Utama / Lebam

Tulang bahu

Tali pinggang atas (tali pinggang bahu) adalah koleksi tulang dan otot yang menyokong dan menggerakkan lengan. Ia meliputi kawasan dari bahu ke siku. Struktur tulang terdiri daripada tulang selangka, bilah bahu dan humerus, diikuti oleh lengan dan tangan.

Tulang-tulang ikat pinggang bahu menyambung sendi-sendi acormaclavicular (sambungan tulang di antara acromion dan clavicle). Kepada rangka, tali pinggang bahu dilampirkan dengan bantuan sendi, otot dan ligamen sternoklavikular yang memegang skapula dan anggota atas.

Kecederaan bahu adalah kejadian yang kerap, terutama di kalangan atlet profesional dan orang yang melakukan kerja keras dengan tangan mereka. Patologi ditunjukkan oleh rasa sakit, crepitus, kecacatan. Rawatan konservatif biasanya dilakukan, tetapi dalam kes-kes pembedahan yang teruk adalah perlu.

Anatomi bahu

Tidak semua orang tahu berapa banyak tulang adalah sebahagian daripada ikat pinggang bahu. Rangkak pada bahagian atas badan girdle dibentuk oleh tulang-tulang berikut: 2 scapula, 2 clavicle, humerus.

Skapula adalah tulang dalam bentuk segi tiga, yang terletak di permukaan belakang badan. Clavicle adalah sepasang tulang yang bengkok sepanjang paksi panjang dalam bentuk huruf S. Ia terletak mendatar di sepanjang permukaan depan dan atas badan. Tulang humeral adalah sebahagian daripada ikat pinggang bahu.

Gambar rajah tulang ikat pinggang bahu dibentangkan di bawah.

Sesetengah orang berminat dengan persoalan mengenai apa jenis tulang genggaman anggota badan atas. Skapula adalah tulang rata, dan tulang belakang dan humerus adalah tiub.

Peralatan ligamentous bahu terdiri daripada sendi bahu acromioclavicular. Sendi acromioclavicular menguatkan ligamentum coraco-clavicular. Skapula mengekalkan ligamen melintang coraco-acromial dan melintang. Sendi bahu menguatkan ligamen coraco-humeral, serta serat supraspinatus, supraspinatus, subscapularis, otot bulat kecil.

Terima kasih kepada otot, tendon dan ligamen, anggota atas mempunyai posisi yang betul, ia diperkuat dan mampu membuat pelbagai pergerakan.

Struktur otot pinggang bahu termasuk: enjin, koordinator, bilah penstabil. Otot enjin termasuk deltoid, otot paling luas belakang, pectoralis utama. Mereka terlibat dalam pelakuan gerakan utama tangan (lanjutan, penambahan, penculikan, putaran). Dalam kumpulan koordinator otot boleh memasukkan: subskapularis, supraspinatus, subosseous, bulat kecil. Mereka perlu supaya pergerakan di bahu adalah konsisten. Stabilizer skapula termasuk trapezoid, besar, kecil rhomboid, dentate depan, dada kecil dan otot, mengangkat skapula. Mereka mengawal pergerakan bilah.

Struktur dan fungsi tulang selangka

Clavicle adalah satu-satunya tulang di tubuh manusia yang menghubungkan tulang ke bahagian atas badan. Tulang tubular terutamanya terdiri daripada bahan spongy. Ia mempunyai kedudukan mendatar dan dilalui di bahagian atas dada. Clavicle terdiri daripada badan dan 2 hujung:

 • Akhir medial (sternal) menghubungkan ke sternum.
 • Lateral (acromial) menghadap clavicle.

Akhir medial, seperti sternum, mempunyai kelengkungan cembung ke hadapan, dan bahagian lainnya melengkung ke belakang. Bahagian tengah tulang sedikit dimampatkan dari atas ke bawah. Pada permukaan bawahnya ada lubang di mana saluran darah dan saraf mengalir. Di permukaan bawah medial, terdapat lekukan di mana ligamen dilampirkan yang menghubungkan clavicle dan rawan tulang rusuk saya. Di akhir humeral terdapat tubercle berbentuk kerucut dan garisan trapezoid. Lebih dekat dengan bahagian tepi permukaan badan yang lebih rendah daripada tulang belakang adalah rehat untuk melampirkan otot subclavian.

Bagian depan dan bahagian atas tulang licin, dan permukaan bawah yang mana otot dipasang, ligamen mempunyai kekasaran dalam bentuk tubercles dan garis. Di permukaan dalaman akhir medial tebal ada sendi bujur besar - ini adalah persimpangan klavikula dengan sternum. Akhir sisi lebih lebar daripada akhir medial, tetapi tidak terlalu tebal. Sendi akromioclavicular terletak di atas permukaan bawahnya, yang menghubungkan tulang selangka dengan proses tulang skapula (acromion).

Sendi tulang akromioclavicular artikular adalah beveled, datar, berbentuk eliptik. Sekitarnya adalah membran berserat padat, yang diperkuat dengan ligamen. Sendi sternoclavicular juga dikelilingi oleh sarung berserat yang luas dan 3 ligamen berkuasa. Sambungan ini terlibat dalam pelaksanaan pergerakan di sepanjang paksi, yang diletakkan berserenjang antara satu sama lain.

Clavicle melakukan fungsi sokongan, kerana bilah bahu dan tangan dilampirkan kepadanya. Di samping itu, tulang menghubungkan anggota atas dengan rangka, menyediakannya dengan pergerakan amplitud yang luas. Bersama-sama dengan bilah bahu dan otot, tulang belakang memindahkan tentera yang mempengaruhi lengan dan seluruh kerangka. Di samping itu, tulang melindungi saluran darah, saluran limfa, dan saraf yang terletak di antara leher dan bahagian atas dari mencubit.

Kecederaan Clavicle

Seperti yang dapat anda lihat, tulang selangka memainkan fungsi penting, tetapi ia mempunyai beban yang besar, jadi ia cenderung kepada pelbagai kecederaan:

 • Pecah Dalam kebanyakan kes, patah tulang berlaku di tengah-tengah badan tulang. Terdapat klausa kiri dan kanan, biasanya salah satu daripada mereka cedera, patah dua hala jarang berlaku. Pecah yang paling kerap berlaku apabila seseorang jatuh di tangan atau menerima pukulan langsung. Terdapat risiko kecederaan pada tulang belakang pada janin apabila ia melalui saluran kelahiran. Selepas patah tulang belakang, lengan dilanjutkan, anggota badan di bahagian tulang belakangnya cacat, dan yang cedera tidak dapat mengangkatnya.
 • Dislokasi akhir acromial. Permukaan artikular terpinggir setelah jatuh ke bahu. Ciri-ciri kecederaan: selepas kesan, skapula diturunkan, klavikel tidak mudah alih, oleh itu ia tidak bergerak di belakangnya, akibatnya, ligamen yang menyambungkan tulang koyak, terlepas dari sendi acromioclavicular terjadi. Kecederaan ditunjukkan dengan memanjangkan lengan, kecacatan edema. Apabila menekan pada klavikula, ia menjadi di tempat, selepas pemberhentian tekanan, ia naik semula.
 • Osteolisis tulang selangka. Ini adalah penyakit yang jarang berlaku, yang dicirikan oleh kemusnahan lengkap (penyerapan) tulang tanpa menggantikannya dengan tisu lain. Penyebab sebenar patologi tidak diketahui, tetapi doktor menyarankan bahawa ia berkaitan dengan penyakit autoimun tisu tulang. Satu-satunya gejala adalah keretakan penyembuhan yang perlahan.

Untuk patah tulang konvensional, rawatan konservatif dilakukan, dan pembalut fiksasi digunakan untuk pesakit. Apabila serpihan dipindahkan dan tisu lembut rosak, operasi dilakukan, dan serpihan tulang disambung menggunakan plat khas, merajut jarum atau cincin. Peranan utama dimainkan oleh tempoh pemulihan, apabila pesakit dilatih untuk memindahkan tangan yang cedera lagi.

Struktur anatomi dan fungsi skapula

Bentuk segi tiga yang berpasangan terletak pada permukaan belakang badan pada kedua-dua belah tulang belakang. Pangkalannya berada di atas, dan ujung runcing ada di dasar. Ia adalah tulang yang rata, luas yang sedikit melengkung ke belakang.

Skapula terdiri daripada permukaan anterior (costal) dan posterior (dorsal).

