Utama / Lutut

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Anatomi tulang belakang lumbosacral

Tulang belakang adalah sistem yang kompleks di mana fungsi organ dalaman, dan seseorang boleh berjalan lurus. Setiap jabatan melaksanakan fungsinya dan mempunyai struktur tersendiri. Bagaimana tulang belakang lumbosacral, apakah ciri-ciri struktur dan tujuan fungsinya? Mari kita cuba untuk memikirkannya bersama.

Ciri-ciri anatomi

Struktur lumbosakral diwakili oleh lima vertebra dengan penomoran L1-L5. Terdapat juga struktur tulang, kapsul sendi, ligamen, tendon, tisu otot, ujung saraf dan saluran darah. Di antara vertebra ada cakera yang memberikan bantalan tulang belakang. Dua vertebra dalam kombinasi dengan ligamen dan otot membentuk satu unit berfungsi.

Badan vertebral mempunyai busur yang saling terhubung dan membentuk sendi dari proses. Proses ini melibatkan ligamen yang menentukan tahap keupayaan motor, serta otot. Titik utama lampiran tisu otot adalah dua proses melintang dan satu spinous.

Rajah rantau Lumbosacral

Kord tulang belakang berakhir pada vertebra lumbar kedua. Dia masuk ke benang akar tipis, keluar secara berpasangan melalui lubang intervertebral. Tulang belakang terus melalui cawangan menjadi tisu lembut. Di dalam cakera intervertebral tidak ada ujung saraf. Tetapi pada masa yang sama cakera adalah salah satu komponen terpenting dari tulang belakang.

Dalam kebanyakan kes, simptom-simptom kesakitan pada bahagian bawah menunjukkan kerosakan pada cakera (hernia, penonjolan, penurunan ketinggian). Pada permulaan perubahan degeneratif di dalamnya, keseluruhan bahagian tulang belakang rosak, mungkin ada akibat yang serius jika kord rahim rosak.

Peranan dan fungsi dalam badan

Plexus lumbosacral sangat kuat dan tahan lasak, kerana fungsi utamanya adalah untuk melindungi kord rahim dan akar dari kerosakan. Juga, pinggang terus memuatkan beban seluruh tubuh, mengambil bahagian dalam semua pergerakan, semasa sukan itu dapat menahan beban yang luar biasa. Dengan semua kekuatan jabatan ini, loin tetap sangat fleksibel dan elastik, mudah alih, memberikan lenturan, pergerakan putaran, regangan.

Arka proses melindungi kord rahim, yang terletak di dalamnya. Pengekalan arka bertanggungjawab ke arah pergerakan tulang belakang, dan ligamen mengawal pergerakan vertebra. Tisu otot bertanggungjawab untuk kestabilan, serta pergerakan di belakang. Oleh kerana itu, seseorang dapat menyimpang dan membungkuk batang di bahagian perut ke depan.

Struktur terperinci

Seterusnya, kami mempertimbangkan lebih terperinci setiap elemen struktur rantau lumbar - tulang, sendi, cakera, ligamen, tisu otot, pemuliharaan dan bekalan darah. Kerja kompleks mereka menyediakan fungsi seluruh jabatan rabung.

Tulang

Tulang vertebra terdiri daripada tiga unit struktur - badan, peti besi saraf, yang melindungi ujung saraf, dan proses (spinous, melintang). Keistimewaan tulang belakang belakang adalah ketiadaan tepi tepi. Di kawasan ini, Taurus adalah yang paling berkuasa, kerana ia dapat menahan beban yang besar. Dan secara beransur-ansur, setiap vertebra seterusnya meningkatkan saiz, yang menunjukkan peningkatan tahap beban.

L5 terakhir adalah yang paling berat, ia mempunyai proses spinus terpendek dan transversal terluas. Struktur unit rabung mengandungi dua kaki, dua membran, tujuh proses (spinous, empat artikular dan dua melintang), diikat dengan sendi, ligamen.

Ada satu perkara seperti vertebra lumbosakral peralihan - ini adalah perkembangan anomalus dari peralihan pinggang ke sakrum. Proses transversal tulang belakang tulang belakang yang terakhir dengan tulang rusuk ikal dari sakrum disebabkan oleh kemunduran cakera antara vertebra. Akilasi unilateral menyebabkan perkembangan scoliosis.

Tulang belakang sakrum hingga usia 18 tahun tumbuh bersama ke dalam keseluruhan tulang, yang membolehkannya menahan beban yang ketara apabila seseorang itu tegak. Ia mempunyai bentuk segi tiga, asasnya diarahkan ke atas, dan bahagian atas ke arah tailbone. Pusingan lumbar terakhir dengan pangkal sacrum membentuk sudut yang menonjol ke hadapan. Di sepanjang tulang terdapat jejak dari lima vertebra akrilik, atau sebaliknya, proses spinous.

Artikulasi

Di tulang belakang, sendi terbentuk dari badan-badan vertebra yang bersebelahan, ditutup dengan bola tulang rawan hyaline dan cakera intervertebral dengan cecair sinovial. Gabungan ini dinamakan simfisis. Sendi-sendi antara proses dari vertebra bersebelahan (atas dan bawah) dipanggil segi atau panjang. Terima kasih kepada mereka, fungsi lenturan dan ketegangan, dalam tahap kecil putaran.

Dalam bahagian sakral adalah sendi sacroiliac, yang menghubungkan kawasan dalaman ilium dan badan sakrum. Sendi ini adalah ketat dan tidak aktif, dengan jurang yang hampir tidak wujud di sendi. Di permukaan tulang sakral terdapat lapisan hyaline tebal rawan, dan pada tulang iliac - sejenis nipis, berserabut.

Dan sambungan terakhir kawasan ini menghubungkan badan vertebra sakral dengan tulang belakang pertama. Dipanggil sendi sacrococcygeal. Ciri utamanya ialah cakera intervertebral dengan rongga lanjutan.

Cakera Intervertebral

Unit struktur - teras gelatin di tengah, lendir di sekitar serat teras dan kolagen di dalamnya. Komponen dalaman dikelilingi oleh cincin berserabut (membran tulang rawan). Cincin ini terdiri daripada tiga komponen - luaran, tengah dan dalaman dengan ligamen. Mereka dilekatkan pada anak lembu.

Ketinggian cakera adalah satu perempat ketinggian vertebra. Disk intervertebral melakukan fungsi susut nilai di rabung, mempromosikan pergerakan unit struktur dan menghalang kerosakan pada tulang rawan dan tulang.

