Utama / Diagnostik

Struktur, fungsi dan penyakit sendi pinggul

Hip bersama memainkan peranan besar dalam kehidupan orang ramai. Kedudukan tegak menyebabkan perubahan dalam struktur tulang, mengakibatkan sendi, yang merupakan salah satu elemen muskuloskeletal utama tubuh manusia. Anatomi sendi pinggul seseorang dapat membantu memahami strukturnya, serta sebab-sebab penampilan penyakit.

Struktur sendi pinggul

Terima kasih kepada sendi pinggul, seluruh bahagian bawah badan boleh bergerak, ia adalah komponen penghubung untuk anggota badan dengan seluruh kerangka. Sendi adalah sambungan mudah alih tulang, iaitu, seluruh pergerakan anggota badan bergantung padanya. Jawapan kepada persoalan di mana sendi pinggul terletak agak mudah - ia terletak di persimpangan pelvik, femur.

Ia mempunyai kuasa yang besar dalam dirinya sendiri, sebagai sokongan kepada seluruh organisma. Beban besar dan fungsi motor yang diberikan kepada sendi, mempengaruhi perkembangan struktur anatominya.

Sendi pinggul adalah sfera, terdiri daripada beberapa bahagian:

 • acetabulum;
 • kepala femoral;
 • beg artikular dengan cecair di dalamnya.

Juga dalam struktur sendi pinggul termasuk organ-organ otot, saluran darah. Bentuk sendi pinggul memberikan pergerakan anggota badan dalam semua pesawat. Setiap bahagiannya patut mendapat perhatian yang berasingan, kerana pergerakan di sendi pinggul diberikan terima kasih kepada kerja yang diselaraskan dari semua elemennya. Foto sendi pinggul menunjukkan semua bahagian utamanya.

Tulang dan tulang rawan

Tulang-tulang di sendi berfungsi sebagai elemen pendukung utama, adalah pada mereka bahawa seluruh tubuh diadakan. Tulang pelvis memasuki sendi pinggul. Acetabulum adalah rehat di tempat splicing tulang, ia mengulang bentuk bentuk kepala femoral dan dibentuk oleh penggabungan tiga tulang. Biasanya, mereka benar-benar sesuai dengan bentuk dan saiz antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, terdapat patologi di mana kepala femoral boleh diposisikan supaya tidak memasukkan sepenuhnya acetabulum, contohnya, dalam kes displasia.

Oleh kerana bentuk kepala sfera, sendi mempunyai beberapa paksi, jadi pergerakan boleh dilakukan dalam beberapa pesawat sekaligus:

 1. Frontal bertanggungjawab untuk lanjutan dan lekapan.
 2. Menegak digunakan untuk membawa paha ke dalam, ke luar.
 3. Sagittal memimpin kaki, mengetuai kembali.

Di samping itu, ia juga menjalankan pergerakan putaran.

Menarik Sendi kadang-kadang dipanggil berbentuk kacang disebabkan oleh hakikat bahawa rongga hanya meliputi tiga perempat daripada kepala.

Kepala tertutup tulang rawan pada tulang paha menghalang geseran yang berlebihan dan, seterusnya, pemusnahan tisu tulang. Tisu tulang rawan adalah permukaan licin dan tahan lasak. Ini dicapai kerana fakta bahawa separuh rawan membentuk kolagen, yang membolehkan sendi menjadi elastik dan berfungsi.

Mengalami kesan mekanikal, tulang rawan dimampatkan, tetapi cepat dipulihkan kerana sel rawan dan komposisi air. Lama kelamaan, tulang rawan mula pudar dan tidak lagi sepenuhnya memenuhi fungsinya, peningkatan geseran pada tulang - ini membawa kepada sensasi yang menyakitkan dan pemusnahan tisu tulang.

Beg yang diartikulasikan

Sendi melindungi kantung sinovial, ia terdiri daripada tisu penghubung yang mantap. Keistimewaan kain menjadikannya tahan lama, tetapi elastik. Kapsul terlampir ke tepi acetabulum dan ligamen melintang. Beg ini meliputi berongga di dalam bulatan dan di hadapannya bergabung dengan garis intertrochanter.

Sinovium ini melapisi kapsul dari bahagian dalam. Ia menyuburkan tulang rawan artikular, terletak di dalamnya, di dalamnya adalah serat saraf dan saluran darah. Di samping itu, ia merupakan organ sintesis untuk cecair sinovial yang mengisi seluruh rongga membran.

Fluida sangat penting untuk tulang, untuk mengurangkan geseran permukaan, sebagai pelincir mereka, ia juga diperlukan untuk menghidupkan tulang. Ia terdiri daripada polisakarida, yang mana hyaluronan dibina, yang diperlukan untuk keanjalan tisu tulang rawan.

Dalam beg tiga beg sinovial:

 • puncak iliac;
 • meludah;
 • gluteus sciatic.

Setiap melakukan fungsi penting dan perubahan patologi pada bila-bila masa boleh membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Bungkusan

Untuk memegang kepala dalam ligamen acetabulum diperlukan, mereka menstabilkan gerakan. Terdapat beberapa jenis ligamen, masing-masing bertanggungjawab untuk fungsinya.

Ileo-femoral

Ini ligament berbentuk kipas mempunyai ketebalan dan kekuatan terbesar kerana beban yang diperlukan. Ia bermula dari bahagian atas permukaan sendi dan pergi ke bahagian bawah, menjejaskan tulang paha.

Fungsinya termasuk halangan kepada lanjutan anggota badan dan kejatuhan badan ketika berjalan. Ia boleh menahan sehingga 300 kg.

Fizikal awam

Tudung itu dianggap nipis dan paling lemah. Ia berasal dari tulang pelvis pubis, melewati tusukan kecil, bergabung dengannya.

Ligament menghalang penculikan pinggul semasa bergerak.

Femoral saintis

Ligan ini melekat pada ischium, mengikat leher femoral, dan akhirnya melekat ke kawasan di sebelah pengawal yang lebih besar.

Bungkusan diperlukan untuk melambatkan pemacu femur ke dalam.

Paha pusingan

Ligator pusingan femoral terletak di dalam kapsul synovial, mempunyai bentuk gelung. Ini adalah tisu longgar yang ditutup dengan membran artikular. Antara serat adalah ujung saraf, saluran darah. Tanpa sambungan yang kuat, anggota badan tidak berfungsi dengan normal.

Tisu otot sendi

Otot memainkan peranan penting dalam sistem muskuloskeletal. Femoral adalah yang paling berkuasa di seluruh badan. Setiap pergerakan memerlukan sebilangan besar otot, masing-masing mempunyai kepentingan berfungsi sendiri.

Untuk rujukan! Selain fungsi ini, otot juga melindungi tulang semasa pukulan, mengurangkan beban pada kaki semasa pergerakan. Dalam pergerakan sendi yang melibatkan otot paha, punggung.

Peredaran darah

Sistem pembekalan darah direka supaya darah melalui kapal memasuki tisu, di luar dan di dalamnya. Disebabkan ini, terdapat proses yang berterusan untuk memberi makan tisu-tisu artikular dan menenuninya dengan oksigen.

Pemakanan luaran diperoleh melalui darah arteri dari saluran yang berasal dari arteri dalam paha. Cawangan mereka pergi ke arah yang bertentangan dan darah mengalir ke tisu otot, beg sinovial.

Melalui fossa dan ligamen artikular, darah mengalir melalui arteri obturator, ia menembusi bahagian dalam beg dan menyebarkan darah di sana. Arteri ini adalah satu-satunya sumber bekalan oksigen untuk tulang kepala dan tulang rawan.

Produk-produk pertukaran melalui darah melalui urat, yang terhubung selepas urat paha dan urat iliac.

Innervation

Saraf bertanggungjawab terhadap kepekaan, pergerakan anggota badan. Mereka menyediakan sejumlah besar serat saraf periosteum. Saraf berikut juga terlibat dalam peraturan saraf:

Setiap struktur saraf bertanggungjawab untuk kawasan sendi dan apa-apa perubahan dalam saraf membawa kepada pelanggaran kepekaan organ. Anatomi sendi boleh dilihat secara terperinci dalam video.

