Utama / Lebam

Anatomi tulang pergelangan tangan

Pergelangan tangan, salah satu dari tiga komponen tangan, adalah yang paling proksimal, iaitu, terletak lebih dekat dengan tulang belakang, jika anda mengikuti hujung jari di sepanjang tulang pinggang atas bahagian kaki. Sambungan dengan tulang lengan, siku dan radial, berlaku dalam sendi radiocarpal. Orang tanpa pendidikan perubatan sering kali menyalahgunakan panggilan ini bersama pergelangan tangan. Banyak kecederaan atau penyakit pergelangan tangan yang salah disebut sebagai kecederaan pergelangan tangan.

Tulang dan sendi pergelangan tangan

Anatomi tulang pergelangan tangan dicirikan oleh kehadiran tulang-tulang kecil dan sambungan tetap. Pergelangan tangan (bahagian tangan) terdiri daripada lapan tulang yang diatur dalam dua baris. Baris pertama adalah tiga tulang kira-kira bentuk dan saiz yang sama. Di antara mereka adalah jurang rata yang dipenuhi dengan lapisan nipis rawan artikular. Sendi-sendi kecil ini diperbaiki, mereka memberikan kekuatan seluruh pergelangan tangan.

Di sisi ke tulang barisan pertama melalui sendi yang tidak aktif, tulang yang berbentuk kacang berbentuk gabungan, bulat dalam bentuk dan terletak pada ketebalan tendon. Ia merujuk kepada tulang sesamoid, maksudnya bertindak sebagai tuil dan meningkatkan kekuatan otot.

Baris kedua pergelangan tangan diwakili oleh empat tulang kira-kira bentuk kuboid, di antara yang dan antara barisan terdapat juga sendi yang tidak aktif. Pengecualian adalah persimpangan dengan falanx pertama ibu jari, yang merupakan sambungan pelana. Lenturan, lanjutan, penculikan kecil dan paksaan ibu jari, serta pergerakan putaran mungkin di dalamnya. Sendi pergelangan tangan mempunyai kapsul, dan satu kapsul dapat bersatu bukan satu, tetapi dua atau tiga sendi.

Permukaan proksimal tiga tulang barisan pertama pergelangan tangan adalah satu permukaan artikular memasuki sendi pergelangan tangan. Dari sisi lengan bawahnya ia termasuk tulang radial, dan ulnar yang lebih pendek dan tidak mencapai sendi. Komposisi sendi termasuk hanya kesinambungan ulna dalam bentuk plat rawan segitiga.

Permukaan artikular pergelangan tangan dan radius ditutup dengan tulang rawan, elastik dan tahan lama, memberikan pelbagai pergerakan dengan berus pada sendi pergelangan tangan. Mungkin fleksi dan lanjutan 85 derajat, membawa berus kepada 40 darjah, memimpin - 20, putaran 10-12 darjah.

Sendi pergelangan tangan: 1 - sendi mezhapyastny; 2 - cakera artikular; 3 - sendi radioulnar yang lebih rendah; 4 - sendi pergelangan tangan; 5,6 - sendi karpometacarpal; 7 - sendi meleekarpal

Sendi pergelangan tangan adalah ellipsoidal dalam bentuk, dikelilingi oleh semua sisi oleh kapsul tisu penghubung. Pedalamannya dipenuhi dengan sel khusus yang menghasilkan cecair sinovial yang melaksanakan tugas pelinciran. Jumlah cecair yang mencukupi, kepadatan normalnya memberikan pergerakan permukaan artikular dalam norma fisiologi.

Ligamen dan otot pergelangan tangan

Peralatan ligamen telah dibangunkan dengan baik untuk menguatkan pergelangan tangan pergelangan tangan, melindunginya dari daya kelebihan luar dan untuk mengelakkan dislokasi. Dua ligamen sisi, ulnar dan radial, memberikan penculikan fisiologi dan penambahan tangan. Lengan belakang dan kelopak - kelonggaran dan lanjutan dalam julat normal.

Ligamen yang menghubungkan tulang dua baris pergelangan tangan (interbranch interosseous) menyumbang kepada pemeliharaan fungsinya. Pada permukaan palmar pergelangan tangan bersama melepasi selubung sinovial tendon dua fleksibel jari-jari, di belakang - enam extensors jari. Faraj synovial dari extensor dan flexor restraints terletak tepat di atas kulit.

Semua pergerakan di pergelangan tangan mungkin disebabkan oleh otot-otot yang terletak pada lengan bawah. Tisu otot mereka berakhir walaupun sebelum sendi, dan terus dengan tendon yang mengelilingi sendi pada semua pihak. Otot-otot yang banyak ini boleh dibahagikan kepada kumpulan anterior dan posterior, menjadi yang mendalam dan cetek. Lima otot mereka melenturkan tangan dan jari, yang lain melakukan sambungan, penambahan atau pergerakan bulat. Setiap otot melakukan tugas tertentu, tetapi setiap pergerakan di tangan atau tangan pergelangan tangan hanya mungkin disebabkan fungsi yang terselaras dari beberapa otot dari kumpulan yang berlainan.

Otot lengan bawah yang bertanggungjawab untuk pergerakan di pergelangan tangan dan tangan

Pembekalan darah dan pemeliharaan pergelangan tangan

Anatomi tulang pergelangan tangan dan pergelangan tangan termasuk lokasi saluran darah dan saraf. Bekalan darah berasal daripada sistem arteri ulnar dan radial. Di kawasan pergelangan tangan ada saluran yang melaluinya bundar neurovaskular. Mereka mewakili ruang antara protrusions tulang dan sarung sinovial pada otot. Struktur ini melindungi saraf dan saluran darah dari pelbagai kecederaan. Terdapat tiga saluran: siku, radial dan karpal.

Setelah melewati terusan, arteri ulnar dan radial ternyata berada di permukaan palmar dan permukaan punggung tangan, di mana mereka telah anestomized di antara mereka dengan pembentukan arka vaskular yang dalam dan dangkal. Dari mereka ke jari-jari berasal arteri yang lebih kecil. Jenis bekalan darah melalui lengkungan arteri berfungsi sebagai jaminan kefungsian tangan jika ada arteri yang rosak.

Sekiranya kecederaan pada arteri ulnar, sendi dan tangan pergelangan tangan akan menerima darah dari sistem arteri radial, dan sebaliknya. Pengaliran darah vena berlaku melalui sistem seperti vena, yang pada lengan bawah membentuk beberapa venous subkutaneus dan dalam venous.

Arteri dan saraf pergelangan tangan

Pemeliharaan pergelangan tangan dan saluran pergelangan berlaku sepanjang tiga saraf: median, ulnar dan radial. Dalam semua lapisan kapsul plexus saraf dan pergelangan tangan pelbagai terbentuk, menindik melalui mereka dan berakhir dengan hujung sensitif di hujung jari.

