anatomi, seperti otot. Kebanyakan otot siku terletak pada humerus dan lengan bawah, dan oleh itu bermula dari kompleks itu sendiri. Kami menyenaraikan kumpulan otot yang bertindak pada sendi siku:

 1. Biceps bahu, otot brachial, brachioceral, pusingan pusingan terlibat dalam fleksi.
 2. Pelanjutan ini dilakukan oleh trisep bahu dan otot siku.
 3. Apabila berputar ke dalam, otot-otot seperti pronator bulat dan persegi, otak brachiocephalus berfungsi.
 4. Putaran dijalankan oleh sokongan instep, bisep bahu dan otot bahu.

Mereka diwakili oleh kumpulan yang bergerak anggota dalam satu arah. Dalam anatomi, mereka dipanggil agonis otot. Otot yang melakukan kerja dalam arah yang bertentangan adalah otot-otot antagonis. Kumpulan ini menyediakan koordinasi pergerakan anggota atas.

Ia adalah lokasi yang seimbang dan struktur otot yang membolehkan seseorang melakukan tindakan yang disasarkan dan mengawal daya penguncupan.

Bekalan darah dan aliran keluar vena

Aliran darah mengalir ke elemen komponen artikulasi dan otot menggunakan rangkaian aritri ulnar, yang dibentuk oleh 8 cabang dan terletak pada permukaan kapsul artikular. Mereka berlepas dari arteri brachial, ulnar dan radial yang besar. Kompaun pelbagai kapal ini dipanggil anastomosis. Anatomi ini bekalan darah ke siku menyediakan bekalan darah yang mencukupi ke kawasan siku jika mana-mana arteri besar yang memberi makan bersama berhenti berfungsi. Tetapi salah satu aspek negatif rangkaian arteri adalah kebarangkalian pendarahan yang tinggi apabila terdapat luka pada kapal, yang sukar dihentikan.

Aliran keluar vena dijalankan melalui urat dengan nama yang sama seperti arteri yang memberi makan.

Pendidikan saraf

Pengekalan alat otot, yang bergerak di sendi siku, berlaku disebabkan oleh 3 formasi saraf: saraf radial yang melewati permukaan depan kawasan ulnar, saraf median, juga di depan, dan ulnar, yang mengikuti permukaan posterior di rantau ini.

Peranan klinikal sebatian

Siku bersama, bersama dengan sendi bahu, sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepadanya, adalah mungkin untuk melakukan aktiviti domestik dan profesional. Jika, dalam kes penyakit atau kecederaan, rawatan yang betul tidak dilakukan, maka pelanggaran fungsi pembentukan anatomis yang penting membawa kepada kesukaran yang memburukkan kualiti kehidupan manusia.

Penyakit siku boleh berlaku akibat daripada perubahan traumatik dan inflamasi-radang. Ini termasuk:

 • artritis - keradangan akut atau kronik;
 • bursitis - keradangan pada kantung lendir;
 • epicondylitis ("siku tenis", "siku pemain golf") - keradangan epicondyle humerus;
 • lebam, keseleo, keseleo, patah tulang.

Gejala utama penyakit sendi ulnar adalah sakit. Selalunya, ini dihadapi oleh orang yang menjalani gaya hidup aktif, masuk untuk sukan dan mengambil perjalanan biasa. Ia juga merupakan kejadian yang kerap di kalangan orang-orang yang, disebabkan oleh aktiviti profesional mereka, terpaksa mengalami ketegangan fizikal yang berat. Struktur khas dan bekalan darah meningkatkan kerentanan sendi kepada kecederaan. Oleh itu, sangat penting, terutamanya untuk kumpulan risiko yang disebutkan, untuk mencegah perkembangan penyakit tersebut dan untuk berjumpa dengan doktor dalam masa yang singkat.

Arthroscopy adalah penyelidikan paling bermaklumat untuk menilai keadaan sendi. Ia adalah operasi yang selamat dengan kerosakan minimum, di mana punctures dibuat dan dengan bantuan peralatan video mereka memeriksa sendi dari dalam.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi ortopedi Sergey Bubnovsky mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>

Sendi siku mempunyai struktur yang kompleks dan menarik, kerana ia secara bersambung menghubungkan tiga tulang: humeral, ulna dan radius, membentuk antara tiga sendi yang lebih kecil. Penyertaan bersama dalam hampir semua tindakan yang dilakukan oleh seseorang menjadikan ia sasaran yang kerap untuk pelbagai penyakit, termasuk yang profesional ("siku tenis", "siku pemain golf").