Oleh itu, dapat difahami bahawa anatomi manusia, di mana sendi pinggul memainkan peranan yang besar, sangat kompleks. Tetapi walaupun kerumitan badan manusia terdedah dan memerlukan perhatian. Kerja sendi pinggul dicapai dengan usaha bersama setiap organnya. Ia adalah perlu untuk memantau kesihatan kaki, untuk melakukan senaman sederhana untuk jangka hayat.

Kami akan sangat berterima kasih jika anda menilai dan berkongsi di rangkaian sosial.

Hip bersama

Apabila bergerak di angkasa, rangka manusia mengalami beban besar pada sendi dan mekanisme muskuloskeletal. Peranan asas asas yang kuat dimainkan oleh pelvis dan paha, dan keseluruhannya terdiri daripada sendi pinggul, yang kesihatannya sangat penting untuk kehidupan yang penuh.

Sendi pinggul adalah sambungan antara kepala paha dan tulang pelvis oleh acetabulum. Keseluruhan permukaan sendi dilengkapi dengan rawan hyaline untuk mencegah lelasan dan memakai sendi ini. Rongga acetabular mempunyai liputan cartilaginous hanya di kawasan separa lunar. Seperti sendi lain, pinggul juga mempunyai kantung sinovial yang bertindak sebagai penghalang perlindungan. Sebaliknya, acetabulum dilampirkan pada acetabulum.

Sambungan ini adalah asas yang kuat dalam struktur semua tulang badan, kerana ia mengambil keseluruhan beban apabila bergerak, melompat dari ketinggian, berjalan. Fungsi sendi pinggul terutamanya bergantung kepada keadaan dan kesihatannya, oleh itu penting untuk mencegah pemulihan dan penguatan sendi sepanjang hayat.

Tulang belulang

Sendi pinggul terdiri daripada artikulasi kepala dan rongga femoral (takik) di permukaan tulang pelvis, yang pada gilirannya terdiri daripada struktur yang lebih kecil dalam bentuk tulang iliac, pubis dan sciatic.

Hollow disebut acetabulum, bukan hanya pada manusia, tetapi juga pada beberapa serangga di mana ia wujud, misalnya, belalang, di mana otot melompat dihubungkan dengan mekanisme menjijikkan dengan bantuan seorang trochanter. Pada umumnya, kemurungan ini menyerupai kawah di permukaan bulan. Mari kita periksa lebih terperinci struktur sendi pinggul.

Struktur anatomi tulang pinggul

 • Pubis adalah tulang berpasangan yang dibentuk oleh badan cawangan atas dan bawah. Kedua-dua cawangan ini terletak bersebelahan antara satu sama lain pada satu sudut. Kedudukan menegak, yang melindungi kedua-dua cawangan permukaan tulang kemaluan, mempunyai penunjukannya sendiri - ini adalah simfisis kemaluan, serta nama lain dari symphysis kemaluan. Tulang kemaluan, iaitu, badannya menentukan bahagian anterior acetabulum, dan sambungan cawangan membentuk injap tutup (pembukaan) dalam bentuk membran.
 • Tulang sciatic adalah permukaan bawah pelvis, yang terdiri daripada cawangan dan badan, yang kedua seterusnya berpanjangan kemaluan (kemuncak di bahagian atas) dan tulang iliac. Struktur ini dipasang pada mayat pubis (terletak di atas) dan ilium (ligamen di depan) di kawasan rongga di pinggul. Cawangan menyerupai garis berbentuk S yang diarahkan ke atas dari badan ke tulang permukaan kemaluan.
 • Tulang iliac adalah bahagian atas pelvis, yang terdiri daripada sayap (bahagian atas, lebar dan nipis) dan permukaan sakrum, akibat dari lampiran, gumpalan, permukaan dan tulang yang dibuat. Fungsi tulang ini adalah artikulasi badan tulang kemaluan dan tulang, membentuk aseton.
 • Femur adalah tulang tubular yang besar, strukturnya termasuk permukaan penghubung (epiphyses) yang peranannya adalah untuk menyambungkan femur dengan kaki bawah (epiphysis bawah) dan pelvis (epiphisis atas) dalam acetabulum, yang membentuk sendi pinggul. Gabungan sendi ini dilakukan dengan menggunakan ligamen kompleks. Paha dilekatkan pada paha dengan bantuan ligamen cruciate, quadriceps (patella), ligamen lateral (lateral) dan yang lebih kecil. Femur, iaitu epiphisis atas dipanggil kepala femur, yang dikeringkan oleh tulang rawan, tanpa itu menjadi mustahil untuk membuat putaran dengan pelvis relatif kepada kaki dan kaki bawah.

Sendi jari

Jari adalah sistem yang terdiri daripada tulang dan alat ligamen, tanpa fungsi yang kehidupannya tidak kelihatan pada seseorang. Jari-jari yang dikembangkan dengan baik dari segi anatomi, memberi kemungkinan keseluruhan sistem pergerakan pelbagai.

Sebaliknya, jari adalah sebahagian daripada tangan, yang terdiri daripada bahagian lain yang kurang maju dan bergerak.

Berus dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • Pergelangan tangan - terdiri daripada dua baris yang saling terhubung dalam bentuk tulang kompleks kecil (proksimal dan jauh). Kumpulan proksimal terletak di barisan tengah, yang terdiri daripada tulang scaphoid, trihedral, berbentuk kacang dan tulang scaphoid. Sebaliknya, barisan jauh (distal) merangkumi formasi mengikut bentuk trapezoid, poligon, capitate dan bentuk tulang berbentuk cangkuk.
 • Metacarpus adalah koleksi tulang-tulang tubular kecil yang dilampirkan pada pergelangan tangan barisan distal tulang. Kepala sfera tulang metacarpal membentuk hubungan dengan tulang fungsional proksimal.
 • Jari termasuk beberapa falang, pada jari yang berbeza. Sebagai contoh, terdapat hanya 2 dari mereka pada ibu jari, sementara yang lain mempunyai 3 falanx. falang distal sedikit lebih lama daripada proksimal kerana keunikannya. Phalanx terdiri daripada kepala, badan dan asas.

Dalam anatomi jari-jari, mengikut struktur, adalah adat untuk mengasingkan ligamen dari satu atau sebahagian bahagian sendi. Terdapat sendi artikular utama berikut: interphalangeal, metacarpophalangeal, radiocarpal dan metacarpal carpal.

Pergelangan pergelangan tangan terbentuk dari dua tulang: deretan tulang pergelangan tangan dan proksimal. Sambungan ini menyediakan fungsi penting, seperti perpesinan, sambungan pergelangan tangan, fleksi, dan lain-lain. Mekanisme ini berinteraksi langsung dengan tulang pra-bahu. Sendi ditutup dengan sistem ligamen kompleks yang sepenuhnya meliputi tisu tulang.
Sendi Interphalangeal membolehkan jari untuk membengkok dan melonggarkan. Juga fungsi menghadkan adalah penting, yang menetapkan amplitud pergerakan jari.

Jalin bersama

Agregat kumpulan penyambung membentuk kebangkitan ibu jari. Bersama ini berasal dari tulang pergelangan tangan dan metacarpus. Jempol, maka fungsi fleksinya adalah disebabkan oleh kerja tulang sesamoid, yang terletak di dekat falanx jari proksimal. Tidak seperti kumpulan otot jari kecil, ibu jari mempunyai kumpulan otot sendiri, dipisahkan dari jari-jari lain.

Sakit di sendi pinggul

Kesakitan di sendi pinggul boleh disebabkan oleh banyak sebab, tetapi sebelum bercakap mengenai sebab-sebab ini, anda perlu memahami bagaimana kerja sendi pinggul.

