Utama / Pemulihan

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Anatomi tulang belakang, struktur vertebra

Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

Anatomi

Tidak ada yang memikirkan betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

 1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
 2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
 3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, dan juga untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
 4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
 5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
 6. Otot bergerak sepanjang tulang belakang. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

Atlant (CI)

Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

 1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
 2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
 3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
 4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
 5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

Axis (CII)

Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

"Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Bersama anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata medial atlantoaxial joint), belakang - dengan ligamen melintangnya. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

Ketujuh

Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang melintang, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

Dada

Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

Loin

5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Lebar melebihi ketinggian.
 • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
 • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
 • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

Sacrum dan tailbone

Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

Struktur vertebra

Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

 • 7 jatuh ke leher.
 • 12 di dada.
 • 5 di belakang bawah.
 • 5 di sakrum.
 • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

Ciri-ciri struktur

Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

 1. Badan.
 2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
 3. Sepasang proses melintang.
 4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
 5. Proses spinous.
 6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

Zon pengaruh

Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

 • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
 • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
 • C III. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
 • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
 • C V. Jika terdapat kecederaan di bahagian tulang belakang ini, terdapat kemungkinan kejang yang tinggi di dalam kerongkong.
 • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
 • C VII. Apabila ia tersesat, siku mungkin terluka.

Dada

Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota atas, dan sistem peredaran dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
 • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

Loin

Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

Cakera Intervertebral

Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.

Lajur tulang belakang Struktur dan bentuk vertebra

Lajur tulang belakang (columna vertebralis) (Rajah 3, 4) adalah asas sebenar kerangka, sokongan seluruh organisma. Reka bentuk luasan tulang belakang membolehkannya, sambil mengekalkan kelenturan dan mobiliti, untuk menahan beban yang sama yang dapat dikekalkan dalam tiang konkrit tebal 18 kali ganda.

Lajur tulang belakang bertanggungjawab untuk mengekalkan postur, berfungsi sebagai sokongan untuk tisu dan organ, dan turut mengambil bahagian dalam pembentukan dinding rongga dada, pelvis dan abdomen. Setiap vertebra (vertebra) yang membentuk lajur vertebral mempunyai melalui foramen tulang belakang melalui (foramen vertebrale) (Rajah 8). Dalam ruang tulang belakang, foramen tulang belakang membentuk kanal tulang belakang (vertebrata canalis) (Rajah 3), yang mengandungi kord rahim, yang dengan itu dapat dilindungi dari pengaruh luaran.

Dalam unjuran depan tulang belakang, dua kawasan jelas dibezakan, dicirikan oleh vertebra yang lebih luas. Pada amnya, jisim dan saiz vertebra naik ke arah dari atas ke bawah: ini adalah perlu untuk mengimbangi peningkatan beban yang dibawa oleh vertebra bawah.

Sebagai tambahan kepada penebalan vertebra, tahap kekuatan dan keanjalan tulang belakang yang diperlukan disediakan oleh beberapa lengkungannya yang terletak di dalam satah sagittal. Empat saling pelbagai arah yang berselang-seli di tulang belakang disusun secara berpasangan: bengkok menghadap ke hadapan (lordosis) sepadan dengan bengkok menghadap ke belakang (kyphosis). Oleh itu, serviks (lordosis cervicalis) dan lumbar (lordosis lumbalis) lordosis sesuai dengan thoracic (kyphosis thoracalis) dan sacral (kyphosis sacralis) kyphosis (Rajah 3). Terima kasih kepada reka bentuk ini, tulang belakang berfungsi seperti mata air, mengedarkan beban sama rata sepanjang panjangnya.

Rajah. 3. Lajur tulang belakang (pandangan kanan):

1 - lordosis serviks; 2 - kyphosis toraks; 3 - lordosis lumbar; 4 - kyphosis sakral; 5 - vertebra menonjol; 6 - kanal tulang belakang; 7 - proses spinous; 8 - badan vertebra; 9 - lubang intervertebral; 10 - kanal sakral

Rajah. 4. Lajur tulang belakang (pandangan depan):

1 - vertebra serviks; 2 - vertebra thoracic; 3 - lumbar vertebra; 4 - tulang belakang sakral; 5 - atlas; 6 - proses melintang; 7 - tailbone

Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 vertebra dalam ruang tulang belakang, dipisahkan oleh cakera intervertebral dan agak berbeza dalam strukturnya.

Dalam struktur vertebra berasingan, badan vertebra (korpus vertebrae) dan lengkung vertebra (arcus vertebrae) diasingkan, yang menyertakan foramen vertebra (foramen vertebrae). Di atas gerbang vertebra ada proses-proses pelbagai bentuk dan tujuan: dipasangkan proses artikular atas dan bawah (proses articularis superior dan processus articularis inferior), dipasangkan melintang (processus transversus) dan satu proses spinus (prosesus spinosus) yang menonjol dari arka belakang tulang belakang. Asas busur mempunyai takik vertebral yang disebut (incisura vertebralis) - atas (incisura vertebralis unggul) dan lebih rendah (incisura vertebralis inferior). Intervertebral foramen (foramen intervertebrale), dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan, memberikan akses kepada kanal tulang belakang ke sebelah kiri dan ke kanan (Rajah 3, 5, 7, 8, 9).

