Utama / Pergelangan tangan

Kami mengkaji struktur tulang belakang serviks

Plexus serviks adalah sebuah jabatan di mana sejumlah besar saraf dan saluran darah. Mana-mana penyakit di kawasan ini mempunyai akibat yang serius. Ia secara langsung mempengaruhi kepala, dan juga mempengaruhi kesejahteraan umum seseorang. Ia perlu mengetahui struktur plexus sedemikian rupa untuk betul menjaga bahagian badan ini.

Leher simpul atau plexus

Plexus serviks adalah persimpangan dari empat saraf saraf tunjang. Untuk memastikan keselamatan akar tender yang sensitif, kawasan ini dilindungi oleh otot. Malah, set saraf ini, yang terletak di nod. Ia adalah plexus yang menamatkan kord rahim, akar menyimpang dari seluruh tulang belakang, sepanjang sistem muskuloskeletal. Perlu diperhatikan bahawa terdapat penebalan yang ketara, sementara di sepanjang belakang belakang sarafnya agak kecil.

Anatomi mengatakan bahawa nod ini bertanggungjawab untuk banyak bahagian organisma, impuls saraf ke otak, yang mana seseorang boleh memberi perhatian kepada sebarang rangsangan:

 • Sensitiviti pendengaran dan telinga.
 • Belakang kepala.
 • Kepekaan leher, dan otot memberikan sokongan untuk kepala dan pergerakan.
 • Clavicle dan juga bahagian atas diafragma.

Malangnya, kadang-kadang terdapat beberapa patologi yang mempengaruhi sistem saraf dan boleh membawa kesan yang serius. Selalunya ia adalah ganglion, diagnosis di mana terdapat rasa sakit, pigmentasi, dan keamatan limpahan dan peluh mungkin berubah. Dengan kebanyakan penyakit menghadapi bantuan terapi kompleks, khususnya dengan pengambilan ubat anti-radang dan analgesik.

Sambungan plexus serviks

Anatomi melibatkan kehadiran beberapa sambungan yang meluas dari leher ke bahagian tertentu badan. Bahagian yang paling penting adalah ganglion serviks yang unggul, yang terletak di sebelah arteri karotid dan urat jugular. Selain itu, ujung-ujungnya dihubungkan dengan otot dagu, serta dengan sublingual.

Belakang dan ke bawah adalah cabang dari vertebra dari kedua ke keempat. Mereka cukup besar dan diarahkan kepada otot trapezius, melalui dada. Akhirnya terdapat cawangan dengan batang bersimpati, mereka melangkah di depan, menyambung ke nod atas dan tengah.

Cawangan kulit

Plexus serviks mempunyai cabang kulit, yang merupakan saraf yang menyambung ke simpul. Mereka melalui otot-otot dada, serta melalui auricle, kulit okiput, dan mengikat semua kawasan ini, menjadikan pusat leher. Beberapa saraf boleh dikaitkan dengan kawasan ini, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri:

 • Hyppital. Di samping itu, ia menyambung kepada muka dan telinga. Perlu diingat bahawa ia terletak sangat dekat dengan kulit, yang mana dia menerima nama yang sama.
 • Telinga besar. Sepenuhnya membenarkan nama yang agak besar. Ia adalah kerana dia bahawa seseorang mempunyai telinga yang benar-benar sensitif, dan juga telinga mempunyai kepekaan yang tinggi.
 • Melintang. Ia dipanggil jadi kerana fakta bahawa ia membelit sekitar otot sternocleidomastoid. Ia terletak betul-betul di bawah otot subkutan.
 • Supraclavicular mewakili seluruh kumpulan: ini adalah posterior, medial, dan juga pertengahan. Semua saraf ini tergolong dalam cawangan kulit dan bersambung dengan satu sama lain.

Cawangan otot

Anatomi membayangkan kehadiran cawangan pendek dan panjang. Gelung leher terbentuk terutamanya dengan bantuan yang pendek, sementara yang lama menyimpang secara praktikal di seluruh bahagian atas badan, pergi ke perikardium, serta diafragma. Terletak di depan dan belakang, sampai ke hati dan dinding depan abdomen, pergi ke peritoneum.

Saraf-saraf ini dinamakan begitu kerana mereka terus masuk ke dalam otot. Terima kasih kepada mereka, bahagian-bahagian badan ini bersambung antara satu sama lain dan sensitif. Di samping itu, akibat daripada sebarang penyakit, rasa sakit dapat merebak ke seluruh tubuh, bergantung pada lokasinya.

Menyambungkan cawangan

Plexus juga telah menyambungkan cawangan. Mereka terletak di arka, lulus ke cawangan luar atau ke nod atas dan pertengahan, di mana saraf tragedi sympatetik terletak. Anatomi membayangkan bahawa cabang-cabang penghubung ini membentuk keseluruhan tunggal dalam sistem saraf organisma tertentu. Satu bahagian adalah gelung leher yang berjalan dalam arka.

Trunk sympathetic serviks

Simpul simpatis serviks sebenarnya diwakili oleh sekumpulan nod: bahagian atas, tengah, dan toraks. Juga, yang terakhir terdiri daripada beberapa elemen, yang mana dia menerima nama - bintang.

Tempat ini di dalam badan adalah sangat penting. Di sini banyak saraf menyambung satu sama lain dan mewakili satu sistem tunggal. Juga, secara langsung melalui nod bersimpati, arteri kelenjar tiroid berlalu dan yang mengantuk terletak berdekatan. Untuk mengelakkan kecederaan yang tidak disengajakan, di dalam badan jabatan itu dapat dilindungi secara aman dari semua pihak dengan otot.

Galeri foto "Pengaturan kapal plexus"

Video "Ciri bangunan"

Struktur tulang belakang serviks mempunyai banyak butiran, seperti yang ditunjukkan oleh doktor dalam video seterusnya.

Cawangan kulit pada plexus serviks

1. Saraf occipital kecil, n. occipitalis minor (lihat rajah 998, 999, 1000), timbul daripada saraf serviks kedua dan ketiga (CII dan CIII), pergi ke pinggir belakang otot sternocleidomastoid, dan selepas meninggalkannya, ia sering dibahagikan kepada dua cabang. Yang terakhir, mengikuti ke atas dan posterior (ke tengkuk leher), cawangan keluar di belakang auricle dan di atasnya di kawasan kulit yang bersempadan di belakang kawasan cawangan syaraf occipital besar, dan di depan saraf telinga yang besar. Saraf oksipital kecil mempunyai hubungan dengan saraf oksipital yang besar, saraf telinga yang besar, dan saraf wajah (saraf telinga posterior).