Apakah gabungan ini terdiri daripada?

Anatomi sendi siku agak rumit, kerana ia terdiri daripada tiga yang lebih kecil: bramelotektal, brachioleic, dan radioulnar proksimal.

Dua sambungan pertama bekerja bersama-sama, menyebabkan perpanjangan lekapan, "sub-sendi" ketiga mengelilingi lengan bawah paksi menegak. Banyak otot terlibat dalam pergerakan tersebut.

Penyakit

Kita mula berfikir tentang sendi apabila sakit, keretakan, gesekan atau pembengkakan terdengar di dalamnya. Untuk dirawat dengan betul, anda perlu tahu jenis penyakit sendi siku yang mungkin anda alami.

Penyakit sendi yang kondusif dibahagikan kepada:

 • Arthritis - keradangan sendi itu sendiri. Boleh muncul sebagai:
 1. akibat daripada autoagrossi sistem imun selepas penyakit itu;
 2. perubahan dalam metabolisme (gout);
 3. hasil daripada penyakit berjangkit (arthritis reaktif);
 4. hasil daripada beban berterusan pada sambungan akibat aktiviti profesional ("siku pemain tenis", "siku pelajar").

Dalam kes ini, rasa sakit muncul di sendi, ia membengkak, kulit di atasnya menjadi merah dan menjadi panas.

Rawatan khusus bermula selepas mengetahui punca arthritis. Pesakit yang ditetapkan ubat anti-radang dalam salap atau tablet, perban digunakan untuk sendi.

 • Bursitis - keradangan kantung artikular, biasanya terjadi selepas kecederaan sendi, kurang kerap akibat alergi atau penyakit berjangkit. Dihasilkan dalam bentuk bengkak dan kelembutan di siku. Kulit di atas sendi menjadi merah dan panas, dan pergerakan terhalang.
  Rawatan terdiri daripada mengambil ubat anti-radang, jika perlu - antibiotik, menjalankan prosedur fisioterapi. Pembalut tekanan dikenakan kepada sendi.
 • Penyakit degeneratif degeneratif (arthrosis). Berlaku kerana "menghapuskan" tulang rawan yang menutupi permukaan artikular tulang, boleh menjadi kesinambungan arthritis berulang kronik sendi siku. Mereka menunjukkan kesukaran dalam pergerakan dan kesakitan pada sendi, yang berlalu semasa aktiviti, merasakan retak, retak dan bunyi artikular lain. Dengan arthrosis, sendi tidak merah, tidak panas, sangat jarang - bengkak. Arthrosis yang tidak dirawat membawa kepada perkembangan penyakit dan ketidakupayaan.

Struktur sendi siku

Sendi siku adalah sendi kompleks yang dibentuk oleh 3 tulang. Antara tulang adalah 3 elemen umum yang saling berkaitan. Sendi-sendi ini disertakan dalam 1 kapsul biasa, yang dipanggil sendi siku. Setiap komponen peranti dilindungi oleh tulang rawan hyaline. Oleh kerana itu, sendi tetap bergerak dan tahan terhadap kerosakan.

Tulang membentuk sendi siku

Sendi dibentuk dengan menghubungkan 3 tulang. 1 daripadanya adalah brachial. Bone mengekalkan bentuk bulatnya sepanjang panjang keseluruhan, tetapi pada hujungnya ia menjadi trihedral. Bahagian bawah humerus ditutup dengan komposisi khas. Ia direka untuk menyambung dengan tulang yang berdekatan. Bahagian atas tisu tulang dihubungkan dengan unsur-unsur lain. Blok tulang humeral adalah kawasan sentuhan. Selain itu, humerus menyertai tulang radial dengan bahagian lateralnya. Semua tulang mempunyai alur masuk dan keluar. Mereka digunakan untuk menyambung. Mereka termasuk pertumbuhan tulang yang terletak berhampiran. Bahagian luaran dan dalaman termasuk proses tulang lain.

Dalam struktur sendi siku, ulna memainkan peranan yang besar. Ia bentuk segi tiga dan berkembang di hujungnya. Di bahagian luar dan bahagian dalam tisu tulang adalah takik. Mereka direka untuk menyambung dengan radial dan humerus. Di hujung unjuran terbentuk, yang terlibat bersama dengan tulang lain. Di bawah formasi ini adalah permukaan yang tidak rata dari tisu tulang. Otot bahu menyertai bahagian ini. Bahagian bawah tulang menebal dan bergabung dengan jejari. Seluruh bahagian bawah sambungan ditutup dengan permukaan khas. Kerosakan tisu tulang ini boleh menjejaskan keupayaan untuk menggerakkan lengan. Proses fleksi dan perpanjangan tidak mungkin, dan pesakit akan mengalami kesakitan yang teruk.

