Utama / Pergelangan tangan

Anatomi tulang pergelangan tangan

Pergelangan tangan, salah satu dari tiga komponen tangan, adalah yang paling proksimal, iaitu, terletak lebih dekat dengan tulang belakang, jika anda mengikuti hujung jari di sepanjang tulang pinggang atas bahagian kaki. Sambungan dengan tulang lengan, siku dan radial, berlaku dalam sendi radiocarpal. Orang tanpa pendidikan perubatan sering kali menyalahgunakan panggilan ini bersama pergelangan tangan. Banyak kecederaan atau penyakit pergelangan tangan yang salah disebut sebagai kecederaan pergelangan tangan.

Tulang dan sendi pergelangan tangan

Anatomi tulang pergelangan tangan dicirikan oleh kehadiran tulang-tulang kecil dan sambungan tetap. Pergelangan tangan (bahagian tangan) terdiri daripada lapan tulang yang diatur dalam dua baris. Baris pertama adalah tiga tulang kira-kira bentuk dan saiz yang sama. Di antara mereka adalah jurang rata yang dipenuhi dengan lapisan nipis rawan artikular. Sendi-sendi kecil ini diperbaiki, mereka memberikan kekuatan seluruh pergelangan tangan.

Di sisi ke tulang barisan pertama melalui sendi yang tidak aktif, tulang yang berbentuk kacang berbentuk gabungan, bulat dalam bentuk dan terletak pada ketebalan tendon. Ia merujuk kepada tulang sesamoid, maksudnya bertindak sebagai tuil dan meningkatkan kekuatan otot.

Baris kedua pergelangan tangan diwakili oleh empat tulang kira-kira bentuk kuboid, di antara yang dan antara barisan terdapat juga sendi yang tidak aktif. Pengecualian adalah persimpangan dengan falanx pertama ibu jari, yang merupakan sambungan pelana. Lenturan, lanjutan, penculikan kecil dan paksaan ibu jari, serta pergerakan putaran mungkin di dalamnya. Sendi pergelangan tangan mempunyai kapsul, dan satu kapsul dapat bersatu bukan satu, tetapi dua atau tiga sendi.

Permukaan proksimal tiga tulang barisan pertama pergelangan tangan adalah satu permukaan artikular memasuki sendi pergelangan tangan. Dari sisi lengan bawahnya ia termasuk tulang radial, dan ulnar yang lebih pendek dan tidak mencapai sendi. Komposisi sendi termasuk hanya kesinambungan ulna dalam bentuk plat rawan segitiga.

Permukaan artikular pergelangan tangan dan radius ditutup dengan tulang rawan, elastik dan tahan lama, memberikan pelbagai pergerakan dengan berus pada sendi pergelangan tangan. Mungkin fleksi dan lanjutan 85 derajat, membawa berus kepada 40 darjah, memimpin - 20, putaran 10-12 darjah.

Sendi pergelangan tangan: 1 - sendi mezhapyastny; 2 - cakera artikular; 3 - sendi radioulnar yang lebih rendah; 4 - sendi pergelangan tangan; 5,6 - sendi karpometacarpal; 7 - sendi meleekarpal

Sendi pergelangan tangan adalah ellipsoidal dalam bentuk, dikelilingi oleh semua sisi oleh kapsul tisu penghubung. Pedalamannya dipenuhi dengan sel khusus yang menghasilkan cecair sinovial yang melaksanakan tugas pelinciran. Jumlah cecair yang mencukupi, kepadatan normalnya memberikan pergerakan permukaan artikular dalam norma fisiologi.

Ligamen dan otot pergelangan tangan

Peralatan ligamen telah dibangunkan dengan baik untuk menguatkan pergelangan tangan pergelangan tangan, melindunginya dari daya kelebihan luar dan untuk mengelakkan dislokasi. Dua ligamen sisi, ulnar dan radial, memberikan penculikan fisiologi dan penambahan tangan. Lengan belakang dan kelopak - kelonggaran dan lanjutan dalam julat normal.

Ligamen yang menghubungkan tulang dua baris pergelangan tangan (interbranch interosseous) menyumbang kepada pemeliharaan fungsinya. Pada permukaan palmar pergelangan tangan bersama melepasi selubung sinovial tendon dua fleksibel jari-jari, di belakang - enam extensors jari. Faraj synovial dari extensor dan flexor restraints terletak tepat di atas kulit.

Semua pergerakan di pergelangan tangan mungkin disebabkan oleh otot-otot yang terletak pada lengan bawah. Tisu otot mereka berakhir walaupun sebelum sendi, dan terus dengan tendon yang mengelilingi sendi pada semua pihak. Otot-otot yang banyak ini boleh dibahagikan kepada kumpulan anterior dan posterior, menjadi yang mendalam dan cetek. Lima otot mereka melenturkan tangan dan jari, yang lain melakukan sambungan, penambahan atau pergerakan bulat. Setiap otot melakukan tugas tertentu, tetapi setiap pergerakan di tangan atau tangan pergelangan tangan hanya mungkin disebabkan fungsi yang terselaras dari beberapa otot dari kumpulan yang berlainan.

Otot lengan bawah yang bertanggungjawab untuk pergerakan di pergelangan tangan dan tangan

Pembekalan darah dan pemeliharaan pergelangan tangan

Anatomi tulang pergelangan tangan dan pergelangan tangan termasuk lokasi saluran darah dan saraf. Bekalan darah berasal daripada sistem arteri ulnar dan radial. Di kawasan pergelangan tangan ada saluran yang melaluinya bundar neurovaskular. Mereka mewakili ruang antara protrusions tulang dan sarung sinovial pada otot. Struktur ini melindungi saraf dan saluran darah dari pelbagai kecederaan. Terdapat tiga saluran: siku, radial dan karpal.

Setelah melewati terusan, arteri ulnar dan radial ternyata berada di permukaan palmar dan permukaan punggung tangan, di mana mereka telah anestomized di antara mereka dengan pembentukan arka vaskular yang dalam dan dangkal. Dari mereka ke jari-jari berasal arteri yang lebih kecil. Jenis bekalan darah melalui lengkungan arteri berfungsi sebagai jaminan kefungsian tangan jika ada arteri yang rosak.

Sekiranya kecederaan pada arteri ulnar, sendi dan tangan pergelangan tangan akan menerima darah dari sistem arteri radial, dan sebaliknya. Pengaliran darah vena berlaku melalui sistem seperti vena, yang pada lengan bawah membentuk beberapa venous subkutaneus dan dalam venous.

Arteri dan saraf pergelangan tangan

Pemeliharaan pergelangan tangan dan saluran pergelangan berlaku sepanjang tiga saraf: median, ulnar dan radial. Dalam semua lapisan kapsul plexus saraf dan pergelangan tangan pelbagai terbentuk, menindik melalui mereka dan berakhir dengan hujung sensitif di hujung jari.