Selaras dengan lokasi dan ciri-ciri struktur dalam ruang tulang belakang, terdapat lima jenis vertebra: 7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 3-5 coccygeal (Rajah 4).

Tulang serviks (vertebra serviks) berbeza daripada yang lain kerana ia mempunyai lubang pada proses melintang. Foramen vertebral, yang dibentuk oleh gerbang vertebra serviks, adalah besar, hampir segi tiga dalam bentuk. Badan vertebra serviks (dengan pengecualian vertebra serviks saya yang tidak mempunyai badan) agak kecil, berbentuk bujur dan terbentang dalam arah melintang.

Dalam vertebra serviks pertama, atau atlas (atlas) (Rajah 5), badan tidak hadir; jisim lateral (massae laterales) disambungkan oleh dua arka - anterior (arcus anterior) dan posterior (arcus posterior). Pesawat atas dan bawah jas lateral mempunyai permukaan artikular (atas dan bawah), di mana vertebra serviks saya disambungkan masing-masing dengan vertebra serviks tengkorak dan II.

Rajah. 5. Saya vertebra serviks (atlas)

A - pandangan atas; B - pandangan bawah: 1 - belakang arka; 2 - foramen tulang belakang; 3 - proses melintang; 4 - aperture proses melintang; 5 - proses rusuk; 6 - jisim sisi; 7 - fossa artikular atas Atlanta; 8 - fossa gigi; 9 - arka hadapan; 10 - fossa artikular rendah

Pada gilirannya, vertebra serviks II (Rajah 6) dicirikan oleh kehadiran pada badan proses besar-besaran, gigi yang dipanggil (paksi sarang), yang asalnya adalah bahagian badan vertebra serviks aku. Gigi II vertebra serviks adalah paksi di mana kepala berputar dengan atlas, maka vertebra serviks II dipanggil paksi (paksi).

Rajah. 6. II vertebra serviks - pandangan hadapan; B - pandangan sisi kiri: 1 - gigi vertebra aksial; 2 - proses artikul unggul; 3 - proses melintang; 4 - proses artikular bawah 5 - badan vertebra 6 - lengkungan vertebra 7 - proses spinous 8 - pembukaan proses melintang

Rajah. 7. VI serviks vertebra (atas pandangan): 1 - proses spinous, 2 - foramen vertebra, 3 - proses artikular bawah, 4 - proses artikular atas, 5 - badan vertebra, 6 - melintang proses, proses rusuk

Pada proses transversal vertebra serviks, proses rusuk rudder (prosesus costalis) boleh didapati, yang terutama dikembangkan pada vertebra serviks VI. Tulang serviks VI juga dikenali sebagai vertebra menonjol yang menonjol, kerana proses spinousnya lebih panjang daripada vertebra yang bersebelahan.

The vertebra thoracic (vertebra thoracica) (Rajah 8) dibezakan oleh yang lebih besar, berbanding dengan serviks, badan dan foramen tulang belakang hampir bulat. Thoracic vertebrae mempunyai tulang rusuk fossa (fovea costalis processus transversus) pada proses melintang mereka, yang berfungsi untuk menghubungkan tulang rusuk tulang rusuk. Pada permukaan sisi badan vertebra thoracic, terdapat juga atas (fovea costalis unggul) dan lubang rabung yang lebih rendah (fovea costalis), yang termasuk kepala tulang rusuk.

Rajah. 8. VIII thoracic vertebra - pandangan sebelah kanan; B - paparan atas: 1 - proses articular unggul; 2 - kedudukan vertebral atas; 3 - tulang rusuk fossa atas; 4 - proses melintang; 5 - ruang rusuk proses melintang; 6 - badan vertebra; 7 - proses spinous; 8 - proses artikular bawah; 9 - kedudukan vertebral yang lebih rendah; 10 - fossa kubah yang lebih rendah; 11 - gerbang vertebra; 12 - foramen vertebra

Rajah. 9. III vertebra lumbar (pandangan atas): 1 - proses spinous; 2 - proses artikular atas 3 - proses artikular bawah - 4 - proses transversal 5 - foramen vertebral 6 - badan vertebra

The vertebra lumbar (vertebra lumbalis) (Rajah 9) dibezakan dengan proses spinous yang diarahkan secara mendatar dengan jarak yang kecil antara mereka, serta oleh badan yang sangat besar bentuk berbentuk kacang. Berbanding dengan vertebra serviks dan toraks, leher lumbar mempunyai foramen tulang belakang yang agak kecil dari bentuk bujur.