2. Saraf telinga yang besar, n. auricularis magnus (lihat rajah 998, 999, 1000), adalah saraf dermal terbesar dari pleksus serviks. Bermula dari CIII(CIV), mengikuti kelebihan posterior otot sternocleidomastoid dan, membongkakannya di bawah saraf okupital kecil, melepasi permukaan luar otot. Di sini batang saraf, ke depan dan ke atas ke auricle, dibahagikan kepada dua cabang - anterior dan posterior.

Cawangan hadapan, r. cawangan anterior, nipis, di kulit rantau kelenjar parotid, telinga dan kulit pada permukaan cekung auricle.

Cawangan belakang, r. posterior, garpu di kulit permukaan cembung auricle dan pada kulit di belakang telinga.

Saraf aurikular besar mempunyai hubungan dengan saraf occipital kecil dan dengan saraf auricular posterior (dari saraf muka).

3. Saraf melintang leher, n. transversus colli (lihat rajah 998, 999,1000), timbul daripada CII(DariIII), serta saraf auricular besar, diarahkan ke pinggir posterior otot sternocleidomastoid, membelit di sekelilingnya dan kemudian mengikuti arah melintang ke hadapan di sepanjang permukaan luar otot ini, di antaranya dan otot subkutaneus leher. Dibahagikan kepada cawangan atas yang lebih besar, rr. superiores, dan cawangan yang lebih rendah nipis, rr. inferiores. Cawangan-cawangan ini, merendahkan otot subkutaneus leher, cawangan di kulit bahagian lateral dan bahagian anterior leher, mencapai bahagian atas rahang bawah, dan di bahagian bawah tidak mencapai tulang selangka. Saraf melintang leher mempunyai hubungan dengan cabang serviks saraf muka, membentuk dengannya gelung serviks cetek.

4. Saraf supraklavikular, nn. supraclaviculares (lihat rajah 998, 999,1000), timbul daripada CIII(CIV), ikut sepanjang pinggir posterior otot sternocleidomastoid dan biarkan kerana ia sedikit di bawah saraf melintang leher, yang terletak di sini dalam segitiga scaphoclavicular, di bawah fasia. Selanjutnya, menindas fascia, saraf dihantar ke bawah, ke klavikula, dan menyebarkan fanliknya menjadi tiga kumpulan cawangan:

1) saraf supraclavicular medial, nn. supraclaviculares mediales, bercabang pada kulit masing-masing jugular kedudukan dan pemegang sternum, di bawah bahagian tengah clavicle;

2) saraf supraclavicular pertengahan, nn. supraclaviculares intermedii, diagihkan pada kulit, masing-masing, bahagian tengah otot deltoid dan permukaan depan dada, mencapai tahap tulang rusuk keempat;

3) saraf supraclavicular lateral (posterior), nn. supraclaviculares laterales [posteriores], bercabang di kulit di bahagian belakang otot deltoid dan di atas acromion.

Cawangan kulit pada plexus serviks

menggantung kuku, dan otot scalene tengah, dan, saling terhubung dengan cawangan, membentuk 3 gelung. Cawangan bawah adalah sebahagian daripada plexus brachial, menghasilkan pembentukan gelung keempat yang menghubungkan dua plexus. Plexus serviks berkaitan dengan saraf lain oleh cawangan penghubung dan memberikan cawangan kepada kulit dan otot.

Sambungan plexus serviks

1. CI penghubung ke arka saraf hipoglossal. Serat-serat yang membentuk cawangan ini pergi (sebahagian besar) ke akar atas gelung leher, radix superior ansae cervicalis, yang mengikuti permukaan depan arteri karotid biasa, ketebalan vagina tisu penghubungnya, dan menuju ke bawah tendon median otot skapular-hypoglossal bentuk dengan cawangan CI - CIII dan akar bawah gelung serviks, radix ansae cervicalis rendah, gelung serviks, ansa serviks (lihat rajah 998, 1001, 1002) yang terletak di hadapan urat jugular dalaman dan arteri karotid biasa. Akar yang lebih rendah dari gelung serviks terdiri daripada serat motor cabang-cabang anterior saraf tulang belakang kedua dan ketiga.
Saiz gelung bergantung kepada panjang akar atas: yang lebih pendek yang kedua, semakin panjang cawangan yang melebarkan dari gelung ke otot.
Saraf-saraf yang bermula dari gelung serviks menyerap keseluruhan kumpulan otot yang terletak di bawah tulang hyoid. Serat cawangan penghubung yang tidak termasuk dalam akar atas gelung serviks keluar dari saraf hipoglossal dan diarahkan kepada otot dagu-hypoglossal.
2. Menghubungkan cawangan dari saraf servikal kedua, ketiga dan keempat (yang terbesar dari saraf serviks ketiga). Cawangan-cawangan ini bergerak ke belakang dan ke bawah, mendekati cabang luar saraf aksesori, dan menembusi ketebalan otot sternocleidomastoid dan trapezius.
3. Menghubungkan cawangan dengan batang simpatik (lihat rajah 999). Cawangan anterior dari tiga saraf serviks pertama disambungkan ke nod serviks atas tragedi sympatetik, dan keempat - dari nod tengah.

Plexus serviks

Plexus serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) terbentuk daripada cawangan anterior dari empat saraf serviks atas (C1 - C4), yang terbentuk di antara tiga gelung arcuate, yang terletak laterally dari proses melintang vertebra serviks ke otot leher dalam antara otot prevertebral secara medial (bermula m Scalenus anterior et m longus colli) dan vertebrata (m scalenus medius, levator scapulae, m splenius cervicis). Cawangan penghubung dari n menyertai plexus ini. aksesori, n. hipoglossus et tr. sympathicus. Plexus dilindungi m. sternocleidomastoideus.

Cawangan-cawangan yang bermula dari plexus serviks terbahagi kepada

 • kulit (auricularis magnus - saraf aurikular yang besar, n transversus colli - saraf melintang leher, okipitalis kecil - saraf okupital kecil, n. supraclaviculares - saraf supraclavicular)
 • otot (otot-otot otot ke dalam otot leher dan dada) dan
 • bercampur (n. phrenicus) (Rajah 15-17).

Saraf kulit keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid dan naik, ke hadapan dan ke bawah, menyegarkan kulit nape, auricle, leher dan dada atas.

Saraf otot membekalkan cawangan mereka dengan otot-otot leher asal ventral: otot dalam berbaring pada tulang belakang, otot skala, otot depan yang terletak di bawah tulang hyoid.

