Utama / Lebam

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar tubuh manusia. Tugas utamanya adalah untuk menyambung lengan dengan tali pinggang atas hujung melalui tulang skapular, serta menyediakan gerakan tangan dalam beberapa pesawat.

Dalam segi perubatan dan di kalangan orang tanpa pendidikan khas, konsep "bahu" dan "bahu bersama" adalah berbeza. Sebahagian besar penduduk menunjukkan sendi di bawah bahu, yang salah. Bahu sebenarnya adalah bahagian lengan antara bahu dan sendi siku. Oleh itu, dalam amalan perubatan, istilah "bahu" dan "bahu bersama" bermakna pelbagai struktur anatomi.

Struktur sendi bahu manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Ia cukup untuk melihat fluoroskopi, kerana pelbagai pergerakan dilakukan dengan lancar dan mempunyai amplitud yang mencukupi di dalamnya. Setiap elemen artikular berfungsi dengan tepat dan efisien, dan patologi mana-mana komponen memerlukan kegagalan dalam kerja struktur lain. Anatomi sendi bahu, serta semua sendi manusia, termasuk unsur tulang, tulang rawan, ligamen, kumpulan otot. Sendi dibekalkan dengan arteri tertentu melalui urat, produk metabolik dikeluarkan dari urat, dan keseluruhan kerja sendi dikawal oleh panduan saraf.

Tulang dan tulang rawan

Sendi bahu biasanya sendi sfera. Bahagian atas tulang bahu berakhir dengan kepala bulat yang mempunyai bentuk sfera. Sebaliknya ia adalah scapula, yang merupakan sebahagian daripada tali pinggang atas kaki. Pesawatnya yang menghadap humerus mempunyai setong yang betul-betul mengulangi bentuk pembentukan sfera bahu. Kemurungan ini dipanggil rongga artikular, tetapi saiznya hampir empat kali lebih kecil daripada diameter kepala bahu.

Kedua-dua tulang, humeral dan bahagian scapular, membentuk sendi. Struktur sendi bahu sedemikian rupa sehingga dengan apa-apa pergerakan di dalamnya rongga artikular skapula selalu menghadap kepala bahu, dalam banyak aspek ini dipastikan oleh gerakan putaran skapula itu sendiri. Akibatnya, walaupun diameter yang berbeza dari kepala humeral dan rongga artikular, pergerakan di sendi bahu bebas dilakukan di dalam pesawat yang berlainan. Ini adalah lekapan dan lanjutan, putaran masuk dan keluar, penambahan dan penculikan.

Tulang dan tulang belakang sendi bahu

Kemungkinan pergerakan di sendi diberikan bukan sahaja oleh kongruen (kebetulan tepat) struktur tulang. Fungsi yang sama dilakukan oleh rawan hyaline yang merangkumi mereka. Dalam lapisan seragam 3-5 mm, dia menyusun kepala humerus dan rongga artikular skapula. Selain itu, pada tulang bahu, ia naik di atas permukaannya sepanjang diameter keseluruhan rongga dan membentuk bibir artikular yang dipanggil. Ia adalah kerana kedalaman kemurungan yang dikehendaki dicapai dan surat-menyuratnya yang paling besar kepada kepala bahu. Di samping itu, struktur kartilaginus ini memberikan kestabilan yang tinggi kepada sendi, berfungsi sebagai pencegahan kehelan, dan juga "memadamkan" kejutan tajam, kesan dan getaran yang berlaku di bahu dan zon skapular.

Dalam sesetengah penyakit sendi (arthritis, arthrosis), rawan hyaline dan bibir artikular akan musnah. Ini dengan ketara mengurangkan amplitud pergerakan, sehingga kemustahilan mereka tidak lengkap. Di samping itu, mengurangkan ketinggian bibir artikular menjadikan kestabilan sendi minimum dan meningkatkan kemungkinan dislokasi dan sublaksasi.

Ligamen dan otot

Kapsul sendi terdiri daripada tisu penghubung yang padat dan direka untuk memenuhi pencapaian kestabilan yang diperlukan. Berbanding dengan sendi lain, di sini ia membentuk rongga yang lebih besar diisi dengan pelincir khas. Ia adalah cecair sinovial, yang, di antara lapisan cartilaginous humerus dan tulang skapular, membuat pergerakan di sendi bebas dan licin.

Ligamen bahu

Rawatan hyaline cartilaginous elastik tidak mempunyai rangkaian kapilari sendiri di mana ia akan dibekalkan dengan oksigen dan pemakanan. Fungsi ini dilakukan oleh cecair sinovial, ia memberikan semua unsur kimia yang diperlukan untuk rawannya dengan cara yang tersebar. Oleh itu, apa-apa kerosakan dalam pengeluaran cecair sinovial atau perubahan dalam kualitinya secara langsung memberi kesan kepada keadaan tulang rawan dan seterusnya keseluruhan sendi.

Untuk menguatkan kapsul sendi terdapat beberapa ligamen kuat dan elastik. Mereka dipanggil coraco-humeral dan ligamen sendi-humeral. Jika sendi bahu dibandingkan dengan sendi besar lain, radas ligamentousnya akan kurang jelas. Untuk kestabilan dan kestabilan sendi adalah otot yang bertanggungjawab di sekelilingnya. Di satu pihak, kemungkinan dislokasi meningkat, tetapi sebaliknya, semua peluang disediakan untuk pelbagai pergerakan. Tiada kepelbagaian sedemikian dalam mana-mana sendi.

Semua otot yang mengelilingi sendi bahu, digunakan untuk menguatkannya dan memastikan pelbagai pergerakan tangan. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Otot-otot kumpulan pertama, dipanggil putaran putaran atau kapsul otot, adalah subosternal, supraspinatus, subscapularis, pusingan kecil. Kumpulan ini juga merangkumi otot-otot bulat dan besar. Kumpulan otot kedua terdiri daripada otot dada dan belakang. Ini adalah pectoralis utama dan paling luas otot belakang. Kumpulan ketiga dibentuk oleh kepala otot brachial bisep. Secara kontrak dan santai secara konsisten, serat otot semua kumpulan ini membentuk semua pergerakan di sendi bahu.

Kapal dan saraf

Arteri aksila, menyeberang ketiak, di bahagian pectoralis otot utama masuk ke bahu. Dia yang membawa bekalan darah ke sendi bahu. Cawangannya, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil, membawa oksigen, glukosa dan sebatian lain ke tisu artikular. Aliran keluar produk metabolik berlaku di urat brachial dan axillary. Bersama-sama dengan ikatan vaskular, serat-serat dari plexus saraf brachial juga pergi, yang menginsentrasikan semua bahagian struktur sendi bahu.

Arteri dan urat bahu

Struktur sendi bahu manusia adalah unik, bagaimanapun, adalah sangat penting bahawa semua elemen artikular berfungsi dengan lancar. Hanya dalam kes ini, fungsi sendi akan kekal pada paras yang tinggi.

Tulang bahu

Tali pinggang atas (tali pinggang bahu) adalah koleksi tulang dan otot yang menyokong dan menggerakkan lengan. Ia meliputi kawasan dari bahu ke siku. Struktur tulang terdiri daripada tulang selangka, bilah bahu dan humerus, diikuti oleh lengan dan tangan.

Tulang-tulang ikat pinggang bahu menyambung sendi-sendi acormaclavicular (sambungan tulang di antara acromion dan clavicle). Kepada rangka, tali pinggang bahu dilampirkan dengan bantuan sendi, otot dan ligamen sternoklavikular yang memegang skapula dan anggota atas.

Kecederaan bahu adalah kejadian yang kerap, terutama di kalangan atlet profesional dan orang yang melakukan kerja keras dengan tangan mereka. Patologi ditunjukkan oleh rasa sakit, crepitus, kecacatan. Rawatan konservatif biasanya dilakukan, tetapi dalam kes-kes pembedahan yang teruk adalah perlu.

Anatomi bahu

Tidak semua orang tahu berapa banyak tulang adalah sebahagian daripada ikat pinggang bahu. Rangkak pada bahagian atas badan girdle dibentuk oleh tulang-tulang berikut: 2 scapula, 2 clavicle, humerus.

Skapula adalah tulang dalam bentuk segi tiga, yang terletak di permukaan belakang badan. Clavicle adalah sepasang tulang yang bengkok sepanjang paksi panjang dalam bentuk huruf S. Ia terletak mendatar di sepanjang permukaan depan dan atas badan. Tulang humeral adalah sebahagian daripada ikat pinggang bahu.

Gambar rajah tulang ikat pinggang bahu dibentangkan di bawah.

Sesetengah orang berminat dengan persoalan mengenai apa jenis tulang genggaman anggota badan atas. Skapula adalah tulang rata, dan tulang belakang dan humerus adalah tiub.

Peralatan ligamentous bahu terdiri daripada sendi bahu acromioclavicular. Sendi acromioclavicular menguatkan ligamentum coraco-clavicular. Skapula mengekalkan ligamen melintang coraco-acromial dan melintang. Sendi bahu menguatkan ligamen coraco-humeral, serta serat supraspinatus, supraspinatus, subscapularis, otot bulat kecil.

Terima kasih kepada otot, tendon dan ligamen, anggota atas mempunyai posisi yang betul, ia diperkuat dan mampu membuat pelbagai pergerakan.

Struktur otot pinggang bahu termasuk: enjin, koordinator, bilah penstabil. Otot enjin termasuk deltoid, otot paling luas belakang, pectoralis utama. Mereka terlibat dalam pelakuan gerakan utama tangan (lanjutan, penambahan, penculikan, putaran). Dalam kumpulan koordinator otot boleh memasukkan: subskapularis, supraspinatus, subosseous, bulat kecil. Mereka perlu supaya pergerakan di bahu adalah konsisten. Stabilizer skapula termasuk trapezoid, besar, kecil rhomboid, dentate depan, dada kecil dan otot, mengangkat skapula. Mereka mengawal pergerakan bilah.

Struktur dan fungsi tulang selangka

Clavicle adalah satu-satunya tulang di tubuh manusia yang menghubungkan tulang ke bahagian atas badan. Tulang tubular terutamanya terdiri daripada bahan spongy. Ia mempunyai kedudukan mendatar dan dilalui di bahagian atas dada. Clavicle terdiri daripada badan dan 2 hujung:

 • Akhir medial (sternal) menghubungkan ke sternum.
 • Lateral (acromial) menghadap clavicle.

Akhir medial, seperti sternum, mempunyai kelengkungan cembung ke hadapan, dan bahagian lainnya melengkung ke belakang. Bahagian tengah tulang sedikit dimampatkan dari atas ke bawah. Pada permukaan bawahnya ada lubang di mana saluran darah dan saraf mengalir. Di permukaan bawah medial, terdapat lekukan di mana ligamen dilampirkan yang menghubungkan clavicle dan rawan tulang rusuk saya. Di akhir humeral terdapat tubercle berbentuk kerucut dan garisan trapezoid. Lebih dekat dengan bahagian tepi permukaan badan yang lebih rendah daripada tulang belakang adalah rehat untuk melampirkan otot subclavian.