Tengkorak Sacral wujud secara berasingan sehingga usia 18-25 tahun, selepas itu mereka tumbuh bersama satu sama lain, membentuk tulang tunggal - sakrum (os sacrum) (Rajah 10, 43). Sakrum mempunyai bentuk segi tiga, menghadap ke atas; ada pangkalan (asas ossis sacri) (rajah 10, 42), puncak (apex ossis sacri) (rajah 10) dan bahagian sisi (pars lateralis), dan juga pelvik depan (facies pelvica) dan belakang (facies dorsalis) permukaan. Kanal sakral (canalis sacralis) masuk di dalam sakrum (Rajah 10). Asas sakrum menyatakan dengan vertebra vertebra V, dan atas - dengan tulang rusuk.

Rajah. 10. tulang Sacral

Paparan depan -; B - pandangan belakang: 1 - asas sakrum; 2 - proses artikular atas i vertebra; 3 - bukaan pembukaan depan; 4 - garis melintang; 5 - bahagian atas sakrum; 6 - kanal sakral; 7 - bukaan sacral belakang; 8 - median sacral crest; 9 - permukaan uviform kanan; 10 - puncak sacral pertengahan; 11 - puncak sacral sisi; 12 - kecacatan sakral; 13 - tanduk sakral

Bahagian sisi sakrum dibentuk dengan menimbulkan proses transversal dan asas-asas tulang rusuk vertebra sakral. Bahagian atas permukaan sisi lateral mempunyai permukaan auricular artikular (facies auricularis) (Rajah 10), dengan cara yang sakrum menyertai tulang pelvis.

Paparan depan -; B - pandangan belakang: 1 - tanduk coccyx; 2 - hasil pertumbuhan badan I dari tulang belakang coccygeal; 3 - tulang belakang tulang belakang

Permukaan pelvik depan sakrum adalah cekung, dengan kesan yang nyata dari perpaduan vertebra (mempunyai bentuk garis melintang), membentuk dinding belakang rongga pelvis.

Empat baris menandakan tapak perpaduan akhir vertebra sakral di kedua-dua belah pihak dengan bukaan anterior anterior (foramina sacralia anteriora) (Rajah 10).

Permukaan bahagian belakang (dorsal) dari sacrum, yang juga mempunyai 4 pasang foramina sacramental (foramina sakral dorsalia) (Rajah 10), adalah tidak rata dan cembung, dengan rabung menegak yang berjalan di pusat. Crest sacral median ini (crista sacralis mediana) (Rajah 10) adalah jejak perpaduan proses spinus vertebra sakral. Di sebelah kiri dan di sebelah kanannya adalah rabung tengah sakral (crista sacralis intermedia) (Rajah 10), dibentuk oleh pertambahan proses artikular vertebra sakral. Proses transversal yang digabungkan dengan vertebra sakral membentuk bahagian puncak sacral lateral (crista sacralis lateralis).

Ridge sacral perantaraan berakhir di bahagian atas dengan proses artikular atas yang biasa pada vertebra sacral saya, dan di bawah dengan proses artikular yang diubahsuai pada vertebra V sakral. Proses-proses ini, yang disebut sebagai tanduk sacral (cornua sacralia) (Rajah 10), digunakan untuk artikulasi sakrum dengan tulang ekor. Tanduk sakral mengehadkan celah sakral (hiatus sacralis) (Rajah 10) - keluar dari kanal sakral.

The coccyx (os coccygis) (Rajah 11, 42) terdiri daripada 3-5 vertebra mundur (vertebrae coccygeae) (Rajah 11), mempunyai (kecuali I) bentuk badan tulang lonjong, yang akhirnya menjadi kuat pada usia yang agak lewat. Badan I dari tulang belakang tulang belakang mempunyai kesan sampingan yang diarahkan ke sisi (Rajah 11), yang merupakan asas proses melintang; di bahagian atas vertebra ini adalah proses artikul atas yang diubahsuai, tanduk tulang berselingkuh (cornua coccygea) (Rajah 11), yang disambungkan dengan tanduk sakral. Oleh asalnya, tailbone adalah rusuhan tulang ekor.

Berapa banyak tulang di tulang belakang

Spine manusia adalah mekanisme yang kompleks, kajian tentang struktur dan fungsi yang mengambil masa berabad-abad. Dari sudut pandang anatomi, tulang belakang berbentuk S, dan ini tidak sengaja. Selek lurus lajur membolehkan anda mengawal keseimbangan, melakukan fungsi kusyen, mengurangkan kemungkinan kecederaan akibat pergerakan tiba-tiba, berjabat badan, lebam, dll.

Dalam artikel ini kita akan memahami berapa banyak tulang di tulang belakang dan fungsi apa yang mereka lakukan.