Saraf dan vesel melepasi tisu tulang, memasukinya pada titik-titik lampiran ligamen. Tanpa pengekalan normal, tisu tropis diganggu, atrofi otot bermula, fungsi tangan dan pergelangan tangan tidak mungkin. Situasi sedemikian kerap dengan kecederaan, neuropati, dengan kerosakan pada saraf di tempat-tempat laluan mereka melalui terusan bersama (mampatan yang paling biasa).

Pergelangan pergelangan tangan dan pergelangan tangan berkait rapat secara anatomi, mereka disertai oleh otot umum dan ligamen, kapal dan saraf, serta penyakit umum.

Tulang pergelangan tangan

Ciri-ciri pergelangan tangan. Pergelangan terletak di antara lengan bawah dengan radial dan siku dan gerbang metacarpal palis. Ono sostoit daripada vosmi poxozhix nA kameshki kostey, smeschayuschixsya otnositelno druga setiap chto pridaet berus gibkost dan podvizhnost.

Pada gambar itu ditunjukkan secara visual penempatan semula tulang rahim. Baris atas (jauh) berhampiran dengan palaze, dan barisan yang lebih rendah (proksimal) adalah dekat dengan lengan bawah.

Sebuah kon di mana penutupan dipanggil sundeck adalah bahagian bawah lengan bawah, di mana tulang ray dan siku dikira. Sebaliknya, rehat pergelangan tangan adalah berdasarkan berus dan terdiri daripada gandar yang disambung oleh ligamen. Mereka boleh dilupuskan sebagai rakan saudara lain, yang memberikan fleksibiliti berus.

Tangkai pokok terbentuk dalam dua baris - empat kali dalam setiap. Baris proksimal terletak paling dekat dengan lengan atas, dan barisan distal terletak berdekatan dengan langit-langit. Sambungan utama di rantau ini dipanggil radius dan jejari barisan proksimal.

Ciri-ciri barisan bangsal proksimal

Sebagai sebahagian daripada barisan osteal yang proksim, tulang masuk:

Yang adil, dengan keunggulan konkordansi yang lebih besar dengan bahagian bawah tulang radial; Dia dianggap juga dengan tiga tulang barisan jauh;
Separuh bulan, setengah seribu, dikira dengan bahagian bawah tulang radial;
Benar - piramid kecil, dianggap sebagai cakera dari lengan gembira dan dengan tulang yang berterusan;
Tidak memainkan peranan yang mulia dalam satu sendi radial. Saiz tubuh kecil dan bentuk pam di atas tanah dan hadir dengan seluruh tubuh yang dimuatkan dalam tisu otot.

Jarak jauh dari tulang pergelangan tangan

Sebagai sebahagian daripada tulang yang jauh, kesan berikut akan dimasukkan:

MULIA BESAR. Bentuk empat segi, terletak di antara wanita dan tulang metakarpal pertama (lelaki besar pertama). Kami mempunyai topografi menegak yang besar untuk menyertai metacarpal dan protrusion yang pertama di sebelah kanan.
Multinasional kecil. Nebolshaya klinovidnaya kost, raspolozhennaya mezhdu dolnim kontsom ladevidnoy kosti dan II pyastnoy kostyu, iduschey untuk osnovaniyu ukazatelnogo paltsa
Ketua. Nazvanie samoy bolshoy daripada kostey zapyastya obyasnyaetsya bolshoy zakruglennoy golovkoy, lezhaschey vo vpadine, ladevidnoy obrazovannoy dan polulunnoy kostyami. Tulang distal disebabkan oleh III, dan juga dengan metacarpal II dan IV.
Cakap. Tulang segi tiga meluas ke ujung distal. Diatur dengan separa bulan dan truncal ace. Di atas kestabilan permukaan bebas adalah mengait setengah cangkuk, yang dia diwajibkan untuk mencalonkan.

Julat belakang (distal) tulang kelenjar adalah antara tulang metacarpal dan baris (proksimal) yang lebih rendah dari tulang kelenjar. Kedua-dua baris dihubungkan dengan bungkusan.

Anatomi tangan

Jika kita menganggap berus secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, terdapat tiga struktur utama di dalamnya: tulang tangan; ligamen tangan yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot tangan.

Berus tulang

Tangan mempunyai tiga bahagian: pergelangan tangan, metacarpus, dan jari-jari.

Tulang pergelangan tangan

Lapan tulang pergelangan tangan yang lebih kecil tidak teratur. Mereka disusun dalam dua baris.

Barisan tulang karpal proksimal membentuk cembung permukaan artikular ke jejari. Barisan distal disambungkan ke proksimal dengan bantuan gabungan bentuk yang tidak teratur.

Tulang pergelangan tangan terletak pada pesawat yang berlainan dan membentuk longkang (pergelangan tangan pergelangan tangan) di permukaan palmar dan lengkung di belakang. Di dalam pergelangan tangan pergelangan tangan adalah tendon dari otot-otot fleksor jari-jari. Tepi dalamannya dibatasi oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang cohoid, yang mudah teraba; pinggir luarnya terdiri daripada dua tulang - navicular dan poligonal.

Tulang metacarpus

Metacarpus terdiri daripada lima tulang metacarpal tubular. Tulang metacarpal jari pertama lebih pendek daripada yang lain, tetapi ia dibezakan dengan keberkesanannya. Yang paling lama ialah tulang metacarpal kedua. Tulang berikut ke arah pinggir ulnar tangan berkurang panjang. Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Asas-asalan tulang metacarpal mengartikulasikan dengan tulang-tulang pergelangan tangan. Asas tulang metacarpal pertama dan kelima mempunyai permukaan artikular pada bentuk pelana, dan selebihnya adalah permukaan artikular yang rata. Kepala tulang metacarpal memiliki permukaan artikular hemispherik dan diartikulasikan dengan fungsional proksimal jari.

Tulang jari

Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama, yang hanya mempunyai dua phalanxes - proksimal dan distal. Phalang proksimal adalah yang paling lama, phalanxes distal adalah yang paling singkat. Setiap phalanx mempunyai bahagian pertengahan - badan dan dua hujung - proksimal dan distal. Di akhir proksimal ialah pangkalan phalanx, dan di ujung distal ialah ketua fasax. Pada setiap hujung fasa terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang ini, berus juga mempunyai tulang sesamoid, yang terletak di ketebalan tendon antara tulang metacarpal ibu jari dan fasax proksimalnya. Terdapat juga tulang sesamoid yang tidak tetap di antara tulang metacarpal dan fasax proksimal jari kedua dan kelima. Tulang Sesamoid biasanya terletak di permukaan palmar, tetapi kadang-kadang juga terdapat pada permukaan dorsal. Tulang Sesamoid termasuk tulang berbentuk kacang. Semua tulang sesamoid, serta semua proses tulang, meningkatkan kekuatan bahu otot-otot yang melekat pada mereka.