Saraf dan vesel melepasi tisu tulang, memasukinya pada titik-titik lampiran ligamen. Tanpa pengekalan normal, tisu tropis diganggu, atrofi otot bermula, fungsi tangan dan pergelangan tangan tidak mungkin. Situasi sedemikian kerap dengan kecederaan, neuropati, dengan kerosakan pada saraf di tempat-tempat laluan mereka melalui terusan bersama (mampatan yang paling biasa).

Pergelangan pergelangan tangan dan pergelangan tangan berkait rapat secara anatomi, mereka disertai oleh otot umum dan ligamen, kapal dan saraf, serta penyakit umum.

Tulang pergelangan tangan

Ciri-ciri pergelangan tangan. Pergelangan terletak di antara lengan bawah dengan radial dan siku dan gerbang metacarpal palis. Ono sostoit daripada vosmi poxozhix nA kameshki kostey, smeschayuschixsya otnositelno druga setiap chto pridaet berus gibkost dan podvizhnost.

Pada gambar itu ditunjukkan secara visual penempatan semula tulang rahim. Baris atas (jauh) berhampiran dengan palaze, dan barisan yang lebih rendah (proksimal) adalah dekat dengan lengan bawah.

Sebuah kon di mana penutupan dipanggil sundeck adalah bahagian bawah lengan bawah, di mana tulang ray dan siku dikira. Sebaliknya, rehat pergelangan tangan adalah berdasarkan berus dan terdiri daripada gandar yang disambung oleh ligamen. Mereka boleh dilupuskan sebagai rakan saudara lain, yang memberikan fleksibiliti berus.

Tangkai pokok terbentuk dalam dua baris - empat kali dalam setiap. Baris proksimal terletak paling dekat dengan lengan atas, dan barisan distal terletak berdekatan dengan langit-langit. Sambungan utama di rantau ini dipanggil radius dan jejari barisan proksimal.

Ciri-ciri barisan bangsal proksimal

Sebagai sebahagian daripada barisan osteal yang proksim, tulang masuk:

Yang adil, dengan keunggulan konkordansi yang lebih besar dengan bahagian bawah tulang radial; Dia dianggap juga dengan tiga tulang barisan jauh;
Separuh bulan, setengah seribu, dikira dengan bahagian bawah tulang radial;
Benar - piramid kecil, dianggap sebagai cakera dari lengan gembira dan dengan tulang yang berterusan;
Tidak memainkan peranan yang mulia dalam satu sendi radial. Saiz tubuh kecil dan bentuk pam di atas tanah dan hadir dengan seluruh tubuh yang dimuatkan dalam tisu otot.

Jarak jauh dari tulang pergelangan tangan

Sebagai sebahagian daripada tulang yang jauh, kesan berikut akan dimasukkan:

MULIA BESAR. Bentuk empat segi, terletak di antara wanita dan tulang metakarpal pertama (lelaki besar pertama). Kami mempunyai topografi menegak yang besar untuk menyertai metacarpal dan protrusion yang pertama di sebelah kanan.
Multinasional kecil. Nebolshaya klinovidnaya kost, raspolozhennaya mezhdu dolnim kontsom ladevidnoy kosti dan II pyastnoy kostyu, iduschey untuk osnovaniyu ukazatelnogo paltsa
Ketua. Nazvanie samoy bolshoy daripada kostey zapyastya obyasnyaetsya bolshoy zakruglennoy golovkoy, lezhaschey vo vpadine, ladevidnoy obrazovannoy dan polulunnoy kostyami. Tulang distal disebabkan oleh III, dan juga dengan metacarpal II dan IV.
Cakap. Tulang segi tiga meluas ke ujung distal. Diatur dengan separa bulan dan truncal ace. Di atas kestabilan permukaan bebas adalah mengait setengah cangkuk, yang dia diwajibkan untuk mencalonkan.

Julat belakang (distal) tulang kelenjar adalah antara tulang metacarpal dan baris (proksimal) yang lebih rendah dari tulang kelenjar. Kedua-dua baris dihubungkan dengan bungkusan.

Tulang pergelangan tangan.

Tulang pergelangan tangan, ossa carpi, disusun dalam dua baris. Barisan atas, atau proksimal bersebelahan dengan bahagian jauh tulang-tulang lengan bawah, membentuk satu sisi eliptik, cembung permukaan artikular lengan; barisan lain - lebih rendah, atau jauh, menghadap metacarpus.

Tulang barisan pertama pergelangan tangan, jika anda mengira dari pinggir radial tangan ke ulnar, sertakan tulang-tulang berikut: navicular, semi-lunar, trihedral dan berbentuk kacang.

Baris kedua pergelangan tangan masing-masing: tulang trapezoid, tulang trapezoid, tulang capitate dan tulang penyambung.

Kadang-kadang, di bahagian belakang pergelangan tangan, ada tulang tengah tidak kekal, centrale os, terletak di antara tulang navicular, tulang trapezoid, dan tulang capitate.

Tulang scaphoid


Tulang scaphoid, os scaphoideum, menduduki kedudukan paling akhir di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan palmarnya cekung dan memanjang ke tubercle tulang navicular, tuberculum ossis scaphoidei, di bahagian bawah luaran.

Permukaan belakang tulang adalah jalur sempit yang berterusan dalam arah proksimal ke permukaan artikular cembung, yang bergabung dengan permukaan artikular carpal epiphysis distal tulang radial. Bawah medial yang lebih rendah mempunyai permukaan artikular cekung yang di artikulasikan dengan tulang capitate. Di atasnya, di bahagian tengah tulang, adalah permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang gila. Permukaan dan bahagian bawah tulang articulates dengan tulang trapezoid dan tulang trapezius.

Tulang lunate


Daun lunate, os lunatum, terletak medial ke navicular. Permukaan atas tulang adalah cembung. Ia menjelaskan dengan permukaan artikular carpal radius. Bahagian bawah tulang adalah cekung, di bahagian sisi tulang ada permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang capitate, dan di bahagian medial terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang disambungkan.

Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular yang ditandakan dengan tulang navicular. Permukaan medial tulang articulates dengan tulang segitiga.

Tulang segi tiga


Bentuk segi tiga, os triquetrum, menduduki tempat paling medial di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang adalah cembung, menanggung permukaan artikular untuk artikulasi dengan bahagian bawah lengan bawah.

Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular rata yang di artikulasikan dengan tulang lunate; permukaan rendah, cekung sedikit articulates dengan tulang yang disambung, dan permukaan palmar dengan tulang kacang.

Pisiform bone


Pisiform bone, os pisiforme, bentuk ovoid. Ia tergolong dalam sesamoid bones, ossa sesamoidea, dan terletak pada ketebalan tendon ular flexor tangan. Di bahagian belakang, belakang, sisi tulang berbentuk kacang terdapat permukaan artikular rata yang kecil, dengan cara yang ia artikulasi dengan tulang segitiga.

Trapeze Bone
Trapezium tulang, os trapezium, terletak jauh ke tulang navicular, menduduki kedudukan paling akhir di barisan kedua tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang membawa kawasan artikular untuk artikulasi dengan tulang navicular. Permukaan yang lebih rendah dari tulang mempunyai pelana permukaan artikular yang di artikulasi dengan dasar 1 tulang metacarpal. Di bahagian tengah tulang terdapat dua permukaan artikular yang cekung: atas yang besar dan yang lebih rendah lebih rendah. Yang pertama berfungsi untuk artikulasi dengan tulang trapezoid, kedua dengan pangkal tulang metacarpal kedua.

