Utama / Siku

Apakah perbezaan dan apa yang lebih baik - MRI atau CT tulang belakang

Pencitraan resonans magnetik dan tomografi terkomputer sinar-X digunakan secara meluas dalam diagnosis penyakit tulang belakang dan organ-organ rantau sacro-lumbar. Kedua-dua kaedah ini adalah kaedah penyelidikan tambahan dan berfungsi untuk mengesahkan atau menyangkal syak wasangka penyakit tertentu organ-organ dalaman.

MRI dan CT digunakan jika terdapat tanda-tanda tertentu dan gejala klinikal yang menunjukkan kehadiran atau perkembangan penyakit tertentu. Selalunya, gejala-gejala penyakit adalah sama atau sama, dan kajian hanya menggunakan tomografi dapat menunjukkan gambaran sebenar apa yang sedang berlaku.

Sudah tentu, pencitraan resonans magnetik boleh digunakan dalam kajian pencegahan, contohnya, untuk mencari ketumbuhan baru, menentukan keadaan saluran darah atau perubahan dalam tisu organ-organ dalaman yang disebabkan oleh pengaruh luaran dalam bentuk toksin atau keadaan kerja yang teruk.

Tetapi MRI masih merupakan kaedah penyelidikan yang agak mahal dan digunakan hanya jika terdapat sebab-sebab tertentu untuk kegunaannya. Tomography yang dikira adalah kaedah yang lebih murah, tetapi sinar-X yang digunakan dalam kerja tomografi, menjadi halangan untuk kegunaan terlalu kerap.

MRI dan CT dalam pemeriksaan tulang belakang

Tomography dalam diagnosis ruang tulang belakang, terutamanya bahagian bawahnya, digunakan secara aktif. Kajian sedemikian adalah untuk:

 • sakit belakang yang rendah
 • kecederaan kawasan rabung
 • disyaki barah
 • osteochondrosis
 • protrusions dan cakera intervertebral herniated
 • gangguan peredaran kawasan tersebut
 • proses keradangan dalam tisu tulang atau tulang rawan
 • gangguan saluran limfa
 • stenosis terusan tulang belakang

Apa yang lebih baik, imbasan MRI atau CT tulang belakang tidak boleh dijawab dengan jelas. Untuk memahami perbezaan antara kaedah ini, perlu secara ringkas menjadi biasa dengan proses fizikal dan kimia yang mendasari mereka.

Prinsip diagnosis MRI tulang belakang

Pencitraan resonans magnetik sebagai asas menggunakan fenomena impak medan magnet intensiti tinggi pada hidrogen atom, yang terdapat dalam jumlah besar dalam tisu badan. Nukleus atom hidrogen disusun dalam susunan tertentu sepanjang garis medan magnet, tanpa meninggalkan, bagaimanapun, tempat mereka. Mereka hanya berpaling dengan cara tertentu. Dalam keadaan ini, mereka boleh berayun ke resonans dengan sinaran elektromagnet yang menarik dari frekuensi tertentu.

Kekerapan ayunan atom-atom yang terletak di tisu dan organ yang berlainan adalah berbeza, oleh itu intensiti isyarat, yang dikesan oleh pengesan sensitif khas, adalah berbeza. Gambar-gambar diperolehi dalam hitam dan putih, dengan sempadan organ yang jelas, struktur tisu, dan unsur-unsur kecil yang lain.

Prinsip pengimbasan kembali CT

Tomografi sinar-X adalah fluoroscopy yang diubah suai. Hanya intensiti sinaran jauh lebih rendah dan pemancar sendiri dibina sedemikian rupa sehingga sinar sinar bersinar melalui jalur badan sempit. Untuk mendapatkan imej seluruh organ, pemancar mesti menggambarkan keliling di sekitar badan pesakit beberapa kali.

Imbasan CT berbeza dari MRI tulang belakang dalam tomografi magnetik dengan lebih jelas gambar rawan dan tisu lembut, darah dan saluran limfa dan usus berongga. Pemeriksaan CT tidak diperlukan dalam kajian pembentukan tulang dan pendarahan. Imej-imej proses keradangan, deposit garam atau gangguan pada tisu saraf juga sangat jelas.

Perbezaan antara MRI dan imbasan CT tulang belakang juga terletak pada hakikat bahawa, disebabkan oleh kesannya, medan magnetnya adalah benar-benar selamat untuk seseorang dan MRI boleh dilakukan tanpa had kali. Tomografi yang dikira, walaupun menggunakan sinar-X yang mempunyai keamatan yang sangat rendah, masih mendedahkan badan kepada radiasi. Oleh itu, tidak digalakkan untuk wanita hamil, kanak-kanak atau orang yang baru-baru ini menjalani fluoroskopi.

Imej MRI tulang belakang adalah sebagai maklumat seperti imbasan CT. Pemeriksaan MRI atau CT tulang belakang yang paling baik digunakan dengan kehadiran agen kontras. Dalam kes ini, neoplasma, pelbagai tumor, saluran darah walaupun saiz terkecil dan metastase yang menembusi organ lain kelihatan sangat jelas. Proses stenosis, penyumbatan, penyempitan dan radang boleh diandalkan. Dalam kes menggunakan kontras data, kedua-dua kaedah hampir sama.

Yang lebih baik - imbasan MRI atau CT tulang belakang

Dengan simptom patologi tulang belakang, ahli vertebrologi menetapkan beberapa ujian diagnostik dari pelbagai tahap kerumitan. Radiografi biasanya dilakukan terlebih dahulu, tetapi prosedur yang lebih mahal sering diperlukan. Komputasi tomografi (CT) yang paling berguna untuk pengimejan (pencitraan) struktur tulang kecil. Untuk kajian tisu lembut, pengimejan resonans magnetik (MRI) adalah kaedah pilihan. Oleh itu, pilihan kedua-dua kaedah ini dijalankan selepas penentuan awal struktur tulang belakang memerlukan kajian terperinci.

Perbandingan CT dan MRI tulang belakang

Imbasan CT digunakan secara meluas, terutamanya dalam situasi kecemasan, kerana kajian mengambil masa beberapa minit, sementara imbasan MRI dapat dilakukan dalam masa setengah jam. Kos MRI adalah lebih tinggi, tetapi kelebihan kaedah adalah ketiadaan beban radiasi pada pesakit.

Prinsip operasi

Selalunya, menentukan yang lebih baik - imbasan CT atau MRI tulang belakang, membolehkan pemahaman prinsip operasi peranti ini.

Bagaimanakah kerja MRI?

Peranti ini mengandungi magnet yang sangat kuat, dan juga menjana gelombang radio, di bawah tindakan yang mana ion hidrogen mula berayun dalam satu arah. Getaran ini mengambil peranti itu dan mengubahnya menjadi imej yang boleh disusun dalam mana-mana satah badan. Hidrogen adalah sebahagian daripada air, yang paling banyak di dalam tisu lembut. Tulang hampir tidak mempunyai bendalir, dan oleh itu pada rupa MRI seperti formasi gelap homogen.

MRI paling sesuai untuk diagnosis patologi:

Bagaimana kerja CT?

CT tulang belakang menggunakan X-ray untuk mencipta imej tulang. Sumber radiasi (tiub) berputar di sekitar badan pesakit, dan pengesan (penerima) isyarat terletak di sebalik ia. Kira-kira 1000 isyarat x-ray dihantar sesaat, dan tiub mengambil kira-kira 1-2 saat untuk menghidupkan tiub. Jumlah yang dihasilkan kira-kira 30 revolusi. Kekerapan tinggi seperti ini membolehkan mendapatkan struktur tulang yang berkualiti tinggi, sinar X yang ditangguhkan.

Imbasan CT adalah yang terbaik untuk diagnosis:

 • mampatan dan patah tulang belakang yang lain;
 • gerbang vertebral.

Penggunaan myelography kontras menyediakan peluang tambahan untuk penyakit kord rahim dan akarnya.

MRI dan CT tulang belakang: kebaikan dan keburukan

Oleh itu, dalam setiap keadaan klinikal, doktor memilih kaedah penyiasatan yang paling sesuai untuk pesakit. Secara bebas mendapatkan perkhidmatan perubatan tanpa rujukan dari pakar boleh membawa kepada pendedahan yang tidak perlu atau kos kewangan yang tidak perlu, serta diagnostik yang tidak mencukupi.

Kelebihan MRI ke atas CT

MRI tulang belakang mempunyai kelebihan berikut:

 • menggunakan medan magnet tanpa menjejaskan pesakit oleh X-ray;
 • memberikan gambaran terbaik tisu lembut, ligamen, otot, saraf;
 • memungkinkan untuk mengubah kontras imej, menyerlahkan jenis fabrik yang berlainan;
 • kontras neodonded digunakan (misalnya, gadolinium), yang berkemungkinan tidak menyebabkan reaksi alahan;
 • lebih baik untuk mengesan tumor tulang belakang.

Kelebihan CT spinal sebelum MRI

Dalam banyak kes, keutamaan harus diberikan kepada tomografi yang dikira. Kaedah ini:

 • sangat mendedahkan perubahan dalam struktur tulang;
 • sesuai untuk pesakit yang mempunyai sendi buatan, alat pacu jantung, klip bedah dan objek logam lain dalam badan;
 • memerlukan lebih sedikit masa daripada MRI dan kos kurang;
 • sesuai untuk pesakit dengan ketakutan ruang terkurung.

Doktor yang hendak dihubungi

Kajian-kajian ini dijalankan oleh pakar-pakar dalam jabatan radiologi. Walau bagaimanapun, selalunya radiologi tidak akan menganalisis data yang diperoleh, tanpa rujukan dari doktor yang hadir, di mana ditunjukkan:

 • tujuan kajian;
 • diagnosis awal;
 • data telah selesai diagnostik.

Anda boleh mendapatkan rujukan seperti itu daripada ahli neurologi, ahli vertebrologi, ahli onkologi.

Pakar Neurologi M. M. Shperling bercakap tentang perbezaan antara CT dan MRI:

CT atau MRI tulang belakang

CT, MRI, ultrasound - kaedah pemeriksaan perkakasan yang sama sekali berbeza. Setiap daripada mereka mempunyai petunjuk dan kontraindikasi sendiri. Dan setiap mereka ternyata bermaklumat, jika ditugaskan dalam kes yang betul. Sudah tentu, jenis diagnostik ini mempunyai luas persimpangan luas dan kadangkala digunakan secara serentak di kompleks. Untuk mengkaji tulang belakang di pusat-pusat perubatan di St. Petersburg, tomografi yang paling kerap digunakan dan pengimejan resonans magnetik. Kami akan membincangkan kelebihan dan perbezaan CT dari MRI tulang belakang dalam artikel ini.

Apakah perbezaan antara CT dan MRI tulang belakang?

Dalam kaedah diagnostik MRI dan CT, jumlahnya hanya terdiri daripada kata tomografi dan rupa peranti. Oleh itu, ia sangat tidak seperti kaedah penyelidikan berdasarkan prinsip fizikal yang berbeza dan menunjukkan perkara yang berbeza.

MRI berfungsi pada prinsip pembezaan tisu bergantung kepada jumlah atom hidrogen di dalamnya. CT membezakan tisu bergantung kepada ketumpatan mereka. Oleh itu, semasa pemeriksaan MRI, semua bahan tepu air kelihatan sangat jelas: tisu lembut, otak, tulang rawan, organ rongga perut dan pelvis kecil. Imbasan CT adalah lebih baik daripada pengimejan MRI tisu padat, iaitu tulang atau tisu dengan kandungan air yang rendah - paru-paru dan organ mediastinal.

Tomografi berkomputer moden dan mesin resonans magnetik generasi baru membolehkan kajian ketebalan kepingan sehingga 1 mm. Oleh itu, dari sudut pandang terperinci dan maklumat informan, siasatan MR dan CT adalah setanding dengan satu sama lain.

Tomografi komputasi tulang belakang merujuk kepada jenis radiologi penyelidikan, yang bermaksud bahawa tubuh manusia mengalami pendedahan radiasi. Dos radiasi dari CT bergantung kepada kuasa peranti dan melebihi beban X-ray sebanyak 5-10 kali. Oleh itu, imbasan CT disyorkan untuk tidak melakukan lebih daripada 1-2 kali setahun. MRI adalah pemeriksaan diagnostik yang selamat dan tidak mengion. Bersamanya tidak ada beban radiasi. Oleh itu, MRI, seperti ultrasound, boleh dilakukan pada semua pesakit tanpa had masa, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.

CT mengimbas doktor untuk kelajuannya. Selama 5 minit menggunakan tomografi terkomputer, anda boleh memeriksa keseluruhan tulang belakang. Tempoh pemeriksaan tulang belakang pada MRI adalah 15-30 minit. Oleh itu, dalam situasi kecemasan, apabila pesakit dimasukkan ke ambulans, dan ada ancaman terhadap hidupnya, doktor akan menggunakan CT untuk mendiagnosis kecederaan pada bahagian belakang dan otak.

Pemeriksaan MRI yang berkualiti tinggi pada tulang belakang memerlukan imobilitas lengkap dari pesakit, jika tidak, tomograms akan kabur dan tidak dikenali. Imbasan CT kurang sensitif terhadap pergerakan subjek semasa pemeriksaan.

Dalam praktik perubatan, CT dan MRI tulang belakang saling melengkapi satu sama lain, memberikan maklumat yang paling komprehensif tentang keadaan struktur tulang, otot, saraf tunjang, sistem saraf dan saluran darah. Kadang-kadang, jika menurut beberapa kontraindikasi, pesakit menghadapi persoalan bagaimana menggantikan MRI tulang belakang, doktor memberikan arahan kepada CT scan dan sebaliknya.

Mendaftar melalui telefon +7 (812) 209-00-79

CT atau MRI tulang belakang, yang lebih baik?

Dari sudut pandangan diagnostik, kedua-dua CT dan MRI memberikan keupayaan visualisasi yang baik untuk mana-mana bahagian tulang belakang.

MRI tulang belakang dianggap lebih baik daripada imbasan CT. Kedua-dua struktur keras dan lembut belakang akan kelihatan pada imbasan MRI tulang belakang. Dia juga menawarkan diagnostik lebih banyak kontras tisu, dan oleh itu kejelasan imej otot, tendon, saraf tunjang, tulang rawan, ujung saraf akan lebih tinggi. Pengimbas MRI di arsenal mempunyai keupayaan untuk mengimbas sejumlah besar pesawat, dan imbasan MRI akan menunjukkan keadaan seperti: hernia, perubahan degeneratif dalam tulang belakang (spondylosis, osteochondrosis, bantahan). Hanya pada imej MRI, pakar neurologi dapat melihat penurunan ketinggian cakera, penonjolan nukleus cakera intervertebral, lumen terusan dengan pemampatan ruang subarachnoid dan mampatan akar saraf.

CT pada gilirannya mempunyai beberapa kelebihan dalam penilaian tulang dan lebih baik untuk navigasi semasa campur tangan pembedahan selepas patah tulang belakang. Oleh itu, pakar neuropatologi atau pakar bedah akan merujuk seorang pesakit kepada imbasan CT jika patologi tulang disyaki.

Akibatnya, CT atau MRI tulang belakang, yang lebih baik, dalam setiap kes perlu diputuskan oleh doktor yang hadir. Pilihan kaedah diagnostik yang betul bergantung kepada tujuan kajian, keadaan kesihatan pesakit dan diagnosis awal. Sebagai contoh, jika doktor berhadapan dengan tugas menghapuskan patah tulang belakang, tulang belakang CT perlu dilakukan. Tetapi jika pakar neurologi perlu menyiasat patologi tisu-tisu yang lebih nipis: sistem saraf, cakera intervertebral, saraf tunjang - di sini adalah lebih logik untuk melakukan imbasan MRI tulang belakang serviks, thoracic atau lumbar.

Selalunya, peperiksaan belakang komprehensif diperlukan untuk rehat dan diagnostik penuh, menggunakan kedua-dua kelebihan MRI dan CT.

Perbezaan prinsip CT dan MRT

Kedua-dua kaedah diagnostik ini secara asasnya berbeza dengan sifat fizikal mereka.

Prosedur peperiksaan pada tomografi komputer moden dipanggil MSCT, tomografi multispiral yang dikira. Semasa imbasan CT, sinar sinar-X datang melalui objek fizikal dan memasuki sensor yang menerima sinar X residual. Pada masa yang sama, menurut undang-undang fizik, badan yang lebih tegar, seperti tulang, akan menangguhkan sebahagian besar impuls sinar-X, dan tisu lembut seperti otot dan ligamen akan menyerap sinaran X-ray minimum dan memberikan pencahayaan yang lebih besar. Oleh itu, pencitraan CT terbaik sekali menggambarkan tisu tulang yang keras, yang melambatkan sinar X. Rintangan minimum radiasi x-ray ialah udara. Di dalamnya pasang rasuk, hampir tanpa henti, dan pada filem dari udara akan ada suar penuh. Kesan ini digunakan dalam x-ray, di mana paru-paru yang sihat pada x-ray kelihatan seperti medan gelap seragam.

Mengimbas pada tomografi berkomputer berjalan dalam satah lingkaran. Sumber sinar x bergerak dengan lancar di dalam bulatan, dan sebilangan besar imbasan dibuat pada sudut yang berbeza. Data ini mengambil komputer dan membina model tiga dimensi tulang belakang.

Prinsip alat MRI dibina di atas kesan resonans magnetik atom hidrogen. Seseorang adalah 80% air, iaitu, dari atom hidrogen dan oksigen. Nukleus atom hidrogen adalah proton, dan proton boleh dibuat untuk "bercakap" dengan mencampurkannya dalam medan magnet yang berorientasikan khas. Ini berlaku seperti berikut: nukleus hidrogen dikenakan elektrik dan, berputar di sekeliling paksi mereka, mewujudkan medan magnet sendiri. Masuk ke medan magnet luar tomograph, paksi nukleus berorientasikan di sepanjang garis kuasa magnetik. Maka nukleus bertindak balas terhadap kesan elektromagnetik. Tanggapan mereka boleh dirakam dan diukur menggunakan radio dan dibentangkan dalam bentuk gambar. Fenomena resonans magnetik nuklear, yang digunakan dalam pengesan MR, adalah berdasarkan pembentukan respon ini.

Petunjuk dan kontraindikasi

Seperti yang telah diperhatikan, semasa tomografi yang dikira terdapat beban x-ray pada tubuh pesakit. Oleh itu, disebabkan dos radiasi terdapat batasan bilangan kajian yang disyorkan setiap tahun (tidak lebih daripada 1-2 kajian setahun). Juga, CT dilarang sama sekali untuk wanita hamil dan tidak dianjurkan untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun.

Bidang medan magnet pengimbas MRI tidak mempengaruhi orang dalam radiasi, dan pemeriksaan tomografi dapat dilakukan dengan jumlah waktu yang tidak terbatas. Tetapi kerana kekuatan medan magnet, MRI tidak boleh dilakukan kepada orang-orang yang mempunyai struktur logam dalam badan mereka (alat pacu jantung, pam, pin, pinggan, prostetik, alat bantu pendengaran, dan peranti sokongan hayat tertanam). Magnet tomografi boleh memanaskan atau menggerakkan logam dalam badan atau merosakkan sebarang peranti elektronik.

Di mana untuk melakukan tomografi di St Petersburg

Di St. Petersburg terdapat sejumlah besar institusi perubatan di mana anda boleh melakukan tomografi tulang belakang secara percuma atau berbayar. Pada harga MRI dan CT adalah sebanding dengan satu sama lain. Walaupun tomografi komputer lebih kerap dapat dijumpai di arsenal klinik dan hospital daerah. MRT secara percuma di St. Petersburg lebih sukar dilakukan, kerana tidak semua pusat diagnostik dan hospital di negara mempunyai tomografi sedemikian. Oleh kerana kedua-dua CT dan MRI ruang tulang belakang dimasukkan dalam senarai kaedah diagnostik yang mahal untuk membuat pemeriksaan tomografi secara percuma, pesakit perlu menerima rujukan dari doktor yang hadir dan mendapatkan selaras. Secara komersil, tomografi boleh dilakukan di banyak pusat diagnostik swasta di St Petersburg pada hari yang sama. Sejumlah pusat perubatan juga berfungsi sepanjang masa, dan menawarkan untuk membuat tomografi tulang belakang pada waktu malam dengan harga diskaun. Pusat rakaman bandar akan dengan senang hati membantu anda menavigasi pasaran tawaran diagnostik di St Petersburg dan akan memberitahu anda di mana anda boleh mendapatkan diskaun yang baik. Kami juga akan membantu anda untuk mendaftar untuk diagnosis pada masa yang sesuai untuk anda.

Apa yang lebih baik dalam diagnosis tulang belakang: CT atau MRI

Tulang belakang adalah salah satu organ yang paling penting, yang sepatutnya dalam keadaan baik selagi mungkin. Lagipun, pergerakan adalah kehidupan. Ini adalah sokongan untuk badan kita. Tetapi disebabkan pergerakan yang berterusan, tulang belakang kami memakannya dengan cepat. Oleh itu, sakit belakang mengganggu setiap orang dari 20-25 tahun. Juga, masalah awal dengan tulang belakang dijelaskan oleh hakikat bahawa osteogenesis diselesaikan pada usia 24 tahun dan involusi bermula (perkembangan terbalik). Hal ini menyebabkan penghapusan cakera intervertebral dan penampilan hernia intervertebral, osteochondrosis. Mereka menyebabkan masalah dan ketidakselesaan.

Untuk diagnosis gangguan menggunakan MRI atau CT. Perubatan moden berhutang banyak kepada kedua-dua kaedah ini. Apakah perbezaan antara CT dan MRI? Dalam rupa, mereka adalah sama. Kedua-dua peranti adalah mesin, di dalamnya ada meja di mana pesakit diletakkan. Prosedur ini tidak menyakitkan, kedua-dua kaedah mempunyai keupayaan untuk mendiagnosis semua bahagian tulang belakang. Mereka menunjukkan hasil yang paling tepat dan bermaklumat. Apa yang perlu dipilih apabila tulang belakang menyakitkan.

CT sebagai kaedah pemeriksaan

Asas tomografi komputer adalah radiasi sinar-x, yang diserap oleh tisu dalam kuantiti yang berbeza, bergantung kepada ketumpatan mereka. Beban sinaran disebabkan oleh kaedah permohonan adalah kurang daripada dengan imej sinar-X, kerana penyebaran sinaran. Malah, ini adalah sinar-x yang sama, bukan sahaja dua dimensi, tetapi volumetrik. Ciri ini disediakan oleh struktur radas. Semasa karyanya, tubuh pesakit berada di dalam mesin, yang menyediakan akses dari semua pihak. Belang di dalam mesin dan meja bergerak datang untuk menyelamatkan.

Semasa pemeriksaan, rasuk sinar-X melepasi kawasan kajian berkali-kali dan dari kedudukan yang berbeza. Terdapat lapisan yang dipanggil, ketebalannya boleh diselaraskan hingga 1 mm. Pada masa yang sama, terdapat banyak imej organ atau bahagian badan yang menarik dari pelbagai titik radiografi. Komputer memproses semua imej dan menghasilkan imej tiga dimensi siap. Oleh kerana itu, keupayaan untuk melihat masalah dan gangguan pada tahap awal penyakit meningkat sehubungan dengan mesin X-ray.

CT digunakan dalam diagnosis penyakit seperti:

 • Kerosakan tulang
 • Kemungkinan pendarahan
 • Luka artikular dan tulang rawan
 • Pemeriksaan rongga dada
 • Pemeriksaan sistem genitouriner
 • Kecederaan kepala dan otak
 • Ujian tulang belakang - osteochondrosis, scoliosis, kecederaan
 • Diagnostik kapal - aterosklerosis
 • Pemeriksaan organ perut kosong

Di CT, kita juga boleh melihat sista, batu, tumor. Berbeza sering digunakan untuk meningkatkan visualisasi struktur vertebra. Ini meningkatkan kandungan maklumat dan ketepatan struktur paparan.

Untuk diperiksa dengan bantuan alat CT, penyediaan tertentu diperlukan.

 1. Menjalankan pemeriksaan perubatan untuk mengecualikan kontraindikasi terhadap penggunaan prosedur
 2. Jangan mengambil makanan dan air 2 jam sebelum prosedur, jika kontras atau sedatif digunakan, jangan ambil produk yang meningkatkan penjanaan gas
 3. Keluarkan semua benda logam, termasuk gigi palsu
 4. Amaran pakar mengenai implan, kehamilan, prosedur yang telah dilakukan sebelumnya dengan menggunakan penggantungan barium.

MRI sebagai kaedah pemeriksaan

Kaedah ini membolehkan anda untuk meneliti secara terperinci bahagian tubuh atau organ yang diperlukan menggunakan medan magnet yang kuat, yang terbentuk dalam alat gegelung khas (resonans magnetik nuklear). Medan magnet ini, menghantar gelombang elektromagnetik, menyebabkan atom hidrogen setiap sel bergerak, dan pemasangan khas yang dilengkapi tangkapan ini. Data yang diperoleh dipindahkan ke komputer, yang mengubahnya menjadi imej tiga dimensi. Seperti CT, kita melihat banyak imej dalam lapisan.

Gelombang elektromagnet tidak menanggung sebarang ketegangan pada tubuh manusia, tidak seperti tomografi yang dikira, jadi MRI boleh digunakan berkali-kali dan tidak contraindicated pada kanak-kanak dan orang tua.

MRI digunakan dalam diagnosis penyakit berikut:

 • Kecacatan tulang belakang kongenital
 • Terusan tulang belakang menyempitkan
 • Kord tulang belakang atau kecederaan tulang belakang
 • Hernia yang terencat dan proses keradangan
 • Kerosakan cakera Intervertebral
 • Osteoporosis
 • Osteosclerosis
 • Proses tumor, metastasis jauh
 • Osteomyelitis
 • Sklerosis berbilang
 • Gangguan peredaran darah otak dan tulang belakang

Penyediaan prosedur tidak berbeza dari yang diterangkan di atas untuk CT.

Prosedur MRI dilakukan lebih lama daripada imbasan CT. Jika yang terakhir mengambil masa kira-kira 10 saat, maka dengan tepat memaparkan gambar menggunakan pengimejan resonans magnetik mengambil masa 20-30 minit. Apabila peranti mula berfungsi, kita dapat mengenalinya dengan mengklik di dalam gegelung. Kemudian anda perlu bergerak sesedikit mungkin, adalah wajar untuk berbaring tidak bergerak sama sekali.

Kontraindikasi untuk CT dan MRI

Untuk semua kaedah penyelidikan terdapat beberapa kontraindikasi, CT dan MRI tidak terkecuali.

Untuk CT, kontraindikasi adalah sehingga 3 tahun, kehamilan, dan umur yang lebih tua disebabkan oleh pendedahan radiasi. Contraindications relatif adalah penyakit ginjal kronik, diabetes, obesiti derajat terakhir (mungkin penyelewengan hasil).

Untuk MRI, contraindications adalah:

 • Gangguan mental
 • Claustrophobia
 • Epilepsi
 • Kejang
 • Implan Ferromagnetik atau elektronik
 • Peluru peluru

MRI atau CT scan tulang belakang, yang lebih baik

Ia adalah jelas untuk menjawab persoalan yang lebih baik - sukar. Seperti yang diterangkan di atas, setiap kaedah adalah baik dalam kes tertentu. Dan punca-punca kesakitan di tulang belakang agak berbeza.

Perlu diperhatikan bahawa pengimejan resonans magnetik benar-benar selamat, tidak seperti komputer.

Dengan penyakit sesak atau penyakit mental yang lain, kehadiran prostesis daripada aloi logam, alat pacu jantung, CT harus dipilih, kerana prosedurnya akan mengambil masa kurang dari satu minit.

Sekiranya perlu mengambil gambar beberapa kali untuk mengesahkan diagnosis atau kawalan terapi, maka MRI perlu diberikan.

Oleh kerana kedua-dua prosedur membiayai wang, imbasan CT pastinya lebih murah, tetapi apabila menggunakan kontras, mereka hampir sama.

Sekiranya anda yakin bahawa masalahnya hanya dalam tisu tulang tulang belakang, iaitu di bahagian vertebra sendiri, CT akan bermaklumat.

Sekiranya terdapat rasa sakit yang meradang, kebas, paresthesia dari bahagian kaki atau badan, blok kepenatan pergerakan, maka lebih baik melakukan MRI tulang belakang, kerana semua struktur dapat dilihat: tulang belakang, tulang belakang, tulang belakang, kanal, akar, penonjolan cakera intervertebral. Juga, MRI akan membantu memahami proses biokimia yang berlaku di kawasan kajian. MRI akan menunjukkan peringkat awal penyakit radang tulang belakang, bermula proses tumor malignan. Diagnosis awal menyediakan lebih banyak pilihan dan pilihan rawatan, lebih murah dan berbahaya, tetapi lebih berkesan.

Apakah yang lebih baik dan lebih bermaklumat daripada CT atau MRI tulang belakang?

Inti dari diagnostik pada peranti ini berbeza, tetapi banyak orang berfikir bahawa mereka adalah sama. MRI atau CT scan tulang belakang - yang lebih baik? Imbasan CT adalah sejenis sinar-X, yang mana lebih mudah untuk mengkaji tulang dan struktur pepejal, dan MRI berdasarkan kesan medan elektromagnet. MRI (pengimejan resonans magnetik) digunakan untuk kajian tisu lembut dan organ. Tetapi untuk tulang belakang, kaedah ini sesuai. Di bawah pengaruh radiasi magnet, atom-atom hidrogen diagihkan secara berlainan, yang memungkinkan untuk mendapatkan maklumat tentang keadaan kesihatan manusia. Kesamaan kaedah ini hanya dalam fakta bahawa data kajian yang dijalankan dihantar ke monitor. Semua perubahan dicatat dan diproses oleh komputer.

Apa yang lebih berkesan, MRI atau CT tulang belakang? Apabila menjalankan tomografi yang dikira, seseorang terdedah kepada sinaran, oleh itu, ia perlu dilakukan tidak lebih daripada sekali setahun. Dari segi radiasi dan dos radiasi, MRI adalah lebih selamat. Ia tidak mengeluarkan radiasi.

Petunjuk untuk MRI dan CT tulang belakang

Tomografi komputasi tulang belakang adalah sangat diperlukan untuk mengesan perdarahan dalaman dan kecederaan.

MRI mendedahkan keabnormalan dalam pembentukan atau patologi dalam tisu lembut tulang belakang. Oleh itu, jika ada kecurigaan kekurangan dalam saraf tunjang, adalah munasabah untuk melakukan imbasan MRI, dan jika terdapat kelengkungan atau kecederaan pada tulang, CT.

Pengimejan resonans magnetik dan tomografi yang dikira memberikan ciri-ciri yang berbeza dari keadaan pesakit, kerana kaedah pemeriksaan tidak sama. MRI sempurna melihat:

 1. Hernia.
 2. Tumor.
 3. Adakah tisu-tisu dan unsur-unsur yang disambungkan ke tulang belakang diletakkan dengan betul?
 4. Penyimpangan dalam pembangunan saraf tunjang.
 5. Tempat perkembangan patologi.
 6. Saraf yang meradang.
 7. Kehadiran kerosakan tisu berjangkit dan halo penyebarannya.

Tomography yang dikira membolehkan anda mengetahui sama ada terdapat pelanggaran integriti tisu padu badan. Antaranya ialah:

 1. Bahagian cedera belakang.
 2. Lebam.
 3. Gangguan integriti atau perpindahan rangka.
 4. Penyakit yang memusnahkan tulang.

Bersama pengimejan resonans magnetik, CT scan tulang belakang hanya boleh dilakukan jika terdapat kecurigaan terhadap proses keradangan atau jangkitan akut. Jika anda menggabungkan kedua-dua teknik, hasilnya akan menjadi lebih dipercayai.

Jika terdapat kecederaan, doktor lebih sering dihantar ke CT tulang, kerana ini akan membantu mengesan pendarahan di dalam lebih cepat. Peperiksaan ini berlangsung hanya 3-6 minit. Keputusan cepat dapat menyelamatkan seseorang dari kematian. Apabila hidup tergantung pada keseimbangan dan keputusan pakar bedah beberapa minit, tomografi computed tulang belakang menjadi sangat berharga.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan MRI ialah ia mendiagnosis tumor walaupun pada peringkat awal perkembangannya. Tisu yang disembuhkan dilihat sebagai hasil daripada campur tangan pembedahan. Mereka boleh dibezakan dari penyakit dalaman dan kecederaan. MRI adalah teknik yang diperlukan dalam amalan ahli onkologi dan pakar neuropatologi.

Seorang pakar akan memberitahu anda apa yang terbaik untuk dilakukan - CT scan atau MRI. Ia bergantung kepada diagnosis pesakit, dan ciri-ciri individu. Setiap kaedah mempunyai beberapa kontraindikasi.

Banyak doktor menegaskan kelebihan CT, dengan mengatakan bahawa yang terbaik dari segi pemeriksaan adalah CT. Pakar bedah melihat tisu dan dapat menentukan ketumpatan mereka, yang memungkinkan untuk mendiagnosis beberapa penyakit atau menyatakan ketiadaan patologi. Tetapi dengan MRI, kualiti tisu hanya dinilai secara visual. Sekiranya pesakit mempunyai peluang untuk memilih kajian tertentu yang dijalankan, ada yang menasihati CT untuk dipilih.

Ketepatan keputusan radiografi

Dalam kebanyakan keadaan, pesakit dengan keretakan tulang dan kecederaan tulang, doktor menetapkan sinar X mudah. Adalah dipercayai bahawa kaedah ini adalah yang terbaik dan tidak masuk akal untuk menggantikannya dengan kaedah yang lebih bermaklumat. Pada ct lebih tinggi dan dos radiasi.

Sebagai contoh, apabila perlu untuk menilai keadaan tulang belakang lumbar, tomografi yang dikira lebih sesuai, tetapi sinaran X biasanya akan membantu menentukan apa yang salah. Dia akan lebih baik tunjukkan:

 • tempat kelengkungan;
 • kehadiran scoliosis dan ijazahnya;
 • jenis scoliosis.

Ini akan membantu doktor menetapkan rawatan yang lebih berkesan. Apabila tulang belakang lumbar memerlukan lebih banyak perhatian, ia boleh diperiksa kemudian dengan CT. Doktor akan dapat menilai keadaan cakera, mengukur ketinggian vertebra. Sekiranya tidak ada kesakitan teruk di tulang belakang, ini tidak perlu. Ini juga terpakai kepada rantau thoracik.

Sekiranya seseorang mengalami kesakitan yang mendalam di bahagian bawah, yang juga memberikan kepada kaki bawah, mungkin tidak ada kelengkungan yang mudah, tetapi proses yang lebih serius. Dalam kes ini, tomografi computed tulang belakang lumbar tidak dapat dielakkan. Perkembangan hernia intervertebral atau tekanan tisu keras pada saraf tunjang berkemungkinan besar. Oleh itu, tomografi computed tulang belakang melengkapkan peperiksaan X-ray dengan sempurna.

Kaedah pemeriksaan terbaik dianggap sebagai satu, di mana, selepas sinar-X, jika terdapat lebih banyak patologi yang dikesan daripada yang dijangkakan, pesakit juga akan diberi CT. Susunan kaedah seperti itu didiagnosis dengan kanser saraf tunjang. Pada kebanyakan pesakit, tulang belakang lumbar terjejas. Bantuan tepat pada masanya dari pakar bedah akan menyelamatkan seseorang dari penderitaan dan kematian.

Kontra untuk pelantikan kaedah diagnostik ini

Sejak dalam kajian ini, peningkatan dos radiasi digunakan, tomografi yang dikira tidak dapat dilakukan pada wanita hamil dan menyusui. Kedua-duanya pada pertama dan dalam kes kedua kanak-kanak akan menderita. Tidak mustahil untuk melakukan CT ke orang yang mempunyai perentak jantung atau peranti terbina dalam lain. Kontraindikasi memohon dan melakukan CT dengan kontras (bahan yang disuntik ke dalam urat untuk kesan diagnostik yang lebih baik). Ia membantu melihat sempadan tumor dan menentukan kerosakan pada saluran darah. Anda tidak boleh melakukan pemeriksaan jenis ini:

 1. Wanita hamil, kerana agen kontras tidak baik untuk bayi.
 2. Kejururawatan. Kontras memasuki susu ibu, yang tidak selamat. Ia perlu mengambil beberapa hari untuk bahan untuk meninggalkan badan. Kemudian anda boleh menyambung semula penyusuan.
 3. Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik. Dalam kes mereka, kontras tidak dikeluarkan sepenuhnya dari badan.
 4. Sekiranya seseorang berada dalam keadaan terkejut, gila atau cedera parah.
 5. Apabila pesakit tidak bertolak ansur dengan kontras. Reaksi alergi terhadapnya adalah mungkin dalam 5% kes.

Pilihan terbaik adalah untuk memeriksa reaksi terhadap bahan sebelum pemeriksaan. Sama pentingnya adalah penyediaan untuk tinjauan. Pesakit yang tidak ada contraindications untuk tulang ct harus selalu dikeluarkan sebelum prosedur atau dibiarkan terlebih dahulu di perhiasan logam rumah, jam tangan. Sekiranya terdapat unsur logam pada pakaian, perlu menghapuskannya. Objek asing sangat mengganggu tomografi yang dikira.

Adalah penting untuk mengambil semua ujian dan keputusan diagnostik awal pada CT atau peranti lain untuk pemeriksaan, supaya doktor mempunyai gambaran yang paling lengkap dan dia mempunyai idea tentang kemungkinan diagnosis dan boleh membandingkan data. Ini adalah penyelesaian terbaik, dan sentiasa digunakan dalam amalan perubatan.

Untuk kajian ini, pesakit ditempatkan di gurney mudah alih dan dihantar ke bilik khas untuk pemeriksaan. Ia perlu untuk menahan nafas anda sebelum memulakan prosedur itu sendiri supaya doktor memeriksa tetapan peralatan tersebut.

Permukaan yang prosedurnya dilakukan kadang-kadang akan bergerak sedikit semasa manipulasi. Sepanjang tempoh ini, ia akan berisik dari peralatan operasi.

Kesimpulannya membuat doktor. Dia menganalisis imej dan menulis kesimpulan, salinannya, bersama-sama dengan dokumen lain, dihantar kepada pesakit. Sekarang banyak klinik menawarkan pesakit yang ditinjau untuk menerima keputusan dalam bentuk elektronik.

Imbasan CT adalah prosedur diagnostik yang agak selamat, jika anda menganggap semua kontraindikasi yang tersedia.

Jangan takut radiasi meningkat, kerana satu dos yang besar tidak membahayakan. Nilainya boleh diterima dan selamat untuk manusia. Bagaimanapun, anda tidak perlu melakukan pemeriksaan CT secara kerap.

Perbandingan dan ciri-ciri kajian CT atau MRI tulang belakang

Sehingga kini, ubat mempunyai peluang yang baik untuk mendiagnosis penyakit tulang belakang. Dalam kajian sedemikian, tomografi sering digunakan, yang ditetapkan untuk: sakit di tulang belakang, kecederaan di kawasan ini, kecurigaan kanser, osteochondrosis, protrusions dan hernia cakera intervertebral, dan sebagainya. MRI atau CT scan tulang belakang yang lebih baik?

MRI dan CT digunakan apabila pesakit memaparkan gejala yang menunjukkan kewujudan penyakit tertentu. Kedua-dua kaedah ini direka bentuk untuk mengesahkan atau menolak disyaki sebarang penyakit dan merupakan kaedah analisis tambahan. Untuk menentukan kaedah pemeriksaan yang lebih baik, adalah perlu untuk memahami perbezaan antara imbasan CT dan MRI. Dalam masyarakat, terdapat persepsi bahawa teknik-teknik ini adalah sama, tetapi ia adalah salah. Ada juga kajian seperti PET CT, ada juga perbezaan.

Apakah perbezaan antara MRI dan CT?

Perbezaan asas antara teknologi ini dinyatakan dalam perbezaan proses fizikal dan kimia di mana kerja peralatan diagnostik didasarkan:

 • Pencitraan resonans magnetik adalah berdasarkan medan magnet.
 • Tomography dikira berdasarkan penggunaan sinar-X.

Dengan bantuan MRI, tisu lembut dipaparkan dengan baik, dan dengan bantuan CT, lebih baik untuk memeriksa tulang dan struktur padat. Satu lagi perbezaan yang signifikan ialah semasa tomografi yang dikira, badan pesakit mengalami penyinaran. Oleh kerana itu, sering dinasihatkan untuk tidak melakukan prosedur CT. Sementara itu, medan magnet tidak sama sekali berbahaya bagi seseorang, kerana bilangan prosedur MRI yang sah tidak terhad.

Oleh itu, perbezaan utama antara MRI dan CT adalah kaedah mendapatkan data, skop dan tahap keselamatan. Kaedah yang sama hanya dengan data yang direkodkan dan diproses menggunakan teknologi komputer. Di bawah, prinsip-prinsip operasi MRI dan CT, kelebihan dan kekurangan mereka dianggap lebih terperinci, kita juga akan cuba menjawab soalan, apa yang lebih baik ketika memeriksa tulang belakang, MRI atau CT, MRI atau X-ray.

Pencitraan resonans magnetik

Dengan bantuan MRI, tisu lembut dipaparkan dengan baik, dan dengan bantuan CT, lebih baik untuk memeriksa tulang dan struktur padat.

Berdasarkan penggunaan medan magnet. Tomografi memancarkan impuls elektromagnet yang bertindak di atas atom hidrogen di dalam tubuh pesakit. Isyarat yang diterima dicatat oleh sensor sensitif khas, selepas itu imej siap dipaparkan pada skrin monitor.

MRI adalah sesuai untuk analisis tisu lembut, yang melanggar hemodinamik dalam saraf tunjang dan lesi, dalam penyakit berjangkit, untuk mengenal pasti osteochondrosis atau penyakit degeneratif, serta hernia dan bantahan cakera intervertebral. MRI juga boleh digunakan untuk profilaksis. Sebagai contoh, untuk mendiagnosis tumor utama dan metastasis, menilai keadaan saluran darah sistem peredaran darah, atau pengubahsuaian tisu organ-organ dalaman yang disebabkan oleh pengaruh luar. MRI dikontraindikasikan:

 • Pesakit dengan perentak jantung atau peranti terbina dalam lain;
 • Pesakit yang badannya mengandungi serpihan dan bahagian logam lain;
 • Pesakit Claustrophobic.

Kelebihan dan kelemahan MRI

Prosedur MRI mempunyai kelebihan berikut:

 • Menggunakan medan magnet adalah selamat untuk manusia, yang bermaksud prosedur MRI tidak akan membahayakan tubuh dan boleh diambil oleh wanita hamil dan anak-anak;
 • Peranti dalam kajian membuat imej berkualiti tinggi dalam pesawat yang berbeza, yang memberikan gambaran visual yang tinggi;
 • MRI membolehkan lebih tepat menilai keadaan tisu lembut: tulang rawan, ligamen, otot, saluran darah, dan saraf.

Kelebihan MRI yang tidak dapat dinafikan ialah ia dapat mengenali tumor di mana-mana peringkat perkembangannya. Ciri ini menjadikan teknik ini salah satu yang diperlukan dalam amalan onkologi dan neuropatologi.

Walau bagaimanapun, teknik ini juga mempunyai kelemahan penting:

 • Ketersediaan yang rendah dan kos yang tinggi;
 • Tempoh prosedur. Proses MRI boleh berlangsung dari 30 hingga 90 minit.

Pencitraan resonans magnetik dianggap lebih selamat daripada tomografi yang dikira. Walau bagaimanapun, MRI adalah teknik yang agak baru, jadi kesan resonans magnetik pada tubuh manusia belum dipelajari sepenuhnya.

Tomografi yang dikira

Kaedah CT adalah berdasarkan penggunaan x-ray. Untuk menetapkan kepingan, tomografi, berputar, melepaskan sinar-x melalui kawasan yang sedang dikaji. Peranti itu menggabungkan imej yang diperoleh dan membuat gambaran penting dari kawasan yang dikaji daripada mereka. Prosedur itu sendiri tidak menyakitkan dan mengambil masa 20-30 minit.

Kaedah CT adalah berdasarkan penggunaan x-ray.

Komputasi tomografi akan sesuai untuk memeriksa patah tulang dan meramalkan keretakan mampatan, untuk memantau sebelum dan selepas campur tangan pembedahan, untuk mengesan tumor dan metastasis dalam tisu tulang, serta untuk osteoporosis, hernia dan scoliosis. CT tulang membolehkan anda dengan cepat mengesan pendarahan dalaman dan kecederaan. Imbasan CT contraindicated:

 • Wanita hamil dan menyusu;
 • Orang yang mempunyai perentak jantung atau peranti terbina dalam lain;
 • Pesakit dengan kes-kes alahan dalam sejarah penyakit ini.

Kelebihan dan kekurangan CT

Diagnostik oleh CT mempunyai beberapa kelebihan:

 • Penggunaan radiasi x-ray memberikan tahap visualisasi tisu tulang yang tinggi.
 • Keupayaan untuk mencipta model tiga dimensi kawasan yang disiasat oleh badan.
 • Prosedur tomografi yang dikira agak cepat, sekurang-kurangnya dibandingkan dengan analog magnetik.

Walau bagaimanapun, CT dicirikan oleh kelemahan seperti berikut:

 • Seperti MRI, imbasan CT mempunyai kos yang tinggi dan ketersediaan rendah.
 • Kemungkinan penggunaan CT secara kerap disebabkan oleh pendedahan radiasi yang ketara. Satu dos sinaran tidak akan menyebabkan banyak bahaya kepada badan, jumlahnya boleh diterima dan selamat untuk tubuh manusia. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk melakukan pemeriksaan CT lebih daripada sekali setahun.

Imobilitas lengkap semasa keseluruhan prosedur adalah keperluan yang diperlukan untuk kejayaan pelaksanaan CT dan MRI. Kanak-kanak dan orang dewasa yang terlalu teruja dinasihatkan untuk mengambil sedatif sebelum prosedur.

MRI dan CT sebaliknya

Adalah sukar untuk menjawab dengan jelas soalan, penyelidikan yang lebih baik, kerana masing-masing direka untuk melaksanakan tugas yang berbeza.

Salah satu pilihan untuk tomografi - tomografi menggunakan agen kontras. Pemeriksaan MRI atau CT dari tulang belakang akan lebih berkesan apabila bahan kontras dimasukkan ke dalam tisu lembut, yang disorot dalam imej. Dalam tomografi tulang belakang, kontras ini dijalankan terutamanya oleh ubat yang mengandungi iodin, yang disuntik secara intravena dan berkumpul di ruang otak dan saraf tunjang.

Maklumat tambahan. Mengamati langkah-langkah keselamatan, pesakit mesti memaklumkan kepada doktor tentang rawatan, kehadiran alahan, penyakit masa lalu, keabnormalan hati dan ginjal. Butiran ini boleh memberi kesan yang signifikan terhadap hasil kajian dan menyebabkan komplikasi. Pemeriksaan jenis ini adalah kontraindikasi:

 • Wanita hamil dan menyusu;
 • Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik;
 • Orang dalam keadaan terkejut atau kecederaan teruk;
 • Pesakit dengan sikap tidak bertoleransi kepada agen sebaliknya.

X-ray

Selalunya, diagnosis penyakit tidak berasal daripada penggunaan CT atau MRI, tetapi dari x-ray tulang belakang. Pengimejan sinar-X mempunyai beberapa kelebihan yang signifikan terhadap kaedah lain, termasuk kebolehcapaian dan keberkesanan kos, maklumat dan keselamatan yang mencukupi. Apa yang lebih baik: imbasan CT, MRI atau x-ray tulang belakang?

MRI atau CT scan tulang belakang yang lebih baik?

Adalah sukar untuk menjawab dengan jelas soalan yang penyelidikan lebih baik, kerana masing-masing direka untuk melaksanakan tugas yang berbeza, dan keputusan yang diperolehi mungkin berbeza dengan ketara. Pilihan akhir kaedah diagnosis lusuran tulang belakang ditentukan dengan tujuan tinjauan, ciri-ciri peribadi pesakit, kehadiran batasan dan faktor lain. Selalunya, untuk mendapatkan gambaran yang lebih lengkap mengenai penyakit ini, adalah munasabah untuk menjalani kedua-dua peperiksaan yang saling melengkapi.

X-ray juga boleh berfungsi sebagai langkah diagnostik awal. Apabila gambar mendedahkan patologi yang memerlukan kajian mendalam dan terperinci, pesakit ditetapkan tomografi. Oleh itu, memilih antara CT, X-ray atau MRI tulang belakang, anda harus bergantung kepada cadangan pakar dan berdasarkan keadaan kewangan mereka sendiri.

MRI atau CT scan tulang belakang - yang lebih baik?

Pada masa ini, terdapat sejumlah besar kaedah diagnostik yang membolehkan kajian komprehensif mengenai penyakit ini. Baru-baru ini, resonans magnetik dan tomografi yang dikira semakin banyak digunakan. Mereka dilantik untuk mengesahkan atau menolak disyaki penyakit tertentu.

Kaedah diagnosis dipilih bergantung kepada gejala apa yang mengganggu pesakit. Dalam banyak kes, hanya tomografi dapat menunjukkan sepenuhnya apa yang berlaku kepada seseorang. Apakah yang lebih baik dalam diagnosis - MRI atau CT tulang belakang?

Prinsip pengimejan resonans magnetik

Apabila menggunakan diagnostik MRI, medan magnet berfungsi pada tubuh manusia. Kerana itu, atom hidrogen dalam badan subjek mengubah kedudukan mereka. Mereka tidak meninggalkan kerusi mereka, tetapi bertukar supaya mereka bersatu mengikut medan magnet.

Peranti membaca data yang diterima pada ayunan yang disebabkan oleh denyutan. Maklumat ditukarkan kepada imej hitam dan putih organ-organ, tisu tiga dimensi. Atas dasar tindak balas yang diperoleh, tomografi dapat menentukan bahkan kerosakan terkecil, dengan jelas menetapkan sempadan mereka, mencerminkan perubahan yang telah terjadi.

MRI boleh digunakan untuk pemeriksaan rutin ke:

 • mengenal pasti masalah kesihatan baru muncul;
 • menentukan keadaan saluran darah, saraf tunjang, tisu tulang;
 • mengesan perubahan yang berlaku di bawah pengaruh bahaya pekerjaan, kecederaan toksik atau keadaan kerja keras;
 • pemerhatian ketumbuhan baru.

Juga, jenis tomografi ini digunakan untuk mendiagnosis penyakit.

Prinsip computed tomography

Pada dasarnya, CT adalah fluoroscopy yang diubah suai dan bertambah baik. Pada masa yang sama, intensiti radiasi pesakit dikurangkan. Rasuk lebih terarah dan bersinar melalui kawasan yang lebih kecil. Arah yang betul dari sinaran membolehkan anda mendapatkan imej penuh badan. Walau bagaimanapun, semakin besar kawasan yang diimbas, semakin tinggi pendedahan radiasi.

Untuk membentuk "gambar" tiga dimensi yang betul, rasuk itu berlalu beberapa kali di sekeliling badan pesakit. Di bahagian radiasi ini diserap. Semakin tinggi ketumpatan tisu, semakin kurang sinaran melaluinya. Akibatnya, kawasan lebih gelap atau lebih ringan muncul dalam imej. Peranti memproses data yang diterima dan memaparkan imej tiga dimensi organ-organ yang dikaji pada skrin.

Perbezaan utama antara kaedah ini antara satu sama lain adalah dalam kaedah pengambilalihan imej yang digunakan. Apabila bekerja dengan MRI, doktor lebih menyedari struktur kimia organ (bagaimana atom hidrogen dibina). Dalam kes CT, ia memantau manifestasi fizikal penyakit.

Tomography dalam penyakit tulang belakang

MRI dan CT digunakan untuk mendiagnosis penyakit tulang belakang dengan memeriksa cervical, thoracic, lumbosacral. Seorang doktor boleh mengeluarkan rujukan untuk tomografi dengan gejala berikut:

 • kecederaan tulang belakang;
 • kesakitan di rantau lumbar;
 • penyakit degeneratif yang sedia ada, seperti osteochondrosis;
 • bantahan atau hernia cakera intervertebral, kecurigaan mereka;
 • stenosis terusan tulang belakang;
 • disyaki pembentukan tumor (benigna atau malignan);
 • perkembangan kanser;
 • keradangan tulang belakang;
 • gangguan aliran darah dan limfa.

Bilakah sesuai untuk mempunyai MRI?

Oleh kerana MRI dan CT mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza, setiap jenis diagnosis akan berkesan dalam penyakit tertentu. Jadi, MRI akan dapat memberikan maklumat maksimum dalam kes berikut:

 • untuk apa-apa luka daripada saraf tunjang;
 • dengan perkembangan tumor, tumor yang ganas dan ganas;
 • apabila anda perlu mengetahui keadaan tisu otot;
 • dengan pelbagai penyakit tulang belakang;
 • apabila anda perlu mendapatkan maklumat tentang keadaan ligamen dan sendi;
 • jika perlu, tentukan tahap kanser;
 • MRI ditunjukkan kerana tidak bertoleransi terhadap bahan radiasi;
 • strok, keradangan dan tumor otak;
 • untuk mengenal pasti masalah dengan saraf intrakranial;
 • untuk mendiagnosis keadaan otak, jabatannya.

Bilakah tomografi dikira lebih bermaklumat?

Dalam sesetengah keadaan, lebih baik menggunakan CT. Jenis penyelidikan ini akan membantu mengumpulkan data maksimum dalam penyakit dan situasi berikut:

 • hematomas intrakranial;
 • kerosakan kepada tulang tengkorak;
 • kecederaan otak;
 • pelbagai penyakit tulang belakang, seperti osteoporosis, scoliosis;
 • kerosakan struktur tulang;
 • untuk pemeriksaan pesakit dengan implan logam;
 • untuk menjelaskan radiografi dada, jika terdapat sebarang ketidaktepatan atau kesulitan dalam tafsiran;
 • sebelum pembedahan, terutamanya dalam bidang tisu lembut.

Apa yang anda perlukan untuk memberi amaran kepada doktor

Terdapat beberapa kontraindikasi untuk prosedur. Oleh itu, MRI adalah dilarang untuk dilakukan jika:

 • badan mempunyai implan logam;
 • menanam pelbagai alat elektronik, seperti perentak jantung (medan magnet yang dihasilkan semasa prosedur itu boleh mengganggu operasi peralatan penting);
 • berat badan melebihi beban yang dibenarkan pada peralatan (lebih daripada 200 kg);
 • dengan claustrophobia;
 • terdapat penyakit yang disebabkan oleh pesakit itu tidak boleh berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama;
 • terdapat serpihan logam di dalam badan;
 • Bantuan pendengaran juga dapat memesongkan data yang diterima;
 • di hadapan gigi palsu atau mahkota logam;
 • jika terdapat penapis kava.

Juga kontraindikasi mungkin mengandung, kerana kesan medan magnet pada tubuh manusia belum dipelajari sepenuhnya.

Kontraindikasi x-ray jauh lebih kecil daripada imbasan CT berbeza daripada MRI. Inilah tempoh kehamilan dan penyusuan.

Dalam kedua-dua kes, perlu mengeluarkan semua objek logam dan perhiasan, kerana imej mungkin menjadi kabur, bintik-bintik mungkin berlaku, dan lain-lain. Ini akan menyebabkan penafsiran yang tidak tepat terhadap hasilnya. Akibatnya, diagnosis salah dapat diwujudkan atau pemeriksaan tambahan diperlukan.

Apa yang lebih baik?

Ramai yang bimbang dengan soalan: "MRI atau CT scan bahagian tertentu tulang belakang - yang lebih baik?" Kedua-dua jenis tomografi sangat bermaklumat. Walau bagaimanapun, untuk setiap jenis lesi, jenis diagnosis tertentu lebih disukai. Secara umum, tahap informativiti CT dan MRI adalah lebih kurang pada tahap yang sama.

Kedua-dua kaedah diagnostik boleh digunakan dengan agen kontras. Penggunaannya membolehkan anda untuk mengenal pasti pelbagai tumor, untuk mengikuti perkembangan tumor, untuk membezakan walaupun kapal terkecil. Metastase, stenosis, keradangan dan penyumbatan jelas kelihatan jelas.

Kaedah diagnostik berbeza mengikut tahap kandungan maklumat bergantung kepada jenis tisu. MRI jelas menangkap proses yang berlaku dalam tisu lembut, tulang rawan, saluran darah. Imbasan CT lebih jelas menunjukkan keadaan tulang, secara kualitatif menentukan tapak pendarahan, keamatan mereka. Juga, radiografi juga menggambarkan gangguan dalam tisu saraf.

Dalam beberapa kes, untuk mendapatkan maklumat yang paling lengkap, perlu menggunakan kedua-dua jenis penyelidikan. Dalam sesetengah keadaan, CT atau MRI mungkin tidak berformat.

Terdapat perbezaan harga. MRI jauh lebih mahal daripada CT. Oleh itu, sebagai peraturan, ia dijalankan mengikut kesaksian doktor. Sebaliknya, X-ray tidak boleh dilakukan hanya untuk pencegahan, kerana ia menghasilkan beban radiasi pada badan.

Apa yang lebih selamat

Di samping soalan: "Yang lebih baik - imbasan MRI atau CT?", Terdapat satu lagi yang penting: jenis penyelidikan yang lebih selamat?

Di satu pihak, kesan sinar X-ray dikaji dengan baik, semua kesan sampingan diketahui. Oleh itu, mudah untuk membuat jadual anggaran prosedur untuk mengurangkan kesan berbahaya terhadap pendedahan radiasi.

Kesan resonans magnetik pada badan masih kurang difahami. Data akhir akan tersedia hanya dalam beberapa dekad apabila jumlah maklumat yang cukup dikumpulkan dan dianalisis.

Sebaliknya, pada masa kini, pengimejan resonans magnetik dianggap cara yang lebih selamat untuk didiagnosis, kerana tidak ada beban radial. Ia boleh digunakan beberapa kali dalam masa yang singkat tanpa akibat badan.

Ia tidak jelas untuk mengatakan bahawa CT atau MRI lebih baik atau lebih buruk untuk memeriksa tulang belakang, kerana ia bertujuan untuk menyelesaikan pelbagai masalah tertentu. Bergantung kepada penyakit yang disyaki, menetapkan jenis tomografi tertentu. Dalam sesetengah kes, sudah cukup untuk mengambil gambar untuk diagnosis, yang lain - pemeriksaan tambahan diperlukan.