Anatomi belakang kuku:

 • Awl adalah plat tulang protruding yang melintasi ¼ tulang, dan memisahkan fossa supra-dan sub-paksi.
 • Proses acromial adalah proses bujur bentuk segi tiga di bahagian atas tulang, yang mana tulang belakang berakhir.
 • Proses koracoid adalah tulang yang disambungkan. Yang terletak di antara pinggir atas, leher skapula.
 • Leher adalah penyempitan yang sedikit yang memisahkan seluruh bilah bahu dari sudut luar.
 • Badan skapula.
 • Kelebihan dalaman scapula.
 • Sudut luar.

Struktur bilah bahu di depannya mudah, ia mempunyai fossa yang luas, yang mana otot subscapularis dilampirkan. Di dalam, alur ditutup dengan sikat, di mana tendon dan serat otot dipasang. Di bahagian atas kemurungan terdapat alur melintang, di mana skapula melengkung sepanjang garis yang berjalan pada sudut 90 ° melalui tengah fossa artikular, yang termasuk kepala humerus.

Terdapat 3 penjuru:

 • Sudut atas membentuk bahagian atas dan medial sempadan tulang. Ia nipis, mempunyai permukaan licin dan bentuk bulat, serat otot dilampirkan padanya, yang menimbulkan kuku.
 • Lebih rendah Batasan sisi skapula adalah pada sudut medial bawah. Ini adalah bahagian paling rendah dari tulang dengan struktur kasar. Di belakangnya terdapat sebuah pusingan besar dan beberapa serat otot yang paling luas di belakang.
 • Lateral. Ini adalah bahagian paling tebal skapula, mengandungi alur artikular yang menghubungkan ke humerus. Di bahagian atas sudut lateral adalah tuberositi supra-artikular, yang mana kepala bisep dilampirkan.

Terdapat 3 bahagian kuku:

 • Yang teratas dianggap sebagai nipis dan paling pendek. Ia mempunyai bentuk cekung, menempati bahagian dari sudut atas untuk proses corakoid.
 • Lateral - pinggir tebal kambing. Ia bermula dari bahagian bawah alur artikular, berjalan ke bawah dan kembali ke sudut bawah tulang.
 • Medial adalah pinggir terpanjang yang meliputi kawasan dari atas ke sudut bawah tulang.

Patologi skapula

Dengan kecederaan skapula, kualiti hidup berkurangan, orang tidak dapat berkhidmat sendiri atau melakukan kerja fizikal. Kerosakan pada bilah bahu adalah mungkin apabila jatuh di belakang, bahu atau lengan, kesan langsung, kemalangan, kecederaan di tempat kerja.

Terdapat kemungkinan keretakan tulang dalam bidang berikut: serviks, rongga artikular, awn, proses coracoid, acromion, sudut atas atau bawah. Kerosakan longitudinal, transversal, atau pelbagai helai juga mungkin.

Apabila patah muncul, "Segitiga Comolli" adalah bengkak dalam bentuk segitiga. Pada palpasi, kesakitan di kawasan yang terjejas bertambah. Pecah dengan anjakan disertai dengan masalah serpihan tulang. Dengan kecederaan intraarticular, bahu dan lengan meningkat. Darah berkumpul di rongga sendi tulang, jadi saiz bahu bertambah. Apabila leher rosak, bahu jatuh sedikit, acromion menonjol ke hadapan, dan proses corakoid bergerak sedikit. Dengan patah terbuka, luka muncul di mana serpihan tulang kelihatan.

Dislokasi skapula adalah kejadian yang jarang berlaku. Kecederaan berlaku apabila seseorang membuat jerk yang kuat dengan lengan atau bahunya, akibatnya, perubahan tulang. Selepas dislokasi, proses corakoid skapula menonjol melalui kulit, terdapat rasa sakit tajam, yang meningkat dengan pergerakan.

Bursitis adalah keradangan beg bersama bahu synovial (peri-state). Biasanya, penyakit ini berkembang dalam menghadapi jangkitan, trauma, atau penyakit autoimun. Apabila bursitis berlaku sakit, kawasan yang rosak menjadi merah, bengkak, ada rasa mati rasa, mangsa sukar bergerak lengannya.

Tomografi komputasi berbilang kali akan membantu mengesan patologi skapula.

Untuk patah tulang yang normal, tongkat khas diletakkan di atas lengan di bahagian yang cedera, yang mesti dipakai selama 4 minggu. Kemudian menetapkan fisioterapi, urut, pesakit perlu mengembangkan anggota dengan bantuan latihan khas. Dengan kecederaan intra-artikular, pembedahan ditunjukkan.

Rawatan bursitis dijalankan dengan penggunaan NSAIDs, hormon steroid, agen antibakteria, analgesik, chondroprotectors, kompleks vitamin-mineral.

Bahu bersama: struktur, fungsi, foto

Sambungan bahu (articulatio humeri) adalah sendi tangan terbesar dan paling mudah bergerak di atas, yang membolehkan pelbagai pergerakan dilakukan dengan tangan. Amplitud ini disediakan oleh struktur khas sendi bahu. Ia terletak di bahagian proksimal bahagian atas, menghubungkannya dengan batang. Dalam lelaki nipis konturnya kelihatan jelas.

Anatomi sendi bahu manusia adalah normal

Alat articulatio humeri agak rumit. Setiap elemen dalam artikulasi betul-betul melaksanakan fungsinya, dan bahkan patologi kecil mana-mana daripada mereka membawa kepada perubahan struktur lain. Seperti sendi badan yang lain, ia terbentuk oleh unsur-unsur tulang, permukaan kartilaginus, alat ligamen dan sekumpulan otot yang bersebelahan yang memberikan pergerakan di dalamnya.

Apa tulang membentuk sendi bahu

Articulatio humeri adalah sendi bulat yang mudah. Humerus dan scapula, yang merupakan bahagian ikat pinggang bahu atas, terlibat dalam pembentukannya. Permukaan artikular meliputi tisu tulang dibentuk oleh rongga scapular dan kepala humerus, yang beberapa kali lebih besar daripada rongga. Percanggahan ini dalam saiz plat kartilaginus khas - bibir artikular, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga skapular, membetulkannya.

Bungkusan dan kapsul

Kapsul artikular diikat di sepanjang lilitan rongga bilah di sempadan bibir kartilaginus. Ia mempunyai ketebalan yang berbeza, agak longgar dan luas. Di dalamnya adalah cecair sinovial. Permukaan depan kapsul adalah nipis, jadi ia mudah rosak sekiranya dislokasi.

Tendon yang dilekatkan pada permukaan kapsul, ia melambatkan semasa pergerakan tangan dan tidak membenarkan digigit di antara tulang. Sesetengah ligamen sebahagiannya bersambung ke kapsul, menguatkannya, yang lain menghalang lanjutan yang berlebihan apabila membuat pergerakan di bahagian atas badan.

Beg synovial (bursa) articulatio humeri mengurangkan geseran antara elemen artikular individu. Nombor mereka mungkin berbeza. Keradangan beg seperti itu disebut bursitis.

Beg paling kekal termasuk jenis berikut:

 • subscapularis;
 • podklyuvovidnaya;
 • campur tangan;
 • podteltovidnaya.

Otot yang memberikan pergerakan

Otot memainkan peranan utama dalam memperkuat sendi bahu dan membuat pelbagai pergerakan di dalamnya. Pergerakan berikut adalah mungkin di sendi bahu:

 • penambahan dan penculikan anggota atas berhubung dengan badan;
 • pekeliling, atau putaran;
 • tangan bertukar ke dalam, ke luar;
 • menaikkan anggota atas di hadapannya dan membawanya kembali;
 • institusi anggota atas di belakang (retrofleksi).

Pemuliharaan dan bekalan darah

Kawasan articulatio humeri terutamanya dibekalkan dengan darah dari arteri aksila. Pembuluh arteri yang lebih kecil meninggalkannya, membentuk dua lingkaran vaskular - skapular dan acromial-deltoid. Dalam hal penyumbatan lebuh raya utama, otot periartikular dan sendi bahu itu sendiri menerima khasiatnya dengan tepat kerana kapal-kapal bulatan ini. Pemuliharaan bahu adalah disebabkan oleh saraf yang membentuk plexus brachial.

Putaran putaran

Cuff berputar (rotator) adalah kompleks otot dan ligamen, yang secara keseluruhan menstabilkan kedudukan kepala humeral, berpartisipasi dalam selekoh bahu, dalam mengangkat dan melengkungkan anggota atas.