Mengenai tulang belakang

Punggung manusia adalah sokongan utama bagi seluruh tubuh manusia.

 1. Membolehkan anda mengekalkan tahap kepala anda, menghidupkannya.
 2. Memberi kemungkinan berjalan lurus, maka ia membolehkan anda mengekalkan kedudukan menegak badan.
 3. Ia melaksanakan fungsi melindungi saraf tunjang, kerana garis-garis saraf melewati terusannya, menyambungkan sistem saraf pusat dengan semua bahagian badan yang lain.
 4. Ia menyerap kejutan, kejutan dan pukulan yang dialami oleh tubuh manusia.
 5. Menyediakan keupayaan untuk melaksanakan pergerakan yang diperlukan.

Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian. Setiap daripada mereka unik dengan cara tersendiri.

Kawasan serviks

Tulang belakang serviks adalah yang paling mudah alih dari semua jabatan. Ia terdiri daripada tujuh vertebra. Antaranya ialah dua vertebra, yang berbeza dari struktur lain. Kita bercakap mengenai Atlanta (vertebra pertama) dan epistropi (vertebra kedua).

Atlant terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • arka hadapan dan belakang;
 • tubercles;
 • fossa;
 • sendi bergerak.

Doktor membezakan beberapa ciri dalam struktur anatomi vertebra serviks pertama (Atlanta):

 1. Atlanta tidak mempunyai badan, tidak seperti vertebra serviks yang lain. Sebaliknya, terdapat dua struktur simetri yang digabungkan menggunakan gerbang depan dan belakang Atlanta. Mereka dipanggil jisim lateral.
 2. Terdapat dua tubercle yang terletak di bahagian depan dan belakang arka.
 3. Dalam struktur atlanta terdapat tempat untuk fossa gigi - bahagian belakang di permukaan belakang. Ia menghubungkan vertebra serviks pertama dengan proses serviks vertebra kedua - paksi (atau epistropi).
 4. Di antara atlas dan paksi adalah sendi. Oleh kerana itu, lelaki berputar lehernya.

Epistrofi (paksi) kelihatan seperti proses dalam bentuk gigi. Dengan bantuan ligamen, tulang belakang ini bergabung dengan tiang gigi Atlanta. Terima kasih kepada vertebra pertama dan kedua di kawasan serviks, seseorang berputar dan mengikat kepalanya dalam arah yang berbeza.

Dalam anatomi vertebra serviks, adalah kebiasaan untuk menandakan huruf C. Pengiraan berlaku dari C1 hingga C7. Walau bagaimanapun, doktor percaya bahawa tulang oksipital tengkorak juga tergolong dalam tulang belakang serviks. Oleh itu, pada pendapat mereka, ia dianggap sebagai "sifar" vertebra atau C0.

Jabatan Thoracic

Rantau torasik adalah yang paling mudah alih dari semua. Ia mempunyai dua belas vertebra. Tulang tulang dada disambungkan ke tulang rusuk - ini adalah bagaimana tulang rusuk terbentuk. Vertebra di rantau toraks adalah yang terbesar. Oleh itu, secara anatom diatur untuk mengatasi beban.

Kebanyakan vertebra thoracic mempunyai hemotra atas dan bawah, yang diperlukan untuk menyambung dengan tulang rusuk. Walau bagaimanapun, pada vertebra pertama terdapat fossa di atas, dan pada kesebelas dan kedua belas tidak terdapat lubang sama sekali. Proses-proses artikular diputar ke hadapan, spin - down. Prosesnya sendiri lama dan bertindih antara satu sama lain dalam corak ubin.

Dalam anatomi, tulang belakang tulang belakang thoracic bernombor dari T1 hingga T12.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar adalah sejenis "jambatan" di antara daerah toraks yang tidak aktif dan rantau sakral yang tidak bergerak.

Jabatan ini terdiri daripada lima vertebra besar. Walau bagaimanapun, beberapa di tulang belakang lumbar tidak lima, tetapi enam vertebra, yang dijelaskan oleh lumbalization.

Bantuan Lumbalization adalah anomali kongenital. Dalam seseorang yang dilahirkan bersamanya, vertebra pertama rantau sakral sepenuhnya atau sebahagiannya dipisahkan dan menjadi tambahan (keenam) tulang belakang kawasan lumbar. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang seseorang daripada hidup, dan tulang belakang berfungsi sepenuhnya. Vagina "berlebihan" tidak menimbulkan ketidakselesaan dan kesakitan.

Rantau lumbar dibezakan dengan sedikit lekuk, yang diperlukan untuk menahan usaha yang besar, kerana ia menyumbang hingga tiga perempat dari keseluruhan beban pada tubuh manusia.