Sendi siku dibentuk oleh jejari. Ia mempunyai penebalan di bahagian bawah. Bahagian atas bersebelahan dengan tulang bersebelahan dan membentuk kepala. Berikut adalah penebalan dan alur, yang dimaksudkan untuk berkumpul dengan humerus. Agar jejari dapat dihubungkan dengan orang lain, keseluruhan kepala ditutup dengan cecair khas. Radius sempit ke tengah. Di tempat ini adalah tuberosity radius. Dalam tendon sendi siku bergabung dengannya.

Adalah agak sukar untuk merosakkan bahagian lengan ini, tetapi kecederaan boleh membawa kepada jangkitan di dalam badan dan perkembangan penyakit serius.

Radas ligamen

Apa tulang dan ligamen yang terdiri daripada sendi

Terdapat 3 sendi kecil yang membentuk 1 sendi siku:

Semua 3 elemen ini terletak di persimpangan 3 tulang dan disertakan dalam 1 kapsul. Bersama-sama mereka membentuk alat kompleks sendi siku. Gabungan bahu tergolong dalam kumpulan heliks. Bentuknya menyerupai skru dan ia mempunyai paksi putaran. Unit ini berbentuk seperti bola. Pada manusia, ia terbentuk di tapak interaksi humerus dan radius. Gabungan proksimal tergolong dalam unsur silinder biasa. Ia terletak di sendi siku di persimpangan tisu tulang dan engsel. Sendi bahu adalah salah satu komponen alat ini; ia boleh dirasai dengan baik semasa palpation.

Sendi siku bertanggungjawab ke atas kemampuan lengan untuk bergerak. Di samping itu, dia bertanggungjawab untuk pronation dan supinasi. Tindakan ini hanya mungkin jika fungsi peranti tidak terjejas. Kemudian sendi siku akan tatal dengan betul. Belok harus dibuat melalui pertengahan engsel dan meneruskan paksi blok tulang bersebelahan. Amplitud pergerakan semasa supaminasi atau pronasi tidak boleh melebihi 140 °. Penunjuk ini mungkin meningkat pada seseorang yang sering memainkan sukan atau sentiasa memberi penekanan fisik badannya.

Sendi siku dipegang oleh 2 ligamen. Ligma cagaran ulnar terletak di antara epicondyle medial dan rehat tulang. Ligaman cagaran radial dilampirkan dari satu sisi ke arah namyschelku, kemudian dibahagikan kepada 2 bahagian, meliputi pangkal tulang radial dan berakhir di pangkal tisu tulang yang terdekat. Sendi siku mengehadkan pergerakan sisi. Suruhanjaya mereka menjadi mustahil kerana adanya ligamen cagaran.

Struktur tangan manusia termasuk otot. Kekuatan lanjutan dan lekuk sendi siku bergantung pada tahap perkembangannya. Atlet mempunyai proses tulang yang lebih maju, dan otot mereka sangat diperbesar. Ini tidak membenarkan seseorang melaksanakan pelanjutan penuh.

Tetapi jika pesakit mempunyai nada otot yang agak lemah, maka ia tidak boleh hanya melepaskan sikunya hingga akhir, tetapi ia boleh membengkokkannya lebih kuat daripada biasa. Penyimpangan seperti itu dari norma tidak berbahaya dan kesihatan pesakit tidak terancam.

Otot flexor bahu

Tisu otot yang terletak di sekitar sendi siku, bermula di bahu atau lengan bawah. Mereka berakhir atau bermula di luar sendi siku. Tetapi ada beberapa kumpulan otot yang mempunyai kesan langsung pada kerja sendi siku dan terletak di sebelahnya. Otot bahu, yang menjejaskan fungsi siku, dibahagikan kepada 2 kumpulan. 1 termasuk otot fleksor:

Otot bahu disebut sebagai otot radial. Ia dilampirkan ke bahagian bawah tulang (depan). Otot terletak di sepanjang permukaan tulang yang berbukit dan dipasang pada prosesnya. Sebaliknya, serat-serat otot ini melakukan fungsi fleksi di lengan bawah. Bahagian depan otot bahu tersembunyi di belakang tisu otot bisep.