Peralatan ligamen berus

Sendi pergelangan tangan

Radius dan tulang pergelangan tangan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi ini: navicular, lunate dan trihedral. Ulna tidak mencapai permukaan sendi sinar-karpal (ia "ditambah" oleh cakera artikular). Oleh itu, dalam pembentukan sendi siku, peranan terbesar kedua-dua tulang lengan dimainkan oleh ulna, dan dalam pembentukan sendi sinar-karpal - oleh radius.

Dalam sendi sinar-karpal, mempunyai bentuk ellipsoidal, lenturan dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan adalah mungkin. Pronation

Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan pada sendi pergelangan tangan tengah, yang terletak di antara barisan pergelangan tangan proksimal dan distal. Sambungan ini mempunyai permukaan yang kompleks yang tidak teratur. Jumlah pergerakan semasa fleksi tangan mencapai 85 °, dengan lanjutan juga kira-kira 85 °. Penambahan tangan dalam sendi ini mungkin sebanyak 40 °, dan penculikan adalah 20 °. Di samping itu, pergerakan pekeliling (circumduction) adalah mungkin dalam sendi pergelangan tangan-karpal.

Sendi Ray-carpal dan srednezapyastny diperkuat dengan banyak ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Bungkusan terletak di palmar, dorsal, medial

Di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar tangan, ligamen dibuang - penahan flexor. Ia tidak secara langsung berkaitan dengan sendi tangan, tetapi, sebenarnya, penebalan fasia.

Gabungan Carpal-Metacarpal

Mereka adalah sebatian barisan distal tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi-sendi ini, dengan pengecualian pergelangan tangan-metacarpal tangan ibu jari, adalah rata dan tidak aktif. Jumlah gerakan di dalamnya tidak melebihi 5-10 °. Pergerakan dalam sendi-sendi ini, serta antara tulang pergelangan tangan, sangat terhad oleh ligamen yang maju.

Bungkusan yang terletak di permukaan palmar tangan merupakan alat ligamen palmar yang kuat. Ia menghubungkan tulang pergelangan tangan dengan satu sama lain, serta dengan tulang metacarpal. Pada berus boleh dibezakan ligamen, mencapai arka, radiasi dan melintang. Tulang pusat alat ligamen adalah capitate, yang mana lebih banyak ligamen dilampirkan daripada sebarang tulang pergelangan tangan lain. Ligamen belakang tangan kurang maju daripada palmar. Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan, membentuk kapsul penebalan yang meliputi sendi antara tulang-tulang ini. Baris kedua pergelangan tangan, selain ligamen palmar dan dorsal, juga mempunyai ligamen interosseous.

Kerana fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II-V) tulang metacarpals tidak sangat mudah bergerak antara satu sama lain dan terhubung dengan kuat ke keseluruhannya, yang membentuk teras tulang tengah tangan, mereka ditetapkan sebagai pangkalan yang kukuh tangan.

Sendi karpal-metacarpal dari ibu jari tangan dibentuk oleh tulang poligonal dan tulang tulang metacarpal yang pertama. Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Pergerakan berikut mungkin dilakukan bersama: penambahan dan penculikan, pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposisi

Metacarpophalangeal sendi tangan

Dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fungsional proksimal jari. Semua sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan, dengan demikian, tiga paksi putaran saling berputar, di mana fleksi dan lanjutan, paksaan dan penculikan berlaku, serta gerakan bulat (peredaran). Fleksibel dan lanjutan boleh dilakukan pada 90-100 °, plumbum dan paksaan - pada 45-50 °.

Sendi metacarpophalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang terletak di sisi mereka. Di sebelah sawit kapsul sendi ini mempunyai ligamen tambahan, dipanggil palmar. Serat mereka saling berkaitan dengan serabut ligamen metacarpal melintang dalam, yang menghalang sisi tulang metacarpal dari menyimpang.

Sendi interphalangeal tangan

Mereka mempunyai bentuk blok, paksi putaran mereka melintang. Fleksibel dan pelanjutan adalah mungkin di sekitar paksi ini. Jumlah mereka dalam sendi interphalangeal proksimal adalah 110-120 °, manakala di distal - 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkukuhkan dengan ligamen cagaran yang jelas.

Faraj licin dan sinovial tendon jari

Ligament ligamen flexor dan ligamen retensor extensor sangat penting untuk menguatkan kedudukan tendon otot di bawahnya, terutamanya apabila melengkung dan memperluas tangan: tendon diikat pada ligamen ini dari permukaan dalamannya dan mengikat untuk mencegah tendon daripada memisahkan dari tulang dan dengan penguncupan kuat otot menahan tekanan yang besar.

Slip tendon otot, bergerak dari lengan bawah ke tangan, dan pengurangan geseran dipromosikan oleh sarung tendon khas, yang berserat atau saluran tulang berserabut, di dalamnya terdapat vagina sinovial

Selak sinovial palmar tergolong dalam tendon flexor pergelangan tangan dan jari yang melalui terowongan karpal. Tudung-tudung fleksibel dangkal dan mendalam jari-jari terletak pada vagina synovial biasa, yang meluas ke tengah-tengah telapak tangan, mencapai falanx distal hanya jari kelima, dan tendon flexor panjang ibu jari terletak pada vagina synovial yang berasingan, yang melewati dengan tendon jari. Di telapak tangan, tendon otot yang pergi ke jari kedua, ketiga, dan keempat dilonggarkan dari sarung sinovial pada jarak tertentu, dan mereka diterima lagi pada jari-jari. Hanya tendon yang pergi ke jari kelima mempunyai vagina sinovial, yang merupakan kesinambungan faraj sinovial biasa untuk tendon flexor jari.

Berus otot

Di pergelangan tangan, otot terletak hanya di sebelah sawit. Di sini mereka membentuk tiga kumpulan: satu pertengahan (di bahagian tengah permukaan palmar), kumpulan otot ibu jari dan kumpulan otot jari kecil. Sejumlah besar otot yang pendek di tangan kerana perbezaan di antara pergerakan jari.

Kumpulan otot sederhana tangan

Ia terdiri daripada otot-otot seperti cacing, yang bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam dan melekat pada asas fungsional proksimal jari kedua ke kelima; palmar palmar dan dorsal otot interosseous, yang terletak di jurang interosseous antara tulang metacarpal dan dilampirkan ke pangkal fungsional proksimal jari kedua ke kelima. Fungsi otot kumpulan tengah adalah bahawa mereka terlibat dalam melengkapkan fungsional proksimal jari-jari ini. Di samping itu, otot-otot palmar interosseous membawa jari-jari tangan ke jari tengah, dan otot-otot interosseus belakang memindahkan mereka ke sisi.