Empat otot berikut dan tendon mereka terlibat dalam pembentukan alat pemutar rotator:

 • supraspinatus,
 • subacute,
 • subscapularis,
 • pusingan kecil.

Slider pemutar slaid antara kepala bahu dan acromion (proses artikular) skapula semasa lengan yang dibangkitkan. Untuk mengurangkan geseran antara dua permukaan ini terdapat bursa.

Dalam sesetengah keadaan, dengan pergerakan tangan yang kerap, cuff mungkin dicubit. Dalam kes ini, sindrom pencegahan sering berkembang. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit yang tajam yang terjadi apabila cuba mendapatkan objek dari poket belakang seluar.

Mikroanatomi sendi bahu

Permukaan artikular pada rongga scapular dan kepala bahu ditutup dengan rawan hyaline di luar. Biasanya, ia licin, yang menyumbang kepada geseran permukaan ini relatif terhadap satu sama lain. Di peringkat mikroskopik, gentian kolagen rawan disusun dalam bentuk gerbang. Struktur ini menyumbang kepada pengedaran seragam tekanan intra-artikular yang timbul dari gerakan anggota atas.

Kapsul artikuler, sebagai satu kantung, meliputi kedua-dua tulang ini. Di luarnya ditutup dengan lapisan berserat tebal. Ia terus diperkuat dengan gentian tendon yang ditambat. Dalam lapisan permukaan kapsul adalah kapal kecil dan gentian saraf. Lapisan dalaman kapsul artikular dijelaskan oleh membran sinovial. Sel-sel sinovial (synoviocytes) terdiri daripada dua jenis: fagositik (makrofaj) - membersihkan rongga intra-artikular dari produk pembusukan; secretory - menghasilkan cecair synovial (synovia).

Konsistensi cecair synovial adalah sama seperti putih telur, melekit dan telus. Komponen synovia yang paling penting adalah asid hyaluronik. Cecair synovial bertindak sebagai pelincir untuk permukaan artikular, dan juga menyediakan pemakanan kepada permukaan luar rawan. Lebihannya diserap ke dalam rangkaian vaskular membran sinovial.

Kekurangan pelinciran membawa kepada kemasukan pesat permukaan artikular dan perkembangan arthrosis.

Struktur sendi bahu manusia dalam patologi

Dislokasi kongenital dan subluxation bahu adalah varian anomalous yang paling teruk dari perkembangan sendi ini. Mereka terbentuk disebabkan oleh kemunduran kepala humeral dan proses skapula, serta otot-otot yang mengelilingi sendi bahu. Dalam hal subluxation, kepala, apabila otot-otot ikat pinggang bahu ditegangkan, menyesuaikan diri dan mengambil kedudukan yang dekat dengan fisiologi. Kemudian ia kembali ke kedudukan biasa, anomali.

Kurangnya kumpulan otot individu (hipoplasia) yang terlibat dalam pergerakan sendi membawa kepada batasan pelbagai pergerakan di dalamnya. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak tidak boleh mengangkat tangannya di atas bahu, tidak dapat dibelakangnya.

Sebaliknya, dengan displasia articulatio humeri, yang timbul daripada ketidaknormalan dalam pembentukan peralatan tendon-ligamentum sendi, hipermobiliti berkembang (peningkatan dalam jumlah pergerakan di sendi). Keadaan ini terancam dengan dislokasi biasa dan subluxations bahu.
Dengan arthrosis dan artritis, terdapat pelanggaran terhadap struktur permukaan artikular, ulserasi, pertumbuhan tulang (osteophytes) terbentuk.

Anatomi X-ray bersama bahu dalam kesihatan dan penyakit

Pada radiografi, articulatio humeri kelihatan seperti imej di bawah.

Angka-angka dalam gambar menunjukkan:

 1. Tulang selangka.
 2. Scapula akromion.
 3. Tubercle besar humerus.
 4. Tubercle kecil humerus.
 5. Leher bahu.
 6. Tulang bahu.
 7. Proses corakoid skapula.
 8. Kelebihan luar scapula.
 9. Rib

Anak panah tanpa nombor menandakan jurang bersama.

Dalam kes dislokasi, proses keradangan dan degeneratif, perubahan dalam nisbah pelbagai struktur struktur bersama antara satu sama lain, lokasi mereka berlaku. Perhatian khusus diberikan kepada kedudukan kepala tulang, lebar jurang intra-artikular.
Foto radiografi di bawah menunjukkan kehelan dan arthrosis bahu.

Ciri-ciri sendi bahu pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, sendi ini tidak segera mengambil apa-apa bentuk seperti pada orang dewasa. Pertama, tubercles besar dan kecil humerus diwakili oleh inti ossifikasi individu, yang seterusnya bergabung untuk membentuk tulang bentuk biasa. Sendi juga diperkuat kerana pertumbuhan ligamen dan pemendekan jarak antara elemen tulang.

Oleh kerana kenyataan bahawa articulatio humeri pada anak-anak kecil lebih mudah dijumpai daripada orang dewasa, dislokasi bahu secara berkala diperhatikan. Mereka biasanya berlaku jika dewasa secara dramatik menarik lengan anak.

Beberapa fakta menarik tentang articulatio humeri peranti

Struktur khas artikulasi bahu dan bahagian komponennya mempunyai beberapa ciri menarik.

Adakah bahu bergerak dengan senyap?

Berbanding dengan sendi badan yang lain, sebagai contoh, lutut, sendi, jari, tulang belakang, articulatio humeri berfungsi hampir dengan senyap. Malah, ini adalah gambaran palsu: menggosok permukaan yang artikular, otot meluncur, meregangkan dan mengikat tendon - semuanya ini menghasilkan tahap bunyi yang tertentu. Walau bagaimanapun, telinga seseorang membezakannya hanya apabila perubahan organik dalam struktur sendi terbentuk.

Kadang-kadang dengan pergerakan jerking, sebagai contoh, apabila kanak-kanak itu ditarik secara dramatis oleh tangan, anda boleh mendengar bunyi bertepuk di bahu. Penampilan mereka dijelaskan oleh penampilan jangka pendek rantau tekanan rendah dalam rongga artikulasi akibat tindakan kekuatan fizikal. Apabila ini dibubarkan dalam gas cecair synovial, misalnya, karbon dioksida, tergesa-gesa ke rantau tekanan yang dikurangkan, masuk ke dalam bentuk gas, membentuk buih. Walau bagaimanapun, tekanan dalam rongga artikular cepat dinormalisasi, dan gelembung "pecah", memancarkan bunyi sifat.

Dalam kanak-kanak, masalah ketika bergerak di bahu mungkin berlaku semasa tempoh peningkatan pertumbuhan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua unsur artikular articulatio humeri artikulasi tumbuh pada kelajuan yang berbeza, dan perbezaan sementara mereka dalam saiz juga mula disertai dengan "bang."

Tangan lebih lama di pagi hari daripada waktu petang.

Struktur artikul badan adalah elastik dan berdaya tahan. Walau bagaimanapun, pada siang hari, di bawah tindakan tenaga fizikal dan berat badan sendiri, sendi-sendi tulang belakang dan bahagian bawah kaki menyusut sedikit. Ini membawa kepada penurunan pertumbuhan kira-kira 1 cm Tetapi tulang rawan artikular, bahu, lengan tangan dan tangan tidak mengalami apa-apa beban, oleh itu, terhadap latar belakang pertumbuhan yang berkurangan, mereka kelihatan sedikit lebih lama. Pada waktu malam, tulang rawan dipulihkan dan pertumbuhan menjadi sama.

Proprioception

Sebahagian daripada serat saraf yang menyerupai struktur artikulasi, terima kasih kepada "sensor" khas (reseptor), mengumpul maklumat tentang kedudukan anggota atas dan sendi itu sendiri dalam ruang. Reseptor ini terletak di dalam otot, ligamen, dan tendon sendi bahu.

Mereka bertindak balas dan menghantar impuls elektrik ke otak, jika kedudukan perubahan bersama dalam ruang semasa pergerakan lengan, regangan kapsul, ligamen, kontraksi otot-otot bahu bahu atas berlaku. Oleh kerana pemuliharaan yang kompleks ini, seseorang hampir boleh membuat banyak pergerakan tangan tepat di angkasa.

Tangan itu sendiri "tahu" tahap yang perlu ditinggikan, apa yang akan dibuat untuk mengambil objek, meluruskan pakaian dan melakukan tindakan mekanikal yang lain. Menariknya, dalam sendi mudah alih seperti articulatio humeri, terdapat reseptor yang sangat khusus yang menghantar maklumat ke otak hanya untuk putaran dalam sela sendi, penambahan, penculikan anggota atas, dan sebagainya.