Tulang pelvik terlibat dalam pembentukan tiga sendi: symphysis kemaluan, sendi sacroiliac berpasangan, dan sendi pinggul berpasangan. Bentuk sendi pinggul boleh diwakili dalam bentuk bola, terletak dalam sarang bulat dalam. Simposis pubis dan sendi sacroiliac tidak terlalu mudah bergerak, dan pada sendi pinggul (atau lebih tepatnya, mangkuk berbentuk mangkuk), yang menyediakan untuk kedua-dua kestabilan badan dan pergerakan kaki, pergerakan yang besar mungkin.

Sendi pinggul adalah salah satu sendi terbesar dalam tubuh kita. Kerana kenyataan bahawa, akibat evolusi, seseorang telah memulakan dua kaki, sendi pinggulnya adalah sendi pendukung utama dan menanggung beban yang besar ketika berjalan, berlari, dan membawa beban.

Rongga artikular sendi pinggul terbentuk oleh tulang panggul dan dipanggil acetabular (acetabular) rongga. Di sepanjang tepi kemurungan adalah lipatan acetabular - pembentukan fibrous-kartilago. Ia meningkatkan kedalaman kemurungan sebanyak 30%, tetapi fungsi utamanya adalah untuk melincirkan sama rawan artikular tulang kepala femoral dengan cecair sinovial (artikular). Mencipta kesan sedutan, ia menguatkan sendi pinggul.

Di dalam acetabulum adalah kepala femur, yang disambungkan ke badan femur dengan bantuan leher. Selalunya leher femur dipanggil "leher paha," tetapi ini adalah slang. Sedikit di bawah leher femoral adalah ketinggian tulang, yang dipanggil lidi besar dan kecil. Otot yang kuat melekat pada mereka.

Sekitar sendi terdapat kapsul sendi yang mengandungi ligamen yang menguatkan sendi pinggul. Di satu pihak, ligamen kuat ini dilampirkan pada satu hujung ke pelvik, dan pada ujung yang lain - ke paha. Satu lagi ligamen kuat (dipanggil ligamen kepala femoral, sering disebut sebagai ligamen pusingan) menghubungkan kepala femoral ke bahagian bawah acetabulum. Ada kemungkinan bahawa bundle ini juga menambah kekuatan pada sendi pinggul, mengehadkan putaran luaran paha. Kapsul sendi pinggul berfungsi dengan tujuan yang sama, yang ditegakkan semasa penggiliran luaran dan lanjutan pinggul.

Sendi pinggul dilindungi oleh otot-otot ritus gluteal di belakang dan otot-otot kumpulan anterior paha di depan. Kepala femoral, yang terletak di rongga acetabular, ditutup dengan rawan artikular. Rawan artikular pada sendi pinggul, rata-rata, mencapai ketebalan 4 mm, mempunyai permukaan yang sangat halus dari warna putih dan konsistensi padat anjal. Oleh kerana kehadiran rawan artikular, geseran di antara permukaan articular yang terhubung berkurangan.

Satu tulang boleh hidup hanya apabila darah mengalir kepadanya. Pembekalan darah ke kepala femoral dilakukan dalam tiga cara utama:

1. Kapal pergi ke tulang melalui kapsul bersama

2. Kapal terbang di dalam tulang itu sendiri

3. Kapal yang melintas di dalam ligamen kepala femoral. Kapal ini berfungsi dengan baik pada pesakit muda, tetapi pada masa dewasa, saluran darah ini biasanya menjadi lebih kurus dan tertutup.

Otot yang bergerak kaki pada sendi pinggul. melekat pada tulang pelvis tulang pelvik dan hujung atas tulang paha. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai anatomi sendi pinggul dalam artikel berasingan di laman web kami (klik tetikus untuk pergi ke artikel mengenai anatomi).

Penyebab Hip Pain di Dewasa

Ia kadang-kadang sukar untuk menentukan punca kesakitan di sendi pinggul, kerana ia boleh disebabkan bukan sahaja oleh kerosakan atau penyakit tempatan, tetapi juga dengan proses patologi di rongga perut, di tulang belakang lumbar atau di alat kelamin.

Selalunya kesakitan pada sendi pinggul memberikan kepada sendi lutut.

Secara asasnya, penyebab kesakitan di sendi pinggul boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

1) kecederaan pada sendi pinggul dan akibatnya:

kerosakan kepada ligamen dan kapsul sendi;

Sindrom APS atau sindrom ARS;

patah tulang di tulang paha;

dislokasi femur.

2) penyakit dan ciri-ciri individu struktur sendi pinggul, ligamen, otot sekitarnya:

sindrom piriformis;

tendonitis dan tenosynovity;

osteonecrosis kepala femoral (nekrosis avaskular, nekrosis aseptik);

3) penyakit dan kecederaan organ dan sistem lain yang ditunjukkan dengan menyinari (memancar) rasa sakit di sendi pinggul:

neuralgia daripada saraf kutaneous lateral femur (penyebab umum kesakitan pada sendi pinggul pada wanita hamil dengan diabetes);

penyakit neurologi tulang belakang;

4) penyakit sistemik:

arthritis (polymyalgia reumatik, gout, arthritis rheumatoid, sistemik lupus erythematosus, arthritis dalam penyakit usus radang - penyakit Crohn);

Arthropathy Charcot;

penyakit berjangkit pada sendi pinggul (penyakit Lyme, sindrom Reiter, batuk kering, dan lain-lain).

Terdapat sebab-sebab lain kesakitan yang sukar dikelaskan (synovitis toksik, lesi kanser primer dan sekunder, osteomalacia, osteomyelitis, dan lain-lain)

Banyak sebab-sebab ini saling berkaitan: misalnya, osteoartritis sendi pinggul mungkin disebabkan oleh trauma kronik, arthritis mungkin selepas trauma, dsb. jadi klasifikasi yang kita sebut agak sewenang-wenang dan, sebagai tambahan kepada maklumat ringkas, memerlukan pakar untuk mengetahui sebab sebenar sakit pada sendi pinggul dan rawatan.

Kanak-kanak mempunyai sebab-sebab tertentu kesakitan di sendi pinggul: epiphysiolysis (epiphysis tergelincir), penyakit Legg-Calve-Perthes, arthritis rheumatoid remaja, penyakit Masih, dll. Klinik kami merawat pesakit dewasa sahaja, oleh itu kami tidak akan menimbulkan penyebab sakit kanak-kanak

Artikel ini bertujuan semata-mata untuk maklumat yang komprehensif tentang penyakit dan taktik rawatannya. Ubat-ubatan sendiri boleh merosakkan kesihatan anda.

Apa tulang membentuk sendi pinggul

Lengan bawah seseorang mengalami beban berat apabila berjalan. Sendi sfera pinggul dari anggota bawah terdiri daripada tiga paksi: melintang, sagittal dan menegak, menyambung kaki dengan batang badan. Orang itu membuang, membongkok dan mengikat kaki, memutar pinggang.

Lokasi yang mendalam dan stabil antara tulang pelvis dan tulang paha membentuk landasan kukuh struktur tulang dan rawan, tendon dan tisu otot, dengan mana seseorang boleh berjalan lurus. Sendi adalah sokongan untuk tulang belakang dan pelvis yang dapat menahan tekanan batang atas.

Anatomi sendi pinggul

Struktur kompleks sendi pinggul seseorang diciptakan oleh tulang rawan, tulang, dan tisu otot. Sendi pinggul terbentuk dengan menghubungkan kepala femoral dengan acetabulum tulang pelvis. Asetabulum menghubungkan tulang iliac, kemaluan dan tulang belakang.

Gabungan bentuk kepala dan hollow menghilangkan memakai kain. Tisu rawan yang kuat, licin dan kenyal membetulkan leher tulang. Beg kapsul meliputi kepala, leher dan rongga, membentuk rongga yang dibarisi dengan tisu penghubung, penuh dengan cecair. Tiga bursas sinovial terletak berhampiran bersama: ileal-cuspidus, trochanter dan sciatic. Beg ini berfungsi sebagai penyerap kejutan, mengeluarkan geseran.

Di atas beg adalah ligamen dan tendon. Otot memperbaiki artikulasi, memperkuat dan bertanggungjawab untuk pergerakan sendi pinggul. Lipatan acetabular artikular mengetatkan kapsul ke tulang pelvis dan femoral.