Walaupun kuasa lumbar, ia adalah paling terdedah kepada kecederaan dan penyakit. Senaman fizikal yang kerap dan sengit membawa kepada pemakaian cakera intervertebral yang beransur-ansur. Terlalu tekanan pada bahagian bawah menjadi sumber permulaan dan perkembangan seterusnya hernia intervertebral, yang merangsang proses saraf. Oleh kerana itu, seseorang mengalami kesakitan. Terdapat pelanggaran terhadap sistem saraf pusat dan periferal. Oleh itu, anda harus berhati-hati ketika bergerak, melakukan latihan fizikal dan mengangkat objek berat.

Dalam anatomi vertebra lumbar adalah bernombor dari L1 hingga L5.

Jabatan Sacral

Wilayah sakral adalah lima vertebra yang membentuk sakrum - tulang besar yang berbentuk seperti segitiga atau baji. Ia terletak di antara tulang pelvis. Ternyata sacrum menghubungkan bahagian atas tulang belakang dengan pelvis, tulang ekor dan kaki bawah.

Semasa kelahiran, rantau sakral kelihatan seperti vertebra yang berasingan, tetapi biasanya, pada usia dua puluh lima tahun, mereka bersatu dan kehilangan semua pergerakan. Oleh itu, kanak-kanak lebih terdedah kepada penyakit dan kecederaan di rantau sakral.

Tulang sakral pada wanita adalah berbeza daripada lelaki: ia lebih pendek, lebih luas dan tidak terlalu melengkung.

Pada gambar rajah anatomi, vertebra sakral dihitung dari S1 hingga S5.

Jabatan Coccyx

Tailbone adalah terkecil di tulang belakang. Ia terdiri daripada vertebra, jumlahnya boleh dari tiga hingga lima, bergantung kepada perkembangan individu organisma. Bentuk tailbone serupa dengan piramid melengkung, asasnya terletak di bahagian atas. Tunggul, walaupun rudiment, melakukan fungsi penting untuk seseorang - pengedaran aktiviti fizikal.

Terutama penting ialah tailbone untuk wanita. Dia mengubah kedudukan semasa bersalin, bergerak sedikit. Terima kasih kepada ini, ruang di mana kanak-kanak menjadi cahaya menjadi lebih luas. Ini memudahkan bersalin, mengurangkan kesakitan dan mengurangkan kecederaan kepada ibu dan bayi.

Vertebra pertama bahagian ini berbeza daripada yang lain dalam proses artikularnya ("tanduk kelinci"). Tanduk-tanduk ini disambungkan ke sakrum, yang menjadikan jabatan itu bergerak ke kanan.

Sekitar tailbone adalah banyak endapan saraf. Atas sebab ini, kecederaan dan lebam di bahagian ini menyebabkan kesakitan yang teruk. Pelvis seorang wanita adalah berbeza dari pelvis lelaki dengan saiz dan ciri-ciri anatomi, jadi separuh wanita manusia lebih cenderung mengalami penyakit seperti itu.

Dalam anatomi, penomboran tulang belakang tulang belakang adalah Co1 hingga Co5.

Berapa banyak tulang yang ada di tulang belakang manusia? Cari maklumat lanjut dalam artikel baru kami.

Membina secara terperinci

Tulang belakang terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • vertebra;
 • otot;
 • cakera intervertebral;
 • sendi;
 • saraf tunjang.

Pertimbangkan setiap bahagian ini secara berasingan.

Video - Spine dan struktur anatominya

Vertebra

Vertebra adalah salah satu komponen utama tulang belakang. Tubuhnya cukup kuat, jadi sukar untuk mencederakannya. Untuk kekuatan tulang belakang adalah bahan spongy yang bertanggungjawab. Ia menyediakan keupayaan untuk menahan beban tertentu. Selain palang tulang, di dalam tubuh vertebra mengandungi otak merah tulang, fungsi utama yang membentuk pembentukan darah.

Setiap tulang belakang di bahagian belakang mempunyai protrusions - mereka dipanggil arka. Mereka dilampirkan pada bahagian belakang badan vertebra dengan dua kaki - ini adalah bagaimana foramen vertebra terbentuk. Serangkaian lubang di vertebra mewujudkan saluran tulang belakang. Fungsi utama fungsinya adalah untuk melindungi dan memelihara kord rahim.

Dari proses busur:

 • Proses spinus dari arka bergerak kembali;
 • proses melintang terletak di setiap sisi arka;
 • proses artikular terletak dalam dua proses di atas dan di bawah gerbang.

Kemasyhuran dan ke kanan lajur vertebral adalah satu siri bukaan foraminar yang dibentuk oleh proses artikular, kaki dan badan vertebra bersebelahan. Lubang-lubang ini membolehkan laluan saluran darah dan akar saraf besar dari saluran tulang belakang.