Di permukaan anterior (palmar) tulang di rantau sisi ada protrusi kecil - bukit tulang trapezoid, tuberculum ossis trapezii. Knutri daripadanya adalah alur - jejak fit flexor jejari berus, m. flexor carpi radialis.

Tulang trapezoid
Baki trapezoid, os trapezoideum, terletak di sebelah trapezoid tulang. Bawah permukaan artikular yang lebih rendah articulates dengan tulang metacarpal kedua.
Permukaan atas tulang adalah cekung dan diartikulasikan dengan tulang navicular, lateral, agak cembung, permukaan - dengan tulang-trapezium dan medial, cekung, - dengan tulang capitate.

Capsula


Capitolum, os capitatum, adalah tulang pergelangan tangan yang terbesar dan mempunyai kepala sfera di bahagian proksimal. Selebihnya tulang agak menebal. Permukaan medial articulates dengan tulang yang disambung, dan lateral, agak cembung, dengan tulang trapezius. Permukaan bawah tulang melalui kawasan articular rata yang articulates dengan pangkal tulang metacarpal ketiga: permukaan lateral tulang mempunyai permukaan artikular yang kecil untuk artikulasi dengan pangkal tulang metacarpal kedua dan keempat.

Tulang cangkuk


Rantai cangkuk, os hamatum, terletak di sebelah tulang capitate, menutup medial, sisi ulnar baris kedua tulang pergelangan tangan. Di anterior, palmar, permukaan tulang ada proses yang maju, agak melengkung di sisi, radial, sisi, cangkuk tulang yang tersambung, hamulus ossis hamati. Permukaan proksimal tulang articulates dengan tulang lunate, tulang lateral dengan tulang capitate adalah medial, agak cembung, dengan tulang segitiga. Pada permukaan tulang distal terdapat dua bidang artikular untuk artikulasi dengan tulang metacarpal IV dan V.

Semua tulang carpal, ossa carpi, disertai oleh sendi dan ligamen.

Bahagian atas, atau proksimal, pinggang pergelangan tangan, menghadap tulang lengan bawah, menonjol lebih banyak pada arah melintang.

Bahagian bawah, atau jauh, pergelangan tangan pergelangan tangan juga agak. Bahagian belakang, atau belakang, permukaan pergelangan tangan adalah cembung.

Anterior, palmar, permukaan pergelangan tangan adalah cekung dan disebut alur pergelangan tangan, sulcus carpi. Tepi sisi sulcus dibatasi oleh dua ketinggian: pada sisi sisi, ketinggian pergelangan radial yang terbentuk oleh tubercles tulang navicular dan tulang trapezoid, di bahagian medial, oleh ketinggian pergelangan tangan ulnar yang terbentuk oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang yang disambungkan. Sejumlah tulang carpal dapat dirasakan melalui kulit. Oleh itu, tulang navicular telah terasa agak turun dan jauh dari proses styloid radius; tulang lunate dirasai di sebelah yang terdahulu di belakang tangan; berbentuk kacang - dengan lekukan separa tangan di sendi pergelangan tangan; capitatum - di bahagian belakang tangan, lebih baik apabila membongkok pada pergelangan tangan.

Anda akan tertarik membaca ini:

Tulang pergelangan tangan


Tulang pergelangan tangan, ossa carpi, disusun dalam dua baris. Barisan atas, atau proksimal bersebelahan dengan bahagian jauh tulang-tulang lengan bawah, membentuk satu sisi eliptik, cembung permukaan artikular lengan; barisan lain - lebih rendah, atau jauh, menghadap metacarpus.
Tulang barisan pertama pergelangan tangan, jika anda mengira dari pinggir radial tangan ke ulnar, sertakan tulang-tulang berikut: navicular, semi-lunar, trihedral dan berbentuk kacang.
Baris kedua pergelangan tangan masing-masing: tulang trapezoid, tulang trapezoid, tulang capitate dan tulang penyambung.
Kadang-kadang, di bahagian belakang pergelangan tangan, ada tulang tengah tidak kekal, centrale os, terletak di antara tulang navicular, tulang trapezoid, dan tulang capitate.

Tulang scaphoid

Tulang scaphoid, os scaphoideum, menduduki kedudukan paling akhir di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan palmarnya cekung dan memanjang ke tubercle tulang navicular, tuberculum ossis scaphoidei, di bahagian bawah luaran.
Permukaan belakang tulang adalah jalur sempit yang berterusan dalam arah proksimal ke permukaan artikular cembung, yang bergabung dengan permukaan artikular carpal epiphysis distal tulang radial. Bawah medial yang lebih rendah mempunyai permukaan artikular cekung yang di artikulasikan dengan tulang capitate. Di atasnya, di bahagian tengah tulang, adalah permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang gila. Permukaan dan bahagian bawah tulang articulates dengan tulang trapezoid dan tulang trapezius.

Tulang lunate

Daun lunate, os lunatum, terletak medial ke navicular. Permukaan atas tulang adalah cembung. Ia menjelaskan dengan permukaan artikular carpal radius. Bahagian bawah tulang adalah cekung, di bahagian sisi tulang ada permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang capitate, dan di bahagian medial terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang disambungkan.
Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular yang ditandakan dengan tulang navicular. Permukaan medial tulang articulates dengan tulang segitiga.

Tulang segi tiga

Bentuk segi tiga, os triquetrum, menduduki tempat paling medial di barisan pertama tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang adalah cembung, menanggung permukaan artikular untuk artikulasi dengan bahagian bawah lengan bawah.
Bahagian sisi tulang mempunyai permukaan artikular rata yang di artikulasikan dengan tulang lunate; permukaan rendah, cekung sedikit articulates dengan tulang yang disambung, dan permukaan palmar dengan tulang kacang.

Pisiform bone

Pisiform bone, os pisiforme, bentuk ovoid. Ia tergolong dalam sesamoid bones, ossa sesamoidea, dan terletak pada ketebalan tendon ular flexor tangan. Di bahagian belakang, belakang, sisi tulang berbentuk kacang terdapat permukaan artikular rata yang kecil, dengan cara yang ia artikulasi dengan tulang segitiga.

Trapeze Bone
Trapezium tulang, os trapezium, terletak jauh ke tulang navicular, menduduki kedudukan paling akhir di barisan kedua tulang pergelangan tangan. Permukaan atas tulang membawa kawasan artikular untuk artikulasi dengan tulang navicular. Permukaan yang lebih rendah dari tulang mempunyai pelana permukaan artikular yang di artikulasi dengan dasar 1 tulang metacarpal. Di bahagian tengah tulang terdapat dua permukaan artikular yang cekung: atas yang besar dan yang lebih rendah lebih rendah. Yang pertama berfungsi untuk artikulasi dengan tulang trapezoid, kedua dengan pangkal tulang metacarpal kedua.
Di permukaan anterior (palmar) tulang di rantau sisi ada protrusi kecil - bukit tulang trapezoid, tuberculum ossis trapezii. Knutri daripadanya adalah alur - jejak fit flexor jejari berus, m. flexor carpi radialis.