Serat rawan meliputi fossa pelvis dan menahan bahagian dalam kepala paha. Saiz permukaan kemurungan meningkat sebanyak 10% dengan perbelanjaan bibir.

Komposisi tulang rawan hyaline termasuk air dan kolagen. Permukaan dalaman tisu tulang rawan lebih dekat ke lokasi kepala terdiri daripada asid hyaluronik, selebihnya tisu longgar.

Tisu penghubung yang kuat di dalam rongga pelvis dikelilingi oleh membran sinovial dengan bendalir, menyediakan artikulasi dan pergerakan. Tekanan pada peha diedarkan dengan betul, menghapuskan kecederaan.

Bibir memasuki ligamen melintang, di mana saraf dan vesel lulus ke kepala paha. Kapsul dilampirkan pada otot iliopsoas.

Struktur bingkai yang rumit menghasilkan kekuatan. Dengan bantuan sendi yang dapat menahan beban berat, seseorang bergerak, berjalan, crouches dan berenang.

Bungkusan paha

Anatomi ligamen pada sendi pinggul seseorang membentuk sistem yang koheren. Terdapat berkas berikut yang melaksanakan fungsi penting:

 1. Ligamen Ileo-femoral - kuat, mengambil beban. Bentuk kipas bermula di bahagian atas sendi, menyentuh tulang paha, menghilangkan putaran sendi, mengekalkan badan dalam kedudukan tegak.
 2. Ligama femoral adalah kecil, lemah, bermula di bahagian pinggang tulang pelvis, lebih jauh ke femur ke trochanter kecil, menghalang pengalihan paha.
 3. The sciatic-femoral - permulaan mengambil bahagian hadapan permukaan ischium dan mencapai bahagian belakang sendi, menyeberangi leher paha. Serat ligament diarahkan ke atas dan ke luar sebahagiannya memutarkan beg artikular dan hentikan pergerakan paha ke dalam.
 4. Tudung kepala femoral terdiri daripada tisu longgar, terletak di rongga sendi dengan cecair sinovial, tidak menganggap beban. Tudung itu bertanggungjawab untuk pergerakan bebas, menghalang dislokasi pinggul, dan juga melindungi kapal-kapal yang mengalir ke kepala.

Zon bundar serat kolagen dilampirkan pada tengah leher femoral. Satu ikatan gentian menghalang penculikan pinggul, dan susunan bulatan tisu berputar paha. Ligan triangular intra-artikular - penyerap kejutan, menghalang fraktur di bahagian bawah rongga artikular.

Ligital melintang dari acetabulum - ligamen dalaman, mengurangkan tekanan dan ubah bentuk tulang rawan, menghalang tulang pubis, sciatic, meningkatkan kawasan permukaan acetabulum.

Kerja-kerja ligamenten meregang spiral antara panggul dan paha, serta bingkai otot bersambung, seimbang, memastikan integriti pelvis dan kedudukan menegak tubuh manusia. Langkah-langkah untuk menguatkan ligamen adalah senaman yang kerap dan gaya hidup yang betul.

Struktur tulang hip

Sendi pinggul adalah sfera. Pertimbangkan tulang yang membentuk sendi pinggul. Sendi pinggul terdiri daripada artikulasi kepala femoral dan acetabulum tulang pelvis. Tulang pelvik terdiri daripada tulang sciatic, iliac, dan tulang kemaluan.

Mari kita lihat apa tulang membentuk struktur sendi pinggul. Pubic - tulang stim, terdiri daripada badan, cawangan atas dan bawah, terletak pada sudut.

Artikulasi permukaan sisi tulang kemaluan, disambungkan di tengah oleh tisu fibro-cartilage, dipanggil sendi kemaluan. Cabang membentuk membran - injap tutup. Bahagian anterior dari acetabulum adalah badan.

Nota Pembesaran tulang pelvis, mempunyai bentuk sabit, bertepatan dengan kepala paha, bersama-sama menghasilkan sokongan, pergerakan bebas dari sendi, tidak termasuk dislokasi. Rawan meliputi permukaan rongga dan kepala, melindungi daripada geseran.

Ischium terletak di permukaan bawah pelvis dan terdiri daripada cawangan dan badan bersebelahan dengan tulang kemaluan dan iliac di rongga pelvis.

Ilium - bahagian atas pelvis, terdiri daripada sayap dan permukaan sakrum. Ia menghubungkan badan tulang kemaluan dan tulang, membentuk acetabulum.

Paha - tulang tubular yang besar. Epiphisis unggul, yang dipanggil kepala femoral, sendi femur dengan kaki bawah dan pelvis dalam acetabulum. Kepala femoral ditutup oleh dua pertiga berongga, jadi sendi itu disebut berbentuk kacang. Sekumpulan kepala menguatkan sambungan.

Struktur sendi pinggul pada wanita adalah berbeza daripada pelvis lelaki. Fungsi penambakan wanita menyebabkan perbezaan. Pada wanita, pelvis dalam arah melintang dan membujur adalah rendah, luas dan lebih besar dalam jumlah. Tulang adalah nipis dan licin. Sayap Ileal dan tubercles sciatic dikerahkan lebih kuat. Pintu masuk ke pelvis adalah selang silang, lebih banyak lelaki, rongga tidak sempit.

Pada lelaki, rongga berbentuk corong. Sudut sendi kemaluan membosankan - 90-100 darjah. Pelvis seorang wanita cenderung lebih daripada pada lelaki sebanyak 10-15%. Otot-otot yang melekat pada tulang pelvis seorang wanita adalah besar untuk menyokong organ-organ pembiakan dalam kehamilan dengan betul dalam kedudukan yang betul.

Lihat juga:

Otot paha

Seseorang membuat pelbagai pergerakan. Otot sendi pinggul, anatomi femur adalah berkaitan rapat. Keanehan itu terletak pada kenyataan bahawa tanpa kerja tisu otot, sendi tulang tidak bergerak.

Otot-otot yang menggerakkan bahagian bawah badan dilampirkan pada bahagian atas femoral dan ke tulang pelvik. Otot-otot yang besar membetulkan kepala kepak dalam acetabulum. Kapal darah dilindungi daripada kerosakan semasa kecederaan, dan serpihan dihalang daripada bergerak.

Pukulan menegak, anteroposterior dan melintang berputar bersama melibatkan kumpulan otot yang bertanggungjawab keupayaan seseorang untuk duduk, memutarkan paha, memiringkan badan, menarik balik dan membawa paha. Otot gluteal dan femoral terletak pada permukaan depan paha, menyediakan seseorang dengan kedudukan menegak badan.

Hip flexors, extensors lutut:

 1. Otot Ilio-psoas - berasal dari ileum dan tulang sakral, dan pada tulang belakang yang lebih rendah. Menggerakkan badan ke hadapan.
 2. Tensor fascia yang luas paha berbentuk kipas, terletak di antara pinggul dan sendi lutut, ia tumbuh bersama dengan gluteus maximus.
 3. Bulan sabit - pendek, berbentuk gelendong, berisi, terletak di dalam sudut sendi pinggul.
 4. Proximally - di puncak kemaluan, distal - pada diaphysis daripada femur. Fungsi - memperluas kanal lahir.
 5. Penjahit - rata dan panjang, terletak di hadapan bisep femoris, membentuk terusan femoral.
 6. Otot penambah besar adalah berisi, fusiform, terletak pada ischium. Fungsi - mengikat badan ke hadapan.
 7. Otot berbentuk pir dan nipis membuat pembekuan kaki, menghidupkan paha ke luar.

Ekstensor pinggul yang melengkung lutut:

 1. Gelang gluteal diikat pada rahang pelvis, tepat pada sayap tulang sakral dan iliac, secara distilasi meludah pada tulang femoral. Otot gluteal kecil dan sederhana mengambil kaki. Gluteus maximus, yang terdiri daripada berkas serat, semimembranosus dan semitendinosus, terlibat dalam keupayaan seseorang untuk berdiri.
 2. Otot bisep paha bergerak di sepanjang permukaan sisi paha, berakhir dengan tiga cabang: lutut - pada patella, tibial - di pinggir tengkorak, tumit - pada tubercle calcaneal.
 3. Otot semitendinosus tebal, terletak di belakang otot bisep, mempunyai kepala sakral dan sciatic.
 4. Selaput membran yang luas, terletak pada permukaan paha, menyerang condyle pada femur, dan ditenun ke dalam tendon Achilles.
 5. Otot persegi paha itu pendek, terletak di bahagian tengah di bawah bisep paha. Melangkah di permukaan badan tulang sciatic ke diaphysis paha.

Ortopedi mengesyorkan mengukuhkan korset otot. Otot yang kuat menjadikan angka ini menarik, mencegah kecederaan pada ligamen, membangunkan sistem peredaran darah. Aliran darah yang baik dan sokongan mikronutrien akan membantu mengelakkan perubahan degeneratif.

Skim bekalan darah

Pembekalan nutrien yang stabil diperlukan untuk memelihara fungsi pelvis dan ekstrem yang lebih rendah. Sistem arteri melepasi otot ke bahan tulang, menembusi rongga, memberi makan tisu tulang rawan. Bekalan oksigen ke pelvis yang arteri gluteal dan obturator. Aliran darah adalah pada urat iliac dan mendalam yang bersebelahan.

Nota Arteri medial dan lateral, arteri yang dalam yang melalui tisu femoral, memberikan aliran darah yang diperlukan dan aliran limfa ke kepala dan leher paha.

Innervation berlaku di dalam dan di luar bersama. Reseptor kesakitan melepasi rongga sendi dan menandakan proses keradangan. Saraf besar: femoral, sciatic, buttock dan obturator. Metabolisme tisu berlaku semasa fungsi normal sistem otot dan vaskular.

Tujuan fungsi sendi

Dalam rongga pelvis di bawah perlindungan tulang yang kuat adalah organ penting sistem genitouriner, organ pembiakan dan organ sistem pencernaan rongga perut yang lebih rendah. Bagi wanita semasa kehamilan, perlindungan adalah sangat penting - lantai panggul terlibat dalam proses membawa janin. Struktur ini menyokong rahim dalam kedudukan yang betul.

Tulang pelvik dan femur kuat melakukan fungsi sokongan untuk bahagian atas badan, memberikan pergerakan bebas dalam pelbagai arah dan pesawat: fungsi berjalan tegak, membongkok dan mengimbangi kaki, menjadikan pelvis relatif terhadap anggota bawah. Bingkai memegang seluruh badan, membentuk postur yang betul.

Sendi pinggul dalam keadaan yang sihat adalah tahan lama, ia menyediakan seseorang dengan pelbagai jenis aktiviti fizikal. Pelanggaran struktur dan fungsi tulang pelvik akibat penyakit, kecederaan menyebabkan penurunan dalam aktiviti motor.

Adalah penting untuk menjalankan langkah-langkah pencegahan untuk memperbaiki dan memperkuat sendi. Latihan fizikal meningkatkan pemakanan anggota badan yang lebih rendah, menguatkan sendi dan menghalang proses keradangan.

Kesimpulannya

Sendi pinggul memegang beban besar pada batang atas. Adalah penting untuk memantau kesihatan sendi pinggul, mendiagnosis dan merawat pakar. Tidak menyentuh kesihatan sendi boleh membawa kepada imobilisasi lengkap, ketidakupayaan.

Sekiranya anda melakukan gimnastik, maka pada usia tua anda boleh mengelakkan kesakitan semasa aktiviti fizikal. Latihan untuk menguatkan otot pelvis membantu untuk mengelakkan kecederaan ligamen, yang, menjadi kuat, maju, melindungi kapsul. Fungsi yang betul dari sendi pinggul menyokong penyelarasan pergerakan manusia, memberikan kelegaan yang indah dari kaki dan gaya gait.

Anatomi sendi pinggul manusia: struktur otot dan ligamen dan tulang

Halo, tetamu yang dikasihi dan pelawat laman web! Beban utama semasa akaun pergerakan mekanisme dan sendi locomotor.

Dari kesihatan sendi pinggul bergantung kepada kualiti kehidupan manusia yang penuh. Dalam kes ini, anatomi sendi pinggul dicirikan oleh kerumitan.

Ini adalah sambungan tulang pelvis dan kepala femoral. Untuk melindungi terhadap lelasan, permukaannya dilengkapi dengan rawan hyaline.

Beg Synovial adalah penghalang perlindungan. Prestasi sendi pinggul bergantung kepada kesihatan dan keadaannya.

Apakah struktur sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah sendi bulat yang dibentuk oleh acetabulum dan kepala tulang femur.
Pertimbangkan struktur komponen bersama dan utama yang penting:

 1. Kepala paha adalah bulat dan ditutup dengan tisu tulang rawan. Tetapkan dengan leher.
 2. Asetabulum dicipta menggunakan tiga tulang yang ditumbuk. Di dalamnya terdapat lapisan rawan berbentuk bulan sabit.
 3. Acetabulum adalah sempadan kartilaginous untuk acetabulum.
 4. Kapsul sendi adalah beg tisu penghubung yang meliputi kepala, leher, dan acetabulum.
 5. Kumpulan menguatkan kapsul di luar. Terdapat hanya tiga daripada mereka.
 6. The ligamen kepala femoral terletak di rongga sendi.
 7. Kantung artikular adalah bekas cecair. Mereka terletak di bawah tendon.
 8. Elemen pembetulan otot. Mereka membantu menggerakkan pinggul dan menguatkan sendi.


Oleh itu, anatomi topografi termasuk bukan sahaja ligamen dan otot.

Aliran darah dan pemuliharaan sendi melibatkan penyertaan arteri seperti:

 1. Arteri di sekitar paha, cawangan menaik.
 2. Ligamen pusingan Arteri.
 3. Cawangan arteri medial yang mendalam.
 4. Kedua-dua jenis arteri gluteal.

Ciri-ciri sistem peredaran darah adalah penting untuk kajian penuh mengenai struktur sendi. Bagaimana kapal-kapal dapat dilihat dalam foto.

Dengan usia, pemakanan melalui kapal berkurangan.

Pergerakan asas sendi

Sekarang secara ringkas mengenai pergerakan sendi.

Sendi pinggul bertanggungjawab untuk tindakan berikut:

 1. Fleksi pinggul. Dalam kes ini, otot permukaan depan dimuatkan.
 2. Pelanjutan Melibatkan otot belakang paha dan punggung.
 3. Penculikan hip. Terdapat otot yang terletak di permukaan luar paha.
 4. Hantar Langkah salib. Ini melibatkan otot paha dalaman.
 5. Supaminasi atau berubah. Pada masa yang sama, fungsi kumpulan otot luar.
 6. Pukulan paha berpaling ke dalam. Berikan bahagian belakang paha dan otot punggung.
 7. Putaran pekeliling pinggul.

Struktur pada orang dewasa dan kanak-kanak

Bentuk sendi pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah berbeza. Dalam bayi yang baru lahir, kepala tulang terdiri daripada rawan mereka. Kepala itu benar-benar terputus oleh umur 18 tahun.
Leher pinggul pada kanak-kanak meninggalkan tulang pada sudut 140 darjah, dan pada orang dewasa - 130.

Pada zaman kanak-kanak, acetabulum mempunyai bentuk yang rata. Jika lokasi kepala atau rongga artikular berbeza dari norma umur, maka ia mempunyai nama - displasia.

Masalah hip

Sendi pinggul terdedah kepada pelbagai fenomena yang tidak menyenangkan. Ia boleh menjadi trauma, patah tulang, kehelan, keradangan dan patologi.

Selepas 40 tahun, akibat kemerosotan rawan, kemusnahan tulang dan coxarthrosis berlaku. Akibatnya, kontraksi sendi dapat berkembang.

Dislokasi kongenital adalah akibat dari displasia.
Lebih tua sering patah leher femoral. Tulang menjadi rapuh kerana kekurangan kalsium. Oleh itu, patah tulang boleh berlaku walaupun selepas kecederaan ringan dan ia bertambah kuat.

Keradangan atau arthritis berlaku di latar belakang penyakit sistemik yang menjejaskan sendi.

Ligamen pinggang

The ligament yang paling kuat ialah ligamen iliac-femoral. Peralatan ligamen juga termasuk ligamen-femoral. Ia menyekat pergerakan di mana paha ditarik balik.

The ligat sciatic-femoral bermula pada ischium.
Ligan pusingan terletak di dalam kapsul artikular. Ia menutup leher tulang paha dan melindungi bekalan darah ke dalam kapal di dalamnya.
Oleh kerana ligamen kuat di bahagian depan paha, tubuhnya tegak.

Bahagian-bahagian sendi ini memegang kedudukan tegak pelvis dan batang batang. Pelanjutan sambungan boleh memberikan ligamen iliac-femoral.

Tidak begitu maju ligamen sciatic-femoral, melalui bahagian belakang sendi.

Otot

Sendi bahu dan pinggul mempunyai beberapa paksi putaran - menegak, anteroposterior dan melintang.

Dalam setiap mereka, sendi pelvis menggunakan kumpulan otot tertentu:

 1. Paksi melintang melakukan fleksi dan lanjutan, yang mana seseorang duduk.
 2. Untuk fleksi paha adalah otot berikut - penjahit, pengikat otot, lurus, sikat dan ileal - lumbar.
 3. Memperluaskan gluteus besar paha, otot half membran dan semitendinosus.
 4. Untuk penculikan paha memenuhi gluteus kecil dan sederhana, pengunci berbentuk pir dan dalaman.
 5. Pronasi disediakan oleh separuh-membran, separuh-tendinous dan otot - ketegangan.
 6. Untuk supaminasi adalah persegi, gluteus besar dan ileal - lumbar.

Patologi sendi pinggul

Tanda-tanda menyakitkan di sendi pinggul bukan hanya masalah masalah dengan sistem muskuloskeletal, tetapi juga dapat menunjukkan masalah dengan tulang belakang, sistem pembiakan dan organ perut.

Simptom kesakitan di sendi pinggul boleh dihantar ke lutut.

Punca kesakitan:

 1. Ciri-ciri anatomi.
 2. Kecederaan.
 3. Penyakit sistemik.
 4. Penyinaran dengan patologi lain.

Kecederaan mungkin dalam bentuk lebam, lekukan, atau kehelan. Kesakitan boleh menyebabkan fraktur. Terutamanya traumatik dan sukar untuk memperbaiki patah leher femoral.

Kesakitan juga dirasai ketika serat otot, bibir artikular, dan sempit pecah.
Di samping itu, penyakit berikut boleh menyebabkan ketidakselesaan di sendi pinggul:

Nyeri boleh dirasai di sendi pinggul jika berlaku penyakit sistem dan organ lain. Sebagai contoh, dalam penyakit tulang belakang, hernia inguinal dan neuralgia.
Untuk menentukan diagnosis, anda perlu berunding dengan doktor. Pada masa yang sama, diagnostik khas dijalankan, termasuk MRI, X-ray dan pelbagai ujian.

Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan. Dalam keadaan yang lebih mudah dapat membantu kompleks gimnastik yang berkesan, yang dapat dilihat pada video.


Pengetahuan tentang anatomi diperlukan bukan sahaja oleh doktor. Dalam kehidupan biasa, maklumat sedemikian akan membantu menentukan sumber kesakitan.

Jika anda ingin menulis sesuatu mengenai topik ini, ia boleh dilakukan dalam komen.

Melihat anda mesyuarat yang tidak lama lagi, pelawat sayang!

Sakit di sendi pinggul. Punca, jenis kesakitan, patologi yang menyebabkan sakit, pelepasan sakit

Soalan yang kerap ditanya

Laman ini menyediakan maklumat latar belakang. Diagnosis dan rawatan yang mencukupi penyakit ini mungkin dilakukan di bawah penyeliaan seorang doktor yang teliti.

Kesakitan pada sendi pinggul biasanya berlaku sebagai tindak balas kepada keradangan dan kerosakan pada struktur anatomi di mana sendi itu terdiri. Gejala ini adalah ciri ciri kecederaan mekanikal sendi pinggul, terdapat pada penyakit berjangkit dan endokrin. Sindrom nyeri boleh diperhatikan semasa latihan dan ketiadaan mereka. Sakit yang muncul di sendi pinggul kadang-kadang boleh memancarkan (memberi) ke kawasan yang berhampiran dengan sendi (inguinal, gluteal, rantau femoral, dan sebagainya).

Kesakitan sering diiringi kepincangan, pembatasan mobiliti sendi, gangguan berjalan, memendekkan panjang kaki, yang disebabkan oleh proses patologi yang merosakkan dalam tisu bersama. Proses sedemikian, dalam ketiadaan rawatan yang tepat pada masanya, membawa kepada atrofi otot, kelemahan otot dan berkurangnya keupayaan kerja.

Anatomi kawasan pinggul

Wilayah sendi pinggul mempunyai struktur anatomi yang rumit kerana kehadiran di dalamnya sejumlah besar tisu yang berlainan (tulang, tulang rawan, dan sebagainya), yang sebahagian besarnya tergolong dalam struktur sistem muskuloskeletal. Sebagai tambahan kepada mereka, sendi dikelilingi oleh sebilangan besar otot, ligamen, beg periartikular, ditutup dengan tisu subkutaneus dan kulit, yang merupakan lapisan paling cetek di kawasan pinggul.

Di kawasan sendi pinggul adalah struktur anatomi berikut:

 • tulang yang membentuk sendi pinggul;
 • tisu dan struktur sendi pinggul;
 • formasi anatomi terletak berhampiran sendi pinggul.

Tulang belakang

Sendi pinggul terbentuk dengan menghubungkan kepala femoral dan acetabulum (takik) tulang pelvis, yang, pada gilirannya, dibentuk oleh badan tiga tulang lain, ileal, kemaluan dan sciatic, bersatu bersama pada zaman kanak-kanak. Asetabulum adalah sejenis kemurungan yang terletak di permukaan luar tulang pelvis.

Tulang berikut dibezakan, membentuk sendi pinggul:

 • tulang kemaluan;
 • ischium;
 • tulang iliac;
 • tulang femur.
Tulang awam
Pubis membentuk bahagian depan tulang pelvis. Ia terdiri daripada badan, bahagian atas dan bawah. Tubuh tulang kemaluan terlibat dalam pembentukan bahagian anterior acetabulum. Cawangan atas adalah kelanjutan dari badan dan mempunyai bentuk serong. Ia pergi ke arah bawah pada sudut akut ke sisi medial (bahagian sisi), di mana ia bergabung dengan bahagian bawah tulang kemaluan. Tempat hubungan mereka dipanggil tubercle kemaluan, yang boleh dirasakan di tengah dan di bahagian atas kawasan kemaluan.

Ischium
Ischium membentuk bahagian bawah tulang pelvis. Tulang ini terdiri daripada badan dan cawangan. Tubuh dilekatkan pada badan kemaluan (terletak di atas) dan ilium (terletak di depan) di kawasan acetabulum, sehingga membentuk bagian belakang bawah acetabulum. Cabang tulang sciatic lebih kurus dari tubuhnya dan mempunyai bentuk garis melengkung yang tidak rata yang bergerak ke atas pada sudut akut dari tubuh dan pada ujung depan menghubungkan dengan cawangan pubik bawah (bahagian tulang kemaluan).

Ilium
Ilium adalah bahagian atas tulang pelvis. Ia terdiri daripada sayap dan badan (terletak di bawah sayap). Sayap iliac, sebahagian besarnya, membentuk bahagian lateral pada panggul, dan di belakangnya menyambung ke permukaan sisi sakrum. Dari bawah, sayap itu masuk ke dalam badan Ilium, yang menghubungkan dengan mayat pubis (depan dan bawah) dan tulang sciatic (belakang dan bawah), membentuk bahagian atas acetabulum.

Tulang femur
Femur adalah tulang tubular yang besar, yang terdiri daripada badan dan dua ujung atas dan bawah, yang dipanggil epifisis. Epiphisis yang lebih rendah menyambung ke tulang tibia (tulang tibia dan tulang fibula) dan membentuk sendi lutut. Epiphisis atas, yang menyambung dengan acetabulum tulang pelvis, terlibat dalam pembentukan sendi pinggul. Epiphisis ini mempunyai struktur yang kompleks. Ia terdiri daripada sudu besar (proses tulang bentuk tumpul), leher dan kepala.

Tengkorak yang lebih besar membentuk bahagian lateral luar epiphisis atas, dan leher dan kepala berikut membentuk bahagian sisi dalaman. Tusuk besar boleh dirasai oleh palpasi bahagian atas paha. Leher femoral mempunyai bentuk serong silinder dan diarahkan dari femur (dari trochanter yang lebih besar) ke medial (sebelah sisi). Di hujung bebas, lehernya menebal, tempat ini pada paha disebut kepala.

Kain dan struktur sendi pinggul

Sendi pinggul adalah pembentukan anatomi kompleks, yang merangkumi sebilangan besar struktur yang berbeza yang melaksanakan fungsi spesifik mereka.

Sendi pinggul terdiri daripada tisu dan struktur berikut:

 • rawan artikular;
 • ligamen kepala femoral;
 • podhryaschevyh kawasan pelvik dan femur;
 • bibir acetabular sendi pinggul;
 • kapsul sendi pinggul.
Rawan artikular
Sendi pinggul terbentuk dengan penyambungan dua tulang - pelvik dan femoral, yang bersama-sama dengan sentuhan mereka mempunyai permukaan artikular yang ditutup dengan tisu hyaline tulang rawan. Oleh itu, tisu tulang acetabulum dan kepala femoral ditutup dengan rawan artikular. Perlu diperhatikan bahawa, tidak seperti kepala femoral, acetabulum tulang pelvis tidak sepenuhnya ditutup dengan tisu hyaline tulang rawan, tetapi hanya di bahagian atas dan sebahagiannya, sebelahnya. Di zon pertengahan dan bawahnya, ia mengandungi tisu berlemak dan satu ikatan kepala femoral, ditutup dengan membran sinovial (tisu yang menyelubungi sendi dari dalam).

Kepala paha
Tudung kepala femoral terletak terus di pinggul sendi itu sendiri. Ia secara langsung menghubungkan kepala femoral dengan acetabulum dan melekat padanya. Ligamen ini berasal dari bahagian tengah acetabulum dan menghubungkan ke pusat kepala femoral. Di dalam kapalnya yang tebal terletak yang membekalkan kepala paha. Tudung kepala femoral mempunyai fungsi perlindungan dan melindungi sendi pinggul dari dislokasi semasa putaran luar femur atau apabila ia dibawa.

Podhryaschevyh kawasan pelvik dan femur
Bidang subkondral pelvik dan femur tidak mempunyai periosteum dan diwakili oleh tisu tulang, yang terdiri daripada sel (osteoblas, osteoklas, osteosit) dan bahan penyambung extracellular mineralized (serat kolagen yang utama).

Bibir aketabular sendi pinggul
Asetabulum adalah pembentukan tisu penghubung, yang disambungkan dalam lingkaran dengan tepi acetabulum dan ligamen melintangnya. Asetabulum dilokalkan dalam rongga sendi, dari luar ia dibatasi oleh kapsul artikular. Objektif utamanya adalah untuk meningkatkan kedalaman acetabulum dan penetapan kepala femoral yang lebih baik di sendi pinggul.

Hip bersama sendi
Kapsul sendi sendi pinggul adalah struktur berongga berbentuk beg yang menyelimuti dan mengikat rongga sendi pinggul. Dindingnya terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan luar terbentuk oleh tisu berserabut, lapisan dalaman adalah membran sinovial, dan satu pertengahan terbentuk daripada gentian tisu penghubung yang padat. Membran sinovial biasanya sentiasa menyemburkan sejumlah kecil rembesan serous, yang melincirkan permukaan sentuh artikular.

Hujung kapsul sendi pinggul pada satu sisi disambungkan ke pinggir acetabulum, dan di sisi yang lain, ke leher femur (di luar sisi ketiga). Oleh itu, sebahagian besar leher femur adalah rongga sendi pinggul. Satu ciri kapsul artikul bersama sendi adalah kehadirannya dalam ketebalan ligamen, yang dipanggil zon pekeliling, yang dalam bentuk cincin merangkumi leher paha.

Pembentukan anatomi terletak berhampiran sendi pinggul

Struktur anatomi yang terletak di sebelah sendi pinggul juga boleh rosak oleh kecederaan pada paha atas. Mereka juga boleh meradang dalam autoimun, penyakit berjangkit, tumor, penyakit yang berkaitan dengan gangguan metabolik (contohnya, pseudogout, diabetes mellitus). Oleh itu, semasa diagnosis kesakitan pada sendi pinggul, perlu mengambil kira fakta bahawa keradangan pembentukan ini, dan bukan tisu sendi itu sendiri, adalah penyebab sebenar sakit.

Di sebelah sendi pinggul adalah struktur anatomi berikut:

 • kulit dan hipoderm;
 • otot;
 • ligamen tambahan-artikular sendi pinggul;
 • beg paraarticular.
Tisu kulit dan subkutan
Kulit dan tisu subkutaneus terletak di atas otot dan membentuk penutup luar bahagian pinggul badan manusia.

Otot
Dalam bidang sendi pinggul adalah sejumlah besar otot yang dilampirkan (menggunakan tendon) sama ada pada pelvis atau femur dan tergolong dalam kumpulan otot yang berlainan. Sesetengah otot tergolong dalam otot paha (contohnya, otot quadriceps paha, otot penambah besar, otot sikat), dan lain-lain kepada otot pelvis (contohnya otot obturator dalaman atau luaran).

Ligamen extraarticular dari sendi pinggul
Ligamen tambahan-artikular mengukuhkan sendi pinggul dan terletak di dalam lingkaran kapsul artikular. Di satu pihak, mereka dilekatkan pada tulang panggul, dan di sebaliknya - ke paha, di bawah lampiran kapsul sendi pinggul. Tudung iliac-femoral terletak di bahagian atas kapsul artikular, ligamen sciatic-femoral berada di bahagian bawah, dan ligamen femoral pubes berada di bahagian depan dan sedikit di bawah.

Beg separa
Beg periartikular adalah beg elastik tisu penghubung yang menghalang geseran antara tisu lembut (otot, ligamen) dan tisu (tulang). Berdekatan sendi pinggul, terdapat ludah (terletak di sebelah tengkorak femur yang lebih besar), sciatic (terletak berhampiran dengan badan tulang sciatic) dan puncak peri ungu (terletak di bahagian depan leher femur) beg periartikular.

Struktur apa yang boleh membakar di kawasan pinggul?

Nyeri di pinggul adalah ciri ciri keradangan tisu sendi pinggul itu sendiri atau struktur anatomi yang mengelilingi sendi ini. Keradangan tisu kawasan pinggul adalah perkara biasa bagi pelbagai kecederaan mekanikal, serta untuk jangkitan mereka dengan bakteria patogen tertentu.

Struktur berikut boleh meradang di kawasan hip:

 • kulit dan hipoderm;
 • otot;
 • beg perata;
 • ligamen extraarticular;
 • kapsul sendi pinggul;
 • ligamen kepala femoral;
 • rawan artikular;
 • bibir acetabular sendi pinggul;
 • podhryaschevyh kawasan tulang pelvis dan kepala femoral.

