Utama / Lebam

Bekalan darah ke saraf tunjang

bekalan darah saraf tunjang (sinonim peredaran serebrospina (IC) dilakukan arteri vertebra - cawangan arteri subclavian, dan dari intercostal posterior, lumbar dan sisi arteri tulang belakang sacral: arteri tulang belakang sebelum berpasangan berbaring di depan jurang saraf tunjang membujur dan kukus kembali tulang belakang arteri yang bersebelahan dengan permukaan posterolateral saraf tunjang. Sejumlah cawangan berlepas dari arteri dan bahan otak ini.

Rajah. 5. Diagram sumber bekalan darah tulang belakang

: 1 - aorta; 2 - arteri yang dalam leher; 3 - arteri radiculomedullary anterior penebalan serviks; 4 - arteri vertebra; 5 - arteri intercostal; 6 - superior radiculomedullary arteri tambahan; 7 - anterior radiculo-medullary anterior (arteri Adamkevich); 8 - rendah radiculomedullary arteri tambahan; 9 - arteri ileo-lumbar; garis putus menunjukkan sempadan bahagian-bahagian saraf tunjang (I - serviks, II - thoracic, III - lumbar, IV - sacral).

Telah ditubuhkan bahawa beberapa segmen serviks atas kord rahim membekalkan darah ke arteri tulang belakang anterior dan posterior yang meluas dari arteri vertebra. Segmen yang terletak di bawah segmen CIII - CIV menerima darah melalui arteri radiculomedullary. Setiap arteri tersebut, yang menghampiri permukaan saraf tunjang, membahagi dua ke cawangan menaik dan menurun, yang menghubungkan dengan cawangan yang sama di atas dan di bawah arteri radikulodulus dan membentuk anterior dan dua posterior anastomotic arteri posterior (arteri saraf tulang belakang dan belakang) sepanjang saraf tunjang.

Rajah. 6 Perwakilan skematik bekalan darah ke segmen tali tunjang tulang belakang (seksyen salib):

titik menandakan zon arteri periferal, teduhan serong - zon arterial pusat, teduhan mendatar - zon bekalan darah pada arteri spinal belakang; 1 - kawasan tumpang tindih zon arterial pusat dan zon bekalan darah pada arteri tulang belakang posterior; 2 - cawangan tenggelam; 3 - arteri tulang belakang anterior; 4 - arteri tulang belakang belakang.

Dalam perjalanan saluran anastomosis terdapat kawasan dengan aliran darah yang diarahkan, khususnya di tempat pembahagian batang utama arteri radiculomedullary ke cawangan menaik dan turun. Bilangan arteri radiculomedullary termasuk dari 2 hingga 27 (biasanya 4-8) arteri anterior dan dari 6 hingga 28 (lebih kerap 15-20) arteri posterior. Terdapat dua jenis struktur yang melampau yang membekalkan vakum tulang belakang - batang dan longgar. Apabila jenis batang mempunyai sebilangan kecil arteri radiculomedullary (3-5 depan dan 6-8 posterior). Apabila jenis longgar arteri tersebut lebih (6-12 depan dan 22 atau lebih posterior). Arteri radiculomedullary anterior terbesar terletak pada korda spinal tengah serviks (arteri penebalan serviks) dan di arteri toraks toraks atau atas (lumbar penebalan arteri, atau arteri radiculomedural anterior Adamkiewicz). Arteri Adamkevich memasuki saluran tulang belakang di sebelah salah satu akar tulang belakang, biasanya ke kiri. Dalam 15-16% kes terdapat arteri radiculomedullary anterior besar yang mengiringi akar LV atau SI dan arteri radiculomedullary tambahan yang lebih rendah yang membekalkan segmen silikon dan segmen saraf tunjang.

asal-usul Radiculomedullary arteri di leher adalah arteri mendalam leher (jarang vertebra arteri), pada tahap toraks - semula arteri intercostal, pada tahap lumbar - arteri lumbar, pada tahap sakrum - lateral sacral dan iliac lumbar arteri. Arteri radiculomedullary anterior membekalkan darah ke anterior (ventral) 4/5 diameter saraf tulang belakang, dan cabang-cabang arteri radiculomedullary posterior - bahagian belakang diameter.

Glomerulonephritis
Glomerulonephritis (juga nefritis tiub, disingkat GN) adalah penyakit buah pinggang yang disifatkan oleh keradangan glomerular. Keadaan ini boleh diwakili oleh hematuria yang terpencil.

TELA
Tromboembolisme arteri pulmonari (PE) adalah salah satu daripada komplikasi yang paling biasa dan dahsyat bagi banyak penyakit selepas bersalin dan selepas bersalin, yang menjejaskan mereka.

Bekalan darah ke saraf tunjang

Dengan syarat anastomotic cawangan pelbagai rantaian (lebih kerap 4-8) dan anterior yang lebih kecil (biasanya 15-20) radicular belakang (radiculomedullary) cawangan arteri vertebra yang mencapai bahan saraf tunjang dan membentuk satu depan dan dua saluran arteri belakang. Mereka membekalkan darah ke saraf tunjang, akar, nod tulang belakang dan meninges.

Terdapat dua jenis bekalan darah ke saraf tunjang - utama dan longgar. Dalam jenis trunk, terdapat sejumlah kecil arteri akar (3-5 depan dan 6-8 posterior), dengan arteri yang longgar seperti lebih banyak (6-12 anterior, 22 atau lebih posterior).

Dua kolam arteri boleh dibezakan sepanjang panjang saraf tunjang. Cekungan atas arteri subclavian vertebral (a. Vertebralis, a. Cervicalis ascendens, truncus costocervicalis) termasuk a. anterior spinalis dan a. spinalis posterior, membekalkan segmen C1 - C4, dan 3-7 arteri radikular untuk memberi makan semua serviks lain dan dua hingga tiga segmen toraks atas. Kolam aortik yang lebih rendah (a. Intercostales posterior, aa Lumbales, rr Sacrales laterales a. Iliolumbalis) - cawangan radik untuk membekalkan semua toraks, bermula dengan segmen Th4, lumbar dan sakral. Arteri radikular dibahagikan kepada terusan tunjang ke dalam anterior dan posterior dan menemani akar yang sama dari saraf tunjang. Setiap arteri tersebut, menghampiri permukaan saraf tunjang, membahagikan secara mutlak ke dalam cawangan menaik dan menurun, yang mana anastomosa dengan cawangan serupa di atas dan di bawah arteri radikular, membentuk medan anterior anterior anterior daripada saraf tunjang, dan dua arteri saraf tulang belakang di medan tunjang median anterior. Oleh itu, arteri serebrospinal bukanlah saluran yang berterusan, dan aliran darah di dalamnya boleh mempunyai arah bertentangan dengan pembentukan zon bekalan sempadan di sepanjang membujur tunjang spinal (C4, Th4, Th9 - L1). Dalam jenis utama bekalan darah, arteri tulang belakang anterior di zon kolam bawah terbentuk oleh cabang-cabang satu (20%) atau dua arteri radikular: radicular anterior (anterior Radicularis, Adamkevich) dan arteri depro-Hotteron yang lebih rendah atau arteri radicular tambahan. Arteri akar anterior memasuki saluran tulang belakang dengan salah satu akar tulang belakang dari Th5 hingga L5 (biasanya Th11 - Th12), biasanya ke kiri, tambahan yang lebih rendah - dari L5 atau S1; tambahan atas - dari Th3 hingga Th6.