Dalam kes pelanggaran kerja organ ini, seseorang kehilangan keupayaan untuk menggerakkan tangannya dan mengalami sakit kuat di siku. Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada kecederaan sedemikian lama, maka sensasi yang menyakitkan dapat merebak ke seluruh lengan. Kerosakan pada bahagian tangan ini boleh menyebabkan keradangan. Oleh itu, jika berlaku kecederaan teruk atau pecah otot, perlu berkonsultasi dengan doktor.

Otot brachial bisep mempunyai 2 simpul. Mereka dipasang pada tulang panjang dan pendek. Otot terletak di lengan bawah pada tuberosity radius. Serat otot ini tergolong dalam kelas artikular. Mereka mempunyai beberapa fungsi yang bergantung kepada di mana mereka dilampirkan. Jika otot bisep dilekatkan pada alat bahu, maka ia berfungsi sebagai fleksor; jika ia pergi ke ulnar, ia bertindak bukan sahaja sebagai fleksor, tetapi juga sebagai instep. Serat otot tidak membenarkan tangan membengkok secara tidak wajar dan menyokongnya dalam kedudukan yang betul.

Dalam kes pelanggaran instep, pesakit mungkin mengalami lekapan lengan yang kuat dan melemahkan otot bersebelahan. Dalam kes ini, pesakit perlu berunding dengan doktor dan memulakan rawatan.

Extensors bahu

Struktur otot lengan

Kumpulan ini termasuk otot belakang. Ini termasuk:

 1. Otot triceps bahu.
 2. Otot siku.

Otot tiga kepala seseorang tergolong dalam kelas dua artikular, mempunyai 3 kepala dan dilampirkan pada bahagian belakang bahu. Kain ini melakukan beberapa fungsi:

 1. Ia mengaktifkan radas bahu.
 2. Merangsang perlanjutan radas bahu.
 3. Ia bertindak bersama sendi siku.

Kepala panjang dilampirkan pada proses subartikular skapula, dan medial dan lateral di belakang tulang bahu. Mereka terletak di kedua-dua belah saraf radial dan mengelilingi partition intermuscular. Selepas itu, kepala dikurangkan dalam 1 tendon, yang berakhir dengan lengan bawah dan dilekatkan pada pertumbuhan ulnar. Otot trisep menyumbang kepada pelanjutan elemen siku. Apabila cedera, pesakit tidak boleh membengkokkan atau membengkokkan siku. Dalam kes ini, orang mengalami kesakitan teruk di siku. Sekiranya pesakit mempunyai kecacatan kongenital (otot lebih pendek atau lebih lama), maka lengan tidak akan sepenuhnya bengkok, tidak melengkung, atau secara tidak wajar membungkuk ke luar. Dalam kes ini, pesakit tidak selalu merasa sakit. Perubahan bentuk ini dirawat oleh campur tangan pembedahan.

Serat otot siku terletak di antara pertumbuhan radial dan ulnar. Dari 1 sampingan ia dilekatkan ke fasia. Tugas utama otot ini adalah bahawa ia menjadikan fungsi lengan (melonggarkan). Fascia memainkan peranan penting dalam fungsi sendi siku yang betul. Ia cukup kuat dan menyembunyikan semua otot lengan. Ia berfungsi sebagai flexor dan menguatkan kekuatan otot. Oleh itu, fascia merangsang fleksi dan pelanjutan siku.

Sekiranya berlaku kerosakan kepada fascia, pesakit tidak akan dapat melakukan manipulasi tangan dengan betul dan tindakan akan membawa sensasi yang menyakitkan.

Fleksibel lengan

Otot fleksor dan tendon mereka

Anatomi manusia menunjukkan bahawa semua lengan bawah lengan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Ini adalah peranti lapisan dangkal dan dalam. Lapisan permukaan termasuk:

 1. Pencungkil bulat.
 2. Berus flexor radial.
 3. Berus flexor siku.
 4. Flexor jari.

Penyokong lengan bulat di sendi siku melakukan tugas yang penting. Ia merangsang pronation lengan bawah dan pergerakan radas. Sekiranya kerosakan pronator, mobiliti mekanisme sebahagiannya terganggu. Pronator berlaku dari epicondyle tisu tulang humeral dan sehingga proses tulang. Sekiranya alat itu terganggu, tidak mustahil untuk membengkokkan atau membengkokkan lengan bawah. Ini akan menyebabkan pesakit merasa sakit dan memerlukan lawatan segera ke doktor.