Saraf frenik (n Phrenicus), memanjang dari plexus, menembusi rongga dada, melepasi di hadapan akar paru-paru dan mencapai diafragma berhampiran pusat tendonnya. Pemeliharaan diafragma oleh plexus serviks dijelaskan oleh peletakan awal otot ini di leher.

Skema tulang belakang serviks dan kawasan pemuliharaan

Rajah. 15. Skema pada plexus serviks dan kawasan, pemuliharaan:

I, II, III, IV, V - vertebra serviks;

C1, C2, C3, C4, C5 - saraf tulang belakang (serviks);

1 - n. occipitalis minor (saraf occipital kecil) - kulit bahagian sisi rektum;

2 - n. auricularis magnus (saraf aurikular besar) - kulit di hadapan dan di belakang auricle;

3 - n. transversus colli (saraf melintang leher) - kulit leher di atas dan di bawah tulang hyoid;

4 - nn. supraclaviculares (saraf supraclavicular) - kulit di atas dan di bawah klavikula dan rantau suprascapular;

5 - n. phrenicus (saraf phrenic) - cawangan sensitif pergi ke pleura dan perikardium, otot - ke diafragma;

6 - ansa serviks (leher loop) - ke otot di bawah tulang hyoid;

Cawangan kulit pada plexus serviks

Rajah. 16. Cawangan kulit dari plexus serviks:

1 - n. oklitalis utama (saraf occipital besar) - cawangan posterior saraf serviks kedua. Menghidupkan kulit belakang leher;
2 - n. occipitalis minor (C2 - C3) (saraf occipital kecil) -extram di bawah margin posterior m. sternocleidomastoideus dan pergi di belakang auricle ke kulit bahagian lateral leher. Memelihara kulit bahagian sisi leher;
3 - n. auricularis magnus (C3) (saraf aurikular besar) - margin belakang posterior m. sternocleidomastoideus berhampiran pertengahan dan naik ke auricle, berakhir di bahagian bawah yang kedua, serta pada kulit di depan dan di belakang auricle;
4 - n. Transversus colli (C3) (saraf melintang leher) -is sebagai yang terdahulu. Memelihara kulit di atas dan di bawah tulang hyoid;
5 - nn. supraclaviculares (C3 - C4) (saraf supraclavicular). Hormati kulit di atas dan di bawah clavicle dan rantau suprascapular.

Cucian otot dari plexus serviks menyerap otot prevertebral (m Rectus capitis anterior et lateralis, m Longus capitis et colli), otot scalene tengah (m Scalenus medius), dan otot scapulae (m. Levator scapulae).

Akar bawah (radix inferior) (C1 - C2) dari plexus serviks menghubungkan dengan akar atas (radix superior) dari saraf hipoglossal (n. Hypoglossus), membentuk leher loop - ansa cervicalis, yang menginsentrasikan otot-otot yang terletak di bawah tulang hyoid. N. phrenicus (saraf frenik) disambungkan oleh cawangan dengan pusat serviks tengah dan nod bersimpati yang lebih rendah dari batang bersimpati (tr. Sympathicus), yang turun m. skalenus anterior dan antara a. et v. subclavia menembus rongga dada, di mana ia terletak di atas dan tengah mediastinum.

Antara pericardium dan pleura mediastinal dalam komposisi ikatan pembuluh darah pericardium di hadapan akar paru-paru, ia berpindah ke diafragma (gentian motor), sebagai saraf motor, dan mengeluarkan cawangan sensitif pada beg pleura dan perikardial.

Betul n. phrenicus memasuki diafragma lebih dekat ke ruang tulang belakang, ke kiri - di sempadan bahagian thoracic dan kostumnya. Di samping itu, cawangan sensitif saraf frenik yang betul menembusi rongga perut dan diarahkan kepada kapsul hati, pundi hempedu dan plexus solar yang dipanggil nn. phrenicoabdominales (saraf phrenic-abdomen).

Cabang kulit pada plexus serviks.

1. N. occipitalis minor (dari CII dan CIII) kepada kulit bahagian lateral pada bahagian occipital.
2. N. auricularis magnus (dari CIII) mengamati saluran auditori auricle dan luaran.
3. N. transversus colli (dari CIII-CIV) berlepas, kerana dua saraf terdahulu di tengah-tengah margin posterior m. sternocleidomastoideus dan, setelah membulatkan pinggiran posterior otot sternocleidomastoid, pergi anteriorly dan membekalkan kulit leher.
4. Nn. supraclaviculars (dari CIII dan CIV) turun ke kulit di atas pectoralis otot utama dan deltoid.

Cawangan otot dari plexus serviks. Gelung leher, ansa serviks.

1. Kepada mm. recti capitis anterior et lateralis, mm. longi capitis et colli, mm. scaleni, m. levator scapulae, mm. intertransversarii anteriores.

2. Radix ansae cervicalis inferior, berlepas dari CII-CIII, melewati depan v. jugularis interna di bawah otot sternocleidomastoid dan bersambung dengan superior radix, berlepas dari n. hipoglossus, membentuk gelung leher dengan cawangan ini, ansa serviks.
Serat plexus serviks menyerap dari cawangan ke ansa. sternohyoideus, m. sternotiroideus dan m. omohyoideus.


3. Cawangan hingga m. sternocleidomastoideus dan m. trapezius (dari CIII dan CIV) yang terlibat dalam pemuliharaan otot-otot ini bersama dengan n. aksesori.

Saraf frenik, n. phrenicus. Topografi saraf frenik.

N. phrenicus - saraf phrenic (CIII - CIV), turun m. skalenus anterior ke dalam rongga dada, di mana ia melepasi antara arteri subclavian dan vena. Seterusnya, n betul. phrenicus turun hampir menegak di hadapan akar paru-paru dan menyusuri permukaan sisi pericardium, ke diafragma.

Kiri n. phrenicus melintasi permukaan hadapan gerbang anortik dan di hadapan akar paru-paru kiri lulus di sebelah kiri pericardium ke diafragma. Kedua-dua saraf berjalan di anterior mediastinum antara pericardium dan pleura.

N. phrenicus menerima gentian dari dua nodus serviks yang lebih rendah dari batang bersimpati. N. phrenicus adalah saraf bercampur: ia menyembuhkan diafragma dengan cawangan motornya, oleh itu menjadi saraf yang berfungsi bernafas; cawangan sensitif yang diberikan kepada pleura dan pericardium. Sesetengah cawangan akhir saraf mengalir melalui diafragma ke dalam rongga perut (nn. Phrenicoabdominales) dan anastomosa dengan plexus simpatis diafragma, menghantar cawangan ke peritoneum, ligamen hati dan ke hati itu sendiri, sebagai akibatnya gejala phrenicus khas mungkin berlaku semasa penyakitnya. Dengan seratnya di rongga dada, ia membekalkan jantung, paru-paru, dan kelenjar timus, dan di rongga abdomen ia dihubungkan dengan plexus celiac dan melalui itu menyerap sejumlah viskera.