Bagian depan dan bahagian atas tulang licin, dan permukaan bawah yang mana otot dipasang, ligamen mempunyai kekasaran dalam bentuk tubercles dan garis. Di permukaan dalaman akhir medial tebal ada sendi bujur besar - ini adalah persimpangan klavikula dengan sternum. Akhir sisi lebih lebar daripada akhir medial, tetapi tidak terlalu tebal. Sendi akromioclavicular terletak di atas permukaan bawahnya, yang menghubungkan tulang selangka dengan proses tulang skapula (acromion).

Sendi tulang akromioclavicular artikular adalah beveled, datar, berbentuk eliptik. Sekitarnya adalah membran berserat padat, yang diperkuat dengan ligamen. Sendi sternoclavicular juga dikelilingi oleh sarung berserat yang luas dan 3 ligamen berkuasa. Sambungan ini terlibat dalam pelaksanaan pergerakan di sepanjang paksi, yang diletakkan berserenjang antara satu sama lain.

Clavicle melakukan fungsi sokongan, kerana bilah bahu dan tangan dilampirkan kepadanya. Di samping itu, tulang menghubungkan anggota atas dengan rangka, menyediakannya dengan pergerakan amplitud yang luas. Bersama-sama dengan bilah bahu dan otot, tulang belakang memindahkan tentera yang mempengaruhi lengan dan seluruh kerangka. Di samping itu, tulang melindungi saluran darah, saluran limfa, dan saraf yang terletak di antara leher dan bahagian atas dari mencubit.

Kecederaan Clavicle

Seperti yang dapat anda lihat, tulang selangka memainkan fungsi penting, tetapi ia mempunyai beban yang besar, jadi ia cenderung kepada pelbagai kecederaan:

 • Pecah Dalam kebanyakan kes, patah tulang berlaku di tengah-tengah badan tulang. Terdapat klausa kiri dan kanan, biasanya salah satu daripada mereka cedera, patah dua hala jarang berlaku. Pecah yang paling kerap berlaku apabila seseorang jatuh di tangan atau menerima pukulan langsung. Terdapat risiko kecederaan pada tulang belakang pada janin apabila ia melalui saluran kelahiran. Selepas patah tulang belakang, lengan dilanjutkan, anggota badan di bahagian tulang belakangnya cacat, dan yang cedera tidak dapat mengangkatnya.
 • Dislokasi akhir acromial. Permukaan artikular terpinggir setelah jatuh ke bahu. Ciri-ciri kecederaan: selepas kesan, skapula diturunkan, klavikel tidak mudah alih, oleh itu ia tidak bergerak di belakangnya, akibatnya, ligamen yang menyambungkan tulang koyak, terlepas dari sendi acromioclavicular terjadi. Kecederaan ditunjukkan dengan memanjangkan lengan, kecacatan edema. Apabila menekan pada klavikula, ia menjadi di tempat, selepas pemberhentian tekanan, ia naik semula.
 • Osteolisis tulang selangka. Ini adalah penyakit yang jarang berlaku, yang dicirikan oleh kemusnahan lengkap (penyerapan) tulang tanpa menggantikannya dengan tisu lain. Penyebab sebenar patologi tidak diketahui, tetapi doktor menyarankan bahawa ia berkaitan dengan penyakit autoimun tisu tulang. Satu-satunya gejala adalah keretakan penyembuhan yang perlahan.

Untuk patah tulang konvensional, rawatan konservatif dilakukan, dan pembalut fiksasi digunakan untuk pesakit. Apabila serpihan dipindahkan dan tisu lembut rosak, operasi dilakukan, dan serpihan tulang disambung menggunakan plat khas, merajut jarum atau cincin. Peranan utama dimainkan oleh tempoh pemulihan, apabila pesakit dilatih untuk memindahkan tangan yang cedera lagi.

Struktur anatomi dan fungsi skapula

Bentuk segi tiga yang berpasangan terletak pada permukaan belakang badan pada kedua-dua belah tulang belakang. Pangkalannya berada di atas, dan ujung runcing ada di dasar. Ia adalah tulang yang rata, luas yang sedikit melengkung ke belakang.

Skapula terdiri daripada permukaan anterior (costal) dan posterior (dorsal).

Anatomi belakang kuku:

 • Awl adalah plat tulang protruding yang melintasi ¼ tulang, dan memisahkan fossa supra-dan sub-paksi.
 • Proses acromial adalah proses bujur bentuk segi tiga di bahagian atas tulang, yang mana tulang belakang berakhir.
 • Proses koracoid adalah tulang yang disambungkan. Yang terletak di antara pinggir atas, leher skapula.
 • Leher adalah penyempitan yang sedikit yang memisahkan seluruh bilah bahu dari sudut luar.
 • Badan skapula.
 • Kelebihan dalaman scapula.
 • Sudut luar.

Struktur bilah bahu di depannya mudah, ia mempunyai fossa yang luas, yang mana otot subscapularis dilampirkan. Di dalam, alur ditutup dengan sikat, di mana tendon dan serat otot dipasang. Di bahagian atas kemurungan terdapat alur melintang, di mana skapula melengkung sepanjang garis yang berjalan pada sudut 90 ° melalui tengah fossa artikular, yang termasuk kepala humerus.

Terdapat 3 penjuru:

 • Sudut atas membentuk bahagian atas dan medial sempadan tulang. Ia nipis, mempunyai permukaan licin dan bentuk bulat, serat otot dilampirkan padanya, yang menimbulkan kuku.
 • Lebih rendah Batasan sisi skapula adalah pada sudut medial bawah. Ini adalah bahagian paling rendah dari tulang dengan struktur kasar. Di belakangnya terdapat sebuah pusingan besar dan beberapa serat otot yang paling luas di belakang.
 • Lateral. Ini adalah bahagian paling tebal skapula, mengandungi alur artikular yang menghubungkan ke humerus. Di bahagian atas sudut lateral adalah tuberositi supra-artikular, yang mana kepala bisep dilampirkan.

Terdapat 3 bahagian kuku:

 • Yang teratas dianggap sebagai nipis dan paling pendek. Ia mempunyai bentuk cekung, menempati bahagian dari sudut atas untuk proses corakoid.
 • Lateral - pinggir tebal kambing. Ia bermula dari bahagian bawah alur artikular, berjalan ke bawah dan kembali ke sudut bawah tulang.
 • Medial adalah pinggir terpanjang yang meliputi kawasan dari atas ke sudut bawah tulang.

Patologi skapula

Dengan kecederaan skapula, kualiti hidup berkurangan, orang tidak dapat berkhidmat sendiri atau melakukan kerja fizikal. Kerosakan pada bilah bahu adalah mungkin apabila jatuh di belakang, bahu atau lengan, kesan langsung, kemalangan, kecederaan di tempat kerja.

Terdapat kemungkinan keretakan tulang dalam bidang berikut: serviks, rongga artikular, awn, proses coracoid, acromion, sudut atas atau bawah. Kerosakan longitudinal, transversal, atau pelbagai helai juga mungkin.

Apabila patah muncul, "Segitiga Comolli" adalah bengkak dalam bentuk segitiga. Pada palpasi, kesakitan di kawasan yang terjejas bertambah. Pecah dengan anjakan disertai dengan masalah serpihan tulang. Dengan kecederaan intraarticular, bahu dan lengan meningkat. Darah berkumpul di rongga sendi tulang, jadi saiz bahu bertambah. Apabila leher rosak, bahu jatuh sedikit, acromion menonjol ke hadapan, dan proses corakoid bergerak sedikit. Dengan patah terbuka, luka muncul di mana serpihan tulang kelihatan.

Dislokasi skapula adalah kejadian yang jarang berlaku. Kecederaan berlaku apabila seseorang membuat jerk yang kuat dengan lengan atau bahunya, akibatnya, perubahan tulang. Selepas dislokasi, proses corakoid skapula menonjol melalui kulit, terdapat rasa sakit tajam, yang meningkat dengan pergerakan.

Bursitis adalah keradangan beg bersama bahu synovial (peri-state). Biasanya, penyakit ini berkembang dalam menghadapi jangkitan, trauma, atau penyakit autoimun. Apabila bursitis berlaku sakit, kawasan yang rosak menjadi merah, bengkak, ada rasa mati rasa, mangsa sukar bergerak lengannya.

Tomografi komputasi berbilang kali akan membantu mengesan patologi skapula.

Untuk patah tulang yang normal, tongkat khas diletakkan di atas lengan di bahagian yang cedera, yang mesti dipakai selama 4 minggu. Kemudian menetapkan fisioterapi, urut, pesakit perlu mengembangkan anggota dengan bantuan latihan khas. Dengan kecederaan intra-artikular, pembedahan ditunjukkan.

Rawatan bursitis dijalankan dengan penggunaan NSAIDs, hormon steroid, agen antibakteria, analgesik, chondroprotectors, kompleks vitamin-mineral.

Anatomi sendi bahu

Struktur sendi bahu adalah salah satu yang paling kompleks dalam tubuh manusia. Oleh kerana perubahan evolusi, sendi ini menjadi sangat cair. Sendi bahu memberikan pergerakan lengan di pesawat yang berlainan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pergerakan dan struktur yang kompleks, sendi adalah sangat terdedah kepada kecederaan pelbagai jenis.

Kandungannya

Sendi bahu adalah sendi bulat yang paling mudah bergerak di dalam tubuh manusia. Keistimewaan sendi bahu ialah sendi ini boleh memberi pergerakan pelbagai arah anggota atas. Struktur anatomi pada sendi bahu manusia melibatkan pergerakan yang mampu menggambarkan hemisfera. Perlu diingatkan bahawa pada haiwan, sendi di atas kurang bergerak, tetapi lebih kuat dikuatkan oleh ligamen dan fascia otot.

Ciri-ciri struktur anatomi pada sendi bahu manusia

Tugas utama kompaun dalam haiwan adalah untuk menyediakan fungsi sokongan. Oleh itu, pada haiwan, tali pinggang bahu disambungkan ke batang dengan otot yang kuat yang meliputi sendi dengan ketebalannya.

Dalam proses evolusi, anatomi sendi bahu di Homo sapiens telah berubah sedikit. Ini adalah kerana kedudukan menegak badan. Dalam lelaki moden, fungsi utama sendi bahu tidak menyokong, tetapi motor. Kesemua transformasi ini menyumbang kepada pengurangan kekuatan sendi yang ditentukan.