Kumpulan otot ibu jari

Borang di tangan ketinggian ibu jari yang dipanggil. Mereka bermula di tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan dan metacarpus. Di antara mereka dibezakan: otot pendek, menarik ibu jari, yang melekat pada fasax proksimal; flexor pendek ibu jari yang melekat pada tulang sesamoid luar yang terletak di pangkal fxx proksimal ibu jari; otot menentang ibu jari ke tulang metacarpal yang pertama; dan otot yang menyebabkan ibu jari, yang melekat pada tulang sesamoid dalam yang terletak di pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini ditunjukkan dalam nama setiap otot.

Kumpulan otot jari kecil

Membentuk ketinggian di bahagian dalam sawit. Kumpulan ini termasuk: otot palmar pendek; otot yang menghilangkan jari kecil; flexor pendek jari kecil dan otot menentang jari kecil. Mereka bermula dari tulang karpal berdekatan dan melekat pada pangkal falanx proksimal jari kelima dan tulang metacarpal kelima. Fungsi mereka ditentukan oleh nama otot itu sendiri.

Anatomi tangan manusia dalam gambar: struktur tulang, sendi dan otot lengan

Tubuh manusia adalah sistem yang kompleks di mana setiap mekanisme - organ, tulang atau otot - mempunyai tempat dan fungsi yang tegas. Pelanggaran satu atau aspek lain boleh menyebabkan pecahan serius - penyakit manusia. Dalam teks ini, struktur dan anatomi tulang dan bahagian tangan manusia yang lain akan dipertimbangkan secara terperinci.

Tulang-tulang tangan sebagai sebahagian daripada rangka manusia

Tali adalah asas dan sokongan mana-mana bahagian badan. Sebaliknya, tulang adalah organ dengan struktur tertentu, yang terdiri daripada beberapa tisu dan melaksanakan fungsi tertentu.

Setiap tulang individu (termasuk tulang tangan manusia) mempunyai:

 • asal yang unik;
 • kitaran pembangunan;
 • struktur struktur.

Paling penting, setiap tulang menduduki tempat yang ketat di dalam tubuh manusia.

Tulang-tulang dalam tubuh melakukan sejumlah besar fungsi, contohnya:

Huraian umum tangan

Tulang, yang terletak di pinggang bahu, menyediakan penyambungan lengan dengan seluruh tubuh, serta otot dengan sendi yang berbeza.

Tangan termasuk:

Sendi siku membantu lengan untuk mendapatkan lebih banyak kebebasan bergerak dan keupayaan untuk melaksanakan beberapa fungsi penting.

Berbagai bahagian lengan dinyatakan di antara mereka disebabkan oleh tiga tulang:

Nilai dan fungsi tulang tangan

Tulang tangan melakukan fungsi utama dalam tubuh manusia.

Yang utama ialah:

 • fungsi kontena;
 • perlindungan;
 • rujukan;
 • motor;
 • antigravity;
 • fungsi metabolisme mineral;
 • hematopoetik;
 • kebal.

Sejak sekolah, diketahui bahawa spesies manusia telah berkembang dari primata. Sesungguhnya, tubuh manusia secara anatom mempunyai banyak persamaan dengan nenek moyang mereka yang kurang maju. Termasuk dalam struktur tangan.

Bukan rahsia lagi bahawa dalam perjalanan evolusi, tangan manusia berubah kerana kerja. Struktur tangan manusia pada asasnya berbeza dari struktur tangan primata dan haiwan lain.

Akibatnya, dia memperoleh ciri-ciri berikut:

 • Tendon tangan, serta serat saraf dan saluran darah terletak di longkang tertentu.
 • Tulang-tulang yang membentuk ibu jari lebih luas daripada tulang jari-jari lain. Ini dapat dilihat dalam gambar di bawah.
 • Panjang falang dengan jari telunjuk pada jari kecil adalah lebih pendek daripada primata.
 • Tulang di tangan, yang terletak di telapak tangan dan diucapkan dengan ibu jari, beralih ke sisi sawit.

Berapa banyak tulang di tangan manusia?

Berapa banyak tulang yang ada tangannya? Secara keseluruhan, tangan manusia telah memasukkan 32 tulang ke dalam strukturnya. Pada masa yang sama, lengan lebih rendah kekuatannya pada kaki, tetapi bekas mengimbangi ini dengan mobiliti yang lebih besar dan keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan.

Bahagian pembahagian anatomi

Seluruh tangan secara umum termasuk jabatan berikut.

Kaki bahu yang terdiri daripada bahagian-bahagian:

 • Skapula adalah tulang segitiga yang rata yang membekalkan bersama antara tulang belakang dan bahu.
 • Clavicle adalah tulang "berbentuk tiub", dibuat dalam bentuk S, menyambung sternum dan scapula.

Tali Tangan Termasuk Tulang:

 • Sinaran adalah tulang berpasangan seperti bahagian bawah lengan, menyerupai trihedron.
 • Ulnar adalah tulang berpasangan yang terletak di bahagian dalam lengan bawah.

Berus mempunyai tulang di dalamnya:

Bagaimanakah tulang-tulang ikat pinggang bahu?

Seperti yang disebutkan di atas, skapular adalah tulang berbentuk segi tiga yang kebanyakannya rata, terletak di bahagian belakang badan. Di atasnya anda dapat melihat dua permukaan (tulang rusuk dan belakang), tiga sudut, serta tiga tepi.

Clavicle adalah tulang berpasangan dengan huruf Latin S.

Ia mempunyai dua hujung:

 • Sternum. Berhampiran dengannya adalah pendalaman ligamen kosoklavikular.
 • Acromial. Thickened dan articulated dengan proses humeral dari scapula.

Struktur bahu

Pergerakan utama tangan melakukan sendi bahu.

Ia mengandungi dua tulang utama:

 • Humerus, tulang panjang tubular, membentuk dasar bahu seluruh manusia.
 • Baki skapular memberikan sambungan klavikula dengan bahu, sementara ia menghubungkan dengan bahu rongga artikular. Ia agak mudah untuk mengesan di bawah kulit.

Dari belakang skapula, anda boleh memeriksa awn, yang membelah tulang pada separuh. Di atasnya terletak hanya apa yang dipanggil sub-rangsangan dan pengumpulan supraspherik otot. Juga pada scapula, anda boleh mencari proses corakoid. Dengannya, pelbagai ligamen dan otot dilampirkan.

Struktur tulang lengan bawah

Tulang radius

Komponen lengan ini, jejari, terletak di bahagian luar atau sisi lengan bawah.

Ia terdiri daripada:

 • Epifisis proksimal. Ia terdiri daripada kepala dan kemurungan kecil di tengah.
 • Permukaan artikular.
 • Leher.
 • Kelenjar pineal distal. Ia mempunyai kliping di bahagian dalam siku.
 • Scion menyerupai awl.

Siku tulang

Komponen ini berada di bahagian dalam lengan bawah.