Kesimpulannya

Struktur sendi bahu membolehkan amplitud optimum gerakan anggota atas yang memenuhi keperluan fisiologi. Walau bagaimanapun, dengan kelemahan peralatan ligamentous bahu dan pada masa kanak-kanak, dislokasi dan subluxations kepala humerus boleh dilihat agak kerap.

21. Bahu bersama: struktur, bentuk, gerakan, bekalan darah. Otot yang menghasilkan pergerakan di sendi.

Gabungan bahu, articuldtio humeri, menghubungkan humerus, dan melaluinya, seluruh bahagian atas bebas dengan ikat pinggang atas, khususnya kuku. Kepala humerus yang terlibat dalam pembentukan sendi memiliki bentuk bola. Rongga artikular skapula yang bersuara dengannya mewakili fossa rata. Di sepanjang lingkaran rongga, terdapat lipatan artilular cartilaginous, labrum glenoidale, yang meningkatkan jumlah rongga tanpa mengurangkan pergerakan, serta melembutkan kejutan dan gegaran ketika kepala bergerak. Kapsul artikular pada sendi bahu dilampirkan pada kutikula ke tepi tulang rongga artikular, dan, yang menutup kepala bahu, berakhir di leher anatomi. Sebagai ligamen tambahan pada sendi bahu, ada serat yang agak padat serat yang meluas dari dasar proses corakoid dan terjalin ke dalam kapsul sendi, lig. coracohumerale. Secara umum, sendi bahu tidak mempunyai ligamen yang sebenar dan diperkuat oleh otot-otot bahagian atas badan. Keadaan ini, dalam satu tangan, adalah positif, kerana ia menyumbang kepada pergerakan sendi bahu yang luas, yang diperlukan untuk fungsi tangan sebagai organ buruh. Sebaliknya, penekanan yang lemah dalam sendi bahu adalah titik negatif, yang menyebabkan penyisiran kerap. Membran sinovial yang melapisi kapsul sendi dari bahagian dalam memberikan dua protrusion ekstra artikular. Yang pertama dari ini, antigenercularis synovialis vagina, mengelilingi tendon otot bisep yang panjang berbaring di sulkus intertubercularis; bonjolan lain, bursa m. subscapuldris subtendinea, terletak di bawah bahagian atas m. subscapularis. Mewakili gabungan spherical multiaxial tipikal, sendi bahu dibezakan oleh mobiliti yang hebat. Pergerakan berlaku sekitar tiga paksi utama: frontal, sagittal dan menegak. Terdapat juga gerakan bulat (peredaran). Apabila bergerak di sekitar paksi hadapan, lengan menghasilkan lenturan dan lanjutan. Sekitar paksi sagittal dilakukan dan diketuai. Di sekeliling paksi menegak, gegelung berputar ke luar (supinasi) dan ke dalam (pronation). Kelonggaran lengan dan penculikan adalah mungkin, seperti yang disebutkan di atas, hanya sehingga tahap bahu, kerana pergerakan selanjutnya dihalang oleh ketegangan kapsul artikular dan ujung ujung atas humerus ke lengkungan yang dibentuk oleh acromion dari scapula dan lig. coracoacromiale. Sekiranya pergerakan lengan berterusan di atas mendatar, maka pergerakan ini tidak lagi dilakukan di sendi bahu, tetapi seluruh anggota badan bergerak bersama dengan tali pinggang atas badan, dan skapula membuat giliran dengan sudut bawah bergeser anterior dan lateral.

22. Siku bersama: struktur, bentuk, gerakan, bekalan darah. Otot yang menghasilkan pergerakan di sendi.

Siku bersama, articulatio cubiti. Dalam siku bersama 3 tulang yang tertera: humerus, ulna, radius. Tulang yang mengarang membentuk 3 sendi yang disertakan dalam satu kapsul. Sendi siku dibentuk oleh permukaan artikular epiphysis distal humerus - bloknya dan kepala condyle, permukaan artikular pada ulna - oleh blok dan keratan radial ulna, juga oleh kepala dan lilitan artikular tulang radial. Sendi adalah kompleks (art. Composita). Dalam sendi siku, lenturan dan lanjutan, pronasi dan supinasi adalah mungkin. Permukaan artikular diliputi dengan rawan geoline. Dalam rongga sendi siku, 3 sendi dibezakan: 1) bahu-ulnar (art. Humeroulnaris) adalah sendi blok dengan struktur helical dari permukaan artikular. Permukaan artikular pada bahu adalah blok (trohlea); Reses yang terletak di atasnya tidak berserenjang dengan paksi blok, tetapi pada sudut tertentu - ternyata stroke skru. Ulnar incisura trohlearis diartikulasikan dengan blok. Satu-berakhir (ginglymus) 2) humeralike (art. Humeroradialis) Ditubuhkan oleh condyle humerus dan fossa artikular pada kepala radius, merujuk kepada sfera (seni Spheroideae), pergerakan berlaku sekitar 2 paksi: frontal dan menegak. 3) Rasuk ulnar proksimal (seni Radioulnaris proximalis) terletak di antara hujung radial ulna dan lilitan artikular kepala radial. Sendi adalah silinder.

Struktur, fungsi dan ciri-ciri sendi bahu

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Sendi dibentuk oleh mekanisme tertentu: kepala bahu adalah dalam bentuk bola yang dikelilingi oleh ligamen dan otot. Semua ini memberikan kekuatan yang kuat, tetapi juga kerentanan struktur yang lebih besar. Sendi bahu semasa kehidupan manusia adalah tertakluk kepada latihan fizikal yang cukup besar.

Bentuk sendi itu memungkinkan untuk melaksanakan bukan sahaja pergerakan hayat bagi tubuh manusia, tetapi juga untuk mencapai pencapaian yang tinggi dalam sukan dan tenaga kerja. Bahu mesti berfungsi dengan betul. Dan untuk ini, perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat, berehat dengan betul, makan sepenuhnya dan segera hubungi pakar jika sakit atau sensasi berlaku.

Anatomi sendi bahu

Setiap sendi rangka manusia dibentuk oleh artikulasi dua atau lebih tulang dengan bantuan tulang rawan, tisu penghubung, ligamen dan otot. Sambungan bahu, pada dasarnya, dibentuk oleh sendi sfera, yang termasuk skapula dan humerus dalam strukturnya. Di atas sendi adalah kapsul anjal. Bahu diperkuat oleh ligamen dan otot.

Ciri-ciri anatomi dari artikulasi memberi peluang bagi permukaan berinteraksi untuk bergerak dari satu sama lain dan kembali ke kedudukan asalnya tanpa merosakkan integriti kapsul artikular.

Struktur sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh bahagian berikut tulang rangka: kepala humerus dan rongga scapular. Bentuk bola ada di tulang bahu, dan di rongga, bentuknya bahkan dalam bentuk piring. Bentuk sedemikian dan kehadiran tulang rawan hyaline menjadikan kombinasi tulang ikat pinggang bahu bersama dengan langkah scapula. Rawan mempunyai bentuk gel, yang terbentuk oleh mineral dan bahan asal organik, tetapi air di dalamnya adalah 80%. Bibir bersama membantu mengimbangi pelbagai saiz permukaan. Elemen sendi ini terbentuk oleh tisu fibro-cartilage, yang menyumbang kepada interaksi yang sangat baik dari rongga scapular dan bahu.

Kapsul dilampirkan pada hujung bibir kartilaginus dan rongga scapular. Sebaliknya, pada humerus, kapsul itu tetap dipasang pada leher anatomi. Dari bahagian bawah, ia mempunyai struktur nipis, tetapi lebih tinggi adalah struktur yang lebih tebal kerana tendon dari pelbagai jenis otot yang ditenun ke dalam kapsul.

Fungsi bersama

Fungsi utama tali pinggang bahu adalah untuk mengimbangi pergerakan tangan semasa peningkatan dalam ayunan. Iaitu, keupayaan mekanikal tali pinggang bahu membolehkan gerakan anggota dalam unjuran yang berbeza pada sudut yang besar. Pada masa yang sama, lampiran humerus yang kuat (bergerak bebas) dan scapula (dipindahkan kondisional) diberikan.

Struktur sendi bahu memungkinkan untuk menjalankan pelbagai pergerakan anggota atas dalam pelbagai besar: putaran, flexor, pengalihan, extensor dan tindakan tambahan.