Ia penting! Dalam tali pinggang bahu, sendi menyambungkan tulang selangka dan sternum dengan skapula, sehingga membentuk sendi acromioclavicular dan sternoclavicular.

Nukleasi intrauterine alat locomotor

Peletakan anggota badan berlaku pada hari ke-26 dari ontogenesis embrionik. Ectoderm adalah permulaan untuk kulit dan derivatifnya. Mesoderm digunakan untuk membentuk tisu penghubung tulang, longgar, dan padat. Pada minggu kelima embrio ontogenesis, asas anggota badan kelihatan. Prototaip kaki yang terdapat dalam embrio yang panjangnya hanya 14 mm. Hingga 9 minggu perkembangan embrio, bentuk fissures articular.

Pada saat bayi dilahirkan, sistem lokomotornya terbentuk sepenuhnya. Perkembangan akhir rangka manusia berakhir dengan usia dua puluh lima tahun.

Embryo pada minggu kesembilan pembangunan embrio

Apa tulang membentuk sendi bahu?

Bahu adalah komponen penting alat radas manusia. Anatomi sendi bahu dalam gambar secara visual nampaknya sangat mudah, tetapi ini jauh dari kes itu. Untuk memastikan motilitas maksimum sifat sendi, menjadikan fossa artikuler lebih lembut dan mengorbankan kekuatan artikulasi. Pelbagai pergerakan sendi diperluaskan kerana bilangan otot dan tendon yang besar.

Anatomi sendi bahu

Morfologi sendi tali pinggang bahu, seperti yang dilihat dalam foto, agak rumit. Sendi bahu itu sendiri dibentuk oleh tulang-tulang humeral dan scapular. Peranan besar dalam berfungsi artikulasi dimainkan oleh tisu dan otot periartikular.

Bentuk tulangnya berbentuk segi tiga, diletakkan di sebelah ekor badan. Tulang ini mudah dibumbui semasa palpation. Terdapat fossa artikuler di atasnya, di mana humerus bergabung. Permukaan artikular tulang ditutup dengan tulang rawan hyaline, yang memastikan kemudahan menggeser tulang semasa pergerakan tangan.

Kepada sisi sisi skapula, otot supraspinus dan hipodermik dilampirkan.

Nota Satu peranan penting dalam fungsi ikat pinggang bahu dimainkan oleh tulang selangka. Walaupun ia tidak memasuki sendi bahu, ia dilekatkan pada bilah bahu di kawasan terdekatnya. Tanpa tulang tubular kecil ini, sendi bahu tidak boleh berfungsi dengan berkesan.

Pencitraan resonans magnetik membantu mengkaji struktur artikulasi, untuk menentukan keadaan bukan sahaja tulang, tetapi juga tisu lembut

Patologi yang paling biasa pada sendi bahu termasuk:

 • lebam dan kecederaan lain;
 • bursitis;
 • arthrosis dan arthritis;
 • displasia kongenital;
 • keseleo.

Tisu Periartikular

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga formasi asas: kapsul artikular, plat rawan dan ligamen. Semua kain yang disenaraikan berbeza antara satu sama lain dalam struktur, asal dan fungsi. Oleh kerana tindakan terkoordinasi struktur ini memastikan mobiliti maksimum anggota atas. Ia juga perlu diperhatikan bahawa tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, sambil mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin.

Tisu periartikular pada sendi bahu

Fungsi utama plat rawan ("bibir artikular") adalah untuk melancarkan perbezaan saiz di antara kepala humerus dan rongga glenoid pada skapula. Struktur ini melembutkan kejutan kecil dan menjerit, tetapi dengan kesan fizikal yang kuat, ia boleh berubah bentuk.

Sistem ligamen artikulasi humerus membaiki kepala sendi sfera di kedudukan yang betul secara anatomis. Bahan ligamen teguh tumbuh bersama kapsul sendi nipis bersama sendi bahu. Mikrotexture dan ketebalannya tidak seragam. Lapisan paling tebal adalah pada sisi sisi shell. Untuk bahagian ini dilampirkan pada ligamen coraco-humeral. Ia melakukan fungsi penetapan, iaitu, ia menghalang artikulasi daripada dilanjutkan di luar bahu. Bungkusan ini sangat tahan lama. Lain-lain bidang artikulasi yang kurang maju ligamen sendi-humerus. Mereka menguatkan artikulasi pada permukaan hadapan.

Aktiviti fizikal yang berlebihan, ejen berjangkit boleh mencetuskan beberapa penyakit yang berkaitan dengan luka sistem muskuloskeletal:

 • periarthritis sendi bahu;
 • terseliuh.

Artikular Bursa

Gelongsor optimum permukaan artikular dijamin oleh bursa artikular. Permukaan dalaman pembentukan ini mensintesis cecair bersama, sinovium. Bilangan "kantung" artikular bergantung pada ciri individu masing-masing:

 1. Bursa bursa subscapular adalah salah satu yang paling biasa. Ia disetempat di leher kambing.
 2. Beg subselular terletak di sempadan proses corakoid dan tendon otot subscapular.
 3. Beg artikular berbentuk delta adalah yang terbesar di dalam badan. Dilokalkan pada sisi sisi bahu, di kawasan otot deltoid.

Tempat yang mungkin penyetempatan bursa artikular dalam artikulasi humeral

Ia penting! Setiap bursa ini boleh menjadi tempat penyetempatan bursitis, dan selanjutnya, dengan kekurangan proses patologi - periarthritis.

Otot bahu manusia

Otot bahagian bahu menguatkan dan melindungi sendi. Mereka membentuk kapsul otot, atau putaran berputar, yang memberikan pergerakan asas. Tendon mereka ditenun dengan ketat ke dalam kapsul tisu penghubung sendi, menguatkannya, dan berkas serat otot melindungi sendi dari luar.

Kapsul otot menguatkan bersama dengan tendon dan kumpulan otot individu.

Otot-otot sendi bahu bertanggungjawab untuk lekukan, lanjutan, penculikan, penambahan dan putaran anggota badan. Apabila otot cedera, struktur anatomi pada sendi bahu manusia terganggu, yang boleh mengakibatkan imobilisasi lengan atau separa lengkap. Atlet profesional berisiko kecederaan bahu.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot deltoid adalah salah satu yang terbesar dalam bingkai otot anggota atas. Serat otot otot yang ditentukan mengelilingi sendi bahu di semua sisi. Dia bertanggungjawab membongkok lengan di bahu dan memanjangkannya ke sudut maksimum.

Otot pusingan besar memberikan lanjutan bahu, menghasilkan pergerakan putaran ke dalam.

Otot deltoid membentuk otot bunyi untuk melindungi sendi.

Seperti yang dinyatakan di atas, sendi bahu mempunyai struktur yang kompleks. Gerakan di dalamnya berlaku kerana beberapa faktor:

 • kehadiran otot dan tendon;
 • bentuk dan struktur yang unik;
 • sinovial "sacs".

Bengkak lengan dan pelbagai gerakan dalam sendi bahu yang sihat

Bagaimana bahu seseorang, fungsinya dan ciri-cirinya

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

Struktur sendi bahu dan penyakitnya

Cara yang paling berkesan untuk merawat penyakit sendi bahu

Sakit di sendi bahu boleh menyebabkan irama kehidupan yang biasa dan memaksa seseorang untuk menyerahkan tugas seharian. Sebab-sebab berlakunya sensasi yang tidak menyenangkan adalah banyak dan untuk membuat diagnosis yang tepat perlu menjalani pemeriksaan diagnostik di hospital.

Faktor-faktor yang menyebabkan kerosakan fungsi sendi

Cara yang paling berkesan untuk merawat penyakit sendi bahu

Jika anda dengan teliti mempertimbangkan anatomi manusia, iaitu - struktur bahu, maka anda dapat melihat bahawa ia terdiri dari tulang dan tulang rawan bulat yang ditutupi dengan tisu. Ia melakukan fungsi perlindungan, mencegah keseleo dan ketegangan di bawah beban. Sekiranya tisu rosak, doktor membuat diagnosis "arthrosis". Faktor-faktor yang menyebabkan penyakit ini dan penyakit-penyakit lain termasuk yang berikut:

 • overvoltage;
 • dislokasi yang tidak dirawat dan penyakit lain;
 • beban besar (kedua-dua bahu dan lengan);
 • hipotermia

Selalunya, pesakit mengelirukan kesakitan. Hakikatnya, misalnya, osteochondrosis boleh menjejaskan banyak kumpulan otot, oleh itu, agak sukar untuk menentukan lokasi penyakit yang tepat. Hanya selepas pemeriksaan menyeluruh dan x-ray, doktor boleh menentukan punca kesakitan.

Berita menarik: Membentuk sekumpulan? Alasannya mungkin lebih mendalam

Kecederaan bersama

Peregangan dicirikan oleh sakit akut, mendadak yang boleh dilokalkan di lengan atau dada. Secara beransur-ansur, ketidakselesaan meningkat dan mencapai puncak dalam masa tiga hari. Pesakit sukar untuk melakukan perkara biasa, kerja rumah menjadi beban. Apabila dislocated, pelepasan tidak berlaku walaupun dalam keadaan terdedah, yang sering mengganggu tidur penuh.

Sendi bahu: tulang dan otot yang membentuk ikat pinggang manusia

Cadangan pakar ortopedik dan rheumatologi...

Sendi bahu adalah sendi bulat yang paling mudah bergerak di dalam tubuh manusia. Keistimewaan sendi bahu ialah sendi ini boleh memberi pergerakan pelbagai arah anggota atas.

Struktur anatomi pada sendi bahu manusia melibatkan pergerakan yang mampu menggambarkan hemisfera.

Perlu diingatkan bahawa pada haiwan, sendi di atas kurang bergerak, tetapi lebih kuat dikuatkan oleh ligamen dan fascia otot.

Ciri-ciri struktur anatomi pada sendi bahu manusia

Tugas utama kompaun dalam haiwan adalah untuk menyediakan fungsi sokongan. Oleh itu, pada haiwan, tali pinggang bahu disambungkan ke batang dengan otot yang kuat yang meliputi sendi dengan ketebalannya.

Dalam proses evolusi, anatomi sendi bahu di Homo sapiens telah berubah sedikit. Ini adalah kerana kedudukan menegak badan. Dalam lelaki moden, fungsi utama sendi bahu tidak menyokong, tetapi motor. Kesemua transformasi ini menyumbang kepada pengurangan kekuatan sendi yang ditentukan.

Nukleasi intrauterine alat locomotor

maklumat untuk dibaca

Peletakan anggota badan berlaku pada hari ke-26 dari ontogenesis embrionik. Ectoderm adalah permulaan untuk kulit dan derivatifnya. Mesoderm digunakan untuk membentuk tisu penghubung tulang, longgar, dan padat.