Bungkusan

Peralatan ligamentous rabung sangat maju, kerana ia bertanggungjawab untuk fungsi memperbaiki tulang. Terdapat jenis ligamen seperti:

 • Anterior - sambungkan serat luar cincin cakera dan bahagian tengah badan vertebra, memperluas ke bawah tiang. Fungsi ini adalah untuk menghadkan peregangan tulang belakang.
 • Belakang - dari belakang badan dan cakera, dalam ligamen lumbar lebih sempit daripada di bahagian lain. Fungsi utamanya ialah untuk membataskan lenturan tiang.
 • Supraspinatum memegang hujung proses spinus vertebra dari L1 hingga L3.
 • Interswitch - menghubungkan proses spinus dari pangkalan ke bahagian atas.
 • Mezhgovye - sambungkan ligamen interstisal dan sendi facet. Mereka adalah sebahagian daripada dinding posterior terusan di tulang belakang. Ligamen membentang, menyesuaikan selekoh dan ketidakselesaan tulang belakang.
 • Intertransverse - terletak di antara proses melintang, mengawal cerun sisi.
 • Ilium - keluar dari vertebra lumbal terakhir ke permukaan posterior puncak iliac. Mengambil bahagian dalam penstabilan lumbar.

Tisu otot

Otot-otot rantau lumbar diwakili oleh empat jenis gentian:

 • Penyambung - di bahagian bawah pinggang, ini adalah satu otot lurus yang menyokong belakang, di bahagian belakang pinggang, ia dibahagikan kepada tiga tiang: iliolat, yang paling lama dan otot-otot tulang belakang. Mereka terletak di belakang saluran tulang belakang, dari tendon lebar antara sacrum, proses spinosa dan puncak iliac. Otot terpanjang memasuki tengkorak, tulang rusuk datang ke tulang rusuk dan proses melintang leher terakhir leher. Otot terletak hampir sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang dan bertanggungjawab untuk meluruskan dan menyokong.
 • Flexor anterior adalah kumpulan otot luaran (ileo-pectoral) dan dalaman (femoral-spinal). Kumpulan pertama adalah abdominis rektum, otot perut serong luaran, otot perut dalaman dan melintang. Kumpulan kedua adalah lumbar dan iliac yang besar.
 • Lenturan sisi - serong, perut dan otot persegi melintang. Kerana pengurangan pada satu sisi otot terakhir berlaku lenturan sisi pinggang dan meningkatkan tulang iliac.
 • Pemutar - fungsi putaran disediakan oleh otot yang mempunyai arah serong. Semakin kuat arah, semakin besar amplitud putaran. Semua gentian otot flexens sisi dan sisi mempunyai serong serong. Terdapat juga sekumpulan otot salib, yang berfungsi bersama untuk meregangkan lajur. Tetapi dengan penguncupan satu pihak, mereka membenarkan pergerakan putaran. Ini termasuk - otot separa biasa, partitioned dan rotator.

Pemuliharaan dan bekalan darah

Bekalan darah ke rabung disebabkan oleh arteri dan urat. Di sebelah vertebra L1 - L4 adalah arteri dwi. Mereka dipasangkan dan terletak di sisi setiap vertebra di sebelah saluran intervertebral. Dari arteri adalah rangkaian cabang:

 • periosteal dan khatulistiwa - membekalkan badan vertebra dengan mikroelement;
 • tulang belakang - masuk ke kanal antara vertebra, mereka dibahagikan ke depan dan belakang. Bertanggungjawab terhadap kesejahteraan badan, arka, saraf tunjang.

Dari arteri di atas adalah menurun dan arus menaik, yang disambungkan ke cawangan peringkat lain di belakang. Vena terletak selari dengan arteri dan membentuk plexus dalaman dan luaran. Vena basal-vertebral terletak di kawasan vertebra, bermula pada permukaan posterior dan mengalirkan ke dalam plexus dalaman.

Sistem saraf diwakili oleh saraf spinal berpasangan yang meluas dari setiap vertebra. Di rantau lumbar terdapat lima pasang. Saraf mempunyai dua akar - posterior (bertanggungjawab untuk menerima isyarat), anterior (bertanggungjawab untuk menghantar isyarat). Akar membentuk batang yang meninggalkan saluran melalui pembukaan khas.

Video "Struktur tulang belakang lumbar"

Dalam video anda akan melihat dalam gambar struktur belakang dan sakrum.

Tengkorak Sacral

Bahagian sakral adalah elemen tulang belakang, yang berfungsi untuk berehat di bahagian atas badan dan memastikan fungsi organ-organ panggul dan kaki. Pada masa yang sama, bukan sahaja mobiliti dipastikan, tetapi juga semua fungsi penting. Dalam proses pembangunan manusia, vertebra individu sakramum menjadi satu keseluruhan, yang mana kemampuan untuk mengekalkan berat badan dan kedudukan stabil tubuh meningkat. Fleksibiliti seksyen sakral tidak perlu, ini disebabkan oleh keunikan fisiologi. Badan vertebra lebih ketara, dan proses tulang hampir di atropi dan hampir tidak kelihatan.

Dalam arah tailbone, penurunan ketebalan dan area vertebra sakral yang membentuk tulang jelas diperhatikan. Di tempat-tempat ini, bebannya jauh lebih rendah daripada di atas, sifatnya tidak bertolak ansur dengan keputusan tidak rasional. Terdapat kes kerongkongan pada vertebra kelima (yang terakhir di rantau lumbar) dengan sakral pertama (sacralization) atau pemisahan antara vertebra pertama dan kedua sakrum (labialization). Kedua-dua fenomena ini diiktiraf oleh sains perubatan sebagai fisiologi yang agak dan tidak dianggap penyimpangan dari perkembangan normal tulang belakang. Pada wanita, sakrum sedikit lebih pendek, tetapi lebih luas daripada lelaki. Pada masa yang sama, wanita mempunyai tulang sakral yang lebih rata, perbezaan tersebut dijelaskan oleh fungsi prokreasi yang diprogramkan secara alamiah.

Sacral Anatomy - penerangan ringkas

Terdiri daripada lima vertebra, mengikut klasifikasi yang diterima umum, semuanya ditandai dengan huruf S. Titik pertama pada permukaan vertebra yang terlibat dalam ossifikasi muncul pada bulan kelapan pembangunan janin. Splicing bermula pada 14-15 tahun, kelajuannya adalah individu untuk setiap organisma dan bergantung kepada keamatan perkembangannya.