Tulang trapezoid
Baki trapezoid, os trapezoideum, terletak di sebelah trapezoid tulang. Bawah permukaan artikular yang lebih rendah articulates dengan tulang metacarpal kedua.
Permukaan atas tulang adalah cekung dan diartikulasikan dengan tulang navicular, lateral, agak cembung, permukaan - dengan tulang-trapezium dan medial, cekung, - dengan tulang capitate.

Capsula

Capitolum, os capitatum, adalah tulang pergelangan tangan yang terbesar dan mempunyai kepala sfera di bahagian proksimal. Selebihnya tulang agak menebal. Permukaan medial articulates dengan tulang yang disambung, dan lateral, agak cembung, dengan tulang trapezius. Permukaan bawah tulang melalui kawasan articular rata yang articulates dengan pangkal tulang metacarpal ketiga: permukaan lateral tulang mempunyai permukaan artikular yang kecil untuk artikulasi dengan pangkal tulang metacarpal kedua dan keempat.

Tulang cangkuk

Rantai cangkuk, os hamatum, terletak di sebelah tulang capitate, menutup medial, sisi ulnar baris kedua tulang pergelangan tangan. Di anterior, palmar, permukaan tulang ada proses yang maju, agak melengkung di sisi, radial, sisi, cangkuk tulang yang tersambung, hamulus ossis hamati. Permukaan proksimal tulang articulates dengan tulang lunate, tulang lateral dengan tulang capitate adalah medial, agak cembung, dengan tulang segitiga. Pada permukaan tulang distal terdapat dua bidang artikular untuk artikulasi dengan tulang metacarpal IV dan V.
Semua tulang carpal, ossa carpi, disertai oleh sendi dan ligamen.
Bahagian atas, atau proksimal, pinggang pergelangan tangan, menghadap tulang lengan bawah, menonjol lebih banyak pada arah melintang.
Bahagian bawah, atau jauh, pergelangan tangan pergelangan tangan juga agak. Bahagian belakang, atau belakang, permukaan pergelangan tangan adalah cembung.
Anterior, palmar, permukaan pergelangan tangan adalah cekung dan disebut alur pergelangan tangan, sulcus carpi. Tepi sisi sulcus dibatasi oleh dua ketinggian: pada sisi sisi, ketinggian pergelangan radial yang terbentuk oleh tubercles tulang navicular dan tulang trapezoid, di bahagian medial, oleh ketinggian pergelangan tangan ulnar yang terbentuk oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang yang disambungkan. Sejumlah tulang carpal dapat dirasakan melalui kulit. Oleh itu, tulang navicular telah terasa agak turun dan jauh dari proses styloid radius; tulang lunate dirasai di sebelah yang terdahulu di belakang tangan; berbentuk kacang - dengan lekukan separa tangan di sendi pergelangan tangan; capitatum - di bahagian belakang tangan, lebih baik apabila membongkok pada pergelangan tangan.

Tulang pergelangan tangan (osse carpi)

Tulang-gelang bentuk pergelangan tangan antara sendi interartikel, artikulasi antara intercarpeae, dan antara barisan pertama dan kedua tulang pergelangan tangan adalah pergelangan tangan tengah, articulatio mediocarpea. Permukaan distal barisan pertama tulang pergelangan tangan di atas jarak jauh mengehadkan rongga artikular dalam, yang meliputi permukaan sfera yang dibentuk oleh permukaan artikular tulang yang menelan dan menelan. Pembahagian sisi barisan pertama tulang carpal mempunyai permukaan sfera tulang belakang navicular distal-facing, yang memasuki reaksi yang sesuai yang dibentuk oleh tulang baris kedua. Rongga artikular adalah berbentuk S. Rongga pertengahan pergelangan tangan meluas ke rongga sendi antara tulang individu pergelangan tangan dan berkomunikasi dengan rongga sendi carpometacarpal. Kapsul artikular, capsula articularis, dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular tulang-tulang pergelangan tangan.

Sendi diperkuat dengan ligamen berikut:

1. Hubungan mezhpyastnye yang tidak aktif, ligg. inlercarpea dorsalia. membentang antara tulang individu pergelangan tangan pada bahagian belakang sendi.

2. Palmar mezhzapyastnye ligamen, ligg. Inlercarpea palmaria, seperti yang terdahulu, diregangkan di antara tulang pergelangan tangan, tetapi dari sisi permukaan palmar mereka. Sebahagian daripada ikatan ligamen ini bermula dari tulang capitate dan penyebaran dalam bentuk sinar ke tulang barisan pertama dan kedua pergelangan tangan, membentuk ligamen pergelangan tangan berseri, lig. carpi radiatum. Di samping ligamen ini, terdapat juga ligamen mezhzapyastnye interosseous, ligg. intercarpea interossea, yang terletak di antara tulang individu pergelangan tangan berhampiran sendi radiokarpal dan karpal-metacarpal. Sambungan artikular dalam bentuk permukaan artikular merujuk kepada sendi sfera, articulatio spheroidea, dengan dua kepala sfera. Gerakan di sendi adalah sangat terhad, jadi sendi pergelangan tangan medial tergolong pada sendi yang tidak aktif.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "tulang pergelangan tangan" dalam kamus lain:

tulang carpal - (osse carpi) termasuk lapan tulang kecil, yang membentuk dua baris proksimal dan distal. Dalam barisan proksimal, bermula dari ibu jari, adalah tulang belakang, semi-lunar, trihedral dan tulang berbentuk kacang. Yang terakhir adalah...... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

Tulang tangan (ossa manus), kanan - Tulang tangan dibahagikan kepada 3 kumpulan: 1) pergelangan tangan, yang diwakili oleh 8 tulang, diatur dalam 2 baris; 2) Pasterns, yang terdiri daripada tulang tubular pendek dan setiap tulang mempunyai kepala: badan dan pangkal; 3) Rangka jari yang...... Atlas anatomi manusia

Tulang anggota atas -... Atlas anatomi manusia

Tulang badan -... Atlas anatomi manusia

tulang tangan - (ossa manus) dibahagikan kepada tulang pergelangan tangan, metacarpus dan tulang, yang merupakan sebahagian daripada jari-jari yang disebut phalanx... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

Tulang - tulang (tones) yang menyokong tisu yang membentuk rangka. Dalam sains forensik, kajian K. dijalankan setelah penemuan mayat, bahagian-bahagian mayat untuk menerima jawapan kepada soalan-soalan: a) melakukan K. milik seseorang atau binatang; b) masa yang dibelanjakan dalam bukaan...... Ensiklopedia Undang-undang