Pada minggu kelima embrio ontogenesis, asas anggota badan kelihatan. Prototaip kaki yang terdapat dalam embrio yang panjangnya hanya 14 mm. Hingga 9 minggu perkembangan embrio, bentuk fissures articular.

Pada saat bayi dilahirkan, sistem lokomotornya terbentuk sepenuhnya. Perkembangan akhir rangka manusia berakhir dengan usia dua puluh lima tahun.

Embryo pada minggu kesembilan pembangunan embrio

Pembaca sering belajar dengan bahan ini:

 1. Sakit di sendi bahu: penyebab gejala yang tidak menyenangkan, sekatan kesakitan dan kaedah rawatan lain
 2. Sakit sendi bahu: bagaimana merawat ubat-ubatan rakyat?

Bahu adalah komponen penting alat radas manusia. Anatomi sendi bahu dalam gambar secara visual nampaknya sangat mudah, tetapi ini jauh dari kes itu. Untuk memastikan motilitas maksimum sifat sendi, menjadikan fossa artikuler lebih lembut dan mengorbankan kekuatan artikulasi. Pelbagai pergerakan sendi diperluaskan kerana bilangan otot dan tendon yang besar.

Anatomi sendi bahu

Morfologi sendi tali pinggang bahu, seperti yang dilihat dalam foto, agak rumit. Sendi bahu itu sendiri dibentuk oleh tulang-tulang humeral dan scapular. Peranan besar dalam berfungsi artikulasi dimainkan oleh tisu dan otot periartikular.

Bentuk tulangnya berbentuk segi tiga, diletakkan di sebelah ekor badan. Tulang ini mudah dibumbui semasa palpation. Terdapat fossa artikuler di atasnya, di mana humerus bergabung. Permukaan artikular tulang ditutup dengan tulang rawan hyaline, yang memastikan kemudahan menggeser tulang semasa pergerakan tangan.

Kepada sisi sisi skapula, otot supraspinus dan hipodermik dilampirkan.

Pencitraan resonans magnetik membantu mengkaji struktur artikulasi, untuk menentukan keadaan bukan sahaja tulang, tetapi juga tisu lembut

Patologi yang paling biasa pada sendi bahu termasuk:

 • lebam dan kecederaan lain;
 • bursitis;
 • arthrosis dan arthritis;
 • displasia kongenital;
 • keseleo.

Editor mendapati anda mempunyai dua bahan yang lebih menarik:

 1. Kaedah berkesan menghilangkan keradangan di sendi bahu
 2. Apakah plexitis bersama bahu, bagaimana untuk meredakan radang bahu

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga formasi asas: kapsul artikular, plat rawan dan ligamen. Semua kain yang disenaraikan berbeza antara satu sama lain dalam struktur, asal dan fungsi.

Oleh kerana tindakan terkoordinasi struktur ini memastikan mobiliti maksimum anggota atas.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, sambil mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin.

Tisu periartikular pada sendi bahu

Fungsi utama plat rawan ("bibir artikular") adalah untuk melancarkan perbezaan saiz di antara kepala humerus dan rongga glenoid pada skapula. Struktur ini melembutkan kejutan kecil dan menjerit, tetapi dengan kesan fizikal yang kuat, ia boleh berubah bentuk.

Sistem ligamen artikulasi humerus membaiki kepala sendi sfera di kedudukan yang betul secara anatomis. Bahan ligamen teguh tumbuh bersama kapsul sendi nipis bersama sendi bahu. Mikrotexture dan ketebalannya tidak seragam. Lapisan paling tebal adalah pada sisi sisi shell.

Untuk bahagian ini dilampirkan pada ligamen coraco-humeral. Ia melakukan fungsi penetapan, iaitu, ia menghalang artikulasi daripada dilanjutkan di luar bahu. Bungkusan ini sangat tahan lama. Lain-lain bidang artikulasi yang kurang maju ligamen sendi-humerus.

Mereka menguatkan artikulasi pada permukaan hadapan.

Aktiviti fizikal yang berlebihan, ejen berjangkit boleh mencetuskan beberapa penyakit yang berkaitan dengan luka sistem muskuloskeletal:

 • periarthritis sendi bahu;
 • terseliuh.

Artikular Bursa

Gelongsor optimum permukaan artikular dijamin oleh bursa artikular. Permukaan dalaman pembentukan ini mensintesis cecair bersama, sinovium. Bilangan "kantung" artikular bergantung pada ciri individu masing-masing:

 1. Bursa bursa subscapular adalah salah satu yang paling biasa. Ia disetempat di leher kambing.
 2. Beg subselular terletak di sempadan proses corakoid dan tendon otot subscapular.
 3. Beg artikular berbentuk delta adalah yang terbesar di dalam badan. Dilokalkan pada sisi sisi bahu, di kawasan otot deltoid.

Tempat yang mungkin penyetempatan bursa artikular dalam artikulasi humeral

Otot bahu manusia

Otot bahagian bahu menguatkan dan melindungi sendi. Mereka membentuk kapsul otot, atau putaran berputar, yang memberikan pergerakan asas. Tendon mereka ditenun dengan ketat ke dalam kapsul tisu penghubung sendi, menguatkannya, dan berkas serat otot melindungi sendi dari luar.

Kapsul otot menguatkan bersama dengan tendon dan kumpulan otot individu.

Otot-otot sendi bahu bertanggungjawab untuk lekukan, lanjutan, penculikan, penambahan dan putaran anggota badan. Apabila otot cedera, struktur anatomi pada sendi bahu manusia terganggu, yang boleh mengakibatkan imobilisasi lengan atau separa lengkap. Atlet profesional berisiko kecederaan bahu.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot deltoid adalah salah satu yang terbesar dalam bingkai otot anggota atas. Serat otot otot yang ditentukan mengelilingi sendi bahu di semua sisi. Dia bertanggungjawab membongkok lengan di bahu dan memanjangkannya ke sudut maksimum.

Otot pusingan besar memberikan lanjutan bahu, menghasilkan pergerakan putaran ke dalam.

Otot deltoid membentuk otot bunyi untuk melindungi sendi.

Seperti yang dinyatakan di atas, sendi bahu mempunyai struktur yang kompleks. Gerakan di dalamnya berlaku kerana beberapa faktor:

 • kehadiran otot dan tendon;
 • bentuk dan struktur yang unik;
 • sinovial "sacs".

Bengkak lengan dan pelbagai gerakan dalam sendi bahu yang sihat

Pemuliharaan dan bekalan darah

Pembekalan darah di kawasan bahu adalah disebabkan rangkaian saluran darah yang luas. Arteri axillary adalah sumber utama bekalan darah ke otot-otot pinggang bahu. Kapal tambahan yang menyediakan bekalan darah ke bahagian atas adalah lingkaran arteri sekular dan acromial-deltoid.

Arteri utama yang menyediakan aliran darah di kawasan bahu

Pemeliharaan ikat pinggang otot pada bahagian atas badan disediakan oleh plexus brachial. Ia dibentuk oleh cawangan-cawangan 4 saraf tulang belakang serviks yang lebih rendah dan cawangan anterior saraf thoracic pertama.

Kesimpulannya

Ringkasnya, kita dapat menyimpulkan bahawa anatomi bahu adalah unik, ia memberikan motilitas anggota atas.

Walau bagaimanapun, disebabkan ciri antropogenik, sendi ini tertakluk kepada peningkatan risiko trauma dan perkembangan pelbagai patologi. Setiap daripada kita mesti merawat kesihatan kita dengan lebih dekat.

Jika anda mengalami sebarang ketidakselesaan, dapatkan bantuan yang berkelayakan daripada pakar.

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar tubuh manusia. Tugas utamanya adalah untuk menyambung lengan dengan tali pinggang atas hujung melalui tulang skapular, serta menyediakan gerakan tangan dalam beberapa pesawat.

Dalam segi perubatan dan di kalangan orang tanpa pendidikan khas, konsep "bahu" dan "bahu bersama" adalah berbeza. Sebahagian besar penduduk menunjukkan sendi di bawah bahu, yang salah. Bahu sebenarnya adalah bahagian lengan antara bahu dan sendi siku. Oleh itu, dalam amalan perubatan, istilah "bahu" dan "bahu bersama" bermakna pelbagai struktur anatomi.

Struktur sendi bahu manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Ia cukup untuk melihat fluoroskopi, kerana pelbagai pergerakan dilakukan dengan lancar dan mempunyai amplitud yang mencukupi di dalamnya.

Setiap elemen artikular berfungsi dengan tepat dan efisien, dan patologi mana-mana komponen memerlukan kegagalan dalam kerja struktur lain. Anatomi sendi bahu, serta semua sendi manusia, termasuk unsur tulang, tulang rawan, ligamen, kumpulan otot.

Sendi dibekalkan dengan arteri tertentu melalui urat, produk metabolik dikeluarkan dari urat, dan keseluruhan kerja sendi dikawal oleh panduan saraf.

Tulang dan tulang rawan

Sendi bahu biasanya sendi sfera. Bahagian atas tulang bahu berakhir dengan kepala bulat yang mempunyai bentuk sfera. Sebaliknya ia adalah scapula, yang merupakan sebahagian daripada tali pinggang atas kaki.

Pesawatnya yang menghadap humerus mempunyai setong yang betul-betul mengulangi bentuk pembentukan sfera bahu.

Kemurungan ini dipanggil rongga artikular, tetapi saiznya hampir empat kali lebih kecil daripada diameter kepala bahu.

Kedua-dua tulang, humeral dan bahagian scapular, membentuk sendi.

Struktur sendi bahu sedemikian rupa sehingga dengan apa-apa pergerakan di dalamnya rongga artikular skapula selalu menghadap kepala bahu, dalam banyak aspek ini dipastikan oleh gerakan putaran skapula itu sendiri.

Akibatnya, walaupun diameter yang berbeza dari kepala humeral dan rongga artikular, pergerakan di sendi bahu bebas dilakukan di dalam pesawat yang berlainan. Ini adalah lekapan dan lanjutan, putaran masuk dan keluar, penambahan dan penculikan.

Tulang dan tulang belakang sendi bahu

Kemungkinan pergerakan di sendi diberikan bukan sahaja oleh kongruen (kebetulan tepat) struktur tulang. Fungsi yang sama dilakukan oleh rawan hyaline yang merangkumi mereka. Dalam lapisan seragam 3-5 mm, dia menyusun kepala humerus dan rongga artikular skapula.

Selain itu, pada tulang bahu, ia naik di atas permukaannya sepanjang diameter keseluruhan rongga dan membentuk bibir artikular yang dipanggil. Ia adalah kerana kedalaman kemurungan yang dikehendaki dicapai dan surat-menyuratnya yang paling besar kepada kepala bahu.

Di samping itu, struktur kartilaginus ini memberikan kestabilan yang tinggi kepada sendi, berfungsi sebagai pencegahan kehelan, dan juga "memadamkan" kejutan tajam, kesan dan getaran yang berlaku di bahu dan zon skapular.