Sehingga kira-kira 25 tahun, tulang belakang ditempatkan secara berasingan dan mempunyai peluang untuk sedikit menggantikan sehubungan dengan paksi, maka mereka tumbuh bersama dan membentuk satu tulang berterusan bentuk segi tiga. Dalam kes ini, bahagian atas segitiga terletak di bawah, dan pangkalannya berada di bahagian atas. Kedudukan dan bentuk ini dijelaskan oleh pengagihan sebenar beban di bahagian sakral.

Pesawat depan sakrum disebut pelvis, dan belakang dipanggil dorsal. Pada permukaan satah dorsal, bahagian-bahagian lateral kelihatan dengan sempurna, unsur-unsur ini muncul selepas proses transversal disambungkan. Di tengah-tengah tulang sakral terdapat puncak medan menonjol, menyambungkan proses spinus vertebra membentuknya.

Di kedua-dua belah paksi simetri terdapat lubang (dorsal dan pelvis), di mana berkas saraf terletak. Melalui mereka dihantar isyarat elektrik yang mengawal organ-organ di bawah pelvis dan anggota tubuh manusia. Untuk menyambungkan sacrum dengan tulang pelvis, terdapat tempat berbentuk telinga di pantat sakrum.

Satu fungsi penting dilakukan oleh kanal sakral pusat. Ia menempatkan benang terminal - bahagian bawah kord rahim. Terusan ini juga mengandungi akar-akar saraf yang menyervis organ-organ pelvis kecil, anggota bawah dan kawasan lumbosacral dalam sistem yang berkaitan dengan tubuh.

Permukaan dorsal terletak di atas dan mempunyai bentuk satah yang bengkok dalam arah melintang. Dibentuk selepas penggabungan proses spinous vertebra, mempunyai lima tulang tulang yang menonjol.

Tulang punggung terlibat dalam penciptaan dinding belakang pelvis, terdapat jejak pertumbuhan badan lima vertebra di atasnya. Pada titik lampiran tepi depan, landasan itu menonjol dan membentuk tabung melintang di depan dan belakang.

Video - The Sacrum (Os Sacrum)

Unsur suci

Sakrum memainkan peranan penting dalam rangka manusia; ia memegang bahagian atas badan dan anggota badan yang lebih rendah menyertainya.

Oleh kerana beban itu besar, mempunyai arah yang berbeza dan selalunya sifat dinamik, semua vertebra di antara mereka telah tumbuh bersama dan membentuk struktur pepejal tisu tulang pepejal. Lapisan lembut benar-benar hilang sebagai tidak perlu, dan pucuk panjang menurun dalam saiz.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang, dan juga mengkaji struktur tulang belakang, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Jadual Apakah unsur-unsur individu dalam sakrum?

Anatomi tulang belakang sakral dan fungsinya

Punggung manusia tidak hanya menyokong seluruh tubuh, tetapi juga bekas kord rahim. Fungsi organ dalaman bergantung kepada kesihatannya. Lajur tulang belakang terdiri daripada beberapa jabatan, masing-masing dibezakan oleh ciri-ciri strukturnya sendiri dan melaksanakan fungsinya sendiri. Bahagian maksimum beban semasa berjalan, semasa pelaksanaan kerja fisik jatuh pada bahagian yang lebih rendah. Seterusnya, kita akan faham di mana tulang belakang sakral terletak, apakah peranannya dan kemungkinan patologi.

Anatomi Sacrum

Bahagian bahagian tulang belakang ini mempunyai peranan khas. Ini menerangkan struktur, yang mempunyai ciri tersendiri apabila dibandingkan dengan jabatan lain. Struktur sakrum termasuk lima vertebra, yang sehingga usia remaja terhubung dengan satu sama lain tanpa bergerak, tetapi kemudiannya secara beransur-ansur bergabung, dan dalam organisma dewasa ia adalah satu tulang kuat, foto tulang belakang sakral menunjukkannya dengan baik.

Penyelesaian akhir proses ini berlaku untuk 25-27 tahun, dan sakrum berubah menjadi tulang segitiga, menghadap ujung tulang ekor. Bahagian ini mempunyai tulang belakang, yang berbeza dalam struktur dari bahagian tulang belakang lain. Ciri-ciri ini termasuk nuansa struktur berikut:

 • Vertebra dengan rusuk mundur.
 • Tembak yang terletak di seberang, tumbuh bersama.
 • Untuk berkomunikasi dengan pelvis di bahagian atas sakrum terdapat permukaan berbentuk telinga.
 • Dalam bahagian ini tiada cakera kartilaginous intervertebral.
 • Untuk memastikan kekuatan, terdapat banyak ligamen.

Dalam struktur anatomi sakrum boleh dibezakan bahagian-bahagian berikut:

 1. Pelvik, yang berpaling ke dalam.
 2. Bahagian belakangnya adalah dalam bentuk tulang rata.
 3. Dua bahagian sampingan.
 4. Pangkalan sedang mencari.
 5. Top melihat ke bawah.

Memandangkan sakrum adalah tulang belakang tulang belakang dan menyediakan pautan di antaranya dan bahagian bawah kerangka, kita boleh menamakan beberapa ciri unik ciri jabatan ini:

 • Tulang vertebra menjalin hubungan antara satu sama lain, dan masing-masing secara individu hanya boleh dilihat pada saw dan di bawah mikroskop.
 • Jabatan ini menanggung beban tubuh.
 • Dinding belakang pelvis terbentuk oleh sakrum.
 • Fiksasi dilakukan oleh ligamen kuat yang dilampirkan pada cincin panggul.
 • Di permukaan belakang, anda dapat melihat 5 puncak menegak dalam bentuk tubercle, satu di atas yang lain.
 • Di persimpangan dengan vertebra lumbar, satu penonjolan besar dibentuk - ini bersama yang diarahkan masuk ke dalam.
 • Bahagian bawah sacrum menghubungkan melalui sendi sacrococcygeal dengan bahagian terakhir tulang belakang.

Tengkorak Sacral adalah mudah alih atau tidak? Tidak, mereka saling berkait rapat dan tidak bergerak, yang dikaitkan dengan fungsi yang dilakukan. Ciri-ciri anatomi sedemikian tidak termasuk pembentukan hernia intervertebral dalam bahagian ini.

Fungsi Sacral

Sakrum adalah jabatan penting, walaupun ia mempunyai saiz yang kecil. Ia melaksanakan fungsi berikut:

 • Seluruh tubuh terletak pada bahagian ini.
 • Menyediakan kedudukan yang stabil semasa pergerakan.
 • Ia menjamin sambungan yang boleh dipercayai dengan tulang panggul.
 • Ciri-ciri struktur menjamin perlindungan terung tunjang dengan saraf tunjang.
 • Melindungi saraf dan saluran darah.
 • Menyediakan pengagihan beban seragam.