Kapasiti motor artikulasi humeral

Pergerakan dengan tali pinggang bahu yang terlibat membawa kepada fakta bahawa otot secara beransur-ansur mula menggantikan kapsul. Ini adalah yang menghalangnya daripada cedera di antara sendi tulang. Kapsul adalah jambatan yang melewati kerudung, di mana gentian tendon kepala otot (berkepala dua) terletak. Serat otot ini berasal dari ujung bibir sendi dan di bahagian atas tubercle, dan kemudian terbentang ke salur antara cod. Otot melepasi bahu di mana ia ditutup dengan membran sinovial. Yang kedua membentang ke atas dari gentian tendon dan melepasi ke dalam membran sinovial kapsular.

Ciri dinamik motor sendi

Di atas kapsul adalah tiga ligamen yang dilekatkan pada leher anatomi bahu dan tulang kartilaginus. Bungkusan membantu membuat rongga kapsul kuat di hadapan. Satu lagi bahu mengandungi ligamen coraco-humeral yang kuat. Ia sama dengan tisu berserabut lapisan kapsul, yang terdiri daripada tuberosus besar bahu kepada proses corakoid.

Ligan coraco-acromial terletak di atas artikulasi artikular bahu. Gerbang bahu dibentuk oleh ligamen ini, proses corakoid dan acromial. Gerbang menyumbang kepada perlindungan sendi dari atas, membuat penyingkiran bahu secara beransur-ansur, menaikkan badan ke hadapan dan sepanjang sisi di atas pinggang. Pada masa itu, apabila tangan naik di atas tali pinggang, kerja bilah bahu bermula.

Struktur tulang di bahu

Pergerakan utama dalam artikulasi bahu dilakukan dengan bantuan kepala yang terletak di kedalaman tulang skapular. Sendi bahu di bawah tekanan berat. Kerana ini, keradangan dan haus struktur tulang adalah fenomena yang agak kerap. Untuk menubuhkan diagnosis, doktor boleh merujuk kepada pemeriksaan sinar-X. Gambar yang dihasilkan akan membolehkan anda menilai keadaan sendi secara tepat.

Selalunya terdapat penyakit sendi artikular, seperti: kongenital, traumatik, keradangan dan degeneratif. Dengan trauma membawa fraktur, dislokasi dan subluxations. Lesi degeneratif termasuk arthrosis sendi, di mana tulang rawan dan tisu tulang nipis, dan terdapat kehilangan pergerakan. Osteoartritis berlaku pada orang yang lebih tua. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan metabolik, kecederaan traumatik yang kerap, pengurangan bekalan darah ke sistem osteo-artikular. Keabnorma kongenital adalah displasia sendi (kekurangan struktur tulang penuh). Untuk penyakit radang termasuk arthritis, yang diperolehi selepas kecederaan atau akibat proses sistemik jenis infeksi. Gangguan seperti itu mesti dirawat, kerana ia berbahaya dengan perkembangan komplikasi yang serius.

Mekanisme ligamentous bahu

Elemen yang paling penting dalam mekanisme ligamen dibentuk oleh alat pemutar. Pembentukan ini termasuk otot-otot berikut articulation bahu: pusingan kecil, hypojamic, subscapularis dan supraspinatus. Otot ini menghalang kecederaan dan anjakan kepala tulang dengan mobiliti otot besar, iaitu: dorsal, bisep, deltoid dan dada.

Ligamen bahu tidak mempunyai peregangan kuat semasa beban berat. Inilah yang menyebabkan rehat mereka. Sekiranya seseorang tidak bersenam dan bergerak sedikit, otot dan sendi bahu akan rapuh. Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang-orang tersebut telah mengurangkan bekalan darah, bekalan nutrien yang tidak mencukupi kepada sendi, yang membawa kepada kecederaan yang kerap.

Penyakit Artikular

Anda juga tidak harus bersemangat dengan keterlibatan fizikal yang berlebihan, kerana ini akan menyebabkan keletihan. Penyakit dan otot tendon berikut juga mungkin cedera:

 1. Ligament regangan selepas apa-apa kecederaan menyumbang kepada kehilangan besar kemampuan motor manusia tangan. Jika tidak dirawat, proses radang akan berkembang yang boleh merebak ke tisu sekitar.
 2. Periarthritis sendi, iaitu, proses keradangan dalam tendon. Penyakit manusia ini biasa, dan ia berlaku selepas kecederaan: lebam atau jatuh, atau selepas beban berat.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Semua kecederaan dan patologi pada sendi bahu termasuk kesakitan, yang mungkin berbeza darjah. Sensasi menyakitkan adalah keamatan yang sangat kuat dan menghentikan kebolehan tangan motor. Semua ini adalah mekanisme keselamatan yang disediakan oleh fungsi saraf radial, toraks, axillary dan subscapular, yang memberikan isyarat melalui sendi. Sindrom nyeri membawa kepada sekatan pergerakan dalam artikulasi artikular yang rosak, yang membolehkan tisu meradang dan rosak pulih.

Perlu diberi perhatian terhadap fakta bahawa sakit di bahu mungkin menunjukkan kecederaan pada tulang belakang serviks atau toraks. Dalam kes ini, keperluan mendesak untuk mendapatkan nasihat doktor yang mengarahkan pesakit pada x-ray. Menurut foto yang diterima, diagnosis dibuat dan rawatan ditetapkan.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Sistem pembuluh darah yang luas menyediakan darah. Kapal terlibat dalam mengangkut oksigen, memberi makan tisu artikulasi, dan terlibat dalam penghapusan produk penguraian bersama dengan darah. Sendi bahu diselaraskan di sebelah dua arteri besar, yang menjadikan kerosakan berbahaya. Dengan anjakan yang kuat kepala, atau dengan pecahan jenis pemecahan, terdapat kemungkinan pecah atau penyempitan kapal.

Sekiranya kecederaan pada sendi bahu telah menyumbang kepada kebas kelamin atau kelemahan yang kuat, maka anda perlu segera melawat doktor. Tanda-tanda seperti itu menunjukkan pelanggaran proses peredaran darah, yang memerlukan rawatan perubatan khusus.

Unsur-unsur artikular tambahan bahu

Sendi bahu juga menggabungkan komponen lain, keadaannya menentukan kesihatan seluruh bahu.

 • Membran sinovial adalah lapisan tisu nipis yang merangkumi permukaan artikular dari bahagian dalam (kecuali tulang rawan). Komponen sendi bahu ini melakukan pemakanan unsur-unsur tulang kerana rangkaian vaskular yang kaya. Juga, lapisan sinovial merembeskan rahsia khusus yang mengurangkan geseran dalam sendi semasa pergerakan dan melindunginya daripada memakai pramatang. Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat keradangan membran sinovial, yang dipanggil sinovitis.
 • Beg periartikular adalah struktur yang bertanggungjawab untuk melembutkan pergerakan semua komponen bahu dan melindungi mereka dari memakai. Beg yang dibuat dalam bentuk poket dengan cecair. Keradangan beg ini dipanggil bursitis.

Kaedah kajian bahu

Pergerakan dalam artikulasi humeral berkait rapat dengan pergerakan tali pinggang bahu. Itulah sebabnya penyelidikan mereka sering dilakukan secara serentak. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan x-ray, beberapa kaedah diagnostik lain digunakan.

 • Kaedah fizikal (pemeriksaan, palpasi, ujian untuk kajian pergerakan aktif dan pasif dalam ujian sendi, berfungsi).
 • Arthroscopy adalah kaedah invasif untuk visualisasi endoskopik komponen bersama.
 • Thermography - kaedah berdasarkan analisis radiasi inframerah badan, digunakan untuk mengenal pasti kawasan keradangan.
 • Ultrasonography - diagnosis ultrasound pada sendi bahu.
 • Analisis Radionuclide adalah kaedah mengkaji tubuh manusia, berdasarkan pengenalan zarah radionuklida ke dalam tubuh dan kajian pergerakan dan penempatan mereka dalam tisu dan organ.
 • Tusukan kantung sinovial digunakan untuk mengkaji cecair sinovial dan mengenal pasti tanda-tanda keradangan.
 • Biopsi - digunakan untuk pemeriksaan mikroskopik sampel tisu dari artikulasi artikular dan pengesanan patologi di peringkat sel.
Adakah sendi sendi dan membengkak? Menghilangkan kesakitan dengan Artrodex!