Dalam sesetengah penyakit sendi (arthritis, arthrosis), rawan hyaline dan bibir artikular akan musnah. Ini dengan ketara mengurangkan amplitud pergerakan, sehingga kemustahilan mereka tidak lengkap. Di samping itu, mengurangkan ketinggian bibir artikular menjadikan kestabilan sendi minimum dan meningkatkan kemungkinan dislokasi dan sublaksasi.

Ligamen dan otot

Kapsul sendi terdiri daripada tisu penghubung yang padat dan direka untuk memenuhi pencapaian kestabilan yang diperlukan. Berbanding dengan sendi lain, di sini ia membentuk rongga yang lebih besar diisi dengan pelincir khas. Ia adalah cecair sinovial, yang, di antara lapisan cartilaginous humerus dan tulang skapular, membuat pergerakan di sendi bebas dan licin.

Ligamen bahu

Rawatan hyaline cartilaginous elastik tidak mempunyai rangkaian kapilari sendiri di mana ia akan dibekalkan dengan oksigen dan pemakanan.

Fungsi ini dilakukan oleh cecair sinovial, ia memberikan semua unsur kimia yang diperlukan untuk rawannya dengan cara yang tersebar.

Oleh itu, apa-apa kerosakan dalam pengeluaran cecair sinovial atau perubahan dalam kualitinya secara langsung memberi kesan kepada keadaan tulang rawan dan seterusnya keseluruhan sendi.

Untuk menguatkan kapsul sendi terdapat beberapa ligamen kuat dan elastik. Mereka dipanggil coraco-humeral dan ligamen sendi-humeral. Jika sendi bahu dibandingkan dengan sendi besar lain, radas ligamentousnya akan kurang jelas.

Untuk kestabilan dan kestabilan sendi adalah otot yang bertanggungjawab di sekelilingnya. Di satu pihak, kemungkinan dislokasi meningkat, tetapi sebaliknya, semua peluang disediakan untuk pelbagai pergerakan.

Tiada kepelbagaian sedemikian dalam mana-mana sendi.

Semua otot yang mengelilingi sendi bahu, digunakan untuk menguatkannya dan memastikan pelbagai pergerakan tangan. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Otot-otot kumpulan pertama, dipanggil putaran putaran atau kapsul otot, adalah subosternal, supraspinatus, subscapularis, pusingan kecil.

Kumpulan ini juga merangkumi otot-otot bulat dan besar. Kumpulan otot kedua terdiri daripada otot dada dan belakang. Ini adalah pectoralis utama dan paling luas otot belakang. Kumpulan ketiga dibentuk oleh kepala otot brachial bisep.

Secara kontrak dan santai secara konsisten, serat otot semua kumpulan ini membentuk semua pergerakan di sendi bahu.

Kapal dan saraf

Arteri aksila, menyeberang ketiak, di bahagian pectoralis otot utama masuk ke bahu. Dia yang membawa bekalan darah ke sendi bahu.

Cawangannya, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil, membawa oksigen, glukosa dan sebatian lain ke tisu artikular. Aliran keluar produk metabolik berlaku di urat brachial dan axillary.

Bersama-sama dengan ikatan vaskular, serat-serat dari plexus saraf brachial juga pergi, yang menginsentrasikan semua bahagian struktur sendi bahu.

Arteri dan urat bahu

Struktur sendi bahu manusia adalah unik, bagaimanapun, adalah sangat penting bahawa semua elemen artikular berfungsi dengan lancar. Hanya dalam kes ini, fungsi sendi akan kekal pada paras yang tinggi.

Struktur, fungsi dan ciri-ciri sendi bahu

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Sendi dibentuk oleh mekanisme tertentu: kepala bahu adalah dalam bentuk bola yang dikelilingi oleh ligamen dan otot. Semua ini memberikan kekuatan yang kuat, tetapi juga kerentanan struktur yang lebih besar. Sendi bahu semasa kehidupan manusia adalah tertakluk kepada latihan fizikal yang cukup besar.

Bentuk sendi itu memungkinkan untuk melaksanakan bukan sahaja pergerakan hayat bagi tubuh manusia, tetapi juga untuk mencapai pencapaian yang tinggi dalam sukan dan tenaga kerja. Bahu mesti berfungsi dengan betul. Dan untuk ini, perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat, berehat dengan betul, makan sepenuhnya dan segera hubungi pakar jika sakit atau sensasi berlaku.

Anatomi sendi bahu

Setiap sendi rangka manusia dibentuk oleh artikulasi dua atau lebih tulang dengan bantuan tulang rawan, tisu penghubung, ligamen dan otot. Sambungan bahu, pada dasarnya, dibentuk oleh sendi sfera, yang termasuk skapula dan humerus dalam strukturnya. Di atas sendi adalah kapsul anjal. Bahu diperkuat oleh ligamen dan otot.

Ciri-ciri anatomi dari artikulasi memberi peluang bagi permukaan berinteraksi untuk bergerak dari satu sama lain dan kembali ke kedudukan asalnya tanpa merosakkan integriti kapsul artikular.

Struktur sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh bahagian berikut tulang rangka: kepala humerus dan rongga scapular. Bentuk bola ada di tulang bahu, dan di rongga, bentuknya bahkan dalam bentuk piring. Bentuk sedemikian dan kehadiran tulang rawan hyaline menjadikan kombinasi tulang ikat pinggang bahu bersama dengan langkah scapula.

Rawan mempunyai bentuk gel, yang terbentuk oleh mineral dan bahan asal organik, tetapi air di dalamnya adalah 80%. Bibir bersama membantu mengimbangi pelbagai saiz permukaan.

Elemen sendi ini terbentuk oleh tisu fibro-cartilage, yang menyumbang kepada interaksi yang sangat baik dari rongga scapular dan bahu.

Kapsul dilampirkan pada hujung bibir kartilaginus dan rongga scapular. Sebaliknya, pada humerus, kapsul itu tetap dipasang pada leher anatomi. Dari bahagian bawah, ia mempunyai struktur nipis, tetapi lebih tinggi adalah struktur yang lebih tebal kerana tendon dari pelbagai jenis otot yang ditenun ke dalam kapsul.

Fungsi bersama

Fungsi utama tali pinggang bahu adalah untuk mengimbangi pergerakan tangan semasa peningkatan dalam ayunan. Iaitu, keupayaan mekanikal tali pinggang bahu membolehkan gerakan anggota dalam unjuran yang berbeza pada sudut yang besar. Pada masa yang sama, lampiran humerus yang kuat (bergerak bebas) dan scapula (dipindahkan kondisional) diberikan.

Struktur sendi bahu memungkinkan untuk menjalankan pelbagai pergerakan anggota atas dalam pelbagai besar: putaran, flexor, pengalihan, extensor dan tindakan tambahan.

Kapasiti motor artikulasi humeral

Pergerakan dengan tali pinggang bahu yang terlibat membawa kepada fakta bahawa otot secara beransur-ansur mula menggantikan kapsul. Ini adalah yang menghalangnya daripada cedera di antara sendi tulang. Kapsul adalah jambatan yang melewati kerudung, di mana gentian tendon kepala otot (berkepala dua) terletak.

Serat otot ini berasal dari ujung bibir sendi dan di bahagian atas tubercle, dan kemudian terbentang ke salur antara cod. Otot melepasi bahu di mana ia ditutup dengan membran sinovial. Yang kedua membentang ke atas dari gentian tendon dan melepasi ke dalam membran sinovial kapsular.

Ciri dinamik motor sendi

Di atas kapsul adalah tiga ligamen yang dilekatkan pada leher anatomi bahu dan tulang kartilaginus. Bungkusan membantu membuat rongga kapsul kuat di hadapan. Satu lagi bahu mengandungi ligamen coraco-humeral yang kuat. Ia sama dengan tisu berserabut lapisan kapsul, yang terdiri daripada tuberosus besar bahu kepada proses corakoid.

Ligan coraco-acromial terletak di atas artikulasi artikular bahu. Gerbang bahu dibentuk oleh ligamen ini, proses corakoid dan acromial. Gerbang menyumbang kepada perlindungan sendi dari atas, membuat penyingkiran bahu secara beransur-ansur, menaikkan badan ke hadapan dan sepanjang sisi di atas pinggang. Pada masa itu, apabila tangan naik di atas tali pinggang, kerja bilah bahu bermula.

Struktur tulang di bahu

Pergerakan utama dalam artikulasi bahu dilakukan dengan bantuan kepala yang terletak di kedalaman tulang skapular. Sendi bahu di bawah tekanan berat.

Kerana ini, keradangan dan haus struktur tulang adalah fenomena yang agak kerap. Untuk menubuhkan diagnosis, doktor boleh merujuk kepada pemeriksaan sinar-X.

Gambar yang dihasilkan akan membolehkan anda menilai keadaan sendi secara tepat.

Selalunya terdapat penyakit sendi artikular, seperti: kongenital, traumatik, keradangan dan degeneratif. Dengan trauma membawa fraktur, dislokasi dan subluxations.

Lesi degeneratif termasuk arthrosis sendi, di mana tulang rawan dan tisu tulang nipis, dan terdapat kehilangan pergerakan. Osteoartritis berlaku pada orang yang lebih tua.

Ini mungkin disebabkan oleh gangguan metabolik, kecederaan traumatik yang kerap, pengurangan bekalan darah ke sistem osteo-artikular. Keabnorma kongenital adalah displasia sendi (kekurangan struktur tulang penuh).

Untuk penyakit radang termasuk arthritis, yang diperolehi selepas kecederaan atau akibat proses sistemik jenis infeksi. Gangguan seperti itu mesti dirawat, kerana ia berbahaya dengan perkembangan komplikasi yang serius.

Mekanisme ligamentous bahu

Elemen yang paling penting dalam mekanisme ligamen dibentuk oleh alat pemutar. Pembentukan ini termasuk otot-otot berikut articulation bahu: pusingan kecil, hypojamic, subscapularis dan supraspinatus. Otot ini menghalang kecederaan dan anjakan kepala tulang dengan mobiliti otot besar, iaitu: dorsal, bisep, deltoid dan dada.

Ligamen bahu tidak mempunyai peregangan kuat semasa beban berat. Inilah yang menyebabkan rehat mereka.

Sekiranya seseorang tidak bersenam dan bergerak sedikit, otot dan sendi bahu akan rapuh.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang-orang tersebut telah mengurangkan bekalan darah, bekalan nutrien yang tidak mencukupi kepada sendi, yang membawa kepada kecederaan yang kerap.