Kepentingan fungsi yang dilakukan menjelaskan mengapa pelbagai penyimpangan dalam fungsi jabatan ini dapat menyebabkan masalah yang serius.

Penyakit

Penyakit-penyakit di kawasan sakral tidak disedari. Mereka sentiasa diiringi kesakitan yang bervariasi. Tetapi perlu diingat bahawa sakit boleh dikaitkan bukan sahaja dengan patologi dalam sacrum, tetapi juga dengan penyakit organ-organ dalaman. Penyakit yang boleh menimbulkan kesakitan di rantau sakral termasuk:

 • Kelainan pada buah pinggang.
 • Keradangan prostat pada lelaki.
 • Pada wanita, penyakit pembiakan.

Untuk menyingkirkan gejala, diagnosis yang tepat mesti dibuat.

Selalunya, kesakitan dalam sakrum menunjukkan kehadiran masalah dalam ruang tulang belakang. Penyakit tulang belakang sakral, yang paling sering memprovokasi Sacrodynia, adalah seperti berikut:

 • Gangguan degeneratif terhadap latar belakang osteochondrosis. Patologi yang lebih kerap didiagnosis pada tulang belakang lumbal, tetapi tidak jarang terlibat dalam proses patologi sakrum. Anda boleh mengesyaki kekalahan jabatan ini dengan gejala berikut:
 1. Kesakitan apabila bergerak.
 2. Perkembangan kesakitan setelah melakukan kerja keras.
 3. Perubahan kepekaan kulit pada kaki.
 4. Kelemahan otot.
 5. Refleks tendon teruk.
 • Ketidakstabilan sakrum. Muncul apabila pergerakan vertebra berkembang di bahagian bawah tulang belakang. Patologi tidak selalu muncul dengan segera, untuk masa yang lama pesakit mungkin tidak merasakan apa-apa. Tetapi dengan perkembangan penyakit ini, kepekaan anggota badan untuk suhu yang rendah meningkat, dan sensasi rasa sakit semasa pergerakan cuai mula mengganggu.
 • Spondyloarthrosis. Dalam penyakit ini, proses patologi melibatkan bukan sahaja pembentukan tulang, tetapi juga tulang rawan, ligamen, tendon dan serat otot. Mengesyaki perkembangan spondyloarthrosis boleh menjadi manifestasi berikut:
 1. Sindrom nyeri sengit, memberi kepada kaki atau punggung.
 2. Kerja otot semakin merosot, kerana ujung-ujung saraf dan pembuluh darah tercabut berlaku.

Penyakit ini selalunya menyebabkan rasa sakit di dalam sakrum, tetapi patologi yang jarang ditemui boleh dipanggil. Ini termasuk:

 1. Neoplasma di rantau sakral. Mereka mungkin utama, tetapi paling kerap berkembang kerana penembusan metastasis dalam kanser organ-organ lain. Tumor yang semakin meningkat meletakkan tekanan pada tisu bersebelahan dan secara beransur-ansur menghancurkan pembentukan tulang, menyebabkan kesakitan teruk.
 2. Kesalahan kongenital. Ini paling kerap termasuk: celah gerbang vertebral atau pembentukan lumbosacral vertebra peralihan. Fetus boleh dirangsang oleh patologi seperti diet yang tidak mencukupi ibu mengandung, jika diet tidak mempunyai cukup vitamin dan mineral yang penting untuk membentuk tulang bayi dengan sempurna. Kesakitan dengan kecacatan tersebut sering mula terganggu selepas beban, jatuh pada kaki atau pergerakan yang tiba-tiba.
 3. Kerosakan tuberculous ke tulang-tulang tulang belakang sakrum. Manifestasi bergantung pada tahap kerosakan pada tulang belakang.
 4. Penipisan tisu tulang terhadap latar belakang osteoporosis. Penyakit ini mula berkembang disebabkan oleh metabolisme kalsium yang merosot.
 5. Patah dari sakrum. Ini boleh berlaku apabila jatuh di belakang anda. Anda boleh mengesyaki patah dengan gejala yang dinyatakan:
 • Kemunculan kesakitan yang tajam di bahagian belakang, intensiti sindrom kesakitan sangat kuat sehingga ia masih membimbangkan sakit kepala dan pening.
 • Kesakitan bertambah dengan nafas yang mendalam dan mana-mana pergerakan.
 • Perkembangan edema.
 • Lebam.
 • Kesakitan yang teruk semasa cuba duduk.
 • Kencing manis yang kerap.
 • Kesakitan semasa pergerakan usus.
 • Dengan patah tulang, pesakit menjadi lebih mudah hanya pada kedudukan terlentang, bukan di bahagian belakang, tetapi di perut atau sisi.

Terapi seharusnya tidak membimbangkan gejala, tetapi penyakit itu sendiri, yang menimbulkan rasa sakit di sakrum.

Kesimpulannya

Sakrum adalah seksyen kecil tetapi penting dalam ruang tulang belakang. Keupayaan seseorang untuk bergerak ke atas dua kaki, kebolehpercayaan perlindungan organ yang terletak di rongga pelvis bergantung kepada keutuhannya. Jika anda mengesyaki patologi yang berkembang di bahagian tulang belakang ini, anda perlu melawat pakar dan mengetahui diagnosis dan, jika perlu, menjalani terapi.

Tulang belakang lumbosacral

Tulang belakang berfungsi sebagai sokongan, rod fleksibel yang membolehkan seseorang berjalan lurus dan menjalani kehidupan sepenuhnya. Ia dibahagikan kepada lima bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan tailbone. Spine lumbosacral dibezakan antara ciri-ciri lain dari struktur, kehadiran lenturan dan fungsi. Ia menyumbang hampir keseluruhan beban utama, dan kualiti hidup manusia bergantung kepada kesihatannya.

Anomali struktur menarik

Bilangan vertebra dalam setiap orang mungkin berbeza, biasanya 33 atau 34. Dalam 7 segmen serviks, dalam torak 12, di tailbone 4 atau 5. Spine lumbosacral, di mana terdapat 10 vertebra, patut diberi perhatian khusus. Dalam sesetengah orang, terdapat satu vertebra lebih daripada kedudukan, yang menunjukkan lumbalization, tetapi keadaan tidak mempunyai makna klinikal. Jika segmen ini berakar pada sakrum, maka itu adalah 1 kurang, dan keadaan ini disebut sarcalization.

Bagi kebanyakan orang, ini tidak mengganggu dan tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan. Tetapi apabila patologi dikesan, disyorkan untuk mendaftar, dan menjalani pemeriksaan berkala, untuk langkah-langkah yang tepat pada masanya untuk mencegah perkembangan scoliosis. Oleh kerana terdapat risiko penularan awal patologi.