Ia terdiri daripada:

 • Epifisis proksimal. Ia disambungkan kepada bahagian sisi tulang lateral. Ini berkemungkinan terima kasih kepada pemotongan blok.
 • Proses membataskan pemotongan blovidny.
 • Kelenjar pineal distal. Dengannya, kepala dibentuk, di mana bulatan dapat dilihat, yang berfungsi untuk melampirkan tulang radial.
 • Proses styloid.
 • Diaphysis

Struktur berus

Pergelangan tangan

Bahagian ini termasuk 8 tulang.

Kesemuanya bersaiz kecil dan disusun dalam dua baris:

 1. Baris proksimal. Ia terdiri daripada 4.
 2. Barisan jauh. Termasuk 4 tulang yang sama.

Keseluruhannya, semua tulang membentuk alur berbentuk alur pergelangan tangan, di mana tendon otot terletak, yang membolehkan penumbuk untuk membengkokkan dan melonggarkan.

Pergelangan tangan

Metacarpus atau, lebih mudah, sebahagian daripada kelapa termasuk 5 tulang yang mempunyai watak dan deskripsi tubular:

 • Salah satu tulang terbesar adalah tulang jari pertama. Ia menghubungkan ke pergelangan tangan dengan sendi pelana.
 • Ia diikuti oleh tulang terpanjang - tulang jari telunjuk, yang juga articulates dengan tulang pergelangan tangan dengan bantuan pelana sendi.
 • Kemudian semuanya adalah seperti berikut: setiap tulang berikutnya adalah lebih pendek daripada yang sebelumnya. Dalam kes ini, semua tulang yang tinggal dilekatkan pada pergelangan tangan.
 • Dengan bantuan kepala dalam bentuk hemisfera, tulang metacarpal tangan manusia dilampirkan pada phalanxes proksimal.

Tulang jari

Semua jari dibentuk dari phalanges. Pada masa yang sama, mereka semua, dengan pengecualian sahaja, mempunyai proksimal (terpanjang), tengah, dan juga distal (terpendek) phalanx.

Pengecualian adalah jari pertama tangan, di mana falanx tengah hilang. Phalanges dilampirkan pada tulang manusia dengan bantuan permukaan artikular.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang-tulang utama yang disenaraikan di atas yang membentuk pergelangan tangan, metacarpus dan jari-jari, ada juga yang disebut tulang sesamoid di tangan.

Mereka terletak di tempat terkumpul tendon, terutamanya antara falanx proksimal jari 1 dan tulang metacarpal jari yang sama pada permukaan telapak tangan. Bagaimanapun, kadang-kadang mereka boleh didapati di belakang.

Alokasikan tulang sesamoid bukan kekal tangan manusia. Mereka boleh didapati di antara phalanxes yang terdekat dengan jari kedua dan kelima, serta tulang metacarpal mereka.

Struktur sendi tangan

Tangan manusia mempunyai tiga bahagian artikular utama, dinamakan:

 • Sendi bahu mempunyai bentuk bola, oleh itu ia dapat bergerak secara meluas dan dengan amplitud yang besar.
 • Ulnar bergabung dengan tiga tulang sekaligus, mempunyai keupayaan untuk bergerak dalam jarak kecil, bengkok dan luruskan lengan.
 • Sendi pergelangan tangan adalah yang paling mudah bergerak, yang terletak di hujung tulang radial.

Tangan mengandungi banyak sendi kecil, yang dipanggil:

 • Pertengahan pergelangan tangan - menyatukan semua barisan tulang pada pergelangan tangan.
 • Sambungan Carpal-Metacarpal.
 • Sendi Metacarpophalangeal - pasangkan tulang jari ke tangan.
 • Sambungan interphalangeal. Terdapat dua dari mereka pada jari apa pun. Dan di tulang jempol mengandungi sendi interphalangeal tunggal.

Struktur tendon dan ligamen tangan manusia

Kelapa sawit terdiri daripada tendon yang bertindak sebagai mekanisme flexor, dan belakang tangan terdiri daripada tendon yang memainkan peranan ekstensor. Dengan kumpulan tendon ini, lengan boleh dimampatkan dan tidak dipasang.

Perlu diperhatikan bahawa terdapat juga dua tendon pada setiap jari di tangan, yang memungkinkan untuk membengkokkan penumbuk:

 • Yang pertama. Ia terdiri daripada dua kaki, di mana alat flexor terletak.
 • Yang kedua. Terletak di permukaan dan diartikulasikan dengan phalanx tengah, dan mendalam dalam otot ia menghubungkan dengan phalanx distal.

Sebaliknya, sendi tangan manusia dipegang dalam kedudukan normal disebabkan oleh ligamen - kumpulan elastis dan tahan lama dari serat tisu penghubung.

Peralatan ligamen tangan manusia terdiri daripada ligamen berikut:

Struktur otot lengan

Bingkai otot tangan terbahagi kepada dua kumpulan besar - ikat pinggang bahu dan anggota atas bebas.

Girdle bahu telah menggabungkan otot berikut:

 • Deltoid.
 • Nadoshnaya.
 • Subacute.
 • Pusingan kecil.
 • Pusingan besar.
 • Subscapularis

Permukaan atas bebas terdiri daripada otot:

Kesimpulannya

Tubuh manusia adalah sistem yang kompleks di mana setiap organ, tulang atau otot mempunyai tempat dan fungsi yang tegas. Tulang tangan adalah bahagian tubuh yang terdiri daripada pelbagai senyawa yang membolehkannya bergerak, angkat objek dengan cara yang berbeza.

Oleh kerana perubahan evolusi, tangan manusia telah memperoleh keupayaan unik yang tidak dapat dibandingkan dengan keupayaan sebarang primata lain. Keistimewaan struktur tangan memberi manusia kelebihan dalam dunia haiwan.

Berus tulang

Tulang tangan dibahagikan kepada tulang pergelangan tangan, metacarpus, dan tulang jari, yang disebut phalanges.

Pergelangan tangan

Carpus carpus adalah gabungan dari 8 tulang spongy pendek - ossa carpi, diatur dalam dua baris, masing-masing 4 tulang.

Barisan pergelangan tangan proksimal, atau pertama, yang paling dekat dengan lengan bawah, dibentuk, jika dianggap dari ibu jari, dengan tulang-tulang berikut: scaphoid, os scaphoideum, lunate, os lunatum, trihedral, os triquetrum, dan berbentuk kacang, os pisiforme. Tiga lubang pertama, ketika bergabung, membentuk eliptik, artikular pada sisi lengan, permukaan artikular, yang berfungsi untuk artikulasi dengan ujung tulang radial distal.

Buah kacang tidak terlibat dalam gabungan ini, yang dinyatakan secara berasingan kepada trihedral. Tulang kacang merupakan tulang sesamoid yang terbentuk dalam tendon m. flexor carpi ulnaris.