Tulang adalah bahagian yang keras, sambungan yang membentuk rangka atau kerangka badan vertebrata dan yang dicirikan oleh kekerasan yang tinggi, kandungan mineral yang signifikan dan struktur mikroskopik yang pelik (lihat di bawah). Struktur K. termasuk... Kamus FA Ensiklopedia. Brockhaus dan I.A. Efrona

Tulang - tulang (tones) yang menyokong tisu yang membentuk rangka. Dalam sains forensik, kajian K. dijalankan setelah penemuan mayat, bahagian-bahagian mayat untuk menerima jawapan kepada soalan-soalan: a) melakukan K. milik seseorang atau binatang; b) masa yang dibelanjakan di bawah terbuka...... kamus undang-undang besar

Metacarpals - Metacarpals, ossa metacarpalia (I V), diwakili oleh lima tulang panjang kecil. Penghitungan tulang itu dilakukan dari luar, radial, tepi tangan ke dalam, siku, kelebihannya. Dalam setiap tulang metacarpal, badan dan epifisis dibezakan proksimal dan...... Atlas anatomi manusia

Tulang Spongy - pergelangan tangan... Wikipedia

Tulang pergelangan tangan

Tulang pergelangan tangan terdiri daripada lapan tulang spongy kecil. Mereka terletak di antara tulang metacarpal dan lengan bawah. Tulang kepunyaan barisan distal digabungkan dengan tulang metacarpal, sedangkan tulang dari barisan proksimal melakukan sama dengan radius. Barisan distal dibentuk oleh tulang trapezoid, ketagih, poligonal dan berkaliber. Nama mereka menyampaikan sepenuhnya bentuknya. Baris proksimal mengandungi tulang semilunar dan scaphoid, berbentuk kacang dan trihedral. Berbanding dengan pembentukan tulang lain, dan metacarpus, dan pergelangan tangan, dan jari tidak dibentuk oleh kaedah radial.

Dalam setiap tulang pergelangan tangan, kecuali untuk berbentuk kacang, enam dinding boleh dibezakan. Di dinding setiap tulang terdapat bidang artikular yang diperlukan untuk perpaduan dengan sejumlah tulang yang diletakkan. Selain itu, dengan semua dinding atas membentuk kepala artikular, dan yang lebih rendah, sebaliknya, fossa. Permukaan palatal tulang mempunyai dinding kasar. Di zon ini, ligamen palmar bergabung. Kawasan sisi tulang carpal saling berkaitan. Sementara itu, mereka membentuk gerbang tulang. Bahagian cembung lengkung diarahkan kembali, dan zon cekung pergi ke telapak tangan. Oleh sebab itu, terdapat alur pergelangan tangan pada permukaan sawit, yang dibatasi oleh tubercle tulang navicular dan tubercle tulang poligonal, yang masih dihiasi oleh tulang dengan nama yang sama dan tulang berbentuk kacang.

Tiga tulang pertama yang berkaitan dengan barisan proksimal adalah separuh lunar, scaphoid dan trihedral. Apabila mereka bersatu, bahagian bulging lengan bawah dinding artikular muncul, mirip dengan elipsis. Ia berpotongan dengan jejari jarak jauh radius. Dalam kes ini, tulang pisiform tidak hadir, kerana ia terpaku secara berasingan dari mereka ke tulang segi tiga. Tulang kacang adalah tulang sesamoid yang terbentuk dalam tendon. Ini mungkin tulang terkecil di antara karpal. Baki scaphoid, sebaliknya, besar, dan permukaannya mempunyai bulge. Dia mempunyai tulang lunate. Pada tulang segi tiga, terdapat sisi artikular yang rata, diperlukan pada saat penambahan tulang berbentuk kacang.

Barisan tulang carpal distal termasuk ketagih dan trapezius, serta tulang capitate dan poligonal. Satu tulang poligon, iaitu tulang trapezoid, mempunyai rumpun artikulinya sendiri, serupa dengan bentuk pada pelana. Ia diperlukan apabila dilampirkan kepada asas akaun pertama tulang metacarpal. Di sawit terdapat alur, yang merupakan tubercle yang terhad. Baki trapezoid adalah sama dengan poligon. Capitol adalah yang terbesar di kawasan pergelangan tangan. Ia dibahagikan kepada kepala, yang masuk dalam arah proksimal dan luaran. Tali cangkuk di kawasan sawit agak bengkok ke arah pancaran jejari, oleh itu, nama ini diberikan kepadanya.

© 2009-2016 Transfaktory.Ru Hak cipta terpelihara.
Peta tapak
Moscow, st. Verkhnyaya Radischevskaya d.7 bld.1 daripada. 205
Tel: 8 (495) 642-52-96

Struktur tangan dan pergelangan tangan

Hujung atas manusia adalah penting untuk kewujudan penuh. Mereka melakukan banyak fungsi tanpa mana orang tidak boleh lakukan. Kelapa dan jari tangan adalah bahagian utama tangan. Sendi dan tulang tangan bertanggungjawab untuk motor mereka, prehensile, dan refleks penting yang lain. Kecederaannya mengehadkan keupayaan manusia.

Anatomi dan fungsi tangan

Memandangkan fungsi sawit, ia adalah badan utama untuk melaksanakan pelbagai jenis aktiviti, yang mempunyai struktur anatomi yang sesuai. Dalam strukturnya, tangan manusia terdiri daripada beberapa bahagian: sistem otot, peredaran darah, dan saraf. Disebabkan ini, tangan mempunyai sensitiviti yang tinggi dan dapat dihubungi dengan persekitaran luaran.

Sendi dan tulang

Anatomi tulang tangan manusia diwakili dalam bentuk sendi-sendi kecil pelbagai bentuk dan terdiri dari beberapa bahagian: sendi pergelangan tangan, rantau metacarpal, dan falanges jari-jari. Kesemuanya digabungkan dan mempunyai fungsi yang berbeza bergantung pada satu sama lain. Ini menimbulkan persoalan tentang berapa banyak tulang di tangan manusia? Setelah mengkaji struktur dengan lebih terperinci, mereka dapat dengan mudah dihitung oleh diri sendiri. Kira-kira berus bahagian bawah mempunyai kira-kira 30 tulang. Ini dapat dilihat dengan jelas dalam imej X-ray.

Pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan dibentangkan dalam bentuk dua baris proksimal yang terdiri daripada lapan tulang kecil. Tulang trihedral, lunate dan scaphoid diselaraskan dari pinggir, dihubungkan oleh sambungan tetap, dan di sebelahnya, berhampiran ibu jari, ada tulang berbentuk kacang. Ia direka untuk meningkatkan kekuatan otot. Belakang barisan pertama di sisi siku disambungkan ke tulang radial dan ulnar, membentuk sendi pergelangan tangan.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Baris seterusnya diwakili oleh empat tulang. Dari belakang, ia digabungkan dengan yang pertama, dan bahagian depannya digabungkan dengan metacarpus. Bentuk pergelangan tangan dari sisi sawit mempunyai penampilan cekung. Jurang antara lapan tulang pergelangan tangan diisi dengan tisu tulang rawan, tendon, darah, ramuan saraf. Kerana artikulasi tulang ini dengan lengan bawah, tangan dikurniakan fungsi putaran, yang membolehkan pergerakan dalam arah yang berbeza: naik, turun, kiri, kanan, dalam bulatan.