Bagaimana bahu seseorang, fungsinya dan ciri-cirinya

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

Membentuk tulang sendi bahu

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

katyushababkin

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Lihat Balasan Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Bahu membentuk tulang bersama

Struktur sendi bahu dan penyakitnya

Sendi bahu adalah artikulasi yang paling tangkas dalam tubuh manusia, yang memberikan kita kemampuan untuk melakukan pelbagai pergerakan anggota atas. Ini adalah sendi utama yang menghubungkan lengan dengan batang badan.

Pada haiwan, sendi bahu kurang mudah alih dan lebih terpercaya diperkuat oleh ligamen dan otot, fungsi utamanya dalam kes ini menyokong. Pada manusia, sehubungan dengan berjalan lurus dalam proses evolusi, artikulasi humeral telah mengubah strukturnya, kerana sekarang fungsi utamanya tidak menjadi sokongan, tetapi penyediaan amplitud tinggi pergerakan dengan anggota atas. Oleh sebab itu, sendi telah menjadi kurang tahan lama, yang merupakan titik rentannya, tetapi pada masa yang sama "korban" membolehkan seseorang melakukan pelbagai pergerakan dengan tangannya.

Pertimbangkan ciri-ciri struktur bersama ini dan penyakit yang paling kerap.

Anatomi sendi bahu

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Dua tulang menyertai pembentukan sendi bahu: humerus dan kambing. Permukaan artikular ditunjukkan oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula dan ditutup dengan tisu tulang rawan hyaline. Bentuk permukaan artikuler kedua-dua tulang tidak sesuai dengan satu sama lain, iaitu, tidak ada kesesuaian lengkap.

Untuk rujukan: kesesuaian artikulasi adalah surat-menyurat antara bentuk permukaan artikular tulang-tulang, yang saling terhubung, membentuk sendi. Jika permukaan kehilangan kongruensi, maka pergerakan di sendi menjadi sukar, dan dalam beberapa kes bahkan tidak mungkin sepenuhnya.

Mujurlah, sifat menjaga orang itu dan memastikan kongruen sendi bahu disebabkan pembentukan tulang rawan tambahan - bibir artikular, yang terletak di sekeliling seluruh lilitan rongga artikular skapula dan seolah-olah "menutup kepala tulang humerus", pada masa yang sama menyediakan kestabilan dan mobiliti pada sendi.

Mengikut strukturnya, sendi bahu adalah sendi yang mudah, kompleks dan sfera. Gerakan di dalamnya boleh dilakukan pada ketiga-tiga paksi.

Sambungan mudah adalah sendi, dalam pembinaan yang tidak melebihi 2 permukaan artikular.

Sendi kompleks adalah salah satu yang mengandungi pembentukan tulang rawan tambahan untuk memastikan kongruen (dalam kes ini, bibir artikular).

Sendi sfera adalah ciri bentuknya. Dalam kes ini, salah satu permukaan artikular dibentangkan dalam bentuk kepala sfera cembung, dan kedua membentuk rongga artiku yang sesuai. Bentuk artikulasi ini membolehkannya melakukan gerakan dalam 3 paksi saling tegak lurus.

Sendi bahu dilampirkan dalam kapsul artikular, diperkuat oleh ligamen intra-artikular dan ekstra artikular, terdapat kerangka otot yang kuat yang melindungi artikulasi dan memberikannya dengan penstabilan tambahan. Juga berhampiran sendi terdapat beberapa beg synovial (bursa), yang memastikan tergelincir tendon otot, yang dilampirkan di kawasan sendi bahu.

Kapsul bersama

Membran sinovial dilampirkan di sekitar lilitan rongga artikular skapula di sempadan bibir kartilaginous artikular. Ia benar-benar meliputi kepala bahu dan dipasang di sekitar leher anatomi humerus. Kapsul itu sendiri agak luas dan lemah meregang, mempunyai ketebalan yang berbeza.

Bahagian atas dan luaran kapsul paling diperkuat, seperti di tempat ini serat tisu penghubung otot bahu ditenun ke dalamnya. Bahagian kecil yang paling nipis dan paling anatom dari kapsul adalah permukaan depannya.

Semasa pergerakan tendon otot yang dilekatkan pada kapsul, ia ditangguhkan dan tidak dibenarkan untuk mengekang antara tulang.

Bungkusan

Sendi bahu dan kapsulnya diperkuat dengan ligamen berikut:

 • The coraco-humeral - ia berasal dari proses coracoid dari scapula, kemudian tersebar di atas kepala humerus dan dilampirkan ke tubercle besar bahu. Fungsi utama adalah untuk menguatkan sendi dan kapsulnya dari luar, menghalang pelanjutan yang berlebihan.
 • 3, sendi ligamen (atas, tengah dan bawah), yang ringan dan penebalan kapsul. Mereka membesarkan artikulasi di permukaan hadapan.

Beg Synovial

Di sebelah sendi bahu terdapat beberapa bursa sinovial. Mereka menyediakan pergerakan yang lancar dalam sendi, gelongsor mudah tendon otot bahu dan melindungi kapsul dari keseleo.

Anda harus sedar bahawa bilangan bursa tersebut tidak kekal dan boleh berubah secara signifikan di kalangan orang yang berbeza. Paling sering bursa seperti ini dijumpai:

 • subscapularis (1 dalam angka),
 • subclavicular (8 dalam angka),
 • double subdeltoid (2 dan 3 dalam angka).

Setiap beg synovial ini boleh meradang dan menyebabkan perkembangan bursitis, yang sering termasuk dalam patologi periarthritis bahu-bahu.

Bingkai otot

Otot di bahagian bahu memainkan peranan utama dalam memperkuat dan melindungi sendi. Mereka membentuk belitan pemutar yang disebut bahu (supraspinatus, subosternal, subscapularis, bulat kecil), yang memberikan sebahagian besar pergerakan di sendi. Tendon mereka ditenun ke dalam kapsul, menguatkannya, dan gentian otot melindungi sendi dari luar.

Otot deltoid adalah struktur otot terbesar pada bahagian atas badan. Ia meliputi sendi bahu dari semua pihak. Dia memanjangkan lengannya ke sudut maksimum dan flexes anggota atas di bahu.

Otot pusingan besar mengambil bahagian dalam lanjutan bahu, berputar ke dalam dan membawa kepada batang badan.

Fungsi artikulasi

Seperti yang telah disebutkan, sendi bahu adalah yang paling mudah bergerak dari semua sendi tubuh manusia. Gerakan di dalamnya dilakukan oleh beberapa faktor: bentuk dan struktur, kehadiran ligamen dan otot, kapsul dan beg sinovial. Variasi pergerakan:

 • lenturan dan lanjutan,
 • memimpin dan membuang,
 • putaran masuk dan keluar.

Penyakit bahu

Secara konvensional, semua patologi sendi bahu boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 • Degenerative, yang membangunkan latar belakang beban muatan komponen sendi dan kemusnahan secara beransur-ansur, misalnya, arthrosis.
 • Keradangan, yang disebabkan oleh agen berjangkit, pencegahan autoimun atau reaksi alergi.
 • Traumatik, yang berlaku akibat kesan pasukan traumatik, misalnya, kehelan, subluxasi, sprains dan ligamen, kapsul, tulang patah intra-artikular.
 • Kongenital, yang berlaku di latar belakang kemunduran kongenital komponen individu artikulasi (displasia).

Pertimbangkan penyakit yang paling sering dijumpai dalam amalan.

Mengubah osteoarthritis

Penyakit ini, termasuk dalam kumpulan lesi degeneratif-dystrophik sistem muskuloskeletal dan disertai dengan pemusnahan rawan lambat tetapi mantap hyaline rileks, gejala dan akibat yang sama.

Penyebab penyakit ini boleh banyak. Pautan yang paling biasa diperhatikan adalah antara kecederaan bahu yang dipindahkan, kehadiran penyakit metabolik dan endokrin, dan kerentanan genetik kepada arthrosis.

Sebagai peraturan, arthrosis adalah hanya satu daripada manifestasi proses patologi umum, yang digabungkan dengan kerosakan pada lutut, pinggul, sendi buku lali, sendi kecil kaki dan tangan. Lebih kurang kerap, arthrosis bahu berlaku dalam bentuk yang terpencil dan biasanya disebabkan oleh trauma (selepas trauma).

Gejala yang memungkinkan untuk mengesyaki arthrosis:

 • sakit bahu, terutamanya selepas bersenam;
 • mengehadkan amplitud pergerakan di sendi pada mulanya kerana sakit, kemudian disebabkan oleh perkembangan ankylosis;
 • merengek ketika bergerak;
 • kecacatan kawasan bahu.