Ciri-ciri anatomi

Lumbosacral adalah sistem yang kompleks yang menyediakan aktiviti motor penuh. Selalunya, penyakit menjejaskan kawasan tulang belakang ini, kerana semasa berjalan, duduk, atau melakukan latihan yang paling banyak, beban jatuh pada bahagian ini. Ciri-ciri anatomi menarik kawasan yang diterangkan adalah:

 • Vertebra pergi satu demi satu, dan di antara mereka satu lubang berlubang terbentuk, di mana saluran tulang belakang melewati. Ia adalah otak, yang berakhir di rantau segmen lumbar 2.
 • Tulang lumbar mengandungi 5 segmen motor vertebra. Yang terakhir dari mereka dibentuk dari 5 lumbar dan 1 tulang belakang sakral.
 • The vertebra lumbar mempunyai proses yang paling besar.
 • Rantau coccyx lumbar sakral mempunyai lengkung fisiologi biasa, yang dipanggil lordosis. Ia dibentuk pada zaman kanak-kanak dan memainkan peranan penting untuk berjalan terus.
 • Segmen sakral mempunyai belokan yang diarahkan ke belakang. Ia dipanggil kyphosis.

Penyimpangan kecil dalam struktur dalam beberapa kes tidak membincangkan mengenai patologi. Walaupun anjakan kuat lengkung fisiologi dalam satu arah atau lain-lain penyebab ubah bentuk, gangguan organ dalaman dan masalah lain.

Fungsi utama

Rantau lumbar menyumbang maksimum semua berat badan manusia. Ia adalah jabatan ini yang mengagihkan semula beban kepada struktur yang lebih kuat di bahagian bawah badan (pelvis, kaki). Fungsi utama segmen motor ini ialah:

 • Perlindungan saraf tunjang dan saraf bundle dari pelbagai pengaruh negatif.
 • Susut nilai semasa melompat, berlari, melakukan kerja keras.
 • Mobiliti badan manusia.
 • Pengagihan semula berat badan ke kawasan lain.
 • Membantu menyokong keseimbangan.
 • Perlindungan pelvik.
 • Penyertaan dalam proses kelahiran.

Apabila kefungsian vertebra lumbal atau sakral mengalami gangguan, orang mengalami kesakitan yang teruk, dan jika keadaan menjadi lebih rumit, lumpuh, paresis dan keadaan patologi lain muncul.

Hubungan dengan badan lain

Rujukan lumbar adze dikaitkan dengan jabatan lain dan sistem vital seseorang, dan jika ia cedera, ia mempengaruhi keadaan umum dan mengurangkan kecekapan. Jabatan lumbosacral bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ berikut:

 • Tulang pelvis dan anggota bawah.
 • Lampiran dan usus besar.
 • Sistem pembiakan.
 • Rahim dan ovari pada wanita.
 • Pundi kencing.
 • Saraf sciatic.
 • Punggung dan peha.
 • Kaki, anak lembu, kaki.
 • Anus dan rektum.

Setiap sendi lumbosacral boleh menyebabkan disfungsi organ-organ yang disenaraikan. Sekiranya mereka tidak cukup bergerak, cedera atau terlantar, seseorang boleh mengalami gangguan peredaran darah, buasir, tumor, penyumbatan atau bengkak pergelangan kaki, cystitis, sciatica, ketidaksuburan atau mati pucuk.

Faktor risiko

Faktor risiko utama untuk perkembangan keabnormalan lumbal dan sacral adalah kelebihan berat badan, pertumbuhan yang tinggi dan kekurangan aktiviti fizikal yang normal. Di sesetengah orang, masalah boleh menjadi kongenital, disebabkan oleh perkembangan tulang belakang dan kecacatan anatomi. Kebarangkalian kemungkinan munculnya patologi perut atau sendi sacrococcygeal muncul jika titik-titik berikut hadir dalam kehidupan seseorang:

 • Gaya hidup pasif. Sentiasa berada di posisi duduk yang membuat korset otot lemah, dari semasa ke semasa ia memelihara tulang belakang dalam satu kedudukan lebih teruk dan lebih teruk, dan mereka mempunyai beban yang sangat tinggi yang memindahkan mereka ke satu arah atau yang lain.
 • Meletihkan buruh fizikal. Bergerak berat, menaikkan beg atau kotak, penumpuan berterusan badan membawa kepada penampilan awal sciatica, osteochondrosis, arthritis atau patologi lain. Pakar mengesyorkan bahawa untuk mengelakkan perkembangan hernia intervertebral, pakai alat ortopedik yang menyokong tali pinggang semasa senaman.
 • Flatfoot atau kelengkungan tisu tulang. Permulaan proses patologi tulang belakang di tempat lain mempunyai kesan negatif pada bahagian bawah punggung. Apabila tekanan meningkat ke atasnya, dan beban disebarkan secara tidak betul.
 • Kecederaan tulang belakang. Fraktur Sacral, retak di bahagian lain, (pembukaan bahagian anterior, cabang, tanduk, vertebra, tanjung), serta pembengkakan otot yang tidak disembuhkan atau rumit, boleh menyebabkan sakit belakang, masalah dengan berjalan atau fungsi lain.
 • Kurangnya pemakanan yang betul, berat tambahan. Sekiranya komponen, vitamin dan mineral yang diperlukan untuk perkembangan normal tidak memasuki tubuh manusia, ini membawa kepada akibat yang serius. Kelebihan berat badan dalam kes ini hanya memburukkan keadaan, mencetuskan beban tambahan pada tulang di kawasan lumbosacral, yang membawa kepada perubahan bentuk teruk.

Sesetengah penyakit perut berkembang dalam proses penyebab semula jadi, sebagai contoh, penuaan. Tulang dan rawan secara beransur-ansur habis-habisan, peredaran darah di tisu-tisu tetangga menjadi semakin buruk, unsur-unsur yang bermanfaat hampir tidak mengalir kepada mereka, sehingga kecacatan semakin buruk.