Metacarpus

Metacarpus diwakili dalam bentuk lima tulang berongga yang diisolikan dengan pergelangan tangan dengan sambungan tetap di bahagian proksimal, dan di sebaliknya oleh phalanges pertama. Tulang metacarpal mempunyai pangkalan, badan, dan kepala dengan ujung sfera, memberikan lanjutan jari atau mengepalkannya menjadi penumbuk.

Jari

Jari manusia terdiri daripada tiga bahagian - phalanges, kecuali yang besar.

Mereka dibahagikan kepada 3 kategori.

 1. Phalang proksimal yang bergerak dari metacarpus.
 2. Tengah.
 3. Kuku

Rasuk mempunyai sensitiviti yang meningkat, melakukan fungsi micromotor, sehingga seseorang dapat melakukan tindakan dengan benda terkecil.

Tangan Bundles

Tulang tangan diperkuat dengan pelbagai ligamen. Mereka mempunyai keanjalan yang baik, ketahanan, kerana ketumpatan kain mereka dan serat penghubung. Fungsi ligamen adalah untuk melindungi tulang dan sendi dari pergerakan atau kecederaan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, ligamen itu sendiri juga boleh rosak. Akibat jatuh atau beban yang berlebihan, mereka mungkin meregang. Cuti sangat jarang berlaku.

Struktur pengedap telapak tangan terdiri daripada beberapa jenis ligamen:

Bahagian dalaman tulang palma tersembunyi oleh retonger tendon flexor. Berikut adalah saluran di mana tendon-otot otot fleksor terletak. Bungkusan bercabang di seluruh sawit, membentuk sejenis lapisan berserat. Punggung tangan mempunyai ligamen yang kurang.

Sendi-sendi yang menghubungkan falang jari-jari itu dimeteraikan dengan ligamen sisi. Ligamen kelenturan pada kedua-dua pihak menyumbang kepada pembentukan sarung berserat untuk otot mereka. Ruang sinovial antara ligamen melindungi tendon dari kerosakan fizikal luar.

Otot

Semua manipulasi yang dilakukan oleh jari-jari, diwajibkan kepada otot, serta aktiviti tanpa gangguan dan harmoni. Otot-otot ini diselaraskan semata-mata dari telapak tangan. Dari bahagian luar hanyalah tendon sahaja.

Dengan penyetempatan, otot dibahagikan kepada tiga kategori utama.

 • Struktur otot ibu jari.
 • Sekumpulan tiga jari pusat.
 • Otot-otot jari-jari kecil.

Kategori pertengahan termasuk otot-otot interartikular yang menyatukan rantau metacarpal, serta otot-otot seperti cacing yang bersebelahan dengan phalanges. Yang pertama adalah bertanggungjawab untuk menyebarkan jari-jari, sementara yang terakhir menyumbang kepada kelonggaran mereka. Otot ibu jari bertanggung jawab untuk semua manipulasinya.

Kategori otot yang bertanggungjawab untuk aktiviti jari yang paling kecil, turut menyumbang kepada semua pergerakannya. Kumpulan otot lengan bawah tangan bertanggungjawab untuk fungsi tangan berhubung dengan lengan bawah. Aktiviti mereka bergantung pada tendon yang meluas dari lengan bawah.

Peredaran darah dan saraf

Semua sistem di atas manusia tidak boleh berfungsi sepenuhnya tanpa aliran darah biasa. Tulang, ligamen, tendon, tisu otot merebak dalam darah dan ramuan saraf. Mereka menyumbang kepada aktiviti yang tinggi, serta pembaikan tisu pesat. Kapal arteri radial dan ulnar berlepas dari sendi lengan. Mereka melalui perineum karpal, bergegas di antara jisim otot dan struktur tulang sawit. Di bahagian tengahnya, mereka bersatu, membentuk arka palmar yang cetek.

Pembuluh darah yang lebih kecil berlepas dari arka ini, yang menyimpang pada jari. Mereka juga mempunyai peredaran yang sama dan juga sambung, mewujudkan sejenis labah-labah. Ini adalah susunan kapal yang sangat mudah, kerana sebahagian kecil dari arteri atau kapilari mengalami kecederaan.

Bagi sistem saraf, cawangannya melalui seluruh tangan, berakhir di hujung jari, yang mana ia mempunyai sensitiviti yang meningkat. Pad mengandungi reseptor yang bertindak balas terhadap sentuhan, suhu, atau sentuhan yang menyakitkan. Oleh itu, untuk kerja penuh, kelancaran fungsi semua struktur dan sistem diperlukan.

Penyakit dan kecederaan

Selalunya, sendi atau tulang bahagian distal anggota bawah yang diturunkan mengalami pelbagai kecederaan atau gangguan patologi. Masalah yang paling kerap dikaitkan dengan kerosakan kepada berus:

 • kecederaan;
 • keradangan;
 • penyakit vaskular.

Apabila kecederaan sendi pada bahagian kaki yang lebih rendah, masalah yang timbul dengan disfungsi bahagian berlainan bahagian palmar, masing-masing, mengurangkan prestasi manusia.

Kecederaan berus

Penyebab utama kecederaan adalah kerja atau sukan. Pendekatan yang salah terhadap usaha fizikal, pelanggaran terhadap keselamatan perindustrian, kecerobohan dalam kehidupan seharian, sering menyebabkan keretakan, lebam, retakan atau kehelan tulang, atau sendi. Selalunya tangan kanan menderita. Kecederaan seperti itu boleh menyebabkan komplikasi dan perkembangan proses patologi yang membawa kepada ketidakupayaan atau ketidakhadiran sementara fungsi-fungsi tertentu.

Pergelangan sendi pergelangan tangan

Dengan kerosakan terbuka kepada sendi, terdapat risiko jangkitan yang boleh mencetuskan penyakit radang. Mereka, pada gilirannya, boleh memberi komplikasi yang akan membawa kepada akibat-akibat baru.

 • Sebagai akibat keradangan tulang tisu carpal, tendinitis dapat berkembang.
 • Keradangan saraf pergelangan tangan membawa kepada sindrom terowong, yang disertai dengan sakit, serta pembatasan fungsi motor.
 • Dengan kekalahan artikulasi radial, terdapat risiko osteoartritis, dengan perubahan bentuk tulang yang seterusnya.
 • Rheumatoid arthritis adalah akibat daripada rawatan kecederaan yang tidak betul dan penyembuhan tisu tulang. Ia disertai dengan kesakitan yang kuat, serta bunyi rangup aneh.
 • Satu lagi hasil rawatan yang salah adalah gangguan aliran darah, menyumbang kepada kematian sel. Akibatnya, nekrosis aseptik berlaku.
 • Bengkak sinovial pada jari membawa kepada pelanggaran fungsi ekstensor.