Cakera Intervertebral

Dalam tulang belakang ada dua puluh tiga. Ketinggian cakera adalah dari tujuh hingga sepuluh milimeter dengan diameter purata empat sentimeter. Perubahan saiz adalah disebabkan lokasi cakera: di kawasan serviks, lima hingga enam milimeter, di daerah torak, tiga hingga lima milimeter, dan di kawasan lumbar, sepuluh milimeter. Cakera intervertebral tidak memisahkan atlas dan paksi, serta vertebra di sakrum dan tailbone (ketika mereka tumbuh bersama pada masa dewasa).

Fungsi utamanya ialah untuk melindungi vertebra daripada geseran yang merosakkan, untuk mewujudkan sokongan dan penyerapan kejutan, kerana cakera berfungsi mengikut prinsip musim bunga.

Disk intervertebral terdiri daripada cincin berserabut, di dalamnya adalah nukleus gelatin. Inti dapat memberi dan mengambil cecair, sambil menukar jumlahnya. Dalam kes beban pada tulang belakang, ia "menyerap" air; jika tiada beban, ia dibebaskan. Keupayaan ini menyediakan fungsi bantalan cakera intervertebral.

Kecederaan, pemampatan cakera, lebam, dislokasi boleh mengakibatkan gangguan pada cakera intervertebral. Oleh itu, nukleus nukleus pulpa, yang kemudian menjadi hernia intervertebral. Nukleus menonjol memerah akar saraf, yang menyebabkan sakit di bahagian belakang.

Cakera Intervertebral mempunyai dua fungsi utama - untuk menyokong tulang belakang dan menjadi penyerap kejutan untuknya. Disk "menghilangkan" getaran dan perubahan yang jatuh pada tulang belakang. Ia juga merangkumi saraf tunjang dan otak.

Sendi Faceted

Proses-proses artikul meluas dari plat vertebral dan mengambil bahagian dalam pembentukan sendi faset. Dua vertebra bersebelahan dihubungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah busur. Susunan mereka adalah simetri.

Proses-proses artikular diarahkan antara satu sama lain, dan ujungnya terdiri daripada tulang rawan artikular. Rawannya sendiri licin dan licin, dan ini mengurangkan geseran tulang. Ia adalah "dilincirkan" dan memberi suapan pada cecair sinovial. Hujung aspek dilampirkan dalam kapsul artikular - "beg" kecil yang dimeteraikan.

Fungsi utama sendi facet adalah mereka membantu gerakan vertebra, dan tulang belakang itu sendiri menjadi fleksibel dan mudah alih.

Otot

Dua kumpulan otot membantu kerja tulang belakang - mereka adalah flexor dan ekstensor. Mereka mengarahkan pergerakan badan manusia atau anggota badan individu di ruang angkasa. Dengan cara ini seseorang membuat pergerakan berkat ketat yang diselaraskan oleh sistem kawalan otak dan kerja harmoni dari otot-otot yang bergerak rangka.

Otot extensor membantu seseorang bangun. Kumpulan otot ini terletak di bahagian belakang tulang belakang.

Sebaliknya, otot-otot fleksor terletak di bahagian depan tulang belakang. Mereka membantu apabila membongkok badan atau membongkok ke hadapan.

Kerja-kerja kumpulan otot yang berbeza konsisten: misalnya, jika otot flexor kontrak, otot extensor berehat pada masa ini.

Otot bertindak sebagai penstabil untuk tulang belakang. Masalah dengan korset otot yang kurang maju atau berat badan berlebihan akan menyebabkan kelengkungan tulang belakang dan tekanan yang meningkat ke atasnya.

Bungkusan

Ligamen kelihatan seperti tisu kuat tisu berserabut, tujuannya adalah untuk melindungi cakera intervertebral dari kerosakan, menjaga vertebra bersama-sama dan menstabilkan tulang belakang untuk mengekalkan keseimbangan.

Terdapat tiga kumpulan ligamen di tulang belakang: anterior membujur, supraspinatus, dan membujur posterior. Ligamen longitudinal adalah band pepejal, dari bahagian atas tulang belakang ke kawasan coccyx. Mereka berjalan di sepanjang vertebra dan menghalang pergerakan yang tidak perlu dari sisi tulang belakang. Ligamen supraoral menghubungkan vertebra.

Kord tulang belakang dan akar saraf

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Ia kelihatan seperti tali berjuta-juta sel dan gentian saraf, yang masing-masing bertanggungjawab untuk bahagian tubuh yang berasingan. Saraf tunjang terletak pada kanal tulang belakang dan dikelilingi oleh tiga cengkerang: keras, lembut dan araknoid.

Kord rahim panjang: ia bermula di rantau otak dan berakhir di antara vertebra pertama dan kedua tulang belakang lumbar. Akar akar saraf meninggalkannya, dan "ekor kuda" dibentuk dari mereka. Akarnya menyentuh bahagian bawah badan.