Penyakit lumbosacral

Masalah utama ramai orang adalah berat badan berlebihan, serta tekanan fizikal yang berlebihan. Dalam artikulasi sacrococcygeal, peredaran darah terganggu, proses metabolik dalam tisu lembut perlahan, yang mempengaruhi keadaan vertebra. Jika anda percaya statistik, penyakit bahagian belakang yang lebih rendah didiagnosis lebih kerap daripada patologi tulang belakang yang lain. Yang paling umum ialah:

 • Osteochondrosis. Proses degeneratif di vertebra, yang membawa kepada kemunculan sindrom kesakitan yang kuat. Oleh sebab kesan pada cakera intervertebral, pergerakan sendi dikurangkan, pesakit merasakan kebas-kebas kaki, disfungsi organ panggul. Dalam sesetengah kes, inkontinensia kencing muncul, serta pemampatan saraf.
 • Spondylosis. Apabila beban pada punggung bawah dan tailbone terlalu kuat, ketinggian cakera intervertebral secara beransur-ansur berkurangan, pancang muncul di sisi, yang menyebabkan kecederaan pada tulang rawan yang berdekatan. Penyakit ini membawa kepada gangguan neurologi yang serius, mengurangkan pergerakan sendi.
 • Perjuangan Faktor-faktor negatif yang mempengaruhi tulang belakang, menyebabkan hilangnya keanjalan membran berserabut, yang memberi kesan. Ia adalah proses yang menonjol. Ia boleh mencubit saraf, yang membawa kesakitan dan kekakuan.
 • Hernia. Ini adalah komplikasi penonjolan, apabila pulpa keluar, akibat daripada mampatan. Menerangkan keadaan ketidakselesaan dan kesakitan yang teruk. Jika masa tidak mengambil tindakan, patologi boleh menyebabkan paresis kaki atau lumpuh.
 • Sciatica Ini adalah sciatica, yang memperlihatkan dirinya sebagai proses keradangan dalam saraf sciatic. Pesakit tidak boleh duduk, berbaring atau berjalan dengan normal. Sering kali merasakan sakit atau lumbago.

Rantau lumbar sering menderita penyakit seperti arthritis, arthrosis, lordosis. Hampir semua patologi ditunjukkan dalam bentuk sindrom kesakitan yang kuat atau sekatan aktiviti motor. Oleh itu, hanya seorang doktor yang boleh membezakan penyakit itu dan menetapkan rawatan yang betul.

Pencegahan dan rawatan

Taktik yang ditentukan untuk menangani patologi lumbosacral selepas menetapkan keputusan diagnosis dan analisis data. Pakar, dengan mengambil kira keadaan pesakit (pemeriksaan luaran, pemeriksaan refleks), aduan manusia, menyerahkan x-ray untuk mendapatkan gambaran tisu tulang, CT, ultrasound dan MRI (jika ada keradangan tisu lembut). Hanya selepas diagnosis, kaedah pendedahan yang paling berkesan dipilih. Yang utama adalah yang berikut.

Rawatan ubat

Rawatan konservatif melibatkan mengambil ubat-ubatan yang menyumbang kepada peningkatan umum dalam keadaan belakang. Ubat-ubatan moden sangat berkesan dan sebilangan kecil kontraindikasi. Oleh itu, mereka dimasukkan ke dalam terapi kompleks yang bertujuan untuk melambatkan atau menghentikan proses degeneratif dan keradangan dalam tisu. Biasanya doktor menetapkan ubat berikut:

 • Painkiller - untuk melegakan kesakitan.
 • Anti-radang - untuk melegakan bengkak.
 • Relaks otot - untuk menghapuskan kekejangan dan nada otot yang berlebihan.
 • Chondroprotectors - untuk menghentikan pemusnahan rawan, di ruang antara vertebra.
 • Multivitamin - untuk memperbaiki keadaan umum pesakit, menormalkan latar belakang emosi.

Terapi Fizikal

Terapi senaman adalah salah satu komponen dari mana-mana terapi tunjang. Ia adalah satu latihan yang bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah, proses metabolik yang normal di antara tisu, meningkatkan nada. Pesakit dalam keadaan serius, adalah disyorkan bahawa latihan mudah, walaupun ia memberi kesan yang mendalam kepada kesejahteraan. Kelebihan utama teknik ini ialah momen itu, maka ada praktikalnya tidak ada contraindications kepadanya.

Kompleks itu dipilih secara individu, dengan mengambil kira sifat patologi, serta usia pesakit. Biasanya ia termasuk mengangkat kaki dari kedudukan terlentang, membongkok di dada, tergantung di atas bar mendatar dengan bengkok kaki, bersandar dengan berat tambahan, dan pendekatan lain. Anda boleh mencapai kesan selepas beberapa minggu kelas biasa.

Kesan urut

Selepas diagnosis, doktor biasanya mengesyorkan supaya anda mendaftar untuk urut dengan pakar. Untuk melengkapkan kursus ini adalah dalam tempoh penstabilan. Pendedahan kepada sakit dan keradangan hanya akan memperburuk keadaan. Menggunakan terapi urutan untuk memperbaiki teknik peredaran darah berikut:

 • Mengusap.
 • Menggosok
 • Mengobrol.
 • Getaran dan barangan.

Tanda-tanda utama untuk digunakan adalah sakit belakang, sciatica, protrusion, dislokasi vertebral, atau osteochondrosis awal. Pendedahan yang kerap akan membantu melegakan kejang otot, pulih lebih cepat daripada kecederaan, dan mewujudkan gerakan limfa di dalam badan. Urut memerlukan penyediaan dan, bergantung pada teknik yang dipilih, boleh menjadi santai, toning dan anestetik.

Pembedahan

Apabila rawatan konservatif tidak memberikan hasil yang diingini, dan bahagian belakang yang lebih rendah terus menyakiti, melibatkan pembedahan. Pemulihan vertebra dengan cara ini membolehkan anda hampir memulihkan kesihatan sepenuhnya dan memperlahankan proses neurologi. Mereka menggunakan rawatan ini hanya apabila ada ancaman lumpuh atau akibat berbahaya yang lain untuk pesakit.

Pemeliharaan kesihatan belakang dan sakrum

Pencegahan perkembangan penyakit di lumbosacral dan coccyx adalah peristiwa penting. Ia akan membolehkan untuk mengekalkan aktiviti penting yang biasa selama bertahun-tahun, tanpa kekangan pergerakan, komplikasi keadaan, kesakitan dan ketidakselesaan. Untuk melakukan ini, seseorang dari usia dini harus mematuhi peraturan mudah berikut:

 • Sentiasa memantau postur anda dan kedudukan badan yang betul semasa berjalan, bekerja dan tidur.
 • Pilih hanya aksesori berkualiti untuk rehat malam (tilam ortopedik, bantal yang cukup tinggi).
 • Jangan memakai kasut tumit tinggi setiap hari.
 • Untuk melepaskan tabiat buruk (merokok, dadah, alkohol).
 • Melakukan sukan dengan unsur-unsur stretch mark.
 • Jangan terlalu bodoh, mengelakkan draf, pakai pakaian mengikut musim.
 • Sekadar mengedarkan berat antara tangan, tidak membawa pakej berat.
 • Jangan duduk dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama, mengambil masa 5 minit untuk memanaskan badan pada kerja duduk.