Di diameter saraf tunjang ada tiga zon bekalan darah. Yang pertama ini meliputi tanduk depan pematerian depan kelabu, tanduk asas posterior, bahagian-bahagian yang bersebelahan depan dan tali sisi (zon tengah) dan disediakan cawangan beralur-commissural anterior arteri tulang belakang.

Dari rangkaian kapilari saraf tunjang, darah disalirkan melalui saluran radiasi ke dalam plexus vena pia mater. Dari sana, ia memasuki penggulungan pengumpul urat membujur (anterior dan urat tunjang posterior) dan terbentuk dari depan dan urat radicular belakang (12 hingga 43) dalam plexus vena vertebra dalaman, yang terletak di ruang epidural. Kemudian darah mengalir melalui pembuluh darah intervertebral ke plexus vertebra vena luar dan kemudian ke pembuluh darah vertebra, intercostal, lumbosacral, tidak berpasangan, atas dan bawah. Sebahagiannya, darah dari plexus vena vertebral dalaman dilepaskan melalui foramen besar untuk dimasukkan ke dalam sinus di dasar tengkorak.

BAB 8. PEMBUNGKUSAN KORD HEAD DAN SPINAL

8.1. Bekalan darah ke otak

Pembekalan darah ke otak disediakan oleh dua sistem arteri: arteri karotid dalaman (karotid) dan arteri vertebral (Rajah 8.1).

arteri vertebra berasal dari arteri subclavian memasuki saluran proses melintang vertebra serviks, di peringkat I a vertebra serviks (C ) meninggalkan saluran dan menembusi magnum foramen ke dalam rongga tengkorak. Apabila tulang belakang serviks berubah, osteophytes hadir, arteri vertebra PA boleh dihancurkan pada tahap ini. Dalam rongga tengkorak, PA terletak di atas medulla oblongata. Di sempadan medulla dan pons, PA menggabungkan ke dalam batang biasa arteri basilar yang besar. Di margin anterior jambatan, arteri basilar terbahagi kepada 2 arteri serebral posterior.

Arteri karotid dalaman adalah cawangan arteri karotid biasa, yang ke kiri bergerak langsung dari aorta, dan ke kanan, dari arteri subclavian kanan. Sehubungan dengan susunan kapal di arteri karotid kiri, keadaan aliran darah optimum dikekalkan. Pada masa yang sama, apabila trombus dikeluarkan dari bahagian kiri jantung, embolus memasuki cawangan arteri karotid kiri (komunikasi langsung dengan aorta) lebih kerap daripada sistem arteri karotid yang betul. Arteri karotid dalaman menembusi rongga tengkorak melalui saluran dengan nama yang sama

Rajah. 8.1. Arteri utama otak:

1 - lengkungan aorta; 2 - kepala brachial; 3 - arteri subclavian kiri; 4 - arteri karotid biasa; 5 - arteri vertebra; 6 - arteri karotid luar; 7 - arteri karotid dalaman; 8 - aras basilar; 9 - arthalmik arthritis

(Bolehkah Caroticus), dari mana kedua-dua belah pelana Turki dan chiasm optik. Cabang akhir arteri karotid dalaman adalah arteri serebral pertengahan, yang berjalan di sepanjang sulcus (sylvian) lateral antara lobus parietal, depan dan temporal, dan arteri serebral anterior (Rajah 8.2).

Rajah. 8.2. Arteri permukaan luar dan dalaman hemisfera serebrum:

a - permukaan luaran: 1 - arteri parietal anterior (cawangan arteri serebral pertengahan); 2 - arteri parietal posterior (cabang arteri serebral pertengahan); 3 - arteri gyrus angular (cawangan arteri serebral pertengahan); 4 - bahagian terakhir arteri serebral posterior; 5 - arteri temporal posterior (cawangan arteri serebral pertengahan); 6 - arteri temporal perantaraan (cawangan arteri serebral pertengahan); 7 - arteri temporal anterior (cawangan arteri serebral pertengahan); 8 - arteri karotid dalaman; 9 - arteri serebral kiri; 10 - arteri serebral pertengahan kiri; 11 - cawangan terakhir arteri serebral anterior; 12 - cawangan orbital frontal arteri serebral pertengahan; 13 - cawangan frontal arteri serebral tengah; 14 - arteri gyrus precentral; 15 - arteri sulcus pusat;

b - permukaan dalaman: 1 - perikalleznaya arteri (cawangan arteri serebral pertengahan); 2 - arteri paracentral (cabang arteri serebral anterior); 3 - arteri praplinikal (cabang arteri serebral anterior); 4 - arteri serebral posterior kanan; 5 - cabang parietal-occipital arteri serebral posterior; 6 - memacu cawangan arteri serebral posterior; 7 - cawangan temporal posterior arteri serebral posterior; 8 - cawangan temporal anterior daripada arteri serebral; 9 - arteri berkomunikasi posterior; 10 - arteri karotid dalaman; 11 - arteri serebral kiri; 12 - arteri berulang (cawangan arteri serebral anterior); 13 - arteri ikat anterior; 14 - cabang orbital arteri serebral anterior; 15 - arteri serebral anterior kanan; 16 - cabang dari arteri serebral anterior ke tiang lobus frontal; 17 - arteri corpus callosum (cawangan arteri serebral anterior); 18 - cabang hadapan medial arteri serebral anterior

Sambungan sistem dua arteri (karotid dalaman dan arteri vertebral) adalah disebabkan oleh kehadiran bulatan arteri otak besar (yang disebut bulatan Willis). Kedua arteri serebral anterior adalah anastomosis menggunakan arteri ikat anterior. Dua arteri serebral tengah anastomosa dengan arteri serebral posterior menggunakan arteri berkomunikasi posterior (masing-masing adalah cabang arteri serebral pertengahan).

Oleh itu, lingkaran arteri otak membentuk arteri (Rajah 8.3):

• cerebral posterior (arteri invertebral sistemik);

• penyambung posterior (sistem arteri karotid dalaman);

• serebral pertengahan (sistem arteri karotid dalaman);

• cerebral anterior (sistem arteri karotid dalaman);

• penyambung depan (sistem arteri karotid dalaman).

Fungsi bulatan Willis adalah untuk mengekalkan aliran darah yang mencukupi di dalam otak: jika aliran darah terganggu di salah satu arteri, pampasan berlaku akibat sistem anastomosa.