Plexus brachial, brachialis plexus. Cawangan pendek dari plexus brachial.

Plexus brachial, brachialis plexus, terdiri daripada cawangan anterior daripada empat saraf serviks yang lebih rendah (Cv-CVIII) dan kebanyakan thoracic pertama (Thy); sering menyertai cawangan tipis dari civ. Plexus brachial meluas melalui jurang antara otot scalene anterior dan tengah ke dalam fossa supraclavicular, terletak di atas dan belakang a. subclavia. Tiga bundar saraf tebal muncul, mencapai axillary fossa dan mengelilingi a. axillaris pada tiga sisi: lateral (ikatan lateral), medial (bundle medial) dan posterior ke arteri (bundle posterior). Dalam plexus biasanya dibezakan supraclavicular (pars supraclavicularis) dan subclavian (pars infraclavicularis) bahagian. Cawangan periferal terbahagi kepada pendek dan panjang. Cawangan-cawangan pendek diperluaskan di pelbagai tempat di plexus di bahagian supraclavicular dan membekalkan sebahagian otot-otot leher, serta otot-otot bahagian atas badan ikat (kecuali m. Trapezius) dan sendi bahu. Cawangan-cawangan panjang datang dari tiga rasuk di atas dan berjalan di atas bahagian atas, menyegarkan otot dan kulitnya.

Cawangan pendek.

1. N. dorsalis scapulae (dari Cv) berjalan sepanjang margin medial dari scapula. Innervates m. levator scapulae dan tt. rhomboidei.

2. N. thoracicus longus (dari CV - SIIIV) turun di permukaan luar m. serratus anterior, yang sangat penting.

3. N. suprascapularis (dari Cv dan CVII) melalui skrotula incisura kepada fossa supraspinata. Innervate mm. supra-et infraspinatus dan kapsul sendi bahu.

4. Nn. pectorales medians et lateralis (dari Cv - Th1) - kepada m. pectoralis major et minor.

5. N. subclavius ​​(Cv) - hingga m. subclavius.

6. N. subscapularis (Cv dan CVI) innervates m. subscapularis, m. teres utama dan m. latissimus dorsi. Cawangan yang mengalir di sepanjang pinggir sisi skapula hingga m. latissimus dorsi, yang dipanggil p. thoracodorsalis.

7. N. axillaris, saraf axillary (daripada Cv - CVI), adalah saraf tebal cawangan pendek dari plexus brachial, menembusi bersama a. The circumflexa humeri adalah posterior melalui foramen quadrilate-rum ke permukaan posterior leher pembedahan humerus dan memberikan cawangan kepada mm. deltoideus, teres kecil dan sendi bahu. Pada margin posterior otot deltoid, memberikan cawangan kulit, n. cutaneus brachii lateralis unggul, menyegarkan kulit rantau deltoid dan bahagian belakang bahagian belakang bahu di bahagian atasnya.

Cawangan kulit pada plexus serviks

Saraf saraf dorsal, n. Dorsalis scapulae, bermula dari cawangan anterior saraf serviks V (Cv), terletak pada permukaan depan otot yang mengangkat skapula. Kemudian, di antara otot ini dan otot scalene posterior, saraf dorsal skapula dihantar kembali bersama cawangan menurun arteri melintang leher dan garpu dalam otot yang meningkatkan jejak kaki dan otot rhomboid.

Thoracicus longus (Rajah 180), berasal dari cawangan anterior dari saraf serviks V dan VI (Cv - Cvi), turun di belakang plexus brachial, terletak pada permukaan lateral otot serratus anterior antara arteri toraks lateral di bahagian hadapan dan arteri thoracic dari bahagian belakang, menyegarkan otot serratus anterior.

3 Saraf subclavian, n. Subcldvius (Cv), diarahkan oleh laluan terpendek kepada otot subclavian di hadapan arteri subclavian.

4 Saraf unggul, n. Suprascapuldris (Cv - Cvn), pergi ^ lateral,. ke belakang Bersama-sama dengan arteri suprascapular, ia melewati takik kuku, di bawah ligamen melintang atasnya, ke dalam fossa supraspinous, dan kemudian di bawah akromion, ke dalam fossa subosseous. Memelihara otot supra dan sub-sacral, kapsul sendi bahu.

5 saraf bawah saraf, n. Subscapuldris (Cv - Cvii); berjalan di sepanjang permukaan depan otot subscapularis, pemuliharaan ini dan otot pusingan yang lebih besar.

6 Saraf thoracic, P. thoracodorsalts (Cv - Cvn), turun ke bawah margin lateral dari scapula ke otot latissimus belakang, yang selaras.

7 Saraf dada sebelah dan medial, nn. pectorales lateralis et medialis, bermula dari. tandan lateral dan medial dari plexus brachial (Cv - Thi), maju ke hadapan, melalui fascia clavicular dan dada dan berakhir dengan saraf (besar medial) dan kecil (saraf lateral)

Saraf axillary, P. axillaris, bermula dari plexus brachial glandular posterior (Cv - Cvtn "). Di permukaan anterior subskapularis, ia diturunkan dan kemudian, kemudian berbalik dan bersama dengan sampul posterior, arus humerus melalui pembukaan empat segi. tulang-tulang adalah posterior, saraf terletak di bawah otot deltoid Saraf axillary "menginsentrasikan otot bulat deltoid dan kecil, kapsul brakial, sendi. Cabang terminal saraf axillary adalah bahagian atas saraf kulit cha, P. cutaneus brachii lateralis unggul, membongkok sekitar margin posterior otot deltoid dan menghindarkan kulit yang menutupi permukaan otot otot ini dan kulit bahagian atas bahagian posterolateral di bahu.

Plexus serviks [saraf, Plexus serviks]

Fungsi plexus serviks bercampur. Ia dibentuk oleh cabang-cabang anterior dari empat saraf serviks unggul, yang meluas di luar tengah tepi posterior otot sternocleidomastoid. Mereka dijangka dalam segitiga bahu trapezoid. Saraf serviks dikaitkan dengan tiga gelung arcuate dan terletak di sisi proses melintang vertebra serviks (Rajah 1). Secara berhemah dari mereka terletak pada otot-otot panjang kepala dan leher, skalena lateral - medial, otot yang mengangkat skapula dan m. splenius. Plexus membentuk anastomosis dengan tambahan (n Accessorius), hipoglossal (n. Hypoglossus) saraf dan simpatik simpul (truncus simpaticus) (Rajah 2). Dalam plexus serviks terdapat cawangan panjang dan pendek.

Saraf-saraf tulang belakang serviks (cabang-cabang dari serviks serviks)

Cawangan kulit (sensitif) (saraf) dari plexus serviks

Cabang kulit dari plexus serviks tergolong dalam cawangan pendeknya (Rajah 3). Ini adalah saraf berikut:

Saraf occipital kecil

Saraf occipital kecil - n. occipitalis minor (dari C2-C3) - naik ke hujung belakang m. sterno-cleido-mastoideus, selekoh di sekitar auricle, menyegarkan kulit proses mastoid, dan juga bahagian lateral pada bahagian occipital.

Saraf telinga yang besar

Saraf telinga besar - n. auricularis magnus (dari C3) adalah cabang plexus dermal terbesar. Saraf, keluar dari bawah m. Stano-cleido-mastoideus, diarahkan ke atas, melintas otot ini, dan dibahagikan kepada dua cabang - anterior dan posterior. Vena jugular luar terletak berdekatan dan anterior kepada saraf telinga yang besar. Memperbaiki kulit fossa maxillary, sudut mandibula, auricle dan kanal pendengaran luaran, serta kawasan parotid-rektum.

Saraf leher

Saraf melintang leher - n. transversus coli (С2-FI) melintasi m. Stano-cleido-mastoideus di tengahnya, kembali ke depan, di mana ia dibahagikan di pinggir depan ke cawangan atas dan bawah. Cawangan atas meluas ke tulang hyoid, di mana anastomosis dengan cabang serviks saraf muka terjadi (r Coli nervi facialis). Cabang rendah saraf melintang dipindahkan ke plexus sternoclavicular. Cawangan leher saraf wajah mengesan otot subkutaneus leher (m. Platisma). Ia adalah dengannya bahawa cawangan atas membentuk arka yang mana saraf menengah berlepas. Secara umum, saraf serviks melintang menghindarkan kulit leher.

Saraf supraclavicular

Saraf supraklavikular (n. Supraclavicularis C3-C4). Mereka adalah 3 kumpulan: median, medial dan lateral. Semua cabang turun ke sendi sternoclavicular (median), ke tengah klavikula (medial) dan ke acromion (posterior). Saraf ini membekalkan kulit otot deltoid, rantau supra- dan infraclavicular, dan kulit payudara ke garis yang ditarik dalam arah melintang antara puting susu.

Saraf supraclavicular sisi boleh turun jauh ke bahagian sendi siku, berjalan di sepanjang permukaan luar bahu (Rajah 4).

Cengkerik otot (motor) (saraf) dari plexus serviks

 • Cabang ke otot: m. rectus capitis anterior et lateralis, m.m. longi capitis et coli, m.m. scalene (semut, med. et post), m. levator scapulae, m.m. intertransversarii anteriores.
 • Gelung leher - ansae serviks (C2-C3). Radix inf. masuk ke dalam dari v. jugularis interna over m. sterno-cleido-mastoideus. Di sini ia digabungkan dengan radix unggul dari n. hipoglossus. Bersama-sama mereka membentuk gelung leher. Cawangan-cawangan gelung ini menyegarkan m. sternohyoideus, m. sternotiroideus, m. omohyoideus.
 • Cabang ke otot m. sterno-cleido-mastoideus dan m. trapezius (NW-C4) terlibat dalam pemuliharaan otot-otot ini bersama dengan n. aksesori.

Cawangan bercampur (saraf) dari plexus serviks

Saraf Phrenic

Saraf frenik n. phrenicus (C3-C4). Saraf bergerak di permukaan hadapan m. Skalenus anterior, turun, di sebelahnya terletak a. kenaikan serviks. Saraf memasuki rongga dada antara a. et v. subclavia.

Betul n. phrenicus adalah serenjang dengan a. subclavia, melintasi bahagian depan akar paru-paru kanan, terletak di sebelah kanan pericardium, dan seterusnya mencapai diafragma.

Kiri n. Phrenicus memotong lengkungan aorta dan akar paru kanan di depan, terletak pada permukaan kiri perikardium dan diarahkan ke diafragma. Kedua-dua saraf ini berada di tengah-tengah mediastinum. Mereka terletak di antara pleura dan perikardium.

Oleh fungsi n. phrenicus adalah saraf campuran: fungsi motornya adalah pemuliharaan diafragma, dengan itu menyediakan fungsi pernafasan; cawangan sensitifnya menyembuhkan pleura dan perikardium.

Saraf frenik kiri, mencapai diafragma, kekal di dalam rongga dada dan menginkuh jantung, timus, paru-paru.

Saraf frenik yang betul melalui pusat tendon diafragma ke rongga perut. Di sini cawangannya (n.n. phrenicoabdominalis) anastomosa dengan plexus simpatis diafragma. Dari cawangan cabang anastomosis ini ke peritoneum, ke hati dan ligamennya. Ini menjelaskan hakikat bahawa dengan penyakit hati gejala phrenicus mungkin berlaku (Rajah 5.6). Bahan dari laman web http://wiki-med.com

Penyakit plexus serviks

Dengan kekalahan vertebra serviks, terutamanya C3, lumpuh dan sawan otot serviks dan neuralgia dapat diperhatikan, terutamanya dengan kerosakan dua hala kepada mereka.

Lumpuh kepala

Dengan kelumpuhan, kepala pesakit bersandar ke hadapan supaya ia menyentuh dagu sternum, dan dia tidak dapat mengangkat kepalanya.

Lumpuh diafragma

Kekalahan n. phrenicus membawa kepada lumpuh diafragma.

Kekejangan otot

Kekejangan di otot leher

Kejang paling kerap menjejaskan m. obliquus capitis, m. splenius. Dengan kejutan clonic unilateral m. obliquus capitis pesakit inferior sentiasa berubah kepalanya ke bahagian yang terjejas, dan dengan sawan dua hala, kepala berputar di kedua-dua arah. Dengan kejang tonik m. kepala splenius bersandar kembali ke bahagian yang terjejas.

Diaphragm cramp

Diafragma yang paling sering diperhatikan oleh konvoi clonik, yang ditunjukkan oleh cegukan.

Neuralgia

Neuralgia berlaku terutamanya dalam perjalanan n. occipitalis minor dan n. auricularis magnus. Pada masa yang sama, hyperesthesia yang menyakitkan, kesakitan apabila menekan zon pemeliharaan saraf ini ditentukan.

Plexus serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) dibentuk oleh cawangan anterior daripada empat saraf tulang belakang serviks atas (CSaya-CIV). Dalam plexus, di samping cawangan yang membentuknya, terdapat tiga gelung dan cawangan yang meluas dari mereka, yang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: kulit, otot, dan ikat (warna meja, rajah 1-3).

Cawangan kulit. 1. Saraf occipital kecil (n. Occipitalis minor) akar CII-DenganIII pergi ke pinggir belakang otot sternoclavicular-nipple dan, meninggalkannya, mengikuti dan ke belakang. Cabang syaraf pada kulit pada daerah okulital dan bahagian atas auricle, bersempadan dengan bahagian depan saraf telinga besar dan di belakang saraf occipital besar. Ia juga menghubungkan dengan cabang-cabang saraf muka. 2. Saraf telinga besar (n Auricularis magnus) akar CIII-CIV di sekitar pinggir belakang otot sternoclavicular-nipple, naik ke auricle, dibahagikan kepada dua cabang: anterior dan posterior. Cawangan anterior berakhir di kulit rantau kelenjar parotid dan permukaan cekung auricle, manakala cawangan posterior berakhir pada kulit permukaan cembung auricle dan pada kulit di belakang telinga. Saraf ini mempunyai sambungan sekejap dengan saraf occipital kecil dan saraf telinga posterior. 3. Kutaneous, atau melintang, saraf leher (n Transversus colli), dari akar CII-DenganIII ia mengelilingi pinggir posterior otot sternoclavicular-nipple, ke hadapan, membahagikan kepada beberapa cabang yang berakhir di kulit bahagian anterior-lateral leher. Ia menghubungkan dengan cabang serviks saraf muka, membentuk dengan gelung serviks cetek. 4. Saraf supraclavicular (nn. Supraclaviculares) akar CIII-CIV keluar dari belakang belakang posterior otot sternoclavicular-nipple di bawah saraf sebelumnya, menyimpang seperti peminat, berakhir di kulit segitiga supraclavicular. Secara mendalam, mereka dibahagikan kepada saraf supraclavicular anterior, pertengahan dan posterior.

Cawangan otot boleh dibahagikan kepada pendek dan panjang. Otot pendek, atau betul, cawangan (CSaya-CIV Mereka bermula dari saraf serviks yang berasingan dan terdalam dalam dan hampir semua otot dangkal leher. Cawangan panjang termasuk: cawangan otot trapezius (CII-CIV), menghubungkan ke syurga dengan cawangan saraf aksesori dan bersama-sama dengan mereka menginsentrasikan otot yang ditentukan; cawangan otot sternoclavicular-nipple (CII-DenganIII), yang menghubungkan dengan cabang-cabang saraf aksesori, yang membawa kepada bahagian atas otot yang ditentukan, dan saraf frenik (n. phrenicus) akar CIII-CV, saraf yang paling kuat dari pleksus serviks. Yang terakhir adalah saraf bercampur, kerana bersama dengan sebilangan besar serat motor di dalamnya sensitif dan vegetatif. Berikutan otot scalene anterior di hadapan arteri subkavavian, saraf frenik masuk ke anterior mediastinum, di mana ia menghantar cawangan ke pleura dan pericardium. Saraf kiri terletak lebih dekat ke dinding dada anterior dan mendekati diafragma di puncak jantung; betul, terletak lebih dalam dari kiri, menembus diafragma berhampiran vena cava inferior. Dalam perjalanannya, saraf memberikan sejumlah cawangan. Cawangan penghubung menyambungkan saraf frenik dengan nod serviks tengah dan bawah dari batang bersimpati, dengan gelung subclavian dan dengan plexus saraf perivaskular arteri sekitar. Kadang-kadang cawangan penghubung dengan gelung subclavian begitu lama sehingga ia mendapat nama okolodiafragmalnogo saraf. Cabang kantung pericardial, bersama-sama dengan kapal-kapal dengan nama yang sama, menembusi ketebalan kantung pericardial; cawangan pleura pendekatan pleura mediastinal di kawasan akar paru-paru; cawangan diafragma - cawangan terakhir saraf. Sebelum penetrasi ke diafragma, saraf dibahagikan kepada tiga cabang: anterior, posterior, dan lateral, yang membentuk plexus reticular di bahagian dalam diafragma; ia kadang-kadang menyambung kepada cabang-cabang saraf antara saraf. Dalam ketegangan tendon anterior terdapat cawangan penghubung antara saraf frenik kanan dan kiri. Berkenaan dgn perut dgn diafrakma-cawangan yang menghubungkan cawangan antara saraf phrenic dan beberapa plexuses autonomi: kanan dan kiri plexus diaphragmatic lebih rendah, plexus paru-paru, plexus gastrik atas, dan juga sesuai untuk peritoneum, hati dan dinding anterior abdomen.

Cawangan-cawangan yang menghubungkan plexus serviks boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: 1) cawangan penghubung (CSaya) ke arka gelung serviks (cawangan yang meluaskan dari gelung mengimbangi kumpulan otot sub-hypoglossal); 2) menghubungkan cawangan dari CII, DenganIII dan CIV, yang menghampiri cawangan luaran saraf aksesori, menyegarkan otot sternocleido-puting dan otot trapezius; 3) menghubungkan cabang (CSaya-DenganIII), sesuai untuk nod serviks atas dan tengah traktor sympatetik.

Patologi tulang belakang serviks - lihat Neuralgia, Plexitis.

Plexus serviks

NECKLING

plexus serviks, cervicalis plexus, cawangan anterior terbentuk daripada empat saraf serviks atas, yang saling berkaitan oleh tiga engsel arcuate dan disusun sisi proses melintang antara otot prespinal dengan medial dan vertebrata (m. Scalenus medius, m. scapulae levator dan m. Splenius cervicis) dengan sisi sisi, anastomosing dengan n. aksesori, n. hipoglossus dan tr. sympathicus. Plexus depan dilindungi oleh m. sternocleidomastoideus. Cabang yang meluas dari plexus dibahagikan kepada kulit, otot dan campuran (Rajah 309).

Cawangan kulit.

1. N. occipitalis kecil kepada kulit bahagian sisi rektum.

2. N. auricularis magnus, membekalkan kanal auditori auricle dan luaran.

3. N. transversus colli berlepas, seperti sebelumnya dua saraf, di tengah-tengah margin posterior m. sternocleidomastoideus dan, setelah membulatkan pinggiran posterior otot sternocleidomastoid, pergi anteriorly dan membekalkan kulit leher.

4. Nn. supraclaviculares turun ke kulit di atas pectoralis otot utama dan deltoid.

Cawangan otot.

1. Kepada mm. recti capitis anterior et lateralis, mm. longus capitis et colli, mm. scaleni, m. levator scapulae dan akhirnya mm. intertransversarii anteriores.

2. Radix lebih rendah, s. n. keturunan cervicalis (BNA), berlepas dari CII - CIII, berlalu di hadapan v. jugularis interna di bawah otot sternocleidomastoid dan bersambung dengan superior radix. ramus keturunan n. hipoglossi (BNA), membentuk gelung leher dengan cawangan ini, ansa serviks. Serat plexus serviks menyerap dari cawangan ke ansa. sternohyoideus, m. sternothyreoideus dan m. omohyoideus.

3. Cawangan hingga m. sternocleidomastoideus dan sebagainya. Trapezius mengambil bahagian dalam pemuliharaan otot-otot ini bersama-sama dengan P. accessorius.

Cawangan bercampur. N. phrenicus, saraf phrenic, turun m. skalenus anterior ke dalam rongga dada, di mana ia melepasi antara arteri subclavian dan vena. Seterusnya, n betul. phrenicus turun hampir menegak di hadapan akar paru-paru kanan dan menyusuri permukaan sisi perikardium, ke diafragma. Kiri n. phrenicus melintasi permukaan depan gerbang aorta dan di hadapan akar paru-paru kiri melalui sepanjang permukaan sebelah kiri pericardium ke diafragma. Kedua-dua saraf berjalan di anterior mediastinum antara pericardium dan pleura. N. phrenicus menerima gentian dari dua nodus serviks yang lebih rendah dari batang bersimpati. N. phrenicus adalah saraf bercampur: ia menyembuhkan diafragma dengan cawangan motornya, oleh itu menjadi saraf yang berfungsi bernafas; cawangan sensitif yang diberikan kepada pleura dan pericardium. Sesetengah cawangan akhir saraf mengalir melalui diafragma ke dalam rongga perut (nn. Phrenicoabdominales) dan anastomosa dengan plexus simpatis diafragma, menghantar cawangan ke peritoneum, ligamen hati dan ke hati itu sendiri, sebagai akibatnya gejala phrenicus khas mungkin berlaku semasa penyakitnya. Dengan seratnya di dalam rongga dada, ia membekalkan jantung, paru-paru, dan kelenjar timus, manakala di rongga abdomen ia dihubungkan dengan plexus solar dan melalui itu menyerap sejumlah viskera.

Cawangan kulit pada plexus serviks

Plexus serviks (PNA, PNA) adalah sebahagian daripada sistem saraf periferal yang dibentuk dengan menghubungkan cawangan-celah depan empat saraf tulang belakang serviks yang berhampiran dengan keluarnya dari foramen intervertebral.

plexus pangkal rahim terletak di hadapan otot sisi tak sama panjang pertengahan (m. Scalenus med.) Dan otot levator scapulae (m. levator scapulae), di bawah bahagian atas sternokleidomastoid otot (cvetn. Jadual., P. 176, Rajah. 6). Motor cawangan plexus serviks innervate beberapa otot leher (lihat di bawah.), Dan aperture dan sensitif - kulit di rantau ini berhubung dgn hujung kepala, cuping telinga, dan bahagian depan leher, bahagian atas kad dada.

Saraf serviks anastomosa serviks dengan saraf hipoglosis (lihat), sehingga membentuk gelung serviks (ansa serviks), dengan saraf aksesori (lihat), saraf muka (lihat), dengan plexus brachial (lihat) melalui anastomosis bukan kekal dengan 5- m saraf tulang belakang serviks, serta dengan nod serviks atas batang simpatik.

Saraf terbesar dari plexus serviks adalah saraf frenik (n Phrenicus). Biasanya ia dibentuk oleh dua akar, berasal dari Amerika Syarikat dan CIV, kurang kerap terdapat akar tambahan dari Cv. Sebagai tambahan kepada gentian sensori motor dan proprioceptive dalam saraf frenik, terdapat juga gentian deria yang mendalam pericardium dan, sebahagiannya, pleura dan peritoneum. Saraf frenik di leher turun di sepanjang permukaan hadapan otot scalene anterior (m. Scalenus ant.), Melalui arteri subclavian dan vena dengan nama yang sama, kemudian menembusi rongga dada. Selanjutnya, ia bersamaan dengan arteri pericardiophragmatic (a. Pericardiacophrenica) dan urat yang sama di sepanjang permukaan pleura mediastinal, melepasi di hadapan akar paru-paru dan mencapai diafragma berhampiran pusat tendonnya. Saraf frenik yang betul adalah lebih pendek daripada kiri dan pas dari atas ke bawah lebih mudah. Saraf kiri berlalu di hadapan gerbang aorta dan, turun ke diafragma, membongkok di sekitar hati ke kiri. Cawangan saraf frenik yang menuju peritoneum yang meliputi diafragma mempunyai sambungan dengan cabang-cabang celiac plexus (lihat Sistem Saraf Autonomik). Terutamanya sambungan ini mempunyai saraf frenik yang betul, yang menerangkan penyinaran rasa sakit di leher dalam penyakit hati (lihat Phrenik c-symptom).

cawangan otot pendek plexus serviks meliputi otot panjang kepala dan leher, anterior dan rectus otot sisi kepala, bahagian depan, tengah dan posterior sisi tak sama panjang, levator scapulae otot (mm. Longi colli et capitis, recti capitis semut. Et lat., semut Scaleni., med. et post, levator scapulae); seringkali mereka berlepas terus dari cawangan anterior saraf tulang belakang. Cawangan yang otot innervate terletak di bawah tulang hyoid (otot subhyoid, T.) - (. Mm sternohyoideus, sternothyreoideus, thyreohyoideus, omohyoideus, genio-hyoideus) grudinopodyazychnuyu, grudinoschitovidnuyu, schitopodyazychnuyu, scapular-hyoid dan mentohyoid, melanjutkan dari gelung serviks yang dibentuk oleh akar atas yang berasal dari saraf hipoglossal (mengandungi serabut dari saraf spinal serviks 1 dan 2, menembusi komposisi sepanjang anastomosis), dan akar yang lebih rendah yang mengandungi gentian dari serviks ke-2 dan ke-3 saraf tulang belakang.

Plexus serviks mempunyai cawangan sensitif yang keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid kira-kira di tengah-tengahnya. Saraf deria utama dari pleura serviks adalah saraf okupital kecil, saraf aurikular besar, saraf melintang leher, dan saraf supraclavicular (3-5 saraf). Saraf occipital kecil (n. Occipitalis minor) dibentuk oleh serat dari saraf spinal serviks 1 dan ke-2, meningkat di sepanjang tepi posterior otot sternocleidomastoid dan garpu pada kulit pada bahagian occipital dan bahagian auricle. Saraf aurikular besar (n Auricularis magnus) dibentuk oleh serabut dari saraf tulang belakang serviks ke-2 dan ke-3, berjalan di permukaan luar otot dan garpu yang sama di kulit auricle dan permukaan sebelah bawah bahagian bawah muka. Saraf melintang leher (n Transversus colli) termasuk serabut dari saraf tulang belakang servikal ke-2 dan ke-3, keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid, bergerak ke hadapan dan membahagikan kepada beberapa cawangan yang menyegarkan kulit leher anterior, cawangan atasnya menghubungkan dengan cabang serviks saraf muka (ramus colli n. facialis). Saraf supraclavicular (nn. Supraclaviculares) dibentuk oleh serabut dari saraf spinal serviks ke-3 dan ke-4, dihantar ke klavikula, corong berbentuk kipas dan menyerap kulit bahagian bawah leher, serta kulit yang menutupi otot deltoid dan anterophore (sehingga tahap II - III tulang rusuk).

Patologi Lesi plexus serviks adalah unilateral dan dua hala, dengan saraf individu lebih kerap dipengaruhi daripada keseluruhan plexus. Patologi pada plexus serviks dan cawangannya boleh berlaku dengan kecederaan (kecederaan leher, trauma kelahiran, dan lain-lain), proses keradangan dan tisu leher sekeliling (lihat leher), jangkitan atau keracunan, anomali dan tumor craniovertebral yang berasal dari pelbagai pembentukan leher dan organ-organ dan tisu berdekatan, dengan metastasis tumor malignan di dalam nodus limfa yang mendalam pada leher, aneurisma pada pinggang utama leher. Juga, lesi-lesi dari serviks serviks diperhatikan semasa terapi radiasi limfoma maligna leher atau penyinaran metastasis. tumor kualitatif dalam nodus limfa serviks. Faktor provokatif untuk perkembangan patologi tulang belakang serviks dan cawangannya boleh menjadi overstrain fizikal, pergerakan secara tiba-tiba atau tinggal lama dalam postur yang tidak selesa (beban statik atau dinamik), penyejukan tempatan dan umum, dan lain-lain.

Lesi cawangan serviks serviks ditunjukkan dengan lumpuh, sensitiviti kulit pada zon pemeliharaan cawangan-cawangan ini, kurang kerap oleh kejang otot-otot leher yang mendalam. Dalam kes lumpuh otot yang diselubungi oleh plexus serviks, kepala pesakit akan condong ke hadapan dan dia tidak dapat mengangkatnya ke atas. Kekejangan otot yang terjejas jarang diamati. Kekejangan otot tonik satu sisi menentukan gambar torticollis (lihat), klonik - berkedip kepala ke arah yang bertentangan, kadang-kadang dengan menaikkan bahu serentak; Kejutan clonic dua hala membawa kepada gerakan mengangguk kepala (lihat Kejang, Jati). Kepekaan kerengsaan terhadap kerengsaan saraf tulang belakang serviks mempunyai sifat neuralgia (lihat), dengan lesi yang lebih mendalam mengembangkan hipesthesia di kawasan pemeliharaan cawangan yang terjejas dari plexus serviks. Lesion saraf occipital kecil menyebabkan kesakitan yang teruk dan hiperestesia pada kulit (kurang kerap hypesthesia) di kawasan occipital dan sebahagian daripada kulit auricle, rasa sakit muncul semasa palpasi pada titik keluar saraf sepanjang pinggir posterior bahagian atas otot sternocleidomastoid. Dengan kekalahan saraf aurikular yang besar, gangguan sensitiviti kulit (kurang kerap sakit) diperhatikan di sudut sudut mandibula dan auricle. Dengan kekalahan saraf supraclavicular, terdapat pelanggaran sensitiviti kulit di daerah supraclavicular, subclavian, dan scapular atas dan di bahagian atas bahu (kulit di atas otot utama deltoid dan pectoralis). Kekalahan saraf frenik lebih sering diperhatikan dengan kombinasi kecederaan dan pelbagai proses patologi pada organ yang bersebelahan. Pada masa yang sama, lumpuh diafragma mungkin timbul dengan sesak nafas, kesukaran batuk atau kerengsaan saraf (lihat) dan rasa sakit yang meluas pada tali bahu, sendi bahu, leher dan dada.

Diagnosis lesi plexus serviks adalah berdasarkan kepada manifestasi klinikal anamnesis, ciri-ciri klinikal (gangguan pergerakan dan gangguan kepekaan) dan pemeriksaan menyeluruh organ-organ leher dan rongga dada. Untuk pengiktirafan lesi saraf frenik, fluoroskopi dada adalah penting, di mana pergerakan paradoks dan kedudukan luar biasa diafragma di bahagian luka boleh dikesan; untuk pengiktirafan tumor neurogenik leher kaedah informatif penyelidikan dikira tomografi.

Rawatan lesi-lesi serviks harus bertujuan untuk menghapuskan punca patologi, serta meningkatkan pengaliran gentian saraf dari plexus dan melegakan sindrom kesakitan. Rawatan ubat digabungkan dengan fisioterapi, terapi senaman dan urutan (kecuali patologi dari pleksus serviks disebabkan oleh tumor malignan). Dengan cegukan berterusan yang disebabkan oleh kerengsaan saraf frenik, menghasilkan blokade novocaine saraf di leher.

Prognosis bergantung kepada jenis penyakit yang menyebabkan patologi tulang belakang serviks.

Bibliografi: Struktur intravaskular pada saraf periferal, ed. A.N. Mac-Simenkova, L., 1963; Panduan multivolume kepada neurologi, ed. S.N. Da-Videnkova, jilid 3, buku. 1, s. 99, M., 1962; GG mengenai Pelbagai penyakit dan Y1 Ya. Penyakit Vertebro-gen dalam sistem saraf, t 3, Kazan, 1981, bibliogr. R. A. Yu Dan Soldatova L. P. Obstetrik melumpuhkan pada kanak-kanak, Kazan, 1975; Sinelnikov R. D. Atlas Anatomi Manusia, jilid 3, ms. 24, M., 1981; A.V. Triumfov. Diagnosis topikal penyakit sistem saraf, L., 1974; B.A. Favorsky Mengenai masalah arkitek dalaman sistem saraf periferi, J. Sib. neuropati, dan psikiatri., jilid 61, no 2, ms. 305, 1961; Clara M. Das Nervensystem des Men-schen, Lpz., 1959.