Peraturan mudah seperti ini akan membolehkan anda mengekalkan kesihatan yang cemerlang, mencegah penyakit organ-organ dalaman dan proses degeneratif dalam tisu tulang. Di samping langkah pencegahan, adalah perlu untuk tidak lupa untuk selalu menjalani peperiksaan, untuk merawat pelanggaran yang diturunkan, tanpa menunggu komplikasi pada peringkat awal. Adalah penting untuk mengekalkan kesihatan selama bertahun-tahun dan mencegah perkembangan patologi kronik.

Kawasan lumbosacral adalah kawasan penting di belakang manusia. Ia mesti dilindungi daripada kecederaan dan pelbagai patologi, untuk mengekalkan keadaan kesihatan yang cemerlang selama bertahun-tahun.

8 vertebra lumbosacral: struktur dan fungsi

Spine lumbosacral adalah sistem yang kompleks yang menyediakan aktiviti motor seseorang dan berfungsi sebagai paksi pendukung tubuhnya. Menurut statistik, proses patologi paling kerap menjejaskan dengan tepat bahagian belakang ini - ini adalah bagaimana seseorang membayar untuk berjalan tegak. Untuk mengelakkan komplikasi, anda perlu menjaga pencegahan, dan sekiranya kesakitan, pergi ke pemeriksaan perubatan tepat pada masanya.

Ciri-ciri struktur

Skema anatomi dari tulang belakang manusia meliputi tiga bahagian: atas, toraks, lebih rendah. Secara keseluruhan terdapat 24 vertebra di dalamnya, berurutan secara berurutan dalam rantai. Mereka dikelilingi oleh sendi, kerana mobiliti mana yang dipastikan. Antara vertebra adalah tisu tulang rawan.

Punggung bawah dipanggil tulang belakang lumbosacral. Badan vertebra dalam strukturnya mempunyai dua bahagian: anterior, posterior. Yang pertama mengambil sebahagian besar dari tubuh manusia, menentang beban mekanik, yang kedua bersebelahan dengan saraf tunjang.

Anatomi kawasan lumbar termasuk tiga unsur: secara langsung loin, sacrum, tailbone. Dua yang terakhir dibentuk dengan menimbulkan vertebra, oleh itu mereka melakukan fungsi motor ke tahap minimum. Mereka melindungi organ dalaman dan saraf tunjang, membantu menjaga keseimbangan badan.

Struktur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Apabila salah satu unsurnya gagal, beban jatuh ke atas yang lain. Seseorang mengalami sakit, mobilitinya terhad. Jika ujung saraf ditangkap dalam proses patologi, gejala-gejala tidak menyenangkan tambahan muncul: kebas kelamin, paresis mereka, lumpuh.

Fungsi

Kawasan lumbar termasuk vertebra 4 - 5 terbesar di dalam tubuh manusia. Ia adalah hubungan antara rantau thoracic dan coccyx. Dia sedang mengalami kesan seluruh badan atas, dan oleh itu memerlukan penjagaan dan perhatian.

Tulang belakang di rantau lumbar mengedarkan semula beban pada struktur yang lebih kuat di bahagian bawah: kaki, rumpangan pelvis. Ia melaksanakan fungsi susut nilai, iaitu. melindungi saraf tunjang dan saraf endapan dari kesan negatif yang berkaitan dengan larian, lompat, jatuh, kerja fizikal yang keras.

Segmen motor Vertebral

Ruas lumbar, seperti bahagian lain tulang belakang, terdiri daripada segmen-segmen motor tulang belakang - unit individu yang memastikan mobiliti tubuh manusia. Ini adalah dua vertebra yang saling berhubungan dengan struktur tulang, otot, ligamen.

Jika fungsi vertebra lumbar berfungsi dengan tidak betul (struktur di antara mereka terlalu mudah alih atau disekat, tisu bersebelahan menderita), ini membawa kepada penampilan kesakitan.

Satu-satunya bahagian tulang belakang yang tidak ada pergerakan adalah sakral. Ia terdiri daripada tulang belakang bertali, di mana tiada tisu tulang rawan.

Tulang belakang lumbar

Dalam tubuh manusia, rantau lumbar menyediakan fungsi motor, mengedarkan semula beban pada kaki dan pelvis, melindungi hati daripada kerosakan. Ia menghubungkan dada dan tailbone dan tertakluk untuk dipakai, kerana beratnya pada bahagian atas badan manusia. Secara luaran, ia mempunyai bentuk rabung.

Bilangan vertebra di tulang belakang lumbar adalah lima. Sesetengah orang mempunyai bilangan yang luar biasa tinggi - enam.

Jabatan Sacral

Sakrum adalah tulang segitiga yang membentuk bahagian belakang pelvis. Dari atas, ia menghubungkan dengan pinggang, dari bawah - dengan tailbone.

Tulang belakang sakral membantu mengekalkan keseimbangan apabila lenturan, melindungi organ panggul, mengambil bahagian dalam proses bersalin. Ia menyumbang beban maksimum apabila seseorang berada dalam kedudukan duduk.

Fungsi motor sakrum adalah minima, kerana ia terdiri dari vertebra bersatu tanpa lapisan "kartilaginous".

Jabatan Coccyx

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, dalam bentuk yang menyerupai piramid terbalik. Ini adalah satu elemen yang terdiri daripada 3-4 vertebra yang disambungkan dan menghubungkan dengan otot, ligamen sistem urogenital.

Fungsi tailbone adalah pengagihan beban pelvis, penyertaan dalam perpanjangan lenturan paha dan peranan fulcrum tubuh manusia.

Video

Video - pencegahan untuk tulang belakang

Patologi lumbar

Menurut statistik perubatan, tulang belakang yang lebih rendah menderita penyakit lebih kerap daripada yang lain. Ini difahami: apabila seseorang duduk, beban maksimum jatuh pada vertebra sakral, ketika berdiri - pada lumbar. Faktor risiko tambahan adalah berat badan berlebihan, kecederaan, penglihatan fizikal yang berkaitan dengan sukan atau kerja, beban lain pada tulang belakang.

Tisu rawan antara vertebra menjadi lebih kurus, "haus", dan tidak dapat menampung fungsi penyerap kejutannya. Pesakit menderita sakit belakang, pergerakan terhad. Gejala tambahan mungkin: kebas kaki, disfungsi organ pelvis.