Maklumat lanjut mengenai arthrosis bahu boleh di dalam artikel ini.

Prognosis penyakit ini sepenuhnya individu dan bergantung kepada penyebab patologi, umur pesakit, kehadiran patologi bersamaan, dan program rawatan. Terima kasih kepada ubat-ubatan moden dan perkembangan pembedahan rekonstruktif, dalam kebanyakan kes adalah mungkin untuk mengekalkan kecekapan sendi, tetapi kadang-kadang ankylosis penuh berkembang dan anggota badan kehilangan fungsinya.

Perut periarthritis

Ini bukan penyakit yang berasingan, tetapi seluruh kumpulan luka pada tisu periartikular pada bahu, yang dicirikan oleh gejala yang sangat serupa. Tanda-tanda periarthritis atau periarthrosis (nama ini juga sering dijumpai) adalah sakit bahu kronik dan mengehadkan amplitud pergerakan normal. Patologi boleh berkembang akibat kerosakan pada kapsul artikular, pertukaran sinergi, tendon dan otot bahu.

Senarai bentuk nosologi individu yang termasuk dalam kumpulan periarthrosis humeroscapular (mereka menyumbang 80% daripada semua kes sakit di bahu):

 • tendonitis pemutar pemadam bersama bahu;
 • bursitis subacromial;
 • tendre-bursitis calcific;
 • tendonitis kepala panjang bisep bahu;
 • sclerosing capsulitis;
 • cervicobrachialgia.

Dalam lebih terperinci tentang periarthritis sclerocephalic dan penyakit yang dimasukkan ke dalamnya, adalah mungkin untuk dibaca dalam artikel ini.

Artritis bahu

Ini adalah luka sendi bahu yang bersifat radang. Penyebab utama arthritis adalah penyakit sendi, gangguan metabolik dalam gout, jangkitan (reumatik dan purulent arthritis), rheumatoid arthritis, kerosakan sendi bahu dalam penyakit autoimun sistemik, tindak balas alahan, kerosakan traumatik.

Gejala arthritis yang paling biasa adalah rasa sakit, fungsi sendi terjejas, kemerahan dan bengkak kawasan bahu, simptom umum penyakit mungkin - demam, kelemumur umum, ruam, dan lain-lain (bergantung kepada penyebab keradangan).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai arthritis bahu dan jenis penyakit dalam artikel ini.

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa sendi bahu adalah sendi yang unik di dalam tubuh manusia, yang membolehkan anda melakukan gerakan yang paling kompleks dan berseni dengan tangan anda. Tetapi disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi, sendi ini tertakluk kepada peningkatan risiko kecederaan dan pelbagai penyakit, jadi setiap orang harus berhati-hati mempertimbangkan kesihatan mereka dan mendengar perasaan mereka di bahu untuk mengenal pasti dan mengubati penyakit yang mungkin berlaku pada waktunya.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

 • Apa yang terselip?
 • Gejala
 • Rawatan

Sprain tangan adalah masalah biasa yang semua orang telah menemui sekurang-kurangnya sekali. Selalunya, masalah ini dihadapi oleh atlet, dan hampir semua sukan (kecuali catur, mungkin). Sprikal bahu, sendi siku, tangan, pergelangan tangan, dan juga jari adalah semua kecederaan yang sangat tidak menyenangkan yang sembuh selama beberapa lama, menjadi sangat menyakitkan. Masalah ini serius akan membatasi orang biasa dalam kehidupan seharian, dan seorang atlet tidak akan dibenarkan untuk melatih seketika.

Apa yang terselip?

Banyak orang mengelirukan keseleo dengan kecederaan yang serupa dengan ligamen. Ciri utama dalam kes ini ialah tempoh selepas kecederaan, apabila kesakitan berlaku. Sakit luka atau kecederaan ligamen disertai dengan kesakitan hampir serta-merta, hanya dalam beberapa kes ia berlaku kemudian - maksimum dua jam kemudian. Jika kesakitan muncul kemudian, ia biasanya membentangkan otot. Walau bagaimanapun, jenis kerosakan ini biasanya lebih menyakitkan dan menyembuhkan lebih lama.

Ligamen dipanggil bungkus tisu penghubung yang padat yang memegang sendi di tempat, menyambung tulang, memperkuat artikulasi mereka. Mereka juga menentukan arah pergerakan sendi yang betul, mereka bertanggungjawab untuk pergerakan dan penetapan, menjaga kedudukan yang betul dan melindunginya daripada bergerak ke arah "yang salah". Tetapi dalam situasi tertentu pergerakan seperti itu berlaku, berkas-berkas tidak dapat menahan beban dan kerosakan.

Konsep "peregangan" dalam kes ini tidak menggambarkan keadaan sepenuhnya, kerana dengan kecederaan seperti itu cukup sering air mata (paling baik) atau rehat lengkap (paling teruk) dari serat penghubung berlaku.

Yang paling biasa adalah bekas tangan. Tangan itu sangat mudah alih, dan dalam beberapa kes ia terpaksa menahan beban yang teruk, sebab itu kecederaan seperti itu berlaku. Sendi siku mengalami kurang kerap, sendi bahu kurang kerap.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Apakah tanda-tanda kecederaan seperti ini?

Gejala peregangan hampir selalu sama tanpa menghiraukan sendi tertentu. Fakta adalah bahawa semua ligamen, tanpa pengecualian, mempunyai struktur yang hampir sama dan semuanya terikat dengan pembuluh darah dan ujung saraf. Peregangan membawa kepada pecahnya serat saraf dan saluran darah, yang merupakan sebab penampilan gejala yang agak ciri.

Sebagai contoh, pemanjangan ligamen pada sendi siku akan dengan serta-merta memberikan "gejala" seperti kesakitan akut, yang berlaku selepas kecederaan, dan hematoma (jejak saluran darah pecah), kemerahan kulit, bengkak akan muncul sedikit kemudian. Juga, dengan serta-merta, pergerakan sendi adalah terhad (pada mulanya, rasa sakit bertindak sebagai "limiter", dan kemudian keupayaan untuk bergerak hilang kerana edema). Dalam sesetengah kes, gejala mungkin muncul yang menunjukkan keterukan kecederaan - suhu meningkat, dan hiperemia bermula.

Dalam sesetengah kes, kecederaan tidak segera dirasakan - kesakitan tidak muncul dengan serta-merta selepas kerosakan ligamen. Keadaan ini agak berbahaya kerana penipuannya - tidak ada yang menyakitkan, kerana seseorang hanya tidak memberi perhatian kepada apa-apa. Tetapi kecederaan itu sudah ada, kerana beban lebih lanjut membawa kepada kemerosotan keadaan. Biasanya dalam kes-kes seperti itu, orang mengalami kesakitan "tertunda" - selepas kira-kira sejam bengkak mulai berkembang, kesakitan muncul, dan sendi itu sendiri menjadi sangat menyakitkan dan fungsinya dengan cepat merosot.

Peregangan berbeza daripada merobek atau mengoyak ligamen dengan beberapa kriteria. Pertama sekali - mengikut tahap kesakitan (lebih serius kecederaan, semakin kuat rasa sakit). Di samping itu, peregangan hanya membawa kepada batasan dalam kerja sendi, dan apabila pergerakan di sendi rosak, mereka memperoleh amplitud yang luar biasa besar. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa akibat pecahnya ligamen, "menyekat" dan "sekatan" semulajadi pergerakan hilang.

Bagaimana rawatannya?

Dengan sendirinya, lepuh adalah kecederaan yang rumit dan memerlukan rawatan yang sesuai. Tetapi bagi orang yang biasa, adalah lebih penting untuk memahami tidak bagaimana untuk merawat lekukan sepenuhnya (lebih baik untuk pakar untuk melakukan ini), tetapi bagaimana untuk memberikan pertolongan pertama dalam situasi sedemikian untuk mengelakkan keadaan semakin buruk. Sekiranya bantuan pertama diberi dengan betul, maka rawatan lanjut akan lebih mudah dan lebih cepat, dan akibat kecederaan akan kurang.

Pertama sekali, anda perlu memastikan keterlibatan sendi dan perdamaian yang cedera. Apabila mencederakan tisu penghubung di kawasan sendi-sendi kecil dengan penyediaan imobilitas, masalah biasanya tidak timbul, tetapi peregangan ligamen pada siku dan sendi bahu memerlukan lebih banyak perhatian semasa rawatan - korban harus duduk atau meletakkan untuk menghilangkan sendi yang cedera dari pergerakan dan stres.