Orang yang mengamalkan sukan ekstrem yang berkaitan dengan akrobatik atau gimnastik boleh membina penyakit de Querven. Ini menyebabkan kesakitan teruk di kawasan ibu jari. Dalam penyakit tulang belakang serviks terdapat risiko menggeletarkan sindrom, apabila gegendang yang tidak terkawal diperhatikan apabila lengannya tegang.

Penyakit vaskular

Keradangan tulang boleh disebabkan oleh patologi kardiovaskular atau fungsi tidak stabil sistem endokrin. Dengan stenocardia, seseorang mungkin mempunyai sensasi yang membakar dan kesemutan di jari, dan orang yang menghidap diabetes sering mengganggu peredaran darah di bahagian bawah badan. Gejala yang sama mungkin terdapat pada wanita hamil. Ini disebabkan perubahan hormon semasa perkembangan janin.

Gangguan patologi

Gangguan yang paling biasa dengan sifat patologi adalah penyakit berikut.

 • Rheumatoid arthritis. Ia berlaku terhadap latar belakang penyakit berjangkit, yang merupakan penyakit paling kerap. Ia ditemui pada orang dewasa, kanak-kanak atau orang tua, terutama wanita. Penyebab penyakit ini adalah: rubella, herpes, hepatitis.
 • Polyosteoarthrosis adalah penyakit patologi kedua selepas polietritis. Ia biasanya meluas ke sendi anggota bawah, yang kemudiannya boleh mengalami ubah bentuk dan lengkung. Penyakit ini boleh memperlihatkan dirinya sebagai penyakit bebas, serta komplikasi penyakit lain. Kebanyakannya terdapat pada wanita berumur.
 • Artritis gout adalah keadaan patologi yang dicirikan oleh gangguan metabolik, yang meningkatkan penguraian asid urik yang tersebar ke seluruh tubuh. Penyakit ini tidak hanya memberi kesan sendi tangan.
 • Arthropathy adalah lesi paksi tulang sendi, di mana jari-jari tangan menderita. Gejala patologi adalah kesakitan, bengkak, bengkak yang teruk, kemerahan. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, penyakit itu berlanjutan, memusnahkan sendi sepenuhnya.
 • Bentuk artritis berjangkit mempengaruhi tulang tunggal dan disertai dengan kesakitan yang berterusan. Bengkak, perubahan kulit, gangguan jari telapak tangan adalah ciri sendi terjejas.

Pencegahan yang terbaik dalam perkembangan perubahan patologi adalah gimnastik terapeutik. Secara berkala melakukan latihan khas, anda boleh mengelakkan pelbagai komplikasi. Di samping itu, pendidikan jasmani tidak pernah menjejaskan badan.

Tulang pergelangan tangan

Tulang pergelangan tangan. Maklumat am

Tulang-gelang pergelangan tangan membentuk sekumpulan 8 tulang spons kecil, yang disusun dalam dua baris, masing-masing mengandungi 4 tulang.

Baris pertama atau proksimal, yang terletak lebih dekat dengan lengan bawah, terdiri daripada tulang berikut, ditunjukkan dengan teratur, bermula dengan ibu jari:

 • scaphoid atau os scaphoide;
 • lunate atau os lunatum;
 • trihedral atau triquetrum os;
 • pea atau os pisiforme.

Sambungan tiga lubang pertama membentuk permukaan artikular berbentuk elips yang bergabung dengan pergelangan tangan dan ujung jejari jejari. Bentuk tulang pergelangan tangan kacang, yang biasanya dirujuk sebagai tulang sesamoid, pada gilirannya melekat pada tulang segitiga.

Baris kedua pergelangan tangan - distal - dibentuk oleh ossikel berikut:

 • trapezium atau trapezium os;
 • trapezoidal atau trapezoideum os;
 • capitate atau os capitation;
 • ketagih atau os hamatum.

Permukaan setiap tulang dilengkapi dengan aspek artikular khusus yang membantu tulang untuk menyambung dengan tulang yang terdekat. Juga pada permukaan palmar sejumlah tulang carpal adalah benjolan, yang mana ligamen dan otot dipasang. Tulang-tulang ini termasuk: scaphoid, trapezium, ketagih.

Pandangan umum tulang pergelangan tangan adalah dalam bentuk peti besi, bahagian cembungnya terletak di belakang telapak tangan, bahagian cekung di sebelah sawit.

Hampir semua 8 tulang pergelangan tangan mempunyai enam permukaan (kecuali berbentuk kacang). Dalam kes ini, semua tulang, tanpa pengecualian, tergolong dalam artikular: permukaan bawah mereka membentuk fossae artikular, dan kepala atas artikular. Di antara permukaan sampingan tulang terdapat juga sambungan yang menghubungkan tulang pergelangan tangan antara satu sama lain.

Kerosakan pada tulang pergelangan tangan

Antara kecederaan pergelangan tangan yang paling biasa adalah keseleo dan patah tulang:

 • Perisihan tulang pergelangan tangan. Dislokasi datang dalam banyak variasi, bergantung kepada tulang yang terlibat dalam kecederaan. Dislokasi yang paling biasa tulang lunate, sedikit kurang - scaphoid, jarang - berbentuk kacang. Dislokasi tulang lunate sukar untuk mengenali walaupun dengan bantuan sinar-X. Walau bagaimanapun, gejala utama adalah seperti berikut: kehadiran bantahan di tengah-tengah kelapa sawit pergelangan tangan dan kemurungan di bahagian belakang, merasakan kesakitan apabila meluruskan jari-jari, yang biasanya bergerak atau mengambil bentuk bengkok. Di samping itu, sendi pergelangan tangan membengkak dari sisi sawit, pergerakannya menyakitkan. Dislokasi oleh anjakan, tujah atau menolak mengikut kaedah Beler. Dislokasi tulang navicular sering disertai oleh patah tulang. Ia adalah mungkin untuk mendiagnosis hanya dengan bantuan pemeriksaan sinar-X. Dislokasi sedemikian diarahkan di bawah anestesia atau anestesia tempatan melalui daya tarikan, selepas mana perban digunakan, gimnastik khas dan fisioterapi ditetapkan. Dislokasi tulang berbentuk kacang pergelangan tangan, sebagai peraturan, tidak menjejaskan fungsi tangan dan pergelangan tangan. Rawatan pembedahan ditetapkan, di mana tulang dijahit ke tempatnya, dan jahitan diletakkan pada alat ligamen;
 • Fraktur tulang pergelangan tangan - fenomena yang agak jarang berlaku, tetapi tulang scaphoid paling mudah terdedah kepada patah tulang. Dalam kes-kes yang lebih jarang (seperti dislokasi), patah tulang berbentuk gila dan berbentuk kacang dapat dilakukan. Keretakan tulang pergelangan tangan lain adalah kes-kes yang luar biasa. Pecah tulang navicular adalah mungkin dalam situasi yang melibatkan kejatuhan pada lengan yang bengkok, pukulan pada permukaan keras, atau strok langsung di telapak tangan. Dalam kebanyakan kes, dalam patah tulang, tulang navicular dipecahkan kepada dua bahagian. Gejala-gejala fraktur adalah seperti berikut: kesakitan pada sendi pergelangan tangan, diperbantukan oleh beban pada jari I atau II, ketidakupayaan untuk memampatkan tangan menjadi penumbuk akibat sakit. Diagnosis dilakukan dengan bantuan pemeriksaan sinar-X, rawatan termasuk immobilisasi untuk tempoh 1 hingga 6 bulan. Sekiranya patah tulang carpal tidak disertakan dengan anjakan, disyorkan untuk memohon pelekat plaster selama lebih kurang 3 bulan. Di hadapan bias, osteosintesis serpihan tulang dilakukan dengan skru. Pada masa yang sama, tempoh imobilisasi meningkat kepada 2 bulan. Pecah tulang lunat berlaku apabila jatuh pada berus atau sebagai hasil daripada pukulan langsung. Selepas kecederaan, bengkak sendi dicatatkan, sakit yang diperburuk dengan lanjutan tangan ke belakang. Rawatan melibatkan pengenaan plaster, tempoh memakai yang antara 1.5 hingga 2 bulan. Sebagai peraturan, komplikasi aksion tulang tidak dipatuhi. Jenis fraktur tulang carpal yang paling jarang adalah patah tulang berbentuk kacang, penyebab kecederaan yang merupakan tamparan kepada kawasan kerosakan atau tamparan kepada pinggir tangan pada permukaan keras. Gejala adalah kesakitan di bahagian pergelangan tangan dari sisi jari kecil, yang diperburuk dengan memerah tangan menjadi tinju atau cuba membengkokkan jari kecil. Rawatan melibatkan imobilisasi yang berlangsung sekurang-kurangnya 1 bulan.