Pada manusia, saraf tunjang beroperasi menurut corak segmental - segmen tertentu tulang belakang bertanggungjawab untuk setiap bahagian tulang belakang. Bahagian yang terletak di rantau serviks, "mengawal" leher dan tangan. Yang di rantau toraks berada di belakang abdomen, dada dan organ di kawasan ini. Segmen saraf tunjang, yang terletak di rantau lumbosacral, bertanggungjawab untuk anggota bawah dan organ pelvis.

Impuls saraf, lulus dari saraf tunjang melalui saraf, mengalir ke semua organ dan mengawal fungsi mereka.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci, struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya, serta mengenali pencegahan penyakit, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Momen kebenaran

Di tulang belakang manusia ada antara tiga puluh dua hingga tiga puluh empat vertebra, yang termasuk:

 • tujuh vertebra serviks;
 • dua belas thoracic vertebrae;
 • lima vertebra lumbar;
 • lima vertebra sakral dihitung sebagai satu tulang;
 • dari tiga hingga lima tulang belakang tulang belakang.

Struktur tulang belakangnya agak rumit, dan jika sekurang-kurangnya beberapa bahagiannya rosak, maka seluruh tubuh manusia akan berhenti berfungsi secara normal. Oleh itu, adalah penting untuk memantau kesihatan anda dan tidak membahayakan sistem locomotor.

Struktur vertebra manusia

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang, dipasang pada struktur berbentuk S, yang mana fungsi muskuloskeletal seluruh rangka disediakan.

Struktur vertebra manusia pada masa yang sama mudah dan rumit, maka ia akan dipertimbangkan lagi, apa bahagian-bahagiannya terdiri dan fungsi apa yang ia lakukan.

Tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian utama kerangka manusia, sesuai untuk melaksanakan fungsi sokongan. Oleh kerana struktur dan keupayaan susutnya yang unik, tulang belakang dapat mengedarkan beban bukan sahaja sepanjang keseluruhan panjangnya, tetapi juga pada bahagian lain rangka.

Tulang belakang terdiri daripada 32-33 vertebra, dipasang ke dalam struktur bergerak, di dalamnya terdapat saraf tunjang, serta ujung saraf. Cakera intervertebral terletak di antara vertebra, yang mana tulang belakang mempunyai kelonggaran dan mobiliti, dan bahagian tulangnya tidak menyentuh antara satu sama lain.

Terima kasih kepada struktur tulang belakang dengan sempurna yang dicipta oleh alam semula jadi, ia dapat memastikan aktiviti manusia biasa. Dia bertanggungjawab untuk:

 • penciptaan sokongan yang boleh dipercayai apabila bergerak;
 • prestasi organ yang betul;
 • menggabungkan tisu otot dan tulang menjadi satu sistem;
 • perlindungan saraf tunjang dan arteri vertebra.

Fleksibilitas tulang belakang dalam semua berkembang secara individu, dan bergantung terutamanya pada kecenderungan genetik, serta jenis aktiviti manusia.

Lajur tulang belakang adalah rangka untuk lampiran tisu otot, yang pada gilirannya adalah lapisan pelindung untuknya, kerana ia mengambil pengaruh mekanikal luaran.

Bahagian tulang belakang

Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian.

Nombor jadual 1. Struktur vertebra. Ciri-ciri dan fungsi jabatan.

Struktur Vertebra

Vertebra adalah komponen utama tulang belakang.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang terdapat lubang kecil yang dikenali sebagai terusan vertebral. Ia dikhaskan untuk saraf tunjang dan arteri vertebra. Mereka melewati seluruh tulang belakang. Sambungan saraf tunjang dengan organ dan anggota tubuh dicapai melalui ujung saraf.

Pada asasnya, struktur tulang belakang adalah sama. Hanya kawasan yang ditumbuk dan sepasang vertebra yang direka untuk melaksanakan fungsi tertentu berbeza.

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki (di kedua-dua belah badan);
 • terusan tunjang;
 • proses artikular (dua);
 • proses melintang (dua);
 • proses spinous.

Badan vertebra terletak di depan, dan proses - di belakang. Yang terakhir adalah hubungan antara belakang dan otot. Fleksibilitas tulang belakang dikembangkan secara individu untuk semua orang, dan ia bergantung, pertama sekali, pada genetik manusia, dan hanya pada peringkat pembangunan.

Buah pinggang kerana bentuknya idealnya melindungi kedua-dua saraf tunjang dan saraf yang meluas daripadanya.

Tulang belakang dilindungi oleh otot. Oleh kerana kepadatan dan lokasi mereka, lapisan seperti shell terbentuk. Thorax dan organ melindungi tulang belakang di hadapan.

Struktur vertebra seperti itu dipilih secara alamiah bukan secara kebetulan. Ia membolehkan anda mengekalkan kesihatan dan keselamatan tulang belakang. Di samping itu, bentuk ini membantu vertebra kekal kuat untuk masa yang lama.

