Utama / Pemulihan

Sendi Sacrococcygeal

Sendi sacrococcygeal, articulatio sacrococcygea, dibentuk oleh badan-badan V sacral dan saya tulang belakang tulang belakang, yang disambungkan oleh cakera intervertebral yang diubahsuai dengan rongga diperluas (lihat rajah 224, 261).

Sendi ini diperkuat dengan ligamen berikut (lihat rajah 224, 259, 260):

 1. Ligan sacrococcygeal lateral, lig. sacrococcygeum laterale, membentang antara proses melintang dari sacral terakhir dan saya tulang belakang tulang belakang dan merupakan kelanjutan dari lig. intertransversarium. Rajah. 261. Ligamen dan sendi pelvis, sebelah kanan; pandangan dalam. (Sagittal-median cut.)
 2. Injap sacrococcygeal depan, lig. sacrococcygeum anterius (ventrale), adalah penerusan lig. anterius longitudinale. Ia terdiri daripada dua rasuk, yang terletak di permukaan hadapan sendi sacrococcygeal. Dalam kursus ini, lebih hampir pada akhir tailbone, serat tandan-tandan ini bersilang.
 3. Ligan sacrococcygeal belakang cetek, lig. sacrococcygeum posterius superficiale (dorsale), menjangkau antara permukaan belakang coccyx dan dinding sisi pintu masuk ke kanal sakral, meliputi celahnya. Ia berpadanan dengan ligamen kuning dan supraspinal lajur tulang belakang.
 4. Ligamen sacrococcygeal posterior dalam, lig. sacrococcygeum posterius (dorsale) profundum, adalah penerusan lig. longitudinalis posterioris.
Rajah. 260. ligamen dan sendi pelvik, sendi pinggul, articulatio coxae; pandangan belakang. (Kapsul artikular sendi pinggul kiri dikeluarkan). 259. Ligamen dan sendi pelvis; pandangan atas. (Ligamen dan sendi tali pinggang anggota bawah, lig articulationes cinguli membri inferioris. Pemotongan mendatar dan sagittal. Sebahagian dari tulang pelvis kiri, kiri sacrum dan vertebra lumbar IV-V dikeluarkan.)

Sendi Sacrococcygeal;

Permukaan artikular terletak pada puncak sakrum dan badan tulang belakang tulang belakang pertama, mereka diwakili oleh plat hyaline. Antara plat hyaline ialah cincin berserabut dan nukleus pulpa, yang mempunyai jurang.

Di luar, cincin berserabut diperkuat oleh ligamen - ventral dan dorsal, lateral; dalam ligamen dorsal, bahagian dangkal dan dalamnya berbeza.

Sendi sacrococcygeal adalah yang paling mudah di kalangan wanita muda, terutamanya wanita hamil dan wanita yang sedang bekerja.

Syndesmoz sacrococcygeal dibentuk oleh ligamen di antara tanduk sakrum dan coccyx.

Sendi, kanan dan kiri Atlantis-sendi - sendi gabungan dan condylar - dibentuk oleh condyle hujung dan permukaan artikular atas atlas. Hujung artikular disertakan dalam kapsul berasingan, diperkuat oleh membran atlanto-oksipital anterior dan posterior.

Sendiri atlanto-axial joint, cylindrical, dibentuk oleh fossa gigi pada permukaan dalaman arka anterior atlas, permukaan artikular depan anterior dan posterior gigi paksi, dan ligamen melintang atlas. Rongga sendi membran sinovial dibahagikan kepada ruang anterior di antara lubang atlas dan gigi paksi, dan belakang - antara permukaan posterior gigi dan ligamen melintang atlas. Sendi diperkuat dengan ligamen - pterygoid kanan dan kiri, cruciat (dari ligamen atlas melintang dan bundle longitudinal), ligamen hujung gigi, membran integumentary antara ligamen longitudinal posterior tulang belakang dan tulang oksipital.

Persimpangan atlanto-paksi lateral, kanan dan kiri - digabungkan dan rata - dibentuk oleh permukaan artikular bawah atlas dan proses artikular atas paksi. Setiap sendi mempunyai kapsul bebas, diperkuat oleh ligamen median atlantoaxial bersama.

Pergerakan kepala dan leher:

· 20 darjah flexion dilakukan oleh otot-otot depan kepala dan leher sebagai sebahagian dari otot-otot panjang, lurus depan dan otot sisi kepala, dengan rahang tertutup, otot supra- dan sub-lidah dimasukkan;

· Tambahan dilakukan oleh otot - trapezoid, sternocleidomastoid, tali pinggang dan kepala panjang, kepala separuh tegak dan subkekulasi;

· Sambung kepala sisi berlaku kerana penguncupan serentak flexors dan extensors di sebelah kanan atau kiri, sendi atlanto-bersama paksi dan gabungan tambahan otot-otot antagonis termasuk dalam pergerakan putaran;

· Mengangguk menjalankan pengecutan konsisten otot sternokleidomastoid, nama lama yang mana adalah otot naif.

Lajur tulang belakang (33-34 vertebra):

· Spine serviks - 7 vertebra - perbezaan utama ialah lubang dalam proses melintang untuk arteri vertebra dan saraf simpatik.

· Thoracic - 12 vertebra - kehadiran lubang tulang rusuk pada badan untuk sendi kepala tulang rusuk dan permukaan artikular pada proses melintang untuk sambungan sendi kembung,

· Spine lumbar - 5 vertebra - keberkesanan badan, kedudukan spesifik proses, mastoid tubercles pada proses artikular atas.

· Sacrum - 5 - tulang tunggal dengan ciri-ciri strukturnya sendiri,

· Coccyx - 3-5 - tulang segitiga asas.

Panjang kolum tulang belakang pada lelaki rata-rata 60-75 cm, pada wanita 60-65 cm, pada usia tua panjangnya berkurangan 5 cm Diameter di dasar sakrum adalah 11-12 cm.

Bend anteriorly - lordosis - serviks dan lumbar. Lordosis serviks muncul apabila kanak-kanak mula memegang kepala; lumbar - apabila ia mula berdiri dan berjalan.

Bend posterior - kyphosis - coccyx toraks dan sakral muncul dengan permulaan gerakan pada kaki.

Membengkokkan ke sisi - scoliosis - kiri - dan sebelah kanan dibentuk di bawah pengaruh aorta berdenyut dan jisim anggota atas yang maju.

Tulang vertebra, bersambung dengan satu sama lain simfisis, sindesmos dan sendi intervertebral, membentuk satu paksi fleksibel badan, yang menentukan jenis normal postur manusia.

Paksi menegak melewati tengah-tengah jahitan berbentuk anak panah tengkorak, di belakang garis melintang yang menghubungkan sudut rahang bawah, melintasi paksi melintang sendi pinggul di tengah, sampai ke tengah kaki.

Sehubungan dengan paksi ini, tulang belakang membentuk fisiologi membungkuk anterior: tengkuk serviks dan lumbar dan bengkak posterior: kyphaosis thoracic dan sacrococcygeal, scoliosis kanan dan kiri. Scoliosis fisiologi di rantau thoracik disebabkan oleh aorta turun berdenyut, bersebelahan dengan kiri ke vertebra thoracic, bermula dengan keempat. Di samping itu, pembentukan scoliosis dipengaruhi oleh perkembangan anggota atas, jisim dan kekuatan ototnya (kanan atau tangan kiri). Besarnya lendutan itu bervariasi bergantung kepada berat badan dan bahagiannya masing-masing, tenaga fizikal, ketegangan otot, umur, jantina, dan akhirnya, pada kedudukan tubuh (dengan menegak ia meningkat, menurun mendatar).

Kedudukan pusat graviti badan dan bahagian-bahagian individunya berkaitan dengan tulang belakang.

Dengan pusat graviti bermakna satu-satunya titik geometri, kedudukannya bergantung kepada bentuk dan jisim badan, pengedaran di dalamnya yang dihasilkan, tetapi gaya graviti graviti.

Pusat graviti manusia yang sama adalah pada tahap vertebra ikal kedua, dan garis vertikal vertikal pusat gravitasi meluas 3 cm posterior ke tengah paksi melintang sendi pinggul, 2.5 cm posterior ke garis intertrochanter yang menyambung spits kanan dan kiri besar.

Pusat graviti kepala terletak anterior pada paksi melintang sendi atlanto-occipital.

Pusat graviti kepala, leher, batang tubuh terletak di pinggir depan badan X thoracic vertebra.

Kedudukan pusat graviti dan kestabilan tegak badan dipengaruhi oleh umur, jantina, ketinggian dan berat badan, jenis badan dan jenis perkembangan fizikal, yang ditentukan oleh kedua-dua program genetik dan kecergasan.

Kestabilan tegak badan bergantung kepada kawasan sokongan (kaki) dan kedudukan pusat graviti, tindakan statik dan dinamik otot.

Klasifikasi gabungan coccygeal Sacral

Sacroiliitis - apakah penyakit ini?

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Sacroiliitis adalah penyakit radang yang menjejaskan sendi sacroiliac. Keradangan boleh menjejaskan hanya membran sinovial sendi atau sendi keseluruhan. Kadang-kadang proses keradangan juga meluas ke tisu lembut. Keadaan ini boleh berkembang dengan banyak sebab, tetapi selalunya keradangan mengiringi penyakit lain. Menurut ICD 10, patologi ini tergolong dalam kumpulan spondylopati radang bersama osteomyelitis dan jangkitan cakera intervertebral. Secara tidak sengaja, penyakit ini jarang, oleh itu ia kadang-kadang dirujuk sebagai gejala patologi lain.

Ciri-ciri sendi sacroiliac

Ini bersama menghubungkan tulang belakang sakral dengan pelvis. Oleh itu, dia mengalami beban yang sangat besar yang berlaku bukan sahaja semasa pergerakan, tetapi juga berehat, sebagai contoh, semasa duduk berpanjangan. Sendi ini dibentuk oleh permukaan luas tulang iliac dan merupakan sambungan rata berpasangan. Ia diperkuat dengan pelbagai ligamen kuat, yang memberikannya dengan kekuatan, tetapi pada masa yang sama - mobiliti. Struktur ini diperlukan untuk memastikan kestabilan sendi semasa pelbagai pergerakan. Di samping itu, ia membantu mengukuhkan sifat susut tulang belakang dan melindungi saraf dan vesel yang berlalu di sini.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sebab-sebab perkembangan sacroiliitis

Keradangan sendi sacroiliac mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor. Selalunya ia adalah gejala penyakit autoimun yang serius. Sebagai contoh, sacroiliitis dua hala berlaku dalam ankylosing spondylitis, reumatoid atau rheumatoid arthritis. Jangkitan umum juga boleh menyebabkan kerosakan kepada sendi sacroiliac. Ini adalah, sebagai contoh, brucellosis, tuberkulosis atau sifilis.

Di samping itu, sebab berikut boleh menyebabkan keradangan:

 • kecederaan tulang sakral atau pelvik, luka-luka atau ligamen;
 • senaman fizikal berat yang berterusan: membawa beban, kerja tidak aktif atau berat badan berlebihan;
 • keabnormalan kongenital tulang belakang;
 • tumor dalam sakrum;
 • pelanggaran proses metabolik;
 • Proses patologi yang berlaku di cakera vertebra dan intervertebral - ankylosing spondylitis, osteoporosis, osteomyelitis dan lain-lain.

Klasifikasi Sacroiliitis

Pertama sekali, sacroiliitis utama diasingkan, di mana keradangan berkembang segera di kawasan sendi sacroiliac, dan menengah. Dalam kes ini, penyakit ini berlaku sebagai komplikasi penyakit lain atau akibat jangkitan melalui darah. Bergantung kepada punca kejadian, serta ciri-ciri proses keradangan, sacroiliitis boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • aseptik atau alergi berkembang dalam pelbagai penyakit autoimun;
 • kerosakan sendi teruk berlaku dengan sacroiliitis purulen;
 • mengenai jenis penyakit tertentu yang mereka katakan, jika ia muncul disebabkan oleh penyakit berjangkit biasa;
 • dalam pelbagai proses patologi di dalam badan, sarkrofil tidak berkhasiat berlaku.

Bentuk yang paling berbahaya bagi penyakit ini adalah kerosakan teruk pada sendi. Jangkitan boleh masuk ke dalam rongga dari luka dalam kes kecederaan tulang belakang, sebagai komplikasi osteomyelitis atau dengan darah dari organ lain. Selalunya, sacroiliitis itu adalah satu-satunya. Ia dicirikan oleh permulaan yang teruk, perkembangan pesat dan komplikasi yang paling kerap.

Mengikut sifat proses keradangan dan tempat penyetempatannya, sacroiliitis satu sisi dan dua sisi dibezakan. Sebagai contoh, dalam kes penyakit berjangkit dan keradangan, patologi tulang belakang atau gangguan proses metabolik, keradangan boleh berkembang di satu pihak atau merampas seluruh sendi. Tetapi selepas kecederaan itu, kebanyakan sacroiliitis yang terbentuk sebelah kanan atau sebelah kiri berkembang.

Bentuk penyakit berjangkit, serta perkembangan keradangan akibat kecederaan, sering terjadi dalam bentuk akut. Tetapi kebanyakan pesakit masih mempunyai sacroiliitis kronik. Sangat sukar untuk didiagnosis, kerana rasa sakit di kawasan sakral menyerupai beberapa penyakit lain dan mungkin tidak terlalu kuat. Di samping itu, kursus penyakit kronik sering berkembang dengan batuk kering, sifilis atau brucellosis. Bentuk sacroiliitis ini dikesan oleh tanda-tanda radiologi. Gambar-gambar tersebut menunjukkan kawasan pemusnahan sendi, fokus osteoporosis, pengangkut, sempadan tulang yang tidak jelas.

Gejala penyakit

Selalunya penyakit ini ditunjukkan oleh sensasi yang menyakitkan di dalam sakrum, bahagian bawah dan punggung. Mereka diperburuk dengan lentur, bergerak kaki ke sisi, berdiri lama, atau duduk. Dengan bentuk unilateral penyakit ini, pesakit cuba untuk tidak bergantung pada kaki dari kawasan yang terjejas, semasa berbaring, mengambil posisi terpaksa dengan bengkok kaki. Tetapi keradangan yang disebabkan oleh proses autoimun disertai dengan rasa sakit, yang, sebaliknya, dipergiatkan pada rehat. Mereka mungkin tidak terlalu kuat dan sering disalah anggap sebagai gejala osteochondrosis atau sciatica.

Keradangan disertai oleh sekatan pergerakan pada tulang belakang lumbar, gangguan berjalan kaki. Kekakuan pada sendi adalah sangat ketara pada waktu pagi, dan selepas itu ia berkurangan. Pesakit juga berasa penat dan lemah. Kadang-kadang sendi perifer dan tulang belakang terjejas. Kyphosis atau arthrosis boleh berkembang.

Sacroiliitis purulen juga dicirikan oleh intoksikasi umum badan dengan demam, menggigil, sakit kepala, berpeluh dan kelemahan. Kulit di kawasan yang terjejas bengkak dan reda. Ini adalah bentuk akut penyakit ini. Tetapi dalam banyak kes, sacroiliitis mempunyai kursus kronik. Ini adalah ciri khas keradangan yang disebabkan oleh proses autoimun, seperti rheumatoid arthritis. Dalam bentuk penyakit ini, gejala paling kerap muncul selepas 35-40 tahun, keradangan bertahan selama beberapa bulan, kadang-kadang menjadi semakin teruk.

Di samping itu, gejala-gejala berbeza-beza bergantung kepada peringkat perkembangan keradangan. Lagipun, contohnya, sacroiliitis ijazah pertama hampir tidak nyata. Sakit belakang yang menarik dan kekejangan pergerakan pada waktu pagi, pesakit tidak boleh mengambil serius.

Tetapi sarjana 2 sacroiliitis disertai dengan tanda-tanda tertentu yang lebih jelas. Ini adalah sakit yang tajam, bahkan menembak di bahagian belakang atau bahagian-bahagian sakrum, memanjang ke punggung dan paha. Pergerakan sendi sacroiliac teruk terjejas, kelengkungan tulang belakang dan gangguan berjalan kaki juga boleh diperhatikan.

Apabila sacroiliitis 3 darjah, gejala-gejala lain ditambah kepada tanda-tanda ini: kekejangan di otot-otot kaki, sciatica, turun naik tekanan darah. Dengan kehadiran proses purulen, gejala mabuk umum diperhatikan.

Diagnosis sacroiliitis

Pada peringkat awal perkembangan penyakit, agak sukar untuk didiagnosis. Lagipun, lebih kerap daripada tidak, tanda-tanda luar keradangan yang lemah ditunjukkan, dan data pemeriksaan instrumental juga kabur. Oleh itu, untuk diagnosis yang betul, diagnosis dan perundingan komprehensif pakar terapi, pakar bedah dan pakar lain perlu. Untuk ini, selain mengumpul sejarah dan pemeriksaan pesakit, analisis dan pelbagai kaedah diagnostik instrumental digunakan.

Tanda khas untuk diagnosis adalah gejala Ferguson. Untuk mengujinya, pesakit menjadi ketinggian sedikit. Apabila anda cuba menurunkan kaki ke bawah untuk pergi ke lantai, dia mengalami sakit tajam dalam sakrum. Sering kali, pesakit juga mempunyai gejala Lasegue. Ia dicirikan oleh hakikat bahawa apabila cuba menaikkan kaki lurus, pesakit merasakan kesakitan yang kuat di bahagian punggung dan bahagian atas paha.

Ujian darah memperlihatkan peningkatan dalam bilangan leukosit, peningkatan ESR, dan untuk sacroiliitis tertentu, kehadiran antibodi kepada jangkitan tertentu. Peperiksaan X-ray sangat bermaklumat. Dalam gambar, anda boleh mencari simptom berikut: menyempitkan atau mengembangkan ruang bersama bergantung pada jenis penyakit, penurunan ketumpatan atau, sebaliknya, penyatuan tulang, tanda-tanda osteoporosis, kabur pada kontur tulang.

Di samping itu, tomografi yang dikira atau MRI sering dilakukan untuk mengesahkan diagnosis. Kaedah pemeriksaan yang terakhir membolehkan anda melihat dengan lebih baik keadaan rawan, ligamen dan tisu lembut, mengesahkan kehadiran keradangan purulen atau mencegah kerosakan pada saraf tunjang.

Akibat dan komplikasi penyakit

Prognosis untuk menyembuhkan penyakit ini hanya boleh memberi kesan pada diagnosis tepat pada masanya dan pilihan taktik rawatan yang tepat. Tetapi dalam banyak kes dengan kesan serius sacroiliitis berkembang. Ini mungkin sekatan pergerakan tulang belakang pada tulang belakang lumbal, dalam kes-kes yang teruk yang mengakibatkan kecacatan, kemusnahan keseluruhan sendi sacroiliac, osteoporosis.

Oleh kerana tisu tulang jarang terjadi, patah tulang kerap berlaku walaupun dengan sedikit beban. Sekiranya rawatan sacroiliitis tidak lama atau tidak betul, mungkin terdapat penyelewengan dalam sistem kardiovaskular, patologi dan patologi, atau manifestasi neurologi, sebagai contoh, pengurangan sensitiviti kawasan perineal, inkontinensia kencing atau feses, mati pucuk.

Tetapi sacroiliitis purulen adalah yang paling berbahaya. Selain menyebabkan mabuk umum, nanah boleh merebak ke saluran tulang belakang dan menyebabkan kecederaan saraf tunjang. Dan jika kebocoran memecah masuk ke rongga perut, peritonitis mungkin berkembang. Keadaan sedemikian tanpa penjagaan perubatan tepat pada masanya menyebabkan kematian.

Ciri-ciri rawatan sacroiliitis

Rawatan penyakit itu dilakukan di jabatan pembedahan hospital. Selalunya, proses keradangan ini boleh dirawat dengan kaedah konservatif. Semasa tempoh akut, rehat tidur diperlukan, mengehadkan mobiliti dengan bantuan korset ortopedi. Semasa rawatan, adalah perlu untuk mengurangkan gejala sakit, mengurangkan keradangan dan meningkatkan mobiliti bersama. Ia juga penting untuk menghapuskan punca keradangan.

Rawatan itu dilakukan dengan bantuan terapi dadah, fisioterapi, gimnastik perubatan. Dengan bentuk penyakit tertentu, pertama sekali, penyakit utama yang menyebabkan keradangan dirawat - tuberkulosis, sifilis atau brucellosis.

Kursus akut sacroiliitis, disertai dengan proses purulen, memerlukan campur tangan pembedahan. Ia adalah perlu untuk menghilangkan pengumpulan nanah dan mencegah penyebarannya. Operasi ini juga dilakukan dengan kemusnahan sendi sebagai hasil daripada proses keradangan atau jika sacroiliitis berkembang akibat kecederaan serius.

Rawatan ubat untuk sacroiliitis

Selalunya, rawatan penyakit ini berlaku dengan bantuan ubat-ubatan. Kaedah ini amat berkesan untuk penyakit ijazah pertama. Dengan ubat anti-radang, anda boleh mengurangkan keradangan, melegakan bengkak dan sakit, dan mencegah komplikasi. Dadah anti-radang bukan analitis, analgesik, contohnya, Diclofenac, Ibuprofen, Meloxicam, digunakan. Untuk sakit teruk, glucocorticoids ditetapkan.

Sekiranya penyakit itu disebabkan oleh jangkitan di kawasan sendi, terapi antibiotik diperlukan. Yang paling biasa digunakan adalah antibiotik spektrum luas, contohnya, Penicillin, Ciprofloxacin, Clarithromycin, Streptomycin. Ubat-ubatan juga ditetapkan dalam kes sacroiliitis yang disebabkan oleh trauma untuk menghalang perkembangan proses purulen.

Resipi tradisional untuk merawat sacroiliitis

Resipi rakyat boleh digunakan sebagai rawatan tambahan untuk scaraileitis. Anda boleh memohon mereka dalam kes penyakit mana-mana tahap, mereka akan membantu pemulihan pantas. Kaedah-kaedah rakyat yang paling biasa dan berkesan ialah:

 • gosokkan ke kawasan sendi sacroiliac "Bishofit";
 • membuat kompres dengan minyak laut buckthorn;
 • dua kali sehari mengambil penyelesaian mumia perut kosong;
 • untuk pembaikan tulang yang lebih cepat pada waktu petang, ambil setengah gram cangkang telur yang ditumbuk.

Pemulihan selepas penyakit

Selepas gejala akut mereda, tugas utama rawatan adalah untuk memulihkan mobiliti sendi. Untuk senaman fisioterapi yang paling kerap digunakan. Latihan regangan dan latihan pernafasan amat berkesan. Juga berguna yoga, aqua aerobik. Mereka menguatkan otot dan ligamen, memulihkan fungsi mereka.

Setiap 2-3 hari anda perlu melakukan urutan untuk memperbaiki peredaran darah dan pemakanan tisu, kelonggaran otot. Juga fisioterapi yang berkesan. Pesakit diberi elektroforesis kalsium, elektroekupunktur, akupunktur, cryotherapy, terapi gelombang kejutan, elektrostimulasi interstisial, terapi lumpur.

Pencegahan sacroiliitis

Mana-mana proses keradangan di tulang belakang adalah sangat berbahaya. Terutama dengan sacroiliitis, sukar untuk membuat diagnosis tepat pada waktunya. Oleh itu, komplikasi kerap berkembang. Untuk mengelakkan ini, perlu mengambil langkah-langkah untuk mencegah perkembangan proses keradangan. Gaya hidup yang sihat dengan senaman sederhana, pemakanan yang betul, rehat yang mencukupi, terapi vitamin akan menyokong sistem imun dan melindungi daripada penyakit.

Apabila kerja tidak aktif setiap 2-3 jam anda perlu bangun dan melakukan pemanasan. Ia juga penting untuk mengelakkan muatan yang terlalu banyak, hipotermia, kecederaan dan masa untuk merawat semua penyakit berjangkit. Dan yang paling penting - jika anda mengalami kesakitan di bahagian bawah, anda perlu segera berjumpa doktor untuk diagnosis yang betul.

Sacroiliitis sendiri bukanlah penyakit yang sangat berbahaya. Komplikasi hanya berlaku dengan rawatan yang tidak betul atau lewat. Tetapi jika anda dengan teliti mempertimbangkan kesihatan anda, akibat yang tidak menyenangkan dapat dielakkan.

Komen

PB - 03/19/2017 - 16:32

Tetamu - 09/20/2017 - 01:39

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

Banyak penyakit kongenital dan ciri-ciri struktur badan manusia mungkin tidak dirasakan untuk masa yang lama. Apabila kesan buruk pada tubuh berlaku, keupayaan pampasan terganggu dan proses patologis berkembang.

Puncak tulang belakang epitel adalah variasi yang agak biasa dalam keadaan ini. Masalah ini berlaku dalam sebilangan besar orang, tetapi ia tidak mengganggu banyak orang sepanjang hayat mereka.

Apakah penyebab keadaan ini? Apakah rawatan yang harus digunakan untuk menyingkirkan gejala-gejala penyakit ini?

Sebabnya

Laluan karsinogen epithelial adalah, sebagai peraturan, terusan tertutup, yang terletak dalam tisu subkutaneus zon sacrococcygeal. Ia boleh membuka kulit dengan beberapa bukaan, dan dari tailbone berakhir secara membuta tuli, tanpa menjangkaunya. Kadang-kadang ia ditutup sepenuhnya dan tidak dikesan oleh pemeriksaan visual.

Lubang utama perkusi coccygeal paling kerap terletak betul-betul di tengah-tengah antara punggung. Pembentukan ini kongenital, biasanya mempunyai panjang kira-kira tiga sentimeter. Di dalam kursus ini terdapat lapisan epitel, di mana terdapat rambut, kelenjar sebaceous dan peluh, yang dikelilingi oleh tisu penghubung.

Punca-punca di bawah pengaruh yang mana seseorang membuat tindakan coccygeal tidak diketahui. Mekanisme pembangunan penyakit adalah seperti berikut:

 1. Dalam tempoh perkembangan pranatal, terdapat pelanggaran perkembangan jabatan caudal janin.
 2. Di kawasan zon sacrococcygeal kekal proses epitelium.
 3. Ia kekal direndam dalam tisu subkutaneus dan selepas kelahiran mungkin tidak dapat dilihat sepenuhnya.

Penulis Barat memanggil patologi ini hanya satu sista kista epitel. Dengan istilah ini, mereka menyiratkan bahawa punca penyakit itu merosakkan proses pertumbuhan rambut di kawasan sakral. Di hadapan lipatan yang mendalam antara punggung dan pertumbuhan rambut yang besar, mereka direndam dalam tisu subkutaneus dengan pembentukan sista.

Mekanisme ini tertakluk kepada keraguan daripada para saintis domestik, jadi nama penyakit yang lebih umum adalah laluan tulang epitel.

Pengkelasan

Dari sudut pandangan praktikal, pembahagian penyakit dalam beberapa bentuk sangat penting. Setiap daripada mereka mempunyai pendekatan sendiri untuk diagnosis dan rawatan penyakit.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Mengikut klasifikasi kebangsaan, saluran kelopak epitel dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Tidak rumit. Variasi penyakit ini berlaku sejak lahir, ia tidak mempunyai gejala dan sering tidak ditentukan secara visual. Kursus semacam ini agak sukar untuk diuji tanpa pemeriksaan pakar. Banyak yang hidup dengan anomali dan sepanjang hidup mereka tidak tahu tentang kewujudannya.
 2. Keradangan akut di terusan yang tidak normal. Proses ini melalui tahap infiltratif, apabila keradangan baru bermula dan disertai dengan manifestasi ciri. Di belakangnya terdapat fasa pembentukan abses, kelenjar karsinogal dipenuhi dengan nanah, yang boleh mencairkan dinding terusan dan membentuk petikan yang fistulous.
 3. Keradangan kronik. Proses ini diperhatikan dengan keradangan yang berpanjangan di dinding kikir. Selepas peringkat infiltratif, abses berulang berlaku. Dia mungkin tidak bergejolak untuk masa yang lama sehingga ketakutan seterusnya. Satu lagi bentuk keradangan kronik adalah fistula purulen.
 4. Remisi keradangan dalam saluran patologi. Tahap proses ini dicirikan oleh rehat klinikal, tetapi gejala-gejala dapat kembali, karena remisi dapat dianggap sebagai bagian dari proses keradangan kronik.

Setiap bentuk penyakit mempunyai gejala tertentu.

Gejala

Manifestasi penyakit bergantung kepada sifat proses patologi. Sebaik sahaja selepas kelahiran, seseorang membina laluan karsinogen epitelium yang tidak rumit. Proses ini tidak nyata secara klinikal, kanak-kanak dengan anomali berkembang mengikut umur.

Pada masa akil baligh, masalah pertama yang timbul dalam penyakit ini sering berlaku. Pertumbuhan rambut di bawah pengaruh hormon seks, serta pengeluaran kelenjar sebaceous dan peluh rahsia di dalam saluran tertutup boleh menjadi tanah subur untuk kuman.

Proses ini diperburuk oleh jarak kursus ke zon perianal, dalam hal pelanggaran kebersihan di tempat ini terdapat sejumlah besar mikrob. Sekali melalui bukaan utama di dalam stroke, mereka menyebabkan proses keradangan, yang menunjukkan dirinya sebagai:

 1. Sakit di kawasan sakral.
 2. Ketidakupayaan untuk duduk kerana kesakitan dan bengkak tisu.
 3. Melepaskan nanah atau darah dari lubang utama.
 4. Gangguan tidur akibat keradangan.
 5. Kadang-kadang disebut keradangan mengganggu proses berjalan.
 6. Sebagai peraturan, suhu badan tempatan meningkat.

Gejala-gejala ini mengiringi fasa infiltratif dan abses proses keradangan. Apabila pembukaan diri bernanah, simptom-simptom berkurang atau hilang sama sekali.

Sekiranya rawatan yang mencukupi tidak dilakukan pada peringkat ini, keradangan kronik terbentuk. Ia membawa kepada pembentukan pelbagai komplikasi penyakit.

Walaupun sekali timbul keradangan proses epitelium, yang diluluskan sendiri, tidak boleh dianggap sebagai proses sembuh. Satu pusat keradangan kronik mungkin lambat laun akan membawa kepada kambuh lagi.

Komplikasi

Salah satu manifestasi yang paling tidak menyenangkan pada saluran tulang epitelial adalah kemungkinan komplikasi purulen. Faktor ini adalah sebab mengapa rawatan awal dan radikal masalah disyorkan.

Proses keradangan semasa jangka panjang boleh membawa kepada keadaan berikut:

 1. Fistula adalah komplikasi penyakit yang paling biasa. Mereka terbentuk kerana leburan tisu subkutaneus. Fistula boleh menjadi sangat panjang dan terbuka pada pelbagai bahagian badan - dalam skrotum, pangkal paha, dinding perut anterior, belakang belakang. Fistulas boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan dan memerlukan rawatan lengkap.
 2. Pyoderma - luka kulit purulen. Komplikasi ini adalah akibat keradangan bakteria yang berpanjangan dalam tisu subkutaneus. Selalunya, fistula adalah hasil dari keadaan tertentu ini, dan bukan stroke tulang belakang asal.
 3. Sepsis - kemasukan kuman dan nanah ke dalam aliran darah membawa kepada perkembangan sindrom tindak balas keradangan sistemik. Organ-organ dalaman muncul keradangan keradangan, yang membawa kepada perkembangan kegagalan organ pelbagai. Komplikasi yang teruk, yang sering membawa kematian yang teruk.
 4. Karsinoma sel kquamous - menurut data penyelidikan, kemungkinan kanser membesar di kawasan proses keradangan kronik meningkat beberapa kali.

Komplikasi penyakit yang disenaraikan adalah sebab sikap penuh perhatian. Sekiranya anda mengesyaki keluarga atau ahli keluarga proses epitelium, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk diagnosis dan rawatan.

Diagnostik

Rawatan pada mana-mana penyakit boleh bermula selepas diagnosis lengkap. Mujurlah, bagi seorang doktor yang berpengalaman untuk mendiagnosis stroke karsinogal tidak menimbulkan sebarang masalah.

Semasa nota pemeriksaan:

 • Kehadiran bukaan utama di kawasan interplasin.
 • Tanda-tanda keradangan di dalam sakrum.
 • Pengesanan fistula terbuka kepada kulit.

Di samping diagnosis, pemeriksaan rektum digital sering diperlukan. Semasa manipulasi ini, penyakit lain dalam zon anogenital dikecualikan, kanal patologi terungkap.

Untuk menghapuskan proses keradangan di kolon, semua pesakit menjalani sigmoidoscopy. Selepas kajian saringan ini, kolonoskopi dan irrigoscopy mungkin diperlukan untuk diagnostik tambahan.

Fistulography - pengenalan kontras dalam kursus fistulous, diikuti dengan ujian X-ray. Ia digunakan apabila menerima persoalan rawatan bedah fistulas, terutamanya apabila ia panjang dan kompleks.

Diagnosis keseimbangan

Alur coccygeal epitel adalah penyakit yang sangat tidak menyenangkan juga kerana proses patologi lain mungkin tersembunyi di belakang topengnya. Apabila membuat diagnosis, doktor dikehendaki mengecualikan syarat-syarat berikut:

 1. Fistula rektum - pemeriksaan digital atau fistulografi dilakukan. Mereka membolehkan anda membuat kesimpulan yang betul tentang asal-usul gejala.
 2. Meningocele belakang - pembentukan hernia dalam bentuk pembentukan bujur, terbentuk dari membran saraf tunjang. Dengan patologi ini sering berlaku disfungsi organ-organ panggul. X-ray atau MRI boleh mengesahkan penyakit ini.
 3. Teratomas presacral adalah tumor kongenital yang mungkin mempunyai pembukaan embrio di zon coccygeal. Digunakan untuk diagnosis MRI dan ultrasound.
 4. Osteomyelitis dari sakrum, tulang ekzema - keradangan sumsum tulang memberikan gambaran klinikal yang sama. Radiografi membolehkan anda membuat diagnosis yang betul.

Apabila diagnosis disahkan semasa peperiksaan dan peperiksaan instrumental, doktor mula merawat penyakit tersebut.

Rawatan

Terapi apa-apa bentuk kursus epitelium termasuk dalam pembedahan pembedahan. Tidak mungkin untuk menghapuskan pembentukan anomali yang sedia ada dengan bantuan tablet, suntikan dan kaedah rawatan konservatif yang lain.

Ubat digunakan dalam kes keradangan dengan beberapa matlamat:

 1. Antibiotik untuk menyekat pembiakan mikrob di kawasan keradangan.
 2. Anti-radang dan ubat penghilang rasa sakit - hentikan gejala tempatan.
 3. Antiseptik tempatan - membantu memusnahkan flora mikroba patologi.
 4. Terapi pengoksidaan - dengan penyakit yang teruk.

Kaedah rawatan pembedahan agak berbeza dengan pelbagai bentuk penyakit.

Stroke coccygeal tidak rumit

Pengesanan stroke tulang yang tidak rumit memerlukan prestasi intervensi pembedahan yang dirancang, sehingga timbul komplikasi keradangan.

Pewarna disuntik melalui lubang utama supaya semasa operasi itu mudah untuk mengesan tisu yang akan dikeluarkan. Terusan dikeluarkan, luka disuntik dengan ketat.

Dua minggu kemudian atau lebih, jahitan dikeluarkan, dan pesakit boleh kembali ke irama kehidupan biasa.

Rawatan keradangan

Dalam proses keradangan di saluran karsingeal, anda mesti memastikan bahawa tiada saluran fistulous. Jika tidak, operasi radikal dilakukan dengan analogi dengan bentuk penyakit yang tidak rumit.

Jika proses bernafas dikesan, adalah perlu membuka abses dan membersihkan dindingnya, hanya selepas itu teruskan ke operasi radikal. Kadang-kadang rawatan itu ditangguhkan selama beberapa bulan.

Dalam keradangan kronik, pembedahan disyorkan pada masa remisi penyakit. Dengan keradangan sedemikian, banyak bekas parut sering terbentuk, yang juga perlu dikeluarkan.

Selepas operasi, kebersihan berhati-hati adalah disyorkan, penjagaan lapisan sebelum ia dikeluarkan. Ia dikehendaki memakai seluar longgar kapas untuk mengelakkan kecederaan pada luka pasca operasi.

Sacroiliitis adalah keradangan sendi sacroiliac. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan dan kecederaan. Rawatan sacroiliitis tidak bertolak ansur dengan kelewatan, kerana penyakit ini boleh membawa kepada perkembangan komplikasi yang teruk dan juga ketidakupayaan. Proses keradangan dalam artikulasi sakrum dan rantau iliac boleh menjadi patologi bebas dan salah satu gejala penyakit lain. Untuk memahami cara merawat sacroiliitis, anda perlu memahami sebab-sebab, bentuk dan tanda-tanda penyakit ini.

Kenapa timbul sacroiliitis?

Selalunya, keradangan sendi sacroiliac berkembang dengan latar belakang keadaan patologi yang lain. Dalam perubatan, adalah kebiasaan untuk membezakan antara sacroiliitis primer dan sekunder.

Sarkrofil utama berlaku akibat kecederaan. Walaupun kecederaan ringan kadang-kadang boleh membawa kepada proses keradangan. Satu lagi punca penyebab sacroiliitis adalah usaha fizikal yang berlebihan pada sendi. Berat pemindahan, kehamilan, berat badan berlebihan boleh mencetuskan keradangan. Tetapi gaya hidup yang tidak aktif juga tidak berguna untuk sistem muskuloskeletal. Kerja berpusat berpanjangan melemahkan tulang pelvis dan membawa kepada proses patologi dalam sakrum. Juga, sacroiliitis utama boleh berlaku disebabkan tumor tulang belakang atau jangkitan dengan kecederaan terbuka. Patologi tertentu perkembangan intrauterin, seperti dislokasi kongenital sendi pinggul, boleh membawa kepada penyakit ini.

Sacroiliitis sekunder adalah gejala penyakit lain. Penyebab patologi menjadi kegagalan sistem kekebalan tubuh, di mana tubuh mula menghasilkan antibodi terhadap tisu sendi. Gangguan yang sama diperhatikan dalam penyakit Bechterew, psoriasis, arthritis rheumatoid, sistemik lupus erythematosus. Dalam kes seperti ini, keradangan sendi sacroiliac adalah manifestasi penyakit-penyakit ini.

Apakah bentuk penyakit ini?

Doktor mengklasifikasikan sacroiliitis dalam pelbagai cara. Bergantung pada kawasan keradangan, jenis penyakit berikut dibezakan:

 • sinovitis (keradangan lapisan sendi);
 • osteoartritis (keradangan permukaan artikular);
 • Panarthritis (keradangan luas keseluruhan kawasan sendi).

Tetapi lebih kerap doktor mengklasifikasikan sacroiliitis dengan tanda-tanda lain.

Klasifikasi asal penyakit ini

Sacroiliitis boleh menjadi sama ada berjangkit atau autoimun. Dalam hal ini, jenis penyakit berikut dibezakan:

 1. Bentuk penyakit berjangkit tidak spesifik. Jenis keradangan ini disertai dengan suppuration. Penyebab patologi menjadi kecederaan terbuka yang dijangkiti sakrum. Sekiranya tumpuan berterusan pecah ke kawasan sendi, berlaku sacroiliitis berjangkit. Satu lagi sebab untuk perkembangan keradangan purulen adalah osteomyelitis.
 2. Bentuk penyakit berjangkit spesifik. Berlaku dengan tuberkulosis, sifilis, brucellosis. Jangkitan itu memasuki kawasan sakrum dengan aliran darah. Kerosakan bersama dalam tuberkulosis dan sifilis biasanya hilang dalam rawatan penyakit yang mendasari. Mungkin perkembangan sacroiliitis dengan jangkitan usus dan kencing. Bentuk penyakit ini dipanggil reaktif.
 3. Saksikan autoimun tidak berjangkit (aseptik). Berlaku dengan ankylosing spondylitis, sistemik lupus erythematosus, psoriasis dan penyakit lain yang berkaitan dengan pembentukan antibodi patologi.
 4. Kesakitan (aseptik) sacroiliitis yang tidak berjangkit akibat disfungsi sendi. Dihasilkan disebabkan oleh trauma atau beban besar pada sendi sacroiliac.

Pengkelasan dengan penyetempatan keradangan

Lesi boleh menangkap kedua-dua sendi dan kanan atau kiri. Bergantung kepada penyetempatan proses keradangan, jenis sacroiliitis berikut dibezakan:

 1. Sacroiliitis betul. Selalunya berkembang selepas kecederaan dan tekanan fizikal. Orang-orang yang tangan kanan lebih cenderung mengalami bentuk penyakit ini, kerana kebanyakan beban mereka jatuh pada kaki kanan.
 2. Sacroiliitis sebelah kiri. Penyebab penyakit ini juga trauma. Ia diperhatikan di tangan kiri kerana beban yang lebih besar di kaki kiri.
 3. Sacroiliitis dua hala. Bentuk penyakit ini jarang diperhatikan dan berkembang pada mereka yang menderita penyakit brucellosis atau Bechterew. Lebih umum pada lelaki di bawah umur 30 tahun.

Bagaimana manifestasi sacroiliitis?

Pada peringkat awal sacroiliitis, gejala biasanya ringan. Mereka boleh diambil untuk tanda-tanda patologi lain tulang belakang, kerana ini, diagnosis sacroiliitis boleh menyebabkan kesulitan untuk doktor.

Pada permulaan penyakit, gejala berikut mungkin berlaku:

 1. Suhu badan meningkat secara berkala, terdapat kelalaian umum. Biasanya pesakit tidak mengaitkan manifestasi tersebut dengan penyakit sendi. Demam dan keracunan umum badan terutamanya dinyatakan dalam bentuk purulen penyakit ini.
 2. Terdapat sakit di bahagian belakang dan punggung, bebas dari kedudukan badan. Sesetengah pesakit tersilap kerana tanda-tanda sciatica. Walau bagaimanapun, pada permulaan penyakit itu tidak ada "menembak melalui" kesakitan, seperti dalam keradangan akar saraf.
 3. Jika sacroiliitis disebabkan oleh penyakit autoimun, maka rasa sakit boleh meningkat dalam keadaan rehat.
 4. Pada waktu pagi, terdapat kekakuan di kawasan lumbar.
 5. Cara berjalan terganggu, terutama dalam hal bentuk penyakit sebelah kiri atau kanan. Apabila berjalan, pesakit cuba untuk melepaskan kakinya dari sisi luka.

Sekiranya anda memulakan rawatan pada peringkat pertama penyakit, anda boleh dengan mudah menghapuskan semua manifestasi yang tidak menyenangkan.

Kesukaran terletak pada fakta bahawa pada tahap ini penyakit sukar didiagnosis. Sering kali, tanda-tanda awal sacroiliitis diambil untuk gejala osteochondrosis.

Sekiranya anda tidak memulakan rawatan pada peringkat awal, penyakit ini akan berlaku dan perubahan yang tidak dapat dipulihkan berlaku di sendi. Pada peringkat seterusnya sacroiliitis, gejala berikut diperhatikan:

 1. Kesakitan yang sakit semakin meningkat dan menjadi lebih dan lebih sengit. Ia tidak lagi terhad kepada rantau lumbar dan punggung tetapi pergi ke pinggul. Sekarang, setiap gerakan pesakit disertai oleh sensasi yang menyakitkan.
 2. Kekakuan di bahagian belakang belakang meningkat. Ia menjadi sukar bagi seseorang untuk membungkuk dan mengambil objek dari lantai. Gerakan tulang belakang sangat terhad.
 3. Lengkung belakang dilicinkan kerana kerosakan pada sendi tulang belakang.
 4. Dengan perkembangan selanjutnya penyakit ini boleh menyebabkan kejang di anggota badan dan penurunan tekanan darah.

Pada peringkat seterusnya, manifestasi penyakit ini dapat dilihat pada pemeriksaan luar pesakit. Jika anda melihat foto pesakit dengan sacroiliitis, maka anda boleh melihat kelengkungan tulang belakang yang jelas.

Apakah akibat dari sacroiliitis?

Apabila tanda-tanda awal terjadinya sacroiliitis, rawatan harus bermula seawal mungkin. Bentuk penyakit yang diabaikan membawa kepada komplikasi yang berbahaya. Akar akar saraf proses keradangan boleh pergi ke organ dalaman. Akibat tidak adanya rawatan sacroiliitis boleh berlaku seperti berikut:

 • disfungsi sphincter di rektum;
 • kerosakan buah pinggang;
 • pemusnahan tisu tulang;
 • pengambilan kandungan purulen dari sakrum ke saluran tulang belakang;
 • pelanggaran peredaran darah.

Bagaimana untuk mendiagnosis sacroiliitis?

Doktor apa yang merawat sacroiliitis? Sekiranya anda mengalami kesakitan di kawasan lumbal-sacral, anda perlu menghubungi seorang traumatologist ortopedik atau seorang pakar rheumatologi. Pakar-pakar ini merawat penyakit sendi. Sekiranya bentuk sacroiliitis purulen, perundingan pakar bedah mungkin diperlukan.

Diagnosis sacroiliitis kadang-kadang sukar. Doktor perlu memisahkan sacroiliitis daripada penyakit lain dengan gejala yang sama. Kesakitan di rantau gluteal boleh, misalnya, diperhatikan dengan penyakit usus. Mengendap osteitis ileum juga disertai oleh rasa sakit di rantau lumbar-gluteal. Untuk menjelaskan diagnosis yang ditetapkan kajian berikut:

 1. Sinar-X rantau sacroiliac dilakukan. Ini adalah salah satu cara utama untuk mendiagnosis sacroiliitis. Kaedah ini membantu untuk menyiasat keadaan tisu sendi dan tulang. Sebelum X-ray, pesakit disyorkan untuk mengosongkan usus dan tidak makan makanan yang menyumbang kepada pembentukan gas. Tanda-tanda radiologi sacroiliitis berikut dapat dibezakan: perubahan saiz fisur sendi, perubahan dalam kontur sendi;
 2. Prosedur diagnostik penting kedua ialah MRI. Pencitraan resonans magnetik dapat mengesan kehadiran keradangan dan edema. Ini adalah pemeriksaan kaedah yang lebih sensitif daripada x-ray. MRI dapat mengesan perubahan sendi yang kecil.
 3. Ujian darah ditetapkan sebagai kaedah diagnostik tambahan. Sekiranya peningkatan bilangan leukosit dan ESR didapati dalam kajian klinikal umum, ini menunjukkan keradangan. Jika jangkitan disyaki, ujian untuk kehadiran antibodi kepada mikrob ditetapkan. Sekiranya sacroiliitis disebabkan oleh ankylosing spondylitis, maka ujian darah dilakukan untuk antigen B-27.

Apabila penyakit itu berlanjutan, tanda kerosakan sendi semakin meningkat. Mengikut hasil pemeriksaan sinar-X, tahap-tahap berikut proses patologi dibezakan:

 1. Peringkat pertama. Jurang bersama pada X-ray tidak dapat dilihat dengan jelas, tetapi masih ditentukan. Gejala penyakit adalah ringan. Sakit adalah sederhana dan pergerakan tidak terganggu.
 2. Peringkat kedua. Jurang bersama mengalami perubahan selanjutnya, ianya tidak sekata berkembang. Sacroiliitis 2 dicirikan oleh perubahan sclerosis dalam serat saraf tunjang.
 3. Peringkat ketiga. Penyempitan ruang bersama sedang berjalan. Sclerosis gentian saraf meningkat, pergerakan di sendi adalah terhad. Pesakit bimbang tentang kesakitan yang berterusan.
 4. Peringkat keempat. Jurang bersama hampir ditutup. Kesakitan dirasakan dalam mana-mana pergerakan. Terdapat ossification dan immobility lengkap sendi sacroiliac.

Kaedah rawatan

Rawatan sacroiliitis adalah mencabar dan memerlukan masa. Ia terbahagi kepada dua peringkat. Pertama, ubat digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan. Terapi pemulihan yang lama diperlukan.

Rawatan farmakologi

Doktor memilih ubat-ubatan bergantung kepada penyebab sacroiliitis. Jika keradangan bersama disebabkan oleh penyakit lain, maka perlu menyembuhkan patologi yang mendasari. Dalam sesetengah kes, ini membawa kepada kehilangan tanda-tanda sacroiliitis.

Sekiranya penyakit tersebut berterusan dalam bentuk purulen, rawatan akan ditujukan untuk memerangi jangkitan. Untuk tujuan ini, tetapkan antibiotik:

 • Vancomycin;
 • Ceftriaxone;
 • Clarithromycin;
 • Streptomycin.

Enterosgel digunakan serentak dengan ubat-ubatan antibakteria untuk membuang bahan-bahan toksik daripada badan.

Ubat anti-radang nonsteroidal (NSAIDs) dan analgesik digunakan untuk melegakan kesakitan:

 • Diclofenac;
 • Indomethacin;
 • Nimesulide;
 • Ibuprofen;
 • Paracetamol;
 • Analgin.

Ubat-ubatan ini mula-mula ditadbir dengan suntikan, dan kemudian pesakit dipindahkan ke tablet. Pada peringkat awal, hanya boleh dilakukan dengan menetapkan ubat sakit, ini boleh menyebabkan peningkatan yang ketara dalam keadaan. Tetapi jika penyakit itu telah pergi jauh, kemudian melakukan rawatan dengan ubat-ubatan hormon: Dexamethasone atau Prednisone. Untuk kesakitan yang sangat teruk, suntikan anestetik (Lidocaine, Diprospan) dibuat di dalam sendi.

Sekiranya sacroiliitis berasal dari autoimun, maka dadah imunosupresif digunakan: Methotrexate, Azathioprine.

Terapi Pemulihan

Selepas penyingkiran tanda-tanda sacroiliitis, pesakit mesti menjalani kursus pemulihan. Untuk tujuan ini, prosedur pemulihan berikut ditetapkan:

 1. Melakukan urutan terapeutik. Ia perlu meningkatkan peredaran darah dan melegakan kekejangan otot.
 2. Pesakit menjalani sesi elektroforesis dengan ubat hormon di kawasan keradangan.
 3. Bahagian pemulihan penting adalah gimnastik terapeutik. Kursus terapi fizikal termasuk latihan yang berkaitan dengan lenturan dan peregangan tulang belakang. Latihan pernafasan yang berguna. Gimnastik membantu mengatasi kekejangan pagi di punggung bawah dan membantu memulihkan gerakan.
 4. Selepas melengkapkan kursus pemulihan, pesakit direkomendasikan rawatan sanatorium, di mana aktiviti pemulihan akan diteruskan di bawah pengawasan kakitangan perubatan.

Kaedah rakyat

Ramai pesakit berminat dengan persoalan bagaimana untuk merawat sacroiliitis dengan ubat-ubatan rakyat. Ia boleh dikatakan bahawa di rumah adalah mustahil untuk menghapuskan punca penyakit itu. Penggunaan ubat tradisional seharusnya hanya sebagai tambahan kepada terapi, yang ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Resipi buatan sendiri berikut digunakan untuk sacroiliitis:

 1. Untuk menguatkan tisu tulang adalah berguna untuk mengambil 0.5 g shell telur dihancurkan.
 2. Sebelum makan 2 kali sehari, minum penyelesaian mumi.
 3. Di kawasan sakrum meletakkan kompres dengan minyak buckthorn laut. Anda boleh menggunakan merebus herba chicory atau jus celandine.

Ramalan dan pencegahan penyakit

Hasil daripada penyakit ini bergantung pada sebab dan bentuk keradangan. Dengan bentuk sacroiliitis yang menular, prognosis biasanya menggalakkan. Selepas penghapusan sumber jangkitan, semua tanda-tanda penyakit hilang. Fungsi sendi sepenuhnya dipulihkan. Dengan penyakit autoimun dan perubahan degeneratif pada sendi, prognosis lebih serius. Dalam kes ini, keupayaan untuk memulihkan fungsi motor akan bergantung kepada peringkat keradangan.

Untuk mengelakkan berlakunya sacroiliitis, peraturan berikut mesti diikuti:

 1. Mengubati penyakit berjangkit dan kecederaan tepat pada masanya.
 2. Apabila kerja-kerja sedemikian secara berkala melaksanakan satu set latihan gimnastik.
 3. Elakkan senaman yang berlebihan.
 4. Dalam penyakit autoimun, ubat-ubatan imunosupresif yang tetap dan tetap diperlukan.
 5. Dengan kecenderungan penyakit sendi, chondroprotectors, serta diet dengan kandungan kolagen yang tinggi, berguna.

Dapat disimpulkan bahawa sacroiliitis mudah diubati pada peringkat awal. Oleh itu, apabila terdapat rasa kekakuan dan sakit belakang, anda tidak boleh bertolak ansur dengan keadaan ini dan mengubati diri sendiri. Rujukan yang tepat pada masanya kepada pakar ortopedik atau rheumatologi akan membantu mengekalkan kesihatan dan pergerakan sendi.

Pandangan tulang ekor Sacral

Peranan keluk fisiologi tulang belakang

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambilnya setiap hari.

Spina adalah ciptaan semulajadi universal yang pelbagai. Ia adalah mekanisme biologi, teras atau paksi sokongan badan, menyediakannya dengan kestabilan yang diperlukan dan membolehkan aktiviti dinamik. Tanpa tulang belakang, seseorang akan kehilangan kemungkinan menukar kedudukan badan dan pergerakan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Di tengah-tengah batang ini adalah terusan tunjang, dipenuhi dengan saraf tunjang. Di dalam terusan terdapat batasan dalam bentuk gerbang vertebral dan ligamen. Selekoh dan sektor tulang belakang manusia mempunyai fungsi tertentu. Terdapat 31 pasang foramina intervertebral dalam kanal. Saraf dan hujungnya berjalan melalui lubang-lubang ini.

Struktur tulang belakang dan fungsinya

Komponen tulang belakang sebagai tambahan kepada semua vertebra yang bersambung antara satu sama lain, adalah rantau coccyx dan sacrum, diikat dengan cara rawan dan ligamen. Anatomi tulang belakang agak mudah. Ia terdiri daripada 31-37 vertebra, jumlah mereka berbeza-beza bergantung kepada bilangan vertebra di rantau coccyx. Panjang tulang belakang pada usia muda agak lama. Contohnya, pada lelaki muda, panjangnya berkisar antara 72 hingga 76 cm, dan pada perempuan berusia antara 68 hingga 71 cm. Dengan umur, tulang belakang semakin pendek kira-kira 4-8 cm. Peningkatan ini berlaku akibat atropi cakera di antara vertebra.

Fungsi utama tulang belakang:

 • motor;
 • susut nilai;
 • rujukan;
 • perlindungan.

Seluruh rangka diikat pada tulang belakang (anggota badan, tengkorak, pinggul dan dada). Dia bertanggungjawab untuk lokasi yang betul semua organ dalaman. Semua vertebra saling berkaitan dengan:

 • ligamen;
 • tendon;
 • sendi facet;
 • cakera intervertebral.

Fungsi tulang belakang diagihkan supaya setiap elemen penghubung mempunyai tujuan tersendiri.

 1. Bungkusan direka untuk menyambung vertebra.
 2. Melalui tendon, otot paravertebral dilekatkan pada tulang belakang.
 3. Mobiliti vertebra disediakan oleh sendi facet.
 4. Susut nilai dan pelarasan beban dijalankan melalui cakera intervertebral.

Keadaan cakera dan vertebra mempengaruhi kesihatan dan kekuatan keseluruhan sistem vertebra. Dalam kes ubah bentuk mereka, penyakit ligamen, tendon dan otot boleh berlaku, dan terdapat risiko penyakit korset otot-ligamentous yang tinggi.

Bahagian tulang belakang ke dalam zon

Tulang belakang mempunyai bahagian berikut:

Terdapat klasifikasi tunggal vertebra, dengan setiap bahagian dilambangkan dengan simbol Latin. Dalam setiap bahagian, tulang belakang akan berturut-turut.

Tulang serviks terdiri dari tujuh vertebra, yang bernombor dari C1 hingga C7. Bahagian oksipital tengkorak dianggap sebagai vertebra nol.

Di rantau thoracic terdapat 12 vertebra, bernombor dari T1 hingga T12.

Dalam lumbar 5 vertebra, bernombor dari L1 hingga L5.

Bahagian vertebra bahagian sakral menerima huruf Latin S, hanya terdapat 5. Mereka bernombor dari S1 hingga S5.

Jabatan coccyx dianggap paling tidak kekal, bilangan vertebra di dalamnya mungkin berbeza dari orang yang berlainan dan berbeza dari 3 hingga 5. Mereka diberi nombor Co1 - Co5.

Struktur pelbagai bahagian tulang belakang

Bergantung pada tujuan dan kefungsian, setiap bahagian tulang belakang mempunyai ciri struktur dan strukturnya sendiri.

Tulang belakang serviks mempunyai mobilitas yang paling besar. Ia dicapai terima kasih kepada struktur unik dua vertebra pertama, yang bertanggungjawab terhadap kemungkinan memalingkan kepala dalam arah yang berbeza. Oleh kerana kekuatan usaha sepanjang gilirannya adalah minimum, tulang belakang ini sendiri sempit dan mempunyai saiz badan yang kecil. Di bahagian tulang belakang ini, hernia intervertebral atau osteochondrosis sering didiagnosis.

Saiz yang terbesar adalah rantau thoracik. Ia kurang mudah alih berbanding sektor lain. Ia termasuk banyak organ, termasuk lampiran tulang rusuk. Atas sebab ini, tulang belakang bahagian ini lebih besar dan mempunyai badan yang lebih besar. Oleh kerana jabatan ini tidak terlibat dalam gerakan ini, pembentukan hernia di dalamnya adalah fenomena yang sangat jarang berlaku.

Beban terbesar jatuh di rantau lumbar, yang ditunjukkan dalam saiz vertebra segmen ini. Di sini vertebra mempunyai diameter dan ketinggian terbesar.

Segmen sakral mempunyai ciri unik struktur kerana hakikat bahawa semua vertebranya adalah entiti tunggal. Mereka telah berkembang menjadi satu struktur tunggal, dan yang terbesar adalah vertebra pertama dari sektor ini, vertebra mengikuti mereka dalam saiz agak lebih kecil. Dalam vertebra segmen ini sering diperhatikan:

Sacralization adalah satu fenomena yang menyiratkan perpaduan vertebra lumbal ke-5 dengan satu sacral. Lumbalisasi adalah fenomena pemisahan tulang belakang sacral 1 dan ke-2. Proses-proses ini tidak dianggap sebagai patologi.

Sekiranya patologi, kedua-dua bahagian yang paling kerap berlaku biasanya mengalami: sakral dan lumbar, seperti ketika punggung bawah ditekuk, kebanyakan beban jatuh pada kedua-dua bahagian ini.

Ciri-ciri fisiologi tulang belakang dan peranan mereka

Unjuran sisi tulang belakang membolehkan anda melihat gambar di mana tulang belakang kelihatan seperti keseluruhannya. Lengkung fisiologi tulang belakang manusia sangat harmoni dengan struktur keseluruhan rangkanya. Dalam kes ini, tulang belakang bukan garis lurus, tetapi kelihatan seperti gitar, dengan peralihan yang lancar dari satu segmen ke satu lagi. Kelengkungannya lancar dan akibatnya beban pada zon vertebral individu dapat dikurangkan. Kelengkungan berguna ini sama dengan mata air, dan ia boleh, di bawah beban tertentu, memampatkan atau menghulurkan.

Selekoh ruang tulang belakang mirip dengan tanda dolar atau huruf Inggeris S. Bulb menunjuk ke hadapan dipanggil lordosis, dan belakang dipanggil kyphosis. Struktur sedemikian diperhatikan pada orang dewasa, sementara bayi masih kurang lordosis dan kyphosis, dan tulang belakang kelihatan agak berbeza. Selekoh di zon vertebral berbeza mempunyai arah yang berbeza. Sebagai contoh, selekoh kawasan serviks dan lumbar mempunyai arah ke hadapan, oleh itu, mereka sewajarnya dipanggil lordosis dari sektor yang sama. Tetapi pembentukan kelengkungan tulang belakang toriak, yang dihantar kembali, oleh itu, terdapat kyphosis dada.

Oleh kerana lekuk-lekuk ruang tulang belakang, ia boleh dengan berani menahan beban yang besar, yang hampir 20 kali lebih besar daripada beban tiang konkrit dimensi yang sama.

Jika fungsi tulang belakang rosak dan terdapat sebarang patologi, apabila peningkatan yang berlebihan dalam lekuk berlaku, atau pelicinan mereka berlaku, maka scoliosis atau osteochondrosis sering didiagnosis dalam kes seperti itu.

Pada tulang belakang seorang dewasa, terdapat 4 selekoh, berkat kedudukan postur yang betul dikekalkan. Terima kasih kepada lordosis dan kyphosis, keanjalan ruang tulang belakang dikekalkan, dan semasa senaman, beban keseluruhan pada setiap jabatan adalah sama rata. Sekiranya kita membandingkannya dengan tiang konkrit, ia tidak dapat memberi tindak balas yang mencukupi terhadap faktor-faktor luaran yang agresif dan akhirnya runtuh.

Di bawah keadaan yang berbeza, fungsi tulang belakang diubahsuai, dan lengkungnya boleh memperoleh bentuk patologi yang jelas dan menyakitkan. Dalam kes ini, belakang mungkin memperoleh bungkusan, sangkar tulang rusuk boleh menjadi lebih rata, dan bahu diturunkan. Kontur spinal seperti ini menceritakan kyphosis di daerah torak. Dengan terjadinya patologi seperti itu pada usia muda, anda boleh bercakap tentang manifestasi penyakit ini.

Pada mulanya, bungkuk kelihatan seperti kecacatan kosmetik, tetapi selepas beberapa ketika terdapat sakit di belakang, yang cenderung meningkat. Pada masa yang sama, cakera intervertebral diperketatkan dan badan-badan vertebra itu cacat.

Pada usia tua dengan melemahkan nada otot, keadaan ini boleh dipanggil keadaan normal, tetapi jika keadaan tulang belakang seperti itu dicatatkan pada remaja, maka perlu bunyi penggera agar tidak melewatkan waktu untuk menghilangkan faktor negatif.

Banyak penyakit kongenital dan ciri-ciri struktur badan manusia mungkin tidak dirasakan untuk masa yang lama. Apabila kesan buruk pada tubuh berlaku, keupayaan pampasan terganggu dan proses patologis berkembang.

Puncak tulang belakang epitel adalah variasi yang agak biasa dalam keadaan ini. Masalah ini berlaku dalam sebilangan besar orang, tetapi ia tidak mengganggu banyak orang sepanjang hayat mereka.

Apakah penyebab keadaan ini? Apakah rawatan yang harus digunakan untuk menyingkirkan gejala-gejala penyakit ini?

Sebabnya

Laluan karsinogen epithelial adalah, sebagai peraturan, terusan tertutup, yang terletak dalam tisu subkutaneus zon sacrococcygeal. Ia boleh membuka kulit dengan beberapa bukaan, dan dari tailbone berakhir secara membuta tuli, tanpa menjangkaunya. Kadang-kadang ia ditutup sepenuhnya dan tidak dikesan oleh pemeriksaan visual.

Lubang utama perkusi coccygeal paling kerap terletak betul-betul di tengah-tengah antara punggung. Pembentukan ini kongenital, biasanya mempunyai panjang kira-kira tiga sentimeter. Di dalam kursus ini terdapat lapisan epitel, di mana terdapat rambut, kelenjar sebaceous dan peluh, yang dikelilingi oleh tisu penghubung.

Punca-punca di bawah pengaruh yang mana seseorang membuat tindakan coccygeal tidak diketahui. Mekanisme pembangunan penyakit adalah seperti berikut:

 1. Dalam tempoh perkembangan pranatal, terdapat pelanggaran perkembangan jabatan caudal janin.
 2. Di kawasan zon sacrococcygeal kekal proses epitelium.
 3. Ia kekal direndam dalam tisu subkutaneus dan selepas kelahiran mungkin tidak dapat dilihat sepenuhnya.

Penulis Barat memanggil patologi ini hanya satu sista kista epitel. Dengan istilah ini, mereka menyiratkan bahawa punca penyakit itu merosakkan proses pertumbuhan rambut di kawasan sakral. Di hadapan lipatan yang mendalam antara punggung dan pertumbuhan rambut yang besar, mereka direndam dalam tisu subkutaneus dengan pembentukan sista.

Mekanisme ini tertakluk kepada keraguan daripada para saintis domestik, jadi nama penyakit yang lebih umum adalah laluan tulang epitel.

Pengkelasan

Dari sudut pandangan praktikal, pembahagian penyakit dalam beberapa bentuk sangat penting. Setiap daripada mereka mempunyai pendekatan sendiri untuk diagnosis dan rawatan penyakit.

Mengikut klasifikasi kebangsaan, saluran kelopak epitel dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Tidak rumit. Variasi penyakit ini berlaku sejak lahir, ia tidak mempunyai gejala dan sering tidak ditentukan secara visual. Kursus semacam ini agak sukar untuk diuji tanpa pemeriksaan pakar. Banyak yang hidup dengan anomali dan sepanjang hidup mereka tidak tahu tentang kewujudannya.
 2. Keradangan akut di terusan yang tidak normal. Proses ini melalui tahap infiltratif, apabila keradangan baru bermula dan disertai dengan manifestasi ciri. Di belakangnya terdapat fasa pembentukan abses, kelenjar karsinogal dipenuhi dengan nanah, yang boleh mencairkan dinding terusan dan membentuk petikan yang fistulous.
 3. Keradangan kronik. Proses ini diperhatikan dengan keradangan yang berpanjangan di dinding kikir. Selepas peringkat infiltratif, abses berulang berlaku. Dia mungkin tidak bergejolak untuk masa yang lama sehingga ketakutan seterusnya. Satu lagi bentuk keradangan kronik adalah fistula purulen.
 4. Remisi keradangan dalam saluran patologi. Tahap proses ini dicirikan oleh rehat klinikal, tetapi gejala-gejala dapat kembali, karena remisi dapat dianggap sebagai bagian dari proses keradangan kronik.

Setiap bentuk penyakit mempunyai gejala tertentu.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Gejala

Manifestasi penyakit bergantung kepada sifat proses patologi. Sebaik sahaja selepas kelahiran, seseorang membina laluan karsinogen epitelium yang tidak rumit. Proses ini tidak nyata secara klinikal, kanak-kanak dengan anomali berkembang mengikut umur.

Pada masa akil baligh, masalah pertama yang timbul dalam penyakit ini sering berlaku. Pertumbuhan rambut di bawah pengaruh hormon seks, serta pengeluaran kelenjar sebaceous dan peluh rahsia di dalam saluran tertutup boleh menjadi tanah subur untuk kuman.

Proses ini diperburuk oleh jarak kursus ke zon perianal, dalam hal pelanggaran kebersihan di tempat ini terdapat sejumlah besar mikrob. Sekali melalui bukaan utama di dalam stroke, mereka menyebabkan proses keradangan, yang menunjukkan dirinya sebagai:

 1. Sakit di kawasan sakral.
 2. Ketidakupayaan untuk duduk kerana kesakitan dan bengkak tisu.
 3. Melepaskan nanah atau darah dari lubang utama.
 4. Gangguan tidur akibat keradangan.
 5. Kadang-kadang disebut keradangan mengganggu proses berjalan.
 6. Sebagai peraturan, suhu badan tempatan meningkat.

Gejala-gejala ini mengiringi fasa infiltratif dan abses proses keradangan. Apabila pembukaan diri bernanah, simptom-simptom berkurang atau hilang sama sekali.

Sekiranya rawatan yang mencukupi tidak dilakukan pada peringkat ini, keradangan kronik terbentuk. Ia membawa kepada pembentukan pelbagai komplikasi penyakit.

Walaupun sekali timbul keradangan proses epitelium, yang diluluskan sendiri, tidak boleh dianggap sebagai proses sembuh. Satu pusat keradangan kronik mungkin lambat laun akan membawa kepada kambuh lagi.

Komplikasi

Salah satu manifestasi yang paling tidak menyenangkan pada saluran tulang epitelial adalah kemungkinan komplikasi purulen. Faktor ini adalah sebab mengapa rawatan awal dan radikal masalah disyorkan.

Proses keradangan semasa jangka panjang boleh membawa kepada keadaan berikut:

 1. Fistula adalah komplikasi penyakit yang paling biasa. Mereka terbentuk kerana leburan tisu subkutaneus. Fistula boleh menjadi sangat panjang dan terbuka pada pelbagai bahagian badan - dalam skrotum, pangkal paha, dinding perut anterior, belakang belakang. Fistulas boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan dan memerlukan rawatan lengkap.
 2. Pyoderma - luka kulit purulen. Komplikasi ini adalah akibat keradangan bakteria yang berpanjangan dalam tisu subkutaneus. Selalunya, fistula adalah hasil dari keadaan tertentu ini, dan bukan stroke tulang belakang asal.
 3. Sepsis - kemasukan kuman dan nanah ke dalam aliran darah membawa kepada perkembangan sindrom tindak balas keradangan sistemik. Organ-organ dalaman muncul keradangan keradangan, yang membawa kepada perkembangan kegagalan organ pelbagai. Komplikasi yang teruk, yang sering membawa kematian yang teruk.
 4. Karsinoma sel kquamous - menurut data penyelidikan, kemungkinan kanser membesar di kawasan proses keradangan kronik meningkat beberapa kali.

Komplikasi penyakit yang disenaraikan adalah sebab sikap penuh perhatian. Sekiranya anda mengesyaki keluarga atau ahli keluarga proses epitelium, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk diagnosis dan rawatan.

Diagnostik

Rawatan pada mana-mana penyakit boleh bermula selepas diagnosis lengkap. Mujurlah, bagi seorang doktor yang berpengalaman untuk mendiagnosis stroke karsinogal tidak menimbulkan sebarang masalah.

Semasa nota pemeriksaan:

 • Kehadiran bukaan utama di kawasan interplasin.
 • Tanda-tanda keradangan di dalam sakrum.
 • Pengesanan fistula terbuka kepada kulit.

Di samping diagnosis, pemeriksaan rektum digital sering diperlukan. Semasa manipulasi ini, penyakit lain dalam zon anogenital dikecualikan, kanal patologi terungkap.

Untuk menghapuskan proses keradangan di kolon, semua pesakit menjalani sigmoidoscopy. Selepas kajian saringan ini, kolonoskopi dan irrigoscopy mungkin diperlukan untuk diagnostik tambahan.

Fistulography - pengenalan kontras dalam kursus fistulous, diikuti dengan ujian X-ray. Ia digunakan apabila menerima persoalan rawatan bedah fistulas, terutamanya apabila ia panjang dan kompleks.

Diagnosis keseimbangan

Alur coccygeal epitel adalah penyakit yang sangat tidak menyenangkan juga kerana proses patologi lain mungkin tersembunyi di belakang topengnya. Apabila membuat diagnosis, doktor dikehendaki mengecualikan syarat-syarat berikut:

 1. Fistula rektum - pemeriksaan digital atau fistulografi dilakukan. Mereka membolehkan anda membuat kesimpulan yang betul tentang asal-usul gejala.
 2. Meningocele belakang - pembentukan hernia dalam bentuk pembentukan bujur, terbentuk dari membran saraf tunjang. Dengan patologi ini sering berlaku disfungsi organ-organ panggul. X-ray atau MRI boleh mengesahkan penyakit ini.
 3. Teratomas presacral adalah tumor kongenital yang mungkin mempunyai pembukaan embrio di zon coccygeal. Digunakan untuk diagnosis MRI dan ultrasound.
 4. Osteomyelitis dari sakrum, tulang ekzema - keradangan sumsum tulang memberikan gambaran klinikal yang sama. Radiografi membolehkan anda membuat diagnosis yang betul.

Apabila diagnosis disahkan semasa peperiksaan dan peperiksaan instrumental, doktor mula merawat penyakit tersebut.

Rawatan

Terapi apa-apa bentuk kursus epitelium termasuk dalam pembedahan pembedahan. Tidak mungkin untuk menghapuskan pembentukan anomali yang sedia ada dengan bantuan tablet, suntikan dan kaedah rawatan konservatif yang lain.

Ubat digunakan dalam kes keradangan dengan beberapa matlamat:

 1. Antibiotik untuk menyekat pembiakan mikrob di kawasan keradangan.
 2. Anti-radang dan ubat penghilang rasa sakit - hentikan gejala tempatan.
 3. Antiseptik tempatan - membantu memusnahkan flora mikroba patologi.
 4. Terapi pengoksidaan - dengan penyakit yang teruk.

Kaedah rawatan pembedahan agak berbeza dengan pelbagai bentuk penyakit.

Stroke coccygeal tidak rumit

Pengesanan stroke tulang yang tidak rumit memerlukan prestasi intervensi pembedahan yang dirancang, sehingga timbul komplikasi keradangan.

Pewarna disuntik melalui lubang utama supaya semasa operasi itu mudah untuk mengesan tisu yang akan dikeluarkan. Terusan dikeluarkan, luka disuntik dengan ketat.

Dua minggu kemudian atau lebih, jahitan dikeluarkan, dan pesakit boleh kembali ke irama kehidupan biasa.

Rawatan keradangan

Dalam proses keradangan di saluran karsingeal, anda mesti memastikan bahawa tiada saluran fistulous. Jika tidak, operasi radikal dilakukan dengan analogi dengan bentuk penyakit yang tidak rumit.

Jika proses bernafas dikesan, adalah perlu membuka abses dan membersihkan dindingnya, hanya selepas itu teruskan ke operasi radikal. Kadang-kadang rawatan itu ditangguhkan selama beberapa bulan.

Dalam keradangan kronik, pembedahan disyorkan pada masa remisi penyakit. Dengan keradangan sedemikian, banyak bekas parut sering terbentuk, yang juga perlu dikeluarkan.

Selepas operasi, kebersihan berhati-hati adalah disyorkan, penjagaan lapisan sebelum ia dikeluarkan. Ia dikehendaki memakai seluar longgar kapas untuk mengelakkan kecederaan pada luka pasca operasi.

Tulang dan otot badan kami menyokong seluruh tubuh dan melakukan banyak fungsi penting. Segala-galanya disediakan oleh alam: struktur sesuai dengan fungsi yang dilakukan. Salah satunya adalah pergerakan. Oleh itu, dalam tubuh kita, banyak tulang, yang sambungkan antara satu sama lain, membentuk sendi. Pembentukan ini bukan sahaja tahan lama, tetapi juga mudah alih. Salah satunya adalah sendi sacroiliac (CI). Artikel ini akan cuba mengenali ciri-ciri, jenis kerosakan, bagaimana untuk mengatasinya.

Ciri-ciri anatomi dari artikulasi

Mana-mana sendi diwakili oleh sepasang tulang. Dalam kes kami, ini adalah sacrum dan ilium. Yang pertama terletak di bahagian paling rendah dari ruang tulang belakang di antara daerah tulang belakang dan lumbal, ia mempunyai lima vertebra yang besar.

Pelvis terdiri daripada beberapa tulang: ileum, sciatic dan kemaluan. Dalam perkembangan mereka, mereka tumbuh bersama menjadi entiti tunggal. Sakrum dimasukkan antara dua permukaan iliac. Di bahagian atasnya, seseorang dapat melihat ketidaksamaan yang mirip dengan ilium. Permukaan ini dipanggil udiform.

Tempat ini, di mana permukaan uviform kedua pembentukan tulang ini bersambung, dipanggil sendi sacroiliac. Ligamen terletak di bahagian yang berlainan jaminan bersama ini kekuatan dan kebolehpercayaan sendi. Sendi sacroiliac dipasangkan dan terletak di kedua-dua belah pihak.

Tugas-tugas badan ini

Memandangkan gabungan ini mempunyai struktur yang agak kompleks, jika kita membandingkannya dengan formasi lain, maka kita boleh mengatakan bahawa ia melakukan fungsi penting dalam badan:

 1. Mengambil beban besar semasa berjalan.
 2. Pelbagai batang torso juga dijalankan dengan penyertaan sendi ini.
 3. Semasa duduk, pengalaman sendi mengejutkan dan mengekalkan kedudukan badan.
 4. Satu peranan penting diberikan kepada sendi dalam menghubungkan sejumlah besar sendi tulang, terutamanya bahagian bawah tulang belakang.

Ia adalah fungsi-fungsi yang menjadikan ini bersama penting, dan kerosakannya tidak boleh menghalang dan mengganggu pergerakan, menyebabkan sakit, tetapi juga menyebabkan kerusi roda.

Punca kerosakan sendi

Sendi sacroiliac mengalami beban berat, jadi terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada pelanggaran fungsinya. Untuk mencetuskan keradangan dan kesakitan dalam sendi ini boleh:

 1. Kecederaan kepada jabatan ini.
 2. Penyakit berjangkit.
 3. Proses autoimun.
 4. Kerja lincah yang berterusan.
 5. Berat membawa berat.
 6. Kehamilan
 7. Tumor ganas.
 8. Patologi rheumatologi.

Untuk menubuhkan penyebab tepat penyakit, adalah perlu untuk tidak menanggung rasa sakit, jika terjadi pada sendi ini, tetapi untuk berunding dengan doktor. Rawatan yang cekap dan tepat pada masanya akan membantu menangani masalah ini.

Penyakit terkenal

Penyakit yang paling biasa yang menemani kerosakan pada sendi ini adalah:

 • sacroiliitis;
 • arthrosis;
 • Disfungsi CPS adalah disfungsi tanpa lesi organik yang kelihatan (istilah ini sering digunakan dalam terapi manual dan osteopati).
 • kecederaan;
 • patologi ligamentous.

Adalah penting untuk membuat diagnosis yang betul dan mengetahui penyebab penyakit-penyakit ini, maka ia mungkin untuk menetapkan rawatan yang berkesan.

Sacroiliitis adalah keradangan sendi sacroiliac, artritisnya. Patologi ini boleh menjadi masalah bebas dan satelit penyakit lain. Sebagai contoh, sacroiliitis dua hala sering mengiringi brucellosis, dan juga berfungsi sebagai gejala terang spondylitis ankylosis.

Terdapat beberapa kumpulan penyakit ini, bergantung kepada sebab yang menimbulkannya:

 • tidak spesifik atau purulen, sering unilateral, selepas jangkitan;
 • aseptik - selalunya merupakan pengadu penyakit autoimun: ankylosing spondylitis, arthropathy dengan psoriasis, arthritis reaktif;
 • khusus - ditunjukkan dalam brucellosis, tuberkulosis, sifilis, boleh menjadi satu pihak dan dua hala;
 • sacroiliitis tidak berjangkit - sering berlaku selepas kecederaan.

Osteoarthritis adalah penyakit degeneratif, disertai oleh pembentukan osteophytes marginal di kawasan sendi, pemadatan dan ossifikasi cakera tulang rawan yang terletak di antara permukaan artikular. Osteoartritis, sebagai peraturan, disertai oleh rasa sakit, kekakuan, dan peningkatan dalam sekatan pergerakan dalam sendi terjejas.

Disfungsi sendi sacroiliac biasanya diperhatikan semasa kehamilan (pada trimester terakhir di latar belakang penyesuaian hormon), serta orang-orang pertengahan umur yang mempunyai pekerjaan yang tidak aktif dan gaya hidup yang tidak aktif. Sering kali, KPS disfungsi diambil untuk sakit belakang, osteochondrosis.

Diagnosis patologi KPS

Di bahagian bawah tulang belakang terdapat banyak sendi penting yang membawa beban besar apabila melakukan pelbagai pergerakan. Adalah penting untuk menentukan sama ada sendi rosak. Sebagai contoh, sendi sacroiliac dan sacrococcygeal terletak berdekatan, jadi sukar untuk membezakan antara penyakit mereka tanpa menggunakan kaedah penyelidikan moden.

Kaedah berikut digunakan untuk membuat diagnosis "sacroiliitis", "arthrosis" dan patologi lain bersama ini.

 1. Radiologi - KPS radiografi.

Kajian ini adalah asas dalam membuat diagnosis yang betul. Semasa itu, sinar gamma ditularkan, tisu-tisu badan menyerap sebahagian daripadanya, dan gambar dibentuk, ia menunjukkan keadaan dan hubungan struktur tulang.

Kaedah penyelidikan ini berbeza di mana radiasi ditangkap oleh sensor khas. Pemprosesan dilakukan, dan di tangan doktor terperinci lengkap. Kaedah ini lebih mahal daripada sebelumnya.

Dengan bantuan penyelidikan anda boleh mencari:

 • mengubah lebar dan kesesuaian kontur lumen ruang bersama;
 • kejelasan atau kekaburan kontur sendi;
 • kehadiran kawasan di mana tisu penghubung mula menggantikan normal;
 • pemadatan tisu tulang di kawasan tisu tulang rawan;
 • osteoporosis periartikular.
 1. Pencitraan resonans magnet merujuk kepada kumpulan penyelidikan yang sama seperti CT, hanya berdasarkan prinsip-prinsip lain.

Ia membolehkan pandangan yang baik mengenai keadaan tisu lembut. Pencitraan resonans magnetik memberikan peluang untuk mengkaji keadaan rawan artikular, sumsum tulang, untuk mengesan keradangan dalam ligamen dan tendon.

Dalam kajian mana-mana analisis makmal penyakit adalah salah satu tempat pertama. Ia memberikan gambaran keadaan badan, membolehkan anda menentukan kehadiran keradangan. Apabila sacroiliitis dalam ujian darah dijumpai:

 • ESR meningkat, ia biasanya mengiringi keradangan;
 • jumlah protein C-reaktif, peningkatan fibrinogen;
 • jumlah leukosit mencapai 9000 ml ml;
 • antibodi kepada mikroorganisma tertentu dikesan dalam darah;
 • Selalunya, untuk diagnosis yang betul, HLA B-27, antigen RF, antibodi antinuklear dikesan.

Diagnosis keseimbangan

Sering kali, kesakitan pada sendi sacroiliac adalah salah untuk sindrom myofascial, hip bursitis, osteoarthritis spondylogenous, kecederaan tali tulang belakang di tulang belakang lumbar.

Tetapi sebenarnya, penyakit sendi sacroiliac dapat dibezakan daripada masalah lain dengan hanya memaksa pesakit untuk menekuk ke depan dari posisi duduk di atas kerusi. Pesakit dengan diagnosis seperti melakukan prosedur ini sangat mudah, kerana bisep femoris santai. Tetapi dengan penyakit lain, melakukan senaman ini, seseorang merasakan kesakitan dan ketidakselesaan yang hebat.

Diagnosis seperti ini memungkinkan untuk membezakan antara kerosakan kepada sendi jiran, yang memungkinkan untuk merawat rawatan yang betul.

Terapi Kerosakan Bersama

Rawatan penyakit ini datang kepada penggunaan arahan berikut:

 1. Terapi ubat.
 2. Intervensi pembedahan, pentadbiran periartikular GCS (hydrocortisone, kenalog, diprospan), novocaine.
 3. Fisioterapi
 4. Osteopati dan terapi manual - dengan disfungsi CPS, patologi ligamentous.
 5. Cara rakyat.

Jika anda menggunakan kaedah ini dalam kompleks, maka penyakit ini dapat dikalahkan dengan lebih cepat.

Terapi ubat

Kerana sacroiliitis mempunyai sifat keradangan, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa mengambil ubat anti-radang. Keutamaan pertama ialah menghapuskan kesakitan, dan kemudian melawan keradangan. Persiapan kumpulan NSAID sangat penting dalam melegakan kesakitan yang berkaitan dengan arthrosis, disfungsi sendi, dan patologi ligamentous. Dalam kes arthrosis, chondroprotectors boleh ditakrifkan tambahan ("Artra", "Don", "Struktum"). Biasanya menetapkan dadah yang digambarkan di dalam jadual.