Penyakit Artikular

Anda juga tidak harus bersemangat dengan keterlibatan fizikal yang berlebihan, kerana ini akan menyebabkan keletihan. Penyakit dan otot tendon berikut juga mungkin cedera:

 1. Ligament regangan selepas apa-apa kecederaan menyumbang kepada kehilangan besar kemampuan motor manusia tangan. Jika tidak dirawat, proses radang akan berkembang yang boleh merebak ke tisu sekitar.
 2. Periarthritis sendi, iaitu, proses keradangan dalam tendon. Penyakit manusia ini biasa, dan ia berlaku selepas kecederaan: lebam atau jatuh, atau selepas beban berat.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Semua kecederaan dan patologi pada sendi bahu termasuk kesakitan, yang mungkin berbeza darjah. Sensasi menyakitkan adalah keamatan yang sangat kuat dan menghentikan kebolehan tangan motor.

Semua ini adalah mekanisme keselamatan yang disediakan oleh fungsi saraf radial, toraks, axillary dan subscapular, yang memberikan isyarat melalui sendi.

Sindrom nyeri membawa kepada sekatan pergerakan dalam artikulasi artikular yang rosak, yang membolehkan tisu meradang dan rosak pulih.

Perlu diberi perhatian terhadap fakta bahawa sakit di bahu mungkin menunjukkan kecederaan pada tulang belakang serviks atau toraks. Dalam kes ini, keperluan mendesak untuk mendapatkan nasihat doktor yang mengarahkan pesakit pada x-ray. Menurut foto yang diterima, diagnosis dibuat dan rawatan ditetapkan.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Sistem pembuluh darah yang luas menyediakan darah. Kapal terlibat dalam mengangkut oksigen, memberi makan tisu artikulasi, dan terlibat dalam penghapusan produk penguraian bersama dengan darah.

Sendi bahu diselaraskan di sebelah dua arteri besar, yang menjadikan kerosakan berbahaya.

Dengan anjakan yang kuat kepala, atau dengan pecahan jenis pemecahan, terdapat kemungkinan pecah atau penyempitan kapal.

Sekiranya kecederaan pada sendi bahu telah menyumbang kepada kebas kelamin atau kelemahan yang kuat, maka anda perlu segera melawat doktor. Tanda-tanda seperti itu menunjukkan pelanggaran proses peredaran darah, yang memerlukan rawatan perubatan khusus.

Unsur-unsur artikular tambahan bahu

Sendi bahu juga menggabungkan komponen lain, keadaannya menentukan kesihatan seluruh bahu.

 • Membran sinovial adalah lapisan tisu nipis yang merangkumi permukaan artikular dari bahagian dalam (kecuali tulang rawan). Komponen sendi bahu ini melakukan pemakanan unsur-unsur tulang kerana rangkaian vaskular yang kaya. Juga, lapisan sinovial merembeskan rahsia khusus yang mengurangkan geseran dalam sendi semasa pergerakan dan melindunginya daripada memakai pramatang. Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat keradangan membran sinovial, yang dipanggil sinovitis.
 • Beg periartikular adalah struktur yang bertanggungjawab untuk melembutkan pergerakan semua komponen bahu dan melindungi mereka dari memakai. Beg yang dibuat dalam bentuk poket dengan cecair. Keradangan beg ini dipanggil bursitis.

Kaedah kajian bahu

Pergerakan dalam artikulasi humeral berkait rapat dengan pergerakan tali pinggang bahu. Itulah sebabnya penyelidikan mereka sering dilakukan secara serentak. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan x-ray, beberapa kaedah diagnostik lain digunakan.

 • Kaedah fizikal (pemeriksaan, palpasi, ujian untuk kajian pergerakan aktif dan pasif dalam ujian sendi, berfungsi).
 • Arthroscopy adalah kaedah invasif untuk visualisasi endoskopik komponen bersama.
 • Thermography - kaedah berdasarkan analisis radiasi inframerah badan, digunakan untuk mengenal pasti kawasan keradangan.
 • Ultrasonography - diagnosis ultrasound pada sendi bahu.
 • Analisis Radionuclide adalah kaedah mengkaji tubuh manusia, berdasarkan pengenalan zarah radionuklida ke dalam tubuh dan kajian pergerakan dan penempatan mereka dalam tisu dan organ.
 • Tusukan kantung sinovial digunakan untuk mengkaji cecair sinovial dan mengenal pasti tanda-tanda keradangan.
 • Biopsi - digunakan untuk pemeriksaan mikroskopik sampel tisu dari artikulasi artikular dan pengesanan patologi di peringkat sel.

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu (dalam bahasa Latin articulatio humeri - "articulacio humeri") adalah sambungan terbesar dan paling penting yang menghubungkan bahagian atas badan dengan batang.

Pada haiwan, sendi ini memainkan peranan sama dengan sendi pinggul. Ini adalah kerana tujuan mereka - dalam mamalia, cakar hanya digunakan sebagai sokongan.

Oleh itu, mereka mempunyai sendi bahu yang lebih tahan lama, tetapi tidak aktif kerana susunan otot, ligamen dan scapula yang berbeza.

Pada manusia, berkaitan dengan berjalan erect (iaitu, hanya pada kaki), sendi bahu mula digunakan untuk melakukan gerakan yang tepat. Ciri-ciri seperti kekuatan dan ketidakaktifan boleh menghalang pembangunan manusia.

Oleh itu, beberapa bahagiannya - sebagai contoh, kumpulan tambahan - telah menurun atau hilang sepenuhnya semasa evolusi.

Sebaliknya, orang itu menerima banyak pergerakan di dalamnya, yang digabungkan dengan kekuatan otot yang mencukupi di sekeliling ikat pinggang bahu.

Sendi bahu terletak di bahagian atas lengan. Orang yang nipis dapat melihat konturnya secara luaran (melalui kulit). Di bahagian belakang dan sisi, ia dilindungi dengan cukup baik oleh spatula dan otot deltoid. Dan dari bahagian depan ia dapat dirasakan dengan mudah di antara lipatan bahu dan otot dada.

Sendi dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular (atau lubang) yang berkaitan dengan scapula.

Ciri khas anatomi adalah percanggahan tajam antara saiz pembentukan ini - kepala hampir tiga kali ukuran rongga scapular.

Ini membolehkan untuk membetulkan kehadiran bibir artikular - plat kartilaginus, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga. Tepinya sedikit melengkung ke luar dan menutup kepala humerus dengan cukup.

 1. Menurut struktur, ia adalah mudah - ia dibentuk oleh hanya dua tulang (bilah bahu dan humeral). Mereka terletak di dalam satu kapsul dan tidak mempunyai cakera dan partisi kartilaginous tambahan.
 2. Dalam bentuk, ia merujuk kepada jenis artikulasi sfera. Di sini pemisahan berlaku dari segi geometri. Kepala humerus menyerupai setengah bola, dan palung scapula sesuai dengannya, membentuk setengah lingkaran yang lebih besar.
 3. Dengan bilangan paksi anatomi, ia adalah multiaxial. Ini bermakna seseorang boleh melakukan pergerakan dalam gabungan dalam mana-mana arah (ke atas, ke hadapan, ke belakang). Ini adalah gabungan terbesar di mana gerakan pusingan penuh boleh dibuat.

Pembangunan

Semasa kanak-kanak berada dalam kandungan, kedua-dua tulang yang membentuk sendi bahu dipisahkan dari satu sama lain. Pembangunan selanjutnya adalah seperti berikut:

 • Bayi dilahirkan dengan kepala bahu yang hampir terbentuk, bulat dan rongga artikular yang tidak matang. Bentuknya pada masa ini menyerupai bujur rata, dan bibir kartilaginus kurang berkembang - pendek dan nipis.
 • Hingga setahun, proses menguatkan artikulasi berlaku - kapsul sendi menjadi lebih pendek dan lebih tebal. Oleh sebab pemendekan, ia mula berkembang bersama-sama dengan ligamen coraco-humeral, yang terletak di atas sendi. Ini secara dramatiknya mengurangkan pergerakannya, tetapi pada masa yang sama melindungi dia dari kecederaan semasa latihan kanak-kanak itu dalam pergerakan.
 • Sehingga tiga tahun, bahagian konstituen bukan sahaja meningkat dengan ketara, tetapi juga memperoleh bentuk orang dewasa. Oleh kerana regangan kapsul artikular dan ligamen oleh tulang yang semakin meningkat, pelbagai pergerakan mencapai tahap maksimum.

Fungsi

Ciri-ciri seperti struktur sfera tulang penyambung dan ketiadaan halangan dari segi anatomi, membolehkan penciptaan mobiliti yang ketara di bahu. Tetapi pelbagai pergerakan yang mungkin dilakukan kerana kerja serentak semua sendi anggota atas. Sendi bahu itu sendiri melakukan pergerakan hanya sampai ke tahap mendatar (garis bahu).

 1. Apabila menaikkan dan menurunkan lengan, lenturan dan lanjutan dilakukan. Bahu bekerja dalam kes ini hanya sehingga tahap leher. Seterusnya, sambungkan tulang selangka dan bahu bahu, di mana satu tangan penuh di atas kepalanya dan institusinya kembali di belakangnya.
 2. Apabila kita melakukan gerakan yang sama dengan kerja sayap burung, maka sendi bahu melakukan penculikan dan penambahan. Tetapi di sini dia hanya bekerja sehingga tahap bahu. Menaikkan lengan di atas kepala (selepas penculikan) dilakukan semasa bekerja dengan bilah bahu dan tulang belakang.
 3. Jika kita tidak tahu jawapan kepada soalan itu, maka kita reflexively shrug bahu kita, mengangkat mereka. Pergerakan ini juga kompleks - sendi bahu, sendi tulang selangka dan kuku yang terlibat dalam pelaksanaannya.
 4. Akhirnya, adalah mungkin untuk menggerakkan semua paksi - putaran. Secara berasingan, sendi bahu boleh berputar seolah-olah bersenam - apabila kita meregang bahu kita, memindahkannya ke sekeliling. Bulatan penuh di dalamnya boleh dilakukan dengan penyertaan tangan, bilah bahu dan sendi clavicular.

Anatomi tisu periartikular

Pembentukan utama di sekitar sendi bahu termasuk bibir kartilaginus, kapsul artikular dan ligamen. Kesemuanya mempunyai struktur dan asal yang berbeza, dan juga melaksanakan fungsi yang bertentangan. Tetapi matlamat mereka dikurangkan menjadi satu hal - untuk mencipta mobiliti yang mencukupi dalam artikulasi, sambil mengurangkan risiko kecederaan.

Bibir kartilaginus semakin mendalam rongga artikular, pada masa yang sama menjadikannya sesuai untuk bentuk kepala humerus.

Ini dicapai kerana keanjalan tulang rawan, yang mudah menyesuaikan diri dengan apa-apa penyelewengan tulang.