Vertebrae pelbagai jabatan

Tulang serviks adalah kecil dan memanjang. Dalam proses transversinya terdapat pembukaan segi tiga yang agak besar yang dibentuk oleh tulang belakang.

Vertebra thoracic. Dalam tubuhnya, saiznya yang besar, adalah lubang bulat. Pada proses transversal vertebra toraks ada lubang rusuk. Sambungan vertebra dengan kelebihan adalah fungsi utamanya. Pada sisi vertebra ada dua lagi lubang - lebih rendah dan atas, tetapi mereka adalah tulang rusuk.

Vulgaris lumbal mempunyai badan besar berbentuk kacang. Proses spinus terletak secara mendatar. Di antara mereka ada jurang kecil. Terusan vertebral vertebra lumbal agak kecil.

Vertebra Sacral. Sebagai vertebra berasingan, ia wujud sehingga kira-kira 25 tahun, kemudian ia bergabung dengan orang lain. Akibatnya, satu tulang terbentuk - sakrum, yang mempunyai bentuk segi tiga, puncaknya yang menghadap ke bawah. Vertebra ini mempunyai ruang bebas kecil yang diperuntukkan kepada saluran tulang belakang. Vertebra yang disambung tidak menghentikan prestasi fungsi mereka. Vertebra pertama bahagian ini menghubungkan sakrum dengan vertebra lumbar kelima. Puncak ialah vertebra kelima. Dia menghubungkan sakrum dan tailbone. Baki tiga tulang belakang membentuk permukaan pelvis: bahagian hadapan, belakang dan sisi.

Tailbone adalah bujur. Menguatkan lewat, yang menjejaskan integriti tailbone, kerana ia boleh rosak pada usia awal sebagai akibat daripada pukulan atau kecederaan. Dalam tulang belakang tulang belakang pertama, badan ini disediakan dengan tumbuhan, yang merupakan asas. Di bahagian atas vertebra pertama jabatan coccygeal adalah proses sendi. Mereka dipanggil tanduk tanduk. Mereka disambungkan kepada tanduk di dalam sakrum.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci, struktur tulang belakang manusia, serta mempertimbangkan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Ciri struktur vertebra tertentu

Atlant terdiri daripada arka hadapan dan belakang, yang disambungkan bersama oleh orang ramai. Ternyata Atlanta bukannya badan - cincin itu. Proses tidak hadir. Atlant menghubungkan tulang belakang dan tengkorak berkat tulang oksipital. Penebalan sisi mempunyai dua permukaan artikular. Permukaan atas adalah bujur, menyertai tulang oksipital. Permukaan bulat yang lebih rendah bersambung dengan vertebra serviks kedua.

Pusingan serviks kedua (paksi atau epistropi) mempunyai proses besar yang menyerupai bentuk gigi. Scion ini adalah sebahagian daripada Atlanta. Gigi ini paksi. Atlas dan kepala berputar di sekelilingnya. Sebab itulah epistropi dipanggil paksi.

Oleh kerana berfungsi bersama dua vertebra pertama, seseorang dapat memindahkan kepalanya ke pelbagai arah tanpa mengalami masalah.

Vertebra serviks keenam adalah proses rusuk yang berbeza, yang dianggap tidak asas. Dia dipanggil pembesar kerana dia mempunyai proses spinus lebih lama daripada tulang belakang lain.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci berapa banyak selekoh tulang belakang manusia, dan juga mempertimbangkan fungsi selekoh, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Diagnosis penyakit tulang belakang

Vertebrology adalah cawangan perubatan moden di mana perhatian diberikan kepada diagnosis dan rawatan tulang belakang.

Sebelum ini, ini dilakukan oleh ahli neuropatologi, dan jika kes itu sukar, maka seorang ortopedik. Dalam perubatan moden, ini dilakukan oleh doktor yang dilatih dalam bidang patologi tulang belakang.

Perubatan hari ini menyediakan pakar perubatan dengan pelbagai peluang untuk mendiagnosis penyakit tulang belakang dan merawatnya. Di antara mereka, kaedah invasif yang minimum adalah popular, kerana dengan campur tangan yang minimum dalam badan, hasil yang lebih baik dicapai.

Dalam vertebrologi, kaedah diagnostik yang mampu menghasilkan hasil dalam bentuk imej atau jenis visualisasi yang lain adalah penting. Sebelum ini, doktor boleh menetapkan hanya sinaran-X.

Kini terdapat banyak lagi pilihan yang dapat memberikan hasil yang tepat. Ini termasuk:

Lebih-lebih lagi, hari ini dalam amalan perubatan, peta pengekalan segmen sering digunakan oleh ahli vertebrologi. Ia membolehkan anda untuk mengaitkan punca dan gejala yang mana vertebra dipengaruhi dan dengan mana organ-organ itu dikaitkan.

Jadual nombor 2. Peta pemetaan segmen