Flexor pergelangan tangan adalah elemen yang menyerupai gelendong. Ia dilampirkan pada tulang seterusnya. Di bahagian bawah ia disertai dengan tendon. Flexor radial menghubungkan sendi siku dan tangan. Anatomi alat siku adalah mustahil tanpa flexor radial. Ia berfungsi dengan sangat penting. Mobiliti tangan, membongkang lengan bergantung padanya. Flexor radial adalah tisu otot pelbagai artikular. Bagi seseorang, ia juga penting kerana ia adalah sebahagian daripada tangan dan lengan. Sekiranya flexor pergelangan tangan cedera, maka orang itu tidak dapat menggerakkan tangan, dan rasa sakit itu dapat nyata di seluruh lengannya.

Struktur anatomi dari flexor siku pergelangan tangan terdiri daripada 2 bahagian. Kepala humeral dilampirkan ke humerus, dan ulna ke fascia lengan bawah. Proses distal tisu melekat pada tisu tulang berbentuk kacang. Semua tisu lain yang melekat pada tulang berbentuk kacang terus tindakan yang dilakukan oleh flexor siku. Aktiviti tisu tulang berbentuk kacang itu didasarkan pada fakta bahawa ia mempengaruhi pertumbuhan kekuatan flexar ulnar. Apabila mencederakan elemen ini, perubahan ketara dalam fungsi tangan tidak mungkin berlaku, tetapi pesakit akan mengalami sensasi yang menyakitkan yang dapat dirasakan di seluruh lengan.

Flexor permukaan jari dilampirkan di antara siku dan fleksibel radial. Anatomi melibatkan membahagi flexor ini menjadi 4 bahagian. Tisu-tisu otot ini tumbuh bersama di satu tempat, tetapi mempunyai pelbagai titik lampiran berikutnya. Ia adalah alat polyarticular dan ia bertanggungjawab untuk melengkapkan tisu otot phalangeal.

Sekiranya kerosakan kepada flexor permukaan atau melanggar kerja, ia akan menjadi sukar bagi seseorang untuk memerah dan membuka jari-jari.

Ekstensor lengan

Tandas siku termasuk dalam alatnya yang meluas. Serat otot ini terletak pada fascia lengan bawah dan bergerak ke bawah. Ekstensor pergelangan tangan dilekatkan pada tisu tulang dan pertumbuhan medial, dan kemudian diletakkan pada tulang metacarpal. Serat otot ini boleh dilihat pada pesakit yang mempunyai otot yang baik. Mereka betul-betul bersebelahan dengan tisu tulang. Berbanding dengan siku, extensor pergelangan tangan mempunyai tork yang lemah. Tugas utama tisu otot adalah lanjutan dari tangan.

Ekstensor radial panjang pergelangan tangan dilekatkan pada tisu tulang bahu dan turun di bawah otot yang lain. Nah lihat serat otot ini agak jarang berlaku. Akhir otot dilampirkan pada tulang 2-metacarpal. Fungsi extensor radial adalah untuk mengawal tindakan tangan. Pada alat elektromekan kerja siku tidak banyak terpengaruh. Tetapi ketiadaannya sangat merumitkan kerja seluruh tangan. Sekiranya extensor rosak, maka orang itu merasa kesakitan bersifat setempat terlebih dahulu, tetapi kemudian ia menyebar ke seluruh lengan.

Otot yang bertanggungjawab memperluaskan siku

Ekstensor radial pendek pergelangan tangan terletak lebih jauh daripada alat lama yang sama. Tisu otot ini dilampirkan pada tulang humerus dan meluas ke 3 tulang metacarpal. Anatomi pergerakan alat ini agak mudah. Selain hakikat bahawa tisu otot mengatasi berus, ia juga mengawal sejauh mana penyingkirannya ke sisi. Sekiranya berlaku kerosakan pada ekstensor ini, pesakit tidak dapat menghidupkan telapak tangan dan melakukan manipulasi tangan mudah.

Ekstensor jari terletak pada bahagian belakang lengan bawah. Ia diletakkan pada fascia lengan bawah. Dari satu sisi, extensor menjadi tendon dan turun ke jari seseorang. Tudung dibahagikan kepada 3 bahagian. Setiap daripada mereka dilampirkan ke jari fasa yang berasingan. Setiap jari ekstensor individu adalah sebahagian daripada alat extensor biasa.

Otot instep terletak pada lengan bawah dan dikelilingi oleh tisu otot yang disertakan. Mereka pergi ke semua tulang yang memasuki alat bersama dan turun ke tangan. Fungsi tisu otot ini bergantung pada seberapa baik putaran tulang dan sendi di tangan manusia akan dilakukan. Serat ini bertindak sebagai sokongan untuk lengan bawah. Dalam kes pelanggaran karyanya, pesakit tidak dapat melakukan gerakan mudah dengan tangannya.