Struktur tulang pergelangan tangan

Tangan manusia sering cedera, lebam dan terkani. Jadi, pada musim gugur, dia, di atas semua, meletakkan telapak ke depan, menggunakannya sebagai perisai dan sokongan.

Dalam apa jua kerja, usaha fizikal asas hampir selalu terletak pada pergelangan tangan, dan jika ia rosak, mobiliti tangan sangat terhad.

Itulah sebabnya ia sangat penting untuk memeliharanya dan mengetahui ciri-ciri struktur keseluruhan berus.

Bangunan biasa

Tangan adalah satu distal - iaitu, unsur anggota atas bebas yang terletak jauh dari pusat badan. Ia melakukan banyak fungsi dan memberikan pergerakan yang diselaraskan dengan baik kerana keanehan strukturnya, ia adalah organ berpasangan dengan sistem yang kompleks dan bahagian yang paling rapuh dari lengan.

Apabila mempertimbangkan, kita boleh membezakan tiga unsur: tulang, ligamen yang memegangnya dan membentuk sendi, serta otot.

Kerangka tangannya terdiri daripada tulang pendek pendek dari pergelangan tangan, tulang tubular metacarpus dan phalanges jari-jari.

Pergelangan tangan

Pergelangan tangan tidak mempunyai struktur radial, seperti bahagian tangan yang lain. Ia terdiri daripada lapan lubang, dibahagikan dalam dua baris empat: proksimal dan distal.

Yang pertama dan yang paling dekat termasuk tulang belakang, semi-lunar, trihedral dan tulang berbentuk kacang dan digabungkan dengan radial.

Yang kedua dan jauh merangkumi poligonal, bone-trapezoid, capitate dan tulang ketagih dan mengartikulasikan dengan tulang metacarpal.

Baris proksimal membentuk permukaan artikular cembung yang diarahkan ke jejari, dan dihubungkan ke kedua dengan sendi berbentuk tidak teratur.

Tulang-gelang pergelangan tangan terletak dalam pesawat yang berlainan, sehingga membentuk alur di permukaan telapak tangan (alur di mana tendon tersebar, memberikan fungsi lenturan dan lanjutan tangan) dan bulge di bahagian belakang.

Kelebihan dalaman (belakang) diwakili oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang yang disambung - keduanya mudah teraba.

Permukaan luar terdiri daripada tulang navicular dan triangular.

Pasti

Ia terdiri daripada lima tulang tiub pendek, berbeza panjang dan banyak. Yang terpanjang adalah yang kedua. Keanehannya ialah setiap badan mempunyai bahagian tubuh, bahagian utama dan kepala yang dinyatakan dengan phalanx dekat. Yang pertama dan kelima adalah berbentuk pelana, sementara yang lain rata.

Jari

Tulang-jari setiap jari, kecuali ibu jari, dibahagikan kepada tiga bahagian: proksimal - yang pertama dan yang paling panjang, bahagian tengah dan bahagian distal - yang jauh. Jari besar tidak mempunyai fasa sentral.

Sesamoid tulang

Mereka terletak di tendon antara tulang metacarpal beberapa jari (besar, kedua dan kelima) dan falang mereka. Fungsi utama adalah untuk melindungi dan memegang tendon pada jarak tertentu dari pusat sendi, sehingga meningkatkan kekuatan bahu.

Peralatan ligamen berus

Ia terdiri daripada sendi berikut:

Bungkusan pada permukaan sawit menyambungkan tulang pergelangan tangan antara satu sama lain dan juga ke metacarpal.

Otot

Fungsi tangan dan jari-jarinya adalah mustahil tanpa penyertaan otot. Otot depan bertanggungjawab untuk kelonggaran, otot belakang bertanggungjawab untuk pelanjutan, masing-masing, yang melakukan gerakan jari.

Fungsi pergelangan tangan

Gerbang bergerak yang menghubungkan lengan bawah ke jari melalui metacarpus, dan dipanggil pergelangan tangan, berfungsi terutamanya fungsi musim bunga, kejutan melemahkan, benjolan dan gegaran. Ia juga menstabilkan keseimbangan otot tangan.

Tempat yang lemah

Selalunya, bahagian tangan yang rapuh ini tertakluk kepada kecederaan, ia cukup untuk memohon beban yang melebihi keanjalannya.

Kerana beban atau kejatuhan pergelangan tangan yang tidak berjaya, ligamen boleh meregangkan atau mengalami pecah ligamen separa, tendon boleh menjadi meradang, dan tulang-tulang kecil dapat pecah atau bergerak. Dalam kes ini, kerosakan sangat sukar untuk diperbaiki walaupun dengan bantuan sinar-X. Lebih kerap daripada yang lain, tulang scaphoid dan lunate terjejas.

Kecederaan sedikit pada pergelangan tangan disertai dengan sakit, membatasi mobiliti tangan, bengkak, bengkak dan deras. Ia mengancam komplikasi berikut:

pecah radas ligamen;

sindrom carpal tunnel;

neuritis saraf radial;

tendenitis - proses keradangan di tendon;

Pencegahan

Kecederaan dan kesakitan di kawasan pergelangan tangan boleh dicegah dengan berhati-hati dan menguatkan dengan latihan khas.

Adalah penting untuk tidak membebankannya semasa kerja dan senaman yang intensif, untuk mengelakkan kecederaan, menggunakan peranti keselamatan khas.

Untuk apa-apa manifestasi ketidakselesaan, anda perlu berunding dengan doktor secepat mungkin dan tidak mengubat sendiri.