Hampir separuh mengelilingi kepala bahu, ia bukan sahaja meningkatkan jumlah pergerakan, tetapi juga melembutkan sebarang pukulan. Tetapi dengan kejutan kuat, kekuatannya tidak cukup - dislokasi berlaku.

Kapsul bersama

Sarung sendi diwakili oleh kain nipis tetapi tahan lama. Permulaannya terletak di sekitar rongga skapula, di mana ia dilampirkan di sekeliling bahagian tulangnya.

Kemudian ia benar-benar mengelilingi kepala bahu dan mengikat di pinggirnya - pada leher anatomi. Ia diperbaiki ke tulang pada tahap yang berbeza - pada permukaan dalaman bahu titik ini jauh lebih rendah.

Pada ketika ini, ia dilampirkan di sepanjang leher pembedahan, membentuk poket axillary.

Permukaan kapsul sendi mempunyai ketebalan yang berbeza. Permukaan atas dan luar kulit adalah yang paling diperkuat, termasuk tali berserat - ligamen:

 • The ligament coraco-humeral adalah yang paling padat dan tahan lama. Ia bermula dari proses corakoid dan, merebak di atas kepala bahu, dipasang di luar. Ia menyimpan artikulasi dari luar, melindunginya dari sambungan yang berlebihan. Terima kasih kepada pembentukan ini, pergerakan di bahu dilakukan dengan penyertaan skapula.
 • Di sisi lain, artikulasi humor diperkuat oleh sendi bahu atas, tengah dan bawah. Mereka dibangunkan sedikit, tetapi masih mewakili penebalan kapsul.

Beg yang diartikulasikan

Sendi bahu mempunyai sejumlah besar beg sinovial di tisu sekitarnya. Pembentukan ini terdiri daripada kapsul tisu dan mengandungi cecair intra-artikular. Ia direka untuk membuat tendon tergelincir biasa yang terletak di sekitar artikulasi.

Oleh itu, matlamat mereka adalah untuk mewujudkan pergerakan lancar dalam sendi dan melindungi kulitnya dari peregangan. Bilangan dan struktur mereka adalah individu untuk setiap orang:

 1. Beg bahu adalah yang paling biasa dan paling biasa. Ia dianggap sebagai sebahagian daripada rongga artikular dalam bentuk poket atau sentuhan. Ia terletak di permukaan belakang artikulasi, mengelilingi tendon otot-otot scapular.
 2. Beg subselular terletak di sebelah subscapularis, tetapi sedikit lebih tinggi. Biasanya mereka berkomunikasi dengan satu sama lain.
 3. Beg Interbumen - mengandungi tendon bisep bahu. Ia terletak di alur di kepala humerus, meliputi ligamen dari atas. Lokasinya adalah perlu bagi persempadanan ligamen otot-otot skapular, lulus berdekatan.
 4. Beg delta adalah yang terbesar dan terletak di luar gabungan antara kapsul dan serat otot deltoid. Ia mungkin mempunyai struktur yang berbeza - dalam bentuk satu pembentukan kecil atau banyak kecil. Ia mengelilingi ligamen otot-otot scapular, yang menghampiri sarung dari belakang.

Anatomi otot

Kapsul sendi dan ligamennya sendiri sangat penting dalam mewujudkan mobiliti biasa. Peranan utama dalam menguatkan artikulasi dimainkan oleh otot-otot yang mengelilingi ikat pinggang atas. Dan pada masa yang sama, tisu otot dan tendon mereka membuat "lembut" dan pada masa yang sama rangka kerja tahan lama untuk bahu.

Otot menjejaskan artikulasi secara serentak oleh dua mekanisme. Pertama, sesetengah daripada mereka tidak melekat pada selimut sendi, tetapi mereka membenarkan bilah bahu dan bahu dipegang dengan tegas (deltoid, bisep, otot corakoid). Kedua, otot-otot yang lain mempunyai titik penetapan tendon mereka pada sarung sendi, dan juga menguatkannya dari belakang dan dari atas.

Struktur otot termasuk:

 • Otot deltoid terletak di permukaan luar bahu. Ia diamanahkan dengan peranan utama untuk melindungi artikulasi - ia menutupnya dari tiga pihak. Ia dilampirkan serentak ke beberapa tulang - bahu, bahu bahu dan tulang selangka.
 • Otot bisep (atau bisep) terletak di permukaan depan bahu. Dia melakukan dua peranan untuk menguatkan bahu. Salah satu kepalanya dipasang ke bahu, dan yang lain - terletak di dalam cangkang.
 • Otot Kluvovidnaya - secara lahiriah pada orang yang tidak terlatih hampir tidak kelihatan, terletak di permukaan dalam bahu. Melindungi dinding depan dan bawah sendi.
 • Dari bahagian hadapan, belakang, atas dan di luar kapsul menutup tendon otot-otot scapular. Mereka kuat mengasahnya, melampirkan ke luar kepala humeral.

Bekalan darah

Sebagai tambahan kepada sumber utama aliran darah - arteri aksila, di sekitar sendi bahu terdapat dua anastomosis vaskular (bulatan) tambahan. Lingkaran arteri sekular dan acromial-deltoid diperlukan untuk bekalan tambahan darah ke bahagian atas badan. Ini mungkin perlu jika berlaku kerosakan atau penutupan plak aterosklerotik arteri aksila.

Inti mereka terletak pada pembentukan rangkaian vaskular padat dalam ketebalan otot deltoid dan subscapularis. Kapal-kapal yang memakan formasi ini, berlepas lebih awal daripada arteri aksila. Oleh itu, jika aliran darah terganggu olehnya, maka plexus ini akan membekalkan bekalan darah secara langsung ke arteri bahu.

Penyakit bahu

Penyakit-penyakit yang paling biasa di kawasan ini adalah kecederaan. Daripada jumlah ini, dislokasi yang paling biasa dan kerosakan kepada alat penguat. Ini disebabkan ciri permukaan artikular dan kehadiran tempat yang "lemah" dalam kapsul dan ligamen. Proses patologi mempunyai mekanisme pembangunan berikut:

 • Dislokasi biasanya berdasarkan kerosakan tidak langsung. Ia berlaku apabila jatuh pada lengan panjang atau lentur. Apabila ini berlaku, kepala humeral bergerak ke atas dan ke hadapan di bawah tulang selangka - ini adalah jenis dislocation anterior. Ciri utama adalah kedudukan yang ditarik dan bengkok pada bahagian atas badan, yang mana pesakit memegang dengan tangan yang sihat. Luaran, bahu kerana ia "jatuh" di dalam.
 • Sekiranya ligamen rosak, kecederaan boleh langsung (kejutan) atau tidak langsung. Hanya dengan kerosakan tidak langsung kepada kekuatan jatuh tidak mencukupi untuk membentuk satu kehelan. Gejala utama adalah sakit dan batasan pergerakan di sendi bahu. Biasanya terdapat kecederaan tendon otot scapular.

Rawatan untuk semua kecederaan "segar" sentiasa konservatif, operasi dilakukan hanya dengan kecederaan kronik dan kehebatan biasa. Kaedah imobilisasi terapeutik dan fisioterapi (elektroforesis, UHF, urut) digunakan.

Anatomi sendi bahu. Struktur dan fungsi sendi bahu

Sendi bahu, anatomi yang dibincangkan dalam artikel seterusnya, membolehkan lengan bergerak dengan bebas. Ligamen, sebaliknya, hadkan mobiliti.

Kajian terperinci tentang apa yang membentuk sendi bahu, anatomi topografi yang diwakili oleh susunan tisu, saraf dan vesel bersama.

Di dalam ikat pinggang, sendi menyatukan tulang selangka dan sternum dengan skapula, sehingga membentuk sendi acromioclavicular dan sternoclavicular. Mari mulakan dengan teratur.

Tulang

Anatomi sendi bahu manusia adalah kompleks. Untuk memastikan pergerakan, rongga di sini disusun kurang, dan jumlah pergerakan diberikan oleh banyak tendon dan otot.

Sendi terdiri daripada dua tulang besar - humeral dan scapular, beberapa sendi dan banyak ligamen, tendon dan otot. Skapula adalah tulang rata dalam bentuk segitiga. Ia juga penting apabila membina artikulasi sendi bahu.

Tulang terletak di bahagian belakang badan dan mudah dirasakan di bawah kulit. Ia mempunyai rongga artikular yang mana humerus dipasang.
Di bahagian belakang kuku, terdapat paksi membahagikannya dua, di mana terletaknya otot-otot dan otot supraspastik.

Terdapat satu lagi proses pada skapula, dipanggil corakoid, yang menguatkan ligamen dan otot. Satu lagi tulang - clavicle - adalah tiub, dengan bentuk melengkung. Keseluruhan gambar sendi bahu (anatomi) digambarkan di bawah.

Otot

Pemutar, atau alat pemutar rotator merupakan salah satu sendi yang paling penting dari otot-otot di bahagian ini. Otot membantu memimpin, lenturan dan lanjutan lengan. Kecederaan di kawasan ini selalunya dikaitkan dengan sela tangan. Atlet amat berisiko.

Walau bagaimanapun, masalah berlaku dalam kehidupan seharian, terutamanya apabila mengangkat berat dan membawa beban, tidak mengagihkan berat badan dengan betul. Apabila kerosakan otot dilanggar anatomi sendi bahu. Otot kemudian tidak dapat menyumbang kepada pergerakan seperti sebelumnya, dan amplitudnya berkurangan.

Oleh itu, manset terdiri daripada:

 • supraspinatus;
 • pusingan kecil;
 • otot subscapularis.

  Pembekalan darah dan pemuliharaan

  Otot pinggang bahu menerima darah akibat arteri aksila dan cabangnya. Ia melintasi rongga ketiak dan bergerak dari tulang rusuk pertama ke bahagian bawah pectoralis utama otot yang masuk ke arteri brachial. Dia disertai dengan vena.

  Innervation direalisasikan melalui saraf-saraf plexus brachial. Ia mengambil bahagian sebagai tulang belakang dan berasal dari cabang anterior saraf thoracic.

  Plexus brachial berasal dari pangkal leher, bergerak ke depan dan ke bawah, menembus rongga ketiak, berjalan di bawah tulang selangka, di bawah proses berbentuk paruh kangkung, memberikan kembali saraf di sana.

  Apa yang menyebabkan pergerakan itu?

  Sendi bahu boleh bergerak dengan mengorbankan lima sendi berikut (tiga sendi dan dua - pesawat otot-tendon):

 • Sendi bahu-bahu.
 • Pendidikan Sumy.
 • Pindahkan skapula ke sangkar tulang rusuk.
 • Sendi Acromioclavicular.
 • Grudino-clavicular joint.

  Lihatlah foto itu. Di sini adalah sendi bahu: struktur, anatomi. Struktur kompleks kawasan ini adalah lebih baik difahami untuk difahami, menganalisis imej.