Arteri serebral anterior membekalkan darah (Rajah 8.4):

• korteks serebrum dan perkara putih subkortikal permukaan medial lobus depan dan parietal permukaan (basal) bawah lobus depan;

Rajah. 8.3. Arteri pangkal otak:

1 - arteri ikat anterior;

2 - arteri berulang (cabang arteri serebral anterior); 3 - arteri karotid dalaman; 4 - arteri serebral anterior; 5 - arteri serebral pertengahan; 6 - arteri thalamostriar anterolateral; 7 - arteri villous anterior; 8 - arteri berkomunikasi posterior; 9 - arteri serebral posterior; 10 - arteri cerebellar yang unggul; 11 - arteri utama; 12 - arteri maze; 13 - arteri cerebellar anterior; 14 - arteri vertebra; 15 - arteri tulang belakang anterior; 16 - arteri cerebellar bawah; 17 - arteri tulang belakang posterior

• bahagian atas otak precentral dan postcentral;

• depan 4 /5 korpus callosum;

• kepala dan bahagian luar nukleus caudate;

• bahagian anterior nukleus lenticular (lenticular);

• kaki hadapan kapsul dalaman.

Rajah. 8.4. Bekalan darah ke hemisfera otak dan batang otak:

a) I - bahagian depan di peringkat nukleus basal yang paling ketara,

II - dipotong depan di peringkat nukleus thalamus. Warna merah menunjukkan lembangan arteri serebral pertengahan, biru - arteri serebral anterior, hijau - arteri serebral posterior, kuning - arteri villous anterior;

b) kolam: 1 - arteri serebral posterior; 2 - arteri cerebellar yang unggul; 3 - arteri paramedian (dari arteri utama); 4 - arteri cerebellar lebih rendah; 5 - arteri tulang belakang anterior dan paramedian arteri (dari arteri vertebra); 6 - anterior cerebellar artery; 7 - arteri tulang belakang belakang

Cabang kortikal arteri serebral anterior turun di sepanjang permukaan luar hemisfera, anastomosing dengan cawangan arteri serebral pertengahan. Oleh itu, bahagian tengah otak precentral dan postcentral (unjuran tangan) vascularizes dari dua kolam sekaligus.

Arteri serebral pertengahan menyediakan bekalan darah (Rajah 8.4):

• korteks serebrum dan masalah subkortikal putih sebahagian besar permukaan luar hemisfera besar;

• lutut dan depan 2 /3 kaki belakang kapsul dalaman;

• bahagian-bahagian nukleus dan lenticular;

• cahaya visual (Graciole rasuk);

• pusat lobus temporal Wernicke;

• pertengahan depan yang rendah dan rendah;

• bahagian bawah lobus frontal;

Atas dasar otak, arteri serebral pertengahan menghasilkan beberapa cabang dalam yang segera menyerang bahan otak dan vaskularitas lutut dan anterior 2 /3 kaki belakang kapsul dalaman, sebahagian daripada nukleus dan lenticular. Salah satu cawangan yang mendalam - arteri nukleus lenticular dan striatum, yang termasuk sistem arteri thalamostrial, adalah salah satu sumber utama pendarahan dalam nukleus basal dan kapsul dalam.

Cawangan lain, arteri villous anterior, sering beralih langsung dari arteri karotid dalaman dan menyediakan vascularization dari plexus vaskular, dan juga boleh mengambil bahagian dalam bekalan darah ke nukleus dan lenticular nukleus, zon motor kapsul dalaman, cahaya cahaya (Graciole bundle), pusat Wernicke lobus temporal.

Di alur sisi, beberapa arteri mengalir dari arteri serebral pertengahan. Arteri-arteri temporal anterior, intermediate, dan posterior vascularize lobus temporal, arteri parietal anterior dan posterior menyediakan khasiat untuk lobus parietal, batang biasa yang luas diarahkan ke lobus frontal, disintegrasikan ke dalam cabang orbital frontal (vascularizing gyri depan tengah dan bawah). bahagian bawah lobus frontal) dan arteri sulcus pusat (bekalan darah ke lobus pusat).

Arteri serebral pertengahan vascularizes bukan sahaja korteks serebrum, tetapi juga sebahagian besar dari bahan putih, termasuk di bawah

kulit bahagian atas lobule tengah, yang dimiliki oleh lembangan arteri serebral anterior, dan kapsul dalaman. Oleh itu, penyumbatan cabang tengah dalam arteri serebral pertengahan menyebabkan hemiplegia seragam dengan luka muka, lengan, dan kaki, dan luka cawangan precentral yang cetek menyebabkan hemiparesis yang tidak merata dengan luka utama otot muka dan lengan. Vascularizes arteri serebral posterior:

• korteks serebrum dan perkara putih subkortikal lobus oksipital, bahagian belakang lobus parietal, bahagian bawah dan bahagian bawah lobus temporal;

• bahagian bahagian bawah bukit;

• sebahagian daripada cahaya visual (Graciole rasuk);

• nukleus subtalam (badan Lewis);

Pembekalan darah ke batang otak dan cerebellum disediakan oleh arteri vertebra, arteri serebral basilar dan posterior (Rajah 8.5, 8.6).

Arteri basilar (arteri utama yang dipanggil) terlibat dalam vascularization otak dan cerebellum. Cerebellum dibekalkan dengan darah oleh tiga pasang arteri cerebellar, dua di antaranya daripada arteri utama (bahagian atas dan anterior lebih rendah), dan satu (bahagian belakang yang lebih rendah) adalah cabang terbesar arteri vertebra.

Arteri vertebrata membentuk arteri basilar, memberikan dua cawangan, merangkum ke arteri tulang belakang anterior, dua arteri tulang belakang posterior, tidak menggabungkan dan berjalan secara berasingan pada sisi saraf tunjang belakang saraf tunjang, serta dua arteri cerebellar bawah posterior. Arteri vertebral vascularize:

• cerebellum posterior-inferior;

• Segmen kord tulang belakang atas.

Vascularizes arteri cerebellar rendah posterior:

• bahagian sisi atas medulla oblongata (badan seperti tali, nukleus vestibular, nukleus kepekaan permukaan saraf trigeminal, teras ganda batang batang spinothalamic);

• cerebellum bahagian bawah.