Penyebab utama kesakitan di sendi pinggul

Kesakitan pada sendi pinggul timbul akibat keradangan atau pelanggaran integriti struktur anatominya. Penyebab utama keradangan pinggul adalah pelbagai patogen yang menyebabkan arthritis berjangkit. Kadangkala, disebabkan oleh sistem imun yang terjejas, lesi autoimun sendi pinggul mungkin muncul, disebabkan oleh kerosakan pada tisu sendiri oleh sel-sel imun atau antibodi (molekul perlindungan protein). Ini sering diperhatikan dalam arthritis rheumatoid dan arthritis reaktif.

Penyebab utama kesakitan di sendi pinggul adalah trauma mekanikal kepada sendi, yang sering menyebabkan kerosakan pada permukaan artikularnya, ligamen, kapsul dan formasi bersama yang lain. Trauma sedemikian sering terjadi semasa latihan fizikal berat pada atlet atau orang tua akibat proses pertumbuhan semula rawan artikular. Nyeri pada sendi pinggul boleh dilihat pada kanak-kanak dan remaja, ini disebabkan oleh rendahnya perkembangan sendi dan pelbagai perubahan endokrin yang berlaku pada usia mereka.

Sakit di sendi pinggul juga boleh berlaku dalam beberapa penyakit yang melibatkan gangguan metabolik. Sebagai contoh, mereka sering boleh diperhatikan dalam diabetes mellitus (gangguan metabolisme glukosa dalam badan), pseudogout (gangguan metabolisme kalsium dalam badan), dan obesiti.

Penyebab utama kesakitan di sendi pinggul adalah dibezakan:

 • Penyakit Legg-Calve-Perthes;
 • coxarthrosis;
 • Penyakit Koenig;
 • osteoarthropathy diabetik;
 • pseudogout;
 • hydrarthrosis terkejut;
 • kromromatosis sinovial;
 • arthritis hip reaktif;
 • arthritis berjangkit sendi pinggul;
 • epiphyseolysis juvana;
 • kecederaan pinggul;
 • arthritis rheumatoid sendi pinggul.

Penyakit Legg-Calve-Perthes

Penyakit Legg-Calve-Perthes (osteochondropathy kepala femoral) adalah patologi yang dicirikan oleh pemulihan tisu tulang rawan artikular dari kepala femoral. Ia berlaku akibat gangguan peredaran darah dan microtraumas kekal pada sendi pinggul. Selalunya, penyakit ini muncul pada kanak-kanak lelaki di bawah umur 10 tahun.

Simptom utamanya adalah kesakitan yang berterusan di sendi pinggul, yang meningkatkan dengan senaman fizikal dan sering memberi kepada lutut. Nekrosis (nekrosis) dari rawan hyaline artikular kepala femoral membawa kepada ubah bentuk dan sekatan pergerakan dan gerakan putaran pada sendi pinggul.

Coxarthrosis

Penyebab kesakitan di sendi pinggul dengan coxarthrosis (osteoartritis sendi pinggul) adalah pelanggaran proses metabolik dalam rawan artikular, yang membawa kepada kemerosotan secara beransur-ansur mereka. Proses-proses ini berlaku di bawah pengaruh pelbagai faktor yang memprovokasi. Mereka mungkin melanggar bekalan darah ke sendi pinggul, kecederaan berkala, pemanjangan fizikal yang berpanjangan, kecenderungan genetik terhadap penyakit ini, usia pesakit (penyakit ini diperhatikan lebih kerap pada orang yang lebih tua daripada 40 tahun).

Kesakitan di coxarthrosis dalam kemunculan penyakit ini adalah berubah-ubah dan lebih kerap dilokalkan di rantau inguinal, punggung, belakang bawah. Oleh kerana penyakit itu berlanjutan, mereka menjadi lebih kerap, lebih lama, berlaku semasa penuaan fizikal di kawasan sendi pinggul, dan mereda pada rehat. Kesakitan semacam itu sering dikaitkan dengan kepincangan, iaitu, ketidakupayaan untuk mengalihkan separuh (atau keseluruhan jisim) berat badan ke kaki yang sakit.

Penyakit Koenig

Osteoarthropathy diabetes

Osteoarthropathy diabetes adalah lesi sendi pada latar belakang diabetes (penyakit disertai dengan peningkatan gula darah). Dengan patologi metabolik ini (patologi yang berkaitan dengan gangguan metabolik) hampir semua sendi, termasuk sendi pinggul, boleh rosak, yang jarang terjadi. Patologi ini dicirikan oleh ubah bentuk beransur-ansur permukaan artikular sendi pinggul, yang disertai oleh kesakitan di kawasannya.

Keamatan kesakitan pada sendi pinggul hampir tidak dikaitkan dengan keterukan pelanggaran strukturnya, selalunya sakit tidak sepenuhnya atau lemah. Fenomena ini dikaitkan dengan kerosakan pada saraf (menyegarkan sendi pinggul) dalam diabetes. Osteoarthropathy diabetes adalah komplikasi diabetes dan muncul pada masa yang akan datang, 6 hingga 8 tahun selepas permulaannya, dan sering menentang latar belakang rawatan antidiabetik yang tidak berkesan.

Pseudogout

Pseudogout (pyrophosphate arthropathy atau chondrocalcinosis) adalah patologi yang berkaitan dengan metabolisme kalsium yang merosot dan pemendapan kristalnya (calcium pyrophosphate dihydrate) dalam pelbagai sendi. Selalunya ia berlaku di latar belakang kecenderungan genetik penyakit ini atau dalam beberapa penyakit endokrin (hyperparathyroidism, hipotiroidisme, dan sebagainya).

Kesakitan yang muncul di sendi pinggul dengan pseudogout dikaitkan dengan pemendapan garam kalsium dalam tulang rawan artikular, ligamen, membran sinovial sendi pinggul dan pengantaraan mereka (pengerasan). Penampilan kalsium dalam jumlah besar dalam struktur sendi menyebabkan keradangan dan proses degeneratif mereka. Seiring berjalannya waktu, sendi pinggul mengalami ubah bentuk, kadang-kadang di sekitar kawasan itu terdapat peningkatan tulang - osteophytes.

Kesakitan di sendi pinggul adalah paroxysmal, muncul tiba-tiba dan meningkat dalam masa 12 hingga 24 jam. Selepas beberapa lama, selepas 1 - 2 hari, juga tiba-tiba, kesakitan mula mereda, secara beransur-ansur menghilang.

Hydrarthrosis berselang-seli

Kromromatosis sinovial

Synondial chondromatosis adalah penyakit yang didasarkan pada penampilan dalam rongga sendi pembentukan tulang rawan patologi (badan chondromal) yang disebabkan oleh perkembangan abnormal tisu synovial sendi pinggul (atau sendi lain).

Chondromatosis synovial lebih kerap memberi kesan kepada lelaki berusia 30-40 tahun. Penyakit ini dicirikan oleh kemunculan kesakitan pada sendi pinggul dan pembatasan kebolehan motornya, kerana badan kondromik sering menghalang pergerakan permukaan artikular (kepala tulang paha dan acetabulum tulang pelvis) hubungan ini bersama antara satu sama lain.

Artritis pinggul reaktif

Artritis reaktif sendi pinggul (keradangan reaktif sendi pinggul) mungkin berlaku selepas mengalami urogenital (genitourinary) atau jangkitan usus. Ia berlaku kerana kekalahan membran sinovial (dan struktur lain) sendi pinggul oleh antibodi autoimun, yang menyebabkan keradangannya. Antibodi tersebut (zarah pelindung protein yang beredar di dalam darah) pertama kali dibentuk untuk melindungi tubuh daripada bakteria dan mikroorganisma lain yang telah menembusinya (dengan jangkitan usus atau urogenital), iaitu, mereka adalah salah satu reaksi imunologi pelindung tubuh. Selepas pemulihan, antibodi kekal di dalam darah.

Kadang-kadang ia berlaku, disebabkan oleh gangguan imunologi dalam sistem imun, antibodi ini mula mengambil struktur pelbagai sendi (pinggul, lutut, pergelangan tangan) organisme untuk tisu asing dan kemudian mereka menyerang mereka. Ini menyebabkan arthritis reaktif, dan antibodi yang menyebabkannya dipanggil antibodi autoimun.