  Untuk memastikan gerakan penuh, kesemua lima sendi mesti berfungsi dengan lancar dan betul. Mana-mana pelanggaran tidak boleh digantikan oleh sendi lain.

  Itulah sebabnya sekatan sakit dan pergerakan sentiasa menemani kerosakan ke kawasan ini.

  Sendi Acromioclavicular

  Anatomi sendi bahu dicirikan oleh multiaxiality dan satah, yang mana tulang selangka menggabungkan dengan bilah bahu. Ia dipegang oleh ligamen corak-clavicle kuat, yang diarahkan dari proses corakoid skapula ke bahagian bawah clavicle.

  Skapula boleh berputar di sekitar paksi sagittal melalui sendi, dan juga bergerak sedikit di sekitar paksi melintang dan menegak. Ternyata gerakan di sendi ini dapat dilakukan sekitar 3 paksi.

  Walau bagaimanapun, amplitud di sini sangat kecil.

  Sendi sternoclavicular

  Anatomi sendi bahu juga diwakili pelbagai paksi dan rata. Permukaan terdiri daripada bahagian sternal clavicle dan takik clavicle dari sternum handle. Bentuk permukaan sendi menyerupai pelana. Di antara mereka ada cakera yang bersatu dengan kapsul dan membahagikan rongga sendi dalam dua. Kapsul nipis dilampirkan dengan ligamen yang ditenun ke dalam membran berserabut pada kedua-dua sisi.

  Di samping itu, terdapat ligamen interclavicular yang menghubungkan hujung sternal clavicles, serta clavicular costo, yang berada di kedudukan sisi dalam jarak yang jauh dari sendi.
  Anatomi sendi bahu diwakili oleh tiga paksi. Ia mempunyai amplitud yang agak terhad. Oleh itu, mereka boleh bergerak ke hadapan, ke belakang dan sedikit berputar.

  Gerak pekeliling boleh dilakukan apabila hujung clavicle membuat elips.

  Bungkus bilah bahu

  Selain sendi, berkas berserabut terletak pada tali pinggang atas kaki - ini adalah berkas-berkas dari scapula. Mereka terdiri daripada melintang dan bawah, serta coracoacromic.

  Yang terakhir dibentangkan dalam bentuk segitiga, di mana gerbang itu terbentang di atas sendi bahu antara proses berbentuk paruh dan puncak acromion. Ligament berfungsi sebagai perlindungan sendi bahu dan, bersama dengan yang lain, menghadkan mobiliti semasa penculikan bahu.

  Transverse bawah terletak di antara tepi rongga artikular skapula dan dasar proses bahu, dan ligamen melintang atas tersebar di atas pemotongan scapular.

  Struktur dan ligamen sendi bahu

  Di bahagian bebas anggota badan, sendi-sendi disatukan antara satu sama lain dan tali pinggang atas badan, kerana pergelangan tangan, siku, bahu dan kawasan lain dibentuk. Sendi bahu mempunyai struktur multiaxial dan sfera. Ia terdiri daripada kepala tulang dan berongga kambing.

  Permukaan yang pertama adalah sfera, dan yang kedua - mempunyai penampilan lubang. Kepala adalah kira-kira tiga kali lebih besar daripada rongga yang melengkapi bibir sendi. Yang terakhir sedikit meningkatkan permukaannya, menambah kedalaman, kelengkungan dan kesesuaian.

  Kapsul sendi adalah luas, tetapi nipis. Ia berasal dari bibir dan dilampirkan ke leher humerus. Di dalam kapsul merebak antara bonggol humerus dan membentuk vagina synovial antara patellar.

  Kapsul dilampirkan pada ligamen coraco-humeral, yang diarahkan dari proses skapula dan dipasangkan ke dalamnya.

  Ciri-ciri gerakan

  Dalam ligamen sendi bahu, anatomi dicirikan oleh kemunduran. Oleh kerana perbezaan yang besar dalam permukaan sentuhan pada sendi bahu, satu amplitud pergerakan yang besar boleh dilakukan dengan merujuk kepada tiga paksi: menegak, sagittal dan melintang.

  Sekitar sagittal, bahu ditarik balik dan ditarik balik, sekitar melintang, ia bengkok dan unbent, dan bahu menegak kembali ke dalam dan ke luar. Di samping itu, anatomi sendi bahu membolehkan pergerakan bulat. Mereka boleh berlaku di kawasan ini dengan ikat pinggang atas.

  Akibatnya, ia dapat menggambarkan hemisfera pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil. Tetapi penculikan di atas paras mendatar menghentikan tubercle besar humerus. Anda perlu tahu bahawa penculikan tangan, terima kasih kepada kerja-kerja hanya humerus dan rongga artikular, hanya sehingga sembilan puluh darjah.

  Kemudian gerakan itu mula membantu bilah, yang mana penghapusannya meningkat hingga 180 darjah.
  Bukan sahaja masalah dalam otot dan tendon di kawasan ini menyebabkan ketidakstabilan anggota atas. Mereka boleh menyebabkan kecacatan atau ketidaknormalan dada di tulang belakang.

  Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada kesihatan anda dan memberi perhatian kepada gejala yang timbul pada waktu yang tepat. Maka ia akan dapat mengekalkan kesihatan dan pergerakan penuh untuk kehidupan.

  Penyakit dan anatomi sendi bahu, MRI

  Sekiranya kesakitan di bahu, adalah perlu untuk berunding dengan pakar supaya dia boleh membuat diagnosis yang betul. Keadaan tulang akan membantu mempelajari x-ray. Tisu lembut dan tulang rawan dikaji selepas ultrasound.

  Cara yang sangat baik dan selamat adalah MRI. Anatomi sendi bahu juga boleh dikaji semula dengan bantuan arthroscopy, yang, sebagai tambahan kepada diagnosis, juga menyembuhkan pesakit.

  Pertimbangkan penyakit yang paling biasa.

  Bursitis

  Penyakit ini didiagnosis dengan keradangan penyongsangan beg synovial sendi bahu. Anatomi di bahagian ini sangat rumit. Biasanya lesi berlaku di antara tulang dan tendon.

  Keistimewaan bursitis pada sendi bahu ialah beg synovial di sini tidak dikomunikasikan dengan rongga.

  Punca bursitis boleh menjadi kecederaan dan jangkitan, serta tekanan yang berlebihan pada peserta atlet dan pekerja yang terlibat dalam buruh fizikal berat.

  Patellia periarthrosis atau periarthritis

  Ia juga merupakan keadaan kerap untuk sakit di bahagian bahu. Ini termasuk keseluruhan kumpulan penyakit tersebut.

 • Osteochondrosis berkembang di tulang belakang serviks. Kesakitan merebak melalui saraf dan masuk ke dalam plexus brachial. Kemudian apa yang dipanggil splash berkembang. Kaedah rawatan dipilih bergantung kepada keadaan ujung saraf, serta cakera intervertebral.
 • Sindrom pelepasan subakromial dicirikan oleh pemampatan pemutar bahu yang melepasi antara kepala bahu dan proses skapula. Saluran mungkin dimampatkan atau cedera. Kemudian orang itu akan merasa sakit, terutama pada waktu malam. Dia tidak akan dapat berbaring di bahunya, membongkokkan lengannya dan membawanya ke sisi. Semasa rawatan, ubat anti-radang dipilih, dan fisioterapi ditetapkan. Minyak wangi, urutan, kompres dan gimnastik digunakan. Sekiranya perlu, juga melantik operasi pembedahan.
 • Pecah Cuff berlaku akibat kecederaan, mampatan atau regangan. Tudung itu telah berlarut-larut. Bahu mula menyakitkan, dan kesakitan memberikan ke dalam lengan, oleh kerana itu tidak mustahil untuk membengkokkan dan menarik diri. Pada pecah, operasi diperlukan di mana tendon disambung menggunakan arthroscopy. Dalam kes ini, perkara utama adalah tidak terlepas masa yang optimum, hasilnya akan menjadi lebih baik, semakin cepat masalah itu dibersihkan dan ditetapkan.
 • Apabila kapsul sendi bersama bersama semasa keradangan, capsulitis pelekat didiagnosis. Pesakit kurang dapat bergerak lengan. Sekiranya pembedahan arthroscopic tidak dilakukan, maka pada masa akan datang, prostetik akan menjadi satu-satunya pilihan untuk kembali mobiliti.
 • Kerana regangan kronik otot dan tendon di bawah skapula, serta kecederaan, sindrom "bahu beku" berkembang. Pada masa yang sama, terdapat rasa sakit dan batasan atau ketidakupayaan untuk menggerakkan tangan. Untuk menyelamatkan pesakit dari penderitaan, kawasan yang terjejas terputus dengan anestetik.
 • Akibat kecederaan, bibir kartilaginous mungkin rosak dan pecah mungkin berlaku. Pemulihan adalah mungkin dengan arthroscopy.

  Prosthetics

  Untuk penggantian permukaan yang rosak oleh kecederaan atau penyakit, sendi bahu prostetik. Anatomi rongga artikular tidak terjejas. Memasang implan tiruan hanya dalam kes di mana kaedah rawatan lain tidak berkesan.

  Oleh itu, ia menjadi satu-satunya penyelesaian selepas patah tulang, apabila anatomi sendi bahu dan otot bahu tidak dapat dipulihkan dan pembetung logam menjadi tidak berguna. Prostetik juga diperlukan dalam tahap lanjut osteoarthritis. Kerosakan kepada tulang rawan disertai dengan rasa sakit, kerumitan dan pergerakan terhad. Pesakit tidak berdaya.

  Pada masa yang sama, prostetik memulihkan kerja tangan, dan orang itu menghilangkan rasa sakit. Begitu juga untuk merosakkan otot-otot putaran putaran. Jika pada awal arthroscopy penyakit adalah kaedah rawatan yang efektif, maka kemudian, dalam versi yang diabaikan, ia akan menjadi lemah. Kerana memasang implan. Juga berbahaya adalah bentuk penyakit yang teruk, seperti rheumatoid arthritis.

  Permukaan sendi dimusnahkan, otot-otot alat pemutar dan lain-lain tisu lembut rosak, rasa sakit yang teruk dirasai, dan pergerakannya terhad dan secara beransur-ansur menyebabkan imobilisasi. Mana-mana manipulasi pada sendi tidak dijalankan, selepas itu lengan mesti diperbaiki dengan orthosis, pembalut atau pembalut.

  Untuk berfungsi fungsi atas untuk kembali kepada rawatan biasa, kompleks dilakukan, yang membayangkan pelbagai langkah pemulihan. Ini termasuk latihan khas, urutan dan fisioterapi.

  KAMI MENYEDIAKAN! Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi, pembaca kami berjaya menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar terkemuka Jerman dalam penyakit sistem muskuloskeletal. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.