Utama / Lebam

Bersama Sacroiliac.

Sendi sacroiliac, articulatio sacroiliaca, adalah gabungan yang dibentuk oleh tulang iliac dan sakrum.

Permukaan artikul yang artikular, fungsinya auriculares, tulang iliac dan sakrum rata, ditutup dengan tulang rawan berserabut, kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikuler dan diregangkan dengan ketat. Peralatan ligamentous diwakili oleh ikatan berserat yang kuat dan kuat, yang terletak di permukaan depan dan belakang sendi. Pada permukaan depan sendi adalah ligamen sacroiliac anterior, ligg. sacroiliaca anteriora (ventralia). Mereka adalah sekumpulan pendek serat berlari dari permukaan pelvik sakrum ke ilium.

Di bahagian belakang sendi terdapat beberapa ligamen:

1. ligamen sacroiliac interstitial, ligg. sacroiliaca interossea, terletak di belakang sendi sacroiliac, dalam jurang antara tulang yang membentuknya, dan melampirkan hujungnya ke iliac dan tuberosities sakral.

2. ligamen sacroiliac posterior, ligg. sacroiliaca posteriora (dorsalia). Beban etika ligamen yang berasingan, bermula dari tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah, dilampirkan pada puncak sacral lateral pada tahap foramina sacramental II-III. Lain-lain mengikuti dari tulang belakang iliac posterior ke bawah dan agak medial, melekat pada permukaan posterior sakrum di rantau IV vertebra sakral.

Sendi sacroiliac adalah sendi yang tidak aktif.

Tulang panggul, sebagai tambahan kepada sendi sacroiliac, disambungkan kepada ruang tulang belakang melalui satu siri ligamen yang kuat, yang termasuk berikut:

1. Bundle Sacrocumulus, lig. sacrotuberale, bermula dari permukaan medial tubercle sciatic dan, naik dan menengah, berkembang dengan fanlikely; melekat pada pinggir luar sakrum dan tailbone. Sebahagian daripada serat ligamen ini berpindah ke bahagian bawah cawangan tulang sciatic dan, meneruskannya, membentuk proses sabit, porcessus falciformis.

2. ligamen yang tercemar, lig. Sarkoma, bermula dari tulang belakang sciatic, berjalan secara medial dan posterior dan, yang terletak di hadapan ligamen terdahulu, dilampirkan di sepanjang pinggir tulang sakral dan sebahagiannya tulang ekor.

Kedua-dua ligamen bersama-sama dengan takik sciatic besar dan kecil menghadkan dua lubang: sciatic besar, foramen ischiadicum manus, dan sciatic kecil, foramen ischiadicum minus. Otot serta kapal dan saraf melewati bukaan ini.

3. ligamen Ileo-lumbar, lig. iliolumbale, bermula dari permukaan anterior proses melintang vertebra lumbar IV dan V, keluar ke luar dan melekat pada bahagian posterior puncak iliac dan permukaan medial sayap iliac. Ligan ini menguatkan lumbosacral joint, articulatio lumbosacralis.

Sacrodynia: sebab, gejala, rawatan

Sendi pinggul memainkan peranan penting dalam menjaga tulang belakang tegak. Ia terdiri daripada tulang iliac dan sacral, yang dipasangkan dan membuat keseimbangan ke seluruh sistem vertebra. Dan tulang besar ini bersambung dengan ligamen sacroiliac yang kuat.

Fungsi peralatan ligamen

Oleh kerana kekuatan ligamen, tubuh manusia dapat melakukan gerakan putaran di rantau sakral.

Bekalan darah

Sistem vaskular ligamen terdiri daripada arteri dan urat. Peredaran darah dijalankan dengan bantuan cabang tiga arteri: arteri iliopsoas, lumbar dan luar sacral. Aliran darah berlaku pada urat yang sama.

Innervation

Di rantau panggul dan tulang belakang lumbosakral terdapat dua plexus saraf: lumbar dan sacral. Cawangan-cawangan plexus ini menyerap organ-organ dari artikulasi ilio-sacral.

Ligamen yang menyokong organ pelvis

Dalam bidang artikulasi sacroiliac, organ-organ wanita reproduktif terletak: uterus dan pasangan ovari. Rahim berada dalam keadaan statik disebabkan oleh ligamen sacro-uterine, yang terdiri daripada kedua-dua gentian berserabut dan otot. Bundle ligament sacro-uterine bermula dari bahagian supravaginal dan lulus ke tulang belakang serum ketiga.

Lumbar-sacrral sprain

Patologi rantau sacroiliac berlaku semasa latihan fizikal yang bervariasi intensiti. Masalah ini dihadapi oleh atlet dan orang biasa. Untuk melakukan ini, cukup untuk menaikkan berat badan, mengambil pose yang tidak berjaya, bengkok ke bawah atau bengkokkan kaki secara berlebihan di sendi pinggul.

Gejala utama

Gejala utama lesi adalah sakit yang sengit, yang diperburuk oleh pelbagai pergerakan pada sendi panggul, dan berkurang pada rehat. Penyinaran kesakitan di bahagian bawah abdomen, paha dalaman dan punggung adalah ciri. Tanda kekejangan gentian tendon adalah berjalan kaki dan kelengkungan tulang belakang yang lemah. Dengan rawatan tepat pada masanya dan tepat, gejala-gejala ini hilang.

Kesakitan di sacrum (sacrodynia) bukan sahaja dengan lekukan. Sacrodynia adalah gejala utama dalam patologi:

 • kecacatan kongenital pembangunan vertebral;
 • osteochondrosis;
 • anjakan perut vertebra;
 • kecederaan di kawasan sako;
 • trombosis saluran darah pelvis dan sacrum;
 • batuk kering, penyakit artikular staphylococcal.

Wanita mempunyai masalah yang sama dengan penyakit ginekologi. Ia boleh menjadi penyakit radang, berjangkit dan onkologi:

 • parametritis;
 • endometritis;
 • haid yang menyakitkan;
 • prolaps uterus;
 • trombophlebitis urat pelvis;
 • kanser rahim;

Pencitraan resonans magnetik akan membantu menghilangkan patologi ligamen sendi sacroiliac dari proses peradangan rahim dan parametritis. Sakit dalam penyakit ini mempunyai satu ciri: ia tidak hilang pada rehat, ia mempunyai keamatan yang sama.

Pada lelaki, kesakitan dalam sakrum disebabkan oleh penyakit berikut:

 • prostatitis akut dan kronik;
 • kanser prostat dengan metastasis kepada sacrum;
 • dalam penyakit rektum dan sigmoid.

Untuk mendiagnosis kanser tulang pelvis dan tulang belakang, serta arthrosis sendi sacroiliac, tomografi terkomputer boleh digunakan.

Rawatan

Rawatan terapeutik terdiri daripada ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang, prosedur manual dan fisioterapi. Hasil yang baik memberikan memakai korset lumbal. Ia mengehadkan pergerakan dalam sendi sacroiliac. Ia melegakan kesakitan dan ketegangan otot.

Pakar bedah ortopedik berkenaan dengan rawatan penyakit rantau sacroiliac. Sekiranya perlu, rujuk pakar lain.

5. ligamen Sacroiliac

Apabila memeriksa pelvis dari belakang, ligamen iliopsoas dapat dilihat (Rajah 18):
[ad # body]
• bahagian atas ligamen iliopsoas (1):

• bahagian bawah ligamen ileo-lumbar (2); Angka di sebelah kanan menunjukkan lapisan pertengahan ligamen sacroiliac:

• ligan iliac-transverse dari sacrum (3);

• ligamen iliac melintang gabungan (sacroiliac posterior) (4), yang berasal dari pinggir posterior iliac crest dan berakhir pada tubercle bersama, seperti yang diterangkan oleh Farabeuf:

- ligamen bersama iliac-melintang pertama berasal dari tuberosity iliac, terletak posterior ke bahagian atas piramid, pada tuberkel bersama pertama;

- ligamen bersama ileo-melintang kedua (Zaglas ligament (Zaglas)) dilampirkan pada tuberkel bersama kedua;

- ligamen gabungan terintegrasi ileal-ketiga dan keempat pergi dari permukaan belakang tulang belakang iliac ke tubercles bersama ketiga dan keempat.

Di sebelah kiri dalam gambar, lapisan permukaan ligamen sacroiliac (5) ditunjukkan, mereka terdiri daripada peregangan berserabut yang mengalir dari permukaan posterior tulang pelvis ke tubercles posterior dalam. Antara bahagian bawah pinggir luar sakrum dan takik sciatic besar ialah dua ligamen penting, ligamen sains sakral kecil dan besar:

• ligamen yang berpanjangan (6). yang pergi secara serong dari tulang belakang ischial ke permukaan sisi sacrum dan tulang ekor;

• Bundle-knob (7) slantwise melepasi permukaan posterior bundle sebelumnya. Di bahagian atas, ia dilampirkan di sepanjang garis yang berlari dari pinggir posterior tulang gas ke dua tulang belakang tulang belakang. Tidak serat serat pergi, melengkung ke bawah, ke hadapan dan lager, melekat pada permukaan bawah tuberosity dari ischium dan bibir dalaman cawangan menaik dari sciatic
tulang. Oleh itu, ketinggian Big Sciatic. dibahagikan dengan dua berkas ini kepada dua bahagian:

- lubang atas, yang melepasi otot berbentuk pir;

- lubang bawah yang membolehkan tendon otot obturator dalaman.

Apabila memeriksa pelvis dari bahagian depan (Rajah 19), ligamen ilioparago (1) dan (2), kecil sacrociatic sciatic (6) dan ligament sains sciatic besar (7) dan tambahan pula, ligamen sacroiliac ventral lagi kelihatan, terdiri daripada dua rasuk, juga dipanggil penahan kecondongan atas dan bawah:

- bungkusan depan (8);

- bungkusan depan (9).

Rajah 20 menunjukkan sakrum betul-di bawah sendi iliac dengan ligamennya, yang disediakan di sepanjang paksi menegak. Angka ini juga menunjukkan permukaan dalaman tulang pelvis (A) dan permukaan luar sakrum (B). Anda juga boleh melihat:

• ligamen berpintal sekitar sendi sacroiliac dan keadaan mereka apabila cenderung dan membalas serangan;

• Serat ligamen sacroiliac ventral (8) dan (9) secara serentak dari tulang pelvis (ke bawah, ke hadapan dan medial). Dari sakrum (B) mereka bergerak ke atas, ke hadapan dan ke luar;

• ligamen silang silang iliac (5>:

• ligamen katabolik (6) dan sacroiliac (7);

• ligamen sacroiliac interosseous, atau ligamen paksi (ditunjukkan sebagai sektor putih dari permukaan artikular di kedua-dua angka). komponen ligamen daun sacroiliac dalam, dilampirkan di luar ke tuberosity iliac. terutamanya, di piramid, dan di dalam ke dua fossae ethmoid pertama sakrum. Ligament ini juga dikenali sebagai ligamen interosseous atau bergelombang dan bagi pengarang klasik mewakili paksi pergerakan sakrum, oleh itu paksi.

ligamen sprospinous

Kamus perubatan besar. 2000

Lihat apa "bundle of spells" dalam kamus lain:

ligamen tali tulang belakang sacral - (lig sacrospinale) memanjang dari sacrum ke tulang belakang sciatic, memotong dan menggabungkan dengan ligamen sacroiliac, bersama-sama dengan batasan lubang sciatic... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

Sacroiliac joint - Sacroiliac iliac joint, articulatio sacroiliaca, dipasangkan bersama, dibentuk oleh ilium dan sacrum. Permukaan artikular artikular, fisi auriculares, tulang iliac dan sakrum rata, ditutup dengan tulang rawan berserat, Artikular...... Atlas anatomi manusia

Joints of the bones of the lower extremity girdle - Penggabungan tulang pelvik kiri dan kanan fusi kemaluan (simphisis ossium pubis) (rajah 44) dibentuk oleh permukaan symphysial tulang kemaluan yang disambungkan oleh cakera interlocal (discus intarpubicus) (rajah 44). Sambungan itu diperkuat dengan...... Atlas anatomi manusia

Sambungan tulang anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Sacro-podzvodshny joint - (articulatio sacroiliaca) yang dipasangkan dengan sendi sendi yang tidak aktif yang dibentuk oleh permukaan yang dilindungi oleh tulang rawan dari sacrum dan ilium. Kapsul K. p. dilampirkan di pinggir permukaan artikular. Peralatan ligamentous bersama...... Ensiklopedia perubatan

PAUTAN - PAUTAN, ligamenta (dari Latin ligo I knit), istilah yang digunakan dalam anatomi normal ligamen manusia dan vertebrata yang lebih tinggi terutamanya untuk menandakan tali tisu penyambung yang padat, pinggan, dan sebagainya, yang melengkapi dan menguatkan diri dengan ini atau......

Otot anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Ligamen pada pinggul dan sendi pinggul - pandangan Belakang. proses artikular atas sacrum; ligamen lumbar iliac; ligamen sacroiliac posterior (dorsal); ligamen supraspastik; ligamen sacroiliac; pembukaan sciatic besar; posterior dangkal (dorsal)...... Atlas anatomi manusia

Sambungan dan ligamen pelvis wanita - Paparan depan. ligamen anterior membujur; jubah; ligamen lumbar iliac; ligamen sacroiliac anterior (ventral); ligamen inguinal; iliac cusp; ligamen yang licin; acetabulum; ligamen melintang...... Atlas anatomi manusia

Cincin tulang pelvis - saya (pelvis), dibentuk oleh dua tulang pelvis simetrik, sacrum dan coccyx, membentuk sacroiliac dan sendi kemaluan. Pelvis membentuk ikat pinggang yang lebih rendah, adalah sokongan untuk batang, membentuk lengkungan,...... Ensiklopedia perubatan

MENYAMBUNGKAN BON BATAM LIMBS

MENYAMBUNGKAN BON BATAM LIMBS

Pada tali pinggang yang lebih rendah, sendi sacroiliac berpasangan dan symphysis pubik dibezakan (Rajah 109).

Sendi sacroiliac (seni Sacroilias) dibentuk oleh permukaan berbentuk lug dari tulang pelvis dan sacrum. Kapsul artikular adalah tebal, terikat panjang, dilampirkan di tepi permukaan artikular, tumbuh bersama periosteum tulang pelvis dan sacrum. Ligamen yang menguatkan sendi, tebal, kuat. The ligamen sacroiliac ventral (anterior) (ligg Sacroilias anteriora) menyambung tepi anterior permukaan yang mengartikulasikan. Bahagian posterior kapsul dikuatkan dengan ligamen dorsal (posterior) sacroiliac (ligg Sacroilias posteriora). Yang paling tahan lama adalah ligamen sacroiliac interosseous (ligg. Sacroilias interossea), terletak pada permukaan posterior sendi dan menghubungkan kedua-dua tulang artikular (Rajah 110). Injil ileo-lumbar (lig Iliolumbale) juga boleh didapati dan menghubungkan proses melintang vertebra lumbar keempat dan kelima dengan tuberositi iliac. Bentuk permukaan artikular dari sendi sacroiliac adalah rata. Pergerakan di dalamnya, bagaimanapun, hampir mustahil. Ini disebabkan oleh pelepasan kompleks permukaan yang terartikulat, kapsul artikular dan ligamen.

Simfisis pubik (symphisis pubica) menghubungkan permukaan simfisial kedua tulang kemaluan, di mana diskus interpubicus terletak. Cakera ini mempunyai rongga cetek yang sempit, berorientasikan sagittal. Simposis pubik diperkuat dengan ligamen. Ligan atas pubik atas (ligan pubicum superius) melepasi lurus sepanjang tepi atas simfisis dan menghubungkan kedua tulang kemaluan. Ligan busur berbentuk arka pubis (lengan Arcuatum pubis) bersebelahan dengan simfisis dari bawah.

Simptis pubis mempunyai ciri-ciri seks yang berbeza. Pada wanita, sebatian ini kurang tinggi dan lebih tebal berbanding lelaki. Pada wanita, semasa buruh, pergerakan kecil mungkin berlaku dalam simfisis kemaluan.

Selain sendi dan ligamen yang menguatkan mereka, tulang pelvik disambungkan dengan sacrum dengan bantuan dua ligamen extracapsular yang kuat. Injap sacro-bulbar (lig. Sacrotuberale) pergi dari umbi ischial ke pinggir sisi sacrum dan tailbone. Satu kesinambungan ligament sacrospinal ke bawah dan anterior ke cabang tulang sciatic adalah proses sabit (prosesus falciformis) ligamen ini. Ligamen spontan (lig. Sacrospinal) menghubungkan tulang belakang ischial dengan permukaan sisi sacrum dan coccyx.

Sakrum, yang terletak di antara dua tulang pelvis, adalah "kunci" cincin pelvis. Graviti batang tidak dapat menggerakkan dasar sacrum ke depan dan ke bawah di sendi sakcroiliac, kerana sendi-sendi ini dikuatkan dengan tegas oleh sacroiliac interosseous, serta ligamen tulang belakang sakral dan sakral.

Rajah. 109. Ligamen pada pelvis dan sendi pinggul; pandangan depan. 1 - IV vertebra lumbar; 2 - ligamen longitudinal anterior; 3 - ligamen ileo-lumbar; 4 - ligamen inguinal; 5 - kapsul artikular bersama pinggul; 6 - ligamen ilio-femoral; 7 - mengunci membran; 8 - symphysis kemaluan; 9 - arcuate pubis ligament; 10 - ligam pubic atas; 11 - tusuk besar; 12 - tulang belakang anterior iliac; 13 - ligamen sacroiliac anterior.

Rajah. 110. Ligamen sendi sacroiliac, betul; pandangan belakang. 1 - proses melintang vertebra lumbar IV; 2 - ligamen ileo-lumbar; 3 - tulang belakang iliac posterior atas; 4 - sayap ilium; 5 - puncak iliac; 6 - tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah; 7 - pembukaan sciatic besar; 8 - ligamen sacroiliac; 9 - pembukaan kecil sciatic; 10 - Bungkusan Sacro-knoll; 11 - tubercle ischial; 12 - proses sabit; 13 - tailbone; 14 - ligamen sacrococcygeal posterior cetek; 15 - ligamen sacrococcygeal lateral; 16 - pembukaan sacral posterior; 17 dan 18 - ligamen sacroiliac posterior; 19 - ligamenten interspinous; 20 - proses spinous vertebra V lumbar.

Pelvis (pelvis) dibentuk oleh tulang pelvik yang menghubungkan dan sakrum. Ia adalah cincin tulang (Rajah 111). Pelvis adalah bekas untuk banyak organ dalaman. Dengan bantuan tulang pelvis, batang itu berkaitan dengan kaki bawah. Terdapat dua bahagian - pelvis besar dan kecil.

Pelvis besar (pelvis májor) dibatasi dari pelvis bawah oleh garis sempadan. Barisan sempadan (linea termininalis) melewati cape sakrum, di sepanjang garis arcuate tulang iliac, puncak tulang kemaluan dan pinggir atas symphysis kemaluan. Pelvis besar di belakang dibatasi oleh badan vertebra lumbar V, dari sisi oleh sayap tulang iliac. Tiada dinding tulang pelvis besar di hadapan.

Pelvis (pelvis minor) dilanjutkan dengan permukaan pelvis di sacrum dan permukaan lubang coccyx. Dinding sisi pelvis adalah permukaan dalaman tulang pelvik (di bawah garis sempadan), ligamen tuberous spinous dan sacral. Dinding depan pelvis adalah cawangan atas dan bawah tulang kemaluan, symphysis kemaluan.

Pelvis mempunyai inlet dan outlet. Aperture atas (pembukaan) pelvis (superior pelvis apertura) dibatasi oleh garis sempadan. Keluar dari pelvis kecil - aperture bawah pelvis (apertura pelvis inferior) adalah terhad pada tulang belakang, tulang belakang ligamen sacro-papillary, cawangan tulang sciatic, tubercle ischial, cawangan bawah tulang pubik yang lebih rendah, dan depan - symphysis kemaluan. Lubang pengunci yang terletak di dinding sisi pelvis ditutup oleh membran berserabut berserabut (membrana obturatoria). Melontar di atas alur penguncian, membran membataskan kanal obturator (canalis obturatorius). Melaluinya dari rongga lembangan kecil di pinggul terdapat kapal dan saraf yang berlalu. Di dinding sisi pelvis terdapat bukaan sciatic besar dan kecil. Foramen sciatic besar (foramen ischiаdicum mаjus) dibatasi oleh takik sciatic yang besar dan ligamen spontan. Foramen sciatic kecil (foramen ischiądicum minus) terbentuk oleh takik sciatic kecil, sacroiliac dan ligamen yang berpanjangan.

Rajah. 111. Taz lelaki (A) dan perempuan (B). Talian menunjukkan saiz pelvis besar dan pintu masuk ke pelvis. 1 - distantia cristárum (jarak antara rabung iliac); 2 - garis pusat melintang; 3 - distanntia spinum (jarak antara spina iliac anterior superior); 4 - konjugasi benar (ginekologi); 5 - diameter keratan.

Struktur pelvis dikaitkan dengan seks seseorang. Aperture atas pelvis di kedudukan tegak badan pada wanita membentuk sudut 55-60 ° dengan satah mendatar (Rajah 112). Pelvis pada wanita lebih rendah dan lebih luas, sakrum lebih luas dan lebih pendek daripada pada lelaki. Cape sacrum pada wanita kurang maju. Tubercles sains lebih banyak digunakan di sisi, jarak antara mereka lebih besar daripada lelaki. Sudut penumpuan cabang yang lebih rendah dari tulang kemaluan pada wanita adalah 90 ° (gerbang kemaluan), pada lelaki adalah 70-75 ° (sudut sublimbah).

Rajah. 112. Saiz pelvis wanita. (Potong dalam satah sagittal.) 1 - konjugasi anatomi; 2 - konjugasi benar (ginekologi); 3 - saiz lurus (keluar dari pelvis); 4 - conjugate pepenjuru; 60 ° - sudut pelvis.

Untuk meramalkan proses kelahiran, adalah penting untuk mengetahui saiz pelvis seorang wanita. Kepentingan praktikal adalah saiz dan pelvis kecil dan besar. Jarak antara dua spinak iliac atas dan anterior (spinach jauh) pada wanita adalah 25-27 cm. Jarak antara mata paling jauh sayap tulang iliac (cristárum jauh) ialah 28-30 cm.

Saiz langsung pintu masuk ke pelvis (benar, atau ginekologi, konjugate - conjugata vera, s Gynaecologica) diukur di antara cape sakrum dan titik posterior yang paling menonjol dari simfisis kemaluan. Saiz ini adalah 11 cm Diameter melintang (pemindahan diameter) pintu masuk ke pelvis - jarak antara titik paling sempit garis sempadan adalah 13 cm Diameter serong (diameter obliqua) dari pintu masuk ke pelvis ialah 12 cm Diukur antara persimpangan sacroiliac satu sisi pelvis dan keunggulan ileal-pubik dari sisi lain.

SAMBUNGAN TULANGAN BAGIAN PERCUMA LIMBAH KUASA

Dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah, sendi tulang paha, kaki dan kaki terpencil.

Sendi pinggul (seni Coxae) dibentuk oleh permukaan gumpalan acetabulum tulang panggul dan kepala paha (Rajah 113, 114). Permukaan artikular tulang pelvis diperbesar oleh acetabulum (labrum acetabolаe). Ia adalah pembentukan fibrokartilaginus dengan tegas berpegang pada tepi acetabulum. Di atas takuk acetabulum, ligamen melintang acetabulum (lumpuh Transversum acetábuli) menyebar. Kapsul artik sendi pinggul dilampirkan di sekitar acetabulum, jadi acetabulum terletak di rongga sendi. Pada femur, kapsul dilampirkan di sepanjang garis intertrochanter, dan di belakangnya, pada leher tulang paha berhampiran puncak serangga, jadi keseluruhan leher berada di rongga sendi. Kapsul artikular adalah kuat, diperkuat dengan ligamen kuat. Dalam ketebalan membran berserat pada sendi pinggul adalah ligamen tebal - zon pekeliling (zona orbicularis), yang meliputi leher paha dalam bentuk gelung. Ligamen ini dilampirkan pada tulang iliac di bawah tulang belakang iliac buku lali yang lebih rendah. Tudung ilio-femoral (ligan Iliofemorale), ligamen bertinian, bermula pada tulang belakang iliac anterior yang lebih rendah dan dilekatkan pada garis intertrochanter dan kira-kira 1 cm tebal. Ini adalah ligamen kuat yang dapat menahan beban sehingga 300 kg. The ligament-femoral ligament (lig Pubofemorale) meluas dari bahagian atas tulang kemaluan dan badan ileum ke bahagian medial dari garis intertrochanter. The ligat sciatic-femoral (lig Ischiofemorale) terletak pada permukaan posterior sendi. Ia bermula pada badan tulang sciatic, keluar ke luar dan hampir mendatar, berakhir di fossa trochanteric dari trochanter yang lebih besar. Di dalam rongga sendi terdapat ikat kepala femoral tertutup membran (lig Capitis femoris), yang menghubungkan kepala femur dan pinggir acetabulum. Tudung ini memainkan peranan dalam tempoh pembentukan sendi pinggul dalam janin dan selepas kelahiran, menjaga kepala femoral dalam acetabulum.

Rajah. 113. Ligamen sendi pinggul, betul. 1 - lokasi beg synovial ileal-comb; 2 - bahagian nipis beg artikular; 3 - ligam pubic; 4 - mengunci membran; 5 - bukit sciatic; 6 - garis intertrochanter; 7 - ligamen ilio-femoral.

Rajah.114. Hip bersama. (Keratan dalam bidang frontal.) 1 - kepala paha; 2 - tulang panggul; 3 - rawan artikular; 4 - rongga artikular; 5 - sekumpulan kepala femoral; 6 - ligamen acetabular melintang; 7 - kapsul artikular; 8 - zon pekeliling; 9 - bibir acetabular.

Femur dalam bentuk permukaan artikular adalah sendi berbentuk cawan (art. Cotylica) - sejenis sendi sfera. Flexure dan pelanjutan mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan. Jumlah pergerakan ini bergantung kepada kedudukan kaki di sendi lutut. Lenturan maksimum (kira-kira 120 °) dijalankan dengan tibia bengkok. Apabila kaki bawah dilanjutkan, jumlah fleksi (sehingga 85 °) dikurangkan disebabkan oleh ketegangan kumpulan posterior otot paha. Pelanjutan sendi pinggul dilakukan secara kecil-kecilan (sehingga 13-15 °) akibat kesan penghambatan ligamen iliopsomatik. Di sekitar paksi sagittal di sendi pinggul, anggota badan dibawa dan dibawa berhubung dengan garis tengah (sehingga 80-90 °). Jumlah pergerakan putaran (sekitar paksi menegak) mencapai 40-50 °. Pergerakan bulatan mungkin dilakukan bersama.

Secara umum, pelbagai pergerakan yang dilakukan di sendi pinggul adalah jauh lebih kecil daripada di bahu. Sendi pinggul, bagaimanapun, lebih kuat, diperkuat oleh ligamen kuat dan otot yang kuat.

Pada radiografi sendi pinggul (Rajah 115), ketua femur dibulatkan, dengan sirip kepala pada permukaan medial. Tengkorak yang lebih besar terletak di garisan antara tulang belakang anterior iliac superior dan tubercle ischial. Kontur cincin artikular X-ray adalah jelas.

Sendi lutut (seni Genus) adalah struktur yang terbesar dan paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang femoral, tibial dan patella. Permukaan artikular pada condyle falsal medial dan lateral bersifat articulate dengan permukaan articular superior tibia dan patella (Rajah 116). Di dalam sendi, ada bentuk semilunar rawan intra-artikular - menisci sisi dan medial, yang meningkatkan kesesuaian permukaan yang diartikulasikan, dan juga melaksanakan peranan kusyen (Gambar 117). Meniskus lateral (meniscus lateralis) adalah lebih luas daripada meniskus medial (meniskus medialis). Kelebihan tepi meniskus disambungkan dengan kapsul bersama. Kelebihan dalaman meniskus di dalam meniskus. Tangkapan anterior dan posterior menisci dilampirkan pada ketinggian otot tibia. Hujung depan menisci disambungkan oleh ligamen lutut melintang (genus transversum).

Rajah. 115. Radiografi sendi pinggul, kiri. 1 - tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah; 2 - Ilium; 3 - jurang bersama sinar X bersama sendi pinggul; 4 - kepala femoral; 5 - tusuk besar; 6 - rabung intertroke; 7 - femur; 8 - tusuk kecil; 9 - leher femoral; 10 - tubercle ischial; 11 - lubang mengunci; 12 - cabang tulang sciatic; 13 - bahagian bawah tulang kemaluan; 14 - bahagian atas tulang kemaluan.

Kapsul bersama sendi lutut adalah nipis. Pada femur, ia dilampirkan, kira-kira 1 cm selain dari tepi permukaan artikular, pada tibia dan patella, di tepi permukaan artikular. Membran sinovial membentuk beberapa lipatan yang mengandungi tisu lemak. Lipatan pterygoid berpasangan yang terbesar (plaka alares) terletak di sisi patella. Dari patella ke medan antara otot anterior secara turun ke bawah datang lipatan sinovial patellar yang tidak berpasangan (plica synovialis infrapatellaris).

Sendi lutut diperkuat dengan ligamen. Fibular cagaran ligamen (lig. Collaterale fibulire) vnekapsulnaya datang dari epicondyle sisi tulang paha kepada aspek sisi kepala fibular itu. Tibial cagaran ligamen (lig. Collaterale tibiale), terpaku kepada kapsul bermula pada epicondyle medial tulang paha dan melekat pada bahagian atas tepi medial tibia.

Rajah. 116. Lutut bersama, betul; pandangan depan. (Kapsul artikular dikeluarkan, patela dengan tendon quadriceps ditarik ke bawah.) 1 - femur; 2 - ligamentum cruciate posterior; 3 - ligamentum anterior cruciate; 4 - meniskus medial; 5 - ligamen melintang lutut; 6 - ligament cengkaman tibial; 7 - beg di bawah lutut; 8 - pita patellar; 9 - permukaan artikular patella; 10 - quadriceps tendon tendon; 11 - membran interosseous dari anak lembu; 12 - tibia; 13 - fibula; 14 - ligamen anterior kepala fibula; 15 - ligamen cagaran bersikat; 16 - meniskus sisi; 17 - condyle lateral; 18 - permukaan patella.

Rajah. 117. ligamen Cruciate dan menisci sendi lutut, betul. 1 - kumpulan patellar; 2 - beg di bawah lutut; 3 - ligamen melintang lutut; 4 - kapsul artikular; 5 - meniskus sisi; 6 - ligamen cagaran bersikat (dipotong); 7 - ligamentum cruciate posterior; 8 - meniskus medial; 9 - ligament collateral tibial (dipotong); 10 - ligamentum anterior cruciate.

Pada ligamen popliteal serong (lig. Popliteum obliquum) kembali permukaan terletak sendi, berkas tendon menjadi otot semimembranosus terhingga (Gamb. 118). Ligament ini ditenun ke dalam dinding posterior kantung artikular, dan juga dilampirkan pada permukaan posterior medial condyle tibia. Ligamen popliteal arcuate (lig. Popliteum arcuatum) bermula pada permukaan belakang ketua fibula dibengkokkan medially dan melekat pada permukaan belakang tibia. Kapsul artikuler diperkuat di hadapan oleh tendon quadriceps femoris, yang dipanggil tendon patellar (lig Patellae). Dalaman dan luaran rasuk tendon femoris quadriceps, bermula dari patela di sebelah medial dan lateral epicondyle tulang paha dan tibial condyles, yang dipanggil medial dan sokongan lateral ligamen patela (retinaculum patellae laterale et mediale).

Dalam rongga ligamen cruciate lutut diliputi oleh sinovia obolochkoy.Perednyaya cruciate ligamen (lig. Cruciatum anterius) bermula pada permukaan medial condyle femoral sisi dan dilampirkan kepada bidang tibia intercondylar anterior. Posterior cruciate ligamen (lig. Cruciatum posterius) tegangan antara permukaan sisi condyle femoral medial dan posterior bidang intercondylar tibia.

Sendi lutut mempunyai beberapa beg sinovial. Jumlah dan saiz mereka berbeza-beza. Beg synovial terletak terutamanya di antara tendon dan di bawahnya berhampiran tempat lampiran tendon pada tulang (Rajah 119). Nadnadkolennikovaya beg (Bursa suprapatellaris) terletak di antara tendon femoris quadriceps dan femoral kostyu.Glubokaya podnadkolennikovaya beg (Bursa infrapatellaris profunda) dilupuskan antara ligamen patellar dan tibia. Podsuhozhilnaya beg sartorius (Bursa subtendinea m. Sartorii) mempunyai berhampiran tempatnya lampiran kepada tibialis tendon kosti.Podkozhnaya beg prepatellar (Bursa subcutanea prepatellaris) terletak di hadapan patella lapisan serat. Rongga popliteal (recessus subpopliteus) terletak di belakang sendi lutut, di bawah tendon popliteal.

Sendi lutut adalah kompleks, kompleks (mengandungi menisci). Bentuk permukaan artikular pada sendi condylar ini. Sekeliling paksi hadapan di dalamnya berlaku perpanjangan dan lanjutan (jumlah kelantangan 150 °). Apabila betis terbengkalai (kerana kelonggaran ligamen cagaran), putarannya mengenai paksi menegak adalah mungkin. Jumlah putaran mencapai 15 °, putaran pasif - sehingga 35 °. Ligamen Cruciate menghalang pronation, semasa melakukan supaminasi, mereka berehat. Supaminasi dihalang terutamanya oleh ketegangan pautan cagaran. Flexion dibatasi oleh ketegangan ligamen cruciate dan tendon quadriceps femoris.

Rajah. 118. sendi lutut; pandangan belakang. 1 - ligamen cagaran bersikat; 2 - ligamen popliteal; 3 - otot popliteal (sebahagiannya dikeluarkan); 4 - membran interosseous tibia; 5 - kaki angsa yang dalam; 6 - ligament cengkaman tibial; 7 - tendonus otot semimembranous; 8 - ligamen popliteal serong.

Rajah. 119. Lutut sendi. (Potong dalam pesawat sagittal.) 1 - beg supra-lutut; 2 - quadriceps tendon tendon; 3 - patella; 4 - rongga artikular sendi lutut; 5 - pterygoid fold; 6 - pita patellar; 7 - beg podknelennikovaya; 8 - tuberosity tibial; 9 - tibia; 10 - meniskus sisi; 11 - femur.

Pada radiografi sendi lutut, permukaan artikular tulang yang membentuknya (Rajah 120) kelihatan jelas. Patella bertindih epiphysis distal pada femur. X-ray celah artikular, melengkung di bahagian tengahnya.

Tulang tibia disambungkan dengan bantuan sendi antara glutal, serta sendi berserat berterusan - syndesmosis tibial dan membran interosseous tibia.

Tibiofibular bersama (seni. Tibiofibularis) dibentuk oleh artikulasi fibular permukaan sendi dan tibial permukaan artikular ketua fibula. Permukaan artikular tidak rata. Kapsul artikular tegang, depan diperkukuhkan depan dan berkas belakang kepala fibular (Ligg. Capitis fibulae anterius et posterius).

Rajah. 120. Radiografi sendi lutut (kanan) di lanjutan (A) dan bengkok (B). Dan - pandangan depan: 1 - femur; 2 - condyle medial daripada femur; 3 - jurang artikular sinar-X; 4 - tibial medial; 5 - ketinggian intermikrobial; 6 - kepala fibula; 7 - condyle lateral tibia; 8 - condyle femoral lateral; 9 - patella. B - pandangan sisi; 1 - femur; 2 - fossa usus fossa; 3 - tibial medial; 4 - kepala fibula; 5 - tibia; 6 - tuberosity tibial; 7 - condyle medial femoral; 8-condyle femoral lateral; 9 - patella.

syndesmosis Tibiofibular (syndesmosis tibiofibularis) - sambungan berterusan berserabut antara tibia fibular notch dan permukaan artikular pangkal malleolus sisi fibula. Syndesmosis tibialis anterior dan posterior diperkuat oleh ligamen tibial anterior dan posterior (ligg Tibiofibularia anterius et posterius). Kadang-kadang kapsul sendi pergelangan kaki (yang disebut sendi interfacial) membiak ke stratum syndesmosis.

Interosseous tibia membran (membrana interossea cruris) - kompaun berterusan sebagai membran penghubung yang kukuh diregangkan antara tepi interosseous daripada tibia dan fibula.

SAMBUNGAN BON STOP

Tulang kaki disambungkan ke tulang kaki (pergelangan kaki) dan di antara mereka. Tulang-tulang kaki membentuk sendi tulang tarsus, tulang metatarsus, dan sendi jari kaki kaki.

Buku lali (seni. Talocruralis) kompleks dalam struktur, bentuk ginglymoid terbentuk permukaan artikular tibia dan permukaan artikular talar blok, dan permukaan artikular medial dan buku lali sisi (Gamb. 121). Pada masa yang sama, tulang tibial dan fibula melampirkan blok talus seperti garpu. Kapsul artikular dilampirkan di belakang dan dari sisi di tepi permukaan artikular artikular, dan 0.5 cm dari depan. Ligamen terletak di permukaan sisi sendi (Rajah 122). Di sisi sisi sendi adalah ligamen-fibus talus-fibular dan kalsium-fibular anterior dan posterior. Semua ligamen bermula pada pergelangan kaki dan kipas sisi. (. Lig talofibulare anterius) Front talo-fibular ligamen diarahkan ke leher posterior talus yang talo-fibular (lig talofibulare posterius.) - untuk proses posterior daripada talus itu. The ligament calcaneus fibula (lig Calcaneofibulare) turun dan berakhir di permukaan luar calcaneus. Pada permukaan medial sendi pergelangan kaki terdapat ligament medial (deltoid) (lig Mediale, seudeltoideum). Ia bermula pada pergelangan kaki medial, terdapat empat bahagian yang diikat pada navicular, talus dan calcaneus: tibio-scaphoid bahagian (yang pars tibionaviculare) tibio-calcaneal (tibiocalcanea yang pars), anterior dan posterior bahagian tibial-talar (partes tibiotalares anterior et posterior).

Dalam sendi buku lali, lenturan (gerakan kaki ke bawah) dan lanjutan dengan jumlah keseluruhan sehingga 70 ° adalah mungkin. Lanjutan fleksibel dilakukan bersamaan dengan paksi hadapan. Apabila lenturan, pergerakan berayun kecil ke sisi mungkin.

Sendi-sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi-sendi subtalar, talonekokular-navikular, sendi tarsal, kalsaneokuboid, cuneiformis dan sendi tarsus-metatarsal, diperkuat dengan ligamen dorsal dan plantar yang tegak lurus (Rajah 123).

Rajah. 121. Sendi sendi buku lali dan pergelangan kaki-tali pinggang. (Keratan dalam bidang frontal.) 1 - tulang tibial; 2 - pergelangan kaki medial; 3 - talus; 4 - bahagian tibial-tumit ligament medial (deltoid); 5 - ligamentum talonecaneus interosseous; 6 - sendi subtalar; 7 - tulang tumit; 8 - kapsul artikul; 9 - pergelangan kaki buku lali; 10 - sendi buku lali; 11 - syndesmosis antara muka (sendi); 12 - membran interosseous tibia; 13 - fibula.

Rajah. 122. Ligamen sendi buku lali, kanan (separa skematik). A - pandangan dari luar; B - pandangan dalam; 1 - kapsul artikular; 2 - ligamen fibular anterior; 3 - ligamen bercabang; 4 - ligamen tumit-fibular; 5 - ligamentum talo-fibular posterior; 6 - ligament medial (deltoid).

Rajah. 123. Ligamen dan sendi kaki, betul. 1 - tibia; 2 - ligament medial (deltoid); 3 - ligamen calcaneal-navicular; 4 - ligamen tumit; 5 - ligamen berbentuk dorsal baji; 6 - ligamen metatarsal interosseous; 7 - ligamen tarsometatarsal; 8 - ligament berbentuk baji belakang; 9 - ligamena calcaneal-cuboid belakang; 10 - ligamen tulang talus-tumit; 11 - ligamen calcaneofibular; 12 - pergelangan kaki buku lali; 13 - ligamen anterior talonofibular; 14 - ligamentum tibial-fibular anterior; 15 - membran interosseous tibia; 16 - buku lali medial.

Rajah. 124. Sendi dan ligamen kaki, betul. (Potong dalam satah sagittal.) 1 - tulang tibial; 2 - sendi buku lali; 3 - talus; 4 - tulang tumit; 5 - sendi subtalar; 6 - ligamentum talonecaneus interosseous; 7 - ligamentum plantar panjang; 8 - rawan artikular; 9 - tulang sesmoid; 10 - phalanx proksimal; 11 - metatarsophalangeal joint; 12 - tulang metatarsal; 13 - tarsometatarsal joint; 14 - tulang sphenoid medial; 15 - baji bersama; 16 - tulang navicular; 17 - sendi ankle-heel-navicular.

Gabungan subtalar (seni Subtalaris) dibentuk oleh sambungan permukaan artikular talus posterior (calcaneus) dan permukaan artikular calcaneal posterior (talus). Permukaan yang artikular bersesuaian dengan satu sama lain. Pergerakan relatif terhadap paksi sagittal adalah mungkin.

Ligamen posterior - aniliomi dan fungsi

Tulang belakang adalah asas sistem muskuloskeletal manusia. Bahagian atasnya lebih mudah alih. Tulang belakang dikaitkan dengan cakera, otot, ligamen, dan tendon. Untuk memberikan kekuatan tambahan dalam bahagian sakral dan tulang, tulang belakang bersama-sama, membentuk unsur pepejal. Lampiran mereka pada tulang pelvis menyediakan ligamen sendi sakcroiliac. Mereka membawa beban besar yang timbul ketika menggerakkan badan. Unsur-unsur serupa dibentuk daripada serat tisu penghubung yang dibundel. Bundle terletak di depan dan di belakang artikulasi. Sambungkan komponen sendi, mengukuhkan lagi.

Anatomi ligamen sendi sacroiliac

Unsur-unsur di antara permukaan artikular tulang iliac berpasangan dan sacrum dipanggil ligamen sacroiliac. Antaranya ialah:

 • Ligamen saoskopi interosseous (CTS): pendek, kuat, terletak di antara sacrum dan tuberosity iliac. Bertanggungjawab menjaga kerangka dalam kedudukan menegak, dalam mewujudkan paksi putaran.
 • Dorsal: belakang pendek dan panjang. Bulu yang permulaan pertama dari paksi posterior iliac yang lebih rendah, yang melekat pada rabung sakrum di lubang kedua dan ketiga, rasuk kedua bermula daripada iliac tulang belakang atas belakang, pergi lebih jauh ke bawah, ke arah yang medial, yang melekat pada permukaan belakang sakrum di vertebra keempat sakrum.
 • Ventral: anterior.

Tulang pelvis dengan tulang belakang juga dihubungkan melalui ligamen yang lebih berkuasa:

 • Sacro-knoll. Ia bermula dengan permukaan bukit sciatic, naik sepanjang panduan medial, mengembang seperti kipas dan melekat ke tepi luar coccyx dan sacrum. Sebahagian daripada serat melepasi cabang bawah tulang sciatic, seterusnya membentuk proses bulan sabit.
 • Sacrospinous. Bermula dengan tulang belakang ischium, mempunyai selekoh medial dan terletak di atas ligamen sebelum dilampirkan ke tepi tulang Aitch, dan sebahagiannya untuk tulang ekor. Anatomy ligamen sacrospinous adalah seperti yang ia bersama-sama dengan kedudukan sciatic yang besar dan kecil menghadkan foramen sciatic besar dan kecil, di mana yang keluar pelvis kapal, saraf dan otot.
 • Ilio-lumbar. Ia bermula dari bahagian bawah tulang belakang tulang belakang - dari proses bentuk melintang vertebra keempat dan kelima - dan dilampirkan dari luar ke bahagian posterior iliac crest dan sayap medial ilium. Menguatkan bersama yang diterangkan.

Dari puncak iliac ke proses spinous vertebra lumbar kelima, ligamen iliac-lumbar berlalu.

Bekalan darah ligamen memberikan arteri lumbar dan iliopsomatik. Pelepasan arus vena dilakukan pada urat yang sama. Kapsul artikular dijumpai di bahagian bawah punggung. Untuk penyediaan sel-sel saraf adalah cabang-cabang yang bertanggungjawab terhadap plexus.

Fungsi peralatan ligamen

Secara umum, fungsi alat ligamen adalah untuk memperbaiki struktur ruang tulang belakang sakral dan tulang pelvis. Bersama-sama dengan tendon dan otot, mereka bertanggungjawab untuk fleksibiliti tulang belakang, memberikan perlindungan dari lenturan yang berlebihan dan regangan.

Terima kasih kepada ligamen, seseorang boleh menahan beban berat dalam kedudukan tegak badan, mempunyai keupayaan untuk melakukan torso dalam arah yang berbeza, untuk menahan beban sambil duduk.

Keadaan patologi

Seringkali, orang-orang dari kumpulan umur yang berbeza mengalami ketidakselesaan di bahagian bawah tulang belakang.

Ia dibentuk atas pelbagai sebab:

 • patologi cakera intervertebral;
 • osteochondrosis;
 • spondylolisthesis;
 • penyakit organ-organ yang terletak di pinggul;
 • jangkitan dan kerosakan serat saraf yang berkaitan dengan faktor toksik;
 • gangguan metabolik;
 • perubahan degeneratif di dalam sendi.

Kesakitan di kawasan yang ditetapkan juga boleh berlaku akibat kecederaan ligamen, yang berlaku semasa kejutan langsung atau semasa jatuh, memerah, lebam. Klinik di negeri-negeri tersebut adalah multisimptomatik. Gambar penyakit ini boleh berubah dengan cepat, jadi penting untuk mencari bantuan dari ahli traumatologik secepat mungkin.

Untuk mengetahui jenis penyakit, doktor menjalankan tinjauan. Adalah penting untuk dia tahu:

 • Apabila kesakitan berlaku: pada waktu pagi atau petang semasa rehat, apabila beban meningkat atau apabila pergerakan berlaku.
 • Berapa lama rasa sakit berlangsung: secara berkala atau secara kekal, sama ada ubat penahan sakit membantu untuk membuangnya.
 • Apakah intensiti kesakitan pada skala 1 hingga 10 mata.
 • Apakah sifat sensasi: sakit, kusam, memotong, tajam.
 • Apakah dinamika kesakitan: berkurang, bertambah, stabil.

Selepas tinjauan, doktor akan cuba menilai mobiliti sendi sacroiliac dan mengesan pelanggaran. Untuk melakukan ini, dia akan meminta pesakit untuk melakukan pergerakan tipikal alat ligamentous, mengambil beberapa langkah, memeriksa kemungkinan amplitud sendi pinggul.

Dengan keradangan ligamen, fungsi sendi sacroiliac tidak terganggu. Pengalaman pesakit dinyatakan sakit kesakitan yang berterusan. Dalam bidang keradangan, bengkak dibentuk, yang bertahan lama dan tidak hilang, walaupun terapi dilakukan. Terdapat peningkatan suhu kulit di kawasan berasingan.

Apabila ligamen itu koyak, pesakit mengalami sakit akut pada masa kecederaan tersebut. Di tapak luka, kemerahan kulit terjadi, edema terbentuk, batasan yang ketara fungsi sendi diperhatikan. Jika pendarahan berlaku, lebam dibentuk. Seorang doktor yang berpengalaman dapat menentukan tisu tisu oleh tenggelam. Jika ligamen sakrum rosak di dalam sendi, patologi dapat dikesan hanya dengan bantuan sinar-X, ultrasound dan pencitraan resonans magnetik.

Apabila gejala kerosakan pada peralatan ligamen dikesan, adalah penting untuk memberi pertolongan pertama kepada pesakit untuk mencegah perkembangan komplikasi dan mewujudkan keadaan untuk memulakan terapi:

 • mengatur keheningan dan kedamaian;
 • melindungi anggota badan dari tekanan;
 • memberikan kaki kedudukan yang dibangkitkan;
 • memohon sejuk ke tempat yang sakit;
 • pembalut;
 • mengambil ubat kesakitan.

Tindakan sedemikian akan membantu memberi rehat kepada kawasan yang rosak, mengurangkan lebam, keradangan dan sakit, dan memperbaiki aliran keluar vena.

Untuk penyembuhan lengkap ligamen yang rosak, perlu membuat diagnosis yang tepat dan mencari rawatan yang tepat. Asas rawatan keseleo adalah penggunaan pembalut elastik dan penggunaan ubat-ubatan nonsteroid anti-inflamasi. Pemulihan penuh berlaku dalam sepuluh hari. Apabila ligamen rosak, pembedahan ditunjukkan.

Anatomi dan fungsi ligamen sacroiliac dan lain-lain

Sacrum adalah seksyen besar dari ruang tulang belakang yang mengambil bahagian dalam pembentukan pelvis, yang merupakan lokasi lampiran sejumlah besar ligamen (termasuk lapisan dan organ-organ dalaman) dan otot. Sakrum terdiri daripada lima vertebra terbesar, bersatu bersama, menyerupai piramid dengan pangkalan menunjuk ke atas. Patologi rantau sakral paling sering tidak dikaitkan dengan penyakit struktur tulangnya, tetapi dengan patologi alat ligamen, otot dan serat saraf. Seterusnya, anda harus mempertimbangkan ligamen utama tulang belakang sakral dan peranan mereka dalam pembangunan kesakitan penyetempatan ini.

Lokasi dan fungsi ligamen sakrum

Bersama Sacroiliac - gabungan antara sacrum dan tulang iliac, yang memainkan peranan yang besar dalam menghubungkan ruang tulang belakang dengan cincin pelvis. Apa-apa kegagalan dalam fungsinya boleh menyebabkan kemudaratan serius kepada seseorang dan menjejaskan kesihatannya. Sendi itu tidak aktif, hanya untuk alasan yang membolehkan anda mengekalkan kedudukan menegak badan, jumlah pergerakan di dalamnya adalah kira-kira 10 darjah. Kesan relatif ini disediakan hanya oleh alat ligamen dan otot, jadi bebannya jatuh.

Ligamen di antara permukaan artikul ileum dan sakrum disebut sacroiliac.

Daripada mereka mengeluarkan:

 1. Ligamen saoskopi interosseous (selepas ini dirujuk sebagai CPS). Pendek, kuat, terletak di antara umbi Ilium dan sakrum. Fungsi mereka adalah untuk memegang kedudukan tulang yang dikehendaki dan mewujudkan paksi putaran.
 2. Corsal (posterior panjang dan pendek) dan ventral (anterior) CPS. Mereka adalah ligamen tambahan yang menguatkan sendi ini, membolehkan anda membuat putaran kecil.

Di samping itu, menguatkan sendi juga menyediakan ligamen ili-lumbar. Ia berjalan dari puncak iliac ke proses spinous vertebra lumbar kelima. Secara umum, semua ligamen ini tidak membenarkan struktur tulang "hang out".

Tulang pelvik juga dihubungkan dengan sacrum dengan bantuan ligamen yang berpanjangan dan ligamen sacroiliac (lihat gambar di bawah). Tudung yang menyebarkan dari sacrum ke spina ischiadica, sacrum-knoll dari sacrum ke tubch ischii. Ligamen ini mengehadkan dua bukaan (sciatic besar dan kecil) di mana bundle neurovaskular keluar dari rongga pelvis.

Di samping itu, terdapat juga ligamen sacrococcygeal yang menghubungkan segrum dan segmen coccygeal.

Bekalan darah ligamen sakramum terbuat dari lumbar, iliopsoas, dan arteri sacral luar. Darah Venous dibebaskan ke dalam urat dengan nama yang sama. Kelenjar getah bening memasuki nodus ileal dan lumbar melalui saluran limfa, kapsul artikular dijumpai di belakang dan sacrum oleh cawangan-cawangan plexus.

Fungsi utama ligamentum sacrum adalah untuk memastikan lampiran yang boleh diandalkan antara tulang belakang sakral dan tulang pelvis. Ligamen tulang belakang, bersama-sama dengan tendon dan otot, bertanggungjawab untuk fleksibiliti yang boleh dipercayai dari seluruh sistem tulang belakang dan memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap segala macam kecederaan, termasuk regangan yang berlebihan dan lenturan.

Punca kesakitan di kawasan sakral

Doktor memanggil rasa sakit di sacrodinia kawasan sakrum. Ketidakselesaan di kawasan tulang belakang ini bukan penyakit yang berasingan, tetapi hanya satu gejala yang berlaku untuk pelbagai sebab:

 • penyakit degeneratif tulang belakang dengan gejala neurologi: osteochondrosis, herniasi cakera intervertebral, spondylolisthesis, osteoarthrosis sendi faset tulang belakang;
 • kecederaan, regangan atau pecah ligamen;
 • neuralgia dari plexus lumbosacral dan struktur saraf yang meluas daripadanya;
 • penyakit organ pelvik yang menerima pemuliharaan dari plexus lumbosacral, dan komplikasi mereka - ginekologi, urologi, serta buasir, proctitis, proctosigmoiditis dan penyakit lain di rektum;
 • jangkitan dan kerosakan toksik kepada gentian saraf;
 • patologi sendi sacroiliac (arthrosis, sacroiliitis, disfungsi KPS);
 • ligamentosis, kalsifikasi ligamen akibat proses degeneratif;
 • gangguan metabolik - alkohol, kencing manis, dsb.

Sekiranya kesakitan di kawasan lumbosacral atau sacral-coccygeal, pesakit harus menjawab soalan-soalan diagnostik yang berikut:

 1. Apabila rasa sakit berlaku: berehat, pada waktu malam semasa tidur, atau di bawah beban, pergerakan. Dalam penyakit organ pelvik, kesakitan tidak dikaitkan dengan pergerakan, tetapi mungkin untuk berinteraksi dengan fungsi fisiologi, seks, haid (pada wanita).
 2. Berapa lama rasa sakit berlangsung: secara berterusan atau berkala, yang membantu mengurangkannya (pil, postur tertentu).
 3. Apakah intensiti kesakitan, dan sifatnya. Kesakitan boleh menjadi akut, kusam, sakit, pisau, sakit diberi nilai pada skala 0 hingga 10.
 4. Apakah dinamika kesakitan: bertambah, berkurang, stabil.
 5. Sebagai tambahan kepada kesakitan, adakah mungkin untuk mengesan pelanggaran mobiliti dalam sacrococcygeal, sendi sacroiliac, di rantau lumbosacral? Bergerak tipikal? Adakah berjalan sukar, pergerakan menghalang pada sendi pinggul?

Terdapat ujian tambahan untuk menilai fungsi struktur sakral dan saraf.

Terdapat banyak punca kesakitan di bahagian sakral, dan hanya seorang doktor yang dapat menubuhkan yang benar. Oleh itu, pada gejala pertama, anda harus segera berjumpa pakar untuk mengelakkan akibat yang lebih serius dan tidak boleh diperbaiki.

 1. Anatomi manusia. M.G. Moscow, Medicine, 1985;
 2. Atlas anatomi manusia. Marysaev V.B. RIPOL Classic, 2006;
 3. Anatomi manusia. Sapin M.R. 2001.