Ciri-ciri vertebra lumbal di mana ia dipisahkan oleh tisu tulang rawan. Jika ia menjadi lebih nipis, tubuh tulang menggosok antara satu sama lain, dan pertumbuhan tulang membentuk sekitar tulang belakang. Pesakit mengalami kesakitan yang berterusan, mobilitinya terhad, dan gejala neurologi cepat muncul.

 1. Penonjolan cakera intervertebral

Membran berserabut menonjol yang mengelilingi teras lembut cakera antara vertebra. Tisu kartilaginus menekan pada ujung saraf, terdapat sensasi yang tidak menyenangkan, kekakuan pergerakan, pelanggaran kepekaan kaki.

Ini adalah akibat berbahaya dari penonjolan. Nukleus pulpa dari cakera di antara vertebra keluar, meremas proses saraf atau saraf tunjang. Pergerakan pesakit adalah terhad, dia mengalami ketidakselesaan yang berterusan. Sekiranya tidak dirawat, lumpuh, paresis kaki mungkin.

Ini adalah radiculitis, yang mempengaruhi vertebra sacral. Pesakit mempunyai keradangan saraf sciatic, sakit dia berjalan, duduk, ada lumbago yang tetap. Penyakit ini memaksa seseorang untuk berehat.

Penyakit lumbosacral tidak terhad kepada senarai di atas. Terdapat penyakit lain: arthritis, arthrosis, masalah lain dalam berfungsi sendi vertebra, postur yang lemah, dan sebagainya.

Rawatan

Kaedah rawatan untuk tulang belakang lumbosacral dipilih selepas diagnosis. Untuk melakukan ini, doktor menggunakan kaedah berikut:

 • pengumpulan aduan pesakit;
 • pemeriksaan luaran dan ujian refleks;
 • menjalankan kajian untuk menilai keadaan tisu vertebra dan intervertebral (radiografi, CT, MRI).

Mengikut keputusan diagnostik, kaedah rawatan terapeutik dipilih. Rawatan sepatutnya kompleks: mustahil untuk "menyelamatkan" vertebra dengan ubat-ubatan: anda memerlukan terapi fizikal, fisioterapi, pelarasan gaya hidup, termasuk melepaskan tabiat buruk, perubahan diet, dan sebagainya.

Terapi konservatif

Rawatan konservatif digunakan jika keadaan tulang belakang dan tulang belakang sakrum dapat diperbaiki tanpa pembedahan.

 • analgesik - melegakan kesakitan;
 • NSAIDs - memerangi keradangan dan bengkak;
 • melegakan otot - melegakan ketegangan otot;
 • chondroprotectors - menghentikan proses merosakkan dalam tisu antara vertebra;
 • vitamin B - meningkatkan latar belakang emosi pesakit.

Jika kawasan lumbar sangat mengganggu pesakit, sekatan digunakan: pentadbiran novocaine atau lidocaine, yang melegakan kesakitan, menghilangkan sensitiviti akar tulang belakang.

Dalam tempoh remisi, rawatan ubat dikurangkan, keutamaan diberikan kepada terapi senaman, terapi manual, fisioterapi (elektroforesis, laser dan terapi magnet, kesan lumpur pemampatan, dan lain-lain).

Gimnastik terapeutik

Kebudayaan fizikal khas mempunyai kesan yang baik pada rantau lumbar: peningkatan aliran darah, tisu yang terkena menerima lebih banyak oksigen dan nutrien, otot-otot yang tona, dan kesihatan secara keseluruhannya dinormalisasi.

 • kecenderungan dengan atau tanpa berat tambahan;
 • mengangkat kaki yang bengkok dari kedudukan terdedah;
 • pesongan di dada dalam kedudukan yang berbohong;
 • lentur kaki dengan memutar lutut dalam arah yang berbeza dari kedudukan terdedah;
 • tergantung di atas bar mendatar dengan bengkok kaki, dsb.

Satu set latihan untuk masalah tisu vertebra dan tulang rawan dikembangkan oleh doktor. Contoh-contoh yang dijelaskan di Internet adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Untuk mencapai hasil yang stabil, anda perlu melakukan terapi senaman sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu.

Urut

Terapi manual menghapuskan kesakitan, melegakan kekejangan otot, meningkatkan aliran darah dan aliran limfa, membantu memulihkan vertebra selepas patah tulang dan kecederaan lain, dan menghentikan perkembangan penyakit.

Petunjuk untuk penggunaan urut - osteochondrosis, tulang belakang tulang belakang mengimbangi kelima, penonjolan, sciatica, dll.

 • mengusap;
 • menggosok;
 • getaran;
 • mengetuk, dan lain-lain

Bergantung kepada teknik yang dipilih, ia boleh menjadi santai, analgesik, tonik.

Terapi manual perlu dijalankan dengan ketat oleh doktor mengikut kursus yang ditetapkan olehnya. Kesan tidak berkesan mempunyai kesan yang bertentangan dengan yang diharapkan: peningkatan kesakitan pada vertebra dan kekakuan.

Campur tangan pembedahan

Jika kesan konservatif pada rantau lumbar tidak menghasilkan hasil atau gejala neurologi terlalu maju, rawatan pembedahan vertebra digunakan.

Salah satu kaedah adalah nukleotomi percutaneus, apabila tusukan doktor menghilangkan sebahagian daripada tisu cakera intervertebral yang terjejas. Ini menghentikan perkembangan gejala neurologi.

Pencegahan

Masalah tulang belakang lumbosacral - "bayaran balik" seseorang untuk berjalan lurusnya. Mereka tidak dapat dielakkan apabila proses usia dan proses metabolik berubah. Pesakit dapat mengambil langkah-langkah untuk melambatkan penampilan perubahan degeneratif-dystrophik sebanyak mungkin.

Pencegahan patologi vertebra dan cakera intervertebral bahagian belakang yang lebih rendah termasuk langkah-langkah berikut:

 • elakkan pekerjaan traumatik;
 • menyerah tabiat buruk (merokok, minum);
 • Buat diet yang kaya dengan vitamin dan mineral;
 • untuk menyebarkan secara merata beban di belakang apabila bermain sukan, mengangkat berat;
 • kerap "mencairkan" kerja dalam postur statik di komputer dengan bayaran pendek;
 • melakukan senaman terapeutik dan pencegahan setiap hari;
 • merawat penyakit berjangkit tepat pada masanya;
 • elakkan hipotermia;
 • pilih tilam yang betul untuk tidur malam.

Pematuhan dengan cadangan mudah doktor akan membantu mengekalkan vertebra kawasan lumbar sihat. Ia lebih mudah daripada rawatan yang panjang dan mahal untuk penyakit.