Rajah. 8.5. Arteri sistem vertebrobasilar:

a - segmen utama arteri vertebra (V1-V4): 1 - arteri subclavian; 2 - arteri karotid biasa; 3 - arteri karotid luar; 4 - arteri utama; 5 - arteri serebral posterior; 6 - arteri occipital; b - bekalan darah ke batang otak dan cerebellum: 7 - arteri utama, cawangan jambatan; 8 - arteri karotid dalaman; 9 - arteri berkomunikasi posterior; 10 - arteri serebral pertengahan; 11 - arteri serebral anterior; 12 - shell; 13 - kapsul dalaman; 14 - nukleus caudate; 15 - thalamus; 16 - arteri serebral posterior; 17 - arteri cerebellar yang unggul; 18 - arteri labirin;

dalam - bahagian silang jambatan itu; bekalan darah: 19 - arteri utama; 20 - cawangan medial; 21 - cawangan perundingan; 22 - cawangan sisi

Rajah. 8.6. Kapal pangkal otak (skema):

1 - sebahagian otak arteri karotid dalaman; 2 - arteri serebral pertengahan; 3 - arteri serebral anterior; 4 - arteri ikat anterior; 5 - arteri berkomunikasi posterior; 6 - arteri serebral posterior; 7 - arteri utama; 8 - arteri cerebellar yang unggul; 9 - anterior cerebellar artery; 10 - arteri cerebellar bawah; 11 - arteri vertebra

Perbezaan ciri dalam bekalan darah otak adalah ketiadaan sistem "portal" biasa. Cabang-cabang lingkaran arteri otak besar tidak memasuki medulla (seperti yang diperhatikan di hati, paru-paru, ginjal, limpa, dan organ-organ lain), tetapi merebak di permukaan otak, secara konsisten memberikan banyak cawangan nipis yang dilanjutkan pada sudut yang betul. Struktur yang serupa, dalam satu tangan, memastikan pengagihan aliran darah ke seluruh permukaan hemisfera yang besar, dan pada yang lain, ia mewujudkan keadaan vaskular optimum untuk korteks serebrum. Ini juga menjelaskan ketiadaan kapal berkaliber besar dalam bahan otak - arteri kecil, arteriol, kapilari mendominasi. Rangkaian kapilari yang paling banyak terdapat dalam hipotalamus dan dalam perkara putih subkortikal.

Arteri serebral besar di permukaan otak terletak pada ketebalan membran araknoid, antara

risalah parietal dan visceral. Kedudukan arteri ini tetap: mereka digantung pada trabeculae membran arachnoid dan, lebih-lebih lagi, disokong oleh cabang mereka pada jarak tertentu dari otak. Anjakan otak relatif terhadap membran (contohnya, dengan kecederaan kepala) membawa kepada perkembangan pendarahan subarachnoid disebabkan oleh peregangan dan merobek ranting "mengikat".

Antara dinding vaskular dan tisu otak terdapat ruang perindustrian Viracow-Robin intracerebral, yang mana

Rajah. 8.7. Vena muka dan dura:

I - sinus sinus sagittal; 2 - sinus sagittal yang lebih rendah; 3 - vena serebral besar; 4 - sinus melintang; 5 - sinus lurus; 6 - sinus sinus atas dan bawah; 7 - urat jugular dalaman; 8 - urat mandibula; 9 - plexus vena pterygoid; 10 - urat muka;

II - vena orbital yang lebih rendah; 12 - urat orbital yang unggul; 13 - sinus antara; 14 - rongga cavernous; 15 - lulusan parietal; 16 - sabit besar; 17 - urat otak unggul

berkomunikasi dengan ruang subarachnoid dan adalah laluan yang mengandungi liquor-bearing intracerebral. Penyumbatan mulut ruang Virchow-Robin (di pintu masuk ke otak vaskular) mengganggu peredaran normal cecair serebrospinal dan boleh mengakibatkan terjadinya hipertensi intrakranial (Rajah 8.7).

Sistem kapilari intracerebral mempunyai beberapa ciri:

• kapilari otak tidak mempunyai sel Roget dengan kemampuan kontraksi;

• kapilari dikelilingi hanya dengan membran elastik nipis, tidak dapat dipertahankan di bawah keadaan fisiologi;

• Fungsi penyaluran dan sedutan dilakukan oleh precapillaries dan postcapillaries, dan perbezaan dalam hal aliran darah dan tekanan intravaskular mewujudkan keadaan di precapillary untuk perpanjangan bendalir, dan di postcapillary - untuk penyerapan.

Oleh itu, sistem rumit precapillary - kapilari - postcapillary memastikan keseimbangan proses extravasation dan penyerapan tanpa bantuan sistem limfa.

Sindrom luka daripada kolam vaskular individu. Apabila aliran darah terganggu di arteri serebral anterior,

• hemiparesis contralateral dan hemihypesthesia kontralateral dengan luka yang paling utama pada kaki

(bahagian atas lobule tengah) di seberang perapian. Paresis tangan dipulihkan dengan lebih cepat, dengan varian klasik, monoparesis dan monohypesthesia anggota bawah dicatatkan;

• pada kaki yang lumpuh, mungkin ada sedikit sensitiviti gangguan;

• refleks nirus contralateral prehensile dan refleks paksi (automatism subkortikal tidak disinhibited);

• hemiattaxia homolateral (pelanggaran pembetulan kortikal pergerakan di sepanjang patologi fronto-bridge-cerebellar);

• apraxia homolateral (zon kortikal praxis dan korpus callosum), dengan monoparesis kaki, apraxia lengan di sisi yang sama boleh dikesan;

• perubahan mental - yang dipanggil jiwa hadapan (apathoabulistic, variasi mengganggu-euphorik atau campuran);

• hyperkinesia dari otot muka dan lengan (kerosakan pada bahagian anterior daripada caudate dan nukleus lenticular) adalah homolateral;

• pelanggaran bau (saluran penciuman) adalah homolateral;

• Gangguan kencing jenis pusat dengan luka dua hala.

Apabila gangguan peredaran di dalam lembangan arteri serebral pertengahan, gejala berikut diperhatikan:

• hemiplegia / hemiparesis contralateral (seragam dengan kekalahan cabang dalam arteri serebral tengah dan tidak sekata dengan penyumbatan cabang cortikal);

• Hemianesthesia / Hemihypesthesia kontralateral;

• memalingkan kepala dan menatap ke arah perdiangan (kekalahan medan yang buruk);

• aphasia motor (pusat brock lobus frontal), aphasia deria (pusat Wernicke lobus temporal) atau total aphasia;

• apraxia dua hala (dengan kekalahan tiang bawah lobus parietal kiri);

• pelanggaran stereogneosis, anosognosia, pelanggaran corak badan (bahagian atas lobus parietal kanan);

Apabila arteri villous anterior disekat, sindrom klinikal berkembang dalam bentuk hemiplegia, hemianesthesia, hemianopia,

sakit sakit thalamik, gangguan vasomotor kasar dengan pembengkakan anggota yang terkena.

Apabila gangguan peredaran di kolam arteri serebral posterior berlaku:

• hemianopsia homoseksual kontralateral, separuh atau kuadran (kerosakan pada permukaan dalam lobus oksipital, hirisan sulur, sulcus lingual);

• agnosia visual (permukaan luar lobus oksipital kiri);

• Sindrom thalamic: fokus kontralateral, hemianesthesia, hemiatxia, hemianopsia, sakit thalamik, gangguan trophic dan emosional dan penyakit patologi (contohnya, tangan thalamic);

• aphasia amnestic, alexia (luka di kawasan bersebelahan lobang parietal, temporal dan lobak di sebelah kiri);

• ateliid, hyperkinesis choreiform homolateral;

• sindrom berselang-seling luka daripada orang tengah (sindrom Weber dan Benedict);

• hemianopsia periferal yang disebabkan oleh kerosakan pada bahagian belakang saluran optik (hemianopsia separuh lengkap di bahagian yang berlawanan dengan kehilangan reaksi murid dari bahagian "buta" retina);

• gangguan autonomi, gangguan tidur. Kesalahan arteri basilar menyebabkan:

• lumpuh anggota badan (hemi-, tetraplegia);

• Gangguan kepekaan pada satu atau kedua-dua belah jenis konduktor;

• Kekalahan saraf tengkorak (II, III, V, VII), lebih kerap dalam bentuk sindrom batang silih berganti, selalunya terdapat perbezaan paksi optik bola mata secara mendatar atau menegak (disfungsi rasuk membujur medial);

• perubahan pada nada otot (hipotensi, hipertensi, ketegaran decerebration, hormon);

Penyumbatan secara berperingkat arteri basilar (trombosis) dicirikan oleh perlahan perlahan gambar klinikal. Pada permulaannya

gejala sementara muncul: pening, mengejutkan apabila berjalan, nystagmus, paresis dan hypesthesia dari kaki, asimetri wajah, gangguan oculomotor.

Apabila gangguan peredaran di kolam arteri vertebra berlaku:

• sakit kepala, pusing, bunyi bising, tinnitus, nystagmus, photoperiod, perasaan "kabut" sebelum mata;

• Kegagalan pernafasan dan aktiviti kardiovaskular;

• hemiplegia kontralateral dan hemianesthesia batang dan kaki;

• gangguan homolateral kepekaan permukaan di muka;

• sindrom radikal pada peringkat serviks.

Mungkin ada sindrom Wallenberg-Zakharchenko yang bergantian, yang merupakan ciri menghalang arteri cerebellar bawah posterior.

Dengan kekalahan arteri cerebellar bawah posterior diperhatikan:

• pening, mual, muntah, cegukan;

• Gangguan homolateral terhadap kepekaan permukaan pada muka (kerosakan pada jalur saraf v arka), pengurangan refleks kornea;

• paresis bulbar homolateral: serak suara, gangguan menelan, pengurangan refleks pharyngeal;

• pelanggaran pemuliharaan simpat mata - sindrom Bernard-Horner (kekalahan gentian menurun ke pusat ciliospinal) di bahagian yang terjejas;

• nystagmus apabila melihat ke arah lesi;

• hemiparesis cahaya contralateral (kekalahan laluan piramidal);

• kesakitan dan suhu hemianesthesia pada batang dan kaki (laluan spinothalamic) adalah kontralateral ke perdiangan.

8.2. Aliran keluar Venous

Aliran darah keluar dari otak dijalankan oleh sistem urat serebral dangkal dan mendalam, yang mengalir ke dalam sinus vena daripada dura mater (Rajah 8.7).

Ubat serpihan dangkal - bahagian atas dan bawah - mengumpul darah dari korteks serebrum dan perkara putih subkortikal. Kejatuhan atas ke dalam sinus sagittal atas, lebih rendah -

dalam sinus melintang dan sinus lain tengkorak asas. Vena dalam memberikan aliran keluar darah dari inti subkortikal, kapsul batin, ventrikel otak dan bergabung menjadi satu vena serebral besar, yang mengalir ke dalam sinus kanan. Pembuluh darah cerebellum jatuh ke dalam vena serebral dan sinus dari tengkorak.

Dari sinus sinus, darah mengalir melalui urat jugular dalaman, urat tulang belakang, kemudian melalui urat kepala brachial dan mengalir ke vena cava unggul. Di samping itu, untuk memastikan aliran darah, urat tengkorak diploik tengkorak dan urat emel, yang menghubungkan sinus dengan urat tengkorak luar, serta urat kecil yang meninggalkan tengkorak bersama-sama dengan saraf kranial, mempunyai nilai tertentu.

Ciri-ciri ciri urat otak adalah ketiadaan katup di dalamnya dan banyak anastomosis. Jaringan vena yang luas di dalam otak, sinus luas menyediakan keadaan optimum untuk aliran keluar darah dari rongga tengkorak tertutup. Tekanan vena dalam rongga tengkorak hampir sama dengan intrakranial. Ini disebabkan peningkatan tekanan intrakranial semasa genangan vena dan, sebaliknya, aliran keluar vena terjejas semasa hipertensi intrakranial (tumor, hematoma, hiperproduksi cecair serebrospinal, dan lain-lain).

Sistem sinus vena mempunyai 21 sinus (8 dipasangkan dan 5 tidak berpasangan). Dinding sinus dibentuk oleh lembaran proses dura mater. Pada potongan, sinus mempunyai lumen segi tiga yang agak luas. Yang terbesar adalah sinus sinus sagittal. Ia berjalan di sepanjang pinggir atas sabit otak besar, menerima darah dari urat serebral dangkal dan secara meluas dikaitkan dengan urat diploik dan emisi. Di bahagian bawah sabit otak besar adalah sinus sagittal yang lebih rendah, anastomosing dengan sinus sagittal yang superior menggunakan urat sabit otak besar. Kedua-dua sinus sagittal dikaitkan dengan sinus langsung, terletak di persimpangan sabit otak hebat dan cerebellum. Vena cerebral yang besar, yang membawa darah dari bahagian dalam otak, mengalir ke bahagian depan sinus lurus. Kesinambungan sinus sagittal yang unggul di bawah kolar cerebellar adalah sinus hidung yang membawa kepada foramen occipital besar. Di tempat lampiran mahkota cerebellar ke tengkorak adalah sinus melintang yang dipasangkan. Kesemua sine ini disambungkan di satu tempat, membentuk pengembangan bersama - parit sinus (confluens sinuum). Dalam piramid tulang temporal, sinus melintang membuat bengkok ke bawah dan seterusnya, yang dikenali sebagai sinus sigmoid, menularkan ke dalam jugular dalaman

urat. Oleh itu, darah dari rongga sagittal, langsung dan occipital menggabungkan ke dalam parit sinus, dan dari situ sepanjang sinus dan melintang sigmoid memasuki urat jugular dalaman.

Pada pangkal tengkorak adalah rangkaian sinus yang padat yang mengambil darah dari urat dasar otak, serta dari urat telinga, mata dan muka dalam. Pada kedua-dua belah pelana Turki adalah sinus yang gersang, yang dengan bantuan sinus baji-parietal berjalan di sepanjang sayap kecil sphenoid, apa yang dipanggil utama, tulang anastomosa dengan sinus sagittal yang unggul. Darah dari sinus yang gersang sepanjang sinus sinus atas dan bawah mengalir ke dalam sinus sigmoid dan kemudian ke dalam urat jugular dalaman. Gua-gua serta sinus hidung bawah kedua-dua pihak anastomosa di belakang pelana Turki dengan sinus antara-gua dan plexus vasous basilar.

Sambungan sinus pada pangkal tengkorak dengan urat mata, urat muka (urat sudut, plexus vena plexus) dan telinga dalam dapat menyebabkan penyebaran jangkitan (misalnya, untuk otitis media, bulu kelopak atas, kelopak mata) di dura mater dan menyebabkan sinusitis dan trombosis sinus. Seiring dengan ini, jika sinus hidung yang tersumbat atau keras dibalang, aliran keluar vena melalui urat mata terganggu dan terdapat pembengkakan muka, kelopak mata, tisu mata. Perubahan dalam fundus yang berlaku semasa hipertensi intrakranial, disebabkan oleh aliran keluar vena terjejas dari rongga tengkorak dan, akibatnya, kesukaran aliran darah dari urat oksel ke sinus cavernous.

8.3. Bekalan darah ke saraf tunjang

Tiga arteri membujur terlibat dalam bekalan darah ke kord rahim: anterior dan dua arteri tulang belakang posterior, yang mengedarkan cawangan nipis ke dalam otak; antara arteri ada rangkaian anastomosa, yang mengelilingi kord rahim dari semua sisi (Gambar 8.8).

Arteri tulang belakang anterior terbentuk dengan penggabungan dua cawangan yang meluas dari bahagian intrakranial arteri vertebra yang kanan dan kiri, dan bersebelahan dengan celah tulang belakang anterior longitudinal anterior.

Oleh itu, berdasarkan medulla oblongata, rombus "lingkaran arteri Zakharchenko" terbentuk, sudut atasnya diwakili oleh permulaan arteri basilar, dan sudut bawah oleh arteri tulang belakang serebral anterior.

Rajah. 8.8. Rajah bekalan darah tali tulang belakang:

a - arteri saraf tunjang: 1 - arteri tulang belakang belakang; 2 - arteri tulang belakang anterior; 3 - arteri radikular; 4 - DAS; 5 - arteri vertebra; 6 - arteri serviks naik; 7 - DAS; 8 - lengkungan aorta; 9 - arteri intercostal thoracic; 10 - aorta; 11 - DAS; 12 - arteri Adamkevich; 13 - arteri lumbar;

b - urat tulang belakang: 14 - urat vertebra; 15 - vena serviks dalam; 16 - urat tulang belakang; 17 - urat radikal; 18 - urat jugular yang lebih rendah; 19 - urat subclavikular; 20 - urat brachiocephalic kanan; 21 - vena brachiocephalic kiri; 22 - urat separa tanpa sepasang; 23 - urat yang tidak berpasangan; 24 - urat separa yang tidak berpasangan; dalam pemotongan melintang tulang belakang dan potongan kord rahim; bekalan darah: 25 - cabang saraf tulang belakang; 26 - tulang belakang depan; 27 - ruang epidural; 28 - mahkota vaskular; 29 - arteri dan urat tulang belakang anterior; 30 - arteri tulang belakang posterior; 31 - urat tulang belakang posterior; 32 - urat radikal anterior; 33 - plexus vena vertebra luar; 34 - pia mater; 35 - saraf tulang belakang; 36 - ganglion tulang belakang

Kedua arteri serebral posterior berlepas dari bahagian intrakranial kedua-dua arteri vertebral (kadang-kadang dari arteri cerebellar bawah), dan juga memanjangkan arteri akar posterior ke atas dan ke bawah. Mereka melewati permukaan posterior saraf tunjang, bersebelahan dengan garis kemasukan akar posterior.

Sumber utama bekalan darah ke saraf tunjang adalah arteri yang terletak di luar rongga kranial dan tulang belakang. Cabang dari bahagian ekstrakiran arteri vertebra, arteri serviks dalam (dari serviks pangkal serviks), cawangan proksimal lain dari arteri subclavian, serta dari intercostal posterior, arteri lumbar dan lateral sacral menghampiri saraf tunjang. Intercostal posterior, lumbar dan lateral sacral arteries memberikan cawangan spinal yang menembus saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral. Setelah memberikan cawangan ke tulang belakang dan nod tulang belakang, arteri tulang belakang dibahagikan kepada cawangan terminal yang berjalan bersama dengan akar depan dan belakang, akar akar depan dan belakang. Sesetengah arteri radikular habis di dalam akar, yang lain memasuki rangkaian vaskular permedullary (kompleks arteri dan urat kecil dalam membran lembut saraf tunjang) atau memberi darah kepada dura mater. Arteri radikal yang mencapai korda tulang belakang dan bergabung dengan arteri tulang belakang anterior dan posterior dipanggil arteri tulang belakang (radiculomedullary). Mereka adalah mereka yang memainkan peranan utama dalam bekalan darah ke saraf tunjang. Terdapat 4-8 anterior dan 15-20 arteri akar belakang-belakang. Yang terbesar dari arteri akar-tulang belakang anterior adalah arteri akar tulang belakang anterior (arteri penebalan lumbar yang disebut, atau arteri Adamkevich), yang membekalkan bahagian bawah toraks dan rantau lumbosacral.

Pada permukaan saraf tunjang, urat tulang belakang anterior dan posterior yang tidak berpasangan dan dua urat anterior-posterior dan posterolateral berpasangan, yang dihubungkan dengan anastomosis, terletak.

Vena radikal membawa darah dari rangkaian vena dari saraf tunjang ke plexus veins vertebra anterior dan posterior, yang terletak di tisu epidural antara dua helai dura mater. Dari plexus vena, darah mengalir ke leher dalam urat vertebra, intercostal dan lumbar. Plexus vena punggung dalaman varikos boleh menyebabkan mampatan kord rahim di saluran tulang belakang.

Dengan setengah luka saraf tunjang, sindrom Brown Sekar berkembang, yang biasanya dikaitkan dengan iskemia di arteri spinal anterior anterior (sejak arteri sulcate memanjangkan dari darah pembawa arteri tulang belakang anterior kepada hanya separuh daripada saraf tunjang). Pada masa yang sama, kepekaan yang mendalam dikekalkan pada batang, kerana kord posterior dibekalkan dari arteri tulang belakang posterior.

Kerosakan sampingan ke saraf tunjang terjadi apabila peredaran darah di kolam arteri tulang belakang anterior dan posterior mengalami gangguan pada masa yang sama dan dicirikan oleh perkembangan kelumpuhan rendah atau tetraplegia (bergantung pada tahap lesi), kehilangan semua jenis kepekaan, dan gangguan fungsi pelvis.

Lesi yang terpencil dari kolam arteri tulang belakang anterior dan posterior mungkin.

Dengan kekalahan arteri tulang belakang anterior (sindrom oklusi arteri serebrospinal anterior atau sindrom Preobrazhensky), berikut ini diperhatikan:

• perkembangan paresis atau lumpuh (di peringkat lesi - lumpuh lembap, di bawah paras ini - spastik);

• pelanggaran kesakitan dan kepekaan suhu jenis konduktor;

• gangguan pelvis;

• sensitiviti proprioceptive dan tactile dikekalkan. Sekiranya berlaku gangguan peredaran darah di kolam otak anterior

arteri di atas tetraplegia spital penebalan serviks dinyatakan; di bawah penebalan serviks (di peringkat segmen toraks) - paraplegia spastik.

Sindrom Prednerovoy (anterior polio myocardial) berlaku dengan trombosis arteri tulang belakang anterior. Kerosakan selektif untuk neuron motor adalah disebabkan oleh hakikat bahawa perkara kelabu saraf tunjang lebih sensitif terhadap iskemia daripada putih. Sindrom ini berlaku lebih kerap dengan lesi pada tahap penebalan lumbar. Gambar klinikal mengingatkan polio (perkembangan paresis flaccid pada kaki bawah). Tidak seperti poliomielitis, tidak ada demam, di samping itu, sindrom itu muncul pada usia kemudian. Selalunya terdapat gejala, prekursor.

Sindrom infark pusat (lesi iskemik saraf tunjang pada bahagian tengah diameternya sekitar

saluran utama) dicirikan oleh kelumpuhan lembik otot-otot batang dan kaki dan gangguan kepekaan segmental (syringomyelic syndrome).

Pelanggaran peredaran darah di lembangan arteri tulang belakang posterior diperhatikan:

• pelanggaran sensitiviti mendalam pada jenis konduktor;

• lumpuh (lumpuh jarang) lumpuh;

Penyumbatan sindrom arteri serebrospinal anterior besar (gejala kerosakan kepada bahagian toraks dan lumbal bawah) termasuk:

• paraplegia atau paraparesis yang lemah atau parah;

• gangguan kepekaan permukaan jenis konduktor, bermula dari tahap Th2-3 sehingga th12;

• perkembangan gangguan trophic;

• gangguan pada organ panggul.

Penyumbatan Sindrom arteri akar tulang belakang anterior tambahan (arteri Deprozha-Gutteron). Arteri ini terdapat pada 20% orang dan mengambil bahagian dalam bekalan darah ke saraf tulang belakang dan caudal. Dengan oklusinya boleh berkembang:

• lumpuh lumpuh pada kaki yang lebih rendah, terutamanya di bahagian distal;

• menurunkan kepekaan dalam zon anogenital dan kaki bawah;

• Kelenjar panggul jenis periferi.

Sindrom Stanilovsky-Tanon (kerosakan pada bahagian anterior penebalan lumbosacral) dicirikan oleh:

• paraplegia yang rendah parah dengan isflexia;

• pelanggaran sensitiviti kesakitan dan suhu di kawasan segmen lumbal dan sakral;

• gangguan tropik dalam zon pemuliharaan segmen lumbal dan sakral;

• Disfungsi organ perut jenis pelvis (inkontinensia).

Bekalan darah ke saraf tunjang

Pembekalan darah saraf tunjang, membran dan akarnya dilakukan oleh banyak kapal yang memanjangkan pada tahap leher dari arteri vertebra, thyroid dan subclavian, pada tahap saraf tulang belakang dan lumbar - dari cawangan aorta (arc intercostal dan lumbar). Lebih daripada 60 arteri radicular segmen berpasangan, yang membentuk berhampiran foramen intervertebral, mempunyai diameter kecil (150-200 μm) dan hanya membekalkan akar dan sarung yang bersebelahan dengannya. Dalam bekalan darah saraf tunjang itu sendiri, 5-9 arteri berkaliber besar (400-800 μm) memasuki saluran tulang belakang pada tahap yang berbeza, sama ada melalui foramen intervertebral kiri atau kanan. Arteri ini dipanggil radiculomedullary, atau utama, kapal saraf tunjang. Arteri radiculomedullary besar adalah pembolehubah dalam bilangan dan berlaku di dalam saraf tulang belakang serviks dari 2 ke 5, di toraks - dari 1 hingga 4, dan di lumbar - dari 1 hingga 2.

Selepas memasuki ruang subdural, arteri yang mencapai kord rahim terbahagi kepada dua cabang terminal, anterior dan posterior.

Kepentingan fungsi utama ialah cabang-cabang anterior radiculomedullary arteries. Melangkah ke permukaan ventral korda tunjang ke tahap fissure spinal anterior, setiap cabang ini dibahagikan kepada cawangan menaik dan turun, membentuk batang, dan lebih sering sistem kapal disebut arteri tulang belakang anterior. Arteri ini menyediakan bekalan darah ke anterior 2/3 diameter saraf tunjang disebabkan oleh arteri yang berkerut dalam, kawasan pengedaran yang merupakan zon pusat saraf tunjang. Setiap setengahnya dibekalkan dengan arteri bebas. Terdapat beberapa arteri sulcate setiap segmen saraf tunjang. Kapal rangkaian intramedullari biasanya berfungsi secara terminal. Kawasan pinggiran saraf tunjang disediakan oleh satu lagi cabang arteri tulang belakang anterior - lilitan - dan cabangnya. Tidak seperti arteri yang bertembung, mereka mempunyai rangkaian anastomosis yang kaya dengan kapal yang sama.

Posterior, biasanya lebih banyak (14 secara purata) dan diameter yang lebih kecil, cawangan arteri radiculomedullary membentuk sistem arteri tulang belakang posterior, cawangan-cawangan pendeknya memakan bahagian belakang (dorsal) ketiga dari saraf tunjang.

Arteri tulang belakang anterior meluas kepada hanya beberapa segmen serviks. Di bawahnya ia tidak mewakili satu kapal, tetapi merupakan rantai anastomosis beberapa arteri radiculomedullari yang besar. Ia tidak secara kebetulan bahawa aliran darah di arteri tulang belakang anterior dijalankan dalam arah yang berbeza: di daerah tisu serviks dan atas saraf tunjang dari atas ke bawah, di tengah dan bawah toraks - dari bawah ke bawah, di lumbar dan sacral - ke bawah dan ke atas.

Kolam aromatik menegak dan mendatar yang berbeza dari saraf tunjang.

Dalam satah menegak, terdapat 3 kolam vaskular saraf tunjang:

1. Atas (serviks-dorsal) memberi makan saraf tunjang di kawasan segmen C1 - Th3.

2. Segmen sederhana atau pertengahan - Segmen4 - Th8.

3. Rendah, atau lumbar - di bawah segmen Th9.

Penebalan serviks merupakan pusat fungsional bahagian atas kaki dan mempunyai vaskularisasi autonomi. Bukan sahaja arteri vertebra, tetapi juga arteri oksipital (cawangan arteri karotid luar), serta arteri serviks yang mendalam dan menaik (cabang arteri subclavian) terlibat dalam bekalan darah ke saraf tunjang tulang belakang serviks. Oleh itu, kolam vaskular atas mempunyai keadaan terbaik untuk peredaran cagaran.

Cagaran di peringkat lembangan tengah jauh lebih miskin dan bekalan darah ke segmen Th4 - Th8 lebih teruk. Jabatan ini sangat terdedah dan merupakan tapak terpilih untuk kerosakan iskemia. Saraf tunjakan tengah thoracic adalah zon peralihan antara dua tebal yang mewakili pusat fungsian sejati saraf tunjang. Bekalan darah arteri yang lemah sepadan dengan fungsi yang tidak dibezakan.

Penebalan korda tulang belakang dan bahagian sakralnya kadang-kadang dibekalkan dengan darah hanya dengan satu besar (diameter hingga 2 mm) arteri Adamkevich, yang paling sering memasuki saluran tulang belakang antara vertebra lumbar I dan II. Dalam sesetengah kes (dari 4 hingga 25%), arteri tambahan Depro-Gotteron, yang termasuk dalam terusan antara vertebra lumbar IV dan V, mengambil bahagian dalam bekalan darah ke kerucut saraf tunjang.

Akibatnya, keadaan bekalan darah ke bahagian yang berbeza dari saraf tunjang tidak sama. Kawasan serviks dan lumbal lebih baik dibekalkan dengan darah berbanding dengan toraks. Collaterals lebih ketara pada permukaan sisi dan posterior saraf tunjang. Pembekalan darah adalah paling tidak menyenangkan di persimpangan kolam vaskular.

Di dalam saraf tunjang (dalam satah melintang), 3 zon bekalan darah yang relatif diskret (dipisahkan) boleh dibezakan:

1. Zon yang diberi oleh arteri pusat - cabang-cabang dari arteri tulang belakang anterior. Ia mengambil dari 2/3 hingga 4/5 garis pusat saraf tunjang, termasuk kebanyakan bahan abu-abu (tanduk anterior, pangkal tanduk posterior, substantia gelatinosa, tanduk sisi, tiang Clarke) dan bahan putih (kord anterior, bahagian dalam bahagian lateral dan ventral bahagian belakang tali).

2. Kawasan yang dibekalkan oleh arteri sulcus posterior - cabang dari arteri tulang belakang posterior. Ia termasuk bahagian luaran tanduk posterior dan tali posterior. Pada masa yang sama, ikatan Gaulle lebih baik dibekalkan dengan darah daripada ikatan Burdaha - disebabkan cabang-cabang anastomosis dari arteri tulang belakang belakang yang bertentangan.

3. Kawasan yang dibekalkan oleh arteri marginal yang meluas dari corona permedullary. Yang terakhir ini terbentuk oleh arteri kecil, yang merupakan penjaminan arteri tulang belakang anterior dan posterior. Ia menyediakan bekalan darah ke bahagian cetek bahan putih saraf tunjang, serta sambungan cagaran antara rangkaian vaskular extramedullari dan intramedullari, yaitu, vesel pia mater dan arteri pusat dan periferi dari saraf tunjang.

Kebanyakan yang melembutkan fokus pada saraf tunjang hampir selalu dilokalisasikan di lembangan tengah dan, sebagai peraturan, mereka diperhatikan di kawasan sempadan, iaitu. di kedalaman benda putih. Kolam pusat, yang dibekalkan dengan satu sumber, lebih mudah terdedah daripada zon yang diberi makan secara serentak dari arteri pusat dan periferal.

Aliran keluar Venous

Vena yang memasuki plexus vena dari saraf tunjang saling berkaitan dalam ruang subarachnoid dengan arteri radikular. Aliran keluar dari urat radikal dilakukan dalam plexus vena epidural, yang berkomunikasi dengan vena cava inferior melalui plexus vena paravertebral.

Ubat saraf tunjang. Ubat radikal, anterior dan posterior tulang belakang (Suh Alexander, 1939)

Terdapat sistem aliran keluar depan dan belakang. Laluan aliran tengah dan anterior bergerak terutamanya dari paku kelabu, tanduk depan, dan balok piramida. Laluan periferal dan posterior bermula dari tiang tanduk, belakang dan tiang.

Pengagihan kolam vena tidak sepadan dengan pembahagian arteri. Vena permukaan ventral mengeluarkan darah dari satu kawasan yang menduduki ketiga anterior dari saraf tunjang, dan dari seluruh darah masuk ke urat permukaan dorsal. Oleh itu, lembangan venous posterior lebih penting daripada arteri posterior, dan sebaliknya, lembangan vena anterior dalam jumlah kurang daripada arteri.

Pembuluh darah permukaan saraf tunjang dihubungkan dengan rangkaian anastomotik yang besar. Ligation satu atau beberapa urat radikal, walaupun yang besar, tidak menyebabkan sebarang kecederaan atau gangguan tulang belakang.

Plexus vena spora intravertebral mempunyai permukaan kira-kira 20 kali lebih besar daripada cawangan arteri yang sepadan. Ini adalah jalan tanpa injap yang meluas dari pangkal otak ke pangkal; darah boleh beredar di semua arah. Plexus dibina sedemikian rupa sehingga ketika beberapa kapal ditutup, darah segera mengalir melalui cara lain tanpa penyimpangan dalam jumlah dan tekanan. Tekanan cecair serebrospinal dalam batasan fisiologi semasa pernafasan, denyut jantung, batuk, dan lain-lain, disertai dengan pelbagai tahap pengisian plexus vena. Peningkatan tekanan vena dalaman semasa mampatan urat jugular atau urat rongga perut, dengan kulit cava vena cenderung ditentukan oleh peningkatan jumlah plexus vena epidural, peningkatan tekanan cecair serebrospinal.

Tisu penghubung di sekeliling plexus epidural menghalang urat varikos.

Pereputan vena cava inferior melalui dinding abdomen digunakan dalam venografi intraosseus tulang belakang untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai plexus vena daripada vertebra.

Walaupun klinik sering menyatakan beberapa pergantungan peredaran darah saraf tunjang pada tekanan arteri umum dan keadaan sistem kardiovaskular, tahap penyelidikan sekarang membolehkan autoregulation aliran darah tulang belakang.

Oleh itu, keseluruhan sistem saraf pusat, tidak seperti organ-organ lain, mempunyai hemodinamik arteri pelindung.

Untuk saraf tunjang, angka tekanan darah minimum tidak ditetapkan di mana gangguan peredaran berlaku (untuk otak ini adalah angka-angka dari 60 hingga 70 mm Hg (J. Espagno, 1952). Nampaknya tekanan dari 40 hingga 50 mm Hg Seni tidak boleh menjadi orang tanpa penampilan gangguan iskemia atau kerosakan tulang belakang (S. R. Stephen et coll., 1956)