Sejurus selepas kecederaan selama dua jam pertama, selesema harus digunakan pada sendi. Ini mungkin ais, sebagai contoh, tetapi lebih baik untuk tidak melampirkannya terus ke kulit, tetapi untuk membungkusnya dalam kain dan menggunakannya sebagai memampatkan. Keesokan harinya selepas kecederaan, anda perlu memohon tidak lagi sejuk, tetapi panas.

Peringkat seterusnya adalah untuk melindungi sendi dari tekanan. Untuk melakukan ini, anda perlu membetulkannya dengan pembalut elastik, contohnya. Tetapi adalah mustahil untuk mengetatkan pembalut terlalu erat, ini boleh mengakibatkan pelanggaran peredaran darah. Sebagai penunjuk - jika lengan di bawah perban itu mula menjadi mati rasa, maka perban harus segera dilonggarkan. Ia hanya perlu mengehadkan keupayaan sendi untuk bergerak, dan tidak mencubit ia "ketat". Pada waktu malam, pembalut elastik juga biasanya dikeluarkan.

Untuk mengelakkan penampilan edema dan lebam, biasanya disyorkan untuk memberikan kedudukan lengan yang tinggi. Tetapi cadangan sedemikian tidak bermakna bahawa anda perlu berbohong dengan tangan anda sepanjang masa - keadaan ini juga mengganggu pergerakan darah, jadi semuanya baik dalam kesederhanaan. Jika anda memegang tangan anda "dinaikkan" terlalu lama, pesakit akan menghadapi masalah rasa kebas yang sama.

Untuk mengurangkan kesakitan, ubat penahan sakit atau ubat anti-radang nonsteroid biasanya diambil. Tetapi pada masa yang sama, orang harus sedar bahawa ini bukan rawatan - kesakitan hanya sementara "menyembunyikan", dan ligamen itu sendiri rosak, jadi anda tidak dapat memuatkan sendi itu.

 • Bagaimana untuk merawat jika leher anda menyakitkan apabila anda menghidupkan kepala anda
 • Punca kesakitan di lengan dari bahu ke siku
 • Rawatan Osteoporosis - kaedah moden
 • Makan dan douche dengan osteochondrosis
 • Osteochondrosis leher dan sendi bahu: gejala penyakit dan rawatannya
 • Osteoarthritis dan periarthrosis
 • Sakit
 • Video
 • Hernia tulang belakang
 • Dorsopati
 • Penyakit lain
 • Penyakit tali tulang belakang
 • Penyakit bersama
 • Kyphosis
 • Myositis
 • Neuralgia
 • Tumor tulang belakang
 • Osteoarthrosis
 • Osteoporosis
 • Osteochondrosis
 • Perjuangan
 • Radiculitis
 • Sindrom
 • Scoliosis
 • Spondylosis
 • Spondylolisthesis
 • Produk untuk tulang belakang
 • Kecederaan tulang belakang
 • Latihan balik
 • Ia menarik
  26 Ogos 2018

  Mengesyorkan latihan untuk coxarthrosis sendi pinggul

  25 Ogos 2018

  Kesakitan belakang selepas flip belakang yang tidak berjaya.

  24 Ogos 2018

  Seberapa serius adalah segala-galanya dengan MRI ini dan apa yang perlu dilakukan?

  23 Ogos 2018

  Selepas lompatan yang tidak berjaya ke pinggang air menyakitkan

  22 Ogos 2018

 • Adakah mungkin pulih sepenuhnya dari stroke hemorrhagic cord?

Katalog klinik tulang belakang

Senarai ubat dan ubat-ubatan

© 2013 - 2018 Vashaspina.ru | Peta Laman | Rawatan di Israel | Maklumbalas | Mengenai tapak | Perjanjian Pengguna | Dasar privasi
Maklumat di laman web ini hanya disediakan untuk tujuan popular dan pendidikan, tidak menuntut rujukan dan ketepatan perubatan, bukan panduan untuk bertindak. Jangan ubat sendiri. Rujuklah dengan doktor anda.
Penggunaan bahan dari laman web ini hanya dibenarkan jika terdapat pautan ke laman web VashaSpina.ru.

Osteoporosis adalah gangguan metabolik yang teruk pada tisu penghubung. Dalam proses perkembangan proses patologi, jumlah tulang yang sihat menurun. Penurunan ketumpatan tulang boleh membawa kepada akibat yang serius, termasuk keretakan dan anjakan.

Terdapat beberapa jenis osteoporosis klinikal utama: umum, serantau dan tempatan. Setiap pilihan ini mempunyai ciri tersendiri dan memerlukan rawatan individu.

Bentuk patologi metabolik ini merujuk kepada jenis osteoporosis serantau. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sendi tempatan menyesuaikan proses patologi, yang dengan kebarangkalian tinggi kekal di kawasan yang terjejas tanpa menyebarkan ke tisu tulang bersebelahan.

Sendi bahu terdiri daripada hanya dua tulang, lebih tepatnya, bahagian mereka - kepala humeral dan fossa artikular dari kutikula. Terima kasih kepada lampiran yang sangat longgar dengan hanya satu ligamen, sendi ini dapat melakukan sejumlah besar pergerakan dalam arah yang berbeza.

Etiologi kerosakan tulang

Penyebab etiologi osteoporosis bahu boleh menjadi banyak, yang utama adalah:

 • penyakit sistemik dan tindak balas autoimun - lupus erythematosus, skleroderma sistemik, riket, rematik, dan sebagainya;
 • sindrom mabuk;
 • kegagalan buah pinggang dan hati;
 • patologi endokrin - hipertiroidisme, hypoparathyroidism, thyrotoxicosis;
 • tumor - sarcoma, pheochromocytoma, adenoma, dan sebagainya;
 • toksin, alkohol, ubat-ubatan;
 • operasi dan kecederaan di tapak kerosakan selanjutnya;
 • neuropati, angiopati;
 • jangkitan bakteria - tuberkulosis tulang, osteomielitis.

Rawatan bergantung kepada definisi etiologi yang betul.

Tanda dan gejala penyakit

Proses patologi memusnahkan sel yang sihat, menjadikan tulang hampir kosong dan sangat rapuh. Ini boleh menyebabkan keretakan dan retakan.

Permulaan penyakit itu adalah sepenuhnya tanpa gejala dan sering tidak disedari oleh pesakit. Tetapi dengan kemerosotan proses itu, tanda-tanda penyakit pertama muncul. Ini mungkin sakit nyeri akut atau kronik di kawasan luka, rasa kebas, disfungsi pergerakan. Lama kelamaan, gejala-gejala memburuk, pesakit tidak boleh tidur dan bekerja dengan normal.

Apabila menghubungi klinik, pesakit yang paling sering mengadu gejala di atas. Semasa sejarah perubatan, sangat penting untuk mengetahui dari pesakit atau dalam sejarah kes penyebab kemungkinan osteoporosis di bahu.

Kerana ketiadaan sendi bahu yang besar, osteoporosis boleh menyebabkan patah tulang. Keadaan ini lebih teruk lagi dengan hakikat bahawa tulang yang terjejas oleh osteoporosis tumbuh semula untuk masa yang lama.

Kaedah penyelidikan tambahan

Pada palpasi kawasan yang terjejas, pesakit mempunyai rasa sakit yang tajam. Kaedah yang paling diagnostically penting ialah radiografi. Terima kasih kepada itu, adalah mungkin untuk menentukan secara visual kewujudan patologi, serta jumlahnya.

Kaedah diagnostik makmal akan membantu menentukan bilangan unsur surih dan hormon darah: kalsium, fosforus, fosfatase, hormon paratiroid, dan sebagainya.

Terima kasih kepada diagnosis ultrasound, adalah mungkin untuk menentukan tahap penipisan tulang dengan tepat.

Rawatan patologi osteoporotik

Rawatan osteoporosis pada sendi bahu secara langsung bergantung kepada punca kejadiannya. Sebagai contoh, etiologi penyakit endokrin memerlukan pelantikan segera penggantian terapi, dan autoimun - pelantikan glucocorticosteroids (cortisol, prednisone).

Kesan mabuk sebagai penyebab penyakit mesti dihapuskan, dan hanya selepas itu pesakit tidak lagi akan terganggu oleh kesakitan yang sakit di kawasan yang terjejas.

Terdapat banyak senaman yang bertujuan untuk pemulihan segera selepas penyakit. Dengan bantuan mereka, anda tidak boleh mengembalikan fungsi sendi, tetapi juga menguatkannya. Dalam kes ini, makanan perlu sihat.