Bar sisi pergelangan tangan, kedua atau kedua, terdiri daripada tulang: trapezium, os trapezium, trapezoid, os trapezoideum, capitation, os capitation, dan hooked, os hamatum. Nama-nama tulang mencerminkan bentuknya. Pada permukaan setiap tulang ada aspek artikular untuk artikulasi dengan tulang bersebelahan.

Di samping itu, tubercles untuk melekatkan otot dan ligamen menonjol pada permukaan palmar beberapa tulang pergelangan tangan, iaitu: tuberculum ossis scapholdei pada tulang navicular; nama anda.

Tulang pergelangan tangan dalam keseluruhannya mewakili genus peti besi, cembung di bahagian belakang dan longkang di palmar. Di sisi radial, pelongsor pergelangan tangan, sulcus carpi, terhad kepada ketinggian, eminentia carpi radialis, dibentuk oleh tubercles tulang navicular dan trapezium os, dan dari sisi siku oleh ketinggian lain, eminentia carpi ulnaris, yang terdiri daripada hamulus ossis hamati dan os pisiforme.

Dalam proses evolusi manusia berkaitan dengan aktiviti kerjanya, tulang karpal berkembang dalam perkembangan mereka. Oleh itu, dalam Neanderthal, panjang tulang capitate adalah 20-25 mm, manakala pada manusia moden ia meningkat menjadi 28 mm. Terdapat juga pengukuhan kawasan pergelangan tangan, yang agak lemah dalam kera besar dan Neanderthal.

Di dalam manusia moden, tulang pergelangan tangan begitu kuat diikat dengan ligamen sehingga mobilitas mereka menurun, tetapi peningkatan kekuatan. Pukulan ke salah satu tulang carpal diagihkan sama rata antara yang lain dan lemah, oleh itu patah tulang di pergelangan tangannya agak jarang berlaku.

Struktur tangan dan pergelangan tangan

Hujung atas manusia adalah penting untuk kewujudan penuh. Mereka melakukan banyak fungsi tanpa mana orang tidak boleh lakukan. Kelapa dan jari tangan adalah bahagian utama tangan. Sendi dan tulang tangan bertanggungjawab untuk motor mereka, prehensile, dan refleks penting yang lain. Kecederaannya mengehadkan keupayaan manusia.

Anatomi dan fungsi tangan

Memandangkan fungsi sawit, ia adalah badan utama untuk melaksanakan pelbagai jenis aktiviti, yang mempunyai struktur anatomi yang sesuai. Dalam strukturnya, tangan manusia terdiri daripada beberapa bahagian: sistem otot, peredaran darah, dan saraf. Disebabkan ini, tangan mempunyai sensitiviti yang tinggi dan dapat dihubungi dengan persekitaran luaran.

Sendi dan tulang

Anatomi tulang tangan manusia diwakili dalam bentuk sendi-sendi kecil pelbagai bentuk dan terdiri dari beberapa bahagian: sendi pergelangan tangan, rantau metacarpal, dan falanges jari-jari. Kesemuanya digabungkan dan mempunyai fungsi yang berbeza bergantung pada satu sama lain. Ini menimbulkan persoalan tentang berapa banyak tulang di tangan manusia? Setelah mengkaji struktur dengan lebih terperinci, mereka dapat dengan mudah dihitung oleh diri sendiri. Kira-kira berus bahagian bawah mempunyai kira-kira 30 tulang. Ini dapat dilihat dengan jelas dalam imej X-ray.

Pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan dibentangkan dalam bentuk dua baris proksimal yang terdiri daripada lapan tulang kecil. Tulang trihedral, lunate dan scaphoid diselaraskan dari pinggir, dihubungkan oleh sambungan tetap, dan di sebelahnya, berhampiran ibu jari, ada tulang berbentuk kacang. Ia direka untuk meningkatkan kekuatan otot. Belakang barisan pertama di sisi siku disambungkan ke tulang radial dan ulnar, membentuk sendi pergelangan tangan.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Baris seterusnya diwakili oleh empat tulang. Dari belakang, ia digabungkan dengan yang pertama, dan bahagian depannya digabungkan dengan metacarpus. Bentuk pergelangan tangan dari sisi sawit mempunyai penampilan cekung. Jurang antara lapan tulang pergelangan tangan diisi dengan tisu tulang rawan, tendon, darah, ramuan saraf. Kerana artikulasi tulang ini dengan lengan bawah, tangan dikurniakan fungsi putaran, yang membolehkan pergerakan dalam arah yang berbeza: naik, turun, kiri, kanan, dalam bulatan.

Metacarpus

Metacarpus diwakili dalam bentuk lima tulang berongga yang diisolikan dengan pergelangan tangan dengan sambungan tetap di bahagian proksimal, dan di sebaliknya oleh phalanges pertama. Tulang metacarpal mempunyai pangkalan, badan, dan kepala dengan ujung sfera, memberikan lanjutan jari atau mengepalkannya menjadi penumbuk.

Jari

Jari manusia terdiri daripada tiga bahagian - phalanges, kecuali yang besar.

Mereka dibahagikan kepada 3 kategori.

 1. Phalang proksimal yang bergerak dari metacarpus.
 2. Tengah.
 3. Kuku

Rasuk mempunyai sensitiviti yang meningkat, melakukan fungsi micromotor, sehingga seseorang dapat melakukan tindakan dengan benda terkecil.

Tangan Bundles

Tulang tangan diperkuat dengan pelbagai ligamen. Mereka mempunyai keanjalan yang baik, ketahanan, kerana ketumpatan kain mereka dan serat penghubung. Fungsi ligamen adalah untuk melindungi tulang dan sendi dari pergerakan atau kecederaan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, ligamen itu sendiri juga boleh rosak. Akibat jatuh atau beban yang berlebihan, mereka mungkin meregang. Cuti sangat jarang berlaku.

Struktur pengedap telapak tangan terdiri daripada beberapa jenis ligamen:

Bahagian dalaman tulang palma tersembunyi oleh retonger tendon flexor. Berikut adalah saluran di mana tendon-otot otot fleksor terletak. Bungkusan bercabang di seluruh sawit, membentuk sejenis lapisan berserat. Punggung tangan mempunyai ligamen yang kurang.

Sendi-sendi yang menghubungkan falang jari-jari itu dimeteraikan dengan ligamen sisi. Ligamen kelenturan pada kedua-dua pihak menyumbang kepada pembentukan sarung berserat untuk otot mereka. Ruang sinovial antara ligamen melindungi tendon dari kerosakan fizikal luar.

Otot

Semua manipulasi yang dilakukan oleh jari-jari, diwajibkan kepada otot, serta aktiviti tanpa gangguan dan harmoni. Otot-otot ini diselaraskan semata-mata dari telapak tangan. Dari bahagian luar hanyalah tendon sahaja.

Dengan penyetempatan, otot dibahagikan kepada tiga kategori utama.

 • Struktur otot ibu jari.
 • Sekumpulan tiga jari pusat.
 • Otot-otot jari-jari kecil.

Kategori pertengahan termasuk otot-otot interartikular yang menyatukan rantau metacarpal, serta otot-otot seperti cacing yang bersebelahan dengan phalanges. Yang pertama adalah bertanggungjawab untuk menyebarkan jari-jari, sementara yang terakhir menyumbang kepada kelonggaran mereka. Otot ibu jari bertanggung jawab untuk semua manipulasinya.

Kategori otot yang bertanggungjawab untuk aktiviti jari yang paling kecil, turut menyumbang kepada semua pergerakannya. Kumpulan otot lengan bawah tangan bertanggungjawab untuk fungsi tangan berhubung dengan lengan bawah. Aktiviti mereka bergantung pada tendon yang meluas dari lengan bawah.

Peredaran darah dan saraf

Semua sistem di atas manusia tidak boleh berfungsi sepenuhnya tanpa aliran darah biasa. Tulang, ligamen, tendon, tisu otot merebak dalam darah dan ramuan saraf. Mereka menyumbang kepada aktiviti yang tinggi, serta pembaikan tisu pesat. Kapal arteri radial dan ulnar berlepas dari sendi lengan. Mereka melalui perineum karpal, bergegas di antara jisim otot dan struktur tulang sawit. Di bahagian tengahnya, mereka bersatu, membentuk arka palmar yang cetek.

Pembuluh darah yang lebih kecil berlepas dari arka ini, yang menyimpang pada jari. Mereka juga mempunyai peredaran yang sama dan juga sambung, mewujudkan sejenis labah-labah. Ini adalah susunan kapal yang sangat mudah, kerana sebahagian kecil dari arteri atau kapilari mengalami kecederaan.

Bagi sistem saraf, cawangannya melalui seluruh tangan, berakhir di hujung jari, yang mana ia mempunyai sensitiviti yang meningkat. Pad mengandungi reseptor yang bertindak balas terhadap sentuhan, suhu, atau sentuhan yang menyakitkan. Oleh itu, untuk kerja penuh, kelancaran fungsi semua struktur dan sistem diperlukan.

Penyakit dan kecederaan

Selalunya, sendi atau tulang bahagian distal anggota bawah yang diturunkan mengalami pelbagai kecederaan atau gangguan patologi. Masalah yang paling kerap dikaitkan dengan kerosakan kepada berus:

 • kecederaan;
 • keradangan;
 • penyakit vaskular.

Apabila kecederaan sendi pada bahagian kaki yang lebih rendah, masalah yang timbul dengan disfungsi bahagian berlainan bahagian palmar, masing-masing, mengurangkan prestasi manusia.

Kecederaan berus

Penyebab utama kecederaan adalah kerja atau sukan. Pendekatan yang salah terhadap usaha fizikal, pelanggaran terhadap keselamatan perindustrian, kecerobohan dalam kehidupan seharian, sering menyebabkan keretakan, lebam, retakan atau kehelan tulang, atau sendi. Selalunya tangan kanan menderita. Kecederaan seperti itu boleh menyebabkan komplikasi dan perkembangan proses patologi yang membawa kepada ketidakupayaan atau ketidakhadiran sementara fungsi-fungsi tertentu.

Pergelangan sendi pergelangan tangan

Dengan kerosakan terbuka kepada sendi, terdapat risiko jangkitan yang boleh mencetuskan penyakit radang. Mereka, pada gilirannya, boleh memberi komplikasi yang akan membawa kepada akibat-akibat baru.

 • Sebagai akibat keradangan tulang tisu carpal, tendinitis dapat berkembang.
 • Keradangan saraf pergelangan tangan membawa kepada sindrom terowong, yang disertai dengan sakit, serta pembatasan fungsi motor.
 • Dengan kekalahan artikulasi radial, terdapat risiko osteoartritis, dengan perubahan bentuk tulang yang seterusnya.
 • Rheumatoid arthritis adalah akibat daripada rawatan kecederaan yang tidak betul dan penyembuhan tisu tulang. Ia disertai dengan kesakitan yang kuat, serta bunyi rangup aneh.
 • Satu lagi hasil rawatan yang salah adalah gangguan aliran darah, menyumbang kepada kematian sel. Akibatnya, nekrosis aseptik berlaku.
 • Bengkak sinovial pada jari membawa kepada pelanggaran fungsi ekstensor.

Orang yang mengamalkan sukan ekstrem yang berkaitan dengan akrobatik atau gimnastik boleh membina penyakit de Querven. Ini menyebabkan kesakitan teruk di kawasan ibu jari. Dalam penyakit tulang belakang serviks terdapat risiko menggeletarkan sindrom, apabila gegendang yang tidak terkawal diperhatikan apabila lengannya tegang.

Penyakit vaskular

Keradangan tulang boleh disebabkan oleh patologi kardiovaskular atau fungsi tidak stabil sistem endokrin. Dengan stenocardia, seseorang mungkin mempunyai sensasi yang membakar dan kesemutan di jari, dan orang yang menghidap diabetes sering mengganggu peredaran darah di bahagian bawah badan. Gejala yang sama mungkin terdapat pada wanita hamil. Ini disebabkan perubahan hormon semasa perkembangan janin.

Gangguan patologi

Gangguan yang paling biasa dengan sifat patologi adalah penyakit berikut.

 • Rheumatoid arthritis. Ia berlaku terhadap latar belakang penyakit berjangkit, yang merupakan penyakit paling kerap. Ia ditemui pada orang dewasa, kanak-kanak atau orang tua, terutama wanita. Penyebab penyakit ini adalah: rubella, herpes, hepatitis.
 • Polyosteoarthrosis adalah penyakit patologi kedua selepas polietritis. Ia biasanya meluas ke sendi anggota bawah, yang kemudiannya boleh mengalami ubah bentuk dan lengkung. Penyakit ini boleh memperlihatkan dirinya sebagai penyakit bebas, serta komplikasi penyakit lain. Kebanyakannya terdapat pada wanita berumur.
 • Artritis gout adalah keadaan patologi yang dicirikan oleh gangguan metabolik, yang meningkatkan penguraian asid urik yang tersebar ke seluruh tubuh. Penyakit ini tidak hanya memberi kesan sendi tangan.
 • Arthropathy adalah lesi paksi tulang sendi, di mana jari-jari tangan menderita. Gejala patologi adalah kesakitan, bengkak, bengkak yang teruk, kemerahan. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, penyakit itu berlanjutan, memusnahkan sendi sepenuhnya.
 • Bentuk artritis berjangkit mempengaruhi tulang tunggal dan disertai dengan kesakitan yang berterusan. Bengkak, perubahan kulit, gangguan jari telapak tangan adalah ciri sendi terjejas.

Pencegahan yang terbaik dalam perkembangan perubahan patologi adalah gimnastik terapeutik. Secara berkala melakukan latihan khas, anda boleh mengelakkan pelbagai komplikasi. Di samping itu, pendidikan jasmani tidak pernah menjejaskan badan.

Tulang pergelangan tangan.

Tulang pergelangan tangan, ossa carpi, disusun dalam dua baris. Barisan atas, atau proksimal bersebelahan dengan bahagian jauh tulang-tulang lengan bawah, membentuk satu sisi eliptik, cembung permukaan artikular lengan; barisan lain - lebih rendah, atau jauh, menghadap metacarpus.

Tulang barisan pertama pergelangan tangan, jika anda mengira dari pinggir radial tangan ke ulnar, sertakan tulang-tulang berikut: navicular, semi-lunar, trihedral dan berbentuk kacang.

Baris kedua pergelangan tangan masing-masing: tulang trapezoid, tulang trapezoid, tulang capitate dan tulang penyambung.

Kadang-kadang, di bahagian belakang pergelangan tangan, ada tulang tengah tidak kekal, centrale os, terletak di antara tulang navicular, tulang trapezoid, dan tulang capitate.

Tulang scaphoid


Tulang scaphoid, os scaphoideum, menduduki kedudukan paling akhir di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan palmarnya cekung dan memanjang ke tubercle tulang navicular, tuberculum ossis scaphoidei, di bahagian bawah luaran.

Permukaan belakang tulang adalah jalur sempit yang berterusan dalam arah proksimal ke permukaan artikular cembung, yang bergabung dengan permukaan artikular carpal epiphysis distal tulang radial. Bawah medial yang lebih rendah mempunyai permukaan artikular cekung yang di artikulasikan dengan tulang capitate. Di atasnya, di bahagian tengah tulang, adalah permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang gila. Permukaan dan bahagian bawah tulang articulates dengan tulang trapezoid dan tulang trapezius.

Tulang lunate


Daun lunate, os lunatum, terletak medial ke navicular. Permukaan atas tulang adalah cembung. Ia menjelaskan dengan permukaan artikular carpal radius. Bahagian bawah tulang adalah cekung, di bahagian sisi tulang ada permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang capitate, dan di bahagian medial terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang disambungkan.

Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular yang ditandakan dengan tulang navicular. Permukaan medial tulang articulates dengan tulang segitiga.

Tulang segi tiga


Bentuk segi tiga, os triquetrum, menduduki tempat paling medial di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang adalah cembung, menanggung permukaan artikular untuk artikulasi dengan bahagian bawah lengan bawah.

Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular rata yang di artikulasikan dengan tulang lunate; permukaan rendah, cekung sedikit articulates dengan tulang yang disambung, dan permukaan palmar dengan tulang kacang.

Pisiform bone


Pisiform bone, os pisiforme, bentuk ovoid. Ia tergolong dalam sesamoid bones, ossa sesamoidea, dan terletak pada ketebalan tendon ular flexor tangan. Di bahagian belakang, belakang, sisi tulang berbentuk kacang terdapat permukaan artikular rata yang kecil, dengan cara yang ia artikulasi dengan tulang segitiga.

Trapeze Bone
Trapezium tulang, os trapezium, terletak jauh ke tulang navicular, menduduki kedudukan paling akhir di barisan kedua tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang membawa kawasan artikular untuk artikulasi dengan tulang navicular. Permukaan yang lebih rendah dari tulang mempunyai pelana permukaan artikular yang di artikulasi dengan dasar 1 tulang metacarpal. Di bahagian tengah tulang terdapat dua permukaan artikular yang cekung: atas yang besar dan yang lebih rendah lebih rendah. Yang pertama berfungsi untuk artikulasi dengan tulang trapezoid, kedua dengan pangkal tulang metacarpal kedua.

Di permukaan anterior (palmar) tulang di rantau sisi ada protrusi kecil - bukit tulang trapezoid, tuberculum ossis trapezii. Knutri daripadanya adalah alur - jejak fit flexor jejari berus, m. flexor carpi radialis.

Tulang trapezoid
Baki trapezoid, os trapezoideum, terletak di sebelah trapezoid tulang. Bawah permukaan artikular yang lebih rendah articulates dengan tulang metacarpal kedua.
Permukaan atas tulang adalah cekung dan diartikulasikan dengan tulang navicular, lateral, agak cembung, permukaan - dengan tulang-trapezium dan medial, cekung, - dengan tulang capitate.

Capsula


Capitolum, os capitatum, adalah tulang pergelangan tangan yang terbesar dan mempunyai kepala sfera di bahagian proksimal. Selebihnya tulang agak menebal. Permukaan medial articulates dengan tulang yang disambung, dan lateral, agak cembung, dengan tulang trapezius. Permukaan bawah tulang melalui kawasan articular rata yang articulates dengan pangkal tulang metacarpal ketiga: permukaan lateral tulang mempunyai permukaan artikular yang kecil untuk artikulasi dengan pangkal tulang metacarpal kedua dan keempat.

Tulang cangkuk


Rantai cangkuk, os hamatum, terletak di sebelah tulang capitate, menutup medial, sisi ulnar baris kedua tulang pergelangan tangan. Di anterior, palmar, permukaan tulang ada proses yang maju, agak melengkung di sisi, radial, sisi, cangkuk tulang yang tersambung, hamulus ossis hamati. Permukaan proksimal tulang articulates dengan tulang lunate, tulang lateral dengan tulang capitate adalah medial, agak cembung, dengan tulang segitiga. Pada permukaan tulang distal terdapat dua bidang artikular untuk artikulasi dengan tulang metacarpal IV dan V.

Semua tulang carpal, ossa carpi, disertai oleh sendi dan ligamen.

Bahagian atas, atau proksimal, pinggang pergelangan tangan, menghadap tulang lengan bawah, menonjol lebih banyak pada arah melintang.

Bahagian bawah, atau jauh, pergelangan tangan pergelangan tangan juga agak. Bahagian belakang, atau belakang, permukaan pergelangan tangan adalah cembung.

Anterior, palmar, permukaan pergelangan tangan adalah cekung dan disebut alur pergelangan tangan, sulcus carpi. Tepi sisi sulcus dibatasi oleh dua ketinggian: pada sisi sisi, ketinggian pergelangan radial yang terbentuk oleh tubercles tulang navicular dan tulang trapezoid, di bahagian medial, oleh ketinggian pergelangan tangan ulnar yang terbentuk oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang yang disambungkan. Sejumlah tulang carpal dapat dirasakan melalui kulit. Oleh itu, tulang navicular telah terasa agak turun dan jauh dari proses styloid radius; tulang lunate dirasai di sebelah yang terdahulu di belakang tangan; berbentuk kacang - dengan lekukan separa tangan di sendi pergelangan tangan; capitatum - di bahagian belakang tangan, lebih baik apabila membongkok pada pergelangan tangan.

Anda akan tertarik membaca ini: