Utama / Pemulihan

Anatomi tulang belakang lumbosacral

Tulang belakang adalah sistem yang kompleks di mana fungsi organ dalaman, dan seseorang boleh berjalan lurus. Setiap jabatan melaksanakan fungsinya dan mempunyai struktur tersendiri. Bagaimana tulang belakang lumbosacral, apakah ciri-ciri struktur dan tujuan fungsinya? Mari kita cuba untuk memikirkannya bersama.

Ciri-ciri anatomi

Struktur lumbosakral diwakili oleh lima vertebra dengan penomoran L1-L5. Terdapat juga struktur tulang, kapsul sendi, ligamen, tendon, tisu otot, ujung saraf dan saluran darah. Di antara vertebra ada cakera yang memberikan bantalan tulang belakang. Dua vertebra dalam kombinasi dengan ligamen dan otot membentuk satu unit berfungsi.

Badan vertebral mempunyai busur yang saling terhubung dan membentuk sendi dari proses. Proses ini melibatkan ligamen yang menentukan tahap keupayaan motor, serta otot. Titik utama lampiran tisu otot adalah dua proses melintang dan satu spinous.

Rajah rantau Lumbosacral

Kord tulang belakang berakhir pada vertebra lumbar kedua. Dia masuk ke benang akar tipis, keluar secara berpasangan melalui lubang intervertebral. Tulang belakang terus melalui cawangan menjadi tisu lembut. Di dalam cakera intervertebral tidak ada ujung saraf. Tetapi pada masa yang sama cakera adalah salah satu komponen terpenting dari tulang belakang.

Dalam kebanyakan kes, simptom-simptom kesakitan pada bahagian bawah menunjukkan kerosakan pada cakera (hernia, penonjolan, penurunan ketinggian). Pada permulaan perubahan degeneratif di dalamnya, keseluruhan bahagian tulang belakang rosak, mungkin ada akibat yang serius jika kord rahim rosak.

Peranan dan fungsi dalam badan

Plexus lumbosacral sangat kuat dan tahan lasak, kerana fungsi utamanya adalah untuk melindungi kord rahim dan akar dari kerosakan. Juga, pinggang terus memuatkan beban seluruh tubuh, mengambil bahagian dalam semua pergerakan, semasa sukan itu dapat menahan beban yang luar biasa. Dengan semua kekuatan jabatan ini, loin tetap sangat fleksibel dan elastik, mudah alih, memberikan lenturan, pergerakan putaran, regangan.

Arka proses melindungi kord rahim, yang terletak di dalamnya. Pengekalan arka bertanggungjawab ke arah pergerakan tulang belakang, dan ligamen mengawal pergerakan vertebra. Tisu otot bertanggungjawab untuk kestabilan, serta pergerakan di belakang. Oleh kerana itu, seseorang dapat menyimpang dan membungkuk batang di bahagian perut ke depan.

Struktur terperinci

Seterusnya, kami mempertimbangkan lebih terperinci setiap elemen struktur rantau lumbar - tulang, sendi, cakera, ligamen, tisu otot, pemuliharaan dan bekalan darah. Kerja kompleks mereka menyediakan fungsi seluruh jabatan rabung.

Tulang

Tulang vertebra terdiri daripada tiga unit struktur - badan, peti besi saraf, yang melindungi ujung saraf, dan proses (spinous, melintang). Keistimewaan tulang belakang belakang adalah ketiadaan tepi tepi. Di kawasan ini, Taurus adalah yang paling berkuasa, kerana ia dapat menahan beban yang besar. Dan secara beransur-ansur, setiap vertebra seterusnya meningkatkan saiz, yang menunjukkan peningkatan tahap beban.

L5 terakhir adalah yang paling berat, ia mempunyai proses spinus terpendek dan transversal terluas. Struktur unit rabung mengandungi dua kaki, dua membran, tujuh proses (spinous, empat artikular dan dua melintang), diikat dengan sendi, ligamen.

Ada satu perkara seperti vertebra lumbosakral peralihan - ini adalah perkembangan anomalus dari peralihan pinggang ke sakrum. Proses transversal tulang belakang tulang belakang yang terakhir dengan tulang rusuk ikal dari sakrum disebabkan oleh kemunduran cakera antara vertebra. Akilasi unilateral menyebabkan perkembangan scoliosis.

Tulang belakang sakrum hingga usia 18 tahun tumbuh bersama ke dalam keseluruhan tulang, yang membolehkannya menahan beban yang ketara apabila seseorang itu tegak. Ia mempunyai bentuk segi tiga, asasnya diarahkan ke atas, dan bahagian atas ke arah tailbone. Pusingan lumbar terakhir dengan pangkal sacrum membentuk sudut yang menonjol ke hadapan. Di sepanjang tulang terdapat jejak dari lima vertebra akrilik, atau sebaliknya, proses spinous.

Artikulasi

Di tulang belakang, sendi terbentuk dari badan-badan vertebra yang bersebelahan, ditutup dengan bola tulang rawan hyaline dan cakera intervertebral dengan cecair sinovial. Gabungan ini dinamakan simfisis. Sendi-sendi antara proses dari vertebra bersebelahan (atas dan bawah) dipanggil segi atau panjang. Terima kasih kepada mereka, fungsi lenturan dan ketegangan, dalam tahap kecil putaran.

Dalam bahagian sakral adalah sendi sacroiliac, yang menghubungkan kawasan dalaman ilium dan badan sakrum. Sendi ini adalah ketat dan tidak aktif, dengan jurang yang hampir tidak wujud di sendi. Di permukaan tulang sakral terdapat lapisan hyaline tebal rawan, dan pada tulang iliac - sejenis nipis, berserabut.

Dan sambungan terakhir kawasan ini menghubungkan badan vertebra sakral dengan tulang belakang pertama. Dipanggil sendi sacrococcygeal. Ciri utamanya ialah cakera intervertebral dengan rongga lanjutan.

Cakera Intervertebral

Unit struktur - teras gelatin di tengah, lendir di sekitar serat teras dan kolagen di dalamnya. Komponen dalaman dikelilingi oleh cincin berserabut (membran tulang rawan). Cincin ini terdiri daripada tiga komponen - luaran, tengah dan dalaman dengan ligamen. Mereka dilekatkan pada anak lembu.

Ketinggian cakera adalah satu perempat ketinggian vertebra. Disk intervertebral melakukan fungsi susut nilai di rabung, mempromosikan pergerakan unit struktur dan menghalang kerosakan pada tulang rawan dan tulang.

Bungkusan

Peralatan ligamentous rabung sangat maju, kerana ia bertanggungjawab untuk fungsi memperbaiki tulang. Terdapat jenis ligamen seperti:

 • Anterior - sambungkan serat luar cincin cakera dan bahagian tengah badan vertebra, memperluas ke bawah tiang. Fungsi ini adalah untuk menghadkan peregangan tulang belakang.
 • Belakang - dari belakang badan dan cakera, dalam ligamen lumbar lebih sempit daripada di bahagian lain. Fungsi utamanya ialah untuk membataskan lenturan tiang.
 • Supraspinatum memegang hujung proses spinus vertebra dari L1 hingga L3.
 • Interswitch - menghubungkan proses spinus dari pangkalan ke bahagian atas.
 • Mezhgovye - sambungkan ligamen interstisal dan sendi facet. Mereka adalah sebahagian daripada dinding posterior terusan di tulang belakang. Ligamen membentang, menyesuaikan selekoh dan ketidakselesaan tulang belakang.
 • Intertransverse - terletak di antara proses melintang, mengawal cerun sisi.
 • Ilium - keluar dari vertebra lumbal terakhir ke permukaan posterior puncak iliac. Mengambil bahagian dalam penstabilan lumbar.

Tisu otot

Otot-otot rantau lumbar diwakili oleh empat jenis gentian:

 • Penyambung - di bahagian bawah pinggang, ini adalah satu otot lurus yang menyokong belakang, di bahagian belakang pinggang, ia dibahagikan kepada tiga tiang: iliolat, yang paling lama dan otot-otot tulang belakang. Mereka terletak di belakang saluran tulang belakang, dari tendon lebar antara sacrum, proses spinosa dan puncak iliac. Otot terpanjang memasuki tengkorak, tulang rusuk datang ke tulang rusuk dan proses melintang leher terakhir leher. Otot terletak hampir sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang dan bertanggungjawab untuk meluruskan dan menyokong.
 • Flexor anterior adalah kumpulan otot luaran (ileo-pectoral) dan dalaman (femoral-spinal). Kumpulan pertama adalah abdominis rektum, otot perut serong luaran, otot perut dalaman dan melintang. Kumpulan kedua adalah lumbar dan iliac yang besar.
 • Lenturan sisi - serong, perut dan otot persegi melintang. Kerana pengurangan pada satu sisi otot terakhir berlaku lenturan sisi pinggang dan meningkatkan tulang iliac.
 • Pemutar - fungsi putaran disediakan oleh otot yang mempunyai arah serong. Semakin kuat arah, semakin besar amplitud putaran. Semua gentian otot flexens sisi dan sisi mempunyai serong serong. Terdapat juga sekumpulan otot salib, yang berfungsi bersama untuk meregangkan lajur. Tetapi dengan penguncupan satu pihak, mereka membenarkan pergerakan putaran. Ini termasuk - otot separa biasa, partitioned dan rotator.

Pemuliharaan dan bekalan darah

Bekalan darah ke rabung disebabkan oleh arteri dan urat. Di sebelah vertebra L1 - L4 adalah arteri dwi. Mereka dipasangkan dan terletak di sisi setiap vertebra di sebelah saluran intervertebral. Dari arteri adalah rangkaian cabang:

 • periosteal dan khatulistiwa - membekalkan badan vertebra dengan mikroelement;
 • tulang belakang - masuk ke kanal antara vertebra, mereka dibahagikan ke depan dan belakang. Bertanggungjawab terhadap kesejahteraan badan, arka, saraf tunjang.

Dari arteri di atas adalah menurun dan arus menaik, yang disambungkan ke cawangan peringkat lain di belakang. Vena terletak selari dengan arteri dan membentuk plexus dalaman dan luaran. Vena basal-vertebral terletak di kawasan vertebra, bermula pada permukaan posterior dan mengalirkan ke dalam plexus dalaman.

Sistem saraf diwakili oleh saraf spinal berpasangan yang meluas dari setiap vertebra. Di rantau lumbar terdapat lima pasang. Saraf mempunyai dua akar - posterior (bertanggungjawab untuk menerima isyarat), anterior (bertanggungjawab untuk menghantar isyarat). Akar membentuk batang yang meninggalkan saluran melalui pembukaan khas.

Video "Struktur tulang belakang lumbar"

Dalam video anda akan melihat dalam gambar struktur belakang dan sakrum.

Tulang belakang lumbosacral

Spine lumbosacral mempunyai beban maksimum, dan ini adalah sebab ciri-ciri struktur bahagian rabung ini. Loin terdiri daripada 5 vertebra besar, yang ditandakan oleh huruf Latin L dan angka 1-5, masing-masing. Mereka dipisahkan oleh cakera yang terdiri daripada tisu tulang rawan dan nukleus pulpa. Susut nilai struktur ini semasa berjalan, berlari dan melompat disediakan oleh pesongan fisiologi - lordosis. L5 vertebra terakhir adalah berbentuk baji kerana artikulasi dengan tulang sakrum.

Tulang belakang lumbosacral

Tidak seperti rantau lumbar, tulang sakral yang lebih rendah terbentuk dari artikulasi tetap lima vertebra, yang ditandai S1, S2, dan sebagainya, sehingga S5. Bahagian ini menyerupai piramid dan, dengan menghubungkan tulang pelvis, membentuk sejenis katil untuk organ-organ peritoneum - pelvis. Arcs vertebra di sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang membentuk saluran untuk kord rahim. Pergerakan rabung semasa kecenderungan dan kecacatan menghadkan sistem ligamen dan otot-otot rangka yang melintang. Anatomi sedemikian memastikan pemeliharaan dan kestabilan maksimum struktur tulang asas badan ini.

Rawatan penyakit tulang belakang lumbosakral pada manusia dilakukan oleh pakar dari pelbagai cabang perubatan: ortopedis, traumatologists, pakar bedah, dan pakar neurologi. Di samping itu, selalunya pelanggaran sambungan vertikal dan cakera yang terletak di antara mereka menjejaskan fungsi organ dan sistem lain. Kepada tahap yang lebih tinggi, orang selepas 40 tahun tertakluk kepada patologi seperti itu, tetapi disebabkan faktor-faktor tertentu, gangguan dalam struktur rabung juga boleh berlaku pada zaman kanak-kanak, apabila tulang belakangnya saling terhubung oleh tisu berserabut yang tidak cukup. Kekurangan cakera, postur yang lemah membawa kepada peningkatan tekanan pada sendi anggota badan dan pelbagai penyakit organ dalaman.

Penyebab umum patologi tulang belakang lumbosacral

Walaupun banyak penyakit vertebra lumbosakral, penyebab yang sama menyumbang kepada pembangunan mereka. Oleh itu, doktor tidak bosan mengulangi peranan fizikal. Hanya otot yang diperkuatkan dan terlatih dapat menyokong tulang belakang dalam kedudukan fisiologi yang betul. Karkas otot mengurangkan kemungkinan kecederaan, dan beban tetap menggalakkan peredaran darah aktif dalam ruang tulang belakang. Penyebab lain dari disfungsi lumbosacral adalah:

 • keabnormalan kongenital daripada anatomi normal tulang belakang;
 • kerosakan sendi akibat daripada proses berjangkit, penyakit autoimun;
 • menyatakan pelanggaran postur;
 • tinggal lama berterusan dalam kedudukan yang tidak selesa;
 • kaki rata;
 • kecederaan tidak sengaja yang menjejaskan vertebra conjoined tulang belakang sakral dan lumbar dan tulang ekor, atau aktiviti tetap sukan yang berbahaya;
 • penuaan fizikal yang terlalu kuat, terutamanya prestasi latihan yang tidak wajar yang berkaitan dengan pengangkat berat;
 • tinggi;
 • gangguan peredaran darah di dalam kapal di sekeliling tulang belakang;
 • berat badan berlebihan.

Pemakanan yang baik sangat penting terutama pada kanak-kanak, apabila pembentukan dan pertumbuhan tisu tulang dan rawan terjadi. Kekurangan kalsium dalam diet, unsur-unsur surih tidak boleh menjejaskan perkembangan kanak-kanak, tetapi pasti akan menyebabkan masalah tulang belakang pada masa akan datang. Oleh itu, dalam beberapa kes, mencatatkan masa yang tidak lama dari tulang belakang sakrum. Tabiat buruk (contohnya, merokok membawa kepada kekejangan saluran darah dan, sebagai akibatnya, kemerosotan bekalan darah ke saraf dan otot belakang), keadaan ekologi tidak menguntungkan mempengaruhi keadaan rabung. Tetapi semua orang menghadapi kesakitan di rantau lumbar dan sacrum pada usia tua, ini disebabkan oleh fenomena seperti displasia tulang rawan, proses degeneratif, gangguan hormon (wanita menopaus lebih mudah terdedah kepada ini).

Penyakit yang paling biasa pada tulang belakang lumbosacral

Memimpin dalam statistik patologi tulang belakang lumbosacral adalah gangguan degeneratif-dystrophik strukturnya. Kumpulan penyakit ini terutamanya termasuk osteochondrosis dan herniasi cakera (ICD code 10 M.42 dan M.51, masing-masing). Gejala klinikal mereka adalah disebabkan penipisan tisu berserabut struktur intervertebral, akibatnya vertebra dipindahkan, sarafnya dicubit, dan saluran tulang belakang dimampatkan. Penyakit yang kurang biasa di rabung di bahagian suci dan bahagian bawah adalah:

 • spondyloarthrosis (kod ICD M.47), dalam kesusasteraan asing patologi ini dikenali sebagai sindrom facet;
 • radiculitis (kod ICD M.54);
 • spondilitis (kod ICD M.45);
 • stenosis kanal tulang belakang (kod ICD M.48);
 • neoplasma di rantau tulang belakang (contohnya, sista arachnoid, kesan kista perineural, sista cerebrospinal, hemangioma);
 • keabnormalan kongenital (myelodysplasia, dsb.).

Pelanggaran terhadap struktur tulang belakang berlaku semasa pembentukan tumor jinak dan tumor malignan. Di samping itu, rabung sering menjadi sasaran untuk metastasis kanser. Motril vertebra belakang belakang sering mengalami pelbagai kecederaan, keseleo. Lebih-lebih lagi, lebam coccygeal sangat biasa, yang entah bagaimana mempengaruhi keadaan sakrum dan struktur yang terletak di atas.

Kaedah diagnosis patologi tulang belakang lumbosacral

Dalam kes-kes di mana sakit di tulang belakang lumbosacral mengambil kursus yang berlarutan, pertama sekali tidak memasukkan punca khususnya. Dalam kes ini, perhatian khusus akan diberikan kepada pengenalpastian penyakit yang mempunyai prognosis yang serius dan memerlukan rawatan segera, sebagai contoh, tumor primer atau sekunder. Tanda-tanda tertentu dalam ujian darah, serta data pemeriksaan manusia, menunjukkan diagnosis sedemikian. Ini adalah:

 • sakit belakang dan aktiviti motor tidak berkaitan;
 • penyetempatan kesakitan tidak standard, sebagai contoh, bahagian atas tulang belakang lumbar;
 • kehadiran tumor malignan dalam sejarah atau keluarga terdekat;
 • berat badan;
 • simptom neurologi umum.

Proses diagnostik tidak lengkap tanpa pemeriksaan X-ray tulang belakang (spondylography). Biasanya mengambil gambar unjuran lurus, belakang dan sampingan. X-ray dalam unjuran serong adalah perlu untuk memeriksa dan menggambarkan sendi, dan ketidakstabilan cakera juga boleh dilihat pada spondylogram, yang diambil terhadap latar belakang kecenderungan maksimum yang mungkin ke hadapan dan kendur. Biasanya, vertebra jelas kelihatan dalam gambar kawasan lumbar (mereka mempunyai bentuk segi empat tepat, saiznya naik dari atas ke bawah, tiada lengkungan), dan busur dengan proses yang meluas dari mereka.

Di sisi paparan, cakera jelas dibezakan, ketinggiannya. Abnormaliti biasanya menunjukkan perubahan degeneratif dalam struktur tisu berserabut. Gambar juga harus jelas artikulasi sakrum dan Ilium. Ia adalah mungkin untuk menilai mobiliti segmen tulang belakang di rantau lumbar hanya pada radiografi ketika melakukan ujian fungsional.

Gambaran yang lebih terperinci diperoleh pada lapisan lapisan demi lapisan yang diambil menggunakan kaedah CT (tomografi dikira sinar-X) atau MRI (pengimejan resonans magnetik). CT memberikan gambaran lengkap mengenai ciri-ciri struktur luasan tulang belakang, pemampatan kemungkinan terusan tulang belakang, keadaan sendi dan cakera tulang belakang. Di samping itu, kaedah seperti ini membolehkan anda untuk mengelakkan peperiksaan x-ray yang kompleks dan tidak selamat dengan pengenalan agen kontras. Jika anda mengesyaki kekurangan kalsium yang berterusan, lakukan ultrasound khas tulang yang dipanggil densitometry. Teknik ini membolehkan kita untuk menganggarkan ketumpatan tisu tulang dan penentangannya terhadap pelbagai jenis beban.

Prosedur diagnostik tambahan

Dalam sesetengah kes, ia bukanlah penyakit tulang belakang yang menyebabkan patologi organ-organ dalaman, tetapi, sebaliknya, disfungsi pelbagai sistem menyebabkan kesakitan refleks di rantau lumbar dan sacrum. Oleh itu, satu perkara yang perlu untuk memeriksa pesakit ialah imbasan ultrasound rongga perut, penilaian kerja buah pinggang, saluran gastrointestinal, dan sistem pembiakan. Hasil ujian darah menunjukkan lesi peradangan pada sendi vertebra. Sebagai contoh, peningkatan ESR dalam kombinasi dengan demam dan sakit di bahagian belakang mungkin menunjukkan proses autoimun.

Juga, para doktor mencatatkan bahawa scoliosis atau manifestasi patologi lordosis dan masalah dengan sistem kardiovaskular dan pernafasan berkait rapat. Ini sangat khas remaja. Pesakit dengan patologi tulang belakang juga perlu berunding dengan pakar neurologi. Doktor menaksir keterukan refleks tendon, mungkin paresis atau lumpuh pada otot anggota badan. Aktiviti otot tulang belakang dan ganglia bersebelahan boleh dilakukan dengan electroneuromyography. Hanya selepas itu mereka memutuskan bagaimana untuk merawat lesi tulang lumbar-sacral.

Kecederaan pada tulang belakang lumbosacral

Pecah, lebam dan celah-celah badan vertebra pada tulang belakang dan tulang belakang biasanya berlaku apabila jatuh ke tulang tailbone atau secara langsung memukul bahagian belakang ini. Kecederaan sedemikian adalah sangat berbahaya, kerana mereka sering digabungkan dengan kerosakan kepada saraf tunjang, disertai dengan pendarahan dalaman yang besar, juga mungkin kelumpuhan lengkap atau paresis sebahagian dari kaki bawah. Pecah boleh terdiri daripada beberapa jenis. Ini adalah:

 • melintang, biasanya berlaku selari dengan anjakan dan untuk waktu yang lama, walaupun rawatan, disertai dengan sakit yang teruk ketika tubuh dimiringkan;
 • mampatan, adalah salah satu yang paling berbahaya kerana kerosakan pada akar saraf, inilah yang menyebabkan pelanggaran kepekaan pada badan yang lebih rendah, gangguan fungsi kencing;
 • patah tulang sakrum digabungkan dengan kerosakan pada tulang pelvis, disertai oleh sindrom kesakitan yang kuat dan memerlukan kepatuhan jangka panjang untuk rehat tidur yang ketat;
 • Kesakitan vertebral sering tidak dapat dilihat pada sinar-X konvensional, mungkin dapat dilihat sebagai kesakitan punggung atau di kawasan Ilium semasa duduk berpanjangan dalam kedudukan duduk.

Daripada manifestasi luar kecederaan belakang dan sacrum menunjukkan kemerahan dan bengkak, kadang-kadang memanjang ke kawasan jabatan coccygeal. Terdapat juga kesakitan berdenyut, yang menjadi lebih kuat apabila bergerak. Walau bagaimanapun, ia memerlukan trauma rundingan. Lebam biasa, disertai hipertropi mungkin ligamen kuning, doktor dibenarkan untuk merawat di rumah, tetapi kecederaan yang lebih serius memerlukan terapi di jabatan khusus hospital.

Agar tidak memburukkan keadaan seseorang, ia tidak boleh diserahkan, dipindahkan dari tempat ke tempat dan diangkut secara bebas ke klinik. Adalah lebih baik untuk melancarkan kawasan belakang di mana bahagian lumbar dan sakral disambungkan. Jika pesakit berbaring di perutnya, masuk akal untuk memampatkan. Bantuan lanjut dan rawatan ditetapkan mengikut budi bicara doktor berdasarkan data pemeriksaan dan gambar klinikal.

Osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis tulang belakang lumbosacral adalah penyakit yang berlaku dengan perubahan dystrophik pada tisu tulang rawan cakera. Di bawah keadaan normal, proses artikular vertebra tidak membawa beban menegak. Ia adalah cakera vertebra yang mengambil semua susut nilai dari tekanan berat kepala dan badan. Penipisan mereka membawa kepada pelanggaran statik rabung.

Sebahagian daripada tekanan diandaikan oleh otot-otot yang terletak di kawasan ini, dan sebahagiannya dikompensasi oleh anjakan vertebra. Gejala utama penyakit degeneratif-penyakit ini pada tulang belakang (disingkat DZP) adalah rasa sakit. Pada peringkat awal, sakit belakang di rantau lumbar, maka ketidakselesaan itu sangat diperkecil terhadap latar belakang pelbagai beban. Sekiranya tiada rawatan, chondrosis semakin merasakan lumbalgia.

Sindrom ini dicirikan oleh kesakitan yang teruk akibat daripada mencubit cakera intervertebral dalam kes patah cincin berserabut. Sakit belakang lumbar disertai oleh sindrom kesakitan yang kuat bahawa seseorang menganggap postur bengkok paksa. Perkembangan selanjutnya osteochondrosis sering membawa kepada saraf pincang. Dalam kes ini, dorsalgia muncul sebagai ketidakselesaan bukan sahaja di kawasan lumbar, tetapi juga di sacrum, coccyx, punggung.

Intervertebral hernia lumbosacral

Hernia tulang belakang lumbosacral adalah peringkat seterusnya osteochondrosis. Kemusnahan anulus berserat cakera berakhir dengan pecahnya dan keluar dari nukleus pulposus ke kanal tulang belakang. Dengan patologi ini, sakit biasanya mempunyai watak yang membosankan dan sakit, tetapi pergerakan tiba-tiba yang meningkatkan beban pada akar saraf menyebabkan intensifikasi. Faktor-faktor yang merangsang juga termasuk batuk, bersin, menerkam, membongkok ke hadapan, mengangkat kaki lurus.

Untuk ciri neuralgia lumbosacral hernia. Kesakitan merebak dari tulang belakang ke mana-mana bahagian kaki, abdomen bawah. Seringkali, mencubit vertebra disertai dengan ketidakselesaan, kebas kelamin anggota badan, dan buang air kecil secara sukarela. Dalam sesetengah kes, kesakitan diselaraskan hanya pada jari kaki, sendi buku lali, paha dalaman.

Spondyloarthrosis

Osteoarthritis tulang belakang lumbosakral adalah penyakit yang berlaku dengan perubahan degeneratif pada tulang rawan, tulang tulang dan ligamen di sekitarnya. Otot berdekatan juga terlibat dalam proses ini. Patologi seperti biasanya berkembang pada usia tua (diagnosis ini dibuat oleh hampir 80% daripada pesakit yang berusia lebih dari 60 tahun), peningkatan risiko dengan kehadiran faktor-faktor predisposing seperti kelengkungan tulang belakang (kyphosis, lordosis, scoliosis). Spondyloarthrosis jarang berlaku dalam bentuk terpencil. Penyakit ini biasanya digabungkan dengan osteochondrosis dan patologi dystrophic lain dari ruang tulang belakang.

Ciri-ciri sindrom facet termasuk kesakitan terpencil, yang disetempat secara eksklusif di rantau lumbar. Tidak seperti luka lain cakera, ia tidak memberi pada anggota badan dan tidak menyebabkan paresis otot. Pesakit biasanya mengadu kekejangan pagi dan kerap di sendi vertebra. Gejala-gejala ini hilang 30 hingga 60 minit selepas terbangun.

Penyakit tulang belakang lumbosacral

Penyakit tulang belakang lumbosakral berkembang akibat proses penuaan yang tetap, dan gaya hidup yang tidak betul dan kecederaan meningkatkan kemungkinan kejadian mereka. Selalunya, patologi ini dikaitkan dengan pemusnahan rawan - cakera intervertebral dan sendi facet. Untuk menangani masalah tersebut, tidak cukup untuk menggunakan ubat-ubatan, anda perlu menukar gaya hidup anda - mulai bergerak lebih banyak, beralih kepada makanan yang sihat dan kehilangan pound tambahan itu.

Sebabnya

Penyakit di kawasan lumbosacral rabung sangat biasa. Ini kerana bahagian tulang belakang ini sentiasa terjejas oleh pelbagai beban, dan, tidak seperti vertebra toraks, ia tidak dilindungi oleh apa-apa. Lumbar vertebra menahan berat ketika berjalan, dan beban di sacrum berkurangan apabila seseorang sedang duduk. Penyakit berkembang disebabkan oleh faktor risiko seperti itu, berat badan berlebihan, tenaga fizikal yang hebat, pergerakan secara tiba-tiba, kesan traumatik.

Dalam kebanyakan kes, penyakit di bahagian belakang yang lebih rendah dikurangkan kepada masalah seperti osteochondrosis. Dalam keadaan penyakit ini, cakera intervertebral secara perlahan tetapi pasti cacat. Mampatan akar saraf, pembentukan osteofit (pertumbuhan tulang), protraksi hernia dan protraksi menjadi komplikasi.

Rawan meninggal dunia akibat fakta bahawa peredaran darah dan proses metabolik dalam tisu berdekatan merosot, di mana sendi dan makanan. Akibatnya, keadaan kedua-dua sel tulang dan vertebra bertambah buruk. Termasuk mengalami perubahan negatif dan menimbulkan vertebra dari sakrum. Kerosakan cartilaginous, dan kemudian tisu tulang belakang dan sacrum adalah proses semula jadi. Tidak dapat dielakkan kerana penuaan dan kecederaan kecil berterusan yang kami tunduk kepada punggung bawah kami. Walau bagaimanapun, proses degeneratif-dystrophic, walaupun tidak dapat dipulihkan, boleh diperlahankan dengan mengubah cara hidup.

Faktor risiko utama adalah beban pada cakera intervertebral dan sendi facet. Apabila seseorang mengangkat banyak berat badan, bebannya tidak merata di sepanjang tulang belakang, dan hanya vertebra lumbosakral mengambil sebahagian besarnya.

Di samping itu, anda berisiko mendapat masalah dengan bahagian lumbosacral tulang belakang, jika dalam hidup anda terdapat:

 • Kurangnya aktiviti motor. Orang moden menghabiskan sebahagian besar masa mereka di belakang skrin komputer. Dalam keadaan ini, otot yang biasanya akan menyokong bahagian bawah dan sacrum akan lemah. Selain itu, dengan sendirinya, duduk yang berpanjangan menimbulkan tekanan yang berlebihan di kawasan tulang rawan;
 • Terlalu banyak tekanan pada bahagian bawah. Masa ini menyentuh mereka yang berminat dengan rekod sukan dan yang bekerja keras secara fizikal. Untuk mengelakkan kesan traumatik pada rantau lumbar dan sakrum, adalah wajar untuk menggunakan alat ortopedik khas. Oleh itu, pengangkat angkat menggunakan ikat pinggang sokongan tertentu;
 • Kelengkungan tulang belakang. Akibat perubahan scoliotik atau kyphotic di bahagian bawah, sendi artikular tulang belakang juga mengalami tekanan yang tidak perlu;
 • Pengagihan beban salah pada bahagian bawah belakang. Ini berlaku dalam kes di mana orang, sebagai contoh, bertahan berat dengan satu tangan;
 • Flatfoot. Penyakit ini juga membawa kepada hakikat bahawa apa-apa beban tidak betul memuat tulang belakang;
 • Kesan traumatik dan komplikasi mereka. Ini adalah kecederaan yang serius, seperti patah pinggang atau sakrum, serta kecederaan ringan, seperti keseleo otot. Orang yang mengalami kecederaan yang "tidak serius" sering kali mengubati diri sendiri dan akhirnya membawa diri mereka menjadi lebih teruk pada masa depan. Dan kerosakan mekanikal yang serius dalam banyak kes menarik jejak sepanjang hayatnya;
 • Diet tidak sihat dan pound tambahan. Cakera intervertebral punggung bawah amat memerlukan proses metabolik yang biasa. Makanan berlemak, asin dan manis mempunyai kesan negatif kepada mereka. Di samping itu, kelebihan berat badan, yang diperoleh hasil daripada penggunaan produk tersebut, adalah beban luar biasa yang berterusan di rantau lumbosacral.

Jangan lupa bahawa majoriti penyakit lumbosacral - sebahagian semula jadi proses penuaan. Peredaran darah tisu cartilaginous semakin memburuk, tulang bawah belakang belakang berkurang dari dalam. Semua ini tidak dapat dielakkan, tetapi anda boleh melambatkan penampilan deformasi umur tersebut.

Dalam penyakit tulang belakang lumbosacral, gejala sering mempunyai sifat yang sama. Sensasi menyakitkan muncul, pergerakan dan kepekaan merosot. Memelihara organ-organ dalaman rantau pelvis, otot-otot kaki bawah yang lebih rendah sebahagiannya disekat.

Osteochondrosis dan komplikasinya

Dalam osteochondrosis lumbosacral, tisu tulang rawan intervertebral adalah cacat. Ia kering, berhenti menjadi elastik. Akibatnya, tulang-tulang tulang belakang memerah, dan ia, seperti lekuk yang bengkok, mula mengubah bentuknya di bawah pengaruh beban.

Dalam proses degeneratif-dystrophik cakera intervertebral, pesakit mengalami sindrom kesakitan, dan mobiliti di rantau lumbar terjejas. Di samping itu, jika mampatan saraf telah berlaku, gejala berikut dapat dilihat:

 • Kaki paralet: rasa kebas dan rasa "goosebumps";
 • Disfungsi organ panggul;
 • Dalam sesetengah kes, ketidaksinian urin dan najis;
 • Meresap ke bahagian bawah badan.

Spondylosis Lumbosacral

Apabila cakera intervertebral tidak menahan beban, ketinggiannya sering berkurangan. Akibatnya, tulang vertebra mula menyentuh satu sama lain, mengalami geseran. Daripada tisu tulang yang cacat, tubuhnya tumbuh baru, dan lebihannya terbentuk dalam bentuk duri pada sisi vertebra. Duri ini melihat secara langsung ke arah sendi cartilaginous, dan secara semulajadi, mereka lebih trauma.

 • Lihat juga: Spondylosis tulang belakang lumbar.

Sebaliknya, pemusnahan cakera dipercepatkan, geseran di antara vertebra meningkat lebih banyak - ubah bentuk ditutup dalam bulatan.

Kemungkinan komplikasi neurologi osteochondrosis disebabkan oleh pemampatan akar saraf meningkat. Sindrom nyeri semakin kuat, mobiliti semakin bertambah buruk.

Penonjolan lumbar

Cakera intervertebral pinggang terdiri daripada membran berserat padat di luar dan teras teras pulpa di dalamnya. Bersama-sama mereka membentuk struktur elastik yang memberikan mobiliti tulang belakang. Kerana osteochondrosis, mereka kering, kehilangan sifat elastik mereka. Di bawah beban, mereka menukar bentuk, dan sebahagian daripada bulatan membran berserabut.

Membengkokkan disebut sebagai penonjolan. Tisu kartilaginus, yang telah melampaui batas fisiologinya, boleh mencubit saraf dan, oleh itu, menyebabkan semua gejala yang tidak menyenangkan - paresthesia, sakit, kekakuan.

Tetapi bahaya utama bantahan belakang adalah terletak pada hakikat bahawa bahagian yang dikeluarkan dari anulus mungkin tidak dapat menahan tekanan vertebra dan lusuh di bawah beban. Dalam keadaan ini, pulpa akan keluar melalui jurang yang terbentuk, dan hernia dari pinggang akan terbentuk.

Hernia lumbar

Apabila integriti membran berserabut berlaku, pulpa lembut sebahagiannya meninggalkan ruang cakera. Selalunya dalam kedudukan ini, akar saraf pada bahagian belakang yang lebih rendah mula mengalami mampatan yang teruk. Untuk mengatasi rasa sakit, badan akan mengurangkan otot-otot lumbal.

 • Lihat juga: Pelanggaran terhadap statik tulang belakang lumbosacral.

Gejala neurologi berlaku. Kepekaan pada ekstrem yang lebih rendah bertambah buruk, kerja organ panggul terganggu. Sakit di kaki.

Hernia juga berbahaya kerana hakikat bahawa jika ia diarahkan ke belakang (dorsal), ke arah terusan tulang belakang, maka stenosisnya boleh terjadi (menyempit). Akibatnya, saraf tunjang akan mula mengalami mampatan. Ini boleh membawa pesakit untuk terus menjalani kerusi roda untuk kehidupan akibat lumpuh. Untuk mengatasi hernia dan untuk mengelakkan akibat yang serius, seringkali perlu untuk campur tangan pembedahan. Dalam kes hernia dorsal, ia amat perlu, tetapi juga rumit oleh penyetempatan spesifik keluar pulpa.

Lumbalgia

Lumbodynia dalam ubat dipanggil lumbar sakit belakang. Keadaan ini dicirikan oleh kesakitan dan kekakuan yang teruk. Pesakit tidak dapat menggerakkan badan, tenggelam atau sekurang-kurangnya meluruskan. Punca-punca lumbodynia terletak pada pengapit akar saraf pinggang. Untuk melindungi tisu saraf daripada kecacatan lanjut, otak menghantar isyarat kepada otot berhampiran untuk kontrak. Kekejangan yang kuat terbentuk, dan pesakit tidak dapat bergerak. Lumbago - mekanisme tindak balas perlindungan untuk kerosakan pada akar saraf.

Rumput lumbal lumbar rantau bukanlah penyakit bebas. Ini adalah gejala patologi lumbar biasa. Ia mungkin muncul sebagai akibat daripada protraksi, hernias, atau hanya gerakan tiba-tiba pesakit dengan osteochondrosis.

Sekiranya anda ditimpa oleh keadaan sedemikian, jangan mula cuba untuk meluruskan. Lebih baik mengambil kedudukan yang selesa dan cuba untuk berehat otot anda. Cuba untuk meluruskan, hanya apabila rasa sakit di bahagian bawah akan mereda. Tahan pada titik maksimum, tetapi jangan bergerak sehingga saat ini menimbulkan kesakitan yang teruk.

Ambil ubat penahan sakit. Sekiranya anda belum dilihat oleh ahli saraf, lawati doktor. Ia mungkin perlu merawat penyakit tulang belakang lumbosacral.

Sciatica

Sciatica adalah penyakit di mana saraf sciatic mencubit dan meradang. Ia juga dikenali sebagai sciatica lumbosacral. Gejala termasuk:

 • Kesakitan yang tajam, menjadi lebih buruk jika anda duduk;
 • Menembak jika anda cuba bangkit;
 • Manifestasi yang berkaitan dengan paresthesia dari kaki bawah;
 • Sukar untuk berjalan, bengkok ke atas badan;
 • Kesakitan pinggul menyebar ke kawasan kaki.

Pada mulanya, sensasi penyakit ringan, diletakkan di kawasan pelvis dan lumbosacral. Anggota badan yang lebih rendah mula terluka. Sciatica dalam bentuk ini boleh berkembang dalam jangka panjang. Pergerakan tajam, kecederaan atau pendedahan kepada suhu rendah menerjemahkannya dari bentuk kronik ke tahap fenomena.

 • Pastikan anda baca: pertolongan pertama untuk radiculitis lumbar

Rawatan

Apabila pesakit datang ke pakar neurologi dengan kesakitan akut, tugas utama adalah untuk menghentikannya. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang analgesik dan nonsteroid digunakan. Apabila kesakitan yang tidak tertahan diberikan suntikan - blockade procaine tulang belakang. Selepas tempoh pemisahan berakhir, adalah perlu untuk berfikir tentang bagaimana untuk mencegah kambuh.

Tisu kartilaginus dan tulang tidak dipulihkan, tetapi mungkin untuk melambatkan perkembangan patologi perut, tidak membiarkan sawan menyakitkan kembali. Untuk melakukan ini, anda perlu menukar gaya hidup anda - mula bergerak lebih jauh, menurunkan berat badan, berhenti makan makanan ringan. Sebagai rawatan tambahan, prosedur urut dan fisioterapeutik akan sesuai.

Perhatikan permukaan di mana anda tidur. Untuk mengelakkan perkembangan masalah dengan pinggang, anda perlu tidur di atas katil keras sederhana. Kedua-dua salutan yang terlalu lembut dan terlalu keras memburukkan keadaan lumbar. Tilam ortopedik yang sesuai, yang sekarang banyak di pasaran.

Apakah arthrosis uncovertebral tulang belakang serviks?

Epidurit tulang belakang apa itu

Tulang tulang belakang: bagaimana untuk mengatasi penyakit ini?

Tulang lumbar dan tulang belakang

Setiap bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri anatomi sendiri, melakukan fungsi-fungsi tertentu, terdedah kepada ciri-ciri penyakit keseluruhan ruang tulang belakang, dan khusus untuk seksyen tertentu. Bahagian lumbal dan sakral tulang belakang membawa beban berat badan yang paling besar, yang membezakannya dari bahagian lain.

Semua orang tahu bahawa struktur tulang utama badan kita adalah ruang tulang belakang. Mempunyai bentuk huruf S, yang mempunyai selekoh semulajadi, ia memainkan peranan kusut, melindungi organ-organ dalam dari getaran yang berlebihan. Seiring dengan fungsi sokongan, tulang belakang terlibat dalam gerakan torso dan anggota badan. Di bahagian yang berlainan, kumpulan otot dilampirkan padanya, yang menetapkan tubuh bergerak. Juga, tulang belakang adalah wadah untuk saraf tunjang, memainkan peranan tulang tulang, melindungi dari kecederaan. Biasanya terdiri daripada 33 tulang tulang belakang, membentuk 5 bidang: leher, dada, belakang bawah, sacrum dengan coccyx.

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi tulang belakang lumbar

Jabatan ini mempunyai lima vertebra besar dalam komposisinya, menghubungkan cakera intervertebral. Bahagian terbesar adalah badan vertebra, bentuk silinder, melaksanakan fungsi sokongan. Gerbang vertebral dilampirkan kepada badan, yang, apabila disertai, membentuk lubang yang berfungsi sebagai rangka untuk saraf tunjang. Setiap tulang belakang mempunyai dua melintang dan satu proses spinous. Fungsi tumbukan ini - tapak lampiran ligamen, ikatan otot, serta proses - adalah terhad dari sambungan ekstra yang berlebihan. Antara setiap dua vertebra adalah cakera intervertebral, yang terdiri daripada nukleus pulpal dan anulus. Disc melaksanakan fungsi berikut: memainkan peranan kusyen, menghubungkan dua vertebra ke satu sama lain, membolehkan tulang belakang menyertai gerakan kompleks. Rantau lumbar mempunyai lekukan licin ke depan, yang disebut lordosis lumbar.

Fungsi tulang belakang lumbar

 • Ini adalah hubungan antara tulang belakang torak dan sacral.
 • Mempunyai fungsi sokongan, membawa berat badan bahagian atas badan
 • Ia adalah kanal tulang yang mengandungi dan melindungi bahagian akhir dari saraf tunjang - ekor kuda - satu bundle yang terdiri daripada saraf tulang belakang yang turun ke arah keluar dari kanal tulang belakang
 • Membawa batang badan dalam arah yang berbeza

Apakah fungsi yang terjejas apabila vertebra berpindah atau terdapat hernia intervertebral di antara mereka?

Lumbar vertebra dilambangkan oleh huruf Latin L dan nombor yang sama, menunjukkan bilangan tulang belakang, dari atas ke bawah: L1-L5. Pertimbangkan organ-organ dan bahagian-bahagian badan yang fungsinya terjejas oleh kehebatan tulang belakang atau hernia:
L1: kawasan abdomen, lampiran lampiran, cecum, paha atas. Boleh menyebabkan hernia usus, sembelit, cirit-birit, kolitis.

L2: rongga perut, lampiran, cecum, paha atas. Ia membawa kepada apendisitis, sakit di pangkal pahanya dan paha, terdapat kolik usus.

L3: pundi kencing, sendi lutut, alat kelamin. Disifatkan oleh sakit di sendi lutut, mati pucuk, dan gangguan kencing.

L4: kaki, kaki, prostat. Ia boleh menyebabkan sciatica, lumbodynia, sakit di sendi kolar, kaki, dan gangguan kencing.

L5: kaki, kaki, kaki. Penyebab flatfoot, kesakitan pada sendi buku lali, edema.

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi tulang belakang sakral

Ia terdiri daripada lima vertebra, yang, selepas akresi, membentuk tulang pepejal. Sehingga 25 tahun kehidupan manusia, ia adalah tulang belakang yang berasingan, tetapi pada zaman ini proses penambahan selesai, membentuk tulang berbentuk segi tiga. Di permukaan depan terdapat 4 pasang bukaan sacral yang melewati bundar neuro-vaskular. Di bahagian belakangnya ia mempunyai 5 jalur selari yang terdiri daripada proses akrilik vertebra. Pembukaan tulang belakang tulang belakang sakral selepas lekatan membentuk kanal sakral di mana saraf tulang belakang menembusi.

Fungsi tulang belakang sakral

 1. Menyambung tulang belakang, tailbone dan tulang pelvis.
 2. Membawa beban semua tulang belakang yang mengatasi.
 3. Ia adalah salah satu dinding yang membentuk saluran kelahiran yang melalui kelahiran anaknya.
 4. Membentuk saluran tulang untuk saraf tulang belakang yang sepadan.

Dalam fraktur sacrum dan kerosakan pada saraf tulang belakang yang melaluinya, pelanggaran pemuliharaan otot femur dan glutal berlaku. Ini boleh menyebabkan kesakitan di dalam sakrum.

Penyakit Lumbar dan Sacral

Mengangkut seluruh beban bahagian atas badan, bahagian lumbar dan sakral tertakluk kepada beban yang tidak masuk akal yang membawa kepada penyakit, yang menjejaskan keadaan keseluruhan organisma. Sebagai tambahan kepada muatan yang terlalu banyak, jabatan-jabatan ini, seperti yang lain, mungkin tertakluk kepada proses berjangkit, cacat, rheumatoid, onkologi dan lain-lain. Pertimbangkan beberapa contoh penyakit yang menjejaskan tulang belulang lumbal dan sakral:

 • Hernia tulang belakang
 • Osteochondrosis
 • Scoliosis
 • Radiculitis
 • Ankylosing spondylitis
 • Tumor tulang belakang
 • Fraktur Vertebral
 • Osteoporosis
 • Spondylosis
 • Myelodysplasia
 • Hipertrofi ligamen kuning
 • Malformasi kongenital (sinus dermal, pemisahan vertebra, sindrom tulang rusuk serviks, dan sebagainya)
 • Melahirkan metastasis tumor

Myelodysplasia lumbar dan sakral

Konsep ini menerangkan kecacatan kongenital saraf tunjang. Sebabnya ini adalah pelanggaran dalam tempoh pembangunan embrio. Akibat penyakit ini adalah gangguan fungsi organ pelvis dan bahagian bawah kaki: ketidaksinian urin, najis, kelengkungan kaki, refleks yang merosot, dan gangguan kepekaan di kawasan perineal. Terdapat dua bentuk penyakit: terbuka dan tertutup. Dengan bentuk terbuka di kawasan saraf tunjang membentuk sista, diagnosis yang tidak sukar. Dalam kes ini, rawatan pembedahan ditunjukkan. Diagnosis bentuk tertutup myelodysplasia adalah lebih sukar kerana ia tidak mempunyai gejala klinikal yang jelas.

Hypertrophy ligamen lumbar kuning

Ligamen kuning adalah ligamen lajur vertebral pendek yang menghubungkan dua vertebra bersebelahan. Mereka bermula dari bahagian atas dan dilampirkan kepada asas. Ciri-ciri semua bahagian tulang belakang, kecuali bahagian sakral dan coccygeal. Struktur ligamen kuning mempunyai ciri tersendiri - ia terdiri daripada sejumlah besar serat anjal. Ini memastikan kekuatan dan keanjalan mereka yang tinggi. Terhadap latar belakang pelbagai penyakit tulang belakang, pelanggaran kestabilan vertebra individu berlaku. Peralatan ligamen kolom vertebral, sebagai tindak balas kepada ini, bertujuan untuk menjaga tulang dalam keadaan stabil, dengan penebalan ligamen, yang dipanggil hypertrophy mereka. Sejak pertumbuhan ligamen berlaku di dalam saluran tulang belakang, ini membawa kepada akibat yang tidak diingini - pemampatan kord rahim. Ini membawa kepada kesakitan. Selalunya tulang belakang lumbar menderita, kerana biasanya ligamen kuning paling maju dalam segmen ini tulang belakang. Gejala hipertrofi ligamen lumbar juga kepincangan, kerana saraf tulang belakang pergi ke ekstremitas bawah yang dimampatkan, sementara berjalan disertai dengan rasa sakit, yang berkurang setelah gerakan berhenti. Sekiranya pengesanan penyakit tidak sengaja, contohnya dengan MRI, rawatan tidak dilakukan. Selalunya, rawatan patologi ini hanya terpakai apabila pesakit mempunyai aduan. Rawatan ubat termasuk terapi anestetik, anti-radang, serta ubat-ubatan yang meningkatkan peredaran darah melalui kapal. Dalam kes di mana hipertropi ligamen kuning menyebabkan ketidakupayaan, rawatan pembedahan dilakukan.

Menghargai kesihatan tulang belakang anda, terutamanya jabatan-jabatan yang, dalam erti kata literal, benar-benar menyokong anda - bahagian lumbar dan sakral. Walaupun hanya berfikir tentang postur anda semasa hari bekerja, anda boleh mengelakkan banyak penyakit tulang belakang, setiap yang mempunyai akibat yang tidak diingini.

Tulang belakang lumbosacral

Tulang belakang adalah sistem rangka yang sangat kompleks yang bertindak sebagai paksi pendukung badan dan menyediakan jalan kaki yang tegak. Ia pasti melindungi kord rahim, memastikan lokasi yang betul dan fungsi organ dalaman. Ia dilampirkan kepada semua bahagian kerangka.

Juga, tulang belakang menyediakan kestabilan statik dan mobiliti dinamik tubuh manusia. Ia terdiri daripada beberapa jabatan. Setiap daripada mereka mempunyai ciri dan fungsi strukturnya sendiri. Salah satu jabatan ini, yang setiap hari mempunyai beban besar, dipanggil tulang belakang lumbosacral.

Kandungan artikel:

Maklumat am, bahagian Kecederaan biasa

Maklumat am mengenai jabatan

Seperti dalam bahagian lain, terdapat tulang belakang di tulang lumbosacral. Bahagian anterior dan posterior dibezakan di setiap vertebra. Bahagian anterior adalah badan vertebra, struktur yang dimaksudkan untuk lipatan vertebra mudah menjadi struktur menegak.

Badan-badan membawa pukal dan menahan mampatan. Bahagian posterior adalah lengkungan yang melindungi kord rahim. Di samping itu, ia berfungsi untuk menyambung segmen motor vertebra. Di belakang arka ada proses yang berfungsi untuk melampirkan ligamen dan otot.

Setiap vertebra mempunyai 4 faset sendi, dengan cara ia berkomunikasi dengan vertebra bersebelahan. Sendi-sendi ini memberikan pergerakan ruang tulang belakang.

Hasil daripada penempatan tulang belakang, tiub berongga, yang dikenali sebagai saluran tulang belakang, terbentuk di atas yang lain dari busur. Di sinilah saraf tunjang datang dari otak. Dalam semua arah dari serabut saraf bersurai. Mereka membentuk akar saraf tulang belakang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap vertebra lumbal ke-2. Akar yang bertambah dari itu terus turun ke saluran tulang belakang dan keluar melalui foramen intervertebral.

Cakera intervertebral terletak di antara badan vertebra, yang berfungsi untuk menyatukan vertebra dan menghilangkan geseran di antara mereka. Mereka mempunyai bentuk cincin dengan bahan seperti jelly di tengah (inti). Cincin cakera terdiri daripada serat berserat elastik yang dilampirkan kepada badan vertebra. Disks ini juga melakukan fungsi susut nilai semasa pergerakan seseorang, memastikan geseran vertebra.

Sekiranya berlaku kecederaan tulang belakang atau kerap berlaku saraf tunjang tulang belakang, teras cecair boleh mengalir melalui retak anulus. Pada masa yang sama hernia intervertebral dibentuk, yang meremas akar saraf dan menyebabkan sakit.

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit JOINTS dan SPINE, pembaca kami menggunakan rawatan baru, bukan pembedahan berdasarkan ekstrak semula jadi, yang..

Oleh itu, kompleks tulang belakang anterior bertindak sebagai sokongan untuk keseluruhan badan, sementara kord tulang belakang posterior melindungi kord rahim, mengawal pergerakan vertebra, dan memegang segmen motor vertebra bersama-sama.

Segmen motor Vertebral

Segmen motor vertebra adalah bahagian tulang belakang yang dibentuk oleh 2 vertebra bersebelahan. Juga termasuk adalah peralatan ligamen vertebra, sendi mereka, cakera intervertebral dan otot paravertebral. Setiap segmen ini mempunyai 2 lubang intervertebral di mana salur darah dan akar saraf tulang belakang lulus.

Tulang lumbar mengandungi 5 segmen motor vertebra seperti itu. Segmen terakhir dibentuk oleh lumbal ke-5 dan vertebra ke-1.

Tulang belakang lumbar

Bahagian tulang belakang ini terdiri daripada 5 vertebra. Dalam beberapa kes, dengan lumbarisasi, ia mempunyai 6 tulang belakang, yang merupakan variasi dari norma. Vertebra bahagian ini dilambangkan oleh huruf Latin L dan nombor yang sepadan dengan nombor ordinal vertebra.

Ia adalah kawasan lumbar yang menyumbang kepada berat badan penuh tulang belakang. Kerana ini, tulang belakang mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Kesemuanya mempunyai bahagian sokongan yang besar, yang bertambah dari L1 hingga L5. Bukan sahaja peningkatan lebar, tetapi juga ketinggian badan vertebra.

The vertebra lumbar mempunyai proses yang paling ketara dan besar. Bahagian tengah proses melintang adalah asas rusuk, yang digabungkan dengan proses transversal yang benar dalam perjalanan evolusi. Di dasar proses ini terdapat juga proses tambahan kecil.

Proses spinus terletak hampir mendatar di belakang, hampir di peringkat badan vertebra. Hujung mereka menebal dan diarahkan ke belakang. Susunan dan struktur seperti proses ini dikaitkan dengan mobiliti tinggi tulang belakang di bahagian ini.

Secara berasingan, anda perlu memilih vertebra L5. Badan depannya lebih tinggi dari belakang dan mempunyai bentuk baji. Struktur sedemikian diperlukan untuk pembentukan lintah lordosis.

Walaupun lubang intervertebral di bahagian tulang belakang ini agak luas, di sini sindrom kesakitan paling sering diperhatikan akibat kerosakan pada akar. Ini disebabkan oleh mobiliti tinggi jabatan dan beban besar di atasnya. Pengecualian adalah vertebra ke-5. Ia adalah orang yang mempunyai pembukaan intervertebral terkecil di persimpangan dengan sakrum, walaupun pada hakikatnya saraf tulang belakang yang sama mempunyai garis pusat terbesar di antara semua saraf tulang belakang.

Tulang belakang Sacral

Tulang sacral diwakili oleh 5 tulang belakang vertebra. Mereka ditetapkan S1-S5. Bahagian vertebra jabatan tumbuh tidak lama lagi. Pertambahan bermula pada usia 14 tahun dan berakhir pada usia 25 tahun. Ia tidak biasa untuk sakrum berkembang bersama-sama dengan vertebra lumbal ke-5 hanya selepas 25 tahun.

Vertebra yang dikenali sebagai tulang sakral. Ia mempunyai bentuk piramid, menunjuk ke bawah.

Asas sakrum dengan kelebihan depannya membentuk sudut jutting ke depan bersama dengan vertebra L5. Di dasar terdapat 2 proses artikular yang diarahkan ke belakang dan sedikit ke sisi.

Masalah bersama - jalan langsung kepada kecacatan!
Berhenti bertolak ansur dengan sakit sendi ini! Tulis resipi yang terbukti dari doktor yang berpengalaman...

Di bahagian belakang tulang sakral, garis melintang dapat dilihat - tempat-tempat perpaduan vertebral. Di tepi terdapat bukaan sacral panggul di mana saraf tulang belakang keluar.

Bahagian belakang sakrum ditutup dengan 3 garis kerang. Mereka dibentuk dengan splicing asas-asas proses artikular dan spinous.

Di dalam sakrum terdapat sambungan saluran tulang belakang, yang berakhir dengan pembukaan sacral yang lebih rendah. Lubang ini penting dalam perubatan. Di sinilah blokade epidural dilakukan.

Oleh kerana struktur bahagian sakral ini, hernia intervertebral praktikal tidak timbul di dalamnya.

Jabatan Coccyx

Bahagian ini tidak digunakan untuk lumbosacral, tetapi bahagian terakhir tulang belakang. Tailbone adalah 3-5 vertebra yang diselubungi, yang telah kehilangan ciri ciri mereka. Jabatan ini tidak memainkan peranan penting dalam tubuh manusia. Rawan yang artikular dan ligamen yang bersebelahan memberikan mobiliti yang baik dari coccyx, supaya ia boleh dibelokkan semasa buruh.

Selekoh Jabatan

Tulang belakang lumbar mempunyai fleksibel ke depan, yang disebut lumbar lordosis. Dia mula terbentuk pada zaman kanak-kanak sejak awal berjalan lurus. Oleh kerana anjakan paksi beban ke belakang dari segi lenturan lumbar, putaran badan pekeliling disediakan.

Wilayah sakral mempunyai tikungan mundur. Ia dipanggil kyphosis sakral.

Keluk-keluk ini sangat penting untuk seluruh tubuh. Terima kasih kepada mereka, sifat penyusutan tulang belakang disediakan, dan jolts dilembutkan semasa berjalan dan berjalan, yang menjimatkan otak daripada kerosakan semasa pergerakan badan.

Bungkusan

Jabatan ini diperkuat dengan ligamen berikut: longitudinal posterior, supraspinatus (tidak ada pada tahap lumbar-1 vertebra sacral), betis melintang, sakral melintang, melintang iliac, tuberous sacral, coccygeal sakral, kuning, dan sebagainya.

Semua ligamen memainkan peranan yang sangat penting, kerana mereka membetulkan ruang tulang belakang dan mengawal pergerakan di dalamnya. Mereka mengehadkan batang tubuh badan ke sisi, belakang dan sebagainya, sambil memberi pampasan bagi anjakan vertebra.

Jabatan Innervation

Plexus lumbar dibentuk oleh interlacing saraf spinal lumbar I-IV. Ia menyerupai bentuk segitiga dengan tip diarahkan di sepanjang badan vertebra. Cawangan plexus lumbar ke cawangan terminal dan cagaran. Yang terakhir melakukan pemuliharaan otot quadratus dari pinggang dan otot-otot lumbar yang besar dan kecil. Cawangan terminal diwakili oleh ileal-inguinal, ileo-subkortikal, femoral-seksual, femoral, saraf obturator dan saraf kulit paha.

Plexus sakral dibentuk oleh batang lumbosacral dan 1-3 saraf sacral. Ia terletak di bawah fascia pelvis di bahagian anterior otot berbentuk pir. Plexus sakral mempunyai 1 terminal dan 6 cawangan cagaran, yang seterusnya dibahagikan kepada banyak saraf.

Penyakit dan kecederaan

Bahagian tulang belakang ini paling sering tertakluk kepada pelbagai kecederaan dan patologi. Alasan untuk ini adalah ciri fungsi jabatan. Di sinilah terdapat kebebasan pergerakan vertebra yang paling besar, yang perlu mengekalkan diri mereka sendiri jisim jabatan yang berlebihan.

Juga, jabatan ini mempunyai beban terbesar apabila mengangkat dan memindahkan beban, dengan tinggal lama dalam kedudukan duduk, ketika bekerja dalam posisi yang bengkok atau dikaitkan dengan kerap membungkuk dan memperluas, dll.

Kecederaan boleh berlaku disebabkan oleh kejatuhan yang tidak berjaya dari ketinggian, pemecahan berat (contohnya, keruntuhan bangunan), serta disebabkan oleh kemalangan. Cedera tulang belakang dalam bahagian ini sangat berbahaya, kerana ia boleh menyebabkan imobilisasi lengkap atau kematian.

Sakit di pinggang lumbal dan sakral boleh berlaku bukan sahaja kerana kecederaan. Sebabnya boleh:

 • ketidakstabilan vertebra;
 • penonjolan cakera;
 • hernia intervertebral;
 • osteochondrosis;
 • penafian;
 • kyphosis lumbal;
 • lumbago;
 • radiculitis lumbosacral;
 • sindrom facet;
 • patah tulang belakang;
 • deformans spondylosis;
 • ankylosing spondylarthrosis;
 • tumor tulang belakang;
 • osteomyelitis;
 • sciatica;
 • fibromyalgia;
 • pelanggaran akar saraf;
 • myositis, dsb.

Dalam sesetengah kes, sakit belakang tidak menunjukkan masalah dengan duri. Ini adalah rasa sakit bergerak yang disebut dalam penyakit organ-organ dalaman. Oleh itu, sekiranya kesakitan atau ketidakselesaan yang ringan di bahagian bawah, anda perlu mendapatkan bantuan daripada doktor. Berdasarkan ujian dan kajian, dia membezakan penyakit dan menetapkan rawatan yang sesuai.

Ketahui mengenai alat ini, yang tidak di farmasi, tetapi terima kasih kepada banyak orang Rusia yang sudah pulih dari rasa sakit pada sendi dan tulang belakang!

Kata seorang doktor yang terkenal

Faktor risiko untuk membina penyakit lumbosacral:

 • ciri-ciri anatomi kongenital tulang belakang;
 • memindahkan kecederaan tulang belakang;
 • berat badan berlebihan;
 • tinggi;
 • merokok;
 • pembangunan fizikal yang lemah;
 • faktor psikologi.

Pencegahan penyakit lumbar

Untuk mengelakkan penyakit lumbosacral, garis panduan berikut harus diikuti:

 • memantau postur dan posisi badan yang betul semasa bekerja dan berehat;
 • melakukan sukan: yoga, gimnastik, dan sebagainya;
 • cuba jangan memakai graviti;
 • mengelakkan draf dan hipotermia;
 • sama rata mengedarkan berat antara tangan;
 • tidur di tilam ortopedik;
 • jejak berat;
 • menghilangkan kebiasaan buruk;
 • ubah kedudukan badan sesering mungkin semasa kerja berpanjangan dalam kedudukan yang sama.

Penyakit tulang belakang lumbosakral berkembang akibat proses penuaan yang tetap, dan gaya hidup yang tidak betul dan kecederaan meningkatkan kemungkinan kejadian mereka. Selalunya, patologi ini dikaitkan dengan pemusnahan rawan - cakera intervertebral dan sendi facet. Untuk menangani masalah tersebut, tidak cukup untuk menggunakan ubat-ubatan, anda perlu menukar gaya hidup anda - mulai bergerak lebih banyak, beralih kepada makanan yang sihat dan kehilangan pound tambahan itu.

Sebabnya

Penyakit di kawasan lumbosacral rabung sangat biasa. Ini kerana bahagian tulang belakang ini sentiasa terjejas oleh pelbagai beban, dan, tidak seperti vertebra toraks, ia tidak dilindungi oleh apa-apa. Lumbar vertebra menahan berat ketika berjalan, dan beban di sacrum berkurangan apabila seseorang sedang duduk. Penyakit berkembang disebabkan oleh faktor risiko seperti itu, berat badan berlebihan, tenaga fizikal yang hebat, pergerakan secara tiba-tiba, kesan traumatik.

Dalam kebanyakan kes, penyakit di bahagian belakang yang lebih rendah dikurangkan kepada masalah seperti osteochondrosis. Dalam keadaan penyakit ini, cakera intervertebral secara perlahan tetapi pasti cacat. Mampatan akar saraf, pembentukan osteofit (pertumbuhan tulang), protraksi hernia dan protraksi menjadi komplikasi.

 • Kami menasihati anda untuk membaca: bagaimana untuk merawat osteophytes tulang belakang lumbar.

Rawan meninggal dunia akibat fakta bahawa peredaran darah dan proses metabolik dalam tisu berdekatan merosot, di mana sendi dan makanan. Akibatnya, keadaan kedua-dua sel tulang dan vertebra bertambah buruk. Termasuk mengalami perubahan negatif dan menimbulkan vertebra dari sakrum. Kerosakan cartilaginous, dan kemudian tisu tulang belakang dan sacrum adalah proses semula jadi. Tidak dapat dielakkan kerana penuaan dan kecederaan kecil berterusan yang kami tunduk kepada punggung bawah kami. Walau bagaimanapun, proses degeneratif-dystrophic, walaupun tidak dapat dipulihkan, boleh diperlahankan dengan mengubah cara hidup.

Faktor risiko utama adalah beban pada cakera intervertebral dan sendi facet. Apabila seseorang mengangkat banyak berat badan, bebannya tidak merata di sepanjang tulang belakang, dan hanya vertebra lumbosakral mengambil sebahagian besarnya.

Di samping itu, anda berisiko mendapat masalah dengan bahagian lumbosacral tulang belakang, jika dalam hidup anda terdapat:

 • Kurangnya aktiviti motor. Orang moden menghabiskan sebahagian besar masa mereka di belakang skrin komputer. Dalam keadaan ini, otot yang biasanya akan menyokong bahagian bawah dan sacrum akan lemah. Selain itu, dengan sendirinya, duduk yang berpanjangan menimbulkan tekanan yang berlebihan di kawasan tulang rawan;
 • Terlalu banyak tekanan pada bahagian bawah. Masa ini menyentuh mereka yang berminat dengan rekod sukan dan yang bekerja keras secara fizikal. Untuk mengelakkan kesan traumatik pada rantau lumbar dan sakrum, adalah wajar untuk menggunakan alat ortopedik khas. Oleh itu, pengangkat angkat menggunakan ikat pinggang sokongan tertentu;
 • Kelengkungan tulang belakang. Akibat perubahan scoliotik atau kyphotic di bahagian bawah, sendi artikular tulang belakang juga mengalami tekanan yang tidak perlu;
 • Pengagihan beban salah pada bahagian bawah belakang. Ini berlaku dalam kes di mana orang, sebagai contoh, bertahan berat dengan satu tangan;
 • Flatfoot. Penyakit ini juga membawa kepada hakikat bahawa apa-apa beban tidak betul memuat tulang belakang;
 • Kesan traumatik dan komplikasi mereka. Ini adalah kecederaan yang serius, seperti patah pinggang atau sakrum, serta kecederaan ringan, seperti keseleo otot. Orang yang mengalami kecederaan yang "tidak serius" sering kali mengubati diri sendiri dan akhirnya membawa diri mereka menjadi lebih teruk pada masa depan. Dan kerosakan mekanikal yang serius dalam banyak kes menarik jejak sepanjang hayatnya;
 • Diet tidak sihat dan pound tambahan. Cakera intervertebral punggung bawah amat memerlukan proses metabolik yang biasa. Makanan berlemak, asin dan manis mempunyai kesan negatif kepada mereka. Di samping itu, kelebihan berat badan, yang diperoleh hasil daripada penggunaan produk tersebut, adalah beban luar biasa yang berterusan di rantau lumbosacral.

Jangan lupa bahawa majoriti penyakit lumbosacral - sebahagian semula jadi proses penuaan. Peredaran darah tisu cartilaginous semakin memburuk, tulang bawah belakang belakang berkurang dari dalam. Semua ini tidak dapat dielakkan, tetapi anda boleh melambatkan penampilan deformasi umur tersebut.

 • Baca lebih lanjut mengenai penyakit lumbal.

Dalam penyakit tulang belakang lumbosacral, gejala sering mempunyai sifat yang sama. Sensasi menyakitkan muncul, pergerakan dan kepekaan merosot. Memelihara organ-organ dalaman rantau pelvis, otot-otot kaki bawah yang lebih rendah sebahagiannya disekat.

Osteochondrosis dan komplikasinya

Dalam osteochondrosis lumbosacral, tisu tulang rawan intervertebral adalah cacat. Ia kering, berhenti menjadi elastik. Akibatnya, tulang-tulang tulang belakang memerah, dan ia, seperti lekuk yang bengkok, mula mengubah bentuknya di bawah pengaruh beban.

Dalam proses degeneratif-dystrophik cakera intervertebral, pesakit mengalami sindrom kesakitan, dan mobiliti di rantau lumbar terjejas. Di samping itu, jika mampatan saraf telah berlaku, gejala berikut dapat dilihat:

 • Kaki paralet: rasa kebas dan rasa "goosebumps";
 • Disfungsi organ panggul;
 • Dalam sesetengah kes, ketidaksinian urin dan najis;
 • Meresap ke bahagian bawah badan.

Spondylosis Lumbosacral

Apabila cakera intervertebral tidak menahan beban, ketinggiannya sering berkurangan. Akibatnya, tulang vertebra mula menyentuh satu sama lain, mengalami geseran. Daripada tisu tulang yang cacat, tubuhnya tumbuh baru, dan lebihannya terbentuk dalam bentuk duri pada sisi vertebra. Duri ini melihat secara langsung ke arah sendi cartilaginous, dan secara semulajadi, mereka lebih trauma.

 • Lihat juga: Spondylosis tulang belakang lumbar.

Sebaliknya, pemusnahan cakera dipercepatkan, geseran di antara vertebra meningkat lebih banyak - ubah bentuk ditutup dalam bulatan.

Kemungkinan komplikasi neurologi osteochondrosis disebabkan oleh pemampatan akar saraf meningkat. Sindrom nyeri semakin kuat, mobiliti semakin bertambah buruk.

Penonjolan lumbar

Cakera intervertebral pinggang terdiri daripada membran berserat padat di luar dan teras teras pulpa di dalamnya. Bersama-sama mereka membentuk struktur elastik yang memberikan mobiliti tulang belakang. Kerana osteochondrosis, mereka kering, kehilangan sifat elastik mereka. Di bawah beban, mereka menukar bentuk, dan sebahagian daripada bulatan membran berserabut.

 • Lihat juga: Patah vertebra belakang dan sacrum.

Membengkokkan disebut sebagai penonjolan. Tisu kartilaginus, yang telah melampaui batas fisiologinya, boleh mencubit saraf dan, oleh itu, menyebabkan semua gejala yang tidak menyenangkan - paresthesia, sakit, kekakuan.

Tetapi bahaya utama bantahan belakang adalah terletak pada hakikat bahawa bahagian yang dikeluarkan dari anulus mungkin tidak dapat menahan tekanan vertebra dan lusuh di bawah beban. Dalam keadaan ini, pulpa akan keluar melalui jurang yang terbentuk, dan hernia dari pinggang akan terbentuk.

Hernia lumbar

Apabila integriti membran berserabut berlaku, pulpa lembut sebahagiannya meninggalkan ruang cakera. Selalunya dalam kedudukan ini, akar saraf pada bahagian belakang yang lebih rendah mula mengalami mampatan yang teruk. Untuk mengatasi rasa sakit, badan akan mengurangkan otot-otot lumbal.

 • Lihat juga: Pelanggaran terhadap statik tulang belakang lumbosacral.

Gejala neurologi berlaku. Kepekaan pada ekstrem yang lebih rendah bertambah buruk, kerja organ panggul terganggu. Sakit di kaki.

Hernia juga berbahaya kerana hakikat bahawa jika ia diarahkan ke belakang (dorsal), ke arah terusan tulang belakang, maka stenosisnya boleh terjadi (menyempit). Akibatnya, saraf tunjang akan mula mengalami mampatan. Ini boleh membawa pesakit untuk terus menjalani kerusi roda untuk kehidupan akibat lumpuh. Untuk mengatasi hernia dan untuk mengelakkan akibat yang serius, seringkali perlu untuk campur tangan pembedahan. Dalam kes hernia dorsal, ia amat perlu, tetapi juga rumit oleh penyetempatan spesifik keluar pulpa.

Lumbalgia

Lumbodynia dalam ubat dipanggil lumbar sakit belakang. Keadaan ini dicirikan oleh kesakitan dan kekakuan yang teruk. Pesakit tidak dapat menggerakkan badan, tenggelam atau sekurang-kurangnya meluruskan. Punca-punca lumbodynia terletak pada pengapit akar saraf pinggang. Untuk melindungi tisu saraf daripada kecacatan lanjut, otak menghantar isyarat kepada otot berhampiran untuk kontrak. Kekejangan yang kuat terbentuk, dan pesakit tidak dapat bergerak. Lumbago - mekanisme tindak balas perlindungan untuk kerosakan pada akar saraf.

Rumput lumbal lumbar rantau bukanlah penyakit bebas. Ini adalah gejala patologi lumbar biasa. Ia mungkin muncul sebagai akibat daripada protraksi, hernias, atau hanya gerakan tiba-tiba pesakit dengan osteochondrosis.

Sekiranya anda ditimpa oleh keadaan sedemikian, jangan mula cuba untuk meluruskan. Lebih baik mengambil kedudukan yang selesa dan cuba untuk berehat otot anda. Cuba untuk meluruskan, hanya apabila rasa sakit di bahagian bawah akan mereda. Tahan pada titik maksimum, tetapi jangan bergerak sehingga saat ini menimbulkan kesakitan yang teruk.

 • Bacaan yang disyorkan: lyumbago dengan sciatica

Ambil ubat penahan sakit. Sekiranya anda belum dilihat oleh ahli saraf, lawati doktor. Ia mungkin perlu merawat penyakit tulang belakang lumbosacral.

Sciatica

Sciatica adalah penyakit di mana saraf sciatic mencubit dan meradang. Ia juga dikenali sebagai sciatica lumbosacral. Gejala termasuk:

 • Kesakitan yang tajam, menjadi lebih buruk jika anda duduk;
 • Menembak jika anda cuba bangkit;
 • Manifestasi yang berkaitan dengan paresthesia dari kaki bawah;
 • Sukar untuk berjalan, bengkok ke atas badan;
 • Kesakitan pinggul menyebar ke kawasan kaki.

Pada mulanya, sensasi penyakit ringan, diletakkan di kawasan pelvis dan lumbosacral. Anggota badan yang lebih rendah mula terluka. Sciatica dalam bentuk ini boleh berkembang dalam jangka panjang. Pergerakan tajam, kecederaan atau pendedahan kepada suhu rendah menerjemahkannya dari bentuk kronik ke tahap fenomena.

 • Pastikan anda baca: pertolongan pertama untuk radiculitis lumbar

Rawatan

Apabila pesakit datang ke pakar neurologi dengan kesakitan akut, tugas utama adalah untuk menghentikannya. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang analgesik dan nonsteroid digunakan. Apabila kesakitan yang tidak tertahan diberikan suntikan - blockade procaine tulang belakang. Selepas tempoh pemisahan berakhir, adalah perlu untuk berfikir tentang bagaimana untuk mencegah kambuh.

Tisu kartilaginus dan tulang tidak dipulihkan, tetapi mungkin untuk melambatkan perkembangan patologi perut, tidak membiarkan sawan menyakitkan kembali. Untuk melakukan ini, anda perlu menukar gaya hidup anda - mula bergerak lebih jauh, menurunkan berat badan, berhenti makan makanan ringan. Sebagai rawatan tambahan, prosedur urut dan fisioterapeutik akan sesuai.

 • Kami menasihati anda untuk membaca: rawatan osteopenia tulang belakang lumbar.

Perhatikan permukaan di mana anda tidur. Untuk mengelakkan perkembangan masalah dengan pinggang, anda perlu tidur di atas katil keras sederhana. Kedua-dua salutan yang terlalu lembut dan terlalu keras memburukkan keadaan lumbar. Tilam ortopedik yang sesuai, yang sekarang banyak di pasaran.

komen dikuasakan oleh HyperComments

Kesakitan yang berterusan di belakang dan kaki, pergerakan terhad, ketidakselesaan dan kehilangan kekuatan adalah gejala langsung penyakit biasa - osteochondrosis tulang belakang.

Dalam penyakit ini, cakera intervertebral kehilangan keanjalan dan bentuknya, stratify, nipis, berubah bentuk. Seiring dengan perkembangannya, osteochondrosis menjejaskan vertebra yang berdekatan, sendi intervertebral, ligamen.

Deformasi cakera intervertebral memerlukan pengurangan jarak antara vertebra, mencubit akar saraf dan kesakitan.

 • Apa itu?
 • Punca dan faktor penyakit
 • Tanda dan gejala
 • Peringkat penyakit ini
 • Komplikasi yang mungkin
 • Kaedah diagnostik
 • Rawatan osteochondrosis rantau lumbosacral
 • Kuasa
 • Apa yang perlu dilakukan dengan pemutihan penyakit?
 • Kehamilan
 • Langkah-langkah pencegahan

Osteochondrosis adalah satu bentuk khas kecederaan tulang belakang yang dikaitkan dengan dystrophy dan kecacatan cakera intervertebral, penurunan ketinggian mereka dan apa yang disebut pertumbuhan corakoid vertebra.

Penyakit ini menjejaskan bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan, namun lumbar (terutama segmen ke-4 dan ke-5) dan sacral daripada bahagian toraks dan serviks yang paling kerap menderita.

Ini disebabkan hakikat bahawa seksyen lumbar menyumbang kepada beban maksimum yang berkaitan dengan pergerakan badan di ruang angkasa, kerja fizikal, mengekalkan postur yang tetap.

Sebagai peraturan, jika loin itu terjejas, maka bahagian sakral terlibat dalam proses itu.

Osteochondrosis seksyen sakral hanya merupakan fenomena yang sangat jarang berlaku. Ini adalah kerana keanehan struktur tubuh manusia.

Punca dan faktor penyakit ↑

Penyebab utama osteochondrosis adalah pengedaran beban yang tidak tepat pada tulang belakang.

Beban minimum pada tulang belakang - di kedudukan terlentang, sedikit lagi - berbaring di sisinya. Berdiri dengan belakang rata - optimum untuk beban di rantau lumbar.

Dalam kedudukan duduk, beban pada ruang tulang belakang meningkat sebanyak satu setengah kali disebabkan oleh kelonggaran sistem otot.

Perubahan pada kedudukan badan hadapan menyebabkan peningkatan yang lebih besar dalam beban pada margin anterior vertebra dan tulang belakang. Tekanan meningkat jika seseorang memegang berat tertentu di tangannya.

Rajah: kedudukan badan yang betul dan tidak betul

Faktor-faktor yang menimbulkan kemunculan dan perkembangan patologi adalah:

 • aktiviti fizikal yang rendah - untuk orang yang memimpin gaya hidup pasif yang tidak aktif;
 • melakukan kerja fizikal, mengangkat berat (sering ada hernia intervertebral), angkat berat;
 • postur yang buruk dan berjalan;
 • kecacatan kongenital tulang belakang, rangka keseluruhannya, perkembangan sistem muskuloskeletal yang tidak sekata;
 • flatfoot. Dalam keadaan biasa, gerbang kaki menyerap beban semasa pergerakan; orang-orang yang menderita flatfoot, keseluruhan beban jatuh pada cakera intervertebral, yang menyebabkan kemusnahan yang lebih cepat dari kedua;
 • berat badan berlebihan;
 • tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa;
 • kecenderungan genetik, kerapitan keturunan tisu rawan;
 • kecederaan belakang, terutamanya lumbosacral;
 • penyakit berjangkit (akibat daripada tuberkulosis, osteomyelitis);
 • penyakit sistem endokrin, kardiovaskular dan pencernaan;
 • keradangan, penyakit sendi tulang belakang (ankylosing spondylitis, rheumatoid arthritis);
 • gangguan hormon, perubahan metabolik, komposisi darah;
 • diet tidak sihat, rejimen harian, kekurangan nutrien;
 • tekanan, kekurangan tidur kronik;
 • pendedahan kepada bahan kimia;
 • Perubahan umur (dengan umur, tulang belakang dan cakera kehilangan pergerakan dan keanjalan);
 • hipotermia

Sebab di atas mempengaruhi kehilangan keanjalan cakera intervertebral. Cakera yang cacat semasa latihan fizikal, pergerakan secara tiba-tiba beralih ke sisi.

Jadi terdapat hernia cakera.

Pada masa yang sama, ketiadaan lapisan cartilaginous antara vertebra mengarah kepada mampatan, mengurangkan jarak di antara mereka. Ini melibatkan pelanggaran dan keradangan akar-akar saraf tulang belakang (sindrom horsetail yang disebut).

Tanda dan gejala ↑

Gejala utama osteochondrosis adalah sakit di bahagian belakang, belakang belakang (lumbago), yang menyerah di kaki sepanjang saraf sciatic (sciatica).

Gejala-gejala penyakit itu muncul ketika mereka berkembang - sebagai peraturan, tidak lebih awal daripada tahap kedua. Pada mulanya, mereka berlaku semasa pergerakan tiba-tiba, penuaan fizikal, kemudian berubah menjadi kesakitan yang berterusan dengan kecemasan. Di peringkat terakhir, sakit berlaku apabila batuk, bersin, iaitu aktiviti fizikal yang sedikit.

Jamming saraf akibat osteochondrosis menyebabkan sindrom radikular:

 • sakit menembak di bahagian bawah;
 • terdapat pelanggaran sensitiviti kulit pada kaki;
 • kelemahan otot;
 • pengurangan refleks tendon;
 • kesemutan pada kaki;
 • kecederaan kaki bawah dan kekejangan arteri kaki;
 • pelanggaran berpeluh.

Belakang kehilangan kelenturan, dan perubahan dalam kedudukan badan dan peningkatan beban pada tulang belakang menyebabkan sakit, menyebabkan pesakit tidak melakukan gerakan mendadak.

Proses ubah bentuk yang disebabkan oleh osteochondrosis, memerlukan sekatan pergerakan, kesukaran dalam fleksi, kekejangan otot lumbar.

Osteochondrosis menyebabkan ketidakstabilan vertebral. Di bawah beban, rantau lumbar dipindahkan dari sakrum, yang boleh menimbulkan kerusakan organ-organ dalaman.

Kesan sampingan osteochondrosis boleh menjadi kerengsaan dan kelemahan, gangguan tidur, ketidakselesaan dan kehilangan kekuatan, gangguan sistem urogenital.

Osteochondrosis mempunyai empat peringkat perkembangan.

Ijazah pertama

Bentuk retak di lapisan dalaman anulus, nukleus gelatinus mula menembusi dan merengsakan ujung saraf yang terletak di sana.

Terdapat tanda-tanda utama ubah bentuk cakera intervertebral:

 • sindrom kesakitan refleks, termasuk rasa sakit di hati;
 • semasa latihan fizikal, pergerakan secara tiba-tiba berlaku ketidakselesaan dan kesakitan yang ringan di rantau lumbar, belakang dan punggung.

Sakit di osteochondrosis 1 darjah boleh stabil (lumbodynia) atau menembak (lumbago). Kesakitan sedemikian, sebagai peraturan, tidak menyebabkan kebimbangan dan tidak nyata dalam keadaan lain.

2 darjah

Jarak antara vertebra dikurangkan, terdapat pencincangan endings saraf. Pseudospondylolisthesis muncul di tulang belakang lumbar.

Terdapat pemusnahan lagi cincin berserabut.

Spina menjadi tidak bergerak, ia boleh merasakan sejuk atau panas di kawasan lumbar. Gejala-gejala osteochondrosis lumbosacral menjadi jelas, rasa sakit menjadi terasa.

Pada masa serangan sering menyapu berpeluh, paresthesia - goosebumps. Setiap serangan berikutnya lebih lama daripada yang sebelumnya.

Rajah: peringkat osteochondrosis

Peringkat 3

Kesakitan semakin meningkat, tulang belakangnya cacat dalam bentuk kyphosis, scoliosis, lordosis.

Cincin berserabut pecah dan nukleus gelatin dikeluarkan dari hadnya, hernia cakera terbentuk. Sekiranya nukleus prolabitsya (diperah keluar) ke arah terusan tunjang, akar saraf tulang belakang dan saluran darah diperas.

4 darjah

Tulang belakangnya cacat, pergerakan pesakit terhambat, pertumbuhan tulang yang ketara diperhatikan.

Selalunya tahap osteochondrosis di rantau lumbosacral ini membawa kepada ketidakupayaan pesakit.

Memperhatikan kesakitan sendi kronik? Mungkin mereka dikaitkan dengan pemendapan garam. Dalam artikel kami, anda boleh membaca

Mengapa wen muncul di belakang? Anda boleh mendapatkan banyak maklumat berguna di sini.

Salah satu komplikasi osteochondrosis ialah penonjolan cakera intervertebral.

Ini adalah peringkat awal hernia intervertebral, di mana bulakan cakera berlaku di luar ruang tulang belakang tanpa memecahkan sarung luar anulus, tetapi dengan kerosakan dalaman.

Rajah: penonjolan cakera intervertebral

Saiz penonjolan mencapai 1-5 mm, yang menyebabkan kerengsaan akar saraf, sindrom kesakitan yang berlaku apabila saraf-saraf terancam dalam kedudukan yang berlainan badan.

Perjuangan ditemani oleh:

 • sakit belakang belakang;
 • kekakuan;
 • radiculitis;
 • kelemahan otot di kaki;
 • kebas kelamin;
 • kesemutan;
 • sakit di kaki;
 • jari kaki;
 • disfungsi kencing.

Komplikasi neuralgik (sindrom kesakitan, kekakuan, sekatan mobiliti, sindrom lumbodia, lumbar ishialgia) osteochondrosis dikaitkan dengan penonjolan cakera belakang dan kerengsaan ligamen longitudinal posterior.

Di samping itu, komplikasi osteochondrosis termasuk:

 • hernia intervertebral;
 • sciatica;
 • Hernia Schmorl;
 • spondylarthrosis (osteoartritis tulang belakang lumbosacral);
 • spondylosis dan osteophytosis (pemadatan, pertumbuhan tulang pada vertebra);
 • migrain;
 • stenosis saluran teruk (ketidakupayaan);
 • mampatan myelopathy (mampatan saraf tunjang);
 • paresis kaki;
 • sindrom ekor kuda (sakit, kelumpuhan punggung dan kaki);
 • lemas.

Pada pemeriksaan, pesakit mengalami palpasi coccyx, iliac crest, dan proses spinous, dan keparahan faktor-faktor berikut dinilai:

 • kehadiran kyphosis, scoliosis;
 • lordosis;
 • kesakitan pada titik tertentu;
 • pengurangan dalam jumlah pergerakan yang mungkin;
 • asimetri lipatan gluteal dan garis ikat pinggang pelvis;
 • tahap anjakan satu bahagian bawah;
 • penyelewengan keramat Michaelis.

Kaedah untuk menentukan diagnosis yang tepat dan tahap perkembangan osteochondrosis adalah pengimejan resonans magnetik (MRI).

Jika MRI tidak mungkin atau hasilnya tidak memberikan maklumat yang diperlukan, mungkin ada tomografi komputer tomografi.

Rawatan osteochondrosis rantau lumbosacral ↑

Untuk menghilangkan osteochondrosis, adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk merawat dan bagaimana untuk mencegah penyakit ini.

Rawatan ubat

Campur tangan bedah dalam osteochondrosis dilakukan dalam 10 kasus dari 100.

90% pesakit diberi tugas terapeutik kompleks yang bertujuan untuk memulihkan keadaan normal tulang belakang, menghilangkan rasa sakit, mengurangkan hernia.

Apabila osteochondrosis dilantik:

 • analgesik;
 • ubat anti radang nonsteroidal;
 • relaxants otot;
 • di peringkat akut - lornoxicam (sehingga 16 mg sehari, sehingga sindrom nyeri hilang);
 • sekatan suntikan - pengenalan dadah yang mempunyai analgesik, anti-radang, kesan antipiretik di sepanjang tulang belakang lumbar.

Relaxasi otot diperlukan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh nada otot yang meningkat (tizanidine, tolperisone).

Foto: relaxant otot "Tolperisone"

Seringkali gunakan dadah yang menjejaskan luaran (bentuk: salap, gel) dan mempunyai, sebagai peraturan, kesan pemanasan, anestetik, dan anti-radang.

Adakah semua ubat anti-radang bukan steroid yang dibenarkan dalam osteochondrosis? Baca artikel tentang

Kenapa terdapat sakit di hipokondrium yang betul? Maklumat tentang sebab-sebab yang mungkin anda dapati di sini.

Berapa banyak tulang yang diperbuat daripada kerangka manusia? Baca lebih lanjut di sini.

Pemulihan rakyat

Dalam kes osteochondrosis, resipi rakyat boleh mengurangkan kesakitan, melegakan gejala, tetapi tidak menyembuhkan penyakit itu sendiri dan mencegah komplikasinya.

Kesan ubat tradisional, jika tidak disokong oleh langkah-langkah terapeutik kompleks, dengan osteochondrosis tidak penting.

Tanpa peperiksaan awal dan perundingan doktor, rawatan diri osteochondrosis sama sekali tidak digalakkan.

Video: kaedah rawatan rakyat

Terapi manual

Kaedah rawatan untuk osteochondrosis adalah agak berkesan.

Terapi manual boleh menentukan punca penyakit, mencegah perkembangan osteochondrosis, melegakan kesakitan dan mengatasi penyakit.

Untuk kesan positif, adalah penting untuk berunding dengan manual doktor.

Video: terapi manual rantau lumbar

Fisioterapi

Dalam osteochondrosis, amplipulse digunakan - sejenis fisioterapi, di mana arus termodinamik sinusoidal digunakan pada bahagian-bahagian tertentu badan.

Prosedur ini mempunyai kesan analgesik, neuromiostimulasi, trophic, vasodilating.

Memohon prosedur fisioterapi yang lain - terapi UHF, yang memberi kesan kepada tubuh manusia dengan medan magnet frekuensi ultra tinggi.

UHF membolehkan anda mengurangkan keradangan, mempercepatkan proses regenerasi, mengurangkan kesakitan.

Urut

Apabila osteochondrosis dengan bantuan urut, anda boleh melegakan ketegangan otot, sakit otot, pengerasan, heloza.

Lebih baik memulakan urutan di peringkat subakut.

Semasa serangan, urut perlu ditujukan untuk mengurangkan kesakitan akibat kesan pada bahagian tubuh yang sihat.

Teknik urut asas untuk osteochondrosis:

 • mengusap;
 • memerah;
 • menguli (biasa, secubit, cincin, tapak sawit);
 • berjabat;
 • menggosok.

Urut dilakukan dalam kedudukan terdedah pada asas yang kukuh, supaya tulang belulang lumbar tidak hancur di kawasan lumbar. Di bawah tempat perut roller atau bantal, kaki mengangkat pada sudut 45 °.

Kepala harus diturunkan di bawah sofa, tetapi anda perlu berehat dahi anda atas sokongan.

Kesan terbaik dicapai dengan penggunaan agen pemanasan atau selepas prosedur terma.

Akupunktur

Salah satu kaedah refleksologi dalam osteochondrosis adalah akupunktur.

Tujuan akupunktur adalah untuk meredakan kekejangan otot dan meningkatkan aliran darah di dalam tisu.

Untuk rawatan osteochondrosis, kesan 5-7 titik aktif pada tubuh manusia. Prosedur sedemikian perlu dilakukan oleh ahli neurologi yang berkelayakan.

Diet untuk pesakit dengan osteochondrosis dan untuk mencegah penyakit ini tidak ketat. Ia sesuai dengan prinsip-prinsip asas pemakanan sihat.

Apabila osteochondrosis adalah penting untuk makan makanan rendah kalori, lebih baik dikukus, sekurang-kurangnya enam kali sehari dalam bahagian kecil.

Terutamanya berguna ialah:

 • produk tenusu;
 • sayur-sayuran segar, herba, buah-buahan dan jeli buah;
 • minyak zaitun, jus lemon;
 • produk protein;
 • brawn, aspic;
 • ikan laut;
 • makanan tinggi kalsium, vitamin A, D, B, C, magnesium, fosforus;
 • air mineral yang dibersihkan.

Juga berguna adalah produk yang mengandungi chondroprotectors, sebagai contoh, tulang rawan haiwan dalam kombinasi dengan biji-bijian bercambah bijirin.

Apa yang perlu dilakukan dengan pemutihan penyakit? ↑

Dengan peningkatan kesakitan yang berkaitan dengan osteochondrosis lumbosacral:

 • rehat tidur selama beberapa hari;
 • analgesik dan anti-radang digunakan untuk melegakan kesakitan;
 • venotonik, vitamin B kumpulan, asid nikotinik, rasa tekat dilantik.
 • berjalan kaki dan peregangan tulang belakang digunakan untuk melegakan tulang belakang;
 • Pembasmian dengan novocaine dan glucocorticoid bertindak panjang dilakukan.

Foto: daya tarikan tulang belakang menegak

Mungkin pelantikan rawatan fisioterapi - elektroforesis, terapi laser, UHF dan SMT, terapi fizikal.

Kehamilan lewat adalah faktor kerap dalam perkembangan osteochondrosis.

Ini disebabkan oleh peningkatan berat badan janin, pergeseran di tengah-tengah graviti badan, beban yang tidak wajar pada bahagian bawah belakang. Di samping itu, semasa kehamilan mengubah metabolisme, terdapat kekurangan vitamin dan mineral, yang juga menyebabkan perkembangan osteochondrosis.

Semasa kehamilan, banyak ubat dan prosedur fisioterapeutik dikontraindikasikan.

Itulah sebabnya ahli sakit puan dan ahli terapi perlu menetapkan rawatan dan pencegahan.

Cara paling tidak berurusan dengan osteochondrosis pada wanita hamil memakai perban dan korset untuk wanita hamil, kursus vitamin khas, senaman mudah untuk wanita mengandung, berenang dan berjalan kaki.

Pencegahan osteochondrosis lumbosacral adalah bertujuan untuk:

 • daya tarikan tulang belakang;
 • pembentukan postur yang betul;
 • menguatkan sistem otot;
 • mengurangkan beban pada lumbar.

Untuk mengelakkan perkembangan osteochondrosis, perlu melakukan satu set latihan khas.

Gambar: latihan untuk tulang belakang dengan osteochondrosis lumbosacral

Untuk mengembangkan kursus optimum hanya boleh seorang doktor yang layak selepas peperiksaan, memandangkan keadaan kesihatan, kontraindikasi pesakit individu.

Di samping itu, penting untuk makan dengan betul, makan jumlah protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral yang tepat, dan